Toon posts:

Het grote SolarEdge topic

Pagina: 1 2 3 ... 32 Laatste
Acties:

Onderwerpen


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
Mede-auteur:
 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56

Ronald

Het grote SolarEdge topic


waarom dit topic?
SolarEdge is een supermooi en kwalitatief goed systeem met mooie features, en wordt vaak aangeboden als een probleemoplosser bij lastige daken of schaduw. Dat gaat heel vaak heel goed, soms net goed genoeg, maar soms snijden installateurs de bocht een beetje af en gaat het het niet goed.

In dit topic kan je dus je kennis vergroten, maar ook een vraag stellen, of je probleem beschrijven voor gerichte hulp.

SolarEdge algemeen
SolarEdge is een Israelisch bedrijf welke in 2006 opgericht is. Sinds 2009 laten ze omvormers en optimizers maken (door flextronics) bedoeld voor zonne-energie. De laatste paar jaar begeven ze zich, door middel van samenwerkingsverbanden en overnames, ook op het vlak van thuisaccu's, EV-laders en e-mobility.


Het SolarEdge systeem


Het SolarEdge systeem bestaat uit de centrale omvormer en per paneel een optimizer.
De optimizers regelen per paneel de maximale productie en zorgen gezamenlijk voor een zekere vaste string spanning: De omvormer werkt dus op een vaste spanning en elke optimizer draagt bij aan die spanning.

Verder is het systeem verbonden via internet met het monitoring platform van solaredge waar je een enorme schat aan informatie kan bekijken over de werking van je systeem. Ook is er (uiteraard) een app, waarmee je simpel de opbrengst in de gaten kan houden. Het komt wel eens voor dat er tijdelijk geen informatie in de app te zien is. Geen stress, de omvormer onthoudt de data. Een snelle check bij je omvormer of er nog wel productie is kan natuurlijk geen kwaad.


Omvormers


Er zijn simpel gezegd 4 soorten omvormers. Welke je nodig hebt hangt af van het vermogen van de zonnepanelen en hoe ze op het dak komen te liggen.

De meest gebruikte modellen zijn de 1 fase omvormers SE2200H tot SE5000H (Er wordt ook een SE6000H verkocht, maar deze voldoet niet aan de Nederlandse netcode en zou daarom nooit gebruikt moeten worden). Deze omvormers werken met 380V string spanning.
https://www.solaredge.com...r-setapp-datasheet-nl.pdf

Voor hogere vermogens zijn 3 fase omvormers vanaf de SE3K tot SE10K voor residentiële systemen en SE12.5K tot SE33K voor (semi-)commerciële systemen. Deze verwachten een hogere 750V string spanning.
https://www.solaredge.com...inverter-setapp-ds-nl.pdf

Omdat panelen beschikbaar komen in steeds hogere vermogens heeft SolarEdge ook een aantal lichte 3 fase omvormers beschikbaar die beter geschikt zijn voor kleine paneelaantallen: De SE3K, SE4K en SE5K 'voor korte strings' welke op 375V string spanning werken.
https://www.solaredge.com...idential-datasheet-nl.pdf

Als laatste is er de serie 'Compact' omvormers: SE1000M, SE1500M en SE2000M. Deze zijn bedoeld voor kleine systemen tot 8 panelen en gebruiken een speciale 4-voudig uitgevoerde optimizer: de m2640. Deze compact omvormers zijn er in twee uitvoeringen: basic: zonder communicatie mogelijkheden en extended: met communicatie mogelijkheden.
https://www.solaredge.com...ential_solution_ds_nl.pdf


Optimizers

Optimizers zijn buck/boost dc-dc converters (watteh? Buck/boost wil zeggen dat ze de spanning kunnen verlagen of verhogen) met een mpp tracker aan boord en ze zorgen er voor dat elk paneel de individueel maximale opbrengst kan leveren. Bij schaduw blijft het paneel in staat (beperkt) stroom te produceren. Ook kunnen meerdere merken en typen panelen in 1 systeem toegepast worden of panelen op meerdere oriëntaties.

Deze zijn beschikbaar in 3 series:
60V optimizers
Deze serie optimizers kunnen tot maximaal 60V bijdragen aan de string spanning. Bekende modellen zijn de s440, s500 en oudere typen als p370 en p401.
80V optimizers
Deze serie optimizers kunnen tot maximaal 80V bijdragen aan de string spanning. Dit zijn de s500b en oudere typen als p404, p505. p405 en p485 zijn meer bedoeld voor dunne-film panelen en deze worden amper meer toegepast in nieuwe systemen.
Commerciele optimizers (80V)
Op deze serie optimizers worden 2 panelen aangesloten en kunnen alleen gebruikt worden met de SE16K of zwaardere omvormers. De lichtste is de p601 en alle p serie optimizers met hogere waardes behoren tot deze groep.

Datasheets:
https://www.solaredge.com...llations-datasheet-nl.pdf
https://www.solaredge.com...timizer-datasheet-nld.pdf
https://www.solaredge.com...r-optimizer-datasheet.pdf

Soms komt het voor dat je types optimizers moet mixen, bijvoorbeeld bij vervanging of uitbreiding van een systeem. Belangrijk is om te checken of de oude en de nieuwe optimizers met elkaar in 1 string mogen: https://www.solaredge.com...y_se_power_optimizers.pdf


Hoe werkt het nu eigenlijk?
Solaredge zit tussen een stringssysteem -waarbij alle panelen door gelust zijn achter elkaar- en een micro-omvormersysteem -alle panelen een eigen omvormertje- in: Het is een stringssysteem, maar elk paneel heeft in de vorm van een optimizer zijn eigen MPP tracker aan boord, die _gezamenlijk_ het stringvoltage maken voor de omvormer. Het voordeel hiervan is dat de omvormer altijd efficiënt werkt en dat individuele panelen hun vermogen optimaal kunnen afgeven; hierdoor worden de maximale wattuurtjes uit je systeem gewrongen.

Laten we een rekenvoorbeeldje nemen:
we hebben 10 panelen van 330Wp, daarbij 10 p370 optimizers en een een fase se3000h omvormer.
Deze omvormer wil een stringvoltage zien van 380V. Dit wordt gemaakt door de optimizers, die dus elk 38V maken van de energie uit de panelen. Zodra er een paneel in de schaduw komt, door een schoorsteen of dakkapel zijn er nog 9 panelen over die fatsoenlijk produceren. De optimizers moeten elk 42V maken uit de energie uit de panelen en de omvormer blijft gewoon maximaal produceren. Twee panelen vol in de schaduw? Elke optimizer moet nu 47,5V maken, nog steeds dikke prima.
dit is een erg simpel rekenvoorbeeld; een paneel met een stukje schaduw geeft gewoon nog productie. De optimizer levert dan ook geen 0 volt, maar bijvoorbeeld nog 16 volt oid.Populariteit van SolarEdge
SolarEdge geniet een hoge mate van populariteit bij installateurs ondanks dat het een complexer en kostbaarder systeem is. Er is dus ook wat meer aan te verdienen voor de installateurs, dat zal ook zeker een factor zijn.

Het geeft, mits goed ontworpen (daar komen we verderop op terug), zekerheid aan zowel de installateur, als de klant dat er een optimaal werkend systeem op het dak komt.

De ondersteuning en garantie afhandeling vanuit SolarEdge naar de installateurs is gewoon heel goed te noemen wat een hoop gedoe scheelt voor de installateur. Veel problemen kunnen op afstand gevonden worden. Ook is het mogelijk om automatisch op de hoogte gesteld te worden van mogelijke problemen, al zijn deze waarschuwingen vaak wat voorbarig waardoor lang niet alle installateurs dit willen gebruiken.

Het SolarEdge systeem komt met relatief lange garantie: 25 jaar op de optimizers en 12 jaar op de omvormers (Uit te breiden tot 20 of 25 jaar).


De voordelen van SolarEdge
Solaredge heeft voordelen ten opzichte van micro omvormers:
Als eerste de prijs: micro omvormer systemen zijn net nog even duurder. Daarnaast schakelen micro omvormers doorgaans eerder uit bij schaduw: een aps d3 heeft een mppt bereik van 25-55V. Solaredge loopt nog even verder door (8-60 volt bij bijvoorbeeld de s500) en kan dus bij schaduw langer energie uit een paneel halen.

Solaredge heeft ook voordelen tov string systemen:
Ondertussen is het wel bekend, maar we noemen hem toch even: bij een regulier stringsysteem zouden de panelen elkaar kunnen beïnvloeden en schaduw op bijvoorbeeld twee panelen heeft dan gevolgen voor het hele systeem. Stringomvormers kunnen daar tegenwoordig uiteraard wel mee omgaan (SMA's shadefix werkt bijvoorbeeld echt heel strak) maar er is maar 1 mpp tracker aanwezig, dus aanpassingen op het Maximum Power Point gelden altijd voor de hele string. Bij het SolarEdge systeem (en dus micro omvormers) heeft elk paneel wel een eigen mpp tracker en heeft schaduw op 2 panelen minder gevolgen voor de string. Leesvoer: https://www.solaredge.com...ode_effect_in_shading.pdf
https://www.solaredge.com...der_shaded_conditions.pdf

Verder heeft het SolarEdgesysteem een aantal veiligheden ingebouwd. Een voorbeeld daarvan is AFCI: Arc Fault Circuit Interruptor oftewel vlamboogdetectie. Als er bijvoorbeeld een stekker beschadigd raakt kan het voorkomen dat er een vlamboog door de lucht ontstaat: YouTube: Vlamboog van 4 zonnepanelen

Bij een SolarEdge systeem wordt de spanning dan meteen teruggebracht naar 1V per optimizer. Dit terugbrengen naar 1V heet SafeDC: zodra het systeem een fout detecteert, of de netspanning valt weg, stoppen de optimizers met de productie en brengen ze het DC voltage vanaf de panelen naar beneden: 18 panelen is 18 volt, in plaats van 720 volt. Dat SafeDC brengt dus ook de spanning naar 1V per optimizer als de aansluiting met de omvormer losgehaald wordt. Een vlamboog gaat dan echt niet lukken.
Meer lezen: https://www.solaredge.com...n_application_note_nl.pdf
Hierin staat ook beschreven hoe je kan controleren of AFCI aan staat, dat is namelijk niet altijd het geval, vooral niet bij oudere omvormers.

Verder is het systeem redelijk goed doorontwikkeld: voor de eindgebruiker is er monitoring per paneel beschikbaar; zowel in de app als op het online portal welke via de browser te benaderen is. Ook optimizergrafieken zijn terug te bekijken, "af te spelen" via een tijdlijn en de gezondheid van je systeem is goed te bekijken. Ook voor de installateur zijn er voordelen: Door te ontwerpen via Designer weet deze zeker dat het systeem ook zal presteren. Via Sitemapper app zijn de optimizers eenvoudig te mappen in de layout van het dak en ook de installateur krijgt een alarm als een van de systemen die hij geplaatst heeft een defect vertoont. Soms weet de installateur het eerder dan de eindgebruiker.


Valkuilen SolarEdge
SolarEdge wordt vaak verkocht als parallel systeem... Niets is minder waar. Het is uiteindelijk een super-de-luxe serie geschakeld systeem. Hierdoor zijn er een aantal, ook bij veel installateurs, slecht begrepen valkuilen.

SolarEdge omvormers verwachten een vaste string spanning. Om dit te kunnen maken schrijft SolarEdge een minimum aantal optimizers per string voor.


omvormer typestring spanning60V optimizers85V optimizers
1 fase omvormers380V86
3 fase omvormers750V1614
(13 bij SE3k)
3 fase omvormer "short string" 375V98Hier valt de oplettende lezer meteen iets op: SolarEdge schrijft bij de 3 fase omvormers meer optimizers voor in relatie met de string spanning. Dit heeft een goede reden: Hoe meer optimizers in een string, hoe ruimer het systeem 'in de jas zit' om goed te werken: Met name van belang bij relatief kleine systemen.

Optimizers zorgen er voor dat elk paneel een eigen MPP tracker heeft, maar ze werken niet onafhankelijk van elkaar. Omdat het een serie schakeling is werken alle optimizers met dezelfde string stroom (in Amperes). Hierdoor is de spanning die ze kunnen maken exact in verhouding met het vermogen van het paneel waar de optimizer op aangesloten is.

Het tuinhuisje
Om dit duidelijk te maken gaan we rekenen aan een klein bewust fout ontworpen systeem.
Een tuinhuisje met een punt dak van 20 graden op oost en west. Hier gaan in ons voorbeeld 2x5 panelen van 400W op en dit wordt uitgevoerd met de standaard s440 optimizer.
Dit systeem voldoet volgens veel installateurs aan de regels...
Het is zonnig op 22 juni om 9 uur in de ochtend en de op het oosten liggende panelen kunnen elk zo'n 200W leveren. De op het westen liggende panelen 'zien' amper wat van de zon en leveren slechts 45W per paneel:

https://www.thomasberger....kw2=400&temp_coeff2=-0.48

Het systeem zou 1225W (5 panelen x 45W en 5 panelen x 200W) moeten leveren en hiervoor is 3,22A string stroom nodig. (1225W/380V stringspanning)
Om het vermogen kwijt te kunnen zouden de optimizers van de oost panelen op 200/3,22 = 62V moeten draaien. Dit kunnen ze echter niet!

De optimizers van de 5 panelen op oost zullen daarom op 60V gaan werken en maken zo 300V van de 380V string spanning.
De 5 optimizers op west dienen echter de rest van de string spanning te maken: (380-300)/5 = 16V elk. Ze doen dit met de 45W van de panelen en dit beperkt de string stroom op 2,81A... (45W/16V) Dus ook voor de 5 optimizers op oost!.

De optimizers van de panelen op het oosten worden dus beperkt, geblockt, geclipt tot 60V x 2,81A = 169W.

In plaats van 1225W levert het systeem op het tuinhuisje op dit moment slechts 1069W.

Dit lijkt niet eens heel veel, maar op jaarbasis geeft dit een verlies van 3.6% van de potentiële productie. SolarEdge designer zal in dit geval suggereren om 85V optimizers in te zetten.

Laten we dat eens doen dan:
De optimizers van de oost panelen gaan 200/3,22 = 62V maken.
De optimizers van de west panelen gaan 45/3.22 = 14V maken.

En het systeem werkt dus goed, zonder productieverlies; het verschil tussen 60 en 62V kan dus enorm groot zijn.

Het is dus niet voldoende om slechts te voldoen aan de ontwerpregels van SolarEdge. Als er per dakvlak minder panelen geplaatst kunnen worden dan de minimum string lengte voorschrijft dan is het een kwestie van heel goed opletten!

Dit kan je goed zien in Designer (komen we zo nog op):
https://designer.solaredg...55/designs/1?units=METRICRed Flags
Red flags in een SolarEdge systeem:
 • Te korte string: een SE5K, met 13 panelen met p401 optimizers erachter: Het werkt, maar zodra er een schoorsteenpijpje een schaduw trekt ben je klaar. Ongeldig ontwerp ook...
 • Mooie 420Wp panelen op een P370 optimizer: Optimizers mogen niet ondergedimensioneerd worden. Het zal waarschijnlijk prima werken, maar je meerprijs voor dikke panelen verdwijnt omdat de p370 maar 370W kan verwerken. Garantie vanuit SolarEdge heb je ook niet.
 • String lang genoeg, maar kleine groepjes panelen (4 hier, 5 daar, 3 om de hoek) verdeeld over verschillende dakvlakken/oriëntaties: Don't go there, ook al zeg de verkoper dat "dit makkelijk kan". Optimizer blocking zal je toekomst zijn. :)
  *zorg er als het kan voor, dat je dakvlakken los van elkaar het stringvoltage halen, dan zit je altijd safe, 5 panelen met een 80V optimizer en je bent er al.
 • Lekkere dikke panelen!! Dmegc 450Wp graag! Stuk of 10, op een SE4000H. P485 optimizers erachter en gaan met die banaan. Toch niet. De kortsluitstroom (lcs) van het paneel is 11.43A en de maximum toelaatbare kortsluitstroom van de P485 is 11A. Mag niet, geen garantie vanuit SolarEdge.
 • Te weinig rechten in het online portal: zie je geen admin optie via het webportal (niet de app)? Vraag er specifiek om bij de installateur!Waar moet je nu op letten bij een verkregen offerte?
Als eerste moet de offerte gespecificeerd zijn. Een velletje met "levering, plaatsen en aansluiten op bestaande meterkast van PV systeem 8 panelen" kan je niets mee.

Wat heb je, op zijn minst nodig?
Welke panelen? Merk, type, uitvoering.
Ligging panelen: windrichting, hoek
Welke optimizers
Welke omvormer
Welke bekabeling
Welk montagemateriaal (niet relevant, maar wel ter vergelijk)
Welk merk / componenten in de meterkast (niet relevant, maar wel ter vergelijk)
Vraag naar de garantie: als er een optimizer uitvalt, is ook het werk op het dak om deze te vervangen kostenloos?

Vraag om de uitdraai van Designer en kijk heel specifiek naar het Systeemverlies diagram. De opbrengstfactor en de genoemde verliezen: te korte strings, te weinig beschenen panelen of schaduw kan de beperkingen van het SolarEdge systeem blootleggen. Met name de regel 'Opbrengst factor verlies' is een zorgenpunt. Meer info kan je hier vinden: https://www.solaredge.com...ical-documentation-nl.pdfSolarEdge Designer
SolarEdge Designer is een superhandige tool waarmee je je systeem kan ontwerpen, of narekenen als je een offerte hebt gehad. Het is geen programma waar je in 2 minuten resultaat hebt, dus gun jezelf de tijd om even rond te klikken. Designer houdt rekening met instraling, schaduw, omvormer, optimizers, bekabeling, etc. Je kan Designer hier vinden: https://www.solaredge.com...nstaller-tools/designer#/
Als je nu toch een complete offerte van je installateur hebt, kan je hem ook even zelf door Designer trekken. Best interessant namelijk!


SolarEdge academy
Wil je nu goed beslagen ten ijs komen? Wil je een goede basiskennis van het systeem hebben? Wil je net zoveel weten als de installateur? Dat kan! En het goede nieuws is, dat kost je, behalve een aantal uurtjes op een regenachtige zondagmiddag helemaal niets.

SolarEdge heeft hun cursussen gewoon online gezet en dmv video's en kleine toetsjes kan je de meeste kennis wel vergaren. Je vind de academy hier: https://www.solaredge.com/nl/learning-center


Ter lering ende vermaeck: andere SolarEdge topics
SolarEdge systeem - Verkeerde samenstelling ?
Solaredge: Twijfel of het wel optimaal werkt.
Solaredge omvormer inactief status
Solaredge-Performantie probleem
Teleurstellende performance van SolarEdge PV systeem?
Zonnepanelen - SolarEdge systeem werkt niet?
Solaredge vraag productie
SolarEdge clipping?
Solaredge uitbreiden?
Solaredge uitbreiden met andere orientatie
SolarEdge zelf panelen toevoegen mogelijk?
[SolarEdge] Omvormers en optimizers zelf monitoren


Maar ik mis iets in dit topic!
Dat kan! Stuur ons een DM, of doe een mention in dit topic!
@Ronald @teacher

[Voor 255% gewijzigd door teacher op 04-12-2022 11:15]

Wise enough to play the fool


 • JB
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 17:12

JB

Cédric roelt!

Heel goed initiatief! Ik heb het zelf helaas ook aan den lijve ondervonden dat "men" geen zak verstand heeft van dit systeem.

Ik hoop dat mensen hiermee goed beslagen ten ijs komen, wanneer de zoveelste cowboy zich aandient in deze overspannen PV wereld.

Mijn boefje is liev!


 • Gramser
 • Registratie: Juli 2020
 • Nu online
Goed initiatief @Ronald en @teacher ! Hier gaan heel veel mensen heel wat aan hebben.

OhSunnyDay


 • No Hands
 • Registratie: Maart 2016
 • Nu online
Prachtig, mooie intro! Ik heb in de beginjaren van SE veel met SE gewerkt maar zie wel dat ik nu soms nieuwe kennis mis, die kan ik hier mooi bijspijkeren :)

Veroordeel niet, verwonder u slechts


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 20:31

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

@teacher

Dacht dat je de posts verplaatst had. :)

Dus als ik het goed lees is een NO-ZW systeem met ieder 9 panelen per dakvlak op een 3 fase 6000 5000 omvormer met 370 optimizers niet de beste oplossing en kan de performance onderuit halen.

Of is een 3 fase short string (wat dat ook mag zijn) nu zitten ze met 18 in 1 string.

[Voor 16% gewijzigd door Rol-Co op 26-02-2022 19:51]

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
Systeem waar @Rol-Co het over heeft: https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=101145&sid=89048

Met dakhelling 42 graden zit dit systeem mogelijk niet eens een beetje in de problemen. 9x60 = 540V van dak 1, dus 210V, ruim 23V per optimiser van het andere dak heeft dus een maximale paneel vermogen verhouding van 2,5.

Dat gaat op een dag als vandaag pijn doen.

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 20:31

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Ronald schreef op zaterdag 26 februari 2022 @ 19:35:
Systeem waar @Rol-Co het over heeft: https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=101145&sid=89048

Met dakhelling 42 graden zit dit systeem mogelijk niet eens een beetje in de problemen. 9x60 = 540V van dak 1, dus 210V, ruim 23V per optimiser van het andere dak heeft dus een maximale paneel vermogen verhouding van 2,5.

Dat gaat op een dag als vandaag pijn doen.
Hoor net dat het een 5000 is dus nu nog de vraag of het een 5000 short string is, dat zou dan al schelen denk ik?

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
@Rol-Co systeem staat pas net op PVO, maar gebruikt de oude p370 optimizers? SE5K voor korte strings is amper bekend bij installateurs en pas sinds afgelopen zomer te krijgen.

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 20:31

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Ronald schreef op zaterdag 26 februari 2022 @ 19:56:
@Rol-Co systeem staat pas net op PVO, maar gebruikt de oude p370 optimizers? SE5K voor korte strings is amper bekend bij installateurs en pas sinds afgelopen zomer te krijgen.
Ja hij is al langer aanwezig maar ik heb hem pas op pvoutput gewezen, hij heeft ook de oude omvormer als ik het zo hoor/bekijk.
De langwerpige unit en niet de hd wave 4kante.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
@Rol-Co Oudere non-HD 1 fase omvormers waren dezelfde kast als nu nog alle 3 fase omvormers. Even nuttig om dat goed te bekijken op het type kaartje op de omvormer.
Als 1 fase systeem zou er weinig aan de hand moeten zijn.

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 20:31

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Ronald schreef op zaterdag 26 februari 2022 @ 20:26:
@Rol-Co Oudere non-HD 1 fase omvormers waren dezelfde kast als nu nog alle 3 fase omvormers. Even nuttig om dat goed te bekijken op het type kaartje op de omvormer.
Als 1 fase systeem zou er weinig aan de hand moeten zijn.
Gekeken, het is een se5k RWOTEBNN4 3 fase met een range van 680-950

Dus dat gaat niet lekker werken? Het ligt er vanaf oktober dus er is nog mogelijkheid om aan te geven bij de installateur.

[Voor 13% gewijzigd door Rol-Co op 26-02-2022 21:09]

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
3 fase omvormer met 2x9 60v optimizers oost/west? Op een lekker schuin dak?
Dat is.... zonde. Optimizer grafieken uit de portal?

Wise enough to play the fool


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 20:31

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

@teacher
Inderdaad!

Welke grafieken zou je willen zien?

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
@Rol-Co Optimizer spanning van de hele set, zonnige dag.

[Voor 9% gewijzigd door Ronald op 26-02-2022 21:23]

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
De optimizer grafieken van bijvoorbeeld vandaag, met opbrengst erbij.
Ik durf te voorspellen hoe het eruit ziet.

[Voor 27% gewijzigd door teacher op 26-02-2022 21:24]

Wise enough to play the fool


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 20:31

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

@Ronald @teacher

Hij krijgt er nog geen grafieken uit, moet je daar admin voor zijn? Dat is ie niet namelijk dus kan ie ook nog opvragen bij de installateur.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
@Rol-Co alleen beschikbaar via website op laptop/desktop
Eindgebruikers van Solaredge kunnen verschillende toegangsniveas hebben. Installateur beheerd dat. Het hoogste niveau is nodig.

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
Bij tab analyse:Maar eigenlijk weten we het al: se5k omruilen voor een short string variant; SE5K-RWBTEBEN4
Met 60v optimizers heeft die een minimum stringlengte van 9, dus dat is helemaal prima. Of zitten er nog rare schaduwen (dakkapellen ofzo) bij?

Wat is eigenlijk het verhaal achter dit systeem? #nieuwsgierig

[Voor 27% gewijzigd door teacher op 26-02-2022 22:41]

Wise enough to play the fool


 • MatthijsZ
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 23-01 19:10
Wat een fijn topic! Ik zat hier namelijk al een paar dagen op te puzzelen :)

Wij gaan 12 zonnepanelen plaatsen op ons huis:
- 6 op schuin dak ZW
- 4 op schuin dak NO
- 2 op plat dak Z

Het gaat om 385 Wp panelen. De verkoper wil daar P370 omvormers op zetten, maar volgens mij mag dat helemaal niet. Ik zou zelf de S440 nemen.

Maar hoe ik ook reken, ik krijg nooit een 'mooi' systeem eruit: altijd meer dan 3,5% verlies.

En zoals ik nu begrijp uit de eerste post, hebben we sowieso te weinig panelen op NO om ze in deze configuratie neer te zetten (dat zouden er minimaal 6 moeten zijn).

Mijn huidige ingeving is om voor een meerprijs van zo'n 50 euro per paneel toch maar voor Enphase te gaan.
Iemand anders nog ideeën?

Hier het ontwerp:
https://designer.solaredg...d427f186320f?units=METRIC

Edit: ik heb met SketchUP/Skelion berekend dat de NO-panelen wel uit kunnen.

[Voor 4% gewijzigd door MatthijsZ op 27-02-2022 07:41]


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
@MatthijsZ Panelen op de dakkapel zijn niet op die hoek te plaatsen. 13° landscape, 10° portrait.
p370 mag inderdaad niet. Je kunt s500b proberen, maar het zal marginaal blijven.

APSystems is een veel voordeliger micro-omvormer systeem.

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • MatthijsZ
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 23-01 19:10
Hi @Ronald, bedankt voor je snelle antwoord!

Ik kon de panelen op de dakkapel niet anders tekenen in designer (dat ligt volledig aan mijn incompetentie). In Skelion heb ik ze wel “beter” kunnen plaatsen.

Ik ga eens in APSystems duiken.
De omvormers heb ik nu wel een beetje “afgeschreven” in mijn situatie.

 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
@MatthijsZ bij het plaatsen of bewerken van die 'set' kun je de hoek ten opzicht van het dak instellen; die staat standaard op een stevige 43 graden. Let op minimaal 30cm (krap, maar niet ongebruikelijk) rij-op-rij tussenruimte.

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • MatthijsZ
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 23-01 19:10
@Ronald bedankt, ik ga dat proberen.

Even dubbelcheck: dat heeft alleen invloed op verwachte opbrengst, niet op inrichting elektrische systeem, toch?

 • Jacco91
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 05-02 11:29
Ik heb een offerte aangevraagd bij GoVolt. In hun plan komen er 8 zonnepanelen op het dak ZZO-oriëntatie. Op het dak staat al een dakkapel en zit een dakraam en een rookgasafvoer van de cv-ketel. In de offerte staan 8 Trina Solar panelen 395Wp, Solaredge SE3000H HD-wave wifi 1-fase, 8 omvormers S500.

Zou ik, op het moment dat ik de cv-ketel vervang door een warmtepomp en dus de rookgasafvoer verwijder (en het dakraam evt verplaats), dit systeem nog kunnen uitbreiden met 1 of 2 of 3 panelen?

De huidige offerte heeft trouwens 1 paneel op de dakkapel liggen in dezelfde oriëntatie als de rest. Zou het mogelijk zijn om deze een kwartslag te draaien en een 2e paneel neer te leggen (in OZO/WNW oriëntatie) of is dit niet mogelijk ivm andere oriëntatie dan de andere panelen?

Ik ga overigens ook nog andere offertes opvragen, maar denk dat SolarEdge bij mij op het dak ivm schaduwwerking waarschijnlijk de beste oplossing is.

 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
@MatthijsZ Het verandert ook het opbrengst profiel van die panelen. Dus invloed op de toch al slechte opbrengstfactor.

@Jacco91 Dat kun je beter even in een eigen topic gieten met alle detail en foto's: Tips bij openen offerte topic zonnepanelen

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Nu online
teacher schreef op zaterdag 26 februari 2022 @ 21:17:
3 fase omvormer met 2x9 60v optimizers oost/west? Op een lekker schuin dak?
Dat is.... zonde. Optimizer grafieken uit de portal?


Hier een voorbeeld van 24 panelen (12 oost/12west), met P370 optimizers.
Wat je ziet is dat tot 9:00 de panelen op oost zon vangen, maar west niet voldoende zon krijgt en daarmee de hele opbrengst omlaag haalt. Rond half 6 krijg je dat juist de oostkant de opbrengst beperkt.

Doordat er bij mij hoge bebouwing omheen staat op oost en een boom op west is het verlies uiteindelijk beperkt (te weinig om het aan te passen), maar het is wel een duidelijk voorbeeld waarbij er eigenlijk P404s gebruikt hadden moeten worden.

[Voor 4% gewijzigd door redwing op 27-02-2022 13:43]

[removed]


 • MatthijsZ
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 23-01 19:10
@Ronald hartelijk dank voor je hulp.

Ik zit nu te vergelijken. Als ik kijk naar een eerlijke vergelijking (dus zonder panelen, maar incl kabels, omvormers en/of optimizers en evt relais en monitoring), om ik op de volgende kosten:

Systeem met Enphase IQ7+ = 1.935€ (Solar-bouwmarkt*)
Systeem met Solaredge S500B en 3500H = 1590 euro (Solar-bouwmarkt)
Systeem met APS met 6 DS3 = 1.407 euro (Winkelman)
Systeem met APS met 2 DS3 en 2 QS1 = 1049 euro (Winkelman)

APS is dus zelfs nog goedkoper dan werken met optimizers.

Afgaande op eerdere offertes gok ik in totaal op 5800 euro ex BTW voor 12 zonnepanelen 385 Wp met de Enphase IQ7+ en installatie in onze configuratie.

Aangezien deze discussie over iets heel anders gaat dan Solaredge, ben ik in mijn eigen post verder gegaan: Ronald in "Moet ik optimizers, panelen op NO en over-dimensioneren? :D"

Solar-bouwmarkt raad de IQ7a aan bij 385 Wp paneel, maar dan is systeem direct 480 euro duurder. Doordat onze panelen toch niet optimaal staan en schaduw hebben vermoed ik dat het wel meevalt, de IQ7+ 'mag' in elk geval wel.

[Voor 25% gewijzigd door MatthijsZ op 28-02-2022 11:20. Reden: Verduidelijkt wat onder de genoemde prijzen valt]


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 20:31

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

redwing schreef op zondag 27 februari 2022 @ 13:42:
[...]

[Afbeelding]

Hier een voorbeeld van 24 panelen (12 oost/12west), met P370 optimizers.
Wat je ziet is dat tot 9:00 de panelen op oost zon vangen, maar west niet voldoende zon krijgt en daarmee de hele opbrengst omlaag haalt. Rond half 6 krijg je dat juist de oostkant de opbrengst beperkt.

Doordat er bij mij hoge bebouwing omheen staat op oost en een boom op west is het verlies uiteindelijk beperkt (te weinig om het aan te passen), maar het is wel een duidelijk voorbeeld waarbij er eigenlijk P404s gebruikt hadden moeten worden.
Dus met 2x9 helemaal een ramp, wat je dan ook terug ziet lijkt me, dit is niet een normale waarde.
Vergelijk met zuid oost noord west
https://pvoutput.org/comp...48&sid1=61827&dt=20220227

De omvormer heeft 2mppt staat in de gegevens maar daar kan je ook niets mee neem ik aan? Ze hadden beter een 4000 sma op kunnen hangen, ze hebben zelfs naast de dakkapellen geen panelen geplaatst vanwege schaduw dus waarom dan toch SE he?

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
@Rol-Co 2 ingangen... 0 MPPT... En elke ingang moet elk aan de minimum string spanning komen ;-)
De MPPT bij SolarEdge zit hem in de optimizers.

Ik stuur je even een PM

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 20:31

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Ronald schreef op zondag 27 februari 2022 @ 17:56:
@Rol-Co 2 ingangen... 0 MPPT... En elke ingang moet elk aan de minimum string spanning komen ;-)
De MPPT bij SolarEdge zit hem in de optimizers.

Ik stuur je even een PM
Is goed

Ja 2 ingangen inderdaad maar die string spanning gaat ie nooit halen.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
Rol-Co schreef op zondag 27 februari 2022 @ 16:43:
[...]

Dus met 2x9 helemaal een ramp, wat je dan ook terug ziet lijkt me, dit is niet een normale waarde.
Vergelijk met zuid oost noord west
https://pvoutput.org/comp...48&sid1=61827&dt=20220227

De omvormer heeft 2mppt staat in de gegevens maar daar kan je ook niets mee neem ik aan? Ze hadden beter een 4000 sma op kunnen hangen, ze hebben zelfs naast de dakkapellen geen panelen geplaatst vanwege schaduw dus waarom dan toch SE he?
Op een dag als vandaag moet die set makkelijk het dubbele doen.
Of 3fase short-string variant, of terug naar 1 fase.

@MatthijsZ dit is meer iets voor het algemene topic, of een eigen offertetopic. :Y

[Voor 9% gewijzigd door teacher op 27-02-2022 19:40]

Wise enough to play the fool


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 20:31

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

teacher schreef op zondag 27 februari 2022 @ 19:34:
[...]

Op een dag als vandaag moet die set makkelijk het dubbele doen.
Of 3fase short-string variant, of terug naar 1 fase.

@MatthijsZ dit is meer iets voor het algemene topic, of een eigen offertetopic. :Y
Ja dat denk ik ook, terug naar 1 fase en kleiner lijkt me het minste werk, hij gaat morgen de installateur om zijn oren slaan.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
Minste werk is short string variant, dan hoef je niet eens de bekabeling aan te passen.

Wise enough to play the fool


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 20:31

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

teacher schreef op zondag 27 februari 2022 @ 20:04:
Minste werk is short string variant, dan hoef je niet eens de bekabeling aan te passen.
Ja klopt, maar dat is dan nog maar net aan.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
Short string en 1 fase maakt niet uit qua bekabeling... Domweg wisselen en klaar. De short string is echter een bak duurder (en minder efficiënt) dan een 3680H die al voldoet als ik hem goed in designer gezet heb.
String spanning van beide is vrijwel zelfde (375V vs 380V)

[Voor 12% gewijzigd door Ronald op 27-02-2022 21:06]

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
@Ronald ik bedoelde dat de omvormer nu op een 3 fase groep staat. Short string is 1op1 wissel. Bij 3680h moet je andere (1fase) groep pakken.

Wise enough to play the fool


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 20:31

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

teacher schreef op zondag 27 februari 2022 @ 21:36:
@Ronald ik bedoelde dat de omvormer nu op een 3 fase groep staat. Short string is 1op1 wissel. Bij 3680h moet je andere (1fase) groep pakken.
Maakt niet veel uit, er zit een pv verdeler 50cm er naast.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
Ah... dan heb ik niets gezegd.
Se3680h (of se4000h?) ophangen dan, die gaat er nog iets meer kwh uitwringen op jaarbasis.

Keep us posted!

Wise enough to play the fool


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 20:31

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

teacher schreef op zaterdag 26 februari 2022 @ 22:06:
Bij tab analyse:

[Afbeelding]

Maar eigenlijk weten we het al: se5k omruilen voor een short string variant; SE5K-RWBTEBEN4
Met 60v optimizers heeft die een minimum stringlengte van 9, dus dat is helemaal prima. Of zitten er nog rare schaduwen (dakkapellen ofzo) bij?
Wel 2 dakkapellen, 6 panelen boven landscape, 3 er onder landscape, beide kanten.
Wat is eigenlijk het verhaal achter dit systeem? #nieuwsgierig
Collega die het net in pvoutput zette en vond het nogal tegenvallen dus dan ga je zoeken.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • RxRxR
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 21:00
redwing schreef op zondag 27 februari 2022 @ 13:42:
[...]

[Afbeelding]

Hier een voorbeeld van 24 panelen (12 oost/12west), met P370 optimizers.
Wat je ziet is dat tot 9:00 de panelen op oost zon vangen, maar west niet voldoende zon krijgt en daarmee de hele opbrengst omlaag haalt. Rond half 6 krijg je dat juist de oostkant de opbrengst beperkt.

Doordat er bij mij hoge bebouwing omheen staat op oost en een boom op west is het verlies uiteindelijk beperkt (te weinig om het aan te passen), maar het is wel een duidelijk voorbeeld waarbij er eigenlijk P404s gebruikt hadden moeten worden.
@redwing Is hier wel sprake van clipping zoals deze vaak op dit forum besproken wordt, en welke op te lossen zou zijn door optimizers met een hogere maximale spanning? Je ziet van 7.00 tot 9.00 elke keer 1 voor 1 de spanning van de panelen omhoog gaan. Dit zal zijn op het moment dat de oostkant panelen 1 voor 1 in de zon komen te liggen. Zodra de gehele oostkant in de zon ligt, functioneert het zoals het zou moeten.

Vraag me dus af of een 2x 12 driefase systeem echt 85V optimizers nodig heeft?

 • Stevie-P
 • Registratie: Oktober 2005
 • Niet online
Wat een fijne en informatieve topicstart!
Ik wou dat ik me iets eerder had verdiept in de materie, en niet gewoon had vertrouwd op de expertise van de installateur, want volgens mij zit ik nu met het schoolvoorbeeld van een inefficiënte solaredge oplossing.

Een HD Wave SE2200H 1 fase omvormer, met 4 x 355 watt panelen op oost, en 4 op west, met (volgens mij p505 omvormers).

Als ik de TS goed begrijp zou ik eigenlijk minimaal 6 panelen per zijde moeten hebben wil dit systeem efficiënt werken. Kan iemand dit beamen? Zijn er nog andere oplossingen te bedenken dan meer panelen erbij leggen?

Volgens mij laat de productiegrafiek van gisteren het probleem al zien. Op het moment dat de zon ook op west schijnt, schiet het vermogen omhoog en wanneer de zon op maar een van de twee zijdes van het dak schijnt is het voltage te laag.

Toegang tot de charts/analyse tab in de solaredge omgeving heb ik niet, want dat is niet voor klanten aldus de installateur.

[Voor 7% gewijzigd door Stevie-P op 28-02-2022 13:39]


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
@RxRxR Als je de parabool even door trekt naar de ochtend en avond... Dan mist er een kWh of 2 á 3.
Dat is toch 5 tot 10% van een zonnige dag?

Hoeveel dat op jaarbasis wordt.. dat zou in de simulator gegooid moeten worden. Het kostenverschil tussen p370 en p404 was minder dan een tientje Als een paneel op p370 kan, kan het bijna altijd op p404)... voor €200 had dat systeem dus probleemloos gedraaid. Beetje onzinnig om dat niet te doen.

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
Stevie-P schreef op maandag 28 februari 2022 @ 13:18:
[knip]

Toegang tot de charts/analyse tab in de solaredge omgeving heb ik niet, want dat is niet voor klanten aldus de installateur.

[Afbeelding]
@Stevie-P dat ziet er zo dramatisch uit dat ik twijfel over p505.

Die toegang is expliciet wel bedoeld voor klant/eigenaren. Anders had het niet mogelijk geweest het beschikbaar te maken in het portaal voor klant/eigenaren.

Deze installateur... l***t wat mij betreft.

Probeer het via SolarEdge support.

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • Tjeerdtq
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 08:31
Sinds oktober vorige jaar heb ik 6 zonnepanelen, deze hebben altijd goed gewerkt. Maar sinds de de storm lijkt het er op dat er ergens in het systeem iets goed gaat.

Het vermogen van de omvormer blijft nu al 2 dagen hangen rond de 60 a 70 watt (af te lezen in de SolarEdge applicatie).

Twee weken geleden heb ik 1 dag gehad dat de installatie bleef "hangen". De installatie is nagekeken door de installateur en heeft een update uitgevoerd op de SolarEdge. Maar gister en vandaag opnieuw een raar vermogen. Normaal zitten er meer pieken en dalen in het opgewekte vermogen.Ik heb gister de SolarEdge via de rode schakelaar uitgeschakeld. Spanningsloos gemaakt via de verdeler wasmachine/zonnepanelen en 5 minuten rust gegeven. Maar vandaag opnieuw zelfde informatie.

Ik heb een melding gemaakt bij de installateur, maar het voelt vervelend aan op een dag met veel zon zoals vandaag. Is er nog iets wat ik zelf kan uitzoeken/proberen zonder dat ik het dak op moet?

Omvormer: SolarEdge SE2200H
Optimizers: SolarEdge P401
Panelen (6) Suntech HyPre Full black 360Wp

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
Als je de in de app het layout scherm bekijkt, wat zie je daar?
Als je inlogt (via pc) op de monitoring portal, wat zie je daar?
Heb je een setapp? Kan je daar rechtstreeks op inloggen en de hoeveelheid optimizers zien?
Weet je zeker dat je 6x de 401 hebt?

Hoe liggen je panelen? Welke opbrengsten had je voor de storm?

[Voor 10% gewijzigd door teacher op 28-02-2022 15:02]

Wise enough to play the fool


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
@Tjeerdtq Wat zie je op het 2e tabje?

Met p401 is dit een ongeldig ontwerp. Het had met 6 panelen met 85V optimizers uitgevoerd moeten worden.
Heb je toegang tot analyse tab op de monitoring website via laptop/desktop?

Graag spanning van alle 6 optimizers en omvormer string spanning in 1 grafiek, van vandaag of gister.

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Nu online
RxRxR schreef op maandag 28 februari 2022 @ 13:15:
[...]


@redwing Is hier wel sprake van clipping zoals deze vaak op dit forum besproken wordt, en welke op te lossen zou zijn door optimizers met een hogere maximale spanning? Je ziet van 7.00 tot 9.00 elke keer 1 voor 1 de spanning van de panelen omhoog gaan. Dit zal zijn op het moment dat de oostkant panelen 1 voor 1 in de zon komen te liggen. Zodra de gehele oostkant in de zon ligt, functioneert het zoals het zou moeten.

Vraag me dus af of een 2x 12 driefase systeem echt 85V optimizers nodig heeft?
Goed gezien, en het is inderdaad een combinatie van zowel de verkeerde optimizers als schaduw in de ochtend. Maar met 85V optimizers zou mijn system rond een uur of 8 al optimaal werken. Want vanaf die tijd liggen er altijd 9 volledige panelen in de zon.

[removed]


 • Stevie-P
 • Registratie: Oktober 2005
 • Niet online
Ronald schreef op maandag 28 februari 2022 @ 14:38:
[...]


@Stevie-P dat ziet er zo dramatisch uit dat ik twijfel over p505.
Via de infoknop op een paneel in de layout tab, zie ik wel een optimizer spanning van 80V.

 • chaoscontrol
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 21:09
Hoe kan ik zien welke optimizers ik heb? In het dashboard zie ik enkel de omvormer en de panelen. In de offerte staat het niet specifiek vermeld. Moet ik het dak op?

Inventaris - Koop mijn meuk!


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
@chaoscontrol
Lastig voor mij omdat mijn account installateurs status heeft. Ik heb een tab 'admin' met daaronder een tab 'Logische layout'. Als ik de boom open klik tot module niveau zie ik het model nummer van de optimizers.

[Voor 4% gewijzigd door Ronald op 28-02-2022 19:48]

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • chaoscontrol
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 21:09
Ronald schreef op maandag 28 februari 2022 @ 19:47:
@chaoscontrol
Lastig voor mij omdat mijn account installateurs status heeft. Ik heb een tab 'admin' met daaronder een tab 'Logische layout'. Als ik de boom open klik tot module niveau zie ik het model nummer van de optimizers.
Die heb ik inderdaad niet, althans, wel een tabje admin maar daar staat weinig. Ik vraag het omdat ik me aangesproken voel door de OP:
teacher schreef op donderdag 24 februari 2022 @ 23:17:
• Te korte string: een SE5K, met 14 panelen met p401 optimizers erachter: Dit is een ongeldig ontwerp, het zou kunnen werken, maar zodra er een schoorsteenpijpje een schaduw trekt ben je klaar.
Ik heb een SE5K-RW0TEBNN4 met 14x 380wp panelen en vraag mij dus af of ik goed zit. Welke optimizers zou ik moeten aantreffen? Plat dak dus kan wel even kijken morgen. Vandaag een opbrengst van 15kwh en op zich is het een mooie parabool in de grafiek. Maar ben nu wel benieuwd.

Inventaris - Koop mijn meuk!


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
@chaoscontrol p404, p505, p405, p485, s500b zou voldoen. ligt alles op 1 richting, of oost-west?

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • chaoscontrol
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 21:09
Ronald schreef op maandag 28 februari 2022 @ 20:00:
@chaoscontrol p404, p505, p405, p485, s500b zou voldoen. ligt alles op 1 richting, of oost-west?
Thanks. Alles ligt op 1 richting, zuid/west

Inventaris - Koop mijn meuk!


 • Rouske
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 20:28
chaoscontrol schreef op maandag 28 februari 2022 @ 19:54:
[...]

Die heb ik inderdaad niet, althans, wel een tabje admin maar daar staat weinig. Ik vraag het omdat ik me aangesproken voel door de OP:

[...]

Ik heb een SE5K-RW0TEBNN4 met 14x 380wp panelen en vraag mij dus af of ik goed zit. Welke optimizers zou ik moeten aantreffen? Plat dak dus kan wel even kijken morgen. Vandaag een opbrengst van 15kwh en op zich is het een mooie parabool in de grafiek. Maar ben nu wel benieuwd.
Als je ook een tab 'Rapporten' hebt, dan de "Inbedrijfstelling" genereren, dan zie je ook het optimizer model.
Maar met een plat dak is het ook zo bekeken, tenminste als de sticker niet naar het paneel wijst...

 • Rouske
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 20:28
Tjeerdtq schreef op maandag 28 februari 2022 @ 14:50:
Sinds oktober vorige jaar heb ik 6 zonnepanelen, deze hebben altijd goed gewerkt. Maar sinds de de storm lijkt het er op dat er ergens in het systeem iets goed gaat.

Het vermogen van de omvormer blijft nu al 2 dagen hangen rond de 60 a 70 watt (af te lezen in de SolarEdge applicatie).

Twee weken geleden heb ik 1 dag gehad dat de installatie bleef "hangen". De installatie is nagekeken door de installateur en heeft een update uitgevoerd op de SolarEdge. Maar gister en vandaag opnieuw een raar vermogen. Normaal zitten er meer pieken en dalen in het opgewekte vermogen.

[Afbeelding]

Ik heb gister de SolarEdge via de rode schakelaar uitgeschakeld. Spanningsloos gemaakt via de verdeler wasmachine/zonnepanelen en 5 minuten rust gegeven. Maar vandaag opnieuw zelfde informatie.

Ik heb een melding gemaakt bij de installateur, maar het voelt vervelend aan op een dag met veel zon zoals vandaag. Is er nog iets wat ik zelf kan uitzoeken/proberen zonder dat ik het dak op moet?

Omvormer: SolarEdge SE2200H
Optimizers: SolarEdge P401
Panelen (6) Suntech HyPre Full black 360Wp
Wellicht is er rond die tijd een omvormer update gepushed vanuit SolarEdge?
Volgens de datasheet hebben de SetApp omvormers nu geen 380Vdc meer, maar 401Vdc nodig en ja met 4x een 60V DC output van de p401 ga je dat nooit halen, met de eerdere 380Vdc zou het wellicht beter gaan, sowieso zijn de verkeerde optimizers geïnstalleerd! En moet de installateur die gewoon vervangen!
Stevie-P schreef op maandag 28 februari 2022 @ 17:22:
[...]

Via de infoknop op een paneel in de layout tab, zie ik wel een optimizer spanning van 80V. [Afbeelding]
Zie ook hierboven, wat zie jij aan DC stringspanning? edit: is niet te zien vanuit de layout volgens mij
Slechts 80Vdc per optimizer (nieuwe specs) |:( , dat is per optimizer ook weer 5Vdc minder dan voorheen.... :(
Onder welke hoek liggen de panelen, vast niet op een plat dak?

 • RxRxR
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 21:00
redwing schreef op maandag 28 februari 2022 @ 16:13:
[...]

Goed gezien, en het is inderdaad een combinatie van zowel de verkeerde optimizers als schaduw in de ochtend. Maar met 85V optimizers zou mijn system rond een uur of 8 al optimaal werken. Want vanaf die tijd liggen er altijd 9 volledige panelen in de zon.
Ah inderdaad, dan lees ik hem goed. Na de sprong van 8 uur zou je inderdaad voldoende panelen in de zon hebben. Dat gedeelte mis je dan wel door de 60V optimizers.

 • RxRxR
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 21:00
Rouske schreef op maandag 28 februari 2022 @ 21:27:
[...]

Wellicht is er rond die tijd een omvormer update gepushed vanuit SolarEdge?
Volgens de datasheet hebben de SetApp omvormers nu geen 380Vdc meer, maar 401Vdc nodig en ja met 4x een 60V DC output van de p401 ga je dat nooit halen, met de eerdere 380Vdc zou het wellicht beter gaan, sowieso zijn de verkeerde optimizers geïnstalleerd! En moet de installateur die gewoon vervangen!
@Rouske Heb je wellicht een linkje naar die nieuwe datasheet? Er wordt hier binnenkort ook een SolarEdge systeem geïnstalleerd, wat ik verwacht net te kunnen halen met normale 60V optimizers. Maar als benodigde spanning omhoog gaat wordt dat wellicht toch wat krap. Systeem wordt enkelfase 6x west, 11x oost met S440.

[Voor 0% gewijzigd door RxRxR op 28-02-2022 22:21. Reden: 1fase]


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
@RxRxR Niet gokken, gewoon s500b er in: net niet de letterlijke woorden van SolarEdge support (feye1 in "Zonnepanelen - SolarEdge systeem werkt niet?") om elk dakvlak individueel aan de ontwerprichtlijnen te laten voldoen. Met s500b is dat bij jouw zo.

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • ocaj
 • Registratie: Juli 2011
 • Niet online
Nieuwe datasheet heb ik nog niet gevonden, maar ik heb sinds januari 2 nieuwe HD-SetApp-omvormers die helaas ook op 401V stringspanning draaien. Dus die 401V lijkt echt te kloppen bij nieuwe omvormers.

Ik was bij het berekenen van 380V uitgegaan, daardoor past het bij mij nu net niet (met 4 panelen op Oost en 7 op West start de boel pas lekker op vanaf een uur of 11, scheelt zo'n 1 a 1,5 kWh per zonnige dag):Gelukkig zijn de optimizers op Oost 4 stuks P404 die er al 5,5 jaar liggen die 85V doen en nog niet de nieuwe 80V-optimizers dus.

 • RxRxR
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 21:00
@Ronald Probleem is dat de leverancier de s500b niet kan leveren. Het wordt dus of s440 of p505. An sich is er niks mis met de p505, behalve dat dit een oudere versie is die naar ik begrepen heb een uitlopend model is.

Als het dan niet nodig is heb ik liever het nieuwere model. Net een iets grotere kans dat als er over 10 jaar een vervangen moet worden, er nog een model is wat goed samenwerkt.

Designer geeft een yield verlies van 0,6 %met s440 en 0,1% met p505. Verschil van 20 kwh per jaar. Dus, twijfel...

 • RxRxR
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 21:00
ocaj schreef op maandag 28 februari 2022 @ 22:39:

[Afbeelding]

Gelukkig zijn de optimizers op Oost 4 stuks P404 die er al 5,5 jaar liggen die 85V doen en nog niet de nieuwe 80V-optimizers dus.
Zijn de west optimizers hetzelfde type? Zou de 20Volt verschil (380 vs 400) er wellicht in kunnen zitten dat deze 4 optimers 85V ipv 80V doen (4x5 V)? En dat dit net niet helemaal lekker werkt omdat alle optimzers dezelfde maximale spanning zouden moeten hebben.

[Voor 8% gewijzigd door RxRxR op 28-02-2022 23:14]


 • ocaj
 • Registratie: Juli 2011
 • Niet online
RxRxR schreef op maandag 28 februari 2022 @ 23:07:
[...]


Zijn de west optimizers hetzelfde type? Zou de 20Volt verschil (380 vs 400) er wellicht in kunnen zitten dat deze 4 optimers 85V ipv 80V doen (4x5 V)? En dat dit net niet helemaal lekker werkt omdat alle optimzers dezelfde maximale spanning zouden moeten hebben.
Nee, ik had 4 x P404 op Oost en 4 x P404 op West. Dat was genoeg met de oude pre-HD omvormer die nog op een stringspanning van 345V liep. Omvormer moest vervangen worden, dus ik wist al dat dat problemen op zou leveren. Daarom op West 3 extra panelen met een P505 laten plaatsen.
P404 en P505 mogen gecombineerd in een string en dat werkt dus op zich ook wel prima. Alleen heeft Solaredge kennelijk bedacht dat vanaf 2022:
- omvormers op 401V ipv 380V moeten lopen
- de hoog-voltage optimizers op max. 80V ipv 85V moeten lopen.

Ik dacht het dus net te redden met die 3 extra panelen om op 380V uit te komen...
Even aankijken hoe groot het verlies in de komende maanden wordt. Ik had eerst nog de hoop dat er iets in te stellen was, maar het lijkt erop dat SolarEdge dit simpelweg het nieuwe normaal vindt.

Geen idee of het een hardware- of een software-ding is? Dat je met een oudere SetApp-omvormer bijvoorbeeld na een update ook ineens op 401V uit zou komen?

 • Stevie-P
 • Registratie: Oktober 2005
 • Niet online
Rouske schreef op maandag 28 februari 2022 @ 21:27:
[...]

Zie ook hierboven, wat zie jij aan DC stringspanning? edit: is niet te zien vanuit de layout volgens mij
Slechts 80Vdc per optimizer (nieuwe specs) |:( , dat is per optimizer ook weer 5Vdc minder dan voorheen.... :(
Onder welke hoek liggen de panelen, vast niet op een plat dak?
De panelen liggen onder een hoek van ongeveer 35 graden.
Wanneer ik in de layout tab mijn omvormer inspecteer zie ik wel een veld "V DC [V]". Zou dat kunnen overeenkomen met de stringspanning? Die staat op dit moment nog op 0 en zal nog wel even nodig hebben om op te starten met dit wolkendek. Edit: Die geeft nu 243,67 V aan. En inmiddels 401,90 V.

[Voor 4% gewijzigd door Stevie-P op 01-03-2022 09:28]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Femme
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 14:28

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Heeft iemand hier ervaring met het verkrijgen van installateursrechten op je eigen SolarEdge-systeem.

Ik meen gelezen te hebben dat iemand anders het gelukt is. Als je je registreert als installateur heb je een 'zelf-installateur' als functietype. SolarEdge weigert echter installateursrechten over te zetten:
Het is niet mogelijk als huis eigenaar een installateurs account aan te maken.

Als uw huidige installateurs bedrijf niet naar wensen is zou u een ander installateurs bedrijf moeten zoeken die uw installatie kan overnemen, en veranderingen kan aanmaken in uw installatie.

Hieronder een link naar onze leveranciers, die kunnen u helpen met een installatie bedrijf in de regio uitzoeken:

https://www.solaredge.com/nl/to-order
Ik heb tot nu open kaart gespeeld tegen die supportknakker over wat ik van plan ben (zelf de installatie uitbreiden). Wellicht helpt het om de route nog eens opnieuw te bewandelen, nieuwe installateursaccount op een andere bedrijfsnaam en een nieuw ticket inschieten met het verzoek om mijn installatie op een andere installateur over te zetten.

 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
@Femme heb je de basis/advanced cursussen gedaan in Edge academy? (zondagmiddagje video kijken en paar multiple-gok vraagjes aanklikken)

Daarna deed SE support geheel niet moeilijk bij mij.

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • Femme
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 14:28

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Ronald schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 12:29:
@Femme heb je de basis/advanced cursussen gedaan in Edge academy? (zondagmiddagje video kijken en paar multiple-gok vraagjes aanklikken)

Daarna deed SE support geheel niet moeilijk bij mij.
Thanks, ik ga wel even die SolarEdge Academy doorlopen. Dat is sowieso wel nuttig.

 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
@Femme Deels... De topic start heeft deels meer diepgang dan de advanced cursus :N
En 1 verschil: na verkrijgen rechten heb ik een nieuw systeem er in geplaatst, niet een bestaand systeem overgenomen. (Dat moet doorgaans met medewerking van de bestaande beheerder)

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • Femme
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 14:28

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Ronald schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 13:15:
@Femme Deels... De topic start heeft deels meer diepgang dan de advanced cursus :N
En 1 verschil: na verkrijgen rechten heb ik een nieuw systeem er in geplaatst, niet een bestaand systeem overgenomen. (Dat moet doorgaans met medewerking van de bestaande beheerder)
Kun je als installateur direct een systeem overzetten naar een ander account of moet dat via SolarEdge? Dan zou ik de installateur kunnen vragen om het te doen.

Ik kan niet in de installateursomgeving koekeloeren omdat ik blijf hangen op de stap waar je een omvormer moet toevoegen.

 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
Ik denk via SE... Ik kan zo snel geen optie vinden bij me eigen systeem...

Ik bleef volgens mij ook hangen op invoeren serial voor ik de volledige rechten kreeg. Maar denk dat dat bedoeld is voor een nieuw systeem.

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • RxRxR
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 21:00
ocaj schreef op maandag 28 februari 2022 @ 23:29:
[...]


Nee, ik had 4 x P404 op Oost en 4 x P404 op West. Dat was genoeg met de oude pre-HD omvormer die nog op een stringspanning van 345V liep. Omvormer moest vervangen worden, dus ik wist al dat dat problemen op zou leveren. Daarom op West 3 extra panelen met een P505 laten plaatsen.
P404 en P505 mogen gecombineerd in een string en dat werkt dus op zich ook wel prima. Alleen heeft Solaredge kennelijk bedacht dat vanaf 2022:
- omvormers op 401V ipv 380V moeten lopen
- de hoog-voltage optimizers op max. 80V ipv 85V moeten lopen.

Ik dacht het dus net te redden met die 3 extra panelen om op 380V uit te komen...
Even aankijken hoe groot het verlies in de komende maanden wordt. Ik had eerst nog de hoop dat er iets in te stellen was, maar het lijkt erop dat SolarEdge dit simpelweg het nieuwe normaal vindt.

Geen idee of het een hardware- of een software-ding is? Dat je met een oudere SetApp-omvormer bijvoorbeeld na een update ook ineens op 401V uit zou komen?
Vandaag contact gehad met SolarEdge, omdat als de stringspanning inderdaad naar 400V is verhoogd dit ook impact op mijn toekomstige systeem zou hebben. Ze verzekerden me dat dat de stringspanning niet aangepast is. Wel is de maximale spanning van de 85V optimizers inderdaad naar 80V gegaan.

Misschien moet je toch een keer navragen bij je installateur/SolarEdge of je systeem wel helemaal ok werkt?

 • Rouske
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 20:28
@RxRxR We zien al bij meerdere nieuwe Setapp omvormers een stringspanning van 401Vdc, dus ze kunnen nog zo veel aan de telefoon zeggen bij SolarEdge, de praktijk laat iets anders zien :(

 • ocaj
 • Registratie: Juli 2011
 • Niet online
RxRxR schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 20:36:
[...]

Misschien moet je toch een keer navragen bij je installateur/SolarEdge of je systeem wel helemaal ok werkt?
Ik heb afgelopen weekend via de website een vraag gesteld, geen idee hoe snel ze daar doorgaans op reageren. En anders ga ik ook nog wel even bellen. Van de andere kant: als @Rouske ook al diverse omvormers op 401V heeft gezien, dan lijkt het erop dat de telefonische helpdesk nog niet helemaal up-to-date is...

 • No Hands
 • Registratie: Maart 2016
 • Nu online
Femme schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 13:24:
[...]


Kun je als installateur direct een systeem overzetten naar een ander account of moet dat via SolarEdge? Dan zou ik de installateur kunnen vragen om het te doen.

Ik kan niet in de installateursomgeving koekeloeren omdat ik blijf hangen op de stap waar je een omvormer moet toevoegen.
Dat kan alleen SE, je kunt als eigenaar van een systeem aanvragen of je naar een andere installateur kan. Dan moet de nieuwe installateur daar ook akkoord mee zijn.
Maar huiseigenaren zelf nog installateursaccounts geven zijn ze wat terughoudend in, volgens mij vragen ze zelfs al om KvK inschrijvingen om een installateurs account goed te keuren.

Veroordeel niet, verwonder u slechts


 • Tjeerdtq
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 08:31
Ik ben even gaan rondzoeken met informatie uit de startpost en de vragen hier boven.

Ik kan via de website beperkte informatie krijgen omdat de installatie door de installateur is ingeregeld.

Gister heeft de installatie weer normaal gewerkt, met pieken en dalen en een top van ruim 400 watt. Vandaag zie ik alweer een strakke lineaire grafiek en maximaal weer 60 a 70 watt.

Gezien ik er nog niet helemaal uit komt met de informatie uit de topic start ga ik wat meer druk zetten op de installateur. Maar ik zal de gegevens tips en opmerkingen mee nemen naar de installateur.
Mocht ik een oplossing hebben meld ik me weer terug.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Femme
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 14:28

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

No Hands schreef op woensdag 2 maart 2022 @ 08:48:
[...]


Dat kan alleen SE, je kunt als eigenaar van een systeem aanvragen of je naar een andere installateur kan. Dan moet de nieuwe installateur daar ook akkoord mee zijn.
Maar huiseigenaren zelf nog installateursaccounts geven zijn ze wat terughoudend in, volgens mij vragen ze zelfs al om KvK inschrijvingen om een installateurs account goed te keuren.
Ik heb een KvK-inschrijving voor het installateursaccount maar daar ging de supportdude niet op in.

Ik heb inmiddels mijn SolarEdge Basic Training afgerond en met een avond filmpjes kijken en quizen invullen zal de Advanced Training ook wel lukken. Ik ga dan maar eens een nieuwe poging wagen en dan moet ik er maar niet open over zijn dat het installateursaccount en het gebruikersaccount tot dezelfde persoon behoren. Hopelijk werken er meer mensen dan alleen een Bjorn bij de technische support :) .

 • JAHRASTAFARI
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 02-02 09:24
Vandaag een aanvullende pv installatie gekregen, so far so good.

De bestaande solaredge installatie heeft nu echter het probleem dat de solar edge servers niet bereikt kunnen worden. Dit leidt ik af door de melding op de unit. En de code 11110000. Dit zal ontstaan zijn na de stroomonderbreking.

Er staat nu “gisteren bijgewerkt” in de app.

Ik gebruik een ziggo modem met deco m3’s in access point modus en de solaredge is via een stopcontact netwerkverbinding (alle lampjes groen) met kabel in een switch verbonden, zoals altijd al.

De nieuwe pv installatie werkt met eigen 4g connectie, dus zou geen invloed mogen hebben.

Hoe los ik dit op?

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
JAHRASTAFARI schreef op donderdag 3 maart 2022 @ 14:24:
Vandaag een aanvullende pv installatie gekregen, so far so good.

De bestaande solaredge installatie heeft nu echter het probleem dat de solar edge servers niet bereikt kunnen worden. Dit leidt ik af door de melding op de unit. En de code 11110000. Dit zal ontstaan zijn na de stroomonderbreking.

Er staat nu “gisteren bijgewerkt” in de app.

Ik gebruik een ziggo modem met deco m3’s in access point modus en de solaredge is via een stopcontact netwerkverbinding (alle lampjes groen) met kabel in een switch verbonden, zoals altijd al.

De nieuwe pv installatie werkt met eigen 4g connectie, dus zou geen invloed mogen hebben.

Hoe los ik dit op?
Even checken:
Als je inlogt op je modem, zie je daar de omvormer? Krijgt die een ip adres?

11110000 is een uitkomst uit de lan test:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
• Server: Dit kan een vaste LAN-kabel of WIFI zijn, wanneer u een WIFI-antenne op de omvormer heeft.
• <S_ok>: dit geeft aan dat de internetverbinding in orde is.
• Status: dit is een test, waarbij elk 1-tje achter status, een deel van de internetverbinding
vertegenwoordigt:
o 00000000: De internet kabel is niet juist aangesloten.
▪ Mogelijke problemen:
▪ De kabel is niet aangesloten
▪ De adertjes zijn niet goed aan de stekker geknepen ▪ De kabel heeft een kabelbreuk
o 10000000: De omvormer krijgt geen IP-adres.
▪ Mogelijk probleem: De router geeft geen IP-adressen uit, je dient bij de
omvormer een IP-adres in te geven. Indien er gebruik is gemaakt van een
bridge, kan deze verkeerd ingesteld zijn.
o 11000000: De Ping test naar de router is mislukt.
o 11100000: De Ping test naar google.com is mislukt.
▪ Mogelijk probleem: Poort 22222 (22221 of 80) staat niet open. U kunt uw internetprovider bellen om dit te laten aanpassen. Forward het verkeer naar het ip-adres van de omvormer. Bekijk uitleg over 7e display voor het ip-adres van de omvormer.
o 11110000: Pingtest naar server 1 bij SolarEdge is mislukt.
o 11111000: Pingtest naar server 2 bij SolarEdge is mislukt.
o 11111100: Pingtest naar server 3 bij SolarEdge is mislukt.
o 11111110:CommunicatiemetdeSolarEdgeserverismislukt.
o 11111111: <OK>: dit geeft aan dat de internetverbinding in orde is


Modem opnieuw opstarten?
Powerline opnieuw opstarten?

Bij de omvormer checken of de server op prod.solaredge.com staat.
Poort 22222 checken.

Wise enough to play the fool


 • Boefs
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 25-10-2022
Als aanvulling op mijn volledig Solaredge systeem (Smart Panels en SE400HD) wil ik de modbus energiemeter monteren. Er is trouwens nu ook een inline meter, maar die is 2x zo duur.

Als ik het manual lees en een installatiefilmpje bekijk is het op één ding na duidelijk, hoe sluit ik de AC zijde aan? Gaat dit op de automaat van de PV installatie? De rest is met de spoel, modbus etc. is duidelijk, maar dit stukje heb ik nog niet helder.


 • BitjeBe
 • Registratie: Juni 2013
 • Laatst online: 16:22
In mijn installatie zijn deze gewoon op een random zekering aangesloten. Zolang de fase's maar kloppen, want anders slaat het ding tilt, kan ik uit ervaring zeggen.

Wat is zo'n "inline meter"? Is die nauwkeuriger en sneller dan deze energie meter? Want ik erger me dood aan het feit dat ik wanneer mijn batterij staat te laden/ontladen, ik nog tussen de 30 en de 50 watt van het net zit te nemen. En het ding reageert ook enorm traag als de het verbruikt/productie in mijn installatie veranderd.

 • ds23man
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 20:14
Dat trage reageren komt omdat de SE portal slechts 1 maal per 5 minuten een update krijgt vanuit je omvormer, dus ook je energie meter die daar op aan gesloten zit.

 • Rctworld
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 05-02 03:10
Ronald schreef op maandag 28 februari 2022 @ 15:01:
@Tjeerdtq Wat zie je op het 2e tabje?

Met p401 is dit een ongeldig ontwerp. Het had met 6 panelen met 85V optimizers uitgevoerd moeten worden.
Heb je toegang tot analyse tab op de monitoring website via laptop/desktop?

Graag spanning van alle 6 optimizers en omvormer string spanning in 1 grafiek, van vandaag of gister.
Maken 85V optimizers zelf 85V(indien/zodra nodig) ongeacht wat het paneel exact levert (zolang het paneel iets levert)? Bij mijn ouders ligt nu sinds kort een 3 fase opstelling met op zuid 14x Hyundai 395Wp met P401's en 9x 395Wp op West met P401's. Nu hebben ze met heel veel dingen zitten beunhazen dus nu mag ik weer in discussie met ze 8)7

Nu vind ik het lastig te zeggen of die P401's echt te krap zijn. Voorbeeldje van vandaag ziet er redelijk OK uit.

 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
@Rctworld zie laatste zin van de post die je van me quote ;)
Het is altijd duidelijk in de totale productie grafiek.

Tevens type omvormer.

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • Rctworld
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 05-02 03:10
Ronald schreef op vrijdag 4 maart 2022 @ 19:05:
@Rctworld zie laatste zin van de post die je van me quote ;)
Het is altijd duidelijk in de totale productie grafiek.

Tevens type omvormer.
Die van mijn ouders staat in volledige dummy modus. Ik krijg daar weinig uit anders dan opbrengst.

Betreft SE-8K.

Maar als ik er logisch over nadenk kun je in deze situatie het waarschijnlijk ook het beste hoogzomer wat later op de avond zien. Want panelen op zuid liggen 3 meter hoog en redelijk plat (15 graden denk ik) en op west ligt denk ik 6/7 meter hoog met 35 graden. Dus de kans is relatief groot dat er letterlijk 9 panelen op west aan het einde van de dag al het vermogen moeten leveren en dat gaat nooit werken met 9x60V vs 750V vereist. Met 9x85V ook niet ideaal maar zou nog net kunnen?

 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:56
Dan wordt het zeuren bij de installateur voor de welbekende rechten :Y

Of intekenen in designer, dan krijg je ook een indruk

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • FaceDown
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 19:59

FaceDown

Storende factor.

Boefs schreef op vrijdag 4 maart 2022 @ 14:31:
Als aanvulling op mijn volledig Solaredge systeem (Smart Panels en SE400HD) wil ik de modbus energiemeter monteren. Er is trouwens nu ook een inline meter, maar die is 2x zo duur.

Als ik het manual lees en een installatiefilmpje bekijk is het op één ding na duidelijk, hoe sluit ik de AC zijde aan? Gaat dit op de automaat van de PV installatie? De rest is met de spoel, modbus etc. is duidelijk, maar dit stukje heb ik nog niet helder.

[Afbeelding]
Je kan ook de modbus instelling aanzetten, en via bijv Home Assistant alles uitlezen via je LAN. Geen extra hardware nodig, elke 5s updates. Je krijgt voltages in/out, vermogens in/out, opgewekte kWh's, temperatuur heatsink, status, inverter efficiency en meer van zulks.

Groetjes, FaceDown.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • JB
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 17:12

JB

Cédric roelt!

Ik heb nu al 2 installateurs gesproken dat ze niet meer rechten kunnen geven omdat ik dan ook andere systemen zou kunnen zien, die zij beheren. Hoe zit dit nu? Ik zie atm alleen dit;maar ik wil meer inzage in optimizer voltages etc. Nu kan ik ze alleen per optimizer open klikken maar die mooie grafiekjes om te zien wat ze de hele dag door doen, heb ik niet. Analyse knop per onderdeel doet ook niets als ik daar een van de zaken aanklik.

Hoe ziet die rechten structuur eruit kijkende vanuit de installateur. Kan iemand dat laten zien, zodat ik ze hierop kan attenderen?

Mijn boefje is liev!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • kieskes
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 19:45
Zo te zien mis je de Analyse knop, bij mij ziet het er zo uit:

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
@JB met welk device bekijk je dit? Als het een mobiel device is, moet je specifiek om "desktopversie" vragen.

Wise enough to play the fool


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • JB
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 17:12

JB

Cédric roelt!

teacher schreef op zondag 6 maart 2022 @ 12:12:
@JB met welk device bekijk je dit? Als het een mobiel device is, moet je specifiek om "desktopversie" vragen.
Firefox op MacOS :)

Mijn boefje is liev!


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
Dan wil je "volledige toegang"

Wise enough to play the fool


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • JB
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 17:12

JB

Cédric roelt!

Top, ik ga dit terugkoppelen!

Mijn boefje is liev!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Rouske
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 20:28
teacher schreef op zondag 6 maart 2022 @ 12:12:
@JB met welk device bekijk je dit? Als het een mobiel device is, moet je specifiek om "desktopversie" vragen.
Hmm, op mijn Samsung S7 telefoon zie ik het dan nog steeds niet, echt alleen via een laptop of de vaste pc zie ik de extra tabbladen...
JB schreef op zondag 6 maart 2022 @ 11:41:
Ik heb nu al 2 installateurs gesproken dat ze niet meer rechten kunnen geven omdat ik dan ook andere systemen zou kunnen zien, die zij beheren. Hoe zit dit nu? Ik zie atm alleen dit;

[Afbeelding]

maar ik wil meer inzage in optimizer voltages etc. Nu kan ik ze alleen per optimizer open klikken maar die mooie grafiekjes om te zien wat ze de hele dag door doen, heb ik niet. Analyse knop per onderdeel doet ook niets als ik daar een van de zaken aanklik.

Hoe ziet die rechten structuur eruit kijkende vanuit de installateur. Kan iemand dat laten zien, zodat ik ze hierop kan attenderen?
Rouske in "Welke SolarEdge monitoring portal menu's als systeemeigenaar"

Wellicht kijkt de installateur op de verkeerde plek? Het moet aangepast worden op jouw account, dus ze moeten eerst naar jouw installatie gaan en daar aanpassen, niet op de plek waar ook alle andere installaties staan!

Andere browser geprobeerd? Want je hebt zo te zien wel al het Admin tabblad.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Rouske
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 20:28
Dan kunnen ze ook meteen dat vinkje links aanzetten 8)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • JB
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 17:12

JB

Cédric roelt!

@Rouske het ligt niet aan de browser. Installateur snapt er niet zoveel van helaas. Ik krijg terug "Als eigenaar heb je alleen toegang tot de lay-out en het dashboard. Meer is er niet"

[Voor 3% gewijzigd door JB op 06-03-2022 16:45]

Mijn boefje is liev!


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
Nou, dat is er dus wel en het heet volledige toegang. Dat is dus op -jouw- systeem, niet alle systemen van de installateur.

* teacher en@Ronald hebben dit topic met een reden gemaakt. ;)

Wise enough to play the fool


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • JB
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 17:12

JB

Cédric roelt!

teacher schreef op zondag 6 maart 2022 @ 16:48:
Nou, dat is er dus wel en het heet volledige toegang. Dat is dus op -jouw- systeem, niet alle systemen van de installateur.

* teacher en@Ronald hebben dit topic met een reden gemaakt. ;)
Dat weet ik. Gaat ook wel goed komen, maar heeft helaas wat tijd nodig om het "IT deel" te laten landen bij sommigen... Wederom de bevestiging dat SE niet voor iedereen is weg gelegd en er vaak te makkelijk over wordt gedacht cq. verkeerde adviezen worden afgegeven. Kwalijke zaak. Zie ook mijn 1e post ;)

[Voor 17% gewijzigd door JB op 06-03-2022 16:51]

Mijn boefje is liev!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
Als ze het it deel al niet goed beheersen zou ik de rest ook even checken... ;)

Wise enough to play the fool


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • JB
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 17:12

JB

Cédric roelt!

teacher schreef op zondag 6 maart 2022 @ 16:52:
Als ze het it deel al niet goed beheersen zou ik de rest ook even checken... ;)
Iets met beerput en bijna door de zure appel heen.

Mijn boefje is liev!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Hobbles
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 15-01 21:10
Hier werden er 2 jaar geleden zonnepanelen geplaatst op het plat dak van onze woning. Helaas toen niet voldoende ingelezen en doorgevraagd bij de installateur, en pas achteraf inzicht gekregen in de performance die dus blijkt tegen te vallen. De installateur houdt vol dat het correct bedacht en geplaatst is. Ik heb ondertussen Modbus via TCP moeten laten inschakelen via SolarEdge support omdat de installateur niet wist dat de optie er was, dus ik twijfel ook aan de rest van zijn antwoorden. Dus vandaar de check hier.

Situatie:
- Panelen: 300Wp x 26 (in 2 strings van 13) = 7800Wp
- Optimizers: P300 (max 60V)
- Omvormer: SE6K (3-fase)

Als ik het goed begrepen heb moet elke string 750V kunnen leveren bij 3-fase, waar je met 13 panelen met de P300 (max 60V) op een totaal van 780V zit. Wat ik nu merk is dat bij een beetje schaduw (bvb ventilatiepijp) op 1 paneel, er al een dip in opbrengst te zien is.
Volgens de SolarEdge specs van de P300 zie ik bvb ook dat er minimaal 16 optimizers op 1 string moeten zitten.

Had dit systeem anders/beter opgezet moeten worden? Alles op 1 string, andere optimizers of andere omvormer?

Everything is possible if you really want it.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • JB
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 17:12

JB

Cédric roelt!

Klinkt inderdaad (helaas ook weer) als te korte strings op 3 fasen.

Mijn boefje is liev!

Pagina: 1 2 3 ... 32 Laatste

Let op:
Algemene situatie bespreken? Offerte (met non solaredge) laten checken? Dat doe je in een nieuw/eigen topic. Neem dan wel de tips mee: Tips bij openen offerte topic zonnepanelen

Algemene vragen kunnen prima in het algemene topic: Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 10

Ja, het monitoring platform heeft soms vertraging. Check bij je omvormer of er een S_OK is. Zo ja, dan ligt het niet aan jou. Hier geen "bij mij ook niet, bij mij weer wel" slowchat.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee