Toon posts:

[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 2 OverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 100 Laatste
Acties:
  • 681.943 views

Onderwerpen


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:43

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Mede-auteurs:
  • henkie196
  • Registratie: November 2001
  • Niet online

henkie196

  • McGryphon
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 01:34

McGryphon



Welkom in het DIY (elektrisch) gereedschapstopic!


NOTE: Op verzoek van de admins is dit 2de deel in AZ gezet ipv (legacy) TL. Ik kan dus niet een voorgaande deel linken middels de fancy features van het forum. Als je het vorige deel zoekt; die kan je hier vinden:

[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic

Tweakers en gereedschap gaan over het algemeen goed samen. (Non)Elektrisch, met een stekker of zonder, koppel vs functie enz. We hebben er allemaal een eigen mening over die we graag delen. Maar hoe zit het met de algemene merken? Is een Makita beter dan een DeWalt? Heb ik die extra koppel wel nodig op mijn accu boormachine? Moet ik een 14.4 V accu hebben of een 18 V? Heb ik een telescopische trekafkortzaag nodig of kan ik het prima af met een hand cirkelzaag + geleider? Vraag het hier en kijk wat je mede tweakers voor je kunnen betekenen!

Inhoudsopgave

Een kort overzicht van de verschillende topics die in de TS behandeld worden:
• Onderbouwde vragen over gereedschap dat je nodig hebt of wilt hebben (dus niet zomaar neerplempen)
• Onderbouwde reacties als je al aangeeft niet voor merk X te gaan


• Vraag maar raak show
• Dump vragen (ik heb een schroevendraaier nodig; welke zal ik nemen?)

Terminologie

Kom je een term tegen en weet je bij God niet wat er mee bedoeld wordt? Hieronder een aantal veel voorkomende:


Een compleet overzicht van verschillende schroefkoppen kun je hier vinden.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Screw_Head_-_Torx.svg/40px-Screw_Head_-_Torx.svg.pnghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/Screw_Head_-_Torx_Tamperproof.svg/40px-Screw_Head_-_Torx_Tamperproof.svg.png
Torx
Een torxkop op een schroef bestaat uit een stervormig gat met zes hoekpunten waarin de torxsleutel past. Torx heeft als voordeel een betere overbrenging van de kracht van de schroevendraaier op de schroef en minder kans dat de sleutel uit de schroef schiet. Wel is het belangrijk om er goed op te letten dat de kop goed in de schroef steekt, anders is het makkelijk om de schroefkop of de schroevendraaier te beschadigen. Ook is geen axiale kracht nodig (kracht in de richting van de schroef; zoals wel bij Pozidriv en Phillips schroefkoppen), waardoor ze makkelijker te schroeven zijn als je weinig werkthoogte hebt, en dus makkelijk met een L-sleutel of ratel aan de slag kunt.
Er bestaat ook een torxkop met een puntje in het midden: Tamper Resistant torx (afgekort Torx TR). Deze kunnen niet met een standaard torxsleutel worden losgedraaid, maar er zijn ook L-sleutels en bits met gaatje te krijgen waarmee dat wel gaat.
Veel voorkomende maten voor gewone formaten schroeven zijn T15, T20, en T25.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Screw_Head_-_Pozidrive.svg/40px-Screw_Head_-_Pozidrive.svg.png
Pozidriv / PZ
Ook vaak afgekort met PZ, komt deze kop veel voor. De kop lijkt op het eerste gezicht ook veel op een Phillips (PH) kop, maar een PH schroevendraaier gebruiken op een PZ schroef geeft een slechter contact en kan sneller een schroefkop dol draaien.
Een Pozidriv heeft een extra rib op 45° van de hoofd ribben, wat meer grip en kracht overdracht mogelijk maakt t.o.v. de Phillips schroeven. Dit zie je ook terug in het symbool dat een PZ schroefkop heeft, met een kruis over het 'plus' teken.
Een zekere mate van druk in de richting van de schroef is ook nodig om de schroevendraaier goed op de kop te houden, iets dat niet nodig is voor bv. torx of hex schroeven. Dit komt omdat Pozidriv in zekere mate ontworpen is om te voorkomen dat men te veel kracht op een schroef zet, iets wat in dit artikel ook ruimschoots aan bod komt. Een Phillips kop heeft dit zelfs in nog sterkere mate dan Pozidriv.
De meest voorkomende maat is de PZ2, maar PZ3 voor grote schroeven en PZ1 voor kleinere schroeven komen ook regelmatig voor.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Screw_Head_-_Phillips.svg
Phillips / PH
Ook vaak afgekort met PH, komt deze kop minder vaak voor bij gewone klussen dan een Pozidriv (PZ) kop, maar wordt veel gebruikt in bv. electronica. De scheiding hier tussen is zeker niet 100%, en je kan ook regelmatig schroeven met een PH kop tegen komen buiten electronica.
De kop lijkt veel op de PZ kop, maar heeft gladde kanten, waar de PZ kop een extra ribje heeft tussen de hoofdribben. Een PZ schroevendraaier gebruiken op een schroef met een PH kop geeft een nog slechtere passing dan andersom, en kan makkelijk leiden tot beschadigingen van de kop of de schroevendraaier.
Een zekere mate van druk in de richting van de schroef is ook nodig om de schroevendraaier goed op de kop te houden, iets dat niet nodig is voor bv. torx of hex schroeven. Dit is ingebouwd in het ontwerp, en is bedoeld om te voorkomen dat mensen iets te hard aandraaien.
De meest voorkomende maat is de PH2, maar PH3 voor grote schroeven en PH1 voor kleinere schroeven komen ook regelmatig voor. PH0 en kleiner zie vaak in electronica terug.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Screw_Head_-_Hex_Socket.svg
Hex
Deze schroefkoppen worden ook vaak inbus of Allen keys genoemd, en hebben een simpele zeskantige vorm. Krachtsoverdracht is minder goed dan bv. een torx schroefkop, en de kans op dol draaien is ook een stuk groter met een hex schroefkop.
Net als de tamper-resistant torx, bestaat ook een hex kop met een puntje in het midden. Dit is voornamelijk om te voorkomen dat iets te gemakkelijk los gedraaid kan worden, maar bits en sleutels van dit type zijn wel verkrijgbaar.
Veel voorkomende maten voor een hex kop zijn 4, 5, en 6mm.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Screw_Head_-_Slotted.svg
Sleuf, gleuf
Deze simpele sleuf in de kop kwam vroeger een stuk meer voor dan tegenwoordig. Met reden, want de krachtsoverdracht is laag, en zelfs met een goed passende schroevendraaier is het heel makkelijk om uit de kop te schieten. Als je net kracht aan het zetten was, krijg je dan ook al snel krassen op het oppervlak en geschaafde knokkels.
Het ziet er wat netter uit op bv. een deurbeslag dan een PZ of torx kop, maar buiten dat is het devies om deze niet meer te gebruiken.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Vde_pruefsiegel.svg
VDE
VDE is de naam van een instituut dat onder andere ook een norm ontwikkeld heeft waarin beschreven staat waaraan een stuk gereedschap moet voldoen om electrisch geïsoleerd te zijn. VDE staat voor Verband der Elektrotechnik, Elektronik und Informationstechnik, en een goedgekeurd VDE gereedschap is geïsoleerd tot 1000V.

Schroevendraaiers en tangen zijn vaak ook in een VDE versie te vinden. Alhoewel het beter is om de stroom van een netwerk te halen voordat je er aan gaat werken, kunnen deze gereedschappen wat meer bescherming bieden als je toch aan een aangesloten netwerk iets moet klussen.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/ESD_%28Protected%29.svg/284px-ESD_%28Protected%29.svg.png
ESD
ESD, of ook wel electrostatic discharge, wordt gebruikt om te verwijzen naar gereedschappen die een electrostatische lading dissiperen, en daarmee voorkomen om gevoelige electronische spullen beschadigd worden door een electrostatische ontlading.

ESD gereedschappen zijn niet zo wijd verbreid als VDE gereedschappen, maar (kleinere maten) schroevendraaiers en kleinere tangen zijn vaak wel te krijgen in een ESD versie.


Basis informatie voor gereedschappen

Gesneden koek voor degene die al wat langer bezig zijn met klussen of dingen maken. Maar voor de beginnende klusser kan het een doolhof zijn. Afkortzaag vs cirkelzaag? Klopboormachine vs boorhamer? Duimstok of rolmaat of schuifmaat? Hieronder een lijstje met wat basis kennis over de verschillende gereedschappen, die je waarschijnlijk op een bepaald punt wel nodig zult hebben.


Schroevendraaiers
Een schroevendraaier is standaard gereedschap om iets in elkaar te zetten of uit elkaar te halen.
In een standaard set zitten vaak een selectie aan sleuf schroevendraaiers en iets van Phillips en/of Pozidriv (PH of PZ, respectievelijk).
De sleuf schroevendraaiers hoop je niet vaak nodig te hebben voor schroeven, behalve misschien de 3.5mm voor kroonsteentjes als je die nog gebruikt, maar kunnen eventueel misbruikt worden als kleine breekijzers, bv. om even die plastic lipjes weg te duwen. Voor schroeven met een sleufkop is het wel belangrijk om de juiste maat te gebruiken, anders wordt de kans op van de schroefkop af schieten nog groter.
Pozidriv en Phillips zijn beide een type van kruiskop, welke veel op elkaar lijken, maar welke je beter niet door elkaar kunt gebruiken, zie ook het kopje Terminologie hierboven. De meeste schroeven die je zo in een bouwmarkt kunt kopen zullen PZ zijn, PH type kom je vaker tegen bij electronica, maar ook wel bij dingen die je zelf in elkaar moet zetten (denk Ikea kasten). Veel voorkomende maten zijn de PZ2 en de PH2, welke niet zouden mogen missen in een basis set.
Daarnaast zijn er nog torx en hex schroevendraaiers. Torx is het andere type kop dat je in een bouwmarkt op de schroevenafdeling veel tegen zult komen, hex (of inbus) kom je meer tegen bij andere soorten schroeven (op fietsen of zelfbouw meubelen, bv.). Voor inbus zijn 4, 5, en 6mm veel voorkomende maten, voor Torx zijn dat 15, 20, en 25.

Naast de genoemde maten zijn ook andere maten te bedenken die je ook nog veel tegen kunt komen, zoals een maatje groter en kleiner dan PZ2 (PZ1 en PZ3), een maatje kleiner dan PH2, zoals een PH1, maar voor electronica ook PH0 en PH00. Ook komt een torx 6 regelmatig voor in electronica, en voor algemeen gebruik komen een T10 en T30 ook nog wel voor buiten de al eerder genoemde maten. Een inbus 8 komt ook nog wel regelmatig voor.

Nou zijn dat een boel verschillende types en een redelijk complete set van gewone schroevendraaiers zal een boel ruimte in nemen. Er zijn andere opties om toch elke schroef aan te kunnen, die minder ruimte in nemen. Zo kun je bv. ook een setje bits aanschaffen met een comfortabele bithouder er bij, of je zou kunnen kijken naar een set met wisselklingen.

Gewone schroevendraaierBits + bithouderWisselkling systeem
VoordelenGeen wisselen nodigCompacter, goedkoper, ook bruikbaar op een accuschroefmachineCompacter, geen verdikking van de bithouder
NadelenNeemt veel ruimte inWisselen, verdikking van de houder kan lastig zijn voor moeilijk bereikbare schroevenWisselen nodig


Voor bits en wisselklingsets is het handig om meerdere bithouders / handvaten te hebben, zodat je minder vaak hoeft te wisselen en bv. ook een schroef in een houder kan draaien (of bout in moer).

Het verschil tussen goedkope en duurdere merken is vaak de duurzaamheid / slijtvastheid van de kop en hoe goed de passing is van een kop op een schroef.

Goede merken voor schroevendraaiers zijn Wiha, Wera, en Felo. Nog een stapje omhoog in kwaliteit zijn PB Swiss en Witte, maar de prijs gaat ook navenant omhoog.


Tangen
Er zijn meer soorten tangen dan je waarschijnlijk voor kan stellen, en waarvan ook niet persé meteen duidelijk is waar ze direct voor zijn. Een aantal types tangen kan echter iedereen wel gebruiken.
  • Combinatietang: Een vrij algemeen inzetbare tang, met een gedeelte om dingen vast te kunnen grijpen, een wat meer open stukje om bv. kabels te kunnen grijpen en aan te trekken zonder de kabel helemaal te pletten, en een knip gedeelte.
  • Waterpomptang: Ook een wat algemene grijptang, maar deze heeft een verstelbare bekgrootte en daarmee kun je verschillende diameters van bv. pijpen vast grijpen. In noodgevallen kun je er ook een bout mee los proberen te draaien, alhoewel dat wel grotere kans geeft op het dol draaien van de kop. Daarnaast kan het ook gebruikt worden om schroeven of spijkers ergens uit te trekken.
  • Zijkniptang: In principe kun je met een combinatietang ook knippen, maar een zijkniptang kan ook met beperktere ruimte goed een draadje knippen. Ook erg makkelijk om bv. een tie wrap door te knippen.
Al deze tangen zijn ook in verschillende maten te krijgen, en voor veel toepassingen zijn weer andere tangen nodig, maar met een 16-20cm combinatietang, een 25cm waterpomptang en een 12-16cm zijkniptang heb je een goede basis.

Andere handige tangen zijn:
  • Langbektang: Een soort combinatietang over het algemeen, maar dan met een smallere en langere bek, voor kleinere dingen vast te pakken, of op plekken met minder ruimte. Afhankelijk van het specifieke type zit er wel of niet een knip gedeelte op. Ze zijn ook beschikbaar met een rechte bek, of met een bek met een hoek er in.
  • Griptang: Als je merkt dat je regelmatig iets gewoon vast moet pakken en ook vast moet houden, maar dat de combinatietang wel eens wil slippen, dan kun je waarschijnlijk goed een griptang gebruiken. Dit is een tang om iets mee vast te pakken en dan de tang te vergrendelen, zodat het onderwerp goed vastgehouden blijft.
  • Sleuteltang: Als je vaak met een waterpomptang bezig bent om bouten los te draaien, dan zul je met een sleuteltang de bouten minder beschadigen, want een sleuteltang heeft een rechte bek om netjes op de bout aan te grijpen. Of je moet een gewone steek- of ringsleutel halen, natuurlijk.
  • Boutenschaar: Nou zal een echte grote boutenschaar niet gauw iets zijn dat je nodig hebt, maar om een kleinere boutje of spijker, of erg harde (piano)draad, af te korten, en waar een gewone zijkniptang niet genoeg kracht kan leveren, is een Knipex CoBolt een compacte en handige oplossing.
  • Striptang: Voor het verwijderen van de isolatie van installatiedraad is een striptang erg makkelijk om te hebben.
Het verschil tussen een goede en een minder goede tang is meestal dat de goede tangen een betere passing hebben (zeker voor knippen) en slijtvaster zijn. Goede merken voor tangen zijn Knipex en NWS.


Hamers
Zoals bij wel meer gereedschap, zijn er waarschijnlijk meer types hamers dan je je in eerste instantie had gerealiseerd. Het meest bekende type is wellicht de klauwhamer, met een ronde kop en een 'klauw' aan de achterkant. De klauw kan gebruikt worden om spijkers of schroeven te trekken, of als een klein breekijzer. De klauwhamer is een goed type hamer voor algemeen gebruik, en zit meestal in gewicht zo rond de 500g.

Naast een klauwhamer, kunnen andere types en gewichten aan hamers ook handig zijn om te hebben.
  • Bankhamer: Algemene hamer, maar met een wig aan de achterkant i.p.v. een klauw. Dit type hamer is beschikbaar in vele gewichten, van zo'n 50g tot 2 kg.
  • Ingenieur hamer: De engelse variant van de bankhamer, verkrijgbaar met een bolle achterkant en ook met een soort van wigvorm. Het type met de bolle achterkant heeft als voordeel dat het beter bruikbaar is in nauwe ruimtes vanwege de kortere lengte. De bolle kant zal ook minder gauw iets beschadigen als een klauw.
  • Vuistje: Typisch een wat zwaardere hamer, zo tussen de 1 en 2 kg, met twee vierkante koppen. Handig voor dingen die een wat zwaarder klopje nodig hebben, of bv. om te beitelen. Dit type is ook zwaarder te vinden, maar vanaf zo'n 3 kg wordt het meestal een voorhamer genoemd.
  • Kunstof hamer: Een kunstof hamer is ideaal als iets een tikje moet krijgen, maar zonder beschadigingen te krijgen. Een plugje in een muur met stucwerk tikken, of een plugje of scharnier in een meubel tikken, bijvoorbeeld.
  • Terugslagvrije hamer: Dit zijn vaak ook kunstofhamers, maar dan met iets als lagertjes in de kop die er voor zorgen dat de impact van de klap niet in één keer aankomt, maar verspreid over de tijd. Dit zorgt voor minder beschadigingen, en ook is comfort groter groter omdat de impact van de slag niet terug in je arm schiet.
Een klauwhamer is een aardig begin, maar om wat veelzijdiger te zijn, is een lichtere bank- of ingenieurshamer fijn om gedoseerd kleine tikjes te kunnen geven, een kunstofhamer (al dan niet terugslagvrij) is fijn om een tikje te kunnen geven zonder iets te beschadigen, en een vuistje is handig voor de dingen waar je net een wat zwaarder tikje voor nodig hebt.

Iets om op te letten, zeker bij goedkopere hamers, is dat de kop nog wel eens los wil raken, en het is geen fijne ervaring om een plotseling rondvliegende kop te hebben net als je een keertje goed hard wilt slaan. Daarnaast is het materiaal van de kop van goedkopere hamers ook vaak wat zachter, waardoor de kop eerder zal beschadigen. Goede merken voor hamers zijn Picard en Peddinghaus. Eventueel ook Estwing, als je het kunt vinden in Europa. Voor kunstof hamers heeft Wiha een modulair systeem waarmee het mogelijk is om koppen met verschillende hardheden op dezelfde hamer te monteren.


Sleutels
Om bouten vast te kunnen draaien, of los te kunnen maken, is een steek- of ringsleutel standaard gereedschap. Iedereen die wel eens aan zijn of haar fiets heeft gesleuteld kent ze wel.

Er zijn globaal twee types, de steeksleutel en de ringsleutel. Een steeksleutel grijpt alleen op de zijkanten van een bout aan, en de kracht die ermee over gedragen kan worden is ook beperkt hierdoor. Een ringsleutel kan op alle hoeken van een bout aangrijpen en kan daarmee ook meer kracht op de bout zetten. Meestal hebben ringsleutels een dubbele zeskant vorm aan de binnenkant, waardoor je maar maximaal 30° hoeft te draaien om op een bout aan te kunnen grijpen, in plaats van 60°.

Deze vormen worden op verschillende manieren gecombineerd, zoals een dubbele steeksleutel, een dubbele ringsleutel, of een ring-steeksleutel. Voor het gemak zijn er ook ring-ratels, waarbij het ring gedeelte vervangen is door een ratel, dan hoeft de sleutel niet meer van de bout afgehaald te worden om de bout een stuk verder aan te draaien.

Er zijn standaard maten voor sleutels, afhankelijk van de dikte van een schroefdraad, zie ook Wikipedia. Als je hier naar kijkt zie je al gauw dat in een set van bv. 6-22mm, een aantal maten zitten die niet vaak gebruikt zullen gaan worden. Alhoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, want alhoewel een sleutel 15 niet een standaard is in deze norm, zitten vrijwel alle wielmoeren van fietsen met een maat 15 (dop)moer vast.

Een goede sleutel heeft een betere passing en zal ook minder gauw kapot gaan dan een goedkope sleutel. Het eerste zorgt er voor dat je minder gauw een bout dol zal draaien, het tweede dat je knokkels heel blijven (en erger). Merken met een goede prijs/kwaliteit verhouding zijn bv. Proxxon en Teng Tools, nog een stapje omhoog heb je merken als Facom, Hazet, Gedore, en Stahlwille.


Ratels & doppen
Naast de bovengenoemde sleutels zijn er ook dopsleutels, die meestal met een ratel bedient worden. Deze worden vaak gebruikt voor sleutelen aan de auto, maar overal waar je met een ring- of steeksleutel niet goed bij een bout kan komen, zijn dopsleutels een uitkomst. Dat zijn dus globaal alle bouten waar je niet vanaf de zijkant bij de kop kan komen, maar alleen van de bovenkant.

De doppen hebben een vierkant opname aan de achterkant, waarmee ze op een ratel, T-stuk, of wringijzer passen. De standaard maten hiervoor zijn 1/4" voor doppen tot zo'n 14mm, 3/8" voor doppen tot zo'n 22mm, en 1/2" voor doppen tot zo'n 27mm.

De doppen zijn standaard zeskant in vorm, en deze zijn het beste om bouten die erg vast zitten los te krijgen. Naast de gewone zeskant zijn er ook 12 kant doppen, met een soortgelijke vorm als de ringsleutels.

Buiten de zeskant vormen voor bouten, zijn er doppen voor zo ongeveer alle types schroefkoppen te vinden, bv. ook voor torx en inbus, en zijn er ook bithouders voor 1/4" (maar ook 3/8" en 1/2"), zodat gewone bits ook op een ratel gebruikt kunnen worden.

Voor goede merken van ratels en doppen, zie de aanbevelingen voor gewone sleutels.


Zaag
Voor een zaag bepaald de vertanding en de vorm van de vertanding wat je er mee kunt doen. Voor hard en droog hout is een fijne vertanding gewenst, zodat je nauwkeuriger kunt zagen. Voor nat hout (tak van bomen, bv.) is echter een groffe vertanding nodig met lange tanden, omdat kleinere tanden makkelijk vol kunnen raken met zaagsel en dan doet de zaag niet zoveel meer.

Voor metaal of plastic is een nog fijnere vertanding gewenst, en vaak zie je daar ook alleen kleine ribbeltjes op het zaagblad zitten.

Het aantal tanden wordt vaak aangeduid met tpi, oftewel teeth per inch. Globaal geldt dat minder tanden gebruikt worden voor het groffere werk, en meer tanden voor het fijnere werk.

Daarnaast staan de tanden vaak een beetje naar buiten gericht, zodat de zaagsnede breder is dan het zaagblad, omdat anders het zaagblad makkelijk kan klemmen in de zaagsnede. Zeker bij nat hout is dit een risico.

Een aantal vaak voorkomende vormen van zagen worden hieronder genoemd.
  • Handzaag: Een handzaag is de standaard type zaag. Het blad loopt taps toe, en de vertanding is niet al te grof. Omdat de tanden naar voren gericht zijn, moet gezaagd worden bij de duw beweging. Dit heeft weer als gevolg dat het blad dikker moet zijn om niet te gaan vouwen als gevolg van de duwkracht.
    Een handzaag levert niet de meest ruwe zaagsnedes op, maar ook niet de meest nette.
  • Japanse zaag: Een Japanse zaag is een type zaag waar de kracht wordt gezet bij de trek beweging. Het zaagblad kan makkelijker tegen zo'n trekkracht, en hoeft daardoor aanzienlijk minder dik te zijn, wat weer leidt tot dunnere en nettere zaagsnedes.
    Wel moet opgelet worden bij gebruik van een Japanse zaag dat er geen kracht gezet wordt bij de duwbeweging, want het dunne blad kan dan makkelijk buigen of zelfs breken.
  • Metaalzaag: Om niet heel veel weerstand te genereren, zijn zaagbladen voor metaal zagen altijd vrij dun, en omdat het materiaal zeer hard is, is de vertanding ook zeer fijn. Om te voorkomen dat zo'n dun blad erg makkelijk vouwt of buigt, zit het vrijwel altijd in een beugel geklemd. Er is vaak ook niet een vaste duw- or trekrichting voor metaalzagen.
    Het principe van een beugelzaag wordt ook wel toegepast voor houtzagen, met als voordeel dat het blad zeer dun kan zijn, maar met als nadeel dat de zaagdiepte beperkt is.
De Hultafors HBX schijnt fijner te werken als een Bahco Superior, maar beiden zijn prima handzagen.


Meetgereedschap
Meetgereedschap is een tamelijk breed begrip, want het hangt er helemaal vanaf wat je wilt meten en met welke nauwkeurigheid. Om een lengte te meten kun je een rolmaat of schuifmaat gebruiken, om te zien of iets recht staat gebruik je een waterpas en om te kijken of iets haaks is, gebruik je een winkelhaak.

Rolmaat: Een rolmaat is een soort zelfoprollende lineaal, dat gebruikt kan worden om buiten- en binnenmaten te meten. De meetband heeft doorgaans een holle vorm, zodat het stalen profiel niet direct knikt, maar een bepaalde afstand uitgeschoven kan worden voordat deze gaat knikken.
Aan het einde zit over het algemeen een haaks omgebogen tip, dat gebruikt kan worden om de rolmaat ergens achter te haken om de afstand vanaf dat punt te meten, en om ervoor te zorgen dat de rolmaat zichzelf niet direct oprolt.
Ze zijn te vinden in lengtes tussen de 1 en 10 meter. Voor het meten van lengtes groter dan tien meter wordt dikwijls een meetband gebruikt. Dat is een opgerolde platte band die op een haspel zit, en met behulp van een handslinger opgerold wordt.

Duimstok: Een duimstok is vaak een houten, of tegenwoordig ook vaak van glasvezel, opvouwbare lineaal. Een voordeel van duimstokken t.o.v. rolmaten is dat ze niet flexibel zijn, en daarmee soms makkelijker om te gebruiken.
Duimstokken zijn meestal te vinden in maten van 1 of 2 meter en in 4, 5 of 10 stukken op te vouwen. Sommige duimstokken hebben scharnieren op de uiteindes om zo uit te vouwen tot een platte maatlat, maar veel glasvezel duimstokken hebben andere scharnieren en hebben daarmee een aanzienlijk verloop in van de ene kant naar de andere kant. Vergelijk bv. dit type met dit type, respectievelijk.

Schuifmaat: Om iets kleins nauwkeuriger te meten dan met een duimstok of rolmaat, is er een schuifmaat. Vaak kan hiermee buitenmaten, binnenmaten, en dieptematen mee gemeten worden, meestal met een nauwkeurigheid 0,1 tot 0,2 mm.
Absolute top voor schuifmaten is Mitutoyo.

Waterpas: Als iets netjes horizontaal of verticaal moet staan, gebruik je een waterpas om het goed neer te zetten. Dit werkt met een buisje met een luchtbel, een zogenoemde libel, dat in een metalen frame gezet is zodat het over langere afstanden te gebruiken is. Het buisje met de luchtbel heeft een bepaalde kromming, waardoor deze alleen in het midden van het buisje blijft als het buisje (dus de gehele waterpas) recht staat.
De betere waterpassen hebben over het algemeen een nauwkeurigheid van 0.5 mm per meter.
Goede merken voor waterpassen zijn Stabila en Sola

Winkelhaak: Een winkelhaak is een gereedschap om iets haaks te zetten, of om te controleren of iets haaks is.
Een standaard winkelhaak is gewoon een stuk metaal onder een rechte hoek. Er is een norm die verschillende klasses van nauwkeurigheid definiëert, de DIN 875.
Dit type winkelhaak is typisch niet iets dat je voor thuisgebruik echt nodig hebt, en een blokhaak of schrijfhaak zul je waarschijnlijk vaker tegenkomen. Bij een blokhaak en schrijfhaak is de korte poot van de winkelhaak wat dikker, zodat deze makkelijk aangelegd kan worden aan een werkstuk om daar bv. een haakse lijn op af te kunnen tekenen. De schrijfhaak is in principe hetzelfde als een blokhaak, maar heeft ook een afstandsmaat op de lange zijde staan om een lengte haaks t.o.v. de zijkant af te kunnen meten / tekenen.
De winkelhaak wordt ook wel gemaakt met een voet (evt. ook verwijderbaar), waardoor deze ook kan dienen als een blokhaak.



Is handgereedschap in eerste instantie wel overzichtelijk en behapbaar (tot je alle verschillende types leert kennen), is het bij electrisch gereedschap nog weer wat minder duidelijk, vaak.

Wil je bv. een apparaat op een accu of met een snoer, en als met een accu, ga je dan voor een 10.8 V, 14.4 V, of 18 V systeem? (Merk op dat Milwaukee en DeWalt, als amerikaanse merken, 10.8 V vaak neerzetten als 12 V max, en 18 V als 20 V max, waarbij het ene de gemiddelde spanning is en het andere de maximale spanning.)

Een 10.8 V systeem is over het algemeen kleiner en lichter dan de hogere systemen, maar de accu's hebben ook een lagere capaciteit (bij dezelfde Ah aanduiding). De 18 V systemen zijn vaak de krachtigste systemen (even de hogere voltage systemen buiten beschouwing latend voor dit topic), en hebben ook vaak het meest uitgebreide ecosysteem. Dat wil zeggen dat er meestal ook meer apparaten beschikbaar zijn in de 18 V klasse dan in de andere klasses. Dit hangt wel af van de fabrikant, overigens.

De 14.4 V systemen vallen hier een beetje tussen, maar lijken tegenwoordig vaak afgeslankte 18 V modellen op een lagere accuspanning, en hebben daarmee vaak geen tot weinig voordeel in gewicht en formaat t.o.v. een 18 V apparaat. Daarnaast is vaak het ecosysteem ook minder uitgebried dan de andere klasses.

De keuze voor een apparaat op accu of bedraad is een wat persoonlijke keuze, sommigen hechten meer waarde aan het gemak van het draadloos kunnen zijn dan anderen. Het voordeel van een apparaat op accu is dat het makkelijker is omdat geen snoer nodig is. Het nadeel van een apparaat op accu is dan weer dat het gewicht (door de accu) hoger is, en dat ze voor dezelfde specificaties duurder zijn dan een bedraad model.

Deze overweging is voor (klop)boormachines niet zo'n punt, maar voor apparaten die veel vermogen vragen, zoals een boorhamer, cirkelzaag, of schuurmachine, wordt het verschil in prijs en gewicht al gauw een stuk groter. Daarnaast is de standtijd van de accu ook niet zo lang bij dit soort hogere vermogens.

Bij electrisch gereedschap is het niet altijd zo duidelijk wat goede spullen zijn en wat niet. Kun je bij handgereedschap nog wel vertrouwen op een merknaam, bij electrisch gereedschap kun je hier nog wel eens de mist in lopen. Globaal zijn Makita, Bosch Blauw, Milwaukee, DeWalt, en Metabo normaalgesproken merken die goede spullen leveren. Helaas hebben bv. Makita en DeWalt ook een paar lijnen met kwalitatief mindere tools, maar die in een bouwmarkt gauw al net zoveel kosten als het betere spul in een webwinkel, en het onderscheid in de bepaalde series is vaak onduidelijk.

Nog een klasse hoger zitten merken als Festool en Mafell. Alhoewel Mafell vooral zaag- en schuurmachines levert, hun boormachines lijken Metabo's te zijn.


(Accu)boormachine
Een gaatje boren of een schroefje lekker makkelijk met een boormachine ergens indraaien, een boormachine is waarschijnlijk het meest gebruikte electrische gereedschap. Zoals altijd zijn er meerdere types boormachines voor verschillende doeleinden.

(Accu)boormachine: Een simpele boormachine om gaatjes in hout of zachtere steensoorten te boren, of natuurlijk om een schroefje ergens in te schroeven. Een gewone boormachine zal voor de meeste mensen een accuschroefboormachine zijn die makkelijk meegenomen kan worden en waar men zich geen zorgen hoeft te maken over de lengte van het snoer en het dichtsbijzijnde stopcontact.
Tegenwoordig hebben boormachines twee standen; een hard aandraaimoment voor het boren van gaten en een zacht aandraaimoment voor het schroeven van de schroeven. Daarnaast hebben ze meestal ook een slipkoppeling waarmee je in kunt stellen bij hoeveel weerstand de boormachine stopt met draaien. Dit is handig om bv. te zorgen dat schroeven niet zomaar in het hout verdwijnen.
Typisch heeft een gewone boormachine een spankop om boortjes in te zetten, maar ze zijn ook te krijgen met alleen een 1/4" bit aansluiting.

Boorhamer: Om een gat te boren in (gewapend) beton, kom je met een gewone (klop)boormachine niet erg ver. Een boorhamer geeft krachtige klappen tijdens het draaien om het beton kapot te slaan en is daarmee wat je nodig hebt voor beton.
Veel boorhamers zijn zogenoemde combihamers, die het hameren en het boren ook individueel af kunnen schakelen. Zo kun je met alleen hameren (ook wel de beitelstand genoemd) er ook een beitel in zetten en daarmee bv. tegels van een wand af beitelen. Of met alleen boren kun je ook voorzichtiger een gaatje boren.
Typisch heeft een boorhamer een SDS+ kop, waar alleen SDS boren en beitels in passen. Sommige combihamers hebben ook een verwisselbare kop, waarmee je voor de gewone boorstand (zonder hameren, dus) ook gewone boortjes kunt gebruiken.

Klopboormachine: Een klopboor ligt ergens tussen de gewone boormachine en de boorhamer in. Een klopboor slaat veel sneller dan een boorhamer, maar ook met veel minder energie. Dat maakt een klopboor vooral geschikt voor baksteen of andere niet al te zachte steensoorten, maar niet geschikt voor gewapend beton.
Zachte of poreuse steen- en betonsoorten is het beter om een klop/hamer functie helemaal niet voor te gebruiken.
Typisch hebben klopboren een gewone spankop.

Slagschroevendraaier / slagmoersleutel: Dit zijn strikt schroefmachines, niet geschikt om mee te boren. In plaats van continue vermogen af te geven zoals een gewone boor, werkt slagschroevendraaier principe door een veer aan te draaien, en die dan in één klap de energie op de schroef / bout over te dragen.
Hierdoor zijn de maximale koppels van een slagschroevendraaier een stuk hoger dan gewone boormachines, en zijn ze ook beter geschikt om vast zittende bouten of schroeven los te krijgen zonder de schroefkop te beschadigen.
De lichtere machines zijn vaak electrisch, veelal met een accu, maar de zwaardere machines werken vaak op luchtdruk.
Typisch hebben de lichtere machines een 1/4" bit opname, en de zwaardere machines hebben een 3/8" of 1/2" opname.
De klappen in de draairichting kunnen bits en doppen vaak wat minder goed tegen, en hiervoor zijn ook speciale impact- of krachtbits en doppen aan te raden.


Cirkelzaag
Een cirkelzaag is een zaagmachine met een roterende schijf. Voor verschillende inzetten zijn verschillende types met ditzelfde principe. Voor meer informatie is deze test van een aantal verschillende invalzagen ook zeer leerzaam, niet alleen om te zien welk apparaat het het beste doet bij welk onderdeel, maar vooral ook om te zien wat er allemaal voor mogelijkheden voor zijn.

Cirkelzaag: De simpelste uitvoering is de gewone cirkelzaag, zonder instellingen voor zaagdiepte.

Invalzaag: Eigenlijk hetzelfde als een gewone cirkelzaag, maar dan met meer mogelijkheden, zoals in ieder geval een instelbare zaagdiepte. Vaak hebben invalzagen ook de mogelijkheid tot zagen onder verstek, oftewel om onder een hoek iets af te zagen.
Om het zagen nauwkeuriger te maken, worden vaak ook lineaalsystemen meegeleverd (of zijn in ieder geval beschikbaar) voor invalzagen. Hiermee is het mogelijk om netjes in een rechte lijn te zagen en om preciezer van punt A naar B te zagen.
Linealen van verschillende fabrikanten zijn niet altijd onderling verwisselbaar, en daarnaast is er ook een uitgebreide markt aan linealen en aftekenhulpen voor houtbewerkingen. Denk hierbij aan merken als Incra, Veritas, en Woodpeckers.

Afkortzaag: Dit is een cirkelzaag die vastgemaakt is op een arm, welke weer aan een platform vast zit. Een afkortzaag is vooral handig om balken of niet al te brede platen netjes door te zagen (of af te korten). Dingen om hierbij op te letten zijn de zaagdiepte en hoever de arm uit te trekken is, wat respectievelijk bepaald hoe dik een plank of balk mag zijn om die nog door te kunnen zagen, en hoe breed de planken kunnen zijn die je nog door kunt zagen.


Schuurmachine
Het zal je ondertussen niet verbazen dat er ook verschillende types schuurmachines zijn voor verschillende toepassingen.






Ook wel afgekort als PBM, zijn dit de dingen die nog wel eens verwaarloosd worden, maar misschien nog wel belangrijker zijn dan de bovenstaande gereedschappen.

Gehoorbescherming
Schuim oordopjes: Meestal een soort van foam dat je kunt samenknijpen en in je oor kunt stoppen, waar het dan weer uitzet om zo het geluid van buiten te verminderen. Dit levert over het algemeen een heel behoorlijke reductie van het lawaai, en ze zijn ook makkelijk mee te nemen. Alhoewel ze wel zijn her te gebruiken, zijn het in principe wegwerp artikelen, en je koopt ze meestal ook in grotere hoeveelheden. Dat maakt het ook weer makkelijk om gewoon overal een setje oordopjes bij te stoppen, zodat je altijd iets van bescherming bij je hebt.

Oordopjes: In tegenstelling tot de schuimen oordopjes, zijn deze van een harder materiaal, en worden ze ook wel op maat gemaakt (niet altijd). Dit kan een nog betere geluidsreductie geven, en ze kunnen ook zo ontworpen worden dat bijvoorbeeld geluidsfrequenties in het gebied van normale spraak minder gereduceerd worden, zodat je ook met oordopjes nog een gewoon gesprek kunt houden.

Oorkleppen: Wellicht het standaard beeld dat de meesten hebben bij gehoorbescherming, met grote kleppen over de oren om het geluid te dempen. Je hoeft hiervoor niks in je oren te stoppen, maar je krijgt er wel warme tot hete oren voor terug. Voor brillendragers kunnen oorkleppen ook problemen geven met afsluiting, omdat de bril onder de kleppen past, en daarmee een geluidslek kan geven.
Sommige modellen hebben ook een ingebouwde radio om bv. praten op grotere afstand mogelijk te maken. Ook kunnen sommige modellen gecombineerd worden met een helm of volgelaatsbescherming.

Oog- en gelaatbescherming
Veiligheidsbril: Een veiligheidsbril is meestal een bril van een vorm van polycarbonaat, wat bescherming biedt tegen rondvliegende deeltjes. Andere materialen zijn ook mogelijk die bijvoorbeeld beter tegen chemicaliën beschermen.
Alhoewel een normale veiligheidsbril wel enige vorm van bescherming biedt, is het nog steeds mogelijk dat deeltjes tussen het gezicht en de bril door in de ogen komen.

Gelaatsbescherming: Een soort van veiligheidsbril, maar dan voor je hele gezicht. Dit geeft niet alleen bescherming voor rondvliegende stukken voor de rest van je gezicht, de kans dat er iets onder komt en in je ogen komt is ook een stuk kleiner. Wel zo'n veilig gevoel als bv. een zaagtafel vastslaat in een stuk hout of ijzer en er stukken met hoge snelheid langs je gezicht wegvliegen.
Naast een hard plastic versie (vaak ook polycarbonaat), zijn er ook versies met gaas, wat meer gericht lijkt op de groffere stukken, zoals er bijvoorbeeld bij gebruik van een kettingzaag of bosmaaier wel regelmatig rond komen te vliegen.

Adembescherming
Adembescherming wordt afgedekt door verschillende (EN) normen. Dit wordt ook opgesplitst naar verschillende verontreinigingen waartegen beschermd wordt, en ook het type van adembescherming.
Voor adembescherming waarbij een groot deel van het masker bestaat uit het filtermateriaal (stofkapjes, dus) is er de EN149 norm, welke drie klasses kent:
KlasseLimiet (bij 95 L/min luchtstroom)Lek
FFP1Filtert >= 80% van de deeltjes< 22%
FFP2Filtert >= 94% van de deeltjes< 8%
FFP3Filtert >= 99% van de deeltjes< 2%

Waarbij de filtering getest wordt met zowel droge deeltjes en olie deeltjes. De lek slaat op de lek van de lucht die gemiddeld tussen het gezicht en het masker op zou mogen treden.

Voor half- of volgelaatsmaskers, met verwisselbare filters, gelden andere normen. Voor stof is dit de EN143, en voor gassen of chemicaliën is dit de EN14387.
Voor stofdeeltjes is dit:
KlasseLimiet (bij 95 L/min luchtstroom)
P1Filtert >= 80% van de deeltjes
P2Filtert >= 94% van de deeltjes
P3Filtert >= 99.95% van de deeltjes

En voor gassen of chemicaliën bestaan verschillende klasses die tegen verschillende gassen beschermen, gecomplimenteerd met verschillende klasses voor hoeveel ze kunnen absorberen voordat ze niet meer effectief zijn.
Schadelijke stoffenBenamingKleur
Organische gassen and damping met kookpunt boven 65°CABruin
Inorganische gassen and dampen, m.u.v. carbon monoxideBGrijs
Sulphur dioxide en andere zure gassen and dampenEGeel
Ammonia en organische afgeleiden hiervanKGroen
Organische stoffen laag kookpunt (<65°С)AXGroen
Specifieke gassen gespecificeerd door fabrikantSXViolet
Nitrische oxide (NO / NO2)NOP3Blauw en wit

De letters in deze klassifisering worden ook nog gevolgd door een nummer, van 1 t/m 3, waarbij 1 een lagere absorptie capaciteit aangeeft, en een 3 een hoge absorptie capaciteit aangeeft.
Een filter met een A1P2 code zou dus bescherming bieden tegen organische gassen via een absorptie, en zou ook minimaal 94% van de stofdeeltjes tegen moeten houden.
Zie voor wat meer leesvoer ook hier en voor gasfiltering hier.

Stofmasker: Ook wel mondkapje in de volksmond, dit is niet de beste bescherming tegen deeltjes in de lucht. Stofmaskers zijn in principe wegwerp artikelen, alhoewel ze ook wel vaker te gebruiken zijn. Sommige stofmaskers hebben ook een ventiel om het ademen makkelijker te maken.

Half- of volgelaatsmasker: Typisch zijn half- of volgelaatsmaskers uitgerust met verwisselbare filters, waarbij typisch keuze is uit verschillende types die bescherming bieden in verschillende mate en tegen verschillende omstandigheden.
Een halfgelaatsmasker bedekt alleen de onderkant van het gezicht, met name de mond en de neus. Een volgelaatsmasker bedekt daarnaast ook nog de ogen.

Beschermingskleding
Algemenere kledingsstukken die ook ter bescherming (kunnen) dienen.

Handschoenen: Iedereen kent wel de tuin- of werkhandschoenen die je handen beschermen houden terwijl je in de tuin bezig bent of aan het klussen bent. Maar naast deze vrij simpele bescherming, die o.a. ook je handen heel houdt als je tegels moet sjouwen, zijn er ook veel andere types handschoenen die beschermen tegen verschillende dingen.
Zo zijn er ook handschoenen die tegen hitte beschermen, denk bv. aan iets simpels als ovenwanten, maar ook lashandschoenen. Of juist handschoenen die beschermen tegen koude. Er zijn ook chainmail handschoenen die beschermen tegen snijwonden, en handschoenen die beschermen tegen chemicaliën, zoals bv. olie resistente handschoenen.

Schoenen: Veiligheidsschoenen zullen de meesten wel kennen, de standaard schoenen met stalen neuzen. Alhoewel het niet persé stalen neuzen hoeven te zijn, aluminium, kunstof, of titanium komt ook voor.
Het zal weinig verbazen dat ook veiligheidsschoenen ingedeeld zijn naar verschillende klasses, zie ook onderstaande tabel. De algemene eis voor voor alle klasses is dat de neus een impact van 200 J moet kunnen weerstaan, en daarna een minimale hoogte van 14mm over moet blijven.
KlasseEisen
S1Veiligheidsneus en antistatisch, neemt energie op in de hiel.
S1PAls S1 met een onpenetreerbare tussenzool.
S2Als S1 met verhoogde waterafstotendheid / resistentie.
S3Als S2 met een onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel.
S4Als S1 maar dan gemaakt van kunststoffen en dus helemaal waterdicht.
S5Als S4 met onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel.

Fun fact: klompen zijn ook S3 gekwalificeerd.
Daarnaast zijn er nog specifieke andere dingen waartegen beschermd wordt, zoals hitte, koude, of bv. kettingzagen.



De vraag is net zo breed als het antwoord zelf. Niet elk merk heeft een specialisatie in 1 specifiek onderdeel of gereedschapstype. Sommige maken enkel elektrisch gereedschap waar andere zich alleen richten op hand gereedschap. Hieronder is echter een korte opsomming van de hoofdkenmerken van de bekendere merken:

http://www.makita.biz/shared/images/site_id.gif

Iedereen ziet het wel eens in het krantje van de DHZ; Blauw met zwarte Makitas. Makita is een Japans bedrijf in professioneel gereedschap dat opgericht is in 1915. Makita staat wereldwijd bekend om haar kwalitatief hoogstaande producten. Dag in dag uit wordt er aan de kwaliteit van Makita gereedschap gewerkt om de beste prestaties te kunnen leveren. Makita staat ook bekend om de verfijnde technologieën die toegepast worden in haar apparatuur. Zo loopt Makita voorop in de introductie van lithium-ion-batterijtechnologie voor haar gereedschappen. Lithium-ion-accu’s hebben een zeer hoge energiedichtheid, hoog vermogen, geen capaciteitsvermindering door het opladen en een lange levensduur. Makita gereedschap dat over een lithium-ion-accu bezit kan uren achter elkaar gebruikt worden zonder opgeladen te hoeven worden. Daarnaast heeft Makita de Anti Vibratie Technologie ontwikkeld (AVT), die trillingen in het gereedschap reduceert. Onder andere boormachines en breekhamers beschikken over deze technologie om het werken met Makita gereedschap zeer aangenaam te maken. Naast de Anti Vibratie Technologie is Makita ook verantwoordelijk voor de Smart Impact Technologie (SIT, voor verhoogde productiviteit van boormachines) en het Super Joint Systeem (SJS, voor verbeterde veiligheid bij het gebruik van haakse slijpers).Zelfs de goedkopere varianten van Makita leveren veel waar voor hun geld en zijn kwalitatief goed in elkaar gezet.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/DeWALTLogo.png

Voornamelijk bekend door het iconische geel met zwart gekleurde gereedschap. Veel gebruikt in de bouw door met name de kwaliteit van het spul dat ze maken. Wat vele niet weten is dat het eigenlijk onderdeel is van Black & Decker. DeWalt, opgericht in 1936 in de Verenigde Staten door Raymond E. DeWalt, staat bekend om haar ruime assortiment aan krachtige gereedschappen voor zowel de professional als de doe-het-zelver. Met het Perform & Protect programma voorziet DeWalt haar gereedschappen van een label als ze aan één van de volgende criteria voldoen: minder vibratie (label VIBRATIES), gereduceerde stofinademing (label STOF) of innovatieve koppelbeheersing (label CONTROLE). Machines die met het Perform & Protect-logo VIBRATIES voorzien zijn, veroorzaken tot 50% minder trillingen, waardoor mensen minder snel vermoeid raken en langer achter elkaar kunnen doorwerken. DeWalt gereedschappen met het Perform & Protect-logo CONTROLE hebben een extra innovatieve veiligheidsfunctie voor de koppelcontrole in het gereedschap om daarmee de kans dat tijdens het boren het toestel vast komt te zitten te minimaliseren. Gereedschappen met het Perform & Protect-logo STOF staan garant voor een verminderde kans op stofinademing. DeWalt is ook verantwoordelijk voor de XLR technologie, die voor snellere boorprestaties en een langere levensduur van haar hamerboren zorgt.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Black_%26_Decker_logo.svg/250px-Black_%26_Decker_logo.svg.png

Black & Decker is een Amerikaans bedrijf opgericht in 1910. Bekend door zijn Oranje met Zwarte kleursetting een veel geziene verschijning in vele bouwmarkten. Waar het vroeger voor kwaliteit stond is het tegenwoordig meer doorsnee apperatuur voor de gemiddelde gebruiker. Eigen Huis & tuin zweert er bij (voor de camera tenminste) maar dat is meer sponsoring dan iets anders (aangezien ze achter de schermen met andere merken werken :+ )

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Panasonic_logo_%28Blue%29.svg/266px-Panasonic_logo_%28Blue%29.svg.png

Panasonic is een Japans bedrijf dat naast gereedschappen ook producten op de markt brengt op het gebied van airconditioning, autosystemen, beveiliging, video- en filmelektronica en meer. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben één of meerdere producten van Panasonic in hun bezit. Dat komt doordat ze wereldwijd bekend staan als een zeer betrouwbare partij die duurzame producten op de markt brengt van hoge kwaliteit. Bij Panasonic staan een aantal kenmerken centraal: draadloze flexibiliteit, compacte constructie, goed uitgebalanceerd en makkelijk bedienbaar. Deze kenmerken vindt u terug in de gereedschappen die zij voor de professional als de doe-het-zelver hebben ontwikkeld. Voor de productie van al hun producten maken zij alleen gebruik van de beste materialen en meest geavanceerde technologieën die er op dit moment beschikbaar zijn. Daardoor kunnen ze al decennialang topkwaliteit leveren en aan de uiteenlopende eisen van de consument voldoen.



Metabo is een Duits bedrijf dat opgericht is in 1924 met het doel om professioneel gereedschap op de markt te brengen die aan de toenemende vraag van de sterk verbeterde technische wereld konden voldoen. Er wordt veel aandacht besteed aan het design van de Metabo gereedschappen, waar eerst in kaart wordt gebracht wat precies de behoeften zijn van de gebruiker. Er wordt vooral gekeken naar goede hanteerbaarheid, een lange levensduur van het product, optimale werking en een zo gering mogelijk gewicht van het gereedschap. De ingenieurs en productdesigners van Metabo zijn dag in dag uit bezig met het bedenken van nieuwe innovatieve Metabo gereedschappen, waarbij regelmatig ook ideeën naar boven komen die ver boven het begrip elektrisch gereedschap uitgaan.Vooral The Eagle is er erg fan van :+

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/fe/Milwaukee-tool-logo.png

Milwaukee produceert sinds 1924 innovatief en kwalitatief hoogwaardig elektrisch gereedschap voor zowel de professional als de doe-het-zelver over de hele wereld. Het succes van Milwaukee is sinds de oprichting afhankelijk van haar vermogen om aan de wensen van de klant te kunnen voldoen. Dag in dag uit zijn ze bezig met het waarborgen van de kwaliteit voor alle producten die zij op de markt brengen. Door continu onderzoek te doen naar innovatieve technologieën voor de toepassing in gereedschappen, zijn ze in staat om hun hoge kwaliteitsstandaard op peil te houden. De zorg voor kwaliteit houdt niet op bij producten en service, maar gaat uit van een totale kwaliteitsaanpak met volledige betrokkenheid en motivatie van de medewerkers van Milwaukee. Door deze aanpak, produceert Milwaukee al jarenlang gereedschappen die lang meegaan en de beste prestaties leveren voor zowel de professional als de doe-het-zelver.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/bf/Bosch-brand.svg/220px-Bosch-brand.svg.png

Bosch is een Duits bedrijf dat in 1886 door Robert Bosch werd opgericht en bekend staat om haar breed assortiment aan professionele en innovatieve producten. Duizenden werknemers over de hele wereld houden zich dagelijks bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten en verbetering van reeds bestaand Bosch gereedschap. Door voortdurende onderzoeken op het gebied van techniek en de toepassing hiervan voor de realisatie van nieuwe Bosch Blauw gereedschappen, is Bosch uitgegroeid tot een leider op veel verschillende technologische gebieden. Daarom heeft Bosch ook een koppositie behaald op het gebied van het aantal patentaanvragen. Voornamelijk bij Bosch Blauw gereedschappen, die uitblinken in kracht, gebruikersvriendelijkheid, milieuvriendelijkheid en veiligheid, zijn een groot aantal patenten verworven, het voornaamste bewijs van de creativiteit van de werknemers.


Wera; met name bekend voor zijn uitstekende bitjes en schroevendraaiers. Als je hier een setje van hebt hoef je de rest van je leven niet meer nieuw spul te halen.

http://www.nationwideindustrialsupply.com/mfg_images/1127.jpg

Wiha is met name bekend om zijn bitjes en schroevendraaiers, net als Wera. Kwaliteits spul waar je een heel leven mee kan doen (en daarnaa ook waarschijnlijk) Te vinden bij o.a Hornbach.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Festool.svg/250px-Festool.svg.png

Festool ontwikkelt superieure kwaliteit elektrische en pneumatische gereedschappen voor zowel professionals als gebruikers met hoge eisen. Sinds de oprichting van het familiebedrijf in 1925, zijn kwaliteit en innovatie de hoogste prioriteiten. Meer dan 300 octrooien en meer dan 80 awards voor producten en bewijzen wat deze principes waard zijn. Mede dankzij deze awards is Festool een belangrijke speler op het gebied van gereedschap geworden. Innovatie door de jaren heen, heeft ervoor gezorgd dat Deze krachtige machines zijn dan ook uiterst geschikt voor elke klus!


FEIN vindt haar oorsprong in Duitsland en werd in 1867 opgericht door Wilhelm Fein en zijn broer Carl Fein. FEIN staat bekend om de productie van krachtige, duurzame en extreem betrouwbare elektrische handgereedschappen voor de metaal-, uitbouw- en automobielindustrie. Het gereedschap is zeer geliefd onder professionals. Dankzij de passie van de medewerkers van FEIN en de energie die zij dag in dag uit steken in het ontwerp van het beste gereedschap voor de industriële sector, wordt FEIN gereedschap over de hele wereld als maatstaf gezien voor prestatie en betrouwbaarheid. Als uitvinder van de elektrische handboormachine ontwikkelt FEIN sinds 140 jaar innovatieve oplossingen voor de praktijk, beproefd tijdens hard en ononderbroken gebruik in industrie en werkplaats. Door een omvangrijk kwaliteitsmanagement en een arsenaal aan goed opgeleide medewerkers, zorgt het bedrijf ervoor dat er alleen FEIN gereedschap op de markt gebracht worden die 100% voldoen aan hun eigen verwachtingen. Op die manier kan er voldaan worden aan de hoge eisen die door de professionals in de bouw en industrie gesteld worden.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Hitachi_logo.svg/200px-Hitachi_logo.svg.png

Hitachi is een Japans bedrijf dat bekend staat om haar elektrische gereedschappen met verfijnde technologieën voor zowel de professional als de doe-het-zelver. Hitachi gereedschappen worden op een specialistische, weldoordachte manier geproduceerd en zijn door hun spectaculaire uiterlijk zeer gewild. Niet voor niets hebben ze in het verleden diverse malen de IF Product Design Award gewonnen, één van de meest prestigieuze design awards ter wereld. Hierbij wordt de aandacht naast schoonheid, gebruikersvriendelijkheid en originaliteit ook gericht op de kwaliteit en prijs van de producten. Hitachi staat verder bekend om het User Vibration Protection (UVP) systeem, een technologie die in ondere andere boormachines wordt toegepast om de vibratie drastisch te reduceren. In het midden van het machinehuis is een contragewicht tussen twee veren gemonteerd, waarbij de twee veren het contragewicht in een positie brengt om daar optimale balansverhouding mee te bereiken. Aan de bovenzijde van de handgreep worden er kunststof dempers geplaatst, waardoor de trillingen geabsorbeerd worden en de vibraties aanzienlijk worden verminderd. Talloze Hitachi gereedschappen maken ook gebruik van Lithium Ion batterijen, die 40% lichter van gewicht zijn, langer meegaan en minder schadelijk zijn voor het milieu.


Heb je een adresje dat je wel wilt delen? Goedkoop maar goed hout? Leuke adresjes voor gereedschap! Let us know!

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1271943/GoT/DIY_topic/gereedschappelijk.png

Grote webshop met veel pro-apperatuur tegen een scherpe prijs. Gratis verzending vanaf €20,-

http://www.toolstation.nl/ext/image/alpha/toolstation_logo.png

Geliefd om met name de scherpe aanbiedingen van Bosch Blauw accu boormachines en de scherpe prijzen die ze bieden. Goede site om eens te kijken voordat je naar de Gammel rent. Tevens een fijne plek om bulk schroeven in te slaan (Torx van het merk Spax bijv.) Bezorgt in heel Europa en voor BE en NL is het gratis verzenden vanaf 10 euro (daaronder €5,- )

http://www.toolnation.nl/skin/frontend/toolnation/default/images/logo.png

Bied van alles en nog wat aan op het gebied van gereedschap. Heeft vaak toch wel de laagste prijs en een groot aanbod. Gratis verzenden vanaf €50,- excl. BTW

http://www.powersem.net/conrad-eps.jpg%5D

Welke Tweaker kent Conrad nu niet? Niet alleen voor de kleinere onderdelen om mee te klussen maar ook voor de boortjes, bitjes, schroefjes enz. Gratis verzenden vanaf €25,- met IDEAL


Oud NL bedrijf met een eigen reparatie dienst waardoor eventuele defecten sneller verholpen kunnen worden (itt terugsturen naar de fabrikant). Gratis verzending boven de €50,- Tevens handelen deze ook in onderdelen voor verschillende merken (met tekening) zodat je machines kan repareren.

http://www.gereedschappro.nl/img/gereedschappro/logo_shop.png

Voor de meer 'exotische' merken die je niet in de doorsnee winkel vind (o.a Incra)

Baptist (www.baptist.nl), Dictum (www.dictum.com) en Dieter Schmid (fine-tools.com) zijn voor de meer ambachtelijke handgereedschappen die een klussert zou willen hebben en zeker de moeite waard om even te bekijken.

Duitse Webshops!


Wat van ver komt is goed zeggen ze wel eens en dat is met gereedschap heel vaak ook gewoon waar. Het loont zich om, ondanks de verzendkosten die er nog bij komen, even te kijken bij onze buren. Het kan soms wel oplopen tot 50 euro wat je aan verschil kan krijgen. Garantie is vaak toch middels de fabrikant zelf en zou dus geen probleem moeten vormen.


Ik denk dat Amazon geen introductie nodig heeft. Wat wel goed is om te weten, is dat ze vaak naar NL shippen en ook vaak hele scherpe prijzen bieden voor zowel verbruiksgoederen als machines. Even in de gaten houden dus als je wat zoekt!

https://www.elektrowerkzeuge-bender.de/skin/frontend/bender/default/images/header-logo.png

Verkoper van Bosch Blauw en Metabo spullen (geen andere merken). Verkopen alles van boormachines tot boortjes en afkortzagen. Verzendkosten naar NL zijn €11.90

http://www.werkzeugalarm.de/layout/zs_werkzeugalarm/images/logo.jpg

Verkoper van Bosch (Blauw), Makita, Hitachi, Kunzer en Rupes. Wederom verkoopt deze all bedenkbare powertools met of zonder stekker van de eerdergenoemde merken. Verkopen tevens werkkleding. Verzendkosten naar NL zijn €9.90

https://www.rubart.de/images/rubart-logo-206x73.png

Verkoopt alle merken onder de horizon en meer. Uitgebreide winkel met veel opties aan spullen. Verzendkosten naar NL zijn € 6.95

http://www.eisenbeisser-shop.de/shop_cfg/Eisenbeisser/AE_Holzdesign_web_140.jpg

Houtspeciaalzaak in Duitsland. Voor al het fijnere bewerkingsmateriaal. Verzendkosten naar NL zijn € 10.90


Er zijn een aantal vragen die met enige regelmaat terugkomen in dit topic. Deze proberen we af te vangen in het FAQ gedeelte. Het is een WiP, dus kijk regelmatig of er nieuwe content is toegevoegd :Y


1. Voor het boren in beton, kan ik dan met een klopboor aan de gang of heb ik een boorhamer nodig?
Claims dat je met een klopboor 'ook best wel goed in beton kan boren' zijn pertinent niet waar :( Dat kán je namelijk niet en dat wil je de buren ook niet aandoen. Tenzij het 'peperkoek' beton is of gasbeton; dan wil je juist zo subtiel mogelijk aan de slag. Neem dan een normale boor omdat anders de steen kan breken. Hier is Ike om het nog eens uit te leggen:




Disclaimer: Eventuele (fanboy) fouten kunnen er uit gehaald worden. Op of aanmerkingen voor de TS hoor ik uiteraard graag!

[Voor 184% gewijzigd door henkie196 op 25-08-2017 07:44. Reden: PBM toegevoegd]

Xbox Live ID:Notna8310


  • KillaZ
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 21:29
Nette TS!

K to the KillaZ


  • L.N.
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 18:51
Kleine opmerkingrn:

Mafell toevoegen bij de merken?

Kruis.nl: een van de weinige bedrijven die ook onderdelen leveren (incl handige tekeningen met onderdelen).

Toolnation verzendt gratis vanaf €50 excl BTW..

Gereedschappro toevoegen als winkel, omdat ze een afwijkend assortiment hebben (o.a. Incra).

Misschien ook toevoegen:

Baptist (www.baptist.nl), Dictum (www.dictum.com) en Dieter Schmid (fine-tools.com) voor meer ambachtelijke handgereedschappen?

[Voor 69% gewijzigd door L.N. op 04-12-2015 10:17]


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:43

Notna

Where are you?®

Topicstarter
L.N. schreef op vrijdag 04 december 2015 @ 10:10:
Kleine opmerking: Toolnation verzendt gratis vanaf €50 excl BTW..
Aangepast! Of dat is een typo of dat is veranderd sinds deze TS gemaakt is in het vorige deel. Bedankt voor het melden iig!

Xbox Live ID:Notna8310


  • L.N.
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 18:51
Notna schreef op vrijdag 04 december 2015 @ 10:12:
[...]


Aangepast! Of dat is een typo of dat is veranderd sinds deze TS gemaakt is in het vorige deel. Bedankt voor het melden iig!
Graag gedaan, ik heb mijn post verder aangevuld.

  • henkie196
  • Registratie: November 2001
  • Niet online
Goede zet om het boorhamer vs klopboor verhaal alvast in de TS te zetten ;) Kleine opmerking daarbij, misschien handig om het beton soort iets specifieker te vermelden? Gasbeton is ook beton, maar een boorhamer is daar wat overkill voor.

Weet ook niet of ik het eens ben dat een hamer de eerste vereiste is. Vroeger wel, toen ik nog veel spijkers gebruikte, maar tegenwoordig doe ik eigenlijk alles met schroeven. Ik zie voor torx schroevendraaiers ook meer T20 schroeven voorbij komen dan T10 of T15, in ieder geval voor een beetje normale schroeven zoals 4x40-50 of zo.

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:43

Notna

Where are you?®

Topicstarter
L.N. schreef op vrijdag 04 december 2015 @ 10:17:
[...]


Graag gedaan, ik heb mijn post verder aangevuld.
Wederom bedankt, wat aanpassingen gedaan :Y
henkie196 schreef op vrijdag 04 december 2015 @ 10:20:
Goede zet om het boorhamer vs klopboor verhaal alvast in de TS te zetten ;) Kleine opmerking daarbij, misschien handig om het beton soort iets specifieker te vermelden? Gasbeton is ook beton, maar een boorhamer is daar wat overkill voor.

Weet ook niet of ik het eens ben dat een hamer de eerste vereiste is. Vroeger wel, toen ik nog veel spijkers gebruikte, maar tegenwoordig doe ik eigenlijk alles met schroeven. Ik zie voor torx schroevendraaiers ook meer T20 schroeven voorbij komen dan T10 of T15, in ieder geval voor een beetje normale schroeven zoals 4x40-50 of zo.
Dat eerste heb ik aangepast, bedankt voor het opmerken. Wat betreft de hamer; als we het echt over de basics hebben, is een hamer nog steeds een vereiste imo, naast een boormachine en een stel schroevendraaiers. Als je dat hebt kan je over het algemeen al iet van 50% van de doorsnee thuis klusjes doen.

Ik laat het dus even zo staan ;)

Xbox Live ID:Notna8310


  • henkie196
  • Registratie: November 2001
  • Niet online
Ik ben het er wel mee eens dat een hamer de basics is, maar voor de simpele klusjes in en om het huis gebruik ik de schroevendraaiers en accuboor vaker. De schuifmaat en rolmaat ook, trouwens ;)

De opmerking was meer gericht op dat de hamer de eerste vereiste was.

In het merken overzichtje zou misschien zoiets (maar dan wat netter in een tabelletje ofzo) misschien ook wel passen?
- Sleutels / doppen: Proxxon / Teng Tools, Facom / Hazet / Gedore, Stahlwille / Snap-on
- Tangen: NWS / Knipex
- Hamers: Peddinghaus / Picard
- Schroevendraaiers: Wera / Wiha / Felo / Facom, Witte / PB Swiss
Waarbij merken als PB Swiss, Stahlwille en Snap-on over het algemeen wel echt top of the line zijn (maar daar betaal je ook naar), en Proxxon en Teng Tools (mij) bekende voorbeelden zijn van een fijne prijs/kwaliteit verhouding.

  • Orion84
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 21:43

Orion84

Admin General Chat / Wonen & Mobiliteit

Fotogenie(k)?

d:)b Thanks McGryphon en Notna voor deze verse start in AZ!

Gisteren mijn nieuwe Metabo UHE 2450 Multi in ontvangst mogen nemen. Voelt heerlijk degelijk aan. Dit weekend maar eens aan de tand voelen :Y)

The problem with common sense is that it's not all that common. | LinkedIn | Flickr


  • Jelte,89
  • Registratie: December 2004
  • Laatst online: 12-03 22:27

Jelte,89

Woodworking

Misschien ook iets toevoegen over de slijtage/verbruiks materialen, we hebben het vorige topic daar zo'n beetje mee afgesloten, en volgens mij waren het toen eens dat werkzaamheden met zaagbladen en boren van een goed (A) merk. (soms) beter werkt in een B merk apparaat dan de standaard meegeleverde accessoires van een A merk.

Bedoel dus Boren/Zaagbladen/Bitjes

Je verzamelt/krijgt regelmatig een action/insert no brand setje en zo kan ik me nog herinneren dat ik een simpel houthok timmerde en ik in no time al mijn T20 bitjes mooi rond had...

Revive the guild!


  • Anoniem: 93986
  • Registratie: Oktober 2003
  • Niet online
Klinkt lullig maar ook bitjes zijn verbruiksartikelen. Tuurlijk kan je kwalitatief betere bitjes kopen maar ook die slijten gewoon redelijk snel.

  • Ossi
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 20:01
Bedankt voor de mooie nieuwe TS :)

  • McGryphon
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 01:34
Anoniem: 93986 schreef op vrijdag 04 december 2015 @ 11:42:
Klinkt lullig maar ook bitjes zijn verbruiksartikelen. Tuurlijk kan je kwalitatief betere bitjes kopen maar ook die slijten gewoon redelijk snel.
Daarom zijn zulke verpakkingen niet echt ongebruikelijk bij bijvoorbeeld standbouw.
Alsnog, niet alleen gaan bitjes van bv Wera langer mee, je zal er gedurende de levensduur verhoudingsgewijs veel minder schroefkoppen mee verstieren. Dat kan wel eens heel veel tijd schelen.

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


  • Jelte,89
  • Registratie: December 2004
  • Laatst online: 12-03 22:27

Jelte,89

Woodworking

Moet zeggen dat ik met mijn bitset al redelijk lang doe, als je de slipkoppeling goed weet te gebruiken gaan ze echt wel veel langer mee in mijn geval.

Revive the guild!


  • Freggel_United
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 20-03 14:49
Mooie OP :)

Sinds de nieuwe Hornbach in Best open is ben ik er al vier keer geweest... Ik probeer de lokale maxeda's/intergamma's echt te mijden als de pest, ook al is de Hornbach veel verder weg. Ik vind het handgereedschap wat ze hebben prachtig, mooi spul... Het elektrische gereedschap valt me wat tegen, dat blijft toch een beetje consumentenbrol. Daar is niets mis mee, en vast prima voor de doelgroep, maar ik ben er niet kapot van...

Die ijzerwaren afdeling, ik moest bijna een traantje wegpinken... dat het nog bestaat... één schroefje kopen, en er ook één afrekenen, in plaats van die sencys meuk van de maxeda... _/-\o_

By each crime and every kindness, we birth our future


  • GH45T
  • Registratie: November 2003
  • Laatst online: 21-03 23:42
Anoniem: 93986 schreef op vrijdag 04 december 2015 @ 11:42:
Klinkt lullig maar ook bitjes zijn verbruiksartikelen. Tuurlijk kan je kwalitatief betere bitjes kopen maar ook die slijten gewoon redelijk snel.
Precies, daarom zitten er bij veel doosjes met schroeven al een bitje meegeleverd. Dan begin je in ieder geval altijd met een vers bitje en die gaan echt wel een paar honderd schroeven mee. Ik bewaar ze daarna wel maar als ze te slecht worden gewoon weggooien.

  • McGryphon
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 01:34
Freggel_United schreef op vrijdag 04 december 2015 @ 12:26:
Mooie OP :)

Sinds de nieuwe Hornbach in Best open is ben ik er al vier keer geweest... Ik probeer de lokale maxeda's/intergamma's echt te mijden als de pest, ook al is de Hornbach veel verder weg. Ik vind het handgereedschap wat ze hebben prachtig, mooi spul... Het elektrische gereedschap valt me wat tegen, dat blijft toch een beetje consumentenbrol. Daar is niets mis mee, en vast prima voor de doelgroep, maar ik ben er niet kapot van...

Die ijzerwaren afdeling, ik moest bijna een traantje wegpinken... dat het nog bestaat... één schroefje kopen, en er ook één afrekenen, in plaats van die sencys meuk van de maxeda... _/-\o_
Ah, die overkoepelende bedrijven heten Maxeda en Intergamma. Weer wat geleerd :P
Van de week ben ik wel nog bij de Gamma langsgeweest trouwens, hardhoutmultiplex is daar atm prima te betalen, en ik had maar een plaatje van 122x61 nodig. Meteen nog even 4 en 8mm MDF gehaald, kan ook nooit kwaad.
Volgende projectjes: klein "kastje" voor een maat van me, twee boekjes (een van hout, een "normaal" maar klein), een voorversterkertje voor de microfoon bij mijn PC, een plank voor mijn speciaalbierglazen, een kistradio voor achterop mijn fiets, een dobbelsteenkistje, beitelhouders en een hoekbureau. In semi-willekeurige volgorde :+

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


  • TheGhostInc
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
henkie196 schreef op vrijdag 04 december 2015 @ 10:46:
De opmerking was meer gericht op dat de hamer de eerste vereiste was.
Maar met een hamer past toch alles? :+
GH45T schreef op vrijdag 04 december 2015 @ 12:30:
[...]
Precies, daarom zitten er bij veel doosjes met schroeven al een bitje meegeleverd. Dan begin je in ieder geval altijd met een vers bitje en die gaan echt wel een paar honderd schroeven mee. Ik bewaar ze daarna wel maar als ze te slecht worden gewoon weggooien.
En je hebt een bitje dat past bij de schroeven. Ik weet nog wel welk bitje bij welke schroeven hoort, maar voor de mindere klussert (lees: mijn vrouw) onder ons is het wel handig als het juiste bitje erbij zit.

[Voor 56% gewijzigd door TheGhostInc op 04-12-2015 18:04. Reden: beetje bitje]


  • henkie196
  • Registratie: November 2001
  • Niet online
TheGhostInc schreef op vrijdag 04 december 2015 @ 18:01:
Maar met een hamer past toch alles? :+
En zo niet, heb je een grotere hamer nodig :+

  • The Eagle
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 00:35

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Orion84 schreef op vrijdag 04 december 2015 @ 11:07:
d:)b Thanks McGryphon en Notna voor deze verse start in AZ!

Gisteren mijn nieuwe Metabo UHE 2450 Multi in ontvangst mogen nemen. Voelt heerlijk degelijk aan. Dit weekend maar eens aan de tand voelen :Y)
Goeso jij
* The Eagle de startpost gehaald, dan zul je het weten ook :P

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online
Kid Jansen schreef op maandag 30 november 2015 @ 21:59:
Heb zojuist de Wera Kraftform Kompakt VDE 60 iS/65 iS/67 iS/16 - 05003484001 besteld bij Amazon.de samen met nog drie Knipex VDE tangen (74 06 250 krachtzijkniptang, 26 26 200 kromme puntbek en 95 16 165 kabelschaar)
Heb gisteren de 74 06 250 binnen gekregen en vanmiddag de rest. Wat een beest van een zijkniptang is die 74 06 250 echt trouwens. Daar kan je nog eens een draadje mee doorknippen. Ik had al een standaard VDE zijkniptang van Knipex, maar die kan ik dan mooi gebruiken voor het knippen van enkele 2,5 mm² installatiedraad of dunner (hoef ik tenminste niet bang te zijn dat ik die snel verslijt). Met die 74 06 250 zou ik zonder probleem 6x 2,5 mm² tegelijk door moeten kunnen knippen (want is geschikt voor 16 mm² koperen geleiders). Ideaal als je zo'n irritante bundel in elkaar gedraaide installatiedraden die in een lasdop zitten in één keer door wil knippen (wat zijn lasklemmen dan toch fijn...), wat bij oude huizen toch best vaak voorkomt (vrijwel elke centraaldoos minimaal één keer).

Wera setje ziet er trouwens ook wel mooi uit. Had wel nog iets strakkere passing mogen zijn, want heeft wel enige speling, maar denk dat het wel losloopt in de praktijk.

  • Remy!!!!
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 00:02
Kid Jansen schreef op vrijdag 04 december 2015 @ 20:39:
[...]

Wera setje ziet er trouwens ook wel mooi uit. Had wel nog iets strakkere passing mogen zijn, want heeft wel enige speling, maar denk dat het wel losloopt in de praktijk.
Maar dat is toch juist niet de bedoeling? :+ :D

  • bluemoon23
  • Registratie: Maart 2013
  • Laatst online: 28-02 22:28
Top OP _/-\o_
Hadden we het over hamers ?
In de VS zijn ze gek op Estwing, in Nederland worden ze ook wel verkocht maar dan zijn ze aardig aan de prijs....
Vooral die met de lederen handvaten zijn mooi. http://www.estwing.com/nh_claw_hammer_leather.php
Zelf heb ik 2 klauwhamers van Estwing, een 16oz en een 28oz (california framer).

Die bijltjes uit 1 stuk met lederen handvat zijn ook :9~
http://www.estwing.com/ao_leather_sportsmans_axe.php

[Voor 14% gewijzigd door bluemoon23 op 04-12-2015 21:31]


  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online
henkie196 schreef op vrijdag 04 december 2015 @ 10:20:
Goede zet om het boorhamer vs klopboor verhaal alvast in de TS te zetten ;) Kleine opmerking daarbij, misschien handig om het beton soort iets specifieker te vermelden? Gasbeton is ook beton, maar een boorhamer is daar wat overkill voor.

Weet ook niet of ik het eens ben dat een hamer de eerste vereiste is. Vroeger wel, toen ik nog veel spijkers gebruikte, maar tegenwoordig doe ik eigenlijk alles met schroeven. Ik zie voor torx schroevendraaiers ook meer T20 schroeven voorbij komen dan T10 of T15, in ieder geval voor een beetje normale schroeven zoals 4x40-50 of zo.
Gebruik een klauwhamer zelf eigenlijk alleen maar vanwege de klauw, want tegenwoordig inderdaad alles schroeven. Gebruik zelf ook steeds meer Torx (voornamelijk Woodies Ultimate). De 4,0 mm zijn T20, de 4,5 mm en 5,0 mm die we gebruiken zijn T25. T10 komt ik zelf eigenlijk alleen maar tegen bij het openschroeven van apparaten.

Wat mij betreft zou op de eerste plek de accuboormachine staan met een goede set bitjes (in ieder geval SL4x0,8, SL5,5x1,0, PH1, PH2, PZ1, PZ2) en op de tweede plek klopboormachine of boorhamer (afhankelijk van bouw van je huis) met een stel goede boortjes (in ieder geval 5, 6 en 8 mm voor beton/steen). Voor veel mensen houdt klussen op bij het ophangen van dingen en in elkaar zetten van meubels en dan heb je niet veel meer nodig dan dat (rolmaat en waterpas erbij en je bent er wel zo'n beetje).

Voor elektra kom je een heel eind met striptang, zijkniptang, spanningzoeker en SL2,5x0,4, SL4,0x0,8 en PH2 schroevendraaiers (liefst natuurlijk allemaal VDE).

Fietsen kom je vaak heel eind met 8, 10, 13, 15 en 17 mm steek-ringsleutels (voor sommige toepassingen bepaalde maat twee keer, vanwege tegendraaien), SL4,0x0,8 en PH2 schroevendraaiers, 4 en 6 mm inbussleutels, bandenplaksetje en fietspomp.

Verder is een waterpomptang ook altijd handig, zeker voor beginnende DHZ'er, omdat het vaak ook wel een redelijke vervanger is van grotere maten steeksleutels. Trouwens een tip voor het aandraaien van messing of verchroomde moeren (zeker ronde moeren, dus zonder zeskant) met een waterpomptang zonder ze te beschadigen (bijvoorbeeld bij sanitair wat in het zicht zit) is een oude theedoek dubbel tussen de tang en de moer in doen.

  • McGryphon
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 01:34
Kid Jansen schreef op vrijdag 04 december 2015 @ 21:52:
[...]

Gebruik een klauwhamer zelf eigenlijk alleen maar vanwege de klauw, want tegenwoordig inderdaad alles schroeven.
Ik gebruik nog vrij veel spijkers eigenlijk, met name verloren kop; in veel situaties kan je ze in een hoek tov elkaar inslaan om een sterkere verbinding te krijgen, verloren kop is veel mooier weg te werken dan eender welke schroef, en het is schurftig veel goedkoper :P
Gebruik zelf ook steeds meer Torx (voornamelijk Woodies Ultimate). De 4,0 mm zijn T20, de 4,5 mm en 5,0 mm die we gebruiken zijn T25. T10 komt ik zelf eigenlijk alleen maar tegen bij het openschroeven van apparaten.
Ik gebruik eigenlijk alleen torx als ik zeker wil weten dat andere mensen het niet zomaar in een opwelling kunnen los schroeven, maar bijvoorbeeld bij onderhoud van de blokhut van Jong Nederland hou ik bewust nagenoeg alles PZ2. Al is het maar voor als ik over een paar jaar die taak aan iemand anders overdraag, PZ-bitjes en schroevendraaiers zijn toch aanzienlijk algemener dan torx.
Wat mij betreft zou op de eerste plek de accuboormachine staan met een goede set bitjes (in ieder geval SL4x0,8, SL5,5x1,0, PH1, PH2, PZ1, PZ2) en op de tweede plek klopboormachine of boorhamer (afhankelijk van bouw van je huis) met een stel goede boortjes (in ieder geval 5, 6 en 8 mm voor beton/steen). Voor veel mensen houdt klussen op bij het ophangen van dingen en in elkaar zetten van meubels en dan heb je niet veel meer nodig dan dat (rolmaat en waterpas erbij en je bent er wel zo'n beetje).
Dan zou ik hier de 4-5-6mm inbusbitjes ook zeker aan toevoegen, die maken het in elkaar steken van Ikea-meubilair een veel sneller proces.
Voor elektra kom je een heel eind met striptang, zijkniptang, spanningzoeker en SL2,5x0,4, SL4,0x0,8 en PH2 schroevendraaiers (liefst natuurlijk allemaal VDE).
Combinatietang (of liever nog Linemans als (semi-)pro optie) hoort hier imo zeker bij, dat maakt het doortrekken van platte trekveren als je eens kabels wil leggen erg veel gemakkelijker in mijn ervaring. Ik zou zelfs eerder alleen een goede combinatietang halen dan losse knip- en combinatietangen van mindere kwaliteit.
Fietsen kom je vaak heel eind met 8, 10, 13, 15 en 17 mm steek-ringsleutels (voor sommige toepassingen bepaalde maat twee keer, vanwege tegendraaien), SL4,0x0,8 en PH2 schroevendraaiers, 4 en 6 mm inbussleutels, bandenplaksetje en fietspomp.
Honorable mention voor de 16mm steeksleutel zodra er iets aan de wiellagers gesteld moet worden. 5mm inbussleutel ga je ook erg vaak nodig hebben als er mountainbike/racefietsonderdelen op je fiets gemonteerd zitten.
Verder is een waterpomptang ook altijd handig, zeker voor beginnende DHZ'er, omdat het vaak ook wel een redelijke vervanger is van grotere maten steeksleutels. Trouwens een tip voor het aandraaien van messing of verchroomde moeren (zeker ronde moeren, dus zonder zeskant) met een waterpomptang zonder ze te beschadigen (bijvoorbeeld bij sanitair wat in het zicht zit) is een oude theedoek dubbel tussen de tang en de moer in doen.
:Y

Verder ben ik het overigens wel met je eens. Ik ga dit weekend eens een lijstje proberen te maken voor "ik wil een complete gereedschapskist voor een beschaafde prijs", waar beschaafd alsnog in totaal best mag oplopen. Wat dan beschaafd is? Nou, een zaag van Bahco, hamer van Stanley en schroevendraaiers van Skandia, ipv zaag van Hultafors, hamer van Estwing en schroevendraaiers van PB Swiss :P
Dus met andere woorden, goed maar niet top-of-the-line.

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


  • Jelte,89
  • Registratie: December 2004
  • Laatst online: 12-03 22:27

Jelte,89

Woodworking

Ikea doet er een sleuteltje bij :)

Hoeveel ben je er nodig? :+

Revive the guild!


  • L.N.
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 18:51
Mijn nieuwe Dewalt DWS778 afkortzaag is binnen!




  • cverkooyen
  • Registratie: Juli 2002
  • Laatst online: 23:14
Mooi apparaat!

  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online
Jelte,89 schreef op zaterdag 05 december 2015 @ 01:21:
Ikea doet er een sleuteltje bij :)

Hoeveel ben je er nodig? :+
True, maar met bitje in de accuboormachine in z'n 2 en koppelbegrenzer op 2-5 (afhankelijk van soort en formaat schroef) gaat het in elkaar zetten van Ikea spul veel sneller. Bijkomend voordeel: met het geratel van de koppelbegrenzer waan je je net een pitmonteur in F1 :+

  • GH45T
  • Registratie: November 2003
  • Laatst online: 21-03 23:42
koppelbegrenzer is ook verschillend per accuboormachine. Ik had laatst voor tijdelijk gebruik zo'n kledingkast bij de Leen Bakker gehaald. Accuboor op koppelstand 1 was nog te krachtig en draaide de boel nog dol.

En die sleuteltjes, ik heb het idee dat het vaak een net iets andere maat is, of gewoon erg slecht past. Voor een keer een klein dingetje in elkaar zetten voldoet het, maar bewaar die sleuteltjes en dergelijke maar niet. Gebruik je ze nog eens dan is het een en al ergernis.

  • Anoniem: 93986
  • Registratie: Oktober 2003
  • Niet online
De maat is wel goed maar het materiaal van die sleuteltjes is te zacht. Die draai je heel snel stuk. Vandaar dat je denkt dat de maat niet goed is.

  • Mei
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21-08-2020
Ik moet enkele gaten boren door een betonnen muur in de kelder van onze flat. Ik ben net begonnen met steenboren van Piranha en dat ging belabberd slecht. Het frappante is dat ik twee gaten geprobeerd heb, en bij beide kwam ik na ongeveer 4cm niet meer verder. Dit geldt voor de 6mm-, 8mm-, en 10mm-boren.

Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat dit een user error is en de boren niet geschikt zijn voor beton. Mijn vragen zijn:
1) Lijkt het er inderdaad op dat ik de verkeerde boren gebruikt heb?
2) Waar moet ik op letten bij de aanschaf van betonboren hoor huis-, tuin- en keukengebruik?

  • Anoniem: 93986
  • Registratie: Oktober 2003
  • Niet online
Wat voor machine gebruik je?

  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online
Denk eerder dat je dan op de wapening van het beton zit. Gebruik je wel een boorhamer (dus met SDS+ boorkop)? Wat beste werkt voor door wapening komen weet ik zo snel niet. Je zou een metaalboor op kunnen offeren.

  • Mei
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21-08-2020
Wat voor machine gebruik je?
Bosch 2100 RE of SRE. Het exacte typenummer staat op de koffer in de kelder, maar het is gewoon een instapmodel boorhamer van Bosch groen.
Denk eerder dat je dan op de wapening van het beton zit. Gebruik je wel een boorhamer (dus met SDS+ boorkop)? Wat beste werkt voor door wapening komen weet ik zo snel niet. Je zou een metaalboor op kunnen offeren.
Het kan natuurlijk dat ik bij beide gaten de wapening geraakt heb op precies dezelfde diepte, maar dat zou wel enorme toeval zijn. De verticale afstand is ~10cm, maar de horizontale afstand is 42cm en dat lijkt me geen gangbare afstand tussen twee wapeningsstaven in een net. De gaten zien er van binnen ook symmetrisch uit; het lijkt er niet op dat ik net de rand van een staaf geraakt heb.

Ik ben er ondertussen uit dat de verschillen tussen steen- en betonboren moeilijk te zien zijn, als je er niet bekend mee bent, en dat ik dus waarschijnlijk als een enorme beunhaas met steenboren in de weer ben geweest :+ Ik zal morgen eens in de bouwmarkt kijken wat men zoal aan betonboren heeft liggen.

[Voor 5% gewijzigd door Mei op 05-12-2015 19:32]


  • Anoniem: 93986
  • Registratie: Oktober 2003
  • Niet online
Maar je gebruikt wel sds boortjes?

  • McGryphon
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 01:34
Buiten natuurlijk de duidelijke tip te condenseren: zorg dat je SDS+ betonboortjes haalt ;), 42 cm tussen de staven in betonwapening kan prima. Dat spul wordt erg vaak met lomp knip- en buigwerk op maat gemaakt, je ziet het later toch niet meer terug en zeker in de projectmatige(?) bouw (homogene woonwijken etc) wordt er dan vaak wat minder nauw op gekeken.
In principe is dit simpel te checken door gewoon met een (oude/botte als je die hebt) HSS-boor het gat in te raggen en te kijken of het echt nog beton is wat je voelt of dat je in metaal zit. Met een beetje fatsoenlijke boormachine en de klopstand uit is dat verschil prima te voelen in mijn ervaring.

[Voor 29% gewijzigd door McGryphon op 05-12-2015 19:41]

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


  • Mei
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21-08-2020
Ja ;-)
McGryphon schreef op zaterdag 05 december 2015 @ 19:40:
Buiten natuurlijk de duidelijke tip te condenseren: zorg dat je SDS+ betonboortjes haalt ;), 42 cm tussen de staven in betonwapening kan prima. Dat spul wordt erg vaak met lomp knip- en buigwerk op maat gemaakt, je ziet het later toch niet meer terug en zeker in de projectmatige(?) bouw (homogene woonwijken etc) wordt er dan vaak wat minder nauw op gekeken.
In principe is dit simpel te checken door gewoon met een (oude/botte als je die hebt) HSS-boor het gat in te raggen en te kijken of het echt nog beton is wat je voelt of dat je in metaal zit. Met een beetje fatsoenlijke boormachine en de klopstand uit is dat verschil prima te voelen in mijn ervaring.
Waarom SDS Plus? Ik moet een gat van 10mm hebben, maar zelfs met 6mm lukte het niet lekker. Dat zou toch met SDS moeten lukken?

Ik heb trouwens geen idee hoe het voelt om tegen metaal aan te komen. Ik heb nog niet bewust een verschil gemerkt, of ben nog nooit tegen wapening aangekomen.

Ik kan trouwens makkelijk met een lampje in het gat kijken. Zijn er duidelijke visuele aanwijzigen als je tegen wapening aan zit?

  • McGryphon
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 01:34
Mei schreef op zaterdag 05 december 2015 @ 20:13:
[...]

Ja ;-)


[...]

Waarom SDS Plus? Ik moet een gat van 10mm hebben, maar zelfs met 6mm lukte het niet lekker. Dat zou toch met SDS moeten lukken?

Ik heb trouwens geen idee hoe het voelt om tegen metaal aan te komen. Ik heb nog niet bewust een verschil gemerkt, of ben nog nooit tegen wapening aangekomen.

Ik kan trouwens makkelijk met een lampje in het gat kijken. Zijn er duidelijke visuele aanwijzigen als je tegen wapening aan zit?
SDS Plus is grofweg hetzelfde als SDS, dat is het punt niet ;)
Als je niet met het verkeerde boortje bezig bent of tegen wapening aan zit zou 10mm makkelijk moeten lukken inderdaad.

Visuele aanwijzing... Als je het gat even schoonzuigt/blaast en misschien zelfs uitspoelt heb je de kans dat je met een zaklampje wat glinsterend metaal ziet tussen het effen grijze beton.
Als je muren uit kiezelbeton zijn opgetrokken zou je op een harde kiezel kunnen zitten bedenk ik me nu, maar de kans dat dat twee keer op gelijke diepte gebeurt is wel heul klein.

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


  • bluemoon23
  • Registratie: Maart 2013
  • Laatst online: 28-02 22:28
Mei schreef op zaterdag 05 december 2015 @ 20:13:
Waarom SDS Plus? Ik moet een gat van 10mm hebben, maar zelfs met 6mm lukte het niet lekker. Dat zou toch met SDS moeten lukken?
Veel succes als jij nog een SDS boor (zonder Plus dus ;) ) kunt vinden.
Dat verkopen ze al heeel lang niet meer, ik heb nog 1 oude SDS boor van mijn vader, en die krijg ik niet in mijn SDS plus hamerboor.... (hoewel het wel uitwisselbaar schijnt te zijn....)
Ik heb hem nog bewaard uit nostalgie O+

Wat jij misschien bedoelt is SDS max, die zijn wel veel groter.
Maar er zijn maar weinig particulieren die daar de boormachine en boren voor hebben.
SDS max boren kun je krijgen tot 80mm doorsnee en 1200mm lang :9~
McGryphon schreef op zaterdag 05 december 2015 @ 00:35:
Ik gebruik nog vrij veel spijkers eigenlijk, met name verloren kop; in veel situaties kan je ze in een hoek tov elkaar inslaan om een sterkere verbinding te krijgen, verloren kop is veel mooier weg te werken dan eender welke schroef, en het is schurftig veel goedkoper :P
Spijkers zijn inderdaad veel goedkoper, een pak met 5 kilo spijkers koop je voor €12/13 ofzo.

Voor bekisting bijvoorbeeld zijn spijkers veel makkelijker, als de beton uitgehard is doe je er een koevoet tussen en het gaat zo uit elkaar.
Ook voor tijdelijk fixeren en stellen zijn spijkers makkelijk, het laat niet van die grote gaten achter als schroeven.
Metselprofielen en kozijnen stellen bijvoorbeeld.

[Voor 38% gewijzigd door bluemoon23 op 05-12-2015 21:50]


  • Mei
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21-08-2020
Ik zie nu inderdaad dat SDS Plus de huidige consumentenstandaard is.
(Het was natuurlijk een test voor jullie! :+ )

Ik kijk morgen nog eens in het gat. Het uiteinde zag er donkergruis uit, met wat leek op lichte streepjes van de rand van het gat naar het midden. Het leek verbazingwekkend symmetrisch. Zijn er nog meer aanwijzingen dat ik mogelijk tegen wapening aangeboord heb?

  • bluemoon23
  • Registratie: Maart 2013
  • Laatst online: 28-02 22:28
Heb je geen ienieminie magneetje ?

  • Anoniem: 93986
  • Registratie: Oktober 2003
  • Niet online
Een roodgloeiend afgesleten boortje.

  • Mei
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21-08-2020
Ik heb geen magneetjes in huis. Dan zou ik eens moeten zoeken naar een magneetje dat ik er ook weer uit kan krijgen.

De boor ziet er gebruikt, maar niet noemenswaardig versleten uit. Vandaar dat ik in eerste instantie ook vrolijk meer kracht zette, maar dat hielp niet.

[Voor 18% gewijzigd door Mei op 05-12-2015 21:48]


  • bluemoon23
  • Registratie: Maart 2013
  • Laatst online: 28-02 22:28
Zo,n cheapass telescopische magneet https://haxo.nl/magneet-pen-telescopisch/
Bij de Action weg ofzo.

  • thijsco19
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 22:14

thijsco19

KTM 990 SMT

Je kan natuurlijk ook met de boor zelf, of een ander stukje ijzer, in het gat tikken. Vaak hoor je het wel.

The only thing you need; a jar of "Elbow Grease" (TM) ! Apply it liberally and it will make any job a breeze.


  • nokiaan958GB
  • Registratie: Augustus 2008
  • Niet online
Staat ie wel op de "hamer-stand"?

Anders stuit je op een stalen latei :+

  • Mei
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21-08-2020
Kijk, ik wist niet eens dat zoiets bestond. Weer wat geleerd :)
Je kan natuurlijk ook met de boor zelf, of een ander stukje ijzer, in het gat tikken. Vaak hoor je het wel.
Al geprobeerd. Kon niets specifieks horen.
nokiaan958GB schreef op zaterdag 05 december 2015 @ 22:00:
Staat ie wel op de "hamer-stand"?

Anders stuit je op een stalen latei :+
Hehe. Ik begon inderdaad zonder hamerstand. Overblijfsel van de vorige klus. Dat probleem was echter snel verholpen 8)

Ik ga nu zelfs twijfelen of ik niet gewoon flink meer kracht had moeten zetten en ik simpelweg te voorzichtig was :+

  • McGryphon
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 01:34
Nou, doe dat maar niet, als je te veel kracht op een boorhamer zet schiet het ook niet op want dan heeft ie geen ruimte om te hameren ;)

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


  • c0ne
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 19-03-2020

c0ne

It's m3!

McGryphon schreef op zondag 06 december 2015 @ 01:30:
Nou, doe dat maar niet, als je te veel kracht op een boorhamer zet schiet het ook niet op want dan heeft ie geen ruimte om te hameren ;)
Maar ben je te voorzichtig dan hamert dat ding ook niet, je moet in ieder geval genoeg druk leveren om de actie te laten hameren.

Why is it when your wife or girlfriend gets pregnant, all her friends rub her belly and say "congratulations!", But nobody rubs your dick and says "Good Job"?


  • Orion84
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 21:43

Orion84

Admin General Chat / Wonen & Mobiliteit

Fotogenie(k)?

nokiaan958GB schreef op zaterdag 05 december 2015 @ 22:00:
Staat ie wel op de "hamer-stand"?

Anders stuit je op een stalen latei :+
Een latei is simpel vast te stellen, gewoon twee gaten proberen te boren en dan de multimeter er tussen. Heb dat wel eens gehad met het vastzetten van een kabelgootje boven een toog (niet in beton, maar het effect is hetzelfde).

The problem with common sense is that it's not all that common. | LinkedIn | Flickr


  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online
Maar heb je met betonwapening dan ook niet gewoon dat het geleid?

  • miekol
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 17-03 19:02
Freggel_United schreef op vrijdag 04 december 2015 @ 12:26:
Die ijzerwaren afdeling, ik moest bijna een traantje wegpinken... dat het nog bestaat... één schroefje kopen, en er ook één afrekenen, in plaats van die sencys meuk van de maxeda... _/-\o_
Amen to that! En zijn nog goeie schroeven ook, die oranje doosjes.

De Praxis is voor mij echt 500 meter van mijn huis en de Hornbach een kwartier rijden, maar ga echt alleen naar de Praxis als het écht niet anders kan. Wat een waardeloze winkel is dat, niet te filmen. Alleen maar Sencys troep (en dat is ook écht allemaal troep), B-Merken of oude instap modellen van A-merken. De Hornbach is niet alleen goedkoper, maar heeft ook nog eens gewoon een beter assortiment qua aanbod en merken.

  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online
miekol schreef op zondag 06 december 2015 @ 13:03:
[...]
En zijn nog goeie schroeven ook, die oranje doosjes.
Heco

  • miekol
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 17-03 19:02
Ja Heco natuurlijk sowieso, maar bedoelde eigenlijk huismerk van Hornbach (even thuis doosje bijgepakt) Dresselhaus JD Plus.

  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online
Die ken ik niet :+ Bij goede schroeven in oranje doosjes dacht ik meteen aan Heco.

  • Mei
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21-08-2020
Blijkbaar heb ik toch echt betonboren gebruikt...

  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online
Hoe is de kop van de boor? Is die nog goed of al erg versleten? Ik ben zelf overigens niet weg van Piranha boren.

  • Mei
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21-08-2020
Zoals eerder gezegd, zien de boren er gebruikt uit, maar zijn ze verder nog in prima staat. Ik heb toenstraks nog eens goed gekeken en het lijkt er inderdaad op dat ik iets metaals geraakt heb. Dit is niet de eerste keer, dus ik bestel een detector, voordat ik verder ga met boren.

  • nokiaan958GB
  • Registratie: Augustus 2008
  • Niet online
miekol schreef op zondag 06 december 2015 @ 13:03:
[...]
Amen to that! En zijn nog goeie schroeven ook, die oranje doosjes.

De Praxis is voor mij echt 500 meter van mijn huis en de Hornbach een kwartier rijden, maar ga echt alleen naar de Praxis als het écht niet anders kan. Wat een waardeloze winkel is dat, niet te filmen. Alleen maar Sencys troep (en dat is ook écht allemaal troep), B-Merken of oude instap modellen van A-merken. De Hornbach is niet alleen goedkoper, maar heeft ook nog eens gewoon een beter assortiment qua aanbod en merken.
Hoor nooit issues over schroeven.
Wat is jullie negatieve ervaring?

  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online
Heel snel kop stuk draaien (vooral met PZ2) als bitje ook maar beetje versleten is, heel snel afbreken onder de kop, niet goed pakken bij indraaien. Een goede schroef pakt snel bij het indraaien (zonder voorboren) en zit strak genoeg op het bitje dat je eigenlijk niet eens hoeft vast te houden als bithouder magneet heeft.

  • GoldenSample
  • Registratie: Januari 2005
  • Niet online

GoldenSample

Huub, Huub, Barbatruc!

nokiaan958GB schreef op zondag 06 december 2015 @ 21:36:
[...]

Hoor nooit issues over schroeven.
Wat is jullie negatieve ervaring?
Breken, zeker bij wat langere schroeven dat je zo de kop er vanaf draait.

Verder natuurlijk het kapot draaien van de schroef zelf als je er net niet helemaal recht voor kan komen met je boormachine/een niet helemaal fris bitje meer hebt.

  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online
En ook zaken als corrosiebestendigheid. Ook van een gefosfateerde of verzinkte schroef mag je wel verwachten dat die niet binnen de kortste keren één en al roest is. Met RVS schroeven heb je vaak weer dat je alleen A2 kan krijgen, wat boterzacht is.

  • KillaZ
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 21:29
Schroeven komen bij mij van topschroeven vandaan, Probo. Prima ervaringen mee, goede slagpluggen ook.

Wel een torx 20 bitje, wat niet voor iedere hobbyklusser gemeengoed is, maar voor de snelbouwschroeven niets dan lof. Schroeven snel, gaan overal goed doorheen (hardhout was ook geen punt) en tot nu toe niet 1 gebroken met de slagschroevendraaier :)

K to the KillaZ


  • Orion84
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 21:43

Orion84

Admin General Chat / Wonen & Mobiliteit

Fotogenie(k)?

Kid Jansen schreef op zondag 06 december 2015 @ 12:36:
Maar heb je met betonwapening dan ook niet gewoon dat het geleid?
Niet als je met het ene gat in de ene wapeningsstaaf boort en met het andere gat in een andere staaf.

The problem with common sense is that it's not all that common. | LinkedIn | Flickr


  • Mei
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21-08-2020
Dat hangt natuurlijk van het soort wapening af. Ik dacht in eerdere posts steevast aan wapeningsnetten, maar dat zullen in veel muren juist losse staven zijn.

  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online
Maar de wapening loopt toch in twee richtingen? (als een mesh grid) Of zijn die verbindingen niet geleidend? Hangt er denk ik ook vanaf of het als kant en klaar gelaste wapening of als losse staven die met staaldraad aan elkaar vast worden gemaakt wordt gebruikt.

  • henkie196
  • Registratie: November 2001
  • Niet online
McGryphon schreef op zaterdag 05 december 2015 @ 00:35:
Ik gebruik nog vrij veel spijkers eigenlijk, met name verloren kop; in veel situaties kan je ze in een hoek tov elkaar inslaan om een sterkere verbinding te krijgen, verloren kop is veel mooier weg te werken dan eender welke schroef, en het is schurftig veel goedkoper :P
Voor sommige dingen kunnen spijkers inderdaad nog wel nuttig zijn. Ik kom die gevallen niet zo vaak tegen, maar ik klus ook niet zoveel. Of niet van dat soort klussen.
Ik gebruik eigenlijk alleen torx als ik zeker wil weten dat andere mensen het niet zomaar in een opwelling kunnen los schroeven, maar bijvoorbeeld bij onderhoud van de blokhut van Jong Nederland hou ik bewust nagenoeg alles PZ2. Al is het maar voor als ik over een paar jaar die taak aan iemand anders overdraag, PZ-bitjes en schroevendraaiers zijn toch aanzienlijk algemener dan torx.
Dan vind ik het ook niet zo vreemd dat bitjes veel versleten lijken te worden. Torx draait veel minder makkelijk door en verslijt naar mijn idee ook een stuk minder dan iets als PZ. Maar met torx bitjes die nu ook gewoon in de standaard Bosch boor / bit setjes zitten lijkt me niet echt dat dit echt veel mensen tegen zal houden om dingen uit elkaar te schroeven.
Combinatietang (of liever nog Linemans als (semi-)pro optie) hoort hier imo zeker bij, dat maakt het doortrekken van platte trekveren als je eens kabels wil leggen erg veel gemakkelijker in mijn ervaring. Ik zou zelfs eerder alleen een goede combinatietang halen dan losse knip- en combinatietangen van mindere kwaliteit.
Wat is het verschil tussen een combinatietang en een Linemans?
Verder compleet mee eens dat een combinatietang ook bij de standaarduitrusting zou moeten horen. M'n Knipex combinatietang knipt ook beter dan m'n Bahco zijkniptang (maar niet net zo fijn als m'n Knipex zijkniptang), dus ook helemaal eens dat je beter één keer goed kan kopen dan meerdere van mindere kwaliteit.

Een waterpomptang vind ik niet zo'n goede vervanger voor de grotere sleutelmaten, zeker niet omdat je die het meest waarschijnlijk nodig gaat hebben voor sanitair bij thuisgebruik. Waarbij de bek (zonder een doek of i.d. als bescherming) waarschijnlijk de boel gaat beschadigen. Dan kun je beter een Bahco of zo'n waterpomptang van Knipex met een platte bek hebben.

  • Orion84
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 21:43

Orion84

Admin General Chat / Wonen & Mobiliteit

Fotogenie(k)?

Kid Jansen schreef op maandag 07 december 2015 @ 10:31:
Maar de wapening loopt toch in twee richtingen? (als een mesh grid) Of zijn die verbindingen niet geleidend? Hangt er denk ik ook vanaf of het als kant en klaar gelaste wapening of als losse staven die met staaldraad aan elkaar vast worden gemaakt wordt gebruikt.
Ja, precies, in bepaalde situaties zal het wel geleidend zijn wellicht, maar het is lang niet zo betrouwbaar als wanneer je een latei tegenkomt.

The problem with common sense is that it's not all that common. | LinkedIn | Flickr


  • McGryphon
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 01:34
henkie196 schreef op maandag 07 december 2015 @ 10:58:
[...]

Voor sommige dingen kunnen spijkers inderdaad nog wel nuttig zijn. Ik kom die gevallen niet zo vaak tegen, maar ik klus ook niet zoveel. Of niet van dat soort klussen.
Dat kan, ik denk dat veel mensen om diezelfde reden niet eens meer een doosje spijkers in hun huis zullen kunnen vinden. Toch zal ik altijd een klauwhamer blijven aanraden voor een beginnersgereedschapskist; je kan er ook spijkers mee verwijderen, andere dingen dan spijkers naar de goede plek tikken/slaan, je kan hem als klein breekijzer gebruiken...
[...]

Dan vind ik het ook niet zo vreemd dat bitjes veel versleten lijken te worden. Torx draait veel minder makkelijk door en verslijt naar mijn idee ook een stuk minder dan iets als PZ. Maar met torx bitjes die nu ook gewoon in de standaard Bosch boor / bit setjes zitten lijkt me niet echt dat dit echt veel mensen tegen zal houden om dingen uit elkaar te schroeven.
Het zou je verbazen hoe veel mensen de afgelopen 10+ jaar geen nieuwe boormachine/bitjes meer hebben gekocht ;)
Ook is Torx bij de echt goedkope sets nog steeds niet standaard, en blijven mensen die in flinke kwantiteit kopen. Hell, toen ik bij de Praxis werkte werd me verteld dat ik altijd de goedkope meuk moest proberen te verkopen, omdat dat minder lang meeging bij een vergelijkbare marge, en mensen dus vaker terug zouden komen.

Overigens, als je beide correct gebruikt gaat een PZ bitje veel langer mee dan Torx in mijn ervaring, behalve als je als een gehandicapte gorilla je (pz) bitje over de schroefkop laat ratelen op het einde ipv de koppelstanden te gebruiken. Wederom, stompzinnig veel mensen die dit doen.
[...]

Wat is het verschil tussen een combinatietang en een Linemans?
Verder compleet mee eens dat een combinatietang ook bij de standaarduitrusting zou moeten horen. M'n Knipex combinatietang knipt ook beter dan m'n Bahco zijkniptang (maar niet net zo fijn als m'n Knipex zijkniptang), dus ook helemaal eens dat je beter één keer goed kan kopen dan meerdere van mindere kwaliteit.
Een linemans is groter, zwaarder uitgevoerd, niet als een combinatie mede gemaakt om ronde dingen te kunnen vastpakken, en vaak voorzien van features als een fishtape(platte trekveer)-trekker, krimpnokjes, en een kop die is gemaakt om pvc-buizen te ruimen. In principe de zware elektriciensversie ban een combinatietang :p
Een waterpomptang vind ik niet zo'n goede vervanger voor de grotere sleutelmaten, zeker niet omdat je die het meest waarschijnlijk nodig gaat hebben voor sanitair bij thuisgebruik. Waarbij de bek (zonder een doek of i.d. als bescherming) waarschijnlijk de boel gaat beschadigen. Dan kun je beter een Bahco of zo'n waterpomptang van Knipex met een platte bek hebben.
Een waterpomptang heeft als grote voordeel over een bahco/plier wrench dat je er ook buizen en andere ronde meuk mee kan vastpakken en draaien. Maakt ze inderdaad wel minder geschikt voor moeren, daar gebruik ik ze zelf eigenlijk ook bijna nooit voor.
Overigens heb ik deze zomer iemand een messing moer van een reduceerventiel zó zien verkrachten met een waterpomptang dat ik bijna slachtofferhulp heb gebeld. Man man man.

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


  • henkie196
  • Registratie: November 2001
  • Niet online
McGryphon schreef op maandag 07 december 2015 @ 11:23:
Dat kan, ik denk dat veel mensen om diezelfde reden niet eens meer een doosje spijkers in hun huis zullen kunnen vinden. Toch zal ik altijd een klauwhamer blijven aanraden voor een beginnersgereedschapskist; je kan er ook spijkers mee verwijderen, andere dingen dan spijkers naar de goede plek tikken/slaan, je kan hem als klein breekijzer gebruiken...
Een hamer heeft zeker zo z'n nut. Tegenwoordig gebruik ik de hamer het meest om pluggen in de muur te tikken, en daar is het nog steeds de meest geschikte tool voor.
Het zou je verbazen hoe veel mensen de afgelopen 10+ jaar geen nieuwe boormachine/bitjes meer hebben gekocht ;)
Ook is Torx bij de echt goedkope sets nog steeds niet standaard, en blijven mensen die in flinke kwantiteit kopen. Hell, toen ik bij de Praxis werkte werd me verteld dat ik altijd de goedkope meuk moest proberen te verkopen, omdat dat minder lang meeging bij een vergelijkbare marge, en mensen dus vaker terug zouden komen.

Overigens, als je beide correct gebruikt gaat een PZ bitje veel langer mee dan Torx in mijn ervaring, behalve als je als een gehandicapte gorilla je (pz) bitje over de schroefkop laat ratelen op het einde ipv de koppelstanden te gebruiken. Wederom, stompzinnig veel mensen die dit doen.
Dan ben ik vast een lompe gorilla, want, zeker met de hand, heb ik altijd veel meer moeite om een PZ/PH schroevendraaier niet door te laten draaien dan met een torx. Met de accuboor is dat veel minder een probleem, maar dan zit ik vaak weer met plekken waar je slecht bij kan waar dan nog vaak het bitje doorslipt. Maar goed, op een slecht bereikbare plek doet een torx dat niet beter, en misschien ook wel slechter.

Ik dacht dat die Bosch setjes ook wel redelijk het goedkoopste van het goedkoopste waren (zal je even goed vast wel te veel voor betalen voor de kwaliteit die het is), maar nou je het zegt, er zal vast nog wel goedkoper spul zijn dat nog sneller kapot gaat.
Een waterpomptang heeft als grote voordeel over een bahco/plier wrench dat je er ook buizen en andere ronde meuk mee kan vastpakken en draaien. Maakt ze inderdaad wel minder geschikt voor moeren, daar gebruik ik ze zelf eigenlijk ook bijna nooit voor.
Overigens heb ik deze zomer iemand een messing moer van een reduceerventiel zó zien verkrachten met een waterpomptang dat ik bijna slachtofferhulp heb gebeld. Man man man.
Maar ook voor buizen moet je weer voorzichtig zijn (als het tenminste ook maar half in het zicht ligt), anders krijg je daar ook van die beschadigingen op. En hoewel ik daar misschien tot op zekere hoogte mee zou kunnen leven, kan mijn vriendin dat zeker niet.
Anoniem: 93986 schreef op zaterdag 05 december 2015 @ 10:47:
De maat is wel goed maar het materiaal van die sleuteltjes is te zacht. Die draai je heel snel stuk. Vandaar dat je denkt dat de maat niet goed is.
Het materiaal van die meegeleverde sleuteltjes is zacht, maar de maatvoering is vaak ook maar matig. Als ik dat vergelijk met een Wiha bitje of iets dergelijks, dan is de speling echt veel minder met het Wiha bitje.

  • McGryphon
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 01:34
henkie196 schreef op maandag 07 december 2015 @ 13:38:
[...]

Dan ben ik vast een lompe gorilla, want, zeker met de hand, heb ik altijd veel meer moeite om een PZ/PH schroevendraaier niet door te laten draaien dan met een torx. Met de accuboor is dat veel minder een probleem, maar dan zit ik vaak weer met plekken waar je slecht bij kan waar dan nog vaak het bitje doorslipt. Maar goed, op een slecht bereikbare plek doet een torx dat niet beter, en misschien ook wel slechter.

Ik dacht dat die Bosch setjes ook wel redelijk het goedkoopste van het goedkoopste waren (zal je even goed vast wel te veel voor betalen voor de kwaliteit die het is), maar nou je het zegt, er zal vast nog wel goedkoper spul zijn dat nog sneller kapot gaat.
Dat zal wellicht ook schelen, ik gebruik zelf bijna uitsluitend bitjes van Wera, die hebben een voldoende goede pasvorm dat ik eerder de kop van een schroef af draai dan dat het bitje slipt. Goedkope bitjes scheelt je een paar euro, maar het kan je al snel een hoop tijd en frustratie kosten als je er een paar schroefkoppen mee verstiert.
[...]

Maar ook voor buizen moet je weer voorzichtig zijn (als het tenminste ook maar half in het zicht ligt), anders krijg je daar ook van die beschadigingen op. En hoewel ik daar misschien tot op zekere hoogte mee zou kunnen leven, kan mijn vriendin dat zeker niet.
Sure, maar dat is sowieso het geval met buizen zonder platte vlakken. Met een bandsleutel is die kans minder groot, maar ook daarmee heb ik vaak genoeg leidingen zien indeuken alvorens te draaien.
[...]

Het materiaal van die meegeleverde sleuteltjes is zacht, maar de maatvoering is vaak ook maar matig. Als ik dat vergelijk met een Wiha bitje of iets dergelijks, dan is de speling echt veel minder met het Wiha bitje.
Is er dan iemand verwacht dat inbussleuteltjes die met bijna elk meubelstuk van de Ikea worden meegeleverd ook daadwerkelijk kwalitatief hoogstaand zijn? Lijkt me niet eigenlijk :P
Wiha is daarentegen een van de bekendste topmerken voor zulk spul, dat gebeurt ook niet per ongeluk. Je vergelijkt een G-Wiz toch ook niet met een porsche 918 alleen omdat ze beiden een elektromotor hebben? :+

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:43

Notna

Where are you?®

Topicstarter
McGryphon schreef op maandag 07 december 2015 @ 11:23:
[...]
Dat kan, ik denk dat veel mensen om diezelfde reden niet eens meer een doosje spijkers in hun huis zullen kunnen vinden. Toch zal ik altijd een klauwhamer blijven aanraden voor een beginnersgereedschapskist; je kan er ook spijkers mee verwijderen, andere dingen dan spijkers naar de goede plek tikken/slaan, je kan hem als klein breekijzer gebruiken...

[...]
Het zou je verbazen hoe veel mensen de afgelopen 10+ jaar geen nieuwe boormachine/bitjes meer hebben gekocht ;)
Ook is Torx bij de echt goedkope sets nog steeds niet standaard, en blijven mensen die in flinke kwantiteit kopen. Hell, toen ik bij de Praxis werkte werd me verteld dat ik altijd de goedkope meuk moest proberen te verkopen, omdat dat minder lang meeging bij een vergelijkbare marge, en mensen dus vaker terug zouden komen.

Overigens, als je beide correct gebruikt gaat een PZ bitje veel langer mee dan Torx in mijn ervaring, behalve als je als een gehandicapte gorilla je (pz) bitje over de schroefkop laat ratelen op het einde ipv de koppelstanden te gebruiken. Wederom, stompzinnig veel mensen die dit doen.

[...]
Een linemans is groter, zwaarder uitgevoerd, niet als een combinatie mede gemaakt om ronde dingen te kunnen vastpakken, en vaak voorzien van features als een fishtape(platte trekveer)-trekker, krimpnokjes, en een kop die is gemaakt om pvc-buizen te ruimen. In principe de zware elektriciensversie ban een combinatietang :p

[...]

Een waterpomptang heeft als grote voordeel over een bahco/plier wrench dat je er ook buizen en andere ronde meuk mee kan vastpakken en draaien. Maakt ze inderdaad wel minder geschikt voor moeren, daar gebruik ik ze zelf eigenlijk ook bijna nooit voor.
Overigens heb ik deze zomer iemand een messing moer van een reduceerventiel zó zien verkrachten met een waterpomptang dat ik bijna slachtofferhulp heb gebeld. Man man man.
In de zomer is het altijd genieten als de mensen in de tuinen achter mij aan het klussen zijn :') En dan hoor je gewoon dat ze het verkeerde bitje hebben en toch gaan ze door met die ellende. Net als zagen met een cirkelzaag/zaagtafel waarvan het blad al zeker 6 klussen terug vervangen had moeten worden/waar ze teveel druk op hun werkstuk geven.

Xbox Live ID:Notna8310


  • henkie196
  • Registratie: November 2001
  • Niet online
McGryphon schreef op maandag 07 december 2015 @ 14:41:
Dat zal wellicht ook schelen, ik gebruik zelf bijna uitsluitend bitjes van Wera, die hebben een voldoende goede pasvorm dat ik eerder de kop van een schroef af draai dan dat het bitje slipt. Goedkope bitjes scheelt je een paar euro, maar het kan je al snel een hoop tijd en frustratie kosten als je er een paar schroefkoppen mee verstiert.
Als ik met de hand schroef, is dat met een Wiha schroevendraaier voor PH/PZ en een Wiha bithouder + Wiha bitjes voor de torx (en inbus). Met de boormachine heb ik een mix aan bitjes over de jaren verzameld, maar zoals gezegd, is het probleem daar veel minder groot voor mij.
Is er dan iemand verwacht dat inbussleuteltjes die met bijna elk meubelstuk van de Ikea worden meegeleverd ook daadwerkelijk kwalitatief hoogstaand zijn? Lijkt me niet eigenlijk :P
Wiha is daarentegen een van de bekendste topmerken voor zulk spul, dat gebeurt ook niet per ongeluk. Je vergelijkt een G-Wiz toch ook niet met een porsche 918 alleen omdat ze beiden een elektromotor hebben? :+
Tuurlijk verwacht ik dat niet. Op zich is dat meegeleverde spul ook best te gebruiken voor het in elkaar schroeven van zo'n Ikea kast of iets dergelijks. Het vergelijk was meer om aan te geven dat naast zacht zijn, de passing ook niet zo geweldig was.
Notna schreef op maandag 07 december 2015 @ 14:51:
In de zomer is het altijd genieten als de mensen in de tuinen achter mij aan het klussen zijn :') En dan hoor je gewoon dat ze het verkeerde bitje hebben en toch gaan ze door met die ellende.
Wat ik me wel eens afvraag is hoe je nu precies het verschil kan zien tussen een bv. een PZ1 en een PZ2. Ik pak meestal gewoon de PZ2 omdat de PZ1 sneller lijkt te slippen, maar of dat nu ook de maat is waarop de schroef is gemaakt... ik weet eigenlijk niet hoe ik dat kan controleren.

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:43

Notna

Where are you?®

Topicstarter
henkie196 schreef op maandag 07 december 2015 @ 14:56:
[...]

Als ik met de hand schroef, is dat met een Wiha schroevendraaier voor PH/PZ en een Wiha bithouder + Wiha bitjes voor de torx (en inbus). Met de boormachine heb ik een mix aan bitjes over de jaren verzameld, maar zoals gezegd, is het probleem daar veel minder groot voor mij.


[...]

Tuurlijk verwacht ik dat niet. Op zich is dat meegeleverde spul ook best te gebruiken voor het in elkaar schroeven van zo'n Ikea kast of iets dergelijks. Het vergelijk was meer om aan te geven dat naast zacht zijn, de passing ook niet zo geweldig was.


[...]

Wat ik me wel eens afvraag is hoe je nu precies het verschil kan zien tussen een bv. een PZ1 en een PZ2. Ik pak meestal gewoon de PZ2 omdat de PZ1 sneller lijkt te slippen, maar of dat nu ook de maat is waarop de schroef is gemaakt... ik weet eigenlijk niet hoe ik dat kan controleren.
Misschien ben ik een heel simpel mens hoor; maar ik pas gewoon de bitjes voordat ik een schroef er in ga draaien/los ga draaien. Kijken welke het beste pakt (met de hand voel je dat snel genoeg)

Xbox Live ID:Notna8310


  • McGryphon
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 01:34
Notna schreef op maandag 07 december 2015 @ 14:51:
[...]


In de zomer is het altijd genieten als de mensen in de tuinen achter mij aan het klussen zijn :') En dan hoor je gewoon dat ze het verkeerde bitje hebben en toch gaan ze door met die ellende. Net als zagen met een cirkelzaag/zaagtafel waarvan het blad al zeker 6 klussen terug vervangen had moeten worden/waar ze teveel druk op hun werkstuk geven.
Op de zeilschool waar ik in de zomer werk wilde ik de cirkelzaag pakken, en toen zag ik het zaagblad. Er was geen snijvlak, de tanden waren letterlijk haaks aan beide zijkanten.. Alsof iemand gewoon een stuk plaatstaal had gepakt, daar de vorm van een cirkelzaagblad uit heeft gelaserd en het zonder te slijpen direct in de machine heeft geschroefd :')

Oh, en hoe vaak ik mensen wel niet op hun donder heb gegeven als ze een PH bitje wilden gebruiken voor PZ schroeven...

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


  • vhal
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 15:13

vhal

ಠ_ಠ

Ph, pz :z ...ik heb mij aangeleerd om gewoon voor alles Torx te gebruiken. Werkt toch het fijnst.

STRAVA


  • Anoniem: 93986
  • Registratie: Oktober 2003
  • Niet online
Wat hij zegt. /\

  • henkie196
  • Registratie: November 2001
  • Niet online
Notna schreef op maandag 07 december 2015 @ 14:58:
Misschien ben ik een heel simpel mens hoor; maar ik pas gewoon de bitjes voordat ik een schroef er in ga draaien/los ga draaien. Kijken welke het beste pakt (met de hand voel je dat snel genoeg)
Zo doe ik het meestal ook, maar je zou denken dat dat soort maten ook een striktere definitie zouden moeten hebben die je ook terug kan vinden.
McGryphon schreef op maandag 07 december 2015 @ 15:09:
Oh, en hoe vaak ik mensen wel niet op hun donder heb gegeven als ze een PH bitje wilden gebruiken voor PZ schroeven...
Dat verschil is nog wel makkelijk te zien (tenzij de kop geverfd is of iets dergeiljks), de maten vind ik vaak maar lastig te zien, behalve dan dat het gros van de normale schroeven toch wel het best lijkt te passen op een PZ2 en niet op PZ1.

Maar ik kan me goed voorstellen dat er hele volksstammen zijn die het verschil niet eens kennen tussen PH en PZ.
vhal schreef op maandag 07 december 2015 @ 15:17:
Ph, pz :z ...ik heb mij aangeleerd om gewoon voor alles Torx te gebruiken. Werkt toch het fijnst.
Ik ook, maar kennelijk zijn wij dan de uitzondering op de regel.

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:43

Notna

Where are you?®

Topicstarter
henkie196 schreef op maandag 07 december 2015 @ 15:45:
[...]

Zo doe ik het meestal ook, maar je zou denken dat dat soort maten ook een striktere definitie zouden moeten hebben die je ook terug kan vinden.


[...]

Dat verschil is nog wel makkelijk te zien (tenzij de kop geverfd is of iets dergeiljks), de maten vind ik vaak maar lastig te zien, behalve dan dat het gros van de normale schroeven toch wel het best lijkt te passen op een PZ2 en niet op PZ1.

Maar ik kan me goed voorstellen dat er hele volksstammen zijn die het verschil niet eens kennen tussen PH en PZ.


[...]

Ik ook, maar kennelijk zijn wij dan de uitzondering op de regel.
De enige 'gewone' schroeven die ik nog heb zijn voor 80mm en langer. Voor reguliere schroeven zit ik ook op torx. Maar aangezien dit huis ui '64 is, kom ik nog wel eens een spijker tegen of een platte kop/kruiskop. Die haal ik er dan ook maar gelijk uit :+

Xbox Live ID:Notna8310


  • henkie196
  • Registratie: November 2001
  • Niet online
Ik haal ze er niet direct uit als het niet nodig, maar als ik maar een half excuus heb, dan vervang ik ze inderdaad ook. Zeker platte kop schroeven :X

Als ik zou willen dat iemand niet gaat lopen klieren met de schroeven, dan zou ik niet gewone torx gebruiken ipv PZ, maar dan zou ik security torx gebruiken.

  • McGryphon
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 01:34
Nou ja, het is bij Jong Nederland, vergelijkbaar met scouting. Er ligt daar niks aan torxbitjes/sleutels/schroevendraaiers in de kist, en de paar mensen die weten wat torx überhaupt is weten ook dat ze er van af moeten blijven in 99% van de gevallen, dat ze dan mij maar gewoon bellen of appen :+

Sleufschroeven zijn wel bitches. Die vervang ik ook door PZ of torx als ik ze tegenkom.

Oh, en het moment dat ik heb besloten standaard PZ te gebruiken in plaats van torx was toen ik een vlonder in elkaar moest draaien anderhalf jaar oid terug. PZ zet je het bitje op, duw je eventjes op de trekker en hij zit goed. Torx moet je er echt bewust in zetten, anders draai je je bitje en/of schroef al in de soep voor je überhaupt in de schroefkop zit. Tuurlijk, je kan even kijken en je pols wat draaien, maar gezien je dat voor elke schroef moet doen wordt het toch vervelend bij honderden schroeven.
Verder mogen jullie wat mij betreft torx gebruiken zo veel jullie willen, het is zeker geen slecht systeem, maar ik hou het bij fatsoenlijke PZ schroeven :P
henkie196 schreef op maandag 07 december 2015 @ 15:45:
[...]

Dat verschil is nog wel makkelijk te zien (tenzij de kop geverfd is of iets dergeiljks), de maten vind ik vaak maar lastig te zien, behalve dan dat het gros van de normale schroeven toch wel het best lijkt te passen op een PZ2 en niet op PZ1.

Maar ik kan me goed voorstellen dat er hele volksstammen zijn die het verschil niet eens kennen tussen PH en PZ.
Ik heb mensen het PZ bitje er uit zien halen om er een PH in te schroeven, want "dit is geen normaal kruiskopbitje" :X
Snol, kijk eerst eens naar de schroeven ofzo 8)7

[Voor 31% gewijzigd door McGryphon op 07-12-2015 16:29]

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online
henkie196 schreef op maandag 07 december 2015 @ 16:01:
Ik haal ze er niet direct uit als het niet nodig, maar als ik maar een half excuus heb, dan vervang ik ze inderdaad ook. Zeker platte kop schroeven :X

Als ik zou willen dat iemand niet gaat lopen klieren met de schroeven, dan zou ik niet gewone torx gebruiken ipv PZ, maar dan zou ik security torx gebruiken.
Ook veiligheidsbitjes zijn niet heel duur. Heb een setje van Elzet met Torq (nee, dat is geen Torx), Tri-wing, spanner, tamper resistant torx en tamper resistant inbus (zowel metrisch als Engelse maten). Moet eigenlijk alleen nog een keer binnenvierkant (Robertson) en binnendriehoek (TA) hebben. Andere soorten heb ik volgens mij toch nooit nodig gehad.

  • henkie196
  • Registratie: November 2001
  • Niet online
McGryphon schreef op maandag 07 december 2015 @ 16:26:
Oh, en het moment dat ik heb besloten standaard PZ te gebruiken in plaats van torx was toen ik een vlonder in elkaar moest draaien anderhalf jaar oid terug. PZ zet je het bitje op, duw je eventjes op de trekker en hij zit goed. Torx moet je er echt bewust in zetten, anders draai je je bitje en/of schroef al in de soep voor je überhaupt in de schroefkop zit. Tuurlijk, je kan even kijken en je pols wat draaien, maar gezien je dat voor elke schroef moet doen wordt het toch vervelend bij honderden schroeven.
Verder mogen jullie wat mij betreft torx gebruiken zo veel jullie willen, het is zeker geen slecht systeem, maar ik hou het bij fatsoenlijke PZ schroeven :P
Dat klinkt inderdaad als een goede reden om PZ te blijven gebruiken. Ik hoef niet zoveel in elkaar te schroeven, dus als ik niet blind de schroef op het bitje krijg, is dat voor mij ook niet erg.
Ik heb mensen het PZ bitje er uit zien halen om er een PH in te schroeven, want "dit is geen normaal kruiskopbitje" :X
Snol, kijk eerst eens naar de schroeven ofzo 8)7
Het is wel opmerkelijk dat ze een bitje herkennen als zijnde niet-PH, maar dat ze dan vervolgens niet herkennen dat een schroef ook niet-PH is. Ik wist vroeger het verschil tussen PH en PZ ook niet, maar toen ik daar eenmaal achter kwam, was ook de eerst volgende realisatie dat het gros van de kruiskopschroeven PZ waren.
Kid Jansen schreef op maandag 07 december 2015 @ 17:28:
Ook veiligheidsbitjes zijn niet heel duur. Heb een setje van Elzet met Torq (nee, dat is geen Torx), Tri-wing, spanner, tamper resistant torx en tamper resistant inbus (zowel metrisch als Engelse maten). Moet eigenlijk alleen nog een keer binnenvierkant (Robertson) en binnendriehoek (TA) hebben. Andere soorten heb ik volgens mij toch nooit nodig gehad.
Je bedoelt zoiets? Niet duur en niet moeilijk te krijgen, nee. Maar goed, dat is wat men gebruikt voor security toepassingen, ik neem aan met het idee dat niet iedereen die bits heeft, maar echte security is het natuurlijk niet.

  • nokiaan958GB
  • Registratie: Augustus 2008
  • Niet online
GoldenSample schreef op maandag 07 december 2015 @ 01:13:
[...]

Breken, zeker bij wat langere schroeven dat je zo de kop er vanaf draait.

Verder natuurlijk het kapot draaien van de schroef zelf als je er net niet helemaal recht voor kan komen met je boormachine/een niet helemaal fris bitje meer hebt.
Raar dat mensen in hetzelfde kleine kikkerland totaal andere ervaringen hebben.

Ik heb in de 25 jaar dat ik actief klus zelden merkschroeven gekocht en amper problemen gehad.
Alleen de de geharde zelfborende schroeven die in een zak bij mijn houten hok werden geleverd was troep. Deze braken erg snel af.
Moet wel zeggen dat ik altijd het koppel inschat en afstel en vaak voorboor omdat ik het splijten van hout wil voorkomen. Ook gooi is regelmatig een bitje weg als ik niet tevreden ben over de pasvorm. Misschien dat dat veel ellende voorkomt.

Mijn voorraad ouderwetse stalen ster-spaanplaatschroeven kort zo langzamerhand lekker in. Als ik tegenwoordig iets koop is het merkloos Torx RVS. Ook met deze goedkope meuk nooit problemen met schroeven gehad _/-\o_

  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online
Voorboren maakt een enorm verschil met schroeven. Dat hoeft ook echt niet groot, 50-60% van schroefdiameter is al zat. Maar ik doe dat zelf alleen als ik dicht bij de uiteinden zit, om splijten te voorkomen. Overigens maakt houtsoort natuurlijk ook heel veel uit. Wel even verschil of je in vuren of in hardhout schroeft (of dat nou Europees of Tropisch is).

  • miekol
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 17-03 19:02
Ik vind de Sencys schroeven (en eigenlijk alles van Sencys) gewoon veel en veels te duur voor wat je krijgt.

Even snel vergeleken. 5 x 50 Torx spaanplaat voor 100 stuks is € 8,19 bij Praxis en 200 stuks is € 8,79 bij Hornbach. Als je de schroeven van Hornbach ook nog eens beter vind is die 8 euro ineens heel veel als je even snel een doosje om de hoek wilt halen van een maat die je net niet hebt...

[Voor 3% gewijzigd door miekol op 07-12-2015 23:21]


  • GoldenSample
  • Registratie: Januari 2005
  • Niet online

GoldenSample

Huub, Huub, Barbatruc!

nokiaan958GB schreef op maandag 07 december 2015 @ 22:22:
[...]

Raar dat mensen in hetzelfde kleine kikkerland totaal andere ervaringen hebben.

Ik heb in de 25 jaar dat ik actief klus zelden merkschroeven gekocht en amper problemen gehad.
Alleen de de geharde zelfborende schroeven die in een zak bij mijn houten hok werden geleverd was troep. Deze braken erg snel af.
Moet wel zeggen dat ik altijd het koppel inschat en afstel en vaak voorboor omdat ik het splijten van hout wil voorkomen. Ook gooi is regelmatig een bitje weg als ik niet tevreden ben over de pasvorm. Misschien dat dat veel ellende voorkomt.

Mijn voorraad ouderwetse stalen ster-spaanplaatschroeven kort zo langzamerhand lekker in. Als ik tegenwoordig iets koop is het merkloos Torx RVS. Ook met deze goedkope meuk nooit problemen met schroeven gehad _/-\o_
120mm+ kozijn schroeven met bij behorende plug. Tijd terug gebruikt om balken aan een muur te schroeven. Zeker als de muur niet 100% vlak is en je de balk tegen de muur aan wilt trekken dan merk je het verschil wel. Goedkope zooi daar breek je de kop van af als je M aan trekt.

Niet voor niets dat op bouten altijd een sterkte klasse staat (waar die gamma brol 4.8 ipv 8.8 is).

  • Freggel_United
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 20-03 14:49
miekol schreef op maandag 07 december 2015 @ 23:20:
Ik vind de Sencys schroeven (en eigenlijk alles van Sencys) gewoon veel en veels te duur voor wat je krijgt.

Even snel vergeleken. 5 x 50 Torx spaanplaat voor 100 stuks is € 8,19 bij Praxis en 200 stuks is € 8,79 bij Hornbach. Als je de schroeven van Hornbach ook nog eens beter vind is die 8 euro ineens heel veel als je even snel een doosje om de hoek wilt halen van een maat die je net niet hebt...
En dat is ook mijn gedachte... Kijk, dat Maxeda zelf allerlei merken op de markt brengt, best. Sencys, Base, Worx, Central Park, etc. Allemaal huismerken die ze alleen bij de Praxis / Brico / Formido hebben. Daar is op zich niets mis mee, ware het niet dat ze Sencys als "Premium" merk verkopen, wat het overduidelijk NIET is. Plus het feit dat je er altijd teveel van moet kopen, het in zo'n stom zakje zit, enzovoort... Ik voel me gewoon belazerd als ik bij de Praxis sta...

By each crime and every kindness, we birth our future


  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online
GoldenSample schreef op dinsdag 08 december 2015 @ 00:50:
120mm+ kozijn schroeven met bij behorende plug. Tijd terug gebruikt om balken aan een muur te schroeven. Zeker als de muur niet 100% vlak is en je de balk tegen de muur aan wilt trekken dan merk je het verschil wel.
Zijn dan ook vaak behoorlijk lompe schroeven. Volgens mij 8 mm en PZ4 bitje, dus bijna niemand kan die aandraaien, want vrijwel alle sets gaan tot PZ3, omdat PZ4 niet past op standaard formaat bitje.
Niet voor niets dat op bouten altijd een sterkte klasse staat (waar die gamma brol 4.8 ipv 8.8 is).
Dat getal is meer dan een klasse, het geeft ook echt de sterkte aan. Het getal voor de punt is de breeksterkte in 100 N/mm2 doorsnede van de bout en het getal na de punt (inclusief de punt) is het gedeelte daarvan waarbij er 0,2% plastische vervorming (standaard afgesproken grens in werktuigbouwkunde) optreedt (vervorming die blijft als de belasting er af wordt gehaald, wat wel het geval is met elastische vervorming).

Dus een 8.8 bout heeft een breeksterkte van 800 N/mm2 en vloeigrens van 640 N/mm2.

  • KillaZ
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 21:29
McGryphon schreef op maandag 07 december 2015 @ 16:26:
Oh, en het moment dat ik heb besloten standaard PZ te gebruiken in plaats van torx was toen ik een vlonder in elkaar moest draaien anderhalf jaar oid terug. PZ zet je het bitje op, duw je eventjes op de trekker en hij zit goed. Torx moet je er echt bewust in zetten, anders draai je je bitje en/of schroef al in de soep voor je überhaupt in de schroefkop zit. Tuurlijk, je kan even kijken en je pols wat draaien, maar gezien je dat voor elke schroef moet doen wordt het toch vervelend bij honderden schroeven.
Dat krijg je als je die lomp grote DeWalt 18v van je gebruikt :+ :D

K to the KillaZ


  • McGryphon
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 01:34
KillaZ schreef op dinsdag 08 december 2015 @ 08:47:
[...]


Dat krijg je als je die lomp grote DeWalt 18v van je gebruikt :+ :D
Ik gebruikte de 18 voor het voorboren en de 10.8 voor het schroeven :>

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


  • Mei
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21-08-2020
Na mijn eerdere mislukkingen bij het boren van gaten in een betonnen muur heb ik een Bosch GSM 100 aangeschaft. Ik heb hem op verschillende plekken in huis getest, en hij leek alles goed te detecteren.
Fast-forward naar de fietskelder. De detector vindt zonder problemen metaal achter de twee gaten die ik eerder geboord heb, en op enkele andere plekken, met horizontaal telkens 20-30cm tussenruimte, vindt hij nog meer verticaal gepositioneerde metalen objecten in de muur. Afijn, ik teken een nieuw gat af op een plek waar volgens de detector niets zit en begin met boren.
Op precies dezelfde diepte komt de boor wederom tegen een metalen object aan. Het gat (ondertussen het derde) ziet er van binnen precies hetzelfde uit. De boor is onbeschadigd, maar er zitten ook deze keer veel kleine metaalsplinters op de kop, die uit het mooie ronde putje van het metalen object komen.

En toen was het tijd voor een pilsje.

  • Kraz
  • Registratie: November 2003
  • Laatst online: 21-03 22:22

Kraz

Saving the world

Mei schreef op woensdag 09 december 2015 @ 20:23:
Na mijn eerdere mislukkingen bij het boren van gaten in een betonnen muur heb ik een Bosch GSM 100 aangeschaft. Ik heb hem op verschillende plekken in huis getest, en hij leek alles goed te detecteren.
Fast-forward naar de fietskelder. De detector vindt zonder problemen metaal achter de twee gaten die ik eerder geboord heb, en op enkele andere plekken, met horizontaal telkens 20-30cm tussenruimte, vindt hij nog meer verticaal gepositioneerde metalen objecten in de muur. Afijn, ik teken een nieuw gat af op een plek waar volgens de detector niets zit en begin met boren.
Op precies dezelfde diepte komt de boor wederom tegen een metalen object aan. Het gat (ondertussen het derde) ziet er van binnen precies hetzelfde uit. De boor is onbeschadigd, maar er zitten ook deze keer veel kleine metaalsplinters op de kop, die uit het mooie ronde putje van het metalen object komen.

En toen was het tijd voor een pilsje.
DE vraag die uiteraard gelijk tebinnen schiet; is de Bosch GSM 100 nog heel? ;)

  • Mei
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21-08-2020
Kraz schreef op woensdag 09 december 2015 @ 20:43:
[...]


DE vraag die uiteraard gelijk tebinnen schiet; is de Bosch GSM 100 nog heel? ;)
:+

Ik heb geen reden om te geloven dat dat niet zo is. De detector werkt prima als ik hem test op materialen waarvan ik weet waar ze zitten. Daarnaast staat in de handleiding vermeld dat de detector geen constant signaal geeft als het metalen object in de muur heel breed is. Gezien het feit dat ik drie gaten heb geboord en op precies dezelfde diepte metaal ben tegengekomen, en dat dit metaal ook niet slechts aan één kant van het gat zat, houd ik het voor mogelijk dat er iets van een stalen plaat op 4-5cm in het beton zit.

Wat is trouwens de nette manier om een PVC-buis aan te sluiten op een ingebouwde lasdoos? Ik heb wel een boel kabeldozen gezien, maar die lijken geen gaten te hebben om direct op een lasdoos geschroefd te worden.

  • Kraz
  • Registratie: November 2003
  • Laatst online: 21-03 22:22

Kraz

Saving the world

Mei schreef op woensdag 09 december 2015 @ 21:43:
[...]

:+

Ik heb geen reden om te geloven dat dat niet zo is. De detector werkt prima als ik hem test op materialen waarvan ik weet waar ze zitten.
Ik bedoelde meer dat je op zon moment dat ding door t raam wil gooien? :P
Wat is trouwens de nette manier om een PVC-buis aan te sluiten op een ingebouwde lasdoos? Ik heb wel een boel kabeldozen gezien, maar die lijken geen gaten te hebben om direct op een lasdoos geschroefd te worden.
Normaal zitten er toch voorgeperforeerde gaten in een doos? Aan alle zijden 2x dacht ik.

  • Mei
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21-08-2020
Kraz schreef op woensdag 09 december 2015 @ 21:57:
[...]

Ik bedoelde meer dat je op zon moment dat ding door t raam wil gooien? :P


[...]

Normaal zitten er toch voorgeperforeerde gaten in een doos? Aan alle zijden 2x dacht ik.
Heh. Ik bedoel een ingebouwde lasdoos, maar buizen die *op* de muur gemonteerd zijn. Ik wil de enige lasdoos van de wasmachinegroep doorlussen naar een trekschakelaar.

  • teacher
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 23:06

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Je zoekt een kniedeksel :)

Wise enough to play the fool


  • Mei
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21-08-2020
Dat lijkt er inderdaad op. Bedankt :)

  • henkie196
  • Registratie: November 2001
  • Niet online
Ik ben zo langzaamaan eens op zoek naar een nieuwe accuboormachine. Ik heb nu een DeWalt 14.4V machine, waarvan 1 accu na een jaar al kapot was, en waarvan de kop genoeg eiert dat een 6mm boortje aan de top mooie rondjes draait van ongeveer 1cm in doorsnee.

Tijd voor wat anders, dus. Een globaal lijstje van dingen die ik graag zou zien in een nieuwe accuboor:
  • Zowel onder- als overspanningsbeveiliging op de accu's.
    Ik denk dat dit wel een beetje standaard is nu, maar onderspanningsbeveiliging wordt niet vaak ergens genoemd.
  • Verwisselbare kop / excenter opzetstuk.
    Dit lijkt vrij zeldzaam te zijn voor accuboren, maar omdat ik vaak in moeilijke hoekjes lijk te moeten schroeven, leek me zo'n opzetstuk met offset voor een bitje me best handig.
  • Brushless motor.
    Beetje futureproof, plus dat het idee van verminderen van slijtagedelen me wel aanstaat.
  • Geen DeWalt.
    Ze maken vast mooie en goede machines in bepaalde segmenten, maar met de ervaring met mijn huidige DeWalt, voel ik geen behoefte om DeWalt nog te sponsoren.
  • In ieder geval twee accu's meegeleverd.
    Ik heb (nog) geen andere accu apparatuur en de DeWalt gaat eruit, dus er moet sowieso het één en ander aan nieuwe accu's komen.
Ik heb al een boorhamer voor het zwaardere werk, dus een 10.8V / 12V lijkt me op zich wel afdoende.

Ik heb alleen niet bijzonder veel kunnen vinden dat aan de bovenstaande eisen voldoet. Deze set van Milwaukee lijkt me prima, behalve dat deze kennelijk alleen in de versie met borstels beschikbaar lijkt te zijn. Van Bosch voldoet deze set aan alle eisen, maar is met 18V en ook met slagboor functie wellicht een beetje overkill. De prijs is ook een tikkeltje aan de hoge kant.

Weten jullie zo nog andere sets die aan mijn eisen zouden voldoen? Ik sta ook open voor tips zodat ik zo'n excenter niet nodig zou hebben in krappe hoeken, of iets dergelijks.
Pagina: 1 2 3 ... 100 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee