Hier kun je alles kwijt en vragen op het gebied van tuinen, tuinonderhoud, vijvers, tuinhuisjes, balkons, urban gardening en planten.
Natuurlijk hoeft het niet gezegd te worden dat een beetje Tweaker niet bang is voor een paar vuile handen en het liefst gifvrij tuiniert.
Beter voor ons, beter voor ukkies in de tuin, beter voor ons blauwe knikkertje en natuurlijk voor alle beestjes die ons veel werk uit handen nemen qua opruimen en bestuiven.
En heb je de mogelijkheid, probeer dan wat extra planten voor vlinders en bijen in je gifvrije tuin te zetten. Ze hebben het moeilijk en je zult verbaasd zijn hoe weinig last je van ze hebt en hoe fascinerend en noodzakelijk ze eigenlijk zijn.
Verder is misschien een leuk weetje dat je echt geen groene vingers hoeft te hebben om een mooie tuin te onderhouden ......planten en onkruid groeien vanzelf, zelfs ondanks wat alle deskundigen beweren, jouw mate van bekommering maakt het verschil tussen een strakke tuin of een verwilderde tuin.
Doe je niets dan neemt de natuur het van je over en voor je het weet moet je je huis uithakken zoals een verborgen net ontdekte Inca-tempel.
Tuinieren is eigenlijk gewoon een klein beetje nadenken hoe je het hebben wil, en daar naar handelen.
Natuurlijk is het wel fijn als je niet zelf overal het wiel voor uit hoeft te vinden.
Daarvoor hebben we hier wat tips en linkjes voor je bij elkaar gezet. (o.a.. met dank aan @benoni )
.
We blijven immers Nederlanders, en als het goedkoop kan.......
(Voor de echte krenten moet je trouwens hier zijn
)
.
Vul je eigen plantenlijst/tuin in en krijg per sms of mail tips over wanneer er wat mee moet gebeuren zoals snoeien, bemesten, etc.
MijnTuin.org (Android) (Apple) :
Sociale app voor je tuin met tips over planten en mogelijkheden een netwerkje te maken (bv. met buurtgenoten of mensen met een soortgelijke tuin) .
Ook creatieve tips, en de MijnTuinApp is het verlengstuk van je digitale tuin op http://www.MijnTuin.org.
Gardroid (Android) (Apple) :
Voor de moestuinier of als je daar mee wilt beginnen.
Pl@ntNet (Webversie) (Android) (Apple)
Een webgebaseerde plantendetermineer-app, gewoon even een foto uploaden van de plant of boom die je hebt of zoekt en dan laten zoeken. Makkelijker kan haast niet. (met dank aan @Ad de Jong )
Apps om inheemse insecten en flora off-line te herkennen dmv foto`s
Iets soortgelijks als PlantNet, maar dan voor expliciet Nederlandse en Belgische flora en fauna.
Voorlopig alleen voor Android
Wil je zien wat anderen doen met een klein budget in een gewone tuin dan kan je lekker Big Dreams, Small Places bingewatchen op Netflix. (met dank aan @unezra )
Chickanic geeft goede uitleg en tips over tuinmachines, toebehoren en do`s en don`ts op een toegankelijke manier.
Zeker een aanrader voor reparatietips.
Helaas wel in het Engels.
Als je je verveeld kun je eens kijken hoe anderen een tuintje opruimen aanpakken.
De twee meest authentieke (Amerikaanse) channels zijn Al Bladez en The Lawn Care Juggernaut / The Boring Channel.
Al en Kevin zijn professionals en helpen mensen die het echt nodig hebben met compleet uit de hand gelopen tuinen, om wat terug te doen voor de community. Een gratis makeover.
Erg inspirerend en hartverwarmend, en wellicht heb jij ook iemand in de buurt waarbij het allemaal wat teveel is geworden door ouderdom of wat voor oorzaak dan ook, en zou je (met de buren) ook wat hulp aan kunnen bieden.
Mensen in nood durven het vaak niet te vragen, en aan wie dan, maar zulke hulp wordt echt gewaardeerd.
Inmiddels zijn er meer mensen over de hele wereld die dit concept zijn gaan volgen, gratis tuin-make-overs gefinancierd door de kijkers op YouTube.
Wil je weten hoe het er op een agrarische boerderij aan toe gaat.
Laura Farms houdt een leuk vlog bij van wat er allemaal op hun boerderij gebeurt en wat er allemaal bij komt kijken om dat draaiende te houden.
Laura en Grant verbouwen mais en sojabonen op hun boerderij in Nebraska.
Klein begonnen en inmiddels iets commerciëler wbt sponsoring,maar erg leuk om te volgen.
.
Heb je deze bestrijdt hem dan, is hij gesetteld dan wordt bestrijding een meerjarenplan met veel gedoe omdat de plant nagenoeg niet reageert op bestrijdingsmethoden.
Het enige dat enigszins lijkt te werken is een Glyfosaat-injectie onderin elke uitloper volgens een woordvoerder uit Amersfoort.
Focus laat in de aflevering "Exotische woekeraars" vanaf 10:10 zien hoe destructief en sterk dit plantje is
Vooralsnog woekert hij daar ook lekker door en zijn ze gestopt met bestrijding+schade-calculatie toen het een half miljard euro oversteeg (alleen in Amersfoort....).
Blijven bestrijden dus, in Engeland zijn huizen waar deze Duizendknoop woekert inmiddels onverkoopbaar en ook de bank verleend daar geen hypotheek meer op.
De scheuten zijn wel eetbaar, gekookt smaken ze ietwat naar rabarber.
De Berenklauw is een prachtige schermbloeiende plant.
De gewone inheemse Berenklauw is nuttig, bruikbaar en zelfs eetbaar, maar wil je niet echt in je tuin als je kinderen hebt.
De Reuzen-Berenklauw is een ander verhaal het sap is fototoxisch en veroorzaakt ernstige 2e graads brandwonden bij blootstelling aan zonlicht. Levensgevaarlijk voor spelende kinderen en huisdieren, en je kan er lelijke littekens aan overhouden.
Bestrijden dus deze door zaden snel vermeerderende invasieve soort.
.
Schimmels op Fruitbomen
.
En natuurvriendelijker kan haast niet.
Pure (schoonmaak)azijn werkt goed tegen groene aanslag op tegels etc en tegen onkruid.
Vroeger was dit een goede tip geweest, het is inmiddels verboden.
De Rijksoverheid geeft aan dat het gebruik van schoonmaakazijn niet het alternatief voor onkruidbestrijding is. Het is zelfs verboden om middelen als chloor, zout en azijn te gebruiken tegen bestrijding van onkruid.
risicos-van-azijn-bij-bestrijding-van-onkruid-en-groene-aanslag-in-kaart-gebracht.bron RIVM
Bladluis houdt niet van knoflook, kook knoflook (onder de afzuigkap) en geef het afgekoelde water aan de plant, je hebt geen stank en de plant brengt het via de sapstroom naar de luis. Herhaal tot je luisvrij bent. Een paar gekneusde teentjes begraven doen ook wonderen. Andere natuurlijke methoden.
Spinnen, wie kent ze niet en wie gruwelt er niet soms van......en waar zouden we zijn zonder hun vraatzucht naar insecten.
Ze zijn dus erg nuttig, in het spinnenseizoen kunnen het er wel eens heel veel worden.......
Om ze uit huis te houden meng je water en 8-10 druppels etherische pepermuntolie in een 60cc flesje met pompverstuiver, dan een minuutje schudden. 1x wekelijks rondom kozijnen, deuren (binnen/buiten), muurscheurtjes en plafondranden spuiten is genoeg om ze weg te houden. In het spinnenseizoen/zomer misschien 2x wekelijks spuiten.
Ruikt nog lekker ook, en kan natuurlijk ook buiten gebruikt. (bron Grazia.nl)
Voor buiten kon je AntiSpin kopen, dat is een spinnenwerende biocide, en inmiddels illegaal gezien spinnenwerende middelen niet langer zijn toegestaan maar is nog steeds te koop als Insect Clean Spider Free, dit doodt de spinnen niet, ze nemen wel de benen. (Niet echt een huismiddel,, maar werkt erg goed)
Ook iets goedkoper en in grootverpakking te krijgen.
De tuinmest winkel is zelfs nog iets goedkoper, maar vanaf 5l weer duurder.
Antispin verkoopt nu Cleanweb dat voornamelijk vervuiling aanpakt, spinnenpoep, webben en vliegenpoep.
Tip: Draag een pet en jas als je de uitbouwplafonds en overkappingen inspuit. Spinnen laten gelijk los en vallen en masse naar beneden op de vlucht. Je hebt je nooit voor kunnen stellen dat er zoveel spinnen leven in jouw huisje buiten.
Schneckenzäune, slakkenwering voor de moestuin.
Tegen naaktslakken helpt ook een bierflesje met een restje bier schuin ingraven, zodat alleen de halsopening zichtbaar is. De slakken komen op het bier af en gaan dood in het flesje. Eventueel statiegeld terugvragen met een met slakken gevuld flesje kan problemen geven.
.
Wist je dat ze ook in andere geuren te koop zijn voor in de tuin of in huis?Bijvoorbeeld ruikend naar Appel, Citroen, Sinaasappel, Mint, Cola of Chocola?
Ze zijn te koop in Poeldijk.
Zoek je bomen of struiken op bladkleur, bloesem, bloeitijd, vruchten etc. :
Een biljartlaken in je tuin is gewoon een hoop werk, maar voor die afgunstige blikken van de buren, daar doe je het natuurlijk graag voor. (Let op: Je kan er gek van worden
)
Wat belangrijk is, is natuurlijk dat de grasmat afwatert, dat kan door doorlatende grond maar op kleigrond kan je problemen krijgen als de verbeterde grondlaag dichtslaat.
Probeer dus als je kleigrond hebt de mat niet helemaal waterpas te leggen, maar zo dat het water weg kan stromen naar waar jij wil mocht de grond dichtslaan, of bij aanhoudende regen.
Een andere goede tip is om een wormenmix in de tuin los te laten.
Na overleg met wormenkwekerij Wasse kreeg ik deze uitleg:
Hij legde uit dat Dendrobena`s horizontale gangen graven, in de bovenste 40 cm van de grond, en zo voor lucht zorgen.
De wormen die verticale gangen graven, die voor afwatering zorgen, zijn Dauwwormen.
Voor compostering van de grond zijn compostwormen nodig.
Voor bodemverbetering hebben ze een speciale mix waar deze 3 soorten wormen in zitten.
Dit zijn de
• Eisenia Hortensis, ookwel de Dendrobeana veneta
• Eisenia fetida, ofwel een compostworm
• Lumbricus terrestris, ofwel een dauwworm
De Webshop van wormenkwekerij Wasse vind je hier.
Vooral op kleigrond is de hulp van deze gravers dus van toegevoegde waarde.
Maar natuurlijk werkt dit voor alle grond, en ook de wormenmest verrijkt de grond op natuurlijke wijze.
Verwacht wel pas na een half jaar tot een jaar hier baat van, en dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel je er uitzet. (met dank aan @pjot1 )
Aanleg
Dit zijn natuurlijk allemaal tips voor als je al gras hebt. Bij de aanleg van een grasmat is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte. Gras zal altijd omhoog komen mits de ondergrond niet verzakt. Vaak wateren terrassen ook af in het mooie gazon. Om ervoor te zorgen dat dat ook daadwerkelijk kan is het van belang om tijdens de aanleg het gras niet te hoog te leggen. Als je gebruik maakt van graszoden dien je je grond 5cm onder je kantopsluiting af te werken, in geval van zaad zo'n 3cm. Zo voorkom je eventuele waterproblemen in de toekomst.
Ga je zelf graszaad zaaien, en wil je geen week sproeien tot het begint te ontkiemen dan is voorkiemen het toverwoord.
Hoe je dat doet staat in deze "minicursus" : Gras zaaien en binnen twee dagen gras? Hoe dan??
Groener gras dan bij de buren willen we natuurlijk allemaal, maar wat moet je daar precies voor geven?
De link werkt niet meer maar dit is wat er stond en wat het verzorgingsplan is van Wil van Gorkum, ex bestuurslid van Groei&Bloei Tilburg, voor groener gras dan bij de buren:HET GROENERE GRAS BIJ DE BUREN
Een verhelderend boekje van Bosschenaar Robbert Lauret, hij geeft lezingen aan mensen die een pronkgazon ambiëren, is 'Groen als gras'
Daar staan alle tips & tricks wbt aanleg en onderhoud in.
Voor sterk mooi gras maai je regelmatig. Maai, maai, maai, maaien is het allerbelangrijkst.
Iets langer gras is veel sterker dan kort gemaaid wbt gebruik, zonbestendigheid en vochtvasthouden. En een golfgreen onderhouden is nog meer werk dan gewoon een mooie grasmat.
Zet je maaier op de hoogste of een na hoogste stand en laat dat zo, vergeet instellen verder.
Ga uit van dat je maximaal 1/3 van de grasspriet af kan maaien.
Zodoende heeft de grasplant nog genoeg blad over voor fotosynthese.
Maai je er meer af dan krijgt je gras eerst een dipje voor het weer uitgroeit.
De groeisnelheid, die verschilt per seizoen en zelfs van de buren met de tuin een andere windrichting op, bepaalt dus het aantal maaibeurten, hou je van kort gras dan moet je vaak maaien.
Wil je van lang naar kort gras doe dat gefaseerd en laat daar een weekje tussen zitten zodat je gras zich vlug aanpast/hersteld. Dan hou je een groene mat ipv bruine vlekken ertussen. (dus optimaal van 15 cm naar 4 cm bij 2 cm groeisnelheid = 15-5 > 12-4 > 10-3 > 9-3 > 8-3 > 6-2 > dan wekelijks twee cm om het op 4 cm te houden)
Gebruik altijd een scherpe maaier, slijp hem twee tot drie keer per jaar. dan heeft je blad minder te lijden en krijg je minder bruine verkleuring aan de snijranden.
Mulch!!! laat de voeding die er al is in je grasmat.
En vaak maaien vergemakkelijkt het mulchen. omdat je al kort afsnijsel hebt dat vergruisd wordt. (mulchen laat de voeding die er is circuleren, voer je het maaisel af dan moet je eens kijken hoeveel kilo dat nu is.......dat moet je met mest en kalk ed weer aanvoeren, naast de jaarlijkse voedingsgiften.)
Geef water als de grond uitgedroogd is of als het gras iets bruin begint te worden, en wat meer in een droge periode in de zomer.
En geef water als dat niet uit de lucht komt, mooi gras heeft 2,5 - 4 cm water per week nodig, meer is echt niet nodig.
Geef dat verdeeld in sproeibeurten en geef pas nieuw als de grond tussen de pollen droog is.
Hou je grasgrond niet continu nat, dat verhoogd de kans op beschadigingen door lopen en rennende beesten en je krijgt lui gras dat geen diepe wortels maakt waardoor je voortaan aan sproeien vast zit.
Koop een regenmeter, hiermee zie je hoeveel centimeter regen er valt of hoeveel je sproeit. Die zet je bv in een verre hoek of ergens in het sproeigebied zodat je kan aflezen hoeveel water je geeft in bv een half uur. Een longdrinkglas oid kan natuurlijk ook.
Wat komt er nog meer bij kijken :
Hou voor betaalbaar graszaad de Lidl en de Aldi in de gaten, af en toe biedt de Aldi 2,5 kg Sport/Speelgazon-zaad aan voor 9,99. (Lidl 2kg/7,99)
Teijgetjes ervaring met Park is dat het snel kiemt en mooi gras oplevert, Teijgetje zaait wel ruim en koopt het liefst het zaad ook nog twee weken later dan de aanbieding, dan betaal je zelfs maar 4,50/2,5kg (moet je wel mazzel hebben natuurlijk dat het blijft staan, na één week was het 7,50/2,5kg)
Goedkope ( VDS schaduwgras)zaden en meststoffen als bijv.biologische mest, kalk, kieseriet ed.vind je bij Graszaaddirect.nl
Barenbrug (gras)zaden (BE of NL, ivm verkoopadressen) heeft een speciale grassoort ontwikkeld die hitte en droogte kan doorstaan, en die je dus minder water hoeft te geven om mooi groen te blijven : de [url="Link veranderd naar Nederlandse site."]Water Saver[/url]. Ze hebben ook Mow Saver dat minder snel groeit en dus minder gemaaid hoeft.
.
Vroegah, toen ik zo`n 43 jaar geleden stage liep bij HWZ, heb ik meegelopen om hockeyvelden aan te leggen van kunstgras.
Toen was dat nieuw, en grootschalige projecten moesten nog uitgevogeld worden.
Het grootste probleem bij sportvelden was om het zand goed tussen de pool in te vegen, want anders verbranden de sporters levend bij een sliding. En dat moest egaal, je wilde immers geen zandveld met her en der wat sprietjes.
Er werd dan ook heel wat af geëxperimenteerd om die sportvelden te perfectioneren.
De grote winst van kunstvelden was natuurlijk het veel mindere onderhoud en altijd groen, en geen kale plekken.
Inmiddels zijn we haast een halve eeuw verder en is kunstgras te koop in een keur van soorten en uitvoeringen.
Vaak simpel te leggen op de meest diverse ondergronden en voor alle toepassingen is er wel een soort.
Van simpele goedkope eenkleurige laagpolige grastapijtjes tot levensechte meerkleurige hoogpolige dure grasmatten.
Wil je een balkonnetje beleggen, of je tuin, er is altijd wel iets passends te vinden dat je mooi vind.
Wat wel voor alles geldt......het is redelijk onderhoudsvrij en je kan je verder bezig houden met plantjes in borders of bloembakken, of natuurlijk gewoon genieten op je terras.
Het is verstandig eerst een keuzehulp te raadplegen om uit te zoeken welk soort kunstgras voor jou in aanmerking komt.
Daar zijn er genoeg van, b.v deze van Grasexpert
De kwaliteit hangt (o.a) af van:
Banen onderling worden bij los leggen met een brede tape aan de onderkant verbonden.
Voordelen (o.a.):
De meeste DHZ-ketens verkopen ook kunstgras, vind je daar iets mooi wacht dan op een aanbieding.
Behalve Hornbach, die is altijd goedkoop. Maar mocht je een soort goedkoper vinden dan krijg je het voor de prijs met nog eens 10% extra korting.
De Grasexpert adverteert met 140 soorten kunstgras.
Maar ook een Kunstgrasnet is een mooi startpunt, zij hebben ruim 40 soorten voor alle denkbare toepassingen.
Kortom, er is voor elk wat wils, en mits je de prijs wil betalen is het niet van echt te onderscheiden.
Als TIP : Kijk eerste eens (bij outlets) naar restpartijen, als je niet te gek veel nodig hebt kun je vaak heel voordelig een mooie restpartij aanschaffen voor weinig.
.
Zorg altijd dat je gereedschap scherp is, dan doet het wat je verwacht en is dus veiliger, kost het werken ermee minder moeite en krijg je bijvoorbeeld nettere snoeiwonden waar je planten minder last van hebben.
Maar ook die schep gaat makkelijker de grond in.
Voor gemotoriseerd gereedschap geldt een gouden regel :
4takt-machines hebben vanwege het oliereservoir maar een beperkte gebruikshoek : de motor moet 'recht op' blijven anders loopt de olie het luchtfilter of carburateur in, of omgekeerd loopt het tegen de zuigers
Neem voor het zwaardere gereedschap, b. v. grasmaaiers, verticuteerder, grondfrezen e.d., een 4takt-machine. Meestal zijn dit zelfrijdende machines waarbij de motor altijd in dezelfde stand staat.
Deze motortjes zijn vaak duurder, maar wel duurzamer, stiller, laagtoeriger en makkelijker te onderhouden. En er gaat direct loodvrije benzine in.
Voor lichter gereedschap, b.v. grastrimmers, bosmaaiers, kettingzagen e. d., koop je beter een 2takt-machine. Hoewel ze iets meer onderhoud nodig kunnen hebben, ze luidruchtiger zijn en je de juiste mengsmering moet tanken, zijn ze in alle standen te gebruiken en op te bergen.
Vaak leveren ze wel meer kracht bij gelijke cilinderinhoud.
Natuurlijk willen we allemaal het liefst alles van Stihl, Honda, Husqvarna, ed., als het om gemotoriseerd gereedschap gaat.
Wil je betaalbaar omdat je het niet dagelijks gebruikt dan is Kibani misschien wat voor je.
Teijgetje heeft de 50cm / 58cc kettingzaag, de 25cm/25,4cc ketingzaag, de 720m³/h /42,7cc bladblazer, de tweetakt grondfrees, de 52cc/1,9pk combitool (heggenschaar/kettingzaag/trimmer/bostrimmer met verlengstuk) div veiligheidsaccessoires/toebehoren, de grondboor, de motor rug-spuit vernevelaar, en de onkruidspuit, en is erg tevreden qua prijs/kwaliteit. En twijfelt nu over de 6,5pk hogedrukreiniger en de 196 cc / 4.7 pk grasmaaier.
Voor de gazon-o-fiel heeft Fiskars handige onkruidstekers voor penwortelachtigen die je gazon bezoedelen, bv de Xact of de Smartfit (in hoogte verstelbaar).
Teijgetje heeft de Smartfit.
Fiskars maakt ook een paar superlicht lopende duwmaaiers, de StaySharp Max en de StaySharp Plus, voor als je niet van motorherrie houdt en dat geduw eigenlijk ook niets vind.
Ze gaan "haast vanzelf", je wandelt er achter, en daardoor ook geschikt voor grotere tuinen. Een kind kan de was het gras doen.
Zoals de naam al zegt houden ze zichzelf lang scherp omdat de messen elkaar niet raken.
De Plus werpt voor uit en mulcht alleen, de Max (voorheen Momentum) kan mulchen (voor uitworp) én opvangen (met apart te bestellen opvangbak).
Het fijne van een vóór uitworp is dat je zelf lekker schoon blijft, geen groene voeten en benen dus
De Max komt het dichtst langs de kant van alle duwmaaiers omdat de wielen voor en achter de kooi zitten ipv er naast.
Wel wat duurder dan de gewone Hobbywinkelmaaier maar de sportwagen onder de duwmaaiers.
.
Wil je een elektrische of benzinemaaier die speciaal ontwikkeld is om alles gelijk te mulchen en je gazon achterlaat alsof je het snijsel met een zak opgevangen hebt, dan zijn machines van GRIN een goede keus.
Het werkt zo, video hier en hun website geeft verder alle informatie en dealers.
Om het voor jezelf uit te vinden of je tevreden zou zijn kun je testmaaien bij een dealer. ( met dank aan @jee_r )
.
Een ongelukje is zo gebeurd als je even niet oplet of iets niet verwacht.
Bijvoorbeeld tijdens snoeien kan een tak in je oog zwiepen, bij maaien spatten steentjes om je oren, vallende takken kunnen onverwacht zwaar zijn, hakselaars kunnen takken onverwacht snel naar binnen trekken, een bosmaaier of kettingzaag maait/zaagt hout, en dus ook tenen en benen.....
Draag daarom juiste beschermmiddelen voor elke klus.
Handschoenen zijn sowieso handig, je handen blijven heel en je hoeft niet het vuil uit elke porie te schrobben.
Denk ook aan veiligheids-schoenen of veiligheidslaarzen (bv Puroforts zitten geweldig en kan je ook 's winters aan) , bij kettingzagen gebruik je zaaglaarzen, zaagbroek, zaaghelm en zaaghandschoenen, maar ook gewoon bij snoeiwerkzaamheden is een veiligheidsbril of een zaaghelm met vizier een aanrader.
KOX heeft ook goedkopere sets kleding, goedkoper dan een flinke blessure, een nieuw been, of nieuwe tenen of vingers.
DGMOutlet heeft een goede zaaghelm met vizier voor weinig, een matchend nieuw oog is duurder.
En erg goed hulpmiddel voor bosmaaiers, kantenmaaiers en onkruidmaaiers is een handgreep.
Deze bevestig je op de onderste helft van je machine en stelt je in staat om met twee gestrekte armen , én geheel rechtop staand, je werk te doen.
Vergeet de draaglus, harnas, D-grip en T-bar.......
Naast dat je zo amper moe wordt is dit de beste aanschaf voor je rug ooit.
En natuurlijk zitten er in de tuin beestjes, gelukkig zijn de meeste in Nederland onschuldig tenzij je natuurlijk een bijen- of wespennest verstoord.
Er is een haast onzichtbare uitzondering......DE TEEK kan ongemerkt een levensbedreigende bacterie overbrengen.
Zorg dus altijd dat teken niet in je kleding kunnen komen!!!
En check na werkzaamheden je lichaam grondig.
Op tekenradar.nl kun je zien of ze in jouw buurt al/veel actief zijn.
Als je in een gebied bent waar bekend is dat teken voorkomen kun je al een hoop ellende voorkomen met bescherming tegen Teken, Steekmuggen en Dazen.
Heb je toch een teekje opgelopen verwijder deze dan zo snel mogelijk op de juiste manier.......zo dicht mogelijk bij de huid de kop vastpakken met een puntige pincet of tekentang en de teek dan rechtstandig rustig uit de huid trekken. Ga niet draaien of verdoven (met jenever bv), grote kans dat er delen achterblijven of dat de teek sappen uitspuugt die ziekteverwekkers bevatten.
Als er een klein stukje kop in de huid achterblijft is dat niet erg, dat komt er vanzelf uit zoals bijvoorbeeld een splinter dat ook doet. Ontsmet wel goed.
Houdt die plek goed in de gaten, maak een notitie in je telefoonagenda met plaats op je lichaam, datum, en eventueel gebied waar je hem opliep, en stel wekelijkse reminders in zodat je niet vergeet die plaats te checken. Je moet zo`n plekje drie maanden in de gaten houden.
Let op het ontstaan van een rode ring of vlek op de huid en let op griepverschijnselen als koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn.
Tip: maak een foto telkens, en sla deze in een mapje Tekenbeet+datum op zodat je het verloop kunt zien over tijd.
En meld het bij tekenradar als je er een vindt of gebeten bent.
Als je de teek enigszins voorzichtig behandeld kun je deze eventueel gelijk laten testen op de Borrelia bacterie, de verwekker van de ziekte van Lyme.
.
De duurdere zijn haast niet van echt te onderscheiden.
De betere komt van KayCan en de importeur zit in Uden
Wilgentenen vlechtwerken: o.a. bij Wilhout en Van Aalsburg.
Bakker De Houthandel, een goedkope houthandel in Hoogkarspel die voor 75 euro extra ook wekelijks in regio`s bezorgd .
Prins Houthandel in Purmerend is goedkoop en maakt ook je eigen ontworpen tuinhuisje (kan op hun site) als bouwpakket voor je op maat.
Goedkope bestrating, in soorten en maten, restpartijen, nieuw of gebruikt(nostalgisch), vind je bij Klinker Concurrent. (Met dank aan @pjot1
Voor keramische tegels in allerlei soorten en maten. http://www.slimbestraten.nl
.
Bovendien geven ze goeie mest en natuurlijk een lekker eitje. Kippen zijn makkelijk in onderhoud, beetje kippenvoer en water, en gaan zelf hun hok in.
Ze kunnen wel een rommeltje maken als je ze helemaal hun gang laat gaan qua graven, stofbadderen en poepen.
Leuk weetje is dat kippen houden in Amerika haast statussymbool is momenteel her en der....heb je kippen dan heb je een tuin.
En dan natuurlijk wel belachelijk dure raskippen met een high-tech kippenhok vol domotica.
En gezien het huisdieren/knuffeldieren zijn geworden mogen ze natuurlijk gewoon in huis, als ze daar niet poepen. Voor dat laatste kun je kippenluiers kopen......dat ziet er zo uit.
We zijn waarschijnlijk de enige planeet met vogels, ofwel wat over is gebleven van de dinosauriërs, en vogeltjes in je tuin is gewoon erg leuk.
Al is het alleen al om hun mooie gefluit.
Merels, de kleine soorten meesjes en boomkruipertjes fluiten echt een prachtig lied.
Voor de meeste soorten zijn nest- en voerkastjes te vinden/maken, al of niet met webcam, maar let er wel op dat je ze juist ophangt.
En met webcam kan je zelf natuurlijk leuk stiekem meegluren, maar dat via Beleef de Lente en NestkastLive ook aan iedereen laten zien.
Weet je niet of dat, of wat, bij jou kan, dan kan je een vrijwillige tuinvogelconsulent om raad vragen.
Leuke "dure" kant en klare huisje vind je oa, hier en leuke goedkope nestkastjes en voederkastjes bij de Lidl.[list][/list].
En natuurlijk valt kunstgras ook geheel in deze categorie.
.
GoT Topics
Deze kun je alleen zien als je geregisteerd bent en toegang tot de Lounge hebt gekregen.
Heb je goede links of echt werkende huismiddeltjes die iedereen moet weten laat het ons dan weten dan zetten we ze er bij.
Natuurlijk hoeft het niet gezegd te worden dat een beetje Tweaker niet bang is voor een paar vuile handen en het liefst gifvrij tuiniert.
Beter voor ons, beter voor ukkies in de tuin, beter voor ons blauwe knikkertje en natuurlijk voor alle beestjes die ons veel werk uit handen nemen qua opruimen en bestuiven.

En heb je de mogelijkheid, probeer dan wat extra planten voor vlinders en bijen in je gifvrije tuin te zetten. Ze hebben het moeilijk en je zult verbaasd zijn hoe weinig last je van ze hebt en hoe fascinerend en noodzakelijk ze eigenlijk zijn.
Verder is misschien een leuk weetje dat je echt geen groene vingers hoeft te hebben om een mooie tuin te onderhouden ......planten en onkruid groeien vanzelf, zelfs ondanks wat alle deskundigen beweren, jouw mate van bekommering maakt het verschil tussen een strakke tuin of een verwilderde tuin.
Doe je niets dan neemt de natuur het van je over en voor je het weet moet je je huis uithakken zoals een verborgen net ontdekte Inca-tempel.
Tuinieren is eigenlijk gewoon een klein beetje nadenken hoe je het hebben wil, en daar naar handelen.
Natuurlijk is het wel fijn als je niet zelf overal het wiel voor uit hoeft te vinden.
Daarvoor hebben we hier wat tips en linkjes voor je bij elkaar gezet. (o.a.. met dank aan @benoni )
.
HET BEGINT NATUURLIJK MET INSPIRATIE OPDOEN :
- Priona Tuinen. Voor prachtige artistieke tuinen met wilde planten.
- Mien Ruys (verantwoordelijk voor de spoorbielzen-gekte, maar ook voor mooie ontwerpen).
- Piet Oudolf.
- Ulf Nordfjell.
- Heemtuin Rucphen.
- Arboretum Trompenburg.
- Hortus botanicus Haren,
- De Tuinen van Appeltern.
- Japanse Tuinen
- Balkontuintjes
- Border en Pad-randjes.
DAN MOET ER NATUURLIJK EEN KNAP ONTWERPJE KOMEN :
- Aanrader :
Een erg simpel en superhandige online tuin-tekentool is garDsign.
Tekenjetuin is de particuliere versie.
Gratis 1 maand trial voor particulier gebruik, daarna jaar of maand-abbo (Entrance2D € 9,95/m, Entrance3D €19,95/m of Hobby (alle features + kavelimport)€29,95/m). Als je een jaarabbo neemt krijg je 20% korting op de maandprijzen.
Voor professioneel zijn er duurdere abonnementen.
Je maakt simpel een 2D lay-out, zet dat simpel in 3D, en veel bomen,planten en materialen zitten al standaard als component in de enorme bibliotheek.
Alle componenten zijn te koop, je maakt dus iets waarvan je later niet hoeft te denken of dat wel (in die maat) bestaat.
Je kan zelf beginnen maar ook kiezen uit ruim 300 voorbeeldtuinen om aan te passen, scheelt al een hoop werk.
Ook kan je simpel je dag/schaduw laten zien en 3D wijzigen.
Automatische calculatie van alles wat je gebruikt hebt ligt binnen handbereik via hun catalogus, maar je kan ook simpel offerte vragen bij enkele hoveniers.
instructievideo's staan hier. (met dank aan @Wackmack) - Gratis SketchUp 3D tekenprogramma en wat beginnetjes hier bijSketchUp-Garden (met dank aan @Ad de Jong)
- Visio (voorbeeld hier door @MrSleeves).
- Realtime Landscaping (Voorbeeldvideo`s) (met dank aan @AcXeller ).
EN DAN BEGINT HET PLANNEN EN BUDGETTEREN :
Begin zeker op Marktplaats.nl; voor gratis tuintegels in de buurt, mooie planten en hagen die je zelf uitgraaft voor weinig, tweedehands huisjes/schuurtjes, gebruikt gereedschap en nog veel meer.We blijven immers Nederlanders, en als het goedkoop kan.......
(Voor de echte krenten moet je trouwens hier zijn
.
HANDIGE APPS :
Tuinsms (Android) (Apple) :Vul je eigen plantenlijst/tuin in en krijg per sms of mail tips over wanneer er wat mee moet gebeuren zoals snoeien, bemesten, etc.
MijnTuin.org (Android) (Apple) :
Sociale app voor je tuin met tips over planten en mogelijkheden een netwerkje te maken (bv. met buurtgenoten of mensen met een soortgelijke tuin) .
Ook creatieve tips, en de MijnTuinApp is het verlengstuk van je digitale tuin op http://www.MijnTuin.org.
Gardroid (Android) (Apple) :
Voor de moestuinier of als je daar mee wilt beginnen.
Pl@ntNet (Webversie) (Android) (Apple)
Een webgebaseerde plantendetermineer-app, gewoon even een foto uploaden van de plant of boom die je hebt of zoekt en dan laten zoeken. Makkelijker kan haast niet. (met dank aan @Ad de Jong )
Apps om inheemse insecten en flora off-line te herkennen dmv foto`s
Iets soortgelijks als PlantNet, maar dan voor expliciet Nederlandse en Belgische flora en fauna.
Voorlopig alleen voor Android
- ObsMapp is een basismap waar je foto`s/waarnemingen op kunt slaan die automatisch datum en locatie krijgen.
Je kunt van hier uit foto`s/waarnemingen delen met aangesloten portals of zoeken via een (onderstaande)module door deze te starten.
Delen gebeurt pas als je weer gewoon internet hebt, hoeft niet in het veld/direct, en er is mogelijkheid tot gebruik van een smartwatch - ObsIdentify voor insecten en herkent * Dagvlinders (77 soorten)* Nachtvlinders (1284 soorten)* Lieveheersbeestjes (41 soorten)* Libellen (65 soorten)* Wantsen (183 soorten). De andere groepen insecten worden op familieniveau herkend. Ook worden naast wilde dieren, wilde planten herkend.
BirdNET Sound ID is een Engelse app die aan de hand van opgenomen geluid vogels identificeert. (met dank aan @de Peer ) - problemen over de apps kun je in dit forum kwijt of opzoeken.
OM TE KIJKEN :
Jurgen geeft op alle vragen over planten, snoeien en onderhoud antwoord en tips op Tuinmanieren en VT♥Tuinieren.Wil je zien wat anderen doen met een klein budget in een gewone tuin dan kan je lekker Big Dreams, Small Places bingewatchen op Netflix. (met dank aan @unezra )
Chickanic geeft goede uitleg en tips over tuinmachines, toebehoren en do`s en don`ts op een toegankelijke manier.
Zeker een aanrader voor reparatietips.
Helaas wel in het Engels.
Als je je verveeld kun je eens kijken hoe anderen een tuintje opruimen aanpakken.
De twee meest authentieke (Amerikaanse) channels zijn Al Bladez en The Lawn Care Juggernaut / The Boring Channel.
Al en Kevin zijn professionals en helpen mensen die het echt nodig hebben met compleet uit de hand gelopen tuinen, om wat terug te doen voor de community. Een gratis makeover.
Erg inspirerend en hartverwarmend, en wellicht heb jij ook iemand in de buurt waarbij het allemaal wat teveel is geworden door ouderdom of wat voor oorzaak dan ook, en zou je (met de buren) ook wat hulp aan kunnen bieden.
Mensen in nood durven het vaak niet te vragen, en aan wie dan, maar zulke hulp wordt echt gewaardeerd.
Inmiddels zijn er meer mensen over de hele wereld die dit concept zijn gaan volgen, gratis tuin-make-overs gefinancierd door de kijkers op YouTube.
Wil je weten hoe het er op een agrarische boerderij aan toe gaat.
Laura Farms houdt een leuk vlog bij van wat er allemaal op hun boerderij gebeurt en wat er allemaal bij komt kijken om dat draaiende te houden.
Laura en Grant verbouwen mais en sojabonen op hun boerderij in Nebraska.
Klein begonnen en inmiddels iets commerciëler wbt sponsoring,maar erg leuk om te volgen.
.
PLAGEN.... WANNEER MOET JE ECHT DIREKT INGRIJPEN :
Bij Japanse Duizendknoop, een mooi plantje dat woekert en overal dwars door heen groeit, ook door je gevel.Heb je deze bestrijdt hem dan, is hij gesetteld dan wordt bestrijding een meerjarenplan met veel gedoe omdat de plant nagenoeg niet reageert op bestrijdingsmethoden.
Het enige dat enigszins lijkt te werken is een Glyfosaat-injectie onderin elke uitloper volgens een woordvoerder uit Amersfoort.
Focus laat in de aflevering "Exotische woekeraars" vanaf 10:10 zien hoe destructief en sterk dit plantje is

Vooralsnog woekert hij daar ook lekker door en zijn ze gestopt met bestrijding+schade-calculatie toen het een half miljard euro oversteeg (alleen in Amersfoort....).
Blijven bestrijden dus, in Engeland zijn huizen waar deze Duizendknoop woekert inmiddels onverkoopbaar en ook de bank verleend daar geen hypotheek meer op.
De scheuten zijn wel eetbaar, gekookt smaken ze ietwat naar rabarber.
De Berenklauw is een prachtige schermbloeiende plant.
De gewone inheemse Berenklauw is nuttig, bruikbaar en zelfs eetbaar, maar wil je niet echt in je tuin als je kinderen hebt.
De Reuzen-Berenklauw is een ander verhaal het sap is fototoxisch en veroorzaakt ernstige 2e graads brandwonden bij blootstelling aan zonlicht. Levensgevaarlijk voor spelende kinderen en huisdieren, en je kan er lelijke littekens aan overhouden.
Bestrijden dus deze door zaden snel vermeerderende invasieve soort.
.
PLANTENZIEKTEN EN PLAGEN :
Heb je ergens last van en weet je niet precies wat het is dan kan je dat determineren via plantenziekten en plagen links.Schimmels op Fruitbomen
.
HUIS, TUIN EN KEUKEN BESTRIJDINGSMIDDELLEN DIE WERKEN :
Gewoon kokend water over het onkruid gieten (waterkoker) maakt de meeste plantjes kapot tot en met de wortels. Werkt prima bij onkruid tussen tegels en stenen.En natuurvriendelijker kan haast niet.
Pure (schoonmaak)azijn werkt goed tegen groene aanslag op tegels etc en tegen onkruid.
Vroeger was dit een goede tip geweest, het is inmiddels verboden.
De Rijksoverheid geeft aan dat het gebruik van schoonmaakazijn niet het alternatief voor onkruidbestrijding is. Het is zelfs verboden om middelen als chloor, zout en azijn te gebruiken tegen bestrijding van onkruid.
risicos-van-azijn-bij-bestrijding-van-onkruid-en-groene-aanslag-in-kaart-gebracht.bron RIVM
Bladluis houdt niet van knoflook, kook knoflook (onder de afzuigkap) en geef het afgekoelde water aan de plant, je hebt geen stank en de plant brengt het via de sapstroom naar de luis. Herhaal tot je luisvrij bent. Een paar gekneusde teentjes begraven doen ook wonderen. Andere natuurlijke methoden.
Spinnen, wie kent ze niet en wie gruwelt er niet soms van......en waar zouden we zijn zonder hun vraatzucht naar insecten.
Ze zijn dus erg nuttig, in het spinnenseizoen kunnen het er wel eens heel veel worden.......
Om ze uit huis te houden meng je water en 8-10 druppels etherische pepermuntolie in een 60cc flesje met pompverstuiver, dan een minuutje schudden. 1x wekelijks rondom kozijnen, deuren (binnen/buiten), muurscheurtjes en plafondranden spuiten is genoeg om ze weg te houden. In het spinnenseizoen/zomer misschien 2x wekelijks spuiten.
Ruikt nog lekker ook, en kan natuurlijk ook buiten gebruikt. (bron Grazia.nl)
Voor buiten kon je AntiSpin kopen, dat is een spinnenwerende biocide, en inmiddels illegaal gezien spinnenwerende middelen niet langer zijn toegestaan maar is nog steeds te koop als Insect Clean Spider Free, dit doodt de spinnen niet, ze nemen wel de benen. (Niet echt een huismiddel,, maar werkt erg goed)
Ook iets goedkoper en in grootverpakking te krijgen.
De tuinmest winkel is zelfs nog iets goedkoper, maar vanaf 5l weer duurder.
Antispin verkoopt nu Cleanweb dat voornamelijk vervuiling aanpakt, spinnenpoep, webben en vliegenpoep.
Tip: Draag een pet en jas als je de uitbouwplafonds en overkappingen inspuit. Spinnen laten gelijk los en vallen en masse naar beneden op de vlucht. Je hebt je nooit voor kunnen stellen dat er zoveel spinnen leven in jouw huisje buiten.
Schneckenzäune, slakkenwering voor de moestuin.
Tegen naaktslakken helpt ook een bierflesje met een restje bier schuin ingraven, zodat alleen de halsopening zichtbaar is. De slakken komen op het bier af en gaan dood in het flesje. Eventueel statiegeld terugvragen met een met slakken gevuld flesje kan problemen geven.
.
ZADEN, PLANTEN, STRUIKEN EN BOMEN :
Dat een citroengeranium helpt tegen muggen is alom bekend.Wist je dat ze ook in andere geuren te koop zijn voor in de tuin of in huis?Bijvoorbeeld ruikend naar Appel, Citroen, Sinaasappel, Mint, Cola of Chocola?
Ze zijn te koop in Poeldijk.
Zoek je bomen of struiken op bladkleur, bloesem, bloeitijd, vruchten etc. :
- Van den Berk laat je makkelijk zoeken in hun bomen en struiken-filter met 1600 soorten.
Ze leveren ook als enige een parasol-boom waar je een tafel onder kan zetten, de Swing Plataan en de Swing Haagbeuk en de Swing Perzisch ijzerhout. - Bomenkwekerij Ten Hoven Bomen laat je ook simpel zoeken naar mogelijkheden of wensen, en daar kan je ze gelijk bestellen op gewenste grootte. Voor Bijzondere Bomen hebben ze een aparte site.
- De Engelse RHS heeft ook een plantenzoeker waar je alles in kan vullen om de juiste plant te vinden. Weliswaar in het Engels dus je zal daarna de Nederlandse naam moeten zoeken of op de Latijnse benaming verder zoeken op Nederlandse sites.( met dank aan @Barleone )
- En ook Esveld heeft een handige plantenzoeker in haar webshop. ( met dank aan @Barleone )
- Zoekjeplant.be, flashy site, maar beperkte databank.
- Wikipedia, vooral handig om op taxonomische namen te zoeken via Google.
- Soortenbank.nl voor inheemse kruiden en heesters.
- Bomengids met detailfoto's van bomen.
- Pl@ntNet, een app waarin je een foto kunt opladen om te laten zoeken.
- Snoeien doet bloeien, Snoeiregels per plantgroep bij de tuinen van Appeltern.
- Neerlands Tuin voor informatie over groei en snoei.
- Nog veel meer info in de grote Tuinadvies site.
- Wikibooks: Leer jezelf ecologisch tuinieren, met zaaikalender.
- De Bolster, biologische zadenkwekerij.
- De Morgenster, voor zeldzame inheemse planten.
- De Cruydthoeck.nl voor inheemse wildebloemenzaden
GRAS EN GRASMATTEN :
Een mooi grasmatje, het leek zo simpel.......Een biljartlaken in je tuin is gewoon een hoop werk, maar voor die afgunstige blikken van de buren, daar doe je het natuurlijk graag voor. (Let op: Je kan er gek van worden

Wat belangrijk is, is natuurlijk dat de grasmat afwatert, dat kan door doorlatende grond maar op kleigrond kan je problemen krijgen als de verbeterde grondlaag dichtslaat.
Probeer dus als je kleigrond hebt de mat niet helemaal waterpas te leggen, maar zo dat het water weg kan stromen naar waar jij wil mocht de grond dichtslaan, of bij aanhoudende regen.
Een andere goede tip is om een wormenmix in de tuin los te laten.
Na overleg met wormenkwekerij Wasse kreeg ik deze uitleg:
Hij legde uit dat Dendrobena`s horizontale gangen graven, in de bovenste 40 cm van de grond, en zo voor lucht zorgen.
De wormen die verticale gangen graven, die voor afwatering zorgen, zijn Dauwwormen.
Voor compostering van de grond zijn compostwormen nodig.
Voor bodemverbetering hebben ze een speciale mix waar deze 3 soorten wormen in zitten.
Dit zijn de
• Eisenia Hortensis, ookwel de Dendrobeana veneta
• Eisenia fetida, ofwel een compostworm
• Lumbricus terrestris, ofwel een dauwworm
De Webshop van wormenkwekerij Wasse vind je hier.
Vooral op kleigrond is de hulp van deze gravers dus van toegevoegde waarde.
Maar natuurlijk werkt dit voor alle grond, en ook de wormenmest verrijkt de grond op natuurlijke wijze.
Verwacht wel pas na een half jaar tot een jaar hier baat van, en dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel je er uitzet. (met dank aan @pjot1 )
Aanleg
Dit zijn natuurlijk allemaal tips voor als je al gras hebt. Bij de aanleg van een grasmat is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte. Gras zal altijd omhoog komen mits de ondergrond niet verzakt. Vaak wateren terrassen ook af in het mooie gazon. Om ervoor te zorgen dat dat ook daadwerkelijk kan is het van belang om tijdens de aanleg het gras niet te hoog te leggen. Als je gebruik maakt van graszoden dien je je grond 5cm onder je kantopsluiting af te werken, in geval van zaad zo'n 3cm. Zo voorkom je eventuele waterproblemen in de toekomst.
Ga je zelf graszaad zaaien, en wil je geen week sproeien tot het begint te ontkiemen dan is voorkiemen het toverwoord.
Hoe je dat doet staat in deze "minicursus" : Gras zaaien en binnen twee dagen gras? Hoe dan??
Groener gras dan bij de buren willen we natuurlijk allemaal, maar wat moet je daar precies voor geven?
De link werkt niet meer maar dit is wat er stond en wat het verzorgingsplan is van Wil van Gorkum, ex bestuurslid van Groei&Bloei Tilburg, voor groener gras dan bij de buren:
HET GROENERE GRAS BIJ DE BUREN
Wie wel eens het gazon van Wil van Gorkum (ons ex bestuurslid) heeft gezien, vraagt zich meteen af hoe hij zo’n prachtige grasmat krijgt. “De juiste bemesting”, zegt Wil. Hier is zijn recept:
• Korrelkalk strooien in de maanden november tot met januari; 10 kg per/100 m2 afhankelijk van de zuurgraad is dit de jaarlijkse onderhoudsbehoefte.
• Thomaskali strooien in januari of februari; 5 kg/100 m2. Een fosfaatbemesting voor de ontwikkeling van het wortelstelsel. Dit moet zo vroeg in het jaar omdat het pas na twee maanden begint te werken.
• In maart/april Cultera strooien; 10 kg/100 m2. Dit is een langzaam werkende meststof, die nagenoeg niet uitspoelt tijdens de maartse buien.
• In deze maanden tevens Kieseriet strooien; 5 kg/100 m2. Dit geeft kleur aan het gazon.
• Om de groei direct te bevorderen kan er ook nog Nitrophoska op; 5 kg/100 m2.
• Daarna om de zes weken bijmesten en dit volhouden tot september met een keuze uit Nitrophoska; 5 kg/100 m2 OF Cultera; 10 kg/100 m2 OF 12-10-18 NPK; 5 kg/100 m2.
• Als het gras in de loop van het seizoen wat lichter van kleur wordt kan er weer een keer Kieseriet gestrooid worden; 5 kg/100 m2.
• In het najaar 1x Patentkali strooien 5 kg/100 m2.
U ziet het, je krijgt het niet voor niks, maar dan heb je ook wat; een prachtig gazon, een stevige grasmat, die zeker groener is dan die van de buren. Maar vooral een lust voor het oog.
Met dank aan Wil van Gorkum.
Een verhelderend boekje van Bosschenaar Robbert Lauret, hij geeft lezingen aan mensen die een pronkgazon ambiëren, is 'Groen als gras' Daar staan alle tips & tricks wbt aanleg en onderhoud in.
Voor sterk mooi gras maai je regelmatig. Maai, maai, maai, maaien is het allerbelangrijkst.
Iets langer gras is veel sterker dan kort gemaaid wbt gebruik, zonbestendigheid en vochtvasthouden. En een golfgreen onderhouden is nog meer werk dan gewoon een mooie grasmat.
Zet je maaier op de hoogste of een na hoogste stand en laat dat zo, vergeet instellen verder.
Ga uit van dat je maximaal 1/3 van de grasspriet af kan maaien.
Zodoende heeft de grasplant nog genoeg blad over voor fotosynthese.
Maai je er meer af dan krijgt je gras eerst een dipje voor het weer uitgroeit.
De groeisnelheid, die verschilt per seizoen en zelfs van de buren met de tuin een andere windrichting op, bepaalt dus het aantal maaibeurten, hou je van kort gras dan moet je vaak maaien.
Wil je van lang naar kort gras doe dat gefaseerd en laat daar een weekje tussen zitten zodat je gras zich vlug aanpast/hersteld. Dan hou je een groene mat ipv bruine vlekken ertussen. (dus optimaal van 15 cm naar 4 cm bij 2 cm groeisnelheid = 15-5 > 12-4 > 10-3 > 9-3 > 8-3 > 6-2 > dan wekelijks twee cm om het op 4 cm te houden)
Gebruik altijd een scherpe maaier, slijp hem twee tot drie keer per jaar. dan heeft je blad minder te lijden en krijg je minder bruine verkleuring aan de snijranden.
Mulch!!! laat de voeding die er al is in je grasmat.
En vaak maaien vergemakkelijkt het mulchen. omdat je al kort afsnijsel hebt dat vergruisd wordt. (mulchen laat de voeding die er is circuleren, voer je het maaisel af dan moet je eens kijken hoeveel kilo dat nu is.......dat moet je met mest en kalk ed weer aanvoeren, naast de jaarlijkse voedingsgiften.)
Geef water als de grond uitgedroogd is of als het gras iets bruin begint te worden, en wat meer in een droge periode in de zomer.
En geef water als dat niet uit de lucht komt, mooi gras heeft 2,5 - 4 cm water per week nodig, meer is echt niet nodig.
Geef dat verdeeld in sproeibeurten en geef pas nieuw als de grond tussen de pollen droog is.
Hou je grasgrond niet continu nat, dat verhoogd de kans op beschadigingen door lopen en rennende beesten en je krijgt lui gras dat geen diepe wortels maakt waardoor je voortaan aan sproeien vast zit.
Koop een regenmeter, hiermee zie je hoeveel centimeter regen er valt of hoeveel je sproeit. Die zet je bv in een verre hoek of ergens in het sproeigebied zodat je kan aflezen hoeveel water je geeft in bv een half uur. Een longdrinkglas oid kan natuurlijk ook.
Wat komt er nog meer bij kijken :
- De grond in je tuin en de staat van je grasmat
- Een gazon zaaien
- Maaien
- Hoe en wanneer maaien
- Strepen maaien in je gazon
- Verticuteren
- help..MOS
- Kalk strooien
- Organische meststoffen en je grasmat
- Kale plekken in het gazon: Doorzaaien
- Gele plekken in het gazon
- Hoe kom je van die kuil in je gras af?
- Gras onderhouden
- Graskanten knippen
- Algemeen Onderhoud
- Tot wanneer kan je het gras maaien in het najaar?
Hou voor betaalbaar graszaad de Lidl en de Aldi in de gaten, af en toe biedt de Aldi 2,5 kg Sport/Speelgazon-zaad aan voor 9,99. (Lidl 2kg/7,99)
Teijgetjes ervaring met Park is dat het snel kiemt en mooi gras oplevert, Teijgetje zaait wel ruim en koopt het liefst het zaad ook nog twee weken later dan de aanbieding, dan betaal je zelfs maar 4,50/2,5kg (moet je wel mazzel hebben natuurlijk dat het blijft staan, na één week was het 7,50/2,5kg)
Goedkope ( VDS schaduwgras)zaden en meststoffen als bijv.biologische mest, kalk, kieseriet ed.vind je bij Graszaaddirect.nl
Barenbrug (gras)zaden (BE of NL, ivm verkoopadressen) heeft een speciale grassoort ontwikkeld die hitte en droogte kan doorstaan, en die je dus minder water hoeft te geven om mooi groen te blijven : de [url="Link veranderd naar Nederlandse site."]Water Saver[/url]. Ze hebben ook Mow Saver dat minder snel groeit en dus minder gemaaid hoeft.
.
EN DAN IS ER OOK NOG KUNSTGRAS :
Ik hoor je denken...... "Kunstgras..... Wat heeft dat met tuinieren te maken?"Vroegah, toen ik zo`n 43 jaar geleden stage liep bij HWZ, heb ik meegelopen om hockeyvelden aan te leggen van kunstgras.
Toen was dat nieuw, en grootschalige projecten moesten nog uitgevogeld worden.
Het grootste probleem bij sportvelden was om het zand goed tussen de pool in te vegen, want anders verbranden de sporters levend bij een sliding. En dat moest egaal, je wilde immers geen zandveld met her en der wat sprietjes.
Er werd dan ook heel wat af geëxperimenteerd om die sportvelden te perfectioneren.
De grote winst van kunstvelden was natuurlijk het veel mindere onderhoud en altijd groen, en geen kale plekken.
Inmiddels zijn we haast een halve eeuw verder en is kunstgras te koop in een keur van soorten en uitvoeringen.
Vaak simpel te leggen op de meest diverse ondergronden en voor alle toepassingen is er wel een soort.
Van simpele goedkope eenkleurige laagpolige grastapijtjes tot levensechte meerkleurige hoogpolige dure grasmatten.
Wil je een balkonnetje beleggen, of je tuin, er is altijd wel iets passends te vinden dat je mooi vind.
Wat wel voor alles geldt......het is redelijk onderhoudsvrij en je kan je verder bezig houden met plantjes in borders of bloembakken, of natuurlijk gewoon genieten op je terras.
Het is verstandig eerst een keuzehulp te raadplegen om uit te zoeken welk soort kunstgras voor jou in aanmerking komt.
Daar zijn er genoeg van, b.v deze van Grasexpert
De kwaliteit hangt (o.a) af van:
- Het uiterlijk
- de poolhoogte
- Het gewicht
- De samenstelling
- Land van productie
- De testen die de veiligheid aantonen
Banen onderling worden bij los leggen met een brede tape aan de onderkant verbonden.
Voordelen (o.a.):
- Nooit meer grasmaaien en randjes knippen
- Nooit meer sproeien
- Nooit meer verticuteren en bemesten
- Nooit meer onkruid verwijderen
- Geen problemen meer met te veel zon of te veel schaduw
- Het hele jaar door een mooi groen verzorgd gazon
- Het zwembadje kan de gehele zomer blijven staan
- Bestand tegen alle weersomstandigheden
- Zeer geschikt voor speeltoestellen
- Ideaal voor kinderen om op te spelen, voelt zacht aan en schuurt niet
- UV bestendig, kleurvast
- Milieuvriendelijk
- Kunstgrasmatten zijn zeer onderhoudsvriendelijk
- Lange levensduur (10 tot 25 jaar)
- Kunstgras is er voor ieder budget en situatie
- Geen oorzaak van allergieën zoals hooikoorts
- Eenvoudig zelf aan te leggen
- Grote toepasbaarheid
- De initiële aanschaf van kunstgras is duurder dan gewoon gras. Het vergt echter minder onderhoud en dus ook minder onderhoudskosten, dus op de lange termijn ben je minder geld kwijt.
- Geen geur van vers gemaaid gras.
- Gewoon gras is, ook als het erg heet is, koel.
Kunstgras kan omdat het kunststof is erg warm worden, en dus de temperatuur in je tuin verhogen (net als bij alles bestraten de stenen gaan zorgen voor extra hittestraling).
Dat kan voor kinderen te warm zijn om op te spelen/lopen, al is dat natuurlijk met besproeien te verhelpen, maar spelen op nat kunstgras is dan ook weer een dingetje.......dan blijven ze niet droog.
Aan de andere kant vinden kinderen spelen met water in de zon vaak geweldig. - Hoewel onderhoudsvrij moet je platgespeelde plekken wel borstelen om ze weer mooi te krijgen en natuurlijk houdt je altijd last van bladval en onkruidzaden.
De meeste DHZ-ketens verkopen ook kunstgras, vind je daar iets mooi wacht dan op een aanbieding.
Behalve Hornbach, die is altijd goedkoop. Maar mocht je een soort goedkoper vinden dan krijg je het voor de prijs met nog eens 10% extra korting.
De Grasexpert adverteert met 140 soorten kunstgras.
Maar ook een Kunstgrasnet is een mooi startpunt, zij hebben ruim 40 soorten voor alle denkbare toepassingen.
Kortom, er is voor elk wat wils, en mits je de prijs wil betalen is het niet van echt te onderscheiden.
Als TIP : Kijk eerste eens (bij outlets) naar restpartijen, als je niet te gek veel nodig hebt kun je vaak heel voordelig een mooie restpartij aanschaffen voor weinig.
.
MOESTUINEN, GROENTEN, FRUIT EN KRUIDEN :
- De Fruitpluktuin geeft informatie over alle aspecten van fruit kweken, en heb je geen fruit in je tuin dan mag je daar gaan plukken, op afspraak en als het rijp is.
- Vergeten Eten van het Genootschap der Vergeten Groenten, voor als je ouderwets lekkere groentegewassen wilt kweken.
- Eetbare Planten en Paddenstoelen Database
- De Bolderik, zadenkwekerij voor inheemse kruiden.
- Vreeken's zaden, uit Dordrecht, o.a. voor historische groenten.
- Bestuivingslijsten voor appels, peren, kersen en pruimen (welke rassen je bij elkaar moet plaatsen om vruchten te krijgen).
- Schneckenzäune, slakkenwering voor de moestuin.
- Kruiden- en moestuin.....hoe moet dat -topic (foru tweakers lounge)
- Kruiden- en moestuin.....hoe moet dat -topic - Deel 2 (forum wonen)
GEREEDSCHAP :
Er is maar één soort gereedschap dat je moet vermijden, namelijk bot gereedschap.......Zorg altijd dat je gereedschap scherp is, dan doet het wat je verwacht en is dus veiliger, kost het werken ermee minder moeite en krijg je bijvoorbeeld nettere snoeiwonden waar je planten minder last van hebben.
Maar ook die schep gaat makkelijker de grond in.
Voor gemotoriseerd gereedschap geldt een gouden regel :
4takt-machines hebben vanwege het oliereservoir maar een beperkte gebruikshoek : de motor moet 'recht op' blijven anders loopt de olie het luchtfilter of carburateur in, of omgekeerd loopt het tegen de zuigers
Neem voor het zwaardere gereedschap, b. v. grasmaaiers, verticuteerder, grondfrezen e.d., een 4takt-machine. Meestal zijn dit zelfrijdende machines waarbij de motor altijd in dezelfde stand staat.
Deze motortjes zijn vaak duurder, maar wel duurzamer, stiller, laagtoeriger en makkelijker te onderhouden. En er gaat direct loodvrije benzine in.
Voor lichter gereedschap, b.v. grastrimmers, bosmaaiers, kettingzagen e. d., koop je beter een 2takt-machine. Hoewel ze iets meer onderhoud nodig kunnen hebben, ze luidruchtiger zijn en je de juiste mengsmering moet tanken, zijn ze in alle standen te gebruiken en op te bergen.
Vaak leveren ze wel meer kracht bij gelijke cilinderinhoud.
Natuurlijk willen we allemaal het liefst alles van Stihl, Honda, Husqvarna, ed., als het om gemotoriseerd gereedschap gaat.
Wil je betaalbaar omdat je het niet dagelijks gebruikt dan is Kibani misschien wat voor je.
Teijgetje heeft de 50cm / 58cc kettingzaag, de 25cm/25,4cc ketingzaag, de 720m³/h /42,7cc bladblazer, de tweetakt grondfrees, de 52cc/1,9pk combitool (heggenschaar/kettingzaag/trimmer/bostrimmer met verlengstuk) div veiligheidsaccessoires/toebehoren, de grondboor, de motor rug-spuit vernevelaar, en de onkruidspuit, en is erg tevreden qua prijs/kwaliteit. En twijfelt nu over de 6,5pk hogedrukreiniger en de 196 cc / 4.7 pk grasmaaier.
Voor de gazon-o-fiel heeft Fiskars handige onkruidstekers voor penwortelachtigen die je gazon bezoedelen, bv de Xact of de Smartfit (in hoogte verstelbaar).
Teijgetje heeft de Smartfit.
Fiskars maakt ook een paar superlicht lopende duwmaaiers, de StaySharp Max en de StaySharp Plus, voor als je niet van motorherrie houdt en dat geduw eigenlijk ook niets vind.
Ze gaan "haast vanzelf", je wandelt er achter, en daardoor ook geschikt voor grotere tuinen. Een kind kan de was het gras doen.
Zoals de naam al zegt houden ze zichzelf lang scherp omdat de messen elkaar niet raken.
De Plus werpt voor uit en mulcht alleen, de Max (voorheen Momentum) kan mulchen (voor uitworp) én opvangen (met apart te bestellen opvangbak).
Het fijne van een vóór uitworp is dat je zelf lekker schoon blijft, geen groene voeten en benen dus
De Max komt het dichtst langs de kant van alle duwmaaiers omdat de wielen voor en achter de kooi zitten ipv er naast.
Wel wat duurder dan de gewone Hobbywinkelmaaier maar de sportwagen onder de duwmaaiers.
Wil je een elektrische of benzinemaaier die speciaal ontwikkeld is om alles gelijk te mulchen en je gazon achterlaat alsof je het snijsel met een zak opgevangen hebt, dan zijn machines van GRIN een goede keus.
Het werkt zo, video hier en hun website geeft verder alle informatie en dealers.
Om het voor jezelf uit te vinden of je tevreden zou zijn kun je testmaaien bij een dealer. ( met dank aan @jee_r )
.
VEILIGHEID :
Tuinonderhoud kan gevaarlijk zijn, en dan met name gemotoriseerd onderhoud.Een ongelukje is zo gebeurd als je even niet oplet of iets niet verwacht.
Bijvoorbeeld tijdens snoeien kan een tak in je oog zwiepen, bij maaien spatten steentjes om je oren, vallende takken kunnen onverwacht zwaar zijn, hakselaars kunnen takken onverwacht snel naar binnen trekken, een bosmaaier of kettingzaag maait/zaagt hout, en dus ook tenen en benen.....
Draag daarom juiste beschermmiddelen voor elke klus.
Handschoenen zijn sowieso handig, je handen blijven heel en je hoeft niet het vuil uit elke porie te schrobben.
Denk ook aan veiligheids-schoenen of veiligheidslaarzen (bv Puroforts zitten geweldig en kan je ook 's winters aan) , bij kettingzagen gebruik je zaaglaarzen, zaagbroek, zaaghelm en zaaghandschoenen, maar ook gewoon bij snoeiwerkzaamheden is een veiligheidsbril of een zaaghelm met vizier een aanrader.
KOX heeft ook goedkopere sets kleding, goedkoper dan een flinke blessure, een nieuw been, of nieuwe tenen of vingers.
DGMOutlet heeft een goede zaaghelm met vizier voor weinig, een matchend nieuw oog is duurder.
En erg goed hulpmiddel voor bosmaaiers, kantenmaaiers en onkruidmaaiers is een handgreep.
Deze bevestig je op de onderste helft van je machine en stelt je in staat om met twee gestrekte armen , én geheel rechtop staand, je werk te doen.
Vergeet de draaglus, harnas, D-grip en T-bar.......
Naast dat je zo amper moe wordt is dit de beste aanschaf voor je rug ooit.
En natuurlijk zitten er in de tuin beestjes, gelukkig zijn de meeste in Nederland onschuldig tenzij je natuurlijk een bijen- of wespennest verstoord.
Er is een haast onzichtbare uitzondering......DE TEEK kan ongemerkt een levensbedreigende bacterie overbrengen.
Zorg dus altijd dat teken niet in je kleding kunnen komen!!!
En check na werkzaamheden je lichaam grondig.
Op tekenradar.nl kun je zien of ze in jouw buurt al/veel actief zijn.
Als je in een gebied bent waar bekend is dat teken voorkomen kun je al een hoop ellende voorkomen met bescherming tegen Teken, Steekmuggen en Dazen.
Heb je toch een teekje opgelopen verwijder deze dan zo snel mogelijk op de juiste manier.......zo dicht mogelijk bij de huid de kop vastpakken met een puntige pincet of tekentang en de teek dan rechtstandig rustig uit de huid trekken. Ga niet draaien of verdoven (met jenever bv), grote kans dat er delen achterblijven of dat de teek sappen uitspuugt die ziekteverwekkers bevatten.
Als er een klein stukje kop in de huid achterblijft is dat niet erg, dat komt er vanzelf uit zoals bijvoorbeeld een splinter dat ook doet. Ontsmet wel goed.
Houdt die plek goed in de gaten, maak een notitie in je telefoonagenda met plaats op je lichaam, datum, en eventueel gebied waar je hem opliep, en stel wekelijkse reminders in zodat je niet vergeet die plaats te checken. Je moet zo`n plekje drie maanden in de gaten houden.
Let op het ontstaan van een rode ring of vlek op de huid en let op griepverschijnselen als koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn.
Tip: maak een foto telkens, en sla deze in een mapje Tekenbeet+datum op zodat je het verloop kunt zien over tijd.
En meld het bij tekenradar als je er een vindt of gebeten bent.
Als je de teek enigszins voorzichtig behandeld kun je deze eventueel gelijk laten testen op de Borrelia bacterie, de verwekker van de ziekte van Lyme.
.
TUINHUISJES, TERRASSEN, BESTRATING EN SCHUTTINGEN :
Voor rabatdelen ed waar je nooit meer naar hoeft om te kijken, nl levenslange garantie, kleurvast, vuilafstotend, hogedrukreinigbaar en onbreekbaar, is Vinyl Siding misschien iets voor je.De duurdere zijn haast niet van echt te onderscheiden.
De betere komt van KayCan en de importeur zit in Uden
Wilgentenen vlechtwerken: o.a. bij Wilhout en Van Aalsburg.
Bakker De Houthandel, een goedkope houthandel in Hoogkarspel die voor 75 euro extra ook wekelijks in regio`s bezorgd .
Prins Houthandel in Purmerend is goedkoop en maakt ook je eigen ontworpen tuinhuisje (kan op hun site) als bouwpakket voor je op maat.
Goedkope bestrating, in soorten en maten, restpartijen, nieuw of gebruikt(nostalgisch), vind je bij Klinker Concurrent. (Met dank aan @pjot1
Voor keramische tegels in allerlei soorten en maten. http://www.slimbestraten.nl
.
DIEREN IN DE TUIN :
Het houden van een paar scharrelkippen scheelt enorm in werk, ze eten bijna alles aan ongedierte en onkruid, daarnaast zijn kippen leuk, hebben een eigen persoonlijkheid en krijg je er makkelijk een band mee.Bovendien geven ze goeie mest en natuurlijk een lekker eitje. Kippen zijn makkelijk in onderhoud, beetje kippenvoer en water, en gaan zelf hun hok in.
Ze kunnen wel een rommeltje maken als je ze helemaal hun gang laat gaan qua graven, stofbadderen en poepen.
Leuk weetje is dat kippen houden in Amerika haast statussymbool is momenteel her en der....heb je kippen dan heb je een tuin.
En dan natuurlijk wel belachelijk dure raskippen met een high-tech kippenhok vol domotica.
En gezien het huisdieren/knuffeldieren zijn geworden mogen ze natuurlijk gewoon in huis, als ze daar niet poepen. Voor dat laatste kun je kippenluiers kopen......dat ziet er zo uit.

We zijn waarschijnlijk de enige planeet met vogels, ofwel wat over is gebleven van de dinosauriërs, en vogeltjes in je tuin is gewoon erg leuk.
Al is het alleen al om hun mooie gefluit.
Merels, de kleine soorten meesjes en boomkruipertjes fluiten echt een prachtig lied.
Voor de meeste soorten zijn nest- en voerkastjes te vinden/maken, al of niet met webcam, maar let er wel op dat je ze juist ophangt.
En met webcam kan je zelf natuurlijk leuk stiekem meegluren, maar dat via Beleef de Lente en NestkastLive ook aan iedereen laten zien.
Weet je niet of dat, of wat, bij jou kan, dan kan je een vrijwillige tuinvogelconsulent om raad vragen.
Leuke "dure" kant en klare huisje vind je oa, hier en leuke goedkope nestkastjes en voederkastjes bij de Lidl.[list][/list].
VOOR DE LUIE TUINIER :
Ben je hier nieuwsgierig terechtgekomen, heb je niets met al die plantjes, dat vele werk of heb je zelfs geen tuin, dan is dit misschien iets om toch daarbij te kunnen ontspannen.En natuurlijk valt kunstgras ook geheel in deze categorie.
.
LEESVOER
- Gene Logsdon, the contrary farmer.
GoT Topics
Deze kun je alleen zien als je geregisteerd bent en toegang tot de Lounge hebt gekregen.
- Het Grote KIeine Tuinen-topic
- Over vijvers en mogelijke problemen met de waterkwaliteit.
- Maak een regenwater opslag, bijvoorbeeld voor planten die een zuur milieu gewend zijn.
- Een gazon inzaaien.
- Een gazon mollen.
- Idee: graaf tegels in om wortelonkruiden te weren.
- Wat werkt er tegen slakken?
- Als de kippen er bij zijn.
- Of probeer het met egels.
- Over wespen en hoornaars.
- Wat koolmeesjes eten.
- Katten in de tuin houden 1,
2,
3. - Katten uit de tuin houden 1,
2,
3,
4,
5. - Over katten en konijnen.
- Nog een informatieve discussie over katten en paddenstoelen.
- Zelf paddo's kweken.
- Of wiet...
- Hoedt u echter voor de reinigingspolitie.
- Want betonwoestijnen zijn de norm: 'Ik doe mijn best onze tuin groenvrij te houden.'
- Haal de natuur binnen met paludariums en andere blablablariums.
- Bonsaï boompjes 1,
2. - Robotmaaiers - u raadt het al, alles over robotmaaiers. met dank aan @Señor Sjon
- Ervaringen openhaardhout haardhout
Heb je goede links of echt werkende huismiddeltjes die iedereen moet weten laat het ons dan weten dan zetten we ze er bij.
[ Voor 255% gewijzigd door Teijgetje op 19-11-2024 20:34 ]
Stay away from negative people, they have a problem for every solution.