Toon posts:

Het grote wielrenervaringentopic - Deel 16 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 26 Laatste
Acties:
 • 106.072 views

 • Griffin
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 26-05 14:47
Mede-auteurs:
 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 23-05 17:45

havana

 • .joeri.
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 02-01-2022

.joeri.

Welkom in het zestiende deel van het wielertopic! Dit topic is voor iedereen die zijn/haar ervaringen op het gebied van wielrennen wil delen. Nieuwkomers zijn natuurlijk van harte welkom. Voor het gemak hebben we In deze startpost alvast wat standaardvragen beantwoord. Verder hebben we nog een collectie links en een overzicht van de vaste bezoekers en hun fiets(en).

Aan deze SP wordt gewerkt: de informatie zal worden geupdate, en nieuwe foto's van de fietsen van de GoT-coureurs zullen worden geplaatst. We zijn opnieuw begonnen met de lijst van GoT-coureurs. Dit omdat de foto's weg waren.

Als je graag wilt kletsen over wielerprofs, de wedstrijden van dit seizoen, de Giro d'Italia, de Tour de France, noem maar op, dan verwijs ik je graag naar: [Wielrennen] Seizoen 2012.

Veel plezier!
Inhoudsopgave
[list=1]
GoT Coureurs
FAQ
 1. Hoe kom ik aan een nieuwe fiets?
 2. Fietsen voor de minder bedeelden?
 3. Handige tips voor tijdens het rijden?
 4. Welke fietsframe materialen zijn er allemaal?
 5. Hoe stel ik mijn fiets af op mijn lichaam?
 6. Trapfrequenctie/Cadans?
 7. Fietstermen... wat betekend het allemaal?
 8. Trainen; hoe, wat en wanneer?
 9. Voeding; drinken, eten, hoeveel en wanneer?
 10. (Electrische) (hulp)apparatuur, wat is er allemaal?
Toertochten
Fietsomgevingen in en rondom Nederland
Handige links
Disclaimer
UpdatesCoureurs

Aristos
Canyon Aeroad
Dura Ace, Cosmic wielen
Principia 700 Limited
Campagnolo mix

Atlas
Ridley Triton
Campagnol Veloce

bassGunner
Vusolo Maestro
Campagnolo Record

BRT
Canyon Roadlite 6.0
Mix van Shimano 105 & Ultegra
Handgespaakte Rigida dp18 wielen

FLiP.m0
2011 Cervelo S2
Shimano Ultegra

Griffin
Bulls Harrier
Shimano 105

.joeri.
Orbea Aqua
Orbea Aqua
Easton EA90 Aero of Planet X 50/82

Mex
Trek 1.9
Shimano Ultegra

MrKoekie
Focus Variado 3.0
Shimano Tiagra

SeptiCTaNk
Giant SCR-3
Shimano 105

ssj_gohan
Stevens Aspin pro 2009
Shimano Ultegra cassette - 105 shifters

TheLemon
Colnago alu
Shimano 105/Ultegra
Easton EA70 wielen

willy1986
Giant defy 1 rabo 2010
Shimano 105

Wil je opgenomen worden in de lijst van de GoT-coureurs, stuur dan Griffin een DM met een link naar je post waarin een foto en fietsspecs staan.


FAQ
Hoe kom ik aan een nieuwe fiets?
Dit wordt met name beperkt door je budget en je eisen van de fietsn. Globaal gezien heb je 3 opties:
1. Je koopt een nieuwe bike bij de fietsenmaker
2. Je koopt een tweedehands bike bij de fietsenmaker
3. Je koopt een tweedehands bike op martkplaats of elders

Nieuwe bike
De duurste optie maar kan je weet dat je de fiets 100% zonder beschadigingen en defecten koopt. Ook heb je wat meer optie om uit te kiezen qua kleuren en specs.

Tweedehands bij de LBS
Is veelal stukken goedkoper dan een nieuwe en je kunt er bijna zeker van zijn, mits de LBS goed is, dat er geen defecten aan de fiets zitten. Een beschadiging ontkom je eigenlijk niet aan. Ga er ook vanuit dat slijtage op de groepen aanwezig is.
Je betaald dus wat minder maar dit is een goede middenstap tussen een nieuwe fiets en een marktplaats fiets.

Tweedehands via marktplaats of elders
De goedkoopste manier om aan een redelijke fiets te komen is via Marktplaats. Voor ca. 200 euro worden er regelmatig aardige fietsen aangeboden. Het zijn vaak fietsen van Nederlandse makelij, zoals de Giant Peloton. Alhoewel oudere fietsen natuurlijk nog buiscommandeurs hebben, zit er soms een hele aardige groep op. Als je zelf een beetje kunt sleutelen, smeren en poetsen, kun je er jaren plezier van hebben.
Maar ben hier ook voorzichtig mee, soms staan er juweeltjes op maar soms ook wrakken. Ga sowieso kijken hoe de staat van de fiets is, foto's zeggen niet alles, en vraag om een test ritje.
Je kan ook altijd hier even een link plaatsen en vragen wat de mensen van het topic er van zeggen.

Fietsen voor de minder bedeelden?
Fiets
Tweedehands via marktplaats is de beste plaats om te beginnen voor een budget fiets.

Kleding
Op kleding zit veel marge en dat merk je aan de prijs. Bij de LBS zul je bijna zonder uitzondering teveel betalen voor kleding. Online winkels zijn vaak een stuk goedkoper. Een goed broekje (met zeem en bretellen) heb je online al voor € 25. Een wielershirt zelfs voor minder, al heb je dan natuurlijk geen shirt met een coole ploegnaam erop. 't Kruidvat verkoopt regelmatig wielershirts voor bijna niks.

Schoenen
Een lastig (en duur) puntje zijn de speciale wielerschoentjes en pedaaltjes. Bij fietsenhandelaren beginnen de meeste schoenen bij zo'n 60 euro of zelfs meer. Pedaaltjes kosten bij de LBS meestal zo'n 40 à 50 €. Soms zijn er interesse aanbiedingen, bijvoorbeeld overjarige modellen. Als alternatief kun je een kijkje nemen bij sportwarenhuis Decathlon. Aldaar verkopen ze schoentjes vanaf 25 €, inclusief SPD plaatjes. SPD pedaaltjes van het huismerk kosten daar 24,95 €. Fancy sportsokjes koop je voor weinig bij de HEMA.

Accesoires
Een fietscomputer koop je het goedkoopst op de markt of bij de Halfords. Al voor onder de 10 euro heb je een prima computer met wat basic functies. Diezelfde winkels verkopen ook bidons voor slechts enkele euro's. Bij Halfords hebben ze tevens aantrekkelijk geprijsde helmen. Als alternatief kun je een kijkje nemen Decathlon en Perry.

Handige tips voor tijdens het rijden?
 • Ken je fiets en vooral zijn beperkingen. Wen eraan dat hij licht is.
 • Als je in een lichter verzet (dus een hogere cadans) fiets zorg er dan voor dat je niet gaat stuiteren.
 • Overtrek je ellebogen niet. Houd ze licht gebogen en span je core (buik- en rug-spieren) aan om gewicht van je armen af te halen.
 • Probeer je hielen naar de grond te drukken ipv je tenen het laagste te houden. Er zijn veel voetenstanden voor perfecte kracht overbrenging en voor perfecte spieraanspannings momenten. Het belangrijkste is dat het goed voelt. Als het moment komt dat je uit zulke dingen winst moet gaan boeken, moet je contact opnemen met een trainer/expert.
 • Vanaf het bovenste punt van de pedaalslag tot iets voor het onderste punt is het rendement het hoogst, hier kan je het gemakkelijkste kracht zetten. Echter wanneer je voet op de terugweg naar boven is kan hij ook voor heel wat extra kracht zorgen door een trekkracht uit te oefenen. Enkel in de twee uiterste punten (boven en onder) kan er maar weinig kracht geleverd worden, toepasselijk dode punten genaamd. Ovale tandbladen zouden deze dode punten verkleinen, zie ook Biopace
 • Nog verder uit te breiden
Welke fietsframe materialen zijn er allemaal?
Staal:
Staal zie je niet meer zoveel voorkomen op een racefiets. Het is erg sterk en kan gemakkelijk bewerkt worden alleen is erg zwaar en dat is natuurlijk een nadeel als je bergop gaat.

Aluminium:
Aluminium is, in vergelijking met staal, stukken lichter. Echter de eerste versies van de aluminium fietsen was dat deze nog wel eens "zwiepten" door de geringe zijdelingse stijfheid. Een oplossing hiervoor was om de buizen te verdikken, soms wel dikker dan dat de stalen frames. Een nadeel echter was dat de fiets weer zwaarder werd.
Om de stijfheid te verhogen maar het gewicht laag te houden worden de buizen nu op de stukken waar dit nodig is dikker gemaakt en waar dit niet hoeft dun te houden. Ookwel 'butted' genoemd.

Carbon:
Carbon is bezig met een opmars en je ziet ze steeds meer verschijnen en ze zijn erg in trek, desondanks de prijs. Het is licht en sterk, echter wel maar berekend op de krachten die ze te verduren zijn. Hiermee word bedoeld dat een voorvork van carbon sterk is en je wiel voor je vast houd. Maar voer er geen zijdelingse krachten (door de voorvorkpoten naar elkaar / van elkaar af te bewegen) want hier zijn ze niet op berekend.
Om een middenweg te vinden tussen comfort en prijs zie je ook aluminium frames met carbon onderdelen (voorvork bijvoorbeeld) erin verwekt.

Titanium:
Titanium, wat veel gebruikt word in de luchtvaart, is licht en stijf. Dus je zou zeggen perfect voor frames voor een fiets. Ja is het antwoord... titanium is licht, stijf en zelfs, zeggen sommige rijders, comfortabel door het vermogen om trillingen te dempen. Er kleven echter wel nadelen aan. Namelijk dat het erg duur is en minder bewerkelijk is als andere materialen.

Scandium en Magnesium:
Lijken op het eerste zicht door hun uitstekende materiaaleigenschappen zeer geschikt voor een fietsframe. Maar respectievelijk de hoge kostprijs en moeilijke bewerkbaarheid zorgen ervoor dat deze materialen slechts zeer zelden voorkomen. Er kunnen soms wel legeringen aangegaan worden met aluminium om een gulden middenweg te bekomen.

Hoe stel ik mijn fiets af op mijn lichaam?
Vraag die veel voorbij komt. Voorop gestelt staat dat je niet op basis van je lichaamsmaten de perfecte afstelling kan bereiken. Je krijgt er een mooie beginstand mee en finetunen doe je door naar je lichaam te luisteren.

Eerst beginnen we met je lichaamsmaten en de betekenis voor in de formules.
Afmetingen
BBinnenbeenlengteVoeten ongeveer een dertigtal cm uit elkaar, een waterpas/dik boek/… tussen je benen omhoog drukken (druk vergelijkbaar met wanneer je op je zadel zit).
RRomplengteDit meet je al zittend, rug goed tegen de leuning van de stoel aandrukken. Meet vanaf de stoel tot waar je sleutelbeentjes bij elkaar komen.
AArmlengteMaak een vuist, houd je arm losjes hangen, en meet vanaf je knokels tot aan je schouder.
HZithoogteWordt gemeten vanaf het center van de cranck, tot aan het zadel (in het verlengde van de zadelbuis).
ZZitlengteVanaf het stuur (bovenkant, rechte gedeelte) tot aan het zadel (kruising met verlengde van zadelbuis).

Dan wat factoren want niet voor elk type inspanning heb je de zelfde houding.
Factoren
Zeer sportief:0,545
Sportief0,535
Tour0,525

Welke formules zijn er gebruikt
• H = 0,89 * B
• Z = (A + R) * factor

Nu weet je ongeveer, nogmaals het is een indicatie, wat de hoogte is van je zadel. Maar wat is dan de hoogte van je stuur?
Lichaamslengte (cm)Verschil (cm)
150-1602-3
160-1703-5
170-1804-7
180-1905-9
190-2006-10

En we eindigen met twee handige links:
Fietsafstelling voor dummies
Fietsafstelling voor gevorderden
Dank aan .joeri. voor de informatie

Trapfrequenctie/Cadans?
Sinds Lance de bergen overreed met een behoorlijk hoge trapfrequentie is het woord weer helemaal hip. De trapfrequentie geeft aan hoevaak jij de trappers rond trapt per minuut. De krachtmensen uit het voormalig Oostblok stonden er om bekend dat ze met enorm zware versnellingen konden rijden. Lance kiest er voor om heel veel slagen per minuut te maken, 110 normaal tot wel 125 bij tijdritten.
Een wielrennersgemiddelde is geloof ik iets van 90-95 slagen per minuut dus ga maar na. Nadoen heeft niet direct zin, want iedereen heeft zijn eigen trapfrequentie. Als je bergop gaat krijg je dit aantal niet meer rond. Om te compenseren schakel je dus lichter.
Licht rijden (hoge frequentie) is in maar waarom rijden we niet allemaal zo als Lance? Het kost behoorlijk wat vermogen om zo vaak rond te komen. Niet iedereen heeft dit vermogen. Een renner die vermoeid raakt zal soms dan ook juist zwaarder schakelen ipv lichter omdat zijn benen het niet meer rond krijgen.

Dus lekker zelf proberen en kijken wat je fijn vind.

Als je erachter komt dat de cadans wat te laag is en je wilt cadans gaan trainen, lees dan dit even.

Fietstermen... wat betekend het allemaal?
Ahead:
Ahead Kort gezegd hebben oudere fietsen een stuurpen die een hoek maakt en je hebt Ahead waarbij een tussenstuk (de 'stem') tussen de stuurpen en het stuur zit. Ahead systemen hebben ook geen schroefdraad.

Groep:
De verzamelnaam voor de onderdelen op je fiets. Als je een 105 groep hebt zijn je remmen, naven, derailleurs, etc van Shimano 105. Een groep kan ook mixed zijn. Dit gebeurt wel eens om de kosten te drukken. Je hebt dan dure en minder dure onderdelen door elkaar. Bv 105 en Tiagra.

Balhoofd:
Het geheel aan lagers waarin je voorvork draait. Je hebt de ouderwetse waarbij het balhoofdstel in je balhoofdbuis gedrukt wordt en je hebt het nieuwere Ahead waarbij je frame meedoet.(kromme uitleg, i know).

Biopace:
Biopace Kan het niet laten deze te noemen. Na jaren van onderzoek bracht Shimano begin jaren negentig de Biopace ovalen voorbladen uit. Het idee was dat je op sommige momenten meer kracht op je pedalen zet dan elders. Het bleek een hype maar je ziet nog menig oude fiets van begin jaren negentig met het geel/blauwe stickertje van biopace op de bladen. Altijd leuk om mensen er op te wijzen. Hier meer info (Trouwens: Bobby Julich gebruikte ze in 2003 nog...)
Tegenwoordig zijn bedrijven als O'symmetric, Q-rings en Rotor bezig met de ontwikkelingen hierachter.

Butted:
Als onderdelen zoals spaken en framebuizen niet overal even dik zijn maar dik waar ze sterk moeten zijn en dun waar het niet hoeft (is lichter). Je hebt ook double en triple butted.

Columbus en Reynolds:
Namen die je vaak voorbij ziet komen. Dit zijn framebuizenbouwers. Een Framemerk zoals Peugeot koopt dus bij hen buizen in.

Cranks:
De arm van trapas (bottom bracket) naar je pedaal. Meestal 17cm. Ik weet niet meer wie maar volgens mij Peter Winnen heeft zonder dat hij het wist eens een Tour gereden met 2 verschillende lengtes cranks...

Draadband en vouwbanden:
De 1e is een buitenband met een hiel (dus waar staalkabels door lopen). Je stadsfiets heeft dit sowieso. Bij een vouwband is de hiel van zachter materiaal zoals kevlar en kan je hem dus compact opvouwen. Je hebt ook nog tubeless waarbij een genaaide band om de velg gelegd wordt.

Lugs:
Waar 2 buizen verbonden worden. Soms zie je een soldeerrandje rondom, soms is er een soort hoes waar buizen ingeschoven worden en soms worden ze gelijmd.

LBS:
Local Bike Store, ookwel de plaatselijke fietsenmaker om de hoek (zo dat scheelt een boel letters he). FM is fietsenmaker overigens ;)

Pedalen:
Klikpedalen werken met een plaatje en een schoen (duh). Toeclips zijn pedalen met zo'n korfje erop (levensgevaarlijk imo).

Oversized:
Om een fiets sterker te maken kun je de buizen dikker maken. Je kan ook dat extra materiaal gebruiken om de diameter te vergroten ipv de dikte van de wand. Dan krijg je oversized buizen die stijver zijn maar niet zwaarder i.t.t. de normale buizen.

Sloping:
Je hebt fietsen die een rechte bovenbuis hebben en zich uit laten drukken in bv 59cm, maar tegenwoordig heb je ook sloping frames. Deze frames hebben een kortere zitbuis en een schuin oplopende bovenbuis. De maten druk je dan uit in S, M, L. Over smaak valt te twisten en voor en tegenstanders bestrijden elkaar dan ook fel. Andere naam is 'compact'.

Uitvaleinden:
Ookwel 'pats', waar je achteras uitdonderd als je je snelspanner niet goed dicht hebt zitten ;)

Vorkkroon:
Waar de 2 onderste buizen naast je voorwiel samenkomen met de buis die in je balhoofd verdwijnt.

Zadelstrop:
Om te voorkomen dat je zadelpen naar beneden zakt bij belasting wordt de zitbuis afgeknepen. Vroeger ging dit met een imbusboutje die de spleet dichtkneep, tegenwoordig heb je een soort hoefijzertje die de zadelpen klemt.

Opmerking: een en ander van www.m-gineering.nl overgenomen in eigen woorden.

Trainen; hoe, wat en wanneer?
Tja er zijn zat manieren van trainen en het resultaat verschilt voor iedereen. Er zullen altijd discussies zijn wat het beste is, zorg er zelf voor dat je lekker fiets en houd je lichaam goed in de gaten. Je hebt er niets aan om je op maandag helemaal in de vernieling te rijden waardoor je veel dagen herstel nodig hebt terwijl je eigenlijk meerdere keren die week wou gaan fietsen.
Om toch een kleine aanzet te geven...

Hersteltraining:
Veel mensen denken dat om goed te herstellen ze gewoon lekker niets moeten doen. Tja het kan alleen nog beter is een herstel training doen. Je zorgt er dan voor dat je de spier gebruikt en dus de afvalstoffen uit je spieren werkt. Belangrijk is dat je het echt rustig aan doet omdat je anders meer afvalstoffen aanmaakt dan dat je weg werkt. Linkje naar Zitvlees.nl - Herstel Training

D1 (Rustige duurtraining):
De naam zegt het al... D1 is een duurtraining van het laagste niveau. Met deze training bouw je eigenlijk aan de duurzaamheid van je basis-conditie. Explosieve conditie hebben is leuk maar fietsen is een duur-sport. Tijdens een rustige duurtraining leer je je lichaam effectief om te gaan met de beschikbare middelen (voeding, water, zuurstof etc.).
Een D1 training klinkt alleen voor beginners maar vergis je niet, D1 kan perfect gebruikt worden als tussenpose bij je interval training. Het voordeel van deze, relatief, lage inspanning is dat het herstel kort is en dit dus meerdere keren per week kan doen. Linkje naar Zitvlees.nl - D1

D2 (Intensievere duurtraining):
Schepje boven op de D1 en dus ook wat zwaarder. Je houd dit minder lang vol en je herstel is ook iets langer over het algemeen omdat je lichaam meer inspanning moet leveren. Een D2 training is perfect voor afwisseling met de D1. Maar houd in gedachte dat de D2 nooit de D1 vervangt. Naar mate je sterker word en een betere conditie krijgt blijft D2 een leuke afwisseling maar niet iets voor elke dag. (natuurlijk gaat je D1 gemiddelde richting de D2 naarmate je beter word, maar je D2 moet ook omhoog gaan). Linkje naar Zitvlees.nl - D2

D3 (Extreme duurtraining):
Je gaat op bijna 100% van je omslagpunt (komt straks nog terug) rijden. Het klinkt zwaar en dat is het ook, het is echt stampen. Nu zijn er mensen die dit erg lang vol kunnen houden, de vraag is dan of ze wel echt 100% (110%) gaan. Als je echt volle bak gaat dan hou je dit niet extreem lang vol en daarom is het perfect te combineren met een intervaltraining i.c.m. een D1 training.
Naast het 'voluit' gaan kan je er ook niet onder gaan zitten en je kan dan zo je MLSS (Maximum Lactate Steady State) trainen. M.a.w "je hartslag waarbij de aangemaakte en afgevoerde afvalstoffen (Lactaat) nog net in evenwicht ("Steady") zijn". Dit punt is lastig te vinden door gewoon te proberen. Linkje naar Zitvlees.nl - D3

Krachttraining:
Er is al wat discussie over geweest, of het wel of niet helpt, maar ik ben van mening dat het wel zeker helpt en daarom plaats ik het hier.
Bij krachttraining moet je niet denken aan die grote biceps, maar juist aan die kanonnen van benen. Er zijn verschillende manieren hoe mensen het uitleggen maar als je minder (sterke) spieren hebt je minder snelheid. Je kan nog z'n goede conditie hebben zodat je 500km achter elkaar kan rijden maar als de wedstrijd maar 100km is en jij 5-10kmp/h langzamer bent dan ben je de sjaak.
Dus hoe doe je krachttrainen, tja optie 1 is gewoon naar de fitness te gaan en die beenspieren aan te spannen. Je beenspieren groeien en je word sterker. Echter je kan ook je spieren trainen op de fiets. Zoek een klim waar je ong 30seconden kan klimmen en kies een zwaarder verzet zodat je cadans lager word. Je vraagt nu een grotere inspanning van je spieren. Linkje naar Zitvlees.nl - Krachttraining

Intervaltraining:
Om sterker en beter te worden is een intervaltraining ook van belang. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt maar zorg voor het herstel. Linkje naar Zitvlees.nl - Interval

Omslagpunt en hartslagzones:
Om goed te kunnen trainen, en weten wat je van je lichaam vraagt, moet je weten wat je hartslagzones zijn. Om je zones goed te kunnen berekenen moet je het omslagpunt van je lichaam weten. Het omslag punt is niets meer dan de hartslag op het moment dat de aangemaakte en afgevoerde afvalstoffen in balans zijn (je MLSS). Maar hoe bereken je dit? Het beste is een ECG test te doen in een medisch centrum, echter niet iedereen heeft hier de mogelijkheid toe. Het kan ook zo "klik". Je hebt dan een ruwe inschatting waar je mee kan gaan werken.
Nu het omslagpunt bekend is kan je ook kijken wat je zones zijn en welke zone wat doet. Kijk even op deze pagina voor handig info.

Tot slot:
Het is al zo vaak gezegd maar... Iedereen is anders en jij dus ook. Wat voor Lance of Andy werkt hoeft voor jou niet te werken. Ga je ook niet met de profs vergelijken als je begint want die heren leven echt voor de sport met begelijding, dieet en teveel trainingstijd.
Als je trouwens van plan bent om de Tourmalet, Galibier of een andere kuitenbijter te beklimmen dan moet je hiervoor trainen. Stap 1 is veel kilometers maken, die basisconditie moet goed zijn. Je spieren kunnen nog zo sterk zijn, maar als jij niet de conditie hebt om de spieren van voeding te voorzien dan haal je de top wat lastiger tot helemaal niet. Ook met minder sterke spieren kom je boven, het duurt misschien alleen wat langer.

(Electrische) (hulp)apparatuur, wat is er allemaal?
Je kan op een fiets stappen en gewoon gaan fietsen. Hier is niets mis mee maar je wilt wellicht wel weten hoeveel je gefiets hebt, hoehard en hoelang je er over gedaan hebt.
Gelukkig zijn er veel hulpjes op de markt, niet alleen voor tijdens het fietsen maar ook voor het onderhoud ervan.
Hieronder staat wat korte info over wat er allemaal is.

Merken:
Voordat we beginnen met de verschillende meters even kort wat merken opsommen waar je naar kan kijken (in willekeurige volgorde).
Sigma, Garmin, Polar, VDO
Het is niet zo dat een merk beter of slechter is als een andere, maar sommige betaal je wat meer voor. Ga goed op onderzoek uit dat je krijgt wat je wilt voor wat je ervoor wilt betalen. Kijk goed of je zelf de batterijen van de sensoren kunt vervangen, bij Polar kan dat bijvoorbeeld niet.

Snelheidsmeter:
Een snelheidsmeter is één van de meest basis maar belangrijkste apparatuur die je maar kan hebben. In principe heb je voor een paar tientjes een basis computer hebben die een paar aspecten voor je bijhoudt.
Er zijn simpele meters die de tijd, huidige snelheid, gemiddelde snelheid en je afstand bijhouden. Maar er zijn ook wat uitgebreidere versies die meerdere apparaten combineren zoals een ingebouwde hartslagmeter.

Hartslagmeter:
Gewoon op gevoel fietsen is iets van vroeger en met de huidige technologieën eigenlijk niet verstandig. Het gebeurt nog wel veel maar vooral als je vaker traint en je wilt houden aan een D1/D2/D3/H training is het van belang dat je je hartslag in de gaten kan houden. Want niets is zo funest dat je een hersteltraining aan het doen bent en dat je jezelf 'laat gaan'. Want zonder dat je het vaak door hebt fiets je toch harder, en dus een hogere hartslag hebt, dan dat je eigenlijk wilt.

Cadansmeter:
De cadansmeter meet, zoals de naam doet vermoedt, het aantal omwentelingen dat je op het moment maakt. Deze meters zie je iets minder vaak maar als je intensiever wilt gaat fietsen dan is een cadansmeter een goed punt om te beginnen om je trapbeweging/frequentie te 'fine-tunen'.
Losse cadansmeters zijn er vast wel, maar die wil je niet. Dit betekent namelijk weer een schermpje op je stuur. Het makkelijkste is als je weet wat je wilt een goede fietscomputer te kopen die een cadansmeter heeft, of de mogelijkheid heeft om de cadansmeter later aan te schaffen als uitbreiding.

Hoogtemeter:
Een hoogtemeter meet hoeveel je geklommen hebt tijdens je rit. Losse hoogtemeters zijn er vast wel, maar die wil je niet. Net als bij de cadansmeter wil je iets hebben die in een bestaand apparaat zit.

Navigatie:
Nu komen we bij de 'crème de la crème'. Eigenlijk heb je het niet nodig maar o wat is het vet/handig. De meeste fietsers die je voorbij ziet komen zullen geen navigatie op de fiets hebben zitten.
Er zijn verschillende soorten. Je hebt versies die GPS gebruiken om van te voren uitgestippelde routes te rijden, maar die geen routes kunnen plannen/berekenen. Je hebt ook versies die beide kunnen.
Eigenlijk zijn er voor navigatie 2 merken, Garmin en Bryton. Bryton is wat goedkoper maar ook iets minder in kwaliteit.
Als we kijken naar de Garmin hebben we momenteel 3 versies, de Edge 200/500/800. De verschillen zijn aanwezig en het beste kan je even de volgende posts van Havana lezen:
Havana met "Basis info over fiets gps" - Havana over "OSM/CN maps en bikeroutetoaster" - Havana over "Verschillende Garmins"

Onderhoud:
We eindigen met apparatuur voor onderhoud. Je kan gewoon je fiets op de grond leggen als je er aan werkt, maar dat is zonde van je fiets en van de houding die je aanneemt.
Voor een paar euro kan je ogen in het plafond draaien waar je beugels in kan hangen waar je je fiets aan ophangt. Het vervelende is dat niet iedereen deze optie heeft. Dus dan hebben we nog de onderhoudsstandaarden.
Er zijn verschille merken die standaarden maken voor onderhoud, maar eigenlijk is Tacx toch wel de betere. Je hebt hier verschillende smaken in en de vraag is hoeveel je er voor wilt betalen. Belangrijk is dat je zorgt dat de standaard stabiel staat. Let erop dat je geen klemming op de zadelpen neemt want dit is bij moderne zadelpennen niet meer toegestaan.

Voeding; drinken, eten, hoeveel en wanneer?
Dit is een lastig punt aangezien dit voor iedereen anders is. Er zijn mensen die op een tocht van 1 uur al een heel rantsoen meenemen en sommige nemen dan alleen een beetje water mee.
Hieronder is geprobeerd om een paar basis punten op een rij neer te zetten (als richtlijn).

Drinken:
Vocht is belangrijk want je zweet immers dus bijvullen van de vochtvoorraad in je lichaam is van essentieel belang.
Een goede richtlijn is dat je per uur dat je fietst 1 grote bidon (750ml) naar binnen werkt (je lichaam kan max per uur ongeveer 1L hanteren en verwerken). Als je wat zout toevoegd aan het drinken dan word het vocht sneller opgenomen. Ook is het zout belangrijk omdat je zweet en hierdoor verlies je essentiele zouten.
Als je klaar bent met je tocht vergeet dan niet ook je vocht aan te vullen door nog even wat te drinken.
De vraag die nu nog rust is wat moet ik drinken. Je kan (wat duurdere) dorstlessers (met isotone) kopen wat je met water mengt. Dit zorgt ervoor dat je koolhydraten nog sneller opneemt en er zitten ook wat suikers in. Maar echt veel heb je er niet aan als je maar 1 uurtje gaat fietsen, het heeft pas echt het volle effect als je meer vraagt van je lichaam voor een langere tijd.
Naast een dorstlesser kopen kan je deze ook makkelijk zelf maken (is wel iets minder effectief maar scheelt een hoop geld). Namelijk door een beetje siroop/multivitamine (voor de suikers) aan te mengen met wat zout. Zorg er alleen voor dat je het goed verdunt anders word het niet goed (minder snel) opgenomen door het lichaam.

En dan nog eindigend met een kleine tip om te zorgen dat je goed drinkt, neem elke 10 minuten gewoon wat drinken. Een tweede tip is blijven drinken ookal heb je geen dorst en denk je "het is toch niet warm buiten dus ik drink wel minder", dit is namelijk een grote valkuil. Gewoon drinken.
O en natuurlijk geen alchohol na de training (wat je soms ziet gebeuren in groepjes). Alchohol is namelijk funest voor je herstel.

Eten:
Als je langer gaat fietsen dan 1 (/1.5) uur dan moet je ook beginnen met je eten aan te vullen want een lichaam heeft maar ongeveer 1,5 tot 2 uur aan koolhydraten.
Het belangrijkste wat je moet weten is dat je wel kan blijven proppen tijdens het fietsen maar je lichaam kan maar ongeveer 60-80 gram koolhydraten opnemen en verwerken. Het heeft dus geen nut om er per uur meer in te stoppen.
Dan de vraag wat moet ik meenemen voor tijdens het fietsen. Hier zijn veel meningen over, sommige mensen nemen bruine boterhammen mee en andere alleen een banaan en een energiereep. Zorg ervoor dat het genoeg voedingswaarde, wat snelle suikers heeft en niet te zwaar op de maag ligt.

Voor het fietsen moet je zorgen voor een goede koolhydraatrijke bodem zodat je lichaam ergens energie uit kan putten. Heb je dit niet dan kom je een heel eind op wilskracht en snelle suikers (als je deze inneemt) maar je voelt jezelf gewoon slapjes. Zorg ervoor dat je niet een half uur voor het trainen gaat eten om deze bodem te realiseren, maar iets meer tijd ervoor nemen.

Tot slot:
Het zijn enkel wat handige tips maar google eens er is een hoop te vinden. Helaas is het niet zo dat alles wat op internet staat waar is. Probeer je eigen eet&drink patronen te ontdekken wat je zelf fijn vind.


Toertochten
In en rondom Nederland & België zijn zat tochten te vinden. Zie hieronder verschillende;
Amstel Gold Race
Limburgs Mooiste
Luik - Bastenaken - Luik
West-Betuwe toer
Ronde van Vlaanderen
Sean Kelly
Klimmen-Banneux-Klimmen
• En nog vele andere... Klik hier voor een Belgische kalender met de meeste (semi) klassiekers, of hier voor een kalender van ritten in Nederland en België.


Fietsomgevingen
Nederland en België zijn toch leuke fietslanden alleen soms wil je misschien wat meer, wat nieuws. De vraag dan is waar gaan we heen? Hieronder een mooi lijstje van goede fiets locaties.
Heb je een goede (globale) locatie, laat dit dan weten.

Voor klim informatie kijk op "Heuvelsfietsen.nl" voor meer informatie hierover.

OmgevingWegconditieHoogtemetersOmgevingsstad (Maps link)
Nederland
Betuwe Goed asfaltNauwelijksRhenen
Nijmegen / Berg en DalPrimaBehoorlijk wat klimmenNijmegen
VeluwezoomGoedBehoorlijk wat klimmenRheden & Arnhem
België
KalmthoutGoed asfaltNauwelijksKalmthout
LeuvenMatig/goed asfaltLicht heuvelachtigLeuven
VoerstreekGoed asfaltheuvelachtigSint-Martens-Voeren
DuitslandLinks
Vorige delen
Deel 1: Het grote wielrentopic
Deel 2: Het grote wielrentopic - deel 2
Deel 3: Het grote wielrentopic - deel 3
Deel 4: Het grote wielrentopic - deel 4
Deel 5: Het grote wielrentopic - deel 5
Deel 6: Het grote wielrentopic - deel 6
Deel 7: Het grote wielrentopic - Deel 7
Deel 8: Het wielren ervaringentopic - Deel 8
Deel 9: Het wielren ervaringentopic - Deel 9
Deel 10: Het wielren ervaringentopic - Deel 10
Deel 11: Het wielren ervaringentopic - Deel 11
Deel 12: Het wielren ervaringentopic - Deel 12
Deel 13: Het wielren ervaringentopic - Deel 13
Deel 14: Het wielren ervaringentopic - Deel 14
Deel 15: Het wielren ervaringentopic - Deel 15

Online shops
Bike2Build
BikeDiscount.de
Bike-Discount.de - let op: andere dan hierboven!
Cyclewear
FuturumShop
Hartslagmetershop
RoseVersand (let op: Duitsland)
Math Salden
Sport-Systems
Trikotboerse24

Veilingsites & 2e hands
Ebay.nl
Marktplaats.nl
Speurders.nl
Tweedehands.nl

Wielerfora
Bikeforums.net
Fiets.nl
Wielrennen prikpagina
mountainbike.nl
Wielertoerist BE

Trainingsmethodologie
Zitvlees - Trainingsadviezen

Technische sites
Fietsafstelling voor dummies
Fietsafstelling voor gevorderden
Goede site van arts over fijnafstelling & medische klachten
M-gineering - Hulp bij sleutelen
Park Tool - Hulp bij sleutelen
Sheldon Brown - Hulp bij sleutelen
Weight Weenies - Als elke gram je er eentje teveel is

Overig
Climb by bike - Informatie over beklimmingen
Cyclingnews
Wikipedia - Lijst met fietstermen
Wikipedia - Racefietsen


Disclaimer
De bovenstaande informatie is een goed startpunt maar het is geen bijbel als het aankomt op fietsen. Er zijn veel manieren om te fietsen en te trainen want elk lichaam is anders.

Bedankjes gaan naar Scighera, Jazzper, Maximus, Aikon en Laurenz voor hun werk aan eerdere delen. De huidige headers hebben we te danken aan BRT!


Update
Heb je een verzoekje voor een update, stuur 1 van de auteurs dan een DM.

Uiteraard vinden we het leuk als je je nieuwe fiets post in het topic. Wil je ook in de SP opgenomen worden, stuur dan Griffin een DM met een link naar je post.

[Voor 174% gewijzigd door Griffin op 23-03-2012 09:07]


 • Griffin
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 26-05 14:47
Gereserveerd voor updates etc
• Heb je aanvullingen (kan nog een hoop bij aangezien ik LANG niet alles weet :P ), stuur even een DM
• Wil je in de coureurslijst, stuur even een DM
• Wil je mede-auteur worden (om het topic sneller up-to-date te houden aangezien ik niet altijd tijd heb), laat het even weten via een DM

Nog TO-DO:
• Tourtochten sectie uitbreiden
• Handige tips voor het rijden

[Voor 114% gewijzigd door Griffin op 18-08-2011 14:35]


 • Anoniem: 89521
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online
Vos schreef op maandag 01 augustus 2011 @ 17:35:
[...]

In die advertentie spreekt men over 2001...dat is al 10 jaar. Maar misschien ander modeljaar ofzo. Ik zal de fiets nog eens goed bekijken.

Andere tips/meningen/etc natuurlijk altijd welkom :).
Voor een 10 jaar oude met 9 speed (waar op zich niet zoveel tegen is, heeft ook voordelen) is tie inderdaad wat aan de prijzige kant.
Overigens is het best mogelijk dat die vork standaard meegeleverd werd.

Ik kocht dit voorjaar een 8 jaar oude Gazelle Squadra met Campagnolo Chorus 10 speed voor 300€ , dat zijn dingen waar je wel eens tegenaan loopt, maar de vraagprijzen rijzen zo langzamerhand de pan uit.

[Voor 5% gewijzigd door Anoniem: 89521 op 01-08-2011 23:01]


 • Vos
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 21:45

Vos

AFCA

Anoniem: 89521 schreef op maandag 01 augustus 2011 @ 22:58:
[...]


Voor een 10 jaar oude met 9 speed (waar op zich niet zoveel tegen is, heeft ook voordelen) is tie inderdaad wat aan de prijzige kant.
Overigens is het best mogelijk dat die vork standaard meegeleverd werd.

Ik kocht dit voorjaar een 8 jaar oude Gazelle Squadra met Campagnolo Chorus 10 speed voor 300€ , dat zijn dingen waar je wel eens tegenaan loopt, maar de vraagprijzen rijzen zo langzamerhand de pan uit.
De LBS eigenaar sprak over 4/5 jaar, kan me eigenlijk niet voorstellen dat de fiets echt 10 jaar is en dat hij dit niet zou weten of mij dit niet eerlijk zou vertellen. Misschien mailtje naar BeOne ;). Want 600 vind ik wat teveel voor een 10 jaar oude fiets. Kan wel kijken naar de groep e.d. en bepalen wat de 'leeftijd' van die onderdelen zijn. De fiets zag er verder wel erg netjes uit.

#36


 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 20:47
Vos schreef op maandag 01 augustus 2011 @ 23:22:
[...]

De LBS eigenaar sprak over 4/5 jaar, kan me eigenlijk niet voorstellen dat de fiets echt 10 jaar is en dat hij dit niet zou weten of mij dit niet eerlijk zou vertellen. Misschien mailtje naar BeOne ;). Want 600 vind ik wat teveel voor een 10 jaar oude fiets.
Nou we hebben al vastgesteld dat hij minstens 5,5 jaar oud is, dus die onwaarheid heb je al te pakken.

[Voor 11% gewijzigd door MrAngry op 01-08-2011 23:44]

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


Anoniem: 417309

hey,

Ik ben van plan om een eerste racefiets te kopen.
na wat opzoekingswerk ben ik bij volgende 3 modellen uitgekomen:
Minerva stelvio (tiagra groep) http://www.minerva-bikes....23/Heren/pid=135/Stelvio/
ridley eos 1008a (tiagra groep): http://www.cyclesuperstor...tegory=35&idproduct=37843
koga flyer (tiagra groep) http://www.koga.com/nl/bi...00&id=3953648&fullspecs=1

Nu had ik graag de mening van mensen met wat ervaring op dat gebied hierop gehad. hopelijk kunnen jullie me hierin helpen .

 • Mavvie
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 10-05-2021
Anoniem: 417309 schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 08:12:
hey,

Ik ben van plan om een eerste racefiets te kopen.
na wat opzoekingswerk ben ik bij volgende 3 modellen uitgekomen:
Minerva stelvio (tiagra groep) http://www.minerva-bikes....23/Heren/pid=135/Stelvio/
ridley eos 1008a (tiagra groep): http://www.cyclesuperstor...tegory=35&idproduct=37843
koga flyer (tiagra groep) http://www.koga.com/nl/bi...00&id=3953648&fullspecs=1

Nu had ik graag de mening van mensen met wat ervaring op dat gebied hierop gehad. hopelijk kunnen jullie me hierin helpen .
Ik weet niet wat je budget is maar je zou ook eens kunnen kijken bij Trek die heeft ook leuke fietsen voor een goeie prijs en afmontage.

Twitter | Linkedin


 • Tsjilp
 • Registratie: November 2002
 • Niet online

Tsjilp

RS[I]ds

Mijn plaatjes zijn aan vervanging toe, en aangezien m'n pedalen ook niet meer de nieuwste zijn neem ik deze ook maar eens mee.

Ik heb nu ouderwetsche look pedalen (waar deze plaatjes ingaan).
M'n schoenen (sidi) zijn nog prima, dus daar moet het wel op passen.
Zit nu te kijken naar Look Keo's, weet iemand het verschil tussen de verschillende uitvoeringen?

Raar... Is zo gek nog niet


Anoniem: 119483

never mind

[Voor 89% gewijzigd door Anoniem: 119483 op 02-08-2011 10:46. Reden: verkeerd gelezen]


 • UltraSub
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 25-05 15:38
Anoniem: 89521 schreef op maandag 01 augustus 2011 @ 22:58:
[...]


[...] met 9 speed (waar op zich niet zoveel tegen is, heeft ook voordelen) [...]
Wat voor voordelen moet ik dan aan denken?

[Voor 7% gewijzigd door UltraSub op 02-08-2011 10:46]


Anoniem: 54235

Anoniem: 417309 schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 08:12:
hey,

Ik ben van plan om een eerste racefiets te kopen.
na wat opzoekingswerk ben ik bij volgende 3 modellen uitgekomen:
Minerva stelvio (tiagra groep) http://www.minerva-bikes....23/Heren/pid=135/Stelvio/
ridley eos 1008a (tiagra groep): http://www.cyclesuperstor...tegory=35&idproduct=37843
koga flyer (tiagra groep) http://www.koga.com/nl/bi...00&id=3953648&fullspecs=1

Nu had ik graag de mening van mensen met wat ervaring op dat gebied hierop gehad. hopelijk kunnen jullie me hierin helpen .
Als je wilt beginnen met wielrennen en je eerste wielrenfiets te gaan kopen dan loont het zeer zeker om Marktplaats/Speurders af te struinen. Ik had toen ik begon (2 jaar terug en 20kg zwaarder) een fiets gekocht bij Matra Bikes, 299 euro en prima voor het doel wat ik had.

Na ongeveer 3 maanden dagelijks speuren op MP (je moet toch wat tijdens college's) vond ik mijn huidige fiets. Een belletje naar een bevriende fietsvriend gaf al aan dat de fiets meer waard was dan hij moest kosten. Ik heb de fiets via Marktplaats gekocht in Coevorden bij een hele nette meneer en heb hier 700 euro voor betaald. Daarna naar de LBS gebracht en voor 80 euro zaken vervangen/onderhoud gepleegd.

De fiets van Matrabike heb ik vervolgens voor 270 euro verkocht aan iemand die er mee wilde starten. Van dit geld heb ik onderdelen gekocht voor mijn fiets en nieuwe kleding. m.a.w. voor pakweg 1000 euro was ik klaar.

Ik ben trouwens fan van bike-discount.de wellicht hebben ze daar een leuke fiets voor je? Of doe eens een belletje naar salden? Rein Veenendaal of dergelijke winkels.

 • Anoniem: 89521
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online
UltraSub schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 10:46:
[...]
Wat voor voordelen moet ik dan aan denken?
Minder slijtage (ketting gaat langer mee) , minder kritische afstellingen, makkelijker onderhoud (ketting simpel te ponsen)

 • Vos
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 21:45

Vos

AFCA

Net een leuke aanbieding voor mijn neus gekregen...een Ridley Icarus SLT.
Echter met Campagnolo Athena afmontage i.p.v. 105 voor € 1000,-

Andere opties in mijn prijsklasse wat hij had staan of snel kon leveren waren een Ridley Compact voor € 1100,- met 105. Of een Sensa Romagna met 105 voor € 850,- of een Sensa Trentino met Ultegra voor € 1200,-.

De Icarus is qua prijs/kwaliteit imo zeker de beste deal. Fiets wordt op de persoon afgesteld en geheel rijklaar afgeleverd incl. servicebeurt. Nu hoorde ik dat Campagnolo qua onderhoud/vervanging wel duurder is. Maar de kwaliteit is er naar?

Wat zeggen jullie er van?

[Voor 6% gewijzigd door Vos op 02-08-2011 17:50]

#36


 • SePtiCTaNk
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 15-05 10:22
Vandaag na werk nog even een klein rondje gereden van 50km. Ik denk dat mijn zadel is overleden: gisteren nog losgehaald om een vervelende kraak op te lossen. Zonder succes, zo bleek vandaag. Morgen nog even kijken en anders maar een andere halen.

Jack of all trades, master of none. Though often better than a master of one.


 • Anoniem: 89521
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online
Vos schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 17:49:

De Icarus is qua prijs/kwaliteit imo zeker de beste deal. Fiets wordt op de persoon afgesteld en geheel rijklaar afgeleverd incl. servicebeurt. Nu hoorde ik dat Campagnolo qua onderhoud/vervanging wel duurder is. Maar de kwaliteit is er naar?

Wat zeggen jullie er van?
Shimano of Campagnolo is een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Ik sla de kwaliteit van Athena wel wat hoger aan dan 105.....
Onderhoud maakt niks uit, het enige wat echt iets duurder is zijn de cassettes, maar ze gaan ook wat langer mee , verder zijn er genoeg alternatieve aanbieders van slijtdelen, zoals kettingen, cassettes en kettingbladen.
Ik berij fietsen met grotendeels Campagnolo, maar koop eigenlijk nooit origineel als er alternatieven zijn

Persoonlijk zou ik dus kiezen voor die Ridley Icarus, maar jij moet ermee overweg kunnen....
Overigens geef ik ook sterk de voorkeur aan de traditionele geometrie met horizontale bovenbuis, maar dat komt omdat ik ermee opgegroeid ben..... ;)

[Voor 12% gewijzigd door Anoniem: 89521 op 02-08-2011 22:31]


 • Vos
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 21:45

Vos

AFCA

Staat gelijk aan Ultegra las ik op een forum, de LBS zei dat het er net wat boven zat. Het voldoet in ieder geval prima voor mij ;).

Met ermee overweg kunnen doel je op de eigenschappen van de fiets?

[Voor 13% gewijzigd door Vos op 02-08-2011 22:17]

#36


 • Anoniem: 89521
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online
Nee, de eigenchappen van het schakelsysteem , daar zitten wat verschillen in....ik hou wel van een beetje stug met een duidelijke klik zoals de wat oudere Campagnolo shifters, maar anderen bevalt Shimano of SRAM beter, moet kunnen.
Het frame moet passen uiteraard, dat is altijd prioriteit 1

Voor de rest is het toch ervaring opdoen, meteen DE ultieme fiets kopen is toch een illusie, ook met een ouwe stalen racer kan je lol hebben...
Vroeger had ik de pest in als het regende , want ik had maar 1 fiets, maar nu heb ik er 3 en pak ik gewoon m'n 18 jaar oude Duell en hoewel het ding er enigszins voddig uitziet en gesoigneerde types er wat misprijzend naar kijken heb ik eigenlijk net zoveel lol met dat ding als op mijn iets recentere vehikels.... >:)

 • Vos
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 21:45

Vos

AFCA

Haha ok ja zo. Ik heb geen ervaring met racefietsen, enkel met MTB's...dat doe ik al 15 jaar ofzo. De ultieme fiets vind je niet meteen nee, of je moet alles al uitvoerig kunnen testen ofzo wat gewoon niet gaat. Ik wil in ieder geval geen miskoop doen...maar heb het geval dat ik dat met deze niet zou doen. Qua prijs in ieder geval niet, zie hem op heel veel sites voor 1449,- met 105 groep.

[Voor 12% gewijzigd door Vos op 02-08-2011 23:22]

#36


 • Anoniem: 89521
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online
Dan zou ik toeslaan.
Een aandachtpuntje kan nog zijn: de versnellingen waarmee het ding is uitgerust.
Als tie zowel met compact als standaard geleverd kan worden , kies dan compact, dan kan je zonder veel extra kosten de bergen in , en heb je daar geen interesse is dan is het toch geen nadeel want makkelijk aan te passen aan minder geaccidenteerd terrein.

Anoniem: 417309

hey,

oké bedankt voor de snelle info al, mijn budget is rond de 800 zonder pedalen en schoenen (ongeveer een €1000 met alles erop en eraan). De fietsen waar ik naar gaan kijken ben zijn allemaal bij de lbs. Heb wat schrik om een eerste fiets online te kopen aangezien ik totaal geen idee heb wat de ideale maten van stuur en lengte voor mij zoude zijn.... of is dit helemaal niet zo moeilijk?

thx

 • bassGunner
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 15-05 15:13
Tsjilp schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 10:32:

Zit nu te kijken naar Look Keo's, weet iemand het verschil tussen de verschillende uitvoeringen?
Verschil zit met name in de gebruikte materialen. Ze klikken allemaal redelijk hetzelfde. De duurste Keo Blade utivoeringen hebben een carbon strip als veer, scheelt wat gewicht. Ik heb jaren met Keo Carbon gereden, maar die zijn nu echt totaal uitgesleten. Als het goed is komt de postbode morgen Keo Carbon Max brengen, daar zit een klein metalen plaatje op, dus die zouden wat slijtvaster moeten zijn. Ik heb het in elk geval altijd heerlijke pedaaltjes gevonden, alleen is de lagering wel wat gevoelig. Wat dat betreft zijn Shimano's degelijker denk ik, maar ik vond metalen pedalen nooit mooi... :P

 • Vos
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 21:45

Vos

AFCA

Anoniem: 89521 schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 23:39:
Dan zou ik toeslaan.
Een aandachtpuntje kan nog zijn: de versnellingen waarmee het ding is uitgerust.
Als tie zowel met compact als standaard geleverd kan worden , kies dan compact, dan kan je zonder veel extra kosten de bergen in , en heb je daar geen interesse is dan is het toch geen nadeel want makkelijk aan te passen aan minder geaccidenteerd terrein.
Ja daar had ik het nog over, standaard zit er een compact op. Dit was volgens hem wel zo aan te passen dmv de cassette dat ik er ook de bergen mee in kon, dat vind ik geen probleem voor 1/2x per jaar dat ik in de bergen kom.

#36


 • UltraSub
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 25-05 15:38
Gisteren gaan fietsen, en na een tijdje hoorde ik in het ritme van de cadans op gezette tijden een tikje. Paar km later werd dat niet meer op gezette tijden, maar constant. Nog 10 km later leek ik het zelfs te voelen in mijn rechterpedaal, maar dat zou placebo kunnen zijn :)
Fiets heeft 150 km gelopen. Pedaal zit gewoon goed vast. Iemand een hint waar ik dit zou kunnen zoeken? Buiten het feit dat het irritant is, is het ook niet echt lekker voor je vertrouwen als je alleen van huis gaat.

 • Exocet
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
UltraSub schreef op woensdag 03 augustus 2011 @ 10:50:
Gisteren gaan fietsen, en na een tijdje hoorde ik in het ritme van de cadans op gezette tijden een tikje. Paar km later werd dat niet meer op gezette tijden, maar constant. Nog 10 km later leek ik het zelfs te voelen in mijn rechterpedaal, maar dat zou placebo kunnen zijn :)
Fiets heeft 150 km gelopen. Pedaal zit gewoon goed vast. Iemand een hint waar ik dit zou kunnen zoeken? Buiten het feit dat het irritant is, is het ook niet echt lekker voor je vertrouwen als je alleen van huis gaat.
Ik heb precies hetzelfde, vooral ook het voelen in het pedaal/crank. Alleen een rit later was het veel minder en lijkt het vooral op het buitenblad te zijn.

 • Anoniem: 89521
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online
Zulke bijgeluiden komen tegenwoordig enorm veel voor en het is IMO te wijten aan de fragiele constructie van veel onderdelen......
De gebruikelijke kandidaten:
Schoenplaat/ pedaal
Bracketlager in bracket niet goed vast
Kettinbladbouten
Crank-bracketasverbinding (als die er is)
Zadelbrug/pen in frame
Voorbouw/stuur/vorkbuis
Snelspanners

[Voor 11% gewijzigd door Anoniem: 89521 op 03-08-2011 12:08]


 • Griffin
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 26-05 14:47
UltraSub schreef op woensdag 03 augustus 2011 @ 10:50:
Gisteren gaan fietsen, en na een tijdje hoorde ik in het ritme van de cadans op gezette tijden een tikje. Paar km later werd dat niet meer op gezette tijden, maar constant. Nog 10 km later leek ik het zelfs te voelen in mijn rechterpedaal, maar dat zou placebo kunnen zijn :)
Fiets heeft 150 km gelopen. Pedaal zit gewoon goed vast. Iemand een hint waar ik dit zou kunnen zoeken? Buiten het feit dat het irritant is, is het ook niet echt lekker voor je vertrouwen als je alleen van huis gaat.
Gewoon even terug naar de winkel want dat hoort niet ;).
Verder is het als je iets hoort je ook denkt dat je het voelt maar je gaat opeens meer opletten. Gewoon even terug en na laten kijken.
Exocet schreef op woensdag 03 augustus 2011 @ 11:05:

Ik heb precies hetzelfde, vooral ook het voelen in het pedaal/crank. Alleen een rit later was het veel minder en lijkt het vooral op het buitenblad te zijn.
Dit kan komen dat de ketting tegen de 'arm' van de verschelling (hoe het ook mogen heten) aanloopt

[Voor 18% gewijzigd door Griffin op 03-08-2011 12:42]


 • UltraSub
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 25-05 15:38
Griffin schreef op woensdag 03 augustus 2011 @ 12:41:
[...]


Gewoon even terug naar de winkel want dat hoort niet ;).
Verder is het als je iets hoort je ook denkt dat je het voelt maar je gaat opeens meer opletten. Gewoon even terug en na laten kijken.
Dat zal moeilijk worden. :)
Fiets is gewonnen door een collega bij een of andere voorjaarsklassieker (of zoiets).
Maar ben het met je eens, als dit bij een LBS was gekocht, had ik daar al gestaan.

 • Taigu
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 27-05 09:29
Het is redelijk normaal dat een nieuwe fiets na een paar hionderd kilometer kraakt, de versnellingen en dergelijke zetten zich. Waarschijnlijk moet e.e.a. opnieuw aangedraaid/afgesteld worden, door jezelf of een LBS.

Cling to truth and it turns into falsehood. Understand falsehood and it turns into truth.


 • Griffin
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 26-05 14:47
UltraSub schreef op woensdag 03 augustus 2011 @ 14:02:
[...]
Dat zal moeilijk worden. :)
Fiets is gewonnen door een collega bij een of andere voorjaarsklassieker (of zoiets).
Maar ben het met je eens, als dit bij een LBS was gekocht, had ik daar al gestaan.
+
Taigu schreef op woensdag 03 augustus 2011 @ 15:35:
Het is redelijk normaal dat een nieuwe fiets na een paar hionderd kilometer kraakt, de versnellingen en dergelijke zetten zich. Waarschijnlijk moet e.e.a. opnieuw aangedraaid/afgesteld worden, door jezelf of een LBS.
Dus even zelf kijken, maar als de kennis beperkt is even naar de LBS en vragen of hij m na kan kijken voor een zacht prijsje.

[beetje offtopic]
Is er niemand die mede-auteur wil worden voor de teksten en mogelijke uitbreidingen? De afbeeldingen van de fietsen kan ik blijven doen zodat ze op 1 plaats blijven staan (tweakers fotoalbum).

Pt 2:
Ik heb een Trainingsectie toegevoegd aan de FAQ. Naar mijn beste kennis dit ingevuld (en beetje geleend van Zitvlees.nl)

[Voor 6% gewijzigd door Griffin op 03-08-2011 16:40]


 • Mrkoekie
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 24-05 15:58
Mijn keus is, i.o.m. een aantal vrienden en de tips uit dit topic, gevallen op de Focus Variado 3.0

Nu nog even wachten tot ze alles binnen hebben.. WAAAA kan niet wachten!!

PH-MRK request startup


 • Taigu
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 27-05 09:29
Gefeliciteerd! Ik rij sinds 3 weken op een Variado 1.0 en ben er zeer tevreden mee. HF!

Cling to truth and it turns into falsehood. Understand falsehood and it turns into truth.


 • Mrkoekie
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 24-05 15:58
Griffin schreef op woensdag 03 augustus 2011 @ 15:45:

[beetje offtopic]
Is er niemand die mede-auteur wil worden voor de teksten en mogelijke uitbreidingen? De afbeeldingen van de fietsen kan ik blijven doen zodat ze op 1 plaats blijven staan (tweakers fotoalbum).
Ik wil best mede-auteur worden maar misschien is het verstandig om daar een wat meer ervaren coureur voor te zoeken. Ik ga er vanuit dat er vast wel iemand is die die taak samen wilt doen.

PH-MRK request startup


 • Cliffie
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 27-05 12:59

Cliffie

Trompetslet

Misschien een stomme vraag, maar wat zou een Bulls Desert Falcon uit 2008 met Ultegra afwerking nog zo ongeveer kunnen opleveren? Ongeveer 1000km mee gereden, dus zgan. Nieuwprijs was zo rond de 1000 euro inc pedalen.

17x DMEGC DM300-M156-60BK @ Enphase | 3300Wp Oost & 1800Wp West (Gouda)


 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 20:47
Cliffie schreef op donderdag 04 augustus 2011 @ 16:21:
Misschien een stomme vraag, maar wat zou een Bulls Desert Falcon uit 2008 met Ultegra afwerking nog zo ongeveer kunnen opleveren? Ongeveer 1000km mee gereden, dus zgan. Nieuwprijs was zo rond de 1000 euro inc pedalen.
600 ofzo? Misschien meer, ik heb het idee dat fietsen dit jaar voor wat meer weg gaan dan zou moeten, dus misschien trek je er nog wel iets meer uit.

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • Vos
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 21:45

Vos

AFCA

Mijn Ridley Icarus SLT is besteld vanaf de fabriek, als goed is volgende week binnen. Dan loopt de LBS alles na en gaan we hem op mij afstellen. Zin in :). Altijd handig een fikse bundel overuren en een fietsplan :p.

Enige verschil met plaatje is met Athena compact i.p.v. 105.

[Voor 9% gewijzigd door Vos op 04-08-2011 16:39]

#36


 • FMS
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Een reminder voor de mensen in de omgeving van Utrecht; morgen start de Eneco tour in Amersfoort. Daar rijdens ze een proloog van 5.7 km in Vathorst.


 • Atlas
 • Registratie: Mei 2002
 • Niet online

Atlas

Ik flits niet meer terug!

Ok vraagje:
Ik heb sinds vorige week een vaag tikkend geluid wat ik niet kan plaatsen. Het _lijkt_ vanuit mijn voorwiel te komen. Remblokjes lopen niet aan, dus meest logische verklaring zijn de lagers. Geluid tikt ongeveer elke 2 seconden.
Nu heb ik net mijn wiel eraf gehaald en die pen eruit getrokken zeg maar en die was kurkdroog. Klopt dat? Hij leek wat verkleurd, zal toch niet te heet geworden zijn?
Nu heb ik ook een potje lagervet (van Kroon Olie) gehaald bij de Halfords, alleen wisten ze mij daar niet te vertellen wat er gebeurde als ik de moeren los draaide van de lagers, of alle balletjes er dan uit vielen en of ik die er nog in kreeg....

Iemand die mij hier meer over kan vertellen? Google hielp me alleen aan mensen die het voor me kunnen doen, maar moet het zelf toch ook wel kunnen :P

Gebruikte wielen zijn Campa Vento G3 Racing.

Join the dark side, we have cookies :)
You need only two tools. WD-40 and duct tape. If it doesn't move and it should, use WD-40. If it moves and shouldn't, use the tape.


 • Anoniem: 89521
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online
De kans dat een snelspanas heet wordt en verkleurd is, is nul.
Die wielen hebben vaste industrielagers, daar is weinig aan te onderhouden , versleten> vervangen.
De kogels vallen er echt niet uit als je de opsluitmoeren losdraait.
Misschien kan je er wat (dikke) olie in druppelen , maar het is uitstel van executie...
Vragen over fietstechniek kan je beter bij Halfords niet stellen....

Als het lager geen speling heeft, zou ik er niets aan doen.

[Voor 17% gewijzigd door Anoniem: 89521 op 07-08-2011 17:58]


 • Atlas
 • Registratie: Mei 2002
 • Niet online

Atlas

Ik flits niet meer terug!

Ah dus zo heet zo'n ding: snelspanas.... :P
Moet die ingevet zijn? :)

Join the dark side, we have cookies :)
You need only two tools. WD-40 and duct tape. If it doesn't move and it should, use WD-40. If it moves and shouldn't, use the tape.


 • Anoniem: 89521
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online
Kan geen kwaad tegen roest.......verder heeft het geen functie.

 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 20:47
De denkfout is even dat de snelspanas (?) de as is waarop het wiel draait. Dat is dus niet zo, kijk maar eens goed hoe het wiel in je frame zit. Die as heeft verder dus ook geen functie behalve de twee helften van de snelspanner bij elkaar houden, dus de kans dat het daar aan ligt is nihil.

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • Widow
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 25-05 14:50
Maken jullie je ketting eigenlijk wel eens schoon? Mijn ketting staat mooi in de olie, maar begint onderhand wel zwart te worden. Ik wil hem binnekort schoonmaken met diesel of lampenolie, daarmee maak ik de ketting op mn motorfiets ook schoon en dat werkt goed. Ik weet niet of er in een fietsketting X of O ringen zitten net zoals in een motorfietsketting? Kan diesel of lampenolie kwaad op mn ketting?
Atlas schreef op zondag 07 augustus 2011 @ 18:00:
Ah dus zo heet zo'n ding: snelspanas.... :P
Moet die ingevet zijn? :)
Heb je nou al eens SPD of SPL-SL pedaaltjes gekocht :+ ?

[Voor 23% gewijzigd door Widow op 07-08-2011 20:16]

Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing.


 • Anoniem: 89521
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online
Ik herhaal hier maar even mijn recept voor kettingonderhoud van het vorige topic:

Ik doe al sinds ik met koersen begon (1976) hetzelfde:
Om de 500 a 1500 km (afhankelijk van de weers/wegomstandigheden) ketting eraf, schudden in een plastic fles ontvetter (laatste jaren lampolie) , nachtje laten uitdruipen en drogen.
Er weer op , smeren en dat grondig , dus per draaipunt 1 druppel vloeibaar.
Vroeger gewoon motorolie, maar daar blijft erg veel vuil aan hangen, tegenwoordig gebruik ik Motip kettingspray, dat is vet met oplosmiddel en dat dringt goed tussen de schakels door.
De smerende werking is veel beter dan wasachtigen en het spoelt er niet af bij regen.
Na smeren uiteraard alle overtollige smering wegpoetsen.
Tussendoor poetsen en/of smeren zie ik niks in, een beetje zwart kan geen kwaad en zolang de boel vuil is komt een smeermiddel niet waar het moet, tussen de bewegende delen dus.
Een goedkope ketting zoals SRAM 951 gaat zo 4 a tot 6000 km mee. (prijs 13€) en ik rij die echt niet totaal op.
Slijtage bepalen: schuifmaat op 118mm, buitenbekken tussen de schakels en uitschuiven
Is het 120,5 mm of meer> versleten.

 • FMS
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Hmm, ik doe het toch anders. De ketting komt zelden los en ik mijd wasbenzine ed. Ik doe het alleen met afwasmiddel en dat gaat prima: ik veeg het na iedere rit af en smeer bij als het nodig is. Verder maak ik de fiets minstens eens in de twee weken grondig schoon (ik zie het niet als een straf, integendeel zelfs, ik doe het graag :Y)). De ketting was ik dan even met een spons en een paar druppelsafwasmiddel en laat de boel daarna een nacht drogen, vervolgens, zoals je ook aangeeft, goed insmeren, laten intrekken en dan het overtollige afvegen. De cassette krijgt tegelijk ook een behandeling. Wat het smeermiddel betreft gaat mijn voorkeur uit naar Supreme Black.

Gebruik overigens dit ding om de slijtage te meten:

[Voor 8% gewijzigd door FMS op 07-08-2011 21:42]


 • Anoniem: 89521
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online
Ach , zo ongeveer iedereen heeft zijn eigen recept.
Ik wil niet een harde polemiek opstarten, maar 1 ding duidelijk stellen (maar ook dat is niet wetenschappelijk):
Goed schoon , ook inwendig dus , kan gewoon niet zolang de ketting aan de fiets zit.
Zolang er nog smeermiddelresten+vuil tussen de binnenschakels en asjes zit, kan nieuwe smering daar niet komen en gebeurt daar dus niks> slijtage.
Het vuil krijg je er alleen uit door schudden, alleen weken is ook niet genoeg
De nieuwe smering doet wel iets tussen ketting en tandwielen , maar niks met de ketting zelf als die niet inwendig schoon is.

Voor wie het interesseert, een betoog hierover....
http://www.sheldonbrown.com/brandt/chain-care.html

Als je goedkope kettingen gebruikt, dan vallen de kosten van slecht schoonmaken wel mee, maar een optimaal gesmeerde ketting heeft een rendement van 98 % en hoeveel is dat van een slecht gesmeerde , maar van buiten schone ketting?

 • FMS
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Daar zit wat in. Mijn insteek zit hem meer in het voorkomen dat al teveel prut in de ketting komt te zitten door regelmatig klein onderhoud te plegen. Daarbij komt nog dat wasbenzine ed. het smeermiddel tussen de schakels wegtrekt, waardoor je het vervolgens inderdaad grondig opnieuw moet laten invetten.

Type smeermiddel dat je gebruikt is ook bepalend; het mindere spul zorgt ervoor dat prut al snel blijft plakken en het trekt bovendien minder goed in. Uiteindelijk moet het doel zijn dat de ketting van binnen goed ingesmeerd blijft.

 • SePtiCTaNk
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 15-05 10:22
SePtiCTaNk schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 21:24:
Ik denk dat mijn zadel is overleden: gisteren nog losgehaald om een vervelende kraak op te lossen. Zonder succes, zo bleek vandaag. Morgen nog even kijken en anders maar een andere halen.
Zadel gisteren opnieuw losgehaald, evenals zadelpen en afsluit ring. Alles mooi schoongemaakt en weer gemonteerd. Wilde ik 's avonds nog even gaan fietsen, maar toch nog een irritante kraak. Nu stopt die kraak als ik stop met trappen en vanwege de wind suizen kan ik moeilijk horen of die kraak ook nog aanwezig is als ik op de pedalen sta. Soms denk ik van wel. Ik heb bij de krank gekeken en geprobeerd bouten vast te draaien, maar niks zat noemenswaardig los. Het wordt een retourtje LBS, dit gaat me boven de pet. Lastig om te bepalen wáár het geluid nou precies vandaan komt.

Jack of all trades, master of none. Though often better than a master of one.


 • Anoniem: 238498
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
Nou ik heb dan eindelijk ook een fiets gevonden :) Aangezien het mijn 1e was en nog moet blijken of ik het volhoud een budget fiets gekozen. Marktplaats is niks geworden dus voor een nieuwe gegaan. Zoveel mogelijk rekening gehouden met de tips die hier voorbij kwamen en het is uiteindelijk deze geworden. Tiagra onderdelen en de juiste prijsklasse. Hierna nog alle bijbehorende onderdelen erbij aangeschaft. Dat tikt inderdaad nog redelijk aan. Als ik volgend jaar rond deze tijd nog actief (actiever) fiets gaan we kijken voor een klasse hoger. Nu maar is gaan zoeken naar fijne fiets routes in de buurt van Rotterdam :)

 • Harmen
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 19:41

Harmen

⭐⭐⭐⭐⭐⭐

Heb afgelopen zaterdag een mooie tocht gefietst in Heerde, de veluwe tocht van 150km.
Was weer lekker afzien. Heb dit jaar nog niet eens 2000km op de teller staan. (Ben vader geworden, 12juni)

Voor de rest ging het wel prima, de laatste 50km zijn altijd het zwaarst. :)

Whatever.


 • Griffin
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 26-05 14:47
Hier even een pauze op het fietsen. Bezig met opknappen van nieuw appartement en daar gaat veel tijd in zitten en is al een workout ansich ;).

@Harmen, gefeli met de kleine.

@ iedereen:
Noem eens wat mooie omgevingen met info als 'Omgevingnaam' , 'wegconditie' , 'of er hoogtemeters zijn' , 'naam van een stad/dorp in de buurt':

OmgevingWegconditieHoogtemetersOmgevingsstad (Maps link)

Zo kan ik namelijk de TS gaan aanvullen en kunnen wellicht meer mensen variatie gaan aanbrengen in hun fietsomgevingen. (niet gelimiteerd aan NL, kan ook BE / DE / FR zijn)


Heeft er iemand misschien ook een link naar wat toertochten in NL en omgeving.

 • SePtiCTaNk
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 15-05 10:22
Omgeving Nijmegen / Berg en Dal (stuwwal). Wegconditie is prima, aardig wat hoogtemeters.

Jack of all trades, master of none. Though often better than a master of one.


 • WaSteiL
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 25-05 16:10
Ik heb zelf de 100km van Heerde gereden. De route was wel erg leuk alleen af en toe slecht of onduidelijk gepijld. Het ontbreken van pijlen om aan te geven dat je op de goede route zat erg irritant was. Waren ook wat mensen de mist in gegaan met een onduidelijke pijl bij een fietspad. Wij waren met ons groepje ook even in de war, maar gelukkig de goede weg kunnen pakken.

Ik ben uiteindelijk met 31.5 km/h gemiddeld aangekomen. Laatste uur bij een groep kunnen aanhaken waarbij we zelfs 35.5 km hebben weggetrapt.

 • WaSteiL
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 25-05 16:10
Iemand nog wat tips wat betreffende kleding in omgeving Utrecht? Ik ben toe aan een nieuwe broek en shirt. Aangezien ik in Nieuwegein woon al wezen kijken bij ATR, maar daar is het aanbod magertjes (lees: alleen campagnolo broeken en dat vind ik persoonlijk niet kunnen op een Shimano groep fiets).

In Utrecht zit o.a. Snel, maar eerlijk gezegd sponsor ik die zaak liever niet. Ben er al eerder geweest en vond de arrogantie daar zo groot dat ik liever mijn geld ergens anders uitgeef. Nu weet ik dat 12gotrading in Waddinxveen een groot aanbod heeft aan kleding, maar misschien zijn er nog wel wat meer zaken met een groot aanbod aan kleding.

Iemand tips?

 • FMS
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
In Utrecht zit naast Snel (ook geen fan van...) ook Cycletrend, dat is gespecialiseerde wielerzaak met veel wielerkleding. Maar voor kleding zou ik eerder gewoon online bestellen. Ik koop vaak bij bike24.com. Cyclewear.eu heeft anders ook prima kleding als je het goedkoop wilt doen.

Wat de locaties betreft, mag de omgeving van Amerongen / Leersum / Rhenen natuurlijk niet ontbreken. Dit is alvast een goede site om mee te beginnen. Naast de Amerongseberg, de Grebbeberg en de Paardenveld is de italiaanseweg ook heel leuk. Ik zal eens kijken of ik een van de vele lusjes die daar mogelijk zijn kan uitstippen. Daarnaast is er nog de omgeving Veluwe, met de posbank ed. maar daar kom ik niet vaak.

 • SePtiCTaNk
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 15-05 10:22
De opmerking van Flits Flits in het vorige deeltje dat ervaring bij sleutelen niet komt aanwaaien is blijven hangen, merk ik. Ik heb opnieuw de fiets onderzocht en het lijkt alsof het geluid bij de crank vandaan komt. Nu heb ik geen hollowtech 2 trapassleutel, dus veel verder kom ik nu niet. Er zit veel koperkleurige smeer bij de trapas / crank en het overtollige heb ik maar weggepoetst. Ik zou nu niet zo goed weten wat verder te doen. Uit nieuwsgierigheid ga ik toch maar wat gereedschap bestellen.

Kettingpons, hollowtech trapassleutel, montagepasta. Een momentsleutel kan denk ik ook geen kwaad, aangezien ik afgelopen zaterdag de bout van de zadelklem doormidden heb gedraaid. Zijn er nog andere onmisbare tools voor onderhoud?

Jack of all trades, master of none. Though often better than a master of one.


 • Peetman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 22:03

Peetman

Tjah....

Gisteren wezen fietsen op de [a href=http://heuvelsfietsen.nl/Veluwezoom.php]Veluwezoom[/a], mooi gebied, paar leuke klimmetjes, zo'n 600 hoogtemeters gepakt in 80km. Beetje jammer van de forse hoosbui in de laatste 15 min.

Ook nog Robert Gesink de Posbank op zien knallen, niet normaal hoe hard die fietst.

 • Anoniem: 89521
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online
SePtiCTaNk schreef op maandag 08 augustus 2011 @ 15:33:
Kettingpons, hollowtech trapassleutel, montagepasta. Een momentsleutel kan denk ik ook geen kwaad, aangezien ik afgelopen zaterdag de bout van de zadelklem doormidden heb gedraaid. Zijn er nog andere onmisbare tools voor onderhoud?
Een momentsleutel vind ik zelf overbodig, maar als iemand geen gevoel heeft voor mechaniek kan het misschien nuttig zijn.
Ik heb wel eens zo'n ding in m'n handen gehad en gevoeld hoe de aanbevolen momenten aanvoelen en dacht:
daar krijgen de fietsenmakers nog omzet en werk van....veel dingen worden daarmee veel te vast gedraaid.
Die bout van jou was vast geen stalen bout......

Verder: Cassette-afnemer+ kettingzweep, je wil toch niet voor het wisselen of schoonmaken naar een FM moeten.....kosten ook echt de kop niet.
Setje inbussleutels zal iedereen toch al wel hebben.

 • Anoniem: 89521
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online
Peetman schreef op maandag 08 augustus 2011 @ 15:49:
Ook nog Robert Gesink de Posbank op zien knallen, niet normaal hoe hard die fietst.
Inkoppertje (ik kon het niet laten)
Deed ie dat ook maar eens in belangrijke wedstrijden..... >:)
Vergeleken met ons gaat ie inderdaad als een raket.

Anoniem: 389893

Hallo mensen!

Sinds kort ben ik ook druk bezig met wielrennen (recreatief). Nou wilde ik binnenkort graag starten met een eerste fietstocht in Duitsland. Hiervoor leek het mij wel handig om een Garmin fietsnavigatie aan te schaffen. Zelf twijfel ik tussen de Garmin Edge 705 of de Garmin Edge 800.
Heeft iemand hier ervaringen mee? En kan iemand mij vertellen wat de beste keus is?
Belangrijkste is dat ik er routes naar kan uploaden die mij zo de juiste wegen op kunnen leiden op vreemd terrein.

Alvast bedankt!

 • Anoniem: 238498
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
Anoniem: 238498 schreef op maandag 08 augustus 2011 @ 10:18:
Nou ik heb dan eindelijk ook een fiets gevonden :)
Jawel mijn 1e kilometers zitten in de benen d:)b 26.9 km in een wat meer als een uur. gem 22.7 en topsnelheid van 43.7. Moest even kijken hoe hard het kon. Ben niet ontevreden voor een 1e ritje. Nog wel wat sleutelen aan het zadel, schoenen en pedalen. En even het metertje nakijken of alles wel klopt met deze cijfers. Is kijken of we dit vol kunnen houden en wat de spieren morgen doen :+

 • Anoniem: 89521
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online
Wielomtrek instellen op 210 cm, misschien ga je dan wel veel harder.....
Kan me eigenlijk niet voorstellen dat je gemiddelde 23 was.....

BTW, niks forceren , conditie moet geleidelijk opgebouwd worden.
Een enthousiast sprintje kan geen kwaad, maar rustige duurtraining moet in het begin de overhand hebben.

[Voor 38% gewijzigd door Anoniem: 89521 op 08-08-2011 22:26]


 • MrAcid
 • Registratie: April 2006
 • Niet online
Niet iedereen voelt zich meteen comfortabel op die dunne bandjes met dat rare gebogen stuur... ;)

 • Anoniem: 89521
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online
Ik verwachtte dat hij in zijn jeugdige overmoed alles zou geven in zijn eerste rit....

 • Anoniem: 238498
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
Anoniem: 89521 schreef op maandag 08 augustus 2011 @ 22:30:
Ik verwachtte dat hij in zijn jeugdige overmoed alles zou geven in zijn eerste rit....
Met mijn 36 kan dit nooit over mij gaan ;)
De eerst volgende keer controleer ik de wielomtrek in het jappannertje nog een keer en doe een reset. Dan staat alles weer op 0 en misschien komen er dan andere waardes uit. Ik haalde wel even een scooter in, maar die kwam al heel snel weer voorbij. Dat rustige duurtraining zal niet veel worden ben ik bang. Moet voornamelijk even na het werk in de avond, dus dan zo hard mogelijk en elke fietser en brommer proberen in te halen :) Ook proberen niet te verdwalen en een beetje bijtijds weer in de buurt zijn. Jeugdig op leeftijd zeg maar: kijken of ik met nieuwe (juiste) settings ook richting de 45 kan.

 • Anoniem: 89521
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online
Vergeleken met mij (58) ben je nog maar een broekie....

Maarrrre , even serieus , neem gewoon de tijd om wat basisconditie op te bouwen, te hard van stapel lopen is meestal niet goed maar in wielrennen al helemaal niet.
Denk niet dat je in een paar weken een topconditie kan bereiken 8)

 • Griffin
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 26-05 14:47
FMS schreef op maandag 08 augustus 2011 @ 13:22:

Wat de locaties betreft, mag de omgeving van Amerongen / Leersum / Rhenen natuurlijk niet ontbreken. Dit is alvast een goede site om mee te beginnen. Naast de Amerongseberg, de Grebbeberg en de Paardenveld is de italiaanseweg ook heel leuk. Ik zal eens kijken of ik een van de vele lusjes die daar mogelijk zijn kan uitstippen. Daarnaast is er nog de omgeving Veluwe, met de posbank ed. maar daar kom ik niet vaak.
Die staat er al bij (Rhenen dan). Vanuit rhenen heb je veel kanten waar je heen kan. De italiaanseweg valt mee maar als je de eerste keer erin rijd verwacht je niet zn bospad en dat kan je best verassen.

 • Equator
 • Registratie: April 2001
 • Laatst online: 16:34

Equator

Crew Council

#whisky #barista

* Equator meldt zich als beginner.. Ik rijd op een fiets die ouder is dan de gemiddelde T.net bezoeker :P (25 jaar oid)
Het is een Koga Miata, maar op zich nog prima. Welliswaar een oude schakelmethode (hendeltjes op je frame) maar om mee te beginnen prima.
Afgelopen zaterdag voorzien van nieuwe bandjes (waren volgens mij ook al 25 jaar oud) en zondag voor het eerst een grotere afstand gereden. (Voorheen al wel stukjes van 15-20km) Nu van Breda naar Dordrecht gereden. Dat is ca 30km gereden in ongeveer 65 minuten. (geen fietscomputer is best lastig)

Nu heb ik wat kleine pijnpuntjes. Ten eerste meest logische, mijn voeten. Ik heb (nog geen) goede schoenen en bedalen. Nu zat ik met gewone sportschoenen in pedalen met zo'n net aan de voorkant. Gelukkig was er een aanbieding in de futurumshop en zijn de echte schoenen en pedalen (SH M520 SPD) onderweg.

Verder heb ik tijdens het fietsen wat last van mijn handpalmen. Ik leun blijkbaar nogal op mijn handen, en dat merk ik. Nu heb ik niet van die mooi ergonomisch vormgegeven handremmen waarop ik kan leunen. Maar ik vraag me af of ik het niet verkeerd doe. Leunen jullie ook op je stuur, of houden jullie je torso omhoog met beter getrainde buik- en rugspieren?

Ten slotte merk ik wat pijn in pezen(?) over mijnknieschijven. Dit is nu na 2 dagen al veel minder. Ik neem aan dat ik gewoon wat meer spierkracht moet opbouwen in mijn benen en dat dit gewoon beginnerspijntjes zijn.

Vragen/opmerkingen
Privacy is something you can sell, but you can't buy back!


 • Griffin
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 26-05 14:47
@Equator:
Welkom :D
Wat betreft je fiets, tja op zoiets ben ik ook begonnen en perfect om te kijken of je het leuk vindt.

Dan je pijntjes:
Voeten: Je gaat een verschil voelen met nieuwe schoenen. Let op als je voeten gaan tintelen dit kan betekenen dat de schoenen iets te strak zitten.

Handpalmen: Daar had ik ook last van. Je moet sowieso zorgen dat je niet teveel erop leunt. Probeer je lichaam met je corestrenght (rug en buik) 'op' te houden. Hoe lastig dit ook is.
Natuurlijk rust je op je palmen dus je moet er ook aan wennen. Handschoentjes kunnen ook helpen net als andere houdingen proberen. Dus iets meer leunen op de 'muis' van je hand ipv het deel tussen duim en wijsvinger.

Knieen: Is EN gewenning en wellicht een verkeerde cadans. Het kan zijn dat het nog te zwaar is waardoor de druk wat groter word op je knieen. OF juist te licht dat je staat 'te klapperen' met je knieen.
Wellicht dat je experts hier misschien nog meer over kunnen vertellen.

 • Equator
 • Registratie: April 2001
 • Laatst online: 16:34

Equator

Crew Council

#whisky #barista

Thnkx. Ik zal het in de gaten houden. Misschien maar weer eens wat buit en rug spier oefeningen doen.

Wat betreft mijn knieën: Ik voel dat vooral bij het zwaarder trappen. Niet zozeer sneller, maar wanneer ik meer kracht uit moet oefenen.

Vragen/opmerkingen
Privacy is something you can sell, but you can't buy back!


 • TheLemon
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18-12-2022

TheLemon

daddy cool, crazy like a fool

Probeer je cadans eens te bepalen. Gewoon het aantal omwentelingen van je pedalen tellen in een halve minuut (met horloge of fietscomputertje) en dat x2. Grote kans dat die vrij laag ligt voor wielrenbegrippen. Onder de 80 is echt wel te laag zo zullen de meesten met me eens zijn. Cadans is vrij persoonlijk, maar de meesten zitten wel boven de 85-90 en veel profs boven de 100 vaak.

Te lage cadans betekent meer strain (weet het NL woord ff niet :p ) op je gewrichten en spieren en dus grotere kans op blessures.

 • Equator
 • Registratie: April 2001
 • Laatst online: 16:34

Equator

Crew Council

#whisky #barista

Ik zal het eens proberen te tellen :)

Vragen/opmerkingen
Privacy is something you can sell, but you can't buy back!


 • Anoniem: 238498
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
Ik doe er vanavond ook is op letten. Maar die cadans hangt toch ook af van hoe zwaar je trapt? Of moet je cadans in elke versnelling rond de 90 zitten? Als je dat niet haalt moet je dus lichter gaan trappen?
Stukje fietsen komt wel heel veel bij kijken zeg voor de starter :)

Strain=belasting

[Voor 5% gewijzigd door Anoniem: 238498 op 09-08-2011 09:44]


 • MrAcid
 • Registratie: April 2006
 • Niet online
Inderdaad hangt je cadans af van versnelling en hoe hard je trapt. Als je het pedaal niet snel genoeg rond krijgt schakel je dus terug.

Overigens is het fietsen met een hoge(re) cadans echt iets van de laatste jaren (sinds Armstrong eigenlijk), daarvoor zag je ook alle profs gewoon lekker stoempen.

 • Griffin
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 26-05 14:47
@cadans verhaal:
De profs zitten echt rond de 100+. Als je dat als amateur wilt vol houden heb je veel vermogen en conditie nodig. Kijk waar je uit komt maar probeer, zoals al meerdere keren is gezegd, boven die 80 te komen. Als je even een dijk op moet fietsen kan het zijn dat deze lager uitvalt maar op een vlakke weg moet 80 wel te halen zijn.

@MrAcid:
Vooral de toenmalige oostbloklanden reden op extreem zware cadans/verzetten :P

 • TheLemon
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18-12-2022

TheLemon

daddy cool, crazy like a fool

Helaas weer terug in NL na 2 weekjes Ardennen. Ik heb een beetje gefietst daar, maar helaas liet mijn gezinssituatie minder tochtjes toe dan ik hoopte.

Wel een paar erg pittige klimmetjes gedaan, de zwaarste was de Ourberg vanuit Stupbach. 1km met 12% gemmiddeld, met een groot deel rond de 17%. Ik heb serieus 2x tijdens de klim overwogen om even af te stappen en dat met mijn 34x25 verzet :X , gelukkig niet gedaan overigens. Iemand zoals ik die op souplesse rijdt vind 8km/u met 34x25 echt niet relaxed. Ik merk dat ik dan een beetje twijfel of ik de kracht uit mijn dijen/billen moet halen, met de knieën gespannen of uit mijn kuiten met soepel draaiende voeten. Mijn grootste probleem bij dergelijke inspanningen is overigens niet de spierkracht zelf, maar puur het feit dat ik meer zuurstof binnen zou willen halen per ademteug dan dat ik kan, mond en neusgaten wijd open (wat Flits Flits ook altijd betoogt eigenlijk).

Ook mijn snelheidsrecord scherper gezet op 75km/u tijdens de afdaling vanuit Luxemburg naar het drielandenpunt aldaar :) .

Ik had een mooie route vanuit Spa uitgedacht met: Rosier Nord - Stockeu - Wanneranval - Hézalles - Rosier Est, maar helaas niet meer aan toegekomen. Ik heb de Stockeu wel met de auto opgereden en dat was al best schrikken...

 • TwoR
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 26-05 14:19

TwoR

Gekleurde stippen

Griffin schreef op dinsdag 09 augustus 2011 @ 09:53:
@cadans verhaal:
De profs zitten echt rond de 100+. Als je dat als amateur wilt vol houden heb je veel vermogen en conditie nodig. Kijk waar je uit komt maar probeer, zoals al meerdere keren is gezegd, boven die 80 te komen. Als je even een dijk op moet fietsen kan het zijn dat deze lager uitvalt maar op een vlakke weg moet 80 wel te halen zijn.
80 is toch alsnog erg laag? Ik ben geen superfietser maar 80 is echt niet veel volgens mij. In de periode 02/03/2010 - 30/09/2010 heb ik een gemiddelde cadans van 93. En als ik kijk naar een rondje dat ik een poosje terug heb gereden was het 98 (http://connect.garmin.com/activity/103147965). Volgens mij heeft het naast conditie ook wel erg vele met wennen te maken, je bent eigenlijk niet gewend om zo snel te trappen dit moet je gewoon trainen dan wen je er wel aan. Een cadans van boven de 110 vind ik nog steeds niet prettig, maar vorig jaar stuiterde ik bij zo'n cadans nog bijna van mijn fiets af.

@TheLemon:
ipv van een halve minuut tellen is het wellicht handiger om een keer deze tabel in te vullen. Dan heb je bij elk verzet/snelheid een idee van je cadans. Om in een halve minuut ongeveer 45 tellen te maken lijkt me niet echt betrouwbaar, je mist al gauw een tel denk ik.

[Voor 14% gewijzigd door TwoR op 09-08-2011 10:21]


 • Exocet
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Ik fiets pas een jaar en ik fiets eigenlijk altijd met een cadans van boven de 90 en meestal zo richting de 100. Ook als ik met een cadans van 110 fiets heb ik geen moeite om stil te zitten op de fiets.

Ik heb wel het idee dat m'n gemiddelde wat laag is. Meestal fiets ik zo'n 40/50 km en dan is m'n gemiddelde zo'n 28 a 29 km/u met een gemiddelde hartslag van 150. Dat is wel een redelijk verbetering tov het begin, toen het nog zo'n 25 a 26 km/u was, maar de laatste tijd lijkt er weinig verbetering in te zitten.
Ik fiets overigens ook zo en nu en dan in een wat lagere hartslag en dan is het gemiddelde uiteraard wat lager.

Is het nu verstandig om wat meer te trainen in een zwaarder verzet of is het gewoon nog een kwestie van kilometers maken om meer inhoud en kracht te krijgen?

 • TwoR
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 26-05 14:19

TwoR

Gekleurde stippen

Exocet schreef op dinsdag 09 augustus 2011 @ 10:34:
Is het nu verstandig om wat meer te trainen in een zwaarder verzet of is het gewoon nog een kwestie van kilometers maken om meer inhoud en kracht te krijgen?
Volgens mij is het beter om meer kilometers te maken en misschien dan nog wel langzamer te rijden. Ik fietste eerder ook alleen maar stukjes van 40 a 50 km en pas toen ik het rustiger aan ging doen en de afstand verhoogde voelde ik weer verbetering. Ik fiets op een rondje van 120 km een gemiddelde van 31km/h met een gemiddele hartslag van 153 iets dat ik in het begin voor onmogelijk had gehouden.

 • MrAcid
 • Registratie: April 2006
 • Niet online
Die hartslagwaarden zeggen niet zoveel zonder dat we weten welke zone dat voor jou is. Met 153 zit ik persoonlijk midden in Z3 maar er zullen genoeg mensen zijn voor wie het Z2 of zelfs nog Z1 is. Overigens hangt dat ook weer af van de zoneindeling die je gebruikt, maar dat terzijde. :)

 • Exocet
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
MrAcid schreef op dinsdag 09 augustus 2011 @ 11:32:
Die hartslagwaarden zeggen niet zoveel zonder dat we weten welke zone dat voor jou is. Met 153 zit ik persoonlijk midden in Z3 maar er zullen genoeg mensen zijn voor wie het Z2 of zelfs nog Z1 is. Overigens hangt dat ook weer af van de zoneindeling die je gebruikt, maar dat terzijde. :)
Mijn omslagpunt is zo'n 165, dus dan zit ik in D2.

 • Griffin
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 26-05 14:47
TwoR schreef op dinsdag 09 augustus 2011 @ 10:16:
[...]

80 is toch alsnog erg laag? Ik ben geen superfietser maar 80 is echt niet veel volgens mij. In de periode 02/03/2010 - 30/09/2010 heb ik een gemiddelde cadans van 93. En als ik kijk naar een rondje dat ik een poosje terug heb gereden was het 98 (http://connect.garmin.com/activity/103147965). Volgens mij heeft het naast conditie ook wel erg vele met wennen te maken, je bent eigenlijk niet gewend om zo snel te trappen dit moet je gewoon trainen dan wen je er wel aan. Een cadans van boven de 110 vind ik nog steeds niet prettig, maar vorig jaar stuiterde ik bij zo'n cadans nog bijna van mijn fiets af.
80 is ook niet hoog maar als beginnende fietser toch een goed doel. Hoe hoger je kan hoe beter natuurlijk :P.
Volgend seizoen een km-teller met cadans erop en dan eens goed meten.

Anoniem: 119483

Kom net terug van een paar dagen Franse Alpen. Op de 1e echte dag meteen naar Alpe d'Huez gegaan en deze in 55 minuten opgereden en daarna de Vaujany gepakt. De volgende dag de Marmotton gereden (Croix de Fer, Telegraphe en de Galibier, tezamen 164 kilometer en 4000hm).

De laatste dag de Col du Sabot beklommen. Man man, wat een schitterend ding is dat. Van God en al verlaten, slechte wegen (charme!) en weinig tot geen cultivering:(Niet mijn foto overigens)

[Voor 8% gewijzigd door Anoniem: 119483 op 09-08-2011 12:12]


 • bassGunner
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 15-05 15:13
Wow, ziet er mooi uit! Waar ligt die col?
En 55min tot aan de fontein of helemaal tot aan de Tour finish? :)

Anoniem: 119483

Tot aan het spandoek, dus wat men fontein noemt. Dat doet vrijwel iedereen. Daarna was een markt dus verder ging ook niet. Qua tijd had het wel wat beter gekund als ik een andere, latere dag had gekozen en wat meer geacclimatiseerd was, maar de focus lag op de Marmotton een dag later :-) .

De Sabot ligt in het verlengde van de Vaujany. Echt de moeite waard. Denk de mooiste Col die ik ooit beklommen heb. Overigens ook erg zwaar:

http://www.climbbybike.co...-du-Sabot&MountainID=6699

15km, gemiddeld 8.9%.

[Voor 20% gewijzigd door Anoniem: 119483 op 09-08-2011 15:04]


Anoniem: 52815

* Anoniem: 52815 zet Col du Sabot op z'n lijstje 8)

 • SePtiCTaNk
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 15-05 10:22
Anoniem: 89521 schreef op maandag 08 augustus 2011 @ 16:08:
[...]


Een momentsleutel vind ik zelf overbodig, maar als iemand geen gevoel heeft voor mechaniek kan het misschien nuttig zijn.
Ik heb wel eens zo'n ding in m'n handen gehad en gevoeld hoe de aanbevolen momenten aanvoelen en dacht:
daar krijgen de fietsenmakers nog omzet en werk van....veel dingen worden daarmee veel te vast gedraaid.
Die bout van jou was vast geen stalen bout......

Verder: Cassette-afnemer+ kettingzweep, je wil toch niet voor het wisselen of schoonmaken naar een FM moeten.....kosten ook echt de kop niet.
Setje inbussleutels zal iedereen toch al wel hebben.
Righto. Ga ik een dezer dagen een bestelling plaatsen. Ik heb al wat filmpjes gevonden van het losdraaien van de Hollowtech II crank en het schoonmaken van de trapas. Geen idee of dat mijn probleem verhelpt, maar daar lijkt het gekraak / geratel vandaan te komen.

Jack of all trades, master of none. Though often better than a master of one.


 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 20:47
Weet iemand nog een onderkomen in Bourg dóisans (of omgeving) voor zo'n 12p? Het is voor volgend jaar maar aangezien het zo'n populaire omgeving is wil ik het vast boeken.

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • bassGunner
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 15-05 15:13
Anoniem: 119483 schreef op dinsdag 09 augustus 2011 @ 15:00:
Tot aan het spandoek, dus wat men fontein noemt. Dat doet vrijwel iedereen. Daarna was een markt dus verder ging ook niet. Qua tijd had het wel wat beter gekund als ik een andere, latere dag had gekozen en wat meer geacclimatiseerd was, maar de focus lag op de Marmotton een dag later :-) .

De Sabot ligt in het verlengde van de Vaujany. Echt de moeite waard. Denk de mooiste Col die ik ooit beklommen heb. Overigens ook erg zwaar:

http://www.climbbybike.co...-du-Sabot&MountainID=6699

15km, gemiddeld 8.9%.
Ah ja, heb de Vaujany wel gedaan (slotklim van gelijknamige cyclo), maar niet doorgereden. Vrienden van me wel, die vonden het ook een erg mooie klim inderdaad. Maar eens proberen te onthouden :)

en 55min is gewoon een strakke tijd hoor! Alles onder de magische 1 uur grens is mooi natuurlijk.


@MrAngry: in Oz-en-Oisans (Oz Village of Oz Station) heb je in de zomer ruime huisjes voor weinig. En je mag fijn een extra klim oprijden aan het eind van elke dag :P

[Voor 7% gewijzigd door bassGunner op 10-08-2011 00:24]


 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 20:47
bassGunner schreef op woensdag 10 augustus 2011 @ 00:20:
[...]

@MrAngry: in Oz-en-Oisans (Oz Village of Oz Station) heb je in de zomer ruime huisjes voor weinig. En je mag fijn een extra klim oprijden aan het eind van elke dag :P
Ja, dat is het net even en ben ik er vergeten bij te zetten. We hebben al eens in de buurt van de Alpe gezeten (niet aan de oz kant maar aan de Auris kant), maar die 500 hm extra klim elke dag was NIET tof :p. Dus ik zoek eigenlijk wat in het dal. Ik kon inderdaad zelf ook al mooie units vinden in Oz en Vraujany, maar als je een jaar van te voren zoekt dan mag je nog wat meer wensen :)

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • bassGunner
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 15-05 15:13
Vond het wel relaxed in Oz, en vond het ook best een leuk klimmetje. Tevens kan je elke ochtend je daalskills aannscherpen, in een van die eerste stroken ga je makkelijk over de 90. En ik geloof dat er ook een busdienst is voor als het écht niet meer gaat :)

Er zijn vooral veel campings in het dal (ook richting Venosc, mooi dal), huisjes weet ik niet zo. Dan moet je in Bourg en Allemond eens kijken naar een huisje of hotel, maar zal wel stuk duurder zijn dan de verlate skidorpen.

 • FMS
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Weet iemand zo even snel welke lagers er in Fulcrum racing 5 wielen (2010) passen? De huidige lijken nu redellijk op te zijn en ik zoek vervanging, of eventueel een upgrade naar betere lagers. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Welke lagers?

 • Anoniem: 89521
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online
Dat is absurd snel om lagerproblemen te krijgen, er zit toch 2 jaar garantie op?

Misschien heb je hier iets aan:
http://www.shopwiki.com/_...~010?o=361655865&s=792656

[Voor 44% gewijzigd door Anoniem: 89521 op 10-08-2011 21:35]


 • TheLemon
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18-12-2022

TheLemon

daddy cool, crazy like a fool

Ik zit te denken om volgend seizoen een nieuwe fiets te kopen met een mooi setje carbon wielen. Ik realiseer me dat carbon wielen eigenlijk helemaal niet praktisch zijn, erg duur en volgens mij niet echt voordelen bieden voor mij (of zie ik iets over het hoofd?), maar ik val gewoon voor de looks van die 4-6mm hoge velgen. Ik vind het echt zonde als je een mooi frame zoals de Cervélo S2 combineert met van die smalle alu Fulcrum wielen oid.

Nu zie ik ook af en toe carbon wielen met een alu remrand, dat lijkt me eigenlijk wel handig, aangezien ik daarmee geen gedonder heb met dure/lastige remblokken of oververhitting in afdalingen oid. Klopt mijn aanname of is dat bullshit? Verder nog tips voor een goede wielset onder de €1000,-? Ik heb me laten vertellen dat Mavic wel goede wielen bouwt.

 • Diablow
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 20:53
Ik weet wel dat ik na twee kleine ongelukjes met andere fietsen waar ik zelf weinig aan kon doen, langzamer fietsen ;), dat ik nooit veel geld aan wielen zal uitgeven. Zeker carbon wielen, of wielen met weinig spaken zijn niet zomaar te repareren als er een slag in komt of het afbreekt. Leuk voor de profs, maar niks voor mijn in ieder geval.

 • Swa-baldie
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 26-05 10:11
Swa-baldie meld zich ook. Vrijdag a.s. krijg ik mijn bulls harrier geleverd. Heb er zin in.

Nu zit ik nog een beetje rond te neuzen naar de diverse fietscomputers. Lees veel verschillende reviews (op o.a. kieskeurig. Uiteraard is alles te verkrijgen in diverse prijzen. Dit is eigenlijk wat ik wil:
- Snelheid
- Afstand
- Hartslag
Daarmee wil ik beginnen om mijn conditie op peil te brengen. Ik verwacht dat kadans niet direct veel toevoegd omdat je toch op hartslag gaat trainen.

Graag jullie input/tips

 • Atlas
 • Registratie: Mei 2002
 • Niet online

Atlas

Ik flits niet meer terug!

Nou als het zaterdag of zondag nog een beetje mooi weer wordt: http://maps.google.nl/map...pn=0.644317,1.388397&z=10 ....

Join the dark side, we have cookies :)
You need only two tools. WD-40 and duct tape. If it doesn't move and it should, use WD-40. If it moves and shouldn't, use the tape.


 • FMS
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Anoniem: 89521 schreef op woensdag 10 augustus 2011 @ 21:30:
Dat is absurd snel om lagerproblemen te krijgen, er zit toch 2 jaar garantie op?

Misschien heb je hier iets aan:
http://www.shopwiki.com/_...~010?o=361655865&s=792656
Tell me about it. :( De wielen hebben amper 7000km gelopen. Maar de boel loopt nu behoorlijk stroef; zo erg dat ik uit voorzorg maar een oud wielsetje heb gemonteerd.

Gaat overigens alleen om de achternaaf.

[Voor 4% gewijzigd door FMS op 10-08-2011 23:36]


 • TwoR
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 26-05 14:19

TwoR

Gekleurde stippen

Atlas schreef op woensdag 10 augustus 2011 @ 23:10:
Nou als het zaterdag of zondag nog een beetje mooi weer wordt: http://maps.google.nl/map...pn=0.644317,1.388397&z=10 ....
Ik had voor mezelf ook alvast een rondje bedacht voor van 't weekend, maar het weer lijkt niet echt mee te gaan zitten. http://bit.ly/qTvrCu

 • WaSteiL
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 25-05 16:10
@Swa-Baldie: Kijk eens naar Sigma. Daar heb je voor een mooie prijs er toch nog cadans bij. Geef nu net even wat extra uit voor cadans want anders ga je later toch extra geld uitgeven voor een hele nieuwe computer waar het wel op zit. Ik heb zelf de Sigma 1909HR en ben er zeer tevreden over.

Dit is zo'n beetje de goedkoopste plek waar je ze kan krijgen: http://www.hartslagmetershop.nl/contents/nl/d1073.html

 • TheLemon
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18-12-2022

TheLemon

daddy cool, crazy like a fool

TwoR schreef op donderdag 11 augustus 2011 @ 08:28:
[...]

Ik had voor mezelf ook alvast een rondje bedacht voor van 't weekend, maar het weer lijkt niet echt mee te gaan zitten. http://bit.ly/qTvrCu
Zonde dat je dan niet ff de Posbank meepikt, zou in km's niet heel veel meer moeten zijn.
Pagina: 1 2 3 ... 26 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee