Acties:
 • +8Henk 'm!

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16:20

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Mede-auteurs:
 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online

henkie196

 • McGryphon
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 14:32

McGryphonWelkom in het DIY (elektrisch) gereedschapstopic!


NOTE: Op verzoek van de admins zijn de topics vanaf deel 3 in WVB gezet ipv (legacy) TL. Ik kan dus deel 1 en 2 niet linken middels de fancy features van het forum. Als je het dat deel zoekt; die kan je hier vinden:

[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic
[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 2
[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 3

De rest van de topics kan je vinden met die mooie pijltjes bovenin, die je sturen naar het voorgaande deel :Y

Tweakers en gereedschap gaan over het algemeen goed samen. (Non)Elektrisch, met een stekker of zonder, koppel vs functie enz. We hebben er allemaal een eigen mening over die we graag delen. Maar hoe zit het met de algemene merken? Is een Makita beter dan een DeWalt? Heb ik die extra koppel wel nodig op mijn accu boormachine? Moet ik een 14.4 V accu hebben of een 18 V? Heb ik een telescopische trekafkortzaag nodig of kan ik het prima af met een hand cirkelzaag + geleider? Vraag het hier en kijk wat je mede tweakers voor je kunnen betekenen!

Inhoudsopgave

Een kort overzicht van de verschillende topics die in de TS behandeld worden:
• Onderbouwde vragen over gereedschap dat je nodig hebt of wilt hebben (dus niet zomaar neerplempen)
• Onderbouwde reacties als je al aangeeft niet voor merk X te gaan


• Vraag maar raak show
• Dump vragen (ik heb een schroevendraaier nodig; welke zal ik nemen?)

Terminologie

Kom je een term tegen en weet je bij God niet wat er mee bedoeld wordt? Hieronder een aantal veel voorkomende:


Een compleet overzicht van verschillende schroefkoppen kun je hier vinden.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Screw_Head_-_Torx.svg/40px-Screw_Head_-_Torx.svg.pnghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/Screw_Head_-_Torx_Tamperproof.svg/40px-Screw_Head_-_Torx_Tamperproof.svg.png
Torx
Een torxkop op een schroef bestaat uit een stervormig gat met zes hoekpunten waarin de torxsleutel past. Torx heeft als voordeel een betere overbrenging van de kracht van de schroevendraaier op de schroef en minder kans dat de sleutel uit de schroef schiet. Wel is het belangrijk om er goed op te letten dat de kop goed in de schroef steekt, anders is het makkelijk om de schroefkop of de schroevendraaier te beschadigen. Ook is geen axiale kracht nodig (kracht in de richting van de schroef; zoals wel bij Pozidriv en Phillips schroefkoppen), waardoor ze makkelijker te schroeven zijn als je weinig werkthoogte hebt, en dus makkelijk met een L-sleutel of ratel aan de slag kunt.
Er bestaat ook een torxkop met een puntje in het midden: Tamper Resistant torx (afgekort Torx TR). Deze kunnen niet met een standaard torxsleutel worden losgedraaid, maar er zijn ook L-sleutels en bits met gaatje te krijgen waarmee dat wel gaat.
Veel voorkomende maten voor gewone formaten schroeven zijn T15, T20, en T25.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Screw_Head_-_Pozidrive.svg/40px-Screw_Head_-_Pozidrive.svg.png
Pozidriv / PZ
Ook vaak afgekort met PZ, komt deze kop veel voor. De kop lijkt op het eerste gezicht ook veel op een Phillips (PH) kop, maar een PH schroevendraaier gebruiken op een PZ schroef geeft een slechter contact en kan sneller een schroefkop dol draaien.
Een Pozidriv heeft een extra rib op 45° van de hoofd ribben, wat meer grip en kracht overdracht mogelijk maakt t.o.v. de Phillips schroeven. Dit zie je ook terug in het symbool dat een PZ schroefkop heeft, met een kruis over het 'plus' teken.
Een zekere mate van druk in de richting van de schroef is ook nodig om de schroevendraaier goed op de kop te houden, iets dat niet nodig is voor bv. torx of hex schroeven. Dit komt omdat Pozidriv in zekere mate ontworpen is om te voorkomen dat men te veel kracht op een schroef zet, iets wat in dit artikel ook ruimschoots aan bod komt. Een Phillips kop heeft dit zelfs in nog sterkere mate dan Pozidriv.
De meest voorkomende maat is de PZ2, maar PZ3 voor grote schroeven en PZ1 voor kleinere schroeven komen ook regelmatig voor.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Screw_Head_-_Phillips.svg
Phillips / PH
Ook vaak afgekort met PH, komt deze kop minder vaak voor bij gewone klussen dan een Pozidriv (PZ) kop, maar wordt veel gebruikt in bv. electronica. De scheiding hier tussen is zeker niet 100%, en je kan ook regelmatig schroeven met een PH kop tegen komen buiten electronica.
De kop lijkt veel op de PZ kop, maar heeft gladde kanten, waar de PZ kop een extra ribje heeft tussen de hoofdribben. Een PZ schroevendraaier gebruiken op een schroef met een PH kop geeft een nog slechtere passing dan andersom, en kan makkelijk leiden tot beschadigingen van de kop of de schroevendraaier.
Een zekere mate van druk in de richting van de schroef is ook nodig om de schroevendraaier goed op de kop te houden, iets dat niet nodig is voor bv. torx of hex schroeven. Dit is ingebouwd in het ontwerp, en is bedoeld om te voorkomen dat mensen iets te hard aandraaien.
De meest voorkomende maat is de PH2, maar PH3 voor grote schroeven en PH1 voor kleinere schroeven komen ook regelmatig voor. PH0 en kleiner zie vaak in electronica terug.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Screw_Head_-_Hex_Socket.svg
Hex
Deze schroefkoppen worden ook vaak inbus of Allen keys genoemd, en hebben een simpele zeskantige vorm. Krachtsoverdracht is minder goed dan bv. een torx schroefkop, en de kans op dol draaien is ook een stuk groter met een hex schroefkop.
Net als de tamper-resistant torx, bestaat ook een hex kop met een puntje in het midden. Dit is voornamelijk om te voorkomen dat iets te gemakkelijk los gedraaid kan worden, maar bits en sleutels van dit type zijn wel verkrijgbaar.
Veel voorkomende maten voor een hex kop zijn 4, 5, en 6mm.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Screw_Head_-_Slotted.svg
Sleuf, gleuf
Deze simpele sleuf in de kop kwam vroeger een stuk meer voor dan tegenwoordig. Met reden, want de krachtsoverdracht is laag, en zelfs met een goed passende schroevendraaier is het heel makkelijk om uit de kop te schieten. Als je net kracht aan het zetten was, krijg je dan ook al snel krassen op het oppervlak en geschaafde knokkels.
Het ziet er wat netter uit op bv. een deurbeslag dan een PZ of torx kop, maar buiten dat is het devies om deze niet meer te gebruiken.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Vde_pruefsiegel.svg
VDE
VDE is de naam van een instituut dat onder andere ook een norm ontwikkeld heeft waarin beschreven staat waaraan een stuk gereedschap moet voldoen om electrisch geïsoleerd te zijn. VDE staat voor Verband der Elektrotechnik, Elektronik und Informationstechnik, en een goedgekeurd VDE gereedschap is geïsoleerd tot 1000V.

Schroevendraaiers en tangen zijn vaak ook in een VDE versie te vinden. Alhoewel het beter is om de stroom van een netwerk te halen voordat je er aan gaat werken, kunnen deze gereedschappen wat meer bescherming bieden als je toch aan een aangesloten netwerk iets moet klussen.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/ESD_%28Protected%29.svg/284px-ESD_%28Protected%29.svg.png
ESD
ESD, of ook wel electrostatic discharge, wordt gebruikt om te verwijzen naar gereedschappen die een electrostatische lading dissiperen, en daarmee voorkomen om gevoelige electronische spullen beschadigd worden door een electrostatische ontlading.

ESD gereedschappen zijn niet zo wijd verbreid als VDE gereedschappen, maar (kleinere maten) schroevendraaiers en kleinere tangen zijn vaak wel te krijgen in een ESD versie.


Basis informatie voor gereedschappen

Gesneden koek voor degene die al wat langer bezig zijn met klussen of dingen maken. Maar voor de beginnende klusser kan het een doolhof zijn. Afkortzaag vs cirkelzaag? Klopboormachine vs boorhamer? Duimstok of rolmaat of schuifmaat? Hieronder een lijstje met wat basis kennis over de verschillende gereedschappen, die je waarschijnlijk op een bepaald punt wel nodig zult hebben.


Schroevendraaiers
Een schroevendraaier is standaard gereedschap om iets in elkaar te zetten of uit elkaar te halen.
In een standaard set zitten vaak een selectie aan sleuf schroevendraaiers en iets van Phillips en/of Pozidriv (PH of PZ, respectievelijk).
De sleuf schroevendraaiers hoop je niet vaak nodig te hebben voor schroeven, behalve misschien de 3.5mm voor kroonsteentjes als je die nog gebruikt, maar kunnen eventueel misbruikt worden als kleine breekijzers, bv. om even die plastic lipjes weg te duwen. Voor schroeven met een sleufkop is het wel belangrijk om de juiste maat te gebruiken, anders wordt de kans op van de schroefkop af schieten nog groter.
Pozidriv en Phillips zijn beide een type van kruiskop, welke veel op elkaar lijken, maar welke je beter niet door elkaar kunt gebruiken, zie ook het kopje Terminologie hierboven. De meeste schroeven die je zo in een bouwmarkt kunt kopen zullen PZ zijn, PH type kom je vaker tegen bij electronica, maar ook wel bij dingen die je zelf in elkaar moet zetten (denk Ikea kasten). Veel voorkomende maten zijn de PZ2 en de PH2, welke niet zouden mogen missen in een basis set.
Daarnaast zijn er nog torx en hex schroevendraaiers. Torx is het andere type kop dat je in een bouwmarkt op de schroevenafdeling veel tegen zult komen, hex (of inbus) kom je meer tegen bij andere soorten schroeven (op fietsen of zelfbouw meubelen, bv.). Voor inbus zijn 4, 5, en 6mm veel voorkomende maten, voor Torx zijn dat 15, 20, en 25.

Naast de genoemde maten zijn ook andere maten te bedenken die je ook nog veel tegen kunt komen, zoals een maatje groter en kleiner dan PZ2 (PZ1 en PZ3), een maatje kleiner dan PH2, zoals een PH1, maar voor electronica ook PH0 en PH00. Ook komt een torx 6 regelmatig voor in electronica, en voor algemeen gebruik komen een T10 en T30 ook nog wel voor buiten de al eerder genoemde maten. Een inbus 8 komt ook nog wel regelmatig voor.

Nou zijn dat een boel verschillende types en een redelijk complete set van gewone schroevendraaiers zal een boel ruimte in nemen. Er zijn andere opties om toch elke schroef aan te kunnen, die minder ruimte in nemen. Zo kun je bv. ook een setje bits aanschaffen met een comfortabele bithouder er bij, of je zou kunnen kijken naar een set met wisselklingen.

Gewone schroevendraaierBits + bithouderWisselkling systeem
VoordelenGeen wisselen nodigCompacter, goedkoper, ook bruikbaar op een accuschroefmachineCompacter, geen verdikking van de bithouder
NadelenNeemt veel ruimte inWisselen, verdikking van de houder kan lastig zijn voor moeilijk bereikbare schroevenWisselen nodig


Voor bits en wisselklingsets is het handig om meerdere bithouders / handvaten te hebben, zodat je minder vaak hoeft te wisselen en bv. ook een schroef in een houder kan draaien (of bout in moer).

Het verschil tussen goedkope en duurdere merken is vaak de duurzaamheid / slijtvastheid van de kop en hoe goed de passing is van een kop op een schroef.

Goede merken voor schroevendraaiers zijn Wiha, Wera, en Felo. Nog een stapje omhoog in kwaliteit zijn PB Swiss en Witte, maar de prijs gaat ook navenant omhoog.


Tangen
Er zijn meer soorten tangen dan je waarschijnlijk voor kan stellen, en waarvan ook niet persé meteen duidelijk is waar ze direct voor zijn. Een aantal types tangen kan echter iedereen wel gebruiken.
 • Combinatietang: Een vrij algemeen inzetbare tang, met een gedeelte om dingen vast te kunnen grijpen, een wat meer open stukje om bv. kabels te kunnen grijpen en aan te trekken zonder de kabel helemaal te pletten, en een knip gedeelte.
 • Waterpomptang: Ook een wat algemene grijptang, maar deze heeft een verstelbare bekgrootte en daarmee kun je verschillende diameters van bv. pijpen vast grijpen. In noodgevallen kun je er ook een bout mee los proberen te draaien, alhoewel dat wel grotere kans geeft op het dol draaien van de kop. Daarnaast kan het ook gebruikt worden om schroeven of spijkers ergens uit te trekken.
 • Zijkniptang: In principe kun je met een combinatietang ook knippen, maar een zijkniptang kan ook met beperktere ruimte goed een draadje knippen. Ook erg makkelijk om bv. een tie wrap door te knippen.
Al deze tangen zijn ook in verschillende maten te krijgen, en voor veel toepassingen zijn weer andere tangen nodig, maar met een 16-20cm combinatietang, een 25cm waterpomptang en een 12-16cm zijkniptang heb je een goede basis.

Andere handige tangen zijn:
 • Langbektang: Een soort combinatietang over het algemeen, maar dan met een smallere en langere bek, voor kleinere dingen vast te pakken, of op plekken met minder ruimte. Afhankelijk van het specifieke type zit er wel of niet een knip gedeelte op. Ze zijn ook beschikbaar met een rechte bek, of met een bek met een hoek er in.
 • Griptang: Als je merkt dat je regelmatig iets gewoon vast moet pakken en ook vast moet houden, maar dat de combinatietang wel eens wil slippen, dan kun je waarschijnlijk goed een griptang gebruiken. Dit is een tang om iets mee vast te pakken en dan de tang te vergrendelen, zodat het onderwerp goed vastgehouden blijft.
 • Sleuteltang: Als je vaak met een waterpomptang bezig bent om bouten los te draaien, dan zul je met een sleuteltang de bouten minder beschadigen, want een sleuteltang heeft een rechte bek om netjes op de bout aan te grijpen. Of je moet een gewone steek- of ringsleutel halen, natuurlijk.
 • Boutenschaar: Nou zal een echte grote boutenschaar niet gauw iets zijn dat je nodig hebt, maar om een kleinere boutje of spijker, of erg harde (piano)draad, af te korten, en waar een gewone zijkniptang niet genoeg kracht kan leveren, is een Knipex CoBolt een compacte en handige oplossing.
 • Striptang: Voor het verwijderen van de isolatie van installatiedraad is een striptang erg makkelijk om te hebben.
Het verschil tussen een goede en een minder goede tang is meestal dat de goede tangen een betere passing hebben (zeker voor knippen) en slijtvaster zijn. Goede merken voor tangen zijn Knipex en NWS.


Hamers
Zoals bij wel meer gereedschap, zijn er waarschijnlijk meer types hamers dan je je in eerste instantie had gerealiseerd. Het meest bekende type is wellicht de klauwhamer, met een ronde kop en een 'klauw' aan de achterkant. De klauw kan gebruikt worden om spijkers of schroeven te trekken, of als een klein breekijzer. De klauwhamer is een goed type hamer voor algemeen gebruik, en zit meestal in gewicht zo rond de 500g.

Naast een klauwhamer, kunnen andere types en gewichten aan hamers ook handig zijn om te hebben.
 • Bankhamer: Algemene hamer, maar met een wig aan de achterkant i.p.v. een klauw. Dit type hamer is beschikbaar in vele gewichten, van zo'n 50g tot 2 kg.
 • Ingenieur hamer: De engelse variant van de bankhamer, verkrijgbaar met een bolle achterkant en ook met een soort van wigvorm. Het type met de bolle achterkant heeft als voordeel dat het beter bruikbaar is in nauwe ruimtes vanwege de kortere lengte. De bolle kant zal ook minder gauw iets beschadigen als een klauw.
 • Vuistje: Typisch een wat zwaardere hamer, zo tussen de 1 en 2 kg, met twee vierkante koppen. Handig voor dingen die een wat zwaarder klopje nodig hebben, of bv. om te beitelen. Dit type is ook zwaarder te vinden, maar vanaf zo'n 3 kg wordt het meestal een voorhamer genoemd.
 • Kunststof hamer: Een kunststof hamer is ideaal als iets een tikje moet krijgen, maar zonder beschadigingen te krijgen. Een plugje in een muur met stucwerk tikken, of een plugje of scharnier in een meubel tikken, bijvoorbeeld.
 • Terugslagvrije hamer: Dit zijn vaak ook kunststofhamers, maar dan met iets als lagertjes in de kop die er voor zorgen dat de impact van de klap niet in één keer aankomt, maar verspreid over de tijd. Dit zorgt voor minder beschadigingen, en ook is comfort groter groter omdat de impact van de slag niet terug in je arm schiet.
Een klauwhamer is een aardig begin, maar om wat veelzijdiger te zijn, is een lichtere bank- of ingenieurshamer fijn om gedoseerd kleine tikjes te kunnen geven, een kunststofhamer (al dan niet terugslagvrij) is fijn om een tikje te kunnen geven zonder iets te beschadigen, en een vuistje is handig voor de dingen waar je net een wat zwaarder tikje voor nodig hebt.

Iets om op te letten, zeker bij goedkopere hamers, is dat de kop nog wel eens los wil raken, en het is geen fijne ervaring om een plotseling rondvliegende kop te hebben net als je een keertje goed hard wilt slaan. Daarnaast is het materiaal van de kop van goedkopere hamers ook vaak wat zachter, waardoor de kop eerder zal beschadigen. Goede merken voor hamers zijn Picard en Peddinghaus. Eventueel ook Estwing, als je het kunt vinden in Europa. Voor kunststof hamers heeft Wiha een modulair systeem waarmee het mogelijk is om koppen met verschillende hardheden op dezelfde hamer te monteren.


Sleutels
Om bouten vast te kunnen draaien, of los te kunnen maken, is een steek- of ringsleutel standaard gereedschap. Iedereen die wel eens aan zijn of haar fiets heeft gesleuteld kent ze wel.

Er zijn globaal twee types, de steeksleutel en de ringsleutel. Een steeksleutel grijpt alleen op de zijkanten van een bout aan, en de kracht die ermee over gedragen kan worden is ook beperkt hierdoor. Een ringsleutel kan op alle hoeken van een bout aangrijpen en kan daarmee ook meer kracht op de bout zetten. Meestal hebben ringsleutels een dubbele zeskant vorm aan de binnenkant, waardoor je maar maximaal 30° hoeft te draaien om op een bout aan te kunnen grijpen, in plaats van 60°.

Deze vormen worden op verschillende manieren gecombineerd, zoals een dubbele steeksleutel, een dubbele ringsleutel, of een ring-steeksleutel. Voor het gemak zijn er ook ring-ratels, waarbij het ring gedeelte vervangen is door een ratel, dan hoeft de sleutel niet meer van de bout afgehaald te worden om de bout een stuk verder aan te draaien.

Er zijn standaard maten voor sleutels, afhankelijk van de dikte van een schroefdraad, zie ook Wikipedia. Als je hier naar kijkt zie je al gauw dat in een set van bv. 6-22mm, een aantal maten zitten die niet vaak gebruikt zullen gaan worden. Alhoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, want alhoewel een sleutel 15 niet een standaard is in deze norm, zitten vrijwel alle wielmoeren van fietsen met een maat 15 (dop)moer vast.

Een goede sleutel heeft een betere passing en zal ook minder gauw kapot gaan dan een goedkope sleutel. Het eerste zorgt er voor dat je minder gauw een bout dol zal draaien, het tweede dat je knokkels heel blijven (en erger). Merken met een goede prijs/kwaliteit verhouding zijn bv. Proxxon en Teng Tools, nog een stapje omhoog heb je merken als Facom, Hazet, Gedore, en Stahlwille.


Ratels & doppen
Naast de bovengenoemde sleutels zijn er ook dopsleutels, die meestal met een ratel bedient worden. Deze worden vaak gebruikt voor sleutelen aan de auto, maar overal waar je met een ring- of steeksleutel niet goed bij een bout kan komen, zijn dopsleutels een uitkomst. Dat zijn dus globaal alle bouten waar je niet vanaf de zijkant bij de kop kan komen, maar alleen van de bovenkant.

De doppen hebben een vierkant opname aan de achterkant, waarmee ze op een ratel, T-stuk, of wringijzer passen. De standaard maten hiervoor zijn 1/4" voor doppen tot zo'n 14mm, 3/8" voor doppen tot zo'n 22mm, en 1/2" voor doppen tot zo'n 27mm.

De doppen zijn standaard zeskant in vorm, en deze zijn het beste om bouten die erg vast zitten los te krijgen. Naast de gewone zeskant zijn er ook 12 kant doppen, met een soortgelijke vorm als de ringsleutels.

Buiten de zeskant vormen voor bouten, zijn er doppen voor zo ongeveer alle types schroefkoppen te vinden, bv. ook voor torx en inbus, en zijn er ook bithouders voor 1/4" (maar ook 3/8" en 1/2"), zodat gewone bits ook op een ratel gebruikt kunnen worden.

Voor goede merken van ratels en doppen, zie de aanbevelingen voor gewone sleutels.


Zaag
Voor een zaag bepaald de vertanding en de vorm van de vertanding wat je er mee kunt doen. Voor hard en droog hout is een fijne vertanding gewenst, zodat je nauwkeuriger kunt zagen. Voor nat hout (tak van bomen, bv.) is echter een groffe vertanding nodig met lange tanden, omdat kleinere tanden makkelijk vol kunnen raken met zaagsel en dan doet de zaag niet zoveel meer.

Voor metaal of plastic is een nog fijnere vertanding gewenst, en vaak zie je daar ook alleen kleine ribbeltjes op het zaagblad zitten.

Het aantal tanden wordt vaak aangeduid met tpi, oftewel teeth per inch. Globaal geldt dat minder tanden gebruikt worden voor het groffere werk, en meer tanden voor het fijnere werk.

Daarnaast staan de tanden vaak een beetje naar buiten gericht, zodat de zaagsnede breder is dan het zaagblad, omdat anders het zaagblad makkelijk kan klemmen in de zaagsnede. Zeker bij nat hout is dit een risico.

Een aantal vaak voorkomende vormen van zagen worden hieronder genoemd.
 • Handzaag: Een handzaag is de standaard type zaag. Het blad loopt taps toe, en de vertanding is niet al te grof. Omdat de tanden naar voren gericht zijn, moet gezaagd worden bij de duw beweging. Dit heeft weer als gevolg dat het blad dikker moet zijn om niet te gaan vouwen als gevolg van de duwkracht.
  Een handzaag levert niet de meest ruwe zaagsnedes op, maar ook niet de meest nette.
 • Japanse zaag: Een Japanse zaag is een type zaag waar de kracht wordt gezet bij de trek beweging. Het zaagblad kan makkelijker tegen zo'n trekkracht, en hoeft daardoor aanzienlijk minder dik te zijn, wat weer leidt tot dunnere en nettere zaagsnedes.
  Wel moet opgelet worden bij gebruik van een Japanse zaag dat er geen kracht gezet wordt bij de duwbeweging, want het dunne blad kan dan makkelijk buigen of zelfs breken.
 • Metaalzaag: Om niet heel veel weerstand te genereren, zijn zaagbladen voor metaal zagen altijd vrij dun, en omdat het materiaal zeer hard is, is de vertanding ook zeer fijn. Om te voorkomen dat zo'n dun blad erg makkelijk vouwt of buigt, zit het vrijwel altijd in een beugel geklemd. Er is vaak ook niet een vaste duw- or trekrichting voor metaalzagen.
  Het principe van een beugelzaag wordt ook wel toegepast voor houtzagen, met als voordeel dat het blad zeer dun kan zijn, maar met als nadeel dat de zaagdiepte beperkt is.
De Hultafors HBX schijnt fijner te werken als een Bahco Superior, maar beiden zijn prima handzagen.


Meetgereedschap
Meetgereedschap is een tamelijk breed begrip, want het hangt er helemaal vanaf wat je wilt meten en met welke nauwkeurigheid. Om een lengte te meten kun je een rolmaat of schuifmaat gebruiken, om te zien of iets recht staat gebruik je een waterpas en om te kijken of iets haaks is, gebruik je een winkelhaak.

Rolmaat: Een rolmaat is een soort zelfoprollende lineaal, dat gebruikt kan worden om buiten- en binnenmaten te meten. De meetband heeft doorgaans een holle vorm, zodat het stalen profiel niet direct knikt, maar een bepaalde afstand uitgeschoven kan worden voordat deze gaat knikken.
Aan het einde zit over het algemeen een haaks omgebogen tip, dat gebruikt kan worden om de rolmaat ergens achter te haken om de afstand vanaf dat punt te meten, en om ervoor te zorgen dat de rolmaat zichzelf niet direct oprolt.
Ze zijn te vinden in lengtes tussen de 1 en 10 meter. Voor het meten van lengtes groter dan tien meter wordt dikwijls een meetband gebruikt. Dat is een opgerolde platte band die op een haspel zit, en met behulp van een handslinger opgerold wordt.

Duimstok: Een duimstok is vaak een houten, of tegenwoordig ook vaak van glasvezel, opvouwbare lineaal. Een voordeel van duimstokken t.o.v. rolmaten is dat ze niet flexibel zijn, en daarmee soms makkelijker om te gebruiken.
Duimstokken zijn meestal te vinden in maten van 1 of 2 meter en in 4, 5 of 10 stukken op te vouwen. Sommige duimstokken hebben scharnieren op de uiteindes om zo uit te vouwen tot een platte maatlat, maar veel glasvezel duimstokken hebben andere scharnieren en hebben daarmee een aanzienlijk verloop in van de ene kant naar de andere kant. Vergelijk bv. dit type met dit type, respectievelijk.

Schuifmaat: Om iets kleins nauwkeuriger te meten dan met een duimstok of rolmaat, is er een schuifmaat. Vaak kan hiermee buitenmaten, binnenmaten, en dieptematen mee gemeten worden, meestal met een nauwkeurigheid 0,1 tot 0,2 mm.
Absolute top voor schuifmaten is Mitutoyo.

Waterpas: Als iets netjes horizontaal of verticaal moet staan, gebruik je een waterpas om het goed neer te zetten. Dit werkt met een buisje met een luchtbel, een zogenoemde libel, dat in een metalen frame gezet is zodat het over langere afstanden te gebruiken is. Het buisje met de luchtbel heeft een bepaalde kromming, waardoor deze alleen in het midden van het buisje blijft als het buisje (dus de gehele waterpas) recht staat.
De betere waterpassen hebben over het algemeen een nauwkeurigheid van 0.5 mm per meter.
Goede merken voor waterpassen zijn Stabila en Sola

Winkelhaak: Een winkelhaak is een gereedschap om iets haaks te zetten, of om te controleren of iets haaks is.
Een standaard winkelhaak is gewoon een stuk metaal onder een rechte hoek. Er is een norm die verschillende klasses van nauwkeurigheid definiëert, de DIN 875.
Dit type winkelhaak is typisch niet iets dat je voor thuisgebruik echt nodig hebt, en een blokhaak of schrijfhaak zul je waarschijnlijk vaker tegenkomen. Bij een blokhaak en schrijfhaak is de korte poot van de winkelhaak wat dikker, zodat deze makkelijk aangelegd kan worden aan een werkstuk om daar bv. een haakse lijn op af te kunnen tekenen. De schrijfhaak is in principe hetzelfde als een blokhaak, maar heeft ook een afstandsmaat op de lange zijde staan om een lengte haaks t.o.v. de zijkant af te kunnen meten / tekenen.
De winkelhaak wordt ook wel gemaakt met een voet (evt. ook verwijderbaar), waardoor deze ook kan dienen als een blokhaak.Is handgereedschap in eerste instantie wel overzichtelijk en behapbaar (tot je alle verschillende types leert kennen), is het bij electrisch gereedschap nog weer wat minder duidelijk, vaak.

Wil je bv. een apparaat op een accu of met een snoer, en als met een accu, ga je dan voor een 10.8 V, 14.4 V, of 18 V systeem? (Merk op dat Milwaukee en DeWalt, als amerikaanse merken, 10.8 V vaak neerzetten als 12 V max, en 18 V als 20 V max, waarbij het ene de gemiddelde spanning is en het andere de maximale spanning.)

Een 10.8 V systeem is over het algemeen kleiner en lichter dan de hogere systemen, maar de accu's hebben ook een lagere capaciteit (bij dezelfde Ah aanduiding). De 18 V systemen zijn vaak de krachtigste systemen (even de hogere voltage systemen buiten beschouwing latend voor dit topic), en hebben ook vaak het meest uitgebreide ecosysteem. Dat wil zeggen dat er meestal ook meer apparaten beschikbaar zijn in de 18 V klasse dan in de andere klassen. Dit hangt wel af van de fabrikant, overigens.

De 14.4 V systemen vallen hier een beetje tussen, maar lijken tegenwoordig vaak afgeslankte 18 V modellen op een lagere accuspanning, en hebben daarmee vaak geen tot weinig voordeel in gewicht en formaat t.o.v. een 18 V apparaat. Daarnaast is vaak het ecosysteem ook minder uitgebreid dan de andere klasses.

De keuze voor een apparaat op accu of bedraad is een wat persoonlijke keuze, sommigen hechten meer waarde aan het gemak van het draadloos kunnen zijn dan anderen. Het voordeel van een apparaat op accu is dat het makkelijker is omdat geen snoer nodig is. Het nadeel van een apparaat op accu is dan weer dat het gewicht (door de accu) hoger is, en dat ze voor dezelfde specificaties duurder zijn dan een bedraad model.

Deze overweging is voor (klop)boormachines niet zo'n punt, maar voor apparaten die veel vermogen vragen, zoals een boorhamer, cirkelzaag, of schuurmachine, wordt het verschil in prijs en gewicht al gauw een stuk groter. Daarnaast is de standtijd van de accu ook niet zo lang bij dit soort hogere vermogens.

Bij elektrisch gereedschap is het niet altijd zo duidelijk wat goede spullen zijn en wat niet. Kun je bij handgereedschap nog wel vertrouwen op een merknaam, bij electrisch gereedschap kun je hier nog wel eens de mist in lopen. Globaal zijn Makita, Bosch Blauw, Milwaukee, DeWalt, en Metabo normaalgesproken merken die goede spullen leveren. Helaas hebben bv. Makita en DeWalt ook een paar lijnen met kwalitatief mindere tools, maar die in een bouwmarkt gauw al net zoveel kosten als het betere spul in een webwinkel, en het onderscheid in de bepaalde series is vaak onduidelijk.

Nog een klasse hoger zitten merken als Festool en Mafell. Alhoewel Mafell vooral zaag- en schuurmachines levert, hun boormachines lijken Metabo's te zijn.


(Accu)boormachine
Een gaatje boren of een schroefje lekker makkelijk met een boormachine ergens indraaien, een boormachine is waarschijnlijk het meest gebruikte electrische gereedschap. Zoals altijd zijn er meerdere types boormachines voor verschillende doeleinden.

(Accu)boormachine: Een simpele boormachine om gaatjes in hout of zachtere steensoorten te boren, of natuurlijk om een schroefje ergens in te schroeven. Een gewone boormachine zal voor de meeste mensen een accuschroefboormachine zijn die makkelijk meegenomen kan worden en waar men zich geen zorgen hoeft te maken over de lengte van het snoer en het dichtsbijzijnde stopcontact.
Tegenwoordig hebben boormachines twee standen; een hard aandraaimoment voor het boren van gaten en een zacht aandraaimoment voor het schroeven van de schroeven. Daarnaast hebben ze meestal ook een slipkoppeling waarmee je in kunt stellen bij hoeveel weerstand de boormachine stopt met draaien. Dit is handig om bv. te zorgen dat schroeven niet zomaar in het hout verdwijnen.
Typisch heeft een gewone boormachine een spankop om boortjes in te zetten, maar ze zijn ook te krijgen met alleen een 1/4" bit aansluiting.

Boorhamer: Om een gat te boren in (gewapend) beton, kom je met een gewone (klop)boormachine niet erg ver. Een boorhamer geeft krachtige klappen tijdens het draaien om het beton kapot te slaan en is daarmee wat je nodig hebt voor beton.
Veel boorhamers zijn zogenoemde combihamers, die het hameren en het boren ook individueel af kunnen schakelen. Zo kun je met alleen hameren (ook wel de beitelstand genoemd) er ook een beitel in zetten en daarmee bv. tegels van een wand af beitelen. Of met alleen boren kun je ook voorzichtiger een gaatje boren.
Typisch heeft een boorhamer een SDS+ kop, waar alleen SDS boren en beitels in passen. Sommige combihamers hebben ook een verwisselbare kop, waarmee je voor de gewone boorstand (zonder hameren, dus) ook gewone boortjes kunt gebruiken.

Klopboormachine: Een klopboor ligt ergens tussen de gewone boormachine en de boorhamer in. Een klopboor slaat veel sneller dan een boorhamer, maar ook met veel minder energie. Dat maakt een klopboor vooral geschikt voor baksteen of andere niet al te zachte steensoorten, maar niet geschikt voor gewapend beton.
Zachte of poreuse steen- en betonsoorten is het beter om een klop/hamer functie helemaal niet voor te gebruiken.
Typisch hebben klopboren een gewone spankop.

Slagschroevendraaier / slagmoersleutel: Dit zijn strikt schroefmachines, niet geschikt om mee te boren. In plaats van continue vermogen af te geven zoals een gewone boor, werkt slagschroevendraaier principe door een veer aan te draaien, en die dan in één klap de energie op de schroef / bout over te dragen.
Hierdoor zijn de maximale koppels van een slagschroevendraaier een stuk hoger dan gewone boormachines, en zijn ze ook beter geschikt om vast zittende bouten of schroeven los te krijgen zonder de schroefkop te beschadigen.
De lichtere machines zijn vaak electrisch, veelal met een accu, maar de zwaardere machines werken vaak op luchtdruk.
Typisch hebben de lichtere machines een 1/4" bit opname, en de zwaardere machines hebben een 3/8" of 1/2" opname.
De klappen in de draairichting kunnen bits en doppen vaak wat minder goed tegen, en hiervoor zijn ook speciale impact- of krachtbits en doppen aan te raden.


Cirkelzaag
Een cirkelzaag is een zaagmachine met een roterende schijf. Voor verschillende inzetten zijn verschillende types met ditzelfde principe. Voor meer informatie is deze test van een aantal verschillende invalzagen ook zeer leerzaam, niet alleen om te zien welk apparaat het het beste doet bij welk onderdeel, maar vooral ook om te zien wat er allemaal voor mogelijkheden voor zijn.

Cirkelzaag: De simpelste uitvoering is de gewone cirkelzaag, zonder instellingen voor zaagdiepte.

Invalzaag: Eigenlijk hetzelfde als een gewone cirkelzaag, maar dan met meer mogelijkheden, zoals in ieder geval een instelbare zaagdiepte. Vaak hebben invalzagen ook de mogelijkheid tot zagen onder verstek, oftewel om onder een hoek iets af te zagen.
Om het zagen nauwkeuriger te maken, worden vaak ook lineaalsystemen meegeleverd (of zijn in ieder geval beschikbaar) voor invalzagen. Hiermee is het mogelijk om netjes in een rechte lijn te zagen en om preciezer van punt A naar B te zagen.
Linealen van verschillende fabrikanten zijn niet altijd onderling verwisselbaar, en daarnaast is er ook een uitgebreide markt aan linealen en aftekenhulpen voor houtbewerkingen. Denk hierbij aan merken als Incra, Veritas, en Woodpeckers.

Afkortzaag: Dit is een cirkelzaag die vastgemaakt is op een arm, welke weer aan een platform vast zit. Een afkortzaag is vooral handig om balken of niet al te brede platen netjes door te zagen (of af te korten). Dingen om hierbij op te letten zijn de zaagdiepte en hoever de arm uit te trekken is, wat respectievelijk bepaald hoe dik een plank of balk mag zijn om die nog door te kunnen zagen, en hoe breed de planken kunnen zijn die je nog door kunt zagen.


Schuurmachine
Het zal je ondertussen niet verbazen dat er ook verschillende types schuurmachines zijn voor verschillende toepassingen.


Ook wel afgekort als PBM, zijn dit de dingen die nog wel eens verwaarloosd worden, maar misschien nog wel belangrijker zijn dan de bovenstaande gereedschappen.

Gehoorbescherming
Schuim oordopjes: Meestal een soort van foam dat je kunt samenknijpen en in je oor kunt stoppen, waar het dan weer uitzet om zo het geluid van buiten te verminderen. Dit levert over het algemeen een heel behoorlijke reductie van het lawaai, en ze zijn ook makkelijk mee te nemen. Alhoewel ze wel zijn her te gebruiken, zijn het in principe wegwerp artikelen, en je koopt ze meestal ook in grotere hoeveelheden. Dat maakt het ook weer makkelijk om gewoon overal een setje oordopjes bij te stoppen, zodat je altijd iets van bescherming bij je hebt.

Oordopjes: In tegenstelling tot de schuimen oordopjes, zijn deze van een harder materiaal, en worden ze ook wel op maat gemaakt (niet altijd). Dit kan een nog betere geluidsreductie geven, en ze kunnen ook zo ontworpen worden dat bijvoorbeeld geluidsfrequenties in het gebied van normale spraak minder gereduceerd worden, zodat je ook met oordopjes nog een gewoon gesprek kunt houden.

Oorkleppen: Wellicht het standaard beeld dat de meesten hebben bij gehoorbescherming, met grote kleppen over de oren om het geluid te dempen. Je hoeft hiervoor niks in je oren te stoppen, maar je krijgt er wel warme tot hete oren voor terug. Voor brillendragers kunnen oorkleppen ook problemen geven met afsluiting, omdat de bril onder de kleppen past, en daarmee een geluidslek kan geven.
Sommige modellen hebben ook een ingebouwde radio om bv. praten op grotere afstand mogelijk te maken. Ook kunnen sommige modellen gecombineerd worden met een helm of volgelaatsbescherming.

Oog- en gelaatbescherming
Veiligheidsbril: Een veiligheidsbril is meestal een bril van een vorm van polycarbonaat, wat bescherming biedt tegen rondvliegende deeltjes. Andere materialen zijn ook mogelijk die bijvoorbeeld beter tegen chemicaliën beschermen.
Alhoewel een normale veiligheidsbril wel enige vorm van bescherming biedt, is het nog steeds mogelijk dat deeltjes tussen het gezicht en de bril door in de ogen komen.

Gelaatsbescherming: Een soort van veiligheidsbril, maar dan voor je hele gezicht. Dit geeft niet alleen bescherming voor rondvliegende stukken voor de rest van je gezicht, de kans dat er iets onder komt en in je ogen komt is ook een stuk kleiner. Wel zo'n veilig gevoel als bv. een zaagtafel vastslaat in een stuk hout of ijzer en er stukken met hoge snelheid langs je gezicht wegvliegen.
Naast een hard plastic versie (vaak ook polycarbonaat), zijn er ook versies met gaas, wat meer gericht lijkt op de groffere stukken, zoals er bijvoorbeeld bij gebruik van een kettingzaag of bosmaaier wel regelmatig rond komen te vliegen.

Adembescherming
Adembescherming wordt afgedekt door verschillende (EN) normen. Dit wordt ook opgesplitst naar verschillende verontreinigingen waartegen beschermd wordt, en ook het type van adembescherming.
Voor adembescherming waarbij een groot deel van het masker bestaat uit het filtermateriaal (stofkapjes, dus) is er de EN149 norm, welke drie klasses kent:
KlasseLimiet (bij 95 L/min luchtstroom)Lek
FFP1Filtert >= 80% van de deeltjes< 22%
FFP2Filtert >= 94% van de deeltjes< 8%
FFP3Filtert >= 99% van de deeltjes< 2%

Waarbij de filtering getest wordt met zowel droge deeltjes en olie deeltjes. De lek slaat op de lek van de lucht die gemiddeld tussen het gezicht en het masker op zou mogen treden.

Voor half- of volgelaatsmaskers, met verwisselbare filters, gelden andere normen. Voor stof is dit de EN143, en voor gassen of chemicaliën is dit de EN14387.
Voor stofdeeltjes is dit:
KlasseLimiet (bij 95 L/min luchtstroom)
P1Filtert >= 80% van de deeltjes
P2Filtert >= 94% van de deeltjes
P3Filtert >= 99.95% van de deeltjes

En voor gassen of chemicaliën bestaan verschillende klasses die tegen verschillende gassen beschermen, gecomplimenteerd met verschillende klasses voor hoeveel ze kunnen absorberen voordat ze niet meer effectief zijn.
Schadelijke stoffenBenamingKleur
Organische gassen and damping met kookpunt boven 65°CABruin
Inorganische gassen and dampen, m.u.v. carbon monoxideBGrijs
Sulphur dioxide en andere zure gassen and dampenEGeel
Ammonia en organische afgeleiden hiervanKGroen
Organische stoffen laag kookpunt (<65°С)AXGroen
Specifieke gassen gespecificeerd door fabrikantSXViolet
Nitrische oxide (NO / NO2)NOP3Blauw en wit

De letters in deze klassifisering worden ook nog gevolgd door een nummer, van 1 t/m 3, waarbij 1 een lagere absorptie capaciteit aangeeft, en een 3 een hoge absorptie capaciteit aangeeft.
Een filter met een A1P2 code zou dus bescherming bieden tegen organische gassen via een absorptie, en zou ook minimaal 94% van de stofdeeltjes tegen moeten houden.
Zie voor wat meer leesvoer ook hier en voor gasfiltering hier.

Stofmasker: Ook wel mondkapje in de volksmond, dit is niet de beste bescherming tegen deeltjes in de lucht. Stofmaskers zijn in principe wegwerp artikelen, alhoewel ze ook wel vaker te gebruiken zijn. Sommige stofmaskers hebben ook een ventiel om het ademen makkelijker te maken.

Half- of volgelaatsmasker: Typisch zijn half- of volgelaatsmaskers uitgerust met verwisselbare filters, waarbij typisch keuze is uit verschillende types die bescherming bieden in verschillende mate en tegen verschillende omstandigheden.
Een halfgelaatsmasker bedekt alleen de onderkant van het gezicht, met name de mond en de neus. Een volgelaatsmasker bedekt daarnaast ook nog de ogen.

Beschermingskleding
Algemenere kledingsstukken die ook ter bescherming (kunnen) dienen.

Handschoenen: Iedereen kent wel de tuin- of werkhandschoenen die je handen beschermen houden terwijl je in de tuin bezig bent of aan het klussen bent. Maar naast deze vrij simpele bescherming, die o.a. ook je handen heel houdt als je tegels moet sjouwen, zijn er ook veel andere types handschoenen die beschermen tegen verschillende dingen.
Zo zijn er ook handschoenen die tegen hitte beschermen, denk bv. aan iets simpels als ovenwanten, maar ook lashandschoenen. Of juist handschoenen die beschermen tegen koude. Er zijn ook chainmail handschoenen die beschermen tegen snijwonden, en handschoenen die beschermen tegen chemicaliën, zoals bv. olie resistente handschoenen.

Schoenen: Veiligheidsschoenen zullen de meesten wel kennen, de standaard schoenen met stalen neuzen. Alhoewel het niet persé stalen neuzen hoeven te zijn, aluminium, kunststof, of titanium komt ook voor.
Het zal weinig verbazen dat ook veiligheidsschoenen ingedeeld zijn naar verschillende klasses, zie ook onderstaande tabel. De algemene eis voor voor alle klasses is dat de neus een impact van 200 J moet kunnen weerstaan, en daarna een minimale hoogte van 14mm over moet blijven.
KlasseEisen
S1Veiligheidsneus en antistatisch, neemt energie op in de hiel.
S1PAls S1 met een onpenetreerbare tussenzool.
S2Als S1 met verhoogde waterafstotendheid / resistentie.
S3Als S2 met een onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel.
S4Als S1 maar dan gemaakt van kunststoffen en dus helemaal waterdicht.
S5Als S4 met onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel.

Fun fact: klompen zijn ook S3 gekwalificeerd.
Daarnaast zijn er nog specifieke andere dingen waartegen beschermd wordt, zoals hitte, koude, of bv. kettingzagen.De vraag is net zo breed als het antwoord zelf. Niet elk merk heeft een specialisatie in 1 specifiek onderdeel of gereedschapstype. Sommige maken enkel elektrisch gereedschap waar andere zich alleen richten op hand gereedschap. Hieronder is echter een korte opsomming van de hoofdkenmerken van de bekendere merken:

https://www.makita.biz/shared/images/site_id.gif

Iedereen ziet het wel eens in het krantje van de DHZ; Blauw met zwarte Makitas. Makita is een Japans bedrijf in professioneel gereedschap dat opgericht is in 1915. Makita staat wereldwijd bekend om haar kwalitatief hoogstaande producten. Dag in dag uit wordt er aan de kwaliteit van Makita gereedschap gewerkt om de beste prestaties te kunnen leveren. Makita staat ook bekend om de verfijnde technologieën die toegepast worden in haar apparatuur. Zo loopt Makita voorop in de introductie van lithium-ion-batterijtechnologie voor haar gereedschappen. Lithium-ion-accu’s hebben een zeer hoge energiedichtheid, hoog vermogen, geen capaciteitsvermindering door het opladen en een lange levensduur. Makita gereedschap dat over een lithium-ion-accu bezit kan uren achter elkaar gebruikt worden zonder opgeladen te hoeven worden. Daarnaast heeft Makita de Anti Vibratie Technologie ontwikkeld (AVT), die trillingen in het gereedschap reduceert. Onder andere boormachines en breekhamers beschikken over deze technologie om het werken met Makita gereedschap zeer aangenaam te maken. Naast de Anti Vibratie Technologie is Makita ook verantwoordelijk voor de Smart Impact Technologie (SIT, voor verhoogde productiviteit van boormachines) en het Super Joint Systeem (SJS, voor verbeterde veiligheid bij het gebruik van haakse slijpers).Zelfs de goedkopere varianten van Makita leveren veel waar voor hun geld en zijn kwalitatief goed in elkaar gezet.

En als je wilt weten hoe die naamvoering van Makita nou gaat:
Uncle Mel in "[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 2"

Model: 122333456

1 D = 4Ah en groter accu compatibel
1 B = Max 3Ah accu compatibel
1 niets =10,8V/12V OF met snoer

4 Z = kale machine
4 R = met accus en lader

5 Y = met 2x 1.5ah accu's
5 F = met 2x 3ah accu's
5 M = met 2x 4ah accu's
5 T = met 2x 5ah accu's
5 = niets in geval van 4=Z

6 J = met mbox
6 E = met koffer
6 K = met koffer Groot

22: Machines:

LX Comboset
LS Afkortzaag
TM Multitool
GA Haakse Slijper
GD rechte slijper
JR Reciprozaag
BO Excenterschuurmachine
HR Combihamer (hamerboor)
HP Klopboor
DA Haakse Boormachine
DF Boor-/Schroefmachine
TD Slagschroevendraaier
TW Slagmoersleutel
TL Haakse slagmoersleutel
FR Schroefautomaat
JV Decoupeerzaag
CS Cirkelzaagmetaal
SS Cirkelzaag
HS Cirkelzaag
PB Bandzaag
KP Schaafmachine
BN Brad Tacker
PT Pin Tacker
ST Nietmachine
CM Koffiezetapparaat
ML Lamp

Verschillende series machines:
• CXT lijn: 10,8V/12V-max series, in sommige gevallen compatibel met apparaten uit LXT serie (meestal radio's en lampen)
• LXT lijn: De 'prof' lijn machines die onderling compatibel zijn (in hetzelfde voltage, 14,4V en 18V zijn nog verschillende lxt lijnen).
• G lijn: duidelijk te herkennen aan de wit/grijze rand boven aan de accu's.
Dit is de bouwmarkt serie van Makita, en is niet zo uitgebreid, tevens nergens mee compatibel uit de CXT of LXT lijn.
• MT lijn: geen hele actieve lijn meer, maar nog te herkennen aan de oranje kleur.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/DeWALTLogo.png

Voornamelijk bekend door het iconische geel met zwart gekleurde gereedschap. Veel gebruikt in de bouw door met name de kwaliteit van het spul dat ze maken. Wat vele niet weten is dat het eigenlijk onderdeel is van Black & Decker. DeWalt, opgericht in 1936 in de Verenigde Staten door Raymond E. DeWalt, staat bekend om haar ruime assortiment aan krachtige gereedschappen voor zowel de professional als de doe-het-zelver. Met het Perform & Protect programma voorziet DeWalt haar gereedschappen van een label als ze aan één van de volgende criteria voldoen: minder vibratie (label VIBRATIES), gereduceerde stofinademing (label STOF) of innovatieve koppelbeheersing (label CONTROLE). Machines die met het Perform & Protect-logo VIBRATIES voorzien zijn, veroorzaken tot 50% minder trillingen, waardoor mensen minder snel vermoeid raken en langer achter elkaar kunnen doorwerken. DeWalt gereedschappen met het Perform & Protect-logo CONTROLE hebben een extra innovatieve veiligheidsfunctie voor de koppelcontrole in het gereedschap om daarmee de kans dat tijdens het boren het toestel vast komt te zitten te minimaliseren. Gereedschappen met het Perform & Protect-logo STOF staan garant voor een verminderde kans op stofinademing. DeWalt is ook verantwoordelijk voor de XLR technologie, die voor snellere boorprestaties en een langere levensduur van haar hamerboren zorgt.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Black_%26_Decker_logo.svg/250px-Black_%26_Decker_logo.svg.png

Black & Decker is een Amerikaans bedrijf opgericht in 1910. Bekend door zijn Oranje met Zwarte kleursetting een veel geziene verschijning in vele bouwmarkten. Waar het vroeger voor kwaliteit stond is het tegenwoordig meer doorsnee apperatuur voor de gemiddelde gebruiker. Eigen Huis & tuin zweert er bij (voor de camera tenminste) maar dat is meer sponsoring dan iets anders (aangezien ze achter de schermen met andere merken werken :+ )

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Panasonic_logo_%28Blue%29.svg/266px-Panasonic_logo_%28Blue%29.svg.png

Panasonic is een Japans bedrijf dat naast gereedschappen ook producten op de markt brengt op het gebied van airconditioning, autosystemen, beveiliging, video- en filmelektronica en meer. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben één of meerdere producten van Panasonic in hun bezit. Dat komt doordat ze wereldwijd bekend staan als een zeer betrouwbare partij die duurzame producten op de markt brengt van hoge kwaliteit. Bij Panasonic staan een aantal kenmerken centraal: draadloze flexibiliteit, compacte constructie, goed uitgebalanceerd en makkelijk bedienbaar. Deze kenmerken vindt u terug in de gereedschappen die zij voor de professional als de doe-het-zelver hebben ontwikkeld. Voor de productie van al hun producten maken zij alleen gebruik van de beste materialen en meest geavanceerde technologieën die er op dit moment beschikbaar zijn. Daardoor kunnen ze al decennialang topkwaliteit leveren en aan de uiteenlopende eisen van de consument voldoen.


https://www.metabo.com/t3/fileadmin/metabo/com_en/070_news/03_catalogue_logos/with_claim/Metabo_Claim_black_white.jpg

Metabo is een Duits bedrijf dat opgericht is in 1924 met het doel om professioneel gereedschap op de markt te brengen die aan de toenemende vraag van de sterk verbeterde technische wereld konden voldoen. Er wordt veel aandacht besteed aan het design van de Metabo gereedschappen, waar eerst in kaart wordt gebracht wat precies de behoeften zijn van de gebruiker. Er wordt vooral gekeken naar goede hanteerbaarheid, een lange levensduur van het product, optimale werking en een zo gering mogelijk gewicht van het gereedschap. De ingenieurs en productdesigners van Metabo zijn dag in dag uit bezig met het bedenken van nieuwe innovatieve Metabo gereedschappen, waarbij regelmatig ook ideeën naar boven komen die ver boven het begrip elektrisch gereedschap uitgaan.Vooral The Eagle is er erg fan van :+

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/fe/Milwaukee-tool-logo.png

Milwaukee produceert sinds 1924 innovatief en kwalitatief hoogwaardig elektrisch gereedschap voor zowel de professional als de doe-het-zelver over de hele wereld. Het succes van Milwaukee is sinds de oprichting afhankelijk van haar vermogen om aan de wensen van de klant te kunnen voldoen. Dag in dag uit zijn ze bezig met het waarborgen van de kwaliteit voor alle producten die zij op de markt brengen. Door continu onderzoek te doen naar innovatieve technologieën voor de toepassing in gereedschappen, zijn ze in staat om hun hoge kwaliteitsstandaard op peil te houden. De zorg voor kwaliteit houdt niet op bij producten en service, maar gaat uit van een totale kwaliteitsaanpak met volledige betrokkenheid en motivatie van de medewerkers van Milwaukee. Door deze aanpak, produceert Milwaukee al jarenlang gereedschappen die lang meegaan en de beste prestaties leveren voor zowel de professional als de doe-het-zelver.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/bf/Bosch-brand.svg/220px-Bosch-brand.svg.png

Bosch is een Duits bedrijf dat in 1886 door Robert Bosch werd opgericht en bekend staat om haar breed assortiment aan professionele en innovatieve producten. Duizenden werknemers over de hele wereld houden zich dagelijks bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten en verbetering van reeds bestaand Bosch gereedschap. Door voortdurende onderzoeken op het gebied van techniek en de toepassing hiervan voor de realisatie van nieuwe Bosch Blauw gereedschappen, is Bosch uitgegroeid tot een leider op veel verschillende technologische gebieden. Daarom heeft Bosch ook een koppositie behaald op het gebied van het aantal patentaanvragen. Voornamelijk bij Bosch Blauw gereedschappen, die uitblinken in kracht, gebruikersvriendelijkheid, milieuvriendelijkheid en veiligheid, zijn een groot aantal patenten verworven, het voornaamste bewijs van de creativiteit van de werknemers.


Wera; met name bekend voor zijn uitstekende bitjes en schroevendraaiers. Als je hier een setje van hebt hoef je de rest van je leven niet meer nieuw spul te halen.


Wiha is met name bekend om zijn bitjes en schroevendraaiers, net als Wera. Kwaliteits spul waar je een heel leven mee kan doen (en daarnaa ook waarschijnlijk) Te vinden bij o.a Hornbach.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Festool.svg/250px-Festool.svg.png

Festool ontwikkelt superieure kwaliteit elektrische en pneumatische gereedschappen voor zowel professionals als gebruikers met hoge eisen. Sinds de oprichting van het familiebedrijf in 1925, zijn kwaliteit en innovatie de hoogste prioriteiten. Meer dan 300 octrooien en meer dan 80 awards voor producten en bewijzen wat deze principes waard zijn. Mede dankzij deze awards is Festool een belangrijke speler op het gebied van gereedschap geworden. Innovatie door de jaren heen, heeft ervoor gezorgd dat Deze krachtige machines zijn dan ook uiterst geschikt voor elke klus!


FEIN vindt haar oorsprong in Duitsland en werd in 1867 opgericht door Wilhelm Fein en zijn broer Carl Fein. FEIN staat bekend om de productie van krachtige, duurzame en extreem betrouwbare elektrische handgereedschappen voor de metaal-, uitbouw- en automobielindustrie. Het gereedschap is zeer geliefd onder professionals. Dankzij de passie van de medewerkers van FEIN en de energie die zij dag in dag uit steken in het ontwerp van het beste gereedschap voor de industriële sector, wordt FEIN gereedschap over de hele wereld als maatstaf gezien voor prestatie en betrouwbaarheid. Als uitvinder van de elektrische handboormachine ontwikkelt FEIN sinds 140 jaar innovatieve oplossingen voor de praktijk, beproefd tijdens hard en ononderbroken gebruik in industrie en werkplaats. Door een omvangrijk kwaliteitsmanagement en een arsenaal aan goed opgeleide medewerkers, zorgt het bedrijf ervoor dat er alleen FEIN gereedschap op de markt gebracht worden die 100% voldoen aan hun eigen verwachtingen. Op die manier kan er voldaan worden aan de hoge eisen die door de professionals in de bouw en industrie gesteld worden.Hitachi Koki Co. Ltd., de fabrikant van medische apparatuur en Hitachi gereedschap, zal met ingang van 1 juni 2018 haar bedrijfsnaam veranderen in Koki Holdings Co., Ltd. Dit komt door de samenwerking met KKR, één van ’s werelds grootste privé investeringsmaatschappijen. Deze verandering zorgt voor een wijziging in de merknaam van de powertool gigant. Alle Hitachi producten zullen een nieuwe merknaam krijgen: HiKOKI [hai-koh-ki]. De naamswijziging naar HiKOKI zal ingaan vanaf 1 oktober 2018. De veranderingen liggen in lijn met het bedrijf haar internationale groeistrategie, die zich richt innovatieve technologie, een hoge betrouwbaarheid en het waarborgen van duurzaamheid. De producten zullen identiek blijven; alléén de merknaam zal gewijzigd worden.

Hitachi is een Japans bedrijf dat bekend staat om haar elektrische gereedschappen met verfijnde technologieën voor zowel de professional als de doe-het-zelver. Hitachi gereedschappen worden op een specialistische, weldoordachte manier geproduceerd en zijn door hun spectaculaire uiterlijk zeer gewild. Niet voor niets hebben ze in het verleden diverse malen de IF Product Design Award gewonnen, één van de meest prestigieuze design awards ter wereld. Hierbij wordt de aandacht naast schoonheid, gebruikersvriendelijkheid en originaliteit ook gericht op de kwaliteit en prijs van de producten. Hitachi staat verder bekend om het User Vibration Protection (UVP) systeem, een technologie die in ondere andere boormachines wordt toegepast om de vibratie drastisch te reduceren. In het midden van het machinehuis is een contragewicht tussen twee veren gemonteerd, waarbij de twee veren het contragewicht in een positie brengt om daar optimale balansverhouding mee te bereiken. Aan de bovenzijde van de handgreep worden er kunststof dempers geplaatst, waardoor de trillingen geabsorbeerd worden en de vibraties aanzienlijk worden verminderd. Talloze Hitachi gereedschappen maken ook gebruik van Lithium Ion batterijen, die 40% lichter van gewicht zijn, langer meegaan en minder schadelijk zijn voor het milieu.

https://www.hilti.nl/_ui/responsive/assets/images/logo_2016_sRGB.svg

Hilti is een bedrijf uit Liechtenstein dat bekend staat voor hun prijzige en kwalitatieve toestellen die gericht zijn op de B2B markt. Ontwerp, productie, verkoop, en service is bij vrijwel alle product inhouse gedaan waar meeste andere merken een deel hiervan uitbesteden aan andere partijen. Bij Hilti draait het vooral om de service voor, tijdens, en na de verkoop. Hierdoor zijn hun producten bijna altijd veruit duurder dan de concurrentie waardoor zeer weinig consumenten Hilti producten aanschaffen en je dit merk vrijwel niet tegenkomt in de schuur van iemand. Kom je het wel eens tegen, dan is er een grote kans dat het al om oud gereedschap gaat wat alsnog werkt.

Wij hebben in dit topic ook een vertegenwoordiger van Hilti, dus vragen over Hilti kan je direct aan hem stellen door DM of liever via berichtje in dit topic met een mention via "@Tankbuster"


Heb je een adresje dat je wel wilt delen? Goedkoop maar goed hout? Leuke adresjes voor gereedschap! Let us know!

https://tweakers.net/ext/f/M0XFF2VAIRzyVfUL8cV66Qm9/full.png

Grote webshop met veel pro-apperatuur tegen een scherpe prijs. Gratis verzending vanaf €20,-

https://www.toolstation.nl/ext/image/alpha/toolstation_logo.png

Geliefd om met name de scherpe aanbiedingen van Bosch Blauw accu boormachines en de scherpe prijzen die ze bieden. Goede site om eens te kijken voordat je naar de Gammel rent. Tevens een fijne plek om bulk schroeven in te slaan (Torx van het merk Spax bijv.) Bezorgt in heel Europa en voor BE en NL is het gratis verzenden vanaf 10 euro (daaronder €5,- )

https://www.toolnation.nl/skin/frontend/theme2016/default/images/logo.png

Biedt van alles en nog wat aan op het gebied van gereedschap. Heeft vaak toch wel de laagste prijs en een groot aanbod. Gratis verzenden vanaf €50,- excl. BTW

https://www.powersem.net/conrad-eps.jpg%5D

Welke Tweaker kent Conrad nu niet? Niet alleen voor de kleinere onderdelen om mee te klussen maar ook voor de boortjes, bitjes, schroefjes enz. Gratis verzenden vanaf €25,- met IDEAL


Oud NL bedrijf met een eigen reparatie dienst waardoor eventuele defecten sneller verholpen kunnen worden (itt terugsturen naar de fabrikant). Gratis verzending boven de €50,- Tevens handelen deze ook in onderdelen voor verschillende merken (met tekening) zodat je machines kan repareren.


Voor de meer 'exotische' merken die je niet in de doorsnee winkel vind (o.a Incra)

Baptist (www.baptist.nl), Dictum (www.dictum.com) en Dieter Schmid (fine-tools.com) zijn voor de meer ambachtelijke handgereedschappen die een klussert zou willen hebben en zeker de moeite waard om even te bekijken.

Duitse Webshops!


Wat van ver komt is goed zeggen ze wel eens en dat is met gereedschap heel vaak ook gewoon waar. Het loont zich om, ondanks de verzendkosten die er nog bij komen, even te kijken bij onze buren. Het kan soms wel oplopen tot 50 euro wat je aan verschil kan krijgen. Garantie is vaak toch middels de fabrikant zelf en zou dus geen probleem moeten vormen.


Ik denk dat Amazon geen introductie nodig heeft. Wat wel goed is om te weten, is dat ze vaak naar NL shippen en ook vaak hele scherpe prijzen bieden voor zowel verbruiksgoederen als machines. Even in de gaten houden dus als je wat zoekt!

https://www.elektrowerkzeuge-bender.de/skin/frontend/bender/default/images/header-logo.png

Verkoper van Bosch Blauw en Metabo spullen (geen andere merken). Verkopen alles van boormachines tot boortjes en afkortzagen. Verzendkosten naar NL zijn €11.90


Verkoper van Bosch (Blauw), Makita, Hitachi, Kunzer en Rupes. Wederom verkoopt deze all bedenkbare powertools met of zonder stekker van de eerdergenoemde merken. Verkopen tevens werkkleding. Verzendkosten naar NL zijn €15.90

https://www.rubart.de/images/rubart-logo-206x73.png

Verkoopt alle merken onder de horizon en meer. Uitgebreide winkel met veel opties aan spullen. Verzendkosten naar NL zijn € 6.95


Houtspeciaalzaak in Duitsland. Voor al het fijnere bewerkingsmateriaal. Verzendkosten naar NL zijn € 10.90

https://www.qy1.de/img/pictures/logo-en.png

At Fine Tools we offer a world-wide collection of the best hand tools available for carpenters, cabinetmakers, wood turners, carvers, and all other woodworking crafts. Take advantage of our website and enjoy browsing through our large selection of fine saws, planes, chisels, axes, drills, sharpening stones and lots of other state-of-the-art equipment. We also provide detailed descriptions and practical tips for all the tools we offer. Furthermore, you will find a wide collection of books, high-end garden tools, and an assortment of knives.. Verzenden geschied middels DHL en is €9.90


Duits shop met een groot assortiment. Levert ook naar Nederland. Levering geschiedt middels DHL tegen €10.00


Er zijn een aantal vragen die met enige regelmaat terugkomen in dit topic. Deze proberen we af te vangen in het FAQ gedeelte. Het is een WiP, dus kijk regelmatig of er nieuwe content is toegevoegd :Y


1. Voor het boren in beton, kan ik dan met een klopboor aan de gang of heb ik een boorhamer nodig?
Claims dat je met een klopboor 'ook best wel goed in beton kan boren' zijn pertinent niet waar :( Dat kán je namelijk niet en dat wil je de buren ook niet aandoen. Tenzij het 'peperkoek' beton is of gasbeton; dan wil je juist zo subtiel mogelijk aan de slag. Neem dan een normale boor omdat anders de steen kan breken. Hier is Ike om het nog eens uit te leggen:
Disclaimer: Eventuele (fanboy) fouten kunnen er uit gehaald worden. Op of aanmerkingen voor de TS hoor ik uiteraard graag!

[Voor 3% gewijzigd door Notna op 12-11-2019 22:08]

Xbox Live ID:Notna8310


 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 11:15
Hey een nieuw topic!

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Cool! Nu heb ik weer een excuus om iets nieuws te kopen :Y

Wise enough to play the fool


 • Tankbuster
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 14-08-2020
@ThinkPad Ik weet helaas niet hoe je cross-topic quote maar voor gezondheidsreden is inderdaad een M-klasse aan te raden alleen roet is funest voor een stofzuiger. Een H-klasse is opzich niet nodig, tenzij je nog met asbest gaat bezig houden.

De klant wil zelf met een M-klasse stofzuiger werken, en gesloten stofzuigerzakken helpen al wel veel volgens mij, maar zo'n cycloon op de stofzuiger kan nog best wel helpen hoop ik. Voordat ze gaan stofzuigen is er al met een reinigmiddel gewerkt dus de roetdeeltjes zullen stuk zwaarder zijn vermoed ik.

[Voor 13% gewijzigd door Tankbuster op 13-07-2019 11:49]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Nu online

CurlyMo

www.pilight.org

Tankbuster schreef op zaterdag 13 juli 2019 @ 11:46:
@ThinkPad Ik weet helaas niet hoe je cross-topic quote maar voor gezondheidsreden is inderdaad een M-klasse aan te raden alleen roet is funest voor een stofzuiger. Een H-klasse is opzich niet nodig, tenzij je nog met asbest gaat bezig houden.
Door de quote simpelweg te kopiëren naar het nieuwe reactie veld :)

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Ligt het aan mij of zijn er zo goed als geen Bosch blauw 12v aanbiedingen op dit moment op Amazon?

Volgens mij zijn wel wat 18v producten afgeprijsd.

 • Slonzo
 • Registratie: Mei 2007
 • Niet online

Slonzo

Taarsidath-an Halsaam

Prime days zijn pas 15-16/07 toch?

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Je hebt helemaal gelijk! _/-\o_ Ik was er op de een of andere manier heilig van overtuigd dat het dit weekend was |:( 8)7

 • Solid Seal
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 31-03 15:39

Solid Seal

3D Printer N00b

Mijn Dremel accesoires waren op . Was toch bij gamma voor nieuw schakel materiaal voor thuis

https://tweakers.net/ext/f/qcq69w7S3B7yuCZlBhGIouFQ/thumb.jpg

Meteen die maar meegepakt :)

 • Ossi
 • Registratie: Maart 2001
 • Nu online
Vandaag bij de blokker een Nilfisk c120.7-6 hogedrukspuit gekocht voor 27 euro ^^

Kan ik lekker eens mijn eigen terras schoon spuiten. Hoewel het een instapmodel is, verwacht ik dat het voor mij ook wel voldoende is. Hebben jullie nog andere ideeën/foefjes voor een hogedrukspuit?

 • SqnLdr
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
Ossi schreef op zaterdag 13 juli 2019 @ 16:32:
Vandaag bij de blokker een Nilfisk c120.7-6 hogedrukspuit gekocht voor 27 euro ^^

Kan ik lekker eens mijn eigen terras schoon spuiten. Hoewel het een instapmodel is, verwacht ik dat het voor mij ook wel voldoende is. Hebben jullie nog andere ideeën/foefjes voor een hogedrukspuit?
De auto wassen :) er is een detailing topic op tot waar je meer kan lezen over hoe en wat.

Was dat een prijsfout ofzo? Dat is wel erg goedkoop. Ik wil er ook wel een...

Acties:
 • +4Henk 'm!

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

@cvheereveld Het is niet echt een fout, maar meer een loophole. Blokker heeft een 1+1 gratis actie. Echter, in plaats van dat het goedkoopste artikel gratis is, geven ze op allebei de producten 50% korting.

De Nilfisk is afgeprijsd van €120,- naar €55,-. Koop er een ander artikel bij van €1,- dat meedoet met de 1+1 actie bij en je betaalt in totaal €28,- (56/2).

Zie ook deze link van Pepper en de reacties daaronder, zijn al tientallen mensen die deze truc hebben toegepast. Blokker medewerkers raden het zelfs aan aan klanten. 8)7

https://nl.pepper.com/aan...oor-27-bij-blokker-109056

Het is dat de winkels net dicht zijn anders was ik ook nog even naar een of twee Blokkers hier in de buurt gereden.

[Voor 37% gewijzigd door Ethiron op 13-07-2019 18:10]


 • Ossi
 • Registratie: Maart 2001
 • Nu online
cvheereveld schreef op zaterdag 13 juli 2019 @ 17:55:
[...]


De auto wassen :) er is een detailing topic op tot waar je meer kan lezen over hoe en wat.

Was dat een prijsfout ofzo? Dat is wel erg goedkoop. Ik wil er ook wel een...
Vanzelfsprekend kun je er ook de auto mee doen.
@Ethiron heeft het al voor mij uitgelegd. Ik heb er twee gekocht, ook 1 voor mijn ouders als cadeau. Maar hij is inderdaad wel ridicuul goedkoop nu.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Dit is overigens wel echt een bizarre constructie, aangezien normaal gesproken acties niet te combineren zijn met elkaar en reeds afgeprijsde artikelen vaak ook uitgesloten zijn van andere acties.

In dit geval dus niet. Bijzonder. :9 >:)

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online

The Eagle

I wear my sunglasses at night

En die Nikfisks zijn serieus goed. Stuk beter spul als de Karchers als je het mij vraagt. Wel jammer, 3 weken terug nog een voor mijn pa gekocht maar die was toch echt 100 euro duurder...

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Zakkenwasser
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
Mijn bestelling is binnen:


450ml WD-40 voor 1,69! :o

Bit / dop adapters zitten goed!


Wat is jullie ervaring met HSS Tin drills?
Ik heb de Makita variant voor 30.- aangeschaft maar heb het gevoel dat er beter deals (zelfde kwaliteit) zijn.

[Voor 64% gewijzigd door Zakkenwasser op 13-07-2019 21:46]

PSP 1000 @ 6.60 Pro C2 [+256GB]
PSVita @ Henkaku Enso [+256GB]
3DS @ Luma (B9S) [+160GB]
Nintendo Switch 3.0.1 [+256GB]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • mark-k
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 30-03 20:38

mark-k

AKA markkNL

AyeAyeCaptain! schreef op zaterdag 13 juli 2019 @ 21:39:
Mijn bestelling is binnen:
[Afbeelding]

450ml WD-40 voor 1,69! :o

Bit / dop adapters zitten goed!
[Afbeelding]

Wat is jullie ervaring met HSS Tin drills?
Ik heb de Makita variant voor 30.- aangeschaft maar heb het gevoel dat er beter deals (zelfde kwaliteit) zijn.

[Afbeelding]
poule opzetten voor de levensduur van die adapters? Ik gok op 2 weken of 6 klussen, whatever comes first :9

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
-

[Voor 153% gewijzigd door Anoniem: 639074 op 21-09-2019 04:37]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Anoniem: 639074 schreef op zondag 14 juli 2019 @ 05:29:
[...]

Ik kreeg gisteren met enige vertraging nog twee van deze superhandige Bosch sets binnen à €150,34 /stuk.
Helaas is die prijs intussen verhoogd naar €177,29 zie ik nu.

Nog steeds een leuke aanbieding, maar je kunt ook een scherpere pricewatch zetten met Keepa. ;)

[Afbeelding]


[...]
Ben je er zó enthousiast over dat je er nog twee van wilde hebben? :o

Persoonlijk ben ik nog wel in staat om ook de 18V Flexiclick set te kopen...


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Lord Anubis
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 15:54
Voor iedereen die een Festool stofzuiger heeft, de zakken kosten hier een rib uit je lijf. Kijk even bij eBay ( ebay.de ).
Daar 5 zakken voor €23. En waren binnen een week thuis.

Zelf heb ik deze https://www.ebay.com/itm/...6-Filtersack/162058564079 onlangs ontvangen. Maar uiteraard zullen er meerdere aanbieders zijn.
De kwaliteit: Voor schuurpapier grid >800 stof kan ik nog niets schrijven maar grover, zaag en frees werkt het prima.

[Voor 6% gewijzigd door Lord Anubis op 14-07-2019 07:48]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Oogje
 • Registratie: Oktober 2003
 • Niet online
@Notna Hitachi ff veranderen in Hikoki?

Any errors in spelling, tact, or fact are transmission errors.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16:20

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Oogje schreef op zondag 14 juli 2019 @ 07:58:
@Notna Hitachi ff veranderen in Hikoki?
Ik hou niet van verandering, dus Hitachi blijft Hitachi :(


:+ Ik pas het maandag aan...

https://www.gereedschapce...uws/hitachi-wordt-hikoki/

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Anoniem: 639074 schreef op zondag 14 juli 2019 @ 05:29:
[...]

Nog steeds een leuke aanbieding, maar je kunt ook een scherpere pricewatch zetten met Keepa. ;)

[...]
Nog even terugkomend hierop.. Ik lees wel vaker iets over Keepa, maar wat is dat precies? Zal mij er eens in verdiepen want het klinkt handig.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • artificial_sun
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 08:14
mark-k schreef op zondag 14 juli 2019 @ 00:20:
[...]


poule opzetten voor de levensduur van die adapters? Ik gok op 2 weken of 6 klussen, whatever comes first :9
Kwestie van boormachine afstellen. Bij mij gaan ze al n jaar mee.

Tacens SagittaII Tower en Tacens Ventus Ice reviews


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • mark-k
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 30-03 20:38

mark-k

AKA markkNL

artificial_sun schreef op zondag 14 juli 2019 @ 10:51:
[...]

Kwestie van boormachine afstellen. Bij mij gaan ze al n jaar mee.
Zal ook wel meevallen, maar wel een massive dop erop zeg. Moet je n flinke boormachine hebben wil je zoiets los krijgen.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
-

[Voor 146% gewijzigd door Anoniem: 639074 op 21-09-2019 04:38]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Vliegvlug
 • Registratie: Februari 2002
 • Nu online

Vliegvlug

Flight Simple

Ik ben aan het kijken naar een pocket hole jig en kwam deze van €36,95 voor €20 tegen op amazon:

Wolfcraft 4642000 Undercover Jig

http://www.wolfcraft.com/uploads/tx_commerce/4642000FS03.jpg

Het ding heeft goede reviews en is niet duur maar vervolgens zie ik dat er schroeven met taps toelopende schroefkoppen bij zitten. En de boor die er bij zit lijkt me zover ik het kan zien niet taps toelopende gaten te boren op het dikke stuk :?Lijkt me toch vragen om problemen zoals splijtend hout zeker als je er dunne plankjes zoals op het plaatje mee gaat vastzetten.
En daar loopt het boorgat tenminste nog taps toe, wat in werkelijkheid niet zo lijkt te zijn op basis van de meegeleverde boor.

Toch nog maar even verder kijken naar een set geschikt voor platte schroefkoppen?

Of alle schroeven die bij de set zitten voor wat anders gebruiken en vervangen voor platte kop varianten?
Maar daar koop je eigenlijk geen set voor natuurlijk. :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MJV
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 11:17
Vliegvlug schreef op zondag 14 juli 2019 @ 12:21:
Ik ben aan het kijken naar een pocket hole jig en kwam deze van €36,95 voor €20 tegen op amazon:

Wolfcraft 4642000 Undercover Jig

[Afbeelding]

Het ding heeft goede reviews en is niet duur maar vervolgens zie ik dat er schroeven met taps toelopende schroefkoppen bij zitten. En de boor die er bij zit lijkt me zover ik het kan zien niet taps toelopende gaten te boren op het dikke stuk :?

[Afbeelding]

Lijkt me toch vragen om problemen zoals splijtend hout zeker als je er dunne plankjes zoals op het plaatje mee gaat vastzetten.
En daar loopt het boorgat tenminste nog taps toe, wat in werkelijkheid niet zo lijkt te zijn op basis van de meegeleverde boor.

Toch nog maar even verder kijken naar een set geschikt voor platte schroefkoppen?

Of alle schroeven die bij de set zitten voor wat anders gebruiken en vervangen voor platte kop varianten?
Maar daar koop je eigenlijk geen set voor natuurlijk. :)
Ik heb deze en ben er tevreden mee. Zitten ook wat schroeven bij, en dan wel de juiste. Set is wel met vierkante schroefkop, dus als je de UJK schroeven (zie Deel 3 van deze reeks) koopt vergeet dan niet een lang Torx bitje erbij te kopen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • RaZ
 • Registratie: November 2000
 • Niet online

RaZ

Huuu peerd

Vliegvlug schreef op zondag 14 juli 2019 @ 12:21:
Ik ben aan het kijken naar een pocket hole jig en kwam deze van €36,95 voor €20 tegen op amazon:

Wolfcraft 4642000 Undercover Jig

[..]
Bij de Hornbach is die set 5,95 Niet meer leverbaar |:( ..https://www.hornbach.nl/s...ffer/5230263/artikel.html

[Voor 3% gewijzigd door RaZ op 14-07-2019 13:19]

Een mummy uit z'n verband trekken is nooit grappig.
Een Napster t-shirt aantrekken voor het concert van Metallica is nooit grappig.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Ik zou ook voor de set van @MJV gaan, en niet voor die van de Hornbach/Amazon.

De set van Amazon/Hornbach heeft namelijk geen diepteaanslag op de boor zitten en ook geen smaller uiteinde op de boor.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Twam
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 10:45
Bij de Gamma hier zag ik laatst een basic setje hangen waarbij wel diepteaanslag en boortje met smaller uiteinde zat, plus wat bijpassende schroeven, voor 16 euro. Beetje simpeler, natuurlijk, geen idee hoe die zich qua prestaties verhoudt tot de Kreg.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • mark-k
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 30-03 20:38

mark-k

AKA markkNL

Ethiron schreef op zondag 14 juli 2019 @ 12:58:
Ik zou ook voor de set van @MJV gaan, en niet voor die van de Hornbach/Amazon.

De set van Amazon/Hornbach heeft namelijk geen diepteaanslag op de boor zitten en ook geen smaller uiteinde op de boor.
Dieptestop niet nee, maar die boor heeft zeker een uiteinde van een kleinere diameter.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 11:15
Ethiron schreef op zondag 14 juli 2019 @ 10:34:
[...]


Nog even terugkomend hierop.. Ik lees wel vaker iets over Keepa, maar wat is dat precies? Zal mij er eens in verdiepen want het klinkt handig.
Als je geen plugin wilt, kan je ook camelcamelcamel.com gebruiken, net als ik :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • DrVic
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 21-09-2022
Een vraagje :)

Ik heb een handschuurmachine ('muis') van Bosch Professional en een excentreer schuurder van Bosch groen. De sleutelvraag is nu, passen de groene stofzuigers zonder gedoe op het blauwe gereedschap? De uitgang van de blauwe unit lijkt wat groter. Ik heb geprobeerd dit te googlen, maar zonder succes :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Neem je gereedschap mee naar de bouwmarkt en kijk of het past? Ga je bij toolstation langs dan weet ik zeker dat je zo kunt passen, maar mag toch hopen dat dat bij een bouwmarkt ook geen probleem is :)
En anders: ducttape :Y)

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • DoeEensGek
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 07:54
Even wat quotes uit oude topic:
thijsco19 schreef op donderdag 11 juli 2019 @ 22:38:
Wat voor een compressor heb je?
Veel luchtgereedschappen vragen een hoop lucht. Je moet dus best een stevige compressor hebben om langere tijd met bijv een slagtol te kunnen werken, of een heel groot buffer vat.

Overigens een algemene tip; zorg voor de grootst mogelijke luchtdoorvoer. Dus zowel je slang als je aansluitingen zo groot mogelijk. Dit zorgt voor beter prestaties ten opzichte van een kleine doorvoer.
210 liter p/m, oud compressortje. buffervat is klein.
Rob Z schreef op donderdag 11 juli 2019 @ 22:49:
Luchtgereedschap is leuk om te hebben, maar energetisch is het 'duur'
Klopt helemaal. Ik zie ook veel verschil in kracht tegen over liters verbruik.
Deze:
 • Luchtverbruik: +/- 113 L/min.
 • Maximale NM: 340
of deze bijvoorbeeld:
 • Luchtverbruik +/- 230 L/min.
 • Maximale NM 340
Dat zijn toch wel behoorlijke verschillen. Vandaar mijn vraag wie ervaring had of goed advies.
franssie schreef op donderdag 11 juli 2019 @ 22:57:
Ik gebruik mijn luchtcompressortje alleen voor blazen (schoonmaken en fietsbanden). De luchtslang vind ik nog irritanter dan een stroomsnoer.
Nah ik heb 10 mm en 8mm slang van het werk, tuurlijk snoertje of accuutje is ook makkelijk maar het gewicht in combinatie met de kracht is ook een voordeel. ;) Heb afgelopen weken continu niet apparaat erop gehad dan is het een verademing, omdat het allemaal boven mijn macht werken was. Elk gereedschap heeft zo zijn voor en nadelen. ;)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 11:15
Ok, ik wil nu eindelijk eens de knoop doorhakken voor een karretje onder mijn kleine kolomboormachine (de bekende PBM40 van Bosch). Het lijkt me makkelijk als die machine gewoon opgesteld staat, zodat ik hem niet hoef te pakken en op te stellen voor gebruik zoals nu. En bovendien heb ik er intussen zoveel boortjes en shit voor verzameld, dat ik er graag een eigen opbergmogelijkheid voor wil hebben (ipv een overvolle lade in mn gereedschapswagen).

In principe kan ik hiermee uit (laatje even indelen, voor mn losse boortjes. En twee "planken" voor alle boorsetjes:
kar met lade:


Maar dit is ook wel handig, ruimt wat netter op:
Kar met kast:


Wat uitgebreidere versies ervan:
Kar met 5 laden:


Kar met 7 laden:


Voor een vaste opstelling:Wat is nu wijsheid? Ik ben er intussen wel achter dat ik geen zin hem om zelf iets te klussen. En ik wil die machine ook niet vast op m'n werkbank hebben. En een dedicated werkbank voor een boormachine vind ik ook wat overtrokken (en onnodig veel ruimte in beslag nemen).

Wat zouden jullie doen en waarom? :)

 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 11:15
En btw: prime day:
Bosch Professional LED Akku Lampe GLI 12V-330 (12 V, 330 Lumen, Betreibszeit: 180 min/Ah, im Karton) https://www.amazon.de/dp/..._r_cp_apa_i_7Z6kDb1WZ8VMY
36 euries, geen geld!

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
-

[Voor 104% gewijzigd door Anoniem: 639074 op 21-09-2019 04:38]


 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

@Bhagavad thanks voor de uitleg, ga mij er eens in verdiepen. Keep ondersteunt geen Safari zie ik helaas. Daarom ook maar eens kijken naar de tip van @Raymond vwb Camelcamelcamel (wat een naam 8)7 :P)

Trouwens, bedankt voor de tip van de GLI12v @Raymond. Deze stond al een lange tijd op mijn lijstje, maar vond hem steeds te duur. Net dus besteld, en ook meteen maar een Bosch 12V 4.0ah accu voor € 36,- erbij besteld. Ook een goede prijs.

https://www.amazon.de/Bos...321&s=gateway&sr=8-3&th=1
 • Twijfels
 • Registratie: December 2011
 • Laatst online: 15:33
DrVic schreef op zondag 14 juli 2019 @ 20:08:
Een vraagje :)

Ik heb een handschuurmachine ('muis') van Bosch Professional en een excentreer schuurder van Bosch groen. De sleutelvraag is nu, passen de groene stofzuigers zonder gedoe op het blauwe gereedschap? De uitgang van de blauwe unit lijkt wat groter. Ik heb geprobeerd dit te googlen, maar zonder succes :)
Gebruik hier een AdvancedVac 20 (groen) op de GSS 160-1 a (blauw) en dat past prima :)

Edit: Amazon heeft veel Bosch Blauw (zoals verwacht) in de aanbieding momenteel: https://www.amazon.de/dea...rd_r=DQV45K79MG8PB0WZF5M2

En er komt meer gedurende de dag nog langs

[Voor 27% gewijzigd door Twijfels op 15-07-2019 08:26]


 • Piet91
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
Hier bedacht dat regelbaar zuigkracht toch wel handig zou zijn. Dus niet met een schuifje in de hendel maar echt het motorvermogen (en dus ook minder geluid).

Maar ik kan nergens zuigers hier op filteren en voor zover heb ik alleen de WD6 van Karcher gevonden die dit (in dit prijssegment) kan? Of zie ik modellen over het hoofd?

 • y2kbug
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 22-09-2022
Heeft iemand nog zinnige tips op het gebied van een excentrische schuurmachine(ik bedoel hier dus de Random Orbital).
Ik zit ernstig in dubio tussen de Makita BO5041(momenteel 114 euro bij amazon), de DeWALT DWE6423(algemeen verkrijgbaar voor rond de 95 euro) en bv een Bosch Gex 125(100 euro bij amazon).
Daarnaast zijn er vast nog veel goede die ik over het hoofd zie.
Plannen voorlopig zijn het afwerken van een tafel(gladschuren en lakken), schuren van deuren, schuren van materiaal voor de bouw van bijenkasten en uiteraard allerlei hout projects die ik weer hoop te gaan maken.

De Makita schijnt erg goed te zijn en werd in oa deze review enkel afgewaardeerd op prijs en garantie, welke hier best in orde zijn imho. De Dewalt zou goed zijn voor het geld en kreeg bonus op de garantie, maar hier is dat minder een plus. De Bosch equivalent staat daar ook hoog aangeschreven, maar is hier duurder dan de DeWalt... en scheelt ook weinig met de echte topper die Makita schijnt te zijn.
Iemand nog inzichten die ik mis?

 • gizmoo
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 26-03 20:20
Vliegvlug schreef op zondag 14 juli 2019 @ 12:21:
Ik ben aan het kijken naar een pocket hole jig en kwam deze van €36,95 voor €20 tegen op amazon:
Loop eens je lokale Lidl binnen, deze set is een tijd geleden verkocht en ligt misschien nog in de uitverkoopbak: https://www.lidl-shop.nl/...ngset-56-delig/p100248171
Anders altijd online te bestellen, gebruik hem zelf ook, wel je boor af en toe invetten om beter door de geleidingsbusjes te gaan. Tot nu toe zelf geen heel dun plaatmateriaal gebruikt maar voor balkjes en wat dikker hout werkt het prima.

 • jmachiels
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 13:37
Heeft iemand ervaring met een goede leidingdetector? Deze is in de aanbieding: https://www.amazon.de/Bos...1a8_6&smid=A3JWKAKR8XB7XF en lijkt mij wel wat.

 • Bobmeister
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 11:57
Ik zie dat de GKS190 in de aanbieding is op Amazon (80 euro). Is dat wat of kan ik toch beter voor de (hier vaak aangeraden) Scheppach PL55 gaan (140 euro)? Ik zoek eigenlijk gewoon een vervanger voor simpel balken/planken werk. Wat ik nu nog doe met mijn 35 jaar oude Bosch decoupeermachine. :P

 • TheJVH
 • Registratie: Mei 2007
 • Laatst online: 08:27
y2kbug schreef op maandag 15 juli 2019 @ 13:01:
Heeft iemand nog zinnige tips op het gebied van een excentrische schuurmachine(ik bedoel hier dus de Random Orbital).
Ik zit ernstig in dubio tussen de Makita BO5041(momenteel 114 euro bij amazon), de DeWALT DWE6423(algemeen verkrijgbaar voor rond de 95 euro) en bv een Bosch Gex 125(100 euro bij amazon).
Daarnaast zijn er vast nog veel goede die ik over het hoofd zie.
Plannen voorlopig zijn het afwerken van een tafel(gladschuren en lakken), schuren van deuren, schuren van materiaal voor de bouw van bijenkasten en uiteraard allerlei hout projects die ik weer hoop te gaan maken.

De Makita schijnt erg goed te zijn en werd in oa deze review enkel afgewaardeerd op prijs en garantie, welke hier best in orde zijn imho. De Dewalt zou goed zijn voor het geld en kreeg bonus op de garantie, maar hier is dat minder een plus. De Bosch equivalent staat daar ook hoog aangeschreven, maar is hier duurder dan de DeWalt... en scheelt ook weinig met de echte topper die Makita schijnt te zijn.
Iemand nog inzichten die ik mis?
Ik heb een tijdje geleden ook voor de keuze gestaan en toen heb ik de DeWalt gekozen. Vooral vanwege de vorm, die is bij de DeWalt een stuk fijner en is een stuk makkelijker met 1 hand vast te houden (met de andere hand kan je dan je werkstuk vasthouden). In de reviews die ik vond deden ze niet echt voor elkaar onder kreeg ik het idee. Ook de schakelaar op de DeWalt vind ik fijner dan de Makita (is lastiger met een trigger + knopje om hem te locken).

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

@Bobmeister Met allebei geen ervaringen, maar let erop dat de GKS190 een cirkelzaag is en de Scheppach PL55 een invalzaag. Dat is een aanzienlijk verschil.

 • iscara
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online
y2kbug schreef op maandag 15 juli 2019 @ 13:01:
Heeft iemand nog zinnige tips op het gebied van een excentrische schuurmachine(ik bedoel hier dus de Random Orbital).
Ik zit ernstig in dubio tussen de Makita BO5041(momenteel 114 euro bij amazon), de DeWALT DWE6423(algemeen verkrijgbaar voor rond de 95 euro) en bv een Bosch Gex 125(100 euro bij amazon).
Daarnaast zijn er vast nog veel goede die ik over het hoofd zie.
Plannen voorlopig zijn het afwerken van een tafel(gladschuren en lakken), schuren van deuren, schuren van materiaal voor de bouw van bijenkasten en uiteraard allerlei hout projects die ik weer hoop te gaan maken.

De Makita schijnt erg goed te zijn en werd in oa deze review enkel afgewaardeerd op prijs en garantie, welke hier best in orde zijn imho. De Dewalt zou goed zijn voor het geld en kreeg bonus op de garantie, maar hier is dat minder een plus. De Bosch equivalent staat daar ook hoog aangeschreven, maar is hier duurder dan de DeWalt... en scheelt ook weinig met de echte topper die Makita schijnt te zijn.
Iemand nog inzichten die ik mis?
Ik heb een Metabo (de voorloper van METABO SXE 450) en is ook prima, maar de 450 is weer wat duurder dan die jij noemt.

 • Rubberen
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 31-03 19:42
Je moet wel heel snel zijn voor sommige deals.. Rekeninghoudende dat het werkdag is kan je toch moeilijk de gehele tijd die deals in de gaten houden :/

Had deze bosch set zien staan aan 10euro , maar ondertussen is hij al terug dubbel de prijs en niet meer rechtstreeks aan amazon aan te kopen. Bummer.

Komen er trouwens nog extra deals, of zijn de deals die er nu zijn gewoon 2 dagen geldig?

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Rubberen schreef op maandag 15 juli 2019 @ 14:25:
Je moet wel heel snel zijn voor sommige deals.. Rekeninghoudende dat het werkdag is kan je toch moeilijk de gehele tijd die deals in de gaten houden :/

Had deze bosch set zien staan aan 10euro , maar ondertussen is hij al terug dubbel de prijs en niet meer rechtstreeks aan amazon aan te kopen. Bummer.

Komen er trouwens nog extra deals, of zijn de deals die er nu zijn gewoon 2 dagen geldig?
Wat bedoel je met deze? Ik kijk al de hele dag en zie amper verschil, alleen een of twee artikelen erbij gekomen, maar niet zien verdwijnen?

 • Rubberen
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 31-03 19:42
Ethiron schreef op maandag 15 juli 2019 @ 14:36:
[...]


Wat bedoel je met deze? Ik kijk al de hele dag en zie amper verschil, alleen een of twee artikelen erbij gekomen, maar niet zien verdwijnen?
Sorry link vergeten te vermelden:

https://www.amazon.de/Bos...fRID=HVJ156GWZ1RF87SKZBEN

 • KeRsTmAnNeKe
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 07:51
Bobmeister schreef op maandag 15 juli 2019 @ 13:44:
Ik zie dat de GKS190 in de aanbieding is op Amazon (80 euro). Is dat wat of kan ik toch beter voor de (hier vaak aangeraden) Scheppach PL55 gaan (140 euro)? Ik zoek eigenlijk gewoon een vervanger voor simpel balken/planken werk. Wat ik nu nog doe met mijn 35 jaar oude Bosch decoupeermachine. :P
Heb de Bosch thuis, werkt gewoon goed, geen poespas, blad wat standaard erbij zit is ook wel oke. Heb er alleen wat meer voor betaald :p

Naast het cirkelzaag/invalzaag wat al verteld is.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Hij is hier nog te koop voor € 16,74 inclusief btw. Scheelt toch nog iets.

https://www.gereedschappe...bit-en-dopsleutelset.html

 • Boudewijn
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online

Boudewijn

omdat het kan

Vraagje: heeft iemand een goede adres voor Facom garantie? Facom zelf stuurt je naar een van hun verkoopunten hier in de buurt en die hebben er niet echt zin in.
Heeft U een reparatie nodig? Gelieve dan contact op te nemen met ‘uw lokale dealer’. Klik hierom ‘uw lokale dealer’ te vinden
Casus is het volgende: ik heb een Nano setje van Facom en heb een van de bithouders die erin zitten gebroken. Gevolg is dat het doosje dichtdoen altijd een drama is (dat bithoudertje zou netjes in moeten klappen) omdat de bitjes door het doosje liggen. Ik heb 2 tenten hier gebeld maar gezien ik geen klant bij ze ben (heb het doosje op marktplaats gekocht) en ook niet echt spullen bij ze ga kopen krijg ik niet het idee dat ze er zin in hebben voor mij even in de pen te klimmen (snap ik overigens prima).

Heeft iemand hier nog een tip voor? Ik wil best voor dat stukje plastic betalen want op deze manier is het gewoon niet relaxed werken.

[Voor 8% gewijzigd door Boudewijn op 15-07-2019 14:55]

Ik ben verslaafd aan koken. Volg me op https://www.kookjunk.nl


 • TheGhostInc
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Piet91 schreef op maandag 15 juli 2019 @ 12:07:
Hier bedacht dat regelbaar zuigkracht toch wel handig zou zijn. Dus niet met een schuifje in de hendel maar echt het motorvermogen (en dus ook minder geluid).
Zuigkracht kun je nooit teveel hebben >:)
En qua geluid, als het geluid van de stofzuiger de boventoon voert, dan is het tijd voor zwaarder gereedschap 8)

Maar zonder gekheid, eigenlijk moet je gewoon oordoppen in/op zodra je aan het klussen bent, de meeste machines die stofafzuiging hebben maken teveel herrie. Besteed dan het extra geld aan een super set oordoppen en koop gewoon de normale zuiger.
Ik heb ook nog ~5m stofzuigerslang liggen, als ik niet al het vermogen nodig heb, dan zet ik dat ding gewoon ergens anders neer. Staat hij niet in de weg en heb ik geen herrie. En met het automatisch inschakelen hoef ik sowieso het ding nooit in de buurt te hebben.

Bedenk me net dat ik eigenlijk een gat moet maken, zodat ik de stofzuiger de garage uit kan laten blazen... dan heb ik minder herrie en minder stof.

 • Bobmeister
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 11:57
Ethiron schreef op maandag 15 juli 2019 @ 13:53:
@Bobmeister Met allebei geen ervaringen, maar let erop dat de GKS190 een cirkelzaag is en de Scheppach PL55 een invalzaag. Dat is een aanzienlijk verschil.
Dat weet ik! Maar ik ga hem dus puur af en toe voor wat huis-tuin-keuken werk gebruiken. Zodra ik een huis ga verbouwen koop ik die Scheppach er dan wel bij. Nu moet het gewoon een vervanger zijn van de decoupeerzaag. Balkje hier balkje daar. Dan lijkt mij dit wel een goede deal?

edit: hij is niet meer in de aanbieding :+

[Voor 3% gewijzigd door Bobmeister op 15-07-2019 18:31]


 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Nu online

CurlyMo

www.pilight.org

Bobmeister schreef op maandag 15 juli 2019 @ 18:29:
[...]


Dat weet ik! Maar ik ga hem dus puur af en toe voor wat huis-tuin-keuken werk gebruiken. Zodra ik een huis ga verbouwen koop ik die Scheppach er dan wel bij. Nu moet het gewoon een vervanger zijn van de decoupeerzaag. Balkje hier balkje daar. Dan lijkt mij dit wel een goede deal?

edit: hij is niet meer in de aanbieding :+
Voor balkjes koop je toch een verstekzaag? De (inval)cirkelzaag heb je voor plaatmateriaal.

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


 • Bobmeister
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 11:57
CurlyMo schreef op maandag 15 juli 2019 @ 19:17:
[...]

Voor balkjes koop je toch een verstekzaag? De (inval)cirkelzaag heb je voor plaatmateriaal.
Ik zoek gewoon een multifunctioneel ding wat ik overal voor kan gebruiken. Nu lukt het met die decoupeerzaag. Dan zal het ook wel lukken met een cirkelzaag. Stuk makkelijker opbergen ook dan zo'n verstekzaag. Ik heb momenteel geen behoefte aan een aparte zaag voor elk klusje.

 • TheJVH
 • Registratie: Mei 2007
 • Laatst online: 08:27
Bobmeister schreef op maandag 15 juli 2019 @ 19:23:
[...]


Ik zoek gewoon een multifunctioneel ding wat ik overal voor kan gebruiken. Nu lukt het met die decoupeerzaag. Dan zal het ook wel lukken met een cirkelzaag. Stuk makkelijker opbergen ook dan zo'n verstekzaag. Ik heb momenteel geen behoefte aan een aparte zaag voor elk klusje.
Waarom voldoet je decoupeerzaag nu niet? Ik merk soms dat zo'n decoupeerzaag echt een alleskunner is, en zelfs afkorten van kleine balkjes is soms erg makkelijk als hij klaar ligt.

 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Nu online

CurlyMo

www.pilight.org

Bobmeister schreef op maandag 15 juli 2019 @ 19:23:
[...]
Ik zoek gewoon een multifunctioneel ding wat ik overal voor kan gebruiken.
Multitool?

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


 • Piet91
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
TheGhostInc schreef op maandag 15 juli 2019 @ 14:54:
[...]

Zuigkracht kun je nooit teveel hebben >:)
En qua geluid, als het geluid van de stofzuiger de boventoon voert, dan is het tijd voor zwaarder gereedschap 8)

Maar zonder gekheid, eigenlijk moet je gewoon oordoppen in/op zodra je aan het klussen bent, de meeste machines die stofafzuiging hebben maken teveel herrie. Besteed dan het extra geld aan een super set oordoppen en koop gewoon de normale zuiger.
Ik heb ook nog ~5m stofzuigerslang liggen, als ik niet al het vermogen nodig heb, dan zet ik dat ding gewoon ergens anders neer. Staat hij niet in de weg en heb ik geen herrie. En met het automatisch inschakelen hoef ik sowieso het ding nooit in de buurt te hebben.

Bedenk me net dat ik eigenlijk een gat moet maken, zodat ik de stofzuiger de garage uit kan laten blazen... dan heb ik minder herrie en minder stof.
Er zijn al meerdere reden genoemd om wel degelijk minder zuigkracht te willen hebben.
Maar ik zie op de Karcher WD6 na, geen exemplaren met regelbare zuigkracht.
Of zie ik exemplaren over het hoofd?

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 11:15
Voor balkjes?
Nope

 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Nu online

CurlyMo

www.pilight.org

Voor balkjes heb je een verstekzaag, maar hij wil een multifunctioneel apparaat. Dan denk ik eerder aan een multitool als aanvulling op de decoupeerzaag dan een cirkelzaag.

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Nu online
Recipzaag ;)

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


 • DrVic
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 21-09-2022
Twijfels schreef op maandag 15 juli 2019 @ 08:23:
[...]


Gebruik hier een AdvancedVac 20 (groen) op de GSS 160-1 a (blauw) en dat past prima :)

Edit: Amazon heeft veel Bosch Blauw (zoals verwacht) in de aanbieding momenteel: https://www.amazon.de/dea...rd_r=DQV45K79MG8PB0WZF5M2

En er komt meer gedurende de dag nog langs
Top, dank, precies wat ik moest weten.Er is zo'n AdvancedVac 20 op weg naar Denemarken :) Ik moet nog 10 oude balken van een meter of twee kaalmaken in ons nieuwe huis.

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Amazon medewerkers staken tijdens Prime kortingsdagen:

https://www.nu.nl/onderne...ijdens-kortingsdagen.html

Acties:
 • +5Henk 'm!

 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
-

[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 639074 op 21-09-2019 04:39]


 • PcDealer
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 12:29

PcDealer

HP ftw \o/

Een aantal plaatjes doen het niet in de ts @Notna @McGryphon @henkie196

LinkedIn WoT Cash Converter


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16:20

Notna

Where are you?®

Topicstarter
PcDealer schreef op dinsdag 16 juli 2019 @ 00:01:
Een aantal plaatjes doen het niet in de ts @Notna @McGryphon @henkie196
Hmmm precies 3 stuks onderaan idd. Ga ik fixen :)

Edit: Done!

[Voor 3% gewijzigd door Notna op 16-07-2019 10:26]

Xbox Live ID:Notna8310


 • TheJVH
 • Registratie: Mei 2007
 • Laatst online: 08:27
Anoniem: 639074 schreef op maandag 15 juli 2019 @ 23:57:
[...]

Wat jij zoekt noemden wij lang geleden een "multifuctionele" draadloze handzaag.

Het is een oldschool ding dat in deze new age tijd niet meer zoveel wordt gebruikt, maar dat in eenvoud, precisie en prijs zijn tijd ver vooruit was.
En niet te vergeten geheel draadloos en vaak voorzien van speciale hardpoints.

Het zaagt strakker, netter en eenvoudiger dan alles wat je eerder hebt genoemd en vrouwen (en zelfs mannen) zullen je die nostalgische stoppelbaard Hornbachlook geven als je daarmee onverwacht verschijnt.
Je staat al met 8-0 voor als je binnenkomt. _/-\o_

En voor de prijs hoef je het niet te laten. ;)
En haal dan ook gelijke een Japanse trekzaag (Ryoba ofzo) voor je nette zaagsnedes. Heb er één sinds een week of 2 en voor de wat preciezere klusjes werkt het ideaal!

 • Baytep
 • Registratie: November 2017
 • Niet online
Wat feedback op de aanschaf van de Metabo WQ1100-125 haakse slijper waarmee jullie geholpen hebben:

Als een mes door boter! Ik snap nu niet meer zo goed wat het doel is van m'n oude 700 watt slijper met 125mm schijfjes. Dat is nogal underpowered.

De Metabo ligt goed in de hand, en voor de twee meest irritante dingen aan slijpers hebben ze een goede oplossing.
De verstelling van het veiligheidsscherm gaat met een palletje, voelt solide aan, en kan ook met handschoenen versteld worden.
De klem-moer voor de schijfjes kan je prima met alleen je handen vastzetten en weer loshalen.
Die twee dingen zorgen toch wel voor meer pret in het werk.

Enige minpuntje is dat die klem-moer kennelijk niet zo veel oppervlakte van het schijfje klemt als de conventionele moer. Daardoor kan het bij dunne (1mm) schijfjes gebeuren dat het niet geklemde (slijpdeel) afbreekt als je onder spanning slijpt. Dus als je moeilijk bereikbare stukjes moet doen is het beter de oude klem-moer erop te zetten.

Kortom: zeker die 80 euro waard.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • thijsco19
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 15:46

thijsco19

KTM 990 SMT

Baytep schreef op dinsdag 16 juli 2019 @ 11:12:
Als een mes door boter! Ik snap nu niet meer zo goed wat het doel is van m'n oude 700 watt slijper met 125mm schijfjes. Dat is nogal underpowered.
Je zult hetzelfde zeggen als je een keer een 150mm slijptol gebruikt :> .

Dat is eigenlijk weer een klasse hoger maar met dezelfde formaat machines.
Sowieso zit je bij een slijptol van Metabo gegarandeerd goed. Ben zelf Makita fan maar een slijptol zal ik altijd van Metabo kopen. Zijn in mijn mening en van vele andere in de metaaltechniek, de beste slijptollen.

Overigens een tip betreft slijpschijven; de 3M cubitron II slijpschijven zijn ongeveer de beste die er zijn.
Als je een afbraamschijf van een willekeurig merk pakt en vergelijkt met een 3M cubitron slijpschijf dan weet je niet wat je meemaakt. Die nemen echt veel materiaal af 8)7 . Ook de doorslijpschijven zijn erg goed van hun. Mogelijk wel wat duurder.

(nee ik heb geen aandelen in bovengenoemde merken) :9

The only thing you need; a jar of "Elbow Grease" (TM) ! Apply it liberally and it will make any job a breeze.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • jckw
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 31-03 17:13
jmachiels schreef op maandag 15 juli 2019 @ 13:25:
Heeft iemand ervaring met een goede leidingdetector? Deze is in de aanbieding: https://www.amazon.de/Bos...1a8_6&smid=A3JWKAKR8XB7XF en lijkt mij wel wat.
Ja, mijn vader heeft deze aangeschaft voor het wijzigen van leidingwerk voor een nieuwe keuken. Het is wel een beetje spelen en heen en weer schuiven, maar zelfs lege leidingen (lege electra buis) pikt ie op.

There are two types of people in this world: Those who can extrapolate from incomplete data.


 • jmachiels
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 13:37
jckw schreef op dinsdag 16 juli 2019 @ 13:28:
[...]


Ja, mijn vader heeft deze aangeschaft voor het wijzigen van leidingwerk voor een nieuwe keuken. Het is wel een beetje spelen en heen en weer schuiven, maar zelfs lege leidingen (lege electra buis) pikt ie op.
Dank, ga hem vanavond bestellen!

 • QuasaR
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 12:22

QuasaR

One ring to rule them all

Ethiron schreef op zondag 14 juli 2019 @ 12:58:
Ik zou ook voor de set van @MJV gaan, en niet voor die van de Hornbach/Amazon.

De set van Amazon/Hornbach heeft namelijk geen diepteaanslag op de boor zitten en ook geen smaller uiteinde op de boor.
Ik heb deze set bij de Hornbach opgehaald vorige week:
https://www.hornbach.nl/s...elig/4656534/artikel.html

De diepteaanslag stel je zelf in met de ring die je over de boor schuift en er zit wel een smaller uiteinde aan de boor. Afgelopen weekend gebruikt om een raamwerk in elkaar te zetten in een stacaravan en hij werkt perfect.

Daddy of 3 :)


 • KillaZ
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 14:07
QuasaR schreef op dinsdag 16 juli 2019 @ 14:52:
[...]


Ik heb deze set bij de Hornbach opgehaald vorige week:
https://www.hornbach.nl/s...elig/4656534/artikel.html

De diepteaanslag stel je zelf in met de ring die je over de boor schuift en er zit wel een smaller uiteinde aan de boor. Afgelopen weekend gebruikt om een raamwerk in elkaar te zetten in een stacaravan en hij werkt perfect.
Heb hem zelf ook van de Hornbach (al heb ik er een pak minder voor betaald --> 21,95?). Enige tip die ik mee zou geven is dat je een goede lijmklem gebruikt zodat je pocket hole zo strak mogelijk is. :)

K to the KillaZ


 • Rob Z
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 31-03 13:23
...
Overigens een tip betreft slijpschijven; de 3M cubitron II slijpschijven zijn ongeveer de beste die er zijn.
Als je een afbraamschijf van een willekeurig merk pakt en vergelijkt met een 3M cubitron slijpschijf dan weet je niet wat je meemaakt. Die nemen echt veel materiaal af 8)7 . Ook de doorslijpschijven zijn erg goed van hun. Mogelijk wel wat duurder.
(nee ik heb geen aandelen in bovengenoemde merken) :9
Wat achtergrond hierbij:
Bij het fabriceren van slijpschijven is het een kwestie van zoeken naar een goede balans tussen de hoeveelheid afname van het materiaal en de standtijd van de schijf. Een zachte schijf slijpt comfortabel maar is snel op.
E.e.a. is goed gelukt bij die 3M dan :)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Rubberen
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 31-03 19:42
Prime days op het DIY vlak is toch wel een teleurstelling..

Op voorhand een lijstje gemaakt met wat ik eventueel ging aanschaffen maar niets ervan is in promo gegaan;
-Accu decoupeerzaag bosch blauw
-Bovenfrees / kantenfrees makita
- Set speedboren
- lijmklemmen
-Schuurmachine makita/bosch blauw

Algemeen gezien heb ik op het DIY vlak, toch niet echte wow aanbieden gezien. Ik had gehoord dat de prime days vaak beter zijn dan de traditionele black friday maar dit lijkt me toch sterk overdreven.

 • Martijn02
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 29-03 09:07

Martijn02

/* No Comment */

Ik had gehoopt om Bosch PBD 40 aan te schaffen, maar ondanks dat Boch behoorlijk vertegenwoordigd was in de aanbiedingen zat deze er helaas ook niet bij.

Ik zag wel dat er een voucher is voor 40,- korting waardoor hij op ~ 206 EUR uitkomt, maar die is nog tot het eind van de maand geldig, en komt niet echt in de buurt van de 150-160 EUR waarvoor hij op black friday te koop was.

[Voor 16% gewijzigd door Martijn02 op 16-07-2019 16:31]


 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Ik vond het ook tegenvallen. Heb alleen voor € 86,- een extra GSR12v met 2 accu's, oplader boortjes gekocht en voor €36,- een GLI12v led lamp. Met die laatste ben ik wel heel blij.

@Rubberen Wat voor een schuurmachine zocht je?

Deze van Bosch blauw is wel in de aanbieding geweest, rond de € 80,- à € 90 geloof ik. Is wel op 18v, weet niet of dat is wat je zocht.

https://www.amazon.de/Bos...5/ref=sr_1_10?__mk_nl_NL=ÅMÅŽÕÑ&keywords=bosch+schleifmaschine&qid=1563289114&s=gateway&sr=8-10

[Voor 28% gewijzigd door Ethiron op 16-07-2019 17:03]


 • Rubberen
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 31-03 19:42
Ethiron schreef op dinsdag 16 juli 2019 @ 17:01:
@Rubberen Wat voor een schuurmachine zocht je?

Deze van Bosch blauw is wel in de aanbieding geweest, rond de € 80,- à € 90 geloof ik. Is wel op 18v, weet niet of dat is wat je zocht.

https://www.amazon.de/Bos...5/ref=sr_1_10?__mk_nl_NL=ÅMÅŽÕÑ&keywords=bosch+schleifmaschine&qid=1563289114&s=gateway&sr=8-10

[Afbeelding]

Ik vond het ook tegenvallen. Heb alleen voor € 86,- een extra GSR12v met 2 accu's, oplader boortjes gekocht en voor €36,- een GLI12v led lamp. Met die laatste ben ik wel heel blij.
Ik had verwacht dat de Bosch GSS 160 in promo ging komen te staan. Maar een excentrische van bosch makita had ik ook wel aangekocht. (bij voorkeur met kabel)

Ook gehoopt op accu's van bosch in promo, maar dit mocht helaas ook niet zijn.

Die 12v lamp heb ik even getwijfeld, maar heb dat helemaal niet nodig.. Die aankoop ging meer een kopen om te kopen zijn..

 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 11:15
Rubberen schreef op dinsdag 16 juli 2019 @ 17:04:
[...]
Ook gehoopt op accu's van bosch in promo, maar dit mocht helaas ook niet zijn.
Ik weet niet waar je woont, maar in Zwolle bij de Hornbach ligt al tijden een 18V accu in de uitverkoop. Volgens mij iets van 4 tientjes :)

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Rubberen schreef op dinsdag 16 juli 2019 @ 17:04:
[...]


Ik had verwacht dat de Bosch GSS 160 in promo ging komen te staan. Maar een excentrische van bosch makita had ik ook wel aangekocht. (bij voorkeur met kabel)

Ook gehoopt op accu's van bosch in promo, maar dit mocht helaas ook niet zijn.

Die 12v lamp heb ik even getwijfeld, maar heb dat helemaal niet nodig.. Die aankoop ging meer een kopen om te kopen zijn..
Ah duidelijk. Tja, ik vond het inderdaad ook tegenvallen. Ik refresh nu af en toe nog om te kijken of er nog een last minute leuke deal bij komt, maar in de afgelopen 2 a 3 uur is er niet zoveel meer veranderd. Ik zie wel af en toe producten verdwijnen en dan een uur later weer terugkomen..., maar geen nieuwe toegevoegd worden.

Persoonlijk had ik gehoopt op een GOP12v (multitool).

 • Dimitrip
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 31-03 23:06
Ik heb al veel goede commentaren gelezen over de bosch GSR 12V-15FC, zie link

https://www.amazon.de/Bos...sch+gs%2Caps%2C190&sr=8-5

Ik vraag me af of deze kan gebruikt worden door een kleuter / kind van 6 jaar .

Mijn dochter klust graag mee met mij maar mijn Makita toestellen zijn wat te groot voor haar handjes (logisch). Zowel de gewone schroef/boormachine als de slagboor zijn te groot (en te zwaar).

Ik zou dit toestel extra kopen zodat zij ook wat kan boren (in hout) en schroeven. En natuurlijk zou ik het zelf ook wel eens gebruiken :9

Iemand ervaring met de grootte van het handvat?

Deze makita zou ook een kanshebber zijn, het handvat lijkt me evengroot.
https://www.klium.be/maki...achine-108v-li-ion-303761

De bosch heeft wel de voorkeur voor de vele opzetstukken (haaks schroeven heb ik hier gelezen)


Alvast bedankt in naam van mijn dochter _/-\o_


PS: ik ben steeds bij haar als ze zou boren of schroeven en ze kan er niet aan als ik er niet ben :)

 • Dirty
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 12:03

Dirty

Is it capputime yet?

Dimitrip schreef op woensdag 17 juli 2019 @ 17:02:
Ik heb al veel goede commentaren gelezen over de bosch GSR 12V-15FC, zie link

https://www.amazon.de/Bos...sch+gs%2Caps%2C190&sr=8-5

Ik vraag me af of deze kan gebruikt worden door een kleuter / kind van 6 jaar .

Mijn dochter klust graag mee met mij maar mijn Makita toestellen zijn wat te groot voor haar handjes (logisch). Zowel de gewone schroef/boormachine als de slagboor zijn te groot (en te zwaar).

Ik zou dit toestel extra kopen zodat zij ook wat kan boren (in hout) en schroeven. En natuurlijk zou ik het zelf ook wel eens gebruiken :9

Iemand ervaring met de grootte van het handvat?

Deze makita zou ook een kanshebber zijn, het handvat lijkt me evengroot.
https://www.klium.be/maki...achine-108v-li-ion-303761

De bosch heeft wel de voorkeur voor de vele opzetstukken (haaks schroeven heb ik hier gelezen)


Alvast bedankt in naam van mijn dochter _/-\o_


PS: ik ben steeds bij haar als ze zou boren of schroeven en ze kan er niet aan als ik er niet ben :)
Ik denk dat het te groot/krachtig is voor kinderhanden, heb je al eens naar een Bosch Ixo gekeken?
Hier kunnen ook diverse opzetstukken op gezet worden.

 • Dimitrip
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 31-03 23:06
Ik denk dat het te groot/krachtig is voor kinderhanden, heb je al eens naar een Bosch Ixo gekeken?
Hier kunnen ook diverse opzetstukken op gezet worden.
Ze heeft nu zo een kleine schroefmachine van de ALDI, een topcraft (10 jaar oud). Deze is te licht voor haar schroefexperimentjes in hout / schelpjes. Het lijkt op de IXO die je voorstelt. Zo een model kan ze inderdaad hanteren. Maar ik hoop iets krachtigers te vinden.

 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 11:15
Ze heeft vast kleine handjes. Zijn er ook machines met de accu onder het handvat, net als de metabo's van een paar jaar terug? Dat scheelt flink in omvang van het handvat. Mijn bosch 10,8V heeft bijvoorbeeld een flink dikker hamdvat dan mn 18V makita machines :)

Kracht is niet zo boeiend, dat is snel genoeg opgelost door het koppel in te stellen op de machine :)

 • rally
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 14:03

rally

Deyterra Consultancy

Dimitrip schreef op woensdag 17 juli 2019 @ 17:02:
Ik heb al veel goede commentaren gelezen over de bosch GSR 12V-15FC, zie link

Ik vraag me af of deze kan gebruikt worden door een kleuter / kind van 6 jaar .

Ik zou dit toestel extra kopen zodat zij ook wat kan

Iemand ervaring met de grootte van het handvat?
Hij is iets groter dan de IXO (ik heb beide) en ik denk *net* op maat voor een 6 jarige.
Mij 8 jarige dochter die ook graag helpt met klussen kan de GSR 1440 prima gebruiken en die is nog een slag groter.

Als je in de buurt van Leiden woont mag je wel even komen kijken.

http://www.deyterra.com


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Jellabie
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 15:04

Jellabie

wie laatst lacht..... is dom

Dimitrip schreef op woensdag 17 juli 2019 @ 17:02:
Ik heb al veel goede commentaren gelezen over de bosch GSR 12V-15FC, zie link

https://www.amazon.de/Bos...sch+gs%2Caps%2C190&sr=8-5

Ik vraag me af of deze kan gebruikt worden door een kleuter / kind van 6 jaar .

Mijn dochter klust graag mee met mij maar mijn Makita toestellen zijn wat te groot voor haar handjes (logisch). Zowel de gewone schroef/boormachine als de slagboor zijn te groot (en te zwaar).

Ik zou dit toestel extra kopen zodat zij ook wat kan boren (in hout) en schroeven. En natuurlijk zou ik het zelf ook wel eens gebruiken :9

Iemand ervaring met de grootte van het handvat?

Deze makita zou ook een kanshebber zijn, het handvat lijkt me evengroot.
https://www.klium.be/maki...achine-108v-li-ion-303761

De bosch heeft wel de voorkeur voor de vele opzetstukken (haaks schroeven heb ik hier gelezen)


Alvast bedankt in naam van mijn dochter _/-\o_


PS: ik ben steeds bij haar als ze zou boren of schroeven en ze kan er niet aan als ik er niet ben :)
Als het puur voor je dochter is, en niet stiekem voor u, zou ik een cheap ding van de IKEA kopen:

https://www.ikea.com/be/n...rmachine-li-ion-70214205/

De Nederbelg !


 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

@Dimitrip Ze is 6 he? Toevallig keek ik laatst een video van RR Buildings op YouTube waarin hij met zijn zoon ging klussen. Hij had zijn zoontje een 12v schroefmachine van Bosch Blauw cadeaugegeven en dat ging best goed. Maar die was 10 à 12 denk ik.

Misschien de moeite om even te zoeken (ben ik nu niet in de gelegenheid toe)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • KillaZ
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 14:07
Ethiron schreef op woensdag 17 juli 2019 @ 20:30:
@Dimitrip Ze is 6 he? Toevallig keek ik laatst een video van RR Buildings op YouTube waarin hij met zijn zoon ging klussen. Hij had zijn zoontje een 12v schroefmachine van Bosch Blauw cadeaugegeven en dat ging best goed. Maar die was 10 à 12 denk ik.

Misschien de moeite om even te zoeken (ben ik nu niet in de gelegenheid toe)
Sowieso wel waard om te kijken, vaksnuiter in zijn business.

K to the KillaZ


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • barry86
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 31-03 22:34


8) oOo :*)

[Voor 41% gewijzigd door barry86 op 17-07-2019 21:06]


 • Zakkenwasser
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online

PSP 1000 @ 6.60 Pro C2 [+256GB]
PSVita @ Henkaku Enso [+256GB]
3DS @ Luma (B9S) [+160GB]
Nintendo Switch 3.0.1 [+256GB]


 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

KillaZ schreef op woensdag 17 juli 2019 @ 20:35:
[...]


Sowieso wel waard om te kijken, vaksnuiter in zijn business.
Klopt, ik kijk vrijwel alles van hem. :)

 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Nu online

CurlyMo

www.pilight.org

Voor het leggen van eiken plinten ben ik aan het kijken naar een nagel tacker. Veel van die dingen werken op perslucht. Dat schiet niet op want ik heb geen compressor. Ik zag als wel deze elektrische van Stanley:

STANLEY 6-TRE650 6-TRE650

Die is met ~ € 60,- wel redelijk betaalbaar.

Hebben mensen nog betere tips en gaat dit werken voor mijn doel?

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 11:15
Plinten waarlangs? De muur? Gewoon high-tack van den Braven gebruiken.

Ik heb meer vertrouwen in een pneumatische tacker, om eerlijk te zijn. Die koop je voor vergelijkbaar geld. Een compressortje heb je voor 100 euries.

 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Nu online

CurlyMo

www.pilight.org

Raymond schreef op woensdag 17 juli 2019 @ 22:45:
Plinten waarlangs? De muur? Gewoon high-tack van den Braven gebruiken.
Klopt, platte plinten, geen staande plinten.
Ik heb meer vertrouwen in een pneumatische tacker, om eerlijk te zijn. Die koop je voor vergelijkbaar geld. Een compressortje heb je voor 100 euries.
Compressor heb ik helemaal niet nodig voor andere doelen. Dat nu net het punt.

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Dat denk je maar omdat je er nog geen een hebt. :Y

Wise enough to play the fool


 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Nu online

CurlyMo

www.pilight.org

teacher schreef op woensdag 17 juli 2019 @ 23:40:
Dat denk je maar omdat je er nog geen een hebt. :Y
Daag me maar uit :Y)

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.

Pagina: 1 2 3 ... 172 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
We weten nu wel dat de gratis accu's wat langer op zich laten wachten. Hier klagen helpt niet, dus houdt het topic a.u.b. verschoond van geklaag daarover.

Aanbiedingen: (Elektrisch) gereedschap aanbiedingen- & kortingscodetopic

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee