Toon posts:

Ontwikkelingen rond het Coronavirus in Nederland en België OverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1
Acties:
 • 610.905 views

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Evest
 • Registratie: Januari 2014
 • Niet online

Evest

Mt. Evest 🏔

Topicstarter
Mede-auteurs:
 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:02

ZieMaar!

 • psychodude
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21:03

psychodude

Dit topic is bedoeld voor het bespreken van de ontwikkelingen rond het Coronavirus in Nederland en België in het algemeen, dus nieuws over besmettingen, (nieuwe) maatregelen en de invloed daarvan, met een serieuze insteek.

Voor andere onderwerpen zijn er binnen het themaforum andere topics:

De impact van het Coronavirus thuis en op werk/studie/school voor het praten over de invloed van de maatregelen op je persoonlijke situatie.
Ontwikkelingen rond het Coronavirus wereldwijd voor de ontwikkelingen in het buitenland.
Wetenschappelijke ontwikkelingen rond het Coronavirus voor de ontwikkelingen op wetenschappelijk gebied.
Coronavirus Slowchat voor overige zaken en slowchat.

In dit topic geldt het Themaforum: Coronavirus - Beleid en voor het geven van feedback is er Themaforum: Coronavirus - Feedbacktopic.

Handige links:
https://www.rijksoverheid...rpen/coronavirus-covid-19 voor informatie van de Rijksoverheid
https://www.rivm.nl/nieuw...formatie-over-coronavirus voor actuele info van het RIVM
https://gisanddata.maps.a...740fd40299423467b48e9ecf6 voor een overzicht van bevestigde gevallen wereldwijd
https://www.arcgis.com/ap...c995c40e7ae72254029bf6251 voor hetzelfde overzicht voor Nederland
https://ourworldindata.org/coronavirus de ontwikkeling van het virus in aantallen wereldwijd (incl Nederland)

https://www.geonovum.nl/t...openbare-ruimte/geo4covid verzameling van geo-gerelateerde informatie

[Voor 57% gewijzigd door Evest op 16-04-2020 11:55]

If you choose not to decide, you still have made a choice.


Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • JvS
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 23:00

JvS

Ik heb hem zelf ookDe verschillen tussen de provincien blijven interessant om te zien

[Voor 10% gewijzigd door JvS op 16-03-2020 16:32]

4x APsystems DS3; 4x495Wp OZO/WNW 10° ; 4x460Wp OZO/WNW 10°; Totaal 3820Wp


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • Flow
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21-05 12:30
De huidige situatie in Nederland. Alle gemeenten met nieuwe gevallen staan met naam en aantal op de kaart. Nieuwe gemeenten roodomrand.

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • 3x3
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 04-06-2020

3x3

Voor wie de woorden van de premier nog een keer wil terug luisteren:Hij verdedigd de keuzes als middenweg die genomen is. Ik heb het gevoel dat vorige maatregelen vooral te reactief en te laat genomen zijn. En de meest recente maatregelen vanaf dit weekend te vergaand zijn voor het algemene welzijn, de economie en de lange-termijn volksgezondheid.

| live and give like no one else |


Acties:
 • +9Henk 'm!
 • Pinned

 • psychodude
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21:03
Soccer98 schreef op maandag 16 maart 2020 @ 21:02:
Waar ik wel moeite mee heb ik dat Rutte niet uitlegt waarom bepaalde zaken zo zijn. Waarom zou een lockdown een jaar duren? In Wuhan start het leven langzaam op na anderhalve maand in lockdown. Waarom gebeurt dat daar wel en in Nederland niet? En waarom gaan omliggende landen voor verregaande maatregelen en Nederland niet? Zijn die open grenzen zo heilig dan? Zelfs Trudeau sluit de Canadese grenzen. Volgens mij willen Duitsland en Frankrijk écht niet aan een herd immunity. Waarom Nederland wel dan?

Het enige waar Rutte telkens mee beargumenteert is dat de experts het zeggen. Maar wat zeggen de experts en waarom zeggen ze het? Het is totaal niet bewezen dat je immuun bent als je corona hebt gehad.
Om een aantal van je vragen te beantwoorden, haal ik deels een aantal eerdere posts van mijzelf aan:

Voor wat betreft de immuniteit:
psychodude schreef op maandag 16 maart 2020 @ 20:16:
[...]
Er spelen daarin meerdere principes. Herd immunity helpt inderdaad het best bij virussen die gelijk blijven. Maar ook bij virussen die dit niet doen, is het belangrijk. Doorgaans muteren pathogenen namelijk 'beperkt', zoals bijv. influenza. Waardoor je een zekere mate van immuniteit hebt, maar niet volledig. Soortgelijke ervaringen zijn in mindere mate ook bij andere coronavirussen beschreven, hoewel in mindere frequentie dan influenza omdat doorgaans coronavirussen niet erg interessant zijn. De belangrijkste die we tot noch toe kenden zijn namelijk ontzettend mild geweest, m.u.v. SARS/MERS/SARS-CoV-2.

Belangrijk wel te realiseren uiteraard is dat het concept hierachter dus gebaseerd is op een extrapolatie van kennis rondom andere pathogenen. Maar gezien de onderliggende biologie als plausibel te beschouwen is.
Voor wat betreft de lockdown situatie in China:
psychodude schreef op maandag 16 maart 2020 @ 20:54:
[...]
De achterliggende gedachtegang is minimale sterfte gedurende de tijd die benodigd is voor de ontwikkeling van een vaccinatie, tegen zo min mogelijk economische impact. Daarin kun je stellen dat de Aziatische markt deze crisis een stuk gezonder aanpakt dan Europa en de VS, mits wij de huidige werkwijze voortzetten.

Zuid-Korea, Hong Kong, Singapore, Taiwan. En hoogstwaarschijnlijk China zelf ook die het voorbeeld van dit soort buurlanden zal gaan volgen, ...
De lockdown in China wordt versoepeld, maar het leven zal niet direct terug gaan naar het oude. De buurlanden rondom China zetten in op beheersbaarheid, maar doen dit op een behoede wijze. En dit wordt mogelijk gemaakt doordat de bevolking zich daar niet zienderogen gek laat maken zoals wij hier in Europa zien.

Ook Nederland moet rekening houden met het feit dat dit lang gaat duren. En Rutte geeft aan dat een eventuele lockdown dan een jaar gaat duren, omdat dit de termijn is waar je aan moet denken eer dit probleem voorbij is, op zijn minst. De periode tot eventuele vaccinatie, of het opbouwen van herd immunity. Maar Rutte geeft niet aan dat lockdown noodzakelijk is om dit te bewerkstelligen. Sterker nog, sluiten van horeca, sluiten van scholen, etc. was en is dit ook niet. Maar dat dit gedaan is, is het gevolg van de ontstane maatschappelijke onrust.

En dat is iets dat Nederland de komende weken zich hopelijk goed gaat realiseren:

1. De huidige maatregelen zijn in deze strikte vorm niet noodzakelijk.
2. Dat maakt SARS-CoV-2 niet minder problematisch.
3. Een door de maatschappij gedragen aanpak van social distancing, binnen blijven bij koorts en tevens al bij milde symptomen, dient voorop te staan. Goede handhygiëne en hygiëne anderszins dient gewaarborgd te zijn. Indien mensen die principes hanteren, ben je al een heel eind in het volgen van de trend die momenteel gezet wordt door landen als Taiwan, Singapore, Hong Kong en wat naar alle waarschijnlijkheid ook als dusdanig een voortzetting zal gaan zien in China.

Doen we dit niet, blijven we maar denken, "ach, het is maar een verkoudheid, ik ga hoestend en proestend wel met de trein en bus naar die kantoortuin", dan blijven dit soort problemen uiteraard bestaan en is langdurig, zeer ingrijpende maatregelen noodzakelijk om dit soort uitbraken ook maar enigszins beheersbaar te houden.
NiGeLaToR schreef op maandag 16 maart 2020 @ 21:19:
[...]
Maar dat is nooit zo ver gekomen qua besmettingen c.q. was blijkbaar niet zo besmettelijk of had een korte incubatietijd?

Dat virus is van dezelfde familie, maar niet identiek qua gedrag toch?

Maargoed: lockdown werkt natuurlijk wel, maar met hoe het nu ontwikkelt zou een jaartje lockdown niet heel gek zijn. Misschien wel langer. Het is niet met 2 weken thuis zitten weg. Je besmet eerst je gezin, dan blijkt er toch weer een verpleger besmet, die zijn gezin en de crisisopvang besmet, etc etc.
SARS had als 'voordeel' dat er veel intiemer contact noodzakelijk was om tot overdracht te komen. Hierdoor kon je op basis van contact onderzoek casuïstiek goed traceren, isoleren en het virus volledig indammen.

Acties:
 • +17Henk 'm!
 • Pinned

 • psychodude
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21:03
giantgiantus schreef op dinsdag 17 maart 2020 @ 07:47:
[...]

Opzich is dit nu ook altijd mijn houding. Echter hebben we besloten om experts (de WHO) naast ons neer te leggen en af te gaan op het RIVM.

Vergeet ook niet dat de huidige situatie er 1 is die Rutte ook al overdreven vond. Zonder maatschappelijke druk was er geen sluiting van de scholen, restaurants en bars geweest.
Het RIVM handelt niet in strijd met de WHO opgesteldr adviezen:
Countries should prepare to respond to different public health scenarios, recognizing that there is no one-size-fits-all approach to managing cases and outbreaks of COVID-19. Each country should assess its risk and rapidly implement the necessary measures at the appropriate scale to reduce both COVID-19 transmission and economic, public and social impacts.
https://www.who.int/publi...onse-actions-for-covid-19

Zoals de WHO zelf aangeeft, er is geen kant en klaar pakket.

De doelstelling van het RIVM is conform WHO:
Slow transmission, reduce case numbers, end community outbreaks
De gestelde volksgezondheidmaatregelen zij conform WHO:
Hand hygiene, respiratory etiquette, practice social distancing.
Educatie van bevolking wordt toch ook uitgeoefend zoals WHO voorsteld:
Educate and actively communicate with the public through risk communication and community engagement.
Ook het testbeleid gezien capaciteit, volgt het WHO:
Test suspect cases per WHO case definition and symptomatic contacts of probable/confirmed cases; test patients identified through respiratory disease surveillance. If testing capacity is overwhelmed prioritize testing in health care settings and vulnerable groups. In closed settings test the first symptomatic suspect cases.
Dus wordt het niet eens tijd om te stoppen met het geroeptoeter dat het RIVM het 'fout' doet, terwijl er binnen de kaders van het WHO gehandeld wordt? Totale algehele lockdown is tenslotte niet iets dat het WHO oplegt, noch adviseert.

Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

Anoniem: 604938

https://www.rivm.nl/nieuw...formatie-over-coronavirus
19 patiënten overleden, 292 nieuwe patiënten, in totaal 1705 positief geteste personen
Sinds gisteren zijn 292 mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 1705. Onder hen zijn 389 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest.

19 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. In totaal zijn er nu 43 mensen gestorven aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 94 jaar. Eerder meldden we dat de jongste overledene 59 was, dit kwam door een administratieve fout. In totaal zijn 314 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 634 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Limburg (197) en Zuid Holland (175).

Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • Apache4u
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
De door het RIVM gepubliceerde getallen aangaande totaal aantal ziekenhuisopnames en Covid-19:
Er wordt niet vermeld wanneer een patient het ziekenhuis heeft verlaten.

5/03 onbekend (+3)
6/03 onbekend (+5)
7/03 24
8/03 36 (+12)
9/03 onbekend (+?)
10/03 onbekend (+?)
11/03 onbekend (+?)
12/03 86 (+?)
13/03 115 (+29)
14/03 136 (+21)
15/03 162 (+26)
16/03 205 (+43)
17/03 314 (+109)

Dat betekent, stam + t .


Acties:
 • +45Henk 'm!
 • Pinned

 • LZ86
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 23:46
ZieMaar! schreef op dinsdag 17 maart 2020 @ 16:28:
[...]


[...]


Ik heb de getallen niet gechecked. Wat er sowieso niet inzit is hoeveel mensen het ziekenhuis weer verlaten hebben, al mag je denk ik de aanname doen dat dat in ieder geval voor de sterfgevallen geldt (die zijn denk ik allemaal in het ziekenhuis geweest). Ook zie je niet of het IC of iets anders is.

Ik ben geen medicus, maar volgens mij hoeft je niet altijd aan de beademing als je een longontsteking hebt, maar misschien kan @Leon Zwiers daar wat meer over vertellen.
Klopt, een longontsteking lijdt bijna nooit tot beademingsnoodzaak. De meeste mensen die een longontsteking doormaken en wél beademing nodig hebben zijn oud of hebben een long/hartziekte of beiden. Dat zie je ook in de getallen van de stichting NICE. In 2018 bijvoorbeeld was van alle IC opnamen in het hele land slechts 14% van de medische opnames (dus niet eens alle IC opnames want ook groot deel chirurgie) door een longontsteking. (Wel leuk, op https://www.stichting-nice.nl/ staan nu ook getallen van 17 maart op mbt covid)

Heb toevallig een webinar gevolgt over covid vandaag met het IC en anesthesieteam.

Van alle patienten (dus China en italie meegerekend)
80% mild verloop en weinig klachten
15% ziekenhuisopname nodig (meestal beetje zuurstofbehoefte)
5% IC opname nodig --> de helft van deze groep overlijdt aan ARDS door de infectie, wel kan je je afvragen of dit nu perse een Covid dode genoemd mag worden straks, of dat Covid slechts het laatste zetje was

In NL alleen nog 60 plussers met allemaal medische voorgeschiedenis overleden (dat verhaal van een 58 jarige klopte niet schijnbaar)
Carnaval heeft een grote rol gespeeld in de verspreiding en er zijn wintersport covid pockets. Deze gaan de komende week als het goed is afnemen aangezien incubatie + 1e en 2e ziekteweek er bijna oipzitten. Dit verklaart ook waarom er betrekkelijk veel jongeren in de Brabantse ziekenhuizen op IC liggen.

Vooral mono orgaanfalen (long). In 33% van de gevallen ook een 2e orgaan dat faalt, (meestal nieren)
Wel nieuw inzicht. Het combineren van ACE remmers met die infectie lijkt toename van de ziekte te geven.

Dus wat wel eigenlijk al wisten verder, maar toch goed het van de infectiedeskundigen zelf te horen

Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • Flow
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21-05 12:30
Wanneer er gekeken wordt naar de aantal besmettingen t.o.v inwoneraantal dan vallen steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam helemaal weg en is duidelijker te zien dat niet alleen Tillburg en Breda veel besmettingen hebben, maar het hele carnavalsgebied:

En per totaal aantal besmettingen

Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • 3x3
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 04-06-2020

3x3

De persconferentie waarin de maatregelen om de economie te steunen bekend zijn gemaaktAlleen al komend kwartaal tien à twintig miljard voor bedrijven en zzp'ers
Nos.nl
"Het kabinet gaat het bedrijfsleven met tientallen miljarden ondersteunen vanwege de coronacrisis. Op een persconferentie zei minister Hoekstra van Financiën dat de maatregelen alleen al de komende drie maanden 10 tot 20 miljard euro gaan kosten. Als de crisis aanhoudt, worden de steunmaatregelen verlengd.

Belastinguitstel
Bedrijven hoeven de komende drie maanden nog geen belasting te betalen. Getroffen ondernemers kunnen uitstel van belasting aanvragen, zonder meteen bewijsmateriaal mee te sturen, en de invordering stopt dan direct.

Zzp'ers
Bij zelfstandigen zonder personeel die in de problemen zijn gekomen vult de overheid het inkomen aan tot het sociaal minimum.

De regeling voor zzp'ers gaat voorlopig voor drie maanden gelden. Het geld hoeft niet terugbetaald te worden en de vermogens- en parnertoets die normaal gesproken geldt, vervalt. Daardoor hoeven de zelfstandigen niet hun spaargeld aan te spreken en kunnen ze ook een uitkering krijgen als hun partner nog wel inkomen heeft.

Noodloket met 4000 euro per bedrijf
Er komt een noodloket, waar de zwaarst getroffen bedrijven direct 4000 euro kunnen krijgen om de grootste nood te ledigen. Dat geld voor alle sectoren, zoals de horeca, maar ook de reisbranche en de culturele sector.

Werktijdverkorting
De mogelijkheden voor werkgevers om werktijdverkorting voor hun personeel aan te vragen worden fors verruimd en de uitkeringen gaan omhoog.

Tot nu neemt de overheid tot maximaal 75 procent van het salaris over, in de nieuwe regeling wordt dat maximaal 90 procent. Dat betekent dat werkgevers veel minder hoeven bij te betalen. De regeling geldt ook voor werknemers met een nul-uren-contract en oproepkrachten.

Voor de meeste werknemers verandert hierdoor niet zo veel. In de meeste gevallen vult de werkgever de uitkering aan tot het volledige salaris, en dat blijft ook zo.

Niet ieder bedrijf kan de deeltijd-WW aanvragen. Voorwaarde is dat de omzet met minstens 20 procent is gedaald.

78.000 aanvragen
Normaal gesproken maken elk jaar maar een paar honderd bedrijven gebruik van de mogelijkheid om een tijdelijke WW-uitkering aan te vragen voor medewerkers voor wie geen werk meer is. De afgelopen dagen hebben al bijna 78.000 bedrijven dat gedaan, als gevolg van de crisis, maakte minister Koolmees bekend. Het ministerie van Sociale Zaken kan de toeloop nauwelijks aan."

[Voor 111% gewijzigd door 3x3 op 17-03-2020 19:33]

| live and give like no one else |


Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • drooger
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 22:01

drooger

Falen is ook een kunst.

Helder verhaal van Jaap van Dissel:
In de Tweede Kamer is een briefing aan Kamerleden over het coronavirus aan de gang. Jaap van Dissel van het RIVM zei dat er te veel betekenis wordt gegeven aan het woord groepsimmuniteit. "Daar zal ik zelf schuldig aan zijn", zei hij. Groepsimmuniteit is niet per se een doel van de huidige maatregelen, maar kan er een gevolg van zijn. Het doel is het beschermen van kwetsbare groepen en het voorkomen van overbelasting van de zorg, legde hij uit. "Er zijn ook nog patiënten met andere ernstige aandoeningen die geholpen moeten worden."

Volgens Van Dissel is er in aanpak van de Europese landen in de praktijk niet zo veel verschil. De doelstellingen zijn ook hetzelfde, zei hij. "Van sommige landen wordt gezegd dat ze in lockdown zijn, maar als je gaat kijken naar de maatregelen dan zijn ze dat uiteindelijk niet." Volgens hem heeft een totale lockdown in het begin grote voordelen, omdat minder mensen besmet raken, zegt hij.

"Maar als je weer teruggaat naar de normale situatie, want ooit moet dat weer, dan staat de samenleving weer bloot aan dezelfde gevaren als in het begin." Als voorbeeld noemt hij de situatie in het besmette gebied in China. Daar is sprake van een echte lockdown, die de instanties niet meer durven op te heffen omdat het virus dan weer net zo hard toeslaat.
Bron: https://nos.nl/liveblog/2...UPDATE-container-44162267

“Half of seeming clever is keeping your mouth shut at the right times.” ― Patrick Rothfuss, The Wise Man's Fear


Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

Anoniem: 604938


Acties:
 • +31Henk 'm!
 • Pinned

 • LZ86
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 23:46
Even over de mensen die we niet op IC opnemen:

Nee, je stikt niet. Van stikken spreek je als je bovenste luchtwegen geblokkeerd zijn door verslikking, allergische reactie, tumor etc. De dood door een pneumonie is best zacht eigenlijk. Oud Engels gezegde: A pneumonia is an old man's best friend. Doordat de longen steeds minder functioneren raak je door het gebrek aan difusie en uitwassing van co2 in een coma. Uiteindelijk overlijdt je dan. Benauwdheid kan je bestrijden met morfine. Als het toch lijden is kan je ook in slaap gemaakt worden en merk je er weinig van (palliatieve sedatie) maar dat is vaak niet nodig.

Soms kiezen mensen er zelf voor om niet meer op IC opgenomen te worden. Soms kiezen wij ervoor om mensen niet op te nemen. Dat hangt af van leeftijd, voorgeschiedenis en hoe (actief)men in t leven stond.
Is opa 80 maar fietst ie dagelijks nog hele stukken, vrijwilligerswerk en staat ie vol in t leven? Welkom! Is opa 73, eindstadium COPD en kan ie nog maar 3 meter lopen voordat ie buiten adem is? Dan wil je neit op een IC liggen. En dat kunnen ook 55+ mensen zijn, verstokte rokers zijn nu eenmaal slechter af ;) Of kankerpatienten met uitgezaaide onbehandelbare ziekten

Gebeurt vaak zat dat familie de artsen op de verpleegafdeling pusht om naar IC te gaan met opa, en als opa dan eenmaal bij ons ligt "had ie dit nooit gewild" Dat is het nadeel, mensen hebben geen idee wat een IC inhoudt.

Dan overlijden op de IC:

De mensen die bij ons op de IC overlijden hebben vaak niet eens weet dat ze op de IC liggen. Deze mensen zijn in hun kritische ziekte al gesedeerd. Wat we doen als we de behandeling staken is de beademing stoppen, dialyse etc stoppen en de ondersteunende medicijnen stoppen voor bloeddruk en behandeling. We stoppen NIET de slaapmiddelen en pijnstillers. Eigenlijk dus palliatieve sedatie. Beetje onmenselijk om ze wakker te laten worden en vervolgens te laten sterven vind je niet?

Buikbeademen:
Hiermee koop je eigenlijk tijd. Je kan een groter oppervlak van de long benutten en heeft invloed op hoe het bloed zich over de long verdeelt zodat er meer bloed langs gezonde delen van de long stroomt die nog wel goed werken. De patient die bij ons lag heeft 1 dagje op de buik gelegen. Hierna genoeg gestabiliseerd om weer op de rug te liggen. Als je het leuk vindt om daar wat over te lezen: https://www.uptodate.com/...iratory-distress-syndrome

[Voor 4% gewijzigd door LZ86 op 18-03-2020 13:39]


Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • gws24
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 23:54

gws24

Thinking is hard!

Hier bij een aantal plaatjes uit de presentatie van het RIVM:

Bij de laatste 2 figuren zie je het risico van een totale lockdown. Ook geven ze aan dat de intensiteit van de maatregelen in de gekozen maatregelen in NL van belang is en dat zal in grote mate afhangen van de opvolging door de bevolking van de adviezen.

I accept no liability for the content of this post, or for the consequences of any actions taken on the basis of the information provided.


Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • gws24
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 23:54

gws24

Thinking is hard!

Ramzzz schreef op woensdag 18 maart 2020 @ 15:16:
[...]

Waarom een 'aantal gevallen per 100.000 inwoners' gebruiken, als je absolute aantallen kunt gebruiken? :?

Bevolkingsdichtheid is niet afleesbaar, zegt dus niets, noch over aantallen zieken, noch over ziekenhuisopnames (zwaarte gevallen), noch over beschikbare ziekenhuisbedden, etc.

Dat is dus geen inzichtelijke kaart zo.
Tja, we moeten het voorlopig maar mee doen. Het RIVM zegt wel steeds dat ze meer van dat soort dingen willen communiceren maar wanneer ze dat gaan doen en de systemen daar voor hebben is afwachten. Mocht je in ieder geval de totale aantallen willen zien en eventueel zelf berekeningen maken dan kan je op de site (https://www.rivm.nl/coron...an-nederland-per-gemeente) rechtsonder het kaartje klikken op het pijltje. Dan zie de totalen per gemeente en je kan het downloaden als csv of xls. Wat betreft de ic opnames kan je kijken op https://www.stichting-nice.nl/ en dan krijg je dit:
Totaal aantal COVID-19 opnames in de Nederlandse ICs op dit moment (d.w.z. geen ontslagdatum bekend): 142

Totaal aantal Nederlandse ICs met tenminste één COVID-19 opname op dit moment: 44

Totaal (cumulatief) aantal aangemelde COVID-19 opnames in Nederlandse ICs: 185

Totaal aantal COVID-19 opnames in de Nederlandse ICs met fatale afloop: 14


Ik ben het met je eens dat het handig zou zijn als het RIVM dit allemaal duidelijk op hun eigen site zou zetten.

I accept no liability for the content of this post, or for the consequences of any actions taken on the basis of the information provided.


Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • psychodude
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21:03
Brent schreef op woensdag 18 maart 2020 @ 17:20:
[...]

Er wordt hier (en elders in Europa) weinig getest, en dus zijn er een hoop gevallen/doden die het goed zouden kunnen zijn. Opname-/ziekenhuiscijfers zijn dus enorm gebiased door het tekort aan tests, en is het lastig een goed beeld te hebben. In feite is een goede statistiek niet mogelijk in combinatie met door het tekort aan tests veel mogelijke gevallen niet te testen.
Om hier op in te haken. Het aantal beschikbare tests stijgt in Nederland ook. Tevens is het beleid in diverse (en vermoedelijk zal dit wel voor alle centra gelden op dit moment) om met een zeer lage index of suspicion te testen.

Bovendien is het aantal locaties waar tests verricht kunnen worden de afgelopen weken flink opgeschaald. Zo hebben we qua test locaties primair het RIVM en Erasmus MC, maar daarnaast nu dus ook 12 regionale opschaligslaboratoria waaronder het UMCG, maar bijv. ook de universitaire ziekenhuizen in Amsterdam, Maastricht, Nijmegen, Utrecht, Leiden. En nog diverse andere locaties. En daarboven op nog enkele andere MMB laboratoria waar eveneens gestart wordt met testen.

Hoe groot het aantal beschikbare tests in Nederland exact is kan ik niet zeggen, maar in het UMCG bijvoorbeeld ligt de test capaciteit op dit moment rond de 250 per dag, tegenover circa 200 per dag het afgelopen weekend. Opschaling daarin vind plaats en wordt ook veel gebruik van gemaakt. Om potentiële patiënten te testen, en om medewerkers te testen met mogelijke symptomen.

Ziekenhuizen zijn er primair ook bij gebaat om snel en adequaat te testen, omdat ook in de algehele ziekenhuislogistiek de op dit moment snelle verdenking op COVID-19 redelijk wat consequenties met zich mee draagt. Denk aan isolatie, beschermende materialen, etc.

Eventuele bias in de ziekenhuisopname cijfers ben ik dan ook niet zo van overtuigd.

De cijfers voor de totale aantallen besmettingen zijn uiteraard wel onvolledig, gezien contactpersonen die niet opgenomen wordt binnen ziekenhuizen niet getest wordt.

Maar mocht je toch nog twijfels blijven houden bij de ziekenhuisopname cijfers, dan kun je je uiteraard altijd nog wenden tot de IC cijfers zoals de NICE registratie deze is gaan bijhouden. Je kunt er veilig vanuit gaan dat zeker IC patiënten op dit moment bij ook maar het laten vallen van het woord COVID door iemand, een patiënt getest wordt.

Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:02

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Korte samenvatting persconferentie:
- Stilgestaan bij vertrek Bruno Bruins
- Nogmaals veel aandacht gevraagd voor de maatregelen, met name de anderhalve meter afstand
- Medeleven getoond met de nabestaanden van de overledenen
- Nieuwe maatregel: alle verpleeghuizen gaan dicht voor bezoekers en iedereen die er niets te zoeken heeft, waar nodig kan er een uitzondering gemaakt worden om afscheid te nemen

Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • Flow
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21-05 12:30
Flinke toename in de steden. Ook de waddeneilanden zijn niet meer geheel coronavrij. Weer rapporteren ruim 50% van de gemeenten die al besmettingen hadden nieuwe gevallen:

Alle nieuwe bekende gevallen staan op de kaart. Plaatsnamen alleen bij meer dan één nieuwe besmetting of als gemeente voor het eerst besmettingen rapporteert.

[Voor 4% gewijzigd door Flow op 19-03-2020 20:09]


Acties:
 • +11Henk 'm!
 • Pinned

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

De eerste bijna 700.000 extra mondkapjes zijn nu binnen:[Voor 27% gewijzigd door wildhagen op 21-03-2020 11:50]

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • Apache4u
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
Aangezien de aantallen ziekenhuisopnames de enige concrete getallen zijn die worden medegedeeld, heb ik de getallen even in een simpel grafiektje gezet. ik begrjp niet waarom veel media en mensen zich nog zo vast houden aan de aantallen positieve testen. Dit aantal is volledig arbitrair omdat niet iedereen getest wordt.

Dat betekent, stam + t .


Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • Flow
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21-05 12:30
Alle nieuwe besmettingen staan op de kaart. Naam van de gemeente alleen bij meer dan vijf nieuwe besmettingen of bij gemeente die voor het eerst besmettingen rapporteert (roodomrand):

Acties:
 • +7Henk 'm!
 • Pinned

 • gws24
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 23:54

gws24

Thinking is hard!

Het RIVM heeft wat test statistieken gepubliceerd (https://www.rivm.nl/coron...ls/virologische-dagstaten)


* Aantal geteste personen en aantal positieve laboratoriumuitslagen in de periode tot en met 9 maart.
** Indien een laboratorium na 9 maart instroomt en voor het eerst meldt, worden de totale aantallen tot dan toe gemeld. Hierdoor kan een piek ontstaan in de getoonde aantallen in de tabel.


Het aantal personen met een positieve uitslag is lager dan het aantal in Osiris information system gemelde patiënten, omdat (nog) niet alle laboratoria (dagelijks) melden aan de virologische dagstaten.

edit: had het hier nog niet voorbij zien komen. En data is niet compleet dus echte conclusies kan je er niet uit trekken.

[Voor 23% gewijzigd door gws24 op 21-03-2020 15:18]

I accept no liability for the content of this post, or for the consequences of any actions taken on the basis of the information provided.


Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • Flow
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21-05 12:30
Alle nieuwe besmettingen staan op de kaart. Naam van de gemeente alleen bij meer dan vijf nieuwe besmettingen of bij gemeente die voor het eerst besmettingen rapporteert (roodomrand):

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • GoldenSample
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online

GoldenSample

Huub, Huub, Barbatruc!

ledog schreef op zondag 22 maart 2020 @ 20:33:
In Duitsland neemt het aantal nieuwe besmettingen af. Hoe ze dat voor elkaar krijgen?

Met de Zuid Koreaanse methode. Heel veel en snel testen en contacten in quarantaine plaatsen.
De overheid moet tests produceren en een screening netwerk opzetten.

En nee, het is nog niet te laat in Nederland, en nee we hebben nog lang geen kudde immuniteit, er is nog geen 1% van de Nederlanders besmet.

Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat de waanzin hier in Nederland ophoud?
In Duitsland test men wel veel meer inderdaad (12000 per dag) echter het vergelijken met de Zuid Koreanen is ook niet het juiste. Als je met milde symptomen thuis ligt wordt/kan je je niet laten testen. Heb zelf namelijk de symptomen in zeeeer milde vorm (gelukkig want ben een risico patiënt ivm COPD) maar getest wordt er alleen als het erger wordt. Maakt in mijn geval weinig uit, ik woon alleen, blijf binnen en heb iemand anders boodschappen laten halen. In het geval van een gezin zou je potentieel een paar infectiehaardjes de wereld in sturen.

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • anandus
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
Ik mis een paar data (kon ik even niet vinden), maar zo ziet het eruit:
Ziekenhuisopnames, cumulatief, logaritmische schaal

Ziekenhuisopnames, cumulatief

Dus nog niet duidelijk een afvlakking.

Ik denk, nee hoop, dat de effecten van de maatregelen gewoon nog niet zichtbaar zijn.

Even ter recapitulatie:
9 maart (T-14): Geen handen geven
12 maart (T-11): Meer thuiswerken
15 maart (T-8): Horca, sport en scholen dicht

Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • gws24
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 23:54

gws24

Thinking is hard!

Bij de status update van het RIVM van vandaag staat ook een link naar 'Epidemiologische situatie COVID-19 in Nederland 23 maart 2020' (https://www.rivm.nl/docum...nederland-23-maart-2020-0 ). Hier de tabellen en grafiekjes:I accept no liability for the content of this post, or for the consequences of any actions taken on the basis of the information provided.


Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • Flow
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21-05 12:30
Alle nieuwe besmettingen staan op de kaart. Naam van de gemeente alleen bij meer dan vijf nieuwe besmettingen of bij gemeente die voor het eerst besmettingen rapporteert (roodomrand):

Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • voske
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 17:18
En nu in tekstversie de aangekondigde maatregelen:
Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen
Nieuwsbericht | 23-03-2020 | 19:23

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.

De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn:
 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
 • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.
]Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk op de pagina met meer informatie over de aanpak van het coronavirus voor meer informatie.

De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn. De aanpak en de maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van de experts, die samenkomen in het Outbreak Management Team onder voorzitterschap van Jaap van Dissel, de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Be yourself, no matter what they say ...


Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • rik86
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 22:20
Ik denk de meest interessante tabel, namelijk de ziekenhuisopnames. Want die heeft voorlopig nog de minste externe verstorende factoren (wie testen we wel/niet, capaciteit etc)

Datum Opnames Groei
12-3-2020 86 38,7%
13-3-2020 115 33,7%
14-3-2020 136 18,3%
15-3-2020 162 19,1%
16-3-2020 205 26,5%
17-3-2020 314 53,2%
18-3-2020 408 29,9%
19-3-2020 489 19,9%
20-3-2020 643 31,5%
21-3-2020 836 30,0%
22-3-2020 988 18,2%
23-3-2020 1230 24,5%
24-3-2020 1495 21,5%

Hij lijkt wel wat lager te zijn de laatste paar dagen, maar valt verder nog erg weinig van te zeggen; per ~3 dagen een verdubbeling gaat nog véél en véél te snel in ieder geval.

Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • anandus
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
rik86 schreef op dinsdag 24 maart 2020 @ 14:23:
Ik denk de meest interessante tabel, namelijk de ziekenhuisopnames. Want die heeft voorlopig nog de minste externe verstorende factoren (wie testen we wel/niet, capaciteit etc)

Datum Opnames Groei
12-3-2020 86 38,7%
13-3-2020 115 33,7%
14-3-2020 136 18,3%
15-3-2020 162 19,1%
16-3-2020 205 26,5%
17-3-2020 314 53,2%
18-3-2020 408 29,9%
19-3-2020 489 19,9%
20-3-2020 643 31,5%
21-3-2020 836 30,0%
22-3-2020 988 18,2%
23-3-2020 1230 24,5%
24-3-2020 1495 21,5%

Hij lijkt wel wat lager te zijn de laatste paar dagen, maar valt verder nog erg weinig van te zeggen; per ~3 dagen een verdubbeling gaat nog véél en véél te snel in ieder geval.
Met logaritmisch grafiekje


Ik hoop ook dat er een beetje meer afvlakking komt, zoals je zegt, dit gaat nog veel te rap.
Waarschijnlijk zo 80 á 100 extra IC-opnames erbij op een dag (wat bizarre aantallen zijn).

Nu is het pas 12 dagen na de eerste grote maatregel (thuiswerken), maar ik had stilletjes gehoopt op wat effect.

Edit:
9 maart (T-15): Geen handen schudden
12 maart (T-12): Thuiswerken
15 maart (T-9): Horeca, sport en scholen dicht

[Voor 4% gewijzigd door anandus op 24-03-2020 14:29]


Acties:
 • +7Henk 'm!
 • Pinned

 • Flow
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21-05 12:30
Alle nieuwe besmettingen staan op de kaart. Naam van de gemeente alleen bij meer dan vijf nieuwe besmettingen of bij gemeente die voor het eerst besmettingen rapporteert (roodomrand). Nieuwe gemeenten beginnen wel op te raken.

Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • 3x3
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 04-06-2020

3x3

Voor wie interesse heeft, en zich door de autoriteiten van het RIVM wil laten informeren,

Zodadelijk praat het RIVM de kamerleden bij met de nieuwste informatie over Corona.De stream is live te volgen.

Later vandaag een debat met op de agenda:
 • Verscherping eisen verpleeghuizen
 • Corona en hoger onderwijs
 • maatregelen corona, asielketen
 • continuïteit funderend onderwijs
 • situatie grensregio's
 • Motie GGZ
 • bijzondere bijstand buitenland (grenz zzp'ers)
 • nieuwe maatregelen van minister
 • Vliegverboden met meerdere landen
 • Verslagen van Europese samenwerking en Corona
  Gevolgen
 • gevolgen internationale inzet defensie

[Voor 6% gewijzigd door 3x3 op 25-03-2020 10:02]

| live and give like no one else |


Acties:
 • +14Henk 'm!
 • Pinned

 • Alfisti
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 23:28

Alfisti

CaffeineJunkieXL

Presentatie van het RIVM zoals gebruikt in de technische briefing: https://www.tweedekamer.n...amer_presentatie_rivm.pdf

Acties:
 • +8Henk 'm!
 • Pinned

 • Flow
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21-05 12:30
Wegens het hoge aantal gemeenten dat dagelijks nieuwe besmettingen meldt, heb ik de kaart wat aangepast om het weer wat overzichtelijker te krijgen. Veel gemeenten rapporteren slechts 1 of 2 nieuwe besmettingen. Alle nieuwe besmettingen zijn nog steeds zo goed mogelijk weergegeven, alleen staat het exacte aantal alleen op de kaart bij meer dan 2 nieuwe besmettingen of als een gemeente voor het eerst besmettingen rapporteert (roodomrand). Zwartomrande gemeenten hebben 1 of 2 nieuwe besmettingen. Plaatsnamen weergegeven bij meer dan 5 nieuwe besmettingen. Hoge aantallen nieuwe besmettingen in een gemeente moeten zo meer opvallen terwijl er nauwelijks informatie verloren gaat:

Acties:
 • +7Henk 'm!
 • Pinned

 • voske
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 17:18
Het bijgaande document van het RIVM Epidemiologische situatie COVID-19 in Nederland 26 maart 2020 laat nu voor het eerst het tijdsverloop zien tussen de melding van positieve gevallen, ziekenhuisopnamen en overlijden bij de GGD en de melding bij het RIVM.

Be yourself, no matter what they say ...


Acties:
 • +8Henk 'm!
 • Pinned

 • Flow
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21-05 12:30
De dagelijkse update. Alle nieuwe besmettingen zijn zo goed mogelijk weergegeven, alleen staat het exacte aantal alleen op de kaart bij meer dan 2 nieuwe besmettingen of als een gemeente voor het eerst besmettingen rapporteert (roodomrand). Zwartomrande gemeenten hebben 1 of 2 nieuwe besmettingen. Plaatsnamen weergegeven bij meer dan 5 nieuwe besmettingen.

Edit: Mij valt vooral het al enkele dagenhoge aantal op Goeree-Overflakkee op. Heeft iemand daarvoor een verklaring gezien? Veel vakantiegangers? Vergrijsd gebied dus meer mensen met klachten/getest?

[Voor 14% gewijzigd door Flow op 26-03-2020 19:27]


Acties:
 • +7Henk 'm!
 • Pinned

 • Flow
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21-05 12:30
De dagelijkse update. Alle nieuwe besmettingen zijn zo goed mogelijk weergegeven, alleen staat het exacte aantal alleen op de kaart bij meer dan 2 nieuwe besmettingen of als een gemeente voor het eerst besmettingen rapporteert (roodomrand). Zwartomrande gemeenten hebben 1 of 2 nieuwe besmettingen. Plaatsnamen weergegeven bij meer dan 5 nieuwe besmettingen.

Renswoude is gevallen. Slechts 1 gemeente resterend op het vasteland

Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • Flow
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21-05 12:30
De dagelijkse update. Alle nieuwe besmettingen zijn zo goed mogelijk weergegeven, alleen staat het exacte aantal alleen op de kaart bij meer dan 2 nieuwe besmettingen of als een gemeente voor het eerst besmettingen rapporteert (roodomrand). Zwartomrande gemeenten hebben 1 of 2 nieuwe besmettingen. Plaatsnamen weergegeven bij meer dan 5 nieuwe besmettingen.

Ook de allerlaatste gemeente op het vasteland heeft nu besmettingen.

Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • Flow
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21-05 12:30
De update. Alle nieuwe besmettingen zijn zo goed mogelijk weergegeven, alleen staat het exacte aantal alleen op de kaart bij meer dan 2 nieuwe besmettingen of als een gemeente voor het eerst besmettingen rapporteert (roodomrand). Zwartomrande gemeenten hebben 1 of 2 nieuwe besmettingen. Plaatsnamen weergegeven bij meer dan 5 nieuwe besmettingen.
Voor het eerst geen nieuwe gemeenten, maar dat is niet heel onverwachts aangezien er alleen nog waddeneilanden officieel virusvrij zijn.

Acties:
 • +23Henk 'm!
 • Pinned

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:02

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Veel reacties over de cijfers, zeg. Ik kan me alle vragen best voor stellen, maar schrik wel van de gevolgen of oorzaken die mensen daaraan wijten. Kort mijn beeld (ik probeer nu even niet teveel interpretatie te geven, maar probeer het even feitelijk te houden).

Sterftecijfers

Voor wat betreft de doden: die kan je pas achteraf echt meten. Nogmaals wat kerngetallen: er gaan per dag ruim 400 mensen dood in Nederland. Tijdens een heftige griepepidemie mag er daar een dikke 50 bij optellen. De griepepidemie van dit jaar lijkt dat overigens niet te doen, maar hij is nog niet voorbij ( zoals je in de cijfers de NIVEL surveillance kunt zien:


Je ziet wel dat we langzaam (maar heel zeker) boven de grijze randen aan het uitkomen zijn, wat dus oversterfte betekent. Afhankelijk van de komende dip (als Corona achter de rug of in ieder geval achter de hekken is), kan je misschien voorzichtig iets zeggen over het aantal gemiste levensjaren. Je kunt de sterfte zien op de site van het RIVM, waar deze grafiek staat. De hele hoge piek is griep, het eerste piekje van dit jaar wellicht ook. Het laatste stijgende lijntje lijkt Corona te zijn:


Nog kort de leeftijdsverdeling van het aantal overleden mensen: 9,8% was onder de 70, de rest was boven de 70 en ruim de helft zelfs boven de 80.

Zijn de cijfers van het RIVM compleet? Vast niet. Is dat een groot probleem? Niet per se denk ik, als de meetfout maar elke keer hetzelfde is. In de sterftecijfers zelf (het 2e grafiekje) wordt geen onderscheid gemaakt tussen de oorzaak van overlijden.

IC Opnames

Hier is wat minder data over te vinden en de data loopt een paar dagen achter. Voor nu is het aantal IC opnames het grote risico in Nederland, omdat de IC's volraken. Overigens is dat niet zo uniek, dat de IC volraakt, dat gebeurde tijdens de grote griepepidemie in 2018 ook. Het verschil met nu is dat ook na een aantal maatregelen (landelijke spreiding, operaties afzeggen ed, de capaciteit nog steeds niet toereikend lijk.

Er worden een hoop maatregelen genomen, er zijn beademingsmachines van defensie beschikbaar(65 inmiddels) en de eerste 100 nieuwe zijn inmiddels ook binnen.

Die apparaten zijn niet het enige dat belangrijk is, het gaat ook om daadwerkelijk verpleegplekken en mensen die kunnen helpen met verplegen. Ook hier ondersteunt defensie.

De voortgang ziet er spannend uit. De echte piek (met groei per dag) is heel misschien net geweest, maar het duurt even voor mensen naar de IC gaan en het duurt vooral heel lang voor mensen van de IC af gaan. Experts verwachten de piek ergens midden of eind mei...

Dit is de situatie nu:


Er was in het begin sprake van een relatief groot gedeelte 50- op de IC, maar dat is nu echt niet meer van toepassing. Ook lijken veel patiënten die met een Corona besmetting een zwaarlijvig te zijn .

De verdeling per leeftijdscategorie van IC opnamen:

Ziekenhuisopnames

Dit vind ik persoonlijk de lastigste om iets zinnigs over te zeggen. De cijfers worden ver met terugwerkende kracht bijgewerkt, maar enige lijn met het aantal besmettingen lijkt wel te zien te zijn. wat gezien het huidige testbeleid (zorgpersoneel en mensen met al wat zwaardere sypmtomen die zich in het ziekenhuis melden.

Voor de volledigheid even het laatste grafiekje:


Ik laat mijn eigen mening over of het goed gaat of niet, in deze post, heel even achterwege. Ik denk dat de cijfers prima betrouwbaar lijken, zeker voor waar het belangrijk voor is (inschatting IC capaciteit, effect maatregelen ed).

Tot slot: ik probeer hier niet de sterfte zelf te bagatelliseren. Het is vreselijk als dierbaren overlijden en ik kan me ook nog best wel voorstellen dat nabestaanden er toch belang aan hechten of het wel of geen Corona geval is geweest. Ook zijn er gevallen waarbij er niets aan de hand is, of waar mensen nog jong zijn, maar dat zijn gelukkig nog uitzonderingen (maar dat maakt voor de betrokkenen niet uit).

Zoom je uit, dan blijven het veelal oude(re) mensen, is de oversterfte (nog) niet heel hoog, zijn het vooral mensen met onderliggende kwalen en lijkt voor nu het aantal gemiste levensjaren niet heel erg hoog. De focus van de experts zit, in mijn ogen, dus logischerwijs heel terecht op de IC capaciteit én de ziekenhuiscapaciteit in het algemeen.

Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • Hahn
 • Registratie: Augustus 2001
 • Nu online
Waarschijnlijk is deze video al langs gekomen, maar zo snel even de laatste pagina's doorkijkend kwam ik 'm niet tegen, dus ik waag het er toch op, want ik vond 'm erg vet:

The devil is in the details.


Acties:
 • +8Henk 'm!
 • Pinned

 • Flow
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21-05 12:30
Nou, geen fan van nieuwe data van RIVM. Hadden eindelijk alle gemeenten op het vasteland besmettingen, vallen er weer een aantal af omdat ze geen ziekenhuisopnames hebben -O- .

Voor vandaag ook geen delta's mogelijk omdat RIVM alleen de totalen laat zien en geen historische data per dag heeft zoals sommige andere landen dat wel doen. Alle cijfers zijn dan dus ook o.b.v alle opnames t/m vandaag.

Gemeenten met meer dan 10 ziekenhuisopnames staan met label op de kaart. Bij meer dan 20 staat ook de naam van de gemeente erbij. Vanaf morgen zal ik weer delta's rapporteren i.p.v. de totale aantallen. Ik heb wat aanpassingen gemaakt, maar de begeleidende tekst op de kaart is nu dus niet accuraat (over nieuwe gemeenten e.d.).

Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • Flow
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21-05 12:30
Ik heb wat kleine aanpassingen gemaakt, maar logica is grotendeels zelfde gebleven.
Gemeenten met 1 of 2 nieuwe ziekenhuisopnames zijn zwartomrand,
Gemeenten met meer dan 2 nieuwe ziekenhuisopnames hebben een label.
Gemeenten met meer dan 5 nieuwe ziekenhuisopnames staat naam van de gemeente op de kaart.
Gemeenten met voor het eerst ziekenhuisopnames hebben alle details en zijn ook roodomrand.

[Voor 13% gewijzigd door Flow op 01-04-2020 21:42. Reden: Toch nog klein foutje op de kaart]


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • Flow
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21-05 12:30
The Guardian schrijft in hun liveblog
Trump said he is using the Defense Production Act to ensure the production of more ventilators to fight coronavirus.

“My order to the Secretary of Health and Human Services and the Secretary of Homeland Security will help domestic manufacturers like General Electric, Hill-Rom, Medtronic, ResMed, Royal Philips, and Vyaire Medical secure the supplies they need to build ventilators needed to defeat the virus,” Trump said in a statement.
Mogelijk dat het nu toch moeilijker gaat worden om nog ventilatoren in Nederland te krijgen. Voor zover ik weet was een eerste batch van 100 inmiddels in Nederland, maar zou Philips er duizend (proberen te) leveren.

Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • Flow
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 21-05 12:30
Alle nieuwe ziekenhuisopnames zijn zo goed mogelijk weergegeven, alleen staat het exacte aantal alleen op de kaart bij meer dan 2 nieuwe opnames of als een gemeente voor het eerst opnames rapporteert (roodomrand). Zwartomrande gemeenten hebben 1 of 2 nieuwe opnames. Plaatsnamen weergegeven bij meer dan 5 nieuwe ziekenhuisopnames.

Acties:
 • +7Henk 'm!
 • Pinned

 • Baldertt
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 16-05 21:55
RIVM data t/m vandaag:


Acties:
 • +14Henk 'm!
 • Pinned

 • Baldertt
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 16-05 21:55
Bij deze ook mijn grafiekjes :)


Acties:
 • +11Henk 'm!
 • Pinned

 • Baldertt
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 16-05 21:55
Aantal besmettingen lijkt deze week te stijgen, wat niet geheel onverwacht is ivm het uitbreiden van de testcapaciteit.


Aantal ziekenhuisopnames neemt gestaag af


Aantal overledenen per dag lijkt enigzins stabiel

Acties:
 • +11Henk 'm!
 • Pinned

 • drooger
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 22:01

drooger

Falen is ook een kunst.

Met wat speurwerk ben ik het volgende tegengekomen:
Mortality monitoring in Europe
Welcome to the EuroMOMO website. We publish weekly bulletins of the all-cause mortality levels in up to 24 European countries or regions of countries. The weekly bulletin is published every Thursday around noon.

Eindelijk dus een plek gevonden waar je de oversterfte kan zien van ook andere (EU-)landen.
Inclusief toelichting over hun berekenmethodes en meer.
Hier te vinden: https://euromomo.eu/

[Voor 4% gewijzigd door drooger op 10-04-2020 07:26]

“Half of seeming clever is keeping your mouth shut at the right times.” ― Patrick Rothfuss, The Wise Man's Fear


Acties:
 • +13Henk 'm!
 • Pinned

 • Baldertt
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 16-05 21:55
B-lex schreef op maandag 20 april 2020 @ 16:25:
Ben ik de enige die de grafiekjes van @Baldertt heel prettig vind maar al een paar dagen mist?
Alstublieft, hieronder t/m 20 april. Zal ze weer dagelijks proberen te posten.


Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • Outerspace
 • Registratie: Februari 2002
 • Nu online

Outerspace

Moderator General Chat

AFX Ghey Edition by HlpDsK

Corona en het volgen van onderwijs.

Daar kan de discussie over het onderwijs naar toe.

Jack of all trades | Screener | Tweakers Gallery | Spotify!


Acties:
 • +15Henk 'm!
 • Pinned

 • Baldertt
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 16-05 21:55
Voor de liefhebbers:


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • defiant
 • Registratie: Juli 2000
 • Nu online

defiant

Moderator General Chat
Modbreak:Dit topic gaat over ontwikkelingen in Nederland en België qua corona, voor kwestie over het nut van Straatsburg hebben topics in AWM lopen.

Climate dashboard


Acties:
 • +8Henk 'm!
 • Pinned

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:02

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Het zijn dus echte maximum aantallen, inclusief personeel. Voor 1 maand, daarna wellicht dus naar 100.

Duidelijke plaat:

Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • tweakduke
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 22:37

tweakduke

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Duke rules the world...

Modbreak:Elkaar denigrerend uitmaken voor hobby virologen of andere termen is vanaf nu klaar. Bovendien achteraf je gelijk komen halen is in deze crisis zeer ongepast en laten we achterwege.

Als je een zienswijze hebt, onderbouw deze met bronnen en goede argumenten. Al helemaal als er om duidelijkheid gevraagd wordt.

Tweakers Discord


Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • basvn
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 16:01

basvn

Breezand - NHN

testversie van het coronadashboard

https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/

[Voor 70% gewijzigd door basvn op 05-06-2020 08:22]

3000Wp oost-west pvoutput.org | 550Wp zuid | SSW: Atlantic Explorer 3 200L pvoutput.org| Mitsubishi SRK 35ZS-S pvoutput.org

Pagina: 1

Dit topic is gesloten.

Let op:
Dit topic is bedoeld voor het bespreken van de ontwikkelingen rond het Coronavirus in Nederland en België in het algemeen, dus nieuws over besmettingen, (nieuwe) maatregelen en de invloed daarvan, met een serieuze insteek.

Let op: GoT is niet de plek voor medische adviezen.
Wil je informatie over corona raadpleeg dan de officiële overheid informatie op: Ik maak me zorgen over mijn gezondheid. Wat moet ik doen?

Overige topics:
Ontwikkelingen rond het Coronavirus wereldwijd
Wetenschappelijke ontwikkelingen rond het Coronavirus
De impact van het Coronavirus thuis en op werk/studie/school
Coronavirus Slowchat #2
De wereld na corona - ontwikkelingen in de zorg
De wereld na corona - maatschappij en economie
De corona tracking app
Corona en het volgen van onderwijs


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee