Toon posts:

Het grote motortopic deel 17 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 106 Laatste
Acties:
 • 338.803 views

Onderwerpen


 • Hooglander1
 • Registratie: September 2003
 • Niet online
Mede-auteur:
 • DinX
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 20-03 20:03

DinX

Het grote motortopic deel 17

"Beginnersvragen?!"
Dit topic is langzamerhand van een topic over een paar beginnersvragen uitgegroeid in de vast hangplek voor allerlei verschillende motorrijders. Ondertussen zitten hier dus ook gevorderden, met 20 jaar en duizenden kilometers motor ervaring.

Maar, in dit topic is geen enkele motorgerelateerde vraag te gek. Van "hoe doe ik lucht in mijn banden", "waarom beslaat mijn helm" tot het verschil tussen koppel en vermogen, hoe komt het dat banden blijven plakken op de weg.

Van slowchat tot aankoop hulp, van nieuwe gadgets of upgrades, van supermooie tot ronduit slechte motorritten,.... voor onze ongezouten motor-mening kunt u hier terecht!
Houd je kop erbij
Op straat valt er niets te winnen, enkel te verliezen

Veel van de posters hier hebben redelijk wat asfalt kilometers achter de kiezen en enkele hebben het asfalt van dichtbij kunnen inspecteren. Het motorrijden is een leuke bezigheid maar het is belangrijk om te weten wat de motor kan en vooral wat jij kan. Om het met een Joe Bar wijsheid te illustreren: "Je hebt minder te vrezen van de honderd paarden onder het zadel maar van de ezel die erop zit." Velen gaan de bocht door met de knie op de grond, trekken wheelies van enkele honderden meters, maken een stoppie van 100m maar dergelijke dingen zijn absoluut niet de bedoeling als je pas je rijbewijs hebt. Je bent geen god, je bent niet Valentino Rossi, je bent een gewone sterveling.

Gebruik je verstand tijdens het rijden en heb lol. Maar ga nooit boven je kunnen rijden.
Reeds gegeven tips!
 • Vermogen zegt weinig. Je kan beter op een trage fiets snel wezen dan met een snelle fiets traag. Motor rijden betekent onherroepelijk bochten maken en daar kan je beter je techniek op gaan verbeteren en daar heb je geen supersnelle GSX-R1000/ZZR1400 voor nodig maar een makke en betrouwbare motor welke je vertrouwen geeft en niet plots uitbreekt door het overdaad aan koppel.  Waar wel rekening mee gehouden moet worden is met de A1, A2 en A categorieën.  Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.  Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. Je moet minimaal 2 jaar rijbewijs A1 hebben. Met ingang van 31 december 2013 kun je het rijbewijs A2 ook rechtstreeks halen. Dus zonder dat je eerst rijbewijs A1 hebt gehaald. Ook in dat geval is de minimumleeftijd voor rijbewijs A2 20 jaar.  Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. Je moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.  De "afgevoerde" fietsen hebben over het algemeen de voorkeur. Deels omdat je die ook nadat je van je beperkte rijbewijs af bent weer zou kunnen "opvoeren" en kunnen blijven rijden, maar ook omdat ze meestal nog wel een beetje vermogen over hebben.
 • Welke motor moet ik hebben?
  Je moet een motor kiezen welke je mooi vindt, wij kunnen je niet zeggen welke fiets je moet hebben. Je moet gaan proefrijden om uit te maken welke motor je het beste vindt rijden. De ander prefereert een koppelmotor zoals een dikke Twin (RSV Mille, TL1000R aka "the widow maker"), de andere wil zich een koning op de weg voelen (BMW R1200GS), de andere wilt weer de ultieme hooligan zijn (NX250 :+ ) en iemand anders wilt graag op een chopper rijden (Savage 650 :+, of erger nog, een virago! ) proefrijden is gewoon hier het advies.Vragen om advies over verschillende motoren is uiteraard mogelijk :)
 • Bandenkeuze: Battlax, Supercorsa, BT010, BT012SS, Metzeler Roadtec Z6, Diablo Strada... Laat je niet gek maken als beginner. Als beginner ga je toch als een dweil door de bocht (je hebt immers nog te weinig ervaring om met 160km/h met de knie aan de de grond en het handje zwaaiend naar de camera te rijden) en heb je geen nood aan supersnelle circuit banden maar aan degelijke band met een iets wat hardere middenstuk en een zachtere wang welke jou vertrouwen en voldoende feedback geeft. Zulke banden zijn de Bridgestone BT020NT, de Metzeler Roadtec Z6 en de Diablo Strada. Je kan zacht rubber (BT010, Continental 208, Michelin Pilot Powers,...) gaan monteren maar het zou zonde zijn om zo'n toch niet al te goedkope band vierkant te rijden.
 • Kledij: beschermende kledij is mijn ogen een must. Je hebt in grote lijnen 2 soorten materialen ter beschikking: textiel en leder. In het algemeen is leder een betere keuze. Leer is stugger en wappert niet bij hogere snelheden en zit beter om je lichaam geklemd. Nadeel van leder is dat het niet waterdicht is en je daarom ook een additioneel regenpak moeten bij hebben. Textiel is eveneens goed maar deze werkt als een parachute bij hoge snelheden op de motor wanneer je het pak iets te ruim hebt gekozen. De betere pakken hebben dus ook klittenband strookjes waarme je de flapperstukjes wat strakker kan zetten. Voordeel van textiel is dat deze waterdicht is en in geval van GoreTex ook ademt (verdampt zweet kan naar buiten maar regen niet naar binnen). Textiel is ook geschikter voor gebruik in alle seizoenen omdat deze veel wamer is dan leer.


  Textiel is over algemeen goedkoper en als beginner zeker een goede investering maar de voorkeur gaat toch naar leer. Hein Gericke levert goede pakken voor een goede prijs welke toch voor een beginner toch een rol speelt.
 • Helmen: Je kent die dingen wel, die zorgen ervoor dat niemand je verschrikte gezicht ziet bij die tankslapper of die wheely die iets te hoog ging... :+
  Helmen worden gemaakt van 2 materialen, polycarbonaat en glasvezel. Als je een helm koopt van polycarbonaat dan moet je kijken naar de houdbaarheidsdatum. Ja op een helm _kan_ een houdbaarheidsdatum staan en in geval van polycarbonaat helmen zeker omdat de buitenschil uitdroogt en dan zal de helm kapot springen in stukjes wanneer je valt. In geval van een glasvezelhelm heb je geen houdbaarheidsdatum omdat deze niet uitdroogt.


  De helm moet goed zitten en in het begin zit alles goed strak maar na een enkel manden rammelt deze al los op je kop dus laat je goed informeren en pas enkele helmen. Probeer eventueel een proefrit te versieren om de kwaliteiten van de helm op het gebied van lawaai uit te testen. Heb je een goede motorzaak, zal dit geen probleem zijn. Testen op efficientie bij vallen hoef je niet te doen, dat hebben ze al gedaan en de helm hoort ook een keurmerk te hebben in dat geval. Een helm welke is gaan stuiteren moet je normaal weggooien omdat het schokabsorberend materiaal onder de schil al is ingedeukt en is uitgewerkt. Er zijn fabrikanten(shoei en arai, de duurdere merken van helmen) welke de helmen kunnen testen of je gevallen helm nog veilig genoeg is om je kersenpit te beschermen :+  Een helm online kopen via het internet kan een miskoop zijn omdat die voor specifieke markten zijn gemaakt ivm de hoofdvorm, er zal geen verschil zijn (hoop ik toch :+) tussen een helm welke bedoeld is voor de Belgische, Nederlandse of Duitse markt.Er zou een wezenlijk verschil kunnen zijn tussen een Nederlandse helm en een Aziatische helm qua pasvorm
 • Motorrijden is lekker goedkoop.
  Vergeet dat maar snel. Het hangt af van welke motor je berijdt, hoe je rijdt en wat voor soort aandrijving.

  Bij cardan hoef je maar eens in de zoveel tijd de splines in te vetten en de cardan olie af te laten. Bij ketting moet je de ketting soms gaan vervangen in combinatie met de tandwielen en dat is geen goedkope zaak, kan 200 euro kosten maar misschien ook 400 euro voor een bepaalde motor. Riemaandrijving kan zelfs 1000 euro kosten (staat wel tegenover dat die bij normaal gebruik 100 000km meegaat)  Een achterband, BT010 (zacht rubber voor een sportmotor) in de maat 160/60-17, kost bijvoorbeeld 206.02 euro ex montage. Een Metzeler Tourance (onroad gerichte band voor een enduro) 130/70-17 kost ongeveer 130 euro, net als een BT45.  En je kan voor 1000 euro een pekelhok kopen, en er dan achter komen dat, wil je een beetje veilig kunnen rijden, er voor nog een keer 1000 euro onderhoud aan zit te komen. Ook een mooi opgepoetste frisse fiets bij in een showroom kan een geïmporteerde schadebak zijn met een schimmig verleden. Heb je er geen kijk op, neem dan iemand mee die dat wel heeft....  Kortom: motorrijden kan jezelf zo duur maken als je wilt. Wil je een racer rijden dan mag je ook rekening houden met de verhoogde slijtage van de banden en de ketting, rijd je een tourmotor dan loopt het allemaal niet zo hard met de slijtage. Maar je kan niet vanuit gaan dat motorrijden goedkoop is, vooral niet met wanneer je nog kledij en een helm moet aanschaffen maar je krijgt er ook een hele hoop lol en plezier voor terug.
De wat technischere zaken
 • Ketting spannen:

  Naargelang je de kilometers vreet met de motor zal de ketting ook langer worden. Je zal deze dan moeten spannen. Het beste om deze te spannen in wanneer de het voorste tandwiel, de as waar de achterbrug om draait en het achtertandwiel in lijn staan. De ketting is dan op zijn maximale lengte. Je moet de speling van de ketting gaan meten op het strakste deel van de ketting (dan heb je de minste kettingspelling). Hoeveel de kettingspeling moet bedragen moet je raadplegen in de handleiding. Ik hanteer 1cm wanneer de ketting op zijn maximale lengte staat.  Als de ketting te strak zit dan ga je het lager aan het voorste tandwiel en de keerring sneller doen verslijten en zal de versnellingsbak gaan uitlodderen in het motorcarter. Zorg dat de ketting nooit te strak staat! Je kunt het ook voelen in je linkervoetsteun in de vorm van een trilling wanneer de ketting te strak staat.
 • Ander uitlaatje monteren

  Veel mensen monteren een aftermarket uitlaat voor wat meer geluid, niets is mooier om je motor te horen brullen ;) Maar wanneer je een andere uitlaat monteert dan standaard dan beïnvloed je de werking van de motor en kan de motor arm gaan lopen waardoor deze intern veel warmer wordt welke kan resulteren in motorschade. Het is dan ook raadzaam om dan de motor op een testbank te zetten in welke mate de motor arm loopt en wat er moet gedaan worden om de motor zo optimaal mogelijk te laten werken. Wanneer je echter het volledige uitlaatsysteem gaat veranderen dan moet je 90% zeker je motor opnieuw laten afstellen.
 • Dynojet, Powercommander, Factory Pro, Rapid Bike.... ik word gek

  Om de motor af te stellen zijn zijn er verschillende setjes op de markt te verkrijgen. Voor motorfietsen uitgerust met carburateurs zijn er de Dynojet en Factory Pro kitjes te verkrijgen welke bestaan uit andere gasnaalden, sproeiers en eventueel andere veren. Voor motorfietsen met injectie zijn er de Powercommander en de Rapid Bike module verkrijgbaar. Bij de montage van die kitjes zal men de motor op de testbank moeten laten afstellen.
 • Rare bandenslijtage:

  Wanneer de band erg raar slijt ondanks het feit dat je goed plat door de bocht gaat dan ligt het aan je vering. Hier kun je beter vanaf blijven als je niet met deze materie bekend bent. Wil je toch eraan werken dan moet je voor 2 dingen zorgen: doe het op een weg welke je heel goed kent omdat de motor plots heel anders kan reageren in de bocht en schrijf alles op wat je hebt aangepast zodat je terug kunt keren naar een bepaalde (begin)situatie. Als je niet weet wat je doet dan moet je eraf blijven
Handige links!

[list]
www.hein-gericke.com voor goedkoop en degelijk motorkledij en helmen
www.motor-forum.nl Goh, wat voor een vage site zou dat toch zijn? 8)7
http://baatsen.com/dealerinfo.php Site met ervaringen van motordealers
www.mobile.de Duitse verkoopsite waar je motoren in (hoe raad je het toch :P ) Duitsland kan zoeken.
http://www.knmv.nl/ De KNMV - opleidingen en meer.
http://www.mag-nl.org/ Dé belangenvereniging voor motorrijdend Nederland.
http://www.mag.be/ En de belgische variant.
http://www.fehac.nl/ voor als je oude troep rijdt..
http://www.louis.de/ Net geprijsde motorspullen
http://www.bikenet.nl/ een dealer-occasion site
http://www.roukama.nl/ portal van motorsloper roukema; enorm veel nieuwe en goede gebruikte onderdelen van vnl. japanse fietsen.
http://www.2dehands.be/ Belgische website waar je 2de handse motofietsen kan zoeken
http://www.kapaza.be/ Een andere Belgische website waar je 2de handse motofietsen kan zoeken.
http://motorparts-online.com Grote verzameling van motorslopen, erg veel onderdelen te vinden met een makkelijk opzoek-systeemVorige delen
DeelGestart opTopicstarter
123 mei 2005Reveller
217 augustus 2005Breadfan
315 oktober 2005Chevy454
411 februari 2006Chevy454
524 Mei 2006teacher
611 september 2006IKKE86
73 november 2006StarWing
85 januari 2007Chevy454
94 maart 2007Chevy454
1011 april 2007Chevy454
119 mei 2007FragDaddy
1211 Juni 2007StarWing
1314 Juli 2007shaggy8675
143 oktober 2007Chakotay
1529 september 2013teacher
1610 januari 2015teacher
Chatten over motoren :?

Sinds DinX zich openlijk verveelt heeft hij uit pure verveling (je moet toch wat :P ) een channel op de irc servers van tweakers.net geopend. Alle motorgerelateerde zaken er mogelijk dus voor wat slowchat is dit de plek :P

server: irc.tweakers.net
channel: got-motor
Klik
Veel plezier in dit nieuwe deel!


Schaamteloos gejat van teacher's vorige startpost :P


Woon-werkverkeer met de motor in België door DinX
We zitten hier allemaal als motorrijders onder elkaar, dus niemand zal het hier gek vinden dat we veel plezier beleven aan het motorrijden. Daarbij levert de motor gebruiken om naar het werk te gaan nog andere voordelen op. Het gaat in de eerste plaats sneller (minder last van files), je hebt meestal geen probleem met parkeren, het is leuker dan in een koekblik zitten,...

Voor de Belgen komt daar nog een groot extra voordeel bij kijken: het is mogelijk motorgerelateerde kosten aan te geven als werkelijke beroepsonkosten in België. Hoe dat in zijn werk gaat leggen we hier kort uit.
Inhoudsopgave
Forfaitaire beroepskosten <> werkelijke beroepskosten
In België kan m'n voor de beroepsonkosten kiezen tussen de forfaitaire vergoeding en de werkelijke beroepsonkosten. De forfaitaire beroepsonkosten werken met bepaalde percentages bij bepaalde schalen van inkomen. Voor inkomens boven de €18.880 euro bedraagt dit 3% met een maximum van €3.950.

Voor we onze belastingbrief invullen moeten we dus weten of onze werkelijke kosten boven deze €3.950 uit komen. Wanneer je het merendeel van je kilometers doet voor woon-werkverkeer ga je hier al snel boven zitten zal je dadelijk in het voorbeeld zien.

Bij de werkelijke beroepsonkosten gaan we echt alles aangeven wat gebruikt wordt voor het werk. In de praktijk gaat dit zelfs verder dan de motor alleen in dit voorbeeld. Dat kan in sommige sectoren gaan van werkkledij die zelf dient aangekocht te worden, een bepaald percentage van je thuiscomputer als je na je uren thuis nog voor de baas werkt,... Vergeet zulke zaken dus niet wanneer je toch bezig bent om je werkelijke kosten te bewijzen als je de motor aangeeft.
Wat mag aangegeven worden?
In de praktijk is deze vrij simpel samen te vatten: alles wat ook maar iets te maken heeft met de motor kan je aangeven als beroepsonkosten. Je moet natuurlijk niet overdrijven, maar er zijn zaken bij waar je niet meteen aan zou denken
 • De motor zelf
 • Inschrijving
 • Verzekering
 • Kledij
 • Accessoires
 • Wegenhulp
 • Parkeerplaats
 • Onderhoud
 • Banden
 • Benzine
 • ...
Er is 1 onderverdeling die gemaakt kan worden tussen de zaken die je gaat aangeven als beroepsonkosten. Er zijn éénmalige/lopende kosten en kosten die je over een bepaalde duurtijd kan afschrijven. Daar bestaan officiële regels rond, maar in de praktijk kan hiervan afgeweken worden. Daar komen we later op terug.

Eenmalige/lopende kosten zijn dingen zonder specifieke levensduur: inschrijving, verzekering, wegenhulp, bepaalde accessoires, onderhoud,... Die betaal je of 1 in het begin, of om de zoveel tijd maar vallen niet af te schrijven. De bedragen zijn daarbij ook niet altijd gelijk.
Dingen die je gaat afschrijven zijn zaken zoals de motor zelf en kledij. Dat koop je om de x tijd aan en gaat x tijd mee.

Een speciaal deeltje is misschien de garage. Dit is simpel als je een garage huurt, dat is x euro per maand. Maar ook wanneer je eigenaar bent van een eigen woning met garage, of garagebox kan je dit aangeven. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek op je woning kan je het gedeelte van de intrest dat voor de garage wordt betaald aangeven als parkeerkosten.
Hoe mag je het afschrijven?
Dingen die afgeschreven worden zijn in de praktijk voornamelijk de motor zelf en de kledij. Hier bestaan officiële regels rond over wat algemeen aanvaard wordt. Je kan daar wel van afwijken, daar komen we later op terug.

Voor de motor gaat men er bij de belastingdienst van uit dat deze wordt afgeschreven op een periode van 5 jaar.
Voor de kledij telt men standaard een afschrijving over 3 jaar.
Bij bepaalde accessoires kan je eventueel ook kiezen voor een afschrijving. Dingen als een topkoffer die je nadien gekocht hebt, een rugzak die je specifiek voor op de motor gebruikt,...

Bij de afschrijving kan je kiezen voor een degressieve afschrijving of een lineaire afschrijving. Bij een degressieve kan je bijvoorbeeld kiezen om het eerste jaar 40% af te schrijven, het tweede jaar 25%, het derde jaar 15%, het vierde jaar 10% en het vijfde jaar 10%. Bij de motor zijn dat bijvoorbeeld normale bedragen. Het moment dat die motor de motorzaak uit rijdt is hij 1km verder al een heel deel van z'n waarde kwijt.

Hoeveel mag aangegeven worden?
De belangrijkste factor in heel de berekening gaat de verhouding zijn tussen het aantal beroepskilometers. Het totaalbedrag van onkosten gaat verrekend worden naar deze verhouding. Hier zit natuurlijk een "common sense" verhouding in. Als je aan de belastingdienst een verhouding aangeeft van 90% beroepskilometers zullen ze hun wenkbrauwen wel eens fronsen. 75% is in de praktijk al een realistischer aantal. Maar, je gaat dit moeten berekenen.

Woon je bijvoorbeeld 50km enkele rit van je werk, en ga je 200 dagen per jaar met de motor werken dan heb je 20.000 km gereden naar en van je werk.
Als je dat jaar totaal 25.000km hebt gereden heb je dus 80% van je kilometers gedaan met woon-werkverkeer. Die 80% ga je nadien gebruiken op de eindsom. Dat totaal aantal kilometers ziet men gewoon op de facturen van de motorzaak. Daar wordt meestal welde huidige tellerstand op vermeld.

Een wat moeilijker geval is het bedrag van de motor dat je gaat afschrijven. Officieel is het bedrag dat kan afgeschreven worden van een voertuig de aankoopprijs - de restwaarde. Laat die restwaarde nu moeilijk berekenen op voorhand. Je weet na een tijd wel min of meer hoeveel kilometers je totaal doet per jaar en hoe je motor eruit ziet na die jaren, maar zeker weet je het nooit. Je kan bijvoorbeeld 4 jaar lang netjes je woon-werk kilometers doen (misschien maar 5.000km woon-werk op 8.000 totaal), amper op reis gaan, het ding elk weekend mooi in de was zetten,... Dan heb je een motor die er nog nagelnieuw uit ziet, een nog hoge verkoopwaarde heeft,... Als je in dat 5de jaar besluit een halve wereldreis te maken, het ding 8 x tegen de grond laat gaan, een hele winter door de pekel rijdt,... De verkoopwaarde gaat dan waarschijnlijk heel wat minder zijn.

Daar dien je weer common sense te gebruiken. Ikzelf weet dat in mijn geval de motor vaak echt wel op is na die jaren. Vorige motoren hadden vaak nog een inruil van 1.500 euro ofzo. Niet echt de moeite dus. De laatste die ik verkocht had had dan weer een overname van enkele duizenden euro's.
In de praktijk komt het hier neer op hoe "correct" dat je wil zijn richting de belastingdienst. Je kan bijvoorbeeld bij de aankoop van een volgende motor aan de belastingdienst laten weten "ik heb m'n vorige wel helemaal afgeschreven, maar heb er uiteindelijk toch nog €x.000 voor gekregen, ik zal dat van het bedrag van m'n volgende motor aftellen".

Voor al de rest is het gewoon heel het bedrag dat je gaat aangeven. Factuurtjes bijhouden en alles optellen.
Officieel vs praktijk
Als je al het bovenstaande al gelezen hebt zal je waarschijnlijk al de indruk gekregen hebben dat veel dingen niet geheel zwart-wit zijn.
Om te beginnen heb je al de afschrijftermijnen (5 jaar voor de motor, 3 jaar voor kledij), je hebt het aantal dagen die je met de motor bent gaan werken (valt moeilijk te bewijzen),...

Ik kan hier louter mijn eigen ervaringen vertellen.

In de eerste plaats loont het om een keer op bezoek te gaan bij de belastingdienst zelf. Het zijn echt geen enge mannetjes die je op alle mogelijke manieren willen tegenwerken opdat je zo weinig mogelijk voordeel zou krijgen. Je kan gewoon een afspraak maken, al je papierwerk meenemen en je persoonlijke situatie voorleggen. Ze overlopen dan samen me jou je aangifte (of het gedeelte beroepsonkosten).

In mijn geval was de motor zoiets. Voor de belastingdienst was het geen probleem dat ik de motor op 3 jaar af schrijf. Ik koop in de praktijk echt niet elke 3 jaar een nieuwe motor (de laatste wel moet ik zeggen). Of het nu over 3 jaar wordt afgeschreven of over 5 jaar maakt op het einde van de rit dus niet zoveel uit voor vadertje staat. Die motor wordt gewoon "op" gereden. Wat je dan wel krijgt in de praktijk is dat je 3 jaar lang zeer veel beroepsonkosten hebt en daarna enkele jaren wat minder.

De kledij is een soortgelijk geval. Ik schrijf die gewoon in 1 jaar af (als ik me goed herinner). Je gaat hier in de praktijk geen misbruik van maken door elk jaar een nieuw pak te kopen. Een pak is ook op voorhand moeilijk te schatten hoe lang het gaat meegaan. Maak je een keer een schuiver da dien je sowieso een nieuw pak te kopen. Soms koop je er 2 op een jaar (winterpak en zomerpak). Soms gaan ze jarenlang mee, en soms vallen ze na anderhalf jaar uit elkaar.
Bij mij komt kledij dus gewoon samen op het hoopje met standaard facturen terecht.

Ook het aantal werkelijke kilometers woon-werk met de motor is zoiets waar je gewoon common sense moet gebruiken. Je kan heel erg eerlijk zijn en elke dag bijhouden of je met de motor, auto of trein was. Maar uiteindelijk moet je het pas het jaar erop aangeven. Wie kan dat dan nog bewijzen? Ikzelf maak daar gewoon een schatting. Als je 220 werkdagen hebt gehad, het een strenge winter is geweest met wekenlang sneeuw en je het jaar erop op je aangifte zet dat je 220 dagen met de motor bent geweest zal de controleur wederom z'n wenkbrauwen fronsen.
Maar wederom: laat de belastingdienst maar het tegendeel bewijzen. Ikzelf maak daar een eerlijke schatting. Vorig jaar gaat het waarschijnlijk daadwerkelijk 220 dagen met de motor worden (op hier en daar een dag met de auto na) wegens de zachte winter. Gaat het wekenlang sneeuwen zal ik bijvoorbeeld 180 dagen aangeven.

Uiteindelijk staat het iedereen vrij om te kiezen wat hij/zij daarmee doet. Ik kan enkel zeggen dat de kans zeer groot is dat ze de documenten opvragen of dat je zelfs uitgenodigd wordt om op bezoek te komen om je verhaal te doen. In mijn geval kom ik soms net niet aan de 10.000 euro beroepsonkosten (de jaren dat ik de motor afschrijf). Dan gaat er echt wel een lampje branden bij de belastingdienst en kan je beter zorgen dat je het kan verklaren allemaal.
Ik weet niet of het in dit geval op dezelfde manier werkt als bij andere belastingfraude. Maar vaak komt dat neer op 5 jaar terugbetalen.

Eerlijkheid brengt je dus het verst in dit geval denk ik. Want je gaat sowieso een keer gecontroleerd worden met zulke bedragen.
Voorbeeld
Een voorbeeld maakt het misschien snel duidelijk. We gaan er hier uit dat alles nieuw gekocht is en het het eerst jaar is dat het aangegeven wordt.

• Motor inclusief accessoires: aankoopprijs €15.000
• Inschrijving: €250
• Verzekering: €500 per jaar
• Kledij: aankoopprijs €1.200
• Benzine: gemiddeld €1,4296 in 2015
• Garage: €150 intrest
• Wegenhulp: €70 per jaar
• Onderhoud met nieuwe banden: €400

In dit voorbeeld gaan we uit van een totaal van 25.000km in 2015 en een afstand tot het werk van 50km enkele rit en dit 200 dagen.

• Eerst berekenen we de verhouding woon-werk ten opzicht van het totaal. 20.000 km van de 25.000 is 75%
• De motor schrijven we af over 5 jaar en houden geen rekening met een restwaarde (125.000km na 5 jaar) om het makkelijk te houden. 5 jaar lang schrijven we dus een bedrag van €3.000 af per jaar.
• De kledij schrijven we af over 3 jaar. 3 jaar lang komt dit neer op €400 per jaar.
• Benzine: We gaan hier uit van een gemiddeld verbruik van 6,5l/100km. Je mag hier gerust het echte gemiddelde verbruik van je motor rekenen (praktijk). 25.000 / 100 * 6,5 = 1.625 liter x €1,4296 euro = €2.323
• De rest zijn allemaal variabele kosten, ditjes en datjes die niet afgeschreven worden. Een totaal van €1.370

Dat komt uiteindelijk op een totale som van €7.093. We hebben 75% van onze kilometers gedaan met woon-werkverkeer. Op onze belastingbrief vullen we dus een bedrag in van €5.319,75.
Dit is ruimschoots boven het maximum forfaitair bedrag van €3.950.
Opmerkingen
• Eerlijkheid brengt je het verst
• Vraag een factuur in de winkel in plaats van een kassabonnetje. Kassabonnetjes zijn vaak thermisch en zijn na een jaar niet meer leesbaar (of je moet er meteen een kopie van maken). Op kassabonnetjes staat vaak ook geen naam. Bij een controle willen ze natuurlijk zien dat je het zelf betaald hebt.
• Hou echt alles bij, hoe klein ook. soms denk je "Het is maar 20 euro", maar ik denk dat de meesten zichzelf wel herkennen in het feit dat je meestal wel met iéts buiten komt als je bij de motorzaak passeert. Vele kleine bonnetjes maken op een jaar tijd toch nog een mooi bedrag.
• Ga eventueel de eerste keer dat je zo'n "dossiertje" maakt eens langs bij de belastingdienst. Bel ze even op, leg uit dat je je motor wil inbrengen als beroepsonkosten en dat je het voor de eerste keer een keer samen met hun wil overlopen. Je hebt dan meteen ook iemand z'n naam om de volgende jaren in je "dossiertje" te zetten ("Naar analogie van jaar x, toen nagekeken door <controleur>"). Ze bijten heus niet.
• Rekenmodule: http://static.tijd.be/gel...roepskosten2011/motor.htm

[Voor 46% gewijzigd door Hooglander1 op 06-01-2016 14:30]

Lid van de Tweakers Kenwood TTM-312 club.


 • kazzzdafke
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 18:26
Jeej, even een post maken zodat ik het makkelijk bij mijn topics kan terugvinden :)

Bedankt voor het aanmaken!

BMW S1000R sold! Hello SPEED RS :)


 • Tylen
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 19:12

Tylen

Dutch ProClass 1000 #56 ⭐⭐⭐⭐⭐

En weer gaan weer verder. :)

http://www.tyl.nl moet nog bij de links komen ;)

“Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.”


 • noahr
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 23-05-2021
Een van de laatste dagen denk ik zo.. :(


 • Hooglander1
 • Registratie: September 2003
 • Niet online
Tylen schreef op woensdag 04 november 2015 @ 10:32:
En weer gaan weer verder. :)

http://www.tyl.nl moet nog bij de links komen ;)
Leuke blog hoor, maar om het nu handig of nuttig te noemen :P

Lid van de Tweakers Kenwood TTM-312 club.


 • kazzzdafke
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 18:26

BMW S1000R sold! Hello SPEED RS :)


 • Martin
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 13-11-2022
kazzzdafke schreef op woensdag 04 november 2015 @ 10:13:
Jeej, even een post maken zodat ik het makkelijk bij mijn topics kan terugvinden :)

Bedankt voor het aanmaken!
Goed idee! :+
kazzzdafke schreef op woensdag 04 november 2015 @ 10:37:
Nu op zoek naar andere spiegels. Ik denk dat het FAR's gaan worden, maar nog niet juist welk model..
FAR's? :?

[Voor 31% gewijzigd door Martin op 04-11-2015 10:49]


 • kazzzdafke
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 18:26
Yep, zijn de deze:
http://www.dragobike.com/...ack-homologated-2974.html

Build quality was heel erg stevig. Heb ze in de winkel gevoeld. Lijken een beetje op de Rizoma's die het dubbel kosten :)

BMW S1000R sold! Hello SPEED RS :)


 • Ktenolix
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 14:36

Ktenolix

Pijlsnel

Volgens mij wordt het komend weekend mooi weer. :)

Polestar 2 | MY22 | SRSM | 19” | Moon | Pilot Pack | Trekhaak || P2.1 -- Wallbox Pulsar Plus 22kW


 • Martin
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 13-11-2022
Ktenolix schreef op woensdag 04 november 2015 @ 11:39:
Volgens mij wordt het komend weekend mooi weer. :)
Daar hou ik je aan... :7

 • noes
 • Registratie: Augustus 2006
 • Niet online

noes

gek op benzine.

Ktenolix schreef op woensdag 04 november 2015 @ 11:39:
Volgens mij wordt het komend weekend mooi weer. :)
Hopen dat dan eindelijk mn Akrapovic einddemper er is.. wacht nu al 6 weken. De mijne is gejat :( en met alleen een originele BMW shorty op n verder open pijp weet ik zeker dat ik heel snel aan de kant wordt gezet (BMW S1000RR).

2020 R1250RS, K26/R1200RT, E61/550i


 • MuddyMagical
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 16:37
Ktenolix schreef op woensdag 04 november 2015 @ 11:39:
Volgens mij wordt het komend weekend mooi weer. :)
Het was vanochtend ook gewoon mooi weer :? :>

Binnenkort ook maar eens kijken voor nieuwe spiegels op die NTV. Ben er alleen nog niet uit welke vorm mooi is, maar ik wil ze in ieder geval wat lager hebben dan nu het geval.
Dit zit er nu op (niet mijn fiets)

 • Stacheldraht
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 14-04-2020

Stacheldraht

Frankfurt am Main

noahr schreef op woensdag 04 november 2015 @ 10:32:
Een van de laatste dagen denk ik zo.. :(

[afbeelding]
Ga je hem verkopen of is ie stuk?

Alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei


 • noahr
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 23-05-2021
Stacheldraht schreef op woensdag 04 november 2015 @ 15:56:
[...]


Ga je hem verkopen of is ie stuk?
Geen van beide. Ik had het over het weer haha :P

 • Bommes
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 17:04

Bommes

Capo del formaggio

* Bommes parkeerd Vespa in nieuw topic

Mijn nieuwste reis verslag lees je hier-<klik klik>- - Adventures are not always fun while you're having them


Anoniem: 387913

Alweer een nieuwe?

de vorige had amper posts er in?
is er soms een wedstrijd gaan wie het hoogste nummertje heeft in de topic lijsten?

 • 418O2
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 13-09-2022
Anoniem: 387913 schreef op woensdag 04 november 2015 @ 17:00:
Alweer een nieuwe?

de vorige had amper posts er in?
is er soms een wedstrijd gaan wie het hoogste nummertje heeft in de topic lijsten?
De mods willen max 10k aanhouden volgens mij

 • cyntax
 • Registratie: Januari 2010
 • Nu online
Bommes schreef op woensdag 04 november 2015 @ 16:54:
* Bommes parkeerd Vespa in nieuw topic

[afbeelding]
Hoeveel heeft dat ding nou onderhand al gelopen :9 .

Ben daarnet bijna kapot gereden op een connectie (doorgaand verkeer) weg die twee wijken met elkaar verbinden. Domme koe in haar Daihatsu Move met ramen zo groot als een douche cabine keek niet even naar links of naar rechts toen ze de weg op wou rijden. Ik zag haar al niet kijken 5 m voor haar uitrit dus gaf ik gas bij en positioneerde me uiterlijk links van de baan, dat was maar goed ook want ik raakte met mijn teen net haar voorbumper.

 • GenjiBlade
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 17-02 15:24
Ik meld me ook weer!


 • tdw
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 04-03 07:31

tdw

Amai seg!

MuddyMagical schreef op woensdag 04 november 2015 @ 13:02:
[...]

Het was vanochtend ook gewoon mooi weer :? :>
Was vanochtend zeker mooi weer. Ik zat er nog over te twijfelen de wintervoering in m'n broek te stoppen maar ben blij dat ik het niet heb gedaan. Zelfs m'n handen waren niet koud en ik rij nog rond met doorwaaihandschoenen :D Het was zelfs zulk mooi weer dat ik de motor niet eens in de ABS geknepen kreeg tijdens een noodstop :( :+

"There is that sort of assumption by the government that we're all driving around at 8 o'clock in the morning to be really annoying"
~ James May


Anoniem: 468760

In het vorige deel heb ik veel te weinig cruisers gezien, dus ik zal in dit deel maar de aftrap doen 8)

 • Bommes
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 17:04

Bommes

Capo del formaggio

cyntax schreef op woensdag 04 november 2015 @ 18:17:
[...]


Hoeveel heeft dat ding nou onderhand al gelopen :9 .
Ergens in de 23 duizend denk ik. Valt reuze mee, gekocht met 7k op de klok.
Zijn eigenlijk alleen maar zomer plezier kilometers.
Ritjes hier in NL op de Vespa kan ik op 1 hand tellen.
Ben daarnet bijna kapot gereden op een connectie (doorgaand verkeer) weg die twee wijken met elkaar verbinden. Domme koe in haar Daihatsu Move met ramen zo groot als een douche cabine keek niet even naar links of naar rechts toen ze de weg op wou rijden. Ik zag haar al niet kijken 5 m voor haar uitrit dus gaf ik gas bij en positioneerde me uiterlijk links van de baan, dat was maar goed ook want ik raakte met mijn teen net haar voorbumper.
Ouch... Niet kijken helpt geen enkel fluovestje, lichtgevende helm of ledlamp tegen helaas.

Mijn nieuwste reis verslag lees je hier-<klik klik>- - Adventures are not always fun while you're having them


 • kazzzdafke
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 18:26
Iemand een idee wat een ! goedkoop ! klein rugzakje is?
Ik heb een Kriega R30, dus dat is voor het echte werk.

Ik zoek nu dus een kleiner praktisch ding, dat vooral goedkoop moet zijn, niet te groot (max 15L), niet waterdicht hoeft te zijn, maar dat ik kan gebruiken als ik eens op de moto ben en de vrouw zegt dat ze dit en dat van de winkel is vergeten, kleine zaken. Of ik naar de moto zaak ga om een bus olie ofzo..

Iemand een idee?
Max rond de 35€ ofzo.. (maar moet wel na 3x gebruiken niet doorscheuren :/ )

BMW S1000R sold! Hello SPEED RS :)


 • tdw
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 04-03 07:31

tdw

Amai seg!

"There is that sort of assumption by the government that we're all driving around at 8 o'clock in the morning to be really annoying"
~ James May


 • Hooglander1
 • Registratie: September 2003
 • Niet online
Minder flikker je toch in je topkoffer?

Maar 30Liter is toch ook weer niet zo groot toch? Lijkt me een prima allpurpose tas.

Lid van de Tweakers Kenwood TTM-312 club.


 • tdw
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 04-03 07:31

tdw

Amai seg!

Hooglander1 schreef op woensdag 04 november 2015 @ 21:43:
Minder flikker je toch in je topkoffer?

Maar 30Liter is toch ook weer niet zo groot toch? Lijkt me een prima allpurpose tas.
Omdat hij niet graag met koffer rijdt :+

"There is that sort of assumption by the government that we're all driving around at 8 o'clock in the morning to be really annoying"
~ James May


 • Rody
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 03-03 22:27
kazzzdafke schreef op woensdag 04 november 2015 @ 20:04:
Iemand een idee wat een ! goedkoop ! klein rugzakje is?
Ik heb een Kriega R30, dus dat is voor het echte werk.

Ik zoek nu dus een kleiner praktisch ding, dat vooral goedkoop moet zijn, niet te groot (max 15L), niet waterdicht hoeft te zijn, maar dat ik kan gebruiken als ik eens op de moto ben en de vrouw zegt dat ze dit en dat van de winkel is vergeten, kleine zaken. Of ik naar de moto zaak ga om een bus olie ofzo..

Iemand een idee?
Max rond de 35€ ofzo.. (maar moet wel na 3x gebruiken niet doorscheuren :/ )

 • Bommes
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 17:04

Bommes

Capo del formaggio

Speciaal voor op de ktm:

Mijn nieuwste reis verslag lees je hier-<klik klik>- - Adventures are not always fun while you're having them


 • Hooglander1
 • Registratie: September 2003
 • Niet online
Die pic vind ik gek genoeg niet terug tussen DinX zijn vakantiefoto's :+

Lid van de Tweakers Kenwood TTM-312 club.


 • GBTW
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 20-03 11:42
8) Nieuw topic.

Ik ben zelf over op de Urban van Kriega (ik ben echt een Kriega gear whore geworden zeg, heb R20, 2x US5, US10, US20, Laptop, 2x Kube 1 Liter organizer, Harnes Pocket, Tank adapter :o )

Moet zeggen dat zo'n Messenger bag wel erg fijn is. Hoef me tas niet af te doen en neer te leggen als ik er in wil voor geld of telefoon. Meer dan groot genoeg voor de EDC spul (Tywraps, Touw, ductape, oordopjes +- 25 paar extra, nitrotape, zaklamp en klein gereedschap, leatherman wave, doekjes, tissues. papieren & telefoon, volledige bus kettingspray, waterfles en werk kleding).
Wat slepen jullie eigenlijk mee elke dag?

 • 418O2
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 13-09-2022
Ik zit te denken over een wrap, camo lijkt me wel vet. Is wel te doen toch?

 • Stacheldraht
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 14-04-2020

Stacheldraht

Frankfurt am Main

GBTW schreef op woensdag 04 november 2015 @ 22:23:
Wat slepen jullie eigenlijk mee elke dag?
Kriega US20 met daarin als EDC:

- Een paar sets oordopjes.
- Een geel vestje, mocht ik op een rot plaats pech hebben.
- Zaklampje
- Paracord
- Tie Wraps
- Stukje fietsbinnenband om elastieken van te maken.
- Victorinox New Soldier
- Gerber Shard
- Leatherman SUPER TOOL® 300
- Ducttape om een creditkaartje
- Ikea TRYGGHET EHBO setje

Bovenstaande lijkt veel, maar neemt nauwelijks ruimte in beslag :)
-

Alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei


 • mphilipp
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 17:12

mphilipp

Romanes eunt domus

Stacheldraht schreef op woensdag 04 november 2015 @ 22:38:
[...]


Kriega US20 met daarin als EDC:

- Een paar sets oordopjes.
- Een geel vestje, mocht ik op een rot plaats pech hebben.
- Zaklampje
- Paracord
- Tie Wraps
- Stukje fietsbinnenband om elastieken van te maken.
- Victorinox New Soldier
- Gerber Shard
- Leatherman SUPER TOOL® 300
- Ducttape om een creditkaartje
- Ikea TRYGGHET EHBO setje

Bovenstaande lijkt veel, maar neemt nauwelijks ruimte in beslag :)
-
Je verwacht wel heel veel ellende...tijd voor een BMW? :+

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


 • cyntax
 • Registratie: Januari 2010
 • Nu online
Hier alleen wat tie wraps, DB killer en een sleutel om die DB killer mee vast te zetten in de tool tube. Past nog veel meer in maar nog nooit meer nodig gehad :P. Alles zit hier vast gedraaid met loctite op het juiste moment.

[Voor 7% gewijzigd door cyntax op 04-11-2015 23:25]


 • Bommes
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 17:04

Bommes

Capo del formaggio

Regenbroek
Banden prop set (zonder lucht patroon, die vergeet ik steeds te regelen)
Paar kleine spanbandjes
Paar t-wraps
Steek/ring sleutel 17 om spiegels en windschermpje mee los te halen.
2 paar extra handschoenen
Handdoek
Vuilniszak (voor over het zadel bij parkeren in regen)
Sleutel om veer voorspanning in te stellen
Uitlaatpakking (vespa kwaaltje wil er nog wel eens ineens er uit blazen)

Lang leve de grote berg ruimte onder het zadel :+
Echter het enige dat ik ooit gebruik heb in de afgelopen jaren is de regenbroek :P

[Voor 8% gewijzigd door Bommes op 05-11-2015 07:22]

Mijn nieuwste reis verslag lees je hier-<klik klik>- - Adventures are not always fun while you're having them


 • Chakotay
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 13:35

Chakotay

Lick here to continue

Woo nieuw topic :)

Mijn ghetto-fix (een klontje Sugru over de aftapplug heen) voor de lekkende olieaftap-plug lijkt zich goed te houden, nu al zo'n 6000km incl een week Dolomieten geen druppeltjes meer onder de motor.

Live for today, screw yesterday, hope for tomorrow...
Stichting eth0 | Twitter | Motorspul


 • Stacheldraht
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 14-04-2020

Stacheldraht

Frankfurt am Main

Anoniem: 468760 schreef op woensdag 04 november 2015 @ 19:15:
In het vorige deel heb ik veel te weinig cruisers gezien, dus ik zal in dit deel maar de aftrap doen 8)
[afbeelding]
Ex cruiser rijder hier :) Gaaf ding, wat is het er voor een (ben al een tijdje uit de cruiser wereld)?

Alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei


 • Erasmo
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online

Erasmo

Laadpaaljager

- Mini EHBO kitje
- Oranje flitslampding
- Bahco
- Minisetje met de meest gebruikte kruis- en platkoppen
- Zekeringen
- Stukje draad
- Meest gebruikte lampen
- Kleine multimeter
- Rolletje van de motor

Al twee keer een andere motorrijder mee op weg kunnen helpen :) Ik zoek alleen nog een compacte oplossing om een miniflesje WD40 en wat ducktape mee te kunnen nemen.

Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube


 • DrivinUCrazy
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 17:55

DrivinUCrazy

Vechte, valle en opstoan

Wat ik allemaal onder het zadel heb liggen: het bijgeleverde gereedschapssetje, en het schijfremslot.. En dan is het vol. :+ Ok, ok, omdat ik het reservoir van de Scottoiler daar ook nog heb zitten, maar die is niet zomaar even er uit te halen.
Daarom heb ik er altijd ook een klein tanktasje op zitten waar dan de losse zaken in zitten.

Ik kreeg gisteren de Büse catalogus thuisgestuurd, en daar stond bij de EHBO setjes dat deze per 1 januari 2015 verplicht zijn in Duitsland? Weet iemand daar iets van?

't Is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag, dat heel Holland Limburgs lult.


 • kazzzdafke
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 18:26
Mja dit gaat niet goed komen op de moto.. Een betere sluiting is nodig (X sluiting of ook romp sluiting)
Hooglander1 schreef op woensdag 04 november 2015 @ 21:43:
Minder flikker je toch in je topkoffer?

Maar 30Liter is toch ook weer niet zo groot toch? Lijkt me een prima allpurpose tas.
Precies :)
GBTW schreef op woensdag 04 november 2015 @ 22:23:
Ik ben zelf over op de Urban van Kriega
Interessant! Was ik nog niet tegengekomen, maar wel tof! Maar.. te gesofistikeerd denk ik voor mijn doel. Ik heb eigenlijk gewoon een rugzak ding nodig met 1 compartiment om gewoon een aantal zaken in te gooien..

[Voor 196% gewijzigd door kazzzdafke op 05-11-2015 11:32]

BMW S1000R sold! Hello SPEED RS :)


 • tdw
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 04-03 07:31

tdw

Amai seg!

DrivinUCrazy schreef op donderdag 05 november 2015 @ 11:10:
Wat ik allemaal onder het zadel heb liggen: het bijgeleverde gereedschapssetje, en het schijfremslot.. En dan is het vol. :+ Ok, ok, omdat ik het reservoir van de Scottoiler daar ook nog heb zitten, maar die is niet zomaar even er uit te halen.
Daarom heb ik er altijd ook een klein tanktasje op zitten waar dan de losse zaken in zitten.

Ik kreeg gisteren de Büse catalogus thuisgestuurd, en daar stond bij de EHBO setjes dat deze per 1 januari 2015 verplicht zijn in Duitsland? Weet iemand daar iets van?
De ANWB is het met Büse eens.
kazzzdafke schreef op donderdag 05 november 2015 @ 11:26:
[...]


Mja dit gaat niet goed komen op de moto.. Een betere sluiting is nodig (X sluiting of ook romp sluiting)
Als ik m'n tas zo strak mogelijk aantrek heb ik geen borstsluiting nodig hoor? :?

"There is that sort of assumption by the government that we're all driving around at 8 o'clock in the morning to be really annoying"
~ James May


 • cyntax
 • Registratie: Januari 2010
 • Nu online
kazzzdafke schreef op donderdag 05 november 2015 @ 11:26:
[...]


Mja dit gaat niet goed komen op de moto.. Een betere sluiting is nodig (X sluiting of ook romp sluiting)
Zoiets? Ze hebben nu sale :Y) .

 • Erasmo
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online

Erasmo

Laadpaaljager

Haha ik ben me aan het oriënteren op een Zero S, kreeg net een verzekeringsofferte van €1,94 per maand _O-

Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube


 • DrivinUCrazy
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 17:55

DrivinUCrazy

Vechte, valle en opstoan

De ANWB heeft het over automobilisten. Daarnaast, regels zijn één ding. Maar wordt er ook op gehandhaafd?

't Is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag, dat heel Holland Limburgs lult.


 • pagani
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
Erasmo schreef op donderdag 05 november 2015 @ 11:47:
Haha ik ben me aan het oriënteren op een Zero S, kreeg net een verzekeringsofferte van €1,94 per maand _O-
0cc hè ;)

 • Erasmo
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online

Erasmo

Laadpaaljager

Ik denk dat ie het systeem een beetje brak. €14 voor WA+ is ook niet slecht voor een fiets van ruim tien ruggen.

Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube


 • Reloader
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 17-03 10:20
ik betaal 120 euro per jaar verzekering :(

 • Stacheldraht
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 14-04-2020

Stacheldraht

Frankfurt am Main

Erasmo schreef op donderdag 05 november 2015 @ 11:09:
Ik zoek alleen nog een compacte oplossing om een miniflesje WD40 en wat ducktape mee te kunnen nemen.
Ik heb altijd deze ducktape oplossing bij mij (welliswaar netter opgerold dan op de foto). Op deze manier kan je toch compact aardig wat ducktape meenemen. Heb al aardig wat vrienden en kennissen dat truukje geleerd en hoor regelmatig dat ze het anderen ook weer aanraden :)

Alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei


 • Erasmo
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online

Erasmo

Laadpaaljager

Heb je dan geen last van verminderde plakkracht als het al eens gebruikt is? Ideale oplossing zou zoiets zijn maar dan om een minibusje WD-40. Helaas zijn die nergens meer te vinden...

Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube


 • Stacheldraht
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 14-04-2020

Stacheldraht

Frankfurt am Main

Erasmo schreef op donderdag 05 november 2015 @ 12:28:
Heb je dan geen last van verminderde plakkracht als het al eens gebruikt is?
Nope, met geocachen plakken we zelfs gaatjes in buizen die gevuld met water worden hiermee dicht :)

Die mini WD40 busjes ben ik ook naar op zoek alleen die zijn inderdaad nergens in Nederland meer te krijgen denk ik.

Alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei


 • Martin
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 13-11-2022

 • Bommes
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 17:04

Bommes

Capo del formaggio

Erasmo schreef op donderdag 05 november 2015 @ 11:47:
Haha ik ben me aan het oriënteren op een Zero S, kreeg net een verzekeringsofferte van €1,94 per maand _O-
Alleen WA??
Betaal voor de Vespa namelijk ook maar 2 euro per maand WA premie. De FJ was iets van 5 euro WA
Dat is wel in een totaal pakket, inboedel, reis enz enz. Heel de handel zeg maar.
Rollend materieel:
Auto WA €15,00
Camper WA+Casco €29,00
Vespa €2,00

Mijn nieuwste reis verslag lees je hier-<klik klik>- - Adventures are not always fun while you're having them


 • Erasmo
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online

Erasmo

Laadpaaljager

Alleen WA ja. Denk dat ik wel WA+ doe, die €14 per maand is een prima prijs voor een vrij dure motor.

Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube


 • Hooglander1
 • Registratie: September 2003
 • Niet online
Erasmo schreef op donderdag 05 november 2015 @ 12:28:
Heb je dan geen last van verminderde plakkracht als het al eens gebruikt is? Ideale oplossing zou zoiets zijn maar dan om een minibusje WD-40. Helaas zijn die nergens meer te vinden...
Je kan het zelfs zo kopen tegenwoordig. Al heb je dan wel vrij veel nog geloof ik. Niet voor in de portomonnee geschikt, maar wel goed om in een bak te mikken.

Lid van de Tweakers Kenwood TTM-312 club.


 • Erasmo
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online

Erasmo

Laadpaaljager

Helaas nog iets te groot voor in het kontje van mijn motor.

Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube


 • specops0i0
 • Registratie: September 2012
 • Nu online
Hallo mensen,

Ik rijd nu een half jaartje rond op een ER-5. Echter wil ik graag volgend jaar iets anders gaan rijden.
Het liefst een naked, en/of een combinatie van sport/tour.

Ik heb nog een A2 rijbewijs. Ik twijfel nog of ik een motor wil die al 35 kW is of een die ik nog kan laten terug brengen.

Hebben jullie leuke tips/ideeën/suggesties?

 • pagani
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
Een MV Agusta Brutale 675 als je budget dat trekt. Wordt geïmporteerd op 70kW mapping, dan teruggedraaid naar 35kW. Zodra je vol mag kun je hem naar 81kW laten mappen (wel aan verzekering melden) en staat hij op 70kW op het kenteken.

Andere opties zijn er genoeg, maar dan moet er wel een budget genoemd worden en voorkeur voor 1, 2, 3, 4 of 6 cilinders ;)

[Voor 21% gewijzigd door pagani op 05-11-2015 15:07]


 • Martin
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 13-11-2022
[b]pagani schreef op donderdag 05 november 2015 @ 15:05:
Andere opties zijn er genoeg, maar dan moet er wel een budget genoemd worden en voorkeur voor 1, 2, 3, 4 of 6 cilinders ;)
Of 8 :+

 • specops0i0
 • Registratie: September 2012
 • Nu online
Voorkeur voor 2 cilinders. Budget is ongeveer 3000 euro.

Anoniem: 594061

specops0i0 schreef op donderdag 05 november 2015 @ 14:51:
Hallo mensen,

Ik rijd nu een half jaartje rond op een ER-5. Echter wil ik graag volgend jaar iets anders gaan rijden.
Het liefst een naked, en/of een combinatie van sport/tour.

Ik heb nog een A2 rijbewijs. Ik twijfel nog of ik een motor wil die al 35 kW is of een die ik nog kan laten terug brengen.

Hebben jullie leuke tips/ideeën/suggesties?
Ik heb momenteel mijn A2 rijbewijs en rij zelf een ER6-N, heerlijke motor. Heb hem vorig jaar splinternieuw gekocht en er staat al dik 10k km's op. Deze is ook teruggevoerd naar 35kW en zal aankomende zomer weer onbegrensd worden.

Daarnaast zou je ook kunnen kijken naar een Z800-E, mocht je nieuw of licht gebruikt willen gaan rijden.
70kW is terug te voeren naar 35kW en zodra je hem onbegrensd heb je toch een leuke, pittige naked. :)

 • specops0i0
 • Registratie: September 2012
 • Nu online
Anoniem: 594061 schreef op donderdag 05 november 2015 @ 15:25:
[...]


Ik heb momenteel mijn A2 rijbewijs en rij zelf een ER6-N, heerlijke motor. Heb hem vorig jaar splinternieuw gekocht en er staat al dik 10k km's op. Deze is ook teruggevoerd naar 35kW en zal aankomende zomer weer onbegrensd worden.

Daarnaast zou je ook kunnen kijken naar een Z800-E, mocht je nieuw of licht gebruikt willen gaan rijden.
70kW is terug te voeren naar 35kW en zodra je hem onbegrensd heb je toch een leuke, pittige naked. :)
Ik heb op de ER6N gelest, inderdaad super motor! Een nieuwe motor kopen is wat te duur voor mij haha, arme student he..

Anoniem: 594061

specops0i0 schreef op donderdag 05 november 2015 @ 15:33:
[...]


Ik heb op de ER6N gelest, inderdaad super motor! Een nieuwe motor kopen is wat te duur voor mij haha, arme student he..
Ja ik zag je andere post te laat, waarin je budget stond.

Overigens zijn er op Marktplaats wel wat naked's te vinden voor onder de 3000.
Bandit S / ER6-N / Fazer's etc. ;)

 • GenjiBlade
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 17-02 15:24
GBTW schreef op woensdag 04 november 2015 @ 22:23:
Wat slepen jullie eigenlijk mee elke dag?
Onder de zadel:
Zo'n magnetisch rond flits lamp ding met vele rode ledjes
Ducttape
WD40
Generic mes
Set imbussleutels (Op n VFR is alles imbus)
zekeringen

Generic 15L ASICS rugzak:
Surface Pro 3
Surface Mouse BT
Zonnebril
Noise Cancelling headset
paspoort
werkphone
5L Waterdichte zak met daarin:
UTP->USB converter
HDMI->Mini Display converter
VGA->Mini Display Converter
DVI->Mini Display Converter
1.5m Crosscable
3m Cat 5 UTP
Surface oplader
Cisco console cable + usb adapter
bt phone speaker
GL.inet 802.11n 150M Router
cagenuts
cagenut insertion tool (Altijd feest op schiphol)
backup UTP->USB converter
opladers
usbkabels
thumbdrives

 • Chakotay
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 13:35

Chakotay

Lick here to continue

Ook maar eens invullen :P
GBTW schreef op woensdag 04 november 2015 @ 22:23:

Wat slepen jullie eigenlijk mee elke dag?
Onder duozadel:
* boordgereedsschapsetje
* platgeslagen eekhoorn voor onder mijn sidestand

In Kriega US20 die bijna altijd mee is:
* Navigatie (Garmin 220)
* Leatherman Kick
* Tandenborstel & tandpasta
* Rabo scanner
* MicroUSB kabel
* MiniUSB kabel
* laptop
* setje imbus & torx-sleuteltjes

In jaszakken:
* otoplastieken
* huissleutels
* RFIDshielding pashouder met pasjes & kentekenbewijs (ideaal dat die nu ook op pasjesformaat zijn)
* muziek-oordopjes
* telefoon
* wat muntgeld voor pontjes e.d.

Los in de garage liggen nog ergens een EHBO-kitje en een proppenset voor de banden, die moeten weer eens terug onder het zadel. In mijn jaszakken zit normal ook zo'n rubberen ruitenwissertje voor op mijn wijsvinger, maar die ligt sinds een paar weken ergens langs de A32 :P

Live for today, screw yesterday, hope for tomorrow...
Stichting eth0 | Twitter | Motorspul


 • 418O2
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 13-09-2022
Groene kaart in de zak op mijn rug in de jas.

Portemonnee met daarin kentekenbewijs, pin, huissleutel
Telefoon
Elektrische sigaret

Dat is alles

[Voor 7% gewijzigd door 418O2 op 05-11-2015 16:16]


 • GBTW
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 20-03 11:42
:+ Ik was de R8 van kriega nog vergeten, die heb ik ook O-).

Ehbo kit zit in 1 van mijn 2 US5 tassen, met Samsplint, bloedstolling korrels en Israelis bandage. Die neem ik eigenlijk alleen mee op vakantie of als ik ga offroaden.

Leuk om te lezen dat ik niet overdreven veel mee sleep ;).
kazzzdafke schreef op donderdag 05 november 2015 @ 11:26:
[...]


Mja dit gaat niet goed komen op de moto.. Een betere sluiting is nodig (X sluiting of ook romp sluiting)


[...]


[...]


Precies :)


[...]


Interessant! Was ik nog niet tegengekomen, maar wel tof! Maar.. te gesofistikeerd denk ik voor mijn doel. Ik heb eigenlijk gewoon een rugzak ding nodig met 1 compartiment om gewoon een aantal zaken in te gooien..
Het is echt een mooie tas, zoals alles van Kriega mooi afgewerkt en functioneel. Enige negatieve is de prijs tegen over de normale packs / backpacks. Gelukkig is de intergratie met de US5 (eventueel 10 zou ook passen denk ik ) gebleven.
Reloader schreef op donderdag 05 november 2015 @ 12:07:
ik betaal 120 euro per jaar verzekering :(
Het ligt echt aan waar je shopt, voor nieuwe SuperTenere zou ik bij CB meer als 3400 in het jaar moeten betalen (all risk, met nacht stalling binnen) U 1200 euro (Allrisk, zonder stalling binnen).
specops0i0 schreef op donderdag 05 november 2015 @ 14:51:
Hallo mensen,

Ik rijd nu een half jaartje rond op een ER-5. Echter wil ik graag volgend jaar iets anders gaan rijden.
Het liefst een naked, en/of een combinatie van sport/tour.

Ik heb nog een A2 rijbewijs. Ik twijfel nog of ik een motor wil die al 35 kW is of een die ik nog kan laten terug brengen.

Hebben jullie leuke tips/ideeën/suggesties?
Vorig weekend een (verlaagde, dat was wel jammer) CB500x bereden. Wat een leuk ding is dat zeg. Oke het heeft niet super veel pk en het gaat allemaal niet zo hard maar hij was wel compleet en degelijk.
Ik snap waarom Rally Raid een kit maakt om die machine om te bouwen naar light adventure bike.

19 inch & 17 inch spaakwielen er in, tractive ophanging erin en dan is het leuker dan met zo'n zware machine door de blubber rijden. Nieuwe KLE500 8) .

 • Maikel64
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 09:01
Ik heb na twee ritjes op de motor naar het werk wel gemerkt dat een Tuono geen woon-werk motor is. Of ik moet een jerrycan benzine mee willen slepen :P .

Heen en weer over de snelweg met een klein stukje binnendoor begon bij 190KM het benzine lampje te branden. 2e rit had ik wat meer binnendoor gereden en ging het lampje al aan bij 160KM.

Toen de teller op 200KM kwam ben ik eens gaan tanken en ging er 16,5L (van de 18L) in.

Maar toch, het blijft een plaatje dus het drankprobleem is haar vergeven.

Mijn speelgoed: Xbox Series X, Aprilia Tuono, Seat Leon FR Ultimate Edition


 • mrveenie
 • Registratie: April 2007
 • Nu online
GBTW schreef op woensdag 04 november 2015 @ 22:23:
Wat slepen jullie eigenlijk mee elke dag?
Uhh behalve de db killer en de benodigdheden daarvoor past er niets meer onder mijn zadel :P.
Kawasaki Z750 ABS uit 2007. Maar heb de wegenwachter op zitten voor heel europa dus dat zit wel snor verder.

[Voor 12% gewijzigd door mrveenie op 05-11-2015 17:19]


 • bolleh
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 09:32
Vandaag eindelijk geslaagd voor m'n rijbewijs :)

Heerlijk ritje gehad, rustig op de snelweg, binnendoor wegen die ik van t lessen goed ken, en gewoon geen foutjes op een paar onwennige bochtjes in het begin na!

Nu maar snel pasfoto's maken en morgen dat rijbewijs aanvragen, en dinsdag dan eindelijk de Duke ophalen :)

 • Joopieboy
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 29-12-2020

Joopieboy

No smoke, no poke

/me Koos motorloos meldt zich ook maar eens :P

Het leven is te kort om geduld te hebben!


Anoniem: 468760

Stacheldraht schreef op donderdag 05 november 2015 @ 09:52:
[...]


Ex cruiser rijder hier :) Gaaf ding, wat is het er voor een (ben al een tijdje uit de cruiser wereld)?
T'is een Suzuki Intruder M800 uit 2009.
Tijdens m'n rijlessen vorig jaar had ik al het idee dat een cuiser me wel zou bevallen, en een paar proefritjes bevestigden dat. Deze iets oudere intruders vind ik er erg lekker uitzien (hoewel de nieuwe ook mooi zijn), en toevallig stond er een bij de Suzuki dealer in de buurt dus die mocht mee naar huis O+

Deze past echt precies in m'n schuur, dus ooit upgraden naar een m1500 of m1800 zit er helaas niet in, maar met deze kan ik me voorlopig prima vermaken/misdragen.

 • tdw
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 04-03 07:31

tdw

Amai seg!

bolleh schreef op donderdag 05 november 2015 @ 18:10:
Vandaag eindelijk geslaagd voor m'n rijbewijs :)

Heerlijk ritje gehad, rustig op de snelweg, binnendoor wegen die ik van t lessen goed ken, en gewoon geen foutjes op een paar onwennige bochtjes in het begin na!

Nu maar snel pasfoto's maken en morgen dat rijbewijs aanvragen, en dinsdag dan eindelijk de Duke ophalen :)
Nice, gefeliciteerd! Hopelijk komt er nog wat mooi weer aan zodat je dit jaar nog een beetje kunt rijden :)
Joopieboy schreef op donderdag 05 november 2015 @ 19:23:
/me Koos motorloos meldt zich ook maar eens :P
:(

Wanneer heb je wat nieuws, en wat gaat dat worden?

"There is that sort of assumption by the government that we're all driving around at 8 o'clock in the morning to be really annoying"
~ James May


 • Joopieboy
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 29-12-2020

Joopieboy

No smoke, no poke

Ik moet binnenkort als ik eens tijd heb een een SV1000 gaan kapen, daar heb ik een beetje mijn zinnen op gezet alleen heb ik een redelijk groot uitgevallen onderlijf. :P Dus het kan zomaar wat anders worden. :+

Het leven is te kort om geduld te hebben!


 • mphilipp
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 17:12

mphilipp

Romanes eunt domus

Ik heb ook wel eea bij me op de motor. Het gereedschapsetje van BMW is lachwekkend zo onbruikbaar als dat is. Daarom het ik een (veel te dure waarschijnlijk) gekocht die alle torx sleutels heeft die ik nodig heb, ook de torx 'ringsleutels' (hoe heet dat officieel?) en een speciaal tooltje om die rare holle voorwielas los te krijgen. Dat past nog maar nét onder het zadel.
Achter de rechterzijkoffer heb ik een toolbox (dank aan de eerste eigenaar):

Ik heb een exemplaar zonder die blijde boodschap erop :)

en daarin heb ik de mini-compressor, manometer, ehbo kitje en een bandenreparatieset. Er zal best nog meer in passen, maar ik verwacht niet dat die GS zodanig uit elkaar zal vallen dat ik het direct met tieraps en ducktape weer aan elkaar moet maken om verder te kunnen rijden :+

[Voor 3% gewijzigd door mphilipp op 05-11-2015 21:30]

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


 • Anoniem: 284893
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
Jongens, vraagje.

Eerst en vooral, mijn vraag is over de Belgische kant van het verhaal.
Ik heb een rijbewijs B, ondertussen meer dan 2 jaar. google verteld mij dat ik dan met een motor mag bollen max 125cc. En na het nemen van 4 uur rijles.

Nu zit ik te zoeken bij rijscholen maar ik kan dat nergens terugvinden.

Iemand een idee of dat al dan niet het geval is?

 • tdw
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 04-03 07:31

tdw

Amai seg!

Anoniem: 284893 schreef op donderdag 05 november 2015 @ 22:03:
Jongens, vraagje.

Eerst en vooral, mijn vraag is over de Belgische kant van het verhaal.
Ik heb een rijbewijs B, ondertussen meer dan 2 jaar. google verteld mij dat ik dan met een motor mag bollen max 125cc. En na het nemen van 4 uur rijles.

Nu zit ik te zoeken bij rijscholen maar ik kan dat nergens terugvinden.

Iemand een idee of dat al dan niet het geval is?
Ik heb een rijschool gevonden :P Klikkie klik. Misschien kun je hem eens bellen om te vragen hoe het zit en hoe het in z'n werk gaat allemaal :)

"There is that sort of assumption by the government that we're all driving around at 8 o'clock in the morning to be really annoying"
~ James May


 • Anoniem: 284893
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
tdw schreef op donderdag 05 november 2015 @ 22:08:
[...]

Ik heb een rijschool gevonden :P Klikkie klik. Misschien kun je hem eens bellen om te vragen hoe het zit en hoe het in z'n werk gaat allemaal :)
Mooi, morgen eens horen. Ga ook eens langsgaan bij VAB rijschool (waar ik mijn autorijles ook heb gehad) :)

 • scooby
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 25-03-2019
Zo, tijd om de toekomstige opvolger van de GS te plaatsen.

CBR600RR

Helaas moet ik me na een proefritje nog even gedragen tot het bijbehorende rijbewijs er is. Maar Jezus, wat een verschil in gasrespons. Binair gas geven is hier dus geen verstandig idee mee. :+

Al moet ik wel zeggen dat ik het aftermarket, extra brede stuur van de GS stiekem toch wel fijner/makkelijker vond voor de controleerbaarheid.

 • Erasmo
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online

Erasmo

Laadpaaljager

mphilipp schreef op donderdag 05 november 2015 @ 21:30:
Ik heb ook wel eea bij me op de motor. Het gereedschapsetje van BMW is lachwekkend zo onbruikbaar als dat is. Daarom het ik een (veel te dure waarschijnlijk) gekocht die alle torx sleutels heeft die ik nodig heb, ook de torx 'ringsleutels' (hoe heet dat officieel?) en een speciaal tooltje om die rare holle voorwielas los te krijgen. Dat past nog maar nét onder het zadel.
Achter de rechterzijkoffer heb ik een toolbox (dank aan de eerste eigenaar):
[afbeelding]
Ik heb een exemplaar zonder die blijde boodschap erop :)

en daarin heb ik de mini-compressor, manometer, ehbo kitje en een bandenreparatieset. Er zal best nog meer in passen, maar ik verwacht niet dat die GS zodanig uit elkaar zal vallen dat ik het direct met tieraps en ducktape weer aan elkaar moet maken om verder te kunnen rijden :+
Misschien nog een bougietje er bij doen?

Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube


 • mphilipp
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 17:12

mphilipp

Romanes eunt domus

Erasmo schreef op donderdag 05 november 2015 @ 23:06:
[...]
Misschien nog een bougietje er bij doen?
Tsjaa...hoe vaak gaat een bougie kapot? En ik heb er 4 btw en een heeeeele lange sleutel nodig om de hoofdbougie eruit te halen. Door doe hele kleppenwinkel in die kop moety je diep graven om die bougie op te duiken. Ik denk dat die bougie 15-20cm diep zit. Dus dat betekent een lange sleutel. Ik weet niet of het de moeite waard is om dat steeds mee te 'sjouwen'.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


 • Neal
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 14-12-2022
Joopieboy schreef op donderdag 05 november 2015 @ 19:23:
/me Koos motorloos meldt zich ook maar eens :P
Zijn meer mensen zonder.... Helaas geen plek voor een fiets (althans om hem binnen/afgedekt veilig te stallen).
Wel plannen voor na een verhuizing een nieuwe te kopen :)

 • Erasmo
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online

Erasmo

Laadpaaljager

mphilipp schreef op donderdag 05 november 2015 @ 23:58:
[...]

Tsjaa...hoe vaak gaat een bougie kapot? En ik heb er 4 btw en een heeeeele lange sleutel nodig om de hoofdbougie eruit te halen. Door doe hele kleppenwinkel in die kop moety je diep graven om die bougie op te duiken. Ik denk dat die bougie 15-20cm diep zit. Dus dat betekent een lange sleutel. Ik weet niet of het de moeite waard is om dat steeds mee te 'sjouwen'.
Het is niet ongehoord, vooral bij oudere motors, maar inderdaar bij een boxer zitten ze vrij diep. Bij het blok van mijn K is het een kwestie van 2 minuten.

Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube


 • Dryhte
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 14-03 21:21
Anoniem: 284893 schreef op donderdag 05 november 2015 @ 22:03:
Jongens, vraagje.

Eerst en vooral, mijn vraag is over de Belgische kant van het verhaal.
Ik heb een rijbewijs B, ondertussen meer dan 2 jaar. google verteld mij dat ik dan met een motor mag bollen max 125cc. En na het nemen van 4 uur rijles.

Nu zit ik te zoeken bij rijscholen maar ik kan dat nergens terugvinden.

Iemand een idee of dat al dan niet het geval is?
Je gaat naar de rijschool (geloof me, ze weten ervan), volgt 4 uur les, en krijgt een papiertje waarop staat dat je die gevolgd hebt :) Daarmee vraag je een nieuw rijbewijs aan (voor mij was dat niet nodig want ik heb mijn rijbewijs al eeuwen). Als ik het goed begrijp zetten ze 'code 372' naast je rijbewijs B en dat betekent dat je ook (in België) op een A1 moto mag rijden (= 125CC)

Zie hier onder 'praktisch' (beetje naar beneden scrollen): http://www.rijschoolmerelbeke.be/rijbewijzen/rijbewijs-a

Ik heb de lessen gevolgd (voor mij niet verplicht maar zeker wel aan te raden) en een hele zomer plezier gehad op de Mash Seventy Five, en ben nu helemaal klaar voor het echte werk (eind november rijexamen A) ;)

[Voor 3% gewijzigd door Dryhte op 06-11-2015 10:50]


 • Hooglander1
 • Registratie: September 2003
 • Niet online
Vandaar dat ik soms onderweg naar Antwerpen van die mafkezen zie op motoscooters die zonder vrees voor de dood zich tussen de auto's werpen met 100 km/h.

Verklaart een boel :P

Lid van de Tweakers Kenwood TTM-312 club.


 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 15:30

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

noahr schreef op woensdag 04 november 2015 @ 10:32:
Een van de laatste dagen denk ik zo.. :(

[afbeelding]
Tijd om kaf van het koren te scheiden dus >:)

Maar het was gisteren 20C en voor morgen zon en >15C voorspeld, dus zelfs de meest neurotische mooiweerrijder kan alsnog z'n lol op :)
Anoniem: 594061 schreef op donderdag 05 november 2015 @ 15:25:
[...]


Ik heb momenteel mijn A2 rijbewijs en rij zelf een ER6-N, heerlijke motor. Heb hem vorig jaar splinternieuw gekocht en er staat al dik 10k km's op. Deze is ook teruggevoerd naar 35kW en zal aankomende zomer weer onbegrensd worden.
Dat wordt een leuk moment. Erg lekker fietsje op vol vermogen :)
Neal schreef op vrijdag 06 november 2015 @ 08:30:
[...]

Zijn meer mensen zonder.... Helaas geen plek voor een fiets (althans om hem binnen/afgedekt veilig te stallen).
Dus? Gewoon een motor nemen die qua uiterlijk niet veel te verliezen heeft - en dus gelijk voordelig en minder diefstalgevoelig is. En investeren in een stevig slot. Heb eerste vier jaar dat ik motor reed niets anders gedaan (het alternatief was toen: niet rijden, wat a) niet leuk en b) met woon-werk op de A10 totaal niet practisch zou zijn)
bolleh schreef op donderdag 05 november 2015 @ 18:10:
Vandaag eindelijk geslaagd voor m'n rijbewijs :)

Heerlijk ritje gehad, rustig op de snelweg, binnendoor wegen die ik van t lessen goed ken, en gewoon geen foutjes op een paar onwennige bochtjes in het begin na!

Nu maar snel pasfoto's maken en morgen dat rijbewijs aanvragen, en dinsdag dan eindelijk de Duke ophalen :)
Feli! Hopen op snel papiertjeCOC-pasje en dan rijden idd :)
Erasmo schreef op vrijdag 06 november 2015 @ 09:18:
[...]

Het is niet ongehoord, vooral bij oudere motors, maar inderdaar bij een nieuwerwetse boxer zitten ze vrij diep. Bij het blok van mijn K is het een kwestie van 2 minuten.
Fixed that for you. Bij de airheads steekt de bougie pal naar buiten. Doodsimpel om erbij te komen of te vervangen.

En als we het toch daarover hebben en pics aan het plaatsen zijn:

Soittakaa Paranoid!


 • Dryhte
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 14-03 21:21
Hooglander1 schreef op vrijdag 06 november 2015 @ 10:52:
Vandaar dat ik soms onderweg naar Antwerpen van die mafkezen zie op motoscooters die zonder vrees voor de dood zich tussen de auto's werpen met 100 km/h.

Verklaart een boel :P
Heh, bij mij hebben ze er wel bij gezegd dat het geen goed idee was om met een 125cc de snelweg op de gaan :) (doe ik dan ook niet)

 • Anoniem: 284893
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
Dryhte schreef op vrijdag 06 november 2015 @ 10:53:
[...]


Heh, bij mij hebben ze er wel bij gezegd dat het geen goed idee was om met een 125cc de snelweg op de gaan :) (doe ik dan ook niet)
Ik zou dat zelf ook niet echt gaan doen :-) Tenzij er een 125cc is waar je wel snel in het verkeer mee kan? :+

 • Hooglander1
 • Registratie: September 2003
 • Niet online
Dryhte schreef op vrijdag 06 november 2015 @ 10:53:
[...]


Heh, bij mij hebben ze er wel bij gezegd dat het geen goed idee was om met een 125cc de snelweg op de gaan :) (doe ik dan ook niet)
Op de E34 en E313 gaat het in de spits toch zelden harder dan 100, dan kom je met een Vespa nog wel mee hoor :)

Het meekomen is het probleem niet, zijn gedrag in de file wel. Hij rijd er als een fietser door met motorsnelheden. 8)7

[Voor 14% gewijzigd door Hooglander1 op 06-11-2015 10:56]

Lid van de Tweakers Kenwood TTM-312 club.


 • Dryhte
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 14-03 21:21
Anoniem: 284893 schreef op vrijdag 06 november 2015 @ 10:55:
[...]

Ik zou dat zelf ook niet echt gaan doen :-) Tenzij er een 125cc is waar je wel snel in het verkeer mee kan? :+
De KTM Duke 125 (waar ik toen rijles op kreeg) haalt wel zo'n 120 à 125 km/h - mijn Mash echter helemaal niet (110 of zo)

[Voor 5% gewijzigd door Dryhte op 06-11-2015 10:58]


 • Anoniem: 284893
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
Dryhte schreef op vrijdag 06 november 2015 @ 10:58:
[...]


De Duke 125 haalt wel zo'n 120 à 125 km/h - mijn Mash echter helemaal niet (110 of zo)
Maar zo'n Duke is absoluut wel buiten budget. (gaat meestal richting 3K op tweedehands markt?)

Ik heb zelf zitten kijken naar dit: http://www.2dehands.be/mo...-ybr-125cc-247850820.html

Zit ongeveer pal op mijn budget, denk dat dit bovendien wel nog iets degelijk is? Of kan ik voor dat budget (laat ons zeggen, 2K als -absoluut- maximum) iets véél beter vinden?

 • Dryhte
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 14-03 21:21
Ziet er een goede deal uit, zou ik denken.

 • Jolke
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 16:37
Ik dacht al, wat is het rustig in het motortopique. 8)7
Nieuw deeltje dus.

* Jolke meldt zich weer even aan.

Meteen even een leuk filmpje plaatsen van Yamaha's MotorBot:


 • Bobo221
 • Registratie: Maart 2013
 • Laatst online: 17:32
Ik volg dit topic al een tijdje. Ben eind september begonnen met mijn eerste rijles (nog nooit op een motor gereden) en ben gisteren geslaagd voor mijn AVB. 20 november mijn AVD examen.

Special thanks to R0y voor het delen van zijn online theorie leren account.

 • Martin
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 13-11-2022
Bobo221 schreef op vrijdag 06 november 2015 @ 11:23:
Ik volg dit topic al een tijdje. Ben eind september begonnen met mijn eerste rijles (nog nooit op een motor gereden) en ben gisteren geslaagd voor mijn AVB. 20 november mijn AVD examen.

Special thanks to R0y voor het delen van zijn online theorie leren account.
Feli *O* Nog foutjes gemaakt? En alvast succes met je AVD, die is makkelijker dan AVB ;)

 • Bobo221
 • Registratie: Maart 2013
 • Laatst online: 17:32
Thanks. Ik heb 1 oefening niet gehaald die ik normaal nooit fout zou doen en dat was de stopproef.

Gek genoeg deed ik de vertragingsoefening en de langzame slalom in 1 keer goed waar ik normaal altijd een beetje moeite mee heb gehad.

 • Bobo221
 • Registratie: Maart 2013
 • Laatst online: 17:32
Ik weet dat ik hier nog lang niet voor klaar ben en het way above my budget is, maar ik vind dit toch 1 van de mooiste naked bikes ooit gemaakt:

mv agusta brutale dragster

[Voor 5% gewijzigd door Bobo221 op 06-11-2015 11:34]


 • tdw
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 04-03 07:31

tdw

Amai seg!

Mijn rijschool heeft een YBR als 125cc staan. Ik hoor hem er nooit over klagen.

Ik zie 'm er ook nooit op rijden, dus dat zegt alsnog niks :+

"There is that sort of assumption by the government that we're all driving around at 8 o'clock in the morning to be really annoying"
~ James May


 • Bommes
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 17:04

Bommes

Capo del formaggio

Hooglander1 schreef op vrijdag 06 november 2015 @ 10:56:
[...]

Op de E34 en E313 gaat het in de spits toch zelden harder dan 100, dan kom je met een Vespa nog wel mee hoor :)
Hee ik lees gewoon mee hoor.. :-(

Mijn nieuwste reis verslag lees je hier-<klik klik>- - Adventures are not always fun while you're having them

Pagina: 1 2 3 ... 106 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee