Ervaringen met het bouwen van een huis - Deel 3
Naast topics voor nieuwbouwprojecten en bestaande woningen leek het mij wel gepast om een topic te starten over het bouwen van een nieuw huis. En dan vooral voor mensen die het zelf doen. Het kopen van grond, bouwdepot aanvragen, het zoeken van aannemers of het zelf metselen van stenen is iets waar redelijk wat uitpluiswerk bij komt kijken. Genoeg stof om om van gedachte te wisselen met je mede-Tweakers lijkt me!
Dat zelfde geld voor WTW unit's zonnepanelen, deurbellen, internet abonomenten etc. natuurlijk kan het zijn dat je een vraag hebt die echt te maken heeft met het zelf bouwen en dat kan dan prima ontopic zijn. maar in basis behoren dergelijke onderwerpen in een eigen of gespecialiseerd topic.
Dat is uiteindelijk beter voor iedereen, dit topic blijft schoner, de vraag steller krijgt betere antwoorden en de zoek functie werkt beter.
Een voorbeeld van zo'n stappenplan kun je hier downloaden.
Wanneer de grond die je aankoopt nog geen bouwgrond is, zal de gemeente jou een stappenplan voorleggen met alle regels en stappen die je moet uitvoeren voor het wijzigen van het bestemmingsplan. Dit kan middels een uitgebreide omgevingsvergunning of het doorlopen van een bestemmingsplan. Let op dat beide procedures lang kunnen duren.
Bouwkavels zijn bouwrijp en de nutsvoorzieningen zijn aan de rand van het kavel beschikbaar. Daarnaast verstrekken gemeenten alle benodigde informatie, vaak in de vorm van een kavelpaspoort. Vermelde prijzen zijn vast en inclusief belasting.
De informatie over een kavel kan summier zijn, en houdt daarbij rekening met je onderzoekplicht. Is het kavel bouwrijp? Denk verder bijvoorbeeld aan het bestemmingsplan, welstandeisen, locatie van nutsvoorzieningen, erfdienstbaarheden, schone grond verklaring, en ga zo maar door. Controleer of de vermelde prijs incl. BTW is.
De makelaar en zijn opdrachtgever zijn vooral gericht op de uiteindelijk verkoop. Het gaat om een particuliere transactie, en dus om het onderhandelen van de uiteindelijke overkomst. Dat geldt niet enkel voor de prijs. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken een optie te krijgen, maar je kans daarop is bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal beangstellenden
De provincie Brabant heeft hier een speciale ontwikkelingsmaatschappij voor, (https://www.ruimtevoorruimte.com). De status van deze kavels zijn vergelijkbaar met uitgifte door gemeente.
Zie jurisprudentie
Let op: als je overeenkomt dat de verkoper het huis sloopt, dat wordt je volgens de Belastingdienst een bouwterrein geleverd en betaal je 21% BTW. In dat geval maakt het niet uit of de verkoper het huis voor of na de overdracht sloopt.
In alle gevallen kan de notaris adviseren, die neemt ook de aangifte mee in de afrekening bij de akte.
Let wel dat je niet zomaar alles mag bouwen op een bouwkavel. Bestemmingsplannen regelen wat er wel en niet mag gebouwd worden. Denk hierbij aan aantal vierkante meters bebouwing, en de hoogte van je goot en nok bijvoorbeeld. Mocht je willen weten wat de vereisten zijn, dan kun je deze opvragen bij de RO-afdeling van de gemeente, of online via Ruimtelijkeplannen.nl
Hiervoor heb je wel een adres en postcode nodig omdat een EAN-code vereist is bij het aanvragen. Een huisnummer wordt toegekend tijdens de bouwaanvraag. Automatisch zal er daarna door PostNL een postcode verstrekt worden wanneer het huisnummer bekend is. Hiervoor moet je zelf dus geen actie ondernemen.
Wees daarom voorzichtig dergelijke vanaf prijzen te gebruiken om een gevoel voor budget te krijgen.
De grote uitdaging is natuurlijk om binnen je budget te blijven. Daarom kan het handig zijn om met een bouwteam te werken waar in een vroeg stadium architect, constructeur en (onder)aannemer(s) samenwerken. Als je voorkeur hebt voor een typische bouwmethode, bijvoorbeeld houtskelet bouw, kies dan een architect en aannemer die daar ervaring mee hebben.
Er bestaan ook allerlei mengvormen; er zijn ook aannemers die standaard huisontwerpen in de la hebben liggen, aannemers die zelf een architect en constructeur in dienst hebben of met prefab elementen werken.
Echter, de rekening komt achteraf en die kàn dus fors hoger uitvallen.
Als je wèl veel invloed op de stelpost hebt - tegels en sanitair bijvoorbeeld - mag de (onder)aannemer alleen de stelpost overschrijden, als je dat toestaat. Maar in dat geval heb je het zelf in de hand, en kun je naar alternatief sanitair gaan kijken.
- Over een stelpost komt nog de opslag van de aannemer, dus ook over eventuele overschrijding!
- Stelposten binden je aan de (onder)aannemer en dus ook aan zijn prijzen. Sanitair kun je dan bijvoorbeeld enkel uitzoeken bij een bepaalde leverancier, en zonder verdere korting.
- Let altijd op of posten inclusief of exclusief BTW zijn
Een installateur of elektricien kan, op basis van een goed bestek, best de verwarmingsinstallatie of elektro voor je huis offreren. Met een aanvullend prijslijstje wat een extra kraan of lichtpunt kost. De noodzaak voor heien kun je (laten) uitzoeken door een sondering en funderingsadvies te laten uitvoeren. Er zijn allerlei bureaus die dat doen, en deze rapportage heeft de constructeur later sowieso nodig.
Een ander mogelijkheid is om stelposten te laten vervallen, door bijvoorbeeld zelf de keuken te (laten) installeren. Echter een keuken is natuurlijk ook afhankelijk van de installaties die wèl door de (onder)aannemer gerealiseerd worden. Zorg dat je dat vooraf geregeld hebt, en dat je op tijd de tekeningen met de exacte posities van aansluitingen aanlevert.
Een typisch kip-ei-situatie ontstaat als een kavel gekocht wordt, voordat het ontwerp of vergunning van de nieuwbouw gereed is. Dit is het geval als je geen optie kunt nemen, of niet verlengd kan worden. Hypotheekverstrekkers zijn huiverig om alleen de grond te financieren, ze zien dat niet als onderpand, en zonder de grond kan in dergelijke gevallen het ontwerp niet gerealiseerd worden. Een ander situatie komt bij zelfbouwers voor, als je een huis bouwt in eigen beheer zonder aannemer. Er is dan geen aanneemovereenkomst en hypotheekverstrekkers moeten dan maar afwachten of de bouw ook daadwerkelijk gereed komt.
De oplossing van dergelijke situaties vraagt tijd en die ontbreekt vaak als je de kans op het kopen van een kavel hebt. Zoek daarom vooraf je (on)mogelijkheden uit.
Vaak komen opdrachtgevers overeen sommige zaken uit de aanneemovereenkomst weg te laten en in plaats daar van, tijdens de ruw- of afbouw, direct met onderaannemers te werken. Dat kan ook de fase zijn dat de aannemer het huis opgeleverd heeft, maar jij nog van alles laat doen. Hoe is het dan geregeld?
Speciaal daarvoor is een CAR-verzekering (Construction All Risk) bedacht. Een CAR- en Montageverzekering verzekert in de regel vrijwel alle materiële schade op de bouwplaats maar ook aansprakelijkheid aan anderen. Daarnaast zijn alle partijen meeverzekerd die betrokken zijn bij de bouw waaronder de architect, aannemer en onderaannemers. Dat is fijn om dat het soms lastig is wie er verantwoordelijk is. De schade kan bijvoorbeeld ontstaan zijn door een ontwerp-, uitvoerings- of constructiefout.
Een standaard opstal- of aansprakelijkheidsverzekering dekt schade door bouwwerkzaamheden vaak niet.
Een CAR dekt niet alles; vaak is alles wat onder de grond gebeurt, zoals heien, kelderbouw, of bronbemaling, standaard uitgesloten. Dat kan toch in een CAR meegenomen worden, maar is maatwerk. Je verzekeringsexpert kan je daarin adviseren.
In Nederland zijn er drie verschillende organisaties die een dergelijke garantie geven; Woningborg, SWK en Bouwgarant. Je kunt die niet zelf kiezen, je aannemer moet bij één van deze organisaties aangesloten zijn.
Je hebt dus een indirecte keuzemogelijkheid en dat kan een argument in je keuze voor een aannemer zijn. Zo regelt Woningborg dat een andere aannemer het voor dezelfde geld komt afbouwen. Bouwgarant garandeert alleen de aanneemsom. Je zult dan nog zelf een aannemer moeten vinden die voor dat bedrag wil doen.
Enkele bekende partijen
Livingstone (prefab casco, werkt vaak met regionale partners).
aanvullen
Op de site van www.joostdevree.nl staan de meeste bouwkundige termen en definities in woord en beeld uitgelegd.
AllureBouw https://www.allurebouw.nl
Danilith https://www.danilith.nl/
Gorate http://www.gorate.nl
groothuisbouw https://www.groothuisbouw.nl/contact
SelectHuis https://www.selekthuis.nl/over-ons/
VariaHuis https://www.variahuis.nl/
VDM Woningen https://www.vdm.nl
Sustainer homes https://www.sustainerhomes.nl/
eigenwijsbouw https://www.eigenwijsbouw.nl
Finnhouse https://www.finnhouse.nl/contact/
Frame House http://prefabhome.eu/
HufHaus https://www.huf-haus.com/
In-Aanbouw https://www.inaanbouwnederland.nl/
Janssen-bouw https://www.janssen-bouw.nl
Kampa https://www.kampa-woningen.nl
MeerbouwPijnAcker https://www.meerbouw.nl/
Mi Casa http://www.micasa.nl
Olympa https://www.olympa.nl
peritusbouw https://www.peritusbouw.nl/home.aspx
PrefabWoningonline https://www.prefabwoningonline.nl/
Roweco Bouw https://www.rowecobouw.nl
Skilpod skilpod
solilux https://www.solilux.nl
studioschaeffer https://www.verbouwjeeigenhuis.nl/
Sustainer homes https://www.sustainerhomes.nl/
Tymber Buyildings https://www.tymberbuildings.com
uveenstra https://www.uveenstra.nl
vanvlietbouwenadvies https://www.vanvlietbouwenadvies.nl/
VGLoghouse https://www.vg-loghouses.nl
Zeecontainer https://www.zeecontainerwoningen.nl/contact/
https://www.aannemer-gigant.nl
Eemshout Prefab https://www.eemshout.nl/
Toevoegingen? Stuur een DM of maak een Topicreport.
Het centrale balansventilatie met warmteterugwinning topic
Enthalpiewisselaar tbv WTW balansventilatie
Voor je warmtepomp (om te voorkomen dat die veel te groot gekozen wordt en de leidingen te dun):
Het ik-wil-een-warmtepomp FAQ topic
Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen #11
Voor je eventuele DoucheWTW:
Iemand ooit gemeten aan douchewarmtewisselaar (DWTW)?
Voor je drievoudig glas:
Het grote HR +++ glas en kozijn topic
Voor je PV:
Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 11
Voor je koeling:
Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen - #2
En vergeet je buitenzonwering niet. Je hebt maar één keer de kans om dat mooi in het ontwerp te integreren.
Deze startpost is schaamteloos gejat van deel 1 en 2
Naast topics voor nieuwbouwprojecten en bestaande woningen leek het mij wel gepast om een topic te starten over het bouwen van een nieuw huis. En dan vooral voor mensen die het zelf doen. Het kopen van grond, bouwdepot aanvragen, het zoeken van aannemers of het zelf metselen van stenen is iets waar redelijk wat uitpluiswerk bij komt kijken. Genoeg stof om om van gedachte te wisselen met je mede-Tweakers lijkt me!
Wat is niet de bedoeling:
Bij een nieuwbouwhuis hoort doorgaans ook een nieuwe TV iedereen snapt dat dit offtopic isDat zelfde geld voor WTW unit's zonnepanelen, deurbellen, internet abonomenten etc. natuurlijk kan het zijn dat je een vraag hebt die echt te maken heeft met het zelf bouwen en dat kan dan prima ontopic zijn. maar in basis behoren dergelijke onderwerpen in een eigen of gespecialiseerd topic.
Dat is uiteindelijk beter voor iedereen, dit topic blijft schoner, de vraag steller krijgt betere antwoorden en de zoek functie werkt beter.
Stappenplan
Bij het bouwen van een huis komt veel kijken. Veel beslissingen moeten gemaakt worden en er wordt veel regelwerk verwacht als je geen adviesbureau inschakelt. Om toch overzicht te houden van de verschillende facetten die je tegenkomt, is een stappenplan handig om te maken. Hierdoor krijg je goed inzicht wat je nog moet doen, en wat er nog op je af gaat komen.Een voorbeeld van zo'n stappenplan kun je hier downloaden.
Wanneer de grond die je aankoopt nog geen bouwgrond is, zal de gemeente jou een stappenplan voorleggen met alle regels en stappen die je moet uitvoeren voor het wijzigen van het bestemmingsplan. Dit kan middels een uitgebreide omgevingsvergunning of het doorlopen van een bestemmingsplan. Let op dat beide procedures lang kunnen duren.
Wkb
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is een Nederlandse wet die tot doel heeft de bouwkwaliteit te verbeteren en het bouwtoezicht te versterken. Deze wet introduceert een aantal belangrijke veranderingen in de manier waarop de bouw in Nederland wordt gereguleerd. Enkele van de belangrijkste veranderingen die de Wkb met zich meebrengt zijn:- Kwaliteitsborging door private partijen: Onder de Wkb worden private partijen verantwoordelijk voor de kwaliteitsborging van bouwprojecten. Dit betekent dat aannemers en bouwbedrijven moeten aantonen dat zij voldoen aan de bouwtechnische eisen.
- Toetsing van bouwplannen: Voordat met de daadwerkelijke bouw wordt gestart, moeten bouwplannen worden getoetst door een onafhankelijke kwaliteitsborger om te waarborgen dat deze aan de bouwvoorschriften voldoen.
- Opleverdossier: Bij de oplevering van een bouwwerk moet een dossier worden verstrekt waarin alle relevante informatie over het bouwproject staat, zoals tekeningen, gebruikte materialen en toegepaste technieken. Dit dossier dient als bewijs van de geleverde kwaliteit.
- Consumentgerichte bouwregelgeving: De Wkb beoogt een betere bescherming te bieden aan particuliere opdrachtgevers (consumenten). Er komen verbeterde mogelijkheden voor het verhalen van eventuele schade bij gebreken aan een bouwwerk.
- Toezicht door gemeenten: Gemeenten behouden een rol in het bouwproces, maar hun taak verschuift naar het toezicht op de naleving van ruimtelijke ordening en bestemmingsplannen, evenals het handhaven van de veiligheid en gezondheid.
Aankoop van de grond
Bouwgrond wordt vaak verkocht door gemeentes en provincie, soms ook door particulieren. Uiteraard staat er regelmatig bouwgrond op Funda.nl, maar vaak worden er speciale plannen ontwikkeld door de gemeente. Het loont dus om de locate besluiten en aanvragen in de gate te houden.Gemeentes
Gemeentes, zijn gewend grond uit teven en dat doen ze op een vooraf vastgestelde manier. Soms kun je je als kavel-zoekende inschrijven, soms gebeurd dat per project. Er ligt vast wie in welke volgorder aan de beurt is om een kavel uit te zoeken. Gemeentes hebben een zorgtaak en bieden kopers daarbij bijvoorbeeld altijd een optie. Het desbetreffende kavel wordt een periode vastgehouden zodat je een ontwerp kunt maken.Bouwkavels zijn bouwrijp en de nutsvoorzieningen zijn aan de rand van het kavel beschikbaar. Daarnaast verstrekken gemeenten alle benodigde informatie, vaak in de vorm van een kavelpaspoort. Vermelde prijzen zijn vast en inclusief belasting.
Particulieren
Via makelaars wordt door particulieren bouwgrond aangeboden. Funda biedt de mogelijkheid om specifiek op bouwgrond te zoeken.De informatie over een kavel kan summier zijn, en houdt daarbij rekening met je onderzoekplicht. Is het kavel bouwrijp? Denk verder bijvoorbeeld aan het bestemmingsplan, welstandeisen, locatie van nutsvoorzieningen, erfdienstbaarheden, schone grond verklaring, en ga zo maar door. Controleer of de vermelde prijs incl. BTW is.
De makelaar en zijn opdrachtgever zijn vooral gericht op de uiteindelijk verkoop. Het gaat om een particuliere transactie, en dus om het onderhandelen van de uiteindelijke overkomst. Dat geldt niet enkel voor de prijs. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken een optie te krijgen, maar je kans daarop is bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal beangstellenden
Ruimte-voor-ruimte
Dit is een bijzondere vorm van particuliere kavels, die door agrarische bedrijven verkocht worden. Zij mogen, als tegenprestatie van een sanering, wat landbouwgrond als kavel(s) verkopen. De procedures met de gemeente zijn omvangrijk, daarom kiezen sommige agrariërs ervoor dat aan de koper over te laten. Let daarom op of de procedure volledig doorlopen is, want naast de administratieve rompslomp komen daar ook hoge leges bij. Controleer daarom of de prijzen incl, BT en leges zijn.De provincie Brabant heeft hier een speciale ontwikkelingsmaatschappij voor, (https://www.ruimtevoorruimte.com). De status van deze kavels zijn vergelijkbaar met uitgifte door gemeente.
Belasting en aankoop grond
Er is veel verwarring welke belasting je als zelfbouwer over de grond betaald.Bouwkavel: BTW of Overdrachtsbelasting
Voor de belastingdienst is het belangrijk of het een ‘bouwterrein’ betreft. Over de overdracht van een bouwterrein betaal je BTW, of alle andere grond overdrachtsbelasting. In het verleden is er veel discussie geweest of een kavel wel een bouwterrein is. De belastingdienst heeft de omschrijving daarvan nogal verruimd: "Onder een bouwterrein (...) wordt verstaan onbebouwde grond die kennelijk bestemd is om te worden bebouwd met een of meer gebouwen". Kortom de zelfbouwer betaalt altijd 21% BTW over een kavel.Overdrachtsbelasting
Over alle andere grond betaal je dus overdrachtsbelasting. De standaard 2% is alleen geldig als je een eigen woning mét grond koopt, dat doet een zelfbouwer niet. Overige grond is dan extra grond om het oorspronkelijke kavel heen, denk aan strook tuin. Daarover betaal je altijd het verhoogde tarief van 10,4%.Belasting sloopwoning
De uitzondering vormt een woning die je koopt om het te slopen voor je eigen nieuwe huis. In dat geval is de 10,4% overdrachtsbelasting van toepassing. Het tarief van 2% tarief geldt enkel als de verkrijger het voornemen heeft om in de verkregen woning te gaan wonen. Bij sloop is daar geen sprake van.Zie jurisprudentie
Let op: als je overeenkomt dat de verkoper het huis sloopt, dat wordt je volgens de Belastingdienst een bouwterrein geleverd en betaal je 21% BTW. In dat geval maakt het niet uit of de verkoper het huis voor of na de overdracht sloopt.
In alle gevallen kan de notaris adviseren, die neemt ook de aangifte mee in de afrekening bij de akte.
De grond en wat je er op mag bouwen
Belangrijkste is natuurlijk de plaats waar je wilt bouwen. Vaak hebben gemeentes een aanbod van kavels waarop je vrij mag bouwen. Ook makelaars hebben een aanbod van kavels die ze te koop aanbieden. De prijs per m² verschilt per gemeente. Al deze kavels zijn normaal gezien al geschikt als bouwgrond, en je zou dus na het verkrijgen van een vergunning direct kunnen beginnen. Goed opletten in de voorwaarden of het kavelpaspoort is wel een vereiste. Zo staat erin wie warLet wel dat je niet zomaar alles mag bouwen op een bouwkavel. Bestemmingsplannen regelen wat er wel en niet mag gebouwd worden. Denk hierbij aan aantal vierkante meters bebouwing, en de hoogte van je goot en nok bijvoorbeeld. Mocht je willen weten wat de vereisten zijn, dan kun je deze opvragen bij de RO-afdeling van de gemeente, of online via Ruimtelijkeplannen.nl
Wat te doen bij grond die niet bouwrijp was?
Wanneer er grond gekocht wordt waarvoor nog geen huisnummer en/of postcode is, zullen er ook geen aansluitingen voor gas/water/licht aanwezig zijn. Deze aansluitingen zijn aan te vragen via www.mijnaansluiting.nlHiervoor heb je wel een adres en postcode nodig omdat een EAN-code vereist is bij het aanvragen. Een huisnummer wordt toegekend tijdens de bouwaanvraag. Automatisch zal er daarna door PostNL een postcode verstrekt worden wanneer het huisnummer bekend is. Hiervoor moet je zelf dus geen actie ondernemen.
NUTS-kosten
Via www.mijnaansluiting.nl kan je zien welke nutspartijen er actief zijn voor water, gas en data. Op de sites van die partijen is het zaak om de aansluittarieven op te zoeken. Anno 2017 zijn in sommige regio's de kosten aanmerkelijk. Hierdoor loont het bijvoorbeeld om gasloos bouwen te overwegen. De eerste 1.500 euro is al verdiend door geen gasaansluiting te nemen, los van de gasinstallatie die binnen ook niet meer aangelegd hoeft te worden. Riolering loopt via de gemeente. In oudere gebieden heb je één aansluiting nodig, in nieuwere of gerenoveerde gebieden ligt vaak een gescheiden stelsel en dan heb je twee aansluitingen nodig. Aansluitkosten voor het riool kunnen variëren van nul tot 1.000 euro per stuk.Review van je ontwerp
In dit topic zijn een aantal gebruikers aanwezig die zelf al een huis gebouwd hebben. Ook zijn er meerdere gebruikers die beroepsmatig met de bouw te maken hebben. Die kennis kan je natuurlijk gebruiken om je ontwerp af te branden te laten beoordelen. Plaats hierbij zoveel mogelijk relevante informatie en natuurlijk plattegronden/gevels/doorsneden. Desgewenst kan je mo-tags gebruiken om een en ander buiten google te houden.Het daadwerkelijk bouwen
Het bouwen zelf kan op verschillende manieren, hieronder de belangrijkste vormen:Catalogusbouwer
Aannemers die bouwen aan de hand van een serie standaard woningen. Het zijn vaak basiswoningen waarbij er een keuze is in materiaalgebruik en indeling van de ruimtes. Verder zijn er tegen meerprijs allerlei opties mogelijk zoals garage, erker, dakkapel of bijvoorbeeld extra stopcontacten. Aan het einde van het koopproces weet je precies wat de bouw van je woning gaat kosten. Bedenk dat catalogusbouwers de basis scherp aanbieden, maar dat het vanaf prijzen zijn. Pas aan het eind van het traject weet je wat het daadwerkelijk kost.Wees daarom voorzichtig dergelijke vanaf prijzen te gebruiken om een gevoel voor budget te krijgen.
Aannemer
Dit is de ‘klassieke’ vorm van bouwen, waarbij de aannemer het ontwerp realiseert. Hierbij heb je alle vrijheid om, binnen je budget, je eigen huis te bouwen. Soms is die vrijheid zelfs noodzakelijk als je bijvoorbeeld een kavel hebt met een afwijkende vorm, of de gemeente hele specifieke eisen stelt.De grote uitdaging is natuurlijk om binnen je budget te blijven. Daarom kan het handig zijn om met een bouwteam te werken waar in een vroeg stadium architect, constructeur en (onder)aannemer(s) samenwerken. Als je voorkeur hebt voor een typische bouwmethode, bijvoorbeeld houtskelet bouw, kies dan een architect en aannemer die daar ervaring mee hebben.
Casco
Dit is een mengvorm waarbij een catalogusbouwer of aannemer de ruwbouw zet, en je het vervolgens zelf - of in eigen beheer - afwerkt. Er is geen vaste omschrijving voor de term, iedere partij heeft een eigen idee wat onder ruwbouw valt en wat afbouw is. Houdt daar rekening mee als je offertes wilt vergelijken.Bouwpakket / Prefab
Bij deze bouwvorm wordt het ontwerp als bouwpakket of prefab voorbereid en in onderdelen bij de bouwlocatie geleverd. Typische voorbeelden zijn houtskeletbouw en betonnen prefab segmenten. De montage wordt door de leverancier verzorgd of regel je zelf, afhankelijk van het gekozen materiaal. Vooraf moet wel het fundament en vloer gelegd zijn. Daarna regel je de afbouw.Bouwen in eigen beheer
Onder deze noemer valt het bouwen zonder aannemer. Je regelt het allemaal zelf. Vaak werk je met een bouwploeg (metselaars en timmerlieden) aangevuld met typische onderaannemers voor het graafwerk, de technische installaties, staalconstructies en bijvoorbeeld kozijnen of dakbedekking. Je bepaalt wie wat doet en hebt daar direct invloed op. Naast handigheid vraagt het goed inzicht in het bouwproces, planning, het aansturen van de diverse partijen en grip houden op het budget.Zelfbouw
Als laatste heb je bouwers die echt alles zelf doen en quasi letterlijk ieder steen in de hand houden.Er bestaan ook allerlei mengvormen; er zijn ook aannemers die standaard huisontwerpen in de la hebben liggen, aannemers die zelf een architect en constructeur in dienst hebben of met prefab elementen werken.
Stelposten
Wie met een aannemer, of onderaannemers, werkt gaat in het offertetraject met stelposten te maken krijgen.Wat is een stelpost?
Een stelpost is een bedrag waarvan de (onder)aannemer nog niet helemaal zeker is. Een voorlopige schatting. Pas bij het uitvoeren van de werkzaamheden wordt duidelijk wat de exacte kosten van het betreffende werk bedragen. Stelposten zijn voortaan in de wet geregeld. Zo worden ze bijvoorbeeld als richtprijs gezien.Echter, de rekening komt achteraf en die kàn dus fors hoger uitvallen.
Meerwerkkosten
De hoogte is afhankelijk van wat zaken. Als het om werk gaat waar je zelf nauwelijks invloed op hebt - de hele WP-installatie van een huis bijvoorbeeld - mag dat maximaal 10% van de stelpost zijn, tenzij de (onder)aannemer op tijd meldt dat het nog hoger gaat uitvallen. En dat is direct een valkuil; want wat doe je in zo'n geval? Je kunt er zelfs een hele procedure voor starten, maar ondertussen ligt je bouw stil....Als je wèl veel invloed op de stelpost hebt - tegels en sanitair bijvoorbeeld - mag de (onder)aannemer alleen de stelpost overschrijden, als je dat toestaat. Maar in dat geval heb je het zelf in de hand, en kun je naar alternatief sanitair gaan kijken.
Ander zaken rond stelposten
Nog een paar belangrijke dingen over stelposten:- Over een stelpost komt nog de opslag van de aannemer, dus ook over eventuele overschrijding!
- Stelposten binden je aan de (onder)aannemer en dus ook aan zijn prijzen. Sanitair kun je dan bijvoorbeeld enkel uitzoeken bij een bepaalde leverancier, en zonder verdere korting.
- Let altijd op of posten inclusief of exclusief BTW zijn
Stelposten voorkomen
Kortom, het beste is om ze zo veel mogelijk te voorkomen, en dat geldt zeker voor grote stelposten zoals installatie of fundering. Voorkom verder stelposten die de (onder)aannemer toch moet bepalen. Laat ze het dan maar op voorhand uitzoeken.Een installateur of elektricien kan, op basis van een goed bestek, best de verwarmingsinstallatie of elektro voor je huis offreren. Met een aanvullend prijslijstje wat een extra kraan of lichtpunt kost. De noodzaak voor heien kun je (laten) uitzoeken door een sondering en funderingsadvies te laten uitvoeren. Er zijn allerlei bureaus die dat doen, en deze rapportage heeft de constructeur later sowieso nodig.
Een ander mogelijkheid is om stelposten te laten vervallen, door bijvoorbeeld zelf de keuken te (laten) installeren. Echter een keuken is natuurlijk ook afhankelijk van de installaties die wèl door de (onder)aannemer gerealiseerd worden. Zorg dat je dat vooraf geregeld hebt, en dat je op tijd de tekeningen met de exacte posities van aansluitingen aanlevert.
Financiering
De financiering van de bouw van je eigen woning ziet er wat anders uit dan die van een bestaande woning. Een hypotheek is een lening met onderpand, maar dat moet nog gebouwd worden. Hypotheekverstrekkers accepteren in de regel een aanneemovereenkomst vaak in combinatie met een taxatie van de uiteindelijke te realiseren nieuwbouw. Soms zijn er aanvullende eisen zoals een afbouwgarantie nodig.Een typisch kip-ei-situatie ontstaat als een kavel gekocht wordt, voordat het ontwerp of vergunning van de nieuwbouw gereed is. Dit is het geval als je geen optie kunt nemen, of niet verlengd kan worden. Hypotheekverstrekkers zijn huiverig om alleen de grond te financieren, ze zien dat niet als onderpand, en zonder de grond kan in dergelijke gevallen het ontwerp niet gerealiseerd worden. Een ander situatie komt bij zelfbouwers voor, als je een huis bouwt in eigen beheer zonder aannemer. Er is dan geen aanneemovereenkomst en hypotheekverstrekkers moeten dan maar afwachten of de bouw ook daadwerkelijk gereed komt.
De oplossing van dergelijke situaties vraagt tijd en die ontbreekt vaak als je de kans op het kopen van een kavel hebt. Zoek daarom vooraf je (on)mogelijkheden uit.
Verzekeringen
Bij bouwen gaat het direct om grote bedragen en dus is het belangrijk dat je ook tijdens de bouw goed verzekert bent tegen onheil dat je kan overkomen.Schade en aansprakelijkheid
Als je met een aannemer werkt is deze vaak verantwoordelijk tijdens de bouw. Maar is dat ook zo afgesproken en in de overeenkomst vastgelegd?Vaak komen opdrachtgevers overeen sommige zaken uit de aanneemovereenkomst weg te laten en in plaats daar van, tijdens de ruw- of afbouw, direct met onderaannemers te werken. Dat kan ook de fase zijn dat de aannemer het huis opgeleverd heeft, maar jij nog van alles laat doen. Hoe is het dan geregeld?
Speciaal daarvoor is een CAR-verzekering (Construction All Risk) bedacht. Een CAR- en Montageverzekering verzekert in de regel vrijwel alle materiële schade op de bouwplaats maar ook aansprakelijkheid aan anderen. Daarnaast zijn alle partijen meeverzekerd die betrokken zijn bij de bouw waaronder de architect, aannemer en onderaannemers. Dat is fijn om dat het soms lastig is wie er verantwoordelijk is. De schade kan bijvoorbeeld ontstaan zijn door een ontwerp-, uitvoerings- of constructiefout.
Een standaard opstal- of aansprakelijkheidsverzekering dekt schade door bouwwerkzaamheden vaak niet.
Een CAR dekt niet alles; vaak is alles wat onder de grond gebeurt, zoals heien, kelderbouw, of bronbemaling, standaard uitgesloten. Dat kan toch in een CAR meegenomen worden, maar is maatwerk. Je verzekeringsexpert kan je daarin adviseren.
Afbouwgarantie
Een ander vorm van onheil is dat de aannemer niet in staat is om je huis af te bouwen, bijvoorbeeld door een faillissement. Vaak stellen hypotheekverstrekkers daarom als eis dat er een afbouwgarantie is.In Nederland zijn er drie verschillende organisaties die een dergelijke garantie geven; Woningborg, SWK en Bouwgarant. Je kunt die niet zelf kiezen, je aannemer moet bij één van deze organisaties aangesloten zijn.
Je hebt dus een indirecte keuzemogelijkheid en dat kan een argument in je keuze voor een aannemer zijn. Zo regelt Woningborg dat een andere aannemer het voor dezelfde geld komt afbouwen. Bouwgarant garandeert alleen de aanneemsom. Je zult dan nog zelf een aannemer moeten vinden die voor dat bedrag wil doen.
Catalogusbouwers
Er zijn in Nederland een aantal bekende en minder bekende catalogusbouwers. Zij hebben veelal haar bouwmethodiek afgestemd op een zo optimaal mogelijk ontwerp van de constructie. In de regel is voldoende eigen inbreng mogelijk voor personalisatie.Enkele bekende partijen
Landelijk
Groothuisbouw Emmeloord (kalkzandsteen casco met kanaalplaat)Livingstone (prefab casco, werkt vaak met regionale partners).
aanvullen
Regionaal
aanvullenJargon
De bouwwereld heeft overal een naam voor. Een hoerenjong is geen scheldwoord, maar een manier om heipalen op te lengen bijvoorbeeld.Catalogusbouwers
WebsiteAllureBouw https://www.allurebouw.nl
Danilith https://www.danilith.nl/
Gorate http://www.gorate.nl
groothuisbouw https://www.groothuisbouw.nl/contact
SelectHuis https://www.selekthuis.nl/over-ons/
VariaHuis https://www.variahuis.nl/
VDM Woningen https://www.vdm.nl
Sustainer homes https://www.sustainerhomes.nl/
eigenwijsbouw https://www.eigenwijsbouw.nl
Finnhouse https://www.finnhouse.nl/contact/
Frame House http://prefabhome.eu/
HufHaus https://www.huf-haus.com/
In-Aanbouw https://www.inaanbouwnederland.nl/
Janssen-bouw https://www.janssen-bouw.nl
Kampa https://www.kampa-woningen.nl
MeerbouwPijnAcker https://www.meerbouw.nl/
Mi Casa http://www.micasa.nl
Olympa https://www.olympa.nl
peritusbouw https://www.peritusbouw.nl/home.aspx
PrefabWoningonline https://www.prefabwoningonline.nl/
Roweco Bouw https://www.rowecobouw.nl
Skilpod skilpod
solilux https://www.solilux.nl
studioschaeffer https://www.verbouwjeeigenhuis.nl/
Sustainer homes https://www.sustainerhomes.nl/
Tymber Buyildings https://www.tymberbuildings.com
uveenstra https://www.uveenstra.nl
vanvlietbouwenadvies https://www.vanvlietbouwenadvies.nl/
VGLoghouse https://www.vg-loghouses.nl
Zeecontainer https://www.zeecontainerwoningen.nl/contact/
https://www.aannemer-gigant.nl
Eemshout Prefab https://www.eemshout.nl/
Toevoegingen? Stuur een DM of maak een Topicreport.
Handige links
Handige links op het forum
Voor je ventilatie (om te voorkomen dat de installateur de buizen te dun maakt en je opzadelt met slechts één ventiel in de ouderslaapkamer):Het centrale balansventilatie met warmteterugwinning topic
Enthalpiewisselaar tbv WTW balansventilatie
Voor je warmtepomp (om te voorkomen dat die veel te groot gekozen wordt en de leidingen te dun):
Het ik-wil-een-warmtepomp FAQ topic
Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen #11
Voor je eventuele DoucheWTW:
Iemand ooit gemeten aan douchewarmtewisselaar (DWTW)?
Voor je drievoudig glas:
Het grote HR +++ glas en kozijn topic
Voor je PV:
Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 11
Voor je koeling:
Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen - #2
En vergeet je buitenzonwering niet. Je hebt maar één keer de kans om dat mooi in het ontwerp te integreren.
Deze startpost is schaamteloos gejat van deel 1 en 2
[ Voor 95% gewijzigd door Conrado op 30-07-2024 13:33 ]