Het grote indoor cycling topic
Welkom bij het grote indoor cycling topic. Dit topic is een afspliting van het grote wielerervaringentopic en is bedoeld om alles rond indoor cycling te bespreken. Deze startpost wordt zo goed en zo kwaad als het kan bijgehouden, als je zin hebt om er aan mee te schrijven ben je van harte welkom. Stuur dan even een berichtje.De hard- en software rond binnen fietsen hebben de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Waar het 5 jaar geleden nog heel hip was om met je achterwiel op een rol geklikt te zitten met een duur tacx dvdtje, gefilmd uit een auto die de Alpe D’huez op rijdt, is het nu state of the art om virtueel tegen anderen te racen op een volledig door software aangestuurde direct drive trainer met klimsimulatie.
Hardware
Om te beginnen met binnen fietsen heb je naast een fiets (uitzonderingen van volledige fietsvervangende trainers daargelaten) minimaal een trainer nodig. Het budget voor een nieuwe trainer loopt uiteen van zo’n 100 euro voor de meest rudimentaire non-smart trainer tot meerdere duizenden euro's voor een volledige smart binnenfiets en alles daar tussenin. Hieronder staan een aantal keuzes om rekening mee te houden bij de aanschaf:Algemeen
Een trainer heeft een manier van aandrijving, een manier van het creëren van weerstand (het type rem) en een manier van het doorgeven van data (smart of non-smart). Trainers zijn er van diverse merken. In Europa zijn de grootste leveranciers Tacx, Elite en Wahoo. Een trainer wordt in Nederland in de volksmond ook wel een Tacx genoemd. Dat is een soort Walkman verhaal. Als iemand zegt "ik ga even Tacxen" bedoelt hij dat hij op een fietstrainer gaat zitten. Tacx was een Nederlands bedrijf (begin 2019 overgenomen door Garmin) en in Nederland verreweg de grootste leverancier van indoor trainers. Naast bovengenoemde zijn er nog een handvol kleinere spelers die prima ‘Tacxen’ maken.Aandrijving
Het belangrijkste onderscheid tussen trainers is de manier van aandrijving. Ruwweg gezien zijn er 3 soorten aandrijving:- Wheel-on
- Direct Drive
- Rollers
Bij wheel-on klik je je hele fiets met het achterwiel op een rol. Het grootste voordeel van dit systeem is dat het goedkoop is. De nadelen zijn legio: Je band wordt warm en slijt hard waardoor veel mensen een aparte trainingsband monteren en daarvoor dan weer een apart trainingsachterwiel aanschaffen. Dit doet deels het kostenvoordeel teniet. Tevens maakt het contact van de band op de rol veel lawaai en kan de band bij stevig aanzetten doorslippen waardoor sprinten vaak slecht te oefenen is. Wheel-on is er in smart en non-smart uitvoeringen.
Direct drive kent de nadelen van wheel-on niet: de trainer vervangt bij direct drive je achterwiel. De direct drive bestaat uit een zwaar vliegwiel dat via een interne band gekoppeld is aan een as met daarop een cassette. Feitelijk simuleert de direct drive dus je achterwiel, vandaar ook dat je je fiets er zo in kan klikken. Doordat er geen contact is tussen band en trainer is een Direct drive vaak erg stil, meer dan het geluid van het vliegwiel en de ketting hoor je niet. Afhankelijk van de kwaliteit van de trainer kan deze hellingen van 10% tot ruim 20% aan weerstand genereren van 750 tot over de 2000 Watt. Direct drive is echter (veel) duurder dan een Wheel-on. Direct drive is op een enkele uitzondering na (Elite Turbo Muin) Smart. Tevens moet je een extra cassette kopen, deze wordt meestal niet meegeleverd met de Direct Drive trainer.
BIj een rollenbank zet je de fiets op een stel rollers: 2 onder het achterwiel en 1 onder het voorwiel. De roller bij het voorwiel is vaak via een snaar verbonden aan die van het achterwiel, zodat bij het fietsen beide wielen draaien. Een fiets op een roller staat niet vast, het is dus even een stukje behendigheid om er op te komen. Door de centrifugaalkracht blijf je echter mooi overeind tijdens het fietsen. Als je echt wilt trainen op je houding is een roller een goede optie. Rollers zijn er in smart en non-smart uitvoering.
Er zijn ook nog wat meer niche types zoals wheel-on oplossingen die werken met een magneet op de velg i.p.v. een rol.
Smart versus non-smart
Bij een non-smart trainer bepaal je zelf de weerstand die de trainer genereert, door een hendeltje, een afstandsbediening op het stuur of simpelweg door zwaarder te schakelen. Het hendeltje verstelt dan bijvoorbeeld een mechanische rem op de trainer.Bij een smart trainer bepaalt de software op een verbonden pc, tablet of telefoon de weerstand. Voordeel van smart is dat het de simulatie van de software realistischer maakt. Als je een berg oprijdt neemt de weerstand toe en als je draft achter iemand in Zwift neemt de weerstand iets af. Los van smart of non-smart staat dat de trainer informatie door kan geven aan de computer. Dit loopt via Bluetooth of ANT+. Zo bestaan er verschillende combinaties:
- Non-smart, non-connected: de meest basic versie. Hier stel je zelf de weerstand in en krijgt de app geen informatie terug van de trainer.
- Non-smart, connected: waarbij je gegevens van de trainer aan de pc/tablet doorgeeft. Dit maakt het mogelijk om trainingsapps te gebruiken om een gestructureerde training af te werken. (1-richtings verkeer)
- Smart connected: de "Full options" combinatie waarbij de trainer informatie aan de app doorgeeft, en waarbij de computer informatie terug naar de trainer kan sturen om bijv. de weerstand aan te passen. (2-richtings verkeer)
Vrijwel alle trainers in het midden en hoog budget zijn tegenwoordig smart. Soms is het nodig om een ANT+ dongle of iets dergelijk voor je pc te kopen. (Zie onder). Belangrijkste voorbeelden in de smart categorie zijn de Tacx Flux, Tacx Neo, de Elite Direto, Cycleops Hammer en de Wahoo Kickr. Die laatste heeft zelfs een Climb accessoire waarbij de voorzijde van je fiets gelift wordt om nog realistischer een klim te simuleren. De Tacx Neo heeft ook zo'n gimmick en kan een kasseien weg simuleren door te trillen.
Weerstand & Geluid
Grofweg zijn er 3 types rem. Magneet, vloeistof en elektromotor. Het grootste verschil is de hoeveelheid vermogen die maximaal is weg te trappen op de trainer. Het loopt van zo’n 700 watt tot >2000 watt. Voor de gewone sterveling houdt het bij 1200 watt wel ongeveer op, dus alles daarboven is marketing. De hoeveelheid lawaai die de trainer produceert is na wheel-on of direct drive het meest afhankelijk van het gebruikte type rem. Daarnaast is een elektrorem nauwkeuriger dan een magneetrem. Een magneetrem kent immers een vaste waarde, terwijl een elektrorem aangepast kan worden aan de gewenste weerstand (met name bij de Smart trainer). Over het algemeen neemt de hoeveelheid geluid af met de prijs. Zo zijn de Tacx Neo en de Kickr 2018 vrijwel stil, er zijn ook wat uitzonderingen zoals de op velgmagneten gebaseerde trainers die ook stil zijn, of de Kickr Core 2018 die ook stil is. Stil betekent in deze context uiteraard dat de trainer zelf geen lawaai maakt, maar dat doet je fiets nog wel (ketting, derailleur enz).Sensoren
Met name bij de smart trainers heb je ook sensoren nodig die de trainer(app) moeten "voeden" met gegevens. Denk hierbij aan:- hartslagsensor. Als je serieus wilt trainen en je eigen limieten kent of wilt verbeteren, is een hartslag sensor onontbeerlijk. Voor sommige groepsritten op Zwift is een hartslagsensor zelfs verplicht. Wahoo is zo'n beetje de grootste leverancier van dergelijke meters. Vaak kan je ook een meter van je fietscomputer gebruiken, zolang deze maar kan communiceren met de trainer via ANT+ of Bluetooth.
- cadanssensor. Niet per se verplicht, maar wel handig. In de meeste moderne trainers zit zo'n sensor al ingebouwd, of wordt via software je cadans berekent, dus heb je geen externe sensor nodig.
- vermogenssensor. Ook deze is niet per se verplicht, maar wel handig als je bijv. je FTP wilt weten. Op sommige Zwift rides is het bijv. nodig je FTP per KG te weten, dus is een vermogensmeter zeker handig. In moderne smart-trainers is een vermogensmeter vaak standaard aanwezig of wordt vermogen nauwkeurig via software berekent, zodat de app de weerstand kan aanpassen aan de helling en jouw geleverde vermogen.
Bluetooth of ANT+
De keuze hierin is lastig. Bluetooth gebruikt een 1-op-1 systeem. Anderen kunnen de communicatie tussen 2 apparaten dus niet afluisteren. Bij ANT+ wordt een 1-op-n systeem gebruikt: ANT+ zend de gegevens uit, en elke ANT+ ontvanger kan deze oppikken. Dit kan handig zijn als je bijv. je hartslag zowel door de trainerapp als door bijv. een smartwatch wilt laten oppikken. In praktijk wordt ANT+ veelal als betrouwbaarder beschouwd dan het Bluetooth protocol. Op de trainer is dat wel van belang, je wilt immers geen data missen of last hebben van verstoringen in de communicatie. Veel smart trainers hebben zowel Bluetooth als een ANT+ systeem. Indien jouw pc/tablet geen ANT+ heeft kan je een losse USB ANT+ ontvanger kopen voor een paar tientjes. Wat betreft de sensors: veel hartslag sensors (o.a. van Wahoo, Garmin en Polar) ondersteunen beide protocollen. Wel zo handig dus. In praktijk lijkt de balans uit te slaan naar ANT+, en als je zeker wilt weten dat je sensors met alles kunnen communiceren, neem dan een sensor die zowel Bluetooth als ANT+ ondersteunt.Accessoires
Een aantal hulpmiddelen maakt het binnen trainen dermate prettiger dat ze bijna noodzakelijk zijn.- Trainingsmat > kun je van een merk kopen of gewoon bij de Kruidvat & Action. Doet ook veel tegen het geluid van een wheel-on. Rubber stoeptegels doen nóg meer voor het geluid (bouwmarkt). Moderne smart trainers maken vaak minder lawaai, maar dan is het nog steeds prettig om iets onder de fiets te hebben liggen voor opvangen van zweet.
- Zweetvanger > erg handig als je veel zweet. Deze wordt tussen je stuur en je zadelpen gemonteerd en vangt de zweetdruppels op, zodat die niet op je frame vallen.
- Ventilator > afhankelijk van de ruimte, onmisbaar. Hoeft niet veel te kosten (bijv. kringloopwinkel). Je lichaam presteert ook beter als het goed gekoeld wordt. Afhankelijk van hoeveel je zweet heb je 1 of meerdere ventilators nodig.
- Standaard voor ipad/laptop te koop bij Ali voor een paar euro. Of een lessenaar. Of zelf iets klussen.
- Trainingsband > bij wheel on trainer. Aan te raden op een oud wiel.
- Sensoren, bij non-smart trainers kan je je eigen ant+ fietssensoren gebruiken om data door te geven naar de software
- Dongles > ANT+ dongle is soms handig. Kost een paar euro op Ali of iets meer van een meer gerenommeerde verkoper Steeds meer trainers ondersteunen ook BT, maar dan heb je vaak geen hartslag.
- Tablet/laptop, om je trainer app op te kunnen draaien
- Tweede scherm: naast een scherm voor de trainingsdata is het vooral bij wat minder intensieve trainingen ook best handig een second screen te gebruiken voor bijv. een film/serie. Bij sommige apps is dit niet nodig, die kunnen minimaliseren tot een zeer klein formaat (bijv. Trainerroad, Sufferfest). Een groot scherm is prettig, het scherm hoeft aan weinig eisen te voldoen (behalve dat je hem aan je pc/laptop/tablet moet kunnen aansluiten), dus je kan prima een wat verouderd scherm van Marktplaats plukken.
- Koptelefoontje. Voor de Wife-acceptance- factor van trainen met harde muziek is het aan te raden om een spatwaterdichte draadloze in-ear gebruiken.
Apps
De wereld van trainingsapps is de laatste jaren geëxplodeerd samen met de komst van smart trainers. Het is een stormachtig domein en de in deze TS beschreven informatie veroudert snel. Indoor training werkt voornamelijk met vermogen als meeteenheid van de hoeveelheid werk die je verricht in een training. Meestal start je met een fitnesstest die je functional threshold power (FTP) berekent. Omdat niet iedereen een powermeter op zijn fiets heeft zitten wordt vaak het wattage dat de trainer berekend gebruikt, maar er zijn ook oplossingen om helemaal watt-meter-loos toch gebruik te maken van apps. Vrijwel alle apps bieden een vorm van free trial aan zodat het makkelijk uitproberen is of iets bevalt of niet.Hieronder staan een paar van de belangrijkste spelers:
Trainerroad
Trainerroad was de eerste non-trainer-fabrikant met een software platform specifiek voor indoor cycling. Ze zijn de bedenker van het concept virtual power, waarbij je simpelweg meet hoeveel snelheid je op de trainer ontwikkelt en dat combineert met een door Trainerroad gemeten power curve van de trainer om een virtueel vermogen te berekenen. Het idee is dat dat vermogen je instaat stelt om je eigen voortgang in trainingen te volgen zolang je de gemeten omstandigheden gelijk houdt, dus bijvoorbeeld de bandenspanning van je achterband op de dumb trainer. Trainerroad biedt meer dan duizend gestructureerde trainingen en een ruime hoeveelheid trainingsplannen voor verschillende doeleinden. Het mooie van trainerroad is dat veel trainingen uitleg en instructies bevatten van een professionele trainer. Dit geeft je het gevoel dat je echt wat leert en begrijpt waarom je zo miserabel zit af te zien terwijl je ook op de bank kan zitten. Trainerroad is qua looks en features echter wel de saaiste van de grootste spelers. De focus ligt echt op inhoud, niet op entertainment. Trainnerroad biedt tegenwoordig ook een analytics platform en concureert daarmee met trainingpeaks en strava. Trainerroad kost $20 per maand of 189 dollar per jaar.Trainerroad heeft ook de beste podcast over gericht trainen voor wielrennen
Trainerroad gaat beginnen met adaptive training; trainingsplannen die zich automatisch aanpassen aan je prestaties.
Zwift
Zwift heeft snel de wereld van indoor fietsen verovert met hun virtuele wereld waarin je samen rijdt met of tegen anderen. Je kan gewoon rond fietsen of deelnemen aan trainingen of races. Veel mensen vinden de races van Zwift een enorm goede motivator om keihard af te zien op zolder terwijl je ook op de bank kan zitten. De kritiek dat Zwift alleen maar draait om domweg hard trappen is gepareerd door ook trainingsplannen aan te bieden. Die hebben echter nog niet de diepgang en structuur van Trainerroad of Sufferfest. Zwift is de grootste speler en kost 14 euro per maand.Wahoo Systm (voorheen Sufferfest)
The Sufferfest is ooit begonnen met het maken van videos om het trainen op de dumb trainer minder saai te maken. De videos draaiden om "sufferen", keihard afzien als lid van de natie Sufferlandria onder de bezielende leiding van Grunther von Agony en zijn minions. Tegenwoordig bieden ze de videos aan in een app met abbo vorm en zijn er ook videos die rustiger zijn om balans aan te brengen. In de app zijn tegenwoordig ook trainingsplannen beschikbaar. Het unieke van Sufferfest is dat ze proberen een compleet pakket aan te bieden, zo is er onder andere Yoga, Strength en Mental training beschikbaar en zijn de trainingen niet alleen gestuurd op FTP, maar op een 4 dimensionale power meting (4dp) waarbij ook bekeken wordt wat de maximale sprint, anaeroob en VO2max power zijn. Sufferfest kost 15 dollar per maand of 129 dollar per jaar.Sinds September 2021 rebranded als Wahoo Systm
BKool
BKool Simulator heeft een andere insteek dan bijv. Zwift of Sufferfest. Zwift is ontwikkeld op basis van een virtuele wereld waarbij de nadruk heel erg op het sociale gebeuren ligt. Bij BKool ligt de nadruk veel meer op realiteit. BKool beschikt bijvoorbeeld over meer dan 3500 video’s, opgenomen door BKool of door gebruikers. Dit geeft een heel andere beleving dan het fietsen in een virtuele wereld. Deze video’s kan je nafietsen, waarbij de weerstand van je trainer 1-op-1 gekoppeld is aan wat je op je scherm ziet. Fiets je dus in de video een helling op, dan voel je dat in de weerstand. Naast de video routes zijn er nog ruim 500.000 virtuele routes, overal ter wereld. Voor meer info over de verschillen tussen BKool en Zwift zie hier.Binnen BKool zijn verschillende Leagues actief, waarbij bijv. wekelijks gezamenlijk een route wordt gereden. Regelmatig worden stukken van echte tours, zoals de Tour de France, Giro of de Vuelta, nagefietst. Na een aantal etappes (stages) is de winnaar bekend, ofwel een persoon of een team.
Bij BKool kan je je eigen routes uploaden en laten omzetten naar een virtuele 3D wereld. Je kan ook je eigen video uploaden, mits deze voorzien is van GPS coordinaten. Deze is dan door anderen na te fietsen. Naast de virtuele en video routes kent BKool ook workouts, spinning klasjes via de fitness app en een Velodrome.
BKool kost 9 euro per maand voor premium en is beperkt te gebruiken met een free abbo
BigRing VR
Met BigRing kun je virtueel cols beklimmen waarbij de app de weerstand van je trainer matched met wat je ziet op het scherm. Momenteel staan zijn er meer dan 300 beklimmingen in de database. Het programma draait op Windows en MacOS en kost 10$ per maand.FulGaz
FulGaz is ook nog wel interessant om toe te voegen. Is iOS only en ondersteunt ook de Apple TV (4K!!) wat dan wel weer vet is. Is net als BigRing VR een programma waarin opgenomen ritten na gefietst kunnen worden. Dat kunnen etappes van grote rondes zijn of bekend cols. De maker fietst al die routes zelf 9, euro per maand of 80 per jaar.Overig
Door het succes van Zwift werken er meer bedrijven aan een 3d ervaring. Er is onder andere Road Grand ToursAndere spelers zijn onder andere Tacx en Elite met prima eigen software met videos en gestructureerde trainingen in de app.
Tips, FAQ, links:
Kan ik met een carbonnen frame gebruik maken van de trainer: JaKan ik met een band die ik op de trainer gebruikt heb nog de weg op: Dit is sterk af te raden. Het is verstandiger om je band op de trainer ‘op te rijden’ en dan een nieuwe band te monteren als je in het voorjaar weer naar buiten gaat.
Waar kan ik het beste terecht voor aankoopadvies: Voor aankoopadvies kan je in dit topic terecht, maar de autoriteit op dit gebied is dc rainmaker. Op het youtube kanaal van Shane Miller is ook veel te vinden YouTube: Shane Miller
[ Voor 155% gewijzigd door MrAngry op 05-10-2021 16:58 ]
Er is maar één goed systeem en dat is een geluidsysteem - Sef