Dit topic is een vervolg op Kruiden- en moestuin.....hoe moet dat.
In dit topic hebben we het over planten waarvan je de opbrengst kunt eten, dus niet over begonia's, gras of rododendron
Voorbeelden van meerjarige planten zijn:
-Rozemarijn
-Tijm
-Salie
-Bonenkruid
Dit soort planten is meestal groenblijvend en zal in de loop der jaren steeds groter worden. Ook zullen ze steeds meer "verhouten", dus jonge twijgjes worden harde houten takken waar dan in het voorjaar weer jonge nieuwe twijgen uit ontstaan. Vaak ook "winterhard" en daarmee vorstbestendig tot op zekere hoogte. Min 20 graden Celcius vinden ze vaak minder leuk...
Eénjarige kruiden kennen we natuurlijk ook, denk hierbij aan:
-Basilicum
-Peterselie
-Koriander
-Dragon
Deze kruiden houden het in het najaar wanneer het kouder wordt voor gezien en sterven af.
En verder zijn er bijvoorbeeld nog de looksoorten zoals bieslook, deze verliezen aan het eind van het jaar hun blad maar leven onder de grond verder en komen in het voorjaar weer op.
Dit is een heel uitgebreid onderwerp waarvan ik hoop in de komende tijd nog het een en ander te kunnen schrijven.
In ons koude kikkerlandje hebben groenten en fruit meestal wat meer tijd nodig om tot volle wasdom te komen vergeleken met de landen waar ze oorspronkelijk vandaan komen omdat de zon en temperatuur daar nou eenmaal veel intenser zijn. In januari een basilicumplantje op balkon neerzetten of pas in mei beginnen met het opkweken van peperzaadjes is dan ook geen goed idee
Wat wel een goed idee is, is om binnen (in de vensterbank) te beginnen, waarna je over het algemeen na het zogeheten ijsheiligen (15 mei) je jonge planten naar buiten kunt verplaatsen. De kans op nachtvorst is dan bijna nihil, want vorst vinden jonge plantjes niet leuk. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar daarover later meer.
-Kijk voor elke plant waar deze van origine vandaan komt en probeer die leefomstandigheden zoveel mogelijk na te bootsen.
-Planten zijn net mensen, de één heeft meer dorst dan de ander. Geef dus niet elke plant in je moes en kruidentuin rucksichtslos even vaak en evenveel water! En zorg alsjeblieft voor drainage, dat wil zeggen dat het overtollige water weg kan, hetzij in de grond, hetzij in een pot met gaten onderin en Hydro korrels. Dit voorkomt "natte voetjes" en daarmee wortelrot.
-Planten zijn net mensen, de één heeft meer honger dan de ander. En met honger bedoel ik hiermee de hoeveelheid voeding die je een plant geeft. Over het algemeen geef je in het voorjaar en planten die in de bloei staan meer voeding dan anders, maar dat verschilt per plant.
-Planten zijn net mensen, de één heeft het gauwer koud dan de ander. Soms kunnen ze niet genoeg krijgen van de zon, soms verbranden ze net zoals wij. En nee, zonnebrandspul helpt niet
Je zult dus per plant even moeten opzoeken wat de zon behoefte is, schaduw of juist volle zon.
Zorg voor voldoende aarde waar de plant zich in kan ontwikkelen qua wortelstelsel. Je kunt denken dat je peper het wel aardig doet in die 2 liter pot, maar zet deze eens in een 10 liter pot en zie wat er gebeurt!
Peperplanten houden van een combinatie van 4 basisbehoeften: Licht, voeding (meststoffen) water en warmte. Voorzie je ze van alle vier dan zullen ze je over het algemeen vrij dankbaar belonen met een leuke oogst.
Wat de meeste hier doen is de planten binnen opkweken voor het zomerseizoen. Vanaf mei (ijsheiligen) is het klimaat in ons kikkerlandje dusdanig geschikt dat de pepers er zich wel thuis voelen. De meesten beginnen januari/februari binnen met opkweken zodat de planten in mei al met een flinke voorsprong naar buiten kunnen. Dan haal je wat meer uit het relatief korte Nederlandse seizoen.
Om echt vroeg te starten met opkweken in de donkere maanden kun je het beste starten onder kunstlicht (lampen), dit kan al met de standaard TL buizen/spaarlampen of LED vervangers daarvan. Daar zullen prima onder opgroeien. Maar je kunt ook mid februari/begin maart zaaien op de vensterbank, dan heb je vaak al wat meer zonnige dagen zodat de jonge plantjes genoeg licht zullen krijgen om goed te ontwikkelen.
Enkele tips;
- Zorg voor goede zaden van een goede leverancier. (Enkele zijn: Anchillique, Fatalii, Refining fire Chiles.) Je kunt ook prima zaden gebruiken uit een supermarkt peper, soms kan er dan wel iets anders uitkomen door kruisbestuiving of F1 hybride.
- Verse zaden uit een peper kun je direct zaaien, als je zaden uit een peper wilt bewaren voor de volgende zaaironde kun je ze beter eerst drogen. Dan kun je ze langere tijd bewaren. Dit doe je door de verse zaden tussen keuken of wc papier te leggen en even 2 weken met rust te laten op een droge plaats.
- Zaden ontkiemen bij vochtige omgeving en met warmte. Je hebt dan nog geen licht nodig. Je kunt ze gewoon zaaien in potgrond, daar zit al voldoende bemesting in voor de eerste 5 weken.
- Je kunt het best meerdere zaadjes per potje zaaien (stuk of 3-5). Zo komt er over het algemeen wel wat boven en kun je de sterkst groeiende plant selecteren door de zwakkere plantjes weg te knippen na een paar weken.
- Zodra de plantjes boven komen, zorg dan voor voldoende licht, kunstlicht of zonlicht. Bij te weinig licht gaan de zaailingen strekken, en vallen ze om omdat ze te lang en slap worden. Ze strekken dan omdat ze op zoek gaan naar licht, vooral een warme omgeving maar weinig licht zorgt voor veel strek in de planten. Een korte, stevige groei is gewenst zodat ze in later stadium een stevige stam hebben die veel pepers kunnen ondersteunen.
- Pepers houden niet van langdurig natte voeten, te veel water doet meer kwaad dan goed. Dus zuinig met water tijdens het voorgroeien. En zorg voor goede drainage in de potten buiten, zodat het overtollige vocht weg kan lopen uit de potten bij regenachtige periodes. (Pot met gaten in de bodem)
- Zet ze (na het opkweken in kleiner formaat potjes) in een vrij ruime uiteindelijke pot, 10L of meer is geen overbodige luxe. Volle grond kan ook, zorg er dan wel voor dat je de grond wat verrijkt met bemesting voor een beter resultaat. Hoe groter de wortelkluit hoe meer voedingstoffen ze opnemen. Geeft een grotere plant, en een grotere plant geeft meer pepers.
- De potgrond in de grote potten kun je prima verrijken door er bij het planten wat mestkorrels doorheen te mixen. Deze geven langzaam hun voeding af, waardoor de planten snel zullen ontwikkelen wanneer ze buiten staan.
- De overgang van binnen naar buiten moet stapsgewijs opgebouwd worden, dit noemt men afharden. Vooral wanneer planten opgekweekt zijn onder kunstlicht, zullen ze zonlicht niet verdragen. Als je ze stapsgewijs laat wennen aan het buitenklimaat (bijvoorbeeld beginnen met een uurtje en vanuit daar opbouwen), voorkom je dat de planten verbranden in het zonlicht.
- Wanneer de planten groeien houden ze van stikstof rijke voeding, wanneer ze groter zijn en in bloei gaan lusten ze graag wat meer fosfor en kalium. Peperplanten zijn flinke eters, waar je andere gewassen mee kapot bemest zal een peperplantje goed op gedijen.
Op verzoek van @streamnl wat leesvoer:
Boeken:
Handboek voor gezonde planten
Om ziekten en plagen te leren kennen
No Dig Organic Home & Garden - Charles Dowding
Het eetbare paradijs - Vera Greutink
Holzer's Permacultuur - Sepp Holzer
Handboek ecologisch tuinieren
Vol met tips, rassen/soorten, zaai en oogst kalenders, wisselteelt, eigenlijk alles om op een biologische manier je groente en fruit te verbouwen
Of bijvoorbeeld online: https://www.mooiemoestuin.nl/ Een hele leuke site met veel informatie!
-------------------------------------------------------------------------
Deze TS is nog lang niet compleet en zal in de loop der tijd uitgebreid worden. Maar hè, we hebben er 5 jaar op moeten wachten en het begin is er
In dit topic hebben we het over planten waarvan je de opbrengst kunt eten, dus niet over begonia's, gras of rododendron
Kruiden:
Onder kruiden verstaan we de planten die een (extra) smaak aan je gerechten toevoegen en dat zijn er velen! Om te beginnen maken we een onderscheid in meerjarige (vaste) planten en eenjarige planten die meestal de winter niet overleven en in het najaar afsterven.Voorbeelden van meerjarige planten zijn:
-Rozemarijn
-Tijm
-Salie
-Bonenkruid
Dit soort planten is meestal groenblijvend en zal in de loop der jaren steeds groter worden. Ook zullen ze steeds meer "verhouten", dus jonge twijgjes worden harde houten takken waar dan in het voorjaar weer jonge nieuwe twijgen uit ontstaan. Vaak ook "winterhard" en daarmee vorstbestendig tot op zekere hoogte. Min 20 graden Celcius vinden ze vaak minder leuk...
Eénjarige kruiden kennen we natuurlijk ook, denk hierbij aan:
-Basilicum
-Peterselie
-Koriander
-Dragon
Deze kruiden houden het in het najaar wanneer het kouder wordt voor gezien en sterven af.
En verder zijn er bijvoorbeeld nog de looksoorten zoals bieslook, deze verliezen aan het eind van het jaar hun blad maar leven onder de grond verder en komen in het voorjaar weer op.
Moestuin:
In de moestuin kweken we planten waarvan we de vruchten of het blad eten, dus groenten & fruit. Denk bij groenten dan aan spinazie, kool, sla, wortel etc. En bij vruchten? Teveel om op te noemen misschien, maar ook tomaat, pepers, courgette en dergelijke zijn fruit!Dit is een heel uitgebreid onderwerp waarvan ik hoop in de komende tijd nog het een en ander te kunnen schrijven.
Het kweken:
Hierbij kun je vaak kiezen voor het kopen van een jonge plant en deze uitzetten, maar kun je deze ook zelf opkweken middels het zaaien van zaad. Bij meerjarige kruiden kun je dat misschien beter aan een professionele kweker overlaten, maar voor een tomaat kun je net zo goed de zaadjes planten die toch overblijven na het snijden voor je salade. Wel is het zo dat niet elk zaadje uit je paprika, aardbei of courgette even vruchtbaar is. Of de juiste genen heeft om tot een mooie plant uit te groeien...In ons koude kikkerlandje hebben groenten en fruit meestal wat meer tijd nodig om tot volle wasdom te komen vergeleken met de landen waar ze oorspronkelijk vandaan komen omdat de zon en temperatuur daar nou eenmaal veel intenser zijn. In januari een basilicumplantje op balkon neerzetten of pas in mei beginnen met het opkweken van peperzaadjes is dan ook geen goed idee
Wat wel een goed idee is, is om binnen (in de vensterbank) te beginnen, waarna je over het algemeen na het zogeheten ijsheiligen (15 mei) je jonge planten naar buiten kunt verplaatsen. De kans op nachtvorst is dan bijna nihil, want vorst vinden jonge plantjes niet leuk. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar daarover later meer.
Het verzorgen:
Moeder Natuur heeft in haar onmetelijke wijsheid besloten dat de verzorging voor elke plant anders is, zoek het maar uit! Wel heeft ze richtlijnen opgesteld:-Kijk voor elke plant waar deze van origine vandaan komt en probeer die leefomstandigheden zoveel mogelijk na te bootsen.
-Planten zijn net mensen, de één heeft meer dorst dan de ander. Geef dus niet elke plant in je moes en kruidentuin rucksichtslos even vaak en evenveel water! En zorg alsjeblieft voor drainage, dat wil zeggen dat het overtollige water weg kan, hetzij in de grond, hetzij in een pot met gaten onderin en Hydro korrels. Dit voorkomt "natte voetjes" en daarmee wortelrot.
-Planten zijn net mensen, de één heeft meer honger dan de ander. En met honger bedoel ik hiermee de hoeveelheid voeding die je een plant geeft. Over het algemeen geef je in het voorjaar en planten die in de bloei staan meer voeding dan anders, maar dat verschilt per plant.
-Planten zijn net mensen, de één heeft het gauwer koud dan de ander. Soms kunnen ze niet genoeg krijgen van de zon, soms verbranden ze net zoals wij. En nee, zonnebrandspul helpt niet
Zorg voor voldoende aarde waar de plant zich in kan ontwikkelen qua wortelstelsel. Je kunt denken dat je peper het wel aardig doet in die 2 liter pot, maar zet deze eens in een 10 liter pot en zie wat er gebeurt!
Pepers
Omdat er in dit topic ook veel over het kweken van chilipeper planten gesproken wordt heb ik deze mooie uitleg van @Anoniem: 1032405 toegevoegd:Peperplanten houden van een combinatie van 4 basisbehoeften: Licht, voeding (meststoffen) water en warmte. Voorzie je ze van alle vier dan zullen ze je over het algemeen vrij dankbaar belonen met een leuke oogst.
Wat de meeste hier doen is de planten binnen opkweken voor het zomerseizoen. Vanaf mei (ijsheiligen) is het klimaat in ons kikkerlandje dusdanig geschikt dat de pepers er zich wel thuis voelen. De meesten beginnen januari/februari binnen met opkweken zodat de planten in mei al met een flinke voorsprong naar buiten kunnen. Dan haal je wat meer uit het relatief korte Nederlandse seizoen.
Om echt vroeg te starten met opkweken in de donkere maanden kun je het beste starten onder kunstlicht (lampen), dit kan al met de standaard TL buizen/spaarlampen of LED vervangers daarvan. Daar zullen prima onder opgroeien. Maar je kunt ook mid februari/begin maart zaaien op de vensterbank, dan heb je vaak al wat meer zonnige dagen zodat de jonge plantjes genoeg licht zullen krijgen om goed te ontwikkelen.
Enkele tips;
- Zorg voor goede zaden van een goede leverancier. (Enkele zijn: Anchillique, Fatalii, Refining fire Chiles.) Je kunt ook prima zaden gebruiken uit een supermarkt peper, soms kan er dan wel iets anders uitkomen door kruisbestuiving of F1 hybride.
- Verse zaden uit een peper kun je direct zaaien, als je zaden uit een peper wilt bewaren voor de volgende zaaironde kun je ze beter eerst drogen. Dan kun je ze langere tijd bewaren. Dit doe je door de verse zaden tussen keuken of wc papier te leggen en even 2 weken met rust te laten op een droge plaats.
- Zaden ontkiemen bij vochtige omgeving en met warmte. Je hebt dan nog geen licht nodig. Je kunt ze gewoon zaaien in potgrond, daar zit al voldoende bemesting in voor de eerste 5 weken.
- Je kunt het best meerdere zaadjes per potje zaaien (stuk of 3-5). Zo komt er over het algemeen wel wat boven en kun je de sterkst groeiende plant selecteren door de zwakkere plantjes weg te knippen na een paar weken.
- Zodra de plantjes boven komen, zorg dan voor voldoende licht, kunstlicht of zonlicht. Bij te weinig licht gaan de zaailingen strekken, en vallen ze om omdat ze te lang en slap worden. Ze strekken dan omdat ze op zoek gaan naar licht, vooral een warme omgeving maar weinig licht zorgt voor veel strek in de planten. Een korte, stevige groei is gewenst zodat ze in later stadium een stevige stam hebben die veel pepers kunnen ondersteunen.
- Pepers houden niet van langdurig natte voeten, te veel water doet meer kwaad dan goed. Dus zuinig met water tijdens het voorgroeien. En zorg voor goede drainage in de potten buiten, zodat het overtollige vocht weg kan lopen uit de potten bij regenachtige periodes. (Pot met gaten in de bodem)
- Zet ze (na het opkweken in kleiner formaat potjes) in een vrij ruime uiteindelijke pot, 10L of meer is geen overbodige luxe. Volle grond kan ook, zorg er dan wel voor dat je de grond wat verrijkt met bemesting voor een beter resultaat. Hoe groter de wortelkluit hoe meer voedingstoffen ze opnemen. Geeft een grotere plant, en een grotere plant geeft meer pepers.
- De potgrond in de grote potten kun je prima verrijken door er bij het planten wat mestkorrels doorheen te mixen. Deze geven langzaam hun voeding af, waardoor de planten snel zullen ontwikkelen wanneer ze buiten staan.
- De overgang van binnen naar buiten moet stapsgewijs opgebouwd worden, dit noemt men afharden. Vooral wanneer planten opgekweekt zijn onder kunstlicht, zullen ze zonlicht niet verdragen. Als je ze stapsgewijs laat wennen aan het buitenklimaat (bijvoorbeeld beginnen met een uurtje en vanuit daar opbouwen), voorkom je dat de planten verbranden in het zonlicht.
- Wanneer de planten groeien houden ze van stikstof rijke voeding, wanneer ze groter zijn en in bloei gaan lusten ze graag wat meer fosfor en kalium. Peperplanten zijn flinke eters, waar je andere gewassen mee kapot bemest zal een peperplantje goed op gedijen.
Op verzoek van @streamnl wat leesvoer:
Boeken:
Handboek voor gezonde planten
Om ziekten en plagen te leren kennen
No Dig Organic Home & Garden - Charles Dowding
Het eetbare paradijs - Vera Greutink
Holzer's Permacultuur - Sepp Holzer
Handboek ecologisch tuinieren
Vol met tips, rassen/soorten, zaai en oogst kalenders, wisselteelt, eigenlijk alles om op een biologische manier je groente en fruit te verbouwen
Of bijvoorbeeld online: https://www.mooiemoestuin.nl/ Een hele leuke site met veel informatie!
-------------------------------------------------------------------------
Deze TS is nog lang niet compleet en zal in de loop der tijd uitgebreid worden. Maar hè, we hebben er 5 jaar op moeten wachten en het begin is er
[ Voor 198% gewijzigd door bvk op 31-08-2024 16:30 ]