Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • defiant
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 00:30

defiant

Moderator General Chat
Topicstarter

De energiemarkt crisis: ontwikkelingen en achtergronden

Doel van het topic
Bespreek hier de ontwikkelingen achtergronden in de energiemarkt n.a.v. de de energiecrisis.
Achtergrond
De energiemarkt is op dit moment erg volatiel door geopolitieke gebeurtenissen. Maar de aanloop naar deze crisis kent een lange geschiedenis van vele factoren die een bijdrage hebben geleverd.

Deze geschiedenis van energie techniek, beleid en geopolitieke achtergrond is door de jaren heen in AWM uitgebreid besproken in: Energie - crisis & actualiteit Voor meer achtergrond bij de huidige crisis is dat topic aan te raden als achtergrond bron van informatie. De actuele discussie willen we echter graag in dit topic houden.

Topic beleid

Wat wel hoort in dit topic
  • Ontwikkelingen op de energiemarkt, zoals energieprijzen en voorraden.
  • Geopolitieke ontwikkelingen in binnen-en buitenland die impact hebben op de energiemarkt.
  • Ontwikkelingen van prijzen en beleid van energiemaatschappijen.
Wat niet hoort in dit topic
Voor politieke besluiten over economische en maatschappelijk beleid en de gevolgen van de crisis qua energie en inflatie voor Nederland hebben we: Energie-en inflatiecrisis in Nederland

Alles wat persoonlijk is qua energie vraagstukken. AWM is voor algemene discussie. Voor persoonlijk advies en ervaringen omtrent energiecontracten, besparingen, verbruik en vergelijkingen is dit niet het juiste topic. Kijk voor de juiste topic bijvoorbeeld naar de lijst hieronder.
Persoonlijke advies topics en fora
Voor duurzaam advies zie ons duurzaamheidsforum: Duurzame energie en installaties
Voor energieaanbiedingen zie: Energieleveranciers aanbiedingentopic
Beleid en richtlijnen
Lees s.v.p. eerst ons beleid als uitgangspunt: Actualiteit, Wetenschap & Maatschappij Beleid
Let specifiek op de volgende aanvullende topic regels:
  • Geen minachting en/of vernederende oplossingen voor minder bedeelde groepen.
  • Geen rants.
  • Geen meme's/plaatjes.
  • Geen nutteloze posts, denk s.v.p. na of je post wat inhoudelijks toevoegt.
  • Geen ongefundeerde posts, onderbouw je standpunten met betrouwbare bronnen indien noodzakelijk.
Feedback
Voldoet een post niet aan onze forum of topics regels: maak een topic report aan.
Voor algemene feedback (dus niet over andere deelnemers):
Actualiteit, Wetenschap & Maatschappij terugkoppelingstopic

Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”


  • Delerium
  • Registratie: Mei 2000
  • Niet online

Delerium

Mythology

https://www.volkskrant.nl...-te-financieren~b0a9f2d0/
Datzelfde geldt voor de zonne-, wind-, kern- en watercentrales: hun productiekosten zijn niet gestegen maar ze krijgen een topprijs voor hun energie omdat het steeds duurdere gas de eindprijs van elektriciteit bepaalt. De Commissie stelt voor deze niet-gascentrales maximaal 180 euro per megawattuur te betalen.
Een stuk economie is de laatste tijd duidelijk geworden. Als 99% van de stroom goedkoop opgewekt kan worden maar voor 1% toch duur gas verstookt wordt, gaat de prijs van alles bepaald worden door die laatste duurste procent. Zodoende is ook duurzame stroom duur geworden en hebben exploitanten van windmolenparken.... de wind mee. Maar zoals in de krant staat, de commissie gaat een prijsplafond opmaken voor dit soort dingen.

Nu specifiek op dit onderdeel: hoe gaat dit in zijn werk? Hoe weet mijn stopcontact dat er 18 cent stroom uit moet komen ipv de 1 euro dure stroom per kilowattuur? Of wordt dit gekoppeld aan je energiecontract (wat al jaren zo groen mogelijk is?)
Ik heb het gevoel dat hier een stuk dynamiek in verstopt zit die enorm apart kan uitpakken en dat bv mensen met een groen contract en een elektrische auto extra goedkoop kunnen rondrijden als bijvangst.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • defiant
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 00:30

defiant

Moderator General Chat
Topicstarter
Het probleem is in algemeen al dat energieprijzen geen echte relatie hebben met daadwerkelijke kosten van energie. Zeker omdat als er energieschaarste is het prijsmiddel in z.g.n. marktwerking functioneert om de prijs zo hoog te maken totdat mensen noodgedwongen moeten afhaken. Het prijsmiddel werkt dus niet als het voldoen aan de vraag, maar als een middel om mensen die het niet kunnen betalen uit de markt te drukken.

Het is om die redenen dat energiemaatschappijen ook enorme winsten maken, hun wordt de positie gegund als marktmeester die alle winsten om van dit proces (tot nu toe) mochten behouden.

Het alternatief is bij dit soort schaarste is overheidsingrijpen in de markt en zelf bepalen wie er al dan niet gevolgen ondervind van schaarste. Als we zorgen dat het beschikbare gas verdelen, dan blijft de prijs ook nog enigszins beheersbaar, omdat er geen mechanisme is waarin mensen uit de markt gedrukt kunnen worden op prijs.

Het met diezelfde redenen dat prijs in z'n algemeenheid al een slecht middel was om te bepalen welke energiemiddelen we gebruiken. Bijvoorbeeld de fossiele brandstof prijs bevat niet de decennia lange investeringen in fossiele infrastructuur, maar ook de prijs van milieuschade die het veroorzaakt. Toch worden nieuwe energieprojecten vaak afgemeten naar de energieprijs die "in de markt" wordt gehanteerd.

Bij een energie substitutieprobleem (waar we uiteindelijk mee zitten) kan je juist helemaal niet rekenen met prijs. Ook al zou gas 1 cent zijn per m3, we moeten van fossiele brandstoffen af, dus kan je die prijzen niet vergelijken.

Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”


  • Onbekend
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 23:52

Onbekend

...

Delerium schreef op woensdag 14 september 2022 @ 22:11:
https://www.volkskrant.nl...-te-financieren~b0a9f2d0/

[...]


Een stuk economie is de laatste tijd duidelijk geworden. Als 99% van de stroom goedkoop opgewekt kan worden maar voor 1% toch duur gas verstookt wordt, gaat de prijs van alles bepaald worden door die laatste duurste procent. Zodoende is ook duurzame stroom duur geworden en hebben exploitanten van windmolenparken.... de wind mee.
Er geldt gewoon vraag en aanbod. En gas is met elektriciteit gekoppeld omdat er bijvoorbeeld m.b.v. gas elektriciteit wordt opgewekt, maar aan de andere kant kan je met beide soorten energie je huis verwarmen.

Als het echt maar 1% was, dan hadden we niet zo'n grote prijsstijging gehad want ons stroomverbruik varieert een stuk meer dan 1%. Maar als je naar de grafieken kijkt (bron) dan zie je dat minimaal 50% van onze elektriciteit wordt opgewekt door aardgas en kolen.

En juist het gas en steenkool is in prijs gestegen omdat er daarvan minder op de markt is vanwege de beperkingen met Rusland. Het gevolg is dat er ergens anders ingekocht moet worden, en omdat er minder aanbod is gaat de prijs omhoog.
Vervolgens gaat de prijs voor deze grijze stroom omhoog, en verschuift de vraag meer naar groene stroom waardoor die prijs ook omhoog gaat.

Speel ook Balls Connect en Repeat


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • alexbl69
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 21:42
Dat is juist het 'enge' aan dit probleem, en wat het zo ongelooflijk gecompliceerd maakt.

De verkoopprijs van de diverse stroombronnen heeft geen enkele relatie met de kostprijs. Die verkoopprijs wordt immers kunstmatig bepaald.

Aan de ontvangende kant speelt hetzelfde probleem. Ook daar zijn er enorme verschillen tussen burgers die het geluk hebben recent een nieuwbouwwoning te hebben kunnen betrekken of kapitaalkrachtig genoeg zijn om middels investeringen de energierekening af te kopen, versus burgers die de pech hebben in een oude woning te wonen die moeilijk te isoleren is of niet kapitaalkrachtig genoeg zijn om de benodigde investeringen te doen.

De overheid weigert generieke maatregelen te nemen en is van zins middels maatwerk enkel degenen die in de problemen komen te helpen. Dat is enerzijds oneerlijk omdat burgers die spaarzaam zijn en de pech hebben in een niet-zuinige woning te wonen eerst al hun spaargeld letterlijk moeten verbranden om als hun geld eindelijk op is ook recht te hebben op steun.

Anderzijds heeft de overheid een verschrikkelijk track-record op het gebied van maatwerk en kun je op voorhand voorspellen dat dit een fiasco gaat worden. Met aan de ene kant veel burgers die tevergeefs aan zullen kloppen (capaciteitsprobleem) en anderzijds een groep die er grandioos van gaat profiteren omdat de controlemechanismen niet zullen blijken te werken.

Burgers 'met geld' hebben momenteel ook niet de mogelijkheid om en masse hun woning te verduurzamen. Omvormers voor zonnepanelen, warmtepompen en wtw installaties zijn momenteel de facto niet meer leverbaar. Om nog maar te zwijgen over het gebrek aan mankracht om al die installaties aan te leggen.

De enige 'snelle' oplossing is een van overheidswege vastgestelde maximale prijs voor zowel gas als elektra. Maar daar wil de Nederlandse overheid, in tegenstelling tot andere Europese landen, overduidelijk niet aan beginnen.

If buying doesn’t mean ownership Then pirating isn’t stealing / iRacing Profiel


Anoniem: 78739

En nu ook nog dit:
Hackers treffen het ene Europese energiebedrijf na het andere

De jongste weken duikt een zorgwekkend patroon op bij de doelwitten van aanvallen met ransom­ware. De criminele organisaties achter de digitale afpersingen richten hun pijlen op energiebedrijven. Bij een ransomware-aanval worden IT-systemen van een organisatie geblokkeerd, waarna de ­daders ­losgeld vragen om ze weer vrij te geven.

Ook al is BlackCat niet officieel gelieerd aan de Russische overheid (in tegenstelling tot andere hackers­groepen), het begint wel ­gebruik te maken van ­vergelijkbare beïnvloedings­technieken. Door interne informatie uit een organisatie te verspreiden, proberen de hackers de ­betrouwbaarheid te ondergraven waardoor die (nog meer) uit evenwicht kan geraken.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • geekeep
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 21-04 12:32
alexbl69 schreef op donderdag 15 september 2022 @ 07:54:
(..)

De enige 'snelle' oplossing is een van overheidswege vastgestelde maximale prijs voor zowel gas als elektra. Maar daar wil de Nederlandse overheid, in tegenstelling tot andere Europese landen, overduidelijk niet aan beginnen.
Waarom niet eigenlijk? Is gemiddeld Nederland zo liberaal dat mensen zichzelf maar moeten zien te redden of krijgen de politici wat extra's toegeschoven door bepaalde partijen die de huidige situatie wel dikke prima vinden zo?

  • Frame164
  • Registratie: Mei 2021
  • Laatst online: 11-03 20:31
alexbl69 schreef op donderdag 15 september 2022 @ 07:54:
.
De enige 'snelle' oplossing is een van overheidswege vastgestelde maximale prijs voor zowel gas als elektra. Maar daar wil de Nederlandse overheid, in tegenstelling tot andere Europese landen, overduidelijk niet aan beginnen.
Ik zit even te zoeken maar ik kan alleen vinden dat er in Frankrijk een maximale prijs wordt ingevoerd. Andere landen hebben vergelijkbare maatregelen zoals wij die ook hebben. Compensatie en lagere belastingen. Dat laatste lijkt me eerlijk gezegd ook de meest logische. Je kunt wel stoer tegen een energiebedrijf zeggen dat ze maar een euro voor een kuub gas mogen vragen, maar de de kosten hoger zijn vallen ze vanzelf om. En aangezien belastingen een percentage van de netto prijs zijn stijgen die mee als het duurder wordt waardoor de overheid de belasting makkelijk lager kan maken.

  • Ahrnuld
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 20-04 14:49
geekeep schreef op donderdag 15 september 2022 @ 11:55:
[...]

Waarom niet eigenlijk? Is gemiddeld Nederland zo liberaal dat mensen zichzelf maar moeten zien te redden of krijgen de politici wat extra's toegeschoven door bepaalde partijen die de huidige situatie wel dikke prima vinden zo?
Maximale prijs zonder de oorzaken aan te pakken van de hoge prijs = marktverstoring die de situatie verergert. Als je gas goedkoper maakt is de noodzaak om minder te gebruiken ook minder sterk aanwezig. De motivatie om niet te verkopen wordt ook groter. Het gevolg is dat de tekorten alleen maar groter worden. Is tussen landen ook een lekker prisoners dilemma, want als de een gaat dan moet de ander eigenlijk wel mee.

Als er geen tekort is, dan zit de oorzaak van hoge prijzen dus ergens anders (marktmanipulatie, monopolieposities, kartelvorming, pump & dump schemes en meer van dat soort dingen). Die moet je dan aanpakken d.m.v. wetgeving om de markt weer eerlijker te maken. Wat het niet makkelijker maakt is dat de centrale banken zoveel geld in economieën hebben gepompt dat er behoorlijk met de prijs gespeeld kan worden, wat zich kan vertalen in sterke fluctuaties van grondstofprijzen. En dat zien we nu dus ook gebeuren.

Subsidies gaan indirect naar de speculanten die de prijs opdrijven, dus dat lijkt me ook een heel slecht idee.

Maar een maximumprijs instellen is natuurlijk wel makkelijk tegenover kiezers en kan ervoor zorgen dat je verkiezingen in recessietijd overleeft. Ik ken echter geen voorbeelden van situaties waarin het de problemen niet erger heeft gemaakt. Wie wel?

Men is overigens ook wel vaak te bang om de markt haar werk te laten doen, zelfs terwijl de Fed en ECB eindelijk zijn begonnen met renteverhogingen (hoe hoger de rente, hoe minder verstoring op de kapitaalmarkt die de speculatie met grondstoffen beïnvloedt). Kijk bijvoorbeeld naar de gas TTF grafiek. Hoe meer onzekerheid op de markt, hoe meer kans op weer zo'n stijging. Als de Fed of ECB besluit om toch niet de rentes te verhogen en/of als regeringen prijsbeperkende of subsidiërende maatregelen invoeren etc. kan je erop rekenen dat de grafiek weer omhoog gaat.

Kiezers verwachten dat de politiek iets doet wat ze eigenlijk niet kan doen. En het z.s.m. onderzoeken & aanpakken van eventuele oplosbare oorzaken van een minder goed functionerende markt, dat is te abstract en daar heeft een klappertandende Nederlander komende winter natuurlijk geen boodschap aan.

[ Voor 43% gewijzigd door Ahrnuld op 15-09-2022 14:35 ]

Niets...


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • RodeStabilo
  • Registratie: December 2013
  • Niet online
Frame164 schreef op donderdag 15 september 2022 @ 13:50:
Je kunt wel stoer tegen een energiebedrijf zeggen dat ze maar een euro voor een kuub gas mogen vragen, maar de de kosten hoger zijn vallen ze vanzelf om.
Sigrid Kaag heeft gezegd dat we 'allemaal wat armer gaan/moeten worden'.
Toch ben ik wel benieuwd naar de bedrijfsresultaten van een Essent/Eneco/Vattenfall van dit en komend jaar.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Jumpiefox
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 20-04 23:20

Jumpiefox

Hoi ?

Frame164 schreef op donderdag 15 september 2022 @ 13:50:
[...]


Ik zit even te zoeken maar ik kan alleen vinden dat er in Frankrijk een maximale prijs wordt ingevoerd. Andere landen hebben vergelijkbare maatregelen zoals wij die ook hebben. Compensatie en lagere belastingen. Dat laatste lijkt me eerlijk gezegd ook de meest logische. Je kunt wel stoer tegen een energiebedrijf zeggen dat ze maar een euro voor een kuub gas mogen vragen, maar de de kosten hoger zijn vallen ze vanzelf om. En aangezien belastingen een percentage van de netto prijs zijn stijgen die mee als het duurder wordt waardoor de overheid de belasting makkelijk lager kan maken.
Mjah dat de kosten hoger zijn gelooft iedereen wel maar het is gewoon compleet scheef dat al die bedrijven ook de beste jaren beleven op dit moment. Hoe kunnen ze dat verkopen? Met zijn allen inleveren maar onder tussen maken ze veel meer winst dan normaal tijdens een "crisis". Hoe kan de prijs steeds hoger worden, de consument steeds meer moeten betalen en de bedrijven steeds meer winst maken? Daar mag de overheid van mij zeker een stokje voor steken als het gaat om primaire levensbehoeftes..en dat is energie imo zeker.

Zet er een team op die de werkelijke kostprijs kan berekenen + alle andere kosten (onderhoud/investering etc etc) en baseer daar een maximum prijs op. Het zal vast niet zo simpel zijn maar een denk tank moet hier toch wel wat op kunnen verzinnen.

Vraag me ook af hoe snel de prijzen zouden dalen als bijvoorbeeld "morgen" alle sancties worden opgeheven en de gasprijs weer daalt naar het normale niveau. Zul je net zien dat we de normale tarieven niet meer gaan halen? Net zoiets als de brandstof prijzen..Olie prijzen zakken en zelfs met de belasting korting zie je dat bij lange na niet terug aan de pomp. Maar bij de eerste de beste stijging mogen we de porto weer open trekken.

The first casualty in war is always the truth...


  • Rub3s
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 18-04 12:05

Rub3s

+3 , omdat het kan

RodeStabilo schreef op donderdag 15 september 2022 @ 14:15:
[...]

Sigrid Kaag heeft gezegd dat we 'allemaal wat armer gaan/moeten worden'.
Toch ben ik wel benieuwd naar de bedrijfsresultaten van een Essent/Eneco/Vattenfall van dit en komend jaar.
Degene die groot zijn in groene energie zullen het wel goed doen. Degene die het vooral met gas moeten doen minder schat ik zo. Het Duitse bedrijf Uniper heeft niet voor niks gigantische verliezen elke maand.

  • stylezzz
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 21:54
RodeStabilo schreef op donderdag 15 september 2022 @ 14:15:
[...]

Sigrid Kaag heeft gezegd dat we 'allemaal wat armer gaan/moeten worden'.
Toch ben ik wel benieuwd naar de bedrijfsresultaten van een Essent/Eneco/Vattenfall van dit en komend jaar.
Ik ben benieuwd naar het aantal zetels voor D66 na de komende verkiezingen ;)

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • geekeep
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 21-04 12:32
stylezzz schreef op donderdag 15 september 2022 @ 15:45:
[...]


Ik ben benieuwd naar het aantal zetels voor D66 na de komende verkiezingen ;)
Ga maar uit van een verschuiving naar (extreem) rechts. Populistische partijen met hun "eigen volk eerst" leuzen zullen genoeg zieltjes winnen, met de groeiende groep mensen die het zwaar gaat krijgen. Het jammere is dat er genoeg geld is, het wordt alleen onevenredig verdeeld/belast. De breedste schouders dragen al lang niet meer de lasten. Die lasten liggen al jaren bij de middeninkomens; teveel verdienen voor toeslagen en te weinig verdienen om te investeren.

  • stylezzz
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 21:54
geekeep schreef op donderdag 15 september 2022 @ 16:01:
[...]

Ga maar uit van een verschuiving naar (extreem) rechts. Populistische partijen met hun "eigen volk eerst" leuzen zullen genoeg zieltjes winnen, met de groeiende groep mensen die het zwaar gaat krijgen. Het jammere is dat er genoeg geld is, het wordt alleen onevenredig verdeeld/belast. De breedste schouders dragen al lang niet meer de lasten. Die lasten liggen al jaren bij de middeninkomens; teveel verdienen voor toeslagen en te weinig verdienen om te investeren.
Ik weet het niet.... (extreem) rechts heeft zich de afgelopen jaren onsterfelijk belachelijk maakt. Ik zou een zwaai naar links niet uitvlakken.

  • geekeep
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 21-04 12:32
stylezzz schreef op donderdag 15 september 2022 @ 16:20:
[...]


Ik weet het niet.... (extreem) rechts heeft zich de afgelopen jaren onsterfelijk belachelijk maakt. Ik zou een zwaai naar links niet uitvlakken.
Met het linkse "natuur/dieren/cultuur/eerlijk delen" imago kom je ook niet veel verder, als de gemiddelde Nederland zit te verkneukelen in z'n woonkamer met 12-15 graden.

Mensen zijn schrikbarend goed (/slecht?) in het vestigen op hoopvolle uitzichten, zonder al te lang stil te staan bij de realisatie ervan.

  • stylezzz
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 21:54
geekeep schreef op donderdag 15 september 2022 @ 16:24:
[...]

Met het linkse "natuur/dieren/cultuur/eerlijk delen" imago kom je ook niet veel verder, als de gemiddelde Nederland zit te verkneukelen in z'n woonkamer met 12-15 graden.

Mensen zijn schrikbarend goed (/slecht?) in het vestigen op hoopvolle uitzichten, zonder al te lang stil te staan bij de realisatie ervan.
De definitie van 'eerlijk delen' lijkt bij de huidige regeringspartijen ook niet echt te bestaan. De bevolking kan kiezen tussen een warm huis en aan de bedelstaf of een boterham terwijl de de energiebedrijven recordwinsten gaan schrijven. Wat dat betreft zie ik een kans voor dhr. Klaver als deze met een goed verhaal komt over betaalbare groene energie.....

[ Voor 1% gewijzigd door stylezzz op 15-09-2022 16:34 . Reden: Freee!!! was scherp ]


  • Freee!!
  • Registratie: December 2002
  • Laatst online: 22-04 17:03

Freee!!

Trotse papa van Toon en Len!

stylezzz schreef op donderdag 15 september 2022 @ 16:28:
[...]
De bevolking kan kiezen tussen een warm huis of aan de bedelstaf
Volgens mij is daar geen keuze, het is een warm huis en aan de bedelstaf.

The problem with common sense is that sense never ain't common - From the notebooks of Lazarus Long

GoT voor Behoud der Nederlandschen Taal [GvBdNT


  • stylezzz
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 21:54
Freee!! schreef op donderdag 15 september 2022 @ 16:31:
[...]

Volgens mij is daar geen keuze, het is een warm huis en aan de bedelstaf.
offtopic:
Scherp, je hebt gelijk.

  • Dennis1812
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 04:02

Dennis1812

Amateur prutser

RodeStabilo schreef op donderdag 15 september 2022 @ 14:15:
[...]

Sigrid Kaag heeft gezegd dat we 'allemaal wat armer gaan/moeten worden'.
Toch ben ik wel benieuwd naar de bedrijfsresultaten van een Essent/Eneco/Vattenfall van dit en komend jaar.
Maar allemaal geld alleen voor burgers. Niet voor bedrijven. Die zullen groeien.

Volgens mijn dokter ben ik een heel zeldzaam geval. Deal with it.


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Rub3s
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 18-04 12:05

Rub3s

+3 , omdat het kan

geekeep schreef op donderdag 15 september 2022 @ 16:01:
[...]

Ga maar uit van een verschuiving naar (extreem) rechts. Populistische partijen met hun "eigen volk eerst" leuzen zullen genoeg zieltjes winnen, met de groeiende groep mensen die het zwaar gaat krijgen. Het jammere is dat er genoeg geld is, het wordt alleen onevenredig verdeeld/belast. De breedste schouders dragen al lang niet meer de lasten. Die lasten liggen al jaren bij de middeninkomens; teveel verdienen voor toeslagen en te weinig verdienen om te investeren.
BBB, Omzigt en Ja21 zullen wel flink gaan groeien. PVV niet echt, en FVD gaat flink kelderen natuurlijk. Wat wil je als die cokesnuiver inmiddels zelfs 9-11 ontkend 8)7 .

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • KatirZan
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 15-04 12:34

KatirZan

Wandelende orgaanzak

Is het nu niet aan het volk om te gaan bepalen hoe het moet gaan worden of zitten we nog steeds in de bubbel dat wij er zo zeker van zijn dat politiek Nederland weet waar zij mee bezig is?

Ondanks democratisch Nederland en onze (relatief) hoge steun voor diverse kabinetten zien we nog steeds dat ministers met achterban beslissingen neemt die ten nadele van het volk is.
Hoe extreem rechts dit ook klinkt, mijns inziens gaan we nu wel die kant op.

Een premier die vrijwel letterlijk de oorlog verklaard aan een land waar wij 1 van onze grootste importproducten (lees : gas) vandaan halen waar nu geen weg meer terug uit is.
Wat dat betreft heeft Putin nog gelijk ook ; Om zijn doelen te bereiken schakelt hij 1 voor 1 zijn tegenstanders uit en maakt hij vriendjes aan de andere zijde.
Wat dat betreft is het jammer dat we weinig lezen over de economische toestand in Rusland.

Laten we ook meteen zeggen dat als de situatie Rusland vs. Oekraïne nooit zo was geweest, wij ondertussen, al dan niet in mindere vorm, ook in een energiecrisis beland waren. Het gezeur rondom de boeren ala stikstof crisis, de woningmarkt crisis, gevolgen corona crisis en de opkomende MKB crisis (want ergens moeten de inkomsten vandaan gaan komen) stonden sowieso al op de agenda en dit word nu versneld door de toestanden in landen enkele 1.000-en kilometers verderop.

Gooi de gasvelden in Groningen weer open en bied deze mensen compensatie voor hun leed. Maximaliseer de kern-energie (ook vanuit België) en ga verder met het aanleggen van windmolens en zonneparken om alles zo groen mogelijk op te pakken.
Lijkt mij een mooie oplossing

Wabbawabbawabbawabba


  • Amdwarrior
  • Registratie: Juni 2009
  • Laatst online: 06:40
Rub3s schreef op donderdag 15 september 2022 @ 16:41:
[...]

BBB, Omzigt en Ja21 zullen wel flink gaan groeien. PVV niet echt, en FVD gaat flink kelderen natuurlijk. Wat wil je als die cokesnuiver inmiddels zelfs 9-11 ontkend 8)7 .
BBB is toch helemaal niet levensvatbaar want raad van state gaat natuurlijk niet mee akkoord met onhoudbare stikstof plannen

  • Jumpiefox
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 20-04 23:20

Jumpiefox

Hoi ?

KatirZan schreef op donderdag 15 september 2022 @ 16:59:
Is het nu niet aan het volk om te gaan bepalen hoe het moet gaan worden of zitten we nog steeds in de bubbel dat wij er zo zeker van zijn dat politiek Nederland weet waar zij mee bezig is?

Ondanks democratisch Nederland en onze (relatief) hoge steun voor diverse kabinetten zien we nog steeds dat ministers met achterban beslissingen neemt die ten nadele van het volk is.
Hoe extreem rechts dit ook klinkt, mijns inziens gaan we nu wel die kant op.

Een premier die vrijwel letterlijk de oorlog verklaard aan een land waar wij 1 van onze grootste importproducten (lees : gas) vandaan halen waar nu geen weg meer terug uit is.
Wat dat betreft heeft Putin nog gelijk ook ; Om zijn doelen te bereiken schakelt hij 1 voor 1 zijn tegenstanders uit en maakt hij vriendjes aan de andere zijde.
Wat dat betreft is het jammer dat we weinig lezen over de economische toestand in Rusland.

Laten we ook meteen zeggen dat als de situatie Rusland vs. Oekraïne nooit zo was geweest, wij ondertussen, al dan niet in mindere vorm, ook in een energiecrisis beland waren. Het gezeur rondom de boeren ala stikstof crisis, de woningmarkt crisis, gevolgen corona crisis en de opkomende MKB crisis (want ergens moeten de inkomsten vandaan gaan komen) stonden sowieso al op de agenda en dit word nu versneld door de toestanden in landen enkele 1.000-en kilometers verderop.

Gooi de gasvelden in Groningen weer open en bied deze mensen compensatie voor hun leed. Maximaliseer de kern-energie (ook vanuit België) en ga verder met het aanleggen van windmolens en zonneparken om alles zo groen mogelijk op te pakken.
Lijkt mij een mooie oplossing
Ik denk dat de meeste mensen nog niet echt in de problemen zitten kwa geld en kwa kou. Maar komt de winter dan kan dat weleens anders zijn? Het is wachten op de eerste oproepen om de Sancties op te heffen en "eigen land eerst" In plaats van bedrijven en mensen te laten creperen..op financieel en op fysiek/mentaal vlak.
Denk eerlijk gezegd ook dat dat de Reden is waarom Frankrijk wel een max prijs heeft ingevoerd. Fransen staan erom bekend de straten op te gaan en een flinke chaos te veroorzaken. In dat opzicht zijn wij best mak.

De sancties waren er in de hoop dat Putin zich snel zou bedenken. *knip* bij dit soort statements vragen we altijd een onderbouwing met betrouwbare bronnen.

[ Voor 10% gewijzigd door defiant op 17-09-2022 00:11 ]

The first casualty in war is always the truth...


  • quazar
  • Registratie: December 1999
  • Laatst online: 20-04 20:54
geekeep schreef op donderdag 15 september 2022 @ 16:01:
[...]

Populistische partijen met hun "eigen volk eerst" leuzen
*knip* offtopic, daarnaast generaliserend zonder onderbouwing.

Gas is een erg schone brandstof *knip* ook hier zien we graag een onderbouwing met betrouwbare bronnen.

[ Voor 47% gewijzigd door defiant op 16-09-2022 21:33 ]


  • Flow
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 05-04 11:04
Rub3s schreef op donderdag 15 september 2022 @ 15:26:
[...]

Degene die groot zijn in groene energie zullen het wel goed doen. Degene die het vooral met gas moeten doen minder schat ik zo. Het Duitse bedrijf Uniper heeft niet voor niks gigantische verliezen elke maand.
Ik ben ook wel benieuwd hoe het bij de groene energieleveranciers zit. Heel veel energieleveranciers hebben geen of weinig eigen assets. Die kopen elektriciteit in van wind- en zonneparken en leggen, indirect, die productie weer door naar consumenten.

Afhankelijk van de contracten zal dan de winst eindigen bij de eigenaar van het wind- of zonnepark of bij de energieleverancier. Echter, het is ook goed mogelijk dat er helemaal geen (of weinig) winst is. Mogelijk dat een windpark de productie al langjarig verkocht heeft voor een toen schappelijke prijs en een leverancier het ook alweer naar eindklanten (consument/zakelijk) heeft doorverkocht lang voordat de prijzen echt explodeerden.

Maar goed, uiteindelijk zal er toch veel geld uitkomen bij eigenaren van wind- en zonneparken. Voor een deel zijn dat energieleveranciers, maar dat zijn dus zeker niet de enige partijen.

Edit: Mocht het echt koud worden dan kan het ook best zijn dat veel leveranciers hun winsten snel zien verdampen. Het verbruik neemt dan zo hard toe dat partijen te weinig ingekocht zullen hebben en dan bij moeten kopen tegen hoge spotprijzen terwijl de levering tegen een lager afgesproken tarief zal moeten.
Afgelopen winter gebeurde trouwens precies het tegenovergestelde. Door de hoge temperaturen werd er minder verbruikt en konden de overschotten tegen hogere prijzen verkocht worden aan de markt dan de inkoopprijs.

[ Voor 19% gewijzigd door Flow op 15-09-2022 19:49 ]


  • Maxwp
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 01:21
quazar schreef op donderdag 15 september 2022 @ 17:43:
*knip*

Gas is een erg schone brandstof, *knip*
warmte pomp is natuurlijk veel schoner dan een brandstof die eindig is net zoals kern energie dat ook is.
maar als ik de post zo lees qua rimpels bij kinderen etc denk ik niet dat er veel te praten valt

[ Voor 38% gewijzigd door defiant op 16-09-2022 21:34 ]

.nl / Thuisaccu 5.12kwh ( Venus E V151, CT003 V114, digitale meter ESMR5 ) / Hoymiles solar


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • quazar
  • Registratie: December 1999
  • Laatst online: 20-04 20:54
Maxwp schreef op donderdag 15 september 2022 @ 23:46:
[...]

warmte pomp is natuurlijk veel schoner dan een brandstof die eindig is net zoals kern energie dat ook is.
Probleem is dat nu max 10% van de energieopwekking windenergie is. Zonnepanelen heb je weinig aan in de winter. Kernenergie is er helaas nauwelijks in Nederland. Daarna is gas de schoonste brandstof. Warmtepompen hebben een hoge COP, maar tijdens opwekken en vervoer electra is er weer verlies. Uiteindelijk is de milieuwinst daarmee beperkt. Je zou zelfs kunnen stellen dat de extra warmtepomp per definitie op kolen draait, omdat de schonere electra al is vergeven.
Voor 2030 gaan we het klimaat niet redden met warmtepompen vrees ik.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Titusvh
  • Registratie: Juli 2004
  • Laatst online: 22-04 17:19
Denk ik wel een interessante ontwikkeling:

Vattenfall verhoogt de tarieven voor modelcontracten NIET.

Dit bleef lange tijd onduidelijk. Steeds meer mensen kregen bericht over een verhoging van hun variabele tarieven per 1 oktober a.s.
Maar nu (pas) maakt Vattenfall dit nu ook expliciet duidelijk in hun FAQ:

De prijzen van het modelcontract worden in principe alleen aangepast op 1 januari en 1 juli. Dit is namelijk een speciale contractvorm die leveranciers volgens de wet moeten aanbieden.

De contractvoorwaarden van het modelcontract zijn bij alle leveranciers hetzelfde en zijn opgesteld door de ACM.


Blijkbaar zijn de marktomstandigheden minder uitzonderlijk dan begin dit jaar, toen ook de modelcontracten niet aan een tussentijdse verhoging ontkwamen.

Modelcontracten mogen in principe enkel per 1-1 en 1-7 gewijzigd mogen worden.
Ten aanzien van wijzigingen op andere momenten dan 1 januari en 1 juli benadrukt ACM dat deze alleen mogelijk zijn bij zeer uitzonderlijke en onvoorziene wijzigingen in de marktomstandigheden waardoor het onhoudbaar zou zijn om te tarieven ongewijzigd te laten.

Ik vroeg mij al af hoe onvoorzien het op dit moment werkelijk is en of Vattenfall zich hier wel op zou kunnen beroepen. Blijkbaar vindt Vattenfall dat ook.

Nu wordt het interessant wat andere energieleveranciers gaan doen. Ik neem aan dat de stap van Vattenfall het moeilijk maakt voor andere leveranciers om zich op bijzondere omstandigheden te beroepen.

Acties:
  • +8 Henk 'm!

  • HollovVpo1nt
  • Registratie: Januari 2009
  • Laatst online: 22-04 10:46

HollovVpo1nt

I like gadgets

stylezzz schreef op donderdag 15 september 2022 @ 16:28:
[...]


De definitie van 'eerlijk delen' lijkt bij de huidige regeringspartijen ook niet echt te bestaan. De bevolking kan kiezen tussen een warm huis en aan de bedelstaf of een boterham terwijl de de energiebedrijven recordwinsten gaan schrijven. Wat dat betreft zie ik een kans voor dhr. Klaver als deze met een goed verhaal komt over betaalbare groene energie.....
Het grote probleem met de energietransitie is - in mijn bescheiden mening - de volledige technische onwetendheid van types als Klaver en Jetten met de materie. Een Klaver zou desastreus zijn voor het klimaatbeleid, omdat hij een elektrificatie strategie in zijn hoofd heeft die niet uitvoerbaar is, net zoals Jetten dat had. Dit soort mensen denken namelijk niet na hoe stroom geproduceerd en getransporteerd wordt.

We hebben in Nederland volledig de plank misgeslagen door de doelstellingen van CO2 uitstoot reductie op een hoop te gooien met aardgasreductie door leuzen van slimme marketeers zoals 'van het gas af'.
- Onze elektriciteitsmix is (a) niet groen genoeg om direct een CO2-besparend effect te realiseren,
- Onze woningvoorraad is grosso modo niet van een dusdanige bouwkundige kwaliteit om warmtepompen te laten renderen op een niveau (COP) om blij van te worden, dus vergt dat aanpassingen

En beiden punten opgeteld zou een gigantische maatschappelijke investering vergen. Het heeft een totaal mislukt Programma Aardgasvrije Wijken gekost waar met serieus geld gesmeten is om te bewijzen wat elke verstandige techneut je had kunnen vertellen: je kunt woningen niet zomaar afkoppelen van het gas en en aansluiten op een warmtenet/ all-electric verwarmen en verwachten dat het betaalbaar is. En nog het mooiste van allemaal: het reduceren van CO2-uitstoot was geen onderdeel/ geen doelstelling van het Programma Aardgasvrij Wijken, waardoor we ook formeel niet weten wat het met de CO2 uitstoot heeft gedaan! Belachelijk. Pas in de derde ronde van het programma is de hybride warmtepomp toegevoegd, omdat de eerste twee rondes kei en keihard mislukt zijn.

Dat komt door doorgedraaide politici zonder realiteitszit. 100 woningen voor 70% van het gas afhalen heeft eenzelfde resultaat als 70 woningen voor 100% van het gas af te halen. Alleen zijn de maatschappelijke kosten voor reductie van 70% factoren kleiner dan 100%.

Om nog maar te zwijgen over de ecologische impact van deze grootschalige renovatie van Nederland (milieuimpact PV, warmtepompen, elektra infrarstructuur, warmtenetten).

We hadden jaren geleden moeten beginnen met:
- Isoleren
- Hybride warmtepompen waar noodzakelijk, all-electric warmtepompen waar mogelijk
- Inregelen distributie en afgiftesystemen

[ Voor 4% gewijzigd door HollovVpo1nt op 16-09-2022 11:53 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • brothermaynard
  • Registratie: Augustus 2010
  • Laatst online: 22:50
Freee!! schreef op donderdag 15 september 2022 @ 16:31:
[...]

Volgens mij is daar geen keuze, het is een warm huis en aan de bedelstaf.
momenteel is het vooral een koud huis EN aan de bedelstaf |:(

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • phicoh
  • Registratie: April 2011
  • Laatst online: 01:36
HollovVpo1nt schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 11:01:
We hadden jaren geleden moeten beginnen met:
- Isoleren
- Hybride warmtepompen waar noodzakelijk, all-electric warmtepompen waar mogelijk
- Inregelen distributie en afgiftesystemen
Het grote probleem is dat "Den Haag" vrijwel alle uitvoerende taken afgestoten heeft.

Dus er wordt daar een of andere doelstelling bedacht (huizen geisoleerd, van het gas af, etc) en
(in dit geval) wordt de uitvoering doorgeschoven naar de gemeenten.

Gemeenten zijn natuurlijk volstrekt niet in staat om zo'n taak uit te voeren. Dus die gaan doen wat ze kunnen, en dat is meestal een warmtenet aanleggen. Daarbij natuurlijk aangemoedigd door partijen zoals netbeheerders die een mooie melkkoe zien.

Bij het maken van plannen heb je feedback nodig uit de praktijk. Maar die koppeling is er in Den Haag niet. Er zijn natuurlijk wel erg veel partijen die lobbyen. Maar daar kan je verder niets van, want die proberen hun eigen zakken te vullen.

Uiteindelijk zal de wal het schip natuurlijk wel keren. Zeker de EU zal niet blijven toekijken hoe Nederland de klimaatdoelstellingen niet haalt.

Een grote testcase voor de overheid wordt in 2023 wat er gaat gebeuren met de kantoorpanden die niet minimaal energielabel C hebben.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • brothermaynard
  • Registratie: Augustus 2010
  • Laatst online: 22:50
phicoh schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 11:56:
[...]


Het grote probleem is dat "Den Haag" vrijwel alle uitvoerende taken afgestoten heeft.

Bij het maken van plannen heb je feedback nodig uit de praktijk. Maar die koppeling is er in Den Haag niet. Er zijn natuurlijk wel erg veel partijen die lobbyen. Maar daar kan je verder niets van, want die proberen hun eigen zakken te vullen.

Uiteindelijk zal de wal het schip natuurlijk wel keren. Zeker de EU zal niet blijven toekijken hoe Nederland de klimaatdoelstellingen niet haalt.
probleem van het vet gedrukte deel, is dat je daarboden bestaande stuk nog altijd hebt (geen feedback praktijk en afgestoten uitvoerende taken). Gevolg gaat dan wrsch zijn dat er nog harder op dezelfde knoppen gedrukt wordt.
Terug naar de tekentafel is er helaas niet bij in dit land, waardoor we (als voorbeeld) dus nu van het gas 'af moeten' terwijl ze elders (DE) juist subsidie op aansluitingen aan het gasnet realiseren 8)7

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • stylezzz
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 21:54
brothermaynard schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 13:42:
[...]


probleem van het vet gedrukte deel, is dat je daarboden bestaande stuk nog altijd hebt (geen feedback praktijk en afgestoten uitvoerende taken). Gevolg gaat dan wrsch zijn dat er nog harder op dezelfde knoppen gedrukt wordt.
Terug naar de tekentafel is er helaas niet bij in dit land, waardoor we (als voorbeeld) dus nu van het gas 'af moeten' terwijl ze elders (DE) juist subsidie op aansluitingen aan het gasnet realiseren 8)7
Klimaatdoelstellingen kunnen we wel vergeten. Iedereen die al een potje aan het bouwen was om binnen een paar jaar de CV ketel voor een warmtepomp te kunnen vervangen is datzelfde potje al driedubbel kwijt aan de gasrekening.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Skywalker27
  • Registratie: Maart 2012
  • Laatst online: 06:58
stylezzz schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 13:50:
[...]


Klimaatdoelstellingen kunnen we wel vergeten. Iedereen die al een potje aan het bouwen was om binnen een paar jaar de CV ketel voor een warmtepomp te kunnen vervangen is datzelfde potje al driedubbel kwijt aan de gasrekening.
Nee hoor ik ga het proberen jaren tachtig woning volledig isoleren, nieuw dak er op, stuk er bij aan. Helemaal vol mieteren met zonnepanelen voor WW en elektriciteit, dikke batterij, blue heart warmte pomp er in, en ja een mooie inbouw palet kachel die ruimte maar ook water kan verwarmen mocht het echt bar koud worden. En mocht het niet genoeg zijn dan kunnen we nog een warmte bron slaan als het moet.

Budget max 200k en dan zoeken ze het maar lekker uit in Den Haag.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • stylezzz
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 21:54
Skywalker27 schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 14:01:
[...]


Nee hoor ik ga het proberen jaren tachtig woning volledig isoleren, nieuw dak er op, stuk er bij aan. Helemaal vol mieteren met zonnepanelen voor WW en elektriciteit, dikke batterij, blue heart warmte pomp er in, en ja een mooie inbouw palet kachel die ruimte maar ook water kan verwarmen mocht het echt bar koud worden. En mocht het niet genoeg zijn dan kunnen we nog een warmte bron slaan als het moet.

Budget max 200k en dan zoeken ze het maar lekker uit in Den Haag.
200K lijkt me geen spaarpotje waar je een jaartje geleden mee begonnen bent ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Skywalker27
  • Registratie: Maart 2012
  • Laatst online: 06:58
stylezzz schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 14:04:
[...]


200K lijkt me geen spaarpotje waar je een jaartje geleden mee begonnen bent ;)
Nee 10 jaar ;) Liever een mooi huis dan een bolide voor de deur. En is niet allemaal spaarrekening hoor ook overwaarde enz. Want het is dom als je zoveel spaargeld hebt om hier alles in te investeren.

[ Voor 29% gewijzigd door Skywalker27 op 16-09-2022 14:32 ]


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • hexta
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 13-03 21:21
Skywalker27 schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 14:06:
Liever een mooi huis dan een bolide voor de deur.
Ik denk dat dit voor de meeste mensen niet een dergelijke keuze is.
De gemiddelde prijs voor een auto in NL is 23k. Niet 200k

SlaineMcRoth#2316 76561197992282479


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Will_M
  • Registratie: Maart 2004
  • Niet online

Will_M

Intentionally Left Blank

For What It's Worth:
Meest voor de hand ligt dus dat het kabinet op Prinsjesdag een prijsplafond zal introduceren dat geldt voor iedereen, maar gekoppeld is aan het energieverbruik: tot een gemiddeld verbruik (1500 m3 gas en 2500 kWh stroom per jaar) betaal je de vastgezette prijs, daarboven betaal je de volle mep.
https://www.rtlnieuws.nl/...prijsplafond-voor-energie

Komt zojuist middels een 'Pushmelding' in de RTL Nieuws App.... Vooruitlopend op 'Prinsjesdag'.

[ Voor 41% gewijzigd door Will_M op 16-09-2022 14:32 ]

Boldly going forward, 'cause we can't find reverse


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Skywalker27
  • Registratie: Maart 2012
  • Laatst online: 06:58
hexta schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 14:21:
[...]

Ik denk dat dit voor de meeste mensen niet een dergelijke keuze is.
De gemiddelde prijs voor een auto in NL is 23k. Niet 200k
Onze inmiddels ex-buurman heeft een Ferrari ik heb gewoon een C3 uit 2018 ;)

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • stylezzz
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 21:54
Will_M schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 14:28:
For What It's Worth:

https://www.rtlnieuws.nl/...prijsplafond-voor-energie

Komt zojuist middels een 'Pushmelding' in de RTL Nieuws App.... Vooruitlopend op 'Prinsjesdag'.
Ze gaan onderzoeken of en wanneer het ingevoerd kan worden. Ik gok ergens na de komende winter.... ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • stylezzz
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 21:54
Skywalker27 schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 14:30:
[...]

Onze inmiddels ex-buurman heeft een Ferrari ik heb gewoon een C3 uit 2018 ;)
Spannend, zou hij die ook uit de overwaarde van zijn huis hebben betaald? ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Skywalker27
  • Registratie: Maart 2012
  • Laatst online: 06:58
stylezzz schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 14:33:
[...]


Spannend, zou hij die ook uit de overwaarde van zijn huis hebben betaald? ;)
Bedrijf gespecialiseerd in green washing ;)

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • banaliteit
  • Registratie: December 2012
  • Laatst online: 22-04 12:31
Will_M schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 14:28:
For What It's Worth:


[...]

https://www.rtlnieuws.nl/...prijsplafond-voor-energie

Komt zojuist middels een 'Pushmelding' in de RTL Nieuws App.... Vooruitlopend op 'Prinsjesdag'.
Ook benieuwd hoe ze dit gaan doen met mensen met stadsverarming...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Will_M
  • Registratie: Maart 2004
  • Niet online

Will_M

Intentionally Left Blank

Skywalker27 schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 14:35:
[...]


Bedrijf gespecialiseerd in green washing ;)
Als íe dat 'Green Washing' dan maar wel met groene energie (en dus klimaat neutraal) doet.... "Niets aan de hand..." :*)

Boldly going forward, 'cause we can't find reverse


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Will_M
  • Registratie: Maart 2004
  • Niet online

Will_M

Intentionally Left Blank

banaliteit schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 14:37:
[...]

Ook benieuwd hoe ze dit gaan doen met mensen met stadsverWarming...
Daar zijn allerlei mooie (reeds bestaande) rekenmodellen voor. De prijs per Joule (warmte) is nu ook al gekoppeld aan de gasprijs en qua kWh stroom afname hebben die mensen / huizen geen extra nadeel?

[ Voor 4% gewijzigd door Will_M op 16-09-2022 14:46 ]

Boldly going forward, 'cause we can't find reverse


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • phicoh
  • Registratie: April 2011
  • Laatst online: 01:36
brothermaynard schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 13:42:
probleem van het vet gedrukte deel, is dat je daarboden bestaande stuk nog altijd hebt (geen feedback praktijk en afgestoten uitvoerende taken). Gevolg gaat dan wrsch zijn dat er nog harder op dezelfde knoppen gedrukt wordt.
Terug naar de tekentafel is er helaas niet bij in dit land, waardoor we (als voorbeeld) dus nu van het gas 'af moeten' terwijl ze elders (DE) juist subsidie op aansluitingen aan het gasnet realiseren 8)7
De ervaring leert dat het Nederlandse overheid heel veel kan, als er maar genoeg druk op staat.

Natuurlijk betekent het niet dat als we eerst 10 jaar hebben lopen knoeien, het opeens geregeld is. Dus het kan best zijn dat we in 2030 weer een nieuwe energiecrisis hebben.

De logica van Duitsland is ver te zoeken. Zeker omdat het de afhankelijkheid van Russisch gas alleen maar vergrootte.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Will_M
  • Registratie: Maart 2004
  • Niet online

Will_M

Intentionally Left Blank

phicoh schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 14:55:
[...]


De ervaring leert dat het Nederlandse overheid heel veel kan, als er maar genoeg druk op staat.

Natuurlijk betekent het niet dat als we eerst 10 jaar hebben lopen knoeien, het opeens geregeld is. Dus het kan best zijn dat we in 2030 weer een nieuwe energiecrisis hebben.

De logica van Duitsland is ver te zoeken. Zeker omdat het de afhankelijkheid van Russisch gas alleen maar vergrootte.
De logica van Duitsland is niet véél anders dan dat de logica van NL is (geweest?). Duitsland haalde veel van de zelf te gebruiken energie uit bruinkool wat middels dagmijnbouw gewonnen werd (en ook nog steeds wordt). Ik weet niet of je wel eens ooit in de regionen bent geweest waar ze dat spul 'minen' maar.... Dat is nét zo destructief, zo niet nog destructiever, dan dat het winnen van aardgas in Groningen is.

Boldly going forward, 'cause we can't find reverse


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • stylezzz
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 21:54
Will_M schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 14:41:
[...]


Daar zijn allerlei mooie (reeds bestaande) rekenmodellen voor. De prijs per Joule (warmte) is nu ook al gekoppeld aan de gasprijs en qua kWh stroom afname hebben die mensen / huizen geen extra nadeel?
;)

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • phicoh
  • Registratie: April 2011
  • Laatst online: 01:36
Will_M schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 15:01:
De logica van Duitsland is niet véél anders dan dat de logica van NL is (geweest?). Duitsland haalde veel van d'r te gebruiken energie uit bruinkool wat middels dagmijnbouw gewonnen werd (en ook nog steeds wordt). Ik weet niet of je wel eens ooit in de regionen bent geweest waar ze dat spul 'minen' maar.... Dat is nét zo destructief, zo niet nog destructiever, dan dat het winnen van aardgas in Groningen is.
Dat klopt, en het bouwen van gascentrales voor elektricteitsproductie is helemaal niet gek (teveel gas uit Rusland halen zonder alternatief is natuurlijk wel een probleem).

Maar Duitsland ging verder. Die vaak genoemde subsidies en het aanleggen van een gasnet gaat om huizen die met olie gestookt worden.

In dat geval kan je dat gasnet voor 2050 weer weggooien. Dus die huizen kan je beter isoleren, en bijvoorkeur voorzien van lage temperatuur verwarming. En als je toch geld hebt om de straat op te gooien, leg er dan een dikke elektrakabel in.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Will_M
  • Registratie: Maart 2004
  • Niet online

Will_M

Intentionally Left Blank

@phicoh Ik denk persoonlijk dat eigenlijk alles wat er op en in de huidige 'energiemarkt' gebeurd, ongeacht de huidige manier van 'energie winning' welke er aan ten grondslag ligt, alléén maar kan gebeuren op basis van 'korte termijn visie'.

De / Een Perpetuem Mobilé bestaat nog steeds niet en ik zie zo'n ding ook niet ontstaan op korte óf lange termijn. De wereldwijde vraag (honger) naar méér energie stijgt echter wel pér minuut....

[ Voor 10% gewijzigd door Will_M op 16-09-2022 16:30 ]

Boldly going forward, 'cause we can't find reverse


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • brothermaynard
  • Registratie: Augustus 2010
  • Laatst online: 22:50
banaliteit schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 14:37:
[...]

Ook benieuwd hoe ze dit gaan doen met mensen met stadsverarming...
om persoonlijke reden ik ook. Op zich is de som 1GJ=31,6 m3 natuurlijk prima toe te passen op dit plan

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • phicoh
  • Registratie: April 2011
  • Laatst online: 01:36
Will_M schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 15:16:
@phicoh Ik denk dat eigenlijk alles wat er op en in de huidige 'energiemarkt' gebeurd, ongeacht de huidige manier van 'energie winning welke er aan ten grondslag ligt, alléén maar kan gebeuren op basis van 'korte termijn visie'.

De Perpetuem Mobilé bestaat nog steeds niet en ik zie zo'n ding ook niet ontstaan op korte óf lange termijn. De vraag naar méér energie stijgt echter pér minuut....
Die hebben we ook helemaal niet nodig. 's Zomers komen we een heel eind met PV en accu's. Natuurlijk moeten we nog enorm veel investeren in meer PV, en dan al die accu's nog. Maar goed, we staan liever in de rij op Schiphol. We kunnen ook wel eens goed de bezem halen door alle energie-intensieve industrie in Nederland. Hebben we daar echt wel wat aan?

De winter is wel een uitdaging. We hebben op de Noordzee genoeg ruimte voor windturbines, maar wat doen we al het niet waait?

Daar bovenop komt nog die enorme hoeveelheid die we kunnen winnen met energie besparing. En dan bedoel ik niet dingen laten, maar gewoon dingen efficienter doen, zoals isolatie, warmtepompen, etc.

Er is meer dan genoeg wat we kunnen doen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Will_M
  • Registratie: Maart 2004
  • Niet online

Will_M

Intentionally Left Blank

phicoh schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 15:29:
[...]


Die hebben we ook helemaal niet nodig. 's Zomers komen we een heel eind met PV en accu's. Natuurlijk moeten we nog enorm veel investeren in meer PV, en dan al die accu's nog. Maar goed, we staan liever in de rij op Schiphol. We kunnen ook wel eens goed de bezem halen door alle energie-intensieve industrie in Nederland. Hebben we daar echt wel wat aan?

De winter is wel een uitdaging. We hebben op de Noordzee genoeg ruimte voor windturbines, maar wat doen we al het niet waait?

Daar bovenop komt nog die enorme hoeveelheid die we kunnen winnen met energie besparing. En dan bedoel ik niet dingen laten, maar gewoon dingen efficienter doen, zoals isolatie, warmtepompen, etc.

Er is meer dan genoeg wat we kunnen doen.
Klopt grotendeels helemaal qua 'model' maar: Er werd hier zojuist ook al een terechte vraag aangaande de huidige 'Stadsverwarming' en eventuele compensatie gesteld.

Als voorbeeld even de 'Amer Centrale' in Geertruidenberg. Dat complex is er ooit neergezet om alléén elektriciteit op te wekken doormiddel van het verbranden van steenkool (en dus stoom te creëren om zo een turbine / dynamo aan te drijven). Later kwamen ze tot de conclusie dat het hete water wat daarbij als afval / rest-produkt ontstaat misschien wel handig was om woonhuizen mee te gaan verwarmen (het warmtenet). Sowieso was het direct lozen van dat hete water in/op het oppervlaktewater niet super goed voor de aanwezige planten en vissen in de Bergse Maas.

Stel dat ze die Kolen / BioMassa gestookte Amer centrale nú dicht gooien vanwege het feit dat die centrale, relatief gezien, toch wel érg veel stikstof uitstoot .... Hoe gaat het achterland van die centrale, waar nu alleen een warmtenet (en géén gasnet) ligt, het warm krijgen en houden in de winter?

[ Voor 3% gewijzigd door Will_M op 16-09-2022 16:03 ]

Boldly going forward, 'cause we can't find reverse


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • phicoh
  • Registratie: April 2011
  • Laatst online: 01:36
Will_M schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 15:37:
Klopt grotendeels helemaal qua 'model' maar: Er werd hier zojuist ook al een terechte vraag aangaande de huidige 'Stadsverwarming' en eventuele compensatie gesteld.

Stel dat ze die Kolen / BioMassa gestookte centrale nú dicht gooien vanwege het feit dat die centrale, relatief gezien, toch wel érg veel stikstof uitstoot .... Hoe gaat het achterland van die centrale, welke nu ook een warmtenet (en géén gasnet) heeft, het warm krijgen en houden?
De meeste van die warmtenetten slaan nergens op. Natuurlijk is het goed om restwarmte te gebruiken. Maar zo'n net moet natuurlijk ook toekomstbestendig zijn.

Relistisch gezien, het enige wat op grote schaal gebruikt kan worden zijn warmtepompen. Er is natuurlijk een beetje biomassa. Maar nu halen we onze natuurgebieden leeg om maar biomassa te verhandelen. Er is een beetje biogas, maar ook niet veel.

Maar er zijn maar heel weinig warmtenetten die daadwerkelijk met een warmtepomp gevoed kunnen worden. Dus grote kans dat een groot deel van die warmtenetten op termijn waardeloos is.

Op korte termijn kan je natuurlijk de warmte van een kolencentrale vervangen door gas. Maar echt veel schiet het klimaat daar niet mee op.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Richh
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 00:12
Skywalker27 schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 14:06:
[...]


Nee 10 jaar ;) Liever een mooi huis dan een bolide voor de deur. En is niet allemaal spaarrekening hoor ook overwaarde enz. Want het is dom als je zoveel spaargeld hebt om hier alles in te investeren.
Overwaarde zorgt voor een aanzienlijk deel van Nederland voor een mogelijkheid om aanzienlijk energie te besparen en misschien zelfs energieneutraal te leven, mits er voldoende inkomen tegenover staat om hypotheken op te hogen en/of een goedkopere woning terugkopen mogelijk is.

Echter; lang niet iedereen heeft overwaarde ;) daarvoor moet je namelijk een paar jaar geleden een koopwoning hebben kunnen bemachtigen. Er zijn enorm veel Nederlanders die, ondanks dat ze een heel behoorlijk inkomen hebben, deze kansen niet hebben. Bijvoorbeeld omdat ze nog jong zijn, of omdat ze eigenlijk prima woonden in een huurwoning.
zoeken ze het maar lekker uit in Den Haag.
Die overwaarde heb je uiteindelijk vooral te danken aan beleid uit Den Haag, ik zou ze er maar voor bedanken :P

Onder de streep zie ik dit gecombineerd vooral als een extreme aanjager tussen financiële ongelijkheid / de kloof tussen arm en rijk.
Dennis1812 schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 20:37:
Wij hebben prima overwaarde. Maar opnemen gaat hem niet worden. Dus het zit muurvast in de stenen helaas.
En ik heb ook geen 200k in mijn broekzak om de woning even aan te pakken.
(Of 10% daarvan waar ik al een aardig eindje mee kom)
Verhuizen naar een andere woning (kleiner of in een minder dure regio, dat zei ik hierboven ook al) of een tweede hypotheek nemen (er vanuitgaande dat je inkomen is gestegen sinds je de woning hebt gekocht, die voorwaarde noemde ik hierboven ook al), tegen een relatief aantrekkelijk rentepercentage (toegegeven, dat is nu al een stuk minder dan 12 maanden geleden, ik reageerde op iemand die waarschijnlijk in die periode actie heeft ondernomen).

Je hebt ook geen 200k nodig om 'iets' te doen. Je hebt, hoe je het ook went of keert, door de huizenmarkt méér mogelijkheden dan een huurder. Die kan daadwerkelijk helemaal niks. Stenen vermogen aanspreken is verre van prettig, maar de consequenties zijn toch wel een stuk minder drastisch dan die van mensen zonder stenen vermogen.

[ Voor 35% gewijzigd door Richh op 16-09-2022 23:32 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dennis1812
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 04:02

Dennis1812

Amateur prutser

Wij hebben prima overwaarde. Maar opnemen gaat hem niet worden. Dus het zit muurvast in de stenen helaas.
En ik heb ook geen 200k in mijn broekzak om de woning even aan te pakken.
(Of 10% daarvan waar ik al een aardig eindje mee kom)

Volgens mijn dokter ben ik een heel zeldzaam geval. Deal with it.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Will_M
  • Registratie: Maart 2004
  • Niet online

Will_M

Intentionally Left Blank

Richh schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 17:49:
[...]

Overwaarde zorgt voor een aanzienlijk deel van Nederland voor een mogelijkheid om aanzienlijk energie te besparen en misschien zelfs energieneutraal te leven, mits er voldoende inkomen tegenover staat om hypotheken op te hogen en/of een goedkopere woning terugkopen mogelijk is.

Echter; lang niet iedereen heeft overwaarde ;) daarvoor moet je namelijk een paar jaar geleden een koopwoning hebben kunnen bemachtigen. Er zijn enorm veel Nederlanders die, ondanks dat ze een heel behoorlijk inkomen hebben, deze kansen niet hebben. Bijvoorbeeld omdat ze nog jong zijn, of omdat ze eigenlijk prima woonden in een huurwoning.


[...]

Die overwaarde heb je uiteindelijk vooral te danken aan beleid uit Den Haag, ik zou ze er maar voor bedanken :P

Onder de streep zie ik dit gecombineerd vooral als een extreme aanjager tussen financiële ongelijkheid / de kloof tussen arm en rijk.
NVT ... Mea Culpa

[ Voor 8% gewijzigd door Will_M op 16-09-2022 21:42 ]

Boldly going forward, 'cause we can't find reverse


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • OMD
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 22:47

OMD

Skywalker27 schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 14:30:
[...]

Onze inmiddels ex-buurman heeft een Ferrari ik heb gewoon een C3 uit 2018 ;)
Voor veel mensen met een laag inkomen is een c3 uit 2018 een droom die niet voor ze is weggelegd ;)

R7 5800X3D // Dark Rock rock 4 // MSI B450 Tomahawk Max // 32Gb Corsair Vengeance // BeQuiet Pure Base 500FX // MSI RTX3080 Suprim X


  • Maxwp
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 01:21
quazar schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 08:51:
[...]


Probleem is dat nu max 10% van de energieopwekking windenergie is. Zonnepanelen heb je weinig aan in de winter. Kernenergie is er helaas nauwelijks in Nederland. Daarna is gas de schoonste brandstof. Warmtepompen hebben een hoge COP, maar tijdens opwekken en vervoer electra is er weer verlies. Uiteindelijk is de milieuwinst daarmee beperkt. Je zou zelfs kunnen stellen dat de extra warmtepomp per definitie op kolen draait, omdat de schonere electra al is vergeven.
Voor 2030 gaan we het klimaat niet redden met warmtepompen vrees ik.
je moet de verwarming van het huis ook combineren met vacumm buizen ( die zorgen voor ook in de winter nog voor best wat warmte ) in samenwerking met buffer en boiler vaten.

dan heb je nog dit voor de winter en als buffer
zoiets moet er veel meer komen je zou kunnen denken aan opslag in mijn gangen e.d.
nieuws: Zwitserland neemt 'waterbatterij' met capaciteit van 20GWh in gebruik
als de winter echt zn probleem is hoe doen we dit dan als alle niet hernieuwbare bronnen op zijn.
de toekomstige reactoren zijn tot nog toe theorien die in de praktijk niet hebben gewerkt.

we zullen niet over 10 jaar maar 20 jaar geleden al over moeten zijn gegaan naar een andere manier van leven en energie opwekking

.nl / Thuisaccu 5.12kwh ( Venus E V151, CT003 V114, digitale meter ESMR5 ) / Hoymiles solar


  • Maxwp
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 01:21
phicoh schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 15:29:
[...]


Die hebben we ook helemaal niet nodig. 's Zomers komen we een heel eind met PV en accu's. Natuurlijk moeten we nog enorm veel investeren in meer PV, en dan al die accu's nog. Maar goed, we staan liever in de rij op Schiphol. We kunnen ook wel eens goed de bezem halen door alle energie-intensieve industrie in Nederland. Hebben we daar echt wel wat aan?

De winter is wel een uitdaging. We hebben op de Noordzee genoeg ruimte voor windturbines, maar wat doen we al het niet waait?

Daar bovenop komt nog die enorme hoeveelheid die we kunnen winnen met energie besparing. En dan bedoel ik niet dingen laten, maar gewoon dingen efficienter doen, zoals isolatie, warmtepompen, etc.

Er is meer dan genoeg wat we kunnen doen.
dingen laten is wel een erg belangrijk onderdeel zoals je zelf schrijft we gaan liever in de rij staan op schiphol.
er moet echt een mentaliteits verandering komen

.nl / Thuisaccu 5.12kwh ( Venus E V151, CT003 V114, digitale meter ESMR5 ) / Hoymiles solar


  • t14wo
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 23:42
Dennis1812 schreef op vrijdag 16 september 2022 @ 20:37:
Wij hebben prima overwaarde. Maar opnemen gaat hem niet worden. Dus het zit muurvast in de stenen helaas.
En ik heb ook geen 200k in mijn broekzak om de woning even aan te pakken.
(Of 10% daarvan waar ik al een aardig eindje mee kom)
Je kan toch je hypotheek met 20k verhogen? Kan je gewoon die overwaarde ‘opnemen’. Kan je naar hartelust isoleren en verduurzamen.

  • Dennis1812
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 04:02

Dennis1812

Amateur prutser

t14wo schreef op zaterdag 17 september 2022 @ 12:14:
[...]


Je kan toch je hypotheek met 20k verhogen? Kan je gewoon die overwaarde ‘opnemen’. Kan je naar hartelust isoleren en verduurzamen.
Dan zal je inkomen er naar moeten zijn. Als daar recentelijk veranderingen in zijn gaat dat niet.

Volgens mijn dokter ben ik een heel zeldzaam geval. Deal with it.


  • Mr. Detonator
  • Registratie: Februari 2003
  • Laatst online: 05-03 19:55
t14wo schreef op zaterdag 17 september 2022 @ 12:14:
[...]


Je kan toch je hypotheek met 20k verhogen? Kan je gewoon die overwaarde ‘opnemen’. Kan je naar hartelust isoleren en verduurzamen.
In de jaren 1980-2000 was het heel normaal om een aflossingsvrije hypotheek te nemen...zo “gewoon” is dat in veel gevallen dus niet om even wat overwaarde op te nemen

[ Voor 4% gewijzigd door Mr. Detonator op 17-09-2022 12:40 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • stylezzz
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 21:54
Mr. Detonator schreef op zaterdag 17 september 2022 @ 12:39:
[...]


In de jaren 1980-2000 was het heel normaal om een aflossingsvrije hypotheek te nemen...zo “gewoon” is dat in veel gevallen dus niet om even wat overwaarde op te nemen
Als je in die jaren hebt gekocht heb je inmiddels zo'n gigantische overwaarde dat de bank je eerder een tonnetje meer als minder wil lenen.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • t14wo
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 23:42
Mr. Detonator schreef op zaterdag 17 september 2022 @ 12:39:
[...]


In de jaren 1980-2000 was het heel normaal om een aflossingsvrije hypotheek te nemen...zo “gewoon” is dat in veel gevallen dus niet om even wat overwaarde op te nemen
Ja dus? Als jij in 2000 een huis hebt gekocht aflossingsvrij, dan mag ik hooen dat je inkomen in ieder geval met inflatie is meegestegen. Daarmee is ook je hypotheekruimte groter geworden. Dus kan je gewoon je hypotheek verhogen.

Overigens: ik ben van mening dat je je hypotheek nooit moet verhogen. Het is ordinair geld lenen en geld uitgeven die je niet hebt. Voor het kopen van een huis: top. Maar alles daarna (ook isolatie, WP, uitbouw, keuken etc.) lekker zelf sparen.

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Gebanned
  • Registratie: Augustus 2012
  • Laatst online: 06:42
t14wo schreef op zaterdag 17 september 2022 @ 15:17:
[...]


Ja dus? Als jij in 2000 een huis hebt gekocht aflossingsvrij, dan mag ik hooen dat je inkomen in ieder geval met inflatie is meegestegen. Daarmee is ook je hypotheekruimte groter geworden. Dus kan je gewoon je hypotheek verhogen.

Overigens: ik ben van mening dat je je hypotheek nooit moet verhogen. Het is ordinair geld lenen en geld uitgeven die je niet hebt. Voor het kopen van een huis: top. Maar alles daarna (ook isolatie, WP, uitbouw, keuken etc.) lekker zelf sparen.
Voor een uitbouw ben ik het met je eens ; maar verduurzaming. Als je besparing groter is dan de rentelasten is eerst sparen niet alleen slechter voor het klimaat; maar ook voor je portemonnee.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenNietDoen
  • Registratie: Januari 2001
  • Laatst online: 21-04 23:24
Mag niet

[ Voor 100% gewijzigd door JeroenNietDoen op 18-09-2022 18:46 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • defiant
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 00:30

defiant

Moderator General Chat
Topicstarter
Modbreak:We begrijpen dat de energiecrisis iedereen persoonlijk raakt en er veel vragen zijn, maar juist vanwege die redenen is er deze topic regel:

"Dit topic is dus niet bedoelt voor persoonlijk advies of informatie over persoonlijke situaties."

Zo houden we het topic interessant en informatief voor iedereen, anders wordt het een opsommingstopic met een lage signal-to-noise ratio. Hou de discussie dus s.v.p. algemeen zodat iedereen wat heeft aan de discussie en informatie in het topic.

Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • defiant
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 00:30

defiant

Moderator General Chat
Topicstarter
Modbreak:Omdat er een grote behoefte is om persoonlijke situaties laagdrempelig te bespreken over de energierekening hebben nu een kroegtopic in het wonen forum:

Help! De energierekening - kroegtopic

S.v.p. de discussie in dit topic algemeen houden, we zullen er vanaf nu wat strenger op modereren.

Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • bokkow
  • Registratie: November 2005
  • Laatst online: 22-04 17:59
Crosspost uit lucht/lucht warmtepomp topic, maar wellicht hier meer relevant. Inhakend op de plannen van het kabinet (uiteraard):

Het staat nu hiermee niet in verhouding trouwens:

Als je een nieuw contract af moe(s)t sluiten in een paar momenten afgelopen jaar:

Januari: gas 2,24, elektra 0,54, verhouding prijs~: 1/4
April: gas 2,65, elektra 0,61, verhouding prijs~: 1/4
Juli: gas 2,56, elektra 0,59, verhouding prijs~: 1/4
September: gas 3,94, elektra 0,88, verhouding prijs~: 1/4

Prijsplafond voorstel kabinet: gas 1,50, elektra 0,70, verhouding prijs~: 1/2 HUH?

(bronnen: https://www.overstappen.nl/energie/gasprijzen en https://www.overstappen.nl/energie/stroomprijs/)

Kan iemand dit uitleggen? En dan is het overzichtje hierboven ook nog eens op basis van wat energieleveranciers durven te vragen aan mensen die overstappen, niet degene die al een contract hebben en fors minder betalen... Sterker, specifiek geval maar wij betalen bijvoorbeeld 0,32 per kWh en 2,65 per M3 een verhouding van 1/8!

Hiermee is het inderdaad tot aan dat plafond absoluut niet rendabel enkel een warmtepomp (L/L, L/W, W/W) aan te leggen zonder zonnepanelen. Valt me nog mee dat ze op salderen niet ook nog eens een oor aan proberen te naaien... Of misschien moet ik mn mond maar houden voor dat ideeen oplevert.

Tesla Model 3 Performance - Renault Zoe ZE40 - 6320Wp Oost-West


Acties:
  • +9 Henk 'm!

  • Proton_
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 20:36

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

@bokkow Theorie: Het is laaghangend fruit voor de oppositie zodat ze hier op in kunnen hakken en de verlaging naar €0,40/kWh als winst in kunnen boeken terwijl dat altijd al het plan was.
Hierdoor wordt de discussie afgeleid van de ondoelmatigheid (label G huurders hebben er weinig aan) en oneerlijkheid (mensen die elektrisch verwarmen hebben niets aan 1200 m³ gasbudget en 2400 kWh is er dan zo doorheen).

Het ik-wil-een-warmtepomp FAQ topic- '23 MG5, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant Arotherm Plus.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Batilan
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 23:52
Proton_ schreef op dinsdag 20 september 2022 @ 17:13:
@bokkow Theorie: Het is laaghangend fruit voor de oppositie zodat ze hier op in kunnen hakken en de verlaging naar €0,40/kWh als winst in kunnen boeken terwijl dat altijd al het plan was.
Hierdoor wordt de discussie afgeleid van de ondoelmatigheid (label G huurders hebben er weinig aan) en oneerlijkheid (mensen die elektrisch verwarmen hebben niets aan 1200 m³ gasbudget en 2400 kWh is er dan zo doorheen).
Ik denk dat je gelijk hebt over het voorhouden van een worst voor de oppositie (een inkoppertje voor open doel). Maar ze bereiken zo waarschijnlijk wel de mensen die het het hardst nodig hebben (vanaf de minima tot een stukje onder modaal). De all-electric stokers zijn in de meeste gevallen niet de mensen die in de problemen komen (of dat eerlijk is is weer een andere kwestie :-)

En natuurlijk zijn er in beide kampen nog pechvogels die nog steeds in de problemen komen, maar daarvoor is dan het "vangnet voor mensen die hun energierekening niet meer kunnen betalen".

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenNietDoen
  • Registratie: Januari 2001
  • Laatst online: 21-04 23:24
Proton_ schreef op dinsdag 20 september 2022 @ 17:13:
@bokkow Theorie: Het is laaghangend fruit voor de oppositie zodat ze hier op in kunnen hakken en de verlaging naar €0,40/kWh als winst in kunnen boeken terwijl dat altijd al het plan was.
Hierdoor wordt de discussie afgeleid van de ondoelmatigheid (label G huurders hebben er weinig aan) en oneerlijkheid (mensen die elektrisch verwarmen hebben niets aan 1200 m³ gasbudget en 2400 kWh is er dan zo doorheen).
Ook in het nieuwsbericht op de officiële kanalen van de overheid staat dat die prijs nog bekeken wordt en "mogelijk lager uitvalt". Je zou dus best wel eens gelijk kunnen krijgen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mierenfokker
  • Registratie: Mei 2009
  • Laatst online: 13-12-2024
wat meer moeite is gewenst in plaats van een oneliner te plaatsen

[ Voor 75% gewijzigd door polthemol op 21-09-2022 08:43 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Skywalker27
  • Registratie: Maart 2012
  • Laatst online: 06:58
Ook niet, dit gaat ook voor water gebeuren.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • space-one
  • Registratie: Mei 2018
  • Laatst online: 03-07-2024
JeroenNietDoen schreef op dinsdag 20 september 2022 @ 19:47:
[...]

Ook in het nieuwsbericht op de officiële kanalen van de overheid staat dat die prijs nog bekeken wordt en "mogelijk lager uitvalt". Je zou dus best wel eens gelijk kunnen krijgen.
Maar de verhouding 1 m3 gas is ongeveer 2 kWh blijft omdat ze anders niet de lagere gas prijs kunnen aanbieden. Voorheen 1 m3 gas was ongeveer 4 kWh. Door andere bronnen voor stroom dan gas was die verhouding in de markt zo. wil je die verhouding voor gas veranderen moet er veel geld bij of je verhoogd de stroomprijs

[ Voor 4% gewijzigd door space-one op 20-09-2022 23:56 ]


  • ocn
  • Registratie: November 2004
  • Laatst online: 22-04 19:10

ocn

Beste Tweaker 2024 ⭐⭐⭐⭐⭐

Hmm, lijkt erop dat ik er volgend jaar in energielasten dus op achteruit ga. Mijn prijzen had ik voor de prijsstijgingen met 3 jaar vastgezet (Consumentenbond), en dit jaar hadden we lagere energiebelasting, maar volgend jaar gaat de energiebelasting weer naar het oude niveau (omhoog), en dat prijsplafond heb ik niks aan.

[ Voor 4% gewijzigd door ocn op 21-09-2022 00:27 ]


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Makkelijk
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 31-03 04:20
Het slaat natuurlijk nergens op als je ook nog een doel hebt mensen van het gas af te hebben. Waar komt het gas überhaupt vandaan straks? Afgelopen jaar heb ik met L/L warmtepompen / airco verwarmd omdat het efficiënter en voordeliger is. In januari schakel ik weer volledig over op CV als deze bedragen blijven en mijn kwh tarief niet onder de 50 cent ligt.

Badieboediemxvahajwjjdkkskskskaa


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • JeroenNietDoen
  • Registratie: Januari 2001
  • Laatst online: 21-04 23:24
ocn schreef op woensdag 21 september 2022 @ 00:27:
Hmm, lijkt erop dat ik er volgend jaar in energielasten dus op achteruit ga. Mijn prijzen had ik voor de prijsstijgingen met 3 jaar vastgezet (Consumentenbond), en dit jaar hadden we lagere energiebelasting, maar volgend jaar gaat de energiebelasting weer naar het oude niveau (omhoog), en dat prijsplafond heb ik niks aan.
Die energiebelasting was sowieso een cadeautje en je wist dat die ooit weer terug ging komen.

  • Proton_
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 20:36

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

@space-one kan je dat nog een beetje toelichten? Een moderne gascentrale maakt met 1 m³ gas ongeveer 4 tot 5 kWh, dat is geen toeval.
Dus ik begrijp je punt niet :)

Het ik-wil-een-warmtepomp FAQ topic- '23 MG5, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant Arotherm Plus.


  • Maxwp
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 01:21
Makkelijk schreef op woensdag 21 september 2022 @ 03:28:
Het slaat natuurlijk nergens op als je ook nog een doel hebt mensen van het gas af te hebben. Waar komt het gas überhaupt vandaan straks? Afgelopen jaar heb ik met L/L warmtepompen / airco verwarmd omdat het efficiënter en voordeliger is. In januari schakel ik weer volledig over op CV als deze bedragen blijven en mijn kwh tarief niet onder de 50 cent ligt.
ja dit is echt waarnzin
willen ze van het gas of gaan ze van 1/4 stroom naar gas verhoudig naar bijna 1/2
waar komt die 70 cent per kwh ineens vandaan
gas word verlaagd en stroom verhoogd

.nl / Thuisaccu 5.12kwh ( Venus E V151, CT003 V114, digitale meter ESMR5 ) / Hoymiles solar


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • phicoh
  • Registratie: April 2011
  • Laatst online: 01:36
Maxwp schreef op woensdag 21 september 2022 @ 10:22:
[...]

ja dit is echt waarnzin
willen ze van het gas of gaan ze van 1/4 stroom naar gas verhoudig naar bijna 1/2
waar komt die 70 cent per kwh ineens vandaan
gas word verlaagd en stroom verhoogd
Naar goed Haags gebruik, hebben ze denk ik eerst binnen het kabinet gevochten over hoeveel geld er gebruikt mag worden voor deze actie. Daarna zijn ze naar de energiebedrijven gegaan hoeveel je kan krijgen voor dat bedrag.

Dat is natuurlijk weer in een of ander koopkrachtplaatjesberekening gegaan. En dan kom je op die idiote getallen.

  • Maxwp
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 01:21
phicoh schreef op woensdag 21 september 2022 @ 10:33:
[...]


Naar goed Haags gebruik, hebben ze denk ik eerst binnen het kabinet gevochten over hoeveel geld er gebruikt mag worden voor deze actie. Daarna zijn ze naar de energiebedrijven gegaan hoeveel je kan krijgen voor dat bedrag.

Dat is natuurlijk weer in een of ander koopkrachtplaatjesberekening gegaan. En dan kom je op die idiote getallen.
gisteren avond in nieuwsuur werd verteld dat ze ongeveer 2 weken geleden ( dat 2 weken ) door een paar grote energie bedrijven benaderd waren dat ze toch mogelijkheden zagen om een plafond in te stellen
en toen heeft men die kans gegrepen
het is dus niet door de overheid maar door de bedrijven ingezet

.nl / Thuisaccu 5.12kwh ( Venus E V151, CT003 V114, digitale meter ESMR5 ) / Hoymiles solar


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Playa del C.
  • Registratie: September 2010
  • Laatst online: 06:58
Maxwp schreef op woensdag 21 september 2022 @ 10:54:
[...]

gisteren avond in nieuwsuur werd verteld dat ze ongeveer 2 weken geleden ( dat 2 weken ) door een paar grote energie bedrijven benaderd waren dat ze toch mogelijkheden zagen om een plafond in te stellen
en toen heeft men die kans gegrepen
het is dus niet door de overheid maar door de bedrijven ingezet
Als dat waar is, dan is dat extra winst voor de energiebedrijven. Immers, zij verkopen voor de hoge prijs, klant betaald tot het plafond, overheid (via belasting) de rest.
Met de hoge prijzen waren mensen flink gaan besparen, maar door het plafond gaan velen weer door met het oude verbruik.
Slim gespeeld weer...

  • Dennis1812
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 04:02

Dennis1812

Amateur prutser

Uiteraard, zolang het plafond geld kunnen ze maximaal cashen en geld krijgen van de overheid.

En daalt de prijs blijven ze gewoon op het plafond hangen

Volgens mijn dokter ben ik een heel zeldzaam geval. Deal with it.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • phicoh
  • Registratie: April 2011
  • Laatst online: 01:36
Maxwp schreef op woensdag 21 september 2022 @ 10:54:
[...]

gisteren avond in nieuwsuur werd verteld dat ze ongeveer 2 weken geleden ( dat 2 weken ) door een paar grote energie bedrijven benaderd waren dat ze toch mogelijkheden zagen om een plafond in te stellen
en toen heeft men die kans gegrepen
het is dus niet door de overheid maar door de bedrijven ingezet
Het gaat er natuurlijk om hoe ze aan die 70 cent voor elektriciteit gekomen zijn. Die is hoger dan de spotmarkt tarieven dit jaar.

  • Skywalker27
  • Registratie: Maart 2012
  • Laatst online: 06:58
phicoh schreef op woensdag 21 september 2022 @ 11:57:
[...]


Het gaat er natuurlijk om hoe ze aan die 70 cent voor elektriciteit gekomen zijn. Die is hoger dan de spotmarkt tarieven dit jaar.
Volgens mij is dat het max tarief dus het betekend niet dat je dat gaat betalen (ehm volgens de overheid dan he). Praktijk is waarschijnlijk anders.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • space-one
  • Registratie: Mei 2018
  • Laatst online: 03-07-2024
Proton_ schreef op woensdag 21 september 2022 @ 07:53:
@space-one kan je dat nog een beetje toelichten? Een moderne gascentrale maakt met 1 m³ gas ongeveer 4 tot 5 kWh, dat is geen toeval.
Dus ik begrijp je punt niet :)
Gaat om de prijs van gas en stroom en was is tot nu toe de verhouding 1 m3 gas kost ongeveer even veel als 4 kWh op basis van de markt. Een warmtepomp met een cop van 2 -2,5 bijv warmwater is even duur als gas. Een warmtepomp die voor verwarming wordt gebruikt kan een cop 4 halen gemiddeld over het seizoen.
Voor 1 m3 heb je dan 2 kWh nodig. Een warmtepomp bespaart de helft op een energieverbruik van gas.

Nu met 1,50 voor 1m3 gas en 0,70 voor 1kWh veranderd dat . 2 kWh is 1,40 en bijna dus 1,50. Investering terug verdienen van de wp? En als voor stroom boven je energieplafond uit komt kan het nog duurder worden.

De verhouding in prijs is dus veranderd. Bij dezelfde verhouding had stroom 35-40 cent gekost.

[ Voor 13% gewijzigd door space-one op 21-09-2022 14:02 ]


  • space-one
  • Registratie: Mei 2018
  • Laatst online: 03-07-2024
Skywalker27 schreef op woensdag 21 september 2022 @ 12:45:
[...]


Volgens mij is dat het max tarief dus het betekend niet dat je dat gaat betalen (ehm volgens de overheid dan he). Praktijk is waarschijnlijk anders.
Ik verwacht niet dat energiebedrijven veel lager uitkomen dan de 50 cent op dit moment variabel voor vaste klanten de komende maanden. Want de energiebelasting op stroom gaat omhoog en BTW naar 21% en extra winst is nodig omdat volgens zij moeten meebetalen aan deze regeling. Dan ga je al snel naar de 70 cent
Stroom wordt niet goedkoper wel het gas.

[ Voor 10% gewijzigd door space-one op 21-09-2022 13:53 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Maxwp
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 01:21
Playa del C. schreef op woensdag 21 september 2022 @ 10:58:
[...]

Als dat waar is, dan is dat extra winst voor de energiebedrijven. Immers, zij verkopen voor de hoge prijs, klant betaald tot het plafond, overheid (via belasting) de rest.
Met de hoge prijzen waren mensen flink gaan besparen, maar door het plafond gaan velen weer door met het oude verbruik.
Slim gespeeld weer...
https://www.npostart.nl/nieuwsuur/20-09-2022/VPWON_1334651

12:44 bleek dat 2 weken geleden ... etc

[ Voor 4% gewijzigd door Maxwp op 21-09-2022 15:10 ]

.nl / Thuisaccu 5.12kwh ( Venus E V151, CT003 V114, digitale meter ESMR5 ) / Hoymiles solar


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Proton_
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 20:36

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

Ontwikkeling;
https://www.politico.eu/a...ected-near-nord-stream-2/
Afbeeldingslocatie: https://www.politico.eu/cdn-cgi/image/width=1280,quality=80,onerror=redirect,format=auto/wp-content/uploads/2022/09/27/Gaslaekage-North-Stream-2-taget-fra-F-16_1.png
Gaslekken.
Los van de whodunit (hier offtopic denk ik) lijkt het me duidelijk dat er voorlopig een valide technische reden is om hier geen gas door te sturen.
En dat er best wel een use case is voor elektrische vliegtuigen, deze foto is vanuit een F16 genomen die hopelijk zijn nabrander wel uit had...

Het ik-wil-een-warmtepomp FAQ topic- '23 MG5, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant Arotherm Plus.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
Proton_ schreef op dinsdag 27 september 2022 @ 16:12:
Ontwikkeling;
https://www.politico.eu/a...ected-near-nord-stream-2/
[Afbeelding]
Gaslekken.
Los van de whodunit (hier offtopic denk ik) lijkt het me duidelijk dat er voorlopig een valide technische reden is om hier geen gas door te sturen.
En dat er best wel een use case is voor elektrische vliegtuigen, deze foto is vanuit een F16 genomen die hopelijk zijn nabrander wel uit had...
Geen idee waarom je hier zo laconiek over doet? Het is nogal een nieuwsbericht IMHO..

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WhySoSerious
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 06:16

WhySoSerious

Be the change.

D-Ed schreef op dinsdag 27 september 2022 @ 16:46:
[...]


Geen idee waarom je hier zo laconiek over doet? Het is nogal een nieuwsbericht IMHO..
Yes, dit is een kilometer breed...

En het is methaan, het klimaat is ons weer dankbaar.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
WhySoSerious schreef op dinsdag 27 september 2022 @ 17:15:
[...]


Yes, dit is een kilometer breed...

En het is methaan, het klimaat is ons weer dankbaar.
Bovendien zijn er explosies waargenomen op die locaties dus tja.. Sabotage aannemelijk ipv ‘gaslekken’

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Skywalker27
  • Registratie: Maart 2012
  • Laatst online: 06:58
D-Ed schreef op dinsdag 27 september 2022 @ 17:22:
[...]


Bovendien zijn er explosies waargenomen op die locaties dus tja.. Sabotage aannemelijk ipv ‘gaslekken’
En als ze kunnen bewijzen dat het de russen waren dan kan dit nogal uit de hand lopen. Daarnaast misschien false flag? De russen hebben hier geen voordeel van, of ze zijn echt achterlijk als ze denken overal mee weg te komen.

Nou ja ….

[ Voor 9% gewijzigd door Skywalker27 op 27-09-2022 20:58 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Maxwp
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 01:21
er zijn 2 norstream 1 en 2 nordstream 2 leidingen
3 daarvan hebben nu een lekkage 1 is nog heel
dit valt nu samen met het referenda in ukraine van de russen.
lijkt me dat putin zich verder aan het voorbereiden is op oorlog

.nl / Thuisaccu 5.12kwh ( Venus E V151, CT003 V114, digitale meter ESMR5 ) / Hoymiles solar


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Maxwp
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 01:21
space-one schreef op woensdag 21 september 2022 @ 13:44:
[...]


Ik verwacht niet dat energiebedrijven veel lager uitkomen dan de 50 cent op dit moment variabel voor vaste klanten de komende maanden. Want de energiebelasting op stroom gaat omhoog en BTW naar 21% en extra winst is nodig omdat volgens zij moeten meebetalen aan deze regeling. Dan ga je al snel naar de 70 cent
Stroom wordt niet goedkoper wel het gas.
grappig he hoe toevallig is dit
jetten heeft 2 weken voor prinsjesn dag een gesprek met de grote energie bedrijven welke hem hebben benaderd
de btw gaat omhoog etc en zoals je al zegt zal dat automatisch per 1 jan dus 7 cent worden
door nu al te verhogen naar 0,5 cent voorsorteren ze alvast hiervoor
de lagere gas prijs word dan weer gecompenseerd door meer voor stroom te betalen

.nl / Thuisaccu 5.12kwh ( Venus E V151, CT003 V114, digitale meter ESMR5 ) / Hoymiles solar


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Team-RiNo
  • Registratie: Mei 2006
  • Laatst online: 19-04 10:30
Anderzijds is de onzekerheid van het wel/niet leveren via Nordstream nu wel voorbij, de markt kan het inprijzen en weer tot rust komen. Uiteindelijk lijkt het me beter voor europa zo, sneller van het russische gas af.

5440Wp O/W op plat dak | 3MXM52N2V1B8 i.c.m. 1xFTXM35M2V1B + 2xFTXM25M2V1B | RTX4090+7800X3D


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • pdukers
  • Registratie: September 2006
  • Niet online
Team-RiNo schreef op dinsdag 27 september 2022 @ 22:33:
Anderzijds is de onzekerheid van het wel/niet leveren via Nordstream nu wel voorbij, de markt kan het inprijzen en weer tot rust komen. Uiteindelijk lijkt het me beter voor europa zo, sneller van het russische gas af.
Of je gaat je afvragen welke andere pijpleidingen doelwit kunnen zijn. Of boorplatformen. Of windparken. Of elektriciteitskabels. Of LNG terminals. Of LNG tankers. Infrastructuur op zee blijkt extreem kwetsbaar.

En zijn het wel de Russen?

Onzekerheid wordt alleen maar groter.

[ Voor 6% gewijzigd door pdukers op 27-09-2022 22:40 ]

Pagina: 1 2 ... 8 Laatste

Let op:
Topic beleid
Help! Ik wil laagdrempelig over mijn energierekening praten.
Bespreek je persoonlijk situatie hier: Help! De energierekening - kroegtopic

Wat wel niet in dit topic:
De belangrijkste stelregel: dit topic staat in AWM en gaat dus over een algemene discussie die informatief en nuttig is voor iedereen.
Dit topic is dus niet bedoelt voor persoonlijk advies of informatie over persoonlijke situaties.
Zie voor voorbeelden van persoonlijke advies topics onze topic start: defiant in "De energiemarkt crisis: ontwikkelingen en achtergronden"

Voor politieke besluiten over economische en maatschappelijk beleid en de gevolgen van de crisis qua energie en inflatie voor Nederland hebben we: Energie-en inflatiecrisis in Nederland

Wat wel hoort in dit topic:
• Ontwikkelingen op de energiemarkt, zoals energieprijzen en voorraden.
• Geopolitieke ontwikkelingen in binnen-en buitenland die impact hebben op de energiemarkt.
• Ontwikkelingen van prijzen en beleid van energiemaatschappijen.

Beleid en richtlijnen
• Geen minachting en/of vernederende oplossingen voor minder bedeelde groepen.
• Geen rants.
• Geen meme's/plaatjes.
• Geen nutteloze posts, denk s.v.p. na of je post wat inhoudelijks toevoegt.
• Geen ongefundeerde posts, onderbouw je standpunten met betrouwbare bronnen indien noodzakelijk.