Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen - #2 Vorige deel Overzicht

Pagina: 1 2 ... 139 Laatste
Acties:

Acties:
  • +16 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Mede-auteur:
  • SPZ01
  • Registratie: Januari 2024
  • Laatst online: 11:17

SPZ01

Lucht/Lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen - Deel 2


Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/jAEzTLtfI8ZKcjaXA9Qgte3HjjI=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/Mswspr2BAaiWfm8lVcalACSm.jpg?f=user_large
Welkom in het tweede deel van het topic over lucht/lucht warmtepompen, in de volksmond beter bekend als de airco. Het topic voor iedereen die geen zin heeft om badend in het zweet 's nachts wakker te worden in de zomer, mensen die niet tegen warmte kunnen of voor energiebespaarders, want dit topic gaat sinds het vorige deel ook over besparen op de energierekening door met een airco te verwarmen. Het is bedoeld als opvolger van onderstaande topics.

Voorgangers:
Koelen
Het grote airconditioning topic
Het grote airconditioning topic - Deel 2
Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen

Verwarmen:
Huis verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp

Merkspecifieke topics:
In dit topic kan je terecht omtrent specifieke instellingen en gebruik met MHI (Mitsubishi Heavy Industries) lucht/lucht warmtepompen: MHI instellingen topic

Hoe werkt het?
De meeste mensen denken bij airco's al snel aan de grote, energie slurpende, luide apparaten uit Amerika. Alleen wat wij hier een airco noemen, noemen ze in Amerika een "mini split". Een relatief kleine warmtepomp die tot ver beneden het vriespunt warmte uit de omgeving onttrekt en verplaatst. De vloeistof die in de airco wordt opgewarmd wordt vervolgens naar binnen of naar buiten gepompt, afhankelijk van of je aan het verwarmen of koelen bent. Voor een wat diepere duik in de werking van een airco als warmtepomp, kijk eens naar deze video van Technology Connections. Maar in het kort kunnen we het als volgt samenvatten:

Een airco is eigenlijk vrij simpel: men neme een gesloten circuit van leidingen dat gevuld is met een koudemiddel. In dit circuit bevinden zich vier onderdelen: een compressor, een condensor, een ventiel en een verdamper. De compressor comprimeert het gas en zet het onder een hoge druk zodat het kookpunt verhoogd wordt. Tijdens dit proces ontstaat warmte. Omdat het gas nu onder hoge druk staat, zal het gas bij een hogere temperatuur kunnen condenseren. Dit gebeurd in de condensor waar het gas wordt afgekoeld. Hierna vervolgt de vloeistof zijn weg naar de verdamper. Hier zit een speciaal ventiel waar de vloeistof doorheen stroomt. Aan de andere kant van dit ventiel is de druk lager: het gevolg is dat de vloeistof verdampt en warmte opneemt van zijn omgeving. Nadat het gas de verdamper weer heeft verlaten, wordt het door de compressor weer aangezogen en onder druk gezet: het gas wordt hierna weer een vloeistof.

Het proces is vergelijkbaar met hoe water zich gedraagt in een snelkookpan. Door de hoge druk blijft het water ook bij hogere temperaturen dan 100 graden vloeibaar. Haal je de druk eraf (wat niet aan te raden is bij een snelkookpan), dan wordt al het water omgezet in stoom. In de verdamper van een airco gebeurd hetzelfde, maar dan gecontroleerd en met een koudemiddel waarvan de kooktemperaturen aanzienlijk lager zijn (-51,7 °C voor R32 bijv.).

Dit proces kunnen we gebruiken om een ruimte af te laten koelen of om deze juist te verwarmen. Het mooie aan dit proces is dat we meer warmte kunnen transporteren dan we aan elektrische energie van het net onttrekken. De ratio tussen opgenomen energie en verplaatste energie noemen we de COP, oftewel de Coefficient of performance

Verwarmen met een airco
De stelregel is dat je met alleen koelen met veel meer weg komt dan met verwarmen. Hier komt de eerder genoemde COP om de hoek kijken. Je zou het wellicht niet direct denken (de airco wordt al enkele decennia verketterd als energievreter) maar koelen kost slechts een fractie van de energie die je spendeert aan verwarmen. De reden daarvoor is logisch: in de zomer is het buiten vaak een graad of 25/30 en willen we het binnen een graad of 21~23 hebben. Een relatief klein verschil. In de winter daarentegen willen we het binnen graag op 21 houden terwijl het buiten rond het nulpunt zweeft. Dat grotere verschil zorgt ervoor dat we in de winter veel meer een beroep doen op het systeem. En daarom willen we met verwarmen graag een systeem dat zo goed als mogelijk is toegespitst op het huis. Een ander reden is wat technischer: bij temperaturen in de lagere regionen moet het systeem met hogere drukken werken om genoeg warmte te kunnen transporteren. Dat kost meer energie.

Indien je wilt verwarmen met een airco is het zeer aan te raden om te kijken naar een van de A-merken (Mitsubishi (Electric / Heavy Industries) en Daikin). Deze hebben over het algemeen een hogere COP en zijn dus aanzienlijk efficiënter. Verder is de regeling van deze merken voor verwarmen vaak beter, wat een rustigere binnen- en buitenunit tot gevolg heeft. Voor de echte Tweaker is MHI een goede keus, omdat die vergaand te beïnvloeden is vanuit home automation systemen. Daar is een apart topic voor: MHI instellingen topic.

Wat voor systeem moet ik nemen?
Nu wordt het verhaal helaas een stuk lastiger, omdat dit grotendeels afhankelijk zal zijn van je persoonlijke situatie. Er zijn drie soorten airco's waarin we onderscheid kunnen maken. Single-split, multi-split en mobiel. Een mobiele airco kan over het algemeen enkel gebruikt worden om te koelen. Verder maken ze erg veel lawaai en is het stroomverbruik vele malen hoger dan een split unit. Kan je écht, absoluut geen split kwijt en wil je wel actief koelen en/of verwarmen? Kijk dan eens naar een monoblock airco. Meer informatie over dit type airco kan je onder andere vinden in het Innova 2.0 monoblock airco topic. In tegenstelling tot een mobiele airco heeft deze 2 luchtdoorvoeren, waardoor je ruimte niet op onderdruk komt te staan. Omdat de compressor binnen staat maakt deze wel meer lawaai dan een split unit en de efficiëntie is over het algemeen lager.

Multi- en single-split
Dan blijven er twee serieuze opties over die allebei gemeen hebben dat ze onder de categorie split-unit vallen. Er is sprake van een buitendeel en een of meerdere binnendelen. Bij multi-splits is er sprake van een buitendeel, en meerdere binnendelen. Single splits hebben een binnendeel en een buitendeel. Vanuit esthetisch oogpunt (bij veel Tweakers speelt ook de WAF factor een grote rol) is een multi-split vaak wenselijk. De keuze voor een multi-split is echter niet voordehandliggend.

Multi split voor en nadelen
Een multi split heeft als grootste voordeel dat er maar één buitenunit nodig is voor tot wel 4 binnenunits. Om deze meerdere binnendelen van genoeg koudemiddel te voorzien, hebben ze vaak zwaardere compressoren ten opzichte van de single broertjes en zusjes. Dit kan betekenen, als slecht 1 van de binnenunits aan staat, dat de airco gaat pendelen (aan/uit gedrag). Daarnaast is bij vrijwel iedereen de warmtevraag het grootste in de woonkamer. Slaapkamers worden vaak niet of heel weinig verwarmd, en dan helpt die grote compressor niet. Verder heeft een multi split last van 'bleeding', wat betekent dat een deel van de warmte of koelte van de ene unit 'lekt' naar de andere units, ook als ze niet aan staan. Als laatste is een multi split vaak duurder dan meerdere single splits.

Bij veel koelen kan de multi juist weer een schaalvoordeel bieden. Ik kan hier mijn eigen situatie mooi als voorbeeld hanteren. Er hangen hier drie single splits die allen een minimumvermogen hebben van zo'n 150W. Als die alle drie in de winter aan staan, dan verbruiken ze samen 450W. Dat is vaak meer dan het minimumvermogen van een multi split in de zomer. Die kan zijn minimumvermogen netjes verdelen over alle units die aan staan. Staan de binnenunits vaak tegelijk aan zoals bijvoorbeeld 2 binnenunits in dezelfde (woon)kamer? Dan kan een multi split een goede oplossing zijn. Er moet wel bij gezegd worden dat er nauwelijks sprake is van slimme coordinatie of orkestratie bij deze systemen. De aansturing van warmtevraag komt vanuit de binnenunits richting de buitenunit en die laatste voert uit. Afhankelijk van de warmtevraag kan je met een multi systeem alsnog een pendelend systeem hebben omdat de verschillende ruimtes niet op dezelfde tijd om warmte vragen.

Hoeveel vermogen heb ik nodig?
Liefst zo min mogelijk :). Een belangrijk feit om in het achterhoofd te houden is dat een aircosysteem net als een CV ketel een minimum en een maximum vermogen heeft. Je CV ketel buffert deze warmte in water, wat samen met je radiatoren of vloerverwarming uitstekend in staat is om energie op te slaan en langzaam af te geven. Hiermee is het dus relatief eenvoudig om de temperatuur in een kamer redelijk constant te houden, ondanks dat je ketel niet constant aan staat. Een aircosysteem heeft dit niet. Deze verplaatst energie in de lucht, en als het minimumvermogen wat hij minimaal kan transporteren teveel is voor de ruimte, dan wordt het setpoint in de ruimte inherent overschreden. Het gevolg is dat de compressor in je buitenunit, net als je CV ketel, aan en uit zal gaan. Dit gedrag noemen we pendelen. Het vervelende aan een pendelend aircosysteem is dat dit vaak merkbaar is aan het comfort in de ruimte omdat de temperatuur aanzienlijk kan fluctueren.

Er wordt vaak gezegd dat pendelen een negatief effect heeft op de levensduur van de compressor. Graag verwijzen we daarvoor naar deze post. Pendelen heeft geen effect op de te verwachte levensduur van de compressor:
Hespy schreef op dinsdag 27 december 2022 @ 11:19:
[...]

De uitleg die je geeft klopt totaal niet, een compressor is zuiggas gekoeld en zal door het draaien de olie en de windingen kouder hebben dan wanneer hij stil staat, dit is een misvatting die de mensen zonder koeltechnieshe achtergrond maken. 95% van de compressor is lage druk enkel vanaf de persklep zal het warm worden waar de compressie gebeurt.

Het pendelen met een inverter compressor heeft totaal geen invloed op de levensduur. De mensen leggen een link van vroeger toen er nog een hoofd en een start wikkeling in de compressor zat met een start relais en een contactor. Door het veel starten en stoppen kwam er slijtage aan de relais en contacten. Maar sinds de inverter speelt dit geen rol. Een compressor van een frigo star ook tussen de 4 en 6 keer per uur. Het enige nadeel van pendelen is dat het comfort minder zal zijn omdat de temperatuur niet constant blijft.
Dat gezegd hebbende, wil je ook niet te weinig vermogen hebben natuurlijk. Concreet, hoeveel vermogen is er nu benodigd? De meeste accurate berekening vermogen voor verwarmen wordt bereikt door een extern bureau een op maat berekende warmteverliesberekening te laten maken. Dit is kostbaar en de ervaring leert dat als we de gegevens hier https://bouw-energie.be/n...n/warmteverliesberekening invullen we tot een goed resultaat komen. Vraag je installateur bij grote afwijking hoe hij aan zijn waardes komt. Ervaring leert dat ze bijna altijd te grote vermogens willen plaatsen. Better safe then sorry, maar groter is met warmtepompen niet perse beter.

Voor verwarmen kan een parallel getrokken worden met een bestaande CV installatie. Houdt er daarbij wel rekening mee dat veel CV installaties zwaar overbemeten zijn en daardoor minder efficient zijn. Ter vergelijking: ik verwarm hier met 2 x 3,5 kW waarbij de unit op de eerste verdieping doorgaans uit zijn neus zit te eten, terwijl het CV systeem wat hier hangt 36kW kan opwekken. Dit komt omdat dit vermogen vooral nodig is voor warm water tappen. Een ander dingetje wat belangrijk is: het opgegeven vermogen is doorgaans het koelvermogen. In verwarmingsmodus kunnen ze vaak meer leveren. Beneden hangt hier bijv. een 3.5 kW, die in warmtemodus 4.2 kW kan produceren. Op de max draaien is echter wel killing voor je COP, dus als het je hoofdverwarming wordt, ga dan niet voor het kleinst mogelijke. Mocht het eens -10 worden buiten dan bestaat de kans dat je unit te weinig warmte kan leveren. Hier kan je zien dat dat soort omstandigheden vrij uniek zijn: https://www.wintergek.nl/...lde-temperatuur-nederland. Je kan ook overwegen om wel een iets te zwakke unit te nemen (die gedurende het grootste deel van het jaar voldoet) om vervolgens een elektrisch kacheltje bij te schakelen voor als het echt koud is.

Om een inschatting te maken hoeveel vermogen je nodig hebt voor je totale woning zou je, net als bij het berekenen voor een lucht/water warmtepomp, kunnen beginnen met de Koevlaas formule (let op, betreft hier verbruik voor je hele woning inclusief SWW). Let hierbij dus wel op dat je alleen het gasverbruik voor verwarming hier invult. Als je weet wat je verbruikt in de maanden dat je je verwarming niet gebruikt weet je wat je verbruik is voor warm water en koken. Dit verbruik trek je dan van je totale verbruik af en dat is dan je gasverbruik voor verwarmen van je huis.

Koevlaasformule is: Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 kWh warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 h > Afronden naar boven.

Voor een gemiddelde (tussen)woning kan je denken aan een 3.5 kW of 2 x 2.5 kW unit voor de woonkamer, en 2kW tot 2.5 kW units voor de slaapkamers (welke meestal al overbemeten zijn gezien de relatief lage warmtevraag, maar kleiner is er meestal niet).

Verhaal over koelmiddelen: R410A en R32
In elke warmtepomp, zo ook de airco's, zit een koudemiddel. Dit middel is zo ontworpen dat het precies verdampt en condenseert met een bepaalde temperatuur en druk, om zo effectief warmte te kunnen verplaatsen. Koudemiddel als broeikasgas is zeer potent. Hoewel een goed systeem dat is afgeperst en gevacumeerd geen koudemiddel lekt, is het verstandig om te kiezen voor een warmtepomp met bijvoorbeeld R32. Dit heeft een lagere 'global warming potential' dan bijvoorbeeld R410A.
Om de afbraak van de ozonlaag tegen te gaan wordt sinds eind jaren 90 van de vorige eeuw het koudemiddel R410A veel gebruikt. R410A bestaat uit een combinatie van R125 en R32. R410A heeft een Global Warming Potential (GWP) van 2.090. R32 brengt net als R410A geen schade toe aan de ozonlaag. R32 heeft namelijk een GWP van 675. Naar verwachting wordt er op grote schaal overgestapt op R32 als koudemiddel.

Voordelen
Het gebruik van R32 biedt ten opzichte van R410A verschillende voordelen:

• R32 biedt een 10% hogere efficiëntie dan R410A. Dit leidt tot een hogere prestatiecoëfficiënt en hogere score op de Energie Efficiëntie Richtlijn (EER).
• R32 is weliswaar ontvlambaarder dan R410A, maar biedt een lage verspreidingssnelheid van 1,9 km/h. Om te ontbranden is daarnaast een concentratie van 0,3 tot 0,6 kg per m3 nodig en een ontstekingsbron met directe vlam van meer dan 640 °C.
• R32 biedt betere prestaties dan R410A bij extreme buitentemperaturen.
• Het aardverwarmingsvermogen (Global Warming Potential) van R32 (675) bedraagt slechts een derde van de GWP van R410A (2.090).
• R32 bestaat uit slechts èèn bestandsdeel, waardoor het koudemiddel eenvoudig kan worden gerecycled en hergebruikt.
• R32 is makkelijker in gebruik voor installateurs en onderhoudsmonteurs dan R410A. Het koudemiddel kan zowel als vloeistof als gas worden gevuld.
• De werkdruk van R32 is vrijwel gelijk aan die van R410A.
toon volledige bericht
Kortweg: R410A vermijden tenzij je de airco praktisch gratis krijgt. Oudere middelen als R407C moet je niet eens overwegen :)

Kosten drukken met gedeeltelijke zelfinstallatie
Een beetje doe-hoe-zelver zal weinig moeite hebben met de installatie. In de basis is dat vrij simpel:
• Ophangen van de binnenunit. Zorg ervoor dat deze WATERPAS hangt! Een binnenunit die niet waterpas hangt gaat condenswater (waarschijnlijk) water lekken in de zomer.
• Plaatsen van de buitenunit. Liever heb je deze ook waterpas, maar veel maakt het hier niet uit. De buitenunit produceert ook condens als je de airco laat verwarmen. Je wilt niet dat dit water langer in de buitenunit blijft staan dan nodig is. In de winter kan dit bevriezen en uiteindelijk het ronddraaien van de ventilator verhinderen.
• De elektra. Zie hiervoor de FAQ: Over het aanleggen van elektra
• Een gat in de buitenmuur boren. Zie hiervoor de FAQ: Ik laat een nieuwe airco installeren, maar doe het voorwerk zelf. Zo wil ik zelf alvast de gaten gaan voorboren. Welke diameter heb ik nodig?
• Goten monteren aan de buitenmuur. Is optioneel en moet je zelf weten.
• Het spannende deel: de leidingen! De leidingen zijn gemaakt van koper en voor de apparaten waar we het in dit topic over hebben zijn deze doorgaans van het formaat 1/4 (trekleiding) en 3/8 (persleiding). Deze leidingen laten zich relatief makkelijk buigen, doch vereist dit wel wat finesse. Wat je kan doen is een stuk leiding opofferen om even te oefenen. Dan kan je makkelijk voelen hoeveel kracht je op zo'n leiding kan zetten voordat hij knikt, en uit ervaring kan ik zeggen dat dat best wel veel is. De truc achter het buigen van deze leidingen is om niet teveel in een keer te willen buigen. Voor een 90 graden bocht is doorgaans zo'n 10cm nodig, probeer zo'n bocht niet in een kleinere radius te buigen, dat gaat vaak niet goed. Als je je daar aan houdt en stukje voor stukje de leiding tussen je twee duimen en wijsvingers buigt, dan kan er weinig mis gaan. Als je de leiding knikt, dan voel je dit onmiddellijk omdat de leiding direct meegeeft. Buig in dat geval de leiding direct terug en kijk of je de bocht een stukje verderop kan maken. Vaak is zo'n leiding nog wel te redden (ik zou echter aanraden om het rotte stuk eruit te knippen: een geknikte leiding kan mogelijk slechter tegen de hoge drukken (40 bar!), een STEK monteur kan ze gewoon aan elkaar lassen). Maar eigenlijk ben je gewoon een hork geweest.. ;) Heb je perse een hele scherpe bocht nodig, dan zit er weinig anders op dan een stuk isolatie te verwijderen en een pijpenbuiger te gebruiken. De weggesneden isolatie moet uiteraard wel weer terug! Houd er overigens rekening mee dat elke buitenunit een max aantal bochten en hoogteverschil ondersteund).
• Nu wordt het toch echt tijd om een STEK-monteur in te schakelen. Deze zal de benodigde koppelingen aan het systeem lassen, de leidingen vullen met stikstof (druktest, en om alvast alle 'troep' uit de leidingen te verdrijven), vacumeren en tenslotte het systeem in bedrijf stellen. Met meetapparatuur wordt vastgesteld of de goede hoeveelheid koudemiddel in het circuit aanwezig is. Dit is cruciaal, want bij een tekort aan koudemiddel zal het koudemiddel gaan verdampen voordat het de verdamper bereikt heeft. Je kan dit makkelijk zien als de leidingen bevriezen voordat ze in de binnenunit verdwijnen. Een teveel aan koudemiddel zal weer tot gevolg hebben dat het middel halverwege of erger nog, na de verdamper gaat verdampen. Dan koelt het apparaat wel, maar bij lange na niet op volledig vermogen. Dit verbruikt veel ook energie, want de compressor zal maximaal gaan werken omdat de verdamper in de binnenunit niet de verwachte temperatuur haalt. In het ergste geval bereikt koudemiddel in vloeibare vorm de compressor. Vloeistoffen zijn niet comprimeerbaar dus dan schakelt het systeem uit (of raakt de compressor defect).

Graag wil ik benadrukken dat we in dit topic GEEN support leveren op het zelf doen van handelingen die normaliter alleen door gecertificeerde monteurs gedaan mogen worden. Theoretisch gezien mag je wel je eigen unit dichtlassen als je dat wilt, maar doorgaans zijn de monteurs daar niet happig op: zij zijn immers verantwoordelijk voor het lekdicht opleveren. Het koppelen van de leidingen en vrijlaten van het koelmiddel is zelfs strafbaar.

Zijn er installaties zonder STEK monteur?
Dat kan. Je kan een airco nemen met snelkoppelingen. Daar is geen monteur voor nodig. Een alternatief is om bij de bouwmarkt een simpele Tristar split-unit te halen. Deze zijn zelf te installeren. Zie bijvoorbeeld hier voor een voorbeeld van de installatiehandleiding. Let erop dat je GEEN garantie kan claimen op deze apparaten als je ze zelf installeert. Uit ervaring weet ik echter dat het prima kan werken. Mijn Tristar heeft het 5 jaar bij mij thuis gedaan en hij doet nu zijn werk bij een vriend van mij. Of de installatie van deze systemen legaal is laat ik in het midden.

Ik noem Tristar specifiek omdat ik er ervaring mee heb. Wellicht heeft jouw bouwmarkt andere merken in de aanbieding (doorgaans zijn het toch gewoon apparaten van het Chinese Chigo).

FAQ

In de handleiding staat dat een C30A groep nodig is voor een single split. Dat lijkt me veel te zwaar?
Dit wordt inderdaad vaak aangegeven, maar is hopeloos voorzichtig. Waar rekening mee gehouden moet worden is het aanloopvermogen van een airco systeem. Omdat het een compressor is, kan er kortstondig een stevig piekvermogen gevraagd worden, al helemaal als er geen soft start op het systeem zit. Een 3.5 kW Mitsubishi Heavy lijkt bijvoorbeeld ongeveer 1.5-2 kW aan stroom op te nemen tijdens de start. Aangezien er 16*240V=3840W maximaal op een groep mag past dit dus prima. Zit je daar net tegenaan, ga dan voor een 20A groep. Een B-karakteristiek aardlekschakelaar 30mA is voor de meeste standaard woonhuizen prima.

Het is dus verstandig om een (grotendeels) aparte groep voor je airco's te hebben, met een werkschakelaar als je het echt netjes wilt doen volgens de regels. Mocht je ècht niet een nieuwe groep kunnen aanmaken en moet je werken vanaf een bestaande groep (of stopcontact!); zorg dan dat deze groep veelal 'kort' gebruikers heeft en/of laag vermogen vragen. Werken met een werkschakelaar is dan wel een prè.
Ik wil graag mijn hele huis c.q verdieping verkoelen. Kan ik op zolder, in de overloop, een unit plaatsen en verwachten dat dit werkt?
Deze vraag komt erg vaak terug. Als het even kan, probeer dan in elke ruimte een kleine binnenunit op te hangen. Dan weet je niet alleen zeker dat het comfort is zoals je verwacht, maar kan je ook nog eens per kamer instellen wat de temperatuur moet zijn. Wil/kan je geen binnenunit in elke kamer hangen? Overweeg dan de kanaalairco. Deze worden langzaamaan vaker aan consumenten aangeboden. Zo heeft Daikin bijvoorbeeld een systeem met Airzone. Hiermee heb je 1 buiten en 1 binnenunit die gekoppeld zit aan een plenum. Vanaf die plenum gaan er +-200 mm buizen naar elke kamer. In elke kamer kan je dan een thermostaat ophangen, waarmee je per kamer de temperatuur kan bepalen. Zie bijvoorbeeld
lemming_nl in "Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen"

Kan/wil je dit ook niet? Dan zou je een unit op de overloop kunnen hangen. Maar weet dat dit waarschijnlijk niet het effect gaat hebben waar je op hoopt. Als je alle deuren open laat en de unit bijtijds aanzet, zal de algehele temperatuur dalen dan wel stijgen. Echter; je zal temperatuurverschillen kunnen ervaren en de airflow is natuurlijk verre van ideaal. Je zal in sommige situaties noodgrepen moeten doen om de lucht goed over beter verspreid te krijgen. Denk aan het plaatsen van ventilatoren in de deuropeningen van kamers om de lucht aan te zuigen en de kamer in te blazen vanuit de gang etc.
Er zijn verscheidene Tweakers die met een dergelijke set-up prima resultaten halen. Maar als je dus in de nacht de deur van een slaapkamer dicht doet, zal die kamer onherroepelijk weer opwarmen/afkoelen. Het zal ook wellicht minder efficiënt zijn (zowel in verbruik als in ervaring) dan een unit in elke kamer. Maar het is nog altijd beter dan een mobiele airco :+
Ik laat een nieuwe airco installeren, maar doe het voorwerk zelf. Zo wil ik zelf alvast de gaten gaan voorboren. Welke diameter heb ik nodig?
We gaan er dan even voor het gemak van uit dat èèn unit, 4 buizen heeft, te kennen:
• Èèn (vloeistof) aanvoer
• Èèn (vloeistof) afvoer
• Condensleiding
• Stroom- c.q sturingskabel
Per 'pakket' moet je zo een 25 tot 30 mm rekenen. Het eea is nog wat 'flexibel' omdat de mantel van de koelvloeistofbuizen in te drukken is. Als je de buizen bij elkaar taped op het punt dat door de muur gaat, dan heb je zo een paar mm speling. [/quote]
Wat zijn goede merken?
Ah, een discussie zou oud als dat AMD en Intel aan het strijden zijn met hun CPU's :+. Kort gezegd heb je premium merken en niet premium merken:

Popluair (waar we fan van zijn in dit topic):
• Daikin
• Mitsubishi Heavy Industries
• Mitsubishi Electric

Iets minder populair (iets minder fanboys):
• Fujitsu
• Samsung
• LG
• Panasonic
• Toshiba

Helemaal niet zo popluair (nauwelijks fanboys):
• Midea
• Chigo/Tristar

*Ik heb vanaf deel 2 'Premium' vervangen door 'Populair', (en Toshiba naar 'iets minder populair' verplaatst omdat relatief weinig mensen Toshiba hebben) omdat ik ben van mening dat hier te weinig objectieve expertise rondloopt om te kunnen te stellen welk spul nou exact 'premium' genoemd mag worden. Er zijn ook genoeg koelmonteurs te vinden die een uitgesproken mening hebben over het binnenwerk van de gemiddelde Daikin bijv.. Dat zijn dan koelmonteurs, wij zijn maar een stelletje Tweakers met een mening ;). Hoe populair een merk is is echter eenvoudig objectief vast te stellen.

Nu willen we hiermee niet meteen zeggen dat je troep koopt als je voor de 'iets minder populaire' merken gaat. Waar de meeste het wel over eens zijn, is dat de WiFi controller van Daikin een hele simpele, OOTB integratie heeft met Domoticz (en zit tegenwoordig standaard bij de wat uitgebreidere modellen), waarbij de controller van MHI en de bijbehorende app weer redelijk matig zijn. Voor de Home Assistant liefhebbers heeft MHI dan weer een doe-het-zelf oplossing met een Wemos D1 mini. LG heeft ook een hele goede app integratie. Uiteindelijk gaat het om de volgende formule:

• WAF/HAF (Wife Acceptance Factor / Husband Acceptance Factor)
• Budget
• Waar leg jij de nadruk op ? (SEER/SCOP waardes, geluid, uiterlijk etc.)
• Wat is het je waard?
• Wat is er beschikbaar?

Het is dus een antwoord met nog meer lagen dan de gemiddelde ui. En het is ook nog eens afhankelijk van je installateur (als je die hebt) omdat die ook erg merkvast zijn bijv. Dus zoals alles wat je via advies van Tweakers wilt kopen: maak een lijstje met voor en tegen en trek daar je conclusie uit!
Mijn airco heeft een (enorme) afwijking als ik kijk naar de gemeten temperatuur bij de unit vs mijn eigen metingen in de kamer. Klopt dit?
Kort gezegd; ja. En dat heeft vaak te maken met de manier waarom er gemeten wordt. Vaak gebeurt dit middels een sensor die de temperatuur meet van de aanzuigende luchtstroom van de binnenunit. Aangezien die vaker tegen het plafond zit (en warmte stijgt) zal daar een verschil in zitten. Bij sommige merken kan je een 'offset' instellen (dus een afwijking handmatig toekennen aan wat de unit meet), maar vaak is het een kwestie van even wennen en er zelf rekening mee houden.
Wat vinden we van condenspompen?
Simpel; het is een noodzakelijk kwaad. Maar als je ze enigszins kan vermijden moet je dat vooral doen. Condenspompen maken veelal best wat lawaai en zijn èrg storing gevoelig.
Heb ik een onderhoudscontract nodig?
Onderhoudscontracten heb je al voor 120 euro per jaar. Hiervoor krijg je èèn keer per jaar een schoonmaakbeurt van binnen en buiten unit en doen ze een F-gassen lek test. Daarnaast rekenen ze vaak geen voorrijkosten indien er problemen zijn. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk om af te nemen om de verlengde garantie te krijgen.

Moet je het dan afsluiten? Dat ligt er enorm aan. Voor particulieren wordt het niet heel veel gedaan. Vergelijk de airco unit met je koelkast. Dat is immers ook een warmtepomp. Naast zo nu en dan goed schoonmaken is er weinig écht onderhoud nodig. Als je zelf dus regelmatig de roosters schoonmaakt (binnen en buiten), wat lekbaktabletten koopt en weet hoe je die plaatst en gewoon zorgvuldig met de units omgaat, is er zeker de eerste 3 tot 5 jaar geen onderhoud nodig. Je kan de onderhoudsmiddeltjes die de monteurs gebruiken ook zelf aanschaffen en er zijn best wel wat tutorials te vinden die uitleggen wat je kan doen om bijv. de condensor schoon te maken. Het ligt dus vooral aan je eigen kunnen en of je zekerheid wilt afkopen voor een bedrag per jaar.
Zijn er ook installateurs die eigen gekochte onderdelen willen installeren (of alleen in gebruik willen stellen)?
Ja, die zijn er, maar schaars. En dat heeft veelal te maken met de marges en garantie perikelen. Zo zijn er best veel mensen die middels dit topic Airco bestellen in het buitenland airco's uit het buitenland halen, zelf installeren en dan tot de conclusie komen dat er niemand is die het in gebruik kan nemen. Je kan dan de weg bewandelen van het zelf vacuümeren en afpersen van de leidingen door een setje te kopen op Amazon, maar weet wel dat dit tegen de wetgeving is (mag hier ook niet besproken worden!). Niet dat de F-gassen controleur je aan je kraag de gevangenis in gaat slepen, maar als er iemand komt controleren of de unit veroorzaakt schade aan het huis, dan kan je mogelijk een boete krijgen c.q fluiten naar je verzekering. We kennen hier geen praktijvoorbeelden van dus het is speculeren.
In de handleiding staat dat de leidinglengte maximaal X meter mag zijn voor hij bijgevuld moet worden. Dienen beide leidingen bij elkaar opgeteld te worden bij de totale leidinglengte?
Nee :)
Die berekeningen en adviezen zijn leuk, ik kom uit op 3 kW, maar er wordt mij 6 kW geadviseerd?
Helaas zien we dit wel vaker.

Monteur zijn over het algemeen redelijk conservatief. Dat is ook enigssinds logisch. Als de monteur precies genoeg vermogen installeert, loopt die het risico op klachten als het in een ruimte niet snel genoeg koud danwel warm wordt. Hetzelfde zie je bij CV monteurs: die installeren een nieuwe ketel en zetten de CV-water temperatuur op 80 graden, dan is het lekker snel warm binnen. CV monteurs zijn straks overigens verplicht om een installatie waterzijdig in te regelen.

Meerdere tweakers op dit forum kunnen je vertellen dat het berekende vermogen echt genoeg is. Twijfel je alsnog? Overweeg dan een warmteverliesberekening uit te laten voeren. Dan weet je het 100% zeker :)

Handige videos en links


Stappenplan schoonmaken van een unit

Nog wat meer videos over schoonmaken

Kanaalunit project

Schoonmaak van een FTXM, gemaakt door @Notna

Toestemming nodig voor bekijken van YouTube

Op deze plek staat ingesloten content die van YouTube afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat YouTube persoonlijke gegevens zoals je IP-adres verwerkt en/of cookies op jouw computer of ander apparaat zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven voor Sociale media.

Bekijk op YouTube
Daikin FTXM schoonmaak


Schoonmaken van een buitenunit
[YouTube: How to Clean Air Conditioner Outside Unit at Home || Step by Step ||]

Merkspecifieke links



Mitsubishi Electric
Mitsubishi Electric importeur in Nederland:
https://alklima.nl/

Databladen van alle Mitsubishi Electric onderdelen:
https://erp.mitsubishielectric.eu/erp/doclist/lot-10

Daikin
Catalogussen van Daikin:
https://general-catalogue.daikin.eu/

Wil je helpen met het bijhouden van deze TS? Meldt je dan even via DM bij mij aan.

[ Voor 1% gewijzigd door SPZ01 op 22-05-2024 20:18 ]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
# Gereserveerd.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Martin7182
  • Registratie: Juni 2020
  • Laatst online: 12:35
mr_evil08 schreef op dinsdag 14 maart 2023 @ 10:40:
@Martin7182 @Rsport40
Hier tussenwoning en beide buren horen mijn buitenunit niet eens, uitzondering is tijdens mist dan is de fan hoorbaar, wel heb ik hem bewust op de grond gezet en niet aan de muur, en ook het tegelpad waar de buitenunit op staat zit niet strak aan de muur met de buren wat voor resonatie kan zorgen, ook de buitenunit staat 1 cm van de muur af met zijn voetjes.

Je kan hem kasten waardoor je 9 tot 15 db(A) verlaging hebt dan zit je onder de grens.
Ik zelf slaap met open slaapkamerraam vrij dicht eronder en heb gevoelige oren en toch hoor ik hem niet.
Als ik hem hoor is dat de fan en niet de compressor, resonatie horen heb ik ervaring mee met de warmtepompwasdroger van de buren, sinds ze daar rubberen voetjes onder hebben gezet was het opgelost.

Ze horen mijn buitenunit alleen als ze op het terras zitten.

Tip: zet de buitenunit ook niet in een moderne betontuin want dat gaat "galmen", hier hangt klimop aan de schutting en gras dat dempt aardig.

Hier 3 straten verderop heeft iemand een lucht/water warmtepomp en schrik behoorlijk wat van herrie die maakt, hetzelfde geluid als een vrachtwagen met koelmotor ingeschakeld staat te draaien.
toon volledige bericht
Het gaat er niet om dat je hem normaal gesproken niet hoort. Volgens de regels mag de unit bij vollast op de erfgrens niet boven de 40 danwel 45 dB uitkomen. Omdat haast geen enkele unit dat haalt, kun je maar beter je buren te vriend houden en het niet op een officiele zaak laten uitdraaien.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BiG-GuY
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 11:26

BiG-GuY

Moderator Wonen & Mobiliteit
Gaat deze norm om het geluid op de erfgrens aan de buitenkant of aan de binnenkant van de woning? Dat is nogal een verschil natuurlijk.

De 40dB heb ik wel op meerdere plekken voorbij zien komen, stond ook in de VvE documenten van mijn vorige appartement, leek alleen toen ook totaal niet haalbaar als het om een meting aan de buitenkant ging, omdat ze grotendeels in de binnentuin gemonteerd moesten worden met 2-4m afstand tot de voordeur van het volgende appartement...

Gallery V&A


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 08:18
Martin7182 schreef op dinsdag 14 maart 2023 @ 13:49:
[...]

Het gaat er niet om dat je hem normaal gesproken niet hoort. Volgens de regels mag de unit bij vollast op de erfgrens niet boven de 40 danwel 45 dB uitkomen. Omdat haast geen enkele unit dat haalt, kun je maar beter je buren te vriend houden en het niet op een officiele zaak laten uitdraaien.
Ik bedoel ermee wanneer je een kast omheen zet zit je beneden die grens, als ze dan een geluidsmeting doen is er niks aan de hand, bij Daikin heb je ook nog een apparte jumper op de buitenunit waardoor die stiller wordt.

In prencipe kun je buren beter altijd te vriend houden inderdaad, niet alleen met deze geluidskwestie.

@BiG-GuY Erfgrens.

[ Voor 26% gewijzigd door mr_evil08 op 14-03-2023 14:41 ]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
Buiten. Bestaande installaties lijken bij de wetswijziging vrijgesteld, maar nieuwe moeten er officieel aan voldoen. Maar 40 dB is een fabel, ook als dat ding niet aan staat meet ik regelmatig meer door verkeer, wind etc.


Omgevingsdienst is wel eens in Den Haag centrum langs geweest voor metingen, en tussen 22:00 en 23:30 was er 44-45 dB gemeten aan stoorgeluid / omgevingsgeluid, zonder wind en regen. Meetwaardes zijn pas geldig als ze 5 dB boven uit steken, dus 51/52 dB.

In een rustige wijk kunnen ze misschien dus een geldige meting doen, maar je moet echt wel je best doen om daar bovenuit te komen.


Vandaag meet ik in mijn achtertuin 46 dB(A) met een ongeijkte Voltcraft meter; dat zal niet perfect zijn maar nog steeds vele malen beter dan een app op de telefoon met een microfoon die er niet voor bedoeld is, en niet de A-curve toepast.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BiG-GuY
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 11:26

BiG-GuY

Moderator Wonen & Mobiliteit
Dat was ook mijn gedachte. Denk dat als je in een stad (of dichtbij stad) woont, 40dB zeker een fabel is.

Zelfs met omkasting ga je die 40dB toch niet halen? Overigens horen we hier binnen niks van de buren, dus de airco zal wel loslopen straks. Ook omdat praktisch alle buren een airco unit plaatsen of al hebben, zal er hier niet echt een discussie over zijn.

Gallery V&A


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 08:18
mbt geluid"overlast", Daikin heeft daar een document van, handig om te lezen.
https://www.daikin.nl/con...202022%20vs%20dec2022.pdf

Zie pagina 5 bijvoorbeeld, komt overeen met wat ik ervaar in praktijk, de geluidswaarden op papier zijn met powerfull optie geactiveerd wat maar tot 30 minuten kan, in praktijk zal de warmtepomp nooit voorbij zijn norm waarde draaien als maximaal waardoor de db(A) waardes dus lager uitvallen.

@BiG-GuY 40db is prima haalbaar zonder kast met deze Daikin,

[ Voor 41% gewijzigd door mr_evil08 op 14-03-2023 19:11 ]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jobr
  • Registratie: Januari 2009
  • Laatst online: 26-04 13:52
ijdod schreef op maandag 13 maart 2023 @ 20:51:
Die AC-CTRL is dan in plaats van een evt de MHI Wifi unit, toch? Weet iemand of bij de meest recente modellen (tegenwoordig standaard met Wifi) de wifi module nog los te halen is?
Zoek even terug in dit topic want dat is al eens voorbij gekomen. Volgens mij wel. Zoek even op wf

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • xHEMANx
  • Registratie: November 2022
  • Laatst online: 20-03 23:09
jobr schreef op maandag 13 maart 2023 @ 19:48:
[...]


Nee, setpoint op de AC is 2 graden hoger. Dus als je 18 graden instelt met de RC bijv dan is het intern 20 graden voor de AC.
Met offset wordt het warmer niet kouder dan zonder offset met hetzelfde setpoint op de RC.
Dat probeerde ik ook te zeggen. Met setpoint bedoel ik wat je zelf instelt en de ingestelde temp bedoelde ik wat het apparaat instelt.

Zonder offset 20 =20
Met offset 20 = 22

De temperatuur die je elders in huis meet kan weer geel anders zijn... 8)7 :)

Zon externe voeler thermostaat zou wel een uitkomst wezen idd. Heb bijna 1900 euro terug gekregen op mn energie jaar rekening, dus die 350 euro is gauw terug verdiend.

Zat nog te wachten op @LED-Maniak voor zijn knutsel, maar die heb ik al een hele tijd niet meer gezien...

[ Voor 19% gewijzigd door xHEMANx op 14-03-2023 19:52 ]

MHI single-split SRK35ZS-W, '65 woning, oud dubbelglas, spouw volgespoten (wol). 76m3 woonkamer.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Myztic881
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 29-03 19:24
Ik heb de achterkant buitenunit van mijn SRKZSX-W op precies 10cm van de wand af gezet. Zou meer afstand ook helpen tegen minder defrosts? Het is nu 4 graden en 68% luchtvochtigheid buiten en ik heb in 1.5 uur al drie defrosts gehad.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Servee
  • Registratie: Januari 2021
  • Niet online
Lees zojuist een artikel over een nieuwe iets beter betaalbare geluidsomkasting. De geluidsreductie bedraagt volgens de eigen metingen 7dB, gemeten op een meter afstand. Binnenkort volgt een officiële meting bij Kiwa. Cox Geelen wil de kast deze zomer volop in het schap hebben liggen, voor een prijs om en nabij de 1500 euro.
Deze kast is gemaakt in samenwerking met Daikin.


Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/8R11dxPOuFFTbfb1wYzh5rXnidM=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/SOoDPgvdilq4gpL3IrURsmQt.jpg?f=fotoalbum_large

[ Voor 10% gewijzigd door Servee op 14-03-2023 21:04 ]

Daikin FTXM35R/RXM35R


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • elektriekert
  • Registratie: Augustus 2020
  • Laatst online: 11:50
Servee schreef op dinsdag 14 maart 2023 @ 21:00:
Lees zojuist een artikel over een nieuwe iets beter betaalbare geluidsomkasting. De geluidsreductie bedraagt volgens de eigen metingen 7dB, gemeten op een meter afstand. Binnenkort volgt een officiële meting bij Kiwa. Cox Geelen wil de kast deze zomer volop in het schap hebben liggen, voor een prijs om en nabij de 1500 euro.
Deze kast is gemaakt in samenwerking met Daikin.


[Afbeelding]
Ik kan nou nog niet zeggen alsof het er ook als een kast van 1500€ uit ziet :X

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Servee
  • Registratie: Januari 2021
  • Niet online
elektriekert schreef op dinsdag 14 maart 2023 @ 22:25:
[...]


Ik kan nou nog niet zeggen alsof het er ook als een kast van 1500€ uit ziet :X
Nee maar dat is ook niet echt het doel, maar die Merford kost volgens mij vanaf €2200,- is twee keer zo groot en lijkt op een transformator huis _O- dan zou ik indien nodig liever deze in m’n tuin willen.

Daikin FTXM35R/RXM35R


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • KoningPaulus
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 01-05 22:37
Servee schreef op dinsdag 14 maart 2023 @ 21:00:
Lees zojuist een artikel over een nieuwe iets beter betaalbare geluidsomkasting. De geluidsreductie bedraagt volgens de eigen metingen 7dB, gemeten op een meter afstand. Binnenkort volgt een officiële meting bij Kiwa. Cox Geelen wil de kast deze zomer volop in het schap hebben liggen, voor een prijs om en nabij de 1500 euro.
Deze kast is gemaakt in samenwerking met Daikin.


[Afbeelding]
Er zijn hier al eerder omkastingen voorbij gekomen die er een stuk mooier uitzien (en mogelijk ook meer dempen)

4.320WP | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS-W


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Knijper1962
  • Registratie: Februari 2017
  • Laatst online: 30-04 20:18
Het lijkt mij dat de uitgeblazen lucht door die verticale lamellen toch wel belemmerd wordt. Ik zou gaan voor schuin omlaag geplaatste lamellen. Maar ik kan van deze foto ook niet zien hoe groot dit ding is en of er nog luchtafbuiging en demping aan de binnenkant zit.
Ik hou het zelf liever op een royale maat zelfbouw met opgeplakte demping aan de binnenkant, zoals hier al vaker is gepost.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • NiCNCo
  • Registratie: Maart 2014
  • Laatst online: 09-04 15:37
Beste mede Tweakers,

Ik zit momenteel offertes op te vragen, en bij mij komen de twee merken Daikin (stylish) en LG (artcool black/mirror) het meeste naar voren. Zal gaan om 150m3 voor de woonkamer (dus 5 of zelfs 7 kw) en een 2,5Kw voor de slaapkamer. Beneden verdieping is goed geisoleerd (tripel glas deels + spouw geisoleerd) ik ga voor twee keer een single-split gezien ik een mooie plek uit het zicht heb, waar de buitenunits op de grond kunnen staan. We gaan proberen zoveel mogelijk op gas te besparen (vloervervarming grotendeels uit dus) gezien we ook zonnepanelen hebben.

Dan nu mij vraag:
Ik lees hier en der op dit forum (deel 1) neem geen LG om te verwarmen!!! Is dit vandaag de dag echt nog altijd zo?


Is Daikin echt zoveel beter als het op verwarmen aankomt? Geluid? Defrost? Storingen? De LG's worden door meerdere bedrijven bij mij geprezen als 1 van de 3 premium merken naast Daikin en Mitsubishi electric. Alhoewel ze ook zeggen dat Daikin de Royce rolls van de drie, maar de uitleg waarom dit zo is, is mij ontgaan 8)7. Hebben er echt zoveel mensen slechte ervaringen met LG, of komt dat omdat vooral slechte ervaringen eerder gedeeld worden? Zijn er mensen met een moderne LG airco's (R32 koelmiddel) die goede ervaringen hebben met verwarmen afgelopen winter?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Flatisa
  • Registratie: November 2017
  • Laatst online: 08:06
Knijper1962 schreef op woensdag 15 maart 2023 @ 11:04:
Het lijkt mij dat de uitgeblazen lucht door die verticale lamellen toch wel belemmerd wordt. Ik zou gaan voor schuin omlaag geplaatste lamellen. Maar ik kan van deze foto ook niet zien hoe groot dit ding is en of er nog luchtafbuiging en demping aan de binnenkant zit.
Ik hou het zelf liever op een royale maat zelfbouw met opgeplakte demping aan de binnenkant, zoals hier al vaker is gepost.
Ik heb de buitenunit net voor de buitenjaloezieen, met lamellen dus, van de veranda staan. Die hebben nog een stuk grotere openingen dan deze kast, en zelfs ik merk als ik er naast sta dat de lucht wordt teruggeblazen omdat de lamellen toch blokkeren. In de zomer zie ik de gemeten buitentemperatuur zelfs 3 a 5 graden hoger worden als de buitenjaloezie niet omhoog is getrokken omdat hij hete lucht opnieuw pakt.

Geloof er daarom niets van dat het zonder of gering verlies werkt.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Headshot_NL
  • Registratie: Oktober 2007
  • Laatst online: 01-05 22:02
NiCNCo schreef op woensdag 15 maart 2023 @ 11:30:
Beste mede Tweakers,

Ik zit momenteel offertes op te vragen, en bij mij komen de twee merken Daikin (stylish) en LG (artcool black/mirror) het meeste naar voren. Zal gaan om 150m3 voor de woonkamer (dus 5 of zelfs 7 kw) en een 2,5Kw voor de slaapkamer. Beneden verdieping is goed geisoleerd (tripel glas deels + spouw geisoleerd) ik ga voor twee keer een single-split gezien ik een mooie plek uit het zicht heb, waar de buitenunits op de grond kunnen staan. We gaan proberen zoveel mogelijk op gas te besparen (vloervervarming grotendeels uit dus) gezien we ook zonnepanelen hebben.

Dan nu mij vraag:
Ik lees hier en der op dit forum (deel 1) neem geen LG om te verwarmen!!! Is dit vandaag de dag echt nog altijd zo?


Is Daikin echt zoveel beter als het op verwarmen aankomt? Geluid? Defrost? Storingen? De LG's worden door meerdere bedrijven bij mij geprezen als 1 van de 3 premium merken naast Daikin en Mitsubishi electric. Alhoewel ze ook zeggen dat Daikin de Royce rolls van de drie, maar de uitleg waarom dit zo is, is mij ontgaan 8)7. Hebben er echt zoveel mensen slechte ervaringen met LG, of komt dat omdat vooral slechte ervaringen eerder gedeeld worden? Zijn er mensen met een moderne LG airco's (R32 koelmiddel) die goede ervaringen hebben met verwarmen afgelopen winter?
toon volledige bericht
Zoals al vaker aangegeven hebben veel mensen slechte ervaring met verwarmen via de multi split van LG. De single split modellen heb ik zelf een prima ervaring mee. Ook met de hele koude dagen/nachten onder de -10, dan moeten ze flink aan de bak maar dat heeft elk merk.
Ze zijn erg goedkoop (soms al voor 500-600 euro), kunnen erg laag terug moduleren (180-190 watt) en hebben standaard wifi. De buitenunit is over het algemeen iets luidruchtiger dan een Mitsubishi of een Daikin. Ook de efficiëntie ligt net iets lager maar daar tegenover staat een fors lagere aanschafprijs.

Zelf zou ik hem niet opnieuw kopen en meer spenderen aan een MHI. Puur omdat die iets stiller kunnen verwarmen en zuiniger zijn. En aangezien ik ze als hoofdverwarming gebruik verdien je dat op termijn waarschijnlijk weer terug.
Maar zeker qua prijs/kwaliteit kan ik de huidige LG splits zeker wel aanraden. In 2020 heb ik er 2 geplaatst voor minder geld dan 1 MHI of Daikin.

🚗 Hyundai Ioniq electric premium 28kWh | ☀️ 4350Wp oost, 1005Wp zuid, 2940Wp west | 🌡️ LG 3,5kW + 2,5kW warmtepomp | 🔋 Marstek Venus 5,12kWh v151 + HW P1


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Willempie27
  • Registratie: Augustus 2017
  • Laatst online: 30-04 02:22
Een LG is maar een fractie goedkoper. Al valt het me wel op dat er veel monteurs een LG aanbevelen. Ik heb hier eens gelezen dat ze een bonus krijgen als ze een LG verkopen aan jou.

Ben zelf voor MHI gegaan. De buitenunit is wel vrij groot maar vriest naar mijn mening minder snel aan. Ik gebruik hem dan ook voor hoofdverwarming. Daikin zou zeker mn 2de keus zijn bij een single split. De grootste reden dan ik voor MHI heb gekozen is omdat deze niet via de cloud gaat met MHI-AC-CTRL. Een losse 35ZS-W was slechts 875 euro.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Puddi Puddin
  • Registratie: December 2014
  • Laatst online: 12:33
Headshot_NL schreef op woensdag 15 maart 2023 @ 11:55:
[...]


Zoals al vaker aangegeven hebben veel mensen slechte ervaring met verwarmen via de multi split van LG. De single split modellen heb ik zelf een prima ervaring mee. Ook met de hele koude dagen/nachten onder de -10, dan moeten ze flink aan de bak maar dat heeft elk merk.
Ze zijn erg goedkoop (soms al voor 500-600 euro), kunnen erg laag terug moduleren (180-190 watt) en hebben standaard wifi. De buitenunit is over het algemeen iets luidruchtiger dan een Mitsubishi of een Daikin. Ook de efficiëntie ligt net iets lager maar daar tegenover staat een fors lagere aanschafprijs.

Zelf zou ik hem niet opnieuw kopen en meer spenderen aan een MHI. Puur omdat die iets stiller kunnen verwarmen en zuiniger zijn. En aangezien ik ze als hoofdverwarming gebruik verdien je dat op termijn waarschijnlijk weer terug.
Maar zeker qua prijs/kwaliteit kan ik de huidige LG splits zeker wel aanraden. In 2020 heb ik er 2 geplaatst voor minder geld dan 1 MHI of Daikin.
Zelfde ervaring hier. Echter mis ik bij de LG toch wel behoorlijk wat functies in de app. Je kan enkel schema's opgeven voor het in en uit schakelen maar niet de temperatuur of modus veranderen. Ik heb geprobeerd dit met Home Assistant te doen maar bij elk commando geeft de airco een piepje ter bevestiging en dit kan je niet uitzetten dus dit is helaas geen optie. Verder merken we dat de gemeten kamer temperatuur erg veel afwijkt van wat de thermostaat aangeeft. Natuurlijk niet gek want de unit hangt boven aan het plafond en de thermostaat zit halve wegen de kamer hoogte. Helaas kan je hier via de app geen eventuele correctie mee door voeren dus zit je vast aan de airco standaard op een wat hogere termperatuur te zetten. Verder erg tevreden ons gas gebruik is flink afgenomen we gebruiken nu enkel nog gas voor het koken en douchen en dat is het dan ook. In combinatie met 8 panelen komen we met de salderingsregeling op nul uit dus wat ons betreft de beste investering die we hebben kunnen doen.

[ Voor 7% gewijzigd door Puddi Puddin op 15-03-2023 12:05 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Headshot_NL
  • Registratie: Oktober 2007
  • Laatst online: 01-05 22:02
Puddi Puddin schreef op woensdag 15 maart 2023 @ 12:04:
[...]


Zelfde ervaring hier. Echter mis ik bij de LG toch wel behoorlijk wat functies in de app. Je kan enkel schema's opgeven voor het in en uit schakelen maar niet de temperatuur of modus veranderen. Ik heb geprobeerd dit met Home Assistant te doen maar bij elk commando geeft de airco een piepje ter bevestiging en dit kan je niet uitzetten dus dit is helaas geen optie. Verder merken we dat de gemeten kamer temperatuur erg veel afwijkt van wat de thermostaat aangeeft. Natuurlijk niet gek want de unit hangt boven aan het plafond en de thermostaat zit halve wegen de kamer hoogte. Helaas kan je hier via de app geen eventuele correctie mee door voeren dus zit je vast aan de airco standaard op een wat hogere termperatuur te zetten. Verder erg tevreden ons gas gebruik is flink afgenomen we gebruiken nu enkel nog gas voor het koken en douchen en dat is het dan ook. In combinatie met 8 panelen komen we met de salderingsregeling op nul uit dus wat ons betreft de beste investering die we hebben kunnen doen.
Daar ben ik het mee eens. De app is vrij beperkt maar alles wat ik wil doen doe ik via Home Assistant. Het piepje kan ook niet uit behalve als je hem fysiek uit zet (sloopt).

Bij mij klopt de temperatuur toch wel aardig bij beide units. De temperatuur die hij zelf meet is iets te hoog maar dat zal komen door de hoogte waarop hij hangt.

Bijvoorbeeld nu:
Setpoint 19 graden
LG zegt: 20,5
losse sensor op andere plek in de kamer: 19,3

Ik heb gelezen dat er wel een manier is om een offset in te stellen. Maar dat dit erg lastig in te stellen is en moeilijk terug te draaien is.

🚗 Hyundai Ioniq electric premium 28kWh | ☀️ 4350Wp oost, 1005Wp zuid, 2940Wp west | 🌡️ LG 3,5kW + 2,5kW warmtepomp | 🔋 Marstek Venus 5,12kWh v151 + HW P1


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Servee
  • Registratie: Januari 2021
  • Niet online
KoningPaulus schreef op woensdag 15 maart 2023 @ 09:30:
[...]


Er zijn hier al eerder omkastingen voorbij gekomen die er een stuk mooier uitzien (en mogelijk ook meer dempen)
Vast wel en een stuk duurder zijn, maar dit alles was geheel ter info. Ik heb er gelukkig geen nodig maar de keuze word wel steeds ruimer. Het is denk ik niet snel een probleem hoe “mooi” ze zijn of niet, maar hoeveel dB je moet dempen om je buurman elke ochtend nog goedemorgen te kunnen blijven zeggen.

Daikin FTXM35R/RXM35R


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • dinandus
  • Registratie: Maart 2014
  • Laatst online: 12:13
@NiCNCo
Ik verwarm mijn appartement Cirka 100m3 al sinds 2010 met een Artcool, (C12AWR NE2 + AC12BH UA3) mooi spiegelfront en bevalt mij prima. In die jaren nog geen WIFI, maar met de AB werkt het voldoende.
Nog nooit problemen mee gehad, laat 2 jaarlijks service beurt doen.
Ook met de winterse koud trekt hij het prima.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Puddi Puddin
  • Registratie: December 2014
  • Laatst online: 12:33
Headshot_NL schreef op woensdag 15 maart 2023 @ 12:39:
[...]


Daar ben ik het mee eens. De app is vrij beperkt maar alles wat ik wil doen doe ik via Home Assistant. Het piepje kan ook niet uit behalve als je hem fysiek uit zet (sloopt).

Bij mij klopt de temperatuur toch wel aardig bij beide units. De temperatuur die hij zelf meet is iets te hoog maar dat zal komen door de hoogte waarop hij hangt.

Bijvoorbeeld nu:
Setpoint 19 graden
LG zegt: 20,5
losse sensor op andere plek in de kamer: 19,3

Ik heb gelezen dat er wel een manier is om een offset in te stellen. Maar dat dit erg lastig in te stellen is en moeilijk terug te draaien is.
toon volledige bericht
Vandaag komen de temperature inderdaad helemaal overeen. Echter is het zo dat als het buiten vriest we soms een verschil van 2-3 graden hebben. De airco geeft dan bijvoorbeeld 22.5 aan en de thermostaat 18.6. We verhogen dan standaard de airco maar toch jammer.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Brunobanani
  • Registratie: Maart 2023
  • Laatst online: 13-03 18:13
Ik heb sinds bijna een jaar een LG F12MT 3.5 Kw hangen tot volle tevredenheid.
Het is een inverter model kan dus terug regelen naar laag vermogen tot wel 175 watt en dat merk je.Over de afgelopen 3 volle maanden dec/ jan/ feb gemiddeld verbruik van 6 Kw/h per dag .Ik heb een hoekhuis uit 1979 met een woonkamer van 95m3 en verwarm bij nachten onder 5 gr 24/7 met nacht verlaging naar 19 gr overdag naar 20 gr .in de avonduren naar 21/22 .De LG binnenunit is voldoende stil de buitenunit hangt aan de buitenmuur en geeft soms wat bromgeluid hangt van het toerental compressor af maar is niet hinderlijk
De omkasting van de binnenunit vindt ik wel wat fragiel. Bij de Mitsubishi is het wat degelijk er.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hespy
  • Registratie: November 2022
  • Laatst online: 18-11-2024
NiCNCo schreef op woensdag 15 maart 2023 @ 11:30:
Beste mede Tweakers,

Ik zit momenteel offertes op te vragen, en bij mij komen de twee merken Daikin (stylish) en LG (artcool black/mirror) het meeste naar voren. Zal gaan om 150m3 voor de woonkamer (dus 5 of zelfs 7 kw) en een 2,5Kw voor de slaapkamer. Beneden verdieping is goed geisoleerd (tripel glas deels + spouw geisoleerd) ik ga voor twee keer een single-split gezien ik een mooie plek uit het zicht heb, waar de buitenunits op de grond kunnen staan. We gaan proberen zoveel mogelijk op gas te besparen (vloervervarming grotendeels uit dus) gezien we ook zonnepanelen hebben.

Dan nu mij vraag:
Ik lees hier en der op dit forum (deel 1) neem geen LG om te verwarmen!!! Is dit vandaag de dag echt nog altijd zo?


Is Daikin echt zoveel beter als het op verwarmen aankomt? Geluid? Defrost? Storingen? De LG's worden door meerdere bedrijven bij mij geprezen als 1 van de 3 premium merken naast Daikin en Mitsubishi electric. Alhoewel ze ook zeggen dat Daikin de Royce rolls van de drie, maar de uitleg waarom dit zo is, is mij ontgaan 8)7. Hebben er echt zoveel mensen slechte ervaringen met LG, of komt dat omdat vooral slechte ervaringen eerder gedeeld worden? Zijn er mensen met een moderne LG airco's (R32 koelmiddel) die goede ervaringen hebben met verwarmen afgelopen winter?
toon volledige bericht
Ben je zeker dat je 5/7kW zal nodig hebben als je zegt dat je triple glas en goed geïsoleerd. Voor de meeste slaapkamers is een 20 ook al ruim voldoende

Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • K!aus
  • Registratie: Januari 2022
  • Laatst online: 01-05 23:07
Wij hebben nu dik een jaar de 5Kw multisplit van LG. Spijt van dat we niet meer hebben uitgegeven voor een MHI. De LG multi is onzuinig met verwarmen en de software is bagger. Als u het geld hebt investeer dan in een beter merk. Over tien jaar bent u dit geld vergeten maar geniet u nog van het comfort van een A-merk.

Installateurs prijzen de LG's aan ivm de hogere marges.

Succes
Hespy schreef op woensdag 15 maart 2023 @ 21:57:
[...]


Ben je zeker dat je 5/7kW zal nodig hebben als je zegt dat je triple glas en goed geïsoleerd. Voor de meeste slaapkamers is een 20 ook al ruim voldoende

Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • bgrr
  • Registratie: Oktober 2001
  • Niet online
Hier 2x LG S12ET 3,5 kWh single unit in woonkamer en overloop(slaapkamers)

Tevreden over verhouding kwaliteit/prijs en verwarmen de hele winter al probleemloos 24/7 en het is behagelijk met 20 graden in de woonkamer. Overloop ( slaapkamers) gaat alleen aan als kinderen boven zijn/ huiswerk maken.

Geen last van de problemen die zich bij de LG multi units voordoen zoals iedere 3u oil return run e.d


CV niet meer aangehad voor verwarming. Dit jaar 120 m3 gas verbruikt tov 800 m3 het jaar ervoor.
Dit stookseizoen is er 975 kWh door de airco's gegaan

Laagste verbruik wat ik langs zie komen is 170w maar zitten ook dagen bij van 700w als het tijdens de koudere periodes in december en januari als het flink vriest.

Dan spelen defrosts zeker mee qua comfort. Echter de gedachte dat ik ze, op aanschaf kosten na, hele winter "gratis" staan te verwarmen is voor mij belangrijkste. . Daikin/MHI kennen net zo goed defrosts bij koude en vochtige weersomstandigheden. Dan is de app maar minder luxe ( stuur ze aan via Home assistant) en maken ze buiten maar iets meer herrie (op papier). Ik hoor ze binnen niet en buren ook niet.

Units in spanje besteld voor 450,- per stuk, zelf opgehangen en in bedrijf stellen laten doen.

Voor het geld wat ik tov Daikin/MHI bespaard heb is opgegaan aan setje extra panelen van 6 stuks (zelf op het dak gelegd dus geen hoge prijs betaald met 0,44 eu/wp (qcell panelen + growatt omvormer).
Volledige opbrengt van deze set gaat in de airco's want mijn andere set panelen dekt al+10 jaren verbruik van het huis probleemloos af.

Zie hier af en toe offertes langs komen en lach dan stilletjes omdat de prijzen voor 2 airco's van de offerte net zo hoog zijn als hetgeen ik betaald voor 2 LG en set zonnepanelen met slim inkopen en grootste deel van de werkzaamheden zelf te doen.

Tendens hier op tweakers is daikin/mhi echter zijn er zeker andere mogelijkheden en het is maar net wat je zelf wilt uitgeven en waar je zelf tevreden mee bent.

[ Voor 8% gewijzigd door bgrr op 16-03-2023 08:52 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • patrickt35
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 07:02
bgrr schreef op woensdag 15 maart 2023 @ 23:06:
Hier 2x LG S12ET 3,5 kWh single unit in woonkamer en overloop(slaapkamers)

Tevreden over verhouding kwaliteit/prijs en verwarmen de hele winter al probleemloos 24/7 en het is behaaglijk met 20 graden in de woonkamer. Overloop ( slaapkamers) gaan alleen aan als kinderen boven zijn/ huiswerk maken.

Geen last van de problemen die zich bij de LG multi units voordoen zoals iedere 3u oil return run e.d


CV niet meer aangehad voor verwarming. Dit jaar 120 m3 gas verbruikt tov 800 m3 het jaar ervoor.
Dit stookseizoen is er 975 kWh door de airco's gegaan

Laagste verbruik wat ik langs zie komen is 170w maar zitten ook dagen bij van 700w als het tijdens de koudere periodes in december en januari als het flink vriest.

Dan spelen defrosts zeker mee qua comfort. Echter de gedachte dat ik ze, op aanschaf kosten na, hele winter "gratis" staan te verwarmen is voor mij belangrijkerste. . Daikin/MHI kennen net zo goed defrosts bij koude en vochtige weersomstandigheden. Dan is de app maar minder luxe ( stuur ze aan via Home assistant) en maken ze buiten maar iets meer herrie (op papier). Ik hoor ze binnen niet en buren ook niet.

Units in spanje besteld voor 450,- per stuk, zelf opgehangen en in bedrijf stellen laten doen.

Voor het geld wat ik tov Daikin/MHI bespaard heb is opgegaan aan setje extra panelen van 6 stuks (zelf op het dak gelegd dus geen hoge prijs betaald met 0,44 eu/wp (qcell panelen + growatt omvormer).
Volledige opbrengt van deze set gaat in de airco's want mijn andere set panelen dekt al+10 jaren verbruik van het huis probleemloos af.

Zie hier af en toe offertes langs komen en lach dan stilletjes omdat de prijzen voor 2 airco's van de offerte net zo hoog zijn als hetgeen ik betaald voor 2 LG en set zonnepanelen met slim inkopen en grootste deel van de werkzaamheden zelf te doen.

Tendens hier op tweakers is daikin/mhi echter zijn er zeker andere mogelijkheden en het is maar net wat je zelf wilt uitgeven en waar je zelf tevreden mee bent.
toon volledige bericht
Ik heb dezelfde afweging gemaakt als jij. Ik kon zakelijk een Qlima aanschaffen voor nog geen 700 euro(3,5kw).
Deze set is ook bedoeld als zelfmontage. Ook is hij al volledig afgevuld.
Groot voordeel van de Qlima is dat er een temperatuur sensor in de AB zit.
Nadeel is de sobere Tuya app.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Puddi Puddin
  • Registratie: December 2014
  • Laatst online: 12:33
bgrr schreef op woensdag 15 maart 2023 @ 23:06:
Hier 2x LG S12ET 3,5 kWh single unit in woonkamer en overloop(slaapkamers)

Tevreden over verhouding kwaliteit/prijs en verwarmen de hele winter al probleemloos 24/7 en het is behagelijk met 20 graden in de woonkamer. Overloop ( slaapkamers) gaat alleen aan als kinderen boven zijn/ huiswerk maken.

Geen last van de problemen die zich bij de LG multi units voordoen zoals iedere 3u oil return run e.d


CV niet meer aangehad voor verwarming. Dit jaar 120 m3 gas verbruikt tov 800 m3 het jaar ervoor.
Dit stookseizoen is er 975 kWh door de airco's gegaan

Laagste verbruik wat ik langs zie komen is 170w maar zitten ook dagen bij van 700w als het tijdens de koudere periodes in december en januari als het flink vriest.

Dan spelen defrosts zeker mee qua comfort. Echter de gedachte dat ik ze, op aanschaf kosten na, hele winter "gratis" staan te verwarmen is voor mij belangrijkste. . Daikin/MHI kennen net zo goed defrosts bij koude en vochtige weersomstandigheden. Dan is de app maar minder luxe ( stuur ze aan via Home assistant) en maken ze buiten maar iets meer herrie (op papier). Ik hoor ze binnen niet en buren ook niet.

Units in spanje besteld voor 450,- per stuk, zelf opgehangen en in bedrijf stellen laten doen.

Voor het geld wat ik tov Daikin/MHI bespaard heb is opgegaan aan setje extra panelen van 6 stuks (zelf op het dak gelegd dus geen hoge prijs betaald met 0,44 eu/wp (qcell panelen + growatt omvormer).
Volledige opbrengt van deze set gaat in de airco's want mijn andere set panelen dekt al+10 jaren verbruik van het huis probleemloos af.

Zie hier af en toe offertes langs komen en lach dan stilletjes omdat de prijzen voor 2 airco's van de offerte net zo hoog zijn als hetgeen ik betaald voor 2 LG en set zonnepanelen met slim inkopen en grootste deel van de werkzaamheden zelf te doen.

Tendens hier op tweakers is daikin/mhi echter zijn er zeker andere mogelijkheden en het is maar net wat je zelf wilt uitgeven en waar je zelf tevreden mee bent.
toon volledige bericht
Helemaal eens wij zitten in exact de zelfde situatie. Van 600m3 gas naar vermoedelijk 230m3 als ik het nu zo ruw door reken (enkel warm water). Unit zelf besteld welliswaar in België dus de prijs kwam uit op 650 euro en zelf een monteur laten komen voor de installatie en dan heb je zo n unit nog voor geen 1000 euro hangen.
patrickt35 schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 08:51:
[...]


Ik heb dezelfde afweging gemaakt als jij. Ik kon zakelijk een Qlima aanschaffen voor nog geen 700 euro(3,5kw).
Deze set is ook bedoeld als zelfmontage. Ook is hij al volledig afgevuld.
Groot voordeel van de Qlima is dat er een temperatuur sensor in de AB zit.
Nadeel is de sobere Tuya app.
Onze buren naast ons hebben ook een Qlima maar die maakt toch wel een aardig brommend geluid naast de windruis wat overigens normaal is. Hun unit is al een keer omgeruild heb jij deze ervaring ook?

Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • patrickt35
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 07:02
Puddi Puddin schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 08:59:
[...]


Helemaal eens wij zitten in exact de zelfde situatie. Van 600m3 gas naar vermoedelijk 230m3 als ik het nu zo ruw door reken (enkel warm water). Unit zelf besteld welliswaar in België dus de prijs kwam uit op 650 euro en zelf een monteur laten komen voor de installatie en dan heb je zo n unit nog voor geen 1000 euro hangen.


[...]


Onze buren naast ons hebben ook een Qlima maar die maakt toch wel een aardig brommend geluid naast de windruis wat overigens normaal is. Hun unit is al een keer omgeruild heb jij deze ervaring ook?
Ik had in mijn muren een licht resonerend geluid. Dit heb ik weg kunnen halen door de kunststof stelbouten van de ophang beugel te vervangen door rubberen dempingsblokjes.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/A4lW96NRsYD2nzzfNZ7bnDvbBCo=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/wfSv4wO3Mk3q5hCrsFxW7UqI.jpg?f=fotoalbum_large

[ Voor 18% gewijzigd door patrickt35 op 16-03-2023 09:09 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • khorions
  • Registratie: Januari 2019
  • Laatst online: 13:31
patrickt35 schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 09:01:
[...]

Ik had in mijn muren een licht resonerend geluid. Dit heb ik weg kunnen halen door de kunststof stelbouten van de ophang beugel te vervangen door rubberen dempingsblokjes.
[Afbeelding]
Heb je toevallig een link van waar deze te vinden zijn?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • patrickt35
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 07:02
khorions schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 11:13:
[...]


Heb je toevallig een link van waar deze te vinden zijn?
https://www.kramp.com/sho...per-d40x20-m8x23--3295002

Draadeind moet M8 zijn. Moet je maar even zoeken welke je nodig hebt.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Pim57
  • Registratie: December 2020
  • Laatst online: 12:20
bgrr schreef op woensdag 15 maart 2023 @ 23:06:
Hier 2x LG S12ET 3,5 kWh single unit in woonkamer en overloop(slaapkamers)

Tevreden over verhouding kwaliteit/prijs en verwarmen de hele winter al probleemloos 24/7 en het is behagelijk met 20 graden in de woonkamer. Overloop ( slaapkamers) gaat alleen aan als kinderen boven zijn/ huiswerk maken.

Geen last van de problemen die zich bij de LG multi units voordoen zoals iedere 3u oil return run e.d


CV niet meer aangehad voor verwarming. Dit jaar 120 m3 gas verbruikt tov 800 m3 het jaar ervoor.
Dit stookseizoen is er 975 kWh door de airco's gegaan

Laagste verbruik wat ik langs zie komen is 170w maar zitten ook dagen bij van 700w als het tijdens de koudere periodes in december en januari als het flink vriest.

Dan spelen defrosts zeker mee qua comfort. Echter de gedachte dat ik ze, op aanschaf kosten na, hele winter "gratis" staan te verwarmen is voor mij belangrijkste. . Daikin/MHI kennen net zo goed defrosts bij koude en vochtige weersomstandigheden. Dan is de app maar minder luxe ( stuur ze aan via Home assistant) en maken ze buiten maar iets meer herrie (op papier). Ik hoor ze binnen niet en buren ook niet.

Units in spanje besteld voor 450,- per stuk, zelf opgehangen en in bedrijf stellen laten doen.

Voor het geld wat ik tov Daikin/MHI bespaard heb is opgegaan aan setje extra panelen van 6 stuks (zelf op het dak gelegd dus geen hoge prijs betaald met 0,44 eu/wp (qcell panelen + growatt omvormer).
Volledige opbrengt van deze set gaat in de airco's want mijn andere set panelen dekt al+10 jaren verbruik van het huis probleemloos af.

Zie hier af en toe offertes langs komen en lach dan stilletjes omdat de prijzen voor 2 airco's van de offerte net zo hoog zijn als hetgeen ik betaald voor 2 LG en set zonnepanelen met slim inkopen en grootste deel van de werkzaamheden zelf te doen.

Tendens hier op tweakers is daikin/mhi echter zijn er zeker andere mogelijkheden en het is maar net wat je zelf wilt uitgeven en waar je zelf tevreden mee bent.
toon volledige bericht
Hier hetzelfde gedaan met twee maal Panasonic van 2,5 en 3,5 kW voor €400 en €450 uit Italië.

Zelf gaten boren en ophangen. In bedrijf laten stellen en hebben minder dan 90 m3 gas nodig voor de vorstdagen en wat koken. SWW gaat nu met een warmtepomp boiler.

Oude situatie was 1000 m3 voor verwarming, koken en SWW. Hoekhuis goed geïsoleerd 2 personen, woonkamer 100 m3.

Zelf zonnepanelen bijgelegd voor het extra verbruik.

Als ik wil zou ik van het gas af kunnen. Gasfornuis naar inductie, en bij verwarming met vorst naar elektrische radiatoren of zoiets.

Zo voordelig kan echter alleen als je zelf technisch en handig bent. En tweakers bijhouden natuurlijk ;)

[ Voor 4% gewijzigd door Pim57 op 16-03-2023 11:40 ]

Kia e-niro, smartEVSE, SolarEdge O/W 3/4 kW, Ferroli wpb 90 lt., Daikin 4kW monoblock, Victron MP2-5000 + 15 kWh, gasloos 2023


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
bgrr schreef op woensdag 15 maart 2023 @ 23:06:
Zie hier af en toe offertes langs komen en lach dan stilletjes omdat de prijzen voor 2 airco's van de offerte net zo hoog zijn als hetgeen ik betaald voor 2 LG en set zonnepanelen met slim inkopen en grootste deel van de werkzaamheden zelf te doen.
Leuk ben je, zelf geïmporteerde buitenlandse unit vergelijken met all inclusive offertes van 2023.


Als je het zelf doet kan je ook hier een goedkope setje scoren, MHI SRK35ZS-WF voor €880, vs LG Deluxe DC12RQ voor €1299 in dezelfde winkel. Ik heb deze LG hier ook hangen, wel aan multi buiten.

De significant betere ZSX-W is €1740 (geen actie nu). De LG Prestige 3.5 kW, beter dan standaard, slechter dan ZSX-W, is €1630.


Zoveel goedkoper is LG ook weer niet, het apparaat zelf is vergelijkbaar met MHI en Daikin, en scheelt hooguit paar honderd euro.


Het gaat om de installatie voor de meeste mensen, ik heb echt geen zin en tijd om zelf buiten op een lange ladder met koper lopen prutsen en alles netjes in goten te krijgen. Met 2 man zijn ze gewoon meer dan een dag bezig geweest voor 3x binnen + 1x buiten. Dat kost gewoon geld.

Neem ik zelf een week vrij, dan kost het mij gewoon een bedrag dat vergelijkbaar is aan wat ik heb uitgegeven aan montage, (factuurbedrag - inkoopprijs op webshop).

[ Voor 5% gewijzigd door w00key op 16-03-2023 11:45 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bassie221188
  • Registratie: Juni 2016
  • Laatst online: 29-04 12:25
Beste forumleden, ik heb de laatste tijd veel gelezen en opgezocht, maar ik kan niet echt een keuze maken. Ik zoek een geschikte airco voor mijn woonkamer. Ik wil deze gaan gebruiken als hoofdverwarming. Mijn oog valt op MHI, maar hier zit ik niet per se aan vast. Mijn vraag is; is 3,5kW voldoende of zou 5,0kW beter zijn als hoofdverwarming. En wat is het grote verschil met de 'standaard' MHI en degene met de Hyper Inverter? Ik heb zonnepanelen liggen, maar wil toch zo zuinig mogelijk verwarmen natuurlijk. Daarbij is comfort ook belangrijk; 20 graden in de woonkamer, zonder te veel herrie en flinke luchtstromen. Wat zijn jullie tips/adviezen?

Hoeveel m3 inhoud?
110m3
Raamoppervlakte?
15m2
Isolatie waarde ramen?
Hr++, wel ouder glas.
Ligging ruimte waar de airco komt?
Airco komt centraal in de woonkamer. De buitenunit komt in de tuin, gelegen op het zuiden.
Bouwjaar woning?
1958
Vloerisolatie?
Ja, soudal foam, RD-waarde 3,75
Muurisolatie?
Ja, Isotech parels, RD-waarde 2,0
Soort bouw?
Bestaande bouw
Rijtjeshuis. hoekhuis, vrijstaand, appartement ?
Rijtjeshuis
Jaarlijks huidige gasverbruik verwarming?
300m3
Huidige type verwarming?
Radiatoren, Bullerjan houtkachel (deze wordt het meeste gebruikt voor verwarming)
Wat is je hoofddoel?
Vooral verwarmen, af en toe koelen in de zomer
Heb je al een merk/type voorkeur?
Ja ik twijfel over onderstaande modellen;
- https://www.airco-webwink...rco-3-5-kw-totaal-pakket/
- https://www.airco-webwink...-split-unit-airco-5-0-kw/
- https://www.airco-webwink...al-pakket-hyper-inverter/
- https://www.airco-webwink...al-pakket-hyper-inverter/
Heb je dit topic al eens doorgespit naar informatie?
Ja. Veel gelezen en berekend. Ik twijfel of 5,0kW overkill is, of dat het nodig is om comfortabel warm te zitten zonder in een flinke luchtverplaatsing te zitten. Ik wil de airco kunnen gebruiken als hoofdverwarming, zonder de houtkachel.
Plattegrond indien mogelijk toevoegen?Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kLlty9o4hD36IOMTCGpo9aSPZ9M=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/4CWKCHRyWKUDeDAIuXv8CbKc.png?f=user_large

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Martin7182
  • Registratie: Juni 2020
  • Laatst online: 12:35
@bassie221188 met de 5.0 heb je juist meer luchtverplaatsing, ook op lagere standen. Ik zou eerder voor een 3.5 of 2.5 kiezen. De units zijn per type fysiek even groot. De hyperinverter kan beter verwarmen en heeft een grotere buitenunit, dus minder snel last van dichtvriezen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Capt Waffles
  • Registratie: November 2022
  • Laatst online: 12:45
Het is duidelijk warmer, de Mitsubishi Electric MSZ-LN35VG2 draait hier na een beetje zon op de ramen aan slechts 105W :*)

Belgisch Limburg | Mitsubishi Electric MSZ-LN35VG2 binnenunit + MUZ-LN35VG2 buitenunit | Diehl 4601S + 3850 Wp (22x Sunflower 175W ZO) | SMA Sunny Boy 4.0 + 7070 Wp (7x JinkoSolar 505W NO + 7x JinkoSolar 505W ZW)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • digifun
  • Registratie: Mei 2000
  • Niet online

digifun

 

5 kw is juist beter vooral als hoofdverwarming, de 3.5 valt aardig in capaciteit weg met het defrosten. Dat gaat voor een hoofdverwarming te weinig zijn.

De luchtstromen vallen heel erg mee en die stel je nota bene zelf in. Die zijn er om warmte te verplaatsen en dat kan ook bv met een ventilator.

Hyper inverter van mhi heeft een betere cop bij lage temperaturen en gaat tot -20.

u can fool all people some time and fool some people alltime


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 08:18
Wanneer 3.5kw onvoldoende is dan voor 2 binnenunits gaan ivm warmteverdeling in de ruimte, de luchtstromen van een 5kw zijn te hoog, je kan het naar beneden bijstellen maar zal altijd onvoldoende blijven, simpelweg omdat de circulatievoud te hoog is, dat wordt 1 groot tochthok.

Sommige mensen doen het wel, bij koelen kom je ermee weg bij hoofdverwarming niet.

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • digifun
  • Registratie: Mei 2000
  • Niet online

digifun

 

Er zijn hier op tweakers meer dan voldoende mensen die een 5 kw hebben hangen en daar tevreden over zijn en die zeer zeker niet in een tochthok wonen.

Hier hangt 2 * 3.5 en achteraf bekeken, is het beter om 1 van 3.5 te vervangen voor een 5. Een 5 doet het beter bij defrosten en lage temperaturen.

u can fool all people some time and fool some people alltime


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
digifun schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 13:48:
Er zijn hier op tweakers meer dan voldoende mensen die een 5 kw hebben hangen en daar tevreden over zijn en die zeer zeker niet in een tochthok wonen.

Hier hangt 2 * 3.5 en achteraf bekeken, is het beter om 1 van 3.5 te vervangen voor een 5. Een 5 doet het beter bij defrosten en lage temperaturen.
Welke 3.5 scheelt ook heel veel. Een Daikin? Die kan niet tegen vriezen. MHI? No big deal, 3.0/3.5 kW beschikbaar tot -10.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ijdod
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 10-04 18:04
Als het om grote luchtverplaatsing voor verwarming gaat, kan je ook nog naar de 63ZR unit kijken van MHI. Dit zit qua SCOP specs in dezelfde orde van grootte als de typische 5kW MHI units. De binnenunit is groter; en verplaatst meer luchten met minder lawaai.

[ Voor 6% gewijzigd door ijdod op 16-03-2023 14:49 ]

Root don't mean a thing, if you ain't got that ping...


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • digifun
  • Registratie: Mei 2000
  • Niet online

digifun

 

w00key schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 13:54:
[...]

Welke 3.5 scheelt ook heel veel. Een Daikin? Die kan niet tegen vriezen. MHI? No big deal, 3.0/3.5 kW beschikbaar tot -10.
MHI en die heeft het moeilijker met defrosten dan met matige vorst.

3 kw beschikbaar bij -10 geldt allleen voor de zsx lijn van MHI.

u can fool all people some time and fool some people alltime


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Martin7182
  • Registratie: Juni 2020
  • Laatst online: 12:35
digifun schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 13:22:
5 kw is juist beter vooral als hoofdverwarming, de 3.5 valt aardig in capaciteit weg met het defrosten. Dat gaat voor een hoofdverwarming te weinig zijn.

De luchtstromen vallen heel erg mee en die stel je nota bene zelf in. Die zijn er om warmte te verplaatsen en dat kan ook bv met een ventilator.

Hyper inverter van mhi heeft een betere cop bij lage temperaturen en gaat tot -20.
De 3.5 valt misschien meer weg, maar defrost denk ik een stukje minder dan een 5.0. De buitenunits zijn even groot. De binnenunits ook. De luchtstroom kun je zelf instellen, maar zo laag als een 3.5 komt de 5.0 niet. Bovendien is de automatische stand meestal beter / comfortabeler. Ik doe trouwens een vergelijkbare inhoud met een 2.5 kW (ZSX).

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • bassie221188
  • Registratie: Juni 2016
  • Laatst online: 29-04 12:25
Oké, bedankt voor jullie reacties. Een beetje luchtstroom vind ik niet erg, maar het moet natuurlijk niet overheersen. Op de plaats waar de airco komt te hangen is geen zit of werkgedeelte, de plek is denk ik goed. Zolang de kaarsen maar niet uit waaien en het niet op mijn keel slaat😂
Over het algemeen zet ik mijn verwarming nu op 19 graden, en vind ik dat voldoende. Ik heb het niet snel koud. Ik loop ook het hele jaar in een t-shirt rond😉 Het scheelt dat ik ook de houtkachel heb die het is een half uur ook 4 a 5 graden warmer kan maken als ik dat wil. Ik ga mezelf nog wat meer inlezen! Mocht er nog iemand zijn met tips/adviezen dan hoor ik het graag! Mijn voorkeur gaat voor nu uit naar de 3,5kW met hyper inverter van MHI.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Myztic881
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 29-03 19:24
w00key schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 11:43:
[...]


Leuk ben je, zelf geïmporteerde buitenlandse unit vergelijken met all inclusive offertes van 2023.


Als je het zelf doet kan je ook hier een goedkope setje scoren, MHI SRK35ZS-WF voor €880, vs LG Deluxe DC12RQ voor €1299 in dezelfde winkel. Ik heb deze LG hier ook hangen, wel aan multi buiten.

De significant betere ZSX-W is €1740 (geen actie nu). De LG Prestige 3.5 kW, beter dan standaard, slechter dan ZSX-W, is €1630.


Zoveel goedkoper is LG ook weer niet, het apparaat zelf is vergelijkbaar met MHI en Daikin, en scheelt hooguit paar honderd euro.


Het gaat om de installatie voor de meeste mensen, ik heb echt geen zin en tijd om zelf buiten op een lange ladder met koper lopen prutsen en alles netjes in goten te krijgen. Met 2 man zijn ze gewoon meer dan een dag bezig geweest voor 3x binnen + 1x buiten. Dat kost gewoon geld.

Neem ik zelf een week vrij, dan kost het mij gewoon een bedrag dat vergelijkbaar is aan wat ik heb uitgegeven aan montage, (factuurbedrag - inkoopprijs op webshop).
toon volledige bericht
Ik heb die van mij hier vandaan: https://airconditioningen...shi-heavy-srkzsx-w-35-kw/
Heb er wel 4 maand op moeten wachten, maar dat was ie wel waard.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
digifun schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 16:56:
[...]


MHI en die heeft het moeilijker met defrosten dan met matige vorst.

3 kw beschikbaar bij -10 geldt allleen voor de zsx lijn van MHI.
Model SRC35ZS-W/SRK35ZS-W

Pdesignh: 3.00 kW

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/QHDx0VD4IW7TZ5jcYUslROoRqmw=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/rpRZx7PaUEpGB78gcGVCIAei.png?f=user_large
(Tbiv) : de door de fabrikant opgegeven buitentemperatuur (Tj) (°C) voor verwarming waarop het opgegeven vermogen gelijk is aan de deellast en waaronder het opgegeven vermogen moet worden aangevuld door vermogen van een elektrische back-upverwarming om te voldoen aan de deellast voor verwarming
De goedkope ZS kan zijn sticker waarde van 3.0 kW design power for heating (Pdesignh) gewoon halen zonder elektrische backup.


Daikin Perfera 3.5 kW heeft een Pdesignh van 2.50 kW. En haalt deze niet, Tbiv -7 °C, Ph TBiv 2.22 kW.

Dus 2.22 kW @ -7. Dan is power nodig (deellast) gelijk aan max geproduceerde power door de airco. Op -10 moet je beetje bijwarmen.


[edit] De duurdere Model SRC35ZSX-W/SRK35ZSX-W heeft een Pdesignh van 3.4 kW en haalt deze 100% bij -10C. Dus het maakt erg uit als je verwarm welke model en merk je neemt, de ene 3.5 is de andere niet.


Ik zit met een LG "5.2" multi die 4.80 kW Pdesignh op de energielabel heeft staan, waarvan 4.25 kW bij -7 beschikbaar. Dat is genoeg voor een heel huis, 3 verdiepingen, maar wel met WTW / ERV dus ventilatieverlies is 90% minder.

Die is equivalent aan "2x Daikin 3.5s" of "1.4x MHI 3.5 ZS (non X)". Ik had beter 1x een ZSX kunnen aanschaffen voor beneden, is veeeeel efficienter, en een duo split voor boven; of alles op triple MHI, die werken ook goed met 1x heat de 2x fan "cheat" voor extreme efficientie.

[ Voor 23% gewijzigd door w00key op 16-03-2023 18:54 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Maxwp
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 12:13
w00key schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 13:54:
[...]

Welke 3.5 scheelt ook heel veel. Een Daikin? Die kan niet tegen vriezen. MHI? No big deal, 3.0/3.5 kW beschikbaar tot -10.
de perfera gaat wel tot -20 de MHI -15 dacht ik.
leek me ook dat hoe lager je ging juist de MHI weer slechter werd
dacht ook begrepen te hebben dat daikin juist in het noorden meer word in gezet en MHI meer in het zuiden van europa

.nl / Thuisaccu 5.12kwh ( Venus E V151, CT003( net niet ) met V114 of shelly gaat wel , digitale meter ESMR5 ) / Hoymiles solar en nu marstek nr2 gen 2? per april 2025


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Willempie27
  • Registratie: Augustus 2017
  • Laatst online: 30-04 02:22
Maxwp schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 19:00:
[...]

de perfera gaat wel tot -20 de MHI -15 dacht ik.
leek me ook dat hoe lager je ging juist de MHI weer slechter werd
dacht ook begrepen te hebben dat daikin juist in het noorden meer word in gezet en MHI meer in het zuiden van europa
Je noemt van Daiking een model en van MHI het gehele merk. De ZS gaat tot -15 maar er zijn ook modellen die kouder kunnen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Hespy
  • Registratie: November 2022
  • Laatst online: 18-11-2024
w00key schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 18:46:
[...]

Model SRC35ZS-W/SRK35ZS-W

Pdesignh: 3.00 kW

[Afbeelding]


[...]


De goedkope ZS kan zijn sticker waarde van 3.0 kW design power for heating (Pdesignh) gewoon halen zonder elektrische backup.


Daikin Perfera 3.5 kW heeft een Pdesignh van 2.50 kW. En haalt deze niet, Tbiv -7 °C, Ph TBiv 2.22 kW.

Dus 2.22 kW @ -7. Dan is power nodig (deellast) gelijk aan max geproduceerde power door de airco. Op -10 moet je beetje bijwarmen.


[edit] De duurdere Model SRC35ZSX-W/SRK35ZSX-W heeft een Pdesignh van 3.4 kW en haalt deze 100% bij -10C. Dus het maakt erg uit als je verwarm welke model en merk je neemt, de ene 3.5 is de andere niet.


Ik zit met een LG "5.2" multi die 4.80 kW Pdesignh op de energielabel heeft staan, waarvan 4.25 kW bij -7 beschikbaar. Dat is genoeg voor een heel huis, 3 verdiepingen, maar wel met WTW / ERV dus ventilatieverlies is 90% minder.

Die is equivalent aan "2x Daikin 3.5s" of "1.4x MHI 3.5 ZS (non X)". Ik had beter 1x een ZSX kunnen aanschaffen voor beneden, is veeeeel efficienter, en een duo split voor boven; of alles op triple MHI, die werken ook goed met 1x heat de 2x fan "cheat" voor extreme efficientie.
toon volledige bericht
Het staat er zwart op wit, de gegevens zijn het afgegeven vermogen bij -7 met de compressor op nominaal vermogen (deellast). Het maximale vermogen bij -7 zal meer zijn omdat de compressor sneller zal draaien dan nominaal. Het nominaal opgenomen vermogen is 999W maximaal wordt niet opgegeven maar ik heb hem al tot 1600w zien gaan.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Hespy
  • Registratie: November 2022
  • Laatst online: 18-11-2024
bassie221188 schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 17:20:
Oké, bedankt voor jullie reacties. Een beetje luchtstroom vind ik niet erg, maar het moet natuurlijk niet overheersen. Op de plaats waar de airco komt te hangen is geen zit of werkgedeelte, de plek is denk ik goed. Zolang de kaarsen maar niet uit waaien en het niet op mijn keel slaat😂
Over het algemeen zet ik mijn verwarming nu op 19 graden, en vind ik dat voldoende. Ik heb het niet snel koud. Ik loop ook het hele jaar in een t-shirt rond😉 Het scheelt dat ik ook de houtkachel heb die het is een half uur ook 4 a 5 graden warmer kan maken als ik dat wil. Ik ga mezelf nog wat meer inlezen! Mocht er nog iemand zijn met tips/adviezen dan hoor ik het graag! Mijn voorkeur gaat voor nu uit naar de 3,5kW met hyper inverter van MHI.
Ik zou voor een 35 gaan en de houtkachel houden voor de vorst dagen. Dan is de cop het minst

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hespy
  • Registratie: November 2022
  • Laatst online: 18-11-2024
Capt Waffles schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 13:15:
Het is duidelijk warmer, de Mitsubishi Electric MSZ-LN35VG2 draait hier na een beetje zon op de ramen aan slechts 105W :*)
Hier de Daikin Perfera 35 ook maar rond de 110w 2,5kW over heel de dag, onze tv verbruik meer :F

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Willempie27
  • Registratie: Augustus 2017
  • Laatst online: 30-04 02:22
De MHI 35ZS gaat dat niet halen. De hele dag wel 20hz maar trekt iets meer als 1A dus ongeveer 250W. Iemand die met dit model een lager verbruik haalt?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Servee
  • Registratie: Januari 2021
  • Niet online
Hespy schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 20:46:
[...]


Het staat er zwart op wit, de gegevens zijn het afgegeven vermogen bij -7 met de compressor op nominaal vermogen (deellast). Het maximale vermogen bij -7 zal meer zijn omdat de compressor sneller zal draaien dan nominaal. Het nominaal opgenomen vermogen is 999W maximaal wordt niet opgegeven maar ik heb hem al tot 1600w zien gaan.
Klopt , om een of andere reden heeft Daikin ervoor gekozen om alleen nominaal te vermelden maar ik heb nog een screenshot van de oude data sheet. Hier staan de opgenomen vermogens nog gespecificeerd.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mZwVdpKzhdc5LDT04y01TRgLkcY=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/iLxUUISns5S6PmmhfkDH7XuW.jpg?f=fotoalbum_large

Daikin FTXM35R/RXM35R


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • digifun
  • Registratie: Mei 2000
  • Niet online

digifun

 

w00key schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 18:46:
[...]

Model SRC35ZS-W/SRK35ZS-W

Pdesignh: 3.00 kW

[Afbeelding]


[...]


De goedkope ZS kan zijn sticker waarde van 3.0 kW design power for heating (Pdesignh) gewoon halen zonder elektrische backup.
Ook van eurovent voor de ZS. Haalt bij -7 dus maar 2.65 kW en dat wordt bij -10 lager.

Heating PL CondA

Ph @ -7°C 2.65 kW COP @ -7°C 2.50

https://www.eurovent-cert...pant/model/show/199576105

u can fool all people some time and fool some people alltime


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • bassie221188
  • Registratie: Juni 2016
  • Laatst online: 29-04 12:25
Hespy schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 20:51:
[...]


Ik zou voor een 35 gaan en de houtkachel houden voor de vorst dagen. Dan is de cop het minst
De houtkachel blijft sowieso! Mooi apparaat en fijne warmte. Lekker voor in de avond👌🏼

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
Hespy schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 20:46:
[...]


Het staat er zwart op wit, de gegevens zijn het afgegeven vermogen bij -7 met de compressor op nominaal vermogen (deellast). Het maximale vermogen bij -7 zal meer zijn omdat de compressor sneller zal draaien dan nominaal. Het nominaal opgenomen vermogen is 999W maximaal wordt niet opgegeven maar ik heb hem al tot 1600w zien gaan.
Lees beter. Nogmaals
(Tbiv) : de door de fabrikant opgegeven buitentemperatuur (Tj) (°C) voor verwarming waarop het opgegeven vermogen gelijk is aan de deellast en waaronder het opgegeven vermogen moet worden aangevuld door vermogen van een elektrische back-upverwarming om te voldoen aan de deellast voor verwarming
Met een Pdesignh van 2.50 kW op -10C, is benodigde vermogen op -7C maar 2.22 kW. Dat is de deellast.

En "temperatuur [...] waaronder het opgegeven vermogen moet worden aangevuld door vermogen van een elektrische back-upverwarming om te voldoen aan de deellast voor verwarming"

Slaat op het feit dat de Daikin op -8 hulp nodig heeft. Er is meer vermogen nodig omdat het kouder is, en hij kan nog minder leveren dan de 2.22 kW.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 08:18
w00key schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 22:03:
[...]


Lees beter. Nogmaals


[...]
Slaat op het feit dat de Daikin op -8 hulp nodig heeft. Er is meer vermogen nodig omdat het kouder is, en hij kan nog minder leveren dan de 2.22 kW.
Daikin heeft geen back-up heater, welke modellen zijn dat?
-12 ging hier prima net als +15 zonder pendelen.

Zou me eerder zorgen maken waarom je zoveel vermogen nodig bent tijdens strenge vorst, niets voor niets wordt het woordje isolatie altijd genoemd als er een warmtepomp komt kijken.

[ Voor 18% gewijzigd door mr_evil08 op 16-03-2023 22:09 ]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
digifun schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 21:42:
[...]


Ook van eurovent voor de ZS. Haalt bij -7 dus maar 2.65 kW en dat wordt bij -10 lager.

Heating PL CondA

Ph @ -7°C 2.65 kW COP @ -7°C 2.50

https://www.eurovent-cert...pant/model/show/199576105
Dat staat er niet. Er is Pdesignh van 3.0 kW opgegeven. Hoe warmer het is, hoe minder vermogen je nodig hebt. Dat is dan 2.65 kW, en dat kan de MHI leveren met een COP van 2.5.

En hoe warmer het is, zoals bij +2C, hoe minder warmte je nodig hebt. Zoals de 1.62 kW @ 4.92 COP. Heating CondB/C/D is niet wat het apparaat op max kan leveren, maar hoe efficiënt hij een huis die 3.0 kW nodig heeft bij -10C kan verwarmen, op verschillende temperaturen.


Als je wilt weten hoe hard hij wel kan, dan moet je kijken naar de bivalent point. Op -10C, is geleverd vermogen 3.0 kW op een COP van 2.4.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
mr_evil08 schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 22:06:
[...]


Daikin heeft geen back-up heater, welke modellen zijn dat?
-12 ging hier prima net als +15 zonder pendelen.
Die mag je zelf aanschaffen bij de bouwmarkt. Hij kan prima verwarmen bij -12C, alleen niet zoveel als de buren met een MHI.

Als je een berekening maakt en je komt uit op 3.0 kW benodigd dan zou ik niet snel voor een model kiezen die 2.0 kW kan leveren als het kouder wordt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/jZuYTz6ppApoqg7XKYqL7tvXGDU=/800x/filters:strip_exif()/f/image/0THM6dMAgwcM5A59dkaiZKwQ.png?f=fotoalbum_large

Van Daikin zelf, die rij 3. En zie de lage Pdesignh. Ze stickeren de 3.5 kW met 3,40 koeling, 2,50 verwarming, en hij haalt de sticker waarde niet als het kouder wordt.

[ Voor 16% gewijzigd door w00key op 16-03-2023 22:11 ]


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 08:18
w00key schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 22:07:
[...]

Die mag je zelf aanschaffen bij de bouwmarkt. Hij kan prima verwarmen bij -12C, alleen niet zoveel als de buren met een MHI.

Als je een berekening maakt en je komt uit op 3.0 kW benodigd dan zou ik niet snel voor een model kiezen die 2.0 kW kan leveren als het kouder wordt.
Ik heb meer de focus gelegd op de weersomstandigheden die vaker voorkomen dan 1x in de 3 jaar voor 2 dagen in Nederland, wanneer hebben wij een 11 stedentocht gehad?

Mensen leggen teveel de focus op strenge vorst en vergeten dat temperaturen boven 0 vaker voorkomen en daar scoort Daikin weer beter in kwa regeling.

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
Maxwp schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 19:00:
[...]

de perfera gaat wel tot -20 de MHI -15 dacht ik.
leek me ook dat hoe lager je ging juist de MHI weer slechter werd
dacht ook begrepen te hebben dat daikin juist in het noorden meer word in gezet en MHI meer in het zuiden van europa
Dat zijn niet de modellen die ze hier verkopen dan. Ik zoek dingen die hier te koop zijn op bij Eurovent, die energielabels uit deelt, en op Nederlandstalige brochures en specificaties.

Als je in het Noors zoek krijg je vast iets anders, daar rekenen ze ook met hele andere temperaturen om de SCOP te bepalen. Wij leven in de gematigde klimaatzone van Europa, zij niet.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • digifun
  • Registratie: Mei 2000
  • Niet online

digifun

 

w00key schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 22:06:
[...]


Dat staat er niet. Er is Pdesignh van 3.0 kW opgegeven. Hoe warmer het is, hoe minder vermogen je nodig hebt. Dat is dan 2.65 kW, en dat kan de MHI leveren met een COP van 2.5.

En hoe warmer het is, zoals bij +2C, hoe minder warmte je nodig hebt. Zoals de 1.62 kW @ 4.92 COP. Heating CondB/C/D is niet wat het apparaat op max kan leveren, maar hoe efficiënt hij een huis die 3.0 kW nodig heeft bij -10C kan verwarmen, op verschillende temperaturen.


Als je wilt weten hoe hard hij wel kan, dan moet je kijken naar de bivalent point. Op -10C, is geleverd vermogen 3.0 kW op een COP van 2.4.
Dat staat er wel bij -7 wordt er 2.65 kW geleverd bij 'Heating PL CondA'.

Als je het wattage gaat vermenigvuldigen met de cop kom je ook onder de 3 kW uit.

u can fool all people some time and fool some people alltime


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
mr_evil08 schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 22:16:
[...]


Ik heb meer de focus gelegd op de weersomstandigheden die vaker voorkomen dan 1x in de 3 jaar voor 2 dagen in Nederland, wanneer hebben wij een 11 stedentocht gehad?

Mensen leggen teveel de focus op strenge vorst en vergeten dat temperaturen boven 0 vaker voorkomen en daar scoort Daikin weer beter in kwa regeling.
Het geeft aan hoe goed het werkt op het moment dat er meest van het systeem gevraagd wordt. Dat zijn ook de dagen en uren die het meeste stroom vreten, op dagen zoals deze maakt het toch niet uit, elke airco van de bouwmarkt kan dat ook.


KNMI heeft in de maanden dec, jan, feb -7, -4.1 en -4.7 gemeten in Rotterdam, dat vrij zuidelijk ligt in een stedelijk gebied. In het noorden en oosten is het kouder geweest.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
digifun schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 22:20:
[...]


Dat staat er wel bij -7 wordt er 2.65 kW geleverd bij 'Heating PL CondA'.

Als je het wattage gaat vermenigvuldigen met de cop kom je ook onder de 3 kW uit.
Goed lezen aub.

Nogmaals, bij heating cond A-D wordt de opgegeven Pdesignh omgerekend naar een lagere waarde, namelijk

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/pDxT3YalSBV12WtotW5kTmlE4SU=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/c3rXGJPydWgJHq1G2v0TtAey.png?f=user_large

Als je 10.0 kW opgeeft, wordt je apparaat getest bij -7 op 88% ervan dus 8.8 kW, en gaan ze kijken wat de COP is.

3.0 kW x 88% ~= 2.65 kW. Apparaat kan meer, maar wij zijn geïnteresseerd in hoe efficient dat ding een huis die 3.0 kW nodig heeft op -10C te verwarmen als het buiten -7, +2, etc is.


En de MHI kan prima 2.65 kW leveren ja. Maar dat zegt helemaal niks over wat die nog meer kan. Daarvoor kijk je naar bivalent point, NIET Heating Cond A/B/C/D. Dat gaat over SCOP.


[edit] En apparaten die dus minder leveren dan gevraagd worden dus rekenkundig geholpen met een COP=1 backup. Die krijgen strafpunten, het is dus niet zo dat je ongestraft een veel hoger getal op je airco kan zetten.

[ Voor 9% gewijzigd door w00key op 16-03-2023 22:29 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 08:18
w00key schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 22:20:
[...]

Het geeft aan hoe goed het werkt op het moment dat er meest van het systeem gevraagd wordt. Dat zijn ook de dagen en uren die het meeste stroom vreten, op dagen zoals deze maakt het toch niet uit, elke airco van de bouwmarkt kan dat ook.


KNMI heeft in de maanden dec, jan, feb -7, -4.1 en -4.7 gemeten in Rotterdam, dat vrij zuidelijk ligt in een stedelijk gebied. In het noorden en oosten is het kouder geweest.
Niet helemaal, de SCOP is hoger bij Daikin genaamd 5,2 terwijl Mitsubishi 4,7 heeft.
Nogmaals ik kijk niet naar uitzonderingen.
Ook bij warmer weer maakt het uit, een enkele dag vorst zegt niets als je daarna weer een volledige periode boven 0 zit.

Kom even met COP tabellen daar hebben we meer aan.

[ Voor 3% gewijzigd door mr_evil08 op 16-03-2023 22:30 ]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
mr_evil08 schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 22:29:
[...]


Niet helemaal, de SCOP is hoger bij Daikin genaamd 5,2 terwijl Mitsubishi 4,7 heeft.
Nogmaals ik kijk niet naar uitzonderingen.
Ook bij warmer weer maakt het uit, een enkele dag vorst zegt niets als je daarna weer een volledige periode boven 0 zit.
Ja bij een kunstmatig laag gekozen Pdesign. Als de MHI ook maar 2.5 kW hoeft te leveren met een oversized compressor en warmtewisselaar (vinnen en buizen) buiten is de SCOP ook hoger.

Part load en lager compressor en fan speed is altijd super efficient.

[ Voor 6% gewijzigd door w00key op 16-03-2023 22:34 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hespy
  • Registratie: November 2022
  • Laatst online: 18-11-2024
w00key schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 22:10:
[Afbeelding]

Van Daikin zelf, die rij 3. En zie de lage Pdesignh. Ze stickeren de 3.5 kW met 3,40 koeling, 2,50 verwarming, en hij haalt de sticker waarde niet als het kouder wordt.
Als het buiten -7 is en de cop bij -7 is 3,55 hoeveel afgegeven vermogen zal ik dan hebben als hij 1600W verbruikt

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
Hespy schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 22:39:
[...]


Als het buiten -7 is en de cop bij -7 is 3,55 hoeveel afgegeven vermogen zal ik dan hebben als hij 1600W verbruikt
Dat is niet hoe het werkt. De warmtewisselaar, dus dat grote blok met vinnen en buisjes, heeft ook een max. Meer vermogen toevoegen helpt niet, kast is te klein. Was het maar zo, dan hoeft Daikin niet een penalty te nemen met een deel op COP=1 bij -10 op de energielabel.

Kijk maar naar dat gat tussen de 35R en 42R. Klein beetje meer vermogen, veel groter buiten deel, en voila, die kan wel lekker 3.67 kW leveren bij -10.


Domweg A x B = C is gewoon verkeerd. Max vermogen wordt eerder gebruikt als het warmer is, als het echt te koud wordt heb je problemen met minimale temperatuur van je koelmiddel, nog harder pompen heeft geen zin.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Maxwp
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 12:13
Willempie27 schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 19:50:
[...]

Je noemt van Daiking een model en van MHI het gehele merk. De ZS gaat tot -15 maar er zijn ook modellen die kouder kunnen.
alleen de duurste MHI toch? die kan je niet vergelijken met de perfera want je hebt nog een model duurder en beter dan de perfera de usura?

.nl / Thuisaccu 5.12kwh ( Venus E V151, CT003( net niet ) met V114 of shelly gaat wel , digitale meter ESMR5 ) / Hoymiles solar en nu marstek nr2 gen 2? per april 2025


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Maxwp
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 12:13
w00key schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 22:53:
[...]

Dat is niet hoe het werkt. De warmtewisselaar, dus dat grote blok met vinnen en buisjes, heeft ook een max. Meer vermogen toevoegen helpt niet, kast is te klein. Was het maar zo, dan hoeft Daikin niet een penalty te nemen met een deel op COP=1 bij -10 op de energielabel.

Kijk maar naar dat gat tussen de 35R en 42R. Klein beetje meer vermogen, veel groter buiten deel, en voila, die kan wel lekker 3.67 kW leveren bij -10.


Domweg A x B = C is gewoon verkeerd. Max vermogen wordt eerder gebruikt als het warmer is, als het echt te koud wordt heb je problemen met minimale temperatuur van je koelmiddel, nog harder pompen heeft geen zin.
is het buitendeel van de MHI ( vergleijkbaar model ) dan zoveel groter?

.nl / Thuisaccu 5.12kwh ( Venus E V151, CT003( net niet ) met V114 of shelly gaat wel , digitale meter ESMR5 ) / Hoymiles solar en nu marstek nr2 gen 2? per april 2025


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Maxwp
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 12:13
Hespy schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 20:55:
[...]


Hier de Daikin Perfera 35 ook maar rond de 110w 2,5kW over heel de dag, onze tv verbruik meer :F
14 uur aangestaan dan verbruik gedeed is het ongeveer 200watt per uur gemiddeld
mogelijk minder goed geisoleerd huis? waar staat je temp op hier 21 graden halen

.nl / Thuisaccu 5.12kwh ( Venus E V151, CT003( net niet ) met V114 of shelly gaat wel , digitale meter ESMR5 ) / Hoymiles solar en nu marstek nr2 gen 2? per april 2025


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 08:18
w00key schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 22:30:
[...]

Ja bij een kunstmatig laag gekozen Pdesign. Als de MHI ook maar 2.5 kW hoeft te leveren met een oversized compressor en warmtewisselaar (vinnen en buizen) buiten is de SCOP ook hoger.

Part load en lager compressor en fan speed is altijd super efficient.
Als je de topklasses wil vergelijken moet je dat ook bij Daikin doen door de Ururu Sahara pakken.

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Capt Waffles
  • Registratie: November 2022
  • Laatst online: 12:45
Hespy schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 20:55:
[...]
Hier de Daikin Perfera 35 ook maar rond de 110w 2,5kW over heel de dag, onze tv verbruik meer :F
offtopic: als je de helderheid van je TV naar beneden bij kan stellen dan kan het verbruik veel verschillen. Heb het hier pas nog getest, bij 2 TV’s: eentje had een verbruik van ~65W bij max helderheid, en 30W mij min. De tweede ging zelfs van 130W naar 30W bij max->min! Op 30W was ie wel onkijkbaar donker, maar als je nu op max helderheid ingesteld staat dan is er eventueel wat te winnen zonder echt aan kijk-kwaliteit in te boeten.

Belgisch Limburg | Mitsubishi Electric MSZ-LN35VG2 binnenunit + MUZ-LN35VG2 buitenunit | Diehl 4601S + 3850 Wp (22x Sunflower 175W ZO) | SMA Sunny Boy 4.0 + 7070 Wp (7x JinkoSolar 505W NO + 7x JinkoSolar 505W ZW)


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Xqlus1ve
  • Registratie: Augustus 2019
  • Laatst online: 13:11

Xqlus1ve

Ik roep ook maar wat…

Capt Waffles schreef op vrijdag 17 maart 2023 @ 09:04:
[...]

offtopic: als je de helderheid van je TV naar beneden bij kan stellen dan kan het verbruik veel verschillen. Heb het hier pas nog getest, bij 2 TV’s: eentje had een verbruik van ~65W bij max helderheid, en 30W mij min. De tweede ging zelfs van 130W naar 30W bij max->min! Op 30W was ie wel onkijkbaar donker, maar als je nu op max helderheid ingesteld staat dan is er eventueel wat te winnen zonder echt aan kijk-kwaliteit in te boeten.
Bijzondere airco's heb jij ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
Maxwp schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 23:47:
[...]

is het buitendeel van de MHI ( vergleijkbaar model ) dan zoveel groter?
Andere design keuzes. Het scheelt niet eens heel veel in cm. Daikin kan het wel, de RXM42 is prima, en de 2MXM40 ook.

De RXM35, daar moet je mee oppassen. Die is voor verwarmen maar 0.05 kW beter dan de RXM25, dat is heel bijzonder. Dat geldt dus voor de perfera, vloermodel, stylish etc, in single split.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
mr_evil08 schreef op vrijdag 17 maart 2023 @ 08:46:
[...]


Als je de topklasses wil vergelijken moet je dat ook bij Daikin doen door de Ururu Sahara pakken.
Die is een heel stuk duurder dan de MHI. Op dezelfee site als al mijn andere prijzen staat de RXZ35N voor €3000, alleen apparatuur al. Plus ding is groot.

Maar hey, hij kan wel verwarmen, dat is waar. Pdesignh van 4.5 kW, goed voor een groot huis, bijna evenveel als mijn multi.

Maar voor hetzelfde geld heb ik liever een SCM50ZS (€1700) of 3MXM52A9 (€2000), plus units binnen a €3-600. Dan heb ik 4.75 of 4.8 kW Pdesignh om te verdelen over 2-3 ruimtes.


Warmtespreiding is ook belangrijk en ik hou het boven ook warm, werkkamer en kinderkamer komen straks op 1e en 2e verdieping.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Soepstengel
  • Registratie: April 2006
  • Laatst online: 23-04 16:40
Ik zit met een vraagje. Ik heb op dit moment een offerte liggen voor 1 buiten unit (MHI SCM60ZS-W) en 3 binnen units (MHI SRK25ZS-WF). Deze gaan 3 kamers koelen en verwarmen van: 75m3 (woonkamer), 60m3 (keuken/eetkamer) en 40m3 (zolder werkkamer). Huis is redelijk geïsoleerd, de woonkamer is voorzien van veel glas, de keuken/eetkamer heeft een plat dak en de zolder heeft een schuin dak en veel hoogte (5 meter wat afloopt naar 1 meter).

Alle 3 de binnenunits in de offerte hebben een koelvermogen van 2,5kW en een verwarmvermogen van 3,2kW. Voor de woonkamer en keuken/eetkamer lijkt me dat op zich prima maar voor de zolder lijkt me dat wat veel? Wat zijn de gevolgen van zo'n sterke unit op 40m3? Moet wel zeggen dat het redelijk snel afkoelt op zolder in de winter, maar dat komt ook doordat ik goed ventileer i.v.m. CO2 (ventilatie rooster staat eigenlijk altijd open).

Desktop: Ryzen 7 7800X3D | 32 GB | Radeon RX 6800


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • GermanPivo
  • Registratie: September 2010
  • Laatst online: 12:45
Soepstengel schreef op vrijdag 17 maart 2023 @ 11:10:
Ik zit met een vraagje. Ik heb op dit moment een offerte liggen voor 1 buiten unit (MHI SCM60ZS-W) en 3 binnen units (MHI SRK25ZS-WF). Deze gaan 3 kamers koelen en verwarmen van: 75m3 (woonkamer), 60m3 (keuken/eetkamer) en 40m3 (zolder werkkamer). Huis is redelijk geïsoleerd, de woonkamer is voorzien van veel glas, de keuken/eetkamer heeft een plat dak en de zolder heeft een schuin dak en veel hoogte (5 meter wat afloopt naar 1 meter).

Alle 3 de binnenunits in de offerte hebben een koelvermogen van 2,5kW en een verwarmvermogen van 3,2kW. Voor de woonkamer en keuken/eetkamer lijkt me dat op zich prima maar voor de zolder lijkt me dat wat veel? Wat zijn de gevolgen van zo'n sterke unit op 40m3? Moet wel zeggen dat het redelijk snel afkoelt op zolder in de winter, maar dat komt ook doordat ik goed ventileer i.v.m. CO2 (ventilatie rooster staat eigenlijk altijd open).
Met deze binnenunits heb je aan een SCM50 ook wel genoeg. Je kan op zolder een 2,0 kW hangen, maar het minimum vermogen daarvoor gelijk aan de 2,5 kW en het verschil in prijs is ook niet noemenswaardig.

9040 Wp | Zendure 11,5 kWh | MHI SCM60/SCM40/SRC25


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 08:18
w00key schreef op vrijdag 17 maart 2023 @ 10:54:
[...]

Die is een heel stuk duurder dan de MHI. Op dezelfee site als al mijn andere prijzen staat de RXZ35N voor €3000, alleen apparatuur al. Plus ding is groot.

Maar hey, hij kan wel verwarmen, dat is waar. Pdesignh van 4.5 kW, goed voor een groot huis, bijna evenveel als mijn multi.

Maar voor hetzelfde geld heb ik liever een SCM50ZS (€1700) of 3MXM52A9 (€2000), plus units binnen a €3-600. Dan heb ik 4.75 of 4.8 kW Pdesignh om te verdelen over 2-3 ruimtes.


Warmtespreiding is ook belangrijk en ik hou het boven ook warm, werkkamer en kinderkamer komen straks op 1e en 2e verdieping.
De Ururu is groot omdat die ook bevochtiging en ventilatie heeft, niet een heel eerlijke vergelijking, maar je hebt gelijk MHI is in dat geval iets beter als je de focus op strenge vorst legt.

Om een volledig huis verwarmen zou ik eerder kijken naar een L/W warmtepomp, voor mij zou de enige argument om boven een L/L WP te nemen zijn om te koelen.

[ Voor 8% gewijzigd door mr_evil08 op 17-03-2023 11:52 ]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
mr_evil08 schreef op vrijdag 17 maart 2023 @ 11:49:
[...]


De Ururu is groot omdat die ook bevochtiging en ventilatie heeft, niet een heel eerlijke vergelijking, maar je hebt gelijk MHI is in dat geval iets beter als je de focus op strenge vorst legt.

Om een volledig huis verwarmen zou ik eerder kijken naar een L/W warmtepomp, voor mij zou de enige argument om boven een L/L WP te nemen zijn om te koelen.
De Ururu ventileert met max 32 m3/uur, dat is leuk op de specs maar volkomen nutteloos. En ook dat bevochtigen is vrij nutteloos.


Kosten is een ding met L/W, en levertijd. En je moet maar geluk hebben dat je huis geschikt is, hier heb ik nul vloerverwarming.

Verbruik is slechter dan direct koelmiddel -> lucht via ventilator. Kijk maar naar een NIBE S2125-8, Pdesignh 5.3 kW, 35 graden = 2196 kWh per jaar, 55 graden = 2939 kWh per jaar. (414 / 554 kWh per kW vermogen)


De MHI SCM50ZS verwarmt een huis van Pdesign 4.75 kW voor 1689 kWh per jaar, en de -60 doet 7.2 kW voor 2656 kWh, dus 335 / 369 kWh/kW.

Voor nieuwe huizen die 35 graden water kunnen gebruiken scheelt het niet zoveel, voor retrofit en 55 graden water is het een dure grap, dat is gewoon 65 / 50% meer kWh verbruik tov de -50 en -60.


Dan kan je nog naar de singles, voor nog zuiniger, een goedkope MHI SRC35ZS-W/SRK35ZS-W doet 895 kWh / 3.0 kW Pdesign = 298 kWh/kW Pdesignh. En als je nog kleiner kan, Daikin doet 659 / 2.4 = 275 kWh/kW voor de Perfera 2.5. De 3.5 is 686 / 2.5 = 274.

Dat is een behoorlijk vergeleken met de 554 kWh/kw van de L/W.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 08:18
w00key schreef op vrijdag 17 maart 2023 @ 12:10:
[...]

De Ururu ventileert met max 32 m3/uur, dat is leuk op de specs maar volkomen nutteloos. En ook dat bevochtigen is vrij nutteloos.

Kosten is een ding met L/W, en levertijd. En je moet maar geluk hebben dat je huis geschikt is, hier heb ik nul vloerverwarming.

Verbruik is slechter dan direct koelmiddel -> lucht via ventilator. Kijk maar naar een NIBE S2125-8, Pdesignh 5.3 kW, 35 graden = 2196 kWh per jaar, 55 graden = 2939 kWh per jaar. (414 / 554 kWh per kW vermogen)


De MHI SCM50ZS verwarmt een huis van Pdesign 4.75 kW voor 1689 kWh per jaar, en de -60 doet 7.2 kW voor 2656 kWh, dus 335 / 369 kWh/kW.

Voor nieuwe huizen die 35 graden water kunnen gebruiken scheelt het niet zoveel, voor retrofit en 55 graden water is het een dure grap, dat is gewoon 65 / 50% meer kWh verbruik tov de -50 en -60.


Dan kan je nog naar de singles, voor nog zuiniger, een goedkope MHI SRC35ZS-W/SRK35ZS-W doet 895 kWh / 3.0 kW Pdesign = 298 kWh/kW Pdesignh. En als je nog kleiner kan, Daikin doet 659 / 2.4 = 275 kWh/kW voor de Perfera 2.5. De 3.5 is 686 / 2.5 = 274.

Dat is een behoorlijk vergeleken met de 554 kWh/kw van de L/W.
toon volledige bericht
Vloerverwarming is geen vereiste een misvatting wat veel mensen maken, overbemeten radiatoren en/of ventilators eronder kan ook(mijn ouders hebben het, enige aanpassing was ventilatoren eronder en nooit issue,s mee gehad dat de WP het niet aan kon en toch lage temp).

Probleem wat blijft bij Lucht/Lucht WP is niet geschikt voor vochtige ruimte als de badkamer of andere kleine ruimte,s als toilet, blijft altijd aanmodderen met deuren open en is het net niet ivm warmteverdeling.

De bevochtigingsmodule lijkt mij een prima aanvulling als je ook een WTW met vochtterugwinning hebt in huis, de extra functie,s van de Ururu lees/hoor ik inderdaad amper tot niks van.

Levertijd is vooral een ding bij L/W WP,s idd, veel installateurs hebben een klantenstop(onze regio wel tenminste).

[ Voor 7% gewijzigd door mr_evil08 op 17-03-2023 12:30 ]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
mr_evil08 schreef op vrijdag 17 maart 2023 @ 12:25:
[...]


Vloerverwarming is geen vereiste een misvatting wat veel mensen maken, overbemeten radiatoren en/of ventilators eronder kan ook.

Probleem wat blijft bij Lucht/Lucht WP is niet geschikt voor vochtige ruimte als de badkamer of andere kleine ruimte,s als toilet.

De bevochtigingsmodule lijkt mij een prima aanvulling als je ook een WTW met vochtterugwinning hebt in huis, de extra functie,s van de Ururu lees/hoor ik inderdaad amper tot niks van.

Daikin presenteert het ook niet als hoofdfunctie maar voor erbij.
Levertijd is vooral een ding bij L/W WP,s idd, veel installateurs hebben een klantenstop(onze regio wel tenminste).
Nou die enkellaags paneeltjes die hier overal hangen gaan het niet warm krijgen met 35 graden water. Ik kan wel van die mooie Jaga Low-H2O radiatoren plaatsen maar dat kost ook geld.

De Jaga mini vrijstaand van 2 meter lang in de woonkamer levert op 35/30/20 (water aanvoer, retour, ruimte in °C) maar 466W, vs 1600W op 55/45/20. De andere ruimtes hebben een crappier paneel.

Vs de airco die nu aan staat op 200W @ 5 COP = 1 kW.


Badkamer is jammer ja, maar de WTW houdt het redelijk op temperatuur, minimaal 18 gemeten. Als het echt koud wordt is mijn oplossing gewoon 0.2 m3 gas er tegenaan gooien, CV hangt er toch. Fixed 👍


Re: L/W met L/L vergelijken: die performance % is SCOP maar geschaald, dus de 2023 model Remeha Mercuria Ace R32 4,5MR/E met Rendement (verwarming) = 137% = A++ haalt is eigenlijk SCOP = 3.42. Delen door 40 om het L/L te vergelijken dus. Op de L/L schaal is dat echt geen A++, dan praat je over 4.5+.

Vandaar ook die verschrikkelijke kWh/jaar getallen, de genoemde Rehema geeft 3000 kWh/5kW op, 600 kWh per kW vermogen, en dat op 35 graden water... L/L gebruikt maar iets meer dan de helft daarvan.


L/W: never mind. Dat is wel jammer zeg, had wel meer van verwacht maar ik zit niet te wachten op een verdubbeling van mijn verbruik.

[ Voor 5% gewijzigd door w00key op 17-03-2023 12:44 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hespy
  • Registratie: November 2022
  • Laatst online: 18-11-2024

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13:18
Eh, das marketing onzin. Geen enkel L/L systeem vindt het leuk in een ruimte van 2x2 meter. Op 1 optie na, een kanaal unit waar 1 van de buizen / zones naar de badkamer loopt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jobr
  • Registratie: Januari 2009
  • Laatst online: 26-04 13:52
Willempie27 schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 21:08:
De MHI 35ZS gaat dat niet halen. De hele dag wel 20hz maar trekt iets meer als 1A dus ongeveer 250W. Iemand die met dit model een lager verbruik haalt?
Draait nu op 20hz en 205W.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jammie
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 11-03 12:05

Jammie

Da's pas lekker!

Deze week zijn bij mij 2 Daikin Perfera airco's geïnstalleerd:

- Woonkamer begane grond: Daikin Perfera (vloermodel) 5 kW FVXM50A + buitenunit RXM50R .
- Kantoor (voorheen slaapkamer) 1e verdieping: Daikin Perfera (wandmodel) 2 kW FTXM20R + buitenunit RXM20R9.

De airco's zelf werken perfect. Maar de afstandsbediening en de Onecta app werken niet goed samen. Als ik iets verander via de afstandsbediening (bijv temperatuur hoger/lager of ventilatorsnelheid) neemt de Onecta app de wijzigingen netjes over met een delay van plm 20 seconden. Maar andersom werkt het niet. Dus als ik in de app iets verander, verandert het niet op de afstandsbediening. Het is dus eenrichtingverkeer. De airco zelf reageert wel op de app, maar de afstandsbediening dus niet.

Daarnaast heb ik gemerkt dat als ik in de Onecta app bijvoorbeeld de temperatuur verander, dan springt hij in de app soms na een paar seconden terug op de eerdere temperatuur of helemaal op een andere temperatuur die ik nooit heb ingesteld.

Is er een verklaring voor deze 2 dingen? Heeft iemand anders deze ervaring ook?

Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Hespy
  • Registratie: November 2022
  • Laatst online: 18-11-2024
Jammie schreef op zaterdag 18 maart 2023 @ 00:20:
Deze week zijn bij mij 2 Daikin Perfera airco's geïnstalleerd:

- Woonkamer begane grond: Daikin Perfera (vloermodel) 5 kW FVXM50A + buitenunit RXM50R .
- Kantoor (voorheen slaapkamer) 1e verdieping: Daikin Perfera (wandmodel) 2 kW FTXM20R + buitenunit RXM20R9.

De airco's zelf werken perfect. Maar de afstandsbediening en de Onecta app werken niet goed samen. Als ik iets verander via de afstandsbediening (bijv temperatuur hoger/lager of ventilatorsnelheid) neemt de Onecta app de wijzigingen netjes over met een delay van plm 20 seconden. Maar andersom werkt het niet. Dus als ik in de app iets verander, verandert het niet op de afstandsbediening. Het is dus eenrichtingverkeer. De airco zelf reageert wel op de app, maar de afstandsbediening dus niet.

Daarnaast heb ik gemerkt dat als ik in de Onecta app bijvoorbeeld de temperatuur verander, dan springt hij in de app soms na een paar seconden terug op de eerdere temperatuur of helemaal op een andere temperatuur die ik nooit heb ingesteld.

Is er een verklaring voor deze 2 dingen? Heeft iemand anders deze ervaring ook?
Het 1ste klopt, de afstandsbediening is 1weg verkeer en neemt niets van de app over. Van het moment dat je op 1 knop drukt van de afstandsbediening stuurt hij alle instellingen door die op de display zichtbaar zijn.

Het 2de is een bug in de app, connectie met de server.

Acties:
  • +10 Henk 'm!

  • user109731
  • Registratie: Maart 2004
  • Niet online
Tip voor LG gebruikers: als je de unit in de ThinQ app op Fahrenheit zet, hem dan op bijvoorbeeld 71F instelt en terug naar Celsius gaat, staat hij op 21,5C ingesteld. Normaal zijn halve graden niet mogelijk maar de unit kan dit blijkbaar intern wel. Home Assistant ziet dan dat de unit halve graden ondersteunt en laat per 0,5C verhogen/verlagen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mich_el
  • Registratie: Februari 2023
  • Laatst online: 29-04 20:41
user109731 schreef op zaterdag 18 maart 2023 @ 16:34:
Tip voor LG gebruikers: als je de unit in de ThinQ app op Fahrenheit zet, hem dan op bijvoorbeeld 71F instelt en terug naar Celsius gaat, staat hij op 21,5C ingesteld. Normaal zijn halve graden niet mogelijk maar de unit kan dit blijkbaar intern wel. Home Assistant ziet dan dat de unit halve graden ondersteunt en laat per 0,5C verhogen/verlagen.
Welke home assistant integratie gebruik je voor de bediening?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • user109731
  • Registratie: Maart 2004
  • Niet online
Mich_el schreef op zondag 19 maart 2023 @ 11:12:
Welke home assistant integratie gebruik je voor de bediening?
https://github.com/ollo69/ha-smartthinq-sensors

"gebruik" is trouwens een groot woord, ik ben er wat mee aan het spelen in een VM. Dit 24/7 draaien vooral voor de airco vind ik (nog) niet de moeite waard. Ik zou het liefst een simpel script hebben dat ik elke dag een paar keer kan draaien op mijn NAS om de weersverwachting, zonuren etc op te vragen en aan de hand daarvan de airco wat bij te stellen voor de komende uren. Misschien dat ik voor de volgende winter zelf iets kan klussen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jammie
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 11-03 12:05

Jammie

Da's pas lekker!

In mijn woonkamer heb ik sinds deze week een Daikin Perfera 5 kW (vloermodel FVXM50A + buitenunit RXM50R). Het lijkt alsof de airco de temperatuur op de stand verwarmen constant hoger houdt dan ik wil (ik bedoel niet de offset). Het verlagen van de set temperatuur heeft geen zin.

Voorbeeld: als ik de werkelijke temperatuur in mijn woonkamer op 20 graden wil hebben, moet ik de set temperatuur van de airco op 17 graden zetten. De werkelijke kamertemperatuur bereikt vrij snel (half uurtje of zo) de gewenste 20 graden. Maar na plm 2 uur stijgt de kamertemperatuur toch steeds naar 20,5 graden en blijft vervolgens stabiel. Om de temperatuur te laten dalen zet ik het set point op bijvoorbeeld 15 graden, maar de kamertemperatuur blijft 20,5 graden en daalt niet meer, tenzij ik de airco helemaal uit zet.

Kan dit te maken hebben met het feit dat de 5 kW misschien te groot is voor mijn (matig geïsoleerde) woonkamer van 130 m3 en kan ik hier met vraagbesturing misschien iets aan doen?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Servee
  • Registratie: Januari 2021
  • Niet online
Jammie schreef op zondag 19 maart 2023 @ 14:42:
In mijn woonkamer heb ik sinds deze week een Daikin Perfera 5 kW (vloermodel FVXM50A + buitenunit RXM50R). Het lijkt alsof de airco de temperatuur op de stand verwarmen constant hoger houdt dan ik wil (ik bedoel niet de offset). Het verlagen van de set temperatuur heeft geen zin.

Voorbeeld: als ik de werkelijke temperatuur in mijn woonkamer op 20 graden wil hebben, moet ik de set temperatuur van de airco op 17 graden zetten. De werkelijke kamertemperatuur bereikt vrij snel (half uurtje of zo) de gewenste 20 graden. Maar na plm 2 uur stijgt de kamertemperatuur toch steeds naar 20,5 graden en blijft vervolgens stabiel. Om de temperatuur te laten dalen zet ik het set point op bijvoorbeeld 15 graden, maar de kamertemperatuur blijft 20,5 graden en daalt niet meer, tenzij ik de airco helemaal uit zet.

Kan dit te maken hebben met het feit dat de 5 kW misschien te groot is voor mijn (matig geïsoleerde) woonkamer van 130 m3 en kan ik hier met vraagbesturing misschien iets aan doen?
De unit is blijkbaar te groot, vraagbesturing heeft geen effect op de uiteindelijke temperatuur alleen de weg ernaartoe is langer waardoor het langer duurt voordat je dat setpoint bereikt ( in jouw geval inclusief overshoot)

Als je terug gaat naar 15 setpoint en je kamer blijft op temperatuur dan kun je met het minimaal afgegeven vermogen dan je kamer warm houden dus je unit te groot.

Daikin FTXM35R/RXM35R


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jammie
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 11-03 12:05

Jammie

Da's pas lekker!

Servee schreef op zondag 19 maart 2023 @ 15:00:
[...]


De unit is blijkbaar te groot, vraagbesturing heeft geen effect op de uiteindelijke temperatuur alleen de weg ernaartoe is langer waardoor het langer duurt voordat je dat setpoint bereikt ( in jouw geval inclusief overshoot)

Als je terug gaat naar 15 setpoint en je kamer blijft op temperatuur dan kun je met het minimaal afgegeven vermogen dan je kamer warm houden dus je unit te groot.
Is hier iets aan te doen?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Servee
  • Registratie: Januari 2021
  • Niet online
Jammie schreef op zondag 19 maart 2023 @ 15:06:
[...]

Is hier iets aan te doen?
Nee, althans je kunt proberen met een koude start setpoint 16 of 15 te proberen en niet hoger om te kijken of dat mogelijk werkt. Of een kleinere unit nemen of accepteren dat het zo is.

Daikin FTXM35R/RXM35R


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jammie
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 11-03 12:05

Jammie

Da's pas lekker!

Servee schreef op zondag 19 maart 2023 @ 15:09:
[...]


Nee, althans je kunt proberen met een koude start setpoint 16 of 15 te proberen en niet hoger om te kijken of dat mogelijk werkt. Of een kleinere unit nemen of accepteren dat het zo is.
Hm. Dat is geen goed nieuws. Ik zal eens gaan experimenteren. Bedankt voor je antwoord.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jammie
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 11-03 12:05

Jammie

Da's pas lekker!

Ik heb nog een andere vraag. Mijn twee airco's hebben beide een vaste stroomaansluiting (dus geen stekker). Om hun stroomverbruik te meten kan ik dus niet met de Homewizard Energy Sockets werken.

De airco's hebben wel elk hun eigen groep in mijn groepenkast (3 fasen). Dus elke airco zit op zijn eigen groep. Daarom zit ik te denken aan de Homewizard kWh Meter. Ik kan echter niet ontdekken of deze meter per groep meet.

Kan ik via die kWh meter het verbruik per groep meten of is er een andere manier om het verbruik van mijn twee airco's te meten?

[ Voor 3% gewijzigd door Jammie op 19-03-2023 16:39 ]

Pagina: 1 2 ... 139 Laatste

Let op:
Een vraag over offerte, plaatsing of uitzoeken van L/L WP hoort in een nieuw, eigen topic. Drop hier dan een linkje :)

We respecteren elkaars keuzes over energiegebruik en verschillen in comfort.
Laat bij een 'snelle vraag' wel even weten wat je al gevonden hebt, dat voorkomt herhaling van zetten.
Veel relevante informatie en principes zijn ook te vinden in het Het ik-wil-een-warmtepomp FAQ topic , waar je ook een template kan vinden voor een nieuw adviestopic.
Voor MHI vind je veel tips en tweaks in Het MHI L/L warmtepomp/airco topic