Toon posts:

Het Krat- en Kistradio Topic [Deel 20] Vorige deelOverzicht

Pagina: 1 2 3 ... 19 Laatste
Acties:

Onderwerpen


Acties:
 • +8Henk 'm!

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Krat- en Kistradio Topic deel XX
Voorgaande topics:
Deel 1Deel 2Deel 3Deel 4Deel 5Deel 6Deel 7Deel 8Deel 9Deel 10Deel 11Deel 12Deel 13Deel 14Deel 15Deel 16Deel 17Deel 18Deel 19
Deel 20! Na jaren van aanvullingen is de topicstart nu eens uitgekleed, geüpdate en opnieuw gestructureerd. Daarmee is het een nieuw startpunt geworden voor de beginnende radiobouwer!

BEGINNERS LET OP:
GRAAG EERST DE HELE TOPICSTART DOORLEZEN ALVORENS JE VRAAG TE PLAATSEN. ER KOMEN VEEL BEGINNERSVRAGEN STEEDS WEER TERUG! :)

Ook is het gewenst de zoekfunctie te gebruiken in de voorgaande topics, veel vragen zijn namelijk al vaak gesteld en beantwoord. Kom je er niet uit, dan kan je hier in dit topic om hulp vragen, maar wees daarbij s.v.p. volledig en laat merken dat je al een en ander gelezen hebt.

Introductie

Het hoofdonderwerp van deze reeks is het zelf bouwen van een draagbare radio. Het mooie hiervan is dat je het zo mooi, gek en duur kan maken als je zelf wilt. De term bierkratradio is voor de meeste projecten allang niet meer van toepassing omdat veel mensen met hout zelf een kist bouwen welke perfect past bij de inhoud en het gewenste resultaat.

Inhoudsopgave
Versterker

Een versterker versterkt het ingangssignaal zodat luidsprekers aangestuurd kunnen worden. Hiermee is het dus een van de belangrijkste onderdelen van je kist- of kratradio. Er zijn verschillende soorten versterkers te verkrijgen die goed te gebruiken zijn in je kistradio:
 • Klasse D versterker(bordje)
 • Autoradio

Klasse D versterker(bordje)

Een Klasse D versterker is verreweg de meest gebruikte versterker in kistradio's. De zijn er zuinig en relatief goedkoop. Doorgaans geven ze erg goed geluid en ze hebben een zeer goed rendement. Hierdoor kun je relatief lang met je kistradio spelen op accu. Verschillende Klasse D versterkers die veel gebruikt worden, zijn:
 • TA2024
 • TPA3116/TPA3118
 • MaxAmp
 • TA2020
 • TA2050
Verkijk je niet op het aantal watts. EEn TA2024 kan aan 2 speakers evenveel watt's leveren als autoversterkers met schreeuwende opschriften als 200 Watt aan 2 speakers op 12 volt. Het kan wel nodig zijn de weerstandsmod toe te passen (of een reeds gemod versterkerbordje te kopen, wanneer je het maximale uit je Klasse D versterker wilt halen. Wil je meer vermogen dan de standaard 2x15W, dan kun je een versterker die werkt op een hoger voltage gebruiken. Wanneer je gebruikmaakt van een 12V accu, zul je voor dat hogere voltage een step-up converter moeten gebruiken. Helaas zijn die doorgaans niet zuinig en zul je onevenredig meer energie verbruiken.


Autoradio

De eerste krat- en kistradio's maakten vaak gebruik van een autoradio. De autoradio is de muziekbron en versterker in een en je hebt dus een set die volledig op zichzelf muziek kan maken. Vaak kun je bij moderne autoradio's ook gebruik maken van SD-kaarten, memorysticks, bluetooth en een AUX-ingang voor je telefoon of mp3-speler. Nadelig is echter dat een autoradio meestal niet erg zuinig is en ook aardig groot/zwaar. Doorgaans kun je wel standaard meer dan twee luidsprekers aansluiten, terwijl dat bij een klasse D versterker vaak niet het geval is (en je een extra bordje dient te gebruiken).

Luidsprekers

Het uiteindelijke geluid wordt geproduceerd door de luidsprekers, waardoor deze samen met de versterker de belangrijste onderdelen zijn van je kistradio. Goede luidsprekers zijn van groot belang voor een mooie weergave van het geluid. Voor kratradio's loont het niet het duurste van het duurste te nemen maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten.

Rendement

Het beste is te gaan voor speakers met een hoog rendement uitgedrukt in dB/1W/1m, bijvoorbeeld 91dB is een mooie waarde. De hiervoor genoemde versterkers werken doorgaans het best met 4 Ohm speakers, 8 Ohm kan ook, maar dan heb je minder volume. Bij 2 Ohm raakt de versterker snel oververhit en zal zichzelf uitschakelen.


Diameter

Verder is het van belang te letten op de diameter. Uit een luidspreker met een diameter van 10 cm gaat geen overweldigende bas komen. Beter kun je dan kiezen voor 13 of 17 cm speakers. Deze geven vaak meer bass.


Autospeakers

Bij de meeste krat- en kistradio's worden autospeakers gebruikt. Deze presteren vaak prima in een compacte ruimte en kosten ook niet zoveel. Er is veel te krijgen en er zijn veel meningen over de kwaliteit. Veel gebruikt door Tweakers zijn JBL, Pioneer en Sony.


HiFi/PA luidsprekers

Sommige mensen vinden de kwaliteit van autospeakers enorm tegenvallen. Die personen kunnen ook kijken naar HiFi of PA luidsprekers. Deze luidsprekers willen vaak wel graag in een bepaalde behuizing zitten, voordat ze goed klinken. Gebruik je zomaar een willekeurige behuizing met een willekeurige bassreflex poort erin, dan is de kans zeer groot dat ze nergens naar klinken. Gelukkig hebben de fabrikanten van HiFi en PA luidsprekers doorgaans parameters online staan, waarmee via verschillende programma's een klankkast gesimuleerd kan worden. Daarover vind je meer bij het onderdeel kast berekenen.


Speakergrill

Een kistradio heeft vaak redelijk wat te verduren bij verplaatsen, maar ook bij normaal gebruik. Aangezien luidsprekers gevoelig zijn is het verstandig deze te beschermen met een grill. Bij autospeakers worden vaak grills meegeleverd, maar je kunt ook gaas of geperforeerde plaat gebruiken.

Muziekbronnen

Wanneer je geen gebruikt maakt van een autoradio zul je een andere muziekbron moeten gebruiken. Vaak is dit een mobiele telefoon of MP3 speler, welke je op verschillende manieren kunt aansluiten.

Radio/MP3 module

Er bestaan verschillende modules die je eenvoudig aan kunt sluiten op een versterker. Deze beschikken over FM-radio, MP3 (via USB of geheugenkaart) en/of bluetooth. Deze modules zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten, via eBay of dichter bij huis.


Aux ingang

Je telefoon of MP3 speler kun je eenvoudig aansluiten via de koptelefoonaansluiting (3,5 mm jack). Verbind hiervoor een jack socket aan je versterker en gebruik een kabel om je muziekspeler aan te sluiten.


Bluetooth bordje

Bluetooth wordt tegenwoordig veel gebruikt om draadloos muziek vanaf je telefoon te spelen. Hiervoor kun je speciale bordjes gebruiken die je aan je versterker hangt. De kwaliteit van deze bordjes kan (evenals de prijs) nogal verschillen. Ook weer verkrijgbaar in China of Nederland. Ook zijn er tegenwoordig genoeg versterkerbordjes te vinden met ingebouwde bluetooth.


Chromecast Audio

Wanneer je kistradio niet heel erg mobiel hoeft te zijn, kan een Chromecast Audio interessant zijn. Eenvoudig te verbinden met je versterker of autoradio en zolang je verbinding hebt met een wifi netwerk kun je direct muziek streamen (wat via bijvoorbeeld je telefoon te bedienen is).

Accu

De meeste mensen willen hun kistradio draagbaar hebben en hebben dus een accu nodig. Er zijn verschillende soorten accu's:

Lood-gel accu

De meest gebruikte accu is een lood-gel accu. Dit is een accu met vaak een beperkte capaciteit, maar wel een die je makkelijk kan vervoeren (of kantelen). Deze accu's geven doorgaan 12V, heb je een hoger voltage nodig, dan moet je de meerdere accu's in serie plaatsen. Voor lood-gelaccu's is het laden redelijk kritisch. Ze worden bij voorkeur geladen met ongeveer 1/10de van de capaciteit. Dus een 7Ah accu, laad je het beste met een 0,7A (700mA) lader, ook wel bekend als 'druppellader'.
Je kunt ook een lood-zuur accu gebruiken, alleen zijn deze zwaarder en minder makkelijk te hanteren.


Li-Ion

Li-ion accu's zijn de laatste tijd erg betaalbaar geworden. Ze zijn licht en erg klein. Zoek voor deze accu's eens op Ebay naar 12V Rechargeable Li-ion Battery. Je krijgt er een lader bij en ook een ontlaadbeveiliging is standaard ingebouwd. Er is echter ook gebleken dat de capaciteit van deze accu's 'te goed zijn om waar te zijn'. Iemand schrijft in zijn blog dat hij maar 36% van de opgegeven capaciteit in zijn accu had zitten. Deze accu is dus niet duur, maar je moet er dan ook niet te veel van verwachten. De prijs/capaciteit verhouding zijn uiteindelijk prima.


LiPo

Vanuit de RC wereld beginnen nu ook LiPo batterijen voor kistradio's op te komen. Deze zijn relatief licht met redelijk wat capaciteit. Ze zijn te verkrijgen in verschillende voltages, waardoor je zonder step-up converter versterkers wat meer vermogen kunt geven. Helaas hebben deze LiPo's doorgaans geen dieplaad-beveiliging ingebouwd, dus daar moet je zelf voor zorgen. Dit kan in de vorm van een beeper, of zelf te ontwerpen beveiliging. LiPo's moeten met speciale balance laders welke ervoor zorgen dat de verschillende cellen gebalanceerd worden opgeladen.

Accu beveiliging

Accu's mogen niet te ver onder hun nominale voltage komen (dus niet te ver ontladen, of te ver opgeladen worden). Door middel van een bepaalde beveiliging kan dit voorkomen worden. De meeste laders zorgen er sowieso voor dat een accu niet te ver opgeladen wordt. Bij ontladen is dat wat lastiger.
De spanning van gelaccu's mag niet onder de 11,4 Volt komen. Vanaf dan noemen we de accu leeg. Nu kan je dit in de gaten houden met een voltmeter waarop je het voltage kan aflezen, maar je kan ook een stapje verder gaan met een speciaal ontworpen accubeschermer. Hier de mogelijkheden:
Een voltmeter

Vanaf een eurootje of 5 kun je op aBay al leuke (digitale) voltmeters kopen. Zo kun je de accuspanning voortdurend in de gaten houden. Let er bij aanschaf op of de meter die je koopt een externe voeding nodig heeft. Als deze 5 of 9 volt moet zijn moet je hier dus rekening mee houden.


Voeding

Hoewel een kistradio vaak mobiel gebruikt wordt kan het ook fijn zijn een vaste voeding te gebruiken, zodat je niet afhankelijk bent van je (beperkte) accu.
[b]
Welke voeding?

In principe is iedere DC voeding geschikt, maar je moet wel op enkele zaken letten. Heb je genoeg ampère tot je beschikking? Dit is afhankelijk van je setup, maar voor een standaard TA2024 zonder poespas is 2A genoeg. Er is ook nogal wat verschil in kwaliteit van de voedingen. De zwarte blokken uit China kunnen voor wat ruis zorgen wanneer er geen muziek wordt gespeeld. Denk je hier last van te gaan hebben, kun je beter een industriële voeding kopen.


Hoe de voeding aansluiten?

Afhankelijk van het type voeding kun je de voeding gewoon direct aan de versterker hangen. Je kunt ook gebruik maken van een DC-jack socket, welke je mooi in een paneeltje kan verwerken.

Kistradio aansluiten

Nu we de belangrijkste componenten bij elkaar hebben gezocht kunnen we de elektronica aansluiten.
[b]
Basis aansluitschema

[center]Aansluitschema TA2024
Uitgebreid aansluitschema met bluetooth en AccuSafe

Een aansluitschema waarbij gebruik wordt gemaakt van een AccuSafe, bluetooth en audio-jack.


Het bluetooth bordje wordt hier aangesloten met een 3.5 mm jack; dit kan natuurlijk ook met een jst kabel. Er wordt een schakelaar toegepast om te kunnen schakelen tussen bluetooth en een aansluiting voor een normale 3.5mm jackplug kabel. Je hebt hiervoor een DPDT schakelaar nodig. De signalen links en rechts schakel je hiermee, terwijl je de ground (-) van zowel de versterker, bluetooth module als de 3.5mm input onderling kan doorlussen.


Volumeknop aansluiten

Dit doe je met een stereo-logaritmische potmeter. De weerstandswaarde die je kunt gebruiken is ongeveer 50-100k. De potmeter van Conrad die te gebruiken is is deze van 100k. Aansluiten doe je zo volgens het volgende schema. Op deze manier staat het geluid uit als de as naar links gedraaid is en maximaal als de as naar rechts gedraaid is (zoals een normale volumeknop). Let er op dat de twee aarde pootjes met elkaar verbonden zijn!


MP3 module aansluiten

Om de MP3 module aan te sluiten is er een gemakkelijk schakelschema gemaakt waarin je precies ziet hoe alles met elkaar verbonden zit. Hierdoor kan je dit veel minder gemakkelijk fout doen!Audio kabel aansluiten

De zwarte draad is de gedeelde massa. Rood en geel zijn de signalen links en rechts. Makkelijk is om er een connector aan te maken zodat je hier weer een kabel in kunt prikken. 'Tulp female connecters' of een 'tulp chassisdeel' aansluiten doe je zo.
Ook is er een stap-voor-stap handleiding voor de TA2024 connector hier te vinden.


Hout

Zoals eerder gezegd worden de meeste kistradio's niet meer van een krat gemaakt, maar van hout. Maar welk hout moet je nu gebruiken.
MDF

MDF wordt veel gebruikt in de speakerbouw, vanwege de vermeende demping. Ook is het relatief makkelijk te bewerken. Een groot nadeel echter is dat het meestal niet waterbestendig is en dat is bij buitengebruik toch wel eens handig.


Multiplex

Multiplex is watervast, zeer sterk en daardoor het meest geschikt voor een kistradio. Het is wel iets duurder dan MDF.


Dikte materiaal

Voor kleinere kisten is 9mm multiplex vaak voldoende. Voor grotere kisten (vanaf 10 liter) kun je beter voor 12mm of 18mm gaan. Bij echt grote kisten is bracing verstandig.

Subwoofer aansluiten

Wanneer je meer bass wilt kun je kiezen voor een subwoofer. Maar waar moet je dan op letten?
Filter

Een subwoofer kan doorgaans niet erg goed hoge tonen weergeven. Daarom moeten deze weggefilterd worden. Hiervoor zijn meerdere opties:

Passief filter
Passief filteren gebeurt door middel van een schakeling die na de versterker wordt geplaatst. Deze zijn bijvoorbeeld te krijgen bij Conrad.

Actief filter
Een actief filter plaats je voor je versterker(s). Hierbij maak je dus doorgaans gebruik van twee versterkers. De hoge tonen gaan dan richting de versterker voor je 2 (auto)speakers en de lage tonen naar de versterker voor je subwoofer. Een voorbeeld hiervan is Caliber crossover.


Versterker

Een subwoofer moet natuurlijk ook aangestuurd worden door een versterker. We gaan ervan uit dat je reeds je twee kanalen op je versterker hebt gebruikt, dus heb je een nieuwe of andere versterker nodig:
Een 2.1 versterker
Er bestaan tegenwoordig redelijk wat betaalbare 2.1 versterkers op basis van bijvoorbeeld de TPA3116 chip. Hier kun je direct je subwoofer op aansluiten, aangezien het bordje de hoge tonen wegfiltert voor de subwoofer. Sommige bordjes hebben een instelbare frequentie waarop gefilterd wordt. Nadeel aan deze bordjes kan zijn dat de full range speakers niet gefilterd worden (dus ook de lage tonen spelen).

BassAmp
Het broertje van de MaxAmp is de BassAmp, welke speciaal voor subwoofers ontworpen is, doordat er een simpel filter is ingebouwd.

Extra versterker
In plaats van een BassAmp kun je ook een extra versterker als de TA2024 gebruiken voor je subwoofer. Aangezien deze geen ingebouwd filter hebben moet deze dus zoals bovenstaand gefilterd worden.


Subwoofer aansluiten

Wanneer je gebruik maakt van een extra versterker zoals de TA2024 of BassAmp is het verstandig een dubbelspoelswoofer te gebruiken. Je kunt dan de spoelen op een apart kanaal aansluiten. Let wel, je ingangssignaal moet voor de wooferversterker op beide kanalen gelijk zijn. Dus óf het linkeringangssignaal splitten naar beide ingangen op de versterker óf het rechteringangssignaal. Nog mooier is om de twee signalen te combineren. Hiervoor moet je twee gelijke weerstanden (bijv. 10k) in de audiokabel aanbrengen zoals in de volgende plaatjes:FAQ

Veel gestelde vragen & antwoorden uit dit en eerdere topics:


Als je gepiep of processing noise hoort wanneer je een geluidsbron op je versterker hebt aangesloten, dan heb je wellicht last van ground loop. Ground loop (of een aardlus) is een probleem in elektrotechnische installaties waarbij een magnetisch veld of elektrische stroom onbedoeld een elektrische spanning induceert in een gesloten elektrisch circuit. Ok, leuk, maar hoe kom ik er vanaf?
[list]
• Leg een centrale ground aan, http://www.lh-electric.net/tutorials/gnd_loop.html
• Plaats een groundloop isolator tussen de geluidsbron en versterker
• Maak gebruik van een geïsoleerde dc/dc converter
• Gebruik twee verschillende voedingen/accu's
• Volgens Accusafe kan het ook helpen om voor de plus van de voeding van de geluidsbron een smoorspoel te plaatsen: ditisstephan in "Het Krat- en Kistradio Topic [Deel 20]"Om hard te kunnen spelen hoef je helemaal geen grote en onzuinige versterker te hebben. JvS heeft daar wat zinnige dingen over gezegd: JvS in "Het kratradio topic [deel 4]". De 2x15w van de TA2024 gaat echt al heel erg hard. Happer maakt ook nog de vergelijking tussen TA2024 en een autoradio in Anoniem: 219973 in "Het kratradio topic [deel 4]".


Wat voor kabeltje heb ik nodig om mijn telefoon/mp3-speler/PSP etc. aan te sluiten op de versterker?

Op een autoversterker is dit simpel te doen met het onderstaande kabeltje.


Bij een TA2024 ligt het wat ingewikkelder. Hier moet je zelf nog een 3,5mm jackplug aan maken. Op heidehifi.nl kun je zien hoe dat moet. Accusafe heeft een mooie tutorial gemaakt voor het solderen van een 3,5mm socket.

Je kunt dit soms ook als optie mee bestellen.Hoe lang kan mijn kistradio spelen op de accu ?

Meestal is het ongeveer 5 á 6 uur met de genoemde Marquant versterker op een 7Ah gelaccu, meer dan het dubbele voor een TA2024 (je kunt natuurlijk meerdere kleine accu's parallel zetten om meer capaciteit te krijgen). Dit is natuurlijk afhankelijk van de gebruikte versterker en het afspeel volume. Wil je het verbruik van je versterker meten, dat doe je door een ampère- of multimeter in serie aan te sluiten: Klik voor plaatje!


Is dit een goede combinatie versterker/speakers/accu/acculader?

Vrijwel elke combinatie zal gaan werken, maar je kunt je het beste houden aan de in deze post beschreven specificaties. Dan weet je zeker dat je goed zit en vaak haal je zo het beste rendement.


Welke luidsprekers raden jullie aan?

Over het algemeen zal gelden: hoe groter de diameter, hoe beter de bastonen zullen klinken. Speakers met een diameter van 10cm zijn niet aan te raden omdat deze gewoonweg te klein zijn om mooi geluid te produceren. Beter is dan 13 of 17cm. Ook het rendement is van belang. Je kunt het beste luidsprekers nemen met een rendement van 90dB/1W/1m of meer. Zo speel je harder met gelijk vermogen.


Hoe krijg ik meer bas in mijn kist?

Als eerste is het verstandig om te controleren of je speakers wel 'in fase' met elkaar zijn aangesloten. Dit is zo als de draadjes van beide speakers van de plus van de versterker ook naar de plus van de speakers gaan. Als je denkt dat je bas mist draai de draden dan eens bij 1 speaker om, er kan niets door kapot gaan. Heb je nu ineens meer bas? Dan stonden je speakers uit fase.

Verder is het zoals hierboven gezegd van belang dat je speakers niet te klein zijn. Ook helpt het veel om je krat of kist goed luchtdicht te maken. Zo kan je krat functioneren als klankkast, wat de bas ten goede komt. Daarnaast kun je de binnenkant van het krat nog isoleren met akoestisch noppenschuim (link Conrad).

Sommige mensen gebruiken basreflex poortjes in hun kist. Hierbij zorgt een extra opening (poort of tunnel genoemd) in de kast ervoor dat de respons van het luidsprekersysteem voor lage frequenties verbetert. Het is echter erg lastig om het juiste formaat poortje te bepalen. Volume van de kist, lengte en diameter van het buisje zijn namelijk bepalend voor hoe hij presteert. Het makkelijkste is natuurlijk gewoon experimenteren, maar de ervaring leert dat een niet berekende poort weinig tot niets toe voegt.Moet het vermogen van mijn versterker overeenkomen met dat van de speakers?

Nee, dat hoeft niet. Een versterker met bijvoorbeeld meer RMS vermogen dan je speakers is in principe geen probleem. Je moet gewoon oppassen dat je niet te veel vermogen uitstuurt (volume niet te hard zet). Een versterker met te weinig vermogen kan zelfs nog veel schadelijker zijn omdat er 'Clipping' (ernstige vervorming) op kan treden. Dit betekent dat je versterker geen mooie sinus meer uitstuurt waardoor je je speakers en mogelijk ook je versterker opblaast. Waar het dus eigenlijk op neer komt is dat wanneer je de luidsprekers erg hoort vervormen, dat je dan de versterker maar beter iets zachter kunt zetten.

Lredev legt het nog maar eens uit in de post lredev in "Het Krat- en Kistradio Topic [Deel 12]".


Hoe sluit ik meer dan 2 speakers aan op een 2 kanaals versterker?

Dat ligt eraan. Als je 2 8Ohms speakers hebt kun je ze parallel aansluiten op een 4 Ohms versterker (de meeste autoradio’s en versterkers zijn dit). Je krijgt dan een vervangingsweerstand van 1/R=1/8+1/8=1/4, dus 4Ohm, wat overeenkomt met de versterker. Zet je twee 4Ohms speakers parallel dan krijg je 1/4+1/4=1/2, dus 2Ohm, en dat vindt je versterker niet leuk (lees: deze kan oververhit raken).
Heb je nou 4Ohms speakers en een 4Ohms versterker kun je overwegen de speakers in serie aan te sluiten. De rekensom wordt dan 4+4=8Ohm. Dit zou kunnen, alleen je geluid zal enigszins zachter klinken.


Wat is een elco en waar dient deze voor?

Een elco is een elektrolytische condensator. Zie ook de post van Iredev in "Het kratradio topic [deel 5]".
Een condensator is vooral handig wanneer je versterker grote stromen vraagt die de accu niet ineens kan leveren (bij een gelaccu >2A). De pieken kunnen dan opgevangen worden met de condensator. Als je een condensator zou willen gebruiken wordt geadviseerd: 2000µF per maximaal gevraagde Ampère. Zie ook Iredev in "Het kratradio topic [deel 4]". Voor een TA2024 zou een 16V 4700µF volstaan, echter omdat een gelaccu de stroom die een TA2024 vraagt makkelijk aan kan is dit niet echt nodig.
Een elco sluit je altijd parallel aan en zo dicht mogelijk bij de gebruiker (versterker). Let ook op de polariteit, er zit altijd aan één kant een duidelijke streep. Dit is de kant die aan de massa (-) moet.


Hoe sluit ik de drie audiokabeltjes van mijn Class-D versterker aan?

De zwarte draad is de gedeelde massa. Rood en geel zijn de signalen links en rechts. Makkelijk is om er een connector aan te maken zodat je hier weer een kabel in kunt prikken. 'Tulp female connecters' of een 'tulp chassisdeel' aansluiten doe je zo.
Heb je hier geen zin in of vind je het te moeilijk? Er zijn ook TA2024's te koop met Cinchaansluitingen voor het ingangssignaal. Namelijk die van Sure-electronics. Ook is er een stap-voor-stap handleiding voor de TA2024 connector hier te vinden.Hoe doe ik de weerstand-modificatie bij een Class-D versterker?

De weerstand-mod is heel simpel: je soldeert een 4k7 (4700Ohm) weerstandje over de bestaande 20KOhm weerstanden R2 en R4 op een TA2024. Je kunt ook de weerstanden volledig vervangen door een 3k3 weerstand. In deze post vind je voorbeelden van verschillende uitvoeringen van Class-D versterkers.

Een aanvullende uitleg is te vinden op Heidehifi en een volledige stap voor stap handleiding is te vinden tussen de How-to's van Accusafe.nl.


Welk type kabel kan ik gebruiken voor het aansluiten van mijn accu, versterker en speakers?

Bijna alle huis, tuin en keuken snoertjes kun je hiervoor wel gebruiken. Het is aan te raden wel snoer te gebruiken dat tweepolig is en waarvan de twee draden gemarkeerd zijn, bijvoorbeeld rood en zwart. Ideaal is luidsprekerkabel. 1,5mm2 is uitstekend geschikt om zowel de 12v van de accu te schakelen als de luidsprekers van signaal te voorzien. Op Conrad: luidsprekerkabel per meter.


Ik wil een zekering inbouwen voor de veiligheid, hoe doe ik dat?

Wil je je accu en electronica beschermen tegen kortsluiting dan is een zekering inbouwen een goede keus. Een zekering zet je altijd in de +draad, en zo dicht mogelijk bij de accu. Er zijn verschillende soorten zekeringen, van automatische tot smeltzekeringen in een houder ofinbouw die je moet vervangen als ze doorgebrand zijn.


Hoe maak ik een 5 volt (usb) aansluiting?

Veel mensen vragen zich af hoe ze een aansluiting kunnen maken om bijvoorbeeld iPod of telefoon op te laden. Vaak maken deze apparaten gebruik van een usb-aansluiting. Erg populair is de auto-usblader van Dealextreme. Deze kan al dan niet uit elkaar gehaald zo op de 12v van de accu aangesloten worden waarbij de middelste pin de + en en de zijpinnen de massa (-). Andere opties vind je via eBay.


Hoe maak ik (knipperende) LED verlichting?

Veel mensen willen als extraatje LED verlichting toevoegen aan hun krat. Dit kan zowel continue brandende verlichting zijn of LED´s die knipperen op de muziek. Veel algemene informatie over LED’s is hier te vinden. Het eenvoudigst is om gebruik te maken van ledstrips. Deze bestaan in meerdere varianten.

Eén kleur
Een eenvoudige ledstrip die je op maat kunt knippen en direct aan te sluiten is op 12V. Ook kun je een dimmer gebruiken.

RGB
Er zijn ook RGB led strips die meerdere kleuren kunnen tonen. Deze zijn makkelijk aan te sturen en er zijn ook modules die de leds op de maat van de muziek laten knipperen (en van kleur laten veranderen).
LET OP: Er bestaan strips waarbij de drie kleuren in 1 led zitten en strips waarbij de 3 kleuren (RGB) over 3 leds verdeeld zijn om zo meerdere kleuren te maken. Die laatste wil je niet, dus vraag even na bij de verkoper (staat namelijk niet altijd bij de advertentie vermeld!

RGB addressable (WS2812)
Wanneer je alle leds op de strip een apartwilt aansturen dan kun je een WS2812 strip gebruiken. Deze kun je aansturen met bijvoorbeeld een Arduino of ESP8266. Voorbeelden hiervan zijn:

Geavanceerd

Oke, ik heb mijn eerste kistradio gemaakt, maar hij moet beter! Hoe verder?

Veruit het meeste winst is te behalen door te gaan kijken naar andere speakers dan autospeakers. Bij andere speakers kan het van belang zijn het volume van de kist te berekenen.Als je de Thiele/Smalle parameters kunt vinden van je speakers is het mogelijk om het volume voor een gesloten behuizing te berekenen. Voer de volgende parameters in bij AJ Sealed (download):
 • Qtc, 1.207 voor buitengebruik, 0.707 voor binnengebruik. Je kan er zelf mee experimenteren en kijken hoe de grafiek en het volume veranderd.
 • Qts
 • Qes
 • Fs, ook wel resonantiefrequentie genoemd
 • Vas
 • Pmax, ook wel piekvermogen of muziekvermogen genoemd
 • Diameter van de speaker
 • Xmax, ook wel maximale lineaire excursie/uitslag genoemd
 • De laatste drie worden gebruikt voor de 'output response' grafiek, hier kan je zien waar de theoretische output grenzen liggen van de gesimuleerde speaker.
Rechts bovenin is het berekende volume in liters te zien (Vb) exclusief de speaker zelf. 'Fb' is de frequentie waarop de behuizing is afgestemd, 'F3' is het -3db punt (halvering van het volume).

Met dank aan lutkeveld voor deze informatieActies:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Vinze schreef op woensdag 27 juli 2016 @ 15:08:
Ik ben van plan nog een tweede kistradio te maken welke zo compact mogelijk moet zijn. Hiervoor wil ik dus maar één (auto-) speaker gebruiken. Echter wil ik wel graag beide stereo kanalen horen via deze ene speaker. Nu heb ik al heel veel gegoogled over hoe een TA2024 mono aangesloten moet worden, en ik vind van alles over parallel aansluiten, bridgen (maar dat schijnt niet te kunnen) en iets met filters. Alleen al deze termen zeggen me vrijwel niks..

Nu heb ik een hele eenvoudige tekening gemaakt en vroeg me af of dit zou gaan werken:

[afbeelding]

Kan dit of komt er wel wat meer bij kijken?
Het ingangsignaal mono maken op deze manier: en dan één kanaal gebruiken op de TA2024 voor je speaker. Rechts is dan de TA2024 en links je geluidsbron.

 • Mg-02
 • Registratie: Oktober 2005
 • Laatst online: 24-03 16:31
Zal ik het topic dan maar aftrappen :)

Ik ben lekker bezig met het bouwen van mijn kistje. Ik wil deze luchtdicht maken. Hoe doe ik dit het best? kit, (foam) tape, of is goed lijmen genoeg?

In de donor speakers zat van dat glaswol spul, kan ik dat het best terugplaatsen, of is akoestisch noppenschuim beter? en als ik het terugplaats, doe je dat zo dicht mogelijk bij de speakers, of aan de achterkant van de kast?

Thnx weer.

 • douwe.nl
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 24-03 11:11
Marijnsp schreef op woensdag 27 juli 2016 @ 15:18:
[...]


Dan heb je geluk :p
Dit is allemaal van SURE.

Of bedoel je dat je iets bij sure zelf besteld hebt?

Prijzen liggen niet zo ver van elkaar af, je hebt garantie en binnen twee dagen thuis. :)
Ik bedoelde inderdaad dat ik bij SURE zelf besteld heb :P

Heb wel de BT naam aan laten passen :D

 • Geert-zxc
 • Registratie: Juli 2016
 • Laatst online: 02-08-2022
Laatste post in t vorige topic, dus hierbij even opnieuw;

Hallo iedereen. Ik ben op dit topic gewezen vanuit mijn auto-audio topic waarbij ik in mijn auto, zonder autoradio, een versterker icm speakers heb geinstalleerd.

Inmiddels zit de eerste fase van de audio in de auto; een Pioneer GM-D1004 versterker met 2 pioneer 3-weg speakers.

De versterker levert 4x 45 RMS vermogen waarvan ik nu 2 kanalen gebruik. De overige twee wil ik graag gebruiken om een subwoofertje aan te hangen, dus goed voor 90RMS.

Ik heb wat moeite om subwoofers te vinden die goed bij mijn situatie passen, dus ik kom hier eens kijken of er ervaringen zijn die me op weg helpen :)

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Geert-zxc schreef op donderdag 28 juli 2016 @ 09:17:
Laatste post in t vorige topic, dus hierbij even opnieuw;

Hallo iedereen. Ik ben op dit topic gewezen vanuit mijn auto-audio topic waarbij ik in mijn auto, zonder autoradio, een versterker icm speakers heb geinstalleerd.

Inmiddels zit de eerste fase van de audio in de auto; een Pioneer GM-D1004 versterker met 2 pioneer 3-weg speakers.

De versterker levert 4x 45 RMS vermogen waarvan ik nu 2 kanalen gebruik. De overige twee wil ik graag gebruiken om een subwoofertje aan te hangen, dus goed voor 90RMS.

Ik heb wat moeite om subwoofers te vinden die goed bij mijn situatie passen, dus ik kom hier eens kijken of er ervaringen zijn die me op weg helpen :)
Dan is het misschien verstandig om je wensen/eisen erbij te zetten. Er is natuurlijk heel veel mogelijk :)

 • Geert-zxc
 • Registratie: Juli 2016
 • Laatst online: 02-08-2022
barrymossel schreef op donderdag 28 juli 2016 @ 09:33:
[...]

Dan is het misschien verstandig om je wensen/eisen erbij te zetten. Er is natuurlijk heel veel mogelijk :)
Ah, ik dacht dat ik met 90 watt RMS al vrij beperkt was in mijn mogelijkheden :)

Het gaat om een vriendelijk geluidssetje in een 47-jaar oude Kever. De versterker en speaker combinatie geeft het al aan; ik hoef niet de buren wakker te maken maar vind het wel leuk om af het volume wat op te schroeven en mee te kunnen bleren.

Dus ik ben op zoek naar een efficiënte passieve subwoofer die ik aan mijn 90 watt (bridged) versterker kan hangen.

Tot nu toe heeft google niet veel opgeleverd wat aan die specificaties voldoet :(

[Voor 5% gewijzigd door Geert-zxc op 28-07-2016 10:14]


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Geert-zxc schreef op donderdag 28 juli 2016 @ 10:13:
[...]


Ah, ik dacht dat ik met 90 watt RMS al vrij beperkt was in mijn mogelijkheden :)

Het gaat om een vriendelijk geluidssetje in een 47-jaar oude Kever. De versterker en speaker combinatie geeft het al aan; ik hoef niet de buren wakker te maken maar vind het wel leuk om af het volume wat op te schroeven en mee te kunnen bleren.

Dus ik ben op zoek naar een efficiënte passieve subwoofer die ik aan mijn 90 watt (bridged) versterker kan hangen.

Tot nu toe heeft google niet veel opgeleverd wat aan die specificaties voldoet :(
Lees dit eerst eens: lredev in "Het Krat- en Kistradio Topic [Deel 12]"

Dus dan zou ik gaan kijken naar een redelijk efficiënte subwoofer die in een beperkte behuizing past. Ik zie dat er op de versterker als een LPF in te stellen is, dus dan is het echt een kwestie van aansluiten en evt. volume aanpassen op de betreffende kanalen.

In het vorige topic wordt bijvoorbeeld voor kistradio's de Dayton SD215A-88 aangeraden. Speelt prima in een gepoorte behuizing van ongeveer 25 liter (staan in het vorige topic enkele voorbeelden). Maar je kunt evt. ook een kant en klare autosub kopen.

Allemaal afhankelijk van wat je budget is, hoe laag je wilt en hoeveel ruimte je hebt. Daarnaast is het ook leuk als het een beetje bij je andere speakers past.

 • Geert-zxc
 • Registratie: Juli 2016
 • Laatst online: 02-08-2022
barrymossel schreef op donderdag 28 juli 2016 @ 11:39:
[...]

Lees dit eerst eens: lredev in "Het Krat- en Kistradio Topic [Deel 12]"

Dus dan zou ik gaan kijken naar een redelijk efficiënte subwoofer die in een beperkte behuizing past. Ik zie dat er op de versterker als een LPF in te stellen is, dus dan is het echt een kwestie van aansluiten en evt. volume aanpassen op de betreffende kanalen.

In het vorige topic wordt bijvoorbeeld voor kistradio's de Dayton SD215A-88 aangeraden. Speelt prima in een gepoorte behuizing van ongeveer 25 liter (staan in het vorige topic enkele voorbeelden). Maar je kunt evt. ook een kant en klare autosub kopen.

Allemaal afhankelijk van wat je budget is, hoe laag je wilt en hoeveel ruimte je hebt. Daarnaast is het ook leuk als het een beetje bij je andere speakers past.
Cool, bedankt voor de link, dat schept inderdaad wat duidelijkheid.

Ruimte is er niet veel, ik wil hem onder de achterbank wegwerken en daar past een box van ongeveer 30x30x30. Dat zou dus net voldoende zijn, maar ik moet het eerst maar even gaan opmeten.

De subwoofer in je link past perfect bij het budgetniveau van de andere componenten (en 't geeft niet zoveel als het niet meteen perfect is ;) ), de kist bouw ik met plezier zelf.

Mijn kennis en ervaring gaat niet ver genoeg om te kunnen inschatten wat wel en niet bij elkaar past. Dat wordt gewoon een kwestie van proberen denk ik.

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Geert-zxc schreef op donderdag 28 juli 2016 @ 11:50:
[...]


Cool, bedankt voor de link, dat schept inderdaad wat duidelijkheid.

Ruimte is er niet veel, ik wil hem onder de achterbank wegwerken en daar past een box van ongeveer 30x30x30. Dat zou dus net voldoende zijn, maar ik moet het eerst maar even gaan opmeten.

De subwoofer in je link past perfect bij het budgetniveau van de andere componenten (en 't geeft niet zoveel als het niet meteen perfect is ;) ), de kist bouw ik met plezier zelf.

Mijn kennis en ervaring gaat niet ver genoeg om te kunnen inschatten wat wel en niet bij elkaar past. Dat wordt gewoon een kwestie van proberen denk ik.
Die subwoofer is een dual voicecoil subwoofer. Ik weet niet helemaal zeker of die voor jouw versterker geschikt is. Die sluit je namelijk aan op beide kanalen (dus niet gebridged) en dan krijg je dus het linkerkanaal én het rechterkanaal op één subwoofer. Hoeveel dat uitmaakt weet ik niet, maar volgens mij kan het geen kwaad.

Er zijn ook wel wat andere subwoofers in die price-range, maar dan zul je zelf moeten gaan berekenen hoe groot poort en behuizing moeten zijn. Volgens mij is dit ook een erg interessante: https://www.mivoc.com/gs/...20-cm--tieftonsystem.html
Kan in een kleine(re) behuizing en heeft een prima gevoeligheid.

Maar je kan ook bijvoorbeeld hier kijken: http://www.autoradiostore...80795/auto-subwoofer.html

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Michel5128
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 23-03 20:56
Goed om te zien dat de kistradio scene nogsteeds leeft! _/-\o_ Hoewel ik de laatste tijd een stuk minder actief ben hier, vind het ik leuk om te zien hoe iedereen op basis van de topics die ik ooit leidde nog steeds prachtige ontwerpen bouwt. Ik gebruik mijn kist zelf ook nog steeds met regelmaat!

Ik blijf dit topic volgen, iedereen heel veel succes met zijn huidige of toekomstige draagbare audiobox! d:)b

Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • Zuluman
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 24-03 15:00

Zuluman

German -Zulu -Russian -Dutch

Ik ben vandaag weer begonnen met een nieuwe boomcase. Ik had nog 2 kledingkoffers liggen die vroeger voor kinderkleding werden gebruikt. Ik heb een losse box gemaakt die er in ligt. Ik had nog 18mm radiata Pine liggen. Voor de bovenkant heb ik 25mm radiata Pine gebruikt. Ik had van een buurman een oude sub gekregen van zijn oude Home cinema. En de satellieten zijn van een creative 5.1 set hergebruikt. Denk dat ik 3 maxamps ga gebruiken met een apart volume knop voor de sub. Misschien een raspberry pi met Touch screen.

6.000Wp > Oost/West 4800Wp + Zuid 1200Wp / Enphase M250x13+M215x7 / 12xLG Bifacial 300Wp +8x Longi 300Wp PVOutput


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Zuluman schreef op vrijdag 05 augustus 2016 @ 22:37:
Ik ben vandaag weer begonnen met een nieuwe boomcase. Ik had nog 2 kledingkoffers liggen die vroeger voor kinderkleding werden gebruikt. Ik heb een losse box gemaakt die er in ligt. Ik had nog 18mm radiata Pine liggen. Voor de bovenkant heb ik 25mm radiata Pine gebruikt. Ik had van een buurman een oude sub gekregen van zijn oude Home cinema. En de satellieten zijn van een creative 5.1 set hergebruikt. Denk dat ik 3 maxamps ga gebruiken met een apart volume knop voor de sub. Misschien een raspberry pi met Touch screen.

[afbeelding]
Blijft erg gaaf in zo'n koffer. Wat voor inhoud heb je gebruikt voor de subwoofer? En heb je enig idee hoeveel ohm die satellieten zijn? Misschien zijn er maar twee versterkers nodig?

Ga je de case ook "draagbaar" maken, met accu etc.?

 • Zuluman
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 24-03 15:00

Zuluman

German -Zulu -Russian -Dutch

barrymossel schreef op zaterdag 06 augustus 2016 @ 10:18:
[...]

Blijft erg gaaf in zo'n koffer. Wat voor inhoud heb je gebruikt voor de subwoofer? En heb je enig idee hoeveel ohm die satellieten zijn? Misschien zijn er maar twee versterkers nodig?

Ga je de case ook "draagbaar" maken, met accu etc.?
Alles is 4 ohm. Ook de sub.De satellieten zijn 10 Watt. Geen idee hoeveel de watt de sub is. De box is 29 liter. Gaat nog 2 liter af voor het compartenten van de sattelites. Stop er foam In dus x 1,2.

Wou wel vol vermogen voor sub gebruiken. Hij is geen dubbel spoel. Zag dat wesleys maxamp ook als subamp er is. Gaat dan het volle vermogen naar 1 kanaal? Ik twijfel met de accu. T liefst los ernaast als een soort add-on om toegankelijkheid en inhoud niet aan te tasten. Dacht eraan wieltjes te maken en een handvat en dan net als een trolley te vervoeren. Hij is flink zwaar.

[Voor 3% gewijzigd door Zuluman op 06-08-2016 15:53]

6.000Wp > Oost/West 4800Wp + Zuid 1200Wp / Enphase M250x13+M215x7 / 12xLG Bifacial 300Wp +8x Longi 300Wp PVOutput


 • kkwolfjunior
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 05-11-2022
hallo, ik wil graag een elco gebruiken voor de volgende versterker:
http://www.ebay.com/itm/2...geName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

wat voor ebay elcotje kunnen jullie me aanraden??

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Zuluman schreef op zaterdag 06 augustus 2016 @ 12:13:
[...]


Alles is 4 ohm. Ook de sub.De satellieten zijn 10 Watt. Geen idee hoeveel de watt de sub is. De box is 29 liter. Gaat nog 2 liter af voor het compartenten van de sattelites. Stop er foam In dus x 1,2.

Wou wel vol vermogen voor sub gebruiken. Hij is geen dubbel spoel. Zag dat wesleys maxamp ook als subamp er is. Gaat dan het volle vermogen naar 1 kanaal? Ik twijfel met de accu. T liefst los ernaast als een soort add-on om toegankelijkheid en inhoud niet aan te tasten. Dacht eraan wieltjes te maken en een handvat en dan net als een trolley te vervoeren. Hij is flink zwaar.
Komt het compartiment van de subwoofer dan overeen met het volume van de oorspronkelijke behuizing? Dat is namelijk wel aan te raden.
Volgens mij heeft de BassAmp 2 kanalen. Helaas is de informatie bij AccuSafe soms wat beperkt of incompleet. Het frequentiebereik zou bijvoorbeeld ook 10 - 20.000Hz zijn? Maar op welke frequentie zit het LPF dan?

Ik zou persoonlijk gaan voor een 2.1 versterker (uit China) met instelbare frequentie voor de sub. Dan voor de 2 overgebleven satellieten nog een tweekanaals versterkertje. Ben je goedkoper uit en heb je net wat meer mogelijkheden standaard out-of-the-box.

Accu is natuurlijk wel erg handig voor (tuin)feestjes, maar ligt helemaal aan je toepassing of je een accu erin bouwt (of ernaast houdt). Als je 5 drivers wilt aansturen zal dat op vol vermogen redelijk wat kunnen verbruiken. Dus daar zou ik dan wel rekening mee houden. En ga je dan voor 12V of meer? Ook weer helemaal afhankelijk van wat je ermee wilt.

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
kkwolfjunior schreef op zondag 07 augustus 2016 @ 21:59:
hallo, ik wil graag een elco gebruiken voor de volgende versterker:
http://www.ebay.com/itm/2...geName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

wat voor ebay elcotje kunnen jullie me aanraden??
barrymossel in "Het Krat- en Kistradio Topic [Deel 20]"

Maar denk niet dat het nodig is...

 • [m]engineer
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 10-03 10:28
Zuluman schreef op zaterdag 06 augustus 2016 @ 12:13:
[...]


Alles is 4 ohm. Ook de sub.De satellieten zijn 10 Watt. Geen idee hoeveel de watt de sub is. De box is 29 liter. Gaat nog 2 liter af voor het compartenten van de sattelites. Stop er foam In dus x 1,2.

Wou wel vol vermogen voor sub gebruiken. Hij is geen dubbel spoel. Zag dat wesleys maxamp ook als subamp er is. Gaat dan het volle vermogen naar 1 kanaal? Ik twijfel met de accu. T liefst los ernaast als een soort add-on om toegankelijkheid en inhoud niet aan te tasten. Dacht eraan wieltjes te maken en een handvat en dan net als een trolley te vervoeren. Hij is flink zwaar.
De sub zal niet echt veel vermogen nodig hebben denk ik. (Ik gok dat je met 100 watt al een heel eind komt.)
Je kan ook altijd nog voor een DSP'tje van 35 euro gaan. In combinatie met twee aparte versterkers.
Heb je meteen een stereo to mono converter, equalizer en filter in één.

 • Terrz
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 23:30
Marijnsp schreef op maandag 08 augustus 2016 @ 15:42:
[...]


De sub zal niet echt veel vermogen nodig hebben denk ik. (Ik gok dat je met 100 watt al een heel eind komt.)
Je kan ook altijd nog voor een DSP'tje van 35 euro gaan. In combinatie met twee aparte versterkers.
Heb je meteen een stereo to mono converter, equalizer en filter in één.
Een DSP van 35 euro? Ik dacht dat dat minstens 100 euro kostte :P.

Ik heb in mijn kist een groot gedeelte van de bekabeling vervangen door 2,5mm2 en opnieuw gesoldeerd. Er waren stukken kabel die erg dun waren (0,5mm2 of dunner) waar ik 5A overheen klap met festivals, deze zullen ook wel mooi warm geworden zijn af en toe :+. Ik heb nu geen voltagedrops meer als het goed is.


Ik heb alleen nog één vraag: Ik kan nergens de speaker polariteit vinden op dit bordje. http://www.ebay.com/itm/8...c5bc40:g:DSwAAOSwpDdVS7eu

 • [m]engineer
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 10-03 10:28
Terrz schreef op dinsdag 09 augustus 2016 @ 09:39:
[...]


Een DSP van 35 euro? Ik dacht dat dat minstens 100 euro kostte :P.

Ik heb in mijn kist een groot gedeelte van de bekabeling vervangen door 2,5mm2 en opnieuw gesoldeerd. Er waren stukken kabel die erg dun waren (0,5mm2 of dunner) waar ik 5A overheen klap met festivals, deze zullen ook wel mooi warm geworden zijn af en toe :+. Ik heb nu geen voltagedrops meer als het goed is.


Ik heb alleen nog één vraag: Ik kan nergens de speaker polariteit vinden op dit bordje. http://www.ebay.com/itm/8...c5bc40:g:DSwAAOSwpDdVS7eu
Ik heb momenteel een aantal stuks in bestelling staan met een ADAU1701 van analog instruments.
Volledig te programmeren met SigmaStudio. Van effecten tot crossovers, stereo>mono, filters enzovoorts.
Ook leuk bijvoorbeeld een dynamic bass boost, boost automatisch de lage tonen als er een laag input signaal gegeven wordt waardoor je ook bij de lagere volumes bass blijft behouden. :)
Binnenkort dus ook te koop in Nederland O+

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Marijnsp schreef op dinsdag 09 augustus 2016 @ 23:06:
[...]


Ik heb momenteel een aantal stuks in bestelling staan met een ADAU1701 van analog instruments.
Volledig te programmeren met SigmaStudio. Van effecten tot crossovers, stereo>mono, filters enzovoorts.
Ook leuk bijvoorbeeld een dynamic bass boost, boost automatisch de lage tonen als er een laag input signaal gegeven wordt waardoor je ook bij de lagere volumes bass blijft behouden. :)
Binnenkort dus ook te koop in Nederland O+
Voor 35 euro?? Zie DSP's met die chip voorbijkomen, maar dan voor 65 euro of meer...

 • Toekan
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 23-03 21:36
Bij de topicstart staat deze (http://goo.gl/3x6Wf1) bluetooth module vermeld. Hier is 1 kabel voor de voeding. 1 kabel voor het signaal. Waar is de derde kabel voor? Of heeft deze geen functie.

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Toekan schreef op woensdag 10 augustus 2016 @ 11:05:
Bij de topicstart staat deze (http://goo.gl/3x6Wf1) bluetooth module vermeld. Hier is 1 kabel voor de voeding. 1 kabel voor het signaal. Waar is de derde kabel voor? Of heeft deze geen functie.
Audio-in, Audio-out en power. Bijvoorbeeld wanneer je ook een audio-jack wilt kunnen gebruiken. Hier kun je het zien: http://nl.aliexpress.com/...-24V-Car/32677877243.html (bij de foto's van de onderkant van het bordje). (Ook meteen wat goedkoper :)).
Input interface can be connected to another source, when the Bluetooth stops working, it will automatically switch to another source

 • Toekan
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 23-03 21:36
barrymossel schreef op woensdag 10 augustus 2016 @ 11:11:
[...]

Audio-in, Audio-out en power. Bijvoorbeeld wanneer je ook een audio-jack wilt kunnen gebruiken. Hier kun je het zien: http://nl.aliexpress.com/...-24V-Car/32677877243.html (bij de foto's van de onderkant van het bordje). (Ook meteen wat goedkoper :)).


[...]
Dus met dit board heb ik geen dpdt schakelaar nodig om te switchen tussen bluetooth en aux.

Ik zat ook al te kijken naar een 3.5mm jack die de functie heeft, zodra je er een aux kabel insteekt het primaire signaal wordt.
https://m.aliexpress.com/item/32647069065.html

Maar als deze functie al zo in dit bluetooth boardje zit is dit ideaal.

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Toekan schreef op woensdag 10 augustus 2016 @ 11:59:
[...]


Dus met dit board heb ik geen dpdt schakelaar nodig om te switchen tussen bluetooth en aux.

Ik zat ook al te kijken naar een 3.5mm jack die de functie heeft, zodra je er een aux kabel insteekt het primaire signaal wordt.
https://m.aliexpress.com/item/32647069065.html

Maar als deze functie al zo in dit bluetooth boardje zit is dit ideaal.
Klopt helemaal. Alledrie is dus mogelijk.

Geen idee over de kwaliteit overigens. Zelf heb ik twee keer een Chinees bordje besteld, maar beide keren is me dat niet bevallen: processing noise, ground loop, whatever. In ieder geval gepiep en gekraak als er via bluetooth werd afgespeeld. Anderen hier hebben volgens mij wel goede ervaringen.

 • OxyDrokz
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 05-03 09:22
Even een snel plempsel,
http://ka7oei.blogspot.my...nect-for-12-volt.html?m=1
12v undervoltage disconnect bordje.
Misschien voor iemand een uitdaging, of een oplossing op een uitdaging.

 • [m]engineer
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 10-03 10:28
barrymossel schreef op woensdag 10 augustus 2016 @ 09:18:
[...]

Voor 35 euro?? Zie DSP's met die chip voorbijkomen, maar dan voor 65 euro of meer...
jupp 35 euro :)

 • lutkeveld
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 28-01 11:19
Van AliExpress ofzo? Het goedkoopste commercieel beschikbare ADAU1701 platform dat ik ken is de FreeDSP voor ~65€.

druk en typefouten voorbehouden


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Dan kan ik niets anders zeggen dan: keep us posted!

 • djrednas
 • Registratie: Juli 2013
 • Laatst online: 16-01-2022
Kom jongens, beetje google gebruiken ;)

[Voor 8% gewijzigd door djrednas op 13-08-2016 10:09]


 • lutkeveld
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 28-01 11:19

druk en typefouten voorbehouden


 • [m]engineer
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 10-03 10:28
Uhhm ja, had ik ook kunnen posten maar ben niet super goed in schaamteloze zelfpromotie :X

 • tweakG5
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 19:36
Als ik het goed heb moet je daar dan nog wel een USB programmer bijkopen a 100 euro. Dus of het dan nog zo goedkoop is?

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Bezig met het verder uitwerken van de volgende (kleinere) kistradio:


 • Toekan
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 23-03 21:36
barrymossel schreef op maandag 15 augustus 2016 @ 16:41:
Bezig met het verder uitwerken van de volgende (kleinere) kistradio:

[afbeelding]

[afbeelding]

[afbeelding]
Ziet er strak uit. Wat heb je er allemaal in verwerkt?

 • tijmen1
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 29-01 14:41
Toekan schreef op woensdag 17 augustus 2016 @ 00:14:
[...]


Ziet er strak uit. Wat heb je er allemaal in verwerkt?
Mivoc wall 416 met twee visaton FRS8 vermoed ik. :)

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Toekan schreef op woensdag 17 augustus 2016 @ 00:14:
[...]


Ziet er strak uit. Wat heb je er allemaal in verwerkt?
tijmen1 schreef op woensdag 17 augustus 2016 @ 09:29:
[...]


Mivoc wall 416 met twee visaton FRS8 vermoed ik. :)
Inderdaad tweemaal de Visaton FRS8 (4 ohm). De subwoofer is een Tang Band W5-1138SMF. Beide speakers hebben een vrij lage gevoeligheid, maar het hoeft voor mij allemaal niet hard (deze is voor binnengebruik en gebruik op balkon of camping).

De Tang Band kan redelijk laag en F3 ligt ongeveer rond 35Hz met deze poort. Er komt een 2.1 TPA3116 versterker in met instelbare kantelfrequentie. Rechtsachter zit een compartiment voor twee accu's (voor de versterker en voor een Chromecast) om groundloop te voorkomen.
Muziek gaat dus via een Chromecast Audio, of kabeltje. Verder vooralsnog niks bijzonders.

In eerste instantie wilde ik de kist afwerken in RAL9010 en de baffle geolied. Echter denk ik er nu aan om hem donkeroranje te maken, zodat het bij deze kussens past: https://www.vtwonen.nl/zu...x-50-cm-multi-p92213.html. Maar dat pas na de vakantie (als ik alles al op tijd af krijg).

 • joostsozee
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 16-02 11:10
Ziet er gaaf (als in netjes) uit Barrymossel. Heb je het hout met de hand gezaagd en bewerkt of met een machine?

Slim om een chromecast te gebruiken, is dit dan de chromecast audio of de algemene?

http://speedtest.net/result/2130203198.png


 • Terrz
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 23:30
Onze boombox is weer klaar voor een weekendje lowlands. Ben benieuwd of ik nu verlost ben van de voltagedrops bij hoge volumes nu ik bijna alle bekabeling en aansluitingen heb aangepakt :).

Voor de zekerheid hebben we nog 2 gel accu's mee van 64AH (laten we in de auto staan. Ik heb geen idee wat de staat is van onze semitractie accu, deze heeft zich nu 3x lowlands en 2x Promissed Land kranig verweerd. Ons verbruik is ook lastig te meten, er hangt immers ook nog een 5 meter RGB-ledstrip en een laser aan. Die verbruiken samen ook 3A (schatting).

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
joostsozee schreef op woensdag 17 augustus 2016 @ 10:38:
Ziet er gaaf (als in netjes) uit barrymossel. Heb je het hout met de hand gezaagd en bewerkt of met een machine?

Slim om een chromecast te gebruiken, is dit dan de chromecast audio of de algemene?
Ik heb alles uitgetekend in Sketchup en de planken laten zagen bij de plaatselijke HUBO. Die leveren erg goed werk. De gaten voor de speakers gefreesd (ging een aantal keer mis, dus heb enkele keren hout bij moeten bestellen haha). Doordat het met lijmen niet helemaal lekker ging heb ik op sommige plekken nu wat planken die uitsteken. Mijn schoonvader gaat dat allemaal wat bijschaven en daarna ga ik alles goed schuren. Binnenin is vrijwel alles luchtdicht gekit. Helaas komt de baspijp net niet tegen de achterzijde aan doordat e.e.a. met lijmen verkeerd ging. Dat was dus wel het plan en nu zit er een 3-4 mm. tussen slotpoort en achterzijde. Dat ga ik afsluiten met foamtape. Hoop dat uiteindelijk het volume van het subwoofercompartiment nog een beetje klopt, zodat de afstemming nog zoals gewenst is :)

Ik ga een Chromecast Audio gebruiken. Werkt echt perfect zolang je (voldoende) wifi bereik hebt. In mijn vorige kist zit er ook een en dat werkt voor mijn toepassing goed. Bij feestjes handiger dan bluetooth of kabel als je bijvoorbeeld naar het toilet gaat (ik laat mijn telefoon niet overal slingeren). Uiteraard op een strand of in een te grote tuin niet echt bruikbaar (al heb ik daarvoor een 4G wifi punt), maar dan kan het allemaal via kabel (of wellicht bluetooth).

Ik zit er nog aan te denken om misschien een VU metertje erin te bouwen op basis van een Arduino en een 8x8 RGB matrix, maar dat laat ik momenteel even voor wat het is.

 • Jag
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 01:00
Goed werk :)

Onze kratradio hangt ook aan de lader voor Lowlands. Tegenwoordig op 1 12v 10ah LiFePo4 accu. We nemen geen andere accu meer mee, dit ging vorig jaar ook prima. Kost een boel, maar dan wel eindelijk verlost van eeuwig die loodaccu's vervangen (uiteindelijk ook duur). Die dingen leken wel soort van als disposable bedoeld.

@barrymossel: hoe doe je filtering? En heb je meetspullen om je afstemming mee te controleren + metingen te doen voor het fabriceren van een filter?

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Jag schreef op woensdag 17 augustus 2016 @ 12:14:
@barrymossel: hoe doe je filtering? En heb je meetspullen om je afstemming mee te controleren + metingen te doen voor het fabriceren van een filter?
De FRS8's worden niet gefilterd en spelen dus full range. De sub wordt gefilterd met het ingebouwde LPF van de 2.1 versterker: http://www.ebay.com/itm/271844310196
Een dergelijk versterkerbordje werkte voor mij ook afdoende in de vorige kist (Dayton sub en twee JBL full range). Mocht het niet gaan klinken, dan zal ik me toch moeten gaan wagen aan meten. Maar ik vermoed dat de FRS8's het prima doen als full rangers en dat de sub dit in het laag erg mooi aanvult. Volume en frequentie zijn in te stellen, dus daar kan ook nog het e.e.a. gedaan worden.

 • Jag
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 01:00
Dat zal waarschijnlijk best redelijk werken. Ervan uitgaande dat het een 2e orde low pass filter is wat in dat bordje zit, dan komt dat mooi overeen met de 2e orde high pass die de FRS8 akoestisch hebben (obv gesloten behuizing). Idealiter stel je xover freq in op de freq waar de FRS8 hun natuurlijke afval hebben.

Mocht je het ooit nog willen verbeteren, zou je het met een miniDSP achtige oplossing waarschijnlijk nog beter kunnen krijgen. De sub heeft namelijk ook nog een 4e orde high pass akoestisch aan de onderkant van zijn bass reflex poort. De fase draaing die dat geeft, zorgt ervoor dat je sub en full range drivers niet perfect optellen waardoor je output verlies krijgt. Dit is op te lossen door een 2e orde all pass toe te voegen aan de frs8-en. Zoiets kan zo een paar dB output schelen :).

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Jag schreef op woensdag 17 augustus 2016 @ 13:38:
Dat zal waarschijnlijk best redelijk werken. Ervan uitgaande dat het een 2e orde low pass filter is wat in dat bordje zit, dan komt dat mooi overeen met de 2e orde high pass die de FRS8 akoestisch hebben (obv gesloten behuizing). Idealiter stel je xover freq in op de freq waar de FRS8 hun natuurlijke afval hebben.

Mocht je het ooit nog willen verbeteren, zou je het met een miniDSP achtige oplossing waarschijnlijk nog beter kunnen krijgen. De sub heeft namelijk ook nog een 4e orde high pass akoestisch aan de onderkant van zijn bass reflex poort. De fase draaing die dat geeft, zorgt ervoor dat je sub en full range drivers niet perfect optellen waardoor je output verlies krijgt. Dit is op te lossen door een 2e orde all pass toe te voegen aan de frs8-en. Zoiets kan zo een paar dB output schelen :).
Stapje voor stapje hoor ;)

Die high pass van de FRS8 moet je dan meten neem ik aan? Of zou ik op gehoor de frequentie van x-over kunnen instellen (sowieso kan dat, want als het goed klinkt, klinkt het goed ;))? En die frequentie is neem ik aan afhankelijk van hun (kleine) gesloten behuizing?
Overigens was de planning om de twee FRS8-en te scheiden middels een schotje, maar in hoeverre is dat écht nodig en ga ik dat horen?
De sub heeft namelijk ook nog een 4e orde high pass akoestisch aan de onderkant van zijn bass reflex poort.
Die snap ik niet helemaal. Wat bedoel je daar precies mee?

 • Toekan
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 23-03 21:36
Terrz schreef op woensdag 17 augustus 2016 @ 10:39:
Onze boombox is weer klaar voor een weekendje lowlands. Ben benieuwd of ik nu verlost ben van de voltagedrops bij hoge volumes nu ik bijna alle bekabeling en aansluitingen heb aangepakt :).

Voor de zekerheid hebben we nog 2 gel accu's mee van 64AH (laten we in de auto staan. Ik heb geen idee wat de staat is van onze semitractie accu, deze heeft zich nu 3x lowlands en 2x Promissed Land kranig verweerd. Ons verbruik is ook lastig te meten, er hangt immers ook nog een 5 meter RGB-ledstrip en een laser aan. Die verbruiken samen ook 3A (schatting).
Heb je een foto van je boombox? Ben nu wel nieuwsgierig geworden.


Gisteren een mooi kistje gekocht. Nu nog bedenken wat ik er precies in wil hebben.

[Voor 65% gewijzigd door Toekan op 17-08-2016 19:11]


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Toekan schreef op woensdag 17 augustus 2016 @ 18:34:
[...]

Heb je een foto van je boombox? Ben nu wel nieuwsgierig geworden.


Gisteren een mooi kistje gekocht. Nu nog bedenken wat ik er precies in wil hebben.
[afbeelding]
[afbeelding]
Munitie- en legerkisten blijven gewild voor een kistradio.

Wat is ongeveer de inhoud van je kist?

 • Toekan
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 23-03 21:36
Op de bovenkant staat vol. 44,0 dm3.
Ik heb nu geen meetlint bij me. Morgenavond ga ik hem opmeten.

De binnenkant zal ik waarschijnlijk moeten verstevigen. Het hout is 7 mm dik multiplex. Of zal dit voldoende zijn?

Waarschijnlijk ga ik voor een 2.1 versterker.
Misschien ook wel iets van verlichting. Maar dat ga ik eerst op een ander kistje proberen. Ik ben nog aan het twijfelen wat de muziekbron gaat worden.

De Chromecast lijkt mij wel een leuke oplossing. Jij had het over een groundloop icm met de versterker. Is dit erg aanwezig als je 1 accu en/of voeding hebt?

Nu opzoek naar mooie speakers. Heb je nog suggesties?

Misschien ga ik mijzelf verdiepen in AJ sealed, om de ideale inhoud voor de sub te berekenen. Is dit lastig?

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
7 mm is wel wat weinig, iets verstevigen kan geen kwaad. 44 liter is redelijk wat dus daar kun je wel een leuk 2.1 setje in kwijt. Als sub wordt hier regelmatig de Dayton SD215A-88 gebruikt. Ook kun je kijken naar bijvoorbeeld de Mivoc AW2000. En dan als full rangers twee 13-16,5 cm autospeakers (JBL of Pioneer bijvoorbeeld). Als je dan met WinISD een gepoorte behuizing voor de sub berekend (online zijn wel tutorials te vinden) kom je al een heel eind (en je kunt hier altijd hulp vragen). Wat voor budget heb je in gedachten?

De groundloop op 1 accu/voeding is verschrikkelijk. Zelfs met een geïsoleerde dc/dc converter kreeg ik hem niet fatsoenlijk weg. Met twee verschillende accu's (een LiPo voor de versterker en een 5V powerbank voor de Chromecast) werkt het perfect. Vervelend, maar goed, die concessie doe ik graag.

Verlichting is altijd leuk. In de startpost heb ik twee voorbeelden gezet (op het eind), maar er is nog veel meer mogelijk natuurlijk. En echt moeilijk is het niet. Zo heb ik in mijn munitiekist een plexiglas plaatje welke met laser gegraveerd is. Eronder en erboven zit een een RGB ledstrip welke via een kastje van eBay op de maat van de muziek van kleur veranderd. Leuk effect ook.

 • Jag
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 01:00
barrymossel schreef op woensdag 17 augustus 2016 @ 14:22:
Die snap ik niet helemaal. Wat bedoel je daar precies mee?
Nou de fase response wordt bepaald door de akoestische respons. Je zal waarschijnlijk wel weten dat als je bijv een lowpass filter ergens op zet, dat dat ook een fase draaing geeft. Een 4e orde high en low pass hebben een gelijke fase draaing (namelijk 360graden) en ze hebben daarom een gelijke fase response en daarom telt het mooi op. Maar, het gaat om de akoestische respons, niet alleen het electrische filter. Dus als jouw FRS8-en uit zichzelf akoestisch een 2e orde high pass respons hebben en je zet een 2e orde low pass op je sub gaat dat deel helemaal goed (je moet er 1 wel polariteit omdraaien). MAAAAAAAAR, jouw sub heeft aan de onderkant ook een 4e orde high pass, niet electrisch, wel akoestisch. Die 360graden fase draaiing zal nog steeds van invloed zijn 1-2 octaven hoger en dat geeft een niet perfecte optelling tussen jouw FRS8en en sub.

Dit is overigens een zeer gebruikelijk scenario en er wordt niet vaak aandacht aan besteedt, maar het loon wel om dat wel te doen! Mensen concentreren zich liever op hoeveel watt het sub "is", maar dit is meestal van grotere orde denk ik.

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Thanks! Die fase draaiing kende ik niet. Ga me er eens in verdiepen!

 • Jag
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 01:00
Als je linkwitz riley op Wikipedia bekijkt dan kan je zien wat de fase respons is van die crossover filters. En je moet bedenken dat het dus de akoestische response is waar het om draait. Elektrische filters veranderen die akoestische response maar de driver heeft uit zichzelf ook een afval aan boven en onderkant.

Zie ook deze post van mij. Ik heb het opgelost door een allpass toe te voegen aan de full range drivers, je kan ook een extra 4e orde high pass toe voegen aan de frs8en op de tuning frequentie van de BR poort.

Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • BigWettie jr
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 11-03 18:20
Mijn eerste draagbare bluetooth speaker is inmiddels af en ik gebruik hem volop. Heerlijk om overal waar je bent muziek te kunnen luisteren, zeker in de zomer en op vakantie. Ik wil daarom bij deze mijn resultaat delen.

Ik heb een TA2020 gebruikt en verder heb ik de wiring gedaan zoals staat beschreven in de topicstart in de afbeelding: Uitgebreid aansluitschema met bluetooth en AccuSafe.

De case heb ik gemaakt van 6 mm populieren triplex waarbij ik het front paneel dubbel zo dik heb gemaakt. De case heb ik ontworpen in Fusion 360 waarna ik hem heb laten lasercutten. Daarnaast heb ik voor extra stevigheid een geraamte gemaakt binnen in de boombox met balkjes van 18 mm x 18 mm. Alles is aan elkaar vastgelijmd, behalve het frontpanel die zit met schroeven bevestigd. Mocht ik nog een keer iets willen aanpassen dan is er de mogelijkheid om de case nog open te krijgen.

De afwerking heb ik gedaan met Warnex verf en een structuur roller. Mocht de case ooit open moeten dan moet ik wel een stuk verf weg beitelen. :P Om de case zoveel mogelijk luchtdicht te maken heb ik tochtstrip gebruikt tussen het frontpanel en het geraamte in de case. Daarnaast heb ik vochtvreters aan de binnenkant geplakt om te zorgen dat eventueel vocht dat binnenkomt niet op de elektronica gaat zitten.Afbeeldingen van het eindresultaat:
Mijn volgende bluetooth speaker ben ik van plan te maken in een kinder cassettespeler:
kinder cassettespeler

 • nelsch
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 01-02 20:26
hahaha, die kinder radio is wel echt echt episch. Ik zou me toch raar staan te kijken als daar ineens hard en fatsoenlijk geluid uit zou komen. Ga je de cassette speler modificeren?

 • [m]engineer
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 10-03 10:28
tweakG5 schreef op maandag 15 augustus 2016 @ 13:47:
Als ik het goed heb moet je daar dan nog wel een USB programmer bijkopen a 100 euro. Dus of het dan nog zo goedkoop is?
Wordt voor je geprogrammeerd.
Het is ook mogelijk om parameters te verstellen via de potmeters op de pcb.
Bijvoorbeeld gain, crossover frequentie enz.
Dus te gebruiken zonder de usb programmer. :)

 • BiggyBossB
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 23-03 16:55
Welke informatie had je ook alweer nodig om een kist voor een speaker te berekenen?

[Voor 0% gewijzigd door BiggyBossB op 22-08-2016 18:18. Reden: Spel foutje]


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
BiggyBossB schreef op maandag 22 augustus 2016 @ 18:18:
Welke informatie had je ook alweer nodig om een kist voor een speaker te berekenen?
De T/S parameters: check dit eens: http://www.hometheatersha...e-how-use-winisd-pro.html
 1. Enter Mms and Cms which results in Fs being calculated. If Mmm and Cms are not known enter Fs. If Fs and Mmm or Cms are known enter Fs and the other known value.
 2. Enter Sd, Bl and Re. This will result in more auto calculations being made, but Qms and Qts will be blank. If Re is not available, go ahead and enter Sd and Bl.
 3. Enter either Qms or Rms, whichever is available, generally Qms is available.
 4. If Mms and/or Cms were not provided for input, now input Qes. This will cause some other fields to auto calculate.
 5. Enter Hc, Hg and Pe if available. These are not required, however Pe (RMS Power Rating) will give a good idea of how much power signal input to model with.
 6. Enter the number of voice coils. NOTE: Drivers using dual voice coils may cause the Bl and Re parameters to change when changing the connection wiring from parallel to series. Be sure to monitor these when changing the connection option, but WinISD should automatically change these values properly.
 7. Correct Znom (nominal impedance) if needed. Many times this will change to 6 and should be 2 or 4... or the ultimate resistance (in ohms) you intend to run based on the voice coil configuration and your connection setting (parallel or series).
 8. Enter Xmax and any other missing parameters if known and continue. DO NOT change any of the blue auto calculations. If they are only slightly different, this is okay. If they are off significantly, contact the manufacturer or vendor of the driver.

 • BiggyBossB
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 23-03 16:55
Ik was namelijk een speaker aan het bekijken op bax, de Devine BA08 en daar stond dit bij:


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Dan moet je er wel uitkomen neem ik aan ;)

 • [m]engineer
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 10-03 10:28
barrymossel schreef op donderdag 11 augustus 2016 @ 17:38:
[...]

Dan kan ik niets anders zeggen dan: keep us posted!
Vervolg:
Ze zijn te programmeren met een arduino en worden evt voorgeprogrammeerd geleverd. Verwacht wordt dat ze vanaf 10 september beschikbaar zijn :)

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Marijnsp schreef op woensdag 24 augustus 2016 @ 18:32:
[...]


Vervolg:
Ze zijn te programmeren met een arduino en worden evt voorgeprogrammeerd geleverd. Verwacht wordt dat ze vanaf 10 september beschikbaar zijn :)
Via een Arduino?? Ergens documentatie alvast, want dat klinkt al erg interessant!

 • [m]engineer
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 10-03 10:28
barrymossel schreef op woensdag 24 augustus 2016 @ 19:20:
[...]

Via een Arduino?? Ergens documentatie alvast, want dat klinkt al erg interessant!
De documentatie ben ik momenteel mee bezig. Net als een verloopkabel van de arduino zijn poorten naar de poort van de dsp.

Het werkt als volgt:

-Je programmeert met sigma studio een crossover, filter o.i.d.
-Slaat hem op als hex file via sigma.
-Upload hem via een serieele terminal naar je arduino die hem in de eeprom van de dsp zet.


Het enige nadeel is dat je de live functies van de i2c usb module mist. Dat betekend dat je geen real time meters kan zien met de frequentiebanden die binnen komen zoals in dit filmpje: klik

Naar verwachting komen de dsp's met een tutorial vanaf 7 september beschikbaar.

[Voor 4% gewijzigd door [m]engineer op 24-08-2016 19:49]


 • Terrz
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 23:30
Lowlands was weer fantastisch, maar op zaterdag middag gebeurde het gene waar ik bang voor was: met m'n brakke harses maakte ik kortsluiting met het wisselen van de gel accu :'). Resultaat: Crossover is kapot, versterkertjes zijn volgens mij nog heel, die zaten achter een glaszekering van de step-up converter.

Nu zit ik al een tijdje te denken aan een ander kist ontwerp: 2 gesloten compartimenten voor de speakers en subwoofer, en een her-openbaar compartiment voor de elektronica. Tevens lijkt een versterkertje als deze of deze mij wel mooi. Heeft een mooi frontje waar je bass en trebble kan regelen en er zit bluetooth op.

Ik heb nog wel een paar vragen:

- Is het mogelijk om de Dayton SD215-88A parallel aan te sluiten op die subwoofer poort? De sub is op papier 8ohm per coil, dat zou dan op 4ohm parallel uit komen toch?

- Bij de power rating staat bij het ene bordje 3A en bij de andere 5A power rating. Klopt dit wel? De bordjes geven 200W max op 24V, dat zou dan toch eerder richting 8A gaan?

- Weet iemand een goede ompool beveiliging? Om in de toekomst te voorkomen dat het nog een keer gebeurd :+.

De aux zou ik mooi naar buiten kunnen brengen met deze kabel, kan ik tevens nog een telefoon opladen.

Edit: kan nergens de cross over frequency vinden. Bij deze weer wel, ook lijkt het amperage bij dit bordje hoger te liggen.

[Voor 10% gewijzigd door Terrz op 24-08-2016 20:40]


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Terrz schreef op woensdag 24 augustus 2016 @ 20:18:
Lowlands was weer fantastisch, maar op zaterdag middag gebeurde het gene waar ik bang voor was: met m'n brakke harses maakte ik kortsluiting met het wisselen van de gel accu :'). Resultaat: Crossover is kapot, versterkertjes zijn volgens mij nog heel, die zaten achter een glaszekering van de step-up converter.
Had mij kunnen gebeuren! }:O
Nu zit ik al een tijdje te denken aan een ander kist ontwerp: 2 gesloten compartimenten voor de speakers en subwoofer, en een her-openbaar compartiment voor de elektronica. Tevens lijkt een versterkertje als deze of deze mij wel mooi. Heeft een mooi frontje waar je bass en trebble kan regelen en er zit bluetooth op.
Waarom geen bordje en een grotere inbouwschotel? De onderste twee zijn groot genoeg (gebruik ze zelf ook - x2) https://www.zelfbouwcase..../onbewerkte-schotels.html
Ik heb nog wel een paar vragen:

- Is het mogelijk om de Dayton SD215-88A parallel aan te sluiten op die subwoofer poort? De sub is op papier 8ohm per coil, dat zou dan op 4ohm parallel uit komen toch?
Ja, dat kan. Heb ik in mijn setup ook.
- Bij de power rating staat bij het ene bordje 3A en bij de andere 5A power rating. Klopt dit wel? De bordjes geven 200W max op 24V, dat zou dan toch eerder richting 8A gaan?

- Weet iemand een goede ompool beveiliging? Om in de toekomst te voorkomen dat het nog een keer gebeurd :+.

De aux zou ik mooi naar buiten kunnen brengen met deze kabel, kan ik tevens nog een telefoon opladen.
Nice! Deze is overigens goedkoper: http://www.ebay.com/itm/C...nting-Panel-/142008795960?
Edit: kan nergens de cross over frequency vinden. Bij deze weer wel, ook lijkt het amperage bij dit bordje hoger te liggen.
Waar zie je daar de XO freq? En volgens mij is bij twee keer de TPA3116 het max. amperage gelijk. Die 2.1 bordjes zijn allemaal ongeveer gelijk (misschien wat verschil in kwaliteit). Standaard frequentie ligt volgens mij ergens op 150Hz (dacht ik ergens gelezen te hebben). Zelf heb ik deze besteld, waarbij de frequentie in te stellen is. Nog niet getest (morgen waarschijnlijk wanneer wat bekabeling binnenkomt).

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Stapje verder weer. Gaat in deze vorm mee op weekje vakantie. Moet nog heel wat aan gebeuren en helaas wéér een LiPo leeg laten lopen, dus hij moet sowieso aan de stroom.

To-do:
 • Schuren
 • Lakken (donker-oranje)
 • Hoekjes aan de voorkant stuk afslijpen (zodat die ene niet voor de slotpoort zit)
 • Bepalen of het rooster wat verder naar voren moet (de uitslag van de subwoofer is best wel groot)
 • Versterker inbouwen
 • Inbouwschotel erin
Geluid is overigens (voor mijn ongetrainde oren) erg netjes te noemen. Gaat lekker laag en de sub vult de FRS8-en goed aan. Ben zéér tevreden.[Voor 5% gewijzigd door barrymossel op 26-08-2016 14:43]


 • Toekan
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 23-03 21:36
barrymossel schreef op vrijdag 26 augustus 2016 @ 14:40:
Stapje verder weer. Gaat in deze vorm mee op weekje vakantie. Moet nog heel wat aan gebeuren en helaas wéér een LiPo leeg laten lopen, dus hij moet sowieso aan de stroom.

To-do:
 • Schuren
 • Lakken (donker-oranje)
 • Hoekjes aan de voorkant stuk afslijpen (zodat die ene niet voor de slotpoort zit)
 • Bepalen of het rooster wat verder naar voren moet (de uitslag van de subwoofer is best wel groot)
 • Versterker inbouwen
 • Inbouwschotel erin
Geluid is overigens (voor mijn ongetrainde oren) erg netjes te noemen. Gaat lekker laag en de sub vult de FRS8-en goed aan. Ben zéér tevreden.

[afbeelding]

[afbeelding]
Ziet er nogmaals erg goed uit. Het is zeker gaaf om uit het niks zoiets te maken.

Afgelopen week het begin gemaakt aan een simpele kratradio. Alles werkt goed en het geluid is redelijk te noemen. Alleen zorgt het bluetooth bordje (http://nl.aliexpress.com/...-24V-Car/32677877243.html) voor behoorlijk wat ruis en gepiep. Terwijl als ik de aux aansluit de muziek zonder bijgeluiden is.
Toch erg jammer. Ik vind bluetooth toch echt een toegevoegde waarde hebben.

Weet iemand hoe je dit weg kan halen? Ik zag in deel 19 een manier dat je je versterker en bluetooth bordje kan verbinden met een ground strap. Zodat je simuleert dat de printplaten 1 zijn. Tweaker nitro zegt dat hij 0 processing noise heeft hierdoor.
Misschien ga ik dit wel proberen binnenkort.

Is het zo dat als je een versterker met ingebouwde bluetooth neemt dat er geen processing noise is? Of is een mp3 module een beter idee? Voor een uitgebreide kist die ik binnenkort ga maken wil ik graag bluetooth zonder bijgeluiden hebben.

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Toekan schreef op vrijdag 26 augustus 2016 @ 16:24:
[...]


Ziet er nogmaals erg goed uit. Het is zeker gaaf om uit het niks zoiets te maken.

Afgelopen week het begin gemaakt aan een simpele kratradio. Alles werkt goed en het geluid is redelijk te noemen. Alleen zorgt het bluetooth bordje (http://nl.aliexpress.com/...-24V-Car/32677877243.html) voor behoorlijk wat ruis en gepiep. Terwijl als ik de aux aansluit de muziek zonder bijgeluiden is.
Toch erg jammer. Ik vind bluetooth toch echt een toegevoegde waarde hebben.

Weet iemand hoe je dit weg kan halen? Ik zag in deel 19 een manier dat je je versterker en bluetooth bordje kan verbinden met een ground strap. Zodat je simuleert dat de printplaten 1 zijn. Tweaker nitro zegt dat hij 0 processing noise heeft hierdoor.
Misschien ga ik dit wel proberen binnenkort.

Is het zo dat als je een versterker met ingebouwde bluetooth neemt dat er geen processing noise is? Of is een mp3 module een beter idee? Voor een uitgebreide kist die ik binnenkort ga maken wil ik graag bluetooth zonder bijgeluiden hebben.
Zelf heb ik twee van die bluetooth-bordjes proberen te gebruiken. Beide was het bagger. Toen opgegeven voor mijn eigen kisten. Voor m'n pa had ik een mp3-speler met bluetooth ingebouwd in een oude radio, wederom was het niks. Toen een duurdere mp3-radio-module besteld en daar werkte bluetooth perfect, geen ruis. Ingebouwd in de versterker lijkt me ook gewoon te moeten werken zonder ruis, maar daar geen ervaring mee.

 • BiggyBossB
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 23-03 16:55
Mensen die mij willen helpen met WinISD :P :?

Zou het zeer op prijs stellen _/-\o_

Acties:
 • +8Henk 'm!
 • Pinned

 • tijmen1
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 29-01 14:41
Hallo iedereen!

Na dit topic enkele maanden gevolgd te hebben hierbij informatie en foto's van mijn laatste project. Ben er uiteindelijk langer mee bezig geweest dan dat oorspronkelijk het plan was, maar het resultaat is er wel naar, al zeg ik het zelf.

Zie boven mijn zeer gedetailleerde ontwerptekening. ;)


De speaker is gemaakt door 12 lagen van 12mm MDF op elkaar te lijmen. Ik ben begonnen met het uitzagen van de basislaag (gewoon met decoupeerzaag). Elke volgende laag is grof uitgezaagd en vervolgens op de speaker gelijmd. Met behulp van de kopieerfrees is het overtollige hout weggehaald. Ondertussen is er veel geschuurd om de rondingen zo glad mogelijk te krijgen.


De behuizing begint vorm te krijgen. Het middelste compartiment is voor de versterker.


Even alles testen.

Na 1 laag grondverf. Uiteindelijk heb ik er 6 lagen grondverf en 2 lagen mat zwarte verf over gedaan om alles glad te krijgen. Na elke verfbeurt is de speaker licht afgeschuurd. Flink wat werk dus.


De verf is echt goed uit de verf gekomen! :+


De speaker is nog niet helemaal af, maar wel grotendeels. Ik heb de Dayton audio PS-95 full range drivers gebruikt. Geluidskwaliteit is verrassend goed! Redelijk wat laag (voor een 3.5 inch speaker dan) en het hoog is erg helder maar zeker niet schel. Ook het volume valt me niets tegen. De speaker compartimenten zijn gevuld met polyester wol. Ik was eerst van plan een TA2024 te gebruiken maar uiteindelijk toch voor een Maxamp gegaan (wat een verademing dat versterkertje trouwens). De drivers hebben redelijk wat vermogen nodig gezien ze 8 ohm zijn. In het aan uit knopje zit een ledje zodat je direct ziet of de speaker aan staat of niet.

Wat mij betreft zeker een geslaagd project! Ben nog niet zo ervaren op het gebied van zelfbouw, maar ik merk dat ik na elke bouw weer wat handiger word, vooral op het gebied van houtbewerking.

Tijmen

 • lutkeveld
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 28-01 11:19
Supervet! Zeer goed gelukt.

druk en typefouten voorbehouden


 • Jag
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 01:00
Heel mooi gemaakt! Moet veel werk geweest zijn.

 • Michel5128
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 23-03 20:56
Wat een vet cool ontwerp! _/-\o_ Ik hoop alleen dat je volume potmeter het wel lang uit zal houden, aangezien deze behoorlijk uitsteekt. (mijn ervaring is dat alles wat uitsteekt binnen no time eraf gelopen wordt).

Hoe wordt het geheel gevoed? Is hij echt portable?

 • tijmen1
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 29-01 14:41
Michel5128 schreef op woensdag 31 augustus 2016 @ 13:22:
Wat een vet cool ontwerp! _/-\o_ Ik hoop alleen dat je volume potmeter het wel lang uit zal houden, aangezien deze behoorlijk uitsteekt. (mijn ervaring is dat alles wat uitsteekt binnen no time eraf gelopen wordt).

Hoe wordt het geheel gevoed? Is hij echt portable?
Danku! :D Het plan was om een compact luidsprekertje te maken voor op mijn slaapkamer naast mijn bed. Zo kan ik voor muziek/Youtube mijn telefoon aansluiten (oortjes zijn in bed niet handig, en telefoonluidsprekers zijn stront..). Deze speaker zal dus ook geen accu krijgen. Verder wordt de potentiometer nog afgekort en komt er een volumeknop op.

 • [m]engineer
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 10-03 10:28
de DSP's zijn binnen!
Ze zijn standaard geprogrammeerd als 2.1 crossover.
Bass, mid, high en gain zijn te stellen via de vier potmeters op de pcb.

Het programmeren is mogelijk met een arduino of usbi kaart. Hier moet ik alleen nog wat aan doen voor het helemaal fool proof is.

http://www.auditronica.nl...troller=product&id_lang=2

 • TheShadow
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 22-01 14:19

TheShadow

Automonteur in hart en nieren

Geen idee of dit probleem al eens voorbij is gekomen.

Heb momenteel een knutsel op basis van 2 parallel geschakelde li-on cellen uit een oude laptopbatterij met protectieprint, een 5V USB bluetooth ontvanger, een 5V PAM 8403 versterker en een XL6009 step up booster.
De laatst genoemde maakt een ontzettend hoog fluitend geluid. Echt om gek van te worden. Had deze booster ook al in een ander audioproject gebruikt waar dit probleem zich ook voordeed. Verder is het project helemaal klaar, alleen die fluit... aahhrrgghh!

Heb de booster ook getest met een fietslampje. (2,4W als ik het goed heb) en dan is 'ie stil.

Even zoeken op Youtube leert dat het meer voorkomt. (vanaf 4:40)Ik zou heel graag de vinger op de zere plek leggen om deze piep te stoppen. In ruil daarvoor zal ik foto's plaatsen van mijn bouwradio. :*)
Ben ook niet te beroerd om naar een andere step-up module te kijken, maar dat betekent weer een week of 3 geduld...

If you want time, buy the magazine!


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
BiggyBossB schreef op dinsdag 30 augustus 2016 @ 20:29:
Mensen die mij willen helpen met WinISD :P :?

Zou het zeer op prijs stellen _/-\o_
We kunnen het proberen. Wat wil je? Waar loop je vast? Iets meer info dus... ;)

 • kemphaas
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 24-03 16:51
Heel tof tijmen, weer eens wat anders, ziet er erg strak uit.

Werk hard als je tijd hebt, dan heb je tijd als je hard moet werken.


 • Tessan_nl
 • Registratie: September 2016
 • Laatst online: 11-05-2022
Ik heb een vraagje. Ik heb ondertsaande layout:Dit werkte op zich prima. Alleen wil er eigenlijk een subwoofer in.
Zonder dat ik extra versterkers andere acculader of iets dergelijks nodig heb dacht ik aan onderstaande layout:Nou vroeg ik me af of deze layout haalbaar is?

 • djrednas
 • Registratie: Juli 2013
 • Laatst online: 16-01-2022
Tessan_nl schreef op zondag 11 september 2016 @ 22:25:
Ik heb een vraagje. Ik heb ondertsaande layout:

[afbeelding]

Dit werkte op zich prima. Alleen wil er eigenlijk een subwoofer in.
Zonder dat ik extra versterkers andere acculader of iets dergelijks nodig heb dacht ik aan onderstaande layout:

[afbeelding]

Nou vroeg ik me af of deze layout haalbaar is?
Ligt aan het aantal Ohm van je speakers, en je zal in volume wat achteruit gaan dan.

 • kemphaas
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 24-03 16:51
Dit is mogelijk. Zoals op je tekening sluit je de speakers parallel aan, in dit geval zal je impedantie halveren, dus meer geluid opleveren (versterker zal sneller heet worden). Je kunt ze ook in serie schakelen, dan verdubbeld je impedantie (minder geluid).

Werk hard als je tijd hebt, dan heb je tijd als je hard moet werken.


 • maarten30
 • Registratie: Juni 2014
 • Laatst online: 12-03 21:19
kemphaas schreef op maandag 12 september 2016 @ 12:59:
Dit is mogelijk. Zoals op je tekening sluit je de speakers parallel aan, in dit geval zal je impedantie halveren, dus meer geluid opleveren (versterker zal sneller heet worden). Je kunt ze ook in serie schakelen, dan verdubbeld je impedantie (minder geluid).
Je moet er wel rekening mee houden of de versterker de (bij parallel aansluiten) impendantie aankan.

 • Jag
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 01:00
En je hebt een low pass filter nodig voor je subwoofer. Dat is een passief wisselfilter moeilijk te doen. Betere optie is dan om een versterker te nemen met filter erin, zoals de bass amp van accusafe. Nog beter zet je er een miniDSP tussen en ontwerp je een goed filter op basis van metingen. Maar dat is weer wat duurder.

 • Tessan_nl
 • Registratie: September 2016
 • Laatst online: 11-05-2022
Oke duidelijk. Dank voor de reacties! Qua ohm, voltage en ampere ben ik wel een noob.

Ik heb onderstaand schema gemaakt:Alleen dan vraag ik me af of de voeding dan wel juist is en de Accu. En als de accu goed is hoe lang deze dan meegaat. En kan de accusafe dit wel aan?

En hebben jullie suggesties voor een goeie subwoofer qua prijs/kwaliteit??

[Voor 3% gewijzigd door Tessan_nl op 12-09-2016 19:35]


 • Jag
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 01:00
Je kan er ook een aparte kist voor maken met evt eigen accu. Dan los je iig op dat de accu duur wat beperkter wordt. Ook heeft een sub sowieso een eigen behuizing nodig. Opties zijn talrijk en de keuze hangt af van hoe hard dat je wilt dat het gaat en hoeveel ruimte je ervoor beschikbaar hebt. Een redelijk populaire keuze is de Dayton 6,5inch SD215A.

Welke speakers heb je nu aan je ta2024 hangen?

 • Tessan_nl
 • Registratie: September 2016
 • Laatst online: 11-05-2022
Nou het moet eigenlijk allemaal in een kist komen. Dit omdat ik deze meeneem naar mijn wedstrrijden toe. Dus met wieltjes en uitschuifbaar koffer handvat.

De eerste afbeelding dat had ik. Alleen vond de bass wat zwak. Wilde dat oplossen met een subwoofer dus.

Ik heb nu 2 paar blauwpunkt auto speakers van 300 en 150 watt

[Voor 19% gewijzigd door Tessan_nl op 12-09-2016 20:16]


 • Jag
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 01:00
Hoe groot mag het worden? Is het voor buiten? Je zou twee Dayton SD215s samen in 1 bass reflex behuizing kunnen zetten (parallel aangesloten). Maar dan heb je wel iets van 50L nodig voor alleen de subs. Of de helft voor een enkele sub. Wij gebruiken deze driver ook in een bandpass behuizing (gaat ongeveer even hard) die optimaal gefilterd is. Dat gaat al heel lekker. Twee gaat natuurlijk een stuk harder (6dB om precies te zijn).

 • Tessan_nl
 • Registratie: September 2016
 • Laatst online: 11-05-2022
Ik dacht namelijk aan een subwoofer zoals deze bijvoorbeeld:

http://www.bax-shop.nl/12...tems-sp12-200-woofer-30cm

Ik heb dus 2 paar speakers zie specificaties hieronder:

Blauwpunkt gt-serie
impuls nominale ohm
150 w 50w 4impuls nominale ohm
170w 40w 4
Dit wordt ongeveer mijn layoutIk wil hem zo klein mogelijk hebben omdat ik hem elke keer de auto in en uit moet tillen en mee moet rijden van auto naar sporthal.

[Voor 15% gewijzigd door Tessan_nl op 12-09-2016 21:18]


 • Jag
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 01:00
Haha jij gaat voor de echte kwaliteit zie ik al :+. Ik zou nog maar eens proberen te bedenken wat je precies wilt bereiken.

 • Tessan_nl
 • Registratie: September 2016
 • Laatst online: 11-05-2022
Ik weet best wat ik wil bereiken:

Met deze opstelling:

http://www.verzeilberg.nl/images/blog/original/box-layout-1.1.jpg (alleen twee accu's ipv 1)

Kan ik een sporthal van goed geluid voorzien. Maar ik miste de bas. Dus nu wil ik een subwoofer inbouwen zodat ik een betere bas heb.

Ook wilde ik de box wat kleiner maken. Deze is nu best fors. Mij vraag is: is dat op deze manier haalbaar.

Het hoeft niet het beste van het beste te zijn en mooiste van het mooiste. Moet robuust, praktisch en toch nog leuk geluid uit komen.

[Voor 7% gewijzigd door Tessan_nl op 12-09-2016 23:02]


 • Jag
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 01:00
Hoe hard het gaat, hoe diep en hoe groot het is zijn uitwisselbaar maar niet combineerbaar. Dus een kleine subwoofer die ook nog heel hard en heel diep gaat bestaat niet. Je moet ergens op inleveren.

Dus je kan bedenken hoe groot het mag zijn (hoeveel liter specifiek beschikbaar is voor de sub). En dan kan je of voor diepgang kiezen of voor harder laag. Om te beginnen is het nodig om te weten hoe groot het mag worden.

De woofer die je linkt is niet erg geschikt. Daar zal je niet veel laag uitkrijgen. Dat zal misschien wel flink bonken, maar geen sublaag. Je hebt een woofer nodig waar t/s parameters van bekend zijn zodat je ze in winisd kan invoeren en een behuizing simuleren.

[Voor 14% gewijzigd door Jag op 12-09-2016 23:22]


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Afgelopen weekend weer wat stappen gemaakt met mijn kistje en ik begin aardig tevreden te worden. Echt zeer prima geluid. Iets minder luid dan de munitiekist + sub, maar wel een stuk mooier geluid. En een stuk kleiner. En hij gaat voor mijn toepassing hard genoeg; zelfs een stuk te hard. Het zou nog wel eens een scheiding kunnen opleveren O-)Aangezien mijn LiPo's leeg zijn gelopen werkt ie nu nog alleen op voeding, dus dat is de volgende stap. En de afwerking natuurlijk (o.a. het slijpen van de hoekjes waarvan er nu nog een voor de slotpoort zit bijv.).

Tessan_nl schreef op maandag 12 september 2016 @ 22:34:
Ik weet best wat ik wil bereiken:

Met deze opstelling:

[afbeelding] (alleen twee accu's ipv 1)

Kan ik een sporthal van goed geluid voorzien. Maar ik miste de bas. Dus nu wil ik een subwoofer inbouwen zodat ik een betere bas heb.

Ook wilde ik de box wat kleiner maken. Deze is nu best fors. Mij vraag is: is dat op deze manier haalbaar.

Het hoeft niet het beste van het beste te zijn en mooiste van het mooiste. Moet robuust, praktisch en toch nog leuk geluid uit komen.
Haha, leuk om te zien dat je met dezelfde subwoofer aan komt zetten waar ikzelf in het vorige topic ook mee kwam: goedkoop en groot (dan zal het wel goed zijn). Maar helaas werkt het niet zo. Vaak heb je voor een grote subwoofer (30 cm is al best groot) heb je vaak een grote behuizing nodig. Daarnaast komt het berekenen van zo'n behuizing redelijk nauw, zoals Jag al aangeeft.

Als je geen zin hebt om je erin te verdiepen, dan zou ik een bestaand "design" uit het vorige deel van dit topic gebruiken. Bijvoorbeeld een kist van 24-26 liter met de eerdere genoemde Dayton en 1 of 2 baspijpjes. Zijn meerdere opties.
Er zijn ook andere (sub)woofers die voor wat extra laag kunnen zorgen, maar dan moet je er vermoedelijk meerdere gebruiken. Zelf heb ik een Tangband in 11 liter, maar deze heeft een lage gevoeligheid, dus zal minder hard gaan (valt me overigens alleszins mee), dus dan zou ik er twee gebruiken, alleen dan zit je ook alweer rond die 24 liter (en dan is de Dayton weer wat eenvoudiger). Er zijn ook Mivocs te koop (bijv. AW2000) die in een relatief kleine behuizing kunnen en dan nog laag gaan.

Maar zomaar een subwoofer in een kleine behuizing stoppen is vrij nutteloos en dus niet aan te raden.

 • DuDePrOdUcTiOnS
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 10-03 08:45
Waar heb je die TangBand gekocht? Ik kan zo gauw geen webshop vinden die hem in NL levert.

www.teamgenie.nl
You raise the blade, you make the change
You re-arrange me till I'm sane
You lock the door, and throw away the key
There's someone in my head but it's not me


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
DuDePrOdUcTiOnS schreef op dinsdag 13 september 2016 @ 10:21:
Waar heb je die TangBand gekocht? Ik kan zo gauw geen webshop vinden die hem in NL levert.
https://loudspeakerfreaks.com/Product.asp?Product_ID=11313

Prima levering ook.

 • Tessan_nl
 • Registratie: September 2016
 • Laatst online: 11-05-2022
Haha, leuk om te zien dat je met dezelfde subwoofer aan komt zetten waar ikzelf in het vorige topic ook mee kwam: goedkoop en groot (dan zal het wel goed zijn). Maar helaas werkt het niet zo. Vaak heb je voor een grote subwoofer (30 cm is al best groot) heb je vaak een grote behuizing nodig. Daarnaast komt het berekenen van zo'n behuizing redelijk nauw, zoals Jag al aangeeft.

Als je geen zin hebt om je erin te verdiepen, dan zou ik een bestaand "design" uit het vorige deel van dit topic gebruiken. Bijvoorbeeld een kist van 24-26 liter met de eerdere genoemde Dayton en 1 of 2 baspijpjes. Zijn meerdere opties.
Er zijn ook andere (sub)woofers die voor wat extra laag kunnen zorgen, maar dan moet je er vermoedelijk meerdere gebruiken. Zelf heb ik een Tangband in 11 liter, maar deze heeft een lage gevoeligheid, dus zal minder hard gaan (valt me overigens alleszins mee), dus dan zou ik er twee gebruiken, alleen dan zit je ook alweer rond die 24 liter (en dan is de Dayton weer wat eenvoudiger). Er zijn ook Mivocs te koop (bijv. AW2000) die in een relatief kleine behuizing kunnen en dan nog laag gaan.

Maar zomaar een subwoofer in een kleine behuizing stoppen is vrij nutteloos en dus niet aan te raden.
Oke nu snap ik het! Ik dacht inderdaad te simpel. Maar voor goeie bas moet je dus rekening houden met de (sub)woofer en de inhoud van je kistradio.

Mijn huidig ontwerp is al rond de 31 liter. Dus zal eens kijken wat voor (sub)woofer ik kan gaan gebruiken.

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 24-03 13:54
Tessan_nl schreef op dinsdag 13 september 2016 @ 16:34:
[...]


Oke nu snap ik het! Ik dacht inderdaad te simpel. Maar voor goeie bas moet je dus rekening houden met de (sub)woofer en de inhoud van het compartiment waar je subwoofer in zit.

Mijn huidig ontwerp is al rond de 31 liter. Dus zal eens kijken wat voor (sub)woofer ik kan gaan gebruiken.
Heb je misschien wat foto's van je gehele kistradio, buiten- en binnenkant? Dan kunnen we meekijken. De overige speakers hebben wellicht een stuk minder ruimte nodig, omdat ze toch worden aangevuld met de subwoofer...

 • Tessan_nl
 • Registratie: September 2016
 • Laatst online: 11-05-2022
Hij ligt nu eigenlijk uit elkaar. Omdat de Accu's kaduuk zijn en ik hem kleiner wilde maken. Maar in mijn ontwerp kun je zien hoe hij eruit moet komen te zien.Ik sta natuurlijk open voor suggesties. :)

 • Jag
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 01:00
Je hebt zoals ik eerder al aangaf, een aparte afgesloten ruimte nodig voor de subwoofer. En de auto speakers hebben ook wel wat ruimte nodig! Dat wordt een beetje gokken hoeveel ruimte je daarvoor moet reserveren. Om maar eens een gok te wagen zou ik zeggen dat je 10L ruimte moet reserveren voor de 4 autospeakers (+ Electronics). Dan zou je 20L overhouden voor het sub. De inhoud moet je redelijk precies weten voor het berekenen van een Bass reflex poort.

Vervolgens moet je dan beslissen of je sub vooral hard of vooral diep moet gaan.

 • Tessan_nl
 • Registratie: September 2016
 • Laatst online: 11-05-2022
Ik zal eens een nieuw ontwerp maken. En rekening houden met inhoud. Ik laat het jullie weten. :)

 • Tessan_nl
 • Registratie: September 2016
 • Laatst online: 11-05-2022
Ik heb een nieuwe schets gemaakt van de voor- en bovenkant.:

Voorkant:Het groen gestreepte gedeelte is een afgesloten ruimte voor de Subwoofer. De inhoud is 17.6 liter.

Ik dacht aan deze subwoofer:

http://www.parts-express....-8-dvc-subwoofer--295-484

Bovenkant:Layout technisch:Heb gekozen om 2 boxen weg te laten. En twee weerstandjes toe te voegen ipv maxAmp.
Eerst kijken hoe het geluid is om dan eventueel alsnog over te gaan op een maxAmp.

Mocht inhoud niet voldoende zijn kan ik dat altijd nog wat uitbreiden.

Ik hoor graag jullie mening? :)

 • Jag
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 01:00
Ok, dat is een stap in de goede richting. Maar wat is de functie van die weerstanden? Zonder laag doorlaat filter gaat het waarschijnlijk niet erg goed klinken. Een subwoofer zonder een filter komt meestal veel meer uit dan alleen sublaag :). Had je al door dat dat dezelfde woofer is die ik je eerder ook al linkte :P ?

Volgende stap is deze woofer proberen in winisd. Dat is een programma waarmee je de invloed van de behuizing simuleert. En ook een bass reflex poort kan simuleren. Je kan het zelf proberen en anders kan iemand het hier voor je invoeren. Ik kan het ook een keer voor je doen.
Pagina: 1 2 3 ... 19 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee