Toon posts:

Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen Vorige deelOverzichtLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 13
Acties:
  • 2.089.997 views

Acties:
  • +42Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Mede-auteurs:
  • HarmoniousVibe
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 20-03 15:08

HarmoniousVibe

  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 20:23

Speedy-Andre

  • antonboonstra
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 16:16

antonboonstra

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

  • kevineppo
  • Registratie: Mei 2013
  • Laatst online: 16:24

kevineppo

Lucht/Lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen (airco)


Welkom in het vernieuwde topic over lucht/lucht warmtepompen, in de volksmond beter bekend als de airco. Het topic voor iedereen die geen zin heeft om badend in het zweet 's nachts wakker te worden in de zomer. Of voor die mensen die gewoon niet tegen warmte kunnen :p. Maar, nu ook voor mensen die willen besparen op hun energierekening. Dit topic gaat nu niet langer alleen over koelen, maar ook over verwarmen. Het is bedoeld als opvolger van onderstaande topics.
Voorgangers:
Koelen
Het grote airconditioning topic
Het grote airconditioning topic - Deel 2

LET OP: dit topic is oud. Hier vind je deel 2:
Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen - #2

Verwarmen:
Huis verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp

Merkspecifieke topics:
In dit topic kan je terecht omtrent specifieke instellingen en gebruik met MHI (Mitsubishi Heavy Industries) lucht/lucht warmtepompen: MHI instellingen topic

Hoe werkt het?
De meeste mensen denken bij airco's al snel aan de grote, energieslurpende, luide apparaten uit Amerika. Alleen wat wij hier een airco noemen, noemen ze in Amerika een "mini split". Een relatief kleine warmtepomp die tot ver beneden het vriespunt warmte uit de omgeving onttrekt en verplaatst. De vloeistof die in de airco wordt opgewarmd wordt vervolgens naar binnen of naar buiten gepompt, afhankelijk van of je aan het verwarmen of koelen bent. Voor een wat diepere duik in de werking van een airco als warmtepomp, kijk eens naar deze video van Technology Connections. Maar in het kort kunnen we het als volgt samenvatten:

Een airco is eigenlijk vrij simpel: men neme een gesloten circuit van leidingen dat gevuld is met een koudemiddel. In dit circuit bevinden zich vier onderdelen: een compressor (4), een condensor (1), een ventiel (2) en een verdamper (3). De compressor comprimeert het gas en zet het onder een hoge druk zodat het kookpunt verhoogd wordt. Tijdens dit proces ontstaat warmte. Omdat het gas nu onder hoge druk staat, zal het gas bij een hogere temperatuur kunnen condenseren. Dit gebeurd in de condensor waar het gas wordt afgekoeld. Hierna vervolgt de vloeistof zijn weg naar de verdamper. Hier zit een speciaal ventiel (2) waar de vloeistof doorheen stroomt. Aan de andere kant van dit ventiel is de druk lager: het gevolg is dat de vloeistof verdampt en warmte opneemt van zijn omgeving. Nadat het gas de verdamper weer heeft verlaten, wordt het door de compressor weer aangezogen en onder druk gezet: het gas wordt hierna weer een vloeistof.

Het proces is vergelijkbaar met hoe water zich gedraagt in een snelkookpan. Door de hoge druk blijft het water ook bij hogere temperaturen dan 100 graden vloeibaar. Haal je de druk eraf (wat niet aan te raden is bij een snelkookpan), dan wordt al het water omgezet in stoom. In de verdamper van een airco gebeurd hetzelfde, maar dan gecontroleerd en met een koudemiddel waarvan de kooktemperaturen aanzienlijk lager zijn (+/- 7 graden Celsius).

Dit proces kunnen we gebruiken om een ruimte af te laten koelen of om deze juist te verwarmen. Het mooie aan dit proces is dat we meer warmte kunnen transporteren dan we aan elektrische energie van het net onttrekken. De ratio tussen opgenomen energie en verplaatste energie noemen we de COP, oftewel de Coefficient of performance
Verwarmen met een airco
De stelregel is eigenlijk wel dat je met alleen koelen met veel meer weg komt dan met verwarmen. Hier komt de eerder genoemde COP om de hoek kijken. Je zou het wellicht niet direct denken (de airco wordt al enkele decennia verketterd als energievreter) maar koelen kost slechts een fractie van de energie die je spendeert aan verwarmen. De reden daarvoor is logisch: in de zomer is het buiten vaak een graad of 25/30 en willen we het binnen een graad of 21~23 hebben. Een relatief klein verschil. In de winter daarentegen willen we het binnen graag op 21 houden terwijl het buiten rond het nulpunt zweeft. Dat grotere verschil zorgt ervoor dat we in de winter veel meer een beroep doen op het systeem. En daarom willen we met verwarmen graag een systeem dat zo goed als mogelijk is toegespitst op het huis. Een ander reden is wat technischer: bij temperaturen in de lagere regionen moet het systeem met hogere drukken werken om genoeg warmte te kunnen transporteren. Dat kost meer energie.

Indien je wilt verwarmen met een airco is het zeer aan te raden om te kijken naar een van de A-merken (Mitsubishi en Daikin). Deze hebben over het algemeen een hogere COP en zijn dus aanzienlijk efficiënter. Verder is de regeling van deze merken voor verwarmen vaak beter, wat een rustigere binnen- en buitenunit tot gevolg heeft.
Wat voor systeem moet ik nemen?
Nu wordt het verhaal helaas een stuk lastiger, omdat dit grotendeels afhankelijk zal zijn van je persoonlijke situatie. Er zijn drie soorten airco waarin we onderscheid kunnen maken. Single-split, multi-split en mobiel. Een mobiele airco kan over het algemeen enkel gebruikt worden om te koelen. Verder maken ze erg veel lawaai en is het stroomverbruik behoorlijk veel hoger dan een split unit. Kan je écht, absoluut geen split kwijt en wil je wel actief koelen en/of verwarmen? Kijk dan eens naar een monoblock airco. Meer informatie over dit type airco kan je onder andere vinden in het Innova 2.0 monoblock airco topic. In tegenstelling tot een mobiele airco heeft deze 2 luchtdoorvoeren, waardoor je ruimte niet op onderdruk komt te staan. Omdat de compressor binnen staat maakt deze wel meer lawaai dan een split unit en de efficiëntie is over het algemeen lager.
Multi- en single-split
Dan blijven er twee serieuze opties over die allebei gemeen hebben dat ze onder de categorie split-unit vallen. Er is sprake van een buitendeel en een of meerdere binnendelen. Bij multi-splits is er sprake van een buitendeel, en meerdere binnendelen. Single splits hebben een binnendeel en een buitendeel. Vanuit esthetisch oogpunt (bij veel Tweakers speelt ook de WAF factor een grote rol) is een multi-split vaak wenselijk. De keuze voor een multi-split is echter niet voordehandliggend.
Multi split voor en nadelen
Een multi split heeft als grootste voordeel dat er maar één buitenunit nodig is voor tot wel 4 binnenunits. Om deze meerdere binnendelen van genoeg koudemiddel te voorzien, hebben ze vaak zwaardere compressoren ten opzichte van de single broertjes en zusjes. Dit kan betekenen, als slecht 1 van de binnenunits aan staat, dat de airco gaat pendelen. Daarnaast is bij vrijwel iedereen de warmtevraag het grootste in de woonkamer. Slaapkamers worden vaak niet of heel weinig verwarmd, en dan helpt die grote compressor niet. Verder heeft een multi split last van 'bleeding', wat betekent dat een deel van de warmte of koelte van de ene unit 'lekt' naar de andere units, ook als ze niet aan staan. Als laatste is een multi split vaak duurder dan meerdere single splits

Bij veel koelen kan de multi juist weer een schaalvoordeel bieden. Ik kan hier mijn eigen situatie mooi als voorbeeld hanteren. Er hangen hier drie single splits die allen een minimumvermogen hebben van zo'n 150W. Als die alle drie in de winter aan staan, dan verbruiken ze samen 450W. Dat is vaak meer dan het minimumvermogen van een multi split in de zomer. Die kan zijn minimumvermogen netjes verdelen over alle units die aan staan. Staan de binnenunits vaak tegelijk aan zoals bijvoorbeeld 2 binnenunits in dezelfde (woon)kamer? Dan kan een multi split een goede oplossing zijn.
Hoeveel vermogen heb ik nodig?
Liefst zo min mogelijk :). Een belangrijk feit om in het achterhoofd te houden is dat een aircosysteem net als een CV ketel een minimum en een maximum vermogen heeft. Je CV ketel buffert deze warmte in water, wat samen met je radiatoren of vloerverwarming uitstekend in staat is om energie op te slaan en langzaam af te geven. Hiermee is het dus relatief eenvoudig om de temperatuur in een kamer redelijk constant te houden, ondanks dat je ketel niet constant aan staat. Een aircosysteem heeft dit niet. Deze verplaatst energie in de lucht, en als het minimumvermogen wat hij minimaal kan transporteren teveel is voor de ruimte, dan wordt het setpoint in de ruimte inherent overschreden. Het gevolg is dat de compressor in je buitenunit, net als je CV ketel, aan en uit zal gaan. Dit gedrag noemen we pendelen. Het vervelende aan een pendelend aircosysteem is dat dit vaak merkbaar is aan het comfort in de ruimte omdat de temperatuur aanzienlijk kan fluctueren.

Er wordt vaak gezegd dat pendelen een negatief effect heeft op de levensduur van de compressor. Graag verwijzen we daarvoor naar deze post. Pendelen heeft geen effect op de te verwachte levensduur van de compressor:
Hespy schreef op dinsdag 27 december 2022 @ 11:19:
[...]


De uitleg die je geeft klopt totaal niet, een compressor is zuiggas gekoeld en zal door het draaien de olie en de windingen kouder hebben dan wanneer hij stil staat, dit is een misvatting die de mensen zonder koeltechnieshe achtergrond maken. 95% van de compressor is lage druk enkel vanaf de persklep zal het warm worden waar de compressie gebeurt.

Het pendelen met een inverter compressor heeft totaal geen invloed op de levensduur. De mensen leggen een link van vroeger toen er nog een hoofd en een start wikkeling in de compressor zat met een start relais en een contactor. Door het veel starten en stoppen kwam er slijtage aan de relais en contacten. Maar sinds de inverter speelt dit geen rol. Een compressor van een frigo star ook tussen de 4 en 6 keer per uur. Het enige nadeel van pendelen is dat het comfort minder zal zijn omdat de temperatuur niet constant blijft.
Dat gezegd hebbende, wil je ook niet te weinig vermogen hebben natuurlijk. Concreet, hoeveel vermogen is er nu benodigd? De meeste accurate berekening vermogen voor verwarmen wordt bereikt door een extern bureau een op maat berekende warmteverliesberekening te laten maken. Dit is kostbaar en de ervaring leert dat als we de gegevens hier https://bouw-energie.be/n...n/warmteverliesberekening invullen we tot een goed resultaat komen. Vraag je installateur bij grote afwijking hoe hij aan zijn waardes komt. Ervaring leert dat ze bijna altijd te grote vermogens willen plaatsen. Better safe then sorry, maar groter is met warmtepompen niet beter.

Voor verwarmen kan een parallel getrokken worden met een bestaande CV installatie. Houdt er daarbij wel rekening mee dat veel CV installaties _zwaar_ overbemeten zijn en daardoor minder efficient zijn. Ter vergelijking: ik verwarm hier met 2 x 3,5 kW waarbij de unit op de eerste verdieping doorgaans uit zijn neus zit te eten. Het CV systeem wat hier hangt is 36kW.. Dit komt omdat het vermogen vooral nodig is voor warm water tappen. Een ander dingetje wat belangrijk is: het opgegeven vermogen is doorgaans het koelvermogen. In verwarmingsmodus kunnen ze vaak meer leveren. Beneden hangt hier bijv. een 3.5, die in warmtemodus 4.2 kan produceren. Op de max draaien is echter wel killing voor je COP, dus als het je hoofdverwarming wordt, ga dan niet voor het kleinst mogelijke. Mocht het eens -10 worden buiten dan bestaat de kans dat je unit te weinig warmte kan leveren. Hier kan je zien dat dat soort omstandigheden vrij uniek zijn: https://www.wintergek.nl/...lde-temperatuur-nederland

Om een inschatting te maken hoeveel vermogen je nodig hebt voor je totale woning zou je, net als bij het berekenen voor een lucht/water warmtepomp, kunnen beginnen met de Koevlaas formule (let op, betreft hier verbruik voor je hele woning inclusief SWW). Let hierbij dus wel op dat je alleen het gasverbruik voor verwarming hier invult. Als je weet wat je verbruikt in de maanden dat je je verwarming niet gebruikt weet je wat je verbruik is voor warm water en koken. Dit verbruik trek je dan van je totale verbruik af en dat is dan je gasverbruik voor verwarmen van je huis.

Koevlaasformule is: Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven.

Voor een gemiddelde (tussen)woning kan je denken aan een 3.5 kW of 2x2.5 kW unit voor de woonkamer, en 2kW tot 2.5 kW units voor de slaapkamers (welke meestal al overbemeten zijn gezien de relatief lage warmtevraag, maar kleiner is er meestal niet).
Verhaal over koelmiddelen: R410A en R32
In elke warmtepomp, zo ook de airco's, zit een koudemiddel. Dit middel is zo ontworpen dat het precies verdampt en condenseert met een bepaalde temperatuur en druk, om zo effectief warmte te kunnen verplaatsen. Koudemiddel als broeikasgas is zeer potent. Hoewel een goed afgeperst en gevacumeerd nauwelijks lekt, is het verstandig om te kiezen voor een warmtepomp met bijvoorbeeld R32. Dit heeft een lagere 'global warming potential' dan bijvoorbeeld R410A.
Om de afbraak van de ozonlaag tegen te gaan wordt sinds eind jaren 90 van de vorige eeuw het koudemiddel R410A veel gebruikt. R410A bestaat uit een combinatie van R125 en R32. Dit koudemiddel zorgt echter wel voor CO2-uitstoot, waardoor R410A een relatief grote impact heeft op de opwarming van de aarde. R410A heeft een Global Warming Potential (GWP) van 2.090. R32 brengt net als R410A geen schade toe aan de ozonlaag, maar stoot fors minder CO2 uit. R32 heeft namelijk een GWP van 675. Naar verwachting wordt er op grote schaal overgestapt op R32 als koudemiddel.

Voordelen
Het gebruik van R32 biedt ten opzichte van R410A verschillende voordelen:

• R32 biedt een 10% hogere efficiëntie dan R410A. Dit leidt tot een hogere prestatiecoëfficiënt en hogere score op de Energie Efficiëntie Richtlijn (EER).
• R32 is weliswaar ontvlambaarder dan R410A, maar biedt een lage verspreidingssnelheid van 1,9 km/h. Om te ontbranden is daarnaast een concentratie van 0,3 tot 0,6 kg per m3 nodig en een ontstekingsbron met directe vlam van meer dan 640 °C.
• R32 biedt betere prestaties dan R410A bij extreme buitentemperaturen.
• Het aardverwarmingsvermogen (Global Warming Potential) van R32 (675) bedraagt slechts een derde van de GWP van R410A (2.090).
• R32 bestaat uit slechts èèn bestandsdeel, waardoor het koudemiddel eenvoudig kan worden gerecycled en hergebruikt.
• R32 is makkelijker in gebruik voor installateurs en onderhoudsmonteurs dan R410A. Het koudemiddel kan zowel als vloeistof als gas worden gevuld.
• De werkdruk van R32 is vrijwel gelijk aan die van R410A.
Kortweg: R410A vermijden tenzij je de airco praktisch gratis krijgt. Oudere middelen als R407C moet je niet eens overwegen :)
Kosten drukken met gedeeltelijke zelfinstallatie
Een beetje doe-hoe-zelver zal weinig moeite hebben met de installatie. In de basis is dat vrij simpel:
• Ophangen van de binnenunit. Zorg ervoor dat deze WATERPAS hangt! Een binnenunit die niet waterpas hangt gaat (waarschijnlijk) water uitspugen.
• Plaatsen van de buitenunit. Liever heb je deze ook waterpas, maar veel maakt het hier niet uit. De buitenunit produceert ook condens als je de airco laat verwarmen. Je wilt niet dat dit water langer in de buitenunit blijft staan dan nodig is.
• De elektra. Zie hiervoor de FAQ: Over het aanleggen van elektra
• Een gat in de buitenmuur boren. Zie hiervoor de FAQ: Ik laat een nieuwe airco installeren, maar doe het voorwerk zelf. Zo wil ik zelf alvast de gaten gaan voorboren. Welke diameter heb ik nodig?
• Goten monteren aan de buitenmuur. Is optioneel en moet je zelf weten.
• Het spannende deel: de leidingen! De leidingen zijn gemaakt van koper en voor de apparaten waar we het in dit topic over hebben zijn deze doorgaans van het formaat 1/4 (trekleiding) en 3/8 (persleiding). Deze leidingen laten zich relatief makkelijk buigen, doch vereist dit wel wat finesse. Wat je kan doen is een stuk leiding opofferen om even te oefenen. Dan kan je makkelijk voelen hoeveel kracht je op zo'n leiding kan zetten voordat hij knikt, en uit ervaring kan ik zeggen dat dat best wel veel is. De truc achter het buigen van deze leidingen is om niet teveel in een keer te willen buigen. Voor een 90 graden bocht is doorgaans zo'n 10cm nodig, probeer zo'n bocht niet in een kleinere radius te buigen, dat gaat vaak niet goed. Als je je daar aan houdt en stukje voor stukje de leiding tussen je twee duimen en wijsvingers buigt, dan kan er weinig mis gaan. Als je de leiding knikt, dan voel je dit onmiddellijk omdat de leiding direct meegeeft. Buig in dat geval de leiding direct terug en kijk of je de bocht een stukje verderop kan maken. Vaak is zo'n leiding nog wel te redden. Maar eigenlijk ben je gewoon een hork geweest.. ;) Heb je perse een hele scherpe bocht nodig, dan zit er weinig anders op dan een stuk isolatie te verwijderen en een pijpenbuiger te gebruiken. De weggesneden isolatie moet uiteraard wel weer terug!
• Nu wordt het toch echt tijd om een STEK-monteur in te schakelen. Deze zal de benodigde koppelingen aan het systeem lassen, de leidingen vullen met stikstof (druktest, en om alvast alle 'troep' uit de leidingen te verdrijven), vacumeren en tenslotte het systeem in bedrijf stellen. Met meetapparatuur wordt vastgesteld of de goede hoeveelheid koudemiddel in het circuit aanwezig is. Dit is cruciaal, want bij een tekort aan koudemiddel zal het koudemiddel gaan verdampen voordat het de verdamper bereikt heeft. Je kan dit makkelijk zien als de leidingen bevriezen voordat ze in de binnenunit verdwijnen. Een teveel aan koudemiddel zal weer tot gevolg hebben dat het middel halverwege of erger nog, na de verdamper gaat verdampen. Dan koelt het apparaat wel, maar bij lange na niet op volledig vermogen. Dit zuipt ook energie, want de compressor zal maximaal gaan werken omdat de verdamper in de binnenunit niet de verwachte temperatuur haalt. In het ergste geval bereikt koudemiddel in vloeibare vorm de compressor. Vloeistoffen zijn niet comprimeerbaar dus dan schakelt het systeem uit (of raakt de compressor defect).

Graag wil ik benadrukken dat we in dit topic GEEN support leveren op het zelf doen van handelingen die normaliter alleen door gecertificeerde monteurs gedaan mogen worden. Theoretisch gezien mag je wel je eigen unit dichtlassen als je dat wilt, maar doorgaans zijn de monteurs daar niet happig op: zij zijn immers verantwoordelijk voor het lekdicht opleveren. Het koppelen van de leidingen en vrijlaten van het koelmiddel is zelfs strafbaar.
Zijn er installaties zonder STEK monteur?
Dat kan. Je kan een airco nemen met snelkoppelingen. Daar is geen monteur voor nodig. Een alternatief is om bij de bouwmarkt een simpele Tristar split-unit te halen. Deze zijn zelf te installeren. Zie bijvoorbeeld hier voor een voorbeeld van de installatiehandleiding. Let erop dat je GEEN garantie kan claimen op deze apparaten als je ze zelf installeert. Uit ervaring weet ik echter dat het prima kan werken. Mijn Tristar heeft het 5 jaar bij mij thuis gedaan en hij doet nu zijn werk bij een vriend van mij. Of de installatie van deze systemen legaal is laat ik in het midden.

Ik noem Tristar specifiek omdat ik er ervaring mee heb. Wellicht heeft jouw bouwmarkt andere merken in de aanbieding (doorgaans zijn het toch gewoon apparaten van het Chinese Chigo).
Real-life energieverbruik van verwarmende tweakers!
TweakerRuimte in M3EnergielabelSetpoint24/7 of tijdVerbruik
Glashelder110A2316 h/d 23, 8 h/d 21<Linkje>


*Idee is om hier linkjes op te nemen waar tweakers zelf hun verbruik kunnen bijhouden volgens een standaard template.



FAQ

In de handleiding staat dat een C30A groep nodig is voor een single split. Dat lijkt me veel te zwaar?
Dit wordt inderdaad vaak aangegeven, maar is hopeloos voorzichtig. Waar rekening mee gehouden moet worden is het aanloopvermogen van een airco systeem. Omdat het een compressor is, kan er kortstondig een stevig piekvermogen gevraagd worden, al helemaal als er geen soft start op het systeem zit. Een 3.5 kW Mitsubishi Heavy lijkt bijvoorbeeld ongeveer 1.5-2 kW aan stroom op te nemen tijdens de start. Aangezien er 16*240V=3840W maximaal op een groep mag past dit dus prima. Zit je daar net tegenaan, ga dan voor een 20A groep. Een B-karakteristiek aardlekschakelaar 30A is voor de meeste standaard woonhuizen prima.

Het is dus verstandig om een (grotendeels) aparte groep voor je airco's te hebben, met een werkschakelaar als je het echt netjes wilt doen volgens de regels. Mocht je ècht niet een nieuwe groep kunnen aanmaken en moet je werken vanaf een bestaande groep (of stopcontact!); zorg dan dat deze groep veelal 'kort' gebruikers heeft en/of laag vermogen vragen. Werken met een werkschakelaar is dan wel een prè.
Ik wil graag mijn hele huis c.q verdieping verkoelen. Kan ik op zolder, in de overloop, een unit plaatsen en verwachten dat dit werkt?
Deze vraag komt erg vaak terug. Als het even kan, probeer dan in elke ruimte een kleine binnenunit op te hangen. Dan weet je niet alleen zeker dat het comfort is zoals je verwacht, maar kan je ook nog eens per kamer instellen wat de temperatuur moet zijn. Wil/kan je geen binnenunit in elke kamer hangen? Overweeg dan de kanaalairco. Deze worden langzaamaan vaker aan consumenten aangeboden. Zo heeft Daikin bijvoorbeeld een systeem met Airzone. Hiermee heb je 1 buiten en 1 binnenunit die gekoppeld zit aan een plenum. Vanaf die plenum gaan er +-200 mm buizen naar elke kamer. In elke kamer kan je dan een thermostaat ophangen, waarmee je per kamer de temperatuur kan bepalen. Zie bijvoorbeeld
lemming_nl in "Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen"

Kan/wil je dit ook niet? Dan zou je een unit op de overloop kunnen hangen. Maar weet dat dit waarschijnlijk niet het effect gaat hebben waar je op hoopt. Als je alle deuren open laat en de unit bijtijds aanzet, zal de algehele temperatuur dalen dan wel stijgen. Echter; je zal temperatuurverschillen kunnen ervaren en de airflow is natuurlijk verre van ideaal. Je zal in sommige situaties noodgrepen moeten doen om de lucht goed over beter verspreid te krijgen. Denk aan het plaatsen van ventilatoren in de deuropeningen van kamers om de lucht aan te zuigen en de kamer in te blazen vanuit de gang etc.
Er zijn verscheidene Tweakers die met een dergelijke set-up prima resultaten halen. Maar als je dus in de nacht de deur van een slaapkamer dicht doet, zal die kamer onherroepelijk weer opwarmen/afkoelen. Het zal ook wellicht minder efficiënt zijn (zowel in verbruik als in ervaring) dan een unit in elke kamer. Maar het is nog altijd beter dan een mobiele airco :+
Ik laat een nieuwe airco installeren, maar doe het voorwerk zelf. Zo wil ik zelf alvast de gaten gaan voorboren. Welke diameter heb ik nodig?
We gaan er dan even voor het gemak van uit dat èèn unit, 4 buizen heeft, te kennen:
• Èèn (vloeistof) aanvoer
• Èèn (vloeistof) afvoer
• Condensleiding
• Stroom- c.q sturingskabel
Per 'pakket' moet je zo een 25 tot 30 mm rekenen. Het eea is nog wat 'flexibel' omdat de mantel van de koelvloeistofbuizen in te drukken is. Als je de buizen bij elkaar taped op het punt dat door de muur gaat, dan heb je zo een paar mm speling. [/quote]
Wat zijn goede merken?
Ah, een discussie zou oud als dat AMD en Intel aan het strijden zijn met hun CPU's :+. Kort gezegd heb je premium merken en niet premium merken:

Premium:
• Daikin
• MHI
• Mitsubishi
• Toshiba

Iets minder premium:
• Fujitsu
• Samsung
• LG
• Panasonic

Helemaal niet zo premium:
• Midea
• Chigo/Tristar

Nu willen we hiermee niet meteen zeggen dat je troep koopt als je voor de 'iets minder premium' merken gaat. Waar de meeste het wel over eens zijn, is dat de WiFi controller van Daikin een hele simpele, OOTB integratie heeft met Domoticz (en zit tegenwoordig standaard bij de wat uitgebreidere modellen), waarbij de controller van MHI en de bijbehorende app weer redelijk matig zijn. Voor de Home Assistant liefhebbers heeft MHI dan weer een doe-het-zelf oplossing met een Wemos D1 mini. LG heeft ook een hele goede app integratie. Uiteindelijk gaat het om de volgende formule:

• WAF/HAF (Wife Acceptance Factor / Husband Acceptance Factor)
• Budget
• Waar leg jij de nadruk op ? (SEER/SCOP waardes, geluid, uiterlijk etc.)
• Wat is het je waard?
• Wat is er beschikbaar?

Het is dus een antwoord met nog meer lagen dan de gemiddelde ui. En het is ook nog eens afhankelijk van je installateur (als je die hebt) omdat die ook erg merkvast zijn bijv. Dus zoals alles wat je via advies van Tweakers wilt kopen: maak een lijstje met voor en tegen en trek daar je conclusie uit!
Mijn airco heeft een (enorme) afwijking als ik kijk naar de gemeten temperatuur bij de unit vs mijn eigen metingen in de kamer. Klopt dit?
Kort gezegd; ja. En dat heeft vaak te maken met de manier waarom er gemeten wordt. Vaak gebeurt dit middels een sensor die de temperatuur meet van de aanzuigende luchtstroom van de binnenunit. Aangezien die vaker tegen het plafond zit (en warmte stijgt) zal daar een verschil in zitten. Bij sommige merken kan je een 'offset' instellen (dus een afwijking handmatig toekennen aan wat de unit meet), maar vaak is het een kwestie van even wennen en er zelf rekening mee houden.
Wat vinden we van condenspompen?
Simpel; het is een noodzakelijk kwaad. Maar als je ze enigszins kan vermijden moet je dat vooral doen. Condenspompen maken veelal best wat lawaai en zijn èrg storing gevoelig.
Heb ik een onderhoudscontract nodig?
Onderhoudscontracten heb je al voor 120 euro per jaar. Hiervoor krijg je èèn keer per jaar een schoonmaakbeurt van binnen en buiten unit en doen ze een F-gassen lek test. Daarnaast rekenen ze vaak geen voorrijkosten indien er problemen zijn. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk om af te nemen om de verlengde garantie te krijgen.

Moet je het dan afsluiten? Dat ligt er enorm aan. Voor particulieren wordt het niet heel veel gedaan. Vergelijk de airco unit met je koelkast. Dat is immers ook een warmtepomp. Naast zo nu en dan goed schoonmaken is er weinig écht onderhoud nodig. Als je zelf dus regelmatig de roosters schoonmaakt (binnen en buiten), wat lekbaktabletten koopt en weet hoe je die plaatst en gewoon zorgvuldig met de units omgaat, is er zeker de eerste 3 tot 5 jaar geen onderhoud nodig. Je kan de onderhoudsmiddeltjes die de monteurs gebruiken ook zelf aanschaffen en er zijn best wel wat tutorials te vinden die uitleggen wat je kan doen om bijv. de condensor schoon te maken. Het ligt dus vooral aan je eigen kunnen en of je zekerheid wilt afkopen voor een bedrag per jaar.
Hebben jullie nog adviezen voor installateurs in regio X?
Wordt nog aan gewerkt!
Zijn er ook installateurs die eigen gekochte onderdelen willen installeren (of alleen in gebruik willen stellen)?
Ja, die zijn er, maar schaars. En dat heeft veelal te maken met de marges en garantie perikelen. Zo zijn er best veel mensen die middels dit topic Airco bestellen in het buitenland airco's uit het buitenland halen, zelf installeren en dan tot de conclusie komen dat er niemand is die het in gebruik kan nemen. Je kan dan de weg bewandelen van het zelf vacuümeren en afpersen van de leidingen door een setje te kopen op Amazon, maar weet wel dat dit tegen de wetgeving is (mag hier ook niet besproken worden!). Niet dat de F-gassen controleur je aan je kraag de gevangenis in gaat slepen, maar als er iemand komt controleren of de unit veroorzaakt schade aan het huis, dan kan je een boete krijgen c.q fluiten naar je verzekering
In de handleiding staat dat de leidinglengte maximaal X meter mag zijn voor hij bijgevuld moet worden. Dienen beide leidingen bij elkaar opgeteld te worden bij de totale leidinglengte?
Nee :)
Die berekeningen en adviezen zijn leuk, ik kom uit op 3 kW, maar er wordt mij 6 kW geadviseerd?
Helaas zien we dit wel vaker.

Monteur zijn over het algemeen redelijk conservatief. Dat is ook enigssinds logisch. Als de monteur precies genoeg vermogen installeert, loopt die het risico op klachten als het in een ruimte niet snel genoeg koud danwel warm wordt. Hetzelfde zie je bij CV monteurs: die installeren een nieuwe ketel en zetten de CV-water temperatuur op 80 graden, dan is het lekker snel warm binnen. CV monteurs zijn straks overigens verplicht om een installatie waterzijdig in te regelen.

Meerdere tweakers op dit forum kunnen je vertellen dat het berekende vermogen echt genoeg is. Twijfel je alsnog? Overweeg dan een warmteverliesberekening uit te laten voeren. Dan weet je het 100% zeker :)


Handige videos en links



Stappenplan schoonmaken van een unit

Nog wat meer videos over schoonmaken

Kanaalunit project

Schoonmaak van een FTXM, gemaakt door @Notna



Schoonmaken van een buitenunit
[YouTube: How to Clean Air Conditioner Outside Unit at Home || Step by Step ||]

[Voor 128% gewijzigd door Glashelder op 14-03-2023 11:27. Reden: Quote over levensduur compressor bij pendelen opgenomen]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
edit: de vorstperiode is weer voorbij :p

Voor vragen over de komende strenge vorstperiode, zie hier:
mkleinman schreef op vrijdag 5 februari 2021 @ 14:30:
Met toestemming van Thinkpad een plug voor een ander topic: [Warmtepomp] Voorbereiding vorst/winterweek

Aankomend weekend wordt het heel erg koud met harde wind en veel sneeuw. Mijn verwachting is dat er vanaf zondag een heleboel berichten in de diverse warmtepomptopics voorbij komen over problemen met de kou en het niet warm kunnen houden van het huis.

Misschien is het op voorhand interessant om tips/trucs uit te wisselen in 1 algemeen topic om deze forse kou door te komen.

[Voor 98% gewijzigd door Glashelder op 17-02-2021 10:22]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
The-Source schreef op vrijdag 1 januari 2021 @ 14:47:
Graag even de aandacht om alle woorden waar letter als ë of ö horen te staan. Dit zijn nu allemaal gekke tekens geworden.
offtopic:
Verdraaid.. 8)7. Omdat je in een DM sessie geen ‘bekijk bericht’ functionaliteit hebt en we hier met meerdere mensen aan zouden werken had ik het idee om het in een git repo te knallen. Zo geschiedde.. maar daar is dus wat mis gegaan 8)7. Ga het even fixen binnenkort (nu ff niet direct een PC) :) Dank!

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Glashelder schreef op vrijdag 1 januari 2021 @ 15:14:
[...]

offtopic:
Verdraaid.. 8)7. Omdat je in een DM sessie geen ‘bekijk bericht’ functionaliteit hebt en we hier met meerdere mensen aan zouden werken had ik het idee om het in een git repo te knallen. Zo geschiedde.. maar daar is dus wat mis gegaan 8)7. Ga het even fixen binnenkort (nu ff niet direct een PC) :) Dank!
Als je mij dan ook mede TS maakt, kan ik ook bijspijkeren als je wilt :Y

Xbox Live ID:Notna8310


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
@Notna je bent al TS (gisteravond al) :p Op een mobiel zie je dat niet aan de TS, maar ik zie het omdat ik een custom-css heb die alle TS reacties met een gele balk markeert.

Heb overigens al de nodige foutjes eruit gehaald. Mocht het nog niet werken, DM me dan ff :).

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 20:23

Speedy-Andre

Sony ZL-XA, Nokia 7 plus, XR20

Topicstarter
Ik host een Google sheet voor de warmtepompboilers, daarin staat de configuratie en een andere sheet vermeldt het verbruik.
Ook staat daar een cop rekentool in maar die is gebaseerd op het energieverbruik van een gewone boiler (energie benodigd om x graden te verhogen) vs het verbruik van een wpboiler.
De sheet opmaak en indeling zijn beveiligd (velden die ik alleen mag editten) en de rest is openbaar.
Er is een Tweakers leden only link naar deze sheet en een read-only die niet up-to-date is.

Verder zie ik in dit topic de spelvaudten en typo's al weer rond vliegen :+
Mijn topic dat ik overnam was voor verwarmen omdat dit toen nog weinig bekend was.
Aan het aantal posts te zien is dat nu wel voorbij >:)
Ik ben een beetje huiverig voor externe links als je uitleg geeft, dat kan je denk ik beter zelf typen.

PVoutput Stookt met 2x Tosh Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016 Sinds 6-11-2018 5590Wp WU IALMER88


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
@ThinkPad: prima, ik had bewust warmtepomp afgekort tot WP om ‘airco’ in de titel kwijt te kunnen. Er waren wat zorgen of mensen anders door zouden hebben dat ze hier ook met hun airco vragen terecht zouden kunnen :+

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 20:23

Speedy-Andre

Sony ZL-XA, Nokia 7 plus, XR20

Topicstarter
Door de term warmtepomp kreeg ik soms bezoek van L/W klanten, je kan niet alles voorkomen ;)
De airco klanten komen minder vaak omdat die niet in het duurzame deel zitten (of dat zoeken).
Wat mij betreft hebben beiden hun bestaansrecht, anders was het verwarmen topic niet zo groot geweest.

Wat de vermogensvraag bij verwarmen betreft mis ik de truc die ik gebruikte:
Tel het radiator vermogen op als je geen vloerverwarming hebt, aangezien radiators vaak te groot zijn kan je redelijk veilig 1/3 lager gaan zitten.
Krijg je een woning met een cvketel al niet goed warm, verwacht dan niet dat een airco dat beter doet.

In het stukje zelf plaatsen beweer je dat er bij gebruik van snelkoppelingen geen STEK monteur nodig is.
Dat klopt niet, hoewel je de handeling idd zelf kan doen zal er toch door een STEK monteur gecontroleerd moeten worden of alles lekdicht is.
Met die goedkope troep kan je er niet op vertrouwen dat het systeem buiten de koppelingen lekdicht is.
De handleiding van het apparaat vermeldt dit ook omdat het een wettelijke plicht is.

PVoutput Stookt met 2x Tosh Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016 Sinds 6-11-2018 5590Wp WU IALMER88


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
@Speedy-Andre er zit nog een deeltje legacy in inderdaad. Maar ook jij bij bent hier - als ex-topicstarter van het L/L topic - toegevoegd als TS dus voel je vrij je aanpassingen te doen :)

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 20:23

Speedy-Andre

Sony ZL-XA, Nokia 7 plus, XR20

Topicstarter
Glashelder schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 11:40:
@Speedy-Andre er zit nog een deeltje legacy in inderdaad. Maar ook jij bij bent hier - als ex-topicstarter van het L/L topic - toegevoegd als TS dus voel je vrij je aanpassingen te doen :)
Dat heb ik gezien, echter is dit topic niet mijn idee of keuze :9
Laten we eerst kijken waar er gepost wordt de komende tijd en of dat weer andere verwarring geeft.
Hou de andere topics open (mods), neem bijv. het werk van de lange lijst met airco's met de prestaties.
Die lijst is er omdat we zuinige airco's aanbevelen en het rendabeler is bij vervanging van de cv.
Met koelen is dat veel minder belangrijk omdat je dat minder lang doet gedurende een jaar.

PVoutput Stookt met 2x Tosh Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016 Sinds 6-11-2018 5590Wp WU IALMER88


  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 20:23

Speedy-Andre

Sony ZL-XA, Nokia 7 plus, XR20

Topicstarter
Misschien wat lastig, maar zoek van beide multi-splits eens op hoeveel vermogen voor verwarming er resteert bij lage temperaturen.
Ook het laagste vermogen van de buitenunit telt, dat bepaalt of de airco op zolder gaat pendelen of niet als die alleen werkt.
Bedenk ook dat je met beide kan verwarmen of koelen, beneden verwarmen en boven koelen kan niet.
Zou je dat willen dan kan je beter 2 losse airco's kiezen, die zijn zuiniger dan een multi-split.
De MXZ-3F68VF levert 5,7kW bij -10 en de SRK 50 ZS-W 4,7kW.

[Voor 5% gewijzigd door Speedy-Andre op 02-01-2021 12:35]

PVoutput Stookt met 2x Tosh Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016 Sinds 6-11-2018 5590Wp WU IALMER88


  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 20:23

Speedy-Andre

Sony ZL-XA, Nokia 7 plus, XR20

Topicstarter
In wezen zegt 'air conditioner' alles, letterlijk een luchtbehandelaar :)
Op het net zie ik 'air source heat pump' of 'air to air heat pump'.

PVoutput Stookt met 2x Tosh Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016 Sinds 6-11-2018 5590Wp WU IALMER88


  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 20:23

Speedy-Andre

Sony ZL-XA, Nokia 7 plus, XR20

Topicstarter
Een oude bekende :)
Iets jonger op 868MHz:



Jammer dat die lastig te ontvangen en decoderen is.
Verder meer van deze op 433MHz die ik met een Rfxcom in Domoticz log:



Bovenstaande schakelen niet maar meten alleen.
Heden is een wifi plug een leuk alternatief, handig als je er Tasmota in kan flashen zoals de Blitzwolf SPxxx.

PVoutput Stookt met 2x Tosh Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016 Sinds 6-11-2018 5590Wp WU IALMER88


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 20:23

Speedy-Andre

Sony ZL-XA, Nokia 7 plus, XR20

Topicstarter
Ik heb de voorganger SEM3600-bt die groter is, je bent afhankelijk van de matige app die niet op alle smartphones goed werkt (met name bluetooth is onstabiel).
Liever iets dat zonder app werkt en zonder cloud zodat je zelf kan bepalen of en hoe je de data verwerkt.

PVoutput Stookt met 2x Tosh Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016 Sinds 6-11-2018 5590Wp WU IALMER88


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 20:23

Speedy-Andre

Sony ZL-XA, Nokia 7 plus, XR20

Topicstarter
Die Nexura is een oudere met R410a, ik zou er een met R32 zoeken :)

PVoutput Stookt met 2x Tosh Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016 Sinds 6-11-2018 5590Wp WU IALMER88


  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 20:23

Speedy-Andre

Sony ZL-XA, Nokia 7 plus, XR20

Topicstarter
Geen ervaring mee, de luchtstroom heb je vrij laag en ik vraag me af hoe goed dat met verwarmen werkt.
Een wand model blaast warmte omlaag en kou recht vooruit.
Daarbij heb je misschien minder ruimte om de condens afvoer omlaag te laten lopen.

PVoutput Stookt met 2x Tosh Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016 Sinds 6-11-2018 5590Wp WU IALMER88


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
ghelsendoorn schreef op zondag 3 januari 2021 @ 20:13:
[quote]revolution-nl schreef op zondag 3 januari 2021 @ 16:55:
[...]


Woonkamer + keuken van 150m3 echter blijft de eerste verdieping en de zolder hier ook mee op temperatuur.


[...]


Niet helemaal mee eens, ik heb bijv. amper defrosts maar zit in de tussen seizoenen met mijn 3.5 wel met een pendelend systeem.

Dat ga je wel merken als het een keer goed vriest .Ik heb al 15 jaar l/l warmtepompen . In begin dacht ik het ook nu na nieuwe l/l ben ik echt blij met meer vermogen dus bezuinig daar nu niet op.
Het is alleen de vraag of je een systeem moet baseren op situaties die heel vaak voorkomen (2/5 graden) of situaties die nu al zeldzaam zijn en in de toekomst nog veel zeldzamer gaan worden (<-4).

Ben zelf overtuigd van het eerste :). Geen gependel is comfortabeler.
squareware schreef op zondag 3 januari 2021 @ 19:24:
Wat raden jullie aan,
Bg; woonkamer + semi open-keuken 37m2
1ste: 2x Slaapkamers 12m2, 13m2 en Badkamer +/- 8m2
2de: 1x slaapkamer 16 m2 (zolder puntdak)

Tot nu toe verwarmen wij het hele huis met cv, deze staat de hele dag aan tot 20 graden (ook voor de slaapkamers en badkamer) als we naar bed gaan gaat de temp op 15, volgende ochtend is de temp tot 17,- afgekoeld legt er een beetje aan hoe koud het is.

Opties, excl badkamer (verzinnen we nog wat op);
-multisplit, 4 binnen units
- multisplit 3 stuks en 1 split voor de woonkamer
-1 single split woonkamer voor het gehele huis?
Heb je al concrete units op het oog?

Op basis van je post nu zou ik adviseren begane grond single split en de multi voor alles boven de begane grond. Een multi met 4 poorten heeft doorgaans wel een hoog minimum vermogen. Echter lijkt je huis om basis van die afkoeling toch wel een redelijke warmtevraag te hebben dus wellicht kan het wel uit met die multi..

[Voor 35% gewijzigd door Glashelder op 03-01-2021 20:30]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Armin schreef op zondag 3 januari 2021 @ 21:07:
[...]


Defrosts hebben weinig te maken met zware vorst. Bij zware vorst heb je juist weinig defrosts omdat de lucht droog is. Defrosts komt vaak voor bij weer net boven het vriespunt, wanneer het erg vochtig is. Denk aan mist, of van die motregen. De radiator van de buiten-unit daalt dan immers tot net onder het vriespunt, en de mist/regen/etc vriest aan.

Juist een (te) kleine buiten-unit kan erg snel vastvriezen. Immers die zal sneller onder nul dalen, en heeft ook minder radiator oppervlakte en zal dus om beide redenen eerder en vaker in defost moeten.

Bijverwarmen is IMHO verder maf. Ik ga geen electrische kachel plaatsen omdat mijn hoofdverwarming het niet aan kan. Ik heb die situatie nu in mijn huiskamer omdat de unit daar ooit als airco geplaats was en net te klein is, waardoor de oude gasverwarming moet bijspringen. Bij opnieuw doen, zou ik één maatje groter genomen hebben.


Let wel, ik ben een minderheid op dit forum, maar de meeste installateurs, zeker op continenten waar men al decennia luchtverwarming heeft, [b]denken er juist weer doorgaans hetzelfde over als ik. Ik denk dus dat het belangrijk is om beide geluiden te laten horen, [b]en mensen zelf een keuze te laten maken.
Het kan aan mij liggen, maar op basis van de jarenlange ervaring in de topics hier heb ik toch voornamelijk het idee dat zij vooral het meest aan hun eigen portemonnee denken :D

Maar op zich heb je best een fair point, maar het zou goed zijn als je wel volledig bent: ik heb je al eerder uitgelegd dat een zwaardere buitenunit niet per definitie een grotere radiator heeft. Dat is wel dus wel iets waar goed op gelet moet worden als men deze strategie volgt, omdat je anders juist alleen maar méér defrosts gaat krijgen ipv minder (meer warmte laten opnemen door eenzelfde formaat radiator zal logischerwijs een nog kouder oppervlak tot gevolg hebben).
Armin schreef op zondag 3 januari 2021 @ 21:13:
[...]
Anders had ik 1 dikke genomen. 8)
Echt? Ondanks dat je weet dat er hier op het forum users rondlopen die niet verwarmen met hun dikke multi omdat het of helemaal niet zuinig is of heel oncomfortabel?

Dat verbaasd me dan wel wat :).

[Voor 8% gewijzigd door Glashelder op 03-01-2021 21:16]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
@DeV0uReR je kan dat uit de Daikin halen, maar heel precies is de data niet. Geloof dat het per blokken van 2 uur gaat.

Voor nauwkeurige grafieken kan je beter een losse kWh meter gebruiken.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Peter-nl1 schreef op dinsdag 5 januari 2021 @ 11:26:
Ik heb een single unit op zolder en werk af en toe op zolder. Is het slecht voor het apparaat als je het steeds uit/aan doet als je voor een paar uur niet op zolder werkt ?
Defineer paar uur. Ik zou, als je een paar uur in de ochtend werkt en dan pas in de middag de unit gewoon aanlaten en pas aan het einde van je werkdag uitzetten.

Ik zou niet de unit aanzetten voor een uur of 3, dan weer uit en dan 2 uur later weer aan. Dat is niet persé super slecht voor de unit (alhoewel...), maar is wel minder efficiënt.

Xbox Live ID:Notna8310


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
mwk schreef op dinsdag 5 januari 2021 @ 14:37:
[...]


Wat zou het moeten zijn dan? Zou hij de hele dag op een laag niveau moeten kunnen draaien?
Een modulerende CV ketel gaat ook aan en uit in de loop van de dag.
Dat doet die inderdaad, omdat de gemiddeld CV - zelfs op het minimum - veel teveel vermogen heeft :p Dat het daar niet goed is maakt het niet dat datzelfde foute gedrag bij een WP wel goed is :+

idealiter heb je inderdaad gewoon een unit die de hele dag op een laag pitje draait. Dat gaat je overigens nooit lukken, want dan kom je in de winter vermogen tekort :).

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
SmoothTweaker schreef op dinsdag 5 januari 2021 @ 16:09:
Maar hoe meten jullie exact wat de SCOP/SEER is van het apparaat?
Volgens mij valt dat niet echt exact te meten. Dan zul je vrij exact moeten weten hoeveel warmteverlies je hebt denk ik? Maar een open raam of wat vaker je deur open kan de boel al in de war schoppen :p

Bij L/W is dat veel makkelijker te bepalen en daar kan je het volgens mij makkelijk uitlezen.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Ligt eraan. De leidingen zijn redelijk buigzaam, maar je moet wel voorzichtig zijn natuurlijk.

Heb wel vaker daken vernieuwd zien worden zonder dat alle airco units daar afgekoppeld werden.. mijn uitbouw moet ook vernieuwd worden binnenkort en die gaan we zeker niet afkoppelen :)

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 20:23

Speedy-Andre

Sony ZL-XA, Nokia 7 plus, XR20

Topicstarter
Ik vraag me af of die vochtige lucht wel in de airco terecht komt, hij zuigt van boven aan en mogelijk blaast hij het gewoon weg.

PVoutput Stookt met 2x Tosh Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016 Sinds 6-11-2018 5590Wp WU IALMER88


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Rohaatje schreef op woensdag 6 januari 2021 @ 12:34:
Ik bevochtig mijn binnenruimte met een ultrasone luchtbevochtiger en heb hem vlak onder de binnenunit staan zodat de damp de ruimte word ingeblazen. Nu vraag ik mij af of er eventueel kalkafzetting in de binnenunit zou kunnen ontstaan omdat de unit ook deze vochtige lucht aanzuigt. Ik bevochtig met gewoon kraanwater waar dan wel zeer weinig kalk in voorkomt. Iemand hier ervaring mee?
Ja, ik had zo'n ding bij mijn vorig werkgever en na verloop van tijd zat overal kalk inderdaad :X

De airco deed het wel prima maar het moet daar ook ingezeten hebben. Zal in de zomer wel weer oplossen, dan wordt ie natuurlijk vochtig.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
In de vorige topics was er sprake van een nieuwe FW voor de Daikin WiFi modules en dat die alleen op iOS waren.

Ik heb echt nét de updates binnen gekregen voor Android naar 1.2.54, wellicht dat dit ook voor anderen geldt.

[Voor 9% gewijzigd door Notna op 06-01-2021 21:10]

Xbox Live ID:Notna8310


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Tsurany schreef op vrijdag 8 januari 2021 @ 18:26:
Ik vraag me af of mijn beneden unit wel goed functioneert. De laatste paar dagen merk ik dat hij moeite heeft de woonkamer aangenaam warm te krijgen.

Op dit moment staat hij op 22 graden ingesteld maar krijgt hij het niet warmer dan 18 a 19 graden. Boven staat nog wel een binnenunit aan op een kamer maar met een 6,8kW buitenunit zou hij een 5kW en 2kW binnenunit wel aan moeten kunnen sturen lijkt mij, het is nu 2 graden buiten dus het vriest niet.
Stroomverbruik wisselt tussen de 1,6kW en 1,8kW dus hij lijkt wel op volle kracht te draaien. Hij stopt daar overigens ook niet mee, draait enkel de beneden unit dan blijft het stroomverbruik altijd rond de 1,6kW zitten, alsof hij niet de doel temperatuur bereikt en dan op lager vermogen kan draaien.

De binnenunit beneden blaast nu lucht uit van 36,5 graad, dat is niet heel warm te noemen. Kan dit een probleem met de binnen unit zijn of verlies ik gewoon teveel warmte weer naar buiten?

Het gaat om:
Daikin 4MXM68N
1x FTXA50AW
3x FTXM20N
Energiebespaarstand toevallig aan laten staan in de app?
Ik heb deze uit gezet sinds de temperaturen buiten rond de 5 graden is en lager zijn.

[Voor 3% gewijzigd door Notna op 08-01-2021 18:33]

Xbox Live ID:Notna8310


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Tsurany schreef op vrijdag 8 januari 2021 @ 18:33:
[...]

Nee, staat volledig uit. Heb ook het idee dat de buitenunit echt op vol vermogen draait.
[Afbeelding]

Staat gewoon op verwarmen met 22 graden en fan level 1.

Via Get Sensor Info krijg ik deze data:
ret=OK,htemp=18.0,hhum=40,otemp=2.0,err=0,cmpfreq=39
Wat gebeurd er als je 30 graden vraagt?

Ik vind het niet goed klinken om eerlijk te zijn. Als de compressor hier op 1,5 kW draait dan komt er lucht van 63 graden uit :X

Maar goed jij hebt wel multi. Wordt de dikke buis wel goed warm?

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Tsurany schreef op vrijdag 8 januari 2021 @ 18:42:
[...]

Ik zal hem eens op 3 zetten. Hij maakt dan wel zo veel geluid dat het niet comfortabel meer is.
Stand 1 gaat je het niet mee redden. Misschien wel om de boel op 20 te houden als je er eenmaal bent.

Dat lukt mij ook niet met een FTXM42 in een goed geisoleerd huis met de huidige temperaturen buiten. Ik heb de unit in de ochtend op Auto (fan) gehad en dan gaat hij vrolijk naar fanstand 4. Maar dat zakt af naar 1 of 2 na een uur of 1.5.

Makkelijkste test is Power mode; dan gaat de unit voor 20 minuten op geforceerd vol vermogen. Dan weet je meteen of de boel stuk is of niet (denk van niet; de fanstand vast op 1 zetten speelt je parten denk ik zelf)

[Voor 16% gewijzigd door Notna op 08-01-2021 19:12]

Xbox Live ID:Notna8310


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
jvanlith schreef op vrijdag 8 januari 2021 @ 19:12:
Graag wat advies aangaande sizing van de airco. Ik heb een huis van ongeveer 20 jaar oud met een label B. Isolatie is goed, kan altijd beter denk ik. Het is een tussenwoning in een rijtje. Mijn woonkamer met open keuken is ongeveer 81m3 wat betreft inhoud. Een installateur zegt 3,5KW is voldoende voor zowel verwarmen als koelen. Een andere installateur zegt dat ze altijd een slagje groter nemen als je ook wilt gaan verwarmen, zeker met in het achterhoofd dat het soms ook kan vriezen. Ik wil het meestal een graag of 21 hebben, zeker in de avond.

Ik weet ook dat er mensen zijn die hun hele huis met een 3,5KW unit verwarmen. Ik vind het niet erg om iets meer uit te moeten geven en dan zeker weten dat het werkt. Kamer zal op een multisplit zitten met een unit in een van de slaapkamers. Daar zal ik ook verwarmen, maar op een veel lagere temperatuur. Slapen wil je niet bij te hoge temperaturen.

Wat is jullie idee hieromtrent?
Ik doe 150m3 met een huis uit 2007 (2 onder 1 kap), Label A met een 4.2 binnenunit en dat is toch best wel al te groot.

Ik zou niet meer dan 3.5 nemen. 81*50= 4050, 81*40= 3240. Met 3.5 zit je er mooi tussen imo.

Xbox Live ID:Notna8310


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Weet niet of jullie dit gelezen hebben maar mogelijk komt er een mooie test voor de warmtepompen aan :D

https://www.trouw.nl/wete...kunnen-schaatsen~be3ec761

Mocht ‘t -30 worden net zoals in Madrid dan wordt t wat lastig :X

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Andrehj schreef op zondag 10 januari 2021 @ 10:32:
[...]

Niet overdrijven. Die -30 was ergens in het noord-spaanse gebergte gemeten in een dal op grote hoogte, waar het elke winter al erg koud wordt.
In Madrid werd het slechts -10°C, iets waar een goed gedimensioneerde WP geen problemen mee mag hebben.
True :). Maar -10 zal ook al wel een goeie test zijn.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • antonboonstra
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 16:16

antonboonstra

6235Wp | WP | Tesla | Zero

Topicstarter
Doordat ik afgelopen jaar veel heb thuis gewerkt, is dit ook terug te zien in het verbruik van mijn warmtepomp. Ligt toch iets hoger dan voorgaande jaren, als ik dit uitzet tegen de gemiddelde buitentemperatuur.

Canon EOS 7D | DJI Mavic Pro | Zero SR | Tesla M3 LR | #vangaslos | PV output 4945Wp | PV output 1290Wp | Tweakers PVOutput lijst


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Leffunk schreef op zondag 10 januari 2021 @ 20:34:
Hier ook aan het oriënteren voor airco's in slaapkamer om vooral te koelen en eventueel te verwarmen. Eerste issue duikt al op: vrouw heeft grote vrees dat ze koude lucht op zich zal krijgen in de slaapkamer. Dat is een "no-go". Dat mag totaal niet het geval zijn, anders wordt dat ding niet opgezet.

Dus ze stelt voor om vloermodel te nemen, want, zo had ze ergens gelezen, dan is de luchtstroom veel beter, en blaast dat ding niet op jou. Want zo'n wandmodel, dan valt de koude lucht op jou, en das zoals gezegd "no-go". --> Klopt dit? Iemand ervaringen mee dat dit "beter" zou zijn mbt voelen van de "koude lucht"? Of gaat dat nog altijd zelfde effect hebben tegenover wandmodelk?

Ik zou denken dat je bij wandmodel efficiënter kan koelen (koude lucht zakt), terwijl dat bij vloermodel moeilijker zal zijn. Bij wandmodel zal je vermoed ik ook boven in de kamer waar de bak hangt (dus bijna tegen plafond) de ingestelde temperatuur hebben. Bij vloermodel gaat die vermoed ik zijn temperatuur meten op 60 cm, dus zodra die daar zijn ingestelde graden voelt, zal die stoppen? Dus dan kan het hoger in je kamer toch nog pak warmer zijn, of zie ik dat verkeerd? Of moet je dan gewoon boel kouder gaan zetten, als je vb hele kamer koeler wil hebben aanvoelen en niet alleen bij wijze van spreke de onderste 60 cm? :-).

Buiten dat feit dat vloermodellen minder efficiënt zijn als ik vb in folder kijken van Mitsubishi (lagere SEER), zijn er nog nadelen aan zo'n vloermodellen?


Tweede vraagje: hoeveel ruimte moet je openlaten boven een eventuele wandunit ten opzichte van plafond? (gezien in één slaapkamer sowieso een wandmodel moet komen)? De vrouw zou die boven deuropening willen plaatsen, maar daar hebben we slechts 34,5 cm tegenover deurlijst?

En
Zolang je de binnenunit boven je hoofd hebt hangen zal je echt geen last hebben van koude wind over je heen. Ik heb zelf een levende ijspegel naast mij in bed liggen en die is ook als de dood voor koude lucht in de zomer. Ze heeft er nog nooit over geklaagd (in tegendeel).

Ik zou ook niet voor een vloermodel gaan om dit te voorkomen; het is namelijk een niet bestaand probleem ;)


Vrije ruimte tov plafond verschilt per merk, maar over het algemeen kan je tussen bovenkant unit en plafond minimaal 10cm hanteren.

Xbox Live ID:Notna8310


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Regi_2 schreef op maandag 11 januari 2021 @ 13:46:
[...]


Ja ik weet het ook, vandaar mijn vraag. Dit is hetgene wat ze in de installatiebeschrijving vertellen (4mm2 en afzekeren op 25A) !! Ziehier in snapshot

[Afbeelding]
Daar staat een stukje over in de TS, heb je die gelezen alvorens hier te vragen?
Over het aanleggen van elektra

Laten we voorop stellen dat alle merken dit specificeren in de daartoe te vinden online documentatie. Echter zijn die vaak hopeloos voorzichtig en krijg je adviezen om een C30A groep te installeren voor een single split airco. Waar we eerder naar kijken, is het maximale aanloopvermogen (in Wh of A) + marge. 16A * 240V = 3840 W. Als je rekensom dus onder die 3840W of 16A zit (vergeet je marge niet!), kan je af met een 16A groep. Zit je daar nèt tegenaan, ga je voor 20A etc. Voor standaard woonhuis gebruik kan je prima gaan voor een B- karakteristiek groep, 30 mA lekstroom beveiliging.
Het is dus verstandig om een aparte groep voor je airco's te hebben, met een werkschakelaar als je het echt netjes wilt doen volgens de regels. Mocht je ècht niet een nieuwe groep kunnen aanmaken en moet je werken vanaf een bestaande groep (of stopcontact!); zorg dan dat deze groep veelal 'kort' gebruikers heeft en/of laag vermogen vragen. Werken met een werkschakelaar is dan wel een prè.

Xbox Live ID:Notna8310


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
mb1 schreef op maandag 11 januari 2021 @ 20:33:
[...]


Wij hebben met de tropische dagen afgelopen zomer de airco van vroeg in de ochtend en uur of 7 als we opstaan tot rond middernacht als we naar bed gingen laten draaien.
Dan raam open en naar bed.
Veel gezonder om niet met dichte ramen te slapen (CO2) en er zijn niet zoveel nachten dat het buiten om middernacht erg veel warmer is dan een graad of 23.
Omdat je de constructie ook koelt van de woning door het langdurig koelen is het niet gelijk weer warm als je de airco uitschakelt.
Probeer het gewoon eens zou ik zeggen.
Ik heb al een jaar of 20 airco en dit meerdere keren geprobeerd maar er komt zulke vieze natte lucht binnen dat ik het niks vind :p

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Scooper schreef op dinsdag 12 januari 2021 @ 15:10:
Over voorschriften gesproken... Ik ben aan het zoeken waar ik onze binnenunit het beste kan gaan hangen in de woonkamer.

We wonen in een 2-onder-1-kap. De woonkamer is een U-vorm, waarbij ik hem het beste in het midden van de kamer kan hangen, zodat beide kanten van de U (zitkamer, keuken) bereikbaar zijn voor de unit.

Nu is dat ook meteen de lastigste plek om de aircoleidingen weg te werken, gezien je dan tegen de muur met de buren aan zit. Mijn eerste gedachte was om de leidingen in te frezen en naar de kruipruimte te laten lopen. De condensafvoer kan daar het riool in. Het is alleen lastig en veel werk om de muur daarna weer netjes te krijgen (spachtelputz en grijze muur).

Het is vast onorthodox, maar ik vroeg mij af of het niet mogelijk is de aircoleiding via de spouw naar de kruipruimte te leiden. De buren en wij hebben een gescheiden vloer, we hebben nooit contactgeluiden.

Het zou er dan zo uit zien:
[Afbeelding]

Is zoiets toegestaan? Zijn er nadelen? Ik denk dat het me erg veel werk kan schelen.

Ik weet dat de spouw ter hoogte van de woonkamer niet gevuld is. Ik heb daar perongeluk een keer te diep gefreesd voor het wegwerken van een media-kabelpijp :X . Maar ik kan mij herinneren dat ik destijds wel brokken steen met mijn hand tussen de spouw uit heb kunnen vissen. Kan het zijn dat de spouw ter hoogte van de kruipruimte gevuld is met zand of iets dergelijks?
No way in hell dat je dat voor elkaar gaat krijgen sorry :o

Ik heb hier leidingen door de centrale koof lopen (vanaf eerste etage naar beneden en naar zolder) en dat was al een rotbocht om te maken met die leidingen.

Die koof is zo'n 30cm diep denk ik. De muur een dikke 10cm. Daar moest al een aardig gat voor gemaakt worden om de bochten te kunnen maken (vergeet niet dat je ze er ook weer 'uit moet buigen' als de leiding door het gat gevoerd wordt). Ze zijn veel te stug hiervoor. Je zou dan een gat van 20 bij 20 moeten maken in je muur naar de spouw en er een stuk leiding op moeten persen/solderen. Maar dat gaat allemaal wel erg ver denk ik :+

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Scooper schreef op dinsdag 12 januari 2021 @ 16:22:
[...]


Vanuit de kruipruimte heb ik vrij veel ruimte tussen fundering en vloer om schuin naar boven te boren. Daarmee zou de bocht makkelijker moeten worden:
[Afbeelding]
[Afbeelding]
Let niet op het puin, er moet nodig eens de bezem door de kruipruimte ;)

In de woonkamer zal de hoek krapper worden, maar daar kun je wellicht wel weer meer bijsturen.

Maar gezien jullie reactie moet ik niet al te optimistisch zijn. Binnenkort maar eens kijken als ik de aircoleiding in handen krijg... :+


[...]


Wel een belangrijk punt, dat wil ik inderdaad niet. Ik had het idee dat dit misschien zou meevallen door de isolatie die om de leidingen heen zit.
Kan je niet vanuit die koof iets doen? Of gaan al die buizen naar een meterkast?

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Ik zou eerst eens nagaan of je wel iets met die ruimte mag doen.. :)

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Tsurany schreef op dinsdag 12 januari 2021 @ 23:17:
[...]

Heb je een linkje? Ziet er mooi uit en kan ik hier wel gebruiken.
Gokje met de details die gegeven waren:

https://www.kachelmateria...-covers/airco-covers.html

Xbox Live ID:Notna8310


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Tsurany schreef op dinsdag 12 januari 2021 @ 23:25:
[...]

Thnx, wel enorm duur voor wat in feite drie aluminium panelen zijn :'(
Vandaar dat ik zelf weer wat ga maken in het voorjaar als de houtzaken weer open zijn (hoop ik). Netjes in de kleur van het houtwerk van het huis schilderen en dat gaat jaren mee. Voor een fractie van de prijs overigens.

Xbox Live ID:Notna8310


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
coob schreef op woensdag 13 januari 2021 @ 10:22:
[...]

Mooi zo'n cover voor je airco maar blokkeert dat niet voor een flink deel de luchtstroom van de buitenunit?
Er zit een grote fan in die ook behoorlijk blaast. Ik kan me voorstellen dat de unit minder efficiënt wordt door die cover?
Dat is al eens besproken en het antwoord is 'nee'. Belangrijkste is met name dat de achterkant goed vrij blijft voor de intake; de uitblaas komt wel goed. Daarnaast moet je oppassen dat er geen lucht van de voorkant circuleert met de intake aan de achterkant.

Het is ook niet alsof het een hele luchtdichte box is :)

Xbox Live ID:Notna8310


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
wizzopa schreef op woensdag 13 januari 2021 @ 11:42:
[...]


Weet je zeker dat het de persverbinding is, vind je daar oliesporen.
Goed punt. Maar ik kan me wel zo voorstellen dat met die anti trilvreren de trillingen veel meer worden doorgegeven aan zo’n perskoppeling. Denk dat de uitslag niet eens het probleem is.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Menno1234 schreef op donderdag 14 januari 2021 @ 15:10:
[...]


Het gaat mij met name om koelen (overal al vloerverwarming aanwezig). Afgelopen maanden toch regelmatig meegelezen in dit topic, maar zie door de bomen het bos nog maar moeizaam.

In mijn situatie zou ik dus beter de woonkamer als single-split kunnen doen. Zou je kort kunnen toelichten waarom dat beter zou zijn (dan kan ik het proberen te begrijpen)?

Even voor de zekerheid ten opzichte van de triple opstelling: is een MXM52M wel voldoende voor 42+20+25?
Heb je de sectie Hoeveel vermogen heb ik nodig? gelezen in de topicstart? Want daar staat dat (hoop ik) vrij duidelijk uitgelegd. Als het niet duidelijk is dan hoor ik dat ook graag, want dan is er blijkbaar ruimte voor verbetering ;)

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Dat ligt echt helemaal aan je woning en de koude/warmtevraag.

Als ik zie hoeveel de units hier gemiddeld verbruiken dan is 3,5 kW al teveel :+

Maar als je van het type gebruiker bent dat het systeem pas aanzet als er vraag is en dan onmiddellijk resultaat verwacht dan mag het best een paar maten groter ;) Dan moet je ook niet klagen btw dat het systeem de hele tijd weer uit gaat en dat dan niet comfortabel is :).

Het ligt trouwens ook aan het merk. Daikin staat veel meer ‘overboeking’ toe dan bijv. Mitsubishi Electric.

[Voor 11% gewijzigd door Glashelder op 14-01-2021 18:21]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Menno1234 schreef op donderdag 14 januari 2021 @ 20:47:
[...]


Die heb ik meerdere keren gelezen, maar geeft mij geen duidelijkheid (en kennelijk ook de poster onder jouw post niet want die stelt exact dezelfde vraag). Als ik de berekening uit de opening aanhoud, dan kom ik op het volgende:

m3 factor 30
Woonkamer 165 4,96
Slaapkamer 44 1,31
Zolder 33 0,98

De geoffreerde installatie lijkt dan te weinig vermogen te hebben (immers ik kom hierboven ruim op 7kw). Dat trekt een Daikin MXM52M niet. Tegelijkertijd lees ik hier vaak dat te zwaar ook zeer ongewenst is. De openingspost geeft mij weinig gevoel bij hoe de theorie aansluit bij de ervaring. Geeft dit jou aanknopingspunten om iets zinnig te zeggen over de opstelling?

• Buitenunit: MXM52M

• Woonkamer: FTXA 42 AW Stylish (165m3)
• Slaapkmr 1(1e verd): FTXM 20 R Perfera (43 m3)
• Zolderkamer FTXM 25 AW Stylish (32 m3)

Edit: @ realphoenikx schreef op donderdag 14 januari 2021 @ 18:11: misschien heldert het antwoord ook jouw vraag op over het aan jou voorgestelde lage vermogen.
Die 7,25kW zal je alleen nodig hebben op de warmste dagen van het jaar, als je net thuiskomt uit Frankrijk (je huis is dus door en door opgewarmd door de zon) en je overal in huis gaat koelen.

In de praktijk heb je vrijwel nooit in je gehele huis tegelijkertijd een maximale vraag. Daarom denk ik dat die 5,2 kW wel prima is, als je dan toch voor multi wilt gaan en ook wil verwarmen.

Te zwaar is dus juist ongewenst omdat een zwaardere compressor ook een hoger minimaal vermogen heeft. Dat betekend in de praktijk vooral in de winter veel aan/uit gedrag. Zelf vind ik dat storend en heb ik dus liever iets te weinig op de koudste dagen van het jaar dan het halve stookseizoen teveel waardoor de temperatuur gaat schommelen :). Ik geloof er dus niet in dat we ooit nog langdurige perioden zullen krijgen waarbij het écht koud is (<-10). Volgens mij in mijn 32 jaar sowieso nog maar één keer meegemaakt in dit land :+

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
mdecramer schreef op woensdag 13 januari 2021 @ 18:25:
Hallo allen!

Wij zijn van plan om onze 5 jaar oude halfopen woning met plat dak te voorzien van verfrissende airco (wellicht met Compacte wandunits MSZ-AP van Mitsubishi); Wij hebben ondertussen een offerte ontvangen en hebben hier en daar nog wel wat denkwerk voor we terugkoppelen; Daarom hoop ik om hier mss nog het een en het ander op te steken :-)

- In onze kamers boven worden 3 toestellen van 2.5KW (MSZ-AP25VGK) voorgesteld (max 90m³), terwijl deze elk +- 30m³ zijn, kan dit problemen geven? Ik las hier al dat men niet teveel mag 'overpoweren'...
Bij multisplit maakt dit minder uit. Het minimumvermogen van de buitenunit is daar veel meer van belang. De meest gebruikte multisplits leveren vaak al meer minimaal vermogen dan een 1,5kW model aan kan dus dan zal er koudemiddel 'gelekt' (bleeding) worden naar andere units.
-Bij voorkeur hebben we wel zo stil mogelijke toestellen, op elke toestel staat bvb 19-36db of 21-35db, zit hier een merkbaar verschil tussen? Kamer2 (home-cinema) heeft een vaste beamer die bij gebruik in hartje zomer de kamer in 1-2-3 onleefbaar maakt=> zal de airco hier snel de hoogste db's opzoeken? Of is dit bij een toestel van 2.5KW dan veel minder snel het geval tov 1.5 of 2KW?
Toen ik nog bij mijn ouders woonde had ik een cheape Tristar multi-split en die stoorde niet tijdens filmavonden in de zomer :p Zou me dan niet druk maken over 19 over 21 dB. In een slaapkamer daarentegen.. :)
-In kamer 1 zou er een condenspomp moeten gemonteerd worden bij de airco, deze zou via een leiding door kamer2 onze technische ruimte ingaan; Zijn er methodes om zoiets te vermijden? Ik lees dat met deze pompjes altijd de eerste problemen worden vastgesteld...
Er zijn schijnbaar condenspompen die op enige afstand van de binnenunit gemonteerd kunnen worden. Dat zou helpen tegen het geluid. Maar niet tegen de storingsgevoeligheid. Enige is eigenlijk een andere plek of weg vinden zodat het water via natuurlijke wijze kan weglopen.
- In onze L-vormige leefruimte (living+keuken) wordt een 3.5KW toestel (MSZ-AP35VG) voorgesteld met vertikale flow (zoals de units boven), is een toestel met horizontale flow in dergelijke ruimte hier beter of maakt dit helemaal niets uit? (bvb MSZ-LN35VG)
Ben zelf meer fan van horizontaal. Met koelen werkt dat naar mijn ervaring beter omdat de kou dan beter verspreid door de ruimte.
- Wanneer koelen dus de hoofdzaak is, is het dan aan te raden alle units (3 boven,1 beneden) op 1 grote buitenunit aan te sluiten? Ik las hier dat dit soms wordt opgesplitst...
Voor koelen zou ik zeker een multisplit nemen. Splitsen raden we voornamelijk aan als er één unit is die veel zal verwarmen. Vanwege de grotere temperatuurverschillen in de winter (0/5 buiten vs 20/22 binnen) willen we voorkomen dat de unit regelmatig aan en uit gaat. In de zomer zijn deze verschillen kleiner en maakt het wat minder uit. Sowieso is het minimumvermogen bij koelen altijd lager dan bij verwarmen.
Onze aangeraden buitenunit voor dit alles is een MXZ - 4F83VF, (max 6 binnen-units), zou ik hier niet met een MXZ-4F72VF (4 binnen-units) weg kunnen?
[Afbeelding][Afbeelding]

Bedankt alvast voor enige feedback!
Michael
Ik denk dat je hier wel wegkomt met die MXZ-4F72VF.

Overigens nu ik de tekeningen van je woonkamer bekijk zou ik zeker voor horizontale flow gaan. Vrees dat je de luchtstroom teveel gaat voelen met een unit die voornamelijk verticale flow doet.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Voske89 schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 13:11:
Heeft er iemand een ervaring met fujitsu?

Hoe houdt dit merk zich tegenover een daikin of Panasonic?
Ik heb er hier twee hangen. Bij een vriend van mij hangen er nog twee. Prima spul.

Zijn wel vrij basic units dus kan er vrij weinig over zeggen :+ Het doet zijn werk stilletjes. Maar zoals altijd heeft het merk een hele range aan modellen. Als je vraagt naar ervaringen van Mercedes en je krijgt reacties over de S klasse dan zegt dat niks over de A klasse ;)

Panasonic.. tsja. Ik ben er niet gecharmeerd van. Te vaak defecte units gezien :).

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Ronnnn schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 18:19:
Ik heb ook een vraag. Heb wat mee zitten lezen in dit topic, en dacht: ook maar eens een profiel aanmaken hier om een vraag te stellen.

Ik wil ook deze zomer ervoor gaan zorgen dat ik dit jaar airco heb. Echter, natuurlijk zou een split-unit ideaal zijn, maar dat is me echt wat te prijzig voor die relatief korte hete periodes dat ik 'm waarschijnlijk toch alleen maar zal gebruiken. Dus mijn keuze gaat uit naar een mobiele airco. Ik ken inmiddels de bezwaren ertegen, maar die neem ik denk ik maar voor lief, en er zijn gelukkig manbieren om de nadelen ervan enigszins tegen te gaan.

Ik heb niet zo'n heel grote woning. Zo'n 49 m² en bij elkaar zo'n 120 m³ heb ik berekend. Veel ramen, plat dak etc. dus volgens hoe ik het berekend heb zou toch wel zo'n 18000 BTU koelvermogen moeten hebben. Het is echter geen keurige vierkante woning, maar met keukenruimte (zonder deur) en een slaapkamer en een overloop. Alleen de slaapkamer heeft een deur. Huiskamer is ongeveer 6 bij 4 meter maar. Maar nogmaals: geen deuren die de ruimte afsluiten, enkel wat muren die ervoor zorgen dat het geen grote, doorlopende open ruimte is. Al met al wel een open ruimte dus, en niet erg groot. Toch kom ik er dan op uit dat ik een koelvermogen van 18000 BTU zou moeten hebben om de boel goed te kunnen koelen. Heb daarom de Eurom Coolperfect 180 op het oog. Voel toch wat absurd voor een helemaal niet zo'n grote woonruimte voor m'n gevoel.

IUs dat nou efficiënt op die manier? Of krijg je dan dat als die in de keuken staat, en het daar dan koel is, die afslaat, terwijl de rest dan helemaal niet goed verkoeld is?
Of zou ik dan ventilatoren moeten gebruiken om de lucht van de keuken naar de woonkamer en de slaapkamer te laten blazen bijvoorbeeld?

Wat is wijsheid in zo'n situatie?

Gelukkig heb ik nog heel lang de tijd om tot de meest slimme keuze te komen. :D Maar dacht ook laat ik het hier eens vragen... hopelijk heeft er iemand goed advies hiervoor.
Mijn allereerste AC was een mobiele: 12.000 BTU en ik koelde er 16m2 mee :+ Dat werkte wel OK, afgezien van de herrie.

Ik heb die toen mijn ouders weg waren ook wel eens in de woonkamer gezet. Die was iets van 36m2 maar dat deed letterlijk echt niks. Temperatuur daalde niet en het voelde ook niet prettiger in de ruimte.

Zou de centen gewoon in je zak houden dan.. :)

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Ronnnn schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 19:04:
[...]


Dat dit voor de meeste mobiele airco's geldt, was me al duidelijk. Vandaar dus dat ik ben gaan kijken voor zo'n superkrachtige variant die wél grote ruimtes zou kunnen koelen, als het goed is. 12000, zelfs 14000 zou niet voldoende zijn volgens de berekening. Kom echt uit op 18.000, ideaal zou zelfs 20.000 BTU zijn geloof ik.

Zou het zelfs met die Eurom 180 niet lukken dus denk je? (schijnt toch de allerkrachtigste mobiel airco te zijn...)

En voor hoe veel geld zou ik dan klaar kunnen zijn, mocht ik tóch voor een split unit gaan?

Ik heb vaak zitten kijken, en kom dan zat modellen tegen van rond de 700 euro of zo. Maar dan ben je er nog lang niet neem ik aan? Inbouwkosten zijn rond de 500 euro of zo? En komt er dan nog meer bij?

Sommige sites doen het voorkomen alsof je met een euro of 1300 of zo klaar zou kunnen zijn, maar ik heb moeite dat te geloven.
Wellicht krijgt hij het wel koel, maar welke prijs staat daar tegenover? Mobiele units zijn eigenlijk nooit modulerend, dus draaien altijd volle bak. 1,5kW voor 18.000 BTU is niet heel gek. Elk uur dat dat ding draait kost je dan 0,32 cent. Dan wordt een split al snel interessanter.

Bij een installateur is 1500 euro niet heel gek. Ik heb ze zelf uit het buitenland gehaald en 90% van de installatie zelf gedaan. Dan kan het een stuk goedkoper. Installateurs zijn er niet happig op dus je moet goed zoeken :)

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Ronnnn schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 19:41:
[...]


Bedoel je nou dat je soms zo 1500 alleen al aan een installateur kwijt bent? :o
Jezus! Dat is wel gekkenwerk.
Haha nee joh. Dan leveren ze ook de airco :p

Kijk bijv. eens bij Climasense. Daar hebben anderen goede ervaringen mee. Heb er net een 2kW Daikin met installatie bij elkaar geklikt en dat kost schijnbaar 1375. Weet niet wat er nog bijkomt, maar dat zal vast geen honderden euro’s zijn.

[Voor 30% gewijzigd door Glashelder op 15-01-2021 20:12]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Ronnnn schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 21:08:
[...]


Ff gekeken... ik zou het zelf niet redden met 2kW waarschijnlijk, met een plat dak, veel ramen en 119,4 m³. Dan kom ik toch al weer gauw uit op 1600+ euro op z'n minst, ook daar. Dat is toch wel behoorlijk serieus geld.

Valt hier trouwens niets voor te zeggen:

https://aircogids.nl/mobiele-airco-grote-ruimte/

?

Met name onder het kopje 'Het verschil tussen enkele en dubbele slang'
Dubbele slang zou wel kunnen, maar volgens mij zijn die er niet zoveel tenzij je zelf gaat knutselen.

En die Eurom 180 kost ook ergens tussen de 700 a 800 euro. Dat is nog duurder dan een splitje uit het buitenland.. :p

Als je er nou ook mee gaat verwarmen dan verdien je die 1600 weer terug :).

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
mwk schreef op zaterdag 16 januari 2021 @ 14:12:
[...]


Je zou ook eens kunnen kijken naar een caravan split unit airco. Bijvoorbeeld deze:
https://eurom.nl/en/produ...irconditioners-en/ac2401/

Is ook vooral bedoeld voor kleine ruimtes en je moet wel net een plek hebben waar je hem buiten kan hangen (geen vensterbank of zo). Ik verwacht niet dat je daar een hele woonkamer mee koelt, maar een kleine slaapkamer wat aangenamer maken moet wel lukken denk ik.
2600BTU. Dat is echt wel heel, hèèl mager.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
@Ronnnn let je een klein beetje op je dubbelposts? Er is een editknop ;)

Geen ervaringen met die merken. Op basis van mijn ervaringen met A en B merken zou ik zelf de volgende keer voor A gaan. Ik heb hier twee Fujitsu’s en een Haier. Bij mijn pa had ik twee Mitsubishi Eletric’s geinstalleerd.

Ik zou in ieder geval de Haier zo inruilen voor een ME. Veel fijner regelgedrag. En de buitenunit van de Haier is tijdens verwarmen best wel gehorig.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Je wil er dus nog steeds alleen mee koelen? Dan zou ik dat ook doen.

Als je ook wilt verwarmen dan zou ik me bedenken :).

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • HarmoniousVibe
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 20-03 15:08
In 2020 primair op LLWP verwarmd en het heeft me 950 kWh (€209 voor een jaar) gekost. Zie mijn sig voor mijn systeem. Het betreft een tussenwoning van 365m3 uit 1994. Valt me niet tegen, maar ook niet mee. Koelen heeft me over 2020 iets van 300 kWh gekost, dat valt me dan wel ontzettend mee, zeker ook omdat ik nog best lang heb doorgekoeld, vooral in de slaapkamer. Die stond van april tot en met september op 18 graden 's nachts.

12 × LG 330Wp (Enphase) | Daikin FTXM-N 3,5+2,0+2,0kW


  • HarmoniousVibe
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 20-03 15:08
mr_evil08 schreef op zaterdag 16 januari 2021 @ 19:03:
[...]


Zonder je gasverbruik te weten een jaar ervoor zegt dat maar weinig. ;-)
Viel mij hier ook niet tegen trouwens ik zat rond 700kwh incl koelen maar koelen doe ik maar weinig.

En nu ik zonnepanelen heb ben ik meer gaan stoken, valt mij overgens ook niet tegen doorstoken het is maar minimaal extra.
Ja moeilijk te zeggen. Heb er in maand 2 al een airco in laten hangen.
revolution-nl schreef op zaterdag 16 januari 2021 @ 19:07:


Eigenlijk is het dus precies wat je ervan verwacht :+ Lijkt mij een prima verbruik toch, of verwarm je maar twee uur per dag.
Haha ja zo zou je het ook kunnen zien. Ik heb ook wel eens een maand op gas gestookt in het begin, puur om het verschil een klein beetje te kunnen zien, maar ja het weer verschilt per maand natuurlijk enorm in Nederland. En ik ben ook echt niet ontevreden hoor, maar ik ben denk ik op het verkeerde been gezet door het erg mooie verbruikscijfer voor het koelen.

[Voor 38% gewijzigd door HarmoniousVibe op 16-01-2021 19:16]

12 × LG 330Wp (Enphase) | Daikin FTXM-N 3,5+2,0+2,0kW


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Hier toch al wel een stuk of 2/3 defrotst gehad. En dat is alleen beneden, boven geen idee. Die hoeft minder te doen, dus zal ook wel minder vaak hoeven ontdooien.

13 kWh verbruikt tot nu toe. Wel beneden 24/7 21/22 en boven 22. Unit hangt in mijn werkkamer en de bovenverdieping blijft dan ongeveer 20 graden.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Ik verwarm hier in de maanden dat het nodig is sowieso 24/7. Beneden overdag 22, in de nacht 21 of 20 afhankelijk van de buitentemperaturen. Onder de 2 graden hanteer ik in de nacht 21. Daarboven 20.

Eerste etage staat sowieso 24/7 op 22. Hij hangt in mijn kantoor en op die manier sijpelt die warmte naar de rest van de verdieping. Dat kost zeker wat stroom. Maar ik heb zonnepanelen en kom straks uit op ongeveer 30 euro per maand wat ik aan energie kwijt ben. Als ik het niet zo zou doen dan ben ik misschien 25 euro kwijt :p. Voor die 5 euro pak ik graag het extra comfort.

Overigens kan het ook de andere kant op schieten: voorheen paste ik een verdere nachtverlaging toe maar dat resulteerde erin dat ik vaker de CV nodig had voor bijverwarming. CV als bijverwarming is een dure verwarming :X

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • HarmoniousVibe
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 20-03 15:08
Ik heb geen US maar de Perfera en ik gebruik de oudere software, want volgens mij gaat de nieuwe altijd online ipv lokaal. Ik moest in ieder geval een account aanmaken.

12 × LG 330Wp (Enphase) | Daikin FTXM-N 3,5+2,0+2,0kW


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
bmwman schreef op maandag 18 januari 2021 @ 13:02:
[...]


Ik heb een panasonic en een haier beide zijn 3.5kw en de Haier is zo goed als geruisloos bij zowel koelen als verwarmen, De panasonic maakt (vooral bij lage toeren) zeker meer lawaai als de haier.
Wat velen misschien niet weten is dat Haier airco's in dezelfde fabriek als Daikin worden gemaakt.
Kan zijn dat jij het anders ervaart, of een ander model hebt (hier een 1U35S2SM1FA).

Vind het hier in ieder geval een redelijke herrieschopper :+ Ik heb tussen binnen en buiten ook 14 meter leiding zitten, dat kan er misschien ook nog wel mee te maken hebben :).

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 20:23

Speedy-Andre

Sony ZL-XA, Nokia 7 plus, XR20

Topicstarter
Met een 3-pijps VRF systeem kan je ruimtes verwarmen en andere koelen, vraag maar niet wat het kost :+

PVoutput Stookt met 2x Tosh Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016 Sinds 6-11-2018 5590Wp WU IALMER88


  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 20:23

Speedy-Andre

Sony ZL-XA, Nokia 7 plus, XR20

Topicstarter
-Tim- schreef op maandag 18 januari 2021 @ 18:19:
Tja misschien is het dan het makkelijker om 1 unit te nemen in de grote slaapkamer en dan met twee luchtpijpen van en naar de babykamer er hermetisch (?) één ruimte van te maken :P
Maar goed, dan wordt het dus óf erg ingewikkeld óf duur. Wellicht dat ik het warmtepomp idee eerst maar eens laat liggen en ga verwarmen met elektrische kacheltjes om te zien op hoeveel er überhaupt te besparen valt.
Elektrische kachels of vloerverwarming zou ik alleen doen als je ze korte tijd gebruikt.
Een warmtepomp is 4 tot 5 keer zuiniger en wat stroom betreft goedkoper dan gas.
Denk aan 2kWh verbruik om 1m3 gas te vervangen met een warmtepomp.
Een gewoon kacheltje verbruikt 8kWh om 1m3 gas te vervangen of even veel warmte te leveren.

PVoutput Stookt met 2x Tosh Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016 Sinds 6-11-2018 5590Wp WU IALMER88


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
jorbit schreef op dinsdag 19 januari 2021 @ 09:13:
Kans dat het daadwerkelijk gebeurt is idd klein en als je verzekerd bent maakt het al helemaal niet uit (glasverzekering is vaak een extra optie in je pakket).

Stel de zon warmt het glas plaatselijk op tot 50 graden en jij blaast er koude lucht van 15 á 20 graden langs. Dan zit je toch met een aardig temp. verschil.
Dan mis je al afdoende zonwering, wat een cruciale eerste stap is als je AC wilt gebruiken :Y

Xbox Live ID:Notna8310


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Carterverwarming is toch doorgaans hooguit een paar watt? Unit op zolder doet 3W.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
royaljoop schreef op dinsdag 19 januari 2021 @ 14:48:
Mijn Daikin Perfera 5KW (2020) gaat terug tot een minimaal verbruik tot circa 250w en in standbye is dat ongeveer 7w.
Beetje afhankelijk van je rendement, dat weer afhankelijk is van de buiten temperatuur en gewenste binnen temperatuur, kun je daar in de output een factor 4 a 5 vermenigvuldigen.

Kortom, als mijn daikin stationair draait gebruikt tie ongeveer 250 watt maar de hoeveelheid warmte of koude die hij levert kun je vergelijken met 1000 a 1250 watt.
Je zou daar bijna een term, of formule voor willen bedenken. Die ook seizoensinvloeden meeneemt.

:+

Wikipedia: Coefficient of performance

Xbox Live ID:Notna8310


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Kire88 schreef op dinsdag 19 januari 2021 @ 22:58:
[...]


Terugkomend op een redelijk oude post. Weet je zeker dat mompow de belasting van de binnenunit is?
Bij mij loopt deze op tijdens een defrost, terwijl op dat moment de binnenunit dus niks doet.

Ik heb nu ook een logging lopen via de get_sensor_info link naar Home Assistant en Grafana.
Je binnenunit blaast gelukkig niet tijdens een defrost, maar er stroomt wel degelijk koudemiddel doorheen. Het systeem staat tijdens zo’n cyclus feitelijk kort in koelmodus waarbij de fan dus uit blijft.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
AlKoholiK schreef op dinsdag 19 januari 2021 @ 23:25:
Lang verhaal kort: is de plaats waar het gat voor de leidingen komt belangrijk?
Nee. Is wel zo makkelijk met de installatie maar is niet noodzakelijk. Het gat mag wel niet hoger zitten dan gespecialiseerd gespecificeerd.

Maar zit me nu te bedenken dat het wel links òf rechts moet want anders zit waarschijnlijk de beugel in de weg :+

[Voor 17% gewijzigd door Glashelder op 20-01-2021 07:28]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
mwk schreef op donderdag 21 januari 2021 @ 18:04:
Zijn er meer mensen die issues hebben met de controller app na de update van de wifi units? Ik heb perfera binnenunits.
Op android kan hij vaak geen binnenunits vinden. De app sluiten en opnieuw starten helpt dan.
Open ik echter de info van één unit en ga daarna terug. Dan zegt hij opnieuw dat er geen units kunnen worden gevonden.
Op iOS heb ik dit in mindere mate, maar ook daar komt het voor.
Ik heb dat al jaren, bij elke FW update. Komt gewoon door een intens brakke app (op dat specifieke punt; het werkt niet lekker in de achtergrond). Heb er mee leren leven :)

Xbox Live ID:Notna8310


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Wabe schreef op maandag 25 januari 2021 @ 15:49:
[...]


Maar voelt die vloer dan 's winters wel warm aan bij zo'n beperkte warmtebehoefte?

Doordat ons huis nu zo slecht geïsoleerd is, is de vloer altijd heerlijk warm, jij denkt dat we dat straks nog wel een warme vloer zullen hebben?
Nee, bij goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen voelt de vloer niet meer warm aan. Dan wordt het vroeg of laat 30 graden binnen :p

Bij nieuwbouwwoningen heb ik lekker sloffen aan.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Nou nou veel lager. Hoe heet is de lucht van normale luchtverwarming wel niet dan? Moderne L/L systemen kunnen tot 65 graden als het nodig is.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
flippy schreef op maandag 25 januari 2021 @ 17:14:
[...]

en dat doen ze normaal niet omdat het zo ineffcinent als de pest is. het is alleen als het buiten ook al heet is en je hebt de temperatuur binnen op 35 graden gezet of je bent zo'n reingingsprogramma aan het doen of de unit staat in zo'n "turbo" modus om de kamer snel op temperatuur te krijgen. die diloc van mij heeft daar ook een handje van. totaal niet comfortabel en verbruik is erg hoog.


[...]


bij gasgestookte luchtverwarming praat je over de brander zelf. de uitgaande lucht is ergens in de 60+ en verliest de rest in de kanalen.
Klopt, maar normale luchtverwarming blaast dus altijd 60+ uit?

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Max234 schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 14:30:
Wij zitten erover na te denken om via 123klimaatshop.nl aircos te bestellen, deze zelf op te hangen en door hun installateur inbedrijf te laten stellen. Heeft er iemand hier ervaring mee?

We hoorde ook dat het beter is om in de woonkamer een singel-split te nemen en boven op de 2 slaapkamers een multi split.
Wij willen ze gaan gebruiken als primaire verwarmingsbron, echter verwarmen wij de woonkamer elke dag en slaapkamers nauwelijks. Kan iemand uitleggen wat het voordeel is van een single split voor de woonkamer en multi voor de slaapkamers? Of kan alles op 1 multi? Ook vragen we ons af of dit invloed heeft op het geluidsniveau van zowel de binnen als buiten unit. Zoals in mijn eerdere bericht beschreven hebben wij nu een multisplit die niet goed werkt en wij willen dat niet nog een keer.

Alvast bedankt.
Het kan allemaal op één multi maar voor een woonkamer adviseren we hier doorgaans een single vanwege het moduleren. Staat in de TS uitgelegd en komt met enige regelmaat weer terug in dit topic.

Wat is er niet duidelijk aan het advies voor een single als je ermee wilt verwarmen? :)

Voor verdiepingen anders dan de woonkamer boeit het niet zoveel, omdat daar doorgaans dusdanig weinig verwarmd wordt waardoor je toch al niet aan pendelen ontkomt. Al neem je een 1,5 kW model 8)7

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
vinom schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 18:33:
Korte vraag voor de Daikin eigenaren: is er iemand in dit topic die een 2MXM40M of een 4MXM40M buitenunit heeft inclusief wifi module?

Ik ervaar het probleem dat de unit niet goed terug moduleert, en ik zoek iemand waarmee ik kan vergelijken of ze hetzelfde gedrag zien.

Aan de hand van de search functie tag ik even @mr_evil08, @stijn1995 en @Speedfightserv
Ik heb een 2MXM40 icm 2 x FTXM20 met beide WiFi modules. Wat voor gedrag zie je of verwacht je?

[Voor 3% gewijzigd door Notna op 26-01-2021 19:00]

Xbox Live ID:Notna8310


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
flippy schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 19:24:
[...]

De grotere buitneunit maakt het vooral efficienter als er maar 1 binnenunit draait, doordat de condensor zoveel groter is dan een mono haal je een hogere COP met extremere temperaturen. doorgaans willen de grotere units ook dieper gaat met de compressor voor een laag verbruik doordat ze doorgaans betere regelelectronica erin hebben zitten. met name de deftige merken kunnen tegenwoordig vies laag met de compressor zodat ze practisch niet pendelen in grotere ruimtes.
Dit gaat echt lijnrecht in tegen de ervaringen hier. En de meeste specsheets overigens :). Die tonen doorgaans ‘gewoon’ een hoger minimumvermogen dan de kleinere broertjes.

Ik daag je uit om je claims te onderbouwen :).

Ik ontken trouwens niet dat een grotere unit doorgaans een hogere COP betekend (dit staat ook in de TS). Ik zet twijfels bij je claim dat grotere units verder terug moduleren. Procentueel misschien.. maar dat boeit niet. Het gaat om de absolute warmteoutput die boeiend is.

[Voor 14% gewijzigd door Glashelder op 26-01-2021 20:30]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
flippy schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 20:29:
[...]
ik heb zelf dit werk een jaar of 15+ geleden gedaan. al was mijn vakgebied in de wat grotere jongens.

probleem is dat de verkeerde units met elkaar vergeleken worden of verkeerd zijn bemeten voor hun werk, dan krijg je leuke effcientieverschillen. doorgaans is je uitganspunt dat je condensor en/of verdamper simpelweg niet groot genoeg kan zijn. de groter de beter omdat hij dan makkelijker de temperatuur haalt (om het gas af te koelen en weer op te warmen) . dus een grote unit die op een laag pitje staat te pruttlen (met een ditto grotere condensor) heeft het een stuk makkelijker dan die kleine die ernaast staat die zich de pokkepleuris staat te draaien.
Als een unit juist gesized is voor een ruimte dan heb je dus geen unit die bij normale temperaturen staat te zweten. Als je dat hebt dan is gewoon de verkeerde unit geïnstalleerd.

Waar het hier om gaat is dat je met een multi al snel te groot gaat voor de ruimte waar je het meest verwarmd, wat bij veel mensen alleen de woonkamer is. Dat komt omdat die grotere multi in theorie en in de praktijk gewoon meer vermogen minimaal kwijt moet. Dat zien we bij mensen hier ook aan het regelgedrag. De single’s gedragen zich doorgaans een stuk beter (en vooral zuiniger).

En dan kom jij hier nu zeggen dat dat allemaal onzin is :+ Of begrijp ik je nu verkeerd? ;)

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
In het achterhoofd houdende dat een pendelende unit in je woonkamer over het algemeen niet als bijzonder comfortabel wordt ervaren, zou je dan eerder èèn multi aanraden of single voor woonkamer + multi voor de rest?

Dat laatste is wat we hier doorgaans doen namelijk :p
flippy schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 20:47:
[...]


e: het is niet allemaal onzin, maar enige nuance is wel op zijn plaats. dit topic is tot zover een flinke partij zelfbevredeging geworden zonder even objectief te blijven. dat is wel nodig met sommige uitspraken en stellingen hier. het is echt niet "altijd zo" dat 2 mono's beter zijn dan 1 duo. helemaal niet als je die officeel laat installeren.
Wait wut :? Kan het misschien iets minder?

Mee eens, is zeker niet altijd beter. Met koelen boeit het vaak niks. Met verwarmen is het gependel van een grotere unit (een multi is nou eenmaal vaak te groot voor je woonkamer) oncomfortabel.

[Voor 56% gewijzigd door Glashelder op 26-01-2021 20:58]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
flippy schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 20:47:
[...]


ik zeg dat
a: veel mensen inderdaad de verkeerde (te grote) unit hebben.
b: pendelgedrag niet het einde van de wereld is.
c: er komt een moment dat je qua temperatuur verzadigd bent met ons schijtklimaatje en een unit die niet laag genoeg kan gaat nu eenmaal afregelen tot ie niet lager kan, je cv doet het ook net als de airco in je auto of je koelkast, en die doet het ook al 10 jaar....
d: en pendelgedrag is beter te voorkomen in de grotere units door eventueel het cassettevermogen terug te draaien (of grotere monteren) zodat je een langere run kan maken. immers kunnen die grotere mutlisplitters makkelijk flink wat vermogen naar binnen (of buiten!) duwen als er maar 1 binnencassette aanstaat. dat is hetzefde als een CV die op 90 graden en 20kW staat te stoken. dat kan je best afregelen als je geen budgetmodel hebt.

e: het is niet allemaal onzin, maar enige nuance is wel op zijn plaats. dit topic is tot zover een flinke partij zelfbevredeging geworden zonder even objectief te blijven. dat is wel nodig met sommige uitspraken en stellingen hier. het is echt niet "altijd zo" dat 2 mono's beter zijn dan 1 duo. helemaal niet als je die officeel laat installeren.
Zonder inhoudelijk op je post in te gaan; iets vriendelijker kan ook wel? Kost je namelijk niets :)

Xbox Live ID:Notna8310


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
flippy schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 21:07:
[...]


als je het gebruikt als primaire verwamring/koeling moet je gewoon niet bezuinigen. en de modellen die ik langs zie komen tot zover zijn gewoon niet netjes genoeg om dat goed te kunnen met het gewenste comfort.

zelfs een triple of quad (al raad ik doorgaans quad niet aan behalve in kantoren) van een serieus model/serie kan laag genoeg om een woonkamer bij te houden zonder (veel of merkbaar) te pendelen. helemaal de units die je vandaag kan krijgen die tot onder de 20hz kunnen met de compressor. die geven dan rond de 800W of zo af of zelfs minder. een goedkope mono split kan vaak niet eens onder de 800W afgifte komen zoals dat goedkope vrek van een diloc die in mijn slaapkamer hangt terwijl de panasonic (die niet eens een topmodel is) vrolijk staat te pruttelen op de helft van wat de diloc doet en daarmee de hele begane grond op temperatuur houd. als is het met lage temperaturen wel merkbaar dat ie vaker moet ontdooien maar dat doet ie VEEL netter dan de diloc die 300 euro minder kost. de compressor van de panasonic is in de afgelopen 4 maanden alleen maar gestopt om te ontdooien.
al is het natuurlijk niet handig om maar 1 binnenunit aan te hebben staan als je een heel huis warm moet houden immers duurt het even voor je interieur warm is als je een kamer wilt verwarmen. als je interieur warm is kan je pendelen simpelweg niet voorkomen tenzij je een huis hebt met de welbekende algemeen dagblad voorpagina isolatie. tenminste niet als de temperaturen ergens rond de 15c hangt. de deur naar de hal openzetten is dan wel handig om eventueel pendelen te voorkomen. of natuurlijk even kijken of je wel voldoende ventileert. vaak schort het daar wel aan in veel huizen icm met een warmtepomp.

kijk, in de grotere industrie word dit "probleem" gewoon opgevangen door meerdere compressoren neer te zetten in de buitenunit en daarmee regelen ze de boel af, of zelfs meerdere buitenunits die in cascade werken. maar er word in dit topic gewoon totaal niet gekeken naar welke compressors er worden gebruikt en/of hoe laag een unit echt kan. dat is namelijk echt belangrijk als je aan het verwamren bent in een klein huis. helaas word er alleen maar gekeken naar de CEER,COP en alle andere leuke afkortingen. maar niet naar de praktijk wat de unit nu echt kan.
daarom is die mitsu installteur ook een stuk duurder. die kijkt daar wel naar. en kan ook uit een bijbel de unit kiezen die nodig is ipv het standaard ding van de schap trekken en sucses er verder mee.


[...]

ligt eraan of een kritisch commentaar niet direct afgeschoten word. men krijgt wat men geeft.
Wat voor apparatuur zou jij dan adviseren? Van Daikin zie je hier bijv. vaak de 3MXM68N. In de woonkamer hangt dan een 4,2 met 2x2,5 in slaapkamers. Voor verwarmen is dat gewoon verre van ideaal.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
flippy schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 21:38:
[...]


tenzij je huis uit het jaar kruik komt met AD isolatie moet je gewoon geen 4.2 in de woonkamer hebben.

ik heb redelijk wat winkels gedaan vroeger en dan is meerdere kleine units verdelen over de ruimte vele malen beter dan 1 grote puist ophangen in het midden. dan is ook makkelijker af te regelen omdat beide wandunits allemaal hun eigen plan trekken. dus een egalere temperatuur voor zowel koelen als verwarmen.


[...]


in woningen zou ik eigenlijk altijd voor de kleinste units gaan die je maar kan krijgen met een grote buitenunit die zo laag mogelijk kan. daarom heb ik ook zelf voor de panasonic gekozen voor zowel de vloerverwamring als de split omdat die namelij zo laag kan toen ik op zoek was voor mijn eigen huis en dat is wat ik kon krijgen.

de kleiner je kan de comfortabeler het is. of je moet grotere units hebben die je in het installatiemenu of via de dips in de buitenunit hardhandig lager kan zetten om de afgifte te beperken. men heeft VEEL minder warmte nodig dan men denkt of de installateur je aansmeert. ik heb installaties gezien van 10kW in een simpel rijtjeshuis die niet lager kon dan 4kW. en raar staan te kijken dat die meer pendelt als een politicus voor de verkiezingen als alleen de woonkamer aanstaat....

de meeste aircos die je kankopen zijn voor een klimaat gemaakt die veel extremer is dan wij hier hebben. dus die aso units die je ziet of door sommige installateurs worden aagesmeerd zijn nodig in het midden oosten, niet maaskantje.
Ik vermoedde het al maar we zijn het dus voor het grootste gedeelte gewoon eens met elkaar :).

Sommigen hebben wel degelijk een 4,2 of 5 nodig in de woonkamer omdat die bijv. gewoon groot is :+. Of je moet zoals veel van ons 24/7 draaien, dan maakt het allemaal weer wat minder uit..

En ik ben benieuwd welke multi’s jij kent die daadwerkelijk zo ver terug moduleren. Wat Voske89 ook vraagt.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
ZuinigeRijder schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 09:19:
Na alle discussies hierboven over multi-split of single-split eens even bij topten.eu opgezocht wat de multi splits zijn met beste SCOP.

En dan de specs erbij gehaald van de buitenunit die bovenaan stond, in dit geval Panasonic CU-4Z80TBE. De specs zeggen dat de minimale opgenomen vermogen voor verwarmen 700 Watt is. Alleen de volgende panasonic types komen op minimaal vermogen van 210 Watt uit: CU-2Z35TBE, CU-2Z41TBE, CU-2Z50TBE, maar daar kunnen maar 2 binnendelen op aangesloten worden. De warmte die eruit komt is dan "Minimaal vermogen x COP" bij die temperatuur.

De vraag die men in dit forum denk ik graag wil weten (om de kies altijd single-split discussie voor alleen verwarmen te nuanceren), maak een lijst van multi-splits die een laag minimaal vermogen kunnen leveren en hoeveel binnenunits kunnen daarop aangesloten worden en wat is de max verwarmingscapaciteit? En welke zijn dat dat dan (merken en types)?
Ik wil dat best doen, het enige probleem is dat het regelgedrag ook meespeelt. Dan beloof je in een tabel een minimumvermogen van 200W en dan blijkt dat in de praktijk in veel voorkomende situaties 550W te zijn (een eerder genoemd ME model). Een vlak hierboven genoemde Panasonic heeft eenzelfde issue.

Dat zal ook meegenomen moeten worden.
Voor mij maakt het niet uit, ik ben al voorzien van een Daikin Ururur Sarara 3.5 kW single split beneden voor 150 m3 verwarmen, die terug kan moduleren naar 100 Watt :+
Technisch mooi apparaat, maar aarslelijk en belachelijk duur helaas :+

Net nog ff gekeken en 3000 euro. Holy crap :p Dan zou ik toch voor een L/W WP gaan met vloerverwarming :).

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
RonJ schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 11:59:
[...]

Ik begrijp nooit zo goed die obsessie met solderen en/of andere stek-koppelingen. Als die flarekoppelingen echt zo vreselijk slecht zijn zouden al die japanse merken dat toch ook niet zo leveren? Ik heb er bij 10+ installaties de afgelopen jaren nog nooit enig probleem mee gezien iig. Zolang je ze maar niet als een idioot veel te strak aandraait met een enorme tang (zoals in die handleiding), wat je ook vaak ziet bij knelkoppelingen op waterleidingen.

Met een wat kleinere/passende tang of een passende steeksleutel, ik zweer zelf bij deze, voel je prima aan wanneer je het koper begint samen te persen, dan is een kwartslag meer dan zat (zoals ook in je installatiehandleiding staat). Geef je m dan een volle slag+ dan snap ik dat je dat koper aan str*nt perst en haarscheurtjes krijgt, maar ik heb dat dus echt nog nooit gehad.
Ervaring :). Er is gewoon een groter risico op lekken met die koppelingen. Maar solderen kost tijd, daarom zie je nu vaak perskoppelingen.

Daar moet trouwens bijgezegd worden dat we al meerdere mensen hier gezien hebben waar ook die perskoppelingen gelekt hebben O-). Dus solderen blijft koning IMO.

Overigens hebben die flarekoppelingen af fabriek nog een andere reden. Af fabriek worden ze allemaal afgeperst met stiksfof en dat moet je toch binnen houden.
flippy schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 12:00:
[...]
ook daikin verkoopt rommel. ;)
Right.. duidelijk :).

[Voor 4% gewijzigd door Glashelder op 27-01-2021 12:06]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
kabeltjekabel schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 14:37:
[...]


In de Daikin installatiehandleiding staat gewoon een moment opgegeven.

Dus...

Sleuteltang ene kant en momentsleutel met opzetsteeksleutel aan de andere kant.
Heb echt nog nooit een koelmonteur gezien met een momentsleutel :+ En heb toch redelijk wat installaties gezien (20+).

Toegegeven, het leeuwendeel soldeert. Maar je moet nog altijd je koppelingen aan de buitenunit(s) aandraaien :). Daar is volgens mij ook een vast moment voor.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
flippy schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 16:38:
[...]


heb je wel ramen in je huis zitten? :?

slaat hij wel af of draait ie echt de hele dag non stop op 1kW te pruttelen?
Dat ie 1kW opneemt wil niet zeggen dat al dat vermogen naar de unit in de woonkamer gaat.. :)

Dit is waarom ik zelf multi niet aanraadt als je veel gaat verwarmen.

[Voor 9% gewijzigd door Glashelder op 27-01-2021 17:21]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Tsurany schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 17:24:
[...]


[...]

Het is een hoekwoning uit 2006 met dubbel glas, geen HR++, en vol op de wind waardoor hij sneller afkoelt. Het is ook tegen de 25m2 aan glas wat we hebben dus als je uitrekent hoeveel warmte je daar mee verliest dan is het niet heel onverwacht.

Hij staat de hele dag non-stop te pruttelen op dat moment, zeker 's avonds is het gwoon 1,7-1,8kW die verstookt wordt zonder dat het warmer dan 22 graden wordt.


[...]

Waar gaat het dan heen?
flippy schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 17:26:
[...]

ooooh, das een mooi open deurtje. leg dan eens uit waar het wel heengaat. en wees specifiek. :9B
Bleeding?

1kW aan elektrisch vermogen continue, dat is praktisch continue volvermogen voor die 5kW. Dat komt er echt niet allemaal continu uit.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
flippy schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 17:33:
[...]


wees specifiek. waar gaat het dan heen?
Kunnen we even niet zo kinderachtig zijn. Jij hebt toch 15 jaar ervaring? Dan weet je prima wat bleeding inhoudt.

Ik heb geen zin om dit soort spelletjes mee te spelen.

Het komt in ieder geval op plekken waar je niet om warmte vraagt.

[Voor 9% gewijzigd door Glashelder op 27-01-2021 17:36]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
flippy schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 17:37:
[...]


leg het dan even uit aan de mensen die het niet weten en meelezen en onderbouw het even hoe dat technisch gaat in een warmtepompsysteem.
Moet zeggen dat ik je al een beetje zat begin te worden. Ik gaf je toen je hier net begon met posten nog het voordeel van de twijfel maar dat is nu wel een beetje weg.

Ik heb nergens gezegd dat ik expert ben in deze materie. Maar wat ik begrepen heb gaat het overschot aan gas naar de andere units. Die staan niet aan, maar warmen dus wel op. Dus: warmte op plekken waar je er niet om vraagt.

Als je zo’n expert ben, kan je ook gewoon op een normale manier je kennis delen in plaats van zo irritant te doen.

Voor zover dat nog niet duidelijk was stop ik ook met deze discussie :).

[Voor 4% gewijzigd door Glashelder op 27-01-2021 17:45]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
flippy schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 17:54:
[...]


dat bedoel ik dus ook. er word door jou en andere hier gesproken met een vorm van autoriteit die men gewoon niet bezit. niet leuk om te horen maar is gewoon een feit. en met die opmerking over "bleeding" liep je gewoon open en bloot tegen de lamp. je kan wel mij niet leuk vinden maar als je gaat praten als een persoon van autoriteit die met meningen komt (zoals je mening over multi splitters) en die verkondigt als feiten ben je gewoon verkeerd bezig en moet je naar jezelf kijken en niet naar mij.

over je "bleeding":

als je een multi splitter hebt (en het maakt niet uit of het 2 of 100 units zijn) en een wandunit word warm of koud terwijl er geen vraag is betekent dat simpelweg dat de unit defect is. 1 of meerdere kleppen die in die betreffende unit zit is dan stuk. de kleppen zijn namelijk altijd dicht onder veerspanning als er geen energie naar de klep gaat. ga je zo'n unit gebruiken (mits je de unit kan omkeren) en de kleppen lekken gaat je effcientie zoizo eraan want dat betekent doorgaans dat ze dus doorlekken langs de coil heen en dus veel minder effcient draaien. doorgaans ook te zien aan de ijsklompen die in de unit zitten op plekken waar het niet hoort als het systeem in de koelmodus zit. meestal hoor je het ook wel door wat gesis achter het plastic als die wandunit uit staat.
Ik zit dit niet uit m’n duim te zuigen hoor.

Huis verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp

Hoe werkt bleeding dan volgens jou?

We hebben hier verder gewoon open discussies en als er iemand is die het beter weet dan is diegene altijd vrij om kennis te delen. Maar de opmerkingen die ik hier maak zijn op basis van 20.000 posts denk ik? Inmiddels ga ik hier al wel een tijdje mee. In de tussentijd een hele hoop ervaringen rijker. Verder lopen er meer koelmonteurs rond dan jij die kennis delen. Dat tijdens bleeding andere units opwarmen is dus ook iets dat we uit de praktijk weten.
Tsurany schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 17:51:
[...]

Dus als ik die dan op ventilator stand zet zou die restwarmte wel de kamers in moeten komen?
Dan zou dat in ieder geval geen verloren warmte zijn.
Met mijn noob kennis zou ik zeggen ja. Maar ik durf niet uit te sluiten dat er dan meer gas naar andere units gestuurd wordt (indien mogelijk?).

[Voor 22% gewijzigd door Glashelder op 27-01-2021 18:42]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Lo_ schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 19:30:
Ik weet alleen ook niet of zo zwaar focussen op minimaal afgiftevermogen wel juist is. Of een pomp technisch langzaam kan draaien hoeft niet de enige overweging te zijn. De compressor heeft voor zover ik begrijp een optimum toerental. Als de pomp dan te langzaam draait zou de efficientie ervan inzakken en kan pendelen voordelig zijn.
Sluit me daar graag bij aan.

Idealiter ga je voor een goede balans: niet teveel gependel bij normale temperaturen en geen trui aan hoeven trekken als het een keer -5 is. -5 omdat dat een temperatuur is die niet heel vaak voorkomt, maar ook weer niet zó onrealistisch is. Voor koudere dagen zou je dan een straalkacheltje achter de hand kunnen houden (of CV :+ ).

Echt op het minimum gaan zitten lijkt me niet verstandig.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Tsja, als autoriteit hier durf ik er eigenlijk niet meer mijn mening over te geven :+

Maar zolang het minimale vermogen gelijk is (waarschijnlijk hebben ze dan ook dezelfde compressor vermoed ik) zou ik zelf denk ik voor de 3,5kW gaan.

Dan hou je wat vermogen over bij extremere temperaturen. Kan best zijn dat het in februari nog -10 wordt :7.

[Voor 12% gewijzigd door Glashelder op 27-01-2021 21:26]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
Glashelder schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 21:15:
Tsja, als autoriteit hier durf ik er eigenlijk niet meer mijn mening over te geven :+

Maar zolang het minimale vermogen gelijk is (waarschijnlijk hebben ze dan ook dezelfde compressor vermoed ik) zou ik zelf denk ik voor de 3,5kW gaan.

Dan hou je wat vermogen over bij extremere temperaturen. Kan best zijn dat het in februari nog -10 wordt :7.
Zeg, houd die ongefundeerde pleb mening eens voor je?

:+
Voske89 schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 20:52:
[...]


Maar zouden jullie dan een 2.5kw of een 3.5kw adviseren? (Volgens de boeken net zo laag)
Voor een woonkamer 83m3 en 1000w warmteverlies rond de 0 graden.
Ik gebruik een 4.2 FTXM (Daikin) in een ruimte van 150m3 (2 onder 1 kap uit 2008) en dat is eigenlijk best wel overkill. Ik had prima af gekund met een 3.5. Dat gezegd hebbende; door de unit te limiteren via de WiFi controller en handmatig het debiet aan te passen kan ik daar prima mee uit de voeten :)

En mocht de winter des doods komen die onze profeet @Glashelder hier vermeldt ( ;) ) dan heb ik iig meer dan genoeg.

En anders gaat de Stadsverarming aan, kan ook.

Ergo: meer dan een 3.5 zou ik zeker niet nemen in jouw geval.

Xbox Live ID:Notna8310


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Ik ben trouwens nog wel even benieuwd wat @rupsen en @Oxellaar technisch inhoudelijk van deze post vinden: flippy in "Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen"

Heb ik (wij?) het nou niet goed begrepen dat hele bleeding verhaal?

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 17:35

Notna

Where are you?®

Topicstarter
peter121212 schreef op vrijdag 29 januari 2021 @ 10:46:
Ik ben van plan een setje te gaan kopen van Daikin.
Merk is kwalitatief goed, zuinig en stil..

Nu is deze buiten unit 4kW.
2MXM40M
https://www.123klimaatsho...it-exclusief-binnen-unit/

2x binnen unit van 2.5kW per stuk voor 2 slaapkamers :
FTXM25R
https://www.123klimaatsho...kw-exclusief-buiten-unit/

Nu begreep ik dat de 4kW prima is voor deze 2 binnen units 2.5kW per stuk.
Verwarmen zal ik niet snel op 2 slaapkamers tegelijk doen.

Ofwel is deze combi ok !? Of zal ik voor een 5kW buiten unit gaan ?
Ik heb zelf een 2MXM40 met 2 x een FTXM 20 voor 2 zolderslaapkamers en op de Eco stand is dat zelfs nog overkill :')

Dus dat is een prima combi :) Vaak heb je echt niet meer dan 2.0 nodig voor de gemiddelde slaapkamer (eerder 15)
Maar voor de zekerheid: wat is de inhoud van de kamers?

Xbox Live ID:Notna8310


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
* Glashelder heeft zo’n gevoel dat dit nog een interessante discussie gaat worden.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Kijk dit is een van de redenen dat ik wat moeite met je posts heb. Ik weet bijv. dat de combi van @Tsurany gewoon op de lijst van Daikin staat. Evenals die van @Ray en die hebben de door mij genoemde “problemen”. Dingen die volgens jou niet zouden bestaan en die volgens ‘ons’ gewoon ‘normaal’ zijn bij een multi opstelling. Het is alleen een ongewenst bijeffect wat de efficiëntie gewoon de nek omdraait. Daarom raden we het hier altijd niet aan (ligt aan de situatie).

Dan komt er iemand met veel ervaring langs die zegt dat onze praktijkervaring allemaal onzin is. Tsja, dan geloof ik het wel.
mrnn schreef op vrijdag 29 januari 2021 @ 21:02:
Is het gebruikelijk dat een buitenunit bij verwarmen veel meer geluid produceert dan bij koelen?
Ja. Koelen is stukken stiller dan verwarmen. Mijn Haier Flexis produceert ook aanzienlijk meer geluid tijdens verwarmen.

Het wordt morgen weer koud. Maak hetzelfde filmpje maar eens tijdens een defrost, dan hoor je bijna niets.

[Voor 24% gewijzigd door Glashelder op 29-01-2021 21:31]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
flippy schreef op vrijdag 29 januari 2021 @ 22:05:
[...]

het type systeem heeft er niks mee te maken. een binnenunit die niks vraagt hoort niks te krijgen. punt.
een installateur die zegt dat het niks uitmaakt is gewoon verkeerd bezig of het systeem is defect of een stuk rotzooi.

dat je niemand er over hebt horen klagen is iets anders dan of het zo hoort. effcient is het zeker niet.
Hoeveel ervaring heb je eigenlijk met huishoudelijke systemen?

Want ik zie nu dat Rupsen (die wél koelmonteur is, in tegenstelling tot ik, ik heb alleen mijn info van monteurs die ik ken of uit dit topic) tegen hetzelfde aanloopt :p

Nogmaals: we weten uit ervaring gewoon dat de multi’s by design zo werken en dat maakt ze in bepaalde situaties onwenselijk om mee te verwarmen :).

Op mijn oude werk hadden we overigens een tweetal grote Toshiba’s met per buitenunit een stuk of 15 binnendelen. Die deed exact hetzelfde.. als er één unit aan stond hoorde je andere units borrelen (en ze werden warm of koud, en ja, ik was dan zo’n sukkel die toen der tijd echt een ladder pakte om dat te bekijken.. :D ). Die kon overigens niet verwarmen of koelen tegelijk: als er één unit verwarmde konden de anderen niet koelen en vice versa.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
rupsen schreef op zaterdag 30 januari 2021 @ 17:36:
[...]
Ik ben nu wel nieuwsgierig geworden naar hoe andere merken dit aanpakken.
En dan voornamelijk bij de multi split systemen, want daar gaan hier de meeste vragen over.
Het is goed voor mensen die zoekende zijn om te weten hoe verschillende merken dit aanpakken en wat ze kunnen verwachten.
Anders ik wel. Lijkt me waardevolle info die we in de TS op kunnen gaan nemen :).
rupsen schreef op zaterdag 30 januari 2021 @ 18:10:
[...]

Volgens mij proberen we uit te zoeken wat bleeding is en waarom het gebeurt en hoe het werkt bij de verschillende merken.
Aangezien er vaker discussie over is is het toch niet verkeerd om er achter te komen hoe het nou precies zit.

Een goeie discussie moet mogelijk zijn lijkt me, als dit niet zo is dan hoor ik het graag.
Ik ben geen mod maar wat mij betreft halen we de onderste technische stenen nu boven d:)b Lijkt me heel waardevol om betere adviezen te kunnen geven.

[Voor 37% gewijzigd door Glashelder op 30-01-2021 18:12]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
Obl1viA schreef op maandag 1 februari 2021 @ 13:38:
Hey

Ik zit met het volgende dilemma:

Wij gaan de bovenverdieping renoveren, momenteel is op elke kamer een radiator aanwezig.

Deze radiators zijn te klein voorzien qua warmte afgifte en willen er plaatsen die meer vermogen afgeven. Om dit te kunnen doen moeten de huidige meerlagenbuizen een stukje uitgekapt worden en deze verlengen/verplaatsen.

Nu leek het mij wel interessant om gewoon te investeren in een airco en ook te verwarmen met deze airco.
Lijkt dit jullie een goed gedacht? Ik las verschillende verhalen dat de warmte heel anders is, de warmte snel verloren gaat, ...

De kamers zijn 15 m², 17m² en 25m² groot, de woning is van 2000. Ik heb schrikt dat de airco deze niet goed gaat kunnen verwarmen als het echt koud is.

Alvast bedankt
Het halve topic hier doet het zo. Ik zie dus niet echt problemen :p

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online
mwk schreef op maandag 1 februari 2021 @ 13:55:
[...]


Ik zit met hetzelfde. De woonkamer (ong 150m3) lijkt veel te gebruiken. Gister 18,9Kwh waarbij hij van 09:00 tot 23:00 op 20 graden stond. In de nacht staat hij op 13 graden. Buiten vroor het. Het verbruik is vooral overdag. In de nacht koelt het niet zo snel af dat hij ook dan aan moet. Huis is van 1995 met 'gewoon' dubbel glas. Af en toe gaan deuren open en dicht en ook de schuifpui naar de tuin.
Verbruik gister is dan ongeveer 19Kwh voor 14 uur verwarmen. Das ruim 1350W per uur. Zo heel gek is dat misschien ook weer niet. Een beetje föhn zit ook tussen de 1000W en 1500W en daar ga je niet de hele dag de kamer mee warm houden.
Ik vind het toch wel redelijk veel. Ik heb hier 125m3 ongeveer met een kamerdeur die altijd open staat. Die stook ik met een goedkope chinees (Haier Flexis Plus) naar 22 graden vrijwel 24/7 maar kom eigenlijk alleen op de hele koude dagen boven de 10 kWh voor de woonkamer.

Hebben jullie allebei hoekhuizen? Dat heb ik dan weer niet en dat scheelt wel behoorlijk vermoed ik :).

Vraag me af of het bij jullie toch ook niet gunstiger is om door te verwarmen? Misschien niet op 22 houden maar 13 is wel heel laag :p

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


  • HarmoniousVibe
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 20-03 15:08
B2 schreef op maandag 1 februari 2021 @ 20:39:
Ik wil deze maand ook een aantal offertes op gaan vragen voor airco in onze woonkamer. Deze zal alleen in de zomer gebruikt worden om te koelen (verwarmen doen we middels een pelletkachel)
De woonkamer heeft een oppervlakte van ongeveer 48m2, met een hoogte van 2.70m. Dus zeg maar 130m3.

De doorgang naar de keuken is wel open (enkele deur breedte), waardoor er feitelijk een ruimte van 65m2 en 175m3 ontstaat

De airco zou ik eigenlijk op de plek willen hebben welke ik op de plattegrond in het blauw heb aangegeven, en dan een vloermodel. Heb ik dan een 5kW nodig, of zou het met minder kunnen?

Het huis heeft een redelijke spouwisolatie, is geheel voorzien van zonwering en we hebben veel bomen rondom, waardoor er hoogzomer alleen in de ochtend en pas later in de middag directe zon inval is. Temperatuur loopt in de woonkamer ook niet snel op en is afgelopen zomer op het heetst misschien max 25/26 graden geweest.

[Afbeelding]
Ik zou zeggen als je het tijdens die hete zomers nog zo koel kunt houden, dat het prima met een goede 3,5kW zou moeten lukken. Ik heb zelf beneden een 3,5 hangen van Daikin met een inhoud van ca. 100m3. HR++ glas met rolluiken en geïsoleerde spouwmuren uit de jaren 90. Ik ben nog nooit capaciteit te kort gekomen. Heb sowieso niet het idee dat hij echt heel hard hoeft te werken in de zomer.

Een vloermodel zal waarschijnlijk wel iets meer lawaai maken omdat hij eerst de lucht nog met enige kracht omhoog moet blazen.

Als ik zo naar je plattegrond kijk dan zou mijn eerste gevoel zijn dat een plaatsing midden tegen de lange muur een betere locatie zou zijn, maar goed, dat hangt ook heel erg van je inrichting en je wensen af.

[Voor 9% gewijzigd door HarmoniousVibe op 01-02-2021 22:36]

12 × LG 330Wp (Enphase) | Daikin FTXM-N 3,5+2,0+2,0kW

Pagina: 1 2 3 ... 13

Dit topic is gesloten.

Let op:
Een vraag over een offerte, plaatsing of uitzoeken van een L/L WP bij jou thuis hoort in een nieuw, eigen topic.
We respecteren elkaars keuzes over energiegebruik en verschillen in comfort.
Laat bij een 'snelle vraag' wel even weten wat je al gevonden hebt, dat voorkomt herhaling van zetten.
Veel relevante informatie en principes zijn ook te vinden in het Het ik-wil-een-warmtepomp FAQ topic , waar je ook een template kan vinden voor een nieuw adviestopic.
Voor MHI vind je veel tips en tweaks in MHI instellingen topic

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee