CVTTPD2DQ schreef op donderdag 21 oktober 2021 @ 20:25:
[...]
Daarom zul je voor een huurwoning meestal een hogere huur per maand betalen dan wat je aan kale hypotheek kwijt bent voor dezelfde woning. Maar de discussie over het belasten van de eigen woning gaat (m.i.) niet over het 'gelijk' trekken van de economische positie van kopers en huurders. Het gaat over het gelijk trekken van de
rechtspositie van kopers en huurders. Waarom hebben kopers toegang tot een fiscale faciliteit die huurders niet mogen gebruiken?
Dus volgens jou gaat het er niet om of mensen een woning, zij het huur danwel koop, kunnen betalen, maar alleen om behulp van welke hulpmiddelen dit mogelijk wordt gemaakt? Want als dat zo is, en dingen zoals de HRA vaak worden bekritiseerd, zullen we dan ook per direct alle huurtoeslag afschaffen? Want dat is voor sommige mensen een compensatie van (ruim) meer dan 50% van hun maandlasten. En nee, hier zou ik zeker niet op willen aansturen, huurtoeslag is er met name om de minima een overbrugging van kosten te geven zodat ze ook een minimale woontoestand kunnen hebben.
Ik snap ook niet wat je met "rechtspositie" wilt aanhalen. Niemand in Nederland dwingt je om te kopen of te huren, die keuze is aan jezelf. Echter, door je eigen financiële situatie, persoonlijke voorkeur, huidige situatie in je leven of wat dan ook ga je kopen of huren. Huren en kopen zijn twee verschillende dingen, dus dat daar andere voorwaarden op van toepassing zijn is heel normaal. Dit is hetzelfde wanneer ik een auto koop of lease.
[...]
Je vergelijking gaat mank op meerdere manieren. Woningprijzen an sich zeggen niks over woonlasten, want de rente is immers tegelijkertijd fors gedaald. Tegelijkertijd heeft stijging van de WOZ-waarde nauwelijks (nou goed, via het EWF) invloed op de woonlasten van bestaande kopers, terwijl de huurstijiging over de hele linie geldt. Een 2% gemiddelde huurstijging heeft een veel grotere invloed op het besteedbaar inkomen van mensen dan een stijging van de woningprijzen met 30 of zelfs 80%.
Leuk dat je zegt dat mijn vergelijking mank gaat, maar zelf negeer je heel toevallig wel zaken als onderhoud aan een koopwoning, wat de laatste jaren heel hard in kosten gestegen is. Probeer nog maar eens een dak te laten isoleren, een platdak te vervangen een nieuwe keuken te laten plaatsen. Die prijzen/kosten zijn heel wat meer dan 2 of 3% gestegen per jaar. Heb zelf dit jaar een offerte laten opmaken voor een garagedak te vervangen bij dezelfde firma waar een vriend het vorig jaar heeft laten doen. De prijs was voor mij ineens, teruggerekend naar hetzelfde aantal vierkante meters, 60% hoger. Dakreparatie of vervanging in het huurhuis noodzakelijk? Bel de huurbaas of woningvereniging en die regelen het wel, ik mag een paar duizend euro aftikken.
Maar belangrijker: dit gaat over de rechtvaardiging van fiscaal beleid, niet over wat de marktprijzen doen. De overheid belast het vermogen van huurders wel, maar van kopers niet. Waarom?
Huh? Iemand die huurt krijg loon, wat belast wordt, betaald daarvan zijn/haar huur. Ik krijg loon en betaal daarvan mijn hypotheek en alle andere lasten/kosten verbonden aan het huis. Voor de gein eens gekeken naar 2 redelijk vergelijkbare huizen hier in de buurt, in dezelfde wijk (andere straat wel), beiden 2-onder-1 kap, allebei een garage met nette oprit, 110-120m2 woonruimte en 300-350m2 perceel. De een is huur, de ander koop, huur iets kleiner maar woning is wel 38 jaar jonger en in veel nettere staat van onderhoud.
Huurwoning: 900 euro de maand, geen extra servicekosten.
Koopwoning: 240k vraagprijs, zal wel voor wat meer gaan, zeg 250k. Hypotheek op die woning is netto (HRA dus al verrekend) rond de 775 euro de maand (let op: dit wordt jaarlijks meer). OZB voor de koopwoning is ongeveer 500 euro dit jaar (42 euro per maand), huurwoning betaald 0 (berekend op website van gemeente zelf).
Rekenend met 1% onderhoud per jaar aan de koopwoning (en naar deze woning kijkende is dat eerder initieel minimaal 15-20k om het op dezelfde afwerking te krijgen) heb je dus nog 2500 euro per jaar, oftewel 208 euro per maand. Overlijdensrisicoverzekering kost een euro of 7 de maand, opstalverzekering (zonder iets erbij) zo'n 20 euro per maand.
Totaal per maand gerekend: huren is 900 euro (zit alles bij). Kopen: 1052 euro met HRA, zonder is het om en nabij de 1100 euro de maand. En eigenlijk moet er nog minimaal 15k vooraf in de koopwoning gestoken worden in een nieuwe badkamer, stucwerk, nieuwe vloerbedekking/laminaat, mogelijk nieuwe CV (bouwjaar 2008) en algeheel onderhoud.
Ja... ik denk echt dat we die koper enorm extra moeten belasten, want hij heeft het zoveel beter
En nog even terugkomend op deze uitspraak:
Een 2% gemiddelde huurstijging heeft een veel grotere invloed op het besteedbaar inkomen van mensen dan een stijging van de woningprijzen met 30 of zelfs 80%.
Een woning als de koopwoning die ik bekeken heb, die nu voor 240k in de markt staat en hoogstwaarschijnlijk voor meer dan dat verkocht wordt, was een jaar of 3 geleden wellicht net 180-190k waard. Dat had destijds, in 2018 met zeg 2.5% rente (wat toen heel normaal was) je netto maandlasten van zo'n 620 euro. Oftewel, voor diezelfde woning moet je nu 155 euro extra per maand betalen aan hypotheek, een stijging van 25% in 3 jaar tijd. Huren stegen,
volgens het CBS en waarschijnlijk 2.4% over 2021, over die periode met 8% (100% * 1.025 * 1.029 * 1.024 = 108%). Hmm... maar die koper heeft wel lekker recht op HRA van een paar tientjes per maand, toch?