:fill(white):strip_exif()/f/image/v0YpnW09kogSEXwGEebhYBsM.png?f=user_large)
Het grote SolarEdge topic
waarom dit topic?
SolarEdge is een supermooi en kwalitatief goed systeem met mooie features, en wordt vaak aangeboden als een probleemoplosser bij lastige daken of schaduw. Dat gaat heel vaak heel goed, soms net goed genoeg, maar soms snijden installateurs de bocht een beetje af en gaat het het niet goed.In dit topic kan je dus je kennis vergroten, maar ook een vraag stellen, of je probleem beschrijven voor gerichte hulp.
SolarEdge algemeen
SolarEdge is een Israelisch bedrijf welke in 2006 opgericht is. Sinds 2009 laten ze omvormers en optimizers maken (door flextronics) bedoeld voor zonne-energie. De laatste paar jaar begeven ze zich, door middel van samenwerkingsverbanden en overnames, ook op het vlak van thuisaccu's, EV-laders en e-mobility.Het SolarEdge systeem
:strip_exif()/f/image/XAzfTUyreWv3rU9reomAVnL6.jpg?f=fotoalbum_large)
Het SolarEdge systeem bestaat uit de centrale omvormer en per paneel een optimizer.
De optimizers regelen per paneel de maximale productie en zorgen gezamenlijk voor een zekere vaste string spanning: De omvormer werkt dus op een vaste spanning en elke optimizer draagt bij aan die spanning.
Verder is het systeem verbonden via internet met het monitoring platform van solaredge waar je een enorme schat aan informatie kan bekijken over de werking van je systeem. Ook is er (uiteraard) een app, waarmee je simpel de opbrengst in de gaten kan houden. Het komt wel eens voor dat er tijdelijk geen informatie in de app te zien is. Geen stress, de omvormer onthoudt de data. Een snelle check bij je omvormer of er nog wel productie is kan natuurlijk geen kwaad.
Omvormers
:strip_exif()/f/image/2QKaIKv0WkUUejBck0VDSu46.jpg?f=fotoalbum_large)
Er zijn simpel gezegd 4 soorten omvormers. Welke je nodig hebt hangt af van het vermogen van de zonnepanelen en hoe ze op het dak komen te liggen.
De meest gebruikte modellen zijn de 1 fase omvormers SE2200H tot SE5000H (Er wordt ook een SE6000H verkocht, maar deze voldoet niet aan de Nederlandse netcode en zou daarom nooit gebruikt moeten worden). Deze omvormers werken met 380V string spanning.
https://www.solaredge.com...r-setapp-datasheet-nl.pdf
Voor hogere vermogens zijn 3 fase omvormers vanaf de SE3K tot SE10K voor residentiële systemen en SE12.5K tot SE33K voor (semi-)commerciële systemen. Deze verwachten een hogere 750V string spanning.
https://www.solaredge.com...inverter-setapp-ds-nl.pdf
Omdat panelen beschikbaar komen in steeds hogere vermogens heeft SolarEdge ook een aantal lichte 3 fase omvormers beschikbaar die beter geschikt zijn voor kleine paneelaantallen: De SE3K, SE4K en SE5K 'voor korte strings' welke op 375V string spanning werken.
https://www.solaredge.com...idential-datasheet-nl.pdf
Als laatste is er de serie 'Compact' omvormers: SE1000M, SE1500M en SE2000M. Deze zijn bedoeld voor kleine systemen tot 8 panelen en gebruiken een speciale 4-voudig uitgevoerde optimizer: de m2640. Deze compact omvormers zijn er in twee uitvoeringen: basic: zonder communicatie mogelijkheden en extended: met communicatie mogelijkheden.
https://www.solaredge.com...ential_solution_ds_nl.pdf
Optimizers
:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/UXGnehFC96jw6hrME5fImVgd.webp?f=user_large)
Optimizers zijn buck/boost dc-dc converters (watteh? Buck/boost wil zeggen dat ze de spanning kunnen verlagen of verhogen) met een mpp tracker aan boord en ze zorgen er voor dat elk paneel de individueel maximale opbrengst kan leveren. Bij schaduw blijft het paneel in staat (beperkt) stroom te produceren. Ook kunnen meerdere merken en typen panelen in 1 systeem toegepast worden of panelen op meerdere oriëntaties.
Deze zijn beschikbaar in 3 series:
60V optimizers
Deze serie optimizers kunnen tot maximaal 60V bijdragen aan de string spanning. Bekende modellen zijn de s440, s500 en oudere typen als p370 en p401.80V optimizers
Deze serie optimizers kunnen tot maximaal 80V bijdragen aan de string spanning. Dit is tegenwoordig de s500b. De oudere typen als p404, p505, p405 en p485 zijn meer bedoeld voor dunne-film panelen en deze worden amper meer toegepast in nieuwe systemen.Commerciele optimizers (80V)
Op deze serie optimizers worden 2 panelen aangesloten en kunnen alleen gebruikt worden met de SE16K of zwaardere omvormers. De lichtste is de p601 en alle p serie optimizers met hogere waardes behoren tot deze groep.Datasheets:
https://www.solaredge.com...llations-datasheet-nl.pdf
https://www.solaredge.com...timizer-datasheet-nld.pdf
https://www.solaredge.com...r-optimizer-datasheet.pdf
Soms komt het voor dat je types optimizers moet mixen, bijvoorbeeld bij vervanging of uitbreiding van een systeem. Belangrijk is om te checken of de oude en de nieuwe optimizers met elkaar in 1 string mogen:
https://knowledge-center....bility-technical-note.pdf
Dik systeem met commerciële optimizers? Kijk hier:
https://knowledge-center....bility-technical-note.pdf
Hoe werkt het nu eigenlijk?
Solaredge zit tussen een stringssysteem -waarbij alle panelen door gelust zijn achter elkaar- en een micro-omvormersysteem -alle panelen een eigen omvormertje- in: Het is een stringssysteem, maar elk paneel heeft in de vorm van een optimizer zijn eigen MPP tracker aan boord, die _gezamenlijk_ het stringvoltage maken voor de omvormer. Het voordeel hiervan is dat de omvormer altijd efficiënt werkt en dat individuele panelen hun vermogen optimaal kunnen afgeven; hierdoor worden de maximale wattuurtjes uit je systeem gewrongen.Laten we een rekenvoorbeeldje nemen:
we hebben 10 panelen van 330Wp, daarbij 10 p370 optimizers en een een fase se3000h omvormer.
Deze omvormer wil een stringvoltage zien van 380V. Dit wordt gemaakt door de optimizers, die dus elk 38V maken van de energie uit de panelen. Zodra er een paneel in de schaduw komt, door een schoorsteen of dakkapel zijn er nog 9 panelen over die fatsoenlijk produceren. De optimizers moeten elk 42V maken uit de energie uit de panelen en de omvormer blijft gewoon maximaal produceren. Twee panelen vol in de schaduw? Elke optimizer moet nu 47,5V maken, nog steeds dikke prima.
dit is een erg simpel rekenvoorbeeld; een paneel met een stukje schaduw geeft gewoon nog productie. De optimizer levert dan ook geen 0 volt, maar bijvoorbeeld nog 16 volt oid.
Populariteit van SolarEdge
SolarEdge geniet een hoge mate van populariteit bij installateurs ondanks dat het een complexer en kostbaarder systeem is. Er is dus ook wat meer aan te verdienen voor de installateurs, dat zal ook zeker een factor zijn.Het geeft, mits goed ontworpen (daar komen we verderop op terug), zekerheid aan zowel de installateur, als de klant dat er een optimaal werkend systeem op het dak komt.
De ondersteuning en garantie afhandeling vanuit SolarEdge naar de installateurs is gewoon heel goed te noemen wat een hoop gedoe scheelt voor de installateur. Veel problemen kunnen op afstand gevonden worden. Ook is het mogelijk om automatisch op de hoogte gesteld te worden van mogelijke problemen, al zijn deze waarschuwingen vaak wat voorbarig waardoor lang niet alle installateurs dit willen gebruiken.
Het SolarEdge systeem komt met relatief lange garantie: 25 jaar op de optimizers en 12 jaar op de omvormers (Uit te breiden tot 20 of 25 jaar).
De voordelen van SolarEdge
Solaredge heeft voordelen ten opzichte van micro omvormers:Als eerste de prijs: micro omvormer systemen zijn net nog even duurder. Daarnaast schakelen micro omvormers doorgaans eerder uit bij schaduw: een aps d3 heeft een mppt bereik van 25-55V. Solaredge loopt nog even verder door (8-60 volt bij bijvoorbeeld de s500) en kan dus bij schaduw langer energie uit een paneel halen.
Solaredge heeft ook voordelen tov string systemen:
Ondertussen is het wel bekend, maar we noemen hem toch even: bij een regulier stringsysteem zouden de panelen elkaar kunnen beïnvloeden en schaduw op bijvoorbeeld twee panelen heeft dan gevolgen voor het hele systeem. Stringomvormers kunnen daar tegenwoordig uiteraard wel mee omgaan maar er is maar 1 mpp tracker aanwezig, dus aanpassingen op het Maximum Power Point gelden altijd voor de hele string. Bij het SolarEdge systeem (en dus micro omvormers) heeft elk paneel wel een eigen mpp tracker en heeft schaduw op 2 panelen minder gevolgen voor de string. Leesvoer: https://www.solaredge.com...ode_effect_in_shading.pdf
https://www.solaredge.com...der_shaded_conditions.pdf
Verder heeft het SolarEdgesysteem een aantal veiligheden ingebouwd. Een voorbeeld daarvan is AFCI: Arc Fault Circuit Interruptor oftewel vlamboogdetectie. Als er bijvoorbeeld een stekker beschadigd raakt kan het voorkomen dat er een vlamboog door de lucht ontstaat: YouTube: Vlamboog van 4 zonnepanelen
Bij een SolarEdge systeem wordt de spanning dan meteen teruggebracht naar 1V per optimizer. Dit terugbrengen naar 1V heet SafeDC: zodra het systeem een fout detecteert, of de netspanning valt weg, stoppen de optimizers met de productie en brengen ze het DC voltage vanaf de panelen naar beneden: 18 panelen is 18 volt, in plaats van 720 volt. Dat SafeDC brengt dus ook de spanning naar 1V per optimizer als de aansluiting met de omvormer losgehaald wordt. Een vlamboog gaat dan echt niet lukken.
Meer lezen: https://www.solaredge.com...n_application_note_nl.pdf
Hierin staat ook beschreven hoe je kan controleren of AFCI aan staat, dat is namelijk niet altijd het geval, vooral niet bij oudere omvormers.
Verder is het systeem redelijk goed doorontwikkeld: voor de eindgebruiker is er monitoring per paneel beschikbaar; zowel in de app als op het online portal welke via de browser te benaderen is. Ook optimizergrafieken zijn terug te bekijken, "af te spelen" via een tijdlijn en de gezondheid van je systeem is goed te bekijken. Ook voor de installateur zijn er voordelen: Door te ontwerpen via Designer weet deze zeker dat het systeem ook zal presteren. Via Sitemapper app zijn de optimizers eenvoudig te mappen in de layout van het dak en ook de installateur krijgt een alarm als een van de systemen die hij geplaatst heeft een defect vertoont. Soms weet de installateur het eerder dan de eindgebruiker.
Valkuilen SolarEdge
SolarEdge wordt vaak verkocht als parallel systeem... Niets is minder waar. Het is uiteindelijk een super-de-luxe serie geschakeld systeem. Hierdoor zijn er een aantal, ook bij veel installateurs, slecht begrepen valkuilen.SolarEdge omvormers verwachten een vaste string spanning. Om dit te kunnen maken schrijft SolarEdge een minimum aantal optimizers per string voor.
omvormer type | string spanning | 60V optimizers | 85V optimizers |
---|---|---|---|
1 fase omvormers | 380V | 8 | 6 |
3 fase omvormers | 750V | 16 | 14 (13 bij SE3k) |
3 fase omvormer "short string" | 375V | 9 | 8 |
Hier valt de oplettende lezer meteen iets op: SolarEdge schrijft meer optimizers voor dan minimaal nodig. Dit heeft een goede reden; hoe meer optimizers in een string, hoe ruimer het systeem 'in de jas zit' om goed te werken: Met name van belang bij relatief kleine systemen.
Optimizers zorgen er voor dat elk paneel een eigen MPP tracker heeft, maar ze werken niet onafhankelijk van elkaar. Omdat het een serie schakeling is werken alle optimizers met dezelfde string stroom (in Amperes). Hierdoor is de spanning die ze kunnen maken exact in verhouding met het vermogen van het paneel waar de optimizer op aangesloten is.
Het tuinhuisje
Om dit duidelijk te maken gaan we rekenen aan een klein bewust fout ontworpen systeem.Een tuinhuisje met een punt dak van 20 graden op oost en west. Hier gaan in ons voorbeeld 2x5 panelen van 400W op en dit wordt uitgevoerd met de standaard s440 optimizer.
Dit systeem voldoet volgens veel installateurs aan de regels...
:strip_exif()/f/image/oMkkiOi8IZU6SD48jDEHrONc.jpg?f=fotoalbum_large)
Het is zonnig op 22 juni om 9 uur in de ochtend en de op het oosten liggende panelen kunnen elk zo'n 200W leveren. De op het westen liggende panelen 'zien' amper wat van de zon en leveren slechts 45W per paneel:
:strip_exif()/f/image/zlh5SK8cXYzjMpn5M5EessvV.jpg?f=fotoalbum_large)
https://www.thomasberger....kw2=400&temp_coeff2=-0.48
Het systeem zou 1225W (5 panelen x 45W en 5 panelen x 200W) moeten leveren en hiervoor is 3,22A string stroom nodig. (1225W/380V stringspanning)
Om het vermogen kwijt te kunnen zouden de optimizers van de oost panelen op 200/3,22 = 62V moeten draaien. Dit kunnen ze echter niet!
De optimizers van de 5 panelen op oost zullen daarom op 60V gaan werken en maken zo 300V van de 380V string spanning.
De 5 optimizers op west dienen echter de rest van de string spanning te maken: (380-300)/5 = 16V elk. Ze doen dit met de 45W van de panelen en dit beperkt de string stroom op 2,81A... (45W/16V) Dus ook voor de 5 optimizers op oost!.
De optimizers van de panelen op het oosten worden dus beperkt, geblockt, geclipt tot 60V x 2,81A = 169W.
In plaats van 1225W levert het systeem op het tuinhuisje op dit moment slechts 1069W.
Dit lijkt niet eens heel veel, maar op jaarbasis geeft dit een verlies van 3.6% van de potentiële productie. SolarEdge designer zal in dit geval suggereren om 85V optimizers in te zetten.
Laten we dat eens doen dan:
De optimizers van de oost panelen gaan 200/3,22 = 62V maken.
De optimizers van de west panelen gaan 45/3.22 = 14V maken.
En het systeem werkt dus goed, zonder productieverlies; het verschil tussen 60 en 62V kan dus enorm groot zijn.
Het is dus niet voldoende om slechts te voldoen aan de ontwerpregels van SolarEdge. Als er per dakvlak minder panelen geplaatst kunnen worden dan de minimum string lengte voorschrijft dan is het een kwestie van heel goed opletten!
Dit kan je goed zien in Designer (komen we zo nog op):
https://designer.solaredg...55/designs/1?units=METRIC
Red Flags
Red flags in een SolarEdge systeem:- Te korte string: een SE5K, met 13 panelen met p401 optimizers erachter: Het werkt, maar zodra er een schoorsteenpijpje een schaduw trekt ben je klaar. Ongeldig ontwerp ook...
- Meest gemaakte fout: oost / west opstellingen met te weinig panelen per kant. 10 panelen + 6 panelen op een drie fasenomvormer = elke dag tranen omdat het budget-stringsysteempje van de buren 2 keer zoveel opbrengt...
- Mooie 420Wp panelen op een P370 optimizer: Optimizers mogen niet ondergedimensioneerd worden. Het zal waarschijnlijk prima werken, maar je meerprijs voor dikke panelen verdwijnt omdat de p370 maar 370W kan verwerken. Garantie vanuit SolarEdge heb je ook niet.
- Vaak gemaakte fout: String lang genoeg, maar kleine groepjes panelen (4 hier, 2 daar, 2 om de hoek en 1 op de dakkapel) verdeeld over verschillende dakvlakken/oriëntaties: Don't go there, ook al zeg de verkoper dat "dit makkelijk kan". Optimizer blocking zal je toekomst zijn.
*zorg er als het kan voor, dat je dakvlakken los van elkaar het stringvoltage halen, dan zit je altijd safe, 5 panelen met een 80V optimizer en je bent er al. Bij een 3 fasen: 10 panelen met 80V optimizer. - Lekkere dikke panelen!! Dmegc 450Wp graag! Stuk of 10, op een SE4000H. P485 optimizers erachter en gaan met die banaan. Toch niet. De kortsluitstroom (lcs) van het paneel is 11.43A en de maximum toelaatbare kortsluitstroom van de P485 is 11A. Mag niet, geen garantie vanuit SolarEdge.
- Dikke eenfase omvormer (se5000h) met een lekker lange 2,5mm2 kabel van de zolder of de overkapping naar de meterkast. Dan ga je je afvragen waarom je omvormer uitvalt als de zon lekker schijnt. (Netcongestie alarm!)
- Te weinig rechten in het online portal: zie je geen admin optie via het webportal (niet de app)? Vraag er specifiek om bij de installateur! Wat kan je allemaal in het monitoring portal? Zie Crazy- in "Het grote SolarEdge topic"
:strip_exif()/f/image/xTdGO2vtPQWgBTIKZhr9I0rS.jpg?f=fotoalbum_large)
Waar moet je nu op letten bij een verkregen offerte?
Als eerste moet de offerte gespecificeerd zijn. Een velletje met "levering, plaatsen en aansluiten op bestaande meterkast van PV systeem 8 panelen" kan je niets mee.Wat heb je, op zijn minst nodig?
Welke panelen? Merk, type, uitvoering.
Ligging panelen: windrichting, hoek
Welke optimizers
Welke omvormer
Welke bekabeling
Welk montagemateriaal (niet relevant, maar wel ter vergelijk)
Welk merk / componenten in de meterkast (niet relevant, maar wel ter vergelijk)
Vraag naar de garantie: als er een optimizer uitvalt, is ook het werk op het dak om deze te vervangen kostenloos?
Vraag om de uitdraai van Designer en kijk heel specifiek naar het Systeemverlies diagram. De opbrengstfactor en de genoemde verliezen: te korte strings, te weinig beschenen panelen of schaduw kan de beperkingen van het SolarEdge systeem blootleggen. Met name de regel 'Opbrengst factor verlies' is een zorgenpunt. Meer info kan je hier vinden: https://www.solaredge.com...ical-documentation-nl.pdf
SolarEdge Designer
SolarEdge Designer is een superhandige tool waarmee je je systeem kan ontwerpen, of narekenen als je een offerte hebt gehad. Het is geen programma waar je in 2 minuten resultaat hebt, dus gun jezelf de tijd om even rond te klikken. Designer houdt rekening met instraling, schaduw, omvormer, optimizers, bekabeling, etc. Je kan Designer hier vinden: https://www.solaredge.com...nstaller-tools/designer#/Nee, je hoeft geen installateur te zijn voor designer, ook al lijkt dat wel zo. Solaredge richt zich natuurlijk op installateurs, dus aanmelden kan, maar je moet de juiste dingen aanvinken.
We gaan naar designer.solaredge.com:
/f/image/uEsaFx95CWxKen9mh0RfDwpd.png?f=fotoalbum_large)
Kies onderaan voor "hier aanmelden".
Kies in het volgende scherm voor "ik ben installateur".
/f/image/yb8VufdaYn1rdoAGrnmRsOEd.png?f=fotoalbum_large)
Verderop wordt je nog om een serienummer gevraagd, maar dat is dus niet nodig.
Als je nu toch een complete offerte van je installateur hebt, kan je hem ook even zelf door Designer trekken. Best interessant namelijk!
SolarEdge academy
Wil je nu goed beslagen ten ijs komen? Wil je een goede basiskennis van het systeem hebben? Wil je net zoveel weten als de installateur? Dat kan! En het goede nieuws is, dat kost je, behalve een aantal uurtjes op een regenachtige zondagmiddag helemaal niets.SolarEdge heeft hun cursussen gewoon online gezet en dmv video's en kleine toetsjes kan je de meeste kennis wel vergaren. Je vind de academy hier: https://www.solaredge.com/nl/learning-center
help! hij doet het niet!
stap 1: staat de omvormer aan? display / branden er lampjes?stap 2: staan er foutmeldingen op de monitoring portal?
stap 2b: je kan de qr code op de zijkant scannen via de monitoring app of via setapp, en inloggen of rechtstreeks naar de ingebouwde server:
Knop 2 seconden naar P en dan met je telefoon naar http://172.16.0.1/ user en pass staan op de sticker op de zijkant
stap 3: zeker in het voorjaar heb je flinke pieken, en alle buren ook. Het netvoltage kan dan zomaar oplopen tot 253V en omvormers schakelen dan uit. Neem dan vooral contact op met je netbeheerder. Je kan er ook zelf nog wat aan proberen, zie het volgende stukje:
help! Mijn omvormer valt uit als de zon lekker schijnt!
Ondertussen hebben hele wijken zonnepanelen op het dak, maar de kabels en de wijktransformator zijn nog uit 1978. Dan kan het voorkomen dat de "stroom niet weg kan" en de spanning op loopt. Boven de 253V moet een omvormer uitschakelen en je aanspreekpunt is dan de netbeheerder.Echter: Dit probleem kan je deels zelf mitigeren:
- Zorg ervoor dat de omvormer zo dicht mogelijk bij de meter hangt, en laat er een dikke dikke kabel aan hangen. Is de afstand erg groot (omvormer in de schuur 40 meter verderop) en er gaat 5000W over een kabel van 2.5 kwadraat dan verlies je zomaar 10-15 volt in die kabel. Omvormer op zolder? Er gaat zomaar 20 meter kabel naartoe; tel maar uit.
- Als je een 1 fase omvormer hebt, maar een driefasen meterkast kan je nog een andere fase proberen; kies degene met het laagste voltage. (pak wel een gemiddelde van een aantal dagen).
- drie fasenomvormers verdelen de boel netjes over de fasen. Dat scheelt echt.
- Je kan je omvormer vertellen dat hij een tandje terug moet bij de hoge spanningen. Leesvoer: https://knowledge-center....control_configuration.pdf en dan zoek je "power voltage": percentage netspanning - percentage opwek. Test eens met:
100 | 100 |
108 | 80 |
109 | 60 |
109.5 | 40 |
110 | 20 |
Werkt dit nu allemaal niet? Toch maar naar de netbeheerder.
Ter lering ende vermaeck: andere SolarEdge topics
Zonnepanelen produceren veel minder dan volgens offerteFout installateur resulteert in te weinig opbrengst.
Solaredge systeem teleurstellende performance
Heeft mijn SE PV systeem de juiste configuratie
SolarEdge systeem - Verkeerde samenstelling ?
Solaredge: Twijfel of het wel optimaal werkt.
Solaredge omvormer inactief status
Solaredge-Performantie probleem
Teleurstellende performance van SolarEdge PV systeem?
Zonnepanelen - SolarEdge systeem werkt niet?
Solaredge vraag productie
SolarEdge clipping?
Solaredge uitbreiden?
Solaredge uitbreiden met andere orientatie
SolarEdge zelf panelen toevoegen mogelijk?
[SolarEdge] Omvormers en optimizers zelf monitoren
Maar ik mis iets in dit topic!
Dat kan! Stuur ons een DM, of doe een mention in dit topic!@Ronald @teacher
[ Voor 255% gewijzigd door teacher op 23-04-2024 19:44 ]
Wise enough to play the fool