Strijpje schreef op vrijdag 10 februari 2023 @ 11:48:
Ik vraag me dan overigens wel af waar het geld vandaan komt, als prijzen grotendeels nog hetzelfde is als vorig jaar maar de hypotheekrente wel flink is gestegen.
- Ofwel huizen zijn voor (stuk) minder verkocht dan dat ze te koop staan. Dit zien we natuurlijk niet. (Het speelt ook wel mee dat er niet meer massaal OVERboden wordt, dus techn gezien is dat al een daling)
- Of mensen krijgen zodanig hogere lonen dat ze de verhoogde hypotheekrente kunnen compenseren
Ik gun iedereen een woning hoor, maar ik hoop voor een grote groep starters (waaronder ik) dat de prijzen nog flink gecorrigeerd worden.
En dat blijkt uit je posts in dit topic. Ik gun het iedereen van harte, maar "de starter" heeft het nooit gemakkelijk gehad, of dit nu in 2000, 2008, 2015, 2020 of nu is. Mochten prijzen zover dalen dat het weer "aantrekkelijk" (wat/wanneer dat ook mag zijn) wordt te kopen, zullen samen met jou tig anderen dit beseffen. Met stijgende vraag, stijgen de prijzen ook weer. En er zullen altijd mensen zijn met meer geld dan jij, dat is helaas de werkelijkheid. Daarom is de enige manier van bieden om zelf te bedenken wat je iets waard vindt.
Ik heb vorig jaar als starter gekocht, na lang sparen, zoeken en een hoop woningen mislopen (top 10 stad in NL). Grote kans dat ik bijna op de piek gekocht heb (tot prijzen weer doorstijgen), gelukkig met een nog redelijk hypotheekpercentage. Mede door het volgen van dit topic, verschillende websites en bank/economie-gerelateerd nieuws zag ik de bui al hangen qua ommekeer. Let wel, nog vóórdat de mainstream media (NOS, NU, kranten) berichtten over een woningmarktdaling. Om deze reden heb ik daarom nog wat van de vraagprijs kunnen pingelen i.p.v. te overbieden (wat op een gemiddeld verjaardagsfeestje nog wel onderwerp van gesprek was). Met andere woorden, met het volgen van die mainstream media en koffiepraatjes op het werk loop je eigenlijk achter de feiten aan.
Het is iets van de laatste tijd om een woning als een investeringsobject te zien i.p.v. iets dat woongenot oplevert. Maar als je het zo bekijkt geldt ook hier "time in the market beats timing the market". Ik zou daarbij wel een horizon van zo'n 5 jaar pakken waarvan je zeker weet dat je die periode blijft zitten in verband met kosten koper en om een paar procent aan daling op te kunnen vangen. Je lost toch iedere maand af, dus uiteindelijk loop je die enkele procenten aan (potentiële) daling wel in.
Je hebt op dit moment in ieder geval het voordeel van het grotendeels ontbreken van overbiedingen. Als ik de tweakers hier moet geloven werd afgelopen jaren de taxatieprijs gelijk getrokken aan de biedprijs, waar degenen die 100% moesten financieren een grotere kans op onderwater staan hebben dan jij nu de prijzen wat realistischer zijn.