lactaxative schreef op vrijdag 10 september 2021 @ 13:34:
Naar ik begrijp wordt mijn opmerking over de balans niet begrepen vanuit meerdere kanten. Ik denk dat ik het anders had moeten opschrijven. Sowieso voor de duidelijkheid: ik heb het uitsluitend over de politieke topics; in wetenschappelijke topics is de waarheid minder complex waardoor sturing eenvoudiger is.
Waar ik op doel is het patroon wanneer er een buitenstaander een standpunt inneemt welke niet conform de lijn van het topic is. Dit wordt ervaren als trollbaiten, terwijl die intentie doorgaans niet aanwezig is. Nu zou je willen rekenen op bepaald zelfregelend vermogen binnen het topic; deels in de vorm van zelfbeheersing zoals in de modbreak aangehaald, deels in de vorm van angel uit een discussie halen door een antwoord te formuleren. Wat er echter gebeurt is dat gebruikers, die het startpunt van de discussie ervaren als trollbaiten (ongeacht of dit zo is), happen. De balans die ik bedoel is niet eens zo zeer dat veelgebruikers hiermee wegkomen, maar dat dit onderling gestimuleerd wordt en inmiddels de norm is. Hierdoor ontstaat een cultuur welke constructieve discussie in de weg staat. In feite geldt hetzelfde voor de slowchat in het topic; ik heb vingers te weinig om de posts met één of twee regels te tellen.
Voor een topic waarin regelmatig Hanlon's aangehaald wordt, of gezegd wordt dat politici ook maar mensen zijn; is het verwachtingspatroon voor een doodsimpele forumbezoeker erg hoog. Ik kan er niet omheen dat de meeste bezoekers vrij redelijke mensen zijn, die wellicht nog niet in staat zijn om door alle verstoringen heen te prikken. Het zou raar zijn om te veronderstellen dat verscheidene (nieuwe) gebruikers het probleem zijn, terwijl dat de gemene deler (de veelbezoekers) in de escalaties buiten schot blijft. Waar ik het aanhalen van rechtsongelijkheid wat ver vindt gaan (ook hier wordt slechte intentie van mij verondersteld), is de onbalans waar ik op doel wellicht wel zo te omschrijven (met dien verstande dat ik dergelijke termen voor gedrag op een forum echt buitensporig vind).
Enfin, ik ga terug mijn hok in. Het probleem is dat het niet zo zeer valt of staat met handhaving. Het valt of staat met naleving. Er kan tenslotte maar een bepaalde inzet verwacht worden van moderator-vrijwilligers, en daar hebben we respect voor op te brengen. Het enige wat mij rest is oproepen om de eerste twee regels zoals genoemd in de TS van het NL politiek topic iets beter na te leven, en iets minder snel slechte intentie te veronderstellen. Als ik een medestander zijn samenvatting mag quoten: #Doelief.
Ik kan me hier tot op specifieke hoogte bij aansluiten. Ik moet wel er op wijzen dat het heel makkelijk is om van "standpunt -> niet conform lijn van topic" terecht te komen in bad faith argumentatie. Dat is in het verleden nogal een fenomeen geweest, met name bij een zeer beperkt en zeer specifieke invalshoeken bij onderwerpen - laat ik het zo formuleren (ik denk dat het duidelijk is waar die opduiken en wat ze zijn).
Ik ben wat gaan spitten in de discussies, en het patroon van "standpunt niet conform lijn van gesprek" is wel bijzonder zeldzaam. Ik vraag me af of we dit fenomeen niet een beetje verwarren met iets heel anders. Het is ook wel ironie dat deze discussie hier juist opgeflakkerd is na een geïntroduceerd intermezzo van focus & inhoud waar behoorlijk van gekend is dat het weinig gezond is - precies op een punt van timing waarop juist de inhoudelijke discussie resulteerde in een vinden van verkenning en balans.
Maar wel ten koste van de - inderdaad, politieke - connect die er eerst instinctief lag, vervolgens onderzocht werd door degene die de connect had. Van die poging bleef niets meer over.
Ja, de drempel ligt niet laag. Toch ligt dat niet aan discussie. Het is een deel afgeleide van de kenmerken & vereisten van het forum, en een deel onderwerp. Complexiteit schept drempel.
Voor een deel is dat best goed op te vangen, hoe ieder gesprek binnenkomt is een flinke factor. Maar, er zijn ook andere mechanismen. Zoals bijvoorbeeld her en der een scheiding tussen Kroeg / Main Topic - wat ook niet zonder prijs is, maar goed, elk gereedschap kent zijn moment en toepassing.
Al met al is wat door @
lactaxative aangedragen wordt niet anders dan normaal en vereist. En ja, er zijn zo heel af en toe momenten waar naleving aandacht verdient, omdat het uit het oog verloren wordt.
Maar laten we nu eens concreet worden. Die vlieger gaat niet op daar waar inmiddels gekende sporen van escalatie geïntroduceerd worden voor doelstellingen van ontwrichting, afleiding of zelfs misdirectie. Die sporen zijn gekend omdat ze prima in kaart gebracht zijn in gesprekstechnieken, maar ook omdat ze een connect hebben met specifieke - inderdaad, politieke - sporen.
En dan slaat het appèl voor naleving helaas een plank mis.
Moderatie is altijd reactief. Achteraf. Aard van het beestje. Dat vraagt absoluut ook wat van de gebruikers. Toch ligt hier een bijzondere complicatie. Die van disproportioneel en toxisch signaal. Het heeft effect, en dat effect is meervoudig en dominant. Ruim je het achteraf op, dan heb je het goed gedaan, maar de effecten zijn dan reeds bewerkstelligd.
Nogal een Kwestie in onze moderne tijden. Niet beperkt tot een forum. Het heeft weinig zin om het probleem te ontkennen of negeren, het is zelfs schadelijk om de effecten te marginaliseren.
Naleving krijgt in deze een bijzondere context. Een die opmerkelijke overeenkomst heeft met die van burgerschap, waar de burger ook rol en functie heeft. Daar zitten grenzen aan, beperkingen, overwegingen, maar daar zit ook opdracht bij. In variaties van maatschappelijk debat is bijvoorbeeld een Tolerantie Paradox net zo pijnlijk kritiek essentieel als in een politiek debat.
Anders gezegd: participatie binnen gesprek komt er niet omheen om ook aan te stippen wanneer iets voorbij gaat aan grenzen. Binnen beperkingen van discussie, en vanuit constructieve focus. Uitleggen wat een bad faith argument is, vragen of zoiets onbedoeld of onbewust is, engageren in verkenning. Et cetera. Maar ja, ook identificeren wanneer derailing aanwezig is en binnen aanwezige beperkingen dat ook aanstippen.
Door de bank genomen duikt dat enkel op bij uiterst beperkte selectie van invalshoeken en focus van onderwerp. Hier mogen we best eerlijk over zijn. Misschien wat hard om toch even op tafel te leggen, maar
toxic intent is toxic intent.
Al met al heb je uitstekend de spies omgedraaid van narratief, petje af.
De veelgebruiker als het probleem. De regulier terugkomende verstoring als buitenstaander. Een stelsel van regels als niet constructieve cultuur. En een voorstel tot meer ruimte voor normatieve beoordeling. #Don'tBeEvil
[
Voor 3% gewijzigd door
Virtuozzo op 11-09-2021 00:01
]
Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.