MMA schreef op vrijdag 27 oktober 2023 @ 14:10:
Dag Allen,
Ik ga proberen mijn situatie zo duidelijk mogelijk te schetsen en ik hoop dat jullie mij hierin kunnen adviseren en of kunnen helpen om er misschien anders naar te kijken.
Ik sta op het punt te gaan trouwen. En wij hebben het gehad over hoe wij het bij de notaris gaan regelen.
Wat erbij komt is dat mijn partner een eigen onderneming heeft
(opgebouwd tijdens onze relatie) dus het is niet zo dat hij al vermogend was. Nu is het sws verstandiger om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen ivm de onderneming. Ook compleet logisch in mijn ogen.
Zijn idee is om alles compleet gescheiden te houden. Een voorbeeld; wanneer wij een huis zouden kopen en ik bijvoorbeeld €100k aan hypotheek kan krijgen, ik ook 100k terug krijg bij scheiding. Dit was voor mij ontzettend pijnlijk omdat mijn idee van samen bouwen compleet was verdwenen. Daarbij waarom zou je een huis niet gewoon 50/50 delen met je partner?
Hij kijkt alles zo zwart/wit en alleen op basis van financiële inbreng. in zijn ogen is alles wat er nu is van hem want hij heeft ervoor gewerkt.
Hij vergeet dat ik bijdraag in de relatie, huishouding, zorg voor de kinderen en nog mijn eigen baan heb 30 uur en hij de ruimte krijgt zn onderneming te draaien doordat ik op een andere manier bijdraag.
Tevens storten wij nu allebei (1100 euro) per maand op de gezamenlijke rekening voor de vaste lasten. Ondanks dat hij veel meer verdien dan ik is er nu geen evenredigheid. Dit betekent dat het bij hem meer word en bij mij gelijk blijft omdat ik amper wat kan sparen. (dus ook niet voor mijzelf kan bouwen voor als wij uit elkaar zouden gaan )
Hij roept constant; ja maar de auto die je hebt heb ik toch ook betaald? Als er iets kapot zou gaan in huis betaal ik dat ook gewoon? Het huwelijksfeest ga ik ook betalen dus je "profiteert" tijdens het huwelijk ook van alles. Het doet mij echt zeer wanneer hij dit soort dingen benoemd en voelt het niet alsof hij begrijpt waar het nou echt om gaat.
Nu heb ik met moeite en hulp van anderen hem geprobeerd in te laten zien dat dit niet valt onder samen bouwen, groeien en dat hij vooral "samen" bouwt voor uiteindelijk zichzelf!
Nu is hij bereid het huis (over het hypotheek deel) 50/50 te doen ondanks inbreng maar stel dat hij 200K zelf inbreng blijft dat van hem. De inboedel gezamenlijk en alle anderen wil hij gescheiden houden in het huwelijk. Er ontstaat dus geen gezamenlijke vermogen.
Nu ben ik nou eenmaal de zwakkere in dit verhaal maar het voelt zo oneerlijk dat ik daar altijd voor hem ben, hem help denken ook in de onderneming, ook lijdt wanneer het ff niet best gaat op een andere manier bijdraag zodat hij bakken met geld kan verdienen en vervolgens word uitgesloten.
Begrijp mij niet verkeerd he ik wil niet 50% van zijn onderneming of 50% van zijn geld maar vind het wel belangrijk dat je in een relatie samen bouwt voor de toekomst, ons gezin, je 1 bent. Ik vind het daarom wel belangrijk dat er ergens een gezamenlijk vermogen gaat ontstaan.
Ik vraag mij af of dat een hele gekke gedachten is van mij?
Absoluut geen gekke gedachte. Zo dachten mijn partner en ik er allebei ook over. Maar het is soms lastig om de gewenste situatie te krijgen omdat de wet ook niet altijd meewerkt. Als je partner nu al 200k vermogen heeft is dat gewoon van hem, ook na trouwen via de standaardroute. De enige reden daarvoor is belasting: de belastingdienst ziet het anders namelijk als een gift van 100k van partner naar jou.
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
- Je kunt de situatie alleen veranderen vanaf een bepaalt moment, in dit geval na het trouwen. Het eigendom van partner in het bedrijf blijft daarom nog steeds van hem. Daar verandert niets aan. Ook als jullie binnenkort een woning willen kopen is dat geld simpelweg van hem. Dat verandert niet als je gaat trouwen, tenzij je 'ouderwets' (volledige gemeenschap van goederen) gaat trouwen en alles op 1 hoop gooit.
- Als partner meer inlegt in een woning van geld dat voor het huwelijk is ontstaan, dan is dat geld van hem en niet van jullie. 'Opgebouwd tijdens de relatie' is dus niet relevant, tenzij je in volledige gemeenschap van goederen trouwt. Veelal gebeurd dat niet meer.
- Je kunt 50/50 eigenaar van een woning zijn, zonder dat extra ingelegd geld 50/50 verdeeld was. Als partner meer geld inlegt bij de koop van een woning, dan heeft partner financieel een groter aandeel. Weliswaar zijn jullie beide 50/50 eigenaar, maar financieel gezien heeft partner een vordering op jou. Bij scheiden zou hij meer terugkrijgen. Mijn partner en ik wilde dat niet. Als ik er vandaag voor kies om meer in te leggen, moet dat geen gevolgen hebben voor mijn partner over 10 jaar (als we dan uit elkaar zouden gaan bijvoorbeeld).
- Bovenstaande geldt niet voor geld dat je inbrengt in
bijvoorbeeld een gezamelijke rekening en daarmee de hypotheek betaalt. Nieuw inkomen, waarmee de vaste lasten betaald worden, is dan 50/50 en dat vloeit door naar de inbreng in de hypotheek. Ook als partner bijvoorbeeld 75% inlegt in de gezamelijke rekening om de kosten te betalen. Dat maakt verder niet uit.
- Wil je extra geld inleggen met vermogen dat alleen van partner is, maar ervoor zorgen dat het financiele aandeel gelijk blijft? Dan kan partner een gift naar jou overwegen. De belastingdienst ziet dit als een gift, omdat jullie geen gemeenschap waren toen het geld verkregen is. Maar dit is een eenvoudige manier om geld van partner naar jou te krijgen en daarmee het zeggenschap af te staan. Kost je wel belasting afhankelijk van de hoogte van het bedrag.
- Kijken naar hoeveel hypotheek je kunt krijgen heeft geen enkele nut, tenzij je het eigendom en de inleg daarna niet 50/50 verdeelt. Als je je eigendom 50/50 wilt verdelen heb je ook samen die hypotheek 50/50. Dat deel zou ik dus negeren. Uiteindelijk gaat het erom hoe je hem aflost, niet hoe de hypotheek zelf onstaan is. Je hebt in feite geen vermogen samen als je net een huis koopt, dat is van de bank. Het vermogen ga je pas opbouwen als je de hypotheek maandelijks of vaker aflost. Je moet dus kijken waar dat geld vandaan komt om te kijken hoe de financiele verhoudingen liggen. Als je getrouwd bent is het inkomen van samen, dus ook de vaste lasten betaal je met geld dat van samen is en daarmee blijft het aandeel in de hypotheek gelijk.
- Het is mogelijk een eigen gemeenschap op te zetten, met voorwaarden die voor jullie prettig zijn. Mijn partner en ik hebben dat ook gedaan. Kort gezegd is het geld van mijn rekening van mij, het geld van haar rekening van haar en het geld van de gezamelijke rekening 50/50. De voorwaarde is dat naar rato van inkomen geld wordt ingelegd op de gezamelijke rekening, waardoor ook het financiele aandeel in de woning 50/50 blijft. Die delen vallen allemaal binnen de gemeenschap, behalve onze eigen rekeningen. Giften vallen (met uitzonderingen) in principe binnen onze gemeenschap, waardoor ook een erfenis gewoon 50/50 ingebracht kan worden. Let wel, de wet gaat hier op voor, dus er zijn uitzonderingen.
- Je kunt altijd tijdens een relatie schenkingen doen naar elkaar. Als je uit elkaar gaat heeft die ander gewoon pech, maar daar kies je voor tijdens het huwelijk. Als mijn partner en ik scheef lopen met sparen dan willen wij elkaar wel eens wat schenken. Dat was tot nu toe altijd belastingvrij. Als ik een project uitkeer en ineens meer geld heb, dan laat ik haar daar aan meegenieten. Als zij morgen wegloopt ben ik dat geld kwijt, maar so be it.
- Mijn bedrijf is volledig uitgesloten. Het eigendom is van mij (was zo en blijft zo). Zo niet, dan zou het kunnen zijn dat jij aanspraak hebt op een deel van zijn aandeel in het bedrijf. Dat is echt een hel waar je niet in wilt belanden. In mijn geval zou dat betekenen dat je ook de waarde van je bedrijf mee moet nemen. Het kost je klappen met geld om dat te bepalen. Eigenlijk hadden wij dit moeten doen. We waren namelijk 'verkeerd' getrouwd. Dus officieel heeft mijn partner 1 jaar recht op vermogensgroei van mijn bedrijf

Wij hebben dit staande huwelijk aangepast en dan moet je eigenlijk de waarde en vermogensgroei van je bedrijf berekenen. Dat is duurder dan het geld wat er uberhaupt in zit

Dus wij hebben dat gelaten en zien dat als een probleem voor later. In theorie zou mijn partner kunnen eisen dat zij een deel van het vermogen van dat jaar wil hebben als we uit elkaar gaan en ze me echt haat. Dan doe ik haar een aanbod of ga ik naar de rechter om het aan te vechten.
- Dit wordt pas een probleem als je uit elkaar gaat. Het is goed om er nu over na te denken, maar weet wel dat het nu geen probleem is. Dus probeer je ook niet teveel vast te pinnen om alles gescheiden te houden. Wij hebben daarom vastgelegd dat bepaalde zaken niet meer verdeeld kunnen worden, ook al is het geld volgens de belastingdienst van ons samen. Haar rekening is dus van haar, de mijne is van mij.
- Je hebt invloed op de manier hoe je geld uitgeeft. Geen rechter verwacht dat je reizen terug gaat betalen of gaat verdelen als je uit elkaar gaat. Dus alles waar je geen bonnetje van hebt en de ander betaalt is een mooie manier om dingen 'recht' te trekken. Je doet namelijk toch op het moment dat de relatie nog gezond is, wij vonden dat dus geen probleem. Mijn partner heeft een gift gehad van haar vader en heeft dat zo ingezet dat dat geld eigenlijk niet meer terug te halen is. Ik wilde namelijk mijn aandeel in de woning niet verkleinen. Ipv dat dat geld in de hypotheek is gegaan heeft zij spullen gekocht die we anders samen zouden kopen en hebben we geld dat we samen hebben in de hypotheek gestopt. Soms moet je een beetje creatief zijn. Dat soort dingen ga je na 10 jaar samen zijn niet meer uitpluizen als je uit elkaar gaat. En mocht de ander dat doen, dan steekt de rechter daar hoogstwaarschijnlijk een stokje voor. Consumpieve uitgaven = geld weg. Het is handig om dit te gebruiken als extra hulpmiddels, maar ik zou dit niet als basis van mijn relatie willen hebben.
Het is een heel verhaal geworden, ik hoop dat je er wat mee kunt.