• teacher
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 20:21

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter

THUISLADEN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN DEEL 2
In dit topic bespreken we de mogelijkheden van thuisladen en de aanschaf van een laadunit of laadpaal. Dit onderwerp wordt steeds actueler nu meer particulieren tot aanschaf overgaan van een elektrisch voertuig en daarbij de mogelijkheden onderzoeken om de auto op de eigen oprit of voor de deur op te kunnen laden.

Een korte introductie:

De lader is eigenlijk geen lader.
We noemen het voor het gemak een lader, laadpaal of laadpunt, maar de eigenlijke AC lader zit in de auto zelf. Het enige wat het laadpunt doet is een paar controles (alles veilig, auto aangesloten?), een signaal aan de auto sturen (leesvoer) en een relais bekrachtigen waarmee er 230V naar de eigenlijke lader in de auto gaat. Voor het gemak noemen we het natuurlijk wel gewoon een lader. 8)

DE STEKKER LADER
De eenvoudigste manier van je auto opladen is gewoon aan een huis tuin en keuken (schuko) stopcontact. Daar komt AC 230V uit op maximaal 16 Ampère. Hiervoor heb je een kabel nodig die een stekkerlader, nood-lader, granny charger of thuis-laadkabel wordt genoemd.

Hierboven zie je een instelbare mennekes, die maximaal 13A kan laden.
De stekkerlader is ideaal voor op vakantie omdat elke camping wel een stopcontact heeft, of als je bij kennissen (of granny - oma) thuis bent en je hebt even 20 a 30 kilometer extra bereik nodig hebt. Het laden met een stekkerlader gaat doorgaans op lagere amperages, bijvoorbeeld 10A; ongeveer 2300 Watt. Hierdoor komt er elk uur ongeveer 2.3kWh in je accupakket, goed voor ongeveer 10 kilometer rijden. Het duurt daardoor wel erg lang van 0 naar 100%, afhankelijk van je batterijpakket tot wel 30 uur! Maar staat je auto elke avond / nacht stil en rij je doorgaans niet meer dan 120km per dag, dan is laden met de granny lader prima. Belangrijk punt: het stopcontact waarop je de lader aansluit moet wel in orde zijn en de bedrading er naar toe ook. Er gaat immers langere tijd 10-13A doorheen:

raad eens op welke groep en welke aardlek de stekkerlader zit..
Je wil dus ook niets tussen de lader en het stopcontact doen, zoals een meetstekker ofzo:

Meer lezen: Waarom gesmolten meetstekker?

Als je het verbruik van je stekkerlader wil meten, gebruik dan een din rail meter voor dat stopcontact.

LAADPUNT THUIS
Zoek je meer laadsnelheid, of heb je meer inzicht nodig in hoeveel je laadt, dan is een vast laadpunt the way-to-go. Laadpunten kan je op een aantal manier onderverdelen:

Met vaste kabel of met een mennekes type 2 socket
De eerste is supermakkelijk; auto inpluggen en klaar, maar wel wat gevoeliger voor vandalisme en je kennis-met-1e-model-leaf kan bij jou niet even bijladen; die gebruikt immers een type 1 stekker. Een socket is wat cleaner en dus minder gevoelig voor grijpgrage vingers, maar je zal dus altijd zelf je kabel moeten inpluggen. Doorgaans heeft een socket lader ook een pasje nodig om te kunnen starten.Nog een manier om laadpunten te verdelen:
1-fase of 3-fase.
Een 1-fase laadpunt heeft meestal een vermogen van 3.7kW, dat is precies wat er op een standaard 16A groep in de meterkast past. Meer kan; soms zijn ze instelbaar naar hogere vermogens. Dit heeft wel gevolgen voor hoe je je meterkast in moet richten. Met zo'n laadpunt komt er elk uur 3.6kWh in je accu, zal je daarmee ongeveer 16-19 km per uur bijladen en kan na een nachtje dus bijna 200km rijbereik opleveren.
Als je een 1 fase huisaansluiting hebt is dat meestal 1x35A, dus met een 16A laadpunt heb je nog 19A over voor de rest van je huis.

Een 3-fase laadpunt heeft meestal een vermogen van 11kW, namelijk 3x3.7kW. Meer kan, soms zijn ze instelbaar naar een hoger vermogen, maar dat heeft gevolgen voor de inrichting van je meterkast.
Voor een 3-fasen laadpunt heb je dus wel een 3-fasen aansluiting nodig. Dit is aanwezig in veel huizen, maar checken bij je netbeheerder als je het niet zeker weet. Een standaard 3-fasen aansluiting is 3x25A, dus met een 3x16A laadpunt heb je nog 3x9A (27A = ongeveer 6200Watt) over voor de rest van je woning en dat is voldoende om nog elektrisch te kunnen koken en de wasmachine aan te hebben tijdens het laden.

slimme en domme laadpunten
Verder is het handig om te weten dat thuis laadpunten in domme en slimme varianten verkrijgbaar zijn. Een domme variant is niet meer dan een veredeld stopcontact. Maar op een eigen oprit is dit vaak meer dan genoeg. Vooral eentje met vaste kabel is goed bruikbaar voor dagelijks gebruik met zo min mogelijk gedoe. Thuiskomen, inpluggen, en naar binnen gaan.

Een slimme variant heeft een GPRS simkaart of is met een UTP kabel aangesloten op je thuisnetwerk waardoor er een koppeling met een backend systeem is van bijvoorbeeld The New Motion. Vaak hebben ze ook RFID lezers. Sommigen kun je ook aansluiten op je P1 poort van je slimme meter voor loadbalancing doeleinden. Een 'gemanaged' laadpunt kost een paar euro per maand. In ruil daarvoor krijg je een vermelding in de laadpunten databases, inkomsten uit laadsessies van gasten met een laadpas, remote beheer van het laadpunt, online omgeving die allerlei metingen van jouw en je gastverbruik weergeeft en allerlei andere statistieken.

En dan is er ook nog een tussenweg. Een aantal laadpunten hebben meer intelligentie aan boord en zijn door de eindgebruiker lokaal met een app of PC uit te lezen, zonder dat er verplicht abonnement moet worden afgesloten. De laadoplossingen van Wallbox en Zappi zijn hiervan goede voorbeelden en geven via een app inzicht in het elektriciteitsverbruik of stellen de gebruiker in staat de tijdstippen van laden in te stellen.

sluipverbruik
Ja, een laadpunt verbruikt stroom, ook al wordt er niet geladen. Dit standby verbruik is doorgaans 3-5watt en zal je ongeveer 10 euro per jaar kosten.


Load balancing
Load balancing wil zeggen dat het laadpunt "weet" wat het verbruik is van de rest van het huis. Hiermee kan je op een hoger vermogen laden als er verder geen ander verbruik is. Zodra bijvoorbeeld een boiler, warmtepomp of kookplaat gebruikt wordt vermindert het laadpunt het vermogen.

Om loadbalancing te activeren is er een 4 aderige kabel noodzakelijk vanaf het laadpunt tot aan de P1 poort van de (dsmr5) slimme meter in de meterkast. De gegarandeerde lengte is hiervoor afgegeven tot 3 meter. Heb je meer lengte is het mogelijk om deze P1 signalen actief te versterken. Een andere optie om het verbruik door te geven aan het laadpunt is via inductieklemmen, dit als je bijvoorbeeld nog een oud type meter hebt. Een aantal laadpunten kan loadbalancen via modbus, hiervoor zal je wel een aanpassing moeten doen aan je meterkast.

ELEKTRISCHE AANSLUITING
Bij het laden van elektrische voertuigen kunnen er grote elektrische stromen door de huisinstallatie lopen. De elektrische huisinstallatie moet hier geschikt voor zijn of voor worden gemaakt. Dat is specialistenwerk, schakel een installateur in als je niet zeker bent van de aanpassingen die hiervoor nodig zijn.

Een aantal specifieke onderwerpen die belangrijk zijn bij het aansluiten van een laadpaal:

DC Lekstromen
Een vast laadpunt moet altijd een beveiliging hebben tegen wisselstroomfouten én tegen gelijkstroomfouten die vanaf de auto naar je huis kunnen lopen (en dat wil je echt niet). Dat kan met een aardlekschakelaar type B; dat is wat anders dan een zekeringautomaat met B-karakteristiek! Maar er zijn ook laadpalen die de gelijkstroombeveiliging ingebouwd hebben, zodat er in de meterkast een 'gewone' aardlekschakelaar (=type A) gebruikt kan worden.

Selectiviteit
Als je meerdere automaten of zekeringen achter elkaar wilt zetten, komt er selectiviteit bij kijken. Als je een 3x25A aansluiting hebt zijn de zekeringen eronder 16A, dit zodat je hoofdzekeringen nooit als eerste gaan. Het is verplicht om selectief te zijn ten opzichte van de hoofdzekering v/d netbeheerder. Binnen een eigen installatie is dat niet verplicht, maar sterk aanbevolen(hoofdmeterkast <> onderverdeler). Kijk voor meer onderwerpen en specialistisch advies op het gebied van elektriciteit in het Het grote topic voor Elektra huisinstallaties. Lees vooral de startpost, hier vind je een schat aan informatie.

Kabels
Als je een laadpunt aan gaat of laat leggen, is het verstandig om alvast een dikke 3 fasenkabel te gebruiken, ook al ben je van plan om maar een simpel en licht laadpunt op te hangen. Een kabel trekken is meestal veel werk, dat wil je maar 1 keer doen. Trek ook meteen 1 of 2 netwerkkabels mee, handig voor evt. online gebruik en/of loadbalancing.


LAADSNELHEID AUTO
Niet iedere auto laadt even snel op. De laadsnelheid is afhankelijk van de grootte van netaansluiting op de woning (zie hierboven, in NL vaak 1x25/35/40A of 3x25A), de oplaadunit die wordt gebruikt en het laadvermogen van de auto zelf. Sommige auto's kunnen alleen op 1 fase laden, andere modellen op 2 of 3 fasen. Wil je weten wat de laadmogelijkheden van je auto zijn, kijk dan op https://ev-database.nl. Voor iedere type elektrische auto vind je daar een handige tabel met het laadvermogen en laadsnelheid bij de verschillende elektrische aansluitingen.

MERKEN & TYPES
Voorbeelden van veel voorkomende laadunits (informatie van december 2019):

Alfen Eve Single Pro Line
- Prijs: €1567 (incl. load balancing module)
- Load balancing: P1 poort
- Abonnement: Ja (niet nodig, wel mogelijk)
De alfen eve pro line kan loadbalancen via de P1 poort. Dit dmv. een eenmalige meerprijs bij de aanschaf.


EVBox Business Line
- Prijs: €1325
- Load balancing: Separate Smappee module met CT klemmen
- Abonnement: Ja, home abo 4 euro/maand

Niet duidelijk hoe de stroommeting werkt. Waarschijnlijk alleen met abonnement.

Zappi v2
- Prijs: €1049 (3-fase basis unit, vaste kabel).
- €99 voor de Hub t.b.v. internet connectiviteit (niet noodzakelijk, maar wel handig voor software updates & remote monitoring via app)
- Load balancing: Ja, d.m.v. CT klemmen (3 stuks meegeleverd met basis unit)
- Abonnement: Nee
- Automatische zakelijke verrekening: Nee

Mooie oplossing, eigen app, geen abonnement, inmiddels goed leverbaar. Uit te breiden met extra CT klemmen (benodigd: Harvi + 3 extra CT klemmen, €125 totaal) om de werkelijke opbrengst van zonnepanelen te meten en inzicht te krijgen in de verdeling van het stroomverbruik van het huis en het laadverbruik van de auto.

NewMotion Home Advanced
- Prijs: €1250 (incl. load balancing module)
- Load balancing: P1 poort / klemmen (alleen met abonnement)
- Abonnement: Ja


Wallbox Pulsar Plus
- Prijs: €1088 (incl. Powerboost tbv load balancing)
- Load balancing: CT klemmen
- Abonnement: Nee

Eigen app, geen abonnement. Online portal. Wifi & Bluetooth. Beperkte gebruikservaring te vinden i.c.m. load balancing. Gebruikt CT klemmen.

Ratio Smart Home Box
- Prijs: €799
- Load balancing: CT klemmen
- Abonnement: Nee

Goedkoopste oplossing met load balancing. Geen app of inzicht in stroom verbruik.

Tesla Wall Connector
- Prijs: +/- €550
- Load balancing: Zelf te bouwen via domotica oplossing (Home Assistant of Domoticz)
- Abonnement: Nee

Best duur die laadpunten
Sommige laadpunten zijn knap bedacht en hebben mooie features. Daar betaal je dan ook voor.
Zoek je een iets budgetvriendelijkere optie, dan is een gebruikt laadpunt natuurlijk ook een idee.
Een aantal laadpaal leveranciers bieden occasions aan (soms met een beperkte garantie) of je doet een zoektocht op marktplaats. Daar is een newmotion lolo smart eenvoudig te vinden, en je komt geregeld EV boxen en icu eve mini's tegen. Dit waren de (1 fase, 3.7kW) laadpunten die de gebruikt werden door eerste lichting hybrides. Een laadpunt is ook prima zelf te installeren, mits je voldoende vaardig bent.

Wat zit er allemaal in zo'n laadpunt? En kan ik dat ook zelf maken?
Jazeker kan je dat zelf maken. In een laadpunt zit namelijk niet heel veel bijzonders qua componenten.
Relais, stuurprintje en een aansluitblok kom je al een heel eind mee. Wil je daar nu meer over weten kijk dan eens hier: Zelfbouw Laadpaal ervaringen

TOT SLOT
Dit topic is nog in bewerking. Heb je goede ideeën of informatie om te voegen aan deze startpost, laat het dan weten in een bericht aan teacher.

Wise enough to play the fool


 • I_IBlackI_I
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 20:30
Nog even de waarschuwing voor het posten toevoegen vanuit het oude topic :*)

 • Taro
 • Registratie: September 2000
 • Niet online

Taro

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit
I_IBlackI_I schreef op maandag 14 februari 2022 @ 20:50:
Nog even de waarschuwing voor het posten toevoegen vanuit het oude topic :*)
Staat er inmiddels :)

Replace fear of the unknown with curiosity | 6340 Wp zonnepanelen | Tesla Model Y LR


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 20:21

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
Die was ik niet vergeten ofzo.... O-)

Wise enough to play the fool


 • JackBol
 • Registratie: Maart 2000
 • Niet online

JackBol

Security is not an option!

Zo! Die zit.
En voor de nieuwsgierige aagjes die willen weten wat er in die straatkast zit:

[Voor 36% gewijzigd door JackBol op 14-02-2022 21:11]

When you do things right, people won't be sure you've done anything at all.


 • maarten_NL
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 05-02 18:23
@Japie.G

De enige toegevoegde waarde van een laadpaal zou je kunnen hebben in load balancing. Hier thuis heb ik 2 "drukke" fases met de wasmachine, droger, garage (bierbrouwketel), oven & kokend water boiler.

Als je de 16A op een drukke zou prikken kan het bij het gebruik van meerdere apparaten weleens over de 25A schieten, even maakt niet uit maar als je vrouw een cake gaat bakken terwijl de droger en afwasmachine aan staan. Dan ook nog de granny er bij is wat veel ;)

PVoutput 3.2 & 3.1 & 1.8 kWp PV; Kona EV; ESP8266 FTW!


 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 19:59
Andere interessante lader is denk ik de easee lader. Die is compatible met Jedlix voor smart charging. Als je EV dat niet ondersteunt, kan je met deze lader wel smart chargen (en een kickback fee ontvangen)

2880PV op OzOOO, 5640PV op WnWWW, vloerisolatie, zonnecombiboiler, HR++,dakisolatie, Elga L/W WP, Ioniq EV 2017


 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

BarryH schreef op maandag 14 februari 2022 @ 21:27:
Andere interessante lader is denk ik de easee lader. Die is compatible met Jedlix voor smart charging. Als je EV dat niet ondersteunt, kan je met deze lader wel smart chargen (en een kickback fee ontvangen)
@teacher Eens en er mag ook wel bij welke er op PV overschot kunnen laden. En dan specifiek bij de Zappi vermelden dat deze dat kan vanaf 1x1,4kW en de rest vanaf 3x1,4kW.

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • Sethro
 • Registratie: Maart 2017
 • Laatst online: 20:34
Ik zou ook geïnteresseerd zijn in de koppeling met domotica. Heb zelf een newmotion advanced en heb deze gekoppeld met een Loxone systeem maar dat is alleen uitlezen en niet besturen. Terwijl dat laatste wel interessant is.

[Voor 3% gewijzigd door Sethro op 14-02-2022 22:25]


 • eltron
 • Registratie: November 2018
 • Nu online
Sethro schreef op maandag 14 februari 2022 @ 22:19:
Ik zou ook geïnteresseerd zijn in de koppeling met domotica. Heb zelf een newmotion advanced en heb deze gekoppeld met een Loxone systeem maar dat is alleen uitlezen en niet besturen. Terwijl dat laatste wel interessant is.
Maar als je dat beide al kunt in de app van je laadpaal, is de behoefte aan koppeling met domotica niet zo groot.

e-Niro Exec.l, My19, Zappi, 40PV


 • Sethro
 • Registratie: Maart 2017
 • Laatst online: 20:34
eltron schreef op maandag 14 februari 2022 @ 23:26:
[...]

Maar als je dat beide al kunt in de app van je laadpaal, is de behoefte aan koppeling met domotica niet zo groot.
Waarom niet? Het gaat dan juist om het automatiseren, het starten van het laden bij veel zon, het uitstellen van laden tot nachttarief, etc

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 20:21

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
Stuur mij een overzichtje via dm, dan verwerk ik het in de topicstart. :Y

Wise enough to play the fool


 • Inspired
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 20:33
Sethro schreef op dinsdag 15 februari 2022 @ 06:38:
[...]


Waarom niet? Het gaat dan juist om het automatiseren, het starten van het laden bij veel zon, het uitstellen van laden tot nachttarief, etc
Denk dat dit soort zaken pas echt focus krijgt bij de meeste laadpaalleveranciers als de saldering eraf is. Ook zouden automerken hier meer mee moeten kunnen doen. Met een Tesla is het al prima mogelijk. Alleen switchen naar max 1 fase nog niet. Maar als ze dat ook nog inbouwen met je aan een voordelige (domme) laadpaal genoeg.

De NM Advanced is overigens redelijk basic voor een "advanced" paal. :)

[Voor 6% gewijzigd door Inspired op 15-02-2022 10:34]


 • marowi
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online
Wij willen thuis naar een 3-fase aansluiting toe omdat we redelijk wat gebruiken en straks richting warmtepomp / elektrisch koken willen.

We gaan ook PV aanleggen, echter gaan we hiervoor een 1-fase omvormer halen omdat we niet boven de 5000Wp uitkomen met PV, en ik het tevens wel zie zitten om de omvormer op een andere fase te kunnen zetten als enkele fases vanwege net-overbelasting boven de 250v komen (en de omvormer af zou schakelen).

Ik zoek dus een lader die 3x16A kan laden, maar ook 1x32A. Deze zou ik in een modus "normaal"/"snel" willen kunnen zetten (3x16A = 11kW), maar ook in een "solar" modus, waarbij hij alleen laad als er PV overschot is, en dus op de ene fase van de PV.

Ik lees het meest over Zappi (v2) en de OpenEVSE/Ratio laders hierover. Iemand wellicht al ervaring met een 3-fase aansluiting en 1 fase PV?

SFPC - Motorrijder - EV - PV - L/L WP


 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

marowi schreef op dinsdag 15 februari 2022 @ 10:47:
Wij willen thuis naar een 3-fase aansluiting toe omdat we redelijk wat gebruiken en straks richting warmtepomp / elektrisch koken willen.

We gaan ook PV aanleggen, echter gaan we hiervoor een 1-fase omvormer halen omdat we niet boven de 5000Wp uitkomen met PV, en ik het tevens wel zie zitten om de omvormer op een andere fase te kunnen zetten als enkele fases vanwege net-overbelasting boven de 250v komen (en de omvormer af zou schakelen).

Ik zoek dus een lader die 3x16A kan laden, maar ook 1x32A. Deze zou ik in een modus "normaal"/"snel" willen kunnen zetten (3x16A = 11kW), maar ook in een "solar" modus, waarbij hij alleen laad als er PV overschot is, en dus op de ene fase van de PV.

Ik lees het meest over Zappi (v2) en de OpenEVSE/Ratio laders hierover. Iemand wellicht al ervaring met een 3-fase aansluiting en 1 fase PV?
De combo Zappi met 1-fase PV omvormer heb ik (en ook een WP trouwens). Heb 7400Wp PV en daardoor wordt de opbrengstparabool heel soms afgetopt bij 5kW. Dat kost me misschien 10kWh uur per jaar wat ik waarschijnlijk terugverdien doordat deze "ondergedimensioneerde" omvormer efficienter is bij lage opwekvermogens. Anyway, volgens mij kan de Zappi gewoon alles wat je noemde.

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • ice-T106
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 15:41
Denk dat openingspost nog wel wat nuttige toevoegingen kan gebruiken vooral bij de merken en palen (zie nu ook dat er bij staat dat die informatie ouder is.)

Over het algemeen zou het handig zijn om er aan toe te voegen welke wel een geen ingebouwde dc beveiliging hebben.

Granny:
Er zijn ook "granny" chargers met andere stekkers en hogere vermogens. Zoals bijvoorbeeld:
Tesla UMC v2 (32A 1 fase. Of 16A 3 fase)
Tesla UMC v3 (32A 1 fase of 16A 1 fase)
Go-eCharger (tot 32A 3 fase) (en aan te sturen via domotica dacht ik)


Tesla wall charger is nu verwarrend.
V2: Geen ingebouwde DC beveiliging wel aan te sturen via domotica
V3: Wel ingebouwde DC beveiliging maar zover ik weet nog niet aan te sturen via domotica.

11.630Wp Solar edge. 6kW Lucht-Lucht WTW, VW Passat GTE, OpenHab


 • ice-T106
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 15:41
DonJuape schreef op maandag 14 februari 2022 @ 21:52:
[...]

@teacher Eens en er mag ook wel bij welke er op PV overschot kunnen laden. En dan specifiek bij de Zappi vermelden dat deze dat kan vanaf 1x1,4kW en de rest vanaf 3x1,4kW.
Kleine toevoeging. De Zappi is de enige die zelf twee fases uit kan schakelen. Bij andere palen is "handmatig" laden op 1 keer 6A ook mogelijk door een 1 fase type2 kabel te pakken.

11.630Wp Solar edge. 6kW Lucht-Lucht WTW, VW Passat GTE, OpenHab


 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

ice-T106 schreef op dinsdag 15 februari 2022 @ 11:13:
[...]

Kleine toevoeging. De Zappi is de enige die zelf twee fases uit kan schakelen. Bij andere palen is "handmatig" laden op 1 keer 6A ook mogelijk door een 1 fase type2 kabel te pakken.
Dat bedoelde ik met minimum 1x1,4kW versus 3x3,4kW in mijn post, dat is namelijk waar dat automatisch schakelen naar 1 fase voor is. Verder zie ik geen toepassing.

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • ice-T106
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 15:41
@marowi Voor het direct verbruiken voor je stroom hoef je niet op dezelfde fase te laden als de pv (de meter verrekend direct over de fasen).
Maar dan nog is de Zappi handig omdat die ook met weinig PV opbrengst (1 fase 6A) al kan laden (en dus slim switches tussen 1 en drie fasen)

11.630Wp Solar edge. 6kW Lucht-Lucht WTW, VW Passat GTE, OpenHab


 • Freekers
 • Registratie: April 2009
 • Niet online

Freekers

⭐⭐⭐⭐⭐

Ik heb een Easee Home waar ik een permanente kabel aan heb hangen. Deze kabel wil ik graag netjes ophangen na gebruik. Mijn laadpaal wordt echter gevoed van de onderkant d.m.v. een kabel die op de muur gemonteerd is, zo dus:Ik wil de kabel houder netjes in het midden monteren, maar de voedingskabel zit in de weg. Links ernaast of rechts ernaast gaat/wil ik niet. Ik zoek dus een kabelhouder met een uitsparing in het midden. Ik heb deze tot nu toe nog niet kunnen vinden. Iemand tips?

🔋 MG Marvel R Luxury 70kWh | ☀️ 2225Wp oost, 1580Wp zuid, 2225Wp west | 🌡️ Daikin 3,5kW + 2x 2,5kW l/l & Ariston Nuos Split 270L l/w warmtepomp


 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

ice-T106 schreef op dinsdag 15 februari 2022 @ 11:21:
@marowi Voor het direct verbruiken voor je stroom hoef je niet op dezelfde fase te laden als de pv (de meter verrekend direct over de fasen).
Ik denk dat @marowi dat weet, hij is volgens mij al aan het voorsorteren op overbelasting van het net wat op veel plaatsen al speelt. Door wat metingen te doen van de spanning overdag op de 3 fasen kan hij de PV verplaatsen naar de fase met de laagste spanning. Dan is de kans kleiner dat zijn omvormer wordt uitgeschakeld bij net overbelasting door te veel teruglevering in zijn straat/wijk.

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • ice-T106
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 15:41
DonJuape schreef op dinsdag 15 februari 2022 @ 11:20:
[...]

Dat bedoelde ik met minimum 1x1,4kW versus 3x3,4kW in mijn post, dat is namelijk waar dat automatisch schakelen naar 1 fase voor is. Verder zie ik geen toepassing.
Helemaal mee eens. Wilde alleen zeggen dat je bij andere palen als "hack" ook met 1,4kW kan laden door te wisselen naar een 1 fase kabel (bijvoorbeeld in de winter).
Maar een Zappi die dit automatisch kan is natuurlijk veel handiger.

11.630Wp Solar edge. 6kW Lucht-Lucht WTW, VW Passat GTE, OpenHab

Schroef eerst iets anders op de muur en schroef dan daar je kabelhouder op vast.

Dus bij wijze van spreken een balkje links en een balkje rechts. Eventueel eerst nog een plaatje er over heen. Dan je kabelhouder daarop.

Andere optie: hang het er boven ipv er onder.

 • Draak1978
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 16:18
Ik heb sinds kort de Wallbox Copper Business. Deze heb ik prive aangeschaft omdat deze buiten het leasebudget zou vallen en ik zou zelf inspraak zou hebben over wat er komt qua laad oplossing. Wij hebben zakelijk een Tesla Model Y en prive een Nissan Leaf gen0.

Ik ben nog niet overtuigd, ik heb 2 laadpassen en maar 1 account kan de app downloaden en gebruiken. Dus op afstand het laden aanzetten gaat dan op dat account. Gisteren wat probleempjes qua RFID kaart die niet zichtbaar pakt en pas later koppelt.

 • _Brake_
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 19:56
Als ik in de schuur met 32A wil laden (22KW totaal), begreep ik van de installateur dat er dus een 32A aardlekautomaat in de schuur komt, een 40A distributiegroep en dat ik dus zelfs naar een 3x50A hoofdaansluiting moet vanwege selectiviteit?

Ik had bedacht 3x35A > 32A C-kar distributiegroep > 32A B-kar aardlekautomaat in de schuur. Gezien het niveau van het werk dat afgeleverd is in de meterkast, wilde ik dit toch even verifiëren.

Andere oplossing zou zijn door een dedicated stroomkabel uit de meterkast van de woning naar de laadpaal te trekken. Maar dan nog zou 3x35A, omdat de stap naar een 32A aardlekautomaat 'te klein' is. Dan kom je op 25A uit.

BTO X•BOOK 15CL872 / Intel i7-8750H / NVIDIA GTX1050Ti 4GB / 2x 8GB Crucial DDR4 2666MHz / Samsung 970 Evo 500GB / 2x iiyama XUB2492HSU-B1


 • Paul C
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 10:43
@_Brake_ Maar waarom wil je iets van duizend euro per jaar betalen om met 32A ipv 25A te laden?

En om je vraag te beantwoorden: Selectiviteit is geen eis, dus je mag het ook zonder selectiviteit aanleggen.

 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

_Brake_ schreef op dinsdag 15 februari 2022 @ 13:40:
Als ik in de schuur met 32A wil laden (22KW totaal), begreep ik van de installateur dat er dus een 32A aardlekautomaat in de schuur komt, een 40A distributiegroep en dat ik dus zelfs naar een 3x50A hoofdaansluiting moet vanwege selectiviteit?

Ik had bedacht 3x35A > 32A C-kar distributiegroep > 32A B-kar aardlek in de schuur. Gezien het niveau van het werk dat afgeleverd is in de meterkast, wilde ik dit toch even verifiëren.

Andere oplossing zou zijn door een dedicated stroomkabel uit de meterkast van de woning naar de laadpaal te trekken. Maar dan nog zou 3x35A, omdat de stap naar een 32A aardlekautomaat 'te klein' is. Dan kom je op 25A uit.
Zelf heb ik een 3x32A aardlekautomaat voor de laadpaal (die met 6mm2 kabel is aangesloten en alles in de meterkast is ook minimaal 6mm2). Door die 3x32A kan ik eventueel (als mijn toekomstige auto dat kan) laden met 22kW op een combinatie van PV overschot en mijn 3x25A hoofdaansluiting.
Deze 3x32A aardlekautomaat zit dus achter een 3x25A aansluiting. Dit is niet volgens de NEN1010 selectiviteitsregels maar wel veilig.

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • _Brake_
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 19:56
Paul C schreef op dinsdag 15 februari 2022 @ 13:52:
@_Brake_ Maar waarom wil je iets van duizend euro per jaar betalen om met 32A ipv 25A te laden?

En om je vraag te beantwoorden: Selectiviteit is geen eis, dus je mag het ook zonder selectiviteit aanleggen.
Ik ga al door de 25A heen op een fase, als we 'gewoon' leven en de auto laden. Ik zit dus al op 3x35A.
DonJuape schreef op dinsdag 15 februari 2022 @ 13:53:
[...]

Zelf heb ik een 3x32A aardlekautomaat voor de laadpaal (die met 6mm2 kabel is aangesloten en alles in de meterkast is ook minimaal 6mm2). Door die 3x32A kan ik eventueel (als mijn toekomstige auto dat kan) laden met 22kW op een combinatie van PV overschot en mijn 3x25A hoofdaansluiting.
Deze 3x32A aardlekautomaat zit dus achter een 3x25A aansluiting. Dit is niet volgens de NEN1010 selectiviteitsregels maar wel veilig.
Ik vraag me oprecht af of dat wel veilig is, als jij je laadpaal op 32A instelt (en je loadbalancing dus ook op 32A?). Als de zonnepanelen dan niet (genoeg) leveren, gaat ie meer dan 25A door je hoofdaansluiting trekken.

BTO X•BOOK 15CL872 / Intel i7-8750H / NVIDIA GTX1050Ti 4GB / 2x 8GB Crucial DDR4 2666MHz / Samsung 970 Evo 500GB / 2x iiyama XUB2492HSU-B1


 • pimk
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 15:24
Freekers schreef op dinsdag 15 februari 2022 @ 11:24:
Ik heb een Easee Home waar ik een permanente kabel aan heb hangen. Deze kabel wil ik graag netjes ophangen na gebruik. Mijn laadpaal wordt echter gevoed van de onderkant d.m.v. een kabel die op de muur gemonteerd is, zo dus:

[Afbeelding]

Ik wil de kabel houder netjes in het midden monteren, maar de voedingskabel zit in de weg. Links ernaast of rechts ernaast gaat/wil ik niet. Ik zoek dus een kabelhouder met een uitsparing in het midden. Ik heb deze tot nu toe nog niet kunnen vinden. Iemand tips?
Wellicht deze: https://www.amazon.nl/dp/B09KGW2J62/ref=sspa_dk_detail_4?psc=1&pd_rd_i=B09KGW2J62&pd_rd_w=f7x5j&pf_rd_p=0633f480-1609-4b58-8d3b-f330edcbfc3e&pd_rd_wg=B3138&pf_rd_r=E4HCB3Z82DDZ1ZF2Y252&pd_rd_r=fa4aac71-6aaf-4153-a5ca-e6dbc98a8fd3&s=automotive&spLa=ZW5jcnlwdGVkUXVhbGlmaWVyPUEyOFFQWEYxVVhBMTZTJmVuY3J5cHRlZElkPUEwNDYyNzI5TVJBOE9RNFFCQVlCJmVuY3J5cHRlZEFkSWQ9QTAxODE3NDMxNVhRN1k4Qkw4WjMmd2lkZ2V0TmFtZT1zcF9kZXRhaWwmYWN0aW9uPWNsaWNrUmVkaXJlY3QmZG9Ob3RMb2dDbGljaz10cnVl

 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

_Brake_ schreef op dinsdag 15 februari 2022 @ 13:59:
[...]
Ik vraag me oprecht af of dat wel veilig is, als jij je laadpaal op 32A instelt (en je loadbalancing dus ook op 32A?). Als de zonnepanelen dan niet (genoeg) leveren, gaat ie meer dan 25A door je hoofdaansluiting trekken.
Mijn LB staat uiteraard op 25A (en mijn laadpaal op 32A, dat zijn twee verschillende instellingen) maar stel die valt uit (onwaarschijnlijk aangezien de LB met CT klemmen om de fasen gaat en die klemmen bedraad aan mijn Zappi zitten) en ik ga inderdaad 32A laden met onvoldoende PV overschot is het nog steeds veilig. De 25A hoofdzekeringsautomaten zullen dan trippen.

[Voor 10% gewijzigd door DonJuape op 15-02-2022 14:20]

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • daemonix
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Paul C schreef op dinsdag 15 februari 2022 @ 13:52:
@_Brake_ Maar waarom wil je iets van duizend euro per jaar betalen om met 32A ipv 25A te laden?

En om je vraag te beantwoorden: Selectiviteit is geen eis, dus je mag het ook zonder selectiviteit aanleggen.
Waarom denk je dat selectiviteit geen eis is? (Is het wel namelijk).

Hyundai Kona, Hyundai Ioniq electric in bezit


 • marowi
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online
Hoe erg is het probleem nog met de Zappi V2 en de Kia e-Niro. Gezien daar veel problemen zijn geweest met kortsluitende chargers, wallboxes en hoofdzekeringen in verband met de tekortkomingen van de Kia e-Niro en schakelen tussen 3-fase en 1-fase?

SFPC - Motorrijder - EV - PV - L/L WP


 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

marowi schreef op dinsdag 15 februari 2022 @ 14:40:
Hoe erg is het probleem nog met de Zappi V2 en de Kia e-Niro. Gezien daar veel problemen zijn geweest met kortsluitende chargers, wallboxes en hoofdzekeringen in verband met de tekortkomingen van de Kia e-Niro en schakelen tussen 3-fase en 1-fase?
Dat is goed opgelost met firmware in mei 2021 ondanks dat het niet aan de Zappi lag maar omdat de auto niet netjes schakelde tussen de fasen. Ik heb een eNiro en een Zappi, geen problemen.
https://myenergi.info/imp...ew-2020-model--t2043.html

[Voor 5% gewijzigd door DonJuape op 15-02-2022 14:49]

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • Freekers
 • Registratie: April 2009
 • Niet online

Freekers

⭐⭐⭐⭐⭐

Die ziet er top uit, bedankt!!

🔋 MG Marvel R Luxury 70kWh | ☀️ 2225Wp oost, 1580Wp zuid, 2225Wp west | 🌡️ Daikin 3,5kW + 2x 2,5kW l/l & Ariston Nuos Split 270L l/w warmtepomp


 • sham27
 • Registratie: Februari 2012
 • Nu online
Ik ben bang dat ik het antwoord op de vraag al weet, maar stel hem toch maar. Ik krijg morgen een Alfen laadpaal via Eneco. Nu begreep ik dat je tegenwoordig wel je eigen tarief kan instellen i.p.v. het gemiddelde tarief wat ze voorheen hanteerden. Maar is het ook mogelijk om een 0 tarief per pas in te voeren?

Zelf rijd ik een auto van de werkgever en wil ik dus 1-op-1 gecompenseerd worden voor de gemaakte kosten. Maar mijn vriendin rijdt privé een EV en die zou ik het liefste gewoon gratis laten laden, zoals ze dat ook doet bij haar eigen newmotion paal.

Polestar 2 PPP+PSU ‘20 - VW e-Golf ‘20 - BMW 1250 GSA HP ‘20


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 20:21

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topicstarter
daemonix schreef op dinsdag 15 februari 2022 @ 14:26:
[...]


Waarom denk je dat selectiviteit geen eis is? (Is het wel namelijk).
Het grote topic voor Elektra huisinstallaties - Deel 1 :Y

Wise enough to play the fool


 • Sethro
 • Registratie: Maart 2017
 • Laatst online: 20:34
sham27 schreef op dinsdag 15 februari 2022 @ 20:26:
Ik ben bang dat ik het antwoord op de vraag al weet, maar stel hem toch maar. Ik krijg morgen een Alfen laadpaal via Eneco. Nu begreep ik dat je tegenwoordig wel je eigen tarief kan instellen i.p.v. het gemiddelde tarief wat ze voorheen hanteerden. Maar is het ook mogelijk om een 0 tarief per pas in te voeren?

Zelf rijd ik een auto van de werkgever en wil ik dus 1-op-1 gecompenseerd worden voor de gemaakte kosten. Maar mijn vriendin rijdt privé een EV en die zou ik het liefste gewoon gratis laten laden, zoals ze dat ook doet bij haar eigen newmotion paal.
Bij newmotion kun je per pas kiezen tussen werkgeversgebruik en eigen gebruik. Als je een pas niet registreert is het automatisch gastgebruik. Voor werkgevergebruik en gastgebruik kun je aparte tarieven instellen. Eigen gebruik betekent geen vergoeding en dus ‘gratis’ laden.

 • sham27
 • Registratie: Februari 2012
 • Nu online
Sethro schreef op dinsdag 15 februari 2022 @ 20:49:
[...]


Bij newmotion kun je per pas kiezen tussen werkgeversgebruik en eigen gebruik. Als je een pas niet registreert is het automatisch gastgebruik. Voor werkgevergebruik en gastgebruik kun je aparte tarieven instellen. Eigen gebruik betekent geen vergoeding en dus ‘gratis’ laden.
Ja I know. Newmotion is wat zij nu heeft 😉

Ik vroeg me af of bij mijn Eneco paal straks hetzelfde kan.

Polestar 2 PPP+PSU ‘20 - VW e-Golf ‘20 - BMW 1250 GSA HP ‘20


 • Sethro
 • Registratie: Maart 2017
 • Laatst online: 20:34
sham27 schreef op woensdag 16 februari 2022 @ 09:45:
[...]


Ja I know. Newmotion is wat zij nu heeft 😉

Ik vroeg me af of bij mijn Eneco paal straks hetzelfde kan.
Waarom laat je die niet hangen dan?

 • sham27
 • Registratie: Februari 2012
 • Nu online
Sethro schreef op woensdag 16 februari 2022 @ 14:05:
[...]


Waarom laat je die niet hangen dan?
Omdat mijn vriendin en ik niet samen wonen :+

Polestar 2 PPP+PSU ‘20 - VW e-Golf ‘20 - BMW 1250 GSA HP ‘20


 • Wannial
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 19-01 12:18
DonJuape schreef op maandag 14 februari 2022 @ 21:52:
[...]

@teacher Eens en er mag ook wel bij welke er op PV overschot kunnen laden. En dan specifiek bij de Zappi vermelden dat deze dat kan vanaf 1x1,4kW en de rest vanaf 3x1,4kW.
erg interessant inderdaad en daar was ik ook naar aan het kijken. SMA heeft er ook een die dit kan en er zullen er ongetwijfeld meer zijn.

Ik kan er alleen geen enkele vinden die dit ook kan en tegelijkertijd overweg kan met het inchecken met een laadpas. Iemand een idee?

 • sham27
 • Registratie: Februari 2012
 • Nu online
Mijn laadpaal is geplaatst en werkt!

Eindelijk na bijna 6 maanden. Nu wel een vraag voor mensen met een Eneco Alfen paal. Hoe log ik in bij Eneco en/of Alfen om details van de paal te zien? Of kan dat überhaupt niet?

Ik heb ooit wel een rekeningnummer opgeven voor de vergoeding, maar hier verder nooit wat van gehoord of bevestigd gekregen.

Inloggen bij Eneco kan ik niet, ik heb geen inlog. En je kan je nergens aanmelden zo te zien.

@MisteRMeesteR jij hebt ook een Eneco paal toch?

Polestar 2 PPP+PSU ‘20 - VW e-Golf ‘20 - BMW 1250 GSA HP ‘20


 • basmq
 • Registratie: November 2002
 • Nu online
sham27 schreef op woensdag 16 februari 2022 @ 18:14:
Mijn laadpaal is geplaatst en werkt!

Eindelijk na bijna 6 maanden. Nu wel een vraag voor mensen met een Eneco Alfen paal. Hoe log ik in bij Eneco en/of Alfen om details van de paal te zien? Of kan dat überhaupt niet?

Ik heb ooit wel een rekeningnummer opgeven voor de vergoeding, maar hier verder nooit wat van gehoord of bevestigd gekregen.

Inloggen bij Eneco kan ik niet, ik heb geen inlog. En je kan je nergens aanmelden zo te zien.

@MisteRMeesteR jij hebt ook een Eneco paal toch?
Ik heb er destijds achteraan gebeld, er gaat niet veel automatisch bij Eneco...

 • Osxy
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 18:56

Osxy

Holy crap on a cracker

DonJuape schreef op dinsdag 15 februari 2022 @ 14:16:
[...]

Mijn LB staat uiteraard op 25A (en mijn laadpaal op 32A, dat zijn twee verschillende instellingen) maar stel die valt uit (onwaarschijnlijk aangezien de LB met CT klemmen om de fasen gaat en die klemmen bedraad aan mijn Zappi zitten) en ik ga inderdaad 32A laden met onvoldoende PV overschot is het nog steeds veilig. De 25A hoofdzekeringsautomaten zullen dan trippen.
Vraag me dus oprecht af hoe je dan verwacht word het aan te sluiten met een Zappi.

Hoofdaansluiting 3X25A

Ik wil Zappi met loadbalancing en zonnepanelen gaan aansluiten, mijn idee was dat de Zappi door middel van loadbalancing obv huidige opbrengsten potentieel meer kan laden dan onze netaansluiting is (namelijk 22kWh, 30A per fase).
Dus dan zou de Zappi een 3x32A zekering moeten hebben maar dan ben ik niet selectief ten opzichte van de hoofdzekering.

Met deze constructie zou je wel selectief ten opzichte van hoofdzekering zijn maar of dit nou de oplossing is?

[Voor 10% gewijzigd door Osxy op 16-02-2022 19:47]

"Divine Shields and Hearthstones do not make a hero heroic."


 • MisteRMeesteR
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 20:11

MisteRMeesteR

Moderator Internet & Netwerken

Is Gek op... :)

sham27 schreef op woensdag 16 februari 2022 @ 18:14:
Mijn laadpaal is geplaatst en werkt!

Eindelijk na bijna 6 maanden. Nu wel een vraag voor mensen met een Eneco Alfen paal. Hoe log ik in bij Eneco en/of Alfen om details van de paal te zien? Of kan dat überhaupt niet?

Ik heb ooit wel een rekeningnummer opgeven voor de vergoeding, maar hier verder nooit wat van gehoord of bevestigd gekregen.

Inloggen bij Eneco kan ik niet, ik heb geen inlog. En je kan je nergens aanmelden zo te zien.

@MisteRMeesteR jij hebt ook een Eneco paal toch?
Yup, Alfen icm Eneco.

Ik kan hier inloggen en zowel de laadtransacties van mijn paal als die van mijn pas zien. Hier moest ik wel achteraan bellen om beide gekoppeld te krijgen aan mijn account, dus houdt de gegevens van beide bij de hand.

https://portal.eneco-emobility.com/mijnladen/

www.google.nl


 • henkna
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20:35
Vraagje voor de Zappi gebruikers. Mijn Wallbox wordt binnenkort omgeruild voor een Zappi. Is het updaten van de firmware een beetje te doen? Ik las ergens dat dan alle instellingen weer opnieuw geconfigureerd moeten worden?

 • Blackraven
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 13:30
Osxy schreef op woensdag 16 februari 2022 @ 19:41:
[...]


Vraag me dus oprecht af hoe je dan verwacht word het aan te sluiten met een Zappi.

Hoofdaansluiting 3X25A

Ik wil Zappi met loadbalancing en zonnepanelen gaan aansluiten, mijn idee was dat de Zappi door middel van loadbalancing obv huidige opbrengsten potentieel meer kan laden dan onze netaansluiting is (namelijk 22kWh, 30A per fase).
Dus dan zou de Zappi een 3x32A zekering moeten hebben maar dan ben ik niet selectief ten opzichte van de hoofdzekering.

Met deze constructie zou je wel selectief ten opzichte van hoofdzekering zijn maar of dit nou de oplossing is?
[Afbeelding]
Ik heb een zelfde soort setup als @DonJuape maar dan met de SmartEVSE, deze stopt met laden als er geen communicatie is met de P1.
Ik vermoed dat de meeste palen stoppen of terugschakelen naar minimum vermogen als de loadbalancing niet meer functioneert.
Dus dan is die 16A zekering overbodig en fungeert ook als bottleneck omdat je dan dus nooit meer dan 16A uit het net kunt trekken.
Wel handig om te weten welke paal wat doet, ik heb het bij mijn SmartEVSE getest door de P1 stekker los te trekken.

 • Osxy
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 18:56

Osxy

Holy crap on a cracker

Blackraven schreef op woensdag 16 februari 2022 @ 20:17:
[...]


Ik heb een zelfde soort setup als @DonJuape maar dan met de SmartEVSE, deze stopt met laden als er geen communicatie is met de P1.
Ik vermoed dat de meeste palen stoppen of terugschakelen naar minimum vermogen als de loadbalancing niet meer functioneert.
Dus dan is die 16A zekering overbodig en fungeert ook als bottleneck omdat je dan dus nooit meer dan 16A uit het net kunt trekken.
Wel handig om te weten welke paal wat doet, ik heb het bij mijn SmartEVSE getest door de P1 stekker los te trekken.
Liever doe ik het ook niet, risico is dat hoofdzekering er uit slaat als er kortsluiting in de Zappi groep plaats vind. Zeker met onze huidige (1fase) auto is het zeer fijn om 25A te kunnen laden maar het scheelt ook ruimte in meterkast (die in een woning uit 1961 al vrij krap bemeten is met een moderne meterkast cq. eisen)

[Voor 4% gewijzigd door Osxy op 16-02-2022 20:22]

"Divine Shields and Hearthstones do not make a hero heroic."


 • Novadecasa
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 22-01 20:33
Ik kan mijn huidige laadpaal die vorige week eindelijk geïnstalleerd is en in bedrijf is overnemen van mijn werkgever/LM aangezien ik naar een andere werkgever verhuis.

2150 euro wordt er in rekening gebracht voor een laadpunt van Alfen, Eve Single (1 laadvoorziening). Een zwart wandmodel met een vaste kabel van 5 meter. Voorzien van loadbalancing en automatische facturatie.

Is dit redelijk marktconform of betaal ik dan de hoofdprijs?
Over backoffice abo weet ik nog niets.

 • Inspired
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 20:33
Novadecasa schreef op woensdag 16 februari 2022 @ 20:24:
Ik kan mijn huidige laadpaal die vorige week eindelijk geïnstalleerd is en in bedrijf is overnemen van mijn werkgever/LM aangezien ik naar een andere werkgever verhuis.

2150 euro wordt er in rekening gebracht voor een laadpunt van Alfen, met 1 laadvoorziening. Een wandmodel met een vaste kabel van 5 meter. Voorzien van loadbalancing en automatische facturatie.

Is dit redelijk marktconform of betaal ik dan de hoofdprijs?
Over backoffice abo weet ik nog niets.
Beetje afhankelijk van installatie maar heel gek is het niet.

 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

Osxy schreef op woensdag 16 februari 2022 @ 20:19:
[...]


Liever doe ik het ook niet, risico is dat hoofdzekering er uit slaat als er kortsluiting in de Zappi groep plaats vind. Zeker met onze huidige (1fase) auto is het zeer fijn om 25A te kunnen laden maar het scheelt ook ruimte in meterkast (die in een woning uit 1961 al vrij krap bemeten is met een moderne meterkast cq. eisen)
Ik heb het zoals jouw tekening maar dan inderdaad zonder die 16A (en de PV is ook netjes met 25A afgezekerd). Met die 16A zou je paal nooit 25A uit het net kunnen trekken zoals @Blackraven al aangeeft.
Dit is inderdaad niet selectief en bij kortsluiting in de laadpaal kan de hoofdzekering trippen. Dat zijn bij mij automaten dus ik vind dat geen probleem.

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

Blackraven schreef op woensdag 16 februari 2022 @ 20:17:
[...]


Ik heb een zelfde soort setup als @DonJuape maar dan met de SmartEVSE, deze stopt met laden als er geen communicatie is met de P1.
Ik vermoed dat de meeste palen stoppen of terugschakelen naar minimum vermogen als de loadbalancing niet meer functioneert.
Dus dan is die 16A zekering overbodig en fungeert ook als bottleneck omdat je dan dus nooit meer dan 16A uit het net kunt trekken.
Wel handig om te weten welke paal wat doet, ik heb het bij mijn SmartEVSE getest door de P1 stekker los te trekken.
Ik denk niet dat de Zappi dat kan (terugschakelen naar een lager vermogen bij geen LB) want CT klemmen werken anders. Die CT klemmen geven een simpele spanning op twee draadjes. De Zappi kan niet weten of de waarde plausibel is of niet want nul is ook plausibel.
Aan de andere kant is een vaste klem met vaste draadjes betrouwbaarder dan P1 communicatie.

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • cruysen
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 13:34
Osxy schreef op woensdag 16 februari 2022 @ 19:41:
[...]


Vraag me dus oprecht af hoe je dan verwacht word het aan te sluiten met een Zappi.

Hoofdaansluiting 3X25A

Ik wil Zappi met loadbalancing en zonnepanelen gaan aansluiten, mijn idee was dat de Zappi door middel van loadbalancing obv huidige opbrengsten potentieel meer kan laden dan onze netaansluiting is (namelijk 22kWh, 30A per fase).
Dus dan zou de Zappi een 3x32A zekering moeten hebben maar dan ben ik niet selectief ten opzichte van de hoofdzekering.

Met deze constructie zou je wel selectief ten opzichte van hoofdzekering zijn maar of dit nou de oplossing is?
[Afbeelding]
Vergeet niet dat als je de kabel naar de Zappie afzekert met 32A je afhankelijk van de lengte ook de kabel naar gelang moet moet maken. Dus het zal een 4 of 6 mm² moeten zijn. (Tevens de kabels tussen de automaten onderling.

Of deze constructie mag volgens de NEN1010 weet ik zo even niet. (Verzekeringskwestie bij brand)
Maar omdat eigenlijk alles achter een 16A automaat zit zou ik zeggen dat het wel veilig is.

Vergeet niet welke karakteristiek je neem voor de automaten. De hoofdzekering is meestal altijd traag (D), ik zou daarna een 3x16A C nemen. De 3x 32A zou dan een B of een C kunnen zijn.

Edit: Ik weet niet wat de reactietijd is van de load balancing in de Zappie en de auto is. De reactietijd van een B, C en D karakteristiek is terug te vinden in de datasheet van de automaten. (Deze is veel langer dan je zou denken!)

bron:https://www.123groepenkast.nl/BofCkarakteristiek

[Voor 14% gewijzigd door cruysen op 17-02-2022 08:35]


 • ik222
 • Registratie: Maart 2007
 • Niet online
Blackraven schreef op woensdag 16 februari 2022 @ 20:17:
[...]


Ik heb een zelfde soort setup als @DonJuape maar dan met de SmartEVSE, deze stopt met laden als er geen communicatie is met de P1.
Ik vermoed dat de meeste palen stoppen of terugschakelen naar minimum vermogen als de loadbalancing niet meer functioneert.
Dus dan is die 16A zekering overbodig en fungeert ook als bottleneck omdat je dan dus nooit meer dan 16A uit het net kunt trekken.
Wel handig om te weten welke paal wat doet, ik heb het bij mijn SmartEVSE getest door de P1 stekker los te trekken.
Bij Alfen kun je zelf de zogenaamde "safe current" instellen, als de communicatie met de P1 poort (of via modbus over TCP/IP als je dat gebruikt) verbroken is dan schakelt hij automatisch terug naar die waarde. Staat bij mij op 8A ingesteld.

Is ook wel grappig hoe dat werkt, als je zelf via modbus de paal aanstuurt moet je ook elke zoveel seconden de gewenste waarde in dat modbus register schrijven, als je dat niet doet schakelt de paal terug naar de safe current.

 • HiBe
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 19:14
ik222 schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 10:22:
[...]

Bij Alfen kun je zelf de zogenaamde "safe current" instellen, als de communicatie met de P1 poort (of via modbus over TCP/IP als je dat gebruikt) verbroken is dan schakelt hij automatisch terug naar die waarde. Staat bij mij op 8A ingesteld.

Is ook wel grappig hoe dat werkt, als je zelf via modbus de paal aanstuurt moet je ook elke zoveel seconden de gewenste waarde in dat modbus register schrijven, als je dat niet doet schakelt de paal terug naar de safe current.
Interesting, dus de alfen paal doet loadbalaning als je niet met modbus de paal aanstuurt. en zodra je de paal met modbus aanstuurt dan doet deze dus geen loadbalancing meer, maar je moet wel de loadbalancing licentie hebben om modbus aan te zetten. hmmm....

snap ik het nu goed dat het dus OF loadbalancing OF modbus is?

 • RJan61
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 09:43
HiBe schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 11:04:
[...]


Interesting, dus de alfen paal doet loadbalaning als je niet met modbus de paal aanstuurt. en zodra je de paal met modbus aanstuurt dan doet deze dus geen loadbalancing meer, maar je moet wel de loadbalancing licentie hebben om modbus aan te zetten. hmmm....

snap ik het nu goed dat het dus OF loadbalancing OF modbus is?
Volgens mijn moet je dat anders lezen: de paal doet load balancing, maar haalt de actuele load ofwel van de P1 bus of van de modbus. Als er dan niet elke seconde een nieuwe actuele meetwaarde binnenkomt, valt hij terug naar de veilige mode.
Bij de P1 bus worden de actuele waarden elke seconde verzonden vanuit de smart meter, bij modbus zal je er 'zelf ' voor moeten zorgen dat de data op tijd binnen is.

 • Inspired
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 20:33
RJan61 schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 13:22:
[...]


Volgens mijn moet je dat anders lezen: de paal doet load balancing, maar haalt de actuele load ofwel van de P1 bus of van de modbus. Als er dan niet elke seconde een nieuwe actuele meetwaarde binnenkomt, valt hij terug naar de veilige mode.
Bij de P1 bus worden de actuele waarden elke seconde verzonden vanuit de smart meter, bij modbus zal je er 'zelf ' voor moeten zorgen dat de data op tijd binnen is.
Correct. En de licentie is dan ook gewoon dezelfde.

 • HiBe
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 19:14
Inspired schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 13:25:
[...]


Correct. En de licentie is dan ook gewoon dezelfde.
Duidelijk. Is het ook mogelijk om met de P1 verbinding de actuele waarde voor load-balancing te versturen en via modbus de status uit te lezen? of werkt het modbus status uitlezen alleen als ook de load door modbus geschreven wordt?

 • ik222
 • Registratie: Maart 2007
 • Niet online
HiBe schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 15:13:
[...]


Duidelijk. Is het ook mogelijk om met de P1 verbinding de actuele waarde voor load-balancing te versturen en via modbus de status uit te lezen? of werkt het modbus status uitlezen alleen als ook de load door modbus geschreven wordt?
Voor zover ik weet kun je modbus alleen aanzetten als je loadbalancing via P1 uitzet.

 • Sten2017
 • Registratie: Januari 2017
 • Nu online
Hoi,

Een Zappi V2 vraag: weet iemand waarom de Zappi met 5,6 kw laadt ipv 10 kw terwijl alles op 3 fase staat, ja ook mijn Volvo P8? Soms komt dat probleem spontaan terug vooral als de zon schijnt en de paal eerst in eco stand staat. In mijn meterkast knippert er ook 1 van de 3 ledjes van de kwh meter. Als alles werkt dan branden ze alle 3 continu.

Nu staat hij in fast mode maar de auto laadt nog steeds met 5,5 kw.

Alvast bedankt.

 • Novadecasa
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 22-01 20:33
Inspired schreef op woensdag 16 februari 2022 @ 20:55:
[...]


Beetje afhankelijk van installatie maar heel gek is het niet.
Wat is in dit geval je definitie van installatie?

 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

Sten2017 schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 19:09:
Hoi,

Een Zappi V2 vraag: weet iemand waarom de Zappi met 5,6 kw laadt ipv 10 kw terwijl alles op 3 fase staat, ja ook mijn Volvo P8? Soms komt dat probleem spontaan terug vooral als de zon schijnt en de paal eerst in eco stand staat. In mijn meterkast knippert er ook 1 van de 3 ledjes van de kwh meter. Als alles werkt dan branden ze alle 3 continu.

Nu staat hij in fast mode maar de auto laadt nog steeds met 5,5 kw.

Alvast bedankt.
Dat kan vanalles zijn. Heb je de laatste firmware? Wat zijn je instellingen voor grid limit en device limit in de Zappi?

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • Inspired
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 20:33
Novadecasa schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 19:10:
[...]


Wat is in dit geval je definitie van installatie?
Aantal meters van meterkast naar laadpunt. Aantal boringen. Wel/niet door kruipruimte. Wel/niet graven en/of bestrating eruit en erin.

Installatie kan tussen een uur en een dag kosten.

Bij mij zijn ze bijna een dag bezig geweest. Was dacht ik 3500 ex maar dat was wel incl. 60 maand abonnement en LB. En redelijk lastig installatie met veel graafwerk en tegels erin/eruit.

 • Sten2017
 • Registratie: Januari 2017
 • Nu online
DonJuape schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 19:25:
[...]

Dat kan vanalles zijn. Heb je de laatste firmware? Wat zijn je instellingen voor grid limit en device limit in de Zappi?
Daar was ik al bang voor. Ik ben a- technisch. Wellicht was de Zappi dan geen goede keus? Het is ingesteld door leverancier. Is vorig jaar al eens teruggekomen en toen stond alles goed.

Nee geen updates toegepast sinds installatie eind 2020. Dan raak je toch alle instellingen kwijt?

Groet

[Voor 9% gewijzigd door Sten2017 op 17-02-2022 19:31]


 • Novadecasa
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 22-01 20:33
Inspired schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 19:26:
[...]


Aantal meters van meterkast naar laadpunt. Aantal boringen. Wel/niet door kruipruimte. Wel/niet graven en/of bestrating eruit en erin.

Installatie kan tussen een uur en een dag kosten.

Bij mij zijn ze bijna een dag bezig geweest. Was dacht ik 3500 ex maar dat was wel incl. 60 maand abonnement en LB. En redelijk lastig installatie met veel graafwerk en tegels erin/eruit.
Circa 15 meter kabel naar de meterkast.
0 boringen.
Niet door de kruipruimte.
Niet graven of bestrating eruit.
Zelf had ik namelijk bij het aanleggen van de oprit al een loze leiding gelegd met trekdraad, dus dat was 5 min werk voor de installateur.

Installatie was een halve dag, incl aparte groep maken en aansluiten in de meterkast.

Bij mijn werkgever hebben ze een vaste prijs, omdat het eerder op nacalculatie was en daar veel gezeur mee was. En de prijs vaak ook nog hoger uitviel dan vooraf verwacht.

 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

Sten2017 schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 19:29:
[...]


Daar was ik al bang voor. Ik ben a- technisch. Wellicht was de Zappi dan geen goede keus?

Nee geen updates toegepast sinds installatie in 2020. Dan raak je toch alle instellingen kwijt?

Groet
Bij mij ging dat gewoon zonder het kwijtraken van de instellingen. Als de Zappi correct geinstalleerd en ingesteld is hoef je er niet technisch voor te zijn.
Eerst maar eens de firmware updaten. Heb je een hub?

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • Sten2017
 • Registratie: Januari 2017
 • Nu online
DonJuape schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 19:33:
[...]

Bij mij ging dat gewoon zonder het kwijtraken van de instellingen. Als de Zappi correct geinstalleerd en ingesteld is hoef je er niet technisch voor te zijn.
Eerst maar eens de firmware updaten. Heb je een hub?
[Afbeelding]
Ja die heb ik. Die kun je toch updaten als de auto laadt?

 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

Sten2017 schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 19:35:
[...]


Ja die heb ik. Die kun je toch updaten als de auto laadt?
Je kunt de firmware van de Hub updaten en de firmware van de Zappi downloaden naar de Hub als de auto laadt. De firmware van de Hub naar de Zappi downloaden en op de Zappi installeren zou ik niet doen met de auto er aan.

Je kunt stap 1 en 2 dus al doen: https://www.zappi.info/fa...ub-van-de-myenergi-server

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • Sten2017
 • Registratie: Januari 2017
 • Nu online
DonJuape schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 19:40:
[...]

Je kunt de firmware van de Hub updaten en de firmware van de Zappi downloaden naar de Hub als de auto laadt. De firmware van de Hub naar de Zappi downloaden en op de Zappi installeren zou ik niet doen met de auto er aan.

Je kunt stap 1 en 2 dus al doen: https://www.zappi.info/fa...ub-van-de-myenergi-server
Dank. Ja gedaan, ging vrij vlot.

 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

Sten2017 schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 19:47:
[...]


Dank. Ja gedaan, ging vrij vlot.
Dan nu deze stap op je Zappi uitvoeren: https://www.zappi.info/fa...de-hub-naar-de-zappi-eddi
Zou ik doen terwijl je niet aan het laden bent want hij moet hiervoor herstarten.
Firmware 3.162 zou er dan op moeten komen.

[Voor 5% gewijzigd door DonJuape op 17-02-2022 19:52]

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • eltron
 • Registratie: November 2018
 • Nu online
Sten2017 schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 19:09:
Hoi,

Een Zappi V2 vraag: weet iemand waarom de Zappi met 5,6 kw laadt ipv 10 kw terwijl alles op 3 fase staat, ja ook mijn Volvo P8? Soms komt dat probleem spontaan terug vooral als de zon schijnt en de paal eerst in eco stand staat. In mijn meterkast knippert er ook 1 van de 3 ledjes van de kwh meter. Als alles werkt dan branden ze alle 3 continu.

Nu staat hij in fast mode maar de auto laadt nog steeds met 5,5 kw.

Alvast bedankt.
Heb je wel voldoende vermogen beschikbaar? Anders kan het ook nog de loadbalancing zijn.
en bedoel je met "als de zon schijnt" dat je dan extra vermogen hebt vanwege zonnepanelen?
Kan zijn dat Zappi dan overschakelt naar 1F om optimaal gebruik te kunnen maken van de zon, maar dat zou in de fast mode zeker niet meer het geval moeten zijn.

e-Niro Exec.l, My19, Zappi, 40PV


 • Sten2017
 • Registratie: Januari 2017
 • Nu online
eltron schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 19:57:
[...]


Heb je wel voldoende vermogen beschikbaar? Anders kan het ook nog de loadbalancing zijn.
en bedoel je met "als de zon schijnt" dat je dan extra vermogen hebt vanwege zonnepanelen?
Kan zijn dat Zappi dan overschakelt naar 1F om optimaal gebruik te kunnen maken van de zon, maar dat zou in de fast mode zeker niet meer het geval moeten zijn.
Ja vermogen genoeg.

Vandaag toen de zon scheen en op stand eco 3 fase stond gaf de app aan dat er 5,5 kw werd geleverd aan de auto, terwijl de zon opbrengst minder was, iets van 3.

Bij normaal functioneren Zappi is het verschil minimaal tussen levering net en levering zonnepanelen aan de auto.

Bij fast hoort de Zappi gewoon normaal te leveren.

 • Sten2017
 • Registratie: Januari 2017
 • Nu online
DonJuape schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 19:50:
[...]

Dan nu deze stap op je Zappi uitvoeren: https://www.zappi.info/fa...de-hub-naar-de-zappi-eddi
Zou ik doen terwijl je niet aan het laden bent want hij moet hiervoor herstarten.
Firmware 3.162 zou er dan op moeten komen.
Dan gaan mijn instellingen niet verloren? Daar vrees ik wat voor.

 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

Sten2017 schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 20:47:
[...]


Dan gaan mijn instellingen niet verloren? Daar vrees ik wat voor.
De instellingen daar helpen we dan wel weer mee mochten ze toch verloren gaan.
Ik neem aan dat alles wel correct is aangesloten?

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • henkna
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20:35
Lees ook even mee! Krijg volgende week ook een Zappi. Zit er niet op te wachten dat ik alles kwijt ben na een firmware update!

 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

henkna schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 21:46:
Lees ook even mee! Krijg volgende week ook een Zappi. Zit er niet op te wachten dat ik alles kwijt ben na een firmware update!
Zorg dat de installateur nadat alles is aangesloten, de firmware van de Hub en de Zappi update en daarna test of alles correct werkt.

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • Termy
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 20:11

Termy

valt er nog wat te fragge?

Ik ben voornemens een BEV te kopen ergens dit jaar of begin volgend jaar en dat wordt waarschijnlijk iets als een ID.3. Die wil ik ook graag thuis kunnen laden en daarvoor zit ik dus met een aantal vragen want het is geen rechttoe/rechtaan-situatie.

Onze parkeerplaats is een vaste plek op een besloten terrein voor bewoners (met speed gates), hemelsbreed zo'n 30 m van de meterkast maar zo'n 40-45 m van de meterkast naar de plek zoals de kabel zal lopen.

De afstand is het probleem niet. Er zijn hier een paar laadpalen en die hebben vergelijkbare afstanden afgelegd met 5 aders 10mm2 en signaal voor LB. Waar ik mee zit is het type paal. Ik wil aan de ene kant gebruik kunnen maken van slim laden voor LB en laden op m'n zonnestroom (zappi is m'n beste optie, gok ik), maar ik wil niet dat iemand anders zomaar kan inpluggen en qua vandalisme ben ik ook niet zo gelukkig met een vaste kabel. Ook ivm V2G in de toekomst is het waarschijnlijk dat de auto constant ingeplugd is dus de kabel moet ook op slot kunnen.

Is hier een oplossing voor of moet ik kiezen tussen functioneel zoals ik wens en vandaal/misbruik-proof?

-=[Terminator]=- R3doxNL Anahka#2910 Specs. 16x LONGi LR4-72HPH-455M (7280 Wp) Oost/West (-85°/95°,13°) op 8x APS DS3-L. ID.3 First Plus. Daikin 3MXM40A met CTXM15R, FTXM20R en FTXM35R.


 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 19:59
@Termy Je kan je zappi in huis hangen en dan gewoon de kabel naar buiten met 10mm koper (of 6?) met een signaaldraad erbij. Op je paal dan een kabelmof en je flexibele laadkabel met stekker.

Aan/uit kan je dan in huis regelen.

2880PV op OzOOO, 5640PV op WnWWW, vloerisolatie, zonnecombiboiler, HR++,dakisolatie, Elga L/W WP, Ioniq EV 2017


 • aschja
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 02:54
Nou. De Wallbox Pulsar Plus hangt hier inmiddels. Zaterdag onze E-C4 ophalen. Kijk er heel erg naar uit. Nog nooit een nieuwe auto opgehaald.

De Wallbox. Ik had al mn twijfels. Maar bevestigd. Supercompact, maar je blijft toch een lelijke kabel over de muur naar beneden hebben. Nu in de avond lijkt het ding wel een discobal. Dat ding zien ze aan de andere kant van de stad hangen. Wat een bak licht komt er van die ring af. Niet te filmen. Maar goedkoop kunnen aanschaffen. Dat is de enige troost.

Wel vraagje. Ik zie dat de electricien het ding op 25A heeft ingesteld. Maar 11kw wat onze auto kan laden is 3x16A. Kan dat kwaad?

[Voor 11% gewijzigd door aschja op 17-02-2022 22:23]


 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

Termy schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 22:13:
Ik ben voornemens een BEV te kopen ergens dit jaar of begin volgend jaar en dat wordt waarschijnlijk iets als een ID.3. Die wil ik ook graag thuis kunnen laden en daarvoor zit ik dus met een aantal vragen want het is geen rechttoe/rechtaan-situatie.

Onze parkeerplaats is een vaste plek op een besloten terrein voor bewoners (met speed gates), hemelsbreed zo'n 30 m van de meterkast maar zo'n 40-45 m van de meterkast naar de plek zoals de kabel zal lopen.

De afstand is het probleem niet. Er zijn hier een paar laadpalen en die hebben vergelijkbare afstanden afgelegd met 5 aders 10mm2 en signaal voor LB. Waar ik mee zit is het type paal. Ik wil aan de ene kant gebruik kunnen maken van slim laden voor LB en laden op m'n zonnestroom (zappi is m'n beste optie, gok ik), maar ik wil niet dat iemand anders zomaar kan inpluggen en qua vandalisme ben ik ook niet zo gelukkig met een vaste kabel. Ook ivm V2G in de toekomst is het waarschijnlijk dat de auto constant ingeplugd is dus de kabel moet ook op slot kunnen.

Is hier een oplossing voor of moet ik kiezen tussen functioneel zoals ik wens en vandaal/misbruik-proof?
De Zappi heeft een pincode mogelijkheid en de vaste kabel haal je er niet zomaar af. Maar alles kan gesloopt worden natuurlijk. Ben je daar bang voor op een besloten terrein?

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

aschja schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 22:21:
Nou. De Wallbox Pulsar Plus hangt hier inmiddels. Zaterdag onze E-C4 ophalen. Kijk er heel erg naar uit. Nog nooit een nieuwe auto opgehaald.

De Wallbox. Ik had al mn twijfels. Maar bevestigd. Supercompact, maar je blijft toch een lelijke kabel over de muur naar beneden hebben. Nu in de avond lijkt het ding wel een discobal. Dat ding zien ze aan de andere kant van de stad hangen. Wat een bak licht komt er van die ring af. Niet te filmen. Maar goedkoop kunnen aanschaffen. Dat is de enige troost.

Wel vraagje. Ik zie dat de electricien het ding op 25A heeft ingesteld. Maar 11kw wat onze auto kan laden is 3x16A. Kan dat kwaad?
Kan geen kwaad. De auto zal niet meer vragen dan 3x16A.

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 19:59
Ik begrijp niet dat niet iedereen de laadelectronica in huis doet en gewoon een kabel naar buiten

2880PV op OzOOO, 5640PV op WnWWW, vloerisolatie, zonnecombiboiler, HR++,dakisolatie, Elga L/W WP, Ioniq EV 2017


 • eltron
 • Registratie: November 2018
 • Nu online
BarryH schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 22:30:
Ik begrijp niet dat niet iedereen de laadelectronica in huis doet en gewoon een kabel naar buiten

[Afbeelding]
Daar kan ik wel een paar redenen voor verzinnen, zoals:

- Geen ruimte in huis/meterkast
- Afstand huis-parkeerplaats auto te groot
- Gemak, paal en instelmogelijkheden bij de hand als je de auto inplugt
- Laadkabel netjes om de paal kunnen wikkelen en niet meer afwikkelen dan je nodig hebt voor de auto die je wilt laden.
etc.

of anders gezegd, het is voor jou een mooie oplossing, maar voor mij niet :)

e-Niro Exec.l, My19, Zappi, 40PV


 • aschja
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 02:54
BarryH schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 22:30:
Ik begrijp niet dat niet iedereen de laadelectronica in huis doet en gewoon een kabel naar buiten

[Afbeelding]
eltron schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 22:37:
[...]

Daar kan ik wel een paar redenen voor verzinnen, zoals:

- Geen ruimte in huis/meterkast
- Afstand huis-parkeerplaats auto te groot
- Gemak, paal en instelmogelijkheden bij de hand als je de auto inplugt
- Laadkabel netjes om de paal kunnen wikkelen en niet meer afwikkelen dan je nodig hebt voor de auto die je wilt laden.
etc.

of anders gezegd, het is voor jou een mooie oplossing, maar voor mij niet :)
Dit dus. Mijn kabel is niet lang genoeg. In de meterkast had gekund. Maar dat hadden de laadsnoer opnieuw gekoppeld moeten worden en 6 meter langer zijn geweest. Eerlijk gezegd vind ik jouw oplossing ook niet de mooiste oplossing.

 • wd200
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 05-02 20:23
BarryH schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 22:30:
Ik begrijp niet dat niet iedereen de laadelectronica in huis doet en gewoon een kabel naar buiten

[Afbeelding]
Wel even de kabel oprollen volgende keer ;-)

 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 19:59
@wd200 Zit eigenlijk flink uit het zicht achter de taxushaag. Dus ik plug hem in etc. Voor het mooi zou ik hem nog 1,5-2m naar binnen kunnen trekken, dan wordt het nog wat netter.

2880PV op OzOOO, 5640PV op WnWWW, vloerisolatie, zonnecombiboiler, HR++,dakisolatie, Elga L/W WP, Ioniq EV 2017


 • Termy
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 20:11

Termy

valt er nog wat te fragge?

BarryH schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 22:17:
@Termy Je kan je zappi in huis hangen en dan gewoon de kabel naar buiten met 10mm koper (of 6?) met een signaaldraad erbij. Op je paal dan een kabelmof en je flexibele laadkabel met stekker.

Aan/uit kan je dan in huis regelen.
Begrijp ik goed dat de paal bij de parkeerplaats dan gewoon een veredeld stopcontact is? Wat voor paal zou dit zijn? Vooralsnog had ik de indruk dat een paal waar je een kabel in steekt een RFIDsysteem heeft om aan/uit te zetten zoals een publieke paal. Zolang dit niet in de weg zit van slim laden etc is dat op zich geen bezwaar.

@DonJuape er is al meerdere keren ingebroken in auto's op het besloten terrein van zowel ons wooncomplex als het oudere spiegelcomplex dus ik heb niet de illusie dat de kabel er niet afgesneden kan worden door koperdieven. Uiteindelijk is dat risico minder belangrijk dan de toepassing maar als ik risico kan minimaliseren met behoud van technische mogelijkheden, dan graag.

-=[Terminator]=- R3doxNL Anahka#2910 Specs. 16x LONGi LR4-72HPH-455M (7280 Wp) Oost/West (-85°/95°,13°) op 8x APS DS3-L. ID.3 First Plus. Daikin 3MXM40A met CTXM15R, FTXM20R en FTXM35R.


 • eltron
 • Registratie: November 2018
 • Nu online
Termy schreef op vrijdag 18 februari 2022 @ 00:06:
[...]


Begrijp ik goed dat de paal bij de parkeerplaats dan gewoon een veredeld stopcontact is? Wat voor paal zou dit zijn? Vooralsnog had ik de indruk dat een paal waar je een kabel in steekt een RFIDsysteem heeft om aan/uit te zetten zoals een publieke paal. Zolang dit niet in de weg zit van slim laden etc is dat op zich geen bezwaar.

@DonJuape er is al meerdere keren ingebroken in auto's op het besloten terrein van zowel ons wooncomplex als het oudere spiegelcomplex dus ik heb niet de illusie dat de kabel er niet afgesneden kan worden door koperdieven. Uiteindelijk is dat risico minder belangrijk dan de toepassing maar als ik risico kan minimaliseren met behoud van technische mogelijkheden, dan graag.
Een laadpaal is sowieso een groot veredeld stopcontact, met wat techniek om met de auto te kunnen communiceren en eventueel wat laadinstellingen te kunnen aanpassen + steeds vaker ook een beveiliging voor DC lekstroom. Als dat er niet in zit moet je een aparte type B aardlekschakelaar er voor zetten (duur).

en als jouw zorg is het stelen van een vaste kabel, dan kun je ook een paal met socket nemen. Is wel wat minder gebruiksvriendelijk om steeds je type II kabel uit de auto te moeten pakken en weer terug te leggen.
en of het echt helpt als men toch ook in auto's inbreekt is de vraag, maar je kunt hem natuurlijk ook mee naar binnen nemen.
Persoonlijk zou ik niet moeilijk doen en een vaste kabel nemen. Als vandalen daar iets mee doen, pech maar ik zou mijn normale leven niet afhankelijk maken van (potentiële) vandalen.
Je kunt nog overwegen om de paal in afsluitbare kast te hangen als dat op die plek mogelijk is.

e-Niro Exec.l, My19, Zappi, 40PV


 • Inspired
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 20:33
BarryH schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 22:30:
Ik begrijp niet dat niet iedereen de laadelectronica in huis doet en gewoon een kabel naar buiten

[Afbeelding]
Tja. Beetje redeneren vanuit je eigen situatie. Mijn paal zit niet in de buurt van de meterkast en ik wil ook met verschillende auto’s/pasjes kunnen laden. Vaak bezoek met leaseauto’s waarvoor ik de stroom niet ga betalen. :)

 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 19:07

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Inspired schreef op vrijdag 18 februari 2022 @ 08:11:
[...]


Tja. Beetje redeneren vanuit je eigen situatie. Mijn paal zit niet in de buurt van de meterkast en ik wil ook met verschillende auto’s/pasjes kunnen laden. Vaak bezoek met leaseauto’s waarvoor ik de stroom niet ga betalen. :)
Same here. Zie persoonlijk niet de noodzaak om dat ding binnen te plaatsen.

Mijn plekje op het web -_- MTB rondje Reichswald & Fotografie blog


 • HiBe
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 19:14
BarryH schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 22:30:
Ik begrijp niet dat niet iedereen de laadelectronica in huis doet en gewoon een kabel naar buiten

[Afbeelding]
loop je zo niet het risico dat de mantel van de kabel kapot gaat doordat deze langs de stenen schuurt? misschien is daar ook wel een oplossing voor te vinden... maar heb het zelf nog nooit gezien.

 • HiBe
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 19:14
is er iemand met een Alfen Eve laadpaal die zelf de loadbalancing doet via ModBus? ik ben benieuwd naar een aantal zaken in deze configuratie:

1) is het mogelijk om in een bestaande laadsessie te wisselen tussen 1-fase en 3 fase laden? (om zodoende het laatste beetje zonne-energie uit te knijpen).

2) is het mogelijk om gebruik te maken van RFID pasjes in combinatie met zelf loadbalancing doen via modbus?

3) is het mogelijk om nog steeds te koppelen aan een backoffice systeem voor verrekening als je zelf de loadbalancing doet via modbus?


Ik twijfel tussen een Zappi en een Alfen Eve. De zappi heeft als nadeel dat er geen lokale open interface op zit zodat ik het met de domotica in huis kan integreren, en dat verrekening met werkgevers etc. niet kan.

 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 19:59
HiBe schreef op vrijdag 18 februari 2022 @ 10:06:
[...]


loop je zo niet het risico dat de mantel van de kabel kapot gaat doordat deze langs de stenen schuurt? misschien is daar ook wel een oplossing voor te vinden... maar heb het zelf nog nooit gezien.
Nee hoor: de kabel wordt niet de hele tijd erdoor getrokken, Dat is gewoon 1malig gedaan (en kan ik nog bijstellen als ik dat wil)

2880PV op OzOOO, 5640PV op WnWWW, vloerisolatie, zonnecombiboiler, HR++,dakisolatie, Elga L/W WP, Ioniq EV 2017


 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

HiBe schreef op vrijdag 18 februari 2022 @ 10:12:
is er iemand met een Alfen Eve laadpaal die zelf de loadbalancing doet via ModBus? ik ben benieuwd naar een aantal zaken in deze configuratie:

1) is het mogelijk om in een bestaande laadsessie te wisselen tussen 1-fase en 3 fase laden? (om zodoende het laatste beetje zonne-energie uit te knijpen).

2) is het mogelijk om gebruik te maken van RFID pasjes in combinatie met zelf loadbalancing doen via modbus?

3) is het mogelijk om nog steeds te koppelen aan een backoffice systeem voor verrekening als je zelf de loadbalancing doet via modbus?


Ik twijfel tussen een Zappi en een Alfen Eve. De zappi heeft als nadeel dat er geen lokale open interface op zit zodat ik het met de domotica in huis kan integreren, en dat verrekening met werkgevers etc. niet kan.
Ik heb begrepen van mijn installateur dat de support van Alfen niet best is (geen response en wel gezeik met passwords). De Zappi kun je wel monitoren met bijvoorbeeld HA maar ik denk dat je "aansturen" bedoelt.

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • ik222
 • Registratie: Maart 2007
 • Niet online
HiBe schreef op vrijdag 18 februari 2022 @ 10:12:
is er iemand met een Alfen Eve laadpaal die zelf de loadbalancing doet via ModBus? ik ben benieuwd naar een aantal zaken in deze configuratie:

1) is het mogelijk om in een bestaande laadsessie te wisselen tussen 1-fase en 3 fase laden? (om zodoende het laatste beetje zonne-energie uit te knijpen).
Ja dat is mogelijk, tenminste de modbus registers hiervoor zijn beschikbaar. Ik heb het zelf alleen nog niet getest.
2) is het mogelijk om gebruik te maken van RFID pasjes in combinatie met zelf loadbalancing doen via modbus?
Ja loadbalancing heeft niets te maken met de RFID lezer. Dus of je nu geen loadbalancing doet, loadbalacing via de P1 poort of loadbalancing zelf aangestuurd via modbus heeft geen invloed daarop.
3) is het mogelijk om nog steeds te koppelen aan een backoffice systeem voor verrekening als je zelf de loadbalancing doet via modbus?
Ja, ook de backoffice koppeling staat volledig los van loadbalancing.

[Voor 4% gewijzigd door ik222 op 18-02-2022 10:45]


 • Inspired
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 20:33
@HiBe in Duitsa fora zul je meer info en ervaringen vinden. Bijvoorbeeld; https://knx-user-forum.de...-pv-%C3%BCberschuss/page6

Schakelen kan maar de sessie gaat even op pauze en gaat dan weer verder. Weet even niet of een Zappi dat ook doet. Sommige auto's kunnen daar wellicht moeite mee hebben.

Mocht je voor een Alfen gaan, in Duitsland zijn ze voordelig te krijgen nu met de subsidie. Kan een optie zijn.

 • ik222
 • Registratie: Maart 2007
 • Niet online
Inspired schreef op vrijdag 18 februari 2022 @ 10:54:
@HiBe in Duitsa fora zul je meer info en ervaringen vinden. Bijvoorbeeld; https://knx-user-forum.de...-pv-%C3%BCberschuss/page6

Schakelen kan maar de sessie gaat even op pauze en gaat dan weer verder. Weet even niet of een Zappi dat ook doet. Sommige auto's kunnen daar wellicht moeite mee hebben.

Mocht je voor een Alfen gaan, in Duitsland zijn ze voordelig te krijgen nu met de subsidie. Kan een optie zijn.
Verbeter me als ik het fout heb maar volgens mij ontkom je niet aan het even kort pauzeren wanneer er geschakeld wordt tussen 1 en 3 fase laden, dus zou ook de Zappi dat moeten doen. Immers bij 1-fase laden kan een auto volgens protocol intern 2 fase koppelen om zo ook 32A via 1-fase mogelijk te maken. Volgens mij moet een lader dus altijd eerst een reset naar de auto sturen alvorens te schakelen tussen 1 en 3 fase, op die manier wordt het laden dan daarna correct hervat op basis van hetgeen aangeboden wordt.

 • DonJuape
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

DonJuape

Trust me, I'm an engineer!

ik222 schreef op vrijdag 18 februari 2022 @ 11:17:
[...]

Verbeter me als ik het fout heb maar volgens mij ontkom je niet aan het even kort pauzeren wanneer er geschakeld wordt tussen 1 en 3 fase laden, dus zou ook de Zappi dat moeten doen. Immers bij 1-fase laden kan een auto volgens protocol intern 2 fase koppelen om zo ook 32A via 1-fase mogelijk te maken. Volgens mij moet een lader dus altijd eerst een reset naar de auto sturen alvorens te schakelen tussen 1 en 3 fase, op die manier wordt het laden dan daarna correct hervat op basis van hetgeen aangeboden wordt.
Dat pauzeren doet de Zappi zeker. En sinds vorig jaar nog iets langer omdat o.a. Hyundai/Kia niet volgens de standaard reageerden op het schakelen en de boel kortsloten.

KIA eNiro Dynamic 64kWh, Zappi V2 3-fasen, 7400 Wp PV SolarEdge 1-fase, WP L/W 1-fase


 • HiBe
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 19:14
ik222 schreef op vrijdag 18 februari 2022 @ 11:17:
[...]

Verbeter me als ik het fout heb maar volgens mij ontkom je niet aan het even kort pauzeren wanneer er geschakeld wordt tussen 1 en 3 fase laden, dus zou ook de Zappi dat moeten doen. Immers bij 1-fase laden kan een auto volgens protocol intern 2 fase koppelen om zo ook 32A via 1-fase mogelijk te maken. Volgens mij moet een lader dus altijd eerst een reset naar de auto sturen alvorens te schakelen tussen 1 en 3 fase, op die manier wordt het laden dan daarna correct hervat op basis van hetgeen aangeboden wordt.
Duidelijk, de vraag is dan of de Alfen paal de reset zelf/automatisch verstuurt op het moment dat ik aangeef dat deze moet schakelen tussen 1 en 3 fase laden... iemand hier ervaring mee?

 • HiBe
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 19:14
DonJuape schreef op vrijdag 18 februari 2022 @ 10:34:
[...]

Ik heb begrepen van mijn installateur dat de support van Alfen niet best is (geen response en wel gezeik met passwords). De Zappi kun je wel monitoren met bijvoorbeeld HA maar ik denk dat je "aansturen" bedoelt.
voor Alfen is er documentatie en heeft mijn domotica systeem (Loxone) een integratie pagina beschikbaar https://library.loxone.com/detail/alfen-wallbox-382/overview. Voor de zappi begreep ik dat er geen lokale API is om deze uit te lezen, mocht deze er wel zijn dan ben ik hier zeker in geïnteresseerd
Pagina: 1 2 3 ... 49 Laatste

Let op:
Discussie over laadpassen, facturatie e.d.: [EV] Openbare laadpalen, laadpassen en providers - Deel 3. Vragen over elektrische auto's en hun bijbehorend laadvermogen in Elektrische auto's - deel 5 of de betreffende merktopics. Er is uiteraard een beetje overlap, maar specifieke vragen of opmerkingen over de inrichting van je meterkast en huisinstallatie horen in Het grote topic voor Elektra huisinstallaties - Deel 1 en als laatste: voor v2g is er ook een plek: Over V2G; laden en ontladen

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee