Acties:
 • +8Henk 'm!

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23:06

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Mede-auteurs:
 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online

henkie196

 • McGryphon
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 05-02 07:51

McGryphonWelkom in het DIY (elektrisch) gereedschapstopic!


NOTE: Op verzoek van de admins zijn de topics vanaf deel 3 in WVB gezet ipv (legacy) TL. Ik kan dus deel 1 en 2 niet linken middels de fancy features van het forum. Als je het dat deel zoekt; die kan je hier vinden:

[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic
[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 2
[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 3

De rest van de topics kan je vinden met die mooie pijltjes bovenin, die je sturen naar het voorgaande deel :Y

Tweakers en gereedschap gaan over het algemeen goed samen. (Non)Elektrisch, met een stekker of zonder, koppel vs functie enz. We hebben er allemaal een eigen mening over die we graag delen. Maar hoe zit het met de algemene merken? Is een Makita beter dan een DeWalt? Heb ik die extra koppel wel nodig op mijn accu boormachine? Moet ik een 14.4 V accu hebben of een 18 V? Heb ik een telescopische trekafkortzaag nodig of kan ik het prima af met een hand cirkelzaag + geleider? Vraag het hier en kijk wat je mede tweakers voor je kunnen betekenen!

Inhoudsopgave

Een kort overzicht van de verschillende topics die in de TS behandeld worden:
• Onderbouwde vragen over gereedschap dat je nodig hebt of wilt hebben (dus niet zomaar neerplempen)
• Onderbouwde reacties als je al aangeeft niet voor merk X te gaan


• Vraag maar raak show
• Dump vragen (ik heb een schroevendraaier nodig; welke zal ik nemen?)

Terminologie

Kom je een term tegen en weet je bij God niet wat er mee bedoeld wordt? Hieronder een aantal veel voorkomende:


Een compleet overzicht van verschillende schroefkoppen kun je hier vinden.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Screw_Head_-_Torx.svg/40px-Screw_Head_-_Torx.svg.pnghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/Screw_Head_-_Torx_Tamperproof.svg/40px-Screw_Head_-_Torx_Tamperproof.svg.png
Torx
Een torxkop op een schroef bestaat uit een stervormig gat met zes hoekpunten waarin de torxsleutel past. Torx heeft als voordeel een betere overbrenging van de kracht van de schroevendraaier op de schroef en minder kans dat de sleutel uit de schroef schiet. Wel is het belangrijk om er goed op te letten dat de kop goed in de schroef steekt, anders is het makkelijk om de schroefkop of de schroevendraaier te beschadigen. Ook is geen axiale kracht nodig (kracht in de richting van de schroef; zoals wel bij Pozidriv en Phillips schroefkoppen), waardoor ze makkelijker te schroeven zijn als je weinig werkthoogte hebt, en dus makkelijk met een L-sleutel of ratel aan de slag kunt.
Er bestaat ook een torxkop met een puntje in het midden: Tamper Resistant torx (afgekort Torx TR). Deze kunnen niet met een standaard torxsleutel worden losgedraaid, maar er zijn ook L-sleutels en bits met gaatje te krijgen waarmee dat wel gaat.
Veel voorkomende maten voor gewone formaten schroeven zijn T15, T20, en T25.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Screw_Head_-_Pozidrive.svg/40px-Screw_Head_-_Pozidrive.svg.png
Pozidriv / PZ
Ook vaak afgekort met PZ, komt deze kop veel voor. De kop lijkt op het eerste gezicht ook veel op een Phillips (PH) kop, maar een PH schroevendraaier gebruiken op een PZ schroef geeft een slechter contact en kan sneller een schroefkop dol draaien.
Een Pozidriv heeft een extra rib op 45° van de hoofd ribben, wat meer grip en kracht overdracht mogelijk maakt t.o.v. de Phillips schroeven. Dit zie je ook terug in het symbool dat een PZ schroefkop heeft, met een kruis over het 'plus' teken.
Een zekere mate van druk in de richting van de schroef is ook nodig om de schroevendraaier goed op de kop te houden, iets dat niet nodig is voor bv. torx of hex schroeven. Dit komt omdat Pozidriv in zekere mate ontworpen is om te voorkomen dat men te veel kracht op een schroef zet, iets wat in dit artikel ook ruimschoots aan bod komt. Een Phillips kop heeft dit zelfs in nog sterkere mate dan Pozidriv.
De meest voorkomende maat is de PZ2, maar PZ3 voor grote schroeven en PZ1 voor kleinere schroeven komen ook regelmatig voor.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Screw_Head_-_Phillips.svg
Phillips / PH
Ook vaak afgekort met PH, komt deze kop minder vaak voor bij gewone klussen dan een Pozidriv (PZ) kop, maar wordt veel gebruikt in bv. electronica. De scheiding hier tussen is zeker niet 100%, en je kan ook regelmatig schroeven met een PH kop tegen komen buiten electronica.
De kop lijkt veel op de PZ kop, maar heeft gladde kanten, waar de PZ kop een extra ribje heeft tussen de hoofdribben. Een PZ schroevendraaier gebruiken op een schroef met een PH kop geeft een nog slechtere passing dan andersom, en kan makkelijk leiden tot beschadigingen van de kop of de schroevendraaier.
Een zekere mate van druk in de richting van de schroef is ook nodig om de schroevendraaier goed op de kop te houden, iets dat niet nodig is voor bv. torx of hex schroeven. Dit is ingebouwd in het ontwerp, en is bedoeld om te voorkomen dat mensen iets te hard aandraaien.
De meest voorkomende maat is de PH2, maar PH3 voor grote schroeven en PH1 voor kleinere schroeven komen ook regelmatig voor. PH0 en kleiner zie vaak in electronica terug.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Screw_Head_-_Hex_Socket.svg
Hex
Deze schroefkoppen worden ook vaak inbus of Allen keys genoemd, en hebben een simpele zeskantige vorm. Krachtsoverdracht is minder goed dan bv. een torx schroefkop, en de kans op dol draaien is ook een stuk groter met een hex schroefkop.
Net als de tamper-resistant torx, bestaat ook een hex kop met een puntje in het midden. Dit is voornamelijk om te voorkomen dat iets te gemakkelijk los gedraaid kan worden, maar bits en sleutels van dit type zijn wel verkrijgbaar.
Veel voorkomende maten voor een hex kop zijn 4, 5, en 6mm.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Screw_Head_-_Slotted.svg
Sleuf, gleuf
Deze simpele sleuf in de kop kwam vroeger een stuk meer voor dan tegenwoordig. Met reden, want de krachtsoverdracht is laag, en zelfs met een goed passende schroevendraaier is het heel makkelijk om uit de kop te schieten. Als je net kracht aan het zetten was, krijg je dan ook al snel krassen op het oppervlak en geschaafde knokkels.
Het ziet er wat netter uit op bv. een deurbeslag dan een PZ of torx kop, maar buiten dat is het devies om deze niet meer te gebruiken.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Vde_pruefsiegel.svg
VDE
VDE is de naam van een instituut dat onder andere ook een norm ontwikkeld heeft waarin beschreven staat waaraan een stuk gereedschap moet voldoen om electrisch geïsoleerd te zijn. VDE staat voor Verband der Elektrotechnik, Elektronik und Informationstechnik, en een goedgekeurd VDE gereedschap is geïsoleerd tot 1000V.

Schroevendraaiers en tangen zijn vaak ook in een VDE versie te vinden. Alhoewel het beter is om de stroom van een netwerk te halen voordat je er aan gaat werken, kunnen deze gereedschappen wat meer bescherming bieden als je toch aan een aangesloten netwerk iets moet klussen.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/ESD_%28Protected%29.svg/284px-ESD_%28Protected%29.svg.png
ESD
ESD, of ook wel electrostatic discharge, wordt gebruikt om te verwijzen naar gereedschappen die een electrostatische lading dissiperen, en daarmee voorkomen om gevoelige electronische spullen beschadigd worden door een electrostatische ontlading.

ESD gereedschappen zijn niet zo wijd verbreid als VDE gereedschappen, maar (kleinere maten) schroevendraaiers en kleinere tangen zijn vaak wel te krijgen in een ESD versie.


Basis informatie voor gereedschappen

Gesneden koek voor degene die al wat langer bezig zijn met klussen of dingen maken. Maar voor de beginnende klusser kan het een doolhof zijn. Afkortzaag vs cirkelzaag? Klopboormachine vs boorhamer? Duimstok of rolmaat of schuifmaat? Hieronder een lijstje met wat basis kennis over de verschillende gereedschappen, die je waarschijnlijk op een bepaald punt wel nodig zult hebben.


Schroevendraaiers
Een schroevendraaier is standaard gereedschap om iets in elkaar te zetten of uit elkaar te halen.
In een standaard set zitten vaak een selectie aan sleuf schroevendraaiers en iets van Phillips en/of Pozidriv (PH of PZ, respectievelijk).
De sleuf schroevendraaiers hoop je niet vaak nodig te hebben voor schroeven, behalve misschien de 3.5mm voor kroonsteentjes als je die nog gebruikt, maar kunnen eventueel misbruikt worden als kleine breekijzers, bv. om even die plastic lipjes weg te duwen. Voor schroeven met een sleufkop is het wel belangrijk om de juiste maat te gebruiken, anders wordt de kans op van de schroefkop af schieten nog groter.
Pozidriv en Phillips zijn beide een type van kruiskop, welke veel op elkaar lijken, maar welke je beter niet door elkaar kunt gebruiken, zie ook het kopje Terminologie hierboven. De meeste schroeven die je zo in een bouwmarkt kunt kopen zullen PZ zijn, PH type kom je vaker tegen bij electronica, maar ook wel bij dingen die je zelf in elkaar moet zetten (denk Ikea kasten). Veel voorkomende maten zijn de PZ2 en de PH2, welke niet zouden mogen missen in een basis set.
Daarnaast zijn er nog torx en hex schroevendraaiers. Torx is het andere type kop dat je in een bouwmarkt op de schroevenafdeling veel tegen zult komen, hex (of inbus) kom je meer tegen bij andere soorten schroeven (op fietsen of zelfbouw meubelen, bv.). Voor inbus zijn 4, 5, en 6mm veel voorkomende maten, voor Torx zijn dat 15, 20, en 25.

Naast de genoemde maten zijn ook andere maten te bedenken die je ook nog veel tegen kunt komen, zoals een maatje groter en kleiner dan PZ2 (PZ1 en PZ3), een maatje kleiner dan PH2, zoals een PH1, maar voor electronica ook PH0 en PH00. Ook komt een torx 6 regelmatig voor in electronica, en voor algemeen gebruik komen een T10 en T30 ook nog wel voor buiten de al eerder genoemde maten. Een inbus 8 komt ook nog wel regelmatig voor.

Nou zijn dat een boel verschillende types en een redelijk complete set van gewone schroevendraaiers zal een boel ruimte in nemen. Er zijn andere opties om toch elke schroef aan te kunnen, die minder ruimte in nemen. Zo kun je bv. ook een setje bits aanschaffen met een comfortabele bithouder er bij, of je zou kunnen kijken naar een set met wisselklingen.

Gewone schroevendraaierBits + bithouderWisselkling systeem
VoordelenGeen wisselen nodigCompacter, goedkoper, ook bruikbaar op een accuschroefmachineCompacter, geen verdikking van de bithouder
NadelenNeemt veel ruimte inWisselen, verdikking van de houder kan lastig zijn voor moeilijk bereikbare schroevenWisselen nodig


Voor bits en wisselklingsets is het handig om meerdere bithouders / handvaten te hebben, zodat je minder vaak hoeft te wisselen en bv. ook een schroef in een houder kan draaien (of bout in moer).

Het verschil tussen goedkope en duurdere merken is vaak de duurzaamheid / slijtvastheid van de kop en hoe goed de passing is van een kop op een schroef.

Goede merken voor schroevendraaiers zijn Wiha, Wera, en Felo. Nog een stapje omhoog in kwaliteit zijn PB Swiss en Witte, maar de prijs gaat ook navenant omhoog.


Tangen
Er zijn meer soorten tangen dan je waarschijnlijk voor kan stellen, en waarvan ook niet persé meteen duidelijk is waar ze direct voor zijn. Een aantal types tangen kan echter iedereen wel gebruiken.
 • Combinatietang: Een vrij algemeen inzetbare tang, met een gedeelte om dingen vast te kunnen grijpen, een wat meer open stukje om bv. kabels te kunnen grijpen en aan te trekken zonder de kabel helemaal te pletten, en een knip gedeelte.
 • Waterpomptang: Ook een wat algemene grijptang, maar deze heeft een verstelbare bekgrootte en daarmee kun je verschillende diameters van bv. pijpen vast grijpen. In noodgevallen kun je er ook een bout mee los proberen te draaien, alhoewel dat wel grotere kans geeft op het dol draaien van de kop. Daarnaast kan het ook gebruikt worden om schroeven of spijkers ergens uit te trekken.
 • Zijkniptang: In principe kun je met een combinatietang ook knippen, maar een zijkniptang kan ook met beperktere ruimte goed een draadje knippen. Ook erg makkelijk om bv. een tie wrap door te knippen.
Al deze tangen zijn ook in verschillende maten te krijgen, en voor veel toepassingen zijn weer andere tangen nodig, maar met een 16-20cm combinatietang, een 25cm waterpomptang en een 12-16cm zijkniptang heb je een goede basis.

Andere handige tangen zijn:
 • Langbektang: Een soort combinatietang over het algemeen, maar dan met een smallere en langere bek, voor kleinere dingen vast te pakken, of op plekken met minder ruimte. Afhankelijk van het specifieke type zit er wel of niet een knip gedeelte op. Ze zijn ook beschikbaar met een rechte bek, of met een bek met een hoek er in.
 • Griptang: Als je merkt dat je regelmatig iets gewoon vast moet pakken en ook vast moet houden, maar dat de combinatietang wel eens wil slippen, dan kun je waarschijnlijk goed een griptang gebruiken. Dit is een tang om iets mee vast te pakken en dan de tang te vergrendelen, zodat het onderwerp goed vastgehouden blijft.
 • Sleuteltang: Als je vaak met een waterpomptang bezig bent om bouten los te draaien, dan zul je met een sleuteltang de bouten minder beschadigen, want een sleuteltang heeft een rechte bek om netjes op de bout aan te grijpen. Of je moet een gewone steek- of ringsleutel halen, natuurlijk.
 • Boutenschaar: Nou zal een echte grote boutenschaar niet gauw iets zijn dat je nodig hebt, maar om een kleinere boutje of spijker, of erg harde (piano)draad, af te korten, en waar een gewone zijkniptang niet genoeg kracht kan leveren, is een Knipex CoBolt een compacte en handige oplossing.
 • Striptang: Voor het verwijderen van de isolatie van installatiedraad is een striptang erg makkelijk om te hebben.
Het verschil tussen een goede en een minder goede tang is meestal dat de goede tangen een betere passing hebben (zeker voor knippen) en slijtvaster zijn. Goede merken voor tangen zijn Knipex en NWS.


Hamers
Zoals bij wel meer gereedschap, zijn er waarschijnlijk meer types hamers dan je je in eerste instantie had gerealiseerd. Het meest bekende type is wellicht de klauwhamer, met een ronde kop en een 'klauw' aan de achterkant. De klauw kan gebruikt worden om spijkers of schroeven te trekken, of als een klein breekijzer. De klauwhamer is een goed type hamer voor algemeen gebruik, en zit meestal in gewicht zo rond de 500g.

Naast een klauwhamer, kunnen andere types en gewichten aan hamers ook handig zijn om te hebben.
 • Bankhamer: Algemene hamer, maar met een wig aan de achterkant i.p.v. een klauw. Dit type hamer is beschikbaar in vele gewichten, van zo'n 50g tot 2 kg.
 • Ingenieur hamer: De engelse variant van de bankhamer, verkrijgbaar met een bolle achterkant en ook met een soort van wigvorm. Het type met de bolle achterkant heeft als voordeel dat het beter bruikbaar is in nauwe ruimtes vanwege de kortere lengte. De bolle kant zal ook minder gauw iets beschadigen als een klauw.
 • Vuistje: Typisch een wat zwaardere hamer, zo tussen de 1 en 2 kg, met twee vierkante koppen. Handig voor dingen die een wat zwaarder klopje nodig hebben, of bv. om te beitelen. Dit type is ook zwaarder te vinden, maar vanaf zo'n 3 kg wordt het meestal een voorhamer genoemd.
 • Kunststof hamer: Een kunststof hamer is ideaal als iets een tikje moet krijgen, maar zonder beschadigingen te krijgen. Een plugje in een muur met stucwerk tikken, of een plugje of scharnier in een meubel tikken, bijvoorbeeld.
 • Terugslagvrije hamer: Dit zijn vaak ook kunststofhamers, maar dan met iets als lagertjes in de kop die er voor zorgen dat de impact van de klap niet in één keer aankomt, maar verspreid over de tijd. Dit zorgt voor minder beschadigingen, en ook is comfort groter groter omdat de impact van de slag niet terug in je arm schiet.
Een klauwhamer is een aardig begin, maar om wat veelzijdiger te zijn, is een lichtere bank- of ingenieurshamer fijn om gedoseerd kleine tikjes te kunnen geven, een kunststofhamer (al dan niet terugslagvrij) is fijn om een tikje te kunnen geven zonder iets te beschadigen, en een vuistje is handig voor de dingen waar je net een wat zwaarder tikje voor nodig hebt.

Iets om op te letten, zeker bij goedkopere hamers, is dat de kop nog wel eens los wil raken, en het is geen fijne ervaring om een plotseling rondvliegende kop te hebben net als je een keertje goed hard wilt slaan. Daarnaast is het materiaal van de kop van goedkopere hamers ook vaak wat zachter, waardoor de kop eerder zal beschadigen. Goede merken voor hamers zijn Picard en Peddinghaus. Eventueel ook Estwing, als je het kunt vinden in Europa. Voor kunststof hamers heeft Wiha een modulair systeem waarmee het mogelijk is om koppen met verschillende hardheden op dezelfde hamer te monteren.


Sleutels
Om bouten vast te kunnen draaien, of los te kunnen maken, is een steek- of ringsleutel standaard gereedschap. Iedereen die wel eens aan zijn of haar fiets heeft gesleuteld kent ze wel.

Er zijn globaal twee types, de steeksleutel en de ringsleutel. Een steeksleutel grijpt alleen op de zijkanten van een bout aan, en de kracht die ermee over gedragen kan worden is ook beperkt hierdoor. Een ringsleutel kan op alle hoeken van een bout aangrijpen en kan daarmee ook meer kracht op de bout zetten. Meestal hebben ringsleutels een dubbele zeskant vorm aan de binnenkant, waardoor je maar maximaal 30° hoeft te draaien om op een bout aan te kunnen grijpen, in plaats van 60°.

Deze vormen worden op verschillende manieren gecombineerd, zoals een dubbele steeksleutel, een dubbele ringsleutel, of een ring-steeksleutel. Voor het gemak zijn er ook ring-ratels, waarbij het ring gedeelte vervangen is door een ratel, dan hoeft de sleutel niet meer van de bout afgehaald te worden om de bout een stuk verder aan te draaien.

Er zijn standaard maten voor sleutels, afhankelijk van de dikte van een schroefdraad, zie ook Wikipedia. Als je hier naar kijkt zie je al gauw dat in een set van bv. 6-22mm, een aantal maten zitten die niet vaak gebruikt zullen gaan worden. Alhoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, want alhoewel een sleutel 15 niet een standaard is in deze norm, zitten vrijwel alle wielmoeren van fietsen met een maat 15 (dop)moer vast.

Een goede sleutel heeft een betere passing en zal ook minder gauw kapot gaan dan een goedkope sleutel. Het eerste zorgt er voor dat je minder gauw een bout dol zal draaien, het tweede dat je knokkels heel blijven (en erger). Merken met een goede prijs/kwaliteit verhouding zijn bv. Proxxon en Teng Tools, nog een stapje omhoog heb je merken als Facom, Hazet, Gedore, en Stahlwille.


Ratels & doppen
Naast de bovengenoemde sleutels zijn er ook dopsleutels, die meestal met een ratel bedient worden. Deze worden vaak gebruikt voor sleutelen aan de auto, maar overal waar je met een ring- of steeksleutel niet goed bij een bout kan komen, zijn dopsleutels een uitkomst. Dat zijn dus globaal alle bouten waar je niet vanaf de zijkant bij de kop kan komen, maar alleen van de bovenkant.

De doppen hebben een vierkant opname aan de achterkant, waarmee ze op een ratel, T-stuk, of wringijzer passen. De standaard maten hiervoor zijn 1/4" voor doppen tot zo'n 14mm, 3/8" voor doppen tot zo'n 22mm, en 1/2" voor doppen tot zo'n 27mm.

De doppen zijn standaard zeskant in vorm, en deze zijn het beste om bouten die erg vast zitten los te krijgen. Naast de gewone zeskant zijn er ook 12 kant doppen, met een soortgelijke vorm als de ringsleutels.

Buiten de zeskant vormen voor bouten, zijn er doppen voor zo ongeveer alle types schroefkoppen te vinden, bv. ook voor torx en inbus, en zijn er ook bithouders voor 1/4" (maar ook 3/8" en 1/2"), zodat gewone bits ook op een ratel gebruikt kunnen worden.

Voor goede merken van ratels en doppen, zie de aanbevelingen voor gewone sleutels.


Zaag
Voor een zaag bepaald de vertanding en de vorm van de vertanding wat je er mee kunt doen. Voor hard en droog hout is een fijne vertanding gewenst, zodat je nauwkeuriger kunt zagen. Voor nat hout (tak van bomen, bv.) is echter een groffe vertanding nodig met lange tanden, omdat kleinere tanden makkelijk vol kunnen raken met zaagsel en dan doet de zaag niet zoveel meer.

Voor metaal of plastic is een nog fijnere vertanding gewenst, en vaak zie je daar ook alleen kleine ribbeltjes op het zaagblad zitten.

Het aantal tanden wordt vaak aangeduid met tpi, oftewel teeth per inch. Globaal geldt dat minder tanden gebruikt worden voor het groffere werk, en meer tanden voor het fijnere werk.

Daarnaast staan de tanden vaak een beetje naar buiten gericht, zodat de zaagsnede breder is dan het zaagblad, omdat anders het zaagblad makkelijk kan klemmen in de zaagsnede. Zeker bij nat hout is dit een risico.

Een aantal vaak voorkomende vormen van zagen worden hieronder genoemd.
 • Handzaag: Een handzaag is de standaard type zaag. Het blad loopt taps toe, en de vertanding is niet al te grof. Omdat de tanden naar voren gericht zijn, moet gezaagd worden bij de duw beweging. Dit heeft weer als gevolg dat het blad dikker moet zijn om niet te gaan vouwen als gevolg van de duwkracht.
  Een handzaag levert niet de meest ruwe zaagsnedes op, maar ook niet de meest nette.
 • Japanse zaag: Een Japanse zaag is een type zaag waar de kracht wordt gezet bij de trek beweging. Het zaagblad kan makkelijker tegen zo'n trekkracht, en hoeft daardoor aanzienlijk minder dik te zijn, wat weer leidt tot dunnere en nettere zaagsnedes.
  Wel moet opgelet worden bij gebruik van een Japanse zaag dat er geen kracht gezet wordt bij de duwbeweging, want het dunne blad kan dan makkelijk buigen of zelfs breken.
 • Metaalzaag: Om niet heel veel weerstand te genereren, zijn zaagbladen voor metaal zagen altijd vrij dun, en omdat het materiaal zeer hard is, is de vertanding ook zeer fijn. Om te voorkomen dat zo'n dun blad erg makkelijk vouwt of buigt, zit het vrijwel altijd in een beugel geklemd. Er is vaak ook niet een vaste duw- or trekrichting voor metaalzagen.
  Het principe van een beugelzaag wordt ook wel toegepast voor houtzagen, met als voordeel dat het blad zeer dun kan zijn, maar met als nadeel dat de zaagdiepte beperkt is.
De Hultafors HBX schijnt fijner te werken als een Bahco Superior, maar beiden zijn prima handzagen.


Meetgereedschap
Meetgereedschap is een tamelijk breed begrip, want het hangt er helemaal vanaf wat je wilt meten en met welke nauwkeurigheid. Om een lengte te meten kun je een rolmaat of schuifmaat gebruiken, om te zien of iets recht staat gebruik je een waterpas en om te kijken of iets haaks is, gebruik je een winkelhaak.

Rolmaat: Een rolmaat is een soort zelfoprollende lineaal, dat gebruikt kan worden om buiten- en binnenmaten te meten. De meetband heeft doorgaans een holle vorm, zodat het stalen profiel niet direct knikt, maar een bepaalde afstand uitgeschoven kan worden voordat deze gaat knikken.
Aan het einde zit over het algemeen een haaks omgebogen tip, dat gebruikt kan worden om de rolmaat ergens achter te haken om de afstand vanaf dat punt te meten, en om ervoor te zorgen dat de rolmaat zichzelf niet direct oprolt.
Ze zijn te vinden in lengtes tussen de 1 en 10 meter. Voor het meten van lengtes groter dan tien meter wordt dikwijls een meetband gebruikt. Dat is een opgerolde platte band die op een haspel zit, en met behulp van een handslinger opgerold wordt.

Duimstok: Een duimstok is vaak een houten, of tegenwoordig ook vaak van glasvezel, opvouwbare lineaal. Een voordeel van duimstokken t.o.v. rolmaten is dat ze niet flexibel zijn, en daarmee soms makkelijker om te gebruiken.
Duimstokken zijn meestal te vinden in maten van 1 of 2 meter en in 4, 5 of 10 stukken op te vouwen. Sommige duimstokken hebben scharnieren op de uiteindes om zo uit te vouwen tot een platte maatlat, maar veel glasvezel duimstokken hebben andere scharnieren en hebben daarmee een aanzienlijk verloop in van de ene kant naar de andere kant. Vergelijk bv. dit type met dit type, respectievelijk.

Schuifmaat: Om iets kleins nauwkeuriger te meten dan met een duimstok of rolmaat, is er een schuifmaat. Vaak kan hiermee buitenmaten, binnenmaten, en dieptematen mee gemeten worden, meestal met een nauwkeurigheid 0,1 tot 0,2 mm.
Absolute top voor schuifmaten is Mitutoyo.

Waterpas: Als iets netjes horizontaal of verticaal moet staan, gebruik je een waterpas om het goed neer te zetten. Dit werkt met een buisje met een luchtbel, een zogenoemde libel, dat in een metalen frame gezet is zodat het over langere afstanden te gebruiken is. Het buisje met de luchtbel heeft een bepaalde kromming, waardoor deze alleen in het midden van het buisje blijft als het buisje (dus de gehele waterpas) recht staat.
De betere waterpassen hebben over het algemeen een nauwkeurigheid van 0.5 mm per meter.
Goede merken voor waterpassen zijn Stabila en Sola

Winkelhaak: Een winkelhaak is een gereedschap om iets haaks te zetten, of om te controleren of iets haaks is.
Een standaard winkelhaak is gewoon een stuk metaal onder een rechte hoek. Er is een norm die verschillende klasses van nauwkeurigheid definiëert, de DIN 875.
Dit type winkelhaak is typisch niet iets dat je voor thuisgebruik echt nodig hebt, en een blokhaak of schrijfhaak zul je waarschijnlijk vaker tegenkomen. Bij een blokhaak en schrijfhaak is de korte poot van de winkelhaak wat dikker, zodat deze makkelijk aangelegd kan worden aan een werkstuk om daar bv. een haakse lijn op af te kunnen tekenen. De schrijfhaak is in principe hetzelfde als een blokhaak, maar heeft ook een afstandsmaat op de lange zijde staan om een lengte haaks t.o.v. de zijkant af te kunnen meten / tekenen.
De winkelhaak wordt ook wel gemaakt met een voet (evt. ook verwijderbaar), waardoor deze ook kan dienen als een blokhaak.Is handgereedschap in eerste instantie wel overzichtelijk en behapbaar (tot je alle verschillende types leert kennen), is het bij electrisch gereedschap nog weer wat minder duidelijk, vaak.

Wil je bv. een apparaat op een accu of met een snoer, en als met een accu, ga je dan voor een 10.8 V, 14.4 V, of 18 V systeem? (Merk op dat Milwaukee en DeWalt, als amerikaanse merken, 10.8 V vaak neerzetten als 12 V max, en 18 V als 20 V max, waarbij het ene de gemiddelde spanning is en het andere de maximale spanning.)

Een 10.8 V systeem is over het algemeen kleiner en lichter dan de hogere systemen, maar de accu's hebben ook een lagere capaciteit (bij dezelfde Ah aanduiding). De 18 V systemen zijn vaak de krachtigste systemen (even de hogere voltage systemen buiten beschouwing latend voor dit topic), en hebben ook vaak het meest uitgebreide ecosysteem. Dat wil zeggen dat er meestal ook meer apparaten beschikbaar zijn in de 18 V klasse dan in de andere klassen. Dit hangt wel af van de fabrikant, overigens.

De 14.4 V systemen vallen hier een beetje tussen, maar lijken tegenwoordig vaak afgeslankte 18 V modellen op een lagere accuspanning, en hebben daarmee vaak geen tot weinig voordeel in gewicht en formaat t.o.v. een 18 V apparaat. Daarnaast is vaak het ecosysteem ook minder uitgebreid dan de andere klasses.

De keuze voor een apparaat op accu of bedraad is een wat persoonlijke keuze, sommigen hechten meer waarde aan het gemak van het draadloos kunnen zijn dan anderen. Het voordeel van een apparaat op accu is dat het makkelijker is omdat geen snoer nodig is. Het nadeel van een apparaat op accu is dan weer dat het gewicht (door de accu) hoger is, en dat ze voor dezelfde specificaties duurder zijn dan een bedraad model.

Deze overweging is voor (klop)boormachines niet zo'n punt, maar voor apparaten die veel vermogen vragen, zoals een boorhamer, cirkelzaag, of schuurmachine, wordt het verschil in prijs en gewicht al gauw een stuk groter. Daarnaast is de standtijd van de accu ook niet zo lang bij dit soort hogere vermogens.

Bij elektrisch gereedschap is het niet altijd zo duidelijk wat goede spullen zijn en wat niet. Kun je bij handgereedschap nog wel vertrouwen op een merknaam, bij electrisch gereedschap kun je hier nog wel eens de mist in lopen. Globaal zijn Makita, Bosch Blauw, Milwaukee, DeWalt, en Metabo normaalgesproken merken die goede spullen leveren. Helaas hebben bv. Makita en DeWalt ook een paar lijnen met kwalitatief mindere tools, maar die in een bouwmarkt gauw al net zoveel kosten als het betere spul in een webwinkel, en het onderscheid in de bepaalde series is vaak onduidelijk.

Nog een klasse hoger zitten merken als Festool en Mafell. Alhoewel Mafell vooral zaag- en schuurmachines levert, hun boormachines lijken Metabo's te zijn.


(Accu)boormachine
Een gaatje boren of een schroefje lekker makkelijk met een boormachine ergens indraaien, een boormachine is waarschijnlijk het meest gebruikte electrische gereedschap. Zoals altijd zijn er meerdere types boormachines voor verschillende doeleinden.

(Accu)boormachine: Een simpele boormachine om gaatjes in hout of zachtere steensoorten te boren, of natuurlijk om een schroefje ergens in te schroeven. Een gewone boormachine zal voor de meeste mensen een accuschroefboormachine zijn die makkelijk meegenomen kan worden en waar men zich geen zorgen hoeft te maken over de lengte van het snoer en het dichtsbijzijnde stopcontact.
Tegenwoordig hebben boormachines twee standen; een hard aandraaimoment voor het boren van gaten en een zacht aandraaimoment voor het schroeven van de schroeven. Daarnaast hebben ze meestal ook een slipkoppeling waarmee je in kunt stellen bij hoeveel weerstand de boormachine stopt met draaien. Dit is handig om bv. te zorgen dat schroeven niet zomaar in het hout verdwijnen.
Typisch heeft een gewone boormachine een spankop om boortjes in te zetten, maar ze zijn ook te krijgen met alleen een 1/4" bit aansluiting.

Boorhamer: Om een gat te boren in (gewapend) beton, kom je met een gewone (klop)boormachine niet erg ver. Een boorhamer geeft krachtige klappen tijdens het draaien om het beton kapot te slaan en is daarmee wat je nodig hebt voor beton.
Veel boorhamers zijn zogenoemde combihamers, die het hameren en het boren ook individueel af kunnen schakelen. Zo kun je met alleen hameren (ook wel de beitelstand genoemd) er ook een beitel in zetten en daarmee bv. tegels van een wand af beitelen. Of met alleen boren kun je ook voorzichtiger een gaatje boren.
Typisch heeft een boorhamer een SDS+ kop, waar alleen SDS boren en beitels in passen. Sommige combihamers hebben ook een verwisselbare kop, waarmee je voor de gewone boorstand (zonder hameren, dus) ook gewone boortjes kunt gebruiken.

Klopboormachine: Een klopboor ligt ergens tussen de gewone boormachine en de boorhamer in. Een klopboor slaat veel sneller dan een boorhamer, maar ook met veel minder energie. Dat maakt een klopboor vooral geschikt voor baksteen of andere niet al te zachte steensoorten, maar niet geschikt voor gewapend beton.
Zachte of poreuse steen- en betonsoorten is het beter om een klop/hamer functie helemaal niet voor te gebruiken.
Typisch hebben klopboren een gewone spankop.

Slagschroevendraaier / slagmoersleutel: Dit zijn strikt schroefmachines, niet geschikt om mee te boren. In plaats van continue vermogen af te geven zoals een gewone boor, werkt slagschroevendraaier principe door een veer aan te draaien, en die dan in één klap de energie op de schroef / bout over te dragen.
Hierdoor zijn de maximale koppels van een slagschroevendraaier een stuk hoger dan gewone boormachines, en zijn ze ook beter geschikt om vast zittende bouten of schroeven los te krijgen zonder de schroefkop te beschadigen.
De lichtere machines zijn vaak electrisch, veelal met een accu, maar de zwaardere machines werken vaak op luchtdruk.
Typisch hebben de lichtere machines een 1/4" bit opname, en de zwaardere machines hebben een 3/8" of 1/2" opname.
De klappen in de draairichting kunnen bits en doppen vaak wat minder goed tegen, en hiervoor zijn ook speciale impact- of krachtbits en doppen aan te raden.


Cirkelzaag
Een cirkelzaag is een zaagmachine met een roterende schijf. Voor verschillende inzetten zijn verschillende types met ditzelfde principe. Voor meer informatie is deze test van een aantal verschillende invalzagen ook zeer leerzaam, niet alleen om te zien welk apparaat het het beste doet bij welk onderdeel, maar vooral ook om te zien wat er allemaal voor mogelijkheden voor zijn.

Cirkelzaag: De simpelste uitvoering is de gewone cirkelzaag, zonder instellingen voor zaagdiepte.

Invalzaag: Eigenlijk hetzelfde als een gewone cirkelzaag, maar dan met meer mogelijkheden, zoals in ieder geval een instelbare zaagdiepte. Vaak hebben invalzagen ook de mogelijkheid tot zagen onder verstek, oftewel om onder een hoek iets af te zagen.
Om het zagen nauwkeuriger te maken, worden vaak ook lineaalsystemen meegeleverd (of zijn in ieder geval beschikbaar) voor invalzagen. Hiermee is het mogelijk om netjes in een rechte lijn te zagen en om preciezer van punt A naar B te zagen.
Linealen van verschillende fabrikanten zijn niet altijd onderling verwisselbaar, en daarnaast is er ook een uitgebreide markt aan linealen en aftekenhulpen voor houtbewerkingen. Denk hierbij aan merken als Incra, Veritas, en Woodpeckers.

Afkortzaag: Dit is een cirkelzaag die vastgemaakt is op een arm, welke weer aan een platform vast zit. Een afkortzaag is vooral handig om balken of niet al te brede platen netjes door te zagen (of af te korten). Dingen om hierbij op te letten zijn de zaagdiepte en hoever de arm uit te trekken is, wat respectievelijk bepaald hoe dik een plank of balk mag zijn om die nog door te kunnen zagen, en hoe breed de planken kunnen zijn die je nog door kunt zagen.


Schuurmachine
Het zal je ondertussen niet verbazen dat er ook verschillende types schuurmachines zijn voor verschillende toepassingen.


Ook wel afgekort als PBM, zijn dit de dingen die nog wel eens verwaarloosd worden, maar misschien nog wel belangrijker zijn dan de bovenstaande gereedschappen.

Gehoorbescherming
Schuim oordopjes: Meestal een soort van foam dat je kunt samenknijpen en in je oor kunt stoppen, waar het dan weer uitzet om zo het geluid van buiten te verminderen. Dit levert over het algemeen een heel behoorlijke reductie van het lawaai, en ze zijn ook makkelijk mee te nemen. Alhoewel ze wel zijn her te gebruiken, zijn het in principe wegwerp artikelen, en je koopt ze meestal ook in grotere hoeveelheden. Dat maakt het ook weer makkelijk om gewoon overal een setje oordopjes bij te stoppen, zodat je altijd iets van bescherming bij je hebt.

Oordopjes: In tegenstelling tot de schuimen oordopjes, zijn deze van een harder materiaal, en worden ze ook wel op maat gemaakt (niet altijd). Dit kan een nog betere geluidsreductie geven, en ze kunnen ook zo ontworpen worden dat bijvoorbeeld geluidsfrequenties in het gebied van normale spraak minder gereduceerd worden, zodat je ook met oordopjes nog een gewoon gesprek kunt houden.

Oorkleppen: Wellicht het standaard beeld dat de meesten hebben bij gehoorbescherming, met grote kleppen over de oren om het geluid te dempen. Je hoeft hiervoor niks in je oren te stoppen, maar je krijgt er wel warme tot hete oren voor terug. Voor brillendragers kunnen oorkleppen ook problemen geven met afsluiting, omdat de bril onder de kleppen past, en daarmee een geluidslek kan geven.
Sommige modellen hebben ook een ingebouwde radio om bv. praten op grotere afstand mogelijk te maken. Ook kunnen sommige modellen gecombineerd worden met een helm of volgelaatsbescherming.

Oog- en gelaatbescherming
Veiligheidsbril: Een veiligheidsbril is meestal een bril van een vorm van polycarbonaat, wat bescherming biedt tegen rondvliegende deeltjes. Andere materialen zijn ook mogelijk die bijvoorbeeld beter tegen chemicaliën beschermen.
Alhoewel een normale veiligheidsbril wel enige vorm van bescherming biedt, is het nog steeds mogelijk dat deeltjes tussen het gezicht en de bril door in de ogen komen.

Gelaatsbescherming: Een soort van veiligheidsbril, maar dan voor je hele gezicht. Dit geeft niet alleen bescherming voor rondvliegende stukken voor de rest van je gezicht, de kans dat er iets onder komt en in je ogen komt is ook een stuk kleiner. Wel zo'n veilig gevoel als bv. een zaagtafel vastslaat in een stuk hout of ijzer en er stukken met hoge snelheid langs je gezicht wegvliegen.
Naast een hard plastic versie (vaak ook polycarbonaat), zijn er ook versies met gaas, wat meer gericht lijkt op de groffere stukken, zoals er bijvoorbeeld bij gebruik van een kettingzaag of bosmaaier wel regelmatig rond komen te vliegen.

Adembescherming
Adembescherming wordt afgedekt door verschillende (EN) normen. Dit wordt ook opgesplitst naar verschillende verontreinigingen waartegen beschermd wordt, en ook het type van adembescherming.
Voor adembescherming waarbij een groot deel van het masker bestaat uit het filtermateriaal (stofkapjes, dus) is er de EN149 norm, welke drie klasses kent:
KlasseLimiet (bij 95 L/min luchtstroom)Lek
FFP1Filtert >= 80% van de deeltjes< 22%
FFP2Filtert >= 94% van de deeltjes< 8%
FFP3Filtert >= 99% van de deeltjes< 2%

Waarbij de filtering getest wordt met zowel droge deeltjes en olie deeltjes. De lek slaat op de lek van de lucht die gemiddeld tussen het gezicht en het masker op zou mogen treden.

Voor half- of volgelaatsmaskers, met verwisselbare filters, gelden andere normen. Voor stof is dit de EN143, en voor gassen of chemicaliën is dit de EN14387.
Voor stofdeeltjes is dit:
KlasseLimiet (bij 95 L/min luchtstroom)
P1Filtert >= 80% van de deeltjes
P2Filtert >= 94% van de deeltjes
P3Filtert >= 99.95% van de deeltjes

En voor gassen of chemicaliën bestaan verschillende klasses die tegen verschillende gassen beschermen, gecomplimenteerd met verschillende klasses voor hoeveel ze kunnen absorberen voordat ze niet meer effectief zijn.
Schadelijke stoffenBenamingKleur
Organische gassen and damping met kookpunt boven 65°CABruin
Inorganische gassen and dampen, m.u.v. carbon monoxideBGrijs
Sulphur dioxide en andere zure gassen and dampenEGeel
Ammonia en organische afgeleiden hiervanKGroen
Organische stoffen laag kookpunt (<65°С)AXGroen
Specifieke gassen gespecificeerd door fabrikantSXViolet
Nitrische oxide (NO / NO2)NOP3Blauw en wit

De letters in deze klassifisering worden ook nog gevolgd door een nummer, van 1 t/m 3, waarbij 1 een lagere absorptie capaciteit aangeeft, en een 3 een hoge absorptie capaciteit aangeeft.
Een filter met een A1P2 code zou dus bescherming bieden tegen organische gassen via een absorptie, en zou ook minimaal 94% van de stofdeeltjes tegen moeten houden.
Zie voor wat meer leesvoer ook hier en voor gasfiltering hier.

Stofmasker: Ook wel mondkapje in de volksmond, dit is niet de beste bescherming tegen deeltjes in de lucht. Stofmaskers zijn in principe wegwerp artikelen, alhoewel ze ook wel vaker te gebruiken zijn. Sommige stofmaskers hebben ook een ventiel om het ademen makkelijker te maken.

Half- of volgelaatsmasker: Typisch zijn half- of volgelaatsmaskers uitgerust met verwisselbare filters, waarbij typisch keuze is uit verschillende types die bescherming bieden in verschillende mate en tegen verschillende omstandigheden.
Een halfgelaatsmasker bedekt alleen de onderkant van het gezicht, met name de mond en de neus. Een volgelaatsmasker bedekt daarnaast ook nog de ogen.

Beschermingskleding
Algemenere kledingsstukken die ook ter bescherming (kunnen) dienen.

Handschoenen: Iedereen kent wel de tuin- of werkhandschoenen die je handen beschermen houden terwijl je in de tuin bezig bent of aan het klussen bent. Maar naast deze vrij simpele bescherming, die o.a. ook je handen heel houdt als je tegels moet sjouwen, zijn er ook veel andere types handschoenen die beschermen tegen verschillende dingen.
Zo zijn er ook handschoenen die tegen hitte beschermen, denk bv. aan iets simpels als ovenwanten, maar ook lashandschoenen. Of juist handschoenen die beschermen tegen koude. Er zijn ook chainmail handschoenen die beschermen tegen snijwonden, en handschoenen die beschermen tegen chemicaliën, zoals bv. olie resistente handschoenen.

Schoenen: Veiligheidsschoenen zullen de meesten wel kennen, de standaard schoenen met stalen neuzen. Alhoewel het niet persé stalen neuzen hoeven te zijn, aluminium, kunststof, of titanium komt ook voor.
Het zal weinig verbazen dat ook veiligheidsschoenen ingedeeld zijn naar verschillende klasses, zie ook onderstaande tabel. De algemene eis voor voor alle klasses is dat de neus een impact van 200 J moet kunnen weerstaan, en daarna een minimale hoogte van 14mm over moet blijven.
KlasseEisen
S1Veiligheidsneus en antistatisch, neemt energie op in de hiel.
S1PAls S1 met een onpenetreerbare tussenzool.
S2Als S1 met verhoogde waterafstotendheid / resistentie.
S3Als S2 met een onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel.
S4Als S1 maar dan gemaakt van kunststoffen en dus helemaal waterdicht.
S5Als S4 met onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel.

Fun fact: klompen zijn ook S3 gekwalificeerd.
Daarnaast zijn er nog specifieke andere dingen waartegen beschermd wordt, zoals hitte, koude, of bv. kettingzagen.De vraag is net zo breed als het antwoord zelf. Niet elk merk heeft een specialisatie in 1 specifiek onderdeel of gereedschapstype. Sommige maken enkel elektrisch gereedschap waar andere zich alleen richten op hand gereedschap. Hieronder is echter een korte opsomming van de hoofdkenmerken van de bekendere merken:

https://www.makita.biz/shared/images/site_id.gif

Iedereen ziet het wel eens in het krantje van de DHZ; Blauw met zwarte Makitas. Makita is een Japans bedrijf in professioneel gereedschap dat opgericht is in 1915. Makita staat wereldwijd bekend om haar kwalitatief hoogstaande producten. Dag in dag uit wordt er aan de kwaliteit van Makita gereedschap gewerkt om de beste prestaties te kunnen leveren. Makita staat ook bekend om de verfijnde technologieën die toegepast worden in haar apparatuur. Zo loopt Makita voorop in de introductie van lithium-ion-batterijtechnologie voor haar gereedschappen. Lithium-ion-accu’s hebben een zeer hoge energiedichtheid, hoog vermogen, geen capaciteitsvermindering door het opladen en een lange levensduur. Makita gereedschap dat over een lithium-ion-accu bezit kan uren achter elkaar gebruikt worden zonder opgeladen te hoeven worden. Daarnaast heeft Makita de Anti Vibratie Technologie ontwikkeld (AVT), die trillingen in het gereedschap reduceert. Onder andere boormachines en breekhamers beschikken over deze technologie om het werken met Makita gereedschap zeer aangenaam te maken. Naast de Anti Vibratie Technologie is Makita ook verantwoordelijk voor de Smart Impact Technologie (SIT, voor verhoogde productiviteit van boormachines) en het Super Joint Systeem (SJS, voor verbeterde veiligheid bij het gebruik van haakse slijpers).Zelfs de goedkopere varianten van Makita leveren veel waar voor hun geld en zijn kwalitatief goed in elkaar gezet.

En als je wilt weten hoe die naamvoering van Makita nou gaat:
Uncle Mel in "[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 2"

Model: 122333456

1 D = 4Ah en groter accu compatibel
1 B = Max 3Ah accu compatibel
1 niets =10,8V/12V OF met snoer

4 Z = kale machine
4 R = met accus en lader

5 Y = met 2x 1.5ah accu's
5 F = met 2x 3ah accu's
5 M = met 2x 4ah accu's
5 T = met 2x 5ah accu's
5 = niets in geval van 4=Z

6 J = met mbox
6 E = met koffer
6 K = met koffer Groot

22: Machines:

LX Comboset
LS Afkortzaag
TM Multitool
GA Haakse Slijper
GD rechte slijper
JR Reciprozaag
BO Excenterschuurmachine
HR Combihamer (hamerboor)
HP Klopboor
DA Haakse Boormachine
DF Boor-/Schroefmachine
TD Slagschroevendraaier
TW Slagmoersleutel
TL Haakse slagmoersleutel
FR Schroefautomaat
JV Decoupeerzaag
CS Cirkelzaagmetaal
SS Cirkelzaag
HS Cirkelzaag
PB Bandzaag
KP Schaafmachine
BN Brad Tacker
PT Pin Tacker
ST Nietmachine
CM Koffiezetapparaat
ML Lamp

Verschillende series machines:
• CXT lijn: 10,8V/12V-max series, in sommige gevallen compatibel met apparaten uit LXT serie (meestal radio's en lampen)
• LXT lijn: De 'prof' lijn machines die onderling compatibel zijn (in hetzelfde voltage, 14,4V en 18V zijn nog verschillende lxt lijnen).
• G lijn: duidelijk te herkennen aan de wit/grijze rand boven aan de accu's.
Dit is de bouwmarkt serie van Makita, en is niet zo uitgebreid, tevens nergens mee compatibel uit de CXT of LXT lijn.
• MT lijn: geen hele actieve lijn meer, maar nog te herkennen aan de oranje kleur.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/DeWALTLogo.png

Voornamelijk bekend door het iconische geel met zwart gekleurde gereedschap. Veel gebruikt in de bouw door met name de kwaliteit van het spul dat ze maken. Wat vele niet weten is dat het eigenlijk onderdeel is van Black & Decker. DeWalt, opgericht in 1936 in de Verenigde Staten door Raymond E. DeWalt, staat bekend om haar ruime assortiment aan krachtige gereedschappen voor zowel de professional als de doe-het-zelver. Met het Perform & Protect programma voorziet DeWalt haar gereedschappen van een label als ze aan één van de volgende criteria voldoen: minder vibratie (label VIBRATIES), gereduceerde stofinademing (label STOF) of innovatieve koppelbeheersing (label CONTROLE). Machines die met het Perform & Protect-logo VIBRATIES voorzien zijn, veroorzaken tot 50% minder trillingen, waardoor mensen minder snel vermoeid raken en langer achter elkaar kunnen doorwerken. DeWalt gereedschappen met het Perform & Protect-logo CONTROLE hebben een extra innovatieve veiligheidsfunctie voor de koppelcontrole in het gereedschap om daarmee de kans dat tijdens het boren het toestel vast komt te zitten te minimaliseren. Gereedschappen met het Perform & Protect-logo STOF staan garant voor een verminderde kans op stofinademing. DeWalt is ook verantwoordelijk voor de XLR technologie, die voor snellere boorprestaties en een langere levensduur van haar hamerboren zorgt.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Black_%26_Decker_logo.svg/250px-Black_%26_Decker_logo.svg.png

Black & Decker is een Amerikaans bedrijf opgericht in 1910. Bekend door zijn Oranje met Zwarte kleursetting een veel geziene verschijning in vele bouwmarkten. Waar het vroeger voor kwaliteit stond is het tegenwoordig meer doorsnee apperatuur voor de gemiddelde gebruiker. Eigen Huis & tuin zweert er bij (voor de camera tenminste) maar dat is meer sponsoring dan iets anders (aangezien ze achter de schermen met andere merken werken :+ )

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Panasonic_logo_%28Blue%29.svg/266px-Panasonic_logo_%28Blue%29.svg.png

Panasonic is een Japans bedrijf dat naast gereedschappen ook producten op de markt brengt op het gebied van airconditioning, autosystemen, beveiliging, video- en filmelektronica en meer. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben één of meerdere producten van Panasonic in hun bezit. Dat komt doordat ze wereldwijd bekend staan als een zeer betrouwbare partij die duurzame producten op de markt brengt van hoge kwaliteit. Bij Panasonic staan een aantal kenmerken centraal: draadloze flexibiliteit, compacte constructie, goed uitgebalanceerd en makkelijk bedienbaar. Deze kenmerken vindt u terug in de gereedschappen die zij voor de professional als de doe-het-zelver hebben ontwikkeld. Voor de productie van al hun producten maken zij alleen gebruik van de beste materialen en meest geavanceerde technologieën die er op dit moment beschikbaar zijn. Daardoor kunnen ze al decennialang topkwaliteit leveren en aan de uiteenlopende eisen van de consument voldoen.


https://www.metabo.com/t3/fileadmin/metabo/com_en/070_news/03_catalogue_logos/with_claim/Metabo_Claim_black_white.jpg

Metabo is een Duits bedrijf dat opgericht is in 1924 met het doel om professioneel gereedschap op de markt te brengen die aan de toenemende vraag van de sterk verbeterde technische wereld konden voldoen. Er wordt veel aandacht besteed aan het design van de Metabo gereedschappen, waar eerst in kaart wordt gebracht wat precies de behoeften zijn van de gebruiker. Er wordt vooral gekeken naar goede hanteerbaarheid, een lange levensduur van het product, optimale werking en een zo gering mogelijk gewicht van het gereedschap. De ingenieurs en productdesigners van Metabo zijn dag in dag uit bezig met het bedenken van nieuwe innovatieve Metabo gereedschappen, waarbij regelmatig ook ideeën naar boven komen die ver boven het begrip elektrisch gereedschap uitgaan.Vooral The Eagle is er erg fan van :+

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/fe/Milwaukee-tool-logo.png

Milwaukee produceert sinds 1924 innovatief en kwalitatief hoogwaardig elektrisch gereedschap voor zowel de professional als de doe-het-zelver over de hele wereld. Het succes van Milwaukee is sinds de oprichting afhankelijk van haar vermogen om aan de wensen van de klant te kunnen voldoen. Dag in dag uit zijn ze bezig met het waarborgen van de kwaliteit voor alle producten die zij op de markt brengen. Door continu onderzoek te doen naar innovatieve technologieën voor de toepassing in gereedschappen, zijn ze in staat om hun hoge kwaliteitsstandaard op peil te houden. De zorg voor kwaliteit houdt niet op bij producten en service, maar gaat uit van een totale kwaliteitsaanpak met volledige betrokkenheid en motivatie van de medewerkers van Milwaukee. Door deze aanpak, produceert Milwaukee al jarenlang gereedschappen die lang meegaan en de beste prestaties leveren voor zowel de professional als de doe-het-zelver.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/bf/Bosch-brand.svg/220px-Bosch-brand.svg.png

Bosch is een Duits bedrijf dat in 1886 door Robert Bosch werd opgericht en bekend staat om haar breed assortiment aan professionele en innovatieve producten. Duizenden werknemers over de hele wereld houden zich dagelijks bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten en verbetering van reeds bestaand Bosch gereedschap. Door voortdurende onderzoeken op het gebied van techniek en de toepassing hiervan voor de realisatie van nieuwe Bosch Blauw gereedschappen, is Bosch uitgegroeid tot een leider op veel verschillende technologische gebieden. Daarom heeft Bosch ook een koppositie behaald op het gebied van het aantal patentaanvragen. Voornamelijk bij Bosch Blauw gereedschappen, die uitblinken in kracht, gebruikersvriendelijkheid, milieuvriendelijkheid en veiligheid, zijn een groot aantal patenten verworven, het voornaamste bewijs van de creativiteit van de werknemers.


Wera; met name bekend voor zijn uitstekende bitjes en schroevendraaiers. Als je hier een setje van hebt hoef je de rest van je leven niet meer nieuw spul te halen.


Wiha is met name bekend om zijn bitjes en schroevendraaiers, net als Wera. Kwaliteits spul waar je een heel leven mee kan doen (en daarnaa ook waarschijnlijk) Te vinden bij o.a Hornbach.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Festool.svg/250px-Festool.svg.png

Festool ontwikkelt superieure kwaliteit elektrische en pneumatische gereedschappen voor zowel professionals als gebruikers met hoge eisen. Sinds de oprichting van het familiebedrijf in 1925, zijn kwaliteit en innovatie de hoogste prioriteiten. Meer dan 300 octrooien en meer dan 80 awards voor producten en bewijzen wat deze principes waard zijn. Mede dankzij deze awards is Festool een belangrijke speler op het gebied van gereedschap geworden. Innovatie door de jaren heen, heeft ervoor gezorgd dat Deze krachtige machines zijn dan ook uiterst geschikt voor elke klus!


FEIN vindt haar oorsprong in Duitsland en werd in 1867 opgericht door Wilhelm Fein en zijn broer Carl Fein. FEIN staat bekend om de productie van krachtige, duurzame en extreem betrouwbare elektrische handgereedschappen voor de metaal-, uitbouw- en automobielindustrie. Het gereedschap is zeer geliefd onder professionals. Dankzij de passie van de medewerkers van FEIN en de energie die zij dag in dag uit steken in het ontwerp van het beste gereedschap voor de industriële sector, wordt FEIN gereedschap over de hele wereld als maatstaf gezien voor prestatie en betrouwbaarheid. Als uitvinder van de elektrische handboormachine ontwikkelt FEIN sinds 140 jaar innovatieve oplossingen voor de praktijk, beproefd tijdens hard en ononderbroken gebruik in industrie en werkplaats. Door een omvangrijk kwaliteitsmanagement en een arsenaal aan goed opgeleide medewerkers, zorgt het bedrijf ervoor dat er alleen FEIN gereedschap op de markt gebracht worden die 100% voldoen aan hun eigen verwachtingen. Op die manier kan er voldaan worden aan de hoge eisen die door de professionals in de bouw en industrie gesteld worden.Hitachi Koki Co. Ltd., de fabrikant van medische apparatuur en Hitachi gereedschap, zal met ingang van 1 juni 2018 haar bedrijfsnaam veranderen in Koki Holdings Co., Ltd. Dit komt door de samenwerking met KKR, één van ’s werelds grootste privé investeringsmaatschappijen. Deze verandering zorgt voor een wijziging in de merknaam van de powertool gigant. Alle Hitachi producten zullen een nieuwe merknaam krijgen: HiKOKI [hai-koh-ki]. De naamswijziging naar HiKOKI zal ingaan vanaf 1 oktober 2018. De veranderingen liggen in lijn met het bedrijf haar internationale groeistrategie, die zich richt innovatieve technologie, een hoge betrouwbaarheid en het waarborgen van duurzaamheid. De producten zullen identiek blijven; alléén de merknaam zal gewijzigd worden.

Hitachi is een Japans bedrijf dat bekend staat om haar elektrische gereedschappen met verfijnde technologieën voor zowel de professional als de doe-het-zelver. Hitachi gereedschappen worden op een specialistische, weldoordachte manier geproduceerd en zijn door hun spectaculaire uiterlijk zeer gewild. Niet voor niets hebben ze in het verleden diverse malen de IF Product Design Award gewonnen, één van de meest prestigieuze design awards ter wereld. Hierbij wordt de aandacht naast schoonheid, gebruikersvriendelijkheid en originaliteit ook gericht op de kwaliteit en prijs van de producten. Hitachi staat verder bekend om het User Vibration Protection (UVP) systeem, een technologie die in ondere andere boormachines wordt toegepast om de vibratie drastisch te reduceren. In het midden van het machinehuis is een contragewicht tussen twee veren gemonteerd, waarbij de twee veren het contragewicht in een positie brengt om daar optimale balansverhouding mee te bereiken. Aan de bovenzijde van de handgreep worden er kunststof dempers geplaatst, waardoor de trillingen geabsorbeerd worden en de vibraties aanzienlijk worden verminderd. Talloze Hitachi gereedschappen maken ook gebruik van Lithium Ion batterijen, die 40% lichter van gewicht zijn, langer meegaan en minder schadelijk zijn voor het milieu.

https://www.hilti.nl/_ui/responsive/assets/images/logo_2016_sRGB.svg

Hilti is een bedrijf uit Liechtenstein dat bekend staat voor hun prijzige en kwalitatieve toestellen die gericht zijn op de B2B markt. Ontwerp, productie, verkoop, en service is bij vrijwel alle product inhouse gedaan waar meeste andere merken een deel hiervan uitbesteden aan andere partijen. Bij Hilti draait het vooral om de service voor, tijdens, en na de verkoop. Hierdoor zijn hun producten bijna altijd veruit duurder dan de concurrentie waardoor zeer weinig consumenten Hilti producten aanschaffen en je dit merk vrijwel niet tegenkomt in de schuur van iemand. Kom je het wel eens tegen, dan is er een grote kans dat het al om oud gereedschap gaat wat alsnog werkt.

Wij hebben in dit topic ook een vertegenwoordiger van Hilti, dus vragen over Hilti kan je direct aan hem stellen door DM of liever via berichtje in dit topic met een mention via "@Tankbuster"


Heb je een adresje dat je wel wilt delen? Goedkoop maar goed hout? Leuke adresjes voor gereedschap! Let us know!

https://tweakers.net/ext/f/M0XFF2VAIRzyVfUL8cV66Qm9/full.png

Grote webshop met veel pro-apperatuur tegen een scherpe prijs. Gratis verzending vanaf €20,-

https://www.toolstation.nl/ext/image/alpha/toolstation_logo.png

Geliefd om met name de scherpe aanbiedingen van Bosch Blauw accu boormachines en de scherpe prijzen die ze bieden. Goede site om eens te kijken voordat je naar de Gammel rent. Tevens een fijne plek om bulk schroeven in te slaan (Torx van het merk Spax bijv.) Bezorgt in heel Europa en voor BE en NL is het gratis verzenden vanaf 10 euro (daaronder €5,- )

https://www.toolnation.nl/skin/frontend/theme2016/default/images/logo.png

Biedt van alles en nog wat aan op het gebied van gereedschap. Heeft vaak toch wel de laagste prijs en een groot aanbod. Gratis verzenden vanaf €50,- excl. BTW

https://www.powersem.net/conrad-eps.jpg%5D

Welke Tweaker kent Conrad nu niet? Niet alleen voor de kleinere onderdelen om mee te klussen maar ook voor de boortjes, bitjes, schroefjes enz. Gratis verzenden vanaf €25,- met IDEAL


Oud NL bedrijf met een eigen reparatie dienst waardoor eventuele defecten sneller verholpen kunnen worden (itt terugsturen naar de fabrikant). Gratis verzending boven de €50,- Tevens handelen deze ook in onderdelen voor verschillende merken (met tekening) zodat je machines kan repareren.


Voor de meer 'exotische' merken die je niet in de doorsnee winkel vind (o.a Incra)

Baptist (www.baptist.nl), Dictum (www.dictum.com) en Dieter Schmid (fine-tools.com) zijn voor de meer ambachtelijke handgereedschappen die een klussert zou willen hebben en zeker de moeite waard om even te bekijken.

Duitse Webshops!


Wat van ver komt is goed zeggen ze wel eens en dat is met gereedschap heel vaak ook gewoon waar. Het loont zich om, ondanks de verzendkosten die er nog bij komen, even te kijken bij onze buren. Het kan soms wel oplopen tot 50 euro wat je aan verschil kan krijgen. Garantie is vaak toch middels de fabrikant zelf en zou dus geen probleem moeten vormen.


Ik denk dat Amazon geen introductie nodig heeft. Wat wel goed is om te weten, is dat ze vaak naar NL shippen en ook vaak hele scherpe prijzen bieden voor zowel verbruiksgoederen als machines. Even in de gaten houden dus als je wat zoekt!

https://www.elektrowerkzeuge-bender.de/skin/frontend/bender/default/images/header-logo.png

Verkoper van Bosch Blauw en Metabo spullen (geen andere merken). Verkopen alles van boormachines tot boortjes en afkortzagen. Verzendkosten naar NL zijn €11.90


Verkoper van Bosch (Blauw), Makita, Hitachi, Kunzer en Rupes. Wederom verkoopt deze all bedenkbare powertools met of zonder stekker van de eerdergenoemde merken. Verkopen tevens werkkleding. Verzendkosten naar NL zijn €15.90

https://www.rubart.de/images/rubart-logo-206x73.png

Verkoopt alle merken onder de horizon en meer. Uitgebreide winkel met veel opties aan spullen. Verzendkosten naar NL zijn € 6.95


Houtspeciaalzaak in Duitsland. Voor al het fijnere bewerkingsmateriaal. Verzendkosten naar NL zijn € 10.90

https://www.qy1.de/img/pictures/logo-en.png

At Fine Tools we offer a world-wide collection of the best hand tools available for carpenters, cabinetmakers, wood turners, carvers, and all other woodworking crafts. Take advantage of our website and enjoy browsing through our large selection of fine saws, planes, chisels, axes, drills, sharpening stones and lots of other state-of-the-art equipment. We also provide detailed descriptions and practical tips for all the tools we offer. Furthermore, you will find a wide collection of books, high-end garden tools, and an assortment of knives.. Verzenden geschied middels DHL en is €9.90


Duits shop met een groot assortiment. Levert ook naar Nederland. Levering geschiedt middels DHL tegen €10.00


Er zijn een aantal vragen die met enige regelmaat terugkomen in dit topic. Deze proberen we af te vangen in het FAQ gedeelte. Het is een WiP, dus kijk regelmatig of er nieuwe content is toegevoegd :Y


1. Voor het boren in beton, kan ik dan met een klopboor aan de gang of heb ik een boorhamer nodig?
Claims dat je met een klopboor 'ook best wel goed in beton kan boren' zijn pertinent niet waar :( Dat kán je namelijk niet en dat wil je de buren ook niet aandoen. Tenzij het 'peperkoek' beton is of gasbeton; dan wil je juist zo subtiel mogelijk aan de slag. Neem dan een normale boor omdat anders de steen kan breken. Hier is Ike om het nog eens uit te leggen:
Disclaimer: Eventuele (fanboy) fouten kunnen er uit gehaald worden. Op of aanmerkingen voor de TS hoor ik uiteraard graag!

[Voor 3% gewijzigd door Notna op 12-11-2019 22:08]

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 00:24

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Cool! Nu heb ik weer een excuus om iets nieuws te kopen :Y

Wise enough to play the fool


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 23:38

CurlyMo

www.pilight.org

Tankbuster schreef op zaterdag 13 juli 2019 @ 11:46:
@ThinkPad Ik weet helaas niet hoe je cross-topic quote maar voor gezondheidsreden is inderdaad een M-klasse aan te raden alleen roet is funest voor een stofzuiger. Een H-klasse is opzich niet nodig, tenzij je nog met asbest gaat bezig houden.
Door de quote simpelweg te kopiëren naar het nieuwe reactie veld :)

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Acties:
 • +4Henk 'm!

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

@cvheereveld Het is niet echt een fout, maar meer een loophole. Blokker heeft een 1+1 gratis actie. Echter, in plaats van dat het goedkoopste artikel gratis is, geven ze op allebei de producten 50% korting.

De Nilfisk is afgeprijsd van €120,- naar €55,-. Koop er een ander artikel bij van €1,- dat meedoet met de 1+1 actie bij en je betaalt in totaal €28,- (56/2).

Zie ook deze link van Pepper en de reacties daaronder, zijn al tientallen mensen die deze truc hebben toegepast. Blokker medewerkers raden het zelfs aan aan klanten. 8)7

https://nl.pepper.com/aan...oor-27-bij-blokker-109056

Het is dat de winkels net dicht zijn anders was ik ook nog even naar een of twee Blokkers hier in de buurt gereden.

[Voor 37% gewijzigd door Ethiron op 13-07-2019 18:10]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Dit is overigens wel echt een bizarre constructie, aangezien normaal gesproken acties niet te combineren zijn met elkaar en reeds afgeprijsde artikelen vaak ook uitgesloten zijn van andere acties.

In dit geval dus niet. Bijzonder. :9 >:)

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 00:15

The Eagle

I wear my sunglasses at night

En die Nikfisks zijn serieus goed. Stuk beter spul als de Karchers als je het mij vraagt. Wel jammer, 3 weken terug nog een voor mijn pa gekocht maar die was toch echt 100 euro duurder...

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Zakkenwasser
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
Mijn bestelling is binnen:


450ml WD-40 voor 1,69! :o

Bit / dop adapters zitten goed!


Wat is jullie ervaring met HSS Tin drills?
Ik heb de Makita variant voor 30.- aangeschaft maar heb het gevoel dat er beter deals (zelfde kwaliteit) zijn.

[Voor 64% gewijzigd door Zakkenwasser op 13-07-2019 21:46]

PSP 1000 @ 6.60 Pro C2 [+256GB]
PSVita @ Henkaku Enso [+256GB]
3DS @ Luma (B9S) [+160GB]
Nintendo Switch 3.0.1 [+256GB]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
-

[Voor 153% gewijzigd door Anoniem: 639074 op 21-09-2019 04:37]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Lord Anubis
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 21:12
Voor iedereen die een Festool stofzuiger heeft, de zakken kosten hier een rib uit je lijf. Kijk even bij eBay ( ebay.de ).
Daar 5 zakken voor €23. En waren binnen een week thuis.

Zelf heb ik deze https://www.ebay.com/itm/...6-Filtersack/162058564079 onlangs ontvangen. Maar uiteraard zullen er meerdere aanbieders zijn.
De kwaliteit: Voor schuurpapier grid >800 stof kan ik nog niets schrijven maar grover, zaag en frees werkt het prima.

[Voor 6% gewijzigd door Lord Anubis op 14-07-2019 07:48]


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23:06

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Oogje schreef op zondag 14 juli 2019 @ 07:58:
@Notna Hitachi ff veranderen in Hikoki?
Ik hou niet van verandering, dus Hitachi blijft Hitachi :(


:+ Ik pas het maandag aan...

https://www.gereedschapce...uws/hitachi-wordt-hikoki/

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
-

[Voor 146% gewijzigd door Anoniem: 639074 op 21-09-2019 04:38]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • mark-k
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 05-02 13:02

mark-k

AKA markkNL

Ethiron schreef op zondag 14 juli 2019 @ 12:58:
Ik zou ook voor de set van @MJV gaan, en niet voor die van de Hornbach/Amazon.

De set van Amazon/Hornbach heeft namelijk geen diepteaanslag op de boor zitten en ook geen smaller uiteinde op de boor.
Dieptestop niet nee, maar die boor heeft zeker een uiteinde van een kleinere diameter.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 20:59
Ethiron schreef op zondag 14 juli 2019 @ 10:34:
[...]


Nog even terugkomend hierop.. Ik lees wel vaker iets over Keepa, maar wat is dat precies? Zal mij er eens in verdiepen want het klinkt handig.
Als je geen plugin wilt, kan je ook camelcamelcamel.com gebruiken, net als ik :)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
-

[Voor 104% gewijzigd door Anoniem: 639074 op 21-09-2019 04:38]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

@Bobmeister Met allebei geen ervaringen, maar let erop dat de GKS190 een cirkelzaag is en de Scheppach PL55 een invalzaag. Dat is een aanzienlijk verschil.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Hij is hier nog te koop voor € 16,74 inclusief btw. Scheelt toch nog iets.

https://www.gereedschappe...bit-en-dopsleutelset.html

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 20:59
Voor balkjes?
Nope

Acties:
 • +5Henk 'm!

 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
-

[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 639074 op 21-09-2019 04:39]


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23:06

Notna

Where are you?®

Topicstarter
PcDealer schreef op dinsdag 16 juli 2019 @ 00:01:
Een aantal plaatjes doen het niet in de ts @Notna @McGryphon @henkie196
Hmmm precies 3 stuks onderaan idd. Ga ik fixen :)

Edit: Done!

[Voor 3% gewijzigd door Notna op 16-07-2019 10:26]

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • thijsco19
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 20:16

thijsco19

KTM 990 SMT

Baytep schreef op dinsdag 16 juli 2019 @ 11:12:
Als een mes door boter! Ik snap nu niet meer zo goed wat het doel is van m'n oude 700 watt slijper met 125mm schijfjes. Dat is nogal underpowered.
Je zult hetzelfde zeggen als je een keer een 150mm slijptol gebruikt :> .

Dat is eigenlijk weer een klasse hoger maar met dezelfde formaat machines.
Sowieso zit je bij een slijptol van Metabo gegarandeerd goed. Ben zelf Makita fan maar een slijptol zal ik altijd van Metabo kopen. Zijn in mijn mening en van vele andere in de metaaltechniek, de beste slijptollen.

Overigens een tip betreft slijpschijven; de 3M cubitron II slijpschijven zijn ongeveer de beste die er zijn.
Als je een afbraamschijf van een willekeurig merk pakt en vergelijkt met een 3M cubitron slijpschijf dan weet je niet wat je meemaakt. Die nemen echt veel materiaal af 8)7 . Ook de doorslijpschijven zijn erg goed van hun. Mogelijk wel wat duurder.

(nee ik heb geen aandelen in bovengenoemde merken) :9

The only thing you need; a jar of "Elbow Grease" (TM) ! Apply it liberally and it will make any job a breeze.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • jckw
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 05-02 09:39
jmachiels schreef op maandag 15 juli 2019 @ 13:25:
Heeft iemand ervaring met een goede leidingdetector? Deze is in de aanbieding: https://www.amazon.de/Bos...1a8_6&smid=A3JWKAKR8XB7XF en lijkt mij wel wat.
Ja, mijn vader heeft deze aangeschaft voor het wijzigen van leidingwerk voor een nieuwe keuken. Het is wel een beetje spelen en heen en weer schuiven, maar zelfs lege leidingen (lege electra buis) pikt ie op.

There are two types of people in this world: Those who can extrapolate from incomplete data.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Rubberen
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 22:55
Prime days op het DIY vlak is toch wel een teleurstelling..

Op voorhand een lijstje gemaakt met wat ik eventueel ging aanschaffen maar niets ervan is in promo gegaan;
-Accu decoupeerzaag bosch blauw
-Bovenfrees / kantenfrees makita
- Set speedboren
- lijmklemmen
-Schuurmachine makita/bosch blauw

Algemeen gezien heb ik op het DIY vlak, toch niet echte wow aanbieden gezien. Ik had gehoord dat de prime days vaak beter zijn dan de traditionele black friday maar dit lijkt me toch sterk overdreven.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Jellabie
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 21:56

Jellabie

wie laatst lacht..... is dom

Dimitrip schreef op woensdag 17 juli 2019 @ 17:02:
Ik heb al veel goede commentaren gelezen over de bosch GSR 12V-15FC, zie link

https://www.amazon.de/Bos...sch+gs%2Caps%2C190&sr=8-5

Ik vraag me af of deze kan gebruikt worden door een kleuter / kind van 6 jaar .

Mijn dochter klust graag mee met mij maar mijn Makita toestellen zijn wat te groot voor haar handjes (logisch). Zowel de gewone schroef/boormachine als de slagboor zijn te groot (en te zwaar).

Ik zou dit toestel extra kopen zodat zij ook wat kan boren (in hout) en schroeven. En natuurlijk zou ik het zelf ook wel eens gebruiken :9

Iemand ervaring met de grootte van het handvat?

Deze makita zou ook een kanshebber zijn, het handvat lijkt me evengroot.
https://www.klium.be/maki...achine-108v-li-ion-303761

De bosch heeft wel de voorkeur voor de vele opzetstukken (haaks schroeven heb ik hier gelezen)


Alvast bedankt in naam van mijn dochter _/-\o_


PS: ik ben steeds bij haar als ze zou boren of schroeven en ze kan er niet aan als ik er niet ben :)
Als het puur voor je dochter is, en niet stiekem voor u, zou ik een cheap ding van de IKEA kopen:

https://www.ikea.com/be/n...rmachine-li-ion-70214205/

De Nederbelg !


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • KillaZ
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 22:59
Ethiron schreef op woensdag 17 juli 2019 @ 20:30:
@Dimitrip Ze is 6 he? Toevallig keek ik laatst een video van RR Buildings op YouTube waarin hij met zijn zoon ging klussen. Hij had zijn zoontje een 12v schroefmachine van Bosch Blauw cadeaugegeven en dat ging best goed. Maar die was 10 à 12 denk ik.

Misschien de moeite om even te zoeken (ben ik nu niet in de gelegenheid toe)
Sowieso wel waard om te kijken, vaksnuiter in zijn business.

K to the KillaZ


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • barry86
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 22:07


8) oOo :*)

[Voor 41% gewijzigd door barry86 op 17-07-2019 21:06]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 20:59
Plinten waarlangs? De muur? Gewoon high-tack van den Braven gebruiken.

Ik heb meer vertrouwen in een pneumatische tacker, om eerlijk te zijn. Die koop je voor vergelijkbaar geld. Een compressortje heb je voor 100 euries.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 00:24

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Dat denk je maar omdat je er nog geen een hebt. :Y

Wise enough to play the fool


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 00:24

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

koop dan jonguh!

Wise enough to play the fool


 • KillaZ
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 22:59
Prima, ik heb namelijk voor hetzelfde punt gestaan omdat ik het ge-etter met een hand tackertje zat was.

Compressor heb ik gekregen, 1 of ander NL merk wat als een blok staat, maar die kun je voor een paar tientjes op MP halen. Vervolgens heb ik bij Amazon een Dewalt DPSB2IN1-XJ (80 euro ipv 225 hier) en een haspeltje gehaald.

Ideaal, ik had nooit verwacht dat ik hem veel zou gebruiken, maar inmiddels genoeg verschoten bij het maken van een lougebank, het vastzetten van mijn boeidelen, het vastzetten van plintjes en het nieten van folie. 18g brads erin en gaan (zijn bij Ecotools ook in RVS te krijgen).

Mijn investering was 100 euro (tacker + haspel), maar voor mij een betere investering dan zo'n net niet ( :+ ) elektrische tacker. (overigens keek ik naar een tacker van Novus).

[Voor 5% gewijzigd door KillaZ op 18-07-2019 09:46]

K to the KillaZ


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 00:24

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

High-Tack, of tec7 :Y

Geen dubbelzijdig tape, dat laat los na een paar jaar.

Wise enough to play the fool


 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 23:55

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

*jeuj* deeltje 4 *O* ........daarom was het zo rustig in #3 :+
CurlyMo schreef op woensdag 17 juli 2019 @ 23:09:

Compressor heb ik helemaal niet nodig voor andere doelen. Dat nu net het punt.
Ik pomp om de 2 weken de banden van onze auto's op thuis, scheelt gezeur bij de pomp met die korte slangen of brakke koppelingen. Ik tank en ben weer pleite.

Na het uitvegen van de kar (haardhout halen of een rondje naar de gemeentestort) blaas ik hem schoon met de compressor.
Gereedschap zoals de motorzaag en inval- en afkortzaag of bovenfrees blaas ik er ook mee schoon.

Ik verzin straks vast nog wel wat :)

Ik heb trouwens de allergoedkoopste Ferm met een 25 liter tankje en de bandenpomp van Metabo want die is beter dan die zooi van Airprulpress.

[Voor 10% gewijzigd door Fraggert op 18-07-2019 10:32]

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 20:59
Die maten hebben ze echt wel (8,5" en 6,5", waar denk je dat die kromme mm maten van 165 en 216 vandaan komen? :P )

Alleen is het asgat vaak dan weer ook in inches ipv 20/30mm en moet je daar maar net een verloopje voor zien te vinden.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Een paar tienden per twee weken? Dan zou ik nog eens kijken of je niet ergens een schroef in je banden begraven hebt zitten. Ik verlies misschien een paar tiende bar per half jaar in mijn banden.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Framoes
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 21:52
KillaZ schreef op donderdag 18 juli 2019 @ 12:57:
[...]


Ah oke, mooi moment om een blad mee te nemen dus :-)

Beetje jammer dat die amerikanen zo weinig 165mm en 216mm zagen hebben :+
Het asgat is vooral een probleem. Ik heb een keer twee diablo bladen door m'n pa mee laten nemen uit Canada. Waren daar geloof ik €25 voor een met 24T en een met 48T. Het asgast was helaas 5/8" (1,58cm in normale maat). Je kan wel een stuk verwijderen om het asgat groter te maken, maar dat is dan zo'n ruitvormig asgat (voor skilsaw ofzo).

Je zou kunnen kijken of je een zo'n ring/dop met ruitvorm voor het blad kan kopen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • KillaZ
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 22:59
Framoes schreef op zaterdag 20 juli 2019 @ 08:55:
[...]


Het asgat is vooral een probleem. Ik heb een keer twee diablo bladen door m'n pa mee laten nemen uit Canada. Waren daar geloof ik €25 voor een met 24T en een met 48T. Het asgast was helaas 5/8" (1,58cm in normale maat). Je kan wel een stuk verwijderen om het asgat groter te maken, maar dat is dan zo'n ruitvormig asgat (voor skilsaw ofzo).

Je zou kunnen kijken of je een zo'n ring/dop met ruitvorm voor het blad kan kopen.
Dat is precies waar ik heen ga :+ thanks voor de suggestie!

K to the KillaZ


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Jellabie
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 21:56

Jellabie

wie laatst lacht..... is dom

Raymond schreef op zaterdag 20 juli 2019 @ 13:54:
Als je in die spagaat zit: een makita of bosch blauw is maar weinig duurder:

https://www.hornbach.nl/s...boor/6094349/artikel.html
1,7j of 5j is nogal een groot verschil.

En weinig duurder? Het verschil is 50%, dat is imo toch al redelijk wat.

[Voor 10% gewijzigd door Jellabie op 20-07-2019 13:56]

De Nederbelg !


Acties:
 • +8Henk 'm!

 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
Ik heb vandaag een belangrijk iets geleerd, wat ik graag wil delen zodat anderen deze fout niet maken:

Slijpschijven hebben een houdbaarheidsdatum... Ik denk tenminste dat veel mensen dat niet weten.
Ik had namelijk een partij slijpschijven goedkoop opgekocht, denkend dat ik genoeg voor het leven zou hebben. Maar zag ineens een datum (v04/2010) erop staan. Dat blijkt de houdbaarheidsdatum te zijn.... ze mogen dus allemaal de prullenbak in... 25 euro weg. niet heel veel, maar toch zonde

Slijpschijven trekken blijkbaar vocht aan, waardoor de schijf broos wordt en uit elkaar kan spatten. Er gebeuren blijkbaar vele ongelukken per jaar mee. Na het zien van wat foto's heb ik ook maar wat extra beschermende kleding en een volledige gezichtsbeschermer gekocht.
Niet voor de zwakke maag

Kortom: als je tweedehands slijpschijven koopt: check de houdbaarheidsdatum!!!!

[Voor 12% gewijzigd door MeMoRy op 25-07-2019 17:52]

U vraagt, wij antwoorden.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 20:59
Jellabie schreef op zaterdag 20 juli 2019 @ 13:55:
[...]

1,7j of 5j is nogal een groot verschil.

En weinig duurder? Het verschil is 50%, dat is imo toch al redelijk wat.
Is idd een groot verschil. En meer uitgezocht op het gaten boren dan het slopen. Het slopen kan je idd beter met zo'n cheapie van de lidl oid doen.

Ikzelf zou niet graag met een 5j machine een 6mm gat in beton willen boren.

Dus volgens mij heeft @Alsjemenou dan meer aan 2 machines :)

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • bbbrumbrum
 • Registratie: November 2003
 • Niet online
vegboy schreef op zaterdag 20 juli 2019 @ 20:48:
Weet er iemand waar ik een set (grote) doppen met 1/4 hex aansluiting kan kopen? Voor de slagschroevendraaier.

Tot nu toe kan ik alleen tot maat 13 vinden, zoals deze set: https://www.hbm-machines....gixX48wHd6DxoCC24QAvD_BwE

Momenteel zet ik er een adapter tussen (tussen de slagschroevendraaier en de dop), maar ik zou graag zonder adapter werken.
Denk niet dat die er veel zijn, de grotere bouten kunnen nl veel meer Koppel aan dat dat 1/4 hex schachtje....

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
vegboy schreef op zaterdag 20 juli 2019 @ 20:48:
Momenteel zet ik er een adapter tussen (tussen de slagschroevendraaier en de dop), maar ik zou graag zonder adapter werken.
Even voor de duidelijkheid en om je eventueel te behoeden van een grote uitgave: waarom wil je zonder adapter werken?
En welk aandraai- of slagmoment hebben we het over?

U vraagt, wij antwoorden.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • thijsco19
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 20:16

thijsco19

KTM 990 SMT

@ThinkPad Ik zou het eigenlijk niet weten.

Een snelle kijk op de website zegt van wel:
https://www.metabo.com/nl...se-slijpers/afzuigkappen/

[Voor 4% gewijzigd door thijsco19 op 21-07-2019 11:50]

The only thing you need; a jar of "Elbow Grease" (TM) ! Apply it liberally and it will make any job a breeze.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 00:15

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Als ik zie wat die dingen kosten snap ik ook dat Toolstation ze niet heeft. Damn 200 euro voor een opzetstuk :X

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • ThinkPad
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 21:35

ThinkPad

Moderator Wonen & Mobiliteit
thijsco19 schreef op zondag 21 juli 2019 @ 11:49:
@ThinkPad Ik zou het eigenlijk niet weten.

Een snelle kijk op de website zegt van wel:
https://www.metabo.com/nl...se-slijpers/afzuigkappen/
Thanks, ik had natuurlijk ook zelf even op de site kunnen kijken :F :+

De CED125 stofkap is wel pittig geprijsd t.o.v. Bosch en Makita (daar betaal je ~€80-90 voor zo'n kap).
Ziet er wel degelijk uit overigens, je maakt eigenlijk een invalzaag van je haakse slijper: YouTube: Test osłony CED 125 do małych szlifierek kątowych Metabo

Edit: Oh dat gebeurt met de kap van Makita ook.
Anoniem: 93986 schreef op zondag 21 juli 2019 @ 11:57:
[...]

Is dat ding van Makita niet gewoon universeel?
Dat zou maar zo kunnen. Je hebt voor minder geld (€65,13 vs €77,13) een Metabo met meer vermogen (1100W) dan de Makita (720W), dus wel het uitzoeken waard. Zal het Toolnation eens vragen t.z.t

Wil echt niet meer zonder stofkap in tegels/muren slijpen. Met de keukenverbouwing in de gasbeton muur geslepen om elektrabuizen te leggen. Zodra de slijpschijf de muur raakte was het één witte wolk, heb er nog trauma's van :+

[Voor 37% gewijzigd door ThinkPad op 21-07-2019 12:05]

Gas besparen door CV-tuning | Elektriciteit besparen
Geen vragen via privébericht die ook via het forum kunnen a.u.b.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Anoniem: 93986
 • Registratie: Oktober 2003
 • Niet online
Nock372 schreef op zondag 21 juli 2019 @ 22:33:
[...]


Heb ik gedaan hoor, daar kwam ik dan ook te weten dat stofkappen bestaan. en dat er 150mm slijpschijven zijn.
Maar nog niet in die combinatie tegengekomen.
150mm is een bijzonder niet gangbare maat. 125 en 230 zie je het meeste met 180mm er nog tussenin. Accessoires word het meest gemaakt voor 125 en 230mm. In de 230 of 180mm kan je prima kleinere schijven in doen.


Neem dan dus een 125 of 230mm met stofkap.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • hansvk
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 18:19
ThinkPadd schreef op zondag 21 juli 2019 @ 11:44:
[...]

Ga begin volgend jaar de badkamer verbouwen en dan zal ik ook een haakse slijper nodig hebben om tegels te slijpen (of ik moet een tegelslijpmachine huren), omdat ik een bouwstofzuiger heb wil ik ook graag een stofkap voor de haakse slijper hebben. Makita en Bosch hebben dat wel, voor Metabo kan ik de stofkap niet vinden.
Ik zou een tegelzaagmachine huren. Weinig stof (waterkoeling) en werkt veel fijner/preciezer dan gedoe met een haakse slijper.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
vegboy schreef op zondag 21 juli 2019 @ 22:36:
Maximaal 223nm koppel als ik me niet vergis. Ik zou graag zonder adapter werken omdat er volgens mij kracht verloren gaat. En het maakt het geheel langer, wat niet handig is in krappe ruimtes.
Hmm, zo'n 6.35 mm hex zou dat niet aan moeten kunnen. Tenminste ik heb al eens een 1/4" ratel gebroken toen ik 50Nm kracht zette.
Misschien dat 3/8" net werkt, maar voor de veiligheid kan je beter naar de standaard 1/2" gaan. Dan kan je met standaard doppen wel tot 350Nm. Want dat is ook nog een ding: krachtdoppen voor slagmoergereedschap is zoals je vast weet gehard, zodat het de extra Nm slagkracht aankan. Stel namelijk dat je bij het losdraaien van een wielbout je je standaard 19mm dop scheurd, die vervolgens de wielmoer stript... dan heb je -aamgezien ook dat gehard staal is- een groot probleem.

Zoals je kan zien bij de set die je zelf al gevonden had, zijn die nauwelijks korter als een adapter met een standaard korte dop erop.
Ik denk dat je beter kan kijken naar een elektrische slagmoersleutel. Die heb je al vanaf 50 euro (e.g. gude ess350). Maar het is jouw keuze natuurlijk

U vraagt, wij antwoorden.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Slonzo
 • Registratie: Mei 2007
 • Niet online

Slonzo

Taarsidath-an Halsaam

Anoniem: 639074 schreef op vrijdag 19 juli 2019 @ 12:05:
De laatste is een zeer compact, spotgoedkoop en leuk apparaatje dat het prima doet.
Het enige waar over te miepen valt is het ontbreken van een snelsluiting van het neusstuk.

Maar zoals @Raymond al meldde, hoeft hij ook maar zelden te worden geopend vanwege een vastzittende pin, dus dit leed is te overzien. ;)
Bij deze kan ik melden dat zowel de pin-nailer als de 16g van bij EcoTools hun ding doen, beide voor een schappelijke prijsje :+ Fijne dingen, weinig poespas, doen wat ze moeten. Ik ben er blij mee :)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • twain4me
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 21:18
Bobmeister schreef op dinsdag 23 juli 2019 @ 14:19:
Volgens de Lidl website is die invalzaag pas vanaf 29/07 (volgende week maandag) in de aanbieding, maar hij staat wel in de folder van deze week. :+
rechts boven in het hoekje (pagina 39) even de datum lezen ;)

[Voor 5% gewijzigd door twain4me op 23-07-2019 16:12]


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 23:55

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

Wij zijn hier een oude brandweertruck aan het ombouwen tot expeditietruck en vrouwlief werd het zat dat we maar één 1/2" ratel hadden en ook misten we wat grote maten doppen.

Dus ze kwam van de week thuis met deze mooie Beta-set d:)b

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23:06

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Ossi schreef op woensdag 24 juli 2019 @ 09:01:
Deeltje drie van deze topic reeks moet nog opgenomen worden in de topic start. @Notna
Nope! en de reden daartoe is dat de eerste 2 delen in TL stonden, waardoor ik deze topicreeks niet kan linken daarna. Echter is Deel 3 wel in de goede plek en kan ik daarom er wél naar linken.

Ergo; het is prima zo ;) Maar ik zal even een disclaimer plaatsen in het top stukje

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
 • +6Henk 'm!

 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 23:55

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

thijsco19 schreef op woensdag 24 juli 2019 @ 09:49:
Overigens foto's van het project? Wat voor oude brandweertruck is het?
We hebben een Mercedes 1120AF uit 1990. Gekocht in Duitsland, hierheen gereden en inmiddels zijn we die aan het strippen. Het is de bedoeling om de chauffeurscabine een deel in te laten korten zodat we meer ruimte hebben voor de woonunit achterop.Voor wie het leuk vind om een kijkje te nemen, we zijn wat aan het prutsen op youtube, facebook en instagram. We willen de bouw, en later onze reisavonturen, gaan vastleggen :)YouTube channel
Instagram
Facebook

We hebben inmiddels de chauffeurscabine compleet leeggehaald en de achteropbouw ligt ook inmiddels bij de schroothandelaar :+Om een idee te krijgen van het eindresultaat, deze configuratie moet het ongeveer worden:Maar het zal nog wel even duren voor we zover zijn :+ Het inkorten laten we doen bij een truckrestauratiebedrijf en de camperopbouw laat ik casco bouwen bij een expeditietruck-bouwer.
De binnenruimte gaan we zelf helemaal bouwen.

:w

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • thijsco19
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 20:16

thijsco19

KTM 990 SMT

@Fraggert Gaaf project! Ga ik zeker volgen. Doet alleen wel beetje pijn in die brandweerwagen zo te zien. ;w (zelf bij de brandweer)

The only thing you need; a jar of "Elbow Grease" (TM) ! Apply it liberally and it will make any job a breeze.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 23:55

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

Leuk @thijsco19 , dank je wel :)

Wees gerust, hij krijgt een fijn pensioen bij ons en we zullen hem net zo vertroetelen als de BRW dat deed. We zullen goed voor hem zijn d:)b

[Voor 44% gewijzigd door Fraggert op 24-07-2019 10:58]

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Jellabie
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 21:56

Jellabie

wie laatst lacht..... is dom

Erasmo schreef op woensdag 24 juli 2019 @ 14:03:
[...]

Gewoon standaard in huis klussen, en aan de auto. Ben geen zware gebruiker, maar na 10 jaar is de oude Makita die ik ooit in zo'n koffer met allerlei extra meuk heb aangeschaft toch echt versleten. Zoals het er nu uit ziet verhuis ik met een jaar of 2-3 naar een woning met een wat grotere tuin, en het zou erg fijn zijn als bv de heggenschaar etc op dezelfde accu kunnen. Als ik ergens een hekel aan heb zijn het 10 apparaten met 10 verschillende accu's en 10 verschillende laders. Maar zoals het er nu uitziet heeft Makita wel een solide aanbod, en belangrijk ze houden ook lang dezelfde formfactor aan.
Wij hebben op het werk alles van Bosch blauw, zij hebben nu een nieuwe reeks batterijen van 8Ah, geen 18650 cellen meer. Maar de nieuwe case past nog steeds in de toestellen.

Edit; 12Ah hebben ze nu blijkbaar ook al

[Voor 7% gewijzigd door Jellabie op 24-07-2019 14:50]

De Nederbelg !


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Anoniem: 93986
 • Registratie: Oktober 2003
 • Niet online
Dat zijn wel flinke units. 8)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Erasmo
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online

Erasmo

Laadpaaljager

Bosch blauw is zeker mooi spul maar valt iets buiten het budget :P

Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 00:15

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Net blij de conclusie getrokken dat ik die Metabo set van laatst niet voor niks heb gekocht. Schuttingdelen zitten allemaal los, zal de droogte / warmte wel zijn. En ze zitten allemaal maar met 1 schroef op de dwarslatten vast...daar maar eens 3 van maken dan. En voorboren, want anders trek ik mijn hele schutting aan gort met die slagschroevendraaier.

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Slonzo
 • Registratie: Mei 2007
 • Niet online

Slonzo

Taarsidath-an Halsaam

The Eagle schreef op woensdag 24 juli 2019 @ 22:16:
Als ik het zonder voorboren zou doen had ik de slagschroevendraaier gepakt, weet ik zekert dat ie het er in trekt. Maar kost me de schutting op die manier, dus doe ik niet :)
Uh... Wat voor gekke dingen gebeuren er dan met een slagschroevendraaier die niet met de 'gewone' schroevendraaier gebeuren? En wat heeft voorboren ermee te maken?

[Voor 4% gewijzigd door Slonzo op 24-07-2019 22:45]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Annuk
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 01-02 20:18
Raymond schreef op woensdag 24 juli 2019 @ 21:43:
[...]


In vergelijking met wie? Makita LXT gaat ook zeker alweer 10jr mee.
Hehe al zeker 16 jaar, zo oud is m'n oudste accutol tenminste ;)

Tevens gisteren weer leuke verjaardagskado's gekregen, moet ze nog ff op foto zetten maar het is o.a. dit:

Wera Inbussleutel set
Wiha Slim vario set 18-delig
2x Knipex sleuteltang 250mm
Knipex sleuteltang 150mm

Verder nog wel andere dingen maar dit zo aan tools oOo

Vake beej te bange! Maar soms beej oek te dapper! ;)
Zonder de agrariër ook geen eten voor de vegetariër!


 • Jellabie
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 21:56

Jellabie

wie laatst lacht..... is dom

MeMoRy schreef op donderdag 25 juli 2019 @ 12:03:
[...]

Ik dacht sowieso dat 18650 cellen voor de 3Ah accus waren en de 5Ah accus 26650 cellen gebruikte? Ik heb inderdaad nog geen 8Ah cellen gezien... Jij wel?
De 6Ah cellen die wij van Bosch hebben zijn iig 18650.

4 cellen in serie voor 18v,
Daaronder hetzelfde maar parallel met die andere 4, cellen van 3000mAh maakt 6Ah.

[Voor 14% gewijzigd door Jellabie op 25-07-2019 12:13]

De Nederbelg !


 • Slonzo
 • Registratie: Mei 2007
 • Niet online

Slonzo

Taarsidath-an Halsaam

The Eagle schreef op donderdag 25 juli 2019 @ 13:05:
Dat ik weet dat als ik niet voorboor, ik het hout compleet ga splijten. Die schuttingplanken zijn droog, 8 a 9 jaar oud. En als ik zie hoe die metabo's met hardhout van de vlonder omgingen...dat deed ik ook zonder voorboren, zelfs de 14,4 joeg ze er zonder problemen in. Maar spleet wel alle kanten in. Dus sowieso voorboren.
Die slagschroevendraaier is nog krachtiger dan die 14,4li
Ok maar dat is dus gewoon een voorboren verhaal; dat moet je sowieso doen. Of je een schroef zonder voorboren ergens injast met een slag- of gewone schroevendraaier, maakt weinig uit, dan splijt het toch. Het is uiteindelijk gewoon de gorilla aan de trekker die bepaalt hoe diep/hard de schroef gaat, niet de machine ;)

 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
thijsco19 schreef op donderdag 25 juli 2019 @ 12:46:
Zeker in de metaalindustrie bestaan lange boren.
Ja, maar ook voor particulieren... En je hebt ook zgn 'langgatboren", wat eigenlijk een soort frees is.
Point schreef op donderdag 25 juli 2019 @ 10:32:
Ik ben van plan een groot insectenhotel te maken. Hiervoor heb ik lange houtboren (200 - 300 mm) nodig, omdat er meer nestcellen in diepere gangen kunnen. Ik moet eigenlijk iedere hele diameter tussen 2mm - 12mm hebben, om verschillende soorten insecten te kunnen huisvesten.
Een 2mm 200-300mm boor? hoe lang denk je dat dat heel blijft? Heb je een zeer stabiele booropstelling voor nodig!!
De kosten van zo'n specialistische set zullen erg hoog zijn. lange metaalboren e.g. 3.5mm 265mm bijna 10 euro! 12mm 295mm 60 euro!
(edit: wood&tools is inderdaad een stuk goedkoper... 12x300 16 euro.)

Waarom gebruik je niet gewoon riet, zoals bijna ieder bijenhotel heeft? En insecten kunnen toch ook gewoon zelf in zachthout graven? (Daarom heten het ook e.g. "graafbijen".... ;) )

[Voor 8% gewijzigd door MeMoRy op 25-07-2019 13:46. Reden: taal!]

U vraagt, wij antwoorden.


 • Jellabie
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 21:56

Jellabie

wie laatst lacht..... is dom

Slonzo schreef op donderdag 25 juli 2019 @ 13:29:
[...]

Ok maar dat is dus gewoon een voorboren verhaal; dat moet je sowieso doen. Of je een schroef zonder voorboren ergens injast met een slag- of gewone schroevendraaier, maakt weinig uit, dan splijt het toch. Het is uiteindelijk gewoon de 200 pound gorilla aan de trekker die bepaalt hoe diep/hard de schroef gaat, niet de machine ;)
~AvE <3

De Nederbelg !


 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
Fraggert schreef op donderdag 25 juli 2019 @ 13:57:
er zijn zat beestjes die alleen gebruik (kunnen) maken van bestaande gaatjes.
Ik ben er één van! (A dirty mind is a joy forever.)

Toch zal het op deze manier één van de duurste insectenhotels worden ooit :P
Zonder goede opstelling hou je je dunne langgatboren nooit heel... dus koop er maar een paar. Of bouw een dedicated opstelling(c.q. langgatboortafel).

U vraagt, wij antwoorden.


 • Point
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 03-02 22:38
MeMoRy schreef op donderdag 25 juli 2019 @ 14:32:
[...]

Ik ben er één van! (A dirty mind is a joy forever.)

Toch zal het op deze manier één van de duurste insectenhotels worden ooit :P
Zonder goede opstelling hou je je dunne langgatboren nooit heel... dus koop er maar een paar. Of bouw een dedicated opstelling(c.q. langgatboortafel).
Je moest eens weten voor hoeveel geld aan mussenflat er aan m'n zijgevel hangt. :D
Maar ik kom er wel uit, ik denk dat ik gewoon ga voor bamboe als langere 'tunnels' en de wat kleinere varianten komen dan in houtblokjes.
Ga geen zacht hout gebruiken omdat dat veel makkelijker gaat rafelen, en zoals Fraggert al zegt is de 'doelgroep' daarmee beperkt.
Overigens is het overgrote deel van die insectenhotels die je in de winkel koopt pure meuk waar geen insect op af komt. Een effectief insectenhotel vergt wat meer (denk)werk, vandaar dat ik het ook wat serieuzer opvat.
Meerdere boren a €10 p/s met verscheidene diameters gaat mij echter ook wel wat ver. :P

 • Raling
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 22:47
Point schreef op donderdag 25 juli 2019 @ 12:26:
[...]

Dank, ik denk ook dat het op zoiets uit gaat komen. Wordt wel een beetje problematisch met de grotere blokken hout, maar misschien pak ik daar dan een alternatief voor.
Als je een x-aantal plankjes/balkjes opstapelt en aan elkaar bevestigd, met bijvoorbeeld 2x een draadeind, heb je een mooi blok. Nu kun je boren tot de maximale diepte van je boor, haal je het hout eraf dat volledig doorboord is, en kun je weer verder boren. Vergeet de losse stukken niet te nummeren, om ze op de exact dezelfde volgorde terug te kunnen plaatsen.

 • Raling
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 22:47
MeMoRy schreef op donderdag 25 juli 2019 @ 14:52:
[...]

Dit werkt als je werk bijna 100% reproduceerbaar is. Je hebt een booropstelling nodig die dus recht boort (haaks in beide richtingen) en een goede template. Anders stapel je het eindresultaat op elkaar en zullen de gaatjes niet perfect op elkaar liggen. Zeker het ondersta plankje zal schots-en-scheef zijn.
Het wordt zo bijna een CNC projectje! ;)
Volgens mij geven die insecten er niets om dat het gaatje niet helemaal recht is... ;)

Je hebt een stapel met op minimaal 2 punten met draadeind vastgezette plankjes. Je boort alle gaten die je wil in het eerste plankje. Dan haal je de plankjes eraf die volledig door geboort zijn. Het volgende plankje zal niet volledig door zijn, dus je gebruikt dat gat weer om in verder te boren. Dit herhaal je tot je gewenste diepte.
Daarna zet je de boel weer op de juiste volgorde in elkaar.

Je 'booropstelling' heb je dus door ze met een draadeind aan elkaar te monteren, je 'template' is het niet volledig doorboorde gat dat de boor in het volgende plankje achterlaat. Niks geen CNC, gewoon huis-tuin-en-keuken ;)

Je gaten zullen inderdaad verre van recht zijn, maar dat boeit in dit geval niet. Dat maakt het juist beter. Je kan dan zelf gangen met elkaar verbinden door halverwege de stapel wat schuin te gaan boren.

[Voor 16% gewijzigd door Raling op 25-07-2019 15:27]


 • Point
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 03-02 22:38
Bedankt voor het meedenken en de tips allen! Kom er wel uit denk ik (nadat de hitte voorbij is).

 • Anoniem: 93986
 • Registratie: Oktober 2003
 • Niet online
Checkt de topictitel voor de zekerheid. :>

 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 23:38

CurlyMo

www.pilight.org

The Eagle schreef op donderdag 25 juli 2019 @ 22:18:
Ik weet het. Maar soms moet je ook gewoon een andere invalshoek geven. Duur gereedschap is mooi maar niet altijd de juiste oplossing :)
Ze zeggen toch niet voor niks: "The right tool for the job". Oftewel, maakt niet uit wat je doet als je maar tenminste (het juiste) gereedschap gebruikt. Geen gereedschap is geen optie :+

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Anoniem: 93986
 • Registratie: Oktober 2003
 • Niet online
Welke Makita? Welke bithouder?

En waarom valt die om 23.51 op het balkon van je buurvrouw?

Acties:
 • +9Henk 'm!

 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
-

[Voor 100% gewijzigd door Anoniem: 639074 op 21-09-2019 04:42]


Acties:
 • +4Henk 'm!

 • Ossi
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 22:16
Harder aandraaien met je grote sterke mannenklauwen :7

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • titan1901
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 22:33
MeMoRy schreef op vrijdag 26 juli 2019 @ 11:40:
Over gereedschap gesproken... Hebben jullie dit wel eens gezien?
[Afbeelding]

Het is een Black&Decker (of moet ik Black+Decker zeggen, hahahahahahaha) "SawMate". Een cirkelzaagopzetstuk voor je WorkMate.

Je gebruikt je bestaande cirkelzaag en workmate.
[Afbeelding]

Intussen niet meer te koop. Weinig informatie over te vinden zelfs. Ik begrijp dat wel. Voor de doe-het-zelfert is het erg onpraktisch. Ja, het bespaart ruimte. Maar als je hem eenmaal wilt gebruiken ben je best veel tijd bezig met monteren en uitlijnen van je cirkelzaag. En dan blijft het allemaal nog steeds best klein en wiebelig. Hij past ook niet op alle types WorkMate.
[Afbeelding]
Toch is zo’n oude workmate aanzienlijk beter dan het spul dat ze nu verkopen. Met name de ‘luxe’ variant heeft een systeem waarbij de twee hendeltjes door middel van een flut plastic bandje aan elkaar verbonden zijn. Dat laatste kan maar zo weinig kracht verdragen dat deze vrijwel altijd slipt of van het tandwieltje loopt. Kwalitatief zijn die oude workmates wat mij betreft een stuk degelijker gebouwd.

[Voor 0% gewijzigd door titan1901 op 26-07-2019 19:45. Reden: Typo]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • BrZ
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 00:25
titan1901 schreef op vrijdag 26 juli 2019 @ 21:55:
Vraagje voor de zekerheid: bij de makita 18v accu actie kun je gewoon meerdere gratis accu’s op hetzelfde adres aanvragen toch? Anders moet ik de bestelling opsplitsen over meerdere adressen maar ik vind nergens dat er maar één accu per adres aangevraagd kan worden. Just to be sure though :).
1 per machine, geen max per adres oid :)

Net mijn gratis accu ontvangen, nu nog bedenken wat ik met een bladblazer in een appartement moet :+

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
mistercage schreef op vrijdag 26 juli 2019 @ 19:01:
[...]Toevallig 2 wk terug weggegooid omdat zo lag te verstoffen en t zo onhandig is en vooral...erg plastic!
Plastic? Mijne is van plaatstaal...

Maar goed, dit was mijn projectje voor het vandaag. Ik heb niet zolang geleden twee DeWalt accuboormachines opgekocht. 10euro samen, maar zonder (NiCd) accus en lader. Toch geen geld.


Ik heb ze beide flink 'gereviseerd', ze waren nogal volgestoft met zaagsel. Van de kleine was iets onbelangrijks afgebroken in het instelmechanisme van de doorslagkracht. Van beide heb ik de lagers vervangen. Gek genoeg zat er in de grote een 'standaard' kogellager (6000RS), wat ik gezien het gebruik van een boor gek vond. Ik heb er dus maar een 7000RS (hoekcontactkogellager) ingezet. (Hier heb ik helaas geen foto's van)

Aangezien ik NiCd "verouderd" vind en de vervangingsaccus te duur vind, ben ik ze gaan ombouwen naar Litium-ion. Aliexpress biedt uitkomst! 6x 3Ah 18650 cellen, een lader, houder en 2x 3S20A BMS bordjes.


Even solderen (in een kamer van 31 graden |:( ) en viola!Twee werkende accuboormachines voor weinig.

Ik merk wel dat de BMS iets te snel ingrijpt... als ik de trekker te snel inknijp, schakelt hij de stroom al af (bij beide machines). Te hoge startstroom van de motoren. Rustig indrukken gaat wel goed. Helaas. Maar geen doe het zelf project is perfect.

U vraagt, wij antwoorden.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • thijsco19
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 20:16

thijsco19

KTM 990 SMT

Kan een condensator op de uitgang van de BMS dat misschien oplossen?

Verder wel een leuk project!

Ik heb hier een 2tal Makita accu's liggen die niet weer werken, geven een fout op de lader. Hier ga ik de 18650 cellen uit halen en die kan ik altijd nog gebruiken voor een ander project.

The only thing you need; a jar of "Elbow Grease" (TM) ! Apply it liberally and it will make any job a breeze.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • thijsco19
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 20:16

thijsco19

KTM 990 SMT

kabeltjekabel schreef op zaterdag 27 juli 2019 @ 16:44:
[...]


Lithium accus's kunnen heel hard fikken ALS je ze mishandeld, daar ook al aan gedacht?

Ja, ik heb ook eens een oude NiCD machine opgelapt en de accu voorzien van nieuwe cellen. Ik heb er nog steeds spijt van. Zonde van het geld tov een nieuwe Bosch GSR12
Moet je wel heel gek doen.
De meeste cellen van de bekende fabrikanten zijn redelijk veilig.

Lipo accu's daarentegen die willen nog best wel eens in de fik vliegen.

Maar het is en blijft inderdaad altijd opletten!

The only thing you need; a jar of "Elbow Grease" (TM) ! Apply it liberally and it will make any job a breeze.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • ThinkPad
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 21:35

ThinkPad

Moderator Wonen & Mobiliteit
Ik had er denk ik eerder een LiPo packje voor modelbouw ingestopt (hobbyking.com). Die kunnen die enorme stromen veel beter aan.

Ik mis ook de krimpkous om de draden naar je batterijhouder. Als daar een draad losschiet dan kan hij de andere contactjes raken en krijg je fik. Sowieso is het beter om de cellen aan elkaar te puntlassen, maarja dat is wel vrij lastig en duur om zo'n apparaat aan te schaffen. De batterijhouder die je nu hebt levert ook nog wat contactweerstand op via die strippen waar de cellen in klemmen. Gepuntlast is lagere weerstand = hogere stroom mogelijk zonder dat het warm wordt.

Gas besparen door CV-tuning | Elektriciteit besparen
Geen vragen via privébericht die ook via het forum kunnen a.u.b.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
kabeltjekabel schreef op zaterdag 27 juli 2019 @ 16:44:
Lithium accus's kunnen heel hard fikken ALS je ze mishandeld, daar ook al aan gedacht?
En mijn vrouw loopt bij me weg als ik haar mishandel ;) maar ik ben me bewust van risico's van liion. Daarom de bms.
Ik vind het oprecht rot voor je dat jouw project tegenviel. Maar ik ben hier gewoon m'n hobby aan het delen. Ik repareer wel vaker oude apparaten (o.a. voor een repair cafe). Soms lukt het, soms niet. Ben gewoon lekker m'n ding al het doen.
ThinkPadd schreef op zaterdag 27 juli 2019 @ 17:35:
Ik had er denk ik eerder een LiPo packje voor modelbouw ingestopt (hobbyking.com). Die kunnen die enorme stromen veel beter aan.
LiPo is veel riskanter dan Li-ion. De cellen en BMS die ik nu heb zouden 20A aan moeten kunnen.
Ik mis ook de krimpkous om de draden naar je batterijhouder. Als daar een draad losschiet dan kan hij de andere contactjes raken en krijg je fik.
Heb ik over na zitten denken. Maar hoe de draden nu zitten en gezien hun stugheid kon ik niets realistisch verzinnen waarbij kortsluiting kon optreden. Ik heb nog bedacht een 20A autozekering toe te voegen, maar denk dat die toevoeging het geheel juist wetsbaarder zou maken.
Sowieso is het beter om de cellen aan elkaar te puntlassen, maarja dat is wel vrij lastig en duur om zo'n apparaat aan te schaffen. De batterijhouder die je nu hebt levert ook nog wat contactweerstand op via die strippen waar de cellen in klemmen. Gepuntlast is lagere weerstand = hogere stroom mogelijk zonder dat het warm wordt.
Nee, dat ben ik niet met je eens. Als ik ze zou puntlassen krijg ik ze er niet meer uit om op te laden. (zie lader op foto). Verder is die contactweerstand waar je naar verwijst (tenzij heftig gecorrodeerd) te verwaarlozen. Je hebt het echt over milliohms of zo.
Ik heb trouwens al een paar puntlassen meegemaakt die net zo goed zijn losgekomen. Het kan zwakker zijn dan een soldeerverbinding.

[Voor 57% gewijzigd door MeMoRy op 28-07-2019 09:40]

U vraagt, wij antwoorden.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Oogje
 • Registratie: Oktober 2003
 • Niet online
Sjummie schreef op zondag 28 juli 2019 @ 13:08:
Ik heb jammer genoeg de Makita-gratis-accu-actie van begin dit jaar gemist, en tuinmachines op accu geloof ik niet zo in.

Nu is er in Belgie ook een actie met gratis accu op diverse machines waar ik gebruik van zou kunnen maken aangezien ik daar familie heb wonen. Echter ik kan geen Belgische webshops vinden met het zelfde prijsniveau als de bekende Nederlandse webshops. Eigenlijk vind ik überhaupt geen fatsoenlijke webshops met uitgebreid assortiment.

Iemand enig idee of deze bestaan?
Is de NL markt echt zoveel anders dan BE markt wat dit betreft?
Klium?

Any errors in spelling, tact, or fact are transmission errors.


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 00:15

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Leuke sidenote: zoonlief is nu 3,5 en als wij zoals vanmiddag naar de bouwmarkt gaan, hangen we samen ruim 15 minuten rond bij het elektrisch en tuingereedschap. Meneer vindt het soms wat spannend (een grote blauwe bosch sloophamer is ook best intimiderend voor zo'n klein mannetje :+) maar wil van alles weten wat het is en wat het doet O+

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


 • barry86
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 22:07
Ik huur praktisch nooit. Alleen om de reden dat je dan minder tijdsdruk hebt.

 • Gebanned
 • Registratie: Augustus 2012
 • Laatst online: 22:06
Hier ooit een simpel Lidl-geval gehaald. Nadeel is wat weinig vermogen (was volgens mijn zwager vervelend in betonnen muren) en een relatief kleine freesdiepte.

Voordeel is dat ik op het gemak verdieping voor verdieping aan kon pakken. En dat je nog gereedschap hebt zodra de plannen wijzigen door of onvoorziene elementen als doorlopende lateien/balken/kolommen of de minstens even onvoorzienbare wispelturigheid van de wederhelft.

(Overigens wordt het tijdverlies al snel gecompenseerd door niet 2x heen en weer te moeten naar de Borent).

Ik heb zo een partijtje "wegwerp"- gereedschap dat na de verbouwing marktplaats op mag en voor het eerste bod mee gaat: breekhamer, snelbouwschroever, sleuven frees, tegelzaag, cement mixer. Hele setje heeft nog geen 300 euro gekost. Allemaal heel handig om te hebben tijdens de verbouwing, maar straks compleet overbodig. En hier was het praktisch/tijdtechnisch niet te doen om alle klussen in een keer te doen met een gehuurd apparaat.

[Voor 28% gewijzigd door Gebanned op 03-08-2019 09:52]


 • Annuk
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 01-02 20:18
KraveN schreef op zaterdag 3 augustus 2019 @ 00:33:
Binnenkort gaat de aannemer hier starten met de bouw van onze nieuwe woning. Vanwege interesse, kosten, voldoening heb ik besloten om de elektra in overleg met een installateur zelf te doen. Denk hierbij voornamelijk aan het leggen/trekken/sleeuven van de kabels en het bij elkaar brengen in de meterkast.

Daarvoor is natuurlijk gereedschap nodig. Aangezien ik het gereedschap hiervoor momenteel niet heb zijn er meerdere opties.

Investeren in gereedschap wat ik vaker gebruik. Denk aan een goede boormachine en bijvoorbeeld een goede zaag. En voor het specifieke gedeelte zoals het slijpen van sleuven het gereedschap huren.

IPV huren gereedschap kopen, alleen zul je dan voor de goedkopere merken moeten gaan. Ik weet alleen niet of goedkoop hierin dan ook duurkoop is. Goedkope frees misschien genoeg voor 100 leidingen en daarna kapot? Net zo duur als een week huren.

Iemand toevallig ooit voor dezelfde keuze gestaan? Momenteel neig ik naar de eerste optie. Maar goed wellicht zie ik iets over het hoofd.
Alles heeft zo z'n voor en nadelen, maar een sleuvenzaag/frees zou ik huren.
Zelf veel shit mee gemaakt met zo'n simpele ferm van goed €100. En ze gaan altijd net kapot na sluitingstijd dus kan je alsnog niet verder.
De bouwzuiger kan je overwegen om zelf te kopen, daar heb je ook in de toekomst nog wel wat aan :)
Je kan nog overwegen een goede haakse slijper te kopen met een goede stofkap en diamant schijf om je sleuven te maken.

En verder natuurlijk wat hierboven al is gezegd, goed voorbereiden en evt 1 of 2 dagen huren, alles zagen/frezen en dan terug, uitbikken kan je wel weer doen in 'je eigen tijd'.

Vake beej te bange! Maar soms beej oek te dapper! ;)
Zonder de agrariër ook geen eten voor de vegetariër!


 • Skidmarks
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 05-02 06:47
KraveN schreef op zaterdag 3 augustus 2019 @ 00:33:
Binnenkort gaat de aannemer hier starten met de bouw van onze nieuwe woning. Vanwege interesse, kosten, voldoening heb ik besloten om de elektra in overleg met een installateur zelf te doen. Denk hierbij voornamelijk aan het leggen/trekken/sleeuven van de kabels en het bij elkaar brengen in de meterkast.

Daarvoor is natuurlijk gereedschap nodig. Aangezien ik het gereedschap hiervoor momenteel niet heb zijn er meerdere opties.

Investeren in gereedschap wat ik vaker gebruik. Denk aan een goede boormachine en bijvoorbeeld een goede zaag. En voor het specifieke gedeelte zoals het slijpen van sleuven het gereedschap huren.

IPV huren gereedschap kopen, alleen zul je dan voor de goedkopere merken moeten gaan. Ik weet alleen niet of goedkoop hierin dan ook duurkoop is. Goedkope frees misschien genoeg voor 100 leidingen en daarna kapot? Net zo duur als een week huren.

Iemand toevallig ooit voor dezelfde keuze gestaan? Momenteel neig ik naar de eerste optie. Maar goed wellicht zie ik iets over het hoofd.
Ik stond voor dezelfde keuze. Het ligt ook aan welk materiaal de meeste muren zijn, bij mij was alles of baksteen of beton.

Ik heb in één dag iets van 60 dozen geboord (kernen laten zitten) en de dag erna alle sleuven gezaagd. Kosten vielen wel mee alleen de slijtage kosten van de sleuvenzaag waren hoog. Waarschijnlijk omdat ik te hard duwde ipv de machine te laten werken. Tip maak de sleuven van boven naar beneden zodat de zwaartekracht meewerkt.

Als je het goed kan plannen vallen de kosten mee en met prof apparatuur kan je ook veel meters maken op 1 dag.

 • Remy!!!!
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 01:21
Ik zie zojuist deze aanbieding voorbij komen bij de Lidl. €60 voor een 500W kolomboormachine.
Nou zou het misschien niet supergoed zijn, maar voor dat geld kan je voor hobbymatig gebruik weinig verkeerds kopen lijkt mij? Of zie ik iets over het hoofd?

 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
-

[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 639074 op 21-09-2019 04:44]


 • akatar
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 23:21
Ik zou ver van beide blijven,
Persoonlijk zou ik bv een van onderstaande kiezen:
https://www.ebay.nl/itm/B...ee6b7f:g:v3oAAOSwKPNc-qLt
of
https://www.ebay.nl/itm/B...1773c7:g:NEAAAOSwbiNdHRmX

 • Oogje
 • Registratie: Oktober 2003
 • Niet online
Remko.me schreef op zondag 4 augustus 2019 @ 13:32:
Ohhh wie o wie wil mij helpen. Ik ben echt heel slecht in gereedschap, heb al veel gehad van mijn opa's erfenis maar ik wil graag een goede accu boormachine aanschaffen. Omdat ik niet heel veel gebruik maak van de boormachine wil ik niet meer dan 100-150 euro betalen.

Wat ik ermee wil doen;

- zo nu en dan een gat boren in een binnenmuur
- hout boren
- schroeven in hout

Wat ik weet dat er niet mee kan;
- in plafond boren
- in een harde buitenmuur (vanuit binnen) boren

Ik heb wel deze gevonden:

https://www.coolblue.nl/product/652141/makita-df457dwe.html

https://www.coolblue.nl/p...ecker-bdchd18bafc-qw.html

Ik ben benieuwd :)
Makita heeft 2 18V platformen, G en LXT...van die laatste zijn er 100+ machines waarbij je dezelfde accu kan gebruiken, dat G platform zou ik lekker links laten liggen als je toch voor een Makita wilt gaan.

Any errors in spelling, tact, or fact are transmission errors.


 • thijsco19
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 20:16

thijsco19

KTM 990 SMT

Bobmeister schreef op zondag 4 augustus 2019 @ 20:08:
[Afbeelding]

Waar is deze bithouder goed voor? Dat gedeelte waar Bosch op staat kan vrijuit bewegen. Om een vaste afstand te kunnen boren/schroeven?
Zit daar geen magneetje op of aan? Ik heb hier een bithouder van wera liggen waarbij er ook een gedeelte heen en weer kan schuiven, hier zit dan een magneetje die de schroeven vasthoud als je de schroef op het bitje plaatst.

The only thing you need; a jar of "Elbow Grease" (TM) ! Apply it liberally and it will make any job a breeze.


 • MeMoRy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 30-01 18:55
Remy!!!! schreef op zondag 4 augustus 2019 @ 00:35:
Ik zie zojuist deze aanbieding voorbij komen bij de Lidl. €60 voor een 500W kolomboormachine.
Nou zou het misschien niet supergoed zijn, maar voor dat geld kan je voor hobbymatig gebruik weinig verkeerds kopen lijkt mij? Of zie ik iets over het hoofd?
Ik heb ooit een tweedehands tafelboor gekocht voor 75 euro maar die is wel wat steviger.
Ik heb erg goede ervaringen met Lidl/Parkside spul. Supergoede prijs/kwaliteit.

Geen garanties though...

Als ik de ruimte had, zou ik hem zelf wel kopen... Ik heb niet twee tafelboormachines nodig... hoogstens een kolomboor met meer koppel en snelheidsinstellingen.... of liever een freesbank :9~

edit: B16 boorkopopname is bijzonder groot!

[Voor 4% gewijzigd door MeMoRy op 04-08-2019 21:37]

U vraagt, wij antwoorden.


 • aergrimm
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 10-09-2022
Remko.me schreef op zondag 4 augustus 2019 @ 13:32:
Ohhh wie o wie wil mij helpen. Ik ben echt heel slecht in gereedschap, heb al veel gehad van mijn opa's erfenis maar ik wil graag een goede accu boormachine aanschaffen. Omdat ik niet heel veel gebruik maak van de boormachine wil ik niet meer dan 100-150 euro betalen.

Wat ik ermee wil doen;

- zo nu en dan een gat boren in een binnenmuur
- hout boren
- schroeven in hout

Wat ik weet dat er niet mee kan;
- in plafond boren
- in een harde buitenmuur (vanuit binnen) boren

Ik heb wel deze gevonden:

https://www.coolblue.nl/product/652141/makita-df457dwe.html

https://www.coolblue.nl/p...ecker-bdchd18bafc-qw.html

Ik ben benieuwd :)
Ik heb deze: https://www.toolstation.nl/metabo-271-1-comboset/p51393 net als veel andere tweakers volgens mij. Bevalt me tot nu toe erg goed! De slagschroevendraaier gebruik ik nagenoeg niet, dus mss zoek ik nog naar een 2e accutol. Maar met de accutol heb ik 10 meter schutting geplaatst, geboord in de hardhouten palen (AVE) met 7,5 mm en dat ging als een zonnetje. Accu gaat ook best lang mee.

Vorige week ook deze gekocht: https://www.toolstation.n...0?searchstr=radio%20metab


Lekker voor bij het klussen, of zoals afgelopen weekend bij de BBQ tijdens het kijken naar het varend corso.
Ik heb radio's gehad die het slechter deden! Genoeg geluid voor een tuin feestje, of tijdens het klussen. En er passen 12-18V accu's op! En op de 12v 2.0Ah deed hij het ongeveer 6 uur (DAB, 75-90% volume).

 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
-

[Voor 115% gewijzigd door Anoniem: 639074 op 21-09-2019 04:44]


 • akatar
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 23:21
Indien het budget met 20 euro omhoog kan zou ik persoonlijk voor deze kiezen:
https://www.mastertools.n...2v-2-0ah-li-ion-in-l-boxx

 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 23:55

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

Remy!!!! schreef op zondag 4 augustus 2019 @ 00:35:
Ik zie zojuist deze aanbieding voorbij komen bij de Lidl. €60 voor een 500W kolomboormachine.
Nou zou het misschien niet supergoed zijn, maar voor dat geld kan je voor hobbymatig gebruik weinig verkeerds kopen lijkt mij? Of zie ik iets over het hoofd?
Ik heb een oude Ferm, ook zo'n goedkoop ding en daar is hobbymatig niks mis mee :)

Die heb ik veel gebruikt om mijn luidsprekers te bouwen

Leuk voorbeeldje voor toen ik nauwkeurig en 100% haaks moest boren.

Ook nog een fototje van het boren van tapgaten in kleine staalstrips voor de bevestiging van de speakers

Dat werkt dus gewoon prima met zo'n ding _/-\o_

My 2 cents.......denk je echt sporadisch een kolomboor te gebruiken dan is zo'n instapper echt prima en een hele leuke aanvulling op je gereedschap.

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
-

[Voor 127% gewijzigd door Anoniem: 639074 op 21-09-2019 04:45]


 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 23:55

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

MeMoRy schreef op dinsdag 6 augustus 2019 @ 11:20:
[...]


Niet veel te vinden... Daar beginnen de prijzen ook bij 60 euro!!! zonder garanties...

edit: ohja, vergeten dat veel mensen het verschil niet weten tussen een kolomboor en een tafelboor...
meer resultaten

Nog steeds vragen mensen de hoofdprijs... die 60 euro lijkt me echt een koopje...
tsja....het was maar een suggestie hoor.

Er hoeft er maar net 1 te koop te staan bij hem in de buurt, ik weet niet waar hij woont. En dit is ook een momentopname, er wordt regelmatig spul te koop aangeboden, gewoon rustig blijven kijken of zo'n zoekopdracht aanzetten in de marktplaats-app.

Ik heb mijn boor destijds geruild voor een oude analoge spiegelreflexcamera. Ook geen drol meer waard maar een kennis wou hem graag hebben voor zijn fotografie en ik kon zijn boor goed gebruiken, is geen enkele euro van portemonnee bij gewisseld.

En op marktplaats is een vraagprijs ook nog geen verkoopprijs natuurlijk. :P

[Voor 10% gewijzigd door Fraggert op 06-08-2019 12:08]

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison


 • Anoniem: 639074
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
-

[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 639074 op 21-09-2019 04:45]


 • Fraggert
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 23:55

Fraggert

Whiskey Tango Foxtrot

Lankman schreef op dinsdag 6 augustus 2019 @ 12:05:
Advies gevraagd. Ik heb me tijdens de Amazon dagen weer eens niet in kunnen houden, en per ongeluk 2 haakse spijkers gekocht. De Bosch 7-125 én de 13-125. Nu heb ik er nooit 1 gehad. Bij straten een tegelslijper gehuurd, en verder eigenlijk alleen wel eens gemist toen ik een stuk ijzer moest zagen.

Ik wil er 1 terugsturen, welke zouden jullie houden voor algemeen gebruik?
ik denk de 7-125, die heb ik zelf ook en vind de 700 watt ruim voldoende voor het werk dat jij schets.

Ik zou later eerder een 230mm-slijper erbij halen, dan kun je ook wat meer zoals klinkers, tegels stoepbandjes zonder te hoeven omkeren maar ook makkelijker grotere oppervlaktes slijpen/schuren.

Nu heb je 2 slijpers met een kleine slijpschijf.

“I have not failed. I’ve just found many ways that won’t work” - Thomas Edison

Pagina: 1 2 3 ... 63

Dit topic is gesloten.

Let op:
We weten nu wel dat de gratis accu's wat langer op zich laten wachten. Hier klagen helpt niet, dus houdt het topic a.u.b. verschoond van geklaag daarover.

Aanbiedingen: (Elektrisch) gereedschap aanbiedingen- & kortingscodetopic

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee