Toon posts:

[DIY] Het klussende Tweaker Q, A & showcase topic - Deel 6 Vorige deelOverzicht

Pagina: 1 2 3 ... 287 Laatste
Acties:

Acties:
 • +6Henk 'm!

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Nu online

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Mede-auteurs:
 • Jelte,89
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 12-03 22:27

Jelte,89

 • McGryphon
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 01:22

McGryphonWelkom in het Doe-Het-Zelf verzamel en Q&A Topic


Doe-het-Zelf; voor de 1 een reden om 2 linkerhanden te claimen, de ander om de creatieve (en besparende) geest de vrije loop te laten. Tafels, stoelen, complete huis renovaties of wat dacht je van iets simpels als het vervangen van een dop op de deksel van een pan? You name it, er is hier wel een plek voor.

Vorige delen

[HK] \[Doe-Het-Zelf] Het klussende Tweaker Q&A en verzamel topique
[DIY] Het klussende Tweaker Q, A & showcase topic - Deel 2
[TL] [DIY] Het klussende Tweaker Q, A & showcase topic - Deel 3

De rest staat gelinked naast de titel :Y

Wat we hier graag wél zien...

• Kleine vragen over klussen die je aan het doen bent (dus géén gereedschapsvragen, die mogen hier [DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 3 )
• Dilemmas waar je voor staat
Complete showcases (varierend van complete banken tot aan een plank aan de muur :+ )

Wat we hier graag niet zien...

• Vragen over gereedschap (welke boormachine moet ik hebben, is Merk X beter dan Y?)
• Ellenlange progress fotos en updates van grote showcases/projecten. Vanaf nu mogen die een eigen topic in SG krijgen :) (ipv dat we dit topic vol gaan proppen met die informatie)

Waarom zou ik alles zelf doen als het ook door een pro gedaan kan worden?

Toegegeven, het is natuurlijk wel erg relaxed als je een ander ziet werken terwijl je zelf kan liggen chillen op de bank. Ook zijn er klussen die een ware kunst zijn en je gewoon aan iemand moet overlaten of simpelweg omdat het toch wel een beetje gevaarlijk is om het te doen zonder alle juiste voorschriften (main gasleiding vervangen bijv.)

Maar het zelf kunnen bedenken, creëren of repareren van iets voor (vaak) een fractie van de prijs is niet alleen goed voor de portomonnee, het zorgt ook voor een zeker onafhankelijkheid indien er iets mis gaat Met wat basis gereedschap kan je zo 50% van de klussen zelf oplossen zonder daar arbeidsloon aan kwijt te zijn. En zeg nou zelf; hoe stoer is het als je kan zeggen tegen je vrienden en familie, dat niet een dure webshop die steigerhouten bank gemaakt heeft, maar jij?

Maar ik heb 2 linkerhanden!

Zoals iemand al eens eerder aangegeven heeft; de kans dat je 2 linkerhanden hebt is nihil. Ik ben het nog niet tegen gekomen op Wiki :+. Als je de spreekwoordelijke 2 linkerhanden hebt; heb je het wel eens een kans gegeven of denk je bij voorbaat al: Ik kan het toch niet!?

Persoonlijk had ik tot 10 jaar terug nog nooit een hamer of een boormachine vastgehouden. Toch ben ik 4 maanden tezamen met mijn schoonvader bezig geweest ons eerste gekochte huis van top tot teen te renoveren. Een lijst met een aantal dingen die we gedaan hebben:

- Slopen van plafonds
- Opnieuw aanleggen elektra
- Slopen van een schoorsteen en repareren van de vloeren
- Laminaat leggen
- Keuken installeren en bouwen
- Draagmuur slopen en opvangen
- CV installatie aanpassen
- etc.

Toevallig had ik er blijkbaar redelijke aanleg voor en leer ik steeds weer van wat ik gedaan heb. Sterker nog; ik denk dat de meeste wel het gevoel kennen; hmm dat zou ik de volgende keer toch anders doen! (en zo blijf je bezig ;) )

Inspiratie


Een kleine greep uit de woodworking skills en de authentieke schuur van Jelte,89
Houtbewerking
Bouw en constructie
Het dak
Afwerking


Hier de link naar het showcase topic van de schuur
De werkplaatsinrichting van Atmoz


Een bed voor de dochter van L.N.


Terminologie


Kom je een term tegen en weet je bij God niet wat er mee bedoeld wordt? Hieronder een aantal veel voorkomende:

Mooie, Engels geschreven, overzicht van schroeven is hier te vinden.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Screw_Head_-_Torx.svg/40px-Screw_Head_-_Torx.svg.pnghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/Screw_Head_-_Torx_Tamperproof.svg/40px-Screw_Head_-_Torx_Tamperproof.svg.png
Torx
Een torxkop op een schroef bestaat uit een stervormig gat met zes hoekpunten waarin de torxsleutel past. Torx heeft als voordeel een betere overbrenging van de kracht van de schroevendraaier op de schroef en minder kans dat de sleutel uit de schroef schiet. Wel is het belangrijk om er goed op te letten dat de kop goed in de schroef steekt, anders is het makkelijk om de schroefkop of de schroevendraaier te beschadigen. Ook is geen axiale kracht nodig (kracht in de richting van de schroef; zoals wel bij Pozidriv en Phillips schroefkoppen), waardoor ze makkelijker te schroeven zijn als je weinig werkthoogte hebt, en dus makkelijk met een L-sleutel of ratel aan de slag kunt.
Er bestaat ook een torxkop met een puntje in het midden: Tamper Resistant torx (afgekort Torx TR). Deze kunnen niet met een standaard torxsleutel worden losgedraaid, maar er zijn ook L-sleutels en bits met gaatje te krijgen waarmee dat wel gaat.
Veel voorkomende maten voor gewone formaten schroeven zijn T15, T20, en T25.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Screw_Head_-_Pozidrive.svg/40px-Screw_Head_-_Pozidrive.svg.png
Pozidriv / PZ
Ook vaak afgekort met PZ, komt deze kop veel voor. De kop lijkt op het eerste gezicht ook veel op een Phillips (PH) kop, maar een PH schroevendraaier gebruiken op een PZ schroef geeft een slechter contact en kan sneller een schroefkop dol draaien.
Een Pozidriv heeft een extra rib op 45° van de hoofd ribben, wat meer grip en kracht overdracht mogelijk maakt t.o.v. de Phillips schroeven. Dit zie je ook terug in het symbool dat een PZ schroefkop heeft, met een kruis over het 'plus' teken.
Een zekere mate van druk in de richting van de schroef is ook nodig om de schroevendraaier goed op de kop te houden, iets dat niet nodig is voor bv. torx of hex schroeven.
De meest voorkomende maat is de PZ2, maar PZ3 voor grote schroeven en PZ1 voor kleinere schroeven komen ook regelmatig voor.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Screw_Head_-_Phillips.svg
Phillips / PH
Ook vaak afgekort met PH, komt deze kop minder vaak voor bij gewone klussen dan een Pozidriv (PZ) kop, maar wordt veel gebruikt in bv. electronica. De scheiding hier tussen is zeker niet 100%, en je kan ook regelmatig schroeven met een PH kop tegen komen buiten electronica.
De kop lijkt veel op de PZ kop, maar heeft gladde kanten, waar de PZ kop een extra ribje heeft tussen de hoofdribben. Een PZ schroevendraaier gebruiken op een schroef met een PH kop geeft een nog slechtere passing dan andersom, en kan makkelijk leiden tot beschadigingen van de kop of de schroevendraaier.
Een zekere mate van druk in de richting van de schroef is ook nodig om de schroevendraaier goed op de kop te houden, iets dat niet nodig is voor bv. torx of hex schroeven.
De meest voorkomende maat is de PH2, maar PH3 voor grote schroeven en PH1 voor kleinere schroeven komen ook regelmatig voor. PH0 en kleiner zie vaak in electronica terug.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Screw_Head_-_Hex_Socket.svg
Hex
Deze schroefkoppen worden ook vaak inbus of Allen keys genoemd, en hebben een simpele zeskantige vorm. Krachtsoverdracht is minder goed dan bv. een torx schroefkop, en de kans op dol draaien is ook een stuk groter met een hex schroefkop.
Net als de tamper-resistant torx, bestaat ook een hex kop met een puntje in het midden. Dit is voornamelijk om te voorkomen dat mensen iets makkelijk los kunnen draaien, maar bits en sleutels van dit type zijn wel verkrijgbaar.
Veel voorkomende maten voor een hex kop zijn 4, 5, en 6mm.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Screw_Head_-_Slotted.svg
Sleuf, gleuf
Deze simpele sleuf in de kop kwam vroeger een stuk meer voor dan tegenwoordig. Met reden, want de krachtsoverdracht is laag, en zelfs met een goed passende schroevendraaier is het heel makkelijk om uit de kop te schieten. Als je net kracht aan het zetten was, krijg je dan ook al snel krassen op het oppervlak en geschaafde knokkels.
Het ziet er wat netter uit op bv. een deurbeslag dan een PZ of torx kop, maar buiten dat is het devies om deze niet meer te gebruiken.

Handige links!


Voor al je vragen over elektrische installaties, neem even een kijkje in het zustertopic die hiertoe gemaakt is:

Het grote topic voor Elektra huisinstallaties - Deel 1


https://tweakers.net/ext/f/M0XFF2VAIRzyVfUL8cV66Qm9/full.png
Grote webshop met veel pro-apperatuur tegen een scherpe prijs. Gratis verzending vanaf €20,-

https://www.toolstation.nl/ext/image/alpha/toolstation_logo.png
Geliefd om met name de scherpe aanbiedingen van Bosch Blauw accu boormachines en de scherpe prijzen die ze bieden. Goede site om eens te kijken voordat je naar de Gammel rent. Tevens een fijne plek om bulk schroeven in te slaan (Torx van het merk Spax bijv.) Bezorgt in heel Europa en voor BE en NL is het gratis verzenden vanaf 10 euro (daaronder €5,- )


Biedt van alles en nog wat aan op het gebied van gereedschap. Heeft vaak toch wel de laagste prijs en een groot aanbod. Gratis verzenden vanaf €150,- excl. BTW

https://www.powersem.net/conrad-eps.jpg%5D
Welke Tweaker kent Conrad nu niet? Niet alleen voor de kleinere onderdelen om mee te klussen maar ook voor de boortjes, bitjes, schroefjes enz. Gratis verzenden vanaf €25,- met IDEAL


Oud NL bedrijf met een eigen reparatie dienst waardoor eventuele defecten sneller verholpen kunnen worden (itt terugsturen naar de fabrikant). Gratis verzending boven de €50,-

FAQ


Veel vragen komen vaak terug, vandaar dat er nu een FAQ sectie opgenomen is in de TS. Zie je een vraagstuk dat vaak langskomt en wil je een leuk stukje schrijven erover voor de TS? Stuur een DM!
Hoe zit dat nou met het (na) isoleren van een ruimte? Dampopen, dampwerend, dampremmend... Que? (Door @Jelte,89 )
Warme zijde = Binnen, Dampremmende folie
Koude zijde = Buiten, Dampopen folie

Voor het (na) isoleren van je woning/schuur zijn er legio oplossingen en manieren om dit te doen. Voor je aan de slag gaat, kun je het beste voor jezelf op een rij zetten wat je wilt realiseren met de juiste isolatie. In alle gevallen zal isolatie comfort verhogend werken maar niet elke vorm van isolatie kun je zomaar toepassen. Uitgaande van bestaande bouw:
 • Spouwmuur – vloeibare isolatie (pur) of korrels/parels/vlokken/cellulose
 • Voorzetwand – Alle ‘vaste’ vormen van isolatie (glas/steen/PIR/vlas)
Bij een voorzetwand kan natuurlijk elke oplossing gebruikt worden hetzelfde als bij nieuwbouw
Bij een spouwmuur zul je een extern bedrijf in moeten schakelen, (inblaasisolatie) want dit kun je niet zelf, ik ga hier ook niet verder op in, omdat de desbetreffende bedrijven je dit veel beter kunnen vertellen welke isolatie voor jou het meest rendabel is

Wat betreft nieuwbouw/voorzetwand/houtskelet(hsb) zijn er veel verschillende opties in vele prijsklassen.
Hieronder een greep uit de gangbare markt:

Minerale wol
• Glaswol, goedkoopste product op de markt, makkelijk op maat te maken met een speciaal
mes, in verschillende diktes verkrijgbaar, hoe dikker hoe groter de Rc waarde. Veroorzaakt
irritaties bij verwerken (jeuk) ook is het aan te raden een mondkapje te dragen ivm inademen
van deze deeltjes
• Steenwol, ietsje duurder als glaswol, dezelfde voordelen maar niet zo irriterend voor de huid
ook heeft steenwol een betere geluidsisolatie
• Hennepvlas, minerale isolatie op basis van hennep, redelijke Rc, op basis van natuurproduct
en hierom vrij prijzig.

Alle bovenstaande isolaties zijn zowel op rol als per plaat verkrijgbaar, soms inclusief afwerklaag.

Harde/vaste isolatie

• Pur (polyurethaan)
• PIR
• EPS (geëxpandeerd polystyreen)
• XPS (geëxtrudeerd polystyreen)
• Kurk
• Hennep
• Glas/steen/hennep op plaat

Om het beknopt te houden ga ik niet elk product toelichten, maar de korte samenvatting is dat deze platen (door persing) een hoge Rc isolatie behalen.

Doel van deze post gaat vooral over minerale folie omdat je hier goed bedacht moet zijn met het aanbrengen! Deze wol kun je namelijk niet zomaar aanbrengen maar speciale folies moet toepassen.
Een zgn dampremmende* folie en een dampopen* folie. De reden van deze folies is om je constructie (balklaag/gording/wand) te beschermen tegen vocht

Vocht komt/zit in de woning door het douchen, koken, mensen(transpiratie) maar ook door planten. Dit vocht mag niet doordringen in de isolatie omdat het de Rc waarde sterk doet dalen maar bovenal om je constructie te beschermen tegen rot. Hierom pas je dus een dampremmende folie toe aan de warme zijde (binnen) van de isolatie. In het bouwbesluit staat een folie van 0.2mm (200mµ) voorgeschreven. Dit is breeduit verkrijgbaar in verschillende formaten. Let er op dat je de overlappende naden af tapet! Ook de nietjes waarmee je de folie vastzet dien je af te tapen!

(Variant hierop is een dampremmende folie met een aluminium laag, deze heeft een hogere reflectie waarde en wordt veel toegepast in Sauna’s/zwembaden en ruimtes met een hogere klimaatklasse.)

De dampopenfolie is een wat meer complexe folie, dit is vaak een 3 laags folie (polypropyleen) met een micro poreuze tussenlaag. Deze kan ook 4 laags zijn, dan is er vaak een wapening toegevoegd.
(deze micro poreuze tussenlaag is conisch gevormd, vandaar dat het van belang is welke zijde binnen moet, en welke buiten, de kleinste opening van de conus (bedrukte/ingekleurde zijde) moet aan de buitenkant)
De reden dat deze folie zo is opgebouwd is omdat hij dan aan de buitenzijde waterkerend is (slagregen oid) en vanaf de andere kant toch ademend, mocht er onverhoopt toch iets vocht in de isolatie/constructie komen.
Deze folie kan in nagenoeg alle gevallen direct op de minerale isolatie, de zwaardere/dikkere varianten kunnen ook hardere ondergrond toegepast worden (vaak vanaf 130gr/²)

*de dampremmende wordt vaak ook dampdicht genoemd, (niet geheel waar, de enige 2 dampdichte producten zijn glas en staal) De dampopen variant wordt ook wel een ‘spinvlies’ genoemd.
Het vocht krijg je uit de woning dmv ventilatie, vandaar de vaak gehoorde uitdrukking, Isoleren is ventileren!


Handige weetjes!
 • Bij Gamma/Karwei kun je op vertoon van je koop/huurcontract een kortingscoupon van 10% krijgen welke 3 maanden geldig is. Gewoon even bij de infobalie vragen.
 • Lefty loosy, Righty Tighty! (oftewel; linksom is los, rechtsom is vast)
 • Op de dozen van schroeven staat welk bitje er nodig is om te zorgen dat je het bitje niet helemaal kapot draait/danwel de schroef kapot maakt. Bij de betere merken krijg je vaak een bitje meegeleverd in het doosje
 • Torx zorgt ervoor dat er meer kracht van de machine naar de schroef gaat en het er dus makkelijker in gaat. Tevens heeft het bitje veel meer grip waardoor je niet uit de kop kan slippen
 • Doe jezelf een lol en koop geen schroeven bij de bouwmarkt. Je wordt afgezet waar je bijstaat en de kwaliteit is om te janken. Koop ze dan online van een merk waar je vanop aankan (Spax, Heco enz. )
 • Ditzelfde geldt voor plaatmateriaal en houtverwante zaken. Met name balken zijn al krom wanneer je er naar kijkt, voor hetzelfde geld (of minder) is er betere kwaliteit te vinden bij o.a. Jongeneel, Pontmeyer, Raab Karcher of voor onze Zeeuwse vrienden bij de Jager Tolhoek
 • Heb je een aantal stukken nodig uit een plaat hout en kom je er even niet uit? Fear not! Deze website helpt je om het meeste uit je hout te halen. Plaat grootte invoeren, de benodigde stukken en presto!

  https://www.cutlistoptimizer.com/
Disclaimer: Heb je nog leuke toevoegingen die je graag in de TS ziet? Stuur ons een PB of tag ons in een post :)

[Voor 28% gewijzigd door Notna op 21-05-2021 16:29]

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • 3x3
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 04-06-2020

3x3

@McGryphon
De makitabanner werkt nog niet. Wel veel geleerd van de TS. Schroeven komen in het vervolg niet meer van de bouwmarkt :) dankjewel voor het voortzetten van de topic naar een nieuw deel.

| live and give like no one else |


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Joopieboy
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 29-12-2020

Joopieboy

No smoke, no poke

Meeleespost *O*

Het leven is te kort om geduld te hebben!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 10:46

The Eagle

I wear my sunglasses at night

+1 :)
Kwam er vanmiddag achter dat mijn buurman bedrijfsleider is in een technische groothandel. Dat kon nog wel eens erg handig zijn ;)

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Nu online

Notna

Where are you?®

Topicstarter
3x3 schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 20:18:
@McGryphon
De makitabanner werkt nog niet. Wel veel geleerd van de TS. Schroeven komen in het vervolg niet meer van de bouwmarkt :) dankjewel voor het voortzetten van de topic naar een nieuw deel.
Dat is het logo van Kruis.nl, maar ik kan even geen alternatief vinden. Ga ik morgen aanpakken.

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
 • +5Henk 'm!

 • World Citizen
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 20-03 22:10
Ik ben een nieuw gereedschapwandje aan het maken. Het is nog een BETA versie.

- De vuren strookjes achter het gereedschap worden nog vervangen als ik straks alle maten duidelijk heb.
- De vuren omranding gaat in de beits
- De achterwanden gaan in de lak (weet nog niet welke kleur)
- Er komt nog een 3e bord bij links, en dan om de hoek komen nog 3 van deze borden
- Er komt verlichting boven.

Het is wat uit de hand gelopen met hardhout en messing details, maar laten we hopen dat hij dan ook jaren en jaren meegaat.
Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Pi0tr
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 08:11
Notna schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 20:50:
[...]


Dat is het logo van Kruis.nl, maar ik kan even geen alternatief vinden. Ga ik morgen aanpakken.
Alstu:


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 10:46

The Eagle

I wear my sunglasses at night

@McGryphon deze mag ook welin de tipcsevtie:
https://www.zelfbouwinned...en-en-gereedschap/koop-je
Bouwmaat is een groothandel, maar door een deal met Zelfbouw in Nederland kun je er ook als particulier een pas aanvragen.

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


Acties:
 • +1Henk 'm!

Anoniem: 100386

The Eagle schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 21:26:
@McGryphon deze mag ook welin de tipcsevtie:
https://www.zelfbouwinned...en-en-gereedschap/koop-je
Bouwmaat is een groothandel, maar door een deal met Zelfbouw in Nederland kun je er ook als particulier een pas aanvragen.
Daarvoor ga ik altijd naar Stiho. Professionele club, goed advies en voor consumenten gewoon vrij toegankelijk. Niks klantenpas. Bouwmaat is echt niet beter of goedkoper 👍

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Nu online

CurlyMo

www.pilight.org

Als ik hout nodig heb rij ik altijd naar de Goedkoop*. Is even een stukje rijden, maar vergeleken met de standaard bouwmarkten een heel stuk goedkoper. Groothandel, maar zonder problemen ook als particulier te kopen.
https://www.ggoedkoop.nl/

*Overigens de achternaam van de eigenaar, niet zoals bij de Action, enkel merknaam als marketing

[Voor 19% gewijzigd door CurlyMo op 05-05-2020 21:36]

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Nu online

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Thanks, fixed
The Eagle schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 21:26:
@McGryphon deze mag ook welin de tipcsevtie:
https://www.zelfbouwinned...en-en-gereedschap/koop-je
Bouwmaat is een groothandel, maar door een deal met Zelfbouw in Nederland kun je er ook als particulier een pas aanvragen.
CurlyMo schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 21:35:
Als ik hout nodig heb rij ik altijd naar de Goedkoop*. Is even een stukje rijden, maar vergeleken met de standaard bouwmarkten een heel stuk goedkoper. Groothandel, maar zonder problemen ook als particulier te kopen.
https://www.ggoedkoop.nl/

*Overigens de achternaam van de eigenaar, niet zoals bij de Action, enkel merknaam als marketing
Ga ik er morgen in verwerken

[Voor 25% gewijzigd door Notna op 05-05-2020 21:42]

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 10:46

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Anoniem: 100386 schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 21:31:
[...]


Daarvoor ga ik altijd naar Stiho. Professionele club, goed advies en voor consumenten gewoon vrij toegankelijk. Niks klantenpas. Bouwmaat is echt niet beter of goedkoper 👍
Stiho is ook prima idd. Voor beiden geldt: Moet maar net in de buurt zitten. Assortimentsverchil durf ikniks over te zeggen.

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • 1nsane
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 10:45
3x3 schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 20:18:
@McGryphon
De makitabanner werkt nog niet. Wel veel geleerd van de TS. Schroeven komen in het vervolg niet meer van de bouwmarkt :) dankjewel voor het voortzetten van de topic naar een nieuw deel.
Ik haal doorgaans ook doosjes van Spax etc omdat de kwaliteit beter is en de prijs véél beter dan de Gamma. Doorgaans rij ik daar alleen heen als ik écht snel iets nodig heb waarvan ik zéker weet dat ze het hebben.

De Hornbach is 2x zo ver rijden maar (en dat zal heus wel met de filiaalgrootte te maken hebben), ze hebben veel meer kwaliteitsproducten voor ook normale prijzen. Bovendien kan je per filiaal zoeken in welk pad ligt wat je nodig hebt en hoeveel ze exact op voorraad hebben.

De Gamma heeft iets soortgelijks maar hoe vaak ik daar voor jan met de korte achternaam naartoe ben gereden..

Adjust non olet


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Martinusz
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 07:08
Advies nodig over buitenverf, we hebben tuin op zuidwest en zouden wellicht iets van antraciet op kozijnen willen. Maar is dat slim ivm warmte e.d.?

Welk merk raden jullie aan voor lakverf buiten? (Binnen Sigma S2U Nova gebruikt, zeer tevreden over)

Float like a butterfly, sting like a bee.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • BCC
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 10:19


Nou het oude stucwerk eraf (puur zand uit de jaren 60)

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • D_Jeff
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 09:34
Gloeiende.. Wou ik kuddo's uitdelen, gooit iemand het Muiderslot neer.
Niet te geluve zeg :+


----
@Notna Voor de TS wil ik graag dit bankje nomineren:
EJonk schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 18:54:
Zo, mijn quarantine projectje is ook weer af! Had al een paar jaar zo' standaard duo-zitje staan die er meer stond voor het zitten dan dat hij mooi was.. Dus maar wat nieuws gemaakt!

Beetje staal en wat composiet (hout/kunststof) en je hebt een bankje!

[Afbeelding]

[Afbeelding]

Hij weegt zo'n 80kg, maar toch voor het idee met een staalkabel aan de muur, in ieder geval als eerste obstakel. Ik kan weer zitten!

[Voor 84% gewijzigd door D_Jeff op 05-05-2020 22:34]

Hold. Step. Move. There will always be a way to keep on moving


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • JelleMN86
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 01-03 21:59
Martinusz schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 22:10:
Advies nodig over buitenverf, we hebben tuin op zuidwest en zouden wellicht iets van antraciet op kozijnen willen. Maar is dat slim ivm warmte e.d.?

Welk merk raden jullie aan voor lakverf buiten? (Binnen Sigma S2U Nova gebruikt, zeer tevreden over)
Ja hoor dat kan gewoon. Mijn tuindeur is donkerblauw en ook op het zuidwesten. Nergens last van :)
Nu is het een mooi moment om te gaan schilderen. Niet te warm.

Sigma heeft een mooie lak voor buiten namelijk de s2u allure. In hoogglans en zijdeglans te verkrijgen. Maar wellicht is het een idee om ook te kijken naar een verf op basis van lijnolie zoals de oer van wijzonol.

Succes! :)

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • McGryphon
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 01:22
D_Jeff schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 22:32:
Gloeiende.. Wou ik kuddo's uitdelen, gooit iemand het Muiderslot neer.
Niet te geluve zeg :+


----
@Notna Voor de TS wil ik graag dit bankje nomineren:


[...]
Slot Loevestein though :+

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Tartarus
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 21-03 22:56

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • TheJVH
 • Registratie: Mei 2007
 • Laatst online: 10:21
Anoniem: 100386 schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 21:31:
[...]


Daarvoor ga ik altijd naar Stiho. Professionele club, goed advies en voor consumenten gewoon vrij toegankelijk. Niks klantenpas. Bouwmaat is echt niet beter of goedkoper 👍
Heb je voor de Stiho niet een KVK nummer nodig? Alsin: Je kan daar niet gaan winkelen als particulier?

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 100386

TheJVH schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 23:29:
[...]


Heb je voor de Stiho niet een KVK nummer nodig? Alsin: Je kan daar niet gaan winkelen als particulier?
Ik kom er regelmatig, geen kvk nodig gehad. Kan alles kopen op contantbon.

Als je een rekening wilt openen heb je pas kvk nodig.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • matthewk
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 06-03 08:06

matthewk

Ubernoob

Weer een stukje plafond eruit gehaald, de gyproc stond op houten regelwerk op draagbalken die al niet recht waren, in een huis waarin vochtregulatie tot voor kort echt een drama was. Overal scheuren, dus ik wou een plagyp plafondje s plafondje steken en klaar is kees.

Kom ik opeens 2 aftakkingen tegen onder het plafond van de elektriciteit van een groep die niet in deze kamer hoort te zitten. Tot zover het minder leuke nieuws, maar wat pas echt erg is, is dat de L en 0 3 cm ongeisoleerd, zonder wago aan het plafond hingen op enkele centimers van elkaar en dus enkele cm van de houten verdiepingsbalken...

Gezien alle verborgen gebreken die we ondertussen zijn tegengekomen hebben we een advocaat gecontacteerd, maar gezien vrijwel alle van deze gebreken terug te leiden zijn naar werken die 2 eigenaars geleden zijn uitgevoerd kunnen wij juridisch niets.

Consultant - Autogek


Acties:
 • +4Henk 'm!

 • EJonk
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 07:32
CurlyMo schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 19:07:
[...]

Kan je een lijstje maken van materialen?
Ok, gaan we:

- 3x 2m koker 40x40x2mm staal;
- 4x 2m koker 40x40x3mm staal (Ik heb voor de lange overspan een mm dikker gebruikt, puur voor de stevigheid);
- 2x 1m hoekijzer 15x15x3mm staal (Om het doorbuigen van de zitting planken te voorkomen);
- Ongeveer 30cm aan 100x4mm strip staal (Gebogen tot beugels tussen de zitting en rugleuning)
- 3x 4m Vlonderplank massief composiet bankiraibruin houtnerfreliëf;
- 4x Machine voeten "M10 X 55 mm, 48 mm fitting";
- 4x Blanke moer M10;
- +/- 50cm Plakrubber "sbr 50 mmx2" (Koud het composiet op het frame leek me geen goed idee);
- 15x RVS 3.5x 20mm schroef;
- 15x RVS ring M8;
- 15x Kunststof dopje 10mm zwart;
- 12x RVS M10x60 Bout A2-70: Zitting - Beugel - Rugleuning;
- 24x RVS ring M10;
- 12x Kunststof dop M10;
- 4x RVS M8x60 Bout A2-70: Zijkanten - Zitting & Rugleuning;
- 8x RVS ring M8;
- 4x Kunststof dop M8;
- 4x Kunststof ring M8 - Deze ring maakt dat er iets van beweging in het geheel zit, en het geheel niet te star is;
-4x Dop 18mm ( deze zoek ik nog!)

En qua afwerking, alhoewel ik goede ervaring had bij de verzinker/poedercoater, vond ik het veel te duur voor dit project. Ik heb 6 lagen primer en 6 lagen lak gespoten, met spuitbussen van Motip. Naar mijn idee heeft dit genoeg bescherming opgebouwd. Het geheel is - nadat ik laatste doppen gevonden heb - genoeg waterdicht om ook niet aan de binnenkant te gaan roesten. Ik heb alle dopjes een klein beetje vet meegegeven.

Als er interesse is, heb ik een SketchUp file beschikbaar!
D_Jeff schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 22:32:
Gloeiende.. Wou ik kuddo's uitdelen, gooit iemand het Muiderslot neer.
Niet te geluve zeg :+

@Notna Voor de TS wil ik graag dit bankje nomineren:

[...]
Thanks O+ O+

[Voor 9% gewijzigd door EJonk op 06-05-2020 08:16. Reden: Added thnx!]

You can't be happy all the time, they will come and break your legs!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • louzy82
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 08:49
Meeleespost :)

Louzy#2475


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MikeyMan
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 10:59

MikeyMan

Vidi, Vici, Veni

Heb ook een bouwmaat pas. Grote voordeel op dit moment is; er is haast niemand. Geen rijen, heerlijk rustig. En de prijzen zijn vaak een stuk beter dan de praxis of gamma.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • LordSinclair
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 10:23
Notna schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 19:43:

[Afbeelding]
Geliefd om met name de scherpe aanbiedingen van Bosch Blauw accu boormachines en de scherpe prijzen die ze bieden. Goede site om eens te kijken voordat je naar de Gammel rent. Tevens een fijne plek om bulk schroeven in te slaan (Torx van het merk Spax bijv.) Bezorgt in heel Europa en voor BE en NL is het gratis verzenden vanaf 10 euro (daaronder €5,- )
Het is tegenwoordig pas vanaf €20 gratis bezorgd. :)

There's no need to kneel, I'm a very democratic sort of lord.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Tehh
 • Registratie: Maart 2013
 • Niet online
@Notna Winkeltip: de winkels van Bouwcenter hebben (bijna) alles voor de (grote) verbouwing. Je kan er als particulier gewoon terecht, ze hebben de wereld aan bestelmogelijkheden en een beetje bestelling bezorgen ze ook gewoon. Valt onder dezelfde inkooporganisatie als Stiho & Bouwpunt (namelijk 'Veris'). Ook tuin-, badkamer- en keukentegels zijn daarom gewoon te bestellen.
matthewk schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 07:59:
Weer een stukje plafond eruit gehaald, de gyproc stond op houten regelwerk op draagbalken die al niet recht waren, in een huis waarin vochtregulatie tot voor kort echt een drama was. Overal scheuren, dus ik wou een plagyp plafondje s plafondje steken en klaar is kees.

Kom ik opeens 2 aftakkingen tegen onder het plafond van de elektriciteit van een groep die niet in deze kamer hoort te zitten. Tot zover het minder leuke nieuws, maar wat pas echt erg is, is dat de L en 0 3 cm ongeisoleerd, zonder wago aan het plafond hingen op enkele centimers van elkaar en dus enkele cm van de houten verdiepingsbalken...

Gezien alle verborgen gebreken die we ondertussen zijn tegengekomen hebben we een advocaat gecontacteerd, maar gezien vrijwel alle van deze gebreken terug te leiden zijn naar werken die 2 eigenaars geleden zijn uitgevoerd kunnen wij juridisch niets.
Is het wel een verborgen gebrek als de vorige bewoners er zonder problemen gewoond hebben?
De groepen in ons huis zijn ook met de logica van een dronken peuter ingericht. Zo hebben we in de woonkamer drie groepen. De televisie zit op de groep van de 1e verdieping (vanuit een slaapkamer naar beneden doorgetrokken). De lamp bij de televisie zit op de groep van de begane grond, net als een deel van de keuken (uitbouw). De lamp bij de keuken zit echter op de groep van de hal & uitbouw met slaapkamer & badkamer.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MikeyMan
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 10:59

MikeyMan

Vidi, Vici, Veni

LordSinclair schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 08:32:
[...]


Het is tegenwoordig pas vanaf €20 gratis bezorgd. :)
En je moet geen haast hebben ook momenteel. 'Morgen geleverd' hield twee weken geleden een week levertijd in.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • zwahiel
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 21-03 20:03

zwahiel

Eindbaas HK

Keihard de lekkerste!

Nog n tip: naast Spax en Heco die ik hier heb, pak ik voor hout meestal woodies schroeven.

Ik zag mijn aannemer daar mee aan de gang gaan tijdens onze grote verbouwing en heb er een paar geprobeerd en dat werkt helemaal lekker. Ik haal ze bij Jongeneel en mijn Spax bestel ik meestal bij Amazon zelfs.

Laten we weer 's bierbrouwen of gewoon gekke dingen bouwen en knutselen. YEAH!
RIP Lada 2105 "Igor" 31-12-1992 - † 21-02-2014. De nieuwe Igor: Tesla model 3 SR+ 21-08-2020


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • phYzar
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 09:21
Tehh schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 08:43:
Is het wel een verborgen gebrek als de vorige bewoners er zonder problemen gewoond hebben?
Onderstaande link over een koper die klaagt dat hij niet al z'n keukenapparatuur tegelijk kan gebruiken omdat het op 1 groep zit. Niet direct dezelfde situatie, maar de uitleg is wel van toepassing:

https://www.deleeuw.nl/bl...jk-rechters-aan-het-woord
U mag als koper verwachten dat de woning de eigenschappen bezit die voor een 'normaal gebruik' nodig zijn. Hoe vervelend het ook is dat u niet alle apparatuur gelijktijdig kunt gebruiken, ik twijfel er sterk aan om op basis daarvan te concluderen dat het huis niet meer geschikt is voor normaal gebruik.

Dat zou anders kunnen zijn als deze wijze van installeren in strijd is met de NEN normering. Ik vond een interessante uitspraak op: http://deeplink.rechtspra...d=ECLI:NL:GHSHE:2015:3586.

Het geschil gaat over een woning die met een standaard NVM-koopakte was verkocht en waar de elektriciteitsinstallatie was afgekeurd omdat de verkeerde kleuren bedrading waren gebruikt, in strijd met de voorschriften zoals vastgelegd in de NEN 1010. De deskundige beoordeelde de situatie overigens niet direct gevaarlijk voor personen, omdat de installatie was beveiligd door aardlekschakelaars. De rechtbank wijst de eis toe, in hoger beroep overweegt het gerechtshof onder andere: “Onder ‘normaal gebruik’ wordt in het algemeen verstaan dat de veiligheid van de woning in voldoende mate gewaarborgd dient te zijn, dat sprake dient te zijn van een redelijke mate van duurzaamheid en dat het woongenot niet wezenlijk wordt aangetast.” (...) “Het feit dat de veiligheid van de woning in voldoende mate gewaarborgd dient te zijn, betekent wat een elektrische installatie betreft dat ervan mag worden uitgaan dat de bouw van de woning of een verbouwing is geschied met inachtneming van de op dat moment geldende voorschriften (vergelijk HR 25 februari 2005, ECLI:NL:HR:2005:AR5383). Elektriciteit is immers een niet ongevaarlijk iets, terwijl het voor de bruikbaarheid van de woning zeer belangrijk is.

De conclusie van het gerechtshof is dat het gebrek in de elektrische installatie in de weg staat aan een normaal gebruik van de woning in de zin van art. 5.3 van de koopakte. De verkoper is daarom aansprakelijk voor de herstelkosten. “Het feit dat de installatie niet direct gevaarlijk is voor personen doet hier niet aan af, omdat uit het rapport van de deskundige blijkt dat de installatie, ook al levert deze niet direct gevaar voor personen op, toch niet geschikt is voor normaal gebruik.”

Kortom, voor mijn gevoel heeft u geen heel sterke zaak. Maar als blijkt dat de elektrische installatie door deze manier van installatie niet voldoet aan de normen, dan liggen er wellicht juridische kansen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 10:17
Hier ook een TVP :P

Gister begonnen aan overkapping voor houthok.
Dat viel ff tegen zeg :o Maar goed, begin is er. Ik post wel foto's als het toonbaar is :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • jordeeeh
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 11:00
Heerlijk topic om te volgen dit. O+

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Bo0bz
 • Registratie: April 2010
 • Nu online
Tehh schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 08:43:
@Notna Winkeltip: de winkels van Bouwcenter hebben (bijna) alles voor de (grote) verbouwing. Je kan er als particulier gewoon terecht, ze hebben de wereld aan bestelmogelijkheden en een beetje bestelling bezorgen ze ook gewoon. Valt onder dezelfde inkooporganisatie als Stiho & Bouwpunt (namelijk 'Veris'). Ook tuin-, badkamer- en keukentegels zijn daarom gewoon te bestellen.
Als je van plan bent veel te bestellen loont het om een rekening te openen en daarop de 'aannemers' korting te vragen. Zo doet mijn pa dat ook bij het bouwen van zijn nieuwe huis. Hij krijgt iedere maand een verzamelfactuur met een kortingpercentage t.o.v. de reguliere prijzen omdat hij als aannemer in het systeem staat. Dit hebben ze gedaan omdat hij zo veel nodig heeft!

7360wp | 17*320 OZO | 6* 320 WNW | PVoutput | Loria 6008 | Fujitsu AGYG09LV | Gasloos sinds 10-07-2020


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • jsiegmund
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 09-03 20:59
Heb even een praktische vraag. Ben bezig om een BBQ-karretje te bouwen en nu heb ik het vloertje + werkblad gemaakt van vellingdelen. Ik twijfel nog een beetje over de bevestiging.
 • Schroeven van boven is natuurlijk eenvoudig maar zeker voor het blad vind ik dat minder mooi en praktisch, heb liever een zo strak mogelijk oppervlak. Onderop is dat nog wel een optie.
 • Direct schroeven langs onder is geen doen, dan zou ik schroeven door die balk van 7cm moeten gaan jagen
 • Verlijmen heb ik zo mijn twijfels bij? Het hout werkt aardig (vandaar de lijmklemmen op de foto), gaat dat op de lange termijn geen problemen geven? Het wagentje zal altijd buiten staan, weliswaar onder een hoes. Of zou je dan de vellingdelen onderling ook eerst allemaal moeten verlijmen bijvoorbeeld?
 • Ik zou er latjes onder kunnen schroeven om het op die manier bij elkaar te houden en dan die op de een of andere manier aan het frame bevestigen, wordt het geheel wel weer zwaarder door natuurlijk
Maar ik zie vast 1 of 2 handige timmermans oplossingen over het hoofd, dus wellicht dat jullie daar nog leuke ideeën over hebben.

Ter illustratie:

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Speedfightserv
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 09:14
jsiegmund schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 10:23:
Heb even een praktische vraag. Ben bezig om een BBQ-karretje te bouwen en nu heb ik het vloertje + werkblad gemaakt van vellingdelen. Ik twijfel nog een beetje over de bevestiging.
 • Schroeven van boven is natuurlijk eenvoudig maar zeker voor het blad vind ik dat minder mooi en praktisch, heb liever een zo strak mogelijk oppervlak. Onderop is dat nog wel een optie.
 • Direct schroeven langs onder is geen doen, dan zou ik schroeven door die balk van 7cm moeten gaan jagen
 • Verlijmen heb ik zo mijn twijfels bij? Het hout werkt aardig (vandaar de lijmklemmen op de foto), gaat dat op de lange termijn geen problemen geven? Het wagentje zal altijd buiten staan, weliswaar onder een hoes. Of zou je dan de vellingdelen onderling ook eerst allemaal moeten verlijmen bijvoorbeeld?
 • Ik zou er latjes onder kunnen schroeven om het op die manier bij elkaar te houden en dan die op de een of andere manier aan het frame bevestigen, wordt het geheel wel weer zwaarder door natuurlijk
Maar ik zie vast 1 of 2 handige timmermans oplossingen over het hoofd, dus wellicht dat jullie daar nog leuke ideeën over hebben.

Ter illustratie:
[Afbeelding]
Proppen met een proppenboor maken die in gaten passen van de schroef, weet alleen niet of je plank dik genoeg is. Anders lijmen of hele kleine spijkertjes gebruiken

30 x Trina 390wp Op SE en Solis. | MHI 3,5kw


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Goof2000
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 21-03 18:02
Goof2000 schreef op maandag 4 mei 2020 @ 22:03:
[...]


Klopt, ben met 2 gaten zelfs 2x door de PVC pijp heen gegaan.
De ene heb ik geraakt en de UTP kabel die erin zit niet beschadigd, de andere faliekant doorheen geboord.
De eerste heb ik provoseries provisorisch maar naar tevredenheid opgelost.
De tweede ben ik nog druk mee bezig, de cementvloer heb ik inmiddels weg gebikt en wil proberen de twee pvc pijpen langs elkaar heen te krijgen.
Hierbij een foto ter verduidelijking:
[Afbeelding]
Met een hoop kunst en vliegwerk (2 moffen en een flex - skai21 in "[DIY] Het klussende Tweaker Q, A & showcase topic - Deel 5") is het gelukt. Bedankt @skai21
De trekveer zit er inmiddels ook in, nu de UTP kabels erdoorheen trekken en dan het gat dichten met de zak snelcement die ik nog in de schuur heb staan. Of iemand moet een beter advies hebben?


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • DoeEensGek
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 09:46
jsiegmund schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 10:23:
Heb even een praktische vraag. Ben bezig om een BBQ-karretje te bouwen en nu heb ik het vloertje + werkblad gemaakt van vellingdelen. Ik twijfel nog een beetje over de bevestiging.
 • Schroeven van boven is natuurlijk eenvoudig maar zeker voor het blad vind ik dat minder mooi en praktisch, heb liever een zo strak mogelijk oppervlak. Onderop is dat nog wel een optie.
 • Direct schroeven langs onder is geen doen, dan zou ik schroeven door die balk van 7cm moeten gaan jagen
 • Verlijmen heb ik zo mijn twijfels bij? Het hout werkt aardig (vandaar de lijmklemmen op de foto), gaat dat op de lange termijn geen problemen geven? Het wagentje zal altijd buiten staan, weliswaar onder een hoes. Of zou je dan de vellingdelen onderling ook eerst allemaal moeten verlijmen bijvoorbeeld?
 • Ik zou er latjes onder kunnen schroeven om het op die manier bij elkaar te houden en dan die op de een of andere manier aan het frame bevestigen, wordt het geheel wel weer zwaarder door natuurlijk
Maar ik zie vast 1 of 2 handige timmermans oplossingen over het hoofd, dus wellicht dat jullie daar nog leuke ideeën over hebben.

Ter illustratie:
[Afbeelding]
Van onder af in de balk 4cm boren met 10mm boortje. Vervolgens schroef je maar 3cm door de balk heen en daarna in het blad. Als de koppen van de schroef groter zijn natuurlijk een groter boortje nemen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Kaasplank
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
aan de onderzijde in de hoek van balk en vellingdelen een lat maken en die vastschroeven aan balk. Daar van onderen weer de vellingdelen aan vast schroeven.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Exigence
 • Registratie: Juli 2001
 • Nu online

Exigence

dnkroz

jsiegmund schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 10:23:
Heb even een praktische vraag. Ben bezig om een BBQ-karretje te bouwen en nu heb ik het vloertje + werkblad gemaakt van vellingdelen. Ik twijfel nog een beetje over de bevestiging.
 • Schroeven van boven is natuurlijk eenvoudig maar zeker voor het blad vind ik dat minder mooi en praktisch, heb liever een zo strak mogelijk oppervlak. Onderop is dat nog wel een optie.
 • Direct schroeven langs onder is geen doen, dan zou ik schroeven door die balk van 7cm moeten gaan jagen
 • Verlijmen heb ik zo mijn twijfels bij? Het hout werkt aardig (vandaar de lijmklemmen op de foto), gaat dat op de lange termijn geen problemen geven? Het wagentje zal altijd buiten staan, weliswaar onder een hoes. Of zou je dan de vellingdelen onderling ook eerst allemaal moeten verlijmen bijvoorbeeld?
 • Ik zou er latjes onder kunnen schroeven om het op die manier bij elkaar te houden en dan die op de een of andere manier aan het frame bevestigen, wordt het geheel wel weer zwaarder door natuurlijk
Maar ik zie vast 1 of 2 handige timmermans oplossingen over het hoofd, dus wellicht dat jullie daar nog leuke ideeën over hebben.

Ter illustratie:
[Afbeelding]
Aan beide uiteinden een balkje er overheen, en daar doorheen schroeven? Balkje klemt dan de vellingdelen vast. Heb je direct een opstaande rand aan de zijkant zodat er niks af kan vallen. Anders zou ik spijkeren met RVS spijkers (eventueel spijkerpistool).

[Voor 10% gewijzigd door Exigence op 06-05-2020 11:01]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • jsiegmund
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 09-03 20:59
Speedfightserv schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 10:30:
Proppen met een proppenboor maken die in gaten passen van de schroef, weet alleen niet of je plank dik genoeg is. Anders lijmen of hele kleine spijkertjes gebruiken
Proppenboren heb ik (nog) niet. Plankjes zijn 18mm dus heel veel ruimte is er niet, weet niet hoeveel je daar voor nodig hebt? Dat leek me altijd iets voor grotere gaten maar dat ligt misschien aan mijn kennis.
Kaasplank schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 10:44:
aan de onderzijde in de hoek van balk en vellingdelen een lat maken en die vastschroeven aan balk. Daar van onderen weer de vellingdelen aan vast schroeven.
Jup dat is voor het vloertje op zich wel een goed idee denk ik, maar voor het werkblad gaat dat niet op.

Dank voor de snelle reacties, voorlopig houd ik het op spijkers denk ik, die optie was nog niet in me opgekomen maar dat zou prima moeten werken zonder erg zichtbaar te zijn.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • EJonk
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 07:32
jsiegmund schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 10:23:
Heb even een praktische vraag. Ben bezig om een BBQ-karretje te bouwen en nu heb ik het vloertje + werkblad gemaakt van vellingdelen. Ik twijfel nog een beetje over de bevestiging.
 • Schroeven van boven is natuurlijk eenvoudig maar zeker voor het blad vind ik dat minder mooi en praktisch, heb liever een zo strak mogelijk oppervlak. Onderop is dat nog wel een optie.
 • Direct schroeven langs onder is geen doen, dan zou ik schroeven door die balk van 7cm moeten gaan jagen
 • Verlijmen heb ik zo mijn twijfels bij? Het hout werkt aardig (vandaar de lijmklemmen op de foto), gaat dat op de lange termijn geen problemen geven? Het wagentje zal altijd buiten staan, weliswaar onder een hoes. Of zou je dan de vellingdelen onderling ook eerst allemaal moeten verlijmen bijvoorbeeld?
 • Ik zou er latjes onder kunnen schroeven om het op die manier bij elkaar te houden en dan die op de een of andere manier aan het frame bevestigen, wordt het geheel wel weer zwaarder door natuurlijk
Maar ik zie vast 1 of 2 handige timmermans oplossingen over het hoofd, dus wellicht dat jullie daar nog leuke ideeën over hebben.

Ter illustratie:
[Afbeelding]
Waarom is vanaf onder geen optie? Voorboren met een kleine diameter (spoed schroef) en daarna wat breder (net zo breed als de kop). Als je het rustig aan doet kan dit prima. Tape op de boor ter indicatie van de diepte. Zeker even met reststukjes proberen.

Anders ouderwets pen en gat verbinding? Kan ook prima, en laat zich prima lijmen!

You can't be happy all the time, they will come and break your legs!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • jbdeiman
 • Registratie: September 2008
 • Nu online
jsiegmund schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 10:23:
Heb even een praktische vraag. Ben bezig om een BBQ-karretje te bouwen en nu heb ik het vloertje + werkblad gemaakt van vellingdelen. Ik twijfel nog een beetje over de bevestiging.
 • Schroeven van boven is natuurlijk eenvoudig maar zeker voor het blad vind ik dat minder mooi en praktisch, heb liever een zo strak mogelijk oppervlak. Onderop is dat nog wel een optie.
 • Direct schroeven langs onder is geen doen, dan zou ik schroeven door die balk van 7cm moeten gaan jagen
 • Verlijmen heb ik zo mijn twijfels bij? Het hout werkt aardig (vandaar de lijmklemmen op de foto), gaat dat op de lange termijn geen problemen geven? Het wagentje zal altijd buiten staan, weliswaar onder een hoes. Of zou je dan de vellingdelen onderling ook eerst allemaal moeten verlijmen bijvoorbeeld?
 • Ik zou er latjes onder kunnen schroeven om het op die manier bij elkaar te houden en dan die op de een of andere manier aan het frame bevestigen, wordt het geheel wel weer zwaarder door natuurlijk
Maar ik zie vast 1 of 2 handige timmermans oplossingen over het hoofd, dus wellicht dat jullie daar nog leuke ideeën over hebben.

Ter illustratie:
[Afbeelding]
Kan je niet 2 (dunne) balkjes aan beide kanten van de 'inhammetjes' in de vloerdelen, eronder vastmaken? Wordt er niet gelijk veel zwaarder van, het hout kan ook nog steeds werken (zit niet vast aan het onderdeel) en wanneer je m moet verplaatsen en te zwaar vindt, kan je eenvoudig (door de vloer iets omhoog te halen en te kantelen) de vloer er uit halen. Als je de balkjes netjes op maat maakt is de vloer er stak in vast te drukken. Mocht je later iets willen veranderen (of bijv. een hogere bbq krijgen, waardoor de vloer niet meer goed past) dan kan je dit eenvoudig aanpassen.

Simpel gezegd, zorg je dat je vloerdeeltje 1 geheel vormt, die je er in kan leggen (of klemmen als je de onderbalkjes netjes op maat hebt)

[Voor 19% gewijzigd door jbdeiman op 06-05-2020 11:48]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MikeyMan
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 10:59

MikeyMan

Vidi, Vici, Veni

Overigens, mbt schoeven; mijn lokale bouwmarkt is overgestapt van DynaPlus naar ProfTec.
Kan er eerlijk gezegd weinig ervaringen over vinden, maar voelt nooit zo lekker als iets waar je aan gewend bent en van op aan kan, verandert.

Kent iemand dit merk?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Speedfightserv
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 09:14
jsiegmund schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 11:22:
[...]


Proppenboren heb ik (nog) niet. Plankjes zijn 18mm dus heel veel ruimte is er niet, weet niet hoeveel je daar voor nodig hebt? Dat leek me altijd iets voor grotere gaten maar dat ligt misschien aan mijn kennis.


Dank voor de snelle reacties, voorlopig houd ik het op spijkers denk ik, die optie was nog niet in me opgekomen maar dat zou prima moeten werken zonder erg zichtbaar te zijn.
ik heb het bij plinten gedaan maar die waren wel 2,5 a 3 cm dik.

pak anders hele kleine spijkertjes en sla deze schuin naast de 'tong' wel goed opletten dat de groef er nog goed op past. Met een drevel kan je ze er dieper in slaan.

[Voor 4% gewijzigd door Speedfightserv op 06-05-2020 12:07]

30 x Trina 390wp Op SE en Solis. | MHI 3,5kw


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 07:22

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

deeltje 6 alweer *O* ik ben aan boord :)

d:)b

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • vso
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online

vso

tja...

deelt 6 ? hmmm oke

Tja vanalles


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Denniz0229
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 21-03 16:04
MikeyMan schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 11:48:
Overigens, mbt schoeven; mijn lokale bouwmarkt is overgestapt van DynaPlus naar ProfTec.
Kan er eerlijk gezegd weinig ervaringen over vinden, maar voelt nooit zo lekker als iets waar je aan gewend bent en van op aan kan, verandert.

Kent iemand dit merk?
je moet ook geen schroeven bij de bouwmarkt kopen :+
zijn vaak 2x zo duur als knappe van de groothandel.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MikeyMan
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 10:59

MikeyMan

Vidi, Vici, Veni

Denniz0229 schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 13:36:
[...]

je moet ook geen schroeven bij de bouwmarkt kopen :+
zijn vaak 2x zo duur als knappe van de groothandel.
Tsjah, soms heb ik gewoon schroeven nodig.
En ik kan ze ook per stuk kopen.

Daarnaast; het is een goed gesorteerde private bouwmarkt. Geen Praxis of Gamma.

Maargoed, dat was ook de vraag niet :+

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Denniz0229
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 21-03 16:04
MikeyMan schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 13:45:
[...]


Tsjah, soms heb ik gewoon schroeven nodig.
En ik kan ze ook per stuk kopen.

Daarnaast; het is een goed gesorteerde private bouwmarkt. Geen Praxis of Gamma.

Maargoed, dat was ook de vraag niet :+
maar als je in dit topic zit dan dan heb je toch meer behoefte aan een hele doos :P
tenzij je een hele speciale schroef wilt dit zo exotisch dat je er echt maar 2 nodig heb.
hier geld voor schroeven in ieder geval, er is geen betere raad als voorraad.

maar inderdaad beetje off-topic dit

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Alsjemenou
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 24-06-2021
jsiegmund schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 10:23:
Heb even een praktische vraag. Ben bezig om een BBQ-karretje te bouwen en nu heb ik het vloertje + werkblad gemaakt van vellingdelen. Ik twijfel nog een beetje over de bevestiging.
 • Schroeven van boven is natuurlijk eenvoudig maar zeker voor het blad vind ik dat minder mooi en praktisch, heb liever een zo strak mogelijk oppervlak. Onderop is dat nog wel een optie.
 • Direct schroeven langs onder is geen doen, dan zou ik schroeven door die balk van 7cm moeten gaan jagen
 • Verlijmen heb ik zo mijn twijfels bij? Het hout werkt aardig (vandaar de lijmklemmen op de foto), gaat dat op de lange termijn geen problemen geven? Het wagentje zal altijd buiten staan, weliswaar onder een hoes. Of zou je dan de vellingdelen onderling ook eerst allemaal moeten verlijmen bijvoorbeeld?
 • Ik zou er latjes onder kunnen schroeven om het op die manier bij elkaar te houden en dan die op de een of andere manier aan het frame bevestigen, wordt het geheel wel weer zwaarder door natuurlijk
Maar ik zie vast 1 of 2 handige timmermans oplossingen over het hoofd, dus wellicht dat jullie daar nog leuke ideeën over hebben.

Ter illustratie:
[Afbeelding]
Ik zou het simpel houden: of je kan vanaf de onderkant de plank in boren of je slaat er gewoon spijkers in met verloren koppen. Je hebt geen lange schroeven nodig. Even stukje voorboren met een boor die breder is dan de kop van je schroef, daarna met een kleiner diameter voorboren. Eventueel kan je de verloren kop er verder indrukken door een centerpunt te gebruiken.

Ter illustratie van het voorboren; groen is de schroef en het rode gedeelte is dat je voorboort. Zoals je kunt zien is de helft van de balk voorgeboort in een groter diameter.

[Voor 15% gewijzigd door Alsjemenou op 06-05-2020 14:22]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • TommyGun
 • Registratie: Mei 2004
 • Nu online

TommyGun

Stik er maar in!

Pfff dadelijk is deze periode van verplicht thuiswerken alweer om alvorens ik alle klusjes thuis heb kunnen doen :+

#afstelgedrag

“In a world without walls and fences, who needs Windows and Gates".


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Valorian
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online
jsiegmund schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 10:23:
Heb even een praktische vraag. Ben bezig om een BBQ-karretje te bouwen en nu heb ik het vloertje + werkblad gemaakt van vellingdelen. Ik twijfel nog een beetje over de bevestiging.
 • Schroeven van boven is natuurlijk eenvoudig maar zeker voor het blad vind ik dat minder mooi en praktisch, heb liever een zo strak mogelijk oppervlak. Onderop is dat nog wel een optie.
 • Direct schroeven langs onder is geen doen, dan zou ik schroeven door die balk van 7cm moeten gaan jagen
 • Verlijmen heb ik zo mijn twijfels bij? Het hout werkt aardig (vandaar de lijmklemmen op de foto), gaat dat op de lange termijn geen problemen geven? Het wagentje zal altijd buiten staan, weliswaar onder een hoes. Of zou je dan de vellingdelen onderling ook eerst allemaal moeten verlijmen bijvoorbeeld?
 • Ik zou er latjes onder kunnen schroeven om het op die manier bij elkaar te houden en dan die op de een of andere manier aan het frame bevestigen, wordt het geheel wel weer zwaarder door natuurlijk
Maar ik zie vast 1 of 2 handige timmermans oplossingen over het hoofd, dus wellicht dat jullie daar nog leuke ideeën over hebben.

Ter illustratie:
[Afbeelding]
In het vorige Klustopic poste @colvano een hele fraaie werkbank, daar zaten volgens mij mooie oplossingen bij voor jouw 'probleem'. Zie ook deze IMGUR: https://imgur.com/gallery/78a7qGP

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • jsiegmund
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 09-03 20:59
Valorian schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 15:46:
[...]


In het vorige Klustopic poste @colvano een hele fraaie werkbank, daar zaten volgens mij mooie oplossingen bij voor jouw 'probleem'. Zie ook deze IMGUR: https://imgur.com/gallery/78a7qGP
Bedankt voor de link en ik heb @colvano zijn project met interesse gevolgd en heb een soortgelijke werkbank op mijn verlanglijstje / kluslijstje toegevoegd. Maar ontopic staat er volgens mij nergens beschreven hoe hij zijn vloertje gefixeerd heeft en ik vermoed eigenlijk dat dat vloertje los in het frame ligt aangezien een plaat multiplex gewoon netjes recht ligt, in tegenstelling tot mijn douglas vellingdelen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • McGryphon
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 01:22
@jsiegmund hoezo is schroeven van onderaf geen doen? Ik heb gewoon schroeven tot 120mm liggen, zo exotisch is dat niet. Gewoon 5x80 RVS schroeven er in van onderaf en je bent er :)

Verlijmen moet je zeker niet doen ivm werken van het hout inderdaad. Zèker buiten niet.

En houd er rekening mee dat de luchtvochtigheid momenteel idioot laag is, dus als je hout geacclimatiseerd is zou ik wat millimeters ruimte houden voor het onvermijdelijke uitzetten als het weer vochtiger wordt.

Momenteel op het werk al een paar keer naar klanten teruggemoeten wiens tafelbladen waren gaan scheuren. Aanhoudend gortdroge lucht is niet ideaal voor ons :X
jsiegmund schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 16:07:
[...] aangezien een plaat multiplex gewoon netjes recht ligt, in tegenstelling tot mijn douglas vellingdelen.
Hoe krom zijn je vellingdelen eigenlijk? En waarom is dat nog niet vlak gemaakt dan? :P

Tafelbladen schroeven we altijd alles gewoon in de onderkant op werk. Nooit hout haaks op elkaar verlijmen over grotere lengtes dan een enkele verbinding, dat gaat 95+% van de tijd trekken en scheuren :)

[Voor 28% gewijzigd door McGryphon op 06-05-2020 16:11]

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • jsiegmund
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 09-03 20:59
Oh goed punt van de luchtvochtigheid, daar ga ik zeker rekening mee houden. En tja, op zich is schroeven natuurlijk best mogelijk maar vind het een beetje zonde om 5x80 te moeten gebruiken om een plankje van 18mm op z'n plek te houden terwijl je met een klein spijkertje hetzelfde resultaat bereikt :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Martinusz
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 07:08
jsiegmund schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 16:12:
Oh goed punt van de luchtvochtigheid, daar ga ik zeker rekening mee houden. En tja, op zich is schroeven natuurlijk best mogelijk maar vind het een beetje zonde om 5x80 te moeten gebruiken om een plankje van 18mm op z'n plek te houden terwijl je met een klein spijkertje hetzelfde resultaat bereikt :)
Ik denk dat je ze ook niet allemaal hoeft vast te maken? ze zitten in elkaar geschoven toch?
Buitenste 2 vastzetten niet voldoende?

Float like a butterfly, sting like a bee.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • McGryphon
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 01:22
Martinusz schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 16:22:
[...]

Ik denk dat je ze ook niet allemaal hoeft vast te maken? ze zitten in elkaar geschoven toch?
Buitenste 2 vastzetten niet voldoende?
Als je enkel de twee buitenste vastzet en het spul wordt vochtig, komt het direct bol te staan :)

N.B. tenzij je het dik in de jachtlak zet of epoxy iets dergelijks zal het hout altijd vochttransmissie met de buitenlucht hebben en derhalve blijven werken. Olie/was/beits bieden maar beperkt bescherming daartegen.

[Voor 23% gewijzigd door McGryphon op 06-05-2020 16:26]

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • thespeed
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 23:54
The Eagle schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 21:26:
@McGryphon deze mag ook welin de tipcsevtie:
https://www.zelfbouwinned...en-en-gereedschap/koop-je
Bouwmaat is een groothandel, maar door een deal met Zelfbouw in Nederland kun je er ook als particulier een pas aanvragen.
Bedankt voor de tip

In hoeverre kijken ze bij de aanvraag hoeveel je bij hun gaat besteden?
Zelf thuis weleens aan het klussen maar het is niet echt een klusproject >:)
Nu kun je het eerlijk invullen maar ik vraag me dan af als je zo'n pas krijgt.
Je kunt natuurlijk ook niet eerlijk zijn maar kun je hier problemen mee krijgen?

Iets met hoeveel ben je van plan te investeren minder 2500 euro, tussen de 2500 en 5000 euro en ga zo maar door.
Zie hun aanvraagformulier:

http://eepurl.com/VtLhb

Eerlijkheid duurt het langst maar je kunt ook te eerlijk zijn ;)
Tegenwoordig is dat altijd wel een lastige

[Voor 3% gewijzigd door thespeed op 06-05-2020 16:26]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • EJonk
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 07:32

You can't be happy all the time, they will come and break your legs!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Valorian
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online
jsiegmund schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 16:07:
[...]


Bedankt voor de link en ik heb @colvano zijn project met interesse gevolgd en heb een soortgelijke werkbank op mijn verlanglijstje / kluslijstje toegevoegd. Maar ontopic staat er volgens mij nergens beschreven hoe hij zijn vloertje gefixeerd heeft en ik vermoed eigenlijk dat dat vloertje los in het frame ligt aangezien een plaat multiplex gewoon netjes recht ligt, in tegenstelling tot mijn douglas vellingdelen.
Vloertje zag ik inderdaad geen foto van onderkant. Maar ik zag wel her en der oplossingen aan bovenkant met van die metalen hoekprofieletjes. Misschien is dat iets?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Cyberpope
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Cyberpope

When does the hurting stop??

The Eagle schreef op dinsdag 5 mei 2020 @ 21:26:
@McGryphon deze mag ook welin de tipcsevtie:
https://www.zelfbouwinned...en-en-gereedschap/koop-je
Bouwmaat is een groothandel, maar door een deal met Zelfbouw in Nederland kun je er ook als particulier een pas aanvragen.
Dat is een gouden tip....

With so many things coming back in style, I can't wait till loyalty, intelligence and morals become a trend again.......


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • vso
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online

vso

tja...

Cyberpope schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 17:51:
[...]

Dat is een gouden tip....
hierdoor heb ik al een 5 jaar de bouwmaat toegang ..

Tja vanalles


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • colvano
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 20-03 21:59
@Valorian
jsiegmund schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 16:07:
[...]


Bedankt voor de link en ik heb @colvano zijn project met interesse gevolgd en heb een soortgelijke werkbank op mijn verlanglijstje / kluslijstje toegevoegd. Maar ontopic staat er volgens mij nergens beschreven hoe hij zijn vloertje gefixeerd heeft en ik vermoed eigenlijk dat dat vloertje los in het frame ligt aangezien een plaat multiplex gewoon netjes recht ligt, in tegenstelling tot mijn douglas vellingdelen.
Buiten en binnen is inderdaad een groot verschil. Hier enkel een paar schroeven om de plaat vlak te trekken maar deze ligt sowieso klem.

Ik heb ook zo geen oplossing. Je zou de vellingdelen kunnen lijmen en dan in het midden met een schroef van onder vastzetten? Volgens mij kan het dan voldoende werken.

Edit: hier wat meer en duidelijkere foto’s van de werkbank built: https://imgur.com/gallery/BUCYi6l

[Voor 4% gewijzigd door colvano op 06-05-2020 18:35]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • DoeEensGek
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 09:46
vso schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 18:21:
[...]

hierdoor heb ik al een 5 jaar de bouwmaat toegang ..
Is bouwmaat ook een beetje voordelig? :Y) Ben natuurlijk een echte gierige hollander. O-)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Joopieboy
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 29-12-2020

Joopieboy

No smoke, no poke

DoeEensGek schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 18:53:
[...]

Is bouwmaat ook een beetje voordelig? :Y) Ben natuurlijk een echte gierige hollander. O-)
Ze kunnen niet mee met de internet prijzen, maar hebben wel een goed assortiment en als je eens iets nodig hebt kan het verdomd handig zijn. :)

Het leven is te kort om geduld te hebben!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Alsjemenou
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 24-06-2021
Ik ga altijd naar Bouwcenter Concordia. Goede prijzen, kundig personeel en ook toegankelijk voor particulieren.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Ik ben bezig met mijn Corona bezigheidstherapie. Ik heb het kippenhok gesloopt en een heleboel onkruid weggehaald. En de helft ingezaaid met Vlinderbloemen etc. Nu de andere helft. Ik wil daar een speelhuisje maken voor mijn twee kinderen.

Hieronder een sketchup model van mijn ontwerp. Het frame wil ik maken van 100x100 douglas palen. De niet constructieve delen maak ik van hout dat ik nog heb liggen. Zo wordt het een mooi mengelmoesje.

Voordeel voor de constructie is dat ik een muur van de schuur van de buren kan gebruiken om het geheel aan vast te maken. Daar komt dus ook een balk tegenaan en vanuit daar kan ik alles op gaan bouwen.

Ik wil hout gaan halen, maar eerst graag jullie mening over de constructie. Tips voor aanpassingen? Kan het minder lomp (of moet het juist lomper?)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Kupauw
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 21-03 12:28
Allen, een korte vraag.

Ik heb vandaag een nieuw kruipruimte luik besteld van het materiaal HPL. Boven op dit nieuwe luik moet ik nog 2,5cm ophogen om de deurmat op de zelfde hoogte te krijgen als de vloer, de grote van deze extra te plaatsen plaat moet zijn 120x62x2,5.

Ik vraag mij af met welk materiaal ik dit het beste kan doen. Ik kan uiteraard weer voor HPL kiezen maar dit is best prijzig. Kan ik dit ook doen met bijvoorbeeld EVA Foam ?

Ik zie dat dit materiaal waterbestendig is maar niet of het stevig genoeg is om op te staan, en of het dus niet te ver doorzakt met wat gewicht erop.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Nu online

CurlyMo

www.pilight.org

Kupauw schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 20:40:
Allen, een korte vraag.

Ik heb vandaag een nieuw kruipruimte luik besteld van het materiaal HPL.
Waarom heb je gekozen voor HPL voor een kruipruimte luik? Ik had in een vorig huis gewoon 16mm multiplex gepakt.

Hoe dik is die plaat?

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Kupauw
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 21-03 12:28
CurlyMo schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 20:42:
[...]

Waarom heb je gekozen voor HPL voor een kruipruimte luik? Ik had gewoon 16mm multiplex gepakt.

Hoe dik is die plaat?
Er ligt nu ook multiplex is maar de kruipruimte is af en toe (met slecht weer) vochtig. Hierdoor is de plaat vies en er staat schimmel op, dit komt ook de geur niet ten goede. die HPL plaat zelf is ook 25mm dik.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Nu online

CurlyMo

www.pilight.org

Kupauw schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 20:45:
[...]


Er ligt nu ook multiplex is maar de kruipruimte is af en toe (met slecht weer) vochtig. Hierdoor is de plaat vies en er staat schimmel op, dit komt ook de geur niet ten goede. die HPL plaat zelf is ook 25mm dik.
Je hebt hem al liggen dus misschien voor andere lezers hier. Was tuinhout geen optie geweest?

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • vso
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online

vso

tja...

DoeEensGek schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 18:53:
[...]

Is bouwmaat ook een beetje voordelig? :Y) Ben natuurlijk een echte gierige hollander. O-)
Laat ik het zo zeggen, hornbach = goedkoop maar daar is de kwaliteit ook naar ..


Bij bouwmaat helpen ze je van A tot Z, lid worden heeft me nog geen windeieren gelegd.

Tja vanalles


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Kupauw
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 21-03 12:28
CurlyMo schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 20:46:
[...]

Je hebt hem al liggen dus misschien voor andere lezers hier. Was tuinhout geen optie geweest?
Ik denk dat ik je antwoord niet goed heb gelezen. Je bedoeld bovenop die HPL plaat multiplex te gebruiken?

[Voor 24% gewijzigd door Kupauw op 06-05-2020 20:49]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Nu online

CurlyMo

www.pilight.org

Kupauw schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 20:49:
[...]


Ik denk dat ik je antwoord niet goed heb gelezen. Je bedoeld bovenop die HPL plaat multiplex te gebruiken?
Nee, ik denk dat HPL gewoon een hele dure oplossing is geweest voor iets wat ook met multiplex, tuinhout, e.d. had gekund. Als iemand dit topic door spit voor kruipluik oplossingen, dan hoop ik niet dat iedereen massaal aan de HPL gaat :p

Wat er bovenop kan doen. Alles wat opvult zou ik zeggen. Zolang je met een wasmachine in je hand op de HPL plaat durft te staan is alles wel prima.

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • vso
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online

vso

tja...

Jeltel schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 20:36:
Ik ben bezig met mijn Corona bezigheidstherapie. Ik heb het kippenhok gesloopt en een heleboel onkruid weggehaald. En de helft ingezaaid met Vlinderbloemen etc. Nu de andere helft. Ik wil daar een speelhuisje maken voor mijn twee kinderen.

Hieronder een sketchup model van mijn ontwerp. Het frame wil ik maken van 100x100 douglas palen. De niet constructieve delen maak ik van hout dat ik nog heb liggen. Zo wordt het een mooi mengelmoesje.

Voordeel voor de constructie is dat ik een muur van de schuur van de buren kan gebruiken om het geheel aan vast te maken. Daar komt dus ook een balk tegenaan en vanuit daar kan ik alles op gaan bouwen.

Ik wil hout gaan halen, maar eerst graag jullie mening over de constructie. Tips voor aanpassingen? Kan het minder lomp (of moet het juist lomper?)

[Afbeelding]
mooi idee,

ik weet niet of je jongens/meisjes hebt .. maar denk bv aan een schommel, een (klim) net .. plek waar je kan schuilen tegen regen/wind .. dingen die je met een paar schroeven oid .. later er bij kan zetten.
- garage voor skelter, fiets(en)
- plek voor (buiten) speelgoed ?
- touw met knopen (klimmen)

Hoe "warm" word het dak/vloer .. (staat het vol in de zon?) magneetverf / krijtbord ..

Paar dingen die me zo binnen schieten .. kortom ik zou het een "hang" plek maken die een kind tot 12 jaar (en op feestjes in de tuin) benut kan worden ..

Of kan dubbelen als klikko opslag (later), tuin gereedschap etc etc .. eventeel met een een kleine aanpassing.

ik zeg niet dat je wat moet wijzigen (huidge is mooi) maar opties hebben is goed

paar dingen die ik zo kan verzinnen

Tja vanalles


Acties:
 • +10Henk 'm!

 • jsiegmund
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 09-03 20:59
Opgelost. Vloertje krapper gezaagd, van binnenuit 4 latjes rondom geschroefd waar het vloertje op leunt. Daar nog een paar schroeven in om hem vlak te trekken en voila, netjes :) Sowieso handiger op deze manier ivm de zijkanten, had het eerder moeten bedenken :+ dank voor de tips!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Ethnocentrix
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 08:14

Ethnocentrix

Rijkserkend prutser

Kupauw schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 20:40:
Allen, een korte vraag.

Ik heb vandaag een nieuw kruipruimte luik besteld van het materiaal HPL. Boven op dit nieuwe luik moet ik nog 2,5cm ophogen om de deurmat op de zelfde hoogte te krijgen als de vloer, de grote van deze extra te plaatsen plaat moet zijn 120x62x2,5.

Ik vraag mij af met welk materiaal ik dit het beste kan doen. Ik kan uiteraard weer voor HPL kiezen maar dit is best prijzig. Kan ik dit ook doen met bijvoorbeeld EVA Foam ?

Ik zie dat dit materiaal waterbestendig is maar niet of het stevig genoeg is om op te staan, en of het dus niet te ver doorzakt met wat gewicht erop.
Ik zou d'r gewoon een plaat watervast verlijmd multiplex op leggen. Als je bang bent voor vocht of schimmel kan je het altijd even in de grondverf zetten.

Waarom trouwens niet gewoon een kant en klaar luik?

You know you're an engineer if you have no life & can prove it mathematically.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
vso schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 21:04:
[...]

mooi idee,

ik weet niet of je jongens/meisjes hebt .. maar denk bv aan een schommel, een (klim) net .. plek waar je kan schuilen tegen regen/wind .. dingen die je met een paar schroeven oid .. later er bij kan zetten.
- garage voor skelter, fiets(en)
- plek voor (buiten) speelgoed ?
- touw met knopen (klimmen)

Hoe "warm" word het dak/vloer .. (staat het vol in de zon?) magneetverf / krijtbord ..

Paar dingen die me zo binnen schieten .. kortom ik zou het een "hang" plek maken die een kind tot 12 jaar (en op feestjes in de tuin) benut kan worden ..

Of kan dubbelen als klikko opslag (later), tuin gereedschap etc etc .. eventeel met een een kleine aanpassing.

ik zeg niet dat je wat moet wijzigen (huidge is mooi) maar opties hebben is goed

paar dingen die ik zo kan verzinnen
Haha, top.

Dit is alleen het frame. Links en rechts naast het muurtje maak ik het ook dicht, met beide zeiden een deurtje. Dak wordt gemaakt van de planken van de oude poort, zo dakpansgewijz over elkaar.
Onder tussen de palen naar achteren wordt bestraat, zodat er dingen geparkeerd kunnen worden.
Er komt een trapje naar het achterste balkon en aan het voorste balkon komt een glijbaan.
Zit nog te denken aan een takel ergens en met oude regenafvoerbuizen een 'glijbaan' te maken rondom. Voor zand/autootjes weet ik wat. Met her en der openingen.
Denk er inderdaad aan om tegen een wand een plaat te schroeven en daar schoolbordverf op te doen.
En boven in een lampje dat werkt op een zonnecel, zodat ze ook wat licht hebben.

Ideeën genoeg :D

Ik heb een jongen én een meisje en de zon zal er niet vol op staan. De schuur van de buren zorgt zo'n beetje de hele dag voor schaduw.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Kupauw
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 21-03 12:28
Ethnocentrix schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 21:32:
[...]


Ik zou d'r gewoon een plaat watervast verlijmd multiplex op leggen. Als je bang bent voor vocht of schimmel kan je het altijd even in de grondverf zetten.

Waarom trouwens niet gewoon een kant en klaar luik?
Bedankt voor je antwoord. Wat betreft kant en klaar; Laat ik het zo zeggen in ons huis werkt kant en klaar nooit aangezien niks aan de standaarden voldoet. Helaas een er(g)fenis van de vorige eigenaar.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Boudewijn
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online

Boudewijn

omdat het kan

Ik ben verslaafd aan koken. Volg me op https://www.kookjunk.nl


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • SmoothTweaker
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 10:45
Dat is zeker geen verkeerde prijs. Sinds ik de bitset uit de link van WERA gebruik wil ik niks anders meer. Oersterke bitjes
https://www.bol.com/nl/p/...IL0j1NRQ_2.8.ProductImage

[Voor 11% gewijzigd door SmoothTweaker op 06-05-2020 22:13]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Alsjemenou
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 24-06-2021
Jeltel schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 20:36:
Ik ben bezig met mijn Corona bezigheidstherapie. Ik heb het kippenhok gesloopt en een heleboel onkruid weggehaald. En de helft ingezaaid met Vlinderbloemen etc. Nu de andere helft. Ik wil daar een speelhuisje maken voor mijn twee kinderen.

Hieronder een sketchup model van mijn ontwerp. Het frame wil ik maken van 100x100 douglas palen. De niet constructieve delen maak ik van hout dat ik nog heb liggen. Zo wordt het een mooi mengelmoesje.

Voordeel voor de constructie is dat ik een muur van de schuur van de buren kan gebruiken om het geheel aan vast te maken. Daar komt dus ook een balk tegenaan en vanuit daar kan ik alles op gaan bouwen.

Ik wil hout gaan halen, maar eerst graag jullie mening over de constructie. Tips voor aanpassingen? Kan het minder lomp (of moet het juist lomper?)

[Afbeelding]
Tof, leuk begin. Wat vragen, opmerkingen en tips:

- Hoe gaat regen weglopen dat richting de gevel stroomt?
- Heb je al nagedacht over een trap?
- Ik zou zelf het speelhuisje wat dichter maken. Het is niet alleen veiliger, ik denk dat het voor de kids ook wat knusser voelt en je kan er makkelijker onder verschillende weersomstandigheden spelen
- Wat zijn de ruwe afmetingen? Geeft een idee van de schaal.
- Is er een reden waarom je de zijkanten schuin hebt gemaakt? Op zich vind ik het wel wat hebben, maar als je huis veel hoeken heeft zou ik dat hier ook houden (ik heb je huis verder niet gezien).
- Hoe ga je de dakspanten monteren aan de muur?
- Ik zou tussen de dakspanten een nokgording maken

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • skai21
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 07:42
Goof2000 schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 10:36:
[...]


Met een hoop kunst en vliegwerk (2 moffen en een flex - skai21 in "[DIY] Het klussende Tweaker Q, A & showcase topic - Deel 5") is het gelukt. Bedankt @skai21
De trekveer zit er inmiddels ook in, nu de UTP kabels erdoorheen trekken en dan het gat dichten met de zak snelcement die ik nog in de schuur heb staan. Of iemand moet een beter advies hebben?

[Afbeelding]
Kijk, netjes.
Cement is prima.

10 x Jinko Solar 350Wp Full-Black | 3500Wp | GOODWE 3000D-NS | PVOutput


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Hmmbob
 • Registratie: September 2001
 • Nu online
Goof2000 schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 10:36:
Met een hoop kunst en vliegwerk (2 moffen en een flex - skai21 in "[DIY] Het klussende Tweaker Q, A & showcase topic - Deel 5") is het gelukt. Bedankt @skai21
De trekveer zit er inmiddels ook in, nu de UTP kabels erdoorheen trekken en dan het gat dichten met de zak snelcement die ik nog in de schuur heb staan. Of iemand moet een beter advies hebben?

[Afbeelding]
skai21 schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 22:14:
[...]

Kijk, netjes.
Cement is prima.
Maar eerst de kabels trekken - mocht er alsnog iets mis gaan dan kan je er in ieder geval bij....

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Incolumis
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 21-03 20:30
jsiegmund schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 10:23:
Heb even een praktische vraag. Ben bezig om een BBQ-karretje te bouwen en nu heb ik het vloertje + werkblad gemaakt van vellingdelen. Ik twijfel nog een beetje over de bevestiging.
 • Schroeven van boven is natuurlijk eenvoudig maar zeker voor het blad vind ik dat minder mooi en praktisch, heb liever een zo strak mogelijk oppervlak. Onderop is dat nog wel een optie.
 • Direct schroeven langs onder is geen doen, dan zou ik schroeven door die balk van 7cm moeten gaan jagen
 • Verlijmen heb ik zo mijn twijfels bij? Het hout werkt aardig (vandaar de lijmklemmen op de foto), gaat dat op de lange termijn geen problemen geven? Het wagentje zal altijd buiten staan, weliswaar onder een hoes. Of zou je dan de vellingdelen onderling ook eerst allemaal moeten verlijmen bijvoorbeeld?
 • Ik zou er latjes onder kunnen schroeven om het op die manier bij elkaar te houden en dan die op de een of andere manier aan het frame bevestigen, wordt het geheel wel weer zwaarder door natuurlijk
Maar ik zie vast 1 of 2 handige timmermans oplossingen over het hoofd, dus wellicht dat jullie daar nog leuke ideeën over hebben.

Ter illustratie:
[Afbeelding]
Zoek op youtube naar woodworking, er gaat een wereld voor je open :)

I hide at work because good employees are hard to find.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • vso
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online

vso

tja...

Jeltel schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 21:33:
[...]
Haha, top.

Dit is alleen het frame. Links en rechts naast het muurtje maak ik het ook dicht, met beide zeiden een deurtje. Dak wordt gemaakt van de planken van de oude poort, zo dakpansgewijz over elkaar.
Onder tussen de palen naar achteren wordt bestraat, zodat er dingen geparkeerd kunnen worden.
Er komt een trapje naar het achterste balkon en aan het voorste balkon komt een glijbaan.
Zit nog te denken aan een takel ergens en met oude regenafvoerbuizen een 'glijbaan' te maken rondom. Voor zand/autootjes weet ik wat. Met her en der openingen.
Denk er inderdaad aan om tegen een wand een plaat te schroeven en daar schoolbordverf op te doen.
En boven in een lampje dat werkt op een zonnecel, zodat ze ook wat licht hebben.

Ideeën genoeg :D

Ik heb een jongen én een meisje en de zon zal er niet vol op staan. De schuur van de buren zorgt zo'n beetje de hele dag voor schaduw.
Voor lampje kan je beter een metalen plaat tegen het hout bevestigen, (looplamp met magneet & usb opladen)

Hou het simpel .. kids hebben idee-en zat :) kan beter paar ogen hier en daar bevestigen zodat je die takel/glijbaan idee kan bevestigen en afbreken ..

Tja vanalles


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • skai21
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 07:42
Hmmbob schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 22:29:
[...]


[...]

Maar eerst de kabels trekken - mocht er alsnog iets mis gaan dan kan je er in ieder geval bij....
Jup, weer open hakken zou zonde zijn.
Ik heb ook in het gat, zeg maar in het midden van de betonlaag wat grind gedaan, voor wat extra stevigheid. Alhoewel ik ook een opening in mijn verdiepingsvloer had van ongeveer 100 x 50 :-) (ja ik heb ook extra ijzer toegevoegd)

10 x Jinko Solar 350Wp Full-Black | 3500Wp | GOODWE 3000D-NS | PVOutput


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -Junkiexp-
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18-03 21:57

-Junkiexp-

Say no to drugs

Leuk topic, heb ook regelmatig projectjes dus ik lees even mee :)

3840 Wp pal op zuid zonder schaduw, Zuid-Holland zuid


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Jelte,89
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 12-03 22:27
En ik mij de gisteren en vandaag de hele dag afvragen waarom er geen nieuwe vragen/projectjes waren...

Revive the guild!


 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Alsjemenou schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 22:14:
[...]


Tof, leuk begin. Wat vragen, opmerkingen en tips:

- Hoe gaat regen weglopen dat richting de gevel stroomt?
- Heb je al nagedacht over een trap?
- Ik zou zelf het speelhuisje wat dichter maken. Het is niet alleen veiliger, ik denk dat het voor de kids ook wat knusser voelt en je kan er makkelijker onder verschillende weersomstandigheden spelen
- Wat zijn de ruwe afmetingen? Geeft een idee van de schaal.
- Is er een reden waarom je de zijkanten schuin hebt gemaakt? Op zich vind ik het wel wat hebben, maar als je huis veel hoeken heeft zou ik dat hier ook houden (ik heb je huis verder niet gezien).
- Hoe ga je de dakspanten monteren aan de muur?
- Ik zou tussen de dakspanten een nokgording maken
- De regen richting de gevel zat ik ook mee. Zat eraan te denken het hele dak iets schuin te plaatsen naar achteren en een strip lood/dakbedekking in de hoek te plaatsen. Dak 90% draaien zou ik eens moeten tekenen om te kijken hoe dat eruit ziet. Vind het nu wel mooi zo. het huisje is minder lomp, want we kijken vanaf uit de richting die de schutting komt.
- Trap nog niet direct, dat komt wel dacht ik. Zo lastig hoeft een trap niet te zijn.
- Ik ga de zijkanten nog dicht maken, Wilde zeker het frame goed hebben en het dak. En de rest komt wel on the fly.
- Afmetingen van het huisje zelf zijn 1600 (tussen de voor palen) bij 1200 (van palen tot muur)
- Vind de hoeken speelser. We hebben een huis uit 1912 met aan de achterkant een mansarde dak (dus een extra hoek in het dak). Als we het huis van de buren hadden, was hoekiger beter geweest ;)
- Dakspanten leunen op een balk die ik op de moer schroef, dat moet wel goed gaan
- Er zit een nokgording, die zie je niet vanwege de boeiborden ;)

Dank voor je bevindingen :)

 • Anton2610
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 21-03 20:22
Ik dacht mijn huidige aan/uit thermostaat in de woonkamer te gaan vervangen voor een modulerende versie. Kom ik er gister achter dat ze een UTP kabel gebruikt hebben tussen CV-ketel en thermostaat. Deze blijkt dus wanneer je 2x2 aders gebruikt niet voldoende door te kunnen geven om een modulerende thermostaat te laten werken.

Ik denk dat ik nu twee opties heb: terug naar de aan/uit thermostaat of een nieuwe kabel trekken. Nieuwe kabel trekken wordt wel een uitdaging, wil geen trekveer gebruiken omdat buis ook al gebruikt is voor kabel naar bedieningspaneel van WTW-ventilatie.

Ziet iemand anders nog een andere optie?

 • Ernemmer
 • Registratie: Juli 2009
 • Niet online
-

[Voor 99% gewijzigd door Ernemmer op 07-04-2021 10:33]


 • Crazy-
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21-03 22:24

Crazy-

Best life ever

Ernemmer schreef op donderdag 7 mei 2020 @ 08:09:
[...]


Heb je toestemming van de buren om iets aan hun schuur te monteren? Normaal gesproken mag je die muur niet gebruiken om iets aan op te hangen.
Het hangt van de situatie af, Wellicht handig : https://www.arag.nl/parti...omgeving/regels-tuinmuur/

12,85kWp - ZB 7,5m2/400l - 5kW Pana H WP (CV&SWW) - gasloos


 • SniperGuy
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 19-03 16:18
Ernemmer schreef op donderdag 7 mei 2020 @ 08:09:
[...]


Heb je toestemming van de buren om iets aan hun schuur te monteren? Normaal gesproken mag je die muur niet gebruiken om iets aan op te hangen.
Idd, enzij het een erfafscheding exact op de ergrens staat: dan mag je in theorie tot de halve diepte boren/schroeven/spijkeren tot de halve diepte van die erfafscheiding :)

 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
@Ernemmer Zou zo toestemming krijgen van ze, relatie is erg goed. Ze vinden het prima dat de kinderen straks op het plateau hun tuin in kunnen kijken. Buurvrouw: "Ze schrikken vast als ze mij zien liggen" :D

Daarnaast staat deze muur volgens de mensen van het kadaster op mijn terrein*. Ik gedoog de muur en kan hem dus ook prima gebruiken om er iets tegenaan te schroeven :)

Nog iets. Die voliere die er stond, maakte een stuk meer gebruik van hun schuur én de schutting.

* Bij het doen van een aanbouw aan de zijkant van ons huis, heb ik het kadaster laten komen alles na te meten. Wat bleek? Onze carport gebouwd door de vorige bewoners stond voor een deel op het perceel van de buren en de erfscheiding liep iets schuin. Waardoor hij vooraan op het perceel van de buren begon en achterin (waar de muur van de schuur staat dus), juist op ons grondgebied. Prima, dat effent wel uit. En dan nog perceel is groot genoeg, die 10 cm zou ik niet missen.

[Voor 14% gewijzigd door Jeltel op 07-05-2020 08:28]


 • McGryphon
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 01:22
Daarom staat onze achterschutting net binnen de erfgrens, en onze stenen schutting aan één kant is gebouwd samen met de buren met de wederzijdse toestemming om er shit aan vast te maken :)

Aan de andere kant hebben de buren het tot strak tegen de erfgrens aan volgebouwd, en die muur moet ik met rust laten. Dus drie schuren net niet tegenaan gezet en nu kom ik ook niet in de verleiding :+

Ik moet voor hier thuis nog eens een nieuwe picknicktafel maken. De huidige is een bouwmarktgeval van 10 jaar oud, dat is niet meer echt schoon en degelijk ofzo. Ik zit vooral nog te twijfelen welk hout ik wil gaan gebruiken. Eik, walnoot en beuken zijn relatief goedkoop te krijgen via werk, maar iig beuken is niet echt geschikt voor buitenwerk.

Ik kwam er van de week achter dat een machinaal timmerbedrijf hier net buiten het dorp veel Afrormosia verwerkt, misschien eens kijken wat dat zou gaan kosten. Wel erg mooi en duurzaam hout, maar als ik het bij de arnhemse fijnhout moet halen loop ik leeg :P

Hell, ik zou het zelfs kunnen laten CNC'en daar, maar where's the fun in that.

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • FRANQ
 • Registratie: Juli 2017
 • Laatst online: 21-03 20:50
vso schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 20:47:
[...]

Laat ik het zo zeggen, hornbach = goedkoop maar daar is de kwaliteit ook naar ..
Bij wat voor producten ervaar jij een mindere kwaliteit?

Ik vind Hornbach juist vele malen beter dan de gamma/praxis/karwei
Zeker op het gebied van hout/plaatmateriaal handgereedschap en dergelijke.
Denk dat het prijs/kwalitatief gezien een van de betere bouwmarkten is voor de particulier.

Ook is bij de hornbach een 2M lange spirobuis 15 euro, en bij de gamma een 1M lange spirobuis van dezelfde maat 19 euro.
Dus heb bij de gamma vaak het idee dubbel genaaid te worden, het product is het net niet en de prijs is hoger.

Overigens ga ik voor hout vaak naar pontmeyer en voor ijzerwaren naar de provak/probin.

 • chrisborst
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 21-03 21:03
SmoothTweaker schreef op woensdag 6 mei 2020 @ 22:12:
[...]


Dat is zeker geen verkeerde prijs. Sinds ik de bitset uit de link van WERA gebruik wil ik niks anders meer. Oersterke bitjes
https://www.bol.com/nl/p/...IL0j1NRQ_2.8.ProductImage
@Boudewijn
+- 10 jaar geleden een setje gekocht van PB Swisstools. Nu nog steeds zo goed als nieuw incl. gebruik met een slagschroevendraaier:
https://www.pb.swisstools...-klingen/bits-en-bitsets/

Niet echt goedkoop maar erg betaalbaar als je ziet wat voor kwaliteit je krijgt.

 • Boudewijn
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online

Boudewijn

omdat het kan

Ja prima, maar wat zegt dat over dat WERA setjje?

offtopic:
PB Swiss is ook mooi spul maar ik mis echt even waarom je me quote.

Ik ben verslaafd aan koken. Volg me op https://www.kookjunk.nl


 • vso
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online

vso

tja...

FRANQ schreef op donderdag 7 mei 2020 @ 08:39:
[...]


Bij wat voor producten ervaar jij een mindere kwaliteit?

Ik vind Hornbach juist vele malen beter dan de gamma/praxis/karwei
Zeker op het gebied van hout/plaatmateriaal handgereedschap en dergelijke.
Denk dat het prijs/kwalitatief gezien een van de betere bouwmarkten is voor de particulier.

Ook is bij de hornbach een 2M lange spirobuis 15 euro, en bij de gamma een 1M lange spirobuis van dezelfde maat 19 euro.
Dus heb bij de gamma vaak het idee dubbel genaaid te worden, het product is het net niet en de prijs is hoger.

Overigens ga ik voor hout vaak naar pontmeyer en voor ijzerwaren naar de provak/probin.
Dat hornbach goedkoop is wil zeggen dat ze ergens op afdingen .. (hun winst moet ergens vandaan komen toch ?)

Er zijn producten bv afzuigkap waarmee ik aantal maal terug ben geweest .. ik koop er dus alleen nog maar grondstoffen (schroefjes,hout en dergelijke) dingen die ik 1x gebruik ,,of uit het directe zicht verdwijnen ..

het is geen slechte winkel ik zou alleen zeggen "als je koopt let op wat je koopt"

Tja vanalles

Pagina: 1 2 3 ... 287 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee