Toon posts:

Voeding advies en informatie topic - Deel 34 Vorige deelOverzicht

Pagina: 1 2 3 ... 67 Laatste
Acties:

Onderwerpen
Welkom in deel 34 van het voeding advies en informatie topic, voorheen "[BBG aanschaf] Voedingen" en "Welke voeding heb ik nodig?". De vorige delen kun je altijd vinden met https://tweakimg.net/g/forum/images/icons/topicrange_current.png naast de topictitel. Het doel van dit topic is informatie te geven over computervoedingen en eventueel advies over een nieuwe of de huidige voeding.

De voeding is waarschijnlijk het meest ondergewaardeerde onderdeel van de computer, toch is dit geheel onterecht. Een kwalitatief slechte voeding kan namelijk zorgen voor een niet stabiel werkende PC, met vastlopers, BSOD's of een uitschakelende PC tot gevolg. Naast instabiliteit kan een voeding ook andere onderdelen eenvoudig kapot maken, dit is natuurlijk het laatste waar iemand op zit te wachten. Ook hebben goede voedingen normaal gesproken een veel beter rendement waardoor de PC minder verbruikt, waardoor een duurdere voeding zichzelf weer kan terug verdienen door lagere elektriciteitskosten.


Om te weten wat de juiste voeding is voor jouw PC zul je eerst het verbruik moeten weten van de onderdelen. Als we uitgaan van een game PC dan kun je het piekverbruik van de videokaart, de TDP van de CPU nemen en 10W voor elke 3,5 inch hardeschijf. Het piekverbruik van de videokaart kun je vinden op bijvoorbeeld TechPowerUp, TechPowerUp is één van de weinig site's welke het verbruik van alleen de videokaart kan meten. Het TDP van de CPU kun je altijd wel vinden bij de specificaties. Tel je deze onderdelen op dan weet je ongeveer wat het piekverbruik van de PC kan zijn, in de praktijk zal het echter bijna altijd lager uitvallen, omdat het vrij lastig is om alle onderdelen tegelijkertijd 100% te belasten. (Let op: bij overklokken stijgt het verbruik)

Nadat je verbruik weet kun je kijken welke aansluitingen je nodig hebt. Bij een game PC moet je vooral letten op het aantal stroomconnectors van de videokaart, PEG connectors genaamd. Bij een server moet je letten op het aantal S-ATA power connectors voor de hardeschijven.

Een voorbeeld: een game PC met een AMD Ryzen 7 1600X (~95W), een GTX 1070 (155W), SSD (5W) en hardeschijf (10W) komt maar uit op 265W. Een voeding welke 265W op de 12V rail(s) kan leveren is al genoeg. Er zijn genoeg 300/350W voedingen die 265W op de 12V kunnen leveren, niet alle overigens. Maar er zijn maar weinig 300/350W voedingen met twee PEG stroomconnectors, terwijl de meeste GTX 1070's dit wel nodig hebben. In zo'n geval moet je dus kijken naar 400/450W voedingen, deze hebben vaak wel twee PEG connectors. Ook zijn 300/350W voedingen zelden high-end voedingen, terwijl zo'n high-end game PC wel een high-end voeding "verdient".


De voeding kun je vinden in verschillende formaten. Verreweg de meest voorkomende is het standaard ATX formaat. Naast ATX komt SFX, Flex ATX en TFX ook nog wel eens voor. Ook bestaat er nog een zogenaamde PicoPSU. Dit is niet meer dan een gelijkspanningsbordje gekoppeld aan de 24 pins ATX stekker. Als je zo'n PicoPSU combineert met een adapter met een hoog rendement, kun je bij vermogens van rond de 10W ook nog een redelijk rendement halen. Iets wat vrij lastig wordt bij een traditionele voeding.

ATX
ATX heeft een hoogte van 86mm en een breedte van 150mm, de standaard diepte is 140mm, maar langer komt ook erg vaak voor. In een standaard ATX behuizing is dit meestal geen probleem, maar kleinere behuizingen kunnen wel een maximale lengte hebben, waarbij alles nog fatsoenlijk past. Een ATX voeding van 150mm x 86mm x 140mm (of langer) valt onder de ATX PS/2 standaard.

Naast de ATX PS/2 standaard is er ook nog een ATX PS/3. Het verschil met de ATX PS/2 standaard is de lengte. De ATX PS/3 heeft namelijk een standaard lengte van 100mm, echter valt alles tot en met 139mm ook nog onder deze standaard. ATX PS/3, komt als retail voeding erg weinig voor. Enige waar je zo'n voeding wel kan tegenvallen is een OEM systeem, maar ook daar zie je ze erg weinig.

SFX
SFX is een form factor welke je vooral tegenkomt in kleinere behuizingen. SFX heeft een standaard formaat van 63,5mm hoog, 125mm breedte en 100mm diep. Naast het standaard SFX formaat is er sinds kort ook een SFX-L formaat. Het verschil met SFX is de diepte, SFX-L is namelijk 30mm langer, wat ruimte geeft voor een 120mm fan.

Flex ATX
Flex ATX is een form factor die je net als SFX met name in kleinere behuizingen zal tegenkomen. Flex ATX heeft een formaat van 40.5mm hoog, 81.5mm breed en een lengte van 150mm. Het nadeel van dit formaat is dat maar heel weinig ruimte is voor een fan. Je vindt in deze voedingen normaal gesproken maar één 40mm fan, zo'n fan zal met weinig omwentelingen per minuut maar weinig lucht verplaatsen, dus vaak draaien deze fans vrij snel en zijn ze vrij luidruchtig.

TFX
TFX heeft een vergelijkbaar uiterlijk als Flex ATX, maar is groter. TFX is namelijk 65mm hoog, 85mm breed en heeft een lengte van 175mm. Dit geeft ruimte voor een 80mm fan, waardoor TFX over het algemeen stiller is als Flex ATX.


Een voeding heeft meerdere verschillende aansluitingen/connectors, hieronder staat een overzicht hiervan.

Connectors op het moederbord
24 pins ATX connector4 pins ATX12V connector4+4 pins EPS connector8 pins EPS connector

De 24 pins ATX stekker levert aan alle onderdelen behalve de CPU stroom. In deze connector zitten komen alle spanningen voor welke de voeding kan leveren. Tegenwoordig is dit +3,3V, +5V, +12V, -5V en +5Vsb, van de meeste spanningen zijn meerdere draden aanwezig voor betere stroomverdeling zodat niet te veel stroom door één draadje loopt.

De 4 pins ATX 12V, 4+4 pins ATX 12V en 8 pins EPS zijn allemaal bedoeld voor stroomvoorziening van de CPU. De 4 pins ATX12V zie je vaak terug op de wat goedkopere moederborden, terwijl de 8 pins vaak zijn weg vindt op de high-end moederborden.

Wat compatibiliteit betreft is er veel mogelijk. Zo zal een 4 pins ATX12V stekker van de voeding prima passen in een 8 pins EPS connector op het moederbord en dit werkt ook gewoon goed, mits je niet een CPU hebt welke extreem veel verbruikt. AMD FX-9590 bijvoorbeeld of een dik overgeklokte CPU. Een 4+4 pins EPS connector van de voeding past ook prima in een 4 pins ATX12V connector op het moederbord, doordat zo'n aansluiting uit twee losse delen bestaat. Het enige wat niet past is een 8 pins EPS connector in een 4 pins ATX12V aansluiting op het moederbord.

Connectors voor videokaarten
6 pins PEG connector6+2 pins PEG connector8 pins PEG connector

Er zijn drie verschillende PEG connectors. De eerste is een 6 pins aansluiting, deze is gespecificeerd voor maximaal 75W. Deze connector is bedoeld voor een 6 pins PEG connector op de videokaart. Al werkt het soms ook prima in een 8 pins PEG aansluiting op de videokaart. Dit is echter afhankelijk van de videokaart, als de videokaart niet controleert als alle 8 pins aangesloten zijn dan werkt het normaal gesproken ook prima met een 6 pins PEG connector in een 8 pins aansluiting.

Het tweede plaatje is een 6+2 pins PEG connector. Deze connector is zowel als 6 pins als 8 pins PEG connector te gebruiken, doordat de 2 extra pins los te koppelen zijn. Het liefst heb je een voeding met alleen maar deze connectors en gelukkig zien we dat ook steeds meer.

Het laatste plaatje is een 8 pins PEG connector. Deze connector zien we gelukkig niet zoveel meer, gelukkig omdat het een vrij onhandige connector is. Als de videokaart namelijk één of meerdere 6 pins aansluitingen heeft en de voeding alleen maar 8 pins PEG connectors dan past dit normaal gesproken niet. Een oplossing zou kunnen zijn om van zo'n connector zelf een 6+2 pins connector te maken door het plastic door te snijden.

Overige connectors
Molex connectorSata connectorFloppy connector

De overige connectors welke je vindt aan de voeding zijn de molex, sata power en floppy connector. De molex connector wordt gebruikt voor oude pata hardeschijven/opticals, sommige fancontrollers en een enkel keer voor extra stroomvoorziening van het moederbord. De sata power connector vindt je vooral terug op moderne hardeschijven, SSD's en opticals. De floppy connector zie je tegenwoordig niet zoveel meer, heel enkel nog wel eens voor een PCI (Express) insteekkaart en vroeger natuurlijk voor het floppystation.


Kabel sleeving
Nu je weet hoeveel vermogen je nodig hebt en welke aansluitingen erop de voeding moeten zitten, kun je de perfecte voeding erbij zoeken. De perfecte voeding is erg afhankelijk van de eisen en wensen die je stelt aan de voeding. Heb je bijvoorbeeld een window/venster in je behuizing dan zijn volledig zwarte kabels wel zo mooi. In zo'n geval lijkt alleen mesh sleeving met nog steeds gekleurde kabels aan het einde toch minder mooi en helemaal geen mesh sleeving staat het minst mooi in zo'n geval.

Zwarte platte kabelsKabels met sleevingKabels zonder sleeving

Voor de modders is er ook nog individuele sleeving. Standaard komen voedingen echter normaal gesproken niet met deze kabels. Deze zul je dus los moeten kopen, dit kan bijvoorbeeld bij Corsair en EVGA of je zult de kabels zelf moeten sleeven. Voor het sleeven geniet een volledig modulaire voeding de voorkeur. Je hoeft dan namelijk niet de voeding te openen om het begin van de kabel te sleeven en zo verlies je dus ook niet de garantie. Nadeel van individuele sleeving is de hoeveel en dikte van de kabels. Een goede behuizing met goede kabelmanagement mogelijkheden is noodzakelijk.

Kabels met individuele sleeving, bron juggle in "Het Show je Build! Topic"

Modulair
Bij een modulaire voeding kun je de kabels aan de voedingszijde los klikken van de voeding. Dit heeft een aantal voordelen. Je hoeft namelijk de niet gebruikte kabels niet aan te sluiten, zodat je minder kabels in de behuizing hebt hangen. Ook kun je bij een volledig modulaire voeding de voeding er zo uitklikken zonder de kabels los te halen. Handig voor het eventueel uitstoffen van de voeding.

Een misvatting is dat een modulaire voeding betekend dat het er netter uitziet. Bij veel moderne behuizingen kun je namelijk alle niet gebruikte kabels prima weg werken achter het moederbord zodat ze helemaal uit het zicht verdwenen zijn. Hoe mooi het er dus uitziet is dus vooral afhankelijk van hoe netjes je het zelf kunt maken en wat de behuizing voor mogelijkheden heeft. Hieronder zie je bijvoorbeeld twee foto's. Eén laat zien hoe het niet moet met een modulaire voeding, terwijl de andere laat zien dat het met een niet modulaire voeding er toch perfect uit kan zien.

Modulaire voeding met slecht kabelmanagementNiet modulaire voeding met goed kabelmanagement


Over voedingen bestaan veel mythes en misvattingen, hieronder vind je er een paar, met uitleg waarom het niet klopt. Veel van deze mythes en misvattingen worden ook nog extra aangewakkerd door de marketingafdelingen van sommige fabrikanten.

Single-rail vs multi-rail
Eén van de grootste mythes vandaag de dag is wel dat een voeding bestaande uit één massieve 12V rail, single-rail genaamd, beter zou zijn dan meerdere 12V-rails, zogenaamde multi-rail voeding.

Deze mythe is ooit door PC Power & Cooling in het leven geroepen als een zogenaamd vernieuwd en verbeterd iets, toen zij nogal moeite hadden een fatsoenlijke multi-rail voeding te ontwerpen. Dus i.p.v. hun beunhaas ontslaan, maakten ze er dus maar een feature van...

Multi-rail is eigenlijk precies vergelijkbaar met de verschillende groepen in je huis. Deze zijn normaal gesproken tot 16A te belasten om zo te voorkomen dat je te veel stroom door één kabel gaat trekken en de kabel smelt. Bij een single-rail voeding laat je dus de verschillende groepen weg en vertrouw je volledig op de hoofdzekering bij een voeding de OPP genoemd.

Dit gaat goed zolang je niet te veel stroom door één of meerdere draden trekt. Meer dan 10A moet je namelijk niet door een standaard 18 AWG kabel willen trekken. Boven de 10A gaan de kabels erg warm worden en krijg je veel spanningsval in de kabel, ga je nog veel verder dan beginnen de kabels te smelten.

Bij een goed ontworpen multi-rail voeding zul je dus nooit te veel stroom door de kabels kunnen trekken, omdat de beveiliging van de voeding dan in werking treed en de voeding uitschakelt. Bij een single-rail voeding moet je dus opletten dat je niet te veel stroom door één kabel trekt. Met name als je met verloopjes gaat werken zoals molex naar 6 of 8 pins PEG connectors. Een goed ontworpen multi-rail voeding zal daarentegen echter uitschakelen als je het niet juist aansluit en/of te veel stroom door één connector of draad wordt getrokken.

Ander probleem dat je krijgt bij single-rail is tijdens kortsluiting. Tijdens kortsluiting gaan er grote stromen lopen, als deze stroom groot genoeg is ziet de voeding dit is als overbelasting of kortsluiting. Heb je echter één 12V rail van bijvoorbeeld 100 ampère of meer en de kortsluitstroom is kleiner dan 100 ampère dan 'ziet' de voeding het niet als kortsluiting maar gewoon als een zware belasting. In zo'n geval schakelt de voeding niet uit en kan er brand ontstaan en is de kans groot dat er meer stuk gaat dan het onderdeel wat de kortsluiting veroorzaakt.

Aantal jaren terug waren er ook enkele slecht ontworpen multi-rail voedingen. Waarbij de beveiliging werd getriggerd terwijl dit nergens voor nodig was. Als dit gebeurt valt de voeding en daarmee de PC uit, zonder dat dit nodig was. Maar tegenwoordig vind je eigenlijk geen slecht ontworpen multi-rail voedingen meer. Dus mocht de keuze er zijn dan moet de voorkeur naar multi-rail uitgaan. Al is de keuze vandaag de dag in heel veel gevallen alleen maar single-rail. Single-rail is namelijk goedkoper en eenvoudiger te maken en doordat veel consumenten denken dat single-rail beter is, worden er steeds minder multi-rail voedingen gemaakt. Of worden multi-rail voedingen zelfs omgebouwd tot single-rail.

Meer vermogen is beter
Ander grote misvatting is dat meer vermogen beter is. Maar dit is niet het geval, als je het namelijk niet gaat gebruiken is het totaal nutteloos en heeft het geen toegevoegde waarde. Wat je dus veel ziet is dat er een vrij matige maar erg overdreven voeding wordt gekozen, terwijl voor hetzelfde geld ook een veel betere voeding van minder vermogen gekozen had kunnen worden.

Er zijn een aantal redenen waarom hiervoor wordt gekozen. De eerste is een vrij voor de hand liggende. Men heeft vaak geen idee hoeveel de PC eigenlijk verbruikt en wat voor voeding erbij hoort.

Andere misvatting is dat het niet goed zou zijn om de voeding 100% te belasten. Dit mag dan wel zo zijn voor de matige voeding, maar de minder overdreven wel goede voeding is gewoon ontworpen om continue vol vermogen te leveren en dit jaren achter elkaar aan.

Andere reden welke soms wordt aangehaald is dat de voeding dan stiller is. Hier zit wel een kern van waarheid in omdat de fan van de voeding normaal gesproken het snelst draait bij 100% belasting. Maar het is vaak slimmer om gewoon een stille voeding te nemen in plaats van een relatief luidruchtige en die dan maar tot 50% te belasten.

Een voeding slijt, dus ik heb meer vermogen nodig
Ook een veel terug komende mythe is dat een voeding extreem veel slijt, waardoor je een veel ruimere voeding moet nemen. Ik heb mensen zien beweren dat een voeding tientallen procenten per jaar aan vermogen kan verliezen. }:O Dit wordt soms ook in combinatie gebruikt met het zogenaamde 'capacitor aging'.

In de praktijk is dit totale onzin. Het klopt wel dat elektronica slijt, slijtage is normaal voor elektronica en ook mechanica. Maar hier wordt gewoon rekening mee gehouden in fatsoenlijke voedingen. Onderdelen welke dan ook meer dan 10 keer het vermogen kunnen leveren dan wat ze moeten doen bij maximale belasting van de voeding is dan ook heel normaal. Dit wordt gedaan om het rendement hoog te houden, de levensduur lang en het drukt ook het aantal garantieafhandelingen. Dus mocht een component dan een paar procent minder kunnen leveren door slijtage dan is het in zo'n geval altijd nog tig keer meer dan dat zo'n component maximaal moet leveren bij volledige belasting van de voeding.

Voor 'capacitor aging' geld hetzelfde, het heeft ook geen enkel zin om hier rekening mee te houden. Het klopt dan condensators slijten en niet het eeuwige leven hebben, maar ze zijn sowieso wat ruimer gekozen. Daarnaast slijten ze net zo goed als je een meer overdreven voeding neemt. Op het moment dat ze versleten zijn vaak te zien aan de bovenkant, ze gaan dan bol staan en/of beginnen te lekken. Dan moet je de voeding direct vervangen, de ripple van de voeding is dan namelijk extreem hoog geworden wat een direct gevaar is voor de andere onderdelen.

Wil je lang (10 jaar of langer bijvoorbeeld) met een voeding doen neem dan één met kwaliteitscondensators dan heb je gewoon geen last van slijtage van de condensators normaal gesproken. De stress op condensators is namelijk niet heel hoog in vergelijking met bijvoorbeeld moederborden of videokaarten, als je dus een voeding hebt met kwaliteitscondensators dan hoef je niet bang te zijn voor slijtage van de condensators. Goede merken condensators zijn bijvoorbeeld Rubycon, Nippon Chemicon, United Chemicon, Hitachi, Panasonic, Nichicon en Sanyo dan zit je altijd goed.

Een voeding is het meest efficiënt bij 50% belasting
Sinds het ontstaan van het 80PLUS certificaat wordt vaak aangenomen dat alle voedingen het meest efficiënt zijn bij 50% belasting en dat het daarom beter is om de voeding maar tot 50% te belasten. Nu is het wel zo dat bij 80PLUS Bronze en hoger het rendement het hoogst moet zijn bij 50% belasting. Maar dat betekend niet dat alle voedingen het hoogste rendement behalen op 50%.

Wat het ook totaal niet betekend is dat je het beste de voeding maar max tot 50% moet belasten om een zo hoog rendement te halen. De kans dat je dan een laag rendement haalt is namelijk veel groter. De gemiddelde PC is namelijk het meeste idle en wordt dus maar weinig belast. In zo'n geval wordt er dus maar weinig vermogen getrokken uit de voeding. Bij voedingen gaat het rendement echter vaak omlaag bij belastingen onder de 20%. In de meeste gevallen trekt een PC wel heel wat minder dan de 20% waardoor je een veel lager rendement hebt. Ook is het rendement bij voedingen met een 80PLUS Gold certificaat of beter bijna altijd een vrij rechte streep boven de 20%. Het rendementsverschil tussen 20, 50 en 100% is in zo'n geval vrij klein. Onder de 20% zakt het echter wel veel sneller in.

Wil je dus een zo hoog mogelijk rendement halen met de voeding. Kies er dan niet voor een voeding met een vermogen waarbij het piekverbruik van de PC maar rond de 50% belasting van de voeding ligt. Het gemiddelde verbruik tijdens games is namelijk veel lager dan het piekverbruik, waardoor de maximale gemiddelde belasting ver onder de 50% komt te liggen en het idle verbruik ver onder de 10% komt. Waardoor je een hoog rendement wel kunt vergeten en je PC alleen maar meer verbruikt.

Een 500W voeding met een rendement van 80% kan maar 400W leveren
Nee het werkt juist net andersom. Een 500W voeding kan gewoon 500W leveren, mits de 500W niet uit de grote duim is gezogen natuurlijk, dit gebeurt helaas ook vaak genoeg. Zijn namelijk genoeg zogenaamde voedingen welke niet eens de helft van het beloofde vermogen stabiel kunnen leveren, dat is ook één van de redenen dat je een voeding moet nemen van goede kwaliteit.

Maar als je dan zo'n voeding hebt van fatsoenlijke kwaliteit dan kan die gewoon het volledige vermogen leveren, ongeacht het rendement. Als je dus 500W uit een voeding trekt van 500W en de voeding heeft een rendement van 80% bij 500W, dan trek je 625W uit het stopcontact. Heeft de voeding echter een rendement van 90% bij 500W belasting dan trek je maar 555,55W uit het stopcontact bij 500W belasting.


Beroerde voedingen

Nu je weet hoeveel vermogen je nodig hebt, welke aansluitingen nodig zijn en hoe die eruit moet zien kun je de juiste voeding erbij kiezen. Bij het kiezen van een voeding moet je vooral erg letten op de kwaliteit. Zo kunnen voedingen van beroerde kwaliteit vaak bij lange na niet hun beloofde vermogen leveren. Dus een zogenaamde 750W voeding kan dan al moeite hebben met het leveren van 250W stabiel. Zulke voedingen lijken misschien goedkoop, maar zijn absoluut niet goedkoop. Als je voor zo'n voeding bijvoorbeeld 40 euro betaald, is dat voor een 750W voeding wel goedkoop. Maar als dan blijkt dat zo'n voeding maar 250W stabiel kan leveren is 40 euro voor een beroerde 250W in eens heel veel geld.

Ga dus altijd voor een voeding van fatsoenlijke kwaliteit! Merken als MS-TECH, Spire, Inter-Tech, Eminent, Ewent, HKC, Linkworld, Rasurbo,
Ultron en Techsolo kun je beter direct mijden. Daar betaal je namelijk erg veel, voor erg weinig. Zijn nog wel een paar van deze fabrikanten welke liever een wanproduct met veel marge verkopen dan een goed product, maar veel van die fabrikanten verkopen gelukkig al niks meer in Nederland.

Ander probleem van een beroerde voeding of anderzijds defecte voeding is dat zo'n voeding andere onderdelen van de PC stuk kan maken. Een voeding moet een stabiele spanning leveren aan de andere onderdelen als die dit niet kan omdat die gewoon erg slecht is of omdat die defect is dan is dit gevaarlijk voor de andere onderdelen. En niemand zit daar natuurlijk op de wachten, een net nieuwe PC welke gesloopt wordt door een gare voeding.

Niet interessante voedingen

Hieronder staan een aantal niet-interessante voedingen, welke vaak wel populair zijn. Deze voedingen zijn meestal niet slecht zoals die hierboven, maar zijn gewoon te duur voor wat je krijgt. De grootste omzet wordt namelijk gedraaid in het budget en mainstream segment en niet in het high-end segment. Als je dan goede high-end producten hebt en daar de marketing op richt verkoopt een niet interessante budget voeding ook veel beter. De gemiddelde consument koopt namelijk liever een te dure niet goede voeding van een bekende fabrikant dan een voeding met een uitstekende prijs, prestatie en kwaliteitsverhouding van een minder bekende fabrikant.

Neem bijvoorbeeld maar een fabrikant als EVGA die heeft op dit moment wel voedingen die minder kosten dan 100 euro, maar deze voedingen zijn helemaal niet interessant. Kwaliteit en prestaties zijn maar matig en de prijs is veel te hoog. Toch verkopen deze voedingen wel goed door de naamsbekendheid van EVGA en de wel goede SuperNOVA G2, P2 en T2 voedingen. Corsair heeft ook een aantal jaar geen interessante voedingen onder de 100 euro gehad, maar daar is met de Vengeance en nieuwe CXM serie een einde aan gekomen. Toch verkochten de oude CXM serie, CX serie, CSM serie en RM serie prima tot erg goed door de goede naam die Corsair had.
 • Low-end voedingen zoals de Corsair VS serie en Cooler Master B v2 series moet je eigenlijk niet voor een nieuwe PC gebruiken. De kwaliteit en prestaties van de deze voedingen zijn zeer zeer matig, waardoor de verwachte levensduur laag ligt. Dit zijn voedingen bedoeld voor reparatie van een oude PC, zodat die nog twee jaar mee kan en daarna volledig vervangen wordt. Prijs/kwaliteit verhouding is bij zulke voedingen ook vaak ver te zoeken. Ze zijn dan wel goedkoop, maar voor enkele euro's meer haal je al iets veel beters, waardoor je voedingen zoals deze beter links kunt laten liggen.

  Review: productreview: Cooler Master B600 ver.2 review door -The_Mask-
 • De oude Corsair CX Bronze en CX Modulair zijn twee populaire series. Maar deze voedingen hebben eigenlijk niks bijzonders. Ze hebben geen DC-DC of andere vorm van individuele spanningsregulatie (tenminste t/m 600W), maar groep regulatie dus geen goede spanningsstabiliteit en ook geen hoog rendement. De kwaliteit van deze serie komt ook niet veel verder dan matig. Bij zo'n voeding hoort dus een lage prijs. De prijs van deze series is echter vrij relatief hoog waardoor er betere opties zijn. De 750W versie heeft overigens wel DC-DC, maar is ook geen hoogvlieger zoals te lezen is in deze review van HardOCP, prijs hiervan is dan ook te hoog. De prijs is namelijk vergelijkbaar met een aantal high-end 750W voedingen. De opvolgers van deze voedingen zijn een stuk interessanter, die worden hieronder dan ook genoemd.
 • De twee goedkoopste EVGA series, de 80PLUS en 80PLUS Bronze series (welke beide vrij naamloos zijn), zijn ook niet echt producten welke je hoeft te overwegen. Ze zijn net als de Corsair CX(M) serie t/m 600W gebaseerd op een double forward design met groep regulatie. Dit is een verouderd design zonder individuele spanningsregulatie en dus geen ondersteuning voor de C6 en C7 power states. Maar de algehele prestaties zijn ook gewoon matig. Daarbij komt ook nog dat de kwaliteit van de voedingen niet al te hoog is en de prijs wel erg aan de hoge kant ligt.
 • De be quiet! System Power 7 450 t/m 700W is gebaseerd op het FSP Raider platform en hebben een 80PLUS Silver certificaat. FSP Raider staat bekend op zijn matige prestaties, ook al is het rendement hoger dan een 80PLUS Bronze voeding van een vergelijkbare prijs. Dat maakt deze voedingen nog geen betere keuze. Probleem met deze serie is dat ze beschikken over groep regulatie en dat de spanningsstabiliteit zeer matig is, dit geld ook voor de ripple onderdrukking en de kwaliteit is ook niks bijzonders. Dit alles maakt dat je beter voeding met minder hoog rendement en dus een 80PLUS Bronze voeding kan kijken dan deze. Daarnaast als een PC hebt welke 450W of meer nodig heeft dan heb je waarschijnlijk een high-end game PC en moet je sowieso niet kijken naar een low-end voeding.
 • De be quiet! System Power 8 serie is de opvolger van de System Power 7 serie. De System Power 8 serie bestaat op dit moment uit drie voedingen, maar geen van alle zijn echt bijzonder of echt het overwegen waard. De kwaliteit en prestaties zijn niet verbetert ten opzichte van de vorige generatie, enige voordeel zouden de zwarte kabels kunnen zijn. Maar PC's welke een 500W of 600W voeding nodig hebben en dus een high-end game PC zijn verdienen gewoon een veel betere voeding dan deze budget serie. De 400W versie zou je misschien nog kunnen overwegen, maar het is slimmer om gewoon letterlijk een paar euro meer uit te geven. Deze voedingen beschikken ook niet over individuele spanningsregulatie en zijn dus niet C6 en C7 compatibel.
 • De be quiet! Pure Power L8 en Pure Power L8 CM zijn geen interessante voedingen doordat ze te duur zijn voor wat je krijgt. De voedingen tot en met 400W zijn gemaakt door FSP en die van 430W en hoger zijn gemaakt door HEC ook al zijn ze dus gemaakt door twee verschillende fabrikanten het design is vergelijkbaar. Alle voedingen maken namelijk gebruik van een double forward design met group regulation, dus zonder individuele spanningsregulatie en dus ook niet geschikt voor de C6 en C7 power states, prestaties zijn ook niet bijzonder en zo ook de kwaliteit niet. Dit alles maakt dat deze voedingen te duur zijn voor wat je krijgt.
 • Voor de be quiet! Pure Power 9 CM geld hetzelfde als de System Power 7 450W t/m 700W, intern maken deze voedingen namelijk gebruik van precies hetzelfde FSP Raider design, met een paar kleine veranderingen. Zo zit er nu een goede stille be quiet! fan in en is de voeding ook modulair en met zwarte kabels uitgevoerd. Echter is de prestaties op het gebied van spanningsregulatie precies hetzelfde gebleven en dus slecht, de C6 en C7 power state test zullen ze ook niet kunnen doorstaan. Dit maakt dat je eigenlijk beter een andere voeding kunt nemen.

  Review: productreview: be quiet! Pure Power 9 500W CM review door -The_Mask-
 • De Seasonic M12II EVO serie is ook niet heel interessant meer. De 520W en 620W versie hebben bijvoorbeeld geen ondersteuning voor Haswell C6 en C7 powerstates en worden vanaf 50% belasting erg luidruchtig en de 750W en 850W versies zijn gewoon erg duur. De enige reden dat je de 520W en 620W versies nog kan overwegen is dat geluid je niet veel uitmaakt, maar je wel graag zwarte modulaire kabels wil hebben voor een lage prijs. Het design van de 520W en 620W exemplaren is dan ondertussen ook al zo'n 7 jaar oud en niet meer echt geschikt dus voor een moderne PC.
 • De EVGA B3 serie leek een hele goede serie te worden toen EVGA de voedingen bekend maakte. Zo noemde EVGA in het persbericht, een volledig modulaire voeding, gebaseerd op een modern LLC resonant converter design met DC-DC gemaakt door Super Flower, allemaal maar Japanse condensators en een semi-passief aangestuurde FDB fan. Met een vanaf prijs van 50 euro voor het 450W model. Dit persbericht bleek echter niet helemaal juist te zijn, zo hebben de 450W, 550W en 650W modellen geen Japanse elco's, is de fan van elk model een sleeve bearing fan en worden de voedingen ook niet door Super Flower gemaakt. De 750W en 850W modellen zijn overigens gebaseerd op een verschillend platform en presteren beter dan de 450, 550 en 650W versies. De 450, 550 en 650W versies hebben namelijk ook een aantal kwaliteitsissues waardoor je beter een andere serie kunt nemen.

  Review: http://www.tomshardware.c...evga-450-b3-psu,5160.html
 • De Corsair CSM serie Corsairs goedkoopste 80PLUS Gold serie, toch is de prijs helemaal niet laag. Voor het geld dat Corsair vraagt voor deze low-end serie kun je bij andere fabrikanten ook een redelijke high-end voeding krijgen. Zelf in vergelijking met Corsairs eigen producten, zoals de RMx serie is de CSM serie veel te duur. De prijs bij deze serie ligt ongeveer rond de 20 euro te hoog voor elk exemplaar en zit ook maar een tientje verwijderd van de RMx serie, waardoor de veel betere RMx serie een veel betere koop is.

Voedingen met een laag vermogen

Hieronder staan een aantal voedingen welke een maximaal vermogen kunnen leveren van zo'n 400W. Dit zijn voedingen bedoeld voor PC's zonder losse videokaart of voor PC's met een simpele budget videokaart welke geen externe stroomconnector nodig hebben of hooguit één stroomconnector nodig hebben. Denk dus aan videokaarten zoals de GeForce GTX 750 Ti, GTX 950, GTX 960, GTX 1050, Radeon R7 265, R7 360, RX 460 of langzamere videokaarten. Bouw je een nieuwe PC met videokaart dan doe er dan verstandig aan een voeding uit minimaal de mainstream categorie te halen als je een fatsoenlijke voeding wil die ook even mee kan.

Budget voedingen
 • pricewatch: Fortron Source FSP350-60APN is met een prijs onder de 35 euro inclusief verzenden een echte budget voeding. Voor 35 euro krijg je geen hoogstaande prestaties of kwaliteit, maar voor de prijs krijg je een redelijke voeding. Voeding als deze is primair bedoelt als vervanging van een defecte of gare voeding in een al bestaande PC. Ga uit van een levensduur van zo'n 5 jaar. De voeding heeft geen PEG connector, wel drie sata en twee molex connectors. Let er wel op dat de kabels van deze voeding niet al te lang zijn, mooi netjes achterlangs weg werken in een ATX behuizing kan dus tegenvallen.
 • pricewatch: be quiet! System Power B8 300W is qua kwaliteit niet echt beter als bovenstaande FSP350-60APN, maar de voeding is wel bij wat meer veel gebruikte webshops leverbaar voor een prijs van minder dan 40 euro inclusief verzenden. Deze voeding heeft vier sata connectors, 2 molex connectors en komt met 3 jaar garantie. Eén sata connector en een extra jaar garantie dus in vergelijking met de FSP. Ga bij deze voeding ook uit van een levensduur van 5 jaar. Let er wel op dat de kabels van deze voeding niet al te lang zijn, mooi netjes achterlangs weg werken in een ATX behuizing kan dus tegenvallen.
 • pricewatch: Antec VP350P geeft je iets meer kwaliteit en ook de prestaties zijn wat beter als de be quiet! System Power B8 300W en FSP350-60APN. Daar betaal je echter ook weer enkele euro's meer voor met zo'n 45 euro inclusief verzenden. Deze voeding heeft echter wel een extra 6 pins PEG connector en voor de rest nog drie molex connectors en drie sata connectors en komt met 2 jaar garantie. Ga bij deze voeding uit van een levensduur van 7 jaar. Let er wel op dat de kabels van deze voeding niet al te lang zijn, mooi netjes achterlangs weg werken in een ATX behuizing kan dus tegenvallen.

  Review: https://www.techpowerup.com/reviews/Antec/VP350P/
Mainstream voedingen
 • pricewatch: Seasonic S12II-Bronze 350W is met 50 euro aan de dure kant voor een 350W voeding met 80PLUS Bronze certificaat. Daar staat echter tegenover dat de kwaliteit wel weer een stap boven de andere voedingen ligt. Dit is dan ook een voeding welke je prima kan gebruiken voor een nieuwe PC zonder videokaart of met videokaart die maar een enkele PEG connector nodig heeft. De prestaties zijn niet heel bijzonder, maar de kwaliteit is goed voor een voeding van 50 euro. De voeding komt met 5 jaar garantie en door het FDB lager en kwaliteitscondensators, hoef je je weinig zorgen te maken over de onderdelen die met meeste slijtage veroorzaken. Dus een levensduur van 10 jaar moet mogelijk zijn. Qua uiterlijk zou de voeding met zijn zwarte kleur en zwarte platte kabels ook niet misstaan in een behuizing met venster.

  Review: http://en.gecid.com/power...0_bronze_ssr-350st/?s=all
 • pricewatch: XFX TS 430W 80+ Bronze bovenstaande Seasonic S12II Bronze 350W is ook nog verkrijgbaar in een 430W versie, waarbij dezelfde voeding van XFX iets goedkoper is dan de Seasonic versie. (note: XFX maakt zelf geen voedingen maar laat dit doen door een fabrikant als Seasonic). Een echt voordeel heeft deze voeding echter niet boven de 350W versie of het moet de iets langere kabels zijn bij sommige connectors, zie daarvoor de reviews van beide. De 70W meer zal waarschijnlijk voor niemand echt verschil uit maken doordat je 350W waarschijnlijk al niet haalt door de maar enkele PEG connector. Ander verschil is de fan, de Seasonic heeft een FDB van Hong Hua en de XFX heeft een Hypro Bearing van ADDA. Qua kwaliteit zouden beide fans vergelijkbaar moeten zijn, maar de Hong Hua heeft een minimale draaisnelheid tot onder de 500 RPM terwijl de ADDA op zo'n 900 RPM blijft steken aldus de reviews. Als je dus graag de stilste van de twee wil neem je de Seasonic, de XFX is alleen interessant als je net de iets langere kabels nodig hebt of net wel die 70W extra kunt gebruiken.

  Review: http://www.itocp.com/htmls/14/n-5814.html
High-end voedingen
 • pricewatch: Seasonic G-series 360 watt is op dit moment de enige voeding welke je echt high-end kan noemen en minder dan 400W levert. Voor een snel kwaliteitssysteem welke geen videokaart gebruikt of een videokaart welke genoeg heeft aan een 6 pins PEG connector is dit een prima keuze. De voeding heeft een relatief hoog rendement, heeft 4 sata connectors, 3 molex connectors, een 6 pins PEG connector en een 4+4 pins EPS connector. Op de voeding zit 5 jaar garantie, maar zou geen moeite mogen hebben met 10 jaar of zelfs nog wat langer.

  Review: http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=313

Voedingen met een gemiddeld vermogen

Hieronder staan een aantal voedingen met een gemiddeld vermogen, daarmee wordt van 400W tot zo'n 550W bedoeld. Dit zijn voedingen geschikt voor game PC's met een enkele videokaart welke twee PEG connectors nodig hebben, dit zijn mainstream tot high-end videokaarten. Denk aan videokaarten zoals de GTX 760, GTX 770, GTX 780, GTX 780 Ti, GTX 960, GTX 970, GTX 980, GTX 980 Ti, GTX 1060, GTX 1070, GTX 1080, Titan, R9 270X, R9 280, R9 280X, R9 285, R9 290, R9 290X, R9 380, R9 380X, R9 390, R9 390X, Fury, Fury Nano, Fury X, RX 470 en RX 480. Videokaarten met een verbruik van zo'n 150W tot zo'n 275W dus. Waarbij een 550W voeding vaak pas nodig is bij een overklok van een toch al veel verbruikende videokaart, zonder overklokken is meestal een goede 450W voeding voldoende.

Mainstream voedingen
 • pricewatch: Cooler Master GM G450M en pricewatch: Cooler Master GM G550M zijn goede opties voor een game PC met een leuke videokaart, waarbij de 550W versie alleen nodig is voor de meest verbruikende videokaarten van rond de 250W of meer en je ook nog wil overklokken. De 550W versie heeft overigens wel een betere fan, de 450W versie heeft namelijk een sleeve bearing en de 550W versie een ball bearing. De voedingen zijn semi-modulair uitgevoerd en hebben gekleurde kabels met sleeving. De prestaties en kwaliteit zijn voor de prijs die je er voor betaald in orde. De voedingen komen met 5 jaar garantie en een realistische levensduur is zo'n 7 jaar en zijn relatief stil.

  Review: https://www.techpowerup.com/reviews/CoolerMaster/G550M/
 • Met de Pure Power 10 en Pure Power 10 CM vanaf 400W heeft be quiet! heel erg snel een opvolger geïntroduceerd voor de nogal slecht presterende Pure Power 9 en Pure Power 9 CM voedingen. Deze nieuwe 10 serie vanaf 400W maakt nu gebruik van een platform dat vergelijkbaar is met de Straight Power 10. Het verschil met Straight Power 10 is het iets lager rendement op vooral volledige belasting, de kwalitatief wat mindere fan en de kortere garantie. Maar daarmee is met name de pricewatch: be quiet! Pure Power 10 400W een erg interessante voeding voor een hele stille mainstream game PC met bijvoorbeeld een RX 470, 480 of GTX 1060. De 500W versie is normaal gesproken alleen maar nodig voor een hele onzuinige videokaart met overgeklokte CPU.

  Review: https://www.computerbase....power-10-cm-evga-bq-test/
 • pricewatch: Antec VPF Series 450W en pricewatch: Antec VPF Series 550W zijn kwalitatief net wat beter als de voedingen hierboven, maar verwacht niet veel verschil. Garantie is ook bij deze voedingen 3 jaar en ik zou ook bij deze voedingen uit gaan van een 7 jaar gebruik. Deze twee voedingen zijn echter wel minder stil als de be quiet! en Cooler Master van hierboven, maar luidruchtig zijn ze dan weer niet. De voedingen zijn niet modulair en sleeving zit alleen om de 24 pins ATX kabel, kabels zijn ook niet zwart, dus voor een behuizing met venster hoef je deze voeding niet te gebruiken. Beide voedingen hebben echter wel twee 6+2 pins PEG connectors dus een high-end videokaart is voor beide geen probleem.

  Review: productreview: Antec VPF Series 450W review door -The_Mask-
 • pricewatch: Corsair CX450M en pricewatch: Corsair CX550M zijn sinds lange tijd weer voedingen van Corsair waarmee ze de concurrentie kunnen aan gaan met andere fabrikanten in dit segment. Corsair heeft in dit prijssegment een aantal jaar gewoon niks interessants gehad, CX400, VX450, VX550 en HX450 waren de laatste echt goede voedingen. Nu met deze serie hebben ze eindelijk weer iets interessants, maar dan vooral de 450W versie, de 550W versie is twee tientjes duurder en dat is nogal een groot, onverklaarbaar verschil. Hoe dan ook, deze voedingen hebben een semi-modulair design en alle kabels zijn zwart, dus in een behuizing met venster zouden ze niet misstaan. Kwaliteit en prestaties zijn prima voor de prijs en de voedingen worden geleverd met 5 jaar garantie, een realistische levensduur is weer zo'n 7 jaar.

  Review: productreview: Corsair CX450M review door -The_Mask-
 • pricewatch: Cougar GX-S 450W en pricewatch: Cougar GX-S 550W zijn de goedkoopste interessante 80PLUS Gold voedingen. Kwaliteit is vergelijkbaar met voedingen hierboven zoals de Cooler Master GM en Fractal Design Integra M, dus ga uit van een realistische levensduur van zo'n 7 jaar, de voedingen zelf komen met 5 jaar garantie. De voedingen zijn niet modulair, maar hebben wel zwarte kabels, welke in een moderne behuizing prima zijn weg te werken en er dus ook prima uitzien door hun zwarte kleur. De prestaties van de voedingen zijn prima, voor een voeding met deze prijs en dit rendement. Beide voedingen hebben ook twee PEG connectors en kunnen daardoor beide een high-end videokaart aan.

  Review: https://www.techpowerup.com/reviews/Cougar/GX-S550/
 • pricewatch: be quiet! Straight Power 10 400W levert prima prestaties voor zijn prijs en ook de kwaliteit is goed te doen, maar het grote voordeel van deze voeding is dat die extreem stil is en een hele goede fan heeft. De fan is namelijk een Silent Wings 3 van be quiet! en heeft een maximale draaisnelheid van 1200 RPM en een minimale van maar 190 RPM. Dit is zo traag en daarnaast maakt het lager en de motor ook totaal geen geluid zodat het eigenlijk onmogelijk is om deze voeding te horen. Ik heb deze voeding ook zelf getest en zelfs door zo'n 450W uit de voeding te trekken in een relatief warme omgeving van meer dan 30 graden ging de fan niet sneller dan 760 RPM draaien en dit was na lange tijd. Als je dus een echt onhoorbare voeding zoekt is dit een prima keuze. Op de voeding zit een garantie van 5 jaar en ga weer uit van een levensduur van rond de 7 jaar. Met twee 6+2 pins PEG connectors kan deze voeding ook nog een high-end videokaart aan. De voeding heeft tegenwoordig trouwens zwarte kabels, die van mij had nog gekleurde kabels zoals je kunt zien in onderstaande review.

  Review: productreview: be quiet! Straight Power 10 400W review door -The_Mask-
 • pricewatch: Super Flower Platinum King 450W en pricewatch: Super Flower Platinum King 550W zijn cost down versies van de Super Flower Golden King 80PLUS Platinum voedingen. Zo zijn deze voedingen niet modulair, ze hebben echter wel zwarte kabels. Daarnaast is de kwaliteit een stuk omlaag gegaan, waardoor ze nu in het mainstream segment vallen. De garantietermijn bedraagt weer 5 jaar en ga ook uit van een realistische levensduur van zo'n 7 jaar. Beide voedingen hebben twee PEG connectors en zijn daarmee geschikt voor een enkele high-end videokaart. De eerste review van deze voedingen moet nog verschijnen.
High-end voedingen
 • pricewatch: Seasonic G-series 450 watt is ondertussen toch al weer vier jaartjes oud en de opvolger de Focus Gold staat ook al voor de deur, maar door gebrek aan concurrentie in dit segment staat de voeding hier nog steeds. Kwaliteit en prestaties van deze voeding zijn gewoon goed, de voeding komt met 5 jaar garantie, maar zou wel 10 jaar mee moeten kunnen. De voeding is semi-modulair en de 24 pins ATX kabel en 4+4 pins EPS kabel hebben gekleurde kabels met zwarte sleeving, de overige kabels zijn wel zwart. Onder lichte omstandigheden is deze voeding vrij stil, maar als die echt zwaar belast wordt in een warme omgeving kan die duidelijk hoorbaar worden.

  Review: http://www.tomshardware.c...0w-power-supply,4256.html
 • pricewatch: XFX TS 550W 80+ Gold is gebaseerd op hetzelfde interne Seasonic G-series design van de voeding hierboven. Deze voeding is echter niet modulair uitgevoerd en kan 100W meer leveren, ook is de voeding iets goedkoper en daardoor ook nog een prima overweging. Ook deze voeding komt met twee 6+2 pins PEG connectors, een 4+4 pins EPS connector en nog een extra 8 pins EPS connectors, wat hem ook geschikt maakt voor dual socket moederborden. Garantie bedraagt 5 jaar en ga weer uit van een levensduur van 10 jaar.

  Review: http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=426
 • pricewatch: XFX XTR 550W is een volledig modulaire voeding van bovenstaande XFX TS Gold 550W, intern maakt deze voeding dan ook gebruik van hetzelfde platform van Seasonic. Met de prestaties en kwaliteit zit het dus wel goed, maar als de voeding zwaar wordt belast is die niet heel stil. Het garantietermijn bedraagt weer 5 jaar, maar je moet wel 10 jaar met deze voeding kunnen. De voeding heeft naast de 4+4 pins EPS connector ook nog een 8 pins EPS connector, wat hem dus primair interessant maakt voor mensen met een dual socket moederbord of een extreem overklokersmoederbord welke er twee nodig heeft. Naast de twee EPS connectors heeft de voeding ook nog twee 6+2 pins PEG connectors voor het aansluiten van een high-end videokaart.

  Review: http://www.hardocp.com/ar..._550w_power_supply_review
 • pricewatch: EVGA SuperNOVA 550 GS (V2) is net als de G-series, TS Gold en XTR series gemaakt door Seasonic, maar dit is een nieuwer platform van Seasonic. Prestaties zijn echter niet echt beter, is meer een serie om wat goedkoper te zijn. Goedkoper is die echter niet echt, maar het voordeel van deze voeding zijn dan ook de kabels en connectors. Deze voeding is daarmee vrij ruim, zo heeft de voeding twee 4+4 pins EPS connectors voor een dual socket moederbord. Ook heeft de voeding vier 6+2 pins PEG connectors voor twee high-end videokaarten. Kwaliteit van de voeding is goed en ook is die wat stiller als de G-series en TS Gold series. De garantie bedraagt 5 jaar, maar een levensduur van 10 jaar moet goed te doen zijn.

  Review: http://www.tomshardware.c...gs-power-supply,4146.html
 • pricewatch: Cooler Master V Series V550 is een interessante voeding als de voeding niet dieper mag zijn als 14cm en je wel graag een high-end voeding wil. De kwaliteit en prestaties zijn goed en de garantie bedraagt 5 jaar, je mag echter ook hier wel 10 jaar van verwachten. Deze voeding is volledig modulair uitgevoerd, heeft platte zwarte kabels welke goed weg te werken zijn. De voeding komt met twee 6+2 pins PEG connectors voor een high-end videokaart en heeft één 4+4 pins EPS connector.

  Review: https://www.techpowerup.com/reviews/CoolerMaster/V550/
Enthousiast voedingen
 • pricewatch: BitFenix Whisper BWG450M en pricewatch: BitFenix Whisper BWG550M zijn onderdeel van de tweede voedingsserie van BitFenix en in tegenstelling tot de vorige Fury serie is dit wel een serie welke zijn prijs waard is. De vorige serie was namelijk gebaseerd op FSP Aurum wat zich kenmerkte door de zeer matige tot slechte spanningsstabiliteit. Daarnaast werd de serie verkocht voor een extreem hoge prijs, wat met name kwam door de individueel gesleevde kabels welke waarschijnlijk 50% van de prijs bepaalde. Dit platform is echter gemaakt door CWT. Aan de primaire kant van de voeding vinden we een half bridge design met LLC resonant converter en aan de secondaire kant synchrone rectificatie met DC-DC. Dit moderne platform zorgt voor uitstekende prestaties en gecombineerd met de hoge kwaliteitscomponenten is een lange levensduur van meer dan 10 jaar prima haalbaar, de voeding zelf komt met 7 jaar garantie. Naast de hoge kwaliteit en goede prestaties is deze serie ook nog volledig modulair met alleen maar zwarte platte kabels en is het een hele stille serie welke gebruik maakt van een HDB fan.

  Review:https://tweakers.net/productreview/162493/bitfenix-whisper-bwg450m.html
  http://www.tomshardware.c...series-550w-psu,4805.html
 • pricewatch: Corsair RM550x is de perfecte voeding voor als je één van de beste voedingen zoekt voor je high-end PC, zonder dat je daar heel veel voor moet betalen. De prestaties van deze voeding zijn heel erg goed, dat geld ook voor de kwaliteit en de voeding is daarnaast ook nog heel erg stil. De voeding heeft daarnaast maar liefst een garantietermijn van 10 jaar, verwachte levensduur ligt hiermee dus ook gewoon boven de 10 jaar. De voeding is volledig modulair uitgevoerd en heeft zwarte kabels. De voeding komt met twee 6+2 pins PEG connectors, genoeg voor een enkele high-end videokaart. Een tweede EPS connector heeft de voeding niet, dus geschikt voor een dual socket moederbord is die in principe niet.

  Review: http://www.tomshardware.c...0x-power-supply,4484.html
 • pricewatch: Super Flower Leadex Platinum 550W Zwart is net als de RM550x één van de beste 550W voedingen die je zult vinden. De kwaliteit en prestaties zijn erg goed, deze voeding heeft als voordeel dat die nog iets efficienter is als de RM550x met zijn 80PLUS Platinum certificaat. Daarnaast heeft deze voeding nog een extra 6+2 pins PEG connector, wat hem geschikt maakt voor videokaarten die drie PEG connectors nodig hebben. Ook heeft deze voeding witte LED's in de modulaire pluggen, welke niet uit te schakelen zijn. Mocht je hier niet op zitten wachten dan kun je beter een andere voeding nemen, vind je het mooi dan is dit natuurlijk een perfecte keuze. Garantie bedraagt helaas 'maar' 5 jaar, maar meer dan 10 jaar zou een voeding zoals deze echter wel mee moeten kunnen.

  Review: http://www.tomshardware.c...0w-power-supply,4281.html
 • pricewatch: be quiet! Dark Power Pro 11 550W is be quiet!'s vlagschip. De spanningsregulatie en ripple onderdrukking zijn niet zo perfect als de Leadex Platinum en RMx van hierboven, maar echt veel maakt dit niet uit. De prestaties van deze voeding zijn nog steeds erg goed, ook de kwaliteit van de voeding is erg goed. Maar het meest bijzondere is toch wel het aantal connectors en kabels dat bij deze voeding wordt geleverd. Met o.a. vier 6+2 pins PEG connectors, een 6 pins PEG connector, een 4+4 pins EPS connector en 8 pins EPS connector zul je niet snel te kort komen. Garantietermijn bedraagt helaas maar 5 jaar wat aan de lage kant is voor zo'n dure voeding, verwachte levensduur ligt echter wel boven de 10 jaar.

  Review: http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=469

Voedingen met een hoog vermogen

Hieronder staan een aantal voedingen met een hoog vermogen, daarmee worden voedingen vanaf zo'n 600W bedoeld. Dit zijn voedingen geschikt voor game PC's met meer dan één videokaart. In 99% van de gevallen heb je namelijk 600W of meer pas nodig bij meer dan één videokaart. Voedingen vanaf 600W horen dan ook vier PEG connectors te hebben, zodat je ook twee videokaarten kunt aansluiten welke elk twee PEG connectors nodig hebben. Voedingen vanaf zo'n 750W kunnen wel zes PEG connectors gebruiken, zodat drie videokaarten met elk twee PEG connectors kunnen worden aangesloten. Veel voedingen hebben dit echter niet. Voedingen vanaf 850W moeten echter wel zes PEG connectors hebben, 850W nodig hebben voor twee videokaarten zie je namelijk zelden.

High-end voedingen
 • pricewatch: XFX TS 650W 80+ Gold en pricewatch: XFX TS 750W 80+ Gold zijn twee niet modulaire high-end 80PLUS Gold voedingen gebaseerd op de Seasonic G-series. De voedingen hebben beide twee EPS connectors voor dual socket of high-end OC moederborden en hebben ook elk vier 6+2 pins PEG connectors zodat twee videokaarten welke elk twee PEG connectors hebben kunnen worden aangesloten. Alle kabels zijn zwart en plat uitgevoerd, behalve de 24 pins ATX kabel die heeft gekleurde draden met zwarte sleeving er omheen. Onder normale omstandigheden zijn deze voedingen relatief stil, maar onder zware omstandigheden kun je ze wel horen, voor een echt stille high-end game PC zijn de dus minder geschikt. De voedingen komen met 5 jaar garantie, maar je mag wel verwachten dat ze 10 jaar probleemloos werken.

  Review: http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=426
 • pricewatch: EVGA 650 GQ (V2) is een semi-modulaire voeding van EVGA gemaakt door FSP. De voeding heeft twee EPS connectors voor een dual socket of high-end OC moederbord en ook heeft de voeding vier 6+2 pins PEG connectors voor twee videokaarten welke elk twee PEG connectors nodig hebben. Alle kabels zijn zwart en alleen de 24 pins ATX connector is niet modulair. De voeding is semi-passief en zou ook wat stiller moeten zijn als de XFX TS Gold voedingen van hierboven. De garantie bedraagt 5 jaar, maar je mag wel verwachten dat de voeding 10 jaar probleemloos werkt.

  Review: http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=454
Enthousiast voedingen
 • pricewatch: Corsair RM650x en pricewatch: Corsair RM750x zijn twee hele goede voedingen welke relatief goedkoop zijn voor de kwaliteit en prestaties die je er voor terug krijgt. Beide voedingen zijn volledig modulair en hebben zwarte kabels met sleeving. Het zijn extreem stille voedingen en beide voedingen zijn ook semi-passief. De voedingen komen met maar liefst 10 jaar garantie en zouden zelf nog langer mee moeten kunnen dan 10 jaar. Beide voedingen hebben vier 6+2 pins PEG connectors voor twee videokaarten welke elk twee PEG connectors nodig hebben. Ze hebben echter beide maar één EPS connector, geschikt voor dual socket moederborden of extreme overklok moederborden welke er twee nodig hebben zijn de voedingen dus niet.

  Review: http://www.tomshardware.c...sair-rm650x-psu,4611.html

  http://www.tomshardware.c...0x-power-supply,4303.html
 • pricewatch: Corsair HX750i is op hetzelfde platform gebaseerd als de RM750x, maar heeft platte zwarte kabels. Dit zijn kabels zonder feedback draden voor de spanning en zonder condensators voor ripple onderdrukking. Voordeel van deze kabels is dat ze een stuk gemakkelijker zijn weg te werken, de prestaties zijn echter wel een stukje minder goed, al merk je in de praktijk geen verschil. De fan is bij deze voeding ook verbeterd, in deze voeding bevindt zich namelijk een FDB fan. Ook heeft deze voedingen standaard Over Current Protection aan staan op de 12V, wat eventueel via de software is uit te schakelen. Via dezelfde software kun je ook het verbruik uitlezen, het rendement en de spanningen van de voedingen uitlezen. Ander verschil met de RMx serie is het iets hogere rendement. Ook deze voeding komt met 10 jaar garantie, maar ook van deze voeding mag je een nog langere levensduur verwachten.

  Review: http://www.tomshardware.c...s-platinum-750w,3997.html
 • pricewatch: Corsair HX750 V2 naast de HXi serie is er nu ook een nieuwe HX serie. Intern is deze voeding vergelijkbaar met de HXi van hierboven, echter mist deze voeding Corsair Link, multi-rail 12V is echter nog wel aanwezig. Andere verandering zijn de kabels, die zijn nu niet meer allemaal plat zoals bij de HXi serie, maar een groot aantal hebben sleeving met daarin condensators voor verdere ripple onderdrukking. Dit zorgt voor iets lagere ripple, voor de rest is er bij deze voeding niks veranderd in vergelijking met de HXi serie. Kwaliteit is dus vergelijkbaar en prestaties op de iets lagere ripple na is ook hetzelfde.
  [br}Review:

SFX voedingen

Hieronder vind je de meest interessante SFX voedingen. SFX voedingen worden veel gebruikt in kleine behuizingen en worden steeds populairder. Dit komt door de verschuiving van grote ATX kasten naar steeds kleiner wordende behuizingen.
 • De pricewatch: Kolink SFX-250 is een prima budget voeding voor een simpele PC zonder videokaart of videokaart welke de stroomvoorziening uit PCI Express slot kan halen. De kwaliteit is prima voor de relatief lage prijs en datzelfde geld ook voor de prestaties, verwacht echter geen bijzonderheden. De garantietermijn bedraagt 3 jaar en in principe zou die gewoon 6 jaar probleemloos moeten kunnen werken.

  Review: http://www.tweakpc.de/har...le/kolink_sfx-350/s01.php
 • De pricewatch: Corsair SF450 is een voeding welke eenzaam aan de top staat in vergelijking met andere SFX voedingen. Dus voor een vlotte game PC welke een SFX voeding nodig heeft is er eigenlijk maar één keuze en dat is deze voeding. Met 90 euro is de prijs relatief laag voor de kwaliteit, prestaties en stilte welke deze voeding levert. 450W moet daarnaast ook voldoende zijn voor (zo goed als) elke denkbare single GPU gaming PC. Dus kijken naar de minder goed presterende en duidelijk minder stille SF600 heeft vaak weinig zin. De garantie op deze voeding bedraagt 7 jaar, maar 10 jaar moet die prima meegaan, dus eventuele toekomstige upgrades mogen ook geen probleem zijn.

  Review: http://www.tomshardware.c...50-power-supply,4512.html


Wat houdt dat in, die C6 en C7 power states van Haswell en hoger?
De C6 en C7 zijn slaapstanden van de computer, ook wel standby of hibernation genoemd. Tijdens zo'n slaapstand neemt de PC heel weinig stroom. Sinds de Haswell generatie bij Intel is dit nog veel verder verlaagd, zo laag zelfs dat het problemen kan veroorzaken met sommige voedingen. Daarom is het beter om een nieuwe voeding er één te nemen welke over individuele spanningsregulatie beschikt en dus compatibel is het de nieuwe power states.

Tijdens zo'n C6 en C7 power state neemt de PC heel weinig, bijna niks van de 12V, maar wordt wel relatief veel van de 3,3V en 5V getrokken. Voedingen met 'group regulation' kunnen hier niet goed mee omgaan. Bij deze voedingen zit de regulatie van de 5V en 12V aan elkaar vast gekoppeld. Wat je dan krijgt is dat als er weinig belasting op de 12V staat en veel op de 5V de spanning van de 5V erg inzakt en de 12V omhoog schiet. Als je namelijk één spanning belast, bijvoorbeeld de 5V, zakt deze in, de voeding gaat dit dan compenseren door deze spanning te verhogen. Maar doordat de 12V hier aan vast zit gekoppeld gaat die ook mee omhoog. In zo'n geval wordt er dus een middenweg gekozen en wordt geprobeerd de 5V zoveel te verlagen dat het nog wel binnen de ATX specificatie valt en de 12V zoveel mogelijk te verhogen zonder dat die buiten de ATX specificatie valt. Is het verschil tussen de belasting op de 5V en 12V echter te groot kan de voeding dit niet compenseren en gaat één of beide buiten de ATX specificatie.

Dat is de reden dat Intel is gekomen met een speciale test voor Haswell C6 en C7 compatibiliteit. In deze test wordt echter wel van de zwaarst mogelijke situatie uit gegaan. En dat is 0,15A op de 12V en de 3,3V en 5V worden tot de maximale waarde belast opgegeven door de fabrikant. Voedingen met group regulation kunnen hier eigenlijk niet tegen en gaan een spanning afgeven welke buiten de ATX specificatie vallen, wat weer kan zorgen voor instabiliteit of vastlopers.

In de praktijk komt het echter zelden tot nooit voor dat de voeding de 5V en 3,3V tot de maximale waarde belast. In de praktijk zal het dan ook ongetwijfeld vaak genoeg voorkomen dat een niet compatibele voeding toch wel met de C6 en C7 power states kan omgaan.

Maar het is gewoon slimmer om niet te proberen en dus C6 en C7 uit te zetten in je BIOS/UEFI van je moederbord, zodat je geen vastlopers of andere problemen kan krijgen. En als je nog een voeding moet kopen direct één koopt welke wel kan omgaan met de C6 en C7 power states doordat die individuele spanningsregulatie heeft. De algehele spanningsstabiliteit van zo'n voeding is ook gewoon beter.

Welke voedingen zijn compatibel met de C6 en C7 power states?
Hieronder vind je een lijst met de meeste voedingen die hier te koop zijn (geweest) vanaf ongeveer 2009. Is jouw voeding ouder dan staat die niet in deze lijst en kun je hem sowieso beter vervangen als je upgrade naar een Haswell of Skylake setup. De voedingen in deze lijst zouden compatibel moeten zijn met de C6 en C7 power states. Zouden moeten zijn omdat het niet getest is, maar ze zouden het wel moeten kunnen door het interne design. Deze voedingen kunnen de spanningen namelijk individueel reguleren. Dit is nodig door de hoge belasting op de 5V en 3,3V en de lage belasting op de 12V tijdens de C6 en C7 slaapstand. Een voeding die spanningen niet individueel kan reguleren heeft een grote kans dat de spanningen buiten de ATX specificatie zullen vallen tijdens de C6 of C7 slaapstand waardoor de PC vast kan lopen of resetten.

Mocht je voeding niet in de lijst staan dan betekend dit niet dat die niet werkt met Haswell of Skylake, alleen dat die waarschijnlijk niet goed werkt met de C6 en C7 power states. Mocht je zo'n voeding hebben en mocht die nog goed zijn en niet heel oud dan kun je hem wel gewoon gebruiken met een Haswell of Skylake setup, maar zorg er dan wel voor dat de C6 en C7 power states zijn uitgeschakeld in de UEFI (BIOS).

Let op: deze lijst zegt helemaal niks over of een voeding goed of slecht is. In de lijst betekent niet perse dat het een goede voeding is en niet in de lijst betekent ook niet dat het perse een slechte voeding is en andersom natuurlijk ook niet.

Ook is deze lijst niet compleet en zijn foutjes niet uitgesloten. Ook bestaat er gewoon een kans dat de voeding wel over het juiste design beschikt, maar toch niet compatibel is, al is die kans erg klein.

Er is bij deze lijst niet gekeken naar wat de fabrikant zelf beweert, aangezien er fabrikanten tussen zitten welke niet compatibele voedingen als wel compatibel aanmerken.

Fabrikanten welke alleen maar rommel verkopen staan hier niet tussen, simpelweg omdat die toch niet compatibel zijn en je een flut voeding sowieso niet moet gebruiken als je PC je lief is.

Voor het uitzoeken van een nieuwe voeding welke individuele spanningsregulatie heeft en dus compatibel is met de C6 en C7 power states kun je ook de pricewatch gebruiken en ATX12V versie 2.4 aanvinken. Ik probeer dit zoveel mogelijk kloppend te houden, al mist er op dit moment nog wel erg veel, met name in het high-end segment.

Lijst met voedingen welke compatibel zijn met de C6 en C7 power states
Adata HM series                                                          

Aerocool Strike-X 600M
Aerocool Strike-X serie vanaf 800W
Aerocool V-Ultimate Gaming vanaf 800W
Aerocool Templarius Power vanaf 750W
Aerocool GT-1050S
Aerocool GT-xxxSG series
Aerocool Xpredator serie m.u.v. 400W
Aerocool Higgs series
Aerocool Project 7 series

Antec Signature series
Antec CP series
Antec True Power New series
Antec True Power Quattro series
Antec VPxxxF series
Antec VPF series
Antec High Current Gamer (M) vanaf 750W
Antec High Current Gamer Pro Bronze
Antec High Current Gamer Pro Gold
Antec True Power Classic series
Antec True Power Gold series
Antec Edge series
Antec Edge II series
Antec High Current Pro Platinum series
Antec Digital Titanium series

be quiet! Pure Power 10 (CM) vanaf 400W
be quiet! Power Zone series
be quiet! SFX-L Power series
be quiet! Straight Power 10 (CM) series
be quiet! Straight Power 11 series
be quiet! Dark Power Pro P8 series
be quiet! Dark Power Pro P9 series
be quiet! Dark Power Pro 10 series
be quiet! Dark Power Pro 11 series

Bitfenix Formula Bronze series
Bitfenix Formula Gold series
Bitfenix Whisper Gold series

Chieftec Nitro 85+(II) vanaf 550W
Chieftec Nitro 88+ series
Chieftec Navitas series
Chieftec A90 series
Chieftec A-135(II) vanaf 750W
Chieftec SFX-500GD-C
Chieftec GPS-500C Fanless

Club3D alles vanaf 700W

Cooler Master UCP series
Cooler Master Silent Pro M2 vanaf 720W
Cooler Master Silent Pro Gold vanaf 600W
Cooler Master Silent Pro Hybrid series
Cooler Master Silent Pro Platinum series
Cooler Master GM series
Cooler Master V(SM) Series
Cooler Master MasterWatt series
Cooler Master MasterWatt Pro series
Cooler Master MasterWatt Maker series
Cooler Master MWE Bronze vanaf 600W

Corsair VX550
Corsair TX(M) series
Corsair TXM 2017 series
Corsair GS series vanaf 600W
Corsair CX(M) series eindigend op x50
Corsair Vengeance series
Corsair CS series
Corsair SF series
Corsair RM series
Corsair RMx series
Corsair RMi series
Corsair HX series vanaf 520W
Corsair HX 2017 series
Corsair HXi series
Corsair AX series
Corsair AXi series

Cougar CXM V.3 series
Cougar SX series vanaf 550W
Cougar CMD series
Cougar Dapper series
Cougar GX series
Cougar GX v.2 series
Cougar GX v.3 series
Cougar GX-S series 2012
Cougar GX-S series 2016
Cougar GX-F series
Cougar LX series
Cougar GTX

Deepcool DQ series

Enermax Pro82+ (II) vanaf 525W
Enermax Modu82+ (II) vanaf 525W
Enermax Galaxy Evo series
Enermax Pro87+ series
Enermax Modu87+ series
Enermax Triathlor vanaf 385W
Enermax Triathlor FC series
Enermax NAXN 82+ vanaf 750W
Enermax Platimax series
Enermax Platimax D.S. series
Enermax Platimax D.F. series
Enermax Revolution FM series
Enermax RevoBron series
Enermax DigiFanless 550W
Enermax Revolution 85+ series
Enermax Revolution 87+ series
Enermax Revolution Duo series
Enermax Revolution SFX series
Enermax Revolution X't (II) series
Enermax MaxRevo series
Enermax MaxTytan series
Enermax DigiTytan series
Enermax RG series
Enermax GX series

EVGA 700B
EVGA BQ series
EVGA B2 series
EVGA B3 series
EVGA SuperNOVA GS series
EVGA SuperNOVA GQ series
EVGA SuperNOVA G1 vanaf 1000W
EVGA SuperNOVA G2 series
EVGA SuperNOVA G3 series
EVGA SuperNOVA P2 series
EVGA SuperNOVA PS series
EVGA SuperNOVA T2 series
EVGA SuperNOVA Nex Classified 1500W

FirePower (OCZ en PC Power & Cooling)
PC Power & Cooling Silencer vanaf 750W
PC Power & Cooling Silencer II vanaf 650W
PC Power & Cooling Silencer III vanaf 750W
OCZ Fatal1ty vanaf 700W
OCZ Z series vanaf 850W
OCZ ZT series
OCZ ZX series

Fractal Design Intergra M series
Fractal Design Edison M series
Fractal Design Newton R2 series
Fractal Design Newton R3 series
Fractal Design Tesla R2 series

FSP Aurum PT series
FSP Aurum Pro series
FSP Aurum Xilenser series
FSP Dagger series

FSP Hexa85+ series
FSP Hydro X series
FSP Hydro G series
FSP Hydro PTM series
FSP Hydro PTM+ series
FSP Raider II series

Gigabyte Xtreme Gaming series
Gigabyte Sumo Platinum
Gigabyte Sumo Gold
Gigabyte Sumo Silver
Gigabyte GP-GxxxH series

G.Skill RipJaws Platinum

Huntkey FX series
Huntkey X7 series
Huntkey Jumper series m.u.v. de 350 en 400W versie
Huntkey MVPLand

In Win Commander series
In Win GreenMe series
In Win Commander II series
In Win Commander III series
In Win Classic C series
In Win Force F1 series
In Win Force F2 series
In Win Force FM series
In Win Force FM2 series
In Win Glaciar 900W
In Win Premium Series PL
In Win Signature S-series


LC Power GP3 V2.3 80PLUS Silver 230V EU serie
LC Power GP4 V2.4 80PLUS Gold 230V EU serie
LC Power LC 1200 V2.4 80PLUS Platinum

Lepa G series
Lepa B series vanaf 700W
Lepa MaxBron vanaf 800W
Lepa MaxGold series
Lepa MaxPlatinum series
Lepa MaxTytan

Modecom MC-500-G90 Gold
Modecom S88 Silver series
Modecom Volcano series
Modecom Volcano Gold series

Nexus Modular Silent series m.u.v. de RX-6500
Nexus Compact Silent RX-5000 R3 en RX-6000 R3

NZXT Hale82 series
NZXT Hale90 series
NZXT Hale90 v2 series

Seasonic M12II Bronze series vanaf 650W
Seasonic M12II EVO vanaf 750W
Seasonic S12D series
Seasonic S12G series
Seasonic G series
Seasonic X series
Seasonic Platinum series
Seasonic Snow Silent series
Seasonic Focus Series
Seasonic AirTouch series
Seasonic Prime series
Seasonic Prime Ultra series
Seasonic TFX 80PLUS Gold series

Sharkoon, alleen de SilentStorm SFX-L Gold

SilverPower SP-S460FL
SilverPower SP-Sxxx(M) series

Silverstone Strider Plus ST60F-PS
Silverstone Strider Plus vanaf 750W
Silverstone Strider Gold series
Silverstone Strider Gold Evolution series
Silverstone Strider Titanium series
Silverstone Strider Platinum series
Silverstone Strider Gold S series
Silverstone SFX ST45SF V3.0
Silverstone SFX 80PLUS Gold voedingen
Silverstone Nightjar NJ520
Silverstone ZM 80PLUS Platinum voedingen

Super Flower Golden Green (modular) series
Super Flower Golden Green HX series
Super Flower Silver Green FX series
Super Flower Golden King series
Super Flower SFX-L
Super Flower Platinum King series
Super Flower Golden Silent series
Super Flower Leadex Silver series
Super Flower Leadex (II) Gold series
Super Flower Leadex Platinum series
Super Flower Leadex Titanium series

Thermaltake Smart SE 80PLUS Gold voedingen
Thermaltake Smart series vanaf 750W
Thermaltake Smart DPS G Gold serie
Thermaltake Evo Blue 2.0 series
Thermaltake European series
Thermaltake TR2 Gold series
Thermaltake Tough Power vanaf 850W
Thermaltake Tough Power XT series
Thermaltake Tough Power XT Gold series
Thermaltake Tough Power XT Platinum series
Thermaltake Tough Power Titanium series
Thermaltake Tough Power Gold series
Thermaltake Tough Power DPS Gold series
Thermaltake Tough Power DPS G RGB Gold series
Thermaltake Tough Power DPS G RGB Platinum series
Thermaltake Tough Power DPS Platinum series
Thermaltake Tough Power DPS G Platinum
Thermaltake Tough Power DPS Titanium series
Thermaltake Tough Power DPS G Titanium
Thermaltake Tough Power Grand series
Thermaltake Tough Power Grand Platinum series

Thortech (G.E.I.L) alle voedingen

XFX Pro series Core Edition vanaf 650W
XFX XXX Edition Classic 650W
XFX XXX Edition Pro series
XFX Black Edition series
XFX TS 80PLUS Gold voedingen
XFX XTI series
XFX XTR(2) series
XFX XTS(2) series
XFX Black Edition Full Modulair series
XFX Black Edition Limited series

Xigmatek Centauro series
Xigmatek Vector S series
Xigmatek Vector G series
Xigmatek Vector P series

Xilence SQ series
Xilence XQ series met minimaal 80PLUS Silver
Xilence Performance A+ series.
Xilence Performance X series

Zalman EBT series
Zalman GVM vanaf 850W series
Zalman XT series
Zalman TX series
Zalman HP Plus series vanaf 750W
Zalman HP series vanaf 850W
Zalman GoldRock series
Zalman Platinum seriesMocht je nog meer informatie willen over een bepaalde voeding die hier niet tussen staat of wil je juist een uitgebreide review lezen van één van bovenstaande voedingen? Dan kun het beste eens de PSU Review Database van RealHardTechX doorlezen. Hier vind je van de meeste populaire voeding wel een review. Lees bij voorkeur de reviews van TechPowerUp (door: crmaris (Aris Mpitziopoulos)), TomsHardware (door: crmaris (Aris Mpitziopoulos)) en JonnyGURU (door: OklahomaWolf, Tazz en jonnyGURU), die reviews behoren tot de besten in hun soort en deze reviewers weten echt waar ze over praten.

Een goede review is aan een aantal dingen te herkennen. Het minimale waar die eigenlijk aan moet voldoen is het volgende: meten van het rendement, meten van de spanningsstabiliteit, meten van de ripple en het beoordelen van de kwaliteit van de voeding.

Is het je na het lezen van de topicstart nog steeds niet duidelijk hoeveel vermogen je PC verbruikt en/of wat nu de beste voeding is voor jouw. Of wil je weten hoe goed of slecht je huidige voeding is en of je hem nog mee kunt nemen in een andere PC kun je altijd een berichtje in dit topic plaatsen.

Mocht je foutjes zien, iets missen of graag toegevoegd zien worden dan hoor ik het graag. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic

De aangeraden en afgeraden voedingen zal ik de komende weken nog wat aanpassen dat kan namelijk wel een update gebruiken.

Tot die tijd kun je altijd nog productreview: BitFenix Whisper BWG450M review door -The_Mask- gaan lezen. :p

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • D_Jeff
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 22:29
Ik hoopte dat je met slechts 1k reacties een grap maakte voor een nieuw deel :P

Zat die tot 443 (page) doorgaan.

Maar oke: keep up the good work met PSU meuk!

Hold. Step. Move. There will always be a way to keep on moving

Voor een topic als dit duurt 1000 reacties ongeveer een jaar tegenwoordig. Met 10.000 reacties ben je dus 10 jaar verder voor een volgende deel. :p

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:34
Mooie review , en idd de inleiding kan zeker wel een poetsbeurt gebruiken :)

 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:34
Seasonic Presents the PRIME Ultra Power Supplies :

https://seasonic.com/seas...ime-ultra-power-supplies/

 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:34
Hierbij ook alvast wat Foto's van Cooler Masters MasterWatt Line-up welke uitkomt half Oktober :

450W : https://coolermaster.egny...94e5031e&cb=1505910571075
550W : https://coolermaster.egny...5ea10b38&cb=1505910550881
650W : https://coolermaster.egny...7634e4f7&cb=1505910522549
750W : https://coolermaster.egny...59d1aa08&cb=1505910340278

Deze Line-Up gaat de huidige GM Series vervangen.
Is mooi dat ze die onhandige condensators in de kabels hebben weg gelaten. Maar ik vind het dan wel vreemd dat een high-end voeding als bijvoorbeeld de Seasonic Prime Ultra 550W Platinum niet geschikt is voor Threadripper door het ontbreken van een tweede EPS connector.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:34
Bedankt voor je feedback, ik heb Seasonic jouw vraag voorgelegd, kijken welk antwoord ze daar op gaan geven, je hoort ervan.

 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:34
HWI heeft ook weer wat uit zijn hoed getoverd, video review van de Seasonic Focus : https://nl.hardware.info/...ld-voedingen-video-review

 • Alexknl
 • Registratie: Maart 2017
 • Laatst online: 22:18
Beste mensen, ik heb een Corsair RM650x voeding. Inmiddels heb ik mijn GPU een upgrade gegeven naar een Strix 1080Ti. Deze staat in de OC setting in het programma Asus GPU Tweak II. Nu wil ik mijn CoolerMaster Hyper 412S vervangen door een NZXT Kraken X52/X62 of Corsair waterkoeling.

Ik vraag me af wanneer de 650 watt te weinig gaat zijn. Ik las hier al dat je met een single GPU setup je geen zorgen hoeft te maken met 550 watt, maar geldt dit ook voor een single videokaart in OC en waterkoeling erbij op 650 watt? Ik ga de CPU niet overclocken.

Dit is mijn huidige pc:
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i7-6700 Boxed€ 296,60€ 296,60
1MSI Z170A KRAIT GAMING€ 0,-€ 0,-
1Asus ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING€ 858,-€ 858,-
1Seagate Barracuda, 2TB€ 64,28€ 64,28
1Cooler Master CM 690 III Window€ 92,93€ 92,93
1Cooler Master Hyper 412S€ 35,-€ 35,-
1Crucial CT2K8G4DFS8213€ 125,45€ 125,45
1Corsair RM650x€ 96,95€ 96,95
1Crucial BX200 240GB€ 0,-€ 0,-
1Samsung 960 EVO 500GB€ 229,90€ 229,90
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.799,11


Bij voorbaat dank.
@Alexknl Meer dan 350W zal je niet zo maar verbruiken, rest van de PC blijft op ongeveer 150W steken. Totaal komt dus op zo'n 500W uit. Enige wat je wel beter kunt doen is twee losse kabels gebruiken voor de videokaart en niet een enkele kabel met twee connectors. Bij één kabel moet namelijk alle stroom door de ene modulaire 8 pins connector en dat is nogal veel voor zo'n connector, daarom kun je het beter verdelen over twee kabels en dus ook twee modulaire connectors.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Alexknl
 • Registratie: Maart 2017
 • Laatst online: 22:18
-The_Mask- schreef op woensdag 20 september 2017 @ 16:40:
@Alexknl Meer dan 350W zal je niet zo maar verbruiken, rest van de PC blijft op ongeveer 150W steken. Totaal komt dus op zo'n 500W uit. Enige wat je wel beter kunt doen is twee losse kabels gebruiken voor de videokaart en niet een enkele kabel met twee connectors. Bij één kabel moet namelijk alle stroom door de ene modulaire 8 pins connector en dat is nogal veel voor zo'n connector, daarom kun je het beter verdelen over twee kabels en dus ook twee modulaire connectors.
Thanks. Dan snap ik echt niet waarom mensen soms 850-1000watt voor een single GPU setup kiezen 8)7 Maar goed om te horen dat 650 dus ook eigenlijk future proof genoeg zou moeten zijn.

Bedankt voor de tip met die kabels, dat ga ik eens proberen. Helaas heb ik dan wel twee connectors los hangen want een enkele GPU kabel zitten al 2 connectoren.

[Voor 9% gewijzigd door Alexknl op 20-09-2017 16:43]

Alexknl schreef op woensdag 20 september 2017 @ 16:42:
[...]

Thanks. Dan snap ik echt niet waarom mensen soms 850-1000watt voor een single GPU setup kiezen 8)7
Tja, geen idee wat ze kopen of ze denken dat meer vermogen beter is meestal.
Bedankt voor de tip met die kabels, dat ga ik eens proberen. Helaas heb ik dan wel twee connectors los hangen want een enkele GPU kabel zitten al 2 connectoren.
Klopt, maar met tie wraps moet dat redelijk goed uit het zicht weg te werken zijn.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Kipsma
 • Registratie: November 2015
 • Laatst online: 30-05 14:10
Beste tweakerts,
Met veel plezier heb ik bovenstaande artikel gelezen. Top geschreven The_Mask!
ondanks de berg nieuwe informatie zou ik toch nog graag jullie mening horen over de voeding van mijn PC voordat ik een andere video kaart (Sapphire Radeon HD 7950 Vapor X) er in prik.
Er zit momenteel een Cooler Master V450 in. (http://www.coolermaster.c...odular-v-sm-series/v450s/)

Volgens de https://outervision.com/power-supply-calculator website is 450watt voldoende voor mijn setup, maar de radeon website geeft weer aan om een 500watt unit te gebruiken. Wat zouden jullie mij adviseren?


Specs:
CPU: i7-4790
MB: ASUS Z97-PRO
RAM: 2 sticks van 8 GB kingston (valueRAM)
1x SSD
1x HDD
1x DVD drive

Ik ben benieuwd!
Groet, Kips
@Kipsma Het maximale verbruik zal zo'n 300W zijn en dat kan dus gemakkelijk met jouw voeding.

[Voor 3% gewijzigd door -The_Mask- op 21-09-2017 00:36]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Kipsma
 • Registratie: November 2015
 • Laatst online: 30-05 14:10
-The_Mask- schreef op donderdag 21 september 2017 @ 00:36:
@Kipsma Het maximale verbruik zal zo'n 300W zijn en dat kan dus gemakkelijk met jouw voeding.
Geweldig! dank voor de bevestiging. O+

 • Sp3ci3s8472
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 22:53

Sp3ci3s8472

@ 12 graden...

Voor een HTPC heb ik een SFX voeding nodig, het idee is zodra Raven Ridge te verkrijgen is dat deze daarin komt. Nu zal hier dus geen externe videokaart in komen en ben ik op zoek naar een stille voeding met genoeg vermogen.

In de HTPC ga ik geen extra disken plaatsen, hooguit een geluidskaart indien nodig en 2 latjes snel geheugen (3200, CL14 of sneller gezien APU's baat hebben hierbij). Zonder het TDP van Raven Ridge te weten is het wat lastig inschatten hoeveel de PC gaat gebruiken. Gezien Ryzen zuinig is en Vega dat ook is mits je het voltage dropt denk ik niet dat de pc meer dan 200 Watt gaat gebruiken.
Nu heb ik zelf even in het lijstje van voedingen gekeken in de PW en is het aanbod niet al te groot voor voedingen met de SFX form factor.

Budget heb ik niet persé, ik ben bereid te betalen voor een goede zuinige en vooral stille voeding.

Nu is de vraag wellicht wat te vroeg want als de performance van het gpu gedeelte niet voldoende is wil ik er wellicht een lichte videokaart inzetten, gezien haast alle voedingen 200-300Watt zijn lijkt me dat nog steeds overkill ;).

[Voor 12% gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 21-09-2017 17:56]


 • aminam
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 26-05 23:25
Hallo lui,

Hopelijk is er nog een veteraan in deze kring die advies heeft voor mij.

context:
Een oude pc die gebruikt werd om een klimaat computer aan te sturen heeft het recent begeven. Er hing een licht brandgeur rond de voeding en de pc geeft geen enkele vorm van leven na wat standaard trucjes voor opstart problemen.

Vermoedelijk licht dit probleem dus bij de voeding, de HDD werkt in ieder geval nog wel dus mijn hoop is dat het moederbord nog leeft.

probleem:
De voeding is dermate prehistorisch dat ik erachter kwam dat ik hem niet kon vervangen doordat de aan/uit knop direct naar de voeding loopt i.p.v. het moederbord. Echter zou ik niet weten hoe en waar ik een vervangen voor deze voeding kan krijgen.

De voeding is voor zover ik het begrijp een Target LCH 150n/cf. Na wat googlen zie ik dat het waarschijnlijk een i486 era voeding is, ver buiten mijn ervaring en kennis in ieder geval. Naast de aan/uit valt mij nog meer op dat de max output 12v o.5A aangeeft, dat is hoger dan de voeding levert die ik voor ogen had. Heeft iemand een idee hoe ik een waardige vervanger kan herkennen?

Waarom niet gewoon de pc vervangen?
De software die er op staat werkt alleen op 95 voor wat ik begrijp, een nieuwe klimaatcomputer kost duizenden euro's en dat budget is er helaas niet.

B550 | R5 3600 | RX6800XT | Formd T1

Sp3ci3s8472 schreef op donderdag 21 september 2017 @ 17:52:

Budget heb ik niet persé, ik ben bereid te betalen voor een goede zuinige en vooral stille voeding.
In principe is er dan maar één voeding en dat is de Corsair SF450. Die is zoveel beter dan alle anderen waardoor de prijs ook best meevalt in vergelijking met andere SFX voedingen welke allemaal duidelijk minder goed zijn.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Sp3ci3s8472
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 22:53

Sp3ci3s8472

@ 12 graden...

-The_Mask- schreef op vrijdag 22 september 2017 @ 09:47:
[...]

In principe is er dan maar één voeding en dat is de Corsair SF450. Die is zoveel beter dan alle anderen waardoor de prijs ook best meevalt in vergelijking met andere SFX voedingen welke allemaal duidelijk minder goed zijn.
Dank je voor het advies! Had over het hoofd gezien dat hij ook modulair is, ideaal voor een HTPC waar je zo min mogelijk kabels wil :D.
aminam schreef op donderdag 21 september 2017 @ 19:26:
De voeding is voor zover ik het begrijp een Target LCH 150n/cf.
Dat is nog een oude AT voeding (voorloper van ATX). Die worden dacht ik nog wel gemaakt, maar zijn dan niet echt goedkoop. Maar welke aansluitingen worden allemaal gebruikt en wat moet de lengte van de kabels zijn? Dat zoekt namelijk een stuk gemakkelijker.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • aminam
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 26-05 23:25
-The_Mask- schreef op zaterdag 23 september 2017 @ 10:46:
[...]

Dat is nog een oude AT voeding (voorloper van ATX). Die worden dacht ik nog wel gemaakt, maar zijn dan niet echt goedkoop. Maar welke aansluitingen worden allemaal gebruikt en wat moet de lengte van de kabels zijn? Dat zoekt namelijk een stuk gemakkelijker.
De kast waarin hij gebruikt wordt is matx-ish, ik heb de kast alleen niet bij de hand om de kables te meten. 30-45cm kabels zou ik dan gokken?

B550 | R5 3600 | RX6800XT | Formd T1


 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:34
Vanaf 11 Oktober in NL :

product: Cooler Master MasterWatt
aminam schreef op maandag 25 september 2017 @ 13:43:
[...]


De kast waarin hij gebruikt wordt is matx-ish, ik heb de kast alleen niet bij de hand om de kables te meten. 30-45cm kabels zou ik dan gokken?
En de aansluitingen?
Niet 17 oktober?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:34
17 October is de Launch Date ''officieel''

Echter zul je vanaf 10/11 Oktober stock in de winkels zien links en rechts.

 • Lennyz
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 23-05 10:32
Ik wil mijn pc aan en uit kunnen zetten van afstand. Ik wil dit gaan doen door middel van een microcontroller met wifi functionaliteit (esp8266) te verbinden met de power pins op het moederbord.

Mijn vraag is:

Kan ik zonder problemen een 3.3/5v draadje gebruiken van de voeding om continue de microcontroller van stroom te voorzien? De microcontroller zal tussen de 20ma en 60ma verbruiken. Deze zal dan 24/7 draaien. Kan de voeding dit aan?

Met andere woorden: Is een voeding geschikt om continue een zeer lage belasting te geven.
@Lennyz Hoe had je dit precies in gedachte?

Als de PC is uitgeschakeld staat er bij een ATX voeding alleen spanning op de 5Vsb en niet op de 3,3V en 5V. Dan krijg je de PC dus niet aan omdat er geen spanning op de microcontroller staat. Of wil je de microcontroller een eigen voeding geven die los van de PC draait, altijd aanstaat en waar dus alleen de microcontroller opzit? Dat laatste lijkt mij bijzonder inefficient te werken. De 5Vsb van de voeding is echter perfect geschikt voor stroomvoorziening van de microcontroller. Dan is alleen het 5Vsb circuit van de voeding actief en blijft de rest van de voeding uit zolang de PC ook uit is. Moet je echter nog wel van 5V van de 5Vsb 3,3V maken als je dat ook nog nodig hebt.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Lennyz
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 23-05 10:32
-The_Mask- schreef op dinsdag 26 september 2017 @ 11:38:
@Lennyz Hoe had je dit precies in gedachte?

Als de PC is uitgeschakeld staat er bij een ATX voeding alleen spanning op de 5Vsb en niet op de 3,3V en 5V. Dan krijg je de PC dus niet aan omdat er geen spanning op de microcontroller staat. Of wil je de microcontroller een eigen voeding geven die los van de PC draait, altijd aanstaat en waar dus alleen de microcontroller opzit? Dat laatste lijkt mij bijzonder inefficient te werken. De 5Vsb van de voeding is echter perfect geschikt voor stroomvoorziening van de microcontroller. Dan is alleen het 5Vsb circuit van de voeding actief en blijft de rest van de voeding uit zolang de PC ook uit is. Moet je echter nog wel van 5V van de 5Vsb 3,3V maken als je dat ook nog nodig hebt.
Aha. Is de 5Vsb aangesloten op de usb poorten? Aangezien daar altijd stroom opstaat (even los van settings in bios). Ik zie dat de 5Vsb maximaal 2,5 ampère kan leveren. Dat is ruim voldoende voor mij. Als dat zo is dan kan ik volgens mij gewoon een ongebruikte F_USB port op mijn moederbord gebruiken en daar de 5v en GND van gebruiken.Mijn moederbord:Een eigen voeding voor de microcontroller gebruiken is geen probleem, maar zoals jij ook aangeeft inefficient. Daarom wil ik de PSU hiervoor gebruiken. De 5v terugbrengen naar de 3.3v is ook geen probleem.

[Voor 3% gewijzigd door Lennyz op 26-09-2017 12:17]

Lennyz schreef op dinsdag 26 september 2017 @ 12:11:
[...]


Aha. Is de 5Vsb aangesloten op de usb poorten?
Andersom dan ;) USB poorten krijgen, mits ingesteld in BIOS, stroom van de 5Vsb als de PC is uitgeschakeld.
Ik zie dat de 5Vsb maximaal 2,5 ampère kan leveren. Dat is ruim voldoende voor mij. Als dat zo is dan kan ik volgens mij gewoon een ongebruikte F_USB port op mijn moederbord gebruiken en daar de 5v en GND van gebruiken.

Een eigen voeding voor de microcontroller gebruiken is geen probleem, maar zoals jij ook aangeeft inefficient. Daarom wil ik de PSU hiervoor gebruiken. De 5v terugbrengen naar de 3.3v is ook geen probleem.
Dan moet het idd zo via de USB header kunnen.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • wopie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 21-05 11:52
Hallo,

Ik heb op het moment een Enermax EES400AWT in mijn "game"-pc hangen die er alweer een aantal jaartjes in zit. Ik wil nu een andere GPU gaan plaatsen (twijfel tussen een GTX1060/1070) en vraag me af of het uberhaupt mogelijk is de 1070 met deze voeding aan te sturen (betrouwbaar, wil niet dat de boel doorfikt)?

System-specs:

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i5-3570K Boxed€ 0,-€ 0,-
1ASRock Z77 Extreme4€ 0,-€ 0,-
1Sapphire Radeon HD 7850 2GB GDDR5€ 0,-€ 0,-
1Samsung EcoGreen F2 EG HD154UI, 1,5TB€ 0,-€ 0,-
1Philips 170C7FS (17", 5ms, DVI-D/D-Sub, Zilver/Zwart)€ 0,-€ 0,-
1Samsung Syncmaster 226BW Zilver, Zwart€ 0,-€ 0,-
1Chieftec DSP-BX-01SL (Frontpaneel voor BX, Zilver)€ 0,-€ 0,-
1Scythe Mugen 3€ 0,-€ 0,-
1Filco Majestouch FKBN87M/EFB2€ 0,-€ 0,-
1BenQ Zowie MiCO€ 0,-€ 0,-
2Corsair Vengeance LP CML8GX3M2A1600C9€ 63,50€ 127,-
1Enermax ECO80+ 400W€ 0,-€ 0,-
1Samsung 850 Pro 256GB€ 132,80€ 132,80
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 259,80


Volgens psu-calc site trekt mijn pc nu rond de 268 Watt onder load.
Met een GTX1070 zou de load wattage: 312Watt recommended PSU wattage: 362Watt zijn.

Het eventuele verschil tussen mijn 400Watt voeding en die 362Watt recommended denk ik dan acceptabel te noemen wanneer deze voeding een degelijke is.

Mijn vraag is dus, is het verstandig deze combi te maken? Of kan ik beter een GTX1060 kopen en van het bespaarde geld een nieuwe(re) voeding plaatsen (ik wil niet dat m'n pc tijdens een potje gamen in de fik gaat vliegen/uitvalt oid, het moet een betrouwbaar systeem blijven).
Overigens hoef ik geen overkill aan voeding in mijn pc (gezien dat de meeste componenten alleen maar zuiniger worden gemiddeld genomen).

thnx op voorhand :)

[Voor 0% gewijzigd door wopie op 29-09-2017 20:39. Reden: Link naar voeding toegevoegd]

@wopie Met een standaard GTX 1070 zonder overklokken zal dit systeem maar ongeveer 250W verbruiken maximaal onder belasting tijdens games. (in de topicstart staat uitgelegd hoe je het kunt uitrekenen, omdat PSU calculators niet werken) Dat mag dus geen probleem zijn voor de voeding. Wel is het zo dat voor de zwaarste games de CPU nu wel te traag kan worden. Dus een GTX 1070 is niet altijd even nuttig als de CPU het niet kan bijhouden.

[Voor 12% gewijzigd door -The_Mask- op 29-09-2017 22:11]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • wopie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 21-05 11:52
Thnx voor het advies!
Misschien dat ik de cpu nog kan gaan overclocken om de bottleneck te verkleinen?

 • Dynabi
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 18-03-2021
Sinds ik geen reacties krijg op mijn vraag :( had ik gezien dat het via hier misschien ook kon.
PSU advies-gpu upgrade
Ik gebruik op het moment een dell vostro ( i7-3770 gt640 26gb ram ssd standaart 350w psu) iets aangepast.
Nu is de vraag, ik wil graag mijn gpu upgraden naar een 1050ti oc die max 120w gebruikt. kan ik dat doen met deze psu of moet ik deze upgraden?

Ik heb rond gekeken naar software om wattage te bekijken maar dat werkte natuurlijk niet.
Ik heb zelf geen losse meter die ik er tussen kan gooien om het te checken, dus dat werd hem ook niet. Ook los opzoeken
Kwam ik bij de prebuild pc niet echt op een reeële hoeveelheid.
Iemand enig idee of ik deze upgrade zonder gevaren kan uitvoeren of toch beter van te voren de psu kan upgraden?

 • Dynabi
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 18-03-2021
@-The_Mask-
De standaard h350pd-01 350w psu zit er op het moment in.

 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:34
Seasonic Focus 550/650/750/850 review bij de buren @ HWI : https://nl.hardware.info/...iew-de-corsair-rmx-killer

 • WCA
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 30-05 20:52
Ben wel benieuwd naar het oordeel van @-The_Mask- , maar ze zien er goed uit inderdaad.

Voordeel van Corsair is dat je direct met hun evt. de garantie kan regelen, dat wel. Voordeel van de seasonic is weer dat de laatste sata power connectors niet allemaal haaks zijn

Share and Enjoy!


 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:34
GreNade schreef op maandag 2 oktober 2017 @ 12:30:
[...]


Ben wel benieuwd naar het oordeel van @-The_Mask- , maar ze zien er goed uit inderdaad.

Voordeel van Corsair is dat je direct met hun evt. de garantie kan regelen, dat wel. Voordeel van de seasonic is weer dat de laatste sata power connectors niet allemaal haaks zijn
RMA kan tegenwoordig bij Seasonic ook prima direct : https://seasonic.com/apply-for-rma/

http://seasonic.com/main/...anty-Flow-Chart-v6-01.jpg

 • aicaramba
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 30-05 15:18
Ik heb zojuist een msi gtx 980 videokaart gekocht. Niet gelet op de voedingaansluitingen. De 980 heeft 2x8 pin nodig en mijn voeding (seasonic m620 bronze) heeft maar 1x6 en 1x8 pin. Ik heb gelezen dat het slecht voor de PSU kan zijn om een 6 tot 8 pin adapter te gebruiken, omdat je dan mogelijk de psu (aansluiting) te zwaar gaat belasten. Dit zou te maken hebben met de 12v rails, wat weer afhankelijk van het type/merk voeding was. Is dit echt zwaar af te raden of kan het met een goede voeding niet veel kwaad?

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i5 2500K Boxed€ 0,-€ 0,-
1Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3€ 0,-€ 0,-
1Sapphire HD6950 2GB Dual Fan€ 0,-€ 0,-
1Samsung EcoGreen F2 EG HD154UI, 1,5TB€ 0,-€ 0,-
1WD Green WD20EZRX, 2TB€ 0,-€ 0,-
1Antec Performance One P180B€ 0,-€ 0,-
1WD Elements Desktop 3TB Zwart€ 0,-€ 0,-
1Dell Ultrasharp U2312HM Zilver, Zwart€ 0,-€ 0,-
1Scythe Mugen 2 Rev. B€ 0,-€ 0,-
3Nexus Real Silent D12SL-12 OR, 120mm€ 0,-€ 0,-
1Steelseries 6Gv2 (Qwerty)€ 73,-€ 73,-
1Logitech G5 Laser Mouse€ 0,-€ 0,-
1Corsair Vengeance LP CML8GX3M2A1600C9€ 64,-€ 64,-
1Lite-On IHAS124 Zwart€ 13,95€ 13,95
1Seasonic M12II 620W€ 80,92€ 80,92
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 231,87

En nog een SSD ;)

Is het wellicht wel mogelijk om de gpu te voeden met 1x6 en 1x8 pins? Of gaat de gpu dan echt slecht werken / kapot?

Mocht een een nieuwe voeding moeten kopen. Is het mogelijk dat ik een seasonic modulaire voeding koop en dat ik alle kabels in de kast kan laten zitten en alleen de kabels opnieuw in de voeding opnieuw aansluit?

CS:GO Stats | DotA 2 Stats | iRacing Profiel

GreNade schreef op maandag 2 oktober 2017 @ 12:30:
[...]


Ben wel benieuwd naar het oordeel van @-The_Mask- , maar ze zien er goed uit inderdaad.
Nou ja de review van HWI is weer eens nutteloos, maar dat is wel bekend. De voeding zelf lijkt er goed uit te zien, maar het is nog even wachten op de review van Aris (Tomshardware en TechPowerUp) dan kun je het pas echt zien.

EVGA B3 lijkt ook goed op papier en in een review van HWI verwacht ik ook dat die er goed uitkomt en dat ze hem een award geven, maar goed is die serie niet.
http://www.tomshardware.c...evga-450-b3-psu,5160.html
http://www.tomshardware.c...evga-850-b3-psu,5186.html

Maar een Corsair RMx killer is de Seasonic Focus serie sowieso niet. Beter lijkt die nergens in te zijn, op alles net wat minder. Eigenlijk is die alleen goedkoper, maar dat lijkt mij logisch, zelfde prijs maakt de voeding oninteressant omdat die dus niet beter is zo het nu lijkt.
Alleen dan moet je hem wel naar Duitsland verzenden, Corsair kan naar Nederland. Corsair heeft ook nog als voordeel dat je er gemakkelijk losse kabels bij kunt bestellen. Seasonic kabels zijn lastig verkrijgbaar, jullie zouden ze eigenlijk ook moeten gaan verkopen.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Dynabi
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 18-03-2021
-The_Mask- schreef op zondag 1 oktober 2017 @ 20:44:
@Dynabi Welke voeding zit er in? Heb je een foto of het volledige typenummer?
Dynabi schreef op zondag 1 oktober 2017 @ 18:45:
Sinds ik geen reacties krijg op mijn vraag :( had ik gezien dat het via hier misschien ook kon.
PSU advies-gpu upgrade
Ik gebruik op het moment een dell vostro ( i7-3770 gt640 26gb ram ssd standaart 350w psu) iets aangepast.
Nu is de vraag, ik wil graag mijn gpu upgraden naar een 1050ti oc die max 120w gebruikt. kan ik dat doen met deze psu of moet ik deze upgraden?

Ik heb rond gekeken naar software om wattage te bekijken maar dat werkte natuurlijk niet.
Ik heb zelf geen losse meter die ik er tussen kan gooien om het te checken, dus dat werd hem ook niet. Ook los opzoeken
Kwam ik bij de prebuild pc niet echt op een reeële hoeveelheid.
Iemand enig idee of ik deze upgrade zonder gevaren kan uitvoeren of toch beter van te voren de psu kan upgraden?
Ik heb een ZOTAC GeForce GTX 1050 Ti OC Edition aangeschaft.
Zou dat wel of niet lukken met deze build?
Dynabi schreef op maandag 2 oktober 2017 @ 21:17:
[...]


[...]

Ik heb een ZOTAC GeForce GTX 1050 Ti OC Edition aangeschaft.
Zou dat wel of niet lukken met deze build?
Nou een goede 300W voeding is al meer dan genoeg voor zo'n PC. Maar over jouw voeding vind ik bijzonder weinig nuttige informatie. Enige foto's die ik vind zijn ook van de buitenkant en daar heeft de voeding nog zo'n rode switch voor 115V/230V. Dat is iets wat voedingen 15 jaar geleden hadden, dus dan ga je je afvragen hoe goed zo'n voeding is. Of beter gezegd hoe slecht en of die nog wel te vertrouwen is naar iets van 5 jaar. Maar daar kan ik niks over vinden. Dus voor een nuttig antwoord zijn foto's van de binnenkant van de voeding nodig.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Dynabi
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 18-03-2021
-The_Mask- schreef op maandag 2 oktober 2017 @ 21:27:
[...]

Nou een goede 300W voeding is al meer dan genoeg voor zo'n PC. Maar over jouw voeding vind ik bijzonder weinig nuttige informatie. Enige foto's die ik vind zijn ook van de buitenkant en daar heeft de voeding nog zo'n rode switch voor 115V/230V. Dat is iets wat voedingen 15 jaar geleden hadden, dus dan ga je je afvragen hoe goed zo'n voeding is. Of beter gezegd hoe slecht en of die nog wel te vertrouwen is naar iets van 5 jaar. Maar daar kan ik niks over vinden. Dus voor een nuttig antwoord zijn foto's van de binnenkant van de voeding nodig.
http://prntscr.com/gsg40r
Dit is de psu die er nu in zit.
een foto van de binnekant van de voeding word wel moeilijk want hij zit er nog in en ik heb niet zoveel experience met pc's dat ik me daar fijn bij voel om de psu uit elkaar te halen.
kan je hier al meer mee? of naja waarmee raad je me aan om hem te vervangen?
Het gaat vooral om dat hij werkt en niet te duur is.

 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:34
-The_Mask- schreef op maandag 2 oktober 2017 @ 21:14:
Alleen dan moet je hem wel naar Duitsland verzenden, Corsair kan naar Nederland. Corsair heeft ook nog als voordeel dat je er gemakkelijk losse kabels bij kunt bestellen. Seasonic kabels zijn lastig verkrijgbaar, jullie zouden ze eigenlijk ook moeten gaan verkopen.
Dat valt allemaal wel mee , Seasonic RMA is vrij simpel. PSU defect ? Breng hem naar een winkel , klacht geconstateerd en je krijgt een splinter nieuwe. Winkel krijgt een credit altijd zodat ze vlot kunnen handelen , als je als klant direct gaat heb je binnen 5 dagen een nieuwe ook al is het in Duitsland. Teven kun je alle missende kabels zo als spare aanvragen kost je niks :) Kan ook via dezelfde rma weg in DE. Of onze eigen Technical Dept. Heeft ze liggen dan heb je ze in 24 uur :)

[Voor 4% gewijzigd door Gipsy King op 03-10-2017 08:05]


 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:34
Jonnyguru heeft inmiddels ook de Focus 850 uit elkaar gehaald en getest : http://www.jonnyguru.com/...eviews&op=Story6&reid=531

En ook een B3Tje : http://www.jonnyguru.com/...eviews&op=Story6&reid=530

[Voor 24% gewijzigd door Gipsy King op 03-10-2017 09:00]


 • WCA
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 30-05 20:52
Krijgt dezelfde score als de RMx van Corsair dus. Ik vind m er alleen niet erg strak uit zien, dat is een klein (en persoonlijk) nadeeltje als je een case hebt zonder shroud.

Oftewel, prima keus waarschijnlijk, niet per se een Corsair RMx killer, maar wel een goede concurrent.

Share and Enjoy!


 • Redsandro
 • Registratie: Januari 2007
 • Niet online
Ik zoek een voeding voor een kleine cluster van 4 SATA-schijven, en een andere voeding (andere locatie, dus echt andere voeding) voor 2 SATA-aansluitingen en 2 molex aansluitingen.Het liefst gewoon fanloos. Een schijf van 10TB gebruikt max 7,5W, dus laten we zeggen dat het voedingen van 30+ Watt moeten zijn.

Ik heb voor een miniserver een Pico PSU, maar die Pico PSU's zijn vooral voor moederborden en hebben maar één of twee extra aansluitingen voor HDD/SSD.

[Voor 7% gewijzigd door Redsandro op 03-10-2017 11:10]

🤘 Amp.lol. No bloat, just radio. ☕ Ninite-killer. 1000+ packages. ⛟

Gipsy King schreef op dinsdag 3 oktober 2017 @ 08:58:
Jonnyguru heeft inmiddels ook de Focus 850 uit elkaar gehaald en getest : http://www.jonnyguru.com/...eviews&op=Story6&reid=531
GreNade schreef op dinsdag 3 oktober 2017 @ 09:17:
[...]


Krijgt dezelfde score als de RMx van Corsair dus. Ik vind m er alleen niet erg strak uit zien, dat is een klein (en persoonlijk) nadeeltje als je een case hebt zonder shroud.

Oftewel, prima keus waarschijnlijk, niet per se een Corsair RMx killer, maar wel een goede concurrent.
Nou ja zoals ik al zei is het even afwachten op een review van Aris, die zijn heel wat nuttiger. Daar kun je wel goed een conclusie uit trekken. Maar sowieso les één van het lezen van een review is niet kijken naar de score, maar het lezen en begrijpen van de review. Als je producten koopt op basis van een reviewcijfer ga je nooit een goede keuze maken. Zelfs een product met een laag cijfer kan prima een goede keuze zijn, terwijl een hoog cijfer zeker niet betekend dat het een goede keuze is.
http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=530 geeft mooi het verschil weer tussen die review en een echt goede review http://www.tomshardware.c...evga-850-b3-psu,5186.html. Daarnaast laat het ook duidelijk het verschil tussen een review sample en een retail sample zien.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:34
-The_Mask- schreef op dinsdag 3 oktober 2017 @ 15:33:
[...]


[...]

Nou ja zoals ik al zei is het even afwachten op een review van Aris, die zijn heel wat nuttiger. Daar kun je wel goed een conclusie uit trekken. Maar sowieso les één van het lezen van een review is niet kijken naar de score, maar het lezen en begrijpen van de review. Als je producten koopt op basis van een reviewcijfer ga je nooit een goede keuze maken. Zelfs een product met een laag cijfer kan prima een goede keuze zijn, terwijl een hoog cijfer zeker niet betekend dat het een goede keuze is.


[...]

http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=530 geeft mooi het verschil weer tussen die review en een echt goede review http://www.tomshardware.c...evga-850-b3-psu,5186.html. Daarnaast laat het ook duidelijk het verschil tussen een review sample en een retail sample zien.
Hardstikke mooi dat EVGA zo werkt (mits dat bewezen is) , Kan je gelijk vertellen dat Seasonic niet werkt met review / retail Samples :), als je daar het fijne van wilt weten, kom gerust eens op visite bij ons. Of ik breng je in contact met degene van Seasonic die alle EU review modellen heeft vertrekt :)

[Voor 3% gewijzigd door Gipsy King op 03-10-2017 15:41]

Dynabi schreef op maandag 2 oktober 2017 @ 21:36:
[...]

http://prntscr.com/gsg40r
Dit is de psu die er nu in zit.
een foto van de binnekant van de voeding word wel moeilijk want hij zit er nog in en ik heb niet zoveel experience met pc's dat ik me daar fijn bij voel om de psu uit elkaar te halen.
kan je hier al meer mee? of naja waarmee raad je me aan om hem te vervangen?
Het gaat vooral om dat hij werkt en niet te duur is.
Nee daar is niet zoveel vanaf te lezen, behalve dat de voeding door Chicony gemaakt wordt. Maar een foto van de zijkant met daarop Chicony had ik al via Google gevonden. Kon en kan nog steeds alleen geen interne foto van de voeding vinden.

Chicony is dan wel een prima fabrikant, maar het lijkt erop dat Dell 5 jaar geleden een 15 jaar oud voedingsdesign heeft gepakt voor in een toen nieuwe Dell Vostro. 15 jaar geleden waren er best wel veel slechte designs te vinden. Is dus moeilijk te zeggen hoe goed en betrouwbaar de voeding nu nog is zonder hem van binnen te bekijken.

Mocht je hem toch willen openen, is op zich niet moeilijk. Dan voeding van de stroom halen. Alle connectors los halen welke aan het moederbord, hardeschijf, dvd, etc zitten. Voeding uit de PC schroeven, meestal door de vier schroefjes aan de achterkant van de PC los te draaien. Vervolgens voeding uit elkaar halen, zijn vaak ook maar vier schroefjes. Meer is het niet. En bij het terug plaatsen hetzelfde doen in omgekeerde volgorde. Enige wat je moet kunnen is een schroevendraaier besturen. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic

Gipsy King schreef op dinsdag 3 oktober 2017 @ 15:38:
[...]


Hardstikke mooi dat EVGA zo werkt (mits dat bewezen is) , Kan je gelijk vertellen dat Seasonic niet werkt met review / retail Samples :), als je daar het fijne van wilt weten, kom gerust eens op visite bij ons. Of ik breng je in contact met degene van Seasonic die alle EU review modellen heeft vertrekt :)
Voor deze twee iig wel. Die van jonnyGURU.com komt van EVGA en lijkt door SuperFlower gemaakt, omdat die erg netjes gesoldeerd is. Die van Tomshardware is gekocht en is heel slordig gesoldeerd, waarschijnlijk gemaakt bij HEC of RSY. Die doen sowieso veel productiewerk voor SuperFlower, Super Flower zelf is veel te klein om meerdere productielijnen te hebben.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • aicaramba
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 30-05 15:18
Sorry voor de re-post. Ik heb wat informatie toegevoegd.

Ik heb zojuist een msi gtx 980 videokaart gekocht. Niet gelet op de voedingaansluitingen. De 980 heeft 2x8 pin nodig en mijn voeding (seasonic m620 bronze) heeft maar 1x6 en 1x8 pin. Ik heb gelezen dat het slecht voor de PSU kan zijn om een 6 tot 8 pin adapter te gebruiken, omdat je dan mogelijk de psu (aansluiting) te zwaar gaat belasten. Dit zou te maken hebben met de 12v rails, wat weer afhankelijk van het type/merk voeding was. Is dit echt zwaar af te raden of kan het met een goede voeding niet veel kwaad?

Edit: ik heb zojuist de kast open gemaakt en gekeken naar de aansluitingen op de PSU zelf en zie nu dat de pci-e 6 pins en pci-e 6+2 pins beiden de PSU in gaan in een 6 pins connectie. Het enige verschil tussen de 6 pins kabel en de 6+2 pins kabel is dat de 6+2 pins kabel aan de GPU kant nog een aftakking heeft, maar de eigenlijke kabel heeft niet meer kabels dan de 6 pins kabel. Dit lijkt voor mij heel erg op dezelfde fuctionaliteit als een 6 naar 8 pins adapter, maar dan in de kabel zelf. Betekent dit dat een 6 naar 8 pins adapter geen kwaad kan?

De PSU is single 12V rail en daar lijkt het niet zo'n punt te zijn. Ook zou 620W ruim voldoende moeten zijn voor mijn setup met gtx 980 ipv hd6950.

Jullie gedachten?

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i5 2500K Boxed€ 0,-€ 0,-
1Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3€ 0,-€ 0,-
1Sapphire HD6950 2GB Dual Fan€ 0,-€ 0,-
1Samsung EcoGreen F2 EG HD154UI, 1,5TB€ 0,-€ 0,-
1WD Green WD20EZRX, 2TB€ 0,-€ 0,-
1Antec Performance One P180B€ 0,-€ 0,-
1WD Elements Desktop 3TB Zwart€ 0,-€ 0,-
1Dell Ultrasharp U2312HM Zilver, Zwart€ 0,-€ 0,-
1Scythe Mugen 2 Rev. B€ 0,-€ 0,-
3Nexus Real Silent D12SL-12 OR, 120mm€ 0,-€ 0,-
1Steelseries 6Gv2 (Qwerty)€ 73,-€ 73,-
1Logitech G5 Laser Mouse€ 0,-€ 0,-
1Corsair Vengeance LP CML8GX3M2A1600C9€ 64,-€ 64,-
1Lite-On IHAS124 Zwart€ 13,95€ 13,95
1Seasonic M12II 620W€ 80,92€ 80,92
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 231,87

En nog een SSD ;)

Is het wellicht wel mogelijk om de gpu te voeden met 1x6 en 1x8 pins? Of gaat de gpu dan echt slecht werken / kapot?

Mocht een een nieuwe voeding moeten kopen. Is het mogelijk dat ik een seasonic modulaire voeding koop en dat ik alle kabels in de kast kan laten zitten en alleen de kabels opnieuw in de voeding opnieuw aansluit?

CS:GO Stats | DotA 2 Stats | iRacing Profiel

aicaramba schreef op dinsdag 3 oktober 2017 @ 19:12:

Ik heb zojuist een msi gtx 980 videokaart gekocht. Niet gelet op de voedingaansluitingen. De 980 heeft 2x8 pin nodig en mijn voeding (seasonic m620 bronze) heeft maar 1x6 en 1x8 pin. Ik heb gelezen dat het slecht voor de PSU kan zijn om een 6 tot 8 pin adapter te gebruiken, omdat je dan mogelijk de psu (aansluiting) te zwaar gaat belasten.
Het probleem is dat een verloopje van 6 naar 8 pins PEG connector een extra zwak punt is. Die pinnen van de 6 pins stekker in de 6 pins contrastekker hebben best wel vaak slecht contact. Bij slecht contact krijg je veel weerstand, veel weerstand betekend dat het warm wordt, wordt het warm gaat het smelten.

Overigens werkt het vaak genoeg prima als je een 6 pins en 8 pins aansluit op een videokaart met twee 8 pins aansluitingen. Als het dan werkt dan is dat de beste oplossing, maakt voor de videokaart niet uit of die twee pinnen niet gebruikt worden. Echter checken MSI kaarten meestal wel of er een 6 of 8 pins is aangesloten. In zo'n geval start de PC gewoon niet op.

Als je een beetje handig bent kun je overigens ook een draad bruggetje maken.


Zo bijvoorbeeld.

Dan krijg je dus dit:


Als het goed is moet het zo ook werken. Als dat niet werkt dan zou je het draadbruggetje nog met de ground moeten verbinden. Dan werkt het sowieso, dan heb je namelijk hetzelfde als de 8 pins kabel welke je al hebt.

Andere optie is Seasonic vragen om de juiste kabel. @Gipsy King meld hierboven nog dat je ze gratis bij Seasonic kunt aanvragen. Dus dan zou het gemakkelijkst zijn om een 8 pins PEG kabel voor de M12II Bronze 620W aan te vragen.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • aicaramba
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 30-05 15:18
Gipsy King schreef op dinsdag 3 oktober 2017 @ 08:03:
[...]


Dat valt allemaal wel mee , Seasonic RMA is vrij simpel. PSU defect ? Breng hem naar een winkel , klacht geconstateerd en je krijgt een splinter nieuwe. Winkel krijgt een credit altijd zodat ze vlot kunnen handelen , als je als klant direct gaat heb je binnen 5 dagen een nieuwe ook al is het in Duitsland. Teven kun je alle missende kabels zo als spare aanvragen kost je niks :) Kan ook via dezelfde rma weg in DE. Of onze eigen Technical Dept. Heeft ze liggen dan heb je ze in 24 uur :)
Welke winkel heeft deze service voor seasonic PSU's? Of hoe kom ik in contact met nl tech. Department van seasonic? Ik ben, zoals hierboven te lezen, op zoek naar een kabel voor mn seasonic psu.

CS:GO Stats | DotA 2 Stats | iRacing Profiel


 • Dynabi
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 18-03-2021
-The_Mask- schreef op maandag 2 oktober 2017 @ 21:27:
[...]

Nou een goede 300W voeding is al meer dan genoeg voor zo'n PC. Maar over jouw voeding vind ik bijzonder weinig nuttige informatie. Enige foto's die ik vind zijn ook van de buitenkant en daar heeft de voeding nog zo'n rode switch voor 115V/230V. Dat is iets wat voedingen 15 jaar geleden hadden, dus dan ga je je afvragen hoe goed zo'n voeding is. Of beter gezegd hoe slecht en of die nog wel te vertrouwen is naar iets van 5 jaar. Maar daar kan ik niks over vinden. Dus voor een nuttig antwoord zijn foto's van de binnenkant van de voeding nodig.
Heb hem toch maar uit elkaar gehaalt en wat fotos gemaakt.
https://gyazo.com/4f3e6220ea2950fb37fc77336acbd85d
https://gyazo.com/0c3bb0190c6dbff5fc3ae0e64c9d2221
https://gyazo.com/1834238987a459f4d4f959303c1953ed
https://gyazo.com/bd22205325f541d50c2aa82f918b9689
Is dit wat nuttiger?
Hopelijk kan je hier wel uit maken of hij te gebruiken is voor wat steviger gamen dan die GT 640 kon :P.
Ja :)

Dat is op zich best wel een oude design en omdat de voeding zelf ook al enkele jaren oud is, is het geen raar idee om hem te vervangen. Noodzakelijk is het niet, maar is wel slim. Is namelijk de vraag hoe lang die nog goed werkt.

pricewatch: be quiet! System Power B8 300W
pricewatch: Fortron Source FSP400-60APN

Zijn bijvoorbeld al goede vervangers, kan je ook zo maar een tientje per jaar aan stroomkosten besparen als je de PC relatief veel gebruikt.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Dynabi
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 18-03-2021
-The_Mask- schreef op woensdag 4 oktober 2017 @ 11:38:
[...]

Ja :)

Dat is op zich best wel een oude design en omdat de voeding zelf ook al enkele jaren oud is, is het geen raar idee om hem te vervangen. Noodzakelijk is het niet, maar is wel slim. Is namelijk de vraag hoe lang die nog goed werkt.

pricewatch: be quiet! System Power B8 300W
pricewatch: Fortron Source FSP400-60APN

Zijn bijvoorbeld al goede vervangers, kan je ook zo maar een tientje per jaar aan stroomkosten besparen als je de PC relatief veel gebruikt.
Ahh dank voor het advies.
Ik zie dat je ook meteen hebt gekeken naar de cpu connector, pff want denkt iedereen zo aan elkaar!!
Echt bedankt voor de hulp. _/-\o_

 • aicaramba
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 30-05 15:18
-The_Mask- schreef op dinsdag 3 oktober 2017 @ 22:48:
[...]

Het probleem is dat een verloopje van 6 naar 8 pins PEG connector een extra zwak punt is. Die pinnen van de 6 pins stekker in de 6 pins contrastekker hebben best wel vaak slecht contact. Bij slecht contact krijg je veel weerstand, veel weerstand betekend dat het warm wordt, wordt het warm gaat het smelten.

Overigens werkt het vaak genoeg prima als je een 6 pins en 8 pins aansluit op een videokaart met twee 8 pins aansluitingen. Als het dan werkt dan is dat de beste oplossing, maakt voor de videokaart niet uit of die twee pinnen niet gebruikt worden. Echter checken MSI kaarten meestal wel of er een 6 of 8 pins is aangesloten. In zo'n geval start de PC gewoon niet op.

Als je een beetje handig bent kun je overigens ook een draad bruggetje maken.

[afbeelding]
Zo bijvoorbeeld.

Dan krijg je dus dit:
[afbeelding]

Als het goed is moet het zo ook werken. Als dat niet werkt dan zou je het draadbruggetje nog met de ground moeten verbinden. Dan werkt het sowieso, dan heb je namelijk hetzelfde als de 8 pins kabel welke je al hebt.

Andere optie is Seasonic vragen om de juiste kabel. @Gipsy King meld hierboven nog dat je ze gratis bij Seasonic kunt aanvragen. Dus dan zou het gemakkelijkst zijn om een 8 pins PEG kabel voor de M12II Bronze 620W aan te vragen.
Ik wil graag the mask en Bioblade heel erg bedanken voor de hulp.

Ik heb via bioblade 2 kabels gekregen. Helaas zijn dit niet de juiste kabels al denk ik dat ik ze alsnog kan gebruiken.

Mijn huidige kabels die bij de PSU zaten waren 1x6 pins naar 6 pins én een kabel die 1x6pins naar 1x6+2 pins.

In mijn voeding zitten dus slechts 2 aansluiting voor 6 pins:De 6+2 pins kabel die bij de voeding zat is een kabel die ook met slechts 6 pins in de voeding wordt gestoken en waar de 6+2 pins in de videokaart gaat:De kabels die ik heb ontvangen hebben een 8 pins connector aan de kant van de voeding en een 6+2 pins connector aan de GPU kant:De 8 pins connector past dus NIET in mijn voeding. Nu valt me echter op dat de 8 pin connector voor in de PSU slechts in 6 van de 8 pins een kern heeft:2 van de 8 pins is slechts een lege huls. Het lijkt me geen kwaad te kunnen om de connector af te knippen tot een 6pins connector, omdat ik alleen de kunststof omhulsel af knip. Klopt dit?

Overigens draait de nieuwe videokaart nu wel met 1x6 en 1x6+2. Het gaat wel om een MSI videokaart.

CS:GO Stats | DotA 2 Stats | iRacing Profiel

@aicaramba Dat zijn idd kabels voor een andere voeding. Waarschijnlijk de M12II EVO serie. Zou de juiste kabel vragen. Andere kabels hebben vaak een andere pin-out waardoor je kortsluiting krijgt en dus bijvoorbeeld de videokaart kan slopen. Daarnaast met wel de juiste pin-out maar de connector aangepast kun je weer slecht contact krijgen wat tot brand kan leiden. Als je iets wil aanpassen pas dan de oude kabel aan, zoals eerder omschreven.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • aicaramba
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 30-05 15:18
-The_Mask- schreef op donderdag 5 oktober 2017 @ 12:48:
@aicaramba Dat zijn idd kabels voor een andere voeding. Waarschijnlijk de M12II EVO serie. Zou de juiste kabel vragen. Andere kabels hebben vaak een andere pin-out waardoor je kortsluiting krijgt en dus bijvoorbeeld de videokaart kan slopen. Daarnaast met wel de juiste pin-out maar de connector aangepast kun je weer slecht contact krijgen wat tot brand kan leiden. Als je iets wil aanpassen pas dan de oude kabel aan, zoals eerder omschreven.
Dank je. Dan ga ik toch andere kabels aanvragen. Ik heb inderdaad niet de EVO versie, maar de oudere versie.

Overigens werkt de videokaart wel met 1x6 en 1x8 pins, ondanks dat het een MSI is.

[Voor 6% gewijzigd door aicaramba op 05-10-2017 12:54]

CS:GO Stats | DotA 2 Stats | iRacing Profiel

aicaramba schreef op donderdag 5 oktober 2017 @ 12:51:
[...]
Overigens werkt de videokaart wel met 1x6 en 1x8 pins, ondanks dat het een MSI is.
Oh in zo'n geval maakt het dan de ballen niet uit. :p De videokaart zal niks beter of minder gaan draaien met twee maal 8. Je hebt er dan 0,0 aan die tweede 8 pins PEG connector.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • aicaramba
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 30-05 15:18
-The_Mask- schreef op donderdag 5 oktober 2017 @ 12:56:
[...]

Oh in zo'n geval maakt het dan de ballen niet uit. :p De videokaart zal niks beter of minder gaan draaien met twee maal 8. Je hebt er dan 0,0 aan die tweede 8 pins PEG connector.
Ugh.. Al die moeite voor niets :+

Waarom heeft zo'n videokaart dan uberhaubt 2x 8 pins? Ik zou het ook erg veel vinden als de videokaart alleen al 75 (Pci-e 2.0 slot)+150+75=300W zou vragen.

CS:GO Stats | DotA 2 Stats | iRacing Profiel

aicaramba schreef op donderdag 5 oktober 2017 @ 12:59:
[...]

Ugh.. Al die moeite voor niets :+

Waarom heeft zo'n videokaart dan uberhaubt 2x 8 pins? Ik zou het ook erg veel vinden als de videokaart alleen al 75 (Pci-e 2.0 slot)+150+75=300W zou vragen.
Zit een lang technisch verhaal achter. Maar kort gezegd zijn de twee 8 pins op die kaart marketing, nuttig zijn ze niet. Dus als de kaart niet checkt of er werkelijk een 8 pins is aangesloten i.p.v. 6 pins dan is er ook geen reden om moeilijk te doen.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • aicaramba
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 30-05 15:18
-The_Mask- schreef op donderdag 5 oktober 2017 @ 13:05:
[...]

Zit een lang technisch verhaal achter. Maar kort gezegd zijn de twee 8 pins op die kaart marketing, nuttig zijn ze niet. Dus als de kaart niet checkt of er werkelijk een 8 pins is aangesloten i.p.v. 6 pins dan is er ook geen reden om moeilijk te doen.
Ok, dan laat ik het zo. Dank je!

Ik had het niet eerst geprobeerd omdat je specifiek MSI noemde. Maargoed. Ook wel blij dat het nu klaar is :P

CS:GO Stats | DotA 2 Stats | iRacing Profiel

aicaramba schreef op donderdag 5 oktober 2017 @ 13:53:
[...]

Ok, dan laat ik het zo. Dank je!

Ik had het niet eerst geprobeerd omdat je specifiek MSI noemde. Maargoed. Ook wel blij dat het nu klaar is :P
Ja klopt, omdat er wel meer mensen in dit topic zijn langs geweest, met bijvoorbeeld een GTX 970 Gaming met een 6 en 8 pins waarbij twee maal 6 pins bijvoorbeeld niet werkte. Of een andere MSI waar het ook niet mee ging. Maar als het werkt, dan werkt het. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Trygve
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 30-05 11:13

Trygve

Redacteur
-The_Mask- schreef op maandag 2 oktober 2017 @ 21:14:
[...]


[...]

Nou ja de review van HWI is weer eens nutteloos, maar dat is wel bekend.
Ik zat ook naar deze voeding te kijken, maar wat is er precies mis met de review van HWI?
r100 schreef op zondag 8 oktober 2017 @ 07:37:
[...]


Ik zat ook naar deze voeding te kijken, maar wat is er precies mis met de review van HWI?
Nou ja hun geloven nog in fabeltjes. :p Zoals die bijvoorbeeld in de TS zijn omschreven, single rail is beter en ook de andere zoals omschreven in de TS onder het kopje mythes. Ook nemen ze de kwaliteit van de voeding niet mee in hun oordeel. Komt allemaal omdat nog nooit een reviewer hebben gehad die de basis van een voeding snapt en dan kun je gewoon geen fatsoenlijke review schrijven.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • sapphire
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23:38

sapphire

Die-hard pruts0r

-The_Mask- schreef op maandag 2 oktober 2017 @ 21:14:
[...]


[...]

Nou ja de review van HWI is weer eens nutteloos, maar dat is wel bekend. De voeding zelf lijkt er goed uit te zien, maar het is nog even wachten op de review van Aris (Tomshardware en TechPowerUp) dan kun je het pas echt zien.

EVGA B3 lijkt ook goed op papier en in een review van HWI verwacht ik ook dat die er goed uitkomt en dat ze hem een award geven, maar goed is die serie niet.
http://www.tomshardware.c...evga-450-b3-psu,5160.html
http://www.tomshardware.c...evga-850-b3-psu,5186.html

Maar een Corsair RMx killer is de Seasonic Focus serie sowieso niet. Beter lijkt die nergens in te zijn, op alles net wat minder. Eigenlijk is die alleen goedkoper, maar dat lijkt mij logisch, zelfde prijs maakt de voeding oninteressant omdat die dus niet beter is zo het nu lijkt.


[...]

Alleen dan moet je hem wel naar Duitsland verzenden, Corsair kan naar Nederland. Corsair heeft ook nog als voordeel dat je er gemakkelijk losse kabels bij kunt bestellen. Seasonic kabels zijn lastig verkrijgbaar, jullie zouden ze eigenlijk ook moeten gaan verkopen.
Ik heb de gok genomen voor een Focus gold 550w na een review van de 750watter van Jonnyguru. Vind dat er nette reviews, en ja ik weet dat er onderling flinke verschillen kunnen zijn maargoed :)

Overigens net weer eens de TS door zitten lezen en echt complimenten daarvoor. Kwam weer wat van die forumwijsheden hier op GoT tegen over voedingen waardoor ik even wat wilde opzoeken. Dingen als dat een voeding boven de 80% belasting heel snel slijt en niet meer efficiënt is.....vraag me altijd af waar dat vandaan komt :?

Gabriël ITX


 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:34
Voor De Cooler Master liefhebbers , De MasterWatt's zijn beschikbaar vanaf heden : product: Cooler Master MasterWatt

En voor de Fanless Freaks is de Seasonic Fanless Prime Beschikbaar : pricewatch: Seasonic Prime Titanium Fanless 600W

[Voor 36% gewijzigd door Gipsy King op 10-10-2017 16:32]


 • rows
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 26-04 21:35
@mask, ik heb een seasonic x760 gekocht in het voorjaar van 2011. Deze voeding loopt nog prima en ik heb geen reden tot klagen, maar er knaagt toch een vraag aan mij.

De vraag; Mijn pc gebruik ik zowel zakelijk als voor wat gaming wat betekend dat hij zo'n beetje de hele dag aan staat en dat 7 dagen per week (niet s nachts). Aangezien ik niet het moment wil afwachten dat deze voeding mij in de steek gaat laten vraag ik mij af wat voor levensduur ik ongeveer mag verwachten met als motto better safe then sorry :9

 • Anoniem: 683497
 • Registratie: Juli 2015
 • Niet online
@rows De x-760 is kwalitatief een erg goede voeding waarvan je mag verwachten dat hij minimaal 10 jaar mee gaat, maar nog een keer zo lang als dat je hem nu al gebruikt zou in principe ook geen probleem moeten zijn.

 • WCA
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 30-05 20:52
Ik ben op zoek naar een goede voeding voor mijn servertje

Relevante Specs:
Intel Pentium G3258
Asrock B85M Pro4
Stuk of 6 sata HDD's + 1 SSD


Er zit nu een be quiet! System Power 7 - 300W in, deze heeft kuren met de fan (maakt af en toe een heel naar geluid, klap erop geven en het is weer weg).

Ik wil graag iets van toffe kwaliteit, wat een tijdje mee kan, en met minimaal 6 sata aansluitingen. Suggesties? Zat zelf aan een RM550x of die nieuwe Focus Plus 550 te denken, ondanks dat het qua vermogen natuurlijk enorme overkill is, deze wel van topkwaliteit zijn en misschien wat langer meegaan dan de 2 jaar die die be quiet gehad heeft.

Share and Enjoy!


 • rows
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 26-04 21:35
Anoniem: 683497 schreef op dinsdag 17 oktober 2017 @ 11:07:
@rows De x-760 is kwalitatief een erg goede voeding waarvan je mag verwachten dat hij minimaal 10 jaar mee gaat, maar nog een keer zo lang als dat je hem nu al gebruikt zou in principe ook geen probleem moeten zijn.
Thx, maar welke gebruik hanteren ze bij de definitie van hun garantie? Maakt nogal wat uit of je hem continue hebt aanstaan (24 x 7) of bijvoorbeeld maar 2 uur per dag. Ook de belasting zal uitmaken denk ik? Ik kan daar weinig over vinden.


@ GreNade, is de Seasonic G-series 360 watt niet wat? Staat ook vemeld als zeer goede voeding in de TS van Mask

[Voor 11% gewijzigd door rows op 17-10-2017 16:26]


 • WCA
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 30-05 20:52
rows schreef op dinsdag 17 oktober 2017 @ 16:24:
[...]


Thx, maar welke gebruik hanteren ze bij de definitie van hun garantie? Maakt nogal wat uit of je hem continue hebt aanstaan (24 x 7) of bijvoorbeeld maar 2 uur per dag. Ook de belasting zal uitmaken denk ik? Ik kan daar weinig over vinden.


@ GreNade, is de Seasonic G-series 360 watt niet wat? Staat ook vemeld als zeer goede voeding in de TS van Mask
Die had ik ook in gedachten, alleen die heeft maar 4x sata power :/

Share and Enjoy!


 • Anoniem: 683497
 • Registratie: Juli 2015
 • Niet online
rows schreef op dinsdag 17 oktober 2017 @ 16:24:
[...]
Thx, maar welke gebruik hanteren ze bij de definitie van hun garantie? Maakt nogal wat uit of je hem continue hebt aanstaan (24 x 7) of bijvoorbeeld maar 2 uur per dag. Ook de belasting zal uitmaken denk ik? Ik kan daar weinig over vinden.
De garantie zou in principe goed moeten zijn voor 24/7 gebruik. Het voornaamste wat een voeding niet handig meer maakt om te gebruiken zijn of de condensatoren aan de secundaire zijde nog goed zijn of niet. De temperatuur van de condensatoren hebben een grote impact op de levensduur ervan. In de Seasonic X-760 worden ze goed gekoeld en de kwaliteit ervan is ook niet mis. De belasting van de voeding maakt ook wel wat uit, maar bij de X-760 liggen de waardes van hoeveel deze condensatoren belast worden bij iedere load zo dicht bij elkaar dat het eigenlijk niet echt uitmaakt voor de levensduur.

@GreNade Wat dacht je van een pricewatch: BitFenix Whisper BWG450M ? Heb je zelfs nog 2 extra SATA connectors :).

 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:34
CM Launch @ HWI : https://nl.hardware.info/...-om-gm-serie-te-vervangen

[Voor 8% gewijzigd door Gipsy King op 19-10-2017 12:10]


 • sdk1985
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 31-05 15:18
Ik heb de ontwikkelingen een tijdje niet gevolgd. Wat is nu een beetje de 'beste' voeding voor een Coffee lake build? Ik ga zelf even uit van 200W cpu + 300W gpu met wat overhead erbij minimaal 650W. Silver is wel het minimum imo.

[Voor 7% gewijzigd door sdk1985 op 19-10-2017 20:48]

Hostdeko webhosting: Sneller dan de concurrentie, CO2 neutraal en klantgericht.


 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:34
sdk1985 schreef op donderdag 19 oktober 2017 @ 20:48:
Ik heb de ontwikkelingen een tijdje niet gevolgd. Wat is nu een beetje de 'beste' voeding voor een Coffee lake build? Ik ga zelf even uit van 200W cpu + 300W gpu met wat overhead erbij minimaal 650W. Silver is wel het minimum imo.
Deze zou je kunnen overwegen , prijs / kwaliteit meer dan prima , steeds meer positieve geluiden overal vandaan : pricewatch: Seasonic Focus Plus 650 Gold

 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:34
Geschreven door *Aris* vanaf zijn vakantie bedje : http://www.tomshardware.c...us-750-gold-psu,5206.html

 • ApoC
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 31-05 14:40
Waar ik nu benieuwd naar ben: Seasonic of Corsair op dit moment voor de "beste" 550watt voeding onder de 100 euro? Ik heb zelf inmiddels eindeloos de reviews (o.a. Tomshardware) over beide modellen gelezen en eerlijk gezegd: Ik blijf maar twijfelen. Is het veilig om gewoon de goedkoopste te pakken (Seasonic) of is er nog steeds een zwaarwegend argument voor de Corsair.

Iemand het verlossende woord voor me? :P

 • WCA
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 30-05 20:52
ApoC schreef op dinsdag 24 oktober 2017 @ 15:32:
Waar ik nu benieuwd naar ben: Seasonic of Corsair op dit moment voor de "beste" 550watt voeding onder de 100 euro? Ik heb zelf inmiddels eindeloos de reviews (o.a. Tomshardware) over beide modellen gelezen en eerlijk gezegd: Ik blijf maar twijfelen. Is het veilig om gewoon de goedkoopste te pakken (Seasonic) of is er nog steeds een zwaarwegend argument voor de Corsair.

Iemand het verlossende woord voor me? :P
Ze zijn qua kwaliteit praktisch gelijk. Belangrijkste verschillen zijn dat bij de seasonic de fanless mode uit kan, en de seasonic de laatste sata stekkers recht zijn ipv 90 graden.

Ik heb ze allebei :)

Share and Enjoy!


 • ApoC
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 31-05 14:40
GreNade schreef op dinsdag 24 oktober 2017 @ 15:38:
[...]


Ze zijn qua kwaliteit praktisch gelijk. Belangrijkste verschillen zijn dat bij de seasonic de fanless mode uit kan, en de seasonic de laatste sata stekkers recht zijn ipv 90 graden.

Ik heb ze allebei :)
klinkt goed :)
Nog een voorkeur als het gaat om kabelmanagement? Vooral de kabels die voorzien zijn van capacitors lijken me wat lastig weg te werken, dit geldt volgens mij voor beide voedingen.

 • WCA
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 30-05 20:52
ApoC schreef op dinsdag 24 oktober 2017 @ 15:41:
[...]


klinkt goed :)
Nog een voorkeur als het gaat om kabelmanagement? Vooral de kabels die voorzien zijn van capacitors lijken me wat lastig weg te werken, dit geldt volgens mij voor beide voedingen.
Beiden hebben ongeveer gelijke kabels, wegwerken valt mee als je een beetje ruimte hebt in je kast. In een Be Quiet Silent Base 800 (waar mijn RM550x in zit) is het goed te doen, in een Fractal Design Arc Mini R2 (waar mijn Focus 550 in zit) ook, deze kasten hebben beiden niet extreem veel ruimte voor cable management.

Share and Enjoy!


 • ApoC
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 31-05 14:40
Hmm...in dat geval klinkt de Seasonic wel als een mooie keuze. Ik heb een Fractal Design Define C TG en daar heb je niet enorm veel ruimte bij de voeding. Dat stukje minder diepte van de Seasonic maakt het leven net weer wat makkelijker :)

 • Strider
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 20:41
Mijn Seasonic Voeding S12II-520 520W voeding is er zojuist mee opgehouden :'(. Heeft iemand nog een goed advies voor een vergelijkbare voeding, die ook erg stil stil?

Prijs +/- € 50 - € 70

BlaBlaBla


 • Strider
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 20:41
-The_Mask- schreef op donderdag 26 oktober 2017 @ 13:25:
Waar bestaan de rest van de PC uit?
Intel Core 2 Quad Q9550 (ja ik weet het :+)
AMD Radeon 3850 video kaart
1x SSD Harde schijf
2x 3.5inch 5400 rpm harde schijven

Dat was het eigenlijk wel.

BlaBlaBla

En hoe lang moet de nieuwe voeding mee gaan? Alleen deze PC of liefst meerdere upgrades?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Strider
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 20:41
-The_Mask- schreef op donderdag 26 oktober 2017 @ 13:42:
En hoe lang moet de nieuwe voeding mee gaan? Alleen deze PC of liefst meerdere upgrades?
Liefst meerdere upgrades, ik ben ook nog niet echt van plan om deze PC te vervangen aangezien het voor mijn vereisten nog prima draait.

Kun je voor beide scenario's een voeding aanraden?

Ik heb zelf ook nog even rondgekeken, ik twijfel nu tussen de:

SEASONIC FOCUS PLUS GOLD 550

Corsair RM550x

Ik kan eigenlijk weinig verschillen tussen beide ontdekken, de Seasonic is ook wat goedkoper, alhoewel dat ook maar 7 euro is.

[Voor 23% gewijzigd door Strider op 26-10-2017 18:12]

BlaBlaBla

De pricewatch: FSP Hydro X 450W is ook nog een goede optie voor een kleine 70 euro. Daarmee heb je een relatief stille high-end voeding, welke prima meer dan 10 jaar mee zou moeten gaan.

pricewatch: be quiet! Pure Power 10 400W is ook een erg stille voeding en daarmee mag je zo'n 7 jaar minimaal van verwachten.

pricewatch: be quiet! System Power B8 350W is dan een voeding bedoeld voor dit systeem maar niet echt voor toekomstige upgrades.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Glival
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 22:49
De RMx-serie kan ik je zeker aanraden (modulair en superstil), maar is inderdaad wel iets duurder dan de alternatieven hierboven.

Over RMx gesproken: Ik ben zelf op zoek naar een nieuwe, heel stille voeding voor m'n server. Omdat ik in mijn desktop een RMx heb die goed bevalt dacht ik aan de goedkoopste (RM550x) uit de serie. Maar die 550W is nogal overkill; wanneer ik het maximale verbruik van de componenten bij elkaar optel kom ik tenminste onder 200W uit (ik weet niet precies hoeveel een moederbord zelf verbruikt?):

#ProductMaximaal verbruik
1Intel Xeon E3-1230 V3 Boxed80W
1Supermicro X10SL7-F50W (???)
3WD Red WD40EFRX, 4TB20W
1Antec Performance P506W (3x 80mm case fans)
2Crucial CT2KIT102472BD160B12W
1Samsung 840 Pro 256GB3W
Totaal171W


De RM550x is in ieder geval stil (fan is uit bij lage belasting), modulair, kabels zijn uitwisselbaar met m'n desktop-voeding, maar dus wel veel te veel vermogen en daardoor ook duurder dan nodig. De Seasonic G-series 360 lijkt me ook ruim voldoende, maar volgens mij is de fan altijd actief terwijl de server veel idle is met af en toe wat pieken. Iemand die een superstille voeding voor dit systeem kan aanraden?

 • clannad
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 31-05 07:54
Beste Tweakers,

Aangezien jullie meer verstand hebben van voedingen dan ikzelf, zou ik graag jullie input hebben over de noodzaak tot aankoop van een nieuwe psu.

Momenteel heb ik een Corsair HX 750W van 2009. Een absolute overkill op gebied van vermogen. Maar ik wist nog niet beter, neem het me niet kwalijk :)

Door de jaren heen heb ik deze voeding telkens meegenomen in nieuwe builds. Van de Toxic 4890, langsheen crossfires, SLI's, tot de 1080Ti vandaag icm een i5 3570k @4.5Ghz
De voeding heeft hierbij altijd perfect gewerkt, nooit problemen ondervonden.

Dit weekend bouw ik mijn nieuwe build, i7 8700k met de Asrock xtreme 4 en de gtx 1080ti.
Daarbuiten 3 ssd's, en 4 hdd. Op dit moment ga ik gewoon stock, maar later ook opnieuw een OC proberen.
Zonder veel na te denken, ging ik er vanuit gewoon opnieuw mijn Corsair HX te recupereren.
Maar de afgelopen dagen begin ik sterker te twijfelen.

Een hele inleiding voor een eenvoudige vraag: wat zouden jullie doen? Toch op zeker spelen en ook een nieuwe psu aanschaffen? Of het erop wagen en nog een aantal jaar verder werken met de hx 750W?

Ik besef dat we niet in de toekomst kunnen kijken, ik ben vooral benieuwd naar wat jullie zouden doen in een gelijkaardige situatie.
Glival schreef op donderdag 26 oktober 2017 @ 21:13:


De RM550x is in ieder geval stil (fan is uit bij lage belasting), modulair, kabels zijn uitwisselbaar met m'n desktop-voeding, maar dus wel veel te veel vermogen en daardoor ook duurder dan nodig. De Seasonic G-series 360 lijkt me ook ruim voldoende, maar volgens mij is de fan altijd actief terwijl de server veel idle is met af en toe wat pieken. Iemand die een superstille voeding voor dit systeem kan aanraden?
Hoe stil moet die zijn? Slaap je er naast? Want drie hardeschijven die aan het draaien zijn, zijn ook nu niet echt stil. Een beetje stille voeding wordt hierdoor al snel overstemd.
clannad schreef op vrijdag 27 oktober 2017 @ 12:12:
Een hele inleiding voor een eenvoudige vraag: wat zouden jullie doen? Toch op zeker spelen en ook een nieuwe psu aanschaffen? Of het erop wagen en nog een aantal jaar verder werken met de hx 750W?

Ik besef dat we niet in de toekomst kunnen kijken, ik ben vooral benieuwd naar wat jullie zouden doen in een gelijkaardige situatie.
Kwaliteit van de voeding is hoog genoeg om nog een tijdje mee te gaan. Enige nadeel dat die heeft is dat die bij lichte belasting duidelijk boven het geluid van de videokaart en CPU koeler zal uitkomen als die laatste niet ook luidruchtig is. Maar als je dat niet uitmaakt, is er niet echt een reden om de voeding te vervangen.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • clannad
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 31-05 07:54
-The_Mask- schreef op vrijdag 27 oktober 2017 @ 13:44:

[...]

Kwaliteit van de voeding is hoog genoeg om nog een tijdje mee te gaan. Enige nadeel dat die heeft is dat die bij lichte belasting duidelijk boven het geluid van de videokaart en CPU koeler zal uitkomen als die laatste niet ook luidruchtig is. Maar als je dat niet uitmaakt, is er niet echt een reden om de voeding te vervangen.
Geluid is best wel belangrijk voor me. Vooral dan idle.
Daarom ga ik ook over van de Noctua d14 naar de d15 en van de Corsair 650D naar Fractal R5.
In mijn huidige case zijn het vooral de harde schijven die het lawaai maken. Geluid van de voeding zelf is me nog niet opgevallen. Dus dat risico durf ik wel te nemen.
Als je me zegt dat de kwaliteit van de voeding op zich voldoende moet zijn, ben ik meteen al gerust gesteld.
Bedankt voor je input!

 • Le Enfant!
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 16:55
Glival schreef op donderdag 26 oktober 2017 @ 21:13:
De RMx-serie kan ik je zeker aanraden (modulair en superstil), maar is inderdaad wel iets duurder dan de alternatieven hierboven.

Over RMx gesproken: Ik ben zelf op zoek naar een nieuwe, heel stille voeding voor m'n server. Omdat ik in mijn desktop een RMx heb die goed bevalt dacht ik aan de goedkoopste (RM550x) uit de serie. Maar die 550W is nogal overkill; wanneer ik het maximale verbruik van de componenten bij elkaar optel kom ik tenminste onder 200W uit (ik weet niet precies hoeveel een moederbord zelf verbruikt?):

#ProductMaximaal verbruik
1Intel Xeon E3-1230 V3 Boxed80W
1Supermicro X10SL7-F50W (???)
3WD Red WD40EFRX, 4TB20W
1Antec Performance P506W (3x 80mm case fans)
2Crucial CT2KIT102472BD160B12W
1Samsung 840 Pro 256GB3W
Totaal171W


De RM550x is in ieder geval stil (fan is uit bij lage belasting), modulair, kabels zijn uitwisselbaar met m'n desktop-voeding, maar dus wel veel te veel vermogen en daardoor ook duurder dan nodig. De Seasonic G-series 360 lijkt me ook ruim voldoende, maar volgens mij is de fan altijd actief terwijl de server veel idle is met af en toe wat pieken. Iemand die een superstille voeding voor dit systeem kan aanraden?
Ik heb zelf de Seasonic voor mijn server en die bevalt me zeker. Ik heb de voeding tijdelijk in mijn PC moeten plaatsen omdat mijn andere voeding einde verhaal was. Voor mijn oren was de voeding gewoon stil. En net zoals the mask zegt, met enkele HDD's (en een stock Intel cooler in mijn geval) zul je de voeding toch nooit horen.

Die RM550x heb ik trouwens dan aangeschaft voor mijn game-PC. Ik ben daar erg tevreden over, maar dat is gewoon overkill voor een server.

 • Glival
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 22:49
Jullie hebben helemaal gelijk, ik gaf de voeding de schuld maar het zijn inderdaad de HDD's die het meeste geluid maken. Hiervoor zaten die in een Fractal Define R4 en toen hoorde ik het spinnen van de drives helemaal niet. Ik ging er daarom vanuit dat ze heel stil waren, maar dat valt tegen... eens uitzoeken of ik dat kan oplossen in de Antec P50.

 • FrankoNL
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 23:59
Ik heb advies nodig op een ander front:

Ik ben zo handig geweest om al mijn Seasonic focus gold 550 watt kabels weg te gooien. Weet iemand of ik deze ergens kan nabestellen?

 • Glival
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 22:49
FrankoNL schreef op maandag 30 oktober 2017 @ 17:14:
Ik heb advies nodig op een ander front:

Ik ben zo handig geweest om al mijn Seasonic focus gold 550 watt kabels weg te gooien. Weet iemand of ik deze ergens kan nabestellen?
Of je de originele kan nabestellen weet ik niet, maar ze staan er in ieder geval tussen op bijvoorbeeld https://store.cablemod.com/configurator/, krijg je ze gelijk met een mooie sleeve ;)
Pagina: 1 2 3 ... 67 Laatste

Let op:
Hou het on-topic, speel niet op de man, respecteer elkaars meningen en niet doordrammen.

Lees als je vragen hebt sowieso eerst de algemene informatie in de topicstart en vervolgens de laatste paar pagina's aan reacties door. Grote kans dat je niet de eerste bent met je vraag.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee