Toon posts:

Het grote "thuis laden van je EV" topic. OverzichtLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 121 Laatste
Acties:
 • 695.488 views

Acties:
 • +30Henk 'm!

 • NexusUser
 • Registratie: November 2013
 • Laatst online: 04-12 23:56
Mede-auteur:
 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 22:33

teacher

THUISLADEN ELEKTRISCHE VOERTUIGENIn dit topic bespreken we de mogelijkheden van thuisladen en de aanschaf van een laadunit of laadpaal. Dit onderwerp wordt steeds actueler nu meer particulieren tot aanschaf overgaan van een elektrisch voertuig en daarbij de mogelijkheden onderzoeken om de auto op de eigen oprit of voor de deur op te kunnen laden.

Een korte introductie:

De lader is eigenlijk geen lader.
We noemen het voor het gemak een lader, laadpaal of laadpunt, maar de eigenlijke AC lader zit in de auto zelf. Het enige wat het laadpunt doet is een paar controles (alles veilig, auto aangesloten?), een signaal aan de auto sturen (leesvoer) en een relais bekrachtigen waarmee er 230V naar de eigenlijke lader in de auto gaat. Voor het gemak noemen we het natuurlijk wel gewoon een lader. 8)

DE STEKKER LADER
De eenvoudigste manier van je auto opladen is gewoon aan een huis tuin en keuken (schuko) stopcontact. Daar komt AC 230V uit op maximaal 16 Ampère. Hiervoor heb je een kabel nodig die een stekkerlader, nood-lader, granny charger of thuis-laadkabel wordt genoemd.

Hierboven zie je een instelbare mennekes, die maximaal 13A kan laden.
De stekkerlader is ideaal voor op vakantie omdat elke camping wel een stopcontact heeft, of als je bij kennissen (of granny - oma) thuis bent en je hebt even 20 a 30 kilometer extra bereik nodig hebt. Het laden met een stekkerlader gaat doorgaans op lagere amperages, bijvoorbeeld 10A; ongeveer 2300 Watt. Hierdoor komt er elk uur ongeveer 2.3kWh in je accupakket, goed voor ongeveer 10 kilometer rijden. Het duurt daardoor wel erg lang van 0 naar 100%, afhankelijk van je batterijpakket tot wel 30 uur! Maar staat je auto elke avond / nacht stil en rij je doorgaans niet meer dan 120km per dag, dan is laden met de granny lader prima. Belangrijk punt: het stopcontact waarop je de lader aansluit moet wel in orde zijn en de bedrading er naar toe ook. Er gaat immers langere tijd 10-13A doorheen:

raad eens op welke groep en welke aardlek de stekkerlader zit..


LAADPUNT THUIS
Zoek je meer laadsnelheid, of heb je meer inzicht nodig in hoeveel je laadt, dan is een vast laadpunt the way-to-go. Laadpunten kan je op een aantal manier onderverdelen:

Met vaste kabel of met een mennekes type 2 socket
De eerste is supermakkelijk; auto inpluggen en klaar, maar wel wat gevoeliger voor vandalisme en je kennis-met-1e-model-leaf kan bij jou niet even bijladen; die gebruikt immers een type 1 stekker. Een socket is wat cleaner en dus minder gevoelig voor grijpgrage vingers, maar je zal dus altijd zelf je kabel moeten inpluggen. Doorgaans heeft een socket lader ook een pasje nodig om te kunnen starten.Nog een manier om laadpunten te verdelen:
1-fase of 3-fase.
Een 1-fase laadpunt heeft meestal een vermogen van 3.7kW, dat is precies wat er op een standaard 16A groep in de meterkast past. Meer kan; soms zijn ze instelbaar naar hogere vermogens. Dit heeft wel gevolgen voor hoe je je meterkast in moet richten. Met zo'n laadpunt komt er elk uur 3.6kWh in je accu, zal je daarmee ongeveer 16-19 km per uur bijladen en kan na een nachtje dus bijna 200km rijbereik opleveren.
Als je een 1 fase huisaansluiting hebt is dat meestal 1x35A, dus met een 16A laadpunt heb je nog 19A over voor de rest van je huis.

Een 3-fase laadpunt heeft meestal een vermogen van 11kW, namelijk 3x3.7kW. Meer kan, soms zijn ze instelbaar naar een hoger vermogen, maar dat heeft gevolgen voor de inrichting van je meterkast.
Voor een 3-fasen laadpunt heb je dus wel een 3-fasen aansluiting nodig. Dit is aanwezig in veel huizen, maar checken bij je netbeheerder als je het niet zeker weet. Een standaard 3-fasen aansluiting is 3x25A, dus met een 3x16A laadpunt heb je nog 3x9A (27A = ongeveer 6200Watt) over voor de rest van je woning en dat is voldoende om nog elektrisch te kunnen koken en de wasmachine aan te hebben tijdens het laden.

slimme en domme laadpunten
Verder is het handig om te weten dat thuis laadpunten in domme en slimme varianten verkrijgbaar zijn. Een domme variant is niet meer dan een veredeld stopcontact. Maar op een eigen oprit is dit vaak meer dan genoeg. Vooral eentje met vaste kabel is goed bruikbaar voor dagelijks gebruik met zo min mogelijk gedoe. Thuiskomen, inpluggen, en naar binnen gaan.

Een slimme variant heeft een GPRS simkaart of is met een UTP kabel aangesloten op je thuisnetwerk waardoor er een koppeling met een backend systeem is van bijvoorbeeld The New Motion. Vaak hebben ze ook RFID lezers. Sommigen kun je ook aansluiten op je P1 poort van je slimme meter voor loadbalancing doeleinden. Een 'gemanaged' laadpunt kost een paar euro per maand. In ruil daarvoor krijg je een vermelding in de laadpunten databases, inkomsten uit laadsessies van gasten met een laadpas, remote beheer van het laadpunt, online omgeving die allerlei metingen van jouw en je gastverbruik weergeeft en allerlei andere statistieken.

En dan is er ook nog een tussenweg. Een aantal laadpunten hebben meer intelligentie aan boord en zijn door de eindgebruiker lokaal met een app of PC uit te lezen, zonder dat er verplicht abonnement moet worden afgesloten. De laadoplossingen van Wallbox en Zappi zijn hiervan goede voorbeelden en geven via een app inzicht in het elektriciteitsverbruik of stellen de gebruiker in staat de tijdstippen van laden in te stellen.

sluipverbruik
Ja, een laadpunt verbruikt stroom, ook al wordt er niet geladen. Dit standby verbruik is doorgaans 3-5watt en zal je ongeveer 10 euro per jaar kosten.


Load balancing
Load balancing wil zeggen dat het laadpunt "weet" wat het verbruik is van de rest van het huis. Hiermee kan je op een hoger vermogen laden als er verder geen ander verbruik is. Zodra bijvoorbeeld een boiler, warmtepomp of kookplaat gebruikt wordt vermindert het laadpunt het vermogen.

Om loadbalancing te activeren is er een 4 aderige kabel noodzakelijk vanaf het laadpunt tot aan de P1 poort van de (dsmr5) slimme meter in de meterkast. De gegarandeerde lengte is hiervoor afgegeven tot 3 meter. Heb je meer lengte is het mogelijk om deze P1 signalen actief te versterken. Een andere optie om het verbruik door te geven aan het laadpunt is via inductieklemmen, dit als je bijvoorbeeld nog een oud type meter hebt. Een aantal laadpunten kan loadbalancen via modbus, hiervoor zal je wel een aanpassing moeten doen aan je meterkast.

ELEKTRISCHE AANSLUITING
Bij het laden van elektrische voertuigen kunnen er grote elektrische stromen door de huisinstallatie lopen. De elektrische huisinstallatie moet hier geschikt voor zijn of voor worden gemaakt. Dat is specialistenwerk, schakel een installateur in als je niet zeker bent van de aanpassingen die hiervoor nodig zijn.

Een aantal specifieke onderwerpen die belangrijk zijn bij het aansluiten van een laadpaal:

DC Lekstromen
Een vast laadpunt moet altijd een beveiliging hebben tegen wisselstroomfouten én tegen gelijkstroomfouten die vanaf de auto naar je huis kunnen lopen (en dat wil je echt niet). Dat kan met een aardlekschakelaar type B; dat is wat anders dan een zekeringautomaat met B-karakteristiek! Maar er zijn ook laadpalen die de gelijkstroombeveiliging ingebouwd hebben, zodat er in de meterkast een 'gewone' aardlekschakelaar (=type A) gebruikt kan worden.

Selectiviteit
Als je meerdere automaten of zekeringen achter elkaar wilt zetten, komt er selectiviteit bij kijken. Als je een 3x25A aansluiting hebt zijn de zekeringen eronder 16A, dit zodat je hoofdzekeringen nooit als eerste gaan. Het is verplicht om selectief te zijn ten opzichte van de hoofdzekering v/d netbeheerder. Binnen een eigen installatie is dat niet verplicht, maar sterk aanbevolen(hoofdmeterkast <> onderverdeler). Kijk voor meer onderwerpen en specialistisch advies op het gebied van elektriciteit in het Het grote topic voor Elektra huisinstallaties. Lees vooral de startpost, hier vind je een schat aan informatie.

Kabels
Als je een laadpunt aan gaat of laat leggen, is het verstandig om alvast een dikke 3 fasenkabel te gebruiken, ook al ben je van plan om maar een simpel en licht laadpunt op te hangen. Een kabel trekken is meestal veel werk, dat wil je maar 1 keer doen. Trek ook meteen 1 of 2 netwerkkabels mee, handig voor evt. online gebruik en/of loadbalancing.


LAADSNELHEID AUTO
Niet iedere auto laadt even snel op. De laadsnelheid is afhankelijk van de grootte van netaansluiting op de woning (zie hierboven, in NL vaak 1x25/35/40A of 3x25A), de oplaadunit die wordt gebruikt en het laadvermogen van de auto zelf. Sommige auto's kunnen alleen op 1 fase laden, andere modellen op 2 of 3 fasen. Wil je weten wat de laadmogelijkheden van je auto zijn, kijk dan op https://ev-database.nl. Voor iedere type elektrische auto vind je daar een handige tabel met het laadvermogen en laadsnelheid bij de verschillende elektrische aansluitingen.

MERKEN & TYPES
Voorbeelden van veel voorkomende laadunits (informatie van december 2019):

Alfen Eve Single Pro Line
- Prijs: €1567 (incl. load balancing module)
- Load balancing: P1 poort
- Abonnement: Ja (niet nodig, wel mogelijk)
De alfen eve pro line kan loadbalancen via de P1 poort. Dit dmv. een eenmalige meerprijs bij de aanschaf.


EVBox Business Line
- Prijs: €1325
- Load balancing: Separate Smappee module met CT klemmen
- Abonnement: Ja, home abo 4 euro/maand

Niet duidelijk hoe de stroommeting werkt. Waarschijnlijk alleen met abonnement.

Zappi v2
- Prijs: €1049 (3-fase basis unit, vaste kabel).
- €99 voor de Hub t.b.v. internet connectiviteit (niet noodzakelijk, maar wel handig voor software updates & remote monitoring via app)
- Load balancing: Ja, d.m.v. CT klemmen (3 stuks meegeleverd met basis unit)
- Abonnement: Nee
- Automatische zakelijke verrekening: Nee

Mooie oplossing, eigen app, geen abonnement, inmiddels goed leverbaar. Uit te breiden met extra CT klemmen (benodigd: Harvi + 3 extra CT klemmen, €125 totaal) om de werkelijke opbrengst van zonnepanelen te meten en inzicht te krijgen in de verdeling van het stroomverbruik van het huis en het laadverbruik van de auto.

NewMotion Home Advanced
- Prijs: €1250 (incl. load balancing module)
- Load balancing: P1 poort / klemmen (alleen met abonnement)
- Abonnement: Ja


Wallbox Pulsar Plus
- Prijs: €1088 (incl. Powerboost tbv load balancing)
- Load balancing: CT klemmen
- Abonnement: Nee

Eigen app, geen abonnement. Online portal. Wifi & Bluetooth. Beperkte gebruikservaring te vinden i.c.m. load balancing. Gebruikt CT klemmen.

Ratio Smart Home Box
- Prijs: €799
- Load balancing: CT klemmen
- Abonnement: Nee

Goedkoopste oplossing met load balancing. Geen app of inzicht in stroom verbruik.

Tesla Wall Connector
- Prijs: +/- €500 (Marktplaats)
- Load balancing: Zelf te bouwen via domotica oplossing (Home Assistant of Domoticz)
- Abonnement: Nee

Best duur die laadpunten
Sommige laadpunten zijn knap bedacht en hebben mooie features. Daar betaal je dan ook voor.
Zoek je een iets budgetvriendelijkere optie, dan is een gebruikt laadpunt natuurlijk ook een idee.
Een aantal laadpaal leveranciers bieden occasions aan (soms met een beperkte garantie) of je doet een zoektocht op marktplaats. Daar is een newmotion lolo smart eenvoudig te vinden, en je komt geregeld EV boxen en icu eve mini's tegen. Dit waren de (1 fase, 3.7kW) laadpunten die de gebruikt werden door eerste lichting hybrides. Een laadpunt is ook prima zelf te installeren, mits je voldoende vaardig bent.

Wat zit er allemaal in zo'n laadpunt? En kan ik dat ook zelf maken?
Jazeker kan je dat zelf maken. In een laadpunt zit namelijk niet heel veel bijzonders qua componenten.
Relais, stuurprintje en een aansluitblok kom je al een heel eind mee. Wil je daar nu meer over weten kijk dan eens hier: Zelfbouw Laadpaal ervaringen

TOT SLOT
Dit topic is nog in bewerking. Heb je goede ideeën of informatie om te voegen aan deze startpost, laat het dan weten in een bericht aan NexusUser of teacher.

[Voor 255% gewijzigd door teacher op 28-04-2022 11:22]


 • NexusUser
 • Registratie: November 2013
 • Laatst online: 04-12 23:56
<<gereserveerd>>

 • Erasmo
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online

Erasmo

Laadpaaljager

Wellicht handig om bij de zappi te vermelden dat die op dit moment een van de beter palen is als je zonnepanelen hebt.

Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube


 • GoldenSample
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online

GoldenSample

Huub, Huub, Barbatruc!

Ik mis nog de Keba's imho een degelijke oplossing welke via modbus ook 'blackout protection' kan doen.

 • Harvest2002
 • Registratie: Oktober 2018
 • Laatst online: 22:03
Ik heb een aparte aansluiting laten maken voor alleen mijn laadpaal. Bevalt mij zeer goed. Kan wellicht ook voor anderen een goede oplossing zijn. Ik wil daar wel een en ander over schrijven als daar behoefte aan is.

 • Kecin
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online

Kecin

Je keek.

Erasmo schreef op zondag 12 januari 2020 @ 22:40:
Wellicht handig om bij de zappi te vermelden dat die op dit moment een van de beter palen is als je zonnepanelen hebt.
Ik als noob vraag even (heb geen EV), hoezo? Loadbalancing ofzo?
En wat ik me ook afvraag, ik heb nu mijn P1 poort bezet zodat ik via Domoticz stroom+gas kan uitlezen. Ik zie dat sommige palen een P1 koppeling nodig hebben, dan vervalt echter het Domoticz verhaal. Zijn de 6 klemmen als alternatief even efficiënt in het meten?

I am not a number, I am a free man! Kecin's tweakblog! - Kecin.com!


 • daemonix
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Ja, dat gaat minstens net zo goed, en nee, je verliest Domoticz niet. Met een telefoon splitter (1 pootje afknijpen, bij voorkeur die van de laadpaal) kun je beide voeden met informatie.

Zoek even welk pootje, ik meen nummer 6.

Hyundai Kona, Hyundai Ioniq electric in bezit


 • Kecin
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online

Kecin

Je keek.

daemonix schreef op maandag 13 januari 2020 @ 07:41:
Ja, dat gaat minstens net zo goed, en nee, je verliest Domoticz niet. Met een telefoon splitter (1 pootje afknijpen, bij voorkeur die van de laadpaal) kun je beide voeden met informatie.

Zoek even welk pootje, ik meen nummer 6.
Top!

Inmiddels ook even Gegoogled en de Zappi v2 ziet er goed uit!

I am not a number, I am a free man! Kecin's tweakblog! - Kecin.com!


 • Zebby
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 20:32
Wat is 't voor bagger constructie dat je een abonnement moet afsluiten voor een laadpaal in eigen woning? Ik dacht je hangt gewoon zo'n ding op en je bent klaar. Als je de app overslaat, wat zou dat dan voor meerwaarde leveren aangezien alle logica plaatsvindt in het apparaat zelf.

 • daemonix
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Dat abonnement is tweeledig:
1 Automatische verrekening met werkgever/LM, niet nodig als dat niet speelt.
2 Mogelijkheid tot loadbalancing over het huisgebruik (Maxem, Alfen), niet nodig als dat niet speelt.

Kortom: voor de loadbalancerende thuisgebruiker is een oplossing Zappi ideaal.

Hyundai Kona, Hyundai Ioniq electric in bezit


 • Chielemans
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 19:04
Suggestie voor aanvullende informatie:

Ik heb nog geen electrische auto, ben me wel aan het orienteren. Het zou goed kunnen dat we over twee jaar maar liefst 2 electrische auto's hebben. Wat doe je dan? Heb je dan aan één laadpaal voldoende? Of moet je er twee plaatsen?

 • fRiEtJeSaTe
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 03-12 23:45
Vraagje. Ik heb zo'n NewMotion Advanced laadpaal, maar nog geen laadpas van de LM.
Nu zie ik wel dat gastgebruik kan worden geactiveerd (zonder reimbursement).

Maar ik krijg het met geen mogelijkheid werkend. Ik heb een prive-laadpas (Shell Recharge) bij gastgebruik toegevoegd, maar als ik ga laden zie ik eerst een groen lampje, en daarna geel. De Tesla geeft aan dat er geen stroom vanaf de laadpaal komt.

 • daemonix
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Chielemans schreef op maandag 13 januari 2020 @ 09:00:
Suggestie voor aanvullende informatie:

Ik heb nog geen electrische auto, ben me wel aan het orienteren. Het zou goed kunnen dat we over twee jaar maar liefst 2 electrische auto's hebben. Wat doe je dan? Heb je dan aan één laadpaal voldoende? Of moet je er twee plaatsen?
Dat hangt helemaal van je gebruik af. Wij hebben 2 laadpalen omdat we niet de volle mep willen betalen voor thuisgebruik op de werkgever paal (dan is het 35 cent/kWh, de andere auto is prive), en omdat we onafhankelijkheid willen. Met 2 enkelfase auto's is het betrekkelijk simpel om onafhankelijk te laden als je een 3 fase aansluiting hebt. De auto's moeten aangesloten zijn om voor te verwarmen/koelen. Ideaal.

Het blijkt dat, afgezien van het voorverwarmen/koelen van de prive auto, deze niet iedere dag aan de lader hoeft. De andere wel, die rijdt meer kilometers.

Hyundai Kona, Hyundai Ioniq electric in bezit


 • littlewouter
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 04-12 10:50
daemonix schreef op maandag 13 januari 2020 @ 08:57:
2 Mogelijkheid tot loadbalancing over het huisgebruik (Maxem, Alfen)
Bij een Alfen laadpaal is geen abonnement vereist om te kunnen loadbalancen, bij Maxem wel.

Anoniem: 310408

Chielemans schreef op maandag 13 januari 2020 @ 09:00:
Suggestie voor aanvullende informatie:

Ik heb nog geen electrische auto, ben me wel aan het orienteren. Het zou goed kunnen dat we over twee jaar maar liefst 2 electrische auto's hebben. Wat doe je dan? Heb je dan aan één laadpaal voldoende? Of moet je er twee plaatsen?
Heel grof gezegd, als je meer dan 400 Km per dag rijd met die twee auto's is een tweede lader nodig. Maar dan lopen de kosten meteen erg op omdat je huis die stroom waarschijnlijk niet kan leveren.

 • Anoniem: 93248
 • Registratie: September 2003
 • Niet online
Scheelt het eigenlijk in laadtijden als je een 16A automaat vervangt door een 25A automaat? Of moet je dan meteen naar krachtstroom?

 • Inspired
 • Registratie: November 2018
 • Nu online
Anoniem: 93248 schreef op maandag 13 januari 2020 @ 10:24:
Scheelt het eigenlijk in laadtijden als je een 16A automaat vervangt door een 25A automaat? Of moet je dan meteen naar krachtstroom?
Als je auto kan laden op 1 fase 25a dan scheelt dat zeker ja. Je hoeft niet meteen naar 3 fasen. Je zou zels op 1x32a kunnen laden als je auto dit aan kan en je thuis het zo kunt regelen dat je ('s nachts) 32a "over" hebt.

 • rijssel
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 14:58
Even kort m'n ervaring mbt loadbalancing; T.b.v. P1 communicatie (voor m'n Alfen Twin XL) moest de slimme meter over DSMR 4.? of hoger beschikken. Dit staat in handleiding vermeld welke versie nodig is. Dit heeft o.a. met refresh rate van berichtjes te maken (Nu 5.0 geplaatste met iedere seconde een bericht).

Let op dat bij evt. vervangen van de slimme meter (we hadden DSMR v2.2) mogelijk ook de gasmeter wordt vervangen welke nl. ook via het DSMR communiceert. Houdt er dan rekening mee dat ook het gasnet daarmee op drukverlies wordt gecheckt. Bij ons een oude gaskraan die lekkage gaf en dus werd het gas niet opnieuw aangesloten 8-).

I-pace, Eve-Twin XL, 3x50Amp aansluiting, PLC system architect, 5xPV, eenmans BV.


 • rijssel
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 14:58
Anoniem: 93248 schreef op maandag 13 januari 2020 @ 10:24:
Scheelt het eigenlijk in laadtijden als je een 16A automaat vervangt door een 25A automaat? Of moet je dan meteen naar krachtstroom?
De afzekering (dmv een automaat 16, 25, 32Amp) wordt een instelling in de laadpaal. Daarmee limiteerd de laadpaal (in samenspraak met de auto) de stroom tot die waarde. Alleen vervangen zekeringautomaat zal dus geen laadtijd veranderen, alleen de setting. Maar, op 3x25Amp capaciteit van de aansluiting mag dit niet ivm selectiviteit (er blijft geen capaciteit over voor andere groepen, mits load balanced). Op een 1x35Amp zou dit wel mogen maar is ook load balancing wel aan te raden.
Let ook op de ader diameter aan de ingaande kant van de 16Amp zekering automaat, die moet ook uitgelegd zijn voor de 25Amp. (ik meen 4mm^2 ipv 2,5mm^2 uit m'n hoofd).
Risico is het trippen van de hoofdzekering,... of fikkie in de meterkast bij onvoldoende draad diameter.

I-pace, Eve-Twin XL, 3x50Amp aansluiting, PLC system architect, 5xPV, eenmans BV.


 • Anoniem: 93248
 • Registratie: September 2003
 • Niet online
rijssel schreef op maandag 13 januari 2020 @ 11:38:
[...]

De afzekering (dmv een automaat 16, 25, 32Amp) wordt een instelling in de laadpaal. Daarmee limiteerd de laadpaal (in samenspraak met de auto) de stroom tot die waarde. Alleen vervangen zekeringautomaat zal dus geen laadtijd veranderen, alleen de setting. Maar, op 3x25Amp capaciteit van de aansluiting mag dit niet ivm selectiviteit (er blijft geen capaciteit over voor andere groepen, mits load balanced). Op een 1x35Amp zou dit wel mogen maar is ook load balancing wel aan te raden.
Let ook op de ader diameter aan de ingaande kant van de 16Amp zekering automaat, die moet ook uitgelegd zijn voor de 25Amp. (ik meen 4mm^2 ipv 2,5mm^2 uit m'n hoofd).
Risico is het trippen van de hoofdzekering,... of fikkie in de meterkast bij onvoldoende draad diameter.
Thanks!

Ik vroeg het mij vooral af aangezien onze meterkast niet heel veel plek over heeft, (voor b.v. 3x25A extra) dus dan zou 1x 16A upgraden naar 25A een optie zijn om het laden wat te versnellen. (zolang het ecosysteem er omheen er ook op is aangepast)

Ik heb trouwens nog geen concrete plannen, ben vooral aan het oriënteren. (volgende auto wordt wellicht een plug-in hybrid)

 • Inspired
 • Registratie: November 2018
 • Nu online
Anoniem: 93248 schreef op maandag 13 januari 2020 @ 12:49:
[...]


Thanks!

Ik vroeg het mij vooral af aangezien onze meterkast niet heel veel plek over heeft, (voor b.v. 3x25A extra) dus dan zou 1x 16A upgraden naar 25A een optie zijn om het laden wat te versnellen. (zolang het ecosysteem er omheen er ook op is aangepast)

Ik heb trouwens nog geen concrete plannen, ben vooral aan het oriënteren. (volgende auto wordt wellicht een plug-in hybrid)
Veel plug-ins zitten volgens mij nog op max 1/16a. Maakt ook niet zoveel uit omdat de accu toch klein is.

 • Dieken Taffert
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 04-11 11:17
Mijn ouders hebben een Ampera-e aangeschaft. Die kan thuis maximaal met 32A laden, dan zit je op 7.4 kW. Hiudige aansluiting is 3x25A, het kost 260 euro om te verzwaren naar 3x35A maar kun je dan laden met 32A?

Qua laadpaal lijkt me de Zappi V2 een goede optie, ze hebben zonnepanelen dus het selectief laden met zonnestroom is een mooie optie. Ik vraag me af hoe dat werkt.

 • CyBeRSPiN
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 22:40

CyBeRSPiN

sinds 2001

Dieken Taffert schreef op maandag 13 januari 2020 @ 14:08:
Mijn ouders hebben een Ampera-e aangeschaft. Die kan thuis maximaal met 32A laden, dan zit je op 7.4 kW. Hiudige aansluiting is 3x25A, het kost 260 euro om te verzwaren naar 3x35A maar kun je dan laden met 32A?
Het kost naast die 260 euro ook nog eens 700 euro per jaar extra aan vastrecht.
Kunnen ze niet uit met 20A / 4,4kW? Daarmee top je de accu ook in een nachtje af.

De Zappi kan met CT klemmen meten wanneer er een overschot aan zonnestroom is en je kan hem zo instellen dat ie alleen of zoveel mogelijk overschot pakt. Met de huidige salderingsregeling heeft dat niet zoveel zin?

[Voor 17% gewijzigd door CyBeRSPiN op 13-01-2020 14:14]


 • Dieken Taffert
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 04-11 11:17
CyBeRSPiN schreef op maandag 13 januari 2020 @ 14:10:
[...]

Het kost naast die 260 euro ook nog eens 700 euro per jaar extra aan vastrecht.
Kunnen ze niet uit met 20A / 4,4kW? Daarmee top je de accu ook in een nachtje af.

De Zappi kan met CT klemmen meten wanneer er een overschot aan zonnestroom is en je kan hem zo instellen dat ie alleen of zoveel mogelijk overschot pakt. Met de huidige salderingsregeling heeft dat niet zoveel zin?
700 euro/jaar? Oh crap, dan houdt het meteen op. Met 3x25A laadt ie maximaal met 5.8kW, nu nog zien te vinden of de Zappi V2 dat ondersteunt.

 • CyBeRSPiN
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 22:40

CyBeRSPiN

sinds 2001

Dieken Taffert schreef op maandag 13 januari 2020 @ 14:18:
[...]

700 euro/jaar? Oh crap, dan houdt het meteen op. Met 3x25A laadt ie maximaal met 5.8kW, nu nog zien te vinden of de Zappi V2 dat ondersteunt.
Ja dat ondersteunt de Zappi, en technisch kan het. Of het verstandig is om langdurig 25A te trekken op een hoofdzekering van 25A (los van selectiviteitsregels waardoor het officieel niet "mag") is de vraag.
Ga eerst eens op papier na hoeveel kWh ze per dag denken te verbruiken en hoeveel uur er tussen thuiskomst en de volgende (lange!) rit zit. Met 16/20A kom je namelijk vaak echt prima uit.

[Voor 3% gewijzigd door CyBeRSPiN op 13-01-2020 14:21]


 • engelbertus
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 15-10 16:59
Misschien is het een idee om ook een overzicht te maken van laadboxen voor plug & charge, dus zonder abonnement. eventueel dan wel met loadbalancing en starten met een pas of andere sleutel, zodat "misbruik" van de paal door ongewenste derden niet kan.

 • engelbertus
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 15-10 16:59
Dieken Taffert schreef op maandag 13 januari 2020 @ 14:18:
[...]

700 euro/jaar? Oh crap, dan houdt het meteen op. Met 3x25A laadt ie maximaal met 5.8kW, nu nog zien te vinden of de Zappi V2 dat ondersteunt.
Laad de ampera E maar op 1 fase dan ?

 • Dieken Taffert
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 04-11 11:17

 • MeZZiN
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 30-09 16:43
Het is helaas uitzondering dat auto 3 fase laden.

- Tesla
- Kona / nero
- Zoe
- Audi

De rest (kan er een gemist hebben) doet het helaas op 1 fase. Ik zou trouwens altijd je laadpaal wel op 3 fase aansluiten voor de toekomst.

En je kan beter 16A laden / 20A laden 1 fase op dit moment dan te betalen voor de extra vastrecht 700 euro hakt er hard in per jaar.

Tesla MX - Leaf 2.zero


Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 16:37

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Modbreak:Let op, dit is voor de fysieke installatie en consequenties thuis. Fiscale en financiële afhandeling kan in het laadtopic: [EV] Laden, laadpalen, providers en laadpassen. Een aantal berichten zijn die kant op verhuisd.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • SpongeRob
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 10:13
Is het misschien een goed idee om ook de zelfbouwoptie in de openingspost op te nemen? Waarschijnlijk zal lang niet iedereen zich bewust zijn van het feit dat je zelf ook relatief makkelijk een laadpaal kunt bouwen?

 • DanTm
 • Registratie: Juni 2002
 • Niet online
SpongeRob schreef op maandag 13 januari 2020 @ 17:02:
Is het misschien een goed idee om ook de zelfbouwoptie in de openingspost op te nemen? Waarschijnlijk zal lang niet iedereen zich bewust zijn van het feit dat je zelf ook relatief makkelijk een laadpaal kunt bouwen?
met een link naar https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1648387 dan

 • SpongeRob
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 10:13
Die link had ik ook al in mijn bericht staan. ;)

 • CyBeRSPiN
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 22:40

CyBeRSPiN

sinds 2001

MeZZiN schreef op maandag 13 januari 2020 @ 15:53:
Het is helaas uitzondering dat auto 3 fase laden.

- Tesla
- Kona / nero
- Zoe
- Audi

De rest (kan er een gemist hebben) doet het helaas op 1 fase. Ik zou trouwens altijd je laadpaal wel op 3 fase aansluiten voor de toekomst.

En je kan beter 16A laden / 20A laden 1 fase op dit moment dan te betalen voor de extra vastrecht 700 euro hakt er hard in per jaar.
En de BMW i3 kan dat ook, de VW e-Golf kan op 2 fasen laden. En de Kona en e-Niro alleen 3-fase vanaf MY20 (dit kwartaal), en dan binnenkort de VW ID3, Polestar II, etc. De Skoda/VW/Seat "Up" kunnen allen 2-fasen laden.
Ze komen er wel, dus idd zeker aan te raden om erop voor te bereiden.

[Voor 15% gewijzigd door CyBeRSPiN op 13-01-2020 17:15]


 • guido66
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 22:21
Ook de Peugeot e208 en de Opel Corsa-e kunnen 3 fasen laden.

Polestar 2 (2020) - Fiat 500e (2022) - Zappi v2 - 7250Wp SMA (2013) - 5850Wp Enphase (2021)


 • Quark2
 • Registratie: Januari 2020
 • Laatst online: 28-10 08:29
Harvest2002 schreef op maandag 13 januari 2020 @ 07:26:
Ik heb een aparte aansluiting laten maken voor alleen mijn laadpaal. Bevalt mij zeer goed. Kan wellicht ook voor anderen een goede oplossing zijn. Ik wil daar wel een en ander over schrijven als daar behoefte aan is.
@Harvest2002 Wat bedoel je precies met een aparte aansluiting? Bedoel je een aparte netaansluiting bij je netbeheerder? Ik heb zeker behoefte als je daar meer informatie over hebt.
Ik heb overigens vanmiddag met Liander aan de lijn gehangen en die meldde dat het voor particulieren niet (meer) mogelijk is om een aparte extra aansluiting te hebben. De reden van mijn interesse en het zoeken naar mogelijkheden is de volgende: ik heb een elektrische auto besteld en behoefte aan een prive laadpaal op eigen terrein. Onze woning ligt echter wat verder van de weg af waardoor er ongeveer 60 meter kabel aangelegd moet worden van de meterkast naar waar de laadpaal moet komen. Ik zoek dus naar alternatieven...

P2 Moon non PP Android 10 P2108.3 | 1979 Landrover series III 'Stage One' V8 | Duurzaamheid is ook lang met dingen doen


 • GeeMoney
 • Registratie: April 2002
 • Nu online
@MeZZiN welke extra kosten voor vastrecht? Van een 1-fase naar een 3x25A zorgt niet voor verhoging van je vastrecht. Wel eenmalige “ombouw” kosten natuurlijk.
Naar 3x35 kost dan wel weer gemiddeld €700,- .

Ik heb gewoon een TWC opgehangen en een losse kWh meter ertussen op 3-fasen. Veruit de goedkoopste oplossing.
En de TWC is volgens mij ook te limiteren op bijvoorbeeld 10A dacht ik, mocht je een 1-fase hebben en bang zijn dat er iets uitklapt is dat wellicht een optie?

 • NexusUser
 • Registratie: November 2013
 • Laatst online: 04-12 23:56
SpongeRob schreef op maandag 13 januari 2020 @ 17:02:
Is het misschien een goed idee om ook de zelfbouwoptie in de openingspost op te nemen? Waarschijnlijk zal lang niet iedereen zich bewust zijn van het feit dat je zelf ook relatief makkelijk een laadpaal kunt bouwen?
Goede tip, ga ik doen. Ik wacht nog even andere suggesties af voor de openings-post en zal dat komend weekend bijwerken.

 • guido66
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 22:21
Wat misschien ook beter kan in de openings-post: op een normaal stopcontact is langdurig belasten met 16A een slecht idee, de meeste Granny chargers zijn daarom beperkt op 10 tot 12A. Maar er zijn er ook met 16A in combinatie met een campingstekker (CEE) die zonder probleem permanent 16A aankan.

Polestar 2 (2020) - Fiat 500e (2022) - Zappi v2 - 7250Wp SMA (2013) - 5850Wp Enphase (2021)


 • engelbertus
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 15-10 16:59
guido66 schreef op maandag 13 januari 2020 @ 21:39:
Wat misschien ook beter kan in de openings-post: op een normaal stopcontact is langdurig belasten met 16A een slecht idee, de meeste Granny chargers zijn daarom beperkt op 10 tot 12A. Maar er zijn er ook met 16A in combinatie met een campingstekker (CEE) die zonder probleem permanent 16A aankan.
Als je dat gaat doen zou ik niet alleen het stopcontact, maar ook de kabel naar de meterkast zwaarder uitvoeren....

 • Hyena
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 21:07
CyBeRSPiN schreef op maandag 13 januari 2020 @ 17:12:
[...]

En de BMW i3 kan dat ook, de VW e-Golf kan op 2 fasen laden. En de Kona en e-Niro alleen 3-fase vanaf MY20 (dit kwartaal), en dan binnenkort de VW ID3, Polestar II, etc. De Skoda/VW/Seat "Up" kunnen allen 2-fasen laden.
Ze komen er wel, dus idd zeker aan te raden om erop voor te bereiden.
Let wel op, de oudere i3 60Ah laad op 1 fase 7.2 kW max. En de oudere e-up ook op 1 fase 3.7 kW. Gelukkig komen er steeds meer 3 fase auto's. Nu nog 22 kW. Gelukkig komen er steeds meer fabrikanten die 22 kW on-board chargers gaan produceren.

Chill | BMW i3 60Ah Lodge Privé


 • eltron
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 21:44
Harvest2002 schreef op maandag 13 januari 2020 @ 07:26:
Ik heb een aparte aansluiting laten maken voor alleen mijn laadpaal. Bevalt mij zeer goed. Kan wellicht ook voor anderen een goede oplossing zijn. Ik wil daar wel een en ander over schrijven als daar behoefte aan is.
Ik heb ook een poging gedaan en aparte aansluiting aangevraagd. Kreeg echter nul op request omdat er niet meer dan één aansluiting per adres mag zijn (wel aparte meter mogelijk).
De enige oplossing zou zijn om mijn huis te splitsen in 2 kadastrale percelen, maar dat ging me te ver.
Hoe heb jij dit opgelost?

e-Niro Exec.l, My19, Zappi, 40PV


 • desimal90
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 25-11 08:47
Repost van ander Topic. ;

Mijn keuze lease-auto hangt sterk af van of ik een laadpaal beschikbaar kan hebben thuis. Ik woon in hartje Rotterdam en volgens https://www.laadpaalnodig.nl/rotterdam/overzicht-laadpalen is er op dit moment een laadpaal in aanvraag voor ons Prive parkeerterrein. Hier staat bij dat het 3/8 goedkeuren heeft. Weet iemand of dit soort aanvragen er normaliter doorheen komen? En heeft het nut aan te geven dat ik als andere bewoner ook een paal nodig heb waardoor deze aanvraag er doorheen komt?

 • eltron
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 21:44
desimal90 schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 08:28:
Repost van ander Topic. ;

Mijn keuze lease-auto hangt sterk af van of ik een laadpaal beschikbaar kan hebben thuis. Ik woon in hartje Rotterdam en volgens https://www.laadpaalnodig.nl/rotterdam/overzicht-laadpalen is er op dit moment een laadpaal in aanvraag voor ons Prive parkeerterrein. Hier staat bij dat het 3/8 goedkeuren heeft. Weet iemand of dit soort aanvragen er normaliter doorheen komen? En heeft het nut aan te geven dat ik als andere bewoner ook een paal nodig heb waardoor deze aanvraag er doorheen komt?
Het zou mij verbazen als er een openbare laadpaal geplaatst zou worden op een privé parkeerterrein, tenzij dat ook voor publiek open wordt gesteld. Dat zal dus om maatwerk vragen.
Als ik je goed begrijp dan is die aanvraag door een ander ingediend en vraag jij je af of je er ook één kunt aanvragen danwel de aanvraag kunt ondersteunen door er ook één in te dienen.
Ik denk dat dit zeker nut heeft. Ik heb recent, in andere gemeente, ook een aanvraag ingediend omdat de druk op bestaande laadpaal in de wijk te groot werd. Mijn aanvraag is toen samengevoegd met andere aanvraag en inmiddels is besluit gepubliceerd dat op een bepaalde locatie in de wijk de paal geplaatst zal worden, behoudens bezwaarprocedure die tot 6 weken na publicatie van het besluit loopt.
Aandachtspunten in dit kader zijn dat mede door de formele termijnen een dergelijke aanvraag een zeer lange doorlooptijd heeft (alles bij elkaar zit je al snel op 6 maanden) en je zult je (toekomstig) EV bezit op één of andere manier moeten hardmaken, bijvoorbeeld door de Inkooporder te kunnen overleggen.

De verwijzing naar 3/8 vat ik op als informatie dat deze aanvraag zich in stap 3 bevindt van een totaal van 8 stappen in dit proces, dus qua doorlooptijd nog wel even te gaan.

Ander punt is dat ik mij natuurlijk afvraag waarom je een openbare paal zou aanvragen op een privé terrein. Het is toch veel eenvoudiger om daar een private paal te plaatsen?

[Voor 4% gewijzigd door eltron op 14-01-2020 08:44]

e-Niro Exec.l, My19, Zappi, 40PV


 • desimal90
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 25-11 08:47
eltron schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 08:42:
[...]

Het zou mij verbazen als er een openbare laadpaal geplaatst zou worden op een privé parkeerterrein, tenzij dat ook voor publiek open wordt gesteld. Dat zal dus om maatwerk vragen.
Als ik je goed begrijp dan is die aanvraag door een ander ingediend en vraag jij je af of je er ook één kunt aanvragen danwel de aanvraag kunt ondersteunen door er ook één in te dienen.
Ik denk dat dit zeker nut heeft. Ik heb recent, in andere gemeente, ook een aanvraag ingediend omdat de druk op bestaande laadpaal in de wijk te groot werd. Mijn aanvraag is toen samengevoegd met andere aanvraag en inmiddels is besluit gepubliceerd dat op een bepaalde locatie in de wijk de paal geplaatst zal worden, behoudens bezwaarprocedure die tot 6 weken na publicatie van het besluit loopt.
Aandachtspunten in dit kader zijn dat mede door de formele termijnen een dergelijke aanvraag een zeer lange doorlooptijd heeft (alles bij elkaar zit je al snel op 6 maanden) en je zult je (toekomstig) EV bezit op één of andere manier moeten hardmaken, bijvoorbeeld door de Inkooporder te kunnen overleggen.

De verwijzing naar 3/8 vat ik op als informatie dat deze aanvraag zich in stap 3 bevindt van een totaal van 8 stappen in dit proces, dus qua doorlooptijd nog wel even te gaan.

Ander punt is dat ik mij natuurlijk afvraag waarom je een openbare paal zou aanvragen op een privé terrein. Het is toch veel eenvoudiger om daar een private paal te plaatsen?
Ik heb het misschien verkeerd verwoord. Het is openbaar terrein ( in de zin dat je er gewoon in mag lopen en rijden met de auto), echter zijn de bepertke parkeerplekken alleen voor bewoners van ons gebouw. Een laadpaal op dit terrein zou dus ook alleen voor bewoners van dit gebouw zijn.

 • eltron
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 21:44
In dat geval zou ik dus inderdaad gaan voor een private paal. Waarschijnlijk moet je daarover dan afspraken maken met verhuurder of VVE of zo. Voordeel is wel dat als zij meewerken je de regie in eigen hand hebt en waarschijnlijk ook veel goedkoper kunt laden.

[Voor 29% gewijzigd door eltron op 14-01-2020 08:51]

e-Niro Exec.l, My19, Zappi, 40PV


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 22:33

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
Quark2 schreef op maandag 13 januari 2020 @ 20:33:
[...]

@Harvest2002 Wat bedoel je precies met een aparte aansluiting? Bedoel je een aparte netaansluiting bij je netbeheerder? Ik heb zeker behoefte als je daar meer informatie over hebt.
Ik heb overigens vanmiddag met Liander aan de lijn gehangen en die meldde dat het voor particulieren niet (meer) mogelijk is om een aparte extra aansluiting te hebben. De reden van mijn interesse en het zoeken naar mogelijkheden is de volgende: ik heb een elektrische auto besteld en behoefte aan een prive laadpaal op eigen terrein. Onze woning ligt echter wat verder van de weg af waardoor er ongeveer 60 meter kabel aangelegd moet worden van de meterkast naar waar de laadpaal moet komen. Ik zoek dus naar alternatieven...
Wat je een paar jaar lang gezien hebt is een extra meter onder de MLOEA regeling: https://www.liander.nl/extrameetpunt waarbij je gebruik kon maken van de tijdelijke regeling verlaagd belastingtarief: https://www.rijksoverheid...verlaagd-tarief-laadpalen

Die regeling was natuurlijk bedoeld om openbare laadpalen fiscaal te stimuleren, echter kan je er (onder voorwaarden) ook gebruik van maken met een thuisaansluiting. Die regeling loopt volgens mij af in 2020.

Ik zou gewoon die 60 meter kabel aanleggen. Die heb je sowieso nodig en dat zal een stuk goedkoper zijn als de netbeheerder een extra kabel te laten graven.... :Y

Wise enough to play the fool


 • Dieken Taffert
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 04-11 11:17
CyBeRSPiN schreef op maandag 13 januari 2020 @ 14:21:
[...]

Ja dat ondersteunt de Zappi, en technisch kan het. Of het verstandig is om langdurig 25A te trekken op een hoofdzekering van 25A (los van selectiviteitsregels waardoor het officieel niet "mag") is de vraag.
Ga eerst eens op papier na hoeveel kWh ze per dag denken te verbruiken en hoeveel uur er tussen thuiskomst en de volgende (lange!) rit zit. Met 16/20A kom je namelijk vaak echt prima uit.
Hoe stel je dit in bij een laadpaal zoals de Zappi? Kun je in de app of op het display van het apparaat kiezen met hoeveel ampère (of kW) je wil laden? Zijn 16A (3.7 kW) en 20A (4.7 kW?) gangbare opties?

Wat zijn de problemen die je kunt krijgen als je langdurig maximaal stroom aftapt? Kun je dit ondervangen?

Een hoop vragen, sorry daarvoor.

 • MeZZiN
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 30-09 16:43
GeeMoney schreef op maandag 13 januari 2020 @ 20:51:
@MeZZiN welke extra kosten voor vastrecht? Van een 1-fase naar een 3x25A zorgt niet voor verhoging van je vastrecht. Wel eenmalige “ombouw” kosten natuurlijk.
Naar 3x35 kost dan wel weer gemiddeld €700,- .

Ik heb gewoon een TWC opgehangen en een losse kWh meter ertussen op 3-fasen. Veruit de goedkoopste oplossing.
En de TWC is volgens mij ook te limiteren op bijvoorbeeld 10A dacht ik, mocht je een 1-fase hebben en bang zijn dat er iets uitklapt is dat wellicht een optie?
Sorry mijn aanname was dat de laadpaal 25A moest worden en dat kan alleen met 3x35A.

TWC is zeker de goedkoopste optie zeker met de mogelijkheden van een tweede paal die kan balanceren. Plus je zet hem gewoon op de ampere die je nodig hebt. Zelf laad ik mijn tesla nu op op 8A 3 fase omdat ik veel groot verbruikers heb. en mijn leaf op 1 fase 16A op de 2de fase (de groot verbruikers zitten op fase 1 en 3) Snel zat voor een nacht is hij helemaal vol. Meer dan snel genoeg. En als je echt de tweakers wil uithangen kan je heb via een Pi regelen met je verbruik van je huis. Vergeet niet een B car aardlek per paal te gebruiken.

Tesla MX - Leaf 2.zero


 • daemonix
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Dieken Taffert schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 09:40:
[...]

Hoe stel je dit in bij een laadpaal zoals de Zappi? Kun je in de app of op het display van het apparaat kiezen met hoeveel ampère (of kW) je wil laden? Zijn 16A (3.7 kW) en 20A (4.7 kW?) gangbare opties?

Wat zijn de problemen die je kunt krijgen als je langdurig maximaal stroom aftapt? Kun je dit ondervangen?

Een hoop vragen, sorry daarvoor.
Dat is een instelling op het display van de Zappi. En je kunt van laag tot hoog instellen in stapjes van ik meen 0,4 kW. Instellen boven het werkelijk te leveren vermogen is natuurlijk niet handig, dan gaat de 'stop' er uit.

Problemen? Als alles goed is gedimensioneerd: geen.

Hyundai Kona, Hyundai Ioniq electric in bezit


 • Harvest2002
 • Registratie: Oktober 2018
 • Laatst online: 22:03
@Quark2 ,@eltron ,@teacher

Aparte elektriciteitsaansluiting voor laadpaal

In januari 2019 heb ik door Enexis een aparte elektriciteitsaansluiting laten aanleggen voor mijn laadpaal. De redenen daarvoor waren de volgende:

- Ik heb geen garage maar wel een carport waar ik mijn laadpaal wilde plaatsen.
- De afstand tussen mijn bestaande meterkast en de carport is groot.
- Ik heb geen kruipruimte in mijn woning. Aanleg vanuit de meterkast naar de carport zou ingewikkeld en kostbaar worden.
- Vlak bij de carport heb ik een buitenberging waar ik gemakkelijk een extra elektriciteitsaansluiting kon maken.
- Ik heb een KIA e-Niro met 1 fase aansluiting. Huisaansluiting is 3x25A. Ik rijd redelijk wat kilometers per jaar (tussen de 40.000 en 45.000) dus snel op kunnen laden (32A) is een voordeel. Om een idee te geven: ik heb in 2019 ruim 5500 kWh thuis opgeladen waarvan 97,5% tijdens de daluren tussen 23:00 en 7:00 uur.
- Ik heb dus een extra 1-fase 40A aansluiting laten aanleggen. Daar betaal ik per maand 16 euro ex btw extra voor. Verzwaring van mijn huisaansluiting naar 3x35A is echter veel duurder.
- Ik wilde geen problemen met de huisaansluiting.
- Ik ben zzp’er en de auto behoort tot mijn ondernemingsvermogen, zodat ik btw kan aftrekken en gebruik kan maken van de kleinschaligheids- en milieu-investeringsaftrek voor de aanleg van mijn laadpaal en dat is inclusief alle installatiekosten voor de aanleg. Ik was in totaal iets minder dan 2.800 euro ex btw kwijt voor: materiaal en installatie verdeelkast en hoofdschakelaar, materiaal en installatie NewMotion Home Advanced laadpaal, (beide door elektricien) en aansluiting door Enexis.
- [NB 1: Ik had geen aparte meterkast nodig in de buitenberging. De verdeelkast etc is op een triplex plaatje tegen de muur van de berging geplaatst.]
- [NB 2: Enexis breekt de straat en privé gedeelte oprit wel open maar je moet zelf het privé gedeelte van je oprit weer dicht (laten) maken.]
- Omdat ik de extra elektriciteitsaansluiting alleen voor mijn laadpaal en het opladen van mijn auto gebruik, kan ik eenvoudig alle kosten daarvan in mijn administratie en belastingaangifte verwerken.
- Omdat ik de extra aansluiting alleen voor mijn laadpaal gebruik, kan ik in 2019 en 2020 gebruik maken van de Wet tijdelijk verlaagd tarief laadpalen met een zelfstandige aansluiting. Dat scheelt me ongeveer 6 eurocent per kWh in 2019 en 2020. In 2019 heb ik thuis ruim 5500 kWh opgeladen dus dat heeft me ruim 330 euro opgeleverd, ruimschoots voldoende voor de extra 192 euro die ik aan maandelijkse netwerkkosten heb moeten betalen. Deze regeling eindigt dit jaar dus dan is dat voordeel weg.

Voorop gesteld moet worden dat ik geluk heb gehad met het feit dat ik bij Enexis zit. Die maakt het namelijk makkelijk om een extra aansluiting aan te vragen: zie onderstaande link waar ze duidelijk de keuze geven om een extra aansluiting te nemen voor de laadpaal. Ook voor de particulier:

https://www.enexis.nl/con...uiting/laadpaal-aanvragen

Ik heb inmiddels van anderen begrepen dat andere netwerkbeheerders de mogelijkheid van een extra aansluiting niet bieden omdat volgens hen een tweede aansluiting op een privé adres niet mogelijk is. Ik zie echter niet in waarom dat bij Enexis dan wel mogelijk is. Je krijgt een aparte EAN code en uiteraard krijg ik voor de extra aansluiting niet nog een keer de vermindering energiebelasting.

Als iemand dit zou willen doorzetten tegen een onwillige netwerkbeheerder, zou mijn advies zijn om aan te geven waarom je een extra aansluiting wilt, er hen op wijzen dat dit bij Enexis ook mogelijk is, hen erop wijzen dat zij monopolist zijn in het gebied waar jij woont en hen vragen om een gemotiveerde afwijzing zodat je die door de rechter of als dat mogelijk is door de geschillencommissie energie kunt laten toetsen.

Is deze oplossing voor iedereen geschikt? Nee, uiteraard niet, maar met name voor degene die de elektrische auto zakelijk aanschaft kan het een goed en aantrekkelijk alternatief zijn. Ik ben er in ieder geval zeer tevreden over.

 • Quark2
 • Registratie: Januari 2020
 • Laatst online: 28-10 08:29
@Harvest2002 dank voor je uitgebreide beschrijving. Ik ben alleen bang dat deze oplossing voor mij niet haalbaar is / van toepassing is. Alliander (Liander) geeft aan dat het nu niet (meer) mogelijk is.

Voor mij is de uitgangssituatie enigszins gelijk met wat jij beschrijft
- huisaansluiting met 3x25 ampere
- huis heeft geen kruipruimte, maar onder meterkast is redelijk toegang tot waar de leidingen het huis binnnenkomen; doorgang zou niet zo heel moeilijk moeten zijn denk ik
- afstand is groot tussen meterkast en waar de auto's staan / laadpaal moet komen (ong 60 meter)

Voordelen als zzp-er zijn voor mij als loonslaaf niet van toepassing. Daar staat dan tegenover dat mijn werkgever de kosten van het plaatsen van een laadpaal vergoedt. Helaas maar tot een maximum van €2.500. En daar kom ik niet mee uit omdat ik 60 meter moet overbruggen. Ook nog eens geheel bestraat trouwens... Offerte die ik heb liggen zit rond de €6500 voor aansluiting; plaatsing paal en graafwerk. Stelpost is 70 m grondkabel en datakabel. Dus tips en suggesties zijn nog steeds welkom.

P2 Moon non PP Android 10 P2108.3 | 1979 Landrover series III 'Stage One' V8 | Duurzaamheid is ook lang met dingen doen


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 16:37

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

De tweede huisaansluiting is rendabel zolang de grote sprong in het capaciteitstarief zit. Immers kan je voor dat verschil bijna 3 aansluitingen draaien.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • K-mens
 • Registratie: December 2019
 • Laatst online: 27-07-2020
Ik ben ook de mogelijkheden aan het onderzoeken voor een paal thuis. Ik heb 3x25 A, load balancing is gewenst en een eenvoudige manier (hoeft niet automatisch) om stroom te declareren (of factureren) aan mijn WG is zeer gewenst. Voorlopig ziet de Home Advanced van NewMotion er het best uit (letterlijk en figuurlijk), maar gisteren werd ik op de Wallbox Copper gewezen. Heeft iemand hier ervaring mee?

 • ex87
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 11:17
Hier in de US heb ik niks kunnen vinden over load balancing trouwens. Hoe het bij mij is aangesloten is gewoon een extra groep in mijn stoppen kast met een 60A stop (2x 30) en daarop direct de Tesla Wall Connector.

Is het nadeel hiervan dat als ik een flinke piek zou hebben de stroom compleet uit valt of begrijp ik dan de start post verkeerd betreft load balancing?

 • Inspired
 • Registratie: November 2018
 • Nu online
Quark2 schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 15:17:
@Harvest2002 dank voor je uitgebreide beschrijving. Ik ben alleen bang dat deze oplossing voor mij niet haalbaar is / van toepassing is. Alliander (Liander) geeft aan dat het nu niet (meer) mogelijk is.

Voor mij is de uitgangssituatie enigszins gelijk met wat jij beschrijft
- huisaansluiting met 3x25 ampere
- huis heeft geen kruipruimte, maar onder meterkast is redelijk toegang tot waar de leidingen het huis binnnenkomen; doorgang zou niet zo heel moeilijk moeten zijn denk ik
- afstand is groot tussen meterkast en waar de auto's staan / laadpaal moet komen (ong 60 meter)

Voordelen als zzp-er zijn voor mij als loonslaaf niet van toepassing. Daar staat dan tegenover dat mijn werkgever de kosten van het plaatsen van een laadpaal vergoedt. Helaas maar tot een maximum van €2.500. En daar kom ik niet mee uit omdat ik 60 meter moet overbruggen. Ook nog eens geheel bestraat trouwens... Offerte die ik heb liggen zit rond de €6500 voor aansluiting; plaatsing paal en graafwerk. Stelpost is 70 m grondkabel en datakabel. Dus tips en suggesties zijn nog steeds welkom.
Zelf graven? Of goedkopere kracht het graafwerk laten doen. En anders, kun je de paal niet dichter bij de meterkast plaatsen? Alles is toch bestraat zeg je?

[Voor 3% gewijzigd door Inspired op 14-01-2020 16:34]


 • MeZZiN
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 30-09 16:43
Harvest2002 schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 13:13:
@Quark2 ,@eltron ,@teacher

Aparte elektriciteitsaansluiting voor laadpaal
knip
super dat het je gelukt is ik heb het een jaar of 2 ook geprobeerd liander had toen de mogelijkheid nog maar die hebben toen heel snel weggehaald. Dus ben ik nu aan het balanceren omdat het capaciteits tarief gewoon extreme sprong maakt.
Quark2 schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 15:17:
@Harvest2002 dank voor je uitgebreide beschrijving. Ik ben alleen bang dat deze oplossing voor mij niet haalbaar is / van toepassing is. Alliander (Liander) geeft aan dat het nu niet (meer) mogelijk is.

Voor mij is de uitgangssituatie enigszins gelijk met wat jij beschrijft
- huisaansluiting met 3x25 ampere
- huis heeft geen kruipruimte, maar onder meterkast is redelijk toegang tot waar de leidingen het huis binnnenkomen; doorgang zou niet zo heel moeilijk moeten zijn denk ik
- afstand is groot tussen meterkast en waar de auto's staan / laadpaal moet komen (ong 60 meter)

Voordelen als zzp-er zijn voor mij als loonslaaf niet van toepassing. Daar staat dan tegenover dat mijn werkgever de kosten van het plaatsen van een laadpaal vergoedt. Helaas maar tot een maximum van €2.500. En daar kom ik niet mee uit omdat ik 60 meter moet overbruggen. Ook nog eens geheel bestraat trouwens... Offerte die ik heb liggen zit rond de €6500 voor aansluiting; plaatsing paal en graafwerk. Stelpost is 70 m grondkabel en datakabel. Dus tips en suggesties zijn nog steeds welkom.
Ik weet niet wat voor offerte je heb laten maken maar dat is best een smak geld voor iets redelijks simpels ik. voor het aansluiten van een tesla paal met alle kabels en componeneten in de meter kast koste mij (zonder graaf werk en kabel) 1000 euro Dus als je een redelijke dure paal heb kan je onder de 2500 euro blijven alleen tja het echte graafwerk moet je misschien zelf doen. wat ik gedaan heb is 5 meter onder mijn pad door netjes de steentjes er uit exact neerlegen zoals je ze er uit halen een spade er in 2-3 diep en klaar . kabel er in zander er op en de stenen terug leggen ben je wel even een dag mee bezig maar super moeilijk is het niet.

Tesla MX - Leaf 2.zero


 • Quark2
 • Registratie: Januari 2020
 • Laatst online: 28-10 08:29
Ja ik heb niets laten maken; de offerte is gemaakt in opdracht van de leasemaatschappij door EV Box (geen vrije keuze) en dan een partij die dat uitvoert. Ik heb de detailcalculatie gezien. Ik ben van mening dat het een enorme smak geld is (en daarom ben ik op zoek naar alternatieven). Ik denk dat het zelf in de hand ga nemen.
@Inspired ja het klinkt logisch maar ons huis ligt wat verder van de weg af. Het is wel bestraat maar de auto kan helaas niet dichter bij

P2 Moon non PP Android 10 P2108.3 | 1979 Landrover series III 'Stage One' V8 | Duurzaamheid is ook lang met dingen doen


 • mkrmr
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 10:42

mkrmr

Tesla Model S, BMW K1600

Señor Sjon schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 15:35:
De tweede huisaansluiting is rendabel zolang de grote sprong in het capaciteitstarief zit. Immers kan je voor dat verschil bijna 3 aansluitingen draaien.
Wat bedoel je hiermee, de sprong (of val) van tarief onder of boven de 10.000 kWh of iets anders?

 • MeZZiN
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 30-09 16:43
mkrmr schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 17:34:
[...]

Wat bedoel je hiermee, de sprong (of val) van tarief onder of boven de 10.000 kWh of iets anders?
eigenlijk wil je graag de 10000kwh raken omdat je dan minder belasting per kwh gaat betalen :)

maar het gaat om de Capaciteits tarief die op eens 700-800 euro per jaar extra wordt.

Tesla MX - Leaf 2.zero


 • jaguarxj16
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 19:03
Volgende week donderdag staat de plaatsing van mijn laadpaal gepland (via Newmotion, betreft Renault Zoe lease auto). In hun checklist staat dat de kruipruimte droog moet zijn. Nu staat er bij mij zeker 40-50cm water in. Advies van Newmotion was om het leeg te pompen of de afspraak te verplaatsen.

Heeft een van jullie ervaring met leegpompen? Onze kruipruimte staat standaard van herfst-voorjaar vol met water (buren idem). Om nou te wachten tot de zomer....

 • Erasmo
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online

Erasmo

Laadpaaljager

Dompelpomp halen bij de bouwmarkt en pompen maar.

Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube


 • Inspired
 • Registratie: November 2018
 • Nu online
Erasmo schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 19:36:
Dompelpomp halen bij de bouwmarkt en pompen maar.
Denk dat droogpompen echt een opgave is. Grondwater staat blijkbaar hoog. Dus water blijft komen.

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 22:33

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
jaguarxj16 schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 19:20:
Volgende week donderdag staat de plaatsing van mijn laadpaal gepland (via Newmotion, betreft Renault Zoe lease auto). In hun checklist staat dat de kruipruimte droog moet zijn. Nu staat er bij mij zeker 40-50cm water in. Advies van Newmotion was om het leeg te pompen of de afspraak te verplaatsen.

Heeft een van jullie ervaring met leegpompen? Onze kruipruimte staat standaard van herfst-voorjaar vol met water (buren idem). Om nou te wachten tot de zomer....
Ik zou de installateur van newmotion even zelf bellen en eea voorleggen. Waarschijnlijk wordt het verplaatsen.

Wise enough to play the fool


 • jaguarxj16
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 19:03
Uiteraard Newmotion zelf gebeld. Die gaven aan verplaatsen of leegpompen. Ik twijfel of leegpompen een optie is omdat ik verwacht dat het dan gewoon weer volloopt.

 • Inspired
 • Registratie: November 2018
 • Nu online
jaguarxj16 schreef op woensdag 15 januari 2020 @ 07:31:
Uiteraard Newmotion zelf gebeld. Die gaven aan verplaatsen of leegpompen. Ik twijfel of leegpompen een optie is omdat ik verwacht dat het dan gewoon weer volloopt.
Ik gok dat het heel lastig is de ruimte echt droog te krijgen als er nu 50cm in staat. Kunnen ze niet buitenom? Ik heb geen kruipruimte, ook omdat bij ons het water hoog staat, dus ze moesten wel buiten om.

 • Bart ®
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 19:47

Bart ®

Moderator Spielerij

I have the cape.

Inspired schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 19:48:
[...]


Denk dat droogpompen echt een opgave is. Grondwater staat blijkbaar hoog. Dus water blijft komen.
Daarom dus een pomp halen met voldoende capaciteit.

Cunning linguist.


 • Inspired
 • Registratie: November 2018
 • Nu online
Bart ® schreef op woensdag 15 januari 2020 @ 08:31:
[...]

Daarom dus een pomp halen met voldoende capaciteit.
Kurkdroog ga je hem niet krijgen. Weet ook niet precies wat de installateur als eis heeft. Moet hij echt droog zijn of mag de bodem nog wat nat zijn? In de NM portal kun je dacht ik wel zien welke installateur langs komt. Die zou je anders zelf even kunnen bellen. Dat is de link waarmee je de afspraak ook kunt aanpassen.

Anoniem: 1279036

jaguarxj16 schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 19:20:
Volgende week donderdag staat de plaatsing van mijn laadpaal gepland (via Newmotion, betreft Renault Zoe lease auto). In hun checklist staat dat de kruipruimte droog moet zijn. Nu staat er bij mij zeker 40-50cm water in. Advies van Newmotion was om het leeg te pompen of de afspraak te verplaatsen.

Heeft een van jullie ervaring met leegpompen? Onze kruipruimte staat standaard van herfst-voorjaar vol met water (buren idem). Om nou te wachten tot de zomer....
Als je gaat pompen bestaat er de kans dat je niet alleen je eigen kruipruimte moet leegpompen, maar die van het hele blok (uitgaand van rijtjeswoning).

 • BlakHawk|IA
 • Registratie: Juli 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
Wat is eigenlijk de goedkoopste oplossing als je een laadpas wil gebruiken? (ivm paadpas en leaseauto van de zaak).

Ik zit een beetje naar tweedehands palen te kijken...

Model 3 LR AWD | Pearl White | 19" | Trekhaak


 • Inspired
 • Registratie: November 2018
 • Nu online
BlakHawk schreef op woensdag 15 januari 2020 @ 09:02:
Wat is eigenlijk de goedkoopste oplossing als je een laadpas wil gebruiken? (ivm paadpas en leaseauto van de zaak).

Ik zit een beetje naar tweedehands palen te kijken...
Met backend bedoel je? Denk een NM paal met 1x16a. Die zijn goed te vinden voor een leuke prijs.

Paal voor EUR 200/250,- en EUR 4,- abonnement per maand. Als je gasten wilt laten laden met een eigen laadpas dan is het EUR 5,- per maand dacht ik.

Jij rijdt ook niet veel toch? Dan is 1x16a prima. Heb je ook geen LB nodig. Voor weinig toch veel gemak en qua kWh prijs ook voordeliger.

[Voor 27% gewijzigd door Inspired op 15-01-2020 09:26]


 • BlakHawk|IA
 • Registratie: Juli 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
Inspired schreef op woensdag 15 januari 2020 @ 09:04:
[...]


Met backend bedoel je? Denk een NM paal met 1x16a. Die zijn goed te vinden voor een leuke prijs.

Paal voor EUR 200/250,- en EUR 4,- abonnement per maand. Als je gasten wilt laten laden met een eigen laadpaas dan is het EUR 5,- per maand dacht ik.

Jij rijdt ook niet veel toch? Dan is 1x16a prima. Heb je ook geen LB nodig. Voor weinig toch veel gemak en qua kWh prijs ook voordeliger.
Ik rijd niet veel nee, maar heb ook geen eigen parkeerplek. Geen garantie dus... Dus kabel over de stoep.
Maar ik speel met de gedachte zonnepanelen te nemen, dan wordt het wel voordeliger als ik extra kWh kan declareren via de laadpas. Win-Win

Model 3 LR AWD | Pearl White | 19" | Trekhaak


 • Snarf70
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 24-10-2021
Krijg zo mijn eigen paal (eindelijk!). TNM home standard, omdat ik maar 60 km woon-werk hoef bij te laden en geen 3 fase heb laten aanleggen. Zou genoeg moeten zijn met gemiddeld 13 uur stilstand voor de deur. Wat hebben jullie ingesteld als stroom tarief voor teruggave kosten? Is 0.26 €/kWh schappelijk? Wil geen gezeik krijgen en hoef er ook niet aan te verdienen.

LR - Midnight Silver - Zwart - 19" - Geleverd: 19/12


Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 16:37

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Modbreak:Mensen, let eens op. Dit gaat om de fysieke installatie thuis. Niet over tarieven, laadpassen etc, etc.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Inspired
 • Registratie: November 2018
 • Nu online
Snarf70 schreef op woensdag 15 januari 2020 @ 11:07:
Krijg zo mijn eigen paal (eindelijk!). TNM home standard, omdat ik maar 60 km woon-werk hoef bij te laden en geen 3 fase heb laten aanleggen. Zou genoeg moeten zijn met gemiddeld 13 uur stilstand voor de deur. Wat hebben jullie ingesteld als stroom tarief voor teruggave kosten? Is 0.26 €/kWh schappelijk? Wil geen gezeik krijgen en hoef er ook niet aan te verdienen.
Heb je zelf kosten betaald? Ik heb zelf 23 cent ingevuld maar heb zelf ook niks betaald.

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 16:37

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Tsja, reken je eigen kosten uit op je energierekening en gooi daar 10% op vanwege netbeheer, aanleg, onderhoud, abo, whatever.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Snarf70
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 24-10-2021
Inspired schreef op woensdag 15 januari 2020 @ 12:01:
[...]


Heb je zelf kosten betaald? Ik heb zelf 23 cent ingevuld maar heb zelf ook niks betaald.
De paal en installatie gaan van mijn leasebedrag af, dus die betaal ik zelf (alles lager dan mijn leasevergoeding krijg ik nl terug). De laadkosten kan ik dus declareren via mijn LM

[Voor 7% gewijzigd door Snarf70 op 15-01-2020 12:09]

LR - Midnight Silver - Zwart - 19" - Geleverd: 19/12


 • Bl4ckviper
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 04-12 10:58

Bl4ckviper

BlaBlaBla

Weet niet of dit al eens naar voren is gekomen maar de home advanced van TNM wordt niet meer met de P1 aangesloten op je slimme meter zoals het lijkt in de startpost. Maar via een los kastje waaruit drie klemmen over de drie verschillende fases. Vervolgens is dat kastje wel middels een RJ stekkertje aangesloten op een port in de paal.

[Voor 5% gewijzigd door Bl4ckviper op 15-01-2020 12:39]

Be fast .... Be furious....


 • adjego
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 15:55
Via Fivari heb ik een Thuislaadsysteem besteld en zelf volledig aangelegd. Ik wilde een gescheiden systeem van Socket en Laadkast omdat bij mijn binnenterrein ik kan parkeren aan de achtermuur van mijn tuin.

Ik wilde alleen niet iedere dag langs een laadkast manoeuvreren omdat de plek zelf al niet al te breed is.
Sinds dit weekend wordt hij ook gevoed vanuit de meterkast dus laat de Tesla maar komen 8)

Ik zat zelf ook met een probleem in de zin van dat ik wel graag met 3x16A wil kunnen laden, maar ik wel in de achtertuin van mijn huis moest komen (geen kruipruimte). Uiteindelijk heb ik een loze leiding (19 mm) gebruikt die in een van de slaapkamers aan de achterzijde van mijn huis uit kwam. Hierdoor heb ik de benodigde draden getrokken voor mijn 3-fase aansluiting (L1, L2, L3,N,Ground) en vanuit de doos meteen naar buiten geboord om over een stukje laagbouw van mijn woning bij de achterkant van de tuin uit te komen.

Ik heb uiteindelijk ook niet voor load balancing gekozen omdat ik met deze 3x16A zeer makkelijk mij auto weer volledig vol kan laden binnen een uur of 5. Ik laat altijd het laden midden in de nacht beginnen waardoor er nooit andere apparatuur eventueel aan zou staan in mijn huis.

Het laadsysteem is openEVSE ism een Wifi module. Hiermee kan ik via mijn domoticasysteem (Domoticz) ook het laden stoppen / starten, laadvermogen verhogen / verlagen, verbruik uitlezen.

Domoticz | ☀️ 2900 Wp PVOutput | 🔋 Tesla Model 3 SR+


 • CyBeRSPiN
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 22:40

CyBeRSPiN

sinds 2001

Bl4ckviper schreef op woensdag 15 januari 2020 @ 12:39:
Weet niet of dit al eens naar voren is gekomen maar de home advanced van TNM wordt niet meer met de P1 aangesloten op je slimme meter zoals het lijkt in de startpost. Maar via een los kastje waaruit drie klemmen over de drie verschillende fases. Vervolgens is dat kastje wel middels een RJ stekkertje aangesloten op een port in de paal.
Nee, dat hangt van je slimme meter af. Een DSMR 5 meter kan rechtstreeks aangesloten. Bij een oudere meter hangen ze een P1 module met CT klemmen er tussen. Dit omdat pas vanaf DSMR5 de telegrammen elke seconde worden verstuurd ipv elke 10 seconde. Een overbelasting detecteer je dan mogelijk te laat.

 • Bl4ckviper
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 04-12 10:58

Bl4ckviper

BlaBlaBla

CyBeRSPiN schreef op woensdag 15 januari 2020 @ 13:02:
[...]

Nee, dat hangt van je slimme meter af. Een DSMR 5 meter kan rechtstreeks aangesloten. Bij een oudere meter hangen ze een P1 module met CT klemmen er tussen. Dit omdat pas vanaf DSMR5 de telegrammen elke seconde worden verstuurd ipv elke 10 seconde. Een overbelasting detecteer je dan mogelijk te laat.
Ik citeer hier even de installateur en advies van TNM (via de telefoon):

"We sluiten het niet meer aan via de P1 meter van de slimme meter omdat deze bij bijna iedereen bezet is"

Voor nest, youless, dsmr reader of ander iot hobby project ;)
Maar goed als het wisselt lijkt het mij wel wijs om ook de CT klemmen optie erbij te vermelden.

Be fast .... Be furious....


 • CyBeRSPiN
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 22:40

CyBeRSPiN

sinds 2001

Een splitter werkt ook. Maar goed voor hun omzet om die module er voortaan ook bij te verkopen dan. Ook wat meer werk voor de installateur en ook extra ruimte benodigd om die module te huisvesten.

 • adjego
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 15:55
Bl4ckviper schreef op woensdag 15 januari 2020 @ 13:06:
[...]


Ik citeer hier even de installateur en advies van TNM (via de telefoon):

"We sluiten het niet meer aan via de P1 meter van de slimme meter omdat deze bij bijna iedereen bezet is"

Voor nest, youless, dsmr reader of ander iot hobby project ;)
Maar goed als het wisselt lijkt het mij wel wijs om ook de CT klemmen optie erbij te vermelden.
Haha sterk argument. Kwestie van splitter ertussen waarbij maar 1 uitleesaparaat de 5 volt aanbiedt en het werkt perfect. Zelfs een splitter van de bouwmarkt met het juiste pinnetje van de twee uitgangen verwijderd is al voldoende.

Edit: Wat @CyBeRSPiN zegt :9

Domoticz | ☀️ 2900 Wp PVOutput | 🔋 Tesla Model 3 SR+


 • Bl4ckviper
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 04-12 10:58

Bl4ckviper

BlaBlaBla

CyBeRSPiN schreef op woensdag 15 januari 2020 @ 13:29:
Een splitter werkt ook. Maar goed voor hun omzet om die module er voortaan ook bij te verkopen dan. Ook wat meer werk voor de installateur en ook extra ruimte benodigd om die module te huisvesten.
Klopt in mijn geval zit er al een splitter youless en dsmr reader.
Moet zeggen dat ik de oplossing met het kastje netter vind dan weer een splitter.

Be fast .... Be furious....


Anoniem: 1279036

Bl4ckviper schreef op woensdag 15 januari 2020 @ 12:39:
Weet niet of dit al eens naar voren is gekomen maar de home advanced van TNM wordt niet meer met de P1 aangesloten op je slimme meter zoals het lijkt in de startpost. Maar via een los kastje waaruit drie klemmen over de drie verschillende fases. Vervolgens is dat kastje wel middels een RJ stekkertje aangesloten op een port in de paal.
sinds wanneer is dit? bij mij is dit laadpunt in november nog via P1 aangesloten

 • Makrolon
 • Registratie: September 2019
 • Laatst online: 22:32
jaguarxj16 schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 19:20:
Volgende week donderdag staat de plaatsing van mijn laadpaal gepland (via Newmotion, betreft Renault Zoe lease auto). In hun checklist staat dat de kruipruimte droog moet zijn. Nu staat er bij mij zeker 40-50cm water in. Advies van Newmotion was om het leeg te pompen of de afspraak te verplaatsen.

Heeft een van jullie ervaring met leegpompen? Onze kruipruimte staat standaard van herfst-voorjaar vol met water (buren idem). Om nou te wachten tot de zomer....
Kan je er zelf niet in om de kabel door te trekken? Even zwembroek aan en daarna douchen.

Of als het te doen is bij de meterkast een kabel door de vloer steken, en buit een, en die dan bij t luik allebei opvissen, aan elkaar rapen en doortrekken.

 • jaguarxj16
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 19:03
Anoniem: 1279036 schreef op woensdag 15 januari 2020 @ 08:54:
[...]


Als je gaat pompen bestaat er de kans dat je niet alleen je eigen kruipruimte moet leegpompen, maar die van het hele blok (uitgaand van rijtjeswoning).
Betreft hoekwoning met eigen oprit. En daar ben ik ook een beetje bang voor.
Inspired schreef op woensdag 15 januari 2020 @ 08:35:
[...]


Kurkdroog ga je hem niet krijgen. Weet ook niet precies wat de installateur als eis heeft. Moet hij echt droog zijn of mag de bodem nog wat nat zijn? In de NM portal kun je dacht ik wel zien welke installateur langs komt. Die zou je anders zelf even kunnen bellen. Dat is de link waarmee je de afspraak ook kunt aanpassen.
Even gecheckt: betreft BAM. Dus daar veracht ik weinig flexibiliteit van.
Ik ga nog even broeden op een oplossing en anders moet ik wachten tot het voorjaar.

 • Seroendeng
 • Registratie: Maart 2016
 • Laatst online: 28-11 20:05
Ik ben van plan om een extra kabel naar mijn mijn garage te leggen in verband met laden van de auto. In eerste instantie wil ik gewoon laden via een fatsoenlijk cee stopcontact maar misschien in de toekomst een laadpaal (Zappi bijvoorbeeld) monteren.

Welke kabels moet ik dan alvast leggen ter voorbereiding? Ik wil in ieder geval een grondkabel met 3 fase draden leggen en een utp kabel voor een internet verbinding. Mis ik dan nog een noodzakelijke kabel?

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 22:33

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
Dikke grondkabel, 2x utp: eentje voor netwerk, eentje voor p1. Je kan ook voor 1 utp gaan, maar dan is je netwerk langzamer (want 4 draden).

Wise enough to play the fool


 • onok
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 13:45
Ik heb wellicht een vrij domme vraag. Maar wat doet een laadpaal/laad unit eigenlijk? De lader (ac>dc en electronica) zit toch in de auto? Gaat het alleen om het limiteren en evt. meten van de stroom? Waarom zijn die dingen zo duur?

 • Maverick
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 22:01
onok schreef op donderdag 16 januari 2020 @ 10:47:
Ik heb wellicht een vrij domme vraag. Maar wat doet een laadpaal/laad unit eigenlijk? De lader (ac>dc en electronica) zit toch in de auto? Gaat het alleen om het limiteren en evt. meten van de stroom?
In essentie wel. Hij vertelt de auto hoeveel stroom hij kan vragen.
Waarom zijn die dingen zo duur?
Onwetendheid wellicht.

PSN: DutchTrickle PVoutput


 • Sjabba1979
 • Registratie: Januari 2019
 • Laatst online: 22:23
Ik heb inmiddels mijn setup werkend.
Laadkabel/granny charger aangesloten op Hue stopcontact. Mobiel met EVnotify en de Ioniq kan smart laden.

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 22:33

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
onok schreef op donderdag 16 januari 2020 @ 10:47:
Ik heb wellicht een vrij domme vraag. Maar wat doet een laadpaal/laad unit eigenlijk? De lader (ac>dc en electronica) zit toch in de auto? Gaat het alleen om het limiteren en evt. meten van de stroom? Waarom zijn die dingen zo duur?
In het kort: wat controles (auto aangesloten, alles veilig) een pwm signaal genereren en een relais schakelen.
De eigenlijke lader zit inderdaad in de auto.

* teacher heeft wel eens discussies gehad:
ik kan mijn auto opladen met 7,4kw!
"Ehm, de lader in je auto doet maximaal 6,6"
Maar ik heb mijn lader ingesteld op 7,4!
"......"

Wise enough to play the fool


 • Hyena
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 21:07

Chill | BMW i3 60Ah Lodge Privé


 • adjego
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 15:55
Sjabba1979 schreef op donderdag 16 januari 2020 @ 18:55:
Ik heb inmiddels mijn setup werkend.
Laadkabel/granny charger aangesloten op Hue stopcontact. Mobiel met EVnotify en de Ioniq kan smart laden.
Die Hue stekkers kunnen maar een vermogen aan van 2300 Watt. Lijkt me niet echt verstandig om daarmee de auto lader te schakelen.

Domoticz | ☀️ 2900 Wp PVOutput | 🔋 Tesla Model 3 SR+


 • Pizza_Boom
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 12:57
adjego schreef op woensdag 15 januari 2020 @ 12:56:
Via Fivari heb ik een Thuislaadsysteem besteld en zelf volledig aangelegd. Ik wilde een gescheiden systeem van Socket en Laadkast omdat bij mijn binnenterrein ik kan parkeren aan de achtermuur van mijn tuin.

Ik wilde alleen niet iedere dag langs een laadkast manoeuvreren omdat de plek zelf al niet al te breed is.
Sinds dit weekend wordt hij ook gevoed vanuit de meterkast dus laat de Tesla maar komen 8)

[Afbeelding]
[Afbeelding]
[Afbeelding]

Ik zat zelf ook met een probleem in de zin van dat ik wel graag met 3x16A wil kunnen laden, maar ik wel in de achtertuin van mijn huis moest komen (geen kruipruimte). Uiteindelijk heb ik een loze leiding (19 mm) gebruikt die in een van de slaapkamers aan de achterzijde van mijn huis uit kwam. Hierdoor heb ik de benodigde draden getrokken voor mijn 3-fase aansluiting (L1, L2, L3,N,Ground) en vanuit de doos meteen naar buiten geboord om over een stukje laagbouw van mijn woning bij de achterkant van de tuin uit te komen.

Ik heb uiteindelijk ook niet voor load balancing gekozen omdat ik met deze 3x16A zeer makkelijk mij auto weer volledig vol kan laden binnen een uur of 5. Ik laat altijd het laden midden in de nacht beginnen waardoor er nooit andere apparatuur eventueel aan zou staan in mijn huis.

Het laadsysteem is openEVSE ism een Wifi module. Hiermee kan ik via mijn domoticasysteem (Domoticz) ook het laden stoppen / starten, laadvermogen verhogen / verlagen, verbruik uitlezen.
Kan je het makkelijk uitzetten als jouw eigen voertuig niet aan de lader staat of hoe moet ik dat zien? Of is dit absoluut niet toegankelijk vanaf openbare weg?

 • adjego
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 15:55
Pizza_Boom schreef op vrijdag 17 januari 2020 @ 09:05:
[...]
Kan je het makkelijk uitzetten als jouw eigen voertuig niet aan de lader staat of hoe moet ik dat zien? Of is dit absoluut niet toegankelijk vanaf openbare weg?
Dit is inderdaad op een binnenterrein achter mijn huis. Was misschien wel handig om er bij te zetten :) Hier mag ook alleen ik parkeren, mijn eigen grond.

Domoticz | ☀️ 2900 Wp PVOutput | 🔋 Tesla Model 3 SR+


 • 3_s
 • Registratie: Juli 2018
 • Nu online
onok schreef op donderdag 16 januari 2020 @ 10:47:
Waarom zijn die dingen zo duur?
Ik heb ook geen zin om + € 1000 uit te geven aan een laadpaal... Als ik er eens eentje tegen kom voor < € 500, zal ik die wel kopen. Momenteel voldoet de granny nog.

Die moet voor mij ook geen opties hebben, aansluiten & laden maar.

 • brutusl
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 17:04
adjego schreef op vrijdag 17 januari 2020 @ 08:46:
[...]


Die Hue stekkers kunnen maar een vermogen aan van 2300 Watt. Lijkt me niet echt verstandig om daarmee de auto lader te schakelen.
Een OSRAM Smart + Plug kan wel 16A aan (max. 3680 Watt)

 • MeZZiN
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 30-09 16:43
3_s schreef op vrijdag 17 januari 2020 @ 09:35:
[...]

Ik heb ook geen zin om + € 1000 uit te geven aan een laadpaal... Als ik er eens eentje tegen kom voor < € 500, zal ik die wel kopen. Momenteel voldoet de granny nog.

Die moet voor mij ook geen opties hebben, aansluiten & laden maar.
Tesla Wall connectors kosten maar 530 (en op marktplaats rond de 400 euro)

Tesla MX - Leaf 2.zero

Pagina: 1 2 3 ... 121 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Discussie over laadpassen, facturatie e.d.: [EV] Openbare laadpalen, laadpassen en providers - Deel 2 . Vragen over elektrische auto's en hun bijbehorend laadvermogen in Elektrische auto's - deel 5 of de betreffende merktopics. Er is uiteraard een beetje overlap, maar specifieke vragen of opmerkingen over de inrichting van je meterkast en huisinstallatie horen in Het grote topic voor Elektra huisinstallaties - Deel 1 en als laatste: voor v2g is er ook een plek: Over V2G; laden en ontladen


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee