Lucht/Lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen (airco)

Welkom in het vernieuwde topic over lucht/lucht warmtepompen, in de volksmond beter bekend als de airco. Het topic voor iedereen die geen zin heeft om badend in het zweet 's nachts wakker te worden in de zomer. Of voor die mensen die gewoon niet tegen warmte kunnen
Voorgangers:
KoelenHet grote airconditioning topic
Het grote airconditioning topic - Deel 2
LET OP: dit topic is oud. Hier vind je deel 2:
Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen - #2
Verwarmen:
Huis verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp
Merkspecifieke topics:
In dit topic kan je terecht omtrent specifieke instellingen en gebruik met MHI (Mitsubishi Heavy Industries) lucht/lucht warmtepompen: MHI instellingen topicHoe werkt het?
De meeste mensen denken bij airco's al snel aan de grote, energieslurpende, luide apparaten uit Amerika. Alleen wat wij hier een airco noemen, noemen ze in Amerika een "mini split". Een relatief kleine warmtepomp die tot ver beneden het vriespunt warmte uit de omgeving onttrekt en verplaatst. De vloeistof die in de airco wordt opgewarmd wordt vervolgens naar binnen of naar buiten gepompt, afhankelijk van of je aan het verwarmen of koelen bent. Voor een wat diepere duik in de werking van een airco als warmtepomp, kijk eens naar deze video van Technology Connections. Maar in het kort kunnen we het als volgt samenvatten:Een airco is eigenlijk vrij simpel: men neme een gesloten circuit van leidingen dat gevuld is met een koudemiddel. In dit circuit bevinden zich vier onderdelen: een compressor (4), een condensor (1), een ventiel (2) en een verdamper (3). De compressor comprimeert het gas en zet het onder een hoge druk zodat het kookpunt verhoogd wordt. Tijdens dit proces ontstaat warmte. Omdat het gas nu onder hoge druk staat, zal het gas bij een hogere temperatuur kunnen condenseren. Dit gebeurd in de condensor waar het gas wordt afgekoeld. Hierna vervolgt de vloeistof zijn weg naar de verdamper. Hier zit een speciaal ventiel (2) waar de vloeistof doorheen stroomt. Aan de andere kant van dit ventiel is de druk lager: het gevolg is dat de vloeistof verdampt en warmte opneemt van zijn omgeving. Nadat het gas de verdamper weer heeft verlaten, wordt het door de compressor weer aangezogen en onder druk gezet: het gas wordt hierna weer een vloeistof.
Het proces is vergelijkbaar met hoe water zich gedraagt in een snelkookpan. Door de hoge druk blijft het water ook bij hogere temperaturen dan 100 graden vloeibaar. Haal je de druk eraf (wat niet aan te raden is bij een snelkookpan), dan wordt al het water omgezet in stoom. In de verdamper van een airco gebeurd hetzelfde, maar dan gecontroleerd en met een koudemiddel waarvan de kooktemperaturen aanzienlijk lager zijn (+/- 7 graden Celsius).
Dit proces kunnen we gebruiken om een ruimte af te laten koelen of om deze juist te verwarmen. Het mooie aan dit proces is dat we meer warmte kunnen transporteren dan we aan elektrische energie van het net onttrekken. De ratio tussen opgenomen energie en verplaatste energie noemen we de COP, oftewel de Coefficient of performance
Verwarmen met een airco
De stelregel is eigenlijk wel dat je met alleen koelen met veel meer weg komt dan met verwarmen. Hier komt de eerder genoemde COP om de hoek kijken. Je zou het wellicht niet direct denken (de airco wordt al enkele decennia verketterd als energievreter) maar koelen kost slechts een fractie van de energie die je spendeert aan verwarmen. De reden daarvoor is logisch: in de zomer is het buiten vaak een graad of 25/30 en willen we het binnen een graad of 21~23 hebben. Een relatief klein verschil. In de winter daarentegen willen we het binnen graag op 21 houden terwijl het buiten rond het nulpunt zweeft. Dat grotere verschil zorgt ervoor dat we in de winter veel meer een beroep doen op het systeem. En daarom willen we met verwarmen graag een systeem dat zo goed als mogelijk is toegespitst op het huis. Een ander reden is wat technischer: bij temperaturen in de lagere regionen moet het systeem met hogere drukken werken om genoeg warmte te kunnen transporteren. Dat kost meer energie.Indien je wilt verwarmen met een airco is het zeer aan te raden om te kijken naar een van de A-merken (Mitsubishi en Daikin). Deze hebben over het algemeen een hogere COP en zijn dus aanzienlijk efficiënter. Verder is de regeling van deze merken voor verwarmen vaak beter, wat een rustigere binnen- en buitenunit tot gevolg heeft.
Wat voor systeem moet ik nemen?
Nu wordt het verhaal helaas een stuk lastiger, omdat dit grotendeels afhankelijk zal zijn van je persoonlijke situatie. Er zijn drie soorten airco waarin we onderscheid kunnen maken. Single-split, multi-split en mobiel. Een mobiele airco kan over het algemeen enkel gebruikt worden om te koelen. Verder maken ze erg veel lawaai en is het stroomverbruik behoorlijk veel hoger dan een split unit. Kan je écht, absoluut geen split kwijt en wil je wel actief koelen en/of verwarmen? Kijk dan eens naar een monoblock airco. Meer informatie over dit type airco kan je onder andere vinden in het Innova 2.0 monoblock airco topic. In tegenstelling tot een mobiele airco heeft deze 2 luchtdoorvoeren, waardoor je ruimte niet op onderdruk komt te staan. Omdat de compressor binnen staat maakt deze wel meer lawaai dan een split unit en de efficiëntie is over het algemeen lager.Multi- en single-split
Dan blijven er twee serieuze opties over die allebei gemeen hebben dat ze onder de categorie split-unit vallen. Er is sprake van een buitendeel en een of meerdere binnendelen. Bij multi-splits is er sprake van een buitendeel, en meerdere binnendelen. Single splits hebben een binnendeel en een buitendeel. Vanuit esthetisch oogpunt (bij veel Tweakers speelt ook de WAF factor een grote rol) is een multi-split vaak wenselijk. De keuze voor een multi-split is echter niet voordehandliggend.Multi split voor en nadelen
Een multi split heeft als grootste voordeel dat er maar één buitenunit nodig is voor tot wel 4 binnenunits. Om deze meerdere binnendelen van genoeg koudemiddel te voorzien, hebben ze vaak zwaardere compressoren ten opzichte van de single broertjes en zusjes. Dit kan betekenen, als slecht 1 van de binnenunits aan staat, dat de airco gaat pendelen. Daarnaast is bij vrijwel iedereen de warmtevraag het grootste in de woonkamer. Slaapkamers worden vaak niet of heel weinig verwarmd, en dan helpt die grote compressor niet. Verder heeft een multi split last van 'bleeding', wat betekent dat een deel van de warmte of koelte van de ene unit 'lekt' naar de andere units, ook als ze niet aan staan. Als laatste is een multi split vaak duurder dan meerdere single splitsBij veel koelen kan de multi juist weer een schaalvoordeel bieden. Ik kan hier mijn eigen situatie mooi als voorbeeld hanteren. Er hangen hier drie single splits die allen een minimumvermogen hebben van zo'n 150W. Als die alle drie in de winter aan staan, dan verbruiken ze samen 450W. Dat is vaak meer dan het minimumvermogen van een multi split in de zomer. Die kan zijn minimumvermogen netjes verdelen over alle units die aan staan. Staan de binnenunits vaak tegelijk aan zoals bijvoorbeeld 2 binnenunits in dezelfde (woon)kamer? Dan kan een multi split een goede oplossing zijn.
Hoeveel vermogen heb ik nodig?
Liefst zo min mogelijkEr wordt vaak gezegd dat pendelen een negatief effect heeft op de levensduur van de compressor. Graag verwijzen we daarvoor naar deze post. Pendelen heeft geen effect op de te verwachte levensduur van de compressor:
Dat gezegd hebbende, wil je ook niet te weinig vermogen hebben natuurlijk. Concreet, hoeveel vermogen is er nu benodigd? De meeste accurate berekening vermogen voor verwarmen wordt bereikt door een extern bureau een op maat berekende warmteverliesberekening te laten maken. Dit is kostbaar en de ervaring leert dat als we de gegevens hier https://bouw-energie.be/n...n/warmteverliesberekening invullen we tot een goed resultaat komen. Vraag je installateur bij grote afwijking hoe hij aan zijn waardes komt. Ervaring leert dat ze bijna altijd te grote vermogens willen plaatsen. Better safe then sorry, maar groter is met warmtepompen niet beter.Hespy schreef op dinsdag 27 december 2022 @ 11:19:
[...]
De uitleg die je geeft klopt totaal niet, een compressor is zuiggas gekoeld en zal door het draaien de olie en de windingen kouder hebben dan wanneer hij stil staat, dit is een misvatting die de mensen zonder koeltechnieshe achtergrond maken. 95% van de compressor is lage druk enkel vanaf de persklep zal het warm worden waar de compressie gebeurt.
Het pendelen met een inverter compressor heeft totaal geen invloed op de levensduur. De mensen leggen een link van vroeger toen er nog een hoofd en een start wikkeling in de compressor zat met een start relais en een contactor. Door het veel starten en stoppen kwam er slijtage aan de relais en contacten. Maar sinds de inverter speelt dit geen rol. Een compressor van een frigo star ook tussen de 4 en 6 keer per uur. Het enige nadeel van pendelen is dat het comfort minder zal zijn omdat de temperatuur niet constant blijft.
Voor verwarmen kan een parallel getrokken worden met een bestaande CV installatie. Houdt er daarbij wel rekening mee dat veel CV installaties _zwaar_ overbemeten zijn en daardoor minder efficient zijn. Ter vergelijking: ik verwarm hier met 2 x 3,5 kW waarbij de unit op de eerste verdieping doorgaans uit zijn neus zit te eten. Het CV systeem wat hier hangt is 36kW.. Dit komt omdat het vermogen vooral nodig is voor warm water tappen. Een ander dingetje wat belangrijk is: het opgegeven vermogen is doorgaans het koelvermogen. In verwarmingsmodus kunnen ze vaak meer leveren. Beneden hangt hier bijv. een 3.5, die in warmtemodus 4.2 kan produceren. Op de max draaien is echter wel killing voor je COP, dus als het je hoofdverwarming wordt, ga dan niet voor het kleinst mogelijke. Mocht het eens -10 worden buiten dan bestaat de kans dat je unit te weinig warmte kan leveren. Hier kan je zien dat dat soort omstandigheden vrij uniek zijn: https://www.wintergek.nl/...lde-temperatuur-nederland
Om een inschatting te maken hoeveel vermogen je nodig hebt voor je totale woning zou je, net als bij het berekenen voor een lucht/water warmtepomp, kunnen beginnen met de Koevlaas formule (let op, betreft hier verbruik voor je hele woning inclusief SWW). Let hierbij dus wel op dat je alleen het gasverbruik voor verwarming hier invult. Als je weet wat je verbruikt in de maanden dat je je verwarming niet gebruikt weet je wat je verbruik is voor warm water en koken. Dit verbruik trek je dan van je totale verbruik af en dat is dan je gasverbruik voor verwarmen van je huis.
Koevlaasformule is: Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven.
Voor een gemiddelde (tussen)woning kan je denken aan een 3.5 kW of 2x2.5 kW unit voor de woonkamer, en 2kW tot 2.5 kW units voor de slaapkamers (welke meestal al overbemeten zijn gezien de relatief lage warmtevraag, maar kleiner is er meestal niet).
Verhaal over koelmiddelen: R410A en R32
In elke warmtepomp, zo ook de airco's, zit een koudemiddel. Dit middel is zo ontworpen dat het precies verdampt en condenseert met een bepaalde temperatuur en druk, om zo effectief warmte te kunnen verplaatsen. Koudemiddel als broeikasgas is zeer potent. Hoewel een goed afgeperst en gevacumeerd nauwelijks lekt, is het verstandig om te kiezen voor een warmtepomp met bijvoorbeeld R32. Dit heeft een lagere 'global warming potential' dan bijvoorbeeld R410A.Kortweg: R410A vermijden tenzij je de airco praktisch gratis krijgt. Oudere middelen als R407C moet je niet eens overwegenOm de afbraak van de ozonlaag tegen te gaan wordt sinds eind jaren 90 van de vorige eeuw het koudemiddel R410A veel gebruikt. R410A bestaat uit een combinatie van R125 en R32. Dit koudemiddel zorgt echter wel voor CO2-uitstoot, waardoor R410A een relatief grote impact heeft op de opwarming van de aarde. R410A heeft een Global Warming Potential (GWP) van 2.090. R32 brengt net als R410A geen schade toe aan de ozonlaag, maar stoot fors minder CO2 uit. R32 heeft namelijk een GWP van 675. Naar verwachting wordt er op grote schaal overgestapt op R32 als koudemiddel.
Voordelen
Het gebruik van R32 biedt ten opzichte van R410A verschillende voordelen:
• R32 biedt een 10% hogere efficiëntie dan R410A. Dit leidt tot een hogere prestatiecoëfficiënt en hogere score op de Energie Efficiëntie Richtlijn (EER).
• R32 is weliswaar ontvlambaarder dan R410A, maar biedt een lage verspreidingssnelheid van 1,9 km/h. Om te ontbranden is daarnaast een concentratie van 0,3 tot 0,6 kg per m3 nodig en een ontstekingsbron met directe vlam van meer dan 640 °C.
• R32 biedt betere prestaties dan R410A bij extreme buitentemperaturen.
• Het aardverwarmingsvermogen (Global Warming Potential) van R32 (675) bedraagt slechts een derde van de GWP van R410A (2.090).
• R32 bestaat uit slechts èèn bestandsdeel, waardoor het koudemiddel eenvoudig kan worden gerecycled en hergebruikt.
• R32 is makkelijker in gebruik voor installateurs en onderhoudsmonteurs dan R410A. Het koudemiddel kan zowel als vloeistof als gas worden gevuld.
• De werkdruk van R32 is vrijwel gelijk aan die van R410A.
Kosten drukken met gedeeltelijke zelfinstallatie
Een beetje doe-hoe-zelver zal weinig moeite hebben met de installatie. In de basis is dat vrij simpel:• Ophangen van de binnenunit. Zorg ervoor dat deze WATERPAS hangt! Een binnenunit die niet waterpas hangt gaat (waarschijnlijk) water uitspugen.
• Plaatsen van de buitenunit. Liever heb je deze ook waterpas, maar veel maakt het hier niet uit. De buitenunit produceert ook condens als je de airco laat verwarmen. Je wilt niet dat dit water langer in de buitenunit blijft staan dan nodig is.
• De elektra. Zie hiervoor de FAQ: Over het aanleggen van elektra
• Een gat in de buitenmuur boren. Zie hiervoor de FAQ: Ik laat een nieuwe airco installeren, maar doe het voorwerk zelf. Zo wil ik zelf alvast de gaten gaan voorboren. Welke diameter heb ik nodig?
• Goten monteren aan de buitenmuur. Is optioneel en moet je zelf weten.
• Het spannende deel: de leidingen! De leidingen zijn gemaakt van koper en voor de apparaten waar we het in dit topic over hebben zijn deze doorgaans van het formaat 1/4 (trekleiding) en 3/8 (persleiding). Deze leidingen laten zich relatief makkelijk buigen, doch vereist dit wel wat finesse. Wat je kan doen is een stuk leiding opofferen om even te oefenen. Dan kan je makkelijk voelen hoeveel kracht je op zo'n leiding kan zetten voordat hij knikt, en uit ervaring kan ik zeggen dat dat best wel veel is. De truc achter het buigen van deze leidingen is om niet teveel in een keer te willen buigen. Voor een 90 graden bocht is doorgaans zo'n 10cm nodig, probeer zo'n bocht niet in een kleinere radius te buigen, dat gaat vaak niet goed. Als je je daar aan houdt en stukje voor stukje de leiding tussen je twee duimen en wijsvingers buigt, dan kan er weinig mis gaan. Als je de leiding knikt, dan voel je dit onmiddellijk omdat de leiding direct meegeeft. Buig in dat geval de leiding direct terug en kijk of je de bocht een stukje verderop kan maken. Vaak is zo'n leiding nog wel te redden. Maar eigenlijk ben je gewoon een hork geweest..
• Nu wordt het toch echt tijd om een STEK-monteur in te schakelen. Deze zal de benodigde koppelingen aan het systeem lassen, de leidingen vullen met stikstof (druktest, en om alvast alle 'troep' uit de leidingen te verdrijven), vacumeren en tenslotte het systeem in bedrijf stellen. Met meetapparatuur wordt vastgesteld of de goede hoeveelheid koudemiddel in het circuit aanwezig is. Dit is cruciaal, want bij een tekort aan koudemiddel zal het koudemiddel gaan verdampen voordat het de verdamper bereikt heeft. Je kan dit makkelijk zien als de leidingen bevriezen voordat ze in de binnenunit verdwijnen. Een teveel aan koudemiddel zal weer tot gevolg hebben dat het middel halverwege of erger nog, na de verdamper gaat verdampen. Dan koelt het apparaat wel, maar bij lange na niet op volledig vermogen. Dit zuipt ook energie, want de compressor zal maximaal gaan werken omdat de verdamper in de binnenunit niet de verwachte temperatuur haalt. In het ergste geval bereikt koudemiddel in vloeibare vorm de compressor. Vloeistoffen zijn niet comprimeerbaar dus dan schakelt het systeem uit (of raakt de compressor defect).
Graag wil ik benadrukken dat we in dit topic GEEN support leveren op het zelf doen van handelingen die normaliter alleen door gecertificeerde monteurs gedaan mogen worden. Theoretisch gezien mag je wel je eigen unit dichtlassen als je dat wilt, maar doorgaans zijn de monteurs daar niet happig op: zij zijn immers verantwoordelijk voor het lekdicht opleveren. Het koppelen van de leidingen en vrijlaten van het koelmiddel is zelfs strafbaar.
Zijn er installaties zonder STEK monteur?
Dat kan. Je kan een airco nemen met snelkoppelingen. Daar is geen monteur voor nodig. Een alternatief is om bij de bouwmarkt een simpele Tristar split-unit te halen. Deze zijn zelf te installeren. Zie bijvoorbeeld hier voor een voorbeeld van de installatiehandleiding. Let erop dat je GEEN garantie kan claimen op deze apparaten als je ze zelf installeert. Uit ervaring weet ik echter dat het prima kan werken. Mijn Tristar heeft het 5 jaar bij mij thuis gedaan en hij doet nu zijn werk bij een vriend van mij. Of de installatie van deze systemen legaal is laat ik in het midden.Ik noem Tristar specifiek omdat ik er ervaring mee heb. Wellicht heeft jouw bouwmarkt andere merken in de aanbieding (doorgaans zijn het toch gewoon apparaten van het Chinese Chigo).
Real-life energieverbruik van verwarmende tweakers!
Tweaker | Ruimte in M3 | Energielabel | Setpoint | 24/7 of tijd | Verbruik |
Glashelder | 110 | A | 23 | 16 h/d 23, 8 h/d 21 | <Linkje> |
*Idee is om hier linkjes op te nemen waar tweakers zelf hun verbruik kunnen bijhouden volgens een standaard template.
FAQ
Dit wordt inderdaad vaak aangegeven, maar is hopeloos voorzichtig. Waar rekening mee gehouden moet worden is het aanloopvermogen van een airco systeem. Omdat het een compressor is, kan er kortstondig een stevig piekvermogen gevraagd worden, al helemaal als er geen soft start op het systeem zit. Een 3.5 kW Mitsubishi Heavy lijkt bijvoorbeeld ongeveer 1.5-2 kW aan stroom op te nemen tijdens de start. Aangezien er 16*240V=3840W maximaal op een groep mag past dit dus prima. Zit je daar net tegenaan, ga dan voor een 20A groep. Een B-karakteristiek aardlekschakelaar 30A is voor de meeste standaard woonhuizen prima.In de handleiding staat dat een C30A groep nodig is voor een single split. Dat lijkt me veel te zwaar?
Het is dus verstandig om een (grotendeels) aparte groep voor je airco's te hebben, met een werkschakelaar als je het echt netjes wilt doen volgens de regels. Mocht je ècht niet een nieuwe groep kunnen aanmaken en moet je werken vanaf een bestaande groep (of stopcontact!); zorg dan dat deze groep veelal 'kort' gebruikers heeft en/of laag vermogen vragen. Werken met een werkschakelaar is dan wel een prè.
Deze vraag komt erg vaak terug. Als het even kan, probeer dan in elke ruimte een kleine binnenunit op te hangen. Dan weet je niet alleen zeker dat het comfort is zoals je verwacht, maar kan je ook nog eens per kamer instellen wat de temperatuur moet zijn. Wil/kan je geen binnenunit in elke kamer hangen? Overweeg dan de kanaalairco. Deze worden langzaamaan vaker aan consumenten aangeboden. Zo heeft Daikin bijvoorbeeld een systeem met Airzone. Hiermee heb je 1 buiten en 1 binnenunit die gekoppeld zit aan een plenum. Vanaf die plenum gaan er +-200 mm buizen naar elke kamer. In elke kamer kan je dan een thermostaat ophangen, waarmee je per kamer de temperatuur kan bepalen. Zie bijvoorbeeldIk wil graag mijn hele huis c.q verdieping verkoelen. Kan ik op zolder, in de overloop, een unit plaatsen en verwachten dat dit werkt?
lemming_nl in "Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen"
Kan/wil je dit ook niet? Dan zou je een unit op de overloop kunnen hangen. Maar weet dat dit waarschijnlijk niet het effect gaat hebben waar je op hoopt. Als je alle deuren open laat en de unit bijtijds aanzet, zal de algehele temperatuur dalen dan wel stijgen. Echter; je zal temperatuurverschillen kunnen ervaren en de airflow is natuurlijk verre van ideaal. Je zal in sommige situaties noodgrepen moeten doen om de lucht goed over beter verspreid te krijgen. Denk aan het plaatsen van ventilatoren in de deuropeningen van kamers om de lucht aan te zuigen en de kamer in te blazen vanuit de gang etc.
Er zijn verscheidene Tweakers die met een dergelijke set-up prima resultaten halen. Maar als je dus in de nacht de deur van een slaapkamer dicht doet, zal die kamer onherroepelijk weer opwarmen/afkoelen. Het zal ook wellicht minder efficiënt zijn (zowel in verbruik als in ervaring) dan een unit in elke kamer. Maar het is nog altijd beter dan een mobiele airco
We gaan er dan even voor het gemak van uit dat èèn unit, 4 buizen heeft, te kennen:Ik laat een nieuwe airco installeren, maar doe het voorwerk zelf. Zo wil ik zelf alvast de gaten gaan voorboren. Welke diameter heb ik nodig?
• Èèn (vloeistof) aanvoer
• Èèn (vloeistof) afvoer
• Condensleiding
• Stroom- c.q sturingskabel
Per 'pakket' moet je zo een 25 tot 30 mm rekenen. Het eea is nog wat 'flexibel' omdat de mantel van de koelvloeistofbuizen in te drukken is. Als je de buizen bij elkaar taped op het punt dat door de muur gaat, dan heb je zo een paar mm speling. [/quote]
Ah, een discussie zou oud als dat AMD en Intel aan het strijden zijn met hun CPU'sWat zijn goede merken?
Premium:
• Daikin
• MHI
• Mitsubishi
• Toshiba
Iets minder premium:
• Fujitsu
• Samsung
• LG
• Panasonic
Helemaal niet zo premium:
• Midea
• Chigo/Tristar
Nu willen we hiermee niet meteen zeggen dat je troep koopt als je voor de 'iets minder premium' merken gaat. Waar de meeste het wel over eens zijn, is dat de WiFi controller van Daikin een hele simpele, OOTB integratie heeft met Domoticz (en zit tegenwoordig standaard bij de wat uitgebreidere modellen), waarbij de controller van MHI en de bijbehorende app weer redelijk matig zijn. Voor de Home Assistant liefhebbers heeft MHI dan weer een doe-het-zelf oplossing met een Wemos D1 mini. LG heeft ook een hele goede app integratie. Uiteindelijk gaat het om de volgende formule:
• WAF/HAF (Wife Acceptance Factor / Husband Acceptance Factor)
• Budget
• Waar leg jij de nadruk op ? (SEER/SCOP waardes, geluid, uiterlijk etc.)
• Wat is het je waard?
• Wat is er beschikbaar?
Het is dus een antwoord met nog meer lagen dan de gemiddelde ui. En het is ook nog eens afhankelijk van je installateur (als je die hebt) omdat die ook erg merkvast zijn bijv. Dus zoals alles wat je via advies van Tweakers wilt kopen: maak een lijstje met voor en tegen en trek daar je conclusie uit!
Kort gezegd; ja. En dat heeft vaak te maken met de manier waarom er gemeten wordt. Vaak gebeurt dit middels een sensor die de temperatuur meet van de aanzuigende luchtstroom van de binnenunit. Aangezien die vaker tegen het plafond zit (en warmte stijgt) zal daar een verschil in zitten. Bij sommige merken kan je een 'offset' instellen (dus een afwijking handmatig toekennen aan wat de unit meet), maar vaak is het een kwestie van even wennen en er zelf rekening mee houden.Mijn airco heeft een (enorme) afwijking als ik kijk naar de gemeten temperatuur bij de unit vs mijn eigen metingen in de kamer. Klopt dit?
Simpel; het is een noodzakelijk kwaad. Maar als je ze enigszins kan vermijden moet je dat vooral doen. Condenspompen maken veelal best wat lawaai en zijn èrg storing gevoelig.Wat vinden we van condenspompen?
Onderhoudscontracten heb je al voor 120 euro per jaar. Hiervoor krijg je èèn keer per jaar een schoonmaakbeurt van binnen en buiten unit en doen ze een F-gassen lek test. Daarnaast rekenen ze vaak geen voorrijkosten indien er problemen zijn. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk om af te nemen om de verlengde garantie te krijgen.Heb ik een onderhoudscontract nodig?
Moet je het dan afsluiten? Dat ligt er enorm aan. Voor particulieren wordt het niet heel veel gedaan. Vergelijk de airco unit met je koelkast. Dat is immers ook een warmtepomp. Naast zo nu en dan goed schoonmaken is er weinig écht onderhoud nodig. Als je zelf dus regelmatig de roosters schoonmaakt (binnen en buiten), wat lekbaktabletten koopt en weet hoe je die plaatst en gewoon zorgvuldig met de units omgaat, is er zeker de eerste 3 tot 5 jaar geen onderhoud nodig. Je kan de onderhoudsmiddeltjes die de monteurs gebruiken ook zelf aanschaffen en er zijn best wel wat tutorials te vinden die uitleggen wat je kan doen om bijv. de condensor schoon te maken. Het ligt dus vooral aan je eigen kunnen en of je zekerheid wilt afkopen voor een bedrag per jaar.
Wordt nog aan gewerkt!Hebben jullie nog adviezen voor installateurs in regio X?
Ja, die zijn er, maar schaars. En dat heeft veelal te maken met de marges en garantie perikelen. Zo zijn er best veel mensen die middels dit topic Airco bestellen in het buitenland airco's uit het buitenland halen, zelf installeren en dan tot de conclusie komen dat er niemand is die het in gebruik kan nemen. Je kan dan de weg bewandelen van het zelf vacuümeren en afpersen van de leidingen door een setje te kopen op Amazon, maar weet wel dat dit tegen de wetgeving is (mag hier ook niet besproken worden!). Niet dat de F-gassen controleur je aan je kraag de gevangenis in gaat slepen, maar als er iemand komt controleren of de unit veroorzaakt schade aan het huis, dan kan je een boete krijgen c.q fluiten naar je verzekeringZijn er ook installateurs die eigen gekochte onderdelen willen installeren (of alleen in gebruik willen stellen)?
NeeIn de handleiding staat dat de leidinglengte maximaal X meter mag zijn voor hij bijgevuld moet worden. Dienen beide leidingen bij elkaar opgeteld te worden bij de totale leidinglengte?
Helaas zien we dit wel vaker.Die berekeningen en adviezen zijn leuk, ik kom uit op 3 kW, maar er wordt mij 6 kW geadviseerd?
Monteur zijn over het algemeen redelijk conservatief. Dat is ook enigssinds logisch. Als de monteur precies genoeg vermogen installeert, loopt die het risico op klachten als het in een ruimte niet snel genoeg koud danwel warm wordt. Hetzelfde zie je bij CV monteurs: die installeren een nieuwe ketel en zetten de CV-water temperatuur op 80 graden, dan is het lekker snel warm binnen. CV monteurs zijn straks overigens verplicht om een installatie waterzijdig in te regelen.
Meerdere tweakers op dit forum kunnen je vertellen dat het berekende vermogen echt genoeg is. Twijfel je alsnog? Overweeg dan een warmteverliesberekening uit te laten voeren. Dan weet je het 100% zeker
Handige videos en links
Stappenplan schoonmaken van een unit
Nog wat meer videos over schoonmaken
Kanaalunit project
Schoonmaak van een FTXM, gemaakt door @Notna
Schoonmaken van een buitenunit
[YouTube: How to Clean Air Conditioner Outside Unit at Home || Step by Step ||]
[ Voor 128% gewijzigd door Glashelder op 14-03-2023 11:27 . Reden: Quote over levensduur compressor bij pendelen opgenomen ]
PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc