Toon posts:

Welke voeding heb ik nodig? Deel 16 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 29.661 views sinds 30-01-2008

Anoniem: 144949

Topicstarter
Welkom in deel 16 van dit topic.
Het doel van dit topic, is om een brede waaier aan informatie en ervaringen te bieden, zodat je gewapend met de juiste kennis een goede en passende voeding kan kiezen voor je geliefde computer.

In eerste instantie ga ik zoveel mogelijk aspecten van een voeding proberen aan te halen, en er informatie over te verschaffen zodat de wereld van technische-voedingstermen wat duidelijker wordt voor je zoektocht naar een voeding.

Daarnaast is het de bedoeling dat in dit topic ervaringen worden gedeeld over voedingen zodat we ook iets te weten komen over hoe een voeding het in praktijk doet i.p.v het enkel te moeten stellen met de theoretische gegevens.

Verder is dit topic er ook om je verder te helpen, als je nog met een vraag zit i.v.m voedingen. Let wel: het concept van de vorige delen waarin je gewoon je systeem kan posten zonder meer, waarop dan iemand zegt hoeveel watt je je voeding moet kiezen, is in dit deel niet meer van toepassing. Met een beetje opzoekwerk en gezond verstand, kan je zelf wel uitmaken hoeveel watt je nodig hebt. Daarbij is het zo dat enkel wattage absoluut niet veelzeggend is. Er zijn tal van andere factoren die een rol spelen in de prestaties van een voeding en waar je dus ook rekening mee moet houden. Als je zelf al een beetje moeite hebt gedaan, en je zit dan nog met een vraag, zal er zeker iemand zijn die hierop een antwoord wil geven.


Form factors
Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met de standaarden. Dit is één van de redenen dat ik hieronder eens uitleg welke form factors er zijn en wat deze allemaal inhouden.
Hierna volgt een overzicht in de vorm van twee tabellen met allerlei informatie.
Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
[url][/url]PC/XTATBaby ATLPX
Typische afmetingen222 x 142 x 120213 x 150 x 150165 x 150 x 150150 x 140 x 86
Moederbord aansluitingATATATAT
Bijbehorende standaard behuizingPC/XTATBaby AT, AT, AT/ATX Comb.LPX, sommige Baby AT, AT/ATX Comb.
Bijbehorende standaard moederbordPC/XTAT, Baby ATAT, Baby AT, AT/ATX Comb.LPX, AT, Baby AT, AT/ATX Comb.

Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
[url][/url]ATX/NLXSFXWTX
Typische afmetingen150 x 140 x 86100 x 125 x 63,5150 x 230 x 86 (single fan) 224 x 230 x 86 (dual fan)
Moederbord aansluitingATXATXWTX
Bijbehorende standaard behuizingATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, AT/ATX Comb.MicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX
Bijbehorende standaard moederbordATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, FlexATXMicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX

Aan deze standaarden zitten verschillende afwijkingen vast. Aangezien de ATX/NLX/SFX en EPS/BTX standaarden het meeste voorkomen, heb ik hieronder twee overzichten met de afwijkingen gezet. Meer informatie over onder andere meer standaarden is te vinden op FormFactors.org (zie links).

ATX/NLX/SFX
VoltageAfwijkingMinimale voltageMaximale voltage
+5VDC5%4,7505,250
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC5%11,40012,600
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,1683,432
+5VSB5%4,7505,250

EPS/BTX
VoltageAfwijkingMinimale voltageMaximale voltage
+5VDC4%4,8005,200
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC4%11,52012,480
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,1683,432
+5VSB5%4,7505,250

[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 21-11-2006 21:17]


Anoniem: 144949

Topicstarter
Vermogen van een voeding
De belangrijkste indicatie om 'het kunnen' van een voeding, aan te weerspiegelen, is het vermogen van de voeding. Dit wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Watt. Er zijn verschillende soorten vermogens waar je mee kan rekenen:
1) Het totale vermogen dat een voeding verbruikt, of m.a.w hoeveel vermogen de voeding van het stroomnet nodig heeft.
2) Het netto vermogen van een voeding. Het netto vermogen van een voeding is een gedeelte van het totale vermogen, met name het gedeelte dat wordt geleverd als elektrische energie, en waar de computer dus nuttig gebruik van kan maken.
3) Het gedissipeerde vermogen. Dit is het gedeelte van het totale vermogen dat wordt omgezet in warmte-energie en waarvan geen gebruik gemaakt kan worden. Dit is dan ook een ongewenst neveneffect van een voeding wat we zoveel mogelijk proberen in te perken.

Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)

Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt. Dit is ook met enige nuance, zie verder.


Efficiëntie en rendement
De efficiëntie van een voeding is al een goede indicatie voor de kwaliteit. De efficiëntie betekent, zoals het woord zelf zegt, hoe efficiënt een voeding de spanninsomzetting uitvoert. Dit houdt concreet in: hoeveel van het totale vermogen wordt omgezet naar het nettovermogen. De algemene regel is hier dus: hoe meer, hoe efficiënter, hoe beter. Beter omdat:

- minder warmte moet afgevoerd worden
- minder energie verloren gaat
- financieel aantrekkelijker: minder kostelijke elektriciteitsrekening
- gezonder voor de voeding zelf: langere levensduur
- minder verhoging van de omgevingstemperatuur
- ...

De eenheid van efficiëntie is rendement. Dit is de mate waarin een voeding efficiënt is, en concreet is dit de verhouding van het netto vermogen over het totale vermogen, uitgedrukt in procenten.

Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen ) X 100%

Een hoog percentage nettovermogen (kortom een hoog rendement) is dus een streefdoel. Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 70% moeten halen bij een redelijke belasting.

De efficiëntie stijgt naarmate de belasting van de voeding zwaarder wordt, maar ook naarmate de temperatuur van de voeding oploopt. (onafhankelijk van elkaar, hoewel een hogere belasting een hogere temperatuur impliceert)


Output van een voeding
De taak van een voeding is eigenlijk heel simpel; De voeding moet gewoon netstroom (wisselspanning) transformeren naar lagere spanningen (gelijkspanning). Een voeding biedt een aantal voltages gelijkspanning, waar de computer zijn ding mee mag doen, deze zijn +3.3V, +5V, +12V, -5V en -12V. (zie ook tabelletje hierboven). Elke voeding, kan op elk van deze voltlijnen een bepaalde stroom leveren uitgedrukt in ampère (A). Het is dan ook zo, dat hoe meer vermogen een voeding heeft, hoe meer ampère hij zal kunnen leveren. Immers geldt:

Vermogen = Spanning X Stroomsterkte

Nu, een computer heeft niet op elk voltage evenveel stroom nodig! De hoeveelheid stroom die een computer nodig heeft, hangt af van welke onderdelen er in de computer zitten, hoe intensief de computer 'aan het werken' is, ofdat er een/meerdere onderdelen overklokt worden,...
Het kan dus goed zijn dat de ene computer wat meer vermogen nodig heeft op een bepaald voltage, terwijl de andere computer meer vemogen nodig heeft op een ander voltage.
Vandaar dat je niet enkel naar het wattage van een voeding mag kijken, maar ook hoeveel ampere de desbetreffende voeding kan leveren op elk appart voltage !!!
Een minimum van stroomsterkte op elke voeding is zowiezo een vereiste. Daarnaast kan je zelf proberen in te schatten hoeveel ampere je nodig hebt op elk voltage aan de hand van jou computer specifiek, met behulp van ervaringen die hier (en in de vorige delen)gepost zullen worden. Algemeen kan je met deze puntjes rekening houden:

- Een moederbord verbruikt relatief weinig van elk voltage
- Een processor verbruikt veel van de +12V lijn. Als je de CPU gaat overklokken, gaat die nog een pak meer verbruiken. Het verbruik van een CPU is recht evenredig met de frequentie en met het voltage waarop hij werkt (de Vcore).
- Een videokaart verbruikt van alles wel een beetje, maar wel veel van de +12V lijn (zeker de high-end videokaarten die een extra power-connector moeten hebben). Bij intensief gebruik en overklokken: wederom het verbruik zal stijgen.
- Harde schijven en optische stations verbruiken stroom van de +5V en de +12V lijnen. Vooral tijdens spin-ups kunnen ze nogal wat verbruiken van de +12V lijn (tot meer dan 2A per harde schijf). Optische stations verbruiken meer dan harde schijven, floppy drives minder...

Combined power : Dit is het vermogen dat 2 verschillende voltage lijnen samen in het totaal kunnen leveren. De combined power waarde, is altijd lager, dan de som van de 2 (3) vermogens die de desbetreffende voltlijnen appart kunnen leveren.
Dit is dus eigenlijk een nadeel, en je moet dan ook oppassen wanneer deze combined power waarde een héél pak lager ligt dan de som van het vemogen van de apparte voltlijnen. Het streefdoel is dan ook, dat de combined power waarde zo fel mogelijk deze som-waarde benaderd
Combined power komt altijd voor als volgt:
- Combined power tussen +3.3V en +5V
- Combined power tussen +3.3V en +5V en +12V
- Combined power tussen +12V1 en +12V2

Voorbeeldje hiervan a.d.h. van de Enermax Noisetaker 600W:

+12V1 = 18A
+12V2 = 18A
De som is dus 18A + 18A = 36A
De combined power tussen +12V1 en +12V2 = 34A
-> zoals je kan zien, bevindt de combined power waarde zich amper onder de som-waarde. Dit is dus een heel wenselijke situatie. Minder wenselijk was bijvoorbeeld geweest: 28A...


Stabiliteit van de voeding
Ook heel belangrijk is, hoe stabiel de voeding het voltage op elke lijn kan houden. In het tabelletje hierboven onder het stukje van Form Factors, zie je dat een voeding zijn voltage moet kunnen behouden binnen de marges van bepaalde procentuele afwijkingen. Voor de meeste voedingen niet echt een probleem, behalve onder zware belasting natuurlijk. Een voeding moet constant zijn voltages binnen de marges kunnen houden bij een belasting van 100% op elke lijn van het aantal ampères waavoor hij gequoteerd is. Zelfs bij piekvermogens moet een voeding binnen de marges kunnen blijven gedurende een korte tijdsspanne. Als een voeding dit niet kan aanhouden kan dit leiden tot:

- algemeen instabiel gedrag
- slechtere game-prestaties
- slechtere prestaties van de hardware die eraan hangt
- errors
- falen, dienst weigeren van schijven, gegevensverlies
- uitvallen van de pc
- in het ergste geval (bij minder kwalitatieve voedingen zonder overload beveiliging): schade aan voeding en daarbij mogelijk aan andere hardware

Te hoge voltages kunnen inderdaad ook schadelijk zijn. Dit gaat eerder leiden tot schade dan te lage voltages mits hier de pc niet zo snel gaat uitvallen als omgekeerd:

- oververhitting van alle componenten mogelijk
- doorbranden, smelten van kabels en connectoren
- schade mogelijk aan alle apparatuur, inclusief randapparatuur
- laat je fantasie maar werken...

Zo zie je dat het belangrijk is om ook voor deze reden een goede en kwalitatieve voeding te hebben. A-merk voedingen hebben ingebouwde beveiligingen die de voeding automatisch uitschakelen wanneer zich risico's voordoen. Verder gaat dit probleem zich ook eerder voordoen bij voedingen die vaak op 100% van hun kracht moeten draaien dan bij voedingen die wat reserve hebben. Als je twijfelt aan de stabiliteit van je voeding, kan je altijd de voltages eens nakijken.


Meten van voltages
Aangezien er nogal regelmatig mensen zijn die niet weten hoe zij hun voltages kunnen meten, heb ik hieronder uitgelegd hoe het werkt.

Iedere computer heeft de beschikking tot het controleren van voltages, ook al is hij al 5 jaar oud. Je kunt voltages altijd bekijken in de BIOS. Vaak staan ze daar onder het kopje 'Health Status', 'Health Monitor' of iets dergelijks.

Makkelijker is om de voltages te controleren doormiddel van speciaal geschreven programma's. Een eenvoudig programma is Speedfan, dat na het installeren zelf alle sensoren en dergelijke vindt. Ook SiSoft Sandra is zo'n programma, maar het is vele malen uitgebreider. Nog een uitgebreid programma voor het controleren van voltages is Motherboard Monitor, een leuk programma dat je naar hartelust in kan stellen zoals jij dat wilt.

Maar met deze uitleesmogelijkheden ben je nooit 100% zeker van een zuivere aflezing. Het probleem zit hem vaak in de chips die verkeerd afgesteld of brak zijn. De enige manier om een dergelijke chip te omzeilen is doormiddel van een multimeter.

Multimeter
http://www.cisco.com/warp/public/788/signalling/multimeter.jpg


Dit apparaat kan voltages en ampèrages uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.

De zwarte draad van de multimeter laat je contact maken met de zwarte draad van een vrije molex of andere connector (de zwarte kabels komen toch bij elkaar uit). De rode draad van de multimeter laat je vervolgens contact maken met één van de volgende kleuren (afhankelijk van het te meten voltage).

VoltageKleur
+5VDCRood
-5VDCWit
+12VDCGeel
-12VDCBlauw
+3.3VDCOranje
+5VSBPaars

De kleuren zijn verspreid over een aantal type connectoren te vinden, dus zoek even goed. :) Als je multimeter goed ingesteld is, kun je het voltage zo aflezen en opschrijven. Uiteraard moet je computer aan staan.

Stel dat je geen vrije molex of connector hebt, dan kun je er eentje vrij maken waarvan je zeker weet dat die weinig verbruikt. Een voorbeeld van een dergelijk onderdeel is een casefan.


ATX1.x - ATX1.3 - ATX2.x
Dit zijn de ATX-specificatie tot welke een voeding kan behoren. De algemen regel is: neem een voeding die aan de hoogste ATX-specificatie voldoet, maar toch nog volledig met jou huidige pc compatibel is. De belangrijkste verschillen tuusen deze 3 specificaties zijn:

- ATX1.x (lager dan 1.3) : 20pins moederbord connector - geen 4pins 12V CPU-power connector
- ATX1.3 : zelfde als ATX1.x maar daarbij nog een 4pins 12V CPU-power connector
- ATX2.x : 24pins moederbord connector (of 20+4pins) met 4pins 12V CPU-power connector en optineel 2 apparte +12V rails, LET WEL: -5V lijn niet meer verplicht

Welke specificatie moet ik nu nemen?
Om zeker te zijn, controleer je best gewoon of de voeding alle connectoren heeft die jij nodig hebt voor je moederbord, en kies je dan de voeding uit met de hoogste specificatie. Controleer zeker of je moederbord een -5V lijn nodig heeft (meestal is dit ISA sloten), en zo ja, kies dan een voeding die dan ook een -5V heeft!!!
Normalerwijze hebben moderne moederborden met 24 pins ATX connector geen -5V meer nodig (de -5V lijn is dan ook niet meer opgenomen in de ATX form factor waarbij de 24pins connector is gespecifieerd). Echter zijn er enkele uitzonderingen met 24 pins connectoren, die wel nog een -5V lijn nodig hebben bijvoorbeeld voor hun onboard sound chip. Dit staat dan gewoonlijk ook op de site van de fabrikant bij de specs vermeld.
Als je moederbord -5V niet nodig heeft, ga dan zeker voor een ATX2.x voeding met een 20+4pins moederbord connector. Deze kan je zowel op een moederbord pluggen met een oude 20pins moederbord connector als op een nieuw moederbord dat al een 24pins moederbord connector nodig heeft. Verder heeft deze ook een 4pins 12V CPU-power connector. Controleer ook of de voeding een AUX power connector heeft indien je dit nodig hebt...


Connectoren
Welke connectoren moet de voeding hebben?
Hier zie je een overzicht van welke connectoren er doorgaans zijn op voedingen:
http://www.enermaxusa.com/catalog/images/ps_701ax2_4_big.jpg

De 20pins (voor oude mobos) of 24pins (voor nieuwere mobos) moederbordconnector. Vele voedingen hebben een 20+4pins connector om zowel compatibel met de oude als met de nieuwe moederborden te blijven.

De 4pins 12V cpu-voeding. Krachtige EPS compatibele voedingen hebben ook een 8pins (met eventueel 8pins -> 4pins verloopstukje) of 4+4pins (zoals op deze foto) connector voor dual cpu systemen te voeden. 8pins is ook op sommige DFI planken nodig ook al hebben ze maar 1 cpu.

De PCI-E 6pins connector voor krachtigere PCI-E videokaarten te voeden. Als je 2 van deze grafische kaarten in CF of SLI zet, kan je uitkijken naar voedingen met 2 zo'n connectoren (zoals op deze foto).

Bij oude moederborden werd ook gebruik gemaakt van een Auxiliary Power connector, dewelke is ingevoerd ten gevolge van een stijgende vraag naar stroom op de 3.3V lijn, bij de introductie van geheugen dat op deze spanning werkt.
http://images.devshed.com/dh/stories/BYO%20Gamers%20ch%201/fig.%2010-10.jpg

Van rechtsboven naar linksonder zie je respectievelijk: zwart-zwart-zwart-oranje-oranje-rood. Zwart is ground, oranje 3.3V en rood is 5V.
Deze connector werd niet al te vaak gebruikt, en vind je ook niet meer op de huidige voedingen. Desalnietemin, kan het altijd voorkomen dat je een oud moederbord tegenkomt dat nood heeft aan deze connector. Verloopstukjes/adapters zijn hiervoor te vinden.

Hier ook nog een overzicht van allerhande atx-adapters die bestaan (*klik).


Turn-on delay
Heel soms valt het voor, dat sommige moederborden in combinatie met sommige voedingen niet werken hoewel er niets mis is met de voeding, noch het moederbord. Ook zou de voeding met een dikke marge het systeem moeten kunnen trekken.
Wat is dan de oorzaak van het probleem?
De oorzaak van het probleem is dan te wijten aan een compatibiliteitsprobleem tussen het moederbord en de voeding met betrekking tot de 'Turn-on delay' van de voeding.

Wanneer voedingen niet ingeschakeld zijn, leveren ze toch een bepaald voltage op sommige van de voltlijnen (hier kan echter geen hoog vermogen uitgetrokken worden zolang de voeding niet aangeschakeld wordt), dit is nodig om bijvoorbeeld een signaal naar het moederbord te geven dat het moederbord op zich weer nodig heeft om het "schakel jezelf nu aan"-signaal te kunnen teruggeven aan de voeding wanneer de gebruiker de powerknop van de pc induwt. Zolang de voeding niet aangeschakeld wordt, kunnen deze voltages onstabiel zijn en nogal fel afwijken. Wanneer de voeding aangeschakeld wordt, heeft hij enige tijd nodig om de voltages te kunnen stabiliseren. De tijd die hiervoor nodig is, noemt men de 'Turn-on delay'. Wanneer de voltages vervolgens stabiel zijn, geeft de voeding een 'POWER GOOD' signaal naar het moederbord waardoor het ganse opstartproces van de computer kan beginnen.

Sommige voedingen hebben een nogal afwijkende Turn-on delay, of sommige moederborden zij hierin nogal kieskeurig en veeleisend. Als je dan net een verkeerde combinatie hebt van moederbord en voeding, kan dit dus leiden tot compatibiliteitsproblemen waardoor je pc niet meer wil opstarten. Dit betekent dus dat er niets mis is met de voeding en niets mis met het moederbord. Ze werken gewoon nu eenmaal niet met elkaar.

Er is niet echt iets wat je kan doen om dit te verhelpen. De enige optie is dus gewoon een andere voeding voorzien voor dit moederbord. Met een beetje commerciële goodwill van de winkel waar je de voeding hebt gekocht kan je dit probleem misschien aan de verkoper uitleggen, en willen ze misschien de voeding onder bijkomende kosten omruilen voor een andere. Anders heb je pech...


Dual PSU setup
Als je voeding te zwak wordt, en je hebt geen budget voor een nieuwe krachtigere maar ook duurdere voeding, kan je altijd een Dual PSU Setup overwegen. Hierbij verdeel je de belasting over 2 voedingen. 1 van de 2 voedingen is dan de master voeding en de andere is dan de slave voeding. De master is het exemplaar waar je de moederbordconnector van gebruikt. Sluit op de slave de schijven, fans, UV-verlichting, peltiers, fancontrollers of wat dan ook aan.
De enige regel die je niet uit het oog mag verliezen is: zorg ervoor dat de voedingslijnen van de ene voeding NOOIT in verbinding komen met de voedingslijnen van de andere voeding. Als je dit wel doet, gaat de voltage-bijsturing van de ene voeding interfereren met de voltage-bijsturing van de andere voeding, met als gevolg dat de voltages onvoorspelbaar worden met mogelijke schade als gevolg...
Hoe ga ik concreet te werk?
Sluit de master-voeding gewoon aan op je pc zoals je normaal zou doen. Op de slave-voeding sluit je de hierboven opgenoemde zaken aan. De moederbordconnector van de slave-voeding moet je nergens inpluggen, maar wat je wel moet doen, is pin 14 van beide voedingen met elkaar parallel doorverbinden, evenals pin 15. Dit zorgt ervoor dat de slave-voeding ook zal aanspringen wanneer je de pc aanschakelt. Zie het schema hieronder als verduidelijking:

http://pc-mod.com/articles/atx/atx5.jpg

Zorg ervoor dat er een stevig elektrisch contact wordt gemaakt, dat niet kan losschieten.

Je kan ook gewoon een tussenstukje kopen in de winkel dat deze doorverbinding standaard al heeft, bijvoorbeeld deze zit bij de Coolermaster Stacker case:

http://www.coolermaster.com/cm_files/faq_pic/stacker/CM_Stacker_dual_psu_cable450.jpg

Zorg er bij een dual PSU setup ervoor dat elke voeding altijd een minimum belasting heeft op elke voltlijn, namelijk de dummy-load.


Kabelmanagement en meshing
Dit gaat over de afwerking van een voeding en heeft niets met prestaties te maken. Desalniettemin vinden sommigen dit een heel belangrijk aspect van voedingen, vandaar dat ik het ook vermeld. De meeste kwaliteitsvoedingen hebben een mesh rond de voedingskabels. Dit is een soort van netje dat alle kabeltjes die naar 1 connector bij elkaar houdt.

http://www.systemcooling.com/images/reviews/PSU/TT_TWV480/cables_big.jpg

Deze mesh komt dan ook in verschillende uitvoering voor: verschillende kleurtjes, UV-reactief, mesh met afscherming voor elektromagnetische velden, ...
Als je hier belang aan hecht, kijk dan vooral na hoever de mesh doorloopt tot aan de connector, mits bij sommige gemeshede kabels, de mesh al in het midden ophoudt!


PFC of Power Factor Correction
Dit is een soort van extra technologie die in de meeste goede en krachtigere voedingen is ingebouwd. In Europa is dit zelfs verplicht. PFC is een technologie die er voor zorgt dat de golfvorm van de netstroom terug zo goed mogelijk wordt benadert naar het theoretische model. Dit zorgt ervoor dat voedingen op een of andere manier zuiniger gaan werken. PFC met een waarde van 1 (=100%) is het streefdoel. Er zijn 2 soorten van PFC: passieve en actieve. Passieve is eigenlijk een gewone condensator. Dit levert PFC waardes tot 0.90 op (=90%). Actieve PFC is onder de vorm van een extra IC'tje in de voeding wat op zich wel een beetje extra stroom verbruikt. Echter levert PFC bijna altijd een waarde van 0.99 (=99%) wat een hoop zuiniger gaat werken.

Je zou kunnen stellen dat een voeding met actieve PFC langer gaat kunne teren op een UPS dan een voeding zonder PFC.

Verder zijn met PFC uitgeruste apparaten die hoge vermogens hebben, minder belastend voor het stroomnet en stroomleveranciers.


Warmte - Koeling - Stilte
Het gedissipeerde vermogen van voedingen uit zich onder de vorm van warmte. Warmte heeft dan ook een nadelig effect op de levensduur van de voedingscomponeneten en er wordt dan ook getracht zoveel mogelijk deze warmte naar buiten te jagen.
Een paar zaken die nogal een grote impact hebben op de warmte van een voeding zijn:

- de mate van belasting van de voeding
- de efficiëntie van de voeding
- de airflow van de voeding en de airflow van de computer in het algemeen
- de casetemperatuur (mits de voeding vandaar de lucht aanzuigt om te koelen)

Koeling is dan ook een belangrijk aspect van de voeding. Er zijn verscheidene technieken om voedingen te koelen:

- Fanless: zonder fan, en dus ook heel stil. In deze categorie vind je niet echt hoge vermogen-voedingen omdat deze ook te veel warmte produceren. Fanless voedingen hebben meer de neiging dan gewone voedingen om te gaan zoemen. Deze voedingen zijn over het algmeen ook heel duur.
- Semi-fanless: dit zijn voedingen met een ingebouwde fan, maar onder normale omstandigheden draait deze fan niet. Wanneer echter deze voedingen zwaar belast worden en het hoofd niet meer koel kunnen houden, gaat de fan in werking treden en dus ook geluid produceren.
- Voedingen met fan: dit zijn dus de gewone voedingen met fan en dus ook geluid produceren, hier heb je nog een paar soorten in:
- 1 kleine fan outtake (80mm of 92mm)
- 1 grote 120mm fan intake
- 1 kleine fan outtake en 1 kleine fan inttake (80mm of 92mm)
De laatste 2 zijn aanzienlijk stiller dan de eerste.

Stille voedingen. Dit zijn voedingen ontworpen met het oog op zo weinig mogelijk lawaai te produceren. Deze voedingen hebben goede stille fan ingebouwd die traag draaien. Dit heeft dan ook als gevolg dat er maar weinig lucht wordt verplaatst en dat deze voedingen niet in staat zijn om de warmte van je CPU af te voeren. Extra casefans zijn dus hierbij raadzaam. De meeste van deze stille voedingen hebben fans die hun snelheid aanpassen aan, ofwel de mate van belasting van de voeding, ofwel de temperatuur van de voeding. De tweede soort is eigenlijk de beste, mits daar het probleem rechtstreeks wordt aangepakt. Bij een zware belasting hoort natuurlijk een hogere temperatuur, maar dit loopt niet perse met elkaar lineair op, dus echt ideaal is deze situatie niet.


Modulaire voeding vs. niet-modulaire voeding
Een modulaire voeding is een voeding waarvan je de kabels kan loskoppelen van de voeding zelf. De voeding is dus gewoon los zonder bekabeling en met alleen stekkertjes in de wand van de behuizing. In deze stekkertjes kan je dan de kabels inpluggen die je nodig hebt. Het andere uiteinde van de kabel plug je vervolgens dan gewoon in bijvoorbeeld de harde schijf (bij een molex-connector).

Voordeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
Heel simpel: De voeding is modulair of m.a.w je hoeft alleen de kabels in te pluggen die je echt nodig hebt, en de rest plug je niet in. Dit resulteert natuurlijk in minder kabel-rommel in je computer! Uiteraard heeft dit als gevolg dat de pc veel nettter oogt en dat dit vervorderlijk is voor de airflow omdat er veel minder kabelbomen in de weg zitten.

Nadeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
De extra connectie vormt een zwak punt, zowel mechanisch (als er per ongeluk tegen gestoten wordt of te hard aan getrokken wordt) als elektrisch: de connectie is geen ideale geleider, en gaat zich als ohmse weerstand gedragen. Dit heeft als gevolg dat de connectie een bepaalde spanningsval op zich gaat nemen. Ook zijn zulke connecties voor grote stromen minder betrouwbaar dan een massieve gesoldeerde connectie...
Op zich komt het erop neer dat als je een modulaire voeding wilt kopen, je er vooral op moet letten, dat de connectie tussen de voeding en de kabels zelf er een beetje degelijk uitziet.
Wees gerust, deze voedingen zijn volledig getest en veilig gekeurd, maar persoonlijk gaat mijn voorkeur er toch zeker niet naar uit... Dit moet je natuurlijk voor jezelf uitmaken.
Dit nadeel dient echter met een korrelte zout genomen te worden. Indien de voeding goed gefabriceerd is, zal het extra contactpunt tussen voeding en kabels kwalitatief genoeg zijn en kan je dit nadeel in feit verwaarlozen.

http://www.bytesizedreviews.com/ben/liberty/DSCN2959.jpg


Redundant voedingen
Dit zijn voedingen die eigenlijk uit 2 elementen zijn opgebouwd die redundant werken of m.a.w.: beide elementen kunnen elk de pc voeden in een noodsituatie. Onder 'een noodsituatie' kan je verstaan: wanneer de andere voeding het begeeft. Dus wanneer er iets scheelt met de ene voeding, neemt de andere alle werk voor zich, en omgekeerd. Dit is om te kunnen garanderen dat je pc 24/7 kan blijven draaien en is dan ook niet voor de normale tweaker bestemd, maar voor belangrijke servers waar dit 24/24 gebruik héél belangrijk is.

http://www.icp-deutschland.de/produkte/Produktbilder/bild_600_103854.jpg


Andere feiten over voedingen

Stof
Dit is de grootste boosdoener van voedingen. Door de elektrische velden (dewelke veel stof aantrekken) en de constante luchtdoorstroming van voedingen (dewelke constant stof aanvoeren) stapelt er zich in voedingen enorme hoeveelheden stof op. Niet alleen gaat dit de voeding isoleren waardoor ze oververhit gaat geraken, ook zorgt dit ervoor dat de fan gaat aanlopen, minder lucht gaat verplaatsen en lawaaieriger gaat worden. Verder kan stof ook voor geleiding gaan zorgen tussen 2 soldeerpunten. :( Het beste is dus om van zodra de voeding uit garantie is, ze onmiddellijk eens te openen en grondig stofvrij te maken. Vanaf dan elk jaar herhalen.

Voeding uitstoffen
hoe te werk gaan:

- Open de voeding.
- Gebruik een compressor om het stof 'op te spuiten'.
- Terwijl je dit doet hou je de slang van een draaiende stofzuiger in de buurt om het neerdwarrelende stof af te zuigen.
- Vergeet zeker de fan niet te ontstoffen, evenals de plekjes achter de fan waar je op het eerste zicht niet direct aankan.
- Monteer alles terug op de originele plek en sluit de behuizing van de voeding terug.

Fan vervangen
Je kan de fan van een voeding vervangen als je vind dat die te veel lawaai maakt door een nieuwe stille fan. (Doe dit niet in het geval van temperatuursgeregelde fans) Kies een fan uit die stiller is, maar die wel nog genoeg lucht verplaatst om de voeding nog gekoeld te krijgen.

- Open de voeding.
- Demonteer de oude voeding. Knip indien nodig de kabeltjes (die de fan zelf voeden) die naar de fan gaan over met nog genoeg overschot aan kabel aan beide zijden.
- Soldeer indien nodig de nieuwe fan aan de kabeltjes.
- Monteer de nieuwe fan stevig.
Sluit de behuizing van de voeding.

Als je een voeding opent om ze uit te stoffen, een fan te vervangen, of gewoon een kijkje te nemen hou dan rekening met de volgende puntjes.

- De garantie vervalt normalerwijze bij het verbreken van de verzegelingssticker.
- Ga altijd voorzichtig te werk.
- Breng jezelf en de voedingsbehuizing regelmatig in contact met de aardingspin van het stopcontact.
- Probeer geen componenten op de printplaat aan te raken. Deze kunnen nog hoge ladingen hebben, en dat kan lelijke stroomstootjes geven.
- Gebruik je gezond verstand !!!

Zorg ervoor dat een voeding altijd goed geaard is. Zowel de voedingsbehuizing als de computercase moeten goed contact maken met elkaar en met een aarding.


Links
Vorige delenVoedingen (A-merken)Losse linksLosse reviewsAls je een link hebt die volgens jou hier thuishoort, meldt dat dan even via een post of de mail.


Reviews op GoT
MerkTypeCapaciteitReviewer
Antec SmartPower400 WattDude
TrueControl550 Wattsn0x0r
TruePower550 WattDude
TruePower430 WattBreepee
AOpen AO300-12APNF300 WattAttiX.SkategoaT
AO350-12AHNF350 Wattmartijn_tje
Asus Atlas 36H w/P PFC360 WattAttiX.SkategoaT
Atlas 450w (A-45GA)450 WattMarkuzi
Chieftec HPC-360-202360 Wattnaps
Coba AP 400X370 WattToink
Codegen Codegen 400w400 WattTrippleSix
CoolerMaster RS-450-ACLY Real450 Wattcatscit
CPV LCB400ATX400 WattCyberblizzard
CWT 480ADP 480 WattExigence
EnermaxEG365P-VE(FC)350 WattGhostrider
EG651P-VE-FM(24P)350 WattWolfboy
EG425AX-VE(G)SFMA420 Wattsadar
EnhanceATX1136H360 WattB_FORCE
ATX1140H400 WattZeonBMX
Enlight 420 Watt420 Watttherat10430
FSP/Fortron 300-60Pn300 Wattdjolaff
Blue Storm500 Wattwwillem
Hiper HPU-4k580-MU580 WattDaOverclocker
Huntkey 400 Watt400 Wattjeroen-v
LW-6400H400 WattSilentgooz
500 Watt500 WattJC Ken
LW-6500H-3500 WattHilco
Levicom X-Alien500 Wattaramdin
NexusNX4090400 WattToink
OCZPowerStream470 Watt_Ernst_
Modstream450 WattGaming247
Q-Tec450 Watt Dual Fan Gold450 WattRaceEend
500 Watt Big Fan Low Noise PFC500 Watttimdeh
SeasonicS12-430W430 WattMarcelDamhuis
TaganTG380-UO1380 WattAttiX.SkategoaT
TG380-UO1380 Wattmr_a
480 Watt480 WattEraser
TG480-U01480 Wattx86-based
480 Watt480 Wattaramdin
480 Watt480 WattYofresh_750
TG480-U01480 Wattwwillem
TG430-U15 (EASYCON)430 Wattdev icey
ThermaltakeSilent PurePower480 Watttimdeh
PurePower560 Wattamd187
ToPower520 Watt520 WattSluuut
Yakuda[url=url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/21943968#21943968]560 Watt Silent[/url]560 WattTutti-frutti
ZalmanZM300B-APS300 WattBurning_acid
ZM400A-APF400 Watt_ferry_
ZM400B-APF400 WattArjan B
ZM400B-APS400 WattMikeyman

Heb jij ook een voeding waarvan je een review wilt maken? Post deze dan gewoon in dit topic. Iedere mening is tenslotte van belang. :)

Opmerkingen over de topicstart? Eender wat, laat maar weten! Met dank aan iedereen die meewerkt aan dit topic. Dank aan Eraser voor de basis waarop ik de topicstart heb kunnen uitbreiden en voor de vorige 11 delen. _/-\o_

[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 19-02-2007 22:19]


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 60095 schreef op dinsdag 21 november 2006 @ 20:51:
Opteron 146 @ 3 ghz
2x512 BH-6 @ 3.3 vdimm
DFI Lanparty UT NF4 SLi-Dr expert
2 x 160 gb maxtor 7200rpm
7900GT @ default, binnenkort ff overclocken.
1 x Dvd/cd reader/writer
Een goede 350 watt voeding zal je systeem nog wel van prik kunnen voorzien, oko als je de gpu heb overgeklokt. Wil je echter voldoende watt overhebben om makkelijk bijv een extra schijf bij te plaatsen is ene 400 watt voeding voldoende.

7400 Wp op het dak


 • PauseBreak
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 17:15
Het kan aan mij liggen maar een aantal plaatjes doet het niet.
Ze staan bij 'Dual PSU Setup' (1e plaatje) en bij 'Modular voeding vs. niet-modular voeding' (is het trouwens niet "modulair" in 't Nederlands?).
Verder erg nette start :)

Nee, merp!


Anoniem: 144949

Topicstarter
Plaatjes ga ik 1 van de komende dagen updaten, verder gewoon overgenomen, suggesties mogen altijd geopperd worden.

 • Gamo
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 02-01 18:39

Gamo

Research Before You Buy

Wat een prachtige topicstart, echt helemaal super. Kan zo de FAQ in ;)

 • bosaap22
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 12:28

bosaap22

Doing things I'm good at.

offtopic:
even aanhaken... :)

 • Econosto
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 19-12-2021
okay bedankt voor de info bosaap (in het vorige topic deel 15)

en nou nog even een persoonlijke vraag 8)7

goed even serieus

ik heb een:
msi k9n ultra moederbord
amd 64 am2 3800+
geforce 7600 GT 256mb
(1024 mb) ddr2 2x 512 dual channel
standaard combi dual layer brander en een dvd rom speler
maxtor sata 250 gb
laserprinter op ltp poort hp 2100 (zwart/wit)
usb webcam logitech
usb cardreader sweex
trustmaster usb stuur met pedalen
ps2 toetsenbord logitech
usb muis, maar met eigen stroom voorziening (MX1000 van logitech).
usb voor mijn pocket pc (mda vario zowel opladen als data overdracht)
binnenkort komt daar een jostick bij (volgens mij usb, ik weet nog niet wat voor jostick namelijk) en een usb toetsenbord.

mijn voeding is op dit moment een Bequit 450 watt colorline met 2 80 mm fan's, maar merk dat hij (na 2 jaar) als ik nu volle belasting draai, het toch niet helemaal volhoud, merk dat me pc een beetje instabiel begint te draaien dan.

ik hou van overclocken (met luchtkoeling)

ik speel best veel spellen en ook lang en actief.

me pc staat soms 24/7 aan maar ook wel eens maar 4 uur

vereiste van de voeding: rekening houden met uitbreiding naar sli of crossfire dus zwaarder moederbord en dan ook gelijk zwaardere proccesor en intern geheugen en ook zeer belangrijk hij moet stil zijn, omdat hij in me kamer staat waar ik ook slaap.

persoonlijk zat ik aan een 600 watt te denken ongeveer, met een 120 mm fan en een quad 12v rail


ik wacht in spanning af :P op jullie reacties 8)7

 • bosaap22
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 12:28

bosaap22

Doing things I'm good at.

Aron1234 schreef op woensdag 22 november 2006 @ 11:31:
okay bedankt voor de info bosaap (in het vorige topic deel 15)

en nou nog even een persoonlijke vraag 8)7

goed even serieus

ik heb een:
msi k9n ultra moederbord
amd 64 am2 3800+
geforce 7600 GT 256mb
(1024 mb) ddr2 2x 512 dual channel
standaard combi dual layer brander en een dvd rom speler
maxtor sata 250 gb
laserprinter op ltp poort hp 2100 (zwart/wit)
usb webcam logitech
usb cardreader sweex
trustmaster usb stuur met pedalen
ps2 toetsenbord logitech
usb muis, maar met eigen stroom voorziening (MX1000 van logitech).
usb voor mijn pocket pc (mda vario zowel opladen als data overdracht)
binnenkort komt daar een jostick bij (volgens mij usb, ik weet nog niet wat voor jostick namelijk) en een usb toetsenbord.

mijn voeding is op dit moment een Bequit 450 watt colorline met 2 80 mm fan's, maar merk dat hij (na 2 jaar) als ik nu volle belasting draai, het toch niet helemaal volhoud, merk dat me pc een beetje instabiel begint te draaien dan.

ik hou van overclocken (met luchtkoeling)

ik speel best veel spellen en ook lang en actief.

me pc staat soms 24/7 aan maar ook wel eens maar 4 uur

vereiste van de voeding: rekening houden met uitbreiding naar sli of crossfire dus zwaarder moederbord en dan ook gelijk zwaardere proccesor en intern geheugen en ook zeer belangrijk hij moet stil zijn, omdat hij in me kamer staat waar ik ook slaap.

persoonlijk zat ik aan een 600 watt te denken ongeveer, met een 120 mm fan en een quad 12v rail


ik wacht in spanning af :P op jullie reacties 8)7
Ik denk dat je aan een 500watt al voldoende hebt. Mits het een fatsoenlijk A merk is. Je kant wel voor 600 gaan, betaal je extra en die capaciteit zal je waarschijnlijk niet gaan benutten. Al is het wel zo dat je voeding dan maar op 50% van zijn vermogen hoeft te werken, waardoor hij minder toeren zal maken en dus stiller is. Maar denk persoonlijk dat dat bij een 500W voeding ook al zal zijn.

Ik hoor mijn Seasonic S12-500 watt voeding nu TOTAAL NIET. Ook niet op 10 cm afstand. En heb toch verder een heel stil systeem met een Antec P180 twee 120mm voedingen op lowspeed en een onhoorbare CPUkoeler m.b.v. Qfan (850 RPM).
Moet toegeven dat je voor minder dan €95,- ook al een goede 500 watter kunt aanschaffen, maar zo stabiel en stil als deze zal ie (blijkt ook uit verschillende tests) niet zijn. :)

 • Econosto
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 19-12-2021
many thanks :)

Anoniem: 194645

Ik ben van plan een nieuwe video kaart te kopen. namlijk de 8800 GTS

Ik heb een Tagan TG380-U01 380w voeding
Active-PFC (Power Factor Correction), +3.3v = 28A, +5v = 37A, +12v = 22A

Ik heb verder een dvd brander en een dvd lezer
A8N moederboard
met een 4200 X2 processor
1 Hardisk
en kingston geheugen 4 x 512 MB

Op de asus site staat dat die kaart een 400 watt voeding nodig heeft met 12 volt 26A
maar een computer bedrijf powerline zegt dus dat het mogelijk is met deze voeding en dat ze geen eens voedingen verkopen met een hoger dan 22A

Is er iemand die me wat meer kan vertellen hierover
ik hoop dat ik iig niet ook nog is een andere voeding moet kopen

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 194645 schreef op woensdag 22 november 2006 @ 16:33:
Ik ben van plan een nieuwe video kaart te kopen. namlijk de 8800 GTS

Ik heb een Tagan TG380-U01 380w voeding
Active-PFC (Power Factor Correction), +3.3v = 28A, +5v = 37A, +12v = 22A

Ik heb verder een dvd brander en een dvd lezer
A8N moederboard
met een 4200 X2 processor
1 Hardisk
en kingston geheugen 4 x 512 MB

Op de asus site staat dat die kaart een 400 watt voeding nodig heeft met 12 volt 26A
maar een computer bedrijf powerline zegt dus dat het mogelijk is met deze voeding en dat ze geen eens voedingen verkopen met een hoger dan 22A

Is er iemand die me wat meer kan vertellen hierover
ik hoop dat ik iig niet ook nog is een andere voeding moet kopen
Volgens mij zal je 380 watt de pc best makkelijk van stroom kunnen voorzien. De 8800 GTS verbruikt omgeveer 115 watt, dus 10 Amperers op de 12 volt lijn. Je cpu verbruikt zo'n 90 watt welke hij ook van de 12 volt afhaalt. Dit is dus ongeveer 9 amperre als je ook rekening houdt met verliezen (12 volt omzetetn naar 1.35 volt kost nu eenmaal energie). Je houd dan 3 amperre over (= 36 watt) op je 12 volt lijn voor bijv je HD.
Ik denk daarom dat je voeding de pc wel aankan, maar echt overklokken of een HD bijplaatsen zal niet gaan.
Je kan beter niet naar powerline luisteren, want er zijn zat voedingen die meer dan 22 A kunnen leveren. Bijvoorbeeld de Enermax GALAXY deze voeding kan maar liefst 75 amperres leveren op 12 volt!

7400 Wp op het dak


Anoniem: 194645

theodouma schreef op woensdag 22 november 2006 @ 17:40:
[...]


Volgens mij zal je 380 watt de pc best makkelijk van stroom kunnen voorzien. De 8800 GTS verbruikt omgeveer 115 watt, dus 10 Amperers op de 12 volt lijn. Je cpu verbruikt zo'n 90 watt welke hij ook van de 12 volt afhaalt. Dit is dus ongeveer 9 amperre als je ook rekening houdt met verliezen (12 volt omzetetn naar 1.35 volt kost nu eenmaal energie). Je houd dan 3 amperre over (= 36 watt) op je 12 volt lijn voor bijv je HD.
Ik denk daarom dat je voeding de pc wel aankan, maar echt overklokken of een HD bijplaatsen zal niet gaan.
Je kan beter niet naar powerline luisteren, want er zijn zat voedingen die meer dan 22 A kunnen leveren. Bijvoorbeeld de Enermax GALAXY deze voeding kan maar liefst 75 amperres leveren op 12 volt!
okej waarschijnlijk moet het dus wel lukken.....
maar hd bij plaatsen gaat niet.... hoeft ook niet want aan 250 gb heb ik inprincipe genoeg
nu maar hopen dat ze nog zon leuke kaart voor me hebben op de beurs zondag...
het liefst neem ik een asus... altijd wel goed ervaringen mee

 • zerodian
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 28-07-2021
Ik ben van plan om dit systeem samen te stellen:

1GB PC6400 DDR2, CL5.0 (OCZ, OCZ2G8001G)
Antec Nine Hundred (ATX, Geen PSU, Zwart,...
Asus GeForce 7600 GT 256MB DDR3 (PCI-e, 2...
Intel Core 2 Duo E6600 (S775, 2x2.4GHz, 4MB...
MSI P965 Platinum, iP965 (ATX, PCI-e, Sound...
Plextor 16x50x PX-130A (Zwart)
Seagate Barracuda 7200.10, 250GB (7200rpm...
Zalman CNPS9500 LED (Socket 478/754/77...

Hierbij had ik een Antec NeoHE 500Watt in gedachten. Aangezien ik op de kosten wil besparen vroeg ik mij af of ik ook een NeoHE 430Watt kom nemen. Ik heb namelijk geen flauw idee wat dit systeem zou trekken.

Waarschijnlijk zal ik er later nog een dvd-speler en een aparte geluidskaart erbij stopppen. Ook zal ik ooit in dit systeem een videokaart van de 8800 serie er indoen. Zou 430 Watt aan vermogen dan genoeg zijn??

alvast bedankt

Anoniem: 192365

AMD X2 4600+
X1900
1GB
1HDD
2IDE Devices

op een 420 watt trust :o 8)

 • Janssen
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 07-05-2022
Heb sinds 2 weken een Zalman ZM600-HP voeding. Hij is voorzien van 4 12V rails van elk 16A, alle kabels zijn modulair en netjes gesleeved en er zitten zelfs 2 8-pins EPS12V connectors op. De koeling geschiedt d.m.v. een heatpipe met vinnen en een stille 120mm fan. Als extraatje zitten er nog blauwe ledjes in de voeding. Al met al ben ik er best tevreden over.

Anoniem: 198223

AMD X2 4200+
ASUS M2N-SLI DLX AM2 NForce 570 SLI DDR2
2x 1 GB DDR2
Dvd brander
USB muis, keyboard, cam
SataII 250GB HD
ASUS EN7600GS 512MB

Ik vraag me af welke voeding ik het beste hier voor kan gebruiken?
Ik zat zelf aan een 400Watt voeding van Zalman te denken maar is dit voldoende?
Er komen geen upgrades op deze pc en overclocken gebeurt ook niet.

 • Janssen
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 07-05-2022
Anoniem: 198223 schreef op donderdag 23 november 2006 @ 15:09:
AMD X2 4200+
ASUS M2N-SLI DLX AM2 NForce 570 SLI DDR2
2x 1 GB DDR2
Dvd brander
USB muis, keyboard, cam
SataII 250GB HD
ASUS EN7600GS 512MB

Ik vraag me af welke voeding ik het beste hier voor kan gebruiken?
Ik zat zelf aan een 400Watt voeding van Zalman te denken maar is dit voldoende?
Er komen geen upgrades op deze pc en overclocken gebeurt ook niet.
De 400W Zalman zou ik niet nemen. Deze is namelijk verouderd (20-pins ipv 24-pins, 4-pins ipv 8-pins). De nieuwe Zalman 460W voldoet wel aan alle nieuwe standaarden.

 • draakhoofd
 • Registratie: Maart 2002
 • Niet online
Ik twijfel tussen de Tagan Black Series 380W en de Tagan Easycon 480W-U15, mbt onderstaand nog te bouwen systeem. 380W moet voldoende zijn?

Core 2 Duo E6600
Asus P5B-E
MSI 7900GTO
2GB RAM
1x HDD, 1x DVD-RW
Toetsenbord, muis, 2.0 speakersetje

 • bosaap22
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 12:28

bosaap22

Doing things I'm good at.

draakhoofd schreef op donderdag 23 november 2006 @ 18:53:
Ik twijfel tussen de Tagan Black Series 380W en de Tagan Easycon 480W-U15, mbt onderstaand nog te bouwen systeem. 380W moet voldoende zijn?

Core 2 Duo E6600
Asus P5B-E
MSI 7900GTO
2GB RAM
1x HDD, 1x DVD-RW
Toetsenbord, muis, 2.0 speakersetje
Gaat makkelijk lukken... Kunt zelfs nog wat overclocken. Helemaal futureproof is ie niet, maar voor dit systeem volstaat ie ruim... :)

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

zerodian schreef op woensdag 22 november 2006 @ 20:10:
Ik ben van plan om dit systeem samen te stellen:

1GB PC6400 DDR2, CL5.0 (OCZ, OCZ2G8001G)
Antec Nine Hundred (ATX, Geen PSU, Zwart,...
Asus GeForce 7600 GT 256MB DDR3 (PCI-e, 2...
Intel Core 2 Duo E6600 (S775, 2x2.4GHz, 4MB...
MSI P965 Platinum, iP965 (ATX, PCI-e, Sound...
Plextor 16x50x PX-130A (Zwart)
Seagate Barracuda 7200.10, 250GB (7200rpm...
Zalman CNPS9500 LED (Socket 478/754/77...

Hierbij had ik een Antec NeoHE 500Watt in gedachten. Aangezien ik op de kosten wil besparen vroeg ik mij af of ik ook een NeoHE 430Watt kom nemen. Ik heb namelijk geen flauw idee wat dit systeem zou trekken.

Waarschijnlijk zal ik er later nog een dvd-speler en een aparte geluidskaart erbij stopppen. Ook zal ik ooit in dit systeem een videokaart van de 8800 serie er indoen. Zou 430 Watt aan vermogen dan genoeg zijn??

alvast bedankt
430 Watt is ook met een 8800 voldoende, ook als je gaat overklokken
Anoniem: 192365 schreef op donderdag 23 november 2006 @ 12:02:
AMD X2 4600+
X1900
1GB
1HDD
2IDE Devices

op een 420 watt trust :o 8)
op een goede 350 watt kun je ook vertrouwen, en zelfs dat is al ruim voldoende. Een merk als Trust maakt geen goede voedingen en hoort in de vuilnisbak naast de sweex en de qtec voedingen.
Anoniem: 198223 schreef op donderdag 23 november 2006 @ 15:09:
AMD X2 4200+
ASUS M2N-SLI DLX AM2 NForce 570 SLI DDR2
2x 1 GB DDR2
Dvd brander
USB muis, keyboard, cam
SataII 250GB HD
ASUS EN7600GS 512MB

Ik vraag me af welke voeding ik het beste hier voor kan gebruiken?
Ik zat zelf aan een 400Watt voeding van Zalman te denken maar is dit voldoende?
Er komen geen upgrades op deze pc en overclocken gebeurt ook niet.
Je kan iedere voeding nemen die je maar wilt als deze maar van een A merk is (geen qtec, sweex oid) en meer is dan 250 watt. Je systeem zal nooit meer dan 220 watt uit je voeding halen, en dat is al een beetje afgerond naar boven. Persoonlijk zou ik daarom niet voor de 400 watt Zalman voeding gaan maar voor één die wat goedkoper is, zoals Coolermaster eXtremepower 380 watt (39 euro, alternate) of een Antec Basic 350 watt (35 euro azerty)

7400 Wp op het dak


 • Tweeke
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
De voeding van mijn Sonata hield er deze week plotseling mee op, en aangezien ik snel weer een werkende PC nodig had, heb ik de eerste de beste voeding bij de lokale computerwinkel gehaald. Een Coolermaster Extreme Power 380w. Met een 80mm, temperatuurgeregelde fan (coolermaster beweert load-afhankelijk: plaatje). Nu is dat ding bij een cold-boot nog wel aardig stil, maar het geluid zwelt al gauw aan tot orkaankracht, dus ik wil er graag een andere fan in zetten, het liefst de fan van mijn antecvoeding....

Nu staat er in de 'FAQ' hierboven iets over het vervangen van temperatuurgestuurde fans:
Fan vervangen
Je kan de fan van een voeding vervangen als je vind dat die te veel lawaai maakt door een nieuwe stille fan. (Doe dit niet in het geval van temperatuursgeregelde fans) Kies een fan uit die stiller is, maar die wel nog genoeg lucht verplaatst om de voeding nog gekoeld te krijgen.
Wat is precies het probleem hiermee? Er even vanuitgaande dat die Antecfan voldoende airflow heeft

The fact that a believer is happier than a skeptic is no more to the point than the fact that a drunken man is happier than a sober one. George B. Shaw


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Tweeke schreef op donderdag 23 november 2006 @ 21:39:
De voeding van mijn Sonata hield er deze week plotseling mee op, en aangezien ik snel weer een werkende PC nodig had, heb ik de eerste de beste voeding bij de lokale computerwinkel gehaald. Een Coolermaster Extreme Power 380w. Met een 80mm, temperatuurgeregelde fan (coolermaster beweert load-afhankelijk: site Nu is dat ding bij een cold-boot nog wel aardig stil, maar het geluid zwelt al gauw aan tot orkaankracht, dus ik wil er graag een andere fan in zetten, het liefst de fan van mijn antecvoeding....

Nu staat er in de 'FAQ' hierboven iets over het vervangen van temperatuurgestuurde fans:

[...]

Wat is precies het probleem hiermee? Er even vanuitgaande dat die Antecfan voldoende airflow heeft
Je heb geen eXtremepower 380 watt voeding. Die voeding heeft namelijk een erg stille 120 mm fan in de voeding aan de onderkant zoals ook te zien is op de site van Coolermaster. Zelf heb ik ook de eXtremepower 380 watt voeding, en ik kan bevestigen dat er echt een 120 mm fan zit.
Omdat de voeding de originele fan exact kan regelen is het beter deze niet te vervangen. Zet je een andere fan in dan is er een reeele kans dat je het regelproces verstoort. Je voeding zal hier niet beter van worden

[Voor 5% gewijzigd door Theo op 23-11-2006 22:55]

7400 Wp op het dak


 • Tweeke
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
Dat is versie 2.01.
Ik heb versie 1.3 met 80mm fan: Deze om precies te zijn :)

Ja, ik had liever de nieuwe 120mm versie gehad, maar directe leverbaarheid was nu even prioriteit. Dus moet ik het doen met dit model, en vandaar de vraag m.b.t. het vervangen van de fan.
Kan je ook vertellen wat er precies mis gaat als ik een andere fan aansluit, 'het regelproces wordt verstoord' klinkt een beetje vaag. Heeft dat te maken met het feit dat verschillende fans, verschillende rpm-ranges hebben, en de voeding daar niet mee om kan gaan?

The fact that a believer is happier than a skeptic is no more to the point than the fact that a drunken man is happier than a sober one. George B. Shaw


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Tweeke schreef op vrijdag 24 november 2006 @ 00:28:
Dat is versie 2.01.
Ik heb versie 1.3 met 80mm fan: Deze om precies te zijn :)

Ja, ik had liever de nieuwe 120mm versie gehad, maar directe leverbaarheid was nu even prioriteit. Dus moet ik het doen met dit model, en vandaar de vraag m.b.t. het vervangen van de fan.
Kan je ook vertellen wat er precies mis gaat als ik een andere fan aansluit, 'het regelproces wordt verstoord' klinkt een beetje vaag. Heeft dat te maken met het feit dat verschillende fans, verschillende rpm-ranges hebben, en de voeding daar niet mee om kan gaan?
De voeding regelt de fan ongeveer met alleen de tempereatuur als procesingang en een pwm uitgang voor de fan. De voeding weet dat als hij bij een bepaalde belasting bijv 50 graden is dat hij dan de fan 50% moet aansturen. Vervang jij de fan dan heb je kans dat voeding te heet gaat worden omdat de originele fan meer luchtverplaatsing had op bijv 50% dan de nieuwe fan.
Je zou eens kunnen kijken of je de fan kan vervangen voor een stille fan en deze gewoon op de 12 volt aansluiten, dus gewoon ongeregeld. of je besteld een andere voeding, één die wel stil is

7400 Wp op het dak


Anoniem: 197385

mijn systeem:

intel pentium dual core 930 (3.0 ghz)
4 x 512 mb ddr2 533 mhz
msi nvidia geforce 7900 GTO
250 gb sata hdd
dvd-rom
dvd-rw

valt telkens uit of freezed hard (moet resetten) tijdens een 3dmark run of enkel en alleen al tijdens het wijzigen van de video settings in nfs carbon naar het maximum
als ik de videokaart weer vervang door de oorspronkelijke radeon x600 is er niets aan de hand
het is overigens een debranded HP met een merkloze voeding van 350 watt

ligt dit aan de voeding denken jullie?

Anoniem: 144949

Topicstarter
Tweeke schreef op donderdag 23 november 2006 @ 21:39:
Wat is precies het probleem hiermee? Er even vanuitgaande dat die Antecfan voldoende airflow heeft
Probleem kan zijn dat de ene fan bij een lage spanning wel draait en de andere fan niet. Dus mogelijk: de originele fan draait in een bepaalde situatie terwijl de vervangende fan daar niet draait. De tempregeling is afgesteld op de originele fan, en niet zomaar op elke fan.

Nu in praktijk gaat dit niet per definitie problemen geven, kans is zelfs eerder klein schat ik. Vervangen kan dus, maar houdt de zaak wel goed in het oog, en kijk of de vervangende fan direct goed begint te draaien met een koude start etc (want koud -> fan mag traag draaien -> spanning mag laag -> niet elke fan draait even goed bij een lage spanning). Kijk ook of de tempregeling nog goed werkt wanneer de temp begint te stijgen (voor wanneer de tempgeregelde spanning ook nog eens belastingsafhankelijk is, want niet elke fan trekt evenveel stroom, en gaat dus niet een even grote belasting op de regeling geven).
Gewoon testen en zien of alles goedgaat. Zeker het goed opspinnen bij koude start is een voorwaarde.

[Voor 4% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 26-11-2006 01:21]


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 197385 schreef op zondag 26 november 2006 @ 01:07:
mijn systeem:

intel pentium dual core 930 (3.0 ghz)
4 x 512 mb ddr2 533 mhz
msi nvidia geforce 7900 GTO
250 gb sata hdd
dvd-rom
dvd-rw

valt telkens uit of freezed hard (moet resetten) tijdens een 3dmark run of enkel en alleen al tijdens het wijzigen van de video settings in nfs carbon naar het maximum
als ik de videokaart weer vervang door de oorspronkelijke radeon x600 is er niets aan de hand
het is overigens een debranded HP met een merkloze voeding van 350 watt

ligt dit aan de voeding denken jullie?
Het ligt niet aan je voeding omdat de X600 net zoveel energie verbruikt als de 7900GTO. Het probleem zit waarschijnlijk in je drivers omdat je ATI en Nvidia kaarten door elkaar gebruikt. Het beste kun je als je van videokaartmerk wiselt een verse Windows installeren met alle nieuwe drivers. Ik denk daarom ook als je Windows opnieuw installeert dat je probleem weg moet zijn.

7400 Wp op het dak


Anoniem: 197385

theodouma schreef op zondag 26 november 2006 @ 13:18:
[...]


Het ligt niet aan je voeding omdat de X600 net zoveel energie verbruikt als de 7900GTO. Het probleem zit waarschijnlijk in je drivers omdat je ATI en Nvidia kaarten door elkaar gebruikt. Het beste kun je als je van videokaartmerk wiselt een verse Windows installeren met alle nieuwe drivers. Ik denk daarom ook als je Windows opnieuw installeert dat je probleem weg moet zijn.
de x600 die erin zit is silent, heeft geen fan, is niet aangesloten op 6 pins stroomtoevoer, en haalt gruwelijk veel lagere scores, lijkt me niet dattie evenveel stroom gebruikt dan toch?

verder is het zo dat de pc meestal in 1 keer gewoon uitvalt en opnieuw opstart, en dit is toch meeastal te wijten aan niet genoeg voeding?

heb ook telkens de driver uninstalled via apparaat beheer en de software via add/remove software en gereboot voordat ik de nieuwe kaart erin zette, verder heeft de x600 geen problemen nadat de 7900gto erin is geweest...

maar ik zal eens een nieuwe winxp installatie proberen vanavond...

[Voor 19% gewijzigd door Anoniem: 197385 op 26-11-2006 15:02]


 • Tweeke
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
Anoniem: 144949 schreef op zondag 26 november 2006 @ 01:19:
[...]

Probleem kan zijn dat de ene fan bij een lage spanning wel draait en de andere fan niet. Dus mogelijk: de originele fan draait in een bepaalde situatie terwijl de vervangende fan daar niet draait. De tempregeling is afgesteld op de originele fan, en niet zomaar op elke fan.

Nu in praktijk gaat dit niet per definitie problemen geven, kans is zelfs eerder klein schat ik. Vervangen kan dus, maar houdt de zaak wel goed in het oog, en kijk of de vervangende fan direct goed begint te draaien met een koude start etc (want koud -> fan mag traag draaien -> spanning mag laag -> niet elke fan draait even goed bij een lage spanning). Kijk ook of de tempregeling nog goed werkt wanneer de temp begint te stijgen (voor wanneer de tempgeregelde spanning ook nog eens belastingsafhankelijk is, want niet elke fan trekt evenveel stroom, en gaat dus niet een even grote belasting op de regeling geven).
Gewoon testen en zien of alles goedgaat. Zeker het goed opspinnen bij koude start is een voorwaarde.
Bedankt voor het antwoord, theodouma ook bedankt trouwens. Ik ga het zeker even proberen, als het werkt, dan is het een makkelijke (en goedkope) oplossing.

The fact that a believer is happier than a skeptic is no more to the point than the fact that a drunken man is happier than a sober one. George B. Shaw


Anoniem: 142799

Ik zoek een nieuwe voeding, maar weet niet precies wat voor een.
Hij moet van een goed merk zijn, redelijk stil (120mm fan), en niet te duur +/- €50.
Er zit nu een 250watt voeding in, maar die houd het echt bijna niet meer. De 12 volt lijk zakt vaak naar 11.67v! Ook moet er een nieuwe in omdat er een nieuwe videokaart in komt.
De Ti4200 die er nu in zit word waarschijnlijk vervangen door een 7600GT 256mb AGP.

Hier de specs:

Dfi ns30-fs moederbord
Intel pentium 4 2533 Mhz northwood
XFX 7600 GT 256mb agp
2x 512 pc 3200 (1024mb)
Dvd-rom speler
CD-RW vikker.
Seagate IDE 120 gb
1x 80mm intake fan
2x 80mm outtake fan

Bvd

 • bosaap22
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 12:28

bosaap22

Doing things I'm good at.

Anoniem: 142799 schreef op zondag 26 november 2006 @ 17:58:
Ik zoek een nieuwe voeding, maar weet niet precies wat voor een.
Hij moet van een goed merk zijn, redelijk stil (120mm fan), en niet te duur +/- €50.
Er zit nu een 250watt voeding in, maar die houd het echt bijna niet meer. De 12 volt lijk zakt vaak naar 11.67v! Ook moet er een nieuwe in omdat er een nieuwe videokaart in komt.
De Ti4200 die er nu in zit word waarschijnlijk vervangen door een 7600GT 256mb AGP.

Hier de specs:

Dfi ns30-fs moederbord
Intel pentium 4 2533 Mhz northwood
XFX 7600 GT 256mb agp
2x 512 pc 3200 (1024mb)
Dvd-rom speler
CD-RW vikker.
Seagate IDE 120 gb
1x 80mm intake fan
2x 80mm outtake fan

Bvd
Kijk eens naar deze:
Zalman ZM360B-APS, 360W
Tagan TG380-U01, 380W
Spire SP-ATX-500W RockeTeer III, 500W

Hebben niet allemaal een 120MM fan, maar ik neem aan dat het meer om de geluidsproduktie gaat, dan om de fan zelf.
Weet dat deze voedingen ruim voldoende tot goed zijn voor jouw configuratie en lde prijs ligt rond de €50,-.
Welke je moet nemen weet ik niet. Lees even wat reviews en beslis dan zelf... :)

Anoniem: 197385

na schone winx installatie met 7900gto erin gedaan te hebben werkt de kaart weer toppie, thx voor de info, heb dus geen nieuwe voeding nodig ;)


nog een andere vraag though, op de algemene pc beneden heb ik even zon voltage meting uitgeveord en zit de 12 volt lijn op 7.2 V. !!!

gemeten met everest en met asus pc probe

het systeem is een intel pentium 4 1.7 ghz 640mb sdram 60 gb hdd dvd-rom cd-rw plus een radeon 9800 pro 256 mb runnent op een 200-250 watts voeding (de standaard voeding die al ind ehp kast zat) enigste wat in deze pc is gewijzigd na aankoop is de videokaart en wat extra geheugen
pc is overigens al 5 jaar oud maar loopt nog steeds goed

is deze 7.2 volt waarde wel reeel vraag ik me dan af, of kan het heel goed da de pc nog wel normaal runned met zon voltage...

Anoniem: 144949

Topicstarter
Anoniem: 197385 schreef op woensdag 29 november 2006 @ 12:11:
is deze 7.2 volt waarde wel reeel vraag ik me dan af, of kan het heel goed da de pc nog wel normaal runned met zon voltage...
Normaal niet, pc zou niet meer werken met zulkeen lage spanning. Kijk eens na met andere software/bios/multimeter.

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 197385 schreef op woensdag 29 november 2006 @ 12:11:
na schone winx installatie met 7900gto erin gedaan te hebben werkt de kaart weer toppie, thx voor de info, heb dus geen nieuwe voeding nodig ;)


nog een andere vraag though, op de algemene pc beneden heb ik even zon voltage meting uitgeveord en zit de 12 volt lijn op 7.2 V. !!!

gemeten met everest en met asus pc probe

het systeem is een intel pentium 4 1.7 ghz 640mb sdram 60 gb hdd dvd-rom cd-rw plus een radeon 9800 pro 256 mb runnent op een 200-250 watts voeding (de standaard voeding die al ind ehp kast zat) enigste wat in deze pc is gewijzigd na aankoop is de videokaart en wat extra geheugen
pc is overigens al 5 jaar oud maar loopt nog steeds goed

is deze 7.2 volt waarde wel reeel vraag ik me dan af, of kan het heel goed da de pc nog wel normaal runned met zon voltage...
Met 7.2 volt ging de pc niet eens aan! Als je een multimeter bij de hand heb en je meet de 12 volt rail dan zul je zien dat deze gewoon 12 volt is geen 7.2 volt.. Sofware zit er vaak naast als het aankomt op het meten van spanning. Dit is best "normaal" en ook absoluut niet schadelijk voor de pc. Je moederbord is dus ook niet stuk, ondanks dat hij een foute spanning uitleest.

7400 Wp op het dak


 • Thapous
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 24-03 14:06

Thapous

Nee toch niet.

Hmmz, nadat ik zaterdag een nieuwe graka had aangeschaft, deed m'n pc het nog...
Nu (woensdag dus) geeft m'n beeldscherm strepen aan (drivers geinstalleerd enzo verder)
Dus ik vermoed dat dit aan voeding ligt

systemspecs:
AMD sempron 2800 +
80 gb maxtor hdd(wil 't nog uitbreiden)
Sapphrie Ati Radeon X1600PRO 512 mb
512 DDR PC3200 + 256 DDR PC3200 Ram
DVD-RW
Voeding weet ik geen specs van maar ik vermoed 350 watt.

Iemand idee'tje wat voor voeding hier bij past?

//Thapous


 • bosaap22
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 12:28

bosaap22

Doing things I'm good at.

Thapous schreef op woensdag 29 november 2006 @ 21:29:
Hmmz, nadat ik zaterdag een nieuwe graka had aangeschaft, deed m'n pc het nog...
Nu (woensdag dus) geeft m'n beeldscherm strepen aan (drivers geinstalleerd enzo verder)
Dus ik vermoed dat dit aan voeding ligt

systemspecs:
AMD sempron 2800 +
80 gb maxtor hdd(wil 't nog uitbreiden)
Sapphrie Ati Radeon X1600PRO 512 mb
512 DDR PC3200 + 256 DDR PC3200 Ram
DVD-RW
Voeding weet ik geen specs van maar ik vermoed 350 watt.

Iemand idee'tje wat voor voeding hier bij past?
Als je voeding daadwerkelijk 350 watt is, dan voldoet deze ruimschoots hoor! Kijk eerst eens of het niet aan je videokaart ligt. Heb je deze al overgeclockt? Wellicht draait de fan niet meer? Is ie op een andere manier overhit geraakt, of kapot gegaan.
Ik zou eerst eens alles uitsluiten voordat je een nieuwe voeding wilt gaan aanschaffen.
Nogmaals: 350 watt is ruim en ruim voldoende voor je systeem! :)

 • Raymond P
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 16:02
Hell wat een mooi topic.

Ik heb dus een vraag. Ik had,

Asps P4P800SE mobo
P4 3,2E (presscot) processor
2 * 512Mb Kingston Hyperx + 2 * 256Mb idem geheugen.
Highpoint Rocketraid 133 ATA raid kaart, PCI
XFX Revo64 SATA raid kaart, PCI
Belkin Wireless network kaart, PCI
Creative 5.1 geluidskaart.
Sapphire Ati Radeon X1600 Pro 256Mb
2 * Maxtor 120Gb ATA hdd´s
2 * Maxtor 80 Gb SATA (1) hdd´s
1 * Western Digital 80 Gb SATA (1) hdd
1 * Maxtor 250 Gb SATA (2) hdd
1 * Philips DVD rewriter
2 * Lite-on CD rewriter
1 floppydiskdrive
5 Casefans, Zalman cu700 op de x1600

Verder via USB aangesloten
sitecom bluetooth usb dongle
US-Robotics Wireless network device

Dit alles op een Aopen voeding met type nummer,

AO350-12APNF
De voeding geeft 18A op de 12 volt lijn.

M´n systeem was overklokbaar tot
processorsnelheid 3,6Ghz met FSB van 1028 (ofzo)
Dat was volledig stabiel

Nu wil ik een nieuw systeem samenstellen:

GigaByte Moederbord GA-965P-S3
Kingston ValueRam Dual Channel 1024 MB, PC6400
Club3D VGA Radeon X1950 Pro 512 MB
Processor, Intel celeron D 2,93Ghz voorlopig.

Daarin wil ik meenemen m´n belkin wireless netwerk kaart,
de 3 SATA 80Gb´s op de XFX PCI kaart en de SATA 250Gb´s
En natuurlijk een DVD drive, de Philips brander.

Ik heb zitten rekenen maar ik kom er niet uit.
Want elke keer als ik klaar ben met rekenen dan blijkt dat de voeding mijn oude rack al niet had kunnen laten draaien.

Kan ik deze voeding wel meenemen naar m´n nieuwe pc?
Help ?

- knip -


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Thapous schreef op woensdag 29 november 2006 @ 21:29:
Hmmz, nadat ik zaterdag een nieuwe graka had aangeschaft, deed m'n pc het nog...
Nu (woensdag dus) geeft m'n beeldscherm strepen aan (drivers geinstalleerd enzo verder)
Dus ik vermoed dat dit aan voeding ligt

systemspecs:
AMD sempron 2800 +
80 gb maxtor hdd(wil 't nog uitbreiden)
Sapphrie Ati Radeon X1600PRO 512 mb
512 DDR PC3200 + 256 DDR PC3200 Ram
DVD-RW
Voeding weet ik geen specs van maar ik vermoed 350 watt.

Iemand idee'tje wat voor voeding hier bij past?
Ik zou eens naar de voeding kijken, want als je niet weet wat je in je systeem heb is de kans reeel dat je te maken heb met een standaard no name voeding die bij een standaard kast zit, en dat zijn niet de betrouwbaarste voedingen. Als je als voeding een goede 300+ watt voeding heb is je voeding zwaar genog voor je systeem. Een goede voeding is er één waar een merk op staat. Sweex, Qtec en Trust zijn geen merken maar is rommel. He je dus een voeding van 350 watt waar geen merk op staat is het aan te raden om deze te vervangen.
Wil je een andere voeding kopen dan is een 350 watt voeding een goede keuze.
Raymond P schreef op woensdag 29 november 2006 @ 22:34:
Hell wat een mooi topic.

Ik heb dus een vraag. Ik had,

Asps P4P800SE mobo
P4 3,2E (presscot) processor
2 * 512Mb Kingston Hyperx + 2 * 256Mb idem geheugen.
Highpoint Rocketraid 133 ATA raid kaart, PCI
XFX Revo64 SATA raid kaart, PCI
Belkin Wireless network kaart, PCI
Creative 5.1 geluidskaart.
Sapphire Ati Radeon X1600 Pro 256Mb
2 * Maxtor 120Gb ATA hdd´s
2 * Maxtor 80 Gb SATA (1) hdd´s
1 * Western Digital 80 Gb SATA (1) hdd
1 * Maxtor 250 Gb SATA (2) hdd
1 * Philips DVD rewriter
2 * Lite-on CD rewriter
1 floppydiskdrive
5 Casefans, Zalman cu700 op de x1600

Verder via USB aangesloten
sitecom bluetooth usb dongle
US-Robotics Wireless network device

Dit alles op een Aopen voeding met type nummer,

AO350-12APNF
De voeding geeft 18A op de 12 volt lijn.

M´n systeem was overklokbaar tot
processorsnelheid 3,6Ghz met FSB van 1028 (ofzo)
Dat was volledig stabiel

Nu wil ik een nieuw systeem samenstellen:

GigaByte Moederbord GA-965P-S3
Kingston ValueRam Dual Channel 1024 MB, PC6400
Club3D VGA Radeon X1950 Pro 512 MB
Processor, Intel celeron D 2,93Ghz voorlopig.

Daarin wil ik meenemen m´n belkin wireless netwerk kaart,
de 3 SATA 80Gb´s op de XFX PCI kaart en de SATA 250Gb´s
En natuurlijk een DVD drive, de Philips brander.

Ik heb zitten rekenen maar ik kom er niet uit.
Want elke keer als ik klaar ben met rekenen dan blijkt dat de voeding mijn oude rack al niet had kunnen laten draaien.

Kan ik deze voeding wel meenemen naar m´n nieuwe pc?
Help ?
Dat kan.
Je nieuwe cpu is wat zuiniger dan je huidige. Voglens mij verbruikt een Presscot zomaar 90 watt terwijl een celeron niet hoger komt dan de 70 watt. Je huidige videokaart verbruikt weer ongeveer 25 watt minder dan je nieuwe kaart, dus de combinatie van oude cpu en gpu verbruikt ongever net zoveel watt als de nieuwe cpu en gpu.
Gezien je een celeron neemt met pc6400 geheugen lijkt het erop dat het geld even op is en dat je de celeron binnenkort gaat vervangen voor een core2duo. De C2D staat bekend als er goede overklokker en ik neem aan dat je dit ook wilt doen en dat je heb echt op z'n maximale fsb wilt laten draaien (geen OC van 10 of 20% dus). Ook met deze overklok zal je voeding je systeem nog kunnen voeden, al zal hij het er wel soms moelijk mee hebben want je zult dan echt op z'n maximale vermogen zitten.
Ik raad je daarom ook aan om, als je de celeron gaat vervangen voor een core2duo, de voeding ook te vervangen voor een 450+ watt model. Met 450 watt heb je namelijk altijd voldoende en de mogelijkheid om nog een HD bij te plaatsen.

7400 Wp op het dak


 • Raymond P
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 16:02
theodouma schreef op woensdag 29 november 2006 @ 23:03:
[...]

Dat kan.
Je nieuwe cpu is wat zuiniger dan je huidige. Voglens mij verbruikt een Presscot zomaar 90 watt terwijl een celeron niet hoger komt dan de 70 watt. Je huidige videokaart verbruikt weer ongeveer 25 watt minder dan je nieuwe kaart, dus de combinatie van oude cpu en gpu verbruikt ongever net zoveel watt als de nieuwe cpu en gpu.
Gezien je een celeron neemt met pc6400 geheugen lijkt het erop dat het geld even op is en dat je de celeron binnenkort gaat vervangen voor een core2duo. De C2D staat bekend als er goede overklokker en ik neem aan dat je dit ook wilt doen en dat je heb echt op z'n maximale fsb wilt laten draaien (geen OC van 10 of 20% dus). Ook met deze overklok zal je voeding je systeem nog kunnen voeden, al zal hij het er wel soms moelijk mee hebben want je zult dan echt op z'n maximale vermogen zitten.
Ik raad je daarom ook aan om, als je de celeron gaat vervangen voor een core2duo, de voeding ook te vervangen voor een 450+ watt model. Met 450 watt heb je namelijk altijd voldoende en de mogelijkheid om nog een HD bij te plaatsen.
Uhuh geld is op dan.. :( maar idd C2D rocks big time
De 3,2E verbruikte 113 Watts, overgeclocked waarschijnlijk nog meer, voltage stond op 1,675V.
En als ik dus de 2 x maxtor 120Gb ATA + highpint kaartje weglaat en de geluidskaart dan zou ik dus even kunnen wachten met aanschaf van de voeding en het nieuwe systeem alvast binnen kunnen halen! :9~

Je bent mijn held. _/-\o_

- knip -


 • rrrandy
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 14-03 22:18
Anoniem: 144949 schreef op dinsdag 21 november 2006 @ 20:35:
[...]

Uiteraard gaat een zwaardere voeding dan geen probleem mogen geven.

Nameten kan je natuurlijk altijd: in bios of beter is met multimeter, voltages bij lage belasting vergelijken met voltages bij hoge belasting en nabij uitval van het systeem.
Om hier nog even op te reageren (vorige topic):

Ik heb mijn voeding (Fortron 300W Zen) inmiddels omgeruild voor een zelfde exemplaar en deze doet het wel :) Was dus inderdaad een defect...

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Raymond P schreef op woensdag 29 november 2006 @ 23:10:
[...]


Uhuh geld is op dan.. :( maar idd C2D rocks big time
De 3,2E verbruikte 113 Watts, overgeclocked waarschijnlijk nog meer, voltage stond op 1,675V.
En als ik dus de 2 x maxtor 120Gb ATA + highpint kaartje weglaat en de geluidskaart dan zou ik dus even kunnen wachten met aanschaf van de voeding en het nieuwe systeem alvast binnen kunnen halen! :9~

Je bent mijn held. _/-\o_
Je kunt ook je ATA controller houden met je schijven en de C2D zwaar overklokken. Een zwaar overgeklokte C2D zal niet snel meer dan 110 watt gaan verbruiken (C2D op 400 Mhz fsb en +0.1 Vcore). Je huidige cpu zal met z'n overklok zeker meer dan 150 watt verbruiken, dus daamee verbruikt de nieuwe cpu allleen al 40 watt minder als hij overgeklokt is.

7400 Wp op het dak


 • Thapous
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 24-03 14:06

Thapous

Nee toch niet.

bosaap22 schreef op woensdag 29 november 2006 @ 22:21:
[...]


Als je voeding daadwerkelijk 350 watt is, dan voldoet deze ruimschoots hoor! Kijk eerst eens of het niet aan je videokaart ligt. Heb je deze al overgeclockt? Wellicht draait de fan niet meer? Is ie op een andere manier overhit geraakt, of kapot gegaan.
Ik zou eerst eens alles uitsluiten voordat je een nieuwe voeding wilt gaan aanschaffen.
Nogmaals: 350 watt is ruim en ruim voldoende voor je systeem! :)
Dank u:), volgens iemand die dr wat meer verstand van heeft zijn de drivers niet goed geinstalleerd,
dus kan daar ook nog aan liggen, die jongen komt nog langs dus dan zal het wel goedkomen,

nogmaals dank:)

//Thapous


Anoniem: 178352

Cooler Master Behuizing Centurion 5 Zwart, Zilver, Geen Voeding, 1 X 80mm , 1 X 120mm
Tagan Voeding TG480-U22 480 Watt
Asus Moederbord P5B-E Plus
Intel Core 2 Duo E6600 2.4 GHz, 1066 MHz, Boxed
Corsair TWIN2X 1024-5400C4 1024 MB, PC5400, 675 MHz, 4, Kit Of 2
Asus VGA GeForce 7900GS 256 MB
Maxtor DiamondMax 10 RoHS Compliant 320 GB, 7200 Rpm, 16 MB, S-ATA II/300

Ik zit met een moeilijke beslissing, dit systeem ben ik van plan te gaan kopen. Later als de Dx10 kaarten in prijs dalen ben ik van plan om er 1 in te zetten. Mijn vraag is dus of ik dan voldoende heb aan de voeding?

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 178352 schreef op donderdag 30 november 2006 @ 21:07:
Cooler Master Behuizing Centurion 5 Zwart, Zilver, Geen Voeding, 1 X 80mm , 1 X 120mm
Tagan Voeding TG480-U22 480 Watt
Asus Moederbord P5B-E Plus
Intel Core 2 Duo E6600 2.4 GHz, 1066 MHz, Boxed
Corsair TWIN2X 1024-5400C4 1024 MB, PC5400, 675 MHz, 4, Kit Of 2
Asus VGA GeForce 7900GS 256 MB
Maxtor DiamondMax 10 RoHS Compliant 320 GB, 7200 Rpm, 16 MB, S-ATA II/300

Ik zit met een moeilijke beslissing, dit systeem ben ik van plan te gaan kopen. Later als de Dx10 kaarten in prijs dalen ben ik van plan om er 1 in te zetten. Mijn vraag is dus of ik dan voldoende heb aan de voeding?
Je voeding kan makkelijk een DX10 kaart aan. Volgens mij kan je voeding 30 Amperres leveren op de 12 volt waarvan er ongeveer 10 nodig zijn voor de cpu, HD en mobo. Je houd dan 20 amperres over die gebruikt kunnen worden door een videkaart. En 20 amperers op 12 volt geeft een vermogen van 240 watt. Ofwel, je kan een videokaart in je systeem plaatsen van maximaal 240 watt.
Een 8800 GTX verbruikt zo'n 150 watt, dus die kun je zonder enige moeite in je systeem zetten. Je heb zelfs met een 8800 GTX in je pc nog voldoende watt over om een berg HD's bij te plaatsen, de cpu zwaar over te klokken en een aantal pic-e kaarten bij te plaatsen!

7400 Wp op het dak


Anoniem: 191009

Ik ben via mijn eigen topic hier heen gewezen en moest ik dit posten:
ok nog even weer over de voeding, hier de complete lijst, ja gewoon hier in deze post.

Asus Moederbord P5W DH Deluxe
Intel Core 2 Duo E6600 2.4 GHz, 1066 MHz, Boxed
Zalman CPU Koeler CNPS9700-CU LED Koper
MSI VGA GeForce NX7900GTO 512 MB / Asus VGA Radeon EAX1950XT/HTVDP 256 MB
Corsair TWIN2X2048-6400 2048 MB, PC6400, 800 MHz, 5, Kit Of 2 (of anders een betere in de prijsklasse 270euro)
WD Caviar Special Edition 400 GB, 7200 Rpm, 16 MB, S-ATA /150

Verder zit er in mijn kastje:

1x 120MM fan
2x 120MM BlueLed Fan (kastkoeler & voeding)
3x 80MM BlueLed fan
1x 80MM fan
1xDVD speler
1xCD/RW
1x3"5floppy
3x 20CM cold cathode
1xUV 30CM cold cathode
1xIDE 80GB Maxtor
1xS-ATA WD
1xSoundBlaster Audigy 2ZS Platinum

Daarbij wordt dus de niet genoemde essientele onderdelen vervangen door mijn lijstje die bovenstaand is. Alles zit nu op een 450Watt voeding, maar er komt daarnaast een 400GB WD S-ATA disk in, maar de 80GB Maxtor (IDE) gaat er uit, naar mijn fileserver.

Als alternatief voor voeding heb ik:
Asus Voeding Atlas A-55GA 550 Watt ActivePFC, Zilver, Geen, 20- En 24-pins

100 Watt meer dus. Ik weet het niet zeker, maar ik moet niet hebben dat ik de 400GB niet kan laten draaien en 1 CD speler en de casemods uit moet doen omdat ik te weinig energie heb.

Ik hoor graag meer. Ik weet er echter niet zéér veel van.
Zoals er al staat, weet ik er weinig van. Watt, Amperres en dergelijke snap ik niet. Het wordt de 7900GTO versie van MSI die ik als vidoekaart ga gebruiken.

Kortom, welke voeding heb ik nodig. Momenteel heb ik een 450Watt voeding van Asus (€60,00) er in zitten. Wellicht zal de 600 watt een overkill zijn maar ik vind Asus een redelijk goed merk.

Ook dit had ik er nog in staan:
Een betere voeding en volgens Salland > Van tweakers, een A-merk voeding

[28043] Zalman Voeding ZM600-HP 600 Watt ActivePFC, Retail, Heatpipe Technologie, 20- En 24-pins
Bron: http://naarsa.nl/?pid=28043

[23795] OCZ Voeding GameXStream 600 Watt ActivePFC, Zwart, Blue Leds, 24-pins
Bron: http://naarsa.nl/?pid=23795

 • VantageR
 • Registratie: Oktober 2004
 • Niet online
Ik wil binnenkort een nieuwe voeding aanschaffen, omdat de huidige veels teveel lawaai maakt. Na lang zoeken en reviews doorspitten ben ik uitgekomen op de Enermax Liberty. Ik vraag me eigelijk nog af of 400W voor mijn systeem genoeg is. Ik ga waarschijnlijk over ongeveer een half jaar nog upgraden met een nieuw moederbord + PCI-E videokaart.

Mijn huidige systeem:

Asus P5P-800
Intel Pentium 4 630 (3,0 GHz, 2 Mb Cache)
Sapphire Radeon 9600 XT
1 Gb Kingston DIMM geheugen
160 Gb WD Caviar SE
dvd-rom
dvd-recorder

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 191009 schreef op vrijdag 01 december 2006 @ 12:32:
Ik ben via mijn eigen topic hier heen gewezen en moest ik dit posten:


[...]


Zoals er al staat, weet ik er weinig van. Watt, Amperres en dergelijke snap ik niet. Het wordt de 7900GTO versie van MSI die ik als vidoekaart ga gebruiken.

Kortom, welke voeding heb ik nodig. Momenteel heb ik een 450Watt voeding van Asus (€60,00) er in zitten. Wellicht zal de 600 watt een overkill zijn maar ik vind Asus een redelijk goed merk.

Ook dit had ik er nog in staan:

[...]
Gezien je geheugen wil je overklokken. Met de 7900 GTO kaart zal je systeem ruim voldoende hebben aan een 350 watt voeding, ook met een leuke overklok. Ze je de Ati kaart erin dan heb je aan een 400 watt voeding ruim voldoede.
Dus als je de Asus 450 watt voeding al heb hoef je deze niet te vervangen. Moet je nog een voeding kopen en had je de asus in gedachten kun je ook de Antec Basiq 350 watt nemen voor de 7900 GTO, deze is bji Azerty 35 euro. Als je de Ati kaart plaatst is de Asus die je in gedachten had een goede keuze, deze is bij Azerty 50 euro en is daarmee één van de goedkoopste goede 400+ watt voedingen.
Een voeding van meer dan 500 watt is eigelijk erg overdreven voor je systeem en het maakt je voeding ook onnodig extra duur.

7400 Wp op het dak


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

RvO_6 schreef op vrijdag 01 december 2006 @ 13:15:
Ik wil binnenkort een nieuwe voeding aanschaffen, omdat de huidige veels teveel lawaai maakt. Na lang zoeken en reviews doorspitten ben ik uitgekomen op de Enermax Liberty. Ik vraag me eigelijk nog af of 400W voor mijn systeem genoeg is. Ik ga waarschijnlijk over ongeveer een half jaar nog upgraden met een nieuw moederbord + PCI-E videokaart.

Mijn huidige systeem:

Asus P5P-800
Intel Pentium 4 630 (3,0 GHz, 2 Mb Cache)
Sapphire Radeon 9600 XT
1 Gb Kingston DIMM geheugen
160 Gb WD Caviar SE
dvd-rom
dvd-recorder
Voor jouw systeem is een 250 watt voeding zelfs nog voldoende, al zal deze het wel zwaar krijgen.
Je wilt upgraden naar een ander mobo+vga. Ik kan zeer moeilijk zeggen of je voeding jouw upgrade aankan omdat jij nog niet weet wat je gaat nemen. Als je een DX10 videokaart neem van 160 watt (8800 GTX bijv, echt een straalkachel) dan zal je voeding het erg zwaar krijgen en heb je geen ruimte voor een overklok of een extra HD.

Tussen nu en een half jaar komen er erg veel nieuwe videokaarten op de markt. Ati komt met een nieuwe DX10 serie en die van Nvidia wordt ook uitgebreid. Helaas verbruiken DX10 kaarten erg veel energie. Jij weet nu nog niet welke videokaart jij wilt nemen, en ik weet niet hoeveel jouw videokaart gaat verbruiken. Ik adviseer je daarom ook om de voeding van je pc pas te vervangen als je ook het mobo en de gpu gaat vervangen.

Mocht je echt nu je voeding willen vervangen en niet over een half jaar dan raad ik je een 450 watt voeding aan omdat je zo zeker ben dat je voeding voldoede is voor je nieuwe systeem.
Je kan echter ook proberen de ventilator in je huidige voeding te vervangen door één die wel stil is. Je sluit dan de fan direct aan op de 12 volt in je pc. Je heb dan voor enkele euro's een stille voeding waarmee je nog makkelijk vooruit kan tot je nieuwe upgrade. :)

[Voor 7% gewijzigd door Theo op 01-12-2006 13:36]

7400 Wp op het dak


 • a3aanm
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 07-03 12:33
Welke voeding zouden jullie mij hierbij adviseren

behuizing: antec P180
Mobo: Msi p965 Neo-f
Cpu: Core 2 duo e6400
Geheugen 2x 512 MB DDR2 Pqi pc4200 (komt waarschijnlijk in de toekomst nog hetzelfde bij)
Gpu: Msi 7900 Gto
Samsung dvd writer x2
Seagate barracuda 320 GB 16 mb Sata II

Is het nu essentieel dat ik ook een Antec voeding erbij neem( staat in de manual dat het aan te raden is een NEO of Truepower te nemen) of maakt dat eigenlijk niet zoveel uit?

dank u!

[Voor 23% gewijzigd door a3aanm op 01-12-2006 18:08]


Anoniem: 191009

theodouma schreef op vrijdag 01 december 2006 @ 13:17:
[...]


Gezien je geheugen wil je overklokken. Met de 7900 GTO kaart zal je systeem ruim voldoende hebben aan een 350 watt voeding, ook met een leuke overklok. Ze je de Ati kaart erin dan heb je aan een 400 watt voeding ruim voldoede.
Dus als je de Asus 450 watt voeding al heb hoef je deze niet te vervangen. Moet je nog een voeding kopen en had je de asus in gedachten kun je ook de Antec Basiq 350 watt nemen voor de 7900 GTO, deze is bji Azerty 35 euro. Als je de Ati kaart plaatst is de Asus die je in gedachten had een goede keuze, deze is bij Azerty 50 euro en is daarmee één van de goedkoopste goede 400+ watt voedingen.
Een voeding van meer dan 500 watt is eigelijk erg overdreven voor je systeem en het maakt je voeding ook onnodig extra duur.
Bedankt voor je reply mate! Maar er rest mij nog een vraag. Naast al mijn casemods, ga ik dus de 7900GTO overclocken, en natuurlijk zit ik dan met het probleem v/d processor. Die gaat ook naar 3,4Ghz (plus-minus). Naast dat, verlaat mijn oude 80GB IDE schijf mijn PC en komt er een nieuwe WD 400GB S-ATA in, en dan zit er nog een Maxtor 250GB S-ATA in. Genoeg? _O_

Daarnaast denk ik toch voor de ATi X1950XT 256MB te gaan aangezien er wordt gezegt dat ik pas voor hogere resoluties van 1600x1200 een 512 nodig heb.

[Voor 5% gewijzigd door Anoniem: 191009 op 01-12-2006 19:44]


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

a3aanm schreef op vrijdag 01 december 2006 @ 18:03:
Welke voeding zouden jullie mij hierbij adviseren

behuizing: antec P180
Mobo: Msi p965 Neo-f
Cpu: Core 2 duo e6400
Geheugen 2x 512 MB DDR2 Pqi pc4200 (komt waarschijnlijk in de toekomst nog hetzelfde bij)
Gpu: Msi 7900 Gto
Samsung dvd writer x2
Seagate barracuda 320 GB 16 mb Sata II

Is het nu essentieel dat ik ook een Antec voeding erbij neem( staat in de manual dat het aan te raden is een NEO of Truepower te nemen) of maakt dat eigenlijk niet zoveel uit?

dank u!
Een voeding van 350 watt of meer is al ruim voldoende om je systeem van power te voorzien. Ik adviseer je daarom ook eens bij de grotere internetwinkels te kijken naar een goedkope 350 of 380 watt voeding. De Coolermaster eXtremepower 380 watt of de Antec Basiq 350 watt zijn goede en goedkope voedingen. Beide zijn zo rond de 40 euro.
In de manuall staat dat je eigelijk een Antec voeding moet hebben. Dit staat er echter alleen in omdat de kast ook van Antec is. Ze zullen nooit zeggen dat je ook bijvoorbeeld een Coolermaster voeding in je kast kan zetten. Het staat er dus puur uit marketingsoverwegingen in, een beetje het idee van "Wij van WC eend adviseren WC eend B) "Het maakt echt helemaal niet uit wat voor merk voeding je in je kast zet (zolang het maar geen sweex, qtec, trust of andere no-name bagger is)
Anoniem: 191009 schreef op vrijdag 01 december 2006 @ 19:00:
[...]


Bedankt voor je reply mate! Maar er rest mij nog een vraag. Naast al mijn casemods, ga ik dus de 7900GTO overclocken, en natuurlijk zit ik dan met het probleem v/d processor. Die gaat ook naar 3,4Ghz (plus-minus). Naast dat, verlaat mijn oude 80GB IDE schijf mijn PC en komt er een nieuwe WD 400GB S-ATA in, en dan zit er nog een Maxtor 250GB S-ATA in. Genoeg? _O_

Daarnaast denk ik toch voor de ATi X1950XT 256MB te gaan aangezien er wordt gezegt dat ik pas voor hogere resoluties van 1600x1200 een 512 nodig heb.
Met mijn berekening had ik al rekening gehouden dat je ging overklokken, pc6400 geheugen is anders wel erg zinloos ;) Ook had ik rekening gehouden met twee HD's omdat je dit in je bericht had gezet.
Dus voor een 7900GTO is 350 watt voldoende en voor de Ati is 400 watt voldoende, ook als je gaat overklokken. Wel zouden beide voedingen het zwaar krijgen als alles zwaar overgeklokt is en alle lampjes :p en fans aan zijn, dus een 400 watt voor de 7900 en een 450 watt voor de 1950xt is ook niet verkeerd.


En trouwens, misschien moet je toch de 7900 GTO overwegen. Deze verbruikt een hoop minder stroom dan de Ati en de GTO is niets minder dan een GTX met iets lager geklokt geheugen. De core zelf is helemaal gelijk aan die van de GTX, zelfs de cooler is hetzelfde. De GTO heeft ook, net zoals de GTX en de Ati kaart, 512 MB aan boord...

7400 Wp op het dak


 • Fraekje
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 17-03 11:55
2 Hardeschijven:
-74GB, 10.000RPM WD
-WD 320GB 16MB SATA II
Corsair 2048MB 6400 4-4-4-12
ASUS I S775 P5B DLX
Core2Duo 6600
Processor Koeler: Arctic Freezer7
EVGA 8800GTX Nvidia
Kast: Coolermaster Mystique 632
DVD Brander: NEC LF Black

Ik zat zelf te denken rond de 500Watt maar wat is aan te raden met eventueel een overclock mogelijkheid of later nog een upgrade mogelijkheid, 600W? En wat voor merk word aangeraden voor een (bij voorkeur stille) goed gekoelde voeding?

Verder nog een probleempje met mn "oude" pc die elke keer uitvalt nadat hij 5-10 minuten aanstaat. Als ik iets opstart, een spelletje bijvoorbeeld, dan valt hij eerder uit. De temperatuur van "Remote" schiet dan ineens naar boven de 60 graden en hoger, dan valt mijn PC uit. Ik kan hem dan niet opstarten binnen 5 minuten want dan blijft hij steeds uitvallen, daarna doet hij het weer voor 5 minuten. Ook 1 dag wilde mijn pc helemaal niet opstarten en blijf hij uitvallen. Al veel problemen mee gehad, toen is er ook door medion een nieuwe voeding aangelegd, ligt dit aan de "nieuwe" voeding? Lang leve medion.

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Fraekje schreef op vrijdag 01 december 2006 @ 21:45:
2 Hardeschijven:
-74GB, 10.000RPM WD
-WD 320GB 16MB SATA II
Corsair 2048MB 6400 4-4-4-12
ASUS I S775 P5B DLX
Core2Duo 6600
Processor Koeler: Arctic Freezer7
EVGA 8800GTX Nvidia
Kast: Coolermaster Mystique 632
DVD Brander: NEC LF Black

Ik zat zelf te denken rond de 500Watt maar wat is aan te raden met eventueel een overclock mogelijkheid of later nog een upgrade mogelijkheid, 600W? En wat voor merk word aangeraden voor een (bij voorkeur stille) goed gekoelde voeding?

Verder nog een probleempje met mn "oude" pc die elke keer uitvalt nadat hij 5-10 minuten aanstaat. Als ik iets opstart, een spelletje bijvoorbeeld, dan valt hij eerder uit. De temperatuur van "Remote" schiet dan ineens naar boven de 60 graden en hoger, dan valt mijn PC uit. Ik kan hem dan niet opstarten binnen 5 minuten want dan blijft hij steeds uitvallen, daarna doet hij het weer voor 5 minuten. Ook 1 dag wilde mijn pc helemaal niet opstarten en blijf hij uitvallen. Al veel problemen mee gehad, toen is er ook door medion een nieuwe voeding aangelegd, ligt dit aan de "nieuwe" voeding? Lang leve medion.
Een 500 watt voeding is ruim voldoende, ook als je alles zwaar overklokt. zonder overklok zou 350 watt ook voldoende zijn. Maar ondat de cpu ongeveer 60 watt meer verbruikt als hij overgeklokt is, en de 8800GTx ook een 50 watt extra zal wegstoken is een 500 watt voeding een goede keuze.

7400 Wp op het dak


 • Cave_Boy
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 15:07
Heb hier:
1x Pentium 3 1GHz (pakweg 30Watt?)
3x harde schijf (pakweg 5Watt elk? 15Watt totaal)
1x CD-rom (5 watt?)
1x Trident 8MB agp kaartje (?? Watt geen koelbloek ofzo)
2x 12cm Fan (3watt?)

In totaal kom ik zonder de vraagtekens uit op pakweg 60 watt (iets minder) zou ik het met een 100Watt voeding kunnen halen? Kan ook een 350Watt voeding doen maar dat word bij lange na niet benut vind beetje zonde van die voeding.

 • Anoniem: 8819
 • Registratie: Juli 2000
 • Niet online
Ik heb een kleine vraag
Soms hangt mijn pc
Dit is gekomen door een tweede videokaart en dan overklokken (eerst kaart met overklokken geen probleem)
zijn mijn 2x mijn voeding niet voldoende?

inhoud pc

5x harddisk 7200rpm
1x dvd fikker
1x pci extra ide controller
1x geluidskaart creative
2x asus 7900gt top's
2x120mm fans
2x80mm fans
abit sli bord
amd 64 x2 3800@2,4g

voeding merk
coolermaster 430watt 2x12volt rails
1x sli 300watt voeding pci-e 300watt 12volt thermalthake

Vind het raar

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Cave_Boy schreef op vrijdag 01 december 2006 @ 22:07:
Heb hier:
1x Pentium 3 1GHz (pakweg 30Watt?)
3x harde schijf (pakweg 5Watt elk? 15Watt totaal)
1x CD-rom (5 watt?)
1x Trident 8MB agp kaartje (?? Watt geen koelbloek ofzo)
2x 12cm Fan (3watt?)

In totaal kom ik zonder de vraagtekens uit op pakweg 60 watt (iets minder) zou ik het met een 100Watt voeding kunnen halen? Kan ook een 350Watt voeding doen maar dat word bij lange na niet benut vind beetje zonde van die voeding.
Met je berekening heb je geen rekening gehouden dat je ook een moederbord heb. Verder gebruiken HD's helaas geen 5 watt maar eerder 10 watt per stuk.. Ik kom dan ook uit op een 125+ watt voeding welke goed zal zijn.
Anoniem: 8819 schreef op zaterdag 02 december 2006 @ 00:19:
Ik heb een kleine vraag
Soms hangt mijn pc
Dit is gekomen door een tweede videokaart en dan overklokken (eerst kaart met overklokken geen probleem)
zijn mijn 2x mijn voeding niet voldoende?

inhoud pc

5x harddisk 7200rpm
1x dvd fikker
1x pci extra ide controller
1x geluidskaart creative
2x asus 7900gt top's
2x120mm fans
2x80mm fans
abit sli bord
amd 64 x2 3800@2,4g

voeding merk
coolermaster 430watt 2x12volt rails
1x sli 300watt voeding pci-e 300watt 12volt thermalthake

Vind het raar
Het zal niet aan je voedingen ligen. Ik denk zelfs dat één goede 400 watt voeding ook voldoende is voor je systeem.
Heb je beide voeingen goed aangesloten en zijn bij alle voedingen de 3.3, 5 en 12 volt lijnen belast?? Dus heb je bijvoorbeeld aan de voeding voor je SLI opstelling ook één of twee sata HD's hangen? Voor een voeding is het belangrijk dat de 3.3 5 en 5 volts lijnen niet onbelast blijven.

7400 Wp op het dak


Anoniem: 191009

theodouma, net hadden we het over dat ik de NX7900GTO van MSI toch beter kon nemen want die kon ik dan ook weer overclocken. DDR2bankjes overclocken doe ik pas als ik merk dat ik het nodig heb. Daarnaast ga ik wel zodra ik hem heb, de E6600 overclocken naar een flinke 3,4Ghz. Mijn lijst ziet er nu als volgt uit.


1. Is het een goede lijst voor de hedendagse games en taken?
2. 450Watt > Genoeg.

Voeding heb ik mijn antwoord op, maar ik hoor het nog graag 1 keer en dat jij de hele lijst ziet.

Asus Moederbord P5W DH Deluxe
Intel Core 2 Duo E6600 2.4 GHz, 1066 MHz, Boxed > Overclock 3,4Ghz +/-
Zalman CPU Koeler CNPS9700-CU LED Koper > Full speed
MSI VGA GeForce NX7900GTO 512 MB > Overclock
Corsair TWIN2X2048-6400 2048 MB, PC6400, 800 MHz, 5, Kit Of 2 > Overclock wanneer het echt te sloom wordt
WD Caviar Special Edition 400 GB, 7200 Rpm, 16 MB, S-ATA /150

Daarbij heb ik nog in mijn PC:

3x 80MM LED fan
1x 80MM fan
1x 120MM fan
2x 120MM LED fan (incl voeding)
+ Zalman koeler v/d lijst
3x 20MM led cold cathode
1x 30MM led cold cathode UV

1x 250GB HDD Maxtor S-ATA
1x Soundblaster Audigy 2 ZS Platinum
1x DVDSpeler
1x CD/RW Speler (kan er uit)
1x 3"5 floppydrive

Dat is het wel zo'n beetje. Bij echt stroom tekort kan ik de CD/RW er uit smijten.

 • Help!!!!
 • Registratie: Juli 1999
 • Niet online

Help!!!!

Mr Majestic

@DISCO STU

Echt supermooie startpost. Complimenten! d:)b

Zelf ben ik altijd erg onder de indruk van de reviews op www.jonnyguru.com .
Volgensmij mist deze link nog in de TS maar hoort hij daar zeker thuis (bovenaan in het rijtje.... :P )


Verder heb ik begrepen dat 110v voedingen minder efficient zijn dan 220v voedingen. Derhalve is het interessant om bij het lezen van reviews na te gaan op hoeveel volt deze werkt. Een 110v USA voeding zal in de 220v Europa versie waarschijnlijk wat efficienter zijn. Misschien ook iets voor de startpost ?

[Voor 43% gewijzigd door Help!!!! op 02-12-2006 12:37]

PC Specs
Asus ROG Strix B650E-E | AMD 7700X | G-Skill 32GB DDR5 6000C30 M-die | 4090 FE | LG 38GN950-B 3840*1600p 160Hz | Corsair RM1000x Shift | WD Black SN850X 1TB M.2


Anoniem: 144949

Topicstarter
Help!!!! schreef op zaterdag 02 december 2006 @ 12:31:
Zelf ben ik altijd erg onder de indruk van de reviews op www.jonnyguru.com .
Volgensmij mist deze link nog in de TS maar hoort hij daar zeker thuis (bovenaan in het rijtje.... :P )
Toegevoegd.
en nog een paar foutjes verbeterd die er blijkbaar door de merge zijn ingeslopen
Verder heb ik begrepen dat 110v voedingen minder efficient zijn dan 220v voedingen. Derhalve is het interessant om bij het lezen van reviews na te gaan op hoeveel volt deze werkt. Een 110v USA voeding zal in de 220v Europa versie waarschijnlijk wat efficienter zijn. Misschien ook iets voor de startpost ?
Heb je hier meer achtergrond, info, linkjes over?
Wat volgens mij zeker het geval kan zijn is dat bij de gelijkrichting van de wisselstroom er meer vermogen wordt gedissipeerd in de diodebrug, mits hier dubbel zoveel stroom door gaat (110V is de helft van 220V maar hierbij is de stroomsterkte wel dubbel zo groot bij eenzelfde vermogen). Welke gevolgen het hiernaast verder kan hebben, heb ik geen idee van.

 • Mr1ncr3d1bl3
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 11:10
Voor mijn fileserver ben ik eens aan het rekenen geslagen of ik er nog 4 schijven bij kan hangen.
Ik heb momenteel een Coolermaster eXtreme Power 380W (RS-380-PCAP) in mn server, in het tabelletje hieronder staan de specs:

AC Input115V / 230V - 8A / 5A - 50 / 60Hz
DC Output+3.3V+5V+12V (1)+12V (2)-12V+5Vsb
22A21A10A15A0.6A2.0A
MAX Power130W300W9.6W10W


Als schijven heb ik 2x Westen Digital 80GB (WD800JD) en 4x Western Digital 320GB (WD3200YS)
In het onderstaande tabelletje staan de specificaties:

Current Requirements
WD3200YSWD800JD
12 VDC
Read/Write450 mA450 mA
Idle430 mA470 mA
Standby20 mA23 mA
Sleep20 mA23 mA
------------------------------------
5 VDC
Read/Write800 mA800 mA
Idle730 mA750 mA
Standby270 mA330 mA
Sleep250 mA200 mA
------------------------------------
Power Dissipation
Read/Write9.50 Watts12.80 Watts
Idle8.75 Watts9.50 Watts
Standby1.60 Watts1.90 Watts
Sleep1.50 Watts1.30 Watts


Wat mij opviel toen ik het aantal watt uitrekende vanuit het vermogen viel mij bij de WD800 het volgende op bij het read/write verbruik:
12 x 0.45 + 5 x 0.8 = 9.4
Terwijl er bij dissipation 12.8 watt vermeld wordt... Hij geeft dus meer warmte af dan er aan energie in gaat :?

Anyhow, de schijven worden aangesloten op de 1ste 12 volt lijn. Ik ga er vanuit dat het tabbeltje van Western Digital een beetje optimistisch is, dus ik neem als hoogst opgenomen vermogen 500mA (+10%) per schijf. Een simpel sommetje zou dan zijn voor de huidige situatie:
6 x 0.5 = 3A
Voor de nieuwe situatie:
10 x 0.5 = 5A

Voor de 5 volt lijn geldt dat daar dus respectievelijk 5.4A (6 x 0.9) en 9A (10 x 0.9) afgenomen gaat worden.

Mijn vraag is nu:
Klopt de berekening of heb ik iets over het hoofd gezien?


//edit: Dit slaat natuurlijk nog nergens op, maar drukte op t werkeerde knopje 8)7
//edit 2: Hopla, alsnog mn post in elkaar gezet :X

[Voor 47% gewijzigd door Mr1ncr3d1bl3 op 02-12-2006 15:56]


Anoniem: 191009

De mensen die daar geen verstand van hebben zoals ik en meerdere snappen van dat hele schema natuurlijk niets :P

* Anoniem: 191009 refers to last post.

 • Mr1ncr3d1bl3
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 11:10
Anoniem: 191009 schreef op zaterdag 02 december 2006 @ 15:51:
De mensen die daar geen verstand van hebben zoals ik en meerdere snappen van dat hele schema natuurlijk niets :P

* Anoniem: 191009 refers to last post.
Misschien moet je mijn post nog een keer lezen :*)

Anoniem: 191009

Dus...? Ik snap van je tabel werkelijk waar niets ;)

 • Help!!!!
 • Registratie: Juli 1999
 • Niet online

Help!!!!

Mr Majestic

Anoniem: 144949 schreef op zaterdag 02 december 2006 @ 15:12:
Heb je hier meer achtergrond, info, linkjes over?
Helaas niet. Als ik het weer tegenkom dan zal ik het hier posten.

PC Specs
Asus ROG Strix B650E-E | AMD 7700X | G-Skill 32GB DDR5 6000C30 M-die | 4090 FE | LG 38GN950-B 3840*1600p 160Hz | Corsair RM1000x Shift | WD Black SN850X 1TB M.2


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 191009 schreef op zaterdag 02 december 2006 @ 12:17:
theodouma, net hadden we het over dat ik de NX7900GTO van MSI toch beter kon nemen want die kon ik dan ook weer overclocken. DDR2bankjes overclocken doe ik pas als ik merk dat ik het nodig heb. Daarnaast ga ik wel zodra ik hem heb, de E6600 overclocken naar een flinke 3,4Ghz. Mijn lijst ziet er nu als volgt uit.


1. Is het een goede lijst voor de hedendagse games en taken?
2. 450Watt > Genoeg.

Voeding heb ik mijn antwoord op, maar ik hoor het nog graag 1 keer en dat jij de hele lijst ziet.

Asus Moederbord P5W DH Deluxe
Intel Core 2 Duo E6600 2.4 GHz, 1066 MHz, Boxed > Overclock 3,4Ghz +/-
Zalman CPU Koeler CNPS9700-CU LED Koper > Full speed
MSI VGA GeForce NX7900GTO 512 MB > Overclock
Corsair TWIN2X2048-6400 2048 MB, PC6400, 800 MHz, 5, Kit Of 2 > Overclock wanneer het echt te sloom wordt
WD Caviar Special Edition 400 GB, 7200 Rpm, 16 MB, S-ATA /150

Daarbij heb ik nog in mijn PC:

3x 80MM LED fan
1x 80MM fan
1x 120MM fan
2x 120MM LED fan (incl voeding)
+ Zalman koeler v/d lijst
3x 20MM led cold cathode
1x 30MM led cold cathode UV

1x 250GB HDD Maxtor S-ATA
1x Soundblaster Audigy 2 ZS Platinum
1x DVDSpeler
1x CD/RW Speler (kan er uit)
1x 3"5 floppydrive

Dat is het wel zo'n beetje. Bij echt stroom tekort kan ik de CD/RW er uit smijten.
1: ja.
2 ja

Trouwesn, als je je cpu overklok dan doe je dit door de fsb te verhogen. Je geheugen gebruikt dezel;fde fsb en gaat daardoor ook sneller lopen. Geheugen hoef je dus nooit zelf over te klokken.
Mr1ncr3d1bl3 schreef op zaterdag 02 december 2006 @ 15:27:
Voor mijn fileserver ben ik eens aan het rekenen geslagen of ik er nog 4 schijven bij kan hangen.
Ik heb momenteel een Coolermaster eXtreme Power 380W (RS-380-PCAP) in mn server, in het tabelletje hieronder staan de specs:

AC Input115V / 230V - 8A / 5A - 50 / 60Hz
DC Output+3.3V+5V+12V (1)+12V (2)-12V+5Vsb
22A21A10A15A0.6A2.0A
MAX Power130W300W9.6W10W


Als schijven heb ik 2x Westen Digital 80GB (WD800JD) en 4x Western Digital 320GB (WD3200YS)
In het onderstaande tabelletje staan de specificaties:

Current Requirements
WD3200YSWD800JD
12 VDC
Read/Write450 mA450 mA
Idle430 mA470 mA
Standby20 mA23 mA
Sleep20 mA23 mA
------------------------------------
5 VDC
Read/Write800 mA800 mA
Idle730 mA750 mA
Standby270 mA330 mA
Sleep250 mA200 mA
------------------------------------
Power Dissipation
Read/Write9.50 Watts12.80 Watts
Idle8.75 Watts9.50 Watts
Standby1.60 Watts1.90 Watts
Sleep1.50 Watts1.30 Watts


Wat mij opviel toen ik het aantal watt uitrekende vanuit het vermogen viel mij bij de WD800 het volgende op bij het read/write verbruik:
12 x 0.45 + 5 x 0.8 = 9.4
Terwijl er bij dissipation 12.8 watt vermeld wordt... Hij geeft dus meer warmte af dan er aan energie in gaat :?

Anyhow, de schijven worden aangesloten op de 1ste 12 volt lijn. Ik ga er vanuit dat het tabbeltje van Western Digital een beetje optimistisch is, dus ik neem als hoogst opgenomen vermogen 500mA (+10%) per schijf. Een simpel sommetje zou dan zijn voor de huidige situatie:
6 x 0.5 = 3A
Voor de nieuwe situatie:
10 x 0.5 = 5A

Voor de 5 volt lijn geldt dat daar dus respectievelijk 5.4A (6 x 0.9) en 9A (10 x 0.9) afgenomen gaat worden.

Mijn vraag is nu:
Klopt de berekening of heb ik iets over het hoofd gezien?


//edit: Dit slaat natuurlijk nog nergens op, maar drukte op t werkeerde knopje 8)7
//edit 2: Hopla, alsnog mn post in elkaar gezet :X
Je berekeing klopt aardig, alleen heb je er geen rekening mee gehouden dat een HD erg veel stroom kan vragen als de pc net aangaat en de schijfmotor (7200 rpm) op toeren moet komen. Iets van één tot twee amperre per schjijf gedurende een halve seconde is best reeel. Als je daarom een aantal schijven bijplaats moet je misschien een paar schijven op de andere 12 volt rail aansluiten.

Howeveel je schijven maximaal verbruiken kan ik zo even niet vinden, de site van WD is erg langzaam, maar om j eene idee te geven,. de Hitachi T7K500 series verbruiken tijdens het starten heel even 2 Amperre en de Seragate Baracuda 7200.10 haalt zelfs heel even max 2.8 Amperres ( pdf link)uit je voeding. Dit is echter wel voor maximaal een halve seconde.
Anoniem: 191009 schreef op zaterdag 02 december 2006 @ 17:10:
Dus...? Ik snap van je tabel werkelijk waar niets ;)
Gelukkig ik wel :)

7400 Wp op het dak


 • Mr1ncr3d1bl3
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 11:10
De schijven zijn aangesloten op een Highpoint RocketRAID 2320, deze ondersteund 'staggered disk startup', deze is instelbaar per 1 tiende seconde, een vertraging van een 0.5 seconde tussen iedere schijf zou voldoende moeten zijn ?

De raid-set wordt niet gebruikt om van te booten of iets, daarvoor zitten de 2x 80GB's erin :)

Anoniem: 130680

een vraagje over mijn tokomstige systeem, betreft de voeding. Ik heb nu een systeem gebaseerd op een AMD configuratie. Zie specs onderin.

Maar ik ga binnenkort een grote upgrade door voeren naar een Intel configuratie het volgende gaat erin.

Mobo: Asus P5W DH Deluxe.
CPU: Intel Core 2 Duo E6600
VGA: N'Vidia 8800 GTS
Soundkaart:Creativ X-Fi ExtremeGamer Fatal1Ty pro
Hdd's : WD Raptor 74 GB, WD 250 GB
Geheugen:1GB x 2 (2GB) PC6400 DDR2 CL4 (Corsair, TWIN2X2048-6400C4PRO)


DVD, Floppy, DVD brander en Kast blijven gewoon wat ik nu heb.

Kan ik mijn huidige voeding blijven gebruiken of toch een andere?

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Mr1ncr3d1bl3 schreef op zaterdag 02 december 2006 @ 19:34:
De schijven zijn aangesloten op een Highpoint RocketRAID 2320, deze ondersteund 'staggered disk startup', deze is instelbaar per 1 tiende seconde, een vertraging van een 0.5 seconde tussen iedere schijf zou voldoende moeten zijn ?

De raid-set wordt niet gebruikt om van te booten of iets, daarvoor zitten de 2x 80GB's erin :)
0.5 secondes zou wel voldoende zijn, het gaat erom dat niet alle schijven tegelijkertijd heel even veel amperres vragen. Het opstarten van de HD heeft trouwens niets te maken met het booten van de pc. Als de pc aangaat gaan ook alle HD's aan (= krijgen spanning). Met dit aangaan beginnen de platters te draaien (van 0 naar 7200 rpm). En het moment _dat_ de platters beginnen te draaien (van 0 naar 10 rpm) hebben ze de piek van enkele amperres. En dan maakt het helemaal niet uit of je ook boot van die schijven :)
Anoniem: 130680 schreef op zaterdag 02 december 2006 @ 19:59:
een vraagje over mijn tokomstige systeem, betreft de voeding. Ik heb nu een systeem gebaseerd op een AMD configuratie. Zie specs onderin.

Maar ik ga binnenkort een grote upgrade door voeren naar een Intel configuratie het volgende gaat erin.

Mobo: Asus P5W DH Deluxe.
CPU: Intel Core 2 Duo E6600
VGA: N'Vidia 8800 GTS
Soundkaart:Creativ X-Fi ExtremeGamer Fatal1Ty pro
Hdd's : WD Raptor 74 GB, WD 250 GB
Geheugen:1GB x 2 (2GB) PC6400 DDR2 CL4 (Corsair, TWIN2X2048-6400C4PRO)


DVD, Floppy, DVD brander en Kast blijven gewoon wat ik nu heb.

Kan ik mijn huidige voeding blijven gebruiken of toch een andere?
Je voeding kan je systeem makkelijk aan, ook als die zwaar overgeklokt is (ik neem aan dat je niet voor niets pc6400 geheugen neemt) Ik denk dat je systeem maximaal 400 watt uit je voeding zal halen, en dan is 480 watt een goede keuze. Zo heb je altijd wat watt reserve voor als je wilt uitbreiden of iets wilt bijplaatsen.

7400 Wp op het dak


 • Anoniem: 8819
 • Registratie: Juli 2000
 • Niet online
[[...]


Het zal niet aan je voedingen ligen. Ik denk zelfs dat één goede 400 watt voeding ook voldoende is voor je systeem.
Heb je beide voeingen goed aangesloten en zijn bij alle voedingen de 3.3, 5 en 12 volt lijnen belast?? Dus heb je bijvoorbeeld aan de voeding voor je SLI opstelling ook één of twee sata HD's hangen? Voor een voeding is het belangrijk dat de 3.3 5 en 5 volts lijnen niet onbelast blijven.
[/quote]


de sli voeding is alleen bruikbaar voor sli
Er zit namelijk alleen 2x sli stekkers op en levert alleen 12volt 2x12,5ampere 2x150watt totaal

hij word aangestuurt via je huidige voeding (verloop doorverbindings stekker 24 pins)

de voltage onder game blijft stabiel (via speedfan log)
Ik ben bang dat de abit moederbord niet in orde is

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 8819 schreef op zaterdag 02 december 2006 @ 21:51:
[[...]


Het zal niet aan je voedingen ligen. Ik denk zelfs dat één goede 400 watt voeding ook voldoende is voor je systeem.
Heb je beide voeingen goed aangesloten en zijn bij alle voedingen de 3.3, 5 en 12 volt lijnen belast?? Dus heb je bijvoorbeeld aan de voeding voor je SLI opstelling ook één of twee sata HD's hangen? Voor een voeding is het belangrijk dat de 3.3 5 en 5 volts lijnen niet onbelast blijven.
[/quote]


de sli voeding is alleen bruikbaar voor sli
Er zit namelijk alleen 2x sli stekkers op en levert alleen 12volt 2x12,5ampere 2x150watt totaal

hij word aangestuurt via je huidige voeding (verloop doorverbindings stekker 24 pins)

de voltage onder game blijft stabiel (via speedfan log)
Ik ben bang dat de abit moederbord niet in orde is
Als je ergens een andere voeidng kan lenen (minimaal 400 watt) dan kun je deze aan je systeem hangen zonder de losse sli voeding. Eventueel kun je de overklok van de cpu afhalen zodat hij minder stroom verbruikt. Als je nog dezelfde klachten heb met de geleende voeding dan is je moederbord inderdaad brak. Mocht het probleem zijn opgelost met de geleende voeding dan kun je die vervangen voor je eigen voeding (de losse sli voeding niet gebruiken). Heb je dan wel problemen is gewoon je voeding brak.
Je kunt ook voordat je met de voedingen aan de gang gaat even met een multimeter de 12 5 en 3.3 volts lijnen meten als je de pc belast (3d05) en de gemeten waarden vergelijken met die van Speedfan. Softwareprogramma's willen er nog wel eens naastzitten als het gaat om het uitlezen van spanningen, en een multimeter zit er eigelijk nooit naast :)

7400 Wp op het dak


 • FitTiv
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 18:55
Hoi,

Ik ben van plan om binnenkort mijn systeempje te upgraden, en ik vroeg me af of mijn voeding dat wel zou trekken.

Specs NU:
Voeding Aerocool Aeropower 350W (22A op de 12 V lijn)
Moederbord Asus K8N
Processor AMD 64 2800+ 1,8Ghz
Geheugen 2x512mb 400mhz/pc3200 cl2.5 (1x Twinmos, 1x merkloos)
Hard Disk(s) 1x Samsung s-ata 250gb Spinpoint P120
1x Maxtor s-ata 80gb DiamondMax 9
1x Seagate 120GB sata
Videokaart Sparkle 6800GT 256mb DDR3
Brander NEC 3540A DVD DL Brander
CD/DVD-Drive Toshiba SD1912 16x DVD
Speakers Logitech X-210 2.1
Geluidskaart(en) onboard
Netwerkkaart(en) onboard
Muis Razer Krait
Toetsenbord Ms-tech
CPU cooler stock
Casefans 4x


Specs Toekomstig:
Voeding Aerocool Aeropower 350W (22A op de 12 V lijn)
Moederbord MSI K8N Neo4-F
Processor AMD 3500+ s939
Geheugen OF 4x512mb 400mhz/pc3200 cl2.5 OF 2x1024mb
Hard Disk(s) 1x Samsung s-ata 250gb Spinpoint P120
1x Maxtor s-ata 80gb DiamondMax 9
1x Seagate 120GB sata
Videokaart MSI x1950pro PCI-E 256mb
Brander NEC 3540A DVD DL Brander
CD/DVD-Drive Toshiba SD1912 16x DVD
Speakers Logitech X-210 2.1
Geluidskaart(en) onboard
Netwerkkaart(en) onboard
Muis Razer Krait
Toetsenbord Ms-tech
CPU cooler Arctic Alpine 64
Casefans 4x


Met zo'n power calculator kom ik uit op ongeveer 330 watt..
Mijn voeding is nu een Aerocool Aeropower 350W met 22A op de 12v lijn.

Is dit voldoende om mijn toekomstige systeem te trekken?

Bij voorbaat dank :)

 • Help!!!!
 • Registratie: Juli 1999
 • Niet online

Help!!!!

Mr Majestic

Weet iemand hier hoe je de amperes per lijn goed kan meten met een multimeter :?

Voltages lukt prima door de Mulimeter in te stellen op de V met daarboven de het liggende doorlopende en gestippelde lijntje (VDC), de rode draad van de multimeter in de gele opening van een lege molex te steken en de zwarte draad in de zwarte opening van een molex.

Maar hoe meet ik nu de Amperes die de PC in totaal op de +12v lijn trekt? Op DC geeft mijn multimeter constant 4.95 aan met autorange ingesteld :?

MM is een fluke 73 series II . Echter er staat in de handleiding dat hij max 10amps kan meten en 20A gedurende 30sec. Misschien is wat ik wil niet mogelijk met dit soort Multimeters :?

Hoop dat een tweaker die wel technisch aangelegd is mij kan helpen :)

[Voor 15% gewijzigd door Help!!!! op 03-12-2006 15:22]

PC Specs
Asus ROG Strix B650E-E | AMD 7700X | G-Skill 32GB DDR5 6000C30 M-die | 4090 FE | LG 38GN950-B 3840*1600p 160Hz | Corsair RM1000x Shift | WD Black SN850X 1TB M.2


Anoniem: 144949

Topicstarter
Ik zou daar sowieso niet aan beginnen met een multimeter in serie met de last te zetten.
Misschien is dit mogelijk met een amperetang.

Wat is het achterliggende doel?

 • Help!!!!
 • Registratie: Juli 1999
 • Niet online

Help!!!!

Mr Majestic

Anoniem: 144949 schreef op zondag 03 december 2006 @ 16:33:
Ik zou daar sowieso niet aan beginnen met een multimeter in serie met de last te zetten.
Misschien is dit mogelijk met een amperetang.

Wat is het achterliggende doel?
Weten hoeveel Amp de 12v lijn trekt onder belasting. Zo kun je zien of je voeding voor de 12v lijn sterk genoeg is. :)

PC Specs
Asus ROG Strix B650E-E | AMD 7700X | G-Skill 32GB DDR5 6000C30 M-die | 4090 FE | LG 38GN950-B 3840*1600p 160Hz | Corsair RM1000x Shift | WD Black SN850X 1TB M.2


 • Noob6
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 07-03-2016
Ik zou graag willen weten hoeveel watt de voeding moet zijn die ik nodig heb om onderstaand systeem van stroom te voorzien.

Op dit moment heb ik een 300W voeding maar ik ga mijn 5700LE upgraden naar een 7600GT, en ik denk dat ik dan aan 300W niet meer genoeg heb, of heb ik het mis?
Ik gebruik mijn pc voornamelijk om te gamen, maar ook voor het nodige bureauwerk zal ik maar zeggen.


CPU: AMD Athlon64 3200+
Moederbord: AS-rock 939Dual SATAII
Ram: 2×512mb DDR Dual Channel G.skill
Video kaart: XFX 7600GT XT
Harde schijf: 40Gb (exelstor, IDE)
Harde schijf: 160Gb (seagate, SATA)
Tv-Kaart: Pinnacle PCTV Stereo
CD Rom: Lite-on (52×)
CD RW/DVD combodrive: Samsung
Diskette station


Danku!

AMD Athlon 2 X2 260, Asus M5 A78l USB3, A-DATA 4GB Ram, XFX Geforce 8600GT XXX 256mb, 1×80GB Samsung IDE, 1×160GB Seagate Barracuda SATAII, Pinnacle PCTV Stereo, 350W CoolerMaster PSU


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

FitTiv schreef op zondag 03 december 2006 @ 13:12:
Hoi,

Ik ben van plan om binnenkort mijn systeempje te upgraden, en ik vroeg me af of mijn voeding dat wel zou trekken.

Specs NU:
Voeding Aerocool Aeropower 350W (22A op de 12 V lijn)
Moederbord Asus K8N
Processor AMD 64 2800+ 1,8Ghz
Geheugen 2x512mb 400mhz/pc3200 cl2.5 (1x Twinmos, 1x merkloos)
Hard Disk(s) 1x Samsung s-ata 250gb Spinpoint P120
1x Maxtor s-ata 80gb DiamondMax 9
1x Seagate 120GB sata
Videokaart Sparkle 6800GT 256mb DDR3
Brander NEC 3540A DVD DL Brander
CD/DVD-Drive Toshiba SD1912 16x DVD
Speakers Logitech X-210 2.1
Geluidskaart(en) onboard
Netwerkkaart(en) onboard
Muis Razer Krait
Toetsenbord Ms-tech
CPU cooler stock
Casefans 4x


Specs Toekomstig:
Voeding Aerocool Aeropower 350W (22A op de 12 V lijn)
Moederbord MSI K8N Neo4-F
Processor AMD 3500+ s939
Geheugen OF 4x512mb 400mhz/pc3200 cl2.5 OF 2x1024mb
Hard Disk(s) 1x Samsung s-ata 250gb Spinpoint P120
1x Maxtor s-ata 80gb DiamondMax 9
1x Seagate 120GB sata
Videokaart MSI x1950pro PCI-E 256mb
Brander NEC 3540A DVD DL Brander
CD/DVD-Drive Toshiba SD1912 16x DVD
Speakers Logitech X-210 2.1
Geluidskaart(en) onboard
Netwerkkaart(en) onboard
Muis Razer Krait
Toetsenbord Ms-tech
CPU cooler Arctic Alpine 64
Casefans 4x


Met zo'n power calculator kom ik uit op ongeveer 330 watt..
Mijn voeding is nu een Aerocool Aeropower 350W met 22A op de 12v lijn.

Is dit voldoende om mijn toekomstige systeem te trekken?

Bij voorbaat dank :)
Je voeding kan het makkelijk aan. De cpu in je nieuwe systeem verbruikt net zoveel als in je oude systeem en je nieuwe videokaart verbruikt maar 10-15 watt meer dan de oude. Dit is zo'n kleinverschil dat je in het energieverbruik nit eens door zal hebben dat je een nieuwe pc heb staan.
Help!!!! schreef op zondag 03 december 2006 @ 16:39:
[...]

Weten hoeveel Amp de 12v lijn trekt onder belasting. Zo kun je zien of je voeding voor de 12v lijn sterk genoeg is. :)
Je kan dan beter van iedere hardware los het stroomverbruik meten en de verkregen amperres bij elkaar optellen.
Noob6 schreef op zondag 03 december 2006 @ 16:40:
Ik zou graag willen weten hoeveel watt de voeding moet zijn die ik nodig heb om onderstaand systeem van stroom te voorzien.

Op dit moment heb ik een 300W voeding maar ik ga mijn 5700LE upgraden naar een 7600GT, en ik denk dat ik dan aan 300W niet meer genoeg heb, of heb ik het mis?
Ik gebruik mijn pc voornamelijk om te gamen, maar ook voor het nodige bureauwerk zal ik maar zeggen.


CPU: AMD Athlon64 3200+
Moederbord: AS-rock 939Dual SATAII
Ram: 2×512mb DDR Dual Channel G.skill
Video kaart: XFX 7600GT XT
Harde schijf: 40Gb (exelstor, IDE)
Harde schijf: 160Gb (seagate, SATA)
Tv-Kaart: Pinnacle PCTV Stereo
CD Rom: Lite-on (52×)
CD RW/DVD combodrive: Samsung
Diskette station


Danku!
De 7600 GT verbruikt maar 10-20 watt meer dan je 5700 LE, dus ik denk dat je voeding dit wel aankan. Voorwaarde is wel dat je 12 volt lijn minimaal 15 amperres kan leveren.

7400 Wp op het dak


Anoniem: 185122

Misschien niet helemaal op zijn plaats maar......:

iemand ervaring met t-sata connectors?
Heb hier een setje, maar weet voor geen meter hoe ik deze moet aansluiten :/ ...
Alvast bedankt!

Anoniem: 185122

Anoniem: 185122 schreef op zondag 03 december 2006 @ 19:30:
Misschien niet helemaal op zijn plaats maar......:

iemand ervaring met t-sata connectors?
Heb hier een setje, maar weet voor geen meter hoe ik deze moet aansluiten :/ ...
Alvast bedankt!
Dug gewoon kabel afknippen denk ik?
http://www.coolpc.com.au/catalog/images/easyinstall-lg.jpg

Anoniem: 144949

Topicstarter
Nee niet afknippen. Kabels gewoon tussen de metalen klipjes persen. Het metaal perst dan door de isolatie waardoor er contact wordt gemaakt tussen de connector en de koperen kabel.

Als ik je vraag goed begrepen hebt tenminste.

 • Nemesizz
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 18:14

Nemesizz

Untouchable

Ik heb een nieuwe PC in bestelling en maak me een beetje zorgen om de voeding.

Het vermogen is het probleem niet, maar zit met de CPU power supply.

Volgens de handleiding van het mobo (Abit AW9D) ben ik een 8 pin stekker nodig, maar ik kan zo niet vinden of de bestelde voeding (Antec NeoHE 430W) die heeft (meeste sites hebben getest met een systeem die alleen een 4-pin P4 stekker nodig is, dus noemen ze niks over een 8-pin).

*edit*
Nvm...gaat nie werken

[Voor 3% gewijzigd door Nemesizz op 04-12-2006 14:18]


 • Zygivt
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 03-02 06:00

Zygivt

Evenaren en overtreffen

Mijn voeding heeft vorige week de geest gegeven en ben nu op zoek naar een nieuwe voeding. De blauw hiper type r valt mij op, maar er staat ook dat hij veel lawaai maakt. Ik wil graag een voeding die niet zo veel lawaai maakt, uv blauw gemeshed is en modulaire kabels heeft.

- Kent iemand mischien een voeding die hier aan voldoet naast de hiper type r ?
- maakt de hiper type r echt zo een irriterend lawaai als in sommige reviews staat of valt het allemaal wel mee?

bij voorbaat dank

Grtz Zygivt

Anoniem: 127439

Welke voeding heb ik nodig?

Gigabyte GA-8IPE775-G moederbord,
Intel P4 3,2 Ghz,
512 DDR,
Asus Nvidia GeForce 4MX videokaart 128Mb,
Samsung 160 GB Serial Ata,
Samsung 52x32x52 brander,
LG DVD brander,
HKC 19"TFT.

heb nu een 300Watt voeding van Aopen, maar als ik een cd/dvd wil afspelen reboot mijn computer. ik heb kabels al vervangen en eveneens een bios update gedaan. En een andere speler geprobeerd Dus naar mijn denken ligt de oorzaak bij de voeding. Heb ik een andere voeding nodig?

 • martdj
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 10:38
Anoniem: 144949 schreef op zaterdag 02 december 2006 @ 15:12:

Heb je hier meer achtergrond, info, linkjes over?
Wat volgens mij zeker het geval kan zijn is dat bij de gelijkrichting van de wisselstroom er meer vermogen wordt gedissipeerd in de diodebrug, mits hier dubbel zoveel stroom door gaat (110V is de helft van 220V maar hierbij is de stroomsterkte wel dubbel zo groot bij eenzelfde vermogen). Welke gevolgen het hiernaast verder kan hebben, heb ik geen idee van.
2 - 4% efficienter op 220V t.o.v. 110V => Silent PC Review

 • Noob6
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 07-03-2016
theodouma schreef op zondag 03 december 2006 @ 17:56:

[...]

De 7600 GT verbruikt maar 10-20 watt meer dan je 5700 LE, dus ik denk dat je voeding dit wel aankan. Voorwaarde is wel dat je 12 volt lijn minimaal 15 amperres kan leveren.
Volgens de sticker van mijn Noname voeding kan hij 18.0A leveren.
Maar nu hoorde ik weer van een vriend dat ik gek was dat ik dit allemaal op 300w ging hangen.

AMD Athlon 2 X2 260, Asus M5 A78l USB3, A-DATA 4GB Ram, XFX Geforce 8600GT XXX 256mb, 1×80GB Samsung IDE, 1×160GB Seagate Barracuda SATAII, Pinnacle PCTV Stereo, 350W CoolerMaster PSU


 • harry64
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19-03 20:50
http://www.pjrc.com/about/rambling/antec.html

Iemand ervaring met het bovenstaande probleem?

Ik heb nu ongeveer 4 jaar een Antec Trueblue 480 watt voeding, maar heb spontaan last van uitvallende harde schijven en bsods gekregen.
Toen eens de voeding doorgemeten, harde schijven vervangen, kabels vervangen, geheugen vervangen, moederbord en processor vervangen en ik kwam ook op deze conclusie.

Mijn systeem draait nu nog wel, maar ongeveer op 50% omdat ik anders last van uitvallende harde schijven en bsods krijg.

Anoniem: 185122

Anoniem: 144949 schreef op zondag 03 december 2006 @ 23:42:
Nee niet afknippen. Kabels gewoon tussen de metalen klipjes persen. Het metaal perst dan door de isolatie waardoor er contact wordt gemaakt tussen de connector en de koperen kabel.

Als ik je vraag goed begrepen hebt tenminste.
Deze heb je goed begrepen, dankje :)

 • Pittie
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 23-03 20:34
Ik ben er ook weer, ik heb pas geleden een nieuwe videokaart aangeschaft, en het lijkt allemaal goed te draaien op een 350Watt voeding, maar ik vroeg me af of het niet slimmer is om toch voor wat meer power te gaan?

Asus A8N-E
Amd64 3200+
1 GB geheugen
MSI GeForce 7900GTO (min 400watt nodig volgens de doos)
Momenteel 3 Harde schijven (SATA)
zeer binnenkort 4de schijf IDE (RMA)
Soundblaster Audigy2
En dan nog wat fans en leds etc
Dit draait dus momenteel op een FSP Group 350Watt voeding

Als het advies een nieuwe voeding is, dan had ik maximaal 80Euro ingedachte.
Uiteraard wil ik een A-merk en eentje die geen herrie maakt (niet te veel iig)

 • Tha_Flash
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 07:39
Ik heb een Corsair Voeding HX520 520 Watt besteld omdat deze op http://www.silentpcreview.com goed uit de bus kwam.

Heeft iemand al ervaringen met deze voeding ??

Systeem specs :

C2D E6600
xfx 7600 GT xxx-editie
wd 250 gb sata2
Pioneer dvd-brander
Plextor cd-brander

Voeding is overkill dat weet ik, maar hij schijnt erg stil te zijn.

Bijna 2025


 • ID-College
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 08:26
Ik ga 2 systemen kopen/upgraden. Wat denk jij dat voldoende is:

Amd athlon FX-57 (wellicht overklok)
DFI lanparty N-force 4 SLI
1GB DDR kingston
3 S-ATA harde schijven
2 DVD branders
GeForce 7900GT / 7800GTX (Ik begin met 1, er komt er wss volgend jaar nog 1 bij)

Ik zat zelf te denken aan een Tagan 480Watt
Is dit voldoende voor deze pc? ook omdat er nog miss een kaart bijkomt? Of zal ik meer nodig moete hebben?

De volgende PC is voor me broer:
Asus M2N SLI
Amd athlon 64 3800+ (AM2)
1 GB Kingston.
3 S-ATA harde schijven.
2 DVD branders.
Een 6800 Ultra.

Voor hem zat ik aan een Tagan 430Watt te denken
Is dit voldoende voor beide systemen of is dit niet voldoende.
Hartelijk dank :)

Anoniem: 5865

De voeding in mijn pc heeft het begeven en ik moet dus een nieuwe. Niet kan ik me wel voorstellen dat ie het begeven heeft want ik was 'm misschien een beetje aan het overbelasten :') Denken jullie dat een 400W voeding genoeg is hiervoor?

Mijn specs:
Asus P4P-800SE board
P4 3ghz
2 x 512MB DDR
3 x Maxtor S-ATA hdd
dvd-brander
Georce 6800

Zat zelf te denken aan een Chieftec 400W. Is dat genoeg met zoveel schijven?

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 127439 schreef op maandag 04 december 2006 @ 13:29:
Welke voeding heb ik nodig?

Gigabyte GA-8IPE775-G moederbord,
Intel P4 3,2 Ghz,
512 DDR,
Asus Nvidia GeForce 4MX videokaart 128Mb,
Samsung 160 GB Serial Ata,
Samsung 52x32x52 brander,
LG DVD brander,
HKC 19"TFT.

heb nu een 300Watt voeding van Aopen, maar als ik een cd/dvd wil afspelen reboot mijn computer. ik heb kabels al vervangen en eveneens een bios update gedaan. En een andere speler geprobeerd Dus naar mijn denken ligt de oorzaak bij de voeding. Heb ik een andere voeding nodig?
Ik zou zeggen dat een 250 watt voeding je systeem goed van prik zou kunnen voorzien.
Als je de pc zwaar belast door te gamen, valt de pc dan ook uit?? Als hij dan ook uitvalt is je voeding stuk. Als je gewon kan gamen ligt het niet aan je voeding omdat je cpu en gpu veel meer stroom vragen tijdens gamen dan dat je cdrom vraagt. Ik denk eigelijk dat je moederbord niet goed is of dat er iets niet goed is met je IDE kabels...
Noob6 schreef op dinsdag 05 december 2006 @ 09:13:
[...]


Volgens de sticker van mijn Noname voeding kan hij 18.0A leveren.
Maar nu hoorde ik weer van een vriend dat ik gek was dat ik dit allemaal op 300w ging hangen.
Ik ben het deels met je vriend eens, maar eigelijk met een andere reden. Je huidige voeding is troep, bagger. Voedingen zonder merk zijn te vergelijken met de troep van Sweex en Qtec, en die wil je niet in je pc hebben. (laag renement, veel geluid, weinig tot geen beveiligingen en vermogen wordt opgegeven in piekvermogen, niet het continue vermogen). Om die reden sluit ik je bij je vriend aan. Echter is een goede 300 watt voeding wel voldoende voor je systeem. Als je echter een nieuwe voeding gaat kopen kun je het beste kjiken naar een 350 watt voeding (of meer) omdat je hier veel meer keus heb en omdat deze goedkoper zijn dat 300 watt voedingen.
Pittie schreef op dinsdag 05 december 2006 @ 19:18:
Ik ben er ook weer, ik heb pas geleden een nieuwe videokaart aangeschaft, en het lijkt allemaal goed te draaien op een 350Watt voeding, maar ik vroeg me af of het niet slimmer is om toch voor wat meer power te gaan?

Asus A8N-E
Amd64 3200+
1 GB geheugen
MSI GeForce 7900GTO (min 400watt nodig volgens de doos)
Momenteel 3 Harde schijven (SATA)
zeer binnenkort 4de schijf IDE (RMA)
Soundblaster Audigy2
En dan nog wat fans en leds etc
Dit draait dus momenteel op een FSP Group 350Watt voeding

Als het advies een nieuwe voeding is, dan had ik maximaal 80Euro ingedachte.
Uiteraard wil ik een A-merk en eentje die geen herrie maakt (niet te veel iig)
Een 350 watt voeding moet net voldoende zijn voor je systeem, al zal je voeding het erg zwaar krijgen als je gaat overklokken of als je ene extra HD bijplaatst. Als je daarom een vierde HD in je pc zet kun je het beste ook de voeding vervagen. Een Coolermaster eXtremeworer 430 watt (45 euro, alternate) is een goede voeding voor je systeem die ook erg stil is door de 120 mm fan.

7400 Wp op het dak


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

ID-College schreef op woensdag 06 december 2006 @ 15:21:
Ik ga 2 systemen kopen/upgraden. Wat denk jij dat voldoende is:

Amd athlon FX-57 (wellicht overklok)
DFI lanparty N-force 4 SLI
1GB DDR kingston
3 S-ATA harde schijven
2 DVD branders
GeForce 7900GT / 7800GTX (Ik begin met 1, er komt er wss volgend jaar nog 1 bij)

Ik zat zelf te denken aan een Tagan 480Watt
Is dit voldoende voor deze pc? ook omdat er nog miss een kaart bijkomt? Of zal ik meer nodig moete hebben?
480 Watt is ruim voldoende voor je systeem. Ik denk dat een 350 watt voeding ook voldoende is als je voor de 7900GT gaat. Ga je voor de 7800 GTX dan is 400 watt ook voldoende. Nadeel is dan wel dat je te weinig prik heb voor SLI.
Wil je echt over een jaar veel geld betalen om SLI te draaien met twee oude kaarten (over één jaar kun je voor de prijs van een 7900 GT ook een DX10 kaart kopen die veel beter is dan twee 7900 GT's) dan kun je het beste gaan voor een 430 watt voeding voor je 7900 GT SLI en een 480 watt voor je 7800 GTX SLI.
De volgende PC is voor me broer:
Asus M2N SLI
Amd athlon 64 3800+ (AM2)
1 GB Kingston.
3 S-ATA harde schijven.
2 DVD branders.
Een 6800 Ultra.

Voor hem zat ik aan een Tagan 430Watt te denken
Is dit voldoende voor beide systemen of is dit niet voldoende.
Hartelijk dank :)
Een 350 watt voeding moet ook ruim voldoende zijn. Misschien dat een goede 300 watt voeding dit systeem zelfs van prik kan voorzien. De x2 3800+ is er in verschillende varianten (35, 65 en 90 watt) Ik neem aan dat je in je systeem een 90 watt cpu heb zitten.
Anoniem: 5865 schreef op woensdag 06 december 2006 @ 16:56:
De voeding in mijn pc heeft het begeven en ik moet dus een nieuwe. Niet kan ik me wel voorstellen dat ie het begeven heeft want ik was 'm misschien een beetje aan het overbelasten :') Denken jullie dat een 400W voeding genoeg is hiervoor?

Mijn specs:
Asus P4P-800SE board
P4 3ghz
2 x 512MB DDR
3 x Maxtor S-ATA hdd
dvd-brander
Georce 6800

Zat zelf te denken aan een Chieftec 400W. Is dat genoeg met zoveel schijven?
400 Watt is ruim voldoende voor je systeem. Je kan zelfs nog een aantal HD's bijplaatsen met een 400 watt voeding omdat je huidige systeem maar een 250 watt uit je voeding haalt.

7400 Wp op het dak


 • Pittie
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 23-03 20:34
theodouma schreef op woensdag 06 december 2006 @ 17:29:
Een 350 watt voeding moet net voldoende zijn voor je systeem, al zal je voeding het erg zwaar krijgen als je gaat overklokken of als je ene extra HD bijplaatst. Als je daarom een vierde HD in je pc zet kun je het beste ook de voeding vervagen. Een Coolermaster eXtremeworer 430 watt (45 euro, alternate) is een goede voeding voor je systeem die ook erg stil is door de 120 mm fan.
Die extra harde schijf komt er zowieso bij :)
Dus dan vrees ik dat ik voor een nieuwe voeding moet gaan.
Je bedoelt deze voeding?
€40,- bij de paradigit namelijk
http://www.paradigit.nl/info.php?group=3&art=10013719

Anoniem: 5865

theodouma schreef op woensdag 06 december 2006 @ 17:37:

[...]


400 Watt is ruim voldoende voor je systeem. Je kan zelfs nog een aantal HD's bijplaatsen met een 400 watt voeding omdat je huidige systeem maar een 250 watt uit je voeding haalt.
Oke tnx! Waarom haalt ie nu dan eik maar 250 watt uit m'n voeding?

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Pittie schreef op woensdag 06 december 2006 @ 18:32:
[...]


Die extra harde schijf komt er zowieso bij :)
Dus dan vrees ik dat ik voor een nieuwe voeding moet gaan.
Je bedoelt deze voeding?
€40,- bij de paradigit namelijk
http://www.paradigit.nl/info.php?group=3&art=10013719
Ik bedoel inderdaad die voeding. Had niet verwacht dat Paradigit goedkoper was dan Alternate...
Anoniem: 5865 schreef op woensdag 06 december 2006 @ 18:58:
[...]

Oke tnx! Waarom haalt ie nu dan eik maar 250 watt uit m'n voeding?
Jouw specs:
Asus P4P-800SE board
P4 3ghz
2 x 512MB DDR
3 x Maxtor S-ATA hdd
dvd-brander
Georce 6800

Je cpu verbruikt zo'n 90 watt. Om dit vermogen te maken heeft het mobo ongeveer 10% meer nodig, dus je cpu belast de voeding met 100 watt.
Je mobo verbruikt 40 watt
Geheugen wordt amper warm en verbruikt erg weinig stroom. 10 watt voor twee reepjes is reeel.
Je 6800 (non ultra. non GT en ook geen GS) verbruikt maar 40 watt.
één HD verbruikt 15 watt, dus drie verbruiken er 50 (afgerond naar boven)
dvd brander wordt nooit gebruikt als de cpu en/of gpu zwaar belast wordt dus reken ik ook niet mee.
Ik mag er vanuit gaan dat je ook een cpucooler heb en wat andere fans, deze zullen ook 10 watt verbruiken (afgerond naar boven)
Hiermee kom ik totaal dus op 100 + 40 +10 + 40 + 50 + 10 = 250 watt uit, en dan heb ik al een paar dingen naar boven afgerond.

7400 Wp op het dak


Anoniem: 5865

Ah op die manier! Nou dat valt dan nog wel mee opzich idd... maargoed... denk dat ik morgen bij Paradigit ook die Coolermaster ga halen. Die ziet er idd wel goed uit en is zelfs goedkoper dan bij Alternate. Bedankt voor de tip :)

 • Pittie
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 23-03 20:34
Anoniem: 5865 schreef op woensdag 06 december 2006 @ 21:16:
Ah op die manier! Nou dat valt dan nog wel mee opzich idd... maargoed... denk dat ik morgen bij Paradigit ook die Coolermaster ga halen. Die ziet er idd wel goed uit en is zelfs goedkoper dan bij Alternate. Bedankt voor de tip :)
Ik ga em vrijdag even halen...
Daarnaast kan ik na het weekend dan eindelijk mn dvdbrander installeren, (door fout afleveradres in te vullen ligt deze nu bij mn ouders)
En als maxtor dan een beetje opschiet met hun RMA, kan mn kast binnenkort weer dicht :P

Anoniem: 127439

theodouma schreef op woensdag 06 december 2006 @ 17:29:
[...]


Ik zou zeggen dat een 250 watt voeding je systeem goed van prik zou kunnen voorzien.
Als je de pc zwaar belast door te gamen, valt de pc dan ook uit?? Als hij dan ook uitvalt is je voeding stuk. Als je gewon kan gamen ligt het niet aan je voeding omdat je cpu en gpu veel meer stroom vragen tijdens gamen dan dat je cdrom vraagt. Ik denk eigelijk dat je moederbord niet goed is of dat er iets niet goed is met je IDE kabels...
Tijdens het gamen valt mijn pc niet uit... Ik neem aan dat GTA SA en de Sims2 wel zwaar genoeg zijn? Ik heb de IDE kabels al eens vervangen voor nieuwe.. Alleen als ik mijn pc wil afsluiten start ie wel eens opnieuw op...

[Voor 4% gewijzigd door Anoniem: 127439 op 07-12-2006 08:33]


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 127439 schreef op donderdag 07 december 2006 @ 08:32:
[...]


Tijdens het gamen valt mijn pc niet uit... Ik neem aan dat GTA SA en de Sims2 wel zwaar genoeg zijn? Ik heb de IDE kabels al eens vervangen voor nieuwe.. Alleen als ik mijn pc wil afsluiten start ie wel eens opnieuw op...
Lijkt op een kaptop moedebord. Misschien kun je een topic hierover openen in PMG.. :)

7400 Wp op het dak

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee