Yordi1980 schreef op zondag 16 februari 2020 @ 00:54:
Hallo allemaal,
Omdat ik en mijn vriendin telkens vastlopen in het financiële deel voor het kopen van een huis heb ik graag jullie hulp nodig:
Ik heb voldoende geld plus ik kan een voordelige familiehypotheek nemen, waarmee ik een huis kan kopen op mijn naam.
Mijn vriendin heeft weinig geld en kan bij lange na niet hetzelfde als mij inleggen om een huis te kopen, maar ze wil wel samen met mij op allebei onze naam een huis kopen.
Verder zijn we niet getrouwd en we storten allebei geld naar een gezamenlijke rekening voor onze gezamenlijke uitgaven.
Omdat ik mijn eigen geld en bezit op mijn naam wil blijven behouden, zou ik graag willen weten hoe ik dit goed zou kunnen regelen en wat voor mogelijkheden we hebben?
Ik hoop dat jullie mij wat kunnen helpen, alvast hartelijk bedankt!

Een huis kopen begint met het feit dat beide partijen hun verwachtingen op één lijn krijgen.
Zo te zien, zit er een (groot) verschil in inkomsten en vermogen. Probeer eens in kaart te brengen waar het op vast loopt (als jullie dat nog niet hebben gedaan).
Willen jullie een 50-50 verdeling hanteren voor het eigendom?
-> Kijk dan naar de minst verdienende (jouw vriendin in dit geval) en kijk welke hypotheek jullie met dit bedrag zouden kunnen verkrijgen voor een hypotheek.
Kunnen jullie een mooi huis / appartement vinden voor dit bedrag? Of loopt het stuk, omdat toch niet aan alle eisen / wensen voldaan kan worden?
Vinden jullie niks met het budget uit bovenstaande optie?
-> Overweeg om te kijken wat jullie kunnen lenen als jij wel jouw inkomen en/of vermogen aanspreekt.
De verdeling van 50-50 zal dan wellicht gaan verschuiven (tenzij dit natuurlijk voor je vriendin een "breekpunt" is, maar dan valt deze optie ook direct af). Alles wat jij meer inlegt (zowel maandelijks of met je vermogen, levert jou meer eigendom op. Leg dit wel notarieel vast, zodat mocht de relatie ooit stoppen, ieder aanspraak kan maken op deze verdeling.
Iets om over na te denken, is wat te doen met een eventuele overwaarde. Gaat deze naar dezelfde ratio verdeling (waarbij jij dus een groter aandeel hebt in de overwaarde), of hanteren jullie daar dan een andere ratio?
Hetzelfde geldt voor een onderwaarde (de markt kookt imho momenteel en wellicht dat deze huizenbubbel a la 2008 ooit weer eens knapt). Houd je dan ook de overeengekomen ratio aan (waarbij jij dus een groter aandeel van de potentiële schuld op je neemt) of een andere ratio?
Eigendom 50-50, overige lasten 80-20?
Al eens nagedacht om de woning wel 50-50 te verdelen, maar alle bijkomende (vaste en variabele) lasten naar een andere ratio te verdelen (80-20)? Het huis kan al wat duurder worden, omdat vriendin wat minder aan vaste lasten kwijt is en jij springt meer bij in de vaste lasten. Dus jij legt maandelijks wat meer in voor boodschappen, onderhoud woning, belastingen, etc.
Bij een eventuele verkoop zal de verdeling dan 50-50 zijn, Maar wellicht kunnen jullie wel afspreken dat bij een overwaarde jij bijvoorbeeld een x bedrag (wellicht zal je dan bij moeten houden wat je daadwerkelijk meer hebt betaald aan vaste en variabele lasten) krijgt en daarna pas de overwaarde 50-50 verdeeld. Bij een onderwaarde zijn jullie ook beide 50-50 aansprakelijk
Verschillende eisen / wensen?
-> Wat is de oorzaak van het verschil in eisen / wensen? Heeft dat te maken dat je vriendin meer kijkt naar wat zij wel zou kunnen betalen en jij dat ook doet (met jouw inkomen / vermogen)? Of stelt (in dit geval je vriendin, aangezien zij de minst verdienende / vermogende is) te hoge eisen / wensen met haar budget en verwacht ze dat jij die wel bekostigd?
Probeer samen op een lijn te komen, wat willen jullie allebei echt heel graag, en wat zijn "nice to haves" voor jullie beide? Is er bijvoorbeeld budget voor een tussenwoning, maar verwachten jullie vrijstaand of een twee onder een kapper te kopen? Of verwachten jullie 150+m2 te kopen, terwijl het budget amper 100m2 toe staat?
En zo zijn er nog wel 101 scenario's te bedenken die je zou kunnen doen.
Maar het belangrijkste is, om samen eenzelfde verwachting te krijgen. Ja, daarvoor zullen jullie allebei wellicht wat water bij de wijn moeten doen. Maar allebei stug je kop in het zand houden en vast blijven houden aan wat jullie nu doen, zal niks veranderen.
En dingen die jij (TS) jezelf kan afvragen: hoe erg ben ik gehecht aan "mijn" vermogen? Zou ik iets daarvan willen investeren / delen (geef het een naam) om toch iets meer richting een droomwoning te komen, zonder daar meteen wat voor terug te willen. Wat als jij bijvoorbeeld wel 20% meer inlegt, wil je dan ook perse 20% meer eigendom, of accepteer je ook 10% meer eigendom (ondanks dat je dus voor 20% inlegt)?
Wat zijn jullie te verwachten groei potenties? Zit jij al aan je top en kan je vriendin nog groeien (of andersom)? Wat ga jij straks met je vermogen (en wat jij eventueel maandelijks meer overhoud dan je vriendin) allemaal doen? Wordt zij straks een huismus, omdat ze niks meer kan sparen en leef jij alsof iedere dag je laatste zou kunnen zijn?