Ruimtelijke ordening in NL: problemen en achtergronden
Doel van het topic.
Bespreek in dit topic het beleid in Nederland omtrent ruimtelijke ordening. Van politieke beslissingen of juist het uitblijven ervan tot aan de geschiedenis en mogelijke plannen voor de toekomst van ruimtelijke ordening in Nederland.Definitie
Ruimtelijke ordening of ruimtelijke planning is het proces waarbij met een groot aantal spelregels de leefruimte planmatig wordt benut en ingericht. Daarbij wordt rekening gehouden met individuele en gemeenschappelijke belangen. Kortweg: het zo goed mogelijk aan elkaar aanpassen van samenleving en ruimte. De wetenschapsgebieden die hierbij een rol spelen zijn planologie, landschapsarchitectuur en stedenbouw. Maar ook zaken als milieu en economie spelen een grote rol in de ruimtelijke ordening.bron: wikipedia
Actuele achtergrond
In Nederland heerst er een bestuurscrisis die alle inmiddels alle departementen en beleidsgebieden bestrijkt, zo ook ruimte ordening.Opheffing ministerie
De belangrijkste uiting van de bestuurscrisis is misschien wel het opheffen van het ministerie van VROM in 2010:bron: wikipediaOp 14 oktober 2010 is het ministerie van VROM opgeheven. Ruimte en Milieu zijn toen samengevoegd met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat tot het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De Rijksgebouwendienst en het onderdeel Wonen, Wijken en Integratie, waaronder ook de bouwregelgeving, werden ondergebracht bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Energie en de Nederlandse Emissieautoriteit zijn naar het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gegaan.
Lang heeft dit niet geduurd, sinds deze kabinetsperiode is weer een ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Een andere belangrijke element van de bestuurscrisis is de nieuwe omgevingswet:
Nieuwe bouwcrisis dreigt door ‘onwerkbare’ megawet
En heeft ook last van ICT problemen:De nieuwe Omgevingswet, waarin tal van bestaande regels worden samengevoegd, dreigt zó ingewikkeld te worden dat grote bouwprojecten in gevaar komen. Juist de grote steden, die de komende jaren een belangrijke bijdrage moeten leveren aan een oplossing van de wooncrisis, maken zich daarover grote zorgen. Dat blijkt uit interne documenten in handen van NRC.
Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld wegens ict-problemen
De Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld. De controversiële en veelomvattende planologische wet kan vanwege de complexe ict-infrastructuur niet op 1 juli, maar pas op 1 oktober of zelfs 1 januari worden ingevoerd, zegt het kabinet.
Crisisterreinen
Hieronder volgt een onvolledige lijst van alle crisisterreinen die inmiddels spelen op het gebied van ruimtelijke ordening. Niet genoemde probleemgebieden mogen uiteraard besproken worden, graag zelfs.- Volkshuisvesting qua aard en samenstelling van woningen: Nederland groeit qua bevolking, maar het huizenaanbod is zowel qua aantal als samenstelling niet passend.
- Volkshuisvesting qua betaalbaarheid: gerelateerd aan bovenstaande is er een gebrek aan betaalbare huisvesting.
- Duurzaamheid en energietransitie: windmolens zijn natuurlijk een belangrijk RO vraagstuk, maar verduurzaming in het algemeen vraagt om een belangrijke RO visie.
- De balans tussen natuur, landbouw, industrie en wonen: Nederland is een klein dichtbevolkt land, de belangen tussen de 4 gebieden van ruimtelijke ordening zullen dus altijd onderdeel zijn van tegenstrijdige belangen.
- Urbanisatie en krimpgebieden: zoals bijna elk westers land urbaniseert Nederland richting stedelijke gebieden, terwijl er er landelijk juist krimpgebieden ontstaan.
- Verdozing van Nederland: logistieke bedrijven en datacentra zorgen voor verdozing van het Nederlandse landschap.
Bronnen en achtergronden
Canon van de ruimtelijke ordening (CanonRO)Wikipedia: Ruimtelijke ordening
gebiedsontwikkeling.nu
kenniscentrum: wet ruimtelijke ordening
Rijksoverheid: beleid ruimtelijke ordening
Topic regels
Het topic heeft een overlap met andere topics die direct raken aan ruimtelijke ordening. Het is onvermijdelijk dat het ook hier besproken wordt, maar hou het onderwerp s.v.p. binnen de context van ruimtelijke ordening. Als je het over het onderwerp zelf wilt hebben wijk dan s.v.p. naar het juiste topic.De stikstof crisis: De stikstofproblematiek: oorzaak, gevolgen en oplossingen
Het Nederlandse klimaatakkoord: Het Nederlandse Klimaatakkoord
Migratie en bevolkingsgroei in Nederland: Prognose bevolkingsgroei Nederland en de gevolgen
De woningmarkt: Ontwikkelingen op de huizenmarkt - Deel 6
De energiecrisis: Energie - crisis & actualiteit
[ Voor 14% gewijzigd door defiant op 26-06-2022 23:45 ]
Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”