Het grote airconditioning topic - Deel 2 Vorige deel Overzicht Volgende deel Laatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 ... 103 Laatste
Acties:
  • 1.341.417 views

Onderwerpen


Acties:
  • +8 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Mede-auteur:
  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Samsung Galaxy S7

Welkom in het (nieuwe) grote airco topic. Het topic voor iedereen die geen zin heeft om badend in het zweet 's nachts wakker te worden in de zomer. Of voor die mensen die gewoon niet tegen warmte kunnen :p Ik ben dit topic gestart op verzoek van naitsoezn, omdat het vorige topic vol was.

Waarom een airco (laten) installeren?

Een airco maakt het binnenklimaat in de zomer een stuk aangenamer. Warme lucht bevat doorgaans meer vocht, waardoor we minder goed kunnen zweten. Dit geeft soms een wat 'drukkend' gevoel. De airco verlaagt de temperatuur en het hoge vochtgehalte in de ruimte. Dit maakt - in ieder geval de slaapkamer - een stuk comfortabeler in de zomer. Ook zijn er tegenwoordig units die de lucht kunnen 'reinigen'. Daikin claimt met de Emura serie een airco te hebben die stof, virussen en andere kleine deeltjes verwijderd.

Hoe werkt het?

Een airco is een warmtepomp en werkt met het principe dat een vloeistof die verdampt, warmte aan zijn omgeving onttrekt.

Afbeeldingslocatie: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/56/Heatpump2.svg/280px-Heatpump2.svg.png

Een airco is eigenlijk vrij simpel: men neme een gesloten circuit van leidingen dat gevuld is met een koudemiddel. In dit circuit bevinden zich vier onderdelen: een compressor (4), een condensor (1), een ventiel (2) en een verdamper (3). De compressor comprimeert het gas en zet het onder een hoge druk zodat het kookpunt verhoogd wordt. Tijdens dit proces ontstaat warmte. Omdat het gas nu onder hoge druk staat, zal het gas bij een hogere temperatuur kunnen condenseren. Dit gebeurd in de condensor waar het gas wordt afgekoeld. Hierna vervolgt de vloeistof zijn weg naar de verdamper. Hier zit een speciaal ventiel (2) waar de vloeistof doorheen stroomt. Aan de andere kant van dit ventiel is de druk lager: het gevolg is dat de vloeistof verdampt en warmte opneemt van zijn omgeving. Nadat het gas de verdamper weer heeft verlaten, wordt het door de compressor weer aangezogen en onder druk gezet: het gas wordt hierna weer een vloeistof.

Het proces is vergelijkbaar met hoe water zich gedraagt in een snelkookpan. Door de hoge druk blijft het water ook bij hogere temperaturen dan 100 graden vloeibaar. Haal je de druk eraf (wat niet aan te raden is bij een snelkookpan), dan wordt al het water omgezet in stoom. In de verdamper van een airco gebeurd hetzelfde, maar dan gecontroleerd en met een koudemiddel waarvan de kooktemperaturen aanzienlijk lager zijn (+/- 7 graden Celsius).

Wat voor airco moet ik nemen?

Indien mogelijk, is een split-unit systeem altijd het aanbevolen systeem. In sommige situaties is dit niet mogelijk. De oorzaak daarvan kan verschillend zijn: een huurwoning (al zijn de wijzingen aan de woning niet enorm ingrijpend), een VVE die dwars ligt of geen plek voor de buitenunit. Wat de reden ook is, er bestaat ook nog de airco van het type monoblock. Dit is een airco waarbij alle onderdelen in ѐѐn apparaat zijn ondergebracht. Dit is wel minder efficiënt dan een split.
Monoblock V.S. split-unit
Het hierboven beschreven systeem kan in ѐѐn apparaat geïntegreerd worden. Dat heeft een belangrijk nadeel: omdat een airco een warmtepomp is moet hij de verplaatste warmte kwijt raken en dat kan alleen maar door de warmte ergens aan af te geven. Vrijwel alle monoblocks zuigen hiertoe lucht aan uit de te koelen ruimte en blazen dit middels een slang naar buiten. Hierdoor creëert het apparaat een onderdruk in de te koelen ruimte. Door deze onderdruk wordt er via kieren in de ruimte (warme) lucht terug aangezogen. Dit maakt het systeem minder efficiënt. Er zijn mensen die beweren dat het allemaal niet zo extreem is, omdat bij een monoblock de condensor in de koude ruimte hangt. Dat is waar, maar in de praktijk blijken desondanks toch grote verschillen te bestaan, zowel in prestaties als in energieverbruik.

Er zijn duurdere monoblocks te krijgen (bijv. van Delhoni) die de condensor kunnen koelen met water. Hier is weer een vergelijkbaar proces gaande als in het gesloten circuit: de condensor wordt besproeid met water, wat door de luchtstroming en warmte van de condensor verdampt. Deze monoblocks kunnen hierdoor makkelijker hun warmte kwijt. Door het verdampen van het water hoeven ze minder lucht uit de te koelen ruimte te verplaatsen. Dit alles leidt tot een efficiënter koelproces. Zo efficiënt als een split-unit zal het echter nooit worden. Enkele users hier hebben echter wel zeer goede ervaringen met deze units. Deze duurdere units maken ook aanzienlijk minder herrie dan de goedkope bouwmarkt monoblocks (Tristar, Amcor, etc).

Het advies wat hier meegegeven kan worden is dus om een wat duurder monoblock te kopen die gebruik maakt van deze techniek, of een goedkopere die wat oversized is om te compenseren voor de extra verliezen. Over het algemeen is echter de ervaring dat de echte goedkope bouwmarkt monoblock airco's wat prestaties betreft tekort schieten en je teleur gaan stellen.

"Split-Monoblocks"

Er bestaan ook monoblock airco's die voorzien zijn van een vaste condensor aan een leiding. Dit proces is efficiënter dan een normaal monoblock. Het nadeel laat zich echter raden: de condensor is voorzien van koperen koelleidingen en die kunnen niet altijd losgekoppeld worden. Je zit sowieso permanent met een raam of deur open, want die condensor moet buiten staan. Doorgaans zit de compressor in de binnenunit, dus wat geluid betreft ga je er ook weinig op voorruit. Een echt monoblock heeft dan nog als voordeel dat je nog relatief makkelijk een afvoer kan maken voor de slang. Veel succes om dat met je losse condensor voor elkaar te krijgen.. Helaas worden ze ook vrijwel niet meer gemaakt. De enkele units die nog op de markt zijn, zijn doorgaans bedoeld voor caravans en die units hebben een lage koelcapaciteit (<8000 BTU), dus die gaan de gemiddelde slaapkamer niet koud krijgen.

Ik wil er ѐѐn! Hoe zit dat met de installatie van zo'n split-unit?

Vrij simpel (uitgelegd). Je hebt twee keuzes: zelf installeren of laten doen.
Zelf installeren
Indien je een unit zelf wilt installeren, dan kan je een unit nemen met klik-koppelingen. Zo'n apparaat komt met meegeleverde leidingen die al gevacuümeerd zijn. Vacumeren? Een aircosysteem moet gevacuümeerd worden om alle 'vervuiling' uit het systeem te halen (vocht, stikstof, stof, etc). Vocht in het systeem kan bevriezen en het kan op den duur de compressor aantasten. Niet omdat het vocht bevriest in de compressor (daar is het daar te heet voor), maar omdat de olie hygroscopisch is neemt deze water op. En dat is helaas funest voor de smerende werking.

Het nadeel van de doe-het-zelf-installatie-klik systemen is dat de meegeleverde leiding vaak maar zo'n 3,5 meter is en dat beperkt je in de installatiemogelijkheden. Ook is de leiding voorzien van een speciale koppeling, en die moet uiteraard door de muur, waardoor er vaak een groter gat benodigd is. Tenslotte maken de kwaliteitsmerken (Daikin, Mitsubishi, LG, Panasonic, etc..) ze eigenlijk niet (voor zover ik weet).

Het alternatief is een unit aanschaffen van een kwaliteitsmerk. De installatie hiervan kan je voor 95% (wat uren betreft) zelf doen. Het is van belang om je van tevoren hierop goed te oriënteren! Bepaal van tevoren de volgende zaken:
• Waar wil je de binnen- en buiten unit plaatsen?
• Kan je bij de gekozen locatie voor de binnenunit makkelijk condenswater kwijt? Condenswater loopt idealiter in een leiding naar beneden. Dat kan direct naar buiten, of ergens aangesloten worden op een riolering. Vergeet hierbij vooral niet de scheiding tussen het riool en je airco (syfon!), en vergeet ook niet dat je airco niet genoeg water produceert om een syfon het hele jaar door gevuld te houden).
• Hoe lang is de leiding die je hiertussen verwacht nodig te hebben? Houd bij de buitenunit rekening met wat extra (+/-50cm).
• Voor hoeveel meter leiding bevat het apparaat een "pre-charge"? Als je leidingen nodig hebt die langer zijn dan het apparaat met zijn pre-charge aankan, dan zal je het apparaat moeten bijvullen.
• Hoeveel 90 graden bochten heb je hiervoor nodig?
• Wat is het hoogteverschil tussen de binnen- en buitenunit?
• Aan welke zijde is het het makkelijkste om de elektra aan te leggen? Let erop dat de airco geaard aangesloten moet worden.
• De ruimte! Hoe groot is de ruimte, is er sprake van direct zonlicht, instraling van warmte via een dak of actieve elektrische/gas apparatuur?

Deze vragen zijn allemaal van belang, omdat de hoeveelheid leiding die een compressor aan kan beperkt is. Deze gegevens vindt je allemaal in de technische specificatie van de fabrikant. Hier staat doorgaans ook in vermeldt wat de maximale hoogteverschillen zijn en de maximale hoeveelheid bochten die het systeem aan kan. Een teveel aan scherpe bochten levert teveel weerstand voor de compressor op. Tenslotte de elektra: het verschilt per model of deze gevoed wordt vanaf de binnen- of de buitenunit. Dat zijn allemaal zaken die handig zijn om te weten voordat je zo'n unit aanschaft.

Ondanks dat het allemaal belangrijke aandachtspunten zijn, is het laatste punt toch wel een van de belangrijkste: de capaciteit. Een 8000 BTU airco gaat een grote zolderkamer waar de zon de hele dag op staat te bakken niet (snel) koel krijgen. Er zijn calculators die uit kunnen rekenen hoeveel BTU je nodig hebt om een bepaalde ruimte op temperatuur te krijgen. Die houden doorgaans echter geen rekening met extra warmtebronnen. En ook speelt het vermogen natuurlijk een grote rol in de snelheid waarmee een ruimte wordt afgekoeld. De eerder genoemde 8000 BTU unit krijgt die ruimte wellicht wel koel als hij 24/7 blijft draaien. Vanuit het oogpunt van energieverbruik is dat echter weer niet handig.
Verbruikt een zwaardere unit dan niet meer energie?
Ja en nee. Ja, omdat het apparaat zwaarder is uitgevoerd en simpelweg meer warmte kan verplaatsen. Ook zal de COP (Coefficient of Performance) bij een 'zwakker' apparaat in dezelfde serie doorgaans beter zijn. Dat klinkt wat vaag, dus dat behoeft wat uitleg. Een aircofabrikant brengt een model doorgaans in meerdere capaciteiten op de markt, bijvoorbeeld een 8000, 10000 en 12000BTU. Deze modellen gebruiken binnen dezelfde serie vaak dezelfde condensors en verdampers, waarbij alleen capaciteit van de compressor verschillend is. Omdat de 'zwakkere' modellen minder zwaar hoeven te werken en met eenzelfde formaat condensor en verdamper hun warmte makkelijker kwijt kunnen CQ opnemen, zullen zij doorgaans wat efficiënter opereren dan hun zwaardere broertjes.
Komt er ook nog een nee dan?
Jazeker, want moderne airco's zijn vrijwel allemaal inverters. Een airco van het type inverter heeft een compressor die op een variabel toerental kan draaien. Naarmate de ingestelde binnentemperatuur dichter benaderd wordt, zal het toerental van de compressor worden bijgesteld. Hiermee daalt ook het energieverbruik. Het systeem is vergelijkbaar met een modulerende thermostaat zoals die waarschijnlijk aan je CV ketel hangt.

De installatie!

Een beetje doe-hoe-zelver zal weinig moeite hebben met de installatie. In de basis is dat vrij simpel:
• Ophangen van de binnenunit. Zorg ervoor dat deze WATERPAS hangt! Een binnenunit die niet waterpas hangt gaat (waarschijnlijk) water uitspugen.
• Plaatsen van de buitenunit. Liever heb je deze ook waterpas, maar veel maakt het hier niet uit. De buitenunit produceert ook condens als je de airco laat verwarmen. Je wilt niet dat dit water langer in de buitenunit blijft staan dan nodig is.
• De elektra. Let op wat de technische specificatie zegt over de afzekerwaarde, de dikte van de te gebruiken draad en de hoeveelheid aders. De dikte van de te gebruiken draad is ook afhankelijk van de lengte. Een professionele installateur zal doorgaans een werkschakelaar monteren op de buitenunit. Als doe-het-zelver vind ik dat overbodig. Zorg gewoon voor een stekker aan het apparaat. Die kan er altijd uitgetrokken worden en dan kan er ook veilig gewerkt worden aan het systeem.
• Een gat in de buitenmuur boren. Doorgaans moet dit minimaal 62mm zijn.
• Goten monteren aan de buitenmuur. Is optioneel en moet je zelf weten.
• Het spannende deel: de leidingen! De leidingen zijn gemaakt van koper en voor de apparaten waar we het in dit topic over hebben zijn deze doorgaans van het formaat 1/4 (trekleiding) en 3/8 (persleiding). Deze leidingen laten zich relatief makkelijk buigen, doch vereist dit wel wat finesse. Wat je kan doen is een stuk leiding opofferen om even te oefenen. Dan kan je makkelijk voelen hoeveel kracht je op zo'n leiding kan zetten voordat hij knikt, en uit ervaring kan ik zeggen dat dat best wel veel is. De truc achter het buigen van deze leidingen is om niet teveel in een keer te willen buigen. Voor een 90 graden bocht is doorgaans zo'n 10cm nodig, probeer zo'n bocht niet in een kleinere radius te buigen, dat gaat vaak niet goed. Als je je daar aan houdt en stukje voor stukje de leiding tussen je twee duimen en wijsvingers buigt, dan kan er weinig mis gaan. Als je de leiding knikt, dan voel je dit onmiddellijk omdat de leiding direct meegeeft. Buig in dat geval de leiding direct terug en kijk of je de bocht een stukje verderop kan maken. Vaak is zo'n leiding nog wel te redden. Maar eigenlijk ben je gewoon een hork geweest.. ;) Heb je perse een hele scherpe bocht nodig, dan zit er weinig anders op dan een stuk isolatie te verwijderen en een pijpenbuiger te gebruiken. De weggesneden isolatie moet uiteraard wel weer terug!
• Nu wordt het toch echt tijd om een STEK-monteur in te schakelen. Deze zal de benodigde koppelingen aan het systeem lassen, de leidingen vullen met stikstof (druktest, en om alvast alle 'troep' uit de leidingen te verdrijven), vacumeren en tenslotte het systeem in bedrijf stellen. Met meetapparatuur wordt vastgesteld of de goede hoeveelheid koudemiddel in het circuit aanwezig is. Dit is cruciaal, want bij een tekort aan koudemiddel zal het koudemiddel gaan verdampen voordat het de verdamper bereikt heeft. Je kan dit makkelijk zien als de leidingen bevriezen voordat ze in de binnenunit verdwijnen. Een teveel aan koudemiddel zal weer tot gevolg hebben dat het middel halverwege of erger nog, na de verdamper gaat verdampen. Dan koelt het apparaat wel, maar bij lange na niet op volledig vermogen. Dit zuipt ook energie, want de compressor zal maximaal gaan werken omdat de verdamper in de binnenunit niet de verwachte temperatuur haalt. In het ergste geval bereikt koudemiddel in vloeibare vorm de compressor. Vloeistoffen zijn niet comprimeerbaar dus dan schakelt het systeem uit (of raakt de compressor defect).
De oplettende lezer heeft inmiddels al door dat een airco niet alleen een maximale afstand heeft voor de leidingen, maar dus ook een minimum. Al is het niet aan te raden om deze grens op te zoeken: je gaat dan trillingen horen in de binnenunit of je sloopt je compressor!

Installatie zonder STEK monteur?

Dat kan. Je kan een airco nemen met snelkoppelingen. Daar is geen monteur voor nodig. Een alternatief is om bij de bouwmarkt een simpele Tristar split-unit te halen. Deze zijn zelf te installeren. Zie bijvoorbeeld hier voor een voorbeeld van de installatiehandleiding. Let erop dat je GEEN garantie kan claimen op deze apparaten als je ze zelf installeert. Uit ervaring weet ik echter dat het prima kan werken. Mijn Tristar heeft het 5 jaar bij mij thuis gedaan en hij doet nu zijn werk bij een vriend van mij. Of de installatie van deze systemen legaal is laat ik in het midden.

Ik noem Tristar specifiek omdat ik er ervaring mee heb. Wellicht heeft jouw bouwmarkt andere merken in de aanbieding (doorgaans zijn het toch gewoon apparaten van het Chinese Chigo).

Veelgestelde vragen

Goed, voordat je dezelfde vraag voor de 9000ste keer wilt stellen; kijk even of het niet hier toevallig al tussen staat:
Ik heb geen zin in ZUNNE GROTE VUURBAL, JONGUH!, dus wat is verstandig mbt aan te leggen groepen, het gebruiken van bestaande groepen en stopcontacten etc.?
Laten we voorop stellen dat alle merken dit specificeren in de daartoe te vinden online documentatie. Echter zijn die vaak hopeloos voorzichtig en krijg je adviezen om een C30A groep te installeren voor een single split airco. Waar we eerder naar kijken, is het maximale aanloopvermogen (in Wh of A) + marge. 16A * 240V = 3840 W. Als je rekensom dus onder die 3840W of 16A zit (vergeet je marge niet!), kan je af met een 16A groep. Zit je daar nét tegenaan, ga je voor 20A etc. Voor standaard woonhuis gebruik kan je prima gaan voor een B- karakteristiek groep, 30 mA lekstroom beveiliging.
Het is dus verstandig om een aparte groep voor je airco's te hebben, met een werkschakelaar als je het echt netjes wilt doen volgens de regels. Mocht je écht niet een nieuwe groep kunnen aanmaken en moet je werken vanaf een bestaande groep (of stopcontact!); zorg dan dat deze groep veelal 'kort' gebruikers heeft en/of laag vermogen vragen. Werken met een werkschakelaar is dan wel een pré.
Ik wil graag mijn hele huis c.q verdieping verkoelen. Kan ik op zolder, in de overloop, een unit plaatsen en verwachten dat dit werkt?
Warme lucht stijgt, waarbij koude lucht daalt. In die zin is het plaatsen van een unit op de hoogste verdieping het meest logische om de verdiepingen eronder te verkoelen. Als je alle deuren open laat en de unit bijtijds aanzet, zal de algehele temperatuur dalen.
Echter; je zal temperatuurverschillen kunnen ervaren en de airflow is natuurlijk verre van ideaal. Je zal in sommige situaties noodgrepen moeten doen om de koude lucht goed over beter verspreid te krijgen. Denk aan het plaatsen van ventilatoren in de deuropeningen van kamers om de koude lucht aan te zuigen en de kamer in te blazen vanuit de gang etc.
Er zijn verscheidene Tweakers die met een dergelijke set-up prima resultaten halen. Maar als je dus in de nacht de deur van een slaapkamer dicht doet, zal die kamer onherroepelijk weer opwarmen. Het zal ook wellicht minder efficiënt zijn (zowel in verbruik als in ervaring) dan een unit in elke kamer. Maar het is nog altijd beter dan een mobiele airco :+
Ik laat een nieuwe airco installeren, maar doe het voorwerk zelf. Zo wil ik zelf alvast de gaten gaan voorboren. Welke diameter heb ik nodig?
We gaan er dan even voor het gemak van uit dat één unit, 4 buizen heeft, te kennen:

• Één (vloeistof) aanvoer
• Één (vloeistof) afvoer
• Condensleiding
• Stroom- c.q sturingskabel

Per 'pakket' moet je zo een 25 tot 30 mm rekenen. Het eea is nog wat 'flexibel' omdat de mantel van de koelvloeistofbuizen in te drukken is. Als je de buizen bij elkaar taped op het punt dat door de muur gaat, dan heb je zo een paar mm speling.
Welk merk is nou het meest toffe om te hebben :9~ :9~ :9~ ?
Ah, een discussie zou oud als dat AMD en Intel aan het strijden zijn met hun CPU's :+. Kort gezegd heb je premium merken en niet premium merken:

Premium:

• Daikin
• MHI
• Mitsubishi
• Toshiba

Iets minder premium:

• Fujitsu
• Samsung
• LG
• Panasonic

Helemaal niet zo premium:

• Midea
• Chigo
• Tristar

Nu willen we hiermee niet meteen zeggen dat je troep koopt als je voor de 'iets minder premium' merken gaat. Waar de meeste het wel over eens zijn, is dat de WiFi controller van Daikin een hele simpele, OOTB integratie heeft met Domoticz (en zit tegenwoordig standaard bij de wat uitgebreidere modellen), waarbij de controller van MHI en de bijbehorende app weer redelijk matig zijn. LG heeft ook een hele goede app integratie. Uiteindelijk gaat het om de volgende formule:

• WAF/HAF (Wife Acceptance Factor / Husband Acceptance Factor)
• Budget
• Waar leg jij de nadruk op ? (SEER/SCOP waardes, geluid, uiterlijk etc.)
• Wat is het je waard?
• Wat is er beschikbaar?

Het is dus een antwoord met nog meer lagen dan de gemiddelde ui. En het is ook nog eens afhankelijk van je installateur (als je die hebt) omdat die ook erg merkvast zijn bijv. Dus zoals alles wat je via advies van Tweakers wilt kopen: maak een lijstje met voor en tegen en trek daar je conclusie uit!
Mijn airco heeft een (enorme) afwijking als ik kijk naar de gemeten temperatuur bij de unit vs mijn eigen metingen in de kamer. Klopt dit?
Kort gezegd; ja. En dat heeft vaak te maken met de manier waarom er gemeten wordt. Vaak gebeurt dit middels een sensor die de temperatuur meet van de aanzuigende luchtstroom van de binnenunit. Aangezien die vaker tegen het plafond zit (en warmte stijgt) zal daar een verschil in zitten. Bij sommige merken kan je een 'offset' instellen (dus een afwijking handmatig toekennen aan wat de unit meet), maar vaak is het een kwestie van even wennen en er zelf rekening mee houden.
Goed, ik ben eindelijk toe aan een airco; welke capaciteit heb ik nodig?
Veelal zien we hier offertes in het topic langskomen waarbij de installateur voor X set-up wilt gaan. Deze zijn vaak echter enorm overbemeten. Nu hoor ik je denken; 'Maar groter is toch áltijd beter?'. Hoewel vrouwen je dat willen doen denken, gaat het bij airco installaties niet op. Airco units hebben namelijk een minimaal vermogen waarnaar ze kunnen terug moduleren. Als de vraag lager is dan dit minimale, kan je 'pendelgedrag' krijgen. Of eerder: aan en uit gedrag. Dat is op zich niet erg, maar als het iedere 5 minuten gebeurt is het hinderlijk (en de theorie is ook dat het slechter voor de onderdelen is, maar dat is nog niet echt bewezen).
Wat is dan wijsheid? Ten eerste: de formule:

inhoud van de te koelen ruimte in m³ x factor X = benodigd vermogen in W.

Factor X = 30/40/50. Hierbij is 30 een goed geïsoleerde woning met weinig warmtebronnen, 40 een goed geïsoleerde woning met meerdere warmtebronnen (woonkamer/keuken bijv.) OF een middelmatig geïsoleerde woning, en 50 voor woningen met 0 isolatie, enorme raampartijen op het zuiden met geen zonwering of serverruimtes.

Laten we voorop stellen; het is beter voor het milieu, de airco en je portemonnee om eerst afdoende zonwering te hebben (en isolatie) voordat je aan verkoelen begint met een airco. En in het geval van zonwering bedoelen we zonwering aan de buitenkant van het raam; lamellen of (rol)gordijnen tellen niet. Immers is de warmte dan al in je woning maar is de directe warmteval van zonlicht verminderd (gevoelsmatig).
Als dat in orde is, is het devies om factor 30 te gebruiken bij woningen gebouwd na 2005 en factor 40 voor woningen tussen 2005 en 1990. Factor 50 wordt in woningen eigenlijk niet toegepast. Alleen als je dus geen zonwering wilt of hebt en ook geen isolatie en je een bitcoinfarm onder je bureau hebt staan.

Rekenvoorbeeld:"

Woning uit 2010 met goede isolatie, HR++ ramen op het zuiden met rolluiken en het betreft een woonkamer/keuken combinatie van totaal 150m³:


150 x 30 = 4500 w = 4.5 kW

Meeste modellen hebben een 4.2 versie binnenunit, dus dan kies je daarvoor.

Fijn! Nu weet ik wat ik nodig heb aan binnenunits, maar hoe werkt dit dan voor de buitenunit?

Je kan heel simpel denken: totaal vermogen binnenunits = vermogen buiten unit. Maar dan ga je wel uit van het feit dat de units allemaal tegelijkertijd hun totale vermogen nodig hebben. Je moet jezelf afvragen; is dat het geval?
Praktisch voorbeeld: Je hebt een huiskamer + een slaapkamer die je wilt verwarmen of verkoelen. Je hebt berekend dat je een 4.2 en een 2.0 kW unit nodig hebt hiervoor. Je zou dus voor een ~6.2 (in de regel zal dat 6.8 zijn) unit gaan. Maar meer capaciteit is ook hogere kosten. Maar een slaapkamer heb je over het algemeen niet overdag nodig; de huiskamer zal wél de hele dag aanstaan. En wederom; die zal niet continu op vol vermogen staan te draaien. Dus dan zou je in plaats van een 6.8 unit gaan, voor een 5.2 unit kunnen gaan. Die zijn vaak iets kleiner, zuiniger en goedkoper. De kans dat je volledig vermogen nodig hebt is laag en zelfs al zou dat gebeuren, dan zal de buitenunit de vermogens proberen te middelen OF proberen de unit met de grootste vraag voorrang te geven. In dit geval zal je dus van de 5.2 totale vermogen, er 4.2 kwijt zijn aan de grootste unit en houd je 1.0 over voor de kleinere unit.

Laat je dus niet gek maken door scenarios waarbij men je het hele vermogen of zelfs overcapaciteit aanpraten! Bij twijfel: gooi de offerte (en jouw eigen bevindingen!) hier in het topic en er zijn genoeg mensen om je te helpen :)
Wat vinden we van condenspompen?
Simpel; het is een noodzakelijk kwaad. Maar als je ze enigszins kan vermijden moet je dat vooral doen. Condenspompen maken veelal best wat lawaai en zijn érg storing gevoelig.
Heb ik een onderhoudscontract nodig?
Onderhoudscontracten heb je al voor 120 euro per jaar. Hiervoor krijg je één keer per jaar een schoonmaakbeurt van binnen en buiten unit en doen ze een F-gassen lek test. Daarnaast rekenen ze vaak geen voorrijkosten indien er problemen zijn.
Moet je het dan afsluiten? Dat ligt er enorm aan. Voor particulieren wordt het niet heel veel gedaan. Als je zelf regelmatig de roosters schoonmaakt (binnen en buiten), wat lekbaktabletten koopt en weet hoe je die plaatst en gewoon zorgvuldig met de units omgaat, is er zeker de eerste 3 tot 5 jaar geen onderhoud nodig. Je kan de onderhoudsmiddeltjes die de monteurs gebruiken ook zelf aanschaffen en er zijn best wel wat tutorials te vinden die uitleggen wat je kan doen om bijv. de condensor schoon te maken. Het ligt dus vooral aan je eigen kunnen en of je zekerheid wilt afkopen voor een bedrag per jaar.
Hebben jullie nog adviezen voor installateurs in regio X?
Wordt nog aan gewerkt!
Zijn er ook installateurs die eigen gekochte onderdelen willen installeren (of alleen in gebruik willen stellen)?
Ja, die zijn er, maar schaars. En dat heeft veelal te maken met de marges en garantie perikelen. Zo zijn er best veel mensen die middels dit topic Airco bestellen in het buitenland airco's uit het buitenland halen, zelf installeren en dan tot de conclusie komen dat er niemand is die het in gebruik kan nemen. Je kan dan de weg bewandelen van het zelf vacuümeren en afpersen van de leidingen door een setje te kopen op Amazon, maar weet wel dat dit tegen de wetgeving is. Niet dat de F-gassen controleur je aan je kraag de gevangenis in gaat slepen, maar als er iemand komt controleren óf de unit veroorzaakt schade aan het huis, dan kan je een boete krijgen c.q fluiten naar je verzekering
Kan ik ook verwarmen met mijn airco ?
:Y, kijk maar hier:

Huis verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp

Vaak ook nog eens goedkoper én efficiënter dan met een CV. Maar let wel: convectie vs stralingswarmte is heel persoonlijk!
Dienen beide leidingen bij elkaar opgeteld te worden bij de totale leidinglengte? ?
Nee :)

[ Voor 247% gewijzigd door Notna op 03-07-2020 12:44 ]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
<op aanraden van anderen nog even gereserveerd, al denk ik niet dat 't ooit nodig is :p>

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Devil
  • Registratie: Oktober 2001
  • Niet online

Devil

King of morons

Hoe vindt ik een betrouwbare leverancier/installateur in regio Utrecht? Heeft iemand ervaring hiermee?

After all, we are nothing more or less than what we choose to reveal.


Acties:
  • +9 Henk 'm!

  • Deathchant
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 11-04 17:12

Deathchant

Don't intend. Do!

In het vorige topic had ik al gezegd dat ik ook kampte met het klassieke mobiele airco slang-door-raam-probleem.
Ik heb nu een permanentere oplossing dan mijn eerdere karton-ducttape oplossing.
Problemen waar je natuurlijk tegenaan loopt:
- hoe maak je de slang vast aan de plaat
- hoe zorg je dat de plaat niet uit het kozijn valt zonder het kozijn te beschadigen (huurhuis)
Ik heb dus een plaat gemaakt met daarin een ventilatierooster waar ik de slang op heb aangesloten.
Ik heb een kiep/kantelraam dat naar binnen opengaat en ik heb dus daar al "scharnieren" voor in het kozijn zitten en die heb ik dan "hergebruikt" om de plaat in vast te klemmen.
Misschien klinkt 't allemaal simpel, maar hierbij een kort D-I-Y stappenplan die er iets aan heeft.

Wat had ik nodig aan materiaal:
- 1x 9mm dikke triplex/multiplex plaat op de juiste maat (30 euro).
- 1x lamellenrooster van 100-130mm; de binnenste diameter van de aircoslang was 11mm. (6,45 euro)
- 3 schuifslotjes; raam heeft rechts 2 "vastzet-gleufjes" en links -waar ook het scharnier is- 1 vastzet-gleuf, 1,65 euro/stuk
- 1 slangklem

1: raam meet 148 x 81cm. Bij hornbach plaat op maat laten zagen. Helaas was de eerst volgende maat na 122x60cm helaas 240x120. Die plaat kost 30 euro.

2: bij mijn vader met de cirkelzaag het gat van 130mm uitgezaagd; dit komt overeen met de buitenste "ring" van het lamellenrooster:
Afbeeldingslocatie: https://c1.staticflickr.com/9/8035/28421199231_d2b8f109ce_c.jpg

Afbeeldingslocatie: https://c1.staticflickr.com/9/8789/27883458583_cfdc4346f5_z.jpg

3: met stukjes dunner triplex de plekken "opgehoogd" waar de schuifslotjes kwamen (ter hoogte van de vastzet-gleufjes in 't raam):
Afbeeldingslocatie: https://c1.staticflickr.com/9/8176/28499045355_8a99f97164_z.jpg

rechtsonder:
Afbeeldingslocatie: https://c1.staticflickr.com/9/8256/27883456803_c1c3ac3a12_z.jpg

rechtsboven:
Afbeeldingslocatie: https://c1.staticflickr.com/9/8832/28499043605_1aed045a84_z.jpg

links (er is er maar 1 links in het midden):
Afbeeldingslocatie: https://c1.staticflickr.com/9/8576/27883457573_3bf89cfb4a_z.jpg

De plaat hoeft maar op de plaats te blijven. Onderaan steunt ie gewoon op het kozijn.

4: Dan het lamellenrooster erin zetten en vastschroeven:

buitenkant:
Afbeeldingslocatie: https://c1.staticflickr.com/9/8100/28499044845_377b66821d_z.jpg

binnenkant:
Afbeeldingslocatie: https://c1.staticflickr.com/9/8823/27883458083_1c0b59a0e4_z.jpg

5: Dan de slang over de "ringen" van dat lamellenrooster schuiven en met de slangklemmen vastdraaien:
Afbeeldingslocatie: https://c1.staticflickr.com/9/8894/27883458903_e664e76647_c.jpg

Afbeeldingslocatie: https://c1.staticflickr.com/9/8277/27883457253_fa7a844c93_c.jpg

6: met een nijptang de schroefjes die aan de andere kant van de plaat er weer zijn uitgekomen afknippen en wegvijlen met een ijzervijl; de plaat was immers "maar" 9mm dik en schroefjes zijn vaak doorgaans wat langer.

7: Airco insteken en klaar:
Afbeeldingslocatie: https://c2.staticflickr.com/8/7710/28421192321_3ca48dcf17_z.jpg

Van buiten ziet het dan zo uit:
Afbeeldingslocatie: https://c1.staticflickr.com/9/8043/28421191431_6cc835c9d0_c.jpg

Overigens, die 3 lamelletjes heb ik eruit gehaald omdat ik nog een hor in het raam heb zitten. 45 euro verder en 2 uurtjes later heb je dan wel wat permanenters, en ik heb het kozijn niet hoeven beschadigen :)

Canon: EOS R6 | EF 16-35/4L IS USM | EF 70-200/2.8L IS II USM
Zeiss: 35/2 Distagon | 50/2 Makro-Planar | 85/1.4 Planar | 100/2 Makro-Planar | 135/2 Apo Sonnar


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Winkiller
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 20:29

Winkiller

De Mopperpot

:) leuk om te zien dat ik niet de enige ben die het zo oplost, ik doe dit al 15 jaar.
Sinds vorig jaar zelfs bij 2 ramen, 1x slaapkamer en 1x woonkamer. :Y
Je moet toch wat om het binnen leefbaar te krijgen met deze warmte. :+

Ik lees weer mee in het (ziet er goed uit) nieuwe airco topic...

Kijk maar eens HIER, een linkje met foto uit het vorige topic.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • _Arthur
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 21:29

_Arthur

blub

Deathchant schreef op zaterdag 23 juli 2016 @ 23:56:
In het vorige topic had ik al gezegd dat ik ook kampte met het klassieke mobiele airco slang-door-raam-probleem.
Ik had iets gebruikt dat isoleerd. Alleen een dunne houten plank heeft bijna 0 isolatie waarde. Komt de warmte gelijk weer naar binnen zetten.

Een van deze platen bv: https://www.isolatie-online.be/search.asp?subcatid=86

Verder kan je ook de slang isoleren; deze wordt doorgaans goed opgewarmd door de af te voeren lucht naar buiten.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Deathchant
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 11-04 17:12

Deathchant

Don't intend. Do!

Er zijn altijd personen die het beter zouden doen ;) Echter zei ik in mijn post iets over een ducttapeoplossing vervangen met een iets permanentere oplossing (dus niet veel geld uitgeven of een mooie superieure kermisattractie ervan te maken). Een mobiele airco zal het sowieso nooit goed genoeg doen... Zolang die 3 of 4 graadjes er maar afgaan vind ik 't goed....Ik zal het dan verder ook niet over de prijs van zo'n isolatieplaat hebben die je daar linkt....Slang isoleren zou kunnen, maar de nadruk van het concept van een mobiele airco ligt op het woordje "mobiel" waarbij je de slang vaak uitrekt en ook weer in moet drukken. Toch bedankt voor je input.

Canon: EOS R6 | EF 16-35/4L IS USM | EF 70-200/2.8L IS II USM
Zeiss: 35/2 Distagon | 50/2 Makro-Planar | 85/1.4 Planar | 100/2 Makro-Planar | 135/2 Apo Sonnar


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Winkiller
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 20:29

Winkiller

De Mopperpot

_Arthur schreef op zondag 24 juli 2016 @ 20:44:
[...]

Ik had iets gebruikt dat isoleerd. Alleen een dunne houten plank heeft bijna 0 isolatie waarde. Komt de warmte gelijk weer naar binnen zetten.

Een van deze platen bv: https://www.isolatie-online.be/search.asp?subcatid=86

Verder kan je ook de slang isoleren; deze wordt doorgaans goed opgewarmd door de af te voeren lucht naar buiten.
Overdrijven is ook kunst, ik heb ruim 15 jaar een mobiele airco en de simpele plaat in het raam oplossing werkt goed genoeg. Mijn slaapkamer is koel (21/22 graden) als ik naar bed ga, en daar gaat het toch om ?
De afvoerslang word handwarm ja maar lang niet voldoende om de kamer weer op te warmen tijdens het koelen. Als de zon op het dubbel glas staat te branden komt de warmte er ook doorheen, is dan je vaste unit, mocht je die hebben, ook niet extra aan het koelen ?

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • _Arthur
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 21:29

_Arthur

blub

Sorry als mijn input als overdrijven wordt gezien. Dat is/was natuurlijk niet mijn bedoeling.

Alleen dat je met een paar kleine aanpassingen aan de methode, je een beter koelresultaat zou kunnen behalen met minder energie.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Winkiller
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 20:29

Winkiller

De Mopperpot

_Arthur schreef op maandag 25 juli 2016 @ 12:57:
[...]

Sorry als mijn input als overdrijven wordt gezien. Dat is/was natuurlijk niet mijn bedoeling.

Alleen dat je met een paar kleine aanpassingen aan de methode, je een beter koelresultaat zou kunnen behalen met minder energie.
Ja natuurlijk maar het kan voor beide gevallen nooit veel zijn. Draai het eens om, in de winter stoken we om het warm te houden, dan kan je ook niet alles pot dicht hebben en houden. Er moet altijd ergens iets open staan om frisse (schone) lucht in de woning te krijgen, daarnaast gaan de deuren open en dicht.

Dat gepraat over warme lucht aanzuigen van buiten met de mobiele airco is in mijn ogen ook overdreven, wij hebben een centraal ventilatie systeem die ook warme lucht van buiten aantrekt door roosters, kieren en gaten. Zonder ventileren geen gezond leef klimaat in huis. :P

Ik heb boven mijn mobiele airco in de woonkamer altijd een klap raampje op een klein kiertje staan en de temperatuur achter mijn geknutselde mdf raamplaat is koeler dan bij het grote (glas) raam zelf.

Een vaste Unit is altijd beter, maar dat heeft met kosten, keuzes en situaties te maken.

[ Voor 3% gewijzigd door Winkiller op 25-07-2016 14:02 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • TommyGun
  • Registratie: Mei 2004
  • Laatst online: 20-04 01:35

TommyGun

Stik er maar in!

_Arthur schreef op maandag 25 juli 2016 @ 12:57:
[...]

Sorry als mijn input als overdrijven wordt gezien. Dat is/was natuurlijk niet mijn bedoeling.

Alleen dat je met een paar kleine aanpassingen aan de methode, je een beter koelresultaat zou kunnen behalen met minder energie.
Dat denk ik inderdaad ook, vooral als je voelt hoe heet die slang kan zijn.

Overigens, [A] Haier Air Conditioner HM-09CC03/R1 \[€290] O-)

“In a world without walls and fences, who needs Windows and Gates".


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Winkiller schreef op maandag 25 juli 2016 @ 13:58:
Dat gepraat over warme lucht aanzuigen van buiten met de mobiele airco is in mijn ogen ook overdreven, wij hebben een centraal ventilatie systeem die ook warme lucht van buiten aantrekt door roosters, kieren en gaten. Zonder ventileren geen gezond leef klimaat in huis. :P
Zo'n mobiele airco verplaatst anders een flinke bak lucht meer dan een gemiddeld ventilatiesysteem. En anders heb je een weel heel erg stevig ventilatiesysteem in huis. Wel eens gevoeld hoeveel lucht zo'n mobiel ding verplaatst?

Keiharde cijfers (en bronnen) heb ik zo niet bij de hand, maar ik meen ooit gelezen te hebben dat mobiele airco's zo twee keer zoveel energie verstoken vergeleken een vaste (inverter) split. Kom natuurlijk ook deels omdat er volgens mij geen mobiele airco's met inverter technologie bestaan.

Het is maar net wat je overdreven noemt :p

@Winkiller: waar het om gaat is de hoeveelheid lucht die de unit juist naar buiten verplaatst. En dat zijn behoorlijke hoeveelheden. Jij noemde die verspilling van energie 'overdreven' :P Dat valt niet te vergelijken met mechanische ventilatie.

[ Voor 12% gewijzigd door Glashelder op 25-07-2016 16:13 ]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Winkiller
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 20:29

Winkiller

De Mopperpot

Natuurlijk weet ik wat een mobiele airco aan lucht verplaatst, maar dat zuigt hij niet allemaal aan van buiten.
Ik had al gezegd dat een vaste unit beter is maar soms is dat niet een geschikte keuze.

PS. onze Delonghi PAC WE128ECO verstookt ongeveer 0,18 cent per kWh netto kosten.

[ Voor 19% gewijzigd door Winkiller op 25-07-2016 16:18 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • franssie
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 23:04

franssie

Save the albatross

Toen ik wist dat ik toch de kozijnen ging vervangen heb ik ooit een constructie gemaakt waarbij het hele monoblok in het raam hing, dus aanvoer van buiten en afvoer zonder slang. Werkte best goed.

franssie.bsky.social | 🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Winkiller
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 20:29

Winkiller

De Mopperpot

Glashelder schreef op maandag 25 juli 2016 @ 15:21:

@Winkiller: waar het om gaat is de hoeveelheid lucht die de unit juist naar buiten verplaatst. En dat zijn behoorlijke hoeveelheden. Jij noemde die verspilling van energie 'overdreven' :P Dat valt niet te vergelijken met mechanische ventilatie.
Nee daar ging het mij niet om, men spreekt altijd van, bij een mobiele airconditioner moet je het raam steeds open laten staan, waardoor er nieuwe warme lucht de ruimte binnenkomt die ook weer gekoeld moet worden.
Waardoor er extra veel energie nodig is om het koel te houden, wat natuurlijk zo is. Maar ik ben van mening dat dit wel meevalt omdat er altijd lucht circuleert in huis, bij ons mede door het ventilatie systeem wat niet uit kan. Maar in een beperkte ruimte (slaapkamer) en juist doordat een mobiele airco zoveel lucht verplaatst gebruikt hij niet alleen de lucht die weer van buiten komt maar ook de gekoelde lucht in die zelfde ruimte anders zal de airco nooit afslaan en is het dweilen met de kraan open.

Dat er meer energie verbruikt word door een mobiele airco is natuurlijk waar, maar ze moeten niet gaan overdrijven. :P

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Gizz
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 23:29

Gizz

Dunder-Mifflin, Inc.

Hoe goed verspreidt de lucht zich door een rijtjeswoning als je de tussendeuren open laat staan? Ik wil graag van mijn gasaansluiting af en het verwarmen (en soms koelen) door een airco laten doen. Maar zoveel slopen dat ik in elke kamer een unit heb (huiskamer met open keuken, badkamer, 2 slaapkamers) lijkt me ook wat overdreven.

Zou één unit in de huiskamer (begane grond) en één unit in de 'master bedroom' (eerste verdieping) voldoende zijn, of krijg je dan te grote temperatuurverschillen tussen de slaapkamers en badkamer?

Ik zit te denken aan een Daikin Ururu Sarara. Op dit moment heb ik een stroomoverschot van 1000KWh per jaar dat ik verkoop tegen €0,10 per KWh. Dat maakt het overstappen volgens mij snel interessant :)

[ Voor 16% gewijzigd door Gizz op 02-08-2016 14:51 ]

Canon EOS 5Dm3 + 5D + 7D + 300D + 1000FN + EF 17-40 4L + EF 35 1.4L + EF 50 1.8 + EF 80-200 2.8L + 550EX


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

uit ervaring, als je voor comfort gaat, zou ik toch overal een unit hangen. Ik heb ook diverse opstellingen gehad met enkele units. lucht afzuigen in bepaalde ruimtes met het idee zo onderdruk te krijgen en mee te liften op de ruimte ernaast etc.

Ik heb nu 4 units verdeeld over beneden (woonkamer / keuken) en boven 3 kamers en dit werkt zoals je het zou willen. Overal is het comfortabel.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gizz
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 23:29

Gizz

Dunder-Mifflin, Inc.

Ray schreef op dinsdag 02 augustus 2016 @ 14:56:
Ik heb nu 4 units verdeeld over beneden (woonkamer / keuken) en boven 3 kamers en dit werkt zoals je het zou willen. Overal is het comfortabel.
Kan dat überhaupt in combinatie met 1 buitenunit?

Overigens zijn de kamers boven erg klein, ik kan mij voorstellen dat dat nog uitmaakt:
Slaapkamer 1 is 12m2
Slaapkamer 2 is 8m2
De badkamer is 4m2

Oftewel, het gaat om 24m2 plus een kleine overloop tussen de kamers.

De grootte van deze kamers maakt mij ook wat terughoudend om overal een unit op te hangen: zo'n grote bak in een kamertje van 4m2 of 8m2 lijkt meteen helemaal gigantisch :)

Canon EOS 5Dm3 + 5D + 7D + 300D + 1000FN + EF 17-40 4L + EF 35 1.4L + EF 50 1.8 + EF 80-200 2.8L + 550EX


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • CeesKees
  • Registratie: Februari 2010
  • Laatst online: 20:41

CeesKees

I rest my Kees

Waarom zou je een airco in je badkamer willen?

Als je etage goed geisoleerd is zou je een heel eind kunnen komen met een stevige unit in slaapkamer 1, en de deur van slaapkamer 2 open. Desnoods een fan om de koele lucht daarheen te blazen.

Of het ideaal is, dat is een tweede...

| Me = M'n of Mijn | Is = Eens | Hun = Zij | Waar om doen men sen al die on nodig e spa ties over al tus sen ? | Hè = Heh? | Hé = Hey!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gizz
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 23:29

Gizz

Dunder-Mifflin, Inc.

Omdat mijn vriendin een koukleum is :P . Zelf vind ik het in de winter ook wel erg koud in de badkamer zonder verwarming. Er hangt nu een mooie radiator/handdoekverwarming, aangesloten op de CV.

Wellicht is een infraroodpaneel daar een geschiktere optie. Slaapkamer 1 en 2 met één unit verwarmen lijkt mij (nog) niet vreemd. Slaapkamer 2 wordt nu sowieso alleen als kantoor gebruikt, wij hebben nog geen kinderen.

Canon EOS 5Dm3 + 5D + 7D + 300D + 1000FN + EF 17-40 4L + EF 35 1.4L + EF 50 1.8 + EF 80-200 2.8L + 550EX


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

Gizz schreef op dinsdag 02 augustus 2016 @ 15:09:
[...]

Kan dat überhaupt in combinatie met 1 buitenunit?

Overigens zijn de kamers boven erg klein, ik kan mij voorstellen dat dat nog uitmaakt:
Slaapkamer 1 is 12m2
Slaapkamer 2 is 8m2
De badkamer is 4m2

Oftewel, het gaat om 24m2 plus een kleine overloop tussen de kamers.

De grootte van deze kamers maakt mij ook wat terughoudend om overal een unit op te hangen: zo'n grote bak in een kamertje van 4m2 of 8m2 lijkt meteen helemaal gigantisch :)
dat kan prima, zelfs tot en met 5 units is geen probleem.

wat echter wel kan spelen is dat je teveel vermogen gaat krijgen voor de ruimtes. lees mijn bericht hier van zojuist
Ray in "Huis verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp"

wat voor jou wellicht interessant kan zijn (mits uitvoerbaar) is een kanaalsysteem

[ Voor 4% gewijzigd door Ray op 02-08-2016 17:31 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

heel wat anders..

zie net opeens op 1 vd kamers boven de unit condens op het plafond! toch wel aardig wat dikke druppels. waar komt dat nu opeens vandaan ??

het lijkt niets met de condensafvoer (die gaat ook naar beneden) of koelleidingen (die zijn droog en isolatie voor zover te zien niet beschadigd) te maken te hebben. Systeem draait ook al een aantal weken.

enige wat ik gedaan heb (zie hieronder) is dat ik ben gaan verwarmen. Echter niet op deze unit.

kan het zijn dat bij een multisplit er toch warmte toevoer naar units gaat die niet explicitet moeten verwarmen en dat daardoor het vocht nu verdampt ?

of iemand een idee waar dit vandaan komt (andere twee units hebben dit overigens niet)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bal130
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 23-04 10:14
Ray schreef op dinsdag 02 augustus 2016 @ 18:05:
heel wat anders..

zie net opeens op 1 vd kamers boven de unit condens op het plafond! toch wel aardig wat dikke druppels. waar komt dat nu opeens vandaan ??

het lijkt niets met de condensafvoer (die gaat ook naar beneden) of koelleidingen (die zijn droog en isolatie voor zover te zien niet beschadigd) te maken te hebben. Systeem draait ook al een aantal weken.

enige wat ik gedaan heb (zie hieronder) is dat ik ben gaan verwarmen. Echter niet op deze unit.

kan het zijn dat bij een multisplit er toch warmte toevoer naar units gaat die niet explicitet moeten verwarmen en dat daardoor het vocht nu verdampt ?

of iemand een idee waar dit vandaan komt (andere twee units hebben dit overigens niet)
Is dit waar de uitblaas van de unit is terwijl deze aan het koelen is? Zoja kan het misschien zo zijn dat hier een koudere plek is tov van de rest van de kamer zodat hier ook vocht gaat condenseren
Dit lijkt me niet waarschijnlijk omdat normaal de verdamper de koudste plek in de ruimte is maar was wel m'n eerste gedachte...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

bal130 schreef op dinsdag 02 augustus 2016 @ 18:17:
[...]

Is dit waar de uitblaas van de unit is terwijl deze aan het koelen is? Zoja kan het misschien zo zijn dat hier een koudere plek is tov van de rest van de kamer zodat hier ook vocht gaat condenseren
Dit lijkt me niet waarschijnlijk omdat normaal de verdamper de koudste plek in de ruimte is maar was wel m'n eerste gedachte...
Nee boven de unit. de intake dus. de uitblaas zit aan de onderkant.

ik denk dat tijdens verwarmen op een andere unit er ook gas door de andere units loopt en de condensor dus warm is geworden en zo de druppels zijn gekomen. waarom dan alleen daar is wel weer de vraag.... (twee andere units waren ook niet aan het verwarmen en hebben geen condens erboven)

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • AlexV
  • Registratie: Oktober 2008
  • Laatst online: 00:42
Bij gebrek aan een split-unit even geïmproviseerd met mijn monoblokje :+. Het scheelt vooral in de aanzuiging van lucht uit andere ruimten (in mijn geval vanuit het centrale afvoersysteem van het appartement, niet heel fris). Nadeel is dan weer dat de lucht die eruit komt niet meer zo koud is, maar je kan niet alles hebben natuurlijk.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/Bu9L9BKY0qaBYUgvDlMbhNXO/full.jpg

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • psy
  • Registratie: Oktober 1999
  • Laatst online: 22-04 11:34

psy

AlexV schreef op donderdag 25 augustus 2016 @ 15:00:
Bij gebrek aan een split-unit even geïmproviseerd met mijn monoblokje :+. Het scheelt vooral in de aanzuiging van lucht uit andere ruimten (in mijn geval vanuit het centrale afvoersysteem van het appartement, niet heel fris). Nadeel is dan weer dat de lucht die eruit komt niet meer zo koud is, maar je kan niet alles hebben natuurlijk.
[afbeelding]
Zuigt hij nu via de achterkant warme buitenlucht aan? Ik denk dat dit al efficiënter is als "koelere" binnenlucht aanzuigen. In de standaard situatie zal je altijd warme lucht van buiten aanvoeren, dat doe je nu niet meer. Nu wordt de warme buitenlucht direct gekoeld en de kamer ingeblazen. Dan zal wel elders weer lucht het huis UIT moeten, maar dat is minder erg, je bent nu constant koelere lucht het huis in aan het pompen. Op die manier heb je een van de nadelen van een monoblock weggenomen ;)

8.960 Wp - 16 kW Daikin L/W - 2 x MHI L/L - gasloos sinds 2017 - Loxone - SAP/IS-U/ABAP - rijdt nog LPG ;-)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Soldaatje
  • Registratie: Juni 2005
  • Niet online
Ik zit er aan te denken om een geïsoleerde flexibele luchtslang te bestellen voor mijn mobiele monoblock.
Deze kan ik ik dan op een mechanische afzuiging aansluiten, die zit wel tegen het plafond aan.
Dit heb ik eerder geprobeerd met een dun flexibele slang voor wasdrogers of zo maar dit werkte niet echt, ik denk omdat de slang boven nogal heet werd en daardoor de boel toch weer opwarmt.
Of gaat dit niet werken?
Ik kan hem ook uit een raam laten hangen maar zit aan een drukke weg.

[ Voor 7% gewijzigd door Soldaatje op 26-08-2016 22:18 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ThinkPad
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21:32
Zonde van het geld.
En het is maar de vraag of je mechanische ventilatie die overdruk op z'n kanalen wel leuk gaat vinden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Soldaatje
  • Registratie: Juni 2005
  • Niet online
ThinkPadd schreef op vrijdag 26 augustus 2016 @ 22:27:
Zonde van het geld.
En het is maar de vraag of je mechanische ventilatie die overdruk op z'n kanalen wel leuk gaat vinden.
Ja, ik denk dat het weinig zin heeft. Als alternatief heb ik maar even alle roosters schoongemaakt zat een hoop stof in! En hem op een stoel gezet zodat de slang zo kort en recht mogelijk is.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Stoney3K
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 19:52

Stoney3K

Flatsehats!

psy schreef op vrijdag 26 augustus 2016 @ 20:11:
[...]


Zuigt hij nu via de achterkant warme buitenlucht aan? Ik denk dat dit al efficiënter is als "koelere" binnenlucht aanzuigen. In de standaard situatie zal je altijd warme lucht van buiten aanvoeren, dat doe je nu niet meer. Nu wordt de warme buitenlucht direct gekoeld en de kamer ingeblazen. Dan zal wel elders weer lucht het huis UIT moeten, maar dat is minder erg, je bent nu constant koelere lucht het huis in aan het pompen. Op die manier heb je een van de nadelen van een monoblock weggenomen ;)
In principe maak je er dan gewoon een raamairco van, die vind je in Noord-Amerika vaker dan hier in Europa.

http://www.aircoshop.nl/a...r-airco-2800-watt-koelen/

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • AlexV
  • Registratie: Oktober 2008
  • Laatst online: 00:42
psy schreef op vrijdag 26 augustus 2016 @ 20:11:
[...]


Zuigt hij nu via de achterkant warme buitenlucht aan? Ik denk dat dit al efficiënter is als "koelere" binnenlucht aanzuigen. In de standaard situatie zal je altijd warme lucht van buiten aanvoeren, dat doe je nu niet meer. Nu wordt de warme buitenlucht direct gekoeld en de kamer ingeblazen. Dan zal wel elders weer lucht het huis UIT moeten, maar dat is minder erg, je bent nu constant koelere lucht het huis in aan het pompen. Op die manier heb je een van de nadelen van een monoblock weggenomen ;)
Jazeker, aan de achterkant zuigt ie al z'n lucht aan. Een deel gebruikt ie om de compressor te koelen en wordt meteen weer naar buiten gegooid (heb er nu geen eens een slang aan zitten) en het andere deel wordt gekoeld en naar binnen geblazen. Is goed genoeg om mijn kamer van 30 m2, die op het zuiden zit met volle zon erop rond de 23-24 graden te houden in plaats van de 35 die het anders was.

Dus voor iedereen met een monoblock en de mogelijkheid: zet m in je raam :+

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Winkiller
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 20:29

Winkiller

De Mopperpot

psy schreef op vrijdag 26 augustus 2016 @ 20:11:
[...]


Zuigt hij nu via de achterkant warme buitenlucht aan? Ik denk dat dit al efficiënter is als "koelere" binnenlucht aanzuigen. In de standaard situatie zal je altijd warme lucht van buiten aanvoeren, dat doe je nu niet meer. Nu wordt de warme buitenlucht direct gekoeld en de kamer ingeblazen. Dan zal wel elders weer lucht het huis UIT moeten, maar dat is minder erg, je bent nu constant koelere lucht het huis in aan het pompen. Op die manier heb je een van de nadelen van een monoblock weggenomen ;)
Ik heb zo mijn twijfels met een dergelijke opstelling. Het lijkt me dat de mobiele airco zo alleen maar warme lucht detecteert en niet meer afslaat, met onnodig stroom gebruik tot gevolg.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

de mobiele die ik had zoog van voren lucht aan en blies het daar ook uit (de koude dan) de warme lucht ging via de achterkant. Zo eentje zou dus prima in een raam gezet kunnen worden.

er gaat overigens niets boven een multisplit met units door het hele huis kan ik je inmiddels uit ervaring vertellen :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • martijnr17
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 18:54
-

[ Voor 100% gewijzigd door martijnr17 op 27-08-2016 20:56 . Reden: Grappig zo'n jonger broertje. ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • AlexV
  • Registratie: Oktober 2008
  • Laatst online: 00:42
Winkiller schreef op zaterdag 27 augustus 2016 @ 12:36:
[...]


Ik heb zo mijn twijfels met een dergelijke opstelling. Het lijkt me dat de mobiele airco zo alleen maar warme lucht detecteert en niet meer afslaat, met onnodig stroom gebruik tot gevolg.
Maar aangezien ie ingesteld staat op 18 graden en het in mijn kamer nooit onder de 23 komt slaat ie sowieso niet af, of ie nou binnen of buiten staan :+

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • _Arthur
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 21:29

_Arthur

blub

Heerlijk die Daikin FTXM-35-M. Doet prima zijn werk met dit weer _/-\o_

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

_Arthur schreef op zondag 28 augustus 2016 @ 08:07:
Heerlijk die Daikin FTXM-35-M. Doet prima zijn werk met dit weer _/-\o_
mooi speelgoed is het he :) hoe vind je hem eruit zien ? Ben er zelf nog steeds tevreden over

helaas heb ik in 1 ftxm 20 wel een rateltje zitten wat vooralsnog een uitdaging gaat worden om te vinden waar het vandaan komt. Maar eerst de hitte maar voorbij voordat we hem helemaal uit elkaar halen

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Winkiller
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 20:29

Winkiller

De Mopperpot

AlexV schreef op zondag 28 augustus 2016 @ 00:40:
[...]

Maar aangezien ie ingesteld staat op 18 graden en het in mijn kamer nooit onder de 23 komt slaat ie sowieso niet af, of ie nou binnen of buiten staan :+
Ik weet niet hoe groot je kamer is maar het lijkt mij dat de capaciteit van je airco dan niet voldoet. Daarnaast is 18 graden niet haalbaar met een mobiele airco en de huidige warmte, ook niet als je voldoende capaciteit hebt voor je kamer. Persoonlijk ben ik tevreden met 24 graden en een lage vochtigheid in de woon en slaapkamer.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • AlexV
  • Registratie: Oktober 2008
  • Laatst online: 00:42
Winkiller schreef op zondag 28 augustus 2016 @ 11:47:
[...]


Ik weet niet hoe groot je kamer is maar het lijkt mij dat de capaciteit van je airco dan niet voldoet. Daarnaast is 18 graden niet haalbaar met een mobiele airco en de huidige warmte, ook niet als je voldoende capaciteit hebt voor je kamer. Persoonlijk ben ik tevreden met 24 graden en een lage vochtigheid in de woon en slaapkamer.
Klopt maar anders dan slaat ie af, geen idee hoe dit ding geprogrammeerd is maar als je m op 18 instelt dan slaat de airco af als ie 22 heeft bereikt... :? Het is ook niet mijn airco gelukkig, ik heb m geleend van mn opa en oma en ben al lang blij dat ie mn kamer op het zuiden een beetje koel houdt, 23 is stukken beter dan 35 die het anders zou zijn.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Soldaatje
  • Registratie: Juni 2005
  • Niet online
Ik zit nu toch nog even te kijken naar geisoleerde flexibele luchtslangen, om te gebruiken met een mobiele airco. Sonoconnect schijnt wel goed te zijn, zoals hier: http://www.jr-luchttechni...ibele-slangen/sonoconnect
Ik heb alleen een hele domme vraag waar ik wel een antwoord op nodig heb: is de diameter binnen of buiten van de slang? De originele airco slang is 120mm binnen/buiten maakt weinig uit, is vrij dun.
Ik wil gewoon een kort stuk van de originele slang in die nieuwe slang proppen, en eventueel op het afzuigpunt monteren. Als dat niet werkt heb ik in ieder geval een betere slang.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Winkiller
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 20:29

Winkiller

De Mopperpot

Soldaatje schreef op maandag 29 augustus 2016 @ 22:41:
Ik zit nu toch nog even te kijken naar geisoleerde flexibele luchtslangen, om te gebruiken met een mobiele airco. Sonoconnect schijnt wel goed te zijn, zoals hier: http://www.jr-luchttechni...ibele-slangen/sonoconnect
Ik heb alleen een hele domme vraag waar ik wel een antwoord op nodig heb: is de diameter binnen of buiten van de slang? De originele airco slang is 120mm binnen/buiten maakt weinig uit, is vrij dun.
Ik wil gewoon een kort stuk van de originele slang in die nieuwe slang proppen, en eventueel op het afzuigpunt monteren. Als dat niet werkt heb ik in ieder geval een betere slang.
NIET op je afzuig/ventilatie systeem monteren, de airco verplaatst veel meer lucht dan zo'n systeem aan kan.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Soldaatje
  • Registratie: Juni 2005
  • Niet online
Winkiller schreef op dinsdag 30 augustus 2016 @ 20:12:
[...]


NIET op je afzuig/ventilatie systeem monteren, de airco verplaatst veel meer lucht dan zo'n systeem aan kan.
Dat is wel knap dat je dat kan concluderen zonder gegevens over de luchtverplaatsing.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Winkiller
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 20:29

Winkiller

De Mopperpot

Soldaatje schreef op dinsdag 30 augustus 2016 @ 20:24:
[...]

Dat is wel knap dat je dat kan concluderen zonder gegevens over de luchtverplaatsing.
Ik ging uit van mijn thuis situatie en ons ventilatie systeem kan een mobiele airco echt niet aan.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • _Arthur
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 21:29

_Arthur

blub

Soldaatje schreef op dinsdag 30 augustus 2016 @ 20:24:
[...]

Dat is wel knap dat je dat kan concluderen zonder gegevens over de luchtverplaatsing.
Nou, kom maar op me die specs dan :9

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Soldaatje
  • Registratie: Juni 2005
  • Niet online
_Arthur schreef op woensdag 31 augustus 2016 @ 12:07:
[...]

Nou, kom maar op me die specs dan :9
Die heb ik helaas ook niet. Mijn toon was misschien wat overdreven.
Wel weet ik dat er veel lucht doorheen gaat door het punt in de keuken, veel meer dan de andere punten. Daar wil ik hem dus ook op aansluiten. Ik zie wel wat er gebeurt.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • _Arthur
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 21:29

_Arthur

blub

Dat je je warme lucht op andere plekken door je mechanische ventilatie openingen je huis weer in blaast.

Een mobiele airco doet 10800 m3 luchtverplaatsing per 24 uur (450m3 per uur). Een Itho VCE Eco RFT mechanische ventilatie doet 365 m3 per uur bij 100Pa.

Je mechanische ventilatie kan niet zoveel luchtverplaatsing verwerken als een airco doet.

http://www.wehkamp.nl/hui...B_495457/#extraInformatie
http://www.ithodaalderop....-perilex-stekker-545-5036

[ Voor 1% gewijzigd door _Arthur op 31-08-2016 21:12 . Reden: Luchtverplaatsing verkeerd getiepert.. ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Soldaatje
  • Registratie: Juni 2005
  • Niet online
_Arthur schreef op woensdag 31 augustus 2016 @ 14:24:
[...]

Dat je je warme lucht op andere plekken door je mechanische ventilatie openingen je huis weer in blaast.

Een mobiele airco doet 10800 m3 luchtverplaatsing per uur. Een Itho VCE Eco RFT mechanische ventilatie doet 365 m3 per uur bij 100Pa.

Je mechanische ventilatie kan niet zoveel luchtverplaatsing verwerken als een airco doet.

http://www.wehkamp.nl/hui...B_495457/#extraInformatie
http://www.ithodaalderop....-perilex-stekker-545-5036
Mijn airco Eurom Pac 23R doet maar 300 m3 per uur max, hij heeft ook een langzamere stand.
Ik heb het ook al eerder geprobeerd, en toen kwam er geen hete lucht uit de andere openingen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

Die 10800 is per 24 uur :) een mobiele gaat vaak Max richting 300 of iets meer. Dat het vaak inderdaad niet gaat werken op een centrale afzuiging is inderdaad waar (heb dit ook compleet uitgezocht vorig jaar) zelfs niet op een dedicated box met korte leidingen

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • _Arthur
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 21:29

_Arthur

blub

Excuus. Je hebt gelijk O-)

  • Soldaatje
  • Registratie: Juni 2005
  • Niet online
Ik heb de slang aangesloten, diameter is 127mm binnendiameter dus dat klopte en paste.
Het is 4 meter sonoconnect. Kan ik nog inkorten naar 3 meter.
De glasvezel doet aardig zijn werk, want de slang wordt na een tijdje ongeveer 30 graden, volgens de infrarood-thermometer, omgeving is dan 25 graden.
Verder heb ik een klep in de ventilatieroosters boven de ramen open geforceerd zodat er altijd veel verse lucht naar binnen kan, anders slaan ze dicht.
Ben op zich tevreden ermee, al heb ik het pas een halve dag.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Mijn vrouw is bijna overstag; ook hier moet een airco gaan komen. Ons huis staat vol op het zuiden en ondanks goede ramen, sunscreens en gezond verstand ivm luchten, kom je er niet onderuit dat de huiskamer iets van 25 of 26 behaald op een warme dag en de slapkamer 27+

Vandaar dat ik een multi split wil hebben voor deze 2 kamers. Tevens wil in de unit gaan gebruiken om (bij) te verwarmen in de winter, dus een inverter met warmtepomp is een must (en een hoge (S)COP waarde)

Vorig jaar al eens eem offerte laten maken door aircoshop.nl die met een Mitsubishi aankwamen voor totaal 3200 euro. Dit keer stuur ik ze weer een verzoek voor een offerte, staat de klus op werkspot en marktplaats en heb ik 3 van die offerte websitea gemailed om te kijken waar we op gaan uitkomen.

Mijn merkvoorkeuren hebben Mitsubishi en Daikin, puur vanwege de reputatie die ze hebben en omdat ze over het algemeen het stilste zijn (wat ook wel een must ia voor o.a de slaapkamer)

Kijken waar we op gaan uitkomen. Plaatsing zal begin oktober worden denk ik. Of eerder, ligt aan de prijs :+

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 455473

In mijn woning kan het wel 30 graden worden en ook omdat mijn PC in de slaapkamer staat is die extra hitte al helemaal niet meegenomen. Nu heb ik wel een mobiele airco (PAC 29R) maar die kan het echt niet bijbenen dus ben ik aan het kijken naar een split unit. Nu heb ik mechanische ventilatie met al een WTW unit dus ik wil eigenlijk die WTW unit verkopen en dan een airco installeren die ook kan verwarmen... nu heb ik ook nog vloerkoeling met water van 18 graden, die ik dan wil doorlussen naar de airco. Ik ga er maar een installatiebedrijf naar laten kijken, want een aangenaam leefklimaat is ook weer goed voor de toekomstige verhuur van mijn appartement.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

Ik heb zelf voor Daikin gekozen omdat in de Mitsu series ik niet een unit kon vinden onder de 21 db waar Daikin op 19 uitkomt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Ray schreef op zondag 04 september 2016 @ 15:38:
Ik heb zelf voor Daikin gekozen omdat in de Mitsu series ik niet een unit kon vinden onder de 21 db waar Daikin op 19 uitkomt.
Maakt die 2 db in die lage waardes dan zoveel uit?

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Atomic-NI
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 13-04 22:06
3dB verschil is een verdubbelingen van geluid waarneming.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • GlowMouse
  • Registratie: November 2002
  • Niet online
Atomic-NI schreef op zondag 04 september 2016 @ 20:30:
3dB verschil is een verdubbelingen van geluid waarneming.
3 dB is een verdubbeling van de energie. Voor je gevoel is +10 dB pas tweemaal zo luid. Het kleinst hoorbare verschil is ongeveer 1 dB.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Zo, inmiddels een zooi bedrijven voor vrijblijvende offertes gevraagd, waar ik er tot nu toe 2 heb terug gekregen. Laat ik beginnen met mijn wensen pakket/gegevens.

Situatie:

Te koelen ruimtes: 2
Woonkamer + slaapkamer: Voorkant vol op het zuiden, voorzien van sunscreen zonnewering en kunstofkozijnen met HR++ glas. Huiskamer heeft een open keuken.

Woonkamer: (bxlxh) 3.72 x 7.6 x 2.55 ( 72.1m³)
Keuken: (bxlxh) 2.21 x 2.67 x 2.55 ( 15.04m³)
Totaal : ~87m³

Slaapkamer: (bxlxh) 3.72 x 3.78 x 2.42 ( 34m³ )

Wensen: koelen in de zomer (ORLY? :+ ) maar ook om te gaan verwarmen in de winter. Overige kamers doen we vrij weinig mee in de winter en hoeven dan ook niet warm te worden. Doel is om de CV minder te gaan gebruiken of in ieder geval de A/C te gebruiken om bij te verwarmen ((S)COP waarde is dus wel van belang om die zo hoog mogelijk te krijgen). Tevens wil ik de unit in de huiskamer met name gebruiken om te ontvochtigen (als het kan, zonder te verwarmen of te koelen). Als ik zelf zo in de rondte kijk en zelf bereken (note: ik ga uit van factor 40, omdat ik geen vloer isolatie heb en het een huis is uit '64) , heb ik de volgende units nodig:

Woonkamer/keuken: 87 x 40 = 3480 kW (~12.000 BTU)
Slaapkamer: 34 x 40 = 1360 ( ~4700 BTU)

Voor de WAF moet het een multi-split unit zijn (1 buitenunit dus) en moeten ze stil zijn. Qua prijs mag het rond de 3500 euro incl. installatie liggen. Als ik zo naar mijn wensen kijk, zit ik aan de volgende units te denken:

Daikin: FTXM-M / 2MXM-60M (6 kW model) + FTXM-42M + FXTM-20M. Dan heb ik een unit die 6 Kw kan leveren een voor iedere ruimte een aardig (semi overbemeten) unit
Mitsubishi: SCM-50ZMXS, 5kW model + SRK-20ZMX-S + SRK-50ZMX-S. Dan heb ik een unit die 6 Kw kan leveren een voor iedere ruimte een aardig (semi overbemeten) unit
Toshiba: RAS-M18GAV-E (5,2 kW) + Daiseikai 4.5 kW + Daiseikai 2 kW modellen

De voorkeur gaat naar Daikin, omdat deze lekker stil zijn en vergeleken met M en T ook het zuinigste zijn. Maar ze zullen ook wel aardig aan de prijs zijn als ik zo in de rondte kijk. Afhankelijk van de prijsverschillen kan ik dus uiteindelijk gaan voor de Mitsubishi modellen vs de Daikin modellen. Deze verschillen niet vreselijk veel met elkaar onder de streep.

Zoals aangegeven; 2 offertes terug gekregen dusver:

Offerte 1:
Voor de Toshiba optie, incl. montage: € 4537.50.

Offerte 2:
Voor de Daikin optie, incl. montage: € 4.698,-

Offerte 3 (note: deze is van september vorig jaar van Aircoshop.nl. Ik heb deze opnieuw benaderd maar tot op heden nog geen reactie verkregen. Daarom expres niet vermeld bij bovenstaand verhaal)
Voor de Mitsubishi optie, incl. montage: €3200,-

Zit nog aardig wat verschil in en eigenlijk moet ik van offerte 1 en 2 nog een specifiekere offerte krijgen; ik ben heel benieuwd namelijk hoeveel arbeidsloon deze mensen rekenen en of het zich gaat lonen als ik het grootste gedeelte gewoon lekker zelf doe. Enige wat ik niet in huis heb is een diamantboor om door de gevel te komen, maar de rest moet niet heel erg ingewikkeld zijn denk ik zo

Iemand nog op of aanmerkingen over bovenstaande?

Edit: Aircoshop.nl is net teruggekomen met een nieuwe offerte, wederom op 3200 euro incl montage. Dan krijg je:
- Wandmodel airconditioner type Mitsubishi Heavy 20ZM-S
- Wandmodel airconditioner type Mitsubishi Heavy 35ZM-S
- Mitsubishi Heavy buitenunit type SCM40ZM-S met corrosie bestendige gemoffelde omkasting


2 afstandbediening (individueel regelbaar)
1 spatwaterdichte werkschakelaar op de buitenunit
1 opstelling set inclusief trillingsdempers en kunststof ondersteuningsbalken
10 meter koeltechnisch leidingwerk inclusief leidingisolatie en stuurstroom
verbindingskabel
luxe crème/witte kabelgoot ten behoeve van afwerking koelleidingen
klein materiaal (stroomkabel, condensslang, wartels)

Inclusief:
montage, inregelen, koeltechnisch in bedrijfstellen, het eventueel aanpassen van het systeemplafond, het maken van dak- en wandsparingen, condensleidingen naar vast afvoerpunt binnen 3 meter.

Exclusief:
- Elektrische voeding (wij gaan ervan uit dat er een elektrische voeding binnen een straal van ca. 3 meter aanwezig is bij de buitenunit)
- Condenpomp (indien noodzakelijk)
- Betonboring (indien noodzakelijk)
Ik vraag mij af of de buiten unit en de huiskamer unit niet onder bemeten zijn. Zelfs als ik voor die combinatie ga; als ik simpelweg even reken dat beide units tegelijk aanstaan op maximaal vermogen, dan trekt de buitenunit dat dus niet lijkt mij? Ik heb ze mijn opmerkingen en vragen even gemailed om te zien hoe de reactie is.

Edit 2: Reactie van Aircshop,nl gekregen mbt de capaciteit:

Voor een woonkamer zonder veel computerapparatuur is dit zeker voldoende, met 5 kW heeft u behoorlijk overcapaciteit, dan zal u naar een SCM50 buitendeel moeten over schakelen. Als er voor de 3,5 kW wordt gekozen dan is een SCM45 voldoende. Deze heeft bij gelijktijdig draaien respectievelijk 2 kW en 3,5 kW vermogen nominaal. Dus dan pakken ze al beiden het totale vermogen; een SCM50 is dan niet nodig. De meerprijs voor een zwaarder model (SCM45) bedraagt € 150,-

Duidelijk verhaal verder. A.s donderdag komen er 2 bedrijven even ter plekke kijken naar het eea zodat ik ook daar offertes van kan krijgen.

Wisten jullie trouwens dat aircos met warmtepompen tegenwoordig subsidies krijgen? Zo staat de Mitsubishi versie (50ZMX-S) in het rijtje van apparaten en is het indicatief subsidie bedrag 2300 euro:

http://www.rvo.nl/subsidi...ke-apparaten/warmtepompen

http://www.rvo.nl/sites/d...t%20ISDE%20warmtepomp.pdf

Edit 3: inmiddels 2 offertes van hetzelfde bedrijf gekregen voor zowel de Daikin als de Mitsubitshi optie; beide 3250 euro incl. Montage, BTW en materiaalkosten. Op de Mitsubishi krijg ik hoe dan ook subsidie aldus het RVO (2300 euro?), op die Daikin weet ik het niet zeker. Dat ligt aan een aaantal voorwaarden die ik nog niet heb kunnen ontdekken.

[ Voor 29% gewijzigd door Notna op 06-09-2016 17:06 ]

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Naar aanleiding van deze post:

Ernemmer in "Pokke warmte (en droogte)... :("

Kwam ik toch nog even in de twijfel of er nu wel of geen subsidie (zie bovenstaand verhaal) zit op een SRC 40/50/60 ZMX-S. Ik heb daarop het RVO maar even gebeld en de situatie voorgelegd. Zoals het de Overheid betaamt, maakt het ' ze niet uit wat je met de unit wel of niet doet. Zolang de unit op de Excel lijst staat is deze goedgekeurd en krijg je er subsidie over'

Wellicht iets om mee te nemen voor andere gegadigde die op zoek zijn naar een A/C installatie. Het maakt voor mij de keuze een heel stuk makkelijker, aangezien de SRC-50ZMXS + SRK-20ZMX-S + SRK-50ZMX-S bij, incl.montage voor 950 euro hangen :Y

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Aldmar
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 19-04 22:15

Aldmar

Niks...

Interessant. Ik heb geen toegang tot de HK. Heb je misschien een linkje oid waar meer informatie te vinden is?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Die post linkt indirect naar hier: http://www.rvo.nl/subsidi...ke-apparaten/warmtepompen

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ernemmer
  • Registratie: Juli 2009
  • Niet online
Aldmar schreef op woensdag 07 september 2016 @ 11:15:
[...]

Interessant. Ik heb geen toegang tot de HK. Heb je misschien een linkje oid waar meer informatie te vinden is?
Mij post in de HK was.
Ernemmer schreef op woensdag 07 september 2016 @ 08:58:
[...]


Die regeling is niet voor lucht-lucht warmtepompen, je zal dan via de vloerverwarming moeten gaan koelen.

De SCR40/50/60 ZMX-S is alleen de buitenunit, waardoor deze ook in de lijst voorkomt.

Je zou natuurlijk een lucht/water kunnen kopen en dan de binnenunit vervangen voor een lucht gedeelte, maar dat is niet echt de bedoeling van die subsidie.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Aldmar
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 19-04 22:15

Aldmar

Niks...

Ernemmer schreef op woensdag 07 september 2016 @ 11:26:
[...]

De SCR40/50/60 ZMX-S is alleen de buitenunit, waardoor deze ook in de lijst voorkomt.

[...]
Ik heb begin Juni een SRC-35ZM-S (+ SRK-35ZM-S) laten installeren. Deze staat niet op de lijst. Ik heb dus niet de X variant én een slagje minder zwaar, 35 ipv 40.

Onder het mom 'niet geschoten, is altijd mis' kan ik natuurlijk gewoon een aanvraag indienen... :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Aldmar schreef op woensdag 07 september 2016 @ 11:56:
[...]

Ik heb begin Juni een SRC-35ZM-S (+ SRK-35ZM-S) laten installeren. Deze staat niet op de lijst. Ik heb dus niet de X variant én een slagje minder zwaar, 35 ipv 40.

Onder het mom 'niet geschoten, is altijd mis' kan ik natuurlijk gewoon een aanvraag indienen... :)
Dan moet je er wel snel bijwezen, aangezien je binnen 3 maanden na plaatsing de aanvraag moet doen. Je zal in moeten loggen met je DigiD en dan wat gegevens invullen. Als het om een nieuwe aanvraag gaat, zoal je 'Overig' (aan het einde van de lijst) moeten selecteren en vervolgens wat materiaal moeten opsturen (type, technische gegevens etc.)

Ik ga nog even op wat andere facturen afwachten, maar als ik het zo bekijk ga ik voor die Mitsu samenstelling. Dan weet ik zeker dat ik subsidie terugkrijg en is het gewoon een heel aantrekkelijke aanschaf. Zeker aangezien de subsidie tot 2020 loopt en er 71 miljoen voor uitgetrokken is. Wellicht dat ik volgend jaar of het jaar erop ga kijken naar nog een dergelijke unit voor de achterkant van het huis.

Ik gok overigens dat de Daikin samenstelling ook wel goedkeuring krijgt, er zijn heel wat modellen van Daikin die in die lijst staan. Maar aangezien je pas dat kan aanvragen als A) de leverancier het indient (wat tot 3 maanden kan duren) of B ) als je het zelf er op gokt als je het hebt gekocht, neem ik de gok zelf niet.

Daarnaast is het niet alsof ik een miskoop doe aan die ZMX modellen :Y

Keep you posted.
Aldmar schreef op woensdag 07 september 2016 @ 11:15:
[...]

Interessant. Ik heb geen toegang tot de HK. Heb je misschien een linkje oid waar meer informatie te vinden is?
Zie mijn verhaal in dit topic hier:

Notna in "Het grote airconditioning topic - Deel 2"

[ Voor 10% gewijzigd door Notna op 07-09-2016 12:15 ]

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ernemmer
  • Registratie: Juli 2009
  • Niet online
Notna schreef op woensdag 07 september 2016 @ 12:14:
[...]


Dan moet je er wel snel bijwezen, aangezien je binnen 3 maanden na plaatsing de aanvraag moet doen. Je zal in moeten loggen met je DigiD en dan wat gegevens invullen. Als het om een nieuwe aanvraag gaat, zoal je 'Overig' (aan het einde van de lijst) moeten selecteren en vervolgens wat materiaal moeten opsturen (type, technische gegevens etc.)

Ik ga nog even op wat andere facturen afwachten, maar als ik het zo bekijk ga ik voor die Mitsu samenstelling. Dan weet ik zeker dat ik subsidie terugkrijg en is het gewoon een heel aantrekkelijke aanschaf. Zeker aangezien de subsidie tot 2020 loopt en er 71 miljoen voor uitgetrokken is. Wellicht dat ik volgend jaar of het jaar erop ga kijken naar nog een dergelijke unit voor de achterkant van het huis.

Ik gok overigens dat de Daikin samenstelling ook wel goedkeuring krijgt, er zijn heel wat modellen van Daikin die in die lijst staan. Maar aangezien je pas dat kan aanvragen als A) de leverancier het indient (wat tot 3 maanden kan duren) of B ) als je het zelf er op gokt als je het hebt gekocht, neem ik de gok zelf niet.

Daarnaast is het niet alsof ik een miskoop doe aan die ZMX modellen :Y

Keep you posted.


[...]


Zie mijn verhaal in dit topic hier:

Notna in "Het grote airconditioning topic - Deel 2"
Even heel slim met die subsidie omgaan en twee buitenunits nemen Je kan dan de gehele airco gratis laten installeren aangezien je voor meerdere units subsidie kan aanvragen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Even voor de goede orde: de SCR units zijn een single split unit systeem (en ontvangen subsidie), waarbij de SCM multi splits zijn (die staan niet in de lijst).

Als je dus 2 kamers wilt verwarmen, moet je 2 buiten units nemen en 2 aparte binnenunits. Ik snap nog steeds niet wat die SCR units uberhaubt in die lijst doen aangezien het gewoon lucht-lucht warmtepompen zijn.

Ik denk dat het een foutje is en dat je dus met 'normale' split units niet in aanmerking komt voor het geheel. Of het RVO volgt zijn eigen regels niet, dat kan ook :+

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

wat ik zo van Daikin in de lijst zie staan ik volgens mij niet geschikt voor gebruik met een L/L binnenunit. Heb ze niet allemaal doorgenomen maar vooral het begin van de type nummers komen niet overeen met wat ik ken als zijnde een unit voor l/l

Voor zover ik weet heeft Daikin ook geen units die zowel l/w als l/l aankunnen (dat wilde ik namelijk maar was er 2 maanden geleden niet)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Ik heb van aardig wat tweakers een DM gehad over dat subsidie gebeuren; ik denk dat we er allemaal wel over eens zijn dat de units van MHI er niet in horen te staan en dat het gewoon fout is. Most likely gaat het om een typenummer fout (SMF ipv SMC) maar aangezien het RVO je niet in contact kan brengen met wie dan ook die er wél verstand van heeft, blijft het allemaal maar wat mysterieus.

Inmiddels heb ik iets van 6 tokos gehad voor offertes. 3 daarvan zijn langsgekomen, 3 deden een offerte op afstand adhv mijn eerdere berekeningen, situatieschets (fotos) afmetingen en wensen. Vandaag heb ik de laatste over de vloer gehad (ter uwen informatie: ABO Klimaat uit Soest/Hoorn) welke met een Daikin set up kwam:

FTX20KV (binnenunit, 2.0 kW)
FTX35KV (binnenunit, 3.5 kW)
2MSX40 (buitenunit, 4kW)

De buitenunit is iets onderbemeten, maar aangezien ze nooit tegelijk aan zullen staan, maakt dat niet uit. Dat scheelt dan weer in de prijs en de (S)COP waarde van de unit ook. 4 andere A/C boeren kwamen daar ook mee aanzetten overigens, dus ik neem dat ook gewoon aan dat het wel goed zit (en logisch denkend erover is het ook zo; een huiskamer heb je de hele dag aan. Maar een slaapkamer zet je 1 uur voor je gaat slapen aan en gedurende de nacht. Dan staat de huiskamer gewoon uit uiteraard)

De installateur die vandaag over de vloer kwam, suggereerde overigens om de binnenunits boven ons hoofd te plaatsen ipv recht tegenover ons. Dit om te zorgen dat je geen constante wind op je krijgt tijdens het slapen/als je op de bank zit. Geen slecht idee; de buitenunit zou dan meteen in een minder opvallende hoek zitten en de buitenleiding zou ongeveer 2/3de korter zijn (dus minder op je gevel wat ook wel beter staat). Tevens laat dit bedrijf 100% betaling na oplevering toe, waarbij andere bedrijven vaak 50/50 zijn.

Ik wacht nog 1 offerte af, waarvan ik weet dat die er morgen gaat zijn en dan maar even alles bij de baas (lees: vrouw) neerleggen en bekijken waar we het willen laten doen.

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

Als je voor Daikin zou gaan is een offerte met de 2MXM - 40 M ook een idee. Dit is de R32 versie van wat je nu aangeboden hebt gekregen (horen ook andere type binnenunits bij)

is in dit en het wp topic door mij al meerdere malen iets over geschreven

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Ray schreef op maandag 12 september 2016 @ 16:43:
Als je voor Daikin zou gaan is een offerte met de 2MXM - 40 M ook een idee. Dit is de R32 versie van wat je nu aangeboden hebt gekregen (horen ook andere type binnenunits bij)

is in dit en het wp topic door mij al meerdere malen iets over geschreven
Ik heb daar zelf naar zitten kijken, maar de functies die erop zitten zijn volgens mij niet heel schokkend tov de FXM-KV units. Terwijl ze wél een stuk duurder zijn.

Desalniettemin ga ik even vragen naar het prijsverschil. Voor de eerder genoemde configuratie zit ik rond de 3000 euro incl. installatie. Ik denk dat ik met die FTXM-M modellen al tegen de 4k zit te kijken wat boven budget is zeg maar.

Zou dan om deze combi gaan: FTXM20M / FTXM35M / 2MXM40M

[ Voor 21% gewijzigd door Notna op 12-09-2016 17:06 ]

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • TheIbex
  • Registratie: Oktober 2005
  • Laatst online: 22:01
Anoniem: 455473 schreef op zondag 04 september 2016 @ 15:25:
In mijn woning kan het wel 30 graden worden en ook omdat mijn PC in de slaapkamer staat is die extra hitte al helemaal niet meegenomen. Nu heb ik wel een mobiele airco (PAC 29R) maar die kan het echt niet bijbenen dus ben ik aan het kijken naar een split unit. Nu heb ik mechanische ventilatie met al een WTW unit dus ik wil eigenlijk die WTW unit verkopen en dan een airco installeren die ook kan verwarmen... nu heb ik ook nog vloerkoeling met water van 18 graden, die ik dan wil doorlussen naar de airco. Ik ga er maar een installatiebedrijf naar laten kijken, want een aangenaam leefklimaat is ook weer goed voor de toekomstige verhuur van mijn appartement.
Vergeet niet dat je WTW je huis van verse lucht van buitenaf voorziet. Een airco doet dit niet. Die koelt/verwarmt in de basis alleen de lucht die reeds aanwezig is in het vertrek.

Zonder toevoer van voldoende verse lucht (=zuurstof) kun je klachten krijgen als concentratieverlies en een duf gevoel.

Voor meer informatie kijk even hier; https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1609383

Interpolis, glashelder!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

Notna schreef op maandag 12 september 2016 @ 16:45:
[...]


Ik heb daar zelf naar zitten kijken, maar de functies die erop zitten zijn volgens mij niet heel schokkend tov de FXM-KV units. Terwijl ze wél een stuk duurder zijn.

Desalniettemin ga ik even vragen naar het prijsverschil. Voor de eerder genoemde configuratie zit ik rond de 3000 euro incl. installatie. Ik denk dat ik met die FTXM-M modellen al tegen de 4k zit te kijken wat boven budget is zeg maar.

Zou dan om deze combi gaan: FTXM20M / FTXM35M / 2MXM40M
volgens mij valt het met dat prijsverschil wel mee. Sterker nog er is in de 410 serie een vergelijkbare r32 serie die even duur zijn voor zover ik weet

Het is wel zo, uit mijn hoofd, dat er tot max 2 units. dus de 2 poorts buitenunit, nog een serie binnenunits is die hier op werken. met meer poorten werken die niet.
Iets om in gedachten te houden als je twijfelt ooit uit te breiden.

Zou dan om deze combi gaan: FTXM20M / FTXM35M / 2MXM40M > zou je voor rond de 2000 euro moeten hebben (zit dan nog behoorlijk marge in) rest is afhankelijk van overig materiaal en installatie kosten.

hiervan is schijnbaar ook een k versie zie ik net. K versie is beperkt in type buitenunits en M is volledig multisplit zoals ik het lees

[ Voor 14% gewijzigd door Ray op 12-09-2016 18:48 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Ray schreef op maandag 12 september 2016 @ 18:42:
[...]


volgens mij valt het met dat prijsverschil wel mee. Sterker nog er is in de 410 serie een vergelijkbare r32 serie die even duur zijn voor zover ik weet

Het is wel zo, uit mijn hoofd, dat er tot max 2 units. dus de 2 poorts buitenunit, nog een serie binnenunits is die hier op werken. met meer poorten werken die niet.
Iets om in gedachten te houden als je twijfelt ooit uit te breiden.
Thanks voor de waarschuwing. Als er al meer units komen, dan zullen die aan hun eigen buitenunit aangesloten worden. Voor mijn situatie is dat dus niet heel belangrijk :)

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

het lijkt er trouwens op dat de FTXS serie en restyle heeft gekregen naar de looks van de FTXM serie. Dat maakt het wel verwarrend ....

sterker nog ik zie nu dat de FTXM serie schijnbaar ook al een v2 versie heeft met dubbele uitblaasklep

[ Voor 28% gewijzigd door Ray op 12-09-2016 19:47 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Ray schreef op maandag 12 september 2016 @ 18:52:
het lijkt er trouwens op dat de FTXS serie en restyle heeft gekregen naar de looks van de FTXM serie. Dat maakt het wel verwarrend ....

sterker nog ik zie nu dat de FTXM serie schijnbaar ook al een v2 versie heeft met dubbele uitblaasklep
Mja het is ook wat verwarrend. Sommige documentatie spreekt ook over 19 db geluid op silent waar andere weer op 21 volhouden. De ene documentatie spreekt ook over de silent modus die er wel op zit en de ander niet : ')

Ik wacht even het antwoord af voor het prijs verschil tov een FTXM-M en ga dan een beslissing maken. De goedkoopste offertie die ik gehad heb is voor de Daikin combi, voor 2975 euro all in (100% betalen na oplevering). De duurste die ik gehad heb is tevens ook voor Daikin (de FTXM-M set up) voor tegen de 4900 euro all in (50% voor, 50 % na oplevering). Zit nogal wat verschil in en ik kan niet helemaal plaatsen waarom. Ik denk met name dat veel mensen bizar veel arbeidsloon in rekening brengen.

Keep you posted :)

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

ik had hier een verschil van 4500 euro tussen hoogste en laagste aanbieder voor een 4 units multisplit van de MXM serie dus het loont zeker goed te vergelijken!

vooral op de units maar ook zeker op het aantal uren wat men denkt te willen schrijven (lag hier tussen 32 en 60!)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Zijn er hier overigens meer mensen die naar het energieverbruikt van hun airco hebben gekeken?

Mijn Mitsubishi MUZ-HJ25VA hangt al van voor de zomer, en heeft eigenlijk elke nachts aangestaan dat het ook maar een klein beetje warm was. Energieverbruik: iets meer dan 100kWh :)

Ben niet ontevreden :). Vanavond eens kijken wat de MUZ-HJ35VA van de zolder gedaan heeft. Zal wel iets meer zijn :X

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Glashelder schreef op dinsdag 13 september 2016 @ 12:33:
Zijn er hier overigens meer mensen die naar het energieverbruikt van hun airco hebben gekeken?

Mijn Mitsubishi MUZ-HJ25VA hangt al van voor de zomer, en heeft eigenlijk elke nachts aangestaan dat het ook maar een klein beetje warm was. Energieverbruik: iets meer dan 100kWh :)

Ben niet ontevreden :). Vanavond eens kijken wat de MUZ-HJ35VA van de zolder gedaan heeft. Zal wel iets meer zijn :X
Meet je dat in de unit zelf of heb je er een stroommeter aanhangen? Ik wil opzich ook wel het verbruik gaan bijhouden, maar dan zou ik mijn groep moeten vervangen met een eigen meter eraan. Die zijn er wel, alternatief is een verbruiksmeter aan de stekker hangen maar dat is wat onhandig aangezien die aan de voorkant van het huis is :P

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Ik heb beide units inderdaad aan een eigen stroommeter hangen :p Toen bewust zo aangelegd dat dit mogelijk werd :)

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Net nog een offerte teruggekregen voor de FTXM-M series (bij een andere toko vandaan die tot nu toe het goedkoopste was)

Totaal 3400 incl. btw ( 2MXM40M/FTXM20M/FTXM35M)

De vraag is nu of het die ~500 euro extra waard is om voor de FTXM-M serie te gaan tov de FTX-KV. Eens even kijken wat de units precies verbruiken en doen als ik ze naast elkaar leg.

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

die fxm-kv die je noemt vind ik niet bij daikin. heb je dat type wel goed ?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Ray schreef op dinsdag 13 september 2016 @ 13:02:
die fxm-kv die je noemt vind ik niet bij daikin. heb je dat type wel goed ?
Sorry, FTX-KV moet het zijn. :$ :Y Krijg een splaakgeblek van al die typenummers :+

[ Voor 9% gewijzigd door Notna op 13-09-2016 13:19 ]

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

Notna schreef op dinsdag 13 september 2016 @ 13:19:
[...]


Sorry, FTX-KV moet het zijn. :$ :Y Krijg een splaakgeblek van al die typenummers :+
aha, dat is de basis versie van de 410 serie ?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Ray schreef op dinsdag 13 september 2016 @ 13:41:
[...]


aha, dat is de basis versie van de 410 serie ?
Dat zou ik je niet zo kunnen zeggen. Ik heb de typenummers op de offerte gekregen en we hebben samen in het grote boek van Daikin gekeken maar geen idee of dit de basis van de 410 serie is of niet. Ik denk het overigens wel, als ik zo in de rondte kijk.

De FXM-M is iig een stuk nieuwer en geavanceerder (o.a bewegingssensoren, horizontale lamellen, hogere (S)COP/SEER etc.) (en prijziger)

[ Voor 20% gewijzigd door Notna op 13-09-2016 13:46 ]

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Zo, alle offertes terug gehad. Dit is de schade:

Afbeeldingslocatie: https://dl.dropboxusercontent.com/u/1271943/GoT/airco_overview.png

Note; dit is van totaal 6 installateurs, sommige hebben offertes gegeven voor meerdere smanestellingen. Ik heb voor het gemak even de namen weggehaald, ik zie nu de toegevoegde waarde er even niet van die erbij te zetten. De meerprijs voor de FXM-M series is niet bijzonder veel (150 tot 175 euro) en heeft wel een hogere efficiëntie + R32 koelvloeistof vs R410.

Deze week even met de vrouw overleggen en dan een keuze maken en tot kopen over gaan :)

Note: Die Toshiba is echt :')

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sinovenator
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 19:04
Ik ben wel benieuwd naar je leveranciers, ben mij ook aan het orienteren voor een nieuwe airco
(mag natuurlijk ook via pb als je het hier niet wilt vrijgeven)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
sinovenator schreef op dinsdag 13 september 2016 @ 17:00:
Ik ben wel benieuwd naar je leveranciers, ben mij ook aan het orienteren voor een nieuwe airco
(mag natuurlijk ook via pb als je het hier niet wilt vrijgeven)
Ow ik geef ze wel, maar ik zet niet de prijzen er naast ;) :

AircoHeating
Koel My
Aircoshop.nl
ABO Klimaat
All Airco Services
KoelKlimaatTechniek

Note: sommige van deze doen alleen werk in Noord-Holland (Omgeving Purmerend).

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sinovenator
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 19:04
top dank je , geen prijzen is helemaal niet erg, elke oplossing heeft zijn eigen prijs ;)
ga ze eens opzoeken

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

Notna schreef op dinsdag 13 september 2016 @ 16:48:
Zo, alle offertes terug gehad. Dit is de schade:

[afbeelding]

Note; dit is van totaal 6 installateurs, sommige hebben offertes gegeven voor meerdere smanestellingen. Ik heb voor het gemak even de namen weggehaald, ik zie nu de toegevoegde waarde er even niet van die erbij te zetten. De meerprijs voor de FXM-M series is niet bijzonder veel (150 tot 175 euro) en heeft wel een hogere efficiëntie + R32 koelvloeistof vs R410.

Deze week even met de vrouw overleggen en dan een keuze maken en tot kopen over gaan :)

Note: Die Toshiba is echt :')
Ik zou dus mooi voor de FTXM gaan :) eventueel zelfs de MXM 50 als buiten unit hoewel ik verwacht dat je dat niet nodig hebt. Hij zal enkel iets rustiger zijn werk doen en de waardes zijn nog net wat beter zoals je ziet

Ik heb zelf de MXM 68 voor totaal 4 units met 10 kw vermogen. Dat gaat prima hoewel hij nu dus op vol vermogen draait met dit weer. Ik heb de 80 overwogen maar daar zat 300 euro tussen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Ray schreef op dinsdag 13 september 2016 @ 18:55:
[...]


Ik zou dus mooi voor de FTXM gaan :) eventueel zelfs de MXM 50 als buiten unit hoewel ik verwacht dat je dat niet nodig hebt. Hij zal enkel iets rustiger zijn werk doen en de waardes zijn nog net wat beter zoals je ziet

Ik heb zelf de MXM 68 voor totaal 4 units met 10 kw vermogen. Dat gaat prima hoewel hij nu dus op vol vermogen draait met dit weer. Ik heb de 80 overwogen maar daar zat 300 euro tussen.
Die FXTM gaat er dan ook (wat mij betreft) komen. Ik zie alleen maar voordelen voor een minieme meerprijs. Nu even de vrouw overtuigen ;)

Die 50 unit zou mooi zijn, maar het verchil tov de 40 unit qua efficiency is verwaarloosbaar terwijl de unit wel weer duurder is én ik de binnenunits nooit tegelijk aan heb (en ik dus dat volle vermogen niet of nooit nodig heb).

Heb er nu al zin in :+

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • _Arthur
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 21:29

_Arthur

blub

Komt mijn FTXM-35-M & RXM-35-M ook vandaan.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

Prijzen zijn ook best netjes. Hoeveel uren hebbe ze begroot en hoeveel boringen en meters koelleiding ?

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Ray schreef op dinsdag 13 september 2016 @ 19:20:
Prijzen zijn ook best netjes. Hoeveel uren hebbe ze begroot en hoeveel boringen en meters koelleiding ?
- 2 boringen (voor de leidingen eruit, in een bakstenen spouwmuur)

Verder geven ze bijna allemaal dit aan als materiaal kosten:

- Koelleiding met isolatie 1/4’’- 3/8’’ 12 meter,
- afwerking goot en hoekstuk 8 meter (of 3 meter, afhankelijk van plaatsing boven hoofd of niet),
- stikstofvulling,
- slang waterafvoer,
- muursteun 120kg,
- 14 meter stuurstroomkabel,
- 1,5 meter installatiekabel 3×2,5mm2,
-set trillingsdempers.

Ze gaan uit van 1 dag werk, uurtarief is 50 euro excl. btw. Totaal kosten ~600 (dus dat is 12 uur. Ik ga er vanuit dat ze met 2 man 6 uur per man rekenen)

De meneer die de laagste prijs gaf, zei ook dat hij uitging van een dag en daar ook voor rekent. Als het meer is 'an is dat mijn probleem; u heeft nu een offerte'

[ Voor 39% gewijzigd door Notna op 14-09-2016 10:06 ]

Xbox Live ID:Notna8310


  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

Kijk dat geeft wat duidelijkheid. Het is dus een redelijk makkelijke klus met niet al te veel extra materiaal. Hier zaten we echt aan 32 uur (en zelf nog wat geholpen en had al voorbereiding gedaan) 45 meter stroom en koelleiding. 2x beton 1x spouw en 2 x binnenmuur boring

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Ray schreef op woensdag 14 september 2016 @ 10:54:
Kijk dat geeft wat duidelijkheid. Het is dus een redelijk makkelijke klus met niet al te veel extra materiaal. Hier zaten we echt aan 32 uur (en zelf nog wat geholpen en had al voorbereiding gedaan) 45 meter stroom en koelleiding. 2x beton 1x spouw en 2 x binnenmuur boring
De klus is echt extreem makkelijk (en ja, dat kan ik best wel inschatten :+ ) en een deel van mij vraagt zich af of ik niet gewoon zelf alles moet ophangen en alleen een monteur moet laten langskomen om de boel in werking te zetten.

Aan de andere kant; als ik het laat doen is het gewoon in één keer goed en kunnen ze zelfs kijken hoe de leidingen het beste kunnen lopen etc. En loop ik niet het risico dat ik een buis knak tijdens het buigen. Sommige dingen laat ik doen denk ik dan maar. Maar het is nog steeds een optie.

Xbox Live ID:Notna8310


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Dus, met de vrouw naar alles gekeken, en we gaan voor de FXTM-M set up met een 20/35/ binnenunits en een 40 unit buiten. En ik laat gewoon alles doen, wel zo makkelijk

Het warme weer is nu dan wel weer voorbij, maar volgend jaar zit ik goed oOo

Xbox Live ID:Notna8310


  • nokiaan958GB
  • Registratie: Augustus 2008
  • Niet online
Ik ben benieuwd naar de foto's

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:29

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Zodra de boel hangt, meld ik mij weer met fotos van binnen en buiten :)

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sinovenator
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 19:04
Mooie keuze, ben erg benieuwd hoe het bevalt

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Ray
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 28-02 20:13

Ray

is inderdaad een prima combinatie, vergelijkbaar draait hier sinds juli en op een klein mechanisch iets na (werking is wel goed) draait het super en vooral erg stil

kan wat foto's maken als mensen dat leuk vinden ?

[ Voor 13% gewijzigd door Ray op 16-09-2016 09:32 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sinovenator
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 19:04
ja graag, foto's voegen altijd veel extra toe
Pagina: 1 2 ... 103 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Wil je ook verwarmen met je airco ('warmtepomp') dan past je bericht wellicht beter hier: Huis verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp
Bespreken hoe je een airco uit het buitenland besteld past weer beter hier: Airco bestellen in het buitenland

Update
Let op, het is niet de bedoeling advies te vragen of te helpen bij het uitvoeren van handelingen die door een erkende F-gassen gecertificeerde installateur moet gebeuren. Zie Zeehond in "Het grote airconditioning topic - Deel 2"