Toon posts:

[EV] Openbare laadpalen, laadpassen en providers OverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 104 Laatste
Acties:
 • 526.597 views

 • Hachy
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 31-03 22:24

Hachy

Laadpas Nerd

Topicstarter
In dit topic kan je helemaal losgaan over het laden van je elektrische auto of motor.
Dit geldt voor alle elektrische voertuigen, ik heb alleen Tesla Supercharging niet uitgelegd.
TL;DR versie:

Door heel europa staan 70.000+ laadpunten met Type2 connector waarvan de helft in Nederland. Ook zijn er ruim 5000 snelladers. Alle EV's kun je ook thuis aan het stopcontact opladen. Alle EV's die nu verkrijgbaar zijn kun je bij al deze laadpunten laden met een bijgeleverde Type2-kabel. In Nederland is 99% van alle laadpunten te gebruiken door het gratis aanvragen van 1 Nederlandse laadpas. Je kunt voor 0 euro heel Europa door. Elektrisch rijden is spotgoedkoop en ook in Europa kan je vrijwel gratis reizen. Je kan ook met je EV op vakantie als je wat meer tijd voor de reis neemt.Het gaat hier dus veel over Ampères, voltages en vooral over kiloWatts (kW) en KiloWattHours (kWh)
Een bepaalde mate van basiskennis over elektriciteit is handig, maar niet strikt noodzakelijk.

Even opfrissen:

AFKORTINGEN

V = Volt = Spanning
A = Amperage = Stroomsterkte
W = Watt = V*A = Verbruik
kWh = Kilowattuur = een uur lang 1000 Watt
AC = Alternating Current = Wisselstroom
DC = Direct Current = Gelijkstroom

kW / kWh

Een waterkoker van 10A op 230V verbruikt 2300 Watt.

Een kWh geeft de hoeveelheid energie aan. Hoe vol zit je batterij of hoeveel heb je geladen.
Zeg bijvoorbeeld: "Ik heb zojuist 10kWh geladen."

Als je de waterkoker in het voorbeeld hierboven theoretisch een uur aan zou laten staan, dan verbruikt hij in dit uur 2,3 kWh.

Een kW = kilo-Watt is een aanduiding voor vermogen. 16 Ampère stroomsterkte op 230 volt (16x230) is 3680 Watt (3,7 kW)

Zeg bijvoorbeeld: "Dit laadpunt levert 11 kiloWatt vermogen"

Als je een uur lang op dit 11kW laadpunt laadt dan heb je er 11kWh bij geladen.

Let dus goed op hoe je kW en kWh gebruikt. Het is makkelijk te verwarren...onthoud dat de 'h' voor 'hoeveelheid' wordt gebruikt.

LAAD MODES

Er zijn vier soorten van laden ontwikkeld.

Mode 1: Onbeveiligd zonder begrenzing. Deze methode wordt niet meer gebruikt.
Mode 2: 1 fase AC, beveiligd en begrensd op 10/13A (Granny Charging / Thuisladen op stopcontact)
Mode 3: Gecontroleerd AC laden met CP (Control Pilot) waardoor communicatie van auto naar laadpunt is.
Mode 4: Gecontroleerd DC snelladen

SOCKETS

Er zijn wereldwijd iets van 10 sockets waarvan je er vier moet kennen.

Schuko: Normaal huis-tuin en keuken stopcontact
Type2: Standaard stekker / socket voor AC Laden
ChaDeMo: Japanse stekker voor DC Laden (ChaDeMo spreek je overigens uit als sjáá-de-mo)
CCS: Combined Charging System, ook wel Combo2 genoemd. Europese standaard voor snelladen.

TYPE 2

De 'Mennekes' type 2 kabel en stekker is de Europese standaard voor alle normale laadpunten door heel Europa. Álle EV's en motoren kunnen aan deze Type2 sockets worden aangesloten en opgeladen en bij elke auto wordt een type2 kabel meegeleverd.


Type 2 laadkabel en socket


Mode 2 Granny Charger "Mennekes 35107"

ChaDeMo en CCS

Deze twee stekkers vind je naast de hoog-vermogen type2 aansluiting uitsluitend op snelladers.


Van links naar rechts: DC Chademo, CCS Combo2 en Type2

VERMOGENS

Type 2 - Voor AC laden van alle reguliere EV's van 2kW tot 22kW

Op Type2 kennen we de volgende vermogens:

16A*230V = 3,7 kW = ~ 15km/h
32A*230V = 7,4 kW = ~ 30 km/h
3*16A*230V = 11 kW = ~ 45km/h
3*32A*230V = 22kW = ~ 90km/h

Snel laden:

Type 2 - AC snelladen met 3*63A*230V = 43kW = ~ 180km/h
Chademo - DC snelladen 1x120A 50kW voor o.a. ,Nissan Leaf, & Tesla (via adapter)
CCS Combo2 - DC Snelladen 1x120A 50kW voor Europese auto's zoals BMW maar bijv. ook Hyundai

Omdat de snellader drie kabels / sockets heeft worden dit ook vaak triple-chargers genoemd.


Dit is een CCS stekker en socket. De oplettende kijker ziet dat de socket geschikt is voor zowel Type2 als CCS.

THUIS LADEN

De eenvoudigste manier van je auto opladen is gewoon aan een huis tuin en keuken (schuko) stopcontact. Daar komt AC 230V uit op maximaal 16 Ampère.

Hiervoor heb je een kabel nodig die een Granny Cable, Nood-lader of Thuis-laadkabel wordt genoemd. Ik noem deze kabel de Granny lader. Meer info over Granny laden hier . De Granny lader is dus ook ideaal voor op vakantie omdat elke camping wel een stopcontact heeft. Het laden met een Granny kabel gaat doorgaans op lagere amperages, bijvoorbeeld 10A, dat is ongeveer 2300 Watt. Het duurt daardoor wel erg lang van 0 naar 100%, afhankelijk van je batterijpakket tot wel 30 uur. Het voordeel is dat het echt overál kan en er geen laadpalen voor nodig zijn. Ook voor bijvoorbeeld een langer familiebezoek aan de andere kant van het land is een granny lader altijd handig om bij je te hebben.

LAADPUNT THUIS

Wil je sneller dan de Granny, of vind je het maar gedoe met zo'n kabel dan installeer je thuis een laadpunt. Je hebt varianten van 3,7 kW tot 22 kW met een socket of met een vaste kabel. Bijna alle laadpunten kun je zelf instellen op verschillende vermogens. Onthoudt dat 3,7 kW eigenlijk overal wel kan worden aangesloten. omdat dit precies het maximum vermogen is voor 1 normale 16A 'groep/automaat' in je meterkast. Voor grotere vermogens laadpunten kan het zijn dat je een aanpassing aan je hoofdaansluiting moet maken. Voor bijvoorbeeld 11kW is 3-fase krachtstroom benodigd (3x25A).

1x35A of 3x25A zijn de meest voorkomende aansluitingen voor woningen. Het schakelen tussen deze twee kost ongeveer 200 euro en komt de netbeheerder bij jou in je meterkast doen. Voor zwaardere vermogens kan het ook noodzakelijk zijn om je hoofdaansluiting te verzwaren. Dat is wel een kostbare aangelegenheid, dus de meeste mensen kiezen voor 3,7 of 11kW laadpunten thuis. In Nederland komt 3,7 kW thuis redelijk vaak voor, het is precies het maximum van 1 normale 16A automaat in de groepenkast. (1 'groep'). En vaak is een nachtje van pakweg 11 uurtjes voldoende voor de laadbehoeftes tot 40kWh.

Toch wordt bij steeds meer (nieuwbouw) huizen die een standaard netaansluiting van 3x25A hebben voor een 11kW laadpunt gekozen. (3x16A). Er blijft bij maximale afname dan nog 3x9A (27A = ongeveer 6200Watt) over voor de rest van je woning en dat is voldoende om nog elektrisch te kunnen koken en de wasmachine aan te hebben tijdens het laden. Je hebt ook load balancing hardware zoals bijvoorbeeld de Maxxem die je op je slimme meter aansluit. Hiermee kun je 's nachts tot het absolute maximum van 75A laden (17kW) zonder dat de hoofdzekering eruit klapt. Maxxems kom je vaak tegen bij mensen met auto's die hele grote batterijen hebben, zoals de Tesla Model X met 100kWh batterij.

LoadBalancing wordt door de laadpaal leveranciers actief gepromoot, je bent immers gegarandeerd van een veilige laadstroom tijdens het gebruiken van andere verbruikers in huis, Zoals een oven of een elektrisch kooktoestel.Om loadbalancing te activeren is er een 4 aderige kabel noodzakelijk vanaf de EV laadpaal tot aan de P1 poort van de slimmemeter in de meterkast. De gegarandeerde lengte is hiervoor afgegeven tot 3 meter. Als jouw woning een grotere afstand dient te overbruggen is het mogelijk om deze P1 signalen actief te versterken (tag: P1 verlengen). Het signaal wordt dan tot een maximum van 100m verlengd via een reguliere 8 aderige UTP kabel. De P1 kabel van af de EV laadpaal is dan maximaal 1,5 meter tot aan de ontvanger unit bij de EV paal. Waardoor de EV laadpaal een zuiver en gegarandeerd signaal ontvangt.

Een kant en klare oplossing is te koop via bijvoorbeeld cedel

Aanvulling Load Balancing RS485 verlengunits 05-12-2019 met dank aan @stormfly

"Als laatste dan nog iets over de veiligheid. Een vast laadpunt moet altijd een beveiliging hebben tegen wisselstroomfouten én tegen gelijkstroomfouten die vanaf de auto naar je huis kunnen lopen (en dat wil je echt niet). Dat kan met een aardlekschakelaar type B; dat is wat anders dan een zekeringautomaat met B-karakteristiek! Maar er zijn ook laadpalen die de gelijkstroombeveiliging ingebouwd hebben, zodat er in de meterkast een 'gewone' aardlekschakelaar (=type A) gebruikt kan worden.
En dan zijn er nog laadpalen die beide beveiligingen ingebouwd hebben, zoals het nieuwe type van Zappi. Daarvoor hoef je dan helemaal geen aardlekbeveiliging in de meterkast te hebben."

Aanvulling 22-7 met dank aan @Sr_Ogel over 32A belasten op een 1x35A zekering:

Kort samengevat is er in de NEN 1010 niets dat je verbied om de hoofdzekering (35A) met 32A te belasten. De netcode van de netwerkbeheerders schrijft echter wel selectiviteit voor. Voor smeltpatronen was dit een factor 1,6 voor automaten is dit afhankelijk van de specificatie opgegeven door de fabrikant.

Wil je toch maximaal gebruikmaken van je 35A aansluiting en toch de rest van je apparaten in huis kunnen gebruiken zonder dat de hoofdzekering eruit klapt zul je loadbalancing moeten toepassen. Deze schakelt het laadvermogen van je laadpaal automatisch terug op het moment dat je verbruik van andere apparaten toeneemt.

Kan er brand ontstaan? nee, tenminste geen grotere kans dan je met normale grootverbruikers op een 16A zekering zou hebben. Bij overbelasting schakelt de zekering (32A) of je hoofdzekering (35A) af. Daarmee is de situatie beheerst. Wel is het noodzakelijk dat er in de installatie rekening is gehouden met grote vermogens die langdurig door de kabels lopen.

Aandachtspunt: mocht de hoofdzekering afvallen dan betekent dit dat je hele huis zonder stroom zit. In het geval van automaten kun je dit zelf weer inschakelen. In het geval van smeltzekeringen zul je de netbeheerder moeten bellen en zit je dus langer zonder stroom.


DOM EN SLIM LAADPUNT

Verder is het handig om te weten dat thuis laadpunten in domme en slimme varianten verkrijgbaar zijn. Een domme variant is niet meer dan een veredeld stopcontact. Maar op een eigen oprit is dit vaak meer dan genoeg. Vooral eentje met vaste kabel is goed bruikbaar voor daily use met zo min mogelijk gedoe. Thuiskomen, inpluggen, en naar binnen gaan.

Een slimme variant heeft een GPRS simkaart of is met een UTP kabel aangesloten op je thuisnetwerk waardoor er een koppeling met een backend systeem is van bijvoorbeeld The New Motion. Vaak hebben ze ook RFID lezers. Sommigen kun je ook aansluiten op je P1 poort van je slimme meter voor loadbalancing doeleinden. Een 'gemanaged' laadpunt kost een paar euro per maand. In ruil daarvoor krijg je een vermelding in de laadpunten databases, inkomsten uit laadsessies van gasten met een laadpas, remote beheer van het laadpunt, online omgeving die allerlei metingen van jouw en je gastverbruik weergeeft en allerlei andere statistieken.

ZELF DOEN

Een populaire thuis-laadpaal is de Love to load van The New Motion. Hoewel duurdere modellen van de Lolo tot 22kW kan worden ingesteld zijn vooral oudere versies (Lolo smart) vaak geplaatst op een 1-fase 16A groep bij mensen die een auto hebben die maar op 1 fase kan laden, zoals de Mitshubishi Outlander PHEV of bij parkeergarages waar ze erg veel laadpunten nodig hebben. Op zo'n laadpunt kan je dus maximaal met 3,7kW laden. Het is een leuk laadpunt voor Tweakers die met laadpalen willen beginnen waarmee je alle kanten op kan, én die je voor een vriendelijk prijsje van Marktplaats kan halen. Wil je zelf je laadpaal bouwen met Raspberries of arduino's, dat kan natuurlijk ook, Google dan op eens op 'OpenEVSE'.

PUBLIEK (AC) LADEN

Een standaard laadpaal heb je vast wel eens gezien. Bekende type's zijn die van EV-Box met de gekleurde ring, of rebranded versies hiervan zoals die zuilen van de Nuon of Engie. Ook ICU en EVnet kom je veel tegen, en New Motion Lolo's. Alle publieke laadpalen in Europa ondersteunen Type2 / Mode3 laden. (zie bovenaan)

Ongeveer 80% van de publieke laadpunten in Nederland bieden 11kW aan met Type2 socket. (3x16A)
Ongeveer 15% is langzamer (3,7kW / 1x16A) Dit zijn vaak oudere laadpunten en vind je bijvoorbeeld vaak in parkeergarages.
Ongeveer 5% is sneller (22kW / 3x32A)

Er zijn een paar honderd 22kW's met name bij van de Valk restaurants, vakantieparken, intratuin etc. Je kan ze vinden op deze kaart. Sorteer daar dan op 22kW. In het buitenland zijn bijna alle publieke laadpalen 22kW omdat ze daar geen vastrecht / aansluitwaardes kennen.

De dubbele 11kW's zijn in Nederland vaak afgezekerd op 3x25A vanwege het lage vastrecht tarief voor de kleinste net-aansluiting. Dat betekent dat ze maar maximaal 75A voor de hele paal aan vermogen beschikbaarhebben. Sommige (oudere) laadpalen leveren daarom maar 37A per socket (8,5kW) en slimmere laadpalen geven de eerste auto die aansluit 11kW. Als er een tweede bijkomt dan load balanced de laadpaal naar 2x 8,5kW, of wat ook voorkomt is dat de eerste wordt teruggeschroefd naar 6kW en de nieuw aangesloten auto de volle 11kW krijgt. De logica hier achter is dat de eerste auto al een tijdje de volle 11kW gehad heeft en derhalve waarschijnlijk minder op het hoge vermogen zit te wachten dan de nieuw aangesloten auto.

Als je een 1-fase auto zoals de Jaguar i-Pace aansluit op een 3-fase 11kW laadpunt dan zal hij maar 1 van de drie fases gebruiken, en dus laden op 3,7kW. Sluit je een 1-fase auto aan op een 22kW laadpunt dan krijgt hij over die ene fase 32A geleverd en dat betekent dat deze auto hier met AC op 7,4kW kan laden.

DC SNELLADEN

Bijna alle EV's hebben een socket voor normaal (AC) laden, maar ook een socket voor SNEL laden.
Dit snelladen gaat met gelijkstroom waarbij de daadwerkelijke lader (AC/DC converter) niet in de auto zit maar in de fysieke 'pomp' van de snellaad-aanbieder. Hierdoor kunnen hogere snelheden worden gerealiseerd vanwege de zwaardere omvormers die kunnen worden gebruikt. Zo ziet een typische Allego snellader eruit:DC50 snelladers zoals de bekende Efacec QC50 Triplechargers en de ABB triplechargers (o.a. van Fastned) leveren 43kW op AC Type2, en 50kW op CCS (Combined Charging System / Europa) en ook 50kW op ChaDeMo (de Frankenstein-stekker).


3 Kabels die je op elke snellader zal vinden

Grappig weetje: vrij vertaald uit het Japans betekent CHAdeMO: "zullen we samen een kopje thee drinken", omdat de tijd dat je op je snellaad sessie zit te wachten vaak overeenkomt met de hoeveelheid tijd die je kwijt bent als je met iemand een kopje thee drinkt.

Dat dit vermogen van 50kW of hoger wordt aangeboden wil overigens niet zeggen dat alle auto's hier ook mee overweg kunnen. Een oude BMW i3 bijvoorbeeld kan over CCS maar maximaal 30kW laden. Een Renault Zoe met een batterij die al 85% vol zit, zal nog maar met 15kW laden in plaats van 43kW.

De snelst ladende auto's van dit moment zijn de Tesla Model 3 (190kW), Audi E-Tron (150kW) en de Jaguar i-Pace (85kW).

Fastned heeft inmiddels ook 175kW DC met vloeistof gekoelde slangen (worden gedeeltelijk zelfs geupgrade naar 350kW) en ook Fast-E Ionity biedt snelheden tot 350kW via CCS. Momenteel kan alleen de Tesla Model 3 Longe Range in de praktijk laadsnelheden halen boven de 175 kW.

LAADPAAL AANBIEDERS EN LAADPAS AANBIEDERS

Een normale publieke laadpaal moet je activeren met een RFID laadpas. (op de vraag waarom kan volop gediscussieerd worden in het algemene EV topic). Voor nu is het even een feit.

Er zijn veel aanbieders van laadpalen. Deze noemen we CPO's oftewel Charge Point Operators. Een CPO is verantwoordelijk voor het plaatsen van de paal, dat de techniek werkt en blijft werken, dat de RFID kaartlezer het doet, dat de internetverbinding van de laadpaal blijft functioneren (veelal via GPRS simkaart) én, heel belangrijk, de CPO bepaalt het BASIS tarief. Dit tarief kan ingesteld worden van €0,00 tot €0,80 per kWh en wordt meestal ingesteld op een tarief van €0,25 tot €0,35 per kWh incl btw.

In Nederland heb je een aantal grote partijen die publieke laadpalen plaatsen en/of uitbaten. De bekendsten zijn:

EVnet / Stichting E-laad
Metropool Regio Amsterdam (MRA)
Pitpoint
Allego
Ecotap
EV-Box
Engie

Al deze partijen werken samen met bedrijven en gemeentes om publiek laden een plek te geven in Nederland.

Bij een normale laadpaal met een type2 socket is het de bedoeling dat je je eigen kabel gebruikt. Zodra de laadsessie gestart is, vergrendelt de kabel aan beide zijden en kan ook niemand deze kabel stelen. Doorknippen kunnen ze wel proberen, maar met 11.000 watt aan stroom erop zou ik dat niemand aanraden. Ook als de laadsessie voorbij is, blijft de kabel vergrendeld. Hij kan alléén ontgrendeld worden door gebruik van dezelfde laadpas als waarmee de sessie gestart was. Aan de auto zijde kan je soms ontgrendelen met een knopje in het voertuig.

Laden bij een publiek laadpunt kost gemiddeld ongeveer €0,35 / kWh.
Bijna alle gemeente-laadpalen en laadpalen van EVnet berekenen daarbovenop nog en toeslag van €0,61 incl BTW per laadsessie.

PUBLIC, SEMI-PUBLIC, en PRIVATE

Public

Een laadpaal aan de straat, met een verkeersbord erbij is eigenlijk altijd een publiek laadpunt. In de meeste betaald parkeren gebieden moet je hier ook gewoon parkeergeld betalen maar er zijn uitzonderingen. In sommige gemeentes mag je gratis parkeren, mits je aan het laden bent. Dat is bijvoorbeeld het geval in Apeldoorn of Zutphen en ook in veel buitenlandse steden. In veel gemeentes gelden andere bepalingen. In de éne gemeente mag je 's avonds na 22:00 je auto aan de laadpaal laten staan tot de volgende morgen, in andere gemeentes mag dit niet. Een feit is dat andere EV rijders het doorgaans niet waarderen als jij 'volgeladen' de paal bezet houdt. Check dus altijd goed de plaatselijke wet- en regelgeving.

Gemeentes zetten publieke laadpalen neer op strategische plekken maar de meeste laadpalen worden aangevraagd door particulieren die zelf geen mogelijkheid voor een laadpaal op eigen terrein hebben. Deze groep bestaat in Nederland volgens diverse onderzoeken uit ongeveer 58% van alle huishoudens. Dat betekent dus dat bijna 6 van de 10 huishoudens NIET op eigen terrein kan laden en dus is aangewezen op 100% (semi)publiek laden. In het buitenland ligt dit percentage veel lager, in bijvoorbeeld Duitsland is het maar 20% en in Oostenrijk maar 5%. Vooral bedrijven die zich bezighouden met snelladen willen je graag doen geloven dat dit percentage hoger is.


Een Renault Twizy aan een publiek type2 laadpunt met een schuko verloopje

Semi-public

Laadpunten die bij bedrijven aan de muur hangen bij de parkeerplaats zijn vaak Semi-public. Meestal mag je hier wel laden maar soms ook niet. Bij twijfel: overleg!
The New Motion is samen met EV-Box een van de grootste aanbieders van laadpunten die semi-public 'achter de meter' wordt geplaatst. En dan heb je ook nog allerlei partijen die met andere apparatuur zoals ICU werken zoals bijv. Eneco of NL-Mab. Je komt deze laadpunten veel tegen bij bijvoorbeeld bedrijven, parkeergarages, zwembaden, sauna's, pretparken, en bouwmarkten.

Er zijn ook bedrijven die hun laadpunt op een 0-tarief instellen. Zo bieden ze hun klanten en gasten gratis laden aan. Vaak zijn deze punten ook publiek bereikbaar en vaak mag je er als voorbijganger zelfs gewoon laden. Bijvoorbeeld supermarktketen LIDL doet dit met meerdere snelladers.

Private

Privé laadpunten zijn over het algemeen niet bedoeld om zomaar aan te sluiten, tenzij ze als publiek staan aangemeld. Dat gebeurt ook bewust, de eigenaar meldt zijn of haar laadpunt als 'publiek beschikbaar' aan, hij wordt zichtbaar in allerlei laad-apps en je mag daar als gast komen laden, met je eigen laadpas of soms gratis of voor een donatie. Hierbij parkeer je dus soms zomaar op een oprit van iemand.

Maar het komt ook voor dat de eigenaar niet bewust is van het feit dat zijn laadpunt publiek gelist is en dat hij er toch niet op zit te wachten. De oplossing ligt voor de hand, je laadpunt niet meer op public instellen of dit laten doen door de backoffice beheerder van je laadpunt.

LAADPAS AANBIEDERS / MSP

Er zijn in Europa meer dan 100 verschillende aanbieders van laadpassen en/of laad-apps.
Deze noemen we MSP's oftewel Mobility Service Providers. In het begin (2011) had je alleen de bekende grote energie reuzen Essent, Eneco, Nuon en The New Motion. Nu zijn er wat meer aanbieders. De meeste MSP's bieden een laadpas aan. Dit is een plastic RFID pasje wat je voor het laadpunt moet houden om het laden te starten en te stoppen. Een aantal daarvan leveren ook een RFID sleutelhanger/tag erbij of juist alléén een RFID sleutelhanger zoals bijvoorbeeld Plugsurfing doet.

TARIEVEN

MSP's doen dit niet gratis. De laadpas is wel vaak gratis aan te vragen, maar ze zijn er ook voor een vast bedrag of met een maandelijks abonnement. Er zijn ook MSP's die goedkopere of gratis laadpassen verstrekken als je ook hun energie thuis bij ze afneemt. Er zijn ook MSP's die voor een vast bedrag per maand een all-you-can-eat aanbod hebben, waarbij je unlimited kan laden voor bijvoorbeeld €50,-.

Van met name de gratis passen worden de vergoedingen worden dan vaak versleuteld in de afgenomen kWh volumes. Omdat deze versleuteling zoveel verschillende varianten kent is het lastig om hier één prijs aan te hangen, maar dat probeer ik wel met de Laadpas Top 10. Hierin hou ik ALLE MSP's in bij en ook hun tarieven en versleutelingen.

Er is geen enkele MSP die niets aan je verdient. Er zijn er wel een paar die heel weinig aan je verdienen. Bijvoorbeeld 1 cent per kWh of 12 cent per laadsesie. Er zijn ook MSP's die op elk laadpunt een vast tarief berekenen, bijvoorbeeld €0,36 per kWh, wat vooral voor je gemoedstoestand erg prettig kan zijn.

Het gemiddelde over álle laadpalen in Nederland ligt denk ik zo ongeveer rond de 30 cent per kWh. (dus inclusief semi-public) Als je alleen publiek meeneemt in de berekening denk ik rond de 33 cent per kWh.

De goedkoopste 100% publieke laadpaal die ik ken staat ingesteld op €0,18 / kWh en de duurste op €0,42 / kWh. En ook hier is door gebruik van de juiste MSP serieus veel voordeel te behalen.

De kunst als prijsbewuste particuliere EV rijder is dus precies de juiste laadpas in te zetten op de juiste laadpaal. Of...in het geval van gratis laadpalen, het geluk hebben dat er een gratis paal bij je in de buurt staat.

Vind je dit maar gezeur om centen, bestel dan gauw een New Motion laadpas en laad zorgeloos door heel Europa. Een TNM pas kost je nooit meer dan €7,- per maand en wordt op de meeste plekken van alle laadpassen geaccepteerd.

Ben je net als ik een krent wat prijsbewuster, lees dan verder:

BESPAREN

Er zijn grote prijsverschillen tussen verschillende Europese laadpassen, tot bijna 1000%. Bij Nederlandse snelladers bijvoorbeeld betaal je voor dezelfde kWh tussen de 70 en de 3 cent. Ja, echt waar. Het kan tot 23x goedkoper dan de CPO prijs en zelfs tot 7x goedkoper dan dat je thuis aan je energieleverancier betaalt.
Deze prijsverschillen daar moet de consument ook van kunnen profiteren vind ik, en daarom is transparantie volgens mij de oplossing.

Een volle batterij van 50 kWh kan je dus €40,- kosten of slechts 1,20.

Het loont dus wel de moeite om je er even in te verdiepen. Ik ben daarom een blog gestart genaamd 'Goedkoper Rijden' waar je allerlei informatie kan vinden om gratis of zeer voordelig heel Europa door te kunnen rijden.

Onthoudt in elk geval dat de CPO altijd de basisprijs van een laadpaal vaststelt en dat deze basisprijs altijd door iemand betaald moet worden.
De afspraken die MSP's met jou maken kunnen hier van afwijken. Het verschil betaal jíj of je MSP betaalt het. De CPO krijgt altijd het tarief wat hij instelt op het laadpunt.

MSP's hanteren verschillende tariefstructuren en dat is vaak lastig te doorgronden. Zo zijn er tarieven op basis van kWh, op basis van CPO-tarief + toeslag, start-tarieven, boete-tarieven, tarieven op basis van tijd, op basis van vermogen, tarieven voor eigen-merk laadpalen of 'gast/roaming' gebruik, dan heb je nog servicekosten opslagen of 'roaming' opslagen van 1 tot 4 cent per kWh of tarieven op basis van een combinatie van alle voorgaande varianten. Dan hebben ze vaak ook nog abonnementen met bepaalde volumes, en dan bestaat er ook nog zoiets als flat-rate, al dan niet met theoretische plafonds en bundels. 8)7

Alles bij elkaar is het een behoorlijk complexe puzzel om uit te zoeken welke laadpas voor jou nu precies geschikt is. Iemand die in Breda woont heeft waarschijnlijk meer aan een laadpas van de Nuon dan iemand die in Amersfoort woont, omdat er in Noord-brabant heel veel voordelige Nuon laadpalen staan en in Amersfoort vind je dan weer veel Allego. Iemand die in Amersfoort of bijv. Arnhem of Deventer woont kan het beste een Duitse pas aanschaffen waarmee hij /zij voor 25 euro onbeperkt op ALLE laadpunten in de stad kan laden, iemand die in Den Haag woont kan dit niet omdat daar bijna geen laadpalen van Allego staan. Daar staat weer heel veel Ecotap. Enzovoorts enzovoorts.

Er zijn ook laadpassen die voor iedereen redelijk voordelig zijn. Deze vind je dus hoog terug in de Top 10. Een mooie beginners laadpas bijvoorbeeld is die van Flow of van de Nuon. De Flow pas kun je gratis aanvragen en zij berekenen slechts 12 cent per laadsessie. Ecotap is ook niet duur, die berekenen 1 cent / kWh als 'onkosten' op niet-ecotap laadpalen.

De NUON laadpas is ook wel een bijzondere. Zij berekenen je overal 35 cent per kWh of minder (op de Nuon palen Brabant of Utrecht is het goedkoper bijvoorbeeld). Laadpalen die duurder zijn, zijn dan voor hun risico. De meeste laadpunten zijn goedkoper, uiteraard. En dat verschil krijg je natuurlijk niet terug.

Een van de aller- 'eerlijkste' passen is die van VanDeBron. Zij berekenen je daarvoor 3,50 per maand, máár je krijgt er 100% geen enkele toeslag bij. Puur het kale CPO tarief brengen ze je in rekening.

LAADPAAL APPS/KAARTEN

Er zijn tientallen laadpaal-apps. Een van de mooiste vind ik persoonlijk van The New Motion, maar ook die van Nuon en VandeBron zijn heel prettig in gebruik.
Ook heeft the New Motion een aardige website gemaakt die ondanks de duizenden laadpunten ook nog eens goed performt. Die gebruik ik regelmatig voordat ik een lange trip ga maken met de EV.

Ze maken allemaal gebruik van dezelfde Nederlandse database van oplaadpalen.nl waar jammer genoeg ook veel fouten in zitten die niet (voldoende) worden opgeruimd. Er is een formulier op hun site die je in kan vullen maar er gebeurt bijna nooit iets mee. Voor nieuwe laadpunten werkt het systeem erg goed, maar voor het opruimen van oude laadpunten of verwijderen van laadpunten die bijvoorbeeld achter een hek staan is het werkelijk een ramp. Niemand voelt zich er echt verantwoordelijk voor denk ik. Valt natuurlijk ook niets aan te verdienen aan het opschonen van een gedeelde database.

Dan heb je ook nog community based apps zoals Chargemap O+ en Plugsharing.
Vooral chargemap vind ik echt fantastisch omdat ze een grote community hebben. Bij bijna elk laadpunt zijn er foto's van geupload zodat je goed kan zien hoe je er kan komen. (Van honderden Nederlandse publieke laadpunten heb ik ze overigens zelf toegevoegd, mits ze op Google Maps te vinden waren 8))

Nuon heeft enkele Google Maps kaarten gepubliceerd van de omgeving Amsterdam en Brabant/Limburg waarbij je kan zien wat hun planning is met betrekking tot toekomstige palen.


BUITENLAND

Zoals al eerder gezegd staat heel Europa vol met 22kW AC laadpalen, vooral in Frankrijk en Duitsland. Ook de bovengenoemde triple-chargers snelladers daarvan staan er inmiddels meer dan 8000 door heel europa, te vinden op o.a. https://CCS-map.eu . In het buitenland heb je vaak andere passen nodig. De beste app voor gebruik in het buitenland is Chargemap of een plaatselijke app voor die regio. Zoals bijvoorbeeld Smatrics in Oostenrijk of Electromaps in Spanje.

In de binnenlanden van Frankrijk komt nog AC type 3c connector voor (aan laadpaal zijde) vooral bij oudere laadpuntjes zoals die van Belib' in Parijs.
In de binnenlanden van Italie zie je af en toe nog een AC 3a connector. Vrijwel al die laadpalen hebben OOK een type2 socket. Type3 gaat er dus in rap tempo uit.

Ik heb behoorlijk wat internationele reisverslagen op mijn blog verzameld. Van mezelf maar ook van gastbloggers (o.a. via Tweakers) en daar kan je best inspiratie opdoen.

Heb je nu nog steeds vragen, bezoek eens mijn blog op http://goedkoperrijden.blogspot.com of kijk dan eens bij de F.A.Q. die ik schreef: http://www.laadpastop10.nl/faq en anders stel ze gerust hieronder.

Disclaimer:
Ik wordt door geen enkele partij betaald, ben een 100% onafhankelijke Tweaker met een ietwat bovenmatige interesse in EV laadtechniek :)

[Voor 44% gewijzigd door Hachy op 05-02-2020 00:25. Reden: Snelst ladende auto's bijgewerkt]

Ioniq5 & Zoe | 13000 Wp | LaadpasTop10.nl | Goedkoperrijden.blogspot.com


 • Stef87
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 02:03
Ziet er goed uit man! Mooi gedaan.

Citigo-E, Model 3 SR+ Daikin FTXM & 5kW Monoblock. Ex-Autotechnisch Specialist. www.GewoonDuurzaamAdvies.nl


 • JB076
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 01-04 13:23
Zeker mooi gedaan, maar maakt ook pijnlijk duidelijk wat een onoverzichtelijke brij dat hele e-laden is. Ik blijf voorlopig wel lekker peut tanken :z

 • Room42
 • Registratie: September 2001
 • Niet online
Ah, top! Dat is belangrijk leeswerk voor mij. Hopelijk mag ik per januari de EV instappen :)

Ik vind het wel jammer dat NewMotion weer "gewoon" Shell is... Komen we nooit van dat gewetenloze bedrijf af. :/

[Voor 66% gewijzigd door Room42 op 18-09-2018 02:11]

Blokkeert alle ads en trackers met:
- uBlock Origin
- uMatrix
- en Pi-Hole voor de rest van het netwerk.


 • JayPe
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 29-03 05:32

JayPe

Ondertitel

Goed bezig!

Overigens, toevallig vandaag zat ik te kijken naar de type 2 kabel bij mijn auto. Ik vond het zo raar dat de auto zijde zoveer groter is dan de paal zijde.. Blijkt dat het gewoon om een male en female gaat,.

Nu ik hierboven lees dat je type 2 niet kunt verlengen, ga ik toch eens kijken wat er gebeurd als ik deze kabel tussen de grannycharger en auto steek: Dat past dus fysiek wel,. maar technisch niet?

To change something insignificant to significant - adding love and compassion - Tweaker


 • Crazy D
 • Registratie: Augustus 2000
 • Nu online

Crazy D

I think we should take a look.

Mooie startpost, tnx. Nuttig :)

Exact expert nodig?


 • Guy Treepbush
 • Registratie: Mei 2015
 • Laatst online: 10:50
Over een paar dagen wordt mijn laadpaal geplaatst (van TNM). Om er te komen moet je door een privé straatje dat in principe alleen voor eigenaren (& bezoek) van de aangrenzende woningen is en het mijn privé parkeerplaats. (Ter info, mocht de plek bezet zijn is er in onze wijk een ruime hoeveelheid parkeerplaatsen en kan ik mijn auto altijd kwijt)

Nu heb ik er geen bezwaar tegen als af en toe eens iemand komt laden. Zeker overdag als ik toch aan het werk ben. Bij ons in de wijk zijn er geen openbare laadpalen. De dichtstbijzijnde is 400 meter verder. Zo heb ik al met een kennis die 150 meter verder woont en geen mogelijkheid heeft voor een eigen laadpaal afgesproken dat hij welkom is en dat we via whattsapp afstemmen.

Wat zijn jullie tips in deze? Laadpaal openbaar zetten? Is er de mogelijkheid om er een tekst bij te zetten? Wat wordt dan die tekst?
‘Je kunt er gebruik van maken tijdens kantoor uren en anders whattsapp me op nummer 06....’? Zoiets? Of voor mezelf de makkelijkste oplossing en er gewoon niet aan beginnen?

 • Hachy
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 31-03 22:24

Hachy

Laadpas Nerd

Topicstarter
Guy Treepbush schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 07:50:
Over een paar dagen wordt mijn laadpaal geplaatst (van TNM). Om er te komen moet je door een privé straatje dat in principe alleen voor eigenaren (& bezoek) van de aangrenzende woningen is en het mijn privé parkeerplaats. (Ter info, mocht de plek bezet zijn is er in onze wijk een ruime hoeveelheid parkeerplaatsen en kan ik mijn auto altijd kwijt)

Nu heb ik er geen bezwaar tegen als af en toe eens iemand komt laden. Zeker overdag als ik toch aan het werk ben. Bij ons in de wijk zijn er geen openbare laadpalen. De dichtstbijzijnde is 400 meter verder. Zo heb ik al met een kennis die 150 meter verder woont en geen mogelijkheid heeft voor een eigen laadpaal afgesproken dat hij welkom is en dat we via whattsapp afstemmen.

Wat zijn jullie tips in deze? Laadpaal openbaar zetten? Is er de mogelijkheid om er een tekst bij te zetten? Wat wordt dan die tekst?
‘Je kunt er gebruik van maken tijdens kantoor uren en anders whattsapp me op nummer 06....’? Zoiets? Of voor mezelf de makkelijkste oplossing en er gewoon niet aan beginnen?
Als die kennis zelf geen mogelijkheid heeft kan hij ook een publieke laadpaal aanvragen. Ik heb er een soort verkeersbordje opgehangen met 'laden toegestaan' en een QR code voor donaties. Maar gewoon een 06-nummer is voor veel mensen ook wel duidelijk genoeg.
JayPe schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 01:38:
Goed bezig!

Overigens, toevallig vandaag zat ik te kijken naar de type 2 kabel bij mijn auto. Ik vond het zo raar dat de auto zijde zoveer groter is dan de paal zijde.. Blijkt dat het gewoon om een male en female gaat,.

Nu ik hierboven lees dat je type 2 niet kunt verlengen, ga ik toch eens kijken wat er gebeurd als ik deze kabel tussen de grannycharger en auto steek: Dat past dus fysiek wel,. maar technisch niet?
Dank je. Het past wel maar de CP pin is te kort. Het werkt niet.

Ioniq5 & Zoe | 13000 Wp | LaadpasTop10.nl | Goedkoperrijden.blogspot.com


 • GadgetFrank
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 01-04 15:12
Leuk, een eigen topic!
Je bent sowieso goed bezig met alle info over laadpalen e.d. _/-\o_

Voorlopig ben ik voorzien met mijn granny charger voor de 2e hands Leaf.
Door jouw site heb ik wel een Maingau pas aangevraagd.

Pas als/wanneer de Tesla Model 3 geleverd is, ga ik een 11 kW laadpaal overwegen. Zal waarschijnlijk een Tesla Wallcharger worden...

PV: 8800Wp ~ 6kW Ecodan+Melcloud ~ 2 x L/L Airco ~ 10kW/16kWh Homebattery (in progress) ~ 2014 85kWh Nissan Leaf (by Muxsan) ~ Energierekening: €0


 • evtje
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 01-04 19:24
@Hachy top gedaan man .👌

Hyundai Ioniq Sep 2017-2022.Tesla MY Dec 2022 Daikin Emura 2 Jun 2014. Mitsubishi MHI SRK-25ZSX Jun 2020


 • wfveennl
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 01-04 19:46
Ik heb een Hyundai Ioniq Electric. Privé voor thuis een laadunit Alfen ICU EVe Mini gekocht. 1-fase met vaste kabel type 2. Aangeschaft oktober 2017.

Het heeft wel wat tijd gekost om uit te vinden wat ik nu precies wel of niet kon gebruiken. Ik wilde graag een laadunit waarmee ik zo snel als mogelijk kon laden. Niet dat ik 's nachts niet genoeg tijd heb om te laden maar het gaat om de keren dat je bijna leeg bent als je van je werk thuis komt en je na het eten nog op pad moet.

Bij gebrek aan meer informatie en/of beschikbaarheid ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij de genoemde laadpaal. Mijn huisaansluiting heeft een 35A hoofdzekering. De laadunit is afgezekerd op 32A om met max. 7,4 kW te kunnen laden. De laadunit heeft loadbalancing via de P1 poort van mijn slimme meter en dat werkt goed. Op een gegeven moment kom je echter wel P1 poorten tekort, maar dat heb ik inmiddels opgelost door verschillende splitters te gebruien waardoor ik nu 5 poorten beschikbaar heb.

De laadunit is geïnstalleerd in mij meterkast en de laadkabel gaat dan via de kruipruimte en de spouw van de buitenmuur naar buiten en is gemonteerd naast de voordeur op mijn oprit.

Het nadeel van de laadunit is dat men eigenlijk wil dat je een portaal abonnement ergens afneemt (min. € 5,00 p/mnd) om je verbruik uit te kunnen lezen en zodat de leverancier je unit uit kan lezen en updaten. Aangezien mijn auto en alles wat er mee te maken heeft allemaal privé is vond ik het echt bespotteijk om een maandelijks abbonnement at te sluiten om het verbruik van mijn eigen auto door mijn eigen laadunit met mijn eigen stroom uit te lezen. Dus heb ik een apart verbruiksmetertje naast de automaat laten plaatsen. De leverancier was/is daar niet blij mee want ik heb al tweemaal een servicemonteur nodig gehad omdat ik een probleem had met als gevolg dat de monteur op locatie moest komen om het probleem op te komen lossen.

Het eerste probleem was dat de unit maar op max. 3,7 kW wilde laden. Door de servicemonteur werd geconstateerd dat de unit afgeleverd was softwarematig afgeregeld op 3,7 kW, lekker slim! De unit heeft daarna maanden goed gewerkt waarna opeens de automaat er 3 @ 4 keer per laadsessie uitsprong. De unit weer aangemeld voor service. Servicemonteur komt er niet uit en geeft de installatie de schuld van het probleem omdat de kabel tussen de stoppenkast en de laadunit slechts 4mm2 bedraagd hetgeen overigens op aanwijzing van de leverancier zo was aangelegd. Volgens de monteur is dit de oorzaak van de voedingskabel die warm wordt en een automaat die echt goed heet wordt en hij geeft aan dat de voedingskabel minimaal 6mm2 moet zijn. Opvallend is dat en deze monteur en de monteur die eerder geweest is allebei aangaven niet eerder een huisinstallatie gezien te hebben van 7,4kW op 1 fase. Gaf mij weer een goed gevoel.

Om het probleem van de hitte en de automaat op te lossen heeft de monteur de laadunit softwarematig begrenst op 28A. Nu springt de automaat er niet meer uit. Volgende stap is een upgrade van de voedingskabel van 4mm2 naar 6mm2 en weer terugzetten op 32A om te zien wat er dan gebeurd. De kabel wordt hopelijk deze week vervangen.

 • Philos31
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 11:04
Hele hele hele mooie startpost. Dit is precies wat een wannabee ev rijder (als ik) nodig heeft.
Ik lees al een poosje mee en heb het nu ook al wel aardig duidelijk maar hier staat alles mooi en duidelijk in 1 post uitgelegd.
Petje af!

Hyundai Ioniq 28kWh, 3250Wp AEG PV2800, 3.5 kW Daikin Ururu Sarara, Homeautomation by Homey


 • JayPe
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 29-03 05:32

JayPe

Ondertitel

Hachy schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 09:19:

[...]


Dank je. Het past wel maar de CP pin is te kort. Het werkt niet.
Stukje folie van McGuyver kauwgom lost dat probleem wellicht op ;-)

Cp is alleen communicatie toch? :Y


(nee hoor. Ik ga geen alufolie in stopcontacten drukken hoor)

To change something insignificant to significant - adding love and compassion - Tweaker


 • Tassadar32
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 31-03 12:58
@Guy Treepbush Openbaar zetten en een sticker met 06 zijn een goede combo. Op het appartementencomplex waar ik hiervoor woonde is mijn laadpaal in 3 jaar slechts tweemaal door onbekenden gebruikt dus no problem (en dat was in een centrum naast veel winkels).

@wfveennl Ik zat ook al te kijken naar een dubbele ICU EVe als upgrade van mijn huidige TNM LoLo (3.7kW). Load balancing is wel zo fijn met een warmtepomp en daar wil ik niet maandelijks extra voor betalen (kuch, maxem, kuch, TNM). Ik heb wel een backoffice abbo momenteel maar voornamelijk om mijn laadkosten met de werkgever te verrekenen zonder al te veel gedoe. Bijkomend voordeel is dat ik ook openbaar laden met vergoeding van mijn stroomkosten kan aanbieden (het goedkoopste laadpunt in Heesch!).

27x320Wp LG | 7.4 kW W/W warmtepomp | Tesla Model 3 LR AWD +FSD | TNM Lolo 3.7kW


 • evtje
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 01-04 19:24
Ik krijg op de computer een rare weergave van laadpastop10. Op mijn telefoon en tablet werkt het wel. Enig idee hoe dat zou kunnen? Door de hokjes met vinkjes staat tekst doorheen ik kan wel vinken maar er gebeurt niets. Ook het vak beoordeling en dekking kan ik wel openen en selecteren maar niets veranderd. Dropdown button werkt ook niet. Wat wel werkt is de klik op de laadpas dan komt er een nieuwe site.
Hier even een foto.

http://i64.tinypic.com/2qd7hgh.jpg

Hyundai Ioniq Sep 2017-2022.Tesla MY Dec 2022 Daikin Emura 2 Jun 2014. Mitsubishi MHI SRK-25ZSX Jun 2020


 • CyBeRSPiN
 • Registratie: Februari 2001
 • Nu online

CyBeRSPiN

sinds 2001

@evtje wat is dat voor antieke browser? :o

 • evtje
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 01-04 19:24
Windows 7 Zit op een netwerk.

Hyundai Ioniq Sep 2017-2022.Tesla MY Dec 2022 Daikin Emura 2 Jun 2014. Mitsubishi MHI SRK-25ZSX Jun 2020


 • Hachy
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 31-03 22:24

Hachy

Laadpas Nerd

Topicstarter
In antieke en kut browsers Edge en Internet Explorer <11 ziet'ie er nog niet heel flex uit nee. Net als op Smartphones. Maar daar wordt aan gewerkt. Site is een 1.0 versie nog steeds.

[Voor 21% gewijzigd door Hachy op 18-09-2018 11:29]

Ioniq5 & Zoe | 13000 Wp | LaadpasTop10.nl | Goedkoperrijden.blogspot.com


 • prettig
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 28-03 19:18
Mijn/onze laadpalen ervaring:
- 5 jaar terug begonnen met simpele 3,6kw lader, euro 550,-, (voor PHEV) en die werkt nog steeds en voldoet ook nog (leuk al die dure dingen...... maar deze voldoet nog steeds).
- Daarna zaak: TNM lolo, master/slaves. Betrouwbaar en goede backend. Nadeel (niet de goedkoopste) en abonnement. Maar zakelijk gewoon slim en goed (en kunnen t/m 22kw aan).

Prive:
Fivari lader, hiermee kun je maximaal laden op je aansluiting: dus 3 x 25A is ook 3 x 25A laden.
Kan 1-fase, 2-fase en 3-fase laden tot 32A zelfs.

Doet aan loadbalancing op je aansluiting en je kunt ze in master/slave zetten (om 2 auto's te laden). Of in combinatie met een standaard lader (je kunt alle kanten op).
Je kunt zelfs optimaliseren op bv. 1-fase (dus de ander fases NIET laten meten).

Geen abonnement, en geen back office en betaalbaar (euro 750,-).
Installatie: 32A 380V stekker (rode) en de klemmen om de leidingen voor meten stroom.
Nadeel: niet de mooiste kast (maar ik heb hem binnen hangen met 15m kabel, lengte mag je zelf bepalen bij Fivari).

Voor ons perfect, 2 auto's inpluggen en niet meer naar omkijken op een 3 x 25A aansluiting. Vrienden die op bezoek komen kunnen ook gewoon laden (kan elke auto aan).

 • Hachy
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 31-03 22:24

Hachy

Laadpas Nerd

Topicstarter
Ik heb een 11kW laadpaal met vaste kabel 8m van Chargepoint / Plugin Company. Bij de auto besteld en gekregen als 'actie'. Mooie kast wel, in dezelfde kleur als het houtwerk van m'n huis gespoten.

Hij werkt perfect, maar als ik nu mocht kiezen had ik voor korting op de aanschafprijs gekozen en een Fivari of Tesla Destination Charger met vaste kabel opgehangen aangeschaft voor de helft van het geld.

Ik twijfel nog om een socket ernaast of in de garage te plaatsen, gewoon om mee te pielen en om te gebruiken voor m'n Renault Twizy of toch voor de frituurpan :)

Misschien als ik een geinige keba of lolo van Martkplaats vind of iets bouwen met OpenEVSE. Laatst wel een mooie Granny Charger van MP gehaald. Eentje die je op amperages kan instellen. (6-13A). Ga ik op wintersport in Februari uitgebreid testen onder 'erbarmelijke' omstandigheden :)

Ioniq5 & Zoe | 13000 Wp | LaadpasTop10.nl | Goedkoperrijden.blogspot.com


 • QvTzKwCi
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 29-03 22:37
....
De unit heeft daarna maanden goed gewerkt waarna opeens de automaat er 3 @ 4 keer per laadsessie uitsprong. De unit weer aangemeld voor service. Servicemonteur komt er niet uit en geeft de installatie de schuld van het probleem omdat de kabel tussen de stoppenkast en de laadunit slechts 4mm2 bedraagd hetgeen overigens op aanwijzing van de leverancier zo was aangelegd. Volgens de monteur is dit de oorzaak van de voedingskabel die warm wordt en een automaat die echt goed heet wordt en hij geeft aan dat de voedingskabel minimaal 6mm2 moet zijn. Opvallend is dat en deze monteur en de monteur die eerder geweest is allebei aangaven niet eerder een huisinstallatie gezien te hebben van 7,4kW op 1 fase. Gaf mij weer een goed gevoel.
....
Handboek-Eve-Mini zegt toch duidelijk dat 16A versies tot 4mm2 mogen, maar 32A versies 6mm2 moeten zijn.

input: minimum geadviseerde kabel- diameters (aanname max. 50m kabeltracé)
1-fase 3,7kW laden, 16A per fase: 3 x 4 mm23-fase 11kW laden, 16A per fase: 5 x 4 mm2 1-fase 7.4kW laden, 32A per fase: 3 x 6mm23-fase 22kW laden, 32A per fase: 5 x 6 mm2

 • prettig
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 28-03 19:18
QvTzKwCi schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 11:42:
[...]

Handboek-Eve-Mini zegt toch duidelijk dat 16A versies tot 4mm2 mogen, maar 32A versies 6mm2 moeten zijn.

input: minimum geadviseerde kabel- diameters (aanname max. 50m kabeltracé)
1-fase 3,7kW laden, 16A per fase: 3 x 4 mm2~3-fase 11kW laden, 16A per fase: 5 x 4 mm2 ~1-fase 7.4kW laden, 32A per fase: 3 x 6mm2~3-fase 22kW laden, 32A per fase: 5 x 6 mm2~
Een 2,5mm2 kan zelf 29A aan.

Voor 16A is 2,5mm2 meer dan zat, daar is namelijk je hele huis mee bedraad, dus waar ze die 4mm2 vandaan halen ! (ja bij 50m lengte zou ik ook naar 4m2 gaan ivm verlies).

 • 414524
 • Registratie: Januari 1970
 • Niet online
Mooi verhaal, lekker lang ;) Duidelijk uitgelegd!

 • Room42
 • Registratie: September 2001
 • Niet online
Hebben er mensen ervaring met het plaatsen van een laadpaal in een parkeergarage, onder het appartementencomplex? Ik heb daar wel een eigen parkeerplek en de paal zal geleverd worden door NewMotion.

Ik ben heel benieuwd of dat wel kan of niet. Mijn eigen meterkast komt daar niet, ik zit op de 2e verdieping. Ik begreep van NewMotion dat het op zich wel vaker gebeurt dat de paal dan op de centrale meterkast komt.
Wellicht krijg ik een andere plek aangewezen die dichterbij ligt.

Maar dit vind ik nog wel spannend, of ik alle partijen bij elkaar en op dezelfde golflengte kan krijgen.

Blokkeert alle ads en trackers met:
- uBlock Origin
- uMatrix
- en Pi-Hole voor de rest van het netwerk.


 • JayPe
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 29-03 05:32

JayPe

Ondertitel

Room42 schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 12:53:
Hebben er mensen ervaring met het plaatsen van een laadpaal in een parkeergarage, onder het appartementencomplex? Ik heb daar wel een eigen parkeerplek en de paal zal geleverd worden door NewMotion.

Ik ben heel benieuwd of dat wel kan of niet. Mijn eigen meterkast komt daar niet, ik zit op de 2e verdieping. Ik begreep van NewMotion dat het op zich wel vaker gebeurt dat de paal dan op de centrale meterkast komt.
Wellicht krijg ik een andere plek aangewezen die dichterbij ligt.

Maar dit vind ik nog wel spannend, of ik alle partijen bij elkaar en op dezelfde golflengte kan krijgen.
Er zijn er inmiddels meerdere voorbij gekomen in het elektrische auto topic volgens mij. Vooral de VvE wil nog wel eens dwars liggen omdat het enige inspanning en administratie vereist en omdat er dan kosten worden gemaakt die de hele VvE draagt..

De laadpaal kan echter prima worden uitgevoerd met een eigen afrekensysteem, waarbij jij dus gewoon de rekening betaald voor jouw verbruik, aan de VvE, zodat ie gewoon aan de centrale meterkast van het appartementencomplex kan komen te hangen.
(er zal waarschijnlijk, naast de meterkast van elke afzonderelijke woning, ook een meterkast zijn voor algemeen gebruik: Buitenverlichting, de lift, de schuifpoort, intercomsysteem etc etc. De stroomkosten van de algemene meterkast zit in je servicekosten, en daar betaald iedereen in het complex aan mee. JOUW verbruik van de laadpaal zal je natuurlijk zelf moeten betalen, en de meeste laadpalen zijn prima in staat om de administratie uit handen te nemen.

Dan kunnen anderen ook gewoon laden bij jouw paal (gastgebruik), door hun eigen laadpas te gebruiken.. maar als je een privé plekje hebt, is dat misschien niet zo wenselijk.
Ik hoop voor je dat alleen de probleem gevallen hier voorbij zijn gekomen..

[Voor 31% gewijzigd door JayPe op 18-09-2018 13:42]

To change something insignificant to significant - adding love and compassion - Tweaker


 • 3_s
 • Registratie: Juli 2018
 • Laatst online: 08:03
Geweldige openingspost, die ga ik nog verschillende keren nalezen :).

Ik ben zelf bezig met een laadpaal voor m'n Kona.
Momenteel heb ik twee offertes, een voor binnen, een voor buiten.
Binnen zou het gaan over een Webasto, buiten over een Eve Mini.
Zijn er mensen met ervaring met een van beiden?

Ik hoorde van iemand dat die wallboxen best wel lawaai kunnen maken (ventilator), maar dat werd hier reeds tegengesproken (topic elektrische auto's).
Weet iemand of daar een ventilator in zit?
(persoon heeft een Q7, maar weet niet welke wallbox)

Beide zouden met vaste kabel zijn.
Als ik ergens openbaar wil laden, moet ik nog een kabel bijkopen.
4m is lang genoeg, denk ik.
En aangezien het een Kona is, mag dat 1F 32A zijn.
Heeft een 3F-kabel meerwaarde?
(voor Kona, niet voor eventueel toekomstige nieuwe auto)

 • prettig
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 28-03 19:18
3_s schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 14:19:
Geweldige openingspost, die ga ik nog verschillende keren nalezen :).

Ik ben zelf bezig met een laadpaal voor m'n Kona.
Momenteel heb ik twee offertes, een voor binnen, een voor buiten.
Binnen zou het gaan over een Webasto, buiten over een Eve Mini.
Zijn er mensen met ervaring met een van beiden?

Ik hoorde van iemand dat die wallboxen best wel lawaai kunnen maken (ventilator), maar dat werd hier reeds tegengesproken (topic elektrische auto's).
Weet iemand of daar een ventilator in zit?
(persoon heeft een Q7, maar weet niet welke wallbox)

Beide zouden met vaste kabel zijn.
Als ik ergens openbaar wil laden, moet ik nog een kabel bijkopen.
4m is lang genoeg, denk ik.
En aangezien het een Kona is, mag dat 1F 32A zijn.
Heeft een 3F-kabel meerwaarde?
(voor Kona, niet voor eventueel toekomstige nieuwe auto)
Boxen zat te koop (meeste zijn wat ik noem "oude concept", gewoon dom laden, slimme box kan veel meer laden).

Kabel: zit bij de Kona bij aflevering.

 • 3_s
 • Registratie: Juli 2018
 • Laatst online: 08:03
@prettig Bij mijn Kona zat enkel een 'granny box', geen laadkabel voor openbare punten.

 • CyBeRSPiN
 • Registratie: Februari 2001
 • Nu online

CyBeRSPiN

sinds 2001

@3_s wat voor huisaansluiting heb je? 1x35-40A, 3x25A, of is al 'verzwaard' naar 3x35A of groter?
Wil je met max snelheid (32A) kunnen laden of is 16A ook ok?

Ben alvast voor mn Niro aan het kijken (zelfde laad-specs als de Kona). Heb zelf 1x40A en wil, indien mogelijk, voor een paal gaan die tot max 32A kan afhankelijk van het stroomgebruik in huis en mijn behoefte om z.s.m. thuis te laden.

Misschien ligt de laadkabel wel onderin je kofferbak onder de plaat..

[Voor 50% gewijzigd door CyBeRSPiN op 18-09-2018 15:37]


 • mjdvandenberg
 • Registratie: Januari 2018
 • Laatst online: 31-03 15:45
3_s schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 15:10:
@prettig Bij mijn Kona zat enkel een 'granny box', geen laadkabel voor openbare punten.
Is de dealer dan niet gewoon vergeten de kabel in je auto te leggen bij de aflevering? Volgens de prijslijst van augustus 2018 hoort er in ieder geval eentje in te zitten, wat me ook logisch lijkt:
 • EV Reel (opbergsysteem laadkabel)
 • Laadkabel voor Publiek laden
 • Losse 220V ICCB-kabel (voor thuisladen)

Tesla Model 3 LR AWD met trekhaak. Niet meer: Kona Electric 64kWh Chalk White Premium met 18" wielen en trekhaak


 • 3_s
 • Registratie: Juli 2018
 • Laatst online: 08:03
3F+N 400V 32A.
Ik ben Belg, dus misschien is het hier anders. Maar ga ik toch nog eens navragen, voor de zekerheid.

<edit>Opbergsysteem was voor mij gewoon een tas onder het koffer?

[Voor 22% gewijzigd door 3_s op 18-09-2018 15:40]


 • prettig
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 28-03 19:18
3_s schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 15:37:
3F+N 400V 32A.
Ik ben Belg, dus misschien is het hier anders. Maar ga ik toch nog eens navragen, voor de zekerheid.

<edit>Opbergsysteem was voor mij gewoon een tas onder het koffer?
Belgen zijn anders, dat klopt, maar die kabel zat echt in de auto bij levering vanaf de boot.....gewoon zot.

 • Room42
 • Registratie: September 2001
 • Niet online
JayPe schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 13:37:
[...]

Er zijn er inmiddels meerdere voorbij gekomen in het elektrische auto topic volgens mij. Vooral de VvE wil nog wel eens dwars liggen omdat het enige inspanning en administratie vereist en omdat er dan kosten worden gemaakt die de hele VvE draagt..

De laadpaal kan echter prima worden uitgevoerd met een eigen afrekensysteem, waarbij jij dus gewoon de rekening betaald voor jouw verbruik, aan de VvE, zodat ie gewoon aan de centrale meterkast van het appartementencomplex kan komen te hangen.
(er zal waarschijnlijk, naast de meterkast van elke afzonderelijke woning, ook een meterkast zijn voor algemeen gebruik: Buitenverlichting, de lift, de schuifpoort, intercomsysteem etc etc. De stroomkosten van de algemene meterkast zit in je servicekosten, en daar betaald iedereen in het complex aan mee. JOUW verbruik van de laadpaal zal je natuurlijk zelf moeten betalen, en de meeste laadpalen zijn prima in staat om de administratie uit handen te nemen.

Dan kunnen anderen ook gewoon laden bij jouw paal (gastgebruik), door hun eigen laadpas te gebruiken.. maar als je een privé plekje hebt, is dat misschien niet zo wenselijk.
Ik hoop voor je dat alleen de probleem gevallen hier voorbij zijn gekomen..
Thanks voor de info! Het is inderdaad dat de laadpaal zelf zijn opgenomen vermogen bijhoudt en die automatisch bij mijn werkgever (het betreft een leaseauto) in rekening brengt. Dus dan moet ik even weten hoe ik dat aan de VvE (dan wel huiseigenaar) door betaal. Hopelijk kan dat ook automatisch.

Ik zal gewoon maar eens contact opnemen met de verhuurder. :)

Blokkeert alle ads en trackers met:
- uBlock Origin
- uMatrix
- en Pi-Hole voor de rest van het netwerk.


 • nannoe
 • Registratie: Juli 2010
 • Niet online

nannoe

Killswitch is missing

Toevallig kwam ik zojuist de (reeds) gesloten marktconsultatie van de gemeente Utrecht tegen. Die wil naar een nieuwe (behoefte gestuurde) manier van laden, waarbij er niet één paal voor twee auto's is, maar een laadzekerheid van 90%; bijvoorbeeld door laadpleinen in te zetten. Nieuwe concessie gaat lopen vanaf 2020 (met overlap van huidige 230 van Pitpoint (2023) en NUON-Heijmans (2020)).
Wat wil de gemeente niet meer?
De gemeente kiest niet langer voor een ‘concessiemodel’ waarbij een marktpartij via een plaatsings- en exploitatietermijn een laadoplossing met vooraf gespecificeerde voorwaarden realiseert en exploiteert op aanvraag van EV-rijders. In het nieuwe model werkt de gemeente niet meer met aanvragen van EV-rijders voor een laadpaal. Dit betekent dat de uitrol niet langer plaatsvindt door het reageren van de concessiehouder op een plaatsingsaanvraag en het vervolgens plaatsen van vooraf gedefinieerde laadoplossing. Ook de eenmalige vergoeding per gerealiseerde laadoplossing is niet meer van toepassing.

Waar wil de gemeente naar toe?
De in deze markconsultatie voorliggende aanpak zet in op het door de markt proactief betantwoorden van de collectieve laadvraag van EV- rijders in Utrecht. Met andere woorden: we willen EV-rijders in Utrecht laadzekerheid bieden. Die laadzekerheid betekent dat de marktpartij proactief oplossingen aanbiedt gedurende de contracttermijn waardoor EV-rijders (conform de beschikhaarheidsprestatie) een zo groot mogelijk deel van de tijd kunnen laden. De marktpartij is gedurende de gehele contracttermijn verantwoordelijk voor het bieden van deze laadzekerheid aan EV-rijders in Utrecht. Hierbij is kenmerkend:
 De gekozen (laad)oplossing is vrij: de marktpartij kan kiezen voor de huidige aanpak met individuele laadpalen, en ook voor laadpleinen, snellaadoplossingen en andere alternatieven.
 We stimuleren in het prestatiemodel, vanwege de schaarse ruimte in de stad, het laden buiten de openbare ruimte. Waar geladen wordt in de openbare ruimte vindt dat bij voorkeur geclusterd plaats, bijvoorbeeld bij een laadplein.
 De marktpartij draagt de kosten en opbrengsten van plaatsing en exploitatie, inclusief de opbrengsten van het aantal geladen kWh. De marktpartij schrijft bij de aanbesteding voor een benodigde bijdrage per kWh om de opdracht uit te voeren (deze kan zowel positief als negatief zijn). Bij verrekening van de prestatievergoeding (zowel een positieve of negatieve vergoeding per kWh) vindt een correctie plaats op basis van vooraf gedefinieerde prestaties. Kortom, de gemeente zet in op een resultaatverplichting voor de marktpartij en betaalt op behaalde resultaten. Hoe beter de resultaten, hoe hoger de vergoeding.

 • wfveennl
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 01-04 19:46
QvTzKwCi schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 11:42:
[...]

Handboek-Eve-Mini zegt toch duidelijk dat 16A versies tot 4mm2 mogen, maar 32A versies 6mm2 moeten zijn.

input: minimum geadviseerde kabel- diameters (aanname max. 50m kabeltracé)
1-fase 3,7kW laden, 16A per fase: 3 x 4 mm2~3-fase 11kW laden, 16A per fase: 5 x 4 mm2 ~1-fase 7.4kW laden, 32A per fase: 3 x 6mm2~3-fase 22kW laden, 32A per fase: 5 x 6 mm2~
Ja dat klopt maar in een mail van de verkopende partij stond minimaal 4mm2, dus ik ging ik er vanuit dat dit voldoende moest zijn, plus dat de lengte maar iets van 120 cm is. Ik vraag me dan nog steeds af waarom hij eerst maanden vlekkeloos gewerkt heeft. Maar goed, eind van de week komt de update naar 6mm2. Dan is alleen de vraag of ik ze weer zo gek kan krijgen om langs te komen om de unit terug te zetten naar 32A.

[Voor 3% gewijzigd door wfveennl op 18-09-2018 21:15]


 • Arjan
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online

Arjan

copyright is wrong

Ik krijg net een factuur van NewMotion, onderaan de streep € 40.86 voor 100.81kW... Dat schiet niet op natuurlijk, dan kan ik kosten technisch beter diesel tanken (hybride).

Is dit een te verwachten bedrag? Zijn er ook abbonementsvormen die gunstiger uitpakken voor relatief kleine laadsessies? (max 10kW)

oprecht vertrouwen wordt nooit geschaad


 • Room42
 • Registratie: September 2001
 • Niet online
Arjan schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 21:15:
Ik krijg net een factuur van NewMotion, onderaan de streep € 40.86 voor 100.81kW... Dat schiet niet op natuurlijk, dan kan ik kosten technisch beter diesel tanken (hybride).

Is dit een te verwachten bedrag? Zijn er ook abbonementsvormen die gunstiger uitpakken voor relatief kleine laadsessies? (max 10kW)
Is dat met je thuislaadpaal of langs de weg?

Blokkeert alle ads en trackers met:
- uBlock Origin
- uMatrix
- en Pi-Hole voor de rest van het netwerk.


 • Hachy
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 31-03 22:24

Hachy

Laadpas Nerd

Topicstarter
Ik ga binnenkort een weekendje naar een vakantiepark en daar is het altijd krap aan met de ampères. Mijn originele Granny Charger staat vast op 10A en dat vinden de meeste vakantiehuisjes niet zo leuk. De vorige keer bij een Landal park in Limburg ben ik er echt een tijdje mee aan het kloten geweest, uiteindelijk heeft'ie toen 's nachts een paar uurtjes bijgeladen op 10A maar overdag was het grid niet stabiel genoeg en stopte de lader er steeds mee.

Ook op de camping in Italië bleek het huisje niet over voldoende Ampères te beschikken om uberhaupt het laden te kunnen starten. Het is dan fijn dat je een Granny charger hebt die je ook lager in kan stellen. De Granny Charger die ik laatst van Marktplaats heb gehaald kan je terugschroeven naar 8 of zelfs 6 Ampère.

Nu weet ik dat de Zoe nogal kieskeurig is met lage amperages. In het verleden heel veel gedonder mee gehad op ev-boxen die begonnen met 8A als startvermogen. Tijd voor een test dus. Zojuist de nieuwe Granny charger even aangesloten en teruggeschroefd naar het absolute minimum van 6A. Zoë aangesloten, fingers crossed.... Click... Het werkt, yes!

In 2016 wilde een Zoë nog minimaal 8 of 10A hebben. Kennelijk is 6A sinds de software update van vorige zomer ook voldoende. Dit had me een boel gehannes gescheeld op de camping, waarbij 10A net een beetje op het randje was steeds, maar mijn Granny toch minimaal 10A vereiste. Hierdoor wisselde ik steeds tussen toiletgebouw/wasmachine blauwe CEE en een camperplaats waar een 10A afgezekerde CEE stekker zat. De ene keer vloog de ene zekering eruit en de andere keer de andere. Ik kreeg de auto wel vol hoor, maar echt betrouwbaar was het niet.

Met deze Granny charger had ik zelfs gewoon direct vanaf de stacaravan de Zoe kunnen laten laden, met 6A. Anyway. Even het display checken; 4 uur remaining om van 88 naar 100% te laden...lol. Maargoed. Wel blij!

/update, na een uur laden 1% erbij en alsnog gestopt. Vond het al zo verrassend :) Toch maar op 8A maar aangezet.

/update2: De Zoë heeft er een whopping 7 uur over gedaan om met 8A (1840W) van 88% naar 100% te laden. Het duurt lang dat druppelladen, maar het wérkt dus wel. :D

[Voor 7% gewijzigd door Hachy op 19-09-2018 16:11]

Ioniq5 & Zoe | 13000 Wp | LaadpasTop10.nl | Goedkoperrijden.blogspot.com


 • Hachy
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 31-03 22:24

Hachy

Laadpas Nerd

Topicstarter
Arjan schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 21:15:
Ik krijg net een factuur van NewMotion, onderaan de streep € 40.86 voor 100.81kW... Dat schiet niet op natuurlijk, dan kan ik kosten technisch beter diesel tanken (hybride).

Is dit een te verwachten bedrag? Zijn er ook abbonementsvormen die gunstiger uitpakken voor relatief kleine laadsessies? (max 10kW)
Op wat voor laadpalen laad je meestal? Op Allego's en Ecotap kun je vaak wel goedkoper en sommige laadpunten staan op 0-tarief ingesteld, die kan je vinden met o.a. de Nextcharge app of het EV-box / Flow portaal.

Verder bespaar je al €7 door een andere pas als TNM te kiezen. Zij berekenen 0,35 starttarief voor de eerste 20 sessies per maand.

Een gratis pas van bijv NL-Mab of Ecotap was hier minimaal 6 euro goedkoper geweest.

[Voor 5% gewijzigd door Hachy op 18-09-2018 22:51]

Ioniq5 & Zoe | 13000 Wp | LaadpasTop10.nl | Goedkoperrijden.blogspot.com


 • Plucky
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
Ik mag binnenkort een nieuwe leaseauto uitzoeken en heb mijn oog laten vallen op de Kia e-Niro. Daarom ben ik al druk bezig met het zoeken van de juiste laadpaal voor in onze parkeergarage onder het huis.

Huidige meterkast is 1x35A en de installateur geeft aan dat er een kabel te trekken is vanuit de meterkast naar de parkeerplaats. Te overbruggen afstand is ongveer 30 tot 35 meter.

Ik heb een aantal eisen aan de laadpaal:

• Geschikt voor de toekomst dus geschikt voor 1-fase en 3-fase tot 22kw.
• Automatische kostenverrekening dmv backoffice.
• RFID
• Dynamische aanpassing van laadvermogen op basis van beschikbaar vermogen.
• Connectiviteit via ethernet ivm zeer beperkte mobiele ontvangst.

TNM Home advanced valt dan volgens mij af omdat die geen Ethernet heeft.

De ICU Eve mini kan echter weer niet omgaan met de dynamische loadbalancing omdat de afstand tussen de paal en de P1-poort daarvoor te lang zou zijn.

Kennen jullie wellicht geschikte alternatieven?

 • Room42
 • Registratie: September 2001
 • Niet online
Plucky schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 22:58:
Ik mag binnenkort een nieuwe leaseauto uitzoeken en heb mijn oog laten vallen op de Kia e-Niro. Daarom ben ik al druk bezig met het zoeken van de juiste laadpaal voor in onze parkeergarage onder het huis.
@Plucky bij mij zit de laadpaal (zowel op kantoor als thuis) in het leasepakket. Dat is inclusief installatie en na de leaseperiode is de paal van mij. De leasemaatschappij besteedt de paal uit aan NewMotion (Shell). Moet jij deze zelf regelen?

Blokkeert alle ads en trackers met:
- uBlock Origin
- uMatrix
- en Pi-Hole voor de rest van het netwerk.


 • Plucky
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
Room42 schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 23:05:
[...]

@Plucky bij mij zit de laadpaal (zowel op kantoor als thuis) in het leasepakket. Dat is inclusief installatie en na de leaseperiode is de paal van mij. De leasemaatschappij besteedt de paal uit aan NewMotion (Shell). Moet jij deze zelf regelen?
Bij mij is dat optioneel in het leasepakket te duwen. Omdat de route van de kabel echter complex is (diverse betonboringen, route boven systeemplafonds van de onderburen, enz.) willen diverse installateurs er niet aan beginnen waaronder de partij die door mijn leasemaatschappij wordt ingezet.

Vandaar dat ik nu deze weg volg. :(

[Voor 4% gewijzigd door Plucky op 18-09-2018 23:28]


 • Hachy
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 31-03 22:24

Hachy

Laadpas Nerd

Topicstarter
Plucky schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 22:58:
Ik mag binnenkort een nieuwe leaseauto uitzoeken en heb mijn oog laten vallen op de Kia e-Niro. Daarom ben ik al druk bezig met het zoeken van de juiste laadpaal voor in onze parkeergarage onder het huis.

Huidige meterkast is 1x35A en de installateur geeft aan dat er een kabel te trekken is vanuit de meterkast naar de parkeerplaats. Te overbruggen afstand is ongveer 30 tot 35 meter.

Ik heb een aantal eisen aan de laadpaal:

• Geschikt voor de toekomst dus geschikt voor 1-fase en 3-fase tot 22kw.
• Automatische kostenverrekening dmv backoffice.
• RFID
• Dynamische aanpassing van laadvermogen op basis van beschikbaar vermogen.
• Connectiviteit via ethernet ivm zeer beperkte mobiele ontvangst.

TNM Home advanced valt dan volgens mij af omdat die geen Ethernet heeft.

De ICU Eve mini kan echter weer niet omgaan met de dynamische loadbalancing omdat de afstand tussen de paal en de P1-poort daarvoor te lang zou zijn.

Kennen jullie wellicht geschikte alternatieven?
New Motion Home Fast heeft wel Ethernet afaik.
'Zeer beperkt mobiel' dat zelfs 2G het niet doet? Zit je in een wijnkelder ofzo? 8)

Ioniq5 & Zoe | 13000 Wp | LaadpasTop10.nl | Goedkoperrijden.blogspot.com


 • Plucky
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
Hachy schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 23:39:
[...]


New Motion Home Fast heeft wel Ethernet afaik.
'Zeer beperkt mobiel' dat zelfs 2G het niet doet? Zit je in een wijnkelder ofzo? 8)
Klopt, maar die is enkel icm plug & charge voor zover ik weet. En in een bewoners-parkeergarage met ruim 75 plaatsen is dat niet echt een optie want dan kan iedereen theoretisch gezien “vrij” laden.

Mijn mobiele telefoon wisselt op de toekomstige plek van de laadpaal tussen “Geen service” en 1 streepje Edge dus qua bereik gewoon beroerd.
En was het trouwens maar een wijnkelder, dan zou ik er vaker te vinden zijn. 😁

 • Hachy
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 31-03 22:24

Hachy

Laadpas Nerd

Topicstarter
Ik zou je vraag even bij de mannen van https://www.laadpunt.nl/laadpalen/ droppen.
Die hebben vast wel een pasklare oplossing.

Volgens mij gebruiken de meeste leveranciers 2G van Vodafone.
2G heeft echt een flink bereik hoor. Ze gebruiken het ook in slimme meters enzo. En de 2G zender in zo'n laadpaal is ook wat sterker dan die van je telefoon, dus wellicht valt het best wel mee.

Ioniq5 & Zoe | 13000 Wp | LaadpasTop10.nl | Goedkoperrijden.blogspot.com


 • Plucky
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
Hachy schreef op woensdag 19 september 2018 @ 00:10:
Ik zou je vraag even bij de mannen van https://www.laadpunt.nl/laadpalen/ droppen.
Die hebben vast wel een pasklare oplossing.

Volgens mij gebruiken de meeste leveranciers 2G van Vodafone.
2G heeft echt een flink bereik hoor. Ze gebruiken het ook in slimme meters enzo. En de 2G zender in zo'n laadpaal is ook wat sterker dan die van je telefoon, dus wellicht valt het best wel mee.
Thanks, ga ik daar ook even een lijntje uitgooien!

 • Tassadar32
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 31-03 12:58
@Room42 Bij TNM laadpalen kan je ook laten uitbetalen op een ander rekeningnummer, dit heb ik toen ik in een appartement woonde ingesteld op de rekening van de VVE. Ook een auto-forward van de mails met facturen en je hoeft er niet meer naar om te kijken.

@Plucky Let wel op dat als je in de toekomst load-balancing wil doen om zo dicht mogelijk tegen de 18kW aan te komen (dus maximaal gebruik maken van je aansluiting en zo snel mogelijk laden) je met de TNM laadpalen hier maandelijks een extra bedrag voor mag aftikken. Bij ICU laadpalen hoef je slechts eenmalig te betalen voor het instellen en dan ben je klaar. Overigens is de P1 poort van je energiemeter gewoon een simpele unidirectionele seriële COM poort, die data kan je met een paar raspberry Pi's prima over langere afstanden doorsturen via een ethernetkabel of WiFi.

27x320Wp LG | 7.4 kW W/W warmtepomp | Tesla Model 3 LR AWD +FSD | TNM Lolo 3.7kW


 • Arjan
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online

Arjan

copyright is wrong

Room42 schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 22:28:
[...]

Is dat met je thuislaadpaal of langs de weg?
Thuis laad ik zonder tussenkomst 3e partij, dus dit is puur buiten de deur.
Hachy schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 22:49:
[...]
Op wat voor laadpalen laad je meestal? Op Allego's en Ecotap kun je vaak wel goedkoper en sommige laadpunten staan op 0-tarief ingesteld, die kan je vinden met o.a. de Nextcharge app of het EV-box / Flow portaal.

Verder bespaar je al €7 door een andere pas als TNM te kiezen. Zij berekenen 0,35 starttarief voor de eerste 20 sessies per maand.

Een gratis pas van bijv NL-Mab of Ecotap was hier minimaal 6 euro goedkoper geweest.
Ik let(te) er niet zo op, express niet. Ik wilde juist weten waar ik op uit zou komen als ik zo veel mogelijk elektrisch zou rijden/laden.
Het laadpunt dat mij het meest interesseert (op het werk) is van EVBOX

oprecht vertrouwen wordt nooit geschaad


 • QvTzKwCi
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 29-03 22:37
...
Huidige meterkast is 1x35A
...
• Geschikt voor de toekomst dus geschikt voor 1-fase en 3-fase tot 22kw.
...
Die twee gaan niet samen. Een 22kW lader moet uiteraard op 3-fase worden aangesloten en behelst een ombouw van meterkast naar 3-fase.
Als je nu 1x35A zit kun je naar 3x25A zonder betoging can capaciteitstarief. Voor 3x35A rekent de netwerkbeheerder ca. €60 per maand meer.

 • prettig
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 28-03 19:18
Plucky schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 22:58:
Ik mag binnenkort een nieuwe leaseauto uitzoeken en heb mijn oog laten vallen op de Kia e-Niro. Daarom ben ik al druk bezig met het zoeken van de juiste laadpaal voor in onze parkeergarage onder het huis.

Huidige meterkast is 1x35A en de installateur geeft aan dat er een kabel te trekken is vanuit de meterkast naar de parkeerplaats. Te overbruggen afstand is ongveer 30 tot 35 meter.

Ik heb een aantal eisen aan de laadpaal:

• Geschikt voor de toekomst dus geschikt voor 1-fase en 3-fase tot 22kw.
• Automatische kostenverrekening dmv backoffice.
• RFID
• Dynamische aanpassing van laadvermogen op basis van beschikbaar vermogen.
• Connectiviteit via ethernet ivm zeer beperkte mobiele ontvangst.

TNM Home advanced valt dan volgens mij af omdat die geen Ethernet heeft.

De ICU Eve mini kan echter weer niet omgaan met de dynamische loadbalancing omdat de afstand tussen de paal en de P1-poort daarvoor te lang zou zijn.

Kennen jullie wellicht geschikte alternatieven?
Maxem met bijpassende laadpaal kan dit.

 • CyBeRSPiN
 • Registratie: Februari 2001
 • Nu online

CyBeRSPiN

sinds 2001

QvTzKwCi schreef op woensdag 19 september 2018 @ 09:55:
[...]

Die twee gaan niet samen. Een 22kW lader moet uiteraard op 3-fase worden aangesloten en behelst een ombouw van meterkast naar 3-fase.
Als je nu 1x35A zit kun je naar 3x25A zonder betoging can capaciteitstarief. Voor 3x35A rekent de netwerkbeheerder ca. €60 per maand meer.
Ik denk dat hij bedoelt om alvast een 3-fase kabel aan te leggen en een paal te nemen die 3-fase support, maar tot de tijd dat ie een 3-fase EV heeft bij de 1x35A aansluiting blijft (want waarom zou je terug naar max 25A of 700+ euro/jaar extra betalen voor 2 extra fases als je EV + woning met dynamic LB met 1x35A af kunnen?


Heb helaas geen automaat als hoofdzekering (1x40A), overweeg sterk om een load balancing paal te nemen die tot max 32A kan (en dus afzekeren op 32A, en dus niet voldoen aan de officieuze norm voor selectiviteit binnenshuis, althans ik heb nergens kunnen vinden dat dat verboden is..)
Het is wel tricky ivm klein risico op knallen van je eigen hoofdzekering (mits load balancing echt goed werkt en zeer snel de laadstroom terugbrengt bij overbelasting). Wellicht tzt mn hoofdzekering naar een automaat laten omzetten en het loadbalancen / schedulen verder finetunen (voornamelijk niet laden tijdens het inductie koken), ik verwacht lang niet altijd > 20A nodig te hebben om de Niro 's nachts weer vol te laden).

Voor verrekening van stroomkosten met mijn werkgever moet de paal OCPP 1.6 ondersteunen.
Ik kan daar bij de Zappi niks over vinden. Zijn er laadpalen die én dynamische load balancing én OCPP 1.6 ondersteunen?

[Voor 6% gewijzigd door CyBeRSPiN op 19-09-2018 10:39]


 • prettig
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 28-03 19:18
CyBeRSPiN schreef op woensdag 19 september 2018 @ 10:31:
[...]

Ik denk dat hij bedoelt om alvast een 3-fase kabel aan te leggen en een paal te nemen die 3-fase support, maar tot de tijd dat ie een 3-fase EV heeft bij de 1x35A aansluiting blijft (want waarom zou je terug naar max 25A of 700+ euro/jaar extra betalen voor 2 extra fases als je EV + woning met dynamic LB met 1x35A af kunnen?


Heb helaas geen automaat als hoofdzekering (1x40A), overweeg sterk om een load balancing paal te nemen die tot max 32A kan (en dus afzekeren op 32A, en dus niet voldoen aan de officieuze norm voor selectiviteit binnenshuis, althans ik heb nergens kunnen vinden dat dat verboden is..)
Het is wel tricky ivm klein risico op knallen van je eigen hoofdzekering (mits load balancing echt goed werkt en zeer snel de laadstroom terugbrengt bij overbelasting). Wellicht tzt mn hoofdzekering naar een automaat laten omzetten en het loadbalancen / schedulen verder finetunen (voornamelijk niet laden tijdens het inductie koken), ik verwacht lang niet altijd > 20A nodig te hebben om de Niro 's nachts weer vol te laden).
Ik laad 1 fase (3x 25A) zowat maximaal (Fivari lader), gaat prima en mag. De 2e fase zit standaard lader op die tot 20A trekt (met de ander belasting in huis), gaat ook prima.

Dus met 1x40A, afzekeren op 32A en smart-lader erop die 32A kan laden (7,2 kw). Vliegt die er nooit uit.

 • Tassadar32
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 31-03 12:58
@prettig Als je de Maxem verder niet nodig hebt zit je onnodig vast aan een maandelijks abonnement om je energie lokaal te managen, iets wat prima lokaal kan zonder abonnement.

@QvTzKwCi 22kW moet je inderdaad voor naar 3x35A, maar een 22kW laadpaal kan je met loadbalancing ook op 3x25A gebruiken (nooit op volle snelheid natuurlijk, maar allicht een stuk sneller dan 3.7kW). Ik ga er voor het gemak even vanuit dat @Plucky in de toekomst naar 3x25A wil gaan en dan niet een andere laadpaal wil kopen maar de huidige blijven gebruiken.

27x320Wp LG | 7.4 kW W/W warmtepomp | Tesla Model 3 LR AWD +FSD | TNM Lolo 3.7kW


 • 3_s
 • Registratie: Juli 2018
 • Laatst online: 08:03
Vraagje ivm granny box-laden van m'n Kona.
Hij hangt nu te laden (al 12h, duurt nog eens 11h voor hij vol is …).
Als ik kijk zonder contact aan te zetten, geeft hij aan '0,5 kW'. Zet ik het contact aan, dan verhoogt dit naar '2,2 kW'.

Betekent dit dat hij sneller laadt met contact aan? Of betekent dat iets helemaal anders :).

(ben redelijk noob als het over elektriciteit en vermogen gaat)

 • meermarco
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 01-04 21:32
Ik wil graag een buitenstopcontact om mijn PHEV te kunnen laden. Gewoon een buitenstopcontact. En over 2-3 jaar zie ik wel of ik full EV ga en evt alsnog iets ander wil.

Het contact komt op een aparte groep, en aardlek. Want mijn huidige ABB kast heeft reeds 8 groepen en 2 aardlekschakelaars in gebruik.

De elektricien had het erover dat ik dan een 'nieuwe automaat' moet.

De offerte is 600 euro voor de extra groep+ALS+buitencontactdoos+schakelaar aan/uit, en de montage etc. De kabel zal ongeveer 7 Meter zijn. Is dat 'normaal'?

edit/ Zelf kwam ik met EMAT als voorbeeld. Maar dat was volgens de beste heer niet al te best. Hebben jullie daar een mening over? Max belasting zal 13 amp zijn.

[Voor 18% gewijzigd door meermarco op 19-09-2018 11:54]


 • prettig
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 28-03 19:18
Beste heer wil geld verdienen.Is een stopcontact...... dus kan gewoon aan elke groep en elke automaat.
Hij kan zo bij een bestaande groep (even uitzoeken welke fase het minst belast is).

Ga je naar laadpaal (3,6kw en hoger) dan ander verhaal.

 • Hachy
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 31-03 22:24

Hachy

Laadpas Nerd

Topicstarter
Ik heb de startpost geupdate.

Ioniq5 & Zoe | 13000 Wp | LaadpasTop10.nl | Goedkoperrijden.blogspot.com


 • Philos31
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 11:04
Leuk die eerste foto ;) Jong geleerd....

Hyundai Ioniq 28kWh, 3250Wp AEG PV2800, 3.5 kW Daikin Ururu Sarara, Homeautomation by Homey


 • meermarco
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 01-04 21:32
prettig schreef op woensdag 19 september 2018 @ 12:06:
Beste heer wil geld verdienen.Is een stopcontact...... dus kan gewoon aan elke groep en elke automaat.
Hij kan zo bij een bestaande groep (even uitzoeken welke fase het minst belast is).

Ga je naar laadpaal (3,6kw en hoger) dan ander verhaal.
Ik heb gevraagd om een aparte groep+ALS. auto kan met 13ampere laden, en wellicht in de toekomst wil ik naar 16ampere kunnen

 • Hachy
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 31-03 22:24

Hachy

Laadpas Nerd

Topicstarter
Arjan schreef op woensdag 19 september 2018 @ 09:17:
[...]

Thuis laad ik zonder tussenkomst 3e partij, dus dit is puur buiten de deur.
[...]

Ik let(te) er niet zo op, express niet. Ik wilde juist weten waar ik op uit zou komen als ik zo veel mogelijk elektrisch zou rijden/laden.
Het laadpunt dat mij het meest interesseert (op het werk) is van EVBOX
Heb je een exact adres of EVB-nummer van die EV-box ? Jouw hybride auto laadt met 1-fase?

Ioniq5 & Zoe | 13000 Wp | LaadpasTop10.nl | Goedkoperrijden.blogspot.com


 • Hachy
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 31-03 22:24

Hachy

Laadpas Nerd

Topicstarter
meermarco schreef op woensdag 19 september 2018 @ 11:48:
Ik wil graag een buitenstopcontact om mijn PHEV te kunnen laden. Gewoon een buitenstopcontact. En over 2-3 jaar zie ik wel of ik full EV ga en evt alsnog iets ander wil.

Het contact komt op een aparte groep, en aardlek. Want mijn huidige ABB kast heeft reeds 8 groepen en 2 aardlekschakelaars in gebruik.

De elektricien had het erover dat ik dan een 'nieuwe automaat' moet.

De offerte is 600 euro voor de extra groep+ALS+buitencontactdoos+schakelaar aan/uit, en de montage etc. De kabel zal ongeveer 7 Meter zijn. Is dat 'normaal'?

edit/ Zelf kwam ik met EMAT als voorbeeld. Maar dat was volgens de beste heer niet al te best. Hebben jullie daar een mening over? Max belasting zal 13 amp zijn.
Opzich hoeft het niet een aparte groep + ALS. Zeker als je rond de 10A blijft. Maar jij gaat hem dedicated voor laden gebruiken en je hebt daarom al besloten dat je wel een aparte groep + ALS wilt. Lijkt me wel verstandig. Ik zou dan niet bezuinigen op de automaat en de ALS.

Alles bij elkaar dan lijkt het me geen gekke prijs, toch? Bij twijfel over de hoogte van de vergoeding gewoon nog een paar andere offertes opvragen.

Ioniq5 & Zoe | 13000 Wp | LaadpasTop10.nl | Goedkoperrijden.blogspot.com


 • Arjan
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online

Arjan

copyright is wrong

Hachy schreef op woensdag 19 september 2018 @ 13:56:
[...]
Heb je een exact adres of EVB-nummer van die EV-box ? Jouw hybride auto laadt met 1-fase?
Het zijn meerdere palen op werk, maar een voorbeeld is: EVB-P1426047, 1-fase oplader inderdaad.

oprecht vertrouwen wordt nooit geschaad


 • Hachy
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 31-03 22:24

Hachy

Laadpas Nerd

Topicstarter
Dit laadpunt heeft geen starttarief en het CPO kWh tarief is 0,30 ex. dus 0,363 incl btw.
Bij de buren van Artsen zonder Grenzen kost het slechts een kwartje incl. btw.

Met een willekeurige laadpas van bijvoorbeeld Chargepoint betaal je hier deze tarieven, dus zonder starttarieven. TNM berekent hier 0,34 / kWh maar zij rekenen wel 0,35 starttarief per keer.
Dus uiteindelijk duurder.

Ioniq5 & Zoe | 13000 Wp | LaadpasTop10.nl | Goedkoperrijden.blogspot.com


 • pposthoorn
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 30-03 23:07

pposthoorn

Constructeur

Weet iemand of je bij een Allego laadpaal in België ook met de Maingau pas kan laden?

 • Hachy
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 31-03 22:24

Hachy

Laadpas Nerd

Topicstarter
Dat werkt. Maingau werkt op alle Allego's door heel Europa

Ioniq5 & Zoe | 13000 Wp | LaadpasTop10.nl | Goedkoperrijden.blogspot.com


 • prettig
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 28-03 19:18
meermarco schreef op woensdag 19 september 2018 @ 13:28:
[...]


Ik heb gevraagd om een aparte groep+ALS. auto kan met 13ampere laden, en wellicht in de toekomst wil ik naar 16ampere kunnen
Dan gelijk ALS (type B voor laadstation later er gelijk in, anders kun je straks weer), automaat en evt. Kwh meter.

 • meermarco
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 01-04 21:32
wat bedoel jij met automaat? Bedoel je daar de 'groep' mee? En een type B is enkel noduig bij een 3 fase paal toch?

[Voor 56% gewijzigd door meermarco op 19-09-2018 16:42]


 • Plucky
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
Tassadar32 schreef op woensdag 19 september 2018 @ 07:13:
@Room42 Bij TNM laadpalen kan je ook laten uitbetalen op een ander rekeningnummer, dit heb ik toen ik in een appartement woonde ingesteld op de rekening van de VVE. Ook een auto-forward van de mails met facturen en je hoeft er niet meer naar om te kijken.

@Plucky Let wel op dat als je in de toekomst load-balancing wil doen om zo dicht mogelijk tegen de 18kW aan te komen (dus maximaal gebruik maken van je aansluiting en zo snel mogelijk laden) je met de TNM laadpalen hier maandelijks een extra bedrag voor mag aftikken. Bij ICU laadpalen hoef je slechts eenmalig te betalen voor het instellen en dan ben je klaar. Overigens is de P1 poort van je energiemeter gewoon een simpele unidirectionele seriële COM poort, die data kan je met een paar raspberry Pi's prima over langere afstanden doorsturen via een ethernetkabel of WiFi.
I know, maar de Eve heeft als probleem dat kabel t.b.v. de koppeling met de P1-poort volgens de leverancier maar max 20 meter mag zijn dus daar zit schijnbaar een bottleneck. Ik kan dit alleen nergens terugvinden op internet. Wellicht dat anderen ervaringen kennen met langere kabels t.b.v. P1?

De oplossing met de PI's is helaas niet te realiseren omdat de kabel halverwege de route boven het systeemplafond van mijn onderburen ligt en ik daar - in geval - van problemen ofzo, niet bij kan. Op andere plekken "onderweg" is daarnaast geen stroom. Dus goed idee(!) maar voor mijn situatie helaas niet geschikt. :-(
QvTzKwCi schreef op woensdag 19 september 2018 @ 09:55:
[...]

Die twee gaan niet samen. Een 22kW lader moet uiteraard op 3-fase worden aangesloten en behelst een ombouw van meterkast naar 3-fase.
Als je nu 1x35A zit kun je naar 3x25A zonder betoging can capaciteitstarief. Voor 3x35A rekent de netwerkbeheerder ca. €60 per maand meer.
Klopt, maar de bekabeling laat ik alvast op 3-fase aanleggen zodat ik dan in de toekomst alleen de meterkast hoef te switchen naar 3-fase. De bekabeling tussen de paal en de meterkast, en de paal zelf zijn dan al geschikt.

 • QvTzKwCi
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 29-03 22:37
...
Klopt, maar de bekabeling laat ik alvast op 3-fase aanleggen zodat ik dan in de toekomst alleen de meterkast hoef te switchen naar 3-fase. De bekabeling tussen de paal en de meterkast, en de paal zelf zijn dan al geschikt.
De meterkast naar 3 fase én de lader neem ik dan aan?

Als je een lader geschikt voor 3-fase er nu inzet weet deze niet wat hij aanmoet met 1-fase 230V. Omgekeerd als je er nu een lader voor 1-fase in zet, zal die straks niets kunnen met 3-fase.

Zeg ik geheel zonder praktijk ervaring trouwens.... maar het lijkt me wel logisch.

Meest toekomstbestendig lijkt me volledig 3-fase aan te laten leggen inclusief lader. Daar kan elk elektrisch voertuig aan slurpen.

[Voor 10% gewijzigd door QvTzKwCi op 19-09-2018 21:43]


 • Plucky
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
QvTzKwCi schreef op woensdag 19 september 2018 @ 21:41:
[...]

De meterkast naar 3 fase én de lader neem ik dan aan?

Als je een lader geschikt voor 3-fase er nu inzet weet deze niet wat hij aanmoet met 1-fase 230V. Omgekeerd als je er nu een lader voor 1-fase in zet, zal die straks niets kunnen met 3-fase.

Zeg ik geheel zonder praktijk ervaring trouwens.... maar het lijkt me wel logisch.

Meest toekomstbestendig lijkt me volledig 3-fase aan te laten leggen inclusief lader. Daar kan elk elektrisch voertuig aan slurpen.
Yep, dat is inderdaad het plan. :)

 • Tassadar32
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 31-03 12:58
@Plucky Haalt WiFi het van je woning naar de plek waar de laadpaal moet komen? Dan is er alsnog een wireless bridge te realiseren om zowel data als P1 naar de laadpaal te krijgen, hoef je ook geen GPRS modem in de laadpaal te stoppen.

27x320Wp LG | 7.4 kW W/W warmtepomp | Tesla Model 3 LR AWD +FSD | TNM Lolo 3.7kW


 • Plucky
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
Tassadar32 schreef op donderdag 20 september 2018 @ 07:49:
@Plucky Haalt WiFi het van je woning naar de plek waar de laadpaal moet komen? Dan is er alsnog een wireless bridge te realiseren om zowel data als P1 naar de laadpaal te krijgen, hoef je ook geen GPRS modem in de laadpaal te stoppen.
Nee, helaas niet. Het is net een bunker in de garage. :-(

 • 414524
 • Registratie: Januari 1970
 • Niet online
Vroeg me het volgende nog af: iedereen heeft het bij 32a laden over 4x6mm2, maar ik heb (2 keer, voor 2 keer 1 fase 32 a) 3x6mm2. Waar is die 4e voor? Dan zou het toch 2 fase zijn? Laadt allemaal prima, dus werkt goed, maar las hier ergens dat '4x6mm2 het minimale is', dat is dus gelul.

 • QvTzKwCi
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 29-03 22:37
414524 schreef op donderdag 20 september 2018 @ 08:48:
Vroeg me het volgende nog af: iedereen heeft het bij 32a laden over 4x6mm2, maar ik heb (2 keer, voor 2 keer 1 fase 32 a) 3x6mm2. Waar is die 4e voor? Dan zou het toch 2 fase zijn? Laadt allemaal prima, dus werkt goed, maar las hier ergens dat '4x6mm2 het minimale is', dat is dus gelul.
3 draden voor elke fase, een nul en een randaarde maakt 5 draden.

 • 414524
 • Registratie: Januari 1970
 • Niet online
QvTzKwCi schreef op donderdag 20 september 2018 @ 09:40:
[...]

3 draden voor elke fase, een nul en een randaarde maakt 5 draden.
Top, dus 1 fase is 3 draden, 2 fases 4 draden en 3 fases 5 draden, goed om te weten ;)

 • mjdvandenberg
 • Registratie: Januari 2018
 • Laatst online: 31-03 15:45
Klopt @possimpible
Waar het eigenlijk om gaat: als je 32A gebruikt moet je 6mm2 gebruiken, 4mm2 is dan te weinig. En (<aantal fases> + 2) geleiders.

Tesla Model 3 LR AWD met trekhaak. Niet meer: Kona Electric 64kWh Chalk White Premium met 18" wielen en trekhaak


 • 414524
 • Registratie: Januari 1970
 • Niet online
mjdvandenberg schreef op donderdag 20 september 2018 @ 09:56:
Klopt @possimpible
Waar het eigenlijk om gaat: als je 32A gebruikt moet je 6mm2 gebruiken, 4mm2 is dan te weinig. En (<aantal fases> + 2) geleiders.
Kijk aan, dat scheelt :P
Ik dacht dat de '4' stond voor de minimale lengte van de kabel ofzo, maar bleek dus draadjes erin te zijn, toen was ik het spoor even bijster. Goed om te weten! ;)

 • Tassadar32
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 31-03 12:58
@Plucky Dan zal je toch echt op de een of andere manier een leiding die kant op moeten krijgen. Is het een garage van een complex? Die zit vaak op een gezamenlijke aansluiting waar je misschien makkelijker vanaf kan werken.

27x320Wp LG | 7.4 kW W/W warmtepomp | Tesla Model 3 LR AWD +FSD | TNM Lolo 3.7kW


 • Philos31
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 11:04
Even een vraagje:
Als de eigenaar van de paal altijd de door hem/haar ingestelde prijs per kwh uitbetaald krijgt, dan gaat het toch mis als iedereen met een maingau pas daar haat laden? Of met een flat-rate card?
Ik zag dat BMW (als ik het goed gelezen heb) ook een flat rate card heeft/had waarmee je onbeperkt kunt laden voor een vast maandbedrag.
Hoe werkt dat dan? Dan gaan die pasaanbieders er toch onderdoor? Of zijn daar speciale afspraken over gemaakt?

Hyundai Ioniq 28kWh, 3250Wp AEG PV2800, 3.5 kW Daikin Ururu Sarara, Homeautomation by Homey


 • ice-T106
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 07:45
Heb een algemene vraag over hoe roaming werkt in de praktijk.
Kun je op alle laadpunten laden die in de app van de roaming partner zichtbaar zijn? Of alleen bij de palen die door de roaming partner zelf beheerd zijn?

Specifiek voorbeeld:
Bijvoorbeeld deze laadpaal:
https://www.oplaadpalen.nl/laadpaal/39038
Is te vinden in de new motion App.
Maar niet te vinden in de Entega kaart.
En New Motion is wel een Entega roaming partner.

Zou dit dan wel of niet werken?

11.630Wp Solar edge. 6kW Lucht-Lucht WTW, VW Passat GTE, OpenHab


 • Stefanovic45
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 31-03 12:47
Ik wil een Zappi gaan installeren voor mijn Ioniq. Om maximaal te kunnen laden moet de zappi worden afgezekerd op 32A, ik heb als hoofdschakelaar een 1x40 dus dat gaat wel passen. Wat voor zekering heb ik echter nodig voor de zappi? Moet ik gewoon op zien naar een B32 aardlekschakelaar of aardlekautomaat?

Zoals deze?

[Voor 27% gewijzigd door Stefanovic45 op 20-09-2018 11:39]

Tesla Model Y RWD / 5.4 kWp PV installatie


 • Nivve
 • Registratie: Februari 2016
 • Niet online
Philos31 schreef op donderdag 20 september 2018 @ 11:35:
Even een vraagje:
Als de eigenaar van de paal altijd de door hem/haar ingestelde prijs per kwh uitbetaald krijgt, dan gaat het toch mis als iedereen met een maingau pas daar haat laden? Of met een flat-rate card?
Ik zag dat BMW (als ik het goed gelezen heb) ook een flat rate card heeft/had waarmee je onbeperkt kunt laden voor een vast maandbedrag.
Hoe werkt dat dan? Dan gaan die pasaanbieders er toch onderdoor? Of zijn daar speciale afspraken over gemaakt?
Nee, die gaan er uiteindelijk aan onderdoor als dit inderdaad zo blijft. Dit is dus een strategie om dus heel snel heel veel marktaandeel te pakken en dan voordat je failliet gaat de prijs weer te verhogen. In de ideale wereld ben je dan monopolist geworden en kan je vragen wat je wilt.

 • evtje
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 01-04 19:24
Het is niet meer mogelijk om de MainGau pas te koppelen aan fastned app.

Hyundai Ioniq Sep 2017-2022.Tesla MY Dec 2022 Daikin Emura 2 Jun 2014. Mitsubishi MHI SRK-25ZSX Jun 2020


 • Electromonkey
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 31-03 10:30
Weet iemand toevallig of de laadpas van travelcard werkt op de palen van Allego? Ik heb ook een NewMotion kaart ontvangen maar vanwege het zakelijk rijden zou ik liever de kaart van leasemaatschappij gebruiken.

 • Plucky
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
Tassadar32 schreef op donderdag 20 september 2018 @ 11:24:
@Plucky Dan zal je toch echt op de een of andere manier een leiding die kant op moeten krijgen. Is het een garage van een complex? Die zit vaak op een gezamenlijke aansluiting waar je misschien makkelijker vanaf kan werken.
Kabeltje meetrekken vanuit de meterkast is opzich niet direct het probleem. Zit ‘m in die afstand waarover het moet werken...
Ik heb ~30m te overbruggen en hoop stiekem dat de genoemde max van 20m voor de P1-kabel, aan de hele veilige kant is.

Mocht uit de praktijk blijken dat het niet werkt dan vrees ik dat het alternatief dan is on gewoon veilig af te zekeren op een statische ~20A.

Probleem is dat een verzoek voor aansluiten op de VvE-kast zou betekenen (navraag gedaan) dat ik een plan moet aanleveren inclusief een voorbereiding op groei (andere bewoners) en daarnaast dat verhaal in stemming moet brengen op de ledenvergadering. :X
Verder moet ik dan de (beperkt) beschikbare capaciteit gaan delen en dat doe ik liever niet natuurlijk. >:)

 • Tassadar32
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 31-03 12:58
@Plucky Als je UTP (of STP) kan meetrekken ben je er al. Je kan prima P1 over UTP doorsturen en dat werkt tot 100 meter zonder problemen.

27x320Wp LG | 7.4 kW W/W warmtepomp | Tesla Model 3 LR AWD +FSD | TNM Lolo 3.7kW


 • prettig
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 28-03 19:18
mjdvandenberg schreef op donderdag 20 september 2018 @ 09:56:
Klopt @possimpible
Waar het eigenlijk om gaat: als je 32A gebruikt moet je 6mm2 gebruiken, 4mm2 is dan te weinig. En (<aantal fases> + 2) geleiders.
Weet je 2,5mm2 kan ongeveer 29A aan.
4mm2 kan makkelijk 32A aan (wordt die nog niet eens warm van).
Zijn adviezen en bij langere lengtes heb je meer verlies bij te dunne kabel (tientallen meters).

Laat maar door rekenen.
Beste bewijs: hier komt 3 x 50A binnen van de netbeheerder op: 6mm2 ! (je zou denken 10mm2.....nee gewoon 6mm2 op 50A).

 • juupke
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 02-09-2020
ice-T106 schreef op donderdag 20 september 2018 @ 11:35:[...]
Maar niet te vinden in de Entega kaart.
En New Motion is wel een Entega roaming partner.

Zou dit dan wel of niet werken?
Wat gebruik jij als 'Entega kaart'? Op hun website verwijzen ze naar de Ecotap app om te zien welke laadpalen allemaal bruikbaar zouden moeten zijn, en daar staat de paal die je noemt gewoon in.

En ik moet daarbij ook zeggen dat ik in Nederland nog geen paal tegen ben gekomen waar Entega niet werkt... dus mijn gok is dat deze het ook gewoon zal doen.
(Ik woon bepaald niet in de buurt, anders zou ik hem wel voor je willen checken)

 • ice-T106
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 07:45
juupke schreef op donderdag 20 september 2018 @ 19:15:
[...]


Wat gebruik jij als 'Entega kaart'? Op hun website verwijzen ze naar de Ecotap app om te zien welke laadpalen allemaal bruikbaar zouden moeten zijn, en daar staat de paal die je noemt gewoon in.

En ik moet daarbij ook zeggen dat ik in Nederland nog geen paal tegen ben gekomen waar Entega niet werkt... dus mijn gok is dat deze het ook gewoon zal doen.
(Ik woon bepaald niet in de buurt, anders zou ik hem wel voor je willen checken)
Bedankt _/-\o_ . Ik gebruikte deze kaart: https://chargepoints.com/ zoals gerefereerd op https://laadpastop10.nl/.
Op de ecotap app staan deze punten inderdaad ook (en op new motion). Zou wel echt top zijn om onder werktijd de hele accu flatrate vol te kunnen laden. (is 11kw, dus maingau is geen betere optie).

11.630Wp Solar edge. 6kW Lucht-Lucht WTW, VW Passat GTE, OpenHab


 • Hachy
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 31-03 22:24

Hachy

Laadpas Nerd

Topicstarter
Nou, als je auto 11kW kan laden dan is Maingau ook niet duur hoor. Maingau op 11kW = €0,27 per kWh.

Voordat je dan het break-even-point bereikt van €45 moet je dan gemiddeld meer dan 166kWh per maand laden. Ik heb een tijdje de Entega kaart gehad, deze werkt gewoon als elke andere NL laadpas, het is er eentje uit de LMS familie. (DE-LMS-xxxxx)
Electromonkey schreef op donderdag 20 september 2018 @ 13:51:
Weet iemand toevallig of de laadpas van travelcard werkt op de palen van Allego? Ik heb ook een NewMotion kaart ontvangen maar vanwege het zakelijk rijden zou ik liever de kaart van leasemaatschappij gebruiken.
Ja, dit werkt wel maar de beste test is het gewoon zelf even proberen :+
ice-T106 schreef op donderdag 20 september 2018 @ 11:35:
Heb een algemene vraag over hoe roaming werkt in de praktijk.
Kun je op alle laadpunten laden die in de app van de roaming partner zichtbaar zijn? Of alleen bij de palen die door de roaming partner zelf beheerd zijn?

Specifiek voorbeeld:
Bijvoorbeeld deze laadpaal:
https://www.oplaadpalen.nl/laadpaal/39038
Is te vinden in de new motion App.
Maar niet te vinden in de Entega kaart.
En New Motion is wel een Entega roaming partner.

Zou dit dan wel of niet werken?
Het is geen garantie dat alle laadpunten in een app van een roaming provider ook werken bij de MSP waar je de pas van hebt. De laad app van de roaming provider kan immers ook weer andere roaming palen laten zien. En dan is het een ring te ver weg.

In principe zijn álle NL laadpunten waar je met een laadpas kan laden aangesloten bij e-violin / CIR dus ook die palen vermoed ik. Deze zijn wel een beetje apart omdat ze in eigen beheer zijn van de Campus maar gezien dat TNM er ook op werkt en ze in meerdere NL apps zitten, ben ik er vrij zeker van dat Entega daar werkt.

Oh ja. Weer de startpost ff flink aangepast.

[Voor 104% gewijzigd door Hachy op 20-09-2018 22:11]

Ioniq5 & Zoe | 13000 Wp | LaadpasTop10.nl | Goedkoperrijden.blogspot.com


 • juupke
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 02-09-2020
Hachy schreef op donderdag 20 september 2018 @ 22:04:
Nou, als je auto 11kW kan laden dan is Maingau ook niet duur hoor. Maingau op 11kW = €0,27 per kWh.

Voordat je dan het break-even-point bereikt van €45 moet je dan gemiddeld meer dan 166kWh per maand laden. Ik heb een tijdje de Entega kaart gehad, deze werkt gewoon als elke andere NL laadpas, het is er eentje uit de LMS familie. (DE-LMS-xxxxx)
Met als nadeel bij Maingau dat je verplicht halverwege je werkdag je auto moet gaan verplaatsen omdat het anders kassa is... als dat toch al gewoonte is op je werkplek, prima, maar bij ons staan auto's de hele dag aan de paal en vind ik Maingau dus niet interessant, want meer gedoe.

Dat gezegd hebbende, Entega is in mijn ogen sowieso alleen interessant als je volledig bent aangewezen op publiek (langzaam)laden. Ik vind het zelf een geweldige kaart omdat ik precies weet waar ik aan toe ben, zowel qua kosten als qua kunnen laden (want: in principe overal). En ik kan thuis niet laden. Maar inderdaad, het is zeker niet de allergoedkoopste. Desondanks wel nog steeds stukken voordeliger dan brandstof tanken, want kom er maar voor, onbeperkt rijden in een groot deel van Europa voor €45 per maand.

[Voor 13% gewijzigd door juupke op 20-09-2018 22:30]


 • 3_s
 • Registratie: Juli 2018
 • Laatst online: 08:03
Hachy schreef op donderdag 20 september 2018 @ 22:04:
Oh ja. Weer de startpost ff flink aangepast.
Altijd gedacht dat AC stond voor Alternate Current ;) .

 • CyBeRSPiN
 • Registratie: Februari 2001
 • Nu online

CyBeRSPiN

sinds 2001

3_s schreef op donderdag 20 september 2018 @ 22:54:
[...]

Altijd gedacht dat AC stond voor Alternate Current ;) .
Dat is ook onjuist, het is Alternating Current ;)

 • Plucky
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
Tassadar32 schreef op donderdag 20 september 2018 @ 14:38:
@Plucky Als je UTP (of STP) kan meetrekken ben je er al. Je kan prima P1 over UTP doorsturen en dat werkt tot 100 meter zonder problemen.
Ehm, als dat zo is dan is mijn probleem volgens mij opgelost? :*)
Dan zou ik met een Eve Mini, één voedingskabel, één UTP voor de P1 en één UTP voor de connectivity volgens mij hebben wat ik moet hebben.

Alleen, waarom zegt de installateur dan die max van ~20m. Kan het op internet ook nergens bevestigd krijgen ofzo. :N

 • Hachy
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 31-03 22:24

Hachy

Laadpas Nerd

Topicstarter
Soep wordt niet zo heet gegeten. Gewoon laten komen die vent.

Ioniq5 & Zoe | 13000 Wp | LaadpasTop10.nl | Goedkoperrijden.blogspot.com


 • Hachy
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 31-03 22:24

Hachy

Laadpas Nerd

Topicstarter
juupke schreef op donderdag 20 september 2018 @ 22:27:
[...]


Met als nadeel bij Maingau dat je verplicht halverwege je werkdag je auto moet gaan verplaatsen omdat het anders kassa is... als dat toch al gewoonte is op je werkplek, prima, maar bij ons staan auto's de hele dag aan de paal en vind ik Maingau dus niet interessant, want meer gedoe.

Dat gezegd hebbende, Entega is in mijn ogen sowieso alleen interessant als je volledig bent aangewezen op publiek (langzaam)laden. Ik vind het zelf een geweldige kaart omdat ik precies weet waar ik aan toe ben, zowel qua kosten als qua kunnen laden (want: in principe overal). En ik kan thuis niet laden. Maar inderdaad, het is zeker niet de allergoedkoopste. Desondanks wel nog steeds stukken voordeliger dan brandstof tanken, want kom er maar voor, onbeperkt rijden in een groot deel van Europa voor €45 per maand.
Hoezo dan, bij Maingau betaal je alleen de tijd dat je aan het laden bent. Entega werkt ook op alle snelladers, maar ik kwam erachter dat je echt flink door moet laden voordat je €45,- eruit kan halen.

Ioniq5 & Zoe | 13000 Wp | LaadpasTop10.nl | Goedkoperrijden.blogspot.com


 • GoldenSample
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online

GoldenSample

Huub, Huub, Barbatruc!

Nivve schreef op donderdag 20 september 2018 @ 13:19:
[...]


Nee, die gaan er uiteindelijk aan onderdoor als dit inderdaad zo blijft. Dit is dus een strategie om dus heel snel heel veel marktaandeel te pakken en dan voordat je failliet gaat de prijs weer te verhogen. In de ideale wereld ben je dan monopolist geworden en kan je vragen wat je wilt.
Deels dit maar een andere rede is nog iets knullige; men kan die tarieven niet allemaal correct verwerken & aan de klant laten zien (al die meuk moet je dan in een app hebben in Nederland, in Duitsland is het al helemaal problematisch). Dus als je geen appje wilt/kunt bouwen + het ophalen van die station info + prijzen en niet een dozijn 'keyboard monkeys' in een excelletje de prijzen wilt laten berekenen gebruik je dus z'n Flatrate.

 • Tassadar32
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 31-03 12:58
@Plucky Als je het P1 signaal doorstuurt via netwerk heb je aan een enkele UTP kabel voor data+P1 genoeg. Wel een hub of switch naast de laadpaal nodig om twee poorten te creëren. Als je een speciale seriële com extender gebruikt heeft die meestal wel een eigen UTP nodig. Ligt er dus een beetje aan of je de moeite wil doen om zelf twee Raspberry Pi's in te richten om P1 te forwarden.

27x320Wp LG | 7.4 kW W/W warmtepomp | Tesla Model 3 LR AWD +FSD | TNM Lolo 3.7kW


 • Tassadar32
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 31-03 12:58
ice-T106 schreef op donderdag 20 september 2018 @ 11:35:
Specifiek voorbeeld:
Bijvoorbeeld deze laadpaal:
https://www.oplaadpalen.nl/laadpaal/39038
Is te vinden in de new motion App.
Maar niet te vinden in de Entega kaart.
En New Motion is wel een Entega roaming partner.

Zou dit dan wel of niet werken?
Praktijkervaring op de HTC; alle laadpalen in de P garages zijn 2-socket ICU EVe's met eigen HTC backoffice. Deze werken met alle laadpassen die ik en collega's geprobeerd hebben, Entega helaas niet geprobeerd. Er was in P0 jarenlang een dubbele EV-box op de eerste twee parkeerplaatsen welke het tarief op 0 had staan maar die is helaas vervangen.

27x320Wp LG | 7.4 kW W/W warmtepomp | Tesla Model 3 LR AWD +FSD | TNM Lolo 3.7kW


 • Plucky
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
Tassadar32 schreef op vrijdag 21 september 2018 @ 07:47:
@Plucky Als je het P1 signaal doorstuurt via netwerk heb je aan een enkele UTP kabel voor data+P1 genoeg. Wel een hub of switch naast de laadpaal nodig om twee poorten te creëren. Als je een speciale seriële com extender gebruikt heeft die meestal wel een eigen UTP nodig. Ligt er dus een beetje aan of je de moeite wil doen om zelf twee Raspberry Pi's in te richten om P1 te forwarden.
Great, thanks voor jullie hulp en adviezen! _/-\o_
Pagina: 1 2 3 ... 104 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Vragen / discussie over thuis laden? Het grote "thuis laden van je EV" topic.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee