Soccer98 schreef op maandag 16 maart 2020 @ 21:02:
Waar ik wel moeite mee heb ik dat Rutte niet uitlegt waarom bepaalde zaken zo zijn. Waarom zou een lockdown een jaar duren? In Wuhan start het leven langzaam op na anderhalve maand in lockdown. Waarom gebeurt dat daar wel en in Nederland niet? En waarom gaan omliggende landen voor verregaande maatregelen en Nederland niet? Zijn die open grenzen zo heilig dan? Zelfs Trudeau sluit de Canadese grenzen. Volgens mij willen Duitsland en Frankrijk écht niet aan een herd immunity. Waarom Nederland wel dan?
Het enige waar Rutte telkens mee beargumenteert is dat de experts het zeggen. Maar wat zeggen de experts en waarom zeggen ze het? Het is totaal niet bewezen dat je immuun bent als je corona hebt gehad.
Om een aantal van je vragen te beantwoorden, haal ik deels een aantal eerdere posts van mijzelf aan:
Voor wat betreft de immuniteit:
psychodude schreef op maandag 16 maart 2020 @ 20:16:
[...]
Er spelen daarin meerdere principes. Herd immunity helpt inderdaad het best bij virussen die gelijk blijven. Maar ook bij virussen die dit niet doen, is het belangrijk. Doorgaans muteren pathogenen namelijk 'beperkt', zoals bijv. influenza. Waardoor je een zekere mate van immuniteit hebt, maar niet volledig. Soortgelijke ervaringen zijn in mindere mate ook bij andere coronavirussen beschreven, hoewel in mindere frequentie dan influenza omdat doorgaans coronavirussen niet erg interessant zijn. De belangrijkste die we tot noch toe kenden zijn namelijk ontzettend mild geweest, m.u.v. SARS/MERS/SARS-CoV-2.
Belangrijk wel te realiseren uiteraard is dat het concept hierachter dus gebaseerd is op een extrapolatie van kennis rondom andere pathogenen. Maar gezien de onderliggende biologie als plausibel te beschouwen is.
Voor wat betreft de lockdown situatie in China:
psychodude schreef op maandag 16 maart 2020 @ 20:54:
[...]
De achterliggende gedachtegang is minimale sterfte gedurende de tijd die benodigd is voor de ontwikkeling van een vaccinatie, tegen zo min mogelijk economische impact. Daarin kun je stellen dat de Aziatische markt deze crisis een stuk gezonder aanpakt dan Europa en de VS, mits wij de huidige werkwijze voortzetten.
Zuid-Korea, Hong Kong, Singapore, Taiwan. En hoogstwaarschijnlijk China zelf ook die het voorbeeld van dit soort buurlanden zal gaan volgen, ...
De lockdown in China wordt versoepeld, maar het leven zal niet direct terug gaan naar het oude. De buurlanden rondom China zetten in op beheersbaarheid, maar doen dit op een behoede wijze. En dit wordt mogelijk gemaakt doordat de bevolking zich daar niet zienderogen gek laat maken zoals wij hier in Europa zien.
Ook Nederland moet rekening houden met het feit dat dit lang gaat duren. En Rutte geeft aan dat een eventuele lockdown dan een jaar gaat duren, omdat dit de termijn is waar je aan moet denken eer dit probleem voorbij is, op zijn minst. De periode tot eventuele vaccinatie, of het opbouwen van herd immunity. Maar Rutte geeft niet aan dat lockdown noodzakelijk is om dit te bewerkstelligen. Sterker nog, sluiten van horeca, sluiten van scholen, etc. was en is dit ook niet. Maar dat dit gedaan is, is het gevolg van de ontstane maatschappelijke onrust.
En dat is iets dat Nederland de komende weken zich hopelijk goed gaat realiseren:
1. De huidige maatregelen zijn in deze strikte vorm
niet noodzakelijk.
2. Dat maakt SARS-CoV-2
niet minder problematisch.
3. Een door de maatschappij gedragen aanpak van social distancing, binnen blijven bij koorts en tevens al bij milde symptomen, dient voorop te staan. Goede handhygiëne en hygiëne anderszins dient gewaarborgd te zijn. Indien mensen die principes hanteren, ben je al een heel eind in het volgen van de trend die momenteel gezet wordt door landen als Taiwan, Singapore, Hong Kong en wat naar alle waarschijnlijkheid ook als dusdanig een voortzetting zal gaan zien in China.
Doen we dit niet, blijven we maar denken, "ach, het is maar een verkoudheid, ik ga hoestend en proestend wel met de trein en bus naar die kantoortuin", dan blijven dit soort problemen uiteraard bestaan en is langdurig, zeer ingrijpende maatregelen noodzakelijk om dit soort uitbraken ook maar enigszins beheersbaar te houden.
NiGeLaToR schreef op maandag 16 maart 2020 @ 21:19:
[...]
Maar dat is nooit zo ver gekomen qua besmettingen c.q. was blijkbaar niet zo besmettelijk of had een korte incubatietijd?
Dat virus is van dezelfde familie, maar niet identiek qua gedrag toch?
Maargoed: lockdown werkt natuurlijk wel, maar met hoe het nu ontwikkelt zou een jaartje lockdown niet heel gek zijn. Misschien wel langer. Het is niet met 2 weken thuis zitten weg. Je besmet eerst je gezin, dan blijkt er toch weer een verpleger besmet, die zijn gezin en de crisisopvang besmet, etc etc.
SARS had als 'voordeel' dat er veel intiemer contact noodzakelijk was om tot overdracht te komen. Hierdoor kon je op basis van contact onderzoek casuïstiek goed traceren, isoleren en het virus volledig indammen.