Toon posts:

Het grote tuinen, balkons en plantentopic Overzicht

Pagina: 1 2 3 ... 7
Acties:

Onderwerpen


Acties:
 • +27Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Mede-auteur:
 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Hier kun je alles kwijt en vragen op het gebied van tuinen, tuinonderhoud, vijvers, tuinhuisjes, balkons, urban gardening en planten.


Natuurlijk hoeft het niet gezegd te worden dat een beetje Tweaker niet bang is voor een paar vuile handen en het liefst gifvrij tuiniert. _/-\o_
Beter voor ons, beter voor ukkies in de tuin, beter voor ons blauwe knikkertje en natuurlijk voor alle beestjes die ons veel werk uit handen nemen qua opruimen en bestuiven. :Y
En heb je de mogelijkheid, probeer dan wat extra planten voor vlinders en bijen in je gifvrije tuin te zetten. Ze hebben het moeilijk en je zult verbaasd zijn hoe weinig last je van ze hebt en hoe fascinerend en noodzakelijk ze eigenlijk zijn. d:)b
Verder is misschien een leuk weetje dat je echt geen groene vingers hoeft te hebben om een mooie tuin te onderhouden ......planten en onkruid groeien vanzelf, zelfs ondanks wat alle deskundigen beweren, jouw mate van bekommering maakt het verschil tussen een strakke tuin of een verwilderde tuin.
Doe je niets dan neemt de natuur het van je over en voor je het weet moet je je huis uithakken zoals een verborgen net ontdekte Inca-tempel.
Tuinieren is eigenlijk gewoon een klein beetje nadenken hoe je het hebben wil, en daar naar handelen.

Natuurlijk is het wel fijn als je niet zelf overal het wiel voor uit hoeft te vinden.
Daarvoor hebben we hier wat tips en linkjes voor je bij elkaar gezet. (o.a.. met dank aan @benoni )


HET BEGINT NATUURLIJK MET INSPIRATIE OPDOEN :.

DAN MOET ER NATUURLIJK EEN KNAP ONTWERPJE KOMEN :
 • Aanrader :
  Een erg simpel en superhandige online tuin-tekentool is garDsign.
  Gratis 1 maand trial 2D voor particulier gebruik, daarna jaarabbo (2D € 4,95/j, 3D €8,95/j), er zijn meer versies als jaarabbo.
  Je maakt simpel een 2D lay-out, zet dat simpel in 3D, en veel bomen,planten en materialen zitten al standaard als component in de enorme bibliotheek.
  Alle componenten zijn te koop, je maakt dus iets waarvan je later niet hoeft te denken of dat wel (in die maat) bestaat.
  Je kan zelf beginnen maar ook kiezen uit ruim 300 voorbeeldtuinen om aan te passen, scheelt al een hoop werk.
  Ook kan je simpel je dag/schaduw laten zien en 3D wijzigen.
  Automatische calculatie van alles wat je gebruikt hebt ligt binnen handbereik via hun catalogus, maar je kan ook simpel offerte vragen bij enkele hoveniers.
  Tool staat hier en instructievideo's staan hier. (met dank aan @Wackmack)
 • Gratis SketchUp 3D tekenprogramma en wat beginnetjes hier bijSketchUp-Garden (met dank aan @Ad de Jong)
 • Visio (voorbeeld hier door @MrSleeves).
 • Realtime Landscaping (Voorbeeldvideo`s) (met dank aan @AcXeller ).
.

EN DAN BEGINT HET PLANNEN EN BUDGETTEREN :

Begin zeker op Marktplaats.nl; voor gratis tuintegels in de buurt, mooie planten en hagen die je zelf uitgraaft voor weinig, tweedehands huisjes/schuurtjes, gebruikt gereedschap en nog veel meer.
We blijven immers Nederlanders, en als het goedkoop kan....... d:)b
(Voor de echte krenten moet je trouwens hier zijn ;) )


HANDIGE APPS :

Tuinsms (Android) (Apple) :
Vul je eigen plantenlijst/tuin in en krijg per sms of mail tips over wanneer er wat mee moet gebeuren zoals snoeien, bemesten, etc.

MijnTuin.org (Android) (Apple) :
Sociale app voor je tuin met tips over planten en mogelijkheden een netwerkje te maken (bv. met buurtgenoten of mensen met een soortgelijke tuin) .
Ook creatieve tips, en de MijnTuinApp is het verlengstuk van je digitale tuin op http://www.MijnTuin.org.

Gardroid (Android) (Apple) :
Voor de moestuinier of als je daar mee wilt beginnen.

Pl@ntNet (Webversie) (Android) (Apple)
Een webgebaseerde plantendetermineer-app, gewoon even een foto uploaden van de plant of boom die je hebt of zoekt en dan laten zoeken. Makkelijker kan haast niet. (met dank aan @Ad de Jong )

Apps om inheemse insecten en flora off-line te herkennen dmv foto`s
Iets soortgelijks als PlantNet, maar dan voor expliciet Nederlandse en Belgische flora en fauna.
Voorlopig alleen voor Android
 • ObsMapp is een basismap waar je foto`s/waarnemingen op kunt slaan die automatisch datum en locatie krijgen.
  Je kunt van hier uit foto`s/waarnemingen delen met aangesloten portals of zoeken via een (onderstaande)module door deze te starten.
  Delen gebeurt pas als je weer gewoon internet hebt, hoeft niet in het veld/direct, en er is mogelijkheid tot gebruik van een smartwatch
 • ObsIdentify voor insecten en herkent * Dagvlinders (77 soorten)* Nachtvlinders (1284 soorten)* Lieveheersbeestjes (41 soorten)* Libellen (65 soorten)* Wantsen (183 soorten). De andere groepen insecten worden op familieniveau herkend..
 • ObsIdentify - Vliegen en Muggen herkent vliegen en muggen
 • ObsIdentify -Vlinders herkent 1690 soorten dag- en nachtvlinders
 • ObsIdentify -Plant herkent momenteel 1372 soorten wilde planten
 • problemen over de apps kun je in dit forum kwijt of opzoeken.
OM TE KIJKEN :

Jurgen geeft op alle vragen over planten, snoeien en onderhoud antwoord en tips op Tuinmanieren en VT♥Tuinieren.

Wil je zien wat anderen doen met een klein budget in een gewone tuin dan kan je lekker Big Dreams, Small Places bingewatchen op Netflix. (met dank aan @unezra )


PLAGEN.... WANNEER MOET JE ECHT DIREKT INGRIJPEN :

Bij Japanse Duizendknoop, een mooi plantje dat woekert en overal dwars door heen groeit, ook door je gevel.
Heb je deze bestrijdt hem dan, is hij gesetteld dan wordt bestrijding een meerjarenplan met veel gedoe omdat de plant nagenoeg niet reageert op bestrijdingsmethoden.
Het enige dat enigszins lijkt te werken is een Glyfosaat-injectie onderin elke uitloper volgens een woordvoerder uit Amersfoort.
Focus laat in de aflevering "Exotische woekeraars" vanaf 10:10 zien hoe destructief en sterk dit plantje is :X
Vooralsnog woekert hij daar ook lekker door en zijn ze gestopt met bestrijding+schade-calculatie toen het een half miljard euro oversteeg (alleen in Amersfoort....).
Blijven bestrijden dus, in Engeland zijn huizen waar deze Duizendknoop woekert inmiddels onverkoopbaar en ook de bank verleend daar geen hypotheek meer op.

De scheuten zijn wel eetbaar, gekookt smaken ze ietwat naar rabarber.

De Berenklauw is een prachtige schermbloeiende plant.
De gewone inheemse Berenklauw is nuttig, bruikbaar en zelfs eetbaar, maar wil je niet echt in je tuin als je kinderen hebt.
De Reuzen-Berenklauw is een ander verhaal het sap is fototoxisch en veroorzaakt ernstige 2e graads brandwonden bij blootstelling aan zonlicht. Levensgevaarlijk voor spelende kinderen en huisdieren, en je kan er lelijke littekens aan overhouden.
Bestrijden dus deze door zaden snel vermeerderende invasieve soort.


PLANTENZIEKTEN EN PLAGEN :

Heb je ergens last van en weet je niet precies wat het is dan kan je dat determineren via plantenziekten en plagen links.

Schimmels op Fruitbomen


HUIS, TUIN EN KEUKEN BESTRIJDINGSMIDDELLEN DIE WERKEN :

Pure azijn werkt goed tegen groene aanslag op tegels etc en tegen onkruid. Het kan wel minder fijn ruiken maar die geur is vrij snel weg.
Het wordt niet opgenomen door het onkruid dus sommige soorten zullen niet (meteen) weg gaan maar na een paar keer behandelen (de aanhouder wint) krijg je ze vaak toch wel weg. (met dank aan @Ad de Jong )

Bladluis houdt niet van knoflook, kook knoflook (onder de afzuigkap) en geef het afgekoelde water aan de plant, je hebt geen stank en de plant brengt het via de sapstroom naar de luis. Herhaal tot je luisvrij bent. Een paar gekneusde teentjes begraven doen ook wonderen. Andere natuurlijke methoden.

Spinnen, wie kent ze niet en wie gruwelt er niet soms van......en waar zouden we zijn zonder hun vraatzucht naar insecten.
Ze zijn dus erg nuttig, in het spinnenseizoen kunnen het er wel eens heel veel worden.......
Om ze uit huis te houden meng je water en 8-10 druppels etherische pepermuntolie in een 60cc flesje met pompverstuiver, dan een minuutje schudden. 1x wekelijks rondom kozijnen, deuren (binnen/buiten), muurscheurtjes en plafondranden spuiten is genoeg om ze weg te houden. In het spinnenseizoen/zomer misschien 2x wekelijks spuiten.
Ruikt nog lekker ook, en kan natuurlijk ook buiten gebruikt. (bron Grazia.nl)
Voor buiten kon je AntiSpin kopen, dat is een spinnenwerende biocide, en inmiddels illegaal gezien spinnenwerende middelen niet langer zijn toegestaan maar is nog steeds te koop als Insect Clean Spider Free, dit doodt de spinnen niet, ze nemen wel de benen. (Niet echt een huismiddel,, maar werkt erg goed)
Antispin verkoopt nu Cleanweb dat voornamelijk vervuiling aanpakt, spinnenpoep, webben en vliegenpoep.
Tip: Draag een pet en jas als je de uitbouwplafonds en overkappingen inspuit. Spinnen laten gelijk los en vallen en masse naar beneden op de vlucht. Je hebt je nooit voor kunnen stellen dat er zoveel spinnen leven in jouw huisje buiten.

Schneckenzäune, slakkenwering voor de moestuin.


ZADEN, PLANTEN, STRUIKEN EN BOMEN :

Zoek je plantjes op kleur dan kun je bij Colorful Garden simpel zoeken. (met dank aan @MAZZA )

Dat een citroengeranium helpt tegen muggen is alom bekend.
Wist je dat ze ook in andere geuren te koop zijn voor in de tuin of in huis?Bijvoorbeeld ruikend naar Appel, Citroen, Sinaasappel, Mint, Cola of Chocola?
Ze zijn te koop in Poeldijk.

Zoek je bomen of struiken op bladkleur, bloesem, bloeitijd, vruchten etc. :
 • Van den Berk laat je makkelijk zoeken in hun bomen en struiken-filter met 1600 soorten.
  Ze leveren ook als enige een parasol-boom waar je een tafel onder kan zetten, de Swing Plataan en de Swing Haagbeuk
 • Bomenkwekerij Ten Hoven Bomen laat je ook simpel zoeken naar mogelijkheden of wensen, en daar kan je ze gelijk bestellen op gewenste grootte. Voor Bijzondere Bomen hebben ze een aparte site.
Heb je plantjes, struiken of bomen, en wil je weten hoe die heten:
 • Zoekjeplant.be, flashy site, maar beperkte databank.
 • Wikipedia, vooral handig om op taxonomische namen te zoeken via Google.
 • Soortenbank.nl voor inheemse kruiden en heesters.
 • Bomengids met detailfoto's van bomen.
 • Pl@ntNet, een app waarin je een foto kunt opladen om te laten zoeken.
.
Advies en tips over planten :.
Plantenzaden :.
GRAS EN GRASMATTEN :

Een grasmatje, het leek zo simpel.......
Een biljartlaken in je tuin is gewoon een hoop werk, maar voor die afgunstige blikken van de buren, daar doe je het natuurlijk graag voor. (Let op: Je kan er gek van worden :X )
Groener gras dan bij de buren willen we natuurlijk allemaal, maar wat moet je daar precies voor geven?
De link werkt niet meer maar dit is wat er stond en wat het verzorgingsplan is van Wil van Gorkum, ex bestuurslid van Groei&Bloei Tilburg, voor groener gras dan bij de buren:

HET GROENERE GRAS BIJ DE BUREN
Wie wel eens het gazon van Wil van Gorkum (ons ex bestuurslid) heeft gezien, vraagt zich meteen af hoe hij zo’n prachtige grasmat krijgt. “De juiste bemesting”, zegt Wil. Hier is zijn recept:
Korrelkalk strooien in de maanden november tot met januari;
10 kg per/100 m2 afhankelijk van de zuurgraad is dit de jaarlijkse onderhoudsbehoefte.
Thomaskali strooien in januari of februari; 5 kg/100 m2. Een fosfaatbemesting voor de ontwikkeling van het wortelstelsel.
Dit moet zo vroeg in het jaar omdat het pas na twee maanden begint te werken.
In maart/april Cultera strooien; 10 kg/100 m2. Dit is een langzaam werkende meststof, die nagenoeg niet uitspoelt tijdens de maartse buien. In deze maanden tevens Kieseriet
strooien; 5 kg/100 m2. Dit geeft kleur aan het gazon.
Om de groei direct te bevorderen kan er ook nog Nitrophoska op; 5 kg/100 m2.
Daarna om de zes weken bijmesten en dit volhouden tot september met een keuze uit Nitrophoska; 5 kg/100 m2
OF Cultera; 10 kg/100 m2 OF 12-10-18 NPK; 5 kg/100 m2.
Als het gras in de loop van het seizoen wat lichter van kleur wordt kan er weer een keer Kieseriet gestrooid worden; 5 kg/100 m2.
In het najaar 1x Patentkali strooien 5 kg/100 m2.
U ziet het, je krijgt het niet voor niks, maar dan heb je ook wat; een prachtig gazon, een stevige grasmat, die zeker groener is dan die van de buren. Maar vooral een lust voor het oog.
Met dank aan Wil van Gorkum.

Een verhelderend boekje van Bosschenaar Robbert Lauret, hij geeft lezingen aan mensen die een pronkgazon ambiëren, is 'Groen als gras'
Daar staan alle tips & tricks wbt aanleg en onderhoud in.

Voor sterk mooi gras maai je regelmatig. Maai, maai, maai, maaien is het allerbelangrijkst.
Iets langer gras is veel sterker dan kort gemaaid wbt gebruik, zonbestendigheid en vochtvasthouden. En een golfgreen onderhouden is nog meer werk dan gewoon een mooie grasmat.
Zet je maaier op de hoogste of een na hoogste stand en laat dat zo, vergeet instellen verder.

Ga uit van dat je maximaal 1/3 van de grasspriet af kan maaien.
Zodoende heeft de grasplant nog genoeg blad over voor fotosynthese.
Maai je er meer af dan krijgt je gras eerst een dipje voor het weer uitgroeit.
De groeisnelheid, die verschilt per seizoen en zelfs van de buren met de tuin een andere windrichting op, bepaalt dus het aantal maaibeurten, hou je van kort gras dan moet je vaak maaien.
Wil je van lang naar kort gras doe dat gefaseerd en laat daar een weekje tussen zitten zodat je gras zich vlug aanpast/hersteld. Dan hou je een groene mat ipv bruine vlekken ertussen. (dus optimaal van 15 cm naar 4 cm bij 2 cm groeisnelheid = 15-5 > 12-4 > 10-3 > 9-3 > 8-3 > 6-2 > dan wekelijks twee cm om het op 4 cm te houden)
Gebruik altijd een scherpe maaier, slijp hem twee tot drie keer per jaar. dan heeft je blad minder te lijden en krijg je minder bruine verkleuring aan de snijranden.

Mulch!!! laat de voeding die er al is in je grasmat.
En vaak maaien vergemakkelijkt het mulchen. omdat je al kort afsnijsel hebt dat vergruisd wordt. (mulchen laat de voeding die er is circuleren, voer je het maaisel af dan moet je eens kijken hoeveel kilo dat nu is.......dat moet je met mest en kalk ed weer aanvoeren, naast de jaarlijkse voedingsgiften.)

Geef water als de grond uitgedroogd is of als het gras iets bruin begint te worden, en wat meer in een droge periode in de zomer.
En geef water als dat niet uit de lucht komt, mooi gras heeft 2,5 - 4 cm water per week nodig, meer is echt niet nodig.
Geef dat verdeeld in sproeibeurten en geef pas nieuw als de grond tussen de pollen droog is.
Hou je grasgrond niet continu nat, dat verhoogd de kans op beschadigingen door lopen en rennende beesten en je krijgt lui gras dat geen diepe wortels maakt waardoor je voortaan aan sproeien vast zit.
Koop een regenmeter, hiermee zie je hoeveel centimeter regen er valt of hoeveel je sproeit. Die zet je bv in een verre hoek of ergens in het sproeigebied zodat je kan aflezen hoeveel water je geeft in bv een half uur. Een longdrinkglas oid kan natuurlijk ook.

Wat komt er nog meer bij kijken :The Lawn Care Nut geeft je allerlei tips in het Engels. Van reparatie tot de buren jaloers maken.

Hou voor betaalbaar graszaad de Lidl en de Aldi in de gaten, af en toe biedt de Aldi 2,5 kg Sport/Speelgazon-zaad aan voor 9,99. (Lidl 2kg/7,99)
Teijgetjes ervaring met Park is dat het snel kiemt en mooi gras oplevert, Teijgetje zaait wel ruim en koopt het liefst het zaad ook nog twee weken later dan de aanbieding, dan betaal je zelfs maar 4,50/2,5kg (moet je wel mazzel hebben natuurlijk dat het blijft staan, na één week was het 7,50/2,5kg)

Goedkope ( VDS schaduwgras)zaden en meststoffen als bijv.biologische mest, kalk, kieseriet ed.vind je bij Graszaaddirect.nl

Barenbrug (gras)zaden (BE of NL, ivm verkoopadressen) heeft een speciale grassoort ontwikkeld die hitte en droogte kan doorstaan, en die je dus minder water hoeft te geven om mooi groen te blijven : de [url="Link veranderd naar Nederlandse site."]Water Saver[/url]. Ze hebben ook Mow Saver dat minder snel groeit en dus minder gemaaid hoeft.


MOESTUINEN, GROENTEN, FRUIT EN KRUIDEN :.
GEREEDSCHAP :

Er is maar één soort gereedschap dat je moet vermijden, namelijk bot gereedschap.......

Zorg altijd dat je gereedschap scherp is, dan doet het wat je verwacht en is dus veiliger, kost het werken ermee minder moeite en krijg je bijvoorbeeld nettere snoeiwonden waar je planten minder last van hebben.
Maar ook die schep gaat makkelijker de grond in.

Voor gemotoriseerd gereedschap geldt een gouden regel :
4takt-machines hebben vanwege het oliereservoir maar een beperkte gebruikshoek : de motor moet 'recht op' blijven anders loopt de olie het luchtfilter of carburateur in, of omgekeerd loopt het tegen de zuigers
Neem voor het zwaardere gereedschap, b. v. grasmaaiers, verticuteerder, grondfrezen e.d., een 4takt-machine. Meestal zijn dit zelfrijdende machines waarbij de motor altijd in dezelfde stand staat.
Deze motortjes zijn vaak duurder, maar wel duurzamer, stiller, laagtoeriger en makkelijker te onderhouden. En er gaat direct loodvrije benzine in.
Voor lichter gereedschap, b.v. grastrimmers, bosmaaiers, kettingzagen e. d., koop je beter een 2takt-machine. Hoewel ze iets meer onderhoud nodig kunnen hebben, ze luidruchtiger zijn en je de juiste mengsmering moet tanken, zijn ze in alle standen te gebruiken en op te bergen.
Vaak leveren ze wel meer kracht bij gelijke cilinderinhoud.

Natuurlijk willen we allemaal het liefst alles van Stihl, Honda, Husqvarna, ed., als het om gemotoriseerd gereedschap gaat.

Wil je betaalbaar omdat je het niet dagelijks gebruikt dan is BetaalbaarShoppen misschien wat voor je.
Teijgetje heeft de 50cm / 58cc kettingzaag, de 720m³/h / 42,7cc bladblazer, de tweetakt grondfrees, de 52cc/1,9pk combitool (heggenschaar/kettingzaag/trimmer/bostrimmer met verlengstuk) div veiligheidsaccessoires/toebehoren en is erg tevreden qua prijs/kwaliteit. En twijfelt nu over de 6,5pk hogedrukreiniger en de 196 cc / 4.7 pk grasmaaier.

Voor de gazon-o-fiel heeft Fiskars handige onkruidstekers voor penwortelachtigen die je gazon bezoedelen, bv de Xact of de Smartfit (in hoogte verstelbaar).
Teijgetje heeft de Smartfit.

Fiskars maakt ook een paar superlicht lopende duwmaaiers, de StaySharp Max en de StaySharp Plus, voor als je niet van motorherrie houdt en dat geduw eigenlijk ook niets vind.
Ze gaan "haast vanzelf", je wandelt er achter, en daardoor ook geschikt voor grotere tuinen. Een kind kan de was het gras doen.
Zoals de naam al zegt houden ze zichzelf lang scherp omdat de messen elkaar niet raken.
De Plus werpt voor uit en mulcht alleen, de Max (voorheen Momentum) kan mulchen (voor uitworp) én opvangen (met apart te bestellen opvangbak).
Het fijne van een vóór uitworp is dat je zelf lekker schoon blijft, geen groene voeten en benen dus
De Max komt het dichtst langs de kant van alle duwmaaiers omdat de wielen voor en achter de kooi zitten ipv er naast.
Wel wat duurder dan de gewone Hobbywinkelmaaier maar de sportwagen onder de duwmaaiers. ;) .


VEILIGHEID :

Tuinonderhoud kan gevaarlijk zijn, en dan met name gemotoriseerd onderhoud.
Een ongelukje is zo gebeurd als je even niet oplet of iets niet verwacht.
Bijvoorbeeld tijdens snoeien kan een tak in je oog zwiepen, bij maaien spatten steentjes om je oren, vallende takken kunnen onverwacht zwaar zijn, hakselaars kunnen takken onverwacht snel naar binnen trekken, een bosmaaier of kettingzaag maait/zaagt hout, en dus ook tenen en benen.....
Draag daarom juiste beschermmiddelen voor elke klus.
Handschoenen zijn sowieso handig, je handen blijven heel en je hoeft niet het vuil uit elke porie te schrobben.
Denk ook aan veiligheids-schoenen of veiligheidslaarzen (bv Puroforts zitten geweldig en kan je ook 's winters aan) , bij kettingzagen gebruik je zaaglaarzen, zaagbroek, zaaghelm en zaaghandschoenen, maar ook gewoon bij snoeiwerkzaamheden is een veiligheidsbril of een zaaghelm met vizier een aanrader.
KOX heeft ook goedkopere sets kleding, goedkoper dan een flinke blessure, een nieuw been, of nieuwe tenen of vingers.
BetaalbaarShoppen heeft een goede zaaghelm met vizier voor weinig, een matchend nieuw oog is duurder.

En natuurlijk zitten er in de tuin beestjes, gelukkig zijn de meeste in Nederland onschuldig tenzij je natuurlijk een bijen- of wespennest verstoord. }:O
Er is een haast onzichtbare uitzondering......DE TEEK kan ongemerkt een levensbedreigende bacterie overbrengen.
Zorg dus altijd dat teken niet in je kleding kunnen komen!!!
En check na werkzaamheden je lichaam grondig.
Op tekenradar.nl kun je zien of ze in jouw buurt al/veel actief zijn.
Als je in een gebied bent waar bekend is dat teken voorkomen kun je al een hoop ellende voorkomen met bescherming tegen Teken, Steekmuggen en Dazen.
Heb je toch een teekje opgelopen verwijder deze dan zo snel mogelijk op de juiste manier.......zo dicht mogelijk bij de huid de kop vastpakken met een puntige pincet of tekentang en de teek dan rechtstandig rustig uit de huid trekken. Ga niet draaien of verdoven (met jenever bv), grote kans dat er delen achterblijven of dat de teek sappen uitspuugt die ziekteverwekkers bevatten.
Als er een klein stukje kop in de huid achterblijft is dat niet erg, dat komt er vanzelf uit zoals bijvoorbeeld een splinter dat ook doet. Ontsmet wel goed.
Houdt die plek goed in de gaten, maak een notitie in je telefoonagenda met plaats op je lichaam, datum, en eventueel gebied waar je hem opliep, en stel wekelijkse reminders in zodat je niet vergeet die plaats te checken. Je moet zo`n plekje drie maanden in de gaten houden.
Let op het ontstaan van een rode ring of vlek op de huid en let op griepverschijnselen als koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn.
Tip: maak een foto telkens, en sla deze in een mapje Tekenbeet+datum op zodat je het verloop kunt zien over tijd.

En meld het bij tekenradar als je er een vindt of gebeten bent.
Als je de teek enigszins voorzichtig behandeld kun je deze eventueel gelijk laten testen op de Borrelia bacterie, de verwekker van de ziekte van Lyme.


TUINHUISJES, TERRASSEN, BESTRATING EN SCHUTTINGEN :

Voor rabatdelen ed waar je nooit meer naar hoeft om te kijken, nl levenslange garantie, kleurvast, vuilafstotend, hogedrukreinigbaar en onbreekbaar, is Vinyl Siding misschien iets voor je.
De duurdere zijn haast niet van echt te onderscheiden.
De betere komt van KayCan en de importeur zit in Uden

Wilgentenen vlechtwerken: o.a. bij Wilhout en Van Aalsburg.

Bakker De Houthandel, een goedkope houthandel in Hoogkarspel die voor 75 euro extra ook wekelijks in regio`s bezorgd .

Prins Houthandel in Purmerend is goedkoop en maakt ook je eigen ontworpen tuinhuisje (kan op hun site) als bouwpakket voor je op maat.

Goedkope bestrating, in soorten en maten, restpartijen, nieuw of gebruikt(nostalgisch), vind je bij Klinker Concurrent. (Met dank aan @pjot1

DIEREN IN DE TUIN :

Het houden van een paar scharrelkippen scheelt enorm in werk, ze eten bijna alles aan ongedierte en onkruid, daarnaast zijn kippen leuk, hebben een eigen persoonlijkheid en krijg je er makkelijk een band mee.
Bovendien geven ze goeie mest en natuurlijk een lekker eitje. Kippen zijn makkelijk in onderhoud, beetje kippenvoer en water, en gaan zelf hun hok in.
Ze kunnen wel een rommeltje maken als je ze helemaal hun gang laat gaan qua graven, stofbadderen en poepen.
Leuk weetje is dat kippen houden in Amerika haast statussymbool is momenteel her en der....heb je kippen dan heb je een tuin.
En dan natuurlijk wel belachelijk dure raskippen met een high-tech kippenhok vol domotica. :9~
En gezien het huisdieren/knuffeldieren zijn geworden mogen ze natuurlijk gewoon in huis, als ze daar niet poepen. Voor dat laatste kun je kippenluiers kopen......dat ziet er zo uit. _O-

We zijn waarschijnlijk de enige planeet met vogels, ofwel wat over is gebleven van de dinosauriërs, en vogeltjes in je tuin is gewoon erg leuk.
Al is het alleen al om hun mooie gefluit.
Merels, de kleine soorten meesjes en boomkruipertjes fluiten echt een prachtig lied.
Voor de meeste soorten zijn nest- en voerkastjes te vinden/maken, al of niet met webcam, maar let er wel op dat je ze juist ophangt.
En met webcam kan je zelf natuurlijk leuk stiekem meegluren, maar dat via Beleef de Lente en NestkastLive ook aan iedereen laten zien.
Weet je niet of dat, of wat, bij jou kan, dan kan je een vrijwillige tuinvogelconsulent om raad vragen.
Leuke "dure" kant en klare huisje vind je oa, hier en leuke goedkope nestkastjes en voederkastjes bij de Lidl.


VOOR DE LUIE TUINIER :

Ben je hier nieuwsgierig terechtgekomen, heb je niets met al die plantjes, dat vele werk of heb je zelfs geen tuin, dan is dit misschien iets om toch daarbij te kunnen ontspannen. ;)


LEESVOER.
GoT Topics
Deze kun je alleen zien als je geregisteerd bent en toegang tot de Lounge hebt gekregen.

Heb je goede links of echt werkende huismiddeltjes die iedereen moet weten laat het ons dan weten dan zetten we ze er bij.
En een of twee medeauteurs zijn natuurlijk ook welkom.

[Voor 255% gewijzigd door Teijgetje op 15-05-2020 23:20]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Señor Sjon schreef op woensdag 21 maart 2018 @ 10:10:
Er was een buxusvirus 1-2 jaar geleden die hele hagen uitroeide.
Ben je niet in de war met de al maar oprukkende buxusmot? (oud pdf wageningen)
De rupsjes komen vanaf nu al uit, heb je Buxus-haagjes check ze dan even en waarschuw je buren ook.
Als je (gezamenlijk) behandelt als de rupsjes klein zijn sla je de grootste slag. Later in het seizoen wordt het duurder en zoniet haast onmogelijk ze te bestrijden.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Save the albatross

Topicstarter
KleinDraakje schreef op woensdag 21 maart 2018 @ 11:16:
Kunnen de linkjes in dag handige TL topic hier ook gepost worden? Ik mag/kan nog niet in de Lounge :)
<>
Kan je mij een link sturen of hier plaatsen? Dan komt het er wel bij lijkt me.

Ik denk dat ik snap wat je bedoelt en het staat er nu even ruw en rauw in de TS onder een lijntje.

[Voor 15% gewijzigd door franssie op 21-03-2018 23:41]

Keep Calm, Carry On Een goed Probleem komt nooit alleen | Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Fender Guitar, Gibson Guitar, Goddamn Guitar


 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Save the albatross

Topicstarter
Martinusz schreef op donderdag 22 maart 2018 @ 08:51:
<>
Eigenlijk willen we een overkapping/veranda, maar dat is best ingrijpend in een wat kleinere tuin.
<>
Als je alleen een veranda wilt om de warmte wat langer vast te houden en bij ilichte regen toch buiten wilt zitten, heb je aan een zonnescherm/luifel gedacht? Die kan je aan een gevel hangen maar je kan er ook twee aan een paar palen hangen, is het nodig dan rol je ze uit (er is in Weesp een café dat zo haar terras kan overdekken bij zon of regen).

Een vriend van mij heeft zijn schuur doorgetrokken richting huis en zo een kleine overkapping gemaakt die wel groot genoeg is om met 6 mensen aan een picknick tafel te zitten.

Keep Calm, Carry On Een goed Probleem komt nooit alleen | Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Fender Guitar, Gibson Guitar, Goddamn Guitar


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
UltraSub schreef op zaterdag 24 maart 2018 @ 21:20:
maar ik zoek de don'ts natuurlijk. :)
Maar laat ik eerst eens beginnen met de boel in de mat te krijgen.
Zorg dat de leidingen diep genoeg liggen ivm stukvriezen en leg je leidingwerk aan voordat je er een grasmat in legt, helemaal als je de sproeiers in de grasmat wil.
Anders moet je alles weer diep opentrekken.
Waar een sproeier moet komen laat je de tyleen afgedopt uit de grond steken, dan heb je naderhand het minste graafwerk.

Maar ik neem aan dat je weet hoe hoog je mat komt te liggen, inbouwen vooraf kan dan prima, het sproeibeeld en sproeihoek kun je achteraf simpel verstellen.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Señor Sjon schreef op dinsdag 27 maart 2018 @ 15:37:
[...]

lag dit gras: https://www.grasengroenku...rtiment/california-chill/ Voelde prima koel aan in de zomer met het zonnetje erop. Niet anders dan normaal gras.

Maar goed, nu kan ik weer maaien, maairobot installeren, sproeien en allerhande ander onderhoud doen. Me dunkt dat bij de totale tuinoverhaul hier weer kunstgras komt. >:)
Op kunstgras laat je de Roomba toch zijn ding doen? ;)

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Patches schreef op dinsdag 27 maart 2018 @ 15:56:
Leuk een tuintopic!

Ik zag al wat tips voor natuurlijke bestrijding van alg en slakken. Heeft iemand nog ideeën voor gele plekken en onkruid in het gras?
Aankomend weekend ga ik er met de verticuteermachine door. Dit vorig jaar echter ook gedaan en hoewel het wel helpt vraag ik me af of er nog meer gedaan kan worden?
Na het verticuteren geef je kalk, biomest en kieseriet(voor groener gras dan de buren)
Als je grasmat dicht genoeg is dan heeft onkruid nauwelijks kans, je kan dressen (kuilen uitvlakken met een dun laagje aarde) en opnieuw/extra inzaaien(doorzaaien). De gele plekken zeker.
En even een grasroller er over heen zodat het mooi vlak wordt allemaal.

Miniserie grasonderhoud van Tuinmanieren.

[Voor 8% gewijzigd door Teijgetje op 27-03-2018 21:00]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Daar vingen we wormen mee vroegah, in het gras.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Patches schreef op dinsdag 27 maart 2018 @ 22:16:
Super, bedankt voor tips en de serie! Ik weet wat ik te doen heb dit paasweekend.
Een strakke grasmat is inderdaad een dingetje, en let je even niet op zit er plotseling wild grof gras tussen....
Ik heb een verwaarloosde tuin in onderhoud genomen/gekregen/hobby en twijfel momenteel om het gazon maar helemaal opnieuw te zaaien vanwege teveel lelijk wild gras, ereprijs en andere zooi, dat houdt in afplaggen, grondfrezen, opvullen bemesten en frezen, uitvlakken, vlakrollen en inzaaien.
Dat het ruim 800m² is houdt me nog een beetje tegen . :9

Ik heb de TS aangepast met oa een hele uitgebreide lijst grasonderhoud-links en tips.
Ook een receptje toegevoegd voor groener gras dan bij de buren. ;)

Let wel dat je niet alle giften tegelijk kan geven.
Falch schreef op dinsdag 27 maart 2018 @ 23:32:
Volgens mij is het namelijk qua aanleg (en ook qua tegel zelf) beduidend duurder dan een niet-keramische tegel.
Zolang je tegels hard genoeg zijn en vorstbestendig zou dat geen probleem moeten zijn.
Wel leg je tuintegels gewoon in een zandbed, voor vloertegels zal je een betonlaag moeten storten.

[Voor 59% gewijzigd door Teijgetje op 28-03-2018 00:37]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
EdjeCageman schreef op woensdag 28 maart 2018 @ 12:35:
Hey wat leuk, het is weer voorjaar!

Heeft er iemand advies waar ik kan zoeken voor bomen op een maximale hoogte? Of eventueel een boompje weet mag ook :>
Er staan twee goede bomenlinks in de TS.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
EdjeCageman schreef op woensdag 28 maart 2018 @ 22:01:
Ja zeker die heb ik dan ook bekeken, maar hierin staat de leveringshoogte niet de maximale hoogte dat zo'n boompje kan worden.
Wat voor browser gebruik jij dan??? ;)
En wat bedoel je met aan de straat? In een bak of in de grond?

Als ik bij Ten Hoven kijk, bv naar een willekeurige kersenboom, dan is het eerste wat mij opvalt dat die 6-10 meter hoog wordt.........
Dat is zonder snoei.
Bomen zonder toezicht zogezegd.....die hun eigen dingetje doen.

Hoe groot ik hem laat worden bepaal ik echter zelf wel.......dus rigoureus tsjakka als het moet.
En dan is hij leverbaar als Laagstam, Halfstam en Hoogstam.
Dus wil ik laag omdat je dan makkelijk plukt en een net erover gooit tegen vogels, dan neem ik een Laagstam Leivorm, en snoei elk jaar in vorm bij.

Natuurlijk kun je sommige soorten niet toppen maar het merendeel is gewoon een kopje kleiner te maken.
Ik zou zoeken op wensen en dan even kijken welke in aanmerking komen.
En van de mooiste even snoeiadvies opzoeken. ;)

Of er een uitzoeken die je geweldig vindt maar die niet kan in jouw grondsoort/omstandigheden/plantenbak , dan worden ze zonder toezicht ook niet groot..........en kan je waarschijnlijk af en toe iets nieuws leuks planten.
Zieke bomen zijn namelijk niet altijd mooi. :9~

Maar zo`n Oleo Europea kan natuurlijk ook, die til je niet even weg.
Misschien vind je wat anders leuks bij hun Bijzondere Bomen Site.

[Voor 24% gewijzigd door Teijgetje op 28-03-2018 23:25]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Save the albatross

Topicstarter
@Asclepius8 je huis ligt 150 cm hoger dan je tuin en toch wil je het zand afgraven? Waarom als ik vragen mag?

Keep Calm, Carry On Een goed Probleem komt nooit alleen | Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Fender Guitar, Gibson Guitar, Goddamn Guitar


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
pjot1 schreef op zondag 8 april 2018 @ 11:50:
[...]


Doe je goed! d:)b invegen is bijna het belangrijkste voor straatwerk. Dit wordt vaak onderschat. Met wat veeg je in als ik vragen mag?
Bij invegen blijft er veel ruimte (lucht) tussen de korrels.
Inwateren gaat beter, ik pak altijd de waterslang erbij.
Het voegzand wordt dan door het water op zijn plek gebracht en je krijgt gelijk een dichte laag en vol is echt vol.
Je bent er langer mee bezig dan invegen maar voorkomt dat na elke regenbui je voeg weggeslonken is en je eigenlijk weer zand moet invegen.

Bijkomend voordeel, naast "harde" voegen, is dat je tegels van begin af aan veel stabieler gaan liggen omdat je het hele zandbed onder de tegels nat maakt en daar dus ook alle zandkorrels zich nog even verdichten/herschikken.

Voor een betaalde stratenmaker duurt zoiets natuurlijk veel te lang.....en gaat een paar keer natrillen en invegen sneller.


pjot1 schreef op zondag 8 april 2018 @ 21:42:
[...]

Brekerzand is eigenlijk gewoon grof zand. Het lijkt een beetje op metselzand/rivierzand.
Klein nuanceverschil, voor de leek lijkt zand inderdaad op zand. ;)
Zand kent vele vormen met specifieke toepassingen, alles heeft te maken met winning, korrelgrootte, korrelvorm en vervuilingsgraad.

Brekerzand is scherp grof zand, ontstaan bij het breken van grind en natuursteensoorten, en is dus scherp en mechanisch gemaakt.
Metselzand is fijn scherp zand, natuurlijk afgegraven/gewonnen en blijft beter liggen vanwege die scherpe kanten.
Rivierzand is rond zand, natuurlijk afgegraven/gewonnen en verplaatst onderling makkelijker, voor metselen ongeschikt omdat de cement minder grip heeft aan die ronde kanten.
Rondzand/mix verdicht makkelijk en naar gelang de korrelgrootte blijft er genoeg ruimte tussen de korrels om water door te laten.
Straatzand, vulzand en geelzand zijn grofkorreliger dan bijvoorbeeld speelzand

[Voor 56% gewijzigd door Teijgetje op 09-04-2018 09:09]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Save the albatross

Topicstarter
Ik vind mijn 150m2 al niet te doen met een electrische handmaaier met als gevolg dat ik het ging uistellen, wordt het niet makkelijk van. Met een goede benzine maaier is het wel te doen en bij 400m2 is zelfs een kleine zitmaaier misschien wel leuker (radiotje en floodlights erin tweaken etc).

Keep Calm, Carry On Een goed Probleem komt nooit alleen | Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Fender Guitar, Gibson Guitar, Goddamn Guitar


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
pjot1 schreef op maandag 9 april 2018 @ 10:08:
[...]


Meestal wordt het een grote bende met water. Brekerzand met water gaat em helemaal niet worden.(ja ben stratenmaker dus moet alles zo efficiënt mogelijk)
Trillen en water wordt inderdaad een zooitje gespetter.
Inderdaad tril je, vlak je, tril je, vlak je na en tril je het zandbed voordat de tegels er op gaan, meestal hark ik ook nog kalk door het zandbed vooraf, dat uithardt nadat het geregend heeft of dat je ingewaterd hebt, en je een stabielere laag krijgt.
Verder eigenlijk ooit problemen gehad met inwateren van voegen, ook niet met brekerzand.
Ook niet met zand dat wegspoelt onder de tegels, soms kan je de tegels niet natrillen ivm mogelijke breuk en ik kreeg wel altijd de indruk dat het geheel stabieler werd.

Maar ik ben dan ook geen echte stratenmaker, hooguit op zee... ;)


Señor Sjon schreef op maandag 9 april 2018 @ 11:03:
Zo, dat was even met een onbekende machine maaien.
Maar 400+ m2 gras is wel een pokkewerk. :(

Het is een elektrische duwunit. Ook deden de wandcontactdozen in de tuin niks.
Vind ik wel knap hoor, elektrisch maaien zonder stroom..... :)
Dan is het inderdaad pokkewerk. ;)

Maar geloof me, 5000 m² op de kleine maaitraktor elke week is ook niet alles.
Helemaal als je het verwaarloosd overneemt en je maaisel moet afvoeren omdat het teveel is om te kunnen mulchen. :X

Voor wat snelheid in het maaien heb ik een oogje op deze Honda laten vallen. _/-\o_

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Save the albatross

Topicstarter
gave kart ;) ik zie de messen van het maaidek al rondvliegen maar leuk is het wel!

Keep Calm, Carry On Een goed Probleem komt nooit alleen | Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Fender Guitar, Gibson Guitar, Goddamn Guitar


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
franssie schreef op maandag 9 april 2018 @ 19:15:
gave kart ;) ik zie de messen van het maaidek al rondvliegen maar leuk is het wel!
Maaien gaat maar met 25 km/h, maar met mijn 12,5 pktje kruip ik soms over het veld zodat het maaidek/buis niet verstopt.
Vorig jaar moest ik vanwege de snelheid eerst maaien, gras iets laten drogen, om dan het hooi op te kunnen vangen. Gelijk lang "gras" opvangen was een drama.

https://tweakers.net/ext/f/5j6NlYrQ4qu0KnEySIyadFaQ/thumb.jpg

https://tweakers.net/ext/f/8ORtBsdywORRsQQaXzL4csIG/thumb.jpg
1m³ hooi per keer. Nat gras is eigenlijk te zwaar per m³ voor het kiepkarretje.
Huifje gemaakt van wat oude latjes en dekzeil als probeerseltje, dit jaar iets van staal (verwarmingsbuis) maken.

Om de gewone Honda benzinemaaier te vervangen, die is oud en veel hulpstukken zitten er niet meer bij, denk ik wel serieus over deze 4 takt Kibani.
Een soortgelijke Honda (HRX 537, 6,5 pk) is ruim 4x zo duur, en knap tweedehands 2 tot 3x. Heb je wel wat natuurlijk. ;)
De Kibani heeft een Loncin motortje. Geen idee hoe ik die in moet schatten maar Loncin is geen heel kleintje in Azië, ze maken naast kleine motoren voor equipment miljoenen motorfietsen, 3-wielers en ATV`s jaarlijks.

Ben momenteel nog steeds aan het snoeien, ook dat was verwaarloosd.
Dat wilgenbosje links op de tweede foto is ca 50 meter lang, inmiddels is de kettingzaag bot en heb ik een berg hout om te hakselen waar je u tegen zegt.
En pas net niet op 3/4 van wat ik weg wil hebben.
Net de zaagketting geslepen.

Note to myself;
Zo`n zaagvizier is niet alleen tegen bijen......... :+
Van het weekend een zwiepende tak in mijn oog toen hij even omhoog stond en ik met een snoeischaar in de weer was.
Gelukkig niets ernstigs, maar het had anders af kunnen lopen..........

[Voor 16% gewijzigd door Teijgetje op 09-04-2018 21:37]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Save the albatross

Topicstarter
@Señor Sjon Robot maaier is ideaal indien:
1) Geen bomen die takken laten vallen > mes vervangen
2) Geen huisideren > huisdier vervangen (mijn hond weigert territorium af te staan aan dat ding dus bleef liggen, ik was er net op tijd bij)
3) Geen kinderen want speelgoed > mes vervangen
4) Geen mollen want dat rijdt ie zich vast in de molshoop > de hele nacht irritant gepiep want hij zit vast en dan blijkt de accu opeens het wel lang vol te houden :(

Dus eigenlijk alleen voor een balkon van een alleenstaand vrouwtje met kunstgras is het geschikt ;)

Iets serieuzer, mijn zwager heeft er een en mijn zus wordt er gek van dat hij meer tijd kwijt is om te kijken of het gazon maaiklaar is dan het maaien aan tijd zou kosten.

Teijgetje schreef op maandag 9 april 2018 @ 20:01:
[...]


Maaien gaat maar met 25 km/h, maar met mijn 12,5 pktje kruip ik soms over het veld zodat het maaidek/buis niet verstopt.
25 km/u met je maaidek aan is best wel fors, dat haalt die Husq van mij geeneens zonder wat dan ook. Als die 9 haalt is het al wat (nergens voor nodig ook want met 5 km/u tegen een boon aan is al hard).

[Voor 23% gewijzigd door franssie op 09-04-2018 20:46]

Keep Calm, Carry On Een goed Probleem komt nooit alleen | Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Fender Guitar, Gibson Guitar, Goddamn Guitar


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
franssie schreef op maandag 9 april 2018 @ 20:44:


25 km/u met je maaidek aan is best wel fors, dat haalt die Husq van mij geeneens zonder wat dan ook. Als die 9 haalt is het al wat (nergens voor nodig ook want met 5 km/u tegen een boon aan is al hard).
Bonen heeft mijne dan weer geen last van. ;)
Kuilen te snel nemen is wat anders, dan stuitert mijn drankje uit de houder. >:)

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Save the albatross

Topicstarter
Ad de Jong schreef op woensdag 11 april 2018 @ 20:05:
[...]
<>
Nu maar afwachten of er geen nachtvorst meer komt ... :P
Die komt er echt nog wel. Meeste planten kunnen daar prima tegen, vorige maand liepen nogal wat planten uit bij mij door het warme weer toen en de ijskoude vorstwind daarna hebben ze gewoon doorstaan. Het zijn geen doorgekweekte fruitboompjes tenslotte. Als ik de telegraaf mag geloven kunnen die nergens tegen maar tot nu toe bloeit alles elk jaar in mijn tuin wanneer ze denken dat het tijd is.
Tenzij je exoten hebt (palmboompjes etc al zijn die ook vrij vorst vast op de wortels na) zou ik me er geen zorgen over maken :P

Keep Calm, Carry On Een goed Probleem komt nooit alleen | Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Fender Guitar, Gibson Guitar, Goddamn Guitar


Acties:
 • +4Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Voor de week van de teek volgende week geeft de provincie Utrecht een gratis tekenpas als je in de provincie Utrecht woont, [url="v"]zolang de voorraad strekt[/url].
Aanvragen kan hier, https://www.utrechtslands...-teek/een-teek-pak-m-beet

[Voor 10% gewijzigd door Teijgetje op 13-04-2018 17:49]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
https://tweakers.net/ext/f/XdOfgk8OvwCHJ9ZGoO8pOGyz/thumb.jpg

https://tweakers.net/ext/f/sQ44OfKikkrNWgp5DBr3WZZw/thumb.jpg
Pffff, takkenwerk zo`n verwilderd verwaarloosd wilgenbos temmen.
Respect voor houthakkers, zelfs mét kettingzaag, dat zijn pas echte mannen...... _/-\o_ :9~

https://tweakers.net/ext/f/nOg4blzOYycGRABFIVLp9nui/thumb.jpg
Het was dit, maar dat blijft staan zodat je de buren niet ziet en de buren de composthoop in de hoek niet zien. Krijgt volgend jaar wel een kortwiekbeurtje.
Nu gaan er nog wel wat takken af zodat ik normaal met de maaitractor er langs kan.

Nu alleen de wilgen nog echt netjes opkuisen en de snoeiwonden verzorgen met Lac Balsam, naast beter voor de boom vind ik het netter staan. Het wordt donkergroen/bruin en valt niet meer op.
Een potje of tube in huis hebben kan zeker geen kwaad.
En hooguit worden er nog wat scheve wilgen die de slootkant opgroeien weggezaagd als ik ze niet recht kan dwingen, en dan herplant met dikke snoeitakken (10+cm diameter) zodat het een mooi recht "even hoog" rijtje wordt. Takken zat.
Wil je zelf gratis een wilg planten/stekken, tak diep in de grond of waterpot, PM dan snel dan hou ik wat apart en zet ze zolang in het water. (Scheelt mij werk _/-\o_ )
Dit weekend gaat alles (tot ca. max 8 cm, dikkere stronken moet ik afvoeren) de hakselaar in als het meezit..........nog meer takkenwerk. :'(

De bedoeling is een aantal fruitbomen op die strook te zetten zodat je ook de bloesem ziet vanuit huis.
Van de meeste fruitbomen die nu her en der staan zie je zelf van binnen af ze niet in bloei staan, da`s een gemiste kans want dat strookje is alleen extra maaiwerk nu.

En voor lekkere geurtjes kwam ik dit tegen:
Dat een citroengeranium in je slaapkamer muggen ed. weghoudt mag bekend zijn.
Er zijn nog een aantal lekker ruikende geraniums te koop, in de geuren Fresh Cola, Fresh Mint, Fresh Rose, Fresh Lemon, Fresh Apple, Fresh Orange en Fresh Chocolate.
Een terras dat in de zomer naar cola ruikt lijkt me niks, maar de anderen kan ik me zeker wat bij voorstellen op een zomerse dag.
Extra chill zo`n lekker ruikende tuin of terras. _/-\o_
De kweker zit in Poeldijk.

[Voor 63% gewijzigd door Teijgetje op 13-04-2018 22:28]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
harmageddon schreef op vrijdag 13 april 2018 @ 13:27:
De prunus bloeit nog niet of er zit alweer zwarte luizen op...
Wat is nu hét middel om die beesten uit m'n bomen te krijgen?
https://www.duurzaamthuis.nl/bladluis-bestrijden-op-planten
Gevalletje TS lezen. ;)

[Voor 3% gewijzigd door Teijgetje op 13-04-2018 23:10]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Wackmack schreef op zaterdag 14 april 2018 @ 22:40:
[...]


Oef, wat zat ik fout. Overigens wel een rustgevend werkje :)
Een beetje leunen op een bezem is inderdaad rustgevend.......... :9~
Of vegen met één hand, naar je toe trekkend, tegel voor tegel........ :9~
En dan het liefst in het zonnetje natuurlijk. ;)

Maar ook als je het netjes ingeveegd hebt zal na een regenbui alles weer zakken.
Ook je brekerzand, water neemt nu eenmaal de korrels mee naar beneden en zorgt dat de lucht ontsnapt.
Ik blijf inwateren met een rustige sproeistraal adviseren. ;)
Nog veel ontspannener, spelen met water in de zon, en een goed getrild bed heeft daar geen last van.
De voegen zie je vol raken zodat je het zand naar de volgende tegel kan spoelen, en dat slinkt nooit meer.

Pjotr is dan wel een andere mening toegedaan maar een zandlaag die je inwatert (echt onder water zetten, niet een beetje sproeien) hoef je niet na te trillen. Een puinbed aantrillen is ook al moeilijk omdat je de lucht tussen het puin niet kan wegtrillen. Met inwateren breng je daar wel zand naar toe om het stabiel te maken.
Dus waarom je voegen niet in zou kunnen wateren zonder schade als je bed goed getrild is vraag ik me echt af. Helemaal als de voegen al half vol zijn.

Geloof me dat water het werk laten doen echt veel makkelijker is dan 5 zakken zand invegen als de stenen strak tegen elkaar liggen en 10 cm hoog zijn.
Gewoon aan één kant beginnen en als je aan de overkant bent, en een beetje veegt, is alles ook meteen schoon ipv nog een zandplaats.
Dit dus, maar dan met brekerzand.

[Voor 3% gewijzigd door Teijgetje op 14-04-2018 23:46]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
pjot1 schreef op zondag 15 april 2018 @ 09:29:
[...]


De reden waarom ik het afraad om in te vegen met water is omdat je met tegels de kans hebt dat je zand onder de tegels wegspoelt. Met klinkers is dat een stuk minder snel.

Als er al wat is ingeveegd kan het geen kwaad om in te vegen met water. Al raad ik invegen met brekerzand en water af. Dit omdat er in goed brekerzand ook een heel klein beetje cement zit.

Ik hoop hiermee wat duidelijkheid geschept te hebben. :)
Een beetje. ;)
Ik vraag me af waar dat zand onder de tegels heen spoelt als je een goed verdicht bed aangebracht hebt en de bestrating opgesloten ligt?
Die zandlaag zorgt voor afwatering.
Dat de zandlaag inklinkt eventueel snap ik, maar waar moet het dan heen spoelen van een beetje water? Dan zou een fikse regenbui net zo funest zijn en je zand wegspoelen.

En cement zit niet in Brekerzand, brekerzand is natuurlijk steenafval dat gemalen is, een schoon natuurproduct. Goed brekerzand lijkt me extra schoon en misschien wel van één steensoort.
Brekerszand kan wel een fractie cement bevatten omdat het gemalen gezeefd bouw-puin (metsel en betonpuin) is, een afvalproduct dat zelfs PAK`s kan bevatten..
Dat is aanmerkelijk goedkoper dan brekerzand en zal eerder gebruikt worden in (grootschalige) wegenbouw/bestratingswerk dan bij sierbestrating waar ik tuinbestrating toch onder schaar.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
pjot1 schreef op zondag 15 april 2018 @ 12:44:
Het zand ertussenuit spoelen gebeurt wanneer je een straal op de voegen zet (sommige mensen doen dat) en voorkomen is beter dan genezen.
Met een straal tussen de voegen inwateren levert inderdaad uitgespoten voegen op, maar ook bij oude vastliggende bestrating spuit je dan alles stuk en er uit. Het hogedrukreinigereffect, schone lege voegen en modder tot halverwege de gevel.
Met inwateren bedoel ik met een rustige sproeistraal het zand in de voeg laten stromen/lopen zoals in het filmpje. Niet in de voeg spuiten maar op de tegel en zo het zand in de voeg laten lopen.
Met een iets hardere waaierstraal kan ook, zolang je maar over het oppervlak spuit en niet in de voeg, je werkterrein ligt dan verder van je af.
Het is even uitzoeken met welke straal je het snelst en best zand weg laat lopen, bv. zilverzand verplaatst met minder kracht dan brekerzand.

Overigens is denk ik dat aanwezige cement(stof) in brekerszand al dood. Zou het nog werken en veeg je in, en laat je wat liggen, zoals straatwerk normaal opgeleverd wordt, dan zou je na een regenbui een cementsluier kunnen krijgen.
Imo zou inwateren daarbij dus ook geen probleem zijn gezien het cementstof niet verstevigd maar alleen je zandlaag/bodem verontreinigd. (en ook na regen daar in wegspoelt)

[Voor 15% gewijzigd door Teijgetje op 15-04-2018 14:59]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
geldersscheepje schreef op zondag 15 april 2018 @ 15:14:
Helaas dat klopt niet. Cement blijft actief, zelfs na 30 jaar. Sloop een betonnen kunstwerk, fijnmaken, water erbij en het verhardt weer.
Nu zit ik al ruim 35 jaar in de bouw, langer dan ik tuinier of straatjes aanleg, maar daar heb ik nog nooit van gehoord.
Dat is dus totaal nieuw voor me.
Cement verkrijg je door klinkers, uit de 1450 graden oven, te vermalen en daar toeslagmiddelen bij te doen.
Beton is een mengsel van cement, zand en grind.
Gemalen vergruisd beton is geen cement, hooguit een toeslagmiddel om nieuwe betonmortel, met toevoeging van kiezels en cement, van te maken.
Dat je puur gemalen betonstof (zand, cement,grind) kan gebruiken als cement en dat het gewoon goed uithardt....... :?
Heb je daar een bron voor?
Of een bron dat gemalen vergruisd beton dat je nat maakt net zo sterk uithardt als nieuwe, droge, af fabrieke betonmortel die nog aangemaakt moet worden ?

Hier wordt uitgelegd wat cement is. Cement kent vele vormen.
Hier wordt uitgelegd hoe cement werkt en dat eenmaal droog je de kristallijne vorming (chemisch proces), die voor de verharding zorgt, niet meer opnieuw op gang krijgt.
Ofwel cement dat met te weinig water uithardt, en dus niet goed uithardt, krijg je niet sterker door het weer nat te maken.
Een verzandende betonvloer of wand krijg je niet meer sterker door hem weer nat te maken als die met te weinig water is uitgehard/al is opgedroogd. Daarom moet je hem nat houden, beter onder water zetten, want cement heeft dus water nodig om maximaal te kunnen kristalliseren.
Eenmaal gestopt is over en uit.
En je moet die kristallijne structuur niet verbreken tijdens uitharden, die is fragiel als het nat is, dus niet belopen of belasten.
Dat je 30 jaar oude beton kan malen en dat het dan weer werkt als cement lijkt me erg sterk.

Daarom hebben cementgebonden producten allemaal een houdbaarheid van ca 12 maanden, wat iets langer kan zijn als het echt kurkdroog ligt opgeslagen.
Dat is ook de reden dat je bij de bouwmterialenhandel meestal cementgebonden producten niet kan retourneren, ze weten niet hoe jij het opgeslagen had. Met een beetje vocht krijg je verharding en is de cement waardeloos. (en waarom je in de DHZ bouwmarkt beter nieuwe zakken pakt van het pallet ipv de bovenste schijnbaar al opgetilde)
Iedereen kent wel cementzakken, geheel hard of met klompen cementsteen er in, die droog opgeslagen lagen.
Het cement kan zich binden aan een paar watermoleculen en dan is "de kracht er af', omdat je het niet opnieuw kunt activeren droogt een mortel dan alleen op zonder dat het cement een kristallijne structuur bouwt.
Cementgebonden producten ouder dan 12 maanden gooi je beter weg, dat is vragen om ellende doordat het niet meer doet wat het moet doen, nl hard worden materialen optimaal chemisch binden.
En dat is dus dezelfde reden dat je eenmaal uithardende specie niet meer moet verdunnen om het nog te kunnen gebruiken. De grote kristallen om het cement zijn dan al gevormd en de binding is al opgetreden. Ga je dat verdunnen dan verbreek je de binding terwijl er alleen nog maar kleine kristallen kunnen groeien, je specie/lijm/mortel/beton wordt dan sowieso aanmerkelijk zwakker als het verder uithardt en opdroogt.
Je kunt species en mortels hooguit wat langer werkbaar houden door de oorspronkelijke mix in beweging te houden, bv met betonmolen of betonwagen. Maar dat is ook maar beperkt.

Daarnaast wordt brekerszand, waar het over ging, gewassen voordat het als inveegzand verkocht wordt en het dus "schoon" grof scherp zand is. Het cement is dus al weggespoeld (en geheractiveerd zoals jij zegt).
Maar zou het er dus nog in zitten en werkt het zoals jij zegt dan krijg je geen zakjes zand aangeleverd van 25 kg maar klompen steen van 25 kg omdat die cement uithardt en zo`n zakje altijd vochtig zand is................ ;)

[Voor 15% gewijzigd door Teijgetje op 15-04-2018 17:55]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
geldersscheepje schreef op maandag 16 april 2018 @ 08:01:
[...]

Nee goed uitharden is een statement. Maar zolang er vrije kalk is, en dat is eigenlijk altijd zo zal er opnieuw een reactie gaan optreden. Beton blijft ook tot in eeuwigheid van dagen sterker worden nadat het gestort is. Wel neemt de reactiesnelheid af. Na een jaar kan het beton wel anderhalf maal zo sterk zijn als de 28 daagse sterkte (wat de norm is). Boeiend spul.
Je dwaalt een beetje af, je vergeet trouwens Romeins onderwaterbeton te melden ook...... ;)
Maar de discussie ging over cement, niet over beton.

Maar heb je daar een bron voor?
Voor je gemalen beton dat je als cement kan gebruiken? En dat dat weer uithardt en niet verzandt.
Of dat je eenmaal uitgehard beton sterker kunt maken door het weer nat te maken? Dat de reactie weer op gang komt zoals je zegt?
Dat er altijd vrije kalk is die opnieuw reageert en de boel verhardt bij hydratatie?

Ik leer graag bij.
Ik heb twee gevels uit 1860 die van los zand op elkaar staan, ooit gemetseld met kalkspecie.
Die hoef ik dus alleen nat te maken en dan zit alles weer waterdicht vast...........?
Zou me een hoop werk schelen.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +4Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Voorjaar heeft naast veel tuinwerk ook zijn leuke kanten, alle vogels komen weer terug.
Wij voeren ze op het terras, met strooigoed en twee hangvoederkastjes, zwanen en eenden krijgen natuurlijk ook wat maar die zijn wat brutaler dan gewone vogels.
Leuk sijsjes en drijfsijsjes kijken.......

Inmiddels laten ze zich bijna allemaal weer zien, met dit jaar wat nieuwe gasten.
De futenpaartjes (twee stelletjes dit jaar) aan weerszijden van het terrein zijn erg leuk om te bekijken met hun mooie kuiven en lange duiktochten.
De vaste boomklevertjes hebben we nog niet gezien, de schuur waar ze doorgaans nestelden wordt opgeknapt en we hopen dat ze één van de drie nestkastjes een goed alternatief vinden.
De zwaluwen uit een andere schuur zijn ook nog niet gespot. Maar eens kijken voor wat zwaluwpannen, dan kan die schuur ook dicht.
De halsbandparkieten zijn er ook nog niet.

Vanochtend een fazanten-paartje op het terras aan het scharrelen gezien, die zag ik eerder alleen op het grasland, en vanavond zit er een bosuil gezellig te krijsen aan de overkant in een boom. Woohooo.......
Erg gaaf.

De rot ganzen rotganzen wordt je 's nachts wel eens moe van..... :X

[Voor 58% gewijzigd door Teijgetje op 18-04-2018 00:20]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Net viel me op dat de kikkers weer kwaken............ ik hoor er een stuk of 6 (over een paar weken kan je van de kwaakbattles niet meer slapen.)
Kikkers FTW!!

[Voor 29% gewijzigd door Teijgetje op 18-04-2018 22:58]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
loeberce schreef op donderdag 19 april 2018 @ 11:46:
Vorst voor je pomp is alleen een probleem als de pomp niet draait. Dan moet je hem afkoppelen of in ieder geval leeg laten lopen. Als je je waterval ook 's winters wilt hebben, dan zorgt het stromen van het water als het goed is ervoor dat het water niet bevriest.
Zelfs grote watervallen kunnen bevriezen........
Een klein waterreservoir dat rondgepomp wordt koelt gewoon af naar vriespunt als het lekker vriest, en bevriest dan, inclusief de pomp.
Haal je het water uit een groot reservoir dat diep genoeg is dan zou je mazzel kunnen hebben wbt de pomp. Water is het zwaarst bij 4 graden, trek je het dus uit een diepe sloot of meertje vanaf de bodem dan heb je altijd 4 graden water. (de reden dat een vijvertje voor vissen diep genoeg moet zijn, in die 4 graden kunnen ze overwinteren)
Maar eenmaal buiten komt het in aanraking met ijskoude stenen ed, dus kan het dan toch aanvriezen.
Dat staat wel mooi, je krijgt dan dit ongeveer, of dit.
En natuurlijk moet dat water weglopen als het ontdooit.........

@pjot1
Beter is je pomp en leidingen in de winter leeg te maken en eventueel de pomp af te koppelen zodat je zeker weet dat je kabbelende beekje het in het voorjaar weer doet. Meestal twee slangenklemmen of wartels losdraaien en de stekker er uit trekken.
Een spatwaterdichte schakelaar kan je gewoon ook buiten plaatsen, onder je doos waar je van aftakt of bij/ het stopcontact waar de pompstekker in gaat.
Wil je een vaste aansluiting maken voor de pomp dan zou ik toch een waterdichte lasdoos (niet een die je volgiet met hars) ingraven zodat je de pomp eenvoudig los kunt maken voor winter of ter vervanging.
Ik zou dan wel een dubbelpolige schakelaar nemen die zowel nul als fase afschakelt (sowieso beter ivm evt vochtlekkage die de nul(blauw) bereikt, die normaal verbonden blijft, en zo de aardlek er uit kan gooien)
@MartijnAbel
Er zijn grassoorten die op zand kunnen groeien en die diep wortelen. Bv Barenbrug Water-Saver, dat is voornamelijk rietzwenkgras dat tot 80 cm diep wortelt.
Op het zuiden hoeft geen probleem te zijn, niet te kort maaien bij hitte en `s nachts water geven zolang het jong gras is en de wortels nog niet 60 cm diep zitten, zand houdt geen water vast.
Die diepe wortels helpen ook bij droogte als de bovenlaag opdroogt, met wat mazzel vinden de wortel het grondwater..
Zaaien is een dingetje, in zand zit 0 voeding. Je zal dus door je zandlaag meststoffen, kalk, kieseriet ed moeten mengen/doorharken/frezen voordat je zaait.
En de mat pas belopen als het gras echt dicht/vast staat anders heb je kans dat je het zandbed intrapt.
De grond met het zand mengen is wel beter, gebruik een grondfrees en probeer zoveel mogelijk grond/aarde in je zand te mengen, en voeg gelijk kalk en mest bij.
En niet zaaien in een droge periode (hoogzomer), dan moet je water blijven geven aan die jonge worteltjes, in zand helemaal..
Beter in het "regenseizoen".

[Voor 29% gewijzigd door Teijgetje op 21-04-2018 00:09]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
MartijnAbel schreef op vrijdag 20 april 2018 @ 23:33:
[...]


Thanks, hier kan ik zeker wat mee. Zaaien was ik sowieso niet van plan, maar dan gewone graszoden. Daar zal dan ook ongetwijfeld iets voor zijn wat goed groeit op een zandbed.
Ik zat ook nog te denken om ongeveer 1 a 1.5 m3 zwarte grond te halen en dat, na het omspitten goed te vermengen met het overgebleven zand. Onder de 15cm zand zit een goede modder ondergrond.

Excuus voor de dubbele post :F
Had nog een linkje naar Barenbrug toegevoegd.

Ik betwijfel of rietzwenkgras als zode verkocht wordt, maar wie weet.
Voor graszoden moet je ook mengen en vlakken/rollen. Dan kan je ook zaaien,(en inharken en een laagje grond er op strooien zodat de zaadjes bedekt zijn tegen vogels en uitdroging), gras staat er met twee weken.

Van de Wetering Graszoden kweekt graszoden op zandgrond. Alleen wel een standaard mengsel speelgras (Engels raai, veldbeem en roodzwenk), geen rietzwenkgras.
Daar zou ik persoonlijk advies inwinnen, en hoe je de tuin voorbehandelt.

[Voor 14% gewijzigd door Teijgetje op 21-04-2018 00:02]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
MartijnAbel schreef op zaterdag 21 april 2018 @ 00:10:
[...]
Zal her en der wel eens wat offertes aanvragen, heb eerlijk gezegd ook geen zin om alles te doen en van alles te moeten huren.
En mail Barenbrug gewoon ook, hun specifieke rietzwenkgras is ook een mix die snel aanslaat, en hun rietzwenk is beter bestand tegen hitte en droogte (tuin pal zuid) dan traditionele rietzwenkrassen.

Misschien weten zij een graszodenhandel.
Voetbalvelden waar het bij uitstek geschikt voor is , want minder water geven, sterk en langer groen, worden meestal niet gezaaid.
En gezien de hele Europese competitie, WK en EK er op spelen zullen kwekers niet alleen in België zitten.
En dan nog zijn 20m2 nog te overzien qua verzendkosten schat ik, ik heb laatst 3 pallets terrastegels uit België laten komen en was geloof ik 100 euro kwijt.(geen spoed)

Let op: Echtdegoedkoopste.be zegt dat het A keus is maar ik had B-keus, met lichte beschadigingen, de print/toplaag is ca 1 cm dik/steen in kleur, desalniettemin erg fraai in de serre.

Na de voegen ingewaterd te hebben met zilverzand, tegels liggen echt strak tegen elkaar.
https://tweakers.net/ext/f/79OnrFhNPgq97TfuBrjl69uX/thumb.jpg

Maar als je er dan wat op zet dan zie je van die paar plekjes niets meer...... ;)
https://tweakers.net/ext/f/KqEcWSxPyvKrQao4iMS8SQXT/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/zkDZDBC22I0uZijomvFzzbuO/thumb.jpg


(die bos maretak hangt er nog steeds......tijd dat ik de zaden verdeeld over de appelboomkroon plant zodat deze in de winter mooie groene kerstballen heeft over een paar jaar. Met een beetje mazzel.).

[Voor 57% gewijzigd door Teijgetje op 21-04-2018 01:15]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
MartijnAbel schreef op zaterdag 21 april 2018 @ 00:50:
[...]


Enige, behoorlijke nadeel is dat het alleen in zakken van 15kg te krijgen is terwijl ik aan 1kg meer dan genoeg heb...
Ik hou me nooit zo aan de zaaihoeveelheden van gras. De opgegeven hoeveelheid is genoeg, maar dan heb je losse grassprietjes/plantjes die zich moeten verbreden om een gesloten grasmat te krijgen.
Ik zaai echt ruim zodat het eigenlijk gelijk dicht staat, dan heeft onkruid al minder kans vanaf dag 14, gesloten gras laat nauwelijks onkruid toe.

Dit is een plek waar een 6 m³ container een half jaar gestaan heeft, en een plekje er achter, en waar niets meer groeide.
Ik heb een kilo over die plekken gezaaid, speelgras van de Aldi, en dat stond echt snel geheel dicht en was in maart al een stuk groener dan de rest

.https://tweakers.net/ext/f/A242jFlXkdfGWfKMVETEmoeY/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/wBPRRZGuT9A6lYQbp62ihDQe/thumb.jpgRoad-runner83 schreef op zaterdag 21 april 2018 @ 09:34:
[...]


Wij zijn nu ook bezig met het terras onder onze Veranda met glazen schuifdeuren. Ziet er netjes uit bij jouw! :)

Wat heb jij onder je tegels liggen? Een betonnen vloer?
Nee, origineel ligt er een grindlaag van vele jaren oud.
Na plaatsing van de serre heb ik tot ca. 30 cm onder serreniveau grind uitgehakt/uitgegraven, dat lag zo vast dat een elektrische breekhamer het snelst werkte.
Daarna antiworteldoek, tegen zandwegspoelen, en 26 cm zand waar ik 5 zakken kalk doorheen gefreesd heb met de tuinfrees. (6 kuub zand)
Daarna twee keer verdicht met uitvlakken tussendoor.

De kalk maakt van het zand wel een harde plaat maar geen beton.
Zo`n plaat (zand/cement of zand/kalk mix) laat ook geen water meer door, binnen is dat geen probleem, buiten moet je wel goed op afschot leggen anders blijft een plas water gewoon staan tot het verdampt is.

[Voor 50% gewijzigd door Teijgetje op 21-04-2018 12:57]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
TNW schreef op zondag 22 april 2018 @ 11:40:
[...]
Hoe "gifvrij" iemand tuiniert is tot op zekere hoogte zijn/haar zaak.
Daar heb je helemaal gelijk in.......je moet helemaal zelf weten of je liever de boel platspuit of iets met wortel en tak verwijdert.
Je moet helemaal zelf weten of jouw instelling is, "na mij de zondvloed", en je je geroepen voelt om tegen dat "het liefst gifvrij" in opstand te komen. ;)
Inmiddels weten we allemaal uit onderzoeken hoeveel van die "onschadelijke" "broodnodige"(voor de massateelt) herbiciden en pesticiden zich in onze voedselketen opstapelen. En wat dat met ons en de fauna doet.
Gemak dient de mens.........niet de natuur. En op termijn zorgen we daarmee zelf voor een voedselcrisis, oorlog en migratie.
Op kleine schaal is genoeg mogelijk met natuurlijke middelen.

In TS verbied ik dan ook niets........ik geef aan "het liefst gifvrij".
Maar voor de zekerheid dan; Als je pesticiden of herbiciden nodig acht, houdt je dan vooral aan de voorschriften voor gebruik.
Één keer platspuiten met Glyfosaat is minder erg dan lekker veel Glyfosaat in je oplossing, "want dan werkt het beter".
Niet dus, omdat het blad dan al afsterft terwijl het gif nog niet naar de wortel is getransporteerd. En je dus vaker moet spuiten want dat %^$*&* onkruid wil maar niet dood........
En dat geldt voor veel herbiciden en pesticiden.

Soms kom je niet uit onder pesticiden en herbiciden, inmiddels weten we allemaal hoe slecht die voor ons milieu zijn.
Dus zoals aangegeven in TS is een begin om mensen niet gelijk naar die flitspuit te laten grijpen.
We moeten ergens beginnen met stoppen en overgaan op natuurlijke middelen waar dat kan, Ook al zal je drie keer moeten behandelen ipv 1x met Glyfosaat......
Het kan echt anders. ;)

In kleine tuinen onkruid verwijderen gaat sneller dan platspuiten, alleen krijg je dan vieze handen als je geen handschoenen draagt. Bij gif moet een plantje eerst afsterven en dan moet je het ook weg halen. Van die bruine plantensprietjes in je tuin wordt je ook niet vrolijk. Gezien men denkt dat het klaar is na het giffen staan die dan vaak nog een maand of wat lelijk te zijn. Plus wat je per ongeluk geraakt hebt natuurlijk door verwaaiing tijdens spuiten bijvoorbeeld..
In gazons gaat onkruid uitsteken en opvullen met aarde/graszaadmengsel sneller dan platspuiten, waar het plantje eerst een week er over doet om dood te gaan, je het dan weghaalt en een bruine plek overhoudt, die vervolgens na drie weken weer is dichtgegroeid.
En er zijn zat natuurlijke methoden met specifieke middelen om specifieke ongedierteplagen aan te pakken.

Ik heb 5000 m² te onderhouden, tuin, gazon, grasland, en (fruit)bomen. Daar gebruik ik geen herbiciden of pesticiden voor. ;)
Een door houtworm aangetaste houtkap zet ik dan weer wel lekker in het gif.

[Voor 12% gewijzigd door Teijgetje op 29-04-2018 10:55]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Save the albatross

Topicstarter
Wackmack schreef op zondag 22 april 2018 @ 19:22:
<>
Betaal 50e voor 1 kuub ongekloofd hout, redelijke prijs toch?
Zie ook Ervaringen openhaardhout (ik zal even kijken of deze in de TS staat - edit niet dus en toegevoegd)

[Voor 5% gewijzigd door franssie op 22-04-2018 20:37]

Keep Calm, Carry On Een goed Probleem komt nooit alleen | Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Fender Guitar, Gibson Guitar, Goddamn Guitar


 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Save the albatross

Topicstarter
Admiral Freebee schreef op maandag 23 april 2018 @ 13:54:
Interessant! Wij gaan later ook een tuin op het noordwesten hebben. Ik wil graag een soort van terrasoverkapping om bij een zomerse bui toch te kunnen blijven buitenzitten. Jammer genoeg spreek je van een paar ribben... :P
Je kan ook een luifel kopen, zit je ook droog en met wat zon zelfs in de schaduw. Maar het houdt de wind niet tegen.

Keep Calm, Carry On Een goed Probleem komt nooit alleen | Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Fender Guitar, Gibson Guitar, Goddamn Guitar


Acties:
 • +7Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
waah schreef op dinsdag 24 april 2018 @ 10:34:
hey een tuintopic, dat komt goed uit :-)


We hebben nu een houten vlonder. Best mooi, maar wel wat verweert en grijs. Nu gingen we er elk jaar met de hogedruk overheen, maar wat is verder handig aan onderhoud? En kan je de kleur ook veranderen zonder dat het meteen "geverfd" lijkt?

Maar eerst de vlonder maar weer eens schoonmaken en kijken of die dan willen houden. Deze is er 6 jaar geleden ingekomen, vlak voor wij het huis kochten.
Vlonders en hout met een hogedrukreiniger schoonmaken lijkt handig en snel.......
Maar eigenlijk span je het paard achter de wagen.

Elke keer dat je met hoge druk het vuil en alg er af spuit, van dichtbij, anders gaat dat niet, spuit je de nerf verder open.
En komt het probleem erger terug, de nerven zijn dieper geopend en alg en vuil gaat dieper zitten, dus nog krachtiger reinigen......etc.
Uiteindelijk gaat je vlonder stuk, extra geholpen door vorst die het hout laat splijten door dooiend en opvriezend vocht in die open nerven.

Beter is een goed warm/heet sopje te maken van water (10l), lijnoliezeep (kopje) en een scheut bleek (1/3-1/2kopje).
De bleek in de oplossing doodt de alg, de lijnoliezeep maakt het vuil los.
Bleek en lijnoliezeep reageren niet met elkaar, dus geen giftige dampen....... ;)

Je borstelt de vlonder of schutting eerst af voor het losse vuil.
Dan de zeepoplossing ruim aanbrengen, bv met een (bouw)stoffer, en dit in laten trekken gedurende 1-1,5 uur. Bij erge vervuiling kun je meer lijnoliezeep gebruiken (2 kopjes) . Gedurende die inweektijd moet het niet opdrogen, hou het nat met een nevelsproeier of breng na een tijdje een tweede nieuwe oplossing aan.
Dan eventueel met een borstel en water het vuil er af schrobben, dit gaat makkelijk.
Je kan ook gelijk daarna met de hogedrukspuit, op lage druk en van een 40cm afstand, het vuil wegspuiten. Je hoeft niet de nerf in met je straal, de losgeweekte alg en vuil gaat er snel van af.
Dan laat je het opdrogen, de lijnoliezeep laat een dun filmpje olie achter, de vlonder of hout zal zijn grijze kleur weer aannemen.
Als het droog is kun je een olie aanbrengen, deze trekt in het hout en geeft dit weer enigszins zijn oude kleur terug. Daarna is het slim om dit oliën nog twee keer te herhalen zodat de toplaag genoeg vol zit en vuil en alg geen grip hebben.
De volgende keer heb je minder werk aan schoonmaken.
Zet voor een lange levensduur de vlonder twee keer jaarlijks in de olie, die slijt weg in gebruik en van normale schoonmaakbeurten, dan blijven de nerven vol en heeft vuil en alg nauwelijks grip.

Dit is ongeveer hoe er uit zag vóór de behandeling en de buren ze wilden reinigen met hoge druk, wat ik ze verbood.........ik doe het onderhoud als het stuk gaat en die twee postzegels incl heien kostten een vermogen.
https://tweakers.net/ext/f/POYsPCtGxDSlmvSy4mlZr5HM/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/HmRdoWi7RdiyNRB4NQr8dCLF/thumb.jpg

Dit is een blije buurman tijdens het oliën, je ziet nog het grijze droge bankirai.
Ik heb het insoppen en oliën een stukje voorgedaan wbt de aan te brengen hoeveelheden (lekker ruim)
https://tweakers.net/ext/f/yrscXe1rTfavgFaASATWLPxK/thumb.jpg

Dit is na één laag bankirai-olie (1 liter).
https://tweakers.net/ext/f/m6nR8YF9cMkpJRBZi2gG8fur/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/ewjKnflGAztDRB5pjLdb1nvv/thumb.jpg

Totale arbeidstijd ca 1,5 uur (half uur soppen, nathouden met nevel, schrobben en afspuiten, dagje laten drogen, half uur oliën)
De olie gewoon ruim aanbrengen met een blokkwast en op laten drogen/in laten trekken.
Je kan zien dat hij nog wel wat olie kan hebben voordat hij egaal gekleurd is.
En dan ziet het er uit als "nieuw" zonder dat het geschilderd lijkt.

Voor verschillende houtsoorten heb je verschillende olie.


glennvho schreef op dinsdag 24 april 2018 @ 09:28:
[...]


Mijn idee is om er nu al een clematis (misschien best 2 of 3 planten om volledig de schutting te dekken?) in te zetten. Op de schutting wil ik dan een raamwerk monteren zodat ik de clematis daar mooi kan in laten klimmen.
Misschien Lathyrus planten? Weliswaar éénjarig maar die groeit mooi dicht en geeft lang lekker geurende bloemen.
Die je ook nog in een vaasje kan zetten.

[Voor 8% gewijzigd door Teijgetje op 25-04-2018 00:00]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Markprinsen schreef op dinsdag 24 april 2018 @ 23:04:
Vriendinlief wilde antracieten beton klinkers. Ik een mooie split soort afgewisseld met stapstenen maar eigenlijk zoek ik inspiratie wat goed past bij ons huis. Zo ver zitten we uit elkaar ;)
Misschien een foto van je huis plaatsen? Een jaren 30 huis kan ook van beton zijn.......... ;)

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Ad de Jong schreef op dinsdag 24 april 2018 @ 23:12:
[...]

Stukje naar boven is er al een foto geplaatst meen ik ;) :P
Ja die is wel duidelijk (gemist) ...... :9~

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
virtualJac schreef op woensdag 25 april 2018 @ 13:59:
@Goverman Ik snap dat het in jouw situatie een goede keus is. Bij mij is het 35m2 en dat is volledig uitgevlakt en omgespit. Ofwel het zaaien of de graszoden leggen ga ik zelf doen dus het gaat mij meer om het kwaliteitsverschil of 'voordelen' van het gras zelf.
Jouw graskeuze hangt een beetje af van wat je met je gazon wilt doen. Bijvoorbeeld gaan er kinderen op spelen/ravotten, is het puur sier, of wil je het ook in de winter zwaar kunnen belasten?

Graszoden zijn maar in een paar bekende grasmixen te krijgen.
Als je zelf zaait kun je een speciale grassoort kiezen, bv de al genoemde Water Saver die heel diep wortelt of de Mow Saver die je minder vaak hoeft te maaien.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Rukapul schreef op zaterdag 28 april 2018 @ 08:20:
[...]

Doe jezelf en je buren een lol en gebruik gewoon een bladhark en bezem in plaats van een bladblazer. Kansloze herrieapparaten zijn dat.

En in plaats van dure merken kun je ook meuk sprokkelen bij bv de Lidl. Ik heb er in elk geval mijn heggescharen op accu (!), takkenschaar, telescoop snoeischaar, etc. vandaan.
Tuinterreur ligt aan jezelf, de buren vinden het inderdaad niet fijn als je op zondagochtend vroeg lekker gaat bladblazen. Meer iets voor 's middags als iedereen wakker is.
Maar kansloos? Ik blaas ca 1200m² tuin, gazon en (grind)paden schoon in een drie kwartier, inclusief elk hoekje. Dat ga jij niet redden met je bladhark en bezem. ;)

De steelheggenschaar heb ik wel ook van de Lidl.
Die hangt om je nek en is goed in balans zodat je eigenlijk niets hoeft te tillen, je kantelt of draait hem eigenlijk om zijn ophangpunt met weinig kracht.
Dat, en dat je iets verder van je snoeiwerk afstaat geeft mooie strakke lijnen.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
leecher schreef op zaterdag 28 april 2018 @ 10:37:
[...]


Ook 's middags vind ik het pleuris apparaten hoor.
Het is wat het is. Een uurtje herrie.
Gisteren hier 3000 m2 grasland gemaaid met de maaitractor en 1000 m2 gazon dubbel geverticuteerd met de ALKO 4000VB
En dat gazon moet stuk geverticuteerd zoveel troep zit er nog steeds in. Ik moet er denk ik nog drie of vier keer kruislings overheen.
En dan blijft er nog 1000 m2 gazon over dat nog gemaaid en geverticuteerd moet.......

Dat is pas tuinterreur....... :X
Gelukkig zitten de buren hier niet op je lip.....

[Voor 5% gewijzigd door Teijgetje op 29-04-2018 21:23]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Ad de Jong schreef op zaterdag 28 april 2018 @ 12:59:
[...]

Veel mos of ook ander onkruid?
Heb je veel mos hebt eens goed kalk strooien en daarna goed bemesten.
Als je een gazon goed mest groeit het gras veel harder en dichter en krijgt onkruid veel minder kans.
Mijn opa (was tuinman op een villa) die maaide iedere week minimaal 1x. Het gazon was zo kort en dicht dat onkruid gewoon geen kans had. En je kan dan wat je afmaait gewoon laten liggen.
Zo bemest je het ook weer meteen op de natuurlijke manier.
Eigenlijk hetzelfde wat die robotmaaiers ook doen.
Ja dat.
Eigenlijk is het allemaal al jaren slecht onderhouden en heeft het nooit voeding gehad.
Degene die het "onderhoud" deed vond het al heel wat als hij elke anderhalve maand een dagje op de maaitractor doorbracht.
Hij was wel hondenliefhebber, Hondsdraf vind je dan ook overal (als tapijt haast)........ :X

Ik heb een kilo of 600 aan kalk, mest en kieseriet staan dat er overheen moet.
Gelukkig met een strooiwagen achter de trekker.
En inderdaad mulchen, ik wil 1 of 2 keer per week maaien dan kan ik er overheen racen.
We hebben maar een 12,5 pktje en die trekt lang gras en onkruid slecht.
Ben nu inmiddels zover dat bijna alles gemmaaid is met de 125kg grasrol er achter. Dat scheelt enorm in heuvellandschap al.
Maar eerst dus alle zooi er uit, de beschoeiing repareren, grond aanvullen en hier en daar dressen.
Tussendoor wat giften kalk, mest en kieseriet, waarna dan hier en daar gezaaid en overal doorgezaaid kan.
Schat zelf dat eind juli het meeste wel gedaan moet zijn.


Het grasland moet tussendoor eigenlijk ook geverticuteerd, daar ligt het gras ook vergroeid over de grond waar je met de maaier niet bij kan.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Martinusz schreef op zaterdag 28 april 2018 @ 17:51:
Ohjee de buxusrups zit in de buxus :( heeft het nog zin om er iets aan te doen? Heb vorig jaar gezien hoe snel ze alles kaal kunnen vreten bij Mn schoonouders.
Het heeft alleen zin als je dat met de hele buurt aanpakt en dat blijft bestrijden.
Als enkeling tussen een geïnfesteerde buurt is het haast onmogelijk, wat jij bestrijdt komt via de buren terug.

Maar het kan wel, blijven zoeken, spuiten en vallen zetten, de komende jaren.
Afhankelijk van de buxusgrootte is het misschien wijs om ze te vervangen door een soort die de buxusmot niet eet, bestrijden tot in de lengte van dagen kost ook geld en veel ergernis.

[Voor 14% gewijzigd door Teijgetje op 29-04-2018 09:50]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
depl0y schreef op zondag 29 april 2018 @ 20:32:
Ik denk dat ondertussen op 80% van de plek waar ik gras gezaaid heb, gras is opgekomen, de rest heb ik iets later gezaaid, dus dat is nog even afwachten. Nu lees ik verschillende dingen over wanneer ik kan beginnen met maaien. Op de eerste plekken is het nu zo'n 7cm lang. Volgens mij kan dat nu ongeveer gemaaid worden?

Voor de eerste paar keer maaien heb ik zo'n Flymo, zodat ik niet met een maaier over het gras hoef te rijden. Kan gewoon zwevend. Messen zijn net nieuw dus nog lekker scherp.

Iemand nog hints en tips voor de eerste keer maaien?
Hou het wat langer in het begin dan kan het blad wat met zonlicht en groeit je jonge gras beter.
Het zijn nu nog losse sprietjes, het moet vermeerderen om een pol te worden.
Persoonlijk zou ik wachten tot het 10 cm hoog is, de lage plekken dan.
En dan maaien op 6 cm.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
depl0y schreef op zondag 29 april 2018 @ 20:42:
[...]


Goede vraag, het is een 'loaner', maar wilde niet gelijk met de benzinemaaier er overheen jassen eigenlijk. Deze moet namelijk nog even zijn onderhoudsbeurt hebben en weet niet of ik daar op wilde wachten.

Maar idd, misschien wachten tot het zo'n 10cm is en dan op de hoogste stand met de gewone maaier is misschien beter.
Die Flymo gaat van 15-41 mm maaistand, ik neem aan dat dat de grashoogte is. Het luchtkussen kan niet hoger. Dat is kort gras.

Ik zou nog even genieten van het niet maaien en tegen ze praten met een biertje of wijntje in je hand. Misschien een muziekje erbij, daar houden planten ook wel van. ;)

Heb je tijd zat voor dat onderhoudsbeurtje en kan je ook die messen (laten) slijpen.
Jong gras verdient een bloedscherp mes voor de minste schade.
En drie keer per jaar je messen slijpen/aanzetten is ook aanbevelingswaardig in het algemeen.
Zolang je mes snijdt ipv de spriet afscheurt krijg je minder bruine randjes, rafelranden hebben die neiging .

En inderdaad de Flymo terugbrengen.

[Voor 18% gewijzigd door Teijgetje op 29-04-2018 21:02]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
tyra schreef op zondag 29 april 2018 @ 20:59:
Die tuinmannen die hier zijn komen frezen zeiden me eerst 3x tot 9/10cm laten groeien en op 6/7cm maaien en pas de 4de maai beurt als je het weer tot 9/10cm hebt laten groeien vanaf dan pas altijd tot 3cm maaien (Mow saver mag tot 1,5cm), zou het beste resultaat geven qua bladsterkte en tegen onkruid.

Ook gevraagd als een benzine maaier nu nadelig was voor je gras, volgens hun niet wel enkel maaien met scherpe messen.

edit:Oja geluk met het weer nu ideaal :)
Maar: mieren niet normaal pf...mag je over pas ingezaaid gras mieren poeder kappen?
3 cm vind ik wel kort.
Als je het gras iets langer laat oogt de mat voller (helemaal naast die van de buren die hem zo kort houden).

Mierenpoeder weet ik niet, en wat is "kappen"? Uitstrooien?
Je kan het beter op hun pad leggen, heeft één het gevonden dan komen ze allemaal halen. Als je het strooit moeten ze zich wezenloos zoeken.
Voor je mieren kan je Aspartaam proberen, potje zoetstof kost 2 50.
Is mierzoet dus de mieren brengen het hun nest in en daar wordt het gif (ontleedt oa in methanol).
Is voor ons ook niet zo'n gezond goedje.

En niet giftig voor je gras.
Zorg wel dat ze het droog meenemen (maar dat geldt ook voor mierenpoeder).

[Voor 87% gewijzigd door Teijgetje op 29-04-2018 21:32]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
tyra schreef op zondag 29 april 2018 @ 21:35:
[...]
Mmm moet de grond vochtig houden dus wordt moeilijk,
Sorry,ik haalde een mierenlokdoos die je droog houdt en mierenpoeder door elkaar.
Mierenpoeders, biologisch (Ecostyle) op basis van Pyrethrum en van Bayer op basis van Deltamethrin zijn beide breedwerkend en zowel droog als opgelost te gebruiken.
Deltamethrin is een stuk schadelijker, ook voor vissen en ook voor jezelf.
Ze zijn dodelijk voor bijna alle insecten, ook voor bijen en vlinders.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Uhmmie schreef op maandag 30 april 2018 @ 08:25:
Dus hoe kunnen we nu het beste voorkomen dat die wortels weer terug onze tuin in groeien? Ze staan bij de buren echt pal tegen de schutting richting onze tuin aan.
Bamboe is mooi maar inderdaad een woekerdrama.
Daar zou wortelbegrenzer tegen moeten helpen.
Ik zou gelijk de 2mm x 70cm nemen.
En de buren dat laten betalen en evt laten helpen ingraven.
Een andere optie is namelijk een injectie met glyfosaat in de spruit als er wat omhoog komt in jouw tuin. Of hun moederplant daar heelhuids afkomt is wat anders maar jij mag natuurlijk onkruid bestrijden in jouw tuin.

[Voor 38% gewijzigd door Teijgetje op 30-04-2018 19:13]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Uhmmie schreef op maandag 30 april 2018 @ 08:47:
[...]

Ja dat was idd het enige wat ik ook tegen was gekomen. Ik ben benieuwd of het werkt. We gaan een cm of 25 afgraven. Daarna maar een sleuf van 35cm extra maken zodat we dit doek erin kunnen steken.Laten we hopen dat het gaat werken en dat de schutting niet omdonderd ;).

En met die buren is helaas niet te praten. De schutting zou eigenlijk ook echt vervangen moeten worden. Maar er is helaas niet met hun te praten. Elke vorm van contact die we zoeken wordt helaas volledig genegeerd :(. Ik dacht eerst dat het aan ons lag. Maar niemand in de straat heeft contact met hun. Deze mensen zijn enorm op zichzelf.
Het is geen doek, het is een kunststof plaat, worteldoek, vijverfolie ed groeit bamboe zo doorheen.
Ik zou toch een vriendelijk briefje in de bus gooien met het verzoek de wortelbegrenzer te betalen omdat zij degenen zijn die het probleem veroorzaken door in eerste instantie al niet zoiets geplaatst te hebben.
Doe wel de hele lengte van de schutting/tuin zodat je niet over een aantal jaar verrast wordt.

Dreigen de plant plat te spuiten aan jouw kant, met grote kans op sterfte aan hun kant, kan altijd nog.
Glyfosaat is namelijk de goedkoopste oplossing. Je kan die optie wel meegeven in je aardige briefje natuurlijk.
Maar oorlogen voorkom je meestal met een dialoog. ;)
En als ze zo gehecht zijn aan hun bamboe zullen ze echt wel reageren dan.........

[Voor 10% gewijzigd door Teijgetje op 30-04-2018 09:02]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Wackmack schreef op maandag 30 april 2018 @ 09:27:

Zoek zoiets als dit, [afbeelding]

Weet iemand een goedkoper alternatief? Als het te duur is, stel ik het een jaartje uit.
Ik zou zoiets maken van 12 of 18 mm betonplex die je tegen paaltjes lijmt met een goede polymeerkit, en de bovenkant/hoeken in verstek er in gelijmd met constructielijm. De open kanten en palen in de grond in de menie.
Berken-betonplex is er in meerdere diktes en grote maten (153x305), wellicht kun je wanden uit één stuk maken en als je wegkomt met muurtjes van 76 cm hoog haal je twee wanden (of voor en achter) uit één plaat. Of een hoge muur en een korte binnenkant uit één plaat.
Als je dat netjes doet heb je een gladde rotvrije kunststof (bruine) buitenkant die je wit kan lakken. De buitenhoeken kan je na lijmen rondfrezen en in de dunne kunsthars zetten zodat die mooi hard worden, en gladschuren (die hars kan je ook gebruiken om je randen in de grond mee te sealen/vol laten zuigen).
Voor de gronddruk in die hoge bakken moet je wat verzinnen, stenen oid., het is namelijk mooi als je de binnenkant ook onbeschadigd houdt. Die binnenkant kan je dan kort houden, en op de grondkering zetten.
Of misschien schoren met gegalvaniseerd draadeind of gemenied staalstrip/rond in de bak voor je ze vult, al krijg je daar wel (schroefbevestigings)gaten van in de plaat waar vocht een kans kan krijgen als je de wand aan twee kanten even hoog houdt.
Maar je kan natuurlijk ook gewoon aan de palen schoren, in de bak, en de bakrand binnen kort houden. Dan valt je grond tegen de binnenkant van de buitenwand die je dan beter wel schroeft.

En je kan natuurlijk ook duurder betonplex nemen, dat is nog stootvaster. Maar als je het toch schildert is een enkele schilder/plamuurreparatie goedkoper dan alles in hardhout.

[Voor 33% gewijzigd door Teijgetje op 30-04-2018 20:13]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Señor Sjon schreef op dinsdag 1 mei 2018 @ 10:34:
Het klinkt bijna allemaal bewerker en duurder dan gewoon vierkante blokken (voorbeeld) pakken en die met een gevelstuc te lijf gaan. ;) Maak een fundering van bv grindtegels 60x40 in de breedte met 20-30cm zand eronder en er gebeurt niks mee.
Kan natuurlijk als je de blokken zodanig metselt dat je geen barsten krijgt door zetting achteraf.
Met gevelstuc krijg je echter geen hoogglans oppervlak, dan kom je haast bij Italiaans stucwerk uit.
En dan met een strakke ronde naadloze hoek overal.
Dat kost je een aardige duit aan een echt goede stukadoor, zoiets kunnen zelfs de meeste (ervaren) DHZers niet. (net zoals de meeste stukadoors geen cementwerk kunnen)
Ik kan wanden wel spiegelend krijgen in stuc of cement maar daar gaat echt een hoop werk in zitten. Ik zou zoiets als dit, spiegelend met ronde hoeken lekker voorbij laten gaan als klus. Te bewerkelijk, zelfs met rvs hoekprofielen (die eigenlijk geen echte ronde hoeken maken).

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
@Ad de Jong
Heb je ook tips voor zitmaaiers?
Mijn maaidek is naar gort, simpelweg door slecht onderhoud. :(
Ik kan het voorlopig oplappen met wat laswerk maar eigenlijk is die 12,5 pk veel te licht.
We zijn dus op zoek naar iets vanaf 20pk, en enigszins betaalbaar. Husq's, Stiga`s en John Deere's vallen af.
Tweedehands kom je al snel in 1800+ uit.
We zitten inmiddels over nieuw na te denken, bv de MTD Optima of Murray MSD200 al denk ik dat het maaidek van de Murray te breed is voor hier en daar een poortje en tussen een paar bomen door, en hij misschien wel te zwaar (250kg) is voor de veengrond hier.
Ook twijfel ik of een zij-uitworp te prefereren is boven een achter-uitworp met opvangbak, ik wil kunnen rijden met grasrol er achter.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
@Ad de Jong Dank je voor de link.
Inmiddels na wat zoekwerk een mooie tweedehands John Deere X305R gevonden met nog geen 40 uur op de teller.
Daar wordt nu over onderhandelt....natuurlijk eigenlijk net boven budget en iets minder zwaar dan oorspronkelijk de bedoeling was. :+
Maar dan heb je ook wel wat. :9

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Save the albatross

Topicstarter
Beetje off-topic maar John Deere zitmaaiers zijn <3

vanwege IMDB: The Straight Story (1999)

Ooit koop ik er ook nog een.

excuses voor de onderbreking.

Keep Calm, Carry On Een goed Probleem komt nooit alleen | Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Fender Guitar, Gibson Guitar, Goddamn Guitar


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Save the albatross

Topicstarter
Als bij een benzine maaier de motor nog loopt en de transmissie nog wat werkt is er altijd aan te slijpen etc. De enige keren dat ik ze wegdeed was niet starten.

Keep Calm, Carry On Een goed Probleem komt nooit alleen | Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Fender Guitar, Gibson Guitar, Goddamn Guitar


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
depl0y schreef op woensdag 2 mei 2018 @ 18:56:

Ik zit te twijfelen om mijn 18 jaar oude maaier maar gewoon de deur uit te doen en zoiets te kopen:
https://www.grasmaaiersto.../mcculloch-m46-140wr.html
Is dit niets voor je? Bijna 2x zo sterk (3,5kW), 7 cm breder maaien (53cm), 12 liter grotere opvangbak (62 liter) en 135 goedkoper?
En natuurlijk de allerbelangrijkste extra......bekerhouders. :9
Alleen momenteel uitverkocht, levering tweede week mei.
franssie schreef op woensdag 2 mei 2018 @ 19:50:
Als bij een benzine maaier de motor nog loopt en de transmissie nog wat werkt is er altijd aan te slijpen etc. De enige keren dat ik ze wegdeed was niet starten.
Ligt er natuurlijk aan wat hij moet repareren, naast gebruikelijk onderhoud.
Ik kan mijn maaidek ook lassen, met de tractor is niets mis (Partner=Husqvarna) al is hij oud. Die had ik eindelijk weer normaal lopend gekregen na wat sleutelen. Dat was vorig jaar een drama, degene die hem toen gebruikte had als motto: Onderhoud? Olie en filters vervangen? Schoonmaken? Serviceschema? Allemaal onzin, zolang hij het doet doet hij het toch? 8)7
Maar nu heb ik eigenlijk een nieuw dek nodig, je wil niet weten hoe krom en bot die messen zijn.
Dus gaan we verder met repareren of investeren we in gebruiksgemak en een nieuw speeltje.
Dat maakt maaien weer leuk, ipv alle oude ergernissen weer tegen te komen na verloop van tijd.

[Voor 49% gewijzigd door Teijgetje op 02-05-2018 20:33]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Save the albatross

Topicstarter
Teijgetje schreef op woensdag 2 mei 2018 @ 20:15:
<>
Ik kan mijn maaidek ook lassen, met de tractor is niets mis (Partner=Husqvarna) al is hij oud. Die had ik eindelijk weer normaal lopend gekregen na wat sleutelen. Dat was vorig jaar een drama, degene die hem toen gebruikte had als motto: Onderhoud? Olie en filters vervangen? Schoonmaken? Serviceschema? Allemaal onzin, zolang hij het doet doet hij het toch? 8)7
Maar nu heb ik eigenlijk een nieuw dek nodig, je wil niet weten hoe krom en bot die messen zijn.
Dus gaan we verder met repareren of investeren we in gebruiksgemak en een nieuw speeltje.
Dat maakt maaien weer leuk, ipv alle oude ergernissen weer tegen te komen na verloop van tijd.
NIeuwe filters, olie spoelen (2x vervangen na heetstoken) en die messen moeten toch wel recht te kloppen en te slijpen zijn? Kost je veel tijd of op zoek naar nieuwe messen maar die motortjes zijn redelijk onverwoestbaar. Als je er voor weinig vanaf wilt heb ik misschien wel interesse maar wellicht heb je meer aan een inruildeal.

Keep Calm, Carry On Een goed Probleem komt nooit alleen | Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Fender Guitar, Gibson Guitar, Goddamn Guitar


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
franssie schreef op woensdag 2 mei 2018 @ 20:32:
[...]

NIeuwe filters, olie spoelen (2x vervangen) en die messen moeten toch wel recht te kloppen en te slijpen zijn?
Ik wacht inderdaad de inruildeal af.
Als dat te weinig is dan repareer ik hem netjes en komt hij te koop.
Zitten 4 messen in (dubbel kruis) en die zijn best wel te richten en slijpen.
Nieuwe remblokken voor de poelies had ik al besteld, vóór we besloten een nieuwe te kopen die hoger maaiwerk gewoon aankan.
Inmiddels is de olie, filters, bougie, accu (oude stond zo bol dat hij niet uit de accubak wou :S ) vervangen en is de carburateur gereviseerd. Is dan ook starten lopen.
De hydrostaat werkt prima en hij kan voor en achteruit maaien. Al gebruik ik die stand om achteruit te kunnen rijden zonder het maaidek los te koppelen als ik in het hobbelige grasland mezelf dreig vast te rijden omdat één achterwiel geen grip meer heeft.
Andere optie is hem gewoon te houden als trekker voor de karretjes. En om trekkerraces te houden op het land natuurlijk. Maar persoonlijk denk ik dat één trekker zat is hier.
Ik laat het je wel weten dan.

[Voor 8% gewijzigd door Teijgetje op 02-05-2018 20:49]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
depl0y schreef op woensdag 2 mei 2018 @ 20:51:
[...]


het maaidek (??, die bak om het mes) is ontzettend verroest. Morgen zal ik het horen, even langs de grasmaaierboer.

Nou precies, dat is ook een beetje mijn idee. Nieuw speelgoed is ook heel leuk :). Die website ken ik niet,
Ik was bij de grasmaaierboer voor mijn dek en over twee weken was ik aan de beurt, te druk, en hij was continu al twee man kwijt aan robotmaaierreparaties ( :+ ).
Zelfs de messen slijpen kon niet tussendoor.

Dat verroeste dek komt voornamelijk door niet genoeg schoonmaken. Gras koekt aan binnenin en hoewel de toplaag opdroogt en keihard wordt, blijft het gras daaronder vochtig. Combineer dat met steenslagbeschadigingen en het is wachten op roest.......
Die Kibani heeft een nippel waar je na het maaien de tuinslang op klikt zodat je hem snel helemaal schoon kan maken van binnen zonder moeite.

Ik ben zelf uiterst tevreden over de Kibani gereedschappen en twijfel om de oude Honda, zonder hulpstukken, ook te vervangen voor die Kibani.
Ik vind die Kibani er goed uitzien en goedkoper vond ik zulke specs niet.
En een nieuw crossblade kost 15 euro, goedkoop genoeg om er één extra te kopen zodat je altijd een scherp reservemes hebt of dat probleemloos kan laten slijpen als dat weken later pas kan.

Met dit weer staat in twee weken niet maaien het gras haast weer okselhoog.....

[Voor 17% gewijzigd door Teijgetje op 02-05-2018 21:24]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
BP14 schreef op donderdag 3 mei 2018 @ 08:05:
[...]


Klopt. dacht dat het aan mij lag. er is iets mis gegaan met het uploaden van de foto's. ik ben op zoek naar een andere website.
Bij mij staat boven de berichteneditor : Voeg afbeelding toe via het fotoalbum
Als je op fotoalbum klikt kun je direct naar Tweakers uploaden en de foto als aanklikbare thumbnail plaatsen.
Als je fotobestand te groot is moet je ze wel resizen naar kleiner, bv met XnView.
Ik verklein mijn megafoto`s (12mb) naar 40% voor ik ze upload.@franssie
Helaas is de Partner ingeruild.
Ik kreeg voor dat oude (2007) ding met defect maaidek na onderhandelen net zoveel als waarvoor je een werkend nieuwer model op marktplaats vindt. :9
De oorspronkelijke X305R met 38uur werd het niet, kreeg een mailtje met daarin "De maaitractor is al verkocht, excuses", verder niets........... :S
Beetje raar want hij staat nog steeds op de site en hij heeft wel 20 John Deere's staan, had minimaal verwacht "maar we hebben wel de volgende modellen". Verder dus geen contact gezocht.

Maar vond er een uit 2016 met 41 uur op de teller, met extra een deflectorkap zodat je zonder opvang kan maaien.
Morgenochtend even naar Zeeland op en neer.........speeltje ophalen. 8)

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Save the albatross

Topicstarter
Teijgetje schreef op donderdag 3 mei 2018 @ 23:29:
[...]
@franssie
Helaas is de Partner ingeruild.<>
No worries - ik heb hier maar 500m2 gras, is met de hand-motormaaier goed te doen maar leuker is om een zitmaaier te hebben en daar een vet audiosysteem in te bouwen ;) Moet dus een John Deere zijn vanwege de film die ik eerder poste.
In het andere huis (erfenis) heb ik een Husq - gaaf ding en hakt door alles (er groeit riet in de tuin) dus ik zal volgende week eens dat maaidek bekijken en laten servicen. Dat is denk ik 3000m2 of meer, gelukkig niet allemaal gras.

Keep Calm, Carry On Een goed Probleem komt nooit alleen | Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Fender Guitar, Gibson Guitar, Goddamn Guitar


Acties:
 • +6Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
franssie schreef op donderdag 3 mei 2018 @ 23:41:
[...]

No worries - ik heb hier maar 500m2 gras, is met de hand-motormaaier goed te doen maar leuker is om een zitmaaier te hebben en daar een vet audiosysteem in te bouwen ;) Moet dus een John Deere zijn vanwege de film die ik eerder poste.
Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn, (al lijkt de Partner vergeleken met een X305R haast op speelgoed.)
https://tweakers.net/ext/f/qXdAC6SBnvPKpIrdSpuQDEo7/thumb.jpg

Maar niet voor lang. >:)
Wat een beest van een machine.
Waar de Partner vast liep vanwege hobbelige of zachte veengrond gaat de Deere gewoon door. Ik kon ook plekken maaien waar ik met de Partner niet eens kon komen, terwijl die 60 kg lichter is
In 4,5 uur ca 4500 meter gemaaid en van gras en hooi ontdaan/afgevoerd, een kuub of 10.
Eindelijk is het overzichtelijk en kan voortaan het maaisel blijven liggen als snippers ipv dekens.
En gaat maaien nog sneller als je niet elke 5 minuten een bak moet legen aan de andere kant van het terrein.
Van dit stukje 70cm hoge brandnetels bijvoorbeeld, wat hij in één keer moeiteloos wegtrok, en waar de Partner bij de halve hoogte al haast in stikte, kwam een anderhalve kuub maaisel af. Ook die braam en brandnetel naast de gevel werden vakkundig gescalpeerd.

https://tweakers.net/ext/f/lvpJaTd3pb3DAIyLq4I91IPg/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/HgwJ7ryi1U61m3g6YHxeFpyn/thumb.jpg

Duidelijk een machine waar over is nagedacht, super-eenvoudig in gebruik.
Pedaal vooruit en pedaal achteruit, laat je die los dan remt hij/staat hij stil, wil je constant zonder pedaal dan zet je de cruise control aan,.Dat went erg snel, niet meer "schakelen" en remmen.
Bij een volle zak stopt hij gewoon met maaien en ook dat benzinelampje was een verademing, nooit meer plotseling stil staan en gesleep met jerrycans en trechters doordat de benzine op is. Simpel even naar de schuur rijden en een jerrycan daar legen in de tank, de vulopening van de tank is zo groot en zit zodanig dat je morsvrij kunt vullen zonder trechter.

Ik kan alleen maar zeggen; John Deere FTW _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_
(en natuurlijk ook vanwege dat gratis "Nothing runs like a Deere" T-shirt..... :9 )

[Voor 5% gewijzigd door Teijgetje op 05-05-2018 00:17]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
depl0y schreef op donderdag 3 mei 2018 @ 07:36:
[...]


Oh shit :(. Mijn oude grasmaaier heeft ook al een ;'gardena' aansluiting zoals ik dat maar noem. Echter nooit gebruikt. Deze grasmaaier heb ik bij het huis 'gekregen', maar er was al van alles mee mis.
Toch maar even voor de zekerheid nog:
Maak de maaier schoon zodra je klaar bent met maaien, ook als je de volgende dag weer verder gaat, aangedroogd gras is veel moeilijker te verwijderen en een schoon dek maait beter.
Gebruik nooit een hogedrukreiniger, deze blaast water op plekken waar je dat niet wil, bv in de olie of carburateur.

Alleen de waterslang er op helpt maar deels:
 • Sluit de slang aan, open de kraan.
 • Laat even een minuutje spuiten/inweken.
 • Zet de maaier op de laagste maaistand.
 • Start de maaier en laat een paar minuten de messen draaien.
 • Zet de maaier uit, laat even naspoelen en ontkoppel de slang
 • Heb je meer aansluitingen op je dek (meer messen) volg dan dezelfde stappen voor de tweede of derde aansluiting.
 • Spuit nu met een niet harde straal de restanten weg van de boven- en zijkant van het maaidek, vermijdt de motor, eklektra en kabels hierbij.
 • Laat nu de maaier met messen nog een paar minuten draaien zodat het maaidek binnenin droog geblazen wordt
Als tip; gebruik een connector met waterstop, dan kan je de kraan open laten en is de slang dicht zodra je hem afkoppelt.

[Voor 56% gewijzigd door Teijgetje op 05-05-2018 22:12]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +5Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Wackmack schreef op zaterdag 5 mei 2018 @ 22:16:
In de serie over gras van tuinieren.nl wordt kunstmest wel afgeraden, goed voor de korte termijn maar niet voor de lange termijn.
In het algemeen:

Kunstmest is een fastfood en bevat alleen zuivere bestanddelen, die zo in de natuur niet voorkomen, en die snel opgenomen worden.
Kunstmest zorgt dus vooral voor snelle groei en bloei.
Kunstmest verstoort/schaadt wel je bodemleven, en kunstmest kun je teveel geven waardoor je planten "verbranden".
Omdat bodemleven de kunstmest niet bindt aan de grond, en deels daarvan afsterft, spoelt deze snel weg, met grondwatervervuiling als gevolg.
Eigenlijk wordt de grond uiteindelijk armer en zal je (steeds) vaker kunstmest moeten geven.

Biologische mest is een langzame meststof. De mest, die soms ook sporen van micro-organismen bevat, wordt door het bodemleven gebonden aan de grond, en door het bodemleven omgezet in plantenvoedsel.
Biologische mest kun je in principe niet teveel geven, al kun je overdrijven.
Door dit hele proces verrijk je dus het bodemleven dat zo belangrijk is voor je planten.
Een te eenzijdige biologische mest, bv alleen koemest, is dan ook weer niet goed, daarom zijn biologische bemestingen vaak een mix zodat alles er in zit.
Met biologische mest krijg je een gezondere plant en een beter bodemleven.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
KleinDraakje schreef op zondag 6 mei 2018 @ 22:10:
Heb wat twijfels bij mijn bananenplant.

Ik weet het niet meer!
Misschien heb je ook wat aan het blog van Bonne.
Hij is de eerste die het gelukt is om eetbare bananen thuis te kweken.(meestal zijn ze namelijk niet eetbaar)

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
DCNY schreef op maandag 7 mei 2018 @ 07:48:
Vraagje. Afgelopen weekend hebben we 3 lavendelplanten gekocht en in een grote pot gedaan. Nu las ik dat je bij lavendel eenmalig bij aanschaf de nieuwe scheuten eruit moet halen. Bij onze plantjes zitten er echter al bloemetjes aan deze nieuwe scheuten.

Wat te doen? Ik wil niet het risico lopen dat de plant niet meer gaat bloeien dit jaar.

Yep, ben een beginnend tuinman :)
Gewoon snoeien, de lavendel zal later in bloei komen maar langer bloeien.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
MartijnAbel schreef op dinsdag 8 mei 2018 @ 07:43:
Wat is handig met mijn stapstenen in het gras leggen? Vlak met de modderlaag waarin ik ga zaaien of kan de tegel wel net ietsje hoger liggen dan de zaailaag?

Een beetje hetzelfde dilemma heb ik sowieso bij de opsluitbandjes aan de zijkanten; de modder helemaal vlak laten komen met de rand, of kan de modder wel iets lager liggen dan de bovenkant van de opsluitbandjes?
Handiger is je staptegels gelijk met je grondniveau, zodat je er overheen kan maaien. Anders zal je alle randen met de streamer of met de hand moeten doen.
In plaats van te hoog beginnen en wachten tot het gras hoger ligt/dikker is, kun je ook gewoon vlak beginnen, dan kan je gewoon maaien en als over een jaar de mat iets dikker is kun je nog steeds erover maaien.....en ligt hij dieper en stoort het, dan til je simpel de tegel op, en heb je al een mooi vierkant gaatje(na lossnijden, gras wil er overheen als het gelijk ligt) dat je iets opvult met zand, zodat de tegel weer gelijk ligt met de grond.
De tegel zal wel iets dieper lijken te liggen dan (ook bij 2-3 cm hoger), de grassprieten zijn 4-7,5 cm lang. Wil je de tegel op gelijk niveau van je mat dan zal je de maaihoogte hoger moeten liggen.
Een (beton)tegel van 5 cm dik kan je dan eigenlijk zo neerleggen (bij grasmat van 5 lang/dik) en zal ook verdiept lijken te liggen bij iets langer gras.
Maar dan kan je niet helemaal rondom de tegel maaien en moet je dus streameren vanaf je tegels om weer vlak te komen. (en kunnen rennende kinderen over het gras struikelen over de opstaande tegel)
Maar het is dus wat jij mooi vindt en wat jou handig lijkt, Als je laag begint ga je simpel omhoog, begin je hoog en wil je laag dan moet je graven. ;)


Saffie_time schreef op dinsdag 8 mei 2018 @ 09:16:
Ik ben nu bezig met het handje alles uit te krabben (met een mesje), aanvegen en klaar. Maar dat moet toch makkelijker kunnen?
Tuin is ongeveer 1.000m² groot waarvan een kwart voorzien van terras/looppad. Dus het krabben met de hand gaat niet zo heel snel... 8)
Dat kan makkelijker met een Gloria Multibrush met een staalborstel er op. (en je kan het dan je vrouw laten doen ) ;)
Zeker als je zoveel werk er aan hebt (jaarlijks) is zo`n investering het misschien wel waard.
Trekt het gelijk weg en compleet milieuvriendelijk, met azijn moet je wachten en nabehandelen tot het dood is.
Ik zou wel de Gloria op stroom nemen, niet de accuversie, die blijft 500W sterk en kan je mee doorgaan.
Maar ik zou na de Gloria zeker alles met schoonmaakazijn nasproeien zodat ook dieper onkruid dood gaat.
En wat Pjot1 zegt,, de voegen vullen met brekerzand, of extra goed schoonmaken en voegen met Beamix Dansand hard of een andere voegmortel voor tuintegels. Dan weet je zeker dat je nooit meer 250m² voeg hoeft te krabben.

[Voor 14% gewijzigd door Teijgetje op 09-05-2018 01:05]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
unezra schreef op woensdag 9 mei 2018 @ 07:56:
[...]


Op de eoa manier heb ik het idee dat het vrij langzaam gaat, zeker wat grotere planten sta je soms echt flink wat seconden op te branden en door die hitte heb ik ook al eens een stukje tegel in mijn gezicht gekregend at er af sprong.
Zodra het blad een flinke hitteschok heeft gekregen gaat het dood.
Je hoeft je onkruid niet te verkolen.........

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
unezra schreef op woensdag 9 mei 2018 @ 09:32:
[...]


Ah, is DAT het.

Dus je hoeft het niet letterlijk in de fik te steken en de stammen door te branden, alleen even aan te raken en dan een paar uur wachten tot het af sterft?
Ja, als je de bladeren even vlamt gaan de bladcellen stuk.
Het gaat dan vanzelf dood, ik zou daar niet op wachten. Onder de grond niet natuurlijk.
Blijft natuurlijk dat je het daarna weg moet halen, net als met giffen.

Vaak is gelijk met wortel en tak weghalen uiteindelijk sneller en goedkoper omdat het dan niet terug komt of langer wegblijft.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
#En toen was maaien weer leuk, met 9 km/u.

Gisterenavond nog even het baanrecord scherper gesteld.
5000m² gemaaid net binnen twee uur, inclusief de maaitractor helemaal schoonmaken . _/-\o_

Inmiddels is hier de jacht op "Wie is de mol" geopend.
Ik schat dat er een stuk of 10 de boel mollen...... :-(

[Voor 39% gewijzigd door Teijgetje op 10-05-2018 08:18]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Fantasma7988 schreef op donderdag 10 mei 2018 @ 09:09:
[...]
Is alleen niet recht toe recht aan .

Wbt de mol . Kijk even waar de gangen lopen van de begin bij de natste kant als er ergens water in de buurt is .
Vlak de hopen uit en kijk waar wat bij komt.
Hier ook niet rechttoe, rechtaan. Het zijn 4 losse gazons waar ik nog gras opvang en wegbreng, een weide waar ik "mulch", en een grasstrook.
Dat record wordt nog wel scherper gesteld als ik alles ga mulchen.
Maar hier was het voor het eerst dat alles gemaaid was in 2 uur. Ik verwacht dan ook bij volgende recordpogingen een joelende menigte met spandoeken langs het veld... :9~

Voor de mollen volg ik de methode van de boer met een takje.
Het is inderdaad even kijken wat drinkgangen en loopgangen zijn voor de beste kans.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Fantasma7988 schreef op donderdag 10 mei 2018 @ 21:57:
Ja wilgen kunnen veel hebben . zodra ze blad krijgen niet te veel verwennen met water ze mogen ook wel even water zoeken (wortelen) .
De wilgen(takken) die ik onlangs gesnoeid heb, ontdaan van ca 6-8 meter lange uitlopers, en die ik op een berg op de grasstrook gegooid heb groeien gewoon door..... :F
De takken die direct op het gras liggen hebben gewoon over de hele lengte van de tak wortel geschoten........... :-(
En ook andere takken die op een of andere manier aan wat vocht kunnen komen lopen gewoon uit met blad.
De met de grond gelijk afgezaagde stammen hebben bosjes uitlopers en de stammetjes die ik drastisch geknot heb hebben bijna allemaal weer een kruin, zelf de stammen die ik gewoon doorgezaagd heb op hoogte lopen uit.
Kunnen veel hebben lijkt me een understatement, ze zijn eerder niet kapot te krijgen. ;)

Hier wordt het een race tegen een nieuw wilgenbos. Ik dacht ze toen even ter plekke te verhakselen maar na een dag takken proppen ben ik maar een paar meter korter qua stapel. }:|

Vandaag lekker bezig geweest op internet.......handige zitmaaierlift gekocht en verschillende weide- en wilde bloemenzaadmengels (voor 150m²) voor de zomen om de landjes.
Zo`n randje meerjarige wilde bloemen, hoog en laag, staat leuker, vinden de bijtjes, vlinders en vogels lekkerder, en dan hoef ik daar allemaal niet meer langs met de bosmaaier. _/-\o_

[Voor 9% gewijzigd door Teijgetje op 11-05-2018 08:29]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Fantasma7988 schreef op vrijdag 11 mei 2018 @ 00:41:
[...]

Goed bezig ,bijen moeten we zuinig op zijn.

Wat handig die lift ,waar heb je die gekocht ik wil die ook voor op het werk!
ik heb een stiga park pro 740 4wd 18 pk .
Bij Wemint, type ligt aan hoe zwaar je machine is.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
ThinkPad schreef op vrijdag 11 mei 2018 @ 08:20:
[...]

Ik heb een brandertje op gas van de Action. Was €9,95 meen ik (merk 'Kinzo'), busjes gas zijn €1,50.

Zo'n elektrische brander lijkt mij erg lang te duren, vreet ook best wel wat stroom als je daar een uurtje mee bezig bent denk ik.
Brander is 2000 watt, dus een uurtje kost je 2 kW = ca 44 cent

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Fantasma7988 schreef op vrijdag 11 mei 2018 @ 11:13:
[...]
Heb nu bij mij thuis de mat gemaaid (zo bevredigend)
[afbeelding]
Lekker gazon.
Maar dit is een dag later neem ik aan, als het gras zich weer opgericht heeft.
Ik zie namelijk bobbels en een goede maaier maait vlak dacht ik.... ;)
Moet daar niet even een wals overheen zodat het weer vlak is?

Die poedel zal ook wel wat werk in gaan zitten. ;)

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Fantasma7988 schreef op zaterdag 12 mei 2018 @ 15:31:
[...]

Is een 2 de hands gazon ik moest namelijk een stukje straatwerk leggen (pad in de tuin ) en vond het zonde om het gras weg te gooien.
Plaggen waren niet helemaal gelijke hoogtes dus met stampertje beetje uitgevlakt .
Zo`n tweedehands gazon wil ik ook wel..... ;)

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
nare man schreef op maandag 14 mei 2018 @ 17:02:
Daar had ik ook al het nodige over gelezen. Het schijnt inderdaad dat je er de groei voornamelijk mee tegenhoudt, maar de plant niet doodt. Dat zou maar op één manier kunnen: de stengels steeds opnieuw maaien/afknippen, zodat de wortels uiteindelijk uitgeput raken en de plant doodgaat. Maar dan moet je wel een lange adem hebben (3-5 jaar). En hopen dat er in de tussentijd geen nieuwe/versie planten bijkomen.
De gemeente Amersfoort is al tijden aan het strijden. (zie link in TS)
Uitputten helpt ook niet echt.
Wat volgens hen enigszins werkt is de uitlopers afkorten en injecteren met glyfosaat maar dat is relatief arbeidsintensief.
De uitloper kort je af tot ca 20 cm en dan boor je een gaatje in het hart waar je met een spuitje glyfosaat in spuit. (Deze methode werkt ook tegen braam, waar ik dan een plastic zakje over doe. Daar kom je anders ook niet van af)@ed-oorklep
Die prikrollen zijn om je grasmat te beluchten. (zoals Senor Sjon al zei)Vandaag de lift uitgeprobeerd.
Supereenvoudig.
Voordeel is ook dat je na het reinigen simpel even een vijl langs de messen trekt om ze scherp te houden.
https://tweakers.net/ext/f/NUcreoqP5UVKFTrPxS0J22az/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/yQ4aEpUje5V8onuWLFaybYgH/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/YmAA3PKi3MquV4NUnEpXjIG1/thumb.jpg

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
depl0y schreef op dinsdag 15 mei 2018 @ 07:55:
[...]

Verder lees ik dat ik de grond 1 per 1 of 2 jaar moet beluchten, om mijn gras zo gezond mogelijk te houden, maar ik heb hier eigenlijk nog geen tools voor (yeuh! ;) ). Verticuteren is enkel om het mos er uit te halen toch? Dat hoop ik toch niet zoveel terug te krijgen als eerst.
Als je een klein veldje hebt kun je het zelfs lopend af met beluchten.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Save the albatross

Topicstarter
nare man schreef op maandag 14 mei 2018 @ 15:30:
Gistermiddag geconstateerd dat er in onze tuin Japanse duizendknoop groeit (https://nl.wikipedia.org/wiki/Japanse_duizendknoop)

Het lijkt een leuk plantje maar schijnt een allesvernietigende groene machine te zijn. Gelukkig is-ie bij ons nog maar klein, maar het zal wel een zomer worden waarin we wekelijks die dingen moeten korthouden om te voorkomen dat-ie alles verdrukt.

Iemand ervaring met het bestrijden van deze rakker?
Ik heb vorige week twee uur met vier andere mensen die planten staan trekken, was denk ik 15x3 meter. Vorige herfst hadden de ze boel platgebrand, hielp dus niet.
Helemaal verwijderen is ben ik bang onmogelijk, al proberen we nu in dat stukje de boel kapot te stoven/composteren door er zwart landbouwplastic over te leggen. Hopen op warme maanden dus.

Op een andere plek zijn een paar vrijwilligers nu al 4 jaar (!) bezig en zien wel dat het afneemt. Het is niet toegestaan maar als je wat echte(!) roundup kan vinden in BE zou ik dat in het najaar (toch dan minder bijen en insecten en wellicht inderdaad effectiever) wel doen.

edit - de wortels zitten niet heel diep (40 cm max oid maar meeste ronde de 20cm) maar ze groeien een heel snel netwerk, dus als je gaat afgraven ook grof eromheen (meters).

Enne - wat je eruit trekt het liefst ritueel verbranden maar NOOIT in de groene bak, koop je een zakje compost en voila ... is ie weer ergens anders. Onze gemeente heeft het na ons vrijwilligersprojectje opgehaad en laat het storten als chemnisch afval dacht ik ... Het wordt in ieder geval verbrand.

[Voor 16% gewijzigd door franssie op 15-05-2018 18:56]

Keep Calm, Carry On Een goed Probleem komt nooit alleen | Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Fender Guitar, Gibson Guitar, Goddamn Guitar


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Save the albatross

Topicstarter
Fantasma7988 schreef op dinsdag 15 mei 2018 @ 18:53:
[...]


Glyfosaat kan je gewoon nog kopen hoor , bij wat tuinmarkten .
Oh dat is voor mij nieuw - ik ken iemand die het onverdund uit BE haalt en dat is geen particulier ;) EDIT: dan gaat het er waarschijnlijk om de verdunning, het is inderdaad nog te koop maar dacht dat het een soort light versie was. EDIT2: het blijkt juist in BE en DE wel voor particulieren verboden maar hier weer niet, vreemd.
Mpca werkt misschien nog beter , iig wel tegen heermoes dat ook een diep wortelend onkruid is .
Die kende ik niet, zal eens kijken.
Wbt de bijen . Als je de plant snoei tot 2 bladeren boven de grond en alle bloei weg haalt dan is de kans heel klein dat een vlinder of bij in de 2 uur droogtijd op de plant gaat zitten .

Leg een stukje rijp fruit elders in de tuin om ze daar heen te lokken en dan moet het helemaal goed komen .
goede tip.

Let wel - ik ben enorm tegenstander van het gebruik van dit soort vernietigende bestrijdingsmiddelen, zeker in de grootschalige land en tuinbouw (dan red je het niet met een stukje fruit) maar zeer lokaal bij agressieve exoten zoals de duizendknoop geldt altijd "dubbel genaaid houdt beter" dus samen met weghalen, afdekken (warm en geen zonlicht) kan het net dat zetje zijn dat maakt dat je er vanaf komt.
In het natuurgroepje waar ik meehielp durfde ik het niet te opperen ;)


Koetjeboe schreef op maandag 14 mei 2018 @ 17:33:
[...]
<>
Je kunt het trouwens ook eten schijnbaar ;)
yep - https://www.vpro.nl/progr...veringen/seizoen-5/6.html

Als iemand nog interesse heeft weet ik nog 100m2 in een andere plek van Muiderberg ;) Dat mag de provincie oplossen.

[Voor 18% gewijzigd door franssie op 15-05-2018 19:16]

Keep Calm, Carry On Een goed Probleem komt nooit alleen | Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Fender Guitar, Gibson Guitar, Goddamn Guitar


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
depl0y schreef op dinsdag 15 mei 2018 @ 09:32:
[...]


Met 800m2 toch redelijk veel werk denk ik.
Ik heb deze, de prikkers kunnen er af.
En dan gevuld met ca 150kg beton nadat ik de vuldop er vierkant uitgeslepen had, normaal vul je hem met water of zand. De rol is maar dun plaatstaal en ik moet over ongelijkmatige stenen heen, dan is hij zo gedeukt/gepit. Nu niet meer. >:)
Omdat ik er veel mee moet sleuren denk ik er wel nog over om kogel- of glijlagers aan te brengen op de draaipunten. Dat is nu staal op staal. (bout in gat)
En het schraapprofiel heeft eigenlijk een fixatiepositie nodig, die kan nu draaien omdat je hem niet echt vast kan aandraaien.


Fantasma7988 schreef op dinsdag 15 mei 2018 @ 11:03:
@Teijgetje Ziet er goed uit ik ga hem
Ook bestellen moest even kijken hoe zwaar mijn maaier was .
Ik kan het alleen maar aanbevelen, de Cliplift Magnum in het bijzonder (de kleinere cliplift tot 300 kg kwam ik op 2ehands.be nieuw voor 175 euro tegen) of een maaierlift in het algemeen (met spindel die je bv met een kleine aanpassing met een boorschroevendraaier kan draaien á 60 euro).
Zo'n lift is een musthave als je een maaitractor hebt en er lang van wilt genieten.

De eerste keer was wat langer schoonmaakwerk, zelfs van de twee maaibeurten en ondanks goed spoelen met draaiende messen via de "gardena"-pluggen, was er toch wel veel aangekoekt hard geworden gras in hoeken,randen, assen en boven de messen achtergebleven.
Nu het dek schoon was ben je na het maaien in een kwartier klaar en helemaal schoon. _/-\o_ (lift pakken, maaier oprijden/optillen, maaidek reinigen (omdat je er makkelijk bij kan spuit je nu alles zo weg, hoekjes en vettige grasmeuk met een afwasborsteltje, daar kun je met de platte voorkant ook mee "steken"), maaier laten zakken en van de lift rijden, lift opbergen (lekker rollen en er zit een pen met clip voor op de muur bij zodat hij vast en vlak tegen de muur staat), en de hele maaier (incl grasuitwerpbuis demonteren) wassen/afspuiten met een zachte (auto)wasborstel (tip: begin met de banden schoon te spuiten en werk vervolgens van boven naar beneden.
En haal de sleutel uit het contactslot en trek beter de bougie dop los vóórdat je onder je dek begint, een plotseling draaiend dek en vingertjes gaan niet samen, better safe than sorry )

Bijkomend voordeel, naast even een vijl langs het mes trekken, is dat je direct ziet hoe je maaidek er van binnen bij staat en je eventuele roest en kale plekken kan bijwerken of het maaidek van een lossende coating kan voorzien zodat gras nog minder plakt.
Ook de messen inspecteer je makkelijk. ( bv na een hartverzakking nadat deze ruim 100 kg zwaardere nieuwe maaier toch ergens een rechtstandig ingegraven overgroeide stoeptegel wist te vinden en deze op een hoek vakkundig 2,5 cm scalpeerde, met een %*&#$$ kabaal, gelukkig zijn de JD messen zo dik (zeker 2,5x zo dik/zwaar als de Partner-messen), dat zelfs de snijrand amper schade had... _/-\o_ .)

Vandaag wel lekker met de maaier bezig geweest, moeiteloos 40-50 cm hoog gras weggehaald en alle wilgen die nog niet verhakseld waren (en inmiddels haast vastgegroeid) gebundeld en van het land af getrokken (8 bundels) zodat dat landje weer gemaaid kan.
Verder extra messen besteld (gewoon en mulch) zodat er altijd een machinaal geslepen scherpe uitgebalanceerde (reserve)set ligt.
En een Brush Guard en een stuurknop maken hem wel af vind ik...... :9

(en voor dit of dit extraatje moet misschien wel gespaard worden. ($1000-$1500) :+ )

[Voor 12% gewijzigd door Teijgetje op 17-05-2018 19:28]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Ik zou wat struikjes in de gaten planten.
En gelijk op maat snoeien zodat hij daar wat meer gaat groeien op dat vlak.
Een middenmaatje kiezen, dat is betaalbaar als je zoekt en dat groeit wel vol.
Als de wortelkluit erg dicht/breed is kan je evt met spoelen/waterstofzuiger de wortels schoon krijgen, ik ben nooit zo voor gaten er in hakken. Maar je kan dan zien waar je ruimte kunt maken door duwen of snoeien.
Als de aanplant dan niet te groot is dan is de uitgespoelde wortelkluit daarvan er tussen te krijgen. En dan goeie aarde en dit zachtjes aanwateren telkens tot het tussen de wortels weer vol ligt.

[Voor 55% gewijzigd door Teijgetje op 17-05-2018 23:11]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • franssie
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:52

franssie

Save the albatross

Topicstarter
@nare man Over de Duizendknoop - deze video geeft hoop met afdekken worteldoek & lanbouwplastic

YouTube: Eindelijk de oplossing tegen woekerplant Japanse Duizendknoop?

Keep Calm, Carry On Een goed Probleem komt nooit alleen | Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Fender Guitar, Gibson Guitar, Goddamn Guitar


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
glennvho schreef op vrijdag 18 mei 2018 @ 14:42:
Nu onze notelaar vol in het blad staat heb ik er nog een paar duidelijkere foto's van proberen nemen.
Snoeien zou ik in juni mogen doen volgens wat ik allemaal al gevonden heb op internet.
Maar nu weet ik niet goed welke takken ik best kan snoeien en waar ik ze moet afzagen zodat hij daarna terug mooi gaat uitschieten.


Nu was ik aan het denken om zo een telescopische steel te kopen van Gardena waar ik mijn boomzaag dan kan op monteren. Dan kan ik zonder te klimmen de boom snoeien dacht ik, goed idee?
Ik heb helemaal geen hoogtevrees ofzo maar ik heb ook geen grote ladder die ik kan gebruiken. Vandaar dat ik voor +- € 45 liever zo een telescopische steel koop wat mij wel handig lijkt.
Een foto van de hele boom, samen met hoe hij staat in de tuin, een overzicht eigenlijk, had misschien handig geweest, de groeiplaats kan ook je snoeipatroon beïnvloeden. Dat bepaald uiteindelijk hoe de boom in de tuin gaat staan/hoe je hem ziet.

Je gesteltakken zijn veel te ver uit elkaar gegroeid.
Om weer een beetje gesloten kruin te krijgen zal je imo drastisch moeten snoeien.
Imo ongeveer zo : https://tweakers.net/ext/f/wvyIJbo3teurp55uS5uTxyV2/thumb.jpg (rechtsonder de kortste, voor de bocht)
En zo`n rigoureuze snoei kan je beter doen als de boom de winterrust ingaat , rond oktober/november.
Dan gaan sapstromen langzamer en is het minder erg als je het meeste blad weghaalt.
Een notenboom heeft veel sap en snoei je in het groeiseizoen dan zal hij erg bloeden.

Voor die snoei kan je beter iets machinaals kopen, om die zware takken te snoeien heb je een hoogsnoeier nodig.
Je zal takken in stukjes moeten zagen om het gewicht er af te halen zodat op de uiteindelijke snoeiplaats de tak niet afscheurt en de bast mee wegscheurt.
Bijvoorbeeld deze, of deze, of deze. (Of iets of iemand huren.)
Je kan takken eerst aan de onderkant iets inzagen zodat hij niet af kan scheuren als je hem daarna van boven doorzaagt.
Met de hand zagen kan natuurlijk, maar hoge dunne takken geven weinig weerstand en zijn moeilijker netjes te zagen. Een kettingzaagblad heeft weinig weerstand nodig om iets te kunnen zagen.

En die (ketting)zaagwonden gelijk afdekken met bv. Lac Balsam, oa tegen schimmel en bloeden. (en 24 uur daarna geen regen ivm droging)
En de boom voeding geven na het snoeien zodat hij wil groeien.
En dan geduld hebben, de boom zal even moeten wennen maar in het voorjaar overal nieuwe takken gaan maken. Meestal geldt namelijk dat hoe meer je wegsnoeit, des te harder de boom terug wil komen.
En dan elk jaar blijven snoeien zodat de boom takken en groen maakt in de richting die jij wilt.

[Voor 13% gewijzigd door Teijgetje op 19-05-2018 00:29]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Fantasma7988 schreef op zaterdag 19 mei 2018 @ 22:23:
[...]


Hmm hier moet ik toch even op reageren .

de juglans heeft in het voorjaar een sterke sapstroming om de boom in blad te brengen en meteen de noten te voorzien van vocht.
in juni/juli is dit voorbij en kan de de boom uitstekend snoeien.
echter is de boom vatbaar voor ziektes en infecties daarom moet je hem niet in 1 keer candalabre zoals bij een Eik ,plataan,catalpa,salix etc het geval is.

wat je ook niet doet is een brede arm ergens doorzagen op iets wat een mooie hoogte lijkt .
ja hij kan uitlopen maar het hout wat daar vormt zit niet meer verbonden met de het kernhout van de tak ,
nieuwe takjes groeien uit de ogen in de buitenste ringen ({schors).en zijn daardoor niet meer zo sterk de eerste jaren en zullen dus snel afbreken wat de kans op infecties weer groter maakt.

snoei dus altijd boven een bestaande vertakking en uiteraard een gezonde tak.
snoei dood hout eerst weg.
[afbeelding]

Voor het idee zoals ik het zou doen.
Door de boom nu te snoeien heeft hij nog een paar maanden de tijd om zijn wonden dicht te maken zodat de vorst ook geen schade meer kan doen.
dat wil met een late snoei nog wel eens gebeuren.

de tip om eerst hoger op te snoeien en een inkeping te snoeien ben ik het 100 procent mee eens.
Daarna een laatste kortste snoei zo dicht mogelijk bij de stam zodat de boom de wond dicht kan groeien.
Maar je krijgt zo nooit meer een gesloten kroon.
Ik ben het met je eens dat je eigenlijk alleen dun hout snoeit maar daar is imo de boom al te lang voor "verwaarloosd". Imo zonder drastische snoei blijf je een open kruin houden.
Dat het niet in een jaar weer vol groeit lijkt me logisch als je
"diep" gaat.

Maar ik ben de tuinhobbyist, jij zit er op. (op tuinieren dan) ;)

[Voor 5% gewijzigd door Teijgetje op 20-05-2018 07:59]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Fantasma7988 schreef op zondag 20 mei 2018 @ 19:17:
Nou dat de kroon open van binnen is geen probleem als hij rondom dan maar goed vertakt is en dat ze hij doen als hij schoon gesnoeid is .

Een goede hobbyist weet
Meer als de gemiddelde hovenier hoor ! Sta zelf ook altijd open voor suggesties
Ja, ik snap dat dat geen probleem is. :)

Maar zijn vraag was hoe hij weer een dichte kroon / volle boom zoals de buurman op de achtergrond kreeg.
Dan zal je toch het gestel aan moeten pakken. En behalve de rechterondertak zijn mijn adviesplekken toch ook allemaal na een vork.
En dan, als je het meeste blad weghaalt, pas in oktober/november, als de sap stroom stilligt en je de wonden toch gelijk afdekt tegen bloeden en infecties. Snoeien is groeien en bloeien.
In het groeiseizoen zo diep snoeien lijkt me niet verstandig.

En wat heel anders:
Weet je wat van maretak planten?
Ik heb van de kerst af bessen bewaard en wil ze in de appelboom planten. Klein gaatje boren in een takvork en daar een zaadje(of twee of drie) in doen en afdekken met modder.
En dan kijken of ik mooie kerstballen, verdeeld over de boom, kan kweken.

[Voor 48% gewijzigd door Teijgetje op 20-05-2018 23:05]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
glennvho schreef op maandag 21 mei 2018 @ 09:07:
@Teijgetje en @Fantasma7988 Bedankt voor de reacties! Hier ben ik wel wat mee.
Ik ga vandaag proberen om zo veel mogelijk dode takken er uit te snoeien.

Voor mij hoeft de boom niet persé een dichte kroon te hebben, eigenlijk wil ik gewoon terug een gezonde boom met een iets dichtere kruin.
Als ik hem zo zie zou ik toch iets verder terug gaan, minimaal naar 2/3 van de gesteltakken.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
@Señor Sjon
Tyleen kan ook prima bovengronds. De koppelingen in zicht is wat minder mooi omdat die relatief groot zijn.
Maar je kan eea een kwastje geven zodat het niet opvalt.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
waah schreef op woensdag 23 mei 2018 @ 11:06:
[...]

De electrische variant is inderdaad even duur als een handmaaier. Maar ik wordt gek van die kabel....
De enige goede robot is volgens mij van Husqvarna. Die zijn redelijk storingsongevoelig en hebben losse messen die weg klappen als ze iets hards raken. Dus geen vermalen speelgoed of gebroken/verbogen messen meer.
En ze kunnen een hellinkje aan.

Voor een maaier die licht maait, 60 % lichter duwen, kun je kijken naar een Fiskars StaySharp Plus. Die mulcht.
De StaySharp Max kan mulchen en opvangen, de StaySharp is de simpelste en mulcht niet maar achtervangt.
De Max is de alleskunner met het grootste maaibereik en de meeste power.
Hier de verschillen uitgelegd in het Engels, met linkjes naar Amazon (duurder ivm tax) .
Het zijn niet de goedkoopste maar waarschijnlijk wel de lichtst duwende en de stilste omdat de messen elkaar niet raken. En daardoor dus lang scherp.
En ze kunnen hoog gras (na je vakantie) makkelijk aan.
Wel even de messen goed afstellen bij montage.

[Voor 12% gewijzigd door Teijgetje op 24-05-2018 00:14]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
dewil1990 schreef op donderdag 24 mei 2018 @ 10:19:
Als tuinafscheiding zijn wij een aantal penanten aan het metselen, hiertussen komen betonstaalmatten waar klimop tegenaan moet gaan groeien.

Is er buiten de looks een voordeel van het gebruik gegalvaniseerde staalmatten t.o.v. blanke/geroeste staalmatten? (Bijvoorbeeld voor de klimop planten, of verkleuren van de penanten i.v.m. roest van de netten o.i.d.)?
Buiten de "looks" is natuurlijk het grote voordeel dat gegalvaniseerde matten niet roesten en inderdaad geen roestsporen achterlaten. Een aanschaf voor "eeuwig" dus, al gaan blanke matten ook heel lang mee
Vind je het "zilver" niet mooi dan kan je natuurlijk de mat even een rollertje in kleur geven met Hammerite Direct AluZinc, die kan zonder primer over gegalvaniseerd metaal.
Dat kan natuurlijk ook met gewone Hammerite op een blanke staalmat maar dan heb je grote kans dat al na enkele jaren (afhankelijk van je laagdikte) er toch roestplekken verschijnen.
De 8 jaar bescherming, dus iets roestigs schilderen dat dan 8 jaar niet roest, heb ik nog nooit gehaald.

O.a. de Karwei verkoopt soortgelijke metaallakken als Hammerite (de Direct AluZinc weet ik niet) van eigen merk die op kleur gemengd kunnen worden.

[Voor 7% gewijzigd door Teijgetje op 26-05-2018 10:13]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +4Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
MartijnAbel schreef op zondag 27 mei 2018 @ 22:08:
Vanmiddag de grasmaaier die ik 3 weken geleden heb gekocht ook maar eens de doos van open gemaakt en in elkaar gezet :p
Dat had je nog wel drie weken uit kunnen stellen. ;)Even een vogelberichtje tussendoor.
Wil je de mooiste vogels in je tuin hang dan pindaslingers op, niet die doppinda`s maar gepelde ongebrande ongezouten pinda`s in een netje.
Die zijn gezond voor vogels en kunnen net als zaad ook in de zomer gegeven worden.

Hier hangen een paar voederhuisjes met zaad voor kleine vogels, wat pindaslingers voor wie maar wil en wat strooigoed op de grond, begonnen als geintje omdat de eigenaresse de incidentele halsbandparkieten zo leuk vond om te zien in de tuin. (die heten bij ons natuurlijk "de papegaaien").
Inmiddels weten alle vogels uit de buurt waar ze moeten zijn......
Vooral de pindaslingers zijn gewild,de hele gevederde bende eet zo`n 4 kilo pinda`s per week (gepeld, ongebrand, ongezouten en dus zijn we overgestapt op 25kg verpakking...... :9~ ) .
Daar krijg je een pracht aan vogelsoorten voor terug die zich allemaal beurtelings, maar ook vaak tegelijk, tegoed doen.
Een kleine greep; Halsbandparkieten, heggemussen, huismussen, merels, puttertjes, roodborstjes, vinkjes, groenlingen, een paar kauwtjes, wat eenden, een waterhoentje, een vlaamse gaai, tortelduiven, houtduiven, af en toe een paartje fazanten, een meerkoet, een grote bonte specht. En rondom op de weide scholeksters, ganzen, zwanen (de zwarte hebben zich helaas dit jaar nog niet laten zien) en wat andere weidevogels.

Het is leuk te zien dat grote vogels zich niet storen aan kleine vogels en dat er eigenlijk alleen tussen sommige soortgenoten "gestreden" wordt.
Uitzonderingen daargelaten.....
Er zit een Turkse tortelduif tussen die we de Turkse Terrorduif noemen, hij jaagt alle andere duiven weg als hij er is, ook de bijna twee keer zo grote Houtduiven.
De koolmeesjes willen elkaar ook nog wel eens achterna jagen en ook de inmiddels 9 Halsbandparkieten hebben een pikorde.
Het is de hele dag een komen en gaan van allerlei soorten en erg grappig om te volgen, en omdat alle vogels zich inmiddels veilig voelen gebeurd dat allemaal op zo`n drie meter van waar wij zitten.
Een nieuwkomer vorige week was een grote bonte specht, eerst nog schuw maar inmiddels heerser van de pinda`s zodra hij er is, en al minder opvliegerig als wij bewegen of foto`s maken.
Hij (of zij) komt gemiddeld elk kwartier even langs en de specht duldt geen vogels naast zich. De specht is echt wel een van de bijzonderste vogels die komen, ik had er hooguit drie in mijn leven gezien, en dan nog hoog in een boom vanaf de rug gezien.
Halsbandparkieten valt hij aan als het er minder dan vier zijn op de pinda`s (hij vliegt er gewoon vol in/tegen aan, snavel vooruit), en ze worden actief geweerd als ze aanvliegen en willen landen als hij zit te eten.
Prachtig om te zien hoe vlug de specht dan is, en even van de pinda`s afspringt om met brede vleugels als een vliegende kiep voor de halsbandparkiet de pinda`s af te schermen.
Je verbaasd je dan dat een vogeltje zo kan vliegen, met open vleugels haast stil hangend in de lucht en zelfs zijwaarts en op en neer.
Als de halsbandparkieten alsnog te dichtbij komen krijgen ze een steek met de snavel ter verduidelijking: "opkrassen..."
Inmiddels weten alle parkieten dan ook dat als het zwart/wit/rode monster er is ze niet moeten landen, er wordt hier dan ook menig doorstart door ze gemaakt en de perenboom is inmiddels omgedoopt tot wachtlokaal......veel vogels gaan daar in zitten wachten tot de specht vertrokken is. (ook bijzonder om te zien, zo`n boom met allerlei soorten geduldig wachtende vogels.)
De parkieten willen dan nog wel eens mopperen, doorgaans zijn ze niet luidruchtig, maar dan kwetteren ze duidelijk mopperend (net zoals wanneer ik in de tuin bezig ben en ze vinden dat ik te dicht bij hun voer ben)
Hier zitten er een stuk of acht in het wachtlokaal terwijl de specht aan de pinda`s hangt.
https://tweakers.net/ext/f/mlbTT1d26i3z9etG3qEu6BUm/thumb.jpg
Dezelfde boom wordt ook door de specht gebruikt als hij een hele pinda weet te kapen, het is dan prachtig om te zien hoe hij tegen de stam opvliegt om daarna naar een hoger plekje te huppen via de stam.

Met de fotoburst aan kan ik redelijk elke vleugelslag van de parkieten fotograferen, van de specht is dat nog niet gelukt, die is meestal vliegend wazig te zien.
Dit is een shotje uit een reeks waar de parkiet aan komt vliegen en op dat moment bedenkt; "die rotzak zit er weer, wegwezen" en vol in de ankers gaat. De volgende foto`s in de serie zie je hem naar links wegvliegen.
https://tweakers.net/ext/f/qh19SFxeGJpdIrW6DkhyYvIh/thumb.jpg

Of gewoon niet opletten en te laat remmen, de specht valt van achter de pinda`s al aan.
https://tweakers.net/ext/f/AxwAPRLaNCroS6ywLUOdzWfV/thumb.jpg

Dit zijn verdedigmomentjes van de specht, eerst zit hij links te eten, om dan rechts de parkiet weg te jagen die aankomt, om dan de volgende foto al weer te zitten te eten. Bloedsnel beestje.
https://tweakers.net/ext/f/Rn31nlxYOP0utgNg6WuzpHGJ/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/afP6s7V7A5un7t836Kjf2mum/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/HLr6MUb3ACgJGCw0xvINLTa3/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/LsVIdK5dtoT2zb2bnCqitHGz/thumb.jpg

Of gewoon even wegjagen
https://tweakers.net/ext/f/6phFGbWNpT8HNwCDwgyOf1to/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/qMgMvxIjASZTdVKiYWkkfzoc/thumb.jpg

En soms mogen mussen, koolmeesjes, vinkjes of roodborstjes blijven zitten zolang ze niet opvallend aanwezig zijn. Parkieten worden echter genadeloos weggejaagd.
https://tweakers.net/ext/f/vtVVkw38iapM6lN7chECYXJI/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/lxWZXnO4WXTGukusjfM2Uvoe/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/afxIysB9lGYMUWq0Wvv2uAVX/thumb.jpg


Verder zijn er inmiddels jonge vogeltjes alom die je kwetterend, zich dik makend op een takje, ziet zitten schreeuwen om voer, waarna een ouder wat voer komt brengen.
De merels in de heg hebben inmiddels ook hun 5 eieren uitgebroed, dus hopelijk kan ik één dezer dagen de heggen even snoeien... :)
En natuurlijk hopen we dat de specht wat kroost komt laten zien.

Edit 28/5;
Vandaag kwam even een vogel aanvliegen die je echt niet verwacht........
Helaas op het dak van de buren waarna hij de bomen in vloog. De foto`s zijn maximaal ingezoomd over 80 meter en daardoor wat minder qua scherpte.
Maar echt spectaculair zo`n kip van een meter. :Y
https://tweakers.net/ext/f/a61aEmH0RBAv1QtApi8qDXqP/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/ZThQtPCkRXfbeYlw7T1qE80X/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/FvlcU1Wi16ozjeXkQbzF4Nh5/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/gI5QcQ9ROqmeOo7Xo9xD3ObM/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/tdrMWjT4a490M0U0X04KFQfX/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/z4RD8t5SLDPDqCEa0Z06mN5r/thumb.jpg

(Zo'n dakgolf is ca 20 cm breed, hij haalt makkelijk 5 golven, qua spanwijdte schatten we ca 2 meter.
Wij houden het voorlopig op een pauw, maar wie het weet mag het zeggen. ;) )


Verder heb ik voor de maaitractor deze Luyed 1700lumen ledlampjes besteld die onderweg zijn.
Ik maai woensdagavond en zondag en als het al weer sneller donker wordt kan wat extra licht erg fijn zijn.
Ik houd jullie op de hoogte of dat echt zoveel scheelt zoals je kunt zien in dit filmpje.

[Voor 11% gewijzigd door Teijgetje op 28-05-2018 23:37]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
glennvho schreef op maandag 28 mei 2018 @ 14:26:
Een tijdje geleden had ik ergens van die metalen koppelstukken gezien voor tuinslangen. Dus als beter alternatief voor die gardena koppelstukken.
Gardena heeft ook metalen versies.
Oa bij Hornbach, die heeft ook een goedkopere variant.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Vandaag de Luyeds binnengekregen.
Supersnel verzonden uit Brooklyn, America.

Dat is pas serieus helder wit licht....... in een upgrade van 1 minuut. _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_
Eigenlijk was het nog te licht voor goed vergelijk, maar toch.....

https://tweakers.net/ext/f/FWK88iJDgsua9xB83fMzq1vn/thumb.jpg
Met nog een oude lamp.
De kleurtemperatuur kan je op de grond zien, waarbij de Luyed al ver voorbij het midden verlicht en de oude lamp overpowered.

https://tweakers.net/ext/f/55b2bGaaBlyd6cssLubX0KXp/thumb.jpg
2x Luyed gewoon gefotografeerd, over de maaier gericht.
De lampjes zijn zo fel dat er overal lensflare optreedt.
Als ik het focuspunt onder de lampen richt staat de blauwe flare boven de lampen.

https://tweakers.net/ext/f/ezdMRDx9d2xZuh69ZdA1sfjg/thumb.jpg
2x Luyed met de lensflare in de lampen gericht/gezet.


Een aanrader als je `s avonds of `s ochtends maait in voor en najaar.
(of gewoon als jaloersmakertje voor de buren, je maaier ziet er 1000 euro duurder uit... :9 )

Voor foto`s qua lichtbereik op de weide is het nog te licht.
Die volgen als het niet regent......
.

[Voor 8% gewijzigd door Teijgetje op 29-05-2018 22:07]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
MartijnAbel schreef op dinsdag 29 mei 2018 @ 21:43:
[...]
Harken en opnieuw verdelen?
Als het goed gezaaid is, iets doorgeharkt en afgerold, kan het best tegen een bui. Modderstromen ergens heen is natuurlijk een ander verhaal.
Met harken krijg je de kleine zaadjes nooit meer mooi verdeeld, hooguit een klein beetje verdeeld.
Je kan hooguit als er erg veel op een hoop is gespoeld in een hoek het zaad wassen en opnieuw zaaien, maar dat is gedoe want alleen als ze droog zijn zaaien ze makkelijk en je krijgt ze nooit meer droog.
Zou ik niet doen.
Je kan beter even afwachten en bijzaaien waar nodig.
Helaas, want je zal al het zaad al gebruikt hebben en nieuw moeten aanschaffen.
Het leven van een tuinier gaat niet altijd over rozen. ;)

Aan de andere kant begint je wachttijd om voor de eerste keer te maaien dan opnieuw en kan je de nieuwe maaier nog wat langer laten staan = extra vrije tijd. ;)

[Voor 40% gewijzigd door Teijgetje op 29-05-2018 21:57]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
MartijnAbel schreef op dinsdag 29 mei 2018 @ 22:12:
[...]


Nou, mooi klaar mee. Heel wat bulten waar helaas het zaad allemaal op 1 plek ligt. Dat kan ik morgen mooi even opnieuw wat verdelen. Helaas ook 1 stuk behoorlijk onder water met de gigantische buien die we hadden en nu nog steeds hebben. Daar moet morgen blijken of het nog redelijk ligt. Het rottige is ook dat waar de grond mooi uitgevlakt was er nu helaas toch kuilen ontstaan in de modder...
Ik heb nog zeker een 600 gram aan graszaad over. Had een kilo besteld, maar ik heb maar een klein stukje wat gras hoeft te worden :D
Dat wordt dan harken, afwachten en over een week bijzaaien als dit ontkiemt, probeer een bladhark, dat sleept wat meer.
Maar misschien is het ook wat om het maar even los te laten ipv je best te doen en dagelijks gefrusteerder te raken door het weer.
Een beetje harken kan maar er komt nog meer slecht weer aan, morgen (hoos)buien eventueel met hagel.......
Ik denk dat je de buien even uit moet zitten en pas volgende week aan de gang als het weer droger wordt en je werk blijft liggen.
Dan kan je vlakken en opnieuw inzaaien gezien je nog zaad genoeg hebt.

Ik zou me even neerleggen bij de weergoden ipv te proberen ze te overwinnen en maar even met lede ogen toezien. :')

[Voor 17% gewijzigd door Teijgetje op 29-05-2018 22:45]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
MartijnAbel schreef op dinsdag 29 mei 2018 @ 22:37:
[...]


Is misschien wel het beste idd. Ik zal wel even het graszaad wat op een bult ligt wat verdelen en dan gewoon maar afwachten. Thanks voor de tips!
Ik weet niet hoe lang het al ligt maar ontkiemend zaad, dat dus een wortel naar beneden schiet, kun je eigenlijk niet verplaatsen tenzij je de wortel weer naar beneden richt. Op zijn kop vindt dan geen enkel zaadje fijn. ;)
Harken en verdelen kan niet elke dag / lang, ik denk met gras hooguit de eerste paar dagen.

Als het maar een klein stukje gazon is zou je de zaden zelfs voor kunnen kiemen door ze nat te maken/vol laten zuigen in een bak water, een dag later uit laten lekken en daarna vochtig houden in een schaaltje met magnetronfolie (met gaatjes) erover zodat ze een beetje "broeien" op kamertemperatuur.
Zaaien gaat dan een stuk lastiger en je zult ze moeten verdelen met een hark, voordeel is dat ze, als ze al twee of drie dagen opgezwollen zijn, een stuk sneller ontkiemen in je grond.

Heb ik nog nooit gedaan omdat droog zaaien veel makkelijker is, maar ik heb zat graszaad (60 kg) staan, ik zal een testje voor je doen. Voor je redelijkerwijs wat blijvends kan doen is het toch zondag denk ik.
Zal gelijk wat in een bak water donderen........ _O-

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
https://tweakers.net/ext/f/1U3sfijMH74jNceP52FHwyIo/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/abgJ14ws4mzmLae5V7KpKZst/thumb.jpg
Experiment graszaad voorkiemen : Check

Zag dat de muizen de dozen graszaad ook gevonden hadden....... :-(
Meteen maar even de kiemkracht bekijken van het zaad dat er naast ligt. Is dat uit de doos gestroomd of is dat leeggegeten. :-(

En dan nog maar even naar de lampjes in het donker kijken......... :9

Het is moeilijk op de foto te zetten wat je eigenlijk ziet.

https://tweakers.net/ext/f/h8LWzEkFKnUUsMsEcjAi33du/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/Xz76L5XETbvsIe4Mt8OpScmA/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/z2T4zWxkYij5R3LJgSifOW3Z/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/B00gqoIeaFfnq5YG9gbIW0sb/thumb.jpg
De lampen van dichtbij zie je min of meer zo, alleen is de kleurtemperatuur echt helder wit met een blauwe zweem en heeft je oog geen last van de flare.
In het echt is het helderder en chroom is qua kleur zoals je dat buiten in het zonlicht ziet, en het lampglas zie je niet, dat is volkomen helder/transparant.
(eigenlijk pas op de foto zag ik de krasjes in het glas, goed dus dat er een brush-guard komt die de takken, riet, ed weggeleid)

https://tweakers.net/ext/f/1pmKDayKoPbfjPrgo93RLsys/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/HhDbfWUWUvQxfHGZD6nRgWF6/thumb.jpg https://tweakers.net/ext/f/Aae5rWzQdXgY3jy0LabC4ptt/thumb.jpg
Hoe verder je weg gaat, des te meer wordt het een schijnwerper.

Erg blij mee, een welbestede 37 euro (incl verzenden) _/-\o_

[Voor 5% gewijzigd door Teijgetje op 30-05-2018 00:52]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: december 2011
 • Laatst online: 20:30
Als je een ril lijm over de lengte en de kopse kant geeft dan is dat al een afsluiting van de voeg.

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.

Pagina: 1 2 3 ... 7


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee