Ik kan je uit de droom helpen, de foto die hier gepost was is absoluut niet handig om het zo te doen. Het aansluitpatroon volgt meer een industriële kast dan een huisinstallatie, en er worden zoveel regels én richtlijnen aan de laars gelapt dat geen enkele verzekering of professional hier ooit z'n handen aan zou willen branden.
Hoe doe je zoiets dan wel? Dat is lastig even snel uit te leggen, maar er zijn wel wat dingen die je een eind op weg kunnen helpen:
- Gebruik DIN componenten voor je schakelingen. Dat kunnen interrupt units zijn, of domotica units zoals KNX. Led drivers monteer je buiten de meterkast en inbouwdimmers zijn no-go.
- Gebruik nooit blauw/bruin voor LED aansluitingen. LED is SELV, en SELV bedrading mag nooit verward worden met 230V vanwege de overduidelijke veiligheidsrisico's. Zodra je dit doet moet je hele LED systeem dubbel afgeschermd (aarding) zijn, inclusief al je drivers.
- Gebruik etage-rijgklemmen voor het aansluiten van de inkomende bedrading. Deze klemmen sluiten zowel aarde, nul als fase aan op één klem. De nul wordt verdeeld door deze klemmenstrook, de aarde wordt doorverbonden door koper-dinrail (let op, vervang ze: geen staal!), en alleen de fasen worden verder door de kast gelegd.
- Afmonteren van de inkomende bedrading gebeurt direct op de eerste rail na binnenkomst in de kast: je wil geen kabel, geen flex door je kast hebben lopen. Hierdoor raakt de kast propvol en verdwijnt de ademruimte van de componenten. Maak desnoods onder én boven een rijgklemmen rail. Doorgaans zet je de hele rail vol met klemmen, en dit ruimt lekker op: alle aarde en nul komt niet verder dan de rijgklemmen-rail.
- Uitzondering op de geen 'nul' door de kast zijn din-dimunits. Die hebben een nul nodig ter referentie. Je legt daartoe vanaf de rijgklemmen rail één 2.5mm2 blauwe flexibele draad naar de dimunit, en verdeelt die daar van terminal naar terminal over de nul aansluitpunten. Als je meerdere punten aan te sluiten hebt gebruik je dubbele adereindhulzen die je aanperst: je mag géén lasklemmen gebruiken, en ook twee losse draden in één terminal is absoluut no-go.
- Gebruik alleen flexibele leiding in de veldverdeler of meterkast. Deze moet 90 graden bestendig zijn, en uiteraard minimaal 2.5mm2, óók voor schakeldraden.
- Gebruik géén 1.5mm2 schakeldraad voor geschakelde stopcontacten.
- En zo kunnen we nog wel even een tijdje door gaan....
Een voorbeeld van een gecombineerde groepenkast inclusief een klein domotica gedeelte kan ik wel bijvoegen. Al het bovenstaande is hier in verwerkt. Zo clean als dit is hoe je groepenkast / domotica kast er uit hoort te zien:
Deze is overduidelijk nog niet aangesloten, maar dat is vrij simpel:
- Afgaande huisbedrading komt linksbovenin binnen via buisinvoer, en wordt op de klemmenstrook afgemonteerd.
- Voeding van netbeheerder komt onderin binnen, en wordt direct op op de hoofdschakelaar aangesloten. Wat je net niet ziet op de foto is dat er een aarde-terminal op de DIN-rail naast de hoofdschakelaar zit waar de aarde op de vertinde koper-rail wordt gezet.
- De oplettende kijker ziet dat de KNX kabel nog niet is aangesloten: die wordt in een bedradingskoker (dus geen flex!) rechtsom naar de terminal geleid en daar gestript en afgemonteerd. Je moet 4mm isolatie/ruimte kunnen garanderen tussen SELV en 230V, zelfs al ga je willekeurig waar dan ook aan de bedrading hangen. Dat krijg je alleen voor elkaar met bedradingskoker.
Als je zelf geen zin hebt om alles netjes uit te voeren, huur dan gewoon iemand in. Je hebt zelf het plan gemaakt hoe je het wil, en je kan ook vast wel ergens de materialen inkopen. Betaal gewoon iemand met verstand van zaken om de boel netjes aan te sluiten, dat scheelt je een hoop gedoe
Ik vond/vind het in ieder geval een hele opgave om het netjes te doen, al haal je er ook wel voldoening uit. Als ik nog eens een huis bouw gooi ik gewoon een tekening bij een elektricien neer: maak dat.
Want onderschat het niet: één verkeerde connectie of een niet goed aangedraaide schroef, een dubbele draad die op maar een klein oppervlak contact maakt, en je kan je hele huis afbranden. En reken maar dat de verzekering aan de bedrading kan zien dat er geen adereindhuls omheen zat oid.
Ik ben zelf behoorlijk precies, maar had tóch een verkeerd geknepen adereindhuls: resultaat? Een volledig doorgesmolten relaisunit: de terminal was zó heet geworden dat de interne contacten in elkaar aan het smelten waren. Gelukkig geen brand, maar dat had ook anders af kunnen lopen.