Doel topic
Dit topic is voor iedereen die wilt overstappen, maar twijfelt of nog vragen heeft en voor de anderen die hier wel advies over willen geven.Dit ook om andere topics te ontlasten.
Consuwijzer/ACM geeft al behoorlijk wat tips.
En zo ook de Consumentenbond.
Ook hier is al eerder een vergelijkbaar topic, met veel info in de TS, geweest. Dit is meer een vervolg daarop.
Denk er ook aan dat niemand hier een glazen bol heeft. Niemand weet zeker wat de prijzen in de toekomst zullen doen. Historische gegevens kunnen wel iets aangeven, dat is in andere topics terug te vinden, met ook verwachtingen voor de toekomst.
Oa:
De energiemarktcrisis: ontwikkelingen en achtergronden
De toekomst van salderen en De toekomst van de saldeer-wetgeving (deel 2) (specifiek over salderen)
Belangrijke gegevens
Zodra je wilt overstappen zijn een aantal gegevens belangrijk.Wat is je huidige jaarverbruik? Stroom in kWh, eventueel normaal en dal, of enkel. Gas in m3.
Heb je zonnepanelen? Hoeveel stroom wek je op in een jaar, in kWh.
Type contract
Er zijn een aantal contract mogelijkheden.Vast, Model, Variabel en Dynamisch.
Vast contract is een contract waarbij de kale tarieven een periode vast staan. Dit kan meestal met een jaarcontract, 2-jaarcontract of 3-jaarcontract.
Om een vast contract op te zeggen, moet je (meestal) een boete betalen. Over de boete, zie verderop in het topic.
Modelcontract is een contract waarbij het eenvoudiger is om leveranciers te vergelijken. Tarieven wijzigen 2 keer per jaar. 1 januari en 1 juli. (Maar ook op andere momenten, bij onvoorziene omstandigheden in de markt.)
Opzeggen kan maandelijks, kosteloos
Variabel contract is een contract waarbij de tarieven geregeld wijzigen. Veelal maandelijks. De nieuwe tarieven moeten wel minimaal 30 dagen van tevoren worden doorgegeven.
Opzeggen kan maandelijks en kosteloos.
Dynamisch contract is een contract waarbij de stroomtarieven per uur wijzigen en het gastarief dagelijks. De tarieven zijn een dag vantevoren bekend. Day-ahead. De kale tarieven zijn gelijk aan de prijs op de spotmarkt.
Meer over dynamische prijzen: Het grote day ahead / dynamische energieprijzen topic.
Kosten
De voorschotten bestaan uit verschillende bestandsdelen.Kale verbruikstarieven en belastingen.
Vaste levertarieven
Netbeheertarieven
Terugleverkosten*
Het is goed om dit allemaal te vergelijken. Bij een laag verbruik zijn lage vaste en netbeheertarieven wellicht interessanter dan lage verbruikstarieven.
Besef ook dat zelfs bij een vast contract overheidsmaatregelen gewoon doorgevoerd worden. Dus als de belasting omhoog gaat, gaat ook jouw bruto tarief omhoog.
Verder kan het interessant zijn om te kijken naar kortingen en cash-backs (en de voorwaarden daarbij). Dit kan de totale kosten over een jaar/contractduur behoorlijk beïnvloeden.
Opzegboete
Volgens de nieuwe regels is de opzegboete gelijk aan het verlies dat de leverancier maakt, omdat je het contract niet uitzit. Dus het gaat om het restant van je verwachte verbruik tijdens de rest van het contract, maal je tarief. Maar is jouw tarief lager dan het tarief van de leverancier op dat moment, is de boete 0, want de leverancier kan jouw energie duurder aan iemand anders verkopen.Hier is meer te vinden over opzeggen.
Zonnepanelen
Heb je zonnepanelen, dan is het van belang om te weten of je meer teruglevert dan je verbruikt.Dan is het namelijk interessant om voor je stroomcontract te kiezen voor de hoogste TerugLeverVergoeding.
Wat is nu de beste terugleververgoeding?
Let ook op de wijze van salderen. Dit kan nog wel eens in het nadeel zijn. Dit kan namelijk per jaar (zoals het moet), per tariefperiode en per telwerk.
Een jaarcontract en enkeltarief nemen lost dit (deels) op.
Ook zijn er energieleveranciers die zonnepanelenbezit 'beboeten', andere (hogere) tarieven vragen, heffingen opleggen en kortingen niet geven. Hier moet je ook goed opletten wat slim is. (Bij dynamisch en bij modelcontracten zijn er (nog) geen terugleverkosten, maar bij het modelcontract zijn de vaste leveringskosten hoog.)
Vergelijkers
Enkele vergelijkers:https://www.gaslicht.com/
https://www.pricewise.nl/energie-vergelijken/
https://www.consumentenbo...elijken/energiecollectief
https://www.energievergelijk.nl/
https://www.overstappen.nl/energie/
Er kunnen verschillen zitten tussen de vergelijkers en ook tussen de vergelijkers en de tarieven bij de leverancier zelf. Zelfs een beller krijgt soms nog weer andere aanbiedingen dan op de sites staan.
Gevonden aanbiedingen worden hier gemeld:
Energieleveranciers aanbiedingentopic
Leveranciers
Buiten het kijken naar de goedkoopste, of degene met de beste TLV, kun je ook nog kijken naar de leverancier zelf.Hoe duurzaam zijn ze? Produceren ze zelf energie, of verkopen ze alleen maar door?
Het ACM houdt toezicht. En gegevens over verscherpt toezicht en solvabiliteit van energieleveranciers zijn online te vinden.
Reviews zijn er ook genoeg te vinden, eigenlijk voor bijna alle leveranciers voornamelijk negatief, dus dat zegt over het algemeen niet zo heel veel.
Wat moet ik nu kiezen?
Vraag het hier en krijg advies.Maar niemand heeft die glazen bol en kan voorspellen wat de prijzen in de toekomst zullen doen.
Besef dat je stroom en gas los van elkaar kunt krijgen. Dit kan gunstiger zijn.
Nadat je een keuze hebt gemaakt, heb je altijd nog 14 dagen om er vanaf te zien.
Andere vragen kunnen altijd nog in de kroeg gesteld worden.
[ Voor 8% gewijzigd door Truus01 op 23-07-2024 16:18 ]