Toon posts:

Hét grote motortopic - Deel 22 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 132 Laatste
Acties:
 • 350.243 views

Acties:
 • +11Henk 'm!

 • Will_M
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online

Will_M

Intentionally Left Blank

Topicstarter
Mede-auteur:
 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46

lolgast

Hét grote motortopic - Deel 22

Waarom dit topic?!
Dit topic is langzamerhand van een topic over een paar beginnersvragen uitgegroeid tot de vast hangplek voor allerlei verschillende motorrijders. Ondertussen zitten hier dus ook gevorderden, met 20 jaar en duizenden kilometers motor ervaring.

Maar, in dit topic is geen enkele motorgerelateerde vraag te gek. Van "hoe doe ik lucht in mijn banden", "waarom beslaat mijn helm" tot het verschil tussen koppel en vermogen, hoe komt het dat banden blijven plakken op de weg.

Van slowchat tot aankoophulp, van nieuwe gadgets of upgrades, van supermooie tot ronduit slechte motorritten,.... voor ongezouten motor-meningen kunt u hier terecht!
Inhoudsopgave
Houd je kop erbij
Op straat valt er niets te winnen, enkel te verliezen
Veel van de posters hier hebben redelijk wat asfaltkilometers achter de rug en enkelen hebben het asfalt van dichtbij kunnen inspecteren. Het motorrijden is een leuke bezigheid maar het is belangrijk om te weten wat de motor kan en vooral wat jij kan. Om het met een Joe Bar wijsheid te illustreren: "Je hebt minder te vrezen van de honderd paarden onder het zadel dan van de ezel die erop zit." Sommigen gaan de bocht door met de knie aan de grond, trekken wheelies van enkele honderden meters of maken een stoppie van 100m. Dergelijke dingen zijn absoluut niet de bedoeling. Je bent geen god, je bent niet Valentino Rossi, je bent een gewone sterveling.
Gebruik je verstand tijdens het rijden en heb lol. Maar ga nooit boven je kunnen rijden.
Bescherming
Kleding
Iedereen is het erover eens: beschermende kleding is belangrijk en kan je leven redden. Er zijn echter veel verschillende vormen van beschermende kleding en de prioriteit voor kleding is per persoon verschillend. Wil je zo goed mogelijke bescherming en mag comfort hier op inleveren of wil je goed beschermd zijn maar ook de hele dag in diezelfde kleding kunnen rondlopen in de stad? Onderstaand een vergelijking van de materialen waarna je zelf kunt kiezen waar jouw voorkeur naar uitgaat. Deze vergelijking gaat in principe ook op voor handschoenen.
 • Leer

  Leer heeft een hoge slijtvastheid en biedt hierdoor een goede bescherming bij het maken van een schuiver op hogere snelheid. Over het algemeen zit leer ook 'lekkerder' (subjectief) om het lichaam. Het zit strak om de huid en trekt daardoor minder snel aan je op de snelweg dan andere materialen.
  Een nadeel hiervan is wel meteen dat je een leren pak niet over je dagelijkse kleding kunt aantrekken. Hierdoor moet je je bij bijvoorbeeld woon-werk verkeer altijd compleet omkleden. Ook passen er minder spullen in je pak. Een kleine portemonnee voor pasjes, een telefoon en misschien een klein bosje met huissleutels en je zakken zitten vol. Een leren pak is doorgaans ook niet waterdicht. Dat komt door de delen elastiek die op het pak zitten en de naden die praktisch niet waterdicht te maken zijn.
 • Textiel

  Qua bescherming staat textiel op een goede tweede plek. Er is ontzettend veel aanbod en hierdoor is er voor elk budget een pak te vinden. Een belangrijk voordeel van textiel is dat er waterdichte varianten van beschikbaar zijn. Hierdoor is het uitermate geschikt als woon-werk kleding. Zeker ook omdat je reguliere kleding onder het pak aangetrokken kan worden. Textielpakken hebben over het algemeen ook de breedste inzetbaarheid v.w.b. comfort bij verschillende temperaturen. Een pak komt vaak met een uitneembare thermovoering waardoor je zowel een zomer- als winterpak tot je beschikking hebt. De mate van bescherming is vaak uit te breiden met inzetstukken op bijvoorbeeld de rug en heupen.
  Een nadeel van textiel is dat het, zeker bij een net iets te ruime maat, kan gaan flapperen op hogere snelheid. Omdat het niet zo nauw aansluit om je lichaam kan hierdoor een trekkende kracht ervaren worden door het pak. Een textielpak dat goed op maat is heeft dit minder maar zo strak als een leren pak wordt het niet snel.

  Daarnaast zijn er enkele belangrijke features voor textielpakken beschikbaar
  1. Goretex/Aerotex membranen. Hierdoor wordt het pak waterdicht, maar blijft het ademend zodat je minder zweet.
  2. CORDURA lining. Dit zorgt voor bescherming die door het textiel verweven zit. Hoe hoger de Denier-waarde, hoe meer de beschermende kracht van het pak toeneemt.
 • Casual kleding

  Een materiaal in opkomst. Het bestaat al langer maar er komen steeds meer varianten van op de markt. Het belangrijkste voordeel is dat het ontzettend comfortabel is náást de motor. Een dagje naar de motorbeurs zonder je kapot te zweten in al je kleding? Ga met deze op pad. Is het stervensheet buiten en wil je genieten van de koelere wind? Ga met deze kleding rijden. De bescherming van de broeken is vaak uit te breiden met inzetstukken op bijvoorbeeld de heupen.
  Nadelen van deze materialen zijn dat het snel koud wordt. Het is erg lichte kleding en laat hierdoor veel wind door. De lichtere materialen zorgen er ook voor dat het qua veiligheid de minste bescherming biedt. Het is doorgaans niet waterdicht.
Een leren pak is duurder dan een textielpak! Nou, niet per sé. Een nieuw leren combipak is voor minder te koop dan een uitgebreid textielpak. Maar over het algemeen geldt het volgende qua aanschaf:
Goedkoopst: Casual (vanaf €100 tot ongeveer €300 voor een jas of broek)
Gemiddeld: Textiel (vanaf €50 tot meer dan €1000 voor een jas of broek)
Duurst: Leer (vanaf €200 tot meer dan €1000 voor een jas of broek)

Zoals hierboven al gezegd, een leren pak kan gekocht worden voor minder dan een textielpak. Dat komt met name door de vele uitrusting mogelijkheden van een textielpak. Leren pakken worden met name duur als je naar de combipakken gaat kijken. Echt duur wordt het wanneer je een overall van je MotoGP-held wilt kopen. Het belangrijkste is dat je kleding koopt waar je je prettig in voelt. Een concessie doen in veiligheid door bijvoorbeeld textiel te kopen i.p.v. leer, maar het daardoor wel altijd aan trekken, levert meer veiligheid op dan een leren pak aan de kledinghanger in de kast terwijl jij op de motor zit. Omdat elk materiaal zijn eigen voor- en nadelen heeft komt het vaak voor dat motorrijders meerdere pakken hebben. Hierdoor kunnen ze afhankelijk van de weersomstandigheden toch comfortabel motorrijden.
Schoenen/Laarzen
Ik wil graag motorrijden maar mijn laarzen zitten niet lekker en met gympies vind ik niet veilig. Dan tref je het, de motorschoenen worden steeds populairder en daardoor wordt er meer geïnvesteerd in de veiligheid ervan en het aanbod wordt ruimer. Maar er is ook binnen de categorie laarzen behoorlijk veel keuze!
 • Laarzen

  Meest voorkomend als bescherming voor de voeten zijn de laarzen. Vooral omdat dit gemeengoed is maar over het algemeen bieden ze ook betere bescherming voor de enkels en/of scheenbenen. Er zijn vele soorten laarzen: sportlaarzen, tourlaarzen en allroadlaarzen. Elk met hun eigen voordelen.
  1. Sportlaarzen

   De laarzen die Rossi en Dovizioso ook aan hebben, dus die moet je hebben! Deze laarzen beschikken doorgaans over de meest uitgebreide bescherming. Denk hierbij aan je tenen, enkels, hakken en vaak ook tegen verdraaiïng. Sportlaarzen zijn hierdoor vaak ontzettend 'stug' en niet comfortabel om een hele dag op te lopen. Ze zijn soms waterdicht, maar aangezien dat niet de prioriteit van de laars is is dat vaker uitzondering dan gemeengoed.
  2. Tourlaarzen

   Een belangrijke feature van deze laarzen is waterdichtheid. Hiervoor worden de laarzen vaak voorzien van een membraan dat ook bescherming tegen wind biedt. De laarzen zijn hierdoor uitermate geschikt als woon-werk schoeisel. Omdat fabrikanten vaak kiezen voor extra versteviging met lappen leer en inzetstukken bij de enkel bieden ze uitstekende bescherming. Omdat ze minder stijf zijn dan sportlaarzen kan op tourlaarzen makkelijker gelopen worden.
  3. Allroadlaarzen

   De naam zegt het al, dit zijn laarzen voor gebruik bij allroad rijden. Ze zijn hoger dan normale laarzen en bieden uitgebreidere bescherming voor de scheenbenen. Het merendeel is bovendien uitgerust met een waterdicht membraan. Bij rijden op 'normale motoren' worden deze eigenlijk niet gebruikt.
 • Schoenen

  Motorschoenen zijn in opkomst. Ze bieden veel comfort naast de motor waardoor je prima door de stad of op kantoor kunt lopen. Ze bieden echter minder of zelfs geen bescherming voor de scheenbenen en enkels. Doordat ze laag zijn trek je ze wel makkelijker aan dan bijvoorbeeld hoge laarzen. Hierdoor zijn ze tijdens het rijden ook wat kouder. Ook kun je de broek niet over de opening dragen, waardoor ze nauwelijks waterdicht zijn.
Helmen
Je kent die dingen wel. Ze zorgen ervoor dat niemand je verschrikte gezicht ziet bij die tankslapper of die wheely die iets te hoog ging... :+
Helmen worden gemaakt van twee materialen: polycarbonaat of glasvezel. Als je een helm koopt van polycarbonaat dan moet je kijken naar de houdbaarheidsdatum. Ja, op een helm zit een houdbaarheidsdatum en in het geval van polycarbonaat helmen zeker. Omdat de buitenschil uitdroogt waardoor de helm vergrote kans heeft om in kleine stukjes kapot te springen wanneer je valt. De maximale leeftijd bedraagt over het algemeen 5 jaar. In het geval van een glasvezelhelm heb je geen houdbaarheidsdatum qua uitdrogen maar doorgaans moeten deze elke 10 jaar vervangen worden volgens de fabrikanten.

De helm moet goed strak zitten. In het begin zit alles strak maar een net te losse helm rammelt na enkele maanden door de speling al los op je kop dus laat je goed informeren. Pas meerdere merken! De pasvorm van HJC is bijvoorbeeld 100% verschillend met die van Schuberth. Probeer eventueel een proefrit te versieren om de kwaliteiten van de helm op het gebied van lawaai uit te testen. Bij een goede motorzaak zal dit normaliter geen probleem zijn. Testen op efficiëntie bij vallen hoef je niet te doen, dat hebben ze al gedaan en de helm hoort ook een keurmerk te hebben in dat geval. Een helm welke is gevallen moet je normaal gesproken weggooien omdat het schokabsorberend materiaal onder de schil al is ingedeukt en is uitgewerkt. Er zijn fabrikanten (bijvoorbeeld Shoei en Arai) welke kunnen testen of je gevallen helm nog veilig genoeg is om je kersenpit te beschermen :+

Een helm online kopen kan een miskoop zijn omdat die voor specifieke markten zijn gemaakt i.v.m. de hoofdvorm. Er zal geen verschil zijn (hoop ik toch :+) tussen een helm welke bedoeld is voor de Belgische, Nederlandse of Duitse markt, een verschil tussen een Nederlandse helm en een Aziatische helm qua pasvorm is aanwezig.
Tips!
 • Vermogen zegt weinig:

  Je kan beter op een trage motor snel zijn dan met een snelle motor traag. Motorrijden betekent onherroepelijk bochten maken. Daar kan je beter je techniek op gaan verbeteren en daar heb je geen supersnelle GSX-R1000/ZZR1400 voor nodig maar een makke en betrouwbare motor welke je vertrouwen geeft en niet plots uitbreekt door het overdaad aan koppel.  Houd wel rekening met je rijbewijs categorie!
  1. Categorie A1 is voor motoren tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.
  2. Categorie A2 is voor motoren met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. Je moet minimaal 2 jaar rijbewijs A1 hebben. Met ingang van 31 december 2013 kun je het rijbewijs A2 ook rechtstreeks halen. Dus zonder dat je eerst rijbewijs A1 hebt gehaald. Ook in dat geval is de minimumleeftijd 20 jaar.
  3. Categorie A is voor motoren met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. Je moet dan minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. Dan is de minimumleeftijd 24 jaar.


  Als je geen 'volwaardig' rijbewijs hebt en op zoek naar een motor bent kan het zinvol zijn om een motor te kopen waarvan het vermogen geknepen is. Als je dan een categorie hoger hebt gehaald van je rijbewijs kun je dezelfde motor houden maar dan zonder vermogensbeperking. Daarnaast hebben geknepen motoren meer dan eens ietsjes meer vermogen dan een af-fabriek 11/35kW motor.
 • Welke motor moet ik hebben?

  Je moet een motor kiezen welke je mooi vindt, wij kunnen je niet zeggen welke motor je moet hebben. Je moet gaan proefrijden om uit te maken welke motor je het beste vindt rijden. De een prefereert een koppelmotor zoals een dikke Twin (RSV Mille, TL1000R aka "the widow maker"), de ander wil zich een koning op de weg voelen (BMW R1200GS), weer eenander wil weer de ultieme hooligan zijn (NX250 :+ ) en sommigen willen graag op een chopper rijden (Savage 650 :+, of erger nog, een Virago! ) proefrijden is gewoon hier het advies. Vragen om advies over verschillende motoren is uiteraard mogelijk :)  Zie ook deze video van RevZilla met daarin een beknopte uitleg over de voor- en nadelen van verschillende motortypes: YouTube: Motorcycle Types for Beginners - How to Choose at RevZilla.com
 • Bandenkeuze

  Battlax, Supercorsa, BT010, BT012SS, Metzeler Roadtec Z6, Diablo Strada... Laat je niet gek maken als beginner. Als beginner ga je toch als een dweil door de bocht. Je hebt immers nog te weinig ervaring om met 160km/h met de knie aan de grond en het handje zwaaiend naar de camera te rijden. Je hebt geen nood aan supersnelle circuitbanden maar aan degelijke banden met een iets wat harder middenstuk en een zachtere wang welke jou vertrouwen en voldoende feedback geeft. Zulke banden zijn de Bridgestone BT020NT, de Metzeler Roadtec Z6 en de Diablo Strada. Je kan zacht rubber (BT010, Continental 208, Michelin Pilot Powers,...) gaan monteren maar het zou zonde zijn om zo'n toch niet al te goedkope band vierkant te rijden.
 • Motorrijden is lekker goedkoop

  Vergeet dat maar snel. Het hangt af van welke motor je rijdt, hoe je rijdt en wat voor soort aandrijving de motor heeft.  Bij cardan hoef je maar eens in de zoveel tijd de splines in te vetten en de cardanolie bij te vullen. Bij ketting moet je de ketting soms gaan vervangen in combinatie met de tandwielen en dat is geen goedkope zaak. Dat kan €200 kosten maar misschien ook €400 voor een bepaalde motor. Riemaandrijving kan zelfs €1000 kosten (staat wel tegenover dat die bij normaal gebruik 100.000km meegaat).  Een achterband, BT010 (zacht rubber voor een sportmotor) in de maat 160/60-17, kost bijvoorbeeld €206.02 exclusief montage. Een Metzeler Tourance 130/70-17 (onroad gerichte band voor een Enduro) kost ongeveer €130, net als een BT45.  En je kan voor €1000 een pekelhok kopen en er dan achter komen dat, wil je een beetje veilig kunnen rijden, er voor nog een keer €1000 onderhoud aan zit te komen. Ook een mooi opgepoetste frisse motor in een showroom kan een geïmporteerde schadebak zijn met een schimmig verleden. Heb je er geen kijk op, neem dan iemand mee die dat wel heeft....  Kortom: Motorrijden kan je zo duur maken als je wilt. Wil je een racer rijden dan moet je rekening houden met de verhoogde slijtage van de banden en de ketting. Rijd je een tourmotor dan loopt het allemaal niet zo hard met de slijtage. Maar je kunt er niet vanuit gaan dat motorrijden goedkoop is, vooral niet wanneer je nog kleding en een helm moet aanschaffen. Maar je krijgt er wel een hele hoop lol en plezier voor terug!
De wat technischere zaken
 • Ketting spannen:

  Naargelang je kilometers vreet met de motor zal de ketting ook langer worden. Je zal deze dan moeten spannen. Het beste om deze te spannen in wanneer het voorste tandwiel, de as waar de achterbrug om draait en het achtertandwiel in lijn staan. De ketting is dan op zijn maximale lengte. Je moet de speling van de ketting gaan meten op het strakste deel van de ketting (dan heb je de minste kettingspelling). Hoeveel de kettingspeling moet bedragen kun je raadplegen in de handleiding van je motor.  Als de ketting te strak zit dan ga je het lager aan het voorste tandwiel en de keerring sneller doen verslijten en zal de versnellingsbak gaan uitlodderen in het motorcarter. Zorg dat de ketting nooit te strak staat! Je kunt het ook voelen in je linkervoetsteun in de vorm van een trilling wanneer de ketting te strak staat.
 • Ander uitlaatje monteren

  Veel mensen monteren een aftermarket uitlaat voor wat meer geluid, niets is mooier dan je motor te horen brullen ;). Wanneer je een andere uitlaat monteert dan standaard dan beïnvloed je de werking van de motor en kan de motor arm gaan lopen waardoor deze intern veel warmer wordt wat kan resulteren in motorschade. Het is dan ook raadzaam om de motor op een testbank te zetten in welke mate de motor arm loopt. Stel bij, of laat dit doen, wat moet om de motor zo optimaal mogelijk te laten werken. Wanneer je echter het volledige uitlaatsysteem gaat veranderen dan moet je 90% zeker je motor opnieuw laten afstellen.
 • Dynojet, Powercommander, Factory Pro, Rapid Bike.... ik word gek

  Om de motor af te stellen zijn er verschillende setjes op de markt te verkrijgen. Voor motoren uitgerust met carburateurs zijn er de Dynojet en Factory Pro kitjes te verkrijgen welke bestaan uit onder andere gasnaalden, sproeiers en eventueel andere veren. Voor motoren met injectie zijn er de Powercommander en de Rapid Bike module verkrijgbaar. Bij de montage van die kitjes zal men de motor op de testbank moeten (laten) afstellen.
 • Rare bandenslijtage:

  Wanneer de band erg raar slijt ondanks het feit dat je goed plat door de bocht gaat dan moet je de vering nakijken. Hier kun je beter vanaf blijven als je niet met deze materie bekend bent. Wil je er toch aan werken dan moet je voor 2 dingen zorgen: doe het op een weg welke je heel goed kent omdat de motor plots heel anders kan reageren in de bocht en schrijf alles op wat je hebt aangepast zodat je terug kunt keren naar een bepaalde (begin)situatie. Als je niet weet wat je doet dan moet je eraf blijven
Milieuzones en regels in het buitenland

Datum informatie: 06-07-2017
Bronnen:
https://www.anwb.nl/vakan...eustickers-en-milieuzones
https://www.anwb.nl/vakan...erkeersregels#milieuzones
http://www.urbanaccessregulations.eu/
Milieuzones
 • Nederland: Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, in de toekomst Leiden en Nijmegen. Geldt niet voor motoren.
 • Belgie: Antwerpen LEZ: Geldt niet voor motoren.
 • Denemarken: Ecosticker. Geldt niet voor motoren.
 • Duitsland: Umweltplakette. Geldt niet voor motoren.
 • Groot Britannie: London: LEZ en congestion charge. Geldt niet voor motoren.
 • Durham: ?
 • Hongarije: Smogalarm voor emissienorm Euro 0, Euro 1 en Euro 3, evenals Euro 2 indien gefabriceerd voor 1995. Geen idee hoe motoren worden beoordeeld.
 • Frankrijk: Parijs, permanente milieuzone. Motoren van vóór 1 juni2000 niet toegestaan tussen 8:00-20:00.
 • In geval van extreme luchtvervuiling als tijdelijke milieuzone: Lyon, Lille, Grenoble. (in de toekomst Avignon, Bordeaux, Cannes, Clermont-Ferrand, Dijon, Montpellier, Rouen, Straatsburg en Toulouse.)
 • Italie: Steden met ZTL: zona traffico limitato. Steden met milieuzones zijn bijvoorbeeld Rome, Bologna, Bolzano, Brixen, Lucca, Florence, Pisa, Triest, Turijn en Verona. Regio's zijn bijvoorbeeld de Aosta-vallei, Toscane en Trentino. Niet eenduidig geregeld: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/informatie/milieuzones
 • Noorwegen: Dieselvoertuigen bij smog.
 • Oostenrijk: Abgasplakette voor Vrachtwagens.
 • Spanje: Milieuzones in steden: Area de prioridad residencial (alleen toegankelijk voor vergunninghouders).
 • Tsjechië: Praag, vignet nog niet verplicht.
 • Zweden: Stockholm, Gotenborg: Congestion tax. Geldt niet voor motoren.

tussen
file rijden toegestaan?
hesje verplicht bij pech?
GPS flits
info
toegestaan?
verband
trommel verplicht?
reserve
bril verplicht?
action  camera toegestaan?autobahn
vignet nodig?
Belgiëjajajaneeneejanee
Bulgarije?janeeja??nee
Denemarkenneeneejaneeneejanee
Duitslandneeneeneeneeneeja**nee
Estland?janeejaneejanee
Finlandneejajanee?janee
Frankrijk
nee
ja
nee
neeneejanee
Hongarije?jajaja?jaja
Ierlandjaneejaneeneejanee
Italiëjajajanee?janee
Kroatië?neejanee?janee
Letland?jajanee?janee
Litouwen?jajanee?janee
Luxemburg?jajanee?neenee
Nederlandjaneejaneeneejanee
Noorwegenneejajanee?jaja
Oostenrijkneejajajajaja**ja
Polen?jajanee?janee
Portugaljajajaneejaja**nee
Slovenië?jajaja*?jaja
Slowakijë?jajaja?janee
Spanjeneejajaneejaja**nee
Tsjechiëneeja*neeja?janee
UKjaneejaneeneejanee
Zwedenjaneejanee?ja**nee
Zwitserlandneeneeneeneejajaja


De ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

** = gebruik van dashboard- of action camera wordt sterk afgeraden
Het gebruik van dashboard- of actioncamera blijft een onduidelijke zaak. Het gebruik van een camera is alleen verboden in Luxemburg. In de meeste andere landen van Europa is het gebruik van een dashboard- of actioncamera toegestaan. Vaak zijn er echter restricties bij het gebruik - zoals in Oostenrijk, Portugal en Spanje - die het feitelijk onmogelijk maken om opnamen te maken.

Bron: https://www.dc10skyriders.nl/buitenland.html

Handige links
(Ver-)Koop sitesInformatie / Belangenverenigingen
Agenda met , uiteraard motorgerelateerde, GoT Activiteiten
Wat?Én wanneer gaat dat dan plaatsvinden?Link naar bijbehorend topic
GoT Meet + Rit15 Juli 2018GoT MotorTocht
GoT Eifel Rit1+2 September 2018GoT Eifel Rit
Vorige delen
DeelGestart opTopicstarter
123 Mei 2005Reveller
217 Augustus 2005Breadfan
315 Oktober 2005Chevy454
411 Februari 2006Chevy454
524 Mei 2006teacher
611 September 2006IKKE86
73 November 2006StarWing
85 Januari 2007Chevy454
94 Maart 2007Chevy454
1011 April 2007Chevy454
119 Mei 2007FragDaddy
1211 Juni 2007StarWing
1314 Juli 2007shaggy8675
143 Oktober 2007Chakotay
1529 September 2013teacher
1610 Januari 2015teacher
174 November 2015Hooglander1
1810 Augustus 2016Chakotay
1914 Maart 2017lolgast
201 Augustus 2017caesar1000
216 Februari 2018lolgast
2222 Juni 2018wimmel_1
Chatten over motoren :?
Sinds DinX zich openlijk verveelt heeft hij uit pure verveling (je moet toch wat :P ) een channel op de irc servers van tweakers.net geopend. Alle motorgerelateerde zaken er mogelijk dus voor wat slowchat is dit de plek :P

server: irc.tweakers.net
channel: got-motor
Klik
Overzicht met rijders en woonomgeving
UserMotormerkMotortypeBouwjaarProvincie
@__fred__ YamahaFJR-13002003Noord-Holland
@Miss_80 YamahaXJ6-FA2010Noord-Holland
@EBOOZ YamahaMT-072015Noord-Holland
@Freubel Kawasaki Versys MK12009Noord-Holland
@GenjiBlade HondaVFR800Fi2000Noord-Holland
@Hamza KawasakiER6F2015Noord-Holland
@Nero22 TriumphStreet Triple 6752016Noord-Holland
@charrel BMW / KTMR1200GS / 6402005Noord-Holland
@GloriX TriumphStreet Triple R2013Noord-Holland
@dion_bBMWR801990Noord-Holland
@Frunz YamahaR12002Noord-Holland
@GeeMoney HondaCBR600F4i2005Noord-Holland
@BluRay HondaNC7002012Noord-Holland
@SlideR NL YamahaTDM 9002002Noord-Holland
@Ophidian KawasakiNinja 650 KRT2017Noord-Holland
@Woask KTMDuke 1252011Noord-Holland
@Rubman HondaVFR 800 FI2001Noord-Holland
@CrimsoonYamahaXJ 600S Diversion1996Noord-Holland
@Wild Chocolate BMWK100 RS1986Noord-Holland
@Nycrea Moto GuzziStelvio2011Noord-Holland
@flowiejSuzukiGSR 6002006Noord-Holland
@Exigence Kawasaki / SuzukiZX6R / DR6501998/1993Friesland
@janbo Triumph / DucatiTiger Sport / Hypermotard 1100S2016/2007Friesland
@Robbie T KawasakiZ750s2007Friesland
@Proqzor KawasakiZ7502008Friesland
@antonboonstra Honda / ZeroCBR600F / SR ZF12.51997/2015Groningen
@418O2 Suzuki / BMWGSX-R 600 / K75RT1997/1994Groningen
@darkkingll TriumphSpeed Four2005Groningen
@esaxumHeinkelTourist 103 A21965Groningen
@gebruikershaes DucatiMonster 6962010Groningen
@Secsytime TriumphStreet Triple R2014Groningen
@Zondagskindje Harley DavidsonSoftail Slim FLSL2018Groningen
@Taygeta KTMSMT 9902011Drenthe
@AndréTriumphSpeed Triple T5091998Drenthe
@xos Aprilia / Aprilia / DucatiTuono V4 1100 Factory / RSV4 RF / Panigale V4R RF2018/2017/2019Flevoland
@Tylen Yamaha / DucatiR1M / Monster 6002018/1996Flevoland
@Skipper-93 ApriliaTuono2004Flevoland
@SmurfLink KawasakiER-6F2014Flevoland
@timmie271 HondaCBR250 R2012Flevoland
@spinnenmanYamahaMT032008Flevoland
@Dynazap YamahaMT-072014Flevoland
@Grubeater HondaTransalp XL600V1995Gelderland
@AcidBurn HondaCBR600F1988Gelderland
@BartW TriumphTiger 800 XC2011Gelderland
@byn124 YamahaYZF 1000R Thunderace1996Gelderland
@caesar1000 KTMDuke 1252011Gelderland
@Icephase DucatiST4s ABS2002Gelderland
@Tribunus ---Gelderland
@PilatuS KTMRC82010Gelderland
@Japiooo Harley DavidsonRoad King1999Gelderland
@prutsger YamahaXJ 900S Diversion2001Gelderland
@Rick-Jan Suzuki / YamahaGSR 600 - FZR6002006/1994Gelderland
@Ruerd Jan Suzuki DL-650 V-strom2007Gelderland
@sawmire Yamaha MT-07 Moto-Cage2015Gelderland
@TankiejTriumphTiger 8002013Gelderland
@Bioflap SuzukiGSX14002006Gelderland
@InZane HondaCBR600F1995Gelderland
@DraZ666 KawasakiZ7502008Gelderland
@Stevie07 KawasakiVersys 6502017Gelderland
@Raym09 YamahaFZ1 N2006Gelderland
@L-VIS SuzukiBandit 1200S Touring2002Gelderland
@Lexo TriumphSpeed Triple 955i2003Gelderland
@steffex YamahaMT-072016Gelderland
@Patrock Yamaha / SuzukiFZ1 N / V-Strom 6502009Gelderland
@alexthegrat HondaCB600F2000Gelderland
@MichielK71 HondaTransalp 7002010Gelderland
@NL-RaVeR Harley DavidsonSportster Iron 8832018Gelderland
@NederlandhcHondaVFR 7501990Gelderland
@KtenolixSuzukiBandit GSF650 A2011Gelderland
@Ardj KawasakiZ7502008Gelderland
@Bergie YamahaMT-092014Overijssel
@ephymerous ApriliaShiver2008Overijssel
@Mu.siQKawasakiER6-F2015Overijssel
@securitymayo HondaPan European ST11001999Overijssel
@NielsjuhzSuzukiSV650 S1999Overijssel
@RickzSuzukiGSX-R 10002005Overijssel
@BvZwolleTriumph / YamahaTiger 1050 ABS / FZS-600 Fazer2008/2003Overijssel
@McKaamosHondaCBR600F1997Overijssel
@MrXen0TriumphSpeed Four2006Overijssel
@GodoftwenteHondaCBR600RR2005Overijssel
@sypieBMWR1100 RT1996Overijssel
@voz HondaCBR1000 F1993Overijssel
@Destruction YamahaXJ900S Diversion1995Overijssel
@gbwHondaNC700 X2012Overijssel
@StreepjeYamahaMT-10 SP2017Overijssel
@DeshmirSuzuki GSX-R 6002011Utrecht
@DragonSlayer666TriumphStreet Triple2008Utrecht
@elrondsurionSuzukiMarauder VZ16002007Utrecht
@Ethirty YamahaTracer 7002017Utrecht
@FreelanceSuzukiV-Strom DL10002002Utrecht
@Het Vosje Suzuki GSX-R 6002004Utrecht
@MaegrimHonda / TriumphVFR800 / Street Triple RX2001/2016Utrecht
@Anoniem: 134660 HondaVTX 18002003Utrecht
@SimconAprilia / HondaTuono 1000R / VFR8002006/1999Utrecht
@Furbz4300SuzukiGSXF 6001995Utrecht
@daredhaBMWR 1100 GS1999Utrecht
@PheraXYamahaMT-09 Tracer2015Utrecht
@ProfaNe SuzukiGSR6002006Utrecht
@Shivs BMWR1100 GS1998Utrecht
@XLord SuzukiGSF650 SA Bandit2008Utrecht
@BinoliraoSuzuki GSF 650 Bandit2006Noord-Brabant
@BommesSuzuki / VespaDL 1000 V-Strom / GTS 2502006/2006Noord-Brabant
@Conteaster KawasakiZ8002013Noord-Brabant
@HTT-ThalanHondaTransalp XL600V1989Noord-Brabant
@it0YamahaTDM8501992Noord-Brabant
@LeviathiusYamahaMT-072015Noord-Brabant
@lolgastDucati749s2005Noord-Brabant
@PazziHondaNT700V2015Noord-Brabant
@Anoniem: 30036Yamaha FZS6002003Noord-Brabant
@StacheldrahtSuzukiBandit 650-Noord-Brabant
@wimmel_1 Yamaha MT-102016Noord-Brabant
@bakvisApriliaShiver 7502010Noord-Brabant
@erik23 Honda / BMWCB500 / F700 GS1976 / 2013Noord-Brabant
@BioHazardKawasakiER6N2011Noord-Brabant
@SpongeRobBuell1125CR2009Noord-Brabant
@FiddlezKawasakiER-52004Noord-Brabant
@Joopieboy SuzukiGSX-R 750 K42004Noord-Brabant
@SkarlocDucati9161996Noord-Brabant
@J-PBMWGS1200R2007Noord-Brabant
@joudenSuzukiGSXF 6502010Noord-Brabant
@MelkunieSuzukiV-Strom DL650A2007Noord-Brabant
@XeposHondaCBF 5002006Noord-Brabant
@ThalaronBMWR1150R2004Noord-Brabant
@TheBrut3KawasakiZ1000SX2014Noord-Brabant
@streamnlCagivaRaptor 6502006Noord-Brabant
@WielerManiakKawasakiGPZ 5501983Noord-Brabant
@psnepvangersHondaVFR 800Fi2001Noord-Brabant
@UberdudeYamahaMT-072018Noord-Brabant
@DarkvisjeHondaCB600F (Hornet) 2011Noord-Brabant
@gauchov6BMWR1200 RS / K1300 GT2011 / 2009Noord-Brabant
@DrivinUCrazyYamaha XT1200Z Super Tenere2012Limburg
@EoghlearKawasakiVersys 6502014Limburg
@Maverick!TriumphThruxton2007Limburg
@KleusYamahaFJR13002008Limburg
@ThoitKTM / HondaEXC500 / Pan European ST13002012/2004Limburg
@mr_zippeySuzuki Bandit 6001995Zeeland
@MuddyMagicalHondaNTV 6501996Zeeland
@radium6969YamahaV-Max 12001986Zeeland
@R0y.SuzukiGSR 7502011Zeeland
@RZorYamahaXS4001978Zeeland
@ChakotayApriliaETV 1000 Caponord2001Zuid-Holland
@Frans92YamahaFZS600 Fazer2000Zuid-Holland
@knoffyHondaCB500X2013Zuid-Holland
@noesBMWS1000RR / R1200 RT2010/2005Zuid-Holland
@RodyBMWS1000RR2016Zuid-Holland
@ShininNLKawasakiZZR-14002009Zuid-Holland
@w4rguyHondaCB600F Hornet2008Zuid-Holland
@Wekko306 TriumphDaytona 6752007Zuid-Holland
@k1NGYamaha FZ8-Zuid-Holland
@aidanlKawasaki Versys 650-Zuid-Holland
@zer0-overloadKawasakiZX6R / ZX6R1995/2007Zuid-Holland
@SvenBravo7KawasakiZ8002016Zuid-Holland
@VrijdagKawasaki / HondaGPZ 500s / Hawk GT6501995/1988Zuid-Holland
@thijsco19YamahaMT032008Zuid-Holland
@CodeCasterYamahaFZ-1 Fazer2007Zuid-Holland
@_Apache_YamahaFJR1300A2004Zuid-Holland
@tdwYamahaFZ6 Fazer2004Zuid-Holland
@Panini SuzukiSV650S2007Zuid-Holland
@zjorsie HondaNTV 6501995Zuid-Holland
@sylvesterrr HondaCBR600RR2009Zuid-Holland
@Señor SjonHonda / YamahaVFR 800Fi / FZS 600 Fazer2002/2002Zuid-Holland
@kalekatYamahaFZS 600 Fazer2003Zuid-Holland
@Mitssz YamahaR32016Zuid-Holland
@JoeplaYamahaXT 660R2011Zuid-Holland
@TheRookieBMWR1100 RT1997Zuid-Holland
@XoxolSuzukiDL650 V-Strom2005Zuid-Holland
@PagmanKawasakiER-6f2012Zuid-Holland
@C-sharpHondaCBF 10002007Vlaams-Brabant
@kazzzdafkeBMWS1000R2016Vlaams-Brabant
@SmokingSigHondaCB500s1999Vlaams-Brabant
@TomsworldYamahaMT-072017Vlaams Brabant
@Least InklingBMWR1200 GSA2015Limburg (BE)
@DryhteSuzukiV-Strom DL650xt2018Oost-Vlaanderen
@FuelkeHondaCBR500 R2018Oost-Vlaanderen
@BobbyDgtlKTMDuke 7902018Oost-Vlaanderen
@AnoshkyKawasakiZ1000SX2018West-Vlaanderen
@CDA441HondaVFR8002004West-Vlaanderen
@YoukHondaVFR800Fi2001Antwerpen (BE)
@teigetjuhHondaTransalp 6502003Kanton Zürich (CH)
@azt33BMWS1000 R2016Zürich (CH)
@ChaotYamahaXV250 Virago1998Madrid (ES)
@ToolkiTMoto GuzziV7iii Rough2018Reading (UK)
@cyntaxMoto GuzziV50NATO1985-
@iMarsSuzukiSV 1000 N2003-
@Imperial_MasterBMWK1300R2009-
@-tom-562 Suzuki GSX-R 6002004-
@OrnathonAprilia / SuzukiRSV Mille / GSX1300R2001/2002-
@FragDaddyHarley Davidson / SuzukiNightrod Special / Streetfighter2007/?-
@GuusjeeHondaHornet 9002002-

Wil je ook in de lijst? Laat dan de gegevens (merk / type / bouwjaar / een foto én je provincie) achter in een topic-post en plaats daarbij een notificatie naar de topicstarter(s)
Veel plezier in dit nieuwe deel!


Schaamteloos gejat van Hooglander1'sChakotay's vorige startpost :P

Woon-werkverkeer met de motor in België door DinX
We zitten hier allemaal als motorrijders onder elkaar, dus niemand zal het hier gek vinden dat we veel plezier beleven aan het motorrijden. Daarbij levert de motor gebruiken om naar het werk te gaan nog andere voordelen op. Het gaat in de eerste plaats sneller (minder last van files), je hebt meestal geen probleem met parkeren, het is leuker dan in een koekblik zitten enz…

Voor de Belgen komt daar nog een groot extra voordeel bij kijken: het is mogelijk motorgerelateerde kosten aan te geven als werkelijke beroepsonkosten in België. Hoe dat in zijn werk gaat leggen we hier kort uit.
Inhoudsopgave
Forfaitaire beroepskosten <> werkelijke beroepskosten
In België kan men voor de beroepsonkosten kiezen tussen de forfaitaire vergoeding en de werkelijke beroepsonkosten. De forfaitaire beroepsonkosten werken met bepaalde percentages bij bepaalde schalen van inkomen. Voor inkomens boven de €18.880 bedraagt dit 3% met een maximum van €3.950.

Voor het invullen van de belastingbrief moet je weten of de werkelijke kosten boven de €3.950 uitkomen. Wanneer je het merendeel van je kilometers doet voor woon-werkverkeer ga je hier al snel boven zitten, zal je dadelijk in het voorbeeld zien.

Bij de werkelijke beroepsonkosten gaan we echt alles aangeven wat gebruikt wordt voor het werk. In de praktijk gaat dit zelfs verder dan de motor alleen in dit voorbeeld. Dat kan in sommige sectoren gaan van werkkledij die zelf dient aangekocht te worden tot een bepaald percentage van je thuiscomputer als je na je uren thuis nog voor de baas werkt. Vergeet zulke zaken dus niet wanneer je toch bezig bent om je werkelijke kosten te bewijzen als je de motor aangeeft.
Wat mag aangegeven worden?
In de praktijk is deze vrij simpel samen te vatten: alles wat ook maar iets te maken heeft met de motor kan je aangeven als beroepsonkosten. Je moet natuurlijk niet overdrijven maar er zijn zaken bij waar je niet meteen aan zou denken
 • De motor zelf
 • Inschrijving
 • Verzekering
 • Kledij
 • Accessoires
 • Wegenhulp
 • Parkeerplaats
 • Onderhoud
 • Banden
 • Benzine
 • ...
Er is 1 onderverdeling die gemaakt kan worden tussen de zaken die je gaat aangeven als beroepsonkosten. Er zijn éénmalige/lopende kosten en kosten die je over een bepaalde periode kan afschrijven. Daar bestaan officiële regels voor, maar in de praktijk kan hiervan afgeweken worden. Daar komen we verderop op terug.

Eénmalige/lopende kosten zijn dingen zonder specifieke levensduur: inschrijving, verzekering, pechhulp, bepaalde accessoires of onderhoud. Die betaal je of één keer in het begin of om de zoveel tijd, maar vallen niet af te schrijven. De bedragen zijn daarbij ook niet altijd gelijk.
Dingen die je gaat afschrijven zijn zaken zoals de motor zelf en kledij. Dat koop je om de x tijd aan en gaat x tijd mee.

Een speciaal deeltje is misschien de garage. Dit is simpel als je een garage huurt, dat is x euro per maand. Maar ook wanneer je eigenaar bent van een eigen woning met garage, of garagebox kan je dit aangeven. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek op je woning dan kan je het gedeelte van de interest dat voor de garage wordt betaald aangeven als parkeerkosten.
Hoe mag je het afschrijven?
Dingen die afgeschreven worden zijn in de praktijk voornamelijk de motor zelf en de kledij. Hier bestaan officiële regels voor over wat algemeen aanvaard wordt. Je kan daar wel van afwijken, daar komen we verderop op terug.

Voor de motor gaat men er bij de belastingdienst van uit dat deze wordt afgeschreven in een periode van 5 jaar.
Voor de kledij telt men standaard een afschrijving in 3 jaar.
Bij bepaalde accessoires kan je eventueel ook kiezen voor een afschrijving. Dingen als een topkoffer die je nadien gekocht hebt, een rugzak die je specifiek voor op de motor gebruikt, noem maar op.

Bij de afschrijving kan je kiezen voor een degressieve afschrijving of een lineaire afschrijving. Bij een degressieve afschrijving kan je bijvoorbeeld kiezen om het eerste jaar 40% af te schrijven, het tweede jaar 25%, het derde jaar 15%, het vierde jaar 10% en het vijfde jaar 10%. Bij de motor zijn dat bijvoorbeeld normale bedragen. Het moment dat die motor de motorzaak uit rijdt is hij 1km verder al een heel deel van z'n waarde kwijt.

Hoeveel mag aangegeven worden?
De belangrijkste factor in heel de berekening is de verhouding tussen het aantal beroepskilometers en privékilometers. Het totaalbedrag van onkosten wordt verrekend naar deze verhouding. Hier zit natuurlijk een "common sense" verhouding in. Als je aan de belastingdienst een verhouding aangeeft van 90% beroepskilometers zullen ze hun wenkbrauwen wel eens fronsen. 75% is in de praktijk al een realistischer getal. Maar, je gaat dit moeten berekenen.

Woon je bijvoorbeeld 50km enkele rit van je werk, en ga je 200 dagen per jaar met de motor werken dan heb je 20.000 km gereden naar en van je werk.
Als je dat jaar totaal 25.000km hebt gereden heb je dus 80% van je kilometers gedaan met woon-werkverkeer. Die 80% ga je nadien gebruiken op de eindsom. Dat totaal aantal kilometers ziet men gewoon op de facturen van de motorzaak. Daar wordt meestal de huidige tellerstand op vermeld.

Een wat moeilijker geval is het bedrag van de motor dat je gaat afschrijven. Officieel is het bedrag dat kan afgeschreven worden van een voertuig de aankoopprijs - de restwaarde. Laat die restwaarde nu moeilijk te berekenen zijn op voorhand. Je weet na een tijd wel min of meer hoeveel kilometers je doet per jaar en hoe je motor eruit ziet na die jaren, maar zeker weet je het nooit. Je kan bijvoorbeeld 4 jaar lang netjes je woon-werk kilometers doen (misschien maar 5.000km woon-werk op 8.000 totaal), amper op reis gaan, het ding elk weekend mooi in de was zetten. Dan heb je een motor die er nog nagelnieuw uit ziet, een nog hoge verkoopwaarde heeft. Als je in dat 5de jaar besluit een halve wereldreis te maken, het ding 8 x tegen de grond laat gaan en een hele winter door de pekel rijdt dan gaat de verkoopwaarde waarschijnlijk heel wat minder zijn.

Daar dien je weer common sense te gebruiken. Ikzelf weet dat in mijn geval de motor vaak echt wel op is na die jaren. Vorige motoren hadden vaak nog een inruil van €1.500 of zo. Niet echt de moeite dus. De laatste die ik verkocht had dan weer een overnameprijs van enkele duizenden euro's.
In de praktijk komt het hier neer op hoe "correct" dat je wil zijn richting de belastingdienst. Je kan bijvoorbeeld bij de aankoop van een volgende motor aan de belastingdienst laten weten "ik heb m'n vorige wel helemaal afgeschreven, maar heb er uiteindelijk toch nog €x.000 voor gekregen, ik zal dat van het bedrag van m'n volgende motor aftrekken".

Voor al de rest is het gewoon heel het bedrag dat je gaat aangeven. Factuurtjes bijhouden en alles optellen.
Officieel vs praktijk
Als je al het bovenstaande gelezen hebt zal je waarschijnlijk al de indruk gekregen hebben dat veel dingen niet geheel zwart-wit zijn.
Om te beginnen heb je al de afschrijftermijnen (5 jaar voor de motor, 3 jaar voor kledij), je hebt het aantal dagen die je met de motor bent gaan werken (valt moeilijk te bewijzen) en nog wat factoren.

Ik kan hier louter mijn eigen ervaringen vertellen.

In de eerste plaats loont het om een keer op bezoek te gaan bij de belastingdienst zelf.Het zijn echt geen enge mannetjes die je op alle mogelijke manieren willen tegenwerken opdat je zo weinig mogelijk voordeel zou krijgen. Je kan gewoon een afspraak maken, al je papierwerk meenemen en je persoonlijke situatie voorleggen. Ze doorlopen dan samen me jou je aangifte (of het gedeelte beroepsonkosten).

In mijn geval was de motor zoiets. Voor de belastingdienst was het geen probleem dat ik de motor in 3 jaar af schrijf. Ik koop in de praktijk echt niet elke 3 jaar een nieuwe motor (de laatste wel moet ik zeggen). Of het nu over 3 jaar wordt afgeschreven of over 5 jaar maakt op het einde van de rit dus niet zoveel uit voor vadertje staat. Die motor wordt gewoon "op" gereden. Wat je dan wel krijgt in de praktijk is dat je 3 jaar lang zeer veel beroepsonkosten hebt en daarna enkele jaren wat minder.

De kledij is een soortgelijk geval. Ik schrijf die gewoon in 1 jaar af (als ik me goed herinner). Je gaat hier in de praktijk geen misbruik van maken door elk jaar een nieuw pak te kopen. Een pak is ook op voorhand moeilijk te schatten hoe lang het mee gaat.Maak je een keer een schuiver dan dien je sowieso een nieuw pak te kopen. Soms koop je er 2 op een jaar (winterpak en zomerpak). Soms gaan ze jarenlang mee en soms vallen ze na anderhalf jaar uit elkaar.
Bij mij komt kledij dus gewoon samen op het hoopje met standaard facturen terecht.

Ook het aantal werkelijke kilometers woon-werk met de motor is zoiets waar je gewoon common sense moet gebruiken. Je kan heel erg eerlijk zijn en elke dag bijhouden of je met de motor, auto of trein was. Maar uiteindelijk moet je het pas het jaar erop aangeven. Wie kan dat dan nog bewijzen? Ikzelf maak daar gewoon een schatting. Als je 220 werkdagen hebt gehad, het een strenge winter is geweest met wekenlang sneeuw en je het jaar erop op je aangifte zet dat je 220 dagen met de motor bent geweest zal de controleur wederom z'n wenkbrauwen fronsen.
Maar wederom: laat de belastingdienst maar het tegendeel bewijzen. Ikzelf maak daar een eerlijke schatting. Vorig jaar gaat het waarschijnlijk daadwerkelijk 220 dagen met de motor worden (op hier en daar een dag met de auto na) wegens de zachte winter. Gaat het wekenlang sneeuwen zal ik bijvoorbeeld 180 dagen aangeven.

Uiteindelijk staat het iedereen vrij om te kiezen wat hij/zij daarmee doet. Ik kan enkel zeggen dat de kans zeer groot is dat ze de documenten opvragen of dat je zelfs uitgenodigd wordt om op bezoek te komen om je verhaal te doen. In mijn geval kom ik soms net niet aan de €10.000 beroepsonkosten (de jaren dat ik de motor afschrijf). Dan gaat er echt wel een lampje branden bij de belastingdienst en kan je beter zorgen dat je het kan verklaren allemaal.
Ik weet niet of het in dit geval op dezelfde manier werkt als bij andere belastingfraude.Maar vaak komt dat neer op 5 jaar terugbetalen.

Eerlijkheid brengt je dus het verst in dit geval denk ik. Want je gaat sowieso een keer gecontroleerd worden met zulke bedragen.
Voorbeeld
Een voorbeeld maakt het misschien snel duidelijk.We gaan er hier uit dat alles nieuw gekocht is en dit het eerste jaar is dat het aangegeven wordt.

• Motor inclusief accessoires: aankoopprijs €15.000
• Inschrijving: €250
• Verzekering: €500 per jaar
• Kledij: aankoopprijs €1.200
• Benzine: gemiddeld €1,4296 in 2015
• Garage: €150 intrest
• Pechhulp: €70 per jaar
• Onderhoud met nieuwe banden: €400

In dit voorbeeld gaan we uit van een totaal van 25.000km in 2015 en een afstand tot het werk van 50km enkele rit en dit 200 dagen.

• Eerst berekenen we de verhouding woon-werk ten opzicht van het totaal. 20.000 km van de 25.000 is 75%
• De motor schrijven we af in 5 jaar en we houden geen rekening met een restwaarde (125.000km na 5 jaar) om het makkelijk te houden. 5 jaar lang schrijven we dus een bedrag van €3.000 af per jaar.
• De kledij schrijven we af over 3 jaar. 3 jaar lang komt dit neer op €400 per jaar.
• Benzine: We gaan hier uit van een gemiddeld verbruik van 6,5l/100km. Je mag hier gerust het echte gemiddelde verbruik van je motor rekenen (praktijk). 25.000 / 100 * 6,5 = 1.625 liter x €1,4296 = €2.323
• De rest zijn allemaal variabele kosten, ditjes en datjes die niet afgeschreven worden.Een totaal van €1.370

Dat komt uiteindelijk op een totale som van €7.093. We hebben 75% van onze kilometers gedaan met woon-werkverkeer. Op onze belastingbrief vullen we dus een bedrag in van €5.319,75.
Dit is ruimschoots boven het maximum forfaitair bedrag van €3.950.
Opmerkingen
• Eerlijkheid brengt je het verst
• Vraag een factuur in de winkel in plaats van een kassabonnetje. Kassabonnetjes zijn vaak thermisch en zijn na een jaar niet meer leesbaar (of je moet er meteen een kopie van maken). Op kassabonnetjes staat vaak ook geen naam. Bij een controle willen ze natuurlijk zien dat je het zelf betaald hebt.
• Hou echt alles bij, hoe klein ook. Soms denk je "Het is maar €20", maar ik denk dat de meesten zichzelf wel herkennen in het feit dat je meestal wel met iéts buiten komt als je bij de motorzaak passeert. Vele kleine bonnetjes maken op een jaar tijd toch nog een mooi bedrag.
• Ga eventueel de eerste keer dat je zo'n "dossiertje" maakt eens langs bij de belastingdienst. Bel ze even op, leg uit dat je je motor wil inbrengen als beroepsonkosten en dat je het voor de eerste keer een keer samen met hun wil doorlope. Je hebt dan meteen ook iemand z'n naam om de volgende jaren in je "dossiertje" te zetten ("Naar analogie van jaar x, toen nagekeken door <controleur>"). Ze bijten heus niet.
• Rekenmodule: http://static.tijd.be/gel...roepskosten2011/motor.htm

[Voor 255% gewijzigd door lolgast op 09-02-2019 17:35]

Boldly going forward, 'cause we can't find reverse


Acties:
 • +5Henk 'm!

 • A13X
 • Registratie: November 2015
 • Laatst online: 23:30

A13X

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Eerste.... Of tweede@Tankiej was al aan het zoeken jonge!

[Voor 84% gewijzigd door A13X op 22-06-2018 22:42]

The tweaker formaldehyde known as Raym09


Acties:
 • +4Henk 'm!

 • Tankiej
 • Registratie: Oktober 2005
 • Laatst online: 31-03 17:44
Zullen we dan maar weer gelijk beginnen met wat plaatjes? :+

Lekker rondrijden in de Alpen!


 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46
Present! Geen mede-topicstarters? @wimmel_1 krijgt het druk >:)

 • Will_M
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online

Will_M

Intentionally Left Blank

Topicstarter
lolgast schreef op vrijdag 22 juni 2018 @ 22:21:
Present! Geen mede-topicstarters? @wimmel_1 krijgt het druk >:)
You get what you deserve..... >:)

Ik zat er stiekem aan te denken om ALLE oude topique starters weer als mede auteur in te gaan stellen :9

[Voor 21% gewijzigd door Will_M op 22-06-2018 22:26]

Boldly going forward, 'cause we can't find reverse


 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46
Ik weet niet of je daar vrienden mee maakt, bij het wijzigen van de OP krijgt iedereen een notificatie namelijk O-)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Will_M
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online

Will_M

Intentionally Left Blank

Topicstarter
lolgast schreef op vrijdag 22 juni 2018 @ 22:28:
Ik weet niet of je daar vrienden mee maakt, bij het wijzigen van de OP krijgt iedereen een notificatie namelijk O-)
Je Sais :)

Boldly going forward, 'cause we can't find reverse


 • azerty
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 22:56
wimmel_1 schreef op vrijdag 22 juni 2018 @ 22:24:
[...]


You get what you deserve..... >:)

Ik zat er stiekem aan te denken om ALLE oude topique starters weer als mede auteur in te gaan stellen :9
In de lijst met vorige delen ontbreekt deel 21 :+

 • Will_M
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online

Will_M

Intentionally Left Blank

Topicstarter
azerty schreef op vrijdag 22 juni 2018 @ 22:30:
[...]


In de lijst met vorige delen ontbreekt deel 21 :+
Niet liegen, hé ;)

Boldly going forward, 'cause we can't find reverse


 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46
Psst, in het Frans hoeft niet alles met een hoofdletter :D

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • azerty
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 22:56
Ninja edits :p

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • HTT-Thalan
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 22:44

HTT-Thalan

technically, I'm not pedantic.

terugvindpost


 • Eoghlear
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 31-03 16:00
Tankiej schreef op vrijdag 22 juni 2018 @ 22:20:
Zullen we dan maar weer gelijk beginnen met wat plaatjes? :+

Lekker rondrijden in de Alpen!

[afbeelding]
Ziet er goed uit daar in de Alpen. Waar precies is het? Welke helm heb je hier op?

 • Xepos
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 00:42
Zo he, alweer tijd voor een nieuw deeltje?!

Acties:
 • +13Henk 'm!

 • Leviathius
 • Registratie: Maart 2013
 • Laatst online: 30-03 21:22
@MuFFIN 007 Nog even reageren op je vraag in het vorige topic deel. Een 650cc is meer dan genoeg om mee te beginnen. En zoals ook al was gezegd, zegt cc lang niet alles. Ik ben persoonlijk van mening dat een 600-700cc de perfecte verhouding vermogen en volume is. Al snap ik wel dat men steeds meer en groter zou willen. Niemand gaat 'upgraden' van een dikke BMW naar een Fiat Panda :+.

Ohja, nieuw topic, dus plaatjes tijd!

Mijn MT-07 waar ik mega blij mee ben:


En ik kan een nieuwe aanwinst aan jullie voorstellen. Tweakers MC, maak kennis met de GROM!
Deze gaat gebruikt worden voor de korte ritjes naar mijn werk en in en rondom het dorp. Dat is gewoon zonde om met de Yamaha te doen en deze is er perfect voor!

YouTube: MotorcycleGeek | Kawasaki Vulcan S te koop


Acties:
 • +13Henk 'm!

 • Leviathius
 • Registratie: Maart 2013
 • Laatst online: 30-03 21:22
Ik ga gewoon lekker keihard dubbelposten aangezien dit een ander onderwerp is. Maar ik had een paar dagen terug beloofd het Tweakers MC logo van grijze letters te voorzien. En zo geschiedde:
Tweakers mc logo grijze tekst
Klik voor groot

[Voor 10% gewijzigd door Leviathius op 22-06-2018 23:43]

YouTube: MotorcycleGeek | Kawasaki Vulcan S te koop


 • Amsterdamn
 • Registratie: Juli 2015
 • Laatst online: 30-03 01:14
Mijn motor komt uit 2015 niet 2005 haha. Verder ga ik a.s. woensdag naar Italie met de motor. Hebben jullie nog tips/tricks qua route of iets anders? Ik heb het gevoel dat ik wat over het hoofd heb gezien.

"Dont believe everything you read on the Internet just because there's a picture with a quote next to it." - Abraham Licoln, 1904.


 • Will_M
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online

Will_M

Intentionally Left Blank

Topicstarter
Hamza schreef op vrijdag 22 juni 2018 @ 23:56:
Mijn motor komt uit 2015 niet 2005 haha. Verder ga ik a.s. woensdag naar Italie met de motor. Hebben jullie nog tips/tricks qua route of iets anders? Ik heb het gevoel dat ik wat over het hoofd heb gezien.
Is aangepast voor je :)

Als er nog meer mensen iets aangepast willen hebben: De personen welke als TS staan horen 't graag!

Boldly going forward, 'cause we can't find reverse


 • ToolkiT
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 19:44

ToolkiT

brit-tweaker

Leviathius schreef op vrijdag 22 juni 2018 @ 23:41:
Ik ga gewoon lekker keihard dubbelposten aangezien dit een ander onderwerp is. Maar ik had een paar dagen terug beloofd het Tweakers MC logo van grijze letters te voorzien. En zo geschiedde:
[afbeelding]
Klik voor groot
Printen op een wit Tshirt met die hap! (y)

Mag je een gegeten paard in de bek kijken?


 • Thalaron
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 06:13
Hamza schreef op vrijdag 22 juni 2018 @ 23:56:
Mijn motor komt uit 2015 niet 2005 haha. Verder ga ik a.s. woensdag naar Italie met de motor. Hebben jullie nog tips/tricks qua route of iets anders? Ik heb het gevoel dat ik wat over het hoofd heb gezien.
Alle regels al bekeken voor de landen waar je langskomt? EHBO kit, hesje en dat soort zaken zijn in veel landen verplicht om bij te hebben. Navigatiesysteem met kronkelroute en hoogteverschillen als voorkeur aanwezig? Navigatie zonder flits melding is soms ook slim.

Zat net te kijken wat ik nog nodig heb voor onze trip naar Engeland van de zomer en zo kwam ik er achter dat ik nog een EHBO kit moet halen haha

X-Box ID & PlayStation ID: Thalaron1985 / UnTapped: Thalaron (https://untp.beer/Q4OBy) / SolarEdge 18x Denon (Glas-Glas) 5,49 kWp


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Vrijdag
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 01:15
Heej, een nieuw topic! Momenteel veel te veel gedronken om te rijden (zelfkennis!) dus een soort van post voor.mezelf als reminder nieuw topic.

@Leviathius mooi logo zo! & Wtf een Grom! Ge-wel-dig! *O*

[Voor 8% gewijzigd door Vrijdag op 23-06-2018 01:18]

Alleen een kwaliteitspost begint met: "Let wel", "In mijn optiek", of "Je vergeet dat...". Jíj bent die kwaliteitsposter! || De Echte Hardcore Tweaker kijkt niet op Tweakers, maar verwijst naar Linus Tech Tips.


 • Secsytime
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 23:04

Secsytime

Automagisch

Vrijdag schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 01:16:
Heej, een nieuw topic! Momenteel veel te veel gedronken om te rijden (zelfkennis!) dus een soort van post voor.mezelf als reminder nieuw topic.

@Leviathius mooi logo zo! & Wtf een Grom! Ge-wel-dig! *O*
+1

 • PsYgHo
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 23:48
Ik heb een cb650 uit 2014, tri color, welicht wordt deze tzt omgeruild voor een mt09 sp uit 2018.

Mess with the best,DIE Like The Rest !
Als je in de poep gaat roeren, gaat het stinken!
In je broek poepen is hetzelfde als verliefdheid, iedereen weet het, alleen jij hebt het speciale gevoel!
I Ignore Fools, who Ignore Rules.


 • Tankiej
 • Registratie: Oktober 2005
 • Laatst online: 31-03 17:44
Eoghlear schreef op vrijdag 22 juni 2018 @ 22:59:
[...]


Ziet er goed uit daar in de Alpen. Waar precies is het? Welke helm heb je hier op?
Volgens mij is die foto gemaakt op de weg naar de Kaunertalergletscher, maar weet het niet meet helemaal zeker.

Vandaag gaan we naar de Dolomieten om daar nog een paar dagen rond te rijden. Komen vast nog wel een paar mooie foto's :D

De helm is een Shoei Hornet ADV, ben er erg tevreden over!

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • DrivinUCrazy
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 00:34

DrivinUCrazy

Vechte, valle en opstoan

Ik kreeg een berichtje van de monteur, vanavond kan ik de super tenere weer ophalen.
"Remschijf + blokjes achter zijn vervangen, enne, wist je dat die Metzeler banden zo duur zijn?"
"Oh...?"
" Even kijken, alleen de achterband is al 75 euro duurder, inkoopprijs. Oh, de voorband ook"

Hmm, had ik toch maar eerst de prijs nagevraagd dan. Ik was niet ontevreden over de MPR4, alleen het cuppen van die banden was irritant.
Anyhoe, morgen weer lekker rijden.

't Is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag, dat heel Holland Limburgs lult.


Acties:
 • +14Henk 'm!

 • EBOOZ
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21:04
Ik had vorige week natuurlijk mijn R6 verkocht. Gisteren proefgereden op een MT-07 en ik was gelijk verliefd. Wat rijdt dat relaxed zeg! Ik kon 'em gelijk meenemen en dus staat deze sinds gisteren in de schuur:


Qua accessoires is alles al aardig compleet, maar ik moet nog wel eens om een nieuwe uitlaat. Nu klinkt het alsof je op een naaimachine zit :+

Wil één van de heren topiquestarters mijn bezit even veranderen in de OP? Modeljaar is 2015.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Leviathius
 • Registratie: Maart 2013
 • Laatst online: 30-03 21:22
EBOOZ schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 08:34:
Ik had vorige week natuurlijk mijn R6 verkocht. Gisteren proefgereden op een MT-07 en ik was gelijk verliefd. Wat rijdt dat relaxed zeg! Ik kon 'em gelijk meenemen en dus staat deze sinds gisteren in de schuur:
[afbeelding]

Qua accessoires is alles al aardig compleet, maar ik moet nog wel eens om een nieuwe uitlaat. Nu klinkt het alsof je op een naaimachine zit :+

Wil één van de heren topiquestarters mijn bezit even veranderen in de OP? Modeljaar is 2015.
Nette MT hoor! Ga je erg veel plezier van hebben! Is dat nou zwart of die deep armor kleur die heeeel donker paars is?

Voor tips en tricks en dergelijke kun je mij of @Ari Gold vragen. Hebben beiden ook een MT-07.

YouTube: MotorcycleGeek | Kawasaki Vulcan S te koop


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • R0y.
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 23:30
@Leviathius @EBOOZ gefeliciteerd met de nieuwe motoren! :Y

 • PheraX
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 20:26
Is bij de mt07 de uitlaat makkelijker te vervangen? Ik heb een mt09 tracer en daar vind ik de kosten echt belachelijk hoog. Naast de uitlaat moet je volgens mij alle bochten ook vervangen.

 • peak
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 23:04
PheraX schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 10:35:
Is bij de mt07 de uitlaat makkelijker te vervangen? Ik heb een mt09 tracer en daar vind ik de kosten echt belachelijk hoog. Naast de uitlaat moet je volgens mij alle bochten ook vervangen.
yep, 2 uurtjes werk als je het voor het eerst doet.

De uitlaat achter de footpeg vastzetten is het moeilijkst aangezien je weinig ruimte hebt.

 • Panini
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 31-03 15:11
peak schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 10:46:
[...]


yep, 2 uurtjes werk als je het voor het eerst doet.

De uitlaat achter de footpeg vastzetten is het moeilijkst aangezien je weinig ruimte hebt.
Footpeg eraf schroeven, uitlaat eraan vastmaken en vervolgens footpeg weer vastschroeven? ;)

Of is dat geen optie.
PheraX schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 10:35:
Is bij de mt07 de uitlaat makkelijker te vervangen? Ik heb een mt09 tracer en daar vind ik de kosten echt belachelijk hoog. Naast de uitlaat moet je volgens mij alle bochten ook vervangen.
Waarom zou dat moeten?

[Voor 29% gewijzigd door Panini op 23-06-2018 10:56]


 • peak
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 23:04
Panini schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 10:51:
[...]

Footpeg eraf schroeven, uitlaat eraan vastmaken en vervolgens footpeg weer vastschroeven? ;)

Of is dat geen optie.
Je zult sowieso de footpeg moeten los halen, maar zelfs dan heb je beperkt ruimte.

 • Panini
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 31-03 15:11
peak schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 10:56:
[...]


Je zult sowieso de footpeg moeten los halen, maar zelfs dan heb je beperkt ruimte.
-O-

Is volgensmij wel een beetje de trend bij veel nieuwe motorfietsen merk ik? Zelf sleutelen of dingen vervangen wordt telkens lastiger vanwege de compacte wijze van constructie.

 • Ardj
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 18:49
EBOOZ schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 08:34:
Ik had vorige week natuurlijk mijn R6 verkocht. Gisteren proefgereden op een MT-07 en ik was gelijk verliefd. Wat rijdt dat relaxed zeg! Ik kon 'em gelijk meenemen en dus staat deze sinds gisteren in de schuur:
[afbeelding]

Qua accessoires is alles al aardig compleet, maar ik moet nog wel eens om een nieuwe uitlaat. Nu klinkt het alsof je op een naaimachine zit :+

Wil één van de heren topiquestarters mijn bezit even veranderen in de OP? Modeljaar is 2015.
Heerlijke motor inderdaad! Ik les op een MT-07, stiekem ook wel een beetje verliefd :)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46
@EBOOZ Proficiat met de aankoop! De startpost is aangepast :)

 • Melkunie
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 06:11
Wat vinden we hier van dit soort afzettingen?

(Klik voor locatie)

De nieuwe Trans Euro Trail-route gaat hier door. Er waren verder geen verkeersborden aanwezig, maar ik denk dat het toch niet de bedoeling is hier te komen met de motor toch?

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46
Dat staat nergens toch? Misschien is het een simpele manier om grote voertuigen tegen te houden en zijn motoren geen probleem ;)

Ik zou me hier persoonlijk niet door tegen laten houden

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • AcidBurn
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 21:55
Donderdag staande gehouden op weg van werk naar huis :(
Voor degenen die bekend zijn in omgeving Apeldoorn:
Ik draaide de N-weg van de A50 naar Beekbergen op. Daar heb je altijd wel een paar slakken, en op de motor is dat makkelijk inhalen, wat ik ook bijna altijd doe.

Dat deed ik deze keer dus ook weer, maar nu zag ik tijdens het inhalen in mijn spiegel een grijze Audi Quattro ineens ook inhalen. Dat vond ik tamelijk verdacht, dus voor de zekerheid niet te hard gereden. Toen hij mij zelfs voorbij kwam en vlak voor me invoegde, wist ik genoeg.
Bordje: Politie... inderdaad onopvallende politie auto :(

Hij bleek al een paar km een eind achter me te hebben gereden op de A50 (waar ik 30 te hard reed en ook alles inhaalde) maar daar had hij begrip voor omdat je met de motor uiteraard veel makkelijker inhaalt dan met de auto, en ik dat veilig deed. Maar de dubbele doorgetrokken streep negeren vond hij te ver gaan.

Achteraf ben ik blij dat hij me bij de eerste inhaalactie al staande hield en niet nog 3 km gewacht heeft, Dan had het me waarschijnlijk een artikeltje 5 gekost. Inhalen doe ik op die N weg namelijk om de haverklap en rij daar bijna altijd 100-130 en soms harder :o

Puntje bij paaltje: Eigenlijk mag ik nog heel blij zijn met enkel een boete voor inhalen over doorgetrokken streep. Kost dat: 230 euro geloof ik.....

 • Panini
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 31-03 15:11
AcidBurn schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 12:06:
Hij bleek al een paar km een eind achter me te hebben gereden op de A50 (waar ik 30 te hard reed en ook alles inhaalde) maar daar had hij begrip voor omdat je met de motor uiteraard veel makkelijker inhaalt dan met de auto, en ik dat veilig deed. Maar de dubbele doorgetrokken streep negeren vond hij te ver gaan.

Puntje bij paaltje: Eigenlijk mag ik nog heel blij zijn met enkel een boete voor inhalen over doorgetrokken streep. Kost dat: 230 euro geloof ik.....
Klote dat je een boete hebt gekregen, maar toch fijn om te lezen dat deze agenten wel met je meedenken. Anders was je met meer prenten naar huis gegaan. ;(
Melkunie schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 12:00:
Wat vinden we hier van dit soort afzettingen?

De nieuwe Trans Euro Trail-route gaat hier door. Er waren verder geen verkeersborden aanwezig, maar ik denk dat het toch niet de bedoeling is hier te komen met de motor toch?
Zo te zien gaan er zat mensen langs, en het is nergens aangegeven dat je er niet mag rijden. Niks van aantrekken en gewoon erlangs.

[Voor 23% gewijzigd door Panini op 23-06-2018 12:14]


Acties:
 • +7Henk 'm!

 • Eraser127
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 31-03 08:59

Eraser127

Nijkerk

Ik zal me ook eens voorstellen, na al een tijdje hier meegelezen te hebben. Ben /me Eraser127 (Siebe) uit Dordrecht, Tweakerslid sinds 2001. Sinds 2012 m'n motorrijbewijs, maar echt rijden met eigen motor sinds 2016 op een Yamaha Fazer 600 uit 2001. Mogelijk komt er nog een streetfighter stuur en led-verlichting als dimlicht.

Hieronder mijn motorverhaal sinds Juli 2017 onderuitgegaan in de Eiffel tot nu (vorige week) in plaatjes met beschrijving in titel (mouseover):

Motor
Links voor de motorvakantieRechts voor de motorvakantieNa val
Rechtop schadeAfgebroken schakelstep en slijtage generator coverGescheurde kont
Gescheurde kuipGebroken kuitbeenKoplamp en instrumentpaneel
Zij aanzicht groenMotor voorkant nieuwMotor boven instrument
Motor tank

My Discogs


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • HTT-Thalan
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 22:44

HTT-Thalan

technically, I'm not pedantic.Testritje _O-.

Je kunt hem kopen ook!

https://shop.eng.stuntfre...r-1000cc---dirtstreetbike

[Voor 20% gewijzigd door HTT-Thalan op 23-06-2018 12:24]


 • epic_gram
 • Registratie: April 2010
 • Nu online

epic_gram

undercover moderator

Eraser127 schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 12:16:
Ik zal me ook eens voorstellen, na al een tijdje hier meegelezen te hebben. Ben /me Eraser127 (Siebe) uit Dordrecht, Tweakerslid sinds 2001. Sinds 2012 m'n motorrijbewijs, maar echt rijden met eigen motor sinds 2016 op een Yamaha Fazer 600 uit 2001. Mogelijk komt er nog een streetfighter stuur en led-verlichting als dimlicht.

Hieronder mijn motorverhaal sinds Juli 2017 onderuitgegaan in de Eiffel tot nu (vorige week) in plaatjes met beschrijving in titel (mouseover):

Motor
[afbeelding][afbeelding][afbeelding]
[afbeelding][afbeelding][afbeelding]
[afbeelding][afbeelding][afbeelding]
[afbeelding][afbeelding][afbeelding]
[afbeelding]
ongelofelijk mooie fietsen die fazers. 8)

@discussie over startfietsen, ik ben begonnen met een 750cc sport/tour fiets, en eigenlijk nooit het idee gehad dat het gevaarlijk of onbehandelbaar was. Terwijl ik geen ster was tijdens de rijlessen.

Het Centrale Vodka Topic! win een iPad! Kras hier met een sleutel of ander scherp voorwerp: ███████████


 • Osiris
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online
AcidBurn schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 12:06:
Hij bleek al een paar km een eind achter me te hebben gereden op de A50 (waar ik 30 te hard reed en ook alles inhaalde) maar daar had hij begrip voor omdat je met de motor uiteraard veel makkelijker inhaalt dan met de auto, en ik dat veilig deed.
Oeehh, inhalen op een snelweg, boefje :+

 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46
@Eraser127 welkom :) Was geen lullige schade zo te zien :o Maar netjes opgelost!

 • Panini
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 31-03 15:11
@Eraser127 Welkom hier. Vervelend van je motor, en je enkel zo te zien. Hopelijk niks ernstigs?
Ik moet zeggen dat je Fazer er nu beter uit ziet dan vroeger. 8)

Naked is always better *O*

[Voor 8% gewijzigd door Panini op 23-06-2018 12:37]


 • jvvj
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 27-03 14:56
Hoi, kwam net dit topic tegen. Rij zo'n 15 jaar motor nu, sinds kort de baas van een mt09. Woon sinds kort in omgeving Delft, als iemand eens een stukje wil rijden lees ik dat graag =)

site


 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46
@jvvj Er loopt een topic om met meerdere mensen een tour door NL te doen. Misschien is dat wat? In het deel 21 van dit topic wel te vinden als je zoekt op motorrit ofzo :)

Owhja, en welkom :)

[Voor 6% gewijzigd door lolgast op 23-06-2018 13:05]


 • jvvj
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 27-03 14:56
Thanks, ik zal eens kijken of het uitkomt =)

site


 • gebruikershaes
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 23:06
Eraser127 schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 12:16:
Ik zal me ook eens voorstellen, na al een tijdje hier meegelezen te hebben. Ben /me Eraser127 (Siebe) uit Dordrecht, Tweakerslid sinds 2001. Sinds 2012 m'n motorrijbewijs, maar echt rijden met eigen motor sinds 2016 op een Yamaha Fazer 600 uit 2001. Mogelijk komt er nog een streetfighter stuur en led-verlichting als dimlicht.

Hieronder mijn motorverhaal sinds Juli 2017 onderuitgegaan in de Eiffel tot nu (vorige week) in plaatjes met beschrijving in titel (mouseover):

Motor
[afbeelding][afbeelding][afbeelding]
[afbeelding][afbeelding][afbeelding]
[afbeelding][afbeelding][afbeelding]
[afbeelding][afbeelding][afbeelding]
[afbeelding]
Welkom! Hoe breng je je motor terug in zo'n geval? Of kon je er nog op rijden?

Acties:
 • +4Henk 'm!

 • Nero22
 • Registratie: Februari 2014
 • Laatst online: 29-03 16:52
Zojuist hier op rondgekacheld:

Scrambler 800.

Leuke motor, echt waar. Maar de knoppenwinkel deed me wel erg goedkoop aan... Ielige dingen en geen "gevoel" bij het indrukken van het knipperlicht bijvoorbeeld.

It's funny. But not ha-ha funny.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Ari Gold
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 31-03 18:09
EBOOZ schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 08:34:
Ik had vorige week natuurlijk mijn R6 verkocht. Gisteren proefgereden op een MT-07 en ik was gelijk verliefd. Wat rijdt dat relaxed zeg! Ik kon 'em gelijk meenemen en dus staat deze sinds gisteren in de schuur:
[afbeelding]

Qua accessoires is alles al aardig compleet, maar ik moet nog wel eens om een nieuwe uitlaat. Nu klinkt het alsof je op een naaimachine zit :+

Wil één van de heren topiquestarters mijn bezit even veranderen in de OP? Modeljaar is 2015.
Zeer nette MT. (y)

fool me once, strike one. but fool me twice…strike three. -2020


 • Eraser127
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 31-03 08:59

Eraser127

Nijkerk

lolgast schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 12:32:
@Eraser127 welkom :) Was geen lullige schade zo te zien :o Maar netjes opgelost!
Tnx, idd wat werk.
Panini schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 12:37:
@Eraser127 Welkom hier. Vervelend van je motor, en je enkel zo te zien. Hopelijk niks ernstigs?
Ik moet zeggen dat je Fazer er nu beter uit ziet dan vroeger. 8)

Naked is always better *O*
Tnx vindt ik ook :9 en had een gebroken kuitbeen, gebeurde op vrijdagmiddag. De jongens zijn toen zaterdag nog gaan rijden en ik koelen en hooghouden. Zondags teruggegaan naar huis.
gebruikershaes schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 13:22:
[...]

Welkom! Hoe breng je je motor terug in zo'n geval? Of kon je er nog op rijden?
provisorisch met een plaatje het stepje weer gemonteerd (bij onze overnachting) een met een licht scheef subframe en kuip terug gereden. Ik wist gewoon dat als ik naar een arts zou gaan dat m'n voet gezwachteld zou worden en ik de motor achter moest laten.

My Discogs


 • A13X
 • Registratie: November 2015
 • Laatst online: 23:30

A13X

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

lolgast schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 13:05:
@jvvj Er loopt een topic om met meerdere mensen een tour door NL te doen. Misschien is dat wat? In het deel 21 van dit topic wel te vinden als je zoekt op motorrit ofzo :)

Owhja, en welkom :)
Misschien die link net als in het oude topic onderaan zetten samen met de eifel sauerland trip topic? @wimmel_1

The tweaker formaldehyde known as Raym09


Acties:
 • +4Henk 'm!

 • Nero22
 • Registratie: Februari 2014
 • Laatst online: 29-03 16:52
Nog even mijn eigen brommert spammen 8)

It's funny. But not ha-ha funny.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Melkunie
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 06:11
lolgast schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 12:06:
Dat staat nergens toch? Misschien is het een simpele manier om grote voertuigen tegen te houden en zijn motoren geen probleem ;)

Ik zou me hier persoonlijk niet door tegen laten houden
Panini schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 12:12:
Zo te zien gaan er zat mensen langs, en het is nergens aangegeven dat je er niet mag rijden. Niks van aantrekken en gewoon erlangs.
Ik ben makkelijk overtuig, misschien morgen maar eens kijken :9

Acties:
 • +12Henk 'm!

 • HTT-Thalan
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 22:44

HTT-Thalan

technically, I'm not pedantic.

Mijn eerste passagier heeft zojuist zijn allereerste pak en helm gekregen 8).Helaas hadden ze geen kinderhandschoenen, dus die heb ik online besteld, en ik ga nog zo'n gordel met handvaten regelen zodat hij zich vast kan houden. Hij kan met zijn voetjes bij de beugels achterop en de koffer krijgt nog een kussentje als rugsteun.

De eerste weken/maanden vooral ritjes langs het bos, 60 wegen enzo, dan kan hij een beetje wennen :).

 • PilatuS
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
Mijn motor is weer klaar. Ze hebben het koelsysteem doorgespoelt en er nieuwe vloeistof in gedaan. Er zat geen koelvloeistof in de olie dus daar verdwijnt het in ieder geval niet naartoe. Ze konden verder niets vinden zonder de hele fiets uit elkaar te gaan halen. Het werd aangeraden om het maar even zo te laten. Er verdwijnt ook maar iets van 1cm uit het reservoir na iedere rit, dus heel extreem is dat ook niet. Vandaag ophalen ging ik niet meer halen dus volgende week maar doen. Heb nu in ieder geval nieuwe koelvloeistof die niet bestaat uit 2 gemixte soorten die niet bij elkaar horen. Hopelijk is het verlies opgelost en anders vul ik de boel maar af en toe bij. De hele fiets uit elkaar laten halen terwijl het niet in de olie komt is ook weer zoiets.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46
@HTT-Thalan Leuk! Nu maar hopen dat hij het ook echt leuk vindt ;)

@PilatuS Ik vind koelvloeistof anders behoorlijke plakzooi die ik niet langs de zijkant van mijn kuip hoef te zien. Dealer kreeg het bij mij ook niet gevonden, dus ben toen zelf gaan zoeken na elke rit. Die meuk hoort gewoon in de leiding, niet in mijn bellypan :+

 • PilatuS
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
lolgast schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 17:19:
@PilatuS Ik vind koelvloeistof anders behoorlijke plakzooi die ik niet langs de zijkant van mijn kuip hoef te zien. Dealer kreeg het bij mij ook niet gevonden, dus ben toen zelf gaan zoeken na elke rit. Die meuk hoort gewoon in de leiding, niet in mijn bellypan :+
Bij mij is nergens een druppel te vinden. Niet op het blok, niet op de kappen, nergens. Ik heb het idee dat er na iedere rit een klein beetje verdampt ergens.

 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46
PilatuS schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 17:20:
[...]


Bij mij is nergens een druppel te vinden. Niet op het blok, niet op de kappen, nergens. Ik heb het idee dat er na iedere rit een klein beetje verdampt ergens.
Aaah oke. Dat had ik niet gelezen/begrepen. Dat is een stuk lastiger onderzoeken -O-

 • PilatuS
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
lolgast schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 17:22:
[...]

Aaah oke. Dat had ik niet gelezen/begrepen. Dat is een stuk lastiger onderzoeken -O-
Na iedere rit verdwijnt er 1cm uit het reservoir/expansievat. Ik kan de hele dag rijden en de motor een uur laten staan en dan blijft het niveau gewoon netjes gelijk. Pas wanneer de motor volledig afkoelt verdwijnt er een klein beetje na iets van 4 uur ofzo.

Heb de motor nu voornamelijk weggebracht omdat ik bang was dat het misschien in de olie zou komen. Verder wou ik eigenlijk wel zelf de koelvloeistof vervangen omdat ik met de verkeerde soort heb lopen bijvullen, alleen is dat bij mijn motor erg lastig. De voorkant moet minimaal een halve meter de lucht in om te kunnen ontluchten en er zitten ook 3 of 4 plekken op het blok waar je moet ontluchten. Denk niet dat ik dit zelf goed had kunnen doen dus moest ie maar even weg voor nieuwe vloeistof en om te kijken of ze konden vinden waar het nou door kwam. Zolang het niet in de olie komt en er weer de juiste niet gemixte vloeistof in zit vind ik het wel even best. Dan maar bijvullen in plaats van de hele fiets uit elkaar laten halen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • -MVR-
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 31-03 13:29
Melkunie schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 12:00:
Wat vinden we hier van dit soort afzettingen?

[afbeelding](Klik voor locatie)

De nieuwe Trans Euro Trail-route gaat hier door. Er waren verder geen verkeersborden aanwezig, maar ik denk dat het toch niet de bedoeling is hier te komen met de motor toch?
Ah, dat is bij mij in de buurt.
Er staan verder geen borden inderdaad. Ik zie er eigenlijk nooit iemand, kom er dagelijks langs.

[Voor 9% gewijzigd door -MVR- op 23-06-2018 17:42]

A yawn is a silent scream for coffee.


 • ToolkiT
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 19:44

ToolkiT

brit-tweaker

Melkunie schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 12:00:
Wat vinden we hier van dit soort afzettingen?

[afbeelding](Klik voor locatie)

De nieuwe Trans Euro Trail-route gaat hier door. Er waren verder geen verkeersborden aanwezig, maar ik denk dat het toch niet de bedoeling is hier te komen met de motor toch?
Is er geen (online) staffkaart waar op staat wat voor weg/pad het is en of je er dus op mag? Zo doen de green laners het hier...

Mag je een gegeten paard in de bek kijken?


 • xos
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 15-10-2022
Ik ben vandaag bezig geweest met mijn racer en zag dat de onderkuip op 2 plekken wat bruin is geworden door de hitte van de linkpijp. Dus ik wil hittewerend tape aanbrengen om verdere verbranding te voorkomen. Maar er is zoveel beschikbaar dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

Iemand een suggestie wat voor tape/folie hiervoor het beste geschikt is? Her zit maar weinig ruimte tussen de uitlaat en het kuipwerk dus het moet zo dun mogelijk zijn.

 • HTT-Thalan
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 22:44

HTT-Thalan

technically, I'm not pedantic.

xos schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 18:24:
Ik ben vandaag bezig geweest met mijn racer en zag dat de onderkuip op 2 plekken wat bruin is geworden door de hitte van de linkpijp. Dus ik wil hittewerend tape aanbrengen om verdere verbranding te voorkomen. Maar er is zoveel beschikbaar dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

Iemand een suggestie wat voor tape/folie hiervoor het beste geschikt is? Her zit maar weinig ruimte tussen de uitlaat en het kuipwerk dus het moet zo dun mogelijk zijn.
Werkt alu isolatietape niet? Ik heb dat gebruikt om te voorkomen dat mijn knipper compleet weg smolt, en die hing pal voor de uitlaat (paar centimeter er vandaan). Omdat er een laag alu in zit reflecteert het heel goed, maar is ook steviger dan ducttape dus blijft nog enigzins stijf ook (vandaar dat ik het als spalk kon gebruiken).

 • xos
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 15-10-2022
Wat bedoel je precies met isolatietape, spul wat je om de uitlaat heen wrapped of spul wat je op de kuip kan plakken? Wrappen zie ik niet zitten aangezien ik de linkpijp en demper vervang afhankelijk van het circuit en geen zin heb om iedere keer dat spul er weer af te moeten halen en opnieuw te moeten opbrengen. Naast dat het de uitlaat dikker maakt en mogelijk tegen de kuip aan kan komen. De ruimte is erg beperkt.

Verder is de kuip gevormd dus ik zoek spul wat dun en de vorm van de onderkuip zo goed mogelijk kan volgen. Dus niet iets wat van zichzelf stijf is.

 • EBOOZ
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21:04
Radiator folie?

Acties:
 • +5Henk 'm!

 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46
What are the odds. Ik heb het vandaag nog met mijn vrouw over dat ik eigenlijk naar de TT had moeten gaan dit jaar, maar beetje vergeten...
Appt mijn pa nu net, of ik zin heb om naar de TT te gaan. Nou, dat moet dan maar :+

Edit: En geboekt :D

[Voor 5% gewijzigd door lolgast op 23-06-2018 19:06]


 • xos
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 15-10-2022
Aan gedacht maar er zit nogal een verschil tussen de temperatuur van een linkpijp en een radiator. Dus ik weet niet of dat voldoende reflecteert of in no-time verbrand.

 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46
@xos Je bedoelt eigenlijk zoiets, om aan de binnenkant van je kap te plakken/bevestigen?
http://www.firesleevetec....ature_Fabric_1216/33.html

 • HTT-Thalan
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 22:44

HTT-Thalan

technically, I'm not pedantic.

xos schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 18:40:
Wat bedoel je precies met isolatietape, spul wat je om de uitlaat heen wrapped of spul wat je op de kuip kan plakken? Wrappen zie ik niet zitten aangezien ik de linkpijp en demper vervang afhankelijk van het circuit en geen zin heb om iedere keer dat spul er weer af te moeten halen en opnieuw te moeten opbrengen. Naast dat het de uitlaat dikker maakt en mogelijk tegen de kuip aan kan komen. De ruimte is erg beperkt.

Verder is de kuip gevormd dus ik zoek spul wat dun en de vorm van de onderkuip zo goed mogelijk kan volgen. Dus niet iets wat van zichzelf stijf is.
Rol alu isolatie tape van de bouwmarkt, normaal gebruik je het om Rockwool met ingebouwde dampremmende laag af te sealen langs de randen. Heel flexibel doch reflecterend, en dat plak je dan aan de binnenkant van je kuip. Bij mij deed het wonderen.

 • xos
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 15-10-2022
@lolgast, dat spul ziet er idd mooi uit. Eens zien of ik zoiets ergens in de buurt kan kopen :).

@HTT-Thalan, ben een beetje terughoudend omdat dat spul niet gemaakt is voor zulke temperaturen. Dit zit in een onderkuip en uit de rijwind. Dus de temperatuur kan daar flink oplopen. Momenteel is het zo dat de kuip al op 2 plekken aan de buitenkant bruin is uitgeslagen ondanks dat er geen direct contact is met de uitlaat. Op 1 plek moet het rijnummer komen en op de andere plek zit een sticker van een sponser. Dus dat moet vervangen worden om het weer netjes te maken en wil het gewoon goed en netjes doen om te voorkomen dat ik het blijf vervangen.

 • HTT-Thalan
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 22:44

HTT-Thalan

technically, I'm not pedantic.

xos schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 19:54:
@lolgast, dat spul ziet er idd mooi uit. Eens zien of ik zoiets ergens in de buurt kan kopen :).

@HTT-Thalan, ben een beetje terughoudend omdat dat spul niet gemaakt is voor zulke temperaturen. Dit zit in een onderkuip en uit de rijwind. Dus de temperatuur kan daar flink oplopen. Momenteel is het zo dat de kuip al op 2 plekken aan de buitenkant bruin is uitgeslagen ondanks dat er geen direct contact is met de uitlaat. Op 1 plek moet het rijnummer komen en op de andere plek zit een sticker van een sponser. Dus dat moet vervangen worden om het weer netjes te maken en wil het gewoon goed en netjes doen om te voorkomen dat ik het blijf vervangen.
Je moet het helemaal zelf weten, jij vraagt om ideeën en als dat plastic van jouw kuip niet in de fik vliegt zal het met die tape ook wel loslopen denk ik zo :P.

 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46
xos schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 19:54:
@lolgast, dat spul ziet er idd mooi uit. Eens zien of ik zoiets ergens in de buurt kan kopen :).

...
Dat moet binnen de pit muur toch te regelen zijn zou je denken, je bent vast niet de enige met deze uitdaging..

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • xos
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 15-10-2022
@HTT-Thalan Ik vraag om suggesties en jij komt eerst met een tegenvraag of alu isolatietape niet werkt en als ik daar niet warm (phun intended :P) voor loop omdat het voor een compleet andere thermische gebied is ontwikkeld moet ik het zelf weten. Ik zoek gewoon een oplossing die gemaakt is voor dit soort situaties ipv een geknutselde oplossing en dan maar afwachten of het werkt.

@lolgast https://www.heatshieldings.com/ biedt het aan :).

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Maegrim
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 30-03 21:03
lolgast schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 18:58:
What are the odds. Ik heb het vandaag nog met mijn vrouw over dat ik eigenlijk naar de TT had moeten gaan dit jaar, maar beetje vergeten...
Appt mijn pa nu net, of ik zin heb om naar de TT te gaan. Nou, dat moet dan maar :+

Edit: En geboekt :D
Ik ga ook weer *O*

 • PilatuS
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
xos schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 20:22:
Ik zoek gewoon een oplossing die gemaakt is voor dit soort situaties ipv een geknutselde oplossing en dan maar afwachten of het werkt.
Bij mijn RC8 zit er van dat spul op de kappen onderaan. Er is maar een klein stukje waar de uitlaat te zien is en de rest van de uitlaat zit achter 2 kappen. Aan de binnenkant van die kappen zit dus ook spul tegen de hitte. Misschien kan je opzoeken wat het precies is aangezien het voor dezelfde situatie gemaakt is als wat jij zoekt.

 • HTT-Thalan
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 22:44

HTT-Thalan

technically, I'm not pedantic.

xos schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 20:22:
@HTT-Thalan Ik vraag om suggesties en jij komt eerst met een tegenvraag of alu isolatietape niet werkt en als ik daar niet warm (phun intended :P) voor loop omdat het voor een compleet andere thermische gebied is ontwikkeld moet ik het zelf weten. Ik zoek gewoon een oplossing die gemaakt is voor dit soort situaties ipv een geknutselde oplossing en dan maar afwachten of het werkt.

@lolgast https://www.heatshieldings.com/ biedt het aan :).
Alle Transalpjes hebben vergelijkbaar materiaal (alu folie met een lijmlaagje) aan de binnenzijde van de rechter zadelkap zitten omdat de uitlaat daar onderdoor loopt. Ik weet heel goed dat dit werkt, de formulering van mijn suggestie was vooral bedoeld om niet al te dwingend of wijsneuzerig over te komen :*.

Dit is hoe mijn knipper rechtsachter er tot op een paar weken geleden nog uit zag:Dat lichtje is pikzwart geblakerd, zoals je ziet. De enige reden dat hij er nog hangt en daarna niet meer verder weggesmolten is, komt door die alu tape die ik erom gewikkeld heb als lapmiddel.

De folie aan de binnenzijde rechterkap, die pal boven de uitlaat loopt:Zelfde materiaal, maar dan wat breder. Die tape koop je voor 2 tientjes de rol bij je lokale bouwmarkt en is flexibel genoeg om te verwerken, wel een stevige schaar of heel scherp mes gebruiken (en oppassen voor je vingers, de tape kan ook scherp zijn).

[Voor 31% gewijzigd door HTT-Thalan op 23-06-2018 21:17]


 • PilatuS
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
Wat er bij mij zit is wel wat dikker dan wat jij op je motor hebt.

 • HTT-Thalan
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 22:44

HTT-Thalan

technically, I'm not pedantic.

PilatuS schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 21:25:
Wat er bij mij zit is wel wat dikker dan wat jij op je motor hebt.
Als het plastic bruin 'gebakken' is in plaats van zwart geblakerd of gesmolten, is de hitte blijkbaar niet zo intens geweest, en gaat het meer om een gemiddelde hitte over een lange periode. Het gaat dus niet om het permanent afvoeren (weggeleiden) van een grote hoeveelheid hitte, maar om het terug reflecteren van net dat beetje teveel. Me dunkt dat deze dikte alu daar dikke prima voor. Ik geloof echt niet dat omdat jij nu wat pk's meer bij hebt dan ik, jouw uitlaat direct twee keer zo heet word :P.

 • PilatuS
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
HTT-Thalan schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 21:28:
[...]


Als het plastic bruin 'gebakken' is in plaats van zwart geblakerd of gesmolten, is de hitte blijkbaar niet zo intens geweest, en gaat het meer om een gemiddelde hitte over een lange periode. Het gaat dus niet om het permanent afvoeren (weggeleiden) van een grote hoeveelheid hitte, maar om het terug reflecteren van net dat beetje teveel. Me dunkt dat deze dikte alu daar dikke prima voor. Ik geloof echt niet dat omdat jij nu wat pk's meer bij hebt dan ik, jouw uitlaat direct twee keer zo heet word :P.
Mijn uitlaat heeft een cat en zit op meer dan 10 kilo. Denk dat ie een stuk heter wordt eigenlijk :)

Edit: Het spul wat er bij mij zit heeft meerdere lagen, vandaar dat het dikker is.

[Voor 5% gewijzigd door PilatuS op 23-06-2018 21:32]


 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46
HTT-Thalan schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 21:28:
[...]


Als het plastic bruin 'gebakken' is in plaats van zwart geblakerd of gesmolten, is de hitte blijkbaar niet zo intens geweest, en gaat het meer om een gemiddelde hitte over een lange periode. Het gaat dus niet om het permanent afvoeren (weggeleiden) van een grote hoeveelheid hitte, maar om het terug reflecteren van net dat beetje teveel. Me dunkt dat deze dikte alu daar dikke prima voor. Ik geloof echt niet dat omdat jij nu wat pk's meer bij hebt dan ik, jouw uitlaat direct twee keer zo heet word :P.
Ik wel hoor. Er komt minder lucht langs door de kappen namelijk. Maar nog veel belangrijker:
@xos rijdt alleen in de 10.000+ toeren. Reken maar dat zijn uitlaat 2x zo warm wordt ;)

 • HTT-Thalan
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 22:44

HTT-Thalan

technically, I'm not pedantic.

lolgast schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 21:30:
[...]

Ik wel hoor. Er komt minder lucht langs door de kappen namelijk. Maar nog veel belangrijker:
@xos rijdt alleen in de 10.000+ toeren. Reken maar dat zijn uitlaat 2x zo warm wordt ;)
Maar waarom is die kap dan niet helemaal weg geblakerd, gesmolten of gebrand? Het is alleen 'bruin'.

 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46
Paar mogelijkheden die ik kan bedenken, maar ik heb er 0,0 verstand van dus hecht er vooral geen waarde aan:
1. Het is geen gewoon ABS maar vanuit de fabriek rekening gehouden met hogere temps
2. Het plastic krijgt verkoeling via de wind aan de buitenkant waardoor de hitte aan de binnenkant op die manier deels wordt afgevoerd

 • HTT-Thalan
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 22:44

HTT-Thalan

technically, I'm not pedantic.

lolgast schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 21:37:
Paar mogelijkheden die ik kan bedenken, maar ik heb er 0,0 verstand van dus hecht er vooral geen waarde aan:
1. Het is geen gewoon ABS maar vanuit de fabriek rekening gehouden met hogere temps
2. Het plastic krijgt verkoeling via de wind aan de buitenkant waardoor de hitte aan de binnenkant op die manier deels wordt afgevoerd
Met andere woorden, het heeft alleen een beetje extra nodig, geen complete heatsink, toch?

Anders zou ik de fabrikant gewoon aanschrijven en ze vertellen dat ze een stel prutsers zijn, ze bouwen self-combustible motoren :P.

 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46
HTT-Thalan schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 21:39:
[...]


Met andere woorden, het heeft alleen een beetje extra nodig, geen complete heatsink, toch?

Anders zou ik de fabrikant gewoon aanschrijven en ze vertellen dat ze een stel prutsers zijn, ze bouwen self-combustible motoren :P.
Dat zeg jij ;) Aan mijn mogelijke redenen kunnen geen rechten worden ontleent he, ik zeg nog dat ik er geen verstand van heb :+
Ik snap wel dat xos het in een keer goed wil hebben. Een nieuwe kap betalen oke, maar het kost hem ook nog een bezoekje aan de grafisch ontwerper.

Zo'n uitlaat wordt tijdens een race +/- 700 graden. Als je dan toch gaat hobbyen kan het net zo goed in een keer goed toch :)

 • PilatuS
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
Voor mij fiets zit de bescherming die op de kap zit trouwens op 50 euro per kant. Kan er zo geen plaatje van vinden, maar het is meer dan een enkel laagje van 1mm.

 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04:46
Mijn kappen hebben ook iets aan de binnenkant zitten, maar daar overheen zit dan weer een textiel achtige laag. Heel vreemd om te zien eigenlijk... Het is ook zacht, lijkt een beetje op dat protector spul wat af-fabriek in de rug van een jas zit bijvoorbeeld.

 • PilatuS
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
Wat er bij mij zit is ook apart spul inderdaad. Heb het idee dat het meedere lagen zijn met ietsjes lucht er tussen om zoveel mogelijk te isoleren. Het is ook niet voor niets 50 euro per kant. Geen simpel goedkoop spul, dat sowieso.

 • darkkingll
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 30-03 17:21
Ik sla dit jaar helaas over.. volgend jaar wil ik proberen 2 weekendtickets voor de gt tribune te bemachtigen.

Edit.. tweakers updatete niet snel genoeg.. :)

[Voor 18% gewijzigd door darkkingll op 23-06-2018 22:12]


Acties:
 • +4Henk 'm!

 • Uberdude
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 00:02
Mijn afrijd examen is ingepland :D hopelijk heb ik 1 augustus mijn rijbewijs in de pocket .

 • darkkingll
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 30-03 17:21
Dan pas.. damn, zulke lange wachtrijen weer?

Veel succes in ieder geval :)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • xos
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 15-10-2022
HTT-Thalan schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 21:39:
[...]


Met andere woorden, het heeft alleen een beetje extra nodig, geen complete heatsink, toch?

Anders zou ik de fabrikant gewoon aanschrijven en ze vertellen dat ze een stel prutsers zijn, ze bouwen self-combustible motoren :P.
Ik denk niet dat je een idee hebt hoe heet een racer wordt na een sessie vol gas... Ben ook niet bang dat het spul in de fik vliegt, daar zal vast wel rekening mee gehouden zijn. Kuipwerk op een racer heeft verschillende functies maar een hele belangrijke is dat ze vloeistofdicht moet zijn. Als een blok ploft moet er zoveel mogelijk vloeistoffen opgevangen worden in de kuip. Imho is het een kwestie van tijd voordat er een gat in is gebrand als ik er niks aan doe. En ik vind dat het gewoon 100% goed moet zijn, voor mijn eigen veiligheid maar ook die van een ander. Maar dit is wat ik bedoel met bruin geblakend :).

Binnenkant:


Buitenkant:

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • R0y.
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 23:30
Ben ook van de partij *O*

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Jolke
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 31-03 12:39
Ik viel bij het lezen van de OP over het wel of niet verplicht zijn van een reservebril in Duitsland. Ik dacht dat dus wel verplicht is, omdat bijna iedereen dat doet. Bij nalezen blijkt echter dat het niet verplicth is, maar wel raadzaam is. En dat is dan de reden dat alle Duitsers dat doen. ;)

Info in de OP klopt dus. :)

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Thalaron
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 06:13
Gisteren mijn nieuwe helm getest (SHOEI NeoTec 2) en man... wat een verschil maakt dat zeg *O*

Ik ben nog een keer gaan staan op de motor hoe de helm vol in de wind zijn ding deed en direct erna mijn Wunderlich Vario Tour scherm van mijn R1150R gehaald _O-

En dan zodra om 10:00 uur bij de lokale kroeg verzamelen voor een MotorTour van 235KM!
Kan ik de nieuwe situatie eens goed beoordelen om te kijken of het zo blijft voor onze motorvakantie naar Engeland later dit jaar. Ik verwacht dat het wel bevalt zo! Komt mijn doorwaaipak ook beter tot zijn recht :)

Net ook nog maar even snel gepoetst;

http://i68.tinypic.com/35kq1rr.jpg
@wimmel_1 Zou je mijn huidige foto in de TS behorende bij mijn BMW R1150R kunnen vervangen met bovenstaande? Alvast bedankt!

[Voor 38% gewijzigd door Thalaron op 24-06-2018 08:18]

X-Box ID & PlayStation ID: Thalaron1985 / UnTapped: Thalaron (https://untp.beer/Q4OBy) / SolarEdge 18x Denon (Glas-Glas) 5,49 kWp


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • kneusteun
 • Registratie: September 2008
 • Laatst online: 31-03 15:58
Mooi op tijd wegrijden want wordt weer akelig heet :)
En niks zo erg als die file in de hitte :'(

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • noes
 • Registratie: Augustus 2006
 • Niet online

noes

gek op benzine.

Eraser127 schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 12:16:
Ik zal me ook eens voorstellen, na al een tijdje hier meegelezen te hebben. Ben /me Eraser127 (Siebe) uit Dordrecht, Tweakerslid sinds 2001. Sinds 2012 m'n motorrijbewijs, maar echt rijden met eigen motor sinds 2016 op een Yamaha Fazer 600 uit 2001. Mogelijk komt er nog een streetfighter stuur en led-verlichting als dimlicht.

Hieronder mijn motorverhaal sinds Juli 2017 onderuitgegaan in de Eiffel tot nu (vorige week) in plaatjes met beschrijving in titel (mouseover):

Motor
[afbeelding][afbeelding][afbeelding]
[afbeelding][afbeelding][afbeelding]
[afbeelding][afbeelding][afbeelding]
[afbeelding][afbeelding][afbeelding]
[afbeelding]
Vet opgeknapt, een Fazer naked :Y

Nadat ik gecrahed was met mn Fazer heb ik daar ook aan gedacht, maar gezien ik een tegenpartij had die mn schade vergoedde en de wrakwaarde een stuk hoger was dan ik dacht ben ik toch maar voor centjes
(en dus Fazer totalloss) gegaan.

2020 R1250RS, K26/R1200RT, E61/550i


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Melkunie
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 06:11
ToolkiT schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 18:16:
[...]

Is er geen (online) staffkaart waar op staat wat voor weg/pad het is en of je er dus op mag? Zo doen de green laners het hier...
Supertip, thanks! d:)b

Kaart van hier: http://www.opentopo.nl/
Legenda hier: http://www.imergis.nl/file/Legenda_OpenTopo.pdf (nr 24 en 25)


Zou dus allemaal prima moeten zijn *O*

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • HTT-Thalan
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 22:44

HTT-Thalan

technically, I'm not pedantic.

xos schreef op zaterdag 23 juni 2018 @ 23:39:
[...]

Ik denk niet dat je een idee hebt hoe heet een racer wordt na een sessie vol gas... Ben ook niet bang dat het spul in de fik vliegt, daar zal vast wel rekening mee gehouden zijn. Kuipwerk op een racer heeft verschillende functies maar een hele belangrijke is dat ze vloeistofdicht moet zijn. Als een blok ploft moet er zoveel mogelijk vloeistoffen opgevangen worden in de kuip. Imho is het een kwestie van tijd voordat er een gat in is gebrand als ik er niks aan doe. En ik vind dat het gewoon 100% goed moet zijn, voor mijn eigen veiligheid maar ook die van een ander. Maar dit is wat ik bedoel met bruin geblakend :).

Binnenkant:
[afbeelding]

Buitenkant:
[afbeelding]
Dat zeg je juist, maar dit is wel een beetje erger dan "gebruind" inderdaad. Ik denk dat een reflectielaag zeker zou moeten helpen, waar je deze van maakt is een tweede.
Pagina: 1 2 3 ... 132 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee