Toon posts:

Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 9 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 101 Laatste
Acties:
 • 558.651 views

 • onetime
 • Registratie: Augustus 2006
 • Niet online
TIJD VOOR DEEL 9! Deel 8 Deel 7 Deel 6 Deel 5 Deel 4 Deel 3 Deel 2 Deel 1
Kijk eerst of je vraag al hier in de openingspost wordt beantwoord. Daar is niet voor niets zoveel moeite voor gedaan. Dan houden we het topic hopelijk enigszins overzichtelijk en belangrijke zaken vindbaar.

Zouden we zonnepanelen in de pricewatch willen? Zonnepanelen en omvormers in de Pricewatch?
Het zou het zoveel makkelijker maken om passende (de juiste maat of spanning/stroom) te vinden.
En dan meteen goede leverancier(s) weten te vinden met betrouwbare levertijden.

.

.
Inhoudsopgave
.

Zonnepanelen zetten (zon)licht om in elektriciteit, en worden ook wel PhotoVoltaics (Eng) (Afk. PV) of Foto-voltaïsch (Ned) genoemd.

Om elektriciteit genererende zonnepanelen goed te onderscheiden van warmte producerende modules die ook wel thermische zonnecollectoren of zonneboilers worden genoemd, is het handig om, indien verwarring in een bepaalde context kan worden verwacht, gebruik te maken van de meer specifieke term "zonnestroompanelen" (of simpelweg PV bij de kenners) voor het eerstgenoemde type.

Er bestaan ook combinaties van de twee (PV en zonnecollectoren), en deze worden PVT (T voor thermisch/thermal) genoemd. De ogenschijnlijke voordelen zoals een potentieel hoger totaalrendement wegen in de praktijk meestal niet op tegen de nadelen zoals een hoge prijs en een relatief lage temperatuur van het water.

Communicatie tussen Tweaker Freemann en een bedrijf dat dergelijke producten maakte is te lezen in de openingspost van het zonneboilers topic.

.

Het begin van het gebruik van zonnepanelen vind zijn oorsprong in de jaren '60 in de ruimtevaart. De toen gigantisch hoge prijs zorgde ervoor dat uitsluitend op plaatsen waar geen alternatief mogelijk was, voor zonnepanelen gekozen werd. Deze prijs was mede het gevolg van het gebruik van toen zeer exotische materialen. De ontwikkeling van techniek, ruimtevaart en elektronica hebben vervolgens gezorgd voor verdere ontwikkeling naar meer gebruikelijke materialen (tegenwoordig voornamelijk silicium), verhoging van het rendement en een geleidelijke prijsdaling vergelijkbaar met de prijsdaling van elektronica. Dit leidde ertoe dat geleidelijk het gebruik van zonnepanelen binnen bereik van booteigenaren en luxe campeerders kwam.
In het begin van het stationair gebruik was de prijs van panelen nog dermate hoog dat het loonde om de panelen voor maximale opbrengst zoveel mogelijk op de zon te richten. Dit gebeurde met zogenaamde zonnevolgers of trackers. De steeds verder gaande daling van de prijs van de panelen zelf heeft ervoor gezorgd dat (sinds ongeveer 2010) het lonender is om eventueel meer panelen vast op te stellen. Daarmee worden de mechanische mankementen van trackers uitgesloten, en word het systeem zeer betrouwbaar.
Bij de vaste opstelling werd eerst de "ideale" zuid-opstelling met de hoogste totale jaaropbrengst gebruikt. Nu de prijzen nog verder zijn gedaald zijn ook Oost-West opstellingen rendabel geworden. Zowel omdat het dak nu eenmaal zo ligt, alswel om op die manier meer stroomopbrengst van een plat dak of ander oppervlak te kunnen krijgen. Met als bijkomend voordeel dat de opbrengst gelijkmatiger over de dag is verdeeld.
Auteur: onetime

.

Velen van jullie zullen wel eens kreten in de media gehoord hebben over het gigantische potentiaal van zonne-energie. Uiteraard is niet alles te winnen d.m.v. zonne-energie, maar als we slechts een fractie van het potentieel kunnen winnen zijn we al heel ver.

Een belangrijke indicator voor het succes van PV is het zogeheten grid parity. Grid parity wil ruwweg zeggen dat de prijs van PV kan concurreren met de lokale energieprijzen, dit is nodig om PV uit de niche te halen en de kritische massa te bereiken. Grid-parity is van regio tot regio verschillend, belangrijke factoren hierin zijn;
 • De instraling, dit bepaald de opbrengst (Hoger is positief).
 • De energieprijs. (Hoger is positief).
 • Aanschafsubsidies en feed-in tarieven.
Door grote prijsdalingen van PV de laatste jaren en de relatief hoge energieprijs in Nederland zijn er al instanties die claimen dat we grid-parity hebben bereikt en dit heeft het nieuws gehaald (bron: NOS).


Disclaimer: Alleen voor het idee van grid-parity grafiek, geen reële weergave (meer)

Prijsontwikkeling PV: PVX spot market price index solar PV modules

Na de grote prijsdalingen van zonnepanelen tussen 2005-2015 zijn de prijzen nu wat stabieler maar nog steeds dalende. Onderstaande grafiek toont dat de groothandelsprijzen per Watt piek (Wp) in 2014-2017 tot onder de 50 eurocent zijn gezakt waardoor in 2017 de prijs van complete installaties inclusief omvormers en materiaal in de buurt van 1 euro per Wp komt.Leesvoer:
EPIA Global Market OutlookSiteRapport
IEA Technology roadmapSiteRapport
Greenpeace Energy [R]evolutionSiteRapport

.

Het is niet allemaal goud onder de zon dat blinkt, er zijn ook punten van aandacht. De voornaamste kritiekpunten en mythes worden hieronder besproken door middel van stellingen.
 • De fluctuaties in de output van PV zorgen voor instabiliteit op het net.
  Zonnestroompanelen produceren hun maximum vermogen bij volle zon-instraling, bij lage zon-instraling of bij bewolking wordt minder elektriciteit geproduceerd, en 's nachts is de productie nul. De variaties tussen de seizoenen zijn aanzienlijk; tussen zomer en winter zit gemiddeld een factor 6 tot 10. Zolang zonnestroom nog op vrije kleine schaal wordt ingevoed is dat geen enkel probleem, de fluctuaties passen dan nog prima in de normale net-flutuaties. Daarbij komt nog dat de onverwachtte fluctuaties door wolken vooral op kleine schaal lokaal plaats vinden en zich op grotere schaal uitmiddelen. Op grotere schaal is de weersverwachting een goede voorspeller, en kan er dus prima rekening mee worden gehouden. Zou het aandeel ingevoede zonnestroom te groot worden dan zal geïnvesteerd moeten worden in energie-opslag, demand management, en/of meer load-shaping en peaker centrales. Enige seizoens off-set kan bewerkstelligd worden door windenergie, aangezien deze het meest opbrengen in de winter, als PV weinig opbrengt.
  De Duitse netbeheerders waren van te voren bang voor de netstabiliteit bij de zonsverduistering van 20 maart 2015. Dat is uiteindelijk probleemloos verlopen. Ook hebben ze in Duitsland een dag gehad dat >50% van de electra van solar kwam.
  Denemarken heeft een dag gehad dat wind en solar samen meer dan 100% opleverde. Resulterend in export.
  bbc 10 september 2014 15:20
  [...] In de UK [...] Na de uitzending van Eastenders gaan daar ineens 1,75 miljoen waterkokers aan. Leuk filmpje.
  http://www.bbc.co.uk/britainfromabove/stories/people/teatimebritain.shtml
 • De fluctuaties in de output van PV zorgen voor hogere stroomprijzen.
  Onderzoek naar de impact op de kostprijs van 'intermittent' duurzame energie bij een hoge penetratiegraad kwam tot de conclusie dat tot 20% er nauwelijks effect is op de kostprijs, maar daarna significant stijgt. In Nederland overstijgt dit niet meer dan luttele procenten, dus vooralsnog hoeven we hier niet bang voor te zijn. In Nederland zitten we in 2017 pas op 1,7% volgens deze berekening.

  Bron: Exploring the impact on cost and electricity production of high penetration levels of intermittent electricity in OECD Europe and the USA, results for wind energy
  Voor ideeën om de netbelasting te verlagen zie: Eigen verbruik zelf opgewekte electra verhogen (autonomie?)

  Aanvullen door meldingen van hevige schommelingen in de stroomprijs in Duitsland? ...
 • Het kost meer energie om PV panelen te produceren dan dat ze ooit opleveren.
  Dit is absoluut niet waar. Een maat om aan te geven hoe de primaire energiekosten zich verhouden tot de opbrengst is de Energy Pay Back Time (EPBT). Voor PV lag dit in 2006 tussen de 2,5 en 3 jaar voor midden-Europa (afhankelijk van waar het systeem ligt) en kristallijn Si PV (meest gangbaar), inmiddels (was toen de verwachting) zal het rond 1,5 jaar liggen omdat het gros van de energie in de winning en purificatie van silicium zit, en daar is een enorme vooruitgang geboekt in efficiëntie en economies of scale de laatste jaren [bron?]. PV panelen van 20 of 30 jaar oud draaien nog steeds zonder veel degradatie, en de verwachting is dat deze het nog lang uithouden. De techniek heeft niet stil gestaan, dus dat zal waarschijnlijk alleen maar beter zijn geworden.
 • Aanslag op zeldzame aardmetalen.
  Kristallijn Si bestaat voornamelijk uit Si (ook het glas ;) ), een heel klein beetje Boor en Fosfor doping. Minimale hoeveelheden opgedampt zilver voor de backreflector. En nog wat koper voor de busbars e.d. Aluminium frame.
  Voor thin-film panelen (CIGS) Koper Indium Gallium Seleen of (CdTe) Cadmium Telluur. Of Amorf Silicium.
.

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit en leveren gelijkstroom. Er zijn daarin ruwweg 3 categorieën te onderscheiden:
 • Volledig autonome systemen.
  Ook wel eiland-systemen genoemd. Deze systemen staan los van het elektriciteitsnetwerk, en gebruiken doorgaans accu's voor het bufferen van energie. De energie die overdag bij zonnig weer wordt geproduceerd wordt dan opgeslagen in accu's, zodat elektrische apparatuur 's avonds en bij bewolkt weer gebruikt kan worden. Omdat dit veel duurder is dan netinvoeding wordt het eigenlijk alleen toegepast als het niet anders kan. Dit soort systemen worden bijvoorbeeld op (zeil)boten gebruikt, afgelegen plekken, of landen met een extreem instabiel grid.
 • Netgekoppelde systemen.
  Deze systemen zetten de gelijkstroom uit zonnepanelen om naar wisselspanning, en voeden deze (na aftrek intern gebruik) in het elektriciteitsgrid in. Als de installatie op een woon- of bedrijfspand geplaatst is kan op een zonnige dag overdag de meter terugdraaien. 's Avonds of bij bewolkt weer wordt dan op normale wijze van netstroom gebruik gemaakt. Verreweg het meest populair in Westerse landen.
 • Backup systemen.
  Dit is een combinatie van beiden, als het grid wegvalt zullen de zonnepanelen i.c.m. accu's (of een ander opslagsysteem) elektriciteit kunnen leveren in het huis. Deze systemen zijn aardig aan de prijs vanwege de kosten van energieopslag, en de duurdere omvormers.
Zonnestroompanelen hebben een paar voordelen. Ze zijn eenvoudig van constructie, hebben geen onderhoud nodig en gaan erg lang mee. Ze zijn stil, stoten geen schadelijke stoffen uit en doordat ze geen bewegende delen hebben vallen ze meestal niet zo op. Dat maakt ze bij uitstek geschikt voor gebruik in stedelijk gebied, dus op woonhuizen of bedrijfspanden.

Zonnestroompanelen produceren hun maximum vermogen bij volle zon-instraling, bij lage zon-instraling of bij bewolking wordt minder elektriciteit geproduceerd, en 's nachts is de productie nul. De variaties tussen de seizoenen zijn aanzienlijk; tussen zomer en winter zit gemiddeld een factor 6 tot 10.

.

In de rest van het verhaal zal uitgegaan worden van netgekoppelde systemen, omdat deze verreweg het meest populair zijn in Nederland.
Een 'standaard' zonnepanelen systeem bestaat uit de volgende onderdelen:
 • De zonnepanelen zelf.
 • Montagemateriaal voor de zonnepanelen.
 • DC en AC bekabeling, pvc buizen, e.d.
 • De netgekoppelde omvormer die de DC spanning omzet in AC spanning op het elektriciteitsnet.
 • Eventueel logging van de opbrengst. Vaak zit dit in de omvormer, maar om verschillende redenen kan er voor worden gekozen om extra/extern te loggen. Dit topic gaat hierover: Datalogging: PV systemen
Enkele belangrijke zaken zijn:
 • Een energiemeter die terug kan draaien, of de teruggeleverde energie apart registreerd.
 • Of je een omvormer op een 1-fase of een 3 fase elektriciteitsinstallatie moet aansluiten. Grotere systemen op een omvormer met een vermogen 5000 watt of groter moeten over het algemeen op een 3 fase aansluiting worden aangesloten. Heb je die nog niet dan moet dus de huisinstallatie ook worden geupgrade..
 • De oriëntatie van het dak. De azimut (Windstreek) en zenit hoek zijn hier van belang.
 • Schaduwwerking obstakels.
Als je niet van plan bent om zelf te gaan knutselen, of niet het dak op durft/kan, dan kan je het laten doen. In de Solar Top 50 staan een aantal leveranciers; http://www.top50solar.nl/
( Wellicht nog aan te vullen met een overzichtsplaatje van een voorbeeldsysteem)

.

Een zonnecel wordt gemaakt van een halfgeleidermateriaal dat elektriciteit levert zodra er licht op valt.
Voor de huidige zonnecellen is silicium het meest gebruikte halfgeleidermateriaal.
Daarmee kunnen vier typen zonnecellen gemaakt worden:


Monokristallijn zonnecellen zijn vervaardigd uit siliciumplakken, die uit een groot donkerblauw “monokristal” zijn gezaagd. Dat kristal is gecontroleerd afgekoeld, waardoor een gelijkmatige structuur is ontstaan. Dus ook een gelijkmatige kleurstelling. Tegenwoordig meest voorkomend.

Polykristallijn zonnecellen (of multikristallijn silicium) worden gegoten en vervolgens gezaagd. Dit is een ander proces dan dat van de monokristallijne cellen. Tijdens het stollen ontstaan verschillende kristallen die het materiaal een onregelmatig geschakeerd aanzicht geven. Het rendement van polykristallijne cellen ligt iets lager (circa 2%) dan dat van monokristallijne cellen. Het zonnepaneel heeft een blauwe kleur. Tegenwoordig bijne geheel verdrongen door monokristallijn.

Amorf silicium cellen worden opgedampt op een ondersteunend materiaal. De opbrengst is niet zo hoog, maar veel goedkoper. Voordelen zijn het lagere materiaalgebruik, de continue productie met laag energieverbruik, en de mogelijkheid ze te plaatsen op grote oppervlaktes op goedkope dragers, zoals een dakbedekking

Thin film panelen; een dunne laag photovoltaisch materiaal opgebracht op een substraat. Een dunne film zonnepaneel is te zien als een rij lange, smalle zonnecellen die zijn opgedampt tov silicum panelen die meestal uit 60 losse cellen van silicium plaatjes bestaan.
De populairste thin film panelen in 2016-2017 zijn CIGS panelen (met name die van Solar Frontier)
CIGS staat voor Copper (koper) Indium, Gallium en Selenium.
Voordelen van CIGS panelen zijn goede prestaties bij bewolking of beperkte schaduw tov silicium cellen en het egale uiterlijk van de panelen. De panelen presteren ook vaak beter per Wp dan silicium panelen.
Een nadeel van deze panelen is dat de opbrengst per vierkante meter lager is dan van silicium cellen. Ook zijn sommige van de in CIGS gebruikte (aard)materialen zeldzamer. Tegenwoordig is het prijsvoordeel per Wp bijna verdwenen.
.

De omvormer is één van de twee belangrijkste onderdelen van je installatie. Je wilt licht omzetten in DC en vervolgens in AC wat je thuis kan gebruiken. Hoe betrouwbaarder en efficiënter dit gebeurt hoe hoger je rendement. Zolang het aangesloten Wp vermogen tussen de 70% en 200% van de omvormer is kan dit goed genoeg zijn. Dat komt doordat het slechts zelden gebeurd dat de zoninstraling echt hoog is. Zie in het stukje verderop over mogelijke piekverliezen met name de daar genoemde analyse van antonboonstra.
SMA: ‘Bij een overdimensionering van 200 procent is er bij een oost-westopstelling een aftopping van 8 tot 10 procent’, duidt Hoylaerts. ‘Dit neemt niet weg dat extra zonnepanelen de totale opbrengst blijven verhogen en er dus ergens een optimum ligt tussen de kosten van meer zonnepanelen en de extra opbrengst van de installatie. In de praktijk is het dus mogelijk om op een netaansluiting van 1,75 megavoltampère tot zelfs 4 megawattpiek zonnepanelen aan te sluiten. Door de dalende prijzen van zonnepanelen is het interessant om steeds meer zonnepanelen aan te sluiten op een kleinere aansluiting. Voor projecten waar men in het verleden koos voor een overdimensionering van 120 procent zien we nu dat het financieel optimum al vrij gemakkelijk richting een overdimensionering van 170 procent gaat. Bij marktpartijen moet het besef nog wel groeien dat het niet erg is om een kleinere omvormercapaciteit te gebruiken op de locaties waar netcapaciteit een probleem is. Het is een van de belangrijkste troeven die de sector in handen heeft om een antwoord te kunnen bieden aan de groeiende problemen met de netcapaciteit. Overdimensionering tot 200 procent is bij alle omvormers uit ons productportfolio mogelijk.
Bij een Oost-West opstelling kan eventueel, bijvoorbeeld bij een dakhelling van 450of hoger, een omvormer vanaf minder dan 50% al genoeg zijn omdat Oost en West op verschillende momenten hun maximale opbrengst hebben. Dit kan echter zijn weerslag hebben op de levensduur van de dan relatief zwaar belaste omvormer. Omdat electronica boven de 30o voor iedere 10o in levensduur halveert is het een goed idee een extra (temperatuur geregelde) fan op de omvormer te richten. Hoe beter de omvormer past bij de panelen, hoe lager je prijs/Wp. Kies een omvormer welke past bij je set én je toekomstplannen. Aangezien er in België een belasting is op het omvormer vermogen, is het daar beter om een relatief kleine omvormer te plaatsen.
Auteur: twixx edit: onetime
.
String omvormers
Een string-omvormer maakt van je panelen in serie AC stroom. Stringomvormers zijn doorgaans relatief goedkoop per Watt (al worden ze snel duurder per Watt bij vermogens minder dan 1,5 kW), en hebben een relatief hoge efficiëntie. Het grote nadeel van string-omvomers is de gevoeligheid voor (gedeeltelijke) schaduw. Als er schaduw op één paneel valt, en dus significant minder opbrengt, dan zullen alle panelen terugvallen naar het niveau van dat ene paneel. Zie het stukje verderop over schaduwwerking en bypass-diodes.
Dit is in te zien met de zogenaamde stroomwet van Kirchhoff1, die stelt dat de som van stromen van en naar een punt nul moet zijn (stroom zal niet accumuleren). Als één paneel minder stroom dan de rest produceert, zal de som op een punt in de string niet 0 zijn, en dat kan niet.
De string is dus zo 'sterk' als het zwakst producerende paneel.

1 Wikipedia: Kirchhoff's circuit laws


PV panelen in serie op een string-omvormer. Bron: Enecsys

Omvormers onderscheiden zich in kwaliteit, toepasbaarheid en mogelijkheden tot logging.

Enkele veel gebruikte merken. Voor enkele modellen zie deel8.
Merk / TypeBijzonderheden
ABBvoorheen Power-One. Stringsizer online
AEG
Effektadiv modellen Ablerex relabel (lijkt op General Electric)
FroniusKwaliteits merk. Modellen met veel opties dmv insteekkaarten, lage stringspanning
General Electricdiv modellen Ablerex relabel (lijkt op Effekta)
Ginlong Solis
Goodweschaduw management?
Growattgeen schaduw management?
Hosola
KostalKwaliteits merk. Modellen met 24h webserver, sensors, Max. AC vermogen is +10%. Zeer geschikt voor hogere voltages (b.v. veel panelen op 1 string)
Mastervolt
Mastervolt -
Soladin 600
500W. Stekkermodel voor willekeurig stopcontact. Populair voor 3-paneel systemen!
OmnikPrijsbewuste keus.
SMAKwalitatief sterk, verschillende modellen in IP65
StecaOorspronkelijk Philips
StecaGrid 500500W. Stekkermodel voor willekeurig stopcontact. CEC efficiëntie 94,5%


.
Micro omvormers
Micro-omvormers werken op paneelniveau, dat wil zeggen dat per paneel het vermogen van DC naar AC wordt omgezet. Micro-omvormers kosten doorgaans meer per Watt (al geldt dit doorgaans niet voor kleine systemen met een vermogen van minder dan 1kW) en hebben een iets lagere efficiëntie. Echter, er zijn een aantal specifieke voordelen:
 • Schaduw op één paneel beïnvloed niet de hele string. (De hoofdreden dat veel mensen met gedeeltelijke schaduw op de panelen voor micro-omvormers kiezen).
 • Modulair. Het is relatief makkelijk om je systeem in de toekomst uit te breiden door gewoon één of meerdere micro-omvormers met desnoods een ander type panelen bij te plaatsen. Een string-omvormer is gemaakt om rond een bepaald vermogen optimaal te functioneren.
 • Je hoeft geen plek te vinden voor een grote omvormer, de micro-omvormers plaats je (doorgaans) onder het paneel.
 • Je kan (meestal) de opbrengst per paneel zien en loggen, bij string-omvormers kan dit alleen per string.

PV panelen met micro-omvormers. Bron: Enecsys


Enkele fabrikanten en types:
Merk - typeLinkRichtprijs (incl. btw)AC powerCEC efficiency
AEconversion
- INV250
- INV350
Site
€ 252
€ 261

240W
330W

91.4%
91.8%
APS
- YC250
- YC500i
- YC1000
Site
€ 145
€ 184
€ 325

250W
2 x 275W
900W

95.5%
95.5%
95.5%
Enecsys
- Single
- Duo
Site
€ 170
/
€ 265
225W of 240W
450W of 360W

93,5%
Enphase M215Site€ 125215W96,0%
Involar MAC 250Site€ 114235W
%
Power-one Aurora micro (nu ABB)Site€190
€215
250W
300W
%
SMA micro omvormerSiten.b.240W%

Aangevuld door Twixx, TFH, Onetime


.
Optimizers
Optimizers proberen de voordelen van string en micro-omvormer te combineren. Per paneel wordt een optimizer gebruikt om ervoor te zorgen dat één paneel in een string geen blokkade meer kan vormen bij gedeeltelijke schaduw. Optimizers werken dus nog steeds met een normale string-omvormer behalve bij Solaregde. In een stringomvormer oplossing is het afhankelijk van het type/merk optimizer of je alle panelen in een string moet voorzien van een optimizer of alleen de panelen waar schaduw een rol speelt.
In een Solaredge systeem zijn ALLE panelen voorzien van een Solaredge optimizer en is er een centrale Solaredge omvormer die alleen werkt met de Solaredge optimizers. Solaredge systemen zijn in 2016-2017 populair bij systemen die last van gedeeltelijke schaduw ondervinden maar zijn meestal duurder dan een eenvoudige stringomvormer oplossing. Er zijn wel veel defecten met SE-optimizers, wordt vnl wel goed onder garantie opgelost.
Tigo optimizers kunnen op alleen het 'probleem-paneel' worden toegepast, de rest van de string en de omvormer blijven dan ongewijzigd. Hou wel rekening met het feit dat Tigo een tekort aan stroom van dat paneel uitruilt tegen een lagere spanning om de stroom van de string zo hoog mogelijk te maken. Dat is dus de stroom die andere panelen op dat moment leveren. De string moet lang genoeg zijn om het verlies van spanning op te kunnen vangen.

De hoofdreden om voor optimizers te gaan is, net als bij de micro-omvormers, gedeeltelijke schaduw op de panelen. Vroeger was het prijsverschil tussen micro-omvormers en string-omvormers groter, en maakte dit optimizers bij grotere installaties (>2kW) vaak financieel gunstiger. Tegenwoordig ligt dit omslagpunt een stuk hoger door de relatief grotere prijsdaling bij micro-omvormers.


PV panelen met optimizers en een string-omvormer. Bron: Enecsys


.
Piekverliezen door het nemen van een te kleine omvormer
Door het nemen van een relatief kleine omvormer kunnen piekverliezen ontstaan.


Vermogensratio is het vermogen(kVA) van de omvormer tot het vermogen(Wp) van alle panelen op de omvormer.

Het betreft een theoretisch model op basis van meetwaarden uit de praktijk in Nederland. (post antonboonstra). Uit dit theoretische model blijkt dat de verliezen door het nemen van een relatief kleine omvormer gering zijn. Analyse door antonboonstra

.

Informatie over montagemateriaal (Click-fit e.d.).Meestal aluminium, soms rvs.
Er bestaan voor verschillende plaatsings oppervlakken verschillende montage materialen.
- platdak; vaak niet vast gemonteerd maar aluminium steunen per paneel of rails voor groepen panelen met ballast tegen wegwaaien beveiligd. (@Andre1973: Flatfix fusion geeft een hele lage dakbelasting, en van der Valk pro bijvoorbeeld gebruiken wij bij grote systemen, ook omdat aarding dan makkelijker is. Sunstruction is denk ik een van de goedkopere. Maar ook heel goed te doen.) In opkomst zijn betonvoeten die geen extra ballast nodig hebben, zoals solarbears of https://www.degrootbeton....tagesysteem-zonnepanelen/. Eventueel zelf te maken. Zelf op maat storten of mbv betonbanden('stoepranden') Bij een Oost-West opstelling kan met relatief weinig ballast worden volstaan.
- pannendak; vaak met haken om dakpan en panlat heen gehaakt, soms aan dakbalken geschroefd. De rails op deze haken.
- golfplaten of bitumen schuin dak; vaak met stok-schroef door de dakbedekking heen in de balken. De rails hierop.
- metalen daken; vaak zijn er speciale klemmen beschikbaar waar de rails op gemonteerd kan worden. (o.a. kalzip)
Auteur: onetime, nog uit te breiden...

.

Er zijn een aantal benaderingen van geïntegreerde panelen. Er zijn dakbedekkingsystemen waarbij de zonnecel nauwelijks zichtbaar in de dakpan is verwerkt en daken met geïntegreerde zonnepanelen. Een veel gebruikte term is BIPV (Building-integrated photovoltaics). Doordat meestal geen standaard panelen kunnen worden gebruikt pakt dit vaak (veel) duurder uit. Het resultaat kan potentieel wel veel mooier zijn.

Doordat er geen koelende lucht onder het paneel komt loopt de temperatuur verder op met een lagere opbrengst als gevolg. Doordat de panelen ook niet meer boven de dakpannen liggen maar eerder in plaats van, is er een groter risico op brand in het huis voor zover de oorzaak in de panelen zit.

- Zonnedakpan: beperkt aantal types die lang niet altijd aansluiten bij de bestaande dakpannen, ze zijn ook duur, waardoor ze eigenljk alleen bij nieuwbouw of dakrenovatie een optie zijn. Doordat iedere dakpan nu twee stekkers heeft die er weliswaar af-fabriek aan zitten, neemt het potentieel voor problemen hiermee enorm toe. (Ongeveer 30-96 x?)

- In-dak panelen: Relatief bewerkelijk en duur systeem, wat door het uitsparen van andere dakbedekking bij nieuwbouw en dakrenovatie nog een beetje in beeld komt.
Andre1973: "Een indak systeem van zonnepanelen leent zich vooral voor een heel recht (vlak) en haaks dak. Heb een aantal van die dingen gedaan en op een krom / scheef dak is dat echt een ramp. Een hoop daken zijn schever, doorgezakter dan je op het eerste oog ziet. Ook nieuwbouw laat te wensen over voor wat betreft recht."

- In-raam panelen: Door meestal vertikale plaatsing lagere opbrengst. Potentieel mooi maar duur. Minder licht inval in de ruimte.

- Gevel panelen: Door meestal vertikale plaatsing lagere opbrengst. Potentieel mooi maar duur. Prijs kan gedrukt worden bij uitsparing andere gevel bekleding bij renovatie of nieuwbouw. Meestal wel als extra mogelijkheid die er anders niet zou zijn.
auteur: Onetime.
Farbikant/MerkTypeDaktype# cellen / stukmodule efficiencyWp/m2
EternitSolesia 40Leisteen-/10147Wp/m2
EternitSolesia 85Leisteen-/20175Wp/m2
EternitSolesia 127Leisteen-/30184Wp/m2
EternitSolesia DakpanVlakke pan-/22152Wp/m2
Zep B.V.zonneceldakpanRode of zwarte pan2/-20,22%90Wp/m2
TeslaTuscan Glass TileRode dakpan1/-
TeslaSlate Glass TileLeisteen1/-
TeslaTextured Glass TileReliëfpan1/-
TeslaSmooth Glass TileVlakke pan1/-
SmartroofReneSolPanDakpan75Wp/m2
SmartroofNeoSolPanDakpan125Wp/m2
SmartroofSmarTileLeisteen
ExasunX15-BR75Panelen in dak18,3%180Wp/m2
ExasunX10-XT50 seriesDakpan18,0-18,6%180Wp/m2
ExasunX-FacadePanelen in gevel18,3-19,5%180Wp/m2
SoltechShingELPanelen in dak
SoltechSupremePanelen in dak118Wp/m2
RobisolBiTile VoldaksysteemVlakke pan
RobisolB35 SysteemPanelen in dak
RobisolKyroofPanelen in dak
StafierPremiumPanelen in dak
StafierStandardPanelen in dak
StafierFull roofPanelen in dak
NelskampG10 PVPanelen in dak18,3%153Wp/m2
Nelskamp2Power (met collector)Panelen in dak
MonierVI90Panelen in dak165Wp/m2
MonierInDaXPanelen in dak158Wp/m2
AerspireAERPanelen in dakv.a. 165Wp/m2
SolarWattEasyIn 60MPanelen in dak171Wp/m2
SolarCenturyC21eVlakke pan13,9%128-141Wp/m2
SolarCenturySunstationPanelen in dak16,5%<160Wp/m2
ViridianClearline PV16Panelen in dak16%<153Wp/m2
AliusSolarAEstheticaPanelen in dak
GSE IntegrationIn-Roof-SystemPanelen in dak
KingspanUnidekPanelen in dakpaneelkeuze
SCXSoloroofPanelen in dak
IRFTSEasy RoofPanelen in dak60 of 96paneelkeuze
UbbinkindakPanelen in dakpaneelkeuze
Renusol/IntersoleISSEPanelen in dakpaneelkeuze
SchweizerSolrifPanelen in dakdiv. panelen
PhyseePowerwindowcellen in vensterglas


.

.
Niet separate groep
Volgens de NTA 8493 mag er maximaal 2,25 Ampère terug gevoed worden op een niet separate groep. Dit is een groep die ook door verbruikers gebruikt kan worden. Deze begrenzing wordt bepaald door de gebruikte omvormer en niet door de zonnepanelen. Omvormers die hierop zijn begrenst zijn bijvoorbeeld de Soladin 600 en de Steca 500. Er zit dus geen beperking op het aangesloten paneel vermogen! Op een dergelijke omvormer sluit men meestal zonnepanelen aan met een totaal 'STC' vermogen tussen de 500Wp en de 1000Wp. Deze omvormers zijn standaard met een stekker op het stopcontact aangesloten.
Auteur: Dre

Update 2016 Volgens NEN1010 zou dit per 2016 2000W mogen zijn! Dit dan echter vast aangesloten en niet meer met een stekker. Voor bestaande situaties geldt bij de NEN1010 de versie van NEN1010 die bij de aanleg (van de installatie) gold. Wat inhoudt dat bestaande (stekker)omvormers volgens bovenstaande omschrijving gehandhaaft kunnen blijven.
Auteur: onetime

Per 2015-2 is er een update aangaande dit punt van NEN-1010 beschikbaar: Link
Kort gezegd komt het er op neer dat er 9,44A (~2000W) ingevoed mag worden op een gecombineerde eindgroep.
Dit volgens de tabel in de bijlage onder kolom 11. Note: De omvormer mag niet via een WCD (=WandContactDoos = stopcontact) aangesloten worden. Dit moet via een vaste verbinding, eventueel met een werkschakelaar ertussen.
Op een afzonderlijke eindgroep is een WCD wel toegestaan.

Update maart 2017 Wijziging invoeding eind groepen.

Volgend onderstaande link (zie hoofdstuk 55) is het niet meer toegestaan om op een bestaande eindgroep met verbruikers 2000 W in te voeden. Maximum is de oude situatie met 500 W.

https://www.ei-woerden.nl...0_2015_met_C1_2016_V8.pdf

Een meterkast waar terugleverende apparatuur op zit moet voorzien zijn een sticker.


AC-zijde omvormer:

Onderhoud aan een PV-omvormer zal in de praktijk altijd van elektrotechnische aard zijn. Het systeem moet daarvoor volledig spanningsvrij worden gemaakt, zowel op de fasen als op de nul. Het is dus noodzakelijk een scheider te plaatsen. Dit kan het beveiligingstoestel tegen overstroom in de verdeelinrichting zijn. Hierbij moet erop worden gelet dat dit beveiligingstoestel ook echt scheidingseigenschappen heeft. Het wordt aanbevolen een lastscheider te plaatsen naast de omvormer, wanneer de omvormer op hoogte, op een zolder of op grote afstand van de verdeelinrichting is geplaatst.

DC-zijde omvormer:

NEN 1010 vereist in alle gevallen een DC-lastscheider, maar stelt geen eisen aan de plaats waar de DC-lastscheider wordt geplaatst. Deze kan dus geïntegreerd zijn in de omvormer, of buiten de omvormer zijn geplaatst.
Een lastscheider moet per definitie in staat zijn de nominale stroom in het desbetreffende circuit veilig te onderbreken. De norm voor een lastscheider (NEN-EN-IEC 60947-3 voor industriële toepassingen en NEN-EN-IEC 60669-2-4 voor huishoudelijk en soortgelijk gebruik) schrijft voor dat er sprake moet zijn van een mechanische scheiding. Een elektronische (last)scheider of schakelaar in de omvormer voldoet dus niet als lastscheider aan DC-zijde.
Wanneer de DC-lastscheider in de omvormer is geïntegreerd zal dit meestal tot gevolg hebben dat de aanwezige DC-connectoren op de bekabeling komend van de panelen niet spanningsloos zijn bij het losnemen. Er wordt aanbevolen om een externe DC-lastscheider te plaatsen om zo de DC-connectoren spanningsloos te kunnen aansluiten en los nemen.
Auteur: Gasschuif

.
Separate groep
Ook de zogenaamde wasmachinegroep, waarbij de wasmachine aansluiting die rechtstreeks zonder aftakking van de meterkast naar de wasmachine loopt, bij de wasmachine uitsluitend voor de aansluiting van de omvormer wordt gesplitst d.m.v. twee zekeringautomaten voor omvormer en wasmachine valt hier onder.
Om te bepalen welk omvormervermogen u aan mag sluiten kijkt u eerst wat de grootte is van uw hoofdzekering. Doorgaans is deze 25A, 35A, of 40A. De zekering in de groepenkast dient bij voorkeur (vuistregel) 1,6 x kleiner te zijn vanwege selectiviteit. (Zie kopje selectiviteit). Er zit dus geen beperking op het aangesloten paneel vermogen!

Als u weet hoe groot uw groepenkastzekering is kunt u uitrekenen hoeveel omvormervermogen u mag installeren. Liander Aansluitrichtlijnenzonnepanelen.pdf. De netbeheerder wil liever geen grotere onbalans dan 5kVA tussen de fases. Op een 1fase aansluiting is de grens dus 5kVA. Voor 3fase aansluitingen mag je tot de zekering waarde terugleveren. Hiervoor gebruiken we de volgende formule: W = A x V

HoofdzekeringGroepenkastzekeringMax. vermogen per omvormerMax. totaal omvormer vermogen
1 × 25A16A3.680 W5.750 W
1 × 35A25A5.750 W8.050 W
1 × 40A25A5.750 W9.200 W
3 × 25A3 × 16A3 × 3.680 W = 11.040 W3 × 5.750 W = 17.250 W
3 × 35A3 × 25A3 × 5.750 W = 17.250 W3 × 8.050 W = 24.150 W
3 × 40A3 × 32A3 × 7.360 W = 22.080 W3 × 9.200 W = 27.600 W
3 × 63A3 × 40A3 × 9.200 W = 27.600 W3 × 14.490 W = 43.470 W
3 × 80A3 × 50A3 × 11.500 W = 34.500 W3 × 18.400 W = 55.200 W


Rekenvoorbeeld 1 fase
Uw hoofdzekering is 1 x 40A
De groepenkastzekering mag zijn: 40/ 1,6 = 25A
Het maximale vermogen per omvormer is: 25A x 230V = 5.750 Wp
Het maximale totaal aangesloten vermogen is: 40 × 230V = 9.200 W

Rekenvoorbeeld 3 fase
Uw hoofdzekering is 3 x 25A
De groepenkastzekering mag dan per fase zijn: 25/ 1,6 = 16A
Het maximale vermogen per omvormer is: 3 x 16A x 230V = 11.040 Wp
Het maximale totaal aangesloten vermogen is: 3 × 5.750 W = 17.250 W
Auteur: swapevent, edit: onetime

.
Selectiviteit
Om te voorkomen dat de hoofdzekering uitvalt bij een fout in de PV-installatie dient de PV-groep selectief te zijn ten opzichte van de voorliggende beveiliging (hoofdzekering). Als vuistregel hanteert men een factor 1,6 tussen beide beveiligingen. Dit is een vuistregel, maar voor de "volledige selectiviteit" dient men de karakteristieken (grafieken) van de zekeringen met elkaar te vergelijken. Selectiviteit is een keuze of wens van de gebruiker, maar geen eis. Het is een afweging tussen de risico's (wat zijn gevolgen van een uitgeschakelde hoofdzekering) en de kans daarop (hoe groot is de kans op een foutstroom). Tegenwoordig wel een netcode / wettelijke eis. Hoofdstuk 3, paragraaf 3.3, artikel 3.8 Echter voor woonhuizen niet echt van belang.
Een omvormer kan ten gevolg van een defect een kortsluiting vormen op het lichtnet. In dat geval is het wenselijk dat alleen de zekering van de PV-groep uitschakelt en niet de hoofdbeveiliging. Als de hoofdbeveiliging uit zou vallen betekend dit dat het gehele woonhuis spanningsloos is. Bij de oudere huizen zit de hoofdbeveiliging achter een verzegelde installatie die de gebruiker in principe niet kan vervangen / herstellen en dus moet laten vervangen door de netbeheerder.
Auteur: Dre edit: onetime

.
kWh meter van de huisaansluiting
Merk op dat deze meter niet de totale opbrengst van de zonnestroom installatie kan weergeven, het eigen verbruik dat plaats vond op het moment van opwekken is hier reeds van af!
- Ferraris draaischijfmeter
Het is te adviseren deze niet te laten vervangen, tenzij er een terugloopblokkering op zit. Op dergelijke apparaten zit doorgaans een terugloopblokkeringssymbool (een tandwieltje met een haakje). Ook kunt u dit eenvoudig testen door op een zonnige dag zoveel mogelijk apparaten uit te zetten. U kunt dan zien of de meter terug loopt. Voordelen van de draaischijfmeter zijn dat de energieleverancier minder snel fouten kan maken met het verrekenen van de meterstanden en u kunt in principe onbeperkt terugleveren, zolang u niet meer opwekt dan u verbruikt.
- Digitale Meter met teruglever telwerken
Deze meter hoeft u niet te vervangen. Er is een telwerk voor zowel verbruik als teruglevering beschikbaar. Vraag voor u de meterstanden doorgeeft altijd eerst goed na hoe u deze dient aan te leveren.
- Digitale Meter zonder teruglever telwerken
Deze meter dient u te laten vervangen. Met deze meter bespaart u alleen de zonnestroom die direct verbruikt wordt. De teruggeleverde stroom krijgt u niet vergoed. De doorgaans kosteloze vervanging van uw meter biedt uw netbeheerder u aan na aanmelden bij energieleveren.nl.
Opmerking: U bent conform de huidige wet-regelgeving op dit moment niet verplicht om te kiezen voor een zogenoemde “slimme” meter ( mrt-2013 ) Deze mag u weigeren. U krijgt dan een digitale meter.
Auteur: swapevent edit: onetime

.
DC en AC bekabeling
Door de verwachte lange levensduur van de systemen is het een goed idee één stap dikkere bekabeling te gebruiken dan de minimale eis. Dit zal zich over het algemeen ruim terug verdienen indien hier meteen in het begin al voor gekozen wordt. Ook wordt de bekabeling van het solar systeem over het algemeen relatief zwaar belast vergeleken met de overige bekabeling in een woonhuis waardoor het ook nog veiliger is om dikkere bekabeling toe te passen.
Voor de AC aansluiting is 2,5mm2 VD / montage draad het minimum voor een 16A of 20A groep..
Bij grotere vermogens en / of grotere afstand tot de meterkast wordt ook wel 4 of 6mm2 draad gebruikt.
Dit verminderd de kabelverliezen en voorkomt dat de omvormer als gevolg van te hoge netspanning afschakelt. Bij vermogens vanaf ongeveer 4-5kW begint het interessant te worden om een drie-fase omvormer te gebruiken. Dan loopt de stroom door 3 i.p.v. 2 draden. Door de fase-verschillen tussen de fases is er effectief ook een hogere spanning, waardoor er bij gelijke stroom meer vermogen kan worden getransporteerd. Of bij gelijk vermogen is minder stroom nodig, waardoor de kabel verliezen ook lager zijn.
De meest gebruikte connector voor de DC bekabeling is een MC4 connector. Deze is spatwaterdicht en geschikt voor buiten gebruik. De bekabeling is speciale solar kabel, UV bestendig en geschikt voor langdurig buiten gebruik. Meestal 4mm2, maar ook 6mm2 komt geregeld voor, zeker als er meerdere strings parallel over de kabel op de omvormer zijn aangesloten.
Voor de AC aansluiting van micro-omvormers worden ook weerbestendige kabels gebruikt. In het geval van Enecsys met waterdichte Wieland-connectoren.
De buitenste laag van zowel de AC als de DC kabels is vaak van siliconenrubber. wikipedia
De totale kabel verliezen zullen over het algemeen tussen de 1 en 5% liggen.

Houd er rekening mee dat het kabelverlies bij voorkeur onder de 1% is. Indien dit niet zo is dan kan het zijn dat de omvormer regelmatig uitgaat door hoge spanning op momenten met veel zon. De uitgangsspanning van de omvormer zelf stijgt en daardoor schakelt deze in Nederland uit (en geeft een grid fault) bij 253 Volt AC. Hierdoor heb je dan opbrengstverlies.
Deze tabel met richt getallen is gebaseerd op de nieuwe NEN1010.

3 aderige 1-fase aansluiting
Vermogen \ kabellengte
5 m
10 m
15 m
20 m
25 m
1 kW
2,5mm22,5mm24mm24mm24mm2
2 kW
2,5mm24mm24mm24mm26mm2
3 kW
4mm24mm24mm26mm26mm2
4 kW
4mm24mm26mm26mm26mm2
5 kW
4mm26mm26mm26mm210mm2

Auteur: onetime

.
Efficiëntie
De CEC en European weighted efficiëntie norm:


.

De prijs van een geheel zonnesysteem wordt meestal uitgedrukt in euro per Wp. Een systeem van 3000Wp dat € 3500 kost wordt dus omgerekend €1,17/ Wp. Deze prijs notatie wordt gebruik voor complete sets (met of zonder laten installeren) en vaak ook voor losse zonnepanelen.

.
Zonnepanelen en BTW
Daar is zelfs een apart topic over gemaakt: Nieuws: Zonnepanelen en de btw

.
Verdienmodel
In een gewone huiselijke situatie zal gebruikelijk een gedeelte van de opgewekte stroom direct in huis gebruikt worden, en een gedeelte zal terug geleverd worden (uitgedrukt in de utiliteitsfactor). Het gedeelte dat zelf in huis wordt opgebruikt heeft een waarde gelijk aan de elektriciteitsprijs die je normaal betaald op dat moment (doorgaans rond de 20cent/kWh), aangezien het direct die stroom bespaart. Zie voor optimalisatie van dat deel: Eigen verbruik zelf opgewekte electra verhogen (autonomie?) Voor het gedeelte dat teruggeleverd wordt bestaan verschillende systemen. In Nederland wordt hier een systeem voor gebruikt dat salderen (in het Engels net-metering, afgeleid van netto) heet, in Duitsland is dit een ander systeem.

.
Verdienmodel in Nederland: Salderen
Per 1 januari 2014 geldt de salderingsregeling als volgt:

Je kan onbeperkt salderen, echter tot een maximum van hetgeen dat je afneemt van de energieleverancier.

• Dit geldt uiteraard alleen met digitale/slimme meters, ferraris meters salderen uit zichzelf d.m.v. het terugdraaien

Voorbeeld 1
Het energiebedrijf levert 3000kWh. De zonnepanelen installatie leveren 1500kWh op. Daarvan zal 750kWh direct verbruikt worden, hierdoor levert u 750kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de 3000kWh geleverd door het energiebedrijf.

3000 minus 750 = 2250kWh af te rekenen tegen het tarief

Voorbeeld 2
Het energiebedrijf levert 500kWh, de zonnepanelen produceren 2500kWh en daarvan wordt 1500kWh direct verbruikt. Dit geeft een teruglevering van 1000kWh.

Echter is er maar 500kWh afgenomen: 1000 - 500 = 500kWh

de 500kWh zal tegen een lagertarief (terugleververgoeding) worden uitbetaald.

Einde salderen in 2023?!
De salderingsregeling blijft bestaan gedurende de periode van het Energieakkoord dat loopt tot in 2023.
Daaarna zal waarschijnlijk gekozen worden uit 1 van de volgende 5 alternatieven
 • A Salderen behouden
 • A1 Fiscaal salderen behouden (Vrijgave leveranciersdeel leveringstarief)
 • B Salderen begrenzen (Maximum % aan fiscaal te salderen kWh en vrijgave leveranciersdeel leveringstarief)
 • C Terugleversubsidie (Terugleversubsidie in €/kWh)
 • D Investeringssubsidie (Investeringssubsidie in €/kWp)
Zie voor meer informatie ook de kamerbrief van de minister van Economische Zaken over de salderingsregeling Het lijkt optie B te worden met gelijdelijke afbouw van het recht op salderen.

Het kan dus best zo zijn dat na 2023 je voortaan in plaats van salderen je stroom terugverkoopt aan een energieleverancier voor een terugleververgoeding (bv 0,05 euro/kWh) en daarbij een terugleversubsidie krijgt van de overheid (bv 0,10 euro/kWh).
Dat is minder gunstig dan salderen maar zal nog steeds beter zijn dan een kale terugleververgoeding.

Door de bovengenoemde wijzigingen in de behandeling van de opbrengst van zonnepanelen neemt het belang van het topic over Eigen verbruik zelf opgewekte electra verhogen (autonomie?) toe.

.
Waar te kopen?
Er zijn vele (online) winkels en installateurs waar je zonnepanelen kunt aanschaffen. Ook wordt er wel eens in Duitsland geshopt. Het is hier echter niet de bedoeling om shops uitvoerig te gaan bespreken, omdat dit als vliegen op een hoop stront eigenaren aantrekt die hier graag komen melden hoe goed ze wel niet zijn, en bij hun moet komen kopen. Dan wordt het een reclame-zooitje.

@Paul C heeft een wiki aangemaakt waar leveranciers toegevoegd kunnen worden, deze is hier te vinden;
http://dewiki.nl/index.php/Overzicht_aanbieders_zonnepanelen

.

Informatie over regelgeving e.d.
 • Vallen de panelen onder inboedelverzekering of de opstalverzekering?
  De panelen vallen in principe onder de opstalverzekering. Ze zijn immers vast met het bestaande gebouw verbonden. Neem contact op met je verzekering(s-agent) om hierover zekerheid te hebben. Laat dit schriftelijk bevestigen.
 • Moet ik mijn panelen apart verzekeren?
  In principe vallen de panelen onder de opstalverzekering. Neem contact op met je verzekering(s-agent) om hierover dudelijkheid te krijgen. Laat dit ook even (via e-mail bijvoorbeeld) bevestigen.
 • Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van panelen?
  (actueel bij een aantal Tweakers, op dit moment)
  In principe is het plaatsen van panelen niet vergunningsplichtig. Het kan zijn dat er in je gemeente aparte afspraken zijn gemaakt. Ook kan het zijn dat je huis onderdeel is van een gebied waar sprake is van een beschermd stadsgezicht. Neem in ieder geval altijd even contact op met de afdeling bouwvergunningen van je gemeente. Dit kan veel ellende voorkomen. Hier kan je het zelf controleren; https://www.omgevingsloket.nl/
Auteur: Schinnen-groen


.
Regelgeving m.b.t. plaatsing panelen


Overzicht regelgeving m.b.t. plaatsing panelen


Meldingsplicht teruglevering??? Geen goede argumenten.
Ik heb 2 jaar geleden met verschillende netbeheerders gesproken over het wel of niet verplicht melden als je teruglevert. Met een ferrarismeter is je eindstand gewoon lager maar anders geen probleem om het niet te melden.
De volgende redenen werden door Stedin, Liander etc toendertijd gegeven om vooral wel te melden, in blauw mijn visie hierop.

<Veiligheid> Onze monteurs moeten weten waar er pv systemen staan, het mag immers niet zo zijn dat ze aan een kabel aan het werk zijn terwijl er door uw pv-systeem nog spanning op deze kabel gezet word.
De woordvoerder in kwestie begreep simpelweg niet dat een omvormer ook uitschakeld als het lichtnet uitvalt

<Digitale meter> Voor het gebruik van een digitale meter met teller 3, 4 voor terugleveren moet u het melden.
Standaart worden alle 4 de tellers uitgelezen, dus waarom apart melden.onetime: omdat anders de teruglevering vaak niet verrekend word.

<Negatief vebruik> Bij een ferrarismeter kan een negatief vebruik ontstaan op de dagteller
Dit snijdt wel hout. Om dan te melden hoe je aan die negatieve stand komt vind ik wel begrijpelijk.

<Wettelijk verplicht> U bent wettelijk verplicht dit te melden ,
Op mijn vraag om welk wetsartikel dit betreft kon men geen antwoord geven, er was er een bij die zelfs beweerde dat het niet beschreven staat maar wel wetgeving is. 8)7
onetime: Nu wel: netcode, Hoofdstuk 2, Paragraaf 2.1, Artikel 2.16

Bij melding van teruglevering aan de netbeheerder zal deze proberen een ferrarismeter als ongeschikt af te schilderen. Trap hier niet in! Er bestaan weliswaar voor terugdraaien geblokkeerde meters, maar dat zijn er maar weinig. link naar lijst? Ook bestaat er een lijst van afgekeurde series:

https://www.agentschaptel..._elektriciteitsmeters.pdf

Alle meters die de netbeheerder wil plaatsen zullen teruglevering apart van verbruik registreren. Of het nu de wel of niet op afstand uitleesbare meter betreft. De zogenaamde slimme meter mag u weigeren.
Auteur: onetime

.

Oriëntatie(windrichting en hellingshoek) en schaduwwerking zijn twee zeer belangrijke elementen voor de opbrengst van een PV systeem. Met hoge zekerheid en nauwkeurigheid vooraf de verwachte jaarlijkse opbrengst berekenen is onbegonnen werk. Naast de veranderlijkheid van het weer zijn zoveel factoren van belang, zelfs een boom 100m verderop kan van invloed zijn, vogelpoep en bladeren, tot afwijkingen in vermogen/gevoeligheid binnen de tolerantie van de PV panelen. Het is in de meeste gevallen wel goed mogelijk om een redelijke schatting te maken, zie daarvoor de volgende secties.

Opbrengst ligt doorgaans ergens tussen de 800-1000 kWh/kWp, afhankelijk van oriëntatie, schaduw, en type panelen.

.
Oriëntatie en locatie
In gevallen waar schaduw geen rol speelt is de opbrengst goed af te schatten. Een afschatting1 van de opbrengst kan worden berekend met de volgende formule(s):

Opbrengst [kWh] = Instraling [kWh / (m2 * year)] * IF [-] * PVvermogen [kWp] * PF [m2 / kWp]
Specifieke opbrengst [kWh/(kWp*year)] = Instraling [kWh / (m2 * year)] * IF [-] * PF [m2 / kWp]
Bij specifieke opbrengst wordt nog wel eens year/jaar weggelaten en kWh/kWp gebruikt, maar er meestal kWh/jaar (kWp*year) bedoelt

Instraling I :De energie die valt op 1 vierkante meter (horizontaal) per jaar. Zie plaatje Nederland.
Inclination Factor IF [-] :Een zelf bedachte factor om de berekening makkelijk te maken adhv het instralingsdiagram. Omdat de instraling is gedefinieerd voor een horizontaal vlak (in het midden van de instralingsdiagram), is deze correctie bedacht. IF = (afgelezen relatieve instraling uit instralingsdiagram [%]) / 85%.
PV vermogen [Wp] :Het STC vermogen van je installatie.
Performance Factor PF [m2 / kWp] :Hierin worden verschillende verliezen meegenomen, en verschillen tussen type cel. Neem 0.80-0,88 voor kristallijne panelen, en 0,85-0,93 voor amorfe panelen. Voor details zie Siderea site.


Instraling per jaar op een horizontaal vlak aarde. In kWh / (m2 * jaar).Relatieve instraling als functie van windstreek en azimuth hoek.2
.
Voorbeeld:
Een 1500Wp installatie op het zuid-oosten in Den Helder, met een hellingshoek van 30 graden. Kristallijn Si, zonder noemenswaardige schaduw. Dan kan je een opbrengst verwachten van:
1070* (93/85) * 1,500 * 0,85 = 1493 kWh.

Let wel, dit is wel een zeer gunstig geval! Bijna overal staan objecten in de buurt zoals huizen en bomen, ook al staan ze wat verder weg (dat beïnvloed al de albedo), dit geval gaat om 100% vrij zicht (gebeurt dus zelden). Ofwel: Een huisje ergens midden in een gigantisch weiland. Daarnaast is de performance factor gunstig gekozen. Het kan in dit geval dus ook in de praktijk 1450 kWh worden. Daarnaast verschilt de opbrengst iets van jaar tot jaar.

.
Hoeken: Windstreek, Azimut, Zenit

Nog een mooie link betreffende instraling; http://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html

1: Dit is een afschatting. Het kan natuurlijk altijd beter, maar hier is getracht om het zo simpel mogelijk te houden en toch een goede afschatting te maken. Voor de fijnproevers is er de volgende website: http://www.siderea.nl/index.html

2: De correctheid van het instralingsdiagram wordt echter betwist: http://www.siderea.nl/art...shoek2/hellingshoek2.html
Bij gebrek aan beter, blijft dit diagram staan. Het wijkt wellicht een paar procent af voor sommige orientaties, maar het blijft een aardige indicatie van de opbrengst.

.
Invloed van schaduw
Schaduw heeft direct invloed op de opbrengst. Dit komt doordat de stroomopbrengst van een zonnecel evenredig is met het invallende licht. Als de schaduw slechts over 1 paneel valt, dan heeft de hele string daar dus last van omdat de stroom in een string overal gelijk is. De spanning blijft in principe ongeveer gelijk. Stel dat een paneel in volle zonneschijn 150W (5A) oplevert, en in de schaduw 60W (2A). Het paneel zit in een string van 5 panelen, dat is dus 5x150W=750W in totaal. Als één paneel in de schaduw valt, dan is de opbrengst niet 660W zoals je misschien zou verwachten, maar 5x60W=300W. De schaduw heeft dus invloed op de hele string, en dat is in gevallen van schaduw ook dé grootste reden om voor micro-omvormers te gaan ipv string omvormers.
edit: onetime
.
Bypass diode
De cellen binnen één paneel kun je ook zien als een string: in serie geschakelde cellen. Een manier om ervoor te zorgen dat schaduw over enkele cellen niet de prestatie van het hele paneel en daarmee de hele string naar beneden brengt tot het niveau van die paar cellen worden bypass diodes gebruikt. Het onderstaande plaatje maakt de werking van een dergelijke bypass diode duidelijk.
onetime: Denk erom: onderstaande plaatje is technisch niet correct!Maximum Power Point Tracker
De MPPT van de omvormer zal om de zoveel tijd de afgenomen stroom van de panelen variëren en met behulp van de daarbij horende spanningen het beschikbare vermogen bepalen. Daarna zal hij zich vervolgens op het maximum van deze sweep instellen. Deze sweep kan het gevolg zijn van gewijzigde opbrengst of van het verstrijken van een bepaalde tijd. Soms, als de MPPT ook goed schaduwmanagement bevat, is de tracker in staat het optimum van 5A uit het eerdere voorbeeld te vinden. De bypass diodes zullen dan het beschaduwde paneel "uitschakelen" en de rest van de string op vol vermogen (600W) doorlaten. Een eventueel 2e beschaduwd paneel is zo theoretisch ook nog gedeeltelijk op te vangen. Een derde niet.

.

Terminologie eigen aan PV en energie.
Naam - (symbool) - [eenheid].
 • Watt-piek (nominaal) vermogen (Wp) [W] : Vermogensoutput van een PV cell/module onder STC condities. Wikipedia: Nominal power (photovoltaic)
 • Specifiek watt-piek vermogen (Wp-spec) [W/m2] : Het watt-piek vermogen gedeeld door de oppervlakte. Gebruikelijk; het aantal vierkante meters [m2]. Een maat voor efficiëntie.
 • Opbrengst [kWh] : De hoeveelheid opgebrachte energie uit de zonnepanelen, net als de hoeveelheid verbruikte energie in een huishouden. Meestal uitgedrukt in kWh: kilo-Watt-uur. Stilzwijgend wordt per jaar bedoeld.
 • Specifieke opbrengst [kWh/kWp] : Dit is de opbrengst genormaliseerd naar het watt-piek vermogen van de zonnepanelen. Vaak wordt specifieke opbrengst gebruikt i.p.v. opbrengst, omdat het meer zegt over het presteren van het systeem. Dat kan afhangen van veel factoren zoals de locatie / weer / schaduw / type cell etc. Stilzwijgend wordt per jaar bedoeld.
 • Standard Test Conditions (STC) : Standaard test condities onder welke het vermogen (Wp) van een PV cell/module wordt bepaald. Een bestralingssterkte van 1000 W/m2, een cell-temperatuur van 25C, en een 1.5 airmass spectrum. Wikipedia: Air mass (astronomy)
 • Bestralingssterke / Irradiantie (Eng. Irradiance) (Ee) [W/m2]: Het vermogen per oppervlakte-eenheid van de invallende elektromagnetische straling op een oppervlak. Wikipedia: Irradiance
 • Bestraling (Eng. Irradiation) (I) [kWh/(m2 * year)]: De totale cumulatieve hoeveelheid energie komende van straling die over een periode (doorgaans een jaar) valt op een oppervlakte (meestal vierkante meter). Een maat om uit te drukken hoe 'zonnig' het in een gebied/land is. Nederland zit zo rond 1000 kWh/(m2 year), terwijl de Sahara zo rond 2200 kWh/(m2 year) zit.
 • Efficiëntie (n / eta) [-] : Ratio van de vermogensoutput van de PV cell/module en het vermogen van de inkomende straling onder STC condities.
 • Enery Pay Back Time (EPBT) [year] : Ratio van de de primare energiekosten benodigd om PV cellen/modules te maken naar de jaarlijkse opbrengst van een PV cel/module. Een maat die aangeeft wanneer een PV module energetisch is 'terugbetaald'. In 2006 lag dit tussen 2,5 en 3 jaar voor midden-Europa, maar tegenwoordig (was toen de verwachting) zal het rond 1,5 jaar liggen omdat het gros van de energie in de winning en purificatie van silicium zit, en daar is een enorme vooruitgang geboekt in efficiëntie en economies of scale de laatste jaren [bron?].
 • Enery Return On Investment (EROI) [year] : Zie Energy Pay Back Time (EPBT).
Auteur: Bartjuh, edit: onetime


.
 • Hoeveel zonnepanelen kan ik op een bestaande in gebruik zijnde groep installeren?
  Je mag maximaal 2,25A invoeden op een in gebruik zijnde groep. Kortom, je kan best 800 Wp aan panelen hebben liggen, als je de omvormer maar zo kiest dat deze niet boven de 2.25A komt. Bijvoorbeeld een Steca 500, of Soladin 600. Zie voor meer info: http://www.olino.org/articles/2006/06/24/max500w.
 • Hoeveel zonnepanelen kan ik op dedicated groep installeren?
  Je kan best meer Wp aan zonnepanelen op een groep kwijt dan de zekering aankan, als de omvormer maar niet meer invoed dan de zekering aankan. Meestal 16A, dan is het 16*230 = 3680W. Voor grotere vermogens zie het kopje electrotechniek.
 • Hoeveel b.t.w. kan ik terug krijgen?
 • Op het moment van schrijven geldt een BTW regeling voor zonnepanelen bezitters. Europees wordt men gezien als BTW ondernemer en heeft men dan ook het recht om de BTW terug te vorderen.
  Enige wat in mindering wordt gebracht is een forfait bedrag, afhankelijk van het resterende jaar en het piekvermogen van de installatie. Maar er zijn ook andere mogelijkheden.

  Forfait bij een Opwekvermogen in WattPiek per jaar:

  0000 – 1000 € 20
  1001 – 2000 € 40
  2001 – 3000 € 60
  3001 – 4000 € 80
  4001 – 5000 € 100

  Naar aanleiding van het recente arrest van de Hoge Raad is duidelijkheid ontstaan over de aftrek van btw op de bouwkosten. Door de zonnepanelen heeft een deel van het dak een zakelijke functie gekregen, waarvoor recht op aftrek van btw bestaat.

  Voorbeeldberekening
  Voor het bepalen van het aftrekrecht kunt u uitgaan van de vierkante meter verhouding tussen nuttige ruimtes gebruikt voor zakelijke doeleinden en voor woondoeleinden.

  Voorbeeld
  Oppervlakte zonnepanelen: 25 m2
  Totale woonoppervlakte (exclusief dak): 250 m2
  Aanneemsom: €500.000 + €105.000(btw)

  Percentage aftrek: 25/(25+250) * 100%= 9,09%
  Berekening extra teruggaaf btw op bouwkosten: 9,09% * €105.000 = €9.545
  Als het hele dak van een bungalow (alleen begane grond) vol ligt, heb je dus in principe recht op 50%... maar pas op, de praktijk is weerbarstiger: https://www.bdo.nl/nl-nl/...epanelen-deels-aftrekbaar , https://www.accountancyva...chtigen-met-zonnepanelen/
 • Welke en hoeveel subsidie kan ik krijgen?
  • Asbest eraf PV erop: vervallen
 • Er is een SDE+ subsidie voor grote aansluitingen van groter dan 3x80 A. Hiervoor kun je je momenteel 2x per jaar inschrijven. Daarmee krijg je een minimum bedrag voor geproduceerd vermogen.
  http://www.rvo.nl/subsidi...zame-energieproductie-sde
 • Verder zijn er nog gemeentelijke en provinciale subsidies indien het bepaalde zorginstellingen betreft, dan wel openbare gebouwen zoals zwembaden / bibliotheken etc.
  https://www.noord-holland...le-subsidieregelingen.htm
Aanvullende info dankzij Andre1973
Nog meer vragen? Algemene vragen? Of op zoek naar allerlei handige sites? Lees eerst de FAQ; Duurzame Energie en Domotica: FAQ
.
.
.

Let op:
Dit is een algemeen topic met als scope "opwekken met pv". Kijk eerst of je vraag al hier in de openingspost wordt beantwoord. Daar is niet voor niets zoveel moeite voor gedaan. Dan houden we het topic hopelijk enigszins overzichtelijk en belangrijke zaken vindbaar.

Eigen offertes / specifieke situaties horen in een eigen topic. :Y
Hier een berichtje maken en verwijzen naar je eigen topic is ok.

Elektrapraat (kabeltjes, zekeringen, etc) kan hier: Het grote topic voor Elektra huisinstallaties - Deel 1
Opscheppen over je productie? dat kan hier: Het grote "jouw productie" topic - Deel 5
Precies je opbrengst loggen? Dat kan op: Datalogging: PV systemen
Loggen naar PV output? hier: PVOutput info en discussie of opmerkingen topic
en hoe zit het dan met de BTW? Nieuws: Zonnepanelen en de btw
Update suggesties voor deze post (ook) graag per DM.

[Voor 3% gewijzigd door onetime op 29-01-2021 18:13]

2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd' en opnieuw begonnen.


 • Mrk87
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 22:15
Ongelovelijk. Er heeft een vogel een behoorlijke flats op een paneel achterlaten op het hoge dak. Wat is nu wijs? Regenbui afwachten of ergens een ladder (6 meter) regelen en het dak op gaan?

 • lifefix
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 03-06 15:25
Om dan maar even af te trappen.
Wat is de (brand)veiligste omvormer op de markt?

 • lifefix
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 03-06 15:25
@Mrk87 Als je niet te bang bent, zou ik even een ladder pakken.

 • ApC_IcE
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 21:42

ApC_IcE

Aan elk einde zit een begin

Mrk87 schreef op donderdag 2 april 2020 @ 09:20:
Ongelovelijk. Er heeft een vogel een behoorlijke flats op een paneel achterlaten op het hoge dak. Wat is nu wijs? Regenbui afwachten of ergens een ladder (6 meter) regelen en het dak op gaan?
Waarom koop je geen lange steel met een zachte autoborstel?
Denk om je eigen veiligheid.

 • Ophidian
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:56
Ik kom er nu achter dat onze Solaredge 7k 3-fase omvormer op een B16 4 polige automaat(EMK16-B63 B16) zit zonder aardlek schakelaar. Is mij nog niet eerder opgevallen, maar wil dit netjes achter een aardlekschakelaar hebben.

Als ik op Solaredge website kijk, adviseren zij een Type A schakelaar. Alleen zo nodig een Type B. De schakelaar zit in een losse kast 4 breed, dus 1 4 polige schakelaar.

Ik kan 2 dingen doen, kastje vervangen met eentje met ruimte voor 8 en een aardlekschakelaar ervoor zetten. Of de schakelaar vervangen voor een 4 polige aardlek automaat. Het kastje is van ABB. Maar moet ik dan een type A nemen of een type B? 30mA of 100mA?

ZO SE LG Neon 2 - 5,76kWp - Shade: Low - PVoutput | NOZW APS QS1 - CSun 320 - 3,84kWp - Shade: High - PVoutput | Corsa-E GS-Line | Volvo XC40 Pure Electric Ultimate

Mrk87 schreef op donderdag 2 april 2020 @ 09:20:
Ongelovelijk. Er heeft een vogel een behoorlijke flats op een paneel achterlaten op het hoge dak. Wat is nu wijs? Regenbui afwachten of ergens een ladder (6 meter) regelen en het dak op gaan?
Werkt goed hoor :P

Unger...

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • Mrk87
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 22:15
Ja alleen dat dak van ons heeft dus een rechte rand van een meter ervoor dus ik vraag me af of dat gaat lukken..

[Afbeelding]

Panelen liggen rechts op het 60 graden dak en rechts daarvan nog plat stukje en daarvoor nog uitbouw van 2,5 meter :+
@Mrk87 Ja ik was alweer aan het terugzoeken.
Niet van het dak donderen uiteraard...Dat is het niet waard.

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • MdO82
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 05:19
Mrk87 schreef op donderdag 2 april 2020 @ 10:02:
[...]


Ja alleen dat dak van ons heeft dus een rechte rand van een meter ervoor dus ik vraag me af of dat gaat lukken..

[Afbeelding]

Panelen liggen rechts op het 60 graden dak en rechts daarvan nog plat stukje en daarvoor nog uitbouw van 2,5 meter :+
Ik weet niet of het wijs is.
Dus doe er geen uitspraken over, maar kan je op dat platte stuk niet staan om je panelen te reinigen?
Of is dat zo smal dat je dat risico niet moet nemen ?


Edit: lezen is ook moeilijk, volgens de tekening moet het kunnen, maar je schrijft dat je nog een uitbouw hebt ernaast 8)7

[Voor 9% gewijzigd door MdO82 op 02-04-2020 10:25]

2250 WP Zuid PVoutput


 • g00gle
 • Registratie: September 2016
 • Laatst online: 05-06 14:53
Mooi stokkie.. Wel peper duur :9

 • wizzopa
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 23:00
Wat is je goot hoogte en wat is de lengte van de steel.

PV- 8530Wp..... SWW- Atlantic 200….. WP- Daikin 3,5kW….. Foto’s.....


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned
@wizzopa
Goothoogte is ongeveer 5,5 mtr (denk ik)
Nokhoogte is 13 mtr (vanaf de grond met hoek 35 graden)

Lengte Hiflo nlite connect steel basis is 6,63mtr
Lengte 2x Hiflow nlite connect verlengst. is 3,41 mtr
Totaal dus 13,5 mtr.
Vandaar de stijvere carbon versie (en helaas aan de prijs)

Vroegah deed ik het zo.

[Voor 14% gewijzigd door AUijtdehaag op 02-04-2020 11:05]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • twain4me
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 01:52
Deeltje 9 alweer _/-\o_ let niet op mij, ik check even in.

[Voor 18% gewijzigd door twain4me op 02-04-2020 11:03]


 • g00gle
 • Registratie: September 2016
 • Laatst online: 05-06 14:53
AUijtdehaag schreef op donderdag 2 april 2020 @ 11:00:
@wizzopa
Goothoogte is ongeveer 5,5 mtr (denk ik)
Nokhoogte is 13 mtr (vanaf de grond met hoek 35 graden)

Lengte Hiflo nlite connect steel basis is 6,63mtr
Lengte 2x Hiflow nlite connect verlengst. is 3,41 mtr
Totaal dus 13,5 mtr.
Vandaar de stijvere carbon versie (en helaas aan de prijs)

Vroegah deed ik het zo.
Heb je linkjes naar waar en wat je precies besteld heb?
@g00gle Even via PM om topic niet te vervuilen maar schoon te houden (toepasselijk)

Edit: nog een video, die verschillende materialen vergelijkt. Op 13,5 mtr dus het liefst zo weinig mogelijk doorbuiging. (krijg je wel sterke schouders van)

[Voor 56% gewijzigd door AUijtdehaag op 02-04-2020 11:51]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • wizzopa
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 23:00
AUijtdehaag schreef op donderdag 2 april 2020 @ 11:14:
@g00gle Even via PM om topic niet te vervuilen maar schoon te houden (toepasselijk)
Mag ik dat ook ontvangen? ;)

PV- 8530Wp..... SWW- Atlantic 200….. WP- Daikin 3,5kW….. Foto’s.....


 • Chris12
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 26-05 12:18
wellicht een goedkoper alternatief hier te vinden:
https://www.marketonweb.n...t_stelen_combos=255%2C254

Ik zelf heb daar onlangs de 11m complete set vandaan (aluminium), en deze is voor bij mijn situatie prima geschikt voor zowel de panelen als diverse raampartijen en dakkapel.
Nu geen eur 60 voor de glazenwasser per keer benodigd!

Mijn PVOutput


 • Tromp.et
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 19:58
reneeke1970 schreef op woensdag 1 april 2020 @ 16:07:
[...]

Je berekening is exact goed, waarom het niet werkt geen idee. Misschien toch even omvormer lenen om uit te sluiten?
Mijn 245 wp die achter een gebouw liggen doen altijd een 25 watt geven in de schaduw.
Iedereen dank voor alle reactie en meedenken. :)
Ik heb thuis door alle drukte niet veel tijd om het e.e.a. te gaan uitproberen, en even vier panelen aansluiten zit er dus niet in. Voor nu vind ik de conclusie helder dat de Tigo's niet het gewenste effect hebben voor wat betreft het verbeteren van de opbrengst. Ik ga proberen deze retour te sturen naar de webshop.
Als ik meer rust/tijd heb gooi ik denk ik de gehele set op de schuine noordkant, en koop een nieuwe set met panelen voor het platte stuk. Wsl dan met micro omvormers, dan zit ik sowieso goed. Maar dat kom t.z.t.

 • KrL
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 05-06 12:25

KrL

Foto foto..

Ophidian schreef op donderdag 2 april 2020 @ 09:43:
Ik kan 2 dingen doen, kastje vervangen met eentje met ruimte voor 8 en een aardlekschakelaar ervoor zetten. Of de schakelaar vervangen voor een 4 polige aardlek automaat. Het kastje is van ABB. Maar moet ik dan een type A nemen of een type B? 30mA of 100mA?
Je SE is al beveiligd tegen DC lekstroom, daarom zou type A voldoende moeten zijn. En hoewel 30mA de standaard is voor 'normale' thuisgroepen adviseren veel sites om 100mA te doen omdat veel omvormers zelf al een foutstroom van boven de 30mA produceren: zelf heb ik overigens nooit problemen gehad met mijn SolarEdge omvormers op de standaard 30mA aardlekschakelaars.

[Voor 9% gewijzigd door KrL op 02-04-2020 16:56]


 • Ophidian
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:56
KrL schreef op donderdag 2 april 2020 @ 16:55:
[...]

Je SE is al beveiligd tegen DC lekstroom, daarom zou type A voldoende moeten zijn. En hoewel 30mA de standaard is voor 'normale' thuisgroepen adviseren veel sites om 100mA te doen omdat hij er anders regelmatig uitklapt: dit heb ik zelf overigens nooit gehad met mijn SolarEdge omvormers op de standaard 30mA aardlekschakelaars.
Dit is inderdaad ook wat ik tegenkom. Ik ga hem vervangen voor een aardlekautomaat. Volgens de handleiding kan zowel een 100mA als een 300mA in inderdaad type A. De afstand van de meterkast tot de omvormer is letterlijk 1 meter aan kabel. Is er nog reden (bijvoorbeeld veiliger) om de 100 te nemen of voldoet de 300mA net zo goed? 100mA is wat lastiger te vinden dan de 300mA merk ik in 3p-n variant.

De installateur om reactie gevraagd waarom er geen aardlekautomaat tussenzit. Maar die stelt dat de omvormer goed geaard is (1 aarde draad met aansluitkabel naar binnen en nog een los aardedraad aan de metalen buitenkant) en daarom geen alamat nodig heeft. Ik kan dit alleen niet terugvinden dat dit zo zou zijn.

En dat het frame aarden pas sinds januari 2019 zou hoeven, maar wat ik vind is dit volgens de NEN sinds januari 2017 al verplicht :?

[Voor 21% gewijzigd door Ophidian op 02-04-2020 17:13]

ZO SE LG Neon 2 - 5,76kWp - Shade: Low - PVoutput | NOZW APS QS1 - CSun 320 - 3,84kWp - Shade: High - PVoutput | Corsa-E GS-Line | Volvo XC40 Pure Electric Ultimate


 • benkruk
 • Registratie: Juni 2019
 • Laatst online: 29-05 07:22
Ophidian schreef op donderdag 2 april 2020 @ 16:59:
[...]


Dit is inderdaad ook wat ik tegenkom. Ik ga hem vervangen voor een aardlekautomaat. Volgens de handleiding kan zowel een 100mA als een 300mA in inderdaad type A. De afstand van de meterkast tot de omvormer is letterlijk 1 meter aan kabel. Is er nog reden (bijvoorbeeld veiliger) om de 100 te nemen of voldoet de 300mA net zo goed? 100mA is wat lastiger te vinden dan de 300mA merk ik in 3p-n variant.

De installateur om reactie gevraagd waarom er geen aardlekautomaat tussenzit. Maar die stelt dat de omvormer goed geaard is (1 aarde draad met aansluitkabel naar binnen en nog een los aardedraad aan de metalen buitenkant) en daarom geen alamat nodig heeft. Ik kan dit alleen niet terugvinden dat dit zo zou zijn.

En dat het frame aarden pas sinds januari 2019 zou hoeven, maar wat ik vind is dit volgens de NEN sinds januari 2017 al verplicht :?
Dat is natuurlijk totale onzin. Juist nu de boel aan de aarde hangt is het nog belangrijker om een aardlek te nemen!

En het aarden van de panelen en frame is dacht ik pas echt sinds 2019 verplicht.

 • de Peer
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:40
Ik heb hier nog een Goodwe omvormer liggen waar ik iets mee wil gaan doen. Het is een GW3000-NS, dus de versie met 1 MPPT.
Hoeveel Wp panelen mag ik hier nu maximaal aanhangen? Ik kom 2 verschillende specificatiedocumenten tegen.
document 1 deze zegt max 3200 Watt
document 2 deze zegt max 3900 Watt

Blijkbaar zijn er een oude en een nieuwe versie van deze omvormer? Hoe weet ik welke ik heb?

Tibber-klant, 20600 Wp, Atlantic Explorer V3, 3x Daikin airco, Nissan Leaf, Gasloos sinds 2018

de Peer schreef op donderdag 2 april 2020 @ 18:52:
Ik heb hier nog een Goodwe omvormer liggen waar ik iets mee wil gaan doen. Het is een GW3000-NS, dus de versie met 1 MPPT.
Hoeveel Wp panelen mag ik hier nu maximaal aanhangen. Ik kom 2 verschillende specificatiedocumenten tegen.
document 1 deze zegt max 3200 Watt
document 2 deze zegt max 3900 Watt

Blijkbaar zijn er een oude en een nieuwe versie van deze omvormer? Hoe weet ik welke ik heb?
Je hoeft alleen maar te kijken wat voor spanning je er aan mag hangen. Rest boeit niet al zijn het 100 panelen

1 PVoutput . Dongen NB


 • de Peer
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:40
reneeke1970 schreef op donderdag 2 april 2020 @ 18:56:
[...]

Je hoeft alleen maar te kijken wat voor spanning je er aan mag hangen. Rest boeit niet al zijn het 100 panelen
Oh, dat hoor ik voor het eerst eigenlijk.

Dan stel ik de vraag opnieuw:

Hoeveel Volt aan panelen panelen mag ik hier nu maximaal aanhangen? Ik kom 2 verschillende specificatiedocumenten tegen.
document 1 deze zegt max 450 Volt
document 2 deze zegt max 500 Volt

Blijkbaar zijn er een oude en een nieuwe versie van deze omvormer? Hoe weet ik welke ik heb?

Tibber-klant, 20600 Wp, Atlantic Explorer V3, 3x Daikin airco, Nissan Leaf, Gasloos sinds 2018


 • MadDog11
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 22:12
Ophidian schreef op donderdag 2 april 2020 @ 16:59:
[...]


En dat het frame aarden pas sinds januari 2019 zou hoeven, maar wat ik vind is dit volgens de NEN sinds januari 2017 al verplicht :?
Vrij normaal, de norm NEN1010 wordt geschreven, dan gedrukt en vaak pas later, via het bouwbesluit, verplicht gesteld. De NEN1010:2015+C2:2016 is idd pas per 1 januari 2019 aangewezen en dus verplicht.
Daarvoor mag een installateur wel de aankomende norm toepassen.
Sterker nog vorig jaar (2018/2019) heb ik een ziekenhuis gekeurd volgens NEN1010:2007+C1:2008/A1:2011+C1:2011, dit omdat het ontwerp al in 2014 is gemaakt en de toen geldende norm de NEN1010:2007+C1:2008/A1:2011+C1:2011 was 😀

 • Rouske
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 21:01
de Peer schreef op donderdag 2 april 2020 @ 19:21:
[...]

Oh, dat hoor ik voor het eerst eigenlijk.

Dan stel ik de vraag opnieuw:

Hoeveel Volt aan panelen panelen mag ik hier nu maximaal aanhangen? Ik kom 2 verschillende specificatiedocumenten tegen.
document 1 deze zegt max 450 Volt
document 2 deze zegt max 500 Volt

Blijkbaar zijn er een oude en een nieuwe versie van deze omvormer? Hoe weet ik welke ik heb?
Staat dat niet met een sticker op de zijkant van de omvormer?
lifefix schreef op woensdag 1 april 2020 @ 21:14:
[...]

Toch maar van plan gewijzigd.
SE 3000 HD wave met 8x P370 po moet het gaan worden.
Crazy- schreef op woensdag 1 april 2020 @ 23:25:
[...]
Vervang die P370 aub voor de P404 wil je stabiliteit hebben.
Ligt er maar net aan wat de Isc spec is van die Canadian solar 365Wp panelen.
De p404 mag tot 10,1A Isc, anders wordt het de p505 voor de 85V ourput variant.

[Voor 33% gewijzigd door Rouske op 02-04-2020 19:43]


 • de Peer
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:40
Rouske schreef op donderdag 2 april 2020 @ 19:38:
[...]

Staat dat niet met een sticker op de zijkant van de omvormer?
Ja! Stom dat ik daar niet aan dacht. Ik had hem nog in de verpakking zitten. Wilde pas open maken als ik er mee aan de slag zou gaan.

3900 W en 500V

Tibber-klant, 20600 Wp, Atlantic Explorer V3, 3x Daikin airco, Nissan Leaf, Gasloos sinds 2018


 • Rouske
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 21:01
Chris12 schreef op donderdag 2 april 2020 @ 11:36:
wellicht een goedkoper alternatief hier te vinden:
https://www.marketonweb.n...t_stelen_combos=255%2C254

Ik zelf heb daar onlangs de 11m complete set vandaan (aluminium), en deze is voor bij mijn situatie prima geschikt voor zowel de panelen als diverse raampartijen en dakkapel.
Nu geen eur 60 voor de glazenwasser per keer benodigd!
of deze, verder geen ervaring mee.

 • Ophidian
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:56
MadDog11 schreef op donderdag 2 april 2020 @ 19:28:
[...]


Vrij normaal, de norm NEN1010 wordt geschreven, dan gedrukt en vaak pas later, via het bouwbesluit, verplicht gesteld. De NEN1010:2015+C2:2016 is idd pas per 1 januari 2019 aangewezen en dus verplicht.
Daarvoor mag een installateur wel de aankomende norm toepassen.
Sterker nog vorig jaar (2018/2019) heb ik een ziekenhuis gekeurd volgens NEN1010:2007+C1:2008/A1:2011+C1:2011, dit omdat het ontwerp al in 2014 is gemaakt en de toen geldende norm de NEN1010:2007+C1:2008/A1:2011+C1:2011 was 😀
Aha, maar het is op 2 januari gelegd, dus dan zou die het gedaan moeten hebben, of is dat heel flauw?

De reden waarom die geen aardlekautomaat gebruikt heeft snap ik nog steeds niet, maar dat zal wel zijn om kosten te besparen vermoed ik...

ZO SE LG Neon 2 - 5,76kWp - Shade: Low - PVoutput | NOZW APS QS1 - CSun 320 - 3,84kWp - Shade: High - PVoutput | Corsa-E GS-Line | Volvo XC40 Pure Electric Ultimate


 • Wimhaw
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 01-06 20:39
@Rol-Co @BarryH @Rouske

Vanmiddag nieuwe firmware ontvangen voor mijn SAJ omvormer. Hiermee kwam de producent mee. Als dit niet werkt wordt de omvormer vervangen.
Na het weekend weet ik meer.

Danfoss dhp-iq 9 max, 36 Csun, 10080Wp opZW dakhoek ca. 55°, SAJ, type Suntrio Plus 10k. Gasloos vanaf 27 juli 2018.


 • MadDog11
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 22:12
Ophidian schreef op donderdag 2 april 2020 @ 19:56:
[...]


Aha, maar het is op 2 januari gelegd, dus dan zou die het gedaan moeten hebben, of is dat heel flauw?

De reden waarom die geen aardlekautomaat gebruikt heeft snap ik nog steeds niet, maar dat zal wel zijn om kosten te besparen vermoed ik...
De klus is opgenomen voor de wijziging van NEN1010, offerte gemaakt, daarnaast is het lang onzeker geweest (ook bij inspectiebedrijven) of de wijziging inderdaad op 1 januari 2019 zou ingaan of dat het misschien 1 juli 2019 zou worden. Dus blijft twijfelgeval.

 • Ophidian
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:56
MadDog11 schreef op donderdag 2 april 2020 @ 21:16:
[...]


De klus is opgenomen voor de wijziging van NEN1010, offerte gemaakt, daarnaast is het lang onzeker geweest (ook bij inspectiebedrijven) of de wijziging inderdaad op 1 januari 2019 zou ingaan of dat het misschien 1 juli 2019 zou worden. Dus blijft twijfelgeval.
Dank voor je reactie. Ik ga het er maar bij laten, levert hoop frustratie op denk ik.

Heb inmiddels wel een Iskra 16A 100mA aardlek automaat besteld, die schroef ik er zelf wel in. :+

Ander mooi nieuws, de elektricien heeft vandaag 2x groep naar de garage gelegd. 1 voor de multi-split airco en meteen een extra groep om nog stuk of 10 panelen op de garage en uitbouw te kunnen leggen.

[Voor 15% gewijzigd door Ophidian op 02-04-2020 21:26]

ZO SE LG Neon 2 - 5,76kWp - Shade: Low - PVoutput | NOZW APS QS1 - CSun 320 - 3,84kWp - Shade: High - PVoutput | Corsa-E GS-Line | Volvo XC40 Pure Electric Ultimate


 • MadDog11
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 22:12
Ophidian schreef op donderdag 2 april 2020 @ 21:23:
[...]


Dank voor je reactie. Ik ga het er maar bij laten, levert hoop frustratie op denk ik.

Heb inmiddels wel een Iskra 16A 100mA aardlek automaat besteld, die schroef ik er zelf wel in. :+
Blijven altijd lastige punten, krijg dit soort vragen ook bij klanten en vaak zijn het punten en komma's, daarnaast is het een norm en geen wet, als het een wet is dan zouden de grenzen een stuk beter gerespecteerd worden.

 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 23:50

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Wimhaw schreef op donderdag 2 april 2020 @ 20:45:
@Rol-Co @BarryH @Rouske

Vanmiddag nieuwe firmware ontvangen voor mijn SAJ omvormer. Hiermee kwam de producent mee. Als dit niet werkt wordt de omvormer vervangen.
Na het weekend weet ik meer.
Ok, ze denken goed mee dus. (Of ze hebben daarmee automatisch de V grens verhoogd ;) )

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Wodan89
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 29-05 13:54
vandaag een knoop door gehakt.
Omdat ik na aanschaf semi elektrische auto ( V60 D6 ) toch wel erg veel meer Kwh ben gaan verbruiken ga ik uitbreiden

mijn huidige installatie bestaat uit Oost 12st 4000wp Zuid 5000wp op een se7k solaredge omvormer

Nu heb ik aangeschaft 18st 315wp full black
deze komen op het westen, 2st gaan er nog op de solar edge omvormer, de overige komen een een
solax X1 4200w AC 1 fase.

Nu heb ik een aanmelding voor 6000W bij energieleveren.nl
heeft hier al iemand met een normale huis aansluiting ( 3x25A ) problemen ondervonden na het aanmelden ?
Effectieve piek vermogen op de aansluiting zal maximaal rond de 6000 7000w uitkomen verwacht ik,

18500wp Solaredge, 6Kw wp pana 3x 3,5Kw Airco,s + 64Kwh E auto. Gasloos sinds 2018


 • Rouske
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 21:01
Wodan89 schreef op donderdag 2 april 2020 @ 22:45:
vandaag een knoop door gehakt.
Omdat ik na aanschaf semi elektrische auto ( V60 D6 ) toch wel erg veel meer Kwh ben gaan verbruiken ga ik uitbreiden

mijn huidige installatie bestaat uit Oost 12st 4000wp Zuid 5000wp op een se7k solaredge omvormer

Nu heb ik aangeschaft 18st 315wp full black
deze komen op het westen, 2st gaan er nog op de solar edge omvormer, de overige komen een een
solax X1 4200w AC 1 fase.

Nu heb ik een aanmelding voor 6000W bij energieleveren.nl
heeft hier al iemand met een normale huis aansluiting ( 3x25A ) problemen ondervonden na het aanmelden ?
Effectieve piek vermogen op de aansluiting zal maximaal rond de 6000 7000w uitkomen verwacht ik,
hmm, die 2 panelen die nog op de SolarEdge erbij komen is dat dan 2x op West?
En die 2 gaan dan samen 750V maken als de zon in het westen staat...
Rouske schreef op donderdag 2 april 2020 @ 23:02:
[...]

hmm, die 2 panelen die nog op de SolarEdge erbij komen is dat dan 2x op West?
En die 2 gaan dan samen 750V maken als de zon in het westen staat...
Zou die installatie nu ook uit gaan als zon in westen staat?

1 PVoutput . Dongen NB


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • PentaClover
 • Registratie: September 2018
 • Laatst online: 21:08
Wodan89 schreef op donderdag 2 april 2020 @ 22:45:
Nu heb ik een aanmelding voor 6000W bij energieleveren.nl
heeft hier al iemand met een normale huis aansluiting ( 3x25A ) problemen ondervonden na het aanmelden ?
Effectieve piek vermogen op de aansluiting zal maximaal rond de 6000 7000w uitkomen verwacht ik,
Ik heb een 3*25A aansluiting.
Ik heb eind januari 12800 Wp bij mijn bestaande 3600 Wp laten leggen, ook aangemeld en geen problemen gehad bij het aanmelden zelfs geen vraag per mail wat het omvormer vermogen dan was.

Afgelopen week met het mooie weer periodes gehad waarbij er 5.5 uur lang meer dan 8000 W en 3 uur lang meer dan 10000 W werd geleverd door de omvormers samen, geen problemen gezien.

3200 Wp OZO+10000 Wp ZZW+3200 Wp WNW : PvOutput - Daikin 4MXM68N + 3 x FTXM20M2V1B + FTXA50A2V1BT


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • PClop
 • Registratie: Augustus 2003
 • Niet online
Wodan89 schreef op donderdag 2 april 2020 @ 22:45:


Nu heb ik een aanmelding voor 6000W bij energieleveren.nl
heeft hier al iemand met een normale huis aansluiting ( 3x25A ) problemen ondervonden na het aanmelden ?
Effectieve piek vermogen op de aansluiting zal maximaal rond de 6000 7000w uitkomen verwacht ik,
Nee hoor is geen probleem, ik heb mijn installatie bij energieleveren.nl in 2018 aangemeld voor zelfs 7000w op een enkelfase aansluiting van 35A
Geen enkele opmerking daar over gehad.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Rouske
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 21:01
PClop schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 08:51:
[...]

Nee hoor is geen probleem, ik heb mijn installatie bij energieleveren.nl in 2018 aangemeld voor zelfs 7000w op een enkelfase aansluiting van 35A
Geen enkele opmerking daar over gehad.
En anderen vragen zich dan maar af waarom de omvormer raar gaat doen door een te hoge netspanning, er is niet voor niets een grens van max 5kW terugleveren per fase gesteld door de netbeheerders!

 • exroosje
 • Registratie: Juni 2013
 • Laatst online: 18:20
Ik heb er zo eentje eerder gehad, een rode. De witte zijn de nieuwere modellen.

Op zich klapte hij er uit als de panelen boven de 500V kwamen (enkele keer gebeurd, voorjaar, felle opklaring), maar zelf regelde hij tot onder de 450V. Dus de 500V is max Vocc , de 450 is max Vmpp

En er zat 3700W aan paneel vermogen op met 13 panelen.. Dus op of eigenlijk net over het randje . Net over omdat je hem dus niet in de volle zon in kon schakelen (want Vocc is dan >500V). Eenmaal draaiend ging het prima, want de optimale Vmpp was rond de 420-430V.

Met de huidige 300W + panelen zou 13 zeker te veel zijn voor 1 string

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Rouske
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 21:01
reneeke1970 schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 04:43:
[...]

Zou die installatie nu ook uit gaan als zon in westen staat?
UIT gaat het vast niet, want volgens mij heeft @Wodan89 al iets van 30 optimizers in 1 string, zal hooguit zijn dat als die 2 in de zon liggen en de rest niet meer, dat ze beperkt worden in opwek.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Lardman
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 19:38
@de Peer aangaande de goodwe en panelen er op. Check de stikker op de zijkant, die is leidend.
Tevens, kijk alleen naar de volts, 20 panelen in 2 strings van 10 gaat prima op een 3000NS. 13 panelen wordt krap, 14 panelen of meer in 1 string is NO go. Wil je veilig doen hou het dan op 12 panelen.

2280+1730(O)+1380(plat)+880(N)+2395Wp+640Wp PV (hoezo verslaafd) 3.5kW Houtkacheltje, 2.5 kW Panasonic airco, Loria 6008 duo, sinds 1-07-2018 gasloos E-label A


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • PClop
 • Registratie: Augustus 2003
 • Niet online
Rouske schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 09:12:
[...]

En anderen vragen zich dan maar af waarom de omvormer raar gaat doen door een te hoge netspanning, er is niet voor niets een grens van max 5kW terugleveren per fase gesteld door de netbeheerders!
Er bestaan ook installaties waar dat geen enkel probleem is, hier atm 4 omvormers aan het leveren, netspanning is 232V en heb alles zelf geinstalleerd, dus goed.
En het werkelijk pv vermogen is hier zelfs 7775Wp op 1x35A
Maar goed, het zit me hier ook wel mee met een netspanning van 225V nominaal.
En idd in gebieden waar de net spanning
235/240 is lukt dat niet met zoveel geweld op 1 fase.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wizzopa
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 23:00
Rouske schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 09:38:
[...]

UIT gaat het vast niet, want volgens mij heeft @Wodan89 al iets van 30 optimizers in 1 string, zal hooguit zijn dat als die 2 in de zon liggen en de rest niet meer, dat ze beperkt worden in opwek.
Hier 3 omvormers op 1x25 Amp totaal 8530WP 2xSE3000 1xGW1000 oost-west en zuid.

PV- 8530Wp..... SWW- Atlantic 200….. WP- Daikin 3,5kW….. Foto’s.....


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • exroosje
 • Registratie: Juni 2013
 • Laatst online: 18:20
Lardman schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 09:40:
@de Peer aangaande de goodwe en panelen er op. Check de stikker op de zijkant, die is leidend.
Tevens, kijk alleen naar de volts, 20 panelen in 2 strings van 10 gaat prima op een 3000NS. 13 panelen wordt krap, 14 panelen of meer in 1 string is NO go. Wil je veilig doen hou het dan op 12 panelen.
Hou er wel rekening mee dat in een dergelijke setup de omvormer goed heet kan worden en je dus hem op een zeer koele plek moet hangen (of een ventilator erop)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • vinom
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 23:11
Ik heb sinds drie dagen duiven bij mijn panelen. Via de zolder hoor ik ze veel herrie maken, dus ik vermoed dat ze aan het nestelen zijn onder mijn panelen. Zodra ik naar buiten loop houden ze zich stil natuurlijk.
Ik kan natuurlijk van dat prik gebeuren laten plaatsen, maar ik wil zelf nog wat creatieve manieren bedenken...heb een kat, heb een luchtdrukgeweer, panelen nat sproeien, iemand nog ideeën?

Waar ik bang voor ben is dat ze een nestje hebben onder de panelen en als het erg warm gaat worden in de zomer, dat er verschrikkelijk droge takjes en dingetjes liggen die vlam kunnen vatten. Plus dat ze wellicht aan mijn kabels gaan sabbelen. Gaat om het paneel rechtsboven en dan aan de onderkant.

[Voor 22% gewijzigd door vinom op 03-04-2020 10:19]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Bokkiej
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 05-06 16:14
Ik ben bezig met offertes voor panelen op mijn platte dak. Als jullie willen meekijken ben ik benieuwd naar jullie input. Eerder al met @AUijtdehaag wat globale opties doorgesproken en nu zijn er concrete offertes om op te schieten. Zie Bokkiej in "Zonnepanelen - Plat dak, 4x6m - input gevraagd" .

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Andrehj
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 21:56
PentaClover schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 07:29:
[...]

Ik heb een 3*25A aansluiting.
Ik heb eind januari 12800 Wp bij mijn bestaande 3600 Wp laten leggen, ook aangemeld en geen problemen gehad bij het aanmelden zelfs geen vraag per mail wat het omvormer vermogen dan was.
Dat is heel bijzonder, want dan heb je het verkeerde vermogen opgegeven. Je moet bij je netbeheerder het vermogen van de omvormer(s) opgeven, niet dat van je panelen! (Mits je omvormervermogen kleiner is dan je paneelvermogen uiteraard).
De netbeheerder wil weten hoeveel vermogen er maximaal op een aansluiting wordt teruggeleverd. Als je dus (zoals ik) 14 kWp op een 8 kW omvormer aansluit, zal het vermogen van die panelen de netbeheerder worst zijn, omdat het maximale vermogen wordt bepaald door de omvormer. Ik heb dus bij Liander netjes 8 kW opgegeven.

WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 + Ubbink AirExcellent. Stuur DM voor €50 Raisin bonus.


 • Freakie1NL
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 22:08
vinom schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 10:17:
Ik heb sinds drie dagen duiven bij mijn panelen. Via de zolder hoor ik ze veel herrie maken, dus ik vermoed dat ze aan het nestelen zijn onder mijn panelen. Zodra ik naar buiten loop houden ze zich stil natuurlijk.
Ik kan natuurlijk van dat prik gebeuren laten plaatsen, maar ik wil zelf nog wat creatieve manieren bedenken...heb een kat, heb een luchtdrukgeweer, panelen nat sproeien, iemand nog ideeën?

Waar ik bang voor ben is dat ze een nestje hebben onder de panelen en als het erg warm gaat worden in de zomer, dat er verschrikkelijk droge takjes en dingetjes liggen die vlam kunnen vatten. Plus dat ze wellicht aan mijn kabels gaan sabbelen. Gaat om het paneel rechtsboven en dan aan de onderkant.
[Afbeelding]
Valt op de foto niet te zien dat nest, maar kan je niet gewoon via je dakraam met een bezemsteel of iets dergelijks het nest weg vegen. Dan wel doen als de eitjes nog niet zijn gelegd, anders is het zielig :P .

11*310 WP (3410) op ZO (~140°) @ ~41° hoek , Growatt 3000 MTL-S, Houten


 • exroosje
 • Registratie: Juni 2013
 • Laatst online: 18:20
Als er al wel eitjes zijn gelegd kun j er een klein gaatje in prikken... Of nep eieren in het nest leggen, Draag je direct bij tot het verminderen van de duivenplaag (tenminste in de steden).

Als je de eieren gewoon weghaalt of het nest heb je kans dat ze een nieuw nest /eieren produceren.

 • Wodan89
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 29-05 13:54
Rouske schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 09:38:
[...]

UIT gaat het vast niet, want volgens mij heeft @Wodan89 al iets van 30 optimizers in 1 string, zal hooguit zijn dat als die 2 in de zon liggen en de rest niet meer, dat ze beperkt worden in opwek.
Zijn er nu totaal 31st actief. de 9 panelen op het oosten werken pas op vol vermogen vanaf 0900.
daarvoor zitten ze op 60volt max ( p370) omdat de rest van de string nog geen vermogen leverd.
om dit te ondervangen ik heb ik al panelen en optimizers liggen, komen er nog 3 of 4 bij op oost vlak onder de nok van het dak. op het westen komen 3 panelen op dakgoot hoogte. helaas vangen deze iets schaduw. daarom wil ik ze bij de solaredge string betrekken.

maar zo te lezen moet ik me dus niet druk maken en straks gewoon het 12600wp omvormer vermogen aanmelden

18500wp Solaredge, 6Kw wp pana 3x 3,5Kw Airco,s + 64Kwh E auto. Gasloos sinds 2018


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Wodan89
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 29-05 13:54
wizzopa schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 09:48:
[...]


Hier 3 omvormers op 1x25 Amp totaal 8530WP 2xSE3000 1xGW1000 oost-west en zuid.
laatst nog een SE6000H geïnstalleerd op een 1x35A aansluiting, werkt prima en netspanning komt niet boven de 236 volt uit. Wel aangesloten met 5x4mm2 flexib waarvan de N en L parallel gebruikt worden.

spannings verval bij 25A is dan 0,7Volt

18500wp Solaredge, 6Kw wp pana 3x 3,5Kw Airco,s + 64Kwh E auto. Gasloos sinds 2018


 • PClop
 • Registratie: Augustus 2003
 • Niet online
Andrehj schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 10:36:
[...]


Dat is heel bijzonder, want dan heb je het verkeerde vermogen opgegeven. Je moet bij je netbeheerder het vermogen van de omvormer(s) opgeven, niet dat van je panelen! (Mits je omvormervermogen kleiner is dan je paneelvermogen uiteraard).
De netbeheerder wil weten hoeveel vermogen er maximaal op een aansluiting wordt teruggeleverd. Als je dus (zoals ik) 14 kWp op een 8 kW omvormer aansluit, zal het vermogen van die panelen de netbeheerder worst zijn, omdat het maximale vermogen wordt bepaald door de omvormer. Ik heb dus bij Liander netjes 8 kW opgegeven.
Vreemd ( maar begrijpelijk ) dat je stelt dat het vermogen van de omvormer moet worden ingegeven
is dat een wens gedachte van jou?
In de procedure wordt aangegeven dat je de Wp waarde moet opgeven.
https://energieanders.nl/...op-energieleveren-nl.html

Wodan89 schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 13:28:
[...]


Zijn er nu totaal 31st actief. de 9 panelen op het oosten werken pas op vol vermogen vanaf 0900.
daarvoor zitten ze op 60volt max ( p370) omdat de rest van de string nog geen vermogen leverd.
om dit te ondervangen ik heb ik al panelen en optimizers liggen, komen er nog 3 of 4 bij op oost vlak onder de nok van het dak. op het westen komen 3 panelen op dakgoot hoogte. helaas vangen deze iets schaduw. daarom wil ik ze bij de solaredge string betrekken.

maar zo te lezen moet ik me dus niet druk maken en straks gewoon het 12600wp omvormer vermogen aanmelden
Als je al aangemeld bent, moet je het gewoon zo laten. Is alleen om te checken voor juiste meter, en het systeem weet dat ze extra meterstanden moeten uitlezen.
Dat ze nu niet juist kunnen schatten hoeveel PV er in nl ligt lekker belangrijk.....
Voor de rest doen ze er geen bal mee

1 PVoutput . Dongen NB


 • twain4me
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 01:52
reneeke1970 schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 15:23:
[...]

Als je al aangemeld bent, moet je het gewoon zo laten. Is alleen om te checken voor juiste meter, en het systeem weet dat ze extra meterstanden moeten uitlezen.
Dat ze nu niet juist kunnen schatten hoeveel PV er in nl ligt lekker belangrijk.....
Voor de rest doen ze er geen bal mee
Is dat zo? Je zou denken dat het een indicator is om mee te kunnen plannen wat te doen met wijkcentrales die wel of niet vervangen moeten worden voor een slimmer model.

Ik zal het ongetwijfeld hebben gedaan, maar ik kan mij echt niet herrineren dat ik het vermogen moest invullen. Heel veel indruk heeft het dus niet achtergelaten. :+

[Voor 12% gewijzigd door twain4me op 03-04-2020 15:46]


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 01-04 16:43

Andre1973

2030 Wp op Z & 2040 Wp SF ZW

vinom schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 10:17:
Ik heb sinds drie dagen duiven bij mijn panelen. Via de zolder hoor ik ze veel herrie maken, dus ik vermoed dat ze aan het nestelen zijn onder mijn panelen. Zodra ik naar buiten loop houden ze zich stil natuurlijk.
Ik kan natuurlijk van dat prik gebeuren laten plaatsen, maar ik wil zelf nog wat creatieve manieren bedenken...heb een kat, heb een luchtdrukgeweer, panelen nat sproeien, iemand nog ideeën?

Waar ik bang voor ben is dat ze een nestje hebben onder de panelen en als het erg warm gaat worden in de zomer, dat er verschrikkelijk droge takjes en dingetjes liggen die vlam kunnen vatten. Plus dat ze wellicht aan mijn kabels gaan sabbelen. Gaat om het paneel rechtsboven en dan aan de onderkant.
[Afbeelding]
Hout krijg je niet zo makkelijk in de brand, dat valt wel mee. Kijk uit met er onder gaan harken met een tok oid, , laatst bij een klant geweest om de schade daarvan te herstellen. ik heb een glasvezelstok met een haakje er aan en daarmee kreeg ik er een 1/4 kliko stokken en andere zooi onderuit. wel voorzichtig doen, als het voelt als en kabel, niet doortrekken.

ZZP'er in de solar (werkvoorbereiding / voorman / plaatsen) sinds 2009 fulltime met PV bezig. Met houtkachel en warmtepomp gasvrij!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Andrehj
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 21:56
PClop schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 13:36:
[...]


Vreemd ( maar begrijpelijk ) dat je stelt dat het vermogen van de omvormer moet worden ingegeven
is dat een wens gedachte van jou?
In de procedure wordt aangegeven dat je de Wp waarde moet opgeven.
https://energieanders.nl/...op-energieleveren-nl.html

[Afbeelding]
Volgens energieleveren.nl (en dat is de site van de netbeheerders, jij linkt naar een site die NIET van de netbeheerders is!) gaat het om het vermogen van de installatie. Dat wordt in mijn geval begrensd door de omvormer. In dat geval moet je dus het vermogen van de omvormer opgeven.

WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 + Ubbink AirExcellent. Stuur DM voor €50 Raisin bonus.


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Aegle
 • Registratie: November 2013
 • Laatst online: 05-06 08:24

Aegle

"hier" = Schiedam, ZH...

vinom schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 10:17:
Ik heb sinds drie dagen duiven bij mijn panelen. Via de zolder hoor ik ze veel herrie maken, dus ik vermoed dat ze aan het nestelen zijn onder mijn panelen. Zodra ik naar buiten loop houden ze zich stil natuurlijk.
Ik kan natuurlijk van dat prik gebeuren laten plaatsen, maar ik wil zelf nog wat creatieve manieren bedenken...heb een kat, heb een luchtdrukgeweer, panelen nat sproeien, iemand nog ideeën?

Waar ik bang voor ben is dat ze een nestje hebben onder de panelen en als het erg warm gaat worden in de zomer, dat er verschrikkelijk droge takjes en dingetjes liggen die vlam kunnen vatten. Plus dat ze wellicht aan mijn kabels gaan sabbelen. Gaat om het paneel rechtsboven en dan aan de onderkant.
[Afbeelding]
Herkenbaar.. Sinds kort bij mij hetzelfde euvel, maar dan met kraaien.. 8)7. die hebben hier ook het paneel rechsboven uitgezocht om er onder wat te gaan fabrieken.

Inderdaad een hoop kabaal, alsof ze de boel aan het slopen zijn. Helaas kan ik er slecht bij. Alleen via de andere kant van het dak via de dakkapel. dan kan ik wel over de nok gaan hangen maar een stok onder de panelen krijgen zal moeilijk gaan. De rails zitten in de weg:

10 x Yingli YL260C-30b @ 10 x OP300 SolarEdge optimizers en SE3000 op 158º. Live: PVoutput , SolarEdge


Acties:
 • +1Henk 'm!
twain4me schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 15:43:
[...]


Is dat zo? Je zou denken dat het een indicator is om mee te kunnen plannen wat te doen met wijkcentrales die wel of niet vervangen moeten worden voor een slimmer model.

Ik zal het ongetwijfeld hebben gedaan, maar ik kan mij echt niet herrineren dat ik het vermogen moest invullen. Heel veel indruk heeft het dus niet achtergelaten. :+
Ben je gek, dat lezen ze wel uit in hun transformator zelf. Ze hoeven toch ook niet te weten hoeveel ev er in een wijk zijn, of hoeveel warmtepompen? Want dan moeten ze ook capaciteit uitbreiden in de winter

1 PVoutput . Dongen NB


 • PClop
 • Registratie: Augustus 2003
 • Niet online
Andrehj schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 16:58:
[...]


Volgens energieleveren.nl (en dat is de site van de netbeheerders, jij linkt naar een site die NIET van de netbeheerders is!) gaat het om het vermogen van de installatie. Dat wordt in mijn geval begrensd door de omvormer. In dat geval moet je dus het vermogen van de omvormer opgeven.
Ik link naar een site die stap voor stap weergeeft wat je moet invullen op energieleveren.nl dus ja, maar ik gaf jou ook al gelijk hoor, mbt het invullen van het omvormer vermogen, maar daar lees je overheen.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • twain4me
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 01:52
Ze zeggen van niet, zelf twijfel ik er een beetje aan.
dat lezen ze wel uit in hun transformator zelf. Ze hoeven toch ook niet te weten hoeveel ev er in een wijk zijn, of hoeveel warmtepompen? Want dan moeten ze ook capaciteit uitbreiden in de winter
Natuurlijk is er veel uit te lezen. Het gaat mij er meer om dat er met meer info waarschijnlijk beter is te voorspellen, toekomst kan je immers niet uitlezen. Mij lijkt het in iedergeval best handige info al is het maar om je rekenmodelen te checken. Het is gratis en behoorlijk zuivere info, het lijkt mij echt heel sterk dat ze het niet gebruiken.
Zijn er bijvoorbeeld straten/wijken die extreem achter blijven in zonnepanelen waar je dat niet zou verwachten als je naar inkomen en dak type kijkt?
Er zijn projecten om zonnestroom zo veel mogeleijk op te branden in de wijk door het naar een laadplein te "sturen" waar half volle EV klaar staan. hoeveel PV is er in de straat hoeveel verwachten we nog dat er bij kan komen is het dan handig om vast 2 3 of 12 palen extra neer te zetten etc.
Als feestboek geld kan verdienen aan de meest simpele info kan de overheid vast wel iets nuttigs halen uit de info hoeveel power er hier op het dak ligt. Ze zullen het minimaal gebruiken om te bepalen of je er belasting op kan heffen ;)

Overegens moeten ze ook weten hoeveel ev's en hoeveel wp's er zijn en nog komen voor uiteen lopende redenen en ook daar gebruiken ze allerlij info voor. Meestal gebaseerd op tellingen/gemiddelde en reken modelen maar zoals ik al zei deze info is zuiver en gratis. (extra stimuleren of juist groei afremmen, etc)

Maar ik kan het natuurlijk mis hebben, ik heb er geen bewijs voor :+

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 01-04 16:43

Andre1973

2030 Wp op Z & 2040 Wp SF ZW

Ik heb dit soort https://wymefa.nl/trekver...asfiber-kabeltrek-staven/ trekstaven om draden kabelt te trekken, daar zit ook een haakje aan.
Door m rond te draaien in de richting zodat de staven en het haakje vast draaien en dan rustig te harken heb ik er bij een klant een hele zooi nestmateriaal onder het systeem weggehaald.

(dit is slechts een deel)

Was ook nodig om de losgetrokken stekkers te kunnen lokaliseren.

ZZP'er in de solar (werkvoorbereiding / voorman / plaatsen) sinds 2009 fulltime met PV bezig. Met houtkachel en warmtepomp gasvrij!

twain4me schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 18:50:
[...]


Ze zeggen van niet, zelf twijfel ik er een beetje aan.


[...]


Natuurlijk is er veel uit te lezen. Het gaat mij er meer om dat er met meer info waarschijnlijk beter is te voorspellen, toekomst kan je immers niet uitlezen. Mij lijkt het in iedergeval best handige info al is het maar om je rekenmodelen te checken. Het is gratis en behoorlijk zuivere info, het lijkt mij echt heel sterk dat ze het niet gebruiken.
Zijn er bijvoorbeeld straten/wijken die extreem achter blijven in zonnepanelen waar je dat niet zou verwachten als je naar inkomen en dak type kijkt?
Er zijn projecten om zonnestroom zo veel mogeleijk op te branden in de wijk door het naar een laadplein te "sturen" waar half volle EV klaar staan. hoeveel PV is er in de straat hoeveel verwachten we nog dat er bij kan komen is het dan handig om vast 2 3 of 12 palen extra neer te zetten etc.
Als feestboek geld kan verdienen aan de meest simpele info kan de overheid vast wel iets nuttigs halen uit de info hoeveel power er hier op het dak ligt. Ze zullen het minimaal gebruiken om te bepalen of je er belasting op kan heffen ;)

Overegens moeten ze ook weten hoeveel ev's en hoeveel wp's er zijn en nog komen voor uiteen lopende redenen en ook daar gebruiken ze allerlij info voor. Meestal gebaseerd op tellingen/gemiddelde en reken modelen maar zoals ik al zei deze info is zuiver en gratis. (extra stimuleren of juist groei afremmen, etc)

Maar ik kan het natuurlijk mis hebben, ik heb er geen bewijs voor :+
Ik heb ook geen bewijs, en eigenlijk zoeken ze het daar maar ook lekker uit.... Wat ze er mee doen

1 PVoutput . Dongen NB


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Andrehj
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 21:56
PClop schreef op vrijdag 3 april 2020 @ 18:20:
[...]

Ik link naar een site die stap voor stap weergeeft wat je moet invullen op energieleveren.nl dus ja, maar ik gaf jou ook al gelijk hoor, mbt het invullen van het omvormer vermogen, maar daar lees je overheen.
Ik had het wel gelezen, maar mijn bijdrage wat ongenuanceerd geschreven. Excuses daarvoor. Ik moet afleren die uitroeptekens en hoofdletters te gebruiken.

WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 + Ubbink AirExcellent. Stuur DM voor €50 Raisin bonus.


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Kluus
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 23:22

Kluus

Gang is alles

Inmiddels liggen bij mij ook eindelijk de zonnepanelen op het dak. Het is de volgende setup geworden:

15x 315Wp URE half cut cell zonnepanelen
1x Omniksol 5k-TL3-NS (dit zou eigenlijk een Growatt 5000MTL-S maar schijnbaar was die lastig leverbaar ivm de Corona crisis :o )

Het is maar goed dat ik voor 15 panelen ben gegaan terwijl ik ook zat te denken over 18, dat had sowieso nooit gepast denk ik en 15 blijkt nu net aan, stom genoeg had ik naar verschillende buren gekeken bij het berekenen maar mij niet gerealiseerd dat ik als enige nog een extra pijpje heb voor de droger waardoor ik in de breedte minder ruimte heb. :+

De opstelling is nu als volgt:


Ik zag dat er al gelijk een vogel om het paneel midden-onder gepoept heeft... :(

De data uit de Omnik omvormer trekken voor pvoutput.org was wat gedoe maar uiteindelijk is dit ook gelukt aan de hand van het script van @D3LTA in https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1885585. Deze heb ik weer behoorlijk moeten modificeren voor mijn eigen omvormer (geen status.js maar status.html, login verplicht, andere data structuur) maar uiteindelijk is ook dat gelukt: https://www.pvoutput.org/intraday.jsp?id=83265&sid=74480

Nu maar genieten van het mooie weer, wat dat betreft komt het echt perfect uit. _/-\o_

[Voor 7% gewijzigd door Kluus op 04-04-2020 16:58]


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • PClop
 • Registratie: Augustus 2003
 • Niet online
@Kluus
Ik zou nog maar snel 3 dezelfde panelen bij ritselen, denk dat er nog wel 3 in landscape.
onderlangs kunnen, je hebt daar volgens mij nog ruim een meter over van de goot naar
de onderkant van de al aanwezige panelen ( het kan natuurlijk gezichtsbedrog zijn....... )

 • Kluus
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 23:22

Kluus

Gang is alles

PClop schreef op zaterdag 4 april 2020 @ 12:29:
@Kluus
Ik zou nog maar snel 3 dezelfde panelen bij ritselen, denk dat er nog wel 3 in landscape.
onderlangs kunnen, je hebt daar volgens mij nog ruim een meter over van de goot naar
de onderkant van de al aanwezige panelen ( het kan natuurlijk gezichtsbedrog zijn....... )
Hmm op zich zou dat misschien wel kunnen, die goot loopt wel schuin zoals je op de foto kan zien, maar misschien passen er vanuit rechts wel 3 in portrait ja. Als we het zo vol gooien kunnen er misschien ook nog net 2 boven en onder dat groepje pijpjes tot de erfgrens... ;)

Aan de andere kant gaan we met dit systeem al best wat over productie halen en ik vind het leg patroon zo wel het mooiste. Ik zal er eens over nadenken.

Ik vind trouwens wel dat ze dicht aan de dakrand zitten nu (kon ook niet anders vanwege dat pijpje dus), ik denk dat ik de eerst volgende 2-3 zuidwesters best spannend zal gaan vinden... :X

[Voor 3% gewijzigd door Kluus op 04-04-2020 12:56]


 • onetime
 • Registratie: Augustus 2006
 • Niet online
Voor wie zoekt naar anti-vogel strips; kijk eens naar solarguard. Zeg net iemand dat installeren.
Even gevraagd want zag er goed uit. Iemand ervaring?

@Kluus Gebruik je nog gas? Electrische auto? Dan kan je nog wel wat panelen gebruiken. Zeker zolang het er op deze omvormer bij past zou ik het doen. Alle overhead is al geweest.

[Voor 37% gewijzigd door onetime op 04-04-2020 13:53]

2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd' en opnieuw begonnen.


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Mrk87
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 22:15
ApC_IcE schreef op donderdag 2 april 2020 @ 09:25:
[...]


Waarom koop je geen lange steel met een zachte autoborstel?
Denk om je eigen veiligheid.
AUijtdehaag schreef op donderdag 2 april 2020 @ 10:03:
@Mrk87 Ja ik was alweer aan het terugzoeken.
Niet van het dak donderen uiteraard...Dat is het niet waard.
De vrouw paste door het dakraam dus panelen zijn weer mooi schoon :+

 • Fantastic_fox
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 05-06 16:13
Allen

Ik ben aan het kijken naar een klein systeem op het oosten in eerste instantie gekeken naar een string inverter maar doordat 3 panelen op een schuine rand komen van een plat dak en een opstaande rand schaduw werpt op het platte dak waar de andere 3 panelen komen toch aan het kijken naar microinverters.

Aps qs1 lijkt een mooie oplossing qua prijs en omdat je mppt hebt per paneel ook het beste qua opbrengst.

Ik las hier ergens in een topic een verhaal over uitschakelen bij hoge temperaturen (65graden?) dus ik vraag me af wat jullie ervaring is.

Verder is deze max 1200w heeft het dan wel nut om er bv 4 panelen van 340w aan te hangen of is 4 300w niet beter (prijstechnisch en qua rendement)

En in mijn situatie komt de 230v uit de muur op het plat dak bij de plat dak panelen hier komt dus een lasdoos die aangesloten is op een qs1. Mag en kan ik vanuit deze lasdoos een grondkabel over het dak leggen naar een 2de lasdoos en dan vanuit deze de 2de qs1 aansluiten? Grondkabel wil ik eigenlijk 4mm omdat dit iets minder verlies heeft en je legt hem toch maar 1 keer voor jaren.

Dan zullen er nog einddoppen bij moeten omdat de qs1 onderling niet verbinden zijn en einddoppen omdat ik maar 3 aansluitingen ga gebruiken in het begin.

Ik hoop dat jullie me iets verder kunnen helpen dan kan ik binnenkort alles bestellen

Voor meer info over de situatie en opstelling zie deze post Advies gevraag voor zonnepanelen.

Thnx alvast

[Voor 4% gewijzigd door Fantastic_fox op 04-04-2020 16:12]

APS QS1 en Y600 3*340w 38graden en 3*340w 20Graden alles naar het Oosten 92 graden. Zuid set sma sunnyboy 2100b 8*255w 38 graden 178graden zuid


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • tieske_janssen
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 20:39
ik ben aan het kijken naar 3 JAM72S10 410wp panelen op zuid met een kleine (5-10graden) hoek om op mijn berging te leggen (3,30x2,50).

grote vraag is welke omvormer hierbij gaat passen.
 • Normaal zou je voor <4 panelen voor een micro omvormer gaan(zoals de APS Q1), maar deze gaat de 410w per mppt niet halen(volgens mij gaan de y1000 tot 385wp per mppt bij 3 panelen).
 • Andere optie is een normale stringinverter ala de goodwe GW1000-XS maar die heeft dan weer een lager rendement door de lage mppt(3x50V=150V)
 • 3e optie is een enphase IQ7PLUS-72-2-INT. dit lijkt te gaan passen, echter weer iets duurder in aanschaf
of zijn er nog andere opties?

Acties:
 • +1Henk 'm!
@tieske_janssen 4 panasonic kan prima.
1590 x 1053 of 1463 x 1053
https://www.winkelman-zon...iles&merk=Panasonic%20HIT

Op een normale stringomvormer met 1x mppt ingang.

Komen betonvoeten uit?

[Voor 104% gewijzigd door AUijtdehaag op 04-04-2020 18:32]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • onetime
 • Registratie: Augustus 2006
 • Niet online
@tieske_janssen Liefst met een hoek van 15-20 graden, anders spoelt het niet goed schoon.
Anders moet je dat in de gaten houden en af en toe zelf héél voorzichtig schoonmaken.

2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd' en opnieuw begonnen.

@onetime
De panasonics hebben een drain gootje, dus geen probleem.

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • tieske_janssen
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 20:39
@onetime @AUijtdehaag , het is een lage berging en vind het niet erg om ieder kwartaal even de panelen schoon te maken. Ik heb ze graag zoveel mogelijk uit het zicht.

De grote panelen die je voorstelt gaan net niet passen i.v.m. een opstaande dakrand, maar de 4x panasonic panelen van 1463 x 1053 a 300wp zou inderdaad ook kunnen. Dit is wel een aanslag op mijn €/wp en tvt ten opzichte van JA solar.

@AUijtdehaag, jou voorbeeld komt uit op een stringvoltage van 213V, is dat niet best laag? met 3x JA solar kom ik op 150V uit, dat is misschien ondanks de lagere efficientie van de omvormer nog steeds goed te verantwoorden door de lagere €/wp of is dit echt te laag?
@tieske_janssen
Kwestie van invullen en naar het rendement vd omvormer kijken.Maar nu mag je het zelf doen:
https://www.sunnydesignweb.com/sdweb/#/
Kies nieuw project, zonder eigen verbruik, vul lokatiegegevens in en ga de configuratie van de pv installatie.

Heb je enige schaduw? (die de rijen met cellen doorkruist?)

[Voor 3% gewijzigd door AUijtdehaag op 04-04-2020 19:17]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


Acties:
 • +1Henk 'm!
tieske_janssen schreef op zaterdag 4 april 2020 @ 18:59:
@onetime @AUijtdehaag , het is een lage berging en vind het niet erg om ieder kwartaal even de panelen schoon te maken. Ik heb ze graag zoveel mogelijk uit het zicht.

De grote panelen die je voorstelt gaan net niet passen i.v.m. een opstaande dakrand, maar de 4x panasonic panelen van 1463 x 1053 a 300wp zou inderdaad ook kunnen. Dit is wel een aanslag op mijn €/wp en tvt ten opzichte van JA solar.

@AUijtdehaag, jou voorbeeld komt uit op een stringvoltage van 213V, is dat niet best laag? met 3x JA solar kom ik op 150V uit, dat is misschien ondanks de lagere efficientie van de omvormer nog steeds goed te verantwoorden door de lagere €/wp of is dit echt te laag?
Ik heb een omnik 1k en die zit met 185 volt in het optimale gebied. (Van60 tot 300),is dat niks voor jou?

1 PVoutput . Dongen NB


 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 23:35
Ik heb nu bij wat zonnige dagen eens gekeken naar wat mijn optimizers nu precies doen en krijg de onderstaande grafieken (boven stroom, onder spanning van de optimizers). De opstelling bestaat uit 12*325W op oost en 12*325W op west met P370 optimizers.Nu vroeg ik me af hoeveel andere optimizers zouden schelen. Want ik heb het idee dat ze nu juist zorgen voor minder opbrengst dan meer.

[removed]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Pixelmagic
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:44

Pixelmagic

Ubergeek

Voor het herplaatsen van mijn "oude" panelen ga ik de overkapping vervangen.
Nu sta ik net even te meten en bij de gegeven breedte en diepte en de maximum achterhoogte kom ik niet goed uit met de geplande hoek van 10 graden.

Het af en toe schoonmaken kwam ik in ieder geval al niet onderuit, maar ik vraag me af dat als ik naar 7-8 graden ga wat dit met het rendement gaat doen. Nu komen ze aan de noordkant van het huis dus in de winter reken ik al niet op te veel. In de zomer staat de oude overkapping vanaf 9:00 tot 16:00 in de zon.

Wat denken jullie er van ?

PVoutput van mijn 4950Wp


Acties:
 • +3Henk 'm!
@Pixelmagic brengt meer op dan alleen bitumen.en kiezel.

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 01-04 16:43

Andre1973

2030 Wp op Z & 2040 Wp SF ZW

onetime schreef op zaterdag 4 april 2020 @ 13:48:
Voor wie zoekt naar anti-vogel strips; kijk eens naar solarguard. Zeg net iemand dat installeren.
Even gevraagd want zag er goed uit. Iemand ervaring?

@Kluus Gebruik je nog gas? Electrische auto? Dan kan je nog wel wat panelen gebruiken. Zeker zolang het er op deze omvormer bij past zou ik het doen. Alle overhead is al geweest.
Ik heb ervaring (1x) met die zooi, niet te doen man, die klemmen springen alle kanten op als je gaat plaatsen.
Ik heb 1 deel (waren 2 delen op 2 dak helften) met die clips gedaan, de rest met korte boorschoeljes in het panel geboord.

ZZP'er in de solar (werkvoorbereiding / voorman / plaatsen) sinds 2009 fulltime met PV bezig. Met houtkachel en warmtepomp gasvrij!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • jacovn
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 21:52
redwing schreef op zaterdag 4 april 2020 @ 19:21:
Ik heb nu bij wat zonnige dagen eens gekeken naar wat mijn optimizers nu precies doen en krijg de onderstaande grafieken (boven stroom, onder spanning van de optimizers). De opstelling bestaat uit 12*325W op oost en 12*325W op west met P370 optimizers.

[Afbeelding]

Nu vroeg ik me af hoeveel andere optimizers zouden schelen. Want ik heb het idee dat ze nu juist zorgen voor minder opbrengst dan meer.
Is dat op een 3 fase SE inverter ? Ik neem het aan van wel gezien de clipping.
Nu zit je met 12 panelen met 12x60 volt en dan is maar 720 en de inverter heeft 750 nodig.

Ze gaan dus alle 12 naar de max, en de west kant moet in de ochtend de missende 30 volt leveren.
Dat zal met wat diffuus licht nog beter gaan dan op een stralende dag wellicht.

Als je geen schaduw hebt zou je met 1 paneel erbij op oost en west genoeg hebben. Maar gezien de spanning grafiek komen niet alle oost panelen tegelijk in de zon.
Met p404 optimizers heb je dan 25 volt per paneel in de zon meer.

Edit: nu meer wakker, en jouw oostkant ziet er haast net zo uit als mijn west schuin dak. Er gaat een schaduw over 1 of meer panelen heen in de ochtend. Dus die 12 panelen op oost halen bij lange niet het benodigde voltage.

[Voor 8% gewijzigd door jacovn op 05-04-2020 07:17]

8x330 NO12.5°, 8x330 ZW12.5°, 8x350 ZW60°, 8x325 NO10°, SE8K, P500. 6x410 ZW10° Enphase


 • onetime
 • Registratie: Augustus 2006
 • Niet online
AUijtdehaag schreef op zaterdag 4 april 2020 @ 18:25:
@onetime
De panasonics hebben een drain gootje, dus geen probleem.

[Afbeelding]
Dat waterafvoer aangroei aan de onderrand beperkt wil niet zeggen dat het schoonspoelt. Flats in het midden.

edit:
redwing schreef op zaterdag 4 april 2020 @ 19:21:
Ik heb nu bij wat zonnige dagen eens gekeken naar wat mijn optimizers nu precies doen en krijg de onderstaande grafieken (boven stroom, onder spanning van de optimizers). De opstelling bestaat uit 12*325W op oost en 12*325W op west met P370 optimizers.

[Afbeelding]

Nu vroeg ik me af hoeveel andere optimizers zouden schelen. Want ik heb het idee dat ze nu juist zorgen voor minder opbrengst dan meer.
Kan je er 2 parallelle strings van 12 van maken? Zodat ze elkaar niet beïnvloeden. Alleen extra kabel.
En anders idd 85V optimizers. Voor meer opbrengst. Maar dan wel deze leuk verkopen, anders te duur?
Andre1973 schreef op zaterdag 4 april 2020 @ 21:44:
[...] Ik heb ervaring (1x) met die zooi, niet te doen man, die klemmen springen alle kanten op als je gaat plaatsen. Ik heb 1 deel (waren 2 delen op 2 dak helften) met die clips gedaan, de rest met korte boorschoeljes in het panel geboord.
Het leek best wel te doen te zijn, dus ik denk dat je even de slag te pakken moet hebben of dat het niet met ieder paneel kombineert.

[Voor 61% gewijzigd door onetime op 04-04-2020 23:56]

2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd' en opnieuw begonnen.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • MarcoC
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 22:54
Ik heb een nieuwbouwhuis met 6 zonnepanelen, 310Wp per stuk dus 1860Wp in totaal, oriëntatie ZO. Hiervan liggen er 2 op de berging (plat dak) en 4 op een schuin dak (45 graden). Ik heb een 1300W omvormer. Ik vind mijn opbrengst tegenvallen, tot nu is het hoogste vermogen dat ik heb gezien ca. 1050W. Dit is bijvoorbeeld vandaag: https://www.pvoutput.org/...327&sid=72994&dt=20200404

Mijn vragen:
- Klopt mijn beeld dat de opbrengst aan de lage kant is?
- Is 1300W niet wat krap voor een installatie van 1860Wp?
- Wat kan ik doen om te controleren of alles correct functioneert?

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 01-04 16:43

Andre1973

2030 Wp op Z & 2040 Wp SF ZW

MarcoC schreef op zondag 5 april 2020 @ 00:11:
Ik heb een nieuwbouwhuis met 6 zonnepanelen, 310Wp per stuk dus 1860Wp in totaal, oriëntatie ZO. Hiervan liggen er 2 op de berging (plat dak) en 4 op een schuin dak (45 graden). Ik heb een 1300W omvormer. Ik vind mijn opbrengst tegenvallen, tot nu is het hoogste vermogen dat ik heb gezien ca. 1050W. Dit is bijvoorbeeld vandaag: https://www.pvoutput.org/...327&sid=72994&dt=20200404

Mijn vragen:
- Klopt mijn beeld dat de opbrengst aan de lage kant is?
- Is 1300W niet wat krap voor een installatie van 1860Wp?
- Wat kan ik doen om te controleren of alles correct functioneert?
Heb je enig idee hoe dit is aangesloten? ik neem aan dat die 2 panelen niet op 45 graden hellingshoek liggen? Zitten daar Tigo's tussen? is alles aangesloten op 1 omvormer?
Zou het kunnen zijn dat je allen de opbrengst van die 4x310 ziet? 1050W van 1240 Wp is niet heel raar.

[Voor 5% gewijzigd door Andre1973 op 05-04-2020 00:15]

ZZP'er in de solar (werkvoorbereiding / voorman / plaatsen) sinds 2009 fulltime met PV bezig. Met houtkachel en warmtepomp gasvrij!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MarcoC
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 22:54
Andre1973 schreef op zondag 5 april 2020 @ 00:13:
[...]

Heb je enig idee hoe dit is aangesloten? ik neem aan dat die 2 panelen niet op 45 graden hellingshoek liggen? Zitten daar Tigo's tussen? is alles aangesloten op 1 omvormer?
Zou het kunnen zijn dat je allen de opbrengst van die 4x310 ziet? 1050W van 1240 Wp is niet heel raar.
Ik weet weinig van de installatie. Ik kan alleen aangeven dat ik in huis een Trannergy SGN1300TL omvormer heb waar alles op aangesloten lijkt te zijn.

De twee panelen op de berging liggen onder een hoek van (schatting) 20 graden.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 01-04 16:43

Andre1973

2030 Wp op Z & 2040 Wp SF ZW

MarcoC schreef op zondag 5 april 2020 @ 00:22:
[...]

Ik weet weinig van de installatie. Ik kan alleen aangeven dat ik in huis een Trannergy SGN1300TL omvormer heb waar alles op aangesloten lijkt te zijn.

De twee panelen op de berging liggen onder een hoek van (schatting) 20 graden.
Kan kijken hoeveel (foto is mooier) hoeveel aansluitkabels vanaf de panelen er aankomen bij je omvormer? Dat ding heeft 1 MPP en 1 set aansluitingen.
Het zou niet goed zijn als ze de boel (4+2) in serie hebben gezet zonder iets slims er bij om dat verschil in hellingshoek compenseren.
Is er misschien nog ergens een andere omvormer verstopt? misschien hebben ze een of meerdere micro's achter die panelen op het platte dak gestopt, en gaan die met een AC kabel de MK in. zou kunnen.
Daar kan je achterkomen door morgen even de MK na te lopen, even kijken hoeveel AC draden er op de groep van de omvormer zijn aangesloten (alleen als je dat veilig kan doen, aandurft, laat t anders een ander doen als je niet bekend bent met AC) zitten er 2 blauwe en 2 bruine aangesloten dan zit er ergens nog wat. Of kijk even onder de panelen op het platte dak of je daar kastjes ziet zitten, en wat voor draden er vanaf komen, en waar ze naartoe gaan.
Zie je wat, maak dan even foto's

kortom: Huiswerk!

[Voor 37% gewijzigd door Andre1973 op 05-04-2020 00:35]

ZZP'er in de solar (werkvoorbereiding / voorman / plaatsen) sinds 2009 fulltime met PV bezig. Met houtkachel en warmtepomp gasvrij!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • pirke
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 21:10
@onetime De informatie in de opening post betreffende Enphase micro omvormers loopt wat achter. Tegenwoordig is de IQ7, IQ7+ en IQ7X gangbaar.

Zelf ben ik erg blij met mijn 40x IQ7+ :)

De Belangrijkste Toespraak Die Je Ooit Zal Horen


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • MarcoC
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 22:54
Andre1973 schreef op zondag 5 april 2020 @ 00:26:
[...]

Kan kijken hoeveel (foto is mooier) hoeveel aansluitkabels vanaf de panelen er aankomen bij je omvormer? Dat ding heeft 1 MPP en 1 set aansluitingen.
Het zou niet goed zijn als ze de boel (4+2) in serie hebben gezet zonder iets slims er bij om dat verschil in hellingshoek compenseren.
Is er misschien nog ergens een andere omvormer verstopt? misschien hebben ze een of meerdere micro's achter die panelen op het platte dak gestopt, en gaan die met een AC kabel de MK in. zou kunnen.
Daar kan je achterkomen door morgen even de MK na te lopen, even kijken hoeveel AC draden er op de groep van de omvormer zijn aangesloten (alleen als je dat veilig kan doen, aandurft, laat t anders een ander doen als je niet bekend bent met AC) zitten er 2 blauwe en 2 bruine aangesloten dan zit er ergens nog wat. Of kijk even onder de panelen op het platte dak of je daar kastjes ziet zitten, en wat voor draden er vanaf komen, en waar ze naartoe gaan.
Zie je wat, maak dan even foto's

kortom: Huiswerk!
Allereerst bedankt voor je inspanning op dit late tijdstip :). Dit is mijn omvormer (foto's even in linkje):
https://i.ibb.co/kQRVrcR/20-04-05-00-28-26-0698.jpg
https://i.ibb.co/37N2xFq/20-04-05-00-28-32-0699.jpg

Het zou me niets verbazen als boel in serie is aangesloten. Standaard zaten er 4 panelen bij het huis, bij een uitbouw kwamen er nog 2 panelen bij (ik vermoed om aan de EPC-norm te voldoen). Ik zal kijken of ik morgen in de meterkast kan zien hoeveel draden er zijn aangesloten.

Edit: misschien is het inderdaad zo dat op de omvormer in het huis alleen de panelen op het dak zitten aangesloten. Als ik naar de meterstanden van mijn energieleverancier kijk, dan zie ik dat op de dagen met de meeste opbrengst er 9kWh is teruggeleverd, een stuk meer dan mijn all-time high van 7,5kWh volgens PVOutput (gebaseerd op de gegevens van mijn omvormer). In de week van 23 maart heb ik volgens PVOutput 50kWh opgewekt, volgens mijn energieleverancier 61kWh. Dat is wel een groot verschil.

[Voor 17% gewijzigd door MarcoC op 05-04-2020 00:58]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 01-04 16:43

Andre1973

2030 Wp op Z & 2040 Wp SF ZW

MarcoC schreef op zondag 5 april 2020 @ 00:43:
[...]

Allereerst bedankt voor je inspanning op dit late tijdstip :). Dit is mijn omvormer (foto's even in linkje):
https://i.ibb.co/kQRVrcR/20-04-05-00-28-26-0698.jpg
https://i.ibb.co/37N2xFq/20-04-05-00-28-32-0699.jpg

Het zou me niets verbazen als boel in serie is aangesloten. Standaard zaten er 4 panelen bij het huis, bij een uitbouw kwamen er nog 2 panelen bij (ik vermoed om aan de EPC-norm te voldoen). Ik zal kijken of ik morgen in de meterkast kan zien hoeveel draden er zijn aangesloten.

Edit: misschien is het inderdaad zo dat op de omvormer in het huis alleen de panelen op het dak zitten aangesloten. Als ik naar de meterstanden van mijn energieleverancier kijk, dan zie ik dat op de dagen met de meeste opbrengst er 9kWh is teruggeleverd, een stuk meer dan mijn all-time high van 7,5kWh volgens PVOutput (gebaseerd op de gegevens van mijn omvormer). In de week van 23 maart heb ik volgens PVOutput 50kWh opgewekt, volgens mijn energieleverancier 61kWh. Dat is wel een groot verschil.
ben met de Q1 cijfers bezig.... moet ook gebeuren.
Kijk vooral ook even onder panelen an de uitbouw, daar zitten denk ik kastjes onder en volg even de kabels.

ZZP'er in de solar (werkvoorbereiding / voorman / plaatsen) sinds 2009 fulltime met PV bezig. Met houtkachel en warmtepomp gasvrij!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • MarcoC
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 22:54
Andre1973 schreef op zondag 5 april 2020 @ 01:11:
[...]


ben met de Q1 cijfers bezig.... moet ook gebeuren.
Kijk vooral ook even onder panelen an de uitbouw, daar zitten denk ik kastjes onder en volg even de kabels.
De panelen zitten op de schuur (maar ik kreeg ze "gratis" bij de uitbouw). De omvormer zit op zolder, wat geen handige plek is om de zonnepanelen van de schuur op aan te sluiten. Ik ga morgen zeker controleren of ik een omvormer kan vinden. Bedankt voor het meedenken!

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • pirke
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 21:10
MarcoC schreef op zondag 5 april 2020 @ 00:11:
Ik heb een nieuwbouwhuis met 6 zonnepanelen, 310Wp per stuk dus 1860Wp in totaal, oriëntatie ZO. Hiervan liggen er 2 op de berging (plat dak) en 4 op een schuin dak (45 graden). Ik heb een 1300W omvormer. Ik vind mijn opbrengst tegenvallen, tot nu is het hoogste vermogen dat ik heb gezien ca. 1050W. Dit is bijvoorbeeld vandaag: https://www.pvoutput.org/...327&sid=72994&dt=20200404

Mijn vragen:
- Klopt mijn beeld dat de opbrengst aan de lage kant is?
- Is 1300W niet wat krap voor een installatie van 1860Wp?
- Wat kan ik doen om te controleren of alles correct functioneert?
Als ik naar de efficiency kijk op pvoutput en die naast de mijne leg (klik) dan zit er een structureel verschil in. Ik gok dat ze het in serie hebben aangesloten. Ik heb bewust voor micro omvormers gekozen ivm twee dakvlakken en 's ochtends en aan het eind vd middag wat schaduw (die ik nu mooi over het dak zie trekken in de dagelijkse animatie :)).

Ik heb 70% vd panelen op (bijna) oost onder 50 graden, niet heel gunstig. De overige 30% liggen op (bijna) zuid onder 13 graden. Dat zou heel grofweg gemiddeld vergelijkbaar moeten zijn met een zuid-oost 135 opstelling onder 45 graden. Ik zou geen 20% verwachten in ieder geval.

Verder kun je nog lokale verschillen hebben in het weer. Jouw postcode ligt toch een heel eind hier vandaan :)

De Belangrijkste Toespraak Die Je Ooit Zal Horen


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 01-04 16:43

Andre1973

2030 Wp op Z & 2040 Wp SF ZW

Kan je kijken naar de DC spanning? eventueel morgen als het licht word en en net voordat ie gaat produceren (dan heb je de opeenklem spanning te pakken).
Dat zou dan wel 4x+/-40 dan wel 6x+/- 40 V moeten zijn.

ZZP'er in de solar (werkvoorbereiding / voorman / plaatsen) sinds 2009 fulltime met PV bezig. Met houtkachel en warmtepomp gasvrij!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 23:35
jacovn schreef op zaterdag 4 april 2020 @ 22:37:
[...]

Is dat op een 3 fase SE inverter ? Ik neem het aan van wel gezien de clipping.
Nu zit je met 12 panelen met 12x60 volt en dan is maar 720 en de inverter heeft 750 nodig.
Ja, een 3 fase SE6k.
Ze gaan dus alle 12 naar de max, en de west kant moet in de ochtend de missende 30 volt leveren.
Dat zal met wat diffuus licht nog beter gaan dan op een stralende dag wellicht.

Als je geen schaduw hebt zou je met 1 paneel erbij op oost en west genoeg hebben. Maar gezien de spanning grafiek komen niet alle oost panelen tegelijk in de zon.
Met p404 optimizers heb je dan 25 volt per paneel in de zon meer.

Edit: nu meer wakker, en jouw oostkant ziet er haast net zo uit als mijn west schuin dak. Er gaat een schaduw over 1 of meer panelen heen in de ochtend. Dus die 12 panelen op oost halen bij lange niet het benodigde voltage.
Klopt, een van de panelen in de hoek krijgt in de ochtend schaduw. Ik vroeg me alleen vooral af of er dan een verkeerde keuze van optimizers is, of dat het gewoon pech is en ik het er maar mee moet doen. Het is uiteindelijk niet dat de opbrengst heel slecht is, alleen zeker als het salderen minder wordt is die opbrengst vroeg en laat juist wel handig ivm eigen verbruik.
onetime schreef op zaterdag 4 april 2020 @ 23:38:
[...]
Kan je er 2 parallelle strings van 12 van maken? Zodat ze elkaar niet beïnvloeden. Alleen extra kabel.
Het zit op een 3 fase SE omvormer. Als ik er 2 stringen van zou maken moet er ook een andere omvormer komen.
En anders idd 85V optimizers. Voor meer opbrengst. Maar dan wel deze leuk verkopen, anders te duur?
Het ligt er nog niet zolang op en de keuze van de omvormers is niet door mij gedaan. Als die keuze dus echt fout is, ga ik eens navragen bij de installateur wat hij kan doen.

[removed]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Grolsch
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 22:23
Ff inchecken in het nieuwe topic :)

Is er trouwens ergens een calculatiesheet waarin je kunt berekenen wat het salderen gaat kosten na 2023 :? Of ergens een duidelijke uitleg wat ze nu precies van plan zijn, dan maak ik zelf wel een excelsheet :P

[Voor 75% gewijzigd door Grolsch op 05-04-2020 08:33]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • JoKo
 • Registratie: Februari 2011
 • Niet online

JoKo

Aan de kust🏝

Grolsch schreef op zondag 5 april 2020 @ 08:14:
Ff inchecken in het nieuwe topic :)

Is er trouwens ergens een calculatiesheet waarin je kunt berekenen wat het salderen gaat kosten na 2023 :? Of ergens een duidelijke uitleg wat ze nu precies van plan zijn, dan maak ik zelf wel een excelsheet :P
Geen sheet, wel de plannen.
https://www.rijksoverheid...uw-salderingsregeling.pdf

Ouddorp ZW 6.175 Wp NO+ZO 7.825 Wp Totaal 14.000 Wp


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Helhond
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 08-05 08:25

Helhond

Grunn

Fantastic_fox schreef op zaterdag 4 april 2020 @ 16:11:
Allen

Ik ben aan het kijken naar een klein systeem op het oosten in eerste instantie gekeken naar een string inverter maar doordat 3 panelen op een schuine rand komen van een plat dak en een opstaande rand schaduw werpt op het platte dak waar de andere 3 panelen komen toch aan het kijken naar microinverters.

Aps qs1 lijkt een mooie oplossing qua prijs en omdat je mppt hebt per paneel ook het beste qua opbrengst.

Ik las hier ergens in een topic een verhaal over uitschakelen bij hoge temperaturen (65graden?) dus ik vraag me af wat jullie ervaring is.

Verder is deze max 1200w heeft het dan wel nut om er bv 4 panelen van 340w aan te hangen of is 4 300w niet beter (prijstechnisch en qua rendement)

En in mijn situatie komt de 230v uit de muur op het plat dak bij de plat dak panelen hier komt dus een lasdoos die aangesloten is op een qs1. Mag en kan ik vanuit deze lasdoos een grondkabel over het dak leggen naar een 2de lasdoos en dan vanuit deze de 2de qs1 aansluiten? Grondkabel wil ik eigenlijk 4mm omdat dit iets minder verlies heeft en je legt hem toch maar 1 keer voor jaren.

Dan zullen er nog einddoppen bij moeten omdat de qs1 onderling niet verbinden zijn en einddoppen omdat ik maar 3 aansluitingen ga gebruiken in het begin.

Ik hoop dat jullie me iets verder kunnen helpen dan kan ik binnenkort alles bestellen

Voor meer info over de situatie en opstelling zie deze post Advies gevraag voor zonnepanelen.

Thnx alvast
Wat betreft je vraag qua vermogen per paneel is er paar pagina's terug nog een soortgelijke vraag gesteld.
Helhond schreef op dinsdag 31 maart 2020 @ 07:53:
[...]
Je zult met een hoger wattage paneel misschien iets meer afpieken, maar buiten de pieken om zal je wel meer opbrengst genereren.

Jou 365 Wp Canadian panelen leveren misschien 365 watt onder de Standard Test Conditions (STC).
Maar in normale omstandigheden (Nominal Module Operating Temperature (NMOT) blijft daar nog maar 272 watt van over. Gaat dus helemaal goed komen.

Staat hier goed uitgelegd:
https://www.solar-bouwmar.../enphase-groter-is-beter/
Conclusie is meer = beter

ZB: 60HP op 2x250L Orientatie: WZW 68°; Douche-WTW; PV: 18x QCell 6390Wp Noord/Zuid, APS QS1+YC600; WP: Panasonic 7kW J-gen ; Gasloos sinds 07-2020


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • joezzt
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
redwing schreef op zaterdag 4 april 2020 @ 19:21:
Ik heb nu bij wat zonnige dagen eens gekeken naar wat mijn optimizers nu precies doen en krijg de onderstaande grafieken (boven stroom, onder spanning van de optimizers). De opstelling bestaat uit 12*325W op oost en 12*325W op west met P370 optimizers.

[Afbeelding]

Nu vroeg ik me af hoeveel andere optimizers zouden schelen. Want ik heb het idee dat ze nu juist zorgen voor minder opbrengst dan meer.
Ziet er uit als optimizers die goed hun werk doen. Je hebt’s ochtends tot 8:30 maar 6 panelen in de zon en 18 in de schaduw.
Eigenlijk regelt op dat moment de omvormer de spanning van de schaduw optimizers zodat de totaal spanning overeind blijft. Wat voor stroom daarbij hoort bepaalt het uiteindelijke vermogen.
Bij andere optimizers zou je ‘s ochtends misschien 85/60 in het kwadraat meer vermogen hebben. De spanning van de zon optimizers gaat omhoog en daardoor kan de stroom ook verhoogd worden omdat de schaduwpanelen minder spanning hoeven te leveren.

Gibson S-1, Godin Multiac ACS SA, Camps Cut 500S, Roland Jazz Chorus-120 , King Tempo II 607, TMS320C10, SAM4L

Pagina: 1 2 3 ... 101 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Dit is een algemeen topic met als scope "opwekken met pv". Kijk voordat je een vraag stelt altijd in de topicstart, daar staat veel info in.

Eigen offertes / specifieke situaties horen in een eigen topic. :Y Lees dan eerst even deze stappen door.
Hier een berichtje maken en verwijzen naar je eigen topic is ok.

elektrapraat (kabeltjes, zekeringen, etc) kan hier: Het grote topic voor Elektra huisinstallaties - Deel 1
opscheppen over je productie? dat kan hier: Topicreeks: Het grote "jouw productie" topic
Precies je opbrengst loggen? Dat kan op: Datalogging: PV systemen
Loggen naar PV output? hier: PVOutput info en discussie of opmerkingen topic
en hoe zit het dan met de BTW? Nieuws: Zonnepanelen en de btw

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee