Toon posts:

[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 3 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 103 Laatste
Acties:
 • 876.070 views

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 12:41

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Mede-auteurs:
 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online

henkie196

 • McGryphon
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 27-03 22:04

McGryphonWelkom in het DIY (elektrisch) gereedschapstopic!


NOTE: Op verzoek van de admins is dit 3de deel in WVB gezet ipv (legacy) TL. Ik kan dus deel 1 niet linken middels de fancy features van het forum. Als je het dat deel zoekt; die kan je hier vinden:

[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic
[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 2

Tweakers en gereedschap gaan over het algemeen goed samen. (Non)Elektrisch, met een stekker of zonder, koppel vs functie enz. We hebben er allemaal een eigen mening over die we graag delen. Maar hoe zit het met de algemene merken? Is een Makita beter dan een DeWalt? Heb ik die extra koppel wel nodig op mijn accu boormachine? Moet ik een 14.4 V accu hebben of een 18 V? Heb ik een telescopische trekafkortzaag nodig of kan ik het prima af met een hand cirkelzaag + geleider? Vraag het hier en kijk wat je mede tweakers voor je kunnen betekenen!

Inhoudsopgave

Een kort overzicht van de verschillende topics die in de TS behandeld worden:
• Onderbouwde vragen over gereedschap dat je nodig hebt of wilt hebben (dus niet zomaar neerplempen)
• Onderbouwde reacties als je al aangeeft niet voor merk X te gaan


• Vraag maar raak show
• Dump vragen (ik heb een schroevendraaier nodig; welke zal ik nemen?)

Terminologie

Kom je een term tegen en weet je bij God niet wat er mee bedoeld wordt? Hieronder een aantal veel voorkomende:


Een compleet overzicht van verschillende schroefkoppen kun je hier vinden.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Screw_Head_-_Torx.svg/40px-Screw_Head_-_Torx.svg.pnghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/Screw_Head_-_Torx_Tamperproof.svg/40px-Screw_Head_-_Torx_Tamperproof.svg.png
Torx
Een torxkop op een schroef bestaat uit een stervormig gat met zes hoekpunten waarin de torxsleutel past. Torx heeft als voordeel een betere overbrenging van de kracht van de schroevendraaier op de schroef en minder kans dat de sleutel uit de schroef schiet. Wel is het belangrijk om er goed op te letten dat de kop goed in de schroef steekt, anders is het makkelijk om de schroefkop of de schroevendraaier te beschadigen. Ook is geen axiale kracht nodig (kracht in de richting van de schroef; zoals wel bij Pozidriv en Phillips schroefkoppen), waardoor ze makkelijker te schroeven zijn als je weinig werkthoogte hebt, en dus makkelijk met een L-sleutel of ratel aan de slag kunt.
Er bestaat ook een torxkop met een puntje in het midden: Tamper Resistant torx (afgekort Torx TR). Deze kunnen niet met een standaard torxsleutel worden losgedraaid, maar er zijn ook L-sleutels en bits met gaatje te krijgen waarmee dat wel gaat.
Veel voorkomende maten voor gewone formaten schroeven zijn T15, T20, en T25.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Screw_Head_-_Pozidrive.svg/40px-Screw_Head_-_Pozidrive.svg.png
Pozidriv / PZ
Ook vaak afgekort met PZ, komt deze kop veel voor. De kop lijkt op het eerste gezicht ook veel op een Phillips (PH) kop, maar een PH schroevendraaier gebruiken op een PZ schroef geeft een slechter contact en kan sneller een schroefkop dol draaien.
Een Pozidriv heeft een extra rib op 45° van de hoofd ribben, wat meer grip en kracht overdracht mogelijk maakt t.o.v. de Phillips schroeven. Dit zie je ook terug in het symbool dat een PZ schroefkop heeft, met een kruis over het 'plus' teken.
Een zekere mate van druk in de richting van de schroef is ook nodig om de schroevendraaier goed op de kop te houden, iets dat niet nodig is voor bv. torx of hex schroeven. Dit komt omdat Pozidriv in zekere mate ontworpen is om te voorkomen dat men te veel kracht op een schroef zet, iets wat in dit artikel ook ruimschoots aan bod komt. Een Phillips kop heeft dit zelfs in nog sterkere mate dan Pozidriv.
De meest voorkomende maat is de PZ2, maar PZ3 voor grote schroeven en PZ1 voor kleinere schroeven komen ook regelmatig voor.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Screw_Head_-_Phillips.svg
Phillips / PH
Ook vaak afgekort met PH, komt deze kop minder vaak voor bij gewone klussen dan een Pozidriv (PZ) kop, maar wordt veel gebruikt in bv. electronica. De scheiding hier tussen is zeker niet 100%, en je kan ook regelmatig schroeven met een PH kop tegen komen buiten electronica.
De kop lijkt veel op de PZ kop, maar heeft gladde kanten, waar de PZ kop een extra ribje heeft tussen de hoofdribben. Een PZ schroevendraaier gebruiken op een schroef met een PH kop geeft een nog slechtere passing dan andersom, en kan makkelijk leiden tot beschadigingen van de kop of de schroevendraaier.
Een zekere mate van druk in de richting van de schroef is ook nodig om de schroevendraaier goed op de kop te houden, iets dat niet nodig is voor bv. torx of hex schroeven. Dit is ingebouwd in het ontwerp, en is bedoeld om te voorkomen dat mensen iets te hard aandraaien.
De meest voorkomende maat is de PH2, maar PH3 voor grote schroeven en PH1 voor kleinere schroeven komen ook regelmatig voor. PH0 en kleiner zie vaak in electronica terug.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Screw_Head_-_Hex_Socket.svg
Hex
Deze schroefkoppen worden ook vaak inbus of Allen keys genoemd, en hebben een simpele zeskantige vorm. Krachtsoverdracht is minder goed dan bv. een torx schroefkop, en de kans op dol draaien is ook een stuk groter met een hex schroefkop.
Net als de tamper-resistant torx, bestaat ook een hex kop met een puntje in het midden. Dit is voornamelijk om te voorkomen dat iets te gemakkelijk los gedraaid kan worden, maar bits en sleutels van dit type zijn wel verkrijgbaar.
Veel voorkomende maten voor een hex kop zijn 4, 5, en 6mm.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Screw_Head_-_Slotted.svg
Sleuf, gleuf
Deze simpele sleuf in de kop kwam vroeger een stuk meer voor dan tegenwoordig. Met reden, want de krachtsoverdracht is laag, en zelfs met een goed passende schroevendraaier is het heel makkelijk om uit de kop te schieten. Als je net kracht aan het zetten was, krijg je dan ook al snel krassen op het oppervlak en geschaafde knokkels.
Het ziet er wat netter uit op bv. een deurbeslag dan een PZ of torx kop, maar buiten dat is het devies om deze niet meer te gebruiken.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Vde_pruefsiegel.svg
VDE
VDE is de naam van een instituut dat onder andere ook een norm ontwikkeld heeft waarin beschreven staat waaraan een stuk gereedschap moet voldoen om electrisch geïsoleerd te zijn. VDE staat voor Verband der Elektrotechnik, Elektronik und Informationstechnik, en een goedgekeurd VDE gereedschap is geïsoleerd tot 1000V.

Schroevendraaiers en tangen zijn vaak ook in een VDE versie te vinden. Alhoewel het beter is om de stroom van een netwerk te halen voordat je er aan gaat werken, kunnen deze gereedschappen wat meer bescherming bieden als je toch aan een aangesloten netwerk iets moet klussen.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/ESD_%28Protected%29.svg/284px-ESD_%28Protected%29.svg.png
ESD
ESD, of ook wel electrostatic discharge, wordt gebruikt om te verwijzen naar gereedschappen die een electrostatische lading dissiperen, en daarmee voorkomen om gevoelige electronische spullen beschadigd worden door een electrostatische ontlading.

ESD gereedschappen zijn niet zo wijd verbreid als VDE gereedschappen, maar (kleinere maten) schroevendraaiers en kleinere tangen zijn vaak wel te krijgen in een ESD versie.


Basis informatie voor gereedschappen

Gesneden koek voor degene die al wat langer bezig zijn met klussen of dingen maken. Maar voor de beginnende klusser kan het een doolhof zijn. Afkortzaag vs cirkelzaag? Klopboormachine vs boorhamer? Duimstok of rolmaat of schuifmaat? Hieronder een lijstje met wat basis kennis over de verschillende gereedschappen, die je waarschijnlijk op een bepaald punt wel nodig zult hebben.


Schroevendraaiers
Een schroevendraaier is standaard gereedschap om iets in elkaar te zetten of uit elkaar te halen.
In een standaard set zitten vaak een selectie aan sleuf schroevendraaiers en iets van Phillips en/of Pozidriv (PH of PZ, respectievelijk).
De sleuf schroevendraaiers hoop je niet vaak nodig te hebben voor schroeven, behalve misschien de 3.5mm voor kroonsteentjes als je die nog gebruikt, maar kunnen eventueel misbruikt worden als kleine breekijzers, bv. om even die plastic lipjes weg te duwen. Voor schroeven met een sleufkop is het wel belangrijk om de juiste maat te gebruiken, anders wordt de kans op van de schroefkop af schieten nog groter.
Pozidriv en Phillips zijn beide een type van kruiskop, welke veel op elkaar lijken, maar welke je beter niet door elkaar kunt gebruiken, zie ook het kopje Terminologie hierboven. De meeste schroeven die je zo in een bouwmarkt kunt kopen zullen PZ zijn, PH type kom je vaker tegen bij electronica, maar ook wel bij dingen die je zelf in elkaar moet zetten (denk Ikea kasten). Veel voorkomende maten zijn de PZ2 en de PH2, welke niet zouden mogen missen in een basis set.
Daarnaast zijn er nog torx en hex schroevendraaiers. Torx is het andere type kop dat je in een bouwmarkt op de schroevenafdeling veel tegen zult komen, hex (of inbus) kom je meer tegen bij andere soorten schroeven (op fietsen of zelfbouw meubelen, bv.). Voor inbus zijn 4, 5, en 6mm veel voorkomende maten, voor Torx zijn dat 15, 20, en 25.

Naast de genoemde maten zijn ook andere maten te bedenken die je ook nog veel tegen kunt komen, zoals een maatje groter en kleiner dan PZ2 (PZ1 en PZ3), een maatje kleiner dan PH2, zoals een PH1, maar voor electronica ook PH0 en PH00. Ook komt een torx 6 regelmatig voor in electronica, en voor algemeen gebruik komen een T10 en T30 ook nog wel voor buiten de al eerder genoemde maten. Een inbus 8 komt ook nog wel regelmatig voor.

Nou zijn dat een boel verschillende types en een redelijk complete set van gewone schroevendraaiers zal een boel ruimte in nemen. Er zijn andere opties om toch elke schroef aan te kunnen, die minder ruimte in nemen. Zo kun je bv. ook een setje bits aanschaffen met een comfortabele bithouder er bij, of je zou kunnen kijken naar een set met wisselklingen.

Gewone schroevendraaierBits + bithouderWisselkling systeem
VoordelenGeen wisselen nodigCompacter, goedkoper, ook bruikbaar op een accuschroefmachineCompacter, geen verdikking van de bithouder
NadelenNeemt veel ruimte inWisselen, verdikking van de houder kan lastig zijn voor moeilijk bereikbare schroevenWisselen nodig


Voor bits en wisselklingsets is het handig om meerdere bithouders / handvaten te hebben, zodat je minder vaak hoeft te wisselen en bv. ook een schroef in een houder kan draaien (of bout in moer).

Het verschil tussen goedkope en duurdere merken is vaak de duurzaamheid / slijtvastheid van de kop en hoe goed de passing is van een kop op een schroef.

Goede merken voor schroevendraaiers zijn Wiha, Wera, en Felo. Nog een stapje omhoog in kwaliteit zijn PB Swiss en Witte, maar de prijs gaat ook navenant omhoog.


Tangen
Er zijn meer soorten tangen dan je waarschijnlijk voor kan stellen, en waarvan ook niet persé meteen duidelijk is waar ze direct voor zijn. Een aantal types tangen kan echter iedereen wel gebruiken.
 • Combinatietang: Een vrij algemeen inzetbare tang, met een gedeelte om dingen vast te kunnen grijpen, een wat meer open stukje om bv. kabels te kunnen grijpen en aan te trekken zonder de kabel helemaal te pletten, en een knip gedeelte.
 • Waterpomptang: Ook een wat algemene grijptang, maar deze heeft een verstelbare bekgrootte en daarmee kun je verschillende diameters van bv. pijpen vast grijpen. In noodgevallen kun je er ook een bout mee los proberen te draaien, alhoewel dat wel grotere kans geeft op het dol draaien van de kop. Daarnaast kan het ook gebruikt worden om schroeven of spijkers ergens uit te trekken.
 • Zijkniptang: In principe kun je met een combinatietang ook knippen, maar een zijkniptang kan ook met beperktere ruimte goed een draadje knippen. Ook erg makkelijk om bv. een tie wrap door te knippen.
Al deze tangen zijn ook in verschillende maten te krijgen, en voor veel toepassingen zijn weer andere tangen nodig, maar met een 16-20cm combinatietang, een 25cm waterpomptang en een 12-16cm zijkniptang heb je een goede basis.

Andere handige tangen zijn:
 • Langbektang: Een soort combinatietang over het algemeen, maar dan met een smallere en langere bek, voor kleinere dingen vast te pakken, of op plekken met minder ruimte. Afhankelijk van het specifieke type zit er wel of niet een knip gedeelte op. Ze zijn ook beschikbaar met een rechte bek, of met een bek met een hoek er in.
 • Griptang: Als je merkt dat je regelmatig iets gewoon vast moet pakken en ook vast moet houden, maar dat de combinatietang wel eens wil slippen, dan kun je waarschijnlijk goed een griptang gebruiken. Dit is een tang om iets mee vast te pakken en dan de tang te vergrendelen, zodat het onderwerp goed vastgehouden blijft.
 • Sleuteltang: Als je vaak met een waterpomptang bezig bent om bouten los te draaien, dan zul je met een sleuteltang de bouten minder beschadigen, want een sleuteltang heeft een rechte bek om netjes op de bout aan te grijpen. Of je moet een gewone steek- of ringsleutel halen, natuurlijk.
 • Boutenschaar: Nou zal een echte grote boutenschaar niet gauw iets zijn dat je nodig hebt, maar om een kleinere boutje of spijker, of erg harde (piano)draad, af te korten, en waar een gewone zijkniptang niet genoeg kracht kan leveren, is een Knipex CoBolt een compacte en handige oplossing.
 • Striptang: Voor het verwijderen van de isolatie van installatiedraad is een striptang erg makkelijk om te hebben.
Het verschil tussen een goede en een minder goede tang is meestal dat de goede tangen een betere passing hebben (zeker voor knippen) en slijtvaster zijn. Goede merken voor tangen zijn Knipex en NWS.


Hamers
Zoals bij wel meer gereedschap, zijn er waarschijnlijk meer types hamers dan je je in eerste instantie had gerealiseerd. Het meest bekende type is wellicht de klauwhamer, met een ronde kop en een 'klauw' aan de achterkant. De klauw kan gebruikt worden om spijkers of schroeven te trekken, of als een klein breekijzer. De klauwhamer is een goed type hamer voor algemeen gebruik, en zit meestal in gewicht zo rond de 500g.

Naast een klauwhamer, kunnen andere types en gewichten aan hamers ook handig zijn om te hebben.
 • Bankhamer: Algemene hamer, maar met een wig aan de achterkant i.p.v. een klauw. Dit type hamer is beschikbaar in vele gewichten, van zo'n 50g tot 2 kg.
 • Ingenieur hamer: De engelse variant van de bankhamer, verkrijgbaar met een bolle achterkant en ook met een soort van wigvorm. Het type met de bolle achterkant heeft als voordeel dat het beter bruikbaar is in nauwe ruimtes vanwege de kortere lengte. De bolle kant zal ook minder gauw iets beschadigen als een klauw.
 • Vuistje: Typisch een wat zwaardere hamer, zo tussen de 1 en 2 kg, met twee vierkante koppen. Handig voor dingen die een wat zwaarder klopje nodig hebben, of bv. om te beitelen. Dit type is ook zwaarder te vinden, maar vanaf zo'n 3 kg wordt het meestal een voorhamer genoemd.
 • Kunststof hamer: Een kunststof hamer is ideaal als iets een tikje moet krijgen, maar zonder beschadigingen te krijgen. Een plugje in een muur met stucwerk tikken, of een plugje of scharnier in een meubel tikken, bijvoorbeeld.
 • Terugslagvrije hamer: Dit zijn vaak ook kunststofhamers, maar dan met iets als lagertjes in de kop die er voor zorgen dat de impact van de klap niet in één keer aankomt, maar verspreid over de tijd. Dit zorgt voor minder beschadigingen, en ook is comfort groter groter omdat de impact van de slag niet terug in je arm schiet.
Een klauwhamer is een aardig begin, maar om wat veelzijdiger te zijn, is een lichtere bank- of ingenieurshamer fijn om gedoseerd kleine tikjes te kunnen geven, een kunststofhamer (al dan niet terugslagvrij) is fijn om een tikje te kunnen geven zonder iets te beschadigen, en een vuistje is handig voor de dingen waar je net een wat zwaarder tikje voor nodig hebt.

Iets om op te letten, zeker bij goedkopere hamers, is dat de kop nog wel eens los wil raken, en het is geen fijne ervaring om een plotseling rondvliegende kop te hebben net als je een keertje goed hard wilt slaan. Daarnaast is het materiaal van de kop van goedkopere hamers ook vaak wat zachter, waardoor de kop eerder zal beschadigen. Goede merken voor hamers zijn Picard en Peddinghaus. Eventueel ook Estwing, als je het kunt vinden in Europa. Voor kunststof hamers heeft Wiha een modulair systeem waarmee het mogelijk is om koppen met verschillende hardheden op dezelfde hamer te monteren.


Sleutels
Om bouten vast te kunnen draaien, of los te kunnen maken, is een steek- of ringsleutel standaard gereedschap. Iedereen die wel eens aan zijn of haar fiets heeft gesleuteld kent ze wel.

Er zijn globaal twee types, de steeksleutel en de ringsleutel. Een steeksleutel grijpt alleen op de zijkanten van een bout aan, en de kracht die ermee over gedragen kan worden is ook beperkt hierdoor. Een ringsleutel kan op alle hoeken van een bout aangrijpen en kan daarmee ook meer kracht op de bout zetten. Meestal hebben ringsleutels een dubbele zeskant vorm aan de binnenkant, waardoor je maar maximaal 30° hoeft te draaien om op een bout aan te kunnen grijpen, in plaats van 60°.

Deze vormen worden op verschillende manieren gecombineerd, zoals een dubbele steeksleutel, een dubbele ringsleutel, of een ring-steeksleutel. Voor het gemak zijn er ook ring-ratels, waarbij het ring gedeelte vervangen is door een ratel, dan hoeft de sleutel niet meer van de bout afgehaald te worden om de bout een stuk verder aan te draaien.

Er zijn standaard maten voor sleutels, afhankelijk van de dikte van een schroefdraad, zie ook Wikipedia. Als je hier naar kijkt zie je al gauw dat in een set van bv. 6-22mm, een aantal maten zitten die niet vaak gebruikt zullen gaan worden. Alhoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, want alhoewel een sleutel 15 niet een standaard is in deze norm, zitten vrijwel alle wielmoeren van fietsen met een maat 15 (dop)moer vast.

Een goede sleutel heeft een betere passing en zal ook minder gauw kapot gaan dan een goedkope sleutel. Het eerste zorgt er voor dat je minder gauw een bout dol zal draaien, het tweede dat je knokkels heel blijven (en erger). Merken met een goede prijs/kwaliteit verhouding zijn bv. Proxxon en Teng Tools, nog een stapje omhoog heb je merken als Facom, Hazet, Gedore, en Stahlwille.


Ratels & doppen
Naast de bovengenoemde sleutels zijn er ook dopsleutels, die meestal met een ratel bedient worden. Deze worden vaak gebruikt voor sleutelen aan de auto, maar overal waar je met een ring- of steeksleutel niet goed bij een bout kan komen, zijn dopsleutels een uitkomst. Dat zijn dus globaal alle bouten waar je niet vanaf de zijkant bij de kop kan komen, maar alleen van de bovenkant.

De doppen hebben een vierkant opname aan de achterkant, waarmee ze op een ratel, T-stuk, of wringijzer passen. De standaard maten hiervoor zijn 1/4" voor doppen tot zo'n 14mm, 3/8" voor doppen tot zo'n 22mm, en 1/2" voor doppen tot zo'n 27mm.

De doppen zijn standaard zeskant in vorm, en deze zijn het beste om bouten die erg vast zitten los te krijgen. Naast de gewone zeskant zijn er ook 12 kant doppen, met een soortgelijke vorm als de ringsleutels.

Buiten de zeskant vormen voor bouten, zijn er doppen voor zo ongeveer alle types schroefkoppen te vinden, bv. ook voor torx en inbus, en zijn er ook bithouders voor 1/4" (maar ook 3/8" en 1/2"), zodat gewone bits ook op een ratel gebruikt kunnen worden.

Voor goede merken van ratels en doppen, zie de aanbevelingen voor gewone sleutels.


Zaag
Voor een zaag bepaald de vertanding en de vorm van de vertanding wat je er mee kunt doen. Voor hard en droog hout is een fijne vertanding gewenst, zodat je nauwkeuriger kunt zagen. Voor nat hout (tak van bomen, bv.) is echter een groffe vertanding nodig met lange tanden, omdat kleinere tanden makkelijk vol kunnen raken met zaagsel en dan doet de zaag niet zoveel meer.

Voor metaal of plastic is een nog fijnere vertanding gewenst, en vaak zie je daar ook alleen kleine ribbeltjes op het zaagblad zitten.

Het aantal tanden wordt vaak aangeduid met tpi, oftewel teeth per inch. Globaal geldt dat minder tanden gebruikt worden voor het groffere werk, en meer tanden voor het fijnere werk.

Daarnaast staan de tanden vaak een beetje naar buiten gericht, zodat de zaagsnede breder is dan het zaagblad, omdat anders het zaagblad makkelijk kan klemmen in de zaagsnede. Zeker bij nat hout is dit een risico.

Een aantal vaak voorkomende vormen van zagen worden hieronder genoemd.
 • Handzaag: Een handzaag is de standaard type zaag. Het blad loopt taps toe, en de vertanding is niet al te grof. Omdat de tanden naar voren gericht zijn, moet gezaagd worden bij de duw beweging. Dit heeft weer als gevolg dat het blad dikker moet zijn om niet te gaan vouwen als gevolg van de duwkracht.
  Een handzaag levert niet de meest ruwe zaagsnedes op, maar ook niet de meest nette.
 • Japanse zaag: Een Japanse zaag is een type zaag waar de kracht wordt gezet bij de trek beweging. Het zaagblad kan makkelijker tegen zo'n trekkracht, en hoeft daardoor aanzienlijk minder dik te zijn, wat weer leidt tot dunnere en nettere zaagsnedes.
  Wel moet opgelet worden bij gebruik van een Japanse zaag dat er geen kracht gezet wordt bij de duwbeweging, want het dunne blad kan dan makkelijk buigen of zelfs breken.
 • Metaalzaag: Om niet heel veel weerstand te genereren, zijn zaagbladen voor metaal zagen altijd vrij dun, en omdat het materiaal zeer hard is, is de vertanding ook zeer fijn. Om te voorkomen dat zo'n dun blad erg makkelijk vouwt of buigt, zit het vrijwel altijd in een beugel geklemd. Er is vaak ook niet een vaste duw- or trekrichting voor metaalzagen.
  Het principe van een beugelzaag wordt ook wel toegepast voor houtzagen, met als voordeel dat het blad zeer dun kan zijn, maar met als nadeel dat de zaagdiepte beperkt is.
De Hultafors HBX schijnt fijner te werken als een Bahco Superior, maar beiden zijn prima handzagen.


Meetgereedschap
Meetgereedschap is een tamelijk breed begrip, want het hangt er helemaal vanaf wat je wilt meten en met welke nauwkeurigheid. Om een lengte te meten kun je een rolmaat of schuifmaat gebruiken, om te zien of iets recht staat gebruik je een waterpas en om te kijken of iets haaks is, gebruik je een winkelhaak.

Rolmaat: Een rolmaat is een soort zelfoprollende lineaal, dat gebruikt kan worden om buiten- en binnenmaten te meten. De meetband heeft doorgaans een holle vorm, zodat het stalen profiel niet direct knikt, maar een bepaalde afstand uitgeschoven kan worden voordat deze gaat knikken.
Aan het einde zit over het algemeen een haaks omgebogen tip, dat gebruikt kan worden om de rolmaat ergens achter te haken om de afstand vanaf dat punt te meten, en om ervoor te zorgen dat de rolmaat zichzelf niet direct oprolt.
Ze zijn te vinden in lengtes tussen de 1 en 10 meter. Voor het meten van lengtes groter dan tien meter wordt dikwijls een meetband gebruikt. Dat is een opgerolde platte band die op een haspel zit, en met behulp van een handslinger opgerold wordt.

Duimstok: Een duimstok is vaak een houten, of tegenwoordig ook vaak van glasvezel, opvouwbare lineaal. Een voordeel van duimstokken t.o.v. rolmaten is dat ze niet flexibel zijn, en daarmee soms makkelijker om te gebruiken.
Duimstokken zijn meestal te vinden in maten van 1 of 2 meter en in 4, 5 of 10 stukken op te vouwen. Sommige duimstokken hebben scharnieren op de uiteindes om zo uit te vouwen tot een platte maatlat, maar veel glasvezel duimstokken hebben andere scharnieren en hebben daarmee een aanzienlijk verloop in van de ene kant naar de andere kant. Vergelijk bv. dit type met dit type, respectievelijk.

Schuifmaat: Om iets kleins nauwkeuriger te meten dan met een duimstok of rolmaat, is er een schuifmaat. Vaak kan hiermee buitenmaten, binnenmaten, en dieptematen mee gemeten worden, meestal met een nauwkeurigheid 0,1 tot 0,2 mm.
Absolute top voor schuifmaten is Mitutoyo.

Waterpas: Als iets netjes horizontaal of verticaal moet staan, gebruik je een waterpas om het goed neer te zetten. Dit werkt met een buisje met een luchtbel, een zogenoemde libel, dat in een metalen frame gezet is zodat het over langere afstanden te gebruiken is. Het buisje met de luchtbel heeft een bepaalde kromming, waardoor deze alleen in het midden van het buisje blijft als het buisje (dus de gehele waterpas) recht staat.
De betere waterpassen hebben over het algemeen een nauwkeurigheid van 0.5 mm per meter.
Goede merken voor waterpassen zijn Stabila en Sola

Winkelhaak: Een winkelhaak is een gereedschap om iets haaks te zetten, of om te controleren of iets haaks is.
Een standaard winkelhaak is gewoon een stuk metaal onder een rechte hoek. Er is een norm die verschillende klasses van nauwkeurigheid definiëert, de DIN 875.
Dit type winkelhaak is typisch niet iets dat je voor thuisgebruik echt nodig hebt, en een blokhaak of schrijfhaak zul je waarschijnlijk vaker tegenkomen. Bij een blokhaak en schrijfhaak is de korte poot van de winkelhaak wat dikker, zodat deze makkelijk aangelegd kan worden aan een werkstuk om daar bv. een haakse lijn op af te kunnen tekenen. De schrijfhaak is in principe hetzelfde als een blokhaak, maar heeft ook een afstandsmaat op de lange zijde staan om een lengte haaks t.o.v. de zijkant af te kunnen meten / tekenen.
De winkelhaak wordt ook wel gemaakt met een voet (evt. ook verwijderbaar), waardoor deze ook kan dienen als een blokhaak.Is handgereedschap in eerste instantie wel overzichtelijk en behapbaar (tot je alle verschillende types leert kennen), is het bij electrisch gereedschap nog weer wat minder duidelijk, vaak.

Wil je bv. een apparaat op een accu of met een snoer, en als met een accu, ga je dan voor een 10.8 V, 14.4 V, of 18 V systeem? (Merk op dat Milwaukee en DeWalt, als amerikaanse merken, 10.8 V vaak neerzetten als 12 V max, en 18 V als 20 V max, waarbij het ene de gemiddelde spanning is en het andere de maximale spanning.)

Een 10.8 V systeem is over het algemeen kleiner en lichter dan de hogere systemen, maar de accu's hebben ook een lagere capaciteit (bij dezelfde Ah aanduiding). De 18 V systemen zijn vaak de krachtigste systemen (even de hogere voltage systemen buiten beschouwing latend voor dit topic), en hebben ook vaak het meest uitgebreide ecosysteem. Dat wil zeggen dat er meestal ook meer apparaten beschikbaar zijn in de 18 V klasse dan in de andere klasses. Dit hangt wel af van de fabrikant, overigens.

De 14.4 V systemen vallen hier een beetje tussen, maar lijken tegenwoordig vaak afgeslankte 18 V modellen op een lagere accuspanning, en hebben daarmee vaak geen tot weinig voordeel in gewicht en formaat t.o.v. een 18 V apparaat. Daarnaast is vaak het ecosysteem ook minder uitgebried dan de andere klasses.

De keuze voor een apparaat op accu of bedraad is een wat persoonlijke keuze, sommigen hechten meer waarde aan het gemak van het draadloos kunnen zijn dan anderen. Het voordeel van een apparaat op accu is dat het makkelijker is omdat geen snoer nodig is. Het nadeel van een apparaat op accu is dan weer dat het gewicht (door de accu) hoger is, en dat ze voor dezelfde specificaties duurder zijn dan een bedraad model.

Deze overweging is voor (klop)boormachines niet zo'n punt, maar voor apparaten die veel vermogen vragen, zoals een boorhamer, cirkelzaag, of schuurmachine, wordt het verschil in prijs en gewicht al gauw een stuk groter. Daarnaast is de standtijd van de accu ook niet zo lang bij dit soort hogere vermogens.

Bij electrisch gereedschap is het niet altijd zo duidelijk wat goede spullen zijn en wat niet. Kun je bij handgereedschap nog wel vertrouwen op een merknaam, bij electrisch gereedschap kun je hier nog wel eens de mist in lopen. Globaal zijn Makita, Bosch Blauw, Milwaukee, DeWalt, en Metabo normaalgesproken merken die goede spullen leveren. Helaas hebben bv. Makita en DeWalt ook een paar lijnen met kwalitatief mindere tools, maar die in een bouwmarkt gauw al net zoveel kosten als het betere spul in een webwinkel, en het onderscheid in de bepaalde series is vaak onduidelijk.

Nog een klasse hoger zitten merken als Festool en Mafell. Alhoewel Mafell vooral zaag- en schuurmachines levert, hun boormachines lijken Metabo's te zijn.


(Accu)boormachine
Een gaatje boren of een schroefje lekker makkelijk met een boormachine ergens indraaien, een boormachine is waarschijnlijk het meest gebruikte electrische gereedschap. Zoals altijd zijn er meerdere types boormachines voor verschillende doeleinden.

(Accu)boormachine: Een simpele boormachine om gaatjes in hout of zachtere steensoorten te boren, of natuurlijk om een schroefje ergens in te schroeven. Een gewone boormachine zal voor de meeste mensen een accuschroefboormachine zijn die makkelijk meegenomen kan worden en waar men zich geen zorgen hoeft te maken over de lengte van het snoer en het dichtsbijzijnde stopcontact.
Tegenwoordig hebben boormachines twee standen; een hard aandraaimoment voor het boren van gaten en een zacht aandraaimoment voor het schroeven van de schroeven. Daarnaast hebben ze meestal ook een slipkoppeling waarmee je in kunt stellen bij hoeveel weerstand de boormachine stopt met draaien. Dit is handig om bv. te zorgen dat schroeven niet zomaar in het hout verdwijnen.
Typisch heeft een gewone boormachine een spankop om boortjes in te zetten, maar ze zijn ook te krijgen met alleen een 1/4" bit aansluiting.

Boorhamer: Om een gat te boren in (gewapend) beton, kom je met een gewone (klop)boormachine niet erg ver. Een boorhamer geeft krachtige klappen tijdens het draaien om het beton kapot te slaan en is daarmee wat je nodig hebt voor beton.
Veel boorhamers zijn zogenoemde combihamers, die het hameren en het boren ook individueel af kunnen schakelen. Zo kun je met alleen hameren (ook wel de beitelstand genoemd) er ook een beitel in zetten en daarmee bv. tegels van een wand af beitelen. Of met alleen boren kun je ook voorzichtiger een gaatje boren.
Typisch heeft een boorhamer een SDS+ kop, waar alleen SDS boren en beitels in passen. Sommige combihamers hebben ook een verwisselbare kop, waarmee je voor de gewone boorstand (zonder hameren, dus) ook gewone boortjes kunt gebruiken.

Klopboormachine: Een klopboor ligt ergens tussen de gewone boormachine en de boorhamer in. Een klopboor slaat veel sneller dan een boorhamer, maar ook met veel minder energie. Dat maakt een klopboor vooral geschikt voor baksteen of andere niet al te zachte steensoorten, maar niet geschikt voor gewapend beton.
Zachte of poreuse steen- en betonsoorten is het beter om een klop/hamer functie helemaal niet voor te gebruiken.
Typisch hebben klopboren een gewone spankop.

Slagschroevendraaier / slagmoersleutel: Dit zijn strikt schroefmachines, niet geschikt om mee te boren. In plaats van continue vermogen af te geven zoals een gewone boor, werkt slagschroevendraaier principe door een veer aan te draaien, en die dan in één klap de energie op de schroef / bout over te dragen.
Hierdoor zijn de maximale koppels van een slagschroevendraaier een stuk hoger dan gewone boormachines, en zijn ze ook beter geschikt om vast zittende bouten of schroeven los te krijgen zonder de schroefkop te beschadigen.
De lichtere machines zijn vaak electrisch, veelal met een accu, maar de zwaardere machines werken vaak op luchtdruk.
Typisch hebben de lichtere machines een 1/4" bit opname, en de zwaardere machines hebben een 3/8" of 1/2" opname.
De klappen in de draairichting kunnen bits en doppen vaak wat minder goed tegen, en hiervoor zijn ook speciale impact- of krachtbits en doppen aan te raden.


Cirkelzaag
Een cirkelzaag is een zaagmachine met een roterende schijf. Voor verschillende inzetten zijn verschillende types met ditzelfde principe. Voor meer informatie is deze test van een aantal verschillende invalzagen ook zeer leerzaam, niet alleen om te zien welk apparaat het het beste doet bij welk onderdeel, maar vooral ook om te zien wat er allemaal voor mogelijkheden voor zijn.

Cirkelzaag: De simpelste uitvoering is de gewone cirkelzaag, zonder instellingen voor zaagdiepte.

Invalzaag: Eigenlijk hetzelfde als een gewone cirkelzaag, maar dan met meer mogelijkheden, zoals in ieder geval een instelbare zaagdiepte. Vaak hebben invalzagen ook de mogelijkheid tot zagen onder verstek, oftewel om onder een hoek iets af te zagen.
Om het zagen nauwkeuriger te maken, worden vaak ook lineaalsystemen meegeleverd (of zijn in ieder geval beschikbaar) voor invalzagen. Hiermee is het mogelijk om netjes in een rechte lijn te zagen en om preciezer van punt A naar B te zagen.
Linealen van verschillende fabrikanten zijn niet altijd onderling verwisselbaar, en daarnaast is er ook een uitgebreide markt aan linealen en aftekenhulpen voor houtbewerkingen. Denk hierbij aan merken als Incra, Veritas, en Woodpeckers.

Afkortzaag: Dit is een cirkelzaag die vastgemaakt is op een arm, welke weer aan een platform vast zit. Een afkortzaag is vooral handig om balken of niet al te brede platen netjes door te zagen (of af te korten). Dingen om hierbij op te letten zijn de zaagdiepte en hoever de arm uit te trekken is, wat respectievelijk bepaald hoe dik een plank of balk mag zijn om die nog door te kunnen zagen, en hoe breed de planken kunnen zijn die je nog door kunt zagen.


Schuurmachine
Het zal je ondertussen niet verbazen dat er ook verschillende types schuurmachines zijn voor verschillende toepassingen.


Ook wel afgekort als PBM, zijn dit de dingen die nog wel eens verwaarloosd worden, maar misschien nog wel belangrijker zijn dan de bovenstaande gereedschappen.

Gehoorbescherming
Schuim oordopjes: Meestal een soort van foam dat je kunt samenknijpen en in je oor kunt stoppen, waar het dan weer uitzet om zo het geluid van buiten te verminderen. Dit levert over het algemeen een heel behoorlijke reductie van het lawaai, en ze zijn ook makkelijk mee te nemen. Alhoewel ze wel zijn her te gebruiken, zijn het in principe wegwerp artikelen, en je koopt ze meestal ook in grotere hoeveelheden. Dat maakt het ook weer makkelijk om gewoon overal een setje oordopjes bij te stoppen, zodat je altijd iets van bescherming bij je hebt.

Oordopjes: In tegenstelling tot de schuimen oordopjes, zijn deze van een harder materiaal, en worden ze ook wel op maat gemaakt (niet altijd). Dit kan een nog betere geluidsreductie geven, en ze kunnen ook zo ontworpen worden dat bijvoorbeeld geluidsfrequenties in het gebied van normale spraak minder gereduceerd worden, zodat je ook met oordopjes nog een gewoon gesprek kunt houden.

Oorkleppen: Wellicht het standaard beeld dat de meesten hebben bij gehoorbescherming, met grote kleppen over de oren om het geluid te dempen. Je hoeft hiervoor niks in je oren te stoppen, maar je krijgt er wel warme tot hete oren voor terug. Voor brillendragers kunnen oorkleppen ook problemen geven met afsluiting, omdat de bril onder de kleppen past, en daarmee een geluidslek kan geven.
Sommige modellen hebben ook een ingebouwde radio om bv. praten op grotere afstand mogelijk te maken. Ook kunnen sommige modellen gecombineerd worden met een helm of volgelaatsbescherming.

Oog- en gelaatbescherming
Veiligheidsbril: Een veiligheidsbril is meestal een bril van een vorm van polycarbonaat, wat bescherming biedt tegen rondvliegende deeltjes. Andere materialen zijn ook mogelijk die bijvoorbeeld beter tegen chemicaliën beschermen.
Alhoewel een normale veiligheidsbril wel enige vorm van bescherming biedt, is het nog steeds mogelijk dat deeltjes tussen het gezicht en de bril door in de ogen komen.

Gelaatsbescherming: Een soort van veiligheidsbril, maar dan voor je hele gezicht. Dit geeft niet alleen bescherming voor rondvliegende stukken voor de rest van je gezicht, de kans dat er iets onder komt en in je ogen komt is ook een stuk kleiner. Wel zo'n veilig gevoel als bv. een zaagtafel vastslaat in een stuk hout of ijzer en er stukken met hoge snelheid langs je gezicht wegvliegen.
Naast een hard plastic versie (vaak ook polycarbonaat), zijn er ook versies met gaas, wat meer gericht lijkt op de groffere stukken, zoals er bijvoorbeeld bij gebruik van een kettingzaag of bosmaaier wel regelmatig rond komen te vliegen.

Adembescherming
Adembescherming wordt afgedekt door verschillende (EN) normen. Dit wordt ook opgesplitst naar verschillende verontreinigingen waartegen beschermd wordt, en ook het type van adembescherming.
Voor adembescherming waarbij een groot deel van het masker bestaat uit het filtermateriaal (stofkapjes, dus) is er de EN149 norm, welke drie klasses kent:
KlasseLimiet (bij 95 L/min luchtstroom)Lek
FFP1Filtert >= 80% van de deeltjes< 22%
FFP2Filtert >= 94% van de deeltjes< 8%
FFP3Filtert >= 99% van de deeltjes< 2%

Waarbij de filtering getest wordt met zowel droge deeltjes en olie deeltjes. De lek slaat op de lek van de lucht die gemiddeld tussen het gezicht en het masker op zou mogen treden.

Voor half- of volgelaatsmaskers, met verwisselbare filters, gelden andere normen. Voor stof is dit de EN143, en voor gassen of chemicaliën is dit de EN14387.
Voor stofdeeltjes is dit:
KlasseLimiet (bij 95 L/min luchtstroom)
P1Filtert >= 80% van de deeltjes
P2Filtert >= 94% van de deeltjes
P3Filtert >= 99.95% van de deeltjes

En voor gassen of chemicaliën bestaan verschillende klasses die tegen verschillende gassen beschermen, gecomplimenteerd met verschillende klasses voor hoeveel ze kunnen absorberen voordat ze niet meer effectief zijn.
Schadelijke stoffenBenamingKleur
Organische gassen and damping met kookpunt boven 65°CABruin
Inorganische gassen and dampen, m.u.v. carbon monoxideBGrijs
Sulphur dioxide en andere zure gassen and dampenEGeel
Ammonia en organische afgeleiden hiervanKGroen
Organische stoffen laag kookpunt (<65°С)AXGroen
Specifieke gassen gespecificeerd door fabrikantSXViolet
Nitrische oxide (NO / NO2)NOP3Blauw en wit

De letters in deze klassifisering worden ook nog gevolgd door een nummer, van 1 t/m 3, waarbij 1 een lagere absorptie capaciteit aangeeft, en een 3 een hoge absorptie capaciteit aangeeft.
Een filter met een A1P2 code zou dus bescherming bieden tegen organische gassen via een absorptie, en zou ook minimaal 94% van de stofdeeltjes tegen moeten houden.
Zie voor wat meer leesvoer ook hier en voor gasfiltering hier.

Stofmasker: Ook wel mondkapje in de volksmond, dit is niet de beste bescherming tegen deeltjes in de lucht. Stofmaskers zijn in principe wegwerp artikelen, alhoewel ze ook wel vaker te gebruiken zijn. Sommige stofmaskers hebben ook een ventiel om het ademen makkelijker te maken.

Half- of volgelaatsmasker: Typisch zijn half- of volgelaatsmaskers uitgerust met verwisselbare filters, waarbij typisch keuze is uit verschillende types die bescherming bieden in verschillende mate en tegen verschillende omstandigheden.
Een halfgelaatsmasker bedekt alleen de onderkant van het gezicht, met name de mond en de neus. Een volgelaatsmasker bedekt daarnaast ook nog de ogen.

Beschermingskleding
Algemenere kledingsstukken die ook ter bescherming (kunnen) dienen.

Handschoenen: Iedereen kent wel de tuin- of werkhandschoenen die je handen beschermen houden terwijl je in de tuin bezig bent of aan het klussen bent. Maar naast deze vrij simpele bescherming, die o.a. ook je handen heel houdt als je tegels moet sjouwen, zijn er ook veel andere types handschoenen die beschermen tegen verschillende dingen.
Zo zijn er ook handschoenen die tegen hitte beschermen, denk bv. aan iets simpels als ovenwanten, maar ook lashandschoenen. Of juist handschoenen die beschermen tegen koude. Er zijn ook chainmail handschoenen die beschermen tegen snijwonden, en handschoenen die beschermen tegen chemicaliën, zoals bv. olie resistente handschoenen.

Schoenen: Veiligheidsschoenen zullen de meesten wel kennen, de standaard schoenen met stalen neuzen. Alhoewel het niet persé stalen neuzen hoeven te zijn, aluminium, kunststof, of titanium komt ook voor.
Het zal weinig verbazen dat ook veiligheidsschoenen ingedeeld zijn naar verschillende klasses, zie ook onderstaande tabel. De algemene eis voor voor alle klasses is dat de neus een impact van 200 J moet kunnen weerstaan, en daarna een minimale hoogte van 14mm over moet blijven.
KlasseEisen
S1Veiligheidsneus en antistatisch, neemt energie op in de hiel.
S1PAls S1 met een onpenetreerbare tussenzool.
S2Als S1 met verhoogde waterafstotendheid / resistentie.
S3Als S2 met een onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel.
S4Als S1 maar dan gemaakt van kunststoffen en dus helemaal waterdicht.
S5Als S4 met onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel.

Fun fact: klompen zijn ook S3 gekwalificeerd.
Daarnaast zijn er nog specifieke andere dingen waartegen beschermd wordt, zoals hitte, koude, of bv. kettingzagen.De vraag is net zo breed als het antwoord zelf. Niet elk merk heeft een specialisatie in 1 specifiek onderdeel of gereedschapstype. Sommige maken enkel elektrisch gereedschap waar andere zich alleen richten op hand gereedschap. Hieronder is echter een korte opsomming van de hoofdkenmerken van de bekendere merken:

http://www.makita.biz/shared/images/site_id.gif

Iedereen ziet het wel eens in het krantje van de DHZ; Blauw met zwarte Makitas. Makita is een Japans bedrijf in professioneel gereedschap dat opgericht is in 1915. Makita staat wereldwijd bekend om haar kwalitatief hoogstaande producten. Dag in dag uit wordt er aan de kwaliteit van Makita gereedschap gewerkt om de beste prestaties te kunnen leveren. Makita staat ook bekend om de verfijnde technologieën die toegepast worden in haar apparatuur. Zo loopt Makita voorop in de introductie van lithium-ion-batterijtechnologie voor haar gereedschappen. Lithium-ion-accu’s hebben een zeer hoge energiedichtheid, hoog vermogen, geen capaciteitsvermindering door het opladen en een lange levensduur. Makita gereedschap dat over een lithium-ion-accu bezit kan uren achter elkaar gebruikt worden zonder opgeladen te hoeven worden. Daarnaast heeft Makita de Anti Vibratie Technologie ontwikkeld (AVT), die trillingen in het gereedschap reduceert. Onder andere boormachines en breekhamers beschikken over deze technologie om het werken met Makita gereedschap zeer aangenaam te maken. Naast de Anti Vibratie Technologie is Makita ook verantwoordelijk voor de Smart Impact Technologie (SIT, voor verhoogde productiviteit van boormachines) en het Super Joint Systeem (SJS, voor verbeterde veiligheid bij het gebruik van haakse slijpers).Zelfs de goedkopere varianten van Makita leveren veel waar voor hun geld en zijn kwalitatief goed in elkaar gezet.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/DeWALTLogo.png

Voornamelijk bekend door het iconische geel met zwart gekleurde gereedschap. Veel gebruikt in de bouw door met name de kwaliteit van het spul dat ze maken. Wat vele niet weten is dat het eigenlijk onderdeel is van Black & Decker. DeWalt, opgericht in 1936 in de Verenigde Staten door Raymond E. DeWalt, staat bekend om haar ruime assortiment aan krachtige gereedschappen voor zowel de professional als de doe-het-zelver. Met het Perform & Protect programma voorziet DeWalt haar gereedschappen van een label als ze aan één van de volgende criteria voldoen: minder vibratie (label VIBRATIES), gereduceerde stofinademing (label STOF) of innovatieve koppelbeheersing (label CONTROLE). Machines die met het Perform & Protect-logo VIBRATIES voorzien zijn, veroorzaken tot 50% minder trillingen, waardoor mensen minder snel vermoeid raken en langer achter elkaar kunnen doorwerken. DeWalt gereedschappen met het Perform & Protect-logo CONTROLE hebben een extra innovatieve veiligheidsfunctie voor de koppelcontrole in het gereedschap om daarmee de kans dat tijdens het boren het toestel vast komt te zitten te minimaliseren. Gereedschappen met het Perform & Protect-logo STOF staan garant voor een verminderde kans op stofinademing. DeWalt is ook verantwoordelijk voor de XLR technologie, die voor snellere boorprestaties en een langere levensduur van haar hamerboren zorgt.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Black_%26_Decker_logo.svg/250px-Black_%26_Decker_logo.svg.png

Black & Decker is een Amerikaans bedrijf opgericht in 1910. Bekend door zijn Oranje met Zwarte kleursetting een veel geziene verschijning in vele bouwmarkten. Waar het vroeger voor kwaliteit stond is het tegenwoordig meer doorsnee apperatuur voor de gemiddelde gebruiker. Eigen Huis & tuin zweert er bij (voor de camera tenminste) maar dat is meer sponsoring dan iets anders (aangezien ze achter de schermen met andere merken werken :+ )

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Panasonic_logo_%28Blue%29.svg/266px-Panasonic_logo_%28Blue%29.svg.png

Panasonic is een Japans bedrijf dat naast gereedschappen ook producten op de markt brengt op het gebied van airconditioning, autosystemen, beveiliging, video- en filmelektronica en meer. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben één of meerdere producten van Panasonic in hun bezit. Dat komt doordat ze wereldwijd bekend staan als een zeer betrouwbare partij die duurzame producten op de markt brengt van hoge kwaliteit. Bij Panasonic staan een aantal kenmerken centraal: draadloze flexibiliteit, compacte constructie, goed uitgebalanceerd en makkelijk bedienbaar. Deze kenmerken vindt u terug in de gereedschappen die zij voor de professional als de doe-het-zelver hebben ontwikkeld. Voor de productie van al hun producten maken zij alleen gebruik van de beste materialen en meest geavanceerde technologieën die er op dit moment beschikbaar zijn. Daardoor kunnen ze al decennialang topkwaliteit leveren en aan de uiteenlopende eisen van de consument voldoen.


https://www.metabo.com/t3/fileadmin/metabo/com_en/070_news/03_catalogue_logos/with_claim/Metabo_Claim_black_white.jpg

Metabo is een Duits bedrijf dat opgericht is in 1924 met het doel om professioneel gereedschap op de markt te brengen die aan de toenemende vraag van de sterk verbeterde technische wereld konden voldoen. Er wordt veel aandacht besteed aan het design van de Metabo gereedschappen, waar eerst in kaart wordt gebracht wat precies de behoeften zijn van de gebruiker. Er wordt vooral gekeken naar goede hanteerbaarheid, een lange levensduur van het product, optimale werking en een zo gering mogelijk gewicht van het gereedschap. De ingenieurs en productdesigners van Metabo zijn dag in dag uit bezig met het bedenken van nieuwe innovatieve Metabo gereedschappen, waarbij regelmatig ook ideeën naar boven komen die ver boven het begrip elektrisch gereedschap uitgaan.Vooral The Eagle is er erg fan van :+

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/fe/Milwaukee-tool-logo.png

Milwaukee produceert sinds 1924 innovatief en kwalitatief hoogwaardig elektrisch gereedschap voor zowel de professional als de doe-het-zelver over de hele wereld. Het succes van Milwaukee is sinds de oprichting afhankelijk van haar vermogen om aan de wensen van de klant te kunnen voldoen. Dag in dag uit zijn ze bezig met het waarborgen van de kwaliteit voor alle producten die zij op de markt brengen. Door continu onderzoek te doen naar innovatieve technologieën voor de toepassing in gereedschappen, zijn ze in staat om hun hoge kwaliteitsstandaard op peil te houden. De zorg voor kwaliteit houdt niet op bij producten en service, maar gaat uit van een totale kwaliteitsaanpak met volledige betrokkenheid en motivatie van de medewerkers van Milwaukee. Door deze aanpak, produceert Milwaukee al jarenlang gereedschappen die lang meegaan en de beste prestaties leveren voor zowel de professional als de doe-het-zelver.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/bf/Bosch-brand.svg/220px-Bosch-brand.svg.png

Bosch is een Duits bedrijf dat in 1886 door Robert Bosch werd opgericht en bekend staat om haar breed assortiment aan professionele en innovatieve producten. Duizenden werknemers over de hele wereld houden zich dagelijks bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten en verbetering van reeds bestaand Bosch gereedschap. Door voortdurende onderzoeken op het gebied van techniek en de toepassing hiervan voor de realisatie van nieuwe Bosch Blauw gereedschappen, is Bosch uitgegroeid tot een leider op veel verschillende technologische gebieden. Daarom heeft Bosch ook een koppositie behaald op het gebied van het aantal patentaanvragen. Voornamelijk bij Bosch Blauw gereedschappen, die uitblinken in kracht, gebruikersvriendelijkheid, milieuvriendelijkheid en veiligheid, zijn een groot aantal patenten verworven, het voornaamste bewijs van de creativiteit van de werknemers.


Wera; met name bekend voor zijn uitstekende bitjes en schroevendraaiers. Als je hier een setje van hebt hoef je de rest van je leven niet meer nieuw spul te halen.


Wiha is met name bekend om zijn bitjes en schroevendraaiers, net als Wera. Kwaliteits spul waar je een heel leven mee kan doen (en daarnaa ook waarschijnlijk) Te vinden bij o.a Hornbach.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Festool.svg/250px-Festool.svg.png

Festool ontwikkelt superieure kwaliteit elektrische en pneumatische gereedschappen voor zowel professionals als gebruikers met hoge eisen. Sinds de oprichting van het familiebedrijf in 1925, zijn kwaliteit en innovatie de hoogste prioriteiten. Meer dan 300 octrooien en meer dan 80 awards voor producten en bewijzen wat deze principes waard zijn. Mede dankzij deze awards is Festool een belangrijke speler op het gebied van gereedschap geworden. Innovatie door de jaren heen, heeft ervoor gezorgd dat Deze krachtige machines zijn dan ook uiterst geschikt voor elke klus!


FEIN vindt haar oorsprong in Duitsland en werd in 1867 opgericht door Wilhelm Fein en zijn broer Carl Fein. FEIN staat bekend om de productie van krachtige, duurzame en extreem betrouwbare elektrische handgereedschappen voor de metaal-, uitbouw- en automobielindustrie. Het gereedschap is zeer geliefd onder professionals. Dankzij de passie van de medewerkers van FEIN en de energie die zij dag in dag uit steken in het ontwerp van het beste gereedschap voor de industriële sector, wordt FEIN gereedschap over de hele wereld als maatstaf gezien voor prestatie en betrouwbaarheid. Als uitvinder van de elektrische handboormachine ontwikkelt FEIN sinds 140 jaar innovatieve oplossingen voor de praktijk, beproefd tijdens hard en ononderbroken gebruik in industrie en werkplaats. Door een omvangrijk kwaliteitsmanagement en een arsenaal aan goed opgeleide medewerkers, zorgt het bedrijf ervoor dat er alleen FEIN gereedschap op de markt gebracht worden die 100% voldoen aan hun eigen verwachtingen. Op die manier kan er voldaan worden aan de hoge eisen die door de professionals in de bouw en industrie gesteld worden.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Hitachi_logo.svg/200px-Hitachi_logo.svg.png

Hitachi is een Japans bedrijf dat bekend staat om haar elektrische gereedschappen met verfijnde technologieën voor zowel de professional als de doe-het-zelver. Hitachi gereedschappen worden op een specialistische, weldoordachte manier geproduceerd en zijn door hun spectaculaire uiterlijk zeer gewild. Niet voor niets hebben ze in het verleden diverse malen de IF Product Design Award gewonnen, één van de meest prestigieuze design awards ter wereld. Hierbij wordt de aandacht naast schoonheid, gebruikersvriendelijkheid en originaliteit ook gericht op de kwaliteit en prijs van de producten. Hitachi staat verder bekend om het User Vibration Protection (UVP) systeem, een technologie die in ondere andere boormachines wordt toegepast om de vibratie drastisch te reduceren. In het midden van het machinehuis is een contragewicht tussen twee veren gemonteerd, waarbij de twee veren het contragewicht in een positie brengt om daar optimale balansverhouding mee te bereiken. Aan de bovenzijde van de handgreep worden er kunststof dempers geplaatst, waardoor de trillingen geabsorbeerd worden en de vibraties aanzienlijk worden verminderd. Talloze Hitachi gereedschappen maken ook gebruik van Lithium Ion batterijen, die 40% lichter van gewicht zijn, langer meegaan en minder schadelijk zijn voor het milieu.


Heb je een adresje dat je wel wilt delen? Goedkoop maar goed hout? Leuke adresjes voor gereedschap! Let us know!

https://tweakers.net/ext/f/M0XFF2VAIRzyVfUL8cV66Qm9/full.png

Grote webshop met veel pro-apperatuur tegen een scherpe prijs. Gratis verzending vanaf €20,-

https://www.toolstation.nl/ext/image/alpha/toolstation_logo.png

Geliefd om met name de scherpe aanbiedingen van Bosch Blauw accu boormachines en de scherpe prijzen die ze bieden. Goede site om eens te kijken voordat je naar de Gammel rent. Tevens een fijne plek om bulk schroeven in te slaan (Torx van het merk Spax bijv.) Bezorgt in heel Europa en voor BE en NL is het gratis verzenden vanaf 10 euro (daaronder €5,- )

https://www.toolnation.nl/skin/frontend/theme2016/default/images/logo.png

Biedt van alles en nog wat aan op het gebied van gereedschap. Heeft vaak toch wel de laagste prijs en een groot aanbod. Gratis verzenden vanaf €50,- excl. BTW

http://www.powersem.net/conrad-eps.jpg%5D

Welke Tweaker kent Conrad nu niet? Niet alleen voor de kleinere onderdelen om mee te klussen maar ook voor de boortjes, bitjes, schroefjes enz. Gratis verzenden vanaf €25,- met IDEAL


Oud NL bedrijf met een eigen reparatie dienst waardoor eventuele defecten sneller verholpen kunnen worden (itt terugsturen naar de fabrikant). Gratis verzending boven de €50,- Tevens handelen deze ook in onderdelen voor verschillende merken (met tekening) zodat je machines kan repareren.

https://www.gereedschappro.nl/img/gereedschappro/logo_shop.png

Voor de meer 'exotische' merken die je niet in de doorsnee winkel vind (o.a Incra)

Baptist (www.baptist.nl), Dictum (www.dictum.com) en Dieter Schmid (fine-tools.com) zijn voor de meer ambachtelijke handgereedschappen die een klussert zou willen hebben en zeker de moeite waard om even te bekijken.

Duitse Webshops!


Wat van ver komt is goed zeggen ze wel eens en dat is met gereedschap heel vaak ook gewoon waar. Het loont zich om, ondanks de verzendkosten die er nog bij komen, even te kijken bij onze buren. Het kan soms wel oplopen tot 50 euro wat je aan verschil kan krijgen. Garantie is vaak toch middels de fabrikant zelf en zou dus geen probleem moeten vormen.


Ik denk dat Amazon geen introductie nodig heeft. Wat wel goed is om te weten, is dat ze vaak naar NL shippen en ook vaak hele scherpe prijzen bieden voor zowel verbruiksgoederen als machines. Even in de gaten houden dus als je wat zoekt!

https://www.elektrowerkzeuge-bender.de/skin/frontend/bender/default/images/header-logo.png

Verkoper van Bosch Blauw en Metabo spullen (geen andere merken). Verkopen alles van boormachines tot boortjes en afkortzagen. Verzendkosten naar NL zijn €11.90

https://www.werkzeugalarm.de/layout/zs_werkzeugalarm/images/logo.jpg

Verkoper van Bosch (Blauw), Makita, Hitachi, Kunzer en Rupes. Wederom verkoopt deze all bedenkbare powertools met of zonder stekker van de eerdergenoemde merken. Verkopen tevens werkkleding. Verzendkosten naar NL zijn €9.90

https://www.rubart.de/images/rubart-logo-206x73.png

Verkoopt alle merken onder de horizon en meer. Uitgebreide winkel met veel opties aan spullen. Verzendkosten naar NL zijn € 6.95


Houtspeciaalzaak in Duitsland. Voor al het fijnere bewerkingsmateriaal. Verzendkosten naar NL zijn € 10.90

https://www.qy1.de/img/pictures/logo-en.png

At Fine Tools we offer a world-wide collection of the best hand tools available for carpenters, cabinetmakers, wood turners, carvers, and all other woodworking crafts. Take advantage of our website and enjoy browsing through our large selection of fine saws, planes, chisels, axes, drills, sharpening stones and lots of other state-of-the-art equipment. We also provide detailed descriptions and practical tips for all the tools we offer. Furthermore, you will find a wide collection of books, high-end garden tools, and an assortment of knives.. Verzenden geschied middels DHL en is €9.90


Duits shop met een groot assortiment. Levert ook naar Nederland. Levering geschied middels DHL tegen €10.00


Er zijn een aantal vragen die met enige regelmaat terugkomen in dit topic. Deze proberen we af te vangen in het FAQ gedeelte. Het is een WiP, dus kijk regelmatig of er nieuwe content is toegevoegd :Y


1. Voor het boren in beton, kan ik dan met een klopboor aan de gang of heb ik een boorhamer nodig?
Claims dat je met een klopboor 'ook best wel goed in beton kan boren' zijn pertinent niet waar :( Dat kán je namelijk niet en dat wil je de buren ook niet aandoen. Tenzij het 'peperkoek' beton is of gasbeton; dan wil je juist zo subtiel mogelijk aan de slag. Neem dan een normale boor omdat anders de steen kan breken. Hier is Ike om het nog eens uit te leggen:
Disclaimer: Eventuele (fanboy) fouten kunnen er uit gehaald worden. Op of aanmerkingen voor de TS hoor ik uiteraard graag!

Xbox Live ID:Notna8310


 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 12:41

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Reservering voor eventuele updates

Ik ga straks no even de plaatjes doorlopen en waar nodig fixen

[Voor 49% gewijzigd door Notna op 31-08-2017 08:34]

Xbox Live ID:Notna8310


 • Cynerion
 • Registratie: Oktober 2016
 • Laatst online: 22-03-2019
Om het nieuwe topic dan vrolijk te beginnen,

Enige maanden geleden heb ik vragen gesteld over handgereedschap(in het vorige topic).

Nu eindelijk de knoop doorgehakt. Ik heb van mijn ouders een gereedschapskoffer gekregen, en die ziet er zo leeg toch wel triest uit. Tijd voor vriendjes dus!


en


Deze zijn onderweg(plaatjes zijn linkjes ;) )

Schroevendraaiers krijg ik van een tante, binnenkort(?) hoop ik. Er gaat nog meer komen, maar rustig aan is beter voor mijn hart :P

@Notna wijzig je nog even het linkje in je handtekening naar het nieuwe topic? :P

[Voor 4% gewijzigd door Cynerion op 31-08-2017 09:03]


 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Nu online
Mooi setje!

(nee dit is geen tvp :+ )

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 12:41

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Cynerion schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 09:01:
Om het nieuwe topic dan vrolijk te beginnen,

Enige maanden geleden heb ik vragen gesteld over handgereedschap(in het vorige topic).

Nu eindelijk de knoop doorgehakt. Ik heb van mijn ouders een gereedschapskoffer gekregen, en die ziet er zo leeg toch wel triest uit. Tijd voor vriendjes dus!

[afbeelding]
en
[afbeelding]

Deze zijn onderweg(plaatjes zijn linkjes ;) )

Schroevendraaiers krijg ik van een tante, binnenkort(?) hoop ik. Er gaat nog meer komen, maar rustig aan is beter voor mijn hart :P

@Notna wijzig je nog even het linkje in je handtekening naar het nieuwe topic? :P
Mag ik eerst nog even koffie drinken :N

:+

Done, thanks !

Xbox Live ID:Notna8310


629110

Xiaomi heeft in samenwerking met Wiha een bitssetje uitgebracht. Ik heb hem natuurlijk besteld. Ongeloofelijk dat deze chinese fabrikant met een duitse partij gaat samenwerken.


https://ccnew.banggood.co...crewdriver-p-1187158.html


 • Joopieboy
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 29-12-2020

Joopieboy

No smoke, no poke

Ook maar weer eens melden hier als trouwe Makita gebruiker O+ :W

Het leven is te kort om geduld te hebben!


 • jeka
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 23-03 10:24

jeka

Support your local club.

629110 schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 09:34:
Xiaomi heeft in samenwerking met Wiha een bitssetje uitgebracht. Ik heb hem natuurlijk besteld. Ongeloofelijk dat deze chinese fabrikant met een duitse partij gaat samenwerken.


https://ccnew.banggood.co...crewdriver-p-1187158.html

[afbeelding]
Besteld! Thanks voor de tip!

FCG


 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Nu online
Ik ben mn bithoudertje kwijt :(

Is misschien met opruimen na kluswerk ergens tussen gevallen oid en met de troep mee weggegooid.

Deze is het:

fuckin' ideaal ding (was gevuld met eigen bitjes, precies de bitjes die ik veel gebrui).

Ben in staat om vanmiddag nog ff langs de wurth te rijden en een nieuwe te halen :D
Heb alleen het stuk plastic nodig, bithouder heb ik nog (ook fijn ding btw) en ook plenty bitjes.

Misschien maar gewoon doen ook :+

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 12:41

Notna

Where are you?®

Topicstarter
629110 schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 09:34:
Xiaomi heeft in samenwerking met Wiha een bitssetje uitgebracht. Ik heb hem natuurlijk besteld. Ongeloofelijk dat deze chinese fabrikant met een duitse partij gaat samenwerken.


https://ccnew.banggood.co...crewdriver-p-1187158.html

[afbeelding]
Hebben we ook een bron dat dit officieel zo is en niet dat ze gewoon de naam er bij geplakt hebben?

Xbox Live ID:Notna8310


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Cynerion schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 09:01:
Om het nieuwe topic dan vrolijk te beginnen,

Enige maanden geleden heb ik vragen gesteld over handgereedschap(in het vorige topic).

Nu eindelijk de knoop doorgehakt. Ik heb van mijn ouders een gereedschapskoffer gekregen, en die ziet er zo leeg toch wel triest uit. Tijd voor vriendjes dus!

[afbeelding]
en
[afbeelding]

Deze zijn onderweg(plaatjes zijn linkjes ;) )

Schroevendraaiers krijg ik van een tante, binnenkort(?) hoop ik. Er gaat nog meer komen, maar rustig aan is beter voor mijn hart :P

@Notna wijzig je nog even het linkje in je handtekening naar het nieuwe topic? :P
Die tangenset heb ik ook, heel fijne tangen. Mooi compleet setje van Proxxon ook, ik neem aan een 3/8" setje aan de doppen maten te zien?
629110 schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 09:34:
Xiaomi heeft in samenwerking met Wiha een bitssetje uitgebracht. Ik heb hem natuurlijk besteld. Ongeloofelijk dat deze chinese fabrikant met een duitse partij gaat samenwerken.


https://ccnew.banggood.co...crewdriver-p-1187158.html

[afbeelding]
Vraag me af of dit ook samenhangt met de kwaliteitsproblemen die Wiha had de laatste tijd.

 • McGryphon
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 27-03 22:04
Notna schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 10:27:
[...]


Hebben we ook een bron dat dit officieel zo is en niet dat ze gewoon de naam er bij geplakt hebben?
Op het doosje staat een red dot award-sticker, maar op hun site is niks hiervan terug te vinden. Wel hebben Xiaomi en Wiha beide voor andere producten red dot awards gehad maar het lijkt wat vissig.

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


 • Cynerion
 • Registratie: Oktober 2016
 • Laatst online: 22-03-2019
henkie196 schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 10:35:
[...]

Die tangenset heb ik ook, heel fijne tangen. Mooi compleet setje van Proxxon ook, ik neem aan een 3/8" setje aan de doppen maten te zien?


[...]

Vraag me af of dit ook samenhangt met de kwaliteitsproblemen die Wiha had de laatste tijd.
Zoals gezegd, de plaatjes zijn linkjes ;)
Inderdaad, 3/8". Volgens mij zitten hier alle maten die ik gebruik wel in, plus nog een paar extra.

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 12:41

Notna

Where are you?®

Topicstarter
McGryphon schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 10:39:
[...]

Op het doosje staat een red dot award-sticker, maar op hun site is niks hiervan terug te vinden. Wel hebben Xiaomi en Wiha beide voor andere producten red dot awards gehad maar het lijkt wat vissig.
Daarom mijn vraag. Kijk; bij LEGO is het gewoon duidelijk dat het LEGO moet voorstellen maar heeft het een compleet andere naam. Hier gebruiken ze de echte fabrikant naam. Zou wel heel brutaal zijn als ze het zo neerzetten en het is zonder toestemming van Wiha...

Xbox Live ID:Notna8310


 • McGryphon
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 27-03 22:04
Notna schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 10:45:
[...]


Daarom mijn vraag. Kijk; bij LEGO is het gewoon duidelijk dat het LEGO moet voorstellen maar heeft het een compleet andere naam. Hier gebruiken ze de echte fabrikant naam. Zou wel heel brutaal zijn als ze het zo neerzetten en het is zonder toestemming van Wiha...
Ik kan op de site van Wiha ook helemaal niks vinden.

De pessimist in me heeft er erg weinig vertrouwen meer in dat gewoon zelf stickertje plakken en schijt hebben niet precies is wat Xiaomi heeft gedaan.

Zie: https://www.wiha.com/de/auszeichungen-awards/
Als ze een red dot award hadden gehad voor een schroevendraaierset die ze voor Xiaomi hadden gemaakt had het hier gestaan. Dus dát klopt sowieso al niet.
Onderschat niet hoe trots Duitsers zijn op bewijzen van excellent vakmanschap.

[Voor 18% gewijzigd door McGryphon op 31-08-2017 10:56]

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


 • Rmg
 • Registratie: November 2003
 • Nu online
McGryphon schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 10:49:
[...]

Ik kan op de site van Wiha ook helemaal niks vinden.

De pessimist in me heeft er erg weinig vertrouwen meer in dat gewoon zelf stickertje plakken en schijt hebben niet precies is wat Xiaomi heeft gedaan.

Zie: https://www.wiha.com/de/auszeichungen-awards/
Als ze een red dot award hadden gehad voor een schroevendraaierset die ze voor Xiaomi hadden gemaakt had het hier gestaan. Dus dát klopt sowieso al niet.
Onderschat niet hoe trots Duitsers zijn op bewijzen van excellent vakmanschap.


Vond/vind het ook nog steeds een apart verhaal maar heb via het Wiha contactformulier even nagevraagd, binnen 10 minuten antwoord.

[Voor 9% gewijzigd door Rmg op 31-08-2017 11:14]


 • McGryphon
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 27-03 22:04
Rmg schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 11:01:
[...]

[afbeelding]
Heb via het Wiha contactformulier een nagevraagd, binnen 10 minuten antwoord.
Hmm, I stand corrected. Blijf die award vissig vinden maar soit, kenelijk wel echt dus :)

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Rmg schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 11:01:
[afbeelding]
Heb via het Wiha contactformulier een nagevraagd, binnen 10 minuten antwoord.
Klinkt als iets dat specifiek voor de chinese markt gemaakt wordt (en China heeft vaak limitaties voor dingen die je daar op de markt kan brengen waardoor joint ventures bijna de enige mogelijkheid zijn om je produkten daar te produceren en verkopen). Maar zou hier eerlijk gezegd geen Wiha kwaliteit van verwachten (niet dat ik zeker ben dat dat tegenwoordig nog veel betekend).

 • Orion84
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

Orion84

Admin General Chat / Wonen & Mobiliteit

Fotogenie(k)?

mfmonkey schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 08:04:
[...]
Laat ik voorop stellen dat ik geen expert ben maar in het antwoord van orion staat dat het kantelen geen invloed heeft. Ik denk dat dit niet geheel klopt, het apparaat is rond de as van het zaagblad nu eenmaal wat dikker en zal dan eerder het materiaal raken. dit zal waarschijnlijk geen centimeterwerk zijn gok ik. Wel betekend dit dat het simpel (haha, alsof ik de helft van de berekening begreep) berekenen aan de hand van de haakse zaagdiepte niet volledig juist is.
Uhh, nee, ik zei helemaal niet dat kantelen geen invloed heeft. Ik zei dat draaien geen invloed heeft op de zaagdiepte. Het zaagblad blijft daar immers verticaal en kan gewoon de max hoogte doorzagen.

Zodra je het blad kantelt, moet je, zoals je zelf ook al berekende, een langere weg afleggen door het te zagen stuk hout (of whatever) en dan is er dus een andere zaagdiepte (lees: hoogte van het stuk hout dat je onder de zaag kan leggen en in één keer kan doorzagen).
Wokschotel schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 06:58:
[...]


[...]

Kijk, toch 2 mogelijk tegengestelde antwoorden volgens mij :P

Als voorbeeld:
https://www.zaagmachinesh...387/metabo-kgs-254-m.html

Maximale zaagdiepte 90° (recht) 90 mm
Maximale zaagdiepte 45° (schuin) 47 mm

Ik neig dan toch naar het antwoord van Orion84.
Die 90mm zal duidelijk op de hoogte van het stuk hout slaan en dus op de invloed van het kantelen van de zaag.
Het draaien van de zaag beïnvloedt de zaagbreedte, die bij deze zaag respectievelijk 305mm en 205mm bedraagt.

[Voor 29% gewijzigd door Orion84 op 31-08-2017 11:48]

The problem with common sense is that it's not all that common. | LinkedIn | Flickr


629110

henkie196 schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 11:14:
[...]

Klinkt als iets dat specifiek voor de chinese markt gemaakt wordt (en China heeft vaak limitaties voor dingen die je daar op de markt kan brengen waardoor joint ventures bijna de enige mogelijkheid zijn om je produkten daar te produceren en verkopen). Maar zou hier eerlijk gezegd geen Wiha kwaliteit van verwachten (niet dat ik zeker ben dat dat tegenwoordig nog veel betekend).
In elk geval mijne is er bijna, ik heb hem al een paar dagen geleden besteld. Ik ben zelf ook benieuwd naar de kwaliteit.

 • artificial_sun
 • Registratie: Maart 2009
 • Nu online
629110 schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 12:00:
[...]

In elk geval mijne is er bijna, ik heb hem al een paar dagen geleden besteld. Ik ben zelf ook benieuwd naar de kwaliteit.
En niets verteld hier ;(

:9 ook besteld (wat is die ali-express app toch een gemeen ding)

Tacens SagittaII Tower en Tacens Ventus Ice reviews


 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 12:41

Notna

Where are you?®

Topicstarter
artificial_sun schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 12:16:
[...]


En niets verteld hier ;(

:9 ook besteld (wat is die ali-express app toch een gemeen ding)
Same here :'). Ik ben zwak :+

https://www.aliexpress.co...jia-Wiha/32825680005.html

Xbox Live ID:Notna8310


 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 12:32

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

Deel 3 alweer :) ik doe ook weer mee *O* :P

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


 • aerofreak
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 12:54

aerofreak

Steve Jobs

629110 schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 12:00:
[...]

In elk geval mijne is er bijna, ik heb hem al een paar dagen geleden besteld. Ik ben zelf ook benieuwd naar de kwaliteit.
Ik ben benieuwd naar je ervaringen... Ik overweeg sterk om ook te kopen :')

"When once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return"
~Leonardo Da Vinci~


 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
Notna schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 08:34:
Reservering voor eventuele updates
Ik ga straks no even de plaatjes doorlopen en waar nodig fixen
Pfff...., deel 3 alweer.
Moet nu alle inhoud van de vorige delen hier nóg een keer worden herhaald?? :+

Top intro trouwens, jullie overtreffen jezelf iedere dag weer opnieuw. _/-\o_

Ik kwam tijdens het diagonale doorlezen enkele goofy typo's tegen en grammaticale 'mishaps', heeft het zin die naar jou te DM'en of gaat daar iemand anders over??
mfmonkey schreef donderdag 31 augustus 2017 @ 08:04:
[...]
Maar je kunt ook nog kijken naar andere setjes
Mannesman Greenline
of de koffer die ik heb, Mannesmann Mammut
Bij dze dan ook maar een lans breken voor de vele sets van Carolus die scherp zijn geprijsd en die ik kwalitatief nog een stapje hoger heb zitten dan Proxxon en zeker die van Mannesmann.
Carolus is het broertje van Gedore. ;)

Deze aardig complete Carolus set kocht ik recent op Amazon.de in een van de dagelijkse Angebote voor slechts €87,13 incl verzending.

[Voor 48% gewijzigd door Anoniem: 639074 op 31-08-2017 17:16]


 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 12:41

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Anoniem: 639074 schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 16:53:
[...]

Pfff...., deel 3 alweer.
Moet nu alle inhoud van de vorige delen hier nóg een keer worden herhaald?? :+

Top intro trouwens, jullie overtreffen jezelf iedere dag weer opnieuw. _/-\o_

Ik kwam tijdens het diagonale doorlezen enkele goofy typo's tegen en grammaticale 'mishaps', heeft het zin die naar jou te DM'en of gaat daar iemand anders over??
Je kan die naar 1 van de auteurs sturen en dan komt het goed :Y. In dit geval; stuur maar naar mij dan kijknik er morgen naar :Y

Xbox Live ID:Notna8310


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Anoniem: 639074 schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 16:53:
Pfff...., deel 3 alweer.
Moet nu alle inhoud van de vorige delen hier nóg een keer worden herhaald?? :+

Top intro trouwens, jullie overtreffen jezelf iedere dag weer opnieuw. _/-\o_

Ik kwam tijdens het diagonale doorlezen enkele goofy typo's tegen en grammaticale 'mishaps', heeft het zin die naar jou te DM'en of gaat daar iemand anders over??
Typo en grammaticale mishaps heb ik een hekel aan, dus mag je ook naar mij sturen ;)

Zo ongeveer alles van deze TS stond al in het vorige topic, maar tussendoor ge-update, dus wellicht gemist in de tussentijd ;)
Bij dze dan ook maar een lans breken voor de vele sets van Carolus die scherp zijn geprijsd en die ik kwalitatief nog een stapje hoger heb zitten dan Proxxon en zeker die van Mannesmann.
Carolus is het broertje van Gedore. ;)

Deze aardig complete Carolus set kocht ik recent op Amazon.de in een van de dagelijkse Angebote voor slechts €87,13 incl verzending.
Carolus en Proxxon komt bij mijn weten allebei uit Taiwan, zou ik ongeveer op hetzelfde niveau inschatten.

[Voor 4% gewijzigd door henkie196 op 31-08-2017 19:16]


 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Oi, nieuw topic, bijna gemist zeg.
Zie dat ik weer in de startpost genoemd wordt. Maare, ik zal toch niet de enige Metabo fan zijn hierzo? :)

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


 • Framoes
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 15-03 21:51
The Eagle schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 19:33:
Oi, nieuw topic, bijna gemist zeg.
Zie dat ik weer in de startpost genoemd wordt. Maare, ik zal toch niet de enige Metabo fan zijn hierzo? :)
*kuch*@miekol*kuch*

Ik ben zelf vooral fan van de BS18 quick schroefmachine.

 • mfmonkey
 • Registratie: Mei 2016
 • Laatst online: 11-03-2022
The Eagle schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 19:33:
Oi, nieuw topic, bijna gemist zeg.
Zie dat ik weer in de startpost genoemd wordt. Maare, ik zal toch niet de enige Metabo fan zijn hierzo? :)
zeker niet!

Mannesmann, carolus en proxxon, ik ben alleen bekend met mannesmann. Ik heb er enkel goede ervaringen mee en ik ben zeker niet de enige. Zoals in mijn link te lezen is vooral de mammut zeer populair en niet zonder reden.
Zonder iets te zeggen over de kwaliteit van de proxxon set, deze is minder compleet dan mammut.
Geen bougiedop (of kijk ik verkeerd), geen steeksleitels, geen grote torx dop (mammut jeeft t55 en t60) en totaal geen bijzondere bitjes. Ook geen "schroevendraaier" voor bitjes.
Overigens maakt dit het qua compleetheid geen slechte set hoor maar er zijn zat verschillen.

 • Reinier
 • Registratie: Februari 2000
 • Nu online
Ik heb vandaag met veel plezier gebruik gemaakt van miijn nieuwe gratissssss Bosch-setje :D


 • sjnelle
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 27-02 20:41
Zojuist mijn nieuwe rupes machines eens even snel getest. Man man wat een verschil met mijn black & Decker en bosch groen machines

Lekker rustig weinig trillingen en mooi schuur resultaat

 • kipfel
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 27-03 17:49
Reinier schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 20:41:
Ik heb vandaag met veel plezier gebruik gemaakt van miijn nieuwe gratissssss Bosch-setje :D

[afbeelding]
Hier van de week ook 2 ontvangen. Ik mis alleen (uit mijn hoofd) de pz1 bit in de set.

 • Atmoz
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 11-03 10:38

Atmoz

Techno!!

Reinier schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 20:41:
Ik heb vandaag met veel plezier gebruik gemaakt van miijn nieuwe gratissssss Bosch-setje :D

[afbeelding]
Nice :D

Ik heb mijn 2e setje ook van de week ontvangen. Meteen kado gedaan aan een goede vriend die tussen neus en lippen door liet weten dat hij dat wel een mooie set vond :)

 • Vliegvlug
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 27-03 23:22

Vliegvlug

Flight Simple

mfmonkey schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 20:36:
[...]
zeker niet!

Mannesmann, carolus en proxxon, ik ben alleen bekend met mannesmann. Ik heb er enkel goede ervaringen mee en ik ben zeker niet de enige. Zoals in mijn link te lezen is vooral de mammut zeer populair en niet zonder reden.

[..]
Carolus heb ik nooit in mijn handen gehad maar zo'n Mannesmann set heb ik ook op werk. Ik gebruik de doppen sporadisch en werkt best oké maar vind ik de koffer waar het in zit echt dramatisch slecht.

De klepjes waar de koffer mee dicht moet zitten links, rechts en bovenop twee wat het een heel gedoe maakt om de koffer te openen. Maar dat probleem lost zich dan wel weer vanzelf op doordat die klepjes zo fragiel zijn dat ze binnen no-time afbreken :'( (Het zit slechts vast op twee dunne plastic palletjes.)

Bij ons zijn de twee bovenste afgebroken met als gevolg dat er een kier ontstaat waardoor de doppen niet goed klem meer zitten tegen de andere kant en eruit vallen. Ze zitten van zichzelf namelijk niet klem in hun vakje.

Bijkomend probleem is dat het handvat nu ook los kan komen want als je goed kijkt zit dat slechts in één helft van de koffer geklemd en is niet goed vastgezet.
Heb al 2x met een los handvat gestaan, en een koffer op de grond :|

Wilde in eerste instantie de zijklemmen naar boven zetten maar kreeg ze niet makkelijk los en was bang dat ze zouden afbreken als ik nog wat meer kracht zette en dan waren we nog verder van huis.

Kortom het kan best prima gereedschap zijn maar de afwerking van de koffer is zo beroerd dat ik nu wel een negatieve associatie heb met het merk.

 • readytoflow
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
Vraagje... ik heb Makita DTW250 slagmoersleutel gekregen (dat is de 14,4V variant van de DTW251).
een https://www.gereedschappe...tml?utm_source=kieskeurig

Schrok dat het nog zo'n duur ding is/was. Maar...wat kan ik er eigenlijk mee? }:O

Ik doe niet zoveel met bouten.

Ik heb het ding even op een bout van een velg van mn auto gezet, maar daar kwam geen beweging in. Dus daar is ie te zwak voor.

Maar zou ik met een bitadapter 1/2 >1/4 deze kunnen gebruiken voor zwaardere schroefklussen?
Maar een gemiddelde schroef gaat ie denk zo kapot draaien?

Dus, wat kan ik ermee?

 • Nivado
 • Registratie: November 2004
 • Nu online
@readytoflow Ik zou hem dan marktplaats zetten en een Makita DTD o.i.d. kopen. Die zijn veel meer geschikt voor de zwaardere schroefklussen en als het goed is houd je geld nog over ook.

 • Pelle
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 10:11

Pelle

🚴‍♂️

readytoflow schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 22:55:
Vraagje... ik heb Makita DTW250 slagmoersleutel gekregen (dat is de 14,4V variant van de DTW251).
een https://www.gereedschappe...tml?utm_source=kieskeurig

Schrok dat het nog zo'n duur ding is/was. Maar...wat kan ik er eigenlijk mee? }:O

Ik doe niet zoveel met bouten.

Ik heb het ding even op een bout van een velg van mn auto gezet, maar daar kwam geen beweging in. Dus daar is ie te zwak voor.

Maar zou ik met een bitadapter 1/2 >1/4 deze kunnen gebruiken voor zwaardere schroefklussen?
Maar een gemiddelde schroef gaat ie denk zo kapot draaien?

Dus, wat kan ik ermee?
Dat ding heeft 230Nm dus een wielbout (die normaal gesproken op 125Nm vast zit) zou makkelijk los moeten komen.

 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
Vliegvlug schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 21:44:
[...]
Carolus heb ik nooit in mijn handen gehad maar zo'n Mannesmann set heb ik ook op werk. Ik gebruik de doppen sporadisch en werkt best oké maar vind ik de koffer waar het in zit echt dramatisch slecht.
Ben zelf geen 24/7 diehard sleutelaar en dat probeer ik ook zo te houden. :Y
Het verschil tussen deze 'B-merken' heb ik ook maar uit de echte sleutelaar fora, het is dus tweedehands nieuws.

Zo'n Mannesmann set heb ik alweer een paar jaar in gebruik, maar omdat ik op andere plekken ook graag een set binnen handbereik heb viel de keus op de genoemde Carolus die ik toevallig op Amazon voorbij zag komen.
Typisch gevalletje impulsaankoop. :+

De koffer van de Carolus set is voor de verandering zeer degelijk uitgevoerd en die moet zo te zien wel een aantal jaren misbruik overleven.
Opbergkoffers heb ik niet zo heel veel mee, maar van een volledige doppenset in een lege emmer moet ik wel gruwen, dat werkt echt van geen kanten. :P
........
Kortom het kan best prima gereedschap zijn maar de afwerking van de koffer is zo beroerd dat ik nu wel een negatieve associatie heb met het merk.
Je hebt het nu over de Mannesmann koffer neem ik aan??
Die stelt namelijk niet veel voor.

Ik kwam een tijdje terug deze Mannesmann tools zelfs in een 'echte' autogarage tegen, daar zijn zij blijkbaar goed genoeg voor.
Ik herinner mij nu niet meer of de doppen nog in de koffer zaten (waarschijnlijk niet) of dat ze in een gereedschapswagen lagen uitgestald.

 • mfmonkey
 • Registratie: Mei 2016
 • Laatst online: 11-03-2022
Pelle schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 23:29:
[...]

Dat ding heeft 230Nm dus een wielbout (die normaal gesproken op 125Nm vast zit) zou makkelijk los moeten komen.
De losbreeksterkte kan bij een bout die al een tijdje zit en welke ook flink word blootgesteld aan de elementen wel eens een stuk hoger liggen dan het moment waarmee deze vastgezet wordt.
Anoniem: 639074 schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 01:02:
[...]


[...]

Je hebt het nu over de Mannesmann koffer neem ik aan??
Die stelt namelijk niet veel voor.

Ik kwam een tijdje terug deze Mannesmann tools zelfs in een 'echte' autogarage tegen, daar zijn zij blijkbaar goed genoeg voor.
Ik herinner mij nu niet meer of de doppen nog in de koffer zaten (waarschijnlijk niet) of dat ze in een gereedschapswagen lagen uitgestald.
Het kan ook op een luchtsleutel gebruikt worden, iets wat met gewone doppen van vele duurdere merken niet kan. Ze zijn er echt niet voor bedoelt maar doordat mannesmann van wat zachter materiaal zijn doppen vouwt gaan ze ook daar niet makkelijk stuk van. Dit heb ik overigens van de eigenaar van de winkel uit mijn link welke actief is op een ander forum en niet van eigen hand.

De klipjes van de koffer zijn inderdaad ruk maar bij de dealer ook los te krijgen als ik het goed begrijp. De koffer zelf heb ik geen klachten over en vind ik nog behoorlijk stevig. Maar ook bij mij zitten er nog maar 2 klipjes op. 1 op de zijkant en 1 op de bovenkant, hierdoor heb ik van losse doppen in de koffer geen last.

 • L.N.
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 11:21
Atmoz schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 20:57:
[...]


Nice :D

Ik heb mijn 2e setje ook van de week ontvangen. Meteen kado gedaan aan een goede vriend die tussen neus en lippen door liet weten dat hij dat wel een mooie set vond :)
Heb ik al, tussen neus en lippen door, laten weten dat ik jouw cnc ook wel een leuke set vind? ;)

 • Atmoz
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 11-03 10:38

Atmoz

Techno!!

L.N. schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 08:30:
[...]


Heb ik al, tussen neus en lippen door, laten weten dat ik jouw cnc ook wel een leuke set vind? ;)
Ik ook van jou :>

 • Cynerion
 • Registratie: Oktober 2016
 • Laatst online: 22-03-2019
mfmonkey schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 20:36:
[...]
zeker niet!

Mannesmann, carolus en proxxon, ik ben alleen bekend met mannesmann. Ik heb er enkel goede ervaringen mee en ik ben zeker niet de enige. Zoals in mijn link te lezen is vooral de mammut zeer populair en niet zonder reden.
Zonder iets te zeggen over de kwaliteit van de proxxon set, deze is minder compleet dan mammut.
Geen bougiedop (of kijk ik verkeerd), geen steeksleitels, geen grote torx dop (mammut jeeft t55 en t60) en totaal geen bijzondere bitjes. Ook geen "schroevendraaier" voor bitjes.
Overigens maakt dit het qua compleetheid geen slechte set hoor maar er zijn zat verschillen.
Aan de ene kant, ja, je hebt gelijk. Die Mannesman set is completer.

Aan de andere kant, een bit-schroevendraaier heb ik al. T55 en T60 heb ik nog nooit 'in het wild' gezien. Er zit in die proxxon set wel een (paar) bougiedoppen, maat: 14, 16, 18 en 21.

Steeksleutels, ok. Die zitten hier niet in, maar de Proxxon koffer is ook goedkoper. Welke bijzondere bitjes je bedoelt weet ik niet, maar ik heb bits van Wera voor alle gangbare maten, en in de proxxon set zitten een aantal maten die ik nog niet had(de grotere torx en hex).

Zelfs buiten al het bovenstaande: Ik heb deze set gekozen omdat mensen Proxxon als fatsoenlijke kwaliteit aanbevolen, en omdat ik een doppenset wilde hebben/nodig heb. Alle overige dingen, bits, bougiespul, steeksleutels, zijn geen argumenten voor mij geweest. Ik keek naar de ratel en de doppen.

Dit niet om te zeggen dat er iets mis is met die Mannesman set. Sterk ten tegendeel zelfs. Maar ik ben niet bekend met Mannesman, en er zit veel in waar ik niet naar zocht.

 • Mr_gadget
 • Registratie: Juni 2004
 • Nu online

Mr_gadget

C8H10N4O2 powered

Goede TS!
Die Xiamomi Wera set ziet er wel interessant uit. Hoewel een Wera wisselset ook niet zo duur is.

 • L.N.
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 11:21
Mr_gadget schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 12:13:
Goede TS!
Die Xiamomi Wera set ziet er wel interessant uit. Hoewel een Wera wisselset ook niet zo duur is.
Het is een setje van Wiha, niet Wera. Beiden zijn goede Duitse merken, maar qua schroevendraaiers en bits heb ik Wera toch net iets hoger staan.
:>

[Voor 16% gewijzigd door L.N. op 01-09-2017 12:39]


 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 12:32

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Cynerion schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 11:53:
Aan de andere kant, een bit-schroevendraaier heb ik al. T55 en T60 heb ik nog nooit 'in het wild' gezien. Er zit in die proxxon set wel een (paar) bougiedoppen, maat: 14, 16, 18 en 21.
Bougie doppen zijn over het algemeen iets van 16mm doppen (of min of meer dezelfde maat, maar in inches, er zijn ook wel andere maten, maar deze maat zie je het meeste), en hebben iets om er voor te zorgen dat de bougie na het losdraaien in de dop blijft zitten en niet de cilinder in valt (vaak een rubberen ring aan de binnenkant van de dop of iets dergelijks). De doppen die je in jouw set hebt zitten zijn gewoon lange doppen (denk ik).
Steeksleutels, ok. Die zitten hier niet in, maar de Proxxon koffer is ook goedkoper. Welke bijzondere bitjes je bedoelt weet ik niet, maar ik heb bits van Wera voor alle gangbare maten, en in de proxxon set zitten een aantal maten die ik nog niet had(de grotere torx en hex).

Zelfs buiten al het bovenstaande: Ik heb deze set gekozen omdat mensen Proxxon als fatsoenlijke kwaliteit aanbevolen, en omdat ik een doppenset wilde hebben/nodig heb. Alle overige dingen, bits, bougiespul, steeksleutels, zijn geen argumenten voor mij geweest. Ik keek naar de ratel en de doppen.
Het is gewoon een nette en behoorlijk volledige set, die van Proxxon. De extra spullen die in die Mannesmann setten zitten zijn leuk, maar het moet ook passen bij het gereedschap dat je al hebt, en wat je nog nodig denkt te hebben.

Die 5/16" bithouder in die ene Mannesmann set is wat appart, bitjes in die maat zijn vrij slecht verkrijgbaar over het algemeen, en voor de grotere maten waar je dat soort bits voor hebt, zou je denk ik toch liever doppen willen hebben. Een schroevendraaier-ding voor doppen zie je meestal alleen bij 1/4" setjes, niet bij 3/8" setjes. Doppen voor sleuf, PZ, of PH vind ik persoonlijk wat zinloos, dat werkt gewoon niet lekker in een ratel. (Ring-)steeksleutelsset zou ik zeker nog wel eens halen, zeker als je nog wel eens aan je fiets sleutelt.

 • naarden 4ever
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 22-03 21:43
henkie196 schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 13:30:
[...]

Bougie doppen zijn over het algemeen iets van 16mm doppen (of min of meer dezelfde maat, maar in inches, er zijn ook wel andere maten, maar deze maat zie je het meeste), en hebben iets om er voor te zorgen dat de bougie na het losdraaien in de dop blijft zitten en niet de cilinder in valt (vaak een rubberen ring aan de binnenkant van de dop of iets dergelijks). De doppen die je in jouw set hebt zitten zijn gewoon lange doppen (denk ik).
Bougiemaat in een auto is 21mm toch wel de standaard hoor. Vaak zit deze bij standaard setten erbij. 16 kom je eerder op een scooter tegen. 18 en 19 komen links en rechts ook nog wel eens voor. Het is maar waar je de set voor gebruikt he :)
[...]

Het is gewoon een nette en behoorlijk volledige set, die van Proxxon. De extra spullen die in die Mannesmann setten zitten zijn leuk, maar het moet ook passen bij het gereedschap dat je al hebt, en wat je nog nodig denkt te hebben.

Die 5/16" bithouder in die ene Mannesmann set is wat appart, bitjes in die maat zijn vrij slecht verkrijgbaar over het algemeen, en voor de grotere maten waar je dat soort bits voor hebt, zou je denk ik toch liever doppen willen hebben. Een schroevendraaier-ding voor doppen zie je meestal alleen bij 1/4" setjes, niet bij 3/8" setjes. Doppen voor sleuf, PZ, of PH vind ik persoonlijk wat zinloos, dat werkt gewoon niet lekker in een ratel. (Ring-)steeksleutelsset zou ik zeker nog wel eens halen, zeker als je nog wel eens aan je fiets sleutelt.
Oh, ik vind de doppen voor schroefkoppen juist ontzettend handig. Vaak kom ik vrij lastig te bereiken schroeven tegen en dan is zo'n rateltje toch wel erg fijn om dan te kunnen gebruiken. breekijzer om druk erop te zetten... Beunbeun >:)

 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
mfmonkey schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 06:14:
[...]
Het kan ook op een luchtsleutel gebruikt worden, iets wat met gewone doppen van vele duurdere merken niet kan. Ze zijn er echt niet voor bedoelt maar doordat mannesmann van wat zachter materiaal zijn doppen vouwt gaan ze ook daar niet makkelijk stuk van. Dit heb ik overigens van de eigenaar van de winkel uit mijn link welke actief is op een ander forum en niet van eigen hand.
Hoe verzinnen mensen deze verhalen toch?? _O-

Oftewel een 'urban legend' in wording. :Y

Eerlijk gezegd geloof ik dat het met de structurele sterkte van de meeste verkrijgbare doppen wel meevalt, hoe vaak sloop je die nu??
Is mij voor zover ik mij herinner 1x overkomen, maar toen had ik de dop eerst op de draaibank (uit een zekere nood) iets dunner gedraaid.
Dat was dan ook vragen om moeilijkheden.

Bij een ratel wordt het een ander verhaal, daar ga je de kwaliteit van een goed/degelijk uitgevoerd ratelmechaniek snel merken.

Daarnaast lees je regelmatig over de 'passing' van doppen en ratels, of over het profiel van een dop.
Roestbestendigheid is ook zoiets, het is pijnlijk als na het openen van je nieuwe set de roest je al tegemoet grijnst. :P

 • Niek_
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 08:03
Reinier schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 20:41:
Ik heb vandaag met veel plezier gebruik gemaakt van miijn nieuwe gratissssss Bosch-setje :D

[afbeelding]
Hmz, wat heb ik gemist en waarom? ;)

Edit: Nevermind, al gevonden en actie liep tot 14-8, kak.

[Voor 15% gewijzigd door Niek_ op 01-09-2017 14:36]


 • MikeyMan
 • Registratie: Februari 2003
 • Nu online

MikeyMan

Vidi, Vici, Veni

Vraagje aan de kenners. Ik heb een Makita HD2470 met beitelfunctie.
Als ik de beitel gebruik, komt deze er altijd vet uit.
Ik denk dan; vet wat op de beitel zit, zit niet meer in de boorkop.
Kan dit kwaad? Moet ik hier nog actie op ondernemen?

 • Johnny
 • Registratie: December 2001
 • Nu online

Johnny

ondergewaardeerde internetguru

MikeyMan schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 14:38:
Vraagje aan de kenners. Ik heb een Makita HD2470 met beitelfunctie.
Als ik de beitel gebruik, komt deze er altijd vet uit.
Ik denk dan; vet wat op de beitel zit, zit niet meer in de boorkop.
Kan dit kwaad? Moet ik hier nog actie op ondernemen?
Eigenlijk "moet" je borenvet gebruiken. De meeste mensen doen dit niet, het niet gebruiken kan de levensduur nadeling beinvloeden.

Aan de inhoud van de bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend, tenzij dit expliciet in dit bericht is verwoord.


 • MikeyMan
 • Registratie: Februari 2003
 • Nu online

MikeyMan

Vidi, Vici, Veni

Johnny schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 14:44:
[...]

Eigenlijk "moet" je borenvet gebruiken. De meeste mensen doen dit niet, kan de levensduur nadeling beinvloeden.
Ga ik gelijk doen!

Zou keramisch vet, zuurvrije vaseline of kogellagervet ook kunnen? Dat heb ik liggen...

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
naarden 4ever schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 14:05:
Oh, ik vind de doppen voor schroefkoppen juist ontzettend handig. Vaak kom ik vrij lastig te bereiken schroeven tegen en dan is zo'n rateltje toch wel erg fijn om dan te kunnen gebruiken. breekijzer om druk erop te zetten... Beunbeun >:)
Als ik dat soort schroeven tegenkom, vloek ik toch wel even. Een PH of PZ pakt gewoon niet lekker met een ratel, vind ik.
Anoniem: 639074 schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 14:12:
Hoe verzinnen mensen deze verhalen toch?? _O-

Oftewel een 'urban legend' in wording. :Y
Theoretisch is er wel iets voor te zeggen, alhoewel ik niet zou durven zeggen wat daar in het echt van over blijft. Vaak zijn sterke en stijve metalen ook wat bros, en zijn minder sterke metalen wat taaier. Waar een sterk en stijf stuk staal wellicht eerder zal breken, zal een taaier staal eerder vervormen.

Maar gereedschapstaal is over het algemeen vrij sterk en stijf, dat is nou eenmaal wat moet doen. Vervormen is niet wat het moet doen.

En dit gaat er ook vanuit dat een grotere taaiheid beter tegen de impact van een slagmoersleutel kan dan een stijver materiaal, iets wat ik niet met zekerheid zou durven zeggen.

 • naarden 4ever
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 22-03 21:43
mfmonkey schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 06:14:

Het kan ook op een luchtsleutel gebruikt worden, iets wat met gewone doppen van vele duurdere merken niet kan. Ze zijn er echt niet voor bedoelt maar doordat mannesmann van wat zachter materiaal zijn doppen vouwt gaan ze ook daar niet makkelijk stuk van. Dit heb ik overigens van de eigenaar van de winkel uit mijn link welke actief is op een ander forum en niet van eigen hand.
Dan moet je me toch de logica daarachter uitleggen. Zachter staal lijkt mij eerder kapot te draaien, gevoeliger voor oprekking van het materiaal enz.

Tuurlijk, keihard staal werkt tot het opeens bros breekt, maar zacht staal met hoge krachten lijkt mij allesbehalve wenselijk...

 • readytoflow
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
Nivado schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 23:17:
@readytoflow Ik zou hem dan marktplaats zetten en een Makita DTD o.i.d. kopen. Die zijn veel meer geschikt voor de zwaardere schroefklussen en als het goed is houd je geld nog over ook.
Pelle schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 23:29:
[...]

Dat ding heeft 230Nm dus een wielbout (die normaal gesproken op 125Nm vast zit) zou makkelijk los moeten komen.
readytoflow schreef op donderdag 31 augustus 2017 @ 22:55:
Vraagje... ik heb Makita DTW250 slagmoersleutel gekregen (dat is de 14,4V variant van de DTW251).
een https://www.gereedschappe...tml?utm_source=kieskeurig

Schrok dat het nog zo'n duur ding is/was. Maar...wat kan ik er eigenlijk mee? }:O

Ik doe niet zoveel met bouten.

Ik heb het ding even op een bout van een velg van mn auto gezet, maar daar kwam geen beweging in. Dus daar is ie te zwak voor.

Maar zou ik met een bitadapter 1/2 >1/4 deze kunnen gebruiken voor zwaardere schroefklussen?
Maar een gemiddelde schroef gaat ie denk zo kapot draaien?

Dus, wat kan ik ermee?
Het is geen nieuwe uiteraard.
Maar wat kan je er eigenlijk allemaal mee? Waarom zijn deze zoveel duurder dan een slagschroefmachine?

Een bitadapter is geen optie dus?

 • mfmonkey
 • Registratie: Mei 2016
 • Laatst online: 11-03-2022
Anoniem: 639074 schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 14:12:
[...]

Hoe verzinnen mensen deze verhalen toch?? _O-

Oftewel een 'urban legend' in wording. :Y

Eerlijk gezegd geloof ik dat het met de structurele sterkte van de meeste verkrijgbare doppen wel meevalt, hoe vaak sloop je die nu??
Is mij voor zover ik mij herinner 1x overkomen, maar toen had ik de dop eerst op de draaibank (uit een zekere nood) iets dunner gedraaid.
Dat was dan ook vragen om moeilijkheden.

Bij een ratel wordt het een ander verhaal, daar ga je de kwaliteit van een goed/degelijk uitgevoerd ratelmechaniek snel merken.

Daarnaast lees je regelmatig over de 'passing' van doppen en ratels, of over het profiel van een dop.
Roestbestendigheid is ook zoiets, het is pijnlijk als na het openen van je nieuwe set de roest je al tegemoet grijnst. :P
Had ik al vermeld dat de eigenaar van de gelinkte webshop actief was op een ander forum waar hij heel open is over een hoop zaken.

mannesmann maakt zijn doppen van iets zachter staal waardoor ze minder snel breken. Zoals anderen hier al zeggen is harder staal sneller bros, iets wat bij gebruik op de ratel niet bepaald snel zal blijken maar in de luchttol komen andere en grotere krachten vrij.
Als je een blokje piepschuim een stukje indrukt dan breekt het niet
Als je een blokje glas een veel kleiner stukje indrukt dan breekt het wel
Conclusie: Piepschuim is "sterker" dan glas? :N

Die gedachte staat aan de basis van mensen die verklaren dat een Lidl dop "sterker" is dan eentje van bijv. Stahlwille. Terwijl je eigenlijk zou moeten zeggen: Een Stahlwille dop is harder dan een Mannesmann dop.
Hij zegt dus dat het vaker voorkomt (nee, niet in deze quote nee) dat dure doppen stuk gaan in op de luchttol dan de mannesmann doppen, door het andere materiaal waar ze van gemaakt zijn wat dus minder hard is.
Let wel! ik zeg dus niet dat daarmee mannesmann beter is, voor het normale gebruik is harder wel degelijk beter omdat het dus niet vervormt en zijn pasvorm beter behoudt. Dit is ook wat de dure merken beter maakt dan de minder dure. De goedkope komen daar weer onder, die passen uit de doos al vaak minder goed. de minder dure merken passen prima uit de doos maar na ZEER veelvoudig gebruik, en dan bedoel ik meer dan de gemiddelde hobby bob ooit haalt, is het eerder versleten.

Vergelijk het met auto´s, dat is wat duidelijker. Zijn je eisen enkel het kort verplaatsen van a naar b over 30, 50 en 80 wegen dan voldoet letterlijk elke nieuwe auto die nu verkocht wordt. wil je dit doen over iets langere afstand of met 3 kinderen achterin vervallen veel auto´s maar voldoen alle ruime C of D segmenters nog wel.

Een luxe Jaguar is een veel betere auto dan waar je ook op uit komt na aanleiding van beide bovenstaande eisen. Maar om een Jag te kopen na aanleiding van bovenstaande is ook mogelijk, dat kan een Jag immers ook doen. daar betaal je echter wel voor, als jou dat prima is mooi toch. Maar wel koop je een overdadig kwalitatieve auto voor je eisen.

En dat is juist wat vele gereedschap kopers doen, die kopen een top of the line machine of set doppen om er enkel hobbymatig mee te gaan werken.
Even voorop gesteld, dat is natuurlijk prima! Om terug te gaan naar mijn auto voorbeeld, hoe meer Jag´s hoe mooier ik het op de weg ga vinden :Y

Dit laatste is overigens geen reactie op het gequote.
henkie196 schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 14:57:
[...]
En dit gaat er ook vanuit dat een grotere taaiheid beter tegen de impact van een slagmoersleutel kan dan een stijver materiaal, iets wat ik niet met zekerheid zou durven zeggen.
Je hebt het bij het juiste eind voor zover ik weet.
naarden 4ever schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 15:04:

Dan moet je me toch de logica daarachter uitleggen. Zachter staal lijkt mij eerder kapot te draaien, gevoeliger voor oprekking van het materiaal enz.

Tuurlijk, keihard staal werkt tot het opeens bros breekt, maar zacht staal met hoge krachten lijkt mij allesbehalve wenselijk...
Zie het stukje wat ik als quote heb neergezet. Helpt dit je het te begrijpen?
Ik ben helaas ook geen expert dus de dingen die ik maar net begrijp, of denk te begrijpen tenminste, kan ik vaak maar moeilijk uitleggen en dan ben ik blij als ik het op 1 manier eruit heb gekregen. Als je het dan niet snapt ligt dit eerder aan mij dan aan jou maar kan ik je helaas niet verder helpen

 • naarden 4ever
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 22-03 21:43
mfmonkey schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 17:38:

Zie het stukje wat ik als quote heb neergezet. Helpt dit je het te begrijpen?
Ik ben helaas ook geen expert dus de dingen die ik maar net begrijp, of denk te begrijpen tenminste, kan ik vaak maar moeilijk uitleggen en dan ben ik blij als ik het op 1 manier eruit heb gekregen. Als je het dan niet snapt ligt dit eerder aan mij dan aan jou maar kan ik je helaas niet verder helpen
Ik snap het verhaal, maar het klinkt gewoon niet al te logisch. Normaliter gebruik je krachtdoppen (doppen van Chroom-Molybdeen gelegeerd staal) wanneer je een hoog koppel moet uitoefenen. Deze doppen zijn nog een stuk harder dan het al vrij harde Chroom-Vanadium staal waar veruit het meeste gereedschap van wordt gemaakt. De logica dat dus zachter staal geschikter zou zijn voor gebruik op een slagmoersleutel dan juist harder staal, klinkt in strijd met de theorie.

Opnieuw, zachter staal zal waarschijnlijk minder snel bros breken en zelfs wat verdraaiing (en vervorming) kunnen doorstaan door de torsie in de dop, waardoor de dop langer 'heel' blijft. Toch klinkt dit behoorlijk onwenselijk, doppen moeten zo goed mogelijk passen en zachter staal zorgt voor eenvoudigere beschadiging die de maat van de dop kapot maken.

Het is geen aanval op jou overigens, don't shoot the messenger, jij zegt ook alleen maar wat je elders gelezen hebt. Maar ik zou wel eens graag willen zien op welke fora deze beste man dan actief is en zijn uitgebreide uitleg erbij horen.

 • dangerpaki
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 27-03 09:02
Beetje een dilemma. Eigenlijk ook weer niet want ik weer wat de wijze keus is. Maar heb toch even wat hulp nodig (of te wel een aantal tweakers die me de juiste richting op duwen).


Situatie:
- Ik dacht laat ik eens serieus aan gereedschap geraken
- Mooi DeWalt acuuklopboor/schroef gekocht met de gedachte ik ga compleet draadloos
- Waarom draadloos? Gewoon omdat het kan en met name omdat het makkelijker maakt om de kleine simpele klussen snel iets uit een kist te pakken en te doen zonder verlengsnoeren etc
- Tweede aankoop dacht ik wordt een DeWalt circelzaag met geleiderrail (FlexVolt draadloos, accus te gebruiken op de 18V apparaten)
- Kwam toen het concept invalzaag en de voordelen hiervan tegen (nettere snede, veiliger, etc etc tegen)
- Ook verkrijgbaar als DeWalt FlexVolt draadloos
- Prijs wordt dan duurder en begin dan toch te twijfelen, zeker gezien iedereen erg te spreken is over de TS55

Dus dilemma nu wordt het bedraad de TS-55 (draadloos niet goed idee omdat ik dan met 2 verschillende accu systemen moet werken en de prijs toch serieus hoger wordt), of draadloos de DeWalt DCS520NT (kaal zonder accus al duurder en in testen zou deze kwalitatief minder goed zijn).

Maar ik blijf wel steeds zitten met dat draadloze. Merk dat dingen vaak blijven liggen gewoon omdat het net te veel moeite is om die kabels te gaan trekken etc etc.

Kan iemand me concreet vertellen hoe groot het kwaliteitsverschil is tussen de Festool en DeWalt? Iemand die beiden gebruikt heeft? In de tests word ik niet wijzer wat nou echt het kwaliteitsverschil is qua eindresultaat van de snedes van beide machines. Iets langer doen over een snede of zaagblad wisselen lig ik niet wakker van. Als het kwaliteitsverschil qua eindresultaat klein/afwezig is neig ik namelijk om voor de DeWalt te gaan.

En klopt het dat een gewone circelzaag aan een geleiderrail toch qua afwerking van de snede mindere resultaat geeft? Als dat niet zo is of verwaarloosbaar is, is de keus namelijk helemaal makkelijk en neem is stofontwikkeling en verspreiding voor lief en ga ik voor de gewone draadloze circelzaag van DeWalt. Want die is een heel stuk goedkoper.

[Voor 26% gewijzigd door dangerpaki op 02-09-2017 00:02]


 • geekeep
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 12:47
nieuws: EU doet stofzuigers van 900W en meer in de ban

Nog snel een stof-/bouwzuiger kopen allemaal?

 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
Als ik zo even snel lees, dan zijn oa industriële bouwzuigers van deze maatregel uitgesloten. ;)

De hype van een steeds hoger wattage als verkoopargument zal best kloppen, maar dat een <800W huishoudelijke stofzuiger in moeilijke omstandigheden net zo goed presteert als een 1600+W versie??
Tja, dat lijkt mij wel een moeilijk verhaal.

De glossy versie die de Europese Commissie ons voorschotelt is als volgt:
"Lager wattage – betere prestatie
Stofzuigers met een lager wattage kunnen effectiever zijn in het reinigen van vloeren en tegelijkertijd jaarlijks in de EU maar liefst 20 TWh aan energie besparen – dit staat gelijk aan de residentiële elektriciteits consumptie van België."


Met name het "kunnen" in deze tekst is een verdacht voorbehoud en hoe men op een equivalent van de "residentiële consumptie" van een land als België komt is een volgend vraagteken.
Nu haal ik -om het maar even bij mijzelf te houden- dagelijks een stofzuiger door het huis en dat is wel zo fris met die honden.
Maar daar ben ik geen uren mee bezig en met een minder hongerige zuiger ben ik daar niet sneller mee klaar.
Op een gladde ondergrond zet ik de Miele dan ook op een lager zuigvolume omdat die zich anders aan de ondergrond wil vastzuigen, het aanwezige standje "automatisch" doet dat trouwens net zo goed.

De gewenste besparing van energie zie ik in ons eigen geval dus nog niet zo snel terug, laat staan dat ik geloof dat je op die manier de nationale consumptie van België gaat benaderen.
Ik geef meteen toe dat dit natte vingerwerk is, maar de onderbouwing van de EC zelf is in dit verhaal ook niet overtuigend.

Nu ben ik een groot voorstander onze footprint op deze aarde aan banden te leggen en ik begrijp dat dat 'ergens' moet beginnen, maar of dat moet door zich op deze schaal met onze handel & wandel te bemoeien??
Ik weet het niet, maar ik sta uiteraard open voor voortschrijdend inzicht. :Y

 • geekeep
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 12:47
Anoniem: 639074 schreef op zaterdag 2 september 2017 @ 01:04:
[...]

Als ik zo even snel lees, dan zijn oa industriële bouwzuigers van deze maatregel uitgesloten. ;)

De hype van een steeds hoger wattage als verkoopargument zal best kloppen, maar dat een <800W huishoudelijke stofzuiger in moeilijke omstandigheden net zo goed presteert als een 1600+W versie??
Tja, dat lijkt mij wel een moeilijk verhaal.

De glossy versie die de Europese Commissie ons voorschotelt is als volgt:
"Lager wattage – betere prestatie
Stofzuigers met een lager wattage kunnen effectiever zijn in het reinigen van vloeren en tegelijkertijd jaarlijks in de EU maar liefst 20 TWh aan energie besparen – dit staat gelijk aan de residentiële elektriciteits consumptie van België."


Met name het "kunnen" in deze tekst is een verdacht voorbehoud en hoe men op een equivalent van de "residentiële consumptie" van een land als België komt is een volgend vraagteken.
Nu haal ik -om het maar even bij mijzelf te houden- dagelijks een stofzuiger door het huis en dat is wel zo fris met die honden.
Maar daar ben ik geen uren mee bezig en met een minder hongerige zuiger ben ik daar niet sneller mee klaar.
Op een gladde ondergrond zet ik de Miele dan ook op een lager zuigvolume omdat die zich anders aan de ondergrond wil vastzuigen, het aanwezige standje "automatisch" doet dat trouwens net zo goed.

De gewenste besparing van energie zie ik in ons eigen geval dus nog niet zo snel terug, laat staan dat ik geloof dat je op die manier de nationale consumptie van België gaat benaderen.
Ik geef meteen toe dat dit natte vingerwerk is, maar de onderbouwing van de EC zelf is in dit verhaal ook niet overtuigend.

Nu ben ik een groot voorstander onze footprint op deze aarde aan banden te leggen en ik begrijp dat dat 'ergens' moet beginnen, maar of dat moet door zich op deze schaal met onze handel & wandel te bemoeien??
Ik weet het niet, maar ik sta uiteraard open voor voortschrijdend inzicht. :Y
Dan is het de vraag of de EU de Festool en Karcher zuigertjes aanmerkt als industrieel of niet. In mijn ogen blijft het consumentenspul.

Wat betreft de besparing ben ik het compleet met je eens. Hetzelfde geldt voor die ledlampen hype, die vies tegenvalt qua besparing omdat een groot deel van de energie verspilt wordt aan het omzetten van 230v naar 12v of lager (incl warmte).
Als de EU echt zou willen besparen, zouden ze de industrieën aanpakken, die megawatts per seconde staan te verbraaien. Of als ze dan toch consumenten willen pakken, verbied dan gewoon energieslurpende apparaten, zet standaard lichttimers in nieuwbouw en vertienvoudig belasting op onzuinige auto's (en limiteer alles op 140 km/u).

 • mfmonkey
 • Registratie: Mei 2016
 • Laatst online: 11-03-2022
naarden 4ever schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 20:44:

Ik snap het verhaal, maar het klinkt gewoon niet al te logisch. Normaliter gebruik je krachtdoppen (doppen van Chroom-Molybdeen gelegeerd staal) wanneer je een hoog koppel moet uitoefenen. Deze doppen zijn nog een stuk harder dan het al vrij harde Chroom-Vanadium staal waar veruit het meeste gereedschap van wordt gemaakt. De logica dat dus zachter staal geschikter zou zijn voor gebruik op een slagmoersleutel dan juist harder staal, klinkt in strijd met de theorie.
Die doppen zijn dan ook een stuk dikker. En bij veelvoudig gebruik van de luchttol is passing wel erg belangrijk.
Opnieuw, zachter staal zal waarschijnlijk minder snel bros breken en zelfs wat verdraaiing (en vervorming) kunnen doorstaan door de torsie in de dop, waardoor de dop langer 'heel' blijft. Toch klinkt dit behoorlijk onwenselijk, doppen moeten zo goed mogelijk passen en zachter staal zorgt voor eenvoudigere beschadiging die de maat van de dop kapot maken.

Het is geen aanval op jou overigens, don't shoot the messenger, jij zegt ook alleen maar wat je elders gelezen hebt. Maar ik zou wel eens graag willen zien op welke fora deze beste man dan actief is en zijn uitgebreide uitleg erbij horen.
Is ok, je post komt op mij zowieso niet over als oordelend. Zonder discussie komen we niet ver en kunnen mrnsen alleen maar kiezen wie ze geloven. Nu is het mogelijk dat er nog echt iets concreets uitkomt.

Ik zal volgende week proberen een stukje tekst te vinden op het genoemde forum in het gereedschap topic.

 • Framoes
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 15-03 21:51
geekeep schreef op zaterdag 2 september 2017 @ 10:52:
[...]

Dan is het de vraag of de EU de Festool en Karcher zuigertjes aanmerkt als industrieel of niet. In mijn ogen blijft het consumentenspul.

Wat betreft de besparing ben ik het compleet met je eens. Hetzelfde geldt voor die ledlampen hype, die vies tegenvalt qua besparing omdat een groot deel van de energie verspilt wordt aan het omzetten van 230v naar 12v of lager (incl warmte).
Als de EU echt zou willen besparen, zouden ze de industrieën aanpakken, die megawatts per seconde staan te verbraaien. Of als ze dan toch consumenten willen pakken, verbied dan gewoon energieslurpende apparaten, zet standaard lichttimers in nieuwbouw en vertienvoudig belasting op onzuinige auto's (en limiteer alles op 140 km/u).
Onzuinige auto's zijn vaak oudere auto's. En het zijn veelal mensen die minder geld hebben om elke paar jaar een nieuwe te kopen die in de oude auto's rijden.

Hetzelfde geldt voor minder zuinige machines. Een Miele wasmachine of droger is vaak A++ en een B-merk is eerder A of soms A+. Wederom mensen met minder geld die de pineut zijn.

Ook daarom komt de EU met dit soort regels. Het is makkelijk uit te voeren en je benadeelt geen specifieke groepen.

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Geloof er geen donder van. Denk je nou daadwerkelijk dat beleid echt doordacht is? Zeker in europa is het gewoon een compromis. Iemand wilde een milieumaatregel, dat zijn de stofzuigers geworden. Boor het zelfde geld waren het de wasmachines of de TV, die heeft ook iedereen. Maar dat schiet makkelijker verkeerd bij de burger en is dus niet handig voor je politieke carriere.

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


 • Framoes
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 15-03 21:51
The Eagle schreef op zaterdag 2 september 2017 @ 19:27:
Geloof er geen donder van. Denk je nou daadwerkelijk dat beleid echt doordacht is? Zeker in europa is het gewoon een compromis. Iemand wilde een milieumaatregel, dat zijn de stofzuigers geworden. Boor het zelfde geld waren het de wasmachines of de TV, die heeft ook iedereen. Maar dat schiet makkelijker verkeerd bij de burger en is dus niet handig voor je politieke carriere.
Dat is wat ik zeg, maar dan met een minder dikke laag politiek pessimisme ;) Het is makkelijk uit te voeren en je pakt er geen specifieke groep mee (zoals bijvoorbeeld mensen met minder geld, autobezitters of gezinnen).

Niemand maakt zich kwaad om een stofzuiger.

 • geekeep
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 12:47
Framoes schreef op zaterdag 2 september 2017 @ 19:11:
[...]


Onzuinige auto's zijn vaak oudere auto's. En het zijn veelal mensen die minder geld hebben om elke paar jaar een nieuwe te kopen die in de oude auto's rijden.

Hetzelfde geldt voor minder zuinige machines. Een Miele wasmachine of droger is vaak A++ en een B-merk is eerder A of soms A+. Wederom mensen met minder geld die de pineut zijn.

Ook daarom komt de EU met dit soort regels. Het is makkelijk uit te voeren en je benadeelt geen specifieke groepen.
Omdat alle échte maatregelen pijn doen, voor wie dan ook. Precies om die reden pakken ze niet de echte boosdoeners, maar kiezen ze voor het makkelijkste; symboolpolitiek.

(ps. mijn verbod op onzuinige auto's was vooral bedoeld voor fabrikanten, die gewoon verboden zouden moeten worden meer dan 1.4liters rond te laten rijden en daarbovenop alles domweg verplicht te limiteren qua snelheid. Die oude onzuinige wagentjes sterven dan vanzelf wel uit. Maar dat gaan fabrikanten voelen in hun winsten, ergo de EU politiek durft het niet aan).

 • Framoes
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 15-03 21:51
geekeep schreef op zaterdag 2 september 2017 @ 20:32:
[...]

Omdat alle échte maatregelen pijn doen, voor wie dan ook. Precies om die reden pakken ze niet de echte boosdoeners, maar kiezen ze voor het makkelijkste; symboolpolitiek.
Dat is zeker waar. Uiteindelijk zal iedereen het moeten accepteren dat op korte termijn economie en milieu niet goed samen gaan. Daar zal tijd overheen moeten gaan.
(ps. mijn verbod op onzuinige auto's was vooral bedoeld voor fabrikanten, die gewoon verboden zouden moeten worden meer dan 1.4liters rond te laten rijden en daarbovenop alles domweg verplicht te limiteren qua snelheid. Die oude onzuinige wagentjes sterven dan vanzelf wel uit. Maar dat gaan fabrikanten voelen in hun winsten, ergo de EU politiek durft het niet aan).
Daar ben ik het mee eens. Als je ziet wat ze uit een 1.5 kunnen persen, moet dit mogelijk zijn. Daarnaast betaalt niemand graag voor brandstof, dus minder tanken zal echt geen klachten opleveren.

Alleen zal je wel met uitzonderingen moeten komen voor bedrijven/zzp'ers. Ik weet namelijk niet of een busje met een 1.4L motor een aanhangwagen vol bouwmaterialen meekrijgt.

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Geen gezeik, alles of niks. Desnoods zet je er twee keer een 1.4 motor in. Dan beschik je makkelijk over driehonderd pk. Moet voldoende zijn. Iets minder ruimte in bus, soit. Als ik genaaid word dan zij ook.

Maar laten ze in Europa eerst maar eens besluiten niet jaarlijks met het hele parkement van Brussel naar Straatsburg te verhuizen en weer terug. Een parlement heeft geen zomer en winterverblijf nodig, en zeker niet eentje waar de burger voor betaalt,

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


 • geekeep
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 12:47
Om maar weer enigszins terug ontopic te komen.

Wanneer komen de eerste fair trade boormachines op de markt? :+

 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
geekeep schreef op zaterdag 2 september 2017 @ 20:49:
Om maar weer enigszins terug ontopic te komen.
Wanneer komen de eerste fair trade boormachines op de markt? :+
Dan moet in die landen eerst het langverwachte elektriciteitsnetwerk tot in de kleinste hoekjes worden uitgerold. :P
Dat kan nog wel even duren. :z
Framoes schreef op zaterdag 2 september 2017 @ 20:19:
[...]
Niemand maakt zich kwaad om een stofzuiger.
In potentie ik wel, maar wij hebben op de valreep een logeerkamer tot de nok gevuld met 2200W Miele 'cats & dogs', inclusief de noodzakelijke turboborstels. :+

Zo zingen wij het als EU-preppers van het eerste uur wel uit tot de Nexit zich aandient, of tot de Russen de hoofdschakelaar omzetten. _O-

[Voor 38% gewijzigd door Anoniem: 639074 op 02-09-2017 21:33]


 • Framoes
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 15-03 21:51
geekeep schreef op zaterdag 2 september 2017 @ 20:49:
Om maar weer enigszins terug ontopic te komen.

Wanneer komen de eerste fair trade boormachines op de markt? :+
Vallen Metabo's uit Duitse fabrieken of Makita's uit Engelse fabrieken daar onder? :P
The Eagle schreef op zaterdag 2 september 2017 @ 20:44:
Geen gezeik, alles of niks. Desnoods zet je er twee keer een 1.4 motor in. Dan beschik je makkelijk over driehonderd pk. Moet voldoende zijn. Iets minder ruimte in bus, soit. Als ik genaaid word dan zij ook.

Maar laten ze in Europa eerst maar eens besluiten niet jaarlijks met het hele parkement van Brussel naar Straatsburg te verhuizen en weer terug. Een parlement heeft geen zomer en winterverblijf nodig, en zeker niet eentje waar de burger voor betaalt,
Trump heeft ook een Winter White House met Mar-a-Lago, dus Brussel gaat dit juist nu niet opgeven, haha. Maar ben het met je eens hoor. Je kan het geld dan net zo goed in een put gooien.

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Dat idd. Daar stel ik graag een put voor beschikbaar, heck, daar wil ik er zelfs wel eentje voor graven :Y)
En dan er naast nog eentje, voor van die lamme europerlementariers die zich aanwezig laten schrijven voor de cash en vervolgens weer vertrekken. Maar daar gaat ongebluste kalk in.

Over DIY gesproken :P

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


 • Cynerion
 • Registratie: Oktober 2016
 • Laatst online: 22-03-2019
Beste allen,

Laat de politiek aub in het politiek topic. Ik kom hier voor gereedschap en DIY, niet voor politiek.

Alvast bedankt!

Daarop volgend: mijn gereedschapslevering is blijkbaar vertraagd. Zou vrijdag aankomen, nu komt het aan 'tussen 1 en 8 september'. Niet echt een nuttig antwoord van DHL.

[Voor 39% gewijzigd door Cynerion op 02-09-2017 23:22]


 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
Cynerion schreef op zaterdag 2 september 2017 @ 23:21:
....
Laat de politiek aub in het politiek topic. Ik kom hier voor gereedschap en DIY, niet voor politiek.
Alvast bedankt!
Vanaf 10.000 karmapunten of meer, worden gepersonaliseerde topicwensen door het gemandateerde politburo in welwillende overweging genomen. :(:)

Nog 9500 punten volhouden. ;)

[Voor 4% gewijzigd door Anoniem: 639074 op 02-09-2017 23:34]


 • frankwopereis
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 11-03 19:54

frankwopereis

Eerst denken, dan doen

Anoniem: 639074 schreef op zaterdag 2 september 2017 @ 23:30:
[...]

Vanaf 10.000 karmapunten of meer, worden gepersonaliseerde topicwensen door het gemandateerde politburo in welwillende overweging genomen. :(:)

Nog 9500 punten volhouden. ;)
Hij heeft wel gelijk ;)
Overigens vroeg ik me af waarom je maar 10k en niet bijvoorbeeld 20k of 50k zei, maar je hebt er zelf 12k :X

Genoeg onzinnigs :9
Ik ga toch maar een simpele werkbank slijpmachine van MP plukken. Verzin wel iets om hem eenvoudig te demonteren.. Nu mezelf eens overhalen om toch een extra GSB te kopen met nog wat accu's en een lader.

MacBook Pro, iPad Air2, Samsung telefoons, Sonos, bierliefhebber, verbouwen, hardlopen, fitness, informatieanalist in ziekenhuis


 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
frankwopereis schreef op zondag 3 september 2017 @ 06:52:
[...]
Ik ga toch maar een simpele werkbank slijpmachine van MP plukken. Verzin wel iets om hem eenvoudig te demonteren.
Hoeveel mag die slijpmachine gaan kosten??
Check hier eens, veel goedkoper kan tweedehands bijna niet worden en voor dat geld heb je meteen een paar jaar garantie.

Maar waarom moet de machine per se demontabel worden, als die ook prima uit zichzelf kan blijven staan en met een overzichtelijke armbeweging in een kast naar keuze kan verdwijnen?? :P

 • frankwopereis
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 11-03 19:54

frankwopereis

Eerst denken, dan doen

Anoniem: 639074 schreef op zondag 3 september 2017 @ 07:14:
[...]

Hoeveel mag die slijpmachine gaan kosten??
Check hier eens, veel goedkoper kan tweedehands bijna niet worden en voor dat geld heb je meteen een paar jaar garantie.

Maar waarom moet de machine per se demontabel worden, als die ook prima uit zichzelf kan blijven staan en met een overzichtelijke armbeweging in een kast naar keuze kan verdwijnen?? :P
Daar had ik inderdaad ook gekeken.. en opzicht is 80 euro natuurlijk prima, maar voor 2 tientjes heb ik ook iets wat volstaat.. ik weet het, moet mezelf gewoon een schop geven 8)7

Deze dan maar doen :*)

Echter blijft zo'n ding natuurlijk niet uit zichzelf staan ;)

MacBook Pro, iPad Air2, Samsung telefoons, Sonos, bierliefhebber, verbouwen, hardlopen, fitness, informatieanalist in ziekenhuis


 • The Fatal
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 27-03 21:50
Denk echt dat hbm voor het geld echt prima machines heeft. Kijk er ook regelmatig. Maar de ruimte in de schuur houd me nog al erg tegen.

 • Cynerion
 • Registratie: Oktober 2016
 • Laatst online: 22-03-2019
frankwopereis schreef op zondag 3 september 2017 @ 08:39:
[...]

Daar had ik inderdaad ook gekeken.. en opzicht is 80 euro natuurlijk prima, maar voor 2 tientjes heb ik ook iets wat volstaat.. ik weet het, moet mezelf gewoon een schop geven 8)7

Deze dan maar doen :*)

Echter blijft zo'n ding natuurlijk niet uit zichzelf staan ;)
Wij hebben hiervoor de slijpmachine op een dikke plaat hout bevestigd(ongeveer 3 centimeter groter aan alle kanten dan de slijpmachine). Wanneer wij hem nodig hebben gaat hij op de werkbank, 2 lijmklemmen er op, en je kunt er tegen aan. Als alternatief zou je ook een paar gaten in je werkbank kunnen boren waar je dikke metalen pinnen in laat zakken(door de gaten in de basis van de slijpmachine). Die kun je er dan uit tillen... Maar ik weet niet of dat stevig genoeg is, lijkt me eigenlijk niet.

Dan is het een beetje afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt. Je kan bijvoorbeeld ook bouten en moeren gebruiken, maar dat is meer werk om hem los te halen en vast te zetten. Voor incidenteel gebruik zou het kunnen, maar als dat vaak moet, word het vervelend, lijkt me.

 • thijsco19
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 12:39

thijsco19

KTM 990 SMT

frankwopereis schreef op zondag 3 september 2017 @ 08:39:

Echter blijft zo'n ding natuurlijk niet uit zichzelf staan ;)
Die jijzelf linkt gaat met zijn 16 kilo echt niet zo snel aan de wandel ;).
Zeker als hij goed/redelijk goed is uitgebalanceerd. En anders een lijmklemmetje.

The only thing you need; a jar of "Elbow Grease" (TM) ! Apply it liberally and it will make any job a breeze.


 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
frankwopereis schreef op zondag 3 september 2017 @ 08:39:
[...]
Daar had ik inderdaad ook gekeken.. en opzicht is 80 euro natuurlijk prima, maar voor 2 tientjes heb ik ook iets wat volstaat.. ik weet het, moet mezelf gewoon een schop geven 8)7
Deze dan maar doen :*)

Echter blijft zo'n ding natuurlijk niet uit zichzelf staan ;)
Het laatste is afhankelijk van wat je er mee doet.

Voor het slijpen van een beitel oid moet het gewicht van deze machine meer dan genoeg zijn om stabiel te blijven staan.
Als je een keer bij HBM in de buurt bent dan mag je de stabiliteit/trilling van deze werkbankslijper vast even uitproberen.

Pas als je met zware delen staal gaat duwen kan de machine "mogelijk" worden weggeduwd, of aan de wandel gaan, maar ik meen te begrijpen dat zoiets niet meteen je bedoeling is.
Mijn eigen lichter uitgevoerde Creusen's blijven in ieder geval netjes op hun plek bij het meer modale werk. ;)

Nu heb ik bij mijn eigen twee machines de rechter beschermkap in het hart doorboord om naast de kap van de slijpsteen een polijst- lappenschijf op te nemen via een spindel die ik daarvoor heb gedraaid en die de rechter opsluitmoer van de slijpsteen aan die kant vervangt.
Dat brengt een draaiende machine natuurlijk een beetje uit balans met dito vibratie.

De machine heeft daardoor soms de neiging te gaan wandelen en dat heb ik weer opgelost met een simpele plaat multiplex met rubber hoekstukken onder de machine.
Een plaat die ik zo nodig met een lijmklem tijdelijk kan vastzetten.

De machine zelf blijft zo supermobiel en kan ik toch neerplempen waar het mij op dat moment uitkomt. :)

 • Framoes
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 15-03 21:51
Dit kan je natuurlijk ook doen met een systainer en geleiderails.

https://www.instagram.com/p/BYlcqVYh1vL/

 • geekeep
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 12:47
Cynerion schreef op zaterdag 2 september 2017 @ 23:21:
Beste allen,

Laat de politiek aub in het politiek topic. Ik kom hier voor gereedschap en DIY, niet voor politiek.

Alvast bedankt!

Daarop volgend: mijn gereedschapslevering is blijkbaar vertraagd. Zou vrijdag aankomen, nu komt het aan 'tussen 1 en 8 september'. Niet echt een nuttig antwoord van DHL.
Als we dan toch bezig zijn... Mag ik dan ook pleiten om de "ik heb x besteld, maar duurt lang :(:(" posts in het Shopping Forum te houden?

Het showen van nieuw spul is altijd goed, aangezien dit ook vaak resulteert in relevante vragen en ervaringen. Maar die bestellingsupdates kunnen me gestolen worden.

:Y)

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
naarden 4ever schreef op vrijdag 1 september 2017 @ 20:44:
[...]


Ik snap het verhaal, maar het klinkt gewoon niet al te logisch. Normaliter gebruik je krachtdoppen (doppen van Chroom-Molybdeen gelegeerd staal) wanneer je een hoog koppel moet uitoefenen. Deze doppen zijn nog een stuk harder dan het al vrij harde Chroom-Vanadium staal waar veruit het meeste gereedschap van wordt gemaakt. De logica dat dus zachter staal geschikter zou zijn voor gebruik op een slagmoersleutel dan juist harder staal, klinkt in strijd met de theorie.

Opnieuw, zachter staal zal waarschijnlijk minder snel bros breken en zelfs wat verdraaiing (en vervorming) kunnen doorstaan door de torsie in de dop, waardoor de dop langer 'heel' blijft. Toch klinkt dit behoorlijk onwenselijk, doppen moeten zo goed mogelijk passen en zachter staal zorgt voor eenvoudigere beschadiging die de maat van de dop kapot maken.

Het is geen aanval op jou overigens, don't shoot the messenger, jij zegt ook alleen maar wat je elders gelezen hebt. Maar ik zou wel eens graag willen zien op welke fora deze beste man dan actief is en zijn uitgebreide uitleg erbij horen.
Volgens dit zouden impact doppen wel degelijk taaier moeten zijn, om de impact te kunnen weerstaan. Maar vervorming onder de slag heeft dan wel weer een negatieve impact op het overgedragen moment.

Of dit echt gekoppeld is aan CrMo stalen vs CrV stalen voor normaal gereedschap, daar ben ik wat minder zeker van. Mijn materiaaleigenschappen kennis is niet zo geweldig, maar er zijn zoveel legeringen met dezelfde componenten, maar in verschillende hoeveelheden, die allemaal andere eigenschappen hebben, dat het vergelijk tussen CrMo en CrV stalen zoals jij dat maakt denk ik niet heel erg geldig is.

Voor zover ik het heb nagelezen, worden Molybdeen en Vanadium min of meer voor dezelfde eigenschappen gebruikt (taaier, slijtvaster, beter doorhardbaar), en er bestaan ook veel legeringen waar beiden gebruikt worden. Daarnaast heeft het fabrikage proces van het gereedschap een sterke invloed op de materiaal eigenschappen.

 • L.N.
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 11:21
Heeft er iemand ervaring met het gebruik van een CNC-bit in een bovenfrees? Op Aliexpress vind je mooie up/downcut bits voor CNC machines die veel goedkoper zijn dan soortgelijke bits van bv CMT. Nu besef ik dat de CMT bits beter zijn, maar kunnen de CNC bits ook gebruikt worden? Het toerental van een CNC-machine is normaal even hoog of hoger dan een bovenfrees, dus dat zou geen probleem moeten zijn. Een CNC-bit zal eerder ontworpen zijn voor metaal en niet voor hout, waardoor het misschien een net mindere afwerking geeft. En natuurlijk moet de schachtdiameter geschikt zijn voor de bovenfrees.

Ik denk bv aan deze bit.

Voordelen van een up-, down- of up/dwoncut bit:


 • PtPazuzu
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 25-03 11:58
Na de accu-frees van Makita, zie ik nu een 12V Bosch kantenfrees voorbij komen?!

GKF 12V-8


https://www.toolsxl.nl/bo...842.html?page=3&shop=sale

/me veegt wat kwijl uit z'n mondhoek

 • Orion84
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

Orion84

Admin General Chat / Wonen & Mobiliteit

Fotogenie(k)?

Over frezen gesproken. * Orion84 heeft dit weekend de Makita RT0700CX3J aangeschaft :7


Samen met een Dewalt* frezensetje en de Makita adapter om hem op de geleiderail van mijn invalzaag te gebruiken :)

Daarmee zet ik mijn eerste stapjes op freesgebied, dus @L.N. ik kan je vraag niet beantwoorden, maar ben ook wel benieuwd naar het antwoord :)

*Ja, ik weet het, heiligschennis, die zwartgele zooi in mijn groene koffers, maar Makita heeft geen setjes en dit was het enige fatsoenlijke spul dat ik zo snel kon vinden bij gereedschapcentrum (waar ik de geleiderail adapter heb opgepikt).

[Voor 17% gewijzigd door Orion84 op 04-09-2017 11:49]

The problem with common sense is that it's not all that common. | LinkedIn | Flickr


 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 10:46
Orion84 schreef op maandag 4 september 2017 @ 11:47:
Over frezen gesproken. * Orion84 heeft dit weekend de Makita RT0700CX3J aangeschaft :7

[afbeelding]
Samen met een Dewalt* frezensetje en de Makita adapter om hem op de geleiderail van mijn invalzaag te gebruiken :)

Daarmee zet ik mijn eerste stapjes op freesgebied, dus @L.N. ik kan je vraag niet beantwoorden, maar ben ook wel benieuwd naar het antwoord :)

*Ja, ik weet het, heiligschennis, die zwartgele zooi in mijn groene koffers, maar Makita heeft geen setjes en dit was het enige fatsoenlijke spul dat ik zo snel kon vinden bij gereedschapcentrum (waar ik de geleiderail adapter heb opgepikt).
Laat ff weten hoe die frezen bevallen, ik had een budget setje van de hornbach maar met de verkeerde chuckmaat en ze voelden ook vrij crappy aan.

 • PtPazuzu
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 25-03 11:58
Orion84 schreef op maandag 4 september 2017 @ 11:47:
*Ja, ik weet het, heiligschennis, die zwartgele zooi in mijn groene koffers, maar Makita heeft geen setjes en dit was het enige fatsoenlijke spul dat ik zo snel kon vinden bij gereedschapcentrum (waar ik de geleiderail adapter heb opgepikt).
Uncle Mel schreef op maandag 4 september 2017 @ 12:08:
Laat ff weten hoe die frezen bevallen, ik had een budget setje van de hornbach maar met de verkeerde chuckmaat en ze voelden ook vrij crappy aan.
Ik heb 't setje ook (als vloekkleur in m'n blauwe kistjes); So far so good: eigenlijk vooral de rechte freesjes een beetje gebruikt (ben verre van een hardcore freesman). Het 'geel' loopt er wel af, maar ik verwacht dat dat wel redelijk normaal is. Ik doe voorlopig nog braaf m'n handschoenen aan als ik ze vastpak.

 • Freggel_United
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 20-03 14:49
Van de week mijn eerste poging gedaan een chuckbox te bouwen (idee van m'n vriendin), ik snap nu ineens de behoefte aan twee accuboormachines, er is niets zo irritant als constant bitjes wisselen...

* Freggel_United gaat op zoek...

By each crime and every kindness, we birth our future


 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
L.N. schreef op maandag 4 september 2017 @ 11:29:
Heeft er iemand ervaring met het gebruik van een CNC-bit in een bovenfrees? Op Aliexpress vind je mooie up/downcut bits voor CNC machines die veel goedkoper zijn dan soortgelijke bits van bv CMT. Nu besef ik dat de CMT bits beter zijn, maar kunnen de CNC bits ook gebruikt worden? Het toerental van een CNC-machine is normaal even hoog of hoger dan een bovenfrees, dus dat zou geen probleem moeten zijn. Een CNC-bit zal eerder ontworpen zijn voor metaal en niet voor hout, waardoor het misschien een net mindere afwerking geeft. En natuurlijk moet de schachtdiameter geschikt zijn voor de bovenfrees.
Mmm, het lijkt mij een goed idee om dat eens uit te proberen.
Ik kan mij wel voorstellen dat het lossen van houtresten iets anders verloopt dan dat van (licht)metaal, maar daar kom je snel genoeg achter. ;)
Het kan ook zijn dat hout met zo'n bit eerder verbrandt.

Een voorbehoud mij nu te binnenschiet is de breukgevoeligheid van zo'n bit.

In een CNC setup vindt dat in een afgeschermde kast plaats, breuk zal daar geen veiligheidsprobleem zijn.
Met een opengewerkte bovenfrees kan dat een ander verhaal worden, gebruik dus vooral een volledig gezichtsmasker voor een veilige tryout. O-)
Freggel_United schreef op maandag 4 september 2017 @ 13:45:
Van de week mijn eerste poging gedaan een chuckbox te bouwen (idee van m'n vriendin), ik snap nu ineens de behoefte aan twee accuboormachines, er is niets zo irritant als constant bitjes wisselen...
Twee keer achter elkaar een bitje in het zand laten vallen is nóg irritanter. :Y

 • Remy!!!!
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 09:30
Freggel_United schreef op maandag 4 september 2017 @ 13:45:
Van de week mijn eerste poging gedaan een chuckbox te bouwen (idee van m'n vriendin), ik snap nu ineens de behoefte aan twee accuboormachines, er is niets zo irritant als constant bitjes wisselen...

* Freggel_United gaat op zoek...
En dan heb je er dus eigenlijk 3 nodig:
1. Gat boren
2. Gat verzinken
3. Schroef erin draaien

:+

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 12:41

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Remy!!!! schreef op maandag 4 september 2017 @ 14:30:
[...]

En dan heb je er dus eigenlijk 3 nodig:
1. Gat boren
2. Gat verzinken
3. Schroef erin draaien

:+
Of je pakt het slim aan natuurlijk :+ :9

https://www.aliexpress.co...r-3-10mm/32792059362.html

Xbox Live ID:Notna8310


 • Atmoz
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 11-03 10:38

Atmoz

Techno!!

Pfoa, dat kost ook niets daar he.
En zó fijn om mee te werken _/-\o_

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 12:41

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Atmoz schreef op maandag 4 september 2017 @ 14:50:
[...]


Pfoa, dat kost ook niets daar he.
En zó fijn om mee te werken _/-\o_
Naar alle waarschijnlijkheid is de kwaliteit daar ook naar :+. Maar voor hetzelfde geld (hurr hurr) ook weer niet. Het is in ieder geval erg handig en scheelt een hoop handelingen.

Zorgt er ook nog eens voor dat je niet lomp diep boort als je weer eens lekker fanatiek bezig bent :P :$

Xbox Live ID:Notna8310


 • Atmoz
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 11-03 10:38

Atmoz

Techno!!

Notna schreef op maandag 4 september 2017 @ 14:53:
[...]


Naar alle waarschijnlijkheid is de kwaliteit daar ook naar :+. Maar voor hetzelfde geld (hurr hurr) ook weer niet. Het is in ieder geval erg handig en scheelt een hoop handelingen.

Zorgt er ook nog eens voor dat je niet lomp diep boort als je weer eens lekker fanatiek bezig bent :P :$
Tja, wat kan hieraan kapot gaan he?
Als de boor bot is draai je dat verzinkding op een nieuwe :)

 • Remy!!!!
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 09:30
Maar nu zorg je er dus voor dat we hier minder machines gaan aanschaffen... :+

Maar dat is inderdaad ook een goeie oplossing, binnenkort eens naar kijken want het wisselen word ikzelf ook een beetje zat van.

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 12:41

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Atmoz schreef op maandag 4 september 2017 @ 14:55:
[...]


Tja, wat kan hieraan kapot gaan he?
Als de boor bot is draai je dat verzinkding op een nieuwe :)
MWa, schroefje kan redelijk snel dol draaien of de verzinkboor wordt sneller bot? Geen idee, ik zoek nu gewoon naar dingen die er wellicht niet zijn.

Ik ben dol om spul te testen uit China namelijk, dus ik zit er al over te denken ze gewoon te bestellen :$

Xbox Live ID:Notna8310


 • Atmoz
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 11-03 10:38

Atmoz

Techno!!

Notna schreef op maandag 4 september 2017 @ 14:58:

Ik ben dol om spul te testen uit China namelijk, dus ik zit er al over te denken ze gewoon te bestellen :$
Ik heb zelf 2 (goede kwaliteit) setjes van Famag:+anders had ik ze zeker besteld :D
Pagina: 1 2 3 ... 103 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee