Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • ZuinigeRijder
  • Registratie: Oktober 2009
  • Niet online
Mede-auteur:
  • MichielFRL
  • Registratie: Augustus 2013
  • Laatst online: 17:20

MichielFRL

BTW op zonnepanelen terugvorderen = 21% besparen!

Na aanleiding van een artikel in de Volkskrant van 20 juni 2013 is dit topic gestart om te discussieren over het wel of niet terugvorderen van de BTW welke betaald is over de aanschaf van zonnepanelen, de gevolgen van de uitspraak van het hof en hoe e.a. administratief af te handelen.

21% BTW terugkrijgen op de aanschafkosten van een set zonnepanelen loont al snel de moeite en met een paar handelingen wordt de besparing door de Belastingdienst op uw bankrekening bijgeschreven. Welke handelingen moeten precies uitgevoerd worden en wat is belangrijk om van te voren geregeld te hebben?

Belangrijk
Op welke naam staat het energiecontract? De factuur van de zonnepanelen installatie moet op namelijk op dezelfde naam staan als het energiecontract.

Als de zonnepanelen dan op het dak liggen is het tijd om de BTW terug te gaan vragen bij de Belastingdienst.
Hiervoor moeten een aantal stappen doorlopen worden en moet de afweging gemaakt worden of de geplaatste set zonnepanelen de laatste set is die geplaatst is of dat er nog een uitbreiding gaat komen in de toekomst. Denk goed na wat de gevolgen zijn van de gemaakte keuze!
De Belastingdienst heeft een PDF met veelgestelde vragen op haar website staan.

P.S. soms is het voordeliger om het zelf te berekenen in plaats van forfait wanneer je maar een gedeelte van het jaar zonnepanelen hebt en ook omdat er tijdelijk maar 9% BTW is op energie, zie o.a. deze post.

Stappenplan terugvorderen betaalde BTW

Vereniging Eigen Huis heeft een uitgebreide stappenplan beschrijving.
  1. Als eerste moet er een BTW nummer aangevraagd worden. Daarvoor download je dit formulier, vult het in en stuurt het op naar de Belastingdienst.
    Een voorbeeld van hoe het ingevuld dient te worden vind je hier.
  2. De Belastingdienst stuurt je een bevestiging van de aanvraag om ondernemer in zonnepanelen stroom te worden en verstrekt een persoonlijk BTW-nummer. Tevens ontvang je een aangiftebiljet Omzetbelasting.
  3. Nu begint het echte werk. De aangifte moet ingediend worden.


Update van 1 mei 2018: Toch btw-teruggave voor alle kopers zonnepanelen en teruggave aanvragen eenvoudiger!

Op de site van Eigen Huis staat informatie:

Toch btw-teruggave voor alle kopers zonnepanelen
Huiseigenaren die in het verleden zonnepanelen hebben gekocht, kunnen de betaalde btw over de panelen en installatie terugkrijgen, ongeacht het jaar van aankoop. Dat heeft staatssecretaris Snel besloten als reactie op een dringende oproep daartoe van Vereniging Eigen Huis.

Ook wordt de procedure voor mensen die alsnog btw terugvragen eenvoudiger: zij hoeven slechts één keer aangifte te doen in plaats van over alle verstreken jaren. Ook hier had de vereniging op aangedrongen.
En vastelastenbond:
Goed nieuws: Toch btw-teruggave voor alle kopers zonnepanelen!
Goed nieuws voor de particuliere huishoudens die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in zonnepanelen. Wanneer u energie terug levert aan het net, zelfs wanneer de aanschaf langer dan 5 jaar geleden is., kunt u uw BTW terugvragen. Dit is april 2018 besloten door staatsecretaris Snel.

Hierdoor is de arbitraire tijdsgrens voor terugvragen is verdwenen en de procedure vereenvoudigd! Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft besloten dat particulieren recht hebben op teruggave van de btw op zonnepanelen, omdat u energie terug levert aan het energienet en BTW betaalt over de opbrengsten van uw opgewekte energie. Zonnepanelenhouders moeten zich laten registreren als btw-ondernemer/zonnepaneelhouders om gebruik te kunnen maken van deze regeling.


Zie ook Vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen.



@Jerrythafast
Nieuw 2019: de aanvraag voor de BTW-teruggave na plaatsing van de panelen uiterlijk 30 juni van het volgende kalenderjaar binnen moet zijn bij de Belastingdienst!!!!

Uiterlijk zaterdag 26 juni 2019 dient u zich bij ons aan te melden wanneer wij voor u de BTW van zonnepanelen over 2018 of oudere jaren kunnen terugvragen.

Er is in de media weinig ruchtbaarheid aan gegeven, maar de regels voor BTW-teruggave voor zonnepanelen worden dit jaar flink aangescherpt. Sinds 1 januari zijn nieuwe regels van kracht, die stellen dat de aanvraag voor de BTW-teruggave na plaatsing van de panelen uiterlijk 30 juni van het volgende kalenderjaar binnen moet zijn bij de Belastingdienst. Voor panelen die in 2018 zijn geplaatst is dat dus 30 juni 2019.

Volgens Btwterugvragenzonnepanelen.nl is besloten om tot 30 juni 2019 een overgangsregeling aan te houden, waarbij ook installaties van vóór 2018 nog kunnen worden aangemeld, wat in feite de situatie zoals die in 2018 was nog tot die datum in stand houdt. Per 30 juni 2019 zal het in één klap niet meer mogelijk zijn om van panelen die in 2018 of eerder geplaatst zijn de BTW terug te vragen.

Het terugvragen van de BTW werd mogelijk na een uitspraak van het Europese HvJ in 2013 (nieuws: HvJ: btw zonnepanelen is helemaal of gedeeltelijk aftrekbaar in EU) en ging na een uitspraak van de Hoge Raad in december 2017 en een besluit van staatssecretaris Snel in april 2018 ook gelden voor de jaren vóór 2013. Dat leidde vorig jaar tot een stormloop en lange wachttijden bij de Belastingdienst.

[ Voor 129% gewijzigd door ZuinigeRijder op 13-10-2022 21:43 . Reden: Toegevoegd: aanvraag voor 30 juni jaar daarop ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • burnerchief
  • Registratie: Juli 2004
  • Laatst online: 05-04 19:25

burnerchief

Werken kost teveel vrije tijd

Btw dreigt voor particulier met zonnestroom

Gepubliceerd op 20 juni 2013, 23:01

RIJSWIJK - Een deel van de ruim 100.000 huiseigenaren met zonnepanelen moet voortaan btw gaan betalen op door henzelf opgewekte stroom. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in een Oostenrijks geschil over btw op zonnestroom.

Het Hof oordeelde donderdag dat particulieren die zonnestroom produceren in de meeste gevallen als btw-ondernemer moeten worden gezien.

De uitspraak heeft vooral administratieve gevolgen, stellen specialisten van het advocatenkantoor Loyens & Loeff. Zo zal iedere particulier met zonnepanelen zich als btw-ondernemer moeten laten inschrijven, nota’s versturen en aangifte omzetbelasting moeten doen.

volg de LC op twitter | word vriend van de LC op Facebook | bestel een digitaal exemplaar van de krant

Pensionada en ik woon waar mijn Camper staat Repareer alles met en zonder stekker


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 309539

burnerchief schreef op donderdag 20 juni 2013 @ 23:20:
Btw dreigt voor particulier met zonnestroom
...
Het Hof oordeelde donderdag dat particulieren die zonnestroom produceren in de meeste gevallen als btw-ondernemer moeten worden gezien.

De uitspraak heeft vooral administratieve gevolgen, stellen specialisten van het advocatenkantoor Loyens & Loeff. Zo zal iedere particulier met zonnepanelen zich als btw-ondernemer moeten laten inschrijven, nota’s versturen en aangifte omzetbelasting moeten doen.
Maar dan komen die kleine btw-plichtige zonneboertjes ook voor de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) in aanmerking. Dus mogen ze die in eigen zak houden en hoeven dit niet af te dragen. Dat zal nog spannend worden of ze de BTW op de inkoop mogen aftrekken op de verkoop, dus dat wordt nog flink rekenen... :9
En kunnen ze dan de BTW op de de investering ook terugclaimen? >:)

[ Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 309539 op 20-06-2013 23:49 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Domba
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 16:34
Anoniem: 309539 schreef op donderdag 20 juni 2013 @ 23:46:
[...]


Maar dan komen die kleine btw-plichtige zonneboertjes ook voor de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) in aanmerking. Dus mogen ze die in eigen zak houden en hoeven dit niet af te dragen. Dat zal nog spannend worden of ze de BTW op de inkoop mogen aftrekken op de verkoop, dus dat wordt nog flink rekenen... :9
En kunnen ze dan de BTW op de de investering ook terugclaimen? >:)
Oosterrijk heeft een FIT voor zover ik weet en het geval gaat over altijd minder levering dan verbruik

Wat betreft de KOR onder €1345 kan een ontheffing van administratieve verplichtingen worden aangevraagd en verleend worden. Of de staat roept de één of andere uitzondering in het leven om zijn inkomsten droog te houden.

Want na zo'n "verplichte" ontheffing kun je de voorbelasting niet meer verrekenen en het verschil terug ontvangen van de belastingdienst voor elke volgende investering. :?
Van alles behoort tot de bedrijfsmiddelen ook een laptop, want er moeten tenslotte rekeningen gemaakt kunnen worden. :X

[ Voor 4% gewijzigd door Domba op 21-06-2013 01:29 ]

Eilandbedrijf met netondersteuning , all-electric || Deye 12KSG04LP3 met 580Ah-LFP 51,2V (Seplos 3x48100-10C +48200-10E) || hulp-Deye 12k SG04LP3 met 280Ah-LFP 51,2V || 19.4 kWp PV || Zonneplan EPEX-klant


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Joris 407
  • Registratie: Mei 2013
  • Laatst online: 17:25
Mmm, als dit ook in NL gaat gelden wordt dit voor de meeste van ons vooral veel administratieve rompslomp. Misschien nog kans op terugkrijgen btw op de aanschaf.. Zal wel niet.

Gasloos, Panasonic mono 7J; 11 x Jinko 420 Wp op ZZW + 12 x Jinko 420Wp NNO op Solis 8k; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mr-Leo
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 07-04 22:56
Dus het is nog maar de vraag of het salderen straks nog mag, en nu krijgen we ook nog dit gezeur erbij? Ik stop maar even met mijn omgeving adviseren om PV aan te schaffen..........

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PeterZ(on)
  • Registratie: Oktober 2012
  • Laatst online: 16:53
Ik zie het nog niet gebeuren. Waarvoor moet je betalen, alle opgewekte stroom of alleen de terug geleverde? En hoe en wie gaat dat bijhouden en controleren. En dat alles voor misschien een paar tientjes aan btw per jaar. Daarmee val je onder de kleine ondernemers regeling en betaal je niets. En ga ik dan straks ook betalen voor mijn zelf gekweekte groenten in mijn tuin. Lijkt mij een storm in een glas water.

PV 4860 Wp - Zonneboiler - Ventilatie WTW - Panasonic Warmtepomp WH-MDC05F3E5 - Hyundai Ioniq Electric 2017


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WoudseHoeve
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 14-04 15:58
Er staat ook bij dat het per geval moet worden bekeken en afgewogen, dat gaan ze echt niet doen.

14kWp, Piko 10.1+Piko 4.2+SE7k(6k965Wp), 25kW houtkachel, 120 Heatpipes+1210L Buffer, linkedin pv-output


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dreamvoid
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
Het is weer een tik tegen het Nederlandse salderingsregeling. Ik zie het inderdaad binnenkort gebeuren dat energieproductie en -consumptie gescheiden worden gemeten, belast en afgerekend, net zoals in de meeste landen buiten NL.

Uiteraard pas na een vreselijk warrig debat waar paneeleigenaren moord en brand schreeuwen, energiebedrijven de schuld krijgen, de media geen idee heeft waar ze over schrijven, en de politici het uiteindelijk sussen met weer een nieuwe stimuleringsregeling uit de categorie 'sigaar uit eigen doos'.

[ Voor 39% gewijzigd door Dreamvoid op 21-06-2013 09:47 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Schinnen-groen
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 31-12-2024

Schinnen-groen

Groen is een kleur

Dreamvoid schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 09:32:
Het is weer een tik tegen het Nederlandse salderingsregeling. Ik zie het inderdaad binnenkort gebeuren dat energieproductie en -consumptie gescheiden worden gemeten, belast en afgerekend, net zoals in de meeste landen buiten NL.

Uiteraard pas na een vreselijk warrig debat waar paneeleigenaren moord en brand schreeuwen, energiebedrijven de schuld krijgen, de media geen idee heeft waar ze over schrijven, en de politici het uiteindelijk sussen met weer een nieuwe stimuleringsregeling uit de categorie 'sigaar uit eigen doos'.
Je kan zo politiek commentator worden >:)

Maar gelijk heb je...

3040 Wp - 4,7 GJ zonneboiler - WP droger; A+++ wasmachine. Het leven is een aaneenschakeling van leermomenten en de waarheid ligt meestal in het midden; vertrapt door beide partijen. De CO2-discussie: ik geloof hier niet in.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PeterZ(on)
  • Registratie: Oktober 2012
  • Laatst online: 16:53
In de Telegraaf staat nu, als je een deel van de opgewekte elektriciteit aan het energiebedrijf verkoopt dan ben je voor de belastingdienst een ondernemer en dus b.t.w. plichtig. Dat zou dan m.i. alleen van toepassing zijn als je een negatief verbruik hebt en niet voor mensen dat maar een gedeelte van hun elektriciteitsgebruik met pv panelen afdekken.

PV 4860 Wp - Zonneboiler - Ventilatie WTW - Panasonic Warmtepomp WH-MDC05F3E5 - Hyundai Ioniq Electric 2017


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 15:00
PeterZ(on) schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 10:19:
In de Telegraaf staat nu, als je een deel van de opgewekte elektriciteit aan het energiebedrijf verkoopt dan ben je voor de belastingdienst een ondernemer en dus b.t.w. plichtig. Dat zou dan m.i. alleen van toepassing zijn als je een negatief verbruik hebt en niet voor mensen dat maar een gedeelte van hun elektriciteitsgebruik met pv panelen afdekken.
Ik vraag me af wat dit allemaal voor gevolgen zou kunnen hebben. Reacties hierop zijn welkom.

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • NiGeLaToR
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 09:55
JeroenH schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 10:28:
[...]


Ik vraag me af wat dit allemaal voor gevolgen zou kunnen hebben. Reacties hierop zijn welkom.
Had via Twitter al gereageerd, weet niet waarom reageren op je site voor mij meerwaarde biedt? ;)

Maar, nogmaals, ik denk dat er geen gevolgen zijn:

- we registreren hier opbrengst en verbruik niet volledig gescheiden
- dankzij saldering lever je pas netto terug, als je meer opwekt dan dat je consumeert (neggie)
- het geschuif met btw doe je nu voor diverse andere diensten ook niet (ik lever grondstof voor compost in de vorm van GFT, ik lever grondstof voor water middels het riool, grondstof voor stadswarmte door de inhoud van de grijze emmer, zo kun je er nog wel een paar verzinnen).

Dus, als je je PV installatie helemaal gescheiden aan zou sluiten op het net en hiervoor een teruglever overeenkomst met je netbeheerder hebt afgesproken zou je een 'energieleverancier' worden. Voor consumenten zou het voor die paar kWh die je meer opwekt weinig boeien. BTW aftrek van je panelen zelf lijkt leuk, tot je over elke opgewekte kWh in ene BTW moet gaan betalen natuurlijk. Die je deels weer terug krijgt voor alles wat je weer afneemt?

Listen & subscribe to my Life as a Journey Podcast


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • migjes
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 22-04 17:16
JeroenH schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 10:28:
[...]


Ik vraag me af wat dit allemaal voor gevolgen zou kunnen hebben. Reacties hierop zijn welkom.
er word veel over geschreven en geroepen, ik hoor maar weinig waarheden.
(oei oei oei, wat een stel negatievelingen hebben we toch in Nederland,
het glas is half vol niet half leeg.)

het word effen wachten tot er meer gegevens beschikbaar komen om er echt iets van te zeggen.
mijn eerste berekeningen zien er niet al te ongunstig uit.
ondernemer worden kan tegenwoordig gratis.
dan moet je 1 jaar lang een administratie bij houden. (per kwartaal)
1e kwartaal, je aankoop er in verwerken en die btw terug ontvangen.
2 tot 3 kwartaal, moet je btw betalen.
4e kwartaal vang je alle betaalde btw weer terug, en vraag je vrijstelling aan, omdat je toch niet boven het bedrag komt en dan kun je de administratie weer sluiten.
(dit past makkelijk op 1 A4tje of voor tweakers 1 spreatschetje :) .)
en gerekend naar mijn situatie kom ik er +/- 1000 euro beter van af. (ik draai toch al een volledige administratie)

maar ik verwacht een aanpassing voor de Nederlandse situatie, omdat het anders echt teveel werk word voor de belastingdienst.

7x245Wp(15 graden) + 7x245Wp(45 graden) op oost en 10x300Wp(45 graden) op west. (4kW omvormer)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dreamvoid
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
Wat in elk geval duidelijk is, is dat de salderingsregeling die eerst administratief zo lekker makkelijk leek (geen gescheiden meters nodig, alleen werken met nettoverbruik) in de praktijk een groter hoofdpijndossier is dan gedacht (door EB, BTW etc). Vanaf begin af aan scheiden van productie en consumptie was beter geweest - maar die kluwen nu ontwarren is al helemaal een administratieve ellende.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 15:00
NiGeLaToR schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 10:55:
Had via Twitter al gereageerd, weet niet waarom reageren op je site voor mij meerwaarde biedt? ;)
Ik hoopte een leuke discussie uit te lokken...
Maar, nogmaals, ik denk dat er geen gevolgen zijn:

- we registreren hier opbrengst en verbruik niet volledig gescheiden
- dankzij saldering lever je pas netto terug, als je meer opwekt dan dat je consumeert (neggie)
- het geschuif met btw doe je nu voor diverse andere diensten ook niet (ik lever grondstof voor compost in de vorm van GFT, ik lever grondstof voor water middels het riool, grondstof voor stadswarmte door de inhoud van de grijze emmer, zo kun je er nog wel een paar verzinnen).

Dus, als je je PV installatie helemaal gescheiden aan zou sluiten op het net en hiervoor een teruglever overeenkomst met je netbeheerder hebt afgesproken zou je een 'energieleverancier' worden. Voor consumenten zou het voor die paar kWh die je meer opwekt weinig boeien. BTW aftrek van je panelen zelf lijkt leuk, tot je over elke opgewekte kWh in ene BTW moet gaan betalen natuurlijk. Die je deels weer terug krijgt voor alles wat je weer afneemt?
Ik denk dat je gelijk hebt. Alleen het frustreert me dat alles wat we hierover (kunnen) zeggen moet beginnen met "ik denk". Er is helaas te weinig informatie beschikbaar, de media herkauwt hetzelfde berichtje over en over. We zullen moeten tot de belastingdienst zijn zaakjes voor elkaar heeft.

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Carbon
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 24-02 15:08

Carbon

4800Wp + 5400Wp

Anoniem: 309539 schreef op donderdag 20 juni 2013 @ 23:46:
[...]


Maar dan komen die kleine btw-plichtige zonneboertjes ook voor de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) in aanmerking.
Jazeker!

En de administratieve verplichting wordt helemaal eenvoudig als je jaarlijks minder dan 1345 aan BTW moet afdragen, in dat geval kun je een ontheffing aanvragen en hoef je ook geen OB aangifte meer te doen.

Die BTW inkomsten worden dan gezien als inkomsten.

Zie: Btw-voordeel door de kleineondernemersregeling

[ Voor 28% gewijzigd door Carbon op 21-06-2013 11:36 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mr-Leo
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 07-04 22:56
Ik heb helemaal geen zin om elk kwartaal een belastingaangifte te gaan doen..... :(

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ericplan
  • Registratie: Mei 2006
  • Nu online

ericplan

5180 Wp PV

Ik heb net m'n curriculum vitae aangevuld :)
2009 - heden directeur energiebedrijf

A'dam PVOutput


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Carbon
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 24-02 15:08

Carbon

4800Wp + 5400Wp

Mr-Leo schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 11:36:
Ik heb helemaal geen zin om elk kwartaal een belastingaangifte te gaan doen..... :(
Niet nodig als je jaarlijks minder dan 1345 euro moet afdragen

Zie: Ontheffing administratieve verplichtingen

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • NiGeLaToR
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 09:55
JeroenH schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 11:17:
[...]


Ik hoopte een leuke discussie uit te lokken...
Daarom zijn we toch al hier? :+
Ik denk dat je gelijk hebt. Alleen het frustreert me dat alles wat we hierover (kunnen) zeggen moet beginnen met "ik denk". Er is helaas te weinig informatie beschikbaar, de media herkauwt hetzelfde berichtje over en over. We zullen moeten tot de belastingdienst zijn zaakjes voor elkaar heeft.
Belastingdienst voert uit, dus uiteindelijk is de wetgever aan zet voor dit soort dingen. Maar NL kennende zal eerst iemand een rechtzaak moeten starten om antwoord te krijgen.

Listen & subscribe to my Life as a Journey Podcast


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Willie Wortel
  • Registratie: Maart 2012
  • Niet online
Daarnaast, IEDERE uitkering of huurtoeslag of zorgtoeslag wordt gekort. Je hebt nl inkomsten uit.....

[ Voor 3% gewijzigd door Willie Wortel op 21-06-2013 12:03 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Petje72
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 21-04 20:40
Stel dat het BTW verhaal doorgaat, denk het niet overigens. Dan gaan we als "bedrijf" een faktuur sturen naar onze energieleverancier voor de terug geleverde stroom en dan niet voor 6,5 cent de kW maar natuurlijk onze prijs, b.v. 12 cent de kW want onze groene stroom is natuurlijk van superkwaliteit, ambachtelijk bereid, fait-trade, etc }) wij als onderneming kunnen dan natuurlijk ook zelf de prijs bepalen.

Kunnen we dan ook aan andere energiemaatschappijen leveren dan waar we zelf (als particulier) stroom afnemen?

leuke materie :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PClop
  • Registratie: Augustus 2003
  • Niet online
ericplan schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 11:38:
Ik heb net m'n curriculum vitae aangevuld :)
2009 - heden directeur energiebedrijf
Men wordt wakker, ik heb een paar duizend posts terug in dit forum al meerdere malen
aangegeven dat dat in Duitsland al sinds jaar en dag geld dat je de BTW terug krijgt
als je zonnestroom op het net terug leverd, je bent dan ONDERNEMER. 8)7

http://www.google.nl/sear...ei=RxjEUda6OMzwtQbR2IGwAg

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 239824

Petje72 schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 12:12:

Kunnen we dan ook aan andere energiemaatschappijen leveren dan waar we zelf (als particulier) stroom afnemen?

leuke materie :)
Waarom niet, vrije markt of zo iets?
Inderdaad errug leuke materie.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 17:07

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Petje72 schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 12:12:
Stel dat het BTW verhaal doorgaat, denk het niet overigens. Dan gaan we als "bedrijf" een faktuur sturen naar onze energieleverancier voor de terug geleverde stroom en dan niet voor 6,5 cent de kW maar natuurlijk onze prijs, b.v. 12 cent de kW want onze groene stroom is natuurlijk van superkwaliteit, ambachtelijk bereid, fait-trade, etc }) wij als onderneming kunnen dan natuurlijk ook zelf de prijs bepalen.

Kunnen we dan ook aan andere energiemaatschappijen leveren dan waar we zelf (als particulier) stroom afnemen?

leuke materie :)
Het is maar waar je druk mee wilt zijn.

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Willie Wortel
  • Registratie: Maart 2012
  • Niet online
Dan mag je ook een grijs kenteken wagen rijden en geheel aftrekken en geen wegenbelasting meer.
Ik ben voor.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Fairy
  • Registratie: Januari 2001
  • Niet online

Fairy

13kWp

Als je dus onder de grens blijft hoe je geen btw af te dragen. Dus dat betekent dat als je er een paar euro boven zit met een goed zonnejaar, dat je eigenlijk verplicht wordt om je installatie uit te schakelen...

Wat een gedoe toch weer.

Het is toch veel logischer om te salderen tot 0 en de overgebleven energie zonder belasting uit te keren, zoals het nu al gebeurd?

Nu ga je situaties krijgen dat mensen de energie maar elektrisch weg gaan stoken om onder de streep toch nog een beetje goed uit te komen.

Je zult toch maar net een hoop hebben geïnversteerd in panelen...
revolution-nl schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 12:23:
[...]


Het is maar waar je druk mee wilt zijn.
Je kunt zo wel de duurste leverancier kiezen om op terug te leveren. Echter denk ik dat dit ook niet gaat werken. De leverancier die het duurst is krijgt dan alleen nog maar 'lever' klanten. Aan de andere kant wel goed voor de marktwerking >:)

[ Voor 26% gewijzigd door Fairy op 21-06-2013 13:10 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Fairy
  • Registratie: Januari 2001
  • Niet online

Fairy

13kWp

...dubbel

[ Voor 96% gewijzigd door Fairy op 21-06-2013 13:10 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 84021

Waarom kan het in Duitsland wel? Stimuleren, investeren en straks plukken zij de vruchten...
Waarom heeft Nederland zo'n geestelijk beperkte op korte termijn denkende regering?

[ Voor 4% gewijzigd door Anoniem: 84021 op 21-06-2013 13:15 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 239318

voor de kleine ondernemer geld dat je bij minder dan 1345 euro btw dit niet hoeft te betalen
1345 euro is 21%
dan moetje dus voor 6404 euro hebben teruggeleverd oftewel pakembeet 29000 kwh

dat gaat geen enkele particulier redden
weer een hoop administratieve bulshit

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Domba
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 16:34
Duitsland heeft een FIT, daar dien je systeem gewoon binnen een maand aan te melden bij de belastingdienst voor omzetbelasting en inkomstenbelasting.
Daar kun je ook verschillende keuzes maken omdat zij ook klein ondernemer regeling kennen. De toelichting wel in het Duits van Finanzambt Bayeren

Eilandbedrijf met netondersteuning , all-electric || Deye 12KSG04LP3 met 580Ah-LFP 51,2V (Seplos 3x48100-10C +48200-10E) || hulp-Deye 12k SG04LP3 met 280Ah-LFP 51,2V || 19.4 kWp PV || Zonneplan EPEX-klant


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 84021

Als de BTW inkomsten gezien worden als inkomsten, dan zou dit ook betekenen dat iemand in de bijstand met zonnepanelen weer een deel van de bijstand moet inleveren?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Domba
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 16:34
Niet het BTW-deel in Duitsland is voor de inkomstenbelasting, de voorbeelden van het Finanzambt gaan ook uit van 10% eigenverbruik en 90% netto levering, na verloop van jaren is de investering afgeschreven die verrekend worden met de inkomsten uit FIT als ook in een zonnig jaar de inkomsten uit FIT hoger zouden kunnen liggen dan de afschrijving.
In Nederland is geen FIT en de redelijke vergoeding voor netto levering is laag in verhouding met de verwachte levensduur en investering

Eilandbedrijf met netondersteuning , all-electric || Deye 12KSG04LP3 met 580Ah-LFP 51,2V (Seplos 3x48100-10C +48200-10E) || hulp-Deye 12k SG04LP3 met 280Ah-LFP 51,2V || 19.4 kWp PV || Zonneplan EPEX-klant


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Kiswum
  • Registratie: November 2004
  • Laatst online: 10:00

Kiswum

Gadget reviewer

Het btw probleem is neem ik aan alleen voor mensen die meer opwekken dan ze gebruiken?
In dat geval hebben we voorlopig nergens last van. Het devies is dan waarschijnlijk om onder de 5000kWh en onder je eigen verbruik te blijven :D

Link naar mijn website voor alle reviews en blogs: Kiswum.com.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Carbon
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 24-02 15:08

Carbon

4800Wp + 5400Wp

Anoniem: 84021 schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 13:31:
Als de BTW inkomsten gezien worden als inkomsten, dan zou dit ook betekenen dat iemand in de bijstand met zonnepanelen weer een deel van de bijstand moet inleveren?
Bij de KOR (Kleinondernemersregeling) moet je de BTW opvoeren als inkomsten, maw als er geen kosten tegenoverstaan dat draagt dat bij tot de winst en die moet je opgeven (box 1)

[ Voor 3% gewijzigd door Carbon op 21-06-2013 16:51 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 480627

Kiswum schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 14:19:
Het btw probleem is neem ik aan alleen voor mensen die meer opwekken dan ze gebruiken?
In dat geval hebben we voorlopig nergens last van. Het devies is dan waarschijnlijk om onder de 5000kWh en onder je eigen verbruik te blijven :D
Nee, zodra je terug levert aan het net. Overigens is het niet echt een probleem, de KOR gaat tot 1345 euro, dat redt je nooit, of je moet een joekel van een installatie hebben.
Stel je levert terug voor 6 cent, dan factureer je €0,0126 per kWh. (€1345 / €0,0126 = 106 746kWh)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Carbon
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 24-02 15:08

Carbon

4800Wp + 5400Wp

Anoniem: 480627 schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 16:51:
[...]

Nee, zodra je terug levert aan het net. Overigens is het niet echt een probleem
Hangt er helemaal vanaf hoe de fiscus omgaat met het privé gebruik!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Speedmaster
  • Registratie: Juli 2005
  • Nu online

Speedmaster

Make my day...

Maar als ik dan ondernemer wordt dan is het huis waar ik mijn panelen op heb liggen toch een bedrijfspand.....? Kan ik daar nog wat mee......?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PcDealer
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 11-04 18:04

PcDealer

HP ftw \o/

migjes schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 11:06:
[...]

dan moet je 1 jaar lang een administratie bij houden. (per kwartaal)
1e kwartaal, je aankoop er in verwerken en die btw terug ontvangen.
2 tot 3 kwartaal, moet je btw betalen.
4e kwartaal vang je alle betaalde btw weer terug, en vraag je vrijstelling aan, omdat je toch niet boven het bedrag komt en dan kun je de administratie weer sluiten.
Ik deed 1x per jaar de gehele aangifte. Je kunt de belastingdienst vragen of je per half jaar of per jaa aangifte mag doen.

LinkedIn WoT Cash Converter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Barrycade
  • Registratie: November 2003
  • Laatst online: 17:13

Barrycade

Through the...

Anoniem: 84021 schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 13:31:
Als de BTW inkomsten gezien worden als inkomsten, dan zou dit ook betekenen dat iemand in de bijstand met zonnepanelen weer een deel van de bijstand moet inleveren?
Ja voor die 1e persoon waarvoor dit geldt.....En hoe veel 10000 kWh-en denk je precies dat die bijstand ontvanger aan het net gaat terugleveren?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • NielsTn
  • Registratie: December 2006
  • Laatst online: 21-04 20:33
...en wat gaat het Nederland kosten als de europees afgestemde 14-16-20% duurzame energie bij lange na niet gehaald gaat worden?
leuke boete die dan uit de schatkist betaald zal worden... bijeengebracht door alle burgers....

Tesla Model 3 LR DualMotor - AP & FSD | 4800Wp solar panels | 11.4GJ thermal solar panels


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • drielp
  • Registratie: Juni 2012
  • Laatst online: 14-09-2024
Barrycade schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 23:10:
[...]


Ja voor die 1e persoon waarvoor dit geldt.....En hoe veel 10000 kWh-en denk je precies dat die bijstand ontvanger aan het net gaat terugleveren?
Pecies, hoeveel huurhuisdaken liggen vol met PV en hebben een flink overschot?

Ik hou me voorlopig maar niet bezig met deze materie. Veel gespeculeer en weinig concrete info. Je er nu al druk over maken raakt kant nog wal, er boos over worden nog minder.

Voorlopig blijf ik lekker salderen met m'n ferraris en het teveel gaat het net in. Daar betalen we gewoon voor.

4285 Wp op ZO, 1200 Wp op schuur en 880 Wp op NW, DWTW en 7 kW houtkachel


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Carbon
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 24-02 15:08

Carbon

4800Wp + 5400Wp

Als de uitspraak ook van toepassing wordt op Nederland (nog lang niet zeker) dan krijg je als zonnestroom opwekker de volgende mogelijkheden:

1) Je koopt de installatie in privé.

Ferraris meter: er verandert helemaal niets want de teruglevering wordt door de meter gesaldeerd.

Slimme meter (m.a.w. met twee telwerken): geen terugleververgoeding als gevolg van de EU uitspraak want salderen is in strijd met de wet.

2) Je koopt de installatie als ondernemer

Ferraris meter:
Privé: je betaalt energiebelasting en BTW over verbruik min teruglevering.
Zakelijk: geen BTW aftrek want de installatie wordt voornamelijk privé gebruikt.

Slimme meter: (Kor* zonder ontheffing)
Privé: je betaalt energiebelasting en BTW over het verbruik.
Zakelijk: je stuurt een factuur voor de teruglevering + BTW naar het energiebedrijf
De gefactureerde BTW mag je houden.
De BTW over de aanschaf en onderhoud van de installatie krijg je terug

Slimme meter: (Kor met ontheffing)
Privé: je betaalt energiebelasting en BTW over het verbruik.
Zakelijk: je stuurt een factuur voor de teruglevering zonder BTW naar het energiebedrijf
De BTW over de aanschaf en onderhoud van de installatie krijg je terug

Met een slimme meter ontkom je privé dus niet meer aan de energiebelasting en BTW.

*Kor = Kleineondernemersregeling

[ Voor 11% gewijzigd door Carbon op 23-06-2013 14:42 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PcDealer
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 11-04 18:04

PcDealer

HP ftw \o/

Volgens mij wordt hier de slimme meter verwisseld met een digitale meter.

LinkedIn WoT Cash Converter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Domba
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 16:34
Geen BTW op zonnestroom
Minnesma heeft wel een punt met dat de netwerkbeheerder bij wet uitgesloten is als verkopende partij, waar je tijdelijk je zonnestroom parkeert.

Eilandbedrijf met netondersteuning , all-electric || Deye 12KSG04LP3 met 580Ah-LFP 51,2V (Seplos 3x48100-10C +48200-10E) || hulp-Deye 12k SG04LP3 met 280Ah-LFP 51,2V || 19.4 kWp PV || Zonneplan EPEX-klant


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Joris 407
  • Registratie: Mei 2013
  • Laatst online: 17:25
Volgens dat bericht is er dus wel kans dat degene die meer produceert dan afneemt wel btw moet afdragen. Maar goed, dan heb je dus die kor nog.

Gasloos, Panasonic mono 7J; 11 x Jinko 420 Wp op ZZW + 12 x Jinko 420Wp NNO op Solis 8k; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mike70
  • Registratie: Oktober 2006
  • Laatst online: 18-03 18:52

Mike70

5495 Wp + ZB + Pellet-cv

Oeps...

Op dit moment heb ik dit jaar al een overschot van 300kWh.
Dus ik mag dan volgend jaar een inschrijving bij kvk aanmaken en een auto van de zaak aanschaffen. :+
Ik laat het wel op mij af komen.

www.mijnzon.info


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RemcoDelft
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 14-04 18:25
Dus nadat de energierekening is veringewikkeld tot een gedrocht met grofweg 10 verschillende posten (lees: voornamelijk belastingen met verschillende namen) voor zowel gas als elektriciteit hebben ze weer iets nieuws verzonnen om het nog ingewikkelder te maken? Hebben die lui in Brussel werkelijk niets beters te doen?
Een BTW-administratie opzetten voor een paar euro... Leuk als je zo'n huis (ver)koopt ook, krijg je er verplicht een bedrijf bij!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 238103

leuk : belastingadviseur zijn in de stad van de zon (of postbode)

met de broodjes aap die in nederland over pv worden verkocht kun je vrijwel heel afrika voeden :
http://www.zonnepanelen.w...broodjes-aap-zonnepanelen

[ Voor 57% gewijzigd door Anoniem: 238103 op 23-06-2013 09:13 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Domba
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 16:34
RemcoDelft schreef op zondag 23 juni 2013 @ 03:48:
Dus nadat de energierekening is veringewikkeld tot een gedrocht met grofweg 10 verschillende posten (lees: voornamelijk belastingen met verschillende namen) voor zowel gas als elektriciteit hebben ze weer iets nieuws verzonnen om het nog ingewikkelder te maken? Hebben die lui in Brussel werkelijk niets beters te doen?
Een BTW-administratie opzetten voor een paar euro... Leuk als je zo'n huis (ver)koopt ook, krijg je er verplicht een bedrijf bij!
Nederland heeft een vorm van "net metering" het grootste deel van Europa heeft een vorm van FIT en deze zijn vanaf de start al belastingplichting.
De uitspraak van het Europesche hof was op verzoek van de Oostenrijk of dat voorbelasting verrekend diende te worden voor woning PV-systemen kleiner dan het eigen verbruik

Een status in juni 2012 van een belangenorganistatie, de LCOE is sinds dien nog verder gedaald door lagere installatiekosten en als tweaker zelf plaatsen.

Eilandbedrijf met netondersteuning , all-electric || Deye 12KSG04LP3 met 580Ah-LFP 51,2V (Seplos 3x48100-10C +48200-10E) || hulp-Deye 12k SG04LP3 met 280Ah-LFP 51,2V || 19.4 kWp PV || Zonneplan EPEX-klant


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 522882

Dan maar je eigen energie op slaan, probleem opgelost. In Duitsland is zelfs een subsidie potje gemaakt hier voor. Daar hebben ze iets meer zonne-energie als hier.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

445033

Anoniem: 239318 schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 13:19:
voor de kleine ondernemer geld dat je bij minder dan 1345 euro btw dit niet hoeft te betalen
1345 euro is 21%
dan moetje dus voor 6404 euro hebben teruggeleverd oftewel pakembeet 29000 kwh

dat gaat geen enkele particulier redden
weer een hoop administratieve bulshit
Bovenstaand bericht van Swapevent is naar mijn bescheiden mening een van de weinige zinnige opmerkingen hier. Hij heeft helemaal gelijk. Mijn vrouw is kleinschalig ondernemer en betaalt al 10 jaar geen BTW. Volgens mij is deze discussie volkomen nutteloos. Over naar de orde van de dag.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jwstolk
  • Registratie: November 2008
  • Niet online

jwstolk

0 Wp

Snacht's gebruikt de "bedrijfsmatige" zonnepaneel installatie juist stroom: omvormer (hopelijk weinig), kWh meter elektronica voor loggen, database, webserver, backup server, netwerk switch, etc. Zou dit dan onder bedrijfsmatig gebruik vallen?
Zitten we straks op 8 telwerken: dag/nacht, verbruik/teruglevering, prive/bedrijf. :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • zeegerd
  • Registratie: Juli 2010
  • Nu online
Als het er nu op uitdraait dat we (particulieren) de aanschaf-BTW kunnen aftrekken maar verder geen (BTW-over-opgewekte-zelf-gebruikte-dan-wel-teruggeleverde-energie-)rompslomp erbij krijgen: klinkt aardig.

Zoals allerlei tweakers al uitlegden lijkt anderzijds het bureaucratische circus alleen maar groter en complexer te worden. Daar is niemand bij gebaat, behalve de goedbetaalde adviseurs die de steeds woestere papieren tijgers proberen te temmen.

Tot zover tevens de maandagochtendmetafoor.

6885 Wp + Daikin US 3.5 + Nibe MT-WH21 = gasloos


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 238103

nogmaals het is voor nederland en bulgarije niet van toepassing, maar wel voor landen die heel verstandig een fit (feed in regeling+geijkte bemeting) met daarin btw verrekening hebben.
nederland saldeert, en pas dan word er belasting geheven over het restant,
of word btw betaald over de kale levering zoals bij greenchoice onder 0.

verder was onze initiele subsidie op pv eerst een btw regeling, maar het werd die 650 euro fooi
(alweer een aankoop subsidie van korte duur)
na de btw verhoging (naar 21%) gaat deze helemaal op aan btw bij een 4,5kWp setje.
allemaal weer typische nederlands gehei-kneuter
Nederland heeft achterstand
Per inwoner wordt er in Nederland relatief weinig elektriciteit uit zonne-energie opgewekt,
ook in vergelijking met direct omringende landen. Eind 2010 scoorden alleen Bulgarije en het
Verenigd Koninkrijk lager dan Nederland (zie grafiek). Inmiddels heeft het Verenigd
Koninkrijk ons ingehaald door de introductie van een nieuwe subsidie in 2011.
De meeste Europese landen hebben een subsidieregeling voor duurzame energie waardoor
duurzame energie een sterke groei door maakt in Europa.
#shame
#fail
feed-in word hier subsidie genoemd, maar dat laat zien hoe zeer we niet weten wat het is.
zelf landen als iran of uganda hebben een feed in regeling.
Wikipedia: Feed-in tariff
#epic

[ Voor 51% gewijzigd door Anoniem: 238103 op 24-06-2013 22:44 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Solarnrg kwam vandaag nog met een artikel van Flynth over de eventuele terugvordering van de btw van de aanschaf en installatiekosten..
Hier nog een verhaaltje.
Het zou verstandig zijn om je alvast als BTW ondernemer aan te melden volgens het artikel.
Helaas (of gelukkig) heb ik een ferrarismeter en geen telwerk voor teruglevering en verbruik, dus gaat het terugvorderen voor mij voorlopig niet op.

Ben toch benieuwd naar de consequenties (prive) als je, je alvast zou aanmelden als btw ondernemer.
Gaat een beetje boven mijn pet uit, helaas.

PVOutput Github - Div ESP TK: MHI - Clack - Ecodan


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PcDealer
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 11-04 18:04

PcDealer

HP ftw \o/

Dan moet je een KvK-nummer hebben en de daarbij behorende jaarlijkse kosten.

LinkedIn WoT Cash Converter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrBarBarian
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 07-03-2023
Neen, staat duidelijk in het stuk van Flynth vermeld. De KvK accepteert je inscrhijving niet. Je moet alleen bij de Belastingdienst een btw-nummer aanvragen, wat gratis is.

Stuk van Flynth lijkt mij wel wat suggestief geschreven. E.a. is minder eenvoudig dan ze in eerste instantie doen vermoedden. Ze beginnen in het stuk als over twee meters, etc etc. Dat is waar het wat complexer wordt. Het is zeker niet zo dan je als particulier direct alle btw terugkrijgt als je je aanmeld als btw ondernemer.

maar ik ben geen expert

iRacing Profiel


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Barrycade
  • Registratie: November 2003
  • Laatst online: 17:13

Barrycade

Through the...

In de Oostenrijkse zaak werd alle opgewekte energie direct het net op gestuurd.
Bij de meeste particulieren in NL is dat niet het geval.

Ik zou me niet wagen aan de stappen van Flynth, uit het stuk proef ik niet enige onderbouwde kennis over de werking van opwekking bij particulieren. Maar ze zullen je waarschijnlijk graag à 125 euro (ex BTW) per uur bijstaan als je een conflict bij de Belasting Inspecteur hebt omdat je de BTW van je panelen aan het aftrekken ben.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • migjes
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 22-04 17:16
@PcDealer, AUijtdehaag
kvk inschrijving is gratis tegenwoordig.

en voor salderen maakt het niet uit. (zolang je maar geen winst over je zelf maakt.)
zolang je minder als 30.000kWh produceert per jaar (en verder niet al ondernemer bent) kom je makkelijk onder de grens van de kor.

flynth heb je nergens voor nodig, wel lef en doorzettings-vermogen.
ik verwacht wel wat kleine probleempjes onderweg vanwegen onbekendheid en nog wat onduidelijkheden over hoe ze het willen oplossen.

wie gaat het eens proberen?
wie het het lef, en op het moment toch al plannen?

7x245Wp(15 graden) + 7x245Wp(45 graden) op oost en 10x300Wp(45 graden) op west. (4kW omvormer)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mrmrmr
  • Registratie: April 2007
  • Niet online
De belastingdienst zal je al snel niet als ondernemer beschouwen. Bijvoorbeeld als er weinig opbrengst is en er dus geen sprake is van een bedrijf.

Het klopt dat KvK inschrijving gratis is. Cadeautje van de VVD om zeurende ondernemers tevreden te stellen. Als je de KvK uitlegt dat je een energieproductiebedrijf begint moeten ze je gewoon inschrijven. Als je zegt dat je zonnepanelen hebt en dat je daarom een inschrijving wilt, dan vraag je om problemen.

De Belastingdienst heeft overigens weinig te maken met de KvK. Ook zonder inschrijving kun je OB plichtig zijn (het is geen recht!). De Belastingdienst bepaalt of je OB moet heffen. Zegt de Belastingdienst nee, dan kun je bezwaar maken en dan naar de rechter. Leuk is anders.

Uit de historie blijkt dat het Ministerie van Financiën gaten zo snel mogelijk repareert. Dat zal nu niet anders zijn tenzij men een echte regeling bedenkt om zonnepanelen te stimuleren. Als je denkt dat zo'n regeling eraan komt, dan stel je de aanschaf uit.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • migjes
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 22-04 17:16
mrmrmr schreef op woensdag 17 juli 2013 @ 13:09:
De belastingdienst zal je al snel niet als ondernemer beschouwen. Bijvoorbeeld als er weinig opbrengst is en er dus geen sprake is van een bedrijf.
de grens van ondernemerschap is dun, dus best mogelijk.
genoeg beginners die de eerste jaren klein zijn of beginnen naast hun eigen baan.
of zelfs de eerste jaren verlies maken.
Het klopt dat KvK inschrijving gratis is. Cadeautje van de VVD om zeurende ondernemers tevreden te stellen. Als je de KvK uitlegt dat je een energieproductiebedrijf begint moeten ze je gewoon inschrijven. Als je zegt dat je zonnepanelen hebt en dat je daarom een inschrijving wilt, dan vraag je om problemen.
je begind natuurlijk een energieproductiebedrijf over hoe je dit doet is niet nodig om te weten voor de KvK, naast het hebben van een baan of uitkering (oppassen met uitkering, dan zijn er extra regels.)
De Belastingdienst heeft overigens weinig te maken de KvK. Ook zonder inschrijving kun je OB plichtig zijn (het is geen recht!). De Belastingdienst bepaalt of je OB moet heffen. Zegt de Belastingdienst nee, dan kun je bezwaar maken en dan naar de rechter. Leuk is anders.
klopt,maar via de KvK kom je meteen bij de belastingdienst.
dat is dan in 1 klap geregeld. (je krijgt dan een BTW nummer aan de hand van je sofinummer met de toevoeging van B01 als het de eerste keer is dat je dit doet.

(dit volgende is een gokje en hangt van een aantal verschillende manieren van inschrijven af.)
je zult na 3 maanden je eerste BTW aangifte moeten doen.
dit gaat gewoon via de website van de belastingdienst.

hierna zul je nog 3x om de 3 maanden je BTW aangifte moeten doen.
nu moet je BTW betalen over de opwek die je hebt. (lol dat is niet zoveel en je saldeert ook nog, dus die hoef je niet optegeven)
daarna vrijstelling aanvragen omdat de inkomsten niet zo hoog zijn en je gebruik wil maken van de kor regeling met volledige vrijstelling.
(een nieuwe bank-rekening of andere zaken zijn allemaal niet nodig voor de inschrijving, let ook op dat de KvK je niet iets probeert aan te smeren , het lijken tegenwoordig wel verkopers daar)
je moet dan wel je aangiftes uitprinten en de bon van aanschaf in een schoenendoos doen dat 7 jaar lang te bewaren.
Uit de historie blijkt dat het Ministerie van Financiën gaten zo snel mogelijk repareert. Dat zal nu niet anders zijn tenzij men een echte regeling bedenkt om zonnepanelen te stimuleren. Als je denkt dat zo'n regeling eraan komt, dan stel je de aanschaf uit.
ja de regels kunnen natuurlijk altijd aangepast worden, maar deze is wel erg lastig om tegen te gaan.


en dan is het:
gefeliciteerd, u bent nu directeur van een bedrijf (dat je het ooit nog zover hebt mogen schoppen in je leven :*))
en ik kreeg zelfs nog een flesje champagne van de KvK destijds. (was niet te zuipen maar goed het idee was wel leuk)
nu mag ik gewoon de volledige vrijstelling aanvragen bij de belastingdienst, maar ik vind het ondernemerschap eigenlijk veeeeelste leuk om te doen, dus dat doe ik nu al 3 jaar met plezier.
kan het gewoon naast mijn werk doen, en neem regelmatig opdrachtjes aan voor bedrijven die ik anders niet kan doen of met veel problemen. (en ik hou er nog een leuk centje aan over, waar van ik mijn eerste set panelen van heb gekocht (geen BTW afgetrokken helaas))

ik kan het mensen zeker aanraden, maar misschien moet het ondernemers bloed wel in je zitten.
je moet dan wel voor je zaken staan, en een administratie bij houden.
maar dat is echt geen rocket science en dat zou elke tweaker wel moeten kunnen.

7x245Wp(15 graden) + 7x245Wp(45 graden) op oost en 10x300Wp(45 graden) op west. (4kW omvormer)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • martinvdm
  • Registratie: Januari 2001
  • Laatst online: 22-04 17:19

martinvdm

Martinvdm = TechJunky.nl

Ik zie het nog niet gebeuren. Lees dit stuk maar eens:
http://www.p-plus.nl/nieuws/BTW-zonnepanelen

He who laughs last thinks slowest! | Drone video’s: Youtube | TechJunky.nl | 3000Wp Zonnepanelen


Anoniem: 533683

Is het nu echt waar ??????

Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn
26-09-2013
Voor de levering van elektriciteit aan uw energieleverancier met behulp van zonnepanelen kunt u aangemerkt worden als ondernemer voor de btw.

U hebt een btw-plicht als u als particuliere eigenaar van zonnepanelen de opgewekte elektriciteit geheel of gedeeltelijk duurzaam en tegen vergoeding levert aan uw energieleverancier. Voor het recht op aftrek van de btw gelden de normale btw-regels.

Als ondernemer voor de btw moet u een administratie bijhouden en facturen sturen voor uw leveringen waarop de btw vermeld staat. U kunt ook helemaal worden ontheven van deze administratieve verplichtingen, waarna u geen recht hebt op aftrek. Als u zich al hebt aangemeld vanwege de zonnepanelen, dan krijgt u binnenkort bericht van ons.

http://www.belastingdiens...dernemer_voor_de_btw_zijn

Dat betekend dus BTW nummer aanvragen BTW over de aanschaf terug vragen en gelijk onheffing van BTW plicht indiennen zolang je maar onder de 1345,- euro op jaarbasis blijft is er niets aan de hand.
_/-\o_ _/-\o_ _/-\o_

  • WoudseHoeve
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 14-04 15:58
Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn
26-09-2013
Voor de levering van elektriciteit aan uw energieleverancier met behulp van zonnepanelen kunt u aangemerkt worden als ondernemer voor de btw.

U hebt een btw-plicht als u als particuliere eigenaar van zonnepanelen de opgewekte elektriciteit geheel of gedeeltelijk duurzaam en tegen vergoeding levert aan uw energieleverancier. Voor het recht op aftrek van de btw gelden de normale btw-regels.

Als ondernemer voor de btw moet u een administratie bijhouden en facturen sturen voor uw leveringen waarop de btw vermeld staat. U kunt ook helemaal worden ontheven van deze administratieve verplichtingen, waarna u geen recht hebt op aftrek. Als u zich al hebt aangemeld vanwege de zonnepanelen, dan krijgt u binnenkort bericht van ons.

http://www.belastingdiens...dernemer_voor_de_btw_zijn

[ Voor 8% gewijzigd door WoudseHoeve op 26-09-2013 16:56 ]

14kWp, Piko 10.1+Piko 4.2+SE7k(6k965Wp), 25kW houtkachel, 120 Heatpipes+1210L Buffer, linkedin pv-output


  • Jiriki
  • Registratie: Februari 2001
  • Laatst online: 22-04 12:28
Let wel op dat je dan ook BTW moet afdragen op de geproduceerde energie. En mogelijk zelfs BTW moet betalen aan jezelf wanneer je die zelf gebruikt.

Lijkt weer een gemakkelijke uitspraak die heel veel administratie met zich mee gaat brengen :(

"Yes," said the skull. "Quit while you're a head, that's what I say." -- (Terry Pratchett, Soul Music)


  • AlterEgo
  • Registratie: Juli 2001
  • Niet online
Nieuws: Zonnepanelen en de btw
Is het niet logischer om daar verder te gaan?

  • WoudseHoeve
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 14-04 15:58
Hier heb je het gelazer al.
Het gaat om de BTW over terug geleverde stroom .......
Bij een ferraris meter is dat heel wat anders als bij een meter met 4 telwerken ...

14kWp, Piko 10.1+Piko 4.2+SE7k(6k965Wp), 25kW houtkachel, 120 Heatpipes+1210L Buffer, linkedin pv-output


  • Casper de Boer
  • Registratie: Juni 2010
  • Laatst online: 14:33
Goed idee voor een nieuw topic.
Even een korte samenvatting zonder aanschaf:

We moeten BTW gaan afdragen maar mogen het niet terug vorderen.
inclusief de bijbehorende papierwinkel
of
We worden ontheven waardoor er geen geen BTW in of uitgaand is
en we hoeven niets bij te houden.

klopt dit zo?

LG-HM123MR-U34 | LG-G12WL (ARTCOOL Stylist) | Orcon HRC-500 MaxComfort | 4.160 WP Oost-West


  • SpikeHome
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 15:42
Klopt van geen hout dus.
Iedereen met een oude meter heeft er geen last van!
dus ga ik mijn netbeheerder vragen of er een feraris meter geplaatst kan worden ipv de slimme meter

Anoniem: 533683

Jiriki schreef op donderdag 26 september 2013 @ 15:40:
Let wel op dat je dan ook BTW moet afdragen op de geproduceerde energie. En mogelijk zelfs BTW moet betalen aan jezelf wanneer je die zelf gebruikt.

Lijkt weer een gemakkelijke uitspraak die heel veel administratie met zich mee gaat brengen :(
Nee zolang je onder de 1345,- euro(BTW) blijft kun je ontheffing aanvragen :P

Anoniem: 533683

Ook willen de netbeheerders aan eind 2014 alle oude meters vervangen zodat alles over een slimme meter loopt.
Waarom eigenlijk heeft dit met elkaar te maken ?????

  • redfoxert
  • Registratie: December 2000
  • Niet online
Met slimme meters kan je niet meer salderen, dus je eigen telwerk "terugdraaien" in feite. Op die manier is je verbruik vanaf het stroomnet netto minder en betaal je dus ook minder energie kosten. Wanneer je een slimme meter hebt worden de stromen gescheiden. Stroom in betaal je 25 ct per kWh netto, stroom uit krijg je misschien iets van 6-7 ct voor terug.

Het levert dus veel meer op om een oude meter te blijven gebruiken.

https://discord.com/invite/tweakers


  • Jarod
  • Registratie: Januari 2003
  • Niet online
redfoxert schreef op donderdag 26 september 2013 @ 16:21:
Met slimme meters kan je niet meer salderen, dus je eigen telwerk "terugdraaien" in feite. Op die manier is je verbruik vanaf het stroomnet netto minder en betaal je dus ook minder energie kosten. Wanneer je een slimme meter hebt worden de stromen gescheiden. Stroom in betaal je 25 ct per kWh netto, stroom uit krijg je misschien iets van 6-7 ct voor terug.

Het levert dus veel meer op om een oude meter te blijven gebruiken.
Van dit verhaal klopt volgens mij erg weinig: of je nu een slimme meter hebt of een oude ferraris meter in beide gevallen gebruik je net zoveel vanaf het net als van je eigen opwek. Het enige is dat je bij een oude ferraris meter het onderscheid niet kunt maken terwijl je bij een slimme meter wel precies weet hoeveel je teruglevert en hoeveel je afneemt.

Bij een slimme meter wordt de saldering administratief afgehandeld (en ik heb ervaren dat dit ondertussen prima wordt uitgevoerd door de energieleveranciers). Voordeel van een ferraris is dat je dus administratief geen zaken hoeft uit te voeren wat er voor zorgt dat het bijna niet mis kan gaan.

Wat betreft het scheiden van stromen: in Nederland mag je 'achter de meter salderen' en streep je dus afgenomen stroom weg tegen opgewekte stroom. Je betaalt dus evenveel als dat je terug krijgt (zelfs inclusief de energiebelasting). Zodra de overheid besluit dat dit salderen teveel geld kost zou het zo kunnen zijn dat ze onderscheid gaan maken tussen inkomende stroom en uitgaande stroom, in dat geval is de kans groot dat iedereen verplicht een meter krijgt die het onderscheid kan maken tussen ingaand en uitgaand (anders is er namelijk sprake van rechtsongelijkheid). In het energieakkoord is volgens mij afgesproken dat salderen volgens de huidige regels nog vier jaar mogelijk blijft en er daarna gekeken wordt of aanpassingen nodig zijn.

[ Voor 8% gewijzigd door Jarod op 26-09-2013 16:28 ]


Anoniem: 533683

redfoxert schreef op donderdag 26 september 2013 @ 16:21:
Met slimme meters kan je niet meer salderen, dus je eigen telwerk "terugdraaien" in feite. Op die manier is je verbruik vanaf het stroomnet netto minder en betaal je dus ook minder energie kosten. Wanneer je een slimme meter hebt worden de stromen gescheiden. Stroom in betaal je 25 ct per kWh netto, stroom uit krijg je misschien iets van 6-7 ct voor terug.

Het levert dus veel meer op om een oude meter te blijven gebruiken.
Ja maar ze doen het gewoon zit hier dus een addertje onder het gras?

  • Carbon
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 24-02 15:08

Carbon

4800Wp + 5400Wp

WoudseHoeve schreef op donderdag 26 september 2013 @ 15:41:
Hier heb je het gelazer al.
Het gaat om de BTW over terug geleverde stroom .......
Bij een ferraris meter is dat heel wat anders als bij een meter met 4 telwerken ...
Er staat:

Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn

Vervolgens:

U hebt een btw-plicht als u als particuliere eigenaar van zonnepanelen de opgewekte elektriciteit geheel of gedeeltelijk duurzaam en tegen vergoeding levert aan uw energieleverancier.

Dat gaat dus over het restant wat overblijft na salderen, maw n.v.t voor de meeste PV bezitters

Als ondernemer voor de btw moet u een administratie bijhouden en facturen sturen voor uw leveringen waarop de btw vermeld staat.

UItgaande dat je geen gebruik maakt van ontheffing.

Als je BTW in rekening brengt dan moet je die ook afdragen, maw onder de streep krijg je net zoveel terug als voorheen.

Interresant is de vraag hoe de fiscus omgaat het privé gebruikte deel van de opgewekte stroom.

  • Carbon
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 24-02 15:08

Carbon

4800Wp + 5400Wp

Casper de Boer schreef op donderdag 26 september 2013 @ 15:55:
Goed idee voor een nieuw topic.
Even een korte samenvatting zonder aanschaf:

We moeten BTW gaan afdragen maar mogen het niet terug vorderen.
inclusief de bijbehorende papierwinkel
Nee!

Zonder ontheffing moet je BTW in rekening brengen en heb je ook recht op BTW aftrek.

Met ontheffing stuur je (indien nodig) facturen zonder BTW, maw er valt niets af te dragen en heb je geen recht op BTW aftrek.

  • begintmeta
  • Registratie: November 2001
  • Niet online

begintmeta

Moderator General Chat
Carbon schreef op donderdag 26 september 2013 @ 16:35:
...

U hebt een btw-plicht als u als particuliere eigenaar van zonnepanelen de opgewekte elektriciteit geheel of gedeeltelijk duurzaam en tegen vergoeding levert aan uw energieleverancier.

Dat gaat dus over het restant wat overblijft na salderen,
...
Ik maak daar niet uit op dat dat noodzakelijk zo zou zijn.

[ Voor 4% gewijzigd door begintmeta op 26-09-2013 16:47 ]


  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

Dit gaat interessant worden. Wie gaat wel en wie gaat geen brief krijgen van de belastingdienst.

Niemand heeft namelijk zijn/haar zonnepanelen aangemeld bij de belastingdienst. Dus hoe kunnen die nu weten wie wel en wie niet panelen heeft? Mogelijk dat ze die informatie gekregen hebben van CertiQ of Agentschap NL voor iedereen die SDE heeft?

Daarnaast gaat dit de markt voor zonnepanelen alleen maar meer verstoren, mensen blijven nu NOG langer wachten voordat ze panelen gaan nemen omdat mensen geen zin hebben om mogelijk, eventueel, misschien, als ondernemer te worden aangemerkt.

En daarbij, zoals ook gemeld in het andere topic, gaat het nu interessant worden wat de netbeheerders willen doen met de slimme meter! Mensen met een ferarrismeter zijn straks duidelijk in het voordeel met deze plannen omdat er automatisch gesaldeerd wordt en er, wanneer het slim wordt gespeeld, geen enkel bewijs is dat je hebt teruggeleverd!

* mkleinman wil nog steeds geen slimme meter!

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


  • Carbon
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 24-02 15:08

Carbon

4800Wp + 5400Wp

begintmeta schreef op donderdag 26 september 2013 @ 16:47:
[...]

Ik maak daar niet uit op dat dat noodzakelijk zo zou zijn.
Als dat niet zo is dan komt het salderen dus te vervallen en daar heb ik nog niets over gehoord.

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 15:43

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Jarod schreef op donderdag 26 september 2013 @ 16:27:
[...]

Van dit verhaal klopt volgens mij erg weinig: of je nu een slimme meter hebt of een oude ferraris meter in beide gevallen gebruik je net zoveel vanaf het net als van je eigen opwek. Het enige is dat je bij een oude ferraris meter het onderscheid niet kunt maken terwijl je bij een slimme meter wel precies weet hoeveel je teruglevert en hoeveel je afneemt.

Bij een slimme meter wordt de saldering administratief afgehandeld (en ik heb ervaren dat dit ondertussen prima wordt uitgevoerd door de energieleveranciers). Voordeel van een ferraris is dat je dus administratief geen zaken hoeft uit te voeren wat er voor zorgt dat het bijna niet mis kan gaan.

Wat betreft het scheiden van stromen: in Nederland mag je 'achter de meter salderen' en streep je dus afgenomen stroom weg tegen opgewekte stroom. Je betaalt dus evenveel als dat je terug krijgt (zelfs inclusief de energiebelasting). Zodra de overheid besluit dat dit salderen teveel geld kost zou het zo kunnen zijn dat ze onderscheid gaan maken tussen inkomende stroom en uitgaande stroom, in dat geval is de kans groot dat iedereen verplicht een meter krijgt die het onderscheid kan maken tussen ingaand en uitgaand (anders is er namelijk sprake van rechtsongelijkheid). In het energieakkoord is volgens mij afgesproken dat salderen volgens de huidige regels nog vier jaar mogelijk blijft en er daarna gekeken wordt of aanpassingen nodig zijn.
Leuk en aardig maar als je meer dan 5000 kWh produceert en gebruikt (bijvoorbeeld vanwege een warmtepomp) dan wordt alleen de eerste 5000 kWh gesaldeerd en moet je voor de rest maar hopen op een redelijke terugleververgoeding. Een ferrarismeter saldeert onbeperkt.

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

Heeft iemand dit al gesubmit naar tweakers?

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


  • Carbon
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 24-02 15:08

Carbon

4800Wp + 5400Wp

mkleinman schreef op donderdag 26 september 2013 @ 16:55:
Heeft iemand dit al gesubmit naar tweakers?
Yep!

Ik heb de belastingdienst ook al gebeld maar die konden nog geen antwoord geven op mijn vragen.

Het advies was een brief naar de inspecteur schrijven of af te wachten totdat er meer bekend is.

[ Voor 37% gewijzigd door Carbon op 26-09-2013 16:58 ]


  • D-TECH
  • Registratie: Februari 2010
  • Laatst online: 11:42
Ik heb het nooit zo op met de "administratie" van die energieleveranciers. Dat is vaak een rommeltje.

Hou liever mijn oude meter.

Anoniem: 533683

Maar ik zie toch wel een voordeeltje

Je kunt toch gewoon de btw terug vragen voor de aanschaf en installatie van je zonnepanelen??
kan al gauw 1000 euro schelen dat is beter dan die subsidie van 650 euro van de regering.
die er al niet meer is.

[ Voor 5% gewijzigd door Anoniem: 533683 op 26-09-2013 17:03 ]


  • WoudseHoeve
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 14-04 15:58
"particuliere eigenaar van zonnepanelen de opgewekte elektriciteit en tegen vergoeding levert aan uw energieleverancier"

Dit is dus het deel wat overblijft na salderen, zo lees ik het.

Dus dat deel waar je leverancier na verrekening van de gebruikte stroom je geld betaald. De leverancier zal dus een compleet nieuwe type rekening moeten maken. GC maakt nu een rekening die eerst de waarde bepaald van hoog en laag tarief (inc btw) en het geleverde terug betaald. Dat klopt niet dus icm BTW.

Wel zal het verschil tussen een Ferraris (automatisch salderen) en een meter met 4 telwerken (achteraf rekenkundig salderen) niet belangrijk zijn.

Je mag wel je btw aftrekken van de aanschaf van je zonnepanelen.
Als je maar een beetje overproductie hebt is het wel interessant maar als je veel overproductie hebt draag je al snel meer btw af dan je hebt terug gekregen.

[ Voor 10% gewijzigd door WoudseHoeve op 26-09-2013 17:06 . Reden: overproductie. ]

14kWp, Piko 10.1+Piko 4.2+SE7k(6k965Wp), 25kW houtkachel, 120 Heatpipes+1210L Buffer, linkedin pv-output


  • GateKeaper
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 00:03

GateKeaper

#1 Procastinator

Anoniem: 533683 schreef op donderdag 26 september 2013 @ 17:02:
Maar ik zie toch wel een voordeeltje

Je kunt toch gewoon de btw terug vragen voor de aanschaf en installatie van je zonnepanelen??
kan al gauw 1000 euro schelen dat is beter dan die subsidie van 650 euro van de regering.
die er al niet meer is.
Als je gezien wordt als ondernemer, blijft het niet alleen bij het terugvragen van de betaalde BTW, maar kan je ze ook nog eens gaan afschrijven in de eerst komende X jaar.

Daarnaast moet je dan ook uitzoeken in hoeverre je als "volwaardig" ondernemer wordt gezien. Ook bij het klein-ondernemerschap en nu nog de startersaftrek zijn dan nog leuke constructies te bedenken voor de teruggeleverde energie.

[ Voor 17% gewijzigd door GateKeaper op 26-09-2013 17:06 ]


  • Carbon
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 24-02 15:08

Carbon

4800Wp + 5400Wp

Anoniem: 533683 schreef op donderdag 26 september 2013 @ 17:02:
Maar ik zie toch wel een voordeeltje

Je kunt toch gewoon de btw terug vragen voor de aanschaf en installatie van je zonnepanelen??
kan al gauw 1000 euro schelen dat is beter dan die subsidie van 650 euro van de regering.
die er al niet meer is.
De PV installatie is dan een bedrijfsmiddel, gegarandeerd dat de fiscus kritisch naar het privé gebruik gaat kijken!
en nu nog de startersaftrek zijn dan nog leuke constructies te bedenken voor de teruggeleverde energie.
Startersaftrek kun je vergeten vanwege het urencriterium.
Maar kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is wel mogelijk, tenminste als je installatie meer dan 2200 ex. BTW kost.
Ook kun je gebruik maken van Energie-investeringsaftrek.
Klinkt prachtig maar je hebt er helemaal niets aan want daarvoor is de omzet en dus winst veel te laag.

[ Voor 32% gewijzigd door Carbon op 26-09-2013 17:48 ]


  • migjes
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 22-04 17:16
er is nog te weinig info om echt iets te zeggen.
dit kan wel eens heel leuk worden of erg kut.
(de grootste kans is dat het vrij neutraal uitpakt.)

ferraris of slim maakt niet uit.
het gaat niet om de meter.

we moeten gewoon nog effen geduld hebben.

7x245Wp(15 graden) + 7x245Wp(45 graden) op oost en 10x300Wp(45 graden) op west. (4kW omvormer)


  • Jarod
  • Registratie: Januari 2003
  • Niet online
Femme schreef op donderdag 26 september 2013 @ 16:55:
[...]


Leuk en aardig maar als je meer dan 5000 kWh produceert en gebruikt (bijvoorbeeld vanwege een warmtepomp) dan wordt alleen de eerste 5000 kWh gesaldeerd en moet je voor de rest maar hopen op een redelijke terugleververgoeding. Een ferrarismeter saldeert onbeperkt.
Ja, dan is de regelgeving inderdaad niet gunstig en is een ferrarismeter nuttig. Er zijn echter een aantal energieleveranciers die onbeperkt salderen van je eigen verbruik mogelijk maken (Anode, Atoomstroom, Budget Energie, Delta, Eneco, Energie-direct, Nuon en nog een paar, zie: http://www.gaslicht.com/energiebesparing/terugleveren). En met een beetje geluk wordt per 1 januari 2014 de elektriciteitswet aangepast die de saldering van eigen verbruik tegen opwek onbeperkt mogelijk maakt (ipv de huidige grens van 5000 kWh).

  • SpikeHome
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 15:42
@migjes
Moeten idd nog geduld hebben.
Maar zolang niet iedereen een slimme meter heeft kunnen ze het niet verplichten denk ik.
Want dan meet je met 2 maten.

Anoniem: 238103

na saldering, dus dan moet je nog minstens 5500kWh over houden, dat haal ik net niet,
oh maar nu al helemaal niet meer, gaan met die warmtepomp op de ferraris, ik ga terug naar 0
want gas is de gifbeker van de toekomst

was getekend,
bergerrmeer bewoner met uitzicht op putin gas toren,
die ik niet ga betalen, jij wel ?

eric-pvt+wp

  • mrmrmr
  • Registratie: April 2007
  • Niet online
Zoals het geformuleerd is, gaat het inderdaad over het deel na salderen.

Het zou me niet verbazen als dit alleen maar in de praktijk geldt als je op behoorlijke schaal teruglevert. Denk daarbij aan >10kWh, waarschijnlijk nog veel meer. Anders ben je (veel) te klein om als ondernemer te worden aangemerkt (nauwelijks omzet, geen winst = geen ondernemer). De Belastingdienst heeft wel iets anders te doen dan centen tellen.

"U kunt ook helemaal worden ontheven van deze administratieve verplichtingen, waarna u geen recht hebt op aftrek."

Dat is zoals dat meestal (verplicht!) gaat bij andere piepkleine "ondernemingen". Ik gok dat dit geldt voor meer dan 99% van ons.

Hoe dan ook, als je hiervoor in aanmerking wilt komen moet je je opgeven als ondernemer voor de BTW en je onderneming een startdatum (in 2013) geven van vóór dat je bent begonnen met de aanschaf van materiaal. Dan kun je BTW over de aanschaf terugvragen. Dat zou je dan wel op tijd moeten doen, anders krijg je te laat je BTW nummer (pas in 2014). Bedenk ook, dat je inkomsten moet opgeven (IB).

Anoniem: 309539

mrmrmr schreef op donderdag 26 september 2013 @ 22:11:
Zoals het geformuleerd is, gaat het inderdaad over het deel na salderen.
...
Ik weet dat nog niet zo snel. Als ik overdag mijn overschot teruglever, tegen een vastgesteld tarief, en 's avonds weer stroom afneem, dan zou het best kunnen zijn dat dat overschot van overdag toch een btw-plichtige levering is. Door de (administratieve) saldering die wettelijk is afgelegd wordt in feite alleen een vergoedingstarief vastgelegd, nl. gelijk aan het afname tarief (tot 5000 kWh/jr). Er vindt tenslotte toch een feitelijke levering plaatst (overschot van overdag). Hoe de jaar-afrekening is van je leverancier is ondergeschikt, er zijn er ook een aantal die achteraf een losse creditnota versturen. En dan nog te bedenken dat het oorspronkelijke idee was dat de netbeheerder de meterstanden administratief zouden salderen, voordat ze verbruikcijfers door zouden geven aan de leveranciers.

Ik denk dat je als PV/BTW ondernemer ieder jaar 1 nota ontvangt (van je leverancier) en 2 uitstuurt: één aan je leverancier (of trashed) en één aan jezelf als particulier en dat de BTW daarbij precies op 0 uitkomt.
Met een feraris meter is niet te meten hoe groot dat overschot is, alleen als je op jaarbasis onder de 0 uit zou komen, maar dat is aan weinigen en ook maar een fractie.

[ Voor 6% gewijzigd door Anoniem: 309539 op 26-09-2013 23:21 ]


  • ajan
  • Registratie: Oktober 2012
  • Laatst online: 22-04 01:32
Lijkt me gunstig voor diegenen die de aanschaf van zonnepanelen nog overwegen; deze btw-aftrek komt neer op een subsidie van 21% op de aanschaf van zonnepanelen.

Zo wordt het wel aantrekkelijk voor mij om toch die keus te maken; de TVT wordt een stuk korter :)
En zolang ik een capaciteit neem die niet meer is dan mijn huidig jaarlijks verbruik, dan hoef ik zeker geen btw af te dragen, als ik het goed lees tenminste...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mrmrmr
  • Registratie: April 2007
  • Niet online
@Energiastic

De kwestie is ten aanzien van de zinsnede "tegen vergoeding levert aan uw energieleverancier". Het idee is dat salderen betekent dat er niet tegen vergoeding wordt geleverd. Bij salderen wordt wel geleverd door de consument, maar niet tegen vergoeding. Je streept afname weg tegen levering met gesloten beurs.

Dat doet een ferrarismeter overigens automatisch. Daarmee kun je niet eens vaststellen wanneer er iets wordt geleverd.

@ajan

Ik denk dat maar weinigen in aanmerking zullen komen volgens de geldende regels voor ondernemerschap van de Belastingdienst. De Belastingdienst zal je waarschijnlijk vrijstellen van administratieve verplichtingen (lees: BTW heffen) omdat je als ondernemer niets voorstelt. Als je geen BTW kunt heffen, kun je het ook niet terugvragen.

Mensen die al zelfstandig ondernemer zijn, daar zou het wellicht wel profijtelijk voor kunnen zijn. Immers, ze hebben al een BTW nummer en de persoon is fiscaal gelijk aan het bedrijf. Het is interessant hoe dat gaat uitpakken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 239318

dit is gewoon moelijk doen om niets
je krijgt eerst het salderings gedeelte
bijv je eigen vebruik is 5000 kwh in 2013
dan je eigen productie is 5800 kwh in 2013

dan heb je netto 800 kwh geleverd in 2013,
voor die 800 kwh behoor je dan eigenlijk belastingafdracht te doen alszijnde leverancier
in dit geval 21% van 800*0,21 = 35 euro
Echter de ontheffing schrijft dat als je verplichte afdracht per jaar minder is als 1345 euro op jaarbasis je geen administratie etc hoeft bij te houden en niet hoeft af te dragen

om boven deze grens uit te komen zou je dus na het salderen meer dan 30.000 kwh per jaar terug moeten leveren

ik zou graag zo'n particuliere installatie zien die dat oplevert :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • SpikeHome
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 15:42
ik vraag mij af of je nog een salderings gedeelte krijgt.
ik denk dat je alles wat je niet gebruikt dus terug levert btw plichtig bent.
en daarom met een feraris meter beter af bent.
omdat ze dan niks zien van terug leveren/ verbruik.

we wachten wel af iig.
Pagina: 1 2 ... 41 Laatste