Toon posts:

Het grote tuinen, balkons en plantentopic Overzicht

Pagina: 1
Acties:

Onderwerpen


Acties:
 • +32Henk 'm!

 • Teijgetje
 • Registratie: December 2011
 • Laatst online: 08-12 22:31
Mede-auteur:
 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 19:25

franssie

Hier kun je alles kwijt en vragen op het gebied van tuinen, tuinonderhoud, vijvers, tuinhuisjes, balkons, urban gardening en planten.


Natuurlijk hoeft het niet gezegd te worden dat een beetje Tweaker niet bang is voor een paar vuile handen en het liefst gifvrij tuiniert. _/-\o_
Beter voor ons, beter voor ukkies in de tuin, beter voor ons blauwe knikkertje en natuurlijk voor alle beestjes die ons veel werk uit handen nemen qua opruimen en bestuiven. :Y
En heb je de mogelijkheid, probeer dan wat extra planten voor vlinders en bijen in je gifvrije tuin te zetten. Ze hebben het moeilijk en je zult verbaasd zijn hoe weinig last je van ze hebt en hoe fascinerend en noodzakelijk ze eigenlijk zijn. d:)b
Verder is misschien een leuk weetje dat je echt geen groene vingers hoeft te hebben om een mooie tuin te onderhouden ......planten en onkruid groeien vanzelf, zelfs ondanks wat alle deskundigen beweren, jouw mate van bekommering maakt het verschil tussen een strakke tuin of een verwilderde tuin.
Doe je niets dan neemt de natuur het van je over en voor je het weet moet je je huis uithakken zoals een verborgen net ontdekte Inca-tempel.
Tuinieren is eigenlijk gewoon een klein beetje nadenken hoe je het hebben wil, en daar naar handelen.

Natuurlijk is het wel fijn als je niet zelf overal het wiel voor uit hoeft te vinden.
Daarvoor hebben we hier wat tips en linkjes voor je bij elkaar gezet. (o.a.. met dank aan @benoni )

HET BEGINT NATUURLIJK MET INSPIRATIE OPDOEN :

.

DAN MOET ER NATUURLIJK EEN KNAP ONTWERPJE KOMEN :

 • Aanrader :
  Een erg simpel en superhandige online tuin-tekentool is garDsign.
  Gratis 1 maand trial 2D voor particulier gebruik, daarna jaarabbo (2D € 4,95/j, 3D €8,95/j), er zijn meer versies als jaarabbo.
  Je maakt simpel een 2D lay-out, zet dat simpel in 3D, en veel bomen,planten en materialen zitten al standaard als component in de enorme bibliotheek.
  Alle componenten zijn te koop, je maakt dus iets waarvan je later niet hoeft te denken of dat wel (in die maat) bestaat.
  Je kan zelf beginnen maar ook kiezen uit ruim 300 voorbeeldtuinen om aan te passen, scheelt al een hoop werk.
  Ook kan je simpel je dag/schaduw laten zien en 3D wijzigen.
  Automatische calculatie van alles wat je gebruikt hebt ligt binnen handbereik via hun catalogus, maar je kan ook simpel offerte vragen bij enkele hoveniers.
  Tool staat hier en instructievideo's staan hier. (met dank aan @Wackmack)
 • Gratis SketchUp 3D tekenprogramma en wat beginnetjes hier bijSketchUp-Garden (met dank aan @Ad de Jong)
 • Visio (voorbeeld hier door @MrSleeves).
 • Realtime Landscaping (Voorbeeldvideo`s) (met dank aan @AcXeller ).
.

EN DAN BEGINT HET PLANNEN EN BUDGETTEREN :

Begin zeker op Marktplaats.nl; voor gratis tuintegels in de buurt, mooie planten en hagen die je zelf uitgraaft voor weinig, tweedehands huisjes/schuurtjes, gebruikt gereedschap en nog veel meer.
We blijven immers Nederlanders, en als het goedkoop kan....... d:)b
(Voor de echte krenten moet je trouwens hier zijn ;) )

HANDIGE APPS :

Tuinsms (Android) (Apple) :
Vul je eigen plantenlijst/tuin in en krijg per sms of mail tips over wanneer er wat mee moet gebeuren zoals snoeien, bemesten, etc.

MijnTuin.org (Android) (Apple) :
Sociale app voor je tuin met tips over planten en mogelijkheden een netwerkje te maken (bv. met buurtgenoten of mensen met een soortgelijke tuin) .
Ook creatieve tips, en de MijnTuinApp is het verlengstuk van je digitale tuin op http://www.MijnTuin.org.

Gardroid (Android) (Apple) :
Voor de moestuinier of als je daar mee wilt beginnen.

Pl@ntNet (Webversie) (Android) (Apple)
Een webgebaseerde plantendetermineer-app, gewoon even een foto uploaden van de plant of boom die je hebt of zoekt en dan laten zoeken. Makkelijker kan haast niet. (met dank aan @Ad de Jong )

Apps om inheemse insecten en flora off-line te herkennen dmv foto`s
Iets soortgelijks als PlantNet, maar dan voor expliciet Nederlandse en Belgische flora en fauna.
Voorlopig alleen voor Android
 • ObsMapp is een basismap waar je foto`s/waarnemingen op kunt slaan die automatisch datum en locatie krijgen.
  Je kunt van hier uit foto`s/waarnemingen delen met aangesloten portals of zoeken via een (onderstaande)module door deze te starten.
  Delen gebeurt pas als je weer gewoon internet hebt, hoeft niet in het veld/direct, en er is mogelijkheid tot gebruik van een smartwatch
 • ObsIdentify voor insecten en herkent * Dagvlinders (77 soorten)* Nachtvlinders (1284 soorten)* Lieveheersbeestjes (41 soorten)* Libellen (65 soorten)* Wantsen (183 soorten). De andere groepen insecten worden op familieniveau herkend. Ook worden naast wilde dieren, wilde planten herkend.
 • problemen over de apps kun je in dit forum kwijt of opzoeken.

OM TE KIJKEN :

Jurgen geeft op alle vragen over planten, snoeien en onderhoud antwoord en tips op Tuinmanieren en VT♥Tuinieren.

Wil je zien wat anderen doen met een klein budget in een gewone tuin dan kan je lekker Big Dreams, Small Places bingewatchen op Netflix. (met dank aan @unezra )

PLAGEN.... WANNEER MOET JE ECHT DIREKT INGRIJPEN :

Bij Japanse Duizendknoop, een mooi plantje dat woekert en overal dwars door heen groeit, ook door je gevel.
Heb je deze bestrijdt hem dan, is hij gesetteld dan wordt bestrijding een meerjarenplan met veel gedoe omdat de plant nagenoeg niet reageert op bestrijdingsmethoden.
Het enige dat enigszins lijkt te werken is een Glyfosaat-injectie onderin elke uitloper volgens een woordvoerder uit Amersfoort.
Focus laat in de aflevering "Exotische woekeraars" vanaf 10:10 zien hoe destructief en sterk dit plantje is :X
Vooralsnog woekert hij daar ook lekker door en zijn ze gestopt met bestrijding+schade-calculatie toen het een half miljard euro oversteeg (alleen in Amersfoort....).
Blijven bestrijden dus, in Engeland zijn huizen waar deze Duizendknoop woekert inmiddels onverkoopbaar en ook de bank verleend daar geen hypotheek meer op.

De scheuten zijn wel eetbaar, gekookt smaken ze ietwat naar rabarber.

De Berenklauw is een prachtige schermbloeiende plant.
De gewone inheemse Berenklauw is nuttig, bruikbaar en zelfs eetbaar, maar wil je niet echt in je tuin als je kinderen hebt.
De Reuzen-Berenklauw is een ander verhaal het sap is fototoxisch en veroorzaakt ernstige 2e graads brandwonden bij blootstelling aan zonlicht. Levensgevaarlijk voor spelende kinderen en huisdieren, en je kan er lelijke littekens aan overhouden.
Bestrijden dus deze door zaden snel vermeerderende invasieve soort.

PLANTENZIEKTEN EN PLAGEN :

Heb je ergens last van en weet je niet precies wat het is dan kan je dat determineren via plantenziekten en plagen links.

Schimmels op Fruitbomen

HUIS, TUIN EN KEUKEN BESTRIJDINGSMIDDELLEN DIE WERKEN :

Pure (schoonmaak)azijn werkt goed tegen groene aanslag op tegels etc en tegen onkruid. Het kan wel minder fijn ruiken maar die geur is vrij snel weg.
Het wordt niet opgenomen door het onkruid dus sommige soorten zullen niet (meteen) weg gaan maar na een paar keer behandelen (de aanhouder wint) krijg je ze vaak toch wel weg. (met dank aan @Ad de Jong )
Azijn is niet milieuvriendelijk, vanuit de overheid wordt het afgeraden, bovendien verstoort een teveel het bodemleven ernstig.

Bladluis houdt niet van knoflook, kook knoflook (onder de afzuigkap) en geef het afgekoelde water aan de plant, je hebt geen stank en de plant brengt het via de sapstroom naar de luis. Herhaal tot je luisvrij bent. Een paar gekneusde teentjes begraven doen ook wonderen. Andere natuurlijke methoden.

Spinnen, wie kent ze niet en wie gruwelt er niet soms van......en waar zouden we zijn zonder hun vraatzucht naar insecten.
Ze zijn dus erg nuttig, in het spinnenseizoen kunnen het er wel eens heel veel worden.......
Om ze uit huis te houden meng je water en 8-10 druppels etherische pepermuntolie in een 60cc flesje met pompverstuiver, dan een minuutje schudden. 1x wekelijks rondom kozijnen, deuren (binnen/buiten), muurscheurtjes en plafondranden spuiten is genoeg om ze weg te houden. In het spinnenseizoen/zomer misschien 2x wekelijks spuiten.
Ruikt nog lekker ook, en kan natuurlijk ook buiten gebruikt. (bron Grazia.nl)
Voor buiten kon je AntiSpin kopen, dat is een spinnenwerende biocide, en inmiddels illegaal gezien spinnenwerende middelen niet langer zijn toegestaan maar is nog steeds te koop als Insect Clean Spider Free, dit doodt de spinnen niet, ze nemen wel de benen. (Niet echt een huismiddel,, maar werkt erg goed)
Antispin verkoopt nu Cleanweb dat voornamelijk vervuiling aanpakt, spinnenpoep, webben en vliegenpoep.
Tip: Draag een pet en jas als je de uitbouwplafonds en overkappingen inspuit. Spinnen laten gelijk los en vallen en masse naar beneden op de vlucht. Je hebt je nooit voor kunnen stellen dat er zoveel spinnen leven in jouw huisje buiten.

Schneckenzäune, slakkenwering voor de moestuin.
Tegen naaktslakken helpt ook een bierflesje met een restje bier schuin ingraven, zodat alleen de halsopening zichtbaar is. De slakken komen op het bier af en gaan dood in het flesje. Eventueel statiegeld terugvragen met een met slakken gevuld flesje kan problemen geven.

ZADEN, PLANTEN, STRUIKEN EN BOMEN :

Zoek je plantjes op kleur dan kun je bij Colorful Garden simpel zoeken. (met dank aan @MAZZA )

Dat een citroengeranium helpt tegen muggen is alom bekend.
Wist je dat ze ook in andere geuren te koop zijn voor in de tuin of in huis?Bijvoorbeeld ruikend naar Appel, Citroen, Sinaasappel, Mint, Cola of Chocola?
Ze zijn te koop in Poeldijk.

Zoek je bomen of struiken op bladkleur, bloesem, bloeitijd, vruchten etc. :
 • Van den Berk laat je makkelijk zoeken in hun bomen en struiken-filter met 1600 soorten.
  Ze leveren ook als enige een parasol-boom waar je een tafel onder kan zetten, de Swing Plataan en de Swing Haagbeuk
 • Bomenkwekerij Ten Hoven Bomen laat je ook simpel zoeken naar mogelijkheden of wensen, en daar kan je ze gelijk bestellen op gewenste grootte. Voor Bijzondere Bomen hebben ze een aparte site.
Heb je plantjes, struiken of bomen, en wil je weten hoe die heten:
 • Zoekjeplant.be, flashy site, maar beperkte databank.
 • Wikipedia, vooral handig om op taxonomische namen te zoeken via Google.
 • Soortenbank.nl voor inheemse kruiden en heesters.
 • Bomengids met detailfoto's van bomen.
 • Pl@ntNet, een app waarin je een foto kunt opladen om te laten zoeken.
.
Advies en tips over planten :.
Plantenzaden :.

GRAS EN GRASMATTEN :

Een grasmatje, het leek zo simpel.......
Een biljartlaken in je tuin is gewoon een hoop werk, maar voor die afgunstige blikken van de buren, daar doe je het natuurlijk graag voor. (Let op: Je kan er gek van worden :X )

Wat belangrijk is, is natuurlijk dat de grasmat afwatert, dat kan door doorlatende grond maar op kleigrond kan je problemen krijgen als de verbeterde grondlaag dichtslaat.
Probeer dus als je kleigrond hebt de mat niet helemaal waterpas te leggen, maar zo dat het water weg kan stromen naar waar jij wil mocht de grond dichtslaan, of bij aanhoudende regen.
Een andere goede tip is om een wormenmix in de tuin los te laten.
Na overleg met wormenkwekerij Wasse kreeg ik deze uitleg:
Hij legde uit dat Dendrobena`s horizontale gangen graven, in de bovenste 40 cm van de grond, en zo voor lucht zorgen.
De wormen die verticale gangen graven, die voor afwatering zorgen, zijn Dauwwormen.
Voor compostering van de grond zijn compostwormen nodig.
Voor bodemverbetering hebben ze een speciale mix waar deze 3 soorten wormen in zitten.
Dit zijn de
Eisenia Hortensis, ookwel de Dendrobeana veneta
Eisenia fetida, ofwel een compostworm
Lumbricus terrestris, ofwel een dauwworm


De Webshop van wormenkwekerij Wasse vind je hier.

Vooral op kleigrond is de hulp van deze gravers dus van toegevoegde waarde.
Maar natuurlijk werkt dit voor alle grond, en ook de wormenmest verrijkt de grond op natuurlijke wijze.
Verwacht wel pas na een half jaar tot een jaar hier baat van, en dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel je er uitzet. (met dank aan @pjot1 )

Groener gras dan bij de buren willen we natuurlijk allemaal, maar wat moet je daar precies voor geven?
De link werkt niet meer maar dit is wat er stond en wat het verzorgingsplan is van Wil van Gorkum, ex bestuurslid van Groei&Bloei Tilburg, voor groener gras dan bij de buren:
HET GROENERE GRAS BIJ DE BUREN
Wie wel eens het gazon van Wil van Gorkum (ons ex bestuurslid) heeft gezien, vraagt zich meteen af hoe hij zo’n prachtige grasmat krijgt. “De juiste bemesting”, zegt Wil. Hier is zijn recept:

• Korrelkalk strooien in de maanden november tot met januari; 10 kg per/100 m2 afhankelijk van de zuurgraad is dit de jaarlijkse onderhoudsbehoefte.

• Thomaskali strooien in januari of februari; 5 kg/100 m2. Een fosfaatbemesting voor de ontwikkeling van het wortelstelsel. Dit moet zo vroeg in het jaar omdat het pas na twee maanden begint te werken.

• In maart/april Cultera strooien; 10 kg/100 m2. Dit is een langzaam werkende meststof, die nagenoeg niet uitspoelt tijdens de maartse buien.

• In deze maanden tevens Kieseriet strooien; 5 kg/100 m2. Dit geeft kleur aan het gazon.

• Om de groei direct te bevorderen kan er ook nog Nitrophoska op; 5 kg/100 m2.

• Daarna om de zes weken bijmesten en dit volhouden tot september met een keuze uit Nitrophoska; 5 kg/100 m2 OF Cultera; 10 kg/100 m2 OF 12-10-18 NPK; 5 kg/100 m2.

• Als het gras in de loop van het seizoen wat lichter van kleur wordt kan er weer een keer Kieseriet gestrooid worden; 5 kg/100 m2.

• In het najaar 1x Patentkali strooien 5 kg/100 m2.

U ziet het, je krijgt het niet voor niks, maar dan heb je ook wat; een prachtig gazon, een stevige grasmat, die zeker groener is dan die van de buren. Maar vooral een lust voor het oog.

Met dank aan Wil van Gorkum.
Een verhelderend boekje van Bosschenaar Robbert Lauret, hij geeft lezingen aan mensen die een pronkgazon ambiëren, is 'Groen als gras'
Daar staan alle tips & tricks wbt aanleg en onderhoud in.

Voor sterk mooi gras maai je regelmatig. Maai, maai, maai, maaien is het allerbelangrijkst.
Iets langer gras is veel sterker dan kort gemaaid wbt gebruik, zonbestendigheid en vochtvasthouden. En een golfgreen onderhouden is nog meer werk dan gewoon een mooie grasmat.
Zet je maaier op de hoogste of een na hoogste stand en laat dat zo, vergeet instellen verder.

Ga uit van dat je maximaal 1/3 van de grasspriet af kan maaien.
Zodoende heeft de grasplant nog genoeg blad over voor fotosynthese.
Maai je er meer af dan krijgt je gras eerst een dipje voor het weer uitgroeit.
De groeisnelheid, die verschilt per seizoen en zelfs van de buren met de tuin een andere windrichting op, bepaalt dus het aantal maaibeurten, hou je van kort gras dan moet je vaak maaien.
Wil je van lang naar kort gras doe dat gefaseerd en laat daar een weekje tussen zitten zodat je gras zich vlug aanpast/hersteld. Dan hou je een groene mat ipv bruine vlekken ertussen. (dus optimaal van 15 cm naar 4 cm bij 2 cm groeisnelheid = 15-5 > 12-4 > 10-3 > 9-3 > 8-3 > 6-2 > dan wekelijks twee cm om het op 4 cm te houden)
Gebruik altijd een scherpe maaier, slijp hem twee tot drie keer per jaar. dan heeft je blad minder te lijden en krijg je minder bruine verkleuring aan de snijranden.

Mulch!!! laat de voeding die er al is in je grasmat.
En vaak maaien vergemakkelijkt het mulchen. omdat je al kort afsnijsel hebt dat vergruisd wordt. (mulchen laat de voeding die er is circuleren, voer je het maaisel af dan moet je eens kijken hoeveel kilo dat nu is.......dat moet je met mest en kalk ed weer aanvoeren, naast de jaarlijkse voedingsgiften.)

Geef water als de grond uitgedroogd is of als het gras iets bruin begint te worden, en wat meer in een droge periode in de zomer.
En geef water als dat niet uit de lucht komt, mooi gras heeft 2,5 - 4 cm water per week nodig, meer is echt niet nodig.
Geef dat verdeeld in sproeibeurten en geef pas nieuw als de grond tussen de pollen droog is.
Hou je grasgrond niet continu nat, dat verhoogd de kans op beschadigingen door lopen en rennende beesten en je krijgt lui gras dat geen diepe wortels maakt waardoor je voortaan aan sproeien vast zit.
Koop een regenmeter, hiermee zie je hoeveel centimeter regen er valt of hoeveel je sproeit. Die zet je bv in een verre hoek of ergens in het sproeigebied zodat je kan aflezen hoeveel water je geeft in bv een half uur. Een longdrinkglas oid kan natuurlijk ook.

Wat komt er nog meer bij kijken :The Lawn Care Nut geeft je allerlei tips in het Engels. Van reparatie tot de buren jaloers maken.

Hou voor betaalbaar graszaad de Lidl en de Aldi in de gaten, af en toe biedt de Aldi 2,5 kg Sport/Speelgazon-zaad aan voor 9,99. (Lidl 2kg/7,99)
Teijgetjes ervaring met Park is dat het snel kiemt en mooi gras oplevert, Teijgetje zaait wel ruim en koopt het liefst het zaad ook nog twee weken later dan de aanbieding, dan betaal je zelfs maar 4,50/2,5kg (moet je wel mazzel hebben natuurlijk dat het blijft staan, na één week was het 7,50/2,5kg)

Goedkope ( VDS schaduwgras)zaden en meststoffen als bijv.biologische mest, kalk, kieseriet ed.vind je bij Graszaaddirect.nl

Barenbrug (gras)zaden (BE of NL, ivm verkoopadressen) heeft een speciale grassoort ontwikkeld die hitte en droogte kan doorstaan, en die je dus minder water hoeft te geven om mooi groen te blijven : de [url="Link veranderd naar Nederlandse site."]Water Saver[/url]. Ze hebben ook Mow Saver dat minder snel groeit en dus minder gemaaid hoeft.

MOESTUINEN, GROENTEN, FRUIT EN KRUIDEN :

Nog veel meer vind je in het:

GEREEDSCHAP :

Er is maar één soort gereedschap dat je moet vermijden, namelijk bot gereedschap.......

Zorg altijd dat je gereedschap scherp is, dan doet het wat je verwacht en is dus veiliger, kost het werken ermee minder moeite en krijg je bijvoorbeeld nettere snoeiwonden waar je planten minder last van hebben.
Maar ook die schep gaat makkelijker de grond in.

Voor gemotoriseerd gereedschap geldt een gouden regel :
4takt-machines hebben vanwege het oliereservoir maar een beperkte gebruikshoek : de motor moet 'recht op' blijven anders loopt de olie het luchtfilter of carburateur in, of omgekeerd loopt het tegen de zuigers
Neem voor het zwaardere gereedschap, b. v. grasmaaiers, verticuteerder, grondfrezen e.d., een 4takt-machine. Meestal zijn dit zelfrijdende machines waarbij de motor altijd in dezelfde stand staat.
Deze motortjes zijn vaak duurder, maar wel duurzamer, stiller, laagtoeriger en makkelijker te onderhouden. En er gaat direct loodvrije benzine in.
Voor lichter gereedschap, b.v. grastrimmers, bosmaaiers, kettingzagen e. d., koop je beter een 2takt-machine. Hoewel ze iets meer onderhoud nodig kunnen hebben, ze luidruchtiger zijn en je de juiste mengsmering moet tanken, zijn ze in alle standen te gebruiken en op te bergen.
Vaak leveren ze wel meer kracht bij gelijke cilinderinhoud.

Natuurlijk willen we allemaal het liefst alles van Stihl, Honda, Husqvarna, ed., als het om gemotoriseerd gereedschap gaat.

Wil je betaalbaar omdat je het niet dagelijks gebruikt dan is Kibani misschien wat voor je.
Teijgetje heeft de 50cm / 58cc kettingzaag, de 720m³/h / 42,7cc bladblazer, de tweetakt grondfrees, de 52cc/1,9pk combitool (heggenschaar/kettingzaag/trimmer/bostrimmer met verlengstuk) div veiligheidsaccessoires/toebehoren en is erg tevreden qua prijs/kwaliteit. En twijfelt nu over de 6,5pk hogedrukreiniger en de 196 cc / 4.7 pk grasmaaier.

Voor de gazon-o-fiel heeft Fiskars handige onkruidstekers voor penwortelachtigen die je gazon bezoedelen, bv de Xact of de Smartfit (in hoogte verstelbaar).
Teijgetje heeft de Smartfit.

Fiskars maakt ook een paar superlicht lopende duwmaaiers, de StaySharp Max en de StaySharp Plus, voor als je niet van motorherrie houdt en dat geduw eigenlijk ook niets vind.
Ze gaan "haast vanzelf", je wandelt er achter, en daardoor ook geschikt voor grotere tuinen. Een kind kan de was het gras doen.
Zoals de naam al zegt houden ze zichzelf lang scherp omdat de messen elkaar niet raken.
De Plus werpt voor uit en mulcht alleen, de Max (voorheen Momentum) kan mulchen (voor uitworp) én opvangen (met apart te bestellen opvangbak).
Het fijne van een vóór uitworp is dat je zelf lekker schoon blijft, geen groene voeten en benen dus
De Max komt het dichtst langs de kant van alle duwmaaiers omdat de wielen voor en achter de kooi zitten ipv er naast.
Wel wat duurder dan de gewone Hobbywinkelmaaier maar de sportwagen onder de duwmaaiers. ;) .

VEILIGHEID :

Tuinonderhoud kan gevaarlijk zijn, en dan met name gemotoriseerd onderhoud.
Een ongelukje is zo gebeurd als je even niet oplet of iets niet verwacht.
Bijvoorbeeld tijdens snoeien kan een tak in je oog zwiepen, bij maaien spatten steentjes om je oren, vallende takken kunnen onverwacht zwaar zijn, hakselaars kunnen takken onverwacht snel naar binnen trekken, een bosmaaier of kettingzaag maait/zaagt hout, en dus ook tenen en benen.....
Draag daarom juiste beschermmiddelen voor elke klus.
Handschoenen zijn sowieso handig, je handen blijven heel en je hoeft niet het vuil uit elke porie te schrobben.
Denk ook aan veiligheids-schoenen of veiligheidslaarzen (bv Puroforts zitten geweldig en kan je ook 's winters aan) , bij kettingzagen gebruik je zaaglaarzen, zaagbroek, zaaghelm en zaaghandschoenen, maar ook gewoon bij snoeiwerkzaamheden is een veiligheidsbril of een zaaghelm met vizier een aanrader.
KOX heeft ook goedkopere sets kleding, goedkoper dan een flinke blessure, een nieuw been, of nieuwe tenen of vingers.
DGMOutlet heeft een goede zaaghelm met vizier voor weinig, een matchend nieuw oog is duurder.

En natuurlijk zitten er in de tuin beestjes, gelukkig zijn de meeste in Nederland onschuldig tenzij je natuurlijk een bijen- of wespennest verstoord. }:O
Er is een haast onzichtbare uitzondering......DE TEEK kan ongemerkt een levensbedreigende bacterie overbrengen.
Zorg dus altijd dat teken niet in je kleding kunnen komen!!!
En check na werkzaamheden je lichaam grondig.
Op tekenradar.nl kun je zien of ze in jouw buurt al/veel actief zijn.
Als je in een gebied bent waar bekend is dat teken voorkomen kun je al een hoop ellende voorkomen met bescherming tegen Teken, Steekmuggen en Dazen.
Heb je toch een teekje opgelopen verwijder deze dan zo snel mogelijk op de juiste manier.......zo dicht mogelijk bij de huid de kop vastpakken met een puntige pincet of tekentang en de teek dan rechtstandig rustig uit de huid trekken. Ga niet draaien of verdoven (met jenever bv), grote kans dat er delen achterblijven of dat de teek sappen uitspuugt die ziekteverwekkers bevatten.
Als er een klein stukje kop in de huid achterblijft is dat niet erg, dat komt er vanzelf uit zoals bijvoorbeeld een splinter dat ook doet. Ontsmet wel goed.
Houdt die plek goed in de gaten, maak een notitie in je telefoonagenda met plaats op je lichaam, datum, en eventueel gebied waar je hem opliep, en stel wekelijkse reminders in zodat je niet vergeet die plaats te checken. Je moet zo`n plekje drie maanden in de gaten houden.
Let op het ontstaan van een rode ring of vlek op de huid en let op griepverschijnselen als koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn.
Tip: maak een foto telkens, en sla deze in een mapje Tekenbeet+datum op zodat je het verloop kunt zien over tijd.

En meld het bij tekenradar als je er een vindt of gebeten bent.
Als je de teek enigszins voorzichtig behandeld kun je deze eventueel gelijk laten testen op de Borrelia bacterie, de verwekker van de ziekte van Lyme.

TUINHUISJES, TERRASSEN, BESTRATING EN SCHUTTINGEN :

Voor rabatdelen ed waar je nooit meer naar hoeft om te kijken, nl levenslange garantie, kleurvast, vuilafstotend, hogedrukreinigbaar en onbreekbaar, is Vinyl Siding misschien iets voor je.
De duurdere zijn haast niet van echt te onderscheiden.
De betere komt van KayCan en de importeur zit in Uden

Wilgentenen vlechtwerken: o.a. bij Wilhout en Van Aalsburg.

Bakker De Houthandel, een goedkope houthandel in Hoogkarspel die voor 75 euro extra ook wekelijks in regio`s bezorgd .

Prins Houthandel in Purmerend is goedkoop en maakt ook je eigen ontworpen tuinhuisje (kan op hun site) als bouwpakket voor je op maat.

Goedkope bestrating, in soorten en maten, restpartijen, nieuw of gebruikt(nostalgisch), vind je bij Klinker Concurrent. (Met dank aan @pjot1

DIEREN IN DE TUIN :

Het houden van een paar scharrelkippen scheelt enorm in werk, ze eten bijna alles aan ongedierte en onkruid, daarnaast zijn kippen leuk, hebben een eigen persoonlijkheid en krijg je er makkelijk een band mee.
Bovendien geven ze goeie mest en natuurlijk een lekker eitje. Kippen zijn makkelijk in onderhoud, beetje kippenvoer en water, en gaan zelf hun hok in.
Ze kunnen wel een rommeltje maken als je ze helemaal hun gang laat gaan qua graven, stofbadderen en poepen.
Leuk weetje is dat kippen houden in Amerika haast statussymbool is momenteel her en der....heb je kippen dan heb je een tuin.
En dan natuurlijk wel belachelijk dure raskippen met een high-tech kippenhok vol domotica. :9~
En gezien het huisdieren/knuffeldieren zijn geworden mogen ze natuurlijk gewoon in huis, als ze daar niet poepen. Voor dat laatste kun je kippenluiers kopen......dat ziet er zo uit. _O-

We zijn waarschijnlijk de enige planeet met vogels, ofwel wat over is gebleven van de dinosauriërs, en vogeltjes in je tuin is gewoon erg leuk.
Al is het alleen al om hun mooie gefluit.
Merels, de kleine soorten meesjes en boomkruipertjes fluiten echt een prachtig lied.
Voor de meeste soorten zijn nest- en voerkastjes te vinden/maken, al of niet met webcam, maar let er wel op dat je ze juist ophangt.
En met webcam kan je zelf natuurlijk leuk stiekem meegluren, maar dat via Beleef de Lente en NestkastLive ook aan iedereen laten zien.
Weet je niet of dat, of wat, bij jou kan, dan kan je een vrijwillige tuinvogelconsulent om raad vragen.
Leuke "dure" kant en klare huisje vind je oa, hier en leuke goedkope nestkastjes en voederkastjes bij de Lidl.[list][/list]

VOOR DE LUIE TUINIER :

Ben je hier nieuwsgierig terechtgekomen, heb je niets met al die plantjes, dat vele werk of heb je zelfs geen tuin, dan is dit misschien iets om toch daarbij te kunnen ontspannen. ;)

LEESVOER

.
GoT Topics
Deze kun je alleen zien als je geregisteerd bent en toegang tot de Lounge hebt gekregen.

Heb je goede links of echt werkende huismiddeltjes die iedereen moet weten laat het ons dan weten dan zetten we ze er bij.
En een of twee medeauteurs zijn natuurlijk ook welkom.

[Voor 255% gewijzigd door Teijgetje op 18-09-2022 11:33]

Stay away from negative people, they have a problem for every solution.


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • pjot1
 • Registratie: Augustus 2014
 • Laatst online: 23:11
vinpower schreef op woensdag 6 april 2022 @ 13:32:
Wij zijn ook rustig aan de slag gegaan met onze tuin na de verbouwing. Nu willen wij wat gras plaatsen in onze achtertuin en wil ik een aantal stukken opnieuw bestraten.

In het gekaderde stuk op de foto wil ik wat gras plaatsen maar vraag ik me af wat wijsheid is voor de afwatering. Moet ik het gras wat hoger plaatsen dan de stenen eromheen? Zodat het water niet allemaal richting het gras gaat en dat daar plassen onstaan.

Ook wil ik het stuk opnieuw bestraten waar de tuintafel en stoelen staan. Grindtegels eruit en de stenen hergebruiken die niet meer nodig zijn wanneer het gras er komt. Maar hoe zorg ik nu voor het juiste afschot in de tuin? Ik kom er niet bij hoe ik het touwtje moet uitlijnen. 8)7 [Afbeelding]
Je bestrating moet altijd iets hoger liggen dan je tuin. Anders staat je bestrating onder water bij hevige regenval. ;)

Even een aantal vuistregels qua afschot,
Goot, 0,5%
Tuinen, 1%
Trottoirs, parkeerplaats, 2%
Rijbanen, 3%

In jouw geval zou ik dus gewoon 1% aanhouden. Door een vaste hoogte te gebruiken, bijvoorbeeld onderkant kozijn (1cm lager tegen rotten), kan je hoogtes over waterpassen. Vergeet niet steeds je waterpas om te draaien. Hierdoor haal je eventuele afwijkingen uit je waterpas. Door de lengte te meten kan je dus je hoogte bepalen. 5m is 5cm afschot. :)

Ik kan alles, moet alleen nog een hoop leren.

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee