Toon posts:

het grote day ahead energie prijzen topic.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:

 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
Mede-auteur:
 • Sicco92
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 23:35

Sicco92Welkom in het Day-ahead energie topic


Geld besparen op je energierekening.
Er zijn vandaag de dag verschillende aanbieders die energie tarieven aanbieden tegen uurtarieven. Dit is nogal specifieke manier van energie aanbieden.
Je betaalt namelijk een extreem variable tarief, dat per uur anders is.
https://transparency.ents...in/r2/dayAheadPrices/show
Je ziet echter ook dat deze energie tarieven zelfs negatief kunnen worden op bepaalde momenten, -5 cent per uur is zeker niet wereld vreemd.
Een gezamenlijke website met uitleg van een aantal leveranciers die dynamische prijzen hanteren kan hier gevonden worden:

https://www.dynamische-energieprijzen.nl/


Inhoudsopgave

Een kort overzicht van de verschillende topics die in de TS behandeld worden:
Voorlopig kom ik enkel aanbieders in Nederland tegen, Als iemand iets weet in België geef dit dan even door.

Nederland:
Particulier: (tarieven opgevraagd op 5 januari 2022, indien er dingen veranderd zijn, graag melden!)
AanbiederVastrecht stroom per maandVastrecht Gas per maandVergroenings certificaten GVO (dus opslag)opslag Stroom (inkoop vergoeding) per kWhopslag Gas (inkoop vergoeding) per M³Factuur variatie
https://energie.mijndomein.nl/55Ja1,331 ct2,316 ctOnbekend
https://energie.anwb.nl/klant66Ja1,331 ct2,316 ctAlles wordt op de eind afrekening pas verrekend!
https://energie.energyzero.nl/klant/66Nee1,331 ct2,316 ctOnbekend
https://www.easyenergy.com/55Ja0,968 ct4,7 ctAlle vaste kosten zoals belastingen worden met een vast ritme gefactueerd, Variabele tarieven, per maand wat er is gebruikt.
https://www.frankenergie.nl/55ja1,69 ct9,67ctOnbekend
https://www.groenestroomlokaal.nl/55???Onbekend
https://tibber.com/nl3,99Geen GasJa0,2 ctGeen GasOnbekend
https://zonneplan.nl/6,256,25Ja0,3 ct5 ctOnbekend


Zakelijk:
https://www.hezelaer.nl/contractvormen/volflex-contract/
https://www.energyzero.nl/
https://edmij.nl/
https://www.nieuwestroom.nl/

België:
Particulier:
https://www.engie.be/nl/dynamic-tarief/

Goedkoper

Of zulke tarieven goedkoper zijn dan elk jaar overstappen is totaal afhankelijk van jezelf.
Een gemiddelde gebruiker zal waarschijnlijk iets goedkoper uitzijn dan een normaal tarief, omdat het risico van tarief wijzigingen totaal bij de consument komt te liggen.
Deze veiligheids marge ben je dus niet kwijt aan je energie leverancier. En wil je een voorspelbare rekening dan is dit dus geen verstandige keuze.
Als je echter veel aparaten en stroomverbruikers hebt waarmee je kan spelen wanneer deze stroom mogen gebruiken en je kan dit ook actief beinvloeden dan ligt er wel degelijk een aardige besparing voor je klaar.
Denk hierbij aan getallen tussen de 2 en de 4cent per kwh gemiddeld. (op een gemiddeld verbruik van 3500kwh zal dat dus een korting opleveren van: 70 tot 140 euro op jaarbasis).
De getallen kunnen echter dus oplopen als je meer elektriciteit gebruikt.
Uiteindelijk bestaat de eerste 15cent van de prijs uit accijnzen en belastingen. wat toch al gauw 75% van de prijs is.Stroomverbruikers zoals de televisie of de computer zijn lastig te sturen, je zet ze aan op het moment dat je ze nodig hebt. je gaat immers niet 2 uur 's nachts tv kijken omdat de prijs om 8 uur 's avonds iets duurder was.
Met een laptop heb je al een iets beter verhaal, daarvan kan je de stekker eruit trekken voor een uur, als je weet dat het volgende uur duurder is. Ook de wasmachine en de droger kan je zo timen dat ze op de goedkoopste tarieven hun ding doen.
Nog leuker wordt het met elektrische auto's waarmee je afhankelijk van de auto en gebruik daarvan tot wel 60kwh per dag kan verplaatsen naar de goedkoopste uurtjes. en dat kan tot serieuze besparingen leiden.
Voor de auto zijn ondertussen verschillende apps te verkrijgen die dat voor je uit handen nemen:
Je auto moet dit wel ondersteunen. Tesla is hier een goed voorbeeld van dat dit goed ondersteund.
Een ander alternatief is om dit via de laadpaal te regelen. Theoretisch is dit mogelijk voor new-motion laadpalen in eigen beheer.

Nr1 tip: Jedlix.
Met Jedlix kan je je auto slim laden. en ze betalen je erook voor.
Hun algoritme zorgt ervoor dat het net minder belast wordt en dat je de goedkoopste laadmogelijkheden pakt.
Zij betalen namelijk 1cent met kwh die slim wordt geladen... Het kan daardoor best zijn dat er niet op het aller goedkoopste moment wordt geladen, maar een iets duurder moment. Maar met die cent korting ben je dan alsnog goedkoper uit. En soms krijg je 1 cent + het goedkoopste tarief, een dubbel win scenario!.
https://www.jedlix.com/nl/

werkt met: Jedlix wordt ondersteund door alle Tesla modellen, BMW i3, de Audi e-tron, de Jaguar I-PACE en Renault ZOE 40 in Nederland;


https://play.google.com/store/apps/details?id=app.stekker (android)
https://play.google.com/s...tails?id=com.laadje.tesla (android)
https://github.com/smokkelaar/CarChargeWithHourCurrentRates (Python script)
https://www.domoticaforum.eu/viewtopic.php?f=99&t=11770 (Toon app)

Maar je kan met een slimme meter ook meer inzicht krijgen.
Lokaal:
https://www.youless.nl/home.html

Lokale dashboards:
https://www.domoticz.com/
https://grafana.com/

Online:
https://enelogic.com/
https://my.umeter.nl/Om van deze tarieven gebruik te kunnen maken, heb je een slimme energiemeter nodig die actief staat om te mogen communiceren met de netbeheerder. dit zodat de tarieven dagelijks kunnen worden verrekend met de uur tarieven.
Daarnaast moet je energie behoefte aanpasbaar zijn om er echt veel profeit uit te halen.Ook terugleveren gaat via uurtarieven. Dus op een zonnige dag is de kans groter dat de prijzen lager zijn en dat de opgewerkt energie dus ook minder waard is.
Daarintegen, de energiekosten zijn overdag vaak hoger waardoor het effect nog niet eens zo heel groot is.
Verder hebben de energie prijzen meer last van de invloed van wind en economische schommelingen (weekend / werkdag), dan van de hoeveelheid zonneenergie die het net op wordt gebracht.Hoe ziet dat er dan uit als je de stroom op het juiste moment verbruikt:


De uren dat je de meeste stroom verbruikt, is de prijs vrijwel 0.De volgende dingen zijn redelijk makkelijk aan te sturen om optimaal gebruik te maken van variable tarieven:
De elektrische auto.
Wasmachines / drogers / vaatwassers.
Laptops of andere apparaten op batterij. (denk aan een elektra groep achter een slim stopcontact die uitstaat als de prijs hoog is).
Verwarming en verlichting voor in aquariums.

Automatisch sturen

Door middel van home automation kan je apparaten ook automatisch laten sturen op basis van de huidige stroomprijs. Hierbij kan je denken aan apparaten inschakelen als de stroom goedkoop is, maar ook apparaten die continu aanstaan tijdelijk uitschakelen tijdens hoge prijzen. Een keukenboiler kan bijvoorbeeld prima opgewarmd worden tijdens goedkope uren, en het zou fijn zijn als een koelkast niet net tijdens een hoge stroomprijs aanspringt.
Om te sturen op stroomprijzen is allereerst toegang nodig tot de energieprijzen. Hieronder vind je een lijstje met mogelijkheden om deze prijzen op te halen per populair home automation systeem:

Home AssistantHomey
Q: Wat gebeurd er als er een storing is en de standen niet kunnen worden uitgelezen?
A: In de contracten is er een storingstarief opgenomen, dit is het tarief dat in die periode gebruikt zal gaan worden.

Q: Is dit de beste manier om energie te besparen?
A: Nee, je bespaard hier geen energie mee, je bespaard kosten. en de meeste kosten bespaar je nog altijd door minder energie te verbuiken.

Q: Hoe weet de energieleverancier wanneer ik mijn energie verbruik?
A: De netbeheerder moet toestemming van je hebben om deze gegevens te delen met de energieleverancier. De netbeheerder leest deze gegevens direct uit van de slimme meter bij jou in de meterkast, hier hoef je niets extra's voor te doen. Zonder slimme meter is het dus ook niet mogelijk om van deze leveranciers gebruikt te maken.


Het grote topic voor Elektra huisinstallaties - Deel 1
Elektrische auto's - deel 5
Het grote "thuis laden van je EV" topic.

[Voor 129% gewijzigd door Sicco92 op 15-05-2022 22:37]

Gewoon sebastiaan


 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
Zal zelf meteen aftrappen met wat ik hier thuis doe.
We hebben 2 elektrische auto's. en deze worden al op een slimme manier geladen,
heb verschillende apps geprobeerd, maar ze sluiten niet goed genoeg bij mij aan.
Ik heb ze dus zelf geschreven, en tot op heden ben ik aardig tevreden met het resultaat.
Auto heeft een accu die groot genoeg is voor dagelijks gebruik vanaf 50% lading. Als ik dus een goedkoop momentje kan vinden dan laad hij al snel op tot die 50%. de overige 50% begint enkel te laden als de prijs onder de 2,5cent per kwh valt.
Resultaat ben ik best tevreden mee. ben er zelf nog maar een maand actief mee bezig, we krijge namelijk pas vrij laat een slimme meter.


Op dit moment ben ik bezig met de verwarming van mijn aquarium automatisch te laten regelen. De temperatuur mag daar wel iets schommelen, en 1000liter warmwater (25°C ) heeft toch behoorlijke impact op het geheel, net als de verlichting.
Het aquarium blijft wel 3 uur lang op temperatuur voordat er echt problemen onstaan, dus kan die energie prima 3 uur opschuiven als dat nodig is.
De verlichting (ruim 100 watt totaal), die dim ik op de duurste momenten van de dag. de vissen merken er weinig van. en geeft de mogelijkheid zelfs tot langer verlichten in de avond wanneer ik ernaar kan kijken.


De wasmachine en droger zijn helaas te slim en tegelijk niet slim genoeg.
Ze hebben allerlei mogelijkheden tot uitgestelde start, maar die slimmigheid zorgt ervoor dat ik hem niet op een tijdklok kan zetten waardoor mijn programma's automatisch de beste tijd selecteren voor de was.
Ik zoek hier nog oplossingen voor, overweg zelfs de aanschaf van een nieuwe wasmachine en droger waarbij ik zulke functies kan gebruiken. kan de huidige "slimme" nog wel kwijt voor een goede prijs, en een domme is wellicht beter geschikt omdat ik de slimheid eromheen kan bouwen...
maar dat staat nog op de to-do lijst.

Ben benieuwd of er nog anderen zijn die zich hiermee bezig houden. En tips en trucs hebben om hier nog meer voordeel uit te halen.

Gewoon sebastiaan


 • CyberMania
 • Registratie: Februari 2015
 • Laatst online: 05-12-2021
Gezien 75% van je energierekening op gaat aan netbeheer, vastrecht, belastingen e.d. vind ik zulke minimale besparingen niet heel interessant (ter meer omdat ik zonnepanelen heb). Een welkomstbonus (die niet verrekend wordt met hogere vastrecht) en de terugleververgoeding vind ik veel interessanter.

 • rutger_010
 • Registratie: September 2020
 • Laatst online: 16:47
Ik denk dat we in de toekomst meer deze kant op gaan. Maar zoals CM als zegt, met zonnepanelen vergaat je voordeel snel. Met zonnepanelen is lokale opslag (op termijn) interessanter, zeker als het salderen verder afgebouwd wordt.

 • RegularJohn
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 21:56
Mooie TS. Ik vraag me wel af hoeveel je als consument hier mee kunt verdienen. Ik werk zelf bij een Energieproducent en het is wel bizar wat je soms zie qua prijzen. Afgelopen maanden waren er uren dat je € 500 per MWh kon verdienen terwijl eentje maken zo'n € 40 kostte op dat moment.

Loop jij als consument in die uren geen enorm risico?

Negatieve prijzen zijn er natuurlijk ook bij veel wind en zon, maar dat loopt naar mijn idee niet zo hoog op.

 • _Piwi_
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 23-05 23:38
Interessant! Maar zoals @CyberMania aangeeft is het voor eigenaren van zonnepanelen niet heel erg interessant. Dan kun je beter een aanbieder nemen die je meer geeft voor teruglevering. Bij deze aanbieder zal het altijd de inkoopprijs van dat moment zijn en die is altijd lager op het moment dat je teruglevert omdat de inkoopprijs in die periode ook lager is i.v.m. de vele opwek.

Ik verwacht echter wel dat uiteindelijk de energietransitie ervoor gaat zorgen dat alle aanbieder tarieven per uur gaan hanteren. De huidige aanbieders lopen daarbij voorop en de grote gevestigde orde zal dit met veel interesse volgen.

[Voor 4% gewijzigd door _Piwi_ op 27-01-2021 12:16]


 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
CyberMania schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 12:09:
Gezien 75% van je energierekening op gaat aan netbeheer, vastrecht, belastingen e.d. vind ik zulke minimale besparingen niet heel interessant (ter meer omdat ik zonnepanelen heb). Een welkomstbonus (die niet verrekend wordt met hogere vastrecht) en de terugleververgoeding vind ik veel interessanter.
Mijn totaal verbruik per jaar zit rond de 20.000kwh, mede dankzij de auto's (14K kwh), aquarium (2kwh) en de computer hobbie (1kwh)

elke cent gemiddelde besparing op verbruik levert dus: 200 euro per jaar op, gaat geen vastrecht of welkomsbonus goed maken.


Betreft zonne energie, ik heb hier sinds kort ook 9700Wp op het dak liggen.
Ik zie dat momenteel als 2 totaal verschillende systemen. zolang salderen mag en actief is is het dat ook.
De terugleverprijzen zijn vrijwel gelijk aan de leverprijzen.
dus ik lever graag zonne energie aan het net, om dit vervolgens snachts weer te gebruiken.

Momenteel zie je dat wind een veel grotere invloed heeft op de elektra prijzen dan de zon.
gelukkig is het vaak wind stil als de zon schijnt dus ik maak mij niet zoveel zorgen op dit moment om die prijzen op die tijdstippen, voornamelijk omdat ook alle airco's aangaan als de zon lange tijd aanwezig is.

Gewoon sebastiaan


 • _Piwi_
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 23-05 23:38
Smuggler schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 12:19:
[...]


Mijn totaal verbruik per jaar zit rond de 20.000kwh, mede dankzij de auto's (14K kwh), aquarium (2kwh) en de computer hobbie (1kwh)
Dat is een flink verbruik, maar logisch met twee elektrische auto's. In deze situaties loont het zich ook wel, maar de gemiddelde Tweaker zal dat verbruik op dit moment niet halen. Ik snap de beweegreden echter wel en ik ga mij er nog eens in verdiepen (mag overstappen a.s. Maart). Maar mijn gevoel zegt dat met een verbruik van ca. 8-9 KW (WP op komst) en opwek van 10 KW, dat dat je dit niet snel rendabel krijgt. Ik laat mij echter graag overtuigen :)

[Voor 4% gewijzigd door _Piwi_ op 27-01-2021 12:29]


 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
_Piwi_ schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 12:28:
[...]


Dat is een flink verbruik, maar logisch met twee elektrische auto's. In deze situaties loont het zich ook wel, maar de gemiddelde Tweaker zal dat verbruik op dit moment niet halen. Ik snap de beweegreden echter wel en ik verdiep mij er graag in de aankomende weken nog eens verder in gezien ik weer mag overstappen a.s. Maart. Maar mijn gevoel zegt dat mijn een verbruik van ca. 8-9 KW (WP op komst) en opwek van 10 KW, dat dat je dit niet snel rendabel krijgt. Ik laat mij echter graag overtuigen :)
Als je het verbruik moeilijk spontaan elke dag kan sturen, dan zal je inderdaad weinig profeit hebben.
Het normale gemiddelde verbruik is immers ook al verwerkt in de tarieven van de energie leveranciers. en daar is de concurentie aardig groot. (dus die marge die je daar kan pakken is weinig, en je loopt veel risico als de prijzen snel stijgen).
Echter als je genoeg verbruikers hebt die je wel kan plannen. vrijwel alles op accu of iets dat capaciteit behoud (warmte in het aquarium bijvoorbeeld). dan kan het wel degelijk veel voordeel opleveren.


Alles wat ik bespaar is geautomatiseerd, dus ik merk er in het dagelijks leven helemaal niets van.
ten tweede is het gewoon een hobbie om te zien hoever ik dit kan doortrekken naar al het verbruik in huis.
Een eventuele accu thuis gaat zichzelf op deze manier eerder terug verdienen zodra de salderingsregeling afloopt.

Op dit moment zijn accu's nog veelste duur, en de winst minimaal. (stel dat je in 1 uur per dag de accu genoeg kan opladen voor de komende dag, dan heb je elke dag de laagste dag prijs te pakken voor de gehele dag.
Of je bewaart de goedkope zonne energie om die later op de dag te kunnen terug leveren aan het net.
Toch heeft de accu van de auto ook al zulke voordelen

Gewoon sebastiaan


 • jos5223
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 13-05 10:14
Interessant om hier de batterij casus eens naast te leggen (winst maken uit laden/ontladen tegen lage respectievelijk hoge prijs). Stel dat je 1x per dag kan laden/ontladen met een prijsdelta van 3 ct/kWh.

Investering, bv Tesla powerwall ca EUR 9k voor 13,5kWh
Jaarlijkse opbrengst 13,5kWh * 365 dagen * 0,03 EUR/kWh= 147 euro...

hmm, terugverdiend in ca 61 jaar. beter zonnepanelen dus...

 • kabeltjekabel
 • Registratie: April 2018
 • Laatst online: 13-02-2021
jos5223 schreef op donderdag 28 januari 2021 @ 19:37:
Interessant om hier de batterij casus eens naast te leggen (winst maken uit laden/ontladen tegen lage respectievelijk hoge prijs). Stel dat je 1x per dag kan laden/ontladen met een prijsdelta van 3 ct/kWh.

Investering, bv Tesla powerwall ca EUR 9k voor 13,5kWh
Jaarlijkse opbrengst 13,5kWh * 365 dagen * 0,03 EUR/kWh= 147 euro...

hmm, terugverdiend in ca 61 jaar. beter zonnepanelen dus...
Ik denk dat er nog wat conversie en standverliezen overheen moeten

 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
jos5223 schreef op donderdag 28 januari 2021 @ 19:37:
Interessant om hier de batterij casus eens naast te leggen (winst maken uit laden/ontladen tegen lage respectievelijk hoge prijs). Stel dat je 1x per dag kan laden/ontladen met een prijsdelta van 3 ct/kWh.

Investering, bv Tesla powerwall ca EUR 9k voor 13,5kWh
Jaarlijkse opbrengst 13,5kWh * 365 dagen * 0,03 EUR/kWh= 147 euro...

hmm, terugverdiend in ca 61 jaar. beter zonnepanelen dus...
zeker intressant,
Waarom neem je hier 3ct/kWh delta en geen 6cent (lijkt iets realistischer).
maar inderdaad ook 30 jaar duurt veelste lang.

Wordt pas intressant als je die 15 cent belasting met salderen niet meer terug krijgt.
Dan ga je richting de 12 jaar terug verdien tijd....

Powerwalls zijn op dit moment wel enorm prijzig, 1kwh accu zou nu 100 euro kosten aan productie.
Dus die producten gaan nu minstens 5x over de kop, en de powerwalls zijn uitverkocht op dit moment.
ik wacht wel tot ze in prijs gaan dalen. :).

Gewoon sebastiaan


 • Zwartoog
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 22:42
Leuk topic! :)
Smuggler schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 12:06:
De wasmachine en droger zijn helaas te slim en tegelijk niet slim genoeg.
Ze hebben allerlei mogelijkheden tot uitgestelde start, maar die slimmigheid zorgt ervoor dat ik hem niet op een tijdklok kan zetten waardoor mijn programma's automatisch de beste tijd selecteren voor de was.
Ik zoek hier nog oplossingen voor, overweg zelfs de aanschaf van een nieuwe wasmachine en droger waarbij ik zulke functies kan gebruiken. kan de huidige "slimme" nog wel kwijt voor een goede prijs, en een domme is wellicht beter geschikt omdat ik de slimheid eromheen kan bouwen...
maar dat staat nog op de to-do lijst.
Hier ben ik ook eens tegenaan gelopen. Vaatwasser willen vullen met warm water, maar dan pompt hij hem vrolijk leeg |:(

Wat geweldig zou zijn is een open protocol voor "slimme" besturing van dergelijke apparaten. Zal nog wel even duren. Domme apparaten hebben meestal nog fysieke knoppen waar je een bypass op zou kunnen maken (bv pauze knop wasmachine).

Ik zie dit overigens vooral nuttig voor het sturen van grote verbruikers, voor een laptop accu vind ik het teveel gedoe. Om dat te overbruggen blijft een grote huisaccu voor klein verbruik interessant.

Je bent al behoorlijk op weg. Is de volgende stap om de accu's van je auto's te gebruiken?

 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
Zwartoog schreef op donderdag 28 januari 2021 @ 21:37:
Leuk topic! :)


[...]

Hier ben ik ook eens tegenaan gelopen. Vaatwasser willen vullen met warm water, maar dan pompt hij hem vrolijk leeg |:(

Wat geweldig zou zijn is een open protocol voor "slimme" besturing van dergelijke apparaten. Zal nog wel even duren. Domme apparaten hebben meestal nog fysieke knoppen waar je een bypass op zou kunnen maken (bv pauze knop wasmachine).

Ik zie dit overigens vooral nuttig voor het sturen van grote verbruikers, voor een laptop accu vind ik het teveel gedoe. Om dat te overbruggen blijft een grote huisaccu voor klein verbruik interessant.

Je bent al behoorlijk op weg. Is de volgende stap om de accu's van je auto's te gebruiken?
In zekere zin gebruik ik de accu's van de auto's al, alleen laden op het moment dat de prijs goedkoop is.
Terug leveren kunnen beide auto's momenteel niet.
Voor de tesla model 3 schijnt er een update te komen die dit mogelijk zou maken.
Voor de MG ZS-EV, verwacht ik er niets van, updates lopen nu al niet lekker voor het normale laden.
Model 3 zou wel leuk worden, heb dan in mijn geval 35Kwh om dagelijks mee te spelen. (75Kwh is het accupakket).
De accu van de mg is ook 44kwh totaal, dus dat zou ongeveer 10kwh speling geven, willen we de auto voor ons bruikbaar houden.

Het voordeel van een domme wasmachine is dat een tijdschakelaar erachter zelf te kiezen is, waardoor je opeens "volledige" controle hebt over het apparaat zoals ik dat zelf zou willen.

Gewoon sebastiaan


 • BCM
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16:27
Smuggler schreef op donderdag 28 januari 2021 @ 22:44:
[...]

Mooi project!

Voor de tesla model 3 schijnt er een update te komen die dit mogelijk zou maken.
Voor de MG ZS-EV, verwacht ik er niets van, updates lopen nu al niet lekker voor het normale laden.
Ik ben wel benieuwd waar je die wijsheid vandaan zou hebben. Dat kan namelijk niet software matig worden uitgevoerd zonder de juiste hardware. Dit vraagt om een DC-AC omvormer ( a la zonnepanelen).

Ook de huidige type 2 laadaansluiting is hier niet geschikt voor. Alleen de aziatische ChaDeMo zou dit kunnen.

Terugleverende EV's is zo oninterresant dat er op dit moment weinig autobouwers mee bezig zijn. Er zijn genoeg mogelijkheden met slim laden en de juiste informatie voorziening te behalen.

Cedo Nulli


 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
BCM schreef op vrijdag 29 januari 2021 @ 10:28:
[...]


Ik ben wel benieuwd waar je die wijsheid vandaan zou hebben. Dat kan namelijk niet software matig worden uitgevoerd zonder de juiste hardware. Dit vraagt om een DC-AC omvormer ( a la zonnepanelen).

Ook de huidige type 2 laadaansluiting is hier niet geschikt voor. Alleen de aziatische ChaDeMo zou dit kunnen.

Terugleverende EV's is zo oninterresant dat er op dit moment weinig autobouwers mee bezig zijn. Er zijn genoeg mogelijkheden met slim laden en de juiste informatie voorziening te behalen.
https://e-drivers.com/tes...or-bi-directioneel-laden/
https://zerauto.nl/zo-ver...met-een-elektrische-auto/

de standaard waar dat over gaat is de Wikipedia: ISO 15118 , gebaseert op CCS. (gelijkstroom terug leveren). Ik snap dat dit niet meteen bruikbaar is, maar anders blijf je een kip-ei probleem behouden.

Het terug leveren is niet intressant omdat waar de autos goed verkocht worden de elektriciteits voorziening ook goed is. En met het managen van het laden alleen is er ook al behoorlijk voordeel te behalen. (ook zonder het terug lever gedeelte.
Echter waarom zou ik een powerwall aanschaffen van 13kwh, als ik al 2 autos voor de deur heb staan met in totaal 125kwh.
En juist met flexibele energie prijzen is het voordeel van terugleveren alleen maar groter.
Zeker als de verschillen groot genoeg zijn om voor de verliezen te compenseren.
Het is er nog niet, maar de ontwikkelingen zijn zeker intressant. Waarom kopen mensen anders een powerwall. Die markt geeft dus aan dat hier behoefte voor is. het is toch mooi als een auto daarmee meerdere functies zal gaan vervullen. zowel rijdend (enige functie op dit moment). als stilstaand, een mooie 2e functie voor erbij omdat je dat apparaat toch al hebt,

Gewoon sebastiaan


 • BCM
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16:27
Aha, DC V2G. Vergeet niet dat een groot deel van de kosten zitten in de DC-AC omvorming. (daar zitten ook een belangrijk deel van de powerwall kosten in).
Dus dan moet je als nog een omvormer erbij hangen die de DC uit de accu omzet naar AC.

Cedo Nulli


 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
inderdaad, ik wacht wel tot dit allemaal wat meer gemeengoed wordt, op dit moment is het totaal niet rendabel om hierin te investeren. kan al genoeg spelen met op het juiste moment laden.

Gewoon sebastiaan


 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
Topic start wat aangepast met extra leveranciers die dit aanbieden.
En Jedlix slimladen toegevoegd, om je energy prijs met nog 1 cent per kwh te verlagen.

Ben eigenlijk wel benieuwd naar andere mensen die dit hebben wat hun resulaten zijn voor betreffende maanden.

Voor maart heb ik de volgende prestaties neergezet.

Maart:
maart:excl accijnsen en toeslagenincl alle kosten
Gemiddelde prijs markt
€0,05914
€0,20954
Gemiddeld betaald
€0,04333
€0,19373
gemiddeld teruggeleverd (zonnepanelen systeem)
€0,04899
€0,19939


En ben beniewd wat anderen presteren }:O

[Voor 6% gewijzigd door Smuggler op 19-04-2021 16:48]

Gewoon sebastiaan


 • Marinos83
 • Registratie: Juli 2019
 • Laatst online: 17:19
Als je echt maximaal voordeel wilt halen uit sturen van je elektriciteitsverbruik dan kun je beter niet (alleen) op de day ahead marktprijzen schakelen, maar op onbalans (of regelvermogen/aFRR). Dat kan je als huishouden echter nog niet, dit wordt alleen aangeboden aan grootverbruikers. Wat wel kan is je op laten nemen in een pool waarbij een tussenpartij de slimme sturing verzorgt en deze energie op deze markten inzet. Bijvoorbeeld bij Vandebron. Die doen dit nu voor elektrische auto's en wellicht in de toekomst ook voor andere apparaten.

 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
Marinos83 schreef op zaterdag 24 april 2021 @ 20:21:
Als je echt maximaal voordeel wilt halen uit sturen van je elektriciteitsverbruik dan kun je beter niet (alleen) op de day ahead marktprijzen schakelen, maar op onbalans (of regelvermogen/aFRR). Dat kan je als huishouden echter nog niet, dit wordt alleen aangeboden aan grootverbruikers. Wat wel kan is je op laten nemen in een pool waarbij een tussenpartij de slimme sturing verzorgt en deze energie op deze markten inzet. Bijvoorbeeld bij Vandebron. Die doen dit nu voor elektrische auto's en wellicht in de toekomst ook voor andere apparaten.
Wat voor winsten kan je daamee bereiken?

Gewoon sebastiaan


 • Marinos83
 • Registratie: Juli 2019
 • Laatst online: 17:19
Dat hangt er vanaf hoe goed en snel je kunt reageren op wisselende prijzen, maar de volatiliteit is denk ik zo'n 4x groter. Zie hier: https://www.tennet.org/be...errekenprijzen/index.aspx

 • rphilipsen
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 24-05 09:14
Jedlix doet toch al aFFR met die laders?

Op onbalansprijzen reageren is lastig, die worden pas achteraf vastgesteld.

 • mat.hi.as
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 21:23
Maar kan je binnen het PTU wel aardig voorspellen aan de hand van de balans delta, die een vertraging heeft van ongeveer 2.5 minuut. Balans-delta.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Maasluip
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 22:11

Maasluip

Frontpage Admin

Kabbelend watertje

Is er een portal waar je makkelijk de consumenten day-ahead-prijzen kunt krijgen? Er is iets op epexspot.com (voorbeeld url), maar dat is nog niet heel netjes als je wil automatiseren.

Ik heb al gedacht om dat daarvan te scrapen en zelf iets op te zetten. Interesse, of is er al zo iets?

Dat slof sigaretten met de pak melk - D/T-regels
Open Source landkaart


 • mat.hi.as
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 21:23
Powerhouse heeft ze op hun site staan. Nordpool ook, maar die mag je niet scrapen volgens hun pop-up. Daar heb je wel de data bijna direct (de prijzen komen om 12:42 beschikbaar voor de volgende dag), en ook een beetje historie.

 • Maasluip
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 22:11

Maasluip

Frontpage Admin

Kabbelend watertje

Dat zijn allebei van die volledig over-the-top gedesignde pagina's waar je nog altijd heel lastig zelf iets op kunt bouwen. Ik denk dat om je apparaten thuis goed te kunnen automatiseren je een pagina nodig hebt die niet meer geeft dan het uur en de prijs, en dat dan als simpele tekst of als json.

Dat slof sigaretten met de pak melk - D/T-regels
Open Source landkaart


 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
nee goede aanbieders zijn daar niet echt van, zover mij bekend.
Wel weer een afgeleide via easy energy.

https://mijn.easyenergy.c...%3A00%3A00.000Z&grouping=

maar die ligt er dan weer vaak uit, als er een maandovergang is, of de zomer/winter tijd ingaat.
Mijn scrapers gebruiken entsoe, maar inderdaad ook daar de website strippen.

Gewoon sebastiaan


 • rphilipsen
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 24-05 09:14
Maasluip schreef op maandag 26 april 2021 @ 11:05:
Is er een portal waar je makkelijk de consumenten day-ahead-prijzen kunt krijgen? Er is iets op epexspot.com (voorbeeld url), maar dat is nog niet heel netjes als je wil automatiseren.

Ik heb al gedacht om dat daarvan te scrapen en zelf iets op te zetten. Interesse, of is er al zo iets?
ENTSO-E heeft ze voor je, inclusief API

 • Marinos83
 • Registratie: Juli 2019
 • Laatst online: 17:19
rphilipsen schreef op maandag 26 april 2021 @ 01:17:
Jedlix doet toch al aFFR met die laders?

Op onbalansprijzen reageren is lastig, die worden pas achteraf vastgesteld.
Ja zou goed kunnen dat Jedlix het zelfde doet als Vandebron met aFRR, het is natuurlijk altijd moeilijk om te controleren wat ze echt doen.

Op onbalans sturen is juist een stuk laagdrempeliger, ookal zit er wat onzekerheid in de voorspelling. Het probleem daar is dat er bij mijn weten geen consumenten contracten worden aangeboden waarbij je op onbalans wordt afgerekend. Je krijgt het voordeel dus niet direct uitgekeerd.

 • rphilipsen
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 24-05 09:14
Lijkt me ook eigenlijk niet te doen, iig niet in de huidige marktstructuur. Dan moet je zelf programmaverantwoordelijkheid dragen? Of altijd tegen afneemprijs? In een systeem met een real time prijs (bv VS) is het een stuk makkelijker.

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • Supermario16
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 20:04
Maasluip schreef op maandag 26 april 2021 @ 11:05:
Is er een portal waar je makkelijk de consumenten day-ahead-prijzen kunt krijgen? Er is iets op epexspot.com (voorbeeld url), maar dat is nog niet heel netjes als je wil automatiseren.

Ik heb al gedacht om dat daarvan te scrapen en zelf iets op te zetten. Interesse, of is er al zo iets?
Ik ben al aan het scrapen bij epexspot sinds een aantal maanden :+. Met een paar uurtjes had ik dat in elkaar gezet en ik dump het nu 1x per dag in een InfluxDB database.

Dit topic ging ook over een gelijksoortige vraag: Nibe Warmtepomp met smart home functionaliteit
Ik ben bezig met een traject om een nieuwe woning te ontwerpen. Hier moet uiteraard ook een warmtepomp in komen. Hiervoor ben sinds kort mijn (Pure Energy, excl belasting) tarieven aan het vergelijken met de markt tarieven. Deze kun je vinden op epexspot. De afgelopen 7 dagen zit de marktprijs (op enkele uitzonderingen na) constant onder mijn normale tarief.
https://tweakers.net/i/q6...waM.png?f=fotoalbum_large

(de data haal ik dagelijks van https://www.epexspot.com/en/market-data en dump ik sinds enkele maanden in een InfluxDB database)

Ik ben ook erg geïnteresseerd in deze toepassing en was eigenlijk aan het denken zelf iets te bouwen, maar als er een mooie dienst beschikbaar is sta ik hier ook zeker voor open.

Edit: https://www.nieuwestroom.nl/ past deze tarieven toe. Ik weet niet of ze een API hebben die werkt met de Nibe warmtepompen.
Edit: up-to-date overzicht van de afgelopen week inclusief belastingen:

[Voor 9% gewijzigd door Supermario16 op 29-04-2021 10:04]


 • de Peer
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 00:01

de Peer

under peer review

Supermario16 schreef op donderdag 29 april 2021 @ 09:58:
[...]


Ik ben al aan het scrapen bij epexspot sinds een aantal maanden :+. Met een paar uurtjes had ik dat in elkaar gezet en ik dump het nu 1x per dag in een InfluxDB database.

Dit topic ging ook over een gelijksoortige vraag: Nibe Warmtepomp met smart home functionaliteit


[...]


Edit: up-to-date overzicht van de afgelopen week inclusief belastingen:
[Afbeelding]
oftewel: marginale verschillen tussen hoog en laag. (let op, grafiek is misleidend, Y-as begint niet bij 0)

 • Maasluip
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 22:11

Maasluip

Frontpage Admin

Kabbelend watertje

Supermario16 schreef op donderdag 29 april 2021 @ 09:58:
[...]

Ik ben al aan het scrapen bij epexspot sinds een aantal maanden :+. Met een paar uurtjes had ik dat in elkaar gezet en ik dump het nu 1x per dag in een InfluxDB database.
Haha, ik had het maandag ook al klaar. ;) Is niet zo spannend nee.
Wat mij tot nu toe opvalt is dat het toch vooral niet erg goedkoop is. De prijzen zijn exclusief BTW en daar komt ook nog eens energiebelasting en ODE van 12,425 cent ex BTW bij. Helaas heb ik dus net die dip op 25 april niet, maar ja, de piekprijzen gaan voorbij de 25 cent en als je geluk hebt komt de laagste prijs rond de 20 cent uit. En mijn hoogtarief is nu 21,83 cent. Het gemiddelde van de dayahead prijzen komt nog niet zo laag.
Dus je moet het echt hebben van de mogelijkheid om met het verbruik te schuiven.

[Voor 7% gewijzigd door Maasluip op 29-04-2021 10:24]

Dat slof sigaretten met de pak melk - D/T-regels
Open Source landkaart


 • Supermario16
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 20:04
Maasluip schreef op donderdag 29 april 2021 @ 10:23:
[...]

Haha, ik had het maandag ook al klaar. ;) Is niet zo spannend nee.
Wat mij tot nu toe opvalt is dat het toch vooral niet erg goedkoop is. De prijzen zijn exclusief BTW en daar komt ook nog eens energiebelasting en ODE van 12,425 cent ex BTW bij. Helaas heb ik dus net die dip op 25 april niet, maar ja, de piekprijzen gaan voorbij de 25 cent en als je geluk hebt komt de laagste prijs rond de 20 cent uit. En mijn hoogtarief is nu 21,83 cent. Het gemiddelde van de dayahead prijzen komt nog niet zo laag.
Dus je moet het echt hebben van de mogelijkheid om met het verbruik te schuiven.
Het verschil valt mij inderdaad ook tegen. Mijn gedachte is (lange termijn, als mijn woning klaar is in 2022 ergens) de eerste tijd (jaar?) op het normale dag/nacht tarief te draaien en na een jaar het verschil te berekenen. Op dit moment ben ik vooral data aan het verzamelen om die beslissing straks goed te kunnen nemen.

 • rphilipsen
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 24-05 09:14
Supermario16 schreef op donderdag 29 april 2021 @ 10:40:
[...]


Het verschil valt mij inderdaad ook tegen. Mijn gedachte is (lange termijn, als mijn woning klaar is in 2022 ergens) de eerste tijd (jaar?) op het normale dag/nacht tarief te draaien en na een jaar het verschil te berekenen. Op dit moment ben ik vooral data aan het verzamelen om die beslissing straks goed te kunnen nemen.
Hoeveel data over eigen gebruik heb je? Als dat bv een jaar beslaat kun je dat naast de afgelopen paar jaar aan day-ahead prijzen leggen om uit te rekenen hoeveel dat je zou kosten, om een referentiepunt te krijgen voor een vaste prijs. De stijgingen de afgelopen jaren zitten waarschijnlijk vooral in de belasting/netwerkcomponenten van de tarieven, kun je terugzoeken maar leveringstarief is volgens mij vrij constant (6-7 ct).

 • Supermario16
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 20:04
rphilipsen schreef op donderdag 29 april 2021 @ 11:02:
[...]

Hoeveel data over eigen gebruik heb je? Als dat bv een jaar beslaat kun je dat naast de afgelopen paar jaar aan day-ahead prijzen leggen om uit te rekenen hoeveel dat je zou kosten, om een referentiepunt te krijgen voor een vaste prijs. De stijgingen de afgelopen jaren zitten waarschijnlijk vooral in de belasting/netwerkcomponenten van de tarieven, kun je terugzoeken maar leveringstarief is volgens mij vrij constant (6-7 ct).
Ik sla, in dezelfde database, ook alle P1 telegrammen op. Ik ontwikkel de hele omgeving zelf. Hierdoor wijzigen er nog regelmatig dingen en gooi ik de bestaande data weg. Het doel is om deze omgeving in Q1 2022 stabiel te hebben in mijn appartement. Dan kan ik hem tegen die tijd migreren naar mijn nieuwe woning en op basis van dat gebruik alles gaan uitrekenen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Maestro.mosjuh
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online
Had er al iemand de link gelegd met de Texas-issues en bijbehorende hoge stroomrekeningen 2 maand geleden? Deze hoge rekeningen kwam doordat klanten "Spot price" betaalden voor stroom (vergelijkbaar met dit tarief soort), waarbij deze tijdens een winter-storm opliepen tot $9/kWh:
https://www.reddit.com/r/...000_electric_bills_for_5/
https://www.reddit.com/r/...after_being_charged_9546/

Okok, de situatie is in Texas wel iets anders dan elders, maar mij viel vooral de overeenkomst erg op (en Griddy is ondertussen failliet: https://www.griddy.com/ )

At the beginning there was nothing. So God said 'apt-get install light'.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Maasluip
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 22:11

Maasluip

Frontpage Admin

Kabbelend watertje

Ja, dat risico loop je natuurlijk. Er is een rapport van Tennet uit 2020 waar voor Nederland voor 90% van de tijd de prijzen tussen 10 en 56 € /MWh liggen. Of die andere 10% dan naar de 10.000 €/MWh gaan staat er niet bij :D
Wel dat er in 2020 zo'n 100 uren waren waar een negatieve day-ahead price was. Dat is ook al 1% van de tijd.
Wat het maximum ooit was (wat natuurlijk geen garantie voor de toekomst geeft) wordt dan ook niet genoemd.

Dat slof sigaretten met de pak melk - D/T-regels
Open Source landkaart


 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
Duurste dat ik heb gevonden afgelopen 12 maanden. waren 2 dagen in September 2020:

21 september 19:00 - 20:00 = 200.04 € / MWh
15 september 19:00 - 20:00 = 189,25 € / MWh

Maar dat is inderdaad een risico.
Aangezien ik het een dag van te voren weet (heb alarmen staan als de prijs negatief is of boven de 150 € /MWh komt, leg ik wel een verleng snoer aan naar de buren voor een dag :). mocht het inderdaad richting de 10.000 gaan.

verder hebben we een mooi Europees netwerk, dus verwacht dat die prijzen nooit zo extreem worden als in Texas... plotselinge stijging omdat centrales uitvallen heb ik ook niet direct, omdat de prijzen al een dag van te voren worden vastgesteld.

Gewoon sebastiaan


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • rphilipsen
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 24-05 09:14
Epex kent een price cap van 3000 Eur/MWh, dus zo extreem als Texas wordt het iig niet ;)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Maasluip
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 22:11

Maasluip

Frontpage Admin

Kabbelend watertje

Smuggler schreef op vrijdag 30 april 2021 @ 16:51:

verder hebben we een mooi Europees netwerk, dus verwacht dat die prijzen nooit zo extreem worden als in Texas... plotselinge stijging omdat centrales uitvallen heb ik ook niet direct, omdat de prijzen al een dag van te voren worden vastgesteld.
Maar als er ergens een paar transmissielijnen kapot gaan dan heeft dat de volgende dag ook nog impact.
Zeg nooit nooit ;) Maar goed als de cap € 3/kWh is (€ 3,78 inclusief) dan ga je er iig niet failliet aan. Het zal wel pijn doen als het een dag of twee zo is.

Dat slof sigaretten met de pak melk - D/T-regels
Open Source landkaart


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Maasluip
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 22:11

Maasluip

Frontpage Admin

Kabbelend watertje

Spotprijs voor morgen 15:00-16:00 is € 0.0001 / kWh. Inclusief belasting en BTW maakt dat nog altijd € 0.1503909 / kWh.

Dat slof sigaretten met de pak melk - D/T-regels
Open Source landkaart


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Maasluip
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 22:11

Maasluip

Frontpage Admin

Kabbelend watertje

Waarschijnlijk vanwege de wind, maar morgen dipt de prijs tussen 3:00 en 6:00 en tussen 14:00 en 17:00 ook weer naar waardes onder de 1 cent/kWh. Waarschijnlijk vanwege de wind: een lagedrukgebied met veel wind verplaatst zich over de Noordzee waar alle windparken in het kanaal en boven de noordkust voordeel van hebben.

Het valt me ook op dat als zoiets gebeurt, de prijzen in NL, BE, FR, DE en AT vergelijkbaar (of zelfs exact hetzelfde) zijn. Blijkbaar is er genoeg transportcapaciteit tussen die landen.

Dat slof sigaretten met de pak melk - D/T-regels
Open Source landkaart


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • mat.hi.as
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 21:23
Op onbalans sturen was nog leuker dan de spotprijzen vannacht. Ik tel zo snel 23 PTUs die een negatieve onbalansprijs hebben, met uitschieters naar -17 cent/kWh.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • mat.hi.as
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 21:23
Morgen 2 uur met negatieve prijzen: uurtje 15/16 (14:00-16:00) voor -2.26/-1.29 ct/kWh. Uurtje erna (16:00-17:00) ook voor 0.01 ct/kWh. Relatief veel wind, lekker zonnetje :).

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Maasluip
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 22:11

Maasluip

Frontpage Admin

Kabbelend watertje

In Duitsland zelfs naar -3.671. En nu ook niet dat de prijzen over meerdere landen elkaar volgen.

Dat slof sigaretten met de pak melk - D/T-regels
Open Source landkaart


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Maasluip
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 22:11

Maasluip

Frontpage Admin

Kabbelend watertje

Morgen wordt weer een leuk dagje, 16 uur met prijzen onder de cent/kWh en 7 uur met een negatieve prijs tot -6,68 cent (consumentenprijs 7 cent).
Ik weet niet wat er aan de hand is, het begint eigenlijk al om middernacht en pas om 18:00 uur is het weer enigszins normaal. Volgens mij is er geen zware wind voorspeld.

Dat slof sigaretten met de pak melk - D/T-regels
Open Source landkaart


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
Vroeg mij al af waarom de auto vandaag om 14:00 niet een beetje aan het bijladen was.
maar dat zijn nog eens mooie prijzen morgen :D tijd om mijn fases eens lekker leeg te trekken over de gehele dag :D.

Het wordt morgen wel zonnig, en de zon is ondertussen aardig aanwezig in deze maanden.
Neem aan dat als die prijzen extreem laag zijn, dat andere tijdstippen mee naar beneden worden getrokken.
maar de overgang is wel extreem inderdaad :).
Straks moet ik mijn zonnepanelen nog uit zetten :')

Gewoon sebastiaan


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Timple
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 13:02
Smuggler schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 12:06:

Knip

De wasmachine en droger zijn helaas te slim en tegelijk niet slim genoeg.
Ze hebben allerlei mogelijkheden tot uitgestelde start, maar die slimmigheid zorgt ervoor dat ik hem niet op een tijdklok kan zetten waardoor mijn programma's automatisch de beste tijd selecteren voor de was.
Ik zoek hier nog oplossingen voor, overweg zelfs de aanschaf van een nieuwe wasmachine en droger waarbij ik zulke functies kan gebruiken. kan de huidige "slimme" nog wel kwijt voor een goede prijs, en een domme is wellicht beter geschikt omdat ik de slimheid eromheen kan bouwen...
maar dat staat nog op de to-do lijst.

Ben benieuwd of er nog anderen zijn die zich hiermee bezig houden. En tips en trucs hebben om hier nog meer voordeel uit te halen.
Mijn wasmachine gaat verder waar ie gebleven was bij stroomuitval. Dus een optie zou kunnen zijn om het programma te starten (begint toch met leegpompen) en snel de stroom te onderbreken. Deze kun je dan op eigen gelegenheid weer inschakelen

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • mat.hi.as
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 21:23
Maasluip schreef op zaterdag 8 mei 2021 @ 17:26:
Ik weet niet wat er aan de hand is, het begint eigenlijk al om middernacht en pas om 18:00 uur is het weer enigszins normaal. Volgens mij is er geen zware wind voorspeld.
Genoeg wind, ook in omringende landen (Frankrijk, Duitsland, België en Denemarken hebben allemaal ongeveer dezelfde prijzen). Ook een veel minder koude nacht, dat scheelt ook een hoop demand in Frankrijk/België.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
In elk geval lekker bezig op dit moment om alle stroom te gebruiken :).De energievraag lijkt erg wisselend maar dat is de invloed van de zon die ook gewoon door blijft produceren.
Er ligt namelijk 9700Wp op het dak hier.
Desalniettemin lukt het mij aardig om de energie te consumeren. :).

Gewoon sebastiaan


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • valentyn
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 06-05 17:03
Wat een fijn topic :-)
Wat nog toegevoegd kan worden is de verschillende apps die de aanbieders bij hun service hebben. Daar is ook meteen terug te vinden dat Mijndomein een ge-rebrande Energyzero is:
https://play.google.com/s...d=nl.energyzero.inzichten en https://play.google.com/s...d=nl.mijndomein.inzichten zijn, geestig genoeg, dezelfde apps en mijndomeinenergie@energyzero.nl staat vermeld als correspondentieadres voor de Mijndomein-app. Beide apps scoren een matige 2,2. In https://www.groenestrooml...rwaarden-mijnomgeving.pdf zie je dat ook dat een merk van Energyzero is.

Frank heeft een eigen app: https://play.google.com/s...id=com.frankenergie.frank die nog maar 50 keer gedownload is - twee positieve recensies (maar ik weet niet of dat werknemers van Frank zijn, ;) ).

Easyenergy is in 2018 overgenomen door Nieuwestroom, beiden lijken geen app te hebben.

Tibber is in Nederland nog in oprichting, de (internationale) app is https://play.google.com/s...ils?id=com.tibber.android hier te vinden (score 4,8).

 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
laatste weken zijn de energie prijzen weer heerlijk hoog :(.

niet direct een probleem, nu leveren mijn zonnepanelen tenminste ook lekker veel op.
Heb veel productie deze maand :).

Gewoon sebastiaan


 • mat.hi.as
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 21:23
Smuggler schreef op woensdag 9 juni 2021 @ 19:40:
laatste weken zijn de energie prijzen weer heerlijk hoog :(.

niet direct een probleem, nu leveren mijn zonnepanelen tenminste ook lekker veel op.
Heb veel productie deze maand :).
Gaat ook niet snel omlaag. Hoge gasprijzen en hoge emissieprijzen zorgen ervoor dat het produceren van elektriciteit erg duur is.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
Toch is het vandaag weer feest :) Prijzen zijn weer lekker laag / negatief vandaag tot wel ruim -4 cent.

Gewoon sebastiaan


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • !null
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21:41
@valentyn Mooi overzicht van de apps. Maar hoe zit het met APIs van deze leveranciers? Dat je wat kunt automatiseren.

Ampera-e (60kWh)


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • bolo92
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 01-03 19:21
Zijn er inmiddels al mensen die ervaring hebben met deze leverancier en 1 aan zouden raden qua gebruikersgemak?

Mijn Domein energie komt er voor mij als goedkoopste uit, maar Frankenergie lijkt qua app beter? Althans, de reviews tot nu toe?

Ik ben benieuwd naar ervaringen van mensen met apps die ook helpen bij het op het juiste moment gebruiken van de energie, wanneer de prijzen laag zijn etc.

Bedankt alvast.

 • Supermario16
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 20:04
Ter informatie: ik ben er vandaag achter gekomen dat mijn scraper niet meer werkt. Epexspot heeft de parameters in zijn URL aangepast.
Before: https://www.epexspot.com/...roduct=60&data_mode=table
Now: https://www.epexspot.com/...0&data_mode=table&period=

Even de scrapers aanpassen dus ;) .

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Maasluip
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 22:11

Maasluip

Frontpage Admin

Kabbelend watertje

Die URL gebruikte ik al vanaf het begin.
Ik heb de prijzen nog even bekeken en sinds ik geen hoog-laagtarief meer heb (1 juli is de toonfrequent omschakeling uitgezet) is er nog geen prijs geweest die onder mijn tarief komt.
Mijn tarief is nu het gemiddelde van het hoog- en laagtarief van voorheen.

Dat slof sigaretten met de pak melk - D/T-regels
Open Source landkaart


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • superyupkent
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 23-05 18:57
Wat fijn, lotgenoten! :)

Goed te lezen dat er meer energienerds bezig zijn. Ik ben zelf een jaar geleden begonnen met dynamische contracten thuis. Eerst bij nieuwe stroom en daarna easyenergy. In beide gevallen was daar een te hoge opslag en daarom ben ik sinds afgelopen december bij Zero Energy.

Thuis op jaarbasis ongeveer 10.000 Kwh netto verbruik en 4.500Kwh netto teruglevering PV. EV en warmtepomp thuis, waarbij ik de EV natuurlijk mooi kan sturen. Mijn warmtepomp kan ik aansturen via modbus maar daar mis ik nog de logica en data in Home Assistant om dit in te regelen. Qua verdeling van mijn verbruikers:
 1. EV 6500
 2. Warmtepomp 3600
Ik lees dat hier al enkele data ophalen en ben benieuwd naar jullie configs. De mooiste lijkt de api die ik hier voorbij zag komen van ENTSO-E, is er hier iemand die dit werkend heeft gekregen in hassio?

Daarnaast ben ik benieuwd of de huidige prijzen mensen hier alweer wegdrijven van de dynamische prijzen? Ik heb voor mijzelf besloten dit gewoon een jaar te doen en alles goed te monitoren. Dan na een jaar de balans opmaken.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • ice-T106
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-05 20:31
Eigen wel heel erg jammer dat we in Nederland zo'n grote vaste belasting opslag hebben.

Dit maakt heel veel use cases die goed zijn voor het stabiliseren en optimaliseren van het net direct niet meer interessant.

Ook denk ik dat veel mensen die dit soort zaken interessant vinden, toch wel een heel significant deel van hun opbrengst af dekken met zonnepaneel opbrengst. En dan krijg je toch echt op de dagen met de meeste opbrengst gemiddeld ook de slechtste prijzen en mag je in winter voor hogere prijzen weer terug kopen.

Nogmaals ik ben groot fan van Demand Response oplossingen. Maar het huidige stelsel in Nederland met 100% salderen en een hoge vaste opslag per kwh maakt het erg lastig om hier nu voordeel uit halen.

Zou mooi zijn als de regering mee zou werken door bijvoorbeeld de opslag te verlagen op de momenten dat de prijs lager (of zelfs negatief) is.

In de UK bijvoorbeeld krijg je echt netto geld toe op de momenten dat de prijs negatief is.

11.630Wp Solar edge. 6kW Lucht-Lucht WTW, VW Passat GTE, OpenHab


 • alki
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 16:16
bolo92 schreef op vrijdag 2 juli 2021 @ 17:21:
Zijn er inmiddels al mensen die ervaring hebben met deze leverancier en 1 aan zouden raden qua gebruikersgemak?

Mijn Domein energie komt er voor mij als goedkoopste uit, maar Frankenergie lijkt qua app beter? Althans, de reviews tot nu toe?

Ik ben benieuwd naar ervaringen van mensen met apps die ook helpen bij het op het juiste moment gebruiken van de energie, wanneer de prijzen laag zijn etc.

Bedankt alvast.
Die mijndomein levert die niet in alle postcode gebieden?
ik krijg een foutmelding dat mn postcode onjuist is

 • superyupkent
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 23-05 18:57
Mijn domein energie is een White label van energyzero. De variabele prijs opslag per kWh is hoger dan bij energyzero

 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
Maandmaart april mei juni
Opgewekt 578,2 868,7 972,5 1100
Verbruikt (uit de muur) 599,13 420,06 402,27 239,98
teruggeleverd (naar de muur) 355,91 604,65 684,18 844,78
Direct verbruikt (Solar -> huis) 222,29 264,05 288,32 255,22
Echt verbruik (totaal verbruikt) 821,42 684,11 690,59 495,2
Prijs teruglevering 19,51 33,65 41,67 71,21
Prijs afname 27,62 25,56 20,13 20,73
prijs teruglevering kwh 0,054817229 0,05565203 0,060905025 0,084294136
prijs afname kwh 0,046100179 0,06084845 0,050041017 0,086382199
Totale kosten energy (kale prijs) 8,11 -8,09 -21,54 -50,48


Die hogere prijzen komen mij eerlijk gezegd niet zo heel slecht uit.
Het lukt ook duidelijk om de energy afname in de meeste maanden goed te sturen.
Al is het mei en juni niet helemaal goed gelukt, maar de zon is niet helemaal te sturen. en dan is de stroom gewoon wat goedkoper zodra de zon goed schijnt.
Verder een hoop goedkope momenten gemist omdat we met beide auto's van huis wegwaren om het moment dat de prijs negatief was... maarja :).

Gewoon sebastiaan


 • ice-T106
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-05 20:31
@Smuggler
Maar dit betekent zonder heftige sturing en flink solar dat je er snel slechter mee uit bent dan met een "normaal" (dag/nacht) tarief?
Wel mooie sport. Als de belastingen nu ook maar meer in verhouding mee deden.

11.630Wp Solar edge. 6kW Lucht-Lucht WTW, VW Passat GTE, OpenHab


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
ice-T106 schreef op vrijdag 23 juli 2021 @ 19:58:
@Smuggler
Maar dit betekent zonder heftige sturing en flink solar dat je er snel slechter mee uit bent dan met een "normaal" (dag/nacht) tarief?
Wel mooie sport. Als de belastingen nu ook maar meer in verhouding mee deden.
Ja in de zomer zie je overdag de stroom goedkoper worden wanneer er veel zon beschikbaar is in nederland

Moet nog kijken wat het effect is over een heel jaar.

Gewoon sebastiaan


 • bolo92
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 01-03 19:21
alki schreef op dinsdag 20 juli 2021 @ 16:07:
[...]

Die mijndomein levert die niet in alle postcode gebieden?
ik krijg een foutmelding dat mn postcode onjuist is
Geen idee, bij mij werkt het wel gewoon. Ik denk trouwens dat je net zo goed voor Energy Zero kunt gaan aangezien Mijn Domein gebruik maakt van het platform van Energy Zero?

 • Wozmro
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 23:31
Voor zover ik weet zijn er in België nog geen dergelijke contracten en ik heb ook nog geen slimme meter. Normaal zou die geplaatst worden voor 2024.

Mijn bedoeling is om dan mijn vloerverwarming over te schakelen van gas naar elektrisch. En dit zo te regelen dat er enkele gestookt wordt als de energieprijzen laag zijn. Op die manier kan ik warmte opslaan in de vloer.

Waarom:
- dat prijzen voor fossiele brandstoffen snel zullen stijgen onder druk van europa.
- In België komt er een capaciteitstarief: meer piekverbruik = meer netkosten. Maar verwarmen van een energiezuinige woning kan je gemakkelijk spreiden in de tijd. En kleine verbruikers(<1500kWh) zoals wij zijn in het nadeel want de minimale vaste kost stijgt voor ons in dit nieuwe systeem dus we moeten extra elektriciteit verbruiken.
- komst slimme meter + dynamische contracten.
- Voor verwarming woning heb ik nu jaarlijks 300m³ aardgas nodig. Omgerekend naar kWh elektrisch schat ik dit op +/-2700kWh. Kan waarschijnlijk nog wat lager als ik binnen een paar jaar ramen en deuren vervang door beter isolerende varianten.
- elektrische weerstand + sturing toevoegen kan ik eenvoudig zelf doen voor een paar honderd euro. In de tussenfase kan ik nog combineren met aardgas. Een warmtepomp plaatsen kost veel meer, is meer gedoe en niet in verhouding tot het jaarlijkse verbruik.

 • !null
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21:41
@Wozmro Ja met klein verbruik is het lastig, maar meer verbruiken is nog altijd meer betalen.

Als je zelf een kleine warmtepomp kan installeren kan het misschien nog wel uit. Want dan kan het nog maar 500kWh zijn.

Bij mij was het incl tapwater maar veranderde 400m3 gas in 700kWh met warmtepomp.
Dit kwam omdat de cv ketel inefficiënt bezig was, hij was overbemeten. En met tapwater haalt hij ook geen 100% efficiëntie.

Ik was maar 250kWh kwijt voor vloerverwarming met warmtepomp, hij draait dan op zijn efficiëntst en hoefde ook maar 28 graden te maken, dan haalt hij makkelijk de COP van 5.

Heb je ook prijzen door het jaar heen genomen? Want je stookt je vloer voornamelijk in de winter, dus het kan zijn dat je gemiddeld hogere kWh prijzen hebt.

Ampera-e (60kWh)


 • smiba
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 18:14

smiba

(Hen/Hun)

Iemand enig idee waarom stroom de laatste maanden zo veel duurder is dan normaal?

Laatste maanden al snel 5 cent per kWh duurder dan de jaren er voor, deze maand gemiddeld €0,141/kWh zo ver zelfs. Dit was in 2020 €0,052/kWh

Vandaag is het laagste wat je kan vinden €0,131/kWh en het hoogste €0,218/kWh :'(

[Voor 16% gewijzigd door smiba op 07-09-2021 10:18]


 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
Dit hangt vooral samen met de gasprijzen die nu enorm stijgen nu slochteren bijna gesloten is.
Maar ook de olieprijzen helpen daarin een behoorlijk gedeelte mee.

Gas is van 5 cent naar 60 cent gegaan. Dat gaat nog behoorlijk pijn doen deze winter.

Gewoon sebastiaan


 • rphilipsen
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 24-05 09:14
Lege gasvoorraden, centrales in onderhoud, matige opwek hernieuwbare bronnen duwen allemaal de prijs op. Heeft heel Europa overigens last van, met voor komende maand alle landen op 11-15 ct/kWh. Voor komend jaar staat de prijs op 9ct/kWh voorlopig, dus dat kan nog wat worden.

 • superyupkent
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 23-05 18:57
Dus je zonnepanelen hard laten terugleveren deze dagen!

 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
superyupkent schreef op dinsdag 7 september 2021 @ 16:33:
Dus je zonnepanelen hard laten terugleveren deze dagen!
Ben ik al hard mee bezig. Ben ook erg blij met mijn oost west opstelling. Dan pak ik nog even extra hard de prijzen van 8:00 en 18:00 mee :)
Met deze prijzen heb ik de panelen in 3 jaar terug verdient.

[Voor 8% gewijzigd door Smuggler op 07-09-2021 16:47]

Gewoon sebastiaan


 • superyupkent
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 23-05 18:57
Ben wel benieuwd of de mensen hier door de hogere prijzen nu overwegen om van dynamisch af te stappen of een prijs vast te klikken?

Ik zelf heb besloten om een volledig jaar dynamisch te draaien en te kijken hoe het geheel uit gaat pakken. En dan vergelijken met de 20,5cent die je afgelopen jaar had kunnen vastzetten.

 • smiba
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 18:14

smiba

(Hen/Hun)

superyupkent schreef op dinsdag 7 september 2021 @ 17:06:
Ben wel benieuwd of de mensen hier door de hogere prijzen nu overwegen om van dynamisch af te stappen of een prijs vast te klikken?
Ik vraag me af hoe lang dit nog zo duur blijft, want als dit wat meer normaal word zou het handig zijn om misschien toch een vast tarief af te sluiten nu het nog goedkoper is?

Pas sinds 2 maanden nu bij een variabele leverancier maar tot nu toe niets bespaard, het goedkoopste tarief op een dag is zelfs nu vaak duurder dan waar ik een vast tarief voor kan afsluiten haha.

 • superyupkent
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 23-05 18:57
In Spanje zijn ze ook niet blij:

Spanjaarden protesteren tegen hoge stroomprijzen -
https://nos.nl/l/2398186

 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
https://www.nu.nl/economi...s-bewust-op-te-jagen.html
Dit is ook wel een dingetje.
Het kan op deze manier wel eens een erg dure winter worden.
Tja met variable prijzen krijgen we als eerste de klappen. Maar als het ooit weer beter gaat. Ook als eerste het voordeel.

Gas is sowieso niet zoveel variable alsin stijgend en dalend. In elk geval is daar weinig in te sturen

Elektra zie ik de verschillen wel groter worden.
Zeker in het weekend en op zondagen zijn de tarieven een heel stuk lager.
En zolang we nog in het zonnige half jaar zitten levert het nog vooral geld op met de zonnepanelen. Terugverdientijd gaat nu richting de 3 jaar ;)

Gewoon sebastiaan


 • !null
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21:41
Hoe is het voor jullie nu? Maand September was al hoge prijzen maar deed het goed met zon. Dan kan je op zich mooi cashen. Maar inmiddels gaat de zon het minder doen, en de prijzen blijven hoog. Als ik bij easyEnergy kijk dan is dat niet misselijk, gebruikelijke opslag moet er nog op.

Ampera-e (60kWh)


 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
De verwarming staat nog uit, maar die moet helaas toch op een gegeven moment aan... ik probeer het nog uit te stellen.

Mijn zonnepanelen leveren nogsteeds meer op dan ik gebruik, en kan nogsteeds met laden goed gebruik maken van de "lage" tarieven van 8 cent die langskomen. Ondertussen heb ik doorrekentarief naar mijn baas voor de laadpaal al verhoogd naar 33 cent (18 cent kale prijs). dus het doet vooralsnog geen pijn.
Ik zie wel in de UK een hoop energie maatschappijen over de kop gaan. ben benieuwd wat er hier gaat gebeuren. en wat er gebeurd met de tarieven van de mensen die bij zo'n maatschappij zitten.

Ook de vraag wat er gebeurd als dit in Nederland ook gaat voorkomen.

Gewoon sebastiaan


 • !null
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21:41
@Smuggler Ja feitelijk ben je zelf op de stoel gaan zitten waar ook die kleine Britse leveranciers zitten.

Ampera-e (60kWh)


 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
@!null klopt en dat is een bewuste keus geweest. ik heb er ook geen spijt van.
vergelijk kunnen we denk ik in het voorjaar maken, als deze prijzen langer aanhouden. of juist weer goed dalen.
Morgen is de prijs weer terug naar 6 cent op enig moment van de dag.
Het risico kan ik aan, dus krijg geen problemen hiermee. Wellicht als de prijs naar 3 euro per kuub gaat en 1 euro voor een kwh. dan wordt het serieus vervelend.

Gewoon sebastiaan


 • superyupkent
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 23-05 18:57
!null schreef op donderdag 30 september 2021 @ 18:36:
Als ik bij easyEnergy kijk dan is dat niet misselijk, gebruikelijke opslag moet er nog op.
Ik zou overstappen naar Energy Zero. Heel minimale opslag. Ik heb zowel nieuwe stroom als easy energy en things gehad. Blij met energy zero, goede klantenservice en fijne portal

 • superyupkent
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 23-05 18:57
Aaah.... Ik kan eindelijk mijn Tesla weer opladen ;-)


 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
superyupkent schreef op zaterdag 2 oktober 2021 @ 14:53:
Aaah.... Ik kan eindelijk mijn Tesla weer opladen ;-)

Absoluut, de auto staat al klaar!.
mag hij vannacht mooi naar 100%.

Als dan tussen 10:00 en 13:00 het zonnetje hier gaat schijnen, dan leveren mijn zonnepanelen ook weer 30 cent terug (of 45cent incl belastingen).

[Voor 10% gewijzigd door Smuggler op 02-10-2021 17:35]

Gewoon sebastiaan


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter


Het is aardig gelukt, toch weer 65kWh van mijn verbruik gratis(exl belastingen) kunnen ophalen.
Alleen het zonnetje tussen 10:00 en 13:00 is minimaal geweest. het heeft mijn verbruik gelukkig wel richting de 0 lijn gebracht.

Gewoon sebastiaan


 • smiba
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 18:14

smiba

(Hen/Hun)

Wat een prijzen weer vandaag, gasprijzen omhoog en natuurlijk direct terug te zien.

Om 19:00 €0,69661/kWh incl. belastingen :|

 • superyupkent
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 23-05 18:57
Je moet stalen zenuwen hebben om dit vol te houden. Maar ik ga het toch maar gewoon proberen. Gelukkig is het vandaag zonnig. Grote verdienste aan de teruglevering. Auto opladen aan de laadpalen aan de straat, scheel 30c per kwh :-)

Tip voor de android gebruikers, mooie app met prijzen én historie: Engie energie app

 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
superyupkent schreef op donderdag 7 oktober 2021 @ 11:22:
Je moet stalen zenuwen hebben om dit vol te houden. Maar ik ga het toch maar gewoon proberen. Gelukkig is het vandaag zonnig. Grote verdienste aan de teruglevering. Auto opladen aan de laadpalen aan de straat, scheel 30c per kwh :-)

Tip voor de android gebruikers, mooie app met prijzen én historie: Engie energie app
Stuur de zon eens hier naar toe.
Ik lever wel terug maar niet genoeg om mijn verbruik van de dag te dekken op deze manier.
Terugverdientijd van de zonnepanelen gaat nu wel heel rap naar beneden. :D

Gewoon sebastiaan


 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
rphilipsen schreef op vrijdag 30 april 2021 @ 21:30:
Epex kent een price cap van 3000 Eur/MWh, dus zo extreem als Texas wordt het iig niet ;)
that aged well >:)

Gewoon sebastiaan


 • rphilipsen
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 24-05 09:14
Had ik gemeld dat de prijzen in real time hier hogerhoger kunnen liggen dan in Texas? O-)

Acties:
 • +9Henk 'm!
 • Pinned

 • Maasluip
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 22:11

Maasluip

Frontpage Admin

Kabbelend watertje

Ik heb eens een webpagina in elkaar gedraaid om de spotprijzen en consumentenprijzen van de laatste 5 dagen te laten zien:
http://www.maasluip.nl/GoT/SPOT.html

Volgende dag wordt op 13:37 ingeladen.

Dat slof sigaretten met de pak melk - D/T-regels
Open Source landkaart


 • Lethalis
 • Registratie: April 2002
 • Niet online
Ons normaaltarief voor stroom gaat van € 0,22406 per kWh naar € 0,35601 per kWh vanaf 2 december :( Nu nog afwachten wat de stadswarmte gaat doen... ugh.

Niet goed dus.

Gaat om Eneco, variabel tarief, contract voor onbepaalde tijd. Had de tarieven eerder vast moeten zetten, maar is het nu te laat voor.

Even a broken clock is right twice a day.


 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
Lethalis schreef op zondag 24 oktober 2021 @ 14:11:
[...]

Ons normaaltarief voor stroom gaat van € 0,22406 per kWh naar € 0,35601 per kWh vanaf 2 december :( Nu nog afwachten wat de stadswarmte gaat doen... ugh.

Niet goed dus.

Gaat om Eneco, variabel tarief, contract voor onbepaalde tijd. Had de tarieven eerder vast moeten zetten, maar is het nu te laat voor.
Dat zijn geen variabele tarieven waar we het in dit topic over hebben ;). Vandaag is het tariefgemiddeld 30 cent.
Gisteren was het tarief gemiddeld 40 cent

[Voor 7% gewijzigd door Smuggler op 24-10-2021 14:35]

Gewoon sebastiaan


 • Smuggler
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:37

Smuggler

Wat wil jij nu echt bereiken?

Topicstarter
Ziet er naar uit dat de tarieven weer aan het normaliseren zijn."
Morgen 1 november tussen de 2 en 18 cent
Nog steeds een hoop, maar al een stuk aangenamer.

Ook gas is weer gezakt naar de 80 cent. Zo laag heb ik het al een maand niet meer gezien.
het moet natuurlijk nog terug naar de 10 a 20 cent. maar de daling lijkt ingezet!.
Was even bang voor een horror winter, maar mijn energy maatschappij kan door dit soort geintjes als het goed is, niet omvallen. en we profiteren weer als eerste van de zakkende prijzen :).

Gewoon sebastiaan


 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 23-05 12:33
Smuggler schreef op zondag 31 oktober 2021 @ 17:29:
Ziet er naar uit dat de tarieven weer aan het normaliseren zijn."
Morgen 1 november tussen de 2 en 18 cent
Nog steeds een hoop, maar al een stuk aangenamer.

Ook gas is weer gezakt naar de 80 cent. Zo laag heb ik het al een maand niet meer gezien.
het moet natuurlijk nog terug naar de 10 a 20 cent. maar de daling lijkt ingezet!.
Was even bang voor een horror winter, maar mijn energy maatschappij kan door dit soort geintjes als het goed is, niet omvallen. en we profiteren weer als eerste van de zakkende prijzen :).
Waar zie jij dat eigenlijk?

 • smiba
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 18:14

smiba

(Hen/Hun)

Smuggler schreef op zondag 31 oktober 2021 @ 17:29:
Ziet er naar uit dat de tarieven weer aan het normaliseren zijn."
Morgen 1 november tussen de 2 en 18 cent
Nog steeds een hoop, maar al een stuk aangenamer.
Helaas slecht nieuws, morgen is het direct weer een heel stuk duurder :'(
Figo112 schreef op maandag 1 november 2021 @ 13:12:
[...]


Waar zie jij dat eigenlijk?
https://www.epexspot.com/en/market-data

Prijzen morgen (ex. energiebelastingen en BTW per MWh): https://www.epexspot.com/...0&data_mode=table&period=

 • Maasluip
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 22:11

Maasluip

Frontpage Admin

Kabbelend watertje

smiba schreef op maandag 1 november 2021 @ 13:22:
[...]

Helaas slecht nieuws, morgen is het direct weer een heel stuk duurder :'(
Het waait best wel vandaag, ik denk dat dat de lagere prijzen verklaart.

[edit]
Ouch, with a vengeance.

[Voor 6% gewijzigd door Maasluip op 01-11-2021 13:43]

Dat slof sigaretten met de pak melk - D/T-regels
Open Source landkaart


 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 23-05 12:33
smiba schreef op maandag 1 november 2021 @ 13:22:
[...]


Helaas slecht nieuws, morgen is het direct weer een heel stuk duurder :'(


[...]


https://www.epexspot.com/en/market-data

Prijzen morgen (ex. energiebelastingen en BTW per MWh): https://www.epexspot.com/...0&data_mode=table&period=
gekke prijzen allemaal. zag dat vattenfall ook de 3 jaars contracten veel duurder heeft gemaakt. Daar gaat onze backup plan
Pagina: 1 2 3 ... 11 LaatsteNintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee