Acties:
 • +8Henk 'm!

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:53

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Mede-auteurs:
 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online

henkie196

 • McGryphon
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 07:51

McGryphonWelkom in het DIY (elektrisch) gereedschapstopic!


NOTE: Op verzoek van de admins zijn de topics vanaf deel 3 in WVB gezet ipv (legacy) TL. Ik kan dus deel 1 en 2 niet linken middels de fancy features van het forum. Als je het dat deel zoekt; die kan je hier vinden:

[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic
[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 2
[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 3

De rest van de topics kan je vinden met die mooie pijltjes bovenin, die je sturen naar het voorgaande deel :Y

Tweakers en gereedschap gaan over het algemeen goed samen. (Non)Elektrisch, met een stekker of zonder, koppel vs functie enz. We hebben er allemaal een eigen mening over die we graag delen. Maar hoe zit het met de algemene merken? Is een Makita beter dan een DeWalt? Heb ik die extra koppel wel nodig op mijn accu boormachine? Moet ik een 14.4 V accu hebben of een 18 V? Heb ik een telescopische trekafkortzaag nodig of kan ik het prima af met een hand cirkelzaag + geleider? Vraag het hier en kijk wat je mede tweakers voor je kunnen betekenen!

Inhoudsopgave

Een kort overzicht van de verschillende topics die in de TS behandeld worden:
• Onderbouwde vragen over gereedschap dat je nodig hebt of wilt hebben (dus niet zomaar neerplempen)
• Onderbouwde reacties als je al aangeeft niet voor merk X te gaan


• Vraag maar raak show
• Dump vragen (ik heb een schroevendraaier nodig; welke zal ik nemen?)

Terminologie

Kom je een term tegen en weet je bij God niet wat er mee bedoeld wordt? Hieronder een aantal veel voorkomende:


Een compleet overzicht van verschillende schroefkoppen kun je hier vinden.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Screw_Head_-_Torx.svg/40px-Screw_Head_-_Torx.svg.pnghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/Screw_Head_-_Torx_Tamperproof.svg/40px-Screw_Head_-_Torx_Tamperproof.svg.png
Torx
Een torxkop op een schroef bestaat uit een stervormig gat met zes hoekpunten waarin de torxsleutel past. Torx heeft als voordeel een betere overbrenging van de kracht van de schroevendraaier op de schroef en minder kans dat de sleutel uit de schroef schiet. Wel is het belangrijk om er goed op te letten dat de kop goed in de schroef steekt, anders is het makkelijk om de schroefkop of de schroevendraaier te beschadigen. Ook is geen axiale kracht nodig (kracht in de richting van de schroef; zoals wel bij Pozidriv en Phillips schroefkoppen), waardoor ze makkelijker te schroeven zijn als je weinig werkthoogte hebt, en dus makkelijk met een L-sleutel of ratel aan de slag kunt.
Er bestaat ook een torxkop met een puntje in het midden: Tamper Resistant torx (afgekort Torx TR). Deze kunnen niet met een standaard torxsleutel worden losgedraaid, maar er zijn ook L-sleutels en bits met gaatje te krijgen waarmee dat wel gaat.
Veel voorkomende maten voor gewone formaten schroeven zijn T15, T20, en T25.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Screw_Head_-_Pozidrive.svg/40px-Screw_Head_-_Pozidrive.svg.png
Pozidriv / PZ
Ook vaak afgekort met PZ, komt deze kop veel voor. De kop lijkt op het eerste gezicht ook veel op een Phillips (PH) kop, maar een PH schroevendraaier gebruiken op een PZ schroef geeft een slechter contact en kan sneller een schroefkop dol draaien.
Een Pozidriv heeft een extra rib op 45° van de hoofd ribben, wat meer grip en kracht overdracht mogelijk maakt t.o.v. de Phillips schroeven. Dit zie je ook terug in het symbool dat een PZ schroefkop heeft, met een kruis over het 'plus' teken.
Een zekere mate van druk in de richting van de schroef is ook nodig om de schroevendraaier goed op de kop te houden, iets dat niet nodig is voor bv. torx of hex schroeven. Dit komt omdat Pozidriv in zekere mate ontworpen is om te voorkomen dat men te veel kracht op een schroef zet, iets wat in dit artikel ook ruimschoots aan bod komt. Een Phillips kop heeft dit zelfs in nog sterkere mate dan Pozidriv.
De meest voorkomende maat is de PZ2, maar PZ3 voor grote schroeven en PZ1 voor kleinere schroeven komen ook regelmatig voor.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Screw_Head_-_Phillips.svg
Phillips / PH
Ook vaak afgekort met PH, komt deze kop minder vaak voor bij gewone klussen dan een Pozidriv (PZ) kop, maar wordt veel gebruikt in bv. electronica. De scheiding hier tussen is zeker niet 100%, en je kan ook regelmatig schroeven met een PH kop tegen komen buiten electronica.
De kop lijkt veel op de PZ kop, maar heeft gladde kanten, waar de PZ kop een extra ribje heeft tussen de hoofdribben. Een PZ schroevendraaier gebruiken op een schroef met een PH kop geeft een nog slechtere passing dan andersom, en kan makkelijk leiden tot beschadigingen van de kop of de schroevendraaier.
Een zekere mate van druk in de richting van de schroef is ook nodig om de schroevendraaier goed op de kop te houden, iets dat niet nodig is voor bv. torx of hex schroeven. Dit is ingebouwd in het ontwerp, en is bedoeld om te voorkomen dat mensen iets te hard aandraaien.
De meest voorkomende maat is de PH2, maar PH3 voor grote schroeven en PH1 voor kleinere schroeven komen ook regelmatig voor. PH0 en kleiner zie vaak in electronica terug.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Screw_Head_-_Hex_Socket.svg
Hex
Deze schroefkoppen worden ook vaak inbus of Allen keys genoemd, en hebben een simpele zeskantige vorm. Krachtsoverdracht is minder goed dan bv. een torx schroefkop, en de kans op dol draaien is ook een stuk groter met een hex schroefkop.
Net als de tamper-resistant torx, bestaat ook een hex kop met een puntje in het midden. Dit is voornamelijk om te voorkomen dat iets te gemakkelijk los gedraaid kan worden, maar bits en sleutels van dit type zijn wel verkrijgbaar.
Veel voorkomende maten voor een hex kop zijn 4, 5, en 6mm.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Screw_Head_-_Slotted.svg
Sleuf, gleuf
Deze simpele sleuf in de kop kwam vroeger een stuk meer voor dan tegenwoordig. Met reden, want de krachtsoverdracht is laag, en zelfs met een goed passende schroevendraaier is het heel makkelijk om uit de kop te schieten. Als je net kracht aan het zetten was, krijg je dan ook al snel krassen op het oppervlak en geschaafde knokkels.
Het ziet er wat netter uit op bv. een deurbeslag dan een PZ of torx kop, maar buiten dat is het devies om deze niet meer te gebruiken.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Vde_pruefsiegel.svg
VDE
VDE is de naam van een instituut dat onder andere ook een norm ontwikkeld heeft waarin beschreven staat waaraan een stuk gereedschap moet voldoen om electrisch geïsoleerd te zijn. VDE staat voor Verband der Elektrotechnik, Elektronik und Informationstechnik, en een goedgekeurd VDE gereedschap is geïsoleerd tot 1000V.

Schroevendraaiers en tangen zijn vaak ook in een VDE versie te vinden. Alhoewel het beter is om de stroom van een netwerk te halen voordat je er aan gaat werken, kunnen deze gereedschappen wat meer bescherming bieden als je toch aan een aangesloten netwerk iets moet klussen.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/ESD_%28Protected%29.svg/284px-ESD_%28Protected%29.svg.png
ESD
ESD, of ook wel electrostatic discharge, wordt gebruikt om te verwijzen naar gereedschappen die een electrostatische lading dissiperen, en daarmee voorkomen om gevoelige electronische spullen beschadigd worden door een electrostatische ontlading.

ESD gereedschappen zijn niet zo wijd verbreid als VDE gereedschappen, maar (kleinere maten) schroevendraaiers en kleinere tangen zijn vaak wel te krijgen in een ESD versie.


Basis informatie voor gereedschappen

Gesneden koek voor degene die al wat langer bezig zijn met klussen of dingen maken. Maar voor de beginnende klusser kan het een doolhof zijn. Afkortzaag vs cirkelzaag? Klopboormachine vs boorhamer? Duimstok of rolmaat of schuifmaat? Hieronder een lijstje met wat basis kennis over de verschillende gereedschappen, die je waarschijnlijk op een bepaald punt wel nodig zult hebben.


Schroevendraaiers
Een schroevendraaier is standaard gereedschap om iets in elkaar te zetten of uit elkaar te halen.
In een standaard set zitten vaak een selectie aan sleuf schroevendraaiers en iets van Phillips en/of Pozidriv (PH of PZ, respectievelijk).
De sleuf schroevendraaiers hoop je niet vaak nodig te hebben voor schroeven, behalve misschien de 3.5mm voor kroonsteentjes als je die nog gebruikt, maar kunnen eventueel misbruikt worden als kleine breekijzers, bv. om even die plastic lipjes weg te duwen. Voor schroeven met een sleufkop is het wel belangrijk om de juiste maat te gebruiken, anders wordt de kans op van de schroefkop af schieten nog groter.
Pozidriv en Phillips zijn beide een type van kruiskop, welke veel op elkaar lijken, maar welke je beter niet door elkaar kunt gebruiken, zie ook het kopje Terminologie hierboven. De meeste schroeven die je zo in een bouwmarkt kunt kopen zullen PZ zijn, PH type kom je vaker tegen bij electronica, maar ook wel bij dingen die je zelf in elkaar moet zetten (denk Ikea kasten). Veel voorkomende maten zijn de PZ2 en de PH2, welke niet zouden mogen missen in een basis set.
Daarnaast zijn er nog torx en hex schroevendraaiers. Torx is het andere type kop dat je in een bouwmarkt op de schroevenafdeling veel tegen zult komen, hex (of inbus) kom je meer tegen bij andere soorten schroeven (op fietsen of zelfbouw meubelen, bv.). Voor inbus zijn 4, 5, en 6mm veel voorkomende maten, voor Torx zijn dat 15, 20, en 25.

Naast de genoemde maten zijn ook andere maten te bedenken die je ook nog veel tegen kunt komen, zoals een maatje groter en kleiner dan PZ2 (PZ1 en PZ3), een maatje kleiner dan PH2, zoals een PH1, maar voor electronica ook PH0 en PH00. Ook komt een torx 6 regelmatig voor in electronica, en voor algemeen gebruik komen een T10 en T30 ook nog wel voor buiten de al eerder genoemde maten. Een inbus 8 komt ook nog wel regelmatig voor.

Nou zijn dat een boel verschillende types en een redelijk complete set van gewone schroevendraaiers zal een boel ruimte in nemen. Er zijn andere opties om toch elke schroef aan te kunnen, die minder ruimte in nemen. Zo kun je bv. ook een setje bits aanschaffen met een comfortabele bithouder er bij, of je zou kunnen kijken naar een set met wisselklingen.

Gewone schroevendraaierBits + bithouderWisselkling systeem
VoordelenGeen wisselen nodigCompacter, goedkoper, ook bruikbaar op een accuschroefmachineCompacter, geen verdikking van de bithouder
NadelenNeemt veel ruimte inWisselen, verdikking van de houder kan lastig zijn voor moeilijk bereikbare schroevenWisselen nodig


Voor bits en wisselklingsets is het handig om meerdere bithouders / handvaten te hebben, zodat je minder vaak hoeft te wisselen en bv. ook een schroef in een houder kan draaien (of bout in moer).

Het verschil tussen goedkope en duurdere merken is vaak de duurzaamheid / slijtvastheid van de kop en hoe goed de passing is van een kop op een schroef.

Goede merken voor schroevendraaiers zijn Wiha, Wera, en Felo. Nog een stapje omhoog in kwaliteit zijn PB Swiss en Witte, maar de prijs gaat ook navenant omhoog.


Tangen
Er zijn meer soorten tangen dan je waarschijnlijk voor kan stellen, en waarvan ook niet persé meteen duidelijk is waar ze direct voor zijn. Een aantal types tangen kan echter iedereen wel gebruiken.
 • Combinatietang: Een vrij algemeen inzetbare tang, met een gedeelte om dingen vast te kunnen grijpen, een wat meer open stukje om bv. kabels te kunnen grijpen en aan te trekken zonder de kabel helemaal te pletten, en een knip gedeelte.
 • Waterpomptang: Ook een wat algemene grijptang, maar deze heeft een verstelbare bekgrootte en daarmee kun je verschillende diameters van bv. pijpen vast grijpen. In noodgevallen kun je er ook een bout mee los proberen te draaien, alhoewel dat wel grotere kans geeft op het dol draaien van de kop. Daarnaast kan het ook gebruikt worden om schroeven of spijkers ergens uit te trekken.
 • Zijkniptang: In principe kun je met een combinatietang ook knippen, maar een zijkniptang kan ook met beperktere ruimte goed een draadje knippen. Ook erg makkelijk om bv. een tie wrap door te knippen.
Al deze tangen zijn ook in verschillende maten te krijgen, en voor veel toepassingen zijn weer andere tangen nodig, maar met een 16-20cm combinatietang, een 25cm waterpomptang en een 12-16cm zijkniptang heb je een goede basis.

Andere handige tangen zijn:
 • Langbektang: Een soort combinatietang over het algemeen, maar dan met een smallere en langere bek, voor kleinere dingen vast te pakken, of op plekken met minder ruimte. Afhankelijk van het specifieke type zit er wel of niet een knip gedeelte op. Ze zijn ook beschikbaar met een rechte bek, of met een bek met een hoek er in.
 • Griptang: Als je merkt dat je regelmatig iets gewoon vast moet pakken en ook vast moet houden, maar dat de combinatietang wel eens wil slippen, dan kun je waarschijnlijk goed een griptang gebruiken. Dit is een tang om iets mee vast te pakken en dan de tang te vergrendelen, zodat het onderwerp goed vastgehouden blijft.
 • Sleuteltang: Als je vaak met een waterpomptang bezig bent om bouten los te draaien, dan zul je met een sleuteltang de bouten minder beschadigen, want een sleuteltang heeft een rechte bek om netjes op de bout aan te grijpen. Of je moet een gewone steek- of ringsleutel halen, natuurlijk.
 • Boutenschaar: Nou zal een echte grote boutenschaar niet gauw iets zijn dat je nodig hebt, maar om een kleinere boutje of spijker, of erg harde (piano)draad, af te korten, en waar een gewone zijkniptang niet genoeg kracht kan leveren, is een Knipex CoBolt een compacte en handige oplossing.
 • Striptang: Voor het verwijderen van de isolatie van installatiedraad is een striptang erg makkelijk om te hebben.
Het verschil tussen een goede en een minder goede tang is meestal dat de goede tangen een betere passing hebben (zeker voor knippen) en slijtvaster zijn. Goede merken voor tangen zijn Knipex en NWS.


Hamers
Zoals bij wel meer gereedschap, zijn er waarschijnlijk meer types hamers dan je je in eerste instantie had gerealiseerd. Het meest bekende type is wellicht de klauwhamer, met een ronde kop en een 'klauw' aan de achterkant. De klauw kan gebruikt worden om spijkers of schroeven te trekken, of als een klein breekijzer. De klauwhamer is een goed type hamer voor algemeen gebruik, en zit meestal in gewicht zo rond de 500g.

Naast een klauwhamer, kunnen andere types en gewichten aan hamers ook handig zijn om te hebben.
 • Bankhamer: Algemene hamer, maar met een wig aan de achterkant i.p.v. een klauw. Dit type hamer is beschikbaar in vele gewichten, van zo'n 50g tot 2 kg.
 • Ingenieur hamer: De engelse variant van de bankhamer, verkrijgbaar met een bolle achterkant en ook met een soort van wigvorm. Het type met de bolle achterkant heeft als voordeel dat het beter bruikbaar is in nauwe ruimtes vanwege de kortere lengte. De bolle kant zal ook minder gauw iets beschadigen als een klauw.
 • Vuistje: Typisch een wat zwaardere hamer, zo tussen de 1 en 2 kg, met twee vierkante koppen. Handig voor dingen die een wat zwaarder klopje nodig hebben, of bv. om te beitelen. Dit type is ook zwaarder te vinden, maar vanaf zo'n 3 kg wordt het meestal een voorhamer genoemd.
 • Kunststof hamer: Een kunststof hamer is ideaal als iets een tikje moet krijgen, maar zonder beschadigingen te krijgen. Een plugje in een muur met stucwerk tikken, of een plugje of scharnier in een meubel tikken, bijvoorbeeld.
 • Terugslagvrije hamer: Dit zijn vaak ook kunststofhamers, maar dan met iets als lagertjes in de kop die er voor zorgen dat de impact van de klap niet in één keer aankomt, maar verspreid over de tijd. Dit zorgt voor minder beschadigingen, en ook is comfort groter groter omdat de impact van de slag niet terug in je arm schiet.
Een klauwhamer is een aardig begin, maar om wat veelzijdiger te zijn, is een lichtere bank- of ingenieurshamer fijn om gedoseerd kleine tikjes te kunnen geven, een kunststofhamer (al dan niet terugslagvrij) is fijn om een tikje te kunnen geven zonder iets te beschadigen, en een vuistje is handig voor de dingen waar je net een wat zwaarder tikje voor nodig hebt.

Iets om op te letten, zeker bij goedkopere hamers, is dat de kop nog wel eens los wil raken, en het is geen fijne ervaring om een plotseling rondvliegende kop te hebben net als je een keertje goed hard wilt slaan. Daarnaast is het materiaal van de kop van goedkopere hamers ook vaak wat zachter, waardoor de kop eerder zal beschadigen. Goede merken voor hamers zijn Picard en Peddinghaus. Eventueel ook Estwing, als je het kunt vinden in Europa. Voor kunststof hamers heeft Wiha een modulair systeem waarmee het mogelijk is om koppen met verschillende hardheden op dezelfde hamer te monteren.


Sleutels
Om bouten vast te kunnen draaien, of los te kunnen maken, is een steek- of ringsleutel standaard gereedschap. Iedereen die wel eens aan zijn of haar fiets heeft gesleuteld kent ze wel.

Er zijn globaal twee types, de steeksleutel en de ringsleutel. Een steeksleutel grijpt alleen op de zijkanten van een bout aan, en de kracht die ermee over gedragen kan worden is ook beperkt hierdoor. Een ringsleutel kan op alle hoeken van een bout aangrijpen en kan daarmee ook meer kracht op de bout zetten. Meestal hebben ringsleutels een dubbele zeskant vorm aan de binnenkant, waardoor je maar maximaal 30° hoeft te draaien om op een bout aan te kunnen grijpen, in plaats van 60°.

Deze vormen worden op verschillende manieren gecombineerd, zoals een dubbele steeksleutel, een dubbele ringsleutel, of een ring-steeksleutel. Voor het gemak zijn er ook ring-ratels, waarbij het ring gedeelte vervangen is door een ratel, dan hoeft de sleutel niet meer van de bout afgehaald te worden om de bout een stuk verder aan te draaien.

Er zijn standaard maten voor sleutels, afhankelijk van de dikte van een schroefdraad, zie ook Wikipedia. Als je hier naar kijkt zie je al gauw dat in een set van bv. 6-22mm, een aantal maten zitten die niet vaak gebruikt zullen gaan worden. Alhoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, want alhoewel een sleutel 15 niet een standaard is in deze norm, zitten vrijwel alle wielmoeren van fietsen met een maat 15 (dop)moer vast.

Een goede sleutel heeft een betere passing en zal ook minder gauw kapot gaan dan een goedkope sleutel. Het eerste zorgt er voor dat je minder gauw een bout dol zal draaien, het tweede dat je knokkels heel blijven (en erger). Merken met een goede prijs/kwaliteit verhouding zijn bv. Proxxon en Teng Tools, nog een stapje omhoog heb je merken als Facom, Hazet, Gedore, en Stahlwille.


Ratels & doppen
Naast de bovengenoemde sleutels zijn er ook dopsleutels, die meestal met een ratel bedient worden. Deze worden vaak gebruikt voor sleutelen aan de auto, maar overal waar je met een ring- of steeksleutel niet goed bij een bout kan komen, zijn dopsleutels een uitkomst. Dat zijn dus globaal alle bouten waar je niet vanaf de zijkant bij de kop kan komen, maar alleen van de bovenkant.

De doppen hebben een vierkant opname aan de achterkant, waarmee ze op een ratel, T-stuk, of wringijzer passen. De standaard maten hiervoor zijn 1/4" voor doppen tot zo'n 14mm, 3/8" voor doppen tot zo'n 22mm, en 1/2" voor doppen tot zo'n 27mm.

De doppen zijn standaard zeskant in vorm, en deze zijn het beste om bouten die erg vast zitten los te krijgen. Naast de gewone zeskant zijn er ook 12 kant doppen, met een soortgelijke vorm als de ringsleutels.

Buiten de zeskant vormen voor bouten, zijn er doppen voor zo ongeveer alle types schroefkoppen te vinden, bv. ook voor torx en inbus, en zijn er ook bithouders voor 1/4" (maar ook 3/8" en 1/2"), zodat gewone bits ook op een ratel gebruikt kunnen worden.

Voor goede merken van ratels en doppen, zie de aanbevelingen voor gewone sleutels.


Zaag
Voor een zaag bepaald de vertanding en de vorm van de vertanding wat je er mee kunt doen. Voor hard en droog hout is een fijne vertanding gewenst, zodat je nauwkeuriger kunt zagen. Voor nat hout (tak van bomen, bv.) is echter een groffe vertanding nodig met lange tanden, omdat kleinere tanden makkelijk vol kunnen raken met zaagsel en dan doet de zaag niet zoveel meer.

Voor metaal of plastic is een nog fijnere vertanding gewenst, en vaak zie je daar ook alleen kleine ribbeltjes op het zaagblad zitten.

Het aantal tanden wordt vaak aangeduid met tpi, oftewel teeth per inch. Globaal geldt dat minder tanden gebruikt worden voor het groffere werk, en meer tanden voor het fijnere werk.

Daarnaast staan de tanden vaak een beetje naar buiten gericht, zodat de zaagsnede breder is dan het zaagblad, omdat anders het zaagblad makkelijk kan klemmen in de zaagsnede. Zeker bij nat hout is dit een risico.

Een aantal vaak voorkomende vormen van zagen worden hieronder genoemd.
 • Handzaag: Een handzaag is de standaard type zaag. Het blad loopt taps toe, en de vertanding is niet al te grof. Omdat de tanden naar voren gericht zijn, moet gezaagd worden bij de duw beweging. Dit heeft weer als gevolg dat het blad dikker moet zijn om niet te gaan vouwen als gevolg van de duwkracht.
  Een handzaag levert niet de meest ruwe zaagsnedes op, maar ook niet de meest nette.
 • Japanse zaag: Een Japanse zaag is een type zaag waar de kracht wordt gezet bij de trek beweging. Het zaagblad kan makkelijker tegen zo'n trekkracht, en hoeft daardoor aanzienlijk minder dik te zijn, wat weer leidt tot dunnere en nettere zaagsnedes.
  Wel moet opgelet worden bij gebruik van een Japanse zaag dat er geen kracht gezet wordt bij de duwbeweging, want het dunne blad kan dan makkelijk buigen of zelfs breken.
 • Metaalzaag: Om niet heel veel weerstand te genereren, zijn zaagbladen voor metaal zagen altijd vrij dun, en omdat het materiaal zeer hard is, is de vertanding ook zeer fijn. Om te voorkomen dat zo'n dun blad erg makkelijk vouwt of buigt, zit het vrijwel altijd in een beugel geklemd. Er is vaak ook niet een vaste duw- or trekrichting voor metaalzagen.
  Het principe van een beugelzaag wordt ook wel toegepast voor houtzagen, met als voordeel dat het blad zeer dun kan zijn, maar met als nadeel dat de zaagdiepte beperkt is.
De Hultafors HBX schijnt fijner te werken als een Bahco Superior, maar beiden zijn prima handzagen.


Meetgereedschap
Meetgereedschap is een tamelijk breed begrip, want het hangt er helemaal vanaf wat je wilt meten en met welke nauwkeurigheid. Om een lengte te meten kun je een rolmaat of schuifmaat gebruiken, om te zien of iets recht staat gebruik je een waterpas en om te kijken of iets haaks is, gebruik je een winkelhaak.

Rolmaat: Een rolmaat is een soort zelfoprollende lineaal, dat gebruikt kan worden om buiten- en binnenmaten te meten. De meetband heeft doorgaans een holle vorm, zodat het stalen profiel niet direct knikt, maar een bepaalde afstand uitgeschoven kan worden voordat deze gaat knikken.
Aan het einde zit over het algemeen een haaks omgebogen tip, dat gebruikt kan worden om de rolmaat ergens achter te haken om de afstand vanaf dat punt te meten, en om ervoor te zorgen dat de rolmaat zichzelf niet direct oprolt.
Ze zijn te vinden in lengtes tussen de 1 en 10 meter. Voor het meten van lengtes groter dan tien meter wordt dikwijls een meetband gebruikt. Dat is een opgerolde platte band die op een haspel zit, en met behulp van een handslinger opgerold wordt.

Duimstok: Een duimstok is vaak een houten, of tegenwoordig ook vaak van glasvezel, opvouwbare lineaal. Een voordeel van duimstokken t.o.v. rolmaten is dat ze niet flexibel zijn, en daarmee soms makkelijker om te gebruiken.
Duimstokken zijn meestal te vinden in maten van 1 of 2 meter en in 4, 5 of 10 stukken op te vouwen. Sommige duimstokken hebben scharnieren op de uiteindes om zo uit te vouwen tot een platte maatlat, maar veel glasvezel duimstokken hebben andere scharnieren en hebben daarmee een aanzienlijk verloop in van de ene kant naar de andere kant. Vergelijk bv. dit type met dit type, respectievelijk.

Schuifmaat: Om iets kleins nauwkeuriger te meten dan met een duimstok of rolmaat, is er een schuifmaat. Vaak kan hiermee buitenmaten, binnenmaten, en dieptematen mee gemeten worden, meestal met een nauwkeurigheid 0,1 tot 0,2 mm.
Absolute top voor schuifmaten is Mitutoyo.

Waterpas: Als iets netjes horizontaal of verticaal moet staan, gebruik je een waterpas om het goed neer te zetten. Dit werkt met een buisje met een luchtbel, een zogenoemde libel, dat in een metalen frame gezet is zodat het over langere afstanden te gebruiken is. Het buisje met de luchtbel heeft een bepaalde kromming, waardoor deze alleen in het midden van het buisje blijft als het buisje (dus de gehele waterpas) recht staat.
De betere waterpassen hebben over het algemeen een nauwkeurigheid van 0.5 mm per meter.
Goede merken voor waterpassen zijn Stabila en Sola

Winkelhaak: Een winkelhaak is een gereedschap om iets haaks te zetten, of om te controleren of iets haaks is.
Een standaard winkelhaak is gewoon een stuk metaal onder een rechte hoek. Er is een norm die verschillende klasses van nauwkeurigheid definiëert, de DIN 875.
Dit type winkelhaak is typisch niet iets dat je voor thuisgebruik echt nodig hebt, en een blokhaak of schrijfhaak zul je waarschijnlijk vaker tegenkomen. Bij een blokhaak en schrijfhaak is de korte poot van de winkelhaak wat dikker, zodat deze makkelijk aangelegd kan worden aan een werkstuk om daar bv. een haakse lijn op af te kunnen tekenen. De schrijfhaak is in principe hetzelfde als een blokhaak, maar heeft ook een afstandsmaat op de lange zijde staan om een lengte haaks t.o.v. de zijkant af te kunnen meten / tekenen.
De winkelhaak wordt ook wel gemaakt met een voet (evt. ook verwijderbaar), waardoor deze ook kan dienen als een blokhaak.Is handgereedschap in eerste instantie wel overzichtelijk en behapbaar (tot je alle verschillende types leert kennen), is het bij electrisch gereedschap nog weer wat minder duidelijk, vaak.

Wil je bv. een apparaat op een accu of met een snoer, en als met een accu, ga je dan voor een 10.8 V, 14.4 V, of 18 V systeem? (Merk op dat Milwaukee en DeWalt, als amerikaanse merken, 10.8 V vaak neerzetten als 12 V max, en 18 V als 20 V max, waarbij het ene de gemiddelde spanning is en het andere de maximale spanning.)

Een 10.8 V systeem is over het algemeen kleiner en lichter dan de hogere systemen, maar de accu's hebben ook een lagere capaciteit (bij dezelfde Ah aanduiding). De 18 V systemen zijn vaak de krachtigste systemen (even de hogere voltage systemen buiten beschouwing latend voor dit topic), en hebben ook vaak het meest uitgebreide ecosysteem. Dat wil zeggen dat er meestal ook meer apparaten beschikbaar zijn in de 18 V klasse dan in de andere klassen. Dit hangt wel af van de fabrikant, overigens.

De 14.4 V systemen vallen hier een beetje tussen, maar lijken tegenwoordig vaak afgeslankte 18 V modellen op een lagere accuspanning, en hebben daarmee vaak geen tot weinig voordeel in gewicht en formaat t.o.v. een 18 V apparaat. Daarnaast is vaak het ecosysteem ook minder uitgebreid dan de andere klasses.

De keuze voor een apparaat op accu of bedraad is een wat persoonlijke keuze, sommigen hechten meer waarde aan het gemak van het draadloos kunnen zijn dan anderen. Het voordeel van een apparaat op accu is dat het makkelijker is omdat geen snoer nodig is. Het nadeel van een apparaat op accu is dan weer dat het gewicht (door de accu) hoger is, en dat ze voor dezelfde specificaties duurder zijn dan een bedraad model.

Deze overweging is voor (klop)boormachines niet zo'n punt, maar voor apparaten die veel vermogen vragen, zoals een boorhamer, cirkelzaag, of schuurmachine, wordt het verschil in prijs en gewicht al gauw een stuk groter. Daarnaast is de standtijd van de accu ook niet zo lang bij dit soort hogere vermogens.

Bij elektrisch gereedschap is het niet altijd zo duidelijk wat goede spullen zijn en wat niet. Kun je bij handgereedschap nog wel vertrouwen op een merknaam, bij electrisch gereedschap kun je hier nog wel eens de mist in lopen. Globaal zijn Makita, Bosch Blauw, Milwaukee, DeWalt, en Metabo normaalgesproken merken die goede spullen leveren. Helaas hebben bv. Makita en DeWalt ook een paar lijnen met kwalitatief mindere tools, maar die in een bouwmarkt gauw al net zoveel kosten als het betere spul in een webwinkel, en het onderscheid in de bepaalde series is vaak onduidelijk.

Nog een klasse hoger zitten merken als Festool en Mafell. Alhoewel Mafell vooral zaag- en schuurmachines levert, hun boormachines lijken Metabo's te zijn.


(Accu)boormachine
Een gaatje boren of een schroefje lekker makkelijk met een boormachine ergens indraaien, een boormachine is waarschijnlijk het meest gebruikte electrische gereedschap. Zoals altijd zijn er meerdere types boormachines voor verschillende doeleinden.

(Accu)boormachine: Een simpele boormachine om gaatjes in hout of zachtere steensoorten te boren, of natuurlijk om een schroefje ergens in te schroeven. Een gewone boormachine zal voor de meeste mensen een accuschroefboormachine zijn die makkelijk meegenomen kan worden en waar men zich geen zorgen hoeft te maken over de lengte van het snoer en het dichtsbijzijnde stopcontact.
Tegenwoordig hebben boormachines twee standen; een hard aandraaimoment voor het boren van gaten en een zacht aandraaimoment voor het schroeven van de schroeven. Daarnaast hebben ze meestal ook een slipkoppeling waarmee je in kunt stellen bij hoeveel weerstand de boormachine stopt met draaien. Dit is handig om bv. te zorgen dat schroeven niet zomaar in het hout verdwijnen.
Typisch heeft een gewone boormachine een spankop om boortjes in te zetten, maar ze zijn ook te krijgen met alleen een 1/4" bit aansluiting.

Boorhamer: Om een gat te boren in (gewapend) beton, kom je met een gewone (klop)boormachine niet erg ver. Een boorhamer geeft krachtige klappen tijdens het draaien om het beton kapot te slaan en is daarmee wat je nodig hebt voor beton.
Veel boorhamers zijn zogenoemde combihamers, die het hameren en het boren ook individueel af kunnen schakelen. Zo kun je met alleen hameren (ook wel de beitelstand genoemd) er ook een beitel in zetten en daarmee bv. tegels van een wand af beitelen. Of met alleen boren kun je ook voorzichtiger een gaatje boren.
Typisch heeft een boorhamer een SDS+ kop, waar alleen SDS boren en beitels in passen. Sommige combihamers hebben ook een verwisselbare kop, waarmee je voor de gewone boorstand (zonder hameren, dus) ook gewone boortjes kunt gebruiken.

Klopboormachine: Een klopboor ligt ergens tussen de gewone boormachine en de boorhamer in. Een klopboor slaat veel sneller dan een boorhamer, maar ook met veel minder energie. Dat maakt een klopboor vooral geschikt voor baksteen of andere niet al te zachte steensoorten, maar niet geschikt voor gewapend beton.
Zachte of poreuse steen- en betonsoorten is het beter om een klop/hamer functie helemaal niet voor te gebruiken.
Typisch hebben klopboren een gewone spankop.

Slagschroevendraaier / slagmoersleutel: Dit zijn strikt schroefmachines, niet geschikt om mee te boren. In plaats van continue vermogen af te geven zoals een gewone boor, werkt slagschroevendraaier principe door een veer aan te draaien, en die dan in één klap de energie op de schroef / bout over te dragen.
Hierdoor zijn de maximale koppels van een slagschroevendraaier een stuk hoger dan gewone boormachines, en zijn ze ook beter geschikt om vast zittende bouten of schroeven los te krijgen zonder de schroefkop te beschadigen.
De lichtere machines zijn vaak electrisch, veelal met een accu, maar de zwaardere machines werken vaak op luchtdruk.
Typisch hebben de lichtere machines een 1/4" bit opname, en de zwaardere machines hebben een 3/8" of 1/2" opname.
De klappen in de draairichting kunnen bits en doppen vaak wat minder goed tegen, en hiervoor zijn ook speciale impact- of krachtbits en doppen aan te raden.


Cirkelzaag
Een cirkelzaag is een zaagmachine met een roterende schijf. Voor verschillende inzetten zijn verschillende types met ditzelfde principe. Voor meer informatie is deze test van een aantal verschillende invalzagen ook zeer leerzaam, niet alleen om te zien welk apparaat het het beste doet bij welk onderdeel, maar vooral ook om te zien wat er allemaal voor mogelijkheden voor zijn.

Cirkelzaag: De simpelste uitvoering is de gewone cirkelzaag, zonder instellingen voor zaagdiepte.

Invalzaag: Eigenlijk hetzelfde als een gewone cirkelzaag, maar dan met meer mogelijkheden, zoals in ieder geval een instelbare zaagdiepte. Vaak hebben invalzagen ook de mogelijkheid tot zagen onder verstek, oftewel om onder een hoek iets af te zagen.
Om het zagen nauwkeuriger te maken, worden vaak ook lineaalsystemen meegeleverd (of zijn in ieder geval beschikbaar) voor invalzagen. Hiermee is het mogelijk om netjes in een rechte lijn te zagen en om preciezer van punt A naar B te zagen.
Linealen van verschillende fabrikanten zijn niet altijd onderling verwisselbaar, en daarnaast is er ook een uitgebreide markt aan linealen en aftekenhulpen voor houtbewerkingen. Denk hierbij aan merken als Incra, Veritas, en Woodpeckers.

Afkortzaag: Dit is een cirkelzaag die vastgemaakt is op een arm, welke weer aan een platform vast zit. Een afkortzaag is vooral handig om balken of niet al te brede platen netjes door te zagen (of af te korten). Dingen om hierbij op te letten zijn de zaagdiepte en hoever de arm uit te trekken is, wat respectievelijk bepaald hoe dik een plank of balk mag zijn om die nog door te kunnen zagen, en hoe breed de planken kunnen zijn die je nog door kunt zagen.


Schuurmachine
Het zal je ondertussen niet verbazen dat er ook verschillende types schuurmachines zijn voor verschillende toepassingen.


Ook wel afgekort als PBM, zijn dit de dingen die nog wel eens verwaarloosd worden, maar misschien nog wel belangrijker zijn dan de bovenstaande gereedschappen.

Gehoorbescherming
Schuim oordopjes: Meestal een soort van foam dat je kunt samenknijpen en in je oor kunt stoppen, waar het dan weer uitzet om zo het geluid van buiten te verminderen. Dit levert over het algemeen een heel behoorlijke reductie van het lawaai, en ze zijn ook makkelijk mee te nemen. Alhoewel ze wel zijn her te gebruiken, zijn het in principe wegwerp artikelen, en je koopt ze meestal ook in grotere hoeveelheden. Dat maakt het ook weer makkelijk om gewoon overal een setje oordopjes bij te stoppen, zodat je altijd iets van bescherming bij je hebt.

Oordopjes: In tegenstelling tot de schuimen oordopjes, zijn deze van een harder materiaal, en worden ze ook wel op maat gemaakt (niet altijd). Dit kan een nog betere geluidsreductie geven, en ze kunnen ook zo ontworpen worden dat bijvoorbeeld geluidsfrequenties in het gebied van normale spraak minder gereduceerd worden, zodat je ook met oordopjes nog een gewoon gesprek kunt houden.

Oorkleppen: Wellicht het standaard beeld dat de meesten hebben bij gehoorbescherming, met grote kleppen over de oren om het geluid te dempen. Je hoeft hiervoor niks in je oren te stoppen, maar je krijgt er wel warme tot hete oren voor terug. Voor brillendragers kunnen oorkleppen ook problemen geven met afsluiting, omdat de bril onder de kleppen past, en daarmee een geluidslek kan geven.
Sommige modellen hebben ook een ingebouwde radio om bv. praten op grotere afstand mogelijk te maken. Ook kunnen sommige modellen gecombineerd worden met een helm of volgelaatsbescherming.

Oog- en gelaatbescherming
Veiligheidsbril: Een veiligheidsbril is meestal een bril van een vorm van polycarbonaat, wat bescherming biedt tegen rondvliegende deeltjes. Andere materialen zijn ook mogelijk die bijvoorbeeld beter tegen chemicaliën beschermen.
Alhoewel een normale veiligheidsbril wel enige vorm van bescherming biedt, is het nog steeds mogelijk dat deeltjes tussen het gezicht en de bril door in de ogen komen.

Gelaatsbescherming: Een soort van veiligheidsbril, maar dan voor je hele gezicht. Dit geeft niet alleen bescherming voor rondvliegende stukken voor de rest van je gezicht, de kans dat er iets onder komt en in je ogen komt is ook een stuk kleiner. Wel zo'n veilig gevoel als bv. een zaagtafel vastslaat in een stuk hout of ijzer en er stukken met hoge snelheid langs je gezicht wegvliegen.
Naast een hard plastic versie (vaak ook polycarbonaat), zijn er ook versies met gaas, wat meer gericht lijkt op de groffere stukken, zoals er bijvoorbeeld bij gebruik van een kettingzaag of bosmaaier wel regelmatig rond komen te vliegen.

Adembescherming
Adembescherming wordt afgedekt door verschillende (EN) normen. Dit wordt ook opgesplitst naar verschillende verontreinigingen waartegen beschermd wordt, en ook het type van adembescherming.
Voor adembescherming waarbij een groot deel van het masker bestaat uit het filtermateriaal (stofkapjes, dus) is er de EN149 norm, welke drie klasses kent:
KlasseLimiet (bij 95 L/min luchtstroom)Lek
FFP1Filtert >= 80% van de deeltjes< 22%
FFP2Filtert >= 94% van de deeltjes< 8%
FFP3Filtert >= 99% van de deeltjes< 2%

Waarbij de filtering getest wordt met zowel droge deeltjes en olie deeltjes. De lek slaat op de lek van de lucht die gemiddeld tussen het gezicht en het masker op zou mogen treden.

Voor half- of volgelaatsmaskers, met verwisselbare filters, gelden andere normen. Voor stof is dit de EN143, en voor gassen of chemicaliën is dit de EN14387.
Voor stofdeeltjes is dit:
KlasseLimiet (bij 95 L/min luchtstroom)
P1Filtert >= 80% van de deeltjes
P2Filtert >= 94% van de deeltjes
P3Filtert >= 99.95% van de deeltjes

En voor gassen of chemicaliën bestaan verschillende klasses die tegen verschillende gassen beschermen, gecomplimenteerd met verschillende klasses voor hoeveel ze kunnen absorberen voordat ze niet meer effectief zijn.
Schadelijke stoffenBenamingKleur
Organische gassen and damping met kookpunt boven 65°CABruin
Inorganische gassen and dampen, m.u.v. carbon monoxideBGrijs
Sulphur dioxide en andere zure gassen and dampenEGeel
Ammonia en organische afgeleiden hiervanKGroen
Organische stoffen laag kookpunt (<65°С)AXGroen
Specifieke gassen gespecificeerd door fabrikantSXViolet
Nitrische oxide (NO / NO2)NOP3Blauw en wit

De letters in deze klassifisering worden ook nog gevolgd door een nummer, van 1 t/m 3, waarbij 1 een lagere absorptie capaciteit aangeeft, en een 3 een hoge absorptie capaciteit aangeeft.
Een filter met een A1P2 code zou dus bescherming bieden tegen organische gassen via een absorptie, en zou ook minimaal 94% van de stofdeeltjes tegen moeten houden.
Zie voor wat meer leesvoer ook hier en voor gasfiltering hier.

Stofmasker: Ook wel mondkapje in de volksmond, dit is niet de beste bescherming tegen deeltjes in de lucht. Stofmaskers zijn in principe wegwerp artikelen, alhoewel ze ook wel vaker te gebruiken zijn. Sommige stofmaskers hebben ook een ventiel om het ademen makkelijker te maken.

Half- of volgelaatsmasker: Typisch zijn half- of volgelaatsmaskers uitgerust met verwisselbare filters, waarbij typisch keuze is uit verschillende types die bescherming bieden in verschillende mate en tegen verschillende omstandigheden.
Een halfgelaatsmasker bedekt alleen de onderkant van het gezicht, met name de mond en de neus. Een volgelaatsmasker bedekt daarnaast ook nog de ogen.

Beschermingskleding
Algemenere kledingsstukken die ook ter bescherming (kunnen) dienen.

Handschoenen: Iedereen kent wel de tuin- of werkhandschoenen die je handen beschermen houden terwijl je in de tuin bezig bent of aan het klussen bent. Maar naast deze vrij simpele bescherming, die o.a. ook je handen heel houdt als je tegels moet sjouwen, zijn er ook veel andere types handschoenen die beschermen tegen verschillende dingen.
Zo zijn er ook handschoenen die tegen hitte beschermen, denk bv. aan iets simpels als ovenwanten, maar ook lashandschoenen. Of juist handschoenen die beschermen tegen koude. Er zijn ook chainmail handschoenen die beschermen tegen snijwonden, en handschoenen die beschermen tegen chemicaliën, zoals bv. olie resistente handschoenen.

Schoenen: Veiligheidsschoenen zullen de meesten wel kennen, de standaard schoenen met stalen neuzen. Alhoewel het niet persé stalen neuzen hoeven te zijn, aluminium, kunststof, of titanium komt ook voor.
Het zal weinig verbazen dat ook veiligheidsschoenen ingedeeld zijn naar verschillende klasses, zie ook onderstaande tabel. De algemene eis voor voor alle klasses is dat de neus een impact van 200 J moet kunnen weerstaan, en daarna een minimale hoogte van 14mm over moet blijven.
KlasseEisen
S1Veiligheidsneus en antistatisch, neemt energie op in de hiel.
S1PAls S1 met een onpenetreerbare tussenzool.
S2Als S1 met verhoogde waterafstotendheid / resistentie.
S3Als S2 met een onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel.
S4Als S1 maar dan gemaakt van kunststoffen en dus helemaal waterdicht.
S5Als S4 met onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel.

Fun fact: klompen zijn ook S3 gekwalificeerd.
Daarnaast zijn er nog specifieke andere dingen waartegen beschermd wordt, zoals hitte, koude, of bv. kettingzagen.De vraag is net zo breed als het antwoord zelf. Niet elk merk heeft een specialisatie in 1 specifiek onderdeel of gereedschapstype. Sommige maken enkel elektrisch gereedschap waar andere zich alleen richten op hand gereedschap. Hieronder is echter een korte opsomming van de hoofdkenmerken van de bekendere merken:

https://www.makita.biz/shared/images/site_id.gif

Iedereen ziet het wel eens in het krantje van de DHZ; Blauw met zwarte Makitas. Makita is een Japans bedrijf in professioneel gereedschap dat opgericht is in 1915. Makita staat wereldwijd bekend om haar kwalitatief hoogstaande producten. Dag in dag uit wordt er aan de kwaliteit van Makita gereedschap gewerkt om de beste prestaties te kunnen leveren. Makita staat ook bekend om de verfijnde technologieën die toegepast worden in haar apparatuur. Zo loopt Makita voorop in de introductie van lithium-ion-batterijtechnologie voor haar gereedschappen. Lithium-ion-accu’s hebben een zeer hoge energiedichtheid, hoog vermogen, geen capaciteitsvermindering door het opladen en een lange levensduur. Makita gereedschap dat over een lithium-ion-accu bezit kan uren achter elkaar gebruikt worden zonder opgeladen te hoeven worden. Daarnaast heeft Makita de Anti Vibratie Technologie ontwikkeld (AVT), die trillingen in het gereedschap reduceert. Onder andere boormachines en breekhamers beschikken over deze technologie om het werken met Makita gereedschap zeer aangenaam te maken. Naast de Anti Vibratie Technologie is Makita ook verantwoordelijk voor de Smart Impact Technologie (SIT, voor verhoogde productiviteit van boormachines) en het Super Joint Systeem (SJS, voor verbeterde veiligheid bij het gebruik van haakse slijpers).Zelfs de goedkopere varianten van Makita leveren veel waar voor hun geld en zijn kwalitatief goed in elkaar gezet.

En als je wilt weten hoe die naamvoering van Makita nou gaat:
Uncle Mel in "[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 2"

Model: 122333456

1 D = 4Ah en groter accu compatibel
1 B = Max 3Ah accu compatibel
1 niets =10,8V/12V OF met snoer

4 Z = kale machine
4 R = met accus en lader

5 Y = met 2x 1.5ah accu's
5 F = met 2x 3ah accu's
5 M = met 2x 4ah accu's
5 T = met 2x 5ah accu's
5 = niets in geval van 4=Z

6 J = met mbox
6 E = met koffer
6 K = met koffer Groot

22: Machines:

LX Comboset
LS Afkortzaag
TM Multitool
GA Haakse Slijper
GD rechte slijper
JR Reciprozaag
BO Excenterschuurmachine
HR Combihamer (hamerboor)
HP Klopboor
DA Haakse Boormachine
DF Boor-/Schroefmachine
TD Slagschroevendraaier
TW Slagmoersleutel
TL Haakse slagmoersleutel
FR Schroefautomaat
JV Decoupeerzaag
CS Cirkelzaagmetaal
SS Cirkelzaag
HS Cirkelzaag
PB Bandzaag
KP Schaafmachine
BN Brad Tacker
PT Pin Tacker
ST Nietmachine
CM Koffiezetapparaat
ML Lamp

Verschillende series machines:
• CXT lijn: 10,8V/12V-max series, in sommige gevallen compatibel met apparaten uit LXT serie (meestal radio's en lampen)
• LXT lijn: De 'prof' lijn machines die onderling compatibel zijn (in hetzelfde voltage, 14,4V en 18V zijn nog verschillende lxt lijnen).
• G lijn: duidelijk te herkennen aan de wit/grijze rand boven aan de accu's.
Dit is de bouwmarkt serie van Makita, en is niet zo uitgebreid, tevens nergens mee compatibel uit de CXT of LXT lijn.
• MT lijn: geen hele actieve lijn meer, maar nog te herkennen aan de oranje kleur.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/DeWALTLogo.png

Voornamelijk bekend door het iconische geel met zwart gekleurde gereedschap. Veel gebruikt in de bouw door met name de kwaliteit van het spul dat ze maken. Wat vele niet weten is dat het eigenlijk onderdeel is van Black & Decker. DeWalt, opgericht in 1936 in de Verenigde Staten door Raymond E. DeWalt, staat bekend om haar ruime assortiment aan krachtige gereedschappen voor zowel de professional als de doe-het-zelver. Met het Perform & Protect programma voorziet DeWalt haar gereedschappen van een label als ze aan één van de volgende criteria voldoen: minder vibratie (label VIBRATIES), gereduceerde stofinademing (label STOF) of innovatieve koppelbeheersing (label CONTROLE). Machines die met het Perform & Protect-logo VIBRATIES voorzien zijn, veroorzaken tot 50% minder trillingen, waardoor mensen minder snel vermoeid raken en langer achter elkaar kunnen doorwerken. DeWalt gereedschappen met het Perform & Protect-logo CONTROLE hebben een extra innovatieve veiligheidsfunctie voor de koppelcontrole in het gereedschap om daarmee de kans dat tijdens het boren het toestel vast komt te zitten te minimaliseren. Gereedschappen met het Perform & Protect-logo STOF staan garant voor een verminderde kans op stofinademing. DeWalt is ook verantwoordelijk voor de XLR technologie, die voor snellere boorprestaties en een langere levensduur van haar hamerboren zorgt.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Black_%26_Decker_logo.svg/250px-Black_%26_Decker_logo.svg.png

Black & Decker is een Amerikaans bedrijf opgericht in 1910. Bekend door zijn Oranje met Zwarte kleursetting een veel geziene verschijning in vele bouwmarkten. Waar het vroeger voor kwaliteit stond is het tegenwoordig meer doorsnee apperatuur voor de gemiddelde gebruiker. Eigen Huis & tuin zweert er bij (voor de camera tenminste) maar dat is meer sponsoring dan iets anders (aangezien ze achter de schermen met andere merken werken :+ )

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Panasonic_logo_%28Blue%29.svg/266px-Panasonic_logo_%28Blue%29.svg.png

Panasonic is een Japans bedrijf dat naast gereedschappen ook producten op de markt brengt op het gebied van airconditioning, autosystemen, beveiliging, video- en filmelektronica en meer. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben één of meerdere producten van Panasonic in hun bezit. Dat komt doordat ze wereldwijd bekend staan als een zeer betrouwbare partij die duurzame producten op de markt brengt van hoge kwaliteit. Bij Panasonic staan een aantal kenmerken centraal: draadloze flexibiliteit, compacte constructie, goed uitgebalanceerd en makkelijk bedienbaar. Deze kenmerken vindt u terug in de gereedschappen die zij voor de professional als de doe-het-zelver hebben ontwikkeld. Voor de productie van al hun producten maken zij alleen gebruik van de beste materialen en meest geavanceerde technologieën die er op dit moment beschikbaar zijn. Daardoor kunnen ze al decennialang topkwaliteit leveren en aan de uiteenlopende eisen van de consument voldoen.


https://www.metabo.com/t3/fileadmin/metabo/com_en/070_news/03_catalogue_logos/with_claim/Metabo_Claim_black_white.jpg

Metabo is een Duits bedrijf dat opgericht is in 1924 met het doel om professioneel gereedschap op de markt te brengen die aan de toenemende vraag van de sterk verbeterde technische wereld konden voldoen. Er wordt veel aandacht besteed aan het design van de Metabo gereedschappen, waar eerst in kaart wordt gebracht wat precies de behoeften zijn van de gebruiker. Er wordt vooral gekeken naar goede hanteerbaarheid, een lange levensduur van het product, optimale werking en een zo gering mogelijk gewicht van het gereedschap. De ingenieurs en productdesigners van Metabo zijn dag in dag uit bezig met het bedenken van nieuwe innovatieve Metabo gereedschappen, waarbij regelmatig ook ideeën naar boven komen die ver boven het begrip elektrisch gereedschap uitgaan.Vooral The Eagle is er erg fan van :+

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/fe/Milwaukee-tool-logo.png

Milwaukee produceert sinds 1924 innovatief en kwalitatief hoogwaardig elektrisch gereedschap voor zowel de professional als de doe-het-zelver over de hele wereld. Het succes van Milwaukee is sinds de oprichting afhankelijk van haar vermogen om aan de wensen van de klant te kunnen voldoen. Dag in dag uit zijn ze bezig met het waarborgen van de kwaliteit voor alle producten die zij op de markt brengen. Door continu onderzoek te doen naar innovatieve technologieën voor de toepassing in gereedschappen, zijn ze in staat om hun hoge kwaliteitsstandaard op peil te houden. De zorg voor kwaliteit houdt niet op bij producten en service, maar gaat uit van een totale kwaliteitsaanpak met volledige betrokkenheid en motivatie van de medewerkers van Milwaukee. Door deze aanpak, produceert Milwaukee al jarenlang gereedschappen die lang meegaan en de beste prestaties leveren voor zowel de professional als de doe-het-zelver.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/bf/Bosch-brand.svg/220px-Bosch-brand.svg.png

Bosch is een Duits bedrijf dat in 1886 door Robert Bosch werd opgericht en bekend staat om haar breed assortiment aan professionele en innovatieve producten. Duizenden werknemers over de hele wereld houden zich dagelijks bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten en verbetering van reeds bestaand Bosch gereedschap. Door voortdurende onderzoeken op het gebied van techniek en de toepassing hiervan voor de realisatie van nieuwe Bosch Blauw gereedschappen, is Bosch uitgegroeid tot een leider op veel verschillende technologische gebieden. Daarom heeft Bosch ook een koppositie behaald op het gebied van het aantal patentaanvragen. Voornamelijk bij Bosch Blauw gereedschappen, die uitblinken in kracht, gebruikersvriendelijkheid, milieuvriendelijkheid en veiligheid, zijn een groot aantal patenten verworven, het voornaamste bewijs van de creativiteit van de werknemers.


Wera; met name bekend voor zijn uitstekende bitjes en schroevendraaiers. Als je hier een setje van hebt hoef je de rest van je leven niet meer nieuw spul te halen.


Wiha is met name bekend om zijn bitjes en schroevendraaiers, net als Wera. Kwaliteits spul waar je een heel leven mee kan doen (en daarnaa ook waarschijnlijk) Te vinden bij o.a Hornbach.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Festool.svg/250px-Festool.svg.png

Festool ontwikkelt superieure kwaliteit elektrische en pneumatische gereedschappen voor zowel professionals als gebruikers met hoge eisen. Sinds de oprichting van het familiebedrijf in 1925, zijn kwaliteit en innovatie de hoogste prioriteiten. Meer dan 300 octrooien en meer dan 80 awards voor producten en bewijzen wat deze principes waard zijn. Mede dankzij deze awards is Festool een belangrijke speler op het gebied van gereedschap geworden. Innovatie door de jaren heen, heeft ervoor gezorgd dat Deze krachtige machines zijn dan ook uiterst geschikt voor elke klus!


FEIN vindt haar oorsprong in Duitsland en werd in 1867 opgericht door Wilhelm Fein en zijn broer Carl Fein. FEIN staat bekend om de productie van krachtige, duurzame en extreem betrouwbare elektrische handgereedschappen voor de metaal-, uitbouw- en automobielindustrie. Het gereedschap is zeer geliefd onder professionals. Dankzij de passie van de medewerkers van FEIN en de energie die zij dag in dag uit steken in het ontwerp van het beste gereedschap voor de industriële sector, wordt FEIN gereedschap over de hele wereld als maatstaf gezien voor prestatie en betrouwbaarheid. Als uitvinder van de elektrische handboormachine ontwikkelt FEIN sinds 140 jaar innovatieve oplossingen voor de praktijk, beproefd tijdens hard en ononderbroken gebruik in industrie en werkplaats. Door een omvangrijk kwaliteitsmanagement en een arsenaal aan goed opgeleide medewerkers, zorgt het bedrijf ervoor dat er alleen FEIN gereedschap op de markt gebracht worden die 100% voldoen aan hun eigen verwachtingen. Op die manier kan er voldaan worden aan de hoge eisen die door de professionals in de bouw en industrie gesteld worden.Hitachi Koki Co. Ltd., de fabrikant van medische apparatuur en Hitachi gereedschap, zal met ingang van 1 juni 2018 haar bedrijfsnaam veranderen in Koki Holdings Co., Ltd. Dit komt door de samenwerking met KKR, één van ’s werelds grootste privé investeringsmaatschappijen. Deze verandering zorgt voor een wijziging in de merknaam van de powertool gigant. Alle Hitachi producten zullen een nieuwe merknaam krijgen: HiKOKI [hai-koh-ki]. De naamswijziging naar HiKOKI zal ingaan vanaf 1 oktober 2018. De veranderingen liggen in lijn met het bedrijf haar internationale groeistrategie, die zich richt innovatieve technologie, een hoge betrouwbaarheid en het waarborgen van duurzaamheid. De producten zullen identiek blijven; alléén de merknaam zal gewijzigd worden.

Hitachi is een Japans bedrijf dat bekend staat om haar elektrische gereedschappen met verfijnde technologieën voor zowel de professional als de doe-het-zelver. Hitachi gereedschappen worden op een specialistische, weldoordachte manier geproduceerd en zijn door hun spectaculaire uiterlijk zeer gewild. Niet voor niets hebben ze in het verleden diverse malen de IF Product Design Award gewonnen, één van de meest prestigieuze design awards ter wereld. Hierbij wordt de aandacht naast schoonheid, gebruikersvriendelijkheid en originaliteit ook gericht op de kwaliteit en prijs van de producten. Hitachi staat verder bekend om het User Vibration Protection (UVP) systeem, een technologie die in ondere andere boormachines wordt toegepast om de vibratie drastisch te reduceren. In het midden van het machinehuis is een contragewicht tussen twee veren gemonteerd, waarbij de twee veren het contragewicht in een positie brengt om daar optimale balansverhouding mee te bereiken. Aan de bovenzijde van de handgreep worden er kunststof dempers geplaatst, waardoor de trillingen geabsorbeerd worden en de vibraties aanzienlijk worden verminderd. Talloze Hitachi gereedschappen maken ook gebruik van Lithium Ion batterijen, die 40% lichter van gewicht zijn, langer meegaan en minder schadelijk zijn voor het milieu.

https://www.hilti.nl/_ui/responsive/assets/images/logo_2016_sRGB.svg

Hilti is een bedrijf uit Liechtenstein dat bekend staat voor hun prijzige en kwalitatieve toestellen die gericht zijn op de B2B markt. Ontwerp, productie, verkoop, en service is bij vrijwel alle product inhouse gedaan waar meeste andere merken een deel hiervan uitbesteden aan andere partijen. Bij Hilti draait het vooral om de service voor, tijdens, en na de verkoop. Hierdoor zijn hun producten bijna altijd veruit duurder dan de concurrentie waardoor zeer weinig consumenten Hilti producten aanschaffen en je dit merk vrijwel niet tegenkomt in de schuur van iemand. Kom je het wel eens tegen, dan is er een grote kans dat het al om oud gereedschap gaat wat alsnog werkt.

Wij hebben in dit topic ook een vertegenwoordiger van Hilti, dus vragen over Hilti kan je direct aan hem stellen door DM of liever via berichtje in dit topic met een mention via "@Tankbuster"


Heb je een adresje dat je wel wilt delen? Goedkoop maar goed hout? Leuke adresjes voor gereedschap! Let us know!

https://tweakers.net/ext/f/M0XFF2VAIRzyVfUL8cV66Qm9/full.png

Grote webshop met veel pro-apperatuur tegen een scherpe prijs. Gratis verzending vanaf €20,-

https://www.toolstation.nl/ext/image/alpha/toolstation_logo.png

Geliefd om met name de scherpe aanbiedingen van Bosch Blauw accu boormachines en de scherpe prijzen die ze bieden. Goede site om eens te kijken voordat je naar de Gammel rent. Tevens een fijne plek om bulk schroeven in te slaan (Torx van het merk Spax bijv.) Bezorgt in heel Europa en voor BE en NL is het gratis verzenden vanaf 10 euro (daaronder €5,- )

https://www.toolnation.nl/skin/frontend/theme2016/default/images/logo.png

Biedt van alles en nog wat aan op het gebied van gereedschap. Heeft vaak toch wel de laagste prijs en een groot aanbod. Gratis verzenden vanaf €50,- excl. BTW

https://www.powersem.net/conrad-eps.jpg%5D

Welke Tweaker kent Conrad nu niet? Niet alleen voor de kleinere onderdelen om mee te klussen maar ook voor de boortjes, bitjes, schroefjes enz. Gratis verzenden vanaf €25,- met IDEAL


Oud NL bedrijf met een eigen reparatie dienst waardoor eventuele defecten sneller verholpen kunnen worden (itt terugsturen naar de fabrikant). Gratis verzending boven de €50,- Tevens handelen deze ook in onderdelen voor verschillende merken (met tekening) zodat je machines kan repareren.


Voor de meer 'exotische' merken die je niet in de doorsnee winkel vind (o.a Incra)

Baptist (www.baptist.nl), Dictum (www.dictum.com) en Dieter Schmid (fine-tools.com) zijn voor de meer ambachtelijke handgereedschappen die een klussert zou willen hebben en zeker de moeite waard om even te bekijken.

Duitse Webshops!


Wat van ver komt is goed zeggen ze wel eens en dat is met gereedschap heel vaak ook gewoon waar. Het loont zich om, ondanks de verzendkosten die er nog bij komen, even te kijken bij onze buren. Het kan soms wel oplopen tot 50 euro wat je aan verschil kan krijgen. Garantie is vaak toch middels de fabrikant zelf en zou dus geen probleem moeten vormen.


Ik denk dat Amazon geen introductie nodig heeft. Wat wel goed is om te weten, is dat ze vaak naar NL shippen en ook vaak hele scherpe prijzen bieden voor zowel verbruiksgoederen als machines. Even in de gaten houden dus als je wat zoekt!

https://www.elektrowerkzeuge-bender.de/skin/frontend/bender/default/images/header-logo.png

Verkoper van Bosch Blauw en Metabo spullen (geen andere merken). Verkopen alles van boormachines tot boortjes en afkortzagen. Verzendkosten naar NL zijn €11.90


Verkoper van Bosch (Blauw), Makita, Hitachi, Kunzer en Rupes. Wederom verkoopt deze all bedenkbare powertools met of zonder stekker van de eerdergenoemde merken. Verkopen tevens werkkleding. Verzendkosten naar NL zijn €15.90

https://www.rubart.de/images/rubart-logo-206x73.png

Verkoopt alle merken onder de horizon en meer. Uitgebreide winkel met veel opties aan spullen. Verzendkosten naar NL zijn € 6.95


Houtspeciaalzaak in Duitsland. Voor al het fijnere bewerkingsmateriaal. Verzendkosten naar NL zijn € 10.90

https://www.qy1.de/img/pictures/logo-en.png

At Fine Tools we offer a world-wide collection of the best hand tools available for carpenters, cabinetmakers, wood turners, carvers, and all other woodworking crafts. Take advantage of our website and enjoy browsing through our large selection of fine saws, planes, chisels, axes, drills, sharpening stones and lots of other state-of-the-art equipment. We also provide detailed descriptions and practical tips for all the tools we offer. Furthermore, you will find a wide collection of books, high-end garden tools, and an assortment of knives.. Verzenden geschied middels DHL en is €9.90


Duits shop met een groot assortiment. Levert ook naar Nederland. Levering geschiedt middels DHL tegen €10.00


Er zijn een aantal vragen die met enige regelmaat terugkomen in dit topic. Deze proberen we af te vangen in het FAQ gedeelte. Het is een WiP, dus kijk regelmatig of er nieuwe content is toegevoegd :Y


1. Voor het boren in beton, kan ik dan met een klopboor aan de gang of heb ik een boorhamer nodig?
Claims dat je met een klopboor 'ook best wel goed in beton kan boren' zijn pertinent niet waar :( Dat kán je namelijk niet en dat wil je de buren ook niet aandoen. Tenzij het 'peperkoek' beton is of gasbeton; dan wil je juist zo subtiel mogelijk aan de slag. Neem dan een normale boor omdat anders de steen kan breken. Hier is Ike om het nog eens uit te leggen:
Disclaimer: Eventuele (fanboy) fouten kunnen er uit gehaald worden. Op of aanmerkingen voor de TS hoor ik uiteraard graag!

[Voor 3% gewijzigd door Notna op 12-11-2019 22:08]

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:53

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Oogje schreef op zondag 14 juli 2019 @ 07:58:
@Notna Hitachi ff veranderen in Hikoki?
Ik hou niet van verandering, dus Hitachi blijft Hitachi :(


:+ Ik pas het maandag aan...

https://www.gereedschapce...uws/hitachi-wordt-hikoki/

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:53

Notna

Where are you?®

Topicstarter
PcDealer schreef op dinsdag 16 juli 2019 @ 00:01:
Een aantal plaatjes doen het niet in de ts @Notna @McGryphon @henkie196
Hmmm precies 3 stuks onderaan idd. Ga ik fixen :)

Edit: Done!

[Voor 3% gewijzigd door Notna op 16-07-2019 10:26]

Xbox Live ID:Notna8310


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Ik heb ook wel van die sets (lange en korte L-sleutels), maar moet zeggen dat ik ze weinig gebruik. Had ze laatst eens gepakt omdat ze makkelijker bereikbaar lagen, maar toch daarna maar weer de bitratel gepakt, is toch een stuk makkelijker, zeker omdat toen de hoek die ik kon maken niet zo heel groot was.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Een paar tienden per twee weken? Dan zou ik nog eens kijken of je niet ergens een schroef in je banden begraven hebt zitten. Ik verlies misschien een paar tiende bar per half jaar in mijn banden.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:53

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Ossi schreef op woensdag 24 juli 2019 @ 09:01:
Deeltje drie van deze topic reeks moet nog opgenomen worden in de topic start. @Notna
Nope! en de reden daartoe is dat de eerste 2 delen in TL stonden, waardoor ik deze topicreeks niet kan linken daarna. Echter is Deel 3 wel in de goede plek en kan ik daarom er wél naar linken.

Ergo; het is prima zo ;) Maar ik zal even een disclaimer plaatsen in het top stukje

Xbox Live ID:Notna8310


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Twijfels schreef op zondag 11 augustus 2019 @ 11:34:
Bedoel je met inbusset gewone stiftsleutels of inbus doppen?
Bedoel je met sleutels: steeksleutels, ringsleutels, ringratels? Setje steekringsleutels zijn praktischer, maar ook weer stuk duurder dan dezelfde maten als steeksteeksleutel
Schroevendraaier set = bitschroevendraaier met bitjes?

Ik ben zelf heel erg tevreden over mijn Stahlwille gereedschap, dit zou dan wellicht een mooie zijn:
https://www.amazon.de/Sta...9059031&s=gateway&sr=8-29
Daar zitten inbus doppen ook bij. Mocht je stiftsleutels bedoelen: https://www.amazon.de/Wer...65515760&s=gateway&sr=8-3
Schroevendraaier: https://www.amazon.de/HAZ...bit+sc%2Caps%2C142&sr=8-3 met een willekeurig setje bitjes (heb je die niet al zelf? Anders is Wera een aanrader voor degelijke bitjes met een goede prijs)

Of Gedore: https://www.amazon.de/Ste...69059031&s=gateway&sr=8-5
dan moet je alleen nog een set sleutels er bij hebben, komt wel in de buurt van je €400.

Sleutels kan ik nu niks voor zeggen, is nogal afhankelijk van wat je wilt zoals hierboven gevraagd. Een setje Gedore Red o.i.d. is goedkoop, maar imo niet gemaakt voor het leven zoals je vraagt. Daarnaast specifiek wat je noemt in één koffer, en dat van een goed merk gaat ook niet zomaar lukken denk ik.

Makita is mooi spul voor elektrisch gereedschap etc, maar voor handgereedschap (ook gezien de prijs) zou ik er niet mega veel vertrouwen in hebben.
Allemaal mooi spul dat je linkt, en als je het in euro per jaar uit drukt is het ook allemaal zo duur niet meer, maar waarschijnlijk nog wat aan de dure kant voor iemand die kennelijk nog niet precies weet wat hij wil (welke maten mogen er zeker niet missen in zo'n set, bv.)? Ik heb zelf ook Stahlwille en Gedore spul, en vind het wel de investering waard, en zeker in vergelijking met het elektrische spul heeft het een stuk langere levensduur (en kost het relatief ook niet zo veel).

Maar om eens een wat goedkoper alternatief als optie aan te dragen, deze Proxxon set is een stuk betaalbaarder en ook redelijk volledig. Inbus gaat wel maar tot 6, zou ik niet genoeg vinden, maar hangt helemaal af van wat hij nu precies zoekt. En Proxxon is gewoon goed middenklasse spul. Vergelijkbaar met Sonic of TengTools in kwaliteit, maar heb nu even geen zin om van die merken vergelijkbare sets op te zoeken ;)

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Twijfels schreef op zondag 11 augustus 2019 @ 15:48:
Volledig mee eens. Echter, iemand die een set voor het leven koopt en aan fietsen + auto's wat wil sleutelen doet er dan beter aan een grotere set te halen, zeker als je het handig in één koffer wilt houden. Anders koop je dadelijk een andere fiets en mis je de doppen die je in eerste instantie niet nodig had -> andere koffer kopen? >:)

Mijn voorkeur is ook een basisset kopen van een goed merk, en mocht je iets bijzonders missen dit los bij te kopen, maar dat werkt niet goed met één koffertje. Als hij duidelijker kan specificeren wat ie precies wilt hebben kunnen we hier ook beter adviseren :)

Voor iemand die beperkt sleutelt zou ik ook eerder aanraden naar Proxxon/Sonic/TengTools te kijken ja, maar daarbij zou ik niet direct zeggen dat het een set voor het leven is (hoewel goed mogelijk dat het lang genoeg overleefd).
Je kan het beter in één goed doen, ben ik zeker met je eens. Maar daarom ook wel belangrijk dat je zeker weet wat je wilt hebben. Maten als 12, 15, 16, en 18 zitten niet in alle sets, maar kunnen voor sommige auto's en voor fietsen onmisbaar zijn. Inbus 7 zul je als bit of L-sleutel bijna niet tegenkomen, maar wil je wel hebben als je aan de remmen wilt klussen (deze maat zie je dan wel weer vaker in doppensets).

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
AyeAyeCaptain! schreef op zondag 11 augustus 2019 @ 21:42:
Gedore Red set gebruikt om de klem tussen de eind/midden demper los te maken, dit ging wel goed (zat wel aardig vast). Doppen zien er nog uitstekend uit.

Verder hier en daar een fietszadeltje hoger gezet / vastgedraaid.

Gereedschap is echt zo handig.
Mijn vriendin was eerst niet overtuigd van mijn aankopen maar nu inmiddels steeds vaker wel :) :)
Het voordeel van een uitgebreide set gereedschap is dat ik niet gauw mis grijp als ik iets nodig heb. Mijn vrouw kan dat ook waarderen :>

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Broabander schreef op maandag 12 augustus 2019 @ 11:59:
Qua doppenset heb ik enige tijd geleden deze aangeschaft;

https://www.amazon.de/Haz...65600920&s=gateway&sr=8-1

Zit qua prijs een beetje 'in het midden' van een Stahwille vs Proxxon set. Wel alleen maar doppen en verlengstukken (en een paar bitjes)

Voor inbusset (als je inbusdoppen bedoelt?) evt deze erbij; https://www.amazon.de/dp/...sc=0&ref_=lv_ov_lig_dp_it

Voor 'sleutels' werk ik vnml met ringratels, de volgende set bevalt mij persoonlijk goed (en wordt qua kwaliteit ook goed bevonden in m.n. Amerika); https://www.amazon.de/gp/...tle_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

EDIT: zie nu dat je iets zoekt in een koffer, daar kan ik je helaas niet mee helpen. Misschien een losse rolkoffer overwegen?
Mooi spul, die Gearwrench ringratels, zou ik ook nog wel overwegen als ik meer / iets nieuws nodig zou hebben. Voor moeilijk bereikbare plekken in een motorruimte is wellicht die set met scharnierende ratel nog iets handiger, alhoewel ik me daarbij wel altijd wat ongemakkelijk zou voelen als ik er meer krach op zou moeten zetten.

Ik heb ook min of meer iets soortgelijks van Hazet als dat jij hebt, maar dan in een losse set voor 1/4" en 1/2". Goeie bits, en doppen en ratels. Eén van de verlengstukken daarvan was bij mij wel DoA.

Zo'n inbusset als die jij linkt heb ik ook, maar dan met torx er bij. Is mij tot nog toe altijd goed bevallen, en lekker compleet. Heb me wel altijd afgevraagd waarom een tx40 nog op 1/4" is, maar inbus >6 is alleen maar op 1/2" beschikbaar. Heb wel regelmatig wens gehad voor een inbus 8 op 1/4" (maar daar heb ik dan maar wat bits voor).

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
MeMoRy schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 17:13:
a) linkse boor. Ik zie metaalwerkers online in ieder geval vaak linkse boren gebruiken. Carbide boren als het gehard staal betreft (al is er een kans dat je je dure carbide boor sloopt zodra de schroef losschiet). Linkse boren kan je waarschijnlijk bij de fabory halen (sowieso goed bij fabory te vragen naar schroefverwijdersets).

b) ik heb al veel succes gehad met de werckmann schroefuitdraaiset bij de action. poepkwaliteit, maar voor die prijs is het het proberen waard.

c) gebruik een klein slijpschijfje (of andere dremel tool) om een sleuf of kruis in de kop te frezen. Zo kan je hem weer losdraaien met een schroevendraaier

d) zet een puntbeitel op de rand van de schroef en geef wat klappen met de draad mee, zodat je hem wat lost. de rest kan je met een tang losdraaien.

vergeet niet kruipolie te gebruiken... doet ook altijd wonderen.
Puntje d) deed me denken aan dat ze daar echt slagschroevendraaiers voor hebben. Zoiets, niet de wat vaker voorkomende elektrische of pneumatisch versies. Sommige mensen zweren ook bij een slagsteek- of slagringsleutel, voorbeeldje.

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:53

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Ik had een soortgelijke post al gepinned, maar zal het ook in de TS verwerken :Y

Xbox Live ID:Notna8310


 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:53

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Staat er in, onder het kopje van Maikta :Y

Xbox Live ID:Notna8310


 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:53

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Annuk schreef op maandag 19 augustus 2019 @ 11:12:
[...]


Dat was in het vorige deel, daar had ik em ooit eens gepost ;)

Edit:
Je hebt Deel 3 nog niet in de TS staan als link.
Notna in "[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 4"

Heb ik een disclaimer toegevoegd, gaat het nog niet goed :N :+

[Voor 8% gewijzigd door Notna op 19-08-2019 11:17]

Xbox Live ID:Notna8310


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Anoniem: 639074 schreef op maandag 26 augustus 2019 @ 17:08:
Ik bedoel, van Veritas zijn ook prachtige beitels te koop in een PM-V11 kwaliteit, veel beter kun je amper vinden. _/-\o_
Die moet ik eens onthouden als ik wat goede beitels nodig heb.
Een linkje naar deze set zoekt voor iedereen wel zo makkelijk. ;)

Gezien de prijs van deze set, kun je ook naar losse tangen kijken, van Knipex bijvoorbeeld.
Dan kies je meteen wat je echt nodig hebt.

Een set steek/ringsleutels van bijv. Gedore, of Facom erbij, plus een uitgebreide set schroevendraaiers van Wera en je bent al snel goedkoper uit.
Check daarvoor Amazon.de eens

Heb je ook een doppenset nodig??
Ik denk dat hij deze bedoeld?

Voor dat geld zou ik inderdaad eerder kijken naar wat losse sets. Steek-ringsleutels van Gedore, schroevendraaiers van Wera (PB Swiss zit misschien ook wel in het budget), en wat mooi spul van Knipex. Koffertje van Parat (zeker op amazon.de kijken, scheelt echt veel met NL webshops) om alles netjes op te bergen.

Niks mis met Beta, zeker voor doppen en sleutels goed spul, maar zo'n koffertje zit vaak een boel in dat je niet nodig hebt, en ook een boel dat je wel nodig hebt zit er niet in. Plus wat gaat je doen als je iets extra er bij koopt en het past niet in je mooie koffertje?

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Wel eens met wat KillaZ zegt. Tenzij je heel graag die Mboxen wilt hebben, en alles wilt stapelen (wellicht ook een steekkarretje nodig), zou ik eerder andere opbergoplossingen zoeken.

Die Mbox met bits en een paar dopjes zou ik sowieso niet nemen, ik heb de indruk dat je daar veel betaald voor wat chinese kwaliteit bitjes en boortjes. Plus dat er aardig wat dubbel in lijkt te zitten voor de doppen en bitjes. Zou gewoon een mooie set (of sets) met bitjes van Wera opzoeken (op amazon.de meestal best gunstig geprijst).

Zo'n gereedschapskist als die P-84137 is in mijn ervaring ook niet zo praktisch, moet altijd zoveel zoeken als ik iets nodig heb daarin. Als de steeksleutels er los in liggen heb ik ze meestal wel bijna allemaal in de hand gehad voordat ik degene heb die ik nodig heb. Zoiets als die Beta koffer is dan een stuk overzichtelijker (of zoiets van Parat).

Heb zelf ook zo'n koffer, enige nadeel ervan is dat het zo'n 20 kg weegt, maar ja, dat heb je met gereedschap.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Boudewijn schreef op woensdag 28 augustus 2019 @ 12:17:
Gezien ze uit China komen en Wera een kwaliteitsmerk is denk ik dat je namaak hebt gekocht. Ik heb ook Wera materiaal en als je daar normaal mee omgaat, of zelfs met wat verstand mishandelt is er niets aan de hand. Zeker niet na 1 laptopje (12 a 15 schroefjes los, 12 a 15 vast?).
Zou ik niet zo zeker van zijn, Wiha (niet Wera) had een paar jaar geleden behoorlijk wat kwaliteitsproblemen, weet niet of dat ondertussen beter is geworden, maar ik zou er niet zonder meer vanuit gaan dat Wiha spul persé kwaliteit is. Beetje net als met Hazet, als er geen made in Germany op staat, is er een goede kans dat het complete brol is.
breagor schreef op woensdag 28 augustus 2019 @ 15:00:
Ik ben inmiddels wat los gereedschap uit aan het zoeken, nu heb ik nog wel even een (noob?) vraag mbt schroevendraaiers:

Ik wil eigenlijk niet mijn hele koffer vol hebben liggen met tig schroevendraaiers, maar wil wel graag de meest gangbare sleuf, kruiskop en pozidriv maten erin hebben.
En tevens ook nog een kruis en sleuf VDE schroevendraaier.

Om het aantal te beperken: is er eigenlijk een reden om niet de hele set standaard in VDE uitvoering te kopen? Maw: Zijn er voordelen om de "niet elektra" klussen toch met een gewone te doen? (zijn de VDE uitvoeringen bijv. minder sterk?)
Zoals al voorgesteld, een bithouder en (een aantal) bitset(s) is het meest compact en betaalbaar. Hoef je ook niet direct een koffer vol met schroevendraaiers te hebben, en de bits kun je ook gebruiken op een (bit)ratel of op een schroefmachine. Zo'n (bit)ratel is wel fijn als je een keer wat meer kracht moet zetten, vooral voor torx of inbus, bv.

Voor compact en VDE, kun je ook aan Kraftform Kompakt VDE denken. Zou wel altijd de slim versies nemen voor VDE, anders heb je kans dat de isolatie in de weg gaat zitten voor wat dieper gelegen schroeven.

Mocht je met bits vaak er tegen aan lopen dat je vanwege de bithouder niet bij een dieper gelegen schroeven kunt komen, zou je ook een klingenset kunnen overwegen. Voor deze specifieke klingset is zelfs een losse bithouder kling voor beschikbaar, heb je maximale flexibiliteit. Neem er ook een extra handvat bij voor minder te hoeven wisselen, en zodat je twee dingen op elkaar kunt draaien, als nodig. Lijkt ook behoorlijk goed op een gewone schroevendraaier (die Wera VDE set ook, trouwens, is eigenlijk ook een klingenset), dus is je vrouw er misschien ook tevreden mee.

Er zijn overigens ook geïsoleerde bithouders (heb er zelf deze), maar is technisch gezien niet VDE, want ik denk dat daarvoor ook de bits geïsoleerd zouden moeten zijn.

[Voor 5% gewijzigd door henkie196 op 28-08-2019 18:15]


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Qua compactheid en volledigheid komt een klingenset inderdaad het dichts bij een volledige set normale schroevendraaiers.

Ter illustratie, de twee rol etuis aan de linkerkant dekken voor mij min of meer een volledige range af voor sleuf, PH, PZ, torx, en inbus (inclusief de kleine maten, zoals PH00), met een assortiment aan klingen. Inclusief een kling voor bits, en een kling voor 1/4" doppen. Best compact en volledig (alhoewel je de bits toch wel nodig gaat hebben voor een schroefmachine, dus waarom niet meteen een bithouder en bitratel er bij aanschaffen?).

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
kabeltjekabel schreef op woensdag 28 augustus 2019 @ 23:31:
Schroeven die onderin een gat zitten kun je geeneens te pakken krijgen met zo'n set van handvat met bithouder met los bitje. Dan blijft het steken bij de bithouder. Wat nog wel kan is het handvat los en dan de bitjes veel langer... dan kom je op het systeem van PB met de wisselklingen. Maar dan heb je dus een relatief klein handvat bij de grotere klingen en een te groot handvat bij de kleintjes. Wel erg compact om mee te nemen.
PB Swiss heeft ook een serie met een kleiner handvat voor de kleine maten, de PB53 serie, met een soortgelijke grip als dat ze hebben voor hun kleine schroevendraaiers. Voor het grotere werk hebben ze ook een andere serie, de PB225 serie, met een handvat dat kan omklappen. Alhoewel je waarschijnlijk dan beter gewoon een ratel er bij kan pakken.

[Voor 9% gewijzigd door henkie196 op 29-08-2019 08:29]


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Dit vind ik persoonlijk hele fijne handvaten:

https://static.pbswisstools.com/fileadmin/_processed_/c/b/csm_FOT_PRO_STA_PB6400-20-100-2900__SALL__AING__V1_d2c589325a.jpg

Is van acrylacetaat (hard plastic), dus makkelijk schoon te maken (als je met olie werkt, bv.). De grip zelf ligt fijn in de hand, en ik merk niet dat ik minder kracht hiermee kan zetten dan met een softgrip van bv. Wiha. Als ik zoveel kracht moet zetten, is het waarschijnlijk toch tijd voor een T-grip of ratel.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
kabeltjekabel schreef op donderdag 29 augustus 2019 @ 15:23:
Klopt, maar die hebben een nog beperkte range van klingen dan de PB215
Dat is zo, maar ik heb toch liever zo'n klein handvat als een PB53 voor een TX6 schroefje. Wel vind ik het een groot nadeel dat ze voor die PB53 teleskop serie geen PH000 of TX5 hebben. Zo moet ik voor sommige dingen toch nog weer naar andere schroevendraaiers grijpen.
Ja, de PB Classic en PB Multicraft hechten zijn van dat materiaal. Nadeel; als je ze opsluit gaan ze stinken...
En niet kleurgecodeerd, op het groene handvat bij Pz na.
Mijn andere schroevendraaiers zijn ook niet kleur gecodeerd, mis het niet echt. Dat van het stinken is me niet opgevallen. Heb dat eigenlijk alleen bij sommige koffers of kasten gehad, nooit echt bij gereedschap.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
kabeltjekabel schreef op vrijdag 30 augustus 2019 @ 14:54:
Ja, en ook geen PH2, waar computers veelal mee in elkaar zitten.

Als je die Classic hechten opsluit in hun etui en dan in een luchtdichte koffer... dan ruiken ze wel flink als ze weer bevrijd worden. ;)

Gewoon in een kierende kist inderdaad niet.
Voor PH2 zou de kop ook breder zijn dan de steel die je op zo'n PB53 handvat kan zetten, lijkt me niet echt praktisch. Plus, daarvoor hebben ze een combinatieset van die PB53 met PB215 klingensets ;)
breagor schreef op zaterdag 31 augustus 2019 @ 09:58:
Inmiddels heb ik de knoop doorgehakt mbt mijn schroevendraaier dilemma :-)

het is geworden:
- een setje handschroeven draaier waarin de gangbare typen/maten inzitten: wera 335/350/355/6:

[Afbeelding]

- een compact VDE setje met spanningzoeker: wera kompakt VDE 16 slimline:

[Afbeelding]

- en nog een bit setje voor de exotische koppen, of voor wanneer meerdere mensen dezelfde draaier nodig hebben: Wera Kraftform kompakt 70:

[Afbeelding]

Voor de rest wordt de koffer gevuld met een combinatie van voornamelijk Wera en Stahlwille gereedschap, al met al wel wat duurder dan ik van plan was, maar als het goed is heb ik straks een aardig complete set die de rest van mijn leven mee moet kunnen.
Dus ben er blij mee, nu wachten tot de pakjes binnen gaan stromen (veel geshopped voor de laagste prijs, dus bij veel verschillende zaken gehaald).

Zitten nu oa. in:
- boven genoemde schroeven draaiers

- ringsteek sleutel zet (https://products.wera.de/en/joker_joker_joker_set_11.html)

- 1/4"doppen set (https://products.wera.de/...tchets_1_4_8100_sa_6.html)

- tangen set (nijptang, waterpomp, moersleutel, combinatie, langbek en zijsnijder): van Stahlwille (oa: https://www.stahlshop.nl/...e-96838179-tangenset-tcs/)

- hamer en zaagje (beta en Stahlwille)

- inbus sleutels van Wera (kort, lang en torx)

- kabel schaar en mes van Stahlwille

- multimeter van Kyoritsu

- schuifmaat (Stahlwille) en rolmaat (Makita)

Moet ik even mee toe kunnen hoop ik.
Gefeliciteerd :)

Maar ik zou eerder de sleutels en ratels van Stahlwille halen, en dan de tangen van Knipex. Ieder z'n ding waar die goed in is, en voor schroevendraaiers is dat Wera, maar voor sleutels en ratels is dat Stahlwille, en voor tangen is dat Knipex. En voor hamers is dat Picard of Peddinghaus. Qua zaag is een Hultafors HBX top.

Met een bitratel en ratel-bit-schroevendraaier gebruik ik eigenlijk nooit meer die L-sleutels, ondanks dat ik ze wel heb.

En je kan er mee toe, totdat je weer wat anders nodig hebt ;)

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
kabeltjekabel schreef op zaterdag 31 augustus 2019 @ 18:30:
De L-sleutels zijn voor sommige toepassingen de enige die bruikbaar zijn. Om dezelfde reden heb ik nu ook een set extra lange L-sleutels met 100 graden. De korte poot van de L extra kort.
Voor beperkte hoogte doet een compacte bitratel het vanaf een bepaalde maat beter, qua lengte kom je met een schroevendraaier ook een behoorlijk eind. Er zullen best gevallen zijn waar een L-sleutel wel handig is, maar ik pak ze in de praktijk niet zo vaak.
Klopt. Maar ik heb de boel nu wel zo'n beetje compleet met vast handvat. Was het toch een beetje zat dat klingen wisselen en het blijven hangen van de kling in de schroef, etc.

Voor het kleine grut deze set gehaald;
https://www.hugoschipper....rset-swissgrip-aktie.html
Voor de normale maten deze;
https://www.hugoschipper....raaierset-aktie-2015.html
Aangevuld met nog wat losse (TX 30, PZ3, etc.)

En toen ik later de VDE Slim draaiers zag (nieuw in PB programma) heb ik die ook gehaald :+

Bonnetje snel doorslikken en verder van genieten :+
Mooie sets, en het was me laatst ook opgevallen dat PB Swiss (eindelijke) die VDE slim schroevendraaiers had. Het is aan de ene kant wel makkelijk om alles gewoon los te hebben, aan de andere kant heb ik gewoon geen ruimte om het zo op te hangen, laat staan als ik de boel mee wil nemen.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Lezparanza schreef op woensdag 4 september 2019 @ 13:21:
slagdoppen, dat was dus de term die ik nodig had. Het gaat om dagelijks gebruik voor 3 maanden lang, dus dan mag het best wel kwaliteit zijn. Thanks!
In principe zou ik verwachten dat slagdoppen van Proxxon of Tengtools het ook wel zonder problemen zo lang uit zouden moeten kunnen houden. Maar als je graag goede kwaliteit wilt, Stahlwille en Gedore (niet Red) zijn top of the line, dus daar kan je niet mis mee gaan. Even opletten, gewone doppen zitten vaak vast op een bolletje in de ratel, maar een slagschroevendraaier heeft dat niet, misschien heeft die een stiftje op een veer op het vierkant, anders kan het zijn dat je een losse borgstift nodig hebt (met borgring).

Bahco zou ik trouwens niet naar kijken, heb geen goede ervaringen met hun doppen.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Voor het trekken zelf lijkt een waterpomptang me wel wat makkelijker, maar als je nog wilt proberen om de schroef er een stukje uit te draaien (eruit trekken van schroef lukt mij in ieder geval niet zo goed), dan heb je zeker wel een griptang nodig. Sowieso wel handig om een griptang te hebben.

Als een schroef met afgebroken kop nog vast zit in het hout, knip ik meestal gewoon het uitstekende deel er af (met een Knipex Cobolt), en tik de rest een beetje vlak met een vuistje.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
@s0ulmaster, moeten het schroevendraaiers en L-sleutels zijn? Anders zou je ook kunnen overwegen om een bitset te halen, fijne bitschroevendraaier en een ratel er bij, en je hebt dat stukje afgevangen.

Afhankelijk van wat je nu hebt zou je ook kunnen overwegen om iets anders te proberen, zoals een setje VDE schroevendraaiers (of zo'n VDE klingenset). Dan is het niet alleen maar dubbel.

Voor steek-ringsleutels kun je ook kijken naar iets als Proxxon, is goed betaalbaar en goede kwaliteit.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
s0ulmaster schreef op maandag 9 september 2019 @ 09:02:
@henkie196 Heb in mijn werkplaats ook al wel wat VDE spul, maar kan ik inderdaad eens naar kijken.
proxxon had ik nog niet naar gekeken, maar nu je het zegt inderdaad wel de moeite waard om ff te shoppen.

@Vitamine gewoon in en rond het huis. In mijn geval is dat mijn 5 fietsen, mijn muziekisntrumenten en de standaard dingen aan je huis (elektrawerk dingen in elkaar zette - aan de muur bevestigen e.d.)

@Pyramiden 15 en 17 zijn bij mij toch echt wel veel voorkomende maten hoor. 2 sleutels die ik echt niet kan missen, net als 13 -12 en 10. 6 en 19 zou ik wil zonder kunnen mocht het nodig zijn.

Tel ik alles op kwam ik gisteren op iets van 180 euro, wat me toch iets te gortig werd, maar ik zie voor 65 euro op amazon ook een setje die wel alles heeft, die had ik nog niet op andere websites voor een dergelijk bedrag gezien. Dan ben ik er wellicht al.
Moet denk ik wel lukken, ik zie bv. deze Proxxon 6-19 ring-steeksleutel set (geen 16 en 18, even voor jezelf bepalen of je die nodig hebt of niet), en deze Wera VDE Kraftform Kompact set. Er staat geen torx in de omschrijving op amazon, maar volgens het produktnr dat er bij staat zou het deze set moeten zijn, die slimfit is, en ook 4 torx klingen zou moeten hebben (TX10 - TX25).

Dan zou er nog een ruim budget voor wat inbussleutels (alhoewel ik die zelf bijna nooit meer gebruik, pak eigenlijk altijd de bitratel + bits).

Kan je er misschien zelfs nog een mooie Knipex combinatie- en kniptang bij doen in het budget, zou thuis niet zonder kunnen.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
s0ulmaster schreef op maandag 9 september 2019 @ 11:07:
@henkie196 Die proxxon set zat ik ook al even naar te kijken. Die wera set is msschien nog geen slecht idee. Ik ben geen grote van van "bitsets" maar wellicht dat deze set wel leuk is en hij lijkt ook redelijk compleet voor een mooie prijs.
Is technisch gezien een klingenset, niet een bitset, maar zelfde idee, inderdaad. Voordeel van zo'n relatief compacte set is dat je die eventueel ook gewoon in een keukenla kunt leggen voor als je snel wat nodig bent. Is maar een gedachte :)
Nivado schreef op maandag 9 september 2019 @ 11:28:
@Fraggert Ik ben nog nooit een bout/moer van 16 of 18mm tegen gekomen. 11,
12, & 14 komen nog wel eens voor, maar 16 en 18 volgens mij nooit.
Ik kan niet zeggen dat ik ooit een 11, 12, of 14 ben tegengekomen, maar 16 en 18 zijn volgens de ISO norm de standaard maten voor M10 en M12, als ik me niet vergis. 17 en 19 zijn ook de standaard voor M10 en M12, maar dan een oudere standaard. Op sommige auto's is min of meer alles 16 of 18.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
s0ulmaster schreef op maandag 9 september 2019 @ 12:00:
Heb je daar een linkje van? Ik weet niet beter dan dan m10 en m12 17 en 19 zijn.
ik had btw bitset ook niet voor niks tussen quotes gezet. Ik wist de techn ische term ervoor niet :+
Linkje (verstopt in de TS ;) )

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Raling schreef op maandag 9 september 2019 @ 15:51:
En daarvoor heb je dan de Knipex Sleuteltang: link
Het principe is wel goed, maar met een bahco kan je meer kracht zetten. Dus zo'n sleuteltang is meer voor dingen die niet te vast zitten. Voor die grotere maten zou ik eerder denken dat het een excuus is om een extra sleutel te halen ;)
decipherer schreef op maandag 9 september 2019 @ 16:05:
Laatst wat aan een Mercedes wat gesleuteld, daar kom je dus echt de gekste dingen tegen. Heb daar denk ik voor de eerste keer mijn sleutel 16 (en tap M7) gebruikt :+
BMW heeft ook vrijwel alles met 16 en 18 vast zitten. Maar in de winkel vind je dan weer alleen 17 en 19 voor M10 en M12.

Remklauwen zitten ook vaak met een inbus 7 vast, een maat die je verder vrijwel nooit tegen komt (en ook zelden in L-sleutel sets zit, en ook bijna nooit als bit te vinden is, eigenlijk alleen min of meer gangbaar bij doppensets).

En als je aan een VAG auto wilt sleutelen, kan je ook maar beter een XZN doppenset erbij halen, is er min of meer mee vergeven.

En als je je ooit afvroeg waar je nou een TX27 voor moet gebruiken (en waarom je iedere keer misgrijpt als je TX25 of TX30 nodig hebt), als ik het goed begrijp is er een amerikaanse autofabrikant die die maat veel gebruikt.

En een sleutel 15 is ook niet in een standaard, en zul je nooit nodig hebben... tenzij je ooit eens zelf de band van je fiets wilt vervangen.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Zo lang het maar vast genoeg zit, een wiel dat zomaar los schiet is geen pretje (maar te vast en je draait waarschijnlijk de schroefdraad van de moer). Maar als je het regelmatig doet, waarom dan niet een sleutel 15 halen?

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
kabeltjekabel schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 06:17:
Kwestie van de sleuteltang niet verkeerdom gebruiken.

Mijn Bahco met korte steel en brede bek, mijn sleuteltang en mijn steeksleutel 32 zijn zo'n beetje m'n vaakst uitgeleende gereedschap.

Voor de fietsen gebruik ik overigens helemaal geen bahco of sleuteltang.
Heb wel eens een moertje los proberen te krijgen, zat net tussen 12 en 13mm in (zal wel 1/2" zijn geweest), maar ik kreeg gewoon niet genoeg grip / klemkracht met m'n sleuteltang.

Ben wel benieuwd waarvoor een 32mm sleutel zo vaak gebruikt zou moeten worden, is dat voor verwarming of sanitair iets? Meeste dat ik hier zie daarvan is denk ik 27mm. Maar als mensen alleen dat soort dingen lenen, suggereert dat dat ze in ieder geval een basis set gereedschap zelf hebben :)

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:53

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Over 3 weken sleutel van het nieuwe huis. En aangezien dat beton is, heb ik een boorhamer nodig (wat jammer nou :+ )

Dus deze net besteld bij Toolnation.nl:

DHR243ZJW Combihamer 18 Volt Body (met SDS en SDS snelspanboorkop)+ DX ingebouwde afzuiging + BL1850B. Totaal €346.74

Bewust voor een combihamer gegaan, zodat klein sloopwerk ook hiermee gedaan kan worden. Voor het echt grote forse werk huur ik wel wat :Y

Xbox Live ID:Notna8310


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Tja, deze accu boorhamer is inderdaad zwaarder en duurder dan mijn bedrade boorhamer, en ook minder krachtig. Maar het heeft natuurlijk als voordeel dat je geen stopcontact op hoeft te zoeken, en dat het werkt als je nog niet aangesloten bent. En, zoals @Notna zegt, voor het zwaardere werk kan je een echte breekhamer huren.

Ben wel benieuwd wat voor nieuw huis betonnen muren heeft. Meestal gebruiken ze dacht ik poriso of porotherm-achtige blokken, waar je juist geen boorhamer op wilt zetten. Voor ons nieuwe huis zal alleen de vloeren / plafonds beton zijn (heb je wel nog steeds een boorhamer nodig, maar die ga ik juist niet op de muren gebruiken).

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:53

Notna

Where are you?®

Topicstarter
henkie196 schreef op donderdag 12 september 2019 @ 08:15:
Tja, deze accu boorhamer is inderdaad zwaarder en duurder dan mijn bedrade boorhamer, en ook minder krachtig. Maar het heeft natuurlijk als voordeel dat je geen stopcontact op hoeft te zoeken, en dat het werkt als je nog niet aangesloten bent. En, zoals @Notna zegt, voor het zwaardere werk kan je een echte breekhamer huren.

Ben wel benieuwd wat voor nieuw huis betonnen muren heeft. Meestal gebruiken ze dacht ik poriso of porotherm-achtige blokken, waar je juist geen boorhamer op wilt zetten. Voor ons nieuwe huis zal alleen de vloeren / plafonds beton zijn (heb je wel nog steeds een boorhamer nodig, maar die ga ik juist niet op de muren gebruiken).
Wellicht moet ik het iets specificeren; ik moet aardig wat in plafonds en de grond boren, welke kanaalplaten zijn en dus heb ik daarvoor een boorhamer nodig. De muren weet ik niet zeker wat het is; dat ga ik proefondervindelijk merken :+
kabeltjekabel schreef op donderdag 12 september 2019 @ 01:12:
[...]


Superonhandig. Ding is veel zwaarder en slapper dan een boorhamer met een draadje.

Als je wat groters gaat weghakken zit je ook telkens op de lader te wachten. Vorige week heb ik een schoorsteenmantel weggehakt. Paar uur mee bezig geweest; 230V combihamer werd op het motorhuis te warm om langdurig vast te houden... met handschoenen. Niet op de handvaten natuurlijk, dus niks aan de hand. Moet er niet aan denken dat ik al die tijd (50% langer waarschijnlijk...) ook nog een kilo extra had moeten vasthouden.

Naja, die accu is natuurlijk wel handig om wat wegonderhoud te doen op eigen initiatief, zoals Rutte graag ziet.
Het gaat om wat gaatjes boren om lampen wat andere meuk op te hangen. Ik hoef niet hele muren te slopen noch hoef ik er extreem grote gaten mee te boren. En voor wat licht sloopwerk (tegels uit een badkamer etc.) werkt dit prima. En aangezien mijn hele eco systeem van Makita is, heb ik accu's te over :+ . En ik hou van flexibiliteit, wat je met een draadje een stuk minder hebt.

En wederom; dan huur ik een lekker groot lomp ding bij de bouwmarkt voor die ene klus in het jaar (als het dat al is) dat ik meer power nodig heb.

Nu laat je het net lijken alsof het een Fisher Price speelgoed boortje is dat geen fuck kan uitvoeren :')

Xbox Live ID:Notna8310


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Notna schreef op donderdag 12 september 2019 @ 08:23:
Wellicht moet ik het iets specificeren; ik moet aardig wat in plafonds en de grond boren, welke kanaalplaten zijn en dus heb ik daarvoor een boorhamer nodig. De muren weet ik niet zeker wat het is; dat ga ik proefondervindelijk merken :+
Eerste proef wellicht het beste uit te voeren met een accutol en steenboor ;) Die porotherm blokken hebben luchtkanalen die je helemaal sloopt als je er een boorhamer op zet (klopboor is ook niet aan te raden).

Maar in NL is geloof ik poriso wat populairder om te gebruiken, wat meer op een soort gasbeton lijkt.

Aan de andere kant, ik heb ze hier ook wel eens een nieuwbouwwijk uit de grond zien stampen met allemaal prefab beton blokken (als in: 1 betonblok is de gehele muur van 1 verdieping), geen idee of dat echt beton is of wat anders.

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:53

Notna

Where are you?®

Topicstarter
henkie196 schreef op donderdag 12 september 2019 @ 08:45:
[...]

Eerste proef wellicht het beste uit te voeren met een accutol en steenboor ;) Die porotherm blokken hebben luchtkanalen die je helemaal sloopt als je er een boorhamer op zet (klopboor is ook niet aan te raden).

Maar in NL is geloof ik poriso wat populairder om te gebruiken, wat meer op een soort gasbeton lijkt.

Aan de andere kant, ik heb ze hier ook wel eens een nieuwbouwwijk uit de grond zien stampen met allemaal prefab beton blokken (als in: 1 betonblok is de gehele muur van 1 verdieping), geen idee of dat echt beton is of wat anders.
Ik was juist van plan meteen een 17mm steenboor op boorhamer modus te zetten als test :+ :>

Maar ik heb werkelijk geen idee waar de muren van gemaakt zijn, maar ga het eerst eens rustig met mijn oude, vertrouwde accutol proberen. Merk ik het snel genoeg :P

Xbox Live ID:Notna8310


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
@stefve1 Qua merken wordt in de TS ook al wat genoemd, en welk merk waarin goed is. Maar budget is hier ook een belangrijke overweging.

Qua koffers, ik zou niet een gevulde koffer halen, al was het alleen maar omdat je niet alles van hetzelfde merk wilt hebben. Losse koffer, en die vullen met losse sets.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
JAN-B schreef op maandag 16 september 2019 @ 15:59:
@ciris: Ok, ik begrijp dat ik hier verder niet uit kom en een nieuwe moet aanschaffen,
Maar, over oneindig, dat klopt niet, immers als een boor machine het gewoon minimaal 2 jaar doet - wat volgens mij redelijk is - heb je verder niets met oneindig te maken. bij mij stopt hij ermee na 18 maanden, dus is het redelijk te noemen als ze mij verder zouden willen helpen, maar helaas, net de filiaal manager gebeld en ze staan in hun recht.
( moet ik wel eerlijk zeggen dat ik nu kinderachtig ga doen en er (voorlopig) niets meer zal kopen)
barry86 heeft wel een punt dat je dan nergens meer iets kunt kopen. Aan de andere kant, bij Praxis betaal je vaak toch meer dan nodig voor niet al te kwalitatief hoogwaardig spul.

Les die je hier vooral van zou kunnen leren is dat je niet meer die boormachine moet kopen, want de kwaliteit is klaarblijkelijk gewoon slecht.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
CurlyMo schreef op dinsdag 17 september 2019 @ 12:47:
Kleine aanvulling hierop, als je een merk niet bij de bouwmarkt kunt kopen en het ook niet in de startpost vermeld staan, dan kan het prima spul zijn. Zoals de bekende Scheppach invalzaag :)
En als het merk wel in de TS staat, en ook in de bouwmarkt te koop is, kan het nog steeds rommel zijn. Bij Bosch is de scheiding tussen groen en blauw wel vrij duidelijk (ook qua kwaliteit), maar de bouwmarktlijnen van Makita en DeWalt zijn een stuk moeilijker te onderscheiden, en de kwaliteit daarvan kan ook best om te huilen zijn (in mijn ervaring, in ieder geval).

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Ossi schreef op dinsdag 17 september 2019 @ 13:37:
Jongens, lekker snobistisch bezig. Voor de mensen die 3x per jaar een schroefje draaien en een keer een Ikea-kastje bouwen, heb je echt geen Bosch blauw nodig. Daar volstaat een Einhel of eigen merk prima voor.
Aan de ene kant heb je gelijk. Aan de andere kant heb ik ook wel eens een DeWalt bouwmarkt schroeftol gehad, die echt enorm eierende kop had (normaal 6mm boortje erin, en de tip daarvan beschreef een rondje van zo'n 1 cm doorsnede). Dat is gewoon klote om mee te werken. En voor dat geld had ik ook makkelijk een veel betere Metabo of Bosch blauw schroeftol kunnen hebben.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Jelte,89 schreef op dinsdag 17 september 2019 @ 15:25:
@henkie196, dit kan ook gebeuren doordat een gebruiker em heeft laten stuiteren, zeker met een uitslag van 1cm is dit gewoon een gevalletje retour als deze nieuw uit de doos komt...

(ook zijn het vaak de boortjes die het doen, en dat zegt dan meer over de boren...)
Boortjes waren prima, als ik die op de nieuwe schroeftol zet zijn ze netjes recht (zelfs op de SDS boorhamer met spankop is het gewoon netjes recht).

Gevallen zou misschien kunnen, denk het niet, maar het is te lang geleden. En helaas heb ik er toen hij nieuw was niet goed genoeg opgelet. Toen het me opviel was de boor al ruim uit de garantie (maar weinig gebruikt, was voorheen niet zo hard nodig).

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Ossi schreef op dinsdag 17 september 2019 @ 21:59:
Japanse zagen zien er tof uit voor een zombie Apocalyps. Maar wat is het doel van Japanse zagen?
Zagen :P Staat ook wel in de TS genoemd, maar japanse zagen zijn bedoeld om door het hout te trekken. De gewone zagen zijn gemaakt om bij het duwen kracht te zetten, en moeten daarom ook de duwkracht kunnen weerstaan. Een trekkracht is een stuk makkelijke te weerstaan voor een dunne plaat, en daarom kunnen Japanse zagen ook veel dunner zijn. Dit maakt ook dat de snedes dunner en netter zijn.

Aan de andere kant moet je wel goed opletten bij wat je doet bij japanse zagen, want als je per ongeluk bij het duwen kracht zet, kan je zaagblad zomaar dubbel buigen of zelfs breken.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Hout buiten schuren klinkt als grote oppervlakken schuren. Weet niet of een deltaschuurmachine daar het meest geschikt voor is. Een deltaschuurmachine is meer geschikt voor kleine hoekjes e.d., staat in de TS ook een mooi plaatje over welk type schuurmachine waar goed in is.

Buiten dat is Festool wel goed met schuurmachines. Rupes kwam ook wel eerder voorbij als goed merk voor schuurmachines, vaak wat goedkoper dan Festool, maar net zo goed, of nog beter zelfs als Festool.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Goudvis schreef op donderdag 19 september 2019 @ 15:12:
Ik heb van onze jaren 30 woning al het schilderwerk buiten zelf gedaan, en geschuurd met een Rupes delta. Het is een Dudok stijl woning met 15 (!) kantel en kiepramen boven van ca 80x70cm met elk een dag en raamframe enz. Een hoop schuurwerk.

Had geen moment liever een excentrische schuurmachine gehad. Liever een kleiner, lichter apparaat dat echt goed is dan een lompe ragger waarmee je niet in de hoeken kont.
Voor dat soort werk is een deltaschuurmachine dan ook bij uitstek geschikt. Ik dacht zelf meer aan grote houtenpanelen aan het huis, maar een berg ramen is inderdaad ook een boel werk. Het hangt er vanaf wat hij bedoeld met een boel werk om het huis.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
jichem schreef op maandag 23 september 2019 @ 07:32:
Na een aantal keren mis te hebben gegrepen in mijn beperkte 1/2 set en het überhaupt missen van een 1/4 set ben ik opzoek gegaan naar een combi set. Mijn doppen gebruik ik niet heel vaak, de werkzaamheden variëren enorm, en toch wil ik graag enige kwaliteit. Een set van een paar hondert euro is voor mij niet te verantwoorden. Momenteel zoek ik rond de 100 euro en kwam ik op amazon onderstaande set tegen, heeft iemand hier ervaring mee? Op amazon toch wel goede recensies.

GEDORE red Steckschlüssel-Satz 1/4" + 1/2" 92-teilig https://www.amazon.de/dp/..._r_cp_apa_i_DDfIDbZZ9MKMN
Wat mis je aan je huidige 1/2" set dat je meteen een nieuwe erbij wilt hebben? Want volgens mij zit in die Gedore Red set ook alleen maar een reeks korte doppen voor de 1/2" set, geen andere bijzondere doppen voor de 1/2". Alleen een paar lange doppen en wat bits voor de 1/4" set, zo lijkt.

Qua merk hebben sommige mensen hier goede ervaringen met Gedore Red / Carolus, andere wat mindere, van wat ik hier op het forum lees. Voor een beetje huis, tuin, en keuken inzet zal het waarschijnlijk wel voldoen.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
jichem schreef op maandag 23 september 2019 @ 10:45:
Wat ik daar mis is dat het een action setje was, een aantal zijn inmiddels kwijt. Heb wel een nieuwe ratel en een setje torx doppen op 1/2 gekocht.
Gisteren met het vervangen van het interieurfilter kwam ik er niet bij en miste ik de 1/4 set.
Misschien toch zelf wat samenstellen bij hbm, daar heb ik de torx set ik van.
Je kan ook eens op amazon.de naar verschillende Proxxon sets kunnen kijken, die hebben wel aardig wat sets voor specifieke doppen beschikbaar tegen een goede prijs (kwaliteit Proxxon is ongeveer gelijk aan Carolus, misschien iets beter).

Zo'n set is voor 1/4" en 1/2" basis set wel aardig, en als je bv. lange doppen er nog bij zou willen, kun je naar zo'n set kijken.

Voor sleutelen aan een auto komt deze vraag ook wel vaker voorbij in het Goed (auto)sleutelgereedschap topic, wellicht kun je daar ook nog wat meer ideeën opdoen.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
jichem schreef op maandag 23 september 2019 @ 11:49:
Bedankt! Is deze beter dan de gedore red set qua kwaliteit? Daar zaten namelijk al een paar lange doppen in.
Qua kwaliteit zou het ongeveer hetzelfde moeten zijn, maar ik hoor geen slechte verhalen over Proxxon (behalve dan dat de symmetrische ratels gauw kapot gaan, maar de set die ik linkte heeft de asymmetrische ratels en die hebben kennelijk geen problemen), maar wel af en toe wat mindere verhalen van Carolus / Gedore Red, vandaar dat ik zelf wat eerder naar Proxxon zou neigen. Ik heb zelf ook een Proxxon doppenset voor torx en inbus, die zijn in ieder geval prima.

Voor lange doppen moet je even nagaan welke maten je het meest nodig zou hebben. Die lange doppen in die Gedore Red set waren voor 1/4", en ik weet niet of dat voor jou ook genoeg zou zijn. Ik zou zelf in ieder geval altijd lange doppen willen hebben voor het wisselen van de wielen, en die zou je dan toch nog los aan moeten schaffen bij die Gedore Red set. Ik twijfel ook een beetje bij hoe vaak je die knie-sleutels zou gebruiken in die set, lijkt me een beetje overbodig.

Maar waarschijnlijk ga je je aan geen van beide sets een buil vallen.

Zou waarschijnlijk wel nog blijven kijken naar een bitratel en uitgebreide bitset (als je die nog niet hebt), want dat is echt super handig in en om het huis.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
JAN-B schreef op maandag 23 september 2019 @ 14:14:
@barry86 en @henkie196: Hoezo niet :? ik kan ook naar de Karwei, Gamma, Multimate enz...…
als ik ergens - volgens mijn normen - niet zo netjes ben behandelt, ga ik naar de concurrent;
redelijk toch?
Tuurlijk, dat lijkt me een normale reactie. Maar in dit geval gaat geen enkele winkel anders reageren dan de Praxis deed, verwacht ik. Daarom zou ik dus vooral eens kijken naar andere merken / types, want die boor die je had was gewoon prut als die 2x achterelkaar binnen 1.5 jaar kapot ging.

Daarnaast vallen Praxis, Gamma, en Karwei volgens mij allemaal onder dezelfde moedermaatschappij, dus zullen die opties écht geen verschil opleveren.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Source90 schreef op vrijdag 27 september 2019 @ 22:55:
Vraagje wat de verschillen zijn tussen onderstaand. Heb al gezocht maar kwam geen duidelijke post met de verschillen tegen. Ook direct contact met Gedore heeft nog niet tot een reactie/antwoord geleid.


Gedore Red 20-100 Nm (+/- €100,00)

Gedore Torcoflex UK 20-100 Nm (+/- €120,00)

Gedore Dremaster DMK 100 20-100 Nm (+/- €150,00)

Ik zie door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer en zie ook niet terug wat het prijsverschil rechtvaardigt.


En hoe verhoudt een Wera zich tot Gedore? Heb al behoorlijk wat bitjes/schroevendraaiers/etc. van Wera en die bevallen goed. Een momentsleutel moet daarentegen wel precies zijn, en daar heb ik geen ervaring mee bij Wera..

De Wera Click-Torque C2 20-100 Nm is in de zelfde prijscategorie (€120,00)


Hazet met scherm begint helaas boven de €200,00 (System 5000-2CLT) en valt buiten het budget van max. €150,00.
Ooit had Gedore ook een soort katalogus op hun site, waarin het verschil tussen de verschillende series ook werd uitgelegd. Helaas is hun website nu een soort veredelde webshop, dus is het wat moeilijker te achterhalen wat de verschillen zijn. (En ze zetten er niet eens meer bij wat er precies in een doppenset zit, echt irritant.)

Van wat ik er van kan zien is de Torcoflex een vrij simpele, basis momentsleutel. Het is ook niet ondenkbaar dat deze gewoon gelijk is aan de Gedore Red versie (maar kost wat meer, want is blauw), dat doet Gedore ook wel eens bij andere dingen.

De Dremaster serie lijkt een wat hoger gepositioneerde momentsleutel reeks (Dremometer is het beste, gaat qua kwaliteit en prijs meer richting Stahlwille). De versie die je linkt lijkt een doorsteekvierkant te hebben, zodat je ook andersom aandraaiende bouten / moeren op moment kunt aandraaien. Er zijn in de Dremaster series ook momentsleutels met insteekkoppen, kun je de hele kop omdraaien om de richting om te draaien, of een steeksleutel-achtig opzet stuk op zetten als je een moer hebt waar je geen dop op kunt krijgen.

Wera heeft over het algemeen best goed spul, maar ze zijn vooral van schroevendraaiers en bits. Ik weet niet zeker of ze deze momentsleutel zelf maken, of gewoon ergens inkopen.

Het hangt een beetje af van waar je de momentsleutel voor wilt gebruiken. Voor wielen op de auto aan te draaien komt het vaak niet zo nauw, maar andere dingen kunnen wel meer kritisch zijn.

Gedore (blauw) is waarschijnlijk een betrouwbaardere keuze dan de Wera of Gedore Red, maar ik zou er wel op letten dat er ook (made in) Germany op staat, anders is het waarschijnlijk goedkoper om de Gedore Red versie te halen.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Een tweedehands momentsleutel is het altijd maar de vraag hoe de vorige eigenaar het ding behandeld heeft. De meeste momentsleutels moet je terug naar nul (of onderkant van het bereik, in ieder geval) stellen als je hem terug in de kast legt, anders raakt de veer z'n spanning kwijt en gaat de momentsleutel afwijken. 8-10% op een nieuwe momentsleutel is normaalgesproken niet acceptabel, Gedore geeft in ieder geval zelf op dat het binnen één of andere norm blijft (die voorschrijft +/-4%).

Wera is een betrouwbaar merk, voor bitjes en schroevendraaiers, in ieder geval. Momentsleutels zijn niet echt hun core business, en het zou me niet verbazen als ze die dingen gewoon ergens inkopen. Voor gelijke prijs zou ik gewoon voor Gedore kiezen. Of Hazet. Sommige van Wera's momentsleutels zijn duur genoeg dat Stahlwille zelfs in het plaatje komt.

@Source90: als je veel in de 20-30 range moet aandraaien, zou ik toch overwegen om daar een losse momentsleutel voor die range (10-50 of zo) aan te schaffen. Zo'n 20-100 kan je voor dat soort lage momenten gebruiken, maar erg veel gevoel heb je niet meer bij het aandraaien. Het is natuurlijk efficienter om alles met één momentsleutel te doen, maar voor dat soort kleine momenten is een 20-100 best lomp en groot, en aantrekken moet je dan echt met wat fingerspitzengefühl doen, want veel meer voel je er ook niet echt van.

Andere merken waar je naar zou kunnen kijken is Hazet (als dat schermpje niet een harde eis is, met olie erbij is er een kans dat een schermpje wazig wordt na verloop van tijd, terwijl zo'n gegrafeerde schaal altijd zichtbaar blijft). Iets als Proxxon zou je ook naar kunnen kijken, zal waarschijnlijk een betere prijs/kwaliteit verhouding geven als Wera (en mogelijk ook de Gedore Red, maar als die echt made in Germany is, zal dat ook wel goed moeten zitten).

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
MeMoRy schreef op zaterdag 28 september 2019 @ 18:53:
Daar heb ik een ander beeld op. Het hele idee van momentsleutel is namelijk mijn inziens nou juist dat het niet meer op fingerspitzengefühl aankomt. De sleutel bepaald voor jou wat goed is. Ik heb een kleine sleutel 2 tot 25 en een grote 20 tot 120 en zou voor 20-25Nm meestal de grote pakken. Net zo goed en hanteert een stuk makkelijker.
Wat ik meer bedoelde is dat het aan draaien op een gegeven moment met zo'n arm gebeurd dat je bijna geen gevoel meer hebt bij wat je doet, omdat het zo gemakkelijk draait. Ik heb een 2-20 momentsleutel, maar als ik die gebruik om iets op 4 Nm aan te draaien, moet ik wel heel voorzichtig draaien om niet te ver door te draaien. Ik heb dan echt geen gevoel of ik al dicht bij het benodigde moment zit of niet, want het draaien gaat hoe dan ook vederlicht.

Dus ja, de momentsleutel geeft het goede moment aan, maar je moet wel rustig blijven draaien, ook al moet je eerst nog 10 omwentelingen doen voordat je op het goede moment zit.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Oilman schreef op zaterdag 28 september 2019 @ 22:29:
Wat voor kritische werkzaamheden heb je nu echt een momentsleutel bij nodig? Vaak worden de aandraaimomenten wel gespecificeerd, maar niet bij wat voor smering dat is, dus dan moet je uitgaan van droog, maar draai je de boel veel harder aan als je het draad wel gesmeerd hebt.

Op racefietsen en mtb's vertrouw ik nog altijd op mijn fingerspitzengefühl. Bij zaken als het wisselen van de wielen van de auto is het toch ook niet zo spannend? Wiel moet erop blijven zitten en je moet het nog een keer los kunnen krijgen.
Het is ook een beetje als check voor mezelf, dat ik aan de ene kant niet vergeet om een bout goed aan te draaien (gebeurd niet zo vaak, maar toch, extra geheugensteuntjes kan ik altijd gebruiken), en dat ik aan de andere kant de boel ook niet zo strak aandraai dat ik de boel sloop. Dat laatste gebeurd me iets vaker, helaas, laatst nog een bout afgebroken omdat ik die daarvoor een keer te hard had aangedraaid, was toen opgerekt, en nu bij los draaien brak moer met stukje bout gewoon af.

En als ik een kinderzitje op m'n fiets zet, wil ik wel graag dat het goed blijft zitten. Je wilt niet dat het zitje (met kind) zomaar van je fiets af stuitert. Is niet erg waarschijnlijk dat ik dat niet hard genoeg zou aandraaien, maar misschien wel weer wat waarschijnlijker dat ik het zo hard aan zou draaien dat ik de buis van het frame waar ik het zitje op monteer samenpers, als ik het té vast wil zetten.

Of als je rekbouten in de kop van je motor aan draait, is wel goed om te weten hoe strak je dat aan moet draaien, anders is er goede kans dat het niet goed gaat. En om de boel weer helemaal uit elkaar te halen en weer in elkaar te steken is niet iets dat ik vaker dan nodig zou willen doen.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Ik heb zelf Rotec boortjes. Ben niet heel bekend met de verschillende boortjes merken, maar dit zou wel gewoon goed moeten zijn.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Heller en Alpen zijn over het algemeen makkelijker te vinden dan Rotec, en ook wat goedkoper. Rotec haal ik altijd bij de E-norm, ben ik buiten dat niet echt veel tegengekomen.

Ben zelf vooral gecharmeerd van de steenboren (SDS, maar ook gewoon) van Rotec, gewone stenen muur met een normale boormachine gaat lekker soepel met een goede steenboor.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Twijfels schreef op vrijdag 4 oktober 2019 @ 14:05:
Bijzonder lastig te vinden merk ik :/ Alle goede merken (Stahlwille / Gedore / Facom etc) hebben alleen maar 1/2, 3/4 en 1" aansluitingen.
Ik denk dat je dan haast nog het beste uit kan met iets als: https://www.amazon.de/gp/...rd_r=K3RCWC2X8CKBJNEJCJ1F of een soortgelijke versie van Makita / DeWalt / Milwaukee. Van Wera zie ik ze helaas zo niet, had verwacht dat zij ze wellicht ook zouden hebben.
Gedore heeft in ieder geval ook slagdoppen in 3/8", en ik dacht dat ze die zelfs in 1/4" (vierkant) hadden. Stahlwille heeft inderdaad alleen 1/2" of groter voor slagdoppen.
Andere optie is om een adapter van 1/4" zes naar 1/2" vierkant te zoeken, en dan degelijke doppen los erbij kopen. Echter blijft een adapter wel altijd een zwakke schakel. https://www.gereedschapce...Mztkyd5CfufhoCxZ8QAvD_BwE + https://www.facom-gereeds...-kort/groups/g+c+p+a+view bijvoorbeeld.
Een adapter lijkt me de meest directe oplossing. Kan je echter maar beter wel van een goed merk kopen, heb zo'n ding wel eens afgebroken gehad, en om dan dat onderste stukje weer uit de bithouder van je schroefmachine proberen te halen is niet zo eenvoudig. Wera heeft ook zo'n adapter, alleen gaat die voor de 1/2" versie van 5/16" hex naar 1/2" vierkant, dat past dus niet op een 1/4" hex. Is iets om in de gaten te houden, want er zijn meer fabrikanten die die maten hanteren.
Edit: ik zie nu dat Milwaukee ze wel los verkoopt, is een prima merk. https://www.gereedschapce...-1-4-hex-13-65mm-1st.html
Milwaukee machines zijn prima, bits e.d. is over het algemeen gewoon wat Chinees met een logo er op. Zou niet al te veel vertrouwen hebben daarin. Dit geldt overigens ook voor Bosch en Makita.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Nivado schreef op donderdag 10 oktober 2019 @ 12:49:
In de meeste huizen waar ik ben geweest en alle huizen waar ik heb gewoond zijn de binnen muren van baksteen en/of kalkzandsteen.
Baksteen voor oude huizen, meestal voor nieuwere huizen is het een poriso of iets dat er op lijkt. Lijkt op een soort gasbeton, maar is kennelijk keramiek, dus meer als een baksteen. Dat boort vrij gemakkelijk, dus daar kom je normaalgesproken makkelijk met een accutol en een (goede) steenboor in.

Als het iets is als porotherm, wat een soort baksteen is, maar dan met luchtkanalen van binnen, wil je het liefst niet met een klopboor erin, daar kun je die kanaaltjes mee kapot slaan, een gewone accutol met steenboor is dan het beste aan te bevelen. Porotherm is in NL geloof ik niet zo populair, maar in BE weer wel.

Nieuwbouw kan ook opgezet worden met prefab betonnen blokken, dan kan het zijn dat je wel gewoon betonnen binnenmuren hebt.

In dit geval wordt een lamp ophangen genoemd, dus dan kan het ook nog een plafond zijn, die vaak wel weer van beton zijn, en waar je dus wel een boorhamer voor nodig hebt (en inderdaad geen klopboor).

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:53

Notna

Where are you?®

Topicstarter
rockhopper schreef op zondag 13 oktober 2019 @ 15:21:
Ik weet dat de startpost nog niet zo oud is, maar ik was even bij een aantal van de Duitse webshops aan het kijken en er zijn toch een paar die niet (meer?) naar Nederland zenden. Gebruiken jullie bij bestellen een doorstuur station of schrijven jullie die bedrijven eerst persoonlijk aan of ze een uitzondering maken? En wellicht een idee om info hierover in de TS te zetten.
Voorbeeld link Electro Werkzeuge Bender
Ik zal binnenkort even de shops weer eens langsgaan en hier en daar wat updates uitvoeren c.q dingen verwijderen. Heb het de afgelopen 2 weken even druk gehad met klussen in de nieuwe woning, a.s vrijdag is verhuisdag, dus het kan even vertraging oplopen :+

Xbox Live ID:Notna8310


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
breagor schreef op maandag 14 oktober 2019 @ 08:34:
ben nog op zoek naar een mobiele werkbank, nu kwam ik deze tegen:

https://www.stahlshop.nl/...nk-set-1500tcs-110-delig/

Eigenlijk precies wat ik zoek, maar hij lijkt met relatief best "goedkoop" voor een Stahlwille kar met gereedschap (nog steeds een hele smak geld), maar op sommige shops is alleen de lege wagen of het losse gereedschap al duurder (deze set is bij bijv. gereedschapscentrum maar liefst 2800,- )
Zie ik wat over het hoofd of gewoon goede aanbieding?
Dat lijkt me inderdaad gewoon een behoorlijk goede deal. Niet heel bijzonder veel gereedschap, maar dat soort karren van Stahlwille gebruiken ze hier op het werk ook veel, en die lijken het in ieder geval behoorlijk lang uit te houden.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
MJV schreef op donderdag 17 oktober 2019 @ 11:51:
Nee je kunt ze niet configureren. Je hebt wel een diepe en een ondiepe variant van de bak, maar dan zijn ze dus allemaal dat formaat.

Ik ben erg te spreken over de bouwkwaliteit, het is weliswaar plastic maar erg degelijk.
Dat je die FatMax niet kunt configureren is de reden dat ik ook voor Raaco bakken ben gegaan. Daar kun je allerlei verschillende maten bakjes voor kopen, wat vooral handig is voor kleine hoeveelheden schroeven en bouten, of kleine maten. Want in die FatMax heb ik vaak gewoon de hele pakjes met schroeven zitten, soms zelfs meerdere in één bakje.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
timovd schreef op zondag 3 november 2019 @ 16:34:
Vraag over het boren in tegels. Ik heb een speciale tegelboor (met pijlvormige kop). Die wil ik gebruiken om wat in de badkamer op te hangen. Achter de tegels zit een harde muur van beton en daar moet ik een boorhamer op gebruiken. Gaat het boren in twee fases; eerst door de tegel en vervolgens met een andere boor en op de klophamerstand door de muur?
Inderdaad, zo'n tegel/glas boor voor de tegel, zonder te hameren, en dan met een beton boor voor de rest. Ik heb boren die overigens voor zowel tegels als muren geschikt zijn, zou je ook kunnen gebruiken. Voor tegels ook op een laag toerental boren. Anders heb je kans dat het heet wordt, afhankelijk van de hardheid van de tegel. Een slagpen om een beginnetje te maken waarop de boor kan centreren is ook fijn.

Tenzij die tegels aan de wand stiekem vloertegels zijn, dan heb je een diamantboor nodig. En een vloeistof om te koelen.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Aan de andere kant, stof afzuiging is toch wel fijn, en als je er toch al een stofzuiger bij hebt staan, lijkt me zo'n snoertje niet zo bezwaarlijk. Hangt er een beetje vanaf hoe je werkt.

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:53

Notna

Where are you?®

Topicstarter
David DC schreef op dinsdag 12 november 2019 @ 06:38:
@henkie196 @Notna op de startpagina werkt de banner van Werkzeugalarm.de niet meer en de verzendingskosten naar Nederland (en ook België) zijn gestegen naar 15,90€.
Fixed

Xbox Live ID:Notna8310


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Ook niet onbelangrijk bij al die mooie zagen: had je al een zaagbroek en zaagschoenen bij de 20cm variant gekregen?

Zou zelf ook wel die Stihl zagen willen hebben, heb er altijd fijn mee gewerkt toen ik dat werk nog deed. Waarom keek je trouwens eerst naar die 26cm blad variant? Ik zou zelf waarschijnlijk meteen voor de 36cm variant zijn gegaan, werkt toch net wat fijner en die boomdiktes zijn niet ongewoon. Zo'n kleine erbij is wel fijn voor het trimmen van de kleinere takjes nadat je een boom hebt omgezaagd, lijkt me een goede combi zo.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
@thijsco19 Ik heb thuis een Parat koffer, maatje kleiner dan die kingsize, dat tweede insteekmapje in het deksel heb ik er niet in zitten. Alles bergt netjes op, koffer is ook lekker robuust, gaat niet gauw kapot. Heb er momenteel een setje schroevendraaiers (vrij beperkt, meeste zit in andere koffer), tangen, ring-steeksleutel set(s), inbus en torx L-sleutel sets, een hamer, een 1/2" ratelset en een 1/4" ratelset.

Kan behoorlijk wat in, maar als ik er meer in zou willen doen (of een grotere koffer zou nemen), dan zou ik sterk overwegen om zo'n rolkoffer te nemen. Dit omdat de koffer nu al zo'n 20 kg weegt, en veel meer is gewoon niet relaxt om te dragen (en eigenlijk draag ik liever 2x 20 kg dan 1x 20 kg, dan is het wat meer in balans).

Ik zie een boel mannen voor werk gewoon een berg gereedschap in een emmer stoppen en dan daar uit vissen wat ze nodig hebben. Heeft niet mijn voorkeur, maar is wel stuk goedkoper, en als je wat anders nodig hebt voor een klus, kan je dat er gewoon bij knikkeren (of wat anders eruit halen).

Overigens heb ik ook een Parat koffer met van die insteekflapjes (deze, denk ik), en dat systeem werkt best goed bij Parat. Stroef, maar niet te stroef, ook na een 5 jaar ofzo. In deze koffer heb ik de rest van de schroevendraaiers en (kleinere) tangen zitten, plus een paar hamers en een berg bitjes plus bithouders / ratels.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
thijsco19 schreef op maandag 25 november 2019 @ 19:55:
[...]

Dat is dus het probleem, het geheel moet niet te zwaar worden. Die beta 'tas' houd ik er dan nog wel naast voor het zwaardere spul zodat al het lichte handgereedschap in die koffer kan. Voor het lichte spul denk aan: 2x sleutel set vanaf 8 tot en met 19 (ring steek en ratel steek), losse sleutels vanaf 19 tot en met 24, schroevendraaiers, eventueel setje VDE schroevendraaiers, setje tangen, inbus sleutels, kleine bahco's, stalen hamer, kunststof hamer en dan nog een zooi klein spul.

Zo ziet het er nu uit: (en dat is nog niet alles)
[Afbeelding]

In het ene vak het sleutelgereedschap, dus ring steek sleutels, inbus, bahco's etc. Andere vak de schroevendraaiers, tangen, hamer etc.
Maar als ik nu een schroevendraaier nodig heb dan ligt deze altijd onderop en moet dus eigenlijk alles eruit halen om de schroevendraaier te kunnen pakken, dat ben ik dus een beetje zat :+ . (evenals die klote plastic sleutel houders van beta..)

Om trouwens een beeld te scheppen, ik ben werkzaam op een scheepswerfje. Ik moet dus geregeld met mijn gereedschap heen en weer lopen. Ene keer voor een simpel dingetje en andere keer om praktisch de hele boot uit elkaar te halen. Nu kan ik natuurlijk wel een zooi gereedschap in een emmer gooien en meenemen maar je zult altijd zien dat je iets nodig heb dat je niet bij je heb. :9

Ik denk dat het handig is eerst maar eens alles op een rijtje zetten hoeveel gereedschap ik erin wilt hebben om vervolgens te kijken wat een optie kan zijn.

Zou je misschien een foto kunnen maken van jouw parat koffer + inhoud?
Beetje oude foto's, maar geeft wel een idee:

Van de Parat koffer (Classic en nog iets, met diepe bak):


En de andere (ook Parat), met de insteekflapjes, of hoe je het wilt noemen:

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
virtualJac schreef op dinsdag 26 november 2019 @ 08:08:
Dacht dat mijn gereeschap maagdelijk was, maar dit is wel next level. Alles in 1x nieuw gekocht?
In verschillende fases, maar het meeste was wel redelijk nieuw toen de foto's genomen zijn. Maar het meeste gebruik ik in en om het huis, dus heel smerig wordt het niet. Ik hou het ook wel een beetje netjes, dus mogelijk vind je het nu wel nog steeds maagdelijk er uit zien.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Nivado schreef op dinsdag 26 november 2019 @ 12:55:
Ik zou persoonlijk heel erg blij worden van deze Hazet. Die is wel iets boven budget.
Als alternatief zou je kunnen kiezen voor deze Proxxon, die net binnen budget is of deze Wera die weer iets duurder is.
Dit zijn in mijn ogen de merken en de prijsrange met de meeste value for money.
Wera is naar mijn idee vooral goed in schroevendraaiers, momentsleutels vind ik ze vooral duur, terwijl je voor hetzelfde geld een Hazet of Gedore vaak kunt krijgen, en voor hun is een momentsleutel echt onderdeel van de basis.

Proxxon lijkt me een prima tussen oplossing, je zou ook naar Teng Tools kunnen kijken, heeft ook goede prijs/kwaliteit verhouding.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Waar wil je het mes voor gebruiken? Voor een mes voor het klussen zou ik zelf eerder kiezen voor zoiets, daar kun je de messen van vervangen als ze bot zijn, of zelfs een ander lemmetvorm erin zetten als je dat nodig hebt.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
MJV schreef op donderdag 5 december 2019 @ 21:49:
Ik heb die Bessey en ben er blij mee. hier trouwens inclusief zaklamp voor <15 euro.
Ik heb die set die ik linkte, en bevalt goed. Andere mesjes ook wel eens gebruikt om bv. een houtje te snijden, is handig dat het kan.
Raymond schreef op donderdag 5 december 2019 @ 09:48:
Als zakmes vind ik een herdermes altijd nog wel leuk.

Als praktisch mes: idd gewoon stanleymes en afbreekmes. Zo weinig fancy mogelijk, want al die bladenwisseltoestanden werken toch niet. Of met het proberen het blad uit het mes te halen, loop je alleen maar risico om jezelf te snijden. Hier dus gewoon een heerlijk eenvoudige. Deze keer van de ecotools: https://www.ecotools.nl/uitschuifmes-ex100/
Afbreekmes voor er bij is inderdaad wel goed om te hebben, soms is dat makkelijker om te gebruiken, en dan zo'n stanleymes als je wat meer kracht moet zetten.

Heb me bij het wisselen van de bladen nog nooit in de vingers gesneden (wel bij het snijden zelf). Het meest heb ik me met gewone vaste (keuken)messen in de vingers gesneden, dus dat lijkt me niet een heel goed beoordelingscriterium ;)

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
rens-br schreef op zaterdag 21 december 2019 @ 22:32:
Heb je tips ideen? Om even bij Makita te blijven heb ik de volgende 3 gezien:
https://www.makita.nl/artikel/hr2631ftj.html
https://www.makita.nl/artikel/hr2651tj.html
https://www.makita.nl/artikel/hr2811ft.html

Buiten het feit dat ik niet echt zie wat het verschil tussen de 3 is, heb ik niet het idee dat die veel sterker zijn dan de accu versie. Of heb ik het mis?

Of heb je zelfs zoiets laat Makita vallen en koop 'ApparaatX' van merk 'Y'?
Zoals Nivado aangeeft, de Bosch GBH 2-28 is wel populair hier. Met reden, want de verwisselbare kop kan handig zijn als je een keer een gewoon boortje wilt gebruiken, maar in dit geval specifiek is denk ik ook de 3.2 joule slagkracht een duidelijke bonus t.o.v. die Makita's die je linkt, die niet verder komen dan 2.4 J voor de eerste twee, en 2.8 J voor de laatste (die aanzienlijk duurder is dan de GBH 2-28).

Alhoewel de GBH 2-28 dan weer geen ingebouwde stofafzuiging heeft, wat wel makkelijker kan zijn.
Dus vooral vanwege het feit ik het apparaat ook wil gebruiken om de sleuven uit te breken is het beter om een 230V apparaat te kopen?
Min of meer, ja. Langdurig en zwaar werk, met een stopcontact in de buurt, ik zie weinig reden om op accu te gaan dan, zeker omdat een soortgelijke slagkracht op accu een stuk duurder uitpakt.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Bobmeister schreef op vrijdag 27 december 2019 @ 19:24:
Op bol.com staan twee gereedschapskoffers voor +- €100 euro van Kreator als dat is wat je zoekt. Prima spul voor simpele huis tuin en keukenklusjes. Je hebt geen Knipex Wera XXXL SuperSpecial schroevendraaiertang nodig om een keukenkastje te repareren.
Nee, maar goed passende schroevendraaiers werken wel een stuk fijner. Vandaar de Wera bitsets, wat goed past, en meteen ook bruikbaar is op de schroeftol.

En als je een Knipex zijsnijtang hebt gebruikt, ben je blij dat je nooit meer hoeft te wrikken om dat laatste stukje metaaldraad door te krijgen, omdat die goedkopere zijsnijtangen toch net wat meer speling hebben en daardoor net niet zo fijn knippen.

Met goedkoper spul kom je er ook, maar het werkt fijn om goed spul te hebben. En handgereedschap kan goed een leven lang meegaan, dus over de jaren heen valt die investering best mee. Als je er nu niet het budget voor hebt, kun je beter eerst nagaan wat je echt nodig hebt, en dat dan aanschaffen, de rest komt dan later wel.

Er zijn toch altijd dingen die je later nog nodig blijkt te hebben, dus je bent toch nooit in één keer helemaal klaar.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Zo'n bitrateltje is inderdaad superhandig. Dan hoef je ook niet direct naar een L-sleutel set voor inbus en torx te zoeken, want die heb je dan in feite al (alhoewel voor sommige plekken een L-sleutel toch nog wel nodig kan zijn, net als dat je met een bithouder ook niet in alle situaties een schroevendraaier kan vervangen).

Wel even als opmerking bij die eerste gelinkte Wera set, die bithouder (schroevendraaier) is wel erg klein, dus als je wat meer kracht wilt zetten, zul je een wat normaler formaat bithouder nodig hebben.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Ik heb nog nooit doppen gezien met rechte kanten aan de binnenkant, eerlijk gezegd. Ik geloof wel dat ze bestaan, want ik heb ook ringsleutels gezien die een echte karteltand hadden (op plekken waar het netjes afgewerkt was, in ieder geval).

Maar goed, @CurlyMo had het over een waterleiding aandraaien, daar heb je geen maximale grip en kracht voor nodig.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Bitjes van Bosch zijn meestal gewoon made in China, qua kwaliteit zullen de Wera bits beter zijn. Je kan mazzel hebben met die Bosch sets, maar je kan ook pech hebben met die kwaliteit.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Twijfels schreef op zaterdag 28 december 2019 @ 12:19:
Zelf laatst deze set gekocht: Milwaukee erg tevreden mee. De Wera en Bosch setjes krijgen nog best veel negatieve reviews vond ik. Milwaukee is ook gewoon een top merk :)
Milwaukee bits zijn net als Bosch bits gewoon made in China. Je kan er geluk mee hebben, maar ze kunnen ook slecht zijn.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Slonzo schreef op maandag 30 december 2019 @ 14:53:
Maar tenzij je echt grote voegen hebt, loop je (naar mijn ervaring) ook weer het risico dat je de randen van de tegels beschadigt...
Dit, inderdaad. Of als het erg harde tegels zijn, slaat je boor vast wanneer het de rand van één van de tegels bereikt.

Gewone wandtegels kom je meestal met een gewone tegel / steen boor ook wel door zonder problemen, maar echt harde tegels (gewoonlijk vloertegels, maar ik heb die ook wel eens aan een muur meegemaakt) moet je inderdaad zo'n diamandboor voor hebben. En dan maakt het weer niet uit of je in een voeg zit of niet, behalve misschien voor het zicht.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Breezz schreef op zaterdag 4 januari 2020 @ 17:10:
Ik ben een nieuwe gereedschapskist aan het samenstellen maar kan niet goed kiezen welke doppenset...

Ik zoek een set ratels en doppen (hoe vollediger hoe beter), liefst een 'inlay' model. Foam of plastic maakt niet echt uit. Liefst zowel grote als kleine ratel.

Het is hobby (houtbewerking, auto, ...) dus moet niet super professioneel zijn. Heb ook geen nood aan levenslange garantie. Maar wel graag een setje dat een leven lang mee gaat en gewoon goed is.

Iemand suggesties?
Wat is je budget? Op basis van de eis dat het gewoon goed moet zijn en een leven lang mee moet gaan, zou ik zeggen, kijk naar Stahlwille, Gedore (niet Red), of Hazet. Is dat misschien een beetje veel van het goede (qua prijs, vooral), zou je ook naar Proxxon of Teng Tools kunnen kijken. Gedore Red past een beetje in dit segment, alhoewel ik er wat meer slechte verhalen van hoor dan bv. Proxxon. Voor Proxxon moet je er wel op letten dat je de sets met de asymetrische ratels haalt, die symetrische ratels van Proxxon hebben de naam erg snel kapot te gaan.

Goedkoper dan dat, en dan wordt de kans dat het je leven lang goed gaat steeds kleiner. Je kan mazzel hebben en alles blijft gewoon heel, maar de kans dat er ergens iets door de kwaliteitscontrole slipt wordt gewoon groter bij de goedkopere sets.

Een grote en een kleine ratel bedoel je neem ik aan een set met 1/2" en 1/4" doppen en ratels mee. Daarmee moet je een behoorlijk eind komen voor de gebruikelijke klusjes. Ik zou er wel op proberen te letten dat je een verloopstukje voor het 1/4" vierkant (van de ratel), naar 1/4" zeskant er bij hebt zitten, is makkelijk om zo'n rateltje ook met gewone bits te kunnen gebruiken.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Ik heb een Kress boorhamer, is een prima ding. Komt zonder moeite door een gewapend betonnen muur. Ongeveer equivalent aan de Bosch 2-28, denk ik.

Ik ben niet bekend met het type dat jij hebt, zou eerst eens proberen om de specs ervan op te zoeken. Qua merk zit het wel goed, maar ik weet niet hoeveel slagkracht het type dat jij hebt heeft.

[Voor 8% gewijzigd door henkie196 op 05-01-2020 16:49]


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
kabeltjekabel schreef op zondag 5 januari 2020 @ 17:08:
Echt niet. De 2-28 is de sterkste in zijn klasse met 3,2J. Veel van het getoonde formaat boorhamer zit onder of op de 2J. En er zal ook wel wat veranderd zijn qua terugslagkoppeling...
Ik had het met die opmerking over mijn eigen boorhamer. Ik wilde aangeven dat Kress als merk ongeveer op het niveau van Bosch blauw lag. Maar inderdaad, kan goed zijn dat die boorhamer van hem een lichte uitvoering is, en dat hij dus misschien toch beter af is met een nieuwere, krachtigere boorhamer.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Ethiron schreef op zondag 5 januari 2020 @ 20:48:
Thanks voor je reactie!

Ik zoek al een tijdje op internet, maar kan helaas niet achterhalen hoeveel J deze heeft. Google geeft veel afbeeldingen van de originele doos en het label op de machine zelf, maar nergens wordt het aantal J weergegeven.

Enige wat op de machine staat is:

220V, 500W, 2,4A, 50HZ, maar helaas niets over de slagkracht.

Gebruikershandleiding is ook onvindbaar helaas.
Jammer inderdaad dat de website van Kress in z'n geheel offline is. Ik zie dat ik gelukkig van mijn boorhamer de spec blaadjes gedownload heb toendertijd. Helaas niks daarin over een HM10E.

Met de term "Kress HM10E technische daten" kom ik op deze site uit met een 20 HME, ook 500 W, met 2.2 J slag energie. Waarschijnlijk is die HM10E een nog ouder torretje, alle wat meer recente modellen hebben allemaal het opgenomen vermogen in de naam zitten. Andere 500 W modellen van Kress lijken op zo'n 2 J te zitten, dus het lijkt aannemelijk dat die HM10E ook rond de 2 J slagenergie zit.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
deepbass909 schreef op woensdag 8 januari 2020 @ 10:29:
De Lidl-bits zijn ook vooral gewoon versleten en dit is een goed excuus om die zooi een keer te vervangen door goede bits. En er moet een goed setje bit doppen komen (die dus een 6,3mm schacht hebben, ipv square drive aansluiting van normale doppen).
Dus gewone bits als vervanging van gewone bits? Of had je nog doppen met inbus / torx nodig?
@Orion84 ziet er goed uit, maar ik zat meer richting Wera te denken, zoals deze set:
[Afbeelding]
Kost alleen wel €41,65 op Amazon of bijna €50 in Nederland (auch)
Mooi setje. Voor inbus 7 dan toch nog een los bitje, of blijf je daar de doppen voor gebruiken?

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
deepbass909 schreef op woensdag 8 januari 2020 @ 13:27:
Doppen heb ik een volledige range voor 1/4" t/m 1/2" drive liggen (4mm t/m 34mm uit m'n hoofd), e-torx, diep, etc. In dit geval gaat het echt om alleen de bits met 6,3mm schacht.
Met adapter is waarschijnlijk wel het makkelijkst, ook al verlies je daar slagkracht mee.

Wel even in de gaten houden bij die hierboven gelinkte adapterset van Wera dat die 1/2" adapter niet naar 1/4" hex gaat, maar naar 5/16" hex, dus daar heb je niks aan.
Inbus 7 zit zelden in setjes en buiten de auto (remklauwen) ben ik die maat ook eigenlijk nog nooit tegengekomen. Dus ik zou een keuze voor een setje daar niet vanaf laten hangen.
Nee, zou ik ook niet doen, je moet echt goed zoeken om sets te vinden met die maat er in. Ik weet niet eens zeker of Wera zo'n set überhaupt wel heeft.
Die adapters heb (voor 1/4", 3/8" en 1/2"), maar het nadeel van adapters is dat in de koppeling behoorlijk wat kracht verloren gaat en juist bij doppen wil je meestal de maximale krachtoverbrenging op de bout of moer hebben, zeker met impact-gereedschap waar de kracht uit de klap komt. Daarnaast wil je die adapters eigenlijk niet gebruiken bij maten groter dan 10mm, daarboven worden de krachten te groot voor 6,3mm (1/4") hex en kan hij breken. De dop-uitvoering is sterker, heeft een kortere en dikkere schacht.

Bovendien, bij mijn slagmoersleutel merk ik ook echt verschil of een dop direct op de machine zit of dat er een verlengstuk (CrM, dus echt wel de geschikte en stijve uitvoering) tussen zit. Zonder verlengstuk komen wielbouten (aangetrokken op 100Nm) makkelijk los, maar met verlengstuk kost dat aanzienlijk meer moeite. In de speling tussen verlengstuk en dop gaat zoveel kracht verloren dat het echt van merkbare invloed is.
Fun fact: Wera geeft de aanbeveling om op slagschroevendraaiers adapters te gebruiken, dat komt de levensduur van de bits ten goede (omdat die dan minder krachten te verduren krijgen).

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
deepbass909 schreef op woensdag 8 januari 2020 @ 15:39:
Sneaky, maar ergens wel logisch. 1/4" hex is namelijk niet sterk genoeg voor de krachten die op 1/2" square kunnen komen te staan. Bijv. een M20 bout (ligt aan de bovenkant van het 1/2" bereik) met 30mm kop zit op 500 tot 800 Nm aanhaalmoment.
1/4" hex en ook vierkant gaan allebei tot max zo'n 40 Nm, mag je ruwweg vanuit gaan. Dat je schroeftol of slagschroevendraaier aanzienlijk meer kan leveren, wil niet zeggen dat het goed idee is om dat te doen.
Voor bits is het ook een ander verhaal, aanhaalmomenten van schroeven en bouten in pluggen en hout liggen ook veel lager en wil je voorkomen dat ze eruit kunnen springen.

Zeker bij het loshalen van bouten (M6 bijv. met een 10mm kop) heb je vaak een veelvoud aan kracht nodig ten opzichte van waarmee ze vast gezet zijn. En dan wil je zo efficiënt mogelijke krachtoverbrenging hebben tussen machine en dop.
Als ik een M6 niet los krijg met een 1/4" rateltje, dan zit het wel behoorlijk vast gerot. En kans is ook aanwezig dat het moertje dan krak gaat zeggen.
Orion84 schreef op woensdag 8 januari 2020 @ 16:02:
Als je al wat 18V 5Ah accu's hebt zou ik toch de DUC353 eens overwegen, verder met de 230V zagen van Makita geen ervaring. Ik zie wel dat deze in elk geval een lagere kettingsnelheid heeft dan mijn DUC353 die 20m/s doet. Zou wel wat duurder zijn, maar als je de gratis accu die je er bij krijgt meerekent valt dat verschil nog wel mee.
Als ik die specs zo zie, is die besnoerde Makita al een 5.3 kg, en de snoerloze versie is ietsjes lichter met 5.2 kg, maar dat is gok ik zonder accu's. Als ik dat vergelijk met een soortgelijke 1.9 kW besnoerde kettingzaag van Stihl bekijk, weegt die 4.3 kg. Dan weet ik wel welke ik liever vast heb. Alhoewel die Stihl waarschijnlijk ook een stuk duurder is.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
deepbass909 schreef op woensdag 8 januari 2020 @ 23:12:
Aangezien ik aan een restauratieproject ga beginnen, is die kans zeker aanwezig, zeker aan de onderzijde van de auto. Ik denk dan vooral aan moeren van de uitlaat (lekker verrot) of bouten/moeren die door een vorige eigenaar ooit onder de tectiel zijn gezet en waarvan de schroefdraad dus helemaal vol zit... Ik ben al genoeg boutjes/moertjes tegengekomen die voor 1/4" toch echt te vast zaten...

Maar wat ik al aangaf, voor mij is bij de doppen het vooral van belang dat er zo min mogelijke koppelingen in zitten, dus ook geen verloop als dat niet nodig is.
Kan me voorstellen dat daar de boel goed vastgerot zit, ja.

Qua aantallen koppelingen zou je misschien ook kunnen kijken naar wat kortere adapter, een lange steel zoals de meeste doppen hebben met 1/4" hex aansluiting kan ook wat torsie absorberen.
Overigens is het wel bijzonder hoe Makita (maar ook de andere merken) dan aan die hoge koppelgetallen komt als 1/4" niet verder dan 40Nm zou kunnen, ze hebben namelijk allemaal koppels die ver boven de 100Nm liggen. Want het is niet dat je keuze hebt in welke aansluiting je gebruikt.
Het kan zijn dat de manier waarop een slagschroevendraaier kracht zet ook minder gauw voor problemen zorgt. Of dat de machine niet altijd alleen maar maximaal koppel levert (zou fijn zijn, soms).

Ik heb wel eens een test gezien met torx of inbus doppen en bits (weet niet meer precies welk type en welke maat) van verschillende merken, en de hoogste koppels die sommige van die bits / doppen aan konden hing ergens tussen de 30 en 40 Nm, voordat ze barsten of verdraaiden als wokkels. Stahlwille heeft een 1/4" ratel insert voor hun momentsleutels waar losse insteekkoppen op kunnen, en daarbij geven ze aan dat die max 40 Nm zou mogen hebben (je kan de insteekkop ook in een momentsleutel zetten die tot 150 Nm gaat, bv). Vandaar dat ik dat getal van zo'n 40 Nm als richt max noem voor spul op 1/4".

Maar goed, de bits en doppen barsten niet allemaal spontaan uit elkaar op zo'n slagschroevendraaier, dus er zal ergens wel iets goed gaan.

Alhoewel voor m'n gevoel met meer dan 40 Nm op een M6 boutje toch ergens iets kapot zal gaan. Heb dikkere bouten / moeren met die koppels aan gort getrokken, in ieder geval. En laatste keer dat ik wat meer kracht met een 3/8" ratel op een M6 boutje zette, kwam de kop er af.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
nubys schreef op maandag 13 januari 2020 @ 21:07:
Heeft er iemand toevallig ervaring met de Blindklinkmoertang van HBM?
Of een andere aanbevling?
Moet wat armaturen aan sandwichpanelen bevestigen. Zal wel met m8 of m10 worden.
Het zal best werken, zo'n tang, maar ik geloof er maar weinig van dat je daarmee daadwerkelijk > M6 mee kunt blindklinken. Ik kan zo gauw geen enkele handtang vinden die zegt groter dan M6 te kunnen blindklinken (meestal alleen for alu, M5 max voor staal), zelfs veel grotere en lompere tangen, en zelfs niet alle pneumatische tangen lijken M8 of M10 aan te kunnen.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Blomminator schreef op vrijdag 17 januari 2020 @ 08:47:
Dank voor alle reacties mbt de laser afstandsmeter. Het is een Bosch glm40 geworden. Ben benieuwd! Thnx voor t meedenken!
Had zelf laatst ook een laser afstandsmeter gehaald, van mij onbekend merk (Meterk), maar kostte maar €26, en is, voorzover ik kan zien, minstens zo nauwkeurig als de verschillende rolmaten en meetstokken die ik heb liggen. En een stuk makkelijker en sneller om de kamers van ons nieuwbouwhuis na te meten, want iedere keer met een rolmaat rondlopen is geen doen.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Interessante discussie over die vaten voor een cycloon, wij krijgen later dit jaar de oplevering van ons huis, en dan moet er ook nog het één en ander gedaan worden (vloeren en kasten bouwen, vooral), en daarvoor zat ik ook te kijken naar een goede stofzuiger met cycloon.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Xavier schreef op dinsdag 11 februari 2020 @ 09:34:
Na een verbouwing in huis toch maar eens mijn gereedschapskist doorgenomen. Door de jaren heen is er relatief goedkoop zooi in gekomen en dat is te merken in het gebruik.
Want mijn Wiha PZ schroevendraaiers van een 20 jaar oud doen het nog steeds prima.
Maar de Gamma platte schroevendraaiers zijn allemaal afgerond. Tijd om die maar eens te vervangen.

Ik heb nu een lijstje bij Amazon gemaakt en twijfel alleen over de maten. https://www.amazon.de/hz/...SDK2VKCH3JV?ref_=wl_share
Heb nu een 3mm 5,5mm en een 8mm op het lijstje staan van Wiha Softfinish Electric. Voor de PZ schroeven heb ik al de Wiha Softfinish en wil wel verschillende kleuren in mijn bak, daarom de Electric.
Tevens een Wera Riemer en een Wiha Volt Detector, toch handig om die te hebben ipv een 2,- Gamma schroevendraaier in het stopcontact te steken.
Iemand misschien nog tips op de maten? Meer dan 3 wil ik er niet, zo vaak gebruik ik ze ook weer niet.
Ik zou sowieso naar de slimFit kijken, als het VDE moet zijn. Voor de sleuf schroevendraaiers heb ik een set met 2.5, 3.5, 4.5 en 5.5, en heb nog niet het idee dat ik iets mis. De 2.5 is handig voor dingen als kroonsteentjes voor lampen e.d.

Overigens zou ik tegenwoordig niet meer dezelfde kwaliteit verwachten van Wiha als 20 jaar terug (of 10 jaar terug), en zou ik eerder naar Wera kijken voor nieuwe schroevendraaiers (of PB Swiss, als het iets meer mag kosten). Wiha had bij mijn weten in ieder geval een paar jaar terug wel wat problemen met kwaliteitscontrole. Mogelijk heeft dat ook te maken gehad met die Xiaomi Wiha setjes die je tegenwoordig ziet.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Xavier schreef op dinsdag 11 februari 2020 @ 17:16:
Na alle bomen van Wera toch eens naar PB Swiss gekeken en de classic lijn is prima.

Dat wordt een
PB 100.3 (5,5mm)
PB 100.5 (8mm)
PB 175 (3,5mm spanningszoeker)
Wera Priem

Dat wordt na de volgende klus maar een setje knipex :P
Ik ben zelf wel fan van de multicraft van PB Swiss, maar de keuze voor de verschillende maten is wel minder in die lijn.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
kabeltjekabel schreef op woensdag 12 februari 2020 @ 00:34:
Let wel dat de handvaten van de Classic lijn gaan stinken als je ze ongeventileerd bewaard.
PB heeft als een van de weinige goede gleufschroevendraaiers, waar het laatste stukje parallel loopt ipv spits.. Helaas hebben ze dat niet toegepast op de VDE slim draaiers ;(
Ik heb een aantal van die handvaten, bij verschillende klingen sets, en die zitten constant in een etui dat weer in een gereedschapskoffer zit, maar het is mij nooit opgevallen dat die klingen gaan stinken, eerlijk gezegd.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
deepbass909 schreef op donderdag 13 februari 2020 @ 10:21:
Ik heb exact dat kistje thuis liggen. Het is redelijk en daarmee is alles er wel mee gezegd. De dunne maten zijn niet heel stijf (de boortjes hebben de neiging iets weg te lopen, zelfs als je een centerpunt hebt gebruikt) en ik heb er in de tussentijd al meerdere gebroken.

Voor mij zijn het ragboren, boren waar ik zonder schuldgevoel mee in gips e.d. boor.
Ik heb thuis een setje (van Bosch) met daarin steen, hout, en staal boren, en naar mijn idee is dat vooral handig om een setje te hebben voor als je een wat minder reguliere maat nodig hebt. Bijkomend voordeel van zo'n kistje is dat je die later gewoon bij kunt vullen met nieuwe (betere) boortjes.
Voor beton en steen zijn ze ook niet bedoeld, daarvoor wil je boren met een carbide-punt hebben. HSS snijdt in het materiaal, terwijl je bij steen harder dan gips wilt schrapen.
Voor beton en steen heb ik goede boortjes, dat werkt echt veel fijner. Met een goede steenboor heb ik ook niet het gevoel een klopboor nog nodig te hebben.
Maar die zijn erg kostbaar. Als je VDE niet per sé nodig hebt, kan je in mijn ogen dus beter je geld uitgeven aan een betere set gewone schroevendraaiers.
PB Swiss schroevendraaiers zijn altijd kostbaar. Maar je hoeft ze ook maar één keer te kopen.

Welk type je koopt hangt er vanaf waar je het voor nodig denkt te hebben. Ik zie geen reden om niet een set met VDE schroevendraaiers te hebben, in ieder geval in sleuf en phillips, maar voor schroeven in een olie-achtige omgeving kan je beter van die harde handvaten hebben (zoals de classic of multicraft van PB Swiss), die zijn lekker makkelijk schoon te maken achteraf. Iets met softgrip wordt dan al gauw gevlekt, maar licht misschien nog weer even fijner in de hand (al die DRALL Stahlwille schroevendraaiers op het werk houden misschien fijn vast, maar zien er al gauw echt niet meer uit).

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Navi schreef op zaterdag 15 februari 2020 @ 22:48:
Tuingereedschap zoals kettingzagen en heggenscharen etc neem ik altijd van Stihl.

Zie de gemeente en hovenieren hier ook vaak mee, goed spul.
Heb zelf ook aardig wat met Stihl gewerkt in de groenvoorziening, is inderdaad goed spul.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Appie Heijn schreef op woensdag 19 februari 2020 @ 22:29:
Volgens mij kan je idd niet een andere zaag dan een kss op deze rail vastklikken. Ik kan hem wel op een FSN rail zetten maar dan klikt ie niet en moet ik met een handeltje de beschermkap wegklikken. Kan volgens mij net zo goed de bosch rails nemen in vergelijking met de mafell.
Overweeg nog om een flexibele rail te nemen.
https://www.gereedschappr...liniaal-fx-140-fx140.html
Maar eerst maar eens kijken hoevaak ik hem kan inzetten.
Ik had het een beetje proberen op te zoeken, maar kon nergens echt duidelijk vinden of je ook een MT55 op zo'n rail zou kunnen zetten. Vraag me ook wel af wat nog het verschil is tussen een KSS50 en MT55 als een KSS ook gewoon diepte instelbaar is. Ik kon het zo gauw even niet gevonden krijgen, in ieder geval.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
De prijs is wel goed, hugoschipper en prof-tools zijn volgens mij de enige importeurs van PB Swiss in NL, of in ieder geval dat was zo een paar jaar geleden, en je mag dus verwachten dat de prijzen daar het beste zijn. Ik zou zelf voor deze set gaan, heeft een wat ergonomischere grip, maar is wel van hetzelfde materiaal, dus makkelijk schoon te maken. Aan de andere kant, zoveel kracht zal je nooit hoeven te zetten op een sleuf of kruiskop schroef, dat schiet er toch veel te makkelijk weer uit.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Fraggert schreef op vrijdag 21 februari 2020 @ 07:44:
Goed gereedschap helpt mij om nauwkeurig te werken. Daarnaast heb ik er de investering voor over.
Precies dit.

Daarnaast, wie zegt wat iemand professioneel nodig heeft? Festool heeft ook de naam voor interieur bouw te zijn, maar ik zie in België ook gewone klusjesmannen standaard een Festool uit hun busje trekken. Denk niet dat ze dat nu strikt nodig hebben, maar ik zie het wel regelmatig.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
deepbass909 schreef op vrijdag 21 februari 2020 @ 10:00:
De Multicraft had ik ook gezien, het was mij alleen niet helemaal duidelijk of die ook van acetaat was of softgrip. Maar qua grip lijken ze mij inderdaad wel fijner. M'n vader heeft platte PB Swiss schroevendraaiers en ik heb die heften altijd wat dun gevonden voor mijn grote handen.

Niet dat de klassieke heften oncomfortabel zouden zijn in mijn geval. In principe draag ik bij de auto altijd handschoenen (Mechanics monteurshandschoenen) als ik "vies" werk doe en voor schoon interieurwerk en klusjes in huis heb ik de huidige softgrips al. Die moeten alleen weer een keer goed schoongemaakt worden.
Lijkt dat die multicraft toch niet helemaal hetzelfde materiaal is als die classic. Tenminste, hetzelfde type als de classic is over algemeen gemaakt van cellulose acetaat, en bij de multicraft staat dat die gemaakt is van cellulose-aceto-butyraat. Volgens de omschrijving zou de multicraft wat slagvaster moeten zijn dan de classic.

Hier een wat groter plaatje van de multicraft, is wat meer mat dan de classic (hier). Heb zelf allebei de handvaten (voor een klingenset), en de multicraft ligt net zo fijn in de hand als een softgrip, maar is verder qua eigenschappen net zoals de classic.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Misschien iets 3D printen?

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
deepbass909 schreef op vrijdag 21 februari 2020 @ 12:01:
Volgens deze pagina zouden zowel de classic als multicraft handvatten uit cellulose-aceto-butyraat gemaakt worden, wat een variant van het traditionele cellulose acetaat is, maar dan uit plantaardig materiaal gewonnen ipv aardolie. De SwissGrip en ElectroTool zijn uit 2 componenten gemaakt met een buitenkant van Santoprene (eigen merknaam).

Ik denk dat ik maar eens een set multicraft ga bestellen. Ze zijn in ieder geval olie en diesel bestendig, wat echt een harde eis is voor mij.
Nice. Heb een soortgelijke set (maar dan ook met torx schroevendraaiers) aan m'n schoonvader kado gedaan, was echt een mooi setje en zou ik zelf ook wel nog willen hebben. Als ik er ruimte / garage voor had. Niet dat het nodig is (heb al klingensets en bithouders voor dit soort maten, en ook met dit soort handvaten), maar het is wel erg mooi spul.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Voor 50m schutting schuren zou ik in ieder geval naar een bedraad model kijken, en voor zulke lange rechte stukken is een bandschuurmachine nu echt gemaakt. Kan je tussen die planken er trouwens een beetje bij? Of zul je de voorste set eraf moeten halen om erachter goed bij te kunnen?
Pagina: 1 2 3 4

Dit topic is gesloten.

Let op:
We weten nu wel dat de gratis accu's wat langer op zich laten wachten. Hier klagen helpt niet, dus houdt het topic a.u.b. verschoond van geklaag daarover.

Aanbiedingen: (Elektrisch) gereedschap aanbiedingen- & kortingscodetopic

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee