Toon posts:

Het grote tuinen, balkons en plantentopic Overzicht

Pagina: 1 2 3 ... 121 Laatste
Acties:

Onderwerpen


Acties:
 • +33Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: December 2011
 • Laatst online: 19:37
Mede-auteur:
 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Nu online

franssie

Hier kun je alles kwijt en vragen op het gebied van tuinen, tuinonderhoud, vijvers, tuinhuisjes, balkons, urban gardening en planten.


Natuurlijk hoeft het niet gezegd te worden dat een beetje Tweaker niet bang is voor een paar vuile handen en het liefst gifvrij tuiniert. _/-\o_
Beter voor ons, beter voor ukkies in de tuin, beter voor ons blauwe knikkertje en natuurlijk voor alle beestjes die ons veel werk uit handen nemen qua opruimen en bestuiven. :Y
En heb je de mogelijkheid, probeer dan wat extra planten voor vlinders en bijen in je gifvrije tuin te zetten. Ze hebben het moeilijk en je zult verbaasd zijn hoe weinig last je van ze hebt en hoe fascinerend en noodzakelijk ze eigenlijk zijn. d:)b
Verder is misschien een leuk weetje dat je echt geen groene vingers hoeft te hebben om een mooie tuin te onderhouden ......planten en onkruid groeien vanzelf, zelfs ondanks wat alle deskundigen beweren, jouw mate van bekommering maakt het verschil tussen een strakke tuin of een verwilderde tuin.
Doe je niets dan neemt de natuur het van je over en voor je het weet moet je je huis uithakken zoals een verborgen net ontdekte Inca-tempel.
Tuinieren is eigenlijk gewoon een klein beetje nadenken hoe je het hebben wil, en daar naar handelen.

Natuurlijk is het wel fijn als je niet zelf overal het wiel voor uit hoeft te vinden.
Daarvoor hebben we hier wat tips en linkjes voor je bij elkaar gezet. (o.a.. met dank aan @benoni )

HET BEGINT NATUURLIJK MET INSPIRATIE OPDOEN :

.

DAN MOET ER NATUURLIJK EEN KNAP ONTWERPJE KOMEN :

 • Aanrader :
  Een erg simpel en superhandige online tuin-tekentool is garDsign.
  Gratis 1 maand trial 2D voor particulier gebruik, daarna jaarabbo (2D € 4,95/j, 3D €8,95/j), er zijn meer versies als jaarabbo.
  Je maakt simpel een 2D lay-out, zet dat simpel in 3D, en veel bomen,planten en materialen zitten al standaard als component in de enorme bibliotheek.
  Alle componenten zijn te koop, je maakt dus iets waarvan je later niet hoeft te denken of dat wel (in die maat) bestaat.
  Je kan zelf beginnen maar ook kiezen uit ruim 300 voorbeeldtuinen om aan te passen, scheelt al een hoop werk.
  Ook kan je simpel je dag/schaduw laten zien en 3D wijzigen.
  Automatische calculatie van alles wat je gebruikt hebt ligt binnen handbereik via hun catalogus, maar je kan ook simpel offerte vragen bij enkele hoveniers.
  Tool staat hier en instructievideo's staan hier. (met dank aan @Wackmack)
 • Gratis SketchUp 3D tekenprogramma en wat beginnetjes hier bijSketchUp-Garden (met dank aan @Ad de Jong)
 • Visio (voorbeeld hier door @MrSleeves).
 • Realtime Landscaping (Voorbeeldvideo`s) (met dank aan @AcXeller ).
.

EN DAN BEGINT HET PLANNEN EN BUDGETTEREN :

Begin zeker op Marktplaats.nl; voor gratis tuintegels in de buurt, mooie planten en hagen die je zelf uitgraaft voor weinig, tweedehands huisjes/schuurtjes, gebruikt gereedschap en nog veel meer.
We blijven immers Nederlanders, en als het goedkoop kan....... d:)b
(Voor de echte krenten moet je trouwens hier zijn ;) )

HANDIGE APPS :

Tuinsms (Android) (Apple) :
Vul je eigen plantenlijst/tuin in en krijg per sms of mail tips over wanneer er wat mee moet gebeuren zoals snoeien, bemesten, etc.

MijnTuin.org (Android) (Apple) :
Sociale app voor je tuin met tips over planten en mogelijkheden een netwerkje te maken (bv. met buurtgenoten of mensen met een soortgelijke tuin) .
Ook creatieve tips, en de MijnTuinApp is het verlengstuk van je digitale tuin op http://www.MijnTuin.org.

Gardroid (Android) (Apple) :
Voor de moestuinier of als je daar mee wilt beginnen.

Pl@ntNet (Webversie) (Android) (Apple)
Een webgebaseerde plantendetermineer-app, gewoon even een foto uploaden van de plant of boom die je hebt of zoekt en dan laten zoeken. Makkelijker kan haast niet. (met dank aan @Ad de Jong )

Apps om inheemse insecten en flora off-line te herkennen dmv foto`s
Iets soortgelijks als PlantNet, maar dan voor expliciet Nederlandse en Belgische flora en fauna.
Voorlopig alleen voor Android
 • ObsMapp is een basismap waar je foto`s/waarnemingen op kunt slaan die automatisch datum en locatie krijgen.
  Je kunt van hier uit foto`s/waarnemingen delen met aangesloten portals of zoeken via een (onderstaande)module door deze te starten.
  Delen gebeurt pas als je weer gewoon internet hebt, hoeft niet in het veld/direct, en er is mogelijkheid tot gebruik van een smartwatch
 • ObsIdentify voor insecten en herkent * Dagvlinders (77 soorten)* Nachtvlinders (1284 soorten)* Lieveheersbeestjes (41 soorten)* Libellen (65 soorten)* Wantsen (183 soorten). De andere groepen insecten worden op familieniveau herkend. Ook worden naast wilde dieren, wilde planten herkend.
 • problemen over de apps kun je in dit forum kwijt of opzoeken.

OM TE KIJKEN :

Jurgen geeft op alle vragen over planten, snoeien en onderhoud antwoord en tips op Tuinmanieren en VT♥Tuinieren.

Wil je zien wat anderen doen met een klein budget in een gewone tuin dan kan je lekker Big Dreams, Small Places bingewatchen op Netflix. (met dank aan @unezra )

PLAGEN.... WANNEER MOET JE ECHT DIREKT INGRIJPEN :

Bij Japanse Duizendknoop, een mooi plantje dat woekert en overal dwars door heen groeit, ook door je gevel.
Heb je deze bestrijdt hem dan, is hij gesetteld dan wordt bestrijding een meerjarenplan met veel gedoe omdat de plant nagenoeg niet reageert op bestrijdingsmethoden.
Het enige dat enigszins lijkt te werken is een Glyfosaat-injectie onderin elke uitloper volgens een woordvoerder uit Amersfoort.
Focus laat in de aflevering "Exotische woekeraars" vanaf 10:10 zien hoe destructief en sterk dit plantje is :X
Vooralsnog woekert hij daar ook lekker door en zijn ze gestopt met bestrijding+schade-calculatie toen het een half miljard euro oversteeg (alleen in Amersfoort....).
Blijven bestrijden dus, in Engeland zijn huizen waar deze Duizendknoop woekert inmiddels onverkoopbaar en ook de bank verleend daar geen hypotheek meer op.

De scheuten zijn wel eetbaar, gekookt smaken ze ietwat naar rabarber.

De Berenklauw is een prachtige schermbloeiende plant.
De gewone inheemse Berenklauw is nuttig, bruikbaar en zelfs eetbaar, maar wil je niet echt in je tuin als je kinderen hebt.
De Reuzen-Berenklauw is een ander verhaal het sap is fototoxisch en veroorzaakt ernstige 2e graads brandwonden bij blootstelling aan zonlicht. Levensgevaarlijk voor spelende kinderen en huisdieren, en je kan er lelijke littekens aan overhouden.
Bestrijden dus deze door zaden snel vermeerderende invasieve soort.

PLANTENZIEKTEN EN PLAGEN :

Heb je ergens last van en weet je niet precies wat het is dan kan je dat determineren via plantenziekten en plagen links.

Schimmels op Fruitbomen

HUIS, TUIN EN KEUKEN BESTRIJDINGSMIDDELLEN DIE WERKEN :

Pure (schoonmaak)azijn werkt goed tegen groene aanslag op tegels etc en tegen onkruid.
Vroeger was dit een goede tip geweest, het is inmiddels verboden.
De Rijksoverheid geeft aan dat het gebruik van schoonmaakazijn niet het alternatief voor onkruidbestrijding is. Het is zelfs verboden om middelen als chloor, zout en azijn te gebruiken tegen bestrijding van onkruid.
risicos-van-azijn-bij-bestrijding-van-onkruid-en-groene-aanslag-in-kaart-gebracht.bron RIVM

Bladluis houdt niet van knoflook, kook knoflook (onder de afzuigkap) en geef het afgekoelde water aan de plant, je hebt geen stank en de plant brengt het via de sapstroom naar de luis. Herhaal tot je luisvrij bent. Een paar gekneusde teentjes begraven doen ook wonderen. Andere natuurlijke methoden.

Spinnen, wie kent ze niet en wie gruwelt er niet soms van......en waar zouden we zijn zonder hun vraatzucht naar insecten.
Ze zijn dus erg nuttig, in het spinnenseizoen kunnen het er wel eens heel veel worden.......
Om ze uit huis te houden meng je water en 8-10 druppels etherische pepermuntolie in een 60cc flesje met pompverstuiver, dan een minuutje schudden. 1x wekelijks rondom kozijnen, deuren (binnen/buiten), muurscheurtjes en plafondranden spuiten is genoeg om ze weg te houden. In het spinnenseizoen/zomer misschien 2x wekelijks spuiten.
Ruikt nog lekker ook, en kan natuurlijk ook buiten gebruikt. (bron Grazia.nl)
Voor buiten kon je AntiSpin kopen, dat is een spinnenwerende biocide, en inmiddels illegaal gezien spinnenwerende middelen niet langer zijn toegestaan maar is nog steeds te koop als Insect Clean Spider Free, dit doodt de spinnen niet, ze nemen wel de benen. (Niet echt een huismiddel,, maar werkt erg goed)
Antispin verkoopt nu Cleanweb dat voornamelijk vervuiling aanpakt, spinnenpoep, webben en vliegenpoep.
Tip: Draag een pet en jas als je de uitbouwplafonds en overkappingen inspuit. Spinnen laten gelijk los en vallen en masse naar beneden op de vlucht. Je hebt je nooit voor kunnen stellen dat er zoveel spinnen leven in jouw huisje buiten.

Schneckenzäune, slakkenwering voor de moestuin.
Tegen naaktslakken helpt ook een bierflesje met een restje bier schuin ingraven, zodat alleen de halsopening zichtbaar is. De slakken komen op het bier af en gaan dood in het flesje. Eventueel statiegeld terugvragen met een met slakken gevuld flesje kan problemen geven.

ZADEN, PLANTEN, STRUIKEN EN BOMEN :

Zoek je plantjes op kleur dan kun je bij Colorful Garden simpel zoeken. (met dank aan @MAZZA )

Dat een citroengeranium helpt tegen muggen is alom bekend.
Wist je dat ze ook in andere geuren te koop zijn voor in de tuin of in huis?Bijvoorbeeld ruikend naar Appel, Citroen, Sinaasappel, Mint, Cola of Chocola?
Ze zijn te koop in Poeldijk.

Zoek je bomen of struiken op bladkleur, bloesem, bloeitijd, vruchten etc. :
 • Van den Berk laat je makkelijk zoeken in hun bomen en struiken-filter met 1600 soorten.
  Ze leveren ook als enige een parasol-boom waar je een tafel onder kan zetten, de Swing Plataan en de Swing Haagbeuk
 • Bomenkwekerij Ten Hoven Bomen laat je ook simpel zoeken naar mogelijkheden of wensen, en daar kan je ze gelijk bestellen op gewenste grootte. Voor Bijzondere Bomen hebben ze een aparte site.
Heb je plantjes, struiken of bomen, en wil je weten hoe die heten:
 • Zoekjeplant.be, flashy site, maar beperkte databank.
 • Wikipedia, vooral handig om op taxonomische namen te zoeken via Google.
 • Soortenbank.nl voor inheemse kruiden en heesters.
 • Bomengids met detailfoto's van bomen.
 • Pl@ntNet, een app waarin je een foto kunt opladen om te laten zoeken.
.
Advies en tips over planten :.
Plantenzaden :.

GRAS EN GRASMATTEN :

Een grasmatje, het leek zo simpel.......
Een biljartlaken in je tuin is gewoon een hoop werk, maar voor die afgunstige blikken van de buren, daar doe je het natuurlijk graag voor. (Let op: Je kan er gek van worden :X )

Wat belangrijk is, is natuurlijk dat de grasmat afwatert, dat kan door doorlatende grond maar op kleigrond kan je problemen krijgen als de verbeterde grondlaag dichtslaat.
Probeer dus als je kleigrond hebt de mat niet helemaal waterpas te leggen, maar zo dat het water weg kan stromen naar waar jij wil mocht de grond dichtslaan, of bij aanhoudende regen.
Een andere goede tip is om een wormenmix in de tuin los te laten.
Na overleg met wormenkwekerij Wasse kreeg ik deze uitleg:
Hij legde uit dat Dendrobena`s horizontale gangen graven, in de bovenste 40 cm van de grond, en zo voor lucht zorgen.
De wormen die verticale gangen graven, die voor afwatering zorgen, zijn Dauwwormen.
Voor compostering van de grond zijn compostwormen nodig.
Voor bodemverbetering hebben ze een speciale mix waar deze 3 soorten wormen in zitten.
Dit zijn de
Eisenia Hortensis, ookwel de Dendrobeana veneta
Eisenia fetida, ofwel een compostworm
Lumbricus terrestris, ofwel een dauwworm


De Webshop van wormenkwekerij Wasse vind je hier.

Vooral op kleigrond is de hulp van deze gravers dus van toegevoegde waarde.
Maar natuurlijk werkt dit voor alle grond, en ook de wormenmest verrijkt de grond op natuurlijke wijze.
Verwacht wel pas na een half jaar tot een jaar hier baat van, en dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel je er uitzet. (met dank aan @pjot1 )

Groener gras dan bij de buren willen we natuurlijk allemaal, maar wat moet je daar precies voor geven?
De link werkt niet meer maar dit is wat er stond en wat het verzorgingsplan is van Wil van Gorkum, ex bestuurslid van Groei&Bloei Tilburg, voor groener gras dan bij de buren:
HET GROENERE GRAS BIJ DE BUREN
Wie wel eens het gazon van Wil van Gorkum (ons ex bestuurslid) heeft gezien, vraagt zich meteen af hoe hij zo’n prachtige grasmat krijgt. “De juiste bemesting”, zegt Wil. Hier is zijn recept:

• Korrelkalk strooien in de maanden november tot met januari; 10 kg per/100 m2 afhankelijk van de zuurgraad is dit de jaarlijkse onderhoudsbehoefte.

• Thomaskali strooien in januari of februari; 5 kg/100 m2. Een fosfaatbemesting voor de ontwikkeling van het wortelstelsel. Dit moet zo vroeg in het jaar omdat het pas na twee maanden begint te werken.

• In maart/april Cultera strooien; 10 kg/100 m2. Dit is een langzaam werkende meststof, die nagenoeg niet uitspoelt tijdens de maartse buien.

• In deze maanden tevens Kieseriet strooien; 5 kg/100 m2. Dit geeft kleur aan het gazon.

• Om de groei direct te bevorderen kan er ook nog Nitrophoska op; 5 kg/100 m2.

• Daarna om de zes weken bijmesten en dit volhouden tot september met een keuze uit Nitrophoska; 5 kg/100 m2 OF Cultera; 10 kg/100 m2 OF 12-10-18 NPK; 5 kg/100 m2.

• Als het gras in de loop van het seizoen wat lichter van kleur wordt kan er weer een keer Kieseriet gestrooid worden; 5 kg/100 m2.

• In het najaar 1x Patentkali strooien 5 kg/100 m2.

U ziet het, je krijgt het niet voor niks, maar dan heb je ook wat; een prachtig gazon, een stevige grasmat, die zeker groener is dan die van de buren. Maar vooral een lust voor het oog.

Met dank aan Wil van Gorkum.
Een verhelderend boekje van Bosschenaar Robbert Lauret, hij geeft lezingen aan mensen die een pronkgazon ambiëren, is 'Groen als gras'
Daar staan alle tips & tricks wbt aanleg en onderhoud in.

Voor sterk mooi gras maai je regelmatig. Maai, maai, maai, maaien is het allerbelangrijkst.
Iets langer gras is veel sterker dan kort gemaaid wbt gebruik, zonbestendigheid en vochtvasthouden. En een golfgreen onderhouden is nog meer werk dan gewoon een mooie grasmat.
Zet je maaier op de hoogste of een na hoogste stand en laat dat zo, vergeet instellen verder.

Ga uit van dat je maximaal 1/3 van de grasspriet af kan maaien.
Zodoende heeft de grasplant nog genoeg blad over voor fotosynthese.
Maai je er meer af dan krijgt je gras eerst een dipje voor het weer uitgroeit.
De groeisnelheid, die verschilt per seizoen en zelfs van de buren met de tuin een andere windrichting op, bepaalt dus het aantal maaibeurten, hou je van kort gras dan moet je vaak maaien.
Wil je van lang naar kort gras doe dat gefaseerd en laat daar een weekje tussen zitten zodat je gras zich vlug aanpast/hersteld. Dan hou je een groene mat ipv bruine vlekken ertussen. (dus optimaal van 15 cm naar 4 cm bij 2 cm groeisnelheid = 15-5 > 12-4 > 10-3 > 9-3 > 8-3 > 6-2 > dan wekelijks twee cm om het op 4 cm te houden)
Gebruik altijd een scherpe maaier, slijp hem twee tot drie keer per jaar. dan heeft je blad minder te lijden en krijg je minder bruine verkleuring aan de snijranden.

Mulch!!! laat de voeding die er al is in je grasmat.
En vaak maaien vergemakkelijkt het mulchen. omdat je al kort afsnijsel hebt dat vergruisd wordt. (mulchen laat de voeding die er is circuleren, voer je het maaisel af dan moet je eens kijken hoeveel kilo dat nu is.......dat moet je met mest en kalk ed weer aanvoeren, naast de jaarlijkse voedingsgiften.)

Geef water als de grond uitgedroogd is of als het gras iets bruin begint te worden, en wat meer in een droge periode in de zomer.
En geef water als dat niet uit de lucht komt, mooi gras heeft 2,5 - 4 cm water per week nodig, meer is echt niet nodig.
Geef dat verdeeld in sproeibeurten en geef pas nieuw als de grond tussen de pollen droog is.
Hou je grasgrond niet continu nat, dat verhoogd de kans op beschadigingen door lopen en rennende beesten en je krijgt lui gras dat geen diepe wortels maakt waardoor je voortaan aan sproeien vast zit.
Koop een regenmeter, hiermee zie je hoeveel centimeter regen er valt of hoeveel je sproeit. Die zet je bv in een verre hoek of ergens in het sproeigebied zodat je kan aflezen hoeveel water je geeft in bv een half uur. Een longdrinkglas oid kan natuurlijk ook.

Wat komt er nog meer bij kijken :The Lawn Care Nut geeft je allerlei tips in het Engels. Van reparatie tot de buren jaloers maken.

Hou voor betaalbaar graszaad de Lidl en de Aldi in de gaten, af en toe biedt de Aldi 2,5 kg Sport/Speelgazon-zaad aan voor 9,99. (Lidl 2kg/7,99)
Teijgetjes ervaring met Park is dat het snel kiemt en mooi gras oplevert, Teijgetje zaait wel ruim en koopt het liefst het zaad ook nog twee weken later dan de aanbieding, dan betaal je zelfs maar 4,50/2,5kg (moet je wel mazzel hebben natuurlijk dat het blijft staan, na één week was het 7,50/2,5kg)

Goedkope ( VDS schaduwgras)zaden en meststoffen als bijv.biologische mest, kalk, kieseriet ed.vind je bij Graszaaddirect.nl

Barenbrug (gras)zaden (BE of NL, ivm verkoopadressen) heeft een speciale grassoort ontwikkeld die hitte en droogte kan doorstaan, en die je dus minder water hoeft te geven om mooi groen te blijven : de [url="Link veranderd naar Nederlandse site."]Water Saver[/url]. Ze hebben ook Mow Saver dat minder snel groeit en dus minder gemaaid hoeft.

MOESTUINEN, GROENTEN, FRUIT EN KRUIDEN :

Nog veel meer vind je in het:

GEREEDSCHAP :

Er is maar één soort gereedschap dat je moet vermijden, namelijk bot gereedschap.......

Zorg altijd dat je gereedschap scherp is, dan doet het wat je verwacht en is dus veiliger, kost het werken ermee minder moeite en krijg je bijvoorbeeld nettere snoeiwonden waar je planten minder last van hebben.
Maar ook die schep gaat makkelijker de grond in.

Voor gemotoriseerd gereedschap geldt een gouden regel :
4takt-machines hebben vanwege het oliereservoir maar een beperkte gebruikshoek : de motor moet 'recht op' blijven anders loopt de olie het luchtfilter of carburateur in, of omgekeerd loopt het tegen de zuigers
Neem voor het zwaardere gereedschap, b. v. grasmaaiers, verticuteerder, grondfrezen e.d., een 4takt-machine. Meestal zijn dit zelfrijdende machines waarbij de motor altijd in dezelfde stand staat.
Deze motortjes zijn vaak duurder, maar wel duurzamer, stiller, laagtoeriger en makkelijker te onderhouden. En er gaat direct loodvrije benzine in.
Voor lichter gereedschap, b.v. grastrimmers, bosmaaiers, kettingzagen e. d., koop je beter een 2takt-machine. Hoewel ze iets meer onderhoud nodig kunnen hebben, ze luidruchtiger zijn en je de juiste mengsmering moet tanken, zijn ze in alle standen te gebruiken en op te bergen.
Vaak leveren ze wel meer kracht bij gelijke cilinderinhoud.

Natuurlijk willen we allemaal het liefst alles van Stihl, Honda, Husqvarna, ed., als het om gemotoriseerd gereedschap gaat.

Wil je betaalbaar omdat je het niet dagelijks gebruikt dan is Kibani misschien wat voor je.
Teijgetje heeft de 50cm / 58cc kettingzaag, de 720m³/h / 42,7cc bladblazer, de tweetakt grondfrees, de 52cc/1,9pk combitool (heggenschaar/kettingzaag/trimmer/bostrimmer met verlengstuk) div veiligheidsaccessoires/toebehoren en is erg tevreden qua prijs/kwaliteit. En twijfelt nu over de 6,5pk hogedrukreiniger en de 196 cc / 4.7 pk grasmaaier.

Voor de gazon-o-fiel heeft Fiskars handige onkruidstekers voor penwortelachtigen die je gazon bezoedelen, bv de Xact of de Smartfit (in hoogte verstelbaar).
Teijgetje heeft de Smartfit.

Fiskars maakt ook een paar superlicht lopende duwmaaiers, de StaySharp Max en de StaySharp Plus, voor als je niet van motorherrie houdt en dat geduw eigenlijk ook niets vind.
Ze gaan "haast vanzelf", je wandelt er achter, en daardoor ook geschikt voor grotere tuinen. Een kind kan de was het gras doen.
Zoals de naam al zegt houden ze zichzelf lang scherp omdat de messen elkaar niet raken.
De Plus werpt voor uit en mulcht alleen, de Max (voorheen Momentum) kan mulchen (voor uitworp) én opvangen (met apart te bestellen opvangbak).
Het fijne van een vóór uitworp is dat je zelf lekker schoon blijft, geen groene voeten en benen dus
De Max komt het dichtst langs de kant van alle duwmaaiers omdat de wielen voor en achter de kooi zitten ipv er naast.
Wel wat duurder dan de gewone Hobbywinkelmaaier maar de sportwagen onder de duwmaaiers. ;) .

VEILIGHEID :

Tuinonderhoud kan gevaarlijk zijn, en dan met name gemotoriseerd onderhoud.
Een ongelukje is zo gebeurd als je even niet oplet of iets niet verwacht.
Bijvoorbeeld tijdens snoeien kan een tak in je oog zwiepen, bij maaien spatten steentjes om je oren, vallende takken kunnen onverwacht zwaar zijn, hakselaars kunnen takken onverwacht snel naar binnen trekken, een bosmaaier of kettingzaag maait/zaagt hout, en dus ook tenen en benen.....
Draag daarom juiste beschermmiddelen voor elke klus.
Handschoenen zijn sowieso handig, je handen blijven heel en je hoeft niet het vuil uit elke porie te schrobben.
Denk ook aan veiligheids-schoenen of veiligheidslaarzen (bv Puroforts zitten geweldig en kan je ook 's winters aan) , bij kettingzagen gebruik je zaaglaarzen, zaagbroek, zaaghelm en zaaghandschoenen, maar ook gewoon bij snoeiwerkzaamheden is een veiligheidsbril of een zaaghelm met vizier een aanrader.
KOX heeft ook goedkopere sets kleding, goedkoper dan een flinke blessure, een nieuw been, of nieuwe tenen of vingers.
DGMOutlet heeft een goede zaaghelm met vizier voor weinig, een matchend nieuw oog is duurder.

En natuurlijk zitten er in de tuin beestjes, gelukkig zijn de meeste in Nederland onschuldig tenzij je natuurlijk een bijen- of wespennest verstoord. }:O
Er is een haast onzichtbare uitzondering......DE TEEK kan ongemerkt een levensbedreigende bacterie overbrengen.
Zorg dus altijd dat teken niet in je kleding kunnen komen!!!
En check na werkzaamheden je lichaam grondig.
Op tekenradar.nl kun je zien of ze in jouw buurt al/veel actief zijn.
Als je in een gebied bent waar bekend is dat teken voorkomen kun je al een hoop ellende voorkomen met bescherming tegen Teken, Steekmuggen en Dazen.
Heb je toch een teekje opgelopen verwijder deze dan zo snel mogelijk op de juiste manier.......zo dicht mogelijk bij de huid de kop vastpakken met een puntige pincet of tekentang en de teek dan rechtstandig rustig uit de huid trekken. Ga niet draaien of verdoven (met jenever bv), grote kans dat er delen achterblijven of dat de teek sappen uitspuugt die ziekteverwekkers bevatten.
Als er een klein stukje kop in de huid achterblijft is dat niet erg, dat komt er vanzelf uit zoals bijvoorbeeld een splinter dat ook doet. Ontsmet wel goed.
Houdt die plek goed in de gaten, maak een notitie in je telefoonagenda met plaats op je lichaam, datum, en eventueel gebied waar je hem opliep, en stel wekelijkse reminders in zodat je niet vergeet die plaats te checken. Je moet zo`n plekje drie maanden in de gaten houden.
Let op het ontstaan van een rode ring of vlek op de huid en let op griepverschijnselen als koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn.
Tip: maak een foto telkens, en sla deze in een mapje Tekenbeet+datum op zodat je het verloop kunt zien over tijd.

En meld het bij tekenradar als je er een vindt of gebeten bent.
Als je de teek enigszins voorzichtig behandeld kun je deze eventueel gelijk laten testen op de Borrelia bacterie, de verwekker van de ziekte van Lyme.

TUINHUISJES, TERRASSEN, BESTRATING EN SCHUTTINGEN :

Voor rabatdelen ed waar je nooit meer naar hoeft om te kijken, nl levenslange garantie, kleurvast, vuilafstotend, hogedrukreinigbaar en onbreekbaar, is Vinyl Siding misschien iets voor je.
De duurdere zijn haast niet van echt te onderscheiden.
De betere komt van KayCan en de importeur zit in Uden

Wilgentenen vlechtwerken: o.a. bij Wilhout en Van Aalsburg.

Bakker De Houthandel, een goedkope houthandel in Hoogkarspel die voor 75 euro extra ook wekelijks in regio`s bezorgd .

Prins Houthandel in Purmerend is goedkoop en maakt ook je eigen ontworpen tuinhuisje (kan op hun site) als bouwpakket voor je op maat.

Goedkope bestrating, in soorten en maten, restpartijen, nieuw of gebruikt(nostalgisch), vind je bij Klinker Concurrent. (Met dank aan @pjot1

DIEREN IN DE TUIN :

Het houden van een paar scharrelkippen scheelt enorm in werk, ze eten bijna alles aan ongedierte en onkruid, daarnaast zijn kippen leuk, hebben een eigen persoonlijkheid en krijg je er makkelijk een band mee.
Bovendien geven ze goeie mest en natuurlijk een lekker eitje. Kippen zijn makkelijk in onderhoud, beetje kippenvoer en water, en gaan zelf hun hok in.
Ze kunnen wel een rommeltje maken als je ze helemaal hun gang laat gaan qua graven, stofbadderen en poepen.
Leuk weetje is dat kippen houden in Amerika haast statussymbool is momenteel her en der....heb je kippen dan heb je een tuin.
En dan natuurlijk wel belachelijk dure raskippen met een high-tech kippenhok vol domotica. :9~
En gezien het huisdieren/knuffeldieren zijn geworden mogen ze natuurlijk gewoon in huis, als ze daar niet poepen. Voor dat laatste kun je kippenluiers kopen......dat ziet er zo uit. _O-

We zijn waarschijnlijk de enige planeet met vogels, ofwel wat over is gebleven van de dinosauriërs, en vogeltjes in je tuin is gewoon erg leuk.
Al is het alleen al om hun mooie gefluit.
Merels, de kleine soorten meesjes en boomkruipertjes fluiten echt een prachtig lied.
Voor de meeste soorten zijn nest- en voerkastjes te vinden/maken, al of niet met webcam, maar let er wel op dat je ze juist ophangt.
En met webcam kan je zelf natuurlijk leuk stiekem meegluren, maar dat via Beleef de Lente en NestkastLive ook aan iedereen laten zien.
Weet je niet of dat, of wat, bij jou kan, dan kan je een vrijwillige tuinvogelconsulent om raad vragen.
Leuke "dure" kant en klare huisje vind je oa, hier en leuke goedkope nestkastjes en voederkastjes bij de Lidl.[list][/list]

VOOR DE LUIE TUINIER :

Ben je hier nieuwsgierig terechtgekomen, heb je niets met al die plantjes, dat vele werk of heb je zelfs geen tuin, dan is dit misschien iets om toch daarbij te kunnen ontspannen. ;)

LEESVOER

.
GoT Topics
Deze kun je alleen zien als je geregisteerd bent en toegang tot de Lounge hebt gekregen.

Heb je goede links of echt werkende huismiddeltjes die iedereen moet weten laat het ons dan weten dan zetten we ze er bij.
En een of twee medeauteurs zijn natuurlijk ook welkom.

[Voor 255% gewijzigd door Teijgetje op 20-02-2023 20:37]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • unezra
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 19:56

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Oh! Leuk! Het tuinseizoen begint weer. :)

Tuin van ~15x6 op het zuid-westen, deels nog betontegelvlakte, deels gras, deels schuur, deels planten. Plan is deze ooit compleet te strippen en opnieuw op te bouwen (ik wilde vroeger op een bepaald moment tuinarchitect worden, het werd ICTer). Nu is het nog een beetje een rommeltje, dan moet het engelse stijl worden mét water. Schuur komen dan zonnepanelen op voor extra opbrengst.

Kortom, ik meld me. *O*

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


 • Frogy
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 13:12
Ik ga volgende week onze 'dode' coniferen heg vervangen door een hedera schutting, hiervoor ga ik zelf de palen en gaas plaatsen, dus geen kant-en-klaar heg, nu was mijn vraag hoe ik de palen het beste kan plaatsen. de schutting is 180 hoog, en volgens mij zeggen ze altijd 1/3 ondergronds 2/3 er boven dus dan zou ik palen van 270 nodig hebben. is het nog aan te bevelen om de palen in snelbeton te zetten? de grond is niet echt moerassig.

 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Mooie TS :? :P

Na een grondige renovatie van onze nieuwe oude zijn onze nieuwe voor en achtertuinen bijna aan de beurt.

Ik ben nu alleen nog sterk aan het twijfelen over een "onderhoudsvrije" tuin met een paar borders en hoge heg, of toch wat meer "natuurlijk". Laten we wel eerlijk wezen, we zijn geen tuinmensen, dus een groene tuin zal niet veel verzorging krijgen...
Als ik zie hoe de voortuin van mijn oude buurman wekelijks gemaaid moet worden... Als er een gazon komt, betekent dat er een robotgrasmaaier komt.

De kinderen zullen het wel fijn vinden om in de tuin te kunnen spelen.

net een offerte ontvangen voor het vervangen van de beukenhaag door een laurierhaag. Troosteloze bedoening in de winter, die beukenhaag...

[Voor 10% gewijzigd door kmf op 21-03-2018 08:30]

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • Cheesy
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 18:54
Tuin, leuk :)
Ik zie weer uit naar de zomer, we hebben te weinig planten die 's winters wat sjeu geven (veel wortelgoed). Waarschijnlijk gaan we wat extra bodembedekkers die 's winters groen blijven aanplanten.

Er moeten hier wel wat plaatjes gepost worden hé, dus ik trap af:

ᴘᴠᴏᴜᴛᴘᴜᴛ


 • VulcanRaven
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 16:47
Volgende week groot onderhoud plegen in onze tuin:

- +- 175 M2 grasveld verticuteren + bemesten
- Kapotte Buxushaag verwijderen en vervangen voor Taxus
- Coniferenhaag ontdoen van onkruid en bemesten
- Regelwerk van de leibomen weer recht zetten
- Wat kleine klusjes

En dan mag de lente wat mij betreft beginnen met wat lekkere temperaturen :)

 • zonoskar
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 18:47

zonoskar

<-- Mika R.I.P!

Ja, ik moet eigenlijk ook wat met de tuin. We hebben 2 jaar geleden in de zomer (ja, slechte tijd, weet ik) een buxushaag gekregen (anders ging die naar de stort) en een aantal boompjes daarvan waren afgestorven. We dachten door te weinig water, maar toen hebben afgelopen jaar in de lente een aantal nieuwe buxus boompjes er tussen gezet en de kapotte vervangen, maar nu zijn die nieuwe ook kapot. Hoe zou dat kunnen?

Powermac G5 casemod. Mijn PV live output.


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20:14

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Er was een buxusvirus 1-2 jaar geleden die hele hagen uitroeide.

Maar nieuw huis, nieuwe tuin... Alleen de schaal is iets anders. Ik had kunstgras en nu een gazon van 400+m2. :X

[Voor 15% gewijzigd door Señor Sjon op 21-03-2018 10:15]

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • nare man
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 26-07-2020
Dat was een of andere rups geloof ik. Heel vies geval, vrat de hele buxus op en ging ook op alles zitten wat in de buurt van die buxus kwam.

After all, you can't see a figure's panties unless it's the real thing.


 • zonoskar
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 18:47

zonoskar

<-- Mika R.I.P!

Ja, die rups ken ik en er is ook een schimmel die buxus aan tast. Maar ik vind het vreemd dat in 1 haag een aantal boompjes kapot gaan, terwijl de rest goed groeit. En als je de kapotte vervangt, dan gaan die ook kapot.

Powermac G5 casemod. Mijn PV live output.


 • loeberce
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 18:43
Wij zijn vorig jaar mei verhuisd en de acties voor komende zomer richten zich op de tuin. Stappen:
 • Bamboe eruit (leuk dat groen, maar het komt overal omhoog)
 • Lavendel en andere bloeiende planten planten in borders
 • Rigoreus snoeien
Schuur schilderen/opleuken: Deze wordt nu deels aan het zicht onttrokken door de bamboe, daar moet dus iets anders voor in de plaats. De schuur heeft nu een houtkleur dus ik dacht om deze in een lichte kleur te schilderen met een mooi kunstwerk/foto erop. De vorige bewoner had een vlonder getimmerd, wat net wat hoger is dan de bestrating eromheen. Helaas te klein voor onze eetset, dus dit vlonder wordt verwijderd. Om een of andere vage reden zit er een gat onder het vlonder, dus dit moet gevuld. De tegels zijn dezelfde maat/kleur als de vloer in de woonkamer en lopen door in hetzelfde patroon. Hoe ik het gat van het vlonder met tegels ga bestraten moet ik nog zien. Iemand nog slimme/leuke ideeën?

Bamboe met schuur

 • Tehh
 • Registratie: Maart 2013
 • Niet online
zonoskar schreef op woensdag 21 maart 2018 @ 10:04:
Ja, ik moet eigenlijk ook wat met de tuin. We hebben 2 jaar geleden in de zomer (ja, slechte tijd, weet ik) een buxushaag gekregen (anders ging die naar de stort) en een aantal boompjes daarvan waren afgestorven. We dachten door te weinig water, maar toen hebben afgelopen jaar in de lente een aantal nieuwe buxus boompjes er tussen gezet en de kapotte vervangen, maar nu zijn die nieuwe ook kapot. Hoe zou dat kunnen?
Buxus is gevoelig voor lucht bij de wortels. En aangezien de kluit vrij compact is blijft er vrij snel een stukje lucht ergens zitten onder in het gat wat je gegraven hebt. Ik ben niet zo'n fan van buxus maar bij ons vorige (huur)huis hadden we de tuin er vol mee staan. Bij het verplaatsen het gat opvullen met (dunne) modder en daar de buxus in proppen. En in de weken daarna regelmatig even prikken met een stok om te kijken of je lucht tegen komt.

 • tha_crazy
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 19:39

tha_crazy

Mafketel

Frogy schreef op woensdag 21 maart 2018 @ 08:28:
Ik ga volgende week onze 'dode' coniferen heg vervangen door een hedera schutting, hiervoor ga ik zelf de palen en gaas plaatsen, dus geen kant-en-klaar heg, nu was mijn vraag hoe ik de palen het beste kan plaatsen. de schutting is 180 hoog, en volgens mij zeggen ze altijd 1/3 ondergronds 2/3 er boven dus dan zou ik palen van 270 nodig hebben. is het nog aan te bevelen om de palen in snelbeton te zetten? de grond is niet echt moerassig.
Ondertussen 2 gewone schuttingen geplaatst.
1 van 1.80 hoog en 1 van 2.40 hoog

Die van 1.80 hoog staat met van die metalen pinnen in de grond, als het waait dan gaat die wel wat heen en weer.
Die van 2.40 hoog staan 60 cm in de grond (3 meter palen) omringt door beton. Hier kan je bijna met een auto tegenaan rijden en deze blijven gewoon staan.

Ik zou, als ik de schutting van 1.80 zou vervangen deze ook in het beton zetten.
Dus mijn advies is, gewoon doen, staat het een stuk steviger.

 • KleinDraakje
 • Registratie: November 2015
 • Niet online
Kunnen de linkjes in dag handige TL topic hier ook gepost worden? Ik mag/kan nog niet in de Lounge :)

Ons tuin project is oneindig. Wonen al 1,5 jaar in dit huis. Bezig met offertes van hoveniers voor de aanleg van een (tweede) terras en wat borders/moestuin.

Foto van vorig jaar zomer, je ziet nog een stuk langs de andere kant van het huis niet waar het terras achter het huis ligt maar voor het idee:

[Voor 11% gewijzigd door KleinDraakje op 21-03-2018 15:04. Reden: Plaatje verkleind]


 • Ad de Jong
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 19:37
Wat de Buxus mot betreft, je kan er tegen spuiten en je moet dat regelmatig herhalen.
Werkt erg goed.
Mijn Buxus had er ook last van en begon van onderen gewoon weer uit te schieten zelfs na de 2e kaal vreet ronde.
Ik heb ze in het najaar eruit gegooid en dit voorjaar komen er Prunus "Otto Luyken" voor in de plaats.
De reden dat ik de Buxus toch eruit gegooid heb is dat ik niet veel (liever helemaal niet) wil spuiten tegen ongedierte/onkruid.

Tip voor groene stenen/tegels/onkruid: gewoon puur azijn spuiten. Stinkt wel een beetje maar het werkt wel.
En het kan minder kwaad dan het echte vergif. En het kost geen drol (paar euro voor een 5 liter jerrycan bij de Aldi)

Mijn profiel op Discogs


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20:14

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Ik heb een elektrische onkruidbrander. Geen gedoe met gasflesjes wisselen en hij werkt ook heel goed bij het aansteken van de BBQ of vuurkorf. >:)

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Ad de Jong
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 19:37
Patser... >:)
Ik heb niet eens een (echte) bbq :+

Mijn profiel op Discogs


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20:14

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Tuin kan natuurlijk niet zonder een BBQ. :*)

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Señor Sjon schreef op woensdag 21 maart 2018 @ 11:40:
Tuin kan natuurlijk niet zonder een BBQ. :*)
Doe eens een paar tips voor goede, compacte, veelzijdige BBQ's >:)

(geen ervaringen mee. Waarom is een weber zo duur?)

[Voor 10% gewijzigd door kmf op 21-03-2018 11:45]

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20:14

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Maar een Weber is redelijk hufterproof, veel accessoires voor te krijgen en lange garantie. Geregeld met 25% korting bij Gamma te koop. Een 57cm variant en je hebt voor rond de 200 euro een fantastisch ding. Maar vanzelfsprekend hebben we daar een topic voor. ;)
Het BBQ hardware, mod, recepten en creaties topic - deel 3

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Je moet ook geen hufters uitnodigen voor je BBQ.

Ik zit een beetje met de ruimte. Heb je rekening gehouden met de opslag van bbq en andere dingen in je tuin? Een aparte hok ervoor is ook overkill. Maar een permanente plaats is ook geen optie.

Ik ben nu aan het kijken naar ideeen om een fietsenberging+houtopslag+speelruimte+BBQ-ruimte in de tuin te realiseren...

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • UltraSub
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 27-03 08:30
kmf schreef op woensdag 21 maart 2018 @ 11:54:
Ik ben nu aan het kijken naar ideeen om een fietsenberging+houtopslag+speelruimte+BBQ-ruimte in de tuin te realiseren...
Ik overweeg mijn garage die de tuin in loopt te verlengen met een overkapping/schuurtje. Iets als dit:


Zou 100% maatwerk worden omdat de tuin achterin schuin is. Maar allejezus wat is dat hout prijzig.

/edit
Het overkapte stuk zou hier langer worden, en de open kant zou aansluiten op de garage. De achterwand zou dubbel uitgevoerd moeten worden met isolatie (erfscheiding). Heb ik plek zat voor mijn twee Q's en een relaxte lounge set en tv/console enz.

[Voor 19% gewijzigd door UltraSub op 21-03-2018 12:06]


 • Ad de Jong
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 19:37
Het liefst zou ik ook een Weber BBQ nemen maar de prijs houd mij tegen.
Ik doe het nu al aan paar jaar met 1 van Cranenbroek/Action van nog geen €10,- en die bevalt mij erg goed voor dat geld :-PRuim voldoende voor 4 personen en wat geduld.
:P :+

Meteen maar een paar foto's van mijn tuintje afgelopen jaar... nu wil je het niet zien ;w :+ ... winter ..... :+

Van de poort af gezien:


Vanaf de achterdeur:


Kleine vijvertje:

Mijn profiel op Discogs


 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
UltraSub schreef op woensdag 21 maart 2018 @ 12:04:
[...]

Zou 100% maatwerk worden omdat de tuin achterin schuin is. Maar allejezus wat is dat hout prijzig.
Interessant. Mijn achtertuin is ook schuin. Een driehoeksvorm. Dus het is wat lastig om een ontwerp te vinden/maken.
Heb jij nog inspiratiebronnen?


Ik twijfel ook erg wat doel van achter en voortuin moet zijn. De voortuin is 2x zo groot, gelegen aan het zuiden en met een hoge heg nog wel geschikt als "leeftuin". Speeltuin is wat minder fijn, want voortuin aan straat. Kan niet bepaald de schuifpui open houden.

Achtertuin is klein en noorden gelegen. Met openslaande deuren te betreden direct naast de grote keuken. Meest geschikt als BBQ lounge tuin denk ik.

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • Cheesy
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 18:54
kmf schreef op woensdag 21 maart 2018 @ 12:53:
[...]
Ik twijfel ook erg wat doel van achter en voortuin moet zijn. De voortuin is 2x zo groot, gelegen aan het zuiden en met een hoge heg nog wel geschikt als "leeftuin". Speeltuin is wat minder fijn, want voortuin aan straat. Kan niet bepaald de schuifpui open houden.
Als kind ben ik opgegroeid in een woning met de tuin op deze manier. De achtertuin gebruikten we nooit en de voortuin kon je voor alles gebruiken. Het voordeel was dat er ook nog een garage in de voortuin stond, waardoor we echt wel een prive-stukje hadden. Ik heb het altijd als ideaal ervaren.
Behalve voor het gezicht, ziet er eigenlijk niet uit. En bezoek vond het altijd raar dat de voordeur voor hun gevoel in de achtertuin zat. (Aan beide kanten van huis een weg).


Om te BBQ-en gebruiken wij altijd de Skottelbraai. Dan komt 'ie wat vaker van zolder dan alleen voor de jaarlijkse kampeervakantie 8)

[Voor 7% gewijzigd door Cheesy op 21-03-2018 13:30]

ᴘᴠᴏᴜᴛᴘᴜᴛ


 • Teijgetje
 • Registratie: December 2011
 • Laatst online: 19:37
Señor Sjon schreef op woensdag 21 maart 2018 @ 10:10:
Er was een buxusvirus 1-2 jaar geleden die hele hagen uitroeide.
Ben je niet in de war met de al maar oprukkende buxusmot? (oud pdf wageningen)
De rupsjes komen vanaf nu al uit, heb je Buxus-haagjes check ze dan even en waarschuw je buren ook.
Als je (gezamenlijk) behandelt als de rupsjes klein zijn sla je de grootste slag. Later in het seizoen wordt het duurder en zoniet haast onmogelijk ze te bestrijden.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Ad de Jong
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 19:37
Niet alleen de buren, zo wat de hele buurt moet het doen anders loop je nog een grote kans dat je er last van krijgt.
Btw heel vaak is de Buxus nog niet ten dode opgeschreven al zou je het wel zeggen. Heel grote kans dat ie van onderen weer gewoon uitschiet dus flink terug snoeien en hij komt er gewoon weer bovenop (als het de Buxusmot is dan). Vanaf het moment dat ie uitloopt wel goed in de gaten houden en op tijd bij zijn met spuiten.

Mijn profiel op Discogs


 • Jochemd13
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 27-03 08:21
Ad de Jong schreef op woensdag 21 maart 2018 @ 12:22:
Het liefst zou ik ook een Weber BBQ nemen maar de prijs houd mij tegen.
Ik doe het nu al aan paar jaar met 1 van Cranenbroek/Action van nog geen €10,- en die bevalt mij erg goed voor dat geld :-P

[afbeelding]

Ruim voldoende voor 4 personen en wat geduld.
:P :+

Meteen maar een paar foto's van mijn tuintje afgelopen jaar... nu wil je het niet zien ;w :+ ... winter ..... :+

Van de poort af gezien:
[afbeelding]

Vanaf de achterdeur:
[afbeelding]

Kleine vijvertje:
[afbeelding]
Toevallig heb ik nog een Weber over (GBS 57) want er staat al zo'n compacte Weber en binnenkort komt een nieuwe gastbarbecue, zijn prima dingen alleen begint de compacte te roesten nadat de hoes scheurde in die storm laatst.

 • vhal
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 18:29

vhal

ಠ_ಠ

Iemand ervaring met tuinverlichting en dan in het bijzonder met die modulaire 12V LED meuk. Ik zie regelmatig In-Lite voorbij komen maar die units zijn redelijk prijzig. Andere alternatieven zijn niet veel goedkoper.

STRAVA


 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Nu online

franssie

Save the albatross

Topicstarter
KleinDraakje schreef op woensdag 21 maart 2018 @ 11:16:
Kunnen de linkjes in dag handige TL topic hier ook gepost worden? Ik mag/kan nog niet in de Lounge :)
<>
Kan je mij een link sturen of hier plaatsen? Dan komt het er wel bij lijkt me.

Ik denk dat ik snap wat je bedoelt en het staat er nu even ruw en rauw in de TS onder een lijntje.

[Voor 15% gewijzigd door franssie op 21-03-2018 23:41]

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • Martinusz
 • Registratie: December 2006
 • Nu online
Deze ook even gaan volgen, wij hadden een tuin van 10,5 meter bij 5 meter, maar daar is 15m2 afgegaan door een uitbouw. Er rest nu dus nog 7,5 x 5m tuin, waarin een schuur (3x2m) staat en een halve milieustraat aan afvalbakken.
Eigenlijk willen we een overkapping/veranda, maar dat is best ingrijpend in een wat kleinere tuin.

Hier meer mensen met kleinere tuinen? En hoe benutten jullie die?

[Voor 9% gewijzigd door Martinusz op 22-03-2018 08:53]

Float like a butterfly, sting like a bee.


 • Ad de Jong
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 19:37
Mocht je voorbeelden zoeken, zoek dan eens op stadstuintjes.
Je hebt niet veel ruimte nodig om er iets leuks van te maken.
Een kale betonnen grafkelder idee kan altijd nog :-P

Het idee dat compleet bestrate achterbuurt tuin minder onderhoud/tijd kost is onzin.
(behalve als je echt een achterbuurt uitstraling wil :-P )
Als je graag in je nette tuin bent dan kost vrijwel iedere tuin (mits onderhouden) niet veel tijd.
Beetje onkruid weghalen in een "groene" tuin kost minder tijd dan onkruid tussen tegels uit zien te plukken.


Edit:
@Martinusz in iedere tuin kan je met hoogteverschillen werken van de beplanting.
Daarmee creëer voor het oog een grotere tuin.
Ik ben eens in een heel kleine tuin een Prunus Laurocerasus Rotundifolia tegen een betonnen schutting tegengekomen. Als je weet dat dit soort erg groot kan worden en snel groeit dan weet je dat je wel een beetje meer werk hebt hiermee maar door het goed bijhouden was hij niet dikker dan een cm of 10 en door de grote lichtgroene bladeren een erg mooie strakke haag.
Plant daarbij een paar smal blijvende soorten heesters/coniferen dan heb je al een beetje variatie.
(Prunus Amanogawa, Juniperus Skyrocket, Taxus Baccata Fastigiata, Ulmus Hollandica Wredei) om er een paar te noemen.
Maar.... alles moet je bijhouden, kost niet veel tijd als je het regelmatig doet.

En zet het niet te vol, vaak wil je je tuin meteen kant en klaar hebben maar die dingen groeien. je kan en moet veel snoeien maar je moet ook aan de natuurlijk vorm denken en niet alles kan er tegen om hard gesnoeid te worden.

Je kan zelfs een kleine fruitboom in je kleine tuintje zetten.
Geen enkel probleem zelfs.
Ik heb er vorig jaar 2 gekocht (1 appel en 1 kers) voor in 2 terracotta bloempotten.
Geen idee hoe ik die het beste moet snoeien maar als een ander het kan.... :+

[Voor 53% gewijzigd door Ad de Jong op 22-03-2018 10:08]

Mijn profiel op Discogs


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20:14

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Juist in kleine tuinen doet kunsgras imo wonderen. Groen, water kan erdoor en toch nog zacht. Geen el cheapo speelveld nemen natuurlijk.

Maar in zo'n kleine tuin nog een veranda? Dat is ook 3-3,5m diep. Dan hou je 7,5-2 (schuur)-3,5 = 2 meter open lucht over? Dat is echt niks.

Ik ben van 270 naar 1.000 m2 gegaan. Dat geeft hele nieuwe problemen. :P Ik wil ook nog een schuur met veranda... of veranda aan huis (hebben de buren ook)... of allebei? Ik heb nu zoveel ruimte, het is meer een FWP aan het worden.

@franssie wellicht de robotmaaiers nog toevoegen aan TS?

[Voor 29% gewijzigd door Señor Sjon op 22-03-2018 10:10]

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Ad de Jong
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 19:37
;( :F

Dat doe je een tuinliefhebber toch niet aan :'(
Is hetzelfde als nep planten in de huiskamer :F

:+

Mijn profiel op Discogs


 • Martinusz
 • Registratie: December 2006
 • Nu online
Ad de Jong schreef op donderdag 22 maart 2018 @ 09:25:
Mocht je voorbeelden zoeken, zoek dan eens op stadstuintjes.
Je hebt niet veel ruimte nodig om er iets leuks van te maken.
Een kale betonnen grafkelder idee kan altijd nog :-P

Het idee dat compleet bestrate achterbuurt tuin minder onderhoud/tijd kost is onzin.
(behalve als je echt een achterbuurt uitstraling wil :-P )
Als je graag in je nette tuin bent dan kost vrijwel iedere tuin (mits onderhouden) niet veel tijd.
Beetje onkruid weghalen in een "groene" tuin kost minder tijd dan onkruid tussen tegels uit zien te plukken.


Edit:
@Martinusz in iedere tuin kan je met hoogteverschillen werken van de beplanting.
Daarmee creëer voor het oog een grotere tuin.
Ik ben eens in een heel kleine tuin een Prunus Laurocerasus Rotundifolia tegen een betonnen schutting tegengekomen. Als je weet dat dit soort erg groot kan worden en snel groeit dan weet je dat je wel een beetje meer werk hebt hiermee maar door het goed bijhouden was hij niet dikker dan een cm of 10 en door de grote lichtgroene bladeren een erg mooie strakke haag.
Plant daarbij een paar smal blijvende soorten heesters/coniferen dan heb je al een beetje variatie.
(Prunus Amanogawa, Juniperus Skyrocket, Taxus Baccata Fastigiata, Ulmus Hollandica Wredei) om er een paar te noemen.
Maar.... alles moet je bijhouden, kost niet veel tijd als je het regelmatig doet.

En zet het niet te vol, vaak wil je je tuin meteen kant en klaar hebben maar die dingen groeien. je kan en moet veel snoeien maar je moet ook aan de natuurlijk vorm denken en niet alles kan er tegen om hard gesnoeid te worden.

Je kan zelfs een kleine fruitboom in je kleine tuintje zetten.
Geen enkel probleem zelfs.
Ik heb er vorig jaar 2 gekocht (1 appel en 1 kers) voor in 2 terracotta bloempotten.
Geen idee hoe ik die het beste moet snoeien maar als een ander het kan.... :+
Op zich hebben we wel wat groen in de tuin hoor, we hebben een border aan 1 kant met een Magnolia boom, 2 Hortensia's en daar tussen altijd nog wat kleine plantjes. De rest is wel stenen op dit moment ;)
Señor Sjon schreef op donderdag 22 maart 2018 @ 10:08:
Juist in kleine tuinen doet kunsgras imo wonderen. Groen, water kan erdoor en toch nog zacht. Geen el cheapo speelveld nemen natuurlijk.

Maar in zo'n kleine tuin nog een veranda? Dat is ook 3-3,5m diep. Dan hou je 7,5-2 (schuur)-3,5 = 2 meter open lucht over? Dat is echt niks.

Ik ben van 270 naar 1.000 m2 gegaan. Dat geeft hele nieuwe problemen. :P Ik wil ook nog een schuur met veranda... of veranda aan huis (hebben de buren ook)... of allebei? Ik heb nu zoveel ruimte, het is meer een FWP aan het worden.

@franssie wellicht de robotmaaiers nog toevoegen aan TS?
Kunstgras wordt ook overwogen hier, en dan inderdaad niet el cheapo, maar gelukkig werkt een goede vriend bij een grasbedrijf (echt gras), waar ze ook kwaliteit kunstgras leveren.

De veranda is een wens, men zegt dan al snel "ja dan moet je maar verhuizen met een grotere tuin", dat kan een keuze zijn, maar ons huis bevalt ons erg goed, ligt goed etc. en qua huis zouden we absoluut niet willen verkassen. (ik heb overigens weleens een topic gehad over dit dilemma)

Het idee zou zijn om de schuur te draaien en daarnaast dan de overkapping te hebben. Dan blijft er 4,5 x 5m openlucht over. Maarja, voorlopig ligt het idee even in de ijskast :)

Edit: topic terug gevonden:
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen

Float like a butterfly, sting like a bee.


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20:14

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Ad de Jong schreef op donderdag 22 maart 2018 @ 10:17:
[...]

;( :F

Dat doe je een tuinliefhebber toch niet aan :'(
Is hetzelfde als nep planten in de huiskamer :F

:+
Mijn gazon naar kunstgras kost zomaar 400x45=18k. Dat gaat me wat ver. Maar ik was er uitermate tevreden over in mijn vorige tuin, het gros kon het niet van echt onderscheiden en het benodigde onderhoud is minimaal.

Even mijn oude tuin ter referentie:
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Nu online

franssie

Save the albatross

Topicstarter
Martinusz schreef op donderdag 22 maart 2018 @ 08:51:
<>
Eigenlijk willen we een overkapping/veranda, maar dat is best ingrijpend in een wat kleinere tuin.
<>
Als je alleen een veranda wilt om de warmte wat langer vast te houden en bij ilichte regen toch buiten wilt zitten, heb je aan een zonnescherm/luifel gedacht? Die kan je aan een gevel hangen maar je kan er ook twee aan een paar palen hangen, is het nodig dan rol je ze uit (er is in Weesp een café dat zo haar terras kan overdekken bij zon of regen).

Een vriend van mij heeft zijn schuur doorgetrokken richting huis en zo een kleine overkapping gemaakt die wel groot genoeg is om met 6 mensen aan een picknick tafel te zitten.

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • Martinusz
 • Registratie: December 2006
 • Nu online
franssie schreef op donderdag 22 maart 2018 @ 16:41:
[...]

Als je alleen een veranda wilt om de warmte wat langer vast te houden en bij ilichte regen toch buiten wilt zitten, heb je aan een zonnescherm/luifel gedacht? Die kan je aan een gevel hangen maar je kan er ook twee aan een paar palen hangen, is het nodig dan rol je ze uit (er is in Weesp een café dat zo haar terras kan overdekken bij zon of regen).

Een vriend van mij heeft zijn schuur doorgetrokken richting huis en zo een kleine overkapping gemaakt die wel groot genoeg is om met 6 mensen aan een picknick tafel te zitten.
We willen meer zoiets creëren:

Float like a butterfly, sting like a bee.


 • Wijnand1980
 • Registratie: September 2017
 • Laatst online: 19:31
zonoskar schreef op woensdag 21 maart 2018 @ 10:16:
Ja, die rups ken ik en er is ook een schimmel die buxus aan tast. Maar ik vind het vreemd dat in 1 haag een aantal boompjes kapot gaan, terwijl de rest goed groeit. En als je de kapotte vervangt, dan gaan die ook kapot.

[afbeelding]
Piesen er toevallig honden tegenaan?

 • Wackmack
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 17:38
http://i65.tinypic.com/izuz5s.jpg

Wat een super topic! Toevallig deze week de offerte tekenen. Dit is het ontwerp, zelf getekend dus vrij standaard.

Bij het terras komt een veranda te staan. Achter in de tuin nog een houthok van 5x2x1m. In het midden terras mooie vt wonen tegels met plantanen. Aan de zijkant van het terras een border van 10 meter met waarschijnlijk lavendel erin. Om de terrassen nog 4 witte grote bakken. Twee gevuld met olijfbomen en de andere met siergras. Tuin is voor een nieuwbouwwoning. Hopelijk is het klaar in april. De buitenkeuken achter gaat toch niet door. Geleerd dat je met twee jonge kinderen hier toch te weinig gaat zitten.

Komt misschien een buitenkeuken in de veranda.

[Voor 16% gewijzigd door Wackmack op 22-03-2018 19:47]


 • zonoskar
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 18:47

zonoskar

<-- Mika R.I.P!

Wijnand1980 schreef op donderdag 22 maart 2018 @ 18:40:
[...]


Piesen er toevallig honden tegenaan?
Dat ook. Maar ik heb wat filmpjes zitten kijken en volgens mij hebben we zowat alles verkeerd gedaan wat je bij buxus verkeerd kunt doen. We hebben iig geen speciale buxus mest en kalk gebruikt, de buxus is in de zomermaanden verplaatst, ik heb ze water gegeven door van boven te wateren (blad wordt nat) en niet zo zeer bij de kluit water gegeven. Dus ik gok dat de grond gewoon niet geschikt is voor buxus op de plek waar ze kapot gegaan zijn. De rest heeft geluk gehad lijkt wel.\

@Wackmack En links een golf terrein? Een plataan zou ik niet doen, dat geeft me een partij rommel in de herfst. En ze kunnen nogal groot worden.

Powermac G5 casemod. Mijn PV live output.


 • Wijnand1980
 • Registratie: September 2017
 • Laatst online: 19:31
Ik heb een probleem in mijn huidige voortuin(tje). Is 1,5 meter diep, 5,5 meter breed, op het oosten. We hebben er 1 grote border van gemaakt, aangezien de deur in de zijgevel zit. Eigenlijk groeit alles als kool, ook ons buxusperkje. Echter is er 1 uitzondering van ongeveer 1m2. Die zit aan de zijkant tegen onze buurtuin aan. Hier is een dakoverstek van circa 30cm, op het oosten beschut door het huis een vrij droge hoek.
Dit is waarschijnlijk de reden dat #%$!katten uit de buurt dit als toilet gebruiken. Hier zijn achtereenvolgens een volwassen conifeer, een volwassen taxus en divers plantjes aan ten onder gegaan. Meermaals een cm of 5 van de bovenkant aan kattenpoep weggeschept...
Koffie, citroenen en lavendelpoeder (diervriendelijk afschrikmiddel) ingezet maar werkt allemaal niet afdoende. Iemand een idee voor een beter middel? Plus een idee voor begroeiing? Als die aanslaat zullen katten wellicht een andere plek zoeken.

 • Martinusz
 • Registratie: December 2006
 • Nu online
Wijnand1980 schreef op donderdag 22 maart 2018 @ 20:23:
Ik heb een probleem in mijn huidige voortuin(tje). Is 1,5 meter diep, 5,5 meter breed, op het oosten. We hebben er 1 grote border van gemaakt, aangezien de deur in de zijgevel zit. Eigenlijk groeit alles als kool, ook ons buxusperkje. Echter is er 1 uitzondering van ongeveer 1m2. Die zit aan de zijkant tegen onze buurtuin aan. Hier is een dakoverstek van circa 30cm, op het oosten beschut door het huis een vrij droge hoek.
Dit is waarschijnlijk de reden dat #%$!katten uit de buurt dit als toilet gebruiken. Hier zijn achtereenvolgens een volwassen conifeer, een volwassen taxus en divers plantjes aan ten onder gegaan. Meermaals een cm of 5 van de bovenkant aan kattenpoep weggeschept...
Koffie, citroenen en lavendelpoeder (diervriendelijk afschrikmiddel) ingezet maar werkt allemaal niet afdoende. Iemand een idee voor een beter middel? Plus een idee voor begroeiing? Als die aanslaat zullen katten wellicht een andere plek zoeken.
Iets met stekels eraan?
Scherpe cacaodoppen?

Er zal vast ook wel een plant zijn die katten niet kunnen uitstaan ;)

Float like a butterfly, sting like a bee.


 • Wolly
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
UltraSub schreef op woensdag 21 maart 2018 @ 12:04:
[...]

Ik overweeg mijn garage die de tuin in loopt te verlengen met een overkapping/schuurtje. Iets als dit:
Enig idee van welk hout die 'boeiboorden' gemaakt zijn? Is dat douglas (en blijft het ook zo mooi)?

 • Hmmbob
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 16:24
Ziet eruit als Douglas rabatdelen.

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • Martinusz
 • Registratie: December 2006
 • Nu online
Onbehandeld gaat het wel wat verkleuren.

Float like a butterfly, sting like a bee.


 • UltraSub
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 27-03 08:30
Wolly schreef op donderdag 22 maart 2018 @ 21:04:
[...]


Enig idee van welk hout die 'boeiboorden' gemaakt zijn? Is dat douglas (en blijft het ook zo mooi)?
Geen idee, kwam tegen via google images.
Ik zou inderdaad Douglas verwachten, maar goed dat baseer ik niet echt ergens op. En dat zal best verkleuren. Ook wel benieuwd naar hoeveel.

 • Anoniem: 93986
 • Registratie: Oktober 2003
 • Niet online
In principe word al het hout onbehandeld gewoon grijs.

 • Wackmack
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 17:38
zonoskar schreef op donderdag 22 maart 2018 @ 20:12:
[...]

Dat ook. Maar ik heb wat filmpjes zitten kijken en volgens mij hebben we zowat alles verkeerd gedaan wat je bij buxus verkeerd kunt doen. We hebben iig geen speciale buxus mest en kalk gebruikt, de buxus is in de zomermaanden verplaatst, ik heb ze water gegeven door van boven te wateren (blad wordt nat) en niet zo zeer bij de kluit water gegeven. Dus ik gok dat de grond gewoon niet geschikt is voor buxus op de plek waar ze kapot gegaan zijn. De rest heeft geluk gehad lijkt wel.\

@Wackmack En links een golf terrein? Een plataan zou ik niet doen, dat geeft me een partij rommel in de herfst. En ze kunnen nogal groot worden.
Hehehe veel gras voor de Kids. Bedoeling is dat de vier bomen voor beschutting zorgen.
Plantanen is toch gewoon een platte leiboom?

 • Ad de Jong
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 19:37
Wackmack schreef op donderdag 22 maart 2018 @ 21:43:
[...]
Plantanen is toch gewoon een platte leiboom?
Van oorsprong is geen enkele boom dat, het is de snoeiwijze waardoor ze zo groeien.
Bij mij moeder langs de oprit staan ze ook, erg mooie en snelgroeiende bomen die we ieder najaar kaal snoeien.
Er zitten in een jaar tijd scheuten op van 2 tot dik 4 meter lang.
Veel mooier dan Lindes (die geven ook van die hars af) en naar mate ze ouder worden worden de stammen alleen maar mooier (schors).

Edit: en wat @zonoskar aangeeft de "zooi" die ga je heel eenvoudig tegen door ze te snoeien net voordat het blad begint te vallen. 2 vliegen in 1 klap.

Edit 2: de Platanen langs de oprit van mijn moeder.

Platanen voor(oké de helft was er hier al af) de snoei:
Platanen na de snoei:

[Voor 29% gewijzigd door Ad de Jong op 22-03-2018 23:28]

Mijn profiel op Discogs


 • Wackmack
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 17:38
Ad de Jong schreef op donderdag 22 maart 2018 @ 22:14:
[...]

Van oorsprong is geen enkele boom dat, het is de snoeiwijze waardoor ze zo groeien.
Bij mij moeder langs de oprit staan ze ook, erg mooie en snelgroeiende boom die we ieder najaar kaal snoeien.
Er zitten in een jaar tijd scheuten op van 2 tot dik 4 meter lang.
Veel mooier dan Lindes (die geven ook van die hars af) en naar mate ze ouder worden worden de stammen alleen maar mooier (schors).

Edit: en wat @zonoskar aangeeft de "zooi" die ga je heel eenvoudig tegen door ze te snoeien net voordat het blad begint te vallen. 2 vliegen in 1 klap.

Edit 2: de Platanen langs de oprit van mijn moeder.

Platanen voor(oké de helft was er hier al af) de snoei:

[afbeelding]


Platanen na de snoei:

[afbeelding]
Super super mooi! Zoiets zoek ik. Voor het huis staan al 6 mooie leibomen.

Dank voor de tips.

 • Jelte,89
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 26-03 12:40

Jelte,89

Woodworking

UltraSub schreef op woensdag 21 maart 2018 @ 12:04:
[...]

Ik overweeg mijn garage die de tuin in loopt te verlengen met een overkapping/schuurtje. Iets als dit:
[afbeelding]

Zou 100% maatwerk worden omdat de tuin achterin schuin is. Maar allejezus wat is dat hout prijzig.

/edit
Het overkapte stuk zou hier langer worden, en de open kant zou aansluiten op de garage. De achterwand zou dubbel uitgevoerd moeten worden met isolatie (erfscheiding). Heb ik plek zat voor mijn twee Q's en een relaxte lounge set en tv/console enz.
Wat is duur? Je zit hier op tweakers hé... je koopt een bult planken, Bijt deze doormidden en zet het in elkaar... Voor zoiets op die foto zit voor nog geen € 1500,- aan hout aan.

Revive the guild!


 • UltraSub
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 27-03 08:30
Jelte,89 schreef op donderdag 22 maart 2018 @ 23:23:
[...]


Wat is duur? Je zit hier op tweakers hé... je koopt een bult planken, Bijt deze doormidden en zet het in elkaar... Voor zoiets op die foto zit voor nog geen € 1500,- aan hout aan.
Dat was natuurlijk wel het plan ja.
Maar ik moet wel wat meer hout. Viel me gewoon op dat hout behoorlijk prijzig is :)

That said, is nog maar een hersenspinsel. Nog geen serieuze planning.

 • BP14
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 15:18
UltraSub schreef op vrijdag 23 maart 2018 @ 05:40:
[...]

Dat was natuurlijk wel het plan ja.
Maar ik moet wel wat meer hout. Viel me gewoon op dat hout behoorlijk prijzig is :)

That said, is nog maar een hersenspinsel. Nog geen serieuze planning.
En een gemetselde muur aan de achterkant? blijft altijd goed en kun je dak en poten aanvullen met douglas hout.

 • Bergie
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 14:04

Bergie

Lekker belangrijk...

Interessant topic :) Wij zijn vorig jaar verhuist en moeten de tuin ook nog op de schop gaan nemen dit jaar.
Hebben jullie nog tips voor sites/tools voor het maken van een beetje simpel ontwerp van een tuin? Hoeft echt niet op grasspriet niveau maar gewoon een beetje de grote lijnen uitzetten, boompje hier, terras daar etc :P

Yamaha MT-09


 • Cheesy
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 18:54
Wellicht met Floorplanner?

Hier een willekeurig project gevonden via Google:
https://nl.floorplanner.c...gns/22926518-tuin#details

ᴘᴠᴏᴜᴛᴘᴜᴛ


 • KleinDraakje
 • Registratie: November 2015
 • Niet online
Bergie schreef op vrijdag 23 maart 2018 @ 08:28:
Interessant topic :) Wij zijn vorig jaar verhuist en moeten de tuin ook nog op de schop gaan nemen dit jaar.
Hebben jullie nog tips voor sites/tools voor het maken van een beetje simpel ontwerp van een tuin? Hoeft echt niet op grasspriet niveau maar gewoon een beetje de grote lijnen uitzetten, boompje hier, terras daar etc :P
Ik doe het ouderwets met ruitjespapier en potlood :) de afmetingen van de tuin genomen en gewoon gaan schetsen. Werkt voor mij het snelst als je echt alleen een plattegrond nodig hebt, in gesprekken met hoveniers bijvoorbeeld, en niet per se een 3D model

 • zonoskar
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 18:47

zonoskar

<-- Mika R.I.P!

Ik ken de Plataan alleen als een hele grote boom (stam van meer dan een meter omtrek, 4 verdiepingen hoog) waar dikke takken uitvallen en elke herfst de hele parkeerplaats vol ligt met pluisjes en zaad. Maar zo is ie best wel mooi.

Powermac G5 casemod. Mijn PV live output.


 • Koetjeboe
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 16:17

Koetjeboe

Boe, zegt de koe

Leuk, een tuintopic. We hebben hier een tuin van ongeveer 2000m2 + 4000m2 weiland. We wonen hier nu wat meer dan een jaar en zitten nog erg in de herstel fase, omdat voor ons huurders in het huis woonden, die niet zo veel belang hadden bij het bijhouden van zo'n tuin. Uiteindelijk doel is een tuin vol met eetbare dingen en gelukkig was de basis wel goed, met 7 hele oude appelbomen, walnotenboom, pruimenboom, fruitstruiken. Ook houden we er paarden dus met de bemesting van alles zit het ook wel goed ;)

Net zoals boven zoek ik nog wel iets om goed een (grote) tuin mee te kunnen schetsen. Floorplanner ben ik in begonnen maar die heeft wel erge moeite met de schaal. Pen en papier kan ook wel, maar er wijzigt momenteel wel veel, en ik wil graag bijhouden wanneer ik dingen moet doen of heb gedaan.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Ad de Jong
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 19:37
Had Google zelf niet een site/programma waar je dit soort dingen eenvoudig mee kon doen?
Staat me iets van bij dat een vriendin dat eens gebruikt heeft om voor haar huiskamer een indeling te maken.
Werkte best leuk en eenvoudig volgens mij.

Edit: gevonden https://www.sketchup.com/

Filmpje erbij:Misschien ook bruikbaar: http://www.sketchup-garden.com/en/

[Voor 25% gewijzigd door Ad de Jong op 23-03-2018 10:06]

Mijn profiel op Discogs


 • glennvho
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 26-03 12:58
Het plannen maken doe ik ook in sketchup. Werkt heel fijn als je het een beetje snapt. Een paar tutorials volgen heeft mij veel geholpen, daarna kan je beginnen met experimenteren.

 • Wackmack
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 17:38
Wat vinden jullie mooie bloemen voor een border?

We krijgen volgende maand een border van 10 meter.
De intentie is de border nu vol te zetten met lavendel.

Iemand misschien andere suggesties?

 • Frogy
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 13:12
Wackmack schreef op vrijdag 23 maart 2018 @ 11:33:
Wat vinden jullie mooie bloemen voor een border?

We krijgen volgende maand een border van 10 meter.
De intentie is de border nu vol te zetten met lavendel.

Iemand misschien andere suggesties?
Ligt er ook aan of een hoge of lage border is, anders zijn siergrassen ook altijd wel mooi vind ik.

 • Ad de Jong
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 19:37
Bloemen zijn altijd mooi alleen is dat meestel (vooral bij de vaste soorten) beperkt qua bloeitijd.
Wil je de hele zomer/jaar bloemen dan plant je diverse vaste soorten en vul je die aan met de seizoensbloemen.
Heb je een leuke strook grond waar je variatie wil qua kleur etc dan is een busje gemengde zaden een erg leuke optie.
Je ziet ze meen ik nu al bij bv de Aldi liggen.
Je kan dan kiezen uit bv hoogte en soorten. Vooral de wat wildere soorten zijn erg mooi. Wel wat hoger maar zeer leuk om te zien en de beestjes vinden het ook erg leuk.

Mijn profiel op Discogs


 • MAZZA
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 18-03 16:34

MAZZA

Barbie is er weer!

Wackmack schreef op vrijdag 23 maart 2018 @ 11:33:
Wat vinden jullie mooie bloemen voor een border?

We krijgen volgende maand een border van 10 meter.
De intentie is de border nu vol te zetten met lavendel.

Iemand misschien andere suggesties?
http://www.colorfulgarden.nl/ :)

Wellicht ook handig voor in de TS. Planten zoeken op kleur, bloeitijd, bloeihoogte, zon/schaduw, soort, standplaats etc.

 • unezra
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 19:56

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Zo. Eerste tuingeklus achter de rug.

Vlinderstruik gesnoeid, lavendel gesnoeid, dode kerstboom weg, eerste onkruid gewied, klimop geleid en de 2 onderste takken van een van onze 2 appelbomen weggesnoeid.

Als d'r geen vorstkans meer is een zooi nieuwe 1-jarigen kopen, gras vertikuteren, inzaaien, mesten en kalken, bamboe mesten en eens een hogedrukspuit huren om de tegels schoon te krijgen.

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


 • UltraSub
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 27-03 08:30
Vorig jaar mijn vijver van 20 m3 dicht gegooid, alle belachelijk slechte grond daar omheen in dat gat gedumpt. Mooie zwarte grond laten aanvoeren en die heeft nu bijna een jaar gelegen. Tijd voor sprinkler setup zodat er over korte tijd een mooie mat op kan. Ervaringen met zelf sprinkler installaties aanleggen hier? Heb er veel over gelezen, moeilijk is het niet, maar ik zoek de don'ts natuurlijk. :)
En moet natuurlijk automatisch daarna, dus moet aanstuurbaar zijn met kleppen uiteindelijk. Maar laat ik eerst eens beginnen met de boel in de mat te krijgen. Mijn voorkeur heeft pop up nevelaars langs de randen overigens.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: December 2011
 • Laatst online: 19:37
UltraSub schreef op zaterdag 24 maart 2018 @ 21:20:
maar ik zoek de don'ts natuurlijk. :)
Maar laat ik eerst eens beginnen met de boel in de mat te krijgen.
Zorg dat de leidingen diep genoeg liggen ivm stukvriezen en leg je leidingwerk aan voordat je er een grasmat in legt, helemaal als je de sproeiers in de grasmat wil.
Anders moet je alles weer diep opentrekken.
Waar een sproeier moet komen laat je de tyleen afgedopt uit de grond steken, dan heb je naderhand het minste graafwerk.

Maar ik neem aan dat je weet hoe hoog je mat komt te liggen, inbouwen vooraf kan dan prima, het sproeibeeld en sproeihoek kun je achteraf simpel verstellen.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • AcXeller
 • Registratie: Mei 2002
 • Niet online

AcXeller

Lt. Asshole

UltraSub schreef op zaterdag 24 maart 2018 @ 21:20:
Vorig jaar mijn vijver van 20 m3 dicht gegooid, alle belachelijk slechte grond daar omheen in dat gat gedumpt.
Ik speel juist met de gedachte om de grasmat tot vijver om te bouwen, ik krijg de grasmat namelijk niet zo mooi als dat ie er de eerste 2e jaar bij lag. Veel onkruid en kale plekken langs de schutting, terwijl ik netjes mest en een iets duurdere grassoort had genomen. Wat waren voor jou de redenen om de vijver dicht te gooien ?
Frogy schreef op woensdag 21 maart 2018 @ 08:28:
Ik ga volgende week onze 'dode' coniferen heg vervangen door een hedera schutting, hiervoor ga ik zelf de palen en gaas plaatsen, dus geen kant-en-klaar heg, nu was mijn vraag hoe ik de palen het beste kan plaatsen. de schutting is 180 hoog, en volgens mij zeggen ze altijd 1/3 ondergronds 2/3 er boven dus dan zou ik palen van 270 nodig hebben. is het nog aan te bevelen om de palen in snelbeton te zetten? de grond is niet echt moerassig.
Ik heb hier palen van 3m gebruikt voor in de dikke klei, dat staat nu vol met klimop en met alle stormen de laatste tijd staat het nog steeds netjes. Hoogte is dacht ik 1m90-95 boven de grond. Aangezien ik 30m schutting heb geplaatst en dus flink wat palen een tip, huur voor een weekend een motorische grondboor. Zeker met alle wortels van je corniveer zal je daar blij mee zijn (of je moet maar 3 palen plaatsen).

[Voor 47% gewijzigd door AcXeller op 26-03-2018 16:13]

Mijn YouTube kanaal


 • Rukapul
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 20:03
unezra schreef op zaterdag 24 maart 2018 @ 13:24:
Zo. Eerste tuingeklus achter de rug.
Ik heb afgelopen zaterdag zo ongeveer de hele voortuin gesloopt. Over de jaren heen was dat toch al minder geworden: grondbedekker die teveel was gaan woekeren, struik op stam die was overleden, rodondendron (?) die te open bleef, etc.

Ik heb op een boom en drie struiken / planten na alles eruit gehaald. Een grote coniveerachtige die te groot is geworden gaat ook nog sneuvelen (vervangen door een nieuwe).

Maar nu heb ik dus een zandvlakte (best wel matige kwaliteit vrees ik) waar ik wat mee moet en mijn groene vingers stoppen ongeveer met slopen en kunstgras leggen :+

Heb al wat ideeen met een fruitboom (stam tot 1.70m en dan 'bol' met diameter van 1.0m; beschikbaar in kers?), buxushaagje (weinig motiverend gezien de dode meuk bij de muren) en wat groenblijvende struiken/planten die kleurig bloeien in het seizoen. Minder leuk wordt het als er een paar m3 zand vervangen zou moeten worden wat ik wel vrees.

[Voor 23% gewijzigd door Rukapul op 26-03-2018 16:20]


 • unezra
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 19:56

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Rukapul schreef op maandag 26 maart 2018 @ 16:12:
[...]
Ik heb afgelopen zaterdag zo ongeveer de hele voortuin gesloopt. Over de jaren heen was dat toch al minder geworden: grondbedekker die teveel was gaan woekeren, struik op stam die was overleden, rodondendron (?) die te open bleef, etc.
Voortuin moet er hier ook een keer aan. We hebben d'r heel mooie bamboe staan, maar pal achter een lage heg. Reden van de bamboe was om de inkijk wat te beperken vanaf de straat zonder de gordijnen permanent dicht te hebben of plakfolie tegen het raam te plakken.

De bamboe is prachtig (mooie, niet-woekerende soort met zwarte stengels - https://www.bamboe.nl/product/fargesia-nitida-black-pearl/ ) en willen we ook als we de voortuin aanpakken houden maar de hele voortuin wil ik wel nog een keer echt mooi maken. Dus de heg d'r uit en d'r echt een tuintje van maken. Misschien dat ik dat wel als pre-project doe voordat ik de achtertuin aan pak om eens wat te oefenen. (Ding is 6x3 geloof ik, de achtertuin ongeveer 6x15.)

Leuke uitdaging: Voortuin is op het noord-oosten.

Leuke van de voortuin aanpakken is wel dat het een heel stuk goedkoper is dan de achtertuin. Achtertuin hou ik voorlopig rekening met 15-25K om 'm helemaal te krijgen zoals ik wil dus dat is lange termijn. Voortuin zou tussen nu en 5 jaar wel eens aan de beurt kunnen zijn en als ik even héél grof schat, zou voor 2-3K tiptop gemaakt moeten kunnen worden. (Zeker als we de bamboe houden.)
Ik heb op een boom en drie struiken / planten na alles eruit gehaald. Een grote coniveerachtige die te groot is geworden gaat ook nog sneuvelen (vervangen door een nieuwe).

Maar nu heb ik dus een zandvlakte (best wel matige kwaliteit vrees ik) waar ik wat mee moet en mijn groene vingers stoppen ongeveer met slopen en kunstgras leggen :+
Je gaat er toch niet écht kunstgras op leggen hè?
Ok, ieder zijn ding maar hier is het echt hoe groener hoe beter. Dat grasveldje van 3x6 gaat er ook ooit helemaal aan. Beetje gras om op te zitten is niet erg en we hebben 2 fruitboompjes, maar verder wil ik d'r echt een engelse stijl tuin van maken.

Oh, leuke tip:
NetFlix serie: Big Dreams, Small Spaces
https://www.netflix.com/nl-en/title/80232852

@Teijgetje ^^^^
Misschien leuk voor in je topicstart. Heb nu 1 van die afleveringen gezien en het is ERG inspirerend. :)
Juist omdat het niet over van die "Eigen huis en tuin" tuinen gaat, maar over échte tuinen en mensen die geen budgetten van tienduizenden € hebben.

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


 • Martinusz
 • Registratie: December 2006
 • Nu online
unezra schreef op maandag 26 maart 2018 @ 16:32:
[...]


Voortuin moet er hier ook een keer aan. We hebben d'r heel mooie bamboe staan, maar pal achter een lage heg. Reden van de bamboe was om de inkijk wat te beperken vanaf de straat zonder de gordijnen permanent dicht te hebben of plakfolie tegen het raam te plakken.

De bamboe is prachtig (mooie, niet-woekerende soort met zwarte stengels - https://www.bamboe.nl/product/fargesia-nitida-black-pearl/ ) en willen we ook als we de voortuin aanpakken houden maar de hele voortuin wil ik wel nog een keer echt mooi maken. Dus de heg d'r uit en d'r echt een tuintje van maken. Misschien dat ik dat wel als pre-project doe voordat ik de achtertuin aan pak om eens wat te oefenen. (Ding is 6x3 geloof ik, de achtertuin ongeveer 6x15.)

Leuke uitdaging: Voortuin is op het noord-oosten.

Leuke van de voortuin aanpakken is wel dat het een heel stuk goedkoper is dan de achtertuin. Achtertuin hou ik voorlopig rekening met 15-25K om 'm helemaal te krijgen zoals ik wil dus dat is lange termijn. Voortuin zou tussen nu en 5 jaar wel eens aan de beurt kunnen zijn en als ik even héél grof schat, zou voor 2-3K tiptop gemaakt moeten kunnen worden. (Zeker als we de bamboe houden.)


[...]


Je gaat er toch niet écht kunstgras op leggen hè?
Ok, ieder zijn ding maar hier is het echt hoe groener hoe beter. Dat grasveldje van 3x6 gaat er ook ooit helemaal aan. Beetje gras om op te zitten is niet erg en we hebben 2 fruitboompjes, maar verder wil ik d'r echt een engelse stijl tuin van maken.

Oh, leuke tip:
NetFlix serie: Big Dreams, Small Spaces
https://www.netflix.com/nl-en/title/80232852

@Teijgetje ^^^^
Misschien leuk voor in je topicstart. Heb nu 1 van die afleveringen gezien en het is ERG inspirerend. :)
Juist omdat het niet over van die "Eigen huis en tuin" tuinen gaat, maar over échte tuinen en mensen die geen budgetten van tienduizenden € hebben.
15-25K? Waarom verwacht je deze kosten voor je achtertuin? Erg groot? of specifieke wensen? (een goede overkapping kan al behoorlijk wat kosten natuurlijk)

Maar goed dat je de bamboe wilt houden, want weghalen is een drama :P als je denkt dat het weg is, komt er ineens een tijd later een scheutje omhoog tussen de stenen door :(

Float like a butterfly, sting like a bee.


 • unezra
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 19:56

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Martinusz schreef op maandag 26 maart 2018 @ 16:36:
[...]
15-25K? Waarom verwacht je deze kosten voor je achtertuin? Erg groot? of specifieke wensen? (een goede overkapping kan al behoorlijk wat kosten natuurlijk)
Als ik het goed wil doen, met de achtertuin volledig worden gestript, schuur vervangen, afgegraven, nieuwe grondlaag gestort en uitgevlakt én ik wil een Engelse tuin mét water. (En dus een nieuwe multi-purpose schuur.)

Op die schuur wil ik ook nog zonnepanelen plaatsen. (Al heb ik die niet specifiek meegenomen in dat bedrag.)

Een deel kan en wil ik zelf doen maar het afgraven en uitvlakken moet ik denk ik uitbesteden.

De tuin is overigens ongeveer 15x6. (6 meter breed, 15 meter diep)
Maar goed dat je de bamboe wilt houden, want weghalen is een drama :P als je denkt dat het weg is, komt er ineens een tijd later een scheutje omhoog tussen de stenen door :(
Daarom hebben we heel specifiek voor een niet-woekerende soort gekozen. Dan heb je dat probleem niet. :) Deze vermeerdert wel, maar dat gaat heel langzaam en altijd in of net naast de kluit.

Eigenlijk het grootste nadeel van niet-woekerende bamboe (en specifiek die Fargesia nitida ‘Black Pearl’) is dat het best prijzig is. €55,- per plant van 120-150cm. Het groeit ook niet zo ontzettend hard. Maar we vinden het wel ontzettend mooi. :) (Anders hadden we het spul uiteraard ook niet gekocht.)

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20:14

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Reken rustig op 100/m2 als je alles doet. Been there, done that. :X

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • BP14
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 15:18
Beste Tweakers,

Ik heb inmiddels mijn hele tuin leeg gehaald. Ik kan nu langzaam beginnen met opbouwen / inrichten van de Tuin. Nu lijkt het me verstandig om te beginnen met het aanleggen van voldoende elektrapunten. Ik ben opzoek naar elektra grond kabels. Zou iemand mij kunnen vertellen wat het verschil is tussen YMVK en XMVK ?

 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Waarom is er een aversie omtrent kunstgras? Ik ben wel van plan om dat toe te passen in de voortuin. Reden: buurman die wekelijks moet gaan maaien, maar na een vakantie staat het gras op kniehoogte.

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • Cheesy
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 18:54
Wij hebben in de (achter)tuin hele mooie Hydrangea Limelight's (pluimhortensia) staan.
's zomers en in het najaar echt prachtig. Maar zodra ik ze snoei (meestal in januari omdat alle pluimen door de tuin waaien) is het een kale boel. Ik zit er dus aan te denken om een bodembedekker te planten die 's winters groen blijft. Iemand goede tips, wat staat mooi onder genoemde hortensia?

ᴘᴠᴏᴜᴛᴘᴜᴛ


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Xavier
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
UltraSub schreef op vrijdag 23 maart 2018 @ 05:40:
[...]

Dat was natuurlijk wel het plan ja.
Maar ik moet wel wat meer hout. Viel me gewoon op dat hout behoorlijk prijzig is :)

That said, is nog maar een hersenspinsel. Nog geen serieuze planning.
Bakker de houthandel uit noord holland is goedkoop met zijn Douglas hout, ze kopen het zelf in en hebben een eigen houtzagerij. Stukken goedkoper dan ergens anders.
En ja op de website staat meerdere keren dat ze niet buiten noord holland leveren. Maar dat doen ze wel als je 75,- betaald en ze hebben regio's ingedeeld op vaste dagen. Oftewel waar je woont daar komen ze 1x in de week, verder niet.

De 75,- legde ik graag neer toen een lokale houthandel me 800,- wilde rekenen en ik nu een 350,- kwijt was inclusief de bezorgingskosten.

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20:14

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

BP14 schreef op dinsdag 27 maart 2018 @ 07:43:
Beste Tweakers,

Ik heb inmiddels mijn hele tuin leeg gehaald. Ik kan nu langzaam beginnen met opbouwen / inrichten van de Tuin. Nu lijkt het me verstandig om te beginnen met het aanleggen van voldoende elektrapunten. Ik ben opzoek naar elektra grond kabels. Zou iemand mij kunnen vertellen wat het verschil is tussen YMVK en XMVK ?
YMVK-AS Vergeeft vooral de AS (aardschild) niet... En koop een paar extra rolletjes geel/groene tape. Dat gaat hard met het intapen van de litze als je meerdere aanslutiingen hebt. Enne aparte groep plus eigen aardlek (of alamat gebruiken). Je wilt niet dat je huis donker is als er iets in de tuin mis gaat. Om door alle mantels heen te komen is een kabelmes een aanrader. Maakt strippen een stuk makkelijker.

En 1 tel google
XMvK kabel wordt vooral gebruikt in de woningbouw vanaf 50 cm boven de grond en dan voor lichte toepassingen en eenvoudige verbindingen zoals het aansluiten van bijvoorbeeld verlichting en wandcontactdozen.

XMvK kabel verschilt van YMvK kabel omdat het van dunner en ander materiaal is gemaakt en is iets goedkoper. De kabel is daardoor wel flexibeler maar ook kwetsbaarder. Het mag daarom bijvoorbeeld ook niet gebundeld worden of in kabelgoten toegepast worden.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • raswic
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 10:17

raswic

It is I

Leuk topic, we zijn ook weer voorzichting begonnen.

Gras voor de eerste keer gemaaid, vlinderstruiken kort, klimop en grote struiken weer in toom. Dat knapt op zich weer aardig op, maar nu het snoeiafval nog wegwerken.

Volgende stappen zijn de moestuin en een hek om het "speelbos" van de kinderen. Die wandelen nu zo door de rest van de tuin.

Heeft iemand ideeen hoe een oprit vol grind en grond af te voeren?.

 • depl0y
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 07:29
Yay, een tuin topic. Wij zijn nu na de winter ook weer gestart. Afgelopen jaar verhuist en het grootste deel van de tuin laten leeghalen, 60m3 aan tuinafval later (en we zijn er nog niet).

In het najaar, vlak voor de winter heb ik een beuken heg gezet welke 1 kant van de tuin gaat afschermen. Afgelopen weekend zijn we in de weer geweest met stokjes en touw en hebben we het nieuwe pad naar de voordeur en 2 perken voor het huis uitgezet.

Het pad naar de voordeur wil ik eigenlijk doen met grind, maar ik wil eigenlijk niet dat dat grind overal komt te liggen, ik ga dus aan beide kanten van het pad een betonbandje leggen, welke iets boven het pad uit steekt, daarna het pad iets verdiepen en dan een hoop grind er in. Volgens mij moet dat wel mooi worden.

Aangezien de hele tuin ook omgeploegd en geëgaliseerd is, heb ik het graszaad (goede kwaliteit sport/speel gras, 25kg voor 93euro) alvast in huis. Samen met 75kg aan kunstmest waar ik de boel mee ga bestrooien. Ik hoop dat met een week of 2-3 de bodemtemperatuur zoveel gestegen is, dat ik kan gaan zaaien (we kijken nu al een een maand of 3 tegen zwart zand aan).

De sprinklers in de tuin zouden we eigenlijk later doen (budget...), maar nu heb ik als test een aantal verschillende pop-up sprinklers van AliExpress besteld. Met prijzen tussen de 2 en 6 euro is dat ineens ook leuk. Mijn doel is om 3 of 4 verschillende leidingen door de tuin te leggen en daarmee een zo'n groot mogelijke dekking te krijgen. Deze leidingen lopen dan allemaal naar een grondwater pomp, welke ik (hopelijk) via HomeAssistant geautomatiseerd kan inzetten.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Cheesy
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 18:54
depl0y schreef op dinsdag 27 maart 2018 @ 11:53:
Het pad naar de voordeur wil ik eigenlijk doen met grind, maar ik wil eigenlijk niet dat dat grind overal komt te liggen, ik ga dus aan beide kanten van het pad een betonbandje leggen, welke iets boven het pad uit steekt, daarna het pad iets verdiepen en dan een hoop grind er in. Volgens mij moet dat wel mooi worden.
Ik raad dan sowieso een grindmat aan

ᴘᴠᴏᴜᴛᴘᴜᴛ


 • ThinkPad
 • Registratie: Juni 2005
 • Nu online

ThinkPad

Moderator Wonen & Mobiliteit
Zo'n mat is wel handig ja, vind het altijd irritant als je door zo'n bak met grind moet ploeteren en je overal van die kuilen krijgt :X

Ik zou er dan ook gelijk anti-worteldoek onder leggen, dat scheelt wellicht weer in onkruid :)

Gas besparen door CV-tuning | Elektriciteit besparen
Geen vragen via privébericht die ook via het forum kunnen a.u.b.


 • Cheesy
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 18:54
Ik wist niet dat ze ook zonder anti-worteldoek te verkrijgen zijn ;) Volgens mij zit dat er meestal al aan vast.

ᴘᴠᴏᴜᴛᴘᴜᴛ


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20:14

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Onkruid komt van boven, niet van onderen. ;) Ik vind het alleen zo lelijk dat die grindmatten uiteindelijk boven komen bij de plekken waar je vaak loopt.

@depl0y Let op met dat bandje. Een opstaande rand geeft veel struikelende mensen.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • depl0y
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 07:29
Señor Sjon schreef op dinsdag 27 maart 2018 @ 12:13:
Onkruid komt van boven, niet van onderen. ;) Ik vind het alleen zo lelijk dat die grindmatten uiteindelijk boven komen bij de plekken waar je vaak loopt.

@depl0y Let op met dat bandje. Een opstaande rand geeft veel struikelende mensen.
Opstaande randje komt dus langs het hele pad (aan beide kanten). De mensen die op dat pad komen zijn de pakket bezorger (al komt die steeds vaker achterom) en collectanten. Als die van het pad afwijken mogen ze struikelen ook ;). De grindmatten is inderdaad een goed idee, anders blijf je het pad aanharken gok ik.

 • unezra
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 19:56

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

kmf schreef op dinsdag 27 maart 2018 @ 08:04:
Waarom is er een aversie omtrent kunstgras? Ik ben wel van plan om dat toe te passen in de voortuin. Reden: buurman die wekelijks moet gaan maaien, maar na een vakantie staat het gras op kniehoogte.
Waterhuishouding en andere dingen.
Kunstgras is ook minder koel dan regulier gras.

In any case kun je praktisch net zo goed beton in je voortuin leggen als kunstgras en werkt alleen echt gras goed voor een betere leefomgeving. (Daarbij vind ik kunstgras lelijk. Hoe "mooi" sommige soorten ook zijn. Als je niet wil maaien of tuinieren moet je maar tegels leggen.)

Dat maaien vind ik niet zo erg. Dat doe ik in de zomer ook wekelijks of om de week. Planten water geven op sommige momenten zelfs iedere dag en minimaal wekelijks ben ik wel de klimop, hop, druif en andere planten aan het leiden.

Misschien ben ik wat kort door de bocht (sorry) maar: Wil je dat niet, neem geen tuin of huur een tuinman in. :) (Voor mij is het juist dat ik altijd een tuin heb gewild en nu er een heb waardoor ik juist in de zomer, eens wat vaker níet achter mijn PC hang.)

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


 • Jochemd13
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 27-03 08:21
Hier ligt er zo'n grindmat met anti worteldoek, zelf hebben we er voor de zekerheid nog een extra doek onder gelegd. Werkt prima maar na een jaar lang elke dag auto's er over zijn er wel wat gaten ontstaan waar je de mat doorheen kan zien, gewoon wat extra grind er op storten en je kan weer prima voorruit.

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20:14

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

unezra schreef op dinsdag 27 maart 2018 @ 12:58:
[...]


Waterhuishouding en andere dingen.
Kunstgras is ook minder koel dan regulier gras.

In any case kun je praktisch net zo goed beton in je voortuin leggen als kunstgras en werkt alleen echt gras goed voor een betere leefomgeving. (Daarbij vind ik kunstgras lelijk. Hoe "mooi" sommige soorten ook zijn. Als je niet wil maaien of tuinieren moet je maar tegels leggen.)

Dat maaien vind ik niet zo erg. Dat doe ik in de zomer ook wekelijks of om de week. Planten water geven op sommige momenten zelfs iedere dag en minimaal wekelijks ben ik wel de klimop, hop, druif en andere planten aan het leiden.

Misschien ben ik wat kort door de bocht (sorry) maar: Wil je dat niet, neem geen tuin of huur een tuinman in. :) (Voor mij is het juist dat ik altijd een tuin heb gewild en nu er een heb waardoor ik juist in de zomer, eens wat vaker níet achter mijn PC hang.)
Je neemt niet eens een bocht, zo kort is het. |:(

Je moet niet speelveldjeskunstgras vergelijken met de betere soorten. Ook zijn de matten geperforeerd om water door te laten en liggen ze op een zand- of korrelbed. Alleen bij absurde regengeval heb ik een plas gehad, maar die had je ook bij gewoon gras gekregen. Op de foto's die ik eerder postte lag dit gras: https://www.grasengroenku...rtiment/california-chill/ Voelde prima koel aan in de zomer met het zonnetje erop. Niet anders dan normaal gras. Groot voordeel? Beetje ravotten met de kinderen en je was nog gewoon schoon, nergens grasvlekken. Toen ze de eerste keer in de nieuwe tuin struikelden waren de knieën groen. Er kwam nog net geen: 'Wasda?' vanaf. :P Ook was het lekker vlak.

Maar goed, nu kan ik weer maaien, maairobot installeren, sproeien en allerhande ander onderhoud doen. Me dunkt dat bij de totale tuinoverhaul hier weer kunstgras komt. >:)

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Patches
 • Registratie: Oktober 2016
 • Laatst online: 27-03 16:11
Leuk een tuintopic!

Ik zag al wat tips voor natuurlijke bestrijding van alg en slakken. Heeft iemand nog ideeën voor gele plekken en onkruid in het gras?
Aankomend weekend ga ik er met de verticuteermachine door. Dit vorig jaar echter ook gedaan en hoewel het wel helpt vraag ik me af of er nog meer gedaan kan worden?

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • unezra
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 19:56

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Señor Sjon schreef op dinsdag 27 maart 2018 @ 15:37:
[...]
Je neemt niet eens een bocht, zo kort is het. |:(
Da's mijn specialiteit. *O* })

Maar goed, even wat context (geen excuus), kort wat zorgen over mijn kat gehad (gaat inmiddels weer prima) en blabla werk. Is achter de rug. Tijd voor wat nuance.
Je moet niet speelveldjeskunstgras vergelijken met de betere soorten. Ook zijn de matten geperforeerd om water door te laten en liggen ze op een zand- of korrelbed. Alleen bij absurde regengeval heb ik een plas gehad, maar die had je ook bij gewoon gras gekregen. Op de foto's die ik eerder postte lag dit gras: https://www.grasengroenku...rtiment/california-chill/ Voelde prima koel aan in de zomer met het zonnetje erop. Niet anders dan normaal gras. Groot voordeel? Beetje ravotten met de kinderen en je was nog gewoon schoon, nergens grasvlekken. Toen ze de eerste keer in de nieuwe tuin struikelden waren de knieën groen. Er kwam nog net geen: 'Wasda?' vanaf. :P Ook was het lekker vlak.

Maar goed, nu kan ik weer maaien, maairobot installeren, sproeien en allerhande ander onderhoud doen. Me dunkt dat bij de totale tuinoverhaul hier weer kunstgras komt. >:)
Ach, ik snap dat mensen er voor kiezen omdat het praktisch is en dat er kunstgras is dat redelijk voor echt door kan gaan, maar persoonlijk heb ik er echt níets mee. Ik zet ook geen nepplanten in mijn huis. Die tuin heb ik om mijn handen vies te maken en daar hoort (ik weet het, heel rechtlijnig) in mijn ogen echt gras bij. Dan maar maaien en onderhoud. (En een minder mooie grasmat soms.)

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


 • Joris748
 • Registratie: Januari 2018
 • Nu online
Even copy/paste vanuit het bouw een woning topic.

Wij gaan het volgende plantseizoen aan de slag, eerst maar eens beginnen met de bouw van het huis. We houden het bewust simpel. Het kavel is ca 1800 m2 is, waarvan ca 1200 m2 gras. Weinig borders en een aantal hagen. Mijn vrouw wil graag een moestuin en ik een hakhoutsingel aan de achterzijde. Ook zullen we nog wat boompjes moeten planten ivm de bestemmingsplanwijziging.

Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen


Wat zouden jullie als ondergrond aanbevelen om een zwembad voor de kinderen op te zetten?

 • depl0y
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 07:29
Joris748 schreef op dinsdag 27 maart 2018 @ 20:00:
Even copy/paste vanuit het bouw een woning topic.

Wij gaan het volgende plantseizoen aan de slag, eerst maar eens beginnen met de bouw van het huis. We houden het bewust simpel. Het kavel is ca 1800 m2 is, waarvan ca 1200 m2 gras. Weinig borders en een aantal hagen. Mijn vrouw wil graag een moestuin en ik een hakhoutsingel aan de achterzijde. Ook zullen we nog wat boompjes moeten planten ivm de bestemmingsplanwijziging.


***members only***


Wat zouden jullie als ondergrond aanbevelen om een zwembad voor de kinderen op te zetten?
Bij ons staat het zwembad gewoon op de vlakke grond, er zat eerst gras onder leek het, maar de vorige bewoners hebben hem ooit 1 keer neergezet en toen nooit meer opgeruimd (net zoals veel dingen). Dat werkt eigenlijk best prima moet ik zeggen. Hoe groot is het zwembad? Misschien dat dat nog iets uitmaakt?

Het liefst zou ik het zwembad gewoon ingraven, maar ik zie wel op tegen de hoeveelheid grond die ik dan moet verzetten :).

Vandaag na mijn werk nog een 15 meter aan buxus bij iemand uit de tuin gegraven om een begin te maken met onze perkjes. Gratis af te halen op Marktplaats, dus dat was wel leuk. We zijn er echter nog lang niet volgens mijn berekeningen, heb nog zeker 15 meter nodig.

[Voor 10% gewijzigd door depl0y op 27-03-2018 20:09]


 • UltraSub
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 27-03 08:30
AcXeller schreef op maandag 26 maart 2018 @ 16:07:
[...]


Ik speel juist met de gedachte om de grasmat tot vijver om te bouwen, ik krijg de grasmat namelijk niet zo mooi als dat ie er de eerste 2e jaar bij lag. Veel onkruid en kale plekken langs de schutting, terwijl ik netjes mest en een iets duurdere grassoort had genomen. Wat waren voor jou de redenen om de vijver dicht te gooien ?
20 jaar een koivijver gehad, ben je wel wat ellende gewend. Maar na de laatste ziekte waar bijna alles uitgeroeid is heb ik het niet meer opgepakt. Paar visjes nog erin maar keek er niet echt meer naar om. Kost klauwen aan stroom, dus opgeruimd.
Xavier schreef op dinsdag 27 maart 2018 @ 09:15:
[...]

Bakker de houthandel uit noord holland is goedkoop met zijn Douglas hout, ze kopen het zelf in en hebben een eigen houtzagerij. Stukken goedkoper dan ergens anders.
En ja op de website staat meerdere keren dat ze niet buiten noord holland leveren. Maar dat doen ze wel als je 75,- betaald en ze hebben regio's ingedeeld op vaste dagen. Oftewel waar je woont daar komen ze 1x in de week, verder niet.

De 75,- legde ik graag neer toen een lokale houthandel me 800,- wilde rekenen en ik nu een 350,- kwijt was inclusief de bezorgingskosten.
Goeie tip, thanks!

 • RvH photo
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 21-08-2022
Señor Sjon schreef op maandag 26 maart 2018 @ 16:42:
Reken rustig op 100/m2 als je alles doet. Been there, done that. :X
Alles doet of laat doen?

 • Teijgetje
 • Registratie: December 2011
 • Laatst online: 19:37
Señor Sjon schreef op dinsdag 27 maart 2018 @ 15:37:
[...]

lag dit gras: https://www.grasengroenku...rtiment/california-chill/ Voelde prima koel aan in de zomer met het zonnetje erop. Niet anders dan normaal gras.

Maar goed, nu kan ik weer maaien, maairobot installeren, sproeien en allerhande ander onderhoud doen. Me dunkt dat bij de totale tuinoverhaul hier weer kunstgras komt. >:)
Op kunstgras laat je de Roomba toch zijn ding doen? ;)

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: December 2011
 • Laatst online: 19:37
Patches schreef op dinsdag 27 maart 2018 @ 15:56:
Leuk een tuintopic!

Ik zag al wat tips voor natuurlijke bestrijding van alg en slakken. Heeft iemand nog ideeën voor gele plekken en onkruid in het gras?
Aankomend weekend ga ik er met de verticuteermachine door. Dit vorig jaar echter ook gedaan en hoewel het wel helpt vraag ik me af of er nog meer gedaan kan worden?
Na het verticuteren geef je kalk, biomest en kieseriet(voor groener gras dan de buren)
Als je grasmat dicht genoeg is dan heeft onkruid nauwelijks kans, je kan dressen (kuilen uitvlakken met een dun laagje aarde) en opnieuw/extra inzaaien(doorzaaien). De gele plekken zeker.
En even een grasroller er over heen zodat het mooi vlak wordt allemaal.

Miniserie grasonderhoud van Tuinmanieren.

[Voor 8% gewijzigd door Teijgetje op 27-03-2018 21:00]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Rukapul
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 20:03
Teijgetje schreef op dinsdag 27 maart 2018 @ 20:48:
[...]


Op kunstgras laat je de Roomba toch zijn ding doen? ;)
Dat vind ik dus nog het mooiste aan kunstgras: als het vol ligt met meuk dan bezem je even en als het vol ligt met vogelstront dan pak je een sopje en een afwasborstel :P

* Rukapul heeft kunstgras op de speelplek van de kinderen wat in schaduw van erfscheiding en bomen ligt

De duurdere kunstgrassoorten zien er trouwens heel wat beter uit dan de egaal groene plastic matten wat je soms ziet 8)7

 • Teijgetje
 • Registratie: December 2011
 • Laatst online: 19:37
Daar vingen we wormen mee vroegah, in het gras.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Daniel36
 • Registratie: December 2009
 • Nu online

Daniel36

Koffiejunkie

Tuintopic, leuk!
Vanmiddag de siergrassen teruggeknipt en alle stro tegen de kou/vorst opgeruimd.

Zodra het weer droog is de (boeren)hortensia's snoeien en de bloembak en het terras schoonmaken.

Verder wat planten kopen voor in potten en een schutting laten vervangen.

Overigens een strook grind in de voortuin waar de auto op staat. Geen grindplaten eronder wel worteldoek.
Ligt nu drie jaar, af en toe wat onkruid trekken en harken en klaar.
Ik had verwacht allang weer een bigbag grind erop te moeten storten.

It is nice to be important, but more important to be nice.

Pagina: 1 2 3 ... 121 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee