Je kan inderdaad ook AC laden met een CCS aansluiting op je auto. Maar de laadpaal zelf heeft geen CCS aansluiting en die is dus niet CCS.
Wat jij zegt is net zoiets als een device wat USB 3.2 kan aansluiten op een oude USB 1.0 poort en dan zeggen dat je gegevens met USB 3.2 aan het versturen bent. Formeel klopt dat, want in de USB 3.2 specificatie kan je ook met USB 1.0 signalen en snelheden werken. Maar in de praktijk gaat dat echt niet sneller dan USB 1.0.
Op een racefiets kan je ook gewoon 15 km/u fietsen. Maar de meeste mensen zullen een zin als "ik ben vandaag op de racefiets naar mijn werk gegaan" anders interpreteren dan "ik ben vandaag op de fiets naar mijn werk gegaan".
Ik denk dat mijn baas daar totaal geen issue mee zou hebben, aangezien hij ook panelen op z'n dak heeft en die zon nu tegen grootverbruikerstarief op het net zet. Dat kost hem dus effectief een paar cent per kWh. Wanneer er (over een paar jaar) een variabele prijs geïntroduceerd is, wordt het des te interessanter omdat overdag de tarieven dan praktisch nul of zelfs negatief zijn.
Dat is leuk als de zon schijnt. Maar in de winter mag hij dus wel wat meer betalen om jouw auto vol te laden.
Ik neem aan dat hij zonnepalen mede heeft genomen zodat hij niet 35 cent bij een publieke oplader hoeft te betalen voor jouw stroom. Dan wordt het natuurlijk anders als hij met de zonnepanelen ook de halve energierekening van jou moet gaan betalen.
Als het een systeem wordt dat hij geld kan verdienen door dan via jouw huisaansluiting terug te leveren dan is dat natuurlijk heel leuk voor jouw baas. Maar dan schiet jij er weer niets mee op. Op zich hoeft dat natuurlijk niet per se, maar dan moet je baas natuurlijk ook betalen voor die dure laadpaal die ook terug kan leveren want die ga jij anders natuurlijk niet betalen. En bij al je andere collega's dan ook. Ik vraag me echt af of dat dan nog rendabel is.
Bovendien wordt het een interessante case wanner mijn baas (aangenomen dat het een leaseauto betreft) vervolgens geld krijgt omdat de auto 's nachts het net balanceert. Dat scheelt in de leasekosten. Dus uiteraard met behulp van een laadpas.
Het is maar de vraag of het scheelt in de leasekosten. Het kan best zijn dat de leasemaatschappij het tarief zal verhogen omdat je auto weliswaar die kilometers niet maakt, maar je accu wel. Daar zitten gewoon extra kosten aan voor reparatie/onderhoud/vervangen/slijtage.
Ik geloof ook best wel dat je het voor elkaar kan krijgen -wanneer je met pasjes werkt en laadpalen die een verbinding hebben met een backoffice- dat er kosten verrekent gaan worden. Maar hoe gaan die dan ingesteld worden? Het kan best zijn dat je deze nacht helemaal niets kan verdienen en de volgende dag wel. Hoe moet de leverancier van jouw pasje weten hoe dat zit op die ene laadpaal waar je auto is aangesloten?
Ze krijgen het nu al vaak niet voor elkaar om gewone laadsessies binnen een maand op je factuur te krijgen, laat staan als er ieder uur andere tarieven gelden voor iedere laadpaal in Nederland.
Ik geloof heus wel dat zoiets technisch kan, maar ik denk dat de kosten voor al die gegevensuitwisselingen veel groter zijn en dat het allemaal niet opweegt tegen de "verdiensten".
Privé geldt een soortgelijk verhaal: de stroom die je overdag goedkoop (of zelfs gratis) krijgt, kun je 's avonds en 's nachts gebruiken voor de eigen woning. Ook dat scheelt geld.
Tuurlijk, dat is het hele plan achter accu's gebruiken om pieken af te vlakken en dalen weer te vullen.
Mijn insteek is dat wanneer dit zo interessant is dat je er geld mee kan verdienen dat er dan anderen zullen zijn die gewoon een vaste accu neerzetten. Dat is veel goedkoper dan een accu met een auto er om heen en zij zullen dus met minder geld genoegen kunnen nemen.
In Australië worden er gigantische accu's neergezet en die kunnen soms in een paar dagen makkelijk een miljoen verdienen (al heeft het natuurlijk een veelvoud gekost om ze neer te zetten). Die gaan echt niet 1000 keer een Model X neerzetten die ze dan continu opladen en ontladen.
Ik denk dan ook niet dat een EV die misschien 20 kWh kan leveren in een nacht daar geld meer mee verdienen. De eigenaren van die vaste accu's krijgen ook zoveel geld omdat zij de garantie geven binnen hele korte tijd gelijk het vermogen te gaan leveren. Een EV eigenaar kan dat gewoon niet garanderen.
Auto's zijn daar -iig voor consumenten- de perfecte oplossing voor. Het verbruik is relatief laag, en de batterijen zijn relatief groot.
Je kan het ook zien dat je dan de verkeerde EV hebt gekocht, dan had je er beter 1 kunnen kopen met een kleinere accu. Dat had pas geld gescheeld.
Hansieo schreef op vrijdag 21 februari 2020 @ 09:13:
Maar sla die niet-thuis-zijn uren uit over de wél uren door de week, én de weekeinde uren en dan kom je tóch aan een leuk resultaat. Is de batterij van een stevige formaat dan kan je ook de eerste dagen van de week nog wat snachts gebruiken (mits je woon-werk niet erg ver is)
In theorie zijn de duurste uren juist net op het moment dat veel mensen thuis komen van het werk. Want dan gaat de kachel aan, eten koken, lampen aan en noem maar op. Dan moet er dus nog genoeg in je EV zitten om te kunnen leveren. En dan ga je er ook van uit dat die EV niet meegenomen wordt om andere dingen te doen.
Hou me ten goede, ik zeg ook niet dat het allemaal technisch niet kan. Ik denk alleen dat er niet snel een rendabele markt in zal zijn. Er zijn veel meer kosten dan er lijken te zijn en als je er wel geld mee kan verdienen dan je kan al snel beter als netbeheerder zelf accu's gaan inzetten dan af te wachten of er genoeg mensen zijn die op het juiste moment hun EV hebben aangesloten en in staat zijn om terug te leveren.
Het is een beetje hetzelfde als met PV-panelen. Die doen het prima, zeker nu je in Nederland mooi mag salderen. Maar als het straks zo wordt dat mensen overdag geen geld meer krijgen (of misschien zelfs moeten gaan betalen) als hun zonnepanelen stroom terugleveren, hoe veel mensen gaan dan nog wel nieuwe panelen aanschaffen?