Tijd voor wat ontwikkelingen op de huizenmarkt dan maar?
https://nos.nl/artikel/24...gunning-voor-azc-in-hotel
De landelijke overheid heeft een gemeente overruled voor vergunningen voor een AZC. Blijkbaar is de asielcrisis urgenter dan de woningnood, waar eveneens grond/gebouwen hetgeen is waar een tekort aan is.
Ik denk een mooi voorbeeld waarbij het 'meten met 2 maten' voornamelijk door gemeentelijke financiën bepaald worden; aan bouwgrond is meer te verdienen immers.
https://nos.nl/nieuwsuur/...e-huurwoningen-te-stoppen
Paar interessante quotes;
Een sociale huurwoning mag maximaal 763,47 euro aan huur kosten, dat is de zogeheten liberalisatiegrens. Maar beleggers mogen bovenop dat bedrag bijvoorbeeld nog servicekosten rekenen, die kunnen oplopen tot honderden euro's. Ook bouwen ze vaak huizen die net onder deze huurprijs zitten, maar die dan wel heel klein zijn.
Colin Hendriks woont in een studio in Rotterdam die door zou moeten gaan voor sociale huurwoning. "Ik betaal nu bijna 1000 euro per maand", zegt hij. Hij heeft een studio zonder aparte slaapkamer van 35 m2 en betaalt dus veel meer dan de liberalisatiegrens. "Door de servicekosten wordt het 1000 euro.
Mooie loophole weer; zo kunnen we grond die eigenlijk voor sociale huur bestemd was (en zeer waarschijnlijk met korting wordt verkocht), toch gebruiken om heul veul geld aan te verdienen...

Een mooie winst voor de belegger die er weer meer huisjes mee kan opkopen!
Johan Conijn, emeritus hoogleraar woningmarkt aan de UvA, ziet dat gemeenten vaak een termijn van bijvoorbeeld tien jaar vastleggen waarin de woning beschikbaar moet blijven voor de maximale sociale huurprijs. "Dan bouw je dus eigenlijk een tijdelijke sociale huurwoning, dat is niet duurzaam. Na tien jaar mag de prijs fors omhoog."
In Rotterdam spreken ze helemaal geen termijn af. Daar zijn de gevolgen zichtbaar in het project The Lee Towers. Oude torens werden omgebouwd tot woningen. Waarvan 336 als 'sociaal' werd aangemerkt. Maar nu, drie jaar later, zitten al deze appartementen ruim boven de liberalisatiegrens.
[...]
Gemeenten hebben überhaupt amper zicht op hun totale sociale huurvoorraad. Zelfs sociale huurwoningen, die niet meer bestaan, worden bij de sociale huurvoorraad gerekend. Zo rekent de gemeente Rotterdam de 336 woningen in de The Lee Towers ook bij de voorraad sociale woningen, terwijl deze dus niet meer bereikbaar zijn voor mensen met een kleine beurs.
Geweldig: bouw je woning 1-2 puntjes onder de liberalisatiegrens, vervolgens duimen dat de WOZ stijgt of misschien het een en ander te verbouwen en hoppa: je kan je appartement nu geliberaliseerd verhuren voor het bedrag wat je wilt.
En nog mooier: de gemeenten kan in de cijfertjes gewoon blijven zeggen dat ze sociale huurwoningen hebben! De documentjes zeggen dat het goed is
Of het ligt aan beleggers (die gek genoeg altijd beweren dat het te weinig oplevert) of aan gemeenten die te laks zijn (en het misschien wel goed uit komt) weet ik niet, maar volgens mij moet dit fundamenteel anders.