Het grote wielrenervaringtopic - Deel 21 Vorige deel Overzicht

Pagina: 1 2 ... 637 Laatste
Acties:

Onderwerpen


Acties:
  • +10 Henk 'm!

  • joint_me
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 26-04 21:08
Mede-auteurs:
  • mhr-zip
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online

mhr-zip

  • Pimorez
  • Registratie: Mei 2006
  • Niet online

Pimorez

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/An7ls3j3UslVW43VnnHZ8WeY/full.jpg


Dit topic is voor iedereen die zijn/haar ervaringen op het gebied van wielrennen wil delen. Nieuwkomers zijn natuurlijk van harte welkom. Voor het gemak hebben we in deze startpost alvast wat standaardvragen beantwoord. Verder hebben we nog een collectie links en een overzicht van de vaste bezoekers en hun fiets(en).

Het grote indoor cycling topic - Praten over je Tacx, Wahoo Kickr of Zwiften.
Het grote gravelbike topic - Alle discussies over gravelfietsen, routes, brede banden en IPA's.
[Wielrennen] Centraal discussietopic - Ben je vooral van het kijken? Hier kun je terecht voor alle discussies rondom wedstrijden, rijders en ploegen.
Het grote fietscomputer topic - Voor vragen en discussies over je fietscomputer kun je hier terecht.


Heb je een verzoekje voor een update, stuur 1 van de auteurs dan een DM.

Veel plezier!
Inhoudsopgave
  1. Fietsen
    1. Hoe kom ik aan een fiets?
    2. Welke fietsframe materialen zijn er allemaal?
    3. Fietstermen... wat betekent het allemaal?
    4. Fiets afstellen
  2. Kleding
  3. Trainen
    1. Omslagpunt en hartslagzones
    2. Hersteltraining
    3. D1 / D2 / D3
    4. Interval
    5. Krachttraining
    6. Trapfrequenctie/Cadans?
    7. Supercompensatie
    8. Overig
  4. Voeding; drinken & eten
    1. Eten
    2. Drinken
  5. (Electrische) (hulp)apparatuur, wat is er allemaal?
    1. Welke meters zijn er allemaal
    2. Train apparaten
  6. Onderhoud... hoe/wat/waarom?
    1. Ketting
    2. Cassette en voorbladen
  7. We gaan fietsen!
    1. Toertochten
    2. Fietsomgevingen in en rondom Nederland
    3. (Fiets)Vakantie verhalen
    4. Tips voor tijdens het fietsen
  8. Handige links
  9. Disclaimer



Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/uwnRdrmTU846wrb9AOEKBOzc/full.jpg
Hoe kom ik aan een fiets?
Dit wordt met name beperkt door je budget en je eisen van de fietsen. Globaal gezien heb je 3 opties:
1. Je koopt een nieuwe fiets bij de fietsenmaker
2. Je koopt een tweedehands fiets bij de fietsenmaker
3. Je koopt een tweedehands fiets op martkplaats of elders

Nieuwe fiets
De duurste optie maar dan je weet dat je de fiets 100% zonder beschadigingen en defecten koopt. Ook kan je makkelijker de goede maat fiets vinden en kan je meer keuzes maken wat betreft de kleur en de specs.
Ook kan je hierbij beter een passende fiets kopen voor zowel je lengte (grotere framemaat) als je gewicht (sterkere wielenset). Als je wilt weten welke framemaat goed voor je is kan je gaan proefzitten maar handig is om eerst even hier te kijken of nog beter zelfs een bikefit te doen.

Tweedehands bij de LBS
Is veelal stukken goedkoper dan een nieuwe en je kunt er bijna zeker van zijn, mits de LBS goed is, dat er geen defecten aan de fiets zitten. Een beschadiging ontkom je eigenlijk niet aan. Ga er ook vanuit dat slijtage op de groepen aanwezig is.
Je betaald dus wat minder maar dit is een goede middenstap tussen een nieuwe fiets en een marktplaats fiets.

Tweedehands via marktplaats of elders
De goedkoopste manier om aan een redelijke fiets te komen is via Marktplaats. Voor ca. 400 euro worden er regelmatig aardige fietsen aangeboden. Het zijn vaak fietsen van Nederlandse makelij, zoals de Giant Peloton. Alhoewel oudere fietsen natuurlijk nog buiscommandeurs hebben, zit er soms een hele aardige groep op. Als je zelf een beetje kunt sleutelen, smeren en poetsen, kun je er jaren plezier van hebben.
Maar ben hier ook voorzichtig mee, soms staan er juweeltjes op maar vaak ook wrakken. Ga sowieso kijken hoe de staat van de fiets is, foto's zeggen niet alles, en vraag om een test ritje waarbij je in ieder geval naar de slijtageonderdelen kijkt.
Je kan ook altijd hier even een link plaatsen en vragen wat de mensen in het topic er van zeggen.

We helpen graag!
Wij willen je graag helpen door mee te denken en te adviseren, maar dit kunnen we niet zonder wat dingen te weten:
- Je lengte
- Je gewicht
- Je budget (en of dit alleen voor de fiets is of ook voor de kleding etc.)
- Je doelen qua fietsen (touren, vakanties in de bergen, wedstrijdjes etc.)

Even één huren
Als je niet zeker weet of je het allemaal leuk vind kan je natuurlijk ook eerst even wat gaan testen/huren om dit uit te zoeken. Want stel dat je voldoende financiën hebt om een goede nieuwe fiets te kopen maar je weet dus niet zeker of je het leuk vind. Dan kan je eerst een goedkope 2e hands op de kop tikken maar je hebt dan niet het zelfde 'gevoel' als op die carbon fiets die je eigenlijk wilt hebben mocht het leuk zijn. Je kan ook gewoon die dure fiets kopen, erachter komen dat je het niet leuk vind en alles weer verkopen (met verlies). Een leuke tussenweg is het huren van een fiets om te kijken of je het leuk vind.

Een andere reden voor huren is natuurlijk dat je op vakantie even een stuk wilt fietsen maar niet je eigen fiets mee wilt nemen. Hieronder staan een aantal verhuurders welke aangedragen zijn door goede ervaringen van mensen uit dit topic:
BedrijfsnaamLocatie (Plaats, Land)Website
FreemotionGran Canariahttps://www.free-motion.com/
Bikecenter Vuelta-TuristicaCalpe, Spanjehttps://vueltaturistica.com/

Welke fietsframe materialen zijn er allemaal?
Staal:
Staal zie je niet meer zoveel voorkomen op een racefiets. Het is erg sterk en kan gemakkelijk bewerkt worden alleen is erg zwaar en dat is natuurlijk een nadeel als je bergop gaat.

Aluminium:
Aluminium is, in vergelijking met staal, stukken lichter. Echter de eerste versies van de aluminium fietsen was dat deze nog wel eens "zwiepten" door de geringe zijdelingse stijfheid. Een oplossing hiervoor was om de buizen te verdikken, soms wel dikker dan dat de stalen frames. Een nadeel echter was dat de fiets weer zwaarder werd.
Om de stijfheid te verhogen maar het gewicht laag te houden worden de buizen nu op de stukken waar dit nodig is dikker gemaakt en waar dit niet hoeft dun te houden. Ookwel 'butted' genoemd.

Carbon:
Carbon is bezig met een opmars en je ziet ze steeds meer verschijnen en ze zijn erg in trek, desondanks de prijs. Het is licht en sterk, echter wel maar berekend op de krachten die ze te verduren zijn. Hiermee word bedoeld dat een voorvork van carbon sterk is en je wiel voor je vast houd. Maar voer er geen zijdelingse krachten (door de voorvorkpoten naar elkaar / van elkaar af te bewegen) want hier zijn ze niet op berekend.
Om een middenweg te vinden tussen comfort en prijs zie je ook aluminium frames met carbon onderdelen (voorvork bijvoorbeeld) erin verwekt.

Titanium:
Titanium, wat veel gebruikt word in de luchtvaart, is licht en stijf. Dus je zou zeggen perfect voor frames voor een fiets. Ja is het antwoord... titanium is licht, stijf en zelfs, zeggen sommige rijders, comfortabel door het vermogen om trillingen te dempen. Er kleven echter wel nadelen aan. Namelijk dat het erg duur is en minder bewerkelijk is als andere materialen.

Scandium en Magnesium:
Lijken op het eerste zicht door hun uitstekende materiaaleigenschappen zeer geschikt voor een fietsframe. Maar respectievelijk de hoge kostprijs en moeilijke bewerkbaarheid zorgen ervoor dat deze materialen slechts zeer zelden voorkomen. Er kunnen soms wel legeringen aangegaan worden met aluminium om een gulden middenweg te bekomen.

Fietstermen.. wat betekent het allemaal?
Voor een veel uitgebreider overzicht kun je hier terecht. Hieronder staat een aantal van de belangrijkste termen.

Balhoofd:
Het geheel aan lagers waarin je voorvork draait. Je hebt de ouderwetse waarbij het balhoofdstel in je balhoofdbuis gedrukt wordt en je hebt het nieuwere Ahead (zoals hier boven staat) waarbij je frame meedoet.(kromme uitleg, i know).

Bikefit:
Bij een bikefitter langsgaan om je gehele fietshouding te bekijken, op te meten en aan te passen. Er zijn verschillende technieken voor, maar het komt erop neer dat de flexibiliteit in je lichaam (heupen, knieën, voeten) wordt onderzocht evenals je basis lichaamsmaten. Vervolgens wordt er gekeken hoe je normaliter op de fiets zit om dit alles te gebruiken om bijvoorbeeld je stuur iets te kantelen, je shifters te verplaatsen, een kortere stuurpen te gebruiken, je zadel lager te zetten en vervangen voor een breder zadel etc. Dit alles met als doel om jou in een zo optimaal mogelijke houding op de fiets te zetten. Het kan aan de prijzige kant zijn, maar velen zweren bij het doen van een bikefit vóórdat er een fiets wordt gekocht. Zodoende weet je precies welke fietsen passen bij jouw lichaam.

Butted:
Als je overal even dikke (frame)buizen hebt is dit natuurlijk sterk maar niet efficient qua gewicht. Want wat blijkt is dat niet alle buizen hoeven de zelfde dikte te hebben om sterk te zijn. En hier komt de term 'Butted' voorbij, dit betekend eigenlijk dat de buizen dik zijn waar ze sterk moeten zijn en minder dik waar het minder hoeft te zijn. Behalve Single butted heb je ook Double en Triple.

Cranks:
De arm van trapas (bottom bracket) naar je pedaal. Meestal 17cm. Ik weet niet meer wie maar volgens mij Peter Winnen heeft zonder dat hij het wist eens een Tour gereden met 2 verschillende lengtes cranks...

Derailleur:
Datgene wat ervoor zorgt dat je kunt schakelen. Je hebt een voorderailleur (tenzij je 1x hebt) en een achterderailleur. Deze kan mechanisch (met kabel) of elektronisch aangestuurd worden.

Groep:
De verzamelnaam voor de onderdelen op je fiets. Als je een Shimano 105 groep hebt zijn je remmen, naven, derailleurs, etc van Shimano 105. Een groep kan ook mixed zijn. Dit gebeurt wel eens om de kosten te drukken. Je hebt dan dure en minder dure onderdelen door elkaar. Bv 105 en Tiagra.

Typen banden
Clinchers: Engelse term voor een systeem met een binnenband en een buitenband. Het systeem kennen we van de stadsfiets. Nog altijd de standaard onder wielertoeristen.

Tubeless: systeem waarbij er alleen een (speciale) buitenband wordt gebruikt. Hier is een speciale velg voor nodig. We kennen dit systeem van de auto. Komt uit de MTB-wereld, en kent in de racewereld een steeds maar groeiende groep aanhangers. Meestal wordt anti-lekvloeistof in de band gespoten en worden er plugs gebruikt om gaten te dichten die niet door sealant gevuld kan worden. In nood kan er ook een gewone binnenband gebruikt worden. In het peloton rijden steeds meer profs op tubeless.

Tubular/tubes: systeem waarbij een tube (een speciale buitenband en binnenband in éen, een soort slang) op een speciale velg wordt gelijmd. Dit systeem wordt door profs nog in de koers gebruikt, maar is in populariteit achteruit aan het gaan. Niet praktisch voor wielertoeristen. Voordeel is dat je ermee kunt doorrijden bij lek.

Typen remmen
Velgremmen: de traditionele rem waarbij de remblokjes tegen de velgrand worden geknepen om zodoende voor meer wrijving (en dus minder snelheid) te zorgen. In de afgelopen paar jaar is het marktaandeel flink achteruit gegaan, maar met name de oudere fietsen zijn allemaal nog van velgremmen voorzien. Mocht je een nieuwe fiets willen kopen dan zul je zelfs in het lagere segment al snel tegen schijfremmen aan lopen.
Velgremmen zijn minder effectief in natte omstandigheden, kunnen in lange afdalingen (en met verkeerde remtechniek) voor klapbanden zorgen en zorgen voor een slijtende velgrand. Carbon velgranden zorgen ook voor flink verminderde remkracht.

Schijfremmen: net als met velgremmen zit het eigenlijk al in de naam. Het remmen wordt niet meer met behulp van de velgrand gedaan maar door een schijf welke aan je wiel bevestigd zit.
Schijfremmen werken veel beter in natte omstandigheden en hebben in alle omstandigheden meer remkracht. Daarentegen vergt het meer onderhoud (het ontluchten of bleeden van je remkabels), zijn 'piepende' schijven een doorn in het oog van iedere wielrenner en is het in extreme omstandigheden (warm weer en veel achter elkaar remmen in afdalingen) mogelijk dat je schijfrem dusdanig verwarmd wordt dat deze gaat vervormen.

Lugs:
Waar 2 buizen verbonden worden. Soms zie je een soldeerrandje rondom, soms is er een soort hoes waar buizen ingeschoven worden en soms worden ze gelijmd. (dit is natuurlijk niet het geval bij 100% carbon fietsen, deze zijn nog anders vervaardigd)

LBS / FM:
Local Bike Store, ookwel de plaatselijke fietsenmaker om de hoek. En FM is fietsenmaker overigens ;)

Pedalen:
Klikpedalen werken met een plaatje en een schoen. Toeclips zijn normale pedalen met zo'n korfje erop waar je niet snel uit kan klikken en, volgens velen, LEVENSGEVAARLIJK. Advies is dan ook even paar euro te investeren in klikpedalen en schoenen. Klikpedalen zijn er in verschillende soorten, waarbij SPD-SL (en in mindere mate SPD) veruit het populairste is.

Powermeter:
Wat elektronica in je pedalen (Shimano Rally, Wahoo Speedplay, Assioma Favero, Powertap P1), je crankarm (4iiii, Stages), je spider (Quarq) of je achteras (Powertap) wat meet hoeveel vermogen jij met je benen levert uitgedrukt in Watt.
De ontwikkelingen door de jaren heen hebben ervoor gezorgd dat vermogensmeters/powermeters steeds goedkoper aangeboden kunnen worden. Tegenwoordig begint het rond de €190,- voor een enkelzijdige powermeter.

Oversized:
Om een fiets sterker te maken kun je de buizen dikker maken. Je kan ook dat extra materiaal gebruiken om de diameter te vergroten ipv de dikte van de wand. Dan krijg je oversized buizen die stijver zijn maar niet zwaarder i.t.t. de normale buizen.
Iets anders maar wat ook onder 'Oversized' valt: Oversized pulleywheels, denk hierbij aan het CeramicSpeed OSPW systeem. Het idee hierachter is dat grotere pulleywheels voor kleinere hoeken zorgen en de ketting zodoende minder frictie heeft. Tevens wordt dit vaak gecombineerd met lagers die minder weerstand zouden bieden (veelal keramische lagers). De wetenschap is het er nog niet helemaal over eens of grotere pulleywheels echt effect hebben.

Sloping:
Je hebt fietsen die een rechte bovenbuis hebben en zich uit laten drukken in bv 59cm, maar tegenwoordig heb je ook sloping frames. Deze frames hebben een kortere zitbuis en een schuin oplopende bovenbuis. De maten druk je dan uit in S, M, L. Over smaak valt te twisten en voor en tegenstanders bestrijden elkaar dan ook fel. Andere naam is 'compact'.

Opmerking: een en ander van www.m-gineering.nl overgenomen in eigen woorden.

Fiets afstellen
Vraag die veel voorbij komt. Voorop gestelt staat dat je niet op basis van je lichaamsmaten de perfecte afstelling kan bereiken. Je krijgt er een mooie beginstand mee en finetunen doe je door naar je lichaam te luisteren.

Eerst beginnen we met je lichaamsmaten en de betekenis voor in de formules.
Afmetingen
BBinnenbeenlengteVoeten ongeveer een dertigtal cm uit elkaar, een waterpas/dik boek/… tussen je benen omhoog drukken (druk vergelijkbaar met wanneer je op je zadel zit).
RRomplengteDit meet je al zittend, rug goed tegen de leuning van de stoel aandrukken. Meet vanaf de stoel tot waar je sleutelbeentjes bij elkaar komen.
AArmlengteMaak een vuist, houd je arm losjes hangen, en meet vanaf je knokels tot aan je schouder.
HZithoogteWordt gemeten vanaf het center van de cranck, tot aan het zadel (in het verlengde van de zadelbuis).
ZZitlengteVanaf het stuur (bovenkant, rechte gedeelte) tot aan het zadel (kruising met verlengde van zadelbuis).

Dan wat factoren want niet voor elk type inspanning heb je de zelfde houding.
Factoren
Zeer sportief:0,545
Sportief0,535
Tour0,525

Welke formules zijn er gebruikt
• H = 0,89 * B
• Z = (A + R) * factor

Nu weet je ongeveer, nogmaals het is een indicatie, wat de hoogte is van je zadel. Maar wat is dan de hoogte van je stuur?
Lichaamslengte (cm)Verschil (cm)
150-1602-3
160-1703-5
170-1804-7
180-1905-9
190-2006-10

Dank aan .joeri. voor de informatie



Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/5f0G5KHOG3K535HGcOJv1DMw/full.jpg
Voor alle informatie, discussies en tips qua fietskleding is het aan te raden om Het grote fietskleding topic door te spitten en op te slaan.
Een goede samenvatting zal zijn dat een helm, goede schoenen en een goede broek (met een voor jou goede zeem erin) must-have's zijn. Zonder helm fietsen is niet cool, goede schoenen zorgen ervoor dat je na een paar minuten fietsen geen afgeknelde tenen/voeten hebt en een goede broek zorgt ervoor dat je goed stil zit op je fiets om schuurplekken te voorkomen. Qua shirt maakt het weinig uit, maar zit er toch wel verschil in de verschillende prijsklasses, met name met de gebruikte stof en de pasvorm (duurdere shirts hebben meestal een race-fit waardoor deze een stuk strakker om je lichaam zit, ongeacht de maat).


Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/tdKLce4qARvEE8z2MIkcNPCG/full.jpg
Tja er zijn zat manieren van trainen en het resultaat verschilt voor iedereen. Er zullen altijd discussies zijn wat het beste is, zorg er zelf voor dat je lekker fiets en houd je lichaam goed in de gaten. Je hebt er niets aan om je op maandag helemaal in de vernieling te rijden waardoor je veel dagen herstel nodig hebt terwijl je eigenlijk meerdere keren die week wou gaan fietsen.
Om toch een kleine aanzet te geven...

Omslagpunt en hartslagzones
Om goed te kunnen trainen, en weten wat je van je lichaam vraagt, moet je weten wat je hartslagzones zijn. Om je zones goed te kunnen berekenen moet je het omslagpunt van je lichaam weten. Het omslag punt is niets meer dan de hartslag op het moment dat de aangemaakte en afgevoerde afvalstoffen in balans zijn (je MLSS). Maar hoe bereken je dit? Het beste is een ECG test te doen in een medisch centrum, echter niet iedereen heeft hier de mogelijkheid toe. Het kan ook zo "klik". Je hebt dan een ruwe inschatting waar je mee kan gaan werken.
Nu het omslagpunt bekend is kan je ook kijken wat je zones zijn en welke zone wat doet. Kijk even op deze pagina voor handig info.

Hersteltraining
Veel mensen denken dat om goed te herstellen ze gewoon lekker niets moeten doen. Tja het kan alleen nog beter is een herstel training doen. Je zorgt er dan voor dat je de spier gebruikt en dus de afvalstoffen uit je spieren werkt. Belangrijk is dat je het echt rustig aan doet omdat je anders meer afvalstoffen aanmaakt dan dat je weg werkt. Linkje naar DoeFiets.nl - Herstel Training

D1 / D2 / D3
D1 (Rustige duurtraining):
De naam zegt het al... D1 is een Duurtraining van het laagste niveau. Met deze training bouw je eigenlijk aan de duurzaamheid van je basis-conditie. Explosieve conditie hebben is leuk maar fietsen is een duur-sport. Tijdens een rustige duurtraining leer je je lichaam effectief om te gaan met de beschikbare middelen (voeding, water, zuurstof etc.).
Een D1 training klinkt alleen voor beginners maar vergis je niet, D1 kan perfect gebruikt worden als tussenpose bij je interval training. Het voordeel van deze, relatief, lage inspanning is dat het herstel kort is en dit dus meerdere keren per week kan doen. Linkje naar DoeFiets.nl - D1

D2 (Intensievere duurtraining):
Schepje boven op de D1 en dus ook wat zwaarder. Je houd dit minder lang vol en je herstel is ook iets langer over het algemeen omdat je lichaam meer inspanning moet leveren. Een D2 training is perfect voor afwisseling met de D1. Maar houd in gedachte dat de D2 nooit de D1 vervangt. Naar mate je sterker word en een betere conditie krijgt blijft D2 een leuke afwisseling maar niet iets voor elke dag. (natuurlijk gaat je D1 gemiddelde richting de D2 naarmate je beter word, maar je D2 moet ook omhoog gaan). Linkje naar DoeFiets.nl - D2

D3 (Extreme duurtraining):
Je gaat op bijna 100% van je omslagpunt (komt straks nog terug) rijden. Het klinkt zwaar en dat is het ook, het is echt stampen. Nu zijn er mensen die dit erg lang vol kunnen houden, de vraag is dan of ze wel echt 100% (110%) gaan. Als je echt volle bak gaat dan hou je dit niet extreem lang vol en daarom is het perfect te combineren met een intervaltraining i.c.m. een D1 training.
Naast het 'voluit' gaan kan je er ook niet onder gaan zitten en je kan dan zo je MLSS (Maximum Lactate Steady State) trainen. M.a.w "je hartslag waarbij de aangemaakte en afgevoerde afvalstoffen (Lactaat) nog net in evenwicht ("Steady") zijn". Dit punt is lastig te vinden door gewoon te proberen. Linkje naar DoeFiets.nl - D3

Interval
Om sterker en beter te worden is een intervaltraining ook van belang. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt maar zorg voor het herstel. Linkje naar DoeFiets.nl - Interval

Krachttraining
Er is al wat discussie over geweest, of het wel of niet helpt, maar ik ben van mening dat het wel zeker helpt en daarom plaats ik het hier.
Bij krachttraining moet je niet denken aan die grote biceps, maar juist aan die kanonnen van benen. Er zijn verschillende manieren hoe mensen het uitleggen maar als je minder (sterke) spieren hebt je minder snelheid. Je kan nog z'n goede conditie hebben zodat je 500km achter elkaar kan rijden maar als de wedstrijd maar 100km is en jij 5-10kmp/h langzamer bent dan ben je de sjaak.
Dus hoe doe je krachttrainen, tja optie 1 is gewoon naar de fitness te gaan en die beenspieren aan te spannen. Je beenspieren groeien en je word sterker. Echter je kan ook je spieren trainen op de fiets. Zoek een klim waar je ong 30 seconden kan klimmen en kies een zwaarder verzet zodat je cadans lager word. Je vraagt nu een grotere inspanning van je spieren. Linkje naar DoeFiets.nl - Krachttraining

Mooi (maar pittig) leesvoer: Krachttraining wielrenners.pdf

Trapfrequenctie/Cadans?
Sinds Lance de bergen overreed met een behoorlijk hoge trapfrequentie is het woord weer helemaal hip. De trapfrequentie geeft aan hoevaak jij de trappers rond trapt per minuut. De krachtmensen uit het voormalig Oostblok stonden er om bekend dat ze met enorm zware versnellingen konden rijden. Lance kiest er voor om heel veel slagen per minuut te maken, 110 normaal tot wel 125 bij tijdritten.
Een wielrennersgemiddelde is geloof ik iets van 90-95 slagen per minuut dus ga maar na. Nadoen heeft niet direct zin, want iedereen heeft zijn eigen trapfrequentie. Als je bergop gaat krijg je dit aantal niet meer rond. Om te compenseren schakel je dus lichter.
Licht rijden (hoge frequentie) is in maar waarom rijden we niet allemaal zo als Lance? Het kost behoorlijk wat vermogen om zo vaak rond te komen. Niet iedereen heeft dit vermogen. Een renner die vermoeid raakt zal soms dan ook juist zwaarder schakelen ipv lichter omdat zijn benen het niet meer rond krijgen.

Dus lekker zelf proberen en kijken wat je fijn vind.

Als je erachter komt dat de cadans wat te laag is en je wilt cadans gaan trainen, lees dan dit even.

Supercompensatie
Supercompensatie... wat is het? Heel simpel gezegd is het de duur wanneer een training het meeste effect heeft op je vooruitgang. Dit is alleen makkelijker gezegd dan gedaan.
In dit stukje word geprobeerd op een makkelijke en korte manier het uit te leggen;

Een training is een aanslag op je lichaam. Je reactie van je lichaam is zichzelf te gaan 'repareren/verwennen' waardoor je lichaam weer op het normale niveau van functioneren komt.
Het mooie is echter dat je lichaam niet op dat niveau stopt maar iets meer werk verricht. Op dit moment is je lichaam bezig aan de 'supercompensatie' en dit is het moment om weer te gaan trainen.

Ter illustratie;
[afbeelding]

Er zijn nu 3 dingen die kunnen gebeuren:
  • Je wacht te lang met weer te gaan trainen. Het resultaat is dat je weer start op de 'base level' en je vooruitgang kleiner is.
  • Je wacht te kort met weer te gaan trainen. Dit resulteerd is dat je dus tijdens het 'rode recovery' blok weer gaat trainen en dus onder je 'base level' begint. Dit kan als gevolg hebben dat je lichaam problemen gaat geven en je vooruitgang klein is.
  • Je gaat weer trainen op het perfecte moment, namelijk op de piek van de supercompensatie. Het resultaat is dat je dus hoger dan je 'base level' begint. En dit resulteerd in een vooruitgang in de loop der tijd.
Dit is enkel de theorie, in de praktijk kan dit voor iedereen anders uitpakken (sneller of langzamer). Er staat veel op het internet wat betreft supercompensation.

Overig
Het is al zo vaak gezegd maar... Iedereen is anders en jij dus ook. Wat voor Lance of Andy werkt hoeft voor jou niet te werken. Ga je ook niet met de profs vergelijken als je begint want die heren leven echt voor de sport met begeleiding, dieet en teveel trainingstijd.
Als je trouwens van plan bent om de Tourmalet, Galibier of een andere kuitenbijter te beklimmen dan moet je hiervoor trainen. Stap 1 is veel kilometers maken, die basisconditie moet goed zijn. Je spieren kunnen nog zo sterk zijn, maar als jij niet de conditie hebt om de spieren van voeding te voorzien dan haal je de top wat lastiger tot helemaal niet. Ook met minder sterke spieren kom je boven, het duurt misschien alleen wat langer.



Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/QdPHL4MaCsyZd4qbX6sko5ou/full.jpg
Dit is een lastig punt aangezien dit voor iedereen anders is. Er zijn mensen die op een tocht van 1 uur al een heel rantsoen meenemen en sommige nemen dan alleen een beetje water mee.
Hieronder is geprobeerd om een paar basis punten op een rij neer te zetten (als richtlijn). Google verder eens voor want handige tips. Helaas is het niet zo dat alles wat op internet staat waar is. Probeer je eigen eet&drink patronen te ontdekken wat je zelf fijn vind.

Eten
Als je langer gaat fietsen dan 1 (/1.5) uur dan moet je ook beginnen met je eten aan te vullen want een lichaam heeft maar ongeveer 1,5 tot 2 uur aan koolhydraten.
Het belangrijkste wat je moet weten is dat je wel kan blijven proppen tijdens het fietsen maar je lichaam kan maar ongeveer 60-80 gram koolhydraten opnemen en verwerken. Het heeft dus geen nut om er per uur meer in te stoppen.
Dan de vraag wat moet ik meenemen voor tijdens het fietsen. Hier zijn veel meningen over, sommige mensen nemen bruine boterhammen mee en andere alleen een banaan en een energiereep. Zorg ervoor dat het genoeg voedingswaarde, wat snelle suikers heeft en niet te zwaar op de maag ligt.

Voor het fietsen moet je zorgen voor een goede koolhydraatrijke bodem zodat je lichaam ergens energie uit kan putten. Heb je dit niet dan kom je een heel eind op wilskracht en snelle suikers (als je deze inneemt) maar je voelt jezelf gewoon slapjes. Zorg ervoor dat je niet een half uur voor het trainen gaat eten om deze bodem te realiseren, maar iets meer tijd ervoor nemen.

Drinken
Vocht is belangrijk want je zweet immers dus bijvullen van de vochtvoorraad in je lichaam is van essentieel belang.
Een goede richtlijn is dat je per uur dat je fietst 1 grote bidon (750ml) naar binnen werkt (je lichaam kan max per uur ongeveer 1L hanteren en verwerken). Als je wat zout toevoegd aan het drinken dan word het vocht sneller opgenomen. Ook is het zout belangrijk omdat je zweet en hierdoor verlies je essentiele zouten.
Als je klaar bent met je tocht vergeet dan niet ook je vocht aan te vullen door nog even wat te drinken.
De vraag die nu nog rust is wat moet ik drinken. Je kan (wat duurdere) dorstlessers (met isotone) kopen wat je met water mengt. Dit zorgt ervoor dat je koolhydraten nog sneller opneemt en er zitten ook wat suikers in. Maar echt veel heb je er niet aan als je maar 1 uurtje gaat fietsen, het heeft pas echt het volle effect als je meer vraagt van je lichaam voor een langere tijd.
Naast een dorstlesser kopen kan je deze ook makkelijk zelf maken (is wel iets minder effectief maar scheelt een hoop geld). Namelijk door een beetje siroop/multivitamine (voor de suikers) aan te mengen met wat zout. Zorg er alleen voor dat je het goed verdunt anders word het niet goed (minder snel) opgenomen door het lichaam.

En dan nog eindigend met een kleine tip om te zorgen dat je goed drinkt, neem elke 10 minuten gewoon wat drinken. Een tweede tip is blijven drinken ookal heb je geen dorst en denk je "het is toch niet warm buiten dus ik drink wel minder", dit is namelijk een grote valkuil. Gewoon drinken.
O en natuurlijk geen alchohol na de training (wat je soms ziet gebeuren in groepjes). Alchohol is namelijk funest voor je herstel.



Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/PqTXhhC25Kp3u5nrujzNAEI0/full.jpg
Je kan op een fiets stappen en gewoon gaan fietsen. Hier is niets mis mee maar je wilt wellicht wel weten hoeveel je gefiets hebt, hoe hard en hoelang je er over gedaan hebt.
Gelukkig zijn er veel hulpjes op de markt, niet alleen voor tijdens het fietsen maar ook voor het onderhoud ervan.
Hieronder staat wat korte info over wat er allemaal is.

Merken:
Voordat we beginnen met de verschillende meters even kort wat merken opsommen waar je naar kan kijken (in willekeurige volgorde).
Sigma, Garmin, Polar, VDO
Het is niet zo dat een merk beter of slechter is als een andere, maar sommige betaal je wat meer voor. Ga goed op onderzoek uit dat je krijgt wat je wilt voor wat je ervoor wilt betalen. Kijk goed of je zelf de batterijen van de sensoren kunt vervangen, bij Polar kan dat bijvoorbeeld niet altijd (dit is ook niet het geval bij de Garmin Edge modellen).

Welke meters zijn er allemaal
Snelheidsmeter:
Een snelheidsmeter is één van de meest basis maar belangrijkste apparatuur die je maar kan hebben. In principe heb je voor een paar tientjes een basis computer hebben die een paar aspecten voor je bijhoudt.
Er zijn simpele meters die de tijd, huidige snelheid, gemiddelde snelheid en je afstand bijhouden. Maar er zijn ook wat uitgebreidere versies die meerdere apparaten combineren zoals een ingebouwde hartslagmeter.

Hartslagmeter:
Gewoon op gevoel fietsen is iets van vroeger en met de huidige technologieën eigenlijk niet verstandig. Het gebeurt nog wel veel maar vooral als je vaker traint en je wilt houden aan een D1/D2/D3/H training is het van belang dat je je hartslag in de gaten kan houden. Want niets is zo funest dat je een hersteltraining aan het doen bent en dat je jezelf 'laat gaan'. Want zonder dat je het vaak door hebt fiets je toch harder, en dus een hogere hartslag hebt, dan dat je eigenlijk wilt.

Cadansmeter:
De cadansmeter meet, zoals de naam doet vermoedt, het aantal omwentelingen dat je op het moment maakt. Deze meters zie je iets minder vaak maar als je intensiever wilt gaat fietsen dan is een cadansmeter een goed punt om te beginnen om je trapbeweging/frequentie te 'fine-tunen'.
Losse cadansmeters zijn er vast wel, maar die wil je niet. Dit betekent namelijk weer een schermpje op je stuur. Het makkelijkste is als je weet wat je wilt een goede fietscomputer te kopen die een cadansmeter heeft, of de mogelijkheid heeft om de cadansmeter later aan te schaffen als uitbreiding.

Hoogtemeter:
Een hoogtemeter meet hoeveel je geklommen hebt tijdens je rit. Losse hoogtemeters zijn er vast wel, maar die wil je niet. Net als bij de cadansmeter wil je iets hebben die in een bestaand apparaat zit.

Navigatie:
Nu komen we bij de 'crème de la crème'. Eigenlijk heb je het niet nodig maar o wat is het vet/handig. De meeste fietsers die je voorbij ziet komen zullen geen navigatie op de fiets hebben zitten.
Er zijn verschillende soorten. Je hebt versies die GPS gebruiken om van te voren uitgestippelde routes te rijden, maar die geen routes kunnen plannen/berekenen. Je hebt ook versies die beide kunnen.
Eigenlijk zijn er voor navigatie 2 merken, Garmin en Bryton. Bryton is wat goedkoper maar ook iets minder in kwaliteit.
Als we kijken naar de Garmin hebben we momenteel verschillende versies, de Edge 200/500/510/800/10. De verschillen zijn aanwezig en het beste kan je even de volgende posts van Havana en van cybermans lezen:
Havana met "Basis info over fiets gps" - Havana over "OSM/CN maps en bikeroutetoaster" - Havana over "Verschillende Garmins" - Cybermans over Garmin verschillen tussen de versies

Train apparaten, wat is er
Het beste en minst saaie is gewoon je fiets. Maar wat als er 10cm sneeuw ligt, komt echt met bakken naar beneden of het is gewoonweg te donker. Tja dan wil je misschien wel niet weg op je fiets.
Een optie is om lekker voor de buis te zitten maar daar word de conditie etc niet beter van. Dus de oplossing is thuis trainen. Er zijn zat cardio apparaten maar deze zijn vaak erg duur en nemen veel ruimte in. Ook (als het een fiets apparaat is) heb je hier niet je eigen houding op.
Dus wat eraan te doen, een standaard waar je je fiets in zet en lekker stationair kan gaan fietsen. Er zijn een paar merken die dit maken maar de meest bekende (en beste) is Tacx. Er zijn veel soorten en smaken erin, van simpel gewoon trappen tot het aansluiten van de Tacx op je computer en dan een berg beklimmen met de correct klim percentages.
Vergis je niet in de prijs, ze beginnen bij ongeveer €300,- voor een nieuwe simpele 'trainer' tot makkelijk ver over de €1000,- voor de 'virtual reality trainers'. Gelukkig is er ook een tweedehands markt voor omdat veel mensen er 1 kopen en dan nauwelijks gebruiken. Want... het is een saaie bezigheid op de simpele trainers en veel mensen onderschatten dit. Veel fietsers kiezen er zelfs voor om zich liever zijknat te laten regen dan dat ze 2 uur op de Tacx doorbrengen.



Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/jvpZoceV4RrweMWEWQGUlY91/full.jpg
Kettingonderhoud
Je ketting (samen met de tandwielen) zijn belangrijk voor je aandrijving en op het moment dat het niet meer soepel loopt dan is dat te merken in cadans etc.
Er zijn veel manieren om de ketting te onderhouden. De makkelijkste is een doek met lampenolie (goedkoop en ontvet goed) er langs halen en weer in de olie zetten. Echter er (kan) meer bij komen kijken. Zo word je fiets meestal geleverd met een ketting welke niet makkelijk los kan. Op den duur is het gemakkelijker om deze te vervangen met een MissingLinkChain. Een MLC ketting (van bijvoorbeeld KMC) is makkelijk los te maken waardoor je de ketting van de fiets kan halen en dus erg makkelijk onder handen kan nemen.

Hoe nu een ketting 'echt' goed schoon te maken (zijn meerdere manieren maar de onderstaande word veelal gemeld in het forum);
[list]• haal de ketting los en laat deze goed weken in een badje met wat lampenolie (paar uur, ondertussen kan je de rest van je fiets schoonmaken)
• als al het vuil goed van de ketting is haal je deze uit het lampenolie bad en spoel deze dan goed af met water
• na goed afgespoeld te zijn de ketting door een droge doek halen (meerdere keren)
• laat de ketting nu nog even airdryen zodat de ketting goed droog is
• leg de ketting terug op de fiets
• wax de ketting in met dry-lube op wax basis (veel mensen gebruiken hier SquirtLube) (een dry-lube trekt veel minder vuil aan dan normale olie)
• nadat de wax wat 'ingetrokken/gedroogd' is doe er dan nog 1 of 2 lagen wax op


Het is niet nodig om een ketting ala bovenstaande ritueel elke keer schoon te maken, maar let er wel op dat je de wax er 1x in de zoveel tijd op doet.

Het laatste wat (voor nu) over een ketting bekend moet zijn is dat veel mensen denken dat als deze nieuw is deze direct op de fiets kan. Dit klopt ook wel alleen het vet waarin de ketting zit (voor opslag en transport) trekt vuil aan. Behandel de ketting gewoon zoals je een grondige schoonmaakbeurt van de ketting zou doen.

Cassette (en voorbladen) onderhoud
De ketting loopt langs je cassette en dus ook deze word vies. Om de cassette 'echt' goed schoon te maken moet je deze van het achterwiel afhalen met een zogehete kettingzweep. Op Parktool staat een how-to hoe je dit moet doen. Maar een goede Google actie levert je genoeg hits op.
Als je cassette eraf is en je de tandwielen los hebt is het schoonmaken echt een eitje, gelukkig hoef je dit niet vaak te doen. Wat namelijk al vaak voldoende is, is om het achterwiel eruig te halen en dan om een dubbelgeslagen doekje vochtig te maken (met lampenolie) en tussen de tandwielen heen te halen.

De voorbladen zijn, vooral met double en compact cranks, redelijk makkelijk schoon te maken als ze nog op de fiets zitten. Als je een tripple crank hebt lukt dit ook wel, alleen is het wat lastiger. Wederom op Parktool staan wat mogelijkheden om je tandwielen etc eraf te halen. Echter elk type crank is anders dus let goed op. (het is echt niet nodig om deze vaak van je fiets te halen, hooguit met een goede jaarlijkse schoonmaakbeurt).



Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/WFaPqmuPvMGOZ5Dd1B387pyI/full.jpg
Toertochten
In en rondom Nederland & België zijn zat tochten te vinden. Zie hieronder verschillende;
Fietsomgevingen in en rondom Nederland
Nederland en België zijn toch leuke fietslanden alleen soms wil je misschien wat meer, wat nieuws. De vraag dan is waar gaan we heen? Hieronder een mooi lijstje van goede fiets locaties.
Heb je een goede (globale) locatie, laat dit dan weten.

Voor klim informatie kijk op "Heuvelsfietsen.nl" voor meer informatie hierover.
OmgevingWegconditieHoogtemetersOmgevingsstad (Maps link)
Nederland
Betuwe Goed asfaltNauwelijksRhenen
Nijmegen / Berg en DalPrimaBehoorlijk wat klimmenNijmegen
VeluwezoomGoedBehoorlijk wat klimmenRheden & Arnhem
België
KalmthoutGoed asfaltNauwelijksKalmthout
LeuvenMatig/goed asfaltLicht heuvelachtigLeuven
VoerstreekGoed asfaltheuvelachtigSint-Martens-Voeren
Duitsland

(Fiets)Vakantie verhalen van Tweakers
Er zijn behoorlijk wat mede-wielrenners in dit topic die trainingsweekenden doen in de Alpen of gewoon even een fiets huren op vakantie. Zie hieronder wat linkjes naar hun avonturen:Heb je ook een goed (fiets)vakantie (of AD6) verhaal, gooi het in het topic en stuur Makkelijk een DM de link van het verhaal
Tips voor tijdens het fietsen
  • Ken je fiets en vooral zijn beperkingen. Wen eraan dat hij licht is.
  • Als je in een lichter verzet (dus een hogere cadans) fiets zorg er dan voor dat je niet gaat stuiteren.
  • Overtrek je ellebogen niet. Houd ze licht gebogen en span je core (buik- en rug-spieren) aan om gewicht van je armen af te halen.
  • Probeer je hielen naar de grond te drukken ipv je tenen het laagste te houden. Er zijn veel voetenstanden voor perfecte kracht overbrenging en voor perfecte spieraanspannings momenten. Het belangrijkste is dat het goed voelt. Als het moment komt dat je uit zulke dingen winst moet gaan boeken, moet je contact opnemen met een trainer/expert.
  • Vanaf het bovenste punt van de pedaalslag tot iets voor het onderste punt is het rendement het hoogst, hier kan je het gemakkelijkste kracht zetten. Echter wanneer je voet op de terugweg naar boven is kan hij ook voor heel wat extra kracht zorgen door een trekkracht uit te oefenen. Enkel in de twee uiterste punten (boven en onder) kan er maar weinig kracht geleverd worden, toepasselijk dode punten genaamd. Ovale tandbladen zouden deze dode punten verkleinen, zie ook Biopace
  • Krijg je last van bultjes/pukkels oid in je liezen (of precies achter je balzak) kan je hier vette creme op smeren voor het fietsen en erna. Dit houd alles goed soepel.
  • Lees deze regels, sommige zijn hilarisch, sommige bijna gewoon de wieler wet.
  • Nog verder uit te breiden


Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/7672zhtM4Uf6UWR8w6N4PnrH/full.jpg
Vorige delen
Deel 1: Het grote wielrentopic
Deel 2: Het grote wielrentopic - deel 2
Deel 3: Het grote wielrentopic - deel 3
Deel 4: Het grote wielrentopic - deel 4
Deel 5: Het grote wielrentopic - deel 5
Deel 6: Het grote wielrentopic - deel 6
Deel 7: Het grote wielrentopic - Deel 7
Deel 8: Het wielren ervaringentopic - Deel 8
Deel 9: Het wielren ervaringentopic - Deel 9
Deel 10: Het wielren ervaringentopic - Deel 10
Deel 11: Het wielren ervaringentopic - Deel 11
Deel 12: Het wielren ervaringentopic - Deel 12
Deel 13: Het wielren ervaringentopic - Deel 13
Deel 14: Het wielren ervaringentopic - Deel 14
Deel 15: Het wielren ervaringentopic - Deel 15
Deel 16: Het wielren ervaringentopic - Deel 16
Deel 17: Het wielren ervaringentopic - Deel 17
Deel 18: Het wielren ervaringentopic - Deel 18
Deel 19: Het wielren ervaringentopic - Deel 19
Deel 20: Het grote wielrenervaringtopic - Deel 20

Online shops
Nederland:
12GOBiking
Bikeshoe4u
FuturumShop
Hopmans Fietsgigant
Mantel
Math Salden

Duitsland:
Bike-components
BikeDiscount
Bike-Discount - let op: andere dan hierboven!
Rose
Bike24

Wielerfora
Bikeforums.net
Fiets.nl
mountainbike.nl
WeightWeenies (Engels)

Technische sites
BetterShifting - Alles over Shimano Di2. Gemaakt door niemand minder dan @Salteh
M-gineering - Hulp bij sleutelen
Park Tool - Hulp bij sleutelen
Sheldon Brown - Hulp bij sleutelen
Weight Weenies - Als elke gram je er eentje teveel is

Tools en plugins
Activityfix - Rule-based Strava activiteiten aanpassen
Veloviewer - Extra statistieken van je activiteiten, informatie over segmenten en routes
Wandrer - Houdt bij over welke wegen je al hebt gereden
Squadrats - Een soort tegeltjes verzamelen
Wattsboard - Powerdata visualiseren en analyseren
Chase The Ladder - Strava plugin om leaderboards van meer data te voorzien
Bandòk - Strava plugin om automatisch activiteiten van een naam te voorzien
Klimat - Strava plugin om automatisch informatie over het weer toe te voegen aan de beschrijving van je rit
myWindsock
SRAM AXS dashboard - Online statistieken over je SRAM AXS en Di2 schakelgedrag (verbindt met Garmin en Wahoo)
Sauce for Strava - Chrome plugin voor extra opties en data binnen Strava
Intervals.icu - Het herkennen van intervals, bevat ook meer statistieken over je fitheid, vermogen, totalen etc.
StatsHunters - Veel extra stats voor je activiteiten, bevat ook tegeltjes verzamelen en Long Term NL/BE challenge gemaakt door @aansteekblokje
Wielervrienden - Long Term BeNeLux challenge
Bicycle Gear Calculator
Frame Comparison - Makkelijk om te kijken wat een langere stem of meer/minder spacers doet met de fiets afmetingen

Routeplanners e.d.
Komoot (heeft ook plugin met Strava)
Judise - Nederlandse focus
Gravelmap
Drinkwaterkaart (geen directe planner, wel handig met plannen)
Drinkwatersports (geen directe planner, wel handig met plannen)

Bewerken GPX/FIT files (niet voor routes)
FIT File Tools - Verschillende tools voor FIT files
GOTOES - Verschillende tools voor verscheidene bestandsformaten

Klimmen
Heuvelsfietsen - Focus op Nederlands, enkele andere Europese klimmen
Climb by bike - Informatie over beklimmingen
CyclingCols - Informatie over beklimmingen en het bijhouden van beklommen cols
Climbfinder - Eenvoudig klimmen vinden
My Cols - App met allemaal informatie over cols wereldwijd


Overig
Escape Collective - Onafhankelijke wielerjournalistiek (paywall na 5 gratis artikelen)
Cycloworld - Alles over cyclo events en toerisme Bijgehouden door onder andere @havana
Cyclingnews
Wielerflits - Nederlandstalig wielernieuws
Wikipedia - Lijst met fietstermen
Wikipedia - Racefietsen


Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/eVEL4u8HoMRPeUX7YLawOM4l/full.jpg
De bovenstaande informatie is een goed startpunt maar het is geen bijbel als het aankomt op fietsen. Er zijn veel manieren om te fietsen en te trainen want elk lichaam is anders.

Bedankjes gaan naar Scighera, Jazzper, Maximus, Aikon en Laurenz voor hun werk aan eerdere delen. De huidige headers hebben we te danken aan BRT!

[ Voor 39% gewijzigd door Pimorez op 23-07-2023 23:26 ]

Hello fellow humans


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Reynouts
  • Registratie: Maart 2014
  • Niet online
Nieuw deel, dus ook maar een nieuwe fiets besteld..

Lang rond zitten speuren en afwegingen gemaakt, maar nu de trekker maar overgehaald, anders heb ik nooit een nieuwe fiets. Een sprong in het diepe: Canyon Aeroad (cherry pepper red, rimbrake)!

  • la_fusion
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 25-04 20:30
Dat vraagt om een foto natuurlijk ;)

  • roda_djavulen
  • Registratie: Oktober 2011
  • Laatst online: 25-04 12:22
Gefeliciteerd @Reynouts :)

Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Noxa
  • Registratie: November 2005
  • Laatst online: 09:31
Ik doe mee, nieuw topic = nieuwe fiets :D.

Afbeeldingslocatie: https://dgtzuqphqg23d.cloudfront.net/JszJa8GAxRNWOTrF-dWocR9JVDsCY02IN239SkbaYXM-2048x1536.jpg

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Prulleman
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 17:34
Noxa schreef op donderdag 6 september 2018 @ 13:38:
Ik doe mee, nieuw topic = nieuwe fiets :D.

[afbeelding]
zo.. die snijdt wel lekker door de lucht :o
wat ga je er mee rijden? Triathlons?

Strava


  • Noxa
  • Registratie: November 2005
  • Laatst online: 09:31
Prulleman schreef op donderdag 6 september 2018 @ 13:45:
[...]

zo.. die snijdt wel lekker door de lucht :o
wat ga je er mee rijden? Triathlons?
Tijdritten is het plan, seizoen is helaas over maar volgend jaar wil ik er aan paar gaan rijden.

  • mvds
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 16:02

mvds

Totally awesome!

Het stukje over navigatie in de SP mag wel worden geupdate ;) Naast Garmin en Bryton is Wahoo natuurlijk inmiddels ook een bekende speler! Vele mensen hier (waaronder ik) rijden met een ELEMNT (Bolt)

  • Joba
  • Registratie: Januari 2001
  • Laatst online: 24-04 12:57
mvds schreef op donderdag 6 september 2018 @ 14:05:
Het stukje over navigatie in de SP mag wel worden geupdate ;) Naast Garmin en Bryton is Wahoo natuurlijk inmiddels ook een bekende speler! Vele mensen hier (waaronder ik) rijden met een ELEMNT (Bolt)
Of uithoeken en verwijzen naar Het grote fietscomputer topic

Als je een hamer hebt lijkt elk probleem op een spijker....


  • roda_djavulen
  • Registratie: Oktober 2011
  • Laatst online: 25-04 12:22
@Noxa Mooi apparaat!

  • BreadFan
  • Registratie: Oktober 2001
  • Niet online
Noxa schreef op donderdag 6 september 2018 @ 13:38:
Ik doe mee, nieuw topic = nieuwe fiets :D.
Wat een bak d:)b

Voor mij is het niet "nieuw topic, nieuwe fiets", maar "nieuw topic, nieuwe fietscomputer", al ben ik daarmee natuurlijk meteen in het verkeerde topic :P

De Edge 500 is vervangen door een Elemnt Bolt.

  • wisselwerking
  • Registratie: April 2003
  • Laatst online: 17:19
@Noxa mooie fiets. Ik ben ook van plan om TT uit te gaan proberen, maar beperk mij eerst maar eens tot een opzetstuur. Nig mensen met ervaring op dat vlak?

In het kader van nieuw topic, nieuwe fiets(benodigdheden), mijn prijzige (€ 0,87) ass savers van AliExpress zijn binnen.

  • mvds
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 16:02

mvds

Totally awesome!

BreadFan schreef op donderdag 6 september 2018 @ 16:28:
[...]

Wat een bak d:)b

Voor mij is het niet "nieuw topic, nieuwe fiets", maar "nieuw topic, nieuwe fietscomputer", al ben ik daarmee natuurlijk meteen in het verkeerde topic :P

De Edge 500 is vervangen door een Elemnt Bolt.
Wat was jouw reden om niet voor de nieuwe Edge Explore te gaan? (Puur uit nieuwsgierigheid hoor, ik heb ook voor die keuze gestaan en ook voor de Bolt gekozen)

  • Morrar
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 16:36
Noxa schreef op donderdag 6 september 2018 @ 13:38:
Ik doe mee, nieuw topic = nieuwe fiets :D.
Gaaf ding!

Doe zelf ook een duit in het zakje; vandaag voor het eerst gereden op m'n nieuwe Giant TCR Advanced 1 Disc :)

M'n eerste racer; had wel al een jaar een MTB maar dit is toch weer heel andere koek! Meeste PRs op asfalt gingen er vrij makkelijk aan :+ Ook klimmen gaat echt een heel stukje makkelijker met zo'n licht fietsje en dunne bandjes.

[ Voor 10% gewijzigd door Morrar op 06-09-2018 18:48 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Crazy D
  • Registratie: Augustus 2000
  • Laatst online: 17:26

Crazy D

I think we should take a look.

Morrar schreef op donderdag 6 september 2018 @ 18:47:
M'n eerste racer; had wel al een jaar een MTB maar dit is toch weer heel andere koek! Meeste PRs op asfalt gingen er vrij makkelijk aan :+ Ook klimmen gaat echt een heel stukje makkelijker met zo'n licht fietsje en dunne bandjes.
Haha lekker is dat he. Na 15000km op de MTB (op asfalt) had ik de 1e dagen alleen maar PR's :o Helaas gaat dat niet op bij de volgende racers (nou ja, hangt af van welke fiets je koopt natuurlijk...).

Exact expert nodig?


  • Sander
  • Registratie: Juni 2004
  • Niet online
Hier is de wintervoorbereiding begonnen, voor nog geen 480€ een tacx flux besteld... nu maar eens kijken hoe dat gaat bevallen!

  • mvds
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 16:02

mvds

Totally awesome!

Sander schreef op donderdag 6 september 2018 @ 20:53:
Hier is de wintervoorbereiding begonnen, voor nog geen 480€ een tacx flux besteld... nu maar eens kijken hoe dat gaat bevallen!
Deze zeker: https://www.decathlon.nl/..._/R-p-X8534451?mc=8534451

Mooie aanbieding idd, ik denk alleen dat mijn fiets er niet in gaat passen vanwege de lange slag derailleur

Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • mhr-zip
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Vandaag mijn eerste ritje 30+ oOo

If its not on Strava it didn't happen
https://www.strava.com/activities/1823797057/

Zijn vijftig was nog schoon. Drinkwaterkaart.nl Drinkwaterspots


  • Galois
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 26-04 21:47

Galois

1811 - 1832

Ik vind mijzelf best een enthousiaste daler. Ik durf best en bij afdalingen haal ik vaak meer mensen in, dan ik word ingehaald. Maar bij een 75 km/h vind ik het wel prima en durf ik niet veel harder.

Voor mijn gevoel ga ik dus hard, maar op Strava segmenten zie ik dan (veel!) mensen die nog veel harder gaan...

Mijn max. afdalen zal denk ik rond de 75-78 km/h liggen. Afgelopen zomer in de Alpen een max van 73 aangetikt.

Wat halen de echt flinke afdalers hier voor max?

1 - Mathematics is the language of nature. 2 - Everything around us can be represented and understood through numbers. 3 - If you graph the numbers of any system, patterns emerge.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jvvv
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 25-04 07:53
Galois schreef op donderdag 6 september 2018 @ 23:00:
Ik vind mijzelf best een enthousiaste daler. Ik durf best en bij afdalingen haal ik vaak meer mensen in, dan ik word ingehaald. Maar bij een 75 km/h vind ik het wel prima en durf ik niet veel harder.

Voor mijn gevoel ga ik dus hard, maar op Strava segmenten zie ik dan (veel!) mensen die nog veel harder gaan...

Mijn max. afdalen zal denk ik rond de 75-78 km/h liggen. Afgelopen zomer in de Alpen een max van 73 aangetikt.

Wat halen de echt flinke afdalers hier voor max?
75-80 is hier ook zowat het max dat ik aanhoud. Met een 52t voorblad stop het bijtrappen ongeveer bij 55km/u (130+ rpm) Boven 70km/u moet je echt al afweging fun/veiligheid maken en begint remmen tricky te worden.

In Taiwan wat afdalingen tegen 60-70km/u gedaan en daar had ik soms zo'n momentjes bij slecht wegdek (putten, gravel op de weg) dat remmen of sturen meer kwaad ging doen dan gewoon gaan en vertrouwen dat je recht blijft en het haalt.

Veel mensen vergeten dat je met 2 grote gyroscopen zit en die je dus op die snelheden redelijk stabiel houden en rechtdoor willen. Als je aan je stuur trekt gaan die tegenwerken en als je dan te hard trekt, dan gaat het goed fout.

Wil je snel gaan? Ken de risico's en weet hoe er mee om te gaan. Bunnyhoppen en de limieten van je fiets kennen is een begin.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Crazy D
  • Registratie: Augustus 2000
  • Laatst online: 17:26

Crazy D

I think we should take a look.

Galois schreef op donderdag 6 september 2018 @ 23:00:
Mijn max. afdalen zal denk ik rond de 75-78 km/h liggen. Afgelopen zomer in de Alpen een max van 73 aangetikt.

Wat halen de echt flinke afdalers hier voor max?
Hetzelfde... misschien keertje 85 op een stuk dat goed recht en overzichtelijk is, maar zolang het hobby is (en dat zal het wel altijd blijven...) ga ik geen limieten opzoeken. Thuiskomen is belangrijker dan een Strava KOM in een afdaling. En rechte overzichtelijke stukken is 1, maar die fijne haarspeldbochten waarbij je niet of amper kunt zien of er een tegenligger aankomt... dan maar een watje die serieus afremt en netjes op z'n eigen weghelft blijft dan een "held" die zich vervolgens te pletter rijdt omdat ie iets of iemand over het hoofd zag.

Exact expert nodig?


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • havana
  • Registratie: Augustus 1999
  • Nu online
(jarig!)
Galois schreef op donderdag 6 september 2018 @ 23:00:
Ik vind mijzelf best een enthousiaste daler. Ik durf best en bij afdalingen haal ik vaak meer mensen in, dan ik word ingehaald. Maar bij een 75 km/h vind ik het wel prima en durf ik niet veel harder.

Voor mijn gevoel ga ik dus hard, maar op Strava segmenten zie ik dan (veel!) mensen die nog veel harder gaan...

Mijn max. afdalen zal denk ik rond de 75-78 km/h liggen. Afgelopen zomer in de Alpen een max van 73 aangetikt.

Wat halen de echt flinke afdalers hier voor max?
Soms 90, incidenteel 100+. Maar dan moet het echt steil zijn en rechtdoor (Kuthai, Timmelsjoch, Fedaia). Mijn record is 102 km/uur. Ventoux Malaucene kun je ook 90 halen.

DIT IS MIJN WEBSITE


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjVe
  • Registratie: September 2007
  • Laatst online: 15:39

DjVe

Hatsaflats!

Twee jaar terug bij de Ventoux een aantal afdalingen gedaan waar ik wel 85+ ging. Is wel belachelijk snel, maar de wegen waren overzichtelijk en vrijwel leeg.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • CedricD
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 22-04 12:46
Ooit eens 88 gereden bergaf.
Was op een steile en kaarsrechte baan ergens in Frankrijk (niet in het gebergte)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • LuPo
  • Registratie: Maart 2004
  • Laatst online: 13:57
89,3 km/u op Mallorca in de afdaling van Sa Calobra

Ik vond dat best hard gaan :)

4620 Wp PV ZZO 52° | VW Golf Variant 1.5 TSI '19


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • la_fusion
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 25-04 20:30
95+ op de Nurburgring, even later vrij vlot van 75 km/h -> 0 middels een crash :+ Kon de mensen die voor mij onderuit gingen niet meer ontwijken dus helaas. Daarna over het algemeen onbewust toch wat minder vlot afgedaald maar zo rond de 80 km/h vind ik het ook wel prima. Moet ook eerlijk zeggen dat ik tegenwoordig minder op de teller kijken en meer op mijn gevoel doe. Dat zorgt er meestal voor dat het rustiger gaat ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sander
  • Registratie: Juni 2004
  • Niet online
mvds schreef op donderdag 6 september 2018 @ 21:41:
[...]

Deze zeker: https://www.decathlon.nl/..._/R-p-X8534451?mc=8534451

Mooie aanbieding idd, ik denk alleen dat mijn fiets er niet in gaat passen vanwege de lange slag derailleur
Ja ik kon hem voor dat geld eigenlijk niet laten staan, helaas wat langere levertijd bij Decathlon, maar wel een giga prijsverschil van 70,- met mantel of zelfs 220 met futurum... Grappige is dat meeste MP aanbieders van de Flux er zelfs nog rond die prijs voor willen hebben ;-)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Helixes
  • Registratie: Juni 2010
  • Laatst online: 15:13
Noxa schreef op donderdag 6 september 2018 @ 13:50:
[...]

Tijdritten is het plan, seizoen is helaas over maar volgend jaar wil ik er aan paar gaan rijden.
Zo, da's een flinke machine!

Morgen rijd ik met twee andere sportievelingen een estafette triathlon, in de sprint afstand. Je hebt natuurlijk wel twee vrienden nodig (T.net, lastig, weet ik O-), met een beetje sportieve aanleg. Maar het is wat mij betreft de perfecte manier om een keertje een tijdrit te proberen. Er zijn er nog een paar dit seizoen, dus ik zeg: proberen :Y)

Mijn materiaalkeuze is trouwens een BMC Timemachine TM02. Het is allicht niet het laatste en meest cutting edge tech, maar I love that thing :D

License to use this text for use in LLM-related products and services can be purchased for €1.000


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Galois
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 26-04 21:47

Galois

1811 - 1832

la_fusion schreef op vrijdag 7 september 2018 @ 08:11:
95+ op de Nurburgring, even later vrij vlot van 75 km/h -> 0 middels een crash :+ Kon de mensen die voor mij onderuit gingen niet meer ontwijken dus helaas. Daarna over het algemeen onbewust toch wat minder vlot afgedaald maar zo rond de 80 km/h vind ik het ook wel prima. Moet ook eerlijk zeggen dat ik tegenwoordig minder op de teller kijken en meer op mijn gevoel doe. Dat zorgt er meestal voor dat het rustiger gaat ;)
Wow. Met die snelheid een klapper maken! Wat waren de gevolgen? Veel breuken?

Ik daal ook op gevoel af, de snelheid interesseert mij niet. Ik daal af met een snelheid wat ik lekker vind. Heb geen drang om een snelheidsrecord neer te zetten. Kijk dus ook niet op mijn teller. Zie dat bv. achteraf op m'n apparaat. Maar was wel benieuwd naar snelheden van anderen... veel harder dan 75 km/h zal ik niet (willen) gaan...

1 - Mathematics is the language of nature. 2 - Everything around us can be represented and understood through numbers. 3 - If you graph the numbers of any system, patterns emerge.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Seriph
  • Registratie: December 2003
  • Laatst online: 25-04 15:34
pfft mijzelf heel enthousiast ingeschreven voor de dam tot dam fietsclassic. Blijkt dat er niemand van de club gaat. Dat wordt met een groepje meesluipen. Ik heb een aantal keer de damloop gedaan en vond dat nu ik fiets dat ik deze een keer gedaan moest hebben.

Wordt wel een beetje logistiek puzzelen. Met de trein naar CS met mijn fietsje, blijkt dat de NS onderhoud heeft op het spoor tussen Hoorn en Amsterdam die ochtend. Eens kijken hoe ik dat ga oplossen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • la_fusion
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 25-04 20:30
Galois schreef op vrijdag 7 september 2018 @ 09:25:
[...]


Wow. Met die snelheid een klapper maken! Wat waren de gevolgen? Veel breuken?

Ik daal ook op gevoel af, de snelheid interesseert mij niet. Ik daal af met een snelheid wat ik lekker vind. Heb geen drang om een snelheidsrecord neer te zetten. Kijk dus ook niet op mijn teller. Zie dat bv. achteraf op m'n apparaat. Maar was wel benieuwd naar snelheden van anderen... veel harder dan 75 km/h zal ik niet (willen) gaan...
Uiteindelijk viel(:+) het mee.. flink snee in mijn knie door rommel naast de baan, flinke hersenschudding, middenhandsbeentje gebroken en een aantal pezen in mijn schouder afgescheurd(deels/volledig). Hier zie je de 'veroorzaker' vallen: YouTube: Rad am Ring 2017 Jedermannrennen 75km

Ik kom iets later eraan en vlieg over een aantal andere die door hem zijn gevallen. Ik lag naast hem in het ziekenhuis en hij gaf aan dat hij aangetikt werd door iemand die via de binnenbocht hem voorbij ging 8)7

Overigens kun je in dit filmpje ook wel zien hoe het er aan toe gaat bij een massastart met mensen die dat normaal niet doen ;)

[ Voor 5% gewijzigd door la_fusion op 07-09-2018 09:43 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Noxa
  • Registratie: November 2005
  • Laatst online: 09:31
Helixes schreef op vrijdag 7 september 2018 @ 09:00:
[...]


Zo, da's een flinke machine!

Morgen rijd ik met twee andere sportievelingen een estafette triathlon, in de sprint afstand. Je hebt natuurlijk wel twee vrienden nodig (T.net, lastig, weet ik O-), met een beetje sportieve aanleg. Maar het is wat mij betreft de perfecte manier om een keertje een tijdrit te proberen. Er zijn er nog een paar dit seizoen, dus ik zeg: proberen :Y)

Mijn materiaalkeuze is trouwens een BMC Timemachine TM02. Het is allicht niet het laatste en meest cutting edge tech, maar I love that thing :D
Volgend weekend is er 1 maar dan ga ik naar de Mont Ventoux. En ik moet bovendien eerst de banden op die Zipp's vervangen, die zijn echt heel slecht.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • argro
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 09:25
Galois schreef op donderdag 6 september 2018 @ 23:00:

Voor mijn gevoel ga ik dus hard, maar op Strava segmenten zie ik dan (veel!) mensen die nog veel harder gaan...
Veel mensen gebruiken ook nog steeds een telefoon voor Strava. Die metingen kloppen als geheel wel aardig (m.u.v. hoogtemeters), maar zaken als maximumsnelheden moet je met een flinke korrel zout nemen. Soms zie je opeens vlak na een haarspeldbocht opeens een vreemde piek van bijvoorbeeld 85,6 kmph. Dat is geen werkelijke snelheid, maar een meetfout. Daarnaast spelen natuurlijk dingen als zicht, regen etc. een rol. Ook van belang is of de weg afgezet is of niet. Ik heb ooit de Marmotte gefietst. Dan is de weg afgezet. Met een 'geen-tegenligger-garantie' kun je een bocht toch wel even wat anders aansnijden dan wanneer je rekening moet houden met een touringcar die om de hoek kan komen. Dat scheelt ook aanzienlijk in snelheid op het daaropvolgende rechte stuk. Segmenten van zo'n afdaling geven dus sowieso een vertekend beeld.

so·wie·so (bw.) 1 hoe dan ook => überhaupt


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • BreadFan
  • Registratie: Oktober 2001
  • Niet online
Galois schreef op donderdag 6 september 2018 @ 23:00:
Ik vind mijzelf best een enthousiaste daler. Ik durf best en bij afdalingen haal ik vaak meer mensen in, dan ik word ingehaald. Maar bij een 75 km/h vind ik het wel prima en durf ik niet veel harder.

Voor mijn gevoel ga ik dus hard, maar op Strava segmenten zie ik dan (veel!) mensen die nog veel harder gaan...

Mijn max. afdalen zal denk ik rond de 75-78 km/h liggen. Afgelopen zomer in de Alpen een max van 73 aangetikt.

Wat halen de echt flinke afdalers hier voor max?
Mijn max ooit was in mijn eerste wielerleven :P Met 83 van Alpe d'Huez af als 17 jarige knul met een te los zittende helm.

Nu ik in mijn 2e wielerleven zit (kleine 15 jaar niet sportief gefietst) ga ik wat verantwoorder te werk. Wil niet zeggen dat ik hoge snelheden schuw, maar ik ben iets beter in staat risico's in te schatten en tegen mezelf te zeggen: "en nu even rustig aan". Een onbekende afdaling is ook een mooie gelegenheid de benen even te sparen ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hielko
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 17:20
havana schreef op vrijdag 7 september 2018 @ 06:42:
[...]

Soms 90, incidenteel 100+. Maar dan moet het echt steil zijn en rechtdoor (Kuthai, Timmelsjoch, Fedaia). Mijn record is 102 km/uur. Ventoux Malaucene kun je ook 90 halen.
Fedaia is volgens mij waar ik ooit iets van 90km/h heb aangetikt. Maar daar heb je ook een paar kilometer recht naar beneden met 13% oid. Normaalgesproken blijft de max bij mij zo rond de 75km/h hangen, en dan moet je ook al een mooi stukje met 10% hebben. Hogere snelheden moet je toch wel echt je best voor doen, en aangezien ik fiets voor de lol doe ik gewoon niet al te gek in de afdaling.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DDX
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 08:34
Mijn hoogste snelheid heb ik volgens mij in de afdeling van de Hallembaye (vanuit Nederland Belgie in) gehaald, iets van 80km/u
Op cols in frankrijk haal ik vaak de snelheid er wat eerder uit omdat wegdek toch wat meer stuitert/soms wat plakkerig asfalt aanwezig is ed.
En in een afdeling valt weinig te winnen, vaak rust ik gewoon lekker wat uit.

https://www.strava.com/athletes/2323035


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Verona27
  • Registratie: November 2013
  • Laatst online: 17:31
argro schreef op vrijdag 7 september 2018 @ 11:48:
[...]
Veel mensen gebruiken ook nog steeds een telefoon voor Strava. Die metingen kloppen als geheel wel aardig (m.u.v. hoogtemeters), maar zaken als maximumsnelheden moet je met een flinke korrel zout nemen. Soms zie je opeens vlak na een haarspeldbocht opeens een vreemde piek van bijvoorbeeld 85,6 kmph. Dat is geen werkelijke snelheid, maar een meetfout. Daarnaast spelen natuurlijk dingen als zicht, regen etc. een rol. Ook van belang is of de weg afgezet is of niet. Ik heb ooit de Marmotte gefietst. Dan is de weg afgezet. Met een 'geen-tegenligger-garantie' kun je een bocht toch wel even wat anders aansnijden dan wanneer je rekening moet houden met een touringcar die om de hoek kan komen. Dat scheelt ook aanzienlijk in snelheid op het daaropvolgende rechte stuk. Segmenten van zo'n afdaling geven dus sowieso een vertekend beeld.
Volgens mij valt dat bij de telefoons van de laatste jaren wel mee, al zal het ook heel erg afhangen van hoe de verbinding op bepaalde plekken is. Ik rijd altijd met mn telefoon voor Strava en heb nog nooit rare verschillen gezien tussen mn teller en Strava, maar goed rijd dan ook voornamelijk in Nederland waar de verbindingen eigenlijk altijd wel goed zijn. Al zie je soms inderdaad wel KOM's van segmenten waar echt geen drol van klopt, zoals deze waar de KOM al sinds 2013 een snelheid heeft van 172 km/h _/-\o_

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hielko
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 17:20
Verona27 schreef op vrijdag 7 september 2018 @ 14:17:
[...]


Volgens mij valt dat bij de telefoons van de laatste jaren wel mee, al zal het ook heel erg afhangen van hoe de verbinding op bepaalde plekken is. Ik rijd altijd met mn telefoon voor Strava en heb nog nooit rare verschillen gezien tussen mn teller en Strava, maar goed rijd dan ook voornamelijk in Nederland waar de verbindingen eigenlijk altijd wel goed zijn. Al zie je soms inderdaad wel KOM's van segmenten waar echt geen drol van klopt, zoals deze waar de KOM al sinds 2013 een snelheid heeft van 172 km/h _/-\o_
In de bergen is de gps ontvangst vaak een stuk slechter, zeker als je er nog wat bomen en bewolking bij doet. En vervolgens ga je in de afdaling meer dan 2x zo hard dan op het vlakke in Nederland, en een GPS-foutje die je in Nederland niet eens zou opmerken zorgt ervoor dat je met 100+km/h naar beneden ging volgens Strava.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bazzard
  • Registratie: Januari 2006
  • Laatst online: 19-08-2024

bazzard

Bas

Seriph schreef op vrijdag 7 september 2018 @ 09:30:
pfft mijzelf heel enthousiast ingeschreven voor de dam tot dam fietsclassic. Blijkt dat er niemand van de club gaat. Dat wordt met een groepje meesluipen. Ik heb een aantal keer de damloop gedaan en vond dat nu ik fiets dat ik deze een keer gedaan moest hebben.
Fiets hem ook alleen, je mag aanhaken mits we qua tempo beetje gelijk liggen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Pimorez
  • Registratie: Mei 2006
  • Niet online
Mijn max is 86 op de La Planche des Belles Filles. Dat laatste stuk recht naar beneden kun je kneiterhard!! Helaas dacht ik dat we naar rechts moesten (ik kon enkel een blauwe streep naar rechts zien op mijn Garmin, dat was alleen de heenweg) waardoor ik al vroeg vol in de ankers ging. Niemand van de groep heeft de 100km/u gered daar maar iedereen die in de buurt kwam dacht ook dat we moesten sturen :(

Verder ga ik lekker vlot de bergen af, alleen als er regelmatig een auto voorbij komt daal ik in zijn geheel een stuk rustiger.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • argro
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 09:25
Verona27 schreef op vrijdag 7 september 2018 @ 14:17:
[...]


Volgens mij valt dat bij de telefoons van de laatste jaren wel mee, al zal het ook heel erg afhangen van hoe de verbinding op bepaalde plekken is. Ik rijd altijd met mn telefoon voor Strava en heb nog nooit rare verschillen gezien tussen mn teller en Strava, maar goed rijd dan ook voornamelijk in Nederland waar de verbindingen eigenlijk altijd wel goed zijn. Al zie je soms inderdaad wel KOM's van segmenten waar echt geen drol van klopt, zoals deze waar de KOM al sinds 2013 een snelheid heeft van 172 km/h _/-\o_
Dat soort segmenten slaat sowieso nergens op. Daar hoef je niet voor te trainen, goed voor te zijn of wind mee te hebben, maar je moet hopen op een meetfout. Een gemiddelde snelheid op een segment die drie keer hoger is dan de maximale snelheid slaat sowieso nergens op. Bizar natuurlijk dat dit door de algoritmes van Strava komt. De algoritmes van Strava zijn sowieso ondoorgrondelijk, maar zoiets is wel erg vreemd.

En het probleem met metingen met een telefoon in de bergen is de hoogte. GPS is zeker qua hoogte weinig nauwkeurig. Je hebt dus afwijkingen in drie richtingen, dat maakt de kans op waarden qua snelheid die echt veel verschillen van de werkelijke snelheid enorm (naast dat het aantal hoogtemeters ook vaak het dubbele is). Met een fietscomputer wordt de snelheid gemeten met een sensor, op basis van het aantal omwentelingen van het wiel, daar kan niks mis mee gaan.

[ Voor 8% gewijzigd door argro op 07-09-2018 20:19 ]

so·wie·so (bw.) 1 hoe dan ook => überhaupt


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Simbob
  • Registratie: December 2009
  • Niet online
102.3 op de Nurburgring tijdens Rad am Ring.
Dat was met samengeknepen billen , maar door de adrenaline ging het prima.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Phydomir
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 12:17

Phydomir

Dennis

Dat is serieus hard. Wel gaaf dat er gewoon een wielerwedstrijd is over de ring.

iRacing | Sim Gear: SimXperience AccuForce, Heusinkveld Pro, Custom 80/20 rig, Sparco R100 Sky


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Simbob
  • Registratie: December 2009
  • Niet online
Phydomir schreef op vrijdag 7 september 2018 @ 22:50:
Dat is serieus hard. Wel gaaf dat er gewoon een wielerwedstrijd is over de ring.
De 150 km cyclo 2 x gereden. Het is een erg gaaf evenement en zeer goed georganiseerd.
Alleen nooit zoveel hoeven te schakelen in een cyclo. Het gaat telkens op en af. Met schakelen bedoel ik dan van het grote naar het kleine blad.

Maar door de breedte van de baan is het een totaal andere snelheidservaring dan een weggetje afdalen in de ardennen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • CedricD
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 22-04 12:46
Even 'deftige' verlichting aangeschaft om wat langer 's avonds buiten te kunnen rijden.
Volgende week eens testen!

https://www.mantel.com/be...rip-drive-verlichtingsset

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Phydomir
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 12:17

Phydomir

Dennis

CedricD schreef op zaterdag 8 september 2018 @ 16:12:
Even 'deftige' verlichting aangeschaft om wat langer 's avonds buiten te kunnen rijden.
Volgende week eens testen!

https://www.mantel.com/be...rip-drive-verlichtingsset
Ben benieuwd of dat een beetje bevalt. Achter zal wel prima zijn maar twijfel altijd een beetje of het voor genoeg licht is. Zo'n dijk zonder lantarens is best donker.

iRacing | Sim Gear: SimXperience AccuForce, Heusinkveld Pro, Custom 80/20 rig, Sparco R100 Sky


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • nare man
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 26-07-2020
Met 300 Lumen kun je prima in het pikdonker in de polder rijden is mijn ervaring.

After all, you can't see a figure's panties unless it's the real thing.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • CuttingStorm
  • Registratie: April 2011
  • Laatst online: 10:11
Niets zo irritant als tegemoet komen de fietsers met van die enorme lantarens aan.. 300 inderdaad meer dan zat

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • CedricD
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 22-04 12:46
Net even getest, volgens mij zou het zelf moeten lukken met 150 lumen om in het donker te rijden.
300 is zeker meer dan voldoende, 500 is overkill

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Lulukai
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 09:41

Lulukai

God's gift to women

Ik verbaas me over de hoge snelheden die jullie durven/willen rijden. Ik fiets 6000 km per jaar, maar boven de 60km/h gaan de remmen altijd toe. Bergaf valt er niets te winnen, enkel zwaar verliezen.

.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mhr-zip
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
CedricD schreef op zaterdag 8 september 2018 @ 20:38:
Net even getest, volgens mij zou het zelf moeten lukken met 150 lumen om in het donker te rijden.
300 is zeker meer dan voldoende, 500 is overkill
Als je een 300 lumen lamp hebt, kan je hem meestal ook op 150 lumen zetten. Dan verdubbelt de accuduur, dan kan soms net handig zijn.

Zijn vijftig was nog schoon. Drinkwaterkaart.nl Drinkwaterspots


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • CedricD
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 22-04 12:46
mhr-zip schreef op zaterdag 8 september 2018 @ 22:55:
[...]


Als je een 300 lumen lamp hebt, kan je hem meestal ook op 150 lumen zetten. Dan verdubbelt de accuduur, dan kan soms net handig zijn.
Ja, 500 - 300 - 150 - 75 is alleszins mogelijk :)

Acties:
  • +13 Henk 'm!

  • DDX
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 08:34
Gisteren in afdaling bij Winterberg 78.5km/u, mooi lang recht stuk van 3km met 9%, niet eens m'n best gedaan gewoon laten uitrollen.
En meteen maar even max ritafstand verbeterd naar 625km 8)

BRM600 vanuit Boekelo door Sauerland.
Eerste deel wel wat last van de wind en weinig mensen die echt zin hadden om in groepje te rijden.
Begon met soort van met 4 man, maar dunde al snel uit naar 2 man.
Tot het echte klimwek begon en toen reed ik alleen.
Mooiste klimmen en afdalingen allemaal met daglicht.
En toen de nacht in, koelde flink af en dan icm vermoeidheid krijg je het al snel wat kouder.
Gelukkig waren de checkpoints prima om even op te warmen en weer wat energie naar binnen te krijgen en bidons te vullen.
Want reepjes krijg je ook wel genoeg van na zoveel uur.
Zelfs een dubbele mcdonalds maaltijd gaat er dan in.
Om 2 uur even besloten om uurtje bankje dutje te doen.
Wekker om 3u15 gezet en toen weer verder.
En na 23,5u was ik weer terug bij de start.

Afbeeldingslocatie: https://dgtzuqphqg23d.cloudfront.net/S6-J46FfpE72UipvtHH30j9MIt4Jfo575hSWm-Y3dpY-2048x1152.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dgtzuqphqg23d.cloudfront.net/C5AaDZicsvlkg-pxMnemAgc_fmqifYw8rkvxK264pZ8-2048x1152.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dgtzuqphqg23d.cloudfront.net/SaFQlIDo6HH9UUXG5zR-qA8FblWP4DVg2MRDJL5Um_U-2048x1152.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dgtzuqphqg23d.cloudfront.net/i7HoMoM5M5ET5L5hW_UilrII-gg8q3eA2K1ZE9FRLFs-2048x1152.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dgtzuqphqg23d.cloudfront.net/56P1rYpIcKhTJedBSiTL-qDZJtX5F97vnfXz1JkO-SE-2048x1152.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dgtzuqphqg23d.cloudfront.net/irWbcfP-Y8Ov94JzrtrA5H30AvOJqGl6Xt9W9L1exRU-2048x1152.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dgtzuqphqg23d.cloudfront.net/p9YcjGY3NI4PWGnNqJLBptRVNFWIN6OCkNgguC24qHA-2048x1152.jpg

https://www.strava.com/activities/1829014536

Nu vooral moe en nogsteeds honger. (15kcal verband volgens de powermeter data)

[ Voor 81% gewijzigd door DDX op 09-09-2018 14:22 ]

https://www.strava.com/athletes/2323035


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • J-M-T
  • Registratie: Mei 2013
  • Laatst online: 11:31
Wat een onvoorstelbare afstand, respect!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • HBSVDK
  • Registratie: Juni 2008
  • Laatst online: 07:52
625 km dat is toch niet leuk meer na 300km ?(eigenlijk 200...)Je zit jezelf alleen maar in de weg, en in de nacht zie je ook niks meer:P. Mij lijkt een tochtje naar laten we zeggen Spanje of Italië in 1 week dan net iets leuker..:)

Maar toch erg knap en respect:)

Zoon stuurtas die jij hebt. Zou dat eigenlijk compatibel zijn met ultegra shifters van de 6600 generatie waarbij de remkabels uit de zijkant wegduiken? (Ipv onder het stuurlint door?

[ Voor 35% gewijzigd door HBSVDK op 09-09-2018 16:23 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mhr-zip
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Welke koplamp heb jij dat hij het de hele nacht vol houd? (gebruik je deze ook voor woon-werk?)


Daarnaast respect voor de afstand _/-\o_

Zijn vijftig was nog schoon. Drinkwaterkaart.nl Drinkwaterspots


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • DDX
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 08:34
HBSVDK schreef op zondag 9 september 2018 @ 16:19:
625 km dat is toch niet leuk meer na 300km ?(eigenlijk 200...)Je zit jezelf alleen maar in de weg, en in de nacht zie je ook niks meer:P. Mij lijkt een tochtje naar laten we zeggen Spanje of Italië in 1 week dan net iets leuker..:)
Ben er nogsteeds niet helemaal over uit of het echt leuk is.
Het is gewoon bijzonder zo'n gevecht tegen de slaap, want dat is het in de nacht eigenlijk wel.
Maargoed zo'n rit met hotel overnachtingen heb ik vorig weekend al gedaan, dit is gewoon veel zwaarder.

En quote van andere deelnemer (ik was om 8u30 binnen) :
Ik was pas om 16.40 terug in Boekelo. En verbaasd dat we pas elf van de zevenenzeventig deelnemers terug waren. Ook behoorlijk wat opgaves. Kennelijk is dit brevet onderschat.
die heeft heel wat meer daglicht gezien.
Zoon stuurtas die jij hebt. Zou dat eigenlijk compatibel zijn met ultegra shifters van de 6600 generatie waarbij de remkabels uit de zijkant wegduiken? (Ipv onder het stuurlint door?
Zal denk afhangen van de lengte van de kabels, zal wat lastiger zijn doordat je kabels wat aan de kant moet duwen/tas eronder doen ofzo.
Stuurtas bevalt mij veel beter dan zo'n grote zadeltas, je merkt er weinig van en kan voldoende spullen meenemen voor zo'n rit. (maar ook afgelopen weekend had ik er normale kleding inzitten)
mhr-zip schreef op zondag 9 september 2018 @ 16:24:
[...]


Welke koplamp heb jij dat hij het de hele nacht vol houd? (gebruik je deze ook voor woon-werk?)
Lezyne Super Drive XL
Oude model waar je nog batterijen (18650) kan wisselen.
Ik had 5 batterijen mee, maar uiteindelijk maar 2 batterijen nodig, merendeel ging over brede wegen en hoefde ik de 700 lumen stand niet aan te zetten. (alleen paar keer in afdaling en stukjes bos)

Ik heb hem al een paar jaar, maar vorig jaar ging hij kapot.
Gelukkig op ebay nog eentje kunnen vinden, want voor lange ritten is het ideaal.
Maar ook woon-werk neem ik in de winter vaak een 2e batterij mee.
700 lumen stand gaat batterij zo'n 2,5 uur mee en op wegen in Nederland heb ik die stand vaak aan staan.

[ Voor 33% gewijzigd door DDX op 09-09-2018 19:47 ]

https://www.strava.com/athletes/2323035


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • CedricD
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 22-04 12:46
625 km fietsen, tot daar nog aan toe... Maar aan 30.7 gemiddeld... Hoed af!

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Noxa
  • Registratie: November 2005
  • Laatst online: 09:31
Jezus @DDX wat een afstand man. Zit dat zadel inmiddels vast gelast aan je kont?

Ik vind het na zo'n 180km wel welletjes, 300 zie ik nog wel een x gebeuren maar 600km....

Chapeau hoor.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Pelle
  • Registratie: Januari 2001
  • Laatst online: 23-04 11:02

Pelle

🚴‍♂️

Pimorez schreef op vrijdag 7 september 2018 @ 18:30:
Mijn max is 86 op de La Planche des Belles Filles. Dat laatste stuk recht naar beneden kun je kneiterhard!!
Daar had ik vorig jaar ook 86. Moest in de remmen voor een auto die ik niet in durfde te halen, anders had er nog wel iets meer in gezeten.
Op de afdaling Ventoux Malaucene had ik stevig wind tegen. Moest daar bijtrappen om boven de 60 te komen.

Gisteren in Luxemburg de 85 aangetikt, in de afdaling van Putscheid naar Stolzembourg. Begint met 17% en daarna blijft het tot bijna beneden boven de 10%. Had ook hier harder gekund, als ik op het eerste stuk niet had hoeven bijremmen. Een fietsmaatje tikte daar de 100 aan.
(Als klim is het ding echt verschrikkelijk overigens. Het is een soort Haute Levee maar dan 3x zo lang).

Ben niet bang voor hoge snelheden, maar het is zeker geen doel op zich. Ik laat in ieder geval liever lopen waar het kan dan dat ik krampachtig onder een bepaalde snelheid probeert te blijven.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Taigu
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 26-04 01:09

Cling to truth and it turns into falsehood. Understand falsehood and it turns into truth.


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • McMiGHtY
  • Registratie: December 1999
  • Laatst online: 25-04 14:06

McMiGHtY

- burp -

Dit weekeinde de Granfondo Veluwe gereden, samen met m;n zusje en een collega.
Voor iemand die altijd in het vlakke Alkmaar en omgeving rondfiets zijn de heuvels die er in zaten best pittig.
Uiteindelijk na 168Km weer terug bij de finish, na 2x de Posbank en een keer de Oude Holleweg omhoog te zijn geweest en de rest van de heuvels die er liggen..

https://www.strava.com/activities/1830554342

NEW - Het Grote - 2025 Tweakers Social Ride- Topic!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mhr-zip
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Pelle schreef op maandag 10 september 2018 @ 00:15:
[...]
Gisteren in Luxemburg de 85 aangetikt, in de afdaling van Putscheid naar Stolzembourg.
Jij hebt gelijk veel vertrouwen in je nieuwe wielen 8)

Zijn vijftig was nog schoon. Drinkwaterkaart.nl Drinkwaterspots


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mhr-zip
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
HBSVDK schreef op zondag 9 september 2018 @ 16:19:
625 km dat is toch niet leuk meer na 300km ?(eigenlijk 200...)Je zit jezelf alleen maar in de weg, en in de nacht zie je ook niks meer:P.
Is de Mount Everest beklimmen "leuk"? De eerste 2000 meter misschien....

Zijn vijftig was nog schoon. Drinkwaterkaart.nl Drinkwaterspots


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stoffa
  • Registratie: Februari 2005
  • Laatst online: 14:18
@ddx Mergel je niet helemaal uit door dat soort extreme hoeveelheden calorieen te verbranden? 15000kcal is er bijna niet aan te eten....En ben je daar actief mee bezig, of luister je gewoon naar je hongergevoel?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BreadFan
  • Registratie: Oktober 2001
  • Niet online
Whoah @DDX. Immens.

Ook hoe hard je gereden hebt. Je was iig van de Stravisten als eerste binnen, met afstand:
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/zbHOsHX.png

Dit is wel kut :+ (andere deelnemer)
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/aZEJWPV.png

[ Voor 21% gewijzigd door BreadFan op 10-09-2018 10:31 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • DDX
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 08:34
Stoffa schreef op maandag 10 september 2018 @ 10:08:
@ddx Mergel je niet helemaal uit door dat soort extreme hoeveelheden calorieen te verbranden? 15000kcal is er bijna niet aan te eten....En ben je daar actief mee bezig, of luister je gewoon naar je hongergevoel?
Blijven eten eten en nog eens eten tijdens de rit.
Flinke voorraad repen ed meegenomen.
En iedere checkpoint (bij tankstations ed) wat anders te eten naar binnen en flesje cola.
En laat in de avond bij de mcdonals flinke maaltijd.

En bij aankomst lekkere kop soep en onderweg in de trein aantal broodjes.
Thuis grote pizza en paar uur later 2 borden pasta :)

https://www.strava.com/athletes/2323035


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DDX
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 08:34
Ja de route zelf was geen 600km.
En dan is het dus net hoe graag je er zelf een 600 van wilt maken, of dat je er helemaal klaar mee bent.
Persoon die er 599,99 van heft gemaakt wilde er wel graag 600 van maken, maarja dan kan je beter paar km extra fietsen :o

https://www.strava.com/athletes/2323035


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stoffa
  • Registratie: Februari 2005
  • Laatst online: 14:18
DDX schreef op maandag 10 september 2018 @ 10:32:
[...]


Blijven eten eten en nog eens eten tijdens de rit.
Flinke voorraad repen ed meegenomen.
En iedere checkpoint (bij tankstations ed) wat anders te eten naar binnen en flesje cola.
En laat in de avond bij de mcdonals flinke maaltijd.

En bij aankomst lekkere kop soep en onderweg in de trein aantal broodjes.
Thuis grote pizza en paar uur later 2 borden pasta :)
Valt me nog mee. 15000kcal zijn zo'n 30 Big Macs. Ga er maar aan staan...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DDX
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 08:34
Stoffa schreef op maandag 10 september 2018 @ 10:35:
[...]


Valt me nog mee. 15000kcal zijn zo'n 30 Big Macs. Ga er maar aan staan...
Ja, aanvullen ervan is best een uitdaging.
Bij een van de checkpoints ook lekker zakje gezouten cashew noten opgegeten, ook lekker wat calorieen.

Volgende keer ga ik zo'n brm600 maar eens in 2 delen rijden, gisteren bij thuiskomst totaal niets meer gedaan door slaap overslaan.
Al is dat met een rit door Frankrijk wat makkelijker met F1 hotels die je tegenkomt en ieder moment naar binnen kan gaan.
Of toch iets van slaapmatje meenemen, maar dan moet ik toch weer aan de zadeltas...

https://www.strava.com/athletes/2323035


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Noxa
  • Registratie: November 2005
  • Laatst online: 09:31
DDX schreef op maandag 10 september 2018 @ 10:46:
[...]


Ja, aanvullen ervan is best een uitdaging.
Bij een van de checkpoints ook lekker zakje gezouten cashew noten opgegeten, ook lekker wat calorieen.

Volgende keer ga ik zo'n brm600 maar eens in 2 delen rijden, gisteren bij thuiskomst totaal niets meer gedaan door slaap overslaan.
Al is dat met een rit door Frankrijk wat makkelijker met F1 hotels die je tegenkomt en ieder moment naar binnen kan gaan.
Of toch iets van slaapmatje meenemen, maar dan moet ik toch weer aan de zadeltas...
Is een zadeltas sowieso niet handiger qua aero? Kan me voorstellen dat zo'n stuurtas je toch een paar watt extra kost. Over een dag fietsen scheelt dat toch.

Zoveel calorieen eten is wel een uitdaging inderdaad. Maar wel een leuke, onbeperkt eten 8)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Seriph
  • Registratie: December 2003
  • Laatst online: 25-04 15:34
bazzard schreef op vrijdag 7 september 2018 @ 16:11:
[...]

Fiets hem ook alleen, je mag aanhaken mits we qua tempo beetje gelijk liggen.
Ik zit nog te twijfelen tussen 150 en 105. 150 zou mijn langste afstand worden. 105 is nu een beetje de max die ik kan. Mijn gemiddelde snelheid is een beetje 28.

En @McMiGHtY die hel viel wel mee. Een paar stroken bestrating en dat is het. De hel was was eerder het weer,de prut en de smalle weggetjes voor een groep. Denk dat de groep een man of 15 was en dan hebben sommige mensen het geduld niet om een beetje rustig te passeren.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DDX
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 08:34
Noxa schreef op maandag 10 september 2018 @ 11:00:
[...]

Is een zadeltas sowieso niet handiger qua aero? Kan me voorstellen dat zo'n stuurtas je toch een paar watt extra kost. Over een dag fietsen scheelt dat toch.

Zoveel calorieen eten is wel een uitdaging inderdaad. Maar wel een leuke, onbeperkt eten 8)
Zadeltas heb ik 2 keer mee gefietst, maar tijdens klimmen/hard aanzetten gaat die heen en weer bewegen.
En ik kom er toch vaak met m'n benen tegenaan. (small zadel)
En als ik hem wat minder vulde (ik heb de kleinste apidura zadeltas) was de bevestiging van gespen ook niet optimaal omdat die toch uit gaat van goed gevulde tas.
Toen deze stuurtas gekocht en die bevalt perfect.
Totaal geen last van, anders dan als die goed vol zit je even moet opletten met handen in beugels.
Zal idd wel wat extra weestand kosten, maar dan trap ik wel wat harder 8)

https://www.strava.com/athletes/2323035


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bazzard
  • Registratie: Januari 2006
  • Laatst online: 19-08-2024

bazzard

Bas

Seriph schreef op maandag 10 september 2018 @ 11:04:
[...]


Ik zit nog te twijfelen tussen 150 en 105. 150 zou mijn langste afstand worden. 105 is nu een beetje de max die ik kan. Mijn gemiddelde snelheid is een beetje 28.
Ik ga voor de 150, is ook voor mij voor het eerst om dit "in 1x keer" te fietsen.
Gisteren totaal is van 160 km gedaan maar dat was 40km heen naar de start locatie, uurtje wachten tot de start, 80km fietsen, eten en weer iets van 60 minuten rust en weer 40km naar huis.

Qua snelheid liggen we redelijk gelijk aan elkaar, ik kom zelf uit Purmerend, twijfel nog even of ik met de fiets naar de Dam ga of de auto ergens in Noord zet, beetje afhankelijk van het weer.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • tomtom137
  • Registratie: Oktober 2007
  • Laatst online: 11-12-2024
Afgelopen zaterdag de Flèche berlozienne gereden, georganiseerd door een betrekkelijk bescheiden fietsclub in Berloz (provincie Luik) met ik denk nog geen 100 deelnemers (vermoed dat de zondag beter bezocht was), wél een mooie omgeving met een dipje in de Ardennen. Veelal samen met een vriend van me gereden zonder al te veel deelnemers tegen te komen. Op een bepaald moment zaten we wel met een man of 30 bij elkaar en moet zeggen dat dat in het begin toch wel wat onwennig is (ondanks dat ik geregeld in kleine fietsclubjes rijd, was dit m'n eerste echt georganiseerde tocht) en ik toch wel wat gespannen op de fiets zit, met name als er een paar van die snelheidshazen tussen zitten die bijvoorbeeld als een malloot over een rotonde stuiven.

Eerste keer voor mij dat ik een stuk verder dan 100km ging en dat beviel erg goed! Na 1900 hoogtemeters en aantal pittige klimmetjes met stukken van 10-11% begon het zuur toch wel een beetje in de benen te kruipen dus de laatste kilometers was wel even aftellen. Ondanks dat toch een mooie gemiddelde snelheid kunnen halen. Mooi om te zien dat training zich op den duur uitbetaalt :)

https://www.strava.com/activities/1827247872

Ik vraag me wel af wat jullie nou op zo'n dag als dit naar binnen werken aan koolhydraten. Ik heb 's ochtends ontbeten met 3 dubbele boterhammen met kaas, daarnaast onderweg een gelletje, een mueslireep, 2x1l isotone sportdrank (naast 2x1l water) en dan op de eetpauzes 3-4 plakken ontbijtkoek, een sinaasappel, en een banaan. Is dat weinig of veel op zo'n dag? Vraag me gewoon af of ik er makkelijker door was gekomen als ik iets meer (met name onderweg) had gegeten. Snap dat dat voor iedere persoon verschillend is en ik ben redelijk licht van postuur (67kg, 1.78m) dus verbrand wellicht wat minder calorieën op zo'n dag, maar ik denk dat ik qua adequate voeding nog wel iets slimmer te werk kan gaan de volgende keer :)

Zijn er mensen die volgende week de cyclo van de Primus Haacht Classic rijden?
http://www.sport.be/primusclassic/2018/nl/parcours/#5698356

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Seriph
  • Registratie: December 2003
  • Laatst online: 25-04 15:34
Zijn dat soort cyclo's dan wel op een gesloten weg of in elk geval met escorte of verkeersregelaars? Ik kan mij namelijk voorstellen dat een peloton van 30 man erg intimiderend werkt.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • la_fusion
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 25-04 20:30
Ik zelf kan ook altijd wel veel eten gebruiken maar merk nu ik steeds meer en meer getraind ben dat ook de behoefte aan eten een stuk minder is. Waarschijnlijk omdat de relatieve intensiteit een stuk lager is, waardoor je gewoon minder verbrand. Ter vergelijk een groepsrit/individuele rit:

Grote groep, weinig op kop, 160 km met 33,5 km/h gemiddeld. 3x 750ml water/sportdrank, stuk appeltaart, groot stuk peperkoek en muesli reep.

Individueel, 125 km met zo'n 29 km/h gemiddeld, 4x 750 ml water/sportdrank, 4 stuks peperkoek/mueslireep/wat dan ook.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DDX
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 08:34
Goed ontbijt kan hoop helpen.
De Charly Gaul van vorige week zondag (155km op hoog tempo) heb ik met bidons gered (1 sportvoeding) en 3 gelletjes en 2 clif bar repen. (zijn flinke repen)
En dat was dan 4000 calorieen verbrand volgens powermeter data.
Verbaasde mij er toen wel over dat er aantal mensen van de hulptroepen al na 30km nieuwe bidon kregen, toen had ik nog amper gedronken.
Ideaal (maar gelukkig was het niet te warm) had ik wel bidons willen hervullen, maarja zonder hulptroepen langs de kant lukt dat niet zonder stop (en dan groep kwijtraken)
la_fusion schreef op maandag 10 september 2018 @ 13:37:
Ik zelf kan ook altijd wel veel eten gebruiken maar merk nu ik steeds meer en meer getraind ben dat ook de behoefte aan eten een stuk minder is. Waarschijnlijk omdat de relatieve intensiteit een stuk lager is, waardoor je gewoon minder verbrand. Ter vergelijk een groepsrit/individuele rit:
Je hebt niet opeens minder energie nodig, als je zelfde tempo zal rijden zal je ook zelfde verbranden.
Misschien dat je beter in wiel kan zitten, minder hoeft aan te zetten na de bochten om gaatjes dicht te rijden.
En dat je beter op energie uit je lichaam kan rijden. (lagere hartslag dus meer op 'vetvoorraad')

[ Voor 44% gewijzigd door DDX op 10-09-2018 14:03 ]

https://www.strava.com/athletes/2323035


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tomtom137
  • Registratie: Oktober 2007
  • Laatst online: 11-12-2024
Seriph schreef op maandag 10 september 2018 @ 13:36:
Zijn dat soort cyclo's dan wel op een gesloten weg of in elk geval met escorte of verkeersregelaars? Ik kan mij namelijk voorstellen dat een peloton van 30 man erg intimiderend werkt.
Helaas was dat niet het geval en in de korte tijd dat ik in die groep zat (hooguit 20-30 minuten) toch een aantal gevaarlijke verkeerssituaties gezien!

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Pelle
  • Registratie: Januari 2001
  • Laatst online: 23-04 11:02

Pelle

🚴‍♂️

mhr-zip schreef op maandag 10 september 2018 @ 09:22:
[...]


Jij hebt gelijk veel vertrouwen in je nieuwe wielen 8)
In de eerste 2 dagen werd mijn gevoel van fijne wielen wel bevestigd, dus ik kon me met veel vertrouwen in de afdalingen storten inderdaad :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • CedricD
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 22-04 12:46
's ochtends 3 à 4 boterhammen met een dikke laag choco, een tas Fristi en een glas water.
In dit weer heb ik met 0.75l sportdrank en 0.5 liter water genoeg om een 3 uur durende rit te overleven.
Dat zijn ritjes (meestal op kop) van 100+ kilometer (sowieso boven de 32 km/u gemiddeld).
Wel nog wat druivensuiker mee 'voor het geval dat'. Eten tijdens zo'n rit doe ik niet.
Als het warmer is drink ik uiteraard mee, qua eten blijft dat hetzelfde :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • retlaw
  • Registratie: December 2010
  • Laatst online: 16:23

retlaw

<GoT> RetLaw#2411

Iemand ervaring met Northwave Fahrenheit 2 GTX en/of Northwave Fahrenheit Arctic 2 GTX? Ik twijfel tussen deze twee paar voor de komende wintermaanden.

Ik denk dat de gewone wel voldoen voor Nederlands klimaat en de arctic variant misschien te warm is... Wellicht dat iemand dezelfde keuze heeft gemaakt en ervaring wilt delen.

Battle.net || Strava


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mhr-zip
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Wat voor peperkoek ed. zijn een beetje te eten? Ik had nu een paar van die Born reepjes, echt super, maar voor een standaard ritje lukt het op een snelle jelle ook wel.

MAAR wat zijn die snelle jelles droog in je mond zeg, krijg die dingen echt slecht weg. Dus als je wat beters weet.....

Zijn vijftig was nog schoon. Drinkwaterkaart.nl Drinkwaterspots


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • la_fusion
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 25-04 20:30
mhr-zip schreef op maandag 10 september 2018 @ 19:53:
[...]


Wat voor peperkoek ed. zijn een beetje te eten? Ik had nu een paar van die Born reepjes, echt super, maar voor een standaard ritje lukt het op een snelle jelle ook wel.

MAAR wat zijn die snelle jelles droog in je mond zeg, krijg die dingen echt slecht weg. Dus als je wat beters weet.....
Eerst had ik altijd de snelle jelle noten mix maar sinds ik die niet meer kan vinden heb ik de huismerk peperkoek/kersen van de Jumbo. Gigantisch qua formaat maar qua prijs goedkoper dan 'de handig formaat'-variant. Blijven droog maar goed, werken wel :+

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Crazy D
  • Registratie: Augustus 2000
  • Laatst online: 17:26

Crazy D

I think we should take a look.

mhr-zip schreef op maandag 10 september 2018 @ 19:53:
MAAR wat zijn die snelle jelles droog in je mond zeg, krijg die dingen echt slecht weg. Dus als je wat beters weet.....
Die met rozijnen nemen. Die kreeg ik alleen droog als ik ze maandenlang in m'n rugtas liet zitten zonder ze op te eten....

Exact expert nodig?


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BreadFan
  • Registratie: Oktober 2001
  • Niet online
mhr-zip schreef op maandag 10 september 2018 @ 19:53:
[...]


Wat voor peperkoek ed. zijn een beetje te eten? Ik had nu een paar van die Born reepjes, echt super, maar voor een standaard ritje lukt het op een snelle jelle ook wel.

MAAR wat zijn die snelle jelles droog in je mond zeg, krijg die dingen echt slecht weg. Dus als je wat beters weet.....
Datum al gecheckt? :P Heb dat pas 1 keer gehad, bleek al maanden over datum. :X Was niet weg te hakken, terwijl ik ze normaal altijd erg lekker vind.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • EdwinW
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 11:16
retlaw schreef op maandag 10 september 2018 @ 19:29:
Iemand ervaring met Northwave Fahrenheit 2 GTX en/of Northwave Fahrenheit Arctic 2 GTX? Ik twijfel tussen deze twee paar voor de komende wintermaanden.
Vorig jaar de Fahrenheit 2 GTX gekocht bij Bike24 in de aanbieding. Het gaat inmiddels om een ouder model, dus niet overal meer beschikbaar. Geen probleem gehad met 3 uur op de fiets in combinatie met merino wollen sokken.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • BreadFan
  • Registratie: Oktober 2001
  • Niet online
Haha, @DDX, ik zie dat je je een boek in gefietst hebt. Cool! Alleen je jaarkilometrage wordt onderschat :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mhr-zip
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Crazy D schreef op maandag 10 september 2018 @ 21:06:
[...]

Die met rozijnen nemen. Die kreeg ik alleen droog als ik ze maandenlang in m'n rugtas liet zitten zonder ze op te eten....
Ik had die met rozijnen, vind ze nog steeds droog. :+

Als je echt stopt, en je eet ze met een paar slokken water er bij. Dan gaat het wel, maar tijdens het fietsen als je geen zin hebt om te stoppen....

Zijn vijftig was nog schoon. Drinkwaterkaart.nl Drinkwaterspots


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • writser
  • Registratie: Mei 2000
  • Laatst online: 26-04 21:21
Wat extra slokken uit de bidon voor of tijdens het opeten, dat kan toch ook wel op de fiets? Over het algemeen vind ik die ontbijtkoek met rozijn prima weg te krijgen maar als je een droge bek hebt zijn ze inderdaad vervelend. In mijn (persoonlijke) ervaring betekent dat eerder dat je te weinig hebt gedronken dan dat er iets mis is met die repen.

[ Voor 8% gewijzigd door writser op 11-09-2018 10:11 ]

Onvoorstelbaar!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Galois
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 26-04 21:47

Galois

1811 - 1832

In mijn vorige fiets had ik wat speling in mijn wielen (slijtage, was niet eenvoudig te herstellen dan vervangen naven).

Omdat ik van plan was om een nieuwe fiets te kopen, heb ik daar toentertijd niets meer aan gedaan.

Nu sprak ik gisteren een fietsmaatje van mij die ook speling in zijn wielen heeft en hij vroeg mij dus: "Maar wat zijn de gevolgen als je er mee doorfiets? Ik merk nu namelijk niets, behalve als ik het wiel heen en weer beweeg."

Ik kon mij niets anders voorstellen dat de lagers dan nog meer zouden slijten, wat overigens geen probleem is, want die moesten toch vervangen worden. Het is niet zo dat het wiel opeens los kan schieten of zo lijkt mij...

Kortom: gewoon doorfietsen en het blijft veilig?

1 - Mathematics is the language of nature. 2 - Everything around us can be represented and understood through numbers. 3 - If you graph the numbers of any system, patterns emerge.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • nare man
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 26-07-2020
Als je toch al van plan bent om het wiel te vervangen binnen afzienbare tijd zou ik er lekker mee doorfietsen. De lagers slijten sneller, de boel wordt verrot, op een gegeven moment zal de rolweerstand dermate zijn toegenomen dat het wiel niet meer lekker rijdt.

Fysiek wordt een wiel op zijn plaats gehouden doordat de as, die door de naaf is gestoken, in de dropouts wordt vastgeklemd met een snelspanner. De as zelf zal niet breken, dus het zal in principe wel veilig blijven.

After all, you can't see a figure's panties unless it's the real thing.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Galois
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 26-04 21:47

Galois

1811 - 1832

Dat is inderdaad ook wat ik dacht. Kan mij namelijk niet voorstellen dat het 'onveilig' zou zijn. De weerstand zal inderdaad groter en groter worden, totdat je achteraan komt te fietsen :)

1 - Mathematics is the language of nature. 2 - Everything around us can be represented and understood through numbers. 3 - If you graph the numbers of any system, patterns emerge.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • CuttingStorm
  • Registratie: April 2011
  • Laatst online: 10:11
Vanmorgen tijdens mn ritje naar t werk dacht ik dat mn rem beetje aanliep ivm tikkend/schrappend geluid.. bleek dit tegen mn chainstay te tikken. Toch maar niet extra onder druk zetten voor de terugweg zo..

Afbeeldingslocatie: https://photos.app.goo.gl/x4fn3GKkgc83c59E7

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Smultie
  • Registratie: Juni 2001
  • Niet online
Dat lijkt wel heel oppervlakkig, zou me verbazen als die de binnenband gehaald heeft!

  • Kluus
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 15:58

Kluus

Gang is alles

Ik wil een nieuw buiten- en middenblad monteren op de oudere fiets die ik voornamelijk indoor gebruik. Het gaat om een Ultegra 6500 Triple crankstel (130mm steek, 9-speed) en een van de weinige compatibele bladen die ik hiervoor vind zijn:

https://www.futurumshop.n...ingblad-alize-zwart.phtml

Deze hebben alleen geen binnenblad optie, wat op zich niet erg is want het originele binnenblad is volgens mij nog best OK, maar kan ik het originele binnenblad gewoon met deze bladen gebruiken?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Hielko
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 17:20
Smultie schreef op dinsdag 11 september 2018 @ 20:27:
Dat lijkt wel heel oppervlakkig, zou me verbazen als die de binnenband gehaald heeft!
Ik denk dat het totaal onmogelijk is om zoiets door te binnenband te krijgen zonder dat ie direct leeg loopt.

  • Drossie
  • Registratie: Augustus 2008
  • Laatst online: 00:08
Ik rijd sinds 1/9 dagelijks 40 km heen en terug naar het werk met een gravelbike.

Welke kledij mag er volgens jullie zeker niet ontbreken?

Zomerkledij heb ik voldoende, maar winterkledij nog niet.

Welke schoenovertrekken zijn aan te raden? Een regenjasje heb ik nog wel, maar geen broek die tegen de regen kan. Is dit aan te raden?

Vorige week heb ik arm- en beenstukken in Decathlon gekocht. De armstukken heb ik al vaak gebruikt en zitten zeer goed.

Iemand ervaring met de onderkleding van Decathlon? Andere tips of aanraders?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Noxa
  • Registratie: November 2005
  • Laatst online: 09:31
Drossie schreef op woensdag 12 september 2018 @ 13:31:
Ik rijd sinds 1/9 dagelijks 40 km heen en terug naar het werk met een gravelbike.

Welke kledij mag er volgens jullie zeker niet ontbreken?

Zomerkledij heb ik voldoende, maar winterkledij nog niet.

Welke schoenovertrekken zijn aan te raden? Een regenjasje heb ik nog wel, maar geen broek die tegen de regen kan. Is dit aan te raden?

Vorige week heb ik arm- en beenstukken in Decathlon gekocht. De armstukken heb ik al vaak gebruikt en zitten zeer goed.

Iemand ervaring met de onderkleding van Decathlon? Andere tips of aanraders?
Merino wollen onder shirt's (goedkoop te krijgen bij de decathlon), wind dicht jack zoals yen Gabba van Castelli. En als het echt koud wordt een wind dichtte broek.
Pagina: 1 2 ... 637 Laatste

Let op:
Tweakers fietsen soms een stukje samen:
Het Grote - 2025 Tweakers Social Ride - Topic!!!

Andere topics:Twee dingen zijn niet de bedoeling: vraag en aanbod én vragen of delen van kortingscodes (of referrals).