Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen Vorige deel Overzicht Laatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 ... 319 Laatste
Acties:
  • 2.333.096 views

Acties:
  • +42 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Mede-auteurs:
  • HarmoniousVibe
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 14-04 14:20

HarmoniousVibe

  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 22:33

Speedy-Andre

  • antonboonstra
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 16:07

antonboonstra

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

  • kevineppo
  • Registratie: Mei 2013
  • Laatst online: 13:22

kevineppo

Lucht/Lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen (airco)

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/xHcMja1J0ETJoQq4kucdpb4q.jpg
Welkom in het vernieuwde topic over lucht/lucht warmtepompen, in de volksmond beter bekend als de airco. Het topic voor iedereen die geen zin heeft om badend in het zweet 's nachts wakker te worden in de zomer. Of voor die mensen die gewoon niet tegen warmte kunnen :p. Maar, nu ook voor mensen die willen besparen op hun energierekening. Dit topic gaat nu niet langer alleen over koelen, maar ook over verwarmen. Het is bedoeld als opvolger van onderstaande topics.
Voorgangers:
Koelen
Het grote airconditioning topic
Het grote airconditioning topic - Deel 2

LET OP: dit topic is oud. Hier vind je deel 2:
Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen - #2

Verwarmen:
Huis verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp

Merkspecifieke topics:
In dit topic kan je terecht omtrent specifieke instellingen en gebruik met MHI (Mitsubishi Heavy Industries) lucht/lucht warmtepompen: MHI instellingen topic

Hoe werkt het?
De meeste mensen denken bij airco's al snel aan de grote, energieslurpende, luide apparaten uit Amerika. Alleen wat wij hier een airco noemen, noemen ze in Amerika een "mini split". Een relatief kleine warmtepomp die tot ver beneden het vriespunt warmte uit de omgeving onttrekt en verplaatst. De vloeistof die in de airco wordt opgewarmd wordt vervolgens naar binnen of naar buiten gepompt, afhankelijk van of je aan het verwarmen of koelen bent. Voor een wat diepere duik in de werking van een airco als warmtepomp, kijk eens naar deze video van Technology Connections. Maar in het kort kunnen we het als volgt samenvatten:

Een airco is eigenlijk vrij simpel: men neme een gesloten circuit van leidingen dat gevuld is met een koudemiddel. In dit circuit bevinden zich vier onderdelen: een compressor (4), een condensor (1), een ventiel (2) en een verdamper (3). De compressor comprimeert het gas en zet het onder een hoge druk zodat het kookpunt verhoogd wordt. Tijdens dit proces ontstaat warmte. Omdat het gas nu onder hoge druk staat, zal het gas bij een hogere temperatuur kunnen condenseren. Dit gebeurd in de condensor waar het gas wordt afgekoeld. Hierna vervolgt de vloeistof zijn weg naar de verdamper. Hier zit een speciaal ventiel (2) waar de vloeistof doorheen stroomt. Aan de andere kant van dit ventiel is de druk lager: het gevolg is dat de vloeistof verdampt en warmte opneemt van zijn omgeving. Nadat het gas de verdamper weer heeft verlaten, wordt het door de compressor weer aangezogen en onder druk gezet: het gas wordt hierna weer een vloeistof.

Het proces is vergelijkbaar met hoe water zich gedraagt in een snelkookpan. Door de hoge druk blijft het water ook bij hogere temperaturen dan 100 graden vloeibaar. Haal je de druk eraf (wat niet aan te raden is bij een snelkookpan), dan wordt al het water omgezet in stoom. In de verdamper van een airco gebeurd hetzelfde, maar dan gecontroleerd en met een koudemiddel waarvan de kooktemperaturen aanzienlijk lager zijn (+/- 7 graden Celsius).

Dit proces kunnen we gebruiken om een ruimte af te laten koelen of om deze juist te verwarmen. Het mooie aan dit proces is dat we meer warmte kunnen transporteren dan we aan elektrische energie van het net onttrekken. De ratio tussen opgenomen energie en verplaatste energie noemen we de COP, oftewel de Coefficient of performance
Verwarmen met een airco
De stelregel is eigenlijk wel dat je met alleen koelen met veel meer weg komt dan met verwarmen. Hier komt de eerder genoemde COP om de hoek kijken. Je zou het wellicht niet direct denken (de airco wordt al enkele decennia verketterd als energievreter) maar koelen kost slechts een fractie van de energie die je spendeert aan verwarmen. De reden daarvoor is logisch: in de zomer is het buiten vaak een graad of 25/30 en willen we het binnen een graad of 21~23 hebben. Een relatief klein verschil. In de winter daarentegen willen we het binnen graag op 21 houden terwijl het buiten rond het nulpunt zweeft. Dat grotere verschil zorgt ervoor dat we in de winter veel meer een beroep doen op het systeem. En daarom willen we met verwarmen graag een systeem dat zo goed als mogelijk is toegespitst op het huis. Een ander reden is wat technischer: bij temperaturen in de lagere regionen moet het systeem met hogere drukken werken om genoeg warmte te kunnen transporteren. Dat kost meer energie.

Indien je wilt verwarmen met een airco is het zeer aan te raden om te kijken naar een van de A-merken (Mitsubishi en Daikin). Deze hebben over het algemeen een hogere COP en zijn dus aanzienlijk efficiënter. Verder is de regeling van deze merken voor verwarmen vaak beter, wat een rustigere binnen- en buitenunit tot gevolg heeft.
Wat voor systeem moet ik nemen?
Nu wordt het verhaal helaas een stuk lastiger, omdat dit grotendeels afhankelijk zal zijn van je persoonlijke situatie. Er zijn drie soorten airco waarin we onderscheid kunnen maken. Single-split, multi-split en mobiel. Een mobiele airco kan over het algemeen enkel gebruikt worden om te koelen. Verder maken ze erg veel lawaai en is het stroomverbruik behoorlijk veel hoger dan een split unit. Kan je écht, absoluut geen split kwijt en wil je wel actief koelen en/of verwarmen? Kijk dan eens naar een monoblock airco. Meer informatie over dit type airco kan je onder andere vinden in het Innova 2.0 monoblock airco topic. In tegenstelling tot een mobiele airco heeft deze 2 luchtdoorvoeren, waardoor je ruimte niet op onderdruk komt te staan. Omdat de compressor binnen staat maakt deze wel meer lawaai dan een split unit en de efficiëntie is over het algemeen lager.
Multi- en single-split
Dan blijven er twee serieuze opties over die allebei gemeen hebben dat ze onder de categorie split-unit vallen. Er is sprake van een buitendeel en een of meerdere binnendelen. Bij multi-splits is er sprake van een buitendeel, en meerdere binnendelen. Single splits hebben een binnendeel en een buitendeel. Vanuit esthetisch oogpunt (bij veel Tweakers speelt ook de WAF factor een grote rol) is een multi-split vaak wenselijk. De keuze voor een multi-split is echter niet voordehandliggend.
Multi split voor en nadelen
Een multi split heeft als grootste voordeel dat er maar één buitenunit nodig is voor tot wel 4 binnenunits. Om deze meerdere binnendelen van genoeg koudemiddel te voorzien, hebben ze vaak zwaardere compressoren ten opzichte van de single broertjes en zusjes. Dit kan betekenen, als slecht 1 van de binnenunits aan staat, dat de airco gaat pendelen. Daarnaast is bij vrijwel iedereen de warmtevraag het grootste in de woonkamer. Slaapkamers worden vaak niet of heel weinig verwarmd, en dan helpt die grote compressor niet. Verder heeft een multi split last van 'bleeding', wat betekent dat een deel van de warmte of koelte van de ene unit 'lekt' naar de andere units, ook als ze niet aan staan. Als laatste is een multi split vaak duurder dan meerdere single splits

Bij veel koelen kan de multi juist weer een schaalvoordeel bieden. Ik kan hier mijn eigen situatie mooi als voorbeeld hanteren. Er hangen hier drie single splits die allen een minimumvermogen hebben van zo'n 150W. Als die alle drie in de winter aan staan, dan verbruiken ze samen 450W. Dat is vaak meer dan het minimumvermogen van een multi split in de zomer. Die kan zijn minimumvermogen netjes verdelen over alle units die aan staan. Staan de binnenunits vaak tegelijk aan zoals bijvoorbeeld 2 binnenunits in dezelfde (woon)kamer? Dan kan een multi split een goede oplossing zijn.
Hoeveel vermogen heb ik nodig?
Liefst zo min mogelijk :). Een belangrijk feit om in het achterhoofd te houden is dat een aircosysteem net als een CV ketel een minimum en een maximum vermogen heeft. Je CV ketel buffert deze warmte in water, wat samen met je radiatoren of vloerverwarming uitstekend in staat is om energie op te slaan en langzaam af te geven. Hiermee is het dus relatief eenvoudig om de temperatuur in een kamer redelijk constant te houden, ondanks dat je ketel niet constant aan staat. Een aircosysteem heeft dit niet. Deze verplaatst energie in de lucht, en als het minimumvermogen wat hij minimaal kan transporteren teveel is voor de ruimte, dan wordt het setpoint in de ruimte inherent overschreden. Het gevolg is dat de compressor in je buitenunit, net als je CV ketel, aan en uit zal gaan. Dit gedrag noemen we pendelen. Het vervelende aan een pendelend aircosysteem is dat dit vaak merkbaar is aan het comfort in de ruimte omdat de temperatuur aanzienlijk kan fluctueren.

Er wordt vaak gezegd dat pendelen een negatief effect heeft op de levensduur van de compressor. Graag verwijzen we daarvoor naar deze post. Pendelen heeft geen effect op de te verwachte levensduur van de compressor:
Hespy schreef op dinsdag 27 december 2022 @ 11:19:
[...]


De uitleg die je geeft klopt totaal niet, een compressor is zuiggas gekoeld en zal door het draaien de olie en de windingen kouder hebben dan wanneer hij stil staat, dit is een misvatting die de mensen zonder koeltechnieshe achtergrond maken. 95% van de compressor is lage druk enkel vanaf de persklep zal het warm worden waar de compressie gebeurt.

Het pendelen met een inverter compressor heeft totaal geen invloed op de levensduur. De mensen leggen een link van vroeger toen er nog een hoofd en een start wikkeling in de compressor zat met een start relais en een contactor. Door het veel starten en stoppen kwam er slijtage aan de relais en contacten. Maar sinds de inverter speelt dit geen rol. Een compressor van een frigo star ook tussen de 4 en 6 keer per uur. Het enige nadeel van pendelen is dat het comfort minder zal zijn omdat de temperatuur niet constant blijft.
Dat gezegd hebbende, wil je ook niet te weinig vermogen hebben natuurlijk. Concreet, hoeveel vermogen is er nu benodigd? De meeste accurate berekening vermogen voor verwarmen wordt bereikt door een extern bureau een op maat berekende warmteverliesberekening te laten maken. Dit is kostbaar en de ervaring leert dat als we de gegevens hier https://bouw-energie.be/n...n/warmteverliesberekening invullen we tot een goed resultaat komen. Vraag je installateur bij grote afwijking hoe hij aan zijn waardes komt. Ervaring leert dat ze bijna altijd te grote vermogens willen plaatsen. Better safe then sorry, maar groter is met warmtepompen niet beter.

Voor verwarmen kan een parallel getrokken worden met een bestaande CV installatie. Houdt er daarbij wel rekening mee dat veel CV installaties _zwaar_ overbemeten zijn en daardoor minder efficient zijn. Ter vergelijking: ik verwarm hier met 2 x 3,5 kW waarbij de unit op de eerste verdieping doorgaans uit zijn neus zit te eten. Het CV systeem wat hier hangt is 36kW.. Dit komt omdat het vermogen vooral nodig is voor warm water tappen. Een ander dingetje wat belangrijk is: het opgegeven vermogen is doorgaans het koelvermogen. In verwarmingsmodus kunnen ze vaak meer leveren. Beneden hangt hier bijv. een 3.5, die in warmtemodus 4.2 kan produceren. Op de max draaien is echter wel killing voor je COP, dus als het je hoofdverwarming wordt, ga dan niet voor het kleinst mogelijke. Mocht het eens -10 worden buiten dan bestaat de kans dat je unit te weinig warmte kan leveren. Hier kan je zien dat dat soort omstandigheden vrij uniek zijn: https://www.wintergek.nl/...lde-temperatuur-nederland

Om een inschatting te maken hoeveel vermogen je nodig hebt voor je totale woning zou je, net als bij het berekenen voor een lucht/water warmtepomp, kunnen beginnen met de Koevlaas formule (let op, betreft hier verbruik voor je hele woning inclusief SWW). Let hierbij dus wel op dat je alleen het gasverbruik voor verwarming hier invult. Als je weet wat je verbruikt in de maanden dat je je verwarming niet gebruikt weet je wat je verbruik is voor warm water en koken. Dit verbruik trek je dan van je totale verbruik af en dat is dan je gasverbruik voor verwarmen van je huis.

Koevlaasformule is: Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven.

Voor een gemiddelde (tussen)woning kan je denken aan een 3.5 kW of 2x2.5 kW unit voor de woonkamer, en 2kW tot 2.5 kW units voor de slaapkamers (welke meestal al overbemeten zijn gezien de relatief lage warmtevraag, maar kleiner is er meestal niet).
Verhaal over koelmiddelen: R410A en R32
In elke warmtepomp, zo ook de airco's, zit een koudemiddel. Dit middel is zo ontworpen dat het precies verdampt en condenseert met een bepaalde temperatuur en druk, om zo effectief warmte te kunnen verplaatsen. Koudemiddel als broeikasgas is zeer potent. Hoewel een goed afgeperst en gevacumeerd nauwelijks lekt, is het verstandig om te kiezen voor een warmtepomp met bijvoorbeeld R32. Dit heeft een lagere 'global warming potential' dan bijvoorbeeld R410A.
Om de afbraak van de ozonlaag tegen te gaan wordt sinds eind jaren 90 van de vorige eeuw het koudemiddel R410A veel gebruikt. R410A bestaat uit een combinatie van R125 en R32. Dit koudemiddel zorgt echter wel voor CO2-uitstoot, waardoor R410A een relatief grote impact heeft op de opwarming van de aarde. R410A heeft een Global Warming Potential (GWP) van 2.090. R32 brengt net als R410A geen schade toe aan de ozonlaag, maar stoot fors minder CO2 uit. R32 heeft namelijk een GWP van 675. Naar verwachting wordt er op grote schaal overgestapt op R32 als koudemiddel.

Voordelen
Het gebruik van R32 biedt ten opzichte van R410A verschillende voordelen:

• R32 biedt een 10% hogere efficiëntie dan R410A. Dit leidt tot een hogere prestatiecoëfficiënt en hogere score op de Energie Efficiëntie Richtlijn (EER).
• R32 is weliswaar ontvlambaarder dan R410A, maar biedt een lage verspreidingssnelheid van 1,9 km/h. Om te ontbranden is daarnaast een concentratie van 0,3 tot 0,6 kg per m3 nodig en een ontstekingsbron met directe vlam van meer dan 640 °C.
• R32 biedt betere prestaties dan R410A bij extreme buitentemperaturen.
• Het aardverwarmingsvermogen (Global Warming Potential) van R32 (675) bedraagt slechts een derde van de GWP van R410A (2.090).
• R32 bestaat uit slechts èèn bestandsdeel, waardoor het koudemiddel eenvoudig kan worden gerecycled en hergebruikt.
• R32 is makkelijker in gebruik voor installateurs en onderhoudsmonteurs dan R410A. Het koudemiddel kan zowel als vloeistof als gas worden gevuld.
• De werkdruk van R32 is vrijwel gelijk aan die van R410A.
Kortweg: R410A vermijden tenzij je de airco praktisch gratis krijgt. Oudere middelen als R407C moet je niet eens overwegen :)
Kosten drukken met gedeeltelijke zelfinstallatie
Een beetje doe-hoe-zelver zal weinig moeite hebben met de installatie. In de basis is dat vrij simpel:
• Ophangen van de binnenunit. Zorg ervoor dat deze WATERPAS hangt! Een binnenunit die niet waterpas hangt gaat (waarschijnlijk) water uitspugen.
• Plaatsen van de buitenunit. Liever heb je deze ook waterpas, maar veel maakt het hier niet uit. De buitenunit produceert ook condens als je de airco laat verwarmen. Je wilt niet dat dit water langer in de buitenunit blijft staan dan nodig is.
• De elektra. Zie hiervoor de FAQ: Over het aanleggen van elektra
• Een gat in de buitenmuur boren. Zie hiervoor de FAQ: Ik laat een nieuwe airco installeren, maar doe het voorwerk zelf. Zo wil ik zelf alvast de gaten gaan voorboren. Welke diameter heb ik nodig?
• Goten monteren aan de buitenmuur. Is optioneel en moet je zelf weten.
• Het spannende deel: de leidingen! De leidingen zijn gemaakt van koper en voor de apparaten waar we het in dit topic over hebben zijn deze doorgaans van het formaat 1/4 (trekleiding) en 3/8 (persleiding). Deze leidingen laten zich relatief makkelijk buigen, doch vereist dit wel wat finesse. Wat je kan doen is een stuk leiding opofferen om even te oefenen. Dan kan je makkelijk voelen hoeveel kracht je op zo'n leiding kan zetten voordat hij knikt, en uit ervaring kan ik zeggen dat dat best wel veel is. De truc achter het buigen van deze leidingen is om niet teveel in een keer te willen buigen. Voor een 90 graden bocht is doorgaans zo'n 10cm nodig, probeer zo'n bocht niet in een kleinere radius te buigen, dat gaat vaak niet goed. Als je je daar aan houdt en stukje voor stukje de leiding tussen je twee duimen en wijsvingers buigt, dan kan er weinig mis gaan. Als je de leiding knikt, dan voel je dit onmiddellijk omdat de leiding direct meegeeft. Buig in dat geval de leiding direct terug en kijk of je de bocht een stukje verderop kan maken. Vaak is zo'n leiding nog wel te redden. Maar eigenlijk ben je gewoon een hork geweest.. ;) Heb je perse een hele scherpe bocht nodig, dan zit er weinig anders op dan een stuk isolatie te verwijderen en een pijpenbuiger te gebruiken. De weggesneden isolatie moet uiteraard wel weer terug!
• Nu wordt het toch echt tijd om een STEK-monteur in te schakelen. Deze zal de benodigde koppelingen aan het systeem lassen, de leidingen vullen met stikstof (druktest, en om alvast alle 'troep' uit de leidingen te verdrijven), vacumeren en tenslotte het systeem in bedrijf stellen. Met meetapparatuur wordt vastgesteld of de goede hoeveelheid koudemiddel in het circuit aanwezig is. Dit is cruciaal, want bij een tekort aan koudemiddel zal het koudemiddel gaan verdampen voordat het de verdamper bereikt heeft. Je kan dit makkelijk zien als de leidingen bevriezen voordat ze in de binnenunit verdwijnen. Een teveel aan koudemiddel zal weer tot gevolg hebben dat het middel halverwege of erger nog, na de verdamper gaat verdampen. Dan koelt het apparaat wel, maar bij lange na niet op volledig vermogen. Dit zuipt ook energie, want de compressor zal maximaal gaan werken omdat de verdamper in de binnenunit niet de verwachte temperatuur haalt. In het ergste geval bereikt koudemiddel in vloeibare vorm de compressor. Vloeistoffen zijn niet comprimeerbaar dus dan schakelt het systeem uit (of raakt de compressor defect).

Graag wil ik benadrukken dat we in dit topic GEEN support leveren op het zelf doen van handelingen die normaliter alleen door gecertificeerde monteurs gedaan mogen worden. Theoretisch gezien mag je wel je eigen unit dichtlassen als je dat wilt, maar doorgaans zijn de monteurs daar niet happig op: zij zijn immers verantwoordelijk voor het lekdicht opleveren. Het koppelen van de leidingen en vrijlaten van het koelmiddel is zelfs strafbaar.
Zijn er installaties zonder STEK monteur?
Dat kan. Je kan een airco nemen met snelkoppelingen. Daar is geen monteur voor nodig. Een alternatief is om bij de bouwmarkt een simpele Tristar split-unit te halen. Deze zijn zelf te installeren. Zie bijvoorbeeld hier voor een voorbeeld van de installatiehandleiding. Let erop dat je GEEN garantie kan claimen op deze apparaten als je ze zelf installeert. Uit ervaring weet ik echter dat het prima kan werken. Mijn Tristar heeft het 5 jaar bij mij thuis gedaan en hij doet nu zijn werk bij een vriend van mij. Of de installatie van deze systemen legaal is laat ik in het midden.

Ik noem Tristar specifiek omdat ik er ervaring mee heb. Wellicht heeft jouw bouwmarkt andere merken in de aanbieding (doorgaans zijn het toch gewoon apparaten van het Chinese Chigo).
Real-life energieverbruik van verwarmende tweakers!
TweakerRuimte in M3EnergielabelSetpoint24/7 of tijdVerbruik
Glashelder110A2316 h/d 23, 8 h/d 21<Linkje>


*Idee is om hier linkjes op te nemen waar tweakers zelf hun verbruik kunnen bijhouden volgens een standaard template.



FAQ

In de handleiding staat dat een C30A groep nodig is voor een single split. Dat lijkt me veel te zwaar?
Dit wordt inderdaad vaak aangegeven, maar is hopeloos voorzichtig. Waar rekening mee gehouden moet worden is het aanloopvermogen van een airco systeem. Omdat het een compressor is, kan er kortstondig een stevig piekvermogen gevraagd worden, al helemaal als er geen soft start op het systeem zit. Een 3.5 kW Mitsubishi Heavy lijkt bijvoorbeeld ongeveer 1.5-2 kW aan stroom op te nemen tijdens de start. Aangezien er 16*240V=3840W maximaal op een groep mag past dit dus prima. Zit je daar net tegenaan, ga dan voor een 20A groep. Een B-karakteristiek aardlekschakelaar 30A is voor de meeste standaard woonhuizen prima.

Het is dus verstandig om een (grotendeels) aparte groep voor je airco's te hebben, met een werkschakelaar als je het echt netjes wilt doen volgens de regels. Mocht je ècht niet een nieuwe groep kunnen aanmaken en moet je werken vanaf een bestaande groep (of stopcontact!); zorg dan dat deze groep veelal 'kort' gebruikers heeft en/of laag vermogen vragen. Werken met een werkschakelaar is dan wel een prè.
Ik wil graag mijn hele huis c.q verdieping verkoelen. Kan ik op zolder, in de overloop, een unit plaatsen en verwachten dat dit werkt?
Deze vraag komt erg vaak terug. Als het even kan, probeer dan in elke ruimte een kleine binnenunit op te hangen. Dan weet je niet alleen zeker dat het comfort is zoals je verwacht, maar kan je ook nog eens per kamer instellen wat de temperatuur moet zijn. Wil/kan je geen binnenunit in elke kamer hangen? Overweeg dan de kanaalairco. Deze worden langzaamaan vaker aan consumenten aangeboden. Zo heeft Daikin bijvoorbeeld een systeem met Airzone. Hiermee heb je 1 buiten en 1 binnenunit die gekoppeld zit aan een plenum. Vanaf die plenum gaan er +-200 mm buizen naar elke kamer. In elke kamer kan je dan een thermostaat ophangen, waarmee je per kamer de temperatuur kan bepalen. Zie bijvoorbeeld
lemming_nl in "Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen"

Kan/wil je dit ook niet? Dan zou je een unit op de overloop kunnen hangen. Maar weet dat dit waarschijnlijk niet het effect gaat hebben waar je op hoopt. Als je alle deuren open laat en de unit bijtijds aanzet, zal de algehele temperatuur dalen dan wel stijgen. Echter; je zal temperatuurverschillen kunnen ervaren en de airflow is natuurlijk verre van ideaal. Je zal in sommige situaties noodgrepen moeten doen om de lucht goed over beter verspreid te krijgen. Denk aan het plaatsen van ventilatoren in de deuropeningen van kamers om de lucht aan te zuigen en de kamer in te blazen vanuit de gang etc.
Er zijn verscheidene Tweakers die met een dergelijke set-up prima resultaten halen. Maar als je dus in de nacht de deur van een slaapkamer dicht doet, zal die kamer onherroepelijk weer opwarmen/afkoelen. Het zal ook wellicht minder efficiënt zijn (zowel in verbruik als in ervaring) dan een unit in elke kamer. Maar het is nog altijd beter dan een mobiele airco :+
Ik laat een nieuwe airco installeren, maar doe het voorwerk zelf. Zo wil ik zelf alvast de gaten gaan voorboren. Welke diameter heb ik nodig?
We gaan er dan even voor het gemak van uit dat èèn unit, 4 buizen heeft, te kennen:
• Èèn (vloeistof) aanvoer
• Èèn (vloeistof) afvoer
• Condensleiding
• Stroom- c.q sturingskabel
Per 'pakket' moet je zo een 25 tot 30 mm rekenen. Het eea is nog wat 'flexibel' omdat de mantel van de koelvloeistofbuizen in te drukken is. Als je de buizen bij elkaar taped op het punt dat door de muur gaat, dan heb je zo een paar mm speling. [/quote]
Wat zijn goede merken?
Ah, een discussie zou oud als dat AMD en Intel aan het strijden zijn met hun CPU's :+. Kort gezegd heb je premium merken en niet premium merken:

Premium:
• Daikin
• MHI
• Mitsubishi
• Toshiba

Iets minder premium:
• Fujitsu
• Samsung
• LG
• Panasonic

Helemaal niet zo premium:
• Midea
• Chigo/Tristar

Nu willen we hiermee niet meteen zeggen dat je troep koopt als je voor de 'iets minder premium' merken gaat. Waar de meeste het wel over eens zijn, is dat de WiFi controller van Daikin een hele simpele, OOTB integratie heeft met Domoticz (en zit tegenwoordig standaard bij de wat uitgebreidere modellen), waarbij de controller van MHI en de bijbehorende app weer redelijk matig zijn. Voor de Home Assistant liefhebbers heeft MHI dan weer een doe-het-zelf oplossing met een Wemos D1 mini. LG heeft ook een hele goede app integratie. Uiteindelijk gaat het om de volgende formule:

• WAF/HAF (Wife Acceptance Factor / Husband Acceptance Factor)
• Budget
• Waar leg jij de nadruk op ? (SEER/SCOP waardes, geluid, uiterlijk etc.)
• Wat is het je waard?
• Wat is er beschikbaar?

Het is dus een antwoord met nog meer lagen dan de gemiddelde ui. En het is ook nog eens afhankelijk van je installateur (als je die hebt) omdat die ook erg merkvast zijn bijv. Dus zoals alles wat je via advies van Tweakers wilt kopen: maak een lijstje met voor en tegen en trek daar je conclusie uit!
Mijn airco heeft een (enorme) afwijking als ik kijk naar de gemeten temperatuur bij de unit vs mijn eigen metingen in de kamer. Klopt dit?
Kort gezegd; ja. En dat heeft vaak te maken met de manier waarom er gemeten wordt. Vaak gebeurt dit middels een sensor die de temperatuur meet van de aanzuigende luchtstroom van de binnenunit. Aangezien die vaker tegen het plafond zit (en warmte stijgt) zal daar een verschil in zitten. Bij sommige merken kan je een 'offset' instellen (dus een afwijking handmatig toekennen aan wat de unit meet), maar vaak is het een kwestie van even wennen en er zelf rekening mee houden.
Wat vinden we van condenspompen?
Simpel; het is een noodzakelijk kwaad. Maar als je ze enigszins kan vermijden moet je dat vooral doen. Condenspompen maken veelal best wat lawaai en zijn èrg storing gevoelig.
Heb ik een onderhoudscontract nodig?
Onderhoudscontracten heb je al voor 120 euro per jaar. Hiervoor krijg je èèn keer per jaar een schoonmaakbeurt van binnen en buiten unit en doen ze een F-gassen lek test. Daarnaast rekenen ze vaak geen voorrijkosten indien er problemen zijn. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk om af te nemen om de verlengde garantie te krijgen.

Moet je het dan afsluiten? Dat ligt er enorm aan. Voor particulieren wordt het niet heel veel gedaan. Vergelijk de airco unit met je koelkast. Dat is immers ook een warmtepomp. Naast zo nu en dan goed schoonmaken is er weinig écht onderhoud nodig. Als je zelf dus regelmatig de roosters schoonmaakt (binnen en buiten), wat lekbaktabletten koopt en weet hoe je die plaatst en gewoon zorgvuldig met de units omgaat, is er zeker de eerste 3 tot 5 jaar geen onderhoud nodig. Je kan de onderhoudsmiddeltjes die de monteurs gebruiken ook zelf aanschaffen en er zijn best wel wat tutorials te vinden die uitleggen wat je kan doen om bijv. de condensor schoon te maken. Het ligt dus vooral aan je eigen kunnen en of je zekerheid wilt afkopen voor een bedrag per jaar.
Hebben jullie nog adviezen voor installateurs in regio X?
Wordt nog aan gewerkt!
Zijn er ook installateurs die eigen gekochte onderdelen willen installeren (of alleen in gebruik willen stellen)?
Ja, die zijn er, maar schaars. En dat heeft veelal te maken met de marges en garantie perikelen. Zo zijn er best veel mensen die middels dit topic Airco bestellen in het buitenland airco's uit het buitenland halen, zelf installeren en dan tot de conclusie komen dat er niemand is die het in gebruik kan nemen. Je kan dan de weg bewandelen van het zelf vacuümeren en afpersen van de leidingen door een setje te kopen op Amazon, maar weet wel dat dit tegen de wetgeving is (mag hier ook niet besproken worden!). Niet dat de F-gassen controleur je aan je kraag de gevangenis in gaat slepen, maar als er iemand komt controleren of de unit veroorzaakt schade aan het huis, dan kan je een boete krijgen c.q fluiten naar je verzekering
In de handleiding staat dat de leidinglengte maximaal X meter mag zijn voor hij bijgevuld moet worden. Dienen beide leidingen bij elkaar opgeteld te worden bij de totale leidinglengte?
Nee :)
Die berekeningen en adviezen zijn leuk, ik kom uit op 3 kW, maar er wordt mij 6 kW geadviseerd?
Helaas zien we dit wel vaker.

Monteur zijn over het algemeen redelijk conservatief. Dat is ook enigssinds logisch. Als de monteur precies genoeg vermogen installeert, loopt die het risico op klachten als het in een ruimte niet snel genoeg koud danwel warm wordt. Hetzelfde zie je bij CV monteurs: die installeren een nieuwe ketel en zetten de CV-water temperatuur op 80 graden, dan is het lekker snel warm binnen. CV monteurs zijn straks overigens verplicht om een installatie waterzijdig in te regelen.

Meerdere tweakers op dit forum kunnen je vertellen dat het berekende vermogen echt genoeg is. Twijfel je alsnog? Overweeg dan een warmteverliesberekening uit te laten voeren. Dan weet je het 100% zeker :)


Handige videos en links



Stappenplan schoonmaken van een unit

Nog wat meer videos over schoonmaken

Kanaalunit project

Schoonmaak van een FTXM, gemaakt door @Notna



Schoonmaken van een buitenunit
[YouTube: How to Clean Air Conditioner Outside Unit at Home || Step by Step ||]

[ Voor 128% gewijzigd door Glashelder op 14-03-2023 11:27 . Reden: Quote over levensduur compressor bij pendelen opgenomen ]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
edit: de vorstperiode is weer voorbij :p

Voor vragen over de komende strenge vorstperiode, zie hier:
mkleinman schreef op vrijdag 5 februari 2021 @ 14:30:
Met toestemming van Thinkpad een plug voor een ander topic: [Warmtepomp] Voorbereiding vorst/winterweek

Aankomend weekend wordt het heel erg koud met harde wind en veel sneeuw. Mijn verwachting is dat er vanaf zondag een heleboel berichten in de diverse warmtepomptopics voorbij komen over problemen met de kou en het niet warm kunnen houden van het huis.

Misschien is het op voorhand interessant om tips/trucs uit te wisselen in 1 algemeen topic om deze forse kou door te komen.

[ Voor 98% gewijzigd door Glashelder op 17-02-2021 10:22 ]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • HellBeast
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 09:07

HellBeast

Oh My GoT!

Een vers begin in het verse jaar. Mooie topicstart!

Beauty is in the eye of the beerholder


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • ik222
  • Registratie: Maart 2007
  • Niet online
Top, eindelijk één groot topic :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • The-Source
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 14:54
Graag even de aandacht om alle woorden waar letter als ë of ö horen te staan. Dit zijn nu allemaal gekke tekens geworden.

Taal fouten inbegrepen ;)
Mijn V&A adv.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
The-Source schreef op vrijdag 1 januari 2021 @ 14:47:
Graag even de aandacht om alle woorden waar letter als ë of ö horen te staan. Dit zijn nu allemaal gekke tekens geworden.
offtopic:
Verdraaid.. 8)7. Omdat je in een DM sessie geen ‘bekijk bericht’ functionaliteit hebt en we hier met meerdere mensen aan zouden werken had ik het idee om het in een git repo te knallen. Zo geschiedde.. maar daar is dus wat mis gegaan 8)7. Ga het even fixen binnenkort (nu ff niet direct een PC) :) Dank!

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Glashelder schreef op vrijdag 1 januari 2021 @ 15:14:
[...]

offtopic:
Verdraaid.. 8)7. Omdat je in een DM sessie geen ‘bekijk bericht’ functionaliteit hebt en we hier met meerdere mensen aan zouden werken had ik het idee om het in een git repo te knallen. Zo geschiedde.. maar daar is dus wat mis gegaan 8)7. Ga het even fixen binnenkort (nu ff niet direct een PC) :) Dank!
Als je mij dan ook mede TS maakt, kan ik ook bijspijkeren als je wilt :Y

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
@Notna je bent al TS (gisteravond al) :p Op een mobiel zie je dat niet aan de TS, maar ik zie het omdat ik een custom-css heb die alle TS reacties met een gele balk markeert.

Heb overigens al de nodige foutjes eruit gehaald. Mocht het nog niet werken, DM me dan ff :).

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 22:33

Speedy-Andre

Sony ZL, XA, Nokia XR20

Topicstarter
Ik host een Google sheet voor de warmtepompboilers, daarin staat de configuratie en een andere sheet vermeldt het verbruik.
Ook staat daar een cop rekentool in maar die is gebaseerd op het energieverbruik van een gewone boiler (energie benodigd om x graden te verhogen) vs het verbruik van een wpboiler.
De sheet opmaak en indeling zijn beveiligd (velden die ik alleen mag editten) en de rest is openbaar.
Er is een Tweakers leden only link naar deze sheet en een read-only die niet up-to-date is.

Verder zie ik in dit topic de spelvaudten en typo's al weer rond vliegen :+
Mijn topic dat ik overnam was voor verwarmen omdat dit toen nog weinig bekend was.
Aan het aantal posts te zien is dat nu wel voorbij >:)
Ik ben een beetje huiverig voor externe links als je uitleg geeft, dat kan je denk ik beter zelf typen.

PVoutput 2x Toshiba Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016, 8620Wp, Monoblock Panasonic J 7kW


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 22:13
Voor de mensen met een Daikin unit willen monitoren/loggen kan je dat eenvoudig met openHAB V2 doen.
Zelf draai ik het tijdelijk in een VM om de compressor freq te loggen en te zien wat het gedrag is bij bepaalde omstandigheden o/a defrosts bij afwezigheid.

OpenHab heeft alle nuttige sensors van Daikin aan boord(mijn Perfera model in iedergeval) zie addons, terwijl andere pakketen zoals Domoticz niet zo diep op ingaan (CMPfreq afwezig) dan zal je zelf aan de slag moeten.

Wil je realtime data zien en geen zin iets op te zetten bezoek dan http://192.168.x.x/aircon/get_sensor_info, uiterraard moet er dan wel een WiFi module in zitten.

Dit zie ik.
ret=OK,htemp=23.0,hhum=-,otemp=4.0,err=0,cmpfreq=40,mompow=6
htemp= binnentemp, Otemp= Buitentemp, cmpfreq= Belasting buitenunit en mompow=Belasting binnenunit.

Mijn slimme meter laat een defrost actie heel lastig zien omdat er meer verbruik zaken aan staan in het huis. De laatste defrost hier heeft 12 minuten geduurt.

[ Voor 199% gewijzigd door mr_evil08 op 01-01-2021 22:47 ]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ThinkPad
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21:32
Topictitel iets verduidelijkt :) (L/L > Lucht/lucht)

[ Voor 5% gewijzigd door ThinkPad op 01-01-2021 20:34 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
@ThinkPad: prima, ik had bewust warmtepomp afgekort tot WP om ‘airco’ in de titel kwijt te kunnen. Er waren wat zorgen of mensen anders door zouden hebben dat ze hier ook met hun airco vragen terecht zouden kunnen :+

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • TigerXtrm
  • Registratie: Juni 2007
  • Laatst online: 21:23
ik222 schreef op vrijdag 1 januari 2021 @ 12:54:
Top, eindelijk één groot topic :)
Het ultieme crossover event :o

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mb1
  • Registratie: September 2011
  • Laatst online: 21:55

mb1

Mooi gaan we hier centraal verder.
Ik ga dit zeker volgen, ben nu sinds een paar dagen pas echt lekker aan het verwarmen met de airco.
Het weer van de afgelopen dagen is wat mijn installatie betreft perfect, geen defrosts want net een paar graden boven nul, en voldoende warmtevraag dus de installatie draait continu.

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • DeV0uReR
  • Registratie: Mei 2004
  • Laatst online: 29-02-2024
Glashelder schreef op vrijdag 1 januari 2021 @ 20:37:
@ThinkPad: prima, ik had bewust warmtepomp afgekort tot WP om ‘airco’ in de titel kwijt te kunnen. Er waren wat zorgen of mensen anders door zouden hebben dat ze hier ook met hun airco vragen terecht zouden kunnen :+
@Glashelder misschien is "Lucht/lucht warmtepomp (airco) verwarmen en koelen" een goed compromis?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

mr_evil08 schreef op vrijdag 1 januari 2021 @ 20:25:
Voor de mensen met een Daikin unit willen monitoren/loggen kan je dat eenvoudig met openHAB V2 doen.
Zelf draai ik het tijdelijk in een VM om de compressor freq te loggen en te zien wat het gedrag is bij bepaalde omstandigheden o/a defrosts bij afwezigheid.

OpenHab heeft alle nuttige sensors van Daikin aan boord(mijn Perfera model in iedergeval) zie addons, terwijl andere pakketen zoals Domoticz niet zo diep op ingaan (CMPfreq afwezig) dan zal je zelf aan de slag moeten.

Wil je realtime data zien en geen zin iets op te zetten bezoek dan http://192.168.x.x/aircon/get_sensor_info, uiterraard moet er dan wel een WiFi module in zitten.

Dit zie ik.
ret=OK,htemp=23.0,hhum=-,otemp=4.0,err=0,cmpfreq=40,mompow=6
htemp= binnentemp, Otemp= Buitentemp, cmpfreq= Belasting buitenunit en mompow=Belasting binnenunit.

Mijn slimme meter laat een defrost actie heel lastig zien omdat er meer verbruik zaken aan staan in het huis. De laatste defrost hier heeft 12 minuten geduurt.
Jij ziet meer met sensorinfo dan ik uit mijn Daikin kan lezen:

Uit een stylish: ret=OK,htemp=22.0,hhum=35,otemp=4.0,err=0,cmpfreq=0

UIt een perfera: ret=OK,htemp=16.0,hhum=-,otemp=4.0,err=0,cmpfreq=0

Stylish heeft humidity extra, die heeft de perfera niet. Mompow heb ik weer niet.

Ik heb overigens een 3MXM68 triplesplit met 1x Stylish en 2x Perfera er aan hangen.

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 22:33

Speedy-Andre

Sony ZL, XA, Nokia XR20

Topicstarter
Door de term warmtepomp kreeg ik soms bezoek van L/W klanten, je kan niet alles voorkomen ;)
De airco klanten komen minder vaak omdat die niet in het duurzame deel zitten (of dat zoeken).
Wat mij betreft hebben beiden hun bestaansrecht, anders was het verwarmen topic niet zo groot geweest.

Wat de vermogensvraag bij verwarmen betreft mis ik de truc die ik gebruikte:
Tel het radiator vermogen op als je geen vloerverwarming hebt, aangezien radiators vaak te groot zijn kan je redelijk veilig 1/3 lager gaan zitten.
Krijg je een woning met een cvketel al niet goed warm, verwacht dan niet dat een airco dat beter doet.

In het stukje zelf plaatsen beweer je dat er bij gebruik van snelkoppelingen geen STEK monteur nodig is.
Dat klopt niet, hoewel je de handeling idd zelf kan doen zal er toch door een STEK monteur gecontroleerd moeten worden of alles lekdicht is.
Met die goedkope troep kan je er niet op vertrouwen dat het systeem buiten de koppelingen lekdicht is.
De handleiding van het apparaat vermeldt dit ook omdat het een wettelijke plicht is.

PVoutput 2x Toshiba Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016, 8620Wp, Monoblock Panasonic J 7kW


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
@Speedy-Andre er zit nog een deeltje legacy in inderdaad. Maar ook jij bij bent hier - als ex-topicstarter van het L/L topic - toegevoegd als TS dus voel je vrij je aanpassingen te doen :)

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • barrymel
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 18-02 06:28

barrymel

BarryMel

Als het bij de buitenunit kouder dan 5.5 graden wordt dan gaat de binnen ventilator standaard sneller draaien en maakt meer geluid tijdens koelen, weet iemand waarom dat is ?

BarryMel


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 22:33

Speedy-Andre

Sony ZL, XA, Nokia XR20

Topicstarter
Glashelder schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 11:40:
@Speedy-Andre er zit nog een deeltje legacy in inderdaad. Maar ook jij bij bent hier - als ex-topicstarter van het L/L topic - toegevoegd als TS dus voel je vrij je aanpassingen te doen :)
Dat heb ik gezien, echter is dit topic niet mijn idee of keuze :9
Laten we eerst kijken waar er gepost wordt de komende tijd en of dat weer andere verwarring geeft.
Hou de andere topics open (mods), neem bijv. het werk van de lange lijst met airco's met de prestaties.
Die lijst is er omdat we zuinige airco's aanbevelen en het rendabeler is bij vervanging van de cv.
Met koelen is dat veel minder belangrijk omdat je dat minder lang doet gedurende een jaar.

PVoutput 2x Toshiba Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016, 8620Wp, Monoblock Panasonic J 7kW


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Maandag1987
  • Registratie: September 2012
  • Laatst online: 21:30
Ik lees al enige tijd mee, bedankt voor alle bijdrages. En super dat de twee topics zijn samengevoegd.
We hebben op dit moment een oude airco op zolder hangen die we gaan vervangen. Dit is een mooi moment om ook op de begane grond (woonkamer, eetkamer, keuken) een airco te hangen om mee te koelen en te verwarmen. De multi-split komt op de eerste verdieping te hangen met een leiding naar de zolder en een leiding naar de woonkamer. Ik heb zelf onvoldoende technische kennis om in te schatten of de twee aangeleverde opties goed zijn. Kunnen jullie hier ons bij helpen?

Ik heb begrepen dat Mitsubishi Electric kwalitatief iets beter is dan Mitsubishi Heavy. De buitenunit van offerte 1 lijkt mij te groot aangezien die voor 3 binnendelen is, en we er maar twee hebben. Het bedrijf geeft aan dat deze capaciteit nodig is, ook wanneer we willen verwarmen met temperaturen onder de 0. Er is schijnbaar geen buitenunit met twee aansluitingen die voldoende capaciteit heeft.

Beide bedrijven willen de airco aansluiten op een stopcontact op zolder (waar nu de oude airco op aan is gesloten). Dit is geen aparte groep. Kan dit problemen opleveren?

Offerte 1 heeft een zwaardere binnenunit op de zolder (3,5kwh vs 2,5kwh). Dit lijkt me wenselijk omdat koude lucht zakt en we daarmee ook temperatuur op de eerste verdieping kunnen verminderen. Mijn vrouw wil geen airco op de slaapkamer. Wanneer de temperatuur buiten boven de 30 gaat, ga ik op zolder slapen bij de airco. Verder staat mijn bureau op zolder en ben ik daar veel. WAF is sowieso een punt, zij weet niet of ze airco warmte prettig gaat vinden, het is veel geld, airco op de zolder is voornamelijk voor mij, etc.

Het betreft een rijtjeshuis uit 1986 met redelijke isolatie (bijna overal HR++ glas, zolder geïsoleerd van binnenuit met piepschuim). Grootste isolatie punt wat we nog moeten doen is de schuifpui op de begane grond. Plattegrond begane grond:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/C6uFFVxK4L1fGQQejojHrTKg_hc=/x800/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/JuL882IEN1sYYrfvcjB3dw4d.jpg?f=fotoalbum_large

De airco wordt geplaatst bij de rode rechthoek. De deur van het toilet en de deur naar boven staan op een kier.

Offerte 1:
Multisplit Mitsubishi Electric MXZ-3F68VF
Binnendeel woonkamer Mitsubishi Electric MSZ-AP42VKG incl. wifi
Binnendeel zolder Mitsubishi Electric MSZ-AP35VKG incl. wifi
Incl. alles (verwijderen huidige airco, montage, etc.)
Kosten € 4.448

Offerte 2:
Multisplit SCM 50 ZS-W Mitsubishi Heavy.
Binnendeel woonkamer SRK 50 ZS-W Mitsubishi Heavy.
Binnendeel zolder SRK 25 ZS-W Mitsubishi Heavy.
Incl. alles (verwijderen huidige airco, montage, etc.)
Kosten €3.985

Wat is jullie mening over beide offertes?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 22:33

Speedy-Andre

Sony ZL, XA, Nokia XR20

Topicstarter
Misschien wat lastig, maar zoek van beide multi-splits eens op hoeveel vermogen voor verwarming er resteert bij lage temperaturen.
Ook het laagste vermogen van de buitenunit telt, dat bepaalt of de airco op zolder gaat pendelen of niet als die alleen werkt.
Bedenk ook dat je met beide kan verwarmen of koelen, beneden verwarmen en boven koelen kan niet.
Zou je dat willen dan kan je beter 2 losse airco's kiezen, die zijn zuiniger dan een multi-split.
De MXZ-3F68VF levert 5,7kW bij -10 en de SRK 50 ZS-W 4,7kW.

[ Voor 5% gewijzigd door Speedy-Andre op 02-01-2021 12:35 ]

PVoutput 2x Toshiba Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016, 8620Wp, Monoblock Panasonic J 7kW


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Impry
  • Registratie: September 2004
  • Laatst online: 21:57

Impry

Rallymedia.nl

DeV0uReR schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 09:25:
[...]


@Glashelder misschien is "Lucht/lucht warmtepomp (airco) verwarmen en koelen" een goed compromis?
Zonder airco in de titel zou ik dit niet aanklikken. In de volksmond noemt iedereen het zo, pas als je je wat verder in gaat lezen (in dit topic bijv.) kijk je verder dan die term.

Rallymedia op YouTube - Rallymedia Facebook


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • I-King
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 20:47
Lucht/lucht warmtepomp als verwarming en koeling (airco) vat 't misschien beknopt samen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Heel goed dat er een gezamelijk topic is gekomen, ik verbaas mij weer een beetje over de discussie omtrent de topic titel, het wordt tijd dat hier meer in gestandaardiseerd worden.

Wanneer je de standaard aanhoudt en deze wilt verduidelijken dan wordt het

Lucht/lucht warmtepomp (airco) om mee te verwarmen en te koelen
Maandag1987 schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 12:02:
Ik lees al enige tijd mee, bedankt voor alle bijdrages. En super dat de twee topics zijn samengevoegd.
We hebben op dit moment een oude airco op zolder hangen die we gaan vervangen. Dit is een mooi moment om ook op de begane grond (woonkamer, eetkamer, keuken) een airco te hangen om mee te koelen en te verwarmen. De multi-split komt op de eerste verdieping te hangen met een leiding naar de zolder en een leiding naar de woonkamer. Ik heb zelf onvoldoende technische kennis om in te schatten of de twee aangeleverde opties goed zijn. Kunnen jullie hier ons bij helpen?

Ik heb begrepen dat Mitsubishi Electric kwalitatief iets beter is dan Mitsubishi Heavy. De buitenunit van offerte 1 lijkt mij te groot aangezien die voor 3 binnendelen is, en we er maar twee hebben. Het bedrijf geeft aan dat deze capaciteit nodig is, ook wanneer we willen verwarmen met temperaturen onder de 0. Er is schijnbaar geen buitenunit met twee aansluitingen die voldoende capaciteit heeft.

Beide bedrijven willen de airco aansluiten op een stopcontact op zolder (waar nu de oude airco op aan is gesloten). Dit is geen aparte groep. Kan dit problemen opleveren?

Offerte 1 heeft een zwaardere binnenunit op de zolder (3,5kwh vs 2,5kwh). Dit lijkt me wenselijk omdat koude lucht zakt en we daarmee ook temperatuur op de eerste verdieping kunnen verminderen. Mijn vrouw wil geen airco op de slaapkamer. Wanneer de temperatuur buiten boven de 30 gaat, ga ik op zolder slapen bij de airco. Verder staat mijn bureau op zolder en ben ik daar veel. WAF is sowieso een punt, zij weet niet of ze airco warmte prettig gaat vinden, het is veel geld, airco op de zolder is voornamelijk voor mij, etc.

Het betreft een rijtjeshuis uit 1986 met redelijke isolatie (bijna overal HR++ glas, zolder geïsoleerd van binnenuit met piepschuim). Grootste isolatie punt wat we nog moeten doen is de schuifpui op de begane grond. Plattegrond begane grond:
[Afbeelding]

De airco wordt geplaatst bij de rode rechthoek. De deur van het toilet en de deur naar boven staan op een kier.

Offerte 1:
Multisplit Mitsubishi Electric MXZ-3F68VF
Binnendeel woonkamer Mitsubishi Electric MSZ-AP42VKG incl. wifi
Binnendeel zolder Mitsubishi Electric MSZ-AP35VKG incl. wifi
Incl. alles (verwijderen huidige airco, montage, etc.)
Kosten € 4.448

Offerte 2:
Multisplit SCM 50 ZS-W Mitsubishi Heavy.
Binnendeel woonkamer SRK 50 ZS-W Mitsubishi Heavy.
Binnendeel zolder SRK 25 ZS-W Mitsubishi Heavy.
Incl. alles (verwijderen huidige airco, montage, etc.)
Kosten €3.985

Wat is jullie mening over beide offertes?
Ik vind het vermogen in de woonkamer behoorlijk fors, zeker als je gaat verwarmen zou ik kiezen voor een setup met een zo laag mogelijk minimum vermogen om pendelen te voorkomen, om de kans op borrelen etc. te verlagen zou ik persoonlijk gaan voor twee single splits, dit is ook een stukje zuiniger.

Kan je de unit niet meer naar in het midden van de U hangen ter hoogte van het toilet? Lijkt mij beter voor de spreiding. Sterker nog, misschien is het nuttiger om hem meer richting de woonkamer te hangen (t.o.v. de trap) zodat je meer warme lucht de woonkamer in kan blazen om zo de koudeval van de raampartij te breken.

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 22:33

Speedy-Andre

Sony ZL, XA, Nokia XR20

Topicstarter
In wezen zegt 'air conditioner' alles, letterlijk een luchtbehandelaar :)
Op het net zie ik 'air source heat pump' of 'air to air heat pump'.

PVoutput 2x Toshiba Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016, 8620Wp, Monoblock Panasonic J 7kW


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Speedy-Andre schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 14:23:
In wezen zegt 'air conditioner' alles, letterlijk een luchtbehandelaar :)
Op het net zie ik 'air source heat pump' of 'air to air heat pump'.
Helaas is betekend het in de volksmond iets anders.
Ik sprak vanochtend de overbuurman die nog druk aan het klussen is zijn net opgeleverde nieuwbouwwoning.

Hij had ook een split opgehangen in de woonkamer, toen ik hem vertelde of er hij ook mee ging verwarmen om zo het veels te dure ennatuurlijk te omzeilen keek hij mij glazig aan "maar dat slurpt toch energie?" waarop ik antwoorden, als jij 6kWh over 24h veel vind :+

Ik heb hem even wat uitleggegeven en hij gaat het ook proberen met verwarmen.

Verbruik December 2020

140kWh
Per gewogen graaddag 0,331 kWh/graaddag.
24h verwarmen bij een etmaal temp onder de 5 graden.

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mwk
  • Registratie: April 2015
  • Laatst online: 08-04 13:06

mwk

revolution-nl schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 14:30:
[...]


Verbruik December 2020

140kWh
Per gewogen graaddag 0,331 kWh/graaddag.
24h verwarmen bij een etmaal temp onder de 5 graden.
Dat zijn interessante cijfers. Maar hoeveel inhoud verwarm je daarmee?

Maarten


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BeQuietAndDrive
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 19:10

BeQuietAndDrive

Big Kahuna

Die waarden haal ik hier niet... 5 kW Daikin in vrijstaande woning van 20 jaar oud, oppervlak ca 100 m2. Ik heb wel dagen gehad dat ik kon verwarmen met 4 tot 6 kWh per etmaal, maar met de temperaturen tegen het vriespunt deze avonden (en overdag 2 a 3 graden), zit ik nu op ongeveer het dubbele aan verbruik per etmaal (ca 11 a 12 kWh). Ik dank de zonnepanelen wel als de eindafrekening komt :)

De leidingen van deze unit leggen trouwens wel een aardige weg af langs de buitenkant van de woning, ik denk ca. 6 meter. Zou het nog zin hebben die kabelgoot extra te isoleren, en zo ja, waarmee?

[ Voor 25% gewijzigd door BeQuietAndDrive op 02-01-2021 18:43 ]

20 x 310 Wp = 6.200 Wp @ SMA op zuid | PVOutput.org


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Headshot_NL
  • Registratie: Oktober 2007
  • Laatst online: 19:50
Ik kom op totaal 155kWh uit in december. Hoekhuis met beneden redelijke isolatie en (oud) dubbel glas, boven enkel glas.
Beneden verwarm ik eigenlijk elke dag van 8 tot 22.00. boven enkel een paar uur in de avond om de bovenverdieping en zolder wat op te warmen. Op een dag zoals vandaag geen defrost of pendelen, vlak bij het vriespunt soms wel. Pendelen komt beneden (LG S12ET) eigenlijk nooit voor. Boven (LG S09ET) wel als de slaapkamer op temperatuur is.
Ik merk een groot verschil in verbruik tussen ongeveer 1 a 2 graden of 5 a 6. Veel meer dan bij andere temperatuur verschillen.

🔋 Hyundai Ioniq electric premium 28kWh | ☀️ 4350Wp oost, 1005Wp zuid, 2940Wp west | 🌡️ LG 3,5kW + 2,5kW warmtepomp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mwk
  • Registratie: April 2015
  • Laatst online: 08-04 13:06

mwk

Headshot_NL schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 18:52:
Pendelen komt beneden (LG S12ET) eigenlijk nooit voor. Boven (LG S09ET) wel als de slaapkamer op temperatuur is.
Pendelen is toch dat hij af en toe inschakelt en dan weer uit gaat? Dat heb ik vrijwel in elke ruimte. Ook als hij in de econo mode staat. Ik heb een aantal units die in een relatief kleine kamer hangen (4x3). Dan kan ik me dat voorstellen. Maar ook de woonkamer (5Kw) draait niet continue. Deze gaat ongeveer 2 keer per uur even aan (ook als die in econo mode staat).
Buiten zit een 4MXM68 waar naast de woonkamer ook nog drie slaapkamers op zitten.O
Ook met de temperatuur van vandaag draait eigenlijk geen enkele unit continue.

Maarten


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Headshot_NL
  • Registratie: Oktober 2007
  • Laatst online: 19:50
mwk schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 19:06:
[...]


Pendelen is toch dat hij af en toe inschakelt en dan weer uit gaat? Dat heb ik vrijwel in elke ruimte. Ook als hij in de econo mode staat. Ik heb een aantal units die in een relatief kleine kamer hangen (4x3). Dan kan ik me dat voorstellen. Maar ook de woonkamer (5Kw) draait niet continue. Deze gaat ongeveer 2 keer per uur even aan (ook als die in econo mode staat).
Buiten zit een 4MXM68 waar naast de woonkamer ook nog drie slaapkamers op zitten.O
Ook met de temperatuur van vandaag draait eigenlijk geen enkele unit continue.
Ja pendelen is dat de kamer op temperatuur is en de unit niet verder kan terugschakelen. Dus dat het minimum vermogen hoger is dan de warmtevraag. Ik heb geen top huis qua isolatie + daarbij kan deze unit vrij laag terug moduleren. Hierdoor heb ik geen last van pendelen.
Als het boven de 10 graden komt zie ik het soms wel eens gebeuren, maar nu zeker niet. Draait nu de hele dag op ongeveer 350 watt opgenomen vermogen.

🔋 Hyundai Ioniq electric premium 28kWh | ☀️ 4350Wp oost, 1005Wp zuid, 2940Wp west | 🌡️ LG 3,5kW + 2,5kW warmtepomp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • I-King
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 20:47
Hier bijna 400kWh voor december. Jaren 50 tweekapper, 120m2, nageïsoleerd en hr glas. Woon er net, dus geen idee wat regulier gasverbruik was.
En boven koelt het nog steeds gewoon af naar 14/15 graden, dus het is niet de best geïsoleerde woning kun je stellen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • plaspvd
  • Registratie: Mei 2014
  • Niet online
@Headshot_NL moduleert de s12et even ver terug als de s09et? Heb ze allebei staan, van de blackfriday actie. Twijfel nog een beetje over de plaatsing.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Headshot_NL
  • Registratie: Oktober 2007
  • Laatst online: 19:50
plaspvd schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 19:24:
@Headshot_NL moduleert de s12et even ver terug als de s09et? Heb ze allebei staan, van de blackfriday actie. Twijfel nog een beetje over de plaatsing.
Ja ze zijn gelijk aan elkaar. Ze hebben een minimum opgenomen vermogen van 195 Watt.

🔋 Hyundai Ioniq electric premium 28kWh | ☀️ 4350Wp oost, 1005Wp zuid, 2940Wp west | 🌡️ LG 3,5kW + 2,5kW warmtepomp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TigerXtrm
  • Registratie: Juni 2007
  • Laatst online: 21:23
revolution-nl schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 14:30:
[...]
Hij had ook een split opgehangen in de woonkamer, toen ik hem vertelde of er hij ook mee ging verwarmen om zo het veels te dure ennatuurlijk te omzeilen keek hij mij glazig aan "maar dat slurpt toch energie?"
Er heerst inderdaad een interessant misverstand over verwarmen, waarbij de meeste mensen denk ik aannemen dat de verwarmfunctie niets anders is dan een elektrische kachel. Voor ik me er in ging verdiepen heb ik er ook nooit bij stil gestaan dat een warmtepomp (in principe) twee kanten op kan werken, en hij dus niet verwarmt door maar gewoon een zooi elektriciteit door het element te jagen. Wat dat betreft valt er nog veel terrein te winnen qua voorlichting.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ik222
  • Registratie: Maart 2007
  • Niet online
Hier sinds 10 december ook echt begonnen met verwarmen met de airco's die half november geplaatst zijn. Aangezien ik niet volledig met de CV wil stoppen vanwege vloerverwarming en kou in bijvoorbeeld de badkamer en het toilet moest ik eerst e.a. aanpassen in de thermostaat (oude thermostaat vervangen door een Tado).

Uiteindelijk kwam december 2020 (waar ik dus pas de laatste 20 dagen de airco erbij gebruikt heb) uit op 283 m3 gas tegenover 345 m3 gas in december 2020. Gecorrigeerd naar graaddagen ben ik van 0,8 m3 per graaddag in 2019 naar 0,68 m3 per graaddag in 2020 gegaan. Extra stroomverbruik dat hier tegenover stond was ongeveer 120 kWh.

Setup die ik gebruik is een Daikin 3MXM68N met een FTXA 4,2 kW binnenuit beneden en 2 x FTXA 2,5kW binnenuits boven. Verwarmen gebeurt primair beneden (automatisch gestuurd door Home Assistant) en regelmatig een paar uur op één van de units boven i.v.m. thuiswerk. Dit laatste gebeurde vroeger eigenlijk niet maar dat stroomverbruik zit dus wel bij de extra 120 kWh erbij.

Over de setup met verwarmen ben ik op zich heel tevreden, in tegenstelling over enkele horrorverhalen met multisplits die ik hier gelezen had. Bij het setpoint op 21 heb ik wel last van pendelgedrag in de woonkamer, op 22 heb ik daar nagenoeg geen last meer van en de temperatuur wordt dan maximaal 21,5 - 21,7 wat wij comfortabel vinden in de woonkamer. Boven krijg je na een paar uur verwarmenen wel wat gependel maar dat is onvermijdelijk in die kleine ruimtes denk ik. Unit moduleert bij buitentemperaturen onder de 4 graden terug tot ongeveer 800W, als het warmer is heb ik hem al op ongeveer 500W zien draaien. Het grappige is dat regelmatig de unit boven erbij aanzetten nauwelijks of niet voor een hoger verbruik zorgt, unit lijkt dan dus efficiënter te gaan draaien.

Hoe ik het nu gebruik is dat ik in de ochtend bij naar beneden gaan de CV middels HA op 21 zet en de airco op 22. CV gaat dan even mee aan maar daarna verwarm ik dan dus grotendeels op de airco. Voordeel daarbij is dat zo de woonkamer zeer snel op temperatuur is in tegenstelling tot met enkel de CV. Om 15.00 schakel ik dan de airco uit waarna de CV heb op temperatuur houdt en zo ook de badkamer en vloer lekker opwarmt. Zodra het alarm in de nachtstand gaat zet HA de CV weer terug naar de nachtstand van 19, bij nachten zoals nu is het dan in de ochtend vaak nog net boven de 19 graden beneden.

[ Voor 6% gewijzigd door ik222 op 02-01-2021 20:57 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • stijn1995
  • Registratie: Maart 2015
  • Laatst online: 05-06-2024
hallo iedereen,

Wij zouden airco's laten plaatsen, maar vanwege de drukte van de installateur zijn ze pas in jan/feb beschikbaar. Omdat het verlengt is ga je steeds meer kijken en ben ik toch gaan twijfelen.

Ons eerste besluit was om een daikin stylish van 3,5kw in onze woonkamer te hangen. De woonkamer/keuken is 30m2 en 78m3. Het gaat om een nieuwbouw woning uit 2018, de isolatie zit dus wel goed. Als ik dan factor 30 neem kom ik uit op 2,34kw, dan zou je dus eigenlijk op een 2,5 uitkomen. Op internet las ik dan je voor verwarmen factor 50 moest aanhouden wat dus op 3,9 kw voor verwarmen uitkomen.

De gegevens van het 2,5 model voor koelen zijn min/nom/max 1,3/2,5/3,2 en voor verwarmen min/nom/max 1,3/2,8/4,7. Die van het 3,5 model voor koelen zijn min/nom/max 1,4/3,4/4,0 en verwarmen is min/nom/max 1,4/4,0/5,2.

Er komt er ook 1 op de slaapkamer, maar daar is koelen alleen belangrijk omdat we nooit verwarmen op de slaapkamers. De slaapkamer is 31m3 wat met factor 30 uitkomt op 930watt. Daar zou dan een 1,5 kw kunnen hangen. ik kan hier alleen de details niet van vinden omdat er steeds staat alleen icm multisplit.

De buitenunit 2mxm40m heeft koelen 1,5/4,0/4,2 en verwarmen 1,3/4,2/4,6.

Mijn vraag is dus, kan ik beter voor een 2,5kw + 1,5kw stylish kiezen? en dit dan in combinatie met de 2mxm40m.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 22:13
stijn1995 schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 21:54:
Ons eerste besluit was om een daikin stylish van 3,5kw in onze woonkamer te hangen. De woonkamer/keuken is 30m2 en 78m3. Het gaat om een nieuwbouw woning uit 2018, de isolatie zit dus wel goed. Als ik dan factor 30 neem kom ik uit op 2,34kw, dan zou je dus eigenlijk op een 2,5 uitkomen. Op internet las ik dan je voor verwarmen factor 50 moest aanhouden wat dus op 3,9 kw voor verwarmen uitkomen.
Als je maar rekening houd met minimaal vermogen van de buitenunit.
Hier een woning van 1986, het zelfde vloeroppervlakte als jij, een woning van 2018 heeft wel betere isolatie dan hier.

Daikin perfera 3,5kw doet het op zijn sloffen in praktijk, ik heb er al mee verwarmt met buitentemperaturen van -7 en dit ging nog prima, ook in de warme zomer van 40c waarbij de buitenunit in de volle zon staat dichtbij een stenen muur en stenen vloer het ging allemaal prima.

zelf 3,5 gekozen omdat er vrijwel geen verschil met minimaal vermogen was van de 2,5 dan vind ik het toch wel prettiger dat er overcapaciteit is(dit is singlesplit trouwens).

Overgens tijdens de hete zomer kon de unit probleemloos de gehele benedenverdieping koelen, deur open naar de gang etc was ook geen enkel probleem het werd gewoon koel daar.

Het is de minimaal vermogen van de buitenunit waar je rekening mee moet houden.

Op een 2mxm40m mag je gerust overdemotioneren bijvoorbeeld een 3,5 en 2,0 beide zullen nooit tegelijkertijd op max vermogen staan.

Doe je 2,5kw + 1,5kw dan blijft er capaciteit van de buitenunit onbenut en dat is zonde.

[ Voor 12% gewijzigd door mr_evil08 op 02-01-2021 23:25 ]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • ghelsendoorn
  • Registratie: Oktober 2013
  • Laatst online: 07-04 22:59
Je kunt ook beter wat over capaciteit hebben, de defrost is dan ook minder.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jeroen.br
  • Registratie: Juni 2020
  • Laatst online: 19-04-2023
Ik lees veel metingen over het gebruik van de airco's. Gebruik zelf oa. Enelogic om elektra en gas bij te houden, maar kan daarin niet de onderverdeling zien wat dan het specifieke verbruik van enkel de airco's was. Enkel dus het totaal verbruik aan elektra op een gegeven moment.

Hoe meten jullie het verbruik van enkel de airco's?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ghelsendoorn
  • Registratie: Oktober 2013
  • Laatst online: 07-04 22:59
Met een smart plug bijvoorbeeld kasa van tp link.
https://www.coolblue.nl/p...Ky2Hgz9OShcEaArK8EALw_wcB

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • evtje
  • Registratie: Augustus 2017
  • Laatst online: 21-04 21:10
Jeroen.br schreef op zondag 3 januari 2021 @ 11:47:
Ik lees veel metingen over het gebruik van de airco's. Gebruik zelf oa. Enelogic om elektra en gas bij te houden, maar kan daarin niet de onderverdeling zien wat dan het specifieke verbruik van enkel de airco's was. Enkel dus het totaal verbruik aan elektra op een gegeven moment.

Hoe meten jullie het verbruik van enkel de airco's?
Ik heb dit.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/E5Te80lvdmQzgsjKlyxE6RqWw8Y=/x800/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/OmSNdbMdjbPgUHZVvGe2ekp7.jpg?f=fotoalbum_large

Hyundai Ioniq Sep 2017-2022.Tesla MY Dec 2022 Daikin Emura 2 Jun 2014. Mitsubishi MHI SRK-25ZSX Jun 2020


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 22:33

Speedy-Andre

Sony ZL, XA, Nokia XR20

Topicstarter
Een oude bekende :)
Iets jonger op 868MHz:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/_sH34u44rygXZ2njcV0Wee2H2RE=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/b3t9BeouzjieIVVsLX9hPtxB.jpg?f=user_large

Jammer dat die lastig te ontvangen en decoderen is.
Verder meer van deze op 433MHz die ik met een Rfxcom in Domoticz log:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/q294GWh2kY6apBY7TRHIzWLjJGk=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/N3xgMb0O7Eup0Os97A5HkB00.jpg?f=fotoalbum_medium

Bovenstaande schakelen niet maar meten alleen.
Heden is een wifi plug een leuk alternatief, handig als je er Tasmota in kan flashen zoals de Blitzwolf SPxxx.

PVoutput 2x Toshiba Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016, 8620Wp, Monoblock Panasonic J 7kW


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • evtje
  • Registratie: Augustus 2017
  • Laatst online: 21-04 21:10
Als ik er nu een zou moeten kopen. Zou ik waarschijnlijk deze nemen op Amazon.de
Voltcraft SEM6000 Energiekostenmeter Bluetooth®-interface, gegevensexport, dataloggerfunctie.

Hyundai Ioniq Sep 2017-2022.Tesla MY Dec 2022 Daikin Emura 2 Jun 2014. Mitsubishi MHI SRK-25ZSX Jun 2020


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 22:33

Speedy-Andre

Sony ZL, XA, Nokia XR20

Topicstarter
Ik heb de voorganger SEM3600-bt die groter is, je bent afhankelijk van de matige app die niet op alle smartphones goed werkt (met name bluetooth is onstabiel).
Liever iets dat zonder app werkt en zonder cloud zodat je zelf kan bepalen of en hoe je de data verwerkt.

PVoutput 2x Toshiba Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016, 8620Wp, Monoblock Panasonic J 7kW


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 22:13
Mijn Daikin "Airco" heeft zelf een energiemanager deze is wel accuraat, echter je kan er geen defrost op zien omdat het uitgesmeert wordt met tijdsblokken per 2u op dagverbruik.
En hier nog een TP link HS110 slimme stekker liggen wat ik zo nu en dan ergens tussen druk voor "steekproef".

762 kwh jaarverbruik van gehele benedenverdieping bij gas was dat rond 900m3, klinkt ongeloofwaardig maar de CV was niet zuinig ondanks HR ketel.

Wat ik vaak merk 1000m3 gas erdoor branden van anderen och niet erg valt mee etc.
500kwh stroom erdoor branden is een complete ramp mensen focussen zich enorm op stroomverbruik terwijl gas de grootste boosdoener is.

Met stroom mag je wel 3x meer gebruiken dan gas dus 1000m3 gas vs 3000kwh stroom komt redelijk overeen.

[ Voor 70% gewijzigd door mr_evil08 op 03-01-2021 13:13 ]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Rob roelofs 1
  • Registratie: December 2014
  • Laatst online: 18:03

Rob roelofs 1

Daikin Ururu sarara

Ik heb een vraagje, ben al jaren tevreden over mijn Daikin Ururu Sarara 3,5Kw waarmee ik in de woonkamer verwarm en koel. Gasverbruik netto enkel voor sww is nog slechts 270m3 per jaar. Ik kom van 1800m3 vandaan dus dat is een behoorlijke gasbesparing.
Aangezien ik mijn voormalige garage heb omgebouwd naar kinderkamer wil ik eigenlijk hier ook naar een warmtepomp toe. Hierbij zit ik eigenlijk te denken aan een 2x Daikin Nexura FVXG-K 4kW
Referentie: FVXG25K/FVXG25K/2MXS40H. Ik kies dan voor een splitunit omdat ik dan ook gelijk een vloermodel kan maken op onze slaapkamer. Bestaande radiatoren eraf, 1 buitenunit en 2 vloerunits.
Ik heb mijn Ururu op een aparte groep zitten, hier zal ik deze unit niet bij kunnen plaatsen lijkt me. Zal wel op nieuwe aparte groep moeten. Wie heeft er ervaring met dit vloermodel van Daikin? Prettig en comfortabel? Meerwaarde tov hooghangend model? Een andere optie zou kunnen zijn kiezen voor type :
2x Daikin Nexura FVXG-K 5kW- FVXG25K/FVXG25K/2MXS50H, ook een vloermodel.

9240 Wp icm Enphase 2023- Daikin Ururu Sarara 3,5Kw 2015-Daikin Perfera 2,5Kw 2021-Auer Edel Air 270ltr 2023-gasloos per 17-02-2023-Daikin Perfera 4,2Kw 2024, Daikin Perfera 2,5Kw Vloermodel 2025


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 22:33

Speedy-Andre

Sony ZL, XA, Nokia XR20

Topicstarter
Die Nexura is een oudere met R410a, ik zou er een met R32 zoeken :)

PVoutput 2x Toshiba Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016, 8620Wp, Monoblock Panasonic J 7kW


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • dunklefaser
  • Registratie: Oktober 2012
  • Laatst online: 22:21

dunklefaser

Point Of KnowReturn

@evtje , @Speedy-Andre Ik heb een drietal van de Voltcraft SEM 6000 BT in gebruik,
een heb ik al met de laatste update zo goed als gebrickt. De app is nog steeds een kleine ramp.
Zie mijn review hier.

Nobody is perfeckt - But who wants to be Nobody? - Vrijwillig Energycoach Fiat LUXus! - Some Insights


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Rob roelofs 1
  • Registratie: December 2014
  • Laatst online: 18:03

Rob roelofs 1

Daikin Ururu sarara

Speedy-Andre schreef op zondag 3 januari 2021 @ 14:28:
Die Nexura is een oudere met R410a, ik zou er een met R32 zoeken :)
Dan kiezen we de FVXM35F van Daikin. Niemand ervaring met vloermodellen?

9240 Wp icm Enphase 2023- Daikin Ururu Sarara 3,5Kw 2015-Daikin Perfera 2,5Kw 2021-Auer Edel Air 270ltr 2023-gasloos per 17-02-2023-Daikin Perfera 4,2Kw 2024, Daikin Perfera 2,5Kw Vloermodel 2025


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 22:33

Speedy-Andre

Sony ZL, XA, Nokia XR20

Topicstarter
Geen ervaring mee, de luchtstroom heb je vrij laag en ik vraag me af hoe goed dat met verwarmen werkt.
Een wand model blaast warmte omlaag en kou recht vooruit.
Daarbij heb je misschien minder ruimte om de condens afvoer omlaag te laten lopen.

PVoutput 2x Toshiba Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016, 8620Wp, Monoblock Panasonic J 7kW


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

mwk schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 17:54:
[...]


Dat zijn interessante cijfers. Maar hoeveel inhoud verwarm je daarmee?
Woonkamer + keuken van 150m3 echter blijft de eerste verdieping en de zolder hier ook mee op temperatuur.
ghelsendoorn schreef op zondag 3 januari 2021 @ 11:35:
Je kunt ook beter wat over capaciteit hebben, de defrost is dan ook minder.
Niet helemaal mee eens, ik heb bijv. amper defrosts maar zit in de tussen seizoenen met mijn 3.5 wel met een pendelend systeem.

Als je dan een 5.0 gaat ophangen met een minimum vermogen wat 500watt hoger is dan is dat een slechtere deal. De 3.5 doet de 150m3 overigens met twee vingers in zijn neus (zowel verwarmen als koelen).

Ik weet niet of een multisplit gevoeliger is voor defrosts?
Jeroen.br schreef op zondag 3 januari 2021 @ 11:47:
Ik lees veel metingen over het gebruik van de airco's. Gebruik zelf oa. Enelogic om elektra en gas bij te houden, maar kan daarin niet de onderverdeling zien wat dan het specifieke verbruik van enkel de airco's was. Enkel dus het totaal verbruik aan elektra op een gegeven moment.

Hoe meten jullie het verbruik van enkel de airco's?
Met een https://www.youless.nl/ en DIN kWh meter

[ Voor 24% gewijzigd door revolution-nl op 03-01-2021 16:57 ]

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • squareware
  • Registratie: Juli 2014
  • Laatst online: 19:29
Wat raden jullie aan,
Bg; woonkamer + semi open-keuken 37m2
1ste: 2x Slaapkamers 12m2, 13m2 en Badkamer +/- 8m2
2de: 1x slaapkamer 16 m2 (zolder puntdak)

Tot nu toe verwarmen wij het hele huis met cv, deze staat de hele dag aan tot 20 graden (ook voor de slaapkamers en badkamer) als we naar bed gaan gaat de temp op 15, volgende ochtend is de temp tot 17,- afgekoeld legt er een beetje aan hoe koud het is.

Opties, excl badkamer (verzinnen we nog wat op);
-multisplit, 4 binnen units
- multisplit 3 stuks en 1 split voor de woonkamer
-1 single split woonkamer voor het gehele huis?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • ghelsendoorn
  • Registratie: Oktober 2013
  • Laatst online: 07-04 22:59
[quote]revolution-nl schreef op zondag 3 januari 2021 @ 16:55:
[...]


Woonkamer + keuken van 150m3 echter blijft de eerste verdieping en de zolder hier ook mee op temperatuur.


[...]


Niet helemaal mee eens, ik heb bijv. amper defrosts maar zit in de tussen seizoenen met mijn 3.5 wel met een pendelend systeem.

Dat ga je wel merken als het een keer goed vriest .Ik heb al 15 jaar l/l warmtepompen . In begin dacht ik het ook nu na nieuwe l/l ben ik echt blij met meer vermogen dus bezuinig daar nu niet op.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
ghelsendoorn schreef op zondag 3 januari 2021 @ 20:13:
[quote]revolution-nl schreef op zondag 3 januari 2021 @ 16:55:
[...]


Woonkamer + keuken van 150m3 echter blijft de eerste verdieping en de zolder hier ook mee op temperatuur.


[...]


Niet helemaal mee eens, ik heb bijv. amper defrosts maar zit in de tussen seizoenen met mijn 3.5 wel met een pendelend systeem.

Dat ga je wel merken als het een keer goed vriest .Ik heb al 15 jaar l/l warmtepompen . In begin dacht ik het ook nu na nieuwe l/l ben ik echt blij met meer vermogen dus bezuinig daar nu niet op.
Het is alleen de vraag of je een systeem moet baseren op situaties die heel vaak voorkomen (2/5 graden) of situaties die nu al zeldzaam zijn en in de toekomst nog veel zeldzamer gaan worden (<-4).

Ben zelf overtuigd van het eerste :). Geen gependel is comfortabeler.
squareware schreef op zondag 3 januari 2021 @ 19:24:
Wat raden jullie aan,
Bg; woonkamer + semi open-keuken 37m2
1ste: 2x Slaapkamers 12m2, 13m2 en Badkamer +/- 8m2
2de: 1x slaapkamer 16 m2 (zolder puntdak)

Tot nu toe verwarmen wij het hele huis met cv, deze staat de hele dag aan tot 20 graden (ook voor de slaapkamers en badkamer) als we naar bed gaan gaat de temp op 15, volgende ochtend is de temp tot 17,- afgekoeld legt er een beetje aan hoe koud het is.

Opties, excl badkamer (verzinnen we nog wat op);
-multisplit, 4 binnen units
- multisplit 3 stuks en 1 split voor de woonkamer
-1 single split woonkamer voor het gehele huis?
Heb je al concrete units op het oog?

Op basis van je post nu zou ik adviseren begane grond single split en de multi voor alles boven de begane grond. Een multi met 4 poorten heeft doorgaans wel een hoog minimum vermogen. Echter lijkt je huis om basis van die afkoeling toch wel een redelijke warmtevraag te hebben dus wellicht kan het wel uit met die multi..

[ Voor 35% gewijzigd door Glashelder op 03-01-2021 20:30 ]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

ghelsendoorn schreef op zondag 3 januari 2021 @ 20:13:
[quote]revolution-nl schreef op zondag 3 januari 2021 @ 16:55:
[...]


Woonkamer + keuken van 150m3 echter blijft de eerste verdieping en de zolder hier ook mee op temperatuur.


[...]


Niet helemaal mee eens, ik heb bijv. amper defrosts maar zit in de tussen seizoenen met mijn 3.5 wel met een pendelend systeem.

Dat ga je wel merken als het een keer goed vriest .Ik heb al 15 jaar l/l warmtepompen . In begin dacht ik het ook nu na nieuwe l/l ben ik echt blij met meer vermogen dus bezuinig daar nu niet op.
Mocht de situatie zich voordoen dat het comfort gaat lijden door defrosts ten gevolgen van stevige vorst dan is dat eenvoudig te ondervangen door een 24/7 schema of gewoon extern bij te verwarmen, hoe vaak komt dit voor?

De tussen seizoenen met buitentemperaturen van boven de 5 graden zijn veel voorkomend en er is niet echt een goede remedie tegen een pendelende unit door te weinig warmtevraag met behoud van comfort.

Om deze reden zou ik altijd voorzichtig zijn met het plaatsen van veel vermogen,

Er zijn ook uitzonderingen, de Mitsubishi srk-zsx 5.0 heeft met 0.6kW een lager minimum vermogen dan een dan 2.5
squareware schreef op zondag 3 januari 2021 @ 19:24:
Wat raden jullie aan,
Bg; woonkamer + semi open-keuken 37m2
1ste: 2x Slaapkamers 12m2, 13m2 en Badkamer +/- 8m2
2de: 1x slaapkamer 16 m2 (zolder puntdak)

Tot nu toe verwarmen wij het hele huis met cv, deze staat de hele dag aan tot 20 graden (ook voor de slaapkamers en badkamer) als we naar bed gaan gaat de temp op 15, volgende ochtend is de temp tot 17,- afgekoeld legt er een beetje aan hoe koud het is.

Opties, excl badkamer (verzinnen we nog wat op);
-multisplit, 4 binnen units
- multisplit 3 stuks en 1 split voor de woonkamer
-1 single split woonkamer voor het gehele huis?
Omwille van een optimale efficiëntie, comfort en het voorkomen van bijgeluiden zou ik persoonlijk kiezen voor de optie:
- multisplit 3 stuks en 1 split voor de woonkamer

[ Voor 25% gewijzigd door revolution-nl op 03-01-2021 20:43 ]

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bloedcel
  • Registratie: Augustus 2016
  • Laatst online: 11-12-2024
revolution-nl schreef op zondag 3 januari 2021 @ 20:37:
[...]


Mocht de situatie zich voordoen dat het comfort gaat lijden door defrosts ten gevolgen van stevige vorst dan is dat eenvoudig te ondervangen door een 24/7 schema of gewoon extern bij te verwarmen, hoe vaak komt dit voor?

De tussen seizoenen met buitentemperaturen van boven de 5 graden zijn veel voorkomend en er is niet echt een goede remedie tegen een pendelende unit door te weinig warmtevraag met behoud van comfort.

Om deze reden zou ik altijd voorzichtig zijn met het plaatsen van veel vermogen,

Er zijn ook uitzonderingen, de Mitsubishi srk-zsx 5.0 heeft met 0.6kW een lager minimum vermogen dan een dan 2.5


[...]


Omwille van een optimale efficiëntie, comfort en het voorkomen van bijgeluiden zou ik persoonlijk kiezen voor de optie:
- multisplit 3 stuks en 1 split voor de woonkamer
Ik kan beamen dat je goed moet nadenken waarom je een systeem wilt nemen op basis van die paar dagen dat het wellicht gunstig is.

Ik ben in het bezit van een 5.0zsx (wel een oudere type), maar op dit moment pendelt deze behoorlijk. Tussen 5-12graden gaat het goed.

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Armin
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 20-04 21:15
revolution-nl schreef op zondag 3 januari 2021 @ 20:37:
[...]

De tussen seizoenen met buitentemperaturen van boven de 5 graden zijn veel voorkomend en er is niet echt een goede remedie tegen een pendelende unit door te weinig warmtevraag met behoud van comfort.
Laten we ook niet overdrijven. Er zijn inderdaad mensen, want alles is subjectief, die het vervelend vinden als afhankelijk van het merk de luchtstroom stopt (Daikin) of even terugvalt naar kamertemperatuur (meeste andere merken), maar om dat als een inherent comfort probleem aan te stippen is wel een beetje gek. Normaal merk je dat immers niet. Als je het wel merkt, is dat eerder bijzonder en heb je of last trek/kieren/tocht of moet je wellicht de luchtstroom gewoon anders regelen.

Hele continenten hebben al decennia pendelende luchtverwarming en merken niks van dat vermeende comfort probleem. En dan is dus te weinig vermogen erger dan teveel. En omdat het op voorhand soms moeilijk in te schatten is, zou ik dus liever iets aan de bovenkant van de 'range' gaan zitten. Perfect is het beste, maar dat weet je vaak nu eenmaal niet.

Ikzelf merk het pendelen geheel niet, en zou dus altijd kiezen voor een maatje te ruim bij twijfel. Natuurlijk niet overdrijven, maar buitenunits een beetje groter is goed voor het tegengaan van defrosts, en wat extra vermogen is altijd fijn als het wat sneller warm moet omdat je het onverhoopt toch had laten afkoelen, of men toch weer die voordeur de hele tijd open laat staan bij het buiten spelen :*)

Als ik hoor hoeveel mensen hier klagen dat ze het niet warm krijgen bij defrost weer, denk ik dat er toch stiekem mensen een maatje te klein genomen hebben.

Als je het wel perfect weet in te schatten, en je bent iemand die inderdaad gevoelig is voor kleine windjes en/of hebt een huis met trek/tocht dan is het wellicht wel goed om wat kleine te nemen, maar dat zijn eerder de uitzonderingen IMHO.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Armin schreef op zondag 3 januari 2021 @ 21:00:
[...]


Laten we ook niet overdrijven. Er zijn inderdaad mensen, want alles is subjectief, die het vervelend vinden als afhankelijk van het merk de luchtstroom stopt (Daikin) of even terugvalt naar kamertemperatuur (meeste andere merken), maar om dat als een inherent comfort probleem aan te stippen is wel een beetje gek. Normaal merk je dat immers niet. Als je het wel merkt, is dat eerder bijzonder en heb je of last trek/kieren/tocht of moet je wellicht de luchtstroom gewoon anders regelen.

Hele continenten hebben al decennia pendelende luchtverwarming en merken niks van dat vermeende comfort probleem. En dan is dus te weinig vermogen erger dan teveel. En omdat het op voorhand soms moeilijk in te schatten is, zou ik dus liever iets aan de bovenkant van de 'range' gaan zitten. Perfect is het beste, maar dat weet je vaak nu eenmaal niet.

Ikzelf merk het pendelen geheel niet, en zou dus altijd kiezen voor een maatje te ruim bij twijfel. Natuurlijk niet overdrijven, maar buitenunits een beetje groter is goed voor het tegengaan van defrosts, en wat extra vermogen is altijd fijn als het wat sneller warm moet omdat je het onverhoopt toch had laten afkoelen, of men toch weer die voordeur de hele tijd open laat staan bij het buiten spelen :*)

Als ik hoor hoeveel mensen hier klagen dat ze het niet warm krijgen bij defrost weer, denk ik dat er toch stiekem mensen een maatje te klein genomen hebben.

Als je het wel perfect weet in te schatten, en je bent iemand die inderdaad gevoelig is voor kleine windjes en/of hebt een huis met trek/tocht dan is het wellicht wel goed om wat kleine te nemen, maar dat zijn eerder de uitzonderingen IMHO.
Een pendelende unit vind ik niet perse heel storend maar een continue draaiende unit met monotoon geluidsniveau en luchtstroom vindt ik persoonlijk wel een stuk comfortabeler. Ik kan mij ook niet voorstellen dat een pendelende unit goed is voor het rendement.

De standaard formule voor het benodigde vermogen is voor veel goed geïsoleerde woning gewoon een enorme overkill.
bloedcel schreef op zondag 3 januari 2021 @ 20:50:
[...]


Ik kan beamen dat je goed moet nadenken waarom je een systeem wilt nemen op basis van die paar dagen dat het wellicht gunstig is.

Ik ben in het bezit van een 5.0zsx (wel een oudere type), maar op dit moment pendelt deze behoorlijk. Tussen 5-12graden gaat het goed.
Dat is de ZS, vindt het nog steeds apart dat je last hebt van dit gedrag , met wat voor settings draai je?

[ Voor 68% gewijzigd door revolution-nl op 03-01-2021 21:06 ]

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Armin
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 20-04 21:15
revolution-nl schreef op zondag 3 januari 2021 @ 20:37:
[...]
Mocht de situatie zich voordoen dat het comfort gaat lijden door defrosts ten gevolgen van stevige vorst dan is dat eenvoudig te ondervangen door een 24/7 schema of gewoon extern bij te verwarmen, hoe vaak komt dit voor?
Defrosts hebben weinig te maken met zware vorst. Bij zware vorst heb je juist weinig defrosts omdat de lucht droog is. Defrosts komt vaak voor bij weer net boven het vriespunt, wanneer het erg vochtig is. Denk aan mist, of van die motregen. De radiator van de buiten-unit daalt dan immers tot net onder het vriespunt, en de mist/regen/etc vriest aan.

Juist een (te) kleine buiten-unit kan erg snel vastvriezen. Immers die zal sneller onder nul dalen, en heeft ook minder radiator oppervlakte en zal dus om beide redenen eerder en vaker in defost moeten.

Bijverwarmen is IMHO verder maf. Ik ga geen electrische kachel plaatsen omdat mijn hoofdverwarming het niet aan kan. Ik heb die situatie nu in mijn huiskamer omdat de unit daar ooit als airco geplaats was en net te klein is, waardoor de oude gasverwarming moet bijspringen. Bij opnieuw doen, zou ik één maatje groter genomen hebben.


Let wel, ik ben een minderheid op dit forum, maar de meeste installateurs, zeker op continenten waar men al decennia luchtverwarming heeft, denken er juist weer doorgaans hetzelfde over als ik. Ik denk dus dat het belangrijk is om beide geluiden te laten horen, en mensen zelf een keuze te laten maken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Armin schreef op zondag 3 januari 2021 @ 21:07:
[...]


Defrosts hebben weinig te maken met zware vorst. Bij zware vorst heb je juist weinig defrosts omdat de lucht droog is. Defrosts komt vaak voor bij weer net boven het vriespunt, wanneer het erg vochtig is. Denk aan mist, of van die motregen. De radiator van de buiten-unit daalt dan immers tot net onder het vriespunt, en de mist/regen/etc vriest aan.

Juist een (te) kleine buiten-unit kan erg snel vastvriezen. Immers die zal sneller onder nul dalen, en heeft ook minder radiator oppervlakte en zal dus om beide redenen eerder en vaker in defost moeten.

Bijverwarmen is IMHO verder maf. Ik ga geen electrische kachel plaatsen omdat mijn hoofdverwarming het niet aan kan. Ik heb die situatie nu in mijn huiskamer omdat de unit daar ooit als airco geplaats was en net te klein is, waardoor de oude gasverwarming moet bijspringen. Bij opnieuw doen, zou ik één maatje groter genomen hebben.


Let wel, ik ben een minderheid op dit forum, maar de meeste installateurs, zeker op continenten waar men al decennia luchtverwarming heeft, denken er juist weer doorgaans hetzelfde over als ik. Ik denk dus dat het belangrijk is om beide geluiden te laten horen, en mensen zelf een keuze te laten maken.
Dat mag je aan @ghelsendoorn melden hij waarschuwt daarvoor bij koudere temperaturen, ik heb amper last van defrosts bij temperaturen rond het vriespunt, laat staan dat ik er hinder van ondervind.

Ik zeg alleen dat een zwaardere unit met een waarschijnlijk hoger minimum vermogen in mijn situatie waarschijnlijk minder comfort had gegeven, dit terwijl diverse installateurs er wel op aan drongen.

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Armin
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 20-04 21:15
revolution-nl schreef op zondag 3 januari 2021 @ 21:00:
[...]
Een pendelende unit vind ik niet perse heel storend maar een continue draaiende unit met monotoon geluidsniveau en luchtstroom vindt ik persoonlijk wel een stuk comfortabeler. Ik kan mij ook niet voorstellen dat een pendelende unit goed is voor het rendement.
Het rendement zal absoluut iets minder zijn. Maar dat zal niet meer zijn dan een kop koffie per week in het ergste geval. In maanden met koud weer, of wanneer de unit uit staat is het verschil verder geen enkel kop koffie. Als je echt voor het aller zuinigst wil gaan moet je inderdaad gaan voor niet pendelen en monitor/regel systemen.

Bij een multi-split echter is het toch al complexer om te voorspellen omdat soms iets ergens niet aan staat, en ik ga bij mij geen 5 buiten units plaatsen. Ik heb er nu 2 en dat is enkel omdat er ene jaar tussen installatie zat. Anders had ik 1 dikke genomen. 8)

Dan kies ik dus liever voor extra comfort bij defrost en sneller opwarmen/koelen bij hevige momenten en zekerheid dat de WAF in orde blijft. :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Armin schreef op zondag 3 januari 2021 @ 21:07:
[...]


Defrosts hebben weinig te maken met zware vorst. Bij zware vorst heb je juist weinig defrosts omdat de lucht droog is. Defrosts komt vaak voor bij weer net boven het vriespunt, wanneer het erg vochtig is. Denk aan mist, of van die motregen. De radiator van de buiten-unit daalt dan immers tot net onder het vriespunt, en de mist/regen/etc vriest aan.

Juist een (te) kleine buiten-unit kan erg snel vastvriezen. Immers die zal sneller onder nul dalen, en heeft ook minder radiator oppervlakte en zal dus om beide redenen eerder en vaker in defost moeten.

Bijverwarmen is IMHO verder maf. Ik ga geen electrische kachel plaatsen omdat mijn hoofdverwarming het niet aan kan. Ik heb die situatie nu in mijn huiskamer omdat de unit daar ooit als airco geplaats was en net te klein is, waardoor de oude gasverwarming moet bijspringen. Bij opnieuw doen, zou ik één maatje groter genomen hebben.


Let wel, ik ben een minderheid op dit forum, maar de meeste installateurs, zeker op continenten waar men al decennia luchtverwarming heeft, [b]denken er juist weer doorgaans hetzelfde over als ik. Ik denk dus dat het belangrijk is om beide geluiden te laten horen, [b]en mensen zelf een keuze te laten maken.
Het kan aan mij liggen, maar op basis van de jarenlange ervaring in de topics hier heb ik toch voornamelijk het idee dat zij vooral het meest aan hun eigen portemonnee denken :D

Maar op zich heb je best een fair point, maar het zou goed zijn als je wel volledig bent: ik heb je al eerder uitgelegd dat een zwaardere buitenunit niet per definitie een grotere radiator heeft. Dat is wel dus wel iets waar goed op gelet moet worden als men deze strategie volgt, omdat je anders juist alleen maar méér defrosts gaat krijgen ipv minder (meer warmte laten opnemen door eenzelfde formaat radiator zal logischerwijs een nog kouder oppervlak tot gevolg hebben).
Armin schreef op zondag 3 januari 2021 @ 21:13:
[...]
Anders had ik 1 dikke genomen. 8)
Echt? Ondanks dat je weet dat er hier op het forum users rondlopen die niet verwarmen met hun dikke multi omdat het of helemaal niet zuinig is of heel oncomfortabel?

Dat verbaasd me dan wel wat :).

[ Voor 8% gewijzigd door Glashelder op 03-01-2021 21:16 ]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bloedcel
  • Registratie: Augustus 2016
  • Laatst online: 11-12-2024
revolution-nl schreef op zondag 3 januari 2021 @ 21:00:


[...]


Dat is de ZS, vindt het nog steeds apart dat je last hebt van dit gedrag , met wat voor settings draai je?
Ik heb eigenlijk van alles geprobeerd, maar het mag niet baten.

Wanneer de buitentemperatuur beneden de 5 graden raakt schiet hij van 180w naar 600w. Blijkbaar is dit het tipping point van deze unit. Volgens mij is een soort van schema eerder gedeeld door een tweaker wat dit ook aangeeft.

Ik verwarm van 6uur tot 23uur, verbruik op dit moment per dag zo'n 10.5. Nachtverlaging heeft geen zin.
Al met al is het gewoon spijtig dat het apparaat het wel gewoon kan, maar door de software wordt belemmerd. Ze zullen er wel een goede reden voor hebben.

Dit is overigens een r410a systeem.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

bloedcel schreef op zondag 3 januari 2021 @ 21:18:
[...]


Ik heb eigenlijk van alles geprobeerd, maar het mag niet baten.

Wanneer de buitentemperatuur beneden de 5 graden raakt schiet hij van 180w naar 600w. Blijkbaar is dit het tipping point van deze unit. Volgens is een soort van schema eerder gedeeld door een tweaker wat dit ook aangeeft.

Ik verwarm van 6uur tot 23uur, verbruik op dit moment per dag zo'n 10.5. Nachtverlaging heeft geen zin.
Al met al is het gewoon spijtig dat het apparaat het wel gewoon kan, maar door de software wordt belemmerd. Ze zullen er wel een goede reden voor hebben.

Dit is overigens een r410a systeem.
Ik heb dit gedrag bij mijn ZS ook wel gezien, maar dat gebeurde echt als het minimum vermogen niet gehaald werd, boven de 5c pendelen was dan terug moduleren naar 180-200 watt onder de 5c naar 470watt,

Ik heb toen het setpoint 1 (soms 2) graden hoger gezet en sindsdien verwarmt hij constant op 200 - 300watt.
Met hogere setpoint gaat het verwarmen boven de 5c ook een heel stuk beter (veel minder gependel)

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 22:13
Hier wordt nogal zwaar overdreven met vermogen alsof het stroomverbruik enorm toeneemt bij vorst dat zie ik totaal niet terug op mijn Daikin, het gaat gewoon geleidelijk omhoog naarmate het kouder wordt.

Even een check otemp=3.0,err=0,cmpfreq=30,mompow=5 op dit moment nog zat capaciteit over.

Er is nog genoeg rek over hier, natuurlijk het duurt wat langer met opwarmen bij vorst maar dat is op te lossen met een tijdklok of app, bovendien het blijft een warmtepomp en geen racewagen...

Kijk niet teveel naar -10, maar kijk meer naar pendelen bij warmere temperaturen / minimaal vermogen.

Mocht je net capaciteit tekort komen bij -10 het is geen ramp hoor je zal geen bloemetjes op de ramen krijgen maar bijvoorbeeld 20c moeten stoken ipv 21c of indien multisplit een andere kamer de binnenunit uit/lager moeten zetten.

Temperaturen beneden vriespunt zijn echt zeldzaam in Nederland, zoek maar op bron KNMI.
In 1997 hebben we het laatste elfstedentocht op ijs gehad...

Ga je voor uitzonderingen je verwarming op afstemmen? dan zou ik toch eerder tijdelijk een los convectorkachel neerzetten.

[ Voor 6% gewijzigd door mr_evil08 op 03-01-2021 21:37 ]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DeV0uReR
  • Registratie: Mei 2004
  • Laatst online: 29-02-2024
Vraagje, ik krijg over een paar maanden een Daikin multi-split (3MXM68N met stylish binnendelen 1*3,5kw en 1*5kw) op aparte groep. Ik ben benieuwd of de Daikin zelf energieverbruik meet die ik uit kan lezen (API/app) of dat ik beter zelf een losse kwh meter in de meterkast kan plaatsen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
@DeV0uReR je kan dat uit de Daikin halen, maar heel precies is de data niet. Geloof dat het per blokken van 2 uur gaat.

Voor nauwkeurige grafieken kan je beter een losse kWh meter gebruiken.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • stijn1995
  • Registratie: Maart 2015
  • Laatst online: 05-06-2024
mr_evil08 schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 23:12:
[...]


Als je maar rekening houd met minimaal vermogen van de buitenunit.
Hier een woning van 1986, het zelfde vloeroppervlakte als jij, een woning van 2018 heeft wel betere isolatie dan hier.

Daikin perfera 3,5kw doet het op zijn sloffen in praktijk, ik heb er al mee verwarmt met buitentemperaturen van -7 en dit ging nog prima, ook in de warme zomer van 40c waarbij de buitenunit in de volle zon staat dichtbij een stenen muur en stenen vloer het ging allemaal prima.

zelf 3,5 gekozen omdat er vrijwel geen verschil met minimaal vermogen was van de 2,5 dan vind ik het toch wel prettiger dat er overcapaciteit is(dit is singlesplit trouwens).

Overgens tijdens de hete zomer kon de unit probleemloos de gehele benedenverdieping koelen, deur open naar de gang etc was ook geen enkel probleem het werd gewoon koel daar.

Het is de minimaal vermogen van de buitenunit waar je rekening mee moet houden.

Op een 2mxm40m mag je gerust overdemotioneren bijvoorbeeld een 3,5 en 2,0 beide zullen nooit tegelijkertijd op max vermogen staan.

Doe je 2,5kw + 1,5kw dan blijft er capaciteit van de buitenunit onbenut en dat is zonde.
bedankt voor je reactie!

de 2mxm40 heeft koelen 1,5/4,0/4,2 en verwarmen 1,3/4,2/4,6. de 2mxm50 heeft koelen 1,8/5,0/5,3 en verwarmen 1,2/5,6/5,8.

Dus jij zou een 3,5 en 2kw aanraden in combinatie met de 2mxm40? En dan krijg ik geen last van pendelen? De installateur had namelijk een 5kw buitenunit aangeraden, icm met 3,5 en 2. Dit leek mij alleen al veel omdat de slaapkamer aanstaat als die beneden niet of nauwelijks aanstaat, alleen voor het naar bed gaan eigenlijk.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Armin
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 20-04 21:15
Echt? Ondanks dat je weet dat er hier op het forum users rondlopen die niet verwarmen met hun dikke multi omdat het of helemaal niet zuinig is of heel oncomfortabel?

Dat verbaasd me dan wel wat :).
Vooral ook omdat 1 bak buiten minder lelijk is. Dan had ik waarschijnlijk één zo'n grote Afbeeldingslocatie: https://meyerair.com/wp-content/uploads/2015/03/outside-ac-unit.jpg kunnen nemen.

Ikzelf merk niks van pendelen vooral ook omdat ME units niet stoppen met blazen tijdens een pendel. Het is dan niet veel anders dan mijn niet modulerende oude gas luchtverwarming. :*) Maar in de huiskamer had ik graag een maatje zwaarder gehad. Voor koelen - waar ik ze voor neergezet had - is het allemaal werkzaam, maar verwarmen komt die in de huiskamer nét te kort in bepaalde perioden.

Vandaar dus een maatje zwaarder en op 1 unit als ik het nog een keer mocht doen.

Maar iedereen moet doen wat die zelf het beste lijkt. Mijn punt is dus vooral het tegengeluid laten horen zodat men zelf een keuze kan maken.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • kabeltjekabel
  • Registratie: April 2018
  • Laatst online: 13-02-2021
stijn1995 schreef op zondag 3 januari 2021 @ 21:50:
[...]


bedankt voor je reactie!

de 2mxm40 heeft koelen 1,5/4,0/4,2 en verwarmen 1,3/4,2/4,6. de 2mxm50 heeft koelen 1,8/5,0/5,3 en verwarmen 1,2/5,6/5,8.

Dus jij zou een 3,5 en 2kw aanraden in combinatie met de 2mxm40? En dan krijg ik geen last van pendelen? De installateur had namelijk een 5kw buitenunit aangeraden, icm met 3,5 en 2. Dit leek mij alleen al veel omdat de slaapkamer aanstaat als die beneden niet of nauwelijks aanstaat, alleen voor het naar bed gaan eigenlijk.
Niemand klaagt bij de installateur als hij capaciteit over heeft. Andersom wel. Logisch dus dat ze altijd aan de veilige kant gaan zitten :+

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bloedcel
  • Registratie: Augustus 2016
  • Laatst online: 11-12-2024
revolution-nl schreef op zondag 3 januari 2021 @ 21:23:
[...]


Ik heb dit gedrag bij mijn ZS ook wel gezien, maar dat gebeurde echt als het minimum vermogen niet gehaald werd, boven de 5c pendelen was dan terug moduleren naar 180-200 watt onder de 5c naar 470watt,

Ik heb toen het setpoint 1 (soms 2) graden hoger gezet en sindsdien verwarmt hij constant op 200 - 300watt.
Met hogere setpoint gaat het verwarmen boven de 5c ook een heel stuk beter (veel minder gependel)
Bedankt voor het meedenken.

Ik ga nu proberen om gelijk wat hoger te zitten qua setpoint (22/23) en kijken wat hij dan doet.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • squareware
  • Registratie: Juli 2014
  • Laatst online: 19:29
Glashelder schreef op zondag 3 januari 2021 @ 20:25:

Heb je al concrete units op het oog?

Op basis van je post nu zou ik adviseren begane grond single split en de multi voor alles boven de begane grond. Een multi met 4 poorten heeft doorgaans wel een hoog minimum vermogen. Echter lijkt je huis om basis van die afkoeling toch wel een redelijke warmtevraag te hebben dus wellicht kan het wel uit met die multi..
Stylish vind ik wel mooi,
Voor de zolder moet ik een vloer unit nemen, al denk ik dat een wand unit halverwege de muur ( meter boven de grond, vanwege schuindak en kast) ook wel moet kunnen.

Mijn redenatie was; omdat het hele huis constant verwarmd (zelfde temp) wordt voor multi-split te gaan, daar de buitenunit groter is en minder defrosts doet, pendelen zal wel mee vallen omdat de warmte verdwijnt door nog enkele kieren, jammer dat de multies iets lagere scop heeft dan een single split.

Ik zou kunnen uitrekenen of de betere scop op een single voor de woonkamer overdag veel bespaard tegenover 1 multi voor alles, ik verwacht het eerlijk gezegt niet verhouding energiekosten en aanschafkosten.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 22:13
Armin schreef op maandag 4 januari 2021 @ 00:00:
[...]


Vooral ook omdat 1 bak buiten minder lelijk is. Dan had ik waarschijnlijk één zo'n grote [Afbeelding] kunnen nemen.

Ikzelf merk niks van pendelen vooral ook omdat ME units niet stoppen met blazen tijdens een pendel. Het is dan niet veel anders dan mijn niet modulerende oude gas luchtverwarming. :*) Maar in de huiskamer had ik graag een maatje zwaarder gehad. Voor koelen - waar ik ze voor neergezet had - is het allemaal werkzaam, maar verwarmen komt die in de huiskamer nét te kort in bepaalde perioden.

Vandaar dus een maatje zwaarder en op 1 unit als ik het nog een keer mocht doen.

Maar iedereen moet doen wat die zelf het beste lijkt. Mijn punt is dus vooral het tegengeluid laten horen zodat men zelf een keuze kan maken.
Vermeld je er ook even bij dat je niet in Nederland woont? en op een werelddeel woont waar je veel vaker met extremen te maken hebt. :+

Zie hier het klimaat in Nederland.
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/grafieken/jaar

Het is echt "zeldzaam" dat wij strenge vorst hebben hier, eigenlijk je kan wel zeggen dat het niet meer voorkomt hier.

Bovendien huizen in Nederland zijn van steen en niet van hout.

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

mr_evil08 schreef op maandag 4 januari 2021 @ 09:13:
[...]


Vermeld je er ook even bij dat je niet in Nederland woont? en op een werelddeel woont waar je veel vaker met extremen te maken hebt. :+

Zie hier het klimaat in Nederland.
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/grafieken/jaar

Het is echt "zeldzaam" dat wij strenge vorst hebben hier, eigenlijk je kan wel zeggen dat het niet meer voorkomt hier.

Bovendien huizen in Nederland zijn van steen en niet van hout.
Klein detail :o
Met houtskelet kan je amper warmte bufferen, dan geloof ik wel dat defrosts bij een aanzienlijk koude meer impact hebben.
stijn1995 schreef op zondag 3 januari 2021 @ 21:50:
[...]


bedankt voor je reactie!

de 2mxm40 heeft koelen 1,5/4,0/4,2 en verwarmen 1,3/4,2/4,6. de 2mxm50 heeft koelen 1,8/5,0/5,3 en verwarmen 1,2/5,6/5,8.

Dus jij zou een 3,5 en 2kw aanraden in combinatie met de 2mxm40? En dan krijg ik geen last van pendelen? De installateur had namelijk een 5kw buitenunit aangeraden, icm met 3,5 en 2. Dit leek mij alleen al veel omdat de slaapkamer aanstaat als die beneden niet of nauwelijks aanstaat, alleen voor het naar bed gaan eigenlijk.
Een minimum vermogen van 1.3kW in een goed geïsoleerde 2018 woning welke slechts 108m3 hoeft te verwarmen wordt echt een pendelfeestje ben ik bang.

Als je dat geen probleem vind is het een prima setup, anders zou ik toch echt verder kijken.

[ Voor 29% gewijzigd door revolution-nl op 04-01-2021 09:19 ]

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

bloedcel schreef op maandag 4 januari 2021 @ 07:50:
[...]


Bedankt voor het meedenken.

Ik ga nu proberen om gelijk wat hoger te zitten qua setpoint (22/23) en kijken wat hij dan doet.
Ik ben benieuwd, ik zit met mijn schema nu ook op 22/23

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 22:13
revolution-nl schreef op maandag 4 januari 2021 @ 09:16:
[...]


Klein detail :o
Met houtskelet kan je amper warmte bufferen, dan geloof ik wel dat defrosts bij een aanzienlijk koude meer impact hebben.
Dat speelt mee inderdaad, hout buffert minder dan steen/beton.
is een kenmerk luchtverwarming warmt massa langzaam op ondanks de ruimte al op temp is.

vloerverwarming doet juist het omgekeerde en duurt lang voordat de luchttemperatuur opwarmt maar de massa is dan wel heel snel warm.

In de badkamer zit een handdoekradiator(CV), als de radiator is afgekoeld blijft de ruimte nog lange tijd warm en de tegelvloer voel ik indirect ook aanmerkelijk warmer (leidingen lopen wel via plafond dus dat is het niet).

Ik vind luchtverwarming wel heerlijk maar moet weten hoe je ermee om moet gaan en dat kost even tijd, er hoeft maar 1 ding niet te kloppen en je comfort dondert gelijk naar beneden, radiatoren en vooral vloerwarming hebben daar veel minder last van.

Je blijft het gewoon houden luchtverwarming uit is meteen een "fris" gevoel, door constant door te verwarmen kun je het verminderen.

[ Voor 5% gewijzigd door mr_evil08 op 04-01-2021 18:44 ]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Maandag1987
  • Registratie: September 2012
  • Laatst online: 21:30
Maandag1987 schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 12:02:
Ik lees al enige tijd mee, bedankt voor alle bijdrages. En super dat de twee topics zijn samengevoegd.
We hebben op dit moment een oude airco op zolder hangen die we gaan vervangen. Dit is een mooi moment om ook op de begane grond (woonkamer, eetkamer, keuken) een airco te hangen om mee te koelen en te verwarmen. De multi-split komt op de eerste verdieping te hangen met een leiding naar de zolder en een leiding naar de woonkamer. Ik heb zelf onvoldoende technische kennis om in te schatten of de twee aangeleverde opties goed zijn. Kunnen jullie hier ons bij helpen?

Ik heb begrepen dat Mitsubishi Electric kwalitatief iets beter is dan Mitsubishi Heavy. De buitenunit van offerte 1 lijkt mij te groot aangezien die voor 3 binnendelen is, en we er maar twee hebben. Het bedrijf geeft aan dat deze capaciteit nodig is, ook wanneer we willen verwarmen met temperaturen onder de 0. Er is schijnbaar geen buitenunit met twee aansluitingen die voldoende capaciteit heeft.

Beide bedrijven willen de airco aansluiten op een stopcontact op zolder (waar nu de oude airco op aan is gesloten). Dit is geen aparte groep. Kan dit problemen opleveren?

Offerte 1 heeft een zwaardere binnenunit op de zolder (3,5kwh vs 2,5kwh). Dit lijkt me wenselijk omdat koude lucht zakt en we daarmee ook temperatuur op de eerste verdieping kunnen verminderen. Mijn vrouw wil geen airco op de slaapkamer. Wanneer de temperatuur buiten boven de 30 gaat, ga ik op zolder slapen bij de airco. Verder staat mijn bureau op zolder en ben ik daar veel. WAF is sowieso een punt, zij weet niet of ze airco warmte prettig gaat vinden, het is veel geld, airco op de zolder is voornamelijk voor mij, etc.

Het betreft een rijtjeshuis uit 1986 met redelijke isolatie (bijna overal HR++ glas, zolder geïsoleerd van binnenuit met piepschuim). Grootste isolatie punt wat we nog moeten doen is de schuifpui op de begane grond. Plattegrond begane grond:
[Afbeelding]

De airco wordt geplaatst bij de rode rechthoek. De deur van het toilet en de deur naar boven staan op een kier.

Offerte 1:
Multisplit Mitsubishi Electric MXZ-3F68VF
Binnendeel woonkamer Mitsubishi Electric MSZ-AP42VKG incl. wifi
Binnendeel zolder Mitsubishi Electric MSZ-AP35VKG incl. wifi
Incl. alles (verwijderen huidige airco, montage, etc.)
Kosten € 4.448

Offerte 2:
Multisplit SCM 50 ZS-W Mitsubishi Heavy.
Binnendeel woonkamer SRK 50 ZS-W Mitsubishi Heavy.
Binnendeel zolder SRK 25 ZS-W Mitsubishi Heavy.
Incl. alles (verwijderen huidige airco, montage, etc.)
Kosten €3.985

Wat is jullie mening over beide offertes?
Bedankt voor de reacties. Twee split units is geen optie, praktisch omdat we veel schuindak hebben en weinig ruimte om de airco kwijt te kunnen. Ten tweede, wil mijn vrouw geen twee buitenunits. Het idee om de binnenunit meer centraal te hangen (richting zithoek) stuitte ook op verzet, omdat deze dan meer in beeld hangt en op die plek nu een canvas hangt. We gaan deze nu iets verder uit de hoek hangen.
Ik maak me vooral zorgen dat de buitenunit te groot is, daarom heb ik voorgesteld aan het airco bedrijf om op de zolder een 2,5kwh te hangen ipv 3,5kwh. De 2,5kwh zou groot genoeg moeten zijn om de zolder te kunnen verwarmen en koelen (matig geisoleerd, schuin dak, 36m3). Nadeel is alleen dat de eerste verdieping minder profiteert van de koude lucht bij het koelen.
Het gevolg is dat de buitenunit de ME MXZ-2F53VF wordt ipv ME MXZ-3F68VF. De SEER (8.69 vs 7.96) en SCOP (4.6 vs 4.12) worden beter, ook het minimale vermogen daalt (1,1 vs 2,9 verwarmen, 1,0 vs 2,6 koelen). Het risico op pendelen wordt daardoor kleiner. Wel leveren we in op de verwarmingscapaciteit (6,4 vs 8,6) en koelcapaciteit (5,3 vs 6,8). Mocht het echt gaan vriezen (-5c of lager) dan verwacht ik dat we de CV zullen gebruiken om bij te verwarmen. Deze zullen we sowieso nodig blijven hebben voor SWW.

En de offerte ging met 550€ naar beneden. Begin februari worden de warmtepompen opgehangen!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Graag jullie advies.

Op dit moment 2 panasonic TZ modellen op de slaapkamers hangen.
Hier zijn wij tevreden over, nu zijn we aan het kijken voor een unit in de woonkamer.

Met meerdere bedrijven contact gehad,

Panasonic TZ is geen officiële hoofdverwarming, daar is het model Etherea voor ( werd mij verteld ). De etherea werd mij dus geadviseerd voor in de woonkamer.

Andere bedrijven leveren Daikin.

Wat is jullie mening over de kwaliteit tussen de 2 merken, met in achtnemend dat het dus gaat om hoofdverwarming van de woonkamer .
Alle extra functie op de binnenunit, zijn deze stortings gevoeliger of ga je er echt profijt van hebben.

Andere tips vanuit jullie ivm hoofdverwarming?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Voske89 schreef op maandag 4 januari 2021 @ 21:55:
Graag jullie advies.

Op dit moment 2 panasonic TZ modellen op de slaapkamers hangen.
Hier zijn wij tevreden over, nu zijn we aan het kijken voor een unit in de woonkamer.

Met meerdere bedrijven contact gehad,

Panasonic TZ is geen officiële hoofdverwarming, daar is het model Etherea voor ( werd mij verteld ). De etherea werd mij dus geadviseerd voor in de woonkamer.
:D _O- Wat!?
Laat ze maar onderbouwen waarom ze dit vinden, wat een onzin. Waarschijnlijk zit op de etherea meer marge :+

De SCOP van de etherea is iets beter, (daardoor iets zuiniger), heeft wat extra luchtreiniging opties en is 1dba stiller. Als je tevreden bent met de TZ kan je daar gewoon voor gaan. Panasonic staat verder prima aangeschreven.

Wat voor vermogen ga je plaatsen en hoe groot is de ruimte die verwarmt moet worden, hoe goed of slecht is de isolatie?

[ Voor 8% gewijzigd door revolution-nl op 04-01-2021 22:23 ]

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Maandag1987 schreef op maandag 4 januari 2021 @ 18:48:
[...]


Bedankt voor de reacties. Twee split units is geen optie, praktisch omdat we veel schuindak hebben en weinig ruimte om de airco kwijt te kunnen. Ten tweede, wil mijn vrouw geen twee buitenunits. Het idee om de binnenunit meer centraal te hangen (richting zithoek) stuitte ook op verzet, omdat deze dan meer in beeld hangt en op die plek nu een canvas hangt. We gaan deze nu iets verder uit de hoek hangen.
Ik maak me vooral zorgen dat de buitenunit te groot is, daarom heb ik voorgesteld aan het airco bedrijf om op de zolder een 2,5kwh te hangen ipv 3,5kwh. De 2,5kwh zou groot genoeg moeten zijn om de zolder te kunnen verwarmen en koelen (matig geisoleerd, schuin dak, 36m3). Nadeel is alleen dat de eerste verdieping minder profiteert van de koude lucht bij het koelen.
Het gevolg is dat de buitenunit de ME MXZ-2F53VF wordt ipv ME MXZ-3F68VF. De SCOP (8.69 vs 7.96) en SEER (4.6 vs 4.12) worden beter, ook het minimale vermogen daalt (1,1 vs 2,9 verwarmen, 1,0 vs 2,6 koelen). Het risico op pendelen wordt daardoor kleiner. Wel leveren we in op de verwarmingscapaciteit (6,4 vs 8,6) en koelcapaciteit (5,3 vs 6,8). Mocht het echt gaan vriezen (-5c of lager) dan verwacht ik dat we de CV zullen gebruiken om bij te verwarmen. Deze zullen we sowieso nodig blijven hebben voor SWW.

En de offerte ging met 550€ naar beneden. Begin februari worden de warmtepompen opgehangen!
Gefeliciteerd, die WAF blijft toch altijd een dingetje met airco's, ik ben er zelf ook jaren mee bezig geweest om het eindelijk door de commissie te krijgen }:O, ennatuurlijk heeft mij een handje geholpen met het niet al te misselijke voorschotbedrag toen wij onze nieuwe woning betrokken _/-\o_

[ Voor 3% gewijzigd door revolution-nl op 04-01-2021 22:27 ]

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Ja het werd door 3 verschillende mensen aangegeven.

Zou gaan om zuinigheid, kwaliteit, levensduur.
Maar er werd nog een keer langs gekomen, zou ik nog eens wat kunnen vragen.

Maar volgens jou zou een TZ gewoon kunnen?
Er zit namelijk 1000 euro prijsverschil tussen TZ en Etherea (wat ik door de telefoon te horen heb gekregen)

Het wordt wss een 3.5kw, ook hier hoor ik verschillende verhalen/adviesen gegeven er zijn ook bedrijven die 5kw willen plaatsen.
Dit is volgens mij veel te groot.
revolution-nl schreef op maandag 4 januari 2021 @ 22:20:
[...]


:D _O- Wat!?
Laat ze maar onderbouwen waarom ze dit vinden, wat een onzin. Waarschijnlijk zit op de etherea meer marge :+

De SCOP van de etherea is iets beter, (daardoor iets zuiniger), heeft wat extra luchtreiniging opties en is 1dba stiller. Als je tevreden bent met de TZ kan je daar gewoon voor gaan. Panasonic staat verder prima aangeschreven.

Wat voor vermogen ga je plaatsen en hoe groot is de ruimte die verwarmt moet worden, hoe goed of slecht is de isolatie?

[ Voor 12% gewijzigd door Voske89 op 04-12-2022 22:47 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RonJ
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 21:07
Maandag1987 schreef op maandag 4 januari 2021 @ 18:48:
[...]

Het gevolg is dat de buitenunit de ME MXZ-2F53VF wordt ipv ME MXZ-3F68VF. De SCOP (8.69 vs 7.96) en SEER (4.6 vs 4.12) worden beter, ook het minimale vermogen daalt (1,1 vs 2,9 verwarmen, 1,0 vs 2,6 koelen). Het risico op pendelen wordt daardoor kleiner. Wel leveren we in op de verwarmingscapaciteit (6,4 vs 8,6) en koelcapaciteit (5,3 vs 6,8). Mocht het echt gaan vriezen (-5c of lager) dan verwacht ik dat we de CV zullen gebruiken om bij te verwarmen. Deze zullen we sowieso nodig blijven hebben voor SWW.

En de offerte ging met 550€ naar beneden. Begin februari worden de warmtepompen opgehangen!
Volgens mij haal je de SEER en SCOP door elkaar :+ Heb je overwogen om toch een MXZ-3F54 VF buitenunit te nemen en dan maar 2 binnenunits aan te sluiten? Dan heb je precies dezelfde SCOP/minimaal vermogen/compressor als de 2-variant, maar wél de optie om toch een derde binnenunit te plaatsen als het koelen van de eerste verdieping niet goed werkt met een 2,5. Zal niet heel veel meer kosten en geeft je wel de optie om later nog wat te kunnen bijplaatsen, zonder een andere/extra buitenunit aan te schaffen.
Voske89 schreef op maandag 4 januari 2021 @ 21:55:
Panasonic TZ is geen officiële hoofdverwarming, daar is het model Etherea voor ( werd mij verteld ). De etherea werd mij dus geadviseerd voor in de woonkamer.

Andere bedrijven leveren Daikin.

Wat is jullie mening over de kwaliteit tussen de 2 merken, met in achtnemend dat het dus gaat om hoofdverwarming van de woonkamer .
Alle extra functie op de binnenunit, zijn deze stortings gevoeliger of ga je er echt profijt van hebben.

Andere tips vanuit jullie ivm hoofdverwarming?
Dat wordt dan wel heel erg zwart/wit gesteld. Ik zou niet weten waarom je met een TZ niet permanent kan verwarmen, panasonic adverteert er zelfs nadrukkelijk mee in de catalogus. Dat neemt niet weg dat een Etherea wel degelijk wat voordelen heeft, zoals de ionisatie, hij is nog zuiniger en heeft wat meer capaciteit bij erg koud weer. Hoe dan ook is panasonic gewoon een heel goed merk, welk model je ook kiest.

Als je van plan bent de CV er helemaal mee te vervangen zou ik wel degelijk de duurdere etherea overwegen, maar de meerprijs (en de marge voor je installateur >:))is natuurlijk wel fors. Je bent dus echt wel even bezig om dat verschil terug te verdienen, maar terugverdienen doe je uiteindelijk wel ruim doordat je het hele stookseizoen door profiteert van het lagere verbruik. Als het verwarmen slechts leuk is voor erbij en je m vooral voor koelen en wat bijstoken in het voor- en najaar gebruikt valt het weer andersom uit imho.

[ Voor 38% gewijzigd door RonJ op 05-01-2021 09:59 ]

All-electric.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Cezus
  • Registratie: Februari 2010
  • Laatst online: 20-04 16:40
Hoi, ik heb afgelopen najaar al veel pagina's bekeken van het airco topic en veel informatie opgedaan.

Wij willen graag voor aankomende zomer een airco voor de bovenverdieping. Wat is de beste tijd/maand om offertes hiervoor op te vragen bij bedrijven?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mwk
  • Registratie: April 2015
  • Laatst online: 08-04 13:06

mwk

Cezus schreef op dinsdag 5 januari 2021 @ 09:57:
Hoi, ik heb afgelopen najaar al veel pagina's bekeken van het airco topic en veel informatie opgedaan.

Wij willen graag voor aankomende zomer een airco voor de bovenverdieping. Wat is de beste tijd/maand om offertes hiervoor op te vragen bij bedrijven?
Nu denk ik. Voordat iedereen weer vol zit richting de zomer.
En de vraag blijft denk ik nog wel komen met veel thuiswerken in het vooruitzicht.

Maarten


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RonJ
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 21:07
Cezus schreef op dinsdag 5 januari 2021 @ 09:57:
Hoi, ik heb afgelopen najaar al veel pagina's bekeken van het airco topic en veel informatie opgedaan.

Wij willen graag voor aankomende zomer een airco voor de bovenverdieping. Wat is de beste tijd/maand om offertes hiervoor op te vragen bij bedrijven?
Afgelopen november :+ Als je ze voor de zomer wilt zou ik zeker niet te lang meer wachten... de meeste installateurs zitten al aardig vol voor de rest van het jaar. Bij de mijne ben je inmiddels al ná de zomer de eerste.

All-electric.


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 22:13
revolution-nl schreef op maandag 4 januari 2021 @ 22:26:
[...]


Gefeliciteerd, die WAF blijft toch altijd een dingetje met airco's, ik ben er zelf ook jaren mee bezig geweest om het eindelijk door de commissie te krijgen }:O, ennatuurlijk heeft mij een handje geholpen met het niet al te misselijke voorschotbedrag toen wij onze nieuwe woning betrokken _/-\o_
Veelal zit het tussen de oren na een korte tijd valt de binnenunit niet meer op en zie je het aan als een schilderij, net als radiatoren in woningen "lelijk" zijn maar niemand heeft het er meer over puur omdat het goed ingeburgerd is, L/L WP,s ziet men nog steeds aan als luxe omdat men denkt dat je er alleen mee kan koelen en verwarmen niet rendabel is, dat krijg je er heel moeilijk uit bij mensen.

Datzelfde gaat ook bij l/l WP,s gebeuren na 10 of 20 jaar wordt het gezien als normaal.
Mensen vinden 500kw stroom ernstig maar 500m3 gas bijvoorbeeld is niet erg desnoods verbruik CV 1000m3 gas dan nog is het niet erg, de focus ligt enorm op energie merk ik, terwijl gas een grote aanslag op de energierekening doet.

Goed om te horen dat het gelukt is.

[ Voor 3% gewijzigd door mr_evil08 op 05-01-2021 10:03 ]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Nog een vraag tussen daikin en panasonic.

Ik lees in verschillende brochure dat de minimale verwarmingsvermogen bij panasonic lager licht.

Panasonic 0.8
Daikin 1.4

Ga ik hier nog iets in merken kwa verbruik of pendel gedrag?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mwk
  • Registratie: April 2015
  • Laatst online: 08-04 13:06

mwk

Voske89 schreef op dinsdag 5 januari 2021 @ 10:10:
Nog een vraag tussen daikin en panasonic.

Ik lees in verschillende brochure dat de minimale verwarmingsvermogen bij panasonic lager licht.

Panasonic 0.8
Daikin 1.4

Ga ik hier nog iets in merken kwa verbruik of pendel gedrag?
Dat verschilt per combinatie van binnen- en buitenunits.
Dat zul je daarom specifiek per merk en unit moeten opzoeken.

Maarten


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
mwk schreef op dinsdag 5 januari 2021 @ 10:16:
[...]


Dat verschilt per combinatie van binnen- en buitenunits.
Dat zul je daarom specifiek per merk en unit moeten opzoeken.
Bijvoorbeeld de:

Daikin stylisch 3.5kw
Panasonic Etherea 3.5kw

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mwk
  • Registratie: April 2015
  • Laatst online: 08-04 13:06

mwk

Bij die twee voorbeelden lijkt op basis van specificaties de panasonic inderdaad verder terug te kunnen moduleren.

Dat zou (afhankelijk van de situatie) inderdaad tot minder aan/uit gedrag kunnen leiden.

Maarten


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Wat een hoog minimum vermogen voor de stylish (Daikin FTXA35AS RXA35A 3.5 kW Mono Split Air).
https://www.condizionati....rxa35a-a-35kw-silver.html

Dit zou voor mij een reden zijn om voor een ander unit te gaan i.v.m. pendel gedrag.
De panasonic is onderdaad 0.8 volgens de specsheet.

[ Voor 8% gewijzigd door revolution-nl op 05-01-2021 10:44 ]

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Hebben jullie een andere advies voor een 3.5kw unit?
Want volgens mij alle modellen van Daikin (muv urura sarara) hebben een ander waarde van 1.3 a 1.4

[ Voor 49% gewijzigd door Voske89 op 05-01-2021 10:48 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RonJ
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 21:07
De stylish kan inderdaad niet zo ver terug, waarom precies weet ik ook niet maar ik vermoed de beperkte omvang van de radiator en de manier waarop ie uitblaast met een "coanda effect". De emura (0,90) en Ururu Sarara (0,6) van Daikin kunnen wel veel verder terug, maar die binnenunits zijn wel weer wat groter.

Hier staan alle specs van de daikin modellen onder elkaar vanaf p30.

Ik zou naast Daikin en Pana ook nog even naar Mitsubishi (HI) kijken.

[ Voor 32% gewijzigd door RonJ op 05-01-2021 10:53 ]

All-electric.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
RonJ schreef op dinsdag 5 januari 2021 @ 10:48:
De stylish kan inderdaad niet zo ver terug, waarom precies weet ik ook niet maar ik vermoed de beperkte omvang van de radiator en de manier waarop ie uitblaast met een "coanda effect". De emura (0,90) en Ururu Sarara (0,6) van Daikin kunnen wel veel verder terug, maar die binnenunits zijn wel weer wat groter.

Hier staan alle specs van de daikin modellen onder elkaar vanaf p30.
Dus eigelijk heeft de panasonic zowel de TZ als een Etherea een hele goede onderwaarde van 0.8

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • BeQuietAndDrive
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 19:10

BeQuietAndDrive

Big Kahuna

Ik heb hier een 5kW Stylish draaien als verwarming. Ik heb niet zoveel verstand van pendelen, maar hij blaast gewoon 24/7 warme lucht en merk in Enelogic geen rare pieken qua verbruik.

20 x 310 Wp = 6.200 Wp @ SMA op zuid | PVOutput.org


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RonJ
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 21:07
Voske89 schreef op dinsdag 5 januari 2021 @ 10:53:
[...]


Dus eigelijk heeft de panasonic zowel de TZ als een Etherea een hele goede onderwaarde van 0.8
Ja, 0,8 is echt heel goed. Ik denk dat alleen de Daikin US daar nog onder komt.

All-electric.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
RonJ schreef op dinsdag 5 januari 2021 @ 10:54:
[...]


Ja, 0,8 is echt heel goed. Ik denk dat alleen de Daikin US daar nog onder komt.
Ik neem aan dat het klopt wat ze in de specificatie aangeven wordt.
Dan ga ik toch wat meer neigen om echt naar een panasonic te kijken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Idefix70
  • Registratie: Oktober 2009
  • Laatst online: 19:30
Heb je al laten berekenen welk vermogen je nodig hebt? Misschien is 0,8 altijd wel te weinig voor je warmtebehoefte.
Pagina: 1 2 ... 319 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Een vraag over een offerte, plaatsing of uitzoeken van een L/L WP bij jou thuis hoort in een nieuw, eigen topic.
We respecteren elkaars keuzes over energiegebruik en verschillen in comfort.
Laat bij een 'snelle vraag' wel even weten wat je al gevonden hebt, dat voorkomt herhaling van zetten.
Veel relevante informatie en principes zijn ook te vinden in het Het ik-wil-een-warmtepomp FAQ topic , waar je ook een template kan vinden voor een nieuw adviestopic.
Voor MHI vind je veel tips en tweaks in MHI instellingen topic