Algemeen
Uitbraak in Nederland
Nadat het Corona virus eind 2019 ontdekt is in China, is het begin 2020 overgekomen naar Europa en werd in Nederland de eerste persoon positief getest op 27 februari. Deze 56-jarige man heeft het opgelopen in Italië. Op 3 maart is de eerste persoon overleden, een 86-jarige man.De aanpak was in eerste instantie gericht op het testen, traceren en isoleren van personen, maar al snel bleek dat het virus in met name Italië en Oostenrijk al veel breder verspreid was en dat we in Nederland ongewild een katalysator hebben gehad in de vorm van de wintersport en carnaval.
Het virus bleek niet meer tegen te houden en al snel werd de aanpak aangepast: het ging nu om het afvlakken van de curve, door middel van maatregelen (zie hieronder daar mee over).
Die aanpak heeft zijn doel gehaald, we hebben in Nederland geen tekort aan IC bedden gehad, maar het lijkt niet veel gescheeld te hebben en de impact op de zorg was groot.
Outbreak Management Team (OMT)
De belangrijkste adviezen worden in Nederland gegeven door het OMT, onder leiding van Jaap van Dissel, de directeur infectieziekten van het RIVM. De samenstelling is wisselend, maar kennen een vaste basis. Zie de Wikipedia pagina voor meer informatie.Statistieken
R (het reproductiegetal)
Sinds maart weet praktisch elke Nederland dat R belangrijk is. R geeft aan hoeveel mensen besmet worden door een besmet persoon. Bij een R van 1, besmet elk persoon 1 ander en bij R van 18 (zoals bijvoorbeeld de mazelen) zijn dat er dus 18.Dit plaatje laat het effect van een lagere R zien:
Sinds 20 maart zit R onder de 1, vanaf half juli er boven.
Besmettingen
Op het moment dat dit topic gemaakt is, zijn er ruim 52.000 mensen positief getest. Dit is waarschijnlijk maar een gedeelte van het echte aantal besmettingen:- Tot en met eind mei zijn alleen heel zieke mensen en medewerkers in de zorg getest
- Een nog onbekend aantal mensen heeft geen of heel milde klachten, als ze besmet zijn
- Uit bloedonderzoek in mei bleek dat 5,4% van de bloeddonoren antistoffen in zijn of haar bloed had bron
Sterfte
Het officiële sterftecijfer zit iets boven de 6100. Niet alle sterfte in bijvoorbeeld verpleeghuizen is meegeteld, waardoor het echte sterftecijfer waarschijnlijk hoger ligt. De oversterfte geeft dan een betere indicatie, al zou je dat wel op de langere termijn moeten bekijken, omdat er waarschijnlijk een gedeelte van de overlijdens ook zonder corona wel op (korte) termijn had plaatsgevonden, door bijvoorbeeld ander onderliggend lijden of puur ouderdom.De oversterftecijfers:
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/p3X7NXUnio8U7wuiVknoqUKa.jpg?f=user_large)
Ziekenhuis cijfers
Het spannendste getal was lange tijd het aantal IC bedden. Diederik Gommers en Ernst Kuipers zijn BN'ers, zij waren de Nederlandse gezichten van de IC bedden. Op het hoogtepunt lagen er ruim 1300 mensen op de intensive care, vaak voor meerdere weken. De normale Nederlandse IC capaciteit was ca 1150 bedden, waarbij normaal natuurlijk ook niet-Covid19 patiënten op de IC liggen. Geplande zorg werd uitgesteld, overal werden beademingsapparaten vandaan gehaald en zo heeft Nederland 1600 IC bedden beschikbaar gehad op het hoogtepunt.De ontwikkeling van de IC bezetting:
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/EH4Is9QsL6VjaS67bUG4RQwC.jpg?f=user_large)
De maatregelen die er in Nederland zijn, zijn dan ook voor een groot deel gericht op het voorkomen van overbelasting van de zorg. Tot nu zijn er bijna 12.000 mensen opgenomen geweest in het ziekenhuis.
Corona Dashboard
De overheid heeft een Corona Dashboard ontwikkeld, met daarin de belangrijkste getallen. Daarnaast heeft Allecijfers.nl een duidelijke pagina ingericht, gebaseerd op de open data van het RIVM. Datzelfde RIVM presenteert nu wekelijks de laatste update in een eigen rapport, waarin ook steeds meer details worden toegevoegd. Je vindt die op de site van het RIVM.Details van opnames en sterfte
De onderstaande grafieken geven goed weer hoe de leeftijdsverhoudingen liggen bij besmettingen (a), ziekenhuisopnames (b) en sterfte (c)::no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/qBQuko72bROtOQJwpLA70OPM.jpg?f=user_large)
Bijna 70% van de overleden patiënten had onderliggend lijden, waarvan diabetes, een hoge bloeddruk of hartproblemen en longproblemen veel voorkomende zijn. Een groot deel van de IC patiënten had ook een te hoog BMI (wat weer een oorzaak van bijvoorbeeld diabetes kan zijn). Bijna 94% van de overledenen was ouder dan 65, bijna 60% was ouder dan 80 jaar.
Dat betekent niet dat jongeren en mensen zonder onderliggend lijden geen risico lopen. Er zijn gevallen bekend waar jonge, gezonde mensen heel ziek zijn geworden of zelfs overleden zijn. Nader onderzoek toont aan dat dit mogelijk met een defect in het TLR7 gen te maken heeft.
Maatregelen
Intelligente Lockdown
We hebben in Nederland in maart een serie van maatregelen gekregen, waarbij dit al snel het predicaat 'intelligente lockdown' kreeg. Intelligent, omdat wij in tegenstelling tot landen om ons heen, geen gedetailleerde regels kregen, maar er een beroep op logisch verstand gedaan werd en er verder vooral richtlijnen waren.Op 9 maart was de eerste Corona persconferentie, waarin opgeroepen werd om in Brabant zoveel mogelijk thuis te werken, in heel Nederland goede hygiëne maatregelen te nemen en geen handen meer te schudden. Vanaf 10 maart werden in Brabant alle grote evenementen verboden.
Op 12 maart werd in een persconferentie opgeroepen om in heel Nederland zoveel mogelijk thuis te werken, thuis te blijven bij klachten en sociaal contact te mijden. Bijeenkomsten met meer dan 100 mensen konden niet doorgaan.
Op zondag 15 maart volgde de rest van de maatregelen: alle horeca moest sluiten, sportscholen gingen dicht, net als seksclubs en sauna's. Onder druk van de publieke opinie gingen, tegen het advies van het RIVM in, de scholen en kinderdagverblijven dicht. Ook werd opgeroepen om zoveel mogelijk anderhalve meter afstand te houden.
Tot slot werd op 23 maart besloten dat groepsvorming niet meer toegestaan was en ook contactberoepen (zoals masseurs en kappers) moesten hun diensten staken. Hiermee was de intelligente lockdown in zijn strengste fase.
Begin mei werden de eerste voorzichtige maatregelen weer teruggedraaid: vanaf 11 mei mochten sommige contactberoepen weer aan het werk en kwam het kabinet met de roadmap.
De roadmap
Het kabinet gaf gehoor aan de roep om perspectief en er werd een roadmap gepresenteerd met de verwachte versoepelingen:
Per 1 juli zijn inmiddels alle maatregelen zoals gehoopt, ongedaan gemaakt en qua aantallen is er zelfs vaak meer mogelijk.
In feite hebben we nu nog een handvol belangrijke uitgangspunten (letterlijk gekopieerd van de site van de rijksoverheid:
- blijf bij klachten thuis en laat u testen;
- houd 1,5 meter afstand van anderen;
- was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog;
- vermijd drukte:
- werk zoveel mogelijk thuis;
- ga weg als het druk is;
- reis zoveel mogelijk buiten de spits.
Huidige situatie (half juli)
Terugblik
Met alle maatregelen is het ons gelukt om het Coronavirus in toom te houden. De zorg is niet omgevallen en de curve is plat geworden. Sinds 1 juni kan iedereen getest worden die klachten heeft, zijn de ziekenhuisopnames en sterftecijfers enorm teruggelopen en zet het RIVM, samen met de GGD in, op een intensief test, traceer en isoleer beleid. Er is sprake van (kleine) haarden, die snel uitgedoofd worden en vakanties zijn naar veel Europese bestemmingen weer mogelijk.Opleving half juli
In de week van 20 juli werd er echter een alarmerend bericht afgegeven door het RIVM: de cijfers stegen weer. Deels lijkt dit te wijten aan feestvierende cafégangers en arbeidsmigranten in slechte woonomstandigheden, maar het gedrag van de bevolking wordt ook losser, de bereidheid tot anderhalve meter afstand houden neemt af, mensen blijven niet thuis bij (milde) klachten en de testbereidheid is lager dan gehoopt.Het RIVM en het kabinet spreken nog niet van een 2e golf, maar een wakeup call lijkt nodig. Experts buitelen over elkaar heen in de roep om maatregelen en mondkapjes, maar het OMT komt nog niet bij elkaar.
Mondkapjes
De roep om niet medische mondkapjes wordt groter en groter, ook in Nederland. In veel landen om ons heen worden ze al gebruikt, maar in Nederland zijn ze momenteel nog alleen verplicht in het openbaar vervoer.Het RIVM en het ECDC zijn terughoudend; de belangrijkste argumenten tegen zijn een mogelijke verslapping van het gedrag en het feit dat verkeerd gebruik het effect, als dat er al is, minimaliseert. Voorstanders zeggen vaak: "baat het niet, dan schaadt het niet", maar die mening delen de experts niet.
Er zijn veel onderzoeken te vinden, zowel pro als contra mondkapjesgebruik. Vaak spitsen die onderzoeken zich toe op een deel van het verhaal: bijvoorbeeld op de verspreiding van aerosolen (kleine druppeltjes), zonder dat bijvoorbeeld bekend is in welke mate aerosolen verantwoordelijk zijn voor besmetting. Er is nog geen éénduidig, compleet onderzoek te vinden over het nut van mondkapjesgebruik in relatie tot de Corona-epidemie.
Overige informatie
Handige links
https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/https://allecijfers.nl/ni...-corona-virus-en-covid19/
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel
https://www.rijksoverheid...len-tegen-het-coronavirus
https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea
Andere topics
Wetenschappelijke ontwikkelingen rond het CoronavirusOntwikkelingen rond het Coronavirus wereldwijd
Coronavirus Slowchat #2
Dit topic
Dit is niet het topic voor complotdenkers. Kritiek op het RIVM en de Nederlandse aanpak mag, maar onderbouw dat goed. Geen linkdrops, maar vat samen wat interessant is en quote de belangrijkste onderdelen.Wil je deze topicstart verder aanpassen, mis je informatie of klopt iets niet? Dm me dan!
[ Voor 69% gewijzigd door ZieMaar! op 25-07-2020 17:24 ]