Digital Multiplexed: lichtsturing via DMX

Pagina: 1 2 Laatste
Acties:

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
Eén van de gespecialiseerde protocollen die ik vorig jaar besprak in mijn artikel over Doe-het-zelf domotica is Dmx. Dit protocol is eenzijdig gericht op lichtsturing en is met name geschikt voor dynamische lichteffecten en het aansturen van rgb-leds.


Wat is dmx?

Dmx is een eenvoudig serieel communicatieprotocol dat in de licht- en evenemententechniek wordt gebruikt. De standaard is gebaseerd op rs-485 en vindt zijn oorsprong in de jaren tachtig, toen lichttechnici een oplossing zochten voor de wildgroei aan analoge en digitale protocollen die werden gebruikt om het toenemende aantal dimmers bij evenementen en producties aan te sturen. De bestaande analoge stuursignalen, zoals 0-10V, konden ook niet goed uit de voeten met de toen gloednieuwe bewegende lichten. Elk filter en elke as waarover een moving head kon bewegen had immers zijn eigen analoge stuursignaal nodig wat zorgde voor een toenemende complexiteit in de aansturing en bekabeling. Met behulp van een digitaal protocol was het moeiteloos mogelijk honderden waardes in een enkel signaal te multiplexen en over een gedeeld medium te transporteren. Zo werd dmx geboren: de afkorting staat voor Digital MultipleXed.

Afbeeldingslocatie: http://ic.tweakimg.net/ext/i/2000581595.jpeg
Dmx-verlichting in een club

Een dmx-controller verzendt met een bepaalde frequentie maximaal 512 kanaalwaarden met een resolutie van 8-bit over een dmx-lijn. De verversingssnelheid waarmee de kanaalwaarden worden uitgezonden is maximaal 44Hz bij een vol frame, maar kan hoger zijn als er minder dan het maximumaantal kanaalwaarden verstuurd moeten worden. De refreshrate was voldoende voor vloeiende fades van gloeilampen. In moderne led-verlichting passen hoogwaardige led-drivers interpolatie toe om vloeiende fades met een analoog gevoel te produceren. Om installaties mogelijk te maken waarin meer dan 512 kanalen nodig zijn, kan een controller verscheidene dmx-universums aansturen. Elk universum is gekoppeld aan een eigen bus.

Dmx wordt vooral toegepast voor lichtsturing, waarbij de waarde van een kanaal bijvoorbeeld de intensiteit van een kleur vertegenwoordigt. Ook ingewikkeldere apparaten, zoals moving heads, kunnen via dmx aangestuurd worden. Dergelijke apparaten gebruiken naast kanalen voor de intensiteit van de primaire kleuren bijvoorbeeld kanalen voor de x- en y-positie van de beweegbare kop en een kanaal voor de vorm van het filter voor de lamp. Bij toepassingen waarvoor een resolutie van 256 waarden onvoldoende verfijnd is, worden een grof en fijn kanaal gecombineerd om tot een 16-bit-resolutie te komen.

Elektrisch kunnen er op één dmx-lijn in theorie 32 apparaten aangesloten worden. Volgens de standaard gebruikt de bus een vijfaderige kabel met xlr-connectoren, maar in de praktijk worden er vaak drie-aderige kabels toegepast die ook worden gebruikt voor geluidstechniek. De robuuste robuuste xlr-connectoren zijn goed bestand zijn tegen het herhaaldelijk op- en afbouwen van apparatuur. Als compact alternatief worden er ook wel utp-kabels met RJ45-connectoren ingezet. De maximale kabellengte is zo'n vierhonderd meter. De dmx-standaard voorziet niet in communicatie over ip-netwerken. Artistic Licence Engineering ontwikkelde een vrij te gebruiken implementatie van dmx over ip genaamd Art-Net. Inmiddels is Art-Net uitgegroeid tot pseudostandaard.

Hoewel de nieuwste revisie van de dmx-standaard mogelijkheden kreeg voor bidirectionele communicatie en foutcorrectie, worden deze mogelijkheden in de praktijk niet benut. Het protocol is daardoor niet betrouwbaar genoeg voor kritische toepassingen. Als een ontvanger zich vertelt, zal hij de waarde van een ander kanaal aannemen. Omdat de kanaalwaarden voortdurend ververst worden, werkt het protocol voor lichtsturing prima als de bus eenmaal storingsvrij is aangesloten.


Waar kan ik dmx voor gebruiken?

In domoticatoepassingen is dmx vooral interessant voor het aansturen van dimmers en led-drivers voor rgb-verlichting. Zelfbouwers kunnen er vergelijkbare effecten mee bereiken als met een Philips Hue zonder beperkt te worden tot het assortiment van een bepaalde fabrikant. Zelfbouw kan ook goedkoper zijn. Een losse rgb-powerled en een heatsink om de led te koelen kosten maar een paar euro en kunnen met wat huisvlijt in een armatuur verwerkt worden. Voor de koppeling met een domoticaserver zijn er usb- en ethernet-interfaces (op basis van Art-Net) verkrijgbaar. Ook zijn er interfaces voor EnOcean, knx en Wago-plc's.

Er is een groot aanbod van redelijke betaalbare dmx-apparatuur voor de hobby- en semiprofessionele dj. Deze categorie producten is bedoeld voor gebruik in uitgaansgelegenheden en op podia, en heeft als nadeel dat de form-factor doorgaans nogal lomp is. Er zijn ook compacte led-drivers verkrijgbaar die zijn gemaakt voor toepassing in de lichtarchitectuur, bijvoorbeeld om een gevel of entree spectaculair uit te lichten. Deze drivers lenen zich beter voor gebruik in huis. Door via dmx gestuurde led-drivers te gebruiken om led-verlichting te dimmen, bespaar je je de ellende die velen zich op de hals halen met het dimmen van leds via generieke dimmers en led-drivers. Normale led-drivers kunnen niet altijd overweg met een dimmer, wat resulteert in ongewenste effecten zoals knipperende leds.

Afbeeldingslocatie: http://ic.tweakimg.net/ext/i/2000594122.jpeg
Dmx-gestuurde inbouw led-verlichting in mijn boerderij


Wat heb ik nodig om aan de slag te gaan?

Om aan de slag te gaan met dmx heb je een usb- of ethernet-interface nodig. Ethernet is wat flexibeler en biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om lampen op een smartphone via dmx-apps zoals Luminair te bedienen. Fabrikanten van dmx-interfaces zijn onder andere DMX4All en Enttec. Wil je dmx inzetten in een professionele installatie dan is de Enttec DIN-ODE een betrouwbare en compacte Art-Net-interface die je op een din-rail kunt monteren en flexibel gevoed kan worden met een spanning van 9-24VDC. De prijs is zo'n 200 euro:

Enttec DIN-ODE

Voor de zelfbouwers biedt Ulrich Radig een bouwpakket:

Ullrich Radig Art-Net-interface bouwpakket

Op Ali Express zijn betaalbare Art-Net-interfaces te vinden zoals de onderstaande Wifi dmx converter van 60 dollar:

Wifi Art-Net-interface

Voor de koppeling met een knx-systeem heeft BAB Technology de DuoDMX Gateway. Deze unit heeft twee onafhankelijke dmx-outputs. Een nadeel van deze unit is dat hij altijd alle 512 kanalen opneemt in een scene. Als je voor elke ruimte waarin je verlichting via dmx wil aansturen een scene wil maken zul je voor elke twee ruimtes een DuoDMX Gateway moeten aanschaffen. De DuoDMX is ook verkrijgbaar in een variant voor EnOcean.

BAB Technology DuoDMX Gateway

Het aansturen van dmx vanuit een Wago I/O System 750-plc is mogelijk met behulp van Wago 750-652 rs-232 / rs-485 seriële interface en Wago's dmx library. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een Art-net library om een Art-Net-interface via een ip-netwerk aan te sturen.

Wago 70-652 seriële interface

Professionele dmx-dimmers voor gloeilampen en halogeenverlichting kunnen erg prijzig zijn. Een betaalbare en compacte dimmer waar ik goede ervaring mee heb is de onderstaande driekanaals dimmer die je op Ali Express vind voor minder dan 40 euro per stuk:

Afbeeldingslocatie: http://ic.tweakimg.net/ext/i/2000593157.jpeg

Voor het aansturen van led-verlichting maakt de Nederlandse fabrikant EldoLed mooie oplossingen zoals de LinearDrive-serie voor constant voltage aansturing van led-strips en de PowerDrive-serie voor constant current aansturing van powerleds. De drivers zijn compact en ondersteunen een logaritmische curve en doen aan interpolatie zodat ook zeer lange fades bij 8-bit resolutie per kleurkanaal vloeiend worden weergegeven.

Afbeeldingslocatie: http://ic.tweakimg.net/ext/i/2000594121.jpeg

Het is verstanig om gebruik te maken van een dmx-splitter als je de voeding van led-drivers en dimmers wil kunnen uitschakelen als er geen licht nodig is. Dit bespaart energie maar kan er afhankelijk van de manier waarop de driver omgaat met het signaal voor zorgen dat de output van andere drivers flikkert als een driver wordt ingeschakeld en daarmee de bus stoort. Ook geven sommige drivers helemaal geen dmx-signaal door als ze uitstaan. Een splitter zorgt ervoor dat elke (groep) van drivers een eigen signaal krijgt. Een alternatief voor een splitter is een ArtNet-interface met meerdere dmx-outputs. Dit is echter wel een prijzige oplossing.


Welke smarthomecontrollers ondersteunen dmx?

Dmx wordt ondersteund door de volgende controllers en softwarepakketten:

Software
  • Domotiga (DMX4All?)
  • OpenHab (Art-Net, Ola en dmx485-library)
  • IP-Symcon (Art-Net en DMX4All)
  • ETS (programmeer-/configuratietool voor knx-systemen, mbv van BAB DuoDMX Gateway)
Controllers

Dmx vs Dali

Dmx is samen met Dali het populairste protocol voor lichtsturing in gebouwen. Dali staat voor Digital Addressable Lighting Interface. De standaard is jonger dan dmx en werd in 2001 gevormd. De standaarden hebben verschillende mogelijkheden en toepassingen. Hieronder een samenvatting van de verschillen:
  • Dmx-apparaten worden altijd in daisy chain aangesloten terwijl Dali een flexibele topologie ondersteunt met de mogelijkheid om de bus te splitsen in aftakkingen. Zo kan de bus bijvoorbeeld in stervorm of serieel (zoals dmx) aangelegd worden.
  • Dmx en Dali hebben beide een maximale kabellengte van circa 300 meter.
  • Dmx gebruikt drie- of vijf-aderige afgeschermde kabel met een vaste polariteit. Dali kan aangesloten worden met gewone twee-aderige kabel met een dikte van bij voorkeur 1,5mm2 en de polariteit van de aders maakt niet uit. Dit maakt de bekabeling eenvoudiger.
  • Bij Dali worden het signaal en voeding over hetzelfde aderpaar getransporteerd. De voeding wordt door een externe busvoeding geleverd. Bij dmx verzorgend de apparaten zelf de spanning op de bus en moeten dus voorzien zijn van een eigen voeding.
  • Dali-adressering ondersteunt 16 groepen met elk 64 adressen en per apparaat kunnen er 16 scènes opgeslagen worden. Elk apparaat heeft een uniek adres. Dmx ondersteunt 32 apparaten en 512 kanalen per output. Via Art-Net kunnen er afhankelijk van de protocolversie 40 tot 32.768 universes van 512 kanalen aangestuurd worden. Verschillende dmx-apparaten mogen naar hetzelfde kanaal luisteren.
  • Dali heeft een bitrate van 1.200bps versus 250.000bps voor dmx.
  • Dmx verstuurd continu met een vaste framerate van zo'n 44fps de 8-bit waardes van maximaal 512 kanalen. In een Dali-systeem wordt een commando eenmalig verstuurd. Naast commando's om een lamp direct naar een bepaalde lichtsterkte te sturen zijn er onder andere commando's om het dimniveau met één stap te verlagen of te verhogen met of zonder toepassing van de ingestelde fade-tijd. Dali biedt de mogelijkheid om commando's te broadcasten naar alle devices of individueel te adresseren aan de 64 devices in een groep.
  • Dali is bi-directioneel en heeft commando's waarmee de status van een lamp uitgelezen kan worden en bepaalde settings ingesteld kunnen worden. Zo kan bijvoorbeeld de fade-tijd uitgelezen of ingesteld worden en kan het device type van een lamp opgevraagd worden. Dmx is in de praktijk uni-directioneel en luistert dus alleen maar naar kanaalwaardes. Er is wel bi-directionele communicatie aan de laatste versie van het protocol toegevoegd zodat apparaten met behulp van RDM (Remote Device Management) geconfigureerd kunnen worden.
  • Dali kan slechts één commando per pakket versturen. Om alle 64 devices in een groep met verschillende waardes te verversen moeten er 64 commando's verstuurd worden. Dit kan tot een seconde innemen wat Dali ongeschikt maakt voor snelle dynamische lichteffecten. De bitrate van dmx biedt de mogelijkheid om alle 512 kanalen met een framerate van 44fps te verversen. Een hogere framerate is mogelijk als er minder kanaalwaarden verstuurd moeten worden.
Meer informatie is te vinden in de Dali Guide van Artistic Licence.

Kortom: Dali leent zich goed voor het aansturen van monochroom licht in gebouwen waarbij de verlichting in- of uitgeschakeld wordt of af en toe het dimniveau wordt gewijzigd. Dali is in dat geval een lichtvoetiger protocol met minder overhead dan dmx. Dmx is bij uitstek geschikt voor het mengen van rgbw-verlichting en het creeëren van dynamische lichteffecten. Dmx leengt zich bijvoorbeeld goed voor doe-het-zelf Ambilight terwijl Dali voor die toepassing ongeschikt is.

[ Voor 199% gewijzigd door Femme op 17-02-2016 13:33 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Femme schreef op donderdag 11 februari 2016 @ 13:45:

Er zijn een aantal reden waarom mensen voor knx kiezen:
En ook één reden waarom je er wellicht wel nog wel een keer over na wil denken of KNX wel zo handig is: lichtsturing met DMX/DALI etc :)

Ik wil het huis verder gaan voorzien van LED's (eigen lampen etc), en wil gebruik maken van strips met twee kleuren wit licht voor hoofdverlichting, en accent RGB(W) verlichting.
Voor hoofdverlichting is dimmen en kleur belangrijk:
  • Bij een lagere dimstand, moet er meer warm licht worden gemengd worden voor een natuurlijk verloop. We zijn gewend dat licht warmer wordt naarmate het minder intens wordt. Gloeilamp, halogeen, maar zelfs de zon doen dat. LED niet :)
  • PWM dimmen voor hoofdverlichting schijnt nogal een hoofdpijndossier te zijn (letterlijk), doordat bij lage dimwaarden de frequentie bijna zichtbaar wordt. Vergelijkbaar met de frequentie van een TL zien bij vermoeidheid. Ik wil daarom het liefst constant current dimmen.
Wil je echter een beetje fatsoenlijk CC dimmen, dan kom je uit bij drivers van eldoLED (goh, waar kennen we die van Femme?), en de enige interface is DMX, DALI, of 0-10V. Maar die laatste is volgens mij maar 1 ingang voor 4 kanalen. Dat is dus nutteloos :)
DMX interfaces liggen er echter ook niet voor het oprapen. BAB-Tec leveren een oplossing, maar deze moet via hun eigen software geprogrammeerd worden. Ik kan geen DMX (of DALI) interfaces vinden die via ETS geprogrammeerd kunnen worden? In dat geval zal je dus alle groepadressen die met je lichtsturing te maken hebben, óók synchroon moeten houden in de applicatie van BAB-Tec, om vervolgens zo de DMX sturing te kunnen koppelen.

Ik heb ook gedacht om de IP-DMX koppeling te bekijken zoals Femme die gebruikt, maar in dat geval heb ik ook weer een verbindend element nodig wat de KNX berichten omzet in DMX over IP. Dat kan natuurlijk mijn centrale .NET applicatie worden, maar dat wordt wel een hele belangrijke applicatie in dat geval. Sowieso, ik wil betrouwbaar de voeding kunnen uitschakelen als de lampen achter een specifieke driver allemaal uit staan. Aangezien ik ook veel ga werken met witte leds, op 4 kanaals drivers, is dat nog niet zo triviaal. Een aantal oplossingen waar ik aan denk:
  • Logic gates maken die 0/1 schakelen op basis van de maximaal 4 groepadressen. Er zijn echter weinig KNX componenten die uitgebreide 4-voudige logic gates hebben.
  • .NET app uitbreiden met logic-gate config om na uitschakelen alle 4 de lichtkringen, ook de voeding een 'uit' te geven. Stopt echter het programma, dan is deze functionaliteit dus ook om zeep.
  • Stroom meten met KNX: zakt verbruik voor de voeding onder een bepaald niveau, dan staan alle drivers uit en kan de voeding ook uit? (Het is makkelijk om bij ieder 'aan' commando ook de voeding aan te laten gaan)
  • PLC achtige oplossing toevoegen (LogicMachine) om logic gates te bouwen. Zelfde verhaal alleen...gaat het component kapot, dan is de functionaliteit ook weg.
En vraag me sowieso af: is DMX wel betrouwbaar? Ik weet dat het nauw verwant is aan MIDI voor muziekinstrumenten, maar die willen juist nog wel eens in bepaalde situaties wat noten overslaan. Er zit geen bevestiging/terugmelding in toch?

Maar goed, zonder er een dmx/led feestje van te willen maken, ben ik toch wel benieuwd hoe anderen hier tegen aan kijken. We gaan ergens allemaal met led te maken krijgen in de toekomst, maar de producten en kennis zijn maar lastig te vinden zo op het eerste gezicht :+

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • teaser
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 22-04 12:50
Ik heb voorlopig nog maar op 1 plaats sfeerverlichting met LED strips voorzien, maar dat is momenteel geen prioriteit in mijn plannen.
Ik voorzie veel LED spots als hoofdverlichting. Ik heb ervoor gekozen om voor dimbare 230V retrofit spots te gaan en universele dimmers te gebruiken om alle dimmer- en -aansturingscomplexiteit uit de weg te gaan. Ik vermoed (hoop) dat dimbare spots van grote merken zoals Philips en Osram wel matuur genoeg zijn anno 2016 en dak flikkering en andere problemen (bijna) verleden tijd zijn. Bovendien bestaan er al jaren dimbare spots die hun kleurtemperatuur ook aanpassen aan het dimniveau zodat je bij 100% dimniveau 2700K hebt, wat gradueel zakt naar 2200K naarmate je meer dimt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Klopt, maar de kleurweergave van de meeste kant en klare LED producten is niet om over naar huis te schrijven. Vandaar dat het meeste hier van Yuji is, die qua kleurweergave acceptabel zijn.

Voor RGB verlichting maakt dat niet zo uit, je bent dan juist kleur aan het aanbrengen en dat is waar een LED goed in is: een beperkt aantal frequenties uitzenden.

Wil je echter goed gebalanceerde witte verlichting, dan wordt het een heel ander verhaal. Kleurtemperatuur is gemakkelijk op te lossen door een gecombineerde strip of twee strips van verschillende kleurtemp te plaatsen en is eigenlijk veel minder belangrijk dan kleurweergave.

Daarnaast is dimmen van LED nog niet zo makkelijk:
  • Als je 230V retrofit dimbare LED's gebruikt, heb je eigenlijk in iedere lamp een goedkope LED driver zitten die de 230V transformeert naar bruikbare spanning en vervolgens gelijkricht.
  • Daarnaast wordt er ook een goedkoop dim-circuit ingebouwd wat vaak flikkering (lage PWM frequentie), zoemen/fluiten tot gevolg heeft.
  • Andere (vaak duurdere) LED vervangers hebben wel een voltage-coupler erin zitten waarmee je via de 230V spanning de LED spanning kan sturen. Je dimmer moet dan logaritmisch de spanning kunnen sturen omdat de resulterende stroom logaritmisch oploopt als functie van de spanning. Echter: omdat de resulterende forward current óók afhankelijk is van de temperatuur van de LED, gaan ze na verloop van tijd toch flikkeren als ze iets warmer worden. Je zou anders een temp sensor moeten plaatsen bij de LED, om daar in je dimmer rekening mee te houden.
  • Ik heb goede 230V dimmers die fase aan/af snijding plus nog wat specifieke golfvormen, en met een hele lage minimale ballast werken. En heb om bovenstaande issues te voorkomen heel wat instellingen uit kunnen proberen op veel verschillende modellen. Helpt weinig.
  • De goedkope elektronica (het moet ook allemaal gemaakt kunnen worden voor een paar euro in een lamp van een paar tientjes) geeft nogal eens de geest. Zo zijn er hier al flink wat LED vervangers overleden omdat de ingebouwde driver de geest gaf. |:( Daar ga je dan met je lange levensduur :)
Nee, ik ben aan het kijken naar goede centrale drivers voor leds. Daar heb ik meer vertrouwen in dan die Chinese driver rommel die in de meeste led vervangers zit. (Tegelijkertijd bestel ik wel Chinese led strip :+ )

Ik zou je aanraden om voordat je een dergelijke beslissing neemt, eens wat spots/LED vervangers te bestellen, en ze op te hangen als hoofdverlichting. Ik heb er al heel veel versleten, en ben niet onder de indruk. Zelfs zo teleurgesteld eigenlijk, dat ik voor bepaalde belangrijk plekken nog halogeenspots heb ingebouwd, en halogeen lampjes heb ingeslagen nu ze nog vrij verkrijgbaar zijn en goedkoop :) Het verbod stond namelijk per 1 September dit jaar in de planning. Overigens is dat verbod uitgesteld naar 1 Januari 2018 inmiddels (een wijs besluit), maar ik zie het niet nóg eens uitgesteld worden :)

EU komt normaliter niet op dergelijke bepalingen terug, maar ik denk dat ze er van geschrokken zijn dat ze in dit geval de markt niet kunnen dwingen om versneld met goede lichtbronnen te komen.

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • carlw
  • Registratie: Februari 2016
  • Laatst online: 07-03 14:42
Ik ben momenteel serieus aan het twijfelen waar allemaal 12V\24V te voorzien voor LED verlichting.

@tss68nl: Jij steekt al je 24V drivers in je centrale kast? Heb je geen issues dat je veel te veel verlies hebt? Of staat je kast zo centraal dat je max 5-7m moet overbruggen?
Ik zou 10-15m soms moeten overbruggen, wat me geen goed idee lijkt op 24V LEDs.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
carlw schreef op vrijdag 12 februari 2016 @ 13:50:
Ik ben momenteel serieus aan het twijfelen waar allemaal 12V\24V te voorzien voor LED verlichting.

@tss68nl: Jij steekt al je 24V drivers in je centrale kast? Heb je geen issues dat je veel te veel verlies hebt? Of staat je kast zo centraal dat je max 5-7m moet overbruggen?
Ik zou 10-15m soms moeten overbruggen, wat me geen goed idee lijkt op 24V LEDs.
Mijn kast staat zo centraal, dat ik maximaal 15 m de ene kant op, en 20m de andere kant op moet overbruggen :) (we hebben geen trappen)

Het ligt er maar aan welke aderdoorsnede je pakt voor je led's. 24V is sowieso aan te raden, omdat 12V niet alleen zorgt voor twee keer zoveel stroom voor dezelfde lichtopbrengst, maar ook een lagere toelaatbare weerstand over de draden. Zit je voor 24V al ruim in je jasje met 1.5mm2, moet je voor 12V al snel 4mm2 gebruiken om nog wat spanning over te houden.

Veel drivers laten overigens ook hogere spanning dan exact 24V toe. Je kan natuurlijk ook de spanning van de voeding wat hoger instellen, rekening houdend met verlies over je kortste lijnen. Aparte voedingen per driver van 4 kanalen is in een dergelijk geval handig. Je bundelt de LED verlichting met een LAT-relatie gewoon op dezelfde driver. Spanning naar 26V-27V (driver neemt doorgaans 1V) en klaar.

Voorbeeldje:
We pakken een LED verbruiker op 25 meter afstand. Uit gaande van een goede driver die 1.4A per kanaal kan versturen komt dat met 24V uit op een kleine 35 Watt LED. Afhankelijk van je type led, maar dat zou zeker rond de 3000 lumen aan licht moeten geven. Flink wat licht dus.
  • Qua warmteopbouw door weerstand in de draad mag je dat aansluiten met 0.5mm2 draad. Super dun, en kan je af met de meeste SVV kabel.
  • Qua spanningsval is de weerstand wel wat hoog, maar komt met iets dikkere draad van 0.75mm2 uit op een acceptabele 1.6V. Ook dat kan nog met veel SVV kabel.
  • Wil je hetzelfde vermogen met 12V, dan kan je qua warmteontwikkeling toe met 0.75mm2 in plaats van 0.5mm2, maar moet je voor een acceptabele spanningsval van 1V (op 12) al wijken naar 2.5mm2. Byebye SVV kabel.
Ik heb veel 12 aderig 0.8mm2, waarmee over redelijke afstand dus 6 led groepen onafhankelijk kunnen worden aangesloten. Heb ik meer vermogen nodig op één groep led's kan je altijd nog solide 1.5mm2 leggen.

Ik zal eens kijken of ik een datasetje kan maken voor een heldere grafiek van draaddiktes en spanningsverlies :) Voor nu is http://www.ledtuning.nl/nl/draadcalculator wel leuk speelgoed.

[ Voor 3% gewijzigd door tss68nl op 12-02-2016 14:35 ]

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • teaser
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 22-04 12:50
tss68nl schreef op vrijdag 12 februari 2016 @ 12:56:
Ik zou je aanraden om voordat je een dergelijke beslissing neemt, eens wat spots/LED vervangers te bestellen, en ze op te hangen als hoofdverlichting. Ik heb er al heel veel versleten, en ben niet onder de indruk.
Ik heb al jaren (weliswaar niet-dimbare) LED spots als hoofdverlichting in een aantal ruimtes. Niets op aan te merken. De LEDs zijn van CREE.

Ach ik steek wel overal 2,5mm² in mijn plafonds, dan kan ik nog alle kanten uit :)

[ Voor 8% gewijzigd door teaser op 12-02-2016 16:07 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • carlw
  • Registratie: Februari 2016
  • Laatst online: 07-03 14:42
teaser schreef op vrijdag 12 februari 2016 @ 16:06:
[...]

Ach ik steek wel overal 2,5mm² in mijn plafonds, dan kan ik nog alle kanten uit :)
Ik denk dat ik dat ook ga doen, dan hou ik al mijn opties open.

@tss68nl: Welke KNX led drivers gebruik je in je kast?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
tss68nl schreef op vrijdag 12 februari 2016 @ 02:39:
[...]

En ook één reden waarom je er wellicht wel nog wel een keer over na wil denken of KNX wel zo handig is: lichtsturing met DMX/DALI etc :)

Ik wil het huis verder gaan voorzien van LED's (eigen lampen etc), en wil gebruik maken van strips met twee kleuren wit licht voor hoofdverlichting, en accent RGB(W) verlichting.
Neem dan wel High CRI led-strips. De kleurweergave van reguliere witte led-strips is beroerd. Zoek op 2835 strips met een CRI > 93.
Wil je echter een beetje fatsoenlijk CC dimmen, dan kom je uit bij drivers van eldoLED (goh, waar kennen we die van Femme?), en de enige interface is DMX, DALI, of 0-10V. Maar die laatste is volgens mij maar 1 ingang voor 4 kanalen. Dat is dus nutteloos :)
De led-drivers van EldoLed werken inderdaad prima. Blijf wel weg van de EcoDrive DC-serie, ze zijn een stuk goedkoper dan de PowerDrive DC-drivers maar ondersteunen geen logaritmische dimming curve en interpolatie. Dat laatste is echt essentieel, helemaal als je niet op 16-bit kleurdiepte (door een coarse en fine channel per kleur te gebruiken) kunt aansturen. De interpolatie van de EldoLed-drivers is super goed, ook lange fades van bijvoorbeeld een halve minuut worden super vloeiend geproduceerd.
Ik heb ook gedacht om de IP-DMX koppeling te bekijken zoals Femme die gebruikt, maar in dat geval heb ik ook weer een verbindend element nodig wat de KNX berichten omzet in DMX over IP. Dat kan natuurlijk mijn centrale .NET applicatie worden, maar dat wordt wel een hele belangrijke applicatie in dat geval. Sowieso, ik wil betrouwbaar de voeding kunnen uitschakelen als de lampen achter een specifieke driver allemaal uit staan. Aangezien ik ook veel ga werken met witte leds, op 4 kanaals drivers, is dat nog niet zo triviaal. Een aantal oplossingen waar ik aan denk:
Wat ik heb gedaan is een eigen lighting controller geschreven waarvoor ik per ruimte scenes kan definiëren. Een scene bestaat uit koppelingen naar luminaires (dmx- of bijv. z-wave-instanties) en koppelingen naar switches die ingeschakeld moeten zijn om de luminaires te laten functioneren. Die switches zijn relais die voedingen schakelen en daarachter hangen de led-drivers die in een ruimte worden gebruikt. Op die manier weet de lighting controller welke relais er geschakeld moeten worden om het licht in een zone aan te zetten. Per luminaire kan ik waarden voor drie states (full, energy saving en orientation) definiëren. Ik heb hier voor gekozen omdat rgb leds bij het dimmen verkleuren en dan wordt het er vaak niet mooier op (een combinatie van rode en groene leds levert een groener licht op naarmate de leds gedimd worden). Je zou dit ook kunnen oplossen door een curve te bedenken die hiervoor compenseert door meer groen sterker te dimmen dan rood. Mijn idee is om een paar goed werkende scenes vast te leggen en daarna niet meer aan het licht te klooien. Ik vind rgb-verlichting mooi maar heb niet de behoefte om de hele tijd aan kleurenwielen te draaien.

Het veranderen van de lichtkleur op lage lichtsterktes is een nadeel van dimmen met een constant current of constant voltage driver vergeleken met PWM. Tevens is de efficiency lager dan dimmen via PWM. Hier staat tegenover dat je geen last hebt van flikkering. Ik heb hier nog nooit een led zien flikkeren bij het dimmen. Het Ervaring met led-verlichting-topic staat vol met ellende van mensen die led-lampen met een ingebouwde driver proberen te dimmen door middel van een normale dimmer die de fase aan- of afsnijdt. Mijn ervaring met ed-lampen is dat het altijd de driver is die vroegtijdig kapot gaat. Daarom gebruik ik liever beter kwaliteit drivers die hun warmte goed kwijt kunnen.

Als je led-voedingen waar dmx-gestuurde drivers achter hangt gaat uitschakelen zul je de drivers per voeding achter een eigen uitgang van een dmx-splitter willen zetten. Anders krijg je ongewenste effecten zoals een flikkering in het licht als een voeding (en dus de drivers die daar achter hangen) worden ingeschakeld. De EldoLed-drivers met een ingebouwde (configureerbare) terminator laten helemaal geen dmx-signaal door als de driver uit staat. Visual Productions heeft een mooie maar ook prijzige dmx-splitter voor montage op een din-rail. Ik had eerst een goedkope en lomp grote dmx-splitter van 100 euro die na een jaar de geest gaf. Afgezien van dat defect werkt dmx hier zeer betrouwbaar.
En vraag me sowieso af: is DMX wel betrouwbaar? Ik weet dat het nauw verwant is aan MIDI voor muziekinstrumenten, maar die willen juist nog wel eens in bepaalde situaties wat noten overslaan. Er zit geen bevestiging/terugmelding in toch?
Er is inderdaad geen terugkoppeling, dat is echter ook niet nodig. Dmx heeft een framerate van zo'n 40fps en in elk frame worden de waardes van alle adressen herhaalt. Mocht een apparaat zich een keer vertellen of een frame niet kunnen interpreteren dan herstelt die fout zich in een fractie van een seconde. Je apparaten werken dus of goed of ze doen onverwachte dingen door signaalfouten. In een huisomgeving waarin het signaal alleen maar korte afstanden hoeft af te leggen van een dmx-controller naar een splitter en van daaruit naar een paar drivers in de schakelkast zal de kwaliteit van het signaal geen issue zijn (de techniek is bedoeld om te werken in theaters en clubs waar de omstandigheden ruiger zijn).

[ Voor 4% gewijzigd door Femme op 13-02-2016 00:13 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Femme schreef op zaterdag 13 februari 2016 @ 00:05:
Neem dan wel High CRI led-strips. De kleurweergave van reguliere witte led-strips is beroerd. Zoek op 2835 strips met een CRI > 93.
Klopt, ik heb al heel wat leds versleten en ben juist erg kieskeurig wat betreft kleurweergave. Yuji levert CRI 95+ strips, en soms ook CRI 98 strips (voorraad lijkt echter nu op).
De led-drivers van EldoLed werken inderdaad prima. Blijf wel weg van de EcoDrive DC-serie, ze zijn een stuk goedkoper dan de PowerDrive DC-drivers maar ondersteunen geen logaritmische dimming curve en interpolatie. Dat laatste is echt essentieel, helemaal als je niet op 16-bit kleurdiepte (door een coarse en fine channel per kleur te gebruiken) kunt aansturen. De interpolatie van de EldoLed-drivers is super goed, ook lange fades van bijvoorbeeld een halve minuut worden super vloeiend geproduceerd.
Wat mij opviel is dat de EcoDrive doorgaans een ingangsvermogen heeft wat maar één output tegelijk kan voorzien van het maximale vermogen per kanaal. Ik had ze nog wel in overweging voor wat RGB verlichting wat niet zo'n dramatisch hoog vermogen nodig heeft.
Wat betreft de log-curve en interpolatie dacht ik dat ze gelijk waren, thanks voor de tip! :)
Wat ik heb gedaan is een eigen lighting controller geschreven waarvoor ik per ruimte scenes kan definiëren. Een scene bestaat uit koppelingen naar luminaires (dmx- of bijv. z-wave-instanties) en koppelingen naar switches die ingeschakeld moeten zijn om de luminaires te laten functioneren.
Ok, als tweaker mag je daar ook niet bang voor zijn, maar toch :)
Wat mij op valt is dat alle oplossingen uit gaan van vastgestelde lichtwaarden en scenes. Is dat iets wat voorgeschreven wordt door de DMX koppeling? Het lijkt mij toch dat je gewoon een kanaal kan kiezen, en op dat kanaal de waarde door kan geven waar de betreffende strip heen moet dimmen? Als ik dan toch een verlichting controller zou schrijven, dan zou ik het liefst met mijn camera een paar controle-instellingen fotograferen en de kleurtemp bepalen, om vervolgens de gevonden curves te gebruiken om de verlichtingskleur en helderheid aan te passen aan tijd van de dag, en helderheid buiten. Maar dan moet het dus wel mogelijk zijn om de WW en CW strip bijvoorbeeld op 35% en 72% te zetten zonder dat van tevoren een scene ingeprogrammeerd moet zijn?
Het Ervaring met led-verlichting-topic staat vol met ellende van mensen die led-lampen met een ingebouwde driver proberen te dimmen door middel van een normale dimmer die de fase aan- of afsnijdt. Mijn ervaring met led-lampen is dat het altijd de driver is die vroegtijdig kapot gaat. Daarom gebruik ik liever beter kwaliteit drivers die hun warmte goed kwijt kunnen.
Precies dat gevoel bekruipt mij ook. Er zijn hier al zoveel drivers van led lampen (gloeilamp en halogeen vervangers) die de geest hebben gegeven door de goedkope drivers. Zelfs achter een simpele 230V schakeling zonder dimmer. Veel houden het niet langer uit dan half jaar tot een jaar. Toch jammer van zo'n led.

Dus dan maar liever een fatsoenlijke oplossing centraal in de meterkast.

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
tss68nl schreef op zaterdag 13 februari 2016 @ 14:57:

Wat mij opviel is dat de EcoDrive doorgaans een ingangsvermogen heeft wat maar één output tegelijk kan voorzien van het maximale vermogen per kanaal. Ik had ze nog wel in overweging voor wat RGB verlichting wat niet zo'n dramatisch hoog vermogen nodig heeft.
Wat betreft de log-curve en interpolatie dacht ik dat ze gelijk waren, thanks voor de tip! :)
De informatie op de website van EldoLed over de mogelijkheden van de EcoDrive DC-serie is nogal misleidend. De mogelijkheden wat betreft interpolatie lijken hetzelfde als bij de duurdere PowerDrive DC-drivers. De EcoDrive zou HydraDrive hebben ('provides the smoothest colour fades and dimming to zero') en een een dynamic response die getuned kan worden 'to fit any content - from exceptionally smooth fades in architecture to fast-paced video in entertainment'. Ik heb er zelf een stuk of vijf en was nogal teleurgesteld dat ze geen interpolatie en logaritmische dimming curve ondersteunden. Reactie van EldoLed:
This feature of interpolation is not supported by ECOdrive 45D, so it is
also not available in the Toolbox¹s setting menu.
Yes using 16bit resolution can achieve smooth fades.but the DMX controller
has to be 16bits as well. Please also have a look at the dimming curve
that is being used, a LOG curve shows smoother light fades.

Interpolation function is actually designed to meet all kinds of
smoothness requirements, this product is suitable for quick-response
dimming,so smoothness is less if compared with Powerdrives.
De opgegeven stroomsterkte van de uitgangen is het totaal van alle kanalen. Ook dat wordt niet duidelijk uit de specs. Bij de PowerDrive DC-drivers heb je per kanaal de opgegeven maximale stroomsterkte.
Wat mij op valt is dat alle oplossingen uit gaan van vastgestelde lichtwaarden en scenes. Is dat iets wat voorgeschreven wordt door de DMX koppeling? Het lijkt mij toch dat je gewoon een kanaal kan kiezen, en op dat kanaal de waarde door kan geven waar de betreffende strip heen moet dimmen? Als ik dan toch een verlichting controller zou schrijven, dan zou ik het liefst met mijn camera een paar controle-instellingen fotograferen en de kleurtemp bepalen, om vervolgens de gevonden curves te gebruiken om de verlichtingskleur en helderheid aan te passen aan tijd van de dag, en helderheid buiten. Maar dan moet het dus wel mogelijk zijn om de WW en CW strip bijvoorbeeld op 35% en 72% te zetten zonder dat van tevoren een scene ingeprogrammeerd moet zijn?
Ik weet niet hoe de knx-naar-dmx-interface van BAB-Tec werkt. In IP-Symcon kan ik gewoon de waarde van een kanaal instellen of een fade doen naar een bepaalde waarde met een bepaalde tijdsduur. Een eigen curve maken dan dus ook met een beetje programmeerwerk. Vanwege de veel hogere precisie is het wel mooi om zoiets dan in 16-bit resolutie te doen. IP-Symcon ondersteunt helaas geen 16-bit. Ik heb er een eigen fader in php voor geschreven die 40 keer per seconde waarde van het coarse en fine kanaal zet zodat ik mooiere fades heb op de EcoDrives maar dat dimt niet altijd soepel (ik denk omdat de kanalen soms niet helemaal in sync zijn).

Ik gebruik scenes zodat ik met de hand een paar scenes kan samenstellen die goed werken. Rgb-verlichting is mooi maar er zijn maar een beperkt aantal kleurencombinaties die goed uitpakken in de praktijk. Het dimmen had ik ook automatisch kunnen oplossen met een curve die compenseert voor het shiften van de kleuren, misschien ga ik dat nog eens doen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Femme schreef op zaterdag 13 februari 2016 @ 23:51:
De opgegeven stroomsterkte van de uitgangen is het totaal van alle kanalen. Ook dat wordt niet duidelijk uit de specs. Bij de PowerDrive DC-drivers heb je per kanaal de opgegeven maximale stroomsterkte.
Ja precies, ik zat wat specs door te kijken en dacht: dat kan helemaal niet :) Wat betreft de Hydra engine maakte ik echter wél op dat de EcoDrive precies hetzelfde kon, alleen dus veel minder vermogen per kanaal. Zonder log curve wordt het vloeiend dimmen van leds inderdaad best een uitdaging, omdat je op een gegeven moment de precisie mist en de stappen dus te groot worden.
Ik heb er een eigen fader in php voor geschreven die 40 keer per seconde waarde van het coarse en fine kanaal zet zodat ik mooiere fades heb op de EcoDrives maar dat dimt niet altijd soepel (ik denk omdat de kanalen soms niet helemaal in sync zijn).
Ik denk omdat je bij dergelijke frequenties wel eens wat issues kan hebben dat de stuurinformatie niet helemaal goed door komt? Midi instrumenten doen het ook niet lekker met 40 noten per seconde op een aantal kanalen.
Maar goed, ik denk dat de ideale situatie altijd nog blijft om eenmalig een doel-helderheid op te geven plus een fade-tijd, en dat de driver een nette fade uitvoert. Kleurbalans voor RGB zou je dan alsnog kunnen finetunen door de doelbalans van helderheid per kanaal anders in te stellen. Ik denk dat als het start en eindpunt goed zijn gebalanceerd op kleur, dat de logaritmische fade ertussen dan ook gebalanceerd moet zijn?

Jij hebt een hele compacte hardware Ethernet->DMX bridge in gebruik toch? Dat zou ook nog een optie zijn om die rechtstreeks vanuit mijn .NET applicatie aan te sturen op basis van KNX commando's. Kan je daarmee middels http commando's de boel aansturen?
Ik zit daar over te twijfelen omdat ik toch al http commando's aanstuur middels .net voor versterker/mediacenter/tv. Als ik de interface van bab-tec ga gebruiken, heb ik nóg een omgeving waar ik mijn KNX groepenstructuur in bij moet werken na een update. Daarnaast lijkt het er uit de documentatie sterk op dat je alleen scenes kan aanmaken, en een scene beslaat altijd alle kanalen. Dan kan je dus niet even de lamp in de woonkamer los een fade uit laten voeren, omdat dan bijvoorbeeld de verlichting in de badkamer op 0 staat in de scene, terwijl er toevallig net iemand bezig is. |:( Wat ik opmaak uit hun overduidelijk door een Duitser vertaalde Engelse handleiding, is dat je geacht wordt voor iedere 2 ruimtes een nieuwe DuoDMX te kopen. Nuttig als je een discotheek of restaurant runt, maar 512 kanalen voor je badkamer vind ik toch wat overdreven 8)7

Hoe zit dat met jouw DMX interface Femme? Ik neem aan dat je daar gewoon per kanaal een nieuwe waarde vanaf extern in kan schrijven zonder de andere kanalen geweld aan te doen?

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
tss68nl schreef op zondag 14 februari 2016 @ 14:14:
[...]

Ja precies, ik zat wat specs door te kijken en dacht: dat kan helemaal niet :) Wat betreft de Hydra engine maakte ik echter wél op dat de EcoDrive precies hetzelfde kon, alleen dus veel minder vermogen per kanaal.
Ja dat deed ik ook maar helaas kwam ik er pas na aanschaf achter dat de mogelijkheden anders waren dan van de PowerDrive-serie.
Hoe zit dat met jouw DMX interface Femme? Ik neem aan dat je daar gewoon per kanaal een nieuwe waarde vanaf extern in kan schrijven zonder de andere kanalen geweld aan te doen?
Wat je nodig hebt is een ArtNet-interface. Ik stuur 'm aan vanuit IP-Symcon via eenvoudige commando's gebruikten zoals DMX_FadeRGB ( integer $InstanzID, integer $R, integer $G, integer $B, float $Überblendzeit ). In jouw geval zou je kunnen kijken hoeveel werk het is om direct Artnet-packets naar de interface te sturen. De specificaties van het protocol vind je hier:

http://www.artisticlicenc...User%20Guides/art-net.pdf

Er zijn verschillende fabrikanten van Artnet-dmx-interfaces. Ik gebruik zelf een Enttec ODE die al vijf jaar probleemloos dienst doet. Er is tegenwoordig ook een variant van voor montage op een din-rail:

http://www.enttec.com/?main_menu=Products&pn=71010

[ Voor 3% gewijzigd door Femme op 14-02-2016 20:22 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Femme schreef op zondag 14 februari 2016 @ 20:19:

Wat je nodig hebt is een ArtNet-interface. Ik stuur 'm aan vanuit IP-Symcon via eenvoudige commando's gebruikten zoals DMX_FadeRGB ( integer $InstanzID, integer $R, integer $G, integer $B, float $Überblendzeit ). In jouw geval zou je kunnen kijken hoeveel werk het is om direct Artnet-packets naar de interface te sturen. De specificaties van het protocol vind je hier:

http://www.artisticlicenc...User%20Guides/art-net.pdf

Er zijn verschillende fabrikanten van Artnet-dmx-interfaces. Ik gebruik zelf een Enttec ODE die al vijf jaar probleemloos dienst doet. Er is tegenwoordig ook een variant van voor montage op een din-rail:

http://www.enttec.com/?main_menu=Products&pn=71010
Thanks, ziet er inderdaad redelijk simpel uit. Protocol aanspreken hoeft niet heel moeilijk te zijn, heb ook al wat sockets geprogrammeerd voor m'n interface tussen web-app en centrale server.

Wat ik wel als potentieel nadeel zie: ArtNet is per definitie over lossy UDP. Ik weet niet of het aan mijn netwerk ligt, maar ik raak heel veel UDP pakketjes kwijt als ik bijvoorbeeld mijn KNX verkeer over een multicast adres laat lopen. Ook als er per seconde maar één bericht over de bus gaat raak ik er rustig 3 kwijt in een minuut. Ik heb getwijfeld of het aan m'n netwerk ligt, maar ook een test met alleen een Asus router (alles bedraad) gaf dit resultaat, en ook een enkele Cisco bridge (op de bedrade poorten) gaf dezelfde issues.

Ben dus een beetje terughoudend wat betreft UDP. In je artikel over domotica/dmx heb je een product gelinkt van DMX4All waar naast ArtNet ook normale TCP(LAN) varianten van bestaan. Zijn die minder betrouwbaar? Zijn dat de producten die bij jou de geest hebben gegeven?

BAB-Tec
Ik heb reactie terug van BAB-Tec, en die bevestigen inderdaad dat hun interfaces bedoeld zijn voor één stage, met één controller. Als je meerdere scenes naast elkaar wilt gebruiken, dan moet dat een aparte DMX uitgang zijn omdat de controller altijd alle 512 kanalen opneemt in de scene, ongeacht hoeveel je er gebruikt.
Hij gaf aan dat ik moest bepalen hoeveel ruimtes/zones ik wil besturen, en dat aantal gedeeld door twee afgerond naar boven aan DuoDMX interfaces moet bestellen. Helaas maar voor 330,- per stuk ga ik geen 6 controllers aanschaffen. 8)7

DALI
Overigens zou DALI ook nog wel een optie kunnen zijn. De Dali bus kan je splitsen zoals de KNX bus, dus gewoon met rechtstreekse aftakkingen zonder tussenkomst van een splitter. (Je kan ook de in/out doorkoppel topologie gebruiken, maar dan zit je met het issue dat de driver zonder stroom ook geen DALI signaal meer geeft)

[ Voor 20% gewijzigd door tss68nl op 15-02-2016 11:12 ]

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
tss68nl schreef op maandag 15 februari 2016 @ 11:03:
[...]


Wat ik wel als potentieel nadeel zie: ArtNet is per definitie over lossy UDP. Ik weet niet of het aan mijn netwerk ligt, maar ik raak heel veel UDP pakketjes kwijt als ik bijvoorbeeld mijn KNX verkeer over een multicast adres laat lopen. Ook als er per seconde maar één bericht over de bus gaat raak ik er rustig 3 kwijt in een minuut. Ik heb getwijfeld of het aan m'n netwerk ligt, maar ook een test met alleen een Asus router (alles bedraad) gaf dit resultaat, en ook een enkele Cisco bridge (op de bedrade poorten) gaf dezelfde issues.

Ben dus een beetje terughoudend wat betreft UDP. In je artikel over domotica/dmx heb je een product gelinkt van DMX4All waar naast ArtNet ook normale TCP(LAN) varianten van bestaan. Zijn die minder betrouwbaar? Zijn dat de producten die bij jou de geest hebben gegeven?
Ik heb niet onderzocht in hoeverre ik last heb van uitval van udp-packets tussen de domoticaserver en de ArtNet-interface. Het resultaat (kleur/dimniveau van lampen) klopt hier altijd met de verwachting. Udp past mijn inziens wel bij de werking van het dmx-protocol. De waarden van de kanalen worden continue ververst. Nu gebeurd dit volgens mij niet aan de ArtNet-kant maar als daar een keer een frame zou missen in een fade omdat een udp-pakket zoek raakt zit het resultaat er ook niet ver naast.

De DMX LAN-interface van DMX4All werkt met een virtuele com-poort over ethernet. ArtNet is een implementatie van dmx over ip die een soort van industriestandaard is geworden. Het lijkt mij robuuster.
DALI
Overigens zou DALI ook nog wel een optie kunnen zijn. De Dali bus kan je splitsen zoals de KNX bus, dus gewoon met rechtstreekse aftakkingen zonder tussenkomst van een splitter. (Je kan ook de in/out doorkoppel topologie gebruiken, maar dan zit je met het issue dat de driver zonder stroom ook geen DALI signaal meer geeft)
Ik begrepen dat dmx beter geschikt is voor dynamische lichteffecten zoals fades en het mixen van kleuren. In jouw geval zou een ArtNet-interface met meerdere uitgangen/universes ook een alternatief kunnen zijn voor een ArtNet-interface + splitter. Deze interfaces zijn echter wel serieus aan de prijs. Voorbeelden:

http://www.bax-shop.nl/dm...mx-node-3-pins-xlr-versie

http://www.ebay.de/itm/EU...a80a0c:g:c14AAOSwJb9Wtigb

http://www.alibaba.com/pr...700.7724838.30.151.bK3yKZ

http://www.alibaba.com/pr...2700.7724838.30.45.bK3yKZ

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Zo, dat is niet misselijk qua prijs nee.

De echte tweaker bouwt natuurlijk met een Arduino en een LAN en RS485 print zijn eigen DMX controller. Maar dan houd je weer geen tijd over voor andere dingen :)

Even de controlevraag wat betreft DMX: Stel ik heb een LED strip die ik van 70% naar 30% wil dimmen in 10 seconden:
  • Stuurt de DMX interface dan één bericht naar de LED driver waarin staat: in 10 seconden naar 30%?
  • Of stuurt de DMX interface gedurende 10 seconden iedere 1/20e seconde een update met alle waarden tussen 70% en 30%?
In dat laatste geval zie ik de meerwaarde niet zo van de interpolatie van de EldoLED drivers op 16bit? Want de communicatie gaat dan ongeveer zo: (8 bit 0..255 waarden) 190 - 190 - 190 - 189 - 189 - 189 - 189 - 189 etc. In dat geval zou de EldoLed driver alleen in periode 4 echt interpoleren? Of maskeer je dat dan weer door een standaard dimtijd in de led driver te programmeren? Als je deze maskeert, ligt het maar net aan de snelheid van de gewenste fade of het ook lekker uitkomt met de vaste driver fade time.

Mij lijkt het eerste nuttiger omdat je in dat geval zowel een langdurige fade kan laten uitvoeren door de led driver zelf, maar ook continue kan ingrijpen door steeds nieuwe frames te sturen. Maar de ArtNet documentatie is er niet heel erg duidelijk over of de timing nu afgehandeld wordt in de DMX interface, of wordt overgedragen aan de DMX verbruiker (in dit geval de LED driver). Ik duik nog eens verder de boeken in (DMX specs), maar heb het vermoeden dat jij zo weet te vertellen hoe dit werkt Femme? :+

Trouwens, leuk zo'n E63 _/-\o_ Ik was (ok, ben) al blij met m'n 428... :+

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
tss68nl schreef op dinsdag 16 februari 2016 @ 02:02:
Zo, dat is niet misselijk qua prijs nee.

De echte tweaker bouwt natuurlijk met een Arduino en een LAN en RS485 print zijn eigen DMX controller. Maar dan houd je weer geen tijd over voor andere dingen :)
Voor de zelfbouwers heeft Ullrich Radig een bouwpakket: http://www.ulrichradig.de/home/index.php/dmx/alias-2 .

Een jaar geleden heb ik via Ebay voor 60 euro een Chinese ArtNet-interface gehaald die het tot nu toe ook prima doen. Een tijdje terug stonden er op eBay en Ali Epress ook exemplaren met zes uitgangen voor zo'n 120 euro.

Hier nog twee goedkope optie voor 70 dollar:
http://www.aliexpress.com...eb-44ee-be33-535cb22c0aea

Vier uitgangen/universes voor 260 dollar:
http://www.aliexpress.com...eb-44ee-be33-535cb22c0aea
Even de controlevraag wat betreft DMX: Stel ik heb een LED strip die ik van 70% naar 30% wil dimmen in 10 seconden:
  • Stuurt de DMX interface dan één bericht naar de LED driver waarin staat: in 10 seconden naar 30%?
  • Of stuurt de DMX interface gedurende 10 seconden iedere 1/20e seconde een update met alle waarden tussen 70% en 30%?
De dmx-interface doet het tweede. Een dmx-frame bestaat simpelweg uit een reeks van maximaal 512 achtereenvolgende waarden met een resolutie van 8-bit.
In dat laatste geval zie ik de meerwaarde niet zo van de interpolatie van de EldoLED drivers op 16bit? Want de communicatie gaat dan ongeveer zo: (8 bit 0..255 waarden) 190 - 190 - 190 - 189 - 189 - 189 - 189 - 189 etc. In dat geval zou de EldoLed driver alleen in periode 4 echt interpoleren? Of maskeer je dat dan weer door een standaard dimtijd in de led driver te programmeren? Als je deze maskeert, ligt het maar net aan de snelheid van de gewenste fade of het ook lekker uitkomt met de vaste driver fade time.
Als er een 16-bit resolutie wordt gebruikt zal interpolatie niet nodig zijn denk ik. Dmx heeft in theorie een refreshrate van 44Hz, dat lijkt me voldoende voor een soepele fade. Je moet wél een fader hebben die met 16-bit resolutie kan werken. 8-bit resolutie is veel te weinig voor een soepele fade. De EldoLed-drivers pakken dit erg mooi aan. Ik weet niet precies hoe (ik denk door een aantal dmx frames te bufferen zodat de driver weet naar welke waarde hij moet interpoleren).
Trouwens, leuk zo'n E63 _/-\o_ Ik was (ok, ben) al blij met m'n 428... :+
Zo'n 428i is een flink stuk duurder dan een tien jaar oude 650i :) .

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Tjah, en toch heb ik een 6 altijd mooier gevonden. Ik heb hem in eerste instantie in de lease besteld, dus een nieuwe 6 zat er niet in helaas :+ Valt me altijd op dat mensen hem óf spuuglelijk vinden, óf er helemaal weg van zijn. Naja, wie kan er niet blij mee zijn met een V8 onder de kap :)
Femme schreef op dinsdag 16 februari 2016 @ 08:57:
De dmx-interface doet het tweede. Een dmx-frame bestaat simpelweg uit een reeks van maximaal 512 achtereenvolgende waarden met een resolutie van 8-bit.
[...]
Als er een 16-bit resolutie wordt gebruikt zal interpolatie niet nodig zijn denk ik. Dmx heeft in theorie een refreshrate van 44Hz, dat lijkt me voldoende voor een soepele fade. Je moet wél een fader hebben die met 16-bit resolutie kan werken. 8-bit resolutie is veel te weinig voor een soepele fade. De EldoLed-drivers pakken dit erg mooi aan. Ik weet niet precies hoe (ik denk door een aantal dmx frames te bufferen zodat de driver weet naar welke waarde hij moet interpoleren).
Yep, of twee waarden van 8-bit op twee opeenvolgende kanalen voor een 16-bit resolutie. Dat is volgens mij de definitie van een 16-bit fader. 1e kanaal voor grof, 2e kanaal voor fine.

Dat is wel waar ik al bang voor was, dat DMX geen 'tijd' kan verzenden en dus de DMX controller alle timing op zich moet nemen. Je gaf toch aan dat je fades niet helemaal soepel waren met de EldoLED als je zelf een fade bouwt? Ik denk dat ik wel weet waarom in dat geval :)
Het lijkt mij dat de EldoLED driver dan één van de twee volgende dingen doet:
  • Een x aantal DMX frames bufferen om daar een vloeiende 16bit lijn doorheen te tekenen. Resulteert in een x aantal ms vertraging.
  • Of het verschil in helderheid wordt met een bepaalde snelheid uitgevoerd. Dus als je van 30% naar 70% gaat in één frame, dan verspringt de verlichting niet, maar voert de driver een korte fade uit. Ook dat resulteert in een x aantal ms vertraging.
In het eerste geval kan je teveel waarden / s doorsturen. Immers, als je in 8-bit ieder frame opnieuw dezelfde waarde doorzet dan forceer je alsnog een bijna 8-bit stappenpatroon in 16-bit uitgevoerd. Alleen een frame verzenden als de 8-bit waarde ook echt wijzigt zou de driver wellicht meer 'lucht' geven om zelf de curve te tekenen.
In het tweede geval zou je rekening moeten houden met de intrinsieke traagheid die in de dimmer is ingebouwd, en zou je je dimsnelheid in de fader daar op aan moeten passen. Het is alsof je kleine tikjes geeft tegen een waarde die door massatraagheid zelf nog even naijlt. Ben je te vroeg dan forceer je een te grote versnelling en is de driver al op een hogere waarde uitgekomen dan jij in je volgende frame gaat versturen, ben je te laat dan valt de versnelling stil op een waarde die te ver onder je volgende waarde ligt, waardoor het dimmen ook met horten en stoten gaat af en toe.

Ik ga EldoLED eens mailen :)

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
tss68nl schreef op dinsdag 16 februari 2016 @ 11:52:
Tjah, en toch heb ik een 6 altijd mooier gevonden. Ik heb hem in eerste instantie in de lease besteld, dus een nieuwe 6 zat er niet in helaas :+ Valt me altijd op dat mensen hem óf spuuglelijk vinden, óf er helemaal weg van zijn. Naja, wie kan er niet blij mee zijn met een V8 onder de kap :)
Ik rij al ruim vijf jaar in die auto in het verveelt me nog steeds niet (ik ben ook van mening dat als iets goed is het niet vervangen hoeft te worden). Ik heb destijds een half jaar gezocht naar een handgeschakelde Individual-uitvoering met alles leer en alcantara en leuke features zoals active cruise control en head-up display en daarna het ding laten aanpassen voor concept car looks qua stance. Onderhoud is bijna niet nodig en brandstof valt ook mee omdat ik stilletjes een 90 liter lpg-tank in de kofferbak ligt :) .
Yep, of twee waarden van 8-bit op twee opeenvolgende kanalen voor een 16-bit resolutie. Dat is volgens mij de definitie van een 16-bit fader. 1e kanaal voor grof, 2e kanaal voor fine.
Dmx is 8-bit per kanaal dus voor 16-bit resolutie moet je inderdaad twee kanalen gebruiken.
Dat is wel waar ik al bang voor was, dat DMX geen 'tijd' kan verzenden en dus de DMX controller alle timing op zich moet nemen. Je gaf toch aan dat je fades niet helemaal soepel waren met de EldoLED als je zelf een fade bouwt? Ik denk dat ik wel weet waarom in dat geval :)
Het lijkt mij dat de EldoLED driver dan één van de twee volgende dingen doet:
  • Een x aantal DMX frames bufferen om daar een vloeiende 16bit lijn doorheen te tekenen. Resulteert in een x aantal ms vertraging.
  • Of het verschil in helderheid wordt met een bepaalde snelheid uitgevoerd. Dus als je van 30% naar 70% gaat in één frame, dan verspringt de verlichting niet, maar voert de driver een korte fade uit. Ook dat resulteert in een x aantal ms vertraging.
Ik had een stuk of vijf EldoLed EcoDrive DC-drives zakelijk gekocht en gemonteerd toen ik er achter kwam dat ze geen interpolatie deden. Voor het aansturen van dmx gebruik ik de simpele commando's in IP-Symcon. Helaas biedt IPS nog niet de mogelijkheid om in 16-bit resolutie over twee kanalen te faden. Ik heb zelf een fader geschreven in php (IPS gebruikt php als scripttaal) die 44 keer per seconde de waarde van het grove en fijne kanaal zet. Dat werkt al een stuk beter dan een aliased 8-bit fade maar toch zie ik sims wat flikkering of vertraging in de fade. Ik denk dat het komt omdat ik in IPS niet goed die fade commando's kan synchroniseren met de framerate van de dmx-controller. Als je een fader zou schrijven die direct met een betrouwbare timing ArtNet-packets naar de ArtNet-interface stuurt gaat het denk ik beter.

Op de EldoLed-drivers die wel interpolatie doen kun je probleemloos kleur in 8-bit aansturen en heb je toch super mooie fades. Wellicht ga ik uiteindelijk mijn EcoDrive DC's vervangen door PowerDrive DC's om van het gezeur af te zijn.
Sjembecks schreef op dinsdag 16 februari 2016 @ 15:03:
Zijn er hier mensen die hun slimme meter (P1) poort uitlezen, en hoe doen jullie dat?
Googlen leert mij dat het onder andere kant met een Domoticom P1G2:
http://www.domoticom.nl/p1g2/

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DavidZH
  • Registratie: Oktober 2008
  • Laatst online: 21-04 23:38
tss68nl schreef op dinsdag 16 februari 2016 @ 11:52:


Dat is wel waar ik al bang voor was, dat DMX geen 'tijd' kan verzenden en dus de DMX controller alle timing op zich moet nemen.
In het geval van de EldoLed inderdaad niet, maar DMX is in wezen een dom protocol wat 512 8-bits waardes achter elkaar verstuurt over een gebalanceerde verbinding (storingsonderdrukking). Hoe de actuator (de dimmer in dit geval) de waardes interpreteert is geheel aan de fabrikant.

Het is natuurlijk ook zo dat de controller er ook mee om moet kunnen gaan (extra kanalen bij de adressering die overlappen -> geeft bijzondere effecten....).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
Is het een idee dat ik een dmx-ervaringentopic maak en wat posts afsplits naar dat topic? Het gaat nu veel over dmx en minder over knx. Wellicht zijn er meer Tweakers geïnteresseerd in dmx voor lichtsturing.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Femme schreef op dinsdag 16 februari 2016 @ 18:20:
Is het een idee dat ik een dmx-ervaringentopic maak en wat posts afsplits naar dat topic? Het gaat nu veel over dmx en minder over knx. Wellicht zijn er meer Tweakers geïnteresseerd in dmx voor lichtsturing.
Lijkt me een goed plan :) We dwalen wat af :+

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
De bovenstaande reacties in dit topic werden afgesplitst van [KNX] - Huis en Gebouwautomatisering / Domotica.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Contact gehad met EldoLED. Alles loopt via HighLite.nl. En die zijn op hun beurt weer niet zo heel scheutig met verkoopkanalen. Eerst een order plaatsen, en dan geven ze pas een adres via waar je de componenten in Nederland kan bestellen :)

Voor DMX controllers moest ik bij de installateur zijn. Het punt dat ik het allemaal zelf heb gebouwd leek een beetje aan hem voorbij te gaan :)

Maar goed, het blijkt dat ze voor stabiliteit maar een aantal series MeanWell voedingen adviseren, te weten:
HLG - Aluminuminium behuizing. Zien er stevig uit en goede instellingen. Uiteraard geen DIN rail montage mogelijk.
MPF - Plastic behuizing. Geen spanning trimmer ook voor lange lijnen. Lijkt me het minst betrouwbaar.
DRP - Montage op DIN rail, maar heeft geen spanning-trimmer. Dus geen compensatie mogelijk voor lange lijnen.

Heb zelf nog een WDR-serie van MeanWell gevonden. Die zijn DIN-rail en hebben een V-trim. Maar naar verluid dus niet stabiel genoeg om LED's op te koppelen? Ik weet niet of ik dat moet geloven eigenlijk :)

Nadeel van deze voedingen (en bijna alle DIN rail voedingen) is dat ze in een beperkt aantal vermogens worden gemaakt. 80W, 120W, 240W en 480W. Wil je dus richting de 180 maar niet meer dan je uberhaupt kan gebruiken via de driver dan kom je uit op een 120W. Doorgaans voldoende, tenzij je 4 led strips in één lamp zijn verwerkt en alle 4 tegelijk gebruikt moeten worden. De drivers van EldoLED trekken ook nog eens 25W dus effectief heb je maar 95W voor je LED's, minus transportverliezen.

Ik denk dus dat het beste is om de HLG's te nemen. Ik denk dat ze hun warmte ook beter kwijt kunnen dan in een DIN-behuizing? Neemt in de meterkast meer ruimte in, maar ik moet toch al een 25cm strook reserveren voor de EldoLED drivers. Passen deze mooi naast. :+

Iemand suggesties? :)

Qua DMX controller denk ik dat een arduino uitkomst kan bieden. Er zijn Arduino's met 4 UART connecties. Die kunnen rechtstreeks DMX verzenden, en de code is makkelijk te vinden. Daarnaast zijn er projecten waarbij een klein add-on shield een KNX connectie verzorgt, inclusief de benodigde software. Daarmee kan je dus betrekkelijk simpel een KNX -> 4x DMX maken, en wellicht ook nog een logic module er aan over houden?

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
tss68nl schreef op woensdag 17 februari 2016 @ 19:59:
Contact gehad met EldoLED. Alles loopt via HighLite.nl. En die zijn op hun beurt weer niet zo heel scheutig met verkoopkanalen. Eerst een order plaatsen, en dan geven ze pas een adres via waar je de componenten in Nederland kan bestellen :)
Voltus verkoopt ze. De laatste keer dat ik wat drivers bestelde (een jaar geleden) was RS Components de goedkoopste leverancier die ik kon vinden.
Maar goed, het blijkt dat ze voor stabiliteit maar een aantal series MeanWell voedingen adviseren, te weten:
HLG - Aluminuminium behuizing. Zien er stevig uit en goede instellingen. Uiteraard geen DIN rail montage mogelijk.
MPF - Plastic behuizing. Geen spanning trimmer ook voor lange lijnen. Lijkt me het minst betrouwbaar.
DRP - Montage op DIN rail, maar heeft geen spanning-trimmer. Dus geen compensatie mogelijk voor lange lijnen.

Heb zelf nog een WDR-serie van MeanWell gevonden. Die zijn DIN-rail en hebben een V-trim. Maar naar verluid dus niet stabiel genoeg om LED's op te koppelen? Ik weet niet of ik dat moet geloven eigenlijk :)
Ik heb zelf ook zes MeanWell HLG's, die doen het goed hier en maken een degelijke indruk (beter dan MeanWell-voedingen met een rooster als behuizing, waar stof en andere troep in komt).

MeanWell HLG-voedingen

Montage op een rail lijkt me bij het lompe formaat en gewicht van deze voedingen sowieso lastig. Bovendien moet je toch al ruimte reserveren voor de EldoLed-drivers die ook niet geschikt zijn voor montage op een din-rail.
Nadeel van deze voedingen (en bijna alle DIN rail voedingen) is dat ze in een beperkt aantal vermogens worden gemaakt. 80W, 120W, 240W en 480W. Wil je dus richting de 180 maar niet meer dan je uberhaupt kan gebruiken via de driver dan kom je uit op een 120W. Doorgaans voldoende, tenzij je 4 led strips in één lamp zijn verwerkt en alle 4 tegelijk gebruikt moeten worden. De drivers van EldoLED trekken ook nog eens 25W dus effectief heb je maar 95W voor je LED's, minus transportverliezen.
Als je met rgb-leds werkt kun je het vermogen van de leds gerust een flink stuk overdimensioneren ten opzichte van de voeding (vooral als je er meerdere drivers achter hebt hangen die verschillende fixtures aansturen). In de praktijk ga je dan echt niet het maximale vermogen eruit trekken. Ik meet op de groep waar mijn dmx-verlichting achter zit een vermogen dat in de praktijk véél lager is dan wat de drivers maximaal kunnen leveren.
Ik denk dus dat het beste is om de HLG's te nemen. Ik denk dat ze hun warmte ook beter kwijt kunnen dan in een DIN-behuizing? Neemt in de meterkast meer ruimte in, maar ik moet toch al een 25cm strook reserveren voor de EldoLED drivers. Passen deze mooi naast. :+

Iemand suggesties? :)
Gewoon die HLG's nemen. Hoe er ook rekening mee dat PowerDrives (constant current) op een koellichaam gemonteerd moeten worden. Ik heb ze er per twee stuks op een heatsink van 160x100mm gemonteerd waar we een gaten in hebben geboord om ze op de plank te kunnen schroeven en schroefdraad in hebben getapt om de drivers vast te schroeven. Eigenlijk was het mooier geweest om een brede aluminium plaat te pakken waar ze allemaal naast elkaar op gemonteerd hadden kunnen worden.
Qua DMX controller denk ik dat een arduino uitkomst kan bieden. Er zijn Arduino's met 4 UART connecties. Die kunnen rechtstreeks DMX verzenden, en de code is makkelijk te vinden. Daarnaast zijn er projecten waarbij een klein add-on shield een KNX connectie verzorgt, inclusief de benodigde software. Daarmee kan je dus betrekkelijk simpel een KNX -> 4x DMX maken, en wellicht ook nog een logic module er aan over houden?
Nog een leuke (dure) omweg is een Wago 750-889 KNX-IP-veldbuscontroller in combinatie met een 750-653 RS-485-interface en de DMX-library van Wago ;) .

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Femme schreef op woensdag 17 februari 2016 @ 22:06:
Voltus verkoopt ze. De laatste keer dat ik wat drivers bestelde (een jaar geleden) was RS Components de goedkoopste leverancier die ik kon vinden.
[...]
Check, daar heb ik ze ook besteld. Maar vind het wel apart dat er in NL bijna geen leveranciers te vinden zijn terwijl Eldo Benelux gewoon in Eindhoven zit 8)7
Als je met rgb-leds werkt kun je het vermogen van de leds gerust een flink stuk overdimensioneren ten opzichte van de voeding (vooral als je er meerdere drivers achter hebt hangen die verschillende fixtures aansturen). In de praktijk ga je dan echt niet het maximale vermogen eruit trekken. Ik meet op de groep waar mijn dmx-verlichting achter zit een vermogen dat in de praktijk véél lager is dan wat de drivers maximaal kunnen leveren.
Als er wel voor het volle vermogen aan LED's achter hangt, en die trekken met alles 100% open niet het hele vermogen, dan zou het kunnen dat je je spanning op de voeding wat omhoog moet trimmen om te compenseren voor het spanningsverlies in de driver (circa 1V), en de bedrading?
Theoretisch zou het kunnen dat je daardoor je led's niet op het volle vermogen kan aansturen. Als ze fel genoeg zijn is het geen drama natuurlijk. Minder vermogen verlengt de levensduur alleen maar :)
Gewoon die HLG's nemen. Hoe er ook rekening mee dat PowerDrives (constant current) op een koellichaam gemonteerd moeten worden. Ik heb ze er per twee stuks op een heatsink van 160x100mm gemonteerd waar we een gaten in hebben geboord om ze op de plank te kunnen schroeven en schroefdraad in hebben getapt om de drivers vast te schroeven. Eigenlijk was het mooier geweest om een brede aluminium plaat te pakken waar ze allemaal naast elkaar op gemonteerd hadden kunnen worden.
Aha, goede tip! Dat had ik nog helemaal niet gezien dat ze op een heatsink moeten. Je linkje naar de heatsink doet het overigens niet, maar ik snap het idee. Zou een alu plaat niet juist zijn doel voorbij schieten? Het zijn toch juist de ribben op een heatsink die de oppervlakte voor alu->lucht energie afdracht vergroten?
Thermal paste ertussen voor een goede overdracht? Of is dat wat overdreven?
Nog een leuke (dure) omweg is een Wago 750-889 KNX-IP-veldbuscontroller in combinatie met een 750-653 RS-485-interface en de DMX-library van Wago ;) .
Ja joh, maak me even lekker :) Die €400-nogwat voor de controller dat gaat er nog wel in (is voor veel meer te gebruiken), maar de DMX uitbreiding kost evengoed €250! Au :)
Maar goed, dat is wel een leuke omweg inderdaad. Kan je daarmee ook je eigen logica tegen de bus aan programmeren? Of is de controller voornamelijk bedoeld voor de eigen relais uitbreidingen?

(En nu niet het antwoord geven waardoor ik er morgen direct één bestel a.u.b. :+ )

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
tss68nl schreef op woensdag 17 februari 2016 @ 23:18:
[...]

Aha, goede tip! Dat had ik nog helemaal niet gezien dat ze op een heatsink moeten. Je linkje naar de heatsink doet het overigens niet, maar ik snap het idee. Zou een alu plaat niet juist zijn doel voorbij schieten? Het zijn toch juist de ribben op een heatsink die de oppervlakte voor alu->lucht energie afdracht vergroten?
Thermal paste ertussen voor een goede overdracht? Of is dat wat overdreven?
Een aluminum plaat met koelribben waar ze allemaal op rij naast elkaar kunnen zou het mooist zijn (esthetisch gezien ;) ). Zolang zo'n heatsink maar genoeg warmte afvoert kom je er wel mee weg en wat er aan warmte afgevoerd moet worden valt wel mee (zie datasheet). Wat ik nu heb gebruik is de 'V 6506K' heatsink van Reichelt maar die is wel lomp groot.

Voor het verbeteren van de warmteoverdracht lijkt het me wel verstandig om warmtegeleidende tape of koelpasta te gebruiken. Aan de onderkant van de driver zit een metalen plaatje maar die is niet echt mooi gepolijst. Ik heb Kerafol Keratherm warmtegeleidende tape gebruikt. Wat betreft breedte past dat perfect bij de de breedte van de driver:

https://www.conrad.nl/nl/...00-mm-x-40-mm-181134.html
Ja joh, maak me even lekker :) Die €400-nogwat voor de controller dat gaat er nog wel in (is voor veel meer te gebruiken), maar de DMX uitbreiding kost evengoed €250! Au :)
Maar goed, dat is wel een leuke omweg inderdaad. Kan je daarmee ook je eigen logica tegen de bus aan programmeren? Of is de controller voornamelijk bedoeld voor de eigen relais uitbreidingen?

(En nu niet het antwoord geven waardoor ik er morgen direct één bestel a.u.b. :+ )
De RS-485-interface moet je gebruikt van eBay zien te halen, dat scheelt je zo 100 euro. Ik heb ook nog zo'n unit liggen waar ik niets mee doe (zat bij een complete Wago-plc met I/O-modules die ik van eBay had gehaald).

Meer informatie over de knx-ip-veldbuscontroller vind je hier:
http://www.wago.com/infomaterial/pdf/60243659.pdf

Je zult wel moeten programmeren in Codesys 2.3. Ik heb me er zelf nog niet erg in verdiept (ik draai bijna geen code op mijn plc en doe alles via modbus vanuit de domoticaserver). Wat me tegenvalt is dat er weinig tutorials zijn te vinden over programmeren in de IEC 61131-3-programmeertalen. Je moet met boeken aan de slag of trainingen gaan zitten bijwonen. De ontwikkelomgeving zelf ziet er nogal 1995 uit (de nieuwste versie 3.5 lijkt stukken moderner maar kan alleen gebruikt worden bij de nieuwste Linux-based plc's van Wago waar nog geen knx-variant van is). In theorie levert het je wel veel vrijheid op en aan het eind van de rit kun je IEC 61131-3 programming aan je cv toevoegen ;) .

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • carlw
  • Registratie: Februari 2016
  • Laatst online: 07-03 14:42
En wat denken jullie van dit soort KNX - LED dimmers?:

http://www.bilton.at/en/p.../knx-led-dimmer-steel-reg

MDT heeft er precies ook.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
carlw schreef op vrijdag 19 februari 2016 @ 17:57:
En wat denken jullie van dit soort KNX - LED dimmers?:
Hey Carl,

De meeste constant voltage dimmers zijn PWM dimmers. Die zetten dus heel snel je LED aan/uit. 600Hz zie ik bij deze in de specs, en de MDT dimmer kan op 1kHz.

Het kan goed werken maar doorgaans geven PWM dimmers de volgende issues waar je rekening mee moet houden:
  • Sommige mensen schijnen gevoelig te zijn voor dit soort dimmers vanwege de frequentie. Het is geen constant licht, en mensen krijgen er hoofdpijn van. Ik heb begrepen dat het afgeraden wordt als hoofdverlichting.
  • Als je te laag dimt, dan wordt de tijd dat het licht uit moet staan zo lang, dat je de frequentie gaat waarnemen.
  • Dimmers maken vaak zoemend/fluitend geluid. Goed wegstoppen dus, maar moet wel goed geventileerd zijn.
Het voordeel is dan overigens wel weer, dat PWM dimmen erg efficiënt is qua stroomverbruik omdat de led gewoon x tijd per seconde uit staat. Die frequentie kan wel weer issues geven in combinatie met draadweerstand die het PWM signaal afvlakt naar een golf, waardoor er energie verloren gaat. (50% van geijkte spanning = geen licht, maar wel stroom verbruikt).

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • carlw
  • Registratie: Februari 2016
  • Laatst online: 07-03 14:42
tss68nl schreef op vrijdag 19 februari 2016 @ 18:34:
[...]


Hey Carl,

De meeste constant voltage dimmers zijn PWM dimmers. Die zetten dus heel snel je LED aan/uit. 600Hz zie ik bij deze in de specs, en de MDT dimmer kan op 1kHz.

Het kan goed werken maar doorgaans geven PWM dimmers de volgende issues waar je rekening mee moet houden:
  • Sommige mensen schijnen gevoelig te zijn voor dit soort dimmers vanwege de frequentie. Het is geen constant licht, en mensen krijgen er hoofdpijn van. Ik heb begrepen dat het afgeraden wordt als hoofdverlichting.
  • Als je te laag dimt, dan wordt de tijd dat het licht uit moet staan zo lang, dat je de frequentie gaat waarnemen.
  • Dimmers maken vaak zoemend/fluitend geluid. Goed wegstoppen dus, maar moet wel goed geventileerd zijn.
Het voordeel is dan overigens wel weer, dat PWM dimmen erg efficiënt is qua stroomverbruik omdat de led gewoon x tijd per seconde uit staat. Die frequentie kan wel weer issues geven in combinatie met draadweerstand die het PWM signaal afvlakt naar een golf, waardoor er energie verloren gaat. (50% van geijkte spanning = geen licht, maar wel stroom verbruikt).
Hmm,
Ja ik zou graag alle LED drivers ook in de electriciteitskast in de kelder willen, maar zoiezo alles met KNX kunnen aansturen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • vso
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online

vso

tja...

@Femme

Ik ben heel benieuwd naar je daadwerkelijke verbruik lees:
- vol verlicht
- half
- gedimd

Ik heb namelijk een vaag vermoeden dat je eerder overgedimensioneerd hebt dan onder :) maar dat het daadwerkelijk verbruik relatief meevalt

Tja vanalles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
carlw schreef op vrijdag 19 februari 2016 @ 19:33:
Hmm,
Ja ik zou graag alle LED drivers ook in de electriciteitskast in de kelder willen, maar zoiezo alles met KNX kunnen aansturen.
Ja, PWM dimmers zijn er genoeg voor KNX. PWM hoeft ook niet slecht te zijn. De 1000Hz varianten, en niet te extreme dimwaarden schijnen prima te werken, zeker als het niet voor hoofdverlichting is.

Je kan je ook afvragen of je alle led's wel wil dimmen. Wat je ook kan doen (volgens mij), is een led aansluiten op een driver met een beperking op stroom en spanning. Volgens mij hebben de MeanWell HLG voedingen een Volt én Ampere begrenzing erop zitten. Door ongeveer het goede aantal watt voeding te kiezen, en de genoemde instellingen te gebruiken voor spanning en stroom, kan je de led's rechtstreeks op de voeding zetten. Je schakelt dan de hele voeding gewoon direct achter een relais.

De MeanWell HLG voedingen type B (B op het eind van de code) hebben zelfs een 1-10V ingang waarmee je alsnog kan dimmen. Dat zal niet logaritmisch zijn, dus wat lastiger te sturen, maar dan kan je zonder tussenkomst van DALI of DMX gewoon met 1-10V KNX outputs dimmen. :)

Het is net een soort lego, maar dan elektronisch :+

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
BES heeft ook een dmx-gateway die niet eens duur is (216 euro bij knxgroothandel.nl):
http://besknx.com/website/en/products/gw612100/

Je kunt er 16 scènes in programmeren en hij heeft maximaal 24 communication objects die een knx-dimmer representeren. Wellicht is deze flexibeler dan die interface van BAB Technologies?

http://besknx.com/pdf/MP_GW612100_en.pdf
vso schreef op vrijdag 19 februari 2016 @ 23:38:
@Femme

Ik ben heel benieuwd naar je daadwerkelijke verbruik lees:
- vol verlicht
- half
- gedimd

Ik heb namelijk een vaag vermoeden dat je eerder overgedimensioneerd hebt dan onder :) maar dat het daadwerkelijk verbruik relatief meevalt
Dat klopt inderdaad.

Ik heb hier de hoofdverlichting van het voorhuis, achterhuis en een deel van de nok op een 320W en 240W voeding zitten.

Het energieverbruik van de leds met de standaard lichtscène is 138W. Dat betreft vooral geel/oranje en blauw/paars licht in de nok waarbij één kanaal vol open staat, een tweede kanaal bijvoorbeeld op 50% en een derde kanaal niets doet. Er zitten ook led-strips tussen die ver onder hun maximum vermogen worden aangestuurd wegens te fel licht :) .

Als ik alle leds vol open zet kom ik op 460W. Nog niet alle geplande verlichting is geïnstalleerd, anders zou het wel naar de 550W gaan. De gedimde variant van de standaard lichtscène doet 78W.

Achter de 320W-voeding zijn leds gepland met een totaal theoretisch vermogen van 593W. Achter de 240W voeding leds met een theoretisch vermogen van 285W.

[ Voor 22% gewijzigd door Femme op 20-02-2016 08:35 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Femme schreef op zaterdag 20 februari 2016 @ 08:21:
BES heeft ook een dmx-gateway die niet eens duur is (216 euro bij knxgroothandel.nl):
http://besknx.com/website/en/products/gw612100/

Je kunt er 16 scènes in programmeren en hij heeft maximaal 24 communication objects die een knx-dimmer representeren. Wellicht is deze flexibeler dan die interface van BAB Technologies?

http://besknx.com/pdf/MP_GW612100_en.pdf
Wow! Dat is echt een super vondst Femme :) Als ik de specs moet geloven doet deze unit precies wat er nodig is:
  • Directe connectie tussen KNX en DMX
  • Directe programmering vanuit ETS (grote pré want je kan dan ook direct de resulterende adressen koppelen)
  • Aansturen van individuele kanalen, waar je ook ramp-snelheid kan opgeven.
  • Mogelijkheid tot scenes.
  • Mogelijkheid tot programmeren van complexe scenes of zelfs loops.
Ik vind het eigenlijk ongelofelijk dat ik deze nog niet gevonden had. Je wil niet weten hoeveel ik heb lopen zoeken op KNX + DMX :+ 8)7

Thanks! :)

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • carlw
  • Registratie: Februari 2016
  • Laatst online: 07-03 14:42
Femme schreef op zaterdag 20 februari 2016 @ 08:21:
BES heeft ook een dmx-gateway die niet eens duur is (216 euro bij knxgroothandel.nl):
http://besknx.com/website/en/products/gw612100/

Je kunt er 16 scènes in programmeren en hij heeft maximaal 24 communication objects die een knx-dimmer representeren. Wellicht is deze flexibeler dan die interface van BAB Technologies?

http://besknx.com/pdf/MP_GW612100_en.pdf
Owla, dat is een interessante !

@tss68nl: Test jij hem uit? >:) haha

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Brains
  • Registratie: Oktober 2006
  • Laatst online: 04-03-2024
Het is het DMX topic en het gaat niet specifiek over een Elodled driver en KNX. Maar bij de Eldoled staat dat deze via Dali te besturen is en dat is voor traditioneel dimmen veel gangbaarder, ook qua KNX besturing.

DMX lijkt me verder te kunnen gaan dan Dali (met een controller er tussen) om color fades te kunnen doen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Brains schreef op zaterdag 20 februari 2016 @ 21:00:
Het is het DMX topic en het gaat niet specifiek over een Elodled driver en KNX. Maar bij de Eldoled staat dat deze via Dali te besturen is en dat is voor traditioneel dimmen veel gangbaarder, ook qua KNX besturing.

DMX lijkt me verder te kunnen gaan dan Dali (met een controller er tussen) om color fades te kunnen doen.
Voor wat ik ervan kan zien lijken DALI en DMX heel veel op elkaar qua mogelijkheden. DMX is wat meer gericht op snelle wijzigingen en continue bijsturing, DALI wat meer op het traditionele dimmen. Het is ook wel te begrijpen als je kijkt waarop ze initiëel ontworpen zijn:
  • DMX voor lichtsturing van lichtshows, discotheken etc
  • DALI voor gebouw en huis verlichting toepassingen.
De Bes controller is er ook in Dali variant, en ik moet zeggen dat de mogelijkheden veel uitgebreider lijken. Maar de DMX variant heeft een mogelijkheid tot eigen scripting, en dat is toch wel heel fijn om te hebben. Ik denk daarnaast dat je met de DMX controller in dit geval meer controle kan uitoefenen op de verschillende afzonderlijke kanalen zoals je al zegt. Dali lijkt wat meer aan banden gelegd.
Wat me niet helemaal duidelijk wordt uit de docs: het lijkt er sterk op dat de DALI gateway voor iedere controller/lamp een fysiek KNX adres in gebruik neemt. Dat lijkt me echt zonde, want met ETS Lite kan je maar 20 adressen programmeren eigenlijk. Nu kan je wel extra projecten aanmaken, maar het gaat wel erg hard dan he :)

Wel mis ik functionaliteit in de DMX controller om bijvoorbeeld op witbalans te sturen bij dimmen, maar dat kan in een eigen controller dan makkelijk gebouwd worden en de aansturing van de leds blijft gewoon mooi bij de DMX controller. We blijven toch tweakers, maar alle componenten die je niet zelf hoeft te bouwen is natuurlijk super :)
carlw schreef op zaterdag 20 februari 2016 @ 18:39:
Owla, dat is een interessante ! @tss68nl: Test jij hem uit? >:) haha
Heerlijk, hoe noem je dat ook alweer? Voor het karretje gespannen worden? :+ Ik heb er een besteld hoor :)

[ Voor 16% gewijzigd door tss68nl op 21-02-2016 13:00 ]

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • carlw
  • Registratie: Februari 2016
  • Laatst online: 07-03 14:42
Informatief, Loxone werkt precies ook zeer veel met DMX voor LED verlichting, in heel hun basecamp gebruiken ze 102 RGBW DMX Dimmers:

http://www.loxone.com/ene...ase-studies/basecamp.html

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
Brains schreef op zaterdag 20 februari 2016 @ 21:00:
Het is het DMX topic en het gaat niet specifiek over een Elodled driver en KNX. Maar bij de Eldoled staat dat deze via Dali te besturen is en dat is voor traditioneel dimmen veel gangbaarder, ook qua KNX besturing.

DMX lijkt me verder te kunnen gaan dan Dali (met een controller er tussen) om color fades te kunnen doen.
In de topicstart heb ik de verschillen tussen dmx en Dali uitgelegd. Kortgezegd komt het erop neer dat dmx zich het beste leent voor dynamische en snelle lichteffecten (waaronder ook rgb-fades) terwijl Dali zich beter leent voor situaties waarin er gewoon wit licht gedimd moet worden en er geen snelle lichteffecten nodig zijn.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Brains
  • Registratie: Oktober 2006
  • Laatst online: 04-03-2024
My bad, ik had de topic start niet (goed) gelezen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Femme schreef op zaterdag 20 februari 2016 @ 08:21:
BES heeft ook een dmx-gateway die niet eens duur is (216 euro bij knxgroothandel.nl):
http://besknx.com/website/en/products/gw612100/

Je kunt er 16 scènes in programmeren en hij heeft maximaal 24 communication objects die een knx-dimmer representeren. Wellicht is deze flexibeler dan die interface van BAB Technologies?
DMX gateway krijg ik morgen binnen, maar het mooie van KNX in dit geval is dat je de software vooraf al kan downloaden en kan zien hoe het een en ander moet werken. Wat betreft deze Ingenium/BES dmx gateway heb ik wat gemixte gevoelens:
  • Het grote voordeel van deze gateway is, dat je ieder kanaal apart kan koppelen op een KNX groepadres, en ook echt apart kan aansturen. Let op, ik heb dit nog niet getest, maar zo staat het wel in de docs.
  • Het nadeel is echter, dat de implementatie bijzonder onhandig is gedaan. Ieder kanaal wat je wil aansturen op DMX, en dus wil koppelen op KNX, moet je een aparte virtuele gateway voor aanmaken, met allemaal een eigen fysiek adres. Eén RGBW LED strip, is dus 4(!) fysieke KNX addressen. Dat ben je zo door je max van 20 heen voor ETS Lite. Ik maak daarom nu een derde project aan, alleen voor de DMX sturing. Een betere oplossing was geweest om één fysiek apparaat gewoon de kanalen door te nummeren (subnummer 1-10 = kanaal 1, subnummer 11-20 = kanaal 2, etc). Zo wordt dit met andere units ook vaak gedaan. (MDT bijvoorbeeld, met rustig 20 kanalen in één fysieke unit).
  • Een hele mooie functie is het scripten van je eigen scenes. Er zijn maar een paar opdrachten beschikbaar, maar wel nuttig:
  • [list]
  • Execute X Y Z - Stel kanaal X in op helderheid Y, met fadetime Z
  • Wait S - Aantal seconden wachten
  • Loop - Voor herhalende scenes
  • Verder kan je in de software opgeven dat aan het eind van een scene een andere scene wordt gestart. Dus, je kan een paar 'intro/overgang' scenes hebben, om vervolgens een hele langzame fade te hanteren in een 'loop' scene.
  • [/list]
  • De drivers en software was een flinke puinhoop op de site. De fabrikant heeft allerlei links en versies van bestanden moeten aanpassen op de site, en zelfs beta dll's via de mail moeten sturen om het werkend te krijgen. Maakten geen solide indruk, maar, wel erg behulpzaam.
Maar goed, wat mag je verwachten voor een dergelijk gunstige prijs? Ik kijk er naar uit, en denk dat ik inmiddels het e.e.a. dusdanig heb ingericht dat de interface prima werk kan doen. Meer fancy dan basis DMX doorgeven hoeft het ook niet te doen als het eenmaal werkt! :)

DMX drivers EldoLED
Ik heb een aantal EldoLED PowerDrives binnen gekregen, en gecombineerd met de MeanWell HLG voeding heb ik de eerste testen al gedaan met de setup. Eerste indruk: verdomd mooi een solide spul!

De 24V witte led strips van Yuji led (bekend vanwege hun goede kleurweergave), zijn echt van helemaal 0 lichtopbrengst tot flink vermogen te dimmen, zonder flikkering of hapering. Andere strips heb ik nog niet getest, volgt later :) Omdat de powerdrives het vermogen van de strip beperken met een constante maximale stroom, hoef je bij goed instellen van de driver niet bang te zijn dat je de led's kapot maakt. Wel vallen me een aantal zaken op, wat ik wellicht niet had verwacht:
  • De voeding is instelbaar, en gemeten van 15V tot 30V. Ik had de voeding ingesteld op 24V exact, en volgens de handleiding zou de EldoLED driver ongeveer 1 V moeten nemen van die spanning als voeding. In mijn geval is dat 3 Volt, aangezien de led aansluiting 21 Volt meet. Deze 21V wijzigt niet als je de maximale stroom van het kanaal wijzigt (leds gaan wel feller branden uiteraard).
  • De spanning zakt wel behoorlijk als het kanaal gedimd wordt. Volt gaat helemaal naar 0V en tot dan blijven de Yuji leds licht geven. Vreemd, want je zou verwachten dat een LED niet kan werken bij een dergelijk lage spanning? Komt dit door de weerstanden op de strip zelf? Ik snap de logica hier niet van...
  • Over die weerstanden op de LED strip: die maken de strips een flink stuk minder zuinig volgens mij. Deze strips hebben 90 Ohm weerstanden als ik de codes moet geloven? Maakt de strip wel beter bestand als deze direct op een voeding wordt aangesloten zonder driver. Ik denk dat deze strips dus ook gewoon prima een Constant Voltage dimmer kunnen hebben? Ik geloof dat de LinearDrive van EldoLed ook dimt zonder PWM? Femme?
  • Ik wil omdat ik lange afstanden moet overbruggen de spanning iets omhoog brengen, naar 25V op de led uitgang. Maar, als ik de spanning opschroef naar 27V (24+3V), dan blijft de uitgangsspanning van de PowerDrive op het led kanaal strak 21V. Mooi staaltje continue spanning, maar erg onhandig voor langere afstanden. Ik heb ook kunnen constateren dat het volle vermogen dus niet haalbaar is, omdat 21V spanning op 24V leds ook bij bijvoorbeeld max 500 mA stroom vanaf de driver resulteert in 400 mA daadwerkelijke stroom gemeten in de draad naar de led. In sommige gevallen kan je simpelweg de maximale stroom hoger zetten op de driver (resulterend in hetzelfde vermogen, zij het bij 21V), maar een 2 meter strip die op 24V precies 1.5A moet trekken, krijg ik maximaal op 1A. Volgens mij dus 21W ipv de beoogde 36W. Dit zou kunnen verklaren waarom je niet het maximale vermogen haalt Femme? De led's vinden het overigens niet erg dat ze niet zo hoeven te zweten :)
  • Specifieke vraag voor Femme: Heb jij gecombineerde RGB(W) led's op de Powerdrives zitten? Ik zit namelijk met het issue dat de ledstrip werkt met een gedeelde plus (common anode), maar de driver aparte +/- heeft voor iedere kleur. De standaard oplossing zou zijn om de + direct te voeden naar de led strip, om vervolgens de 4 - polen via de driver te laten lopen. Echter, het lijkt erop dat de PowerDrive juist de - pool direct doorkoppelt (misschien zit de stroombeperking hier op?), en de + wordt bestuurd qua dimmen/spanning. Gevolg: bij alternatieve bedrading kan ik niet dimmen, maar bij normale bedrading, kan ik de kanalen van een common anode strip niet apart dimmen. (In jouw geval vaak RGB volgens mij, in mijn geval dual colour wit 2 kanalen). Enig idee? Ik kan voor de lineardrive wel een alternatief bedradingsschema vinden, maar volgens mij dimt die middels stroombeperking ipv spanning?
Al die vragen daar gelaten: het signaal uit de dimmer is compleet stabiel (qua spanning en stroom). Leds zijn daar heel gevoelig voor doorgaans, maar het effect is dat de strips super stabiel ogen. Er zit ook geen frequentie op de lijn bij dimmen, en overgangen zijn echt super vloeiend. Erg mooi spul :)
En een verademing t.o.v. andere combinaties die ik reeds geprobeerd heb, waaronder universele dimmers op E27 LED lampen 8)7

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Femme schreef op donderdag 18 februari 2016 @ 10:59:
Een aluminum plaat met koelribben waar ze allemaal op rij naast elkaar kunnen zou het mooist zijn (esthetisch gezien ;) ). Zolang zo'n heatsink maar genoeg warmte afvoert kom je er wel mee weg en wat er aan warmte afgevoerd moet worden valt wel mee (zie datasheet). Wat ik nu heb gebruik is de 'V 6506K' heatsink van Reichelt maar die is wel lomp groot.
Ik heb even gezocht naar koellichamen bij je favoriete winkel:
Deze lijkt prima geschikt als je de drivers horizontaal monteert. Heeft een thermische weerstand van 0.9 K/W. Er is ook een 1.4 K/W variant, en die ziet er exact hetzelfde uit? (Opletten dus, die heeft dus een hogere thermische weerstand, wat me niet zo handig lijkt. Jouw koelblok nu heeft 0.7 K/W overigens....)
Daarnaast is deze nog beschikbaar. Heeft de ribben in de breedte, en is 25mm dik in plaats van 15. Heeft een thermische weerstand van 0.75 K/W. Handig als je de drivers verticaal wilt monteren (dat heb je ook). Je zal alleen wel een simpele rail er naast moeten maken voor de schroefbevestiging omdat de koeler maar 150mm breed is, en de schroefbevestigingen precies zover uit elkaar zitten op de driver. Twee gaatjes tappen, en wat houtschroeven eronder?
Je zult wel moeten programmeren in Codesys 2.3. Ik heb me er zelf nog niet erg in verdiept (ik draai bijna geen code op mijn plc en doe alles via modbus vanuit de domoticaserver). Wat me tegenvalt is dat er weinig tutorials zijn te vinden over programmeren in de IEC 61131-3-programmeertalen. Je moet met boeken aan de slag of trainingen gaan zitten bijwonen. De ontwikkelomgeving zelf ziet er nogal 1995 uit (de nieuwste versie 3.5 lijkt stukken moderner maar kan alleen gebruikt worden bij de nieuwste Linux-based plc's van Wago waar nog geen knx-variant van is). In theorie levert het je wel veel vrijheid op en aan het eind van de rit kun je IEC 61131-3 programming aan je cv toevoegen ;) .
Mijn CV is al lang genoeg :+ Het programmeren ziet er spartaans uit in ieder geval.

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Brains
  • Registratie: Oktober 2006
  • Laatst online: 04-03-2024
Mooie post!
Bij electra blijft het bij mij alleen bij theorie. De eenheden van spanning en stroom ken ik wel, maar wat het effectieve effect (qua uiting) weet ik niet. Dus alle dingen die je niet verwachtte zijn abracadabra voor mij.

Wat is het verschil in dimmer op spanning of stroom? (PowerDrive of LineairDrive)
Is het mogelijk om een 24v led te gebruiken op de standaard 230v bedrading, voor bijvoorbeeld de lamp boven de kamertafel? In de meterkast de desbetreffende draden laten lopen via de 24v dimmer?

Hopelijk krijg je het (eenvoudig) werkend en kun je een best practice set plus aansluitschema maken zodat het voor minder electrotechnisch aangelegde personen ook dupliceerbaar is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Brains schreef op zondag 28 februari 2016 @ 13:36:
[...]


Mooie post!
Bij electra blijft het bij mij alleen bij theorie. De eenheden van spanning en stroom ken ik wel, maar wat het effectieve effect (qua uiting) weet ik niet. Dus alle dingen die je niet verwachtte zijn abracadabra voor mij.

Wat is het verschil in dimmer op spanning of stroom? (PowerDrive of LineairDrive)
Is het mogelijk om een 24v led te gebruiken op de standaard 230v bedrading, voor bijvoorbeeld de lamp boven de kamertafel? In de meterkast de desbetreffende draden laten lopen via de 24v dimmer?
Ik vind juist aansluitschema's altijd erg verwarrend. Beredeneren is vaak makkelijker :)

Technisch gezien is er echter niets mis met een 1.5mm2 of 2.5mm2 bedrading natuurlijk, maar ik kan je niet aanraden om standaard 230V bedrading te gebruiken voor een LED lamp op een 24V dimmer. Het gevaar is zeer groot dat de draden verward worden met echte 230V bedrading, en daar kunnen alleen maar ongelukken van komen.
Daarnaast is bestaande 230V bedrading naar de lamp vaak nodig om de stopcontacten van spanning te voorzien in de ruimte dus hebben al je stopcontacten daarna ook 24V gedimd. Leuk voor de stofzuiger :)
Last but not least: Laagspanning (24V) en 230V mogen nagenoeg nooit door dezelfde buis liggen. Dit gaat in veel huizen een uitdaging worden.

Het verschil tussen een dimmer op spanning en stroom:
  • Spanning
    Een led is een halfgeleider, wat wil zeggen dat het materiaal geen constante weerstand heeft. Tot een bepaalde spanning laat de led geen stroom stroom door, daarna gaat de weerstand omlaag en kan de led licht geven. Hoe hoger de spanning, hoe lager de weerstand, hoe hoger de stroom, hoe meer licht. Echter, het verband is niet lineair: een klein beetje meer spanning, kan de weerstand dusdanig doen afnemen, dat er veel meer stroom gaat lopen, en dus ook meer licht wordt gegeven. Boven een bepaalde stroom gaat de led kapot. Het is dus zeer lastig om een led op bijna 100% vermogen te laten lopen, want een klein beetje teveel spanning blaast de led al snel op.
    Veel led strips hebben om dit tegen te gaan weerstanden ingebouwd. Door de weerstanden wordt het verschil in spanning wat afgevlakt en kan je de led wat beter sturen. Weerstanden produceren echter alleen warmte...geen licht, en maken de strip dus minder efficiënt.
    Hele dure strips hebben stroombeperkende IC's in plaats van weerstanden. Mooi, maar slecht te vinden en vaak erg prijzig.
  • Stroom
    De andere optie is om te sturen op stroom. Immers, de hoeveelheid licht is afhankelijk van de stroom die er loopt, niet van de spanning. In dit geval wordt er een continu spanning op de led gezet welke hoog genoeg is om minimaal 100% of meer van het vermogen door te geven. Echter, wordt in de driver de verbinding geknepen, en wordt er simpelweg niet meer stroom doorgelaten dan goed is voor de led. Het dimmen kan nu op twee manieren gebeuren:
    • Verlagen van de spanning, waardoor de led uiteindelijk zelf door de lagere spanning meer weerstand geeft en de stroom onder het maximale niveau zakt. De stroombeperker in de driver is er dus enkel om de maximale stroom af te dwingen. Dit is wat de PowerDrive doet volgens mij.
    • Spanning hetzelfde houden, maar in de driver de maximale stroom vloeiend aanpassen van 0 naar max.Als ik me niet vergis is dit wat de LineairDrive zou moeten doen. Ik heb contact gezocht met EldoLED wederom om dit uit te zoeken, want de documentatie laat niets los over de werking helaas :)

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
tss68nl schreef op vrijdag 26 februari 2016 @ 01:13:
[...]

[list]
• De voeding is instelbaar, en gemeten van 15V tot 30V. Ik had de voeding ingesteld op 24V exact, en volgens de handleiding zou de EldoLED driver ongeveer 1 V moeten nemen van die spanning als voeding. In mijn geval is dat 3 Volt, aangezien de led aansluiting 21 Volt meet. Deze 21V wijzigt niet als je de maximale stroom van het kanaal wijzigt (leds gaan wel feller branden uiteraard).
Interessante observatie. Ik heb zelf ook wel de spanning gemeten op een led-strip waarbij ik maximaal ~20V kreeg met zo'n 15 meter kabel ertussen dus mijn gedachte was dat ik dikkere draad nodig had (was ook maar een utp-kabeltje met twee aders per kleur dus zo'n 0,5mm^2). Vorige week zat ik toevallig weer te meten aan een kortere kabel en kwam op 21V, leek mij nog steeds veel spanningsval. Ik heb nooit de moeite genomen om te meten aan een strip die direct aan de driver hangt. Als er niet meer dan 21V uitkomt valt de spanningsval wel mee. Dit was overigens met een LinearDrive 180D.
Ik wil omdat ik lange afstanden moet overbruggen de spanning iets omhoog brengen, naar 25V op de led uitgang. Maar, als ik de spanning opschroef naar 27V (24+3V), dan blijft de uitgangsspanning van de PowerDrive op het led kanaal strak 21V. Mooi staaltje continue spanning, maar erg onhandig voor langere afstanden. Ik heb ook kunnen constateren dat het volle vermogen dus niet haalbaar is, omdat 21V spanning op 24V leds ook bij bijvoorbeeld max 500 mA stroom vanaf de driver resulteert in 400 mA daadwerkelijke stroom gemeten in de draad naar de led. In sommige gevallen kan je simpelweg de maximale stroom hoger zetten op de driver (resulterend in hetzelfde vermogen, zij het bij 21V), maar een 2 meter strip die op 24V precies 1.5A moet trekken, krijg ik maximaal op 1A. Volgens mij dus 21W ipv de beoogde 36W. Dit zou kunnen verklaren waarom je niet het maximale vermogen haalt Femme? De led's vinden het overigens niet erg dat ze niet zo hoeven te zweten :)
Ik ben nog nooit een ledstrip tegengekomen die aan energie verbruikt
Specifieke vraag voor Femme: Heb jij gecombineerde RGB(W) led's op de Powerdrives zitten? Ik zit namelijk met het issue dat de ledstrip werkt met een gedeelde plus (common anode), maar de driver aparte +/- heeft voor iedere kleur. De standaard oplossing zou zijn om de + direct te voeden naar de led strip, om vervolgens de 4 - polen via de driver te laten lopen. Echter, het lijkt erop dat de PowerDrive juist de - pool direct doorkoppelt (misschien zit de stroombeperking hier op?), en de + wordt bestuurd qua dimmen/spanning. Gevolg: bij alternatieve bedrading kan ik niet dimmen, maar bij normale bedrading, kan ik de kanalen van een common anode strip niet apart dimmen. (In jouw geval vaak RGB volgens mij, in mijn geval dual colour wit 2 kanalen). Enig idee? Ik kan voor de lineardrive wel een alternatief bedradingsschema vinden, maar volgens mij dimt die middels stroombeperking ipv spanning?
Voor het aansturen van led-strips moet je de LinearDrives hebbben, deze hebben (bij de modellen tot 180W) vijf connectors voor gedeelde plus en de minnen van de vier kanalen. Als je er twee strips met ieder twee kanalen op aansluit doe je ook gewoon de plussen van beide strips samenvoegen.

Ik heb thuis de draadjes bij elkaar gesoldeerd maar eigenlijk is het mooier om af te monteren op etageklemmen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • carlw
  • Registratie: Februari 2016
  • Laatst online: 07-03 14:42
tss68nl schreef op maandag 29 februari 2016 @ 02:37:
[...]


Daarnaast is bestaande 230V bedrading naar de lamp vaak nodig om de stopcontacten van spanning te voorzien in de ruimte dus hebben al je stopcontacten daarna ook 24V gedimd. Leuk voor de stofzuiger :)
Dit snap ik niet.
Je brengt toch iedere lamp apart naar je centrale kast?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sypie
  • Registratie: Oktober 2000
  • Niet online
Voor de mensen die het graag overzichtelijk houden is een S.T.I.C.K. ook een super oplossing. Deze wordt bij ons in een "lounge" gebruikt. Nette en gebruiksvriendelijke oplossing.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Femme schreef op zaterdag 20 februari 2016 @ 08:21:
BES heeft ook een dmx-gateway die niet eens duur is (216 euro bij knxgroothandel.nl):
http://besknx.com/website/en/products/gw612100/

Je kunt er 16 scènes in programmeren en hij heeft maximaal 24 communication objects die een knx-dimmer representeren. Wellicht is deze flexibeler dan die interface van BAB Technologies?
carlw schreef op zaterdag 20 februari 2016 @ 18:39:
[...]
Owla, dat is een interessante !

@tss68nl: Test jij hem uit? >:) haha
Nou, dat is de grootste teleurstelling ooit. |:(

Qua programmeren is het een drama (software op de website klopt niet etc etc), en er wordt voor ieder DMX kanaal een fysiek KNX adres gebruikt. Maar, daar valt wel overheen te komen....

Het grootste issue is dat de KNX/DMX interface voor een fade maar 1x per seconde een update stuurt over de DMX bus. 1x per seconde? Inderdaad....0 naar 100% in 5 seconden? 20%, 40%, 60%...je snapt em... 8)7

De driver ellende voorspelde al niet zoveel goeds, maar dit slaat alles. DMX is bedoeld voor snelle en vloeiende lichteffecten. En dan maak je zoiets. Ben normaal niet zo van zaken afkraken, maar hier kan ik echt niks mee.

Daar helpt ook de smoothing van EldoLED niet meer tegen, ook niet op de hoogste 'glow' stand.


By the way, m'n EldoLed drivers luisteren wel naar DMX kanaal 1 (eerste kanaal), maar kanaal 2 t/m 4 zijn nergens aan te roepen via DMX. Ik lees dat je daar een hardware toolbox voor nodig hebt? Je zou verwachten dat hij automatisch de kanalen gewoon doortelt? Hoe heb jij dat gedaan Femme? Toolbox gekocht?
Never mind: op de quick guide lijkt het alsof 2-2L de code is voor RGBW. Maar dat zijn natuurlijk gewoon 2 kanalen actief. Stupid me :)

[ Voor 4% gewijzigd door tss68nl op 06-03-2016 01:54 ]

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Japidoff
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 09-04 17:30
haha!

ik heb ook de fout gemaakt die van BES gekocht te hebben, ik ben nog in overleg met de (spaanse) fabrikant hierover; maar hun eerste reactie was verbaasd?! zovan 'owjajoh? leg een uits hoe je hem gebruikt dan?' en begonnen meteen over teamviewer sessies enzo, dus ik ben benieuwd.

ook heb ik een tijdje gewerkt met een ip/rs232 converter en een rs232/dmx converter achter mn gira homeserver, maar dat was toch ook wel bewerkelijk..

toch binnenkort meer een duurdere gateway halen...

gang is alles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Japidoff schreef op zondag 06 maart 2016 @ 03:10:
haha!

ik heb ook de fout gemaakt die van BES gekocht te hebben, ik ben nog in overleg met de (spaanse) fabrikant hierover; maar hun eerste reactie was verbaasd?! zovan 'owjajoh? leg een uits hoe je hem gebruikt dan?' en begonnen meteen over teamviewer sessies enzo, dus ik ben benieuwd.

ook heb ik een tijdje gewerkt met een ip/rs232 converter en een rs232/dmx converter achter mn gira homeserver, maar dat was toch ook wel bewerkelijk..

toch binnenkort meer een duurdere gateway halen...
Let goed op wat je koopt. Bijvoorbeeld de DuoDMX gateway, kan geen aparte DMX kanalen aansturen. Je programmeert een combinatie van maximaal 512 kanalen in, en die worden altijd tegelijk uitgevoerd. Wil je dus je lamp in de woonkamer aanschakelen, dan gaat de badkamer ook mee aan (of uit). Wil je onafhankelijk van elkaar, dan moet je óf per twee ruimtes een DuoDMX kopen, óf scenes aanmaken voor iedere combinatie die voor kan komen in huis.

In mijn zoektocht ben ik verder nog geen units tegen gekomen die gewoon enkele kanalen doorkoppelen. Heel vreemd.

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 746617

DMX is een heel geschikt protocol voor het aansturen van verlichting in een woning of een bedrijfsgebouw. 7jaar geleden ben ik begonnen met onze eigen woning om te testen of dit haalbaar was. We hebben eerst alle gewone verlichting via DMX aangestuurd. Ondertussen zijn dit 24 DMX 19" rack dimmers die alle verlichting van zowel binnen als buiten dimmen. We hebben ook 16 RGBW ledstrips verwerkt die via DMX aangestuurd worden zodat we ook kleur kunnen aanpassen.

De gevel buiten kunnen we ook een kleur geven met 4 van deze Iluminarc armaturen

Onze woning is op basis van Velbus glaspanelen met een Oled display. Deze zijn zowel in het wit als het zwart verkrijgbaar en zien er echt luxueus uit.

*knip*, niet spammen

[ Voor 38% gewijzigd door ThinkPad op 09-03-2016 19:42 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Tot zo ver dit reclameblok :)

Ik heb op de beurs in Frankfurt wat nieuwe DMX gateways gespot voor KNX, maar voor geen van alle nog een goed beeld of ze ook daadwerkelijk voldoen om een goede besturing mee te bouwen. Het lijkt er bijna op dat een Raspberry oplossing nog niet eens zo heel gek is.

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
tss68nl schreef op donderdag 17 maart 2016 @ 16:34:
Tot zo ver dit reclameblok :)

Ik heb op de beurs in Frankfurt wat nieuwe DMX gateways gespot voor KNX, maar voor geen van alle nog een goed beeld of ze ook daadwerkelijk voldoen om een goede besturing mee te bouwen. Het lijkt er bijna op dat een Raspberry oplossing nog niet eens zo heel gek is.
Zet gewoon IP-Symcon 4.0 op een Raspberry Pi, ArtNet-interface erbij en gaan. Desnoods maak je een high availability setup met twee RPi's :) .

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RoelerMF
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 22-07-2022
Ik heb met zeer veel aandacht dit topic doorgelezen. Super interessante materie allemaal. Ik ben een jaar of drie geleden begonnen om voor de tuin verlichting iets te verzinnen op basis van WS2801 led (Individueel adresseerbaar). Destijds ook heel snel gekeken naar DMX als protocol voor eventuele aansturing, maar doordat de verlichting op 5V draait had ik belachelijk dikke draden nodig om de tuin rond te komen of alles splitsen in kleine bars met eigen spanningsbron. Dat project is achterin de kast beland, en momenteel knutsel ik met een kickstarter arduino bordje met ingebouwde wifi een PWM oplossing in elkaar met warm witte 3528 led op 12v voor de basic verlichting in de tuin. Daarvoor wil ik out-of-the-box 12v tuinverlichting (Gardens Lights of In-Lite) gebruiken die je in een willekeurige tuinhandel kan kopen. Ik heb grote ip68 lasdozen waar een printplaat in komt waar de 12V op wordt aangesloten van de standaard tuinverlichting, en anderzijds de ledstrip, met daar tussen de PWM oplossing die aan te sturen is via Wifi. Maar dat terzijde;

Waarom ik dit topic interessant vind: ik begrijp uit de openingsposts en sommige vervolg reacties dat alles vanuit 1 centrale ruimte van spanning en stroom wordt voorzien met relatief weinig spanningsverlies. De kracht van die ws2801 leds was dat ze individueel adresseerbaar waren. Ik ben niet helemaal thuis in DMX, maar volgens verschilt de aansturing tussen die 2801 en een DMX signaal niet veel. Bij WS2801 stuur ik per led drie kleurcodes op met een 8 bit waarde, bij DMX stuur ik maximaal 512 posities op van 8 bit. Dan zou ik op 1 DMX (universum?) van 512 kanalen ongeveer 170 van die WS2801 leds aan moeten kunnen sturen (1 led eist drie kanalen RGB op).

Volgens mij heb ik dan geen led drivers nodig, maar zou de ethernet interface dan al voldoende moeten zijn? Ik loop dan alleen even vast in de aansluitschema's omdat de WS2801 leds aangestuurd worden met +5V, GND, Clock & SDI. Iemand die mijn gedachtes kan volgen, en eventueel kan helpen op het goede spoor te komen? Want volgens mij gooi ik het een en ander toch door elkaar :) Of misschien ligt het toch veel verder uit elkaar dan dat ik nu kan bedenken. Zijn er eventueel andere DMX oplossingen denkbaar met individueel adresseerbare leds in serie geschakeld? :)

>> Democracy is so overrated >>


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Scharnout
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 10-04-2024

Scharnout

Meuk

Hallo,

Misschien een hele grote n00b vraag, maar ik kan nergens info vinden over wat voor bekabeling je moet gaan gebruiken voor DMX of DALI. Of in ieder geval in combinatie met stroomvoorziening.

Er wordt volgende week bekabeld en ik wil weten hoe ik mijn trimless QR111 spots moet gaan bekabelen. Als ik het goed begrepen heb, moet ik DMX daisy chain doen en DALI maakt niet uit. Ik heb een kleine 50 a 60 lichtbronnen aan te sluiten en ik moet een keus maken in wat ik doe. Kan ik gewoon een overal twee aderig laten leggen in ster vorm en dan later met een centrale driver (Eldoled denk ik) aansluiten voor DMX of DALI? Gaat bij een centrale driver nu alles over die centrale driver? Of moet ik gewoon stroom apart aansluiten en apart bekabeling voor de aansturing aanbrengen. Het gaat uiteindelijk naar een Loxone MiniServer toe, maar daar heb ik keus voor Dali en DMX. En begrijp ik goed dat de EldoLed maar 4 groepen DALI aankan?

Help? :)

And Bob's your uncle ...


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
Scharnout schreef op zaterdag 28 mei 2016 @ 23:39:
Hallo,

Misschien een hele grote n00b vraag, maar ik kan nergens info vinden over wat voor bekabeling je moet gaan gebruiken voor DMX of DALI. Of in ieder geval in combinatie met stroomvoorziening.

Er wordt volgende week bekabeld en ik wil weten hoe ik mijn trimless QR111 spots moet gaan bekabelen. Als ik het goed begrepen heb, moet ik DMX daisy chain doen en DALI maakt niet uit. Ik heb een kleine 50 a 60 lichtbronnen aan te sluiten en ik moet een keus maken in wat ik doe. Kan ik gewoon een overal twee aderig laten leggen in ster vorm en dan later met een centrale driver (Eldoled denk ik) aansluiten voor DMX of DALI? Gaat bij een centrale driver nu alles over die centrale driver? Of moet ik gewoon stroom apart aansluiten en apart bekabeling voor de aansturing aanbrengen. Het gaat uiteindelijk naar een Loxone MiniServer toe, maar daar heb ik keus voor Dali en DMX. En begrijp ik goed dat de EldoLed maar 4 groepen DALI aankan?
Dali heb ik niet direct ervaring mee, maar als je de Dali-compatible drivers van EldoLed zou gebruiken is het qua aansluiten een vergelijkbaar principe als dmx. Tussen de driver en de lichtbronnen leg je een kabel aan die geschikt is voor de betreffende lichtbron. Voor witte leds neem je bijvoorbeeld 2x 1,0mm2 of 2x 1,5mm2. Goedkoop rood/zwart speakerdraad is er ook wel handig voor vanwege de kleurcodering zodat het niet te verwarren is met blauw/bruine draden voor 230V.

Voor rgbw-verlichting is utp qua kleurcodering wel handig maar de aders zijn nogal dun (max zo'n 0,27mm2 voor betaalbare utp) en omdat de aders getwist zijn is de aderlengte nog langer dan de kabel. Svv-kabel is een betaalbaar alternatief en heeft aders van 0,8mm (oppervlakte ca. 0,50mm2). Een kabel met 16 aders trek je nog makkelijk door een buis.

Het is verstandig om de binnenkomende kabels in de verdeelkast op rijgklemmen af te monteren en van daaruit aan te sluiten op de drivers. Als er meerdere kabels samengevoegd moeten worden op één driver kun je dat doen door jumpers op de rijgklemmen te zetten. Er zijn ook mooie rangeerklemmen met acht etages van Weidmüller en Wago waar je per klem 32 aders op kunt aansluiten. Ideaal voor het verdelen van rgbw met een plus en min per kleur:

http://www.tme.eu/nl/deta...0000-prv-8-sw-35x75-wsrt/

De dmx-kabel sluit je in daisy chain op de drivers aan. Op de laatste driver kun je eventueel een 120 ohms weerstand op de plus en min van het dmx-signaal zetten. Voor korte afstanden en gebruik in een kabelgoot waar weinig storing is te verwachten (geen 230V) maakt het niet zo uit wat voor kabel je gebruikt. Ik heb tussen de drivers (korte stukjes van zo' 15cm) de zwarte, rode en witte aders uit een knx-buskabel gebruikt.

EldoLed heeft ook drivers met een actieve terminator. In dat geval is de losse weerstand niet nodig. Dit zijn geloof ik alleen de drivers uit de PowerDrive DC-serie. Deze drivers geven geen dmx-signaal door als de drivers geen voeding hebben. Als je de voeding naar de drivers los wil schakelen is dat wel even goed om te weten. Ik gebruik om die reden een dmx-splitter om groepen van drivers op een voeding te kunnen zetten die ik kan uitschakelen (zodat de drivers voor de verlichting op de slaapkamers en badkamer niet aanstaan als ik alleen licht op de beganegrond wil).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Scharnout
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 10-04-2024

Scharnout

Meuk

Thanks Femme, Dus ik zou alles ster kunnen bekabelen en dan pas daisy chainen op de rijgklemmen?

Wat ik ook niet goed begrijp; de spot krijgt stroom via die twee aderige kabel? Of moet je nog wat anders aanleggen?

And Bob's your uncle ...


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
Scharnout schreef op zondag 29 mei 2016 @ 23:49:
Thanks Femme, Dus ik zou alles ster kunnen bekabelen en dan pas daisy chainen op de rijgklemmen?

Wat ik ook niet goed begrijp; de spot krijgt stroom via die twee aderige kabel? Of moet je nog wat anders aanleggen?
Het meest praktisch is mijn inziens om de drivers centraal in een verdeelkast op te hangen en vanuit de drivers voedingskabels naar de led-lampen te trekken. Je hebt vanwege de lage spanning en relatief hoge stroomsterkte wel wat meer spanningsval op de voedingskabels maar dat kun je verhelpen met voldoende dikke aders. Je kunt wel de driver naast de lamp (of bij de eerste lamp in een lichtkring) monteren maar dan heb je bij elke lamp inbouwruimte nodig en moet je naar elke lamp/driver naast een voedingskabel voor de driver ook nog een dmx-kabel trekken. Het is ook overzichtelijker om de drivers centraal te hebben.

Voor het aansluiten van de dmx-kabel heb je geen rijgklemmen nodig. Je sluit de plus, min en aarde aan op de daarvoor bestemde terminals op de driver en vanaf de dmx-out terminals van de driver (bij EldoLed ledsync out genoemd) ga je naar de dmx-in van de volgende driver.

Rijgklemmen zijn handig voor het aansluiten van de voedingskabels tussen driver en led. Ten eerste is het makkelijker om dikke aders aan te sluiten. De terminals op de EldeLed drivers zijn maar geschikt voor max 0,75mm2 terwijl je misschien wel dikker wil leggen. Nu hoeft je alleen maar een kort stuk dun draad te leggen tussen driver en rijgklemmen. Ten tweede kun je op een rijgklem makkelijk de voeding verdelen naar meerdere lampen die via hun eigen buis en kabel op dezelfde kanalen moeten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 590946

Beste Mede tweakers,

Ik ben druk bezig met een verbouwing van mijn woning. Ook ik wil mijn woning zo slim mogelijk verlichten en dat doe ik uiteraard met domotica. Mijn oog is gevallen op loxone vanwege de relatief simpele implementatie van het systeem. De meeste bekabeling heb ik in stervorm aangelegd, en genoeg wachtbuizen aangelegd om het systeem uit te breiden. De meeste lampen zal ik aansturen met dmx en met drivers van eldoled.

Dus daar ligt het probleem niet, ik heb een andere uitdaging waar ik maar niet uitkom. Voor mijn eetkamer, keuken en andere ruimtes heb ik een aantal fittingen uit het plafond komen waar alleen maar een gloeilampvervanger in moet komen bijv deze. https://www.lampdirect.nl...0-9-60w-helder-e27-master

De vraag luidt als volgende, hoe kan ik beste deze lamp dimmen en aansluiten op mijn loxone miniserver.
Naar mijn weten is er voor de spot geen driver noodzakelijk die zit namelijk al geïmplementeerd in het filament. Er is volgens mij ook geen driver/dimmer van eldoled die dit kan aangezien de meeste 24v zijn.

Het liefst heb ik alles op 24v maar er bestaan bijna geen enkele retrofit e27 lamp op 24v en als ze er al zijn, zijn ze esthetisch niet mooi.

De lamp moet traploos te dimmen zijn met mooie soepele fades, de dimmers van eldoled zijn daar uitermate geschikt voor. maar een driver is voor de bovenstaande lamp niet nodig hoe los ik dit probleem op dat is mijn vraag.

Hopelijk kunnen jullie mij helpen met een idee / oplossing.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • nielsdc
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 18-04 22:31
Femme schreef op maandag 29 februari 2016 @ 13:09:

Interessante observatie. Ik heb zelf ook wel de spanning gemeten op een led-strip waarbij ik maximaal ~20V kreeg met zo'n 15 meter kabel ertussen dus mijn gedachte was dat ik dikkere draad nodig had (was ook maar een utp-kabeltje met twee aders per kleur dus zo'n 0,5mm^2). Vorige week zat ik toevallig weer te meten aan een kortere kabel en kwam op 21V, leek mij nog steeds veel spanningsval. Ik heb nooit de moeite genomen om te meten aan een strip die direct aan de driver hangt. Als er niet meer dan 21V uitkomt valt de spanningsval wel mee. Dit was overigens met een LinearDrive 180D.
Ik gok dat je een PWM signaal aan het meten bent met een trage meter, en dus de resultaten waarschijnlijk niet betrouwbaar zijn. Zet er een scoop op en dan kan je zien wat er gebeurd en wat de echte maximale spanning is. Waarschijnlijk wordt er een stroombron gebruikt met de maximale stroom die de driver kan leveren, en wordt de maximale stroom verder begrenst via pwm.

Ik ga binnenkort m'n LinearDrive 180D aansluiten, dan zal ik wel even kijken.

Niels

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • nielsdc
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 18-04 22:31
tss68nl schreef op maandag 29 februari 2016 @ 02:37:

Het verschil tussen een dimmer op spanning en stroom:
  • Spanning
    Een led is een halfgeleider, wat wil zeggen dat het materiaal geen constante weerstand heeft. Tot een bepaalde spanning laat de led geen stroom stroom door, daarna gaat de weerstand omlaag en kan de led licht geven. Hoe hoger de spanning, hoe lager de weerstand, hoe hoger de stroom, hoe meer licht. Echter, het verband is niet lineair: een klein beetje meer spanning, kan de weerstand dusdanig doen afnemen, dat er veel meer stroom gaat lopen, en dus ook meer licht wordt gegeven. Boven een bepaalde stroom gaat de led kapot. Het is dus zeer lastig om een led op bijna 100% vermogen te laten lopen, want een klein beetje teveel spanning blaast de led al snel op.
    Veel led strips hebben om dit tegen te gaan weerstanden ingebouwd. Door de weerstanden wordt het verschil in spanning wat afgevlakt en kan je de led wat beter sturen. Weerstanden produceren echter alleen warmte...geen licht, en maken de strip dus minder efficiënt.
    Hele dure strips hebben stroombeperkende IC's in plaats van weerstanden. Mooi, maar slecht te vinden en vaak erg prijzig.
  • Stroom
    De andere optie is om te sturen op stroom. Immers, de hoeveelheid licht is afhankelijk van de stroom die er loopt, niet van de spanning. In dit geval wordt er een continu spanning op de led gezet welke hoog genoeg is om minimaal 100% of meer van het vermogen door te geven. Echter, wordt in de driver de verbinding geknepen, en wordt er simpelweg niet meer stroom doorgelaten dan goed is voor de led. Het dimmen kan nu op twee manieren gebeuren:
    • Verlagen van de spanning, waardoor de led uiteindelijk zelf door de lagere spanning meer weerstand geeft en de stroom onder het maximale niveau zakt. De stroombeperker in de driver is er dus enkel om de maximale stroom af te dwingen. Dit is wat de PowerDrive doet volgens mij.
    • Spanning hetzelfde houden, maar in de driver de maximale stroom vloeiend aanpassen van 0 naar max.Als ik me niet vergis is dit wat de LineairDrive zou moeten doen. Ik heb contact gezocht met EldoLED wederom om dit uit te zoeken, want de documentatie laat niets los over de werking helaas :)
Bij een vaste spanning hoort altijd een vaste stroom, het is onmogelijk in een statische situatie om de stroom te variëren terwijl de spanning gelijk blijft. De enige mogelijke oplossing is dus dat er PWM gebruikt wordt.

Ik gok dat het enige verschil tussen de LinearDrive en de Powerdrive is dat bij de powerdrive de stroombegrenzing in de ledstrip wordt gedaan (meestal met een weerstand), en dat bij de LinearDrive de stroombegrenzing in de driver gedaan wordt.
Beide zullen dan voornamelijk PWM gebruiken om te dimmen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
Anoniem: 590946 schreef op zaterdag 25 juni 2016 @ 10:26:

De vraag luidt als volgende, hoe kan ik beste deze lamp dimmen en aansluiten op mijn loxone miniserver.
Om 230V lampen te dimmen zul je de gewone Loxone Dimmer Extension moeten kopen (kost 449 euro voor vier kanalen) of een alrernatieve dimmer moeten gebruiken die je via 0-10V of dmx kunt aansturen. Op Ali Express kun je voor zo'n 40 dollar de driekanaals DMX302 vinden. Voor halogeen werkt hij prima, bij led-lampen zie je wellicht 'getrapte' fades omdat de dimmer een resolutie van 8-bit heeft zonder interpolatie. Ik heb wel eens een triac op zo'n DMX302 gesloopt omdat ik er een gewikkelde trafo aan had gehangen (moetje niet doen, is alleen geschikt voor elektronische trafo's) maar verder werken ze wel goed en per kanaal is ie een factor acht goedkoper dan de Loxone Dimmer Extension.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
nielsdc schreef op zondag 26 juni 2016 @ 02:02:
[...]
Bij een vaste spanning hoort altijd een vaste stroom, het is onmogelijk in een statische situatie om de stroom te variëren terwijl de spanning gelijk blijft. De enige mogelijke oplossing is dus dat er PWM gebruikt wordt.

Ik gok dat het enige verschil tussen de LinearDrive en de Powerdrive is dat bij de powerdrive de stroombegrenzing in de ledstrip wordt gedaan (meestal met een weerstand), en dat bij de LinearDrive de stroombegrenzing in de driver gedaan wordt.
Beide zullen dan voornamelijk PWM gebruiken om te dimmen.
Hoi Niels,

Op de lineardrive kan je toch echt de stroom handmatig variëren in stapjes van 50mA, bij gelijkblijvende spanning. Daarnaast heb ik geen 'scope' en daar sowieso het geld niet voor over, maar wel een DSLR die in previewmode perfect de PWM frequentie vastlegt van de LED. :+

Als je de EldoLED driver op 100% zet, is er vanzelfsprekend geen PWM aanwezig. Dim je dan met de stroom, dan zie je ook geen enkele wijziging in dat beeld....geen PWM op ieder dimniveau.
Dim je via PWM, dan zie je dat er door EldoLED een zeer hoge PWM frequentie wordt gebruikt (18 kHz meen ik me te herinneren?) maar dat op gezette punten, de PWM weer verdwijnt. De driver beperkt dan de stroom, en zet de PWM weer op 100%.

Zo kan de EldoLED driver tot zeer lage lichtniveaus dimmen, zonder dat de PWM hinderlijk wordt. Ook voor videoopnames met bijvoorbeeld 24 beelden per seconde, kan je met de EldoLED drivers nog uit de weg, omdat er weinig verschil zit in het aantal led-belichtingen per beeld. :)

Dus ja, ik denk dat de drivers van EldoLED bewijzen dat je wel degelijk de stroom kan variëren bij gelijkblijvende spanning. Ze hebben het slim gecombineerd met PWM wat in fijner detail controle geeft over de lichtopbrengst. Het is ook logisch: neem een stroombeperkende IC. Plaats er nog één naast (parallel), met een circuitonderbreker ervoor. Schakel je de tweede IC aan, dan heb je bij gelijkblijvende spanning, een twee keer zo hoge stroom. Dat is het concept. Hoe meer van dergelijke parallelle circuits je naast elkaar hebt, hoe meer in detail je de stroom kan beïnvloeden.

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 590946

Om 230V lampen te dimmen zul je de gewone Loxone Dimmer Extension moeten kopen (kost 449 euro voor vier kanalen)
Dat is geen optie, te duur voor zo weinig kanalen en heeft die dimmer wel interpolatie dan?
of een alrernatieve dimmer moeten gebruiken die je via 0-10V of dmx kunt aansturen. Op Ali Express kun je voor zo'n 40 dollar de driekanaals DMX302 vinden. Voor halogeen werkt hij prima, bij led-lampen zie je wellicht 'getrapte' fades omdat de dimmer een resolutie van 8-bit heeft zonder interpolatie.
Dat is te overwegen waard maar het liefst heb ik hem wel traploos zeker omdat er veel gedimd gaat worden. Is er geen andere optie om 230v led lampen met e27 fitting mooi te laten dimmen? dan moet ik toch wat ander gaan overwegen mits het niet anders kan.

Het vervelende omtrent het bovenstaande is dat ik naar alle spots / lampen vd draad moet trekken terwijl ik het liefst alles op 24v wil doen.

zelf ben ik niet zo thuis in de elektrotechniek maar is het niet mogelijk om een 230v led lamp te laten branden op 24v? dan zal ik de driver uit de lamp moeten halen dat begrijp ik. Het tweaken van een 230v led lamp zal toch moeten kunnen? of zie ik wat over het hoofd? behalve de garantie dan.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
Anoniem: 590946 schreef op zondag 26 juni 2016 @ 12:52:
[...]

Dat is geen optie, te duur voor zo weinig kanalen en heeft die dimmer wel interpolatie dan?
Ik heb geen ervaring met de Dimmer Extension maar voor 449 euro mag je hopen dat hij erg mooi soepel dimt.
Dat is te overwegen waard maar het liefst heb ik hem wel traploos zeker omdat er veel gedimd gaat worden. Is er geen andere optie om 230v led lampen met e27 fitting mooi te laten dimmen? dan moet ik toch wat ander gaan overwegen mits het niet anders kan.
Een 8-bit dimmer dimt in 256 stapjes. Op korte fades is dat geen probleem maar als er in bijvoorbeeld tien seconden van 100 naar 50 procent gedimd moet worden zul je bij een led-lamp de stappen in de dimmiveaus duidelijk kunnen zien.
Het vervelende omtrent het bovenstaande is dat ik naar alle spots / lampen vd draad moet trekken terwijl ik het liefst alles op 24v wil doen.

zelf ben ik niet zo thuis in de elektrotechniek maar is het niet mogelijk om een 230v led lamp te laten branden op 24v? dan zal ik de driver uit de lamp moeten halen dat begrijp ik. Het tweaken van een 230v led lamp zal toch moeten kunnen? of zie ik wat over het hoofd? behalve de garantie dan.
In principe moet dat mogelijk zijn als je een led-lamp kunt vinden die makkelijk demontabel is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 590946

Femme schreef op zondag 26 juni 2016 @ 13:38:
[...]

In principe moet dat mogelijk zijn als je een led-lamp kunt vinden die makkelijk demontabel is.
Zo gezegd zo gedaan, het ging nog redelijk makkelijk om de twee belangrijkste elementen van elkaar te scheiden zonder dat het glas gebroken is.

Afbeeldingslocatie: https://i1075.photobucket.com/albums/w428/smitshac/IMG_20160627_091816922_zpsbpatbeeq.jpg

Dit is dus de driver die in de fitting zat.

Afbeeldingslocatie: https://i1075.photobucket.com/albums/w428/smitshac/IMG_20160627_091822719_zpsabbsdkej.jpg

Wat ik nu wil proberen is om deze driver te vervangen voor eentje van eldoled. Is deze daar geschikt voor https://www.eldoled.com/l...ualdrive/50-watt/ac-560s/ ?

Is polarisatie in deze nog belangrijk? aangezien er duidelijk op de driver een plus en min kant op staat
De plus zat gesoldeerd aan de huls van het schroefdraad en de min aan het contact ( de onderzijde van het schroefdraad) ik neem aan dat polarisatie goed moet zijn omdat anders de ledjes doorbranden?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
Anoniem: 590946 schreef op maandag 27 juni 2016 @ 11:37:
[...]

Is polarisatie in deze nog belangrijk? aangezien er duidelijk op de driver een plus en min kant op staat
De plus zat gesoldeerd aan de huls van het schroefdraad en de min aan het contact ( de onderzijde van het schroefdraad) ik neem aan dat polarisatie goed moet zijn omdat anders de ledjes doorbranden?
Een led is een diode die elektrische stroom in één richting doorlaat. Als de polarisatie is omgedraaid doet de led niets.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 590946

Logisch..

Voor dit experiment ga ik voor een powerdrive led driver van eldoled en een daarbij behorende voeding.

Alleen nog een vraag de minimale aansluitwaarde in mA is vanaf 200mA

"
Constant current LED driver/controller
POWERdrive will power 200mA - 500mA (45W), 200mA - 1050mA (90W) and 200mA - 1.4A (180W) high brightness LEDs "

Het filament wat ik aan de praat wil krijgen is 36mA op een kanaal is dat probleem? of branden dan de leds door vanwege een te hoog aantal mA wat de driver naar de leds stuurt?

alvast dank voor je hulp

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dennis
  • Registratie: Februari 2001
  • Laatst online: 01:27
Japidoff schreef op zondag 06 maart 2016 @ 03:10:
ik heb ook de fout gemaakt die van BES gekocht te hebben, ik ben nog in overleg met de (spaanse) fabrikant hierover; maar hun eerste reactie was verbaasd?! zovan 'owjajoh? leg een uits hoe je hem gebruikt dan?' en begonnen meteen over teamviewer sessies enzo, dus ik ben benieuwd.
Ik heb dit topic afgelopen week een paar keer doorgelezen en kijk toch ook met een schuin oog naar DMX. Allereerst ben ik benieuwd of je nog iets gehoord hebt van de Spaanse fabrikant?

Femme en tss68nl alvast heel erg bedankt voor jullie uitgebreide informatie. Dat maakt het een stuk makkelijker.

Misschien wil ik binnenkort eerst een proefje doen om te kijken of ik DMX goed kan aansturen. Wat ik dan - volgens mij - nodig heb is dus een DMX over Ethernet (Enttec) plus een voeding (Meanwell). Daarnaast dan een LED driver (EldoLED) en natuurlijk een LED strip.

Nog even over die DMX/KNX interface. Ik kwam ook iets tegen van Ekinex, is dat dan een vergelijkbaar iets ten opzichte van de BES? Hij is wel iets duurder.

Ook ben ik wel benieuwd waarom jullie graag een DMX/KNX interface willen hebben. Je kunt ook beide systemen los uitvoeren en bijvoorbeeld met OpenHAB aan elkaar knopen. Nadeel is natuurlijk dat je dan je KNX centraliseert met SPOF risico. Voordeel is misschien wel dat je flexibeler bent. Ik vraag me af of er niet ook goede KNX LED drivers zijn die vergelijkbaar resultaat halen ten opzichte van DMX. Heeft DMX dan alleen meerwaarde als je bijvoorbeeld snelle effecten wilt realiseren?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Erasmo
  • Registratie: Juli 2004
  • Niet online

Erasmo

Laadpaaljager

Toevallig vandaag op Youtube gevonden, semi-relevant voor in dit topic :)

Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
Dennis schreef op dinsdag 05 juli 2016 @ 16:51:
[...]

Ook ben ik wel benieuwd waarom jullie graag een DMX/KNX interface willen hebben. Je kunt ook beide systemen los uitvoeren en bijvoorbeeld met OpenHAB aan elkaar knopen. Nadeel is natuurlijk dat je dan je KNX centraliseert met SPOF risico. Voordeel is misschien wel dat je flexibeler bent. Ik vraag me af of er niet ook goede KNX LED drivers zijn die vergelijkbaar resultaat halen ten opzichte van DMX. Heeft DMX dan alleen meerwaarde als je bijvoorbeeld snelle effecten wilt realiseren
Je kunt dmx inderdaad prima aansturen vanuit een domoticaserver met bijvoorbeeld OpenHab of IP-Symcon. Je verliest dan inderdaad wel het voordeel van de de decentrale werking van knx. Als je toch je huis centraal gaat aansturen via OpenHab of vergelijkbare software zou ik ook niet kiezen voor knx-componenten maar 1-wire voor analoge sensoren en goedkopere modbus I/O-modules zoals een Railduino om relais te schakelen.

Ten opzichte van knx-gestuurde rgb-drivers heeft dmx nog het voordeel dat de kosten lager zijn zodra je het op wat grotere schaal gaat toepassen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Japidoff
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 09-04 17:30
Dennis schreef op dinsdag 05 juli 2016 @ 16:51:
[...]

Ik heb dit topic afgelopen week een paar keer doorgelezen en kijk toch ook met een schuin oog naar DMX. Allereerst ben ik benieuwd of je nog iets gehoord hebt van de Spaanse fabrikant?

Femme en tss68nl alvast heel erg bedankt voor jullie uitgebreide informatie. Dat maakt het een stuk makkelijker.

Misschien wil ik binnenkort eerst een proefje doen om te kijken of ik DMX goed kan aansturen. Wat ik dan - volgens mij - nodig heb is dus een DMX over Ethernet (Enttec) plus een voeding (Meanwell). Daarnaast dan een LED driver (EldoLED) en natuurlijk een LED strip.

Nog even over die DMX/KNX interface. Ik kwam ook iets tegen van Ekinex, is dat dan een vergelijkbaar iets ten opzichte van de BES? Hij is wel iets duurder.

Ook ben ik wel benieuwd waarom jullie graag een DMX/KNX interface willen hebben. Je kunt ook beide systemen los uitvoeren en bijvoorbeeld met OpenHAB aan elkaar knopen. Nadeel is natuurlijk dat je dan je KNX centraliseert met SPOF risico. Voordeel is misschien wel dat je flexibeler bent. Ik vraag me af of er niet ook goede KNX LED drivers zijn die vergelijkbaar resultaat halen ten opzichte van DMX. Heeft DMX dan alleen meerwaarde als je bijvoorbeeld snelle effecten wilt realiseren?
nou.. ik heb al genoeg complexe kastjes overal, IP-DECT, Wlan, opentherm gateway, nas, ik voel niks voor voor een ingewikkeld kastje (lees: rpi met software en configuratie) om zoiets simpels op te lossen.
ik heb ongeveer een kanaal of 30 aan dmx om te sturen, een beetje knx driver kost zó €100

en dat met die BES gateway:
hij deed het op een gegeven moment echt niet meer, fabrikant gemaild, (was zeer geinterreseerd in mijn verhaal).
gateway stuk-> opgestuurd naar spanje -> nieuwe gekregen ->
deed het iets beter; wel netjes achter elkaar door signaal uitsturen, maar nog niks aan dimmer output.
toch maar een scope gekocht (Owon SDS7072E) ben nu een dag of 3 aan het meten, en het lijkt erop dattie geen "mark after break" stuurt, die meet ik wel duidelijk op mij 2 andere dmx masters, maar niet op die BES, maar ik moet dit nog verifiëren ergens.. (dit krijgt een eigen topic hier)

en die Ekinex? Italië, Spanje, Ierland, landen die er naar mijn ervaring nog heel wat te leren hebben over productontwikkeling... en ik vind m te duur om "ff te proberen"

maarre ff voor de topicstarter:

met namen als Enttec, EldoLED en meanwell heb je dit soort problemen niet, ik zoek dit bewust op om alles zo goed mogelijk te krijgen voor een zo laag mogelijke prijs..

gang is alles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dennis
  • Registratie: Februari 2001
  • Laatst online: 01:27
In het licht van die discussie als hierboven heeft tweaker Quindor op zijn blog een leuk stukje geschreven over verschillen in kwaliteit van voedingen - Meanwell en Chinese goedkope voedingen :).

Misschien wisten we dit wel, maar toch leuk om even te lezen!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
Japidoff schreef op dinsdag 05 juli 2016 @ 22:20:
[...]

nou.. ik heb al genoeg complexe kastjes overal, IP-DECT, Wlan, opentherm gateway, nas, ik voel niks voor voor een ingewikkeld kastje (lees: rpi met software en configuratie) om zoiets simpels op te lossen.
ik heb ongeveer een kanaal of 30 aan dmx om te sturen, een beetje knx driver kost zó €100
Een server er tussen zetten alleen om dmx aan te sturen is wellicht overkill. Kies je voor een centraal gestuurd domoticasysteem dan is het logisch om de centrale controller ook de dmx-sturing te laten zien. Dat kan bijvoorbeeld met een Loxone Miniserver in combinatie met een DMX Extension of OpenHab, IP-Symcon en vergelijkbare software op een single board computer.

In een centraal gestuurd systeem stop je complexiteit in het centrale systeem en is de rest er omheen domme I/O. Mijn inziens is het niet per se complexer dan decentraal knx.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Japidoff
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 09-04 17:30
Femme schreef op woensdag 06 juli 2016 @ 13:07:
[...]


Een server er tussen zetten alleen om dmx aan te sturen is wellicht overkill. Kies je voor een centraal gestuurd domoticasysteem dan is het logisch om de centrale controller ook de dmx-sturing te laten zien. Dat kan bijvoorbeeld met een Loxone Miniserver in combinatie met een DMX Extension of OpenHab, IP-Symcon en vergelijkbare software op een single board computer.

In een centraal gestuurd systeem stop je complexiteit in het centrale systeem en is de rest er omheen domme I/O. Mijn inziens is het niet per se complexer dan decentraal knx.
Klopt, maar voor de centrale logica en visualisatie heb ik een Gira Homeserver, en omdat ik verkoopbaarheid van het huis in de toekomst in mn achterhoofd hou, werk ik het liefst met "native knx" producten die in de toekomst door een willekeurige installateur vervangen kunnen worden..

ook ben ik inbedrijfsteller bij een installateur en dan zijn dit soort dingen ook vaak een proef voor projecten, en dan valt een Rpi al snel af omdat ik zo'n beetje de enige ben die weet hoe het werkt...

maar hoe langer ik met dit soort gateways knutsel, hoe meer ik geneigd ben toch een Rpi in te zetten...

gang is alles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Oldchatterman
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 09-02 10:16
Na het lezen van dit topic ben ik met 1 vraag blijven zitten.

Ik zag de combinatie van een Meanwell voeding met een Eldoled driver een aantal keer terug komen. Waarom gebruiken jullie een 24VDC voeding voor de led driver? Deze drivers zijn toch ook op 230VAC aan te sluiten?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
Oldchatterman schreef op vrijdag 05 augustus 2016 @ 16:43:
Na het lezen van dit topic ben ik met 1 vraag blijven zitten.

Ik zag de combinatie van een Meanwell voeding met een Eldoled driver een aantal keer terug komen. Waarom gebruiken jullie een 24VDC voeding voor de led driver? Deze drivers zijn toch ook op 230VAC aan te sluiten?
De EldoLed PowerDrive DC en LinearDrive DC hebben een 12-32V gelijkstroom voeding nodig. EldoLed heeft ook drivers met een ingebouwde voeding. Deze zijn wat duurder.

Ik heb thuis voor de DC-drivers gekozen zodat ik minder 230VAC bekabeling in mijn verdeelkast heb en drivers kan combineren op enkele grote (240-320W) 24V voedingen die qua vermogen ondergedimensioneerd zijn ten opzichte van het theoretische maximum vermogen dat de drivers kunnen afnemen. In de praktijk staat namelijk toch nooit alle verlichting vol aan (ik heb vooral rgb-verlichting waarbij er van de drie kanelen vaak twee sterk gedimd zijn).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Oldchatterman
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 09-02 10:16
Ok, daarmee is mijn vraag beantwoord. Ik kijk dan nog wel even naar het prijsverschil, maar neig zelf naar een driver met ingebouwde voeding.

De eerste keuze die ik moet maken is de keuze voor constant voltage/current vs retrofit op 230 VAC. Voor een led zou constant current het beste zijn als je ook wil dimmen, maar ik hecht waarde aan de kleur van de led bij het dimmen en daar kan ik op dit moment alleen maar retrofit leds voor vinden zoals Philips Dimtone en Osram Glowdim. Logischerwijs zou ik de komende jaren ook de meeste ontwikkelingen op retrofit leds verwachten, omdat daarvoor de markt het grootste is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
Oldchatterman schreef op dinsdag 09 augustus 2016 @ 22:32:
Ok, daarmee is mijn vraag beantwoord. Ik kijk dan nog wel even naar het prijsverschil, maar neig zelf naar een driver met ingebouwde voeding.

De eerste keuze die ik moet maken is de keuze voor constant voltage/current vs retrofit op 230 VAC. Voor een led zou constant current het beste zijn als je ook wil dimmen, maar ik hecht waarde aan de kleur van de led bij het dimmen en daar kan ik op dit moment alleen maar retrofit leds voor vinden zoals Philips Dimtone en Osram Glowdim. Logischerwijs zou ik de komende jaren ook de meeste ontwikkelingen op retrofit leds verwachten, omdat daarvoor de markt het grootste is.
Ik kan me inderdaad voorstellen dat zo'n Philips Dimtone of Osram Glowdim mooier wit licht produceert dan een goedkope Chinese inbouwspot met constant current leds. Je zou zelf een Dimtone-achtige lamp kunnen bouwen door 2700K en 2200K warmwit te mengen. De leds zijn gewoon verkrijgbaar (bijv. LumiLeds L2C2 2200K met CRI 90).

Als zo'n Philips Dimtone zich goed laat dimme en geen bijgeluiden maakt is het de makkelijkste keuze.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Oldchatterman
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 09-02 10:16
De 230 VAC retrofits geven risicos in combinatie met de dimmer. Zo kan ik niet gemakkelijk dimmers vinden met dmx protocol die betaalbaar zijn en niet enorm groot. Daarnaast ben ik erg gevoelig voor zoemende dimmers/lampen.

Waarom zouden er geen dimtone achtige lampen zijn in constant current of voltage uitvoering? Ik ga ze niet zelf maken, want ik heb een GU10 formaat nodig voor inbouwspots en dat zie ik niet helemaal zitten om daar zelf iets voor te knutselen.

Mijn hele huis op constant current/voltage blijft nog steeds aantrekkelijk ivm bedrading (bv SVV) en kleinere, beter verkrijgbare dimmers met dmx protocol.

[ Voor 5% gewijzigd door Oldchatterman op 10-08-2016 22:51 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • vso
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online

vso

tja...

Vraagje over het "verbruik" ..

In hoeverre bespaar je nu versus een regulier verlichting en/of de wat simplere domotica oplossingen ?



Een dergelijke oplossing lijkt me zeer effectief voor "begane grond" oftewel binnen b.g.g, buiten(tuinen) en schuur (eventueel kerst?) maar verliest de waarde bij andere hoger gelegen vertrekken..wc.
Teminste als ik dit goed begrijp :D

Tja vanalles


  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
Oldchatterman schreef op woensdag 10 augustus 2016 @ 22:50:
De 230 VAC retrofits geven risicos in combinatie met de dimmer. Zo kan ik niet gemakkelijk dimmers vinden met dmx protocol die betaalbaar zijn en niet enorm groot. Daarnaast ben ik erg gevoelig voor zoemende dimmers/lampen.

Waarom zouden er geen dimtone achtige lampen zijn in constant current of voltage uitvoering? Ik ga ze niet zelf maken, want ik heb een GU10 formaat nodig voor inbouwspots en dat zie ik niet helemaal zitten om daar zelf iets voor te knutselen.
Ik neem aan dat zo'n dimtone led-lamp bestaat uit twee of meerdere leds, bijvoorbeeld een 2700K en 2200K warmwitte led die afhankelijk van het dimniveau in een bepaalde verhouding worden gemengd. Ik betwijfel of er kan en klare oplossingen zijn om op basis van de output van een constant current led-driver twee leds in een bepaalde verhouding aan te sturen. Als je toch zo'n oplossing bouwt doe je dat logischerwijs in een dmx of dali-gestuurde driver die twee of meer kanalen kan aansturen.

Als je een armatuur kunt vinden waar je twee lampen en kunt stoppen en je kunt zelf een 2700K en 2200K lamp vinden kun je wel zelf een oplossing bouwen op basis van dmx zonder dat je meteen de soldeerbout van zolder hoeft te halen.

  • Oldchatterman
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 09-02 10:16
Ik denk dat ik de dimtone lampen ga testen met een dimmer van Krida electronics in combinatie met een Arduino: http://stores.ebay.com/kridaelectronics

Lijkt me een mooie combinatie om voor niet al teveel geld een oplossing te hebben.

De interface tussen de Arduino en Loxone kan via DMX, maar zou ook op een andere manier kunnen. Op de facebook pagina van Krida Electronics zie ik ook dat een RS485 dimmer in ontwikkeling is, dan zou de dimmer rechtstreeks aan Loxone kunnen hangen. Ook een I2C interface zou nog tot de mogelijkheden behoren om de dimmer rechtstreeks aan Loxone te hangen.

[ Voor 9% gewijzigd door Oldchatterman op 18-08-2016 12:36 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Oldchatterman schreef op donderdag 18 augustus 2016 @ 12:31:
Ik denk dat ik de dimtone lampen ga testen met een dimmer van Krida electronics in combinatie met een Arduino: http://stores.ebay.com/kridaelectronics

Lijkt me een mooie combinatie om voor niet al teveel geld een oplossing te hebben.
Test het inderdaad even goed :) Ik ben de afgelopen tijd zeer veel bezig geweest met het testen van manieren om led te dimmen, zowel retrofit als rechtstreeks leds.

De korte conclusie:
  • Retrofit kan werken met dimmen, maar alleen als de specifieke combi tussen retrofitlamp en dimmer werkt. Hou er alleen wél rekening mee, dat de meeste retrofit maar dimmen tot 30% waargenomen licht voor langere duur. Daaronder krijg je vaak uitval/flikkering. Retrofit heeft ook een bepaalde startspanning: vaak gaat de lamp pas aan boven de 70 a 80%, en daarna kan je hem pas naar beneden dimmen. Ook gaan er veel gedimde retrofits snel kapot hier doordat de elektronica de geest geeft. Kortom: ik gebruik het alleen op plekken waar ik niet ver hoef te dimmen, en geen 'bewegende' scenes heb met kleurverlopen.
  • Led strip / COB dimmen is inderdaad prijzig, maar ik vind het wél weer meevallen als ik reken dat je met led-vervangers per dimbare set lampen makkelijk een €80 per kanaal voor een dimmer kwijt bent, plus de lampen zelf. Ik heb een calculatie sheet gemaakt voor EldoLED drivers om de goedkoopste combi voor specifieke cob's / strips te vinden, en alhoewel DMX sturing duurder is dan DALI/0-10V varianten.... kan je:
    • Bijvoorbeeld 3 cobs in serie van 600 mA/15V dimmen voor €23 euro per spot met een PowerDrive AC 562/A. Die unit zit de voeding bij in, en heeft 3 kanalen waar per stuk 3 spots op kunnen.
    • Eenzelfde met een PowerDrive 106/S. Deze heeft 4 kanalen x 3 spots in serie, en kost dan ook maar €22 euro per spot.
    • Voor een groepje lampen die gedimd moeten worden, vind ik de kosten nog verrassend goed in verhouding staan. Het is wel zo dat je goed moet kijken welke driver je nodig hebt voor een specifiek doel. De verkeerde driver kan het snel duur maken.
De echte korte conclusie:
Als je een goede combi kan vinden tussen retrofit en dimmer, en je hoeft geen hele lage dimniveaus te behalen, dan is retrofit zeker makkelijker. Rechtstreeks leds aansturen met drivers blijft echter qua controle en kwaliteit beter, en hoeft niet belachelijk veel te kosten. Voor woonkamer en keuken, zou ik het zeker overwegen.

Qua warm-on-dim zou ik eerst een testen of je het echt noodzakelijk vind. Ik houd van redelijk koud licht, maar heb overal 3000K led ingebouwd. Dat vind ik zowel fel als gedimd eigenlijk helemaal niet te koud. Dat kan natuurlijk ook aan de specifieke led liggen.
Met ledstrip is een dergelijke setup makkelijk te maken: een eldoled driver heeft gecombineerde CW/WW modes, waarmee je één dmx kanaal gebruikt voor de helderheid, en de andere voor de kleur. COB's werken exact hetzelfde op een CC driver, maar zijn lastiger samen in te bouwen natuurlijk.
Gecombineerde CW/WW COB's zijn er ook, maar kan ik doorgaans alleen in 50W en 100W vinden. Daarnaast hebben ze vaak maar CRI 80 wat te wensen over kan laten voor wit licht. :+

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Oldchatterman
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 09-02 10:16
Ik ga gewoon het een en ander testen en beoordelen wat ik het mooist vind. Heb je voor mij een tip voor een CC Led lamp in GU10? Dan probeer ik deze lamp in 2700K.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Oldchatterman schreef op maandag 22 augustus 2016 @ 13:30:
Ik ga gewoon het een en ander testen en beoordelen wat ik het mooist vind. Heb je voor mij een tip voor een CC Led lamp in GU10? Dan probeer ik deze lamp in 2700K.
Daar is bijna niks in te vinden. De enige die ik gevonden heb, is deze, maar die site is rechtstreeks bij een importeur. Qua prijs zit dat ding volgens mij rond de €50 per stuk. Werken op 230V, met een fase aan of afsnijdingsdimmer, en kan je dus niet rechtstreeks op een driver zetten. Die driver zit eigenlijk in de lamp zelf.

Er is nog een andere variant in dezelfde form-factor, maar dan zonder de gu10 voet, met een klik-connector.

Verder vind ik altijd alleen maar spul zoals http://ledbootverlichting.nl/gu10-27smd-12v-24v-4w-led-spot, wat wel dimbaar zou moeten zijn, (met een radiografische dimmer?! Iemand een idee wat dat is? :+ ).
En anders kom je op wholesale good prices china wholesale CE&Rohs Alibaba.com uit. Daar wordt je dood gegooid met 24V GU10 producten. Je zal je alleen wel moeten afvragen of je het risico wil nemen met dergelijke electronica in huis. Het kán goed spul zijn, maar daar gaat wel wat research aan vooraf. De kans dat je een levensgevaarlijk model koopt is aanwezig: YouTube: Deadly LED lamps from China on ebay..

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
Je kunt in China we volop CC inbouwleds krijgen, dus bijvoorbeeld een aluminium armatuur met led erin. De kleinere inbouwleds kun je ook wel wegwerken in inbouwarmaturen zoals een Kreon Down of Down In-line. Aangezien het allemaal op lage spanning werkt met lage vermogens lijkt me de veiligheid ook niet zo'n issue. De uitgangen van een EldoLed-driver zijn ook tegen kortsluiting beschermd.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Femme schreef op maandag 22 augustus 2016 @ 15:49:
Je kunt in China we volop CC inbouwleds krijgen, dus bijvoorbeeld een aluminium armatuur met led erin. De kleinere inbouwleds kun je ook wel wegwerken in inbouwarmaturen zoals een Kreon Down of Down In-line. Aangezien het allemaal op lage spanning werkt met lage vermogens lijkt me de veiligheid ook niet zo'n issue. De uitgangen van een EldoLed-driver zijn ook tegen kortsluiting beschermd.
Yep, zolang je gewoon rechtstreeks lage spanning COB armaturen koopt dan gaat het prima. De meeste blijven onder de 40 volt doorgaans.

Ik dacht alleen dat Oldchatterman persé GU10 voet wilde hebben, en dan ook nog warm-on-dim?
Bij mijn weten is dat eigenlijk allemaal 230V, en moet gedimd worden met een normale dimmer.
Als er al 12 of 24V varianten zijn, dan zijn het meestal retrofit lampen voor op halogeen dimmers. En die werken dus ook niet op een eldoled driver.

Voor COB armaturen is er genoeg te krijgen. Ook in Nederland. Kijk eens bij DeltaLight. Die hebben varianten te over. Ook met goede CRI waarden etc. Maar goed, dat alles is geen optie, zolang de GU10 armaturen/voet een vereiste blijft. Dan heb ik het ineens heel erg lastig om met een goed alternatief te komen :)

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Oldchatterman
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 09-02 10:16
Ik wil een in te stucen armatuur gebruiken, bv: http://dirkslichtadvies.n...f-gu10-90-2902-14-00.html

Ik zie dat dat ook in gu5.3 kan.

Met de testen wil ik een 230 vac dimtone lamp met standaard dimmer vergelijken tegen een 2700k cc lamp met eldoled dimmer.

Dit moet ik op tijd weten, omdat ik bij de keuze voor cc met andere bekabeling (svv) zou gaan werken.

Op welke manier zouden jullie een serie schakeling van cc spots bekabelen? Ik dacht zelf met een meeraderige svv kabel, waarbij ik de serieschakeling op rijgklemmen in de meterkast maak dicht bij de drivers.

[ Voor 47% gewijzigd door Oldchatterman op 22-08-2016 18:11 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
tss68nl schreef op maandag 22 augustus 2016 @ 16:01:
[...]


Yep, zolang je gewoon rechtstreeks lage spanning COB armaturen koopt dan gaat het prima. De meeste blijven onder de 40 volt doorgaans.

Ik dacht alleen dat Oldchatterman persé GU10 voet wilde hebben, en dan ook nog warm-on-dim?
Bij mijn weten is dat eigenlijk allemaal 230V, en moet gedimd worden met een normale dimmer.
Als er al 12 of 24V varianten zijn, dan zijn het meestal retrofit lampen voor op halogeen dimmers. En die werken dus ook niet op een eldoled driver.

Voor COB armaturen is er genoeg te krijgen. Ook in Nederland. Kijk eens bij DeltaLight. Die hebben varianten te over. Ook met goede CRI waarden etc. Maar goed, dat alles is geen optie, zolang de GU10 armaturen/voet een vereiste blijft. Dan heb ik het ineens heel erg lastig om met een goed alternatief te komen :)
De GU10-eis is inderdaad erg beperkend. Met een beetje aanpaswerk (dremel of gatenboor) moet het wel mogelijk zijn om een constant current inbouwled in een armatuur voor een GU10 of MR16-lamp te monteren. Twee kleurtemperaturen in één lamp of armatuur zal dan nog wel lastig worden, tenzij je een armatuur voor twee GU10- of MR16-lampen uitzoekt waar je twee inbouwspots met een verschillende kleurtemperatuur kunt inbouwen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Oldchatterman schreef op maandag 22 augustus 2016 @ 17:53:
Ik wil een in te stucen armatuur gebruiken, bv: http://dirkslichtadvies.n...f-gu10-90-2902-14-00.html

Ik zie dat dat ook in gu5.3 kan. Met de testen wil ik een 230 vac dimtone lamp met standaard dimmer vergelijken tegen een 2700k cc lamp met eldoled dimmer.
Je doet jezelf enorm tekort als je de test persé in hetzelfde armatuur wil uitvoeren. Er is in GU10/5.3 nauwelijks een fatsoenlijk led armatuur te vinden. Als je de eldoled / led combinatie echt tot zijn recht wil laten komen, dan gebruik je geen GU producten.

Er zijn hele goede spots te krijgen, bijvoorbeeld van deltalight, die netjes ingestuced kunnen worden: Afbeeldingslocatie: http://www.deltalight.nl/frontend/files/products/images/650x650/202_403_81XXX_PF01.jpg

Ik zou gewoon een mooi GU10 armatuur pakken met led-vervanger erin. En een mooie spot zoals bovenstaand, met een eldoled driver eraan. Dat geeft een beter beeld van de echte mogelijkheden, ipv dat je jezelf allerlei beperkingen oplegt.
Dit moet ik op tijd weten, omdat ik bij de keuze voor cc met andere bekabeling (svv) zou gaan werken.

Op welke manier zouden jullie een serie schakeling van cc spots bekabelen? Ik dacht zelf met een meeraderige svv kabel, waarbij ik de serieschakeling op rijgklemmen in de meterkast maak dicht bij de drivers.
Waarom serie in de meterkast niet zo handig is als het lijkt
Een serieschakeling in de meterkast lijkt een mooie oplossing, omdat je dan achteraf de 'bundeling' van je spots nog kan bepalen. Echter, als jouw groepje van 3 spots zich op 10 meter kabelafstand van de meterkast bevind... heb je 60 meter draad om je stroom doorheen te sturen.
Die draad heeft een weerstand, en 0.8mm2 (wat een van de dikste SVV is) geeft dat een draadweerstand van 1.26 Ohm. Dat is niet zo fijn, want het veroorzaakt een significante spanningsval van bijna 5 volt, en er gaat dus aardig wat energie verloren bij hogere stromen. Doordat zoveel energie verloren gaat, mag je ook nog maar 1 ampere aan stroom laten lopen over een dergelijk lange kabel.
Neem ook mee in je berekening dat meeraderige kabel vanwege warmteontwikkeling maar een deel van de maximale stroom per ader mag vervoeren. In geval van 8-aderig is dat ongeveer 73% van de maximale stroom over één ader. 16-aderig is 58%.

Hoe sluit je zoiets dan wel aan?
Veel makkelijker is om je spots te bundelen en in serie te schakelen dicht bij de spots zelf. Je weet als het goed is al welke spots samen horen te branden en gedimd moeten kunnen worden. Sluit ze aan in groepjes van 2 of 3. Dit vanwege de maximale spanning die een cc driver kan leveren. Meestal is dit zo'n 55 Volt. Reken wat spanningsverlies, en het aantal spots * de nominale spanning moet onder die, zeg, 53 Volt blijven. Minder spots is niet erg bij goede drivers: de cc driver past dan zijn spanning aan. Dit weet je echter pas, als je je spots hebt gekozen en de spanning over de spot weet :) Handig hè?
Ook daar is wel een oplossing voor.

Bekabelingskeuze nu
Maar even terug naar je bekabeling: Als je nu draad legt van 1.5mm2, naar de spots, in groepen van 2 of 3. En op de verzamelpunten sluit je ze parallel aan, dan kan je prima 230V verlichting aansluiten. Wijzig je op die knooppunten de bekabeling naar serie, dan kan je dezelfde bedrading in de meterkast gebruiken om je eldoled drivers op aan te sluiten. Weg afhankelijkheid voor het leggen van kabels, van de exacte keuze/technologie van je spots. :)
En hoeveel spots moeten er nu in een groep? Verzamel bijvoorbeeld de spots van een hele ruimte op één punt, en maak daar meerdere knooppunten. Leg ook meerdere 1.5mm2 naar dat verdeelpunt, zodat je later altijd nog meer groepen kan aansturen. In het ergste geval heb je 2 of 4 loze 1.5mm2 liggen.
Er zijn handige plugin connectors waarmee je gemakkelijk spots in serie kan groepen. Er zitten doorverbinders bij voor ongebruikte openingen.

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • alextec
  • Registratie: September 2016
  • Laatst online: 17-03 16:36
Op dit moment wordt ons nieuwe huis gebouwd en ben ik aan het uitzoeken wat voor domotica ik er in ga maken.
Ik zelf heb wel wat ervaring in Dynalite >> Dali van Philips de spullen zijn erg mooi, alleen wel prijzig.

Afbeeldingslocatie: https://images.philips.com/is/image/PhilipsConsumer/FP913703447207-PDP-global-001?$jpglarge$&hei=500

Nu denk ik er aan om van die touch schakelaars uit China te kopen heeft iemand hier ervaring mee?
Of heeft iemand hier een mooi alternatief voor.

Ook zit ik er aan te denken om ws2812b led strips toe te gaan passen.
Helaas zijn deze niet in RGB-W te koop.
Heeft iemand dit al in ze huis gemonteerd?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TurboTon1973
  • Registratie: September 2010
  • Laatst online: 21:27
Ik ben bezig met ledverlichting in mijn aquarium. Nu gebruiken veel mensen de TC420 https://nl.aliexpress.com...ec-446f-ad62-8117018f82ed als ledcontroller voor de besturing van de verlichting. Het nadeel daarvan is dat je een statisch timerschema heb. En ik wil graag een natuurlijke variatie aanbrengen. Het programmeren van de tc 420 gaat via usb. En je kan maar 5 ledstrips aansluiten. Nu ben ik mij een tijdje aan het oriënteren op een manier dat ik via het netwerk de verlichting kan aanpassen.

Nu heb ik van iemand van de aquariumvereniging die de ledstrips voor me gemaakt heeft deze controller gekocht: https://zhengji-led.en.al...5_channels_rgb_ww_cw.html Is een leuke eenvoudig dingentje. Maar hier is lastig te programmeren. En je kan maar 8 schakelmomenten programmeren. Als je iets wilt veranderen dan reset de app de instelling van het schakelmoment wat je wilt aanpassen naar standaard. Dus je kan dan niet nakijken hoe de instellingen waren en hoe je het kan aanpassen.

Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een lichtbesturing via DMX.
Ik ga waarschijnlijk 8 strips op de controller aansluiten.
Op zichzelf ben ik een leek. En ter voorkoming dat ik iets verkeerds koop ben ik op zoek naar advies. Tijdens mijn zoek tocht heb ik het volgende gevonden:

Op aliexpress heb ik de volgende controller gevonden https://nl.aliexpress.com...cb-49b1-a173-a8d1a67c41fa

https://nl.aliexpress.com...6b-49b3-96e7-f1106f62b000

Dat is op dit moment teveel aansluitingen. Maar de prijs bevalt mij. En ik zou dan in de toekomst nog meer kunnen aansluiten voor de woonkamer.

Mijn vraag is de volgende als ik dit koop kan ik dan met software eenvoudig een dag programma van verlichting kunnen programmeren met vloeiende fade overgangen? Zons op en ondergangen ed.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Illusion
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 19:59

Illusion

(the art of)

alextec schreef op maandag 19 september 2016 @ 23:28:

Ook zit ik er aan te denken om ws2812b led strips toe te gaan passen.
Helaas zijn deze niet in RGB-W te koop.
Heeft iemand dit al in ze huis gemonteerd?
SK6812 lijkt heel erg op WS2812b en is wél in RGBW verkrijgbaar.

Soms ben ik er wel, en soms ook weer niet.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
alextec schreef op maandag 19 september 2016 @ 23:28:
Op dit moment wordt ons nieuwe huis gebouwd en ben ik aan het uitzoeken wat voor domotica ik er in ga maken.
Ik zelf heb wel wat ervaring in Dynalite >> Dali van Philips de spullen zijn erg mooi, alleen wel prijzig.
[video]
[afbeelding]

Nu denk ik er aan om van die touch schakelaars uit China te kopen heeft iemand hier ervaring mee?
Of heeft iemand hier een mooi alternatief voor.

Ook zit ik er aan te denken om ws2812b led strips toe te gaan passen.
Helaas zijn deze niet in RGB-W te koop.
Heeft iemand dit al in ze huis gemonteerd?
Hoi Alex,

Als je geheel nieuw huis laat bouwen, dan zou ik qua domotica zeker eens kijken naar de wat meer betrouwbare systemen zoals KNX en Loxone. Die zijn grotendeels afhankelijk van vaste bekabeling (en de draadloze systemen zijn ook van KNX en Loxone minder betrouwbaar zoals eigenlijk alle systemen), wat eigenlijk alleen maar goed mogelijk is in een nieuw te bouwen huis.

Daarmee heb je dan direct een voorsprong op alle andere systemen.

Wat betreft DALI, dat blijft een mooi protocol voor verlichting, en wordt ook veel gebruikt in combinatie met KNX. Als ik DALI met DMX vergelijk, dan heeft DALI als voordeel dat je bijvoorbeeld een commando kan geven aan een lamp om in 5 seconden naar 20% te dimmen, en de lamp voert dat vervolgens uit. Dat is meteen ook het grootste nadeel: als de betreffende lamp/controller het bericht heeft gemist (omdat deze niet aan stond) dan is de lamp dus niet gedimd.

Met DMX wordt tot 40x per seconde een volledige update van alle lichtsterktes over de bus gestuurd, waardoor, als een driver later pas aan gaat, deze wel per direct een update krijgt van de ingestelde waarde. Als de lamp aan staat, kan hij nooit 'out-of-sync' raken, wat bij DALI nog wel vaak het geval is.

Ook wordt ik nogal zenuwachtig van de verschillende DALI subversies. Het protocol is zoveel veranderd over de jaren, en heeft zoveel varianten die *niet* met elkaar overweg kunnen, dat je helaas in de praktijk heel vaak lampen ziet dat je of alle drivers/ballasts kan vervangen, óf alle controllers.

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tss68nl
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 17-03 12:41
Heeft iemand wat meer ervaring met DMX netwerken en de topologie daarvan? Ik heb eens zitten speuren en hoewel iedereen zegt dat het beter is om ketens van apparaten te maken, óf splitters te gebruiken om een ster-topologie te kunnen hanteren, kan ik nergens vinden dat je niet zonder splitter een ster *mag* aanleggen.

Sterker nog, omdat ik met meerdere DMX drivers in één kast zit, had ik wat issues met drivers in een keten die als ze geen spanning ontvangen, ook het DMX signaal niet meer doorgeven. Andere daarentegen (goedkopere modellen) gaven juist wél DMX door als ze uit staan. Heb de contacten eens doorgemeten, en het lijkt er op dat de goedkopere varianten gewoon de DMX input & output hebben doorverbonden. 8)

Heb dus eens een rewire gedaan op de rijgklemmen, en alles gewoon zonder splitter als ster doorverbonden, en het werkt als een zonnetje? Een aantal sets DMX drivers zitten 8 en 20 meter verderop, en zijn aangesloten met F/UTP van een redelijke aderdikte.

Ik dacht dat deze setup niet zou moeten werken, maar ik heb de minste issues sinds tijden met deze topologie. Zie ik wat over het hoofd? Of werkt dit omdat ik alles hoofdzakelijk gecentraliseerd heb staan? :)

KNX Huisautomatisering - DMX Lichtsturing


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Femme
  • Registratie: Juni 1999
  • Laatst online: 18-04 21:55

Femme

Hardwareconnaisseur

Official Jony Ive fan

Topicstarter
tss68nl schreef op vrijdag 23 december 2016 @ 02:19:
Heeft iemand wat meer ervaring met DMX netwerken en de topologie daarvan? Ik heb eens zitten speuren en hoewel iedereen zegt dat het beter is om ketens van apparaten te maken, óf splitters te gebruiken om een ster-topologie te kunnen hanteren, kan ik nergens vinden dat je niet zonder splitter een ster *mag* aanleggen.

Sterker nog, omdat ik met meerdere DMX drivers in één kast zit, had ik wat issues met drivers in een keten die als ze geen spanning ontvangen, ook het DMX signaal niet meer doorgeven. Andere daarentegen (goedkopere modellen) gaven juist wél DMX door als ze uit staan. Heb de contacten eens doorgemeten, en het lijkt er op dat de goedkopere varianten gewoon de DMX input & output hebben doorverbonden. 8)

Heb dus eens een rewire gedaan op de rijgklemmen, en alles gewoon zonder splitter als ster doorverbonden, en het werkt als een zonnetje? Een aantal sets DMX drivers zitten 8 en 20 meter verderop, en zijn aangesloten met F/UTP van een redelijke aderdikte.

Ik dacht dat deze setup niet zou moeten werken, maar ik heb de minste issues sinds tijden met deze topologie. Zie ik wat over het hoofd? Of werkt dit omdat ik alles hoofdzakelijk gecentraliseerd heb staan? :)
Dmx is qua fysiek protocol grotendeels gelijk aan rs-485. Voor rs-485 wordt een stertopologie niet aangeraden, maar het is wel mogelijk. Er is geen maximale lengte van een stub gedefinieerd. Ik kan er wel dit over vinden:
A general rule is that stubs should be less than 1⁄3 of the transition time. Therefore, slowing the transition time can extend the practical stub length.
en uit http://www.sealevel.com/s...-and-RS-485-Networks.html
Most practical buses include "stubs" that connect equipment off the "main bus." According to a Texas Instruments Application Report, "...the electrical length of a stub should be shorter than 1/10th of the driver output rise time." The following equation gives you the variables and values for a L19954 Series cable from Automation Direct (www.AutomationDirect.com). This cable has a signal velocity of 0.662 times the speed of light, and an impedance of 120 ohms. A Texas Instruments SN65HVD12 bus driver, for example, has a 100 nsec rise time at a transmission speed of 1 Mbit/sec.

Image: Lstub Formula

Lstub = stub length in feet
tr = driver rise rime in nsec (10% to 90%)
v = wire signal velocity as a fraction of c
c = speed of light in ft/sec (982 x 106)

Image: Lstub Formula 2

So in this case, a stub from the main bus can have a length of 6.5 feet or 2 meters.
Ik lees ook elders dat er korte stubs van een meter in de praktijk worden gebruikt. Voor in de verdeelkast is er dus wel een grote kans dat je er mee weg komt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • merijnen
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 28-03 14:30

merijnen

Beam Me Up Scotty!

Ik ben al een tijdje bezig me in te lezen in de wondere wereld van domotica en DMX en zou graag jullie advies willen. Rond november hopen we onze nieuwe woning gereed te hebben en hierin wil ik graag een Loxone systeem gaan installeren (bedankt Femme voor je uitgebreide artikel over Loxone!).

Voor de verlichting zit ik ernstig te twijfelen wat met DMX en wat met de Loxone dimmer aan te sturen is. Voor woon- en eetkamer wil ik graag dubbele AR111 spots (of vergelijkbaar!) in het plafond wegwerken, zoals
deze
Als lichtbron hiervoor denk ik aan een LED met dimtone of iets dergelijks, dit effect bij dimmen spreekt me erg aan. Ik ben erg benieuwd hoe jullie dit zouden doen: zelf een powerled met heatsink in de armatuur plaatsen en dit aansluiten op een EldoLED driver en via DMX aansturen? Of een 12Volt AR111 ledspot plaatsen met daarachter een trafo en dat aansluiten op de Loxone dimmer? Of juist iets heel anders? :)

Ditzelfde dilemma heb ik ook voor kleinere inbouwspots (50mm GU10 of vergelijkbaar voor een armatuur zoals deze): via Loxone dimmer of op een andere manier?

Hoor graag jullie ervaringen en gedachten hierover!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bartvb
  • Registratie: Oktober 1999
  • Laatst online: 11-04 11:54
Als je LED wil gaan gebruiken; DMX.
Een LED (gelijkspanning, laag voltage) aansturen door met de 230V wisselspanning te rommelen vind ik erg onlogisch en is ook niet heel efficient. Daarnaast is de Loxone dimmer ook behoorlijk aan de prijs.

Mijn plan is iig om alleen DMX (of misschien Dali) te gebruiken met fatsoenlijke drivers. Er komt nergens verlichting direct aan 230V te hangen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • vincenttor
  • Registratie: Januari 2009
  • Laatst online: 06-04 07:16
Ik gebruik DMX in het hele huis, mede vanwege de besturing met computer maar vooral dat je zo 30 kanalen kan aansturen voor 25 - 35 €.

Qua besturing had ik het volgende toen bedacht en wilde ik dit oplossen door een zelfbouw besturing met arduino welke ik had geprobeerd en via een http command aan wilde sturen.
Maar met in de gedachten als ik ooit mijn huis wil verkopen het toch wel uit het doosje moet kunnen werken zonder een computer erbij te moeten gebruiken want zeg nou zelf wie zit er te wachten op een domotica systeem welke niet "te koop" is in de winkel zonder echte gebruiksaanwijzing.

Ben toen op de Stick DE3 gekomen, deze kan je aansturen door middel van een wand controller, kan 2 dmx universes aansturen.
Afbeeldingslocatie: https://www.vsltechniek.nl/tmp/dmxcon.jpg
De controller zelf kan 8 dry contacts accepteren, dus elke kamer een push knop welke een scene kan starten in de betreffende ruimte, mochten deze 8 niet voldoende zijn kan je er dacht ik tot 256 uitbreiden doormiddel van wat combinaties.
Aansturen door telefoon met verschillende apps die zelf indeelbaar zijn, tablet natuurlijk ook.
Via serieel, via infrarood , en ik stuur hem via een serial2IP plugin aan als het systeem draait onder Homeseer.

Ook heb ik in de verschillende ruimtes bedrading liggen voor de "dry contacts" mocht de domotica server eruit liggen kan je met een graai naar de knop toch het licht aan krijgen.
Dan kom je gelijk terug op het verkopen van je huis, dat het toch zonder systeem blijft draaien.

Enige is dat je een beste kast krijgt of je gaat met delen werken, daar bedoel ik mee elke ruimte verschillende dimmers leggen.
Afbeeldingslocatie: https://www.vsltechniek.nl/tmp/dmxcon1.jpg

Afbeeldingslocatie: https://www.vsltechniek.nl/tmp/dmxcon2.jpg

Ik heb het zo gemaakt dat ik mocht er geen net spanning ooit zijn, knoppen kan omhalen om elke strip of spot handmatig aan te zetten dus 1 centrale voedingsbron.

(plaatje zal ik aanpassen maar tijd voor bed nu 8)7 )

[ Voor 3% gewijzigd door vincenttor op 02-05-2017 23:44 ]

Pagina: 1 2 Laatste