Migratie in Nederland: problemen, oplossingen en achtergrond
Inleiding
Het onderwerp migratie is door de VVD als verkiezingsthema gelanceerd met de door VVD veroorzaakte val van het kabinet. Het thema is mede door die val niet onomstreden. Maar aangezien het thema de politiek in meer of mindere mate al decennia beheerst is hier toch een apart topic.Verschillende soort migratie
Er zijn een aantal verschillende soorten migratie te onderscheiden, de belangrijkste zijn:- Arbeidsmigratie
- Asielmigratie
- Gezinsmigratie
- Studiemigratie
- Overig
De cijfers

bron

bron

bron (zelfde data)
Oorzaken
Elke groep migranten kent een eigen specifieke oorzaak.Arbeidsmigratie
Door het vrij verkeer van personen binnen de EU zijn EU burgers in staat om te wonen en werken in een EU land naar keuze. Of mensen dat ook dat ook doen ligt aan de aantrekkelijkheid van het land om te werken en het beleid van het land zelf omtrent arbeidsmigratie en veelal de lobby van het bedrijfsleven.In Nederland zijn er op dit vlak een aantal problemen:
Een grote vraag en lobby van werkgevers:
'Kijk met bredere blik naar arbeidsmigratie', zegt adviesraad
Een wijze les uit 1973: pas op met massale arbeidsmigratieVooral ondernemers volgen de ontwikkeling van arbeidsmigratie met argusogen. Zij hebben arbeidsmigranten nodig, vanwege het tekort aan beschikbaar personeel in Nederland. Ze dringen er bij lokale bestuurders en bij het Rijk op aan meer huisvesting te realiseren voor die werknemers, met name uit Oost- Europa.
Ger Ebbeling, oud-migratieambtenaar Het bedrijfsleven moedigt arbeidsmigratie aan, zonder oog te hebben voor de negatieve gevolgen ervan.
Het gevolg is weinig beleid en sturing van de politiek:Wees heel selectief bij het binnenlaten van werknemers uit het buitenland. En bind de arbeidsmigratie aan strikte regels voor taal en huisvesting. „Neem als overheid zelf de regie stevig in handen, en laat het arbeidsmarktbeleid niet bepalen door de machtige werkgeverslobby in Den Haag.”
'Nederland moet greep krijgen op arbeidsmigratie'
Volgens Blom kenmerkt het Nederlandse beleid inzake arbeidsmigratie zich door een totale laissez-faire-houding waarbij er geen enkele sturing is op aantallen arbeidsmigranten of de mix van mensen die hiernaartoe komen.
Studiemigratie
Het aantal studenten is toegenomen door de keuze van de politiek om het hoger onderwijs te internationaliseren. Daarnaast heeft men gekozen voor het bekostigen van hoger onderwijs instellingen op basis van het aantal studenten, waardoor instellingen gemotiveerd worden om zoveel mogelijk studenten aan te trekken.Internationalisering hoger onderwijs ‘is doorgeslagen’
Voor de universiteit leveren buitenlandse studenten geld op. Het Rijk vergoedt de kosten van de 60.000 studenten uit Europese landen. Zelf betalen ze maar 2.000 euro collegegeld, net als Nederlanders. En de 20.000 niet-Europese studenten betalen zelf hun volledige opleidingskosten: 6.000 tot 16.000 euro per jaar. Er studeren maar 12.000 tot 15.000 Nederlanders in andere Europese landen.
Voor de belastingbetaler is de balans van internationalisering dus negatief.
Gezinsmigratie
Gezinsmigratie kan uit verschillende hoeken komen; het kan een gevolg zijn van arbeidsmigratie, maar ook een gevolg van eerdere asielmigratie, welke vanwege de aard vaak een grote instroom aan gezinsmigratie geeft.Ook in vluchtelingenpiekjaar bleef gezinshereniging belangrijke reden voor migratie (2017)
Bijna negenduizend gezinsmigranten kwamen uit Polen. Dat zijn bijvoorbeeld Poolse vrouwen en kinderen die zich bij hun werkende man voegen. Op de tweede plaats qua gezinsmigratie staat Syrië: bijna vierduizend. 'Dat zijn familieleden die via de normale procedure voor gezinshereniging naar Nederland zijn gekomen', aldus Latten. 'Zij hebben zich bijvoorbeeld bij familieleden in Enschede en Hengelo gevoegd, textielsteden die van oudsher een grote orthodox-christelijke Syrische gemeenschap hebben.'
Asielmigratie
Asielmigratie kent tot nu toe een golfbeweging, afhankelijk van conflictsituaties in het buitenland.
bron
Ook de huidige periode kent weer een oplaaiing van conflict met de Russische invasie in Oekraïne en onrust in Afrika en gebieden in het M-O.
Gevolgen
De gevolgen van migratie vallen uiteen in 2 categorieën:- De sociaal maatschappelijke gevolgen van migratie, zoals integratie, taal, etc.
- De sociaal economische en maatschappelijke gevolgen van een netto toename van de bevolking op langere termijn, d.w.z. bevolkingsgroei.
De sociaal maatschappelijke gevolgen van migratie.
Wanneer mensen zeggen dat ze het item migratie belangrijk vinden, heeft dat vaak deels te maken met de sociaal maatschappelijke gevolgen zoals integratie. Dit onderwerp is decennia ter discussie gesteld met o.a. het debat over de multiculturele samenleving.De sociaal economische en maatschappelijke gevolgen van een netto toename van de bevolking op langere termijn, d.w.z. bevolkingsgroei.
Netto bevolkingsgroei raakt aan een hoop aspecten van de samenleving, hieronder enkele primaire en secundaire effecten:Primaire aspecten:
- Woningbouw, zowel koop als (sociale) huur.
- Ruimtelijke ordening, d.w.z. waar wordt gebouwd en hoe.
- Meer vraag naar en druk op sociale voorzieningen.
- Milieuaspecten door meer bouw en het voller worden van het land.
- Vervoersaspecten door meer druk op vervoer, zowel OV als wegvervoer.
- Sociale aspecten en gevolgen van minder ruimte en een drukker land.
Projectie bevolkingsgroei
Het CBS heeft een projectie gemaakt van de bevolkingsgroei.Prognose: meer inwoners door migratie
:fill(white):strip_exif()/f/image/blTCTRV7PRHTNzBu71b8HZrS.png?f=user_large)
Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”