FAQ Processors, Mobo's & Geheugen
Hangen en Opstartproblemen troubleshooter
Inhoud
Introductie
Voeding
Moederbord
Processor
Geheugen
Videokaart
IDE/SCSI
Gerelateerde FAQ's
Troubleshooter
Introductie
Deze troubleshooter behandelt in principe alle mogelijke hardwarematige oorzaken en oplossingen. Hieronder vallen dus geen softwarematige problemen, zoals brakke drivers, een vervuild OS, etc. Als je in Windows een BSOD krijgt, noteer dan de foutmelding en foutcodes. Met deze gegevens kun je op Microsoft Knowledge Base en/of Microsoft Technet veel informatie terugvinden. Search ook eens op GoT naar topics, bijvoorbeeld: zoeken naar "inaccessible boot device". Verder staat er in WOS een mooie BSOD guide: Windows XP en 2000 BSOD guide. In WOS worden ook Windows-gerelateerde opstartproblemen behandeld: Problemen met booten, hoe kan je ze oplossen.
Voor de duidelijkheid: dit is geen stap-voor-stap probleemoplosser. Het is meer een kwestie van diverse combinaties uittesten en uitproberen. Met je eigen logica kun je bepaalde oorzaken uitsluiten of er juist aandacht op vestigen. Als je er desondanks nog niet uitkomt, open dan een mooi topic met zoveel mogelijk relevante informatie: wát heb je allemaal al uitgeprobeerd, uitgevonden danwel uitgesloten? Vergeet de systeemspecificaties niet. En vergeet vooral niet de handleidingen/specs van je systeem eerst grondig door te pluizen. De meeste fouten worden gemaakt doordat de gebruikers hun bloedeigen systeem simpelweg niet tot in detail kennen. Zie verder ook het PMG Beleid wat betreft het openen van een goed topic.
Windows-related opmerkingen: in een standaard Windows XP systeem herstart de computer automatisch zonder een duidelijke foutmelding te geven. Je kunt dit uitschakelen via Deze Computer - Eigenschappen - Geavanceerd - Opstart en herstelinstellingen - Instellingen - Systeemfouten - vinkje weghalen bij "De computer automatisch opnieuw opstarten". Verder kun je in NT/2K/XP ook veel nuttige informatie halen uit de systeemlogboeken. Zie Configuratiescherm - Systeembeheer - Systeemlogboeken (Event Viewer) of start - uitvoeren - eventvwr.msc.
Hou rekening met Software: als de PC bijvoorbeeld crasht bij een bepaald spel, zoek dan uit of het ook voorkomt bij andere spelletjes. Zoek eventueel uit of er patches, etc voor zijn. Deze kun je vinden op de website van de fabrikant en/of door rond te kijken op Spielerij - Problemen & Vragen. Denk ook verder na: in zo'n geval (dichtklappen tijdens gamen) kunnen het bijvoorbeeld ook de videokaartdrivers zijn, omdat de videokaart zo'n beetje het zwaarst te verduren heeft. Basiskennis en logica zijn waardevol bij het troubleshooten. Tot slot zijn er ook virussen/trojans/etc die een systeem op (on)bepaalde momenten laten crashen of in een rebootloop brengen. Hou hier dus rekening mee. Zie voor meer details de FAQ/Stickies en eventueel de topics in Beveiliging & Virussen.
Topic openen: als je ondanks deze troubleshooter er nog niet uitkomt, dan pas mag je een topic openen op PMG, VB, OM, SA, WOS, etc naar gelang de aard van het probleem. Neem wel eerst -zoals gewoonlijk- het Beleid van desbetreffend subforum door eer je er een topic opent. Hier in PMG is dat dus het PMG Beleid.
Troubleshootvolgorde: de volgorde hieronder (Voeding - Moederbord - Processor - Geheugen - Videokaart - IDE/SCSI) is in principe hetzelfde als van "Groot naar Klein". Dus, wanneer bijvoorbeeld het moederbord stuk is, dan heeft het geen zin om het geheugen te troubleshooten
Terug naar boven
Voeding
- Welk merk is het?
- Cheap-ass spul gaat vaak na een tijdje mankementen vertonen.
- Cheap-ass spul heeft vaak een "verkeerd" opgegeven vermogen: namelijk alleen het piekvermogen. Dat is het vermogen dat een voeding slechts enkele seconden kan aanhouden. Bekende voorbeelden zijn Q-tec, Sweex, TechSolo voedingen en natuurlijk het "no-name" spul. Diens werkelijke vermogen ligt 20% à 30% (!) lager, hou hier dus rekening mee.
- Bijvoorbeeld AOpen/Enermax/Enhance/Nexus/Vantec leveren pas goede voedingen.
- Levert het voldoende vermogen?
- Ultra-Low-range systeem (antiek spul, Pentium/PII, VIA C3, etc): 100W à 200W.
- Low-range systeem (Duron, Athlon, P3): minimaal 250W.
- Mid-range systeem (Athlon XP, P4): minimaal 300W.
- High-range systeem (Athlon64, P4 Prescott, P4EE, Core2Duo): minimaal 350W.
- Zware Dual CPU / Dual Core systeem (Xeon, Opteron, Pentium D, Athlon64 X2): minimaal 400W.
- Relatief veel harddisks en grote ventilators: reken minstens 10W per stuk.
- 2 dikke videokaarten in SLI: reken voor de zekerheid 50W extra.
- Start zo kaal mogelijk op (moederbord/cpu(koeler!)/één reepje geheugen/videokaart) en check of hij doorstart en/of stabiel blijft.
- Probeer optimaal gebruik te maken van alle beschikbare molex connectoren. Bijvoorbeeld twee aparte connectoren voor een RAID0 set met twee HDD's (dus niet een enkele kabel met twee verloopjes gebruiken). Verder is het aanbevelenswaardig om alle fans apart aan te sluiten i.v.m. fluctuaties in de stroom van de gebruikte kabel.
- Dit topic is ook nuttig: Welke voeding heb ik nodig?
- Slaat het wel aan?
- Als de fans niet draaien of slechts eventjes aanslaan, dan is er mogelijk sprake van een overbelaste voeding of een kortsluiting ergens (zie onder Moederbord bij Conflicten).
- Ontkoppel de voeding van het moederbord en test het met een papierclipje/stroomdraadje op de ATX connector: groene draad doorlussen naar een willekeurig zwarte draad. Zie verder ook dit topic voor meer details: [EL] PC Voeding-tester/gebruik als projectvoeding + pinouts
- Zijn de spanningslijnen stabiel?
- Vooral bij vette AMD Athlon XP systemen en systemen met een dikke videokaart is de stabiliteit van de 5V lijn erg belangrijk. Bij zware Intel P4/Xeon en Athlon64/Opteron bakken is de 12V lijn belangrijker.
- De toelaatbare marges zijn in het algemeen als volgt (check anders specs op website van voedingfabrikant):
+5V: ~4% (+4,8V ~ +5,2V)
-5V: ~10% (-4,5V ~ -5,5V)
+12V: ~5% (+11,4V ~ +12,6V)
-12V: ~10% (-10,8V ~ -13,2V)
+3,3V: ~4% (+3,15V ~ +3,45V) - Je kunt de lijnen in de BIOS checken onder tabblad "PC Health" oid.
- Stresstesten: installeer MBM en draai 3DMark/Prime95/cpuburn. Check onderwijl of achteraf de minima/maxima in MBM.
- Noot: de negatieve lijnen zijn over het algemeen minder belangrijk. Dus vooral de +5V / +12V lijnen checken.
- NB: meten van spanningslijnen doe je bij voorkeur met een multimeter. De onboard sensoren hebben nl. vaak nogal wat afwijking naar beneden.
- Problemen bij 'koude start'? Mogelijke oorzaken/oplossingen:
- Gare/ontoereikende voeding.
- Niet-geaarde voeding.
- VCore iets verhogen.
- 4pins ATX 12V stekkertje gebruiken indien vereist door moederbord
- 24pins ATX/EPS stekker gebruiken indien vereist door moederbord
- Mocht dat allemaal op niks uitlopen, dan is veelal het mobo gewoonweg gaar.
- Ten einde raad?
- Klok de FSB/geheugenbus zo ver mogelijk terug en probeer het probleem te reproduceren. Blijft het probleem uit, dan heb je redenen om de voeding te verdenken. Andere goede verdachten zijn het moederbord en/of de koeling/airflow.
- Voeding testen in een ander systeem.
- Andere voeding proberen.
- Dikkere voeding kopen: liefst zo dik mogelijk en van een kwaliteitsmerk, omdat ze relatief lang meegaan en je zo nog headroom hebt voor toekomstige upgrades.
- Het is aanbevelenswaardig om de stekker van de voeding in een geaard stopcontact te steken.
Terug naar boven
Moederbord
- Overgeklokt? Temperatuur?
- FSB terugzetten.
- Eventueel FSB nóg lager zetten bij instabiliteit (bijv. 100MHz in plaats van 133MHz). Als het probleem hiermee wordt opgelost, dan is er vaak sprake van een koeling/airflowprobleem, een ontoereikend cq half kapotte voeding, gaar geheugen of veel te strakke geheugentimings. Soms is het moederbord de schuldige. Zeer zelden ligt het aan de CPU.
- PCI/AGP dividers controleren.
- Eventueel I/O spanning iets verhogen bij instabiliteit.
- Chipset temperatur van rond 30 graden idle en 50 graden stressed is normaal. Neem anders betere koeler/koelpasta/airflow.
- Moederbord piept?
- BIOS Beep Codes - BIOS POST Codes en nog meer BIOS Beep Codes
- Of, het betrouwbaarst, kijk gewoon in de handleiding van het moederbord.
- Trek geheugen en/of videokaart eruit, het moederbord moet daarna zeker piepen. Ook als de CPU brak is.
- De meeste gezonde moederborden piepen eenmaal tijdens het opstarten ter indicatie dat alles in orde is. Asus borden piepen daarnaast ook nog een keer per gevonden USB apparaat. Dat zijn allemaal dus normale piepjes.
- BIOS?
- Als de PC hangt na een 'verkeerde' BIOS instelling of als de BIOS gewoonweg is verneukt, probeer het dan te resetten dmv een jumpertje: J1, JP1, "CMOS Clear", "CMOS Reset", "CMOS Clr", oid. Uitleg staat zeker in de handleiding van het moederbord.
- Als de CMOS Reset jumper op de reset stand staat bij het opstarten, dan kan het voorkomen dat je computer niet opstart óf dat alle BIOS settings worden vergeten elke keer wanneer je de computer opstart. Dat kan ook voorkomen wanneer het batterijtje leeg is.
- BIOS resetten dmv ATX reset: haal het batterijtje eruit, trek de 220V stekker eruit, druk 10 seconden op powerknop, wacht enkele tellen en zet tenslotte de batterij en de stekker terug. Je kan ook kortsluiten doormiddel van een schroevendraaier (of iets anders geleidends), dan zal 'ie ook resetten.
- BIOS updaten: check de website van de moederbordfabrikant. Flash wel schoon, d.w.z. álle reset opties gebruiken, zoals /CC /CD /CP bij AWDFLASH.EXE.
- BIOS update mislukt: check de FAQ: Hoe recover ik een mislukte BIOS flash?
- Alleen een blauwe balk onderaan zien wanneer je de BIOS in wil: ontkoppel alle laagtoerige fans en probeer het opnieuw. Knip desnoods het gele draadje door, zie ook Argh.. Kan niet meer in BIOS.
- BIOS batterij vervangen (zeker als de BIOS de instellingen 'vergeet' en/of als de tijd en datum niet helemaal lekker loopt).
- Conflicten?
- Alle foutmeldingen tijdens het opstarten
- Draaien de fans wel? Zo nee; zijn de PWR_ON en RESET connectors correct aangesloten? Check de handleiding van het moederbord. Anders is hoogstwaarschijnlijk de voeding of het moederbord kapot. Ook kan dit door een hangende reset-knop komen, maar dat komt weinig voor.
- Is de CPU fan op de daarvoor bestemde header aangesloten? Is de CPU fan voorzien van een toerentalsensor? (gele draad). Sommige mobo's willen anders helemaal niet opstarten. Raadpleeg de handleiding.
- Probeer anders de PC handmatig op te starten met een papierclipje/stroomdraadje op de ATX connector: groene draad doorlussen naar een willekeurig zwarte draad.
- Maakt het moederbord geen kortsluiting met de paneel van de kast? Zijn de afstandhouders correct gebruikt? Leg anders alle hardware apart op een houten of plastic ondergrond en test het even. Gebruik beslist geen antistatische zakken, want deze kunnen stroomgeleidend zijn.
- Haal alle kaarten eruit, test ze één voor één uit en probeer verschillende combinaties en volgorde in de slots.
- IRQ deling: op de handleiding van het moederbord staat vast wel beschreven welke slots dezelfde IRQ delen. De meeste AGP kaarten, USB en Firewire controllers kunnen dat wel hebben. Sommige modems, netwerkkaarten en I/O controllers hebben er problemen mee. Veel geluidskaarten en TV kaarten horten en storten met een gedeelde IRQ. Al het legacy spul (ISA/seriëel/parallel) weigert hun IRQ te delen.
- Hangen op Verifying DMI Pool Data, zelfs na een BIOS reset en/of een verse BIOS flash: ontkoppel alle IDE apparaten, zet de 'drive type' in de BIOS op 'None' of 'Not Installed', schakel de CPU Internal en External cache uit in de BIOS, herstart je systeem en sluit je systeem af wanneer het geheugen en de IDE apparaten zijn gecheckt. Sluit hierna de IDE apparaten weer aan en start de PC opnieuw op, waarna je de BIOS settings herstelt.
- Hangen op Checking NVRAM, zelfs na een BIOS reset en/of een verse BIOS flash: doublecheck de IDE configuratie (jumpers/kabels), ontkoppel eventueel alle IDE apparaten, schakel eventueel de CPU Internal en External cache uit in de BIOS. Mocht niks soelaas bieden, dan is de CPU en/of het mobo brak.
- Niet opstarten met nieuwe en/of laagtoerige CPU koeler: de meeste koelers hebben een toerentalsensor dat door de BIOS van het moederbord in gaten wordt gehouden. Soms is de BIOS voorzien van een thermische beveiliging, waardoor de computer niet opstart cq meteen afslaat wanneer je een laagtoerige koeler of een koeler zonder toerentalsensor gebruikt.
- Moederbord vervangen zonder Windows te herinstalleren: da's niet zo slim .. Alle drivers etc van de oude mobo conflicteren nu met de nieuwe mobo. Soms lukt dat prima, maar dan zit je met een vuile Windows. Soms lukt dat niet, dan krijg je een BSOD-festijn.
- Verwijder alle USB apparaten. USB stickjes, camera's en dergelijke kunnen ervoor zorgen dat een moederbord raar gaat doen tijdens het opstarten.
- Lekkende condensatoren?
- Als introductie kun je het beste even dit Tweakers.net artikel doornemen: Lekkende condensators vaak nekslag voor moederbord. Samengevat: er zijn waardeloze en cheap-ass condensatoren op de markt geweest en deze gaan na verloop van tijd veel te makkelijk lekken. Te herkennen aan een roestkleurige substantie boven/naast de condensatoren en aan het 'bol' of zelfs opengespleten zijn van de bovenkant. Deze condensatoren komen voor op de volgende moederborden:
Abit: KA7, BE6, BE6-II, BH6, BP6, BX6, BX133, KG7, KT7, KR7, KX7, SA6, SA6R, SE6, SH6 en VL6
- [MOBO] Abit KA7/KA7-100 Elco´s succesvol vervangen
- [MOD]Mobo gerepareerd met foto's en klein probleem (met pics!)
- Condensator problemen met KT7
Asus: K8V Deluxe
- [ASUS K8V Deluxe]Zwart spul op condensatoren
AOpen: MX3T, AX3SP en AX3SP-Pro
ECS: D6VAA rev 1.0
EPoX: 7KxA, 8K7A, 8K9A, 8K9AI, 8RDA en DV3A
MSI: hele K7 serie (K7D, K7T, K7T Pro, K7T Turbo, etc..), 694D Pro v1.0 en 815E Pro v1
- Wat is dat toch met MSI?
- nogmaals MoBo probleem K7T
- MSI K7T kapot door lekkende condensatoren *pics*
Soltek: 75-serie (75DRV, 75FRN, 75KAV, etc)
- [mobo]instabiele windows + lekkende condensator
Supermicro: 370DLE en 370DL3 - Oplossing: condensatoren vervangen door exemplaren met dezelfde capaciteit (in Farad) en het liefst ook dezelfde spanning (in Volt), maar maximaal één stapje hoger qua capaciteit en spanning mag. Raadpleeg de supportafdeling van de mobofabrikant (email/telefoontje) of je elektroboer. Zie verder ook deze websites voor details, informatie en pics:
https://www.badcaps.net
https://www.motherboardrepair.com
- Merk/type-specifieke issues
- Asus A7V266 series: als je problemen verneemt met een Thoroughbred of Palomino Athlon XP (instabiliteit en/of verkeerde snelheid), dan moet je controleren of het jumperblokje genaamd PALO_FREQ op de juiste plaats staat (pin 1-2). Zie voor meer details de handleiding van het moederbord.
- ECS K7S5A: dit plankje is erg kieskeurig qua geheugen. Voornamelijk cheap-ass geheugen moet eraan geloven; koop dus kwaliteitsmerk geheugen. Ook komt het voor dat het plankje dienst weigert wanneer je een tweede reep geheugen bij prikt. Ook kan het voorkomen dat het plankje instabiel wordt bij een FSB van 133MHz. Dit is te wijten aan slechte chipset koeling. Over de beide problemen is best wel veel met de search terug te vinden. Zie o.a.:
Welk DDR-geheugen op ECS K7S5A mobo?
ECS k7S5A en noname DDR geheugen
K7S5A ik weet het niet meer plz help!
Elitegroup K7S5A geheugen probleem
ECS K7S5A heeft een probleem, hier de oplossing
[ECS K7S5A] Hoeveel mensen hebben er probs mee? - Elke mobo met de VIA686B southbridge: zie VIA Arena's FAQ.
- Ten einde raad?
- Ander moederbord proberen.
- Terugbrengen naar de winkel en garantie claimen.
Terug naar boven
Processor
- Overgeklokt?
- FSB terugzetten.
- Eventueel FSB nóg lager zetten bij instabiliteit (bijv. 100MHz in plaats van 133MHz). Als het probleem hiermee wordt opgelost, dan is er vaak sprake van een koeling/airflowprobleem, een ontoereikend cq half kapotte voeding, gaar geheugen of veel te strakke geheugentimings. Soms is het moederbord de schuldige. Zelden ligt dat aan de CPU.
- Eventueel L2 cache uitschakelen bij instabiliteit. Als het probleem hiermee wordt opgelost, dan is er sprake van een kapotte CPU.
- Eventueel core spanning iets verhogen bij instabiliteit.
- Athlon: wanneer je de L-bruggetjes hebt ingekleurd/verbonden en je ondervindt problemen met opstarten en/of de herkenning van de CPU, ga dan na of ze echt wel goed zijn ingekleurd/verbonden.
- Temperatuur?
- Check de PMG FAQ: Hoe warm mag m'n CPU worden?
- Let ook op dat de koeler zeker weten goed is gemonteerd! Dus niet scheef, losjes, verkeerdom, etc. Anders slaat de PC compleet vast.
- Neem anders betere koeler/koelpasta/airflow.
- Soms kun je in de BIOS instellen dat de computer zichzelf uit moet schakelen, nadat de processor een bepaalde temperatuurgrens heeft overschreden. Check deze ook eens. Ook bestaat er een vergelijkbare instelling voor het toerental van de CPU koeler.
- Upgrade?
- Heb je zojuist een CPU upgrade gedaan? Probeer eerst een BIOS reset (zie hierboven bij Moederbord BIOS). Download de laatste BIOS update, indien beschikbaar, en flash de BIOS. Daarin bevinden zich de laatste CPU microcodes, waardoor de nieuwe processor correct wordt herkend.
- Wordt de CPU überhaupt wel door het moederbord ondersteund? Check eens de PMG FAQ: Welke processors kan ik allemaal op mijn moederbord prikken?
- Ten einde raad?
- Check CPU core op beschadigingen. Afgebrokkelde CPU core = inruilen.
- CPU testen in een ander systeem.
- Andere CPU proberen.
- Terugbrengen naar de winkel en garantie claimen.
Terug naar boven
Geheugen
- Ondersteuning?
- Ondersteunt het moederbord de reepjes wel? Wanneer dat niet zo is, dan is er kans dat de computer alle dienst weigert. Kijk eens in de Technische PMG FAQ welke reepjes op je moederbord passen: Hoeveel/welk geheugen kan ik maximaal op mijn moederbord plaatsen?
- Zijn het moederbord en het geheugen wel compatibel met elkaar? Bekende probleemcombi's zijn: Asus A7N8X + Kingston HyperX, Asus A7N8X + TwinMos en Abit NF7 + TwinMos. Op de website van de mobofabrikant kun je gewoonlijk compatibiliteitstabellen terugvinden. Op bijvoorbeeld de Asussite staan ze op de "Specification" page van het mobo.
- Aparte gevallen zijn OCZ DDR2 geheugenreepjes in combinatie met een willekeurig DDR2 moederbord. De schuldige is hier OCZ dat in feite overclocked geheugen levert met een te hoge voltage-eis. Normaal DDR2 geheugen heeft genoeg aan 1,8V, echter OCZ DDR2 repen vereisen 2,1V. Het gevolg kan zijn dat de PC na een tijdje spontaan gaat rebooten of zelfs helemaal niet post.
- Overgeklokt/agressieve timings?
- Zet de latencies wat hoger (bijvoorbeeld CAS2 naar CAS3).
- Zet de automatische instelling Ultra/Turbo/Fast terug naar Normaal/Slow/By SPD.
- Geheugenbus synchroon laten draaien aan FSB of op FSB-33MHz zetten, zoals bij PC1600 (DDR200) geheugen icm Athlon XP (DDR266).
- FSB lager zetten.
- Eventueel I/O spanning iets verhogen bij instabiliteit.
- Eventueel geheugen spanning iets verhogen bij instabiliteit.
- Zie de RAM FAQ voor achtergrondinformatie over de bovenstaande zaken.
- Slechte reepjes?
- Zijn de reepjes echt goed aangedrukt? Vooral bij DDR en RDR reepjes heb je meer kracht nodig dan je zou verwachten.
- Draai memtest86+. Er is info te over op deze site. De belangrijkste is wel het volgende: indien je fouten krijgt tijdens Test #5, dan is hoogstwaarschijnlijk de CPU brak. Je kunt hierachter komen door in de BIOS de CPU L2 Cache (en alle andere caching opties) uit te schakelen en de memtest opnieuw te draaien.
- Test de reepjes één voor één en daarna combinaties.
- Probeer andere volgorde/slotjes.
- Ten einde raad?
- Reepjes testen in een ander systeem.
- Andere reepjes proberen.
- Kwaliteitsmerk nemen zoals Corsair, Crucial, Dane-Elec, Kingston, Infineon, Samsung, etc.
- Terugbrengen naar de winkel en garantie claimen.
Terug naar boven
Videokaart
- Overgeklokt? Temperatuur?
- FSB terugzetten.
- GPU/RAMDAC/VRAM terugklokken.
- AGP divider controleren.
- AGP multiplier terugzetten (8x > 4x > 2x > 1x).
- Eventueel AGP spanning iets verhogen bij instabiliteit.
- Eventueel shadowing/caching in BIOS uitschakelen bij instabiliteit.
- Eventueel AGP fastwrites in BIOS uitschakelen bij instabiliteit.
- GPU temperatur van rond 50 graden stressed is normaal. Neem anders betere koeler/koelpasta/airflow.
- Compatibiliteit?
- Check de PMG FAQ: Hoe zit het met de compatibiliteit met AGP kaarten?
- Ten einde raad?
- Videokaart testen in een ander systeem.
- Andere videokaart proberen (ook PCI!).
- Terugbrengen naar de winkel en garantie claimen.
Terug naar boven
IDE/SCSI
- Algemeen
- Neem dit door: OM FAQ - Mijn schijfconfiguratie is brak, hoe komt dat?
- Samenvatting
- Kabels: blauw op moederbord, grijs op slave en zwart op master.
- Jumpers: let op dat het overeenkomt met de positie op kabel.
- SCSI ID's: let op gereserveerde ID's en terminatie.
- Bootvolgorde: een PC boot van de eerste geactiveerde primaire partitie die de BIOS in de ingestelde bootvolgorde tegenkomt.
- DMA: is DMA wel ingeschakeld? Een uitgeschakeld DMA leidt tot 100% CPU verbruik en een stroperig aanvoelende PC.
- Compatibiliteit: berucht is de combinatie nForce4 + Maxtor SATA-II (DiamondMax 10).
- Ten einde raad?
- Kapotte bootsector in 9X/Me en daardoor Windows niet meer kunnen opstarten? Start op met de setupfloppy en voer de commando fdisk /mbr in.
- Kapotte bootsector in NT/2K/XP en daardoor Windows niet meer kunnen opstarten? Duik via de SetupCD de Recovery Console in en voer de fixmbr commando in.
- Kapotte bootmenu in NT/2K/XP en daardoor Windows niet meer kunnen opstarten? Duik via de SetupCD de Recovery Console in en voer de fixboot commando in.
- Harddisks/CD/DVD/kabels testen in een ander systeem.
- Harddisks testen met tooltjes van de fabrikant, zie de OM FAQ.
- Terugbrengen naar de winkel en garantie claimen.
Terug naar boven
Gerelateerde FAQ's
Terug naar boven
Heb je opmerkingen en/of aanmerkingen? Zie [Feedback] PMG FAQ.
©2002 BalusC
[ Voor 255% gewijzigd door XWB op 13-11-2024 19:01 ]