Ervaringen met het bouwen van een eigen huis - Deel 3 Vorige deel Overzicht

Pagina: 1 2 ... 31 Laatste
Acties:

Onderwerpen


Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • twain4me
  • Registratie: December 2017
  • Nu online

twain4me

Moderator Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
Mede-auteur:
  • Conrado
  • Registratie: November 2012
  • Laatst online: 00:01

Conrado

Ervaringen met het bouwen van een huis - Deel 3


Naast topics voor nieuwbouwprojecten en bestaande woningen leek het mij wel gepast om een topic te starten over het bouwen van een nieuw huis. En dan vooral voor mensen die het zelf doen. Het kopen van grond, bouwdepot aanvragen, het zoeken van aannemers of het zelf metselen van stenen is iets waar redelijk wat uitpluiswerk bij komt kijken. Genoeg stof om om van gedachte te wisselen met je mede-Tweakers lijkt me!

Wat is niet de bedoeling:

Bij een nieuwbouwhuis hoort doorgaans ook een nieuwe TV iedereen snapt dat dit offtopic is
Dat zelfde geld voor WTW unit's zonnepanelen, deurbellen, internet abonomenten etc. natuurlijk kan het zijn dat je een vraag hebt die echt te maken heeft met het zelf bouwen en dat kan dan prima ontopic zijn. maar in basis behoren dergelijke onderwerpen in een eigen of gespecialiseerd topic.
Dat is uiteindelijk beter voor iedereen, dit topic blijft schoner, de vraag steller krijgt betere antwoorden en de zoek functie werkt beter.

Stappenplan

Bij het bouwen van een huis komt veel kijken. Veel beslissingen moeten gemaakt worden en er wordt veel regelwerk verwacht als je geen adviesbureau inschakelt. Om toch overzicht te houden van de verschillende facetten die je tegenkomt, is een stappenplan handig om te maken. Hierdoor krijg je goed inzicht wat je nog moet doen, en wat er nog op je af gaat komen.

Een voorbeeld van zo'n stappenplan kun je hier downloaden.

Wanneer de grond die je aankoopt nog geen bouwgrond is, zal de gemeente jou een stappenplan voorleggen met alle regels en stappen die je moet uitvoeren voor het wijzigen van het bestemmingsplan. Dit kan middels een uitgebreide omgevingsvergunning of het doorlopen van een bestemmingsplan. Let op dat beide procedures lang kunnen duren.

Wkb

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is een Nederlandse wet die tot doel heeft de bouwkwaliteit te verbeteren en het bouwtoezicht te versterken. Deze wet introduceert een aantal belangrijke veranderingen in de manier waarop de bouw in Nederland wordt gereguleerd. Enkele van de belangrijkste veranderingen die de Wkb met zich meebrengt zijn:
  • Kwaliteitsborging door private partijen: Onder de Wkb worden private partijen verantwoordelijk voor de kwaliteitsborging van bouwprojecten. Dit betekent dat aannemers en bouwbedrijven moeten aantonen dat zij voldoen aan de bouwtechnische eisen.
  • Toetsing van bouwplannen: Voordat met de daadwerkelijke bouw wordt gestart, moeten bouwplannen worden getoetst door een onafhankelijke kwaliteitsborger om te waarborgen dat deze aan de bouwvoorschriften voldoen.
  • Opleverdossier: Bij de oplevering van een bouwwerk moet een dossier worden verstrekt waarin alle relevante informatie over het bouwproject staat, zoals tekeningen, gebruikte materialen en toegepaste technieken. Dit dossier dient als bewijs van de geleverde kwaliteit.
  • Consumentgerichte bouwregelgeving: De Wkb beoogt een betere bescherming te bieden aan particuliere opdrachtgevers (consumenten). Er komen verbeterde mogelijkheden voor het verhalen van eventuele schade bij gebreken aan een bouwwerk.
  • Toezicht door gemeenten: Gemeenten behouden een rol in het bouwproces, maar hun taak verschuift naar het toezicht op de naleving van ruimtelijke ordening en bestemmingsplannen, evenals het handhaven van de veiligheid en gezondheid.
De Wkb beoogt de bouwkwaliteit te verbeteren door meer verantwoordelijkheid bij de bouwsector zelf te leggen en betere waarborgen te bieden voor de consument. Het is een belangrijke wijziging in de Nederlandse bouwregelgeving met als doel het verhogen van de kwaliteit en het verminderen van bouwfouten.


Aankoop van de grond

Bouwgrond wordt vaak verkocht door gemeentes en provincie, soms ook door particulieren. Uiteraard staat er regelmatig bouwgrond op Funda.nl, maar vaak worden er speciale plannen ontwikkeld door de gemeente. Het loont dus om de locate besluiten en aanvragen in de gate te houden.

Gemeentes
Gemeentes, zijn gewend grond uit teven en dat doen ze op een vooraf vastgestelde manier. Soms kun je je als kavel-zoekende inschrijven, soms gebeurd dat per project. Er ligt vast wie in welke volgorder aan de beurt is om een kavel uit te zoeken. Gemeentes hebben een zorgtaak en bieden kopers daarbij bijvoorbeeld altijd een optie. Het desbetreffende kavel wordt een periode vastgehouden zodat je een ontwerp kunt maken.
Bouwkavels zijn bouwrijp en de nutsvoorzieningen zijn aan de rand van het kavel beschikbaar. Daarnaast verstrekken gemeenten alle benodigde informatie, vaak in de vorm van een kavelpaspoort. Vermelde prijzen zijn vast en inclusief belasting.

Particulieren
Via makelaars wordt door particulieren bouwgrond aangeboden. Funda biedt de mogelijkheid om specifiek op bouwgrond te zoeken.
De informatie over een kavel kan summier zijn, en houdt daarbij rekening met je onderzoekplicht. Is het kavel bouwrijp? Denk verder bijvoorbeeld aan het bestemmingsplan, welstandeisen, locatie van nutsvoorzieningen, erfdienstbaarheden, schone grond verklaring, en ga zo maar door. Controleer of de vermelde prijs incl. BTW is.
De makelaar en zijn opdrachtgever zijn vooral gericht op de uiteindelijk verkoop. Het gaat om een particuliere transactie, en dus om het onderhandelen van de uiteindelijke overkomst. Dat geldt niet enkel voor de prijs. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken een optie te krijgen, maar je kans daarop is bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal beangstellenden

Ruimte-voor-ruimte
Dit is een bijzondere vorm van particuliere kavels, die door agrarische bedrijven verkocht worden. Zij mogen, als tegenprestatie van een sanering, wat landbouwgrond als kavel(s) verkopen. De procedures met de gemeente zijn omvangrijk, daarom kiezen sommige agrariërs ervoor dat aan de koper over te laten. Let daarom op of de procedure volledig doorlopen is, want naast de administratieve rompslomp komen daar ook hoge leges bij. Controleer daarom of de prijzen incl, BT en leges zijn.
De provincie Brabant heeft hier een speciale ontwikkelingsmaatschappij voor, (https://www.ruimtevoorruimte.com). De status van deze kavels zijn vergelijkbaar met uitgifte door gemeente.


Belasting en aankoop grond
Er is veel verwarring welke belasting je als zelfbouwer over de grond betaald.

Bouwkavel: BTW of Overdrachtsbelasting
Voor de belastingdienst is het belangrijk of het een ‘bouwterrein’ betreft. Over de overdracht van een bouwterrein betaal je BTW, of alle andere grond overdrachtsbelasting. In het verleden is er veel discussie geweest of een kavel wel een bouwterrein is. De belastingdienst heeft de omschrijving daarvan nogal verruimd: "Onder een bouwterrein (...) wordt verstaan onbebouwde grond die kennelijk bestemd is om te worden bebouwd met een of meer gebouwen". Kortom de zelfbouwer betaalt altijd 21% BTW over een kavel.

Overdrachtsbelasting
Over alle andere grond betaal je dus overdrachtsbelasting. De standaard 2% is alleen geldig als je een eigen woning mét grond koopt, dat doet een zelfbouwer niet. Overige grond is dan extra grond om het oorspronkelijke kavel heen, denk aan strook tuin. Daarover betaal je altijd het verhoogde tarief van 10,4%.

Belasting sloopwoning
De uitzondering vormt een woning die je koopt om het te slopen voor je eigen nieuwe huis. In dat geval is de 10,4% overdrachtsbelasting van toepassing. Het tarief van 2% tarief geldt enkel als de verkrijger het voornemen heeft om in de verkregen woning te gaan wonen. Bij sloop is daar geen sprake van.
Zie jurisprudentie

Let op: als je overeenkomt dat de verkoper het huis sloopt, dat wordt je volgens de Belastingdienst een bouwterrein geleverd en betaal je 21% BTW. In dat geval maakt het niet uit of de verkoper het huis voor of na de overdracht sloopt.

In alle gevallen kan de notaris adviseren, die neemt ook de aangifte mee in de afrekening bij de akte.


De grond en wat je er op mag bouwen

Belangrijkste is natuurlijk de plaats waar je wilt bouwen. Vaak hebben gemeentes een aanbod van kavels waarop je vrij mag bouwen. Ook makelaars hebben een aanbod van kavels die ze te koop aanbieden. De prijs per m² verschilt per gemeente. Al deze kavels zijn normaal gezien al geschikt als bouwgrond, en je zou dus na het verkrijgen van een vergunning direct kunnen beginnen. Goed opletten in de voorwaarden of het kavelpaspoort is wel een vereiste. Zo staat erin wie war

Let wel dat je niet zomaar alles mag bouwen op een bouwkavel. Bestemmingsplannen regelen wat er wel en niet mag gebouwd worden. Denk hierbij aan aantal vierkante meters bebouwing, en de hoogte van je goot en nok bijvoorbeeld. Mocht je willen weten wat de vereisten zijn, dan kun je deze opvragen bij de RO-afdeling van de gemeente, of online via Ruimtelijkeplannen.nl

Wat te doen bij grond die niet bouwrijp was?
Wanneer er grond gekocht wordt waarvoor nog geen huisnummer en/of postcode is, zullen er ook geen aansluitingen voor gas/water/licht aanwezig zijn. Deze aansluitingen zijn aan te vragen via www.mijnaansluiting.nl

Hiervoor heb je wel een adres en postcode nodig omdat een EAN-code vereist is bij het aanvragen. Een huisnummer wordt toegekend tijdens de bouwaanvraag. Automatisch zal er daarna door PostNL een postcode verstrekt worden wanneer het huisnummer bekend is. Hiervoor moet je zelf dus geen actie ondernemen.
NUTS-kosten
Via www.mijnaansluiting.nl kan je zien welke nutspartijen er actief zijn voor water, gas en data. Op de sites van die partijen is het zaak om de aansluittarieven op te zoeken. Anno 2017 zijn in sommige regio's de kosten aanmerkelijk. Hierdoor loont het bijvoorbeeld om gasloos bouwen te overwegen. De eerste 1.500 euro is al verdiend door geen gasaansluiting te nemen, los van de gasinstallatie die binnen ook niet meer aangelegd hoeft te worden. Riolering loopt via de gemeente. In oudere gebieden heb je één aansluiting nodig, in nieuwere of gerenoveerde gebieden ligt vaak een gescheiden stelsel en dan heb je twee aansluitingen nodig. Aansluitkosten voor het riool kunnen variëren van nul tot 1.000 euro per stuk.

Review van je ontwerp

In dit topic zijn een aantal gebruikers aanwezig die zelf al een huis gebouwd hebben. Ook zijn er meerdere gebruikers die beroepsmatig met de bouw te maken hebben. Die kennis kan je natuurlijk gebruiken om je ontwerp af te branden te laten beoordelen. Plaats hierbij zoveel mogelijk relevante informatie en natuurlijk plattegronden/gevels/doorsneden. Desgewenst kan je mo-tags gebruiken om een en ander buiten google te houden.

Het daadwerkelijk bouwen

Het bouwen zelf kan op verschillende manieren, hieronder de belangrijkste vormen:

Catalogusbouwer
Aannemers die bouwen aan de hand van een serie standaard woningen. Het zijn vaak basiswoningen waarbij er een keuze is in materiaalgebruik en indeling van de ruimtes. Verder zijn er tegen meerprijs allerlei opties mogelijk zoals garage, erker, dakkapel of bijvoorbeeld extra stopcontacten. Aan het einde van het koopproces weet je precies wat de bouw van je woning gaat kosten. Bedenk dat catalogusbouwers de basis scherp aanbieden, maar dat het vanaf prijzen zijn. Pas aan het eind van het traject weet je wat het daadwerkelijk kost.
Wees daarom voorzichtig dergelijke vanaf prijzen te gebruiken om een gevoel voor budget te krijgen.

Aannemer
Dit is de ‘klassieke’ vorm van bouwen, waarbij de aannemer het ontwerp realiseert. Hierbij heb je alle vrijheid om, binnen je budget, je eigen huis te bouwen. Soms is die vrijheid zelfs noodzakelijk als je bijvoorbeeld een kavel hebt met een afwijkende vorm, of de gemeente hele specifieke eisen stelt.
De grote uitdaging is natuurlijk om binnen je budget te blijven. Daarom kan het handig zijn om met een bouwteam te werken waar in een vroeg stadium architect, constructeur en (onder)aannemer(s) samenwerken. Als je voorkeur hebt voor een typische bouwmethode, bijvoorbeeld houtskelet bouw, kies dan een architect en aannemer die daar ervaring mee hebben.

Casco
Dit is een mengvorm waarbij een catalogusbouwer of aannemer de ruwbouw zet, en je het vervolgens zelf - of in eigen beheer - afwerkt. Er is geen vaste omschrijving voor de term, iedere partij heeft een eigen idee wat onder ruwbouw valt en wat afbouw is. Houdt daar rekening mee als je offertes wilt vergelijken.

Bouwpakket / Prefab
Bij deze bouwvorm wordt het ontwerp als bouwpakket of prefab voorbereid en in onderdelen bij de bouwlocatie geleverd. Typische voorbeelden zijn houtskeletbouw en betonnen prefab segmenten. De montage wordt door de leverancier verzorgd of regel je zelf, afhankelijk van het gekozen materiaal. Vooraf moet wel het fundament en vloer gelegd zijn. Daarna regel je de afbouw.

Bouwen in eigen beheer
Onder deze noemer valt het bouwen zonder aannemer. Je regelt het allemaal zelf. Vaak werk je met een bouwploeg (metselaars en timmerlieden) aangevuld met typische onderaannemers voor het graafwerk, de technische installaties, staalconstructies en bijvoorbeeld kozijnen of dakbedekking. Je bepaalt wie wat doet en hebt daar direct invloed op. Naast handigheid vraagt het goed inzicht in het bouwproces, planning, het aansturen van de diverse partijen en grip houden op het budget.

Zelfbouw
Als laatste heb je bouwers die echt alles zelf doen en quasi letterlijk ieder steen in de hand houden.

Er bestaan ook allerlei mengvormen; er zijn ook aannemers die standaard huisontwerpen in de la hebben liggen, aannemers die zelf een architect en constructeur in dienst hebben of met prefab elementen werken.


Stelposten

Wie met een aannemer, of onderaannemers, werkt gaat in het offertetraject met stelposten te maken krijgen.

Wat is een stelpost?
Een stelpost is een bedrag waarvan de (onder)aannemer nog niet helemaal zeker is. Een voorlopige schatting. Pas bij het uitvoeren van de werkzaamheden wordt duidelijk wat de exacte kosten van het betreffende werk bedragen. Stelposten zijn voortaan in de wet geregeld. Zo worden ze bijvoorbeeld als richtprijs gezien.
Echter, de rekening komt achteraf en die kàn dus fors hoger uitvallen.

Meerwerkkosten
De hoogte is afhankelijk van wat zaken. Als het om werk gaat waar je zelf nauwelijks invloed op hebt - de hele WP-installatie van een huis bijvoorbeeld - mag dat maximaal 10% van de stelpost zijn, tenzij de (onder)aannemer op tijd meldt dat het nog hoger gaat uitvallen. En dat is direct een valkuil; want wat doe je in zo'n geval? Je kunt er zelfs een hele procedure voor starten, maar ondertussen ligt je bouw stil....
Als je wèl veel invloed op de stelpost hebt - tegels en sanitair bijvoorbeeld - mag de (onder)aannemer alleen de stelpost overschrijden, als je dat toestaat. Maar in dat geval heb je het zelf in de hand, en kun je naar alternatief sanitair gaan kijken.

Ander zaken rond stelposten
Nog een paar belangrijke dingen over stelposten:
- Over een stelpost komt nog de opslag van de aannemer, dus ook over eventuele overschrijding!
- Stelposten binden je aan de (onder)aannemer en dus ook aan zijn prijzen. Sanitair kun je dan bijvoorbeeld enkel uitzoeken bij een bepaalde leverancier, en zonder verdere korting.
- Let altijd op of posten inclusief of exclusief BTW zijn

Stelposten voorkomen
Kortom, het beste is om ze zo veel mogelijk te voorkomen, en dat geldt zeker voor grote stelposten zoals installatie of fundering. Voorkom verder stelposten die de (onder)aannemer toch moet bepalen. Laat ze het dan maar op voorhand uitzoeken.

Een installateur of elektricien kan, op basis van een goed bestek, best de verwarmingsinstallatie of elektro voor je huis offreren. Met een aanvullend prijslijstje wat een extra kraan of lichtpunt kost. De noodzaak voor heien kun je (laten) uitzoeken door een sondering en funderingsadvies te laten uitvoeren. Er zijn allerlei bureaus die dat doen, en deze rapportage heeft de constructeur later sowieso nodig.

Een ander mogelijkheid is om stelposten te laten vervallen, door bijvoorbeeld zelf de keuken te (laten) installeren. Echter een keuken is natuurlijk ook afhankelijk van de installaties die wèl door de (onder)aannemer gerealiseerd worden. Zorg dat je dat vooraf geregeld hebt, en dat je op tijd de tekeningen met de exacte posities van aansluitingen aanlevert.


Financiering

De financiering van de bouw van je eigen woning ziet er wat anders uit dan die van een bestaande woning. Een hypotheek is een lening met onderpand, maar dat moet nog gebouwd worden. Hypotheekverstrekkers accepteren in de regel een aanneemovereenkomst vaak in combinatie met een taxatie van de uiteindelijke te realiseren nieuwbouw. Soms zijn er aanvullende eisen zoals een afbouwgarantie nodig.

Een typisch kip-ei-situatie ontstaat als een kavel gekocht wordt, voordat het ontwerp of vergunning van de nieuwbouw gereed is. Dit is het geval als je geen optie kunt nemen, of niet verlengd kan worden. Hypotheekverstrekkers zijn huiverig om alleen de grond te financieren, ze zien dat niet als onderpand, en zonder de grond kan in dergelijke gevallen het ontwerp niet gerealiseerd worden. Een ander situatie komt bij zelfbouwers voor, als je een huis bouwt in eigen beheer zonder aannemer. Er is dan geen aanneemovereenkomst en hypotheekverstrekkers moeten dan maar afwachten of de bouw ook daadwerkelijk gereed komt.

De oplossing van dergelijke situaties vraagt tijd en die ontbreekt vaak als je de kans op het kopen van een kavel hebt. Zoek daarom vooraf je (on)mogelijkheden uit.


Verzekeringen

Bij bouwen gaat het direct om grote bedragen en dus is het belangrijk dat je ook tijdens de bouw goed verzekert bent tegen onheil dat je kan overkomen.

Schade en aansprakelijkheid
Als je met een aannemer werkt is deze vaak verantwoordelijk tijdens de bouw. Maar is dat ook zo afgesproken en in de overeenkomst vastgelegd?
Vaak komen opdrachtgevers overeen sommige zaken uit de aanneemovereenkomst weg te laten en in plaats daar van, tijdens de ruw- of afbouw, direct met onderaannemers te werken. Dat kan ook de fase zijn dat de aannemer het huis opgeleverd heeft, maar jij nog van alles laat doen. Hoe is het dan geregeld?

Speciaal daarvoor is een CAR-verzekering (Construction All Risk) bedacht. Een CAR- en Montageverzekering verzekert in de regel vrijwel alle materiële schade op de bouwplaats maar ook aansprakelijkheid aan anderen. Daarnaast zijn alle partijen meeverzekerd die betrokken zijn bij de bouw waaronder de architect, aannemer en onderaannemers. Dat is fijn om dat het soms lastig is wie er verantwoordelijk is. De schade kan bijvoorbeeld ontstaan zijn door een ontwerp-, uitvoerings- of constructiefout.
Een standaard opstal- of aansprakelijkheidsverzekering dekt schade door bouwwerkzaamheden vaak niet.

Een CAR dekt niet alles; vaak is alles wat onder de grond gebeurt, zoals heien, kelderbouw, of bronbemaling, standaard uitgesloten. Dat kan toch in een CAR meegenomen worden, maar is maatwerk. Je verzekeringsexpert kan je daarin adviseren.

Afbouwgarantie
Een ander vorm van onheil is dat de aannemer niet in staat is om je huis af te bouwen, bijvoorbeeld door een faillissement. Vaak stellen hypotheekverstrekkers daarom als eis dat er een afbouwgarantie is.
In Nederland zijn er drie verschillende organisaties die een dergelijke garantie geven; Woningborg, SWK en Bouwgarant. Je kunt die niet zelf kiezen, je aannemer moet bij één van deze organisaties aangesloten zijn.

Je hebt dus een indirecte keuzemogelijkheid en dat kan een argument in je keuze voor een aannemer zijn. Zo regelt Woningborg dat een andere aannemer het voor dezelfde geld komt afbouwen. Bouwgarant garandeert alleen de aanneemsom. Je zult dan nog zelf een aannemer moeten vinden die voor dat bedrag wil doen.


Catalogusbouwers

Er zijn in Nederland een aantal bekende en minder bekende catalogusbouwers. Zij hebben veelal haar bouwmethodiek afgestemd op een zo optimaal mogelijk ontwerp van de constructie. In de regel is voldoende eigen inbreng mogelijk voor personalisatie.
Enkele bekende partijen
Landelijk
Groothuisbouw Emmeloord (kalkzandsteen casco met kanaalplaat)
Livingstone (prefab casco, werkt vaak met regionale partners).
aanvullen
Regionaal
aanvullen

Jargon

De bouwwereld heeft overal een naam voor. Een hoerenjong is geen scheldwoord, maar een manier om heipalen op te lengen bijvoorbeeld. :P Op de site van www.joostdevree.nl staan de meeste bouwkundige termen en definities in woord en beeld uitgelegd.

Catalogusbouwers

Website
AllureBouw https://www.allurebouw.nl
Danilith https://www.danilith.nl/
Gorate http://www.gorate.nl
groothuisbouw https://www.groothuisbouw.nl/contact
SelectHuis https://www.selekthuis.nl/over-ons/
VariaHuis https://www.variahuis.nl/
VDM Woningen https://www.vdm.nl
Sustainer homes https://www.sustainerhomes.nl/
eigenwijsbouw https://www.eigenwijsbouw.nl
Finnhouse https://www.finnhouse.nl/contact/
Frame House http://prefabhome.eu/
HufHaus https://www.huf-haus.com/
In-Aanbouw https://www.inaanbouwnederland.nl/
Janssen-bouw https://www.janssen-bouw.nl
Kampa https://www.kampa-woningen.nl
MeerbouwPijnAcker https://www.meerbouw.nl/
Mi Casa http://www.micasa.nl
Olympa https://www.olympa.nl
peritusbouw https://www.peritusbouw.nl/home.aspx
PrefabWoningonline https://www.prefabwoningonline.nl/
Roweco Bouw https://www.rowecobouw.nl
Skilpod skilpod
solilux https://www.solilux.nl
studioschaeffer https://www.verbouwjeeigenhuis.nl/
Sustainer homes https://www.sustainerhomes.nl/
Tymber Buyildings https://www.tymberbuildings.com
uveenstra https://www.uveenstra.nl
vanvlietbouwenadvies https://www.vanvlietbouwenadvies.nl/
VGLoghouse https://www.vg-loghouses.nl
Zeecontainer https://www.zeecontainerwoningen.nl/contact/
https://www.aannemer-gigant.nl
Eemshout Prefab https://www.eemshout.nl/

Toevoegingen? Stuur een DM of maak een Topicreport. :)


Handige links

Handige links op het forum

Voor je ventilatie (om te voorkomen dat de installateur de buizen te dun maakt en je opzadelt met slechts één ventiel in de ouderslaapkamer):
Het centrale balansventilatie met warmteterugwinning topic
Enthalpiewisselaar tbv WTW balansventilatie

Voor je warmtepomp (om te voorkomen dat die veel te groot gekozen wordt en de leidingen te dun):
Het ik-wil-een-warmtepomp FAQ topic
Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen #11

Voor je eventuele DoucheWTW:
Iemand ooit gemeten aan douchewarmtewisselaar (DWTW)?

Voor je drievoudig glas:
Het grote HR +++ glas en kozijn topic

Voor je PV:
Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 11

Voor je koeling:
Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen - #2

En vergeet je buitenzonwering niet. Je hebt maar één keer de kans om dat mooi in het ontwerp te integreren.


Deze startpost is schaamteloos gejat van deel 1 en 2

[ Voor 95% gewijzigd door Conrado op 30-07-2024 13:33 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • twain4me
  • Registratie: December 2017
  • Nu online

twain4me

Moderator Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
Mocht iemand zich geroepen voelen om de TS een keer onder handen te nemen, stuur maar een DM. ;)

[ Voor 84% gewijzigd door twain4me op 01-01-2024 18:47 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • FabianGTI
  • Registratie: Juli 2014
  • Laatst online: 22-04 21:15
Het is een compromis, het eerdere ontwerp had een bijkeuken waar nu de woonkamer zat. En ik wou graag een grote woonkamer, maar die technische zooi moet ergens komen he. :P
Maar als ik dan de was doe, heb ik ook geen zin om buitenom te lopen.
@Immutable , dit probleem hebben wij ook nog met het huidige ontwerp, alle apparatuur kwijt zien te kunnen, en dan met name de warmtepomp.

Het liefst heb ik de garage los van de woning om zo meer ruimte naar achteren te krijgen, maar we krijgen die warmtepomp niet kwijt in de woning, en ze willen deze enkel op de BGG neerzetten.
De aannemer wil liever geen leidingen onder het maaiveld leggen dus nu zit de garage steeds vast aan de woning. :X

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Fedde
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 22-04 20:53
twain4me schreef op maandag 1 januari 2024 @ 18:43:
Mocht iemand zich geroepen voelen om de TS een keer onder handen te nemen, stuur maar een DM. ;)
Dat niet, maar wel een aanvulling. Met het nieuwe jaar, het nieuwe topic gaat ook automatisch de nieuwe omgevingswet in. Dat betekent dat de aanvraag tot vergunning iets anders gaat en dat voor gevolgklasse 1 de wet kwaliteitsborging (Wkb) in gaat.

Kortgezegd betekent dit dat de gemeente alleen maar toetst of de aanvraag past binnen de kaders van het Omgevingsplan (eerst: bestemmingsplan) en dat je daarna moet aantonen dat je bouwkundig voldoet aan 't besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) (eerst oude Bouwbesluit ).

Kortom: vanaf 2023 even goed kijken wat je moet doen en hoe je je aanvraag moet doen. Dit zal voor gemeentes ook wennen zijn.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mud.Starrr
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 20-04 21:03

Mud.Starrr

I shoot people for money

Knip

[ Voor 99% gewijzigd door Mud.Starrr op 01-01-2024 22:52 ]

Trouwfotografie.nl
dekunstvanfotografie.nl
Sony A7RIII | A9
Sigma: 17 F4.0 || Sony: 25 F1.4 GM | 35 F1.4 GM | 50 F1.2 GM | 85 F1.8 | 100-400 F4.5-5.6 GM
DJI: Mavic 2 Zoom


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • The Legend
  • Registratie: Mei 2000
  • Laatst online: 21:54

The Legend

*Plop*

Nee hoor: https://wetten.overheid.nl/BWBR0041297/2024-01-01/0

Reactie op ninja edit hierboven ;)

[ Voor 23% gewijzigd door The Legend op 01-01-2024 23:00 ]

Ik ben toch malle pietje niet!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mud.Starrr
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 20-04 21:03

Mud.Starrr

I shoot people for money

Haha, ja was oud nieuws waar ik dat vandaan had. Je hebt helemaal gelijk ;).

Overigens voor de meeste woonhuizen geen heel ingrijpende veranderingen. Maar wel wat puntjes die je moet weten als je zelf met je vergunning aan de slag gaat.

Trouwfotografie.nl
dekunstvanfotografie.nl
Sony A7RIII | A9
Sigma: 17 F4.0 || Sony: 25 F1.4 GM | 35 F1.4 GM | 50 F1.2 GM | 85 F1.8 | 100-400 F4.5-5.6 GM
DJI: Mavic 2 Zoom


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Frantic
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 08:46
Wat is jullie ervaring met het 'buiten het bouwvlak' willen bouwen?

We hadden een optie op een twee kapper. Maar onder de streep zijn we met een vrij kavel goedkoper uit en hebben we meer huis (en vrijstaand) voor het geld. Echter de woning zoals we die nu op het oog hebben zou 80cm breder zijn dan het bouwvlak. Hierbij komt de garage welke buiten het bouwvlak staat te vervallen. Daarbij komen we ook totaal niet aan de maximale diepte van het bouwvlak. Morgen maar eens bellen met de gemeente wat de opties zijn, ongetwijfeld zal er een omgevingsvergunning moeten komen.

[ Voor 5% gewijzigd door Frantic op 02-01-2024 00:11 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • codeneos
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 14-04 22:26

codeneos

[...]

Frantic schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 00:11:
Wat is jullie ervaring met het 'buiten het bouwvlak' willen bouwen?

We hadden een optie op een twee kapper. Maar onder de streep zijn we met een vrij kavel goedkoper uit en hebben we meer huis (en vrijstaand) voor het geld. Echter de woning zoals we die nu op het oog hebben zou 80cm breder zijn dan het bouwvlak. Hierbij komt de garage welke buiten het bouwvlak staat te vervallen. Daarbij komen we ook totaal niet aan de maximale diepte van het bouwvlak. Morgen maar eens bellen met de gemeente wat de opties zijn, ongetwijfeld zal er een omgevingsvergunning moeten komen.
Bouwen buiten het bouwvlak mag als het om laagbouw gaat. Het valt dan onder aanbouw, daar gelden andere regels voor. Je hoofd gebouw buiten het bouwvlak mag soms, maar dat hangt heel erg af van de gemeente, de kavel en wat je precies wilt bouwen. En natuurlijk hoever je nog uit de erfgrens zit.

Uiteraard is veel afhankelijk van wat er buiten het bouwvlak valt. Een architect/bouwer begeleid hierin.

En ja een omgevingsvergunning heb je altijd nodig, maar die vraag je pas aan zodra je precies weet wat je wilt gaan bouwen en niet daarvoor. Maar een architect of een bouwer als ghb begeleiden hierin.

Maar als je garage laagbouw is (plat dak max 3 meter hoog) en op het achtererf gesitueerd is dan zou het geen probleem moeten zijn.

http://www.tweakers.net/gallery/119170/sys


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Conrado
  • Registratie: November 2012
  • Laatst online: 00:01
Frantic schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 00:11:
Wat is jullie ervaring met het 'buiten het bouwvlak' willen bouwen?
Ja dat mag in principe, dat heet 'Vergunningvrij bouwen', in deze brochure vind je de belangrijkste regels. Architecten kennen de ins en outs :)

Mijn huis is slimmer dan ik...


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • jan011
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 18-04 09:31
Frantic schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 00:11:
Wat is jullie ervaring met het 'buiten het bouwvlak' willen bouwen?

We hadden een optie op een twee kapper. Maar onder de streep zijn we met een vrij kavel goedkoper uit en hebben we meer huis (en vrijstaand) voor het geld. Echter de woning zoals we die nu op het oog hebben zou 80cm breder zijn dan het bouwvlak. Hierbij komt de garage welke buiten het bouwvlak staat te vervallen. Daarbij komen we ook totaal niet aan de maximale diepte van het bouwvlak. Morgen maar eens bellen met de gemeente wat de opties zijn, ongetwijfeld zal er een omgevingsvergunning moeten komen.
Bij ons moeten we ook drie meter uit de erfgrens blijven met het hoofdgebouw. De garage (laagbouw) komt tot op de erfgrens. Op de tekening staat dit vermeld als 'bijgebouw vergunningsvrij'. De gemeente heeft hier geen vragen over gesteld en de vergunning is toegekend.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Stefke
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 08:16
Conrado schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 09:07:
[...]

Ja dat mag in principe, dat heet 'Vergunningvrij bouwen', in deze brochure vind je de belangrijkste regels. Architecten kennen de ins en outs :)
Daar kan ook creatief mee omgegaan worden, onze architect had voor een bepaalde kavel - niet degene die we hebben gekocht - een oplossing waarbij een deel van het huis voldeed aan de regels om buiten het bouwvlak te bouwen terwijl dat deel niet zichtbaar een los onderdeel was van de hoofdbouw.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Frantic
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 08:46
codeneos schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 03:07:
[...]


Bouwen buiten het bouwvlak mag als het om laagbouw gaat. Het valt dan onder aanbouw, daar gelden andere regels voor. Je hoofd gebouw buiten het bouwvlak mag soms, maar dat hangt heel erg af van de gemeente, de kavel en wat je precies wilt bouwen. En natuurlijk hoever je nog uit de erfgrens zit.

Uiteraard is veel afhankelijk van wat er buiten het bouwvlak valt. Een architect/bouwer begeleid hierin.

En ja een omgevingsvergunning heb je altijd nodig, maar die vraag je pas aan zodra je precies weet wat je wilt gaan bouwen en niet daarvoor. Maar een architect of een bouwer als ghb begeleiden hierin.

Maar als je garage laagbouw is (plat dak max 3 meter hoog) en op het achtererf gesitueerd is dan zou het geen probleem moeten zijn.
Gaat niet om de garage die buiten het bouwvak valt het is 80cm woning.. :+ Net iemand van de gemeente gesproken, in dezelfde wijk hebben ze het op die manier vaker gedaan, dus ze staan er niet onwelwillend tegenover.

Door met verkenning volgende stap :7

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bouwertje
  • Registratie: Februari 2023
  • Laatst online: 22-04 15:38
Heeft er iemand ervaring met een douche-WTW?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • No Hands
  • Registratie: Maart 2016
  • Laatst online: 06:57
Bouwertje schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 10:17:
Heeft er iemand ervaring met een douche-WTW?
Er is een heel douche WTW topic zelfs in het duurzame installatie forum

Veroordeel niet, verwonder u slechts


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • bbbrumbrum
  • Registratie: November 2003
  • Niet online
Bouwertje schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 10:17:
Heeft er iemand ervaring met een douche-WTW?
Altijd doen. Je spoelt stiekem een hoop vermogen door je riool. Wel dubbel aansluiten, hier in het begin alleen op koud deed hij nagenoeg niets. Aansluiting afgetakt richting doorstromer, nu doet de doucheWTW >5kW.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Immutable
  • Registratie: April 2019
  • Laatst online: 22-04 10:28
FabianGTI schreef op maandag 1 januari 2024 @ 20:11:
[...]


@Immutable , dit probleem hebben wij ook nog met het huidige ontwerp, alle apparatuur kwijt zien te kunnen, en dan met name de warmtepomp.

Het liefst heb ik de garage los van de woning om zo meer ruimte naar achteren te krijgen, maar we krijgen die warmtepomp niet kwijt in de woning, en ze willen deze enkel op de BGG neerzetten.
De aannemer wil liever geen leidingen onder het maaiveld leggen dus nu zit de garage steeds vast aan de woning. :X
Haha, ik herken dat zo erg. Ik heb echt 5 verschillende ontwerpen gehad van begane grond vanwege die verrekte warmtepomp spul wat gewoon veel ruimte in neemt. Daar moeten ze echt wat op bedenken!! Ik wou het heel graag in de gang plaatsen onder de trap. Mocht niet.

Uiteindelijk had ik zoiets, pleur hem maar in de garage. Maar dat mocht ook niet, want was niet geïsoleerd en voldeed niet aan de eisen van het warmtepomp systeem. Dus volgende stap was dan maar isoleren, en dan moest er weer een andere garage deur + verwarming dus vloerverwarming.

Toen maar besloten om dat een soort algemene "van alles" ruimte van te maken.
Het mooie is wel, ik kan nu de woning veel makkelijker levensloop maken. Helemaal nu ik ook warm en koud water in de garage heb.

Voorkant en achterkant van de woning is vrij in te vullen, het kan beide een woonkamer worden of kantoor of wat dan ook. Beide kanten hebben alles om er een woonkamer van te maken omdat ik de keuken in het midden plaats. Lekker flexibel. :P

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Immutable
  • Registratie: April 2019
  • Laatst online: 22-04 10:28
Bouwertje schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 10:17:
Heeft er iemand ervaring met een douche-WTW?
Gewoon doen, kosten bij nieuwbouw zijn zeer laag. En een goede douche-WTW zo'n pijp zorgt er eigenlijk voor dat je 2x zo lang kan douchen met dezelfde aantal liters in je boiler.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Andrehj
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 08:58
Bouwertje schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 10:17:
Heeft er iemand ervaring met een douche-WTW?
Een heel topic vol ervaringen: Iemand ooit gemeten aan douchewarmtewisselaar (DWTW)?

WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 ERV + Ubbink AirExcellent.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • twain4me
  • Registratie: December 2017
  • Nu online

twain4me

Moderator Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
Fedde schreef op maandag 1 januari 2024 @ 20:46:
[...]

Dat niet, maar wel een aanvulling. Met het nieuwe jaar, het nieuwe topic gaat ook automatisch de nieuwe omgevingswet in. Dat betekent dat de aanvraag tot vergunning iets anders gaat en dat voor gevolgklasse 1 de wet kwaliteitsborging (Wkb) in gaat.

Kortgezegd betekent dit dat de gemeente alleen maar toetst of de aanvraag past binnen de kaders van het Omgevingsplan (eerst: bestemmingsplan) en dat je daarna moet aantonen dat je bouwkundig voldoet aan 't besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) (eerst oude Bouwbesluit ).

Kortom: vanaf 2023 even goed kijken wat je moet doen en hoe je je aanvraag moet doen. Dit zal voor gemeentes ook wennen zijn.
prima ik heb al iets toegevoegd over de wkb, wellicht ook nog iets over de BBL?

uiteindelijk is dit een comunitie effort dus hulp wordt zeer gewaardeerd. :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • LennartTW94
  • Registratie: September 2013
  • Laatst online: 08:25
Wij hadden altijd in gedachte om de onderste rand van de gekozen metselsteen (een stuk of 6-7 stenen hoog) een donkerdere voegkleur te geven dan de rest van de woning (woning heeft 1 type metselsteen). We hebben namelijk een witgrijze lichte voeg gekozen en de gedachte achter de donkere rand was dat deze minder snel “vies” er uit zou zien door grond en dergelijke.

Is dit een correcte gedachte? Ik denk namelijk dat de gehele woning met één (lichte) voegkleur wel mooier is, maar ben dus benieuwd of de onderste rand dan lang mooi blijft.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Conrado
  • Registratie: November 2012
  • Laatst online: 00:01
LennartTW94 schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 12:57:
Wij hadden altijd in gedachte om de onderste rand van de gekozen metselsteen (een stuk of 6-7 stenen hoog) een donkerdere voegkleur te geven dan de rest van de woning (woning heeft 1 type metselsteen).
Tegen (opspattend) vuil kun je van alles doen, bijvoorbeeld een rand grind rond het huis.
Als je anders voegt, raad ik je aan de eerste lagen stenen iets naar achteren te leggen, dan krijg je een mooie scherpe overgang.

Mijn huis is slimmer dan ik...


Acties:
  • +7 Henk 'm!

  • Lwent
  • Registratie: Mei 2019
  • Laatst online: 17-04 13:54
LennartTW94 schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 12:57:
Wij hadden altijd in gedachte om de onderste rand van de gekozen metselsteen (een stuk of 6-7 stenen hoog) een donkerdere voegkleur te geven dan de rest van de woning (woning heeft 1 type metselsteen). We hebben namelijk een witgrijze lichte voeg gekozen en de gedachte achter de donkere rand was dat deze minder snel “vies” er uit zou zien door grond en dergelijke.

Is dit een correcte gedachte? Ik denk namelijk dat de gehele woning met één (lichte) voegkleur wel mooier is, maar ben dus benieuwd of de onderste rand dan lang mooi blijft.
We hebben dit ook, dit was echter omdat het een eis was vanuit de welstand, of een donkere steen of een donkere voeg, uiteindelijk voor de voeg gekozen. Dit is het resultaat:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/P1ePTstSxbGJRuylD7MQCs2A6gI=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/43bq5GHHsDHkjVDux9eEtW0a.jpg?f=fotoalbum_large

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/_Vjk3Tb5_qYTqli3qVo3lJmPUiA=/x800/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/qpk7BlIYSApwa4mN8Ox2hlay.jpg?f=fotoalbum_large

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bouwertje
  • Registratie: Februari 2023
  • Laatst online: 22-04 15:38
bbbrumbrum schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 10:26:
[...]

Altijd doen. Je spoelt stiekem een hoop vermogen door je riool. Wel dubbel aansluiten, hier in het begin alleen op koud deed hij nagenoeg niets. Aansluiting afgetakt richting doorstromer, nu doet de doucheWTW >5kW.
Ik had het ‘douche WTW forum’ nog niet gevonden.

Wat bedoel je met dubbel aansluiten? 1 naar de koudwater van de kraan en 1 naar de warmtepomp?

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • LennartTW94
  • Registratie: September 2013
  • Laatst online: 08:25
Lwent schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 14:56:
[...]


We hebben dit ook, dit was echter omdat het een eis was vanuit de welstand, of een donkere steen of een donkere voeg, uiteindelijk voor de voeg gekozen. Dit is het resultaat:

[Afbeelding]

[Afbeelding]
Kijk eens aan, ziet er netjes uit! Denk dat we dan ook maar voor de donkere onderrand gaan qua voeg!

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • bbbrumbrum
  • Registratie: November 2003
  • Niet online
Bouwertje schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 15:48:
[...]

Ik had het ‘douche WTW forum’ nog niet gevonden.

Wat bedoel je met dubbel aansluiten? 1 naar de koudwater van de kraan en 1 naar de warmtepomp?
1 naar de koud wateraansluiting van je douche mengkraan, en 1 naar de koudwater ingang van je boiler idd.
In de documentatie van Itho bvb staat dit duidelijk beschreven, echter is het rendementensverschil tussen de 2 aansluit opties dat daar benoemd word wel erg klein. In de praktijk was het hij mij dag en nacht verschil.
Ligt vnl aan je mengkraan, hoe deze (bij-)mengt.
Volgens mijn installateur zou het niet de moeite zijn, ben achteraf blij dat ik eigenwijs was.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • buiter
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 08:56
bbbrumbrum schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 19:43:
[...]

1 naar de koud wateraansluiting van je douche mengkraan, en 1 naar de koudwater ingang van je boiler idd.
In de documentatie van Itho bvb staat dit duidelijk beschreven, echter is het rendementensverschil tussen de 2 aansluit opties dat daar benoemd word wel erg klein. In de praktijk was het hij mij dag en nacht verschil.
Ligt vnl aan je mengkraan, hoe deze (bij-)mengt.
Volgens mijn installateur zou het niet de moeite zijn, ben achteraf blij dat ik eigenwijs was.
Is hier offtopic maar toch:
Het heeft ook te maken met de temperatuur van de boiler.
Als deze heel hoog is (70 graden) dan wordt er veel gemengd met koud water.
Dan is het effect ook hoger als beide (warm en koud) via de DWTW gaat.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bbbrumbrum
  • Registratie: November 2003
  • Niet online
buiter schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 20:57:
[...]


Is hier offtopic maar toch:
Het heeft ook te maken met de temperatuur van de boiler.
Als deze heel hoog is (70 graden) dan wordt er veel gemengd met koud water.
Dan is het effect ook hoger als beide (warm en koud) via de DWTW gaat.
Klopt, maar de “standaard” manier is alleen koud naar mengkraan aan te sluiten, wat bij mijn mengkraan iig niet werkte icm WP temperaturen (doorstromer op 50gr ATM).
Temperatuur en type mengkraan zijn van invloed.
TLDR; altijd dubbel aansluiten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Lwent
  • Registratie: Mei 2019
  • Laatst online: 17-04 13:54
LennartTW94 schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 18:12:
[...]


Kijk eens aan, ziet er netjes uit! Denk dat we dan ook maar voor de donkere onderrand gaan qua voeg!
We zijn inderdaad ook niet ontevreden over de keuze, bijkomend voordeel is inderdaad dat de voeg minder smet gevoelig is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • FabianGTI
  • Registratie: Juli 2014
  • Laatst online: 22-04 21:15
Immutable schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 10:44:
[...]


Haha, ik herken dat zo erg. Ik heb echt 5 verschillende ontwerpen gehad van begane grond vanwege die verrekte warmtepomp spul wat gewoon veel ruimte in neemt. Daar moeten ze echt wat op bedenken!! Ik wou het heel graag in de gang plaatsen onder de trap. Mocht niet.

Uiteindelijk had ik zoiets, pleur hem maar in de garage. Maar dat mocht ook niet, want was niet geïsoleerd en voldeed niet aan de eisen van het warmtepomp systeem. Dus volgende stap was dan maar isoleren, en dan moest er weer een andere garage deur + verwarming dus vloerverwarming.

Toen maar besloten om dat een soort algemene "van alles" ruimte van te maken.
Het mooie is wel, ik kan nu de woning veel makkelijker levensloop maken. Helemaal nu ik ook warm en koud water in de garage heb.

Voorkant en achterkant van de woning is vrij in te vullen, het kan beide een woonkamer worden of kantoor of wat dan ook. Beide kanten hebben alles om er een woonkamer van te maken omdat ik de keuken in het midden plaats. Lekker flexibel. :P
Zoveel ontwerpen hebben wij nog niet, maar dat zal wel komen. :+
De garage/berging wil ik zelf graag gebruiken als hobbyruimte, maar dan moet niet de hele ruimte vol staan met apparatuur, daarnaast blijft er naast de garage dan nog maar een meter ruimte over om van voor naar achteren te lopen, dit heb ik liever iets breder.
Lwent schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 14:56:
[...]


We hebben dit ook, dit was echter omdat het een eis was vanuit de welstand, of een donkere steen of een donkere voeg, uiteindelijk voor de voeg gekozen. Dit is het resultaat:

[Afbeelding]

[Afbeelding]
Prachtige woning _/-\o_ .
Is dit gebouwd door Brummelhuis? En wat is de goothoogte/nokhoogte? O-)

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Mud.Starrr
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 20-04 21:03

Mud.Starrr

I shoot people for money

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/RfGCoVjMZ2mOj9b40Mk9-6S6yRw=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/YMBjVd6Bv3DMOVcr7ST4U1HH.jpg?f=fotoalbum_large

Intussen, na 2 eigen huizen te hebben ontworpen, ook met een tiny voor mn moeder bezig.
Deze keer via een bedrijf die ook de bouw regelt (mn eigen doe ik helemaal zelf).

De slaapkamer moet nog wat kleiner, zodat het zitgedeelte wat breder wordt.
En ze hebben om een of andere reden voor hele kleine raampjes gekozen, terwijl ik dat heel anders had getekend. Dus dat moet nog aangepast worden.

Maar dit is de eerste opzet.

[ Voor 38% gewijzigd door Mud.Starrr op 03-01-2024 23:31 . Reden: Nu met Juiste plaatje ]

Trouwfotografie.nl
dekunstvanfotografie.nl
Sony A7RIII | A9
Sigma: 17 F4.0 || Sony: 25 F1.4 GM | 35 F1.4 GM | 50 F1.2 GM | 85 F1.8 | 100-400 F4.5-5.6 GM
DJI: Mavic 2 Zoom


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Deleon78
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 22:17
Hoe is dat een tiny house? 9.5m breed :)

Maar wel leuk om ook wat kleiners te zien? Welk bedrag verwacht je hier voor kwijt te zijn? Heb zelf ook nog een woning nodig :p

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Mud.Starrr
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 20-04 21:03

Mud.Starrr

I shoot people for money

65m2 bouwoppervlak voor een vrijstaande woning, redelijk tiny toch?

De woning zelf, zonder grond en fundering, maar volledig afgewerkt incl keuken en badkamer €150.000.

Edit:
Voor het complete gebeuren verwachten we rond de €250.000 - €280.000 klaar te zijn.
Ze heeft 650m2 grond voor 82.000 kunnen kopen.

[ Voor 33% gewijzigd door Mud.Starrr op 03-01-2024 23:53 ]

Trouwfotografie.nl
dekunstvanfotografie.nl
Sony A7RIII | A9
Sigma: 17 F4.0 || Sony: 25 F1.4 GM | 35 F1.4 GM | 50 F1.2 GM | 85 F1.8 | 100-400 F4.5-5.6 GM
DJI: Mavic 2 Zoom


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Deleon78
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 22:17
Mud.Starrr schreef op woensdag 3 januari 2024 @ 23:49:
65m2 bouwoppervlak voor een vrijstaande woning, redelijk tiny toch?

De woning zelf, zonder grond en fundering, maar volledig afgewerkt incl keuken en badkamer €150.000.

Edit:
Voor het complete gebeuren verwachten we rond de €250.000 - €280.000 klaar te zijn.
Ze heeft 650m2 grond voor 82.000 kunnen kopen.
Wow dat zijn wel interessante bedragen! Bedankt!

Ik had zelf altijd een ander beeld bij een tiny house, maar er is volgens mij geen formele definitie dus ik moet mn mond gewoon houden ;)

Ik vind het in ieder geval gaaf! Eens kijken of hier ergens grond te vinden is!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Lwent
  • Registratie: Mei 2019
  • Laatst online: 17-04 13:54
FabianGTI schreef op woensdag 3 januari 2024 @ 11:05:
[...]


Zoveel ontwerpen hebben wij nog niet, maar dat zal wel komen. :+
De garage/berging wil ik zelf graag gebruiken als hobbyruimte, maar dan moet niet de hele ruimte vol staan met apparatuur, daarnaast blijft er naast de garage dan nog maar een meter ruimte over om van voor naar achteren te lopen, dit heb ik liever iets breder.


[...]


Prachtige woning _/-\o_ .
Is dit gebouwd door Brummelhuis? En wat is de goothoogte/nokhoogte? O-)
Dankjewel! Wat betreft de warmtepomp installatie wellicht een tip, we hebben de trap dusdanig aangepast dat de hele installatie onder de trap past in een kast. We hebben ook een extra boilervat van 450L wat enige ruimte in beslag neemt. Enige wat we moesten tekenen is dat de trap op grond van particulier opdrachtgeverschap niet langer voldeed aan het bouwbesluit. Ik geloof dat de optrede en de eerste treden een paar millimeter hoger wordt. Ziet er dan zo uit:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/uKIcTFXBTifkd5j3scZsNy7a2VU=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/GL5g9in5ZvICK2rARMYN2uYi.png?f=user_large

We bouwen met Allure, tot op heden geen klachten over de bouw, ze bouwen erg snel en netjes.

De goothoogte bedraagt 6,47 meter en de bouwhoogte bedraagt 10,47 meter.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Conrado
  • Registratie: November 2012
  • Laatst online: 00:01
Lwent schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 08:34:
[...]
Dankjewel! Wat betreft de warmtepomp installatie wellicht een tip, we hebben de trap dusdanig aangepast dat de hele installatie onder de trap past in een kast.
We hebben voor de installatie gelukkig voldoende ruimte in de kelder. Wat me vooral opvalt is hoe stil zo'n installatie is. Dat zal onder de trap zeker niet storend zijn.

Mijn huis is slimmer dan ik...


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • FreezingPixels
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 08:01
Conrado schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 08:56:
[...]

We hebben voor de installatie gelukkig voldoende ruimte in de kelder. Wat me vooral opvalt is hoe stil zo'n installatie is. Dat zal onder de trap zeker niet storend zijn.
Heb je een bodem warmtepomp? Mijn ervaring is toch iets anders met de ECOforest bodem WP, deze maakt best een geluid als de compressor aanstaat en ik ben blij dat ik een deur met rubbers er tussen heb zitten. M'n buurman heeft een Nibe bodem WP en ook daar is de WP niet echt stil te noemen. De WP bromt lekker.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jan011
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 18-04 09:31
Door gesprek met de timmerman en onze bouwadviseur werden we gewezen op de keuze stomp kozijn vs. stelkozijn. Als ik hun verhalen zo hoor, dan zijn stelkozijnen het beste, in verband met geen beschadigingen tijdens de bouw. Deze kun je dan veilig in een later stadium plaatsen, geverfd en wel.

Maar als ik zo rondkijk op internet naar nieuwbouwprojecten, wordt er veel gewerkt met stompe kozijnen, die ze in de ruwbouwfase tegen de binnenmuur aan schroeven met hoeklijnen, vervolgens worden hier de buiten muren omheen getrokken. Waarom zie ik dit veel meer in de nieuwbouw dan stelkozijnen?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Th@_M@ster
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 22-04 09:18
jan011 schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 10:51:
Door gesprek met de timmerman en onze bouwadviseur werden we gewezen op de keuze stomp kozijn vs. stelkozijn. Als ik hun verhalen zo hoor, dan zijn stelkozijnen het beste, in verband met geen beschadigingen tijdens de bouw. Deze kun je dan veilig in een later stadium plaatsen, geverfd en wel.

Maar als ik zo rondkijk op internet naar nieuwbouwprojecten, wordt er veel gewerkt met stompe kozijnen, die ze in de ruwbouwfase tegen de binnenmuur aan schroeven met hoeklijnen, vervolgens worden hier de buiten muren omheen getrokken. Waarom zie ik dit veel meer in de nieuwbouw dan stelkozijnen?
Stelkozijnen worden veelal toegepast bij aluminium en kunststof kozijnen. Houten buitenkozijnen worden meestal met de bouw meteen meegenomen. Mijn ervaring is dat beschadigingen minimaal zijn tijdens het bouwen. Weet zo 1,2,3 ook niet wat het voordeel is om een stelkozijn toe te passen bij een houten kozijn.

Of bedoel je binnendeurkozijnen?

Ka-tjing


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • jan011
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 18-04 09:31
Th@_M@ster schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 11:14:
[...]


Stelkozijnen worden veelal toegepast bij aluminium en kunststof kozijnen. Houten buitenkozijnen worden meestal met de bouw meteen meegenomen. Mijn ervaring is dat beschadigingen minimaal zijn tijdens het bouwen. Weet zo 1,2,3 ook niet wat het voordeel is om een stelkozijn toe te passen bij een houten kozijn.
Hartelijk dank voor je snelle antwoord. Ik kan me voorstellen dat bij aluminium en kunststof een schade veel lastiger te repareren is, in vergelijking met hout. Ik bedoel de buiten deur / raam kozijnen.

Aangezien we zelfbouw doen, vinden we het ook prettig als de woning zo snel mogelijk dicht is in verband met het materiaal. Met stelkozijnen wil je dan zo lang mogelijk wachten.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Conrado
  • Registratie: November 2012
  • Laatst online: 00:01
jan011 schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 10:51:
Als ik hun verhalen zo hoor, dan zijn stelkozijnen het beste, in verband met geen beschadigingen tijdens de bouw. Deze kun je dan veilig in een later stadium plaatsen, geverfd en wel.
Ja, kozijnen raken beschadigd tijdens de bouw, maar dat is geen enkel probleem. Wordt tijdens het schilderen perfect weggewerkt.
Stelkozijnen hebben ook typische voor en nadelen. Om het luchtdicht te krijgen heb je bijvoorbeeld met twee overgangen te maken, in plaats van één. Het is ook meer werk.
jan011 schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 11:17:
Aangezien we zelfbouw doen, vinden we het ook prettig als de woning zo snel mogelijk dicht is in verband met het materiaal. Met stelkozijnen wil je dan zo lang mogelijk wachten.
Welkom zelfbouwer!
Nee, dat maakt niet uit. Je woning dicht krijgen is vooral goed plannen :)

Mijn huis is slimmer dan ik...


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jan011
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 18-04 09:31
Conrado schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 11:25:

Welkom zelfbouwer!
Nee, dat maakt niet uit. Je woning dicht krijgen is vooral goed plannen :)
Ik bedoel meer in de zin van, als je voor stelkozijnen kiest, wil je de kozijnen zo laat mogelijk pas plaatsen om beschadigingen te voorkomen. Aangezien wij het huis zo snel mogelijk dicht willen hebben, raak je dit voordeel al kwijt.

We gaan gewoon voor stompe kozijnen kiezen ;)

[ Voor 5% gewijzigd door jan011 op 04-01-2024 11:56 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Tijgerhaai
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 16-04 08:28
jan011 schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 10:51:
Door gesprek met de timmerman en onze bouwadviseur werden we gewezen op de keuze stomp kozijn vs. stelkozijn. Als ik hun verhalen zo hoor, dan zijn stelkozijnen het beste, in verband met geen beschadigingen tijdens de bouw. Deze kun je dan veilig in een later stadium plaatsen, geverfd en wel.

Maar als ik zo rondkijk op internet naar nieuwbouwprojecten, wordt er veel gewerkt met stompe kozijnen, die ze in de ruwbouwfase tegen de binnenmuur aan schroeven met hoeklijnen, vervolgens worden hier de buiten muren omheen getrokken. Waarom zie ik dit veel meer in de nieuwbouw dan stelkozijnen?
Gebruik stelkozijn hangt volgens mij ook af van welke bouwmethode jij gebruik maakt, bij een HSB woning is de sparing al van hout. Maakt jouw woning gebruik van een spouw (binnenblad/buitenblad? Dan kan je volgens mij bijna niet zonder stelkozijn om de boel goed luchtdicht te krijgen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jan011
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 18-04 09:31
Tijgerhaai schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 13:22:
[...]


Gebruik stelkozijn hangt volgens mij ook af van welke bouwmethode jij gebruik maakt, bij een HSB woning is de sparing al van hout. Maakt jouw woning gebruik van een spouw (binnenblad/buitenblad? Dan kan je volgens mij bijna niet zonder stelkozijn om de boel goed luchtdicht te krijgen.
wij gebruiken geen HSB, maar binnenblad / buitenblad. Ik zie geen probleem om dit goed luchtdicht te krijgen?
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kVCVXLi4jPISDLe6SQYQ9xf0Qy8=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/AVjj2IDnZlJ3v4YaLev2SIJB.png?f=user_large

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Conrado
  • Registratie: November 2012
  • Laatst online: 00:01
jan011 schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 11:54:
Ik bedoel meer in de zin van, als je voor stelkozijnen kiest, wil je de kozijnen zo laat mogelijk pas plaatsen om beschadigingen te voorkomen.
Dat snap ik wel, maar het maakt niet uit, de timing blijft hetzelfde.
jan011 schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 13:38:
[...]
wij gebruiken geen HSB, maar binnenblad / buitenblad. Ik zie geen probleem om dit goed luchtdicht te krijgen?
Natuurlijk is het geen probleem, je bent niet de eerste die zo bouwt. Echter het vraagt wel aandacht. Steen en hout sluiten immers niet zomaar luchtdicht af.

Mijn huis is slimmer dan ik...


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Rien43
  • Registratie: September 2020
  • Laatst online: 08:08
Ons nieuwe huis bevat op de 1e verdieping een glazenpui van 2 meter (hoogte) x 4 meter (breedte) (opgedeeld in 2 segmenten). Wij willen aan de buitenzijde automatische jaloezieen voorzien.

Heeft iemand ervaring met buitenjaloezieen? Welk merk bevelen jullie aan?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • deejeebv
  • Registratie: Juni 2008
  • Nu online
Rien43 schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 14:22:
Ons nieuwe huis bevat op de 1e verdieping een glazenpui van 2 meter (hoogte) x 4 meter (breedte) (opgedeeld in 2 segmenten). Wij willen aan de buitenzijde automatische jaloezieen voorzien.

Heeft iemand ervaring met buitenjaloezieen? Welk merk bevelen jullie aan?
Wij hebben jaloezien van Roma. Via Somfy en de Homey kan ik die automatisch aansturen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Rien43
  • Registratie: September 2020
  • Laatst online: 08:08
deejeebv schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 14:24:
[...]

Wij hebben jaloezien van Roma. Via Somfy en de Homey kan ik die automatisch aansturen.
Dank. Wij zijn voornemens om jaloezieen te nemen met een simpele I/O motor, waarbij door middel van een rolluikschakelaar deze is te bedienen met Home Assistant. Hierbij is de tussenkomst van Somfy niet nodig. Is deze constructie aan te raden?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Conrado
  • Registratie: November 2012
  • Laatst online: 00:01
Rien43 schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 14:31:
Dank. Wij zijn voornemens om jaloezieen te nemen met een simpele I/O motor, waarbij door middel van een rolluikschakelaar deze is te bedienen met Home Assistant. Hierbij is de tussenkomst van Somfy niet nodig. Is deze constructie aan te raden?
Alles heeft z'n voor en tegens. Wat je beschrijft werkt prima en alle bekende jaloezie-actoren werken zo, zie ook [KNX] - Huis en Gebouwautomatisering / Domotica.

Echter, dat werkt op tijdssturing en dat maakt het lastig om jaloezieën onderling te synchroniseren. Als dat van belang is - ik heb een serie jaloezieën op een rij - kun je voor een bus als SMI kiezen. Heeft wel weer een prijskaartje.

Mijn huis is slimmer dan ik...


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Conrado
  • Registratie: November 2012
  • Laatst online: 00:01
Rien43 schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 14:22:
Heeft iemand ervaring met buitenjaloezieen? Welk merk bevelen jullie aan?
Ik heb voor Warema gekozen, met name omdat de lokale leverancier ervaring heeft met gevel-inbouw en de Roma leverancier dat niet had.

Mijn huis is slimmer dan ik...


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • deejeebv
  • Registratie: Juni 2008
  • Nu online
Rien43 schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 14:31:
[...]

Dank. Wij zijn voornemens om jaloezieen te nemen met een simpele I/O motor, waarbij door middel van een rolluikschakelaar deze is te bedienen met Home Assistant. Hierbij is de tussenkomst van Somfy niet nodig. Is deze constructie aan te raden?
Weet ik niet, wij hebben ook Somfy IO-motoren, met Smoove wandzenders. Via Tahoma box hebben we de automatisering geregeld met Homey. Geen ervaring met Home Assistent.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jeroenon
  • Registratie: Mei 2017
  • Laatst online: 21-04 23:05
Rien43 schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 14:22:
Ons nieuwe huis bevat op de 1e verdieping een glazenpui van 2 meter (hoogte) x 4 meter (breedte) (opgedeeld in 2 segmenten). Wij willen aan de buitenzijde automatische jaloezieen voorzien.

Heeft iemand ervaring met buitenjaloezieen? Welk merk bevelen jullie aan?
Ik heb destijds een offerte aangevraagd van de Roma,Harol en Warema. Waarbij die van Warema duidelijk als goedkopere uit de bus kwamen.

Warema was de goedkoopste, daarna kwam Roma en Harol was bijna 2x zo duur als Warema.

Wat de kwaliteit is weet ik niet, ze moeten nog ingebouwd worden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • FabianGTI
  • Registratie: Juli 2014
  • Laatst online: 22-04 21:15
Lwent schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 08:34:
[...]


Dankjewel! Wat betreft de warmtepomp installatie wellicht een tip, we hebben de trap dusdanig aangepast dat de hele installatie onder de trap past in een kast. We hebben ook een extra boilervat van 450L wat enige ruimte in beslag neemt. Enige wat we moesten tekenen is dat de trap op grond van particulier opdrachtgeverschap niet langer voldeed aan het bouwbesluit. Ik geloof dat de optrede en de eerste treden een paar millimeter hoger wordt. Ziet er dan zo uit:

[Afbeelding]

We bouwen met Allure, tot op heden geen klachten over de bouw, ze bouwen erg snel en netjes.

De goothoogte bedraagt 6,47 meter en de bouwhoogte bedraagt 10,47 meter.
Mooi opgelost inderdaad, wij nemen een 300 liter boilervat, dat is voor ons ruim voldoende.
Deze oplossing maar in m'n achterhoofd houden, wij hadden in eerste instantie de kapstok in gedachte onder de trap.

Goot en nokhoogte zijn mooi, dat is bij ons ook ongeveer de maximale hoogtes (6,5/11 meter).

Allure bouw ken ik alleen van naam, wij hebben er geen gesprek gehad omdat ik van velen al hoorde dat ze een nette bouwer zijn, maar wel stevig aan de prijs. :+
Wel ideaal dat ze veel tekeningen online hebben gezet.
Conrado schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 08:56:
[...]

We hebben voor de installatie gelukkig voldoende ruimte in de kelder. Wat me vooral opvalt is hoe stil zo'n installatie is. Dat zal onder de trap zeker niet storend zijn.
Wij kunnen helaas geen kelder en geen water/water warmtepomp, we blijven dus vast zitten aan een lucht/water warmtepomp in verband met grondwaterwinning gebied in de buurt en een kelder lukt niet in verband met de wisselende druk door de IJssel in de buurt. :+

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Mud.Starrr
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 20-04 21:03

Mud.Starrr

I shoot people for money

FabianGTI schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 18:23:
[...]


Mooi opgelost inderdaad, wij nemen een 300 liter boilervat, dat is voor ons ruim voldoende.
Deze oplossing maar in m'n achterhoofd houden, wij hadden in eerste instantie de kapstok in gedachte onder de trap.

Goot en nokhoogte zijn mooi, dat is bij ons ook ongeveer de maximale hoogtes (6,5/11 meter).

Allure bouw ken ik alleen van naam, wij hebben er geen gesprek gehad omdat ik van velen al hoorde dat ze een nette bouwer zijn, maar wel stevig aan de prijs. :+
Wel ideaal dat ze veel tekeningen online hebben gezet.


[...]


Wij kunnen helaas geen kelder en geen water/water warmtepomp, we blijven dus vast zitten aan een lucht/water warmtepomp in verband met grondwaterwinning gebied in de buurt en een kelder lukt niet in verband met de wisselende druk door de IJssel in de buurt. :+
Wij hebben naast de trap een ruimte net zo breed als een deur, zodat je die ruimte + die onder de trap kunt gebruiken voor de techniek.
En dan past er er nog, half diep, een jassenkast onder de trap, met een deur vanaf de hal.

Trouwfotografie.nl
dekunstvanfotografie.nl
Sony A7RIII | A9
Sigma: 17 F4.0 || Sony: 25 F1.4 GM | 35 F1.4 GM | 50 F1.2 GM | 85 F1.8 | 100-400 F4.5-5.6 GM
DJI: Mavic 2 Zoom


Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • MacgregorSound
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 18-04 22:48
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Andrehj
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 08:58
Rien43 schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 14:22:
Ons nieuwe huis bevat op de 1e verdieping een glazenpui van 2 meter (hoogte) x 4 meter (breedte) (opgedeeld in 2 segmenten). Wij willen aan de buitenzijde automatische jaloezieen voorzien.

Heeft iemand ervaring met buitenjaloezieen? Welk merk bevelen jullie aan?
Hier ook Warema (van Ed). Bevallen goed.

WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 ERV + Ubbink AirExcellent.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Rien43
  • Registratie: September 2020
  • Laatst online: 08:08
Andrehj schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 21:26:
[...]

Hier ook Warema (van Ed). Bevallen goed.
Wat bedoel je met 'van Ed'?

En zijn ze goed bestand tegen harde wind?

[ Voor 10% gewijzigd door Rien43 op 05-01-2024 07:47 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Andrehj
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 08:58
https://perfectmontage.be/edwin-hendriks/
En zijn ze goed bestand tegen harde wind?
Als het te hard waait doe ik ze hier omhoog. Vooral het setje van 3m lang op het zuidwesten. Geen zin om te testen wat ze maximaal kunnen hebben.

WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 ERV + Ubbink AirExcellent.


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • ZveenT
  • Registratie: December 2017
  • Laatst online: 08:58
Mud.Starrr schreef op woensdag 3 januari 2024 @ 23:49:
65m2 bouwoppervlak voor een vrijstaande woning, redelijk tiny toch?

De woning zelf, zonder grond en fundering, maar volledig afgewerkt incl keuken en badkamer €150.000.

Edit:
Voor het complete gebeuren verwachten we rond de €250.000 - €280.000 klaar te zijn.
Ze heeft 650m2 grond voor 82.000 kunnen kopen.
Waar koop je 650m2 bouwgrond voor 82k? :9

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Dylannx3
  • Registratie: September 2011
  • Laatst online: 04-11-2024
Hallo allemaal,
Wij hebben een optie op een kavel gekregen en we zijn vrij verrast en verheugd(op een positieve zin natuurlijk) met deze toewijzing! Het bouwen op een kavel is voor ons helemaal nieuw, en we zijn momenteel druk bezig met het verzamelen van informatie over aannemers, het proces, het ontwerp, enzovoort.

Na het lezen van verschillende ervaringen hier op het forum met betrekking tot het bedrijf GHB, zijn we tijdens de kerstvakantie gaan kijken naar hun modelwoningen. We zijn snel verliefd geworden op de GL5! Wat een prachtige woning is dit zeg :)

Toen we terugkwamen van ons bezoek aan GHB, hebben we opnieuw goed gekeken naar ons kavel paspoort (zie hieronder). Hierin staat dat de maximale breedte van het hoofdgebouw 7.3 meter mag zijn :| , terwijl de totale breedte van de kavel 13.3 meter is.


Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/-z9UWTSQN7fLuBSZh8ZDG0TWyoU=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/JFLC2RSrXEnjlxLoTU28kLMc.png?f=user_large

De totale breedte van GL5 is 12.46 meter (volgens onze gewenste indeling). We maken ons niet zo druk om de diepte van de woning. Nu is de vraag of het mogelijk is om deze woning te bouwen, misschien met enkele aanpassingen, op het aan ons toegewezen kavel? Heeft iemand hier ervaring mee?

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/GSwismIrHBbkX-CXV0FfGNOXFak=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/JL3k7TAygoTv93iTZQCV2fCR.png?f=user_large

Alvast dank!

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Aurum
  • Registratie: December 2017
  • Laatst online: 07:47
Dylannx3 schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 11:12:
Hallo allemaal,
Wij hebben een optie op een kavel gekregen en we zijn vrij verrast en verheugd(op een positieve zin natuurlijk) met deze toewijzing! Het bouwen op een kavel is voor ons helemaal nieuw, en we zijn momenteel druk bezig met het verzamelen van informatie over aannemers, het proces, het ontwerp, enzovoort.

Na het lezen van verschillende ervaringen hier op het forum met betrekking tot het bedrijf GHB, zijn we tijdens de kerstvakantie gaan kijken naar hun modelwoningen. We zijn snel verliefd geworden op de GL5! Wat een prachtige woning is dit zeg :)

Toen we terugkwamen van ons bezoek aan GHB, hebben we opnieuw goed gekeken naar ons kavel paspoort (zie hieronder). Hierin staat dat de maximale breedte van het hoofdgebouw 7.3 meter mag zijn :| , terwijl de totale breedte van de kavel 13.3 meter is.


[Afbeelding]

De totale breedte van GL5 is 12.46 meter (volgens onze gewenste indeling). We maken ons niet zo druk om de diepte van de woning. Nu is de vraag of het mogelijk is om deze woning te bouwen, misschien met enkele aanpassingen, op het aan ons toegewezen kavel? Heeft iemand hier ervaring mee?

[Afbeelding]

Alvast dank!
De 3 meter van de erfgrens is ook zodat je normaal de zijkanten van de woning kan onderhouden als dit moet. Nog los van dat ik denk dat de gemeente niet overstag gaat om je minder dan 3m van de erfgrens te laten bouwen vind ik het er ook altijd heel erg zielig uitzien als er een vrijstaande woning zo krap op de kavel staat dat je praktisch gezellig mee kan eten bij de buren vanuit je woonkamer/keuken :P

het is wel echt een smalle kavel dus het is wel een beetje beperkt tot een langwerpig huis. Het is uberhaupt een kleine kavel als ik het zo zie dat je ook goed moet kijken hoe je dat gaat doen met een berging. De kavel is gewoon wel wat beperkend.

Wat vind je mooi aan de GL5 ten opzichte van andere woningtypes?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • jan011
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 18-04 09:31
Dylannx3 schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 11:12:
Hallo allemaal,
Wij hebben een optie op een kavel gekregen en we zijn vrij verrast en verheugd(op een positieve zin natuurlijk) met deze toewijzing! Het bouwen op een kavel is voor ons helemaal nieuw, en we zijn momenteel druk bezig met het verzamelen van informatie over aannemers, het proces, het ontwerp, enzovoort.

Na het lezen van verschillende ervaringen hier op het forum met betrekking tot het bedrijf GHB, zijn we tijdens de kerstvakantie gaan kijken naar hun modelwoningen. We zijn snel verliefd geworden op de GL5! Wat een prachtige woning is dit zeg :)

Toen we terugkwamen van ons bezoek aan GHB, hebben we opnieuw goed gekeken naar ons kavel paspoort (zie hieronder). Hierin staat dat de maximale breedte van het hoofdgebouw 7.3 meter mag zijn :| , terwijl de totale breedte van de kavel 13.3 meter is.


[Afbeelding]

De totale breedte van GL5 is 12.46 meter (volgens onze gewenste indeling). We maken ons niet zo druk om de diepte van de woning. Nu is de vraag of het mogelijk is om deze woning te bouwen, misschien met enkele aanpassingen, op het aan ons toegewezen kavel? Heeft iemand hier ervaring mee?

[Afbeelding]

Alvast dank!
Welkom en leuk dat je zelfbouw plannen hebt. Aan de hand van het kavelpaspoort moet je 3 meter links en rechts uit de erfgrens blijven. Een bijgebouw met plat dak is meestal vergunningsvrij, dit mag tot op de erfgrens geplaatst worden.

GHB kan de woning smaller maken, maar dan ga je richting de GL1 woning. Wellicht is de GL1 woning met garage eraan een optie? En dan de woning eventueel verlengen?

[ Voor 67% gewijzigd door jan011 op 05-01-2024 11:25 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Lwent
  • Registratie: Mei 2019
  • Laatst online: 17-04 13:54
FabianGTI schreef op donderdag 4 januari 2024 @ 18:23:
[...]


Mooi opgelost inderdaad, wij nemen een 300 liter boilervat, dat is voor ons ruim voldoende.
Deze oplossing maar in m'n achterhoofd houden, wij hadden in eerste instantie de kapstok in gedachte onder de trap.

Goot en nokhoogte zijn mooi, dat is bij ons ook ongeveer de maximale hoogtes (6,5/11 meter).

Allure bouw ken ik alleen van naam, wij hebben er geen gesprek gehad omdat ik van velen al hoorde dat ze een nette bouwer zijn, maar wel stevig aan de prijs. :+
Wel ideaal dat ze veel tekeningen online hebben gezet.


[...]


Wij kunnen helaas geen kelder en geen water/water warmtepomp, we blijven dus vast zitten aan een lucht/water warmtepomp in verband met grondwaterwinning gebied in de buurt en een kelder lukt niet in verband met de wisselende druk door de IJssel in de buurt. :+
Ik weet niet of je al een aannemer hebt maar toen wij aan het vergelijken waren kwam Allure qua prijs niet heel slecht uit. We zijn oa bij Selekthuis, GHB geweest en een lokale aannemer. Prijzen lagen nagenoeg bij elkaar alleen de aannemer was wat goedkoper. We hebben uiteindelijk Allure gekozen omdat ze het snelste konden starten en het bouwproces kort is wat voor ons van belang was. Daarnaast konden ze voldoen aan de eisen van de welstand. Wellicht toch de moeite om eens te kijken.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Dylannx3
  • Registratie: September 2011
  • Laatst online: 04-11-2024
Aurum schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 11:23:
[...]


De 3 meter van de erfgrens is ook zodat je normaal de zijkanten van de woning kan onderhouden als dit moet. Nog los van dat ik denk dat de gemeente niet overstag gaat om je minder dan 3m van de erfgrens te laten bouwen vind ik het er ook altijd heel erg zielig uitzien als er een vrijstaande woning zo krap op de kavel staat dat je praktisch gezellig mee kan eten bij de buren vanuit je woonkamer/keuken :P

het is wel echt een smalle kavel dus het is wel een beetje beperkt tot een langwerpig huis. Het is uberhaupt een kleine kavel als ik het zo zie dat je ook goed moet kijken hoe je dat gaat doen met een berging. De kavel is gewoon wel wat beperkend.

Wat vind je mooi aan de GL5 ten opzichte van andere woningtypes?
Bedankt voor je reactie! Je hebt helemaal gelijk. Het is gewoon zonde dat we de volledige grond niet mogen benutten. Als we alleen naar de breedte van de kavel kijken, zou deze indeling (eventueel iets verkort) gemakkelijk moeten passen.

De GL5 sprak ons aan vanwege zijn uiterlijk en de breedte van de woning. Maar ik denk ook dat we onbewust beïnvloed zijn door het interieur van de binnenkant :P en dat we dit hebben vergeleken met de GH1 modelwoning, die naar onze mening echt heel sober en kil oogde. Echter, ik denk dat we nu moeten gaan kijken naar de GH1 als er geen andere mogelijkheden zijn. Onze vereiste is namelijk een speel-/werkkamer en een berging, maar we moeten dit later met GHB bespreken om de beste opties te bepalen voor onze kavel.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dylannx3
  • Registratie: September 2011
  • Laatst online: 04-11-2024
jan011 schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 11:24:
[...]


Welkom en leuk dat je zelfbouw plannen hebt. Aan de hand van het kavelpaspoort moet je 3 meter links en rechts uit de erfgrens blijven. Een bijgebouw met plat dak is meestal vergunningsvrij, dit mag tot op de erfgrens geplaatst worden.

GHB kan de woning smaller maken, maar dan ga je richting de GL1 woning. Wellicht is de GL1 woning met garage eraan een optie? En dan de woning eventueel verlengen?
Dank! Als het niet lukt met de laagbouwwoningen, overwegen we waarschijnlijk de GH1. Maar eerlijk gezegd had ik stiekem gehoopt dat de indeling van de GL5 wel op de kavel had gepast.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dylannx3
  • Registratie: September 2011
  • Laatst online: 04-11-2024
Lwent schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 11:36:
[...]


Ik weet niet of je al een aannemer hebt maar toen wij aan het vergelijken waren kwam Allure qua prijs niet heel slecht uit. We zijn oa bij Selekthuis, GHB geweest en een lokale aannemer. Prijzen lagen nagenoeg bij elkaar alleen de aannemer was wat goedkoper. We hebben uiteindelijk Allure gekozen omdat ze het snelste konden starten en het bouwproces kort is wat voor ons van belang was. Daarnaast konden ze voldoen aan de eisen van de welstand. Wellicht toch de moeite om eens te kijken.
We hebben volgende week een afspraak met Selekthuis en GHB pas in Maart :? 8)7 . Wij gaan zeker ook even bij Allure kijken en proberen een afspraak met hen in te plannen. Voor ons is het ook belangrijk om snel te starten en een kort bouwproces te hebben. Ik had begrepen dat GHB meer dan een jaar wachttijd heeft |:(. Wat betreft Allure, hoe verloopt het betalingsproces? Is het achteraf betalen of sturen zij telkens een factuur?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Lwent
  • Registratie: Mei 2019
  • Laatst online: 17-04 13:54
Dylannx3 schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 11:45:
[...]


We hebben volgende week een afspraak met Selekthuis en GHB pas in Maart :? 8)7 . Wij gaan zeker ook even bij Allure kijken en proberen een afspraak met hen in te plannen. Voor ons is het ook belangrijk om snel te starten en een kort bouwproces te hebben. Ik had begrepen dat GHB meer dan een jaar wachttijd heeft |:(. Wat betreft Allure, hoe verloopt het betalingsproces? Is het achteraf betalen of sturen zij telkens een factuur?
Bij Allure betaal je wel in termijnen ja, bij GHB alles achteraf volgens mij. Wij betalen in 9 termijnen telkens na gereedkomen van iets, beetje het zelfde als bij nieuwbouw projecten. Voor je beeld eerste factuur in oktober gehad verwachtte oplevering midden maart. Je krijgt dus wel in die periode wat minder rente vergoeding op het bouwdepot.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • deejeebv
  • Registratie: Juni 2008
  • Nu online
Dylannx3 schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 11:37:
[...]


Bedankt voor je reactie! Je hebt helemaal gelijk. Het is gewoon zonde dat we de volledige grond niet mogen benutten. Als we alleen naar de breedte van de kavel kijken, zou deze indeling (eventueel iets verkort) gemakkelijk moeten passen.

De GL5 sprak ons aan vanwege zijn uiterlijk en de breedte van de woning. Maar ik denk ook dat we onbewust beïnvloed zijn door het interieur van de binnenkant :P en dat we dit hebben vergeleken met de GH1 modelwoning, die naar onze mening echt heel sober en kil oogde. Echter, ik denk dat we nu moeten gaan kijken naar de GH1 als er geen andere mogelijkheden zijn. Onze vereiste is namelijk een speel-/werkkamer en een berging, maar we moeten dit later met GHB bespreken om de beste opties te bepalen voor onze kavel.
Niet zo vreemd dat je 3 meter uit de erfgrens moet blijven, je wil toch een vrijstaande woning bouwen. Waarscjhijnlijk stelt de gemeente ook als eis dat je 2 parkeerplaatsen op eigen grond hebt. Die ga je ook niet kwijt kunnen op deze manier.
Wij hebben ook een relatief smal kavel (15.8 m). Woning zelf is (buitenmaat) 6.9 meter breed, uitbouw (met daarin ook slaapkamer en badkamer 4.4 m. Wij hielden dan nog 1.1 meter naast het huis als looppad, aan de andere zijde ook 3 meter uit de erfgrens.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/67LP4fURBqoj2JQYQY7jJWEsxHg=/800x/filters:strip_exif()/f/image/Pz67EDVUFP09xpJcLPh7l1Qq.png?f=fotoalbum_large

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • codeneos
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 14-04 22:26

codeneos

[...]

Dylannx3 schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 11:12:
Hallo allemaal,
Wij hebben een optie op een kavel gekregen en we zijn vrij verrast en verheugd(op een positieve zin natuurlijk) met deze toewijzing! Het bouwen op een kavel is voor ons helemaal nieuw, en we zijn momenteel druk bezig met het verzamelen van informatie over aannemers, het proces, het ontwerp, enzovoort.

Na het lezen van verschillende ervaringen hier op het forum met betrekking tot het bedrijf GHB, zijn we tijdens de kerstvakantie gaan kijken naar hun modelwoningen. We zijn snel verliefd geworden op de GL5! Wat een prachtige woning is dit zeg :)

Toen we terugkwamen van ons bezoek aan GHB, hebben we opnieuw goed gekeken naar ons kavel paspoort (zie hieronder). Hierin staat dat de maximale breedte van het hoofdgebouw 7.3 meter mag zijn :| , terwijl de totale breedte van de kavel 13.3 meter is.


[Afbeelding]

De totale breedte van GL5 is 12.46 meter (volgens onze gewenste indeling). We maken ons niet zo druk om de diepte van de woning. Nu is de vraag of het mogelijk is om deze woning te bouwen, misschien met enkele aanpassingen, op het aan ons toegewezen kavel? Heeft iemand hier ervaring mee?

[Afbeelding]

Alvast dank!
Gefeliciteerd met je kavel! Gaaf dat je aan de achterkant water hebt. Kan je daar ook met een boot komen?

Wat betreft je kavel die is inderdaad redelijk small, GL5 gaat daar niet passen. Zelfs al zou je de hele kavel mogen gebruiken heb je slechts 60cm over aan beide zijden. Als iedereen dat zou doen heb je geen vrijstaande woning meer.

Voor een kavel als deze zou ik naar een woning ontwerp met een platdak kijken, als dat mag wat betreft de welstand en goothoogte. Voor een woning met een schuindak verlies je op deze breedte veel ruimte op de bovenverdieping. Berging/garage als vergunningsvrij opvoeren dan mag die gewoon op 60cm van de erfgrens afstaan.

Zoiets wat betreft ontwerp, leent zich wat mij betreft goed voor een smalle kavel. Geen ruimte verlies op de eerste verdieping vanwege het schuine dak, en op de beganegrond 1 of meerdere vergunningsvrije delen zodat je optimaal gebruik kan maken van de hele kavel.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cGprLrEUBBsIPoYtCvTLruCBhMw=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/YNxtDxZfsHclieIQfb7kcmpr.jpg?f=fotoalbum_large

Een andere optie is een schuindak dat pas op op tweede etage te latenstarten. Zie o.a. dit huis van selektbouw. Dat moet je mooi vinden. Volgens mij heeft GHB ook een soortgelijk model in de catalogus.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/zJC4ctSOFuukouIiajtUXvxhmXY=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/2FGxhP0nlfpWBZDgsbtCuFWZ.jpg?f=user_large

[ Voor 18% gewijzigd door codeneos op 05-01-2024 12:14 ]

http://www.tweakers.net/gallery/119170/sys


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dylannx3
  • Registratie: September 2011
  • Laatst online: 04-11-2024
deejeebv schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 12:03:
[...]

Niet zo vreemd dat je 3 meter uit de erfgrens moet blijven, je wil toch een vrijstaande woning bouwen. Waarscjhijnlijk stelt de gemeente ook als eis dat je 2 parkeerplaatsen op eigen grond hebt. Die ga je ook niet kwijt kunnen op deze manier.
Wij hebben ook een relatief smal kavel (15.8 m). Woning zelf is (buitenmaat) 6.9 meter breed, uitbouw (met daarin ook slaapkamer en badkamer 4.4 m. Wij hielden dan nog 1.1 meter naast het huis als looppad, aan de andere zijde ook 3 meter uit de erfgrens.
[Afbeelding]
Het ontwerp ziet er goed uit! We zouden ook een vergelijkbare indeling willen hebben op de begane grond. Wat is de toegestane breedte van jouw hoofdgebouw? De berging en de aanbouw (slaapkamer/badkamer) wordt gezien als een vergunningsvrije deel neem ik aan? Als ik bij wijze van spreken hetzelfde ontwerp kies, zou het dan toegestaan zijn op mijn kavel? Uiteraard begrijp ik dat het bij mij iets krapper wordt om binnen de toegestane breedte te blijven.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dylannx3
  • Registratie: September 2011
  • Laatst online: 04-11-2024
codeneos schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 12:04:
[...]


Gefeliciteerd met je kavel! Gaaf dat je aan de achterkant water hebt. Kan je daar ook met een boot komen?

Wat betreft je kavel die is inderdaad redelijk small, GL5 gaat daar niet passen. Zelfs al zou je de hele kavel mogen gebruiken heb je slechts 60cm over aan beide zijden. Als iedereen dat zou doen heb je geen vrijstaande woning meer.

Voor een kavel als deze zou ik naar een woning ontwerp met een platdak kijken, als dat mag wat betreft de welstand en goothoogte. Voor een woning met een schuindak verlies je op deze breedte veel ruimte op de bovenverdieping. Berging/garage als vergunningsvrij opvoeren dan mag die gewoon op 60cm van de erfgrens afstaan.

Zoiets wat betreft ontwerp, leent zich wat mij betreft goed voor een smalle kavel. Geen ruimte verlies op de eerste verdieping vanwege het schuine dak, en op de beganegrond 1 of meerdere vergunningsvrije delen zodat je optimaal gebruik kan maken van de hele kavel.
[Afbeelding]

Een andere optie is een schuindak dat pas op op tweede etage te latenstarten. Zie o.a. dit huis van selektbouw. Dat moet je mooi vinden. Volgens mij heeft GHB ook een soortgelijk model in de catalogus.
[Afbeelding]
Bedankt voor je advies! Zeker, we kunnen ook per boot daar naartoe. Helaas staat het bestemmingsplan/beeldkwaliteit niet toe dat we een woning met plat dak bouwen ;(

Het lijkt erop dat we beperkte opties hebben wat betreft de indeling en het ontwerp van de woning, dus neigen we naar een soortgelijke ontwerp zoals GH1 van GHB. We moeten nu controleren welke delen vergunningsvrij gebouwd kunnen worden, zodat we de kavelbreedte optimaal kunnen benutten. Vallen een extra slaapkamer/badkamer en berging op de begane grond onder vergunningsvrij bouwen?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • deejeebv
  • Registratie: Juni 2008
  • Nu online
Dylannx3 schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 12:21:
[...]


Het ontwerp ziet er goed uit! We zouden ook een vergelijkbare indeling willen hebben op de begane grond. Wat is de toegestane breedte van jouw hoofdgebouw? De berging en de aanbouw (slaapkamer/badkamer) wordt gezien als een vergunningsvrije deel neem ik aan? Als ik bij wijze van spreken hetzelfde ontwerp kies, zou het dan toegestaan zijn op mijn kavel? Uiteraard begrijp ik dat het bij mij iets krapper wordt om binnen de toegestane breedte te blijven.
Uitbouw is inderdaad vergunningsvrij, mag zowel opzij als achter buiten bouwvlak gebouwd worden. Ons bouwvlak was tot 3 meter uit erfgrens voor en opzij en achter 10 meter uit de erfgrens.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • codeneos
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 14-04 22:26

codeneos

[...]

Dylannx3 schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 12:28:
[...]


Bedankt voor je advies! Zeker, we kunnen ook per boot daar naartoe. Helaas staat het bestemmingsplan/beeldkwaliteit niet toe dat we een woning met plat dak bouwen ;(

Het lijkt erop dat we beperkte opties hebben wat betreft de indeling en het ontwerp van de woning, dus neigen we naar een soortgelijke ontwerp zoals GH1 van GHB. We moeten nu controleren welke delen vergunningsvrij gebouwd kunnen worden, zodat we de kavelbreedte optimaal kunnen benutten. Vallen een extra slaapkamer/badkamer en berging op de begane grond onder vergunningsvrij bouwen?
Het maakt opzicht niets uit waarvoor je een vergunningvrij aanbouw gebruikt, daar lijken toch regels voor te zijn (zie pagina 15) maar geen idee of daar echt op gehandhaafd wordt.

Het is belangrijker dat het laagbouw is (platdak) en dat het op het achtererf ligt. Op de site van de overheid vindt je alle regels (link) wat betreft vergunningvrij bouwen.

[ Voor 8% gewijzigd door codeneos op 05-01-2024 12:43 ]

http://www.tweakers.net/gallery/119170/sys


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • deejeebv
  • Registratie: Juni 2008
  • Nu online
codeneos schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 12:39:
[...]


Het maakt opzicht niets uit waarvoor je een vergunningvrij aanbouw gebruikt, daar lijken toch regels voor te zijn (zie pagina 15) maar geen idee of daar echt op gehandhaafd wordt.

Het is belangrijker dat het laagbouw is (platdak) en dat het op het achtererf ligt. Op de site van de overheid vindt je alle regels (link) wat betreft vergunningvrij bouwen.
Die regels zijn voor bijbehorend bouwwerk verder dan 4 meter van het oorspronkelijke hoofdgebouw, voor aanbouw gelden die beperkingen niet, zie diezelfde pagina.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • whipcheck
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 07:03
Dylannx3 schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 11:12:
Hallo allemaal,
Wij hebben een optie op een kavel gekregen en we zijn vrij verrast en verheugd(op een positieve zin natuurlijk) met deze toewijzing! Het bouwen op een kavel is voor ons helemaal nieuw, en we zijn momenteel druk bezig met het verzamelen van informatie over aannemers, het proces, het ontwerp, enzovoort.

Na het lezen van verschillende ervaringen hier op het forum met betrekking tot het bedrijf GHB, zijn we tijdens de kerstvakantie gaan kijken naar hun modelwoningen. We zijn snel verliefd geworden op de GL5! Wat een prachtige woning is dit zeg :)

Toen we terugkwamen van ons bezoek aan GHB, hebben we opnieuw goed gekeken naar ons kavel paspoort (zie hieronder). Hierin staat dat de maximale breedte van het hoofdgebouw 7.3 meter mag zijn :| , terwijl de totale breedte van de kavel 13.3 meter is.


[Afbeelding]

De totale breedte van GL5 is 12.46 meter (volgens onze gewenste indeling). We maken ons niet zo druk om de diepte van de woning. Nu is de vraag of het mogelijk is om deze woning te bouwen, misschien met enkele aanpassingen, op het aan ons toegewezen kavel? Heeft iemand hier ervaring mee?

[Afbeelding]

Alvast dank!
Dylannx3 schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 11:12:
Hallo allemaal,
Wij hebben een optie op een kavel gekregen en we zijn vrij verrast en verheugd(op een positieve zin natuurlijk) met deze toewijzing! Het bouwen op een kavel is voor ons helemaal nieuw, en we zijn momenteel druk bezig met het verzamelen van informatie over aannemers, het proces, het ontwerp, enzovoort.

Na het lezen van verschillende ervaringen hier op het forum met betrekking tot het bedrijf GHB, zijn we tijdens de kerstvakantie gaan kijken naar hun modelwoningen. We zijn snel verliefd geworden op de GL5! Wat een prachtige woning is dit zeg :)

Toen we terugkwamen van ons bezoek aan GHB, hebben we opnieuw goed gekeken naar ons kavel paspoort (zie hieronder). Hierin staat dat de maximale breedte van het hoofdgebouw 7.3 meter mag zijn :| , terwijl de totale breedte van de kavel 13.3 meter is.


[Afbeelding]

De totale breedte van GL5 is 12.46 meter (volgens onze gewenste indeling). We maken ons niet zo druk om de diepte van de woning. Nu is de vraag of het mogelijk is om deze woning te bouwen, misschien met enkele aanpassingen, op het aan ons toegewezen kavel? Heeft iemand hier ervaring mee?

[Afbeelding]

Alvast dank!
Als je naar de voorbeeldwoningen bij GHB bent gaan kijken kan ik me dit voorstellen. Er zit ook een prijsverschil tussen de 2 huizen. De GL5 modelwoning in modern en strak uitvoering is ook een stuk groter (926m3).

Wij hebben een kavel van 1100m2 en onze voorkeur was de GL2 in modern en strak uitvoering, ons kavel is relatief diep waardoor het huis 1.2m meter breder uit zou vallen dan toegestaan is. Smaller maken doet afbreuk aan het ontwerp

Wij zijn hierdoor bij de GL5 of GL6 uitgekomen.

We hebben een offerte van Allurebouw ontvangen maar het huis wat we mooi vonden viel buiten ons budget en is achteraf ook niet mogelijk op het kavel (te breed). We wachten nog op een offerte van Selekthuis. Selekthuis wist ons te vertellen dat de bouw deze zomer aan zou kunnen starten.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Oranje Banaan
  • Registratie: Februari 2010
  • Laatst online: 01-04 19:26
Dylannx3 schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 11:37:
[...]


Bedankt voor je reactie! Je hebt helemaal gelijk. Het is gewoon zonde dat we de volledige grond niet mogen benutten. Als we alleen naar de breedte van de kavel kijken, zou deze indeling (eventueel iets verkort) gemakkelijk moeten passen.

De GL5 sprak ons aan vanwege zijn uiterlijk en de breedte van de woning. Maar ik denk ook dat we onbewust beïnvloed zijn door het interieur van de binnenkant :P en dat we dit hebben vergeleken met de GH1 modelwoning, die naar onze mening echt heel sober en kil oogde. Echter, ik denk dat we nu moeten gaan kijken naar de GH1 als er geen andere mogelijkheden zijn. Onze vereiste is namelijk een speel-/werkkamer en een berging, maar we moeten dit later met GHB bespreken om de beste opties te bepalen voor onze kavel.
Wij zaten met hetzelfde probleem. Onze kavel is 13m breed en 3m uit de kant moeten we blijven met het hoofdgebouw. Eerst ook naar catalogusbouwers gekeken. Wij kwamen er echter niet aan uit om een goed geschikte woning te vinden die goed op onze kavel past. Daarom hebben we een architect ingeschakeld om voor ons een huis te laten ontwerpen. Hiermee hebben we toch een mooi huis die goed op de kavel past kunnen laten ontwerpen, en die goed gebruik maakt van alle ruimte. Naar mijn mening zijn cataloguswoningen niet echt geschikt voor kleine/smalle kavels.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • FabianGTI
  • Registratie: Juli 2014
  • Laatst online: 22-04 21:15
Dylannx3 schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 11:12:
Hallo allemaal,
Wij hebben een optie op een kavel gekregen en we zijn vrij verrast en verheugd(op een positieve zin natuurlijk) met deze toewijzing! Het bouwen op een kavel is voor ons helemaal nieuw, en we zijn momenteel druk bezig met het verzamelen van informatie over aannemers, het proces, het ontwerp, enzovoort.

Na het lezen van verschillende ervaringen hier op het forum met betrekking tot het bedrijf GHB, zijn we tijdens de kerstvakantie gaan kijken naar hun modelwoningen. We zijn snel verliefd geworden op de GL5! Wat een prachtige woning is dit zeg :)

Toen we terugkwamen van ons bezoek aan GHB, hebben we opnieuw goed gekeken naar ons kavel paspoort (zie hieronder). Hierin staat dat de maximale breedte van het hoofdgebouw 7.3 meter mag zijn :| , terwijl de totale breedte van de kavel 13.3 meter is.


[Afbeelding]

De totale breedte van GL5 is 12.46 meter (volgens onze gewenste indeling). We maken ons niet zo druk om de diepte van de woning. Nu is de vraag of het mogelijk is om deze woning te bouwen, misschien met enkele aanpassingen, op het aan ons toegewezen kavel? Heeft iemand hier ervaring mee?

[Afbeelding]

Alvast dank!
Gefeliciteerd!

Ik heb nog wel een offerte voor je liggen van een GH1 van december 2023 om een beetje een idee te krijgen over de prijzen, toen hebben wij een gesprek gehad bij GHB, ook na een maand wachten.

Ons is de totaalprijs een beetje tegen gevallen en hebben wij voor een andere partij gekozen, achteraf zie ik ook fouten staan in de offerte van GHB, zo is bij ons het notarispakket volledig erin gezet met standaard al een luxere steen, maar op advies van hun al in de offerte rekening gehouden met een ander en deze is ook vol doorbelast, zo was ik ongeveer al 18/20k extra kwijt voor enkel een gevelsteentje omdat ze wel graag plussen maar niet een minusprijs maken.

Hou daar dus wel rekening mee.
Gesprek met de verkoper was wel prima.

Zoals eerder benoemd gaat de GL5 niet passen, je zou nog wel naar de GL4 kunnen kijken, dit is in feite een GL5 maar dan zonder berging en dus smaller, maar ik ben bang dat deze ook te breed is.

GHB gaf bij ons aan dat er een jaar wachttijd zit op de bouw vanaf het moment dat je de aannemersovereenkomst tekent, maar daarna is de bouwtijd ook erg kort.
Lwent schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 11:36:
[...]


Ik weet niet of je al een aannemer hebt maar toen wij aan het vergelijken waren kwam Allure qua prijs niet heel slecht uit. We zijn oa bij Selekthuis, GHB geweest en een lokale aannemer. Prijzen lagen nagenoeg bij elkaar alleen de aannemer was wat goedkoper. We hebben uiteindelijk Allure gekozen omdat ze het snelste konden starten en het bouwproces kort is wat voor ons van belang was. Daarnaast konden ze voldoen aan de eisen van de welstand. Wellicht toch de moeite om eens te kijken.
De aannemer is al gekozen bij ons, wij zijn bij GHB, Selekthuis en Brummelhuis geweest als andere partijen maar uiteindelijk gekozen voor een lokale aannemer.
Bij ons gaat de bouw in week 44 starten zoals het er nu uitziet.
Onze bouwgrond is van een andere aannemer die ook projectbouw zet, hierdoor is ons kavelpaspoort 'bijzonder' te noemen, onze hele grond is namelijk als bouwvlak aangemerkt op de voorste 3 meter na. _O-

De aannemer is geen probleem voor ons, dit wil alles wel bouwen wat wij willen en betalen, onze zeer nerveuze financieel adviseur is een beetje de partij die roet in het eten gooit, maar daar zal ik het topic niet mee vervuilen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Mud.Starrr
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 20-04 21:03

Mud.Starrr

I shoot people for money

ZveenT schreef op vrijdag 5 januari 2024 @ 10:45:
[...]


Waar koop je 650m2 bouwgrond voor 82k? :9
Almere-Oosterwold.

Zelf heb ik 4 jaar geleden op dezelfde plek 1900m2 voor €80.000 gekocht *O* .

Komen wel een hoop andere dingen bij kijken, het is een experiment van de gemeente. Het bevalt ons super hier, maar je moet niet van een strakke wijk met matchende woningen en perfecte gezonnen houden. Want het is best rommelig. Maar dat heeft ook wel weer wat. Niet echt een NL gevoel hier ;)
oa veel scandinavische bouw, of iets wat er op moet lijken, maar dan met de franse slag zeg maar :+

[ Voor 8% gewijzigd door Mud.Starrr op 05-01-2024 21:35 ]

Trouwfotografie.nl
dekunstvanfotografie.nl
Sony A7RIII | A9
Sigma: 17 F4.0 || Sony: 25 F1.4 GM | 35 F1.4 GM | 50 F1.2 GM | 85 F1.8 | 100-400 F4.5-5.6 GM
DJI: Mavic 2 Zoom


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mud.Starrr
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 20-04 21:03

Mud.Starrr

I shoot people for money

Quote en wijzig knop door elkaar gehaald :'(

[ Voor 91% gewijzigd door Mud.Starrr op 05-01-2024 21:33 ]

Trouwfotografie.nl
dekunstvanfotografie.nl
Sony A7RIII | A9
Sigma: 17 F4.0 || Sony: 25 F1.4 GM | 35 F1.4 GM | 50 F1.2 GM | 85 F1.8 | 100-400 F4.5-5.6 GM
DJI: Mavic 2 Zoom


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dylannx3
  • Registratie: September 2011
  • Laatst online: 04-11-2024
Dank voor al jullie reacties. Inmiddels al wat mails verzonden naar een aantal aannemers. Volgende week een gesprek met SelektHuis! Heeft iemand wellicht suggesties/tips voor lokale aannemers in regio Zuid-Holland?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Case_C
  • Registratie: Maart 2012
  • Laatst online: 22-04 20:59

Case_C

[Team Carrack]

Dylannx3 schreef op zaterdag 6 januari 2024 @ 22:22:
Dank voor al jullie reacties. Inmiddels al wat mails verzonden naar een aantal aannemers. Volgende week een gesprek met SelektHuis! Heeft iemand wellicht suggesties/tips voor lokale aannemers in regio Zuid-Holland?
We doen wel een stukje Zuid Holland maar niet boven Pijnacker dat is wel een beetje de max qua afstand.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jan011
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 18-04 09:31
Wij hebben door 2 partijen een ventilatieadvies laten uitbrengen. Deze kwamen eigenlijk precies op hetzelfde neer, met een klein verschil in de indeling. Beiden hebben de aanvoerventielen in het midden getekend, wat esthetisch niet het mooiste is.

Ons idee is om de ventielen meer richting de muur te plaatsen. Zijn er mensen die hier verstand/ervaring mee hebben?

Groen is wat ventilatieland / 123 installatieshop voorstellen. De zwarte ventielen zijn de positie die onze voorkeur heeft.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/0WK-Zua3Xllt4F1dBsVY8KcdnsY=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/NM4QyYiD5RSxukVRU8j51wUj.png?f=user_large

Daarnaast hebben we deze inbouwventielen gevonden. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Ze zijn in ieder geval een stuk strakker dan de traditionele ventielen.

https://www.wallflow.be/over-wallflow

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bbbrumbrum
  • Registratie: November 2003
  • Niet online
Instucbare ventielen is wat je zoekt.

Ventielen heb ik nog nooit in het midden zien zitten.

Bij je trapmuur zou je evt muurroosters kunnen toepassen.

Heb je ook een idee van de inrichting? Je wilt je roosters eigenlijk ook weer niet direct boven je zithoek hebben.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jan011
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 18-04 09:31
bbbrumbrum schreef op zondag 7 januari 2024 @ 21:12:
Instucbare ventielen is wat je zoekt.

Ventielen heb ik nog nooit in het midden zien zitten.

Bij je trapmuur zou je evt muurroosters kunnen toepassen.

Heb je ook een idee van de inrichting? Je wilt je roosters eigenlijk ook weer niet direct boven je zithoek hebben.
Hartelijk dank.
Zoals het eruitziet, zal bij het hoekraam de bank komen, de tv zal tegen de muur komen waar de trap is, en de eettafel zal links komen, in de lengterichting van het huis. Dus dan zitten er best wat ventielen boven de zitgedeeltes. Ik zal nog eens gaan schuiven met de ventielen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Jannibal23
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 06:57
Zijn de aantallen ventielen (zowel aan- als afvoer) niet een tikkeltje overdreven hoog?

Of kan je maar een hele kleine diameter buis kwijt ofzo?

[ Voor 25% gewijzigd door Jannibal23 op 07-01-2024 21:24 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jan011
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 18-04 09:31
Jannibal23 schreef op zondag 7 januari 2024 @ 21:21:
Zijn de aantallen ventielen (zowel aan- als afvoer) niet een tikkeltje overdreven hoog?
Deze gedachte had ik ook, vandaar hebben we bij 2 bedrijven advies ingewonnen en die komen op het zelfde uit. Daarnaast heb ik er zelf ook aan gerekend en dan kom je inderdaad op dit aantal uit. Er zou zelfs nog een extra afvoer ventiel nodig zijn.

En ik heb ook geen zin om 1 of 2 ventielen weg te laten, en straks geluidsoverlast er van te hebben🥲

We werken met breedplaat vloeren, dus buis diamater zal niet zo snel het probleem zijn.

[ Voor 7% gewijzigd door jan011 op 07-01-2024 21:25 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bbbrumbrum
  • Registratie: November 2003
  • Niet online
Jannibal23 schreef op zondag 7 januari 2024 @ 21:21:
Zijn de aantallen ventielen (zowel aan- als afvoer) niet een tikkeltje overdreven hoog?

Of kan je maar een hele kleine diameter buis kwijt ofzo?
Ik heb er ook zoveel, maar dat komt (deels) door de HB ventielen op de 92mm slang.

ALs je met Spiro werkt kun je natuurlijk gewoon 200mm ventielen ertegenaan klatsen, dan zal je er een stuk minder nodig hebben.
Uiteindelijk is dit een samenspraak tussen installateur en (vloer-)constructeur, waarmee ze (of jij) wilt werken en wat er in de vloer past.

Voor de luchtkwaliteit hoef je ze iig niet zo te verdelen. Je kunt ze ook groeperen. Alleen "kortsluiting" tussen aanvoer en afvoer moet je voorkomen.
Zeker als je met die instucventielen gaat werken denk ik niet dat je moeite hebt om dit mooi weg te werken.
Alleen dan blijven accespoints, bewegingssensoren en rookmelders (....!!) de volgende uitdaging.
Hoe beter je de een wegwerkt, hoe meer de ander opvalt. :+
jan011 schreef op zondag 7 januari 2024 @ 21:24:
[...]


Deze gedachte had ik ook, vandaar hebben we bij 2 bedrijven advies ingewonnen en die komen op het zelfde uit. Daarnaast heb ik er zelf ook aan gerekend en dan kom je inderdaad op dit aantal uit. Er zou zelfs nog een extra afvoer ventiel nodig zijn.

En ik heb ook geen zin om 1 of 2 ventielen weg te laten, en straks geluidsoverlast er van te hebben🥲

We werken met breedplaat vloeren, dus buis diamater zal niet zo snel het probleem zijn.
Obv wat kwamen ze hier op uit?

[ Voor 47% gewijzigd door bbbrumbrum op 07-01-2024 21:52 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jan011
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 18-04 09:31
Gemaakte ventilatie berekening, en aan de hand van mijn voorkeur door met flexibel te werken. (Max luchtsnelheid slangen, ventielen etc.

Nu ik er zo over nadenk zal er ook met spiro gewerkt kunnen worden, maar dan moeten de ventielen tegen de wanden links en rechts geplaatst worden en moet ik de leidingen op de eerste verdieping in de knie schotten wegwerken.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Rob-T6
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 08:58
Met een breedplaat moeten dergelijke kanalen vaak ook minimala 500 mm uit de randen blijven, helemaal tegen de muur zal in ieder geval niet gaan.

Ik heb ook liever meer ventielen in het plafond, en een lagere aanvoer/ afvoer snelheid van de WTW.
als ik ergens geen zin in heb is het klachten over geluid en tochtstromen in mijn nieuwe huis.
Ik zou dan ook zeker bij de bank oppassen met de plaatsing van de ventielen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Epep
  • Registratie: Mei 2000
  • Laatst online: 21:42
Zijn 6 aanvoer ventielen in de woonkamer niet veel. Neem aan dat het 125mm aanvoerventielen zijn en dat je maximale ventilatie hoeveelheid 200m³ per uur is voor de woonkamer/keuken. Krijg je aan nog ventilatie aanvoer van de hal/trap?

Zit zelf ongeveer in het zelfde stadium. Ga vooralsnog voor 3 aanvoerventielen ieder max 50m3 per uur, en twee overflow van hal/trap totaal 60m³ per uur. Dit geeft een aanvoer van 210m³ per uur in de hoogste stand. De drie afvoerenventielen in de keuken van 125mm die ieder max 75m³ per uur mogen afvoeren. Maar denk dat de veel gebruikte stand eerder tussen de 40% en de 60% zal liggen, dus 80m³ en 120m³ per uur voor 4P huishouden. Daarmee zou het systeem stil genoeg moeten zijn. Maar als ik het mis heb hoor ik het ook graag. Kan nu ook nog zaken makelijk aanpassen 😅

De instucbare ventielen zien heel mooi uit, maar kunnen ze ook toegepast worden in een kanaal/breedplaatvloer? Zie in de voorbeelden van leverancier steeds gipsplaten.

[ Voor 9% gewijzigd door Epep op 08-01-2024 10:30 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jan011
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 18-04 09:31
Klopt, de aanvoerventielen zijn 125 mm, en de slangen die zijn opgenomen zijn 90 mm Ubbink-slangen. Omdat in de keuken minder afvoer zit dan aanvoer in de woonkamer, willen we in de vide ook nog een afzuigventiel plaatsen.

Zo ziet de balansberekening eruit.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ke1pDAHsIM-IRqZrEbtGz7dAjqs=/800x/filters:strip_exif()/f/image/lo5VaLKEESkK9dkhqUFxJsnI.png?f=fotoalbum_large

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Anomi
  • Registratie: Februari 2022
  • Nu online
Ik zou eens gaan rondkijken / buurten in het centrale balansventilatie met warmteterugwinning topic. Daar wordt meestal gepleit om op basis van het aantal personen te rekenen in plaats van (zoals we het in NL volgens het bouwbesluit doen) op basis van oppervlakte.

Op zich vind ik de getallen die hierboven uitkomen niet heel gek en het aantal ventielen past wel aardig bij de toe- en afvoer (je zou met eentje minder toe kunnen, max 50m3/h toevoer en 75m3/h afvoer). Bij flexibel wel belangrijk dat elk ventiel wordt gevoed door twee buizen. En dat je WTW-unit die 400m2 op stand 2 kan leveren en dan niet al aan zijn max zit.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • natural colour
  • Registratie: April 2022
  • Laatst online: 22-04 18:22
jan011 schreef op zondag 7 januari 2024 @ 21:06:
Wij hebben door 2 partijen een ventilatieadvies laten uitbrengen. Deze kwamen eigenlijk precies op hetzelfde neer, met een klein verschil in de indeling. Beiden hebben de aanvoerventielen in het midden getekend, wat esthetisch niet het mooiste is.

Ons idee is om de ventielen meer richting de muur te plaatsen. Zijn er mensen die hier verstand/ervaring mee hebben?

Groen is wat ventilatieland / 123 installatieshop voorstellen. De zwarte ventielen zijn de positie die onze voorkeur heeft.
[Afbeelding]

Daarnaast hebben we deze inbouwventielen gevonden. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Ze zijn in ieder geval een stuk strakker dan de traditionele ventielen.

https://www.wallflow.be/over-wallflow
Plaats geen toevoer ventielen waar je zit.
Ik heb ruim een week mijn zelfbouw WTW ventilatie aan het draaien, bij mij zitten de 4 toevoer ventielen in de zit/ tv hoek en zelfs bij 50m³ stand merk ik nog de luchtstroom...als je geen dertiger meer bent ( :+ ) merk je de luchtstroom/ veel sneller.
Nu ben ik bezig om de wtw in de na middag en avond via een tijdklok geheel uit te zetten, uitgezonderd bij koken.

Neem je wel een 'Enthalpie' warmtewisselaar? bij mijn WTW was dat alleen als losse wisselaar leverbaar, duurder dan de héle wtw, dus niet gedaan... resultaat: na 3 dagen al een bevochtiger in het huis gezet...

20x JA Solar 6.9KW; Fronius Symo 7.0; Panasonic 7H Mono; Atlantic Explorer V4; https://www.astrobin.com/users/naturalcolor/


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bbbrumbrum
  • Registratie: November 2003
  • Niet online
natural colour schreef op maandag 8 januari 2024 @ 20:29:
[...]


Plaats geen toevoer ventielen waar je zit.
Ik heb ruim een week mijn zelfbouw WTW ventilatie aan het draaien, bij mij zitten de 4 toevoer ventielen in de zit/ tv hoek en zelfs bij 50m³ stand merk ik nog de luchtstroom...als je geen dertiger meer bent ( :+ ) merk je de luchtstroom/ veel sneller.
Nu ben ik bezig om de wtw in de na middag en avond via een tijdklok geheel uit te zetten, uitgezonderd bij koken.

Neem je wel een 'Enthalpie' warmtewisselaar? bij mijn WTW was dat alleen als losse wisselaar leverbaar, duurder dan de héle wtw, dus niet gedaan... resultaat: na 3 dagen al een bevochtiger in het huis gezet...
Enthalpie kan niet doen wat een bevochtiger kan.

Wat is je wandopbouw dat het zo droog word? En wat noem je droog, wat is Rv en bijbehorende temp?

Je hebt CO2 logging om te zien of je de ventilatie uit kan zetten? Want ik weet het antwoord namelijk al.
Kun je de WTW wel traploos aansturen? Net als met geluid zijn de verschillen tussen 3 standen veel te aanwezig.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Piet91
  • Registratie: November 2009
  • Niet online
Wat is dat sluiten van oude topics toch irritant. Was dit hele topic kwijt/vergeten.

Anywho; voorzetting van deze post (en de daaropvolgende reacties):
Piet91 in "Ervaringen met het bouwen van een eigen huis - Deel 2"
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jannibal23
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 06:57
Dat is niet mis ...!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Codeoranje
  • Registratie: September 2014
  • Laatst online: 20-04 15:45
Hallo allen ,
Onze droom op het laten bouwen van een woning heeft plots een vogelvlucht genomen afgelopen tijd. Er doet zich plots een kans voor in onze omgeving.
Ik ben concreet met iets bezig en vroeg me af of iemand van jullie wellicht ervaring heeft met de volgende zaken .
De plek die wij op het oog hebben om te bouwen staat in het bestemmingsplan waarde archeologie vermeld. Houdt dat in dat ik een rapport moet laten maken ( net zoiets als een asbest rapportage advies bureau ) of zit dit heel anders in elkaar? Enig idee wat de kosten zouden kunnen zijn en of risico’s voor mij als particulier die een huis wil bouwen ?

Verder vroeg ik me af of de hoge overdrachtsbelasting van 10.8 %( de Hugo tax voor een 2e woning ) ook geld voor mensen die een woning aankopen en die gaan slopen om een nieuwe woning te bouwen terwijl ze nog wonen in hun huidige woning. (Formeel gezien bezit ik tijdelijk 2 huizen ) waarvan ik er 1 sloop en dan weer een nieuwe bouw om vervolgens mijn eigen huis te verkopen en in de nieuwe woning te gaan wonen.

500 WP Zn shine 2x250 wp micro omvormer ZW & 500 WP Zn shine 2x250 wp micro omvormer NO . 18x160 WP TSMC ZZO


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • woekele
  • Registratie: Juni 2002
  • Niet online

woekele

woekele

als je maar schriftelijk laat vastleggen dat je deze woning als hoofdverblijf gaat gebruiken. Slopen/nieuwbouwen maakt daarbij volgens mij niet uit. Hoe lang je dit precies mag 'rekken' weet ik niet.

Hmmm... https://www.schipperaccou...eel-overdrachtsbelasting/ is het niet met mee eens... maar https://www.taxlive.nl/nl...-de-overdrachtsbelasting/ weer wel. Goede vraag dus!

Volgens mij kan je als er een woning staat sowieso van uitgaan dat je het mag markeren als woning en dus 2% van toepassing is, als je het als hoofdverblijf gaat verbruiken. Wat je er daarna mee gaat doen (slopen/herbouwen) is een later stadium. Zie ook https://www.scabadvies.nl...g-is-het-tarief-2-of-104/ voor nog een uitleg/mening :)

[ Voor 67% gewijzigd door woekele op 09-01-2024 16:03 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Conrado
  • Registratie: November 2012
  • Laatst online: 00:01
Codeoranje schreef op maandag 8 januari 2024 @ 23:09:
.... waarvan ik er 1 sloop en dan weer een nieuwe bouw ....
De antwoorden op je vragen weet ik ook niet. Echter, ik heb wel wat aanvullende vragen voor je. Wat mag je bouwen als je het oorspronkelijke huis gesloopt hebt? Heeft de gemeente dat vastgelegd in het bestemmingsplan?

Mijn huis is slimmer dan ik...


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Codeoranje
  • Registratie: September 2014
  • Laatst online: 20-04 15:45
Gemeentes hebben vastgestelde bestemmingsplannen waarbij vermeld staat per locatie wat de maximale goot en nokhoogte is en aanvullende zaken zoals maximale oppervlakte , breedte lengte of diepte van de woning etc . Deze plannen zijn online inzichtelijk.

500 WP Zn shine 2x250 wp micro omvormer ZW & 500 WP Zn shine 2x250 wp micro omvormer NO . 18x160 WP TSMC ZZO

Pagina: 1 2 ... 31 Laatste

Let op:
Duurzame installaties en domotica hebben eigen fora met veel meer diepgang over dat onderwerp. Dit topic gaat over de perikelen omtrent het bouwen van een eigen woning.

Voor projectmatige woningbouw: Het (projectmatige) nieuwbouwwoning topic - Deel 3. Je tuin is natuurlijk ook iets wat moet gebeuren na de bouw. Zie Het grote tuinen, balkons en plantentopic