Acties:
 • +8Henk 'm!

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Nu online

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Mede-auteurs:
 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online

henkie196

 • McGryphon
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 07:51

McGryphonWelkom in het DIY (elektrisch) gereedschapstopic!


NOTE: Op verzoek van de admins zijn de topics vanaf deel 3 in WVB gezet ipv (legacy) TL. Ik kan dus deel 1 en 2 niet linken middels de fancy features van het forum. Als je het dat deel zoekt; die kan je hier vinden:

[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic
[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 2
[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 3

De rest van de topics kan je vinden met die mooie pijltjes bovenin, die je sturen naar het voorgaande deel :Y

Tweakers en gereedschap gaan over het algemeen goed samen. (Non)Elektrisch, met een stekker of zonder, koppel vs functie enz. We hebben er allemaal een eigen mening over die we graag delen. Maar hoe zit het met de algemene merken? Is een Makita beter dan een DeWalt? Heb ik die extra koppel wel nodig op mijn accu boormachine? Moet ik een 14.4 V accu hebben of een 18 V? Heb ik een telescopische trekafkortzaag nodig of kan ik het prima af met een hand cirkelzaag + geleider? Vraag het hier en kijk wat je mede tweakers voor je kunnen betekenen!

Inhoudsopgave

Een kort overzicht van de verschillende topics die in de TS behandeld worden:
• Onderbouwde vragen over gereedschap dat je nodig hebt of wilt hebben (dus niet zomaar neerplempen)
• Onderbouwde reacties als je al aangeeft niet voor merk X te gaan


• Vraag maar raak show
• Dump vragen (ik heb een schroevendraaier nodig; welke zal ik nemen?)

Terminologie

Kom je een term tegen en weet je bij God niet wat er mee bedoeld wordt? Hieronder een aantal veel voorkomende:


Een compleet overzicht van verschillende schroefkoppen kun je hier vinden.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Screw_Head_-_Torx.svg/40px-Screw_Head_-_Torx.svg.pnghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/Screw_Head_-_Torx_Tamperproof.svg/40px-Screw_Head_-_Torx_Tamperproof.svg.png
Torx
Een torxkop op een schroef bestaat uit een stervormig gat met zes hoekpunten waarin de torxsleutel past. Torx heeft als voordeel een betere overbrenging van de kracht van de schroevendraaier op de schroef en minder kans dat de sleutel uit de schroef schiet. Wel is het belangrijk om er goed op te letten dat de kop goed in de schroef steekt, anders is het makkelijk om de schroefkop of de schroevendraaier te beschadigen. Ook is geen axiale kracht nodig (kracht in de richting van de schroef; zoals wel bij Pozidriv en Phillips schroefkoppen), waardoor ze makkelijker te schroeven zijn als je weinig werkthoogte hebt, en dus makkelijk met een L-sleutel of ratel aan de slag kunt.
Er bestaat ook een torxkop met een puntje in het midden: Tamper Resistant torx (afgekort Torx TR). Deze kunnen niet met een standaard torxsleutel worden losgedraaid, maar er zijn ook L-sleutels en bits met gaatje te krijgen waarmee dat wel gaat.
Veel voorkomende maten voor gewone formaten schroeven zijn T15, T20, en T25.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Screw_Head_-_Pozidrive.svg/40px-Screw_Head_-_Pozidrive.svg.png
Pozidriv / PZ
Ook vaak afgekort met PZ, komt deze kop veel voor. De kop lijkt op het eerste gezicht ook veel op een Phillips (PH) kop, maar een PH schroevendraaier gebruiken op een PZ schroef geeft een slechter contact en kan sneller een schroefkop dol draaien.
Een Pozidriv heeft een extra rib op 45° van de hoofd ribben, wat meer grip en kracht overdracht mogelijk maakt t.o.v. de Phillips schroeven. Dit zie je ook terug in het symbool dat een PZ schroefkop heeft, met een kruis over het 'plus' teken.
Een zekere mate van druk in de richting van de schroef is ook nodig om de schroevendraaier goed op de kop te houden, iets dat niet nodig is voor bv. torx of hex schroeven. Dit komt omdat Pozidriv in zekere mate ontworpen is om te voorkomen dat men te veel kracht op een schroef zet, iets wat in dit artikel ook ruimschoots aan bod komt. Een Phillips kop heeft dit zelfs in nog sterkere mate dan Pozidriv.
De meest voorkomende maat is de PZ2, maar PZ3 voor grote schroeven en PZ1 voor kleinere schroeven komen ook regelmatig voor.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Screw_Head_-_Phillips.svg
Phillips / PH
Ook vaak afgekort met PH, komt deze kop minder vaak voor bij gewone klussen dan een Pozidriv (PZ) kop, maar wordt veel gebruikt in bv. electronica. De scheiding hier tussen is zeker niet 100%, en je kan ook regelmatig schroeven met een PH kop tegen komen buiten electronica.
De kop lijkt veel op de PZ kop, maar heeft gladde kanten, waar de PZ kop een extra ribje heeft tussen de hoofdribben. Een PZ schroevendraaier gebruiken op een schroef met een PH kop geeft een nog slechtere passing dan andersom, en kan makkelijk leiden tot beschadigingen van de kop of de schroevendraaier.
Een zekere mate van druk in de richting van de schroef is ook nodig om de schroevendraaier goed op de kop te houden, iets dat niet nodig is voor bv. torx of hex schroeven. Dit is ingebouwd in het ontwerp, en is bedoeld om te voorkomen dat mensen iets te hard aandraaien.
De meest voorkomende maat is de PH2, maar PH3 voor grote schroeven en PH1 voor kleinere schroeven komen ook regelmatig voor. PH0 en kleiner zie vaak in electronica terug.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Screw_Head_-_Hex_Socket.svg
Hex
Deze schroefkoppen worden ook vaak inbus of Allen keys genoemd, en hebben een simpele zeskantige vorm. Krachtsoverdracht is minder goed dan bv. een torx schroefkop, en de kans op dol draaien is ook een stuk groter met een hex schroefkop.
Net als de tamper-resistant torx, bestaat ook een hex kop met een puntje in het midden. Dit is voornamelijk om te voorkomen dat iets te gemakkelijk los gedraaid kan worden, maar bits en sleutels van dit type zijn wel verkrijgbaar.
Veel voorkomende maten voor een hex kop zijn 4, 5, en 6mm.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Screw_Head_-_Slotted.svg
Sleuf, gleuf
Deze simpele sleuf in de kop kwam vroeger een stuk meer voor dan tegenwoordig. Met reden, want de krachtsoverdracht is laag, en zelfs met een goed passende schroevendraaier is het heel makkelijk om uit de kop te schieten. Als je net kracht aan het zetten was, krijg je dan ook al snel krassen op het oppervlak en geschaafde knokkels.
Het ziet er wat netter uit op bv. een deurbeslag dan een PZ of torx kop, maar buiten dat is het devies om deze niet meer te gebruiken.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Vde_pruefsiegel.svg
VDE
VDE is de naam van een instituut dat onder andere ook een norm ontwikkeld heeft waarin beschreven staat waaraan een stuk gereedschap moet voldoen om electrisch geïsoleerd te zijn. VDE staat voor Verband der Elektrotechnik, Elektronik und Informationstechnik, en een goedgekeurd VDE gereedschap is geïsoleerd tot 1000V.

Schroevendraaiers en tangen zijn vaak ook in een VDE versie te vinden. Alhoewel het beter is om de stroom van een netwerk te halen voordat je er aan gaat werken, kunnen deze gereedschappen wat meer bescherming bieden als je toch aan een aangesloten netwerk iets moet klussen.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/ESD_%28Protected%29.svg/284px-ESD_%28Protected%29.svg.png
ESD
ESD, of ook wel electrostatic discharge, wordt gebruikt om te verwijzen naar gereedschappen die een electrostatische lading dissiperen, en daarmee voorkomen om gevoelige electronische spullen beschadigd worden door een electrostatische ontlading.

ESD gereedschappen zijn niet zo wijd verbreid als VDE gereedschappen, maar (kleinere maten) schroevendraaiers en kleinere tangen zijn vaak wel te krijgen in een ESD versie.


Basis informatie voor gereedschappen

Gesneden koek voor degene die al wat langer bezig zijn met klussen of dingen maken. Maar voor de beginnende klusser kan het een doolhof zijn. Afkortzaag vs cirkelzaag? Klopboormachine vs boorhamer? Duimstok of rolmaat of schuifmaat? Hieronder een lijstje met wat basis kennis over de verschillende gereedschappen, die je waarschijnlijk op een bepaald punt wel nodig zult hebben.


Schroevendraaiers
Een schroevendraaier is standaard gereedschap om iets in elkaar te zetten of uit elkaar te halen.
In een standaard set zitten vaak een selectie aan sleuf schroevendraaiers en iets van Phillips en/of Pozidriv (PH of PZ, respectievelijk).
De sleuf schroevendraaiers hoop je niet vaak nodig te hebben voor schroeven, behalve misschien de 3.5mm voor kroonsteentjes als je die nog gebruikt, maar kunnen eventueel misbruikt worden als kleine breekijzers, bv. om even die plastic lipjes weg te duwen. Voor schroeven met een sleufkop is het wel belangrijk om de juiste maat te gebruiken, anders wordt de kans op van de schroefkop af schieten nog groter.
Pozidriv en Phillips zijn beide een type van kruiskop, welke veel op elkaar lijken, maar welke je beter niet door elkaar kunt gebruiken, zie ook het kopje Terminologie hierboven. De meeste schroeven die je zo in een bouwmarkt kunt kopen zullen PZ zijn, PH type kom je vaker tegen bij electronica, maar ook wel bij dingen die je zelf in elkaar moet zetten (denk Ikea kasten). Veel voorkomende maten zijn de PZ2 en de PH2, welke niet zouden mogen missen in een basis set.
Daarnaast zijn er nog torx en hex schroevendraaiers. Torx is het andere type kop dat je in een bouwmarkt op de schroevenafdeling veel tegen zult komen, hex (of inbus) kom je meer tegen bij andere soorten schroeven (op fietsen of zelfbouw meubelen, bv.). Voor inbus zijn 4, 5, en 6mm veel voorkomende maten, voor Torx zijn dat 15, 20, en 25.

Naast de genoemde maten zijn ook andere maten te bedenken die je ook nog veel tegen kunt komen, zoals een maatje groter en kleiner dan PZ2 (PZ1 en PZ3), een maatje kleiner dan PH2, zoals een PH1, maar voor electronica ook PH0 en PH00. Ook komt een torx 6 regelmatig voor in electronica, en voor algemeen gebruik komen een T10 en T30 ook nog wel voor buiten de al eerder genoemde maten. Een inbus 8 komt ook nog wel regelmatig voor.

Nou zijn dat een boel verschillende types en een redelijk complete set van gewone schroevendraaiers zal een boel ruimte in nemen. Er zijn andere opties om toch elke schroef aan te kunnen, die minder ruimte in nemen. Zo kun je bv. ook een setje bits aanschaffen met een comfortabele bithouder er bij, of je zou kunnen kijken naar een set met wisselklingen.

Gewone schroevendraaierBits + bithouderWisselkling systeem
VoordelenGeen wisselen nodigCompacter, goedkoper, ook bruikbaar op een accuschroefmachineCompacter, geen verdikking van de bithouder
NadelenNeemt veel ruimte inWisselen, verdikking van de houder kan lastig zijn voor moeilijk bereikbare schroevenWisselen nodig


Voor bits en wisselklingsets is het handig om meerdere bithouders / handvaten te hebben, zodat je minder vaak hoeft te wisselen en bv. ook een schroef in een houder kan draaien (of bout in moer).

Het verschil tussen goedkope en duurdere merken is vaak de duurzaamheid / slijtvastheid van de kop en hoe goed de passing is van een kop op een schroef.

Goede merken voor schroevendraaiers zijn Wiha, Wera, en Felo. Nog een stapje omhoog in kwaliteit zijn PB Swiss en Witte, maar de prijs gaat ook navenant omhoog.


Tangen
Er zijn meer soorten tangen dan je waarschijnlijk voor kan stellen, en waarvan ook niet persé meteen duidelijk is waar ze direct voor zijn. Een aantal types tangen kan echter iedereen wel gebruiken.
 • Combinatietang: Een vrij algemeen inzetbare tang, met een gedeelte om dingen vast te kunnen grijpen, een wat meer open stukje om bv. kabels te kunnen grijpen en aan te trekken zonder de kabel helemaal te pletten, en een knip gedeelte.
 • Waterpomptang: Ook een wat algemene grijptang, maar deze heeft een verstelbare bekgrootte en daarmee kun je verschillende diameters van bv. pijpen vast grijpen. In noodgevallen kun je er ook een bout mee los proberen te draaien, alhoewel dat wel grotere kans geeft op het dol draaien van de kop. Daarnaast kan het ook gebruikt worden om schroeven of spijkers ergens uit te trekken.
 • Zijkniptang: In principe kun je met een combinatietang ook knippen, maar een zijkniptang kan ook met beperktere ruimte goed een draadje knippen. Ook erg makkelijk om bv. een tie wrap door te knippen.
Al deze tangen zijn ook in verschillende maten te krijgen, en voor veel toepassingen zijn weer andere tangen nodig, maar met een 16-20cm combinatietang, een 25cm waterpomptang en een 12-16cm zijkniptang heb je een goede basis.

Andere handige tangen zijn:
 • Langbektang: Een soort combinatietang over het algemeen, maar dan met een smallere en langere bek, voor kleinere dingen vast te pakken, of op plekken met minder ruimte. Afhankelijk van het specifieke type zit er wel of niet een knip gedeelte op. Ze zijn ook beschikbaar met een rechte bek, of met een bek met een hoek er in.
 • Griptang: Als je merkt dat je regelmatig iets gewoon vast moet pakken en ook vast moet houden, maar dat de combinatietang wel eens wil slippen, dan kun je waarschijnlijk goed een griptang gebruiken. Dit is een tang om iets mee vast te pakken en dan de tang te vergrendelen, zodat het onderwerp goed vastgehouden blijft.
 • Sleuteltang: Als je vaak met een waterpomptang bezig bent om bouten los te draaien, dan zul je met een sleuteltang de bouten minder beschadigen, want een sleuteltang heeft een rechte bek om netjes op de bout aan te grijpen. Of je moet een gewone steek- of ringsleutel halen, natuurlijk.
 • Boutenschaar: Nou zal een echte grote boutenschaar niet gauw iets zijn dat je nodig hebt, maar om een kleinere boutje of spijker, of erg harde (piano)draad, af te korten, en waar een gewone zijkniptang niet genoeg kracht kan leveren, is een Knipex CoBolt een compacte en handige oplossing.
 • Striptang: Voor het verwijderen van de isolatie van installatiedraad is een striptang erg makkelijk om te hebben.
Het verschil tussen een goede en een minder goede tang is meestal dat de goede tangen een betere passing hebben (zeker voor knippen) en slijtvaster zijn. Goede merken voor tangen zijn Knipex en NWS.


Hamers
Zoals bij wel meer gereedschap, zijn er waarschijnlijk meer types hamers dan je je in eerste instantie had gerealiseerd. Het meest bekende type is wellicht de klauwhamer, met een ronde kop en een 'klauw' aan de achterkant. De klauw kan gebruikt worden om spijkers of schroeven te trekken, of als een klein breekijzer. De klauwhamer is een goed type hamer voor algemeen gebruik, en zit meestal in gewicht zo rond de 500g.

Naast een klauwhamer, kunnen andere types en gewichten aan hamers ook handig zijn om te hebben.
 • Bankhamer: Algemene hamer, maar met een wig aan de achterkant i.p.v. een klauw. Dit type hamer is beschikbaar in vele gewichten, van zo'n 50g tot 2 kg.
 • Ingenieur hamer: De engelse variant van de bankhamer, verkrijgbaar met een bolle achterkant en ook met een soort van wigvorm. Het type met de bolle achterkant heeft als voordeel dat het beter bruikbaar is in nauwe ruimtes vanwege de kortere lengte. De bolle kant zal ook minder gauw iets beschadigen als een klauw.
 • Vuistje: Typisch een wat zwaardere hamer, zo tussen de 1 en 2 kg, met twee vierkante koppen. Handig voor dingen die een wat zwaarder klopje nodig hebben, of bv. om te beitelen. Dit type is ook zwaarder te vinden, maar vanaf zo'n 3 kg wordt het meestal een voorhamer genoemd.
 • Kunststof hamer: Een kunststof hamer is ideaal als iets een tikje moet krijgen, maar zonder beschadigingen te krijgen. Een plugje in een muur met stucwerk tikken, of een plugje of scharnier in een meubel tikken, bijvoorbeeld.
 • Terugslagvrije hamer: Dit zijn vaak ook kunststofhamers, maar dan met iets als lagertjes in de kop die er voor zorgen dat de impact van de klap niet in één keer aankomt, maar verspreid over de tijd. Dit zorgt voor minder beschadigingen, en ook is comfort groter groter omdat de impact van de slag niet terug in je arm schiet.
Een klauwhamer is een aardig begin, maar om wat veelzijdiger te zijn, is een lichtere bank- of ingenieurshamer fijn om gedoseerd kleine tikjes te kunnen geven, een kunststofhamer (al dan niet terugslagvrij) is fijn om een tikje te kunnen geven zonder iets te beschadigen, en een vuistje is handig voor de dingen waar je net een wat zwaarder tikje voor nodig hebt.

Iets om op te letten, zeker bij goedkopere hamers, is dat de kop nog wel eens los wil raken, en het is geen fijne ervaring om een plotseling rondvliegende kop te hebben net als je een keertje goed hard wilt slaan. Daarnaast is het materiaal van de kop van goedkopere hamers ook vaak wat zachter, waardoor de kop eerder zal beschadigen. Goede merken voor hamers zijn Picard en Peddinghaus. Eventueel ook Estwing, als je het kunt vinden in Europa. Voor kunststof hamers heeft Wiha een modulair systeem waarmee het mogelijk is om koppen met verschillende hardheden op dezelfde hamer te monteren.


Sleutels
Om bouten vast te kunnen draaien, of los te kunnen maken, is een steek- of ringsleutel standaard gereedschap. Iedereen die wel eens aan zijn of haar fiets heeft gesleuteld kent ze wel.

Er zijn globaal twee types, de steeksleutel en de ringsleutel. Een steeksleutel grijpt alleen op de zijkanten van een bout aan, en de kracht die ermee over gedragen kan worden is ook beperkt hierdoor. Een ringsleutel kan op alle hoeken van een bout aangrijpen en kan daarmee ook meer kracht op de bout zetten. Meestal hebben ringsleutels een dubbele zeskant vorm aan de binnenkant, waardoor je maar maximaal 30° hoeft te draaien om op een bout aan te kunnen grijpen, in plaats van 60°.

Deze vormen worden op verschillende manieren gecombineerd, zoals een dubbele steeksleutel, een dubbele ringsleutel, of een ring-steeksleutel. Voor het gemak zijn er ook ring-ratels, waarbij het ring gedeelte vervangen is door een ratel, dan hoeft de sleutel niet meer van de bout afgehaald te worden om de bout een stuk verder aan te draaien.

Er zijn standaard maten voor sleutels, afhankelijk van de dikte van een schroefdraad, zie ook Wikipedia. Als je hier naar kijkt zie je al gauw dat in een set van bv. 6-22mm, een aantal maten zitten die niet vaak gebruikt zullen gaan worden. Alhoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, want alhoewel een sleutel 15 niet een standaard is in deze norm, zitten vrijwel alle wielmoeren van fietsen met een maat 15 (dop)moer vast.

Een goede sleutel heeft een betere passing en zal ook minder gauw kapot gaan dan een goedkope sleutel. Het eerste zorgt er voor dat je minder gauw een bout dol zal draaien, het tweede dat je knokkels heel blijven (en erger). Merken met een goede prijs/kwaliteit verhouding zijn bv. Proxxon en Teng Tools, nog een stapje omhoog heb je merken als Facom, Hazet, Gedore, en Stahlwille.


Ratels & doppen
Naast de bovengenoemde sleutels zijn er ook dopsleutels, die meestal met een ratel bedient worden. Deze worden vaak gebruikt voor sleutelen aan de auto, maar overal waar je met een ring- of steeksleutel niet goed bij een bout kan komen, zijn dopsleutels een uitkomst. Dat zijn dus globaal alle bouten waar je niet vanaf de zijkant bij de kop kan komen, maar alleen van de bovenkant.

De doppen hebben een vierkant opname aan de achterkant, waarmee ze op een ratel, T-stuk, of wringijzer passen. De standaard maten hiervoor zijn 1/4" voor doppen tot zo'n 14mm, 3/8" voor doppen tot zo'n 22mm, en 1/2" voor doppen tot zo'n 27mm.

De doppen zijn standaard zeskant in vorm, en deze zijn het beste om bouten die erg vast zitten los te krijgen. Naast de gewone zeskant zijn er ook 12 kant doppen, met een soortgelijke vorm als de ringsleutels.

Buiten de zeskant vormen voor bouten, zijn er doppen voor zo ongeveer alle types schroefkoppen te vinden, bv. ook voor torx en inbus, en zijn er ook bithouders voor 1/4" (maar ook 3/8" en 1/2"), zodat gewone bits ook op een ratel gebruikt kunnen worden.

Voor goede merken van ratels en doppen, zie de aanbevelingen voor gewone sleutels.


Zaag
Voor een zaag bepaald de vertanding en de vorm van de vertanding wat je er mee kunt doen. Voor hard en droog hout is een fijne vertanding gewenst, zodat je nauwkeuriger kunt zagen. Voor nat hout (tak van bomen, bv.) is echter een groffe vertanding nodig met lange tanden, omdat kleinere tanden makkelijk vol kunnen raken met zaagsel en dan doet de zaag niet zoveel meer.

Voor metaal of plastic is een nog fijnere vertanding gewenst, en vaak zie je daar ook alleen kleine ribbeltjes op het zaagblad zitten.

Het aantal tanden wordt vaak aangeduid met tpi, oftewel teeth per inch. Globaal geldt dat minder tanden gebruikt worden voor het groffere werk, en meer tanden voor het fijnere werk.

Daarnaast staan de tanden vaak een beetje naar buiten gericht, zodat de zaagsnede breder is dan het zaagblad, omdat anders het zaagblad makkelijk kan klemmen in de zaagsnede. Zeker bij nat hout is dit een risico.

Een aantal vaak voorkomende vormen van zagen worden hieronder genoemd.
 • Handzaag: Een handzaag is de standaard type zaag. Het blad loopt taps toe, en de vertanding is niet al te grof. Omdat de tanden naar voren gericht zijn, moet gezaagd worden bij de duw beweging. Dit heeft weer als gevolg dat het blad dikker moet zijn om niet te gaan vouwen als gevolg van de duwkracht.
  Een handzaag levert niet de meest ruwe zaagsnedes op, maar ook niet de meest nette.
 • Japanse zaag: Een Japanse zaag is een type zaag waar de kracht wordt gezet bij de trek beweging. Het zaagblad kan makkelijker tegen zo'n trekkracht, en hoeft daardoor aanzienlijk minder dik te zijn, wat weer leidt tot dunnere en nettere zaagsnedes.
  Wel moet opgelet worden bij gebruik van een Japanse zaag dat er geen kracht gezet wordt bij de duwbeweging, want het dunne blad kan dan makkelijk buigen of zelfs breken.
 • Metaalzaag: Om niet heel veel weerstand te genereren, zijn zaagbladen voor metaal zagen altijd vrij dun, en omdat het materiaal zeer hard is, is de vertanding ook zeer fijn. Om te voorkomen dat zo'n dun blad erg makkelijk vouwt of buigt, zit het vrijwel altijd in een beugel geklemd. Er is vaak ook niet een vaste duw- or trekrichting voor metaalzagen.
  Het principe van een beugelzaag wordt ook wel toegepast voor houtzagen, met als voordeel dat het blad zeer dun kan zijn, maar met als nadeel dat de zaagdiepte beperkt is.
De Hultafors HBX schijnt fijner te werken als een Bahco Superior, maar beiden zijn prima handzagen.


Meetgereedschap
Meetgereedschap is een tamelijk breed begrip, want het hangt er helemaal vanaf wat je wilt meten en met welke nauwkeurigheid. Om een lengte te meten kun je een rolmaat of schuifmaat gebruiken, om te zien of iets recht staat gebruik je een waterpas en om te kijken of iets haaks is, gebruik je een winkelhaak.

Rolmaat: Een rolmaat is een soort zelfoprollende lineaal, dat gebruikt kan worden om buiten- en binnenmaten te meten. De meetband heeft doorgaans een holle vorm, zodat het stalen profiel niet direct knikt, maar een bepaalde afstand uitgeschoven kan worden voordat deze gaat knikken.
Aan het einde zit over het algemeen een haaks omgebogen tip, dat gebruikt kan worden om de rolmaat ergens achter te haken om de afstand vanaf dat punt te meten, en om ervoor te zorgen dat de rolmaat zichzelf niet direct oprolt.
Ze zijn te vinden in lengtes tussen de 1 en 10 meter. Voor het meten van lengtes groter dan tien meter wordt dikwijls een meetband gebruikt. Dat is een opgerolde platte band die op een haspel zit, en met behulp van een handslinger opgerold wordt.

Duimstok: Een duimstok is vaak een houten, of tegenwoordig ook vaak van glasvezel, opvouwbare lineaal. Een voordeel van duimstokken t.o.v. rolmaten is dat ze niet flexibel zijn, en daarmee soms makkelijker om te gebruiken.
Duimstokken zijn meestal te vinden in maten van 1 of 2 meter en in 4, 5 of 10 stukken op te vouwen. Sommige duimstokken hebben scharnieren op de uiteindes om zo uit te vouwen tot een platte maatlat, maar veel glasvezel duimstokken hebben andere scharnieren en hebben daarmee een aanzienlijk verloop in van de ene kant naar de andere kant. Vergelijk bv. dit type met dit type, respectievelijk.

Schuifmaat: Om iets kleins nauwkeuriger te meten dan met een duimstok of rolmaat, is er een schuifmaat. Vaak kan hiermee buitenmaten, binnenmaten, en dieptematen mee gemeten worden, meestal met een nauwkeurigheid 0,1 tot 0,2 mm.
Absolute top voor schuifmaten is Mitutoyo.

Waterpas: Als iets netjes horizontaal of verticaal moet staan, gebruik je een waterpas om het goed neer te zetten. Dit werkt met een buisje met een luchtbel, een zogenoemde libel, dat in een metalen frame gezet is zodat het over langere afstanden te gebruiken is. Het buisje met de luchtbel heeft een bepaalde kromming, waardoor deze alleen in het midden van het buisje blijft als het buisje (dus de gehele waterpas) recht staat.
De betere waterpassen hebben over het algemeen een nauwkeurigheid van 0.5 mm per meter.
Goede merken voor waterpassen zijn Stabila en Sola

Winkelhaak: Een winkelhaak is een gereedschap om iets haaks te zetten, of om te controleren of iets haaks is.
Een standaard winkelhaak is gewoon een stuk metaal onder een rechte hoek. Er is een norm die verschillende klasses van nauwkeurigheid definiëert, de DIN 875.
Dit type winkelhaak is typisch niet iets dat je voor thuisgebruik echt nodig hebt, en een blokhaak of schrijfhaak zul je waarschijnlijk vaker tegenkomen. Bij een blokhaak en schrijfhaak is de korte poot van de winkelhaak wat dikker, zodat deze makkelijk aangelegd kan worden aan een werkstuk om daar bv. een haakse lijn op af te kunnen tekenen. De schrijfhaak is in principe hetzelfde als een blokhaak, maar heeft ook een afstandsmaat op de lange zijde staan om een lengte haaks t.o.v. de zijkant af te kunnen meten / tekenen.
De winkelhaak wordt ook wel gemaakt met een voet (evt. ook verwijderbaar), waardoor deze ook kan dienen als een blokhaak.Is handgereedschap in eerste instantie wel overzichtelijk en behapbaar (tot je alle verschillende types leert kennen), is het bij electrisch gereedschap nog weer wat minder duidelijk, vaak.

Wil je bv. een apparaat op een accu of met een snoer, en als met een accu, ga je dan voor een 10.8 V, 14.4 V, of 18 V systeem? (Merk op dat Milwaukee en DeWalt, als amerikaanse merken, 10.8 V vaak neerzetten als 12 V max, en 18 V als 20 V max, waarbij het ene de gemiddelde spanning is en het andere de maximale spanning.)

Een 10.8 V systeem is over het algemeen kleiner en lichter dan de hogere systemen, maar de accu's hebben ook een lagere capaciteit (bij dezelfde Ah aanduiding). De 18 V systemen zijn vaak de krachtigste systemen (even de hogere voltage systemen buiten beschouwing latend voor dit topic), en hebben ook vaak het meest uitgebreide ecosysteem. Dat wil zeggen dat er meestal ook meer apparaten beschikbaar zijn in de 18 V klasse dan in de andere klassen. Dit hangt wel af van de fabrikant, overigens.

De 14.4 V systemen vallen hier een beetje tussen, maar lijken tegenwoordig vaak afgeslankte 18 V modellen op een lagere accuspanning, en hebben daarmee vaak geen tot weinig voordeel in gewicht en formaat t.o.v. een 18 V apparaat. Daarnaast is vaak het ecosysteem ook minder uitgebreid dan de andere klasses.

De keuze voor een apparaat op accu of bedraad is een wat persoonlijke keuze, sommigen hechten meer waarde aan het gemak van het draadloos kunnen zijn dan anderen. Het voordeel van een apparaat op accu is dat het makkelijker is omdat geen snoer nodig is. Het nadeel van een apparaat op accu is dan weer dat het gewicht (door de accu) hoger is, en dat ze voor dezelfde specificaties duurder zijn dan een bedraad model.

Deze overweging is voor (klop)boormachines niet zo'n punt, maar voor apparaten die veel vermogen vragen, zoals een boorhamer, cirkelzaag, of schuurmachine, wordt het verschil in prijs en gewicht al gauw een stuk groter. Daarnaast is de standtijd van de accu ook niet zo lang bij dit soort hogere vermogens.

Bij elektrisch gereedschap is het niet altijd zo duidelijk wat goede spullen zijn en wat niet. Kun je bij handgereedschap nog wel vertrouwen op een merknaam, bij electrisch gereedschap kun je hier nog wel eens de mist in lopen. Globaal zijn Makita, Bosch Blauw, Milwaukee, DeWalt, en Metabo normaalgesproken merken die goede spullen leveren. Helaas hebben bv. Makita en DeWalt ook een paar lijnen met kwalitatief mindere tools, maar die in een bouwmarkt gauw al net zoveel kosten als het betere spul in een webwinkel, en het onderscheid in de bepaalde series is vaak onduidelijk.

Nog een klasse hoger zitten merken als Festool en Mafell. Alhoewel Mafell vooral zaag- en schuurmachines levert, hun boormachines lijken Metabo's te zijn.


(Accu)boormachine
Een gaatje boren of een schroefje lekker makkelijk met een boormachine ergens indraaien, een boormachine is waarschijnlijk het meest gebruikte electrische gereedschap. Zoals altijd zijn er meerdere types boormachines voor verschillende doeleinden.

(Accu)boormachine: Een simpele boormachine om gaatjes in hout of zachtere steensoorten te boren, of natuurlijk om een schroefje ergens in te schroeven. Een gewone boormachine zal voor de meeste mensen een accuschroefboormachine zijn die makkelijk meegenomen kan worden en waar men zich geen zorgen hoeft te maken over de lengte van het snoer en het dichtsbijzijnde stopcontact.
Tegenwoordig hebben boormachines twee standen; een hard aandraaimoment voor het boren van gaten en een zacht aandraaimoment voor het schroeven van de schroeven. Daarnaast hebben ze meestal ook een slipkoppeling waarmee je in kunt stellen bij hoeveel weerstand de boormachine stopt met draaien. Dit is handig om bv. te zorgen dat schroeven niet zomaar in het hout verdwijnen.
Typisch heeft een gewone boormachine een spankop om boortjes in te zetten, maar ze zijn ook te krijgen met alleen een 1/4" bit aansluiting.

Boorhamer: Om een gat te boren in (gewapend) beton, kom je met een gewone (klop)boormachine niet erg ver. Een boorhamer geeft krachtige klappen tijdens het draaien om het beton kapot te slaan en is daarmee wat je nodig hebt voor beton.
Veel boorhamers zijn zogenoemde combihamers, die het hameren en het boren ook individueel af kunnen schakelen. Zo kun je met alleen hameren (ook wel de beitelstand genoemd) er ook een beitel in zetten en daarmee bv. tegels van een wand af beitelen. Of met alleen boren kun je ook voorzichtiger een gaatje boren.
Typisch heeft een boorhamer een SDS+ kop, waar alleen SDS boren en beitels in passen. Sommige combihamers hebben ook een verwisselbare kop, waarmee je voor de gewone boorstand (zonder hameren, dus) ook gewone boortjes kunt gebruiken.

Klopboormachine: Een klopboor ligt ergens tussen de gewone boormachine en de boorhamer in. Een klopboor slaat veel sneller dan een boorhamer, maar ook met veel minder energie. Dat maakt een klopboor vooral geschikt voor baksteen of andere niet al te zachte steensoorten, maar niet geschikt voor gewapend beton.
Zachte of poreuse steen- en betonsoorten is het beter om een klop/hamer functie helemaal niet voor te gebruiken.
Typisch hebben klopboren een gewone spankop.

Slagschroevendraaier / slagmoersleutel: Dit zijn strikt schroefmachines, niet geschikt om mee te boren. In plaats van continue vermogen af te geven zoals een gewone boor, werkt slagschroevendraaier principe door een veer aan te draaien, en die dan in één klap de energie op de schroef / bout over te dragen.
Hierdoor zijn de maximale koppels van een slagschroevendraaier een stuk hoger dan gewone boormachines, en zijn ze ook beter geschikt om vast zittende bouten of schroeven los te krijgen zonder de schroefkop te beschadigen.
De lichtere machines zijn vaak electrisch, veelal met een accu, maar de zwaardere machines werken vaak op luchtdruk.
Typisch hebben de lichtere machines een 1/4" bit opname, en de zwaardere machines hebben een 3/8" of 1/2" opname.
De klappen in de draairichting kunnen bits en doppen vaak wat minder goed tegen, en hiervoor zijn ook speciale impact- of krachtbits en doppen aan te raden.


Cirkelzaag
Een cirkelzaag is een zaagmachine met een roterende schijf. Voor verschillende inzetten zijn verschillende types met ditzelfde principe. Voor meer informatie is deze test van een aantal verschillende invalzagen ook zeer leerzaam, niet alleen om te zien welk apparaat het het beste doet bij welk onderdeel, maar vooral ook om te zien wat er allemaal voor mogelijkheden voor zijn.

Cirkelzaag: De simpelste uitvoering is de gewone cirkelzaag, zonder instellingen voor zaagdiepte.

Invalzaag: Eigenlijk hetzelfde als een gewone cirkelzaag, maar dan met meer mogelijkheden, zoals in ieder geval een instelbare zaagdiepte. Vaak hebben invalzagen ook de mogelijkheid tot zagen onder verstek, oftewel om onder een hoek iets af te zagen.
Om het zagen nauwkeuriger te maken, worden vaak ook lineaalsystemen meegeleverd (of zijn in ieder geval beschikbaar) voor invalzagen. Hiermee is het mogelijk om netjes in een rechte lijn te zagen en om preciezer van punt A naar B te zagen.
Linealen van verschillende fabrikanten zijn niet altijd onderling verwisselbaar, en daarnaast is er ook een uitgebreide markt aan linealen en aftekenhulpen voor houtbewerkingen. Denk hierbij aan merken als Incra, Veritas, en Woodpeckers.

Afkortzaag: Dit is een cirkelzaag die vastgemaakt is op een arm, welke weer aan een platform vast zit. Een afkortzaag is vooral handig om balken of niet al te brede platen netjes door te zagen (of af te korten). Dingen om hierbij op te letten zijn de zaagdiepte en hoever de arm uit te trekken is, wat respectievelijk bepaald hoe dik een plank of balk mag zijn om die nog door te kunnen zagen, en hoe breed de planken kunnen zijn die je nog door kunt zagen.


Schuurmachine
Het zal je ondertussen niet verbazen dat er ook verschillende types schuurmachines zijn voor verschillende toepassingen.


Ook wel afgekort als PBM, zijn dit de dingen die nog wel eens verwaarloosd worden, maar misschien nog wel belangrijker zijn dan de bovenstaande gereedschappen.

Gehoorbescherming
Schuim oordopjes: Meestal een soort van foam dat je kunt samenknijpen en in je oor kunt stoppen, waar het dan weer uitzet om zo het geluid van buiten te verminderen. Dit levert over het algemeen een heel behoorlijke reductie van het lawaai, en ze zijn ook makkelijk mee te nemen. Alhoewel ze wel zijn her te gebruiken, zijn het in principe wegwerp artikelen, en je koopt ze meestal ook in grotere hoeveelheden. Dat maakt het ook weer makkelijk om gewoon overal een setje oordopjes bij te stoppen, zodat je altijd iets van bescherming bij je hebt.

Oordopjes: In tegenstelling tot de schuimen oordopjes, zijn deze van een harder materiaal, en worden ze ook wel op maat gemaakt (niet altijd). Dit kan een nog betere geluidsreductie geven, en ze kunnen ook zo ontworpen worden dat bijvoorbeeld geluidsfrequenties in het gebied van normale spraak minder gereduceerd worden, zodat je ook met oordopjes nog een gewoon gesprek kunt houden.

Oorkleppen: Wellicht het standaard beeld dat de meesten hebben bij gehoorbescherming, met grote kleppen over de oren om het geluid te dempen. Je hoeft hiervoor niks in je oren te stoppen, maar je krijgt er wel warme tot hete oren voor terug. Voor brillendragers kunnen oorkleppen ook problemen geven met afsluiting, omdat de bril onder de kleppen past, en daarmee een geluidslek kan geven.
Sommige modellen hebben ook een ingebouwde radio om bv. praten op grotere afstand mogelijk te maken. Ook kunnen sommige modellen gecombineerd worden met een helm of volgelaatsbescherming.

Oog- en gelaatbescherming
Veiligheidsbril: Een veiligheidsbril is meestal een bril van een vorm van polycarbonaat, wat bescherming biedt tegen rondvliegende deeltjes. Andere materialen zijn ook mogelijk die bijvoorbeeld beter tegen chemicaliën beschermen.
Alhoewel een normale veiligheidsbril wel enige vorm van bescherming biedt, is het nog steeds mogelijk dat deeltjes tussen het gezicht en de bril door in de ogen komen.

Gelaatsbescherming: Een soort van veiligheidsbril, maar dan voor je hele gezicht. Dit geeft niet alleen bescherming voor rondvliegende stukken voor de rest van je gezicht, de kans dat er iets onder komt en in je ogen komt is ook een stuk kleiner. Wel zo'n veilig gevoel als bv. een zaagtafel vastslaat in een stuk hout of ijzer en er stukken met hoge snelheid langs je gezicht wegvliegen.
Naast een hard plastic versie (vaak ook polycarbonaat), zijn er ook versies met gaas, wat meer gericht lijkt op de groffere stukken, zoals er bijvoorbeeld bij gebruik van een kettingzaag of bosmaaier wel regelmatig rond komen te vliegen.

Adembescherming
Adembescherming wordt afgedekt door verschillende (EN) normen. Dit wordt ook opgesplitst naar verschillende verontreinigingen waartegen beschermd wordt, en ook het type van adembescherming.
Voor adembescherming waarbij een groot deel van het masker bestaat uit het filtermateriaal (stofkapjes, dus) is er de EN149 norm, welke drie klasses kent:
KlasseLimiet (bij 95 L/min luchtstroom)Lek
FFP1Filtert >= 80% van de deeltjes< 22%
FFP2Filtert >= 94% van de deeltjes< 8%
FFP3Filtert >= 99% van de deeltjes< 2%

Waarbij de filtering getest wordt met zowel droge deeltjes en olie deeltjes. De lek slaat op de lek van de lucht die gemiddeld tussen het gezicht en het masker op zou mogen treden.

Voor half- of volgelaatsmaskers, met verwisselbare filters, gelden andere normen. Voor stof is dit de EN143, en voor gassen of chemicaliën is dit de EN14387.
Voor stofdeeltjes is dit:
KlasseLimiet (bij 95 L/min luchtstroom)
P1Filtert >= 80% van de deeltjes
P2Filtert >= 94% van de deeltjes
P3Filtert >= 99.95% van de deeltjes

En voor gassen of chemicaliën bestaan verschillende klasses die tegen verschillende gassen beschermen, gecomplimenteerd met verschillende klasses voor hoeveel ze kunnen absorberen voordat ze niet meer effectief zijn.
Schadelijke stoffenBenamingKleur
Organische gassen and damping met kookpunt boven 65°CABruin
Inorganische gassen and dampen, m.u.v. carbon monoxideBGrijs
Sulphur dioxide en andere zure gassen and dampenEGeel
Ammonia en organische afgeleiden hiervanKGroen
Organische stoffen laag kookpunt (<65°С)AXGroen
Specifieke gassen gespecificeerd door fabrikantSXViolet
Nitrische oxide (NO / NO2)NOP3Blauw en wit

De letters in deze klassifisering worden ook nog gevolgd door een nummer, van 1 t/m 3, waarbij 1 een lagere absorptie capaciteit aangeeft, en een 3 een hoge absorptie capaciteit aangeeft.
Een filter met een A1P2 code zou dus bescherming bieden tegen organische gassen via een absorptie, en zou ook minimaal 94% van de stofdeeltjes tegen moeten houden.
Zie voor wat meer leesvoer ook hier en voor gasfiltering hier.

Stofmasker: Ook wel mondkapje in de volksmond, dit is niet de beste bescherming tegen deeltjes in de lucht. Stofmaskers zijn in principe wegwerp artikelen, alhoewel ze ook wel vaker te gebruiken zijn. Sommige stofmaskers hebben ook een ventiel om het ademen makkelijker te maken.

Half- of volgelaatsmasker: Typisch zijn half- of volgelaatsmaskers uitgerust met verwisselbare filters, waarbij typisch keuze is uit verschillende types die bescherming bieden in verschillende mate en tegen verschillende omstandigheden.
Een halfgelaatsmasker bedekt alleen de onderkant van het gezicht, met name de mond en de neus. Een volgelaatsmasker bedekt daarnaast ook nog de ogen.

Beschermingskleding
Algemenere kledingsstukken die ook ter bescherming (kunnen) dienen.

Handschoenen: Iedereen kent wel de tuin- of werkhandschoenen die je handen beschermen houden terwijl je in de tuin bezig bent of aan het klussen bent. Maar naast deze vrij simpele bescherming, die o.a. ook je handen heel houdt als je tegels moet sjouwen, zijn er ook veel andere types handschoenen die beschermen tegen verschillende dingen.
Zo zijn er ook handschoenen die tegen hitte beschermen, denk bv. aan iets simpels als ovenwanten, maar ook lashandschoenen. Of juist handschoenen die beschermen tegen koude. Er zijn ook chainmail handschoenen die beschermen tegen snijwonden, en handschoenen die beschermen tegen chemicaliën, zoals bv. olie resistente handschoenen.

Schoenen: Veiligheidsschoenen zullen de meesten wel kennen, de standaard schoenen met stalen neuzen. Alhoewel het niet persé stalen neuzen hoeven te zijn, aluminium, kunststof, of titanium komt ook voor.
Het zal weinig verbazen dat ook veiligheidsschoenen ingedeeld zijn naar verschillende klasses, zie ook onderstaande tabel. De algemene eis voor voor alle klasses is dat de neus een impact van 200 J moet kunnen weerstaan, en daarna een minimale hoogte van 14mm over moet blijven.
KlasseEisen
S1Veiligheidsneus en antistatisch, neemt energie op in de hiel.
S1PAls S1 met een onpenetreerbare tussenzool.
S2Als S1 met verhoogde waterafstotendheid / resistentie.
S3Als S2 met een onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel.
S4Als S1 maar dan gemaakt van kunststoffen en dus helemaal waterdicht.
S5Als S4 met onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel.

Fun fact: klompen zijn ook S3 gekwalificeerd.
Daarnaast zijn er nog specifieke andere dingen waartegen beschermd wordt, zoals hitte, koude, of bv. kettingzagen.De vraag is net zo breed als het antwoord zelf. Niet elk merk heeft een specialisatie in 1 specifiek onderdeel of gereedschapstype. Sommige maken enkel elektrisch gereedschap waar andere zich alleen richten op hand gereedschap. Hieronder is echter een korte opsomming van de hoofdkenmerken van de bekendere merken:

https://www.makita.biz/shared/images/site_id.gif

Iedereen ziet het wel eens in het krantje van de DHZ; Blauw met zwarte Makitas. Makita is een Japans bedrijf in professioneel gereedschap dat opgericht is in 1915. Makita staat wereldwijd bekend om haar kwalitatief hoogstaande producten. Dag in dag uit wordt er aan de kwaliteit van Makita gereedschap gewerkt om de beste prestaties te kunnen leveren. Makita staat ook bekend om de verfijnde technologieën die toegepast worden in haar apparatuur. Zo loopt Makita voorop in de introductie van lithium-ion-batterijtechnologie voor haar gereedschappen. Lithium-ion-accu’s hebben een zeer hoge energiedichtheid, hoog vermogen, geen capaciteitsvermindering door het opladen en een lange levensduur. Makita gereedschap dat over een lithium-ion-accu bezit kan uren achter elkaar gebruikt worden zonder opgeladen te hoeven worden. Daarnaast heeft Makita de Anti Vibratie Technologie ontwikkeld (AVT), die trillingen in het gereedschap reduceert. Onder andere boormachines en breekhamers beschikken over deze technologie om het werken met Makita gereedschap zeer aangenaam te maken. Naast de Anti Vibratie Technologie is Makita ook verantwoordelijk voor de Smart Impact Technologie (SIT, voor verhoogde productiviteit van boormachines) en het Super Joint Systeem (SJS, voor verbeterde veiligheid bij het gebruik van haakse slijpers).Zelfs de goedkopere varianten van Makita leveren veel waar voor hun geld en zijn kwalitatief goed in elkaar gezet.

En als je wilt weten hoe die naamvoering van Makita nou gaat:
Uncle Mel in "[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 2"

Model: 122333456

1 D = 4Ah en groter accu compatibel
1 B = Max 3Ah accu compatibel
1 niets =10,8V/12V OF met snoer

4 Z = kale machine
4 R = met accus en lader

5 Y = met 2x 1.5ah accu's
5 F = met 2x 3ah accu's
5 M = met 2x 4ah accu's
5 T = met 2x 5ah accu's
5 = niets in geval van 4=Z

6 J = met mbox
6 E = met koffer
6 K = met koffer Groot

22: Machines:

LX Comboset
LS Afkortzaag
TM Multitool
GA Haakse Slijper
GD rechte slijper
JR Reciprozaag
BO Excenterschuurmachine
HR Combihamer (hamerboor)
HP Klopboor
DA Haakse Boormachine
DF Boor-/Schroefmachine
TD Slagschroevendraaier
TW Slagmoersleutel
TL Haakse slagmoersleutel
FR Schroefautomaat
JV Decoupeerzaag
CS Cirkelzaagmetaal
SS Cirkelzaag
HS Cirkelzaag
PB Bandzaag
KP Schaafmachine
BN Brad Tacker
PT Pin Tacker
ST Nietmachine
CM Koffiezetapparaat
ML Lamp

Verschillende series machines:
• CXT lijn: 10,8V/12V-max series, in sommige gevallen compatibel met apparaten uit LXT serie (meestal radio's en lampen)
• LXT lijn: De 'prof' lijn machines die onderling compatibel zijn (in hetzelfde voltage, 14,4V en 18V zijn nog verschillende lxt lijnen).
• G lijn: duidelijk te herkennen aan de wit/grijze rand boven aan de accu's.
Dit is de bouwmarkt serie van Makita, en is niet zo uitgebreid, tevens nergens mee compatibel uit de CXT of LXT lijn.
• MT lijn: geen hele actieve lijn meer, maar nog te herkennen aan de oranje kleur.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/DeWALTLogo.png

Voornamelijk bekend door het iconische geel met zwart gekleurde gereedschap. Veel gebruikt in de bouw door met name de kwaliteit van het spul dat ze maken. Wat vele niet weten is dat het eigenlijk onderdeel is van Black & Decker. DeWalt, opgericht in 1936 in de Verenigde Staten door Raymond E. DeWalt, staat bekend om haar ruime assortiment aan krachtige gereedschappen voor zowel de professional als de doe-het-zelver. Met het Perform & Protect programma voorziet DeWalt haar gereedschappen van een label als ze aan één van de volgende criteria voldoen: minder vibratie (label VIBRATIES), gereduceerde stofinademing (label STOF) of innovatieve koppelbeheersing (label CONTROLE). Machines die met het Perform & Protect-logo VIBRATIES voorzien zijn, veroorzaken tot 50% minder trillingen, waardoor mensen minder snel vermoeid raken en langer achter elkaar kunnen doorwerken. DeWalt gereedschappen met het Perform & Protect-logo CONTROLE hebben een extra innovatieve veiligheidsfunctie voor de koppelcontrole in het gereedschap om daarmee de kans dat tijdens het boren het toestel vast komt te zitten te minimaliseren. Gereedschappen met het Perform & Protect-logo STOF staan garant voor een verminderde kans op stofinademing. DeWalt is ook verantwoordelijk voor de XLR technologie, die voor snellere boorprestaties en een langere levensduur van haar hamerboren zorgt.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Black_%26_Decker_logo.svg/250px-Black_%26_Decker_logo.svg.png

Black & Decker is een Amerikaans bedrijf opgericht in 1910. Bekend door zijn Oranje met Zwarte kleursetting een veel geziene verschijning in vele bouwmarkten. Waar het vroeger voor kwaliteit stond is het tegenwoordig meer doorsnee apperatuur voor de gemiddelde gebruiker. Eigen Huis & tuin zweert er bij (voor de camera tenminste) maar dat is meer sponsoring dan iets anders (aangezien ze achter de schermen met andere merken werken :+ )

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Panasonic_logo_%28Blue%29.svg/266px-Panasonic_logo_%28Blue%29.svg.png

Panasonic is een Japans bedrijf dat naast gereedschappen ook producten op de markt brengt op het gebied van airconditioning, autosystemen, beveiliging, video- en filmelektronica en meer. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben één of meerdere producten van Panasonic in hun bezit. Dat komt doordat ze wereldwijd bekend staan als een zeer betrouwbare partij die duurzame producten op de markt brengt van hoge kwaliteit. Bij Panasonic staan een aantal kenmerken centraal: draadloze flexibiliteit, compacte constructie, goed uitgebalanceerd en makkelijk bedienbaar. Deze kenmerken vindt u terug in de gereedschappen die zij voor de professional als de doe-het-zelver hebben ontwikkeld. Voor de productie van al hun producten maken zij alleen gebruik van de beste materialen en meest geavanceerde technologieën die er op dit moment beschikbaar zijn. Daardoor kunnen ze al decennialang topkwaliteit leveren en aan de uiteenlopende eisen van de consument voldoen.


https://www.metabo.com/t3/fileadmin/metabo/com_en/070_news/03_catalogue_logos/with_claim/Metabo_Claim_black_white.jpg

Metabo is een Duits bedrijf dat opgericht is in 1924 met het doel om professioneel gereedschap op de markt te brengen die aan de toenemende vraag van de sterk verbeterde technische wereld konden voldoen. Er wordt veel aandacht besteed aan het design van de Metabo gereedschappen, waar eerst in kaart wordt gebracht wat precies de behoeften zijn van de gebruiker. Er wordt vooral gekeken naar goede hanteerbaarheid, een lange levensduur van het product, optimale werking en een zo gering mogelijk gewicht van het gereedschap. De ingenieurs en productdesigners van Metabo zijn dag in dag uit bezig met het bedenken van nieuwe innovatieve Metabo gereedschappen, waarbij regelmatig ook ideeën naar boven komen die ver boven het begrip elektrisch gereedschap uitgaan.Vooral The Eagle is er erg fan van :+

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/fe/Milwaukee-tool-logo.png

Milwaukee produceert sinds 1924 innovatief en kwalitatief hoogwaardig elektrisch gereedschap voor zowel de professional als de doe-het-zelver over de hele wereld. Het succes van Milwaukee is sinds de oprichting afhankelijk van haar vermogen om aan de wensen van de klant te kunnen voldoen. Dag in dag uit zijn ze bezig met het waarborgen van de kwaliteit voor alle producten die zij op de markt brengen. Door continu onderzoek te doen naar innovatieve technologieën voor de toepassing in gereedschappen, zijn ze in staat om hun hoge kwaliteitsstandaard op peil te houden. De zorg voor kwaliteit houdt niet op bij producten en service, maar gaat uit van een totale kwaliteitsaanpak met volledige betrokkenheid en motivatie van de medewerkers van Milwaukee. Door deze aanpak, produceert Milwaukee al jarenlang gereedschappen die lang meegaan en de beste prestaties leveren voor zowel de professional als de doe-het-zelver.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/bf/Bosch-brand.svg/220px-Bosch-brand.svg.png

Bosch is een Duits bedrijf dat in 1886 door Robert Bosch werd opgericht en bekend staat om haar breed assortiment aan professionele en innovatieve producten. Duizenden werknemers over de hele wereld houden zich dagelijks bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten en verbetering van reeds bestaand Bosch gereedschap. Door voortdurende onderzoeken op het gebied van techniek en de toepassing hiervan voor de realisatie van nieuwe Bosch Blauw gereedschappen, is Bosch uitgegroeid tot een leider op veel verschillende technologische gebieden. Daarom heeft Bosch ook een koppositie behaald op het gebied van het aantal patentaanvragen. Voornamelijk bij Bosch Blauw gereedschappen, die uitblinken in kracht, gebruikersvriendelijkheid, milieuvriendelijkheid en veiligheid, zijn een groot aantal patenten verworven, het voornaamste bewijs van de creativiteit van de werknemers.


Wera; met name bekend voor zijn uitstekende bitjes en schroevendraaiers. Als je hier een setje van hebt hoef je de rest van je leven niet meer nieuw spul te halen.


Wiha is met name bekend om zijn bitjes en schroevendraaiers, net als Wera. Kwaliteits spul waar je een heel leven mee kan doen (en daarnaa ook waarschijnlijk) Te vinden bij o.a Hornbach.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Festool.svg/250px-Festool.svg.png

Festool ontwikkelt superieure kwaliteit elektrische en pneumatische gereedschappen voor zowel professionals als gebruikers met hoge eisen. Sinds de oprichting van het familiebedrijf in 1925, zijn kwaliteit en innovatie de hoogste prioriteiten. Meer dan 300 octrooien en meer dan 80 awards voor producten en bewijzen wat deze principes waard zijn. Mede dankzij deze awards is Festool een belangrijke speler op het gebied van gereedschap geworden. Innovatie door de jaren heen, heeft ervoor gezorgd dat Deze krachtige machines zijn dan ook uiterst geschikt voor elke klus!


FEIN vindt haar oorsprong in Duitsland en werd in 1867 opgericht door Wilhelm Fein en zijn broer Carl Fein. FEIN staat bekend om de productie van krachtige, duurzame en extreem betrouwbare elektrische handgereedschappen voor de metaal-, uitbouw- en automobielindustrie. Het gereedschap is zeer geliefd onder professionals. Dankzij de passie van de medewerkers van FEIN en de energie die zij dag in dag uit steken in het ontwerp van het beste gereedschap voor de industriële sector, wordt FEIN gereedschap over de hele wereld als maatstaf gezien voor prestatie en betrouwbaarheid. Als uitvinder van de elektrische handboormachine ontwikkelt FEIN sinds 140 jaar innovatieve oplossingen voor de praktijk, beproefd tijdens hard en ononderbroken gebruik in industrie en werkplaats. Door een omvangrijk kwaliteitsmanagement en een arsenaal aan goed opgeleide medewerkers, zorgt het bedrijf ervoor dat er alleen FEIN gereedschap op de markt gebracht worden die 100% voldoen aan hun eigen verwachtingen. Op die manier kan er voldaan worden aan de hoge eisen die door de professionals in de bouw en industrie gesteld worden.Hitachi Koki Co. Ltd., de fabrikant van medische apparatuur en Hitachi gereedschap, zal met ingang van 1 juni 2018 haar bedrijfsnaam veranderen in Koki Holdings Co., Ltd. Dit komt door de samenwerking met KKR, één van ’s werelds grootste privé investeringsmaatschappijen. Deze verandering zorgt voor een wijziging in de merknaam van de powertool gigant. Alle Hitachi producten zullen een nieuwe merknaam krijgen: HiKOKI [hai-koh-ki]. De naamswijziging naar HiKOKI zal ingaan vanaf 1 oktober 2018. De veranderingen liggen in lijn met het bedrijf haar internationale groeistrategie, die zich richt innovatieve technologie, een hoge betrouwbaarheid en het waarborgen van duurzaamheid. De producten zullen identiek blijven; alléén de merknaam zal gewijzigd worden.

Hitachi is een Japans bedrijf dat bekend staat om haar elektrische gereedschappen met verfijnde technologieën voor zowel de professional als de doe-het-zelver. Hitachi gereedschappen worden op een specialistische, weldoordachte manier geproduceerd en zijn door hun spectaculaire uiterlijk zeer gewild. Niet voor niets hebben ze in het verleden diverse malen de IF Product Design Award gewonnen, één van de meest prestigieuze design awards ter wereld. Hierbij wordt de aandacht naast schoonheid, gebruikersvriendelijkheid en originaliteit ook gericht op de kwaliteit en prijs van de producten. Hitachi staat verder bekend om het User Vibration Protection (UVP) systeem, een technologie die in ondere andere boormachines wordt toegepast om de vibratie drastisch te reduceren. In het midden van het machinehuis is een contragewicht tussen twee veren gemonteerd, waarbij de twee veren het contragewicht in een positie brengt om daar optimale balansverhouding mee te bereiken. Aan de bovenzijde van de handgreep worden er kunststof dempers geplaatst, waardoor de trillingen geabsorbeerd worden en de vibraties aanzienlijk worden verminderd. Talloze Hitachi gereedschappen maken ook gebruik van Lithium Ion batterijen, die 40% lichter van gewicht zijn, langer meegaan en minder schadelijk zijn voor het milieu.

https://www.hilti.nl/_ui/responsive/assets/images/logo_2016_sRGB.svg

Hilti is een bedrijf uit Liechtenstein dat bekend staat voor hun prijzige en kwalitatieve toestellen die gericht zijn op de B2B markt. Ontwerp, productie, verkoop, en service is bij vrijwel alle product inhouse gedaan waar meeste andere merken een deel hiervan uitbesteden aan andere partijen. Bij Hilti draait het vooral om de service voor, tijdens, en na de verkoop. Hierdoor zijn hun producten bijna altijd veruit duurder dan de concurrentie waardoor zeer weinig consumenten Hilti producten aanschaffen en je dit merk vrijwel niet tegenkomt in de schuur van iemand. Kom je het wel eens tegen, dan is er een grote kans dat het al om oud gereedschap gaat wat alsnog werkt.

Wij hebben in dit topic ook een vertegenwoordiger van Hilti, dus vragen over Hilti kan je direct aan hem stellen door DM of liever via berichtje in dit topic met een mention via "@Tankbuster"


Heb je een adresje dat je wel wilt delen? Goedkoop maar goed hout? Leuke adresjes voor gereedschap! Let us know!

https://tweakers.net/ext/f/M0XFF2VAIRzyVfUL8cV66Qm9/full.png

Grote webshop met veel pro-apperatuur tegen een scherpe prijs. Gratis verzending vanaf €20,-

https://www.toolstation.nl/ext/image/alpha/toolstation_logo.png

Geliefd om met name de scherpe aanbiedingen van Bosch Blauw accu boormachines en de scherpe prijzen die ze bieden. Goede site om eens te kijken voordat je naar de Gammel rent. Tevens een fijne plek om bulk schroeven in te slaan (Torx van het merk Spax bijv.) Bezorgt in heel Europa en voor BE en NL is het gratis verzenden vanaf 10 euro (daaronder €5,- )

https://www.toolnation.nl/skin/frontend/theme2016/default/images/logo.png

Biedt van alles en nog wat aan op het gebied van gereedschap. Heeft vaak toch wel de laagste prijs en een groot aanbod. Gratis verzenden vanaf €50,- excl. BTW

https://www.powersem.net/conrad-eps.jpg%5D

Welke Tweaker kent Conrad nu niet? Niet alleen voor de kleinere onderdelen om mee te klussen maar ook voor de boortjes, bitjes, schroefjes enz. Gratis verzenden vanaf €25,- met IDEAL


Oud NL bedrijf met een eigen reparatie dienst waardoor eventuele defecten sneller verholpen kunnen worden (itt terugsturen naar de fabrikant). Gratis verzending boven de €50,- Tevens handelen deze ook in onderdelen voor verschillende merken (met tekening) zodat je machines kan repareren.


Voor de meer 'exotische' merken die je niet in de doorsnee winkel vind (o.a Incra)

Baptist (www.baptist.nl), Dictum (www.dictum.com) en Dieter Schmid (fine-tools.com) zijn voor de meer ambachtelijke handgereedschappen die een klussert zou willen hebben en zeker de moeite waard om even te bekijken.

Duitse Webshops!


Wat van ver komt is goed zeggen ze wel eens en dat is met gereedschap heel vaak ook gewoon waar. Het loont zich om, ondanks de verzendkosten die er nog bij komen, even te kijken bij onze buren. Het kan soms wel oplopen tot 50 euro wat je aan verschil kan krijgen. Garantie is vaak toch middels de fabrikant zelf en zou dus geen probleem moeten vormen.


Ik denk dat Amazon geen introductie nodig heeft. Wat wel goed is om te weten, is dat ze vaak naar NL shippen en ook vaak hele scherpe prijzen bieden voor zowel verbruiksgoederen als machines. Even in de gaten houden dus als je wat zoekt!

https://www.elektrowerkzeuge-bender.de/skin/frontend/bender/default/images/header-logo.png

Verkoper van Bosch Blauw en Metabo spullen (geen andere merken). Verkopen alles van boormachines tot boortjes en afkortzagen. Verzendkosten naar NL zijn €11.90


Verkoper van Bosch (Blauw), Makita, Hitachi, Kunzer en Rupes. Wederom verkoopt deze all bedenkbare powertools met of zonder stekker van de eerdergenoemde merken. Verkopen tevens werkkleding. Verzendkosten naar NL zijn €15.90

https://www.rubart.de/images/rubart-logo-206x73.png

Verkoopt alle merken onder de horizon en meer. Uitgebreide winkel met veel opties aan spullen. Verzendkosten naar NL zijn € 6.95


Houtspeciaalzaak in Duitsland. Voor al het fijnere bewerkingsmateriaal. Verzendkosten naar NL zijn € 10.90

https://www.qy1.de/img/pictures/logo-en.png

At Fine Tools we offer a world-wide collection of the best hand tools available for carpenters, cabinetmakers, wood turners, carvers, and all other woodworking crafts. Take advantage of our website and enjoy browsing through our large selection of fine saws, planes, chisels, axes, drills, sharpening stones and lots of other state-of-the-art equipment. We also provide detailed descriptions and practical tips for all the tools we offer. Furthermore, you will find a wide collection of books, high-end garden tools, and an assortment of knives.. Verzenden geschied middels DHL en is €9.90


Duits shop met een groot assortiment. Levert ook naar Nederland. Levering geschiedt middels DHL tegen €10.00


Er zijn een aantal vragen die met enige regelmaat terugkomen in dit topic. Deze proberen we af te vangen in het FAQ gedeelte. Het is een WiP, dus kijk regelmatig of er nieuwe content is toegevoegd :Y


1. Voor het boren in beton, kan ik dan met een klopboor aan de gang of heb ik een boorhamer nodig?
Claims dat je met een klopboor 'ook best wel goed in beton kan boren' zijn pertinent niet waar :( Dat kán je namelijk niet en dat wil je de buren ook niet aandoen. Tenzij het 'peperkoek' beton is of gasbeton; dan wil je juist zo subtiel mogelijk aan de slag. Neem dan een normale boor omdat anders de steen kan breken. Hier is Ike om het nog eens uit te leggen:
Disclaimer: Eventuele (fanboy) fouten kunnen er uit gehaald worden. Op of aanmerkingen voor de TS hoor ik uiteraard graag!

[Voor 3% gewijzigd door Notna op 12-11-2019 22:08]

Xbox Live ID:Notna8310


 • Solid Seal
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 01-02 16:23

Solid Seal

3D Printer N00b

Mijn Dremel accesoires waren op . Was toch bij gamma voor nieuw schakel materiaal voor thuis

https://tweakers.net/ext/f/qcq69w7S3B7yuCZlBhGIouFQ/thumb.jpg

Meteen die maar meegepakt :)

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Zakkenwasser
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
Mijn bestelling is binnen:


450ml WD-40 voor 1,69! :o

Bit / dop adapters zitten goed!


Wat is jullie ervaring met HSS Tin drills?
Ik heb de Makita variant voor 30.- aangeschaft maar heb het gevoel dat er beter deals (zelfde kwaliteit) zijn.

[Voor 64% gewijzigd door Zakkenwasser op 13-07-2019 21:46]

PSP 1000 @ 6.60 Pro C2 [+256GB]
PSVita @ Henkaku Enso [+256GB]
3DS @ Luma (B9S) [+160GB]
Nintendo Switch 3.0.1 [+256GB]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Anoniem: 639074 schreef op zondag 14 juli 2019 @ 05:29:
[...]

Ik kreeg gisteren met enige vertraging nog twee van deze superhandige Bosch sets binnen à €150,34 /stuk.
Helaas is die prijs intussen verhoogd naar €177,29 zie ik nu.

Nog steeds een leuke aanbieding, maar je kunt ook een scherpere pricewatch zetten met Keepa. ;)

[Afbeelding]


[...]
Ben je er zó enthousiast over dat je er nog twee van wilde hebben? :o

Persoonlijk ben ik nog wel in staat om ook de 18V Flexiclick set te kopen...


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Vliegvlug
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 09:44

Vliegvlug

Flight Simple

Ik ben aan het kijken naar een pocket hole jig en kwam deze van €36,95 voor €20 tegen op amazon:

Wolfcraft 4642000 Undercover Jig

http://www.wolfcraft.com/uploads/tx_commerce/4642000FS03.jpg

Het ding heeft goede reviews en is niet duur maar vervolgens zie ik dat er schroeven met taps toelopende schroefkoppen bij zitten. En de boor die er bij zit lijkt me zover ik het kan zien niet taps toelopende gaten te boren op het dikke stuk :?Lijkt me toch vragen om problemen zoals splijtend hout zeker als je er dunne plankjes zoals op het plaatje mee gaat vastzetten.
En daar loopt het boorgat tenminste nog taps toe, wat in werkelijkheid niet zo lijkt te zijn op basis van de meegeleverde boor.

Toch nog maar even verder kijken naar een set geschikt voor platte schroefkoppen?

Of alle schroeven die bij de set zitten voor wat anders gebruiken en vervangen voor platte kop varianten?
Maar daar koop je eigenlijk geen set voor natuurlijk. :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • RaZ
 • Registratie: November 2000
 • Niet online

RaZ

Huuu peerd

Vliegvlug schreef op zondag 14 juli 2019 @ 12:21:
Ik ben aan het kijken naar een pocket hole jig en kwam deze van €36,95 voor €20 tegen op amazon:

Wolfcraft 4642000 Undercover Jig

[..]
Bij de Hornbach is die set 5,95 Niet meer leverbaar |:( ..https://www.hornbach.nl/s...ffer/5230263/artikel.html

[Voor 3% gewijzigd door RaZ op 14-07-2019 13:19]

Een mummy uit z'n verband trekken is nooit grappig.
Een Napster t-shirt aantrekken voor het concert van Metallica is nooit grappig.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 20:59
Ok, ik wil nu eindelijk eens de knoop doorhakken voor een karretje onder mijn kleine kolomboormachine (de bekende PBM40 van Bosch). Het lijkt me makkelijk als die machine gewoon opgesteld staat, zodat ik hem niet hoef te pakken en op te stellen voor gebruik zoals nu. En bovendien heb ik er intussen zoveel boortjes en shit voor verzameld, dat ik er graag een eigen opbergmogelijkheid voor wil hebben (ipv een overvolle lade in mn gereedschapswagen).

In principe kan ik hiermee uit (laatje even indelen, voor mn losse boortjes. En twee "planken" voor alle boorsetjes:
kar met lade:


Maar dit is ook wel handig, ruimt wat netter op:
Kar met kast:


Wat uitgebreidere versies ervan:
Kar met 5 laden:


Kar met 7 laden:


Voor een vaste opstelling:Wat is nu wijsheid? Ik ben er intussen wel achter dat ik geen zin hem om zelf iets te klussen. En ik wil die machine ook niet vast op m'n werkbank hebben. En een dedicated werkbank voor een boormachine vind ik ook wat overtrokken (en onnodig veel ruimte in beslag nemen).

Wat zouden jullie doen en waarom? :)

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

@Bhagavad thanks voor de uitleg, ga mij er eens in verdiepen. Keep ondersteunt geen Safari zie ik helaas. Daarom ook maar eens kijken naar de tip van @Raymond vwb Camelcamelcamel (wat een naam 8)7 :P)

Trouwens, bedankt voor de tip van de GLI12v @Raymond. Deze stond al een lange tijd op mijn lijstje, maar vond hem steeds te duur. Net dus besteld, en ook meteen maar een Bosch 12V 4.0ah accu voor € 36,- erbij besteld. Ook een goede prijs.

https://www.amazon.de/Bos...321&s=gateway&sr=8-3&th=1
 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Ik vond het ook tegenvallen. Heb alleen voor € 86,- een extra GSR12v met 2 accu's, oplader boortjes gekocht en voor €36,- een GLI12v led lamp. Met die laatste ben ik wel heel blij.

@Rubberen Wat voor een schuurmachine zocht je?

Deze van Bosch blauw is wel in de aanbieding geweest, rond de € 80,- à € 90 geloof ik. Is wel op 18v, weet niet of dat is wat je zocht.

https://www.amazon.de/Bos...5/ref=sr_1_10?__mk_nl_NL=ÅMÅŽÕÑ&keywords=bosch+schleifmaschine&qid=1563289114&s=gateway&sr=8-10

[Voor 28% gewijzigd door Ethiron op 16-07-2019 17:03]


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • barry86
 • Registratie: Januari 2014
 • Nu online


8) oOo :*)

[Voor 41% gewijzigd door barry86 op 17-07-2019 21:06]


 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 21:01

CurlyMo

www.pilight.org

Voor het leggen van eiken plinten ben ik aan het kijken naar een nagel tacker. Veel van die dingen werken op perslucht. Dat schiet niet op want ik heb geen compressor. Ik zag als wel deze elektrische van Stanley:

STANLEY 6-TRE650 6-TRE650

Die is met ~ € 60,- wel redelijk betaalbaar.

Hebben mensen nog betere tips en gaat dit werken voor mijn doel?

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


 • Zakkenwasser
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
Vrijdagavond nieuwe pincetten gekocht via Conrad, kom ik na de betaling erachter dat ze een 10% kortingsactie hebben van zaterdag 00:00 t/m zondag 23:59. Toen dacht ik, laat ik eens contact opnemen met hun helpdesk... Die zijn er alleen van 08:00 t/m 17:30 ma - vrij. Shit.... opnieuw bestellen dan maar, ging ook niet goed want er kwamen ineens bezorgkosten bovenop de korting :/. Laat maar zitten ik bel ze maandag wel op in de ochtend, ze zullen daar vast wel begrip voor hebben en mij helpen!

Private Twitter naar de helpdesk verstuurd en maandag ochtend gelijk gebeld naar de helpdesk.

Ja, sorry we kunnen je niet helpen want het product is al verder in het process... we kunnen je wel 5.- korting geven op de volgende aankoop... :/ :/

Hele dag dacht ik van ik stuur het terug bekijk het lekker.

Ik zit niet zoveel op Twitter dus ik dacht in de avond, laat ik eens kijken. Heb ik gewoon antwoord gekregen van Conrad dat ze me die 10% korting gaan geven uit coulance! In de ochtend al! Was natuurlijk helemaal vergeten dat ik ze ook had “gemaild” via twitter! Heb notificaties ook uitstaan dus zag het totaal niet!

Ik blij want ik ga dit setje gewoon lekker houden en mee showen hier :p :9

Tadaaa

[Voor 5% gewijzigd door Zakkenwasser op 23-07-2019 21:20]

PSP 1000 @ 6.60 Pro C2 [+256GB]
PSVita @ Henkaku Enso [+256GB]
3DS @ Luma (B9S) [+160GB]
Nintendo Switch 3.0.1 [+256GB]


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 20:43

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

Wij zijn hier een oude brandweertruck aan het ombouwen tot expeditietruck en vrouwlief werd het zat dat we maar één 1/2" ratel hadden en ook misten we wat grote maten doppen.

Dus ze kwam van de week thuis met deze mooie Beta-set d:)b

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


Acties:
 • +6Henk 'm!

 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 20:43

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

thijsco19 schreef op woensdag 24 juli 2019 @ 09:49:
Overigens foto's van het project? Wat voor oude brandweertruck is het?
We hebben een Mercedes 1120AF uit 1990. Gekocht in Duitsland, hierheen gereden en inmiddels zijn we die aan het strippen. Het is de bedoeling om de chauffeurscabine een deel in te laten korten zodat we meer ruimte hebben voor de woonunit achterop.Voor wie het leuk vind om een kijkje te nemen, we zijn wat aan het prutsen op youtube, facebook en instagram. We willen de bouw, en later onze reisavonturen, gaan vastleggen :)YouTube channel
Instagram
Facebook

We hebben inmiddels de chauffeurscabine compleet leeggehaald en de achteropbouw ligt ook inmiddels bij de schroothandelaar :+Om een idee te krijgen van het eindresultaat, deze configuratie moet het ongeveer worden:Maar het zal nog wel even duren voor we zover zijn :+ Het inkorten laten we doen bij een truckrestauratiebedrijf en de camperopbouw laat ik casco bouwen bij een expeditietruck-bouwer.
De binnenruimte gaan we zelf helemaal bouwen.

:w

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Jellabie
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 21:22

Jellabie

wie laatst lacht..... is dom

Erasmo schreef op woensdag 24 juli 2019 @ 14:03:
[...]

Gewoon standaard in huis klussen, en aan de auto. Ben geen zware gebruiker, maar na 10 jaar is de oude Makita die ik ooit in zo'n koffer met allerlei extra meuk heb aangeschaft toch echt versleten. Zoals het er nu uit ziet verhuis ik met een jaar of 2-3 naar een woning met een wat grotere tuin, en het zou erg fijn zijn als bv de heggenschaar etc op dezelfde accu kunnen. Als ik ergens een hekel aan heb zijn het 10 apparaten met 10 verschillende accu's en 10 verschillende laders. Maar zoals het er nu uitziet heeft Makita wel een solide aanbod, en belangrijk ze houden ook lang dezelfde formfactor aan.
Wij hebben op het werk alles van Bosch blauw, zij hebben nu een nieuwe reeks batterijen van 8Ah, geen 18650 cellen meer. Maar de nieuwe case past nog steeds in de toestellen.

Edit; 12Ah hebben ze nu blijkbaar ook al

[Voor 7% gewijzigd door Jellabie op 24-07-2019 14:50]

De Nederbelg !


 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
Over gereedschap gesproken... Hebben jullie dit wel eens gezien?


Het is een Black&Decker (of moet ik Black+Decker zeggen, hahahahahahaha) "SawMate". Een cirkelzaagopzetstuk voor je WorkMate.

Je gebruikt je bestaande cirkelzaag en workmate.


Intussen niet meer te koop. Weinig informatie over te vinden zelfs. Ik begrijp dat wel. Voor de doe-het-zelfert is het erg onpraktisch. Ja, het bespaart ruimte. Maar als je hem eenmaal wilt gebruiken ben je best veel tijd bezig met monteren en uitlijnen van je cirkelzaag. En dan blijft het allemaal nog steeds best klein en wiebelig. Hij past ook niet op alle types WorkMate.

[Voor 7% gewijzigd door MeMoRy op 26-07-2019 11:47]

U vraagt, wij antwoorden.


 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21:20

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Ik afhankelijk van het verwachtte zaagwerk ook, maar dat wist ik toen nog niet :+
Had me alleen toen nog niet geholpen omdat ik met een soort van taartpunt zat en ik dus veel overdwars moest zagen.

ter illustratie: dit is exact de plattegrond van mijn toenmalige appartement:


Begonnen links bovenin in de slaapkamer (legrichting van boven naar onder op het plaatje), alles doorgelegd. En toen de hele slaapkamer en gang al lagen kwam ik er achter dat ik omgekeerd aan het leggen was. Ik heb echt alles aan moeten kloppen enzo :+ Zaten dus ook lengtes tussen van ruim 8 a 9 meter. En vooral aan de raamkant (rond) en de schuine kant heb ik heel veel verzaagd.

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
mistercage schreef op vrijdag 26 juli 2019 @ 19:01:
[...]Toevallig 2 wk terug weggegooid omdat zo lag te verstoffen en t zo onhandig is en vooral...erg plastic!
Plastic? Mijne is van plaatstaal...

Maar goed, dit was mijn projectje voor het vandaag. Ik heb niet zolang geleden twee DeWalt accuboormachines opgekocht. 10euro samen, maar zonder (NiCd) accus en lader. Toch geen geld.


Ik heb ze beide flink 'gereviseerd', ze waren nogal volgestoft met zaagsel. Van de kleine was iets onbelangrijks afgebroken in het instelmechanisme van de doorslagkracht. Van beide heb ik de lagers vervangen. Gek genoeg zat er in de grote een 'standaard' kogellager (6000RS), wat ik gezien het gebruik van een boor gek vond. Ik heb er dus maar een 7000RS (hoekcontactkogellager) ingezet. (Hier heb ik helaas geen foto's van)

Aangezien ik NiCd "verouderd" vind en de vervangingsaccus te duur vind, ben ik ze gaan ombouwen naar Litium-ion. Aliexpress biedt uitkomst! 6x 3Ah 18650 cellen, een lader, houder en 2x 3S20A BMS bordjes.


Even solderen (in een kamer van 31 graden |:( ) en viola!Twee werkende accuboormachines voor weinig.

Ik merk wel dat de BMS iets te snel ingrijpt... als ik de trekker te snel inknijp, schakelt hij de stroom al af (bij beide machines). Te hoge startstroom van de motoren. Rustig indrukken gaat wel goed. Helaas. Maar geen doe het zelf project is perfect.

U vraagt, wij antwoorden.


 • Bobmeister
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 17:21
https://i.imgur.com/9NWXsBR.png

Waar is deze bithouder goed voor? Dat gedeelte waar Bosch op staat kan vrijuit bewegen. Om een vaste afstand te kunnen boren/schroeven?

[Voor 14% gewijzigd door Bobmeister op 04-08-2019 20:08]


 • aergrimm
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 10-09-2022
Remko.me schreef op zondag 4 augustus 2019 @ 13:32:
Ohhh wie o wie wil mij helpen. Ik ben echt heel slecht in gereedschap, heb al veel gehad van mijn opa's erfenis maar ik wil graag een goede accu boormachine aanschaffen. Omdat ik niet heel veel gebruik maak van de boormachine wil ik niet meer dan 100-150 euro betalen.

Wat ik ermee wil doen;

- zo nu en dan een gat boren in een binnenmuur
- hout boren
- schroeven in hout

Wat ik weet dat er niet mee kan;
- in plafond boren
- in een harde buitenmuur (vanuit binnen) boren

Ik heb wel deze gevonden:

https://www.coolblue.nl/product/652141/makita-df457dwe.html

https://www.coolblue.nl/p...ecker-bdchd18bafc-qw.html

Ik ben benieuwd :)
Ik heb deze: https://www.toolstation.nl/metabo-271-1-comboset/p51393 net als veel andere tweakers volgens mij. Bevalt me tot nu toe erg goed! De slagschroevendraaier gebruik ik nagenoeg niet, dus mss zoek ik nog naar een 2e accutol. Maar met de accutol heb ik 10 meter schutting geplaatst, geboord in de hardhouten palen (AVE) met 7,5 mm en dat ging als een zonnetje. Accu gaat ook best lang mee.

Vorige week ook deze gekocht: https://www.toolstation.n...0?searchstr=radio%20metab


Lekker voor bij het klussen, of zoals afgelopen weekend bij de BBQ tijdens het kijken naar het varend corso.
Ik heb radio's gehad die het slechter deden! Genoeg geluid voor een tuin feestje, of tijdens het klussen. En er passen 12-18V accu's op! En op de 12v 2.0Ah deed hij het ongeveer 6 uur (DAB, 75-90% volume).

 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
Lankman schreef op dinsdag 6 augustus 2019 @ 12:05:
en per ongeluk 2 haakse spijkers gekocht.
Haakse spijkers?


Die zijn verdomde handig in die moeilijke hoekjes! :+

[Voor 10% gewijzigd door MeMoRy op 06-08-2019 14:57]

U vraagt, wij antwoorden.


 • barry86
 • Registratie: Januari 2014
 • Nu online
Als parkside fan een hogedrukreiniger gekocht.
Zeer completeset, 150bar, ziet er solide uit, en met aluminiumwaterpomp.
Uiteraard voor een zachtprijsje (€90,-)

 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
aergrimm374 schreef op woensdag 7 augustus 2019 @ 17:12:
Denk het wel. Ik wil de balken "staand" gebruiken voor de moestuin bakken, dus 145mm hoog. Dat wil zeggen dat als ik verstek wil zagen, ik of 45gr naar de zijkant gedraaid moet, maar dan 145mm hoog. Of 45gr gekanteld, en dan 44m hoog, maar dan 145mm diep.
balken of planken? c.q. welk formaat?
In zijn ervaring is 45 graden met een cirkelzaag niet precies 45 graden...
Is 45gr frezen evt een optie? evt met tand-/groefverbinding:

Zou ik voor kiezen...

edit: ah, ik lees de handleiding nu ook. Het gaat over een /double miter cut/ Ofwel dat je _twee_ hoeken tegelijk wil zagen. dus op twee assen gedraaid


Als je maar 1 hoek van 45 graden hebt, kan hij wel de maximale 75mm halen...

[Voor 93% gewijzigd door MeMoRy op 07-08-2019 23:42]

U vraagt, wij antwoorden.


 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 20:43

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

voor diegene die tegen een aankoop zitten te hikken en het aandurven (verzending en garantie), de britse pond zal wel weer een dikke duik gaan nemen.

Goede ontwikkeling voor de o.a. Axminster-fanboys hier d:)bHaast 1 op 1 dus lekker makkelijk omrekenen :+

[Voor 18% gewijzigd door Fraggert op 09-08-2019 12:57]

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


 • orf
 • Registratie: Augustus 2005
 • Nu onlineZo, eindelijk!
Het was een behoorlijke klus om binnen te krijgen. De lintzaag was makkelijk, maar de cirkelzaag was met 4 man toch echt een flinke klus. In de brandpoort een heel hek met deur eruit moeten schroeven en de tuin in met een takel moeten doen. Maar het staat!

 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
Berendhoo schreef op zaterdag 10 augustus 2019 @ 19:06:
Ik ben op zoek naar een goede doppenset. Ik wil minimaal het volgende:
Toen ik ben begonnen met autosleutelen, ben ik voor Gedore spullen gegaan. MEGAsterk.
Ik misbruik de doppen wel eens op mijn slagschroefmachine, maar ze blijven heel.


Ander onderwerp. Ik ben net begonnen met elektrodelassen en heb een partij laselektroden opgekocht. Nu heeft maar de helft van de elektrodes een opdruk (E5122, 309Mo, 316L, E6012, E6013, E6018, c.q. een heel assortiment).
Van de andere helft heeft weer een gedeelte geen markering, maar dat zijn vgls mij Ferm elektroden. Maar een groot gedeelte heeft een kleurcodering op de achterkant. C.q. een lichtroze, lichtblauwe, witte of lichtgele achterkant. Weet iemand wat deze kleurcodering betekent?

U vraagt, wij antwoorden.


 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
titan1901 schreef op zaterdag 10 augustus 2019 @ 20:15:
Mocht je overigens met die RVS elektroden gaan lassen: pas dan wel op want de slak springt daarbij vanzelf los na enige tijd. Dus zorgen dat je altijd een veiligheidsbril op hebt want je wilt dat niet in je ogen hebben. Het springt gemeen weg namelijk.
Top advies. Ik heb altijd laskap of veiligheidsmasker op.

Het is wel om te oefenen... Ik ben niet van plan hiermee iets van waarde te maken. Nu al zeker niet meer.

Maar ja. Mijn aliexpress ervaring. Ik heb al zo'n 228 bestelling op m'n naam staan pfff. maar ja, kost ook zo weinig. Maar een gedeelte daarvan was gereedschap. De rest elektronica.
Eerst de dompers:
 • Heteluchtsoldeerbout 8032 https://ae01.alicdn.com/kf/ULB8Ai3wkTzIXKJkSafVq6yWgXXaK.jpg Deed het eerst best goed! Totdat m'n aardlek eruit vloog en het ding totalloss was. Bleek dat de aardedraad los in de behuizing hing en kortsluiting had gemaakt. Erg gevaarlijk. Geen reserveonderdelen voor te krijgen.
 • Bijna alle kleine boortjes: (meerdere links, bijv Deze https://ae01.alicdn.com/kf/ULB8lmX5DyaMiuJk43PTq6ySmXXaU.jpg) zijn bijna altijd bot en wie heeft de tools om een 1mm boortje te slijpen???
 • 100mm machineklem https://ae01.alicdn.com/kf/ULB8c0F_HtoSdeJk43Owq6ya4XXaE.jpg OK, maar 15 euro incl verzending... Maar zo krom als een banaan! Niet te gebruiken zoals ik hem ontving. Ik ben vele uren bezig geweest met frezen, vijlen, schrapen voordat hij een beetje recht was...
 • kruistafel https://ae01.alicdn.com/kf/ULB8TTPEnHPJXKJkSafSq6yqUXXas.jpg Betaalbaar kruistafeltje voor 27 euro... Maar totaal niet geschikt voor precisiewerk of freeswerk. Zelfs als je hem afstelt zit er veel speling op beide assen.
 • blindklinkmoertang https://ae01.alicdn.com/kf/ULB8iOvHpTzIXKJkSafVq6yWgXXa8.jpg de draad op de inzetstukken is niet eens gehard: M3 en M4 waren direct gebogen, de maat van M3 klopte niet: stripte de blindklinkmoeren. troep
 • Draadontbraamtool https://ae01.alicdn.com/kf/ULB82k47DyaMiuJk43PTq6ySmXXaz.jpg van RVS, dus erg zwak. Was ook direct bot. Verder is het niet te gebruiken voor draad onder M6... M8 eigenlijk.
 • Centreerborenset (ofwel voorsnijderset) https://ae01.alicdn.com/kf/ULB82pP3kpfJXKJkSamHq6zLyVXaF.jpg Zijn wel van HSS, maar zijn zo ongelooflijk slecht geslepen, dat het ook niet meer te corrigeren is met herslijpen.
 • 105 graden hex-koppelinghttps://ae01.alicdn.com/kf/UTB8nF52vn_IXKJkSalUq6yBzVXaG.jpg
 • Loopt aan, is niet vast te houden, waardeloos.
 • Demagnetiseer magnetiseer magneethttps://ae01.alicdn.com/kf/ULB8_QDGkn_IXKJkSalUq6yBzVXad.jpg klein. De action heeft een grotere die ook bijna niets kost.
Dan de toppers:
 • Meetklok met magneetstandaard https://ae01.alicdn.com/kf/ULB8L9dkmtnJXKJkSaiyxh7hwXXaF.jpeg voor 14 euro destijds veel waar voor je geld!
 • Tapborenset https://ae01.alicdn.com/kf/ULB8xoTEkevJXKJkSajhq6A7aFXaj.jpg 1 woord: geniaal! Boor en tap in één. Ik heb ze al gebruikt voor meerdere projecten: metaal, plastic en hout. Scherp, sterk en goede maat. En 1 euro per boor, amazing.
 • Metalen schuifmaat met klok https://ae01.alicdn.com/kf/ULB8Pe_iKMQydeJk43PUq6AyQpXan.jpg ik moest hem iets bijwerken, maar voor 14 euro veel waar voor je geld.
 • 0-14mm conische ruimer https://ae01.alicdn.com/kf/ULB8tMCSr__IXKJkSalUq6yBzVXaB.jpg super om gaten in plaatstaal e.d. te ruimen. En dat voor een paar euro. (Jammer dat het RVS is en geen HSS)
 • metaalstift/kraspen met carbide punthttps://ae01.alicdn.com/kf/ULB8ulhVrTzIXKJkSafVq6yWgXXa5.jpg 1euro30. Bij de Hornbach betaal je 4 euro voor slechts een hardmetalen punt..
 • Slijpsteenvlaktool met diamant https://ae01.alicdn.com/kf/ULB8bUZQKiaMiuJk43PTq6ySmXXa6.jpg Simpel, goedkoop en effectief
 • Meetklok https://ae01.alicdn.com/kf/ULB8KtLnnXPJXKJkSahVq6xyzFXa8.jpg Een meetklok voor 7 euro! Ik moest de mijne wel open schroeven, omdat er wat metaalgruis in zat, maar zeer goede prijs kwaliteitsverhouding.
 • Carbide freesjes. Heb er al een paar gekocht en ze zijn allemaal hard, scherp en goed. En dat voor een paar euro's... probeer ze hier eens te kopen voor die prijs.
 • Ontbraamtool https://ae01.alicdn.com/kf/ULB8RjdWEqrFXKJk43Ovq6ybnpXan.jpg Iets wat ik lang geleden had moeten kopen. De HSS mesjes zijn niet alleen geschikt om te ontbramen, maar snijden sowieso metaal weg. Ik heb ze dus ook al gebruikt om ovale gaten te maken (omdat dat voor een projectje nodig was). weer geen geld.
edit: Ik lees de lijst nog even terug.... en het lijkt wel alsof bijna alles nog wat werk nodig heeft gehad... misschien is dat ook wel zo. :+ Alles wat van aliexpress komt is nog niet helemaal af. China is goed voor halffabricaten :P

[Voor 6% gewijzigd door MeMoRy op 11-08-2019 00:13]

U vraagt, wij antwoorden.


 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
titan1901 schreef op zondag 11 augustus 2019 @ 11:04:
Waar gebruik je al dat metaalbewerkersgereedschap voor als ik vragen mag? Ben wel benieuwd eigenlijk, aangezien het meeste gehobby houtbewerking is :P . Zou bijvoorbeeld niet weten wat ik met een meetklok moet zonder draaibank.
Ja, dat dus. Ik ben groot fan van abom79, this old tony, nycnc, oxtools, mrpete22, etc. Toen had ik een kleine financiële meevaller en dacht: ik ga zelf eens proberen.
Ik heb de tafel van mijn tafelboor gevlakt, heb een iets stevigere kruistafel geplaatst en gebruik het geheel voor metaalfreeswerk. Ik gebruik de meetklok om snijdiepte te bepalen. De andere voelermeter gebruik ik om parallellisme te bepalen.
Fotootje van opstelling (is geposeerd, doesnt make sense haha)


Ik had mijn werkplek ook al geshared in het mancave topic

Een echte freesbank en draaibank staan nog op mijn verlanglijstje. Maar geen krachtstroom en geen ruimte. Plus dat ik wellicht voor grote financiële uitgaven sta.
Twijfels schreef op zondag 11 augustus 2019 @ 11:34:
Of Gedore: https://www.amazon.de/Ste...69059031&s=gateway&sr=8-5
dan moet je alleen nog een set sleutels er bij hebben, komt wel in de buurt van je €400.
Holymoly... Ik zie nu dat Gedore een heel stuk duurder is geworden dan ik me kan herinneren. Ik heb in 2008 grote sleutel- en doppensets van Gedore (blauw) gekocht, maar was minder dan de helft kwijt. Bizar. Met deze prijzen is het niet meer interessant voor de hobbyist.
Wel een tip: koningsdag. Ik heb daar al veel extra Gedore, Bahco,etc sleutels en doppen gekocht voor een fractie van de prijs.

[Voor 31% gewijzigd door MeMoRy op 11-08-2019 11:59]

U vraagt, wij antwoorden.


 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
kabeltjekabel schreef op zondag 11 augustus 2019 @ 16:01:
Precies. Daarom heb ik om te beginnen jaren geleden zo'n Mannesmann [...] set gekocht[...]
Nou, dat gebruik ik dus nooit meer. Dit is wat een mannesmann dop bij mij deed:

Zie de scheur... En dan ook echt met een bout /midden/ in de motorruimte... die daarna dol was.

Die heb ik met veel moeite afgeslepen zodat er een kleinere dop op kon.


Sinds die tijd klus ik alleen maar een de auto met de gedore set.

Ik weet niet hoe gedore rood is lijkt een complete set te zijn... edit: oh, geen ring(ratel)/steeksleutels :X

[Voor 10% gewijzigd door MeMoRy op 11-08-2019 21:03]

U vraagt, wij antwoorden.


 • KillaZ
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 20:41
L.N. schreef op donderdag 18 juli 2019 @ 13:07:
[...]


De diameter is niet zo kritiek, maar de asmaat wel. Ik weet niet of je de juiste asmaat in mm in de VS kunt vinden. Toolstation en Amazon.de verkopen ook Freud, net als wel meer aanbieders. Misschien is in NL/Europa kopen handiger.
Het resultaat:

Diablo_Blad

De verkoper bij Mississauga HW store heeft de vraag vaker gehad: Sommige modellen van Diablo zijn er nu met een 5/8" gat en een twist out zodat je een 13/16" diamant krijgt. Dat laatste rekent zich om naar 20mm.

Ben benieuwd, dit blad is omgerekend 15 euro, iets duurder dan een Ecotools (die verder ook prima zagen, daar niet van). Aangezien mijn EcoTools blad bijna op was, was dit een mooi probeerseltje. En het staat leuk, dat rode bij dat blauwe :+


De DTD155 is inmiddels ook uitgepakt:

DTD155

Blijft een koopje voor 87 Euro.

K to the KillaZ


 • Boudewijn
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online

Boudewijn

omdat het kan

Zo ik ben nu ook certified pruts0r:

Gekocht door de baasvrouw (zij heeft koophuis, ik huur... en zij wilde graag de schutting doen, en de kozijnen, en toen kwam er ook nog wat meubelverfwerk bij) die me vroeg wat te kopen :D.

Hilarisch ook dat we vandaag hem binnenkregen en het dus best lastig is om hier schuurpapier voor te krijgen (toolnation: Nope, Gerritsen: Uhh ja normaal wel, maar nu niet. andere vestiging? Vestiging geritsen 2: eindelijk). Ik wist het al na het lezen van reviews maar was niet zo slim om bij toolnation spul mee te bestellen.

Gebruikt iemand hier zo'n gatenmaakplankje om ander schuurpapier erop te gebruiken, of is het gewoon allemaal lekker festool? (prima spul, ik heb net een vierkante meter of 8-10 aan schutting met 1 papiertje met grit 120 gedaan).

[Voor 5% gewijzigd door Boudewijn op 16-08-2019 20:46]

Ik ben verslaafd aan koken. Volg me op https://www.kookjunk.nl


 • DervishD
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 15-01 21:02
Niet echt handgereedschap in de traditionele zin maar ik gebruik het wel om mijn beitels te slijpen. Een hele mooie bijna volledig witte Ohira shiro renge suita. Kost wel wat maar deze steen gaat een leven lang mee.

[Voor 5% gewijzigd door DervishD op 17-08-2019 22:13]


 • DervishD
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 15-01 21:02
Daar heb ik deze diamantplaat voor, die is tot op 0,04mm vlak. Ik gebruik deze plaat om al mijn stenen te vlakken.

 • DervishD
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 15-01 21:02
Deze steen vanochtend opgehaald van het postkantoor. Verder nog niets mee gedaan want ik moet eerst de onderkant van de steen vlak maken met epoxy en dan op een houten base lijmen.


 • De Rikster
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 04-02 20:53
xStoryTeller schreef op dinsdag 20 augustus 2019 @ 13:41:
[...]


Ik gebruik momenteel vaak mijn tafelzaag om dunne inkepingen te maken onder een hoek dus als dat met de afkortzaag zou kunnen zou dat wel mooi zijn, dus ja gebruik het wel regelmatig.
Kan je dan niet beter voor een goede invalzaag gaan?
einz schreef op woensdag 21 augustus 2019 @ 06:56:
Ook mensen met ervaring met een lamellenfrees? Ik overweeg een aan te schaffen omdat het me handig lijkt bij het maken van kasten. Echter kan ik niet zo 1-2-3 achterhalen of lamellen voldoende sterk zijn voor bijvoorbeeld een boekenkast.

Enerzijds zijn op in wereldwijde web reacties te lezen dat het mooi spul is, anderzijds zouden de lamellen slap zijn. Hoe slap/sterk zijn ze nou echt? Hoe slap/sterk is een boekenplank met lamellen op de schaal van Billy?
Ik ben er gek op, voor meubels zoveel prettiger werken.
Nooit meer kopse kanten van plaatmateriaal en schoefgaten afwerken aan de buitenzijdes!

Veel klachten over de sterkte van de Lamello's komen voort uit het verkeerd verlijmen van de werkstukken. Je moet de lamellen aan de platte kanten voorzien van lijm en niet alleen wat lijm in de gleuf spuiten zodat je effectief op de kopse kanten verlijmt. Als ze goed in de lijm zitten kunnen ze ook goed uitzetten en zit het ramvast.

Lamello heeft ook een verbeterde Clamex P14 uitgebracht:
Dat is helemaal geniaal werken én demontabel.

Wat je wel nodig hebt itt schroeven zijn hulpmiddelen om goed op te spannen tot de lijmverbinding sterk genoeg is. Ik heb een werkblad met daarin sleuven met haakse hoeken voor verschillende plaatdiktes en zet de bovenzijde vast met lashoekklemmen: (4 stuks voor de prijs van 1 woodpeckers verstelbare hoekklem) en soms in de hoogte nog wat lijmklemmen bij grotere werkstukken.
Ben persoonlijk geen fan van de Lamello lijmhulpstukken (flexo), doe het liever zelf vastzetten en nog eventueel iets corrigeren (al is dat vrijwel nooit nodig).

[Voor 4% gewijzigd door De Rikster op 21-08-2019 12:08]


 • DervishD
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 15-01 21:02
Vandaag een nieuw speeltje opgehaald van het postkantoor. Dit is een atsu nomi, met de hand gesmeed door de reeds gepensioneerde smid Tetsuo Namakura in Yoita, Japan. Heel af en toe smeed hij nog wel eens beitels als hij er zin in heeft maar dan moet je hem heel lief aankijken. Laat ik nu toevallig heel lief kunnen kijken.
 • breagor
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 15:16
@henkie196 en @Bhagavad

Ik denk dat ik met jullie mee ga en toch los handgereedschap ga halen.
Kan ik inderdaad precies uitzoeken wat ik wil, heb ik niet teveel overbodige spullen en kan ik het aanvullen indien nodig zonder dat het niet meer in/bij de set past.

Ik zit te denken om er een Makita Mbox 1 met daaraan de Makita gereedschapskist gekoppeld te gebruiken als opslag.

Dan krijg ik voor mijn gereedschap 2 consistente sets:

Set 1 voor boren/schroeven bestaande uit:
Makita DHP484RTJ (toch iets ander model gekozen, ivm levering in Mbox, koolstofloze borstel en grotere accu's) met daaraan gekoppeld de Makita B49884.

Set 2 wordt dan voor het handgereedschap, hiervoor wilde ik dan de Makita Mbox 1 (821549-5) met een Makita P-84137 gereedschaps kist koppelen voor de opslag:

En dan inderdaad nog even speuren naar het juiste hand gereedschap.
Bijkomend voordeel van het los kopen is dat ik mijn huidige spul ook eventueel geleidelijk kan vervangen voor een wat betere kwaliteit.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Wel eens met wat KillaZ zegt. Tenzij je heel graag die Mboxen wilt hebben, en alles wilt stapelen (wellicht ook een steekkarretje nodig), zou ik eerder andere opbergoplossingen zoeken.

Die Mbox met bits en een paar dopjes zou ik sowieso niet nemen, ik heb de indruk dat je daar veel betaald voor wat chinese kwaliteit bitjes en boortjes. Plus dat er aardig wat dubbel in lijkt te zitten voor de doppen en bitjes. Zou gewoon een mooie set (of sets) met bitjes van Wera opzoeken (op amazon.de meestal best gunstig geprijst).

Zo'n gereedschapskist als die P-84137 is in mijn ervaring ook niet zo praktisch, moet altijd zoveel zoeken als ik iets nodig heb daarin. Als de steeksleutels er los in liggen heb ik ze meestal wel bijna allemaal in de hand gehad voordat ik degene heb die ik nodig heb. Zoiets als die Beta koffer is dan een stuk overzichtelijker (of zoiets van Parat).

Heb zelf ook zo'n koffer, enige nadeel ervan is dat het zo'n 20 kg weegt, maar ja, dat heb je met gereedschap.

 • Atmoz
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 03-02 11:45

Atmoz

Techno!!

Ik "hoorde" mijn naam :P

Nog altijd Bosch Blauw fan hier, maar ondertussen hebben ook wel andere merken (van bijvoorbeeld dingen die Bosch niet heeft) de weg naar m'n garage weten te vinden :P

Weet iemand hier of houtbeitels (voor een draaibank) ALTIJD non-sharp geleverd worden?
Volgens mij is dat wel het geval, maar wilde het effe controleren :) Ze zijn wel scherp (als in "auw, das toch wel scherp"), maar niet scherp-scherp zegmaar O-)

Nu ik toch hier ben... ik heb nog wat gereedschaps-aanschaffen gedaan de laatste tijd.
Alles een beetje met het idee om in/om/aan het huis en op m'n pas aangeschafte (klus)boot te werken.

En over 2 weken krijg ik de sleutel van m'n nieuwe huis, dus de laatste tijd érg veel gewerkt om het huidige huis verkoop-klaar te maken 8) Als dat "project" klaar is kan ik weer op de boot verder. En natuurlijk aan m'n nieuwe huis :9

Enfin, de nieuwe tools:
(op de foto staat er 1, maar ik heb er uiteindelijk 3 erbij gekocht >:))


Deze beitels werden volgens mij "bot" verstuurd...4 stuks van deze:


Ik heb bovenstaande "Chinezen" getest met m'n Woodpeckers L-square, en ze zijn EXTREEM recht _/-\o_


Ook uit China. Voor het geld een érg mooi setje 8) 8)Voor op de boot deze set gekocht:

155 delig :+ € 0,45 per tool gemiddeld :9

Het lijkt op een hele berg spullen als ik dat zo opschrijf 8)7
en dat is het ook >:)

 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 20:43

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

Ooeewwhhhhh.......een Kemppi <3 , toe maar d:)b

Heb je bewust gekozen voor electrode en niet voor mig of tig? Wat voor laswerkzaamheden ben je van plan?

[Voor 20% gewijzigd door Fraggert op 27-08-2019 19:33]

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


 • Remy!!!!
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 21:24
Vanavond bezig geweest om in het huis van de overleden opa en oma van mijn vriendin wat spulletjes uit te zoeken, en toen kwam ik de onderstaande lintzaag tegen.
Een Burgess BK2, nog geen tijd gehad om hem te testen, maar gezien het feit dat hij er nog zo goed uitziet en het boekje er zelfs nog goed uitziet ga ik ervan uit dat hij het nog doet. Mocht hij het niet meer doen dan zijn er genoeg restauratie blogs/filmpjes te vinden op het web om hem te herstellen. Hij doet het!!!!


Daarnaast staat trouwens de Parkside tafelboor die ik onlangs heb binnen gekregen, voor het geld begrijp ik niet hoe zo het kunnen maken... Het was even een beetje afstellen maar hij boort erg goed!

Door wat drukte ivm een klein klusproject en vakantie is de werkplaats een enorme zooi geworden, ik hoop dat ik de komende week de tijd heb om het op te ruimen, en dan zal ik eens een kleine 'rondleiding' geven.

 • DoeEensGek
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 18:16
Zo, gisteren mijn nieuwe handtasje binnen gekregen.Merkte dat ik vooral bij kleine klusjes niet al het gereedschap mee kon nemen, of juist teveel mee moest nemen.

Hier kan ik mooi de paar spullen die ik op dat moment nodig heb, elke keer in doen. :)
Besteld via de chinezen, verzonden uit Spanje, was iets goedkoper dan de Nederlandse alternatieven en deze was in het formaat wat ik zocht.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Qua compactheid en volledigheid komt een klingenset inderdaad het dichts bij een volledige set normale schroevendraaiers.

Ter illustratie, de twee rol etuis aan de linkerkant dekken voor mij min of meer een volledige range af voor sleuf, PH, PZ, torx, en inbus (inclusief de kleine maten, zoals PH00), met een assortiment aan klingen. Inclusief een kling voor bits, en een kling voor 1/4" doppen. Best compact en volledig (alhoewel je de bits toch wel nodig gaat hebben voor een schroefmachine, dus waarom niet meteen een bithouder en bitratel er bij aanschaffen?).

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Ik weet niet welke je hebt, maar de meegeleverde (kraftform kompakt?) zijn doorgaans... compact :)

kijk eens naar de 810/1:

Wise enough to play the fool


 • Vliegvlug
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 09:44

Vliegvlug

Flight Simple

_Brake_ schreef op woensdag 28 augustus 2019 @ 21:00:
Ligt het aan mij, of hebben de Wera bithouder schroevendraaiers allemaal relatief kleine handgrepen? Ik kom van de bithouder schroevendraaier van Ikea af, regelrechte troep natuurlijk, maar een heerlijk dik handvat om kracht mee te kunnen zetten. Of zijn mn handen te lomp (handschoenmaat 11)?
Het ligt eraan welke handgreep je koopt, ik heb de Kraftform Kompakt 27 RA en de 60 waarbij de eerste een slag groter is dan de tweede:De eerste heeft een vaste kling en het handvat kan open zodat je daar een paar bitjes in kan bewaren, vast ook de reden dat het handvat dikker is. ;)

[Voor 21% gewijzigd door Vliegvlug op 28-08-2019 21:47]


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Dit vind ik persoonlijk hele fijne handvaten:

https://static.pbswisstools.com/fileadmin/_processed_/c/b/csm_FOT_PRO_STA_PB6400-20-100-2900__SALL__AING__V1_d2c589325a.jpg

Is van acrylacetaat (hard plastic), dus makkelijk schoon te maken (als je met olie werkt, bv.). De grip zelf ligt fijn in de hand, en ik merk niet dat ik minder kracht hiermee kan zetten dan met een softgrip van bv. Wiha. Als ik zoveel kracht moet zetten, is het waarschijnlijk toch tijd voor een T-grip of ratel.

Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • Remy!!!!
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 21:24
Even een kleine update over m'n werkplaats. Heb de afgelopen dagen de boel goed schoon gemaakt en opgeruimd, dus nu eindelijk weer wat ruimte om fatsoenlijk te klussen.
Nog genoeg te doen:
- Afkortzaagstation goed afstellen
- Ophangsysteem voor de lijmklemmen maken
- Veel meer stopcontacten
- Betere verlichting
- Betere stofafzuiging (mogelijk zoiets)
- Tafelboormachine en schuurmachine op dezelfde hoogte brengen als het afkortzaagstation
- Kastjes maken onder het afkortzaagstation
- Plek maken voor een (verrijdbare) vandiktebank
- Vast nog wel iets
- Nog meer gereedschap halen

Mocht er iemand nog tips hebben dan hoor ik het graag :)

 • breagor
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 15:16
Inmiddels heb ik de knoop doorgehakt mbt mijn schroevendraaier dilemma :-)

het is geworden:
- een setje handschroeven draaier waarin de gangbare typen/maten inzitten: wera 335/350/355/6:- een compact VDE setje met spanningzoeker: wera kompakt VDE 16 slimline:- en nog een bit setje voor de exotische koppen, of voor wanneer meerdere mensen dezelfde draaier nodig hebben: Wera Kraftform kompakt 70:Voor de rest wordt de koffer gevuld met een combinatie van voornamelijk Wera en Stahlwille gereedschap, al met al wel wat duurder dan ik van plan was, maar als het goed is heb ik straks een aardig complete set die de rest van mijn leven mee moet kunnen.
Dus ben er blij mee, nu wachten tot de pakjes binnen gaan stromen (veel geshopped voor de laagste prijs, dus bij veel verschillende zaken gehaald).

Zitten nu oa. in:
- boven genoemde schroeven draaiers

- ringsteek sleutel zet (https://products.wera.de/en/joker_joker_joker_set_11.html)

- 1/4"doppen set (https://products.wera.de/...tchets_1_4_8100_sa_6.html)

- tangen set (nijptang, waterpomp, moersleutel, combinatie, langbek en zijsnijder): van Stahlwille (oa: https://www.stahlshop.nl/...e-96838179-tangenset-tcs/)

- hamer en zaagje (beta en Stahlwille)

- inbus sleutels van Wera (kort, lang en torx)

- kabel schaar en mes van Stahlwille

- multimeter van Kyoritsu

- schuifmaat (Stahlwille) en rolmaat (Makita)

Moet ik even mee toe kunnen hoop ik.

 • L.N.
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 21:00
Dimitrip schreef op dinsdag 3 september 2019 @ 19:22:
[...]

Dat is nu trend / ujk zie ik oa op amazon.

Jij hebt die ook?
Ik kan niet achterhalen welk model jij bedoelt. Ik heb (de oudere versie van) deze:


 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 20:43

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

Inmiddels mijn zaagblad van Ecotools binnen, ik dacht ik post het even mochten er na mij nog tweakers zijn die de zoekfunctie weten te gebruiken.Hoog tijd om vervangen te worden, gaf meer rook dan zaagsel :+Keurig verpakt en verzonden :)

In de doos en in het plastic vanwege wat machine-olie o.i.d.Op zijn plek in de PCM-8S d:)b

Nog geen gelegenheid tot testen gehad maar mijn bevindingen zal ik er dan bij zetten.

Zaagblad maakte een kwalitatief prima indruk voor zover ik verstand heb van zaagbladen :+
Ik heb trouwens bewust gekozen voor het blad uit de Indrustrie-lijn en niet de Prof-lijn omdat ik her en der las dat het industrieblad iets stabieler en rustiger zaagde en een wat mooiere zaagsnede gaf.
Omdat ik niet alleen, bijvoorbeeld, vurenbalken zaag maar ook wel eens een plint of afwerklat vond ik dat een tientje prijsverschil wel waard.

Wordt vervolgd ;)

EDIT:

ik heb het verkeerde zaagblad gekregen van Ecotools. Opgelost met een simpel belletje, kreeg een vriendelijke kerel aan de lijn en die stuurt me het juiste blad op en met een retourbon kan ik het verkeerde blad gratis terugsturen.
Prima service-ervaring zo lijkt het me. :)


EDIT 2:

NIeuwe Industrial blad met een dagje binnen, oude kon kosteloos retour. Nogmaals excuses vanuit Ecotools en prettige communicatie via de e-mail. GEwoon een zaak waar ik dus geurst weer eens bestel.

service zoals het hoort d:)b

[Voor 15% gewijzigd door Fraggert op 09-09-2019 10:29]

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


 • breagor
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 15:16
het vervangen van mijn merkloze gereedschap voor wat beter spul is inmiddels gereed, de kist is nu wat meer gevuld dan daarvoor, zo grijp ik bij de komende verhuizing hopelijk niet meer mis en heb ik iets fatsoenlijks in de handen :-)

Inhoud van de gereedschapskist hiervoor:Inhoud van de kist nu (bijna alles Wera en Stahlwille):much better :-) !

 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 20:43

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

Framoes schreef op vrijdag 6 september 2019 @ 19:36:
[...]


Ga je er een kopen? Overweeg dan de DW745. Een slag kleiner, lichter en goedkoper, maar zaagt nog wel 610mm breed (als enige in z'n klasse). Moet je overigens wel type 4 hebben, maar dat is gewoon het meest recente model.
Nou, het zit als volgt......ik heb een uberdikke Mafell Erika 85.

Die heb ik gekocht omdat ik een lichtstraat in onze veranda wou plaatsen en meer houtprojecten wou doen. De lichtstraat is perfect gelukt maar verdere projecten zijn er helaas niet van gekomen.

Voor wat latere klussen heb ik voornamelijk mijn invalzaag en oude afkortzaag gebruikt. Allicht koop ik er in de toekomst een goedkopere tafelzaag voor terug zoals een 745/7491/7492, GTS10XC of 2704.

De zaagtafel staat dus al een hele tijd ongebruikt op zolder. Ik overweeg daarom ook deze te verkopen.

Zoals gezegde heb ik met de zaag slechts een tiental vuren balken op maat gezaagd voor de lichtstraat en een keer een plaatje MDF. De zaag is derhalve nog als nieuw aangezien ik erg zuinig ben op mijn spullen maar ik gebruik hem nooit.
“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 20:43

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

KillaZ schreef op zaterdag 7 september 2019 @ 21:35:
[...]


Jij wilt zeggen dat je een zaagtafel van minimaal 3k hebt staan waar je 10 strekkende meters mee hebt gezaagd? :+
Decimeters.....ik zaagde de balken door, hoefde niet te schulpen :+

Maar, zoals gezegd, de zaag verdiende zich terug door de lichtstraat zelf te maken ;)Heerlijk plekje, daar zitten we in februari al in het zonnetje 's ochtends met koffie. Binnenkort ga ik er deuren inzetten en ik heb nog een grote houtkachel die ik daar ga plaatsen.
Remy!!!! schreef op zondag 8 september 2019 @ 00:31:
[...]

Je mag jouw Erika 85 wel ruilen tegen mijn Dewalt 745, jij blij, ik blij! :+
_O- :P

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


 • RobB_W
 • Registratie: Oktober 2005
 • Laatst online: 20:10
Op 1 oktober krijgen wij de sleutel van onze nieuwe woning. En daar valt veel te klussen, zin in! Van realiseren van een nieuwe indeling tot het infrezen van leidingen en maken van kasten. Gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om even van de Festool cashback te profiteren en de inventaris uit te breiden:U ziet:
- Festool TS55 invalcirkelzaag, met geleiders en klemmen
- Festool CT 27 stofzuiger
- Makita 125 mm haakse slijper met inval/stofafzuigkap

Daarnaast via Marktplaats nog 4 systainers aangeschaft om o.a. de haakse slijper en wat ander gereedschap makkelijker op te bergen en te vervoeren:Aardig compleet nu. Maar toch nog best veel gereedschap op mijn verlanglijstje (kanten/ bovenfrees, ed.). Aan de andere kant heeft mijn vader een timmerfabriek en kan ik in de weekenden veel pro gereedschap lenen. Dus toch elke keer de afweging tussen kosten, nu en noodzaak. Ik kan in ieder geval even vooruit!

 • Ardana
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 16:54

Ardana

Moderator General Chat

Mens

Ik ben op zoek naar stevige, gebruiksvriendelijke opbergdozen/boxen voor oa gereedschap, maar ook voor m'n computer-zut, zoals reserve-onderdelen, -laptop en -randapparatuur (en wellicht andere dingen). Dat zit nu in van alles, waaronder gewone kartonnen dozen en klap-kisten, maar dat vind ik niet heel makkelijk werken.

@McGryphon heeft opbergerkisten met een la, en eigenlijk vind ik dat wel heeeel praktisch. Zelf heb ik er een aantal van deze
Dit systeem vind ik ideaal: je kan er vanaf de voorkant bij. Helaas hebben ze 2 nadelen: ze zijn nergens meer te koop, en ze zijn net te klein (er past geen laptopt of toetsenbord in.

Nu zit ik de kijken naar Auer-boxen, maar die vind ik wel heel erg duur (ik zou dan voor de 60x40x34 gaan, en die zijn bijna € 40 ps) en eigenlijk een beetje beperkt in wat ik wil.

Heeft iemand ideeën voor alternatieven?

No good deed goes unpunished.


 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 20:43

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


 • Vliegvlug
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 09:44

Vliegvlug

Flight Simple

Is inderdaad geen geld voor zo’n lampje maar aan de andere kant lijkt hij me ook niet ook niet heel veel toevoegen tov een gewone zaklamp dus heb ik ‘m overgeslagen. Ik heb al een Maglite en een led zaklamp.

De Bosch GLI DeciLED daarentegen lijkt me wel een erg fijn werklampje maar vind €50 dan weer te duur.


 • Nock372
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 03-02 21:05
Geen idee of het een fout is,
Maar toch maar gewaagd.


afbeldingen

25,17kwp bij de ouders, 13,58kwp bij de zus, en 14,64kwp bij mij :)


 • Vliegvlug
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 09:44

Vliegvlug

Flight Simple

Nieuwe gadget binnengekregen voor mijn haakse slijper, een invalstofkap:
Metabo CED 125 Plus

Hieronder een uitgebreide unboxing ;)

Helaas wel prijziger dan iets dergelijks voor Makita en Bosch maar kan moeilijk mijn haakse slijper er voor vervangen :PIn de doos zitten:
 • Stofkap
 • Voet met wieltjes en geleiderailsadapter
 • Afstandsbus
 • Spanmoer in zowel M14 als 5/8” schroefdraad
 • Spansleutel
Verschil tussen de normale en de plus variant is dat die laatste aan de voet wieltjes heeft en een geleiderailsadapter aan de zijkant zodat deze op een geleiderails kan worden gebruikt.
Deze adapter kan eraf maar de wieltjes niet, die zitten gelast aan de voet.


Montage op de haakse slijper gaat relatief eenvoudig maar helaas niet geheel gereedschaploos, er is een sleutel nodig om de slijpschijf vast en los te maken.

Montagestappen:
1. Verwijder eerst de standaard beschermkap van de slijper en monteer de kap van de CED 125, dit gebeurt door de nokjes op de slijper uit te lijnen met de inkepingen in de kap en dan een kwartslag te draaien.
De vergrendeling klikt er daarna in, dat is dat hendeltje wat onder aan de slijper zichtbaar is.Er zit wel een stelschroef aan de andere kant van de kap om de boel wat strakker of losser te zetten naar gelang nodig maar wanneer eenmaal afgesteld op je slijper hoef je er daarna niet meer aan te zitten.

2. Het monteren van de slijpschijf (en natuurlijk demonteren na gebruik) is de enige stap die gereedschap nodig heeft.
Eerst moet de afstandsbus geplaatst worden gevolgd door de slijpschijf en tenslotte de spanmoer welke je met de bijgeleverde sleutel moet aandraaien.
Er worden twee spanmoeren bijgeleverd voor verschillende type schroefdraad afhankelijk van je slijper; M14 of 5/8”


Door de afstandsbus komt de schijf ver genoeg naar buiten zodat hij uiteindelijk precies naast de geleiderails valt wanneer je die gebruikt.
Hier is ook het extra handvat van de haakse slijper zichtbaar dat je op de kap moet monteren

3. Klik de kap in de voet en je kan aan de slag. :*)

Het rode schuifje bovenaan is trouwens om de kap op de voet te monteren en voorkomt dat deze twee van elkaar loskomen tijdens gebruik.

4. Het is erg fijn dat je niet perse een Metabo geleiderails nodig hebt, die van Makita kan ook gebruikt worden. De geleidingsadapter van de CED125 plus moet eenmalig worden afgesteld zodat hij zonder speling op de verhoging van geleiderails past.Dat kan middels het verschuiven van de adapter tov de voet en te fixeren met de twee schroeven.
De adapter kan er ook helemaal af als je geen rails wilt gebruiken maar bijvoorbeeld een balk als geleider, je zal hem dan na hermontage wel weer opnieuw moeten afstellen maar dat is snel genoeg gedaan.

5. In ruststand staat de kap in de bovenste stand in de voet vast. De rode hendel heft de blokkering op waarmee de kap en daarmee de schijf naar benden kan zakken. De hendel hoef je niet ingedrukt te houden tijdens gebruik.6. Met de rode knop aan de achterkant van de kap kan je traploos de invaldiepte instellen door deze op de gewenste plek vast te draaien. Er staat een grove maatvoering op aangegeven.
Deze maatvoering gaat uit van de situatie zonder rails en gaat tot 25mm/1inch.Metabo geeft zelf 3 maximale dieptes aan;
 1. 27mm: alleen de stofkap zonder voet
 2. 25mm: stofkap met voet zonder geleiderails
 3. 20mm: stofkap met voet en geleiderails


Op mijn Makita rails en een 125mm diamanschijf kom ik echter maar tot 19mm diep
Zonder rails meet ik bij mij 23,7mm.

Ik denk dat het verschil komt door een fout in de Metabo specs aangezien Metabo dezelfde waarden opgeeft bij zowel de standaard als de plus variant van de CED 125.
Bij de plus versie ligt de voet echter ongeveer 1mm hoger vanwege de wieltjes die de voet optillen en dat verklaart dat je die 1mm afwijking krijgt.
Het lijkt me namelijk onwaarschijnlijk dat de voet van de normale variant in dikker staal is uitgevoerd, zal dezelfde voet zijn maar dan met de wieltjes eraan gelast.

De juist specs voor de CED 125 Plus worden dan als volgt:
 1. 27mm: alleen de stofkap zonder voet
 2. 24mm: stofkap met voet zonder geleiderails
 3. 19mm: stofkap met voet en geleiderails
7. Ik heb de stofkap nog niet in de praktijk kunnen testen maar heb al wel gemerkt dat de aan/uit-knop van de slijper wat onhandig zit zo aan de onderkant.
Als je de slijper los gebruikt is wel handig dat hij links zit bij rechtshandig gebruik met je duim maar zou in combinatie met de kap handiger rechts zitten.

In de handleiding staat dat er enkel een diamant slijpschijf mag worden gebruikt en dat er tenminste een klasse M stofzuiger moet worden aangesloten.

Die laatste heb ik nog niet en dus een goed excuus. O-)

 • Boudewijn
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online

Boudewijn

omdat het kan

Keiharde crosspost:

Eindelijk een paar fatsoenlijke waterpassen. Vanavond maar eens een plankje ophangen bij de baasvrouw.

Ik wil qua koffers een keer een paar systainers kopen. Heb nu zelf tangen van Knipex, schroevendraaiers Wera, multimeter Fluke, doppen Wera (tool check+ oid) en Facom (nano). Prima spul.

Ik ben verslaafd aan koken. Volg me op https://www.kookjunk.nl


 • Boudewijn
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online

Boudewijn

omdat het kan

Hmm koop ik stabila waterpassen want goed genoeg .... krijg ik dit.Is dit acceptabel of niet?

Ik ben verslaafd aan koken. Volg me op https://www.kookjunk.nl


 • barry86
 • Registratie: Januari 2014
 • Nu online
Ik heb een week geleden deze kruislijnlaser ontvangen:Afgelopen week heb ik enkele plankjes en schilderijen opgehangen, ook ben ik bezig met plafond afwerken en heb ik mijn ragelwerk afgemaakt voor de gipsplaten.

Ik heb daarbij de waterpas en rolmaat gebruikt, en ben de kruislijn laser vergeten en ook niet gemist.
Daarop heb ik besloten deze terug te sturen.
Niet omdat het niet werkt, maar voor bovengenoemde werkzaamheden vind ik het geen toegevoegde waarde,
En dan vind ik het best een stukje duur gereedschap.

Of die ik nu wat verkeerd?

 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 20:59
Orion84 schreef op maandag 23 september 2019 @ 09:22:
[...]

Hoe dan? Die max. werkhoogte in bok stand is 6,5m. Je dakgoot zit op 7,8m zeg je? Wou je met je knieën tegen de bovenste sport gaan staan leunen, met je hele bovenlijf boven de ladder uit?
Ah, zo bedoel je :)
Nee, de nok zit op 7m80. Daar hoef ik alleen bij met schilderen, eens per vijf jaar. Dan huur ik wel een steiger. Ik voel er ook niks voor om op 8m hoogte te knooien met een kwastje en potje verf op een ladder.

Maar de dakgoten moet ik jaarlijks ff checken. En de hoogste goot zit op 5m80, dat moet dus lukken met zo'n ladder.

Zo dus:


Mbt werkhoogte: ze gaan ervanuit dat je zelf ook 2m kan reiken. Dus steigers met werkhoogte 6m, hebben het platform op 4m hoogte zitten :)

[Voor 8% gewijzigd door Raymond op 23-09-2019 09:35]


 • breagor
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 15:16
breagor schreef op vrijdag 6 september 2019 @ 11:56:
het vervangen van mijn merkloze gereedschap voor wat beter spul is inmiddels gereed, de kist is nu wat meer gevuld dan daarvoor, zo grijp ik bij de komende verhuizing hopelijk niet meer mis en heb ik iets fatsoenlijks in de handen :-)

Inhoud van de gereedschapskist hiervoor:

[Afbeelding]

Inhoud van de kist nu (bijna alles Wera en Stahlwille):

[Afbeelding]

much better :-) !
Paar weekjes terug dacht ik dat ik klaar was met de gereedschap kist voor mijn nieuwe woning, maar naar mijn idee ontbraken er toch nog een paar zaken, en toen kwam er nog wat bij :-)
Enige voorwaarde was dat het handgereedschap een budget had van 1k, en in een hand te tillen was....dat is redelijk gelukt (ok ietsje over budget), maar inmiddels zijn we ook 3 extra dozen verder:Accu doos:voorraad doos:schroef/boor doos:handgereedschap doos:
Nu zou je denken, mooi, klaar en straks lekker gaan in de nieuwe woning.
Maar ik wil het nu in een keer mooi compleet maken, dus moet er toch nog een boorhamer/combiboor komen, en wellicht nog een stuk zaag gereedschap.

Voor de boorhamer zit ik te twijfelen tussen de:

https://www.makita.nl/artikel/dhr171zj.html
https://www.makita.nl/artikel/dhr182zwju.html
en de https://www.makita.nl/artikel/dhr243zjw.html

Hij zal voornamelijk gebruikt worden voor 6-8mm gaten boren in beton.
Ik heb nu een 10 jaar oude Bosch met draad (groen) met 1,5J en die heeft soms moeite met mijn huidige beton muren (maar is wel dik gewapend beton in een flat), dus iets meer kracht lijkt me fijn.
De dhr171 heeft echter maar 1,3J, dus lijkt daarmee voor me af te vallen, maar hij is wel goedkoper en handzamer, en dat spreekt me ook wel aan.
De dhr243 is wat aan de zware kant en groot, zeker met het stofafzuig systeem erop. Dus neig nu naar de nieuwe dhr182 (1.7J), lijkt me een mooie middenweg, thoughts? En is dat stofafzuig systeem de moeite waard, werkt dat goed? Zijn er betere alternatieven in het 18V eco systeem van Makita?

Het zaag gereedschap is bedoeld voor de gangbare zaagklusjes zoals tuin, leidingen, etc. dan leek met een reciprozaag het handigst.

Ik zit daarin te dubben tussen de:

https://www.makita.nl/artikel/djr187zk.html
en de
https://www.makita.nl/artikel/djr188zj.html

Waarbij vooral vanwege het formaat/gewicht de djr188 de beste keuze lijkt, maar wellicht zie ik iets over het hoofd (rest van de specs lijken niet veel te schelen).

Tot slot moeten er ook nog een grasmaaier en heggenschaar komen (ga van flat naar woning met tuin), maar daar ben ik wel bijna uit.
Grasmaaier wordt waarschijnlijk de https://www.makita.nl/artikel/dlm380pt2.html
en heggenschaar twijfel ik nog een beetje tussen de https://www.makita.nl/artikel/duh523z.html en de https://www.makita.nl/artikel/duh502z.html

De duh523 zal waarschijnlijk prima voldoen, gaat om 12 meter hedera en circa 15m beukenhaag, maar dat draaibare handvat van de duh502 lijkt me erg handig, en tevens kan die wat dikkere takken aan (je weet maar nooit wat in de toekomst allemaal nog in de tuin komt) en heeft een iets korter blad (mijn vrouw wil een zo'n kort mogelijke, ze vind ze maar eng).....maar ja het prijsverschil is best aanzienlijk...maar goed daar komen we wel uit.
Grote twijfel ligt nog een beetje bij de combiboor en de elektrische zaag.

 • Zakkenwasser
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online


Normaal gesproken ben ik niet zo van spreuken aan de muur maar deze vond ik wel geniaal 8)

[Voor 35% gewijzigd door Zakkenwasser op 25-09-2019 07:13]

PSP 1000 @ 6.60 Pro C2 [+256GB]
PSVita @ Henkaku Enso [+256GB]
3DS @ Luma (B9S) [+160GB]
Nintendo Switch 3.0.1 [+256GB]


 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 21:01

CurlyMo

www.pilight.org

kabeltjekabel schreef op woensdag 25 september 2019 @ 07:55:
[...]


Daar ben je toch al met een huishoudtrap met 5 treden :? Zelf sta ik niet zo graag op het platform, maar ook de variant met 6 treden zit nog onder de 100 euro.
Jullie zeggen het :)

Ik was wel gecharmeerd van dit ding:

€ 160,-.

Daarmee kan je ook in je trappengat schilderen. Platform op de bovenste trede zetten. Met aanvullende balk tussen de zijden om de stevigheid te behouden, maar dat is simpel gedaan met een houten balk met twee inkepingen.

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


 • Vitamine
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 03-02 16:08

Echte mannen eten geen honing. Echte mannen kauwen bijen...


 • barry86
 • Registratie: Januari 2014
 • Nu online
hammy87 schreef op woensdag 25 september 2019 @ 12:36:
[...]


Dit is de normale prijs toch?

[...]


Die wordt niet verzonden naar Nederland..
Deze wel, en nog goedkoper €79,99, en goed beoordeeld 8)https://www.lidl-shop.nl/PARKSIDE-Insteekzaag-met-geleiderail/p100256636

 • Vliegvlug
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 09:44

Vliegvlug

Flight Simple

LED-Maniak schreef op donderdag 26 september 2019 @ 14:28:
Iemand met de stanley fatmax snelspan lijmklemmen?


[...]


@Vliegvlug Bevalt deze klem nog? Ik sta op het punt ook een setje te kopen. Ze zijn best betaalbaar vergeleken alternatieven en ik vraag mij af of 30~40 euro per klem veel meerwaarde heeft.
Ik heb ze nog wel maar gebruik ze nauwelijks, want een half jaar nadat ik ze heb aangeschaft heb ik een set Wolfcraft EHZ Pro’s gekocht. :P

http://www.wolfcraft.com/uploads/tx_commerce/3030000_AW01.jpg

Die vind ik veel prettiger omdat ik me maar bleef irriteren dat die Stanleys niet met 1 hand te bedienen zijn en dat kan bij de Wolfcrafts wel.

Met de kleine hendel bij de Wolfcraft schuift de bek echt een klein stukje open waar de Stanley het alleen ontkoppeld en je zelf de bek moet verschuiven, of hij dondert compleet naar beneden als je verticaal aan het klemmen bent. :X

 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 21:01

CurlyMo

www.pilight.org

Orion84 schreef op vrijdag 27 september 2019 @ 12:19:
[...]

Die bits zijn dus beter geschikt om met de bovenfreesvoet ergens midden in je werkstuk te laten zakken, om een gat te frezen of het begin te maken van een groef. Dat gaat met de standaard groeffrezen ook wel, maar zeker bij een dieper gat wel minder goed dan wanneer je een bit met ondersnijder gebruikt.
Hier wordt vaak aangegeven dat je beter met een wat completer maar simpel setje kan beginnen en alles wat je daadwerkelijk nodig hebt voor beter kwaliteit kan vervangen. DeWallt klinkt mij dan als een te goed merk om mee te beginnen ;)

Bij bol zie ik dit setje: Ferm PRA1008 voor € 30,- Daar zit volgens mij ook alles in wat ik nodig heb om mee te beginnen.


De 6de bit van de bovenste rij is dan volgens mij de kopieer bit of niet?

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 21:01

CurlyMo

www.pilight.org

Ik heb de bovenfrees nog geen moment in gebruik gehad, maar zit wel al lekker te dromen over het maken van een simpele freestafel :p Hebben mensen hier ervaring met de Makita RT0700CX2J tafel mount op Ali voor € 11,50?

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
Baytep schreef op donderdag 26 september 2019 @ 21:09:
Kan iemand een leek uitleggen wat het verschil is tussen een machine tap en een blinde tap?

Als ik op plaatjes zoek zien ze er gelukkig niet hetzelfde uit. Is een blinde tap om te tappen in gaten die niet door en door gaan?
Waarom zijn dan niet alle tappen blinde tappen?

Mischien kan ik het beter bij bier tappen houden...
Teijgetje schreef op donderdag 26 september 2019 @ 22:52:
[...]

Een machinetap is een tapijzer dat in één keer het schroefdraad snijdt, en omdat het met hogere snijsnelheden gebruikt wordt zijn ze van hoge(re) kwaliteit. En zo dus geschikt voor machines.
Handtappen komen als eerste, tweede en derde tap, waarbij de derde tap pas de uiteindelijke draad snijdt. Per tap snij je dus maar een beetje weg, dat kost minder kracht en je volgt het gat makkelijker, scheef tappen gaat namelijk met een machinetap heel makkelijk uit de hand.

Met tappen is beleid en smeren het belangrijkste, een afgebroken tap in een gat krijg je heel slecht er uit en ze zijn harder dan boortjes.

Een blinde tap is inderdaad voor niet doorlopende gaten. Met zoals al gezegd een andere spaanafvoer.
barry86 schreef op vrijdag 27 september 2019 @ 08:03:
[...]


Ik denk dat de omschrijving icm het plaatje niet juist is.

Handtap of machine tap:
De handtap is erg ouderwets en tapt vaak in meerdere stappen met een handkruk
Machine tap wordt hedendaags toegepast en tapt in 1x, zoals je waarschijnlijk gewent bent.

Blind vs doorlopende tap:
Blinde tap voor blinde gaten, de metaalspaantje krullen omhoog het gat uit, langs de tap
Doorlopende tap voor doorlopende gaten, de metaalspaantje vallen door het gat omlaag.

Dan heb je nog kwaliteit/hardheid van de tap voor verschillende materialen.
In het algemeen is voor de hobby boer 'HSS' voldoende. voor de tweakers hobbyist zou ik kijken naar HSS-CO (cobalt), deze zijn over het algemeen hoogwaardiger. Dit geld overigens ook voor metaalboren.
Je zit met RVS en Aluminium dan ook direct goed.

Ook in HSS en HSS-CO heb je dan weer duizend en 1 varianten.
Als je kiest voor: Machine tap - Blind - HSS-CO , dan zit je voor 99% goed.
Ik ga hier even op reageren. Ik ben geen professional, maar ik heb me hier wel een beetje op ingelezen. Er worden wat claims gedaan die mijns inziens niet volledig juist zijn.

Allereerst zie ik dat de OP verwijst naar de website van HBM-machines. Ik heb gemixte ervaringen gelezen over die jongens. Ik ga als ik goede spullen wil altijd naar de Fabory: die hebben hoge kwaliteitseisen. Je betaalt er dus ook meer voor, maar loopt minder kans op een afgebroken tap.

Een afgebroken tap wil je niet, omdat het bijna niet te doen is het geharde staal te verwijderen. Een tap is harder dan het omliggende metaal en ook nog eens niet mooi rond. Een afgebroken tap kan komen door een lage kwaliteit HSS (bijv. goedkoop chinees staal), een botte tap waardoor teveel kracht nodig is, niet terugdraaien om spanen los te maken (om de 2 slagen 1/2 slag terugdraaien), matige smering, te klein voorgeboord gat, een tap schuin in het gat, etc.
Smering is inderdaad belangrijk, maar niet altijd de crux. Gietijzer moet je namelijk juist niet smeren, anders raakt de tap juist verstopt met gruis. Aluminium en lichte metalen hebben een lichte kerosine-achtige smering nodig (WD40 is al goed), terwijl stalen juist een zwaardere petroleum-achtige smering nodig hebben.

Dat HSS voor hobbyisten is, is gewoon niet waar. HSS wordt meestal ook door professionals gebruikt. HSS-CO is inderdaad wat hoogwaardiger ivm slijtage en temperaturen, maar dat heb je alleen maar nodig voor harde/moeilijke metalen als RVS. Ze zijn echter ook brozer, dus breken sneller. En ze zijn echt een stuk duurder.
Als je echt harde metalen tapt, zijn er ook nog (wolfraam)carbide tappen. Maar die zijn eigenlijk niet geschikt voor de hobbyist. Carbide is heel breekbaar, en als je niet de juiste continue snelheden gebruikt, breekt het. Een afgebroken carbide tap verwijderen is praktisch onmogelijk te doen....

Dan maakt het nog uit of een tap een spiraal heeft of niet.

Bij handtappen zijn de geulen vaak recht. Dat is eigenlijk de sterkste constructie: voor handtappen is dat ideaal,omdat de krachten daar niet continu noch optimaal zijn. Het nadeel hiervan is dat de spanen niet goed worden afgevoerd.
Bij machinetappen zie je vaker dat er een spiraal in de geulen zit: ofwel om de spanen naar je toe af te voeren (zoals een gewone boor), ofwel van je af. Van je af werkt natuurlijk niet in een blind gat, waar je met een klont spanen op de bodem zal eindigen. Als ik naar de machinetappen van HBM kijk, dan lijken die de spanen naar voren te duwen: kijk dus uit met aanschaf!

Ik vermoed dus dan hun blinde machinetappen de spiraal de andere kant op hebben. Het plaatje dat erbij staat is dan fout. Ik heb even op de Voelkel pagina gekeken, en vermoed dat het deze moet zijn.

Vaak worden bij machinetappen grote hoeveelheden koelmiddel gebruikt, die de spanen wegspoeld.

Handtappen koop je vaak in sets van 2 of 3. Maar voor sommige situaties is een enkele tap voldoende (bijv in plastic)! In hardere metalen wil je het graag wel in meerdere stappen doen, anders is de benodigde kracht wel erg groot. Verder wil je bij blinde gaten wel echt een eindtap (3e stap) omdat je draad anders niet doorloopt tot de bodem van het gat. Deze eindtap heeft echte geen conisch begin, dus het is bijna niet te doen om daar een gat mee te beginnen.
Hier een plaatje van de HBM set, daar zie je de verschillen tussen de drie stappen.


Er zijn nog dingen die ik weglaat, als coatings... of tappen zonder geulen. Maar dat is ook niet echt belangrijk hier denk ik.

U vraagt, wij antwoorden.


 • Jaaap
 • Registratie: Februari 2000
 • Niet online
Weet iemand de nederlandse naam voor "Transfer Screws"?
Deze dingen:
https://www.arceurotrade.co.uk/imagecache/9c5c8ff5-2d46-4a41-9c4d-a7750107434f_650x650.jpg

Zijn die te krijgen in kleine metrische maten?

Dat betekent
Het gebeurt
Dit verandert
Wat bepaalt


 • the-body
 • Registratie: December 2000
 • Niet online

the-body

Ja, zo heet ik nou eenmaal

Ik wil binnenkort enkele kasten en akoestische panelen maken. Voor de houtbewerking wil ik niet alleen vertrouwen op een hand zaag en een decoupeerzaag dus ik ben me aan het oriënteren op wat ik nodig ga hebben. Ik twijfel nu nog tussen een combinatiezaag (afkort- en cirkelzaag in één) en een gewone tafelcirkelzaag. Hoeft allemaal niet duur dus dit is mijn shortlist:

Tafelcirkelzaag van Parkside:Combinatiezaag Einhell TC-MS 2513 T:
In eerste instantie leek de combinatiezaag mij het handigste omdat die meer lijkt te kunnen, maar bij nader inzien vraag ik me eigenlijk af wat zo'n zaag nu echt meer kan dan een gewone tafelzaag. Die zaag van de Lidl kan in alle hoeken worden gezet, dus balkjes onder 45º zagen moet gewoon kunnen, toch?

Wat zouden jullie doen? Ik neig zelf naar de Parkside omdat daar direct een tafel bij zit. Of zie ik iets over het hoofd in functionaliteit en is de Einhell de betere keus?

This title is for sale, please send me a PM


 • wheel
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:25
Xavier schreef op maandag 7 oktober 2019 @ 15:13:
Maar waar zagen jullie plaatmateriaal op? Op een Workmate gaat het niet, of de plaat hangt door en dus geen lekkere ondersteuning etc. Maar op waar dan op? Ik zie de amerikanen wel van die isolatieplaten gebruiken hiervoor.
Ondersteuning in de vorm van een restplaat of piepschuimplaten. Ik meen dat een aantal ervaring had met een centipede:

Bron: https://www.gereedschappr...tel-61x122-cm-2x4-ft.html

 • Goudvis
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 19:00

Goudvis

'Hallo buurman! Ik ook hier?'

jadjong schreef op vrijdag 4 oktober 2019 @ 17:53:
[...]

Indraaien van houtdraadbouten met een slagschroevendraaier kan, maar het voelt niet lekker. Zeker bij 13/60 of langer merk je dat de machine en bit-adapter er geen zin in hebben door teveel speling in de koppelingen. Slagmoersleutel met 1/2 kop en dezelfde kracht gaat echt lekkerder.
Als je een keer 15 schroeven voor een aanlegsteiger er in moet draaien zou ik de adapter pakken, voor meer dan dat een "echte" machine.
En absolute tip bij veelvuldig aandraaien van (houtdraad)bouten met een schroeftol/slagschroevendraaier is wat mij betreft de flexibele Hitachi-dop: d:)bIk kreeg de mijne bij een 2e hands slagschroevendraaier, en had zonder ze te kennen er nooit 20~ euro voor over gehad. Nu pak ik de dop standaard voor 8mm/M13 koppen en wil ik niet meer anders. :o

Voordelen: Werkt evt. ook als je nét niet recht voor de dop kunt komen omdat-ie een flexibele stand heeft, de dop schuift over de kop heen waardoor je nog wat minder afstand nodig hebt en je klikt 'm net zo makkelijk op je machine als een bithouder. _/-\o_

Die loslopende kat - houd 'm lekker binnen (de tuin)


 • DoeEensGek
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 18:16
De Lidl had deze magnetische bakjes weer liggen.


Vrouw kwam er met 3 thuis, heb nu 4 kleintjes en 1 grote, super handig, en niet duur €2,50. (Ook voor auto sleutelen.)
Lagen nog meer parkside artikelen. ;)

 • Jellabie
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 21:22

Jellabie

wie laatst lacht..... is dom

Ik was opzoek naar een slagschroevendraaier van DeWalt, toen kwam ik bij deze uit;Nu is er blijkbaar een actie bij DeWalt wanneer je een body besteld met een koffer bij een officiële dealer, krijg je er gratis een 4ah batterij bij.

Het grappige is dat alle officiële dealers hun machientjes ongeveer de prijs van een losse batterij duurder zijn :')

De Nederbelg !


 • Jellabie
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 21:22

Jellabie

wie laatst lacht..... is dom

Vandaag is mijn DeWalt DCF887Nt-XJ aangekomen!

Alleen gaat de kist terug, hij is niet voor dat machientje en hangt vol vetzakkerij :/En iets wat nieuw zou moeten zijn zou ik ook wel nieuw willen hebben dan.

De Nederbelg !


 • Pyramiden
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 16:45
MeMoRy schreef op vrijdag 11 oktober 2019 @ 09:35:
[...]

Nee, dat heb ik nooit gezegd. Ik verwees naar het hoger wordende voltage. Nu al 40. Straks is het 230 en kunnen we onze huidige apparatuur met snoer op batterijen gaan gebruiken.

 • RaZ
 • Registratie: November 2000
 • Niet online

RaZ

Huuu peerd

bonzz.netninja schreef op vrijdag 11 oktober 2019 @ 16:50:
[...]

Ik vraag me altijd af wanneer je een reciprozaag nou gebruikt...
M'n hele tuin ontgroent :Y

Kon ik ook doen met m'n decoupeerzaag en een verlengsnoer, maar ik heb een reciprozaag op accu gekocht. Tot op de grond alles pleite.. Voor het slopen werkt dat ook helemaal prima. Muurtje weg? Dat gips muurtje is zo weg :Y

Een Bosch Keo is ook een reciprozaag, maar men noemt het een takkenzaag.


Die beugel is echt vet handig, want met een grote normale reciprozaag moet je echt die tak wel vasthouden, en dat is bijna niet te doen. Die beugel voorkomt dat.

Een mummy uit z'n verband trekken is nooit grappig.
Een Napster t-shirt aantrekken voor het concert van Metallica is nooit grappig.


 • TimoDimo
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 13:33
ydr schreef op zondag 13 oktober 2019 @ 20:53:
[...]

Is een gedeelde, en ligt los op elkaar, ja.
Bedankt! Het lijkt me dan handiger om een aparte koffer te kopen voor in ieder geval de recipro en de multitool. Weet iemand of alle merken L-Boxx-en uitwisselbaar zijn? Dus dat de inlays overal in passen en dat je ze kunt stapelen?

Want van de oorspronkelijke fabrikant, bij Gedore kun je ze namelijk los krijgen voor minder dan de helft (€23): https://www.vangroningent...box-l-boxx-i-102-mm-leeg/Vergeleken met Bosch:


Of de oude versie:


Dan heb je nog Sortimo (EDIT: de oorspronkelijke fabrikant):


En kijk die hebben ook een nieuwe versie die zo uit ziet als de nieuwe Bosch:


En dan heb je nog Industrial (en nog best heel veel andere merken).


Best handig, kun je een beetje afwisselen met kleurtjes. Anders heb je allemaal dezelfde boxen van Bosch en moet je gaan labellen en zo. En het is maar saai :O

 • MJV
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 19:43
Ik heb twee van deze Stanley Fatmax Organizer bakken, ook aan elkaar te bevestigen en waterdicht. En die losse bakjes gebruik ik vaak, bij houtconstructies kies je een type/lengte schroef en dat bakje vis je er dan even uit.


 • twain4me
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 21:18
KillaZ schreef op donderdag 17 oktober 2019 @ 10:12:
[...]


Ik heb van MDF een heel simpel 2 laags kastje gemaakt, french cleat, met daaronder 5 afvoerpijpen (100mm uit mijn hoofd) waar de machines inhangen. In de winter (mijn schuur is best vochtig) gaat het hele kastje naar zolder, waar een zelfde lat hangt om hem zo op te hangen.

Volgend jaar met de dakopbouw maar eens kijken waar het zwikje dan komt te hangen.

Dat gezegd hebbende, ik twijfel of ik een spijkerpistool haal om de hele zolder te voorzien van 2 flinke wanden + vliering, iemand ervaring met een spijkerpistool die 50 - 90mm doet en niet de Senco/Bostich hoofdprijs kost? Uiteraard kan alles geschroefd worden, maar ivm het gemak en ik de wanden in mijn eentje zal maken zie ik het meer zitten in een spijkerpistool.

Nu ik er over nadenk had ik het beter mee kunnen nemen uit CN, aangezien ze daar een stuk beter geprijsd zijn :X
ik heb :
https://www.hbm-machines....tische-tacker-nietmachine

ik schiet er alleen maar 55 mm mee en gebruik hem eigenlijk alleen om dakbeschot o.i.d. te schieten.
opzich werkt hij prima. hij gebruikt wel iets te veel lucht voor snel gebruik op een 6 lt compressor.
niet vergeten te olieen en na een tijdje (dag ofzo) stil staan de eerste nagel in een stukje afval schieten, want die schiet hij dan wel eens half.. veder eigenlijk nooit vastlopers of missers.

Persoonlijk zou ik voor jouw werkzaamheden goede makkelijk te schroeven schroeven gebruiken , bv van heco of woodie door een goed snijdende punt start de schroef veel makkelijker en kan je makkelijker met 1 hand schroeven.
ook kan een schroefgeleider als hulpmiddel erg handig zijn, bij een handje tekort
https://be.makitamedia.com/afbeeldingen/3_Makita/301_accessoires/3014_JPG_Product/B-48767.jpg

 • route99
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 20:52

route99

just passionately curious...

Vliegvlug schreef op woensdag 11 september 2019 @ 18:01:De Bosch GLI DeciLED daarentegen lijkt me wel een erg fijn werklampje maar vind €50 dan weer te duur.

[Afbeelding]
Als je dan weer een accu bouwlamp van Bosch hebt .... erg mooi maar ook duur, bijv deze nog niet eens de duurste....
Ze gebruiken daarvoor de accusets die ook voor boormachines e.d. gebruiken. dis als je een oude Bosch accu boorder hebt, past dat niet... kun je dat opnieuw kopen..... mooi niet...
Heb zelf wat gebouwd met 2x 27 Watt LED EMC lampen, met een 12V Accu en lader, kosten ca 130 euro, voor een Bosch set met 2 accus erbij zou ik ca 300 euro kwijt zijn....
In een stevige bak van Toolstation, komen nog waterdichte schakelaars op, de foto is de demo.
De lampen komen op zwenkbare armen zodat ik kan meerdere plaatsen kan belichten of zo om slagschaduw te verminderen.

Waarom een accu opbouw: Ik moet in zeer vochige ruimtes aan de slag, mag geen 230V komen.

In 1e test opstelling zonder de schakelaars en de zwenkbare armen, de bedoeling 270 graden zwenkbaar op die arm:

[Voor 10% gewijzigd door route99 op 19-10-2019 11:18. Reden: Typo's + aanvullingen]

Je eigen geluk bepaal je zelf!


 • route99
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 20:52

route99

just passionately curious...

Het idee: tis toch fijn adat je een aantal uren ( min 3 met 2 lampen, ca 7 uur met 2 lampen is de inschatting) kunt werken zonder een accu probleem te hebben. En dan zit je al snel aan (semi-)pro spul.
Leuk project
Dank je _/-\o_

De links/tips van/over de spullen:Op ca 10 meter afstand heb ik een lichtbundel breedte van ca 10 m, zie plaatje onder. Met de 2e lamp kan ik dit verbreden of gebruiken om de slagschaduw te verminderen.
To do: De armen monteren om de lampen op te plaatsen.
De opstelling zelf werkt nu prima.

Ik zal binnenkort het simpele bedradingsschema ook effe posten.
Beide lampen zijn afzonderlijk aan en af te schakelen.
Er is een hotelschakeling voorzien om te switchen tussen accu naar de lampen of naar de lader.
Ik wil nog een externe aansluiting maken voor het laden, zodat de doos niet meer daar voor open hoeft.
Er zitten in de doosrand en in de deksel 4 gleufjes, je kunt met tiewraps of iets anders de doos (tijdelijk) afsluiten.

Edit: Meetwaarden na ca 1 minuut (stabiel)
 • Spanning: 12.55V
 • Stroom: 1.55 A
 • Opgenomen vermogen: 19.5 Watt, dus ruim 19 Watt zeg maar, bij een volle accu.
Op basis van deze metingen zou bij gebruik van een LED-lamp er 9 uren gebruik van gemaakt kunnen worden. Ik moet de andere lamp nog doormeten.

De zekering wordt dus voorlopig de 5A traag.
De trage zekering in de plus lijn zekert beide circuits af (gebruik & laad circuit. Voor de zekerheid de min ook gezekerd. Tekening is geupdate en kleiner gemaakt voor hier.Beknopte specificaties van de LED-lamp zijn:
Vermogen 27 watt
Lumen 2450
Voltage 10-30 volt (ook websites met op het oog identieke lampen: 9 tot 32V dus CHECK)
Verbruik 1.2-2.25 amp
Leds 9 x 3 watt high power leds
Afmeting 107 x 130 x 48 mm


Bron plaatje

[Voor 51% gewijzigd door route99 op 20-10-2019 21:39. Reden: Schema + meetwaarden/ schema in lijn gebracht met de tekst]

Je eigen geluk bepaal je zelf!


 • Pyramiden
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 16:45
Wat voor handzaag hebben we het eigenlijk over? Zo'n handzaag?


Dan is het misschien beter om wat meer nadruk te leggen op veilig werken in plaats van het gebruik van handschoenen... Wat voor zaag je ook gebruikt, op het moment dat je met je hand in de buurt van het blad komt heb je daarvoor toch meestal al een aantal dingen verkeerd gedaan.

 • route99
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 20:52

route99

just passionately curious...

De zelfbouw LED bouwverlichting op 12V loodaccu accu

Het waarom van dit projectje samengevat:
Ik wil in de kruipruimte van 12x5 m, Tonzon bodemfolie aanbrengen, maar het is te vocht (90++% RH) om veilig met een 230V looplamp te werken en een zaklamp vind ik zelf niet handig. Het idee: Gebruik een bouwlamp die op een accu werkt. De "kooptypes" vind ik veel te duur.

Het projectje is hier gestart: route99 in "[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 4"

Op wat kleine verbeteringen/aanpassing na is de LED bouwverlichting op accu set klaar.

Waarom zo een grote box? Er zijn meerdere redenen hiervooor:
 • Voor onder in de kruipruimte direct de LED lampen is het licht direct op de juiste hoogte
 • Er is ruimte voor een 2e accu
 • Het maken van de uitzet arm constructie is stabieler dan op een kleine box (=inschatting)
 • Er zit ca 1 meter reserve kabel nog aan de plus & min leiding, met een kleine inspanning kan ik die gebruiken mocht eea aangepast moeten worden.
Het restantje aluminum L-profiel had ik nog liggen van een doe-het-zelf-verbeter-actie-van-de-trap-naar-boven... Het L-profiel vorm geeft de arm meer stabiliteit (oa tegen doorzakken).

De foto indrukken van het resultaat:
1. Niet in werking: meeneem modus....
2. Linker LED lamp aan, bijna 360º draaibaar
3. Rechter LED lamp aan, bijna 360º draaibaar
4. Beide LED lampen aan, nog steeds beiden bijna 360º draaibaar
5. De oplaad aansluiting buiten de box: Veiliger. Goed kleur markering voor de PLUS pool.
6. In de box: De Nedis 12V 15Ah gesloten lood/zwavel accu. Er kan nog een accu bij voor het geval er toch veel met 2 lampen gewerkt wordt
7. De bedrading onder het deksel: de tiewraps moeten nog wat draden management gedaan worden _/-\o_
8. De gekochte lader
9. Het kostenoverzicht in vergelijking als je een box maakt met 1 LED-lamp. Kosten uiteraard lager als je eea al hebt of iets hoger als je gedwongen bent meer zaken te laten versturen.


Deze LED lampen by default zijn spuitwater dicht, ik heb me daar voor de box niet op gericht, maar wel zeker spat waterdicht. De snoeren zijn via een afdichting door de deksel heen getrokken, nadat er eerst een gat geboord was..

[Voor 20% gewijzigd door route99 op 21-10-2019 03:32]

Je eigen geluk bepaal je zelf!


 • route99
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 20:52

route99

just passionately curious...

Dank je. _/-\o_
Inderdaad: Ik kwam er pas achter dat, ook bij de buren, de in de kruipruimte er 99% LV (luchtvochtigheid) heerst..
Was vroeger nooit zo. maar wellicht heeft ivm de droogte het polderdistrict het grondwater laten stijgen en wij wonen in de wijk naast een brede sloot, in A'dam noemen ze het geloof ik dan een gracht? 8)
Ik ga iig ook kijken er mogelijk toch iets naar binnen sijpelt, maar dan ook bij de buren....
Zelfs met dubbel geïsoleerde spullen op 230V mag ik daar nu niet werken, ik heb het gecheckt, biedt geen enkele beveiliging tegen hoge LV (RH).
We gaan Tonzon bodem folie uitleggen en laat het eerst maar opdrogen.
Begrijp ik het nu goed dat op de polen die je naar buiten hebt getrokken altijd 12V staat, of is dat schakelbaar?
Daar is al in voorzien, de schakelaar in de rode cirkel zorgt daarvoor. Met de andere schakelaars zet je de lampen echt uit en met die in de rode cirkel zorg je er voor dat je pas naar buiten verbonden bent als alleen als de accu geladen wordt.
Het is inderdaad wel goed om aan te denken en ook aan de zekering in die lijn, anders zou je bij een "per ongeluk kortsluiting" de accu laten ontploffen....

Ben wel een aantal keren "door" het schema heen gegaan om alle opties door te lopen, je zou er een kunnen vergeten...
Tnx...

Edit: gezien jouw profiel wel logisch dat je er op let....
Ik kom zelf uit de chemie wereld, veiligheid op nummer 1.
Mijn bijvak was natuurkunde, daarmee ben je geen elektrotechnicus maar je weet iig veel meer dan de "gemiddelde" consument (als die zou bestaan.... ;) ).

[Voor 12% gewijzigd door route99 op 21-10-2019 08:28]

Je eigen geluk bepaal je zelf!


 • Nivado
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 13:10
Fraggert schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 12:00:
[...]


ik mis niks nee, maar dat komt misschien ook doordat ik ook nog een accutol en gesnoerde (klop)boormachine heb waardoor ik niet altijd de boorhamer tevoorschijn hoef te halen.

Misschien wel nog een tip voor je om te kijken wat er mogelijk is vwb stofafzuiging bij de machines op je shortlist.

Sommige machines hebben zo'n opzetstuk erbij (of de mogelijkheid daartoe) als ik boven de bank moet boren dan moet óf alles aan de kant óf ik moet wachten tot mijn vriendin even de stofzuiger erbij kan houden.

Het kan voor jouw keuze misschien nog van belang zijn :) .
Goede tip! Ik heb zelf een Starmix tool met bouwstofzuiger hiervoor.

 • EJonk
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 04-02 00:04
Zo, weer eens wat anders dan handgereedschap! Mijn grote droom om met metaal te werken recent werkelijkheid gemaakt door het aanschaffen van een lasapparaat. Omdat ik een gelimiteerd budget heb en van alle soorten lassen een beetje wil proeven ben ik voorzichtig begonnen met deze HBM 230.

Ondertussen elektrode en MIG gelast, en na heel wat plaatjes volgeprut te hebben met spetters lukt het ondertussen best aardig!
Lasapparaat_Zijkant

Omdat de machine een dikke gele vlek is, en meer mensen de humor van bekende Canadees AvE kunnen waarderen moesten er wat stickers op! Heb mezelf gelukkig nog maar 2x in de hens gezet ondertussen..

Lasapparaat_Zijkant

Ik hoop dat ik wat mensen kan inspireren als het gaat om lassen en metaalbewerking. Met een klein budget en gelimiteerde ruimte gaat het prima! Geduld en creativiteit zijn dan wel een must...

Hoop dat ik het houten karretje/hondje binnenkort kan vervangen door een wat netter metalen karretje!

[Voor 0% gewijzigd door EJonk op 22-10-2019 21:17. Reden: Typ0]

You can't be happy all the time, they will come and break your legs!


 • breagor
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 15:16
Het Stahlwille karretje is gearriveerd !!

hij moet tijdelijk maar even in de gang totdat mijn nieuwe huis klaar is:Wederom dank aan Stahlshop, die zich aan de (waarschijnlijk abusievelijke) aanbieding gehouden hebben zonder enig morrelen.....echt super blij mee.
Ik had eerder al even bij de Hornbach/Bauhaus gekeken naar een kar, maar blij dit tegen gekomen te zijn, kwaliteit verschil is aanzienlijk.

Nu de volgende uitdaging: op zoek naar een bankschroef....ik wil er eigenlijk geen een die ik aan de werkbankmoet schroeven, dus moet met klem zijn.
Minimale bekbreedte moet 100mm zijn, maar liever 120mm.
Ben er tot nu toe 2 tegen gekomen die voldoen, de Heuer Brockhaus 100 of 120 en de Ridgid Matador 100 of 120, bij beide kun je een aparte klem kopen. Maakt het wel wat prijzig, maar goed.
Zijn er wellicht nog andere alternatieven? Hoeft geen wereld kwaliteit te zijn, maar gewoon goed.

 • TimoDimo
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 13:33
Jelte,89 schreef op donderdag 17 oktober 2019 @ 09:35:
[...]
Ik heb een tijdje geleden samen met @Framoes een aantal boxen gekocht bij Auer, ben zeer te spreken over de kwaliteit hiervan, zal eens even de post/het plaatje terugzoeken.

Linkje naar Auer

En de post over de boxen
Voor de machines heb ik de L-boxxen. Over opbergen van kleine dingetjes, vooral schroefjes/boortjes e.d.: wat vinden jullie van de Stanley FatMax? Mogelijke eisen die je kunt stellen zijn volgens mij zoals eerder genoemd:
 • Transparante deksel
 • Uitneembare bakjes
 • In elkaar klikbaar, om mee te nemen
 • Niet te duur, maar ook geen duurkoop
FatMax lijkt me geschikt en het assortiment is aardig uitgebreid. Iemand met ervaring? Hier wat prijzen:

https://www.amazon.de/dp/B004OTPZ3U
https://www.amazon.de/dp/B01M587QXX
https://www.amazon.de/dp/B004IZTG7G
https://www.amazon.de/dp/B07DJ4WK2M
https://www.amazon.de/dp/B007J3HFC2
https://www.amazon.de/dp/B01N2HSSGY
https://www.amazon.de/dp/B007J3HFC2
https://www.amazon.de/dp/B00OYVKHYUVooral is het interessant dat ze ook ondiepe versies hebben. Kun je goed ruimtebesparend sorteren. Voor losse boortjes en bits bijvoorbeeld.

Ze hebben ook een serie binnen de lijn die nog robuuster is zonder doorzichtige deksel (en volgens mij ookmaar volgens mij niet in elkaar klikbaar met de gele serie), maar is meer voor zware (hand)gereedschappen e.d.:
https://www.amazon.de/dp/B00G70743I
https://www.amazon.de/dp/B00OYVKFQ0
https://www.amazon.de/dp/B00OYVKDPS
Even een tikje aan degenen in het vorige topic die hier mee bezig waren: @Nicklazzz @Jelte,89 @Framoes @RZor @kabeltjekabel @Twijfels.

 • DoeEensGek
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 18:16
Zo vandaag deze jongen mogen ontvangen:Maar nu viel mij iets op... Er wordt diverse keren gemeld dat je er ook staal mee kan zagen tot 3mm dik.
Nu heb ik weleens met inval zaag sandwich panelen gezaagd met een speciaal blad, maar dat is nog geen milimeter dik.
De zaag heeft 2 toerentallen.
code:
1
Stationair toerental: 3200-4500 min-1

Kan je bedienen met een knop bovenop en ook in de Handleiding word hierover gesproken. Lage toerental is voor metalen.
Zal eens even zoeken voor foto van het blad, die hierboven is niet het meegeleverde blad.
Onderstaande is van de lidl zelf, maja marketing.


Ik werk dus op het werk met shark lintzaag om rvs te zagen. Staal gooien we er niet op, mede vanwege de vertanding.
Thuis werk ik meer met staal maar liet altijd op maat zagen waar ik het haal.
Heb nog nooit staal met een gewone afkortzaag gedaan, het verbaasd me dus enigszins. Iemand er ervaring mee?

 • wheel
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:25
TimoDimo schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 17:48:
[...]


Voor de machines heb ik de L-boxxen. Over opbergen van kleine dingetjes, vooral schroefjes/boortjes e.d.: wat vinden jullie van de Stanley FatMax? Mogelijke eisen die je kunt stellen zijn volgens mij zoals eerder genoemd:
 • Transparante deksel
 • Uitneembare bakjes
 • In elkaar klikbaar, om mee te nemen
 • Niet te duur, maar ook geen duurkoop
https://www.amazon.de/dp/B004OTPZ3U
https://www.amazon.de/dp/B01M587QXX
https://www.amazon.de/dp/B004IZTG7G
https://www.amazon.de/dp/B07DJ4WK2M
https://www.amazon.de/dp/B007J3HFC2
https://www.amazon.de/dp/B01N2HSSGY
https://www.amazon.de/dp/B007J3HFC2
https://www.amazon.de/dp/B00OYVKHYU

[Afbeelding]
[Afbeelding]
[Afbeelding]
[Afbeelding]
[Afbeelding]

Vooral is het interessant dat ze ook ondiepe versies hebben. Kun je goed ruimtebesparend sorteren. Voor losse boortjes en bits bijvoorbeeld.

Ze hebben ook een serie binnen de lijn die nog robuuster is zonder doorzichtige deksel (en volgens mij ookmaar volgens mij niet in elkaar klikbaar met de gele serie), maar is meer voor zware (hand)gereedschappen e.d.:
https://www.amazon.de/dp/B00G70743I
https://www.amazon.de/dp/B00OYVKFQ0
https://www.amazon.de/dp/B00OYVKDPS

[Afbeelding]
[Afbeelding]

Even een tikje aan degenen in het vorige topic die hier mee bezig waren: @Nicklazzz @Jelte,89 @Framoes @RZor @kabeltjekabel @Twijfels.
De TSTAK-serie is verkrijgbaar van zowel Stanley als DeWalt. Ze zijn onderling stapelbaar en aan elkaar te bevestigen (ook tussen de 2 merken), maar niet compatible met de assortimentsdozen die je noemt (en ook niet met DeWalt ToughSystem).

Ik zou de TSTAK-serie zelf overigens niet aanraden als opbergmogelijkheid voor schroeven/bits e.d. Daarvoor zijn ze m.i. veel te grof én bieden ze te weinig mogelijkheden. Enige variant die eventueel als assortimentsdoos zou kunnen dienen is de TSTAK IV; die is te verdelen in 3 langwerpige vakken of 9 (bijna) vierkante vakjes. NB: andere combinaties qua indeling niet mogelijk.


Stanley heeft ook de 1-92-748, die voldoet aan een groot deel, maar niet al je eisen:
 • Transparante deksel
 • Uitneembare bakjes
 • In elkaar klikbaar, om mee te nemen
 • Niet te duur, maar ook geen duurkoop


Ik vind het prima bakken. Stapelbaar, niet koppelbaar. Nadeel zou kunnen zijn dat de bakjes niet los verkrijgbaar zijn. Ik heb 6 of 7 van die bakken en in de praktijk komt dat wel uit, omdat ik de verschillende formaten bakjes tussen koffers uitruil). Een bak met alleen maar kleine bakjes voor kleine onderdeeltjes, een bak met alleen maar grotere maten bakjes voor schroeven, bijvoorbeeld.
Framoes schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 19:14:
Die zwarte bakken zijn Tstak. Dat is het systeem van Stanley dat Dewalt bij veel gereedschap levert. DeWalt is een onderdeel van Stanley Black & Decker. Veel producten heb je onder verschillende namen. Soms ook met kwaliteitsverschil. Die Tstaks zijn trouwens wel stevig en volgens mij ook iets van waterdicht.
TSTAK is niet waterdicht. De ToughSystem wel (ook van zowel Stanley als DeWalt verkrijgbaar).

 • Aapje
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 15:07

Aapje

Opel-beun
DoeEensGek schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 21:47:
Heb nog nooit staal met een gewone afkortzaag gedaan, het verbaasd me dus enigszins. Iemand er ervaring mee?
Mits je de juiste afkortzaag hebt (lager toerental dan hout) en het juiste blad (carbid tanden).... Dan is het alleen dood eng, maar prima te doen :) Ik doe 't met hobbymatig gebruik met enige regelmaat, ook stafstaal naast kokers e.d. (denk dat ik al ruim 200~300 snedes gemaakt heb in staal, blad heeft nog steeds al z'n tandjes)[Voor 14% gewijzigd door Aapje op 24-10-2019 10:06]


 • ThinkPad
 • Registratie: Juni 2005
 • Nu online

ThinkPad

Moderator Wonen & Mobiliteit
TimoDimo schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 13:04:
Mijn volgende plan is om een bouwstofzuiger aan te schaffen. Nu wil ik daar meteen maar een cyclone op aansluiten zodat je alle bouwstof netjes daarin krijgt.
[...]
Tijdje terug ook mee bezig geweest. Ook een cycloon van AliExpress gebruikt, gaat prima. Ik heb dit model gebruikt. Heb bij de lokale kringloopwinkel een stofzuigerslang gekocht voor tussen cycloon en bouwstofzuiger (Makita VC2512L), zodat ik de lange slang van de bouwzuiger tussen gereedschap en cycloon kon gebruiken.

Bij de slang van de kringloopwinkel even goed opletten dat er geen scheuren in zitten, lagen er een aantal die gewoon gaar waren en zo scheurden bij uitrekken. Verder nog een paar PVC stukjes bij de rioolafdeling van Gamma gehaald. Die heb ik zacht gemaakt met verfföhn zodat ik ze kon oprekken tot juiste maat.

Opvangbak gebruik ik deze voor: https://www.vatenonline.n...ikt/15-liter-plastic-vat/
Heb er wel een baksteen onderin gelegd, anders is hij topzwaar met de cycloon erop en valt hij snel om. In het deksel een houten schijf gemaakt zodat ik een steviger oppervlak had om de cycloon op te monteren. De aansluiting van cycloon op ton even volgekit en daarna vastgedraaid met boutjes.

Mijn variant:
https://tweakers.net/ext/f/Z06fWCqMY7f8qIRxeq7SVQF3/thumb.jpg
(Klik voor groter formaat)

Edit 31/1/2020: Ben met badkamerverbouwing bezig en ook dan is de cycloon ideaal. Heb de dekvloer eruit gebroken, de cycloon is dan heel handig om alle zand/gruis enzo op te zuigen. Heb al meerdere tonnetjes vol met zooi opgezogen:


De stofzak blijft qua gewicht bijna leeg, maar er komt wel fijnstof in waardoor hij op den duur zal dichtslibben. Maar heb al meerdere keren het tonnetje moeten legen nadat hij vol zat met stukjes cement/zand. Het scheelt dus zeker stofzakken.

[Voor 27% gewijzigd door ThinkPad op 31-01-2020 15:29]

Gas besparen door CV-tuning | Elektriciteit besparen
Geen vragen via privébericht die ook via het forum kunnen a.u.b.


 • TimoDimo
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 13:33
ThinkPadd schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 10:25:
[...]

Tijdje terug ook mee bezig geweest. Ook een cycloon van AliExpress gebruikt, gaat prima. Ik heb dit model gebruikt. Heb bij de lokale kringloopwinkel een stofzuigerslang gekocht voor tussen cycloon en bouwstofzuiger (Makita VC2512L), zodat ik de lange slang van de bouwzuiger tussen gereedschap en cycloon kon gebruiken.

Bij de slang van de kringloopwinkel even goed opletten dat er geen scheuren in zitten, lagen er een aantal die gewoon gaar waren en zo scheurden bij uitrekken. Verder nog een paar PVC stukjes bij de rioolafdeling van Gamma gehaald. Die heb ik zacht gemaakt met verfföhn zodat ik ze kon oprekken tot juiste maat.

Opvangbak gebruik ik deze voor: https://www.vatenonline.n...ikt/15-liter-plastic-vat/
Heb er wel een baksteen onderin gelegd, anders is hij topzwaar met de cycloon erop en valt hij snel om. In het deksel een houten schijf gemaakt zodat ik een steviger oppervlak had om de cycloon op te monteren. De aansluiting van cycloon op ton even volgekit en daarna vastgedraaid met boutjes.

Mijn variant:
[Afbeelding]
(Klik voor groter formaat)
Inventief gedaan met dat vat en de PVC-pijpjes. Ik zou ook wel die route in kunnen slaan, maar er zit altijd wat risico aan vast: het vat moet luchtdicht aansluiten op de cycloon en het vat moet sterk genoeg zijn om het vacuum trekken aan te kunnen en inderdaad het moet niet omvallen.

Ik kwam nu deze tegen, van een Frans bedrijfje waar ze die dingen in elkaar zetten. Een gemonteerde cycloon op gecoat stalen vat voor €100, mét verloopstukjes erbij voor 32 mm buitendiameter (veelal huisstofzuigers) en 35 mm (veelal bouwstofzuigers).
https://www.amazon.co.uk/dp/B0185Z5C7C/
https://www.amazon.de/gp/product/B0185Z5C7C/


Hoewel het een leuk projectje is, ga ik voor die prijs niet zelf zitten klooien met slangen en vaten. De reviews zijn ook goed over het algemeen dus ik denk dat ik die neem.

Is zo'n gewone cycloon nog niet genoeg en je hebt geld over dan kun je ook nog de Rolls-Royce nemen:

https://www.amazon.de/dp/B07L6XKXC3
:9~

De zelfbouwvariant van deze kan zo mogelijk nog mooier zijn, zie YouTube: Super Cyclone Dust Extractor

Of dit monster, als vaste werkplaatsopstelling, met impeller in plaats van gewone bouwstofzuiger: YouTube: Harbor Freight Dust Collector Mod w/ Super Dust Deputy XL - Updated

Een paar van deze aanschaffen lijkt me trouwens handig voor m'n apparaten:
https://www.amazon.de/dp/B01MF4G2CD

[Voor 1% gewijzigd door TimoDimo op 24-10-2019 13:17. Reden: Linkjes gefixt]


 • TimoDimo
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 13:33
Het mooiste zou wel zijn om het systeem volledig ingebouwd te hebben. Maar volgens mij verkoopt geen enkele fabrikant kant-en-klare "cycloonstofzuigers". Dan moet je dus echt zelfbouw doen. Zo bijvoorbeeld:
YouTube: A small Cyclone Dust Collector with a Cheap Vacuum
YouTube: BUILD: Dust Separator

Wil je iets kant-en-klaars, dan moet je een professionele afzuiginstallatie aanschaffen met cycloon, zoals de eerder getoonde. Of zoiets:

Pagina: 1 2 3 ... 10

Dit topic is gesloten.

Let op:
We weten nu wel dat de gratis accu's wat langer op zich laten wachten. Hier klagen helpt niet, dus houdt het topic a.u.b. verschoond van geklaag daarover.

Aanbiedingen: (Elektrisch) gereedschap aanbiedingen- & kortingscodetopic

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee