Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • Helhond
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 22-04 11:00
Mede-auteurs:
  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online

kmf

  • WoudseHoeve
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 14-04 15:58

WoudseHoeve

Inmiddels zijn we aanbeland bij deel #2 van het Zonneboiler topic:Dit is de plek voor al je vragen over zonneboilers en het opwekken van warmte met behulp van de zon.
Ook het delen van je eigen zonne-installatie en de opwek hiervan kan hier besproken worden.

Lijst van Tweakers met een zonneboiler:


Gebruiker:Collectoren:Hoeveelheid:Oriëntatie & helling:Type Buffer:Inhoud:Spiralen:Controller:Ondersteuning:
Ibreman HP 2 x 30 TBD 500L 1x RVS SWW TBD SWW & CV
kmf HP 1 x 30 Z, 45 ° Hygiënebuffer 500L 1x RVS SWW Resol SLT SWW & WP
Helhond HP 2 x 30 WZW, 68° 2x Hygiënebuffer 2 x 250L #1: 2x RVS #2: 2x RVS + 1x hygiënespiraal Resol SLT SWW & CV
mkleinman HP 2 x 24 West + helling WOLF: SEM-1 buffervat 300L 2 spiralen SR1168C SWW & WP
Baapjes327 CPC HP 3 x 24 Zuid, 45° Buffervat: 123-Kaminofen 1000L 1x + 1x hygienespiraal Resol CS plus SWW & CV
Skipper-93 Vlakplaat OEG 4plus 2x Zuid, 20° Tapwaterboiler 200L 2 spiralen OEG KSW-E SWW & retourVV
BenEco Vlakkeplaat 4x (10m²) Zuid 2x Hygiënebuffer TWS150-1 ATAG Q-Solar 150L + 380L #1: 1x + #2: 3x SR618C6 SWW & CV
WoudseHoeve HP 120 Zuid, 45° Buffer en Hygiene buffer 1000L + 210L T.B.D. SR1168C SWW & CV
DjaRoel Prismapro CPC HP 3 x 18 Zuid, 45° Buffervat 400L 1x + 1x hygiënespiraal DIY SWW & CV
Jerh HRsolar vlakplaat 6x (? m²) ZO, helling: Hellman hygiënebuffer 800L 2x + 1x hygiënespiraal Resol (Type?) SWW
Crazy- Vlakplaat OEG 4plus 3 Zuid, 30° Hygiënebuffer 400L 2 KSW-E SWW & CV
Adnanoner HP 30 Zuid, 30° RVS buffer met hygienespiraal 250L 2 ResolSLT SWW
Ranzige Pad HP 25 West, 45° Hygiënebuffer 300L 3 KSW-E SWW
Sumar HP 60 Zuid, 35° Hygiënebuffer 1000L 2x RVS + 1x hygiënespiraal Resol Delta Sol DS+) SWW & CV

Wil je ook aan de lijst toegevoegd worden?
Post dan even de volgende gegevens van je systeem:
- Type collector(en):
- Aantal collectoren:
- Orientatie en de helling van de installatie:
- Type buffer:
- Inhoud buffer:
- Aantal en type spiralen:
- Type controller:
- Type ondersteuning: (SWW en/of CV)
Zonneboilers in het kort:
Een zonneboiler is een relatief eenvoudig systeem dat de zonnewarmte te gebruiken voor de warmte behoefte. Dit kan in eerste instantie gebruikt worden voor het verwarmen van water voor sanitair gebruik. Maar kan (bij een overschot) ook worden gebruikt voor het ondersteunen van de centrale verwarming.
Zonnecollectoren wekken net als zonnepanelen alleen op in de aanwezigheid van de zon. Met een toenemende zon-intensiteit neemt ook de opwekking toe. Dit bereikt vaak in de zomer zijn piekmoment waarbij er een overschot aan warmte kan ontstaan. De opwekking kan vanaf het voorjaar al toereikend zijn om (zelf)voorzienend te zijn in SWW, en eventueel ook in de ondersteuning van de CV. Dit gaat ongeveer door tot het najaar, waarna de hoeveelheid daglicht en intensiteit af begint te nemen. In de winter waarbij de zon in het algemeen een lage intensiteit heeft een vaak afwezig is, wekt een zonneboiler net als zonnepanelen vaak weinig op. Hierdoor is het helaas lastig met de Nederlandse winters om te kunnen "overwinteren" op een zonneboiler. Echter op een zonnige winterse dag kunnen alsnog mooie temperaturen behaald worden, dit i.c.m. een woning die een lage energiebehoefte heeft zou dit zomaar al eens voldoende kunnen zijn. Als er niet voldoende warmte kan worden opgewekt door de zonneboiler is er naverwarming nodig, om te voorkomen dat je geen koude douche krijgt of in de kou komt te zitten. Naverwarming kan op verschillende manieren zoals met een CV ketel (gas), elektrisch verwarming element of een doorstroomverwarmer, maar ook met een warmtepomp.

Een dergelijk zonneboiler systeem bestaat doorgaans uit vier hoofdcomponenten:
  • Zonnecollectoren
  • Buffervat
  • Circulatiepomp
  • Controller
De techniek in het kort:
Bij zon instraling op de zonnecollectoren zal deze opwarmen, doordat de warmte wordt geabsorbeerd. De opgewekte warmte("energie") van de zonnecollectoren willen we kunnen opslaan voor het moment dat er warmtevraag is. Het opslaan van de warmte kan in een buffervat (zonneboiler). De warmte moet daar natuurlijk nog naar toe getransporteerd worden. Dit gebeurd door een gesloten circuit van (buizen/leidingen) wat gevuld is met een vloeistof (water of een koelmiddel). Doordat de vloeistof in de zonnecollector opwarmt bij zon instraling zal de controller de circulatiepomp inschakelen, hierdoor gaat de vloeistof stromen. De verwarmde vloeistof stroomt vervolgens richting het buffervat. In het buffervat bevindt zich een spiraal dat zich als een warmtewisselaar gedragen, en zal zijn warmte gaan afgeven aan het water dat in het buffervat zit. Wanneer de vloeistof zijn warmte/energie aan het buffervat heeft afgegeven zal deze weer terug worden gepompt zodat het terug aangekomen weer door de zonnecollector kan worden opgewarmd.
Zodra er warmtevraag is, nemen kan de warmte van het buffervat gebruikt worden, zoals bij het nemen van een douche of in het geval van CV ondersteuning.

Dit systeem van warmtetransport is te vergelijken met het principe van de koeling van een motorblok van een auto. (radiator, waterpomp, thermostaat, koelvloeistof en de motorblok als warmtebron.)
Echter willen we hier de warmte kwijt zien te raken.



Heat pipes VS vlakkeplaat collectoren:
Een zonneboiler in Nederland wordt het meest gebruikt met een heat pipes of met vlakkeplaat collectoren.
In warme landen worden de zonnecollectoren ook wel gecombineerd met het buffervat in één, dit is in Nederland niet gunstig i.v.m. het (koude) weer.

Er zit duidelijk verschil (in de techniek) van heat pipes en vlakkeplaat collectoren.
In een heat pipe zit (meestal) een koperen buis die het zonlicht adsorbeert, en de warmte afgeeft aan het zogenoemde bovenliggende"manifold" waar de warmte wordt overgegeven aan de rest van het systeem naar het buffervat toe. De koperen buis zit in een (dubbelwandige) glazen buis die vacuum is. Hierdoor verliest de koperen buis vrijwel geen warmte aan de omgeving, wat het rendement zeker in koude periode ten goede komt.

Een vlakkeplaat collector ziet er vrijwel hetzelfde uit als een zonnepaneel, daardoor is deze vaak goed te combineren met PV op hetzelfde dakvlak. Door de vlakkeplaat lopen de buizen met het koelmiddel die de warmte van het zonlicht adsorbeert, deze zijn vaak wel geisoleerd maar niet zo goed als de heat pipes. Hierdoor blijven de vlakkeplaat collectoren bij weinig licht en een koude omgevingstemperatuur achter in opbrengst m.b.t. heat pipes.
Heat pipes hebben in het voor- en najaar een betere opbrengst, is het esthetisch vereist om de zonnecollector te combineren met zonnepanelen, dan is vlakkeplaat een goed alternatief. Al hoewel heat pipes ook niet misstaan op een (schuin)dak, echter is dat een kwestie van smaak.


Zonneboilers en duurzaamheid:
Anno 2019 staan begrippen als duurzaamheid, energietransitie, gasloos gaan en zelfvoorzienend, hoog in het vaandel. Een zonneboiler kan hierbij een grote bijdrage aan leveren aan de verduurzaming en het verminderen van gasverbruik in Nederland. Een zonneboiler kan namelijk erg efficiënt zonnewarmte om te zetten, waardoor deze warmte is toe te passen voor SWW en ruimteverwarming (CV-ondersteuning) terwijl dit erg weinig energie kost. Een zonneboiler installatie is bijna "passief" te noemen en verbruikt dan ook weinig stroom. Een van de hoofdonderdelen van een zonneboiler zijn de circulatiepomp en de controller beide weinig energie verbruiken.

Tegenwoordig worden er energiezuinige circulatiepompen toegepast (die doorgaans op een laag pitje draait), hierdoor is het totale energie verbruik van een zonneboiler op jaarbasis erg laag, en valt dit weg tegen de opgewekte warmte die uitgespaard wordt op de energierekening bij het verbruik van gas of stroom (fossiele brandstoffen). Omdat zonneboilers een duurzame oplossing is wordt er vanuit de overheid subsidie gegeven om het toepassen van duurzame oplossingen te versnellen. De subsidie is afhankelijk van de grootte en efficiëntie van het totale zonneboiler systeem, en het subsidie bedrag kan wel wel oplopen tot 2000 euro.

Zonneboilers en andere duurzame technieken:
Een zonneboiler is perfect om te combineren met andere duurzame technieken. Naast het verminderen van de totale energiebehoefte van een woning, denk aan het extra isoleren van een woning waarbij de energieconsumptie van de woning wordt verminderd. Ook kan een ventilatieWTW-unit (warmteterugwinning) het energie verlies door ventilatie van een woning verminderen door de warmte die anders verloren zou gaan bij ventilatie weer terug te winnen en de koude binnenkomende frisse lucht op te warmen.

Hetzelfde concept wordt gebruikt bij een doucheWTW, waarbij de warmte van douche(afval)water wordt terug gewonnen met een warmtewisselaar, waarbij het inkomende koude (schone) drinkwater wordt voorverwarmd.

Dit levert niet alleen een aanzienlijke energiebesparing op, maar geeft vaak ook een grotere wateropbrengst omdat het water minder hoeft worden na verwarmd. Een doucheWTW werkt in combinatie met een zonneboiler erg goed omdat de warmte vraag vanuit het buffervat wordt verminderd (omdat er doorgaans minder warmte hoef te gevoegd te worden voor de bereiding van het warme water). Dit geeft als resultaat dat het buffervat minder snel afkoelt waardoor er uiteindelijk langer kan worden gedoucht voordat het buffervat "te koud" zodat er naverwarming vereist is. Met een doucheWTW kan dus de theoretische inhoud van een zonneboiler mee worden vergroot.

Warmtepomp:
Een zonneboiler met een warmtepomp is ook een goed combinatie. Een warmtepomp werkt vaak met lage water temperaturen en een buffervat, iets waar een zonneboiler ook erg goed mee overweg kan.

Hierdoor kan een zonneboiler vaak zijn warmte nog goed kwijt terwijl deze samenwerkt met een warmtepomp om het buffervat te verwarmen. Mocht er zoveel opbrengst zijn dan kan de warmtepomp zelf geheel uit blijven.

Dit is dan ook geval in de zomer (maar ook goed mogelijk in voorjaar en najaar). Dit heeft als voordeel wanneer er een zonneboiler wordt gebruikt i.c.m. een warmtepomp, dat de warmtepomp uitgeschakeld kan blijven. Hierdoor zal de buitenunit (ventilator) van een warmtepomp dan ook niet aanslaat als je zomers buiten in de tuin van de zon zit te genieten. Naast het uitblijven van geluid van de ventilator die van de buiten unit kan afkomen, bespaard de zonneboiler ook nog (fossiele)energie die anders geleverd zou moeten worden door de warmtepomp om het SWW te verwarmen.

Een warmtepomp zal zomers ongeveer een COP van 1:3 hebben voor de bereiding van SWW. Dit terwijl een zonneboiler dit met een energiezuinige circulatiepomp (max. 45 watt) met gemak 2000 tot 3000 watt aan warmte kan genereren, wat neer komt op een COP van maarliefst 1:60. Meestal loopt de circulatiepomp zelfs nog op een lager toerental en zal de COP nog hoger uitvallen.

Zonnepanelen:
Ook zonnepanelen werken goed samen met een zonneboiler, er dient dan een afweging gemaakt te worden tussen het aantal zonnepanelen en het aantal zonnecollectoren voor de zonneboiler. Mocht er voldoende dak ruimte beschikbaar zijn dan is het allemaal al helemaal geen probleem. 

Er wordt wel eens gezegd het beschikbare dak vol te leggen met zonnepanelen zodat de opgewekte stroom terug het net in kan worden gestopt. Echter moet je dit voor jezelf eens narekenen.
Op het dakoppervlak van 30 heatpipes, kan je 1 zonnepaneel plaatsen. Dat is 300Wp.
Stel deze is ideaal op het zuiden gericht. Op een zonnige dag kan de heatpipes 10-15kWh opwekken. De zonnepaneel van 300Wp op het zuiden gericht op een plat dak zal 2kWh opleveren. Een warmtepomp zal enkel met een COP van 5 dezelfde prestaties leveren.
En dat is haast niet mogelijk, want naarmate de watertemperatuur hoger moet worden, wordt de COP lager. Om de temperaturen van een zonneboiler te halen, moet de warmtepomp wel heel veel efficiëntie inleveren.

@kmf heeft dit gestaafd met metingen.

Heb je een andere ligging/hellingshoek, dan zijn de berekeningen natuurlijk helemaal anders.

Maar ook met het mogelijk teneinde komen van de huidige salderingsregeling en het hiervoor terugkomende terugleveringsvergoeding is het altijd maar afwachten wat je voor je opwekking terug krijgt, bij een zonneboiler zit altijd je eigen opwek in je eigen buffervat en kan niemand je daar wel of geen kosten voor rekenen.

Daarnaast is een zonneboiler een duurzaam, eenvoudig en efficiënt systeem dat zonne-energie erg goed om kan zetten in warmte. Dit heeft dan ook als resultaat dat met een relatief klein oppervlak aan zonnecollectoren veel warmte kan worden opgewekt, om het equivalent aan opgewekte energie aan stroom d.m.v. zonnepanelen te verkrijgen is een keer zoveel grotere oppervlak aan zonnepanelen nodig.
Voor het geval van elektrische verwarming (i.p.v. met een warmtepomp) zal het zonnepaneel oppervlak met nog eens een factor 3 grotere moeten zijn om aan de energie voorzien te kunnen voldoen.

Zonnecollectoren de techniek: (Under construction)

Heat pipe:
Afbeeldingslocatie: http://himinsun.com/upload/3613/o/2-2-heat-pipe-solar_1.jpg

Er zijn ook nog heat pipes op de markt met reflectoren, ook wel CPC genoemd. Deze reflectoren zijn een soort halve spiegels die om de heat pipes heen zitten en het inkomende licht bundelen of focussen op de heat pipes.
Omdat het invallende zonlicht rondom de heat pipes door de reflectoren ook op de heat pipes wordt gericht wordt er geclaimed dat CPC collectoren meer zouden opwekken dan gewone heat pipe reflectoren.
Echter de reflectoren zijn vaak gepolijst en door verwering of oxidatie willen de reflectoren hun functie verliezen.
Omdat de CPC collectoren effectief minder heat pipes per m2 hebben zou deze met minder wordende reflectoren minder opbrengen dan gewone heat pipes. Daarnaast zijn er nog een tweetal punten waar rekening mee dient worden gehouden, inschijning van de zon vanaf de achterkant of zijkant wordt deels geblokkeerd door de reflectoren, waarbij gewoen heat pipes de zon niet zou worden geblokkeerd. Daarnaast zijn de reflectoren behoorlijke windvangers, terwijl de standaard heat pipe collectoren ronde buizen zijn waar de wind vrijwel geen grip op heeft. Dit houdt dus in dat er in verhouding veel ballast nodig is voor CPC collectoren, dit geldt echter ook voor vlakkeplaat collectoren.

Heat pipe met CPC:
Afbeeldingslocatie: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ1ARiGPa7gcJ5Vx1XcaEQ08aeVWHzkFToKUCukMnNkmJmQKVB6fw

Vlakkeplaat:
...

Begrippenlijst:
  • ZB = Zonneboiler.
  • CV = Centrale Verwarming.
  • SWW = Sanitair Water Water.
  • DHW = Domestic Hot Water (gelijk aan SWW).
  • Buffer(vat) = vat met CV water.
  • Boiler(vat) = vat met sanitair water.
  • Elektrisch Boiler(vat) = vat met SWW water dat elektrisch wordt verwarmd.
  • Hygiënebuffer = vat gevuld met SWW (meestal binnenvat van emaille of RVS).
  • Hygiënespiraal = spiraal in een vat gevuld met CV water, door de spiraal loopt SWW.
  • HP = Heat Pipe = (glazen)buis zonnecollector.
  • DoucheWTW = Douche Warmte Terug Winning.
  • VentilatieWTW = Ventilatie Warmte Terug Winning.
  • WP = Warmtepomp.
  • WPB = Warmtepompboiler.
  • PV = Fotovoltaïsche = zonnepaneel.
  • WAF = Wife Acceptance Factor.
Vuistregels:
  • 1:10 (heat pipe per liters buffervat)
Afhankelijk van de oriëntatie (Noord, Oost, Zuid, West) en de hellingshoek (0= horizontaal tot 90= verticaal) waarop de zonnecollectoren worden geplaatst is de opbrengst/efficiëntie te bepalen aan de hand van onderstaande tabel:
Afbeeldingslocatie: https://pvshop.eu/public/assets/images/energy_yields_versus_system_exposure_ENG.png


Mijn eigen situatie: (Helhond)
Onze woning uit '72 hebben we in 2015 gekocht, standaard tussenwoning met relatief weinig isolatie.
De uitdaging en streven is het huis zoveel mogelijk zelf te kunnen verduurzamen en de energiebehoefte van de woning te verminderen. Dit komt deels dat we bewust ons steentje willen bedragen tegen klimaatverandering, daarnaast wonen wij zelf in Groningen en hebben wij ook de scheuren in onze gevel staan, wat we ook wel een goede reden vonden om gasloos gaan, te ambiëren. In 2016 is het eerste deel van het dak geïsoleerd, en nog wat delen van de gevel. Tijdens renovatie van de badkamer is er begin 2017 een doucheWTW geplaatst. Eind 2017 werd er ook een zonneboiler aan de installatie toegevoegd, de ISDE subsidie was erg gunstig en het gasverbruik was 80% op de totale energierekening, die we op deze manier hoopte verder te verlagen. Zomer 2018 is het resterende deel van het dak geïsoleerd (Rd=4.5).
Eind 2019 zijn we gestart met de renovatie van onze beganegrond inclusief een uitbouw, hierbij is de vloer geisoleerd (oud Rd=4.3) en (nieuw Rd=5.0) en ook gelijk voorzien van vloerverwarming. Daarbij is begin 2020 de oude voordeur met nog enkelglas en al het resterende oude dubbel glas vervangen door HR++ glas. De oude keuken is toen gelijk vervangen en voor het fornuis en de geiser zijn een Quooker en inductie kookplaat voor terug gekomen. Toen is ook gelijk de CV ketel eruit gehaald en daarvoor in de plaats is een monoblok warmtepomp voor in de plaats gekomen. Omdat de warmtepomp geen warmwater actief verwarmd is hier een elektrische doorstroomverwarmer achter de zonneboiler geplaatst als back-up.

Halverwege 2020 zijn er ook 18 zonnepanelen op het garagedak geplaatst waardoor we nu gasloos en NOM (nul-op-de-meter) woning hebben. Begin 2021 is de gasleiding ook definitief door de netbeheerderverwijderd. De eerste winter van 2020/21 was gelijk een vuurproef met flink wat koude dagen maar daar kwamen we erg goed door heen.

Dit alles was voor de streef datum van eind 2020 gerealiseerd, en nu is uiteindelijk ook "hier" de gaskraan dicht in Groningen.

Hieronder staat een schema van de gehele installatie dat als één symbiose samenwerkt.

Mijn installatie:
Collectoren: 60 heat pipes
Oriëntatie: Westzuidwest (Azimuth 73 graden)
Hellingshoek: 68°,
Buffervat(en): 2 x 250L RVS hygiënebuffers beide met twee RVS spiralen en één met extra lange RVS hygiënespiraal.
Controller: Resol SLT (gekoppeld aan Domoticz)
De twee buffers zijn hydraulisch met elkaar gekoppeld en zijn gevuld met CV water, ze staan in vaste verbinding met elkaar en het expansievat. In beide buffers worden de onderste spiralen gebruik voor de glycol van de zonnecollectoren. In buffer #1 zit de hygiënespiraal, de controller heeft buffer #1 als prioriteit. Door bovenste spiraal van #2 loopt SWW dat voorverwarmd wordt voordat het door de hygiënespiraal van #1 loopt. Hiermee wordt voorkomen dat #1 te snel afkoelt. De bovenste spiraal in #1 wordt nu nog niet gebruikt, hier zou de toekomstige warmtepomp op aan gesloten kunnen worden, echter gaat deze waarschijnlijk direct op de buffers aangesloten worden.

Zonnecollectoren:
Afbeeldingslocatie: https://preview.ibb.co/cQhPq6/IMG_20171118_153658.jpg

Buffervaten:
Afbeeldingslocatie: https://thumb.ibb.co/j0eLvS/IMG_20180325_142352.jpg

Bijbehorend schema:
Afbeeldingslocatie: https://i.ibb.co/NYcVzyX/ZB.png

[ Voor 255% gewijzigd door Helhond op 05-12-2022 09:37 ]

ZB: 60HP op 2x250L Orientatie: WZW 68°; Douche-WTW; PV: 18x QCell 6390Wp Noord/Zuid, APS QS1+YC600; WP: Panasonic 7kW J-gen ; Gasloos sinds 07-2020


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

*bookmarked*

Hier, zoals bij de meeste denk ik wel bekend, de trotse eigenaar van een vacuumbuissysteem ( 48 buizen, 300 liter boiler op pal west ).

Mochten mensen interesse hebben, ik heb gedetailleerde cijfers van mijn systeem van de afgelopen 11 jaar.

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
Hier eigenaar van 30 buizen, 300 liter, pal zuid.

Dit is de eerste winter die ik doorbreng met zonneboiler. Enigszins teleurgesteld, omdat ik had gehoopt dat deze in de winterdagen het water nog tot 25C kon verwarmen.

Helaas bleef de collectors vaak ver onder de 20C te blijven in December. Dus de zonneboiler bleef lange tijd werkloos.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/nam0kFD.png

spoiler:
Maar de PV-panelen zaten ook totaal niks te doen. Dus dat is wel zo eerlijk.
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/ACNIlf9.png
mkleinman schreef op zondag 10 februari 2019 @ 19:26:

Hier, zoals bij de meeste denk ik wel bekend, de trotse eigenaar van een vacuumbuissysteem ( 48 buizen, 300 liter boiler op pal west ).
Nog steeds trots? ;)

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

Yep, mijn zonneboiler is intussen bijna een puber qua leeftijd en hij doet het nog prima.

Misschien nog interessant voor het starttopic. Een lijst met eigenaren van zonneboilers en wat voor zonneboiler ze hebben?

Wie heeft trouwens in zijn boilervat een extra naverwarm-element zitten? Ik zit nog steeds te dubben over hoe wij hier van het gas af kunnen. Voor het CV deel en voor koken heb ik al een oplossing.

SWW is deels opgelost door de zonneboiler ( als die warm genoeg is ) alleen moet ik de winter zien te overbruggen dus zat te denken aan een elektrisch element die ongeveer 40% van het vat op +/- 50 graden houdt.

Alleen werkt dat? Iemand hier ervaring daarmee?

[ Voor 52% gewijzigd door mkleinman op 11-02-2019 11:44 ]

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Helhond
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 22-04 11:00
@mkleinman
Zelf ben ik geen fan van het buffervat met een elektrisch element op temperatuur brengen/houden i.v.m. stilstandverlies/warmteverlies, dan heb ik liever on-demand met een doorstroomverwarmer, maar daar moet natuurlijk wel de situatie/installatie geschikt voor zijn.
De meeste die er een element in hebben zitten gebruikt deze voornamelijk voor de legionella preventie run.

Een lijst met eigenaren vind ik wel een goed idee.
Welke informatie is nog meer interessant om te vermelden?
  • Type collectoren
  • Hoeveelheid collectoren
  • Oriëntatie + helling collectoren
  • Type buffervat(en)
  • Inhoud buffer
  • Aantal spiralen
  • SWW en/of CV/WP ondersteuning
Zowiezo als er meer suggesties/ideeën voor de startpost zijn hoor ik dat graag.

[ Voor 17% gewijzigd door Helhond op 11-02-2019 14:56 ]

ZB: 60HP op 2x250L Orientatie: WZW 68°; Douche-WTW; PV: 18x QCell 6390Wp Noord/Zuid, APS QS1+YC600; WP: Panasonic 7kW J-gen ; Gasloos sinds 07-2020


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
mkleinman schreef op maandag 11 februari 2019 @ 11:42:
Yep, mijn zonneboiler is intussen bijna een puber qua leeftijd en hij doet het nog prima.
"Trots" had ik niet bij je verwacht, aangezien je ook aangeeft dat je als je nu opnieuw kan kiezen, je niet voor een zonneboiler was gegaan?
Wie heeft trouwens in zijn boilervat een extra naverwarm-element zitten? Ik zit nog steeds te dubben over hoe wij hier van het gas af kunnen. Voor het CV deel en voor koken heb ik al een oplossing.

SWW is deels opgelost door de zonneboiler ( als die warm genoeg is ) alleen moet ik de winter zien te overbruggen dus zat te denken aan een elektrisch element die ongeveer 40% van het vat op +/- 50 graden houdt.

Alleen werkt dat? Iemand hier ervaring daarmee?
Als je met een element moet gaan verwarmen, waarom dan niet gewoon een doorstroomverwarmer? allebei op COP1, maar bij een doorstroomverwarmer heb je geen stilstandverlies, dus die is zuiniger?

Of heb je een regendouche (een bad vullen gaat zelfs met een doorstroomverwarmer goed)

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ericplan
  • Registratie: Mei 2006
  • Laatst online: 20:54

ericplan

5180 Wp PV

mkleinman schreef op maandag 11 februari 2019 @ 11:42:
[...]
Wie heeft trouwens in zijn boilervat een extra naverwarm-element zitten? Ik zit nog steeds te dubben over hoe wij hier van het gas af kunnen. Voor het CV deel en voor koken heb ik al een oplossing.

SWW is deels opgelost door de zonneboiler ( als die warm genoeg is ) alleen moet ik de winter zien te overbruggen dus zat te denken aan een elektrisch element die ongeveer 40% van het vat op +/- 50 graden houdt.
[...]
Precies de reden waarom bij mij de zonneboiler ingewisseld werd voor drie extra PV-panelen. Er zijn vziw geen kleine boilers (80-100 liter) op de markt met plek voor een elektrisch element. Groter is volstrekt overbodig in ons kleine 2p senioren huishouden.

[ Voor 0% gewijzigd door ericplan op 11-02-2019 12:43 . Reden: typo ]

A'dam PVOutput


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • lbreman
  • Registratie: November 2018
  • Niet online
Hier een setup met

2x 30 heatpipes op zuid-west, 55 graden helling
500 liter buffer OEG
2 spiralen, waarvan 1 RVS spiraal t.b.v. SWW
SWW en CV ondersteuning
controller SR658 PWM

De buffer bevat CV water en wordt automatisch bijgeschakeld in het circuit als de temperatuur hoger is dan 30 graden. Drinkwater loopt via de RVS spiraal naar een Atlantic Explorer V3 200 liter warmtepompboiler. Die wordt dus 's zomers gevuld met voorverwarmd (op 65 graden begrensd) water; de gecombineerde buffergrootte is daarmee 700 liter.

[ Voor 7% gewijzigd door lbreman op 12-02-2019 12:32 . Reden: setup bijgewerkt ]

www.opnaargasloos.nl: 9900Wp, 2x30HP 500l buffer, Atlantic WPB, Ravelli Alfa S, Panasonic monobloc J-series 5kW, Model 3 LR


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
Hier

1x 30 heatpipes
300 liter buffer OEG. Hygieneboiler
1 RVS spiraal t.b.v. SWW
SWW en CV ondersteuning

Hygieneboiler wordt gevoed met warmtepomp die in de winter temperatuur op 25-30C houdt.


*ben op dit moment bezig met het automatiseren van de klep. Opdat de hygieneboiler enkel open staat voor het CV systeem op strategische momenten.

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

Helhond schreef op maandag 11 februari 2019 @ 11:56:
@mkleinman

Een lijst met eigenaren vind ik wel een goed idee.
Welke informatie is nog meer interessant om te vermelden?
  • Type collectoren
  • Hoeveelheid collectoren
  • Oriëntatie + helling collectoren
  • Type buffervat(en)
  • Inhoud buffer
  • Aantal spiralen
  • SWW en/of CV ondersteuning
In mijn geval:
  • Vacuumbuizen
  • 2x24 buizen
  • 263 graden ( bijna west )
  • SEM-1 buffervat
  • 300 liter
  • 2 spiralen
  • SWW en warmtepomp ondersteuning
kmf schreef op maandag 11 februari 2019 @ 11:56:
[...]


"Trots" had ik niet bij je verwacht, aangezien je ook aangeeft dat je als je nu opnieuw kan kiezen, je niet voor een zonneboiler was gegaan?


[...]


Als je met een element moet gaan verwarmen, waarom dan niet gewoon een doorstroomverwarmer? allebei op COP1, maar bij een doorstroomverwarmer heb je geen stilstandverlies, dus die is zuiniger?

Of heb je een regendouche (een bad vullen gaat zelfs met een doorstroomverwarmer goed)
Zeker nog "trots". Wat ik al vaker heb gezegd. Hij zou waarschijnlijk/misschien niet terug komen. Maar ben zeker blij dat ik hem heb. Straks zodra het vat weer 45+ graden is, de ketel uit gaat heb ik een grijns op mijn gezicht als ik ga douchen.

En nu wij serieus van het gas af willen heeft de zonneboiler toch mogelijk een hele mooie plaats in de mix. Namelijk voor 50kWh elektriciteit voor de pomp en controller krijg ik ruim 8GJ aan warmte terug. Daar kan geen warmtepomp tegenop.

Een doorstroomverwarmer is hier nog een probleem omdat ik maar 1x35A in huis heb. En een beetje doorstroomverwarmer heeft veel meer nodig dan 16A.

Ik heb een douchekop die 7 liter/minuut doet @ 38 graden.

Als ik snel reken dan heb ik voor een doorstroomverwarmer van 20 --> 38 graden @ 7 liter per minuut omgerekend: 38-20 * 4,186 * ( 7 / 60 ) = 8790W nodig. Dat is 38A bij 230V. Dat red ik dus simpelweg niet.

Vandaar mijn idee om of een verwarmingselement in mijn boilervat te plaatsen of anders een elektrische boiler in serie met mijn zonneboiler.

[ Voor 54% gewijzigd door mkleinman op 11-02-2019 14:59 ]

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Baapje327
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 07:58
je kan mij er ook bij zetten hoor.
3x 24 CPC heatpipes op 1000L bufervat met hygienespiraal.
merk: 123-Kaminofen
controller: Resol Deltasol CS plus.
gekoppeld aan de onderste spiraal
orientatie: Zuid. 45 graden hellingshoek.
SWW en CV ondersteuning.

ik was nog wel benieuwd of er mensen zijn die de aansturing tweaken, zoja, wat zijn dan de gewenste instellingen.

[ Voor 16% gewijzigd door Baapje327 op 11-02-2019 17:18 . Reden: toevoeging ]

14.5 kWP op Zuid, 4x24 CPC heatpipes op Zuid, 1000L Hygienebuffervat met Panasonic WH-MDC09J3E5, Gasloos sinds 2018.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Skipper-93
  • Registratie: November 2009
  • Laatst online: 13:05
Type collectoren: OEG 4plus
Controller: OEG KSW-E
Hoeveelheid collectoren: 2
Oriëntatie + helling collectoren: Zuid op 20 graden helling
Type buffervat(en): OEG tapwaterboiler
Inhoud buffer: 200L
Anode: Correx
Aantal spiralen: 2
SWW en/of CV/WP ondersteuning: SWW en retour van VV
Baapje327 schreef op maandag 11 februari 2019 @ 17:15:
ik was nog wel benieuwd of er mensen zijn die de aansturing tweaken, zoja, wat zijn dan de gewenste instellingen.
Hier aan bij 6 graden verschil en uit bij 3 graden verschil. In de winter een deltaT van 6 en in de zomer 10 of hoger bij veel stagnatie.

PVOutput / Wind Turbine Live Camera


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Baapje327
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 07:58
Skipper-93 schreef op maandag 11 februari 2019 @ 17:30:

Hier aan bij 6 graden verschil en uit bij 3 graden verschil. In de winter een deltaT van 6 en in de zomer 10 of hoger bij veel stagnatie.
Huh, dat is een groter dT dan de standaard instellingen (bij mij althans). Mag ik vragen waarom?

14.5 kWP op Zuid, 4x24 CPC heatpipes op Zuid, 1000L Hygienebuffervat met Panasonic WH-MDC09J3E5, Gasloos sinds 2018.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • BenEco
  • Registratie: Januari 2014
  • Niet online
@ericplan 80 liter met warmtewiselaar, https://www.groenehoedduu...0l-digi-met-warmtewi.html

@mkleinman , Mijn ZB systeem met 4 vlakkeplaat collectors (10M2) en primair 150 sww vat met 1 warmtewisselaar en met 3kW element, info over (jaar)verbruik staat hier, BenEco in "E-boiler tussen DWTW en CV-ketel"
Secundair 380 liter sww vat met 3 warmtewisselaars. (onder ZB, midden WP en bovenste spiraal CV.)

2x L/L WP MHI 35ZS-W, L/W WP Panasonic 5 kW WC05H3E5, ZB Q-Solar 380L 10m2 & ZB OEG 150L & 3kW, 3330/3470/2660Wp Zuid, Gasloos sinds 2016, Nissan Leaf 62kWh Tekna, Waterluxe Duo 7, Bluetti 200Max+ 2x B230.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Helhond
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 22-04 11:00
Ik hanteer in laagseizoen tot hoogseizoen een dT van 5 a 6 graden, zodra er overschot dreigt zet ik dT op 20 graden, om zo stagnatie te voorkomen/reduceren.

Heb lijst van eigenaren geupdated, tabel is nog iets uitgebreid dus waar mogelijk kunnen mensen nog hun informatie uitbereiden.

[ Voor 29% gewijzigd door Helhond op 11-02-2019 21:30 ]

ZB: 60HP op 2x250L Orientatie: WZW 68°; Douche-WTW; PV: 18x QCell 6390Wp Noord/Zuid, APS QS1+YC600; WP: Panasonic 7kW J-gen ; Gasloos sinds 07-2020


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

Helhond schreef op maandag 11 februari 2019 @ 21:29:
Ik hanteer in laagseizoen tot hoogseizoen een dT van 5 a 6 graden, zodra er overschot dreigt zet ik dT op 20 graden, om zo stagnatie te voorkomen/reduceren.

Heb lijst van eigenaren geupdated, tabel is nog iets uitgebreid dus waar mogelijk kunnen mensen nog hun informatie uitbereiden.
Mijn controller doet dat automatisch, die gaat bij T2=80 graden minder efficient werken, hij wacht dan inderdaad langer voordat de pomp aan gaat en stelt dus stagnatie zo dus uit.

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Baapje327
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 07:58
mkleinman schreef op maandag 11 februari 2019 @ 22:34:
[...]


Mijn controller doet dat automatisch, die gaat bij T2=80 graden minder efficient werken, hij wacht dan inderdaad langer voordat de pomp aan gaat en stelt dus stagnatie zo dus uit.
Deze begrijp ik niet helemaal. Stagnatie is toch dat je systeem niet meer pompt omdat de collectoen te warm worden? Wat wil je toch voorkomen? Dan wil je toch dat je pomp wel gaat draaien totdat je vat warm is? Als je vat warm is, doe je toch niks meer tegen stagnatie? Of begrijp ik het concept niet?

14.5 kWP op Zuid, 4x24 CPC heatpipes op Zuid, 1000L Hygienebuffervat met Panasonic WH-MDC09J3E5, Gasloos sinds 2018.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Helhond
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 22-04 11:00
@Baapje327 Op een dag waarvan je overschot verwacht keer je het principe om.
Dan ga je eigenlijk de zonnecollectoren "koelen", door het koelmiddel rond te pompen. (Je koelt ze eigenlijk altijd af om de warmte te oogsten)
Je wilt zo weinig mogelijk koelen, want anders ga je een punt bereiken dat je buffer vol is (te warm wordt). Waardoor je niet meer zou kunnen koelen, waardoor de zonnecollectoren in stagnatie gaan treden.

Ik ben echter nu wel benieuwd wat voor controller @mkleinman heeft, zover ik weet heeft mijn toch wel zeer uitgebreide controller (Resol SLT) niet zo'n optie.

[ Voor 6% gewijzigd door Helhond op 12-02-2019 08:21 ]

ZB: 60HP op 2x250L Orientatie: WZW 68°; Douche-WTW; PV: 18x QCell 6390Wp Noord/Zuid, APS QS1+YC600; WP: Panasonic 7kW J-gen ; Gasloos sinds 07-2020


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

Baapje327 schreef op dinsdag 12 februari 2019 @ 07:16:
[...]


Deze begrijp ik niet helemaal. Stagnatie is toch dat je systeem niet meer pompt omdat de collectoen te warm worden? Wat wil je toch voorkomen? Dan wil je toch dat je pomp wel gaat draaien totdat je vat warm is? Als je vat warm is, doe je toch niks meer tegen stagnatie? Of begrijp ik het concept niet?
De controller voorkomt dus stagnatie door boven de 80 graden de dT tussen collector en boilervat te verhogen en dus minder effectief / efficiënt te gaan werken.

Hierdoor duurt het langer voordat het systeem in stagnatie gaat.

Ik heb trouwens een SR1168C controller.

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WoudseHoeve
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 14-04 15:58
120 heatpipes vrijwel zuid, 45 graden.
1000L buffer vat met cv water, zonder spiralen en een 210L warm water boiler met 1 spiraal.
Een SR1168C controller.
3 pompen:
1 voor glycol circuit door platen warmtewisselaar. (gaat aan als 1 van de andere pompen aan gaat)
1 voor de 1000L buffer
1 voor de 210L boiler.
En voldoende terugslag kleppen ......
Affakkel unit is losgekoppeld, de driewegklep kon niet tegen 200 graden glycol, Zat een fout in de regeling, ga ik nog wat op bedenken.
Controller warmt eerst de boiler tot 85 graden daarna de buffer tot 85 graden. Mogelijk ga ik dat nog wat verhogen voor de zomer.

De 1000L buffer en de 210L boiler worden gedeeld met een 25kW CV houtkachel. Deze warmt eerst de buffer op, daarna de boiler, nu in de winter worden beiden tot 65 .. 75 graden opgewarmd.

Na verwarmen WW gaat automatisch met een cv-combi ketel.
Het WW en de CV water wat gebruikt wordt wordt altijd terug gemixed naar 62 resp 55 graden om verbranden te voorkomen.

Gisteren had de zonneboiler zelfs de buffer tot 63 graden gekregen. Eerste paar uur, het huis mee verwarmd, daarna de houtkachel weer zijn werk laten doen. (lokaal gewonnen hout)

14kWp, Piko 10.1+Piko 4.2+SE7k(6k965Wp), 25kW houtkachel, 120 Heatpipes+1210L Buffer, linkedin pv-output


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjaRoel
  • Registratie: Juli 2016
  • Laatst online: 21-04 22:41
Hier een eigenaar van 3 stuks prisma pro 18 (edit) op een 400l buffervat met hygiëne spiraal. Zuiver zuid georiënteerd onder een hoek van 45°.

Aansturing gebeurt door middel van eigen gemaakte software en visualisatie op een Loytec DDC de standaard Resol regelaar gebruik ik niet.

Om de Wilo pomp modulerend aan te sturen en de Loytec IO geen pwm signaal uitstuurt op de gewenste frequentie heeft een collega een converter gemaakt, een Arduino met 0-10v in en pwm uit.

Omdat mijn partner een trimsalon aan huis heeft gebruiken we redelijk wat tapwater. Desondanks heb ik stagnatie in de zomer en staat op de to do list om met behulp van een screen de rekken af te kunnen dekken, automatisch uiteraard.

Verder zit de CV er op gekoppeld, ik gebruik voor de radiatoren een EVO home systeem en voor de vloer verwarming beneden regel ik het zelf met de Loytec DDC, op vloer temperatuur in combinatie met ruimte temperatuur.

Verder blokkeer ik de ketel als het buffervat warm genoeg is om te voorkomen dat deze bij gebruik van tapwater toch even aanslaat. Dit gebeurt alleen tijdens 'zomerseizoen' wat bepaald wordt door de DDC.

Als er warmtevraag is regelt de ketel op buitentemperatuur. Als het buffervat warm genoeg sluit ik de buitenopnemer kort zodat ik toch de circulatie pomp kan starten zonder dat de ketel aanslaat, de gewenste aanvoer temperatuur bedraagt dan 25°c.

In de toekomst zou ik het geheel nog wel graag willen combineren met een warmtepomp, de ketel werkt voorlopig prima al moet ik wel wat fratsen uithalen omdat hij wat beperkt is in de aansturing. Ik ben echter van mening dat een warmtepomp voorlopig iets is wat alleen geschikt is als in ieder geval heel je huis voorzien is van vloerverwarming iets wat hier helaas niet het geval is. En dan nog is de Cop waarde vrij bedroevend bij lage buitentemperaturen iets waar nogal makkelijk aan voorbij gegaan wordt, al met al voorlopig voor mij geen warmtepomp wellicht dat dit met nieuwere technieken in de toekomst beter wordt.

Een hout/pelletkachel koppelen staat me meer aan momenteel en hier is tijdens een recente verbouwing rekening mee gehouden.

Verder is het ook een beetje hobby en geeft mij werk me de mogelijkheid dit op deze manier te doen.

3300Wp Zuid Growatt 3000s / 3300Wp West Growatt 3000s / 1440Wp zuid Growatt 1500s / / 3x18HP, Zuid, 400L Buffervat


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Baapje327
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 07:58
mkleinman schreef op dinsdag 12 februari 2019 @ 12:06:
[...]


De controller voorkomt dus stagnatie door boven de 80 graden de dT tussen collector en boilervat te verhogen en dus minder effectief / efficiënt te gaan werken.

Hierdoor duurt het langer voordat het systeem in stagnatie gaat.

Ik heb trouwens een SR1168C controller.
OK, helder, het is dus enkel uitstellen van stagnatie. ik geloof niet dat bij mij een optie is in de controller om automatisch stagnatie tegen te gaan. Hoe erg is stagnatie? Dit is afgelopen zomer geregeld voorgekomen.
Een plan voor in de toekomst was om er een jacuzzi aan te hangen, dan kan ik daar altijd warmte in kwijt. Maar dat is het volgende projectje 😊

14.5 kWP op Zuid, 4x24 CPC heatpipes op Zuid, 1000L Hygienebuffervat met Panasonic WH-MDC09J3E5, Gasloos sinds 2018.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jerh
  • Registratie: Mei 2015
  • Laatst online: 20:10
6x HR solar 1.6 vlakke plaat
800 liter Hellman hygiene boiler met koperen drinkwater spiraal, 1x spiraal laag voor collectoren en 1x spiraal hoog voor sww WP
Zuid-oost 135 graden

Voornamelijk sww, ik heb cv ondersteuning geprobeerd, maar dat trok de gelaagdheid volledig uit mijn boiler. En was na drie kwartier alle warmte uit het vat voor sww.

Resol controller

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

Baapje327 schreef op dinsdag 12 februari 2019 @ 20:26:
[...]


OK, helder, het is dus enkel uitstellen van stagnatie. ik geloof niet dat bij mij een optie is in de controller om automatisch stagnatie tegen te gaan. Hoe erg is stagnatie? Dit is afgelopen zomer geregeld voorgekomen.
Een plan voor in de toekomst was om er een jacuzzi aan te hangen, dan kan ik daar altijd warmte in kwijt. Maar dat is het volgende projectje 😊
Stagnatie is niet goed voor je medium in je collector ( glycol ). Je glycol kan 200+ graden worden en daarna degraderen. Dus stagnatie is niet heel best als je systeem het vaak doet.

Mijn systeem is nog nooit in stagnatie gegaan, Ik zie regelmatig temperaturen van 85+ maar zelden 90+ en nog nooit 95 ( afslag van mijn systeem ).

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Helhond
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 22-04 11:00
jerh schreef op dinsdag 12 februari 2019 @ 20:38:
Voornamelijk sww, ik heb cv ondersteuning geprobeerd, maar dat trok de gelaagdheid volledig uit mijn boiler. En was na drie kwartier alle warmte uit het vat voor sww.
Is dit echt een probleem?
Het maakt toch niet uit wanneer de energie wordt gebruikt?
Of dit voor SWW of CV is, het gas of elektra wordt er mee uitgespaard...

Hier is SWW meestal als het buiten donker is, CV gaat vaak hele dag door (in het stookseizoen).
Dus alle beetjes die de CV ondersteund worden kan de ZB weer makkelijker toevoegen omdat de buffer weer relatief kouder is. Je zou dus relatief meer kunnen opwekken, en besparen.

ZB: 60HP op 2x250L Orientatie: WZW 68°; Douche-WTW; PV: 18x QCell 6390Wp Noord/Zuid, APS QS1+YC600; WP: Panasonic 7kW J-gen ; Gasloos sinds 07-2020


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
Helhond schreef op dinsdag 12 februari 2019 @ 22:24:
[...]


Is dit echt een probleem?
Het maakt toch niet uit wanneer de energie wordt gebruikt?
Of dit voor SWW of CV is, het gas of elektra wordt er mee uitgespaard...

Hier is SWW meestal als het buiten donker is, CV gaat vaak hele dag door (in het stookseizoen).
Dus alle beetjes die de CV ondersteund worden kan de ZB weer makkelijker toevoegen omdat de buffer weer relatief kouder is. Je zou dus relatief meer kunnen opwekken, en besparen.
Ik vind het bij mij wel een probleem, vandaar dat ik zelf een controller in elkaar aan het solderen bent om de klep naar de boilervat slimmer te kunnen regelen.

1kWh opwek door de zonneboiler kan immers ook met 0,25-0,5 kWh elektrisch vermogen opgewekt worden door de warmtepomp.
Is de weersvoorspelling gunstig zoals vandaag, dan is het fijner om de zon het vat op te warmen, opdat er mee gedouchet kan worden. Anders wordt het water bij mij bijverwarmd met de doorstroomverwarmer. Het is dan dus voordeliger om het water door de zon opgewarmd te krijgen.

Omgekeerd, als ik weet dat het grauw weer wordt, dan kan de hygieneboiler beter meedoen met het CV systeem zodat het water opgewarmd wordt door de warmtepomp.

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jerh
  • Registratie: Mei 2015
  • Laatst online: 20:10
Helhond schreef op dinsdag 12 februari 2019 @ 22:24:
[...]


Is dit echt een probleem?
Het maakt toch niet uit wanneer de energie wordt gebruikt?
Of dit voor SWW of CV is, het gas of elektra wordt er mee uitgespaard...

Hier is SWW meestal als het buiten donker is, CV gaat vaak hele dag door (in het stookseizoen).
Dus alle beetjes die de CV ondersteund worden kan de ZB weer makkelijker toevoegen omdat de buffer weer relatief kouder is. Je zou dus relatief meer kunnen opwekken, en besparen.
Dat is zeker zo. Probleem was vooral dat je sww veel sterker merkt, zeker de vrouw hier in huis. Ik hoef vanaf een buitentemperatuur van circa 10 graden eigenlijk niet meer te stoken. Dus het stookseizoen loopt van eind oktober tot begin maart. Dus het voordeel van cv ondersteuning is hier beperkt.

Ik heb als test vergeleken bovenste gedeelte van de boiler warmhouden via de w/w wp op een temperatuur van 50 graden met een hystere van 8 graden tov gewoon cv door de boiler en naverwarmen met doorstromer van 11,5 kW. Daaruit komt een licht verschil in het voordeel van de wp als je kijkt naar het aantal kWh verbruik. Ik heb dan wel in de winter minder nut van de collectoren, want meer dan 42 graden is dan wel fors.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ruspek
  • Registratie: Februari 2019
  • Laatst online: 13-03 08:53
hoi allemaal,

ik hoop dat ik met mijn vraag hier goed zit.
Ik heb een 1000ltr buffer met SWW spiraal. 4x 30 CPC. alles van Zeus / Ravensberger.
Nu heb ik het probleem dat de pomp laat begint te draaien en vervolgens tot ver na zonsondergang draait. hij trekt dus uiteindelijk de armte uit de buffer.
Ik heb de sensoren bekeken en blijkt dat sensor 1 op het dak (een gewone 2-draads PT100) compleet verkeerde waardes aangeeft. momenteel geeft hij dus een waarde aan van -17......terwijl het dus een graad of 4 boven nul is.
Is de sensor in deze kapot, verkeerd aangesloten of wat anders?
Om nu weer het dak op te gaan heb ik niet zo heel veel zin in (steiger opbouwen etc) maar ik ben bang dat er niets anders opzit.
Hoe kan ik de sensoren het beste doorlussen? er zit een 2-draads kabel bij langs de solarbuis. ik heb m nu aangesloten met knijpstekkertjes (doorverbinders). Is het waarschijnlijk dat hier de storing vandaan komt ivm hogere weerstand? Hoe dan door te lussen?

graag jullie reacties

groet ruben

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

ruspek schreef op woensdag 13 februari 2019 @ 07:57:
hoi allemaal,

ik hoop dat ik met mijn vraag hier goed zit.
Ik heb een 1000ltr buffer met SWW spiraal. 4x 30 CPC. alles van Zeus / Ravensberger.
Nu heb ik het probleem dat de pomp laat begint te draaien en vervolgens tot ver na zonsondergang draait. hij trekt dus uiteindelijk de armte uit de buffer.
Ik heb de sensoren bekeken en blijkt dat sensor 1 op het dak (een gewone 2-draads PT100) compleet verkeerde waardes aangeeft. momenteel geeft hij dus een waarde aan van -17......terwijl het dus een graad of 4 boven nul is.
Hoe heb je de sensor gemeten? Los van de controller of terwijl de sensor nog aangesloten was op de controller? Bij die laatste meet je ook de weerstand over je controller heen ( niet goed ;) ).

Als de NTC compleet verkeerde waarden aan geeft als je hem los meet met een goede multimeter dan is die NTC simpelweg kapot en moet die vervangen worden, en daarvoor zal je toch echt het dak op moeten vrees ik.

Alleen aangezien een NTC volledig passief is vraag ik mij af hoe die spontaan kapot kan gaan? Iemand anders die dat wel eens mee heeft gemaakt?

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Helhond
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 22-04 11:00
Misschien nog slecht/los contact in de controller?
Draadbreuk ergens?

ZB: 60HP op 2x250L Orientatie: WZW 68°; Douche-WTW; PV: 18x QCell 6390Wp Noord/Zuid, APS QS1+YC600; WP: Panasonic 7kW J-gen ; Gasloos sinds 07-2020


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ericplan
  • Registratie: Mei 2006
  • Laatst online: 20:54

ericplan

5180 Wp PV

@ruspek Zit die doorverbinding binnen of buiten? Een slechte verbinding heb je met een beetje corrosie zomaar. Ook als het weliswaar binnen, maar bijvoorbeeld nogal vochtig is.

Vandaag is trouwens de zonneboiler van het dak gehaald. Het leek een simpel klusje totdat bleek dat de de bouten van de collector muurvast zaten. Nefit gebruikt de ongelukkige combinatie van een RVS-bout met een aluminium moer/contraplaat. Na 10 jaar is daar geen beweging meer in te krijgen. Daar was enig geweld van een haakse slijper voor nodig.

[ Voor 50% gewijzigd door ericplan op 13-02-2019 21:29 ]

A'dam PVOutput


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ruspek
  • Registratie: Februari 2019
  • Laatst online: 13-03 08:53
Hoi
De verbinding zit buiten.
Ik schat in dat het m daar ook inzit.
Nu heb ik nog even een sensor doorgemeten die ik nog heb liggen. Zelfde type.
Bij kamertemperatuur zit de weerstand tussen de 16 en 18 OHM. Als ik m een tijdje buiten heb liggen heb ik waarde 1. Meet dus niks...... multimeter kan natuurlijk ook niet al te best zijn ( honkietonkie ding....)

Zaterdag toch maar even het dak op.

Hoe trouwens het beste doorlussen? / verbinding maken?


Even nieuwsgierig: waarom zonneboiler vh dak gehaald?

[ Voor 5% gewijzigd door ruspek op 13-02-2019 22:39 ]


  • ericplan
  • Registratie: Mei 2006
  • Laatst online: 20:54

ericplan

5180 Wp PV

Daar moet je dit soort dingen voor gebruiken. Te koop bij Conrad. Als je in een DM je adres geeft stuur ik ‘m op. Ik heb er toch geen bestemming voor. Waarom mijn boiler weg is staat wel ergens.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/5J9pyyZ4HlvZtW8o56kVh51z/thumb.jpg

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/dYdiWEDPloYJWYvhy7pLCJxQ/thumb.jpg

A'dam PVOutput


  • Nock372
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 22-04 07:52
De verbouwingen beginnen hier al wat vorm te krijgen en terwijl wil ik de warmtepompboiler wat splitsen.

Momenteel staat er enkel een warmtepompboiler met hier de zonnecollectoren aan verbonden.
Maar de zonnecollectoren doen maar iets als deze warmer is dan 54 graden. want tot dan slaat de warmtepomp aan..

Dus ik zou nog een extra boiler tussen plaatsen en terwijl ook een douche btw monteren.
Op de zonneboiler zit nog een spiraal vrij voor eventueel later nog een pellet cv kachel.

Afbeeldingslocatie: http://i63.tinypic.com/vx0x0w.jpg

Al het materiaal buiten de douche btw is hier al. Is er nog iets dat ik moet voorzien? Volledige verbouwing kan leidingen leggen zoals ik wil.

25,17kwp bij de ouders, 13,58kwp bij de zus, en 14,64kwp bij mij :)


  • Helhond
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 22-04 11:00
@Nock372 Houd er rekening mee dat op de afvoer van de doucheWTW alleen douche (en evt. bad) is aangesloten. Afvoer van wastafel, toilet en condenswater van CV etc. wordt in het algemeen afgeraden voor een doucheWTW (Schoonmaakmiddelen, shampoo etc.).

Denk ook aan een inlaatcombinatie voor SWW en een expansievat voor de ZB.

Het is jammer dat je een losse buffervat voor je situatie moet aanschaffen, ook één van de redenen waarom ik liever voor (elektrisch) naverwarming zou kiezen, omdat de zonneboiler op die manier ook bij lagere temperatuur nog bijdrage kan leveren, al zal dit in totaliteit niet om veel energie gaan.

ZB: 60HP op 2x250L Orientatie: WZW 68°; Douche-WTW; PV: 18x QCell 6390Wp Noord/Zuid, APS QS1+YC600; WP: Panasonic 7kW J-gen ; Gasloos sinds 07-2020


  • Nock372
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 22-04 07:52
Helhond schreef op donderdag 14 februari 2019 @ 12:29:
@Nock372 Houd er rekening mee dat op de afvoer van de doucheWTW alleen douche (en evt. bad) is aangesloten. Afvoer van wastafel, toilet en condenswater van CV etc. wordt in het algemeen afgeraden voor een doucheWTW (Schoonmaakmiddelen, shampoo etc.).

Denk ook aan een inlaatcombinatie voor SWW en een expansievat voor de ZB.

Het is jammer dat je een losse buffervat voor je situatie moet aanschaffen, ook één van de redenen waarom ik liever voor (elektrisch) naverwarming zou kiezen, omdat de zonneboiler op die manier ook bij lagere temperatuur nog bijdrage kan leveren, al zal dit in totaliteit niet om veel energie gaan.
Bedankt voor deze tips, had inderdaad al gezien dat het best is deze afvoeren op te splitsen dus dat is geen probleem. Wat bedoel je met de inlaatcombinatie voor sww?
Er zit nu een expansievat op de glycolvloeistof. bedoel je deze?

Kleine extra vraag. momenteel staat de warmtepomp-zonneboiler combinatie op zolder, met expansievat hier nog eens een halve meter boven hangende. Mag ik dit allemaal verhuizen naar het gelijkvloers?
De zonnecollectoren komen dan wel boven het niveau van de zonneboiler te hangen. is dit een probleem?

25,17kwp bij de ouders, 13,58kwp bij de zus, en 14,64kwp bij mij :)


  • Helhond
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 22-04 11:00
Nock372 schreef op donderdag 14 februari 2019 @ 12:49:
[...]

Bedankt voor deze tips, had inderdaad al gezien dat het best is deze afvoeren op te splitsen dus dat is geen probleem. Wat bedoel je met de inlaatcombinatie voor sww?
Er zit nu een expansievat op de glycolvloeistof. bedoel je deze?

Kleine extra vraag. momenteel staat de warmtepomp-zonneboiler combinatie op zolder, met expansievat hier nog eens een halve meter boven hangende. Mag ik dit allemaal verhuizen naar het gelijkvloers?
De zonnecollectoren komen dan wel boven het niveau van de zonneboiler te hangen. is dit een probleem?
Van Google:
Waar dient een inlaatcombinatie voor en heb ik deze altijd nodig?
Bij boilers heb je een inlaatcombinatie altijd nodig. De inlaatcombinatie dient ter bescherming van de boiler zodat de druk in de boiler niet oploopt. Dit is altijd noodzakelijk dus Bij doorstromers is een inlaatcombinatie niet nodig en bij lage druk boilers ook niet.


Bij SWW:
Alles dat opwarmt zet uit. Als dit nergens naar toe kan zal de druk op lopen. (basis natuurkunde)
Je krijgt dan lekkage of nog erger je buffervat drukt zichzelf kapot. Als het vat gevuld is met drinkwater en die is verwarmd, kan er in theorie verontreinigt water met legionella theoretisch door de oplopende druk terug geduwd worden in het waterleidingnet. (Met alle gevolgen van dien). Een inlaatcombinatie bestaat uit een keerklep en een overstort. De keerklep, behoed het terug stromen van (verwarmd)water. De overstort opent zich vanzelf (d.m.v een veer) bij een te hoge druk waardoor de druk afneemt, en sluit weer wanneer de druk voldoet.

Een inlaatcombinatie is verplicht voor een installatie die warmwater produceert.

Bovenstaande principes gelden ook voor een circuit of buffer dat gevuld met CV water of Glycol.
Bij opwarming wil dit uitzetten en de druk moet worden gecompenseerd. Omdat het een gesloten systeem is wil je vaak niet dat het medium door de afvoer wordt gegooid, daarom wordt er in dit geval een expansievat toegepast.
Een expansievat gebruik je dus om je installatie te beschermen, (maar ook jezelf en anderen!) Je wilt niet naast een 60+ graden glycol leiding staan die knapt doordat de druk nergens heen kan = brandwonden)
Dus je wilt je op je CV-buffer/installatie een expansievat hebben, maar ook op je glycol circuit.

Hier schommelt de druk van het glycol circuit van 0.5 bar (-10 buiten) tot 3 bar bij stagnatie (120+ graden). Normaal gebruik zit de druk rond de 1,5 tot 2 bar.

Let er ook op met het plaatsen van keerkleppen en afsluiters, dan je bijvoorbeeld niet de installatie per ongeluk kan "insluiten" (tijdens werkzaamheden o.i.d. of spelende kinderen die aan de installatie/knopen of hendels zitten). Ook in dit geval van het isoleren van een buffer kan bij opwarming de druk nergens heen en zal de boel uitzetten. Omgekeerd geldt overigens ook hetzelfde een warme buffer die wordt ingesloten, echter zal deze afkoelen en zich vacuum trekken, ook dat wil je niet hebben, dan wordt je buffer als een cola blikje in elkaar gedrukt.


Wat betreft je extra vraag:
Dit zou in principe probleemloos moeten kunnen, houd er rekening mee dat je door het verlengen van de leidingen er meer leidingsweerstand gaat komen. Dat kan twee dingen inhouden, je pomp kan het niet meer aan (= grotere pomp plaatsen) en/of je moet een grotere diameter leidingwerk gaan leggen tussen zonnecollectoren en buffer om zo de leidingsweerstand laag genoeg te houden.

[ Voor 16% gewijzigd door Helhond op 14-02-2019 13:27 ]

ZB: 60HP op 2x250L Orientatie: WZW 68°; Douche-WTW; PV: 18x QCell 6390Wp Noord/Zuid, APS QS1+YC600; WP: Panasonic 7kW J-gen ; Gasloos sinds 07-2020


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Helhond
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 22-04 11:00
Gisteren hier toch weer ruim 10 kWh aan warmte opgewekt.
Eind stand was #1: 40 graden en #2: 30 graden en tussentijds werd er ook nog een plons koudwater uit de radiatoren in de buffers gekieperd, omdat de thermostaat programma het huis begon voor te verwarmen.

Niet eens heel verkeerd voor februari, ben benieuwd welke max. temp we de komende zonnige dagen mogen aan gaan tikken.

ZB: 60HP op 2x250L Orientatie: WZW 68°; Douche-WTW; PV: 18x QCell 6390Wp Noord/Zuid, APS QS1+YC600; WP: Panasonic 7kW J-gen ; Gasloos sinds 07-2020


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jasperaap
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 12-06-2023
Hallo medetweakers!

Ik zit me al even in te lezen, hierbij bookmark ik dit topic en zal ik (zeer) actief worden.
Gisteren namelijk huis gekocht (Lombok in Utrecht) die mijn duurzaamheidambities zeker zal kunnen ondersteunen en wil het vanaf dag één goed aanpakken zodat mijn ROI hopelijk zo hoog mogelijk is.

Ambitie is om te kijken hoe ver ik zonder gas kan, eventueel helemaal zonder gas. Paar uitgangspunten:
  • Huidige CV staat op zolder (HR intergas KK 35 CW5 uit 2009)
  • HR++ Glas aanwezig (behalve klein toiletraam)
  • Vloer matig geisoleerd kan beter
  • Koken gebeurd (nog) op gas.
Wat ik nu in mijn hoofd heb:
  • CV Pelletkachel met moederhaard in woonkamer (willen haard in woonkamer)
  • Buffervat in kruipruimte
  • Zonneboilersysteem op schuin dak en/of plat dak
  • Zonnepanelen op schuin dak en/of plat dak
Vragen die ik momenteel probeer te beantwoorden:
  • Kan een buffervat verder van CV ketel staan.
  • Kan ik naverwarmen met pelletkachel / hoe gaat dit in de zomer.
  • Welke buffervaten zijn interessant voor kruipruimte, er is redelijk ruimte maar moet sowieso plat zijn, ik vond reeds flexibele buffervaten.
  • Moet ik buffervat wel in kruipruimte willen, zo nee wat zijn mogelijkheden met huis met houtenvloeren (gewicht en ruimte).
  • Ervaringen combinatie zonnepanelen, pellet cv moederhaard, CV ketel en zonneboiler. Zie nog niet veel combi's met pellethaard.
Sleuteloverdracht is 1 juli 2019 dus heb nog even tijd om alles goed uit te zoeken.
Streven is ROI van 10% of hoger bij keuzes maken.

En uiteraard plaatje om te ondersteunen:

Afbeeldingslocatie: http://i67.tinypic.com/23h4mdt.jpg

[ Voor 37% gewijzigd door jasperaap op 15-02-2019 11:23 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • !null
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 21-04 13:12
@jasperaap Wat is het gasverbruik van de woning?
Zijn er denk je nog mogelijkheden om vloer of dakisolatie te doen?

Ampera-e (60kWh) -> (66kWh)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Helhond
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 22-04 11:00
jasperaap schreef op vrijdag 15 februari 2019 @ 11:15:
Hallo medetweakers!

Ik zit me al even in te lezen, hierbij bookmark ik dit topic en zal ik (zeer) actief worden.
Gisteren namelijk huis gekocht (Lombok in Utrecht) die mijn duurzaamheidambities zeker zal kunnen ondersteunen en wil het vanaf dag één goed aanpakken zodat mijn ROI hopelijk zo hoog mogelijk is.

Ambitie is om te kijken hoe ver ik zonder gas kan, eventueel helemaal zonder gas. Paar uitgangspunten:
  • Huidige CV staat op zolder (HR intergas KK 35 CW5 uit 2009)
  • HR++ Glas aanwezig (behalve klein toiletraam)
  • Vloer matig geisoleerd kan beter
  • Koken gebeurd (nog) op gas.
Wat ik nu in mijn hoofd heb:
  • CV Pelletkachel met moederhaard in woonkamer (willen haard in woonkamer)
  • Buffervat in kruipruimte
  • Zonneboilersysteem op schuin dak en/of plat dak
  • Zonnepanelen op schuin dak en/of plat dak
Vragen die ik momenteel probeer te beantwoorden:
  • Kan een buffervat verder van CV ketel staan.
  • Kan ik naverwarmen met pelletkachel / hoe gaat dit in de zomer.
  • Welke buffervaten zijn interessant voor kruipruimte, er is redelijk ruimte maar moet sowieso plat zijn, ik vond reeds flexibele buffervaten.
  • Moet ik buffervat wel in kruipruimte willen, zo nee wat zijn mogelijkheden met huis met houtenvloeren (gewicht en ruimte).
  • Ervaringen combinatie zonnepanelen, pellet cv moederhaard, CV ketel en zonneboiler. Zie nog niet veel combi's met pellethaard.
Sleuteloverdracht is 1 juli 2019 dus heb nog even tijd om alles goed uit te zoeken.
Streven is ROI van 10% of hoger bij keuzes maken.

En uiteraard plaatje om te ondersteunen:

[Afbeelding]
Hoi
  • Kan een buffervat verder van CV ketel staan. Dat kan zeker, alleen elke extra meter is verlies, en valt tot bepaalde lengtes goed te overzien.
  • Kan ik naverwarmen met pelletkachel / hoe gaat dit in de zomer. Dat kan met een pelletketel, pelletkachel verwarmd alleen de lucht op de kachel, een ketel is aangesloten op een warmtewisselaar maar is vaak niet mooi visueel in de woonkamer te plaatsen. Ander punt is wil je wel een pellet ketel is namelijk enorm veel uitstoot, en het is nog maar afvragen wat de overheid gaat doen qua regulering/emissie eisen van houtkachels en pelletkachels/ketel
  • Welke buffervaten zijn interessant voor kruipruimte, er is redelijk ruimte maar moet sowieso plat zijn, ik vond reeds flexibele buffervaten. Deze zijn te krijgen, of je ze moet willen is een ander verhaal. Alle buffers werken voornamelijk met gelaagdheid voor afgifte, ook zit je met je spiralen. Over het algemeen zijn zonneboilers niet goed te combineren met platte buffers. Ik zou de voorkeur geven aan een (staande)buffer in je bijkeuken?
  • Moet ik buffervat wel in kruipruimte willen, zo nee wat zijn mogelijkheden met huis met houtenvloeren (gewicht en ruimte). Zie hier boven, maar ook positioneren in de kruipruimte kan een uitdaging zijn. Draagvermogen van de vloer opvragen en eventueel versterken mits nodig. Of vervangen door betonvloer+isolatie?.
  • Ervaringen combinatie zonnepanelen, pellet cv moederhaard, CV ketel en zonneboiler. Zie nog niet veel combi's met pellethaard. Combi ZB + PV + WP is wel veel voorkomend, uit het duurzaamheids-aspect en uistoot zou ik pellets los laten als je gasloos wilt gaan.
Zoals !null al zegt, hoe is de huidige gasverbruik + isolatie?

ZB: 60HP op 2x250L Orientatie: WZW 68°; Douche-WTW; PV: 18x QCell 6390Wp Noord/Zuid, APS QS1+YC600; WP: Panasonic 7kW J-gen ; Gasloos sinds 07-2020


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jasperaap
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 12-06-2023
Helhond schreef op vrijdag 15 februari 2019 @ 11:50:
[...]


Hoi
  • Kan een buffervat verder van CV ketel staan. Dat kan zeker, alleen elke extra meter is verlies, en valt tot bepaalde lengtes goed te overzien.
  • Kan ik naverwarmen met pelletkachel / hoe gaat dit in de zomer. Dat kan met een pelletketel, pelletkachel verwarmd alleen de lucht op de kachel, een ketel is aangesloten op een warmtewisselaar maar is vaak niet mooi visueel in de woonkamer te plaatsen. Ander punt is wil je wel een pellet ketel is namelijk enorm veel uitstoot, en het is nog maar afvragen wat de overheid gaat doen qua regulering/emissie eisen van houtkachels en pelletkachels/ketel
  • Welke buffervaten zijn interessant voor kruipruimte, er is redelijk ruimte maar moet sowieso plat zijn, ik vond reeds flexibele buffervaten. Deze zijn te krijgen, of je ze moet willen is een ander verhaal. Alle buffers werken voornamelijk met gelaagdheid voor afgifte, ook zit je met je spiralen. Over het algemeen zijn zonneboilers niet goed te combineren met platte buffers. Ik zou de voorkeur geven aan een (staande)buffer in je bijkeuken?
  • Moet ik buffervat wel in kruipruimte willen, zo nee wat zijn mogelijkheden met huis met houtenvloeren (gewicht en ruimte). Zie hier boven, maar ook positioneren in de kruipruimte kan een uitdaging zijn. Draagvermogen van de vloer opvragen en eventueel versterken mits nodig. Of vervangen door betonvloer+isolatie?.
  • Ervaringen combinatie zonnepanelen, pellet cv moederhaard, CV ketel en zonneboiler. Zie nog niet veel combi's met pellethaard. Combi ZB + PV + WP is wel veel voorkomend, uit het duurzaamheids-aspect en uistoot zou ik pellets los laten als je gasloos wilt gaan.
Zoals !null al zegt, hoe is de huidige gasverbruik + isolatie?
!null schreef op vrijdag 15 februari 2019 @ 11:46:
@jasperaap Wat is het gasverbruik van de woning?
Zijn er denk je nog mogelijkheden om vloer of dakisolatie te doen?
Dank voor snelle meedenken en reageren!
  • Zolder is al dik pak geisoleerd wat ik zag met bouwkundige keuring.
  • Spouwmuur kunnen we doen.
  • Vloer is karig en kunnen we ook doen.
  • Wat opgegeven is in vragenlijst: Gasvoorschot 90, elektra 76.
  • Er komt sowieso een open haard / pelletkachel. Mijn lief heeft niet veel eisen maar wel twee specifieke: Open haard / pelletkachel en houten vloer, rest mag ik me lekker nerdy gaan gedragen :X.Wel ben ik getriggerd door jullie opmerking, ik was/ben nog in de waan dat pelletkachels duurzaam/goed zijn.

[ Voor 5% gewijzigd door jasperaap op 15-02-2019 16:04 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Helhond
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 22-04 11:00
jasperaap schreef op vrijdag 15 februari 2019 @ 11:59:
[...]


[...]

Dank voor snelle meedenken en reageren!
  • Zolder is al dik pak geisoleerd wat ik zag met bouwkundige keuring.
  • Spouwmuur kunnen we doen.
  • Vloer is karig en kunnen we ook doen.
  • Wat opgegeven is in vragenlijst: Gasvoorschot 90, elektra 76.
  • Er komt sowieso een open haard / pelletkachel. Mijn lief heeft niet veel eisen maar wel twee specifieke: Open haard / pelletkachel en houten vloer, rest mag ik me lekker nerdy gaan gedragen :X.Wel ben ik getriggerd door jullie opmerking, ik was/ben nog in de waan dat pelletkachels duurzaam/goed zijn.
Basis van verduurzamen is toch wel isoleren. Daarmee verlaag je de energiebehoefte van je woning, en hoef je uiteindelijk minder energie toe te voegen ongeacht welke verwarming je toepast.

Je dakisolatie is dus al in orde, spouw en vloer isolatie levert ook nog een goede bijdrage en is dus ook het overwege waard. (net als een doucheWTW).

Met de voorschotbedragen kan je eigenlijk vrij weinig, omdat dit vaak niet zoveel zegt. De echte getallen heb je meer aan, en zou je eventueel op kunnen vragen bij de verkopende partij.

Wij hebben zelf ook een houtkachel, (zat er al in bij de koop) en zat in eerste instantie ook aan een pelletketel te denken. Lekker goedkoop en "duurzaam" dacht ik, dat valt achteraf toch schijnbaar tegen. Ook het feit dat er bomen in Zuid Amerika en canada worden gekapt, per tanker hierheen worden verscheept om ze vervolgens in europa te verbranden staat me een beetje tegen, om die reden met ik dan ook van dat idee afgestapt en wil ik het liefst nul op de meter worden met ook eigen duurzame oplossingen als in de combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp.

De keuze is nu "nog" natuurlijk aan jezelf,

Je schuin en plat dak is ideaal voor zonnepanelen en een zonneboiler, en je hebt zo te zien ook ruimte zat voor een warmtepomp.

Voor de WAF misschien wat extra kaarsjes aansteken i.p.v. een kachel.
Ik had mijn keuze in ieder geval al wel gemaakt. :+

ZB: 60HP op 2x250L Orientatie: WZW 68°; Douche-WTW; PV: 18x QCell 6390Wp Noord/Zuid, APS QS1+YC600; WP: Panasonic 7kW J-gen ; Gasloos sinds 07-2020


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WoudseHoeve
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 14-04 15:58
Helhond schreef op vrijdag 15 februari 2019 @ 16:52:
[...]

Voor de WAF misschien wat extra kaarsjes aansteken i.p.v. een kachel.
Ik had mijn keuze in ieder geval al wel gemaakt. :+
Die kaarsje in huis geven een erg hoge concentratie CO2 en fijnstof in de woning ......
Met een houtkachel is dat heel veel minder indien correct gestookt.

14kWp, Piko 10.1+Piko 4.2+SE7k(6k965Wp), 25kW houtkachel, 120 Heatpipes+1210L Buffer, linkedin pv-output


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Crazy-
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 07:10

Crazy-

Best life ever

In het vorige topic had ik al eens een opmerking geplaatst ivm de monitoring van de temperatuur, een relais om de CV voor de gek te houden, met een W1209 (https://opencircuit.nl/Pr...gestuurd-relais-12V-W1209)

ik heb er 3 besteld toen in het kader van.. als er 1 kapot is ;-)

na het aansluiten en een dag of 2 a 3 begon het relais 's nachts opeens continue te schakelen. oorzaak lijkt foutieve meetdata van de temperatuur sensor. Deze zag ik wisselen van 40 graden naar 85 en terug. Soms paar keer per seconde.

Na het wisselen van het relais en sensoren, blijft het probleem.

Wie o wie herkent dit probleem? Iemand die wellicht een oplossing heeft?
Ik zie op het forum meerdere mensen deze sensor gebruiken en het verbaasd me dat ik niets over kan vinden tot nu toe

12,85kWp - ZB 7,5m2/400l - 5kW Pana H WP (CV&SWW) - gasloos


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
Ik blijf het wel grappig om te zien dat mijn 30 heatpipes welke de plek inneemt voor 1 potentiele PV-paneel in verhouding beter presteert dan de 27 pv panelen.

Als deze een PV paneel was geweest, dan had deze 2,5kWh moeten opwekken zodat de warmtepomp met minimaal een COP van 4 het water op kan warmen.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/1qvBj58.png
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/AK5EAOD.png

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • !null
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 21-04 13:12
Sorry, ik heb ook beide systemen maar dat vind ik toch enigzins moeilijk te geloven.

Jij hebt in deze tijd van het jaar met alleen 30 heatpipes bijvoorbeeld een vat van 200 liter 43 graden hoger gekregen?
Of een 300 liter vat ongeveer 28,5 graad omhoog?

Verder heeft een normale 30 heatpipes controller een dak oppervlakte in van 4,8m2.
3 PV panelen hebben ook een 4,8m2 oppervlakte, dus niet maar 1 pv paneel vergelijken.

Uiteraard snap ik dat het vaak niet uit kan om 3 panelen op de plek van 1x 30 heatpipes kwijt te kunnen, het is namelijk een andere vorm. Maar laten we wel eerlijk rekenen.
2 panelen kan je er sowieso wel op kwijt, maar het lijkt me eerlijker om dak oppervlakte te vergelijken.

[ Voor 9% gewijzigd door !null op 19-02-2019 10:08 ]

Ampera-e (60kWh) -> (66kWh)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
!null schreef op dinsdag 19 februari 2019 @ 10:02:
Sorry, ik heb ook beide systemen maar dat vind ik toch enigzins moeilijk te geloven.

Jij hebt in deze tijd van het jaar met alleen 30 heatpipes bijvoorbeeld een vat van 200 liter 43 graden hoger gekregen?
Of een 300 liter vat ongeveer 28,5 graad omhoog?
Blijkbaar
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/vrq3cos.png

Het verschil is dat de heatpipes met de eerste zonnestralen vanuit N/NO al opwarmen. Terwijl de zonnepaneel op zuid pas rond de midddaguur echt begint op te wekken.
Verder heeft een normale 30 heatpipes controller een dak oppervlakte in van 4,8m2.
3 PV panelen hebben ook een 4,8m2 oppervlakte, dus niet maar 1 pv paneel vergelijken.

Uiteraard snap ik dat het vaak niet uit kan om 3 panelen op de plek van 1x 30 heatpipes kwijt te kunnen, het is namelijk een andere vorm. Maar laten we wel eerlijk rekenen.
2 panelen kan je er sowieso wel op kwijt, maar het lijkt me eerlijker om dak oppervlakte te vergelijken.
Nou, bij mij echt niet hoor. De lengte van 30 heatpipesmanifold is 2.4x1.5m dat is 2.8m2. Een NZ-opstelling zal 2,1x1.7 meter zijn (of NZ een goede opstelling is..). Dat zal dus echt niet passen.

Het is leuk om in oppervlaktes te kijken, maar de praktijk is anders.

[ Voor 1% gewijzigd door kmf op 19-02-2019 11:15 . Reden: echte afmetingen bij gezocht. ]

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • !null
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 21-04 13:12
Je vat is bovenin maar 10 graden gestegen, en onderin 24 graden gestegen.
Het is natuurlijk moeilijk om overal in het vat te meten, maar op basis hiervan zouden we kunnen zeggen dat je vat gemiddeld 17 graden gestegen is.
Hoeveel liter is het vat?
Het verschil is dat de heatpipes met de eerste zonnestralen vanuit N/NO al opwarmen. Terwijl de zonnepaneel op zuid pas rond de midddaguur echt begint op te wekken.
Tja, dat is natuurlijk een zinloze vergelijking. Je kan het ook vergelijken met een zonnepaneel wat rechtop richting Noord staat :+
[...]


Nou, bij mij echt niet hoor. De lengte van 30 heatpipesinstallatie is 1,8 meter. Breedte ook zoiets (45 graden) Dat is 3.2 m2. Een NZ-opstelling zal 2,1x1.7 meter zijn (of NZ een goede opstelling is..). Dat zal dus echt niet passen.
Wat bedoel je met een NZ opstelling?

De heatpipes zijn vaak 1.8 meter ja, bij mij ook, maar totale collector met bovenbalk is 1m96.

En bij standaard heatpipe collectoren met 30 heatpipes kom je wel op 2,4 meter breed. ( zo ook die van mij, of die op de markt beschikbaar zijn)
Er zal vast iemand een smallere hebben gemaakt, met dus ook smallere pijpen.

Ampera-e (60kWh) -> (66kWh)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
!null schreef op dinsdag 19 februari 2019 @ 11:07:
[...]


Je vat is bovenin maar 10 graden gestegen, en onderin 24 graden gestegen.
Het is natuurlijk moeilijk om overal in het vat te meten, maar op basis hiervan zouden we kunnen zeggen dat je vat gemiddeld 17 graden gestegen is.
Hoeveel liter is het vat?
300 liter
Tja, dat is natuurlijk een zinloze vergelijking. Je kan het ook vergelijken met een zonnepaneel wat rechtop richting Noord staat :+


[...]


Wat bedoel je met een NZ opstelling?
Mijn zonnecollectoren staan op zuid. Op zo'n kleine oppervlak is enkel een duale opstelling mogelijk. Normaal enkel voor OW. Maar nu dus een NZ

Afbeeldingslocatie: https://cdn.webshopapp.com/shops/12570/files/238922852/flatfix-fusion-flatfix-fusion-sets-oost-west.jpg
De heatpipes zijn vaak 1.8 meter ja, bij mij ook, maar totale collector met bovenbalk is 1m96.

En bij standaard heatpipe collectoren met 30 heatpipes kom je wel op 2,4 meter breed. ( zo ook die van mij, of die op de markt beschikbaar zijn)
Er zal vast iemand een smallere hebben gemaakt, met dus ook smallere pijpen.
Ik heb het over de manifold. Dus het frame. Ik had ook 1,8meter in m'n hoofd. Maar blijkbaar is dat 2.4x1.5 m.
Misschien dat 2 panelen op OW-opstelling dan wel passen. Maar de W paneel die ik op het dak had, presteert NOG slechter. Dus of een OW-opstelling beter was geweest dan een Z-paneel...

[ Voor 7% gewijzigd door kmf op 19-02-2019 11:18 ]

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • !null
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 21-04 13:12
@kmf 300 liter * 17 graden * 4,19kJ / 3600kJ = 5,9 kWh

Dus ik ben benieuwd hoe er gemeten wordt dat je aan 10 kWh komt.

Op basis van de temperatuur sensoren (wat ik in feite ook doe) of echt met warmte meters?
Ik ken dat systeem verder niet dat jij gebruikt.


Wat betreft ligging en plaatsing, als je een zinnige vergelijking wil maken dan moet het spul natuurlijk wel even veel zonlicht krijgen. Dus ik vind het niet echt een zinnige vergelijking.

Je hebt dus blijkbaar een wat korter frame dan standaard 1m80, maar wel de breedte.
Zelfs dat zou in de meeste gevallen nog wel ruimte hebben voor 2 panelen (2x1,65m versus 2,4x1,5m)

Niks ten nadele van beide technieken, maar laten we ze wel zinnig vergelijken.
Ik denk dat zonnecollectoren toch meer joules naar binnen halen dan PV, maar het toch verliezen middels warmtepomp COP factor. (maar warmtepomp is in de meeste gevallen niet afgestemd op PV panelen)

Ampera-e (60kWh) -> (66kWh)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
!null schreef op dinsdag 19 februari 2019 @ 11:29:
@kmf 300 liter * 17 graden * 4,19kJ / 3600kJ = 5,9 kWh

Dus ik ben benieuwd hoe er gemeten wordt dat je aan 10 kWh komt.

Op basis van de temperatuur sensoren (wat ik in feite ook doe) of echt met warmte meters?
Ik ken dat systeem verder niet dat jij gebruikt.
Met warmtemeters. Er zit een grundfoss meter in het systeem.
Wat betreft ligging en plaatsing, als je een zinnige vergelijking wil maken dan moet het spul natuurlijk wel even veel zonlicht krijgen. Dus ik vind het niet echt een zinnige vergelijking.

Niks ten nadele van beide technieken, maar laten we ze wel zinnig vergelijken.
Ik denk dat zonnecollectoren toch meer joules naar binnen halen dan PV, maar het toch verliezen middels warmtepomp COP factor. (maar warmtepomp is in de meeste gevallen niet afgestemd op PV panelen)
Juist omdat een PV paneel en heatpipes nooit even veel zonlicht krijgt is een praktijkmeting veel zinniger. Daarom dat ik ook vergelijk met 1 paneel welke direct naast de manifold op dezelfde richting. Die deed gister 1,1kWh.

Al is er een fout in de meting van de grundfoss (wat ik betwijfel, want geijkte meter. Dan is de kans groter dat de NTC-sensoren van het boilervat een meetafwijking hebben) en er is een idd maar 6kWh, dan nog is het geen gelijkspel.
Want de warmtepomp kan ook maar met COP 4x1,1kWh = 4.4kWh warmte opwekken.

Record was 1,5kWh op een zonnige mei-dag trouwens, maar dan heeft de zonneboiler ook 16kWh opgewekt.
!null schreef op dinsdag 19 februari 2019 @ 11:29:

Je hebt dus blijkbaar een wat korter frame dan standaard 1m80, maar wel de breedte.
Zelfs dat zou in de meeste gevallen nog wel ruimte hebben voor 2 panelen (2x1,65m versus 2,4x1,5m)
2x1,65 = 3.3meter. Dat is langer dan 2,4m. (en ook langer dan wat ik over heb qua dak ;) )

Maar als we aannemen dat er een halve paneel ook kan. Dan is het 1,7kWh dat opgewekt kon worden. 4x1,7=6.8kWh warmte door warmtepomp. Dan moet mijn Grundfoss inderdaad foutieve metingen doen om de WP te laten winnen. Aannemende dat een COP4 gehaald kon worden :+

[ Voor 19% gewijzigd door kmf op 19-02-2019 11:46 ]

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • !null
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 21-04 13:12
@kmf Ah okee, je hebt wel een vergelijking gemaakt met een paneel er direct naast. Mooi.

2x1,65m is het oppervlakte van 2 standaard zonnepanelen naast elkaar.
En dat is dus nagenoeg dezelfde grootte als 2,4x1,5m, en zal op veel daken ook passen, omdat het maar 15cm langer is (en 40 centimeter minder breed).
Maar goed, dat is allemaal afhankelijk van hoeveel ruimte je precies hebt, of je die paar centimeter nog hebt op je dak.

In ieder geval nemen 2 zonnepanelen evenveel ruimte in als je collector. Dus het lijkt me wel zo zinnig om het dan met 2 zonnepanelen te vergelijken, anders is het alsnog een oneelrijke vergelijking.

En dan kom je dus op 8,8kwh uit, en is het aardig gelijkspel.

Ampera-e (60kWh) -> (66kWh)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
!null schreef op dinsdag 19 februari 2019 @ 11:49:
@kmf Ah okee, je hebt wel een vergelijking gemaakt met een paneel er direct naast. Mooi.

2x1,65m is het oppervlakte van 2 standaard zonnepanelen naast elkaar.
En dat is dus nagenoeg dezelfde grootte als 2,4x1,5m, en zal op veel daken ook passen, omdat het maar 15cm langer is (en 40 centimeter minder breed).
Maar goed, dat is allemaal afhankelijk van hoeveel ruimte je precies hebt, of je die paar centimeter nog hebt op je dak.

In ieder geval nemen 2 zonnepanelen evenveel ruimte in als je collector. Dus het lijkt me wel zo zinnig om het dan met 2 zonnepanelen te vergelijken, anders is het alsnog een oneelrijke vergelijking.

En dan kom je dus op 8,8kwh uit, en is het aardig gelijkspel.
Het is een moeilijke vergelijking omdat je naast oppervlak ook te maken hebt met richting en COP. @mkleinman heeft al hele andere situatie, @Helhond heeft ook minder rendement doordat "zon op de achterkant van de heatpipes" minder is bij hem.

Ik denk dat je met statistiekenberekingen het wel gunstiger voor een product kan maken ( :+ )
Maar in mijn geval is zelfs met de beste intenties een gelijkspel. Als we dan op zomerse temperaturen komen en de zonneboiler temperaturen van 60+ halen, dan wordt de berekening voor een warmtepomp nog ietwat moeilijker.
COP kakt bij hogere watertemperaturen in. En op een gegeven komt zelfs het element bij kijken.

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • St00mwals
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 15:41
Ik volg dit draadje nu een paar weken en ik blijf met één simpele vraag zitten met mogelijk een complex antwoord.

Ik zou graag zonnepanelen op mijn dak willen hebben, maar in het kader van We moeten van het gas af:
Kan het uit om minder PV-panelen te laten plaatsen en hier een collector voor in de plaats te leggen?
Wij hebben een 2-onder-1 kap woning uit 1999 met een Intergas CV-ketel uit 2017, beneden vloerverwarming en koken elektrisch.
Wij zijn met z'n 4-en (2 jonge kinderen) thuis en hebben over heel 2018 het volgende verbruikt:
3100 KWh
1250 m3

Op ons dak is ruimte voor zo'n 15 PV-panelen, door de ligging van 2 dakramen...
Zo ziet ons dak er volgens zonatlas.nl uit:
Zonatlas

In het verleden werd er al snel geroepen dat PV-panelen sneller terug zijn verdiend en dat collectoren een behoorlijke investering zijn die je beter in PV kunt stoppen. Echter wordt gas duurder en wat de opvolger ook gaat worden (warmtepomp, stadsverwarming, waterstof ketel, etc...) met collectoren hoef je nu eenmaal minder af te nemen.
Aan de andere kant:
Je verbruikt het meest in de winter, wanneer ze juist het minst opleveren....

[ Voor 21% gewijzigd door St00mwals op 19-02-2019 12:39 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • lbreman
  • Registratie: November 2018
  • Niet online
@St00mwals; ik had dezelfde vraag als jij en heb me suf gerekend aan het financiële rendement van de collecteren vs. PV. Op internet is bar weinig informatie te vinden qua besparingen wanneer je het buffervat ook op de vloerverwarming zou willen aansluiten (wat ik wilde).

Verreweg het goedkoopste en makkelijkste is enkel PV panelen plaatsen in combinatie met een warmtepompboiler (de Atlantic Explorer V3 is na aftrek subsidie bijna gratis), die laatste al dan niet gekoppeld aan de vloerverwarming. Zie ook ander topic.

Zelf heb ik gekozen voor zowel PV als zonneboiler als warmtepompboiler (ik had voldoende ruimte in onze garage). Dit mede door de forse subsidie op zonneboilerset. De plek waar mijn heatpipes staan was minder geschikt voor PV door af en toe wat schaduwval. Bovendien heb ik nu al een buffervat staan voor een toekomstige warmtepomp, want in de winter doet een zonneboiler bar weinig. De boel draait nu een jaar; qua terugverdientijd voor de zonneboilerset verwacht ik uit te komen op 7 jaar (tegen PV panelen: 4 jaar).

Zie ook de gedachten van mkleinman over dit onderwerp BTW...

www.opnaargasloos.nl: 9900Wp, 2x30HP 500l buffer, Atlantic WPB, Ravelli Alfa S, Panasonic monobloc J-series 5kW, Model 3 LR


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
@St00mwals en @lbreman zie ik de afgelopen 6 posts tussen mij en @!null. Het is heel erg afhankelijk van je eigen situatie. Er is nou eenmaal geen makkelijke formule die je kan gebruiken.

@lbreman bij mij deed de zonnecollectoren in de winter mee om het CV te verwarmen, maar dat gebeurde maar heel weinig. Er was gewoon geen zon (ook niet voor PV). Toen er even zon was in december/januari, dan is het nog afhankelijk van de sterkte. Op z'n best heeft de zonneboiler geholpen om het verbruik van de 16kW warmtepomp op die middagen met 20% te verlagen bij mij.
De warmtepomp verbruikte namelijk 200-300W minder. (bij een minder krachtige WP kan dat zelfs 50-100% van het verbruik zijn.)

In de winter (januari, december) hebben de PV panelen meer opgewekt.

Ik ben zelf minder positief over TVT. PV panelen zal denk ik 6-7 jaar nodig hebben. Zonneboiler 10 jaar.
"Gelukkig" heeft het isoleren van het huis geen negatieve invloed op de TVT van beide systemen. (wat ik niet van de warmtepomp kan zeggen.)

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • !null
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 21-04 13:12
kmf schreef op dinsdag 19 februari 2019 @ 11:58:
[...]


Het is een moeilijke vergelijking omdat je naast oppervlak ook te maken hebt met richting en COP. @mkleinman heeft al hele andere situatie, @Helhond heeft ook minder rendement doordat "zon op de achterkant van de heatpipes" minder is bij hem.
We vergelijken toch een zonnepaneel met een heatpipe collector die naast elkaar liggen?
Ik denk dat je met statistiekenberekingen het wel gunstiger voor een product kan maken ( :+ )
Maar in mijn geval is zelfs met de beste intenties een gelijkspel.
Nee, jij meet beide systemen, en je vergelijkt nu 1 dag.

Je wil alleen 1 (of anderhalf) zonnepaneel vergelijken met een veel grotere collector. Waarom niet met 2 panelen? Het is praktisch dezelfde ruimte. Omdat het bij jou niet past?
Ik had juist ergens ruimte overop het dak waar niet een 2,4mx1,5m collector zoals die van jouw past, wat heb ik daar neer gelegd? Exact, 2 zonnepanelen.

Dus je kunt terecht zeggen dat het aardig gelijk op gaat.
Als we dan op zomerse temperaturen komen en de zonneboiler temperaturen van 60+ halen, dan wordt de berekening voor een warmtepomp nog ietwat moeilijker.
COP kakt bij hogere watertemperaturen in. En op een gegeven komt zelfs het element bij kijken.
Zowel COP als efficientie zonnepaneel kakken in bij hogere temperaturen (van vat, of van paneel). Dus in de zomer wint een zonneboiler het ook wel.
Echter, dan is je vat helemaal op temperatuur en kan er niks meer binnen gehaald worden.

Daarbij is mijn ervaring dat juist op erg bewolkte dagen mijn zonneboiler moeite heeft om op te starten (haalt niet snel de temperatuur (hoger dan vat) om te beginnen)
M'n zonnepanelen doen dan ook niet superveel natuurlijk, maar die doen wel wat.

Dus op een bewolkte dag doen de zonnepanelen meer. Al heel gauw die doen die een paar honderd watt, wat weer genoeg is voor mijn warmtepomp.

Hoe dan ook, als je nou van dat ene paneel (wat mij betreft waardes x 2) vergelijkt met energie zonnecollector, over een jaar heen, hoe komt het dan uit?

Voor mijzelf heb ik de conclusie getrokken dat, zeker als ik elektrisch ga rijden, ik beter uit kan met zonnepanelen omdat het veelzijdiger kan gebruiken.
En juist als salderen vervalt verwacht ik zelfs meer zonnepanelen te kunnen gebruiken, omdat ik dan juist veel eerder (middels warmtepomp uiteraard!) in mijn verwarming kan voorzien.

[ Voor 7% gewijzigd door !null op 19-02-2019 13:26 ]

Ampera-e (60kWh) -> (66kWh)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
!null schreef op dinsdag 19 februari 2019 @ 13:24:
[...]


Dus je kunt terecht zeggen dat het aardig gelijk op gaat.
Daar kan ik wel mee leven.
Zowel COP als efficientie zonnepaneel kakken in bij hogere temperaturen (van vat, of van paneel). Dus in de zomer wint een zonneboiler het ook wel.
Echter, dan is je vat helemaal op temperatuur en kan er niks meer binnen gehaald worden.


Daarbij is mijn ervaring dat juist op erg bewolkte dagen mijn zonneboiler moeite heeft om op te starten (haalt niet snel de temperatuur (hoger dan vat) om te beginnen)
Daarom is het ook zo belangrijk om een zonneboilersysteem te nemen berekend op verbruik. In de zomer, zelfs als op de topdagen, bereikt mijn vat bij aanwezigheid "maar" zo'n 70 graden.
Met normaal gebruik is het aan het eind van de dag gedaald naar 40-50graden, om de volgende dag weer zoveel op te warmen. Dat cyclus was duidelijk te zien. Er is bij ons dus nog ruimte voor 25 graden extra opwarming.

De verhouding van 1:10 is perfect voor ons.
M'n zonnepanelen doen dan ook niet superveel natuurlijk, maar die doen wel wat.

Dus op een bewolkte dag doen de zonnepanelen meer. Al heel gauw die doen die een paar honderd watt, wat weer genoeg is voor mijn warmtepomp.
2 zonnepanelen die een paar honderd watt opleveren op een bewolkte dag?
Hoe dan ook, als je nou van dat ene paneel (wat mij betreft waardes x 2) vergelijkt met energie zonnecollector, over een jaar heen, hoe komt het dan uit?
Helaas, daar heb ik geen cijfers van. Ik kan enkel de dagopbengst opvragen bij solaredge. En dan nog wel op de dag zelf.
Voor mijzelf heb ik de conclusie getrokken dat, zeker als ik elektrisch ga rijden, ik beter uit kan met zonnepanelen omdat het veelzijdiger kan gebruiken.
En juist als salderen vervalt verwacht ik zelfs meer zonnepanelen te kunnen gebruiken, omdat ik dan juist veel eerder (middels warmtepomp uiteraard!) in mijn verwarming kan voorzien.
Als salderen vervalt is elektrisch rijden ook een goed idee ja.

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • !null
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 21-04 13:12
@kmf Ik heb wat meer zonnecollectoren en ook meer zonnepanelen die ik ermee vergelijk.

Dat ik meer zonnecollectoren heb veranderd helaas weinig aan het bewolkte dag scenario waarmee ze moeilijk opstarten. Als er wel een zonnetje is, is het natuurlijk lekker krachtig.
Echter op zo'n bewolkte dag zie ik dat mijn zonnepanelen effectief meer opbrengen dan de collectoren.

Ach we zien wel wat de toekomst brengt. Of we daadwerkelijk veel elektrisch zullen gaan rijden. En in hoeverre salderen wordt uitgekleed of afgebroken.
Eventueel is dat ook een strategisch moment om bij te leggen, in een dip van de PV markt. Maar ik hoop eigenlijk dat die PV markt gewoon lekker doorgaat.

Ampera-e (60kWh) -> (66kWh)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Fullpower
  • Registratie: Juni 2017
  • Laatst online: 20:23
!null schreef op dinsdag 19 februari 2019 @ 11:29:
@kmf 300 liter * 17 graden * 4,19kJ / 3600kJ = 5,9 kWh

Dus ik ben benieuwd hoe er gemeten wordt dat je aan 10 kWh komt.

Op basis van de temperatuur sensoren (wat ik in feite ook doe) of echt met warmte meters?
Ik ken dat systeem verder niet dat jij gebruikt.


Wat betreft ligging en plaatsing, als je een zinnige vergelijking wil maken dan moet het spul natuurlijk wel even veel zonlicht krijgen. Dus ik vind het niet echt een zinnige vergelijking.

Je hebt dus blijkbaar een wat korter frame dan standaard 1m80, maar wel de breedte.
Zelfs dat zou in de meeste gevallen nog wel ruimte hebben voor 2 panelen (2x1,65m versus 2,4x1,5m)

Niks ten nadele van beide technieken, maar laten we ze wel zinnig vergelijken.
Ik denk dat zonnecollectoren toch meer joules naar binnen halen dan PV, maar het toch verliezen middels warmtepomp COP factor. (maar warmtepomp is in de meeste gevallen niet afgestemd op PV panelen)
Hier afgelopen weekend per dag ca. 6kWh door de zonnecollector in de 300 liter boiler gestopt door de 18 heatpipes op zuid. (Schatting adv gemiddelde temperatuur stijging).

Oppervlak is 3,6 m2, dus 1,6kWh per m2.

Mijn 12 panelen PV op oost deed ca. 7kWh. Maar daar heb ik wel 20m2 voor nodig. Dat is 0,35kWh per m2.

De zonnecollector doet het hier 450% beter dan PV per m2. Een klein beetje appels met peren vergelijken vanwege de orientatie. Aan de andere kant heb ik maar klein driehoekje op zuid, waar alleen een zonnecollector past. Als ik hier dezelfde PV panelen had liggen zou PV er wat beter van af komen.

Op dagen zoals dit weekend doet de WP ook wel COP 4 voor SWW. Energisch zouden ze hetzelfde doen. Toch ben ik blij met de zonneboiler:

- hogere temperaturen die de WP niet kan halen (en er dus meer naverwarmd moet worden). Afgelopen week 50 graden of hoger.
- ik heb geen groot PV vlak op zuid. (Wel wat panelen op de garage, maar die liggen nog een beeje in de schaduw, terwijl ZB hele jaar vol in de zon.)
- de PV stroom heb ik 'over' voor andere dingen. Zeker nu nog met salderen.
- de ZB kan flink deel van het warm water leveren. Zo ben ik makkelijker energie neutraal. Anders zou ik veel PV moeten plaatsen.

Oost: 3600WP en zuid: 3000WP PV, 9kW Panasonic split warmtepomp en Jaga Twin convectoren met zelfbouw DBE. CPC18 300 liter ZB. Clage 11kW naverwarmer.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • !null
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 21-04 13:12
@Fullpower Opzich mooi, maar ik heb er toch wat moeite mee om te geloven dat jouw 18 heatpipes 300 liter circa 17 graden verwarmen.

Ik heb namelijk een veelvoud daarvan (geen reflectie erachter), en toegegeven, die doen gedurende de ochtend weinig vanwege de hoogbouw (vanaf uurtje of 11 is er actie), maar die doen niet eens meer.

Ampera-e (60kWh) -> (66kWh)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jerh
  • Registratie: Mei 2015
  • Laatst online: 20:10
!null schreef op dinsdag 19 februari 2019 @ 21:57:
@Fullpower Opzich mooi, maar ik heb er toch wat moeite mee om te geloven dat jouw 18 heatpipes 300 liter circa 17 graden verwarmen.

Ik heb namelijk een veelvoud daarvan (geen reflectie erachter), en toegegeven, die doen gedurende de ochtend weinig vanwege de hoogbouw (vanaf uurtje of 11 is er actie), maar die doen niet eens meer.
Ik vind het zowiezo lastig in te schatten, hier 6x 1.6 m2 vlakke plaat, vandaag 6 graden winst, boiler 800 liter van 40 naar 46 graden. Die 40 graden was het van de voorgaande dagen.

In ieder geval de afgelopen dagen hele goede scores voor de collectoren, normaal gebeurd er niet heel veel in februari.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • !null
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 21-04 13:12
Dat is dus grofweg 5,5kWh en lijkt me heel aannemelijk voor zo'n oppervlakte in februari.

Ampera-e (60kWh) -> (66kWh)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Rimco
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 22-04 09:27

Rimco

Lekker duurzaam, denk ik

@Baapje327/@DjaRoel/Iedereen: Ik zit te na te denken over 3x24 (13,32m², Prisma Pro) buizen zoals jullie hebben, maar het lijkt er op dat de subsidie boven 10m² drastisch lager is, klopt dat? Hebben jullie daar ook last van gehad en is daar iets aan te doen?

Lijkt er zelfs op dat 3x18 (net onder 10m²) + 2x8 achteraf erbij zelfs goedkoper is. Omdat ik 2 buffervaten in gedachte heb is 2x24 en los daarvan 1x24 ook een optie, maar geen idee of dat inderdaad zo kan qua subsidie. Is er ergens een site/manier waarop de subsidie voor zowel meer als minder dan 10m² duidelijk staat beschreven? Ik zie namelijk ook verschillende berekeningen.

PV: 49 kWp | ZB: 8kWp | WPs: 3x Pana 7J + Pana 5J + Nibe Savent + Vaillant aroSTOR 270BM + Samsung DVM S (L/L)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjaRoel
  • Registratie: Juli 2016
  • Laatst online: 21-04 22:41
Rimco schreef op dinsdag 19 februari 2019 @ 22:56:
@Baapje327/@DjaRoel/Iedereen: Ik zit te na te denken over 3x24 (13,32m², Prisma Pro) buizen zoals jullie hebben, maar het lijkt er op dat de subsidie boven 10m² drastisch lager is, klopt dat? Hebben jullie daar ook last van gehad en is daar iets aan te doen?

Lijkt er zelfs op dat 3x18 (net onder 10m²) + 2x8 achteraf erbij zelfs goedkoper is. Omdat ik 2 buffervaten in gedachte heb is 2x24 en los daarvan 1x24 ook een optie, maar geen idee of dat inderdaad zo kan qua subsidie. Is er ergens een site/manier waarop de subsidie voor zowel meer als minder dan 10m² duidelijk staat beschreven? Ik zie namelijk ook verschillende berekeningen.
Volgens mij is het subsidie bedrag afhankelijk van de (theoretische) jaaropbrengst. En is er alleen subsidie voor sets welke aangemeld zijn en in de, https://www.rvo.nl/sites/...neboilers%2022-1-2019.pdf staan. Ik had liever de standaard regelaar er niet bij gehad maar dat was geen optie omdat dan de subsidie weer vervalt.

Dus als je twee buffervaten zou willen is het waarschijnlijk voordeliger om twee losse sets te kopen.

Voor wat voor situatie wil je de setup gaan gebruiken, hou er rekening mee dat tenzij je (heel) veel warm tapwater afneemt 3x24 buizen wellicht een beetje overkill is.

@Helhond Ik heb een set met 3x18 buizen

3300Wp Zuid Growatt 3000s / 3300Wp West Growatt 3000s / 1440Wp zuid Growatt 1500s / / 3x18HP, Zuid, 400L Buffervat


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Helhond
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 22-04 11:00
Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat voor woning het is, en wat de gezinssamenstelling.
Met 3 x 24 CPC zou ik wel voor minimaal 500+ liters aan buffer(s) gaan.

Zo heeft er hier iemand ook 120 heat pipes in zover ik weet een eenpersoons huishouden.

Jammer voor je dat 2 x 30 CPC niet te verkrijgen is.
Heb zelf 2 x 30 gewone heat pipes ben daar erg tevreden mee.


@DjaRoel Done

[ Voor 13% gewijzigd door Helhond op 20-02-2019 08:49 ]

ZB: 60HP op 2x250L Orientatie: WZW 68°; Douche-WTW; PV: 18x QCell 6390Wp Noord/Zuid, APS QS1+YC600; WP: Panasonic 7kW J-gen ; Gasloos sinds 07-2020


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

iets offtopic, gesteld ik wil van het gas af en een doorstroomverwarmer gaan plaatsen voor warm tapwater na de zonneboiler.

Die dingen verbruiken 11 tot 13.5kW aan energie op 3-fasen. Moet ik dan rekenen met 230V of met 400V? Dus trekt zo'n ding 13500/230 = 58A of 13500/400=34A?

Hoe zwaar kan je eigenlijk een 3 fasen aansluiting belasten? Moet je rekenen met 230 of 400V?

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • hesselbeertje
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 22-04 23:49
Je moet rekenen met 230V. Je kunt een 3x16A groep dus met maximaal 3x16x230=11kW belasten. Gesteld dat je een 3x25 netaansluiting hebt, is een 11kW doorstromer dus het maximaal haalbare als je selectief wilt blijven.

[ Voor 41% gewijzigd door hesselbeertje op 20-02-2019 11:18 ]

28 x AUO SunBravo + Fronius Symo 10.0 + Mitsubishi Zubadan 8kw om de stroom weer op te maken...


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjaRoel
  • Registratie: Juli 2016
  • Laatst online: 21-04 22:41
mkleinman schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:04:
iets offtopic, gesteld ik wil van het gas af en een doorstroomverwarmer gaan plaatsen voor warm tapwater na de zonneboiler.

Die dingen verbruiken 11 tot 13.5kW aan energie op 3-fasen. Moet ik dan rekenen met 230V of met 400V? Dus trekt zo'n ding 13500/230 = 58A of 13500/400=34A?

Hoe zwaar kan je eigenlijk een 3 fasen aansluiting belasten? Moet je rekenen met 230 of 400V?
Bij een 3 fase aansluiting verdeel je de belasting over drie fasen. De maximale belasting is afhankelijk van je hoofdzekeringen, doorgaans als je al over een 3 fase aansluiting beschikt is dat 3x25A.

Het voordeel van drie fase is echter dat je gebruik kan maken van de spanning tussen de fases ipv de spanning tussen fase en nul, waarbij je dus hetzelfde vermogen bij een kleinere stroom kan opwekken.

Dus afhankelijk van de aansluit mogelijkheden van zo'n naverwarmer moet je bepalen wat voor automaat je hiervoor moet plaatsen.

3300Wp Zuid Growatt 3000s / 3300Wp West Growatt 3000s / 1440Wp zuid Growatt 1500s / / 3x18HP, Zuid, 400L Buffervat


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

DjaRoel schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:18:
[...]


Bij een 3 fase aansluiting verdeel je de belasting over drie fasen. De maximale belasting is afhankelijk van je hoofdzekeringen, doorgaans als je al over een 3 fase aansluiting beschikt is dat 3x25A.

Het voordeel van drie fase is echter dat je gebruik kan maken van de spanning tussen de fases ipv de spanning tussen fase en nul, waarbij je dus hetzelfde vermogen bij een kleinere stroom kan opwekken.

Dus afhankelijk van de aansluit mogelijkheden van zo'n naverwarmer moet je bepalen wat voor automaat je hiervoor moet plaatsen.
De genoemde naverwarmer kan / mag op 3x16A. Dat houdt dus in dat er inderdaad met 400V ( spanning tussen de fases ) gerekend kan/mag worden :)

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjaRoel
  • Registratie: Juli 2016
  • Laatst online: 21-04 22:41
mkleinman schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:23:
[...]


De genoemde naverwarmer kan / mag op 3x16A. Dat houdt dus in dat er inderdaad met 400V ( spanning tussen de fases ) gerekend kan/mag worden :)
Dat zegt nog niks over of de naverwarmer geschikt is voor 400v of 230v, welk type heb je voor ogen?
3x16A kan ook 3x 230v tov nul zijn, dan kom je op een heel ander vermogen uit als 3x400v tussen de fases :)

3300Wp Zuid Growatt 3000s / 3300Wp West Growatt 3000s / 1440Wp zuid Growatt 1500s / / 3x18HP, Zuid, 400L Buffervat


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

DjaRoel schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:25:
[...]


Dat zegt nog niks over of de naverwarmer geschikt is voor 400v of 230v, welk type heb je voor ogen?
3x16A kan ook 3x 230v tov nul zijn, dan kom je op een heel ander vermogen uit als 3x400v tussen de fases :)
https://www.econo.nl/model-cex-u-11-135-kw 3x16A. vermoed dus gemeten op 230V.

Ik blijf worstelen met de oplossing voor warm tapwater. want 11kW is net aan genoeg voor 6.3l/min bij een dT van 25 graden, uitgaande van 20 graden in in in de winter ( minimale boilertemperatuur ) is dat 6,3liter bij 45 graden.

Dat gaat een hele lage WAF hebben.

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
mkleinman schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:30:
[...]


https://www.econo.nl/model-cex-u-11-135-kw 3x16A. vermoed dus gemeten op 230V.

Ik blijf worstelen met de oplossing voor warm tapwater. want 11kW is net aan genoeg voor 6.3l/min bij een dT van 25 graden, uitgaande van 20 graden in in in de winter ( minimale boilertemperatuur ) is dat 6,3liter bij 45 graden.

Dat gaat een hele lage WAF hebben.
Kan je al 3-fase nemen dan?

WAF is hier ook goed met doorstroomverwarmer op 42 graden. (41 was weer niet acceptabel)
Er zijn niet veel mensen die een hogere temperatuur willen hebben. Die van jou wel?

Water hier is in de winter zonder zonneboiler 26-28C door de warmtepomp. Zo was dat toch ook bij jou?

[ Voor 7% gewijzigd door kmf op 20-02-2019 11:34 ]

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Helhond
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 22-04 11:00
Wij willen voor de Clage CEX gaan, zelfde punt als jouw.
Ik reken zelf min. boilerT voor 30 graden, dan wordt het een stuk gunstiger.
Dit wil ik bereiken door de WP over buffer te laten draaien, als je dat niet wilt/kan zou je er een elektrisch element in kunnen zettten. (Blijft toch COP 1) Daar kan je dan mee spelen door de buffer temperatuur op 25-35 te houden (i.p.v. 40+). Je kan er dan al naar behoefte de buffer temperatuur instellen.

ZB: 60HP op 2x250L Orientatie: WZW 68°; Douche-WTW; PV: 18x QCell 6390Wp Noord/Zuid, APS QS1+YC600; WP: Panasonic 7kW J-gen ; Gasloos sinds 07-2020


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

kmf schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:34:
[...]


Kan je al 3-fase nemen dan?

WAF is hier ook goed met doorstroomverwarmer op 42 graden. (41 was weer niet acceptabel)
Er zijn niet veel mensen die een hogere temperatuur willen hebben. Die van jou wel?
Temperatuur is prima ( douchen hier op 38-40 graden ), alleen de hoeveelheid water niet per minuut. Hadden 7liter/minuut douche, intussen een 10liter/minuut douche ( nog net geen regendouche ). Met genoemde doorstroomverwarmer gaat de 7liter/minuut douche misschien net werken maar die grotere die we nu hebben zeker weten niet.

Grote nadeel van een boiler met warm tapwater is en blijft dat wanneer die leeg is iemand koud onder de douche staat.

Overgang naar 3 fasen kan wel ( huis is er op voorbereid ) alleen moet ik dan overstappen naar een digitale meter. Daar ben ik nog niet zo'n voorstander van.

[ Voor 9% gewijzigd door mkleinman op 20-02-2019 11:38 ]

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cyberstalker
  • Registratie: September 2005
  • Niet online

cyberstalker

Eersteklas beunhaas

@mkleinman Ik weet niet welke doorstromer je op het oog hebt. Ik heb zelf de clage cex. Deze kan ingesteld worden op 11 of op 13 kW. Dat is dus 3x16 of 3x19 A. Dit apparaat gebruikt inderdaad het spanningsverschil tussen de fasen. Als je het gaat aansluiten is dit duidelijk, want er zit gewoon geen nuldraad in (je hebt dus 3x fase en 1x aarde).

Mijn vrouw werd ook niet gelukkig toen ik het apparaat op 40 graden instelde, 45 graden vind ze prima. Daar dit gecombineerd zit met een DWTW zorgt dit voor voldoende doorstroming. De DWTW geeft mij water van >25 graden. Om naar die 45 graden te komen moet ik dus maximaal 20 graden verwarmen.

20 graden x 4,18 kJ is dus 83,6 kJ. Met 11 kJ/s kom ik dan uit op 7,6 seconden om 1 liter water op temperatuur te krijgen. Dat is 7,9 l/m. Voor ons is dat voldoende. Bij hogere boilertemperatuur kun je natuurlijk meer water vragen.

Als je ipv 45 graden naar 40 graden gaat heb je natuurlijk al een grotere flow.

[ Voor 4% gewijzigd door cyberstalker op 20-02-2019 11:39 ]

Ik ontken het bestaan van IE.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
mkleinman schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:36:
[...]


Temperatuur is prima ( douchen hier op 38-40 graden ), alleen de hoeveelheid water niet per minuut. Hadden 7liter/minuut douche, intussen een 10liter/minuut douche ( nog net geen regendouche ). Met genoemde doorstroomverwarmer gaat de 7liter/minuut douche misschien net werken maar die grotere die we nu hebben zeker weten niet.

Grote nadeel van een boiler met warm tapwater is en blijft dat wanneer die leeg is iemand koud onder de douche staat.
Dus je hebt wel een boiler? De CEX kan je de begrenzing weghalen, dan blijft de flow hoog.
Maar kans dat je dan, als het boilerwater leeg is, je niet zo warm water meer krijgt. Compromis

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

kmf schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:39:
[...]


Dus je hebt wel een boiler? De CEX kan je de begrenzing weghalen, dan blijft de flow hoog.
Maar kans dat je dan, als het boilerwater leeg is, je niet zo warm water meer krijgt. Compromis
Ik heb een zonneboilervat van 300 liter :)

Ik ben er uit wat betreft koken en huis verwarmen, nu alleen nog warm tapwater oplossen.

Heb ook al zitten denken aan een 2e vat me prioregeling. 150 liter boiler als prima 1 voor de zonneboiler ( met 3kW element er in ) en dan daar achter mijn huidige 300liter vat.

twee dagen terug mijn 300l vat van 22 naar 35 graden gekregen, 150 liter had ik dus naar bijna 50 gekregen ( en dat is royaal douchen ).

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • !null
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 21-04 13:12
@mkleinman Hoe gaan je dan je huis verwarmen?

Wij hebben een 300 liter zonneboiler, hiervan hou ik alleen de bovenste helft warm middels warmtepomp als de zon het niet doet.

Ampera-e (60kWh) -> (66kWh)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
mkleinman schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:41:
[...]


Ik heb een zonneboilervat van 300 liter :)
Maar wordt ie ook bijverwarmd met de warmtepomp indien nodig?
Ik ben er uit wat betreft koken en huis verwarmen, nu alleen nog warm tapwater oplossen.

Heb ook al zitten denken aan een 2e vat me prioregeling. 150 liter boiler als prima 1 voor de zonneboiler ( met 3kW element er in ) en dan daar achter mijn huidige 300liter vat.

twee dagen terug mijn 300l vat van 22 naar 35 graden gekregen, 150 liter had ik dus naar bijna 50 gekregen ( en dat is royaal douchen ).
Als je ruimte hebt voor 2e vat, is een warmtepompboiler dan niet ook een mogelijkheid?

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

!null schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:42:
@mkleinman Hoe gaan je dan je huis verwarmen?

Wij hebben een 300 liter zonneboiler, hiervan hou ik alleen de bovenste helft warm middels warmtepomp als de zon het niet doet.
Je hebt ook elektrische CV doorstroomverwarmers, de ELGA komt net te kort bij mij, met 2kW extra ( geschakeld door de ELGA ) heb ik genoeg om mijn huis te verwarmen.
kmf schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:43:
[...]


Maar wordt ie ook bijverwarmd met de warmtepomp indien nodig?


[...]


Als je ruimte hebt voor 2e vat, is een warmtepompboiler dan niet ook een mogelijkheid?
Ik kan de warmtepomp gebruiken ( doorstroming door 2e spiraal ). bovenste helft blijft dan op 30 graden hangen ongeveer.

Edit: 30 graden met een Clage doorstromer hmm... Ideetje.

Warmtepompboiler zou ook kunnen inderdaad, ik heb de ruimte op de plek waar nu de CV ketel hangt. Alleen zijn ze zo gruwelijk duur.

En met een WPB houd je het probleem, boiler leeg = koud douchen.

[ Voor 42% gewijzigd door mkleinman op 20-02-2019 11:46 ]

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cyberstalker
  • Registratie: September 2005
  • Niet online

cyberstalker

Eersteklas beunhaas

kmf schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:39:
[...]


Dus je hebt wel een boiler? De CEX kan je de begrenzing weghalen, dan blijft de flow hoog.
Maar kans dat je dan, als het boilerwater leeg is, je niet zo warm water meer krijgt. Compromis
Heb je daar wat meer informatie over? Ik zou best wel geinteresseerd zijn om de begrenzer eraf te halen. Ik kan er in de handleiding niets over vinden.

Ik ontken het bestaan van IE.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • !null
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 21-04 13:12
@mkleinman Heb je ventilatie systeem om warmtepomp boiler op aan te sluiten?
Het voordeel is wel dat deze geen kracht afneemt van je CV installatie.

Ik vraag me wel af of je er niet beter aan doet om een Panasonic 7kw te installeren zodat je echt alles af kunt met de warmtepomp. En dan je Elga te verkopen. Je zult denk ik ook nog subsidie krijgen op die Panasonic. Een monobloc Panasonic kan jij nog wel zelf installeren denk ik, al zijn het wel zware bakbeeksten.
Dan kan die Panasonic ook wel je boiler opwarmen.

Je hebt een spiraal over in je zonneboiler voor de warmtepomp?

Ampera-e (60kWh) -> (66kWh)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Baapje327
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 07:58
Rimco schreef op dinsdag 19 februari 2019 @ 22:56:
@Baapje327/@DjaRoel/Iedereen: Ik zit te na te denken over 3x24 (13,32m², Prisma Pro) buizen zoals jullie hebben, maar het lijkt er op dat de subsidie boven 10m² drastisch lager is, klopt dat? Hebben jullie daar ook last van gehad en is daar iets aan te doen?

Lijkt er zelfs op dat 3x18 (net onder 10m²) + 2x8 achteraf erbij zelfs goedkoper is. Omdat ik 2 buffervaten in gedachte heb is 2x24 en los daarvan 1x24 ook een optie, maar geen idee of dat inderdaad zo kan qua subsidie. Is er ergens een site/manier waarop de subsidie voor zowel meer als minder dan 10m² duidelijk staat beschreven? Ik zie namelijk ook verschillende berekeningen.
Ik heb het grootste pakket voor cv en tapwater ondersteuning(123 kaminofen) gekocht wat op m'n garage dak paste, en dat waren 3x24 cpc buizen. €5000-2661 euro subsidie uit m'n hoofd. Niet specifiek naar de kosten gekeken in verhouding tot subsidie, maar geschaald op de grootte van 't dak. Doel was om 't stookseizoen zo kort mogelijk te laten zijn en wilde perse een hygienespiraal. (en extra warmte voor hottub/jacuzzi in de zomer)
Op 't vat zit ook de WP, dus 't vat wordt dubbel gebruikt. Wp was ook 5000 en kreeg 2500 subsidie. Nog 350 voor de doorstromer. Dus voor 5250 euro ongeveer van 't gas af (ex. pv panelen en installatie ) en de ketel moest toch vervangen worden. Achter de hygienespiraal hangt nog een wijas doorstromer. De collectoren kunnen bijna altijd warmte kwijt, onderin 't vat is 't meestal 21-25 graden. Boven wat je instelt op de WP, meestal 35-45 graden. De doorstromer staat op 50 graden, is prima te doen zo, en eigenlijk onbeperkt warm water. Zeer tevreden over de kosten vs wat 't doet (kwam van 300 p/m aan stroom en gas kosten)

14.5 kWP op Zuid, 4x24 CPC heatpipes op Zuid, 1000L Hygienebuffervat met Panasonic WH-MDC09J3E5, Gasloos sinds 2018.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jerh
  • Registratie: Mei 2015
  • Laatst online: 20:10
mkleinman schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:43:
[...]


Je hebt ook elektrische CV doorstroomverwarmers, de ELGA komt net te kort bij mij, met 2kW extra ( geschakeld door de ELGA ) heb ik genoeg om mijn huis te verwarmen.


[...]


Ik kan de warmtepomp gebruiken ( doorstroming door 2e spiraal ). bovenste helft blijft dan op 30 graden hangen ongeveer.

Edit: 30 graden met een Clage doorstromer hmm... Ideetje.

Warmtepompboiler zou ook kunnen inderdaad, ik heb de ruimte op de plek waar nu de CV ketel hangt. Alleen zijn ze zo gruwelijk duur.

En met een WPB houd je het probleem, boiler leeg = koud douchen.
Qua stroomkosten maakt het niet veel uit doorstromer met weinig stilstandsverliezen versus cop4 wp, dat heb ik hier getest.

Ik heb op dit moment de wp op de bovenste spiraal actief van mijn hygieneboiler en de wijas (die ik al had) er achter hangen als naverwarmer ingesteld op 50 graden. Altijd oneindig warm water tegen relatief lage kosten. Dat kan je ook bij de WPB doen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Baapje327
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 07:58
Mijn situatie is vergelijkbaar als die van jerh. Werkt dus goed 👍

14.5 kWP op Zuid, 4x24 CPC heatpipes op Zuid, 1000L Hygienebuffervat met Panasonic WH-MDC09J3E5, Gasloos sinds 2018.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Nu online

Speedy-Andre

Sony ZL, XA, Nokia XR20

mkleinman schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:43:

Warmtepompboiler zou ook kunnen inderdaad, ik heb de ruimte op de plek waar nu de CV ketel hangt. Alleen zijn ze zo gruwelijk duur.

En met een WPB houd je het probleem, boiler leeg = koud douchen.
Dan ben je niet echt goed op de hoogte denk ik :)
Een warmtepompboiler heb je zo goed als gratis door de ruime subsidie, alleen wel eerst aanschaffen (buiten NL) en dan zelf aansluiten (is simpel) waarna de subsidie komt.
Stook je hem wat hoger op dan moet je echt enorm je best doen om hem koud/leeg te krijgen.
Neem je er een met extra spiraal dan kan je hem ook nog voorverwarmen met de collectors of wp.
Het gedoe met grote belastingen ben je dan kwijt, bij 650W houdt het wel op en als de nood hoog is zit er nog een element in..

PVoutput 2x Toshiba Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016, 8620Wp, Monoblock Panasonic J 7kW


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
mkleinman schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:43:
[...]


Warmtepompboiler zou ook kunnen inderdaad, ik heb de ruimte op de plek waar nu de CV ketel hangt. Alleen zijn ze zo gruwelijk duur.
He? wat? volgens Warmtepomp boiler gebruiken voor cv ondersteuning is zo'n warmtepompboiler nagenoeg gratis na aftrek subsidie.
cyberstalker schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:46:
[...]

Heb je daar wat meer informatie over? Ik zou best wel geinteresseerd zijn om de begrenzer eraf te halen. Ik kan er in de handleiding niets over vinden.
Blijkbaar is bij de toevoer van water een rood dingetje. Die kan je eruit halen en dan is er geen begrenzing meer.

Ik heb het zelf niet gedaan (te lui) omdat de flow standaard al prima is voor mij.

[ Voor 37% gewijzigd door kmf op 20-02-2019 12:28 ]

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jasperaap
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 12-06-2023
Helhond schreef op vrijdag 15 februari 2019 @ 16:52:
[...]


Basis van verduurzamen is toch wel isoleren. Daarmee verlaag je de energiebehoefte van je woning, en hoef je uiteindelijk minder energie toe te voegen ongeacht welke verwarming je toepast.

Je dakisolatie is dus al in orde, spouw en vloer isolatie levert ook nog een goede bijdrage en is dus ook het overwege waard. (net als een doucheWTW).

Met de voorschotbedragen kan je eigenlijk vrij weinig, omdat dit vaak niet zoveel zegt. De echte getallen heb je meer aan, en zou je eventueel op kunnen vragen bij de verkopende partij.

Wij hebben zelf ook een houtkachel, (zat er al in bij de koop) en zat in eerste instantie ook aan een pelletketel te denken. Lekker goedkoop en "duurzaam" dacht ik, dat valt achteraf toch schijnbaar tegen. Ook het feit dat er bomen in Zuid Amerika en canada worden gekapt, per tanker hierheen worden verscheept om ze vervolgens in europa te verbranden staat me een beetje tegen, om die reden met ik dan ook van dat idee afgestapt en wil ik het liefst nul op de meter worden met ook eigen duurzame oplossingen als in de combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp.

De keuze is nu "nog" natuurlijk aan jezelf,

Je schuin en plat dak is ideaal voor zonnepanelen en een zonneboiler, en je hebt zo te zien ook ruimte zat voor een warmtepomp.

Voor de WAF misschien wat extra kaarsjes aansteken i.p.v. een kachel.
Ik had mijn keuze in ieder geval al wel gemaakt. :+
Dank! Douche WTW was me nog niet bekend, ziet er goed uit als we badkamer verbouwen (we redden de ondergrens van 9 minuten douchen makkelijk O-) )

Wat betreft de warmtepomp vind ik het lastig wat te doen gezien het bouwjaar van 1930. Ik ben daarnaast bang voor de 'verhalen' over het geluid wat zo'n ding geeft, hier ga ik me in verdiepen. Daarnaast Lucht/Lucht of Lucht/Water afwegingen die er zijn.

Zal voor buffervat/boiler constructief moeten laten kijken hoe sterk mijn zoldervloer is voordat ik er iets van kan vinden. In het forum is er genoeg te vinden over belastingen enzovoort, maar wil het zeker weten.

Ga er nog goed over nadenken maar een lange droom is een kachel dus even goed kijken wat we willen. Denk dat we een hybride zijn tussen luxepaardjes en duurzame paardjes :+.

Stap 1 is vinden van een betrouwbare partij die met me mee kan kijken, hier druk mee bezig. Als dit mag binnen het forum en de regels, voel je vrij om mensen te tippen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjaRoel
  • Registratie: Juli 2016
  • Laatst online: 21-04 22:41
jasperaap schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 17:33:
[...]

Dank! Douche WTW was me nog niet bekend, ziet er goed uit als we badkamer verbouwen (we redden de ondergrens van 9 minuten douchen makkelijk O-) )

Wat betreft de warmtepomp vind ik het lastig wat te doen gezien het bouwjaar van 1930. Ik ben daarnaast bang voor de 'verhalen' over het geluid wat zo'n ding geeft, hier ga ik me in verdiepen. Daarnaast Lucht/Lucht of Lucht/Water afwegingen die er zijn.

Zal voor buffervat/boiler constructief moeten laten kijken hoe sterk mijn zoldervloer is voordat ik er iets van kan vinden. In het forum is er genoeg te vinden over belastingen enzovoort, maar wil het zeker weten.

Ga er nog goed over nadenken maar een lange droom is een kachel dus even goed kijken wat we willen. Denk dat we een hybride zijn tussen luxepaardjes en duurzame paardjes :+.

Stap 1 is vinden van een betrouwbare partij die met me mee kan kijken, hier druk mee bezig. Als dit mag binnen het forum en de regels, voel je vrij om mensen te tippen.
Tenzij je woning meer dan uitstekend nageisoleerd is en je overal beschikt over vloerverwarming vraag ik me enigszins of hoe rendabel een warmtepomp is.

Ik heb een vrijstaande woning uit 1924 welke uitstekend geïsoleerd is, als ik overal vloerverwarming had had er ook al een warmtepomp gestaan maar met radiatoren boven heb ik er nog niet echt veel vertrouwen in.

Zeker ook omdat de Cop waardes die ze opgeven nogal rooskleurig zijn, in de kwakkeltijden zal het prima gaan, maar als het echt koud wordt staat dat ding heel de dag in defrost en sta je bijna electrisch te verwarmen in de zin dat de Cop dan erg laag is. Ik ben benieuwd of andere daar wat over kunnen zeggen, de kleine machines zoals ze hier voorgesteld worden kom ik niet veel tegen maar de werking blijft hetzelfde.

Ik ben al meer als tien jaar werkzaam in de meet en regeltechniek en tenzij er tijdens het ontwerp rekening mee gehouden wordt zitten er erg veel halen en ogen aan.

3300Wp Zuid Growatt 3000s / 3300Wp West Growatt 3000s / 1440Wp zuid Growatt 1500s / / 3x18HP, Zuid, 400L Buffervat


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TheGhostInc
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
DjaRoel schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 18:00:
[...]
, maar als het echt koud wordt staat dat ding heel de dag in defrost en sta je bijna electrisch te verwarmen in de zin dat de Cop dan erg laag is.
Niet alleen de COP is dan laag, de opbrengst kan dan ook krap worden.

Maar om deze reden zit ik dan weleens naar een houtkachel met CV te kijken. Die 2-3 weken per jaar dat het kraakt dat het vriest heb je ineens een extra 20+kW tot je beschikking.
Als ik dat ding in de garage zou zetten kan ik op een koude klusavond er ook nog comfortabel werken.... keuzes, keuzes.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WeirCo
  • Registratie: Januari 2009
  • Laatst online: 22-04 19:06
DjaRoel schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 18:00:
[...]


Tenzij je woning meer dan uitstekend nageisoleerd is en je overal beschikt over vloerverwarming vraag ik me enigszins of hoe rendabel een warmtepomp is.

Ik heb een vrijstaande woning uit 1924 welke uitstekend geïsoleerd is, als ik overal vloerverwarming had had er ook al een warmtepomp gestaan maar met radiatoren boven heb ik er nog niet echt veel vertrouwen in.

Zeker ook omdat de Cop waardes die ze opgeven nogal rooskleurig zijn, in de kwakkeltijden zal het prima gaan, maar als het echt koud wordt staat dat ding heel de dag in defrost en sta je bijna electrisch te verwarmen in de zin dat de Cop dan erg laag is. Ik ben benieuwd of andere daar wat over kunnen zeggen, de kleine machines zoals ze hier voorgesteld worden kom ik niet veel tegen maar de werking blijft hetzelfde.

Ik ben al meer als tien jaar werkzaam in de meet en regeltechniek en tenzij er tijdens het ontwerp rekening mee gehouden wordt zitten er erg veel halen en ogen aan.
Ik denk zelfs dat mensen mét zo'n goed geïsoleerde woning en overal vloerverwarming na een goede winter schrikken van het verbruik, en de kosten...

Twitch Kanaal


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jasperaap
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 12-06-2023
DjaRoel schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 18:00:
[...]


Tenzij je woning meer dan uitstekend nageisoleerd is en je overal beschikt over vloerverwarming vraag ik me enigszins of hoe rendabel een warmtepomp is.

Ik heb een vrijstaande woning uit 1924 welke uitstekend geïsoleerd is, als ik overal vloerverwarming had had er ook al een warmtepomp gestaan maar met radiatoren boven heb ik er nog niet echt veel vertrouwen in.

Zeker ook omdat de Cop waardes die ze opgeven nogal rooskleurig zijn, in de kwakkeltijden zal het prima gaan, maar als het echt koud wordt staat dat ding heel de dag in defrost en sta je bijna electrisch te verwarmen in de zin dat de Cop dan erg laag is. Ik ben benieuwd of andere daar wat over kunnen zeggen, de kleine machines zoals ze hier voorgesteld worden kom ik niet veel tegen maar de werking blijft hetzelfde.

Ik ben al meer als tien jaar werkzaam in de meet en regeltechniek en tenzij er tijdens het ontwerp rekening mee gehouden wordt zitten er erg veel halen en ogen aan.
Ben vooral aan het zoeken of ik helemaal van het gas kan. Eventueel bijstoken met hout of pelletkorrels vinden we prima omdat we af en toe 'gezellig' vuur willen.

En de combinatie met de (pellet)kachel in de woonkamer voor als het echt koud wordt i.c.m. warmtepomp (boiler). We pakken dan de CV die er is i.c.m. warmtepomp. Als ik andere posts zo lees is zo'n ding nagenoeg gratis na subsidie.

Ik trek het isoleren even los voor het gemak, dat begrijp ik wel / komt goed.

Samengevat:

- Warmtepompoplossing / Warmtepompboiler voor basis
- Zonnepanelen
- Heatpipes
- Buffervat (is dit nodig of kan ik warmtepompboiler/buffervat vanuit heatpipes combineren?)
- Kachel of Pelletkachel in woonkamer, eventeel met CV moederhaard functie.

[ Voor 4% gewijzigd door jasperaap op 20-02-2019 19:33 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • BenEco
  • Registratie: Januari 2014
  • Niet online
WeirCo schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 19:27:
[...]


Ik denk zelfs dat mensen mét zo'n goed geïsoleerde woning en overal vloerverwarming na een goede winter schrikken van het verbruik, en de kosten...
Kan uit ervaring melden dat ik niet geschrokken ben, maar dit kan ook aan de grondige voorbereiding gelegen hebben. Dan weet je vooraf waar je aan begint. :)
Zelfs zonder zonnepanelen is een warmtepomp (met in mijn geval samenwerkend met een ZB) goedkoper in gebruik dan een plofketel.
Met nu 5 jaren ZB/WP ervaring en als vergelijk de 13 voorgaande jaren gas verwarmen tonen dit in mijn goed geïsoleerde woning (2001) met beneden vloerverwarming en boven radiatoren wel aan.
Een beter milieu begint bij.....
Ja, het is een investering maar met de huidige subsidies, enz..., ondertussen mag er al iets stuk gaan aan het systeem en kan het door vermeden kosten vervangen worden.
Wat is de TvT van een gasketel. >:)
Even on topic maar weer: de zonneboiler komt al weer lekker op stoom met dit zonnige weer. :P

[ Voor 4% gewijzigd door BenEco op 20-02-2019 19:53 ]

2x L/L WP MHI 35ZS-W, L/W WP Panasonic 5 kW WC05H3E5, ZB Q-Solar 380L 10m2 & ZB OEG 150L & 3kW, 3330/3470/2660Wp Zuid, Gasloos sinds 2016, Nissan Leaf 62kWh Tekna, Waterluxe Duo 7, Bluetti 200Max+ 2x B230.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Fullpower
  • Registratie: Juni 2017
  • Laatst online: 20:23
!null schreef op dinsdag 19 februari 2019 @ 21:57:
@Fullpower Opzich mooi, maar ik heb er toch wat moeite mee om te geloven dat jouw 18 heatpipes 300 liter circa 17 graden verwarmen.

Ik heb namelijk een veelvoud daarvan (geen reflectie erachter), en toegegeven, die doen gedurende de ochtend weinig vanwege de hoogbouw (vanaf uurtje of 11 is er actie), maar die doen niet eens meer.
Het was gemiddeld iets van 15 graden omhoog, waarbij de grootste stijging natuurlijk onderin was. Ik heb mij al eens eerder er over verbaast hoe goed de ZB het doet. Hij start om half 10 en loopt dan een uur of 7 aan één stuk door. Rond 1 uur gaat de pomp nog 1,5 uur wat harder lopen. (En dan heb ik de stilstand verliezen niet meegerekend).

Oost: 3600WP en zuid: 3000WP PV, 9kW Panasonic split warmtepomp en Jaga Twin convectoren met zelfbouw DBE. CPC18 300 liter ZB. Clage 11kW naverwarmer.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • !null
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 21-04 13:12
WeirCo schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 19:27:
[...]


Ik denk zelfs dat mensen mét zo'n goed geïsoleerde woning en overal vloerverwarming na een goede winter schrikken van het verbruik, en de kosten...
Ik heb in mijn nieuwbouwhuis de cv ketel eruit gegooid en een warmtepomp geplaatst. Nu klopt het pas, die cv ketels zijn vaak veelste krachtig, gaan ze aan en snel weer uit.
Mijn warmtepomp verbruikt zelfs minder dan ik vooraf verwachtte. Komt allemaal omdat het systeem nu zeer goed op elkaar is gematcht.
Cv ketel werkte zeer inefficiënt, en we betaalden ook nog relatief veel voor het gas vanwege gasaansluiting kosten e.d.

Dus een echt goed geïsoleerd huis (alsin tegen nieuwbouw eisen van isolatie) met vloerverwarming is de warmtepomp de beste keus.

Verder nog zonnepanelen gelegd waardoor we energieneutraal zijn.

Ampera-e (60kWh) -> (66kWh)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jerh
  • Registratie: Mei 2015
  • Laatst online: 20:10
DjaRoel schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 18:00:
[...]


Tenzij je woning meer dan uitstekend nageisoleerd is en je overal beschikt over vloerverwarming vraag ik me enigszins of hoe rendabel een warmtepomp is.

Ik heb een vrijstaande woning uit 1924 welke uitstekend geïsoleerd is, als ik overal vloerverwarming had had er ook al een warmtepomp gestaan maar met radiatoren boven heb ik er nog niet echt veel vertrouwen in.

Zeker ook omdat de Cop waardes die ze opgeven nogal rooskleurig zijn, in de kwakkeltijden zal het prima gaan, maar als het echt koud wordt staat dat ding heel de dag in defrost en sta je bijna electrisch te verwarmen in de zin dat de Cop dan erg laag is. Ik ben benieuwd of andere daar wat over kunnen zeggen, de kleine machines zoals ze hier voorgesteld worden kom ik niet veel tegen maar de werking blijft hetzelfde.

Ik ben al meer als tien jaar werkzaam in de meet en regeltechniek en tenzij er tijdens het ontwerp rekening mee gehouden wordt zitten er erg veel halen en ogen aan.
Dan neem je een w/w wp, is geen enkel probleem om daarmee je huis warm te houden, spreek uit ervaring. Als ze hier allemaal over defrosts praten en kreunende en krakende machines, haal ik mijn schouders op.

Ik zou idd vloer of wandverwarming aanraden, dat maakt het een stuk makkelijker. En niet om lullig te doen goed isolatie is zowat onmogelijk bij een huis uit 1924. Je ziet echt goede isolatie en geen koudebruggen in het ontwerp pas in de laatste jaren opgang vinden.

Uiteraard gaat er zometeen iemand roepen dat een w/w wp veel duurder is, dat is inderdaad zo.
WeirCo schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 19:27:
[...]


Ik denk zelfs dat mensen mét zo'n goed geïsoleerde woning en overal vloerverwarming na een goede winter schrikken van het verbruik, en de kosten...
Als het een paar weken serieus vriest met een lekkere oostenwind gevolgd door een kwakkelperiode rond nul met mist dan denk ik dat er wel wat slachtoffers vallen qua rekening. Je ziet af en toe hier verbruiken van 50+ kWh voorbij komen. Dan gaat het hard, maar dat zou het met gas ook gaan.


Ontopic vandaag 7 graden omhoog in de boiler, meer dan gisteren ondanks iets minder zon. Begin temperatuur van de boiler was iets lager, dus dat helpt dan.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Rimco
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 22-04 09:27

Rimco

Lekker duurzaam, denk ik

DjaRoel schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 08:34:
[...]


Volgens mij is het subsidie bedrag afhankelijk van de (theoretische) jaaropbrengst. En is er alleen subsidie voor sets welke aangemeld zijn en in de, https://www.rvo.nl/sites/...neboilers%2022-1-2019.pdf staan. Ik had liever de standaard regelaar er niet bij gehad maar dat was geen optie omdat dan de subsidie weer vervalt.

Dus als je twee buffervaten zou willen is het waarschijnlijk voordeliger om twee losse sets te kopen.

Voor wat voor situatie wil je de setup gaan gebruiken, hou er rekening mee dat tenzij je (heel) veel warm tapwater afneemt 3x24 buizen wellicht een beetje overkill is.

@Helhond Ik heb een set met 3x18 buizen
Baapje327 schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 12:10:
[...]


Ik heb het grootste pakket voor cv en tapwater ondersteuning(123 kaminofen) gekocht wat op m'n garage dak paste, en dat waren 3x24 cpc buizen. €5000-2661 euro subsidie uit m'n hoofd. Niet specifiek naar de kosten gekeken in verhouding tot subsidie, maar geschaald op de grootte van 't dak. Doel was om 't stookseizoen zo kort mogelijk te laten zijn en wilde perse een hygienespiraal. (en extra warmte voor hottub/jacuzzi in de zomer)
Op 't vat zit ook de WP, dus 't vat wordt dubbel gebruikt. Wp was ook 5000 en kreeg 2500 subsidie. Nog 350 voor de doorstromer. Dus voor 5250 euro ongeveer van 't gas af (ex. pv panelen en installatie ) en de ketel moest toch vervangen worden. Achter de hygienespiraal hangt nog een wijas doorstromer. De collectoren kunnen bijna altijd warmte kwijt, onderin 't vat is 't meestal 21-25 graden. Boven wat je instelt op de WP, meestal 35-45 graden. De doorstromer staat op 50 graden, is prima te doen zo, en eigenlijk onbeperkt warm water. Zeer tevreden over de kosten vs wat 't doet (kwam van 300 p/m aan stroom en gas kosten)
Dank voor de input, heb zojuist de leidende wet gevonden en die zegt op dit moment:
De subsidie voor een zonneboiler als bedoeld in artikel 4.5.5 bedraagt € 0,68 per kWh jaarlijkse zonne-energiebijdrage van de zonneboiler bij een apertuuroppervlakte van ten hoogste 10 vierkante meter en bedraagt € 0,30 per kWh jaarlijkse zonne-energiebijdrage van de zonneboiler bij een apertuuroppervlakte van meer dan 10 vierkante meter.
Iemand enig idee of die 30 cent dan alleen voor het gedeelte boven de 10 vierkante meter geldt of voor het geheel? Onder de 10m² wordt er ook nog gerekend met een vaste opbrengst minus wat verliezen, waarbij boven 10m² het daadwerkelijke oppervlakte wordt gebruikt.

De set is op de apparatenlijst te krijgen op aanvraag (Econo) en lijkt zelfs goedkoper te zijn dan de genoemde Duitse site. Wil ook nog in conclaaf gaan met de verkoper wat de beste aanpak is, maar wilde eerst kijken of iemand hier iets meer wist.

Het gaat om een vrijstaande jaren 70 villa van ongeveer 1000m³ inhoud. Laatste jaren compleet geïsoleerd behalve de vloer (natuurstenen vloer blijft behouden en geen kruipruimte). Hangt nu nog een gasketel van 36/48kW, maar ding draait bijna altijd op laagste pitje met aanvoertemperatuur van ongeveer 30 graden als het vriest (heel veel grote radiatoren). 16kW Warmtepomp (onderdeel van groter geheel) staat al op de planning en daarvoor heb ik een buffervat nodig. Nu viel het mij op dat een los buffervat bijna net zo duur kan zijn als een zonneboiler na subsidie, vandaar de zoektocht. En gratis warmte is natuurlijk nooit weg.

De nok is ongeveer 16 meter lang, waarbij het middelste gedeelte van ongeveer 9 meter minder steil is. Minus wat marge en een schoorsteen is er 8,5 meter breedte beschikbaar op WZW om netjes in 1 stuk heatpipes langs de nok te leggen. Omdat er 3 balkondeuren onder dit gedeelte zitten zou 3x24 = 8,5m het mooiste resultaat geven.

Het idee is om 2 hygiëneboilers in serie te gebruiken (beetje zoals @Helhond). Technische ruimte is ietwat beperkt, maar heb plaats voor 300+200L of 500+150L. Daarbij zou ik het kleinste vat zo regelen dat deze minimaal 20 graden warmer is dan het grote vat (max 50 graden via warmtepomp), speciaal voor tapwater. Omdat het CV water tussen 25 en 35 graden kan fluctueren (grote buffer) zal het zorgen voor warmer tapwater bij het ingaan van de kleine boiler. Warmtepomp kan ook worden gebruikt om kleine buffer te ondersteunen tijdens het tappen of om als "doorstroomverwarmer" het uitgaande water nog na te verwarmen (16kW kan 15 L/m ongeveer 15 graden opkrikken). Elektrische doorstromer van 11kW kan er ook nog bij als extra-extra backup, maar eerst hier maar eens mee beginnen.

Qua watergebruik hebben we een dubbele douche die op dit moment samen 15 L/m @ 40+ graden gebruiken (ketel limiet). Enkele douche vraagt 10 L/m, dus zonder limiet van de ketel gaat het nog sneller. DWTW is in gebruik, maar heb nog geen tijd gehad om alle sensoren uit te lezen om te kijken hoeveel warmte (kW) van de ketel komt vs DWTW. Een gemiddelde douchebeurt van 2 personen kost ongeveer 200L. Daarnaast staat ook een jacuzzi buiten op de planning, dus in de zomer kunnen we daar gerust de warmte in dumpen indien nodig.

PV: 49 kWp | ZB: 8kWp | WPs: 3x Pana 7J + Pana 5J + Nibe Savent + Vaillant aroSTOR 270BM + Samsung DVM S (L/L)


  • Baapje327
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 07:58
Interessante opzet. Je buffergrootte is denk ik wel echt te klein voor zoveel collectoren. Minder dan 500l is echt zo warm... Opzich geen probleem, maar in de zomer zou ik dan wel een kuub bak met water oid neerzetten en dat verwarmen, anders heb je 3 maanden lang stagnatie. (totdat je jacuzzi hebt)
Eveneens heb je legionella kans als je geen hygienespiraal hebt. Of je moet nog bijverwarming in je boiler vat.

[ Voor 3% gewijzigd door Baapje327 op 21-02-2019 08:24 ]

14.5 kWP op Zuid, 4x24 CPC heatpipes op Zuid, 1000L Hygienebuffervat met Panasonic WH-MDC09J3E5, Gasloos sinds 2018.

Pagina: 1 2 ... 65 Laatste